Page 1

nummer 094 apr'18

H e t s ta d s m a g a z i n e va n d e r e g i o e i n d h o v e n

Pieter van den Hoogenband Efkes wisselen

lunch & asperge special m e t h o r e c a , u i t g a a n , w i n k e l e n , c u lt u u r e n n o g v e e l m e e r . . .


www.howdo.info

HOWDO the magazine for i n t e r n at i o n a l s

E in dho ve n a rea

Do you want to read more in English, check out HOWDO Magazine! HOWDOeindhoven | contact@howdo.info | www.howdo.info


STAY CONNECTED

MAC, TABLET OF TELEFOON KAPOT? * gerepareerd terwijl je wacht

Repairlab Eindhoven

W: www.repairlab.nl

Dillenburgstraat 11c

E: info@repairlab.nl

5652 AM Eindhoven

T: +31 (0)40 28 70 700


AFHALEN | DINER | CATERING SERVICE

G IN IN D N IA S A SUN ON •

Vernieuwde Aziatische topgerechten

voor een eerlijke prijs: € 7 per voorgerecht € 8 per hoofdgerecht Tot ziens bij Sun On!

Elckerlyclaan 71 • 5625 EP Eindhoven • Tel: 040 2417353 • www.sun-on.nl • info@sun-on.nl


coverstory

colofon

licht

voorwoord

LICHT op Eindhoven is een maandelijkse uitgave van Pers 040 B.V. Uitgever Niels ter Haar (niels@lichtopeindhoven.nl) Hoofdredactie Claudia Cavens (claudia@lichtopeindhoven.nl)

Claudia Cavens Hoofdredactrice

Media-adviseurs Nico de Jong (nico@lichtopeindhoven.nl) Marlon Kerkhofs (marlon@lichtopeindhoven.nl) Chantal Loomans (chantal@lichtopeindhoven.nl) Menno Stockmans (menno@lichtopeindhoven.nl) Redactie Veerle Büchold, Linde ten Broek, Claudia Cavens, Bob ter Horst, Alex van den Hoven Fotografie Eddie Mol, Frans Claassen Vormgeving EMG b.v. Séverine van Bun Chef bakfiets Bram van Orten Distributie wachtkamers Tour de Ville Over LICHT op Eindhoven LICHT op Eindhoven is gratis verkrijgbaar op ruim 900 distributiepunten in de regio Eindhoven. Je vindt LICHT op Eindhoven onder andere in cafés, restaurants, winkels, theaters, musea, sportcentra en supermarkten. Daarnaast ligt het magazine in ruim 240 wachtkamers van dokters, tandartsen, fysiotherapeuten en kantoren. Contact info@lichtopeindhoven.nl www.lichtopeindhoven.nl Copyright en disclaimer Het overnemen van artikelen zoals bedoeld in artikel 15 van de Auteurswet is niet toegestaan. ©2018 LICHT op Eindhoven Pers 040 B.V. stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/ of zetfouten.

Metzonderjas Oh wat smachten we met z’n allen naar de dag dat we weer metzonderjas naar buiten kunnen! Bij de eerste zonnestraaltjes en een kwik dat net de 18 graden aantikt spurten wij en masse naar buiten om op een terrasje te vertoeven. Keihard uitgelachen door onze stadsgenoten die uit zuidelijkere delen van deze aardbol stammen, weet ik inmiddels. Afgelopen maand mochten wij ons nieuwe lid van de LICHTfamilie presenteren: HOWDO, voor alle expats en internationals in deze regio (en dat zijn er veel). De reacties zijn heel enthousiast en ook grappig. En ik kom er nu pas achter welke gekke gewoontes wij Nederlanders er soms op na houden... Om de lente goed te beginnen zetten we in LICHT een echt Hollandse special in, ter ere van de start van het aspergeseizoen. Want het ‘witte goud’ is nu op zijn best! Je kunt je asperges vers halen bij een van de vele boeren in onze special of genieten van heerlijke aspergegerechten bij verschillende restaurants. In onze lunchspecial van deze maand vind je de leukste plekjes in de regio om te lunchen, metzonderjas of niet!

5


6

puntjes

Word jij ook vrijwilliger voor KWF Eindhoven? Wist je dat KWF Kankerbestrijding een lokale Eindhovense afdeling heeft? Deze lokale afdeling bestaat uit bijna 900 vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten voor de collecte. En 900 lijkt misschien heel veel, maar we zoeken nog altijd meer mensen die zich ook in willen zetten! Want er zijn behoorlijke grote delen van Eindhoven die nog niet bemand zijn.

Voor al uw gala jurken

Lijkt het je leuk om het verschil te maken en ervoor te zorgen dat we samen steeds dichter bij de genezing van kanker komen? Bekijk dan onze vacatures op www.kwfeindhoven.nl en meld je aan!

NATUURGETROUW GETEKEND Wegens succes verlengd t/m 3 juni!

NEDERLANDS MUSEUM

Honderd jaar geleden, op 28 augustus 1917, overleed de Haagse kun足 stenaar Theo van Hoytema. We kennen hem voornamelijk van zijn kleurrijke kalenders en prentenboeken, maar zijn overige grafische werk is tevens van zeer hoog niveau. Nog steeds worden zijn vrije prenten beschouwd als het allerbeste wat ooit in ons land op steen is gezet. Daarmee is er reden genoeg om een overzichts足expositie te wijden aan het lithografisch oeuvre van deze voor Nederland bijzondere kunstenaar. Rondom de expositie worden verschillende activi足teiten georganiseerd, zoals lezingen, speciale rond足leidingen, voorleesmiddagen voor de kleintjes, etc. Kijk op www.steendrukmuseum.nl voor het actuele programma!

Boutique Roman Lardinoisstraat 15 | Eindhoven 06-41519112 info@boutique-roman.nl


licht

26/04/2018

muzikaal eetcafé op strijp-s Het eetcafé van POPEI is de ultieme ontmoetingsplek voor muzikanten en een broeinest van talent. Iedereen is welkom in deze artistieke huiskamer. Muziek- en cultuurliefhebbers maken kennis met elkaar en met muziek tijdens de diverse activiteiten.

DOnderdag 26 APRil

RGB KONINGS­ NACHT FESTIVAL 22.00 uur

EFFENAAR

POPEI heeft een eigenwijze menukaart. Naast bijzondere gerechten wordt er bewust gekozen voor biologische, duurzame en regionale producten. Zo levert POPEI een zo positief mogelijke bijdrage aan het milieu.

Klokgebouw 300 | Eindhoven | www.popei.nl

Ook dit jaar geven we weer ‘code oranje’ als party-waarschuwing! In twee zalen gaan we namelijk next level met de grootste indoor RGB Silent Disco en de zwoelste live-acts. In onze grote zaal bouwen we niet één, niet twee maar drie feestjes met net zoveel dj-teams waar jij tussen kunt switchen. In de kleine zaal dans je vanavond op de zwoelste pardie vibes, geheel live en alles behalve silent! Effenaar Dommelstraat 2 Eindhoven T 040 239 3666 www.effenaar.nl

7


8

puntjes

Jouw partner in energiezaken! • 12 jaar vast klanten bestand • Servicegericht + vast contactpersoon • Eerlijk & onafhankelijk energie advies • Altijd het beste aanbod voor zowel, particulier, MKB als grootzakelijk Voor meer info: T 06 8406 0745

KING THAI REST AURA NT Dankzij King Thai kun je authentiek Thais eten in Eindhoven. In het moderne maar gezellige restaurant net buiten het centrum van Eindhoven eet je als een koning(in) tegen een verrassend scherpe prijs. Sinds begin november vorig jaar heeft King Thai Restaurant een nieuwe locatie, op de hoek van de St. Bonifaciuslaan en de Piuslaan. Ondanks de nieuwe, ruim opgezette locatie is er aan het menu niets veranderd. Al jouw favoriete gerechten worden nog steeds vers bereidt!

St. Bonifaciuslaan 7 | Eindhoven T 040 737 0207 www.kingthai.nl


licht

VR 6 APR

MIKE MASSÉ MET STERLING COTTAM Meester van de akoestische rockcovers.

en > 60 miljo ews! YouTube vi

ZO 8 APR

DE GROTE PRIJS VAN NEDERLAND - HALVE FINALE Ontdek de nieuwe Typhoon en Roosbeef!

DO 12 APR

WULF

Wulf met 'All Things Under the Sun' en 'Mind Made Up' naar Eindhoven voor eerste headliner show.

veroorzaakt Cafeïne slapeloosheid?

ZO 15 APR

LEONARD COHEN TRIBUTE BAND

Hallelujah! De legendarische poëet, songwriter en artiest krijgt een welverdiend eerbetoon.

ZO 15 APR

RUBEN HEIN

Naast 'Wie is De Mol 2018' winnaar ook een geniale pianist/zanger.

VR 20 APR

MULA B

De enige echte Meester Plusser Tour met in de hoofdrol natuurlijk Mula B!

ZO 22 APR

ALBUM RELEASE CO

Zorgt cafeïne echt voor slapeloosheid of is dit een fabel? Het antwoord is zowel ja als nee. In ieder geval willen veel mensen geen cafeïne voor het slapen gaan. Omdat ze merken dat ze er niet van kunnen slapen. De invloed van cafeïne op de gezondheid hangt ook af van de hoeveelheden die er per persoon worden ingenomen. Want een hoge inname kan negatieve effecten tot gevolg hebben, terwijl een lage dosering juist positieve effecten kan hebben!

NCERT

CAMILLA BLUE

Album release concert van Eindhovense nieuwe parel.

DO 26 APR

RGB KONINGSNACHT FESTIVAL

Ook dit jaar geven we weer ‘code oranje’ als party-waarschuwing! In twee zalen gaan we namelijk next level met de grootste indoor RGB Silent Disco en de zwoelste live-acts.

ZO 29 APR

THE ELVIS CONCERT 2018

Het jaarlijkse Elvis concert in de Effenaar met originele muzikanten van Elvis Presley.

voor ons complete programma:

www.effenaar.nl

Niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheid voor cafeïne. Verschillende symptomen zijn sterk af­ hankelijk van de dosering en de persoonlijke gevoeligheid. En de meeste drankjes hebben een cafeïnegehalte dat lager is dan een gewone kop koffie. Het Voedingscentrum geeft advies om geen cafeïnerijke producten te nemen of een be­ perking van één kopje koffie per dag te nemen. Lees het uitgebreide artikel over cafëine via www.menu22.nl of scan de QR-code.

