Page 1

96

Forfatter Lars Joachim Grimstad og Statsminister Teddy Fahr.


97

Ekte kjÆRliGhet Tidligere fotballproff og reklamemann Lars Joachim Grimstad er nyforelska. Den nye kjærligheten er å skrive barnebøker. TEKST Inga Semmingsen FOTO Niklas Lello

EN NATT I desember 2011 bråvåknet Lars Joachim Grimstad. Selv om det var stummende mørkt utenfor vinduet, fikk han ikke sove. En tjukk, liten mann med hentesveis løp rundt i hodet hans. Det var taxisjåføren Teddy Fahr, en fyr med et svar på absolutt alt og med en drøm om å bli statsminister. – Det kom brått, nesten som i en tegneserie, sier Grimstad om øyeblikket hans første bokkarakter ramlet på plass. For det ble ikke med den ene våkenatten. Siden da har store deler av livet dreid seg om den fiktive taxisjåføren som ble statsminister, sønnen hans Finn, adoptivsønnen Kimmelim og en mystisk organisasjon ved navnet GUBB. Og under ett år senere, på forfatterens 40-årsdag, utkom boka Statsminister Fahr og Sønn – Barna som forsvant. En taxisjåfør som blir statsminister, roboter med talefeil, og barn som stjeles av kjempefluer. I Lars Joachim Grimstads debutroman kan alt skje. (…) en morsom debut, ikke minst på grunn av de kostelige karakterene, skrev Maya Troberg Djuve i Dagbladet om romanen.

Underholdning For det er en sprø historie. Om en populistisk taxisjåfør som starter Mer-partiet med mål om å gi folk mer av det de vil ha: stillongs som ikke klør, færre hull i veiene, mer potetgull og mindre luft i potetgullposene. En historie fortalt gjennom sønnen Finn, en normal gutt med en høyst unormal familie, som flytter inn i statsministerboligen. Med seg på lasset får familien en av sønnene til diktatoren i NordBoresia, og da er historien bare så vidt i gang. Barn forsvinner, sjokolade forgiftes og på toppen av det hele prøver Finn, Kimmelim og deres nye skolevenninne Sunniva å vinne en quizkonkurranse som vil sikre dem en tur til paradisøya Bora Bora. – Jeg tenker sjelden på at jeg skriver for barn, men leter etter det jeg selv syns er interessant, morsomt og bra. Jeg har alltid ment at gode barnebøker bør være gode bøker for alle, sier Grimstad. Fotballproff For det skal være gøy når Grimstad først begir seg ut på noe. Han gjør aldri noe halvhjertet.


98

– NåR jeg føRst bEstemMer mEg foR noe, GjøR jeg det Fullt og heLt. da er måLet VerdeNsherrEdømMe.

– Jeg har kjempedårlig selvtillit på mange ting, men når jeg først bestemmer meg for noe, gjør jeg det fullt og helt. Da er målet verdensherredømme, sier han og ler. Det var drømmen om å bli best som gjorde at Grimstad som 12-åring bestemte seg for å bli fotballproff. Knappe ti år senere spilte han på A-laget til Stabæk i eliteserien. Hadde det ikke vært for en stygg en takling fra Martin Andresen under trening, hadde han fortsatt vært på banen. – Ankelen røk to måneder før cupfinalen. Det var ikke mer brusk igjen, forklarer han. Den gangen var det et nederlag, men i ettertid ser han at det er noe i ordtaket: Når én dør lukker seg, åpnes en annen … Han var glad i å skrive, jobbe med ideer og tekst. Ved hjelp fra Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen fant han sin nye lidenskap – reklamebransjen. Skrivekløe I dag er han kreativ leder i TRY reklamebyrå. Men hele tiden har en annen drøm ligget og surret bak i bevisstheten. Helt siden han fikk oppmuntrende ord fra norsklæreren sin på videregående, hadde han tenkt at det var på sin plass å skrive en lengre historie. Så da Teddy Fahr og universet rundt ham dukket opp, var det ingen grunn til å vente. – Nå er jeg nyforelsket på det å skrive bøker, sier Grimstad med et stort smil.

