Page 1


Før du leser • Hva vet du om maur fra før? • Bla igjennom boken og se på bildene og overskriftene. Hva tror du denne boken forteller om maurene? • Se på ordlisten. Kan du noen av ordene? • Hva ønsker du å få vite mer om? Hva lurer du på? Skriv det ned.

Ordliste Her er noen ord du vil møte i denne boken: duft koloni kommunisere nyttevekst puppe spor temperatur ynglekammer Noen av ordene i boken er forklart på side 24.


Livet til mauren Innhold En verden av jenter Maurens livssyklus Her kommer arbeiderne Husbygging Vi holder kontakten Husarbeid Arbeidsfordeling Takeaway til middag Yndlingsretter Forsvar Guttene kommer! Ordforklaringer/Stikkord Haydn Middleton Figurillustrasjoner av Jon Stuart

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24


En verden av jenter Har du en søster? Det er flott å ha en søster, men det kan være irriterende å ha henne rundt seg hele tiden. Hvordan ville du ha likt å bo sammen med tusenvis av søstre? Hvis du var maur, er det nettopp det du ville ha gjort.

Mitt verste mareritt!

t sit

x Ma ng ga Ad

2

rom t! bud for


Hvordan tror du det ville ha vĂŚrt? La oss finne ut mer om maurene som bor nede i jorda under beina pĂĽ oss ... 3


Maurens livssyklus Visste du at det finnes over 10 000 ulike typer maur? Alle maur begynner livet som et egg. Nür egget klekkes, kommer det ut en larve. Larven vokser seg større og forvandles til en puppe. Etter en tid forvandler puppen seg til en voksen maur. 1

4

2 egg

larve

maur 3

4

puppe


Jeg visste ikke at maur kunne fly!

Maur har fire veldig tynne vinger. Forvingene er større enn bakvingene.

Hver sommer kan du se flygende maur. Noen er hanner, og noen er hunner. De parer seg, og hunnen legger egg. Deretter dør hannmaurene. Så snart hannene har paret seg og vært med på å stifte en familie, er jobben deres gjort. Hunnmaur som stifter egen familie, kalles dronninger. Dronningen graver seg ned i bakken for å legge egg. Snart får hun tusenvis av unger, og nesten alle sammen er jenter.

5


Her kommer arbeiderne De første maurene som klekkes, er arbeidermaur. Deres jobb er å bygge det nye familiehjemmet. De må jobbe fort, for dronningen legger stadig nye egg! Hele maurfamilien kalles en koloni. Hjemmet de bygger, kalles et bol.

Disse arbeidermaurene er travelt opptatt med å bære hjem mat.

Kom igjen, jenter!

6


Arbeidermaurene graver ut nye kamre i bolet og forbinder dem ved hjelp av tunneler. Her må det graves mye! Maur har ingen redskaper. En maur må grave og bygge med munnen og beina. Kan du forestille deg at mennesker skulle prøve å bygge en skyskraper på denne måten?

Eitermaur har gravd opp all denne jorda til å bygge bol av.

7


Husbygging Maurtuer og maurbol er gjennomhullet av underjordiske tunneler. Noen ganger jobber to arbeidslag av maur sammen for å bygge en tunnel. De to lagene begynner å grave i hver sin ende. Maurene er svært dyktige til å planlegge, og vet akkurat hvor de skal møtes på midten.

Det er mørkt i disse tunnelene!

8


Denne broen er virkelig sterk!

Disse maurene lager en bro av sine egne kropper.

For å komme seg over en avgrunn kan maurene planlegge og bygge en bro – av sine egne kropper! Noen maur bygger vannfeller i bolet sitt under jorda. Hvis det regner mye, fanger disse fellene opp vannet og forhindrer oversvømmelse. Hvis tua likevel blir oversvømt, overlever maurene ved å klamre seg sammen til en levende flåte som flyter på vannet. 9

Prosjekt X. Livet til mauren BM  

Bli med Max og Cat når de skal finne ut mer om maurenes liv