Lichttoren 32 | Eindhoven info@menu22.nl 06 1508 7219 www.menu22.nl

9


10 Tekst: Bob ter Horst • Fotografie: Frans Claassen

Pieter van den Hoogenband

The Dutch Dolphin

Hij won zeven Olympische medailles, drie gouden, twee zilveren en twee bronzen. Daarnaast werd hij zestien keer Europees kampioen en een keer wereldkampioen. Geboren in Maastricht en getogen in Geldrop: The Dutch Dolphin, Pieter van den Hoogenband. LICHT op Eindhoven sprak met de oud-olympiër over zijn leven, dromen en natuurlijk de welbekende ‘Pietertje-reclame’. We ontmoetten Pieter in het Pieter van den Hoogenband zwembad aan de Anton Coolenlaan in Eindhoven. Op deze plek heeft Pieter ook kennisgemaakt met de zwemsport: “Ik ben geboren in Maastricht, maar al op jonge leeftijd verhuisd naar Geldrop. Mijn moeder zwom vroeger ook. Ze mistte net de Olympische Spelen van München. Ze vroegen haar of ze hier in het zwembad training wilde komen geven aan de jeugd. Hier stemde ze mee in, dus ik zat telkens in die hete Tongelreep te wachten tot ze klaar was. Ik vroeg daarom of ik ook

mee mocht doen en zo is het allemaal begonnen. Ik was toen tien jaar oud.’’ Het duurde niet lang voordat Pieter ontdekte dat hij talent had voor zwemmen. ‘’Een trainer van het zwembad daar schreef me in voor een wedstrijdje. Tijdens die wedstrijd zette ik zo’n snelle tijd neer dat ik me kwalificeerde voor de Nederlandse Kampioenschappen, en die won ik. Toen dacht ik: ‘Wow dit is gaaf!’. Het ging heel geleidelijk eigenlijk, ik ging elk jaar een beetje meer trainen. Op mijn vijftiende werden de Jeugd Olympische Spelen gehouden in Valkenswaard,


licht

‘’Ik blijf zwemmen tot ze een remedie hebben voor die kloteziekte!’’

11


12

“Het is ook belangrijk om te weten wat je niet kan” Punt

toen kon ik laten zien wat ik waard was. Het was mijn eerste internationale wedstrijd en ik won. Vanaf toen werd het serieus en ben ik ook serieuzer gaan trainen, onder trainer Jacco Verhaeren. Mijn wekker ging om half vijf af om te trainen van vijf tot zeven. Daarna ging ik naar school en daarna de sportschool in voor krachttraining en vervolgens weer zwemmen van vijf tot zeven. En dat dag in dag uit. Uiteindelijk heb ik me gekwalificeerd voor de Spelen in Atlanta in 1996. Ik werd twee keer vierde, de allerrottigste plek om te eindigen, maar ik was wel de jongste in de finale.’’

Gouden plak Vier jaar later wist Pieter zich opnieuw te kwalificeren voor de Spelen. Deze keer in Sydney, waar hij favoriet Ian Thorpe versloeg en zijn eerste gouden plak won. Een hele prestatie, maar toch is dit niet de medaille waar hij het meest trots op is. Pieter: “Niemand had verwacht dat ik Ian Thorpe zou verslaan, dat was echt een sensatie toen. Ik ben ook echt wel apetrots op de medailles die ik toen gewonnen heb. Maar op de overwinning in Athene ben ik toch wel nog trotser. In de tussentijd had ik veel meegemaakt, waaronder een herniablessure, en toch wist ik te winnen.’’

Na de spelen van Beijing (2008) besloot Pieter een punt achter zijn glansrijke carrière te zetten. ‘’Het koningsnummer van het zwemmen is de 100 meter. In Atlanta werd ik vierde, in Sydney won ik en in Athene ook, maar in Beijing werd ik vijfde. Rond die tijd werden ook de aerodynamische pakken voor het eerst gedragen. Die waren van rubber en zorgden ervoor dat de drager op het water bleef drijven. Ikzelf was een vrij ouderwetse zwemmer. Door mijn techniek kon ik hoog op het water blijven drijven als het ware. Als andere zwemmers dan na een tijdje verzuurden zonken ze dieper het water in en kregen ze meer weerstand en kon ik ze inhalen. Nu had ik dat voordeel niet meer; op een paar honderdste werd ik vijfde. Toen dacht ik bij mezelf: ik ben dertig jaar heb alles op alles gezet en alles meegemaakt, nu moet ik iets anders met mijn leven. Ik wilde geen kleinere wedstrijdjes gaan zwemmen voor geld. Ik deed het sowieso nooit voor het geld, zo ben ik niet begonnen en zo wilde ik ook niet eindigen.”

Leven na de Spelen ‘’Na de Spelen boden verschillende bedrijven me lucra­ tieve contracten aan. Eiffel uit Arnhem werd hoofd­sponsor van het zwemmen nadat Philips er mee stopte. Tijdens de bijeenkomsten zag ik dat ze echt het beste voor hadden met de zwemsport en dit is dan ook een van de partijen waar ik nog steeds mee samenwerk’’, aldus Pieter, momenteel werkzaam als spreker, adviseur en ambassadeur. Van den Hoogen­ band heeft van zijn vijftiende tot zijn dertigste bijna


licht

13

dagelijks in het water gelegen, zwemt de oudkampioen nu nog wel eens? Pieter: “Ik zwem nog een keer in de week. Dit omdat ik mee heb geholpen met het opzetten van de Amsterdam City Swim, waarbij er gezwommen wordt door de grachten. Dit doe ik om geld op te halen voor ALS en ik stop pas met zwemmen als ze een remedie hebben voor die kloteziekte!’’

Pietertje We kennen allemaal de Pietertje-reclame van Calvé. Inmiddels is de bekende kreet ‘Pietertje, kom maar efkes wisselen jonge’ zo onderhand Nederlands erfgoed geworden. Van den Hoogenband vertelt aan ons hoe deze iconische reclame tot stand is gekomen: “Na de Spelen van Athene moest ik een aantal coaches toespreken. Ik werd gek van alles succesverhalen, dus ik vertelde dat het juist ook belangrijk is om te weten wat je niet kan. Ik vertelde een verhaal over mijn onkunde in het voetbal vroeger. Er zat een man van Unilever in de zaal, die mijn verhaal oppakte. We hebben kaartjes uitgewisseld en uiteindelijk heb ik een paar foto’s gemaild van hoe ik er uitzag als klein jongetje. Toen hebben ze die reclame geschoten.’’

Eindhoven Pieter woont nog steeds in de omgeving. ‘’Ik heb aanbiedingen gekregen om te gaan wonen in Barcelona, Sydney, Amsterdam, noem het allemaal maar op. Toch blijf ik hier, want hier liggen mijn roots. Ik vind het fijn hier.’’


Fietsen is

gezond, ontspannend en zeker in de drukte van Eindhoven sneller dan de auto Niet gek dus, dat steeds meer bazen hun werk­ nemers stimuleren om de fiets te pakken naar het werk. Mocht je zo’n geluksvogel zijn die een tweewieler mag uitzoeken, kom dan zeker langs bij House of Cycles. Misschien staat het duidelijk in de arbeids­voor­waar­­ den, misschien heb je geen idee hoe het bij jou op het werk is geregeld. Hoe dan ook: bij veel bedrijven kun je als werknemer een fiets kopen via een speciale regeling. Dat werkt zo: je koopt via je werkgever een fiets met belastingvoordeel. De fiets betaal je met brutoloon (of vakantiegeld of overuren) aan je werkgever terug. Daar hoef je geen inkomstenbelasting over

te betalen, wat betekent dat je tot 52% be­ las­ tingvoordeel hebt. En dat tikt lekker aan! Overweeg je dus om een nieuwe fiets te kopen, maar hik je tegen de uitgave aan? Vraag op het werk eens naar de mogelijkheden. Werkgevers hebben soms een werkkostenregeling (WKR): een soortgelijke regeling als hierboven beschreven, waarmee je voordelige een fiets kan aanschaffen.

House of Cycles Ouverture 220, Eindhoven www.hocrijwielhuis.nl


licht

Mr. Bram Sommen is werkzaam bij Reinartz advocaten en gespecialiseerd in arbeidsrecht en het bijstaan van slachtoffers in een strafproces.

15

Rechten van een slachtoffer Verdachten van een strafbaar feit hebben altijd al bepaalde rechten. Slachtoffers hebben tegenwoordig ook steeds meer rechten. De rechten van een slachtoffer staan in de 'Verklaring van rechten'. De politie moet het slachtoffer bij zijn of haar eerste contact wijzen op de rechten die hij of zij als slachtoffer heeft. Soms is dat al op straat en in andere gevallen pas als aangifte wordt gedaan. Het slachtoffer moet bij het eerste contact met de politie gewezen worden op zijn rechten, omdat sommige rechten direct na het strafbare feit van belang zijn. Daarbij kan gedacht worden aan het recht op bescherming, het recht op een tolk, het recht op een schadevergoeding en het recht op een voorschot. Al deze rechten zijn opgenomen in de ‘Verklaring van rechten’. Eén van de rechten die direct van belang zijn, is het feit dat ieder slachtoffer zich in het hele strafproces mag laten bijstaan door een advocaat. Dus al vanaf het moment van aangifte. Indien het slachtoffer dat wenst, heeft hij tevens recht op informatie over het verloop van de (straf )zaak en kan hij in sommige gevallen in gesprek treden met de dader.

Reinartz advocaten Kloosterdreef 90 | Eindhoven T 040 212 6415 | F 040 211 6709 www.reinartzadvocaten.nl

Als u slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit, staat ge­ specialiseerd slachtofferrecht-advocaat mr Bram Sommen u graag in het hele proces bij.


NATURAL, PLEASE ‘No fuss’ haar, gekleurd in natuurlijke tinten. Maar wel goed verzorgd en mooi glanzend. Met 1/4 highlights en balayage voor dat ‘je ne sais quoi’.