– Jeg syns det er trist at barn, og spesielt gutter, leser mindre. Barn vokser opp med så mange tilbud og kilder til underholdning. Boka får tøff konkurranse, sier han. Grimstad har alltid vært glad i å lese, og han har lyst til å skrive bøker han selv ville lest da han var yngre. – Jeg er glad i både film og Playstation. Men en god bok kan ha en dimensjon som er helt uovertruffen. Jeg pleier å si til barn at alle bøker er litt kjedelige i begynnelsen. Men kommer du deg først gjennom åpningen, kan du ha en helt fantastisk opplevelse i vente. Som verken film eller spill kan måle seg med, sier Grimstad. Ut av Norge Skal man tro leserne, har han nådd målet sitt. Debutboka ble nominert til ARKs barnebokpris og har gledet både barn og foreldre i Norge. Nå finner den også veien ut i verden. Store forlag i Frankrike og Tyskland er allerede i full gang med å oversette boka. For selv om handlingen foregår i Norge, går tematikken langt utover landegrensene. – Populismen er nok grenseløs i våre dager, ikke bare i Norge. Det er skrevet mye om vår tids galskap både som sakprosa og fiksjon, men så langt er det kanskje ikke skrevet så mye for barn.


99

Grimstad mener imidlertid at politikk også kan være morsomt for de yngste i familien. – Når jeg først skulle skrive en barnebok, ville jeg prøve å komme meg vekk fra fantasy, og skrive noe som berører verden og samfunnet vi lever i. Så da denne karikaturen av en statsminister ramlet ned i hodet mitt, tenkte jeg det kunne være morsomt å sette et barn inn i dette statsministermiljøet og skrive om samfunnet på en måte barna kan forstå, sier Grimstad. Han legger fort til: – Men dette er ikke noe pedagogisk prosjekt, altså. Det er først og fremst ment som underholdning og moro. Ny bok Og moroa er ikke over. Denne våren kommer neste bok: Statsminister Fahr og Sønn – Solkongen. Denne gangen havner vi midt i en storpolitisk affære: Statsministeren får en telefon om at Norge er tomt for olje, og med Teddy Fahrs totale forakt for handlingsregelen er hele oljefondet brukt opp på potetgull og asfalt. Over natten blir Norge et fattig land. Det er ingen biler å se i gatene, og folk må skyte kråker for å få middagen på bordet. Teddy Fahr får skylda for alt. – Jeg har to sønner, og som foreldre flest prøver jeg å overbevise dem om hvor heldige de er som er født i Norge. Det kan være vanskelig å forstå. Derfor syns jeg premisset i denne boka kunne være både morsomt og interessant, sier Grimstad. Men samtidig som nordmenn blir fattige, blomstrer den svenske økonomien. En gulrotbrun milliardær som har blitt rik på solariumskjeden AFR-ICA, blåkopierer Teddy Fahrs politiske program og blir statsminister i Sverige. Han tilbyr de fattige nordmennene en håndsrekning, så sant de begynner å oppføre seg mer svensk. Man får for eksempel rabatt på putevar på IKEA om man sier «två örngott, snälla». Men det tar ikke lang tid før man skjønner at det OM INNER ligger noe mer bak denne vennligheten. Og VI M startskuddet går for en ellevill, dramatisk og spennende historie der Finn må redde Barna som forsvant både faren og hele nasjonen fra svenskens skumle planer. Inga Semmingsen er rettighetsredaktør i Aschehoug Barn og Ungdom. ILLUSTRASJONER Irene Marienborg

Hva skjer hvis all oljen brått forsvinner og Norge blir et lutfattig land? Et land der bilene står, skolene stenger og ingen har råd til nye Playstation-spill? Et land der man må skyte kråker i gatene for å ha mat på bordet? Og ikke minst – hva skjer om faren din får skylda for alt sammen? Statsminister Fahr & Sønn – Solkongen handler om det man er redd for her i livet. Om å stå med ryggen mot veggen og sparke fra. Om å legge ut på en reise der farer og fiender truer på alle kanter. Om norsk bortskjemthet, svenske elgjegere, gamle neandertalere og gærne statsministre. Og om at man bør være veeeldig skeptisk til voksne menn som tar mye solarium. LARS JOACHIM GRIMSTAD jobber i Try reklamebyrå og er tidligere fotballspiller. Solkongen er en frittstående fortsettelse av brakdebuten Barna som forsvant.

Lars Joachim Grimstad Solkongen Statsminister Fahr og sønn 2 279,– 9788203256905 Utk. mai 9+ Tilgjengelig som e-bok

Les intervju med Lars Joachim Grimstad.  
Les intervju med Lars Joachim Grimstad.  
Advertisement