Page 1


Før du leser • Hva vet du om utbryterkonger fra før? • Bla igjennom boken, og se på bildene og overskriftene. Hva tror du denne boken forteller om utbryterkonger? • Se på ordlisten. Kjenner du noen av ordene fra før? • Hva ønsker du å få vite mer om? Hva lurer du på? Skriv det ned.

Ordliste Her er noen ord du vil møte i denne boken: håndjern illusjon kampsport klaustrofobisk likkiste publikum tvangstrøye utbryterartist Noen av ordene i boken er forklart på side 24.


Utbryterkonger Innhold ADVARSEL! 2 Hils på en ekte utbryterkonge 4 Harry Houdini 6 Levende begravd! 8 Flystunt 10 Høyt henger de 12 På dyrenes nåde 14 Under lås og slå 16 Tvangstrøye 18 Når noe går galt 20 Utbryterfakta 22 Quiz 23 Ordforklaringer 24 Jane Penrose Figurillustrasjoner av Jon Stuart

1


ADVARSEL! Nå skal du få lese om noen av de mest vågale og farlige utbrytertriksene gjennom tidene. De som utførte dem, risikerte å få alvorlige skader eller bli drept. Grunnen til at de kunne utføre triksene trygt, er at de var veldig veltrente og veldig godt forberedt.

2

ADVARSEL!


Hva er en utbryterartist? En utbryterartist er en som har som jobb å bryte seg ut! De bryter seg ut når de er fastbundet eller fastlåst (med for eksempel håndjern, kjettinger eller tvangstrøyer) eller innestengt (i for eksempel bur, kasser eller tønner). De gjør det for å underholde folk. Utbryter­artister er veldig godt trent og svært dyktige.

Det er BARE erfarne utbryter­artister som bør prøve seg på utbryterkunstene du snart skal lese om. Prøv ALDRI disse kunstene med mindre du er fullt utlært!

3


Hils på en ekte utbryterkonge Da Jonathan Goodwin var sju år gammel, leste han en bok om Harry Houdini. Houdini var en utbryterartist. «Jeg var allerede opptatt av superhelter,» sier Jonathan, «men Houdini var bedre. Han gjorde superkunster helt på ordentlig.»

Su

4

pe

n n a rm

Jonathan, 7 år

H o u d i n i

Jonathan bestemte seg for at han også skulle bli utbryter­ artist når han ble stor. «Jeg fikk faren min til å binde meg med tau, og så øvde jeg på å komme meg løs. Jeg passet på at far alltid var i nærheten da jeg øvde. Han var politi og brannmann, så han visste alt om sikkerhet.»


Jonathan øvde til han visste at han alltid kunne komme seg løs på en sikker måte. Hvordan kom han seg løs derfra?

Harry Houdini

I dag er Jonathan Goodwin en verdensberømt utbryterartist. Faren hans jobber fortsatt som assistenten hans. •F  inn ut mer om Jonathans utrolige utbryterkunster på side 8 og 9 og side 14 og 16. • Finn ut mer om Jonathans helt, Houdini, på side 6 og 7. Jonathan bryter seg ut av en sementblokk! 5


Harry Houdini Houdini er den mest berømte utbryterartisten noen­sinne. Han forbløffet publikum over hele verden med sine utrolige utbryterkunster.

VANNTORTURCELLEN

Houdinis bein blir låst fast i fotjern. Så blir han hengt opp ned. Til slutt fires han ned i en glasstank full av vann, og beina låses fast til toppen av tanken. Houdini må komme seg løs før han blir nødt til å trekke pusten igjen! 6


BRUHOPP MED HÅNDJERN Houdini blir låst fast i håndjern og lenker. Så hopper han fra en bru og ned i vannet nedenfor. Tusenvis av tilskuere ser på fra brua. Houdini må komme seg løs fra håndjernene og lenkene før han drukner.

En gang kom Houdini seg løs etter å ha blitt sydd inn i en død hval!

Fakta om Houdini Født:

 4. mars 1874 2 i Budapest i Ungarn

31. oktober 1926 Døde:  i Detroit i USA Ekte navn: Ehrich Weiss Kroppstype: Kort og tettbygd

7

Prosjekt X Fakta. Utbryterkonger BM  
Prosjekt X Fakta. Utbryterkonger BM  

Les om stuntene og hemmelighetene til noen av de store utbryterkongene!

Advertisement