ROB PEETOOM EINDHOVEN LICHTTOREN 2 5611 BJ EINDHOVEN 040 296 27 48

WWW.ROBPEETOOM.COM


licht

17

My Jewellery

Sieraden - Accessoires - Kleding Eindelijk is het zover: we hebben een My Jewellery boutique in onze LICHTstad! En dan ook nog op een heel mooi plekje, namelijk aan de sfeervolle Kleine Berg. Hier kunnen fashionista’s hun hart ophalen: de sieraden, accessoires en kleding van My Jewellery zijn hip en kleur­ rijk, de collectie wisselt snel en volgt altijd de laatste trends.

Founder en director Sharon Hilgers begon in 2011 op 22-jarige leeftijd haar webshop als hobby naast haar baan als docente Frans. In 2015 opende My Jewellery haar eerste boutique in thuisstad Den Bosch. Sharon: “Ik heb een passie voor het creëren van mooie dingen en dat zie je terug in de collectie van My Jewellery. Ik vind het belangrijk om zo snel mogelijk in te spelen op de nieuwste trends die ik zie op internationale beurzen. Bij My Jewellery vind je dan ook de allernieuwste items!” “Naast de opmars van online bestellen merkte ik dat klanten behoefte hadden aan een fysieke boutique. Het was een test, maar ook een verlengstuk van de webshop voor een complete My Jewellery experience. Om mijn groei online te realiseren heb ik zelf ook de inspiratie, feeling en

beleving van een boutique nodig. Door middel van de boutiques komen we in contact met onze klanten en kunnen we ze nog beter leren kennen.” Na Den Bosch volgden Arnhem en Maastricht en vorig jaar Utrecht en Breda. De zesde boutique moest in

Eindhoven komen. Sharon: “Eind­ hoven is een fijne en gezellige stad, dus daar mocht een My Jewellery boutique niet ontbreken. De Bergen is bovendien een toplocatie en past helemaal bij ons!” De winkel aan de Kleine Berg heeft een warme sfeer en is prachtig ingericht: lichtroze tegels in com­ binatie met petrol gordijnen en een visgraatvloer, gouden kle­ding­ rekken en witte muren. De trendy mode, sieraden en accessoires komen hier helemaal tot hun recht! Kleine Berg 3 | Eindhoven @MyJewellerycom myjewellery www.my-jewellery.com


Notariskantoor Broekmans. Jouw notaris.

Omdat je kiest voor een zekere toekomst

Samenwonen is leuk en spannend. Het is een nieuwe stap in jullie leven als stel. Maar het betekent niet automatisch dat jullie juridisch gezien worden als partners. Als je ongehuwd samenwoont, is er wettelijk niets geregeld. Bijvoorbeeld bij de komst van een kindje of het overlijden van één van jullie. Jouw notaris legt jullie wensen en afspraken vast, in een samenlevingscontract of in een geregistreerd partnerschap. Zodat je kunt genieten van een zekere toekomst voor jou én je partner. Jouw leven. Jouw toekomst. Jouw notaris.

040 213 63 60 Like ons op Facebook www.jouwnotaris.nl


licht

19

Gebeld door Microsoft, trap er niet in! “Goodafternoon, this is Microsoft speaking, we are calling because we can see there is a problem with your computer.” Ondanks media aandacht krijgen we nog steeds regelmatig klanten over de vloer die in deze ‘babbeltruc’ trappen. Voor de duidelijkheid, Microsoft belt nooit met eindgebruikers. Er wordt vaak gebeld vanuit India met de vraag of ze even mogen meekijken in de computer om de zogenaamde problemen op te lossen. Het doel is om een virus te installeren zodat er toegang tot online bankieren wordt verkregen. In het slechtste geval wordt vervolgens je bankrekening leeggetrokken… Banken zijn de afgelopen jaren steeds lastiger te overtuigen van fraude, en hanteren een omgekeerde bewijslast. De eerste vraag die je krijgt, is “Kun je aantonen dat je computer goed beschermd was?” Carel Plasman is werkzaam bij pchulp.com, waar zowel particulieren als zakelijke klanten van harte welkom zijn met computerproblemen in de breedste zin van het woord.

PC Hulp Kanaaldijk Zuid 13a | Eindhoven T 040 213 88 00 info@pchulp.com

Het belangrijkste is dat je op de hoogte bent van deze oplich­ tingpraktijken en dat je meteen de telefoonverbinding verbreekt. Daarnaast is het belangrijk dat je goede Antivirus software gebruikt. Bij voorkeur neem je een abonnement op betaalde Antivirus software, voor een paar tientjes per jaar ben je goed beschermd tegen virussen en andere malware. In de recente test van de Consumentenbond komt Bitdefender het beste uit de test. Wij werken zelf al jaren met ESET voor onze klanten en hebben daar erg goede ervaring mee. Naast goede Antivirus software is het ook goed om een backup te maken van je belangrijke bestanden. Als je het lastig vind om dit regelmatig te doen zou je ook een online variant kunnen overwegen. Via Dropbox of Google Drive kun je automatisch je belangrijkste bestanden synchroniseren naar een internetopslag. Als je hulp nodig hebt bij het installeren van Antivirus software of een backup, dan helpen we je daar graag bij!


20

licht


This is MY JEWELLERY eindhoven discover the story & get discount www.thisiseindhoven.com


asperges

licht

Asperges

De lente op je bord! Het Aspergeseizoen is weer begonnen en Aspergeweetjes dat betekent dat we weer volop kunnen • Asperges zijn goed voor je hele lijf genieten van het ‘witte goud’, zoals deze Asperges bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je hele lichaam. groenten liefkozend genoemd worden.

Asperges zijn een van de laatste groenten van Nederlandse bodem die zich nog echt aan het seizoen houden. Niet uit een kas of vrachtvliegtuig, maar uit de volle grond. Het kost aspergeboeren een hoop werk en toewijding om ervoor te zorgen dat wij twee maanden kunnen smullen van het witte goud. In onze Aspergespecial vind je de beste plekken om verse asperges te halen en restaurants met heerlijke aspergegerechten op het menu! En je kunt ook nog eens een aspergepakket winnen met jouw eigen recept!

• Verse asperges piepen Als je twee asperges tegen elkaar wrijft en ze piepen, dan zijn ze vers. • De langste asperge ooit was 3,11 meter lang Bij warm weer kunnen asperges wel tien cen­ timeter per dag groeien. De langste asperge ooit gestoken was maar liefst 3,11 meter! • Mannen zijn populairder dan vrouwen Er zijn mannelijke en vrouwelijke asperges. De opbrengst van mannelijke asperges is echter 40% hoger dan die van hun vrouwelijke collega’s. Kwekers gebruiken daarom vrijwel alleen man­nelijke planten voor hun teelt.

23


24

Pluk de dag...

Steek een asperge;-)

ASPERGETIJ De missie van Aspergetij is om dagverse asperges direct van het veld naar de stad te brengen. In 2017 zijn we vol enthousiasme gestart met een eerste focus op de consumentenmarkt en het in een hip jasje steken van onze Ferme Knapen en Dunne Grieten. Verder in het seizoen raakte ook restaurants geĂŻnteresseerd in onze asperges. Dit seizoen mogen we weer volop restaurants voorzien van onze heerlijke asperges en gaan zij er met passie hun eigen twist aan geven. Ook zijn we op de consumentenmarkt diverse plannen aan het smeden om de aspergefans in de stad te bereiken. Interesse in hetgeen waar we mee bezig zijn? Je kunt ons volgen via Facebook en Instagram @Aspergetij. T 06 2129 1206 | info@aspergetij.nl | www.aspergetij.nl

Ook dit voorjaar weer heerlijke, pure, verse aspergesoep bij SOEPPA! Vershal het Veem Torenallee 86 | Strijp-S | Eindhoven soeppa | T 040 782 0850


licht

25

Als het lente is denk je aan buiten, zon & asperges! In ons restaurant serveren wij de ultieme ‘Plantbased foodexperience’ in 3, 4 of 5 gangen. Ontdek de smaakbeleving van onze Chef en beleef hoe culinair een veganistisch diner kan zijn, ook als je liefhebber bent van een stukje vlees of vis. Dit seizoen staan verschillende bereidingen van asperges van Aspergetij bij ons centraal. Bekijk onze foodexperience op de website: www.bijalbrecht.nl Gagelstraat 6 | Eindhoven (tegenover politiebureau Mathildelaan) T 040 7370 638 eten@bijalbrecht.nl

Sinds 113 jaar mogen wij ons “de huiskamer van Eindhoven” noemen en daar zijn wij nog steeds trots op! Onze keukenbrigade maakt nog vele authentieke gerechten, aangevuld met bijzondere smaken uit verschillende continenten. Wij hechten waarde aan gerechten met verse ingrediënten en seizoensgebonden groenten. Zo hebben wij in

de aspergetijd onze eigen aspergekaart. Een van onze toppers op deze kaart is gebakken kabeljauw met asperges (in de oven gegaarde kabeljauw geserveerd met asperges, rivierkreeftjes, Hollandse garnaaltjes en pittige witte wijnsaus). Graag tot snel bij het Stadspaviljoen!

Alb. Thijmlaan 1 | Eindhoven | T 040 211 2491 | www.stadspaviljoen.nl


26

asperges

Aspergekwekerij John Kelders Op 11 april begint het aspergeseizoen en de liefhebbers kijken al reikhalzend uit naar het witte goud. Het neusje van de zalm vind je natuurlijk bij jouw eigen aspergeboer. Net buiten Eindhoven, randje Veldhoven, vind je de velden van John Kelders. John heeft oog voor kwaliteit en neemt het hele proces van steken, sorteren en wassen voor eigen rekening. En dat proef je! Naast heerlijke asperges kun je bij John ook terecht voor de beste bijproducten zoals verse eieren en bijpassende sausjes. `s Morgens geoogst en ’s avonds op tafel met vrienden of familie!

Aspergekwekerij John Kelders Zandoerleseweg 54 | Veldhoven T 06 5393 2738

Een authentieke boerderij aan de poort van de Kempen en toch dicht bij de stad. Hier woont de familie Mikkers al sinds 1946. Op het terrein bevinden zich ook een vleeswinkel met vlees van eigen koeien en een aspergewinkel. De asperges van De Laarhoeve zijn door het Brabants Aspergegenootschap uitgeroepen tot de lekkerste van Brabant! Wim en Wiesia staan voor je klaar om je van dienst te zijn! Vanaf 10 april zijn de asperges weer verkrijgbaar.

Asperge- en vleesboerderij De Laarhoeve Laarstraat 63 | Waalre T 040 2212 480 M 06 1510 5878 fammikkers@planet.nl www.laarhoeve.nl


licht

27

Van Gerven Asperges: Kwaliteit boven kwantiteit Aan de Groene Corridor in Oirschot ligt het familie­bedrijf Van Gerven Asperges. Hier nemen ze de kwaliteit en de smaak van de asperges zeer serieus. Geen goedkope massaproductie, maar zorg voor elke individuele asperge. Daarom is Van Gerven Asperges al meerdere keren uitgeroepen tot winnaar in de jaarlijkse verkiezing: `De Lekkerste Asperges`. Het is dan ook niet zo gek dat mensen uit alle uithoeken van het land speciaal naar Oirschot komen voor de lekkerste asperges van Brabant. Daarnaast is Van Gerven Asperges ook hofleverancier van Het Koninklijk Huis. Bij Van Gerven Asperges vind je geen chemische middelen, dat verpest namelijk de smaak van de groente. Dus wordt er gebruik gemaakt van organische bemesting, die speciaal wordt samengesteld voor dit

bedrijf. Dat zorgt ervoor dat de asperges nog precies zo goed smaken als honderd jaar geleden. Die goede smaak van de asperges is niet onopgemerkt gebleven. Zij levert bij vele restaurants in en rond Eindhoven en ook komen dagelijks honderden mensen hun asperges halen in de aspergewinkel bij Van Gerven. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een lekker avondje asperges eten. Niet alleen asperges zelf, maar ook recepten, ham, eieren, krieltjes, zalm, schalen en bijpassende wijnen zijn hier in deze boerderijwinkel te halen. Ben je op zoek naar een ouderwetse, gezonde, maar vooral lekkere asperge? Probeer er dan eentje van Van Gerven Asperges en je bent verkocht. Hoeven 7 | Oirschot T 0499 575 272 www.vangervenasperges.nl


28

asperges

Gijsbers Tuinbouw: Maatschappelijk betrokken Gijsbers Tuinbouw ligt op een steenworp afstand van het centrum van Valkenswaard. Hier kun je terecht voor heerlijke verse asperges. De aspergekweker is erg maatschappelijk betrokken. Zij doen dit door werkplekken te creëren voor onder andere de jeugd, nieuwe Nederlanders en ouderen. Hun asperges worden bijvoorbeeld door Valkenswaardse jongeren gestoken. Voor de asperges, lekkere aardbeien en mooie tuinhortensia's uit eigen kwekerij kun je terecht in de boerderijwinkel van het bedrijf. De winkel is van medio april tot eind juni dagelijks geopend. Daar vind je alle benodigdheden voor de bereiding van een lekkere aspergemaaltijd en krijg je vakkundig advies van het personeel. Kortom, Gijsbers Tuinbouw is dé aspergeteler van Valkenswaard en omstreken.

Gijsbers Tuinbouw B.V. Kromstraat 55, Valkenswaard 040 201 8038 www.gijsberstuinbouw.nl

Raaijmakers Hoeve Brabantse Asperges op z’n lekkerst

Al 40 jaar hét adres voor heerlijke Brabantse asperges! Dit jaar is het 40-jarig bestaan van het familiebedrijf van Martin en Bernie Raaijmakers. Asperges zijn hun passie; ze hebben hart voor de zaak en voor het mooie product. Medio april openen de deuren van de vernieuwde winkel van de Raaijmakers Hoeve om het 40e aspergeseizoen te verwelkomen en te vieren met diverse acties en aanbiedingen.

In de sfeervolle winkel vind je alles wat je nodig hebt om de allerlekkerste aspergegerechten op tafel te kunnen zetten: natuurlijk de vers gestoken en geschilde asperges, maar ook aardbeien, eieren, roomboter, de

lekkerste ham, krieltjes, sausjes, cadeaupakketten en een ruime keuze aan heerlijke wijnen. Raaijmakers Hoeve Boord 25 | Nuenen www.raaijmakershoeve.nl


licht

29

Bourgondisch genieten van de lekkerste aspergegerechten! Heerlijk eten in een echte Brabantse huiskamersfeer, dat doe je bij de Meiboom! Op de kaart staat een gevarieerde mix aan gerechten, met liefde gemaakt. Tijdens het aspergeseizoen heeft De Meiboom heerlijke aspergegerechten: een pannetje aspergesoep (vega), een torentje van gerookte zalm met asperges, asperges op Brabantse wijze, aspergesalade met coquille en Ierse Angus biefstuk met asperges. Een 3-gangendiner bij De Meiboom kost € 27,50. Je kunt daarbij kiezen uit de hele kaart, inclusief de aspergegerechten.

Restaurant De Meiboom is zes dagen per week open (maandag gesloten) vanaf 17 uur.

Restaurant de Meiboom Eindhovenseweg 29 | Waalre T 040 221 2525 RESTAURANT DE MEIBOOM www.restaurantdemeiboom.nl

Ook zo gek op asperges? Dan ben je bij Kwekerij Jansen aan het juiste adres! Hier hebben ze namelijk niet alleen heerlijke, verse asperges, maar ook een shop vol met alles om een lekkere maaltijd mee te maken. Denk aan ham, eieren, soep, sausjes maar ook aspergeservies, -schorten en placemats! De liefde voor asperges is bij Kwekerij Jansen duidelijk te zien én te proeven. Het is dan ook geen verrassing dat hun asperges al tot twee keer toe zijn verkozen tot ‘de lekkerste asperges van Brabant’!

Verkozen tot de lekkerste asperges van Brabant!

Naast de verse asperges heeft Kwekerij Jansen verse aardbeien van eigen land en een kas vol perkplanten en hanging baskets om je terras of tuin op te vrolijken. Kom eens langs om te kijken en proef zelf de geliefde, Nuenense asperges!

Kwekerij Jansen Boord 14 | Nuenen T 040 283 7418 www.kwekerij-jansen.nl


30

asperges

Pinksteren op de Velden! Het stijlvolle pop-up restaurant midden in de aspergevelden is geopend van 16 t/m 30 mei. Tijdens de Pinksterdagen worden traditiegetrouw de familiedagen georganiseerd en is er overdag van alles te doen voor de kleintjes. Kom genieten van een overheerlijke lunch, mooie wijnen, ďŹ jne muziek en een stijlvolle ambiance, terwijl uw kinderen door ons worden vermaakt! Dineren is ook mogelijk. Voor meer informatie en reserveringen: www.aspergesopdevelden.nl


licht

Win een aspergepakket! Weet jij het lekkerste recept voor de bereiding van asperges? Dan maak je kans op een aspergepakket van Aspergekwekerij Jean-Paul & JosĂŠ van Rooi! Mail jouw recept naar info@lichtopeindhoven.nl Wij plaatsen het recept op onze website en kiezen het lekkerste eruit! Ben jij de winnaar, dan mag je bij de familie Van Rooi een pakket ophalen van witte en groene asperges en nog meer lekkers! De familie van Rooi is een van de eerste aspergetelers in de regio. Hun kwekerij ligt aan de rand van het dorpje Mariahout (aan de weg van Helmond naar SintOedenrode) en is een trekpleister voor vele fietsers, mede vanwege de Lourdes-grot. De aspergeverkoop start in verband met de koude iets later dit jaar: midden april.

Ze zijn er weer! Mariastraat 1, 5738 AH Mariahout T 0499-423267 M 06-20897544 (altijd bereikbaar) Geopend op ma t/m za van 9.00 - 18.00 uur, zon- en feestdagen van 9.00 - 14.00 uur www.facebook.com/AspergesMariahout www.asperges-mariahout.nl

31


“Bij Fitshop verkopen we meer dan fitnessproducten, we verkopen motivatie!” Het pand aan de Hoogstraat 348 huisvest al 27 jaar de verkoop van fitness- en sportactiviteiten. Sinds 2016 in de vorm van Fitshop, waar Sam en Thomas aan het roer staan. Zodra je hen ziet of spreekt merk je direct dat zij sport ademen. Sam en Thomas zijn twee vrienden die elkaar al van jongs af aan kennen toen ze begonnen met hockey. Vanuit hier hebben zij altijd samen topsport beoefend in de selectieteams en hebben zij zich doorontwikkeld in de fitness & krachtsport. Daarnaast hebben zij ook beide de hbo-studie Marketing-communicatie afgerond.

Fitshop is onderdeel van een Duits concern en Europa‘s Nr. 1 in Thuis Fitness. Vanzelfsprekend vind je hier alles om thuis jouw fitnessruimte naar wens in te kunnen vullen. Van kettlebell tot hometrainer en van loopband tot yogamat, maar het is meer dan dat. Sam: “Sport is iets wat altijd zal blijven, wel merk je dat technologie er een steeds groter aandeel in krijgt. Mensen met weinig tijd willen toch sportief bezig zijn. Thuis sporten geeft flexibiliteit en comfort. En uiteraard een voldaan gevoel. Bij Fitshop verkopen we meer dan fitnessproducten. Met goed advies, passie en kwaliteit verkopen we motivatie! Als je bij ons langskomt wil je altijd meer. Dat is prachtig om te zien.”

Fitshop Eindhoven | Hoogstraat 348 | 5654 NJ Eindhoven 040-2985990 | eindhoven@f itshop.nl | www.f itshop.nl


*

5 % KORTING OP ALLES

*Enkel geldig in Fitshop Eindhoven. De waardebon kan direct in het filiaal in Eindhoven worden ingewisseld. De kortingsbon is geldig t/m 31 mei 2018. De korting geldt niet in combinatie met andere kortingsacties en is geldig op het gehele assortiment met uitzondering van boeken, diensten, Berg, Puky, sporthorloges en Concept2-toestellen.

