Page 1

100

MED EGNE ORD

Homofili er ingen privatsak

AMAL ADEN er norsksomalisk tolk, rådgiver og skribent. Hun kom til Norge som 13-åring i 1996 etter å ha levd som gatebarn i Nord-Somalia i sju år. Da var Amal Aden (forfatter­pseudonym) an­ alfabet. Siden den gangen har hun skrevet fire bøker.

Amal Adens nye bok er en situasjonsrapport om hvordan det er å være homofil med minoritetsbakgrunn i Norge i dag. Her forteller hun også sin egen historie.

Aden er spesielt opptatt av kvinner og barns rettigheter. Hun er tildelt Zola-prisen 2010 og Buskerud fylkeskommunes likestillingspris for 2010.

Se oss. Bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne (2008)

Foto: Morten Holm / Scanpix

Min drøm om frihet. En selvbiografisk fortelling (2009)

Amal Aden Om håpet glipper, er alt tapt Homofile flyktinger 279,–

Tilgjengelig som e-bok

I arbeidet med denne boka har jeg tilbrakt mange timer sammen med homofile minoritetspersoner, personer fra ulike ikke-vestlige land bosatt i Norge. De fleste av dem jeg har intervjuet, har muslimsk bakgrunn, men ikke alle. Svært mange skjuler sin legning for omverdenen. Noen har giftet seg med en av motsatt kjønn, men har hemmelige elskere. Andre lever som single, men er under press fra familien for å gifte seg. Jeg har ikke skrevet denne boka for å fortelle om meg selv. Men én ting har jeg skjønt av å tilbringe time etter time sammen med homofile som er livredde for å bringe skam over familien sin, som er blitt sendt til leger og imamer for å bli helbredet, eller som lever kompliserte dobbeltliv for å bevare hemmeligheten om legningen sin: Homofili er ingen privatsak.

Derfor har jeg valgt å gi min egen historie plass i teksten. Jeg vil vise at det faktisk er mulig å være muslim og lesbisk – og samtidig leve åpent og ha det godt. Jeg vil også understreke at homofili på ingen måte er et vestlig fenomen, men at det finnes homofile i alle kulturer, i alle religioner. I denne boka intervjuer jeg en rekke personer som anser seg som ­homofile i et miljø som ikke aksepterer homo­ fili, et miljø som gjerne påstår at homofili overhodet ikke eksisterer. Jeg ønsker å synliggjøre en gruppe mennesker som lever som dobbel­ minoriteter – de er både homofile og tilhører en etnisk minoritet – og jeg håper å bidra til større åpenhet, anerkjennelse og aksept for homofile i minoritets-miljøene i Norge. Amal Aden

ABC i integrering. 111 gode råd om hvordan alle kan bli fullverdige borgere i det norske samfunnet (2009)

Det skal merkes at de gråter (2011)

Aden Om håpet glipper  
Aden Om håpet glipper  
Advertisement