Page 1

UNGDOM

165

Tinius – actionthriller for barn

FOR FØRSTE GANG skriver Stein Morten Lier en spenningsbok for ungdom. Det er blitt en intens, spennende fortelling om Tinius, som selv tar ansvar for de sakene han kommer over. Rookie er første bok i serien. En handlingsmettet spenningsroman for ungdom – hvorfor? Jeg har skrevet spenningsbøker for voksne og fått spørsmål om de egner seg for ungdom, for mange synes det er vanskelig å finne gode bøker til leselystne tenåringer. Jeg mener det er lurt å vente noen år med å lese bøkene mine, men det er viktig å skape leselyst hos unge. Jeg bestemte meg for å bidra, men det ble med tanken til Aschehoug ba meg skrive. Det ble begynnelsen på Tinius-serien. Hva er bokens tema? Den er kontrasten mellom livet vi lever og livet vi ønsker via sosiale medier, og de farene som ligger i at alle kan utgi seg for å være en annen enn den de er. Som i det virkelige livet, med steder og personer man ikke bør oppsøke eller ta kontakt med, gjelder dette også internett, der det er enkelt for folk med onde motiver å opptre falsk. Hvem er Tinius? Han er en foretaksom gutt som har liten respekt for autoriteter, og som blir sint når verden går ham imot. Han mener at alle lyver på Facebook, og ser ikke noe galt i å avsløre det ved å hacke seg inn på andres sider. Tinius mener at de voksne lager reglene, og det er ungdommenes oppgave å utfordre dem. Hva er egentlig en rookie? En rookie er en «fersking», og det er akkurat hva Tinius er i denne boken. Han er en rookie når det gjelder etterforskning og politiarbeid, noe som fører til at han havner i farlige situasjoner han ikke er trent til å håndtere.

Går Tinius for langt? Ja, det vil jeg si. Han opptrer først direkte umoralsk, og når han avdekker at en skolevenninne er i fare, bestemmer han seg for å etterforske og avsløre gjerningsmannen på egen hånd, og det får alvorlige konsekvenser. Men han lærer av sine feil og vokser på det og er bedre rustet til å stå imot farene han møter i senere bøker.

Stein Morten Lier Rookie 249,–

Moren til Tinius er etterforsker – hva slags hjem vokser Tinius opp i? Tinius vokser opp i et hjem ganske likt mitt barndomshjem, bortsett fra at moren ikke bor sammen med faren. Min far var drapsetterforsker, og vi fikk ofte kriminaliteten rett hjem i stuen. Politiarbeid er nærliggende for deg gjennom bøker for voksne og nå i vår også på fjernsyn. Hva er utfordringen ved å skrive om dette for tenåringer? Den vanskelige ved å skrive for yngre lesere er at de er kresne. Det er ikke plass til tomprat. Jeg forsøker alltid å skrive effektive, handlingsmettede bøker for voksne, men en ung lesergruppe krever et enda strammere plot. I tillegg er det også for en «gamlis» som meg en utfordring å skrive troverdige dialoger. Det er på språket en skjønner hvor gammel en er, og jeg har ikke tall på hvor ofte barna mine har har stønnet over ordbruken min. Hva skiller Tinius fra typiske voksenhelter? Bortsett fra alder og begrenset makt, status og gjennomføringsevne er det ikke mye som skiller Tinius fra dem. Han har sine svakheter som han blir konfrontert med gjennom boken, og han tar feil av det han ønsker seg og det han trenger, noe som gjør at han foretar gale valg. Men som en ordentlig helt kjemper han seg gjennom strabasene og vokser på det.

Tilgjengelig som e-bok

STEIN MORTEN LIER har skrevet åtte spennings­ romaner. Han debuterte med en dokumentarbok i 2002.

Lier Rookie  
Lier Rookie  
Advertisement