Page 1


Innledning Kroppen er en fantastisk maskin. Den er ustanselig opptatt med å puste, pumpe, reparere og vokse.

Denne idretts­utøverens kropp må jobbe veldig hardt for å løpe så fort. 22


Leger og forskere har spesielle apparater som de bruker for å se inn i kroppen. I denne boken skal vi ikke bruke noen spesielle apparater. Vi skal i stedet tenke oss at vi er bitte små. Vi skal dra på vår egen fantastiske reise gjennom menneskekroppen.

spiserør luftrør

lunger

hjerte

magesekk

tynntarm

tykktarm

33


På oppdagelsesferd i nesen Sted: nesen Har du på deg vanntette klær? Vi går inn i venstre nesebor. Det er mørkt og fuktig her inne. Rundt oss på alle kanter kan vi se svære hår. Når personen puster inn, blåser en sterk vind forbi oss. Noen sekunder senere puster personen ut igjen, og vinden blåser forbi oss i motsatt retning. Mennesker trenger luft for å leve. I nesen blir lufta varmet opp, og nesehårene fanger opp støv.

Start her

44


Jo lenger inn vi går, desto mørkere og fuktigere blir det. Vi vasser gjennom slim. Det er så klissete at det er vanskelig å løfte beina. Her og der finner vi litt støv, noen pollenkorn og kanskje et ørlite småkryp sittende fast på ciliene ytterst på cellene. cilier slim

luftstrøm

nese

Hvis du var en elefant, ville nesen din ha vært over 2 meter lang.

Her er vi

Hvis du var en hval, ville du ha pustet gjennom et blåsehull på toppen av hodet. lunger

55


Se! Slimet beveger seg under føttene vüre! Millioner av viftende cilier feier slimet lenger og lenger bakover. Disse ciliene kan sanse om det er noe som ikke skulle ha vÌrt inni nesen.

Et forstørret bilde av innsiden av nesen til et menneske. Ser du ciliene?

66


Inni nesen er det millioner av nerveceller. Når vi puster inn, puster vi også inn små partikler av ting som lukter. Partiklene er så små at du ikke kan se dem. Men nervecellene sanser dem og sender beskjed til hjernen. Hjernen forteller at det lukter nybakt brød, stinkende ost, velluktende blomster eller gamle gymsokker.

/

nerveceller

sjokolade­ partikler lukter godt

Nesen kan kjenne igjen så mange som 10 000 ulike lukter.

Hunder har en fantastisk luktesans. En hundenese har 200 millioner lukteceller. Menneskenesen har 5 millioner lukteceller.

77


Endelig! Vi har kommet oss forbi slimet og ciliene. Men hjelp – skrittene våre har fått nesen på dette mennesket til å klø! Hold deg fast! Vi flyr ut av nesen i en fart på 160 kilometer i timen! Til slutt lander vi igjen. Det er godt at huden er myk utenfor nesen! Skal vi tørke av oss slimet og fortsette reisen et annet sted?

Hva skjer når du nyser?

Nervecellene i nesen sender beskjeder til hjernen.

Tsjoo!

88

Et skikkelig støt skyter luft og partikler ut av nesen din.

Hjernen sender beskjeder til musklene i magen, brystet og til og med øynene (som lukker seg).

AAAhh

Så puster du dypt inn.


Aaa-tsjoo!

For en vind!

Lufta i et nys strømmer fortere enn en gepard kan løpe. Geparden er det raskeste dyret på landjorda!

Hosting og nysing sprer sykdommer. Fang opp bakterier og virus i et lommetørkle!

99

Prosjekt X fakta - På oppdagelsesferd i kroppen, bm s1til9  

va skjer når vi nyser? Hvor blir det av maten vi spiser? Bli med på oppdagelsesferd i kroppen og finn svarene. PROSJEKT X FAKTA er en fakta...