NUMMER 1 IN DE BENELUX - MET WINKELS IN NL Amsterdam I Bodegraven I Den Haag I Eindhoven I Roosendaal I Rotterdam BE Brussel I Antwerpen

De kracht van een Fitshop winkel

Full service, ook voor bedrijven

Bij Fitshop geloven wij in fysieke winkels. Advies op Fitshop is de Nr. 1 in Thuis Fitness, maar ook voor bemaat is belangrijk, maar zo‘n fitnessapparaat die wil je drijven leveren we het complete pakket. gewoon even proberen. Een auto koop je ook niet van Fysiotherapeuten, hotels, bedrijven, revalidatiecentra, een plaatje, toch? personal trainers of commerciële fitnessinrichtingen. De verschillen tussen apparaten zijn ontzettend groot. Wij hebben de oplossing! Verkoop inclusief levering, Alleen crosstrainers bieden we al aan van 17 merken installatie en servicecontract behoren standaard tot de en wel 100 modellen. Het is fijn dat je dan in een uitge- mogelijkheden. breide showroom terecht kunt om diverse modellen te proberen. En neem gerust je sportschoenen mee, datCMYK COLORS maakt het gevoel nog realistischer. BFX ICE 35/5/0/0 - 9ED2F1

BFX BLUE DUNN 60/40/0/0 - 6C8CC7

BFX CRIMSON 0/100/79/20 - C41230

BFX SAND 5/10/25/0 - F0E0C1

PMS BLK 6

PMS 2627

PMS 186

CUSTOM

BFX RICH BLACK 70/80/30/90 - 0C0015

BFX INDIGO 90/100/10/50 - 270950

BFX SCARLET 0/100/81/4 - E31837

BFX CREAM 0/3/7/0 - FFF5EA

BFX VIOLET 80/90/0/30 - 422A74

BFX VERMILION 0/80/70/0 - F15B4E

BFX LAVENDER 60/75/0/10 - 705098

BFX THISTLE 0/50/40/0 - F48473

BFX LILAC 40/60/0/0 - 9E76B4

2 Color — No Shadow Box

PANTONE 428C PANTONE 430C PANTONE 431C

PANTONE 300C PANTONE 280C

2 Color — 15% Rich Black Shadow Box

3 Color — BFX Cream Shadow Box


34

licht

uit in de regio

BillyBird Park Hemelrijk opent De Ballenfabriek! BillyBird Park Hemelrijk begon met een strandbad, waar gasten in de zomer konden genieten van het verkoelende water en het strand. Ondertussen is het uitgegroeid tot een gezellig park, waar jong en oud samen een heerlijke dag kunnen beleven. Bovendien is er tegenwoordig niet alleen een

strandbad, maar ook een binnenen buitenspeeltuin en zijn er ver­ schillende attracties. Het aantal attracties breidt zich nog steeds uit. Op 29 april vindt de officiële opening plaats van De Ballenfabriek: een overdekte attractie met meerdere verdiepingen, die

helemaal in het teken staat van ballen. Laat je bekogelen door ballen, neem een ballendouche of maak een tocht door de machinekamer! BillyBird Park Hemelrijk Zeelandsedijk 34A | Volkel T 0413 277 000 www.billybird.nl

Welkom in de wereld van steendruk en lithografie In het Nederlands Steendruk­ mu­­ seum kom je alles te weten over lithografie. Je leert hoe het is uitgevonden, hoe het vroeger werd gebruikt en zelfs hoe litho­ grafie in deze tijd wordt benut. Lithografie of steendruk is uitge­ von­ den aan het eind van de 18e eeuw. Deze uitvinding geeft de mo­ gelijkheid om op grote schaal plaatjes en afbeeldingen te re­produceren, iets wat van grote betekenis is voor de wereld­com­municatie.

Maar ook in de wereld van kunst heeft lithografie veel betekend. Kun­ stenaars als Jan Toorop, Henri de Toulouse-Lautrec en Escher hebben door middel van druk­ kunst vele prach­tige kunst­werken ge­maakt. Het Nederlands Steendrukmu­ seum is een levend museum. Dat wil zeggen dat er regelmatig demonstraties en workshops plaats­ vinden. Ook komen er kunstenaars om te laten zien hoe zijn hun werken creëren door middel van steendruk.

NEDERLANDS MUSEUM

Nederlands Steendrukmuseum Oranje Nassaustraat 8C | Valkenswaard T 040 204 9841 info@steendrukmuseum.nl www.steendrukmuseum.nl


licht

Het EDAH Museum:

Nostalgisch en Verbazingwekkend Vier onafhankelijke Friese kruideniers kwamen in het begin van de twintigste eeuw naar het zuiden van Nederland. Ebben vestigde zich in 1900 in Helmond, Dames in 1903 in Tilburg, Aukes in 1909 in Eindhoven en Hettema in 1904 in Oss. In 1910 vormden zij samen de Com­ bi­ natie EDAH, met Helmond als hun hoofd­ vestigingsplaats. Het was de start van een succesvol kruideniersbedrijf, dat meer dan honderd jaar een begrip was voor honderd­ duizenden consumenten. Het EDAH Museum, gevestigd in het voor­ malige hoofdkantoor, laat je terug­blik­ken op de nog steeds levendige en lange geschiedenis van dit Nederlandse winkel­bedrijf. Ga samen terug in de tijd en loop door het winkelinterieur van weleer. Zie de nostalgische verpakkingen en verbazingwekkende winkeliers benodigd­ heden. De verhalen van zowel de medewerkers als die van jouw eigen gezelschap staan centraal. Een bezoek dat herinneringen op­ roept en voor jongeren begrip en besef zal kweken over die ‘goeie ouwe tijd’.

Uit de vele positieve reacties van bezoekers kun je opmaken dat het museum hen aanspreekt en diep raakt. De route van toen naar nu zorgt voor veel herinneringen aan vroeger, maar ook voor veel waardering voor de hedendaagse ontwikkelingen. Kinderen staan met verbazing en verwondering te kijken. Men is vol lof over de gastvrije ontvangst en de rondleiding door de enthousiaste medewerkers van het EDAH Museum. Dit werd enige tijd geleden bekroond met een heuse prijs: Winnaar Eropuit in Eigen Land Prijs 2014-2015 in de categorie "Leukste Dagje Uit”. Oostende 167 | Helmond T 06 4119 1491 info@edahmuseum.nl www.edahmuseum.nl

35


36

Golfclub Haviksoord Reserveren om op de golfbaan te mogen staan is verleden tijd wanneer je begint met golfen bij golfclub Haviksoord in Leende! Genieten van deze uitdagende golfbaan kan dus op elk moment van de dag! De prachtig gelegen golfbaan Haviksoord kent geen starttijd voor haar leden. Zo kun jij een balletje slaan precies wanneer het jou uitkomt. Niet-leden krijgen een ‘ongeveer’-tijd. Dus wanneer ze een kwartiertje eerder aanwezig zijn kunnen ze met een gerust hart beginnen met golfen. Haviksoord opende haar deuren in 1976 en sindsdien is kwaliteit altijd een prioriteit geweest. Zo zijn de greens van de 18-holes golfbaan van het welbekende Bent-grass. Tevens zijn de banen zo aangelegd dat ze goed passen bij het omliggende boslandschap. Door de heidegrond blijft de kwaliteit van het gras hoog.

De baan biedt uitdaging aan golfers van alle niveaus, van de beginnende tot de geoefende speler. Nadat je 58 hectare aan golfbaan bespeeld hebt kun je uitstekend uitrusten in het clubhuis. In de zomer is dit geopend van 9u tot 21u en in de winter van 9u tot 19u. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras om hier te genieten van heerlijk eten en drinken.

Maarheezerweg Noord 11 | Leende T 040 206 1818 www.haviksoord.nl


licht

McCafé in McDonald’s

restaurant Noord-Brabantlaan McDonald’s restaurant Eindhoven gelegen aan de Noord-Brabantlaan heeft sinds enkele maanden een McCafé! Hier kun je genieten van verschillende koffievariaties, thee en een ruim patisserie-aanbod. Duurzaam en eerlijk De koffies worden gemaakt met 100% Arabica bonen van het gere­ nom­­meerde Italiaanse koffiemerk Segafredo. De gebruikte koffiebonen hebben het Rainforest Alliance-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat bij de koffieproductie onder andere rekening is gehouden met de bescherming van het milieu en goede arbeidsomstandigheden voor de koffieboeren en hun gezinnen. Het overgebleven koffiedik gaat naar Koffie Recycling Nederland (KRN), om het te laten bewerken tot biopellets en briketten. Hiermee zet McDonald’s haar reststoffen opnieuw in voor een duurzaam gebruik van al haar koffie.

37

Over McDonald’s McCafé Bij het McCafé kunnen gasten aan de speciale koffiecounter kiezen uit 14 verschillende koffievariaties; van een heerlijke espresso tot een latte macchiato. Naast een sterk uitgebreid koffieassortiment, biedt het McCafé ook een ruime keuze aan allerlei lekkernijen als ma­ca­ rons, donuts, cheesecake, muf­­fi ns en vers afgebakken cookies en croissants. De koffievariaties en de lekkernijen zijn de hele dag verkrijgbaar, ook in de McDrive.

Eindhoven

Noord-Brabantlaan 350 www.mcdonaldseindhoven.nl


38

licht

Wil jij maandelijks 90.000 lezers bereiken? Heb jij tips voor de redactie? Mail naar info@lichtopeindhoven.nl lichtopehv | info@lichtopeindhoven.nl | www.lichtopeindhoven.nl


lunch

licht

39

Lekker lunchen

doe je hier Om lekker, bijzonder en sfeervol te eten hoef je niet te wachten tot het diner. In Eindhoven en omgeving zijn namelijk een heleboel fijne plekjes om te lunchen! Perfect om even heerlijk te genieten tijdens een dagje shoppen, om eens goed bij te kletsen of als ontspannen break tijdens je werkdag. Wij hebben de leukste, lekkerste en gezelligste lunchtentjes voor je op een rijtje gezet!


40

lunch

Food and Drinks of all kinds For people of all kinds

Lunchroom De Binnenstad Emmasingel 350D | Eindhoven T 040 243 0093 info@lunchroomdebinnenstad.nl www.lunchroomdebinnenstad.nl

Verrassend, verfrissend, veelzijdig. Biedt een mix van traditionele lunchroom klassiekers en inspirerende innovatieve hapjes, schotels en menu-tjes. Ook sterk in wijnen per glas. Alles in een zeer aantrekkelijke prijs/kwaliteits verhouding. Take away en catering aan huis. Ingesteld op speciale wensen. Design Kiki en Joost. Genoeg gepraat, the proof of the pudding is in the eating.

