Ijeoma Oji – Zisafrona

Page 1

Zisafrona Ijeoma Oji

Projecte Integrat 2019 Cicle Formatiu de Grau Superior d’Il·lustració Òscar Sarramia, tutor del Projecte Integrat Georgina Aspa, professora de Suport d’Enquadernació Violant Cebrià, professora de Suport Digital

CF Grau Superior d’Il·lustració

Escola d’Art La Industrial Comte d’Urgell, 187 08036 BarcelonaEl suport dels meus companys ĂŠs molt important, sense ells no hauria arribat fins aquĂ­


L’any 1995, tres estudiants de l’Escola del Treball anomenats Kurt, Otto i Erich surten de les classes de la tarda cap a la Residència. Llavors, Otto proposa d’anar a la capella de la planta superior d’aquesta i els seus amics accepten.Passant-s’ho força bé, els tres estudiants miren tots els racons de la capella, senten goig de la tranquil·litat i la poca vigilància que hi ha. Kurt, mirant darrere l’absis, fa una troballa que li crida molt l’atenció. Darrere del Jesucrist, algú s’havia deixat un diari antic, molt antic, amb data dels anys 40 i Kurt l’agafa.Justament quan l’està agafant, s’escolten passos i els tres companys s’amaguen darrere d’una columna.


Esteve, el conserge de la Residència, entra amb la llanterna, enfoca tots els racons de la capella fins que troba els joves. Els hi fa fora, ja que està prohibit accedir a aquella zona. Quan Otto, Kurt i Erich estan sortint per la porta, el conserge troba a faltar una cosa molt important que havia deixat en el seu amagatall favorit i que si es descobreix, portarà molts desastres.


Un cop a la seva habitació, Kurt comença a llegir el diari i tot li sembla força avorrit, fins que troba una pàgina on surt el seu avi patern, Mike, que resultava ser un presumpte afronazi que va col·laborar amb Himmler del 1939 fins al 1941.


Com el jove Kurt no sabia ben bé que significava el terme afronazi, el cerca a l’enciclopèdia i quan ho troba es queda petrificat.


Resulta que els afronazis, especialment el seu avi, eren negres que estaven aliats amb el Partit Nazi i col·laboraven a la difusió del Mein Kampf, el llibre que va escriure Hitler sobre la ideologia política del nacionalsocialisme, en països de l’Àfrica. És a dir, grups d’africans a Barcelona de diferents ètnies que traduïen el llibre alemany al seu dialecte, amb la finalitat de difondre i expandir aquests ideals, i anar creant a poc


a poc un món millor. El projecte que dirigia Mike es duia a terme a la impremta de la part subterrània de l’Escola del Treball, a Barcelona -altres es dirigien des de Madrid- i consistia a traduir el Mein Kampf en igbo, un dialecte nigerià molt poc conegut en l’època. Aquest treball s’anomenava E-39, E per Exportació i 39 per l’any en el qual es va iniciar el projecte.


El dimecres 23 d’octubre de 1940 va acabar l’E39, i Himmler visita Barcelona “a la recerca del Sant Graal”, però en realitat visita la famosa

Llibreria Europa, on el propietari Pedro Barceló i Mike l’esperen per ensenyar-li les 500 unitats de Mein Kampf en igbo.


Himmler, satisfet pel treball de Mike, li dóna la mà com a símbol d’agraïment i s’emporta en el seu helicòpter privat totes les unitats per ser difoses.


L’endemà d’haver trobat tota la informació, Kurt no torna a ser el mateix, i els seus amics li pregunten què li passa i per què té cara de pomes agres.
Otto i Erich escolten molt sorpresos com Kurt els explica, entre llĂ grimes, el passat obscur del seu avi Mike.


A la tarda, a l’hora del pati, Kurt es troba al passadís amb una onejada de mirades de fàstic que ell no entén.


Quan l’endemà entra a classe, es troba pintades a la pissarra i el professor no les esborra.

Dies després l’esperen un grup de joves dintre del lavabo de nois i li donen una pallissa. L’assetjament va durar gairebé un mes.


Kurt no suporta aquesta situació i escriu una carta on explica tot el que ha passat, sobre com troba el diari a la capella i l’assetjament que pateix a l’escola. A continuació, se suïcida prenent un pot de pastilles i bevent alcohol en grans quantitats.


Otto, que no sabia res de les intencions de Kurt, llegeix una carta que li ha deixat algĂş en el llit.


A conseqüència de la carta, Esteve i el seu germà gran, Pedro Barceló, desapareixen per culpa de la seva implicació amb el projecte E-39 i ningú torna a saber res d’ells mai més.


L’Erich deixa d’anar a l’escola i abandona la Residència pel seu sentiment de culpa per haver explicat a tothom el gran secret de Kurt i provocar el seu assetjament escolar.Otto és l’únic que, destrossat emocionalment, segueix intentant fer vida normal ocultant el seu patiment. L’únic que li queda és el record del seu millor amic, la seva ànima bessona, la persona que sempre ha estat amb ell... i que espera tornar a veure molt aviat.Imprès el 20 de maig de 2019 a MediaActive. Originals fets amb tinta xinesa i aquarel·la. Enquadernat a mà al taller d’enquadernació de l’Escola d’Art La Industrial de Barcelona. Tipografia Salinas. Exemplar únic.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.