U bent welkom!


licht

Aziatisch genieten op hoog niveau Bij De Blauwe Lotus, dÊ plek waar goede smaak en zaken samengaan In het Philips Stadion op de vierde etage is het al decennialang bekende Aziatische restaurant De Blauwe Lotus gevestigd waar je met uitzicht op het veld zowel tijdens de lunch als het diner kunt genieten in informele sfeer. Naast de beroemde klassiekers, zoals de gekaramelliseerde garnalen of sashimi ossenhaas, maakt Chef Mike Rumkorf culinaire Asian Fusion kunstwerken die een geweldige smaaksensatie met zich meebrengen. De mooie selectie wijnen in onze iconische wijnkasten zorgen voor de perfecte aanvulling op elke lunch of diner. Niet gek dus dat De Blauwe Lotus is verkozen tot Top 25 lunchrestaurant! Om iedereen te kunnen laten genieten van deze culinaire hoogstandjes, heeft De Blauwe Lotus op 22 april 2018 het evenement Beats & Bites gepland waar je kunt genieten van een zorgvuldig samengesteld 6-gangenmenu en heerlijke cocktails. De muziek tijdens dit evenement wordt verzorgd door niemand minder dan Loudgarden. Een avond om nooit meer te vergeten! Voor kaarten en informatie ‌

Frederiklaan 10 | Eindhoven T 040 251 4876 info@deblauwelotus.nl www.deblauwelotus.nl

41


42

lunch

Brabantse gezelligheid bij eetcafé ‘t Pleintje Eetcafé ’t Pleintje is al meer dan 20 jaar een vertrouwd adres, waar je terecht kunt voor lunch, diner, borrel of een feestje. Je wordt ontvangen in een ge­ moedelijke sfeer waar iedereen zich thuis voelt; van bouwvakker tot zakenman en van gezin tot vrijgezel.

Het team bestaat enkel uit gezel­ lige dames! Moeder en dochter ver­vullen de rol van chef-kok. Zij be­reiden alle gerechten zoals ze dat van thuis uit meegekregen hebben, vaak nog met oma’s re­ cepten! Naast een divers as­ sor­ timent aan à la carte gerechten, zijn er altijd diverse weekspecials.

Bij mooi weer is er een gezellig terras, waarbij je uitkijkt over het levendige plein met zijn mooie Sint Trudo kerk. Kortom een plek met heel veel Brabantse gezelligheid! Sint Trudoplein 1| Eindhoven T 040 251 4922 www.eetcafehetpleintje.nl

Hallo, wij zijn Toasted & Roasted!

Samen met het gilde uit de stad zorgen we iedere dag weer voor een smaakvolle belevenis. Wij zijn de plek voor ontbijt, koffie, lunch en borrel.

bakken doen wij in het ijzer, hier­door krijgt het zijn stevige buiten­kant met knapperige korst, maar behoudt het zijn zachte binnen­kant.

Wat staat er nog meer op de kaart? Koffie met lekkernijen, soep, smoothies en voor de borrel heerlijke speciaal bieren en fijne wijnen!

Onze specialiteit is de tosti! Hier­ voor gebruiken wij een mooi rus­ tiek zuurdesem brood dat in de steenoven is voorgebakken. Het af­

Naast de tosti hebben wij ook klassiekers als ‘Carpaccio’ en huis­ gemaakte ‘Eiersalade’ op de kaart middels onze ‘Toast’.

Toasted & Roasted Nieuwstraat 23 | Eindhoven T 040 737 0266 www.toastedandroasted.nl


licht

43

Het bruisende van zakelijk

Strijp-S Grand Café De Stip, de sfeervolle huiskamer van SX, is de ideale plek voor een goede kop koffie, het ontmoeten van nieuwe mensen of het hosten van je eigen evenement. Het café is onderdeel van SX, het Eindhovens episch centrum voor sport, marketing en media. Grand Café De Stip is het bruisende hart van zakelijk Strijp-S. Het is een inspirerende zaak met een uitstekende kop koffie en een heerlijke lunch in diverse varianten. Iedere middag van 12 uur tot half 2 wordt er bij Grand Café De Stip een lunchbuffet aangeboden wat voornamelijk gebaseerd is op take-away producten. Dit is speciaal voor mensen die in hun lunchpauze even snel iets te eten willen halen. Er is volop keuze, denk aan broodjes, wraps, salades en soep. Daarnaast biedt Grand Café De Stip ook een à la carte menu aan met heerlijke gerechten. Maatwerk is voor Grand Café De Stip erg belangrijk. Van ontbijtsessie tot lunchafspraak, van informele bedrijfsborrel tot winter-BBQ: niets is te gek en alles is bespreekbaar. Tevens is er de mogelijkheid om in SX een vergaderruimte te huren. Deze ruimtes zijn compleet geïnspireerd door het thema sport. Uiteraard zijn er diverse arrangementen mogelijk, het enige wat jij hoeft te doen, is even contact opnemen!

De Stip Torenallee 3 | Eindhoven T 06 2117 5930 info@destip.sx www.destip.sx

SX Eindhoven Torenallee 3 | Eindhoven T 040 304 1363 secretariaat@ sx-eindhoven.nl


44

lunch

burgers en burrito’s. Deze ge­rech­ ten worden in verschillende vor­ men aangeboden, waardoor er voor iedereen iets lekkers op de kaart staat. Ook voor heerlijke sa­ lades of wraps ben je hier aan het juiste adres. Naast lunchen kun je hier ook terecht voor je ontbijt, diner of borrel. Daarnaast heeft De Zwarte Doos een eigen filmhuis waar de mooiste kwaliteitsfilms draaien. Met de overvolle agenda van veel Eindhovenaren schiet gezond eten er vaak bij in. Gelukkig schiet Grand Café De Zwarte Doos te hulp. Gelegen aan de entree van het

TU/e terrein, is dit een van de beste lunchplekjes in Eindhoven! Bij Grand Café De Zwarte Doos staan drie ‘helden’ centraal: bagels,

Grand Café De Zwarte Doos Den Dolech 2 | Eindhoven T 040 247 5566 www.dezwartedoos.nl

Verse soep, ter plekke bereid!

2,5 jaar geleden maakte Maaike van der Krieken een impulsieve car­ rière­switch, ze verruilde de lucht­ vaart voor een sprong in het diepe onbekende en begon SOEPPA! Dé soepbar van Eindhoven en om­ geving vind je in Vershal het Veem in het voormalige Veemgebouw van Philips op Strijp-S.

Bij SOEPPA geniet je van huis­ gemaakte soepen, soep-to-go en take-away voor thuis. Catering op je werk is ook mogelijk! De soeppa specials, vegan soep­ jes en maaltijdsoepen zijn verant­ woord en verrukkelijk als lunch of volledige maaltijd, zodat je er weer helemaal tegenaan kunt!

Vershal het Veem (2 hours free parking) Torenallee 86 | Strijp-S | Eindhoven soeppa | soeppaehv info@soeppa.nl T 040 782 0850


licht

45

De Karseboom In hartje stad vind je het oudste eetcafé van Eindhoven, de Karse­ boom. Hier kun je heerlijk lunchen (en dineren) in een huiselijke, eigen­tijdse sfeer. De kaart is gevarieerd en altijd in beweging met de seizoenen. Stevige kost in de winter, in het voorjaar zie je de asperge weer verschijnen (zie het aprilnummer met een stuk over Aspergetij, die ook aan de Karseboom levert), in

de zomer licht en fris, en in de herfst paddenstoel en pompoen. En altijd, het hele jaar door, volle aandacht voor de vegetarische gerechten!

Bij mooi weer kun je genieten in de heerlijke tuin vol groen. De lunchkeuken is open van 12:00 uur tot 15:00 uur.

Op de lunchkaart staan soep, uit­ smijters, brood met kaas en salade, heerlijke Holtkamp kalfs­kroketten of zoete aardappel­ kroketjes met geitenkaas en brood of frietjes, salades en warme hoofdgerechten. Voor de actuele kaart, raadpleeg onze website.

Grote Berg 10 | Eindhoven T 040 244 7494 info@dekarseboomeindhoven.nl www.dekarseboomeindhoven.nl

Restaurant Avant-Garde Van Groeninge Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 12:00 tot 14:30 en 18:00 tot 21:30 Zaterdag voor de lunch gesloten, open vanaf 18:00 tot 21:30 Zondag, maandag gesloten. Gratis parkeren bij ingang 7, P West

In het hart van Eindhoven ligt middenin het oude Philipsdorp het Philips Stadion. De thuishaven van voetbalclub PSV herbergt niet alleen een grote historie, maar is ook het huis van restaurant Avant-Garde Van Groeninge. Al sinds 2004 jaarlijks bekroond met een Michelin-ster. Diverse arrangementen en menu’s van topkwaliteit, met parkeergelegenheid voor de deur en op loopafstand van centraal station. Gastronomisch genieten op sterrenniveau, op een bijzondere locatie!

Restaurant Avant-Garde Van Groeninge Ingang 7, derde etage in het Philips Stadion Frederiklaan 10 D | Eindhoven T 040 250 5640 info@restaurantavantgarde.nl www.restaurantavantgarde.nl


46

lunch

Lunchroom Brood2Day Lunchroom Brood2Day vind je midden in het centrum van Eindhoven, tegenover de Blob. Ontbijten en lunchen was nog nooit zo trendy! Brood2Day is in 2017 namelijk compleet vernieuwd en getransformeerd tot een hippe, ruim opgezette lunchroom. Kwaliteit en gastvrijheid staan bij Brood2Day altijd voorop. Ze zijn flexibel en denken met je mee, ook als ze een bedrijfslunch verzorgen. De medewerkers van Brood2day ontvangen je graag in de prachtige lunchroom of buiten op het mooie terras. De koffie staat voor je klaar! Benieuwd naar het assortiment en wil je jouw collega’s of gasten verrassen tijdens een vergadering? Bestel dan via de website, schrijf bij de opmerkingen ‘LICHT op Eindhoven’ en ontvang 20% factuurkorting op jouw eerste bestelling.

De Bengel Veldhoven is te vinden in Zeelst, het centrum van Veldhoven. Het restaurant beschikt over een gezellige serre en een groot mediterraan terras. Er hangt een gemoedelijke sfeer, waar je perfect terecht kunt voor onder andere zakelijke afspraken. Ook staat er buiten een speeltoestel, waar kinderen onbeperkt plezier kunnen hebben! Op de lunchkaart staat een ruime keuze uit verschillende luxe broodjes, salades en uitsmijters. Ook kun je bij De Bengel natuurlijk terecht voor diner, met wisselende weekspecials en een uitgebreide glutenvrije kaart. De Bengel zorgt ervoor dat jouw gerechten snel op tafel staan, daarnaast is het mogelijk om vooraf je bestelling door te geven.

Ben je nog op zoek naar een leuke baan? Stuur je cv en motivatie naar personeel@brood2day.nl!

Brood2Day Nieuwe Emmasingel 11 | Eindhoven T 040 245 5230 www.brood2day.nl

Via de site van De Bengel kun je de menukaart en openingstijden bekijken. Voor reserveringen kun je altijd telefonisch en online terecht.

Restaurant De Bengel Heuvelstraat 4 | Veldhoven T 040 230 0012 www.debengel.com


licht

47

Heerlijk warm lunchen bij grillcafé De Buffel De Buffel is een grillcafé met een knipoog naar het Spaanse Catalonië. Koen en Emmy Hoeben zijn de trotste eigenaren van het restaurant en staan – samen met hun team – al 15 jaar voor hun gasten klaar. Bij De Buffel kun je niet alleen terecht voor een lekker broodje of een overheerlijke clubsandwich, maar ook voor een goed stuk vlees of een heerlijke warme lunch. En heb je moeite met kiezen uit al dat lekkers, dan bestel je gewoon een goed gevulde lunchplank voor twee. Naast De Buffel vind je een ruime parkeerplaats, waar je altijd je auto kwijt kunt. Dit is erg handig, want het grillcafé ligt binnen 2 minuten van de snelweg. Het is dus ook een leuke tussenstop voor jouw dagje uit!

Geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 12:00 uur, op maandag gesloten. Grillcafé De Buffel Oirschotseweg 108 | Best T 0499 327 221 www.grillcafedebuffel.nl


© Inter IKEA Systems B.V. 2017 © Inter IKEA Systems B.V. 2017/NL2139

LIMITED COLLECTIE

INDUSTRIELL De INDUSTRIELL collectie is ontworpen in samenwerking met de Eindhovense designer Piet Hein Eek. Vanaf 1 april verkrijgbaar bij IKEA Eindhoven!

Openingstijden IKEA Eindhoven: Maandag t/m zaterdag: 10:00 - 21:00, zondag: 11:00 - 18:00


licht

49

TE KOOP Sprookjesachtige langgevel boerderij Rakerstraat 2 in Maarheeze • Vraagprijs € 550.000,Landelijk gelegen boerderij met bijgebouw, paardenstal, zwembad, fraaie tuin en huisweide. De dorps­ kern van Maarheeze is bin­ nen enkele minuten bereikbaar. Prima ontsluiting naar A2. Door de jaren heen zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen gedaan. De aut­ hentieke sfeer is daarbij volledig in ere gehouden of hersteld!

Begane grond: Woonkamer I met parketvloer, open­ slaande deur naar terras/ veranda en dubbele openslaande deur naar zitkamer met leisteen vloer, allesbrander en toegang tot woonkamer II met vide, leisteen vloer, allesbrander, gietijzeren trap naar verdieping, speel– of stu­deer­ kamer en dubbele openslaande deur naar tuin.

Royale woonkeuken voorzien van diverse apparatuur. En toegang naar pro­visiekelder en slaapkamer. Ruime slaapkamer met parketvloer, airco en muurkast. Badkamer met ligbad, douche en wastafel met meubel.

Eerste verdieping: Twee ruime slaapkamers. Bad­ ka­ mer met vrijstaand ligbad en dub­ bele wastafel. Separaat toilet.

Bijgebouw: Atelier, werkplaats en garage. Ideaal voor praktijk aan huis, hobbyruimte, mantelzorgwoning of Bed & Breakfast.

ten­haard en buitenkeuken, vijver­par-­ tijen, buitenzwembad en huis­weide.

Algemeen: Het gehele terrein is omheind met Heras hekwerk en 4 toe­gangs­poorten. Tuin met eigen watervoorziening met grondwaterpomp en ron­ dom aftappunten. Voor se­rieu­ze kandidaten bestaat de mo­ gelijk­ heid om te komen proef­slapen! Perceel: 4950m² Bouwjaar: boerderij circa 1900, paardenstal circa 1940 en bijgebouw circa 1988 Inhoud boerderij: circa 1300 m3

Willibrorduslaan 27 | Waalre T 040 221 2291 Fraaie parkachtige tuin met diverse info@verhagenmakelaars.nl terrassen sfeervolle veranda met bui-­ www.verhagenmakelaars.nl

Tuin:


Beste vers supermarkt van Nederland In het Supermarkt Rapport 2017* scoort EMTÉ volgens onderzoeksbureau GfK het hoogste cijfer voor de versafdelingen. Met een prachtig rapportcijfer (7,95) laat EMTÉ zien De Beste Vers Supermarkt van Nederland te zijn. Daar zijn we enorm trots op.

Bron: GfK Su

permarktrap

port 17

* Bron: GFK supermarkt rapport 2017.

MaDiWoDo bioscoopkaart Gratis exclusief voor Fijnproevers tegen inleve ring

Deze E-voucher is geldig voor elke standaard film van maandag t/m donderdag bij ruim 150 aangesloten bioscopen.

MaDiWoDo bioscoopkaart E-voucher

775

FijnproeversPunten

475

OF FijnproeversPunten

3.00

www.emte.nl/madiwodo Verkrijgbaar zolang de voorraad strekt t/m zaterdag 19 mei 2018.

775

van

Fijnproev ers Punten -


Spaar en kweek je eigen plantjes

• Van zondag 1 april t/m zaterdag 12 mei 2018 spaar je bij EMTÉ voor zelf te kweken plantjes, EMTÉ Keukentuintjes! • Bij elke €10,- besteding* en diverse geselecteerde actieproducten ontvang je één spaarzegel. Met 12 zegels is je spaarkaart vol**. • Tegen inlevering van een volle spaarkaart, ontvang je één EMTÉ Keukentuintje helemaal gratis. • Er zijn 10 verschillende EMTÉ Keukentuintjes bestaande uit diverse kruiden, groente en fruit. Op = op! • Ga voor alle actievoorwaarden naar www.emte.nl/keukentuintjes

Geen groene vingers?

Spaar voor GRATIS: Kruiden: • Basilicum • Bieslook • Peterselie • Dille • Munt Groente/fruit: • Kerstomaat • Rode paprika • Bosaardbei • Rucola • Rode peper

EMTÉ helpt je! Meld je plantje aan op www.emte.nl/keukentuintjes en ontvang agendameldingen met handige tips voor de juiste verzorging van jouw EMTÉ Keukentuintje!

* Exclusief statiegeld, rookwaren, loterij-artikelen, kadokaarten, postzegels, servicediensten, boeken en flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden. ** Volle spaarkaarten zijn niet inwisselbaar voor contant geld. Inleveren kan van zondag 1 april t/m zaterdag 26 mei 2018. Na deze datum hebben de spaarkaarten geen waarde meer.

EMTÉ Eindhoven Ardèchelaan Ardèchelaan 5 www.emte.nl/eindhoven

EMTÉ Eindhoven Victoriapark Victoriapark 90 www.emte.nl/eindhoven-victoriapark

EMTÉ Veldhoven Burg. Van Hoofflaan 12 www.emte.nl/veldhoven


Collecting LEGO With Joost CWJoost heeft een prachtige store in store in Eindhoven. Hier vind je een uniek en uitgebreid assortiment aan LEGO-sets. Het is tevens de enige winkel in Eindhoven en om­ streken waar de producten van LEGO en het plezier met de pro­ ducten van LEGO centraal staan! Bij CWJoost vind je een aanbod van ruim 400 verschillende LEGOsets. Daarnaast staan er LEGO-sets tentoongesteld waardoor jij niet alleen creatieve ideeën kunt opdoen,

je kunt ze ook daad­wer­ke­lijk kopen. Voor de trouwe winkelklanten is er een VipCard. Hiermee ontvang je het gehele jaar door extra hoge korting op al je LEGO aankopen, in de winkel vind je hier meer informatie over. Naast de winkel heeft CWJoost een

gelijknamige webshop, die ook volledig in het teken staat van het merk en de producten van LEGO. Quote CWJoost: “Let your dreams come true, let's brick them with LEGO.”

BOUWWEDSTRIJD Win een LEGO-set! CWJoost en LICHT op Eindhoven organiseren een LEGO bouwwedstrijd in drie verschillende leeftijdscategorieën. Het thema is Eindhoven. Bouw een uniek kunstwerk en maak kans op een prachtige LEGO-set, een VipCard van CWJoost en daarnaast zal jouw bouwwerk één maand lang uitgestald worden in de winkel. Klaar met bouwen? Maak samen met je kunstwerk een foto en stuur hem naar info@lichtopeindhoven.nl en wie weet win jij één van de drie LEGO-sets!

Leeftijdscategorieën zijn als volgt: Categorie 1: 4 t/m 7 jaar oud Categorie 2: 8 t/m 12 jaar oud Categorie 3: 13 t/m 16 jaar oud

Kortingscoupon

5% Extra kassa-korting + Gratis VipCard Op alle LEGO-aankopen bij CWJoost in de winkel Minimale besteding € 10,- | Geldig t/m 31-04- 2018

CWJoost Jan Heynslaan 133 | Eindhoven T 0499 851 149 www.cwjoost.com


licht

Force Coaching Ik werd benaderd door een potentiële klant. Na een telefonisch gesprek kwam ze tot de conclusie dat ze met mij wilde gaan werken. In een volgend gesprek bespraken we haar doelen en gingen direct aan de slag. Ze wilde 20kg afvallen, minder onzeker zijn en durven solliciteren op die hele gave functie waarvan ze tot nu toe dacht dat dit te hoog gegrepen zou zijn voor haar. In de weken die volgden maakten we een persoonlijke roadmap. Oude patronen maakten plaats voor krachtige keuzes en commit­ ment. Na 6 maanden mocht het resultaat er zijn. -23kg afgevallen, super fit en lekker in haar vel. Vol zelfvertrouwen gesolliciteerd op haar droombaan. Dit is wat coaching voor doet.

T 06-25041897 info@forcecoaching.nl www.forcecoaching.nl

Kookstudio Claire Culinair Samen koken, smakelijke menu’s, een informele en unieke sfeer. Allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke ervaring. Dát is wat Kookstudio Claire Culinair al ruim 19 jaar met veel plezier in Eindhoven biedt.

Geschikt voor een bedrijfsuitje, teambuilding, een vergadering of gezellig met vrienden en familie. Mooie gerechten en gezelligheid staan bij ons voorop! Ook als kookclub kun je bij ons terecht, we bieden maandelijks

nieuwe menu’s op aanvraag. Kijk voor de mogelijkheden op www.claireculinair.nl

Treurenburgstraat 27 | Eindhoven T 06 3005 1183

53


we zijn weer open! Pasen vier je bij ons

Ontdek het voorjaar zoals de Germanen het vierden, doe mee met middeleeuwse ambachten en vind de eieren in het Enge bos. De Tijdkijker: Oerselfie, nieuwe historische AR-belevingen

PAASWEEKEND 2018

31 MRT-02 APR

CH H ISTO R IS LE K K ER E

PA A S B R U N C H 23 ,5 0 PP VA N A F €

RE SE RV ER EN VI W EB SI TE

A


licht

kom tot rust bij deze ‘city chic’ in hartje centrum Tijdens de werkweek opent Vascobelo haar deuren al vanaf 7:00u! Je komt binnen en ervaart meteen de heerlijke geuren van versgemalen koffie en croissants uit de oven. Wanneer je het beste zitplekje gevonden hebt, wordt je gastvrij ontvangen. Geloof ons, je dag kan niet beter beginnen! Van ontbijt tot een ‘plankje om te delen’ en van een heerlijk kopje Vascobelo koffie tot een verzorgde lunch met collega’s. In de Vascobelo V-bar kom je tot rust en geniet je van de heerlijk vibe die er hangt. Neem je tijd om hier langs te gaan. De kunst & portretten aan de muur, de jazzy sfeer en kleine details nemen je mee in het Vascobelo verhaal.

55

Vascobelo, Belgium’s finest coffee, heeft sinds 2015 haar V-bar aan de Grote Berg 16 en is ondertussen gevestigde waarde voor onze mooie stad Eindhoven!

Koffie en thee gaan perfect samen met een heerlijk stukje gebak. Laat dat nu net een specialiteit zijn! Dagelijks worden de taarten vers gebakken, met als grote favoriet de Carrot Cake. Nog niet overtuigd van deze City Chic? Van tijd tot tijd worden wijnproeverijen en leuke workshops georganiseerd met o.a. Bloomon. En, met de zomer in aantocht.... het terras ligt de hele dag in de zon, dus bij uitstek de plek om midden in de stad van het zonnetje te genieten. Vascobelo V-Bar Eindhoven Grote Berg 16 T +31 85 888 8765 ma-vrij: 07:00 - 15:00 za-zo: 08:00 - 16:00 follow us: @vascobelo_eindhoven


56 Tekst: Linde ten Broek • Fotografie: Eddie Mol

effe buurten In effe buurten gaan Linde ten Broek en Eddie Mol op zoek naar bijzondere initiatieven, hartverwarmende ideeën en mooie projecten in de wijken van Eindhoven die niet altijd zichtbaar zijn voor iedereen.

Wie denkt dat een verpleeghuis saai en stil moet zijn, heeft het mis. In Vonderhof zijn op deze door­ deweekse dinsdagmiddag over­ al activiteiten. Er wordt ge­ke­geld, getekend, veel koffie gedronken en gelachen. In een van de huis­ kamers staan vijf dozen taart en zit de familie bij elkaar. Aan

een andere tafel is het stil en zitten mensen van verschillende leeftijden bij elkaar. Buiten staat een begrafenisauto en ik denk dat ik snap waar het om gaat. Leven en dood bestaan hier naast elkaar. Toch heb ik het idee dat het hier in stadsverpleeghuis Vonderhof vooral om het leven gaat.

Verbinden, daar gaat het om De immer energieke en flam­bo­ yante Richard van Schaijk werkt 20 jaar bij Vonderhof en is een zeer actieve activiteitenbegeleider. In 2017 werkte hij samen met de wijk en regisseurs aan de uitvoering van een hedendaagse versie van de Carmina Burana en in 2016 wandelde hij samen met heel veel bewoners, collega’s en vrijwilligers 24 uur om sponsorgeld op te halen voor een eigen ‘Vonderhof bus’. Iedere dag worden er foto’s van activiteiten gepost op de


licht

Stadsverpleeghuis Vonderhof, is onderdeel van de Vitalis WoonZorg Groep. Ze staat middenin het leven, heeft nauw contact met de wijk rondom het Lodewijk Napoleonplein en deelt haar activiteiten op de levendige Facebookpagina.

Facebookpagina en als ik de poster in de lift lees worden er deze week ook nog honden geknuffeld, eieren geschilderd, komt het ‘Grijzen Koppen orkest’ langs, is het mogelijk om de mannen van PSV te zien spelen en zijn bewoners van Vonderhof host bij talkshow ‘Kletsmajoors.’

woorden. Het allerbelangrijkste is dat je iets maakt wat toegankelijk is en wat mensen echt aanspreekt. Je moet rekening houden met je publiek, het gaat helemaal niet om ‘mijn teksten’ het gaat erom dat we de verbinding kunnen maken met wat er leeft en dat op een leuke manier doorgeven.” “Als je

“De verbinding is belangrijker dan het onderscheid” “Ouderen zijn helemaal niet een­ zaam”, zegt Richard van Schaijk, dat is echt een oud verhaal.” “Als we er met elkaar voor zorgen dat we samen in de maatschappij blijven staan dan kunnen we van elkaar blijven leren. Oud én jong. We vinden het belangrijk dat de mensen uit de wijk binnenkomen. Iedereen is hier welkom. Je mag continue de verbinding maken, daar gaat het om.”

Pleinvrees De eerste teksten staan op papier, het is nu een kwestie van repeteren en vooral doen. ‘Pleinvrees’ is de titel van de volgende voorstelling die samen met de wijk gemaakt gaat worden. Richard: “Ik schrijf het liefste middenin de nacht. Dan lig ik ineens wakker en komen de

iets maakt moet je kritisch kunnen kijken naar jezelf en heb je het meeste aan mensen die eerlijk naar je zijn. Die kritisch zijn. Die kunnen je verder helpen.” “’Pleinvrees’ wordt een voorstelling wat met een kleinere crew gespeeld gaat wor­ den, maar ook hier gaat het om iets wat een hoger doel dient.” “Dat de spelers na afloop van de repetities van de ‘Carmina Burana’ op het plein bleven plakken en dat de mensen uit de wijk voor elkaar gingen koken was niet van tevoren bedacht. Dat gebeurde gewoon. Natuurlijk hopen we dat dat dit jaar weer gebeurt, maar dat mag je niet verwachten. Misschien gebeurt er wel iets heel anders.” Pleinvrees zal op 2 juni 2018 te bewonderen zijn op het Lodewijk Napoleonplein.

57

De kracht van de echte ontmoeting Kletsmajoors. Het zijn die koekjes waar je van blijft eten én het is ook nog iets anders. Sinds 4 maart jl. zijn vier actieve ouderen host van een heuse talkshow ‘Kletsmajoors’ in bibliotheek de Witte Dame. Iedere maand zijn er twee gasten met een ander levensverhaal. Gasten die zij niet zo snel in Vonderhof zouden ontmoeten. Koning Willem-Alexander vertelde het in zijn Kersttoespraak: “…Het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen - kerk, kantoor, café, sportclub, school - verliezen die verbindende functie steeds meer …” Richard: “Met ‘Kletsmajoors’ willen wij een nieuwe verbindende schakel zijn in Eindhoven.” De volgende Kletsmajoors zijn 8 april en 13 mei. 14-16 uur in de Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame, Emmasingel 22.

Eddie Mol, fotograaf, www.eddiemol.nl en Linde ten Broek, schrijft en vertelt jouw verhaal, www.lindetenbroek.nl


*TIP:

MAN OP Z’N BEST

10%

*

KASSA KORTING

www.vdal.nl

OP VERTOON

VAN DEZE

*éénmaal per klant over het totale bonbedrag; alleen op kleding en

accessoires.

maak een foto van de advertentie met je telefoon!

Van Dal Mannenmode Aalsterweg 34, EINDHOVEN

ADVERTENTIE

volngs o

tste en laa e e t s r e E d g van zonda eopend! dg maan

Originele, sfeervolle meubels en accessoires

Inspiratie komt hier vanzelf!

Wij leveren ook prachtige op maat gemaakte teakmeubelen! Vraag er naar in onze sfeervolle winkel. De Run 3134, 5503 LH Veldhoven, Tel: 040 253 31 13, info@sfeervolwonen.com ma 12:00 - 18:00 uur • di t/m do 10:00 - 18:00 uur • vr 10:00 - 21:00 uur • za 10:00 - 17:00 uur


licht

P r ijsvraag

59

Stuur je antwoord naar info@lichtopeindhoven.nl en maak kans op een ‘Try the Bike’ (2 uur rijden met een motor op het oefenterrein van Leeuw Opleidingen) ter waarde van €66,-

Je voegt uit. Waarmee hou je rekening? A Dat alle uitvoegstroken even lang

zijn maar de bochten altijd anders.

Dat de uitvoegstroken kunnen

bochten altijd gelijk zijn.

B verschillen in lengte, maar de

C Dat de lengte van de uitvoeg­stroken

en de bochten kunnen verschillen.

Leeuw Opleidingen Avignonlaan 9B, Eindhoven T 040 264 7373 www.leeuw-verkeer.nl


licht

61

4 mei documentaire: Een Onwaarschijnlijke Vriendschap Stilstaan bij de geschiedenis van ons land, onze stad en de mensen om ons heen is en blijft belangrijk. In het kader van de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 & 5 mei, brengt Studio040 een bijzondere documentaire over twee van onze stadsgenoten.

Miel en Tanja voorafgaand aan de Freedom Lecture

een on­waar­schijn­lijke vriendschap heb­ben ge­­sloten. Hoezeer zijn zij getekend door het verleden?

De arrestatie van de vader van Tanja in 1945

Miel Andriesse werd geboren in 1942, middenin de Tweede Wereldoorlog, als zoon van een Joods gezin. Om deportatie te voorkomen moest hij gescheiden van zijn ouders onderduiken. Hij heeft de oorlog overleefd. Zijn ouders niet. De ouders van Miel zijn vergast in Auschwitz. Tanja Wolterbeek werd net na de Tweede Wereldoorlog geboren

in 1945. Ze zag het levenslicht in Kamp Vught. In dat kamp werden ‘foute’ Nederlanders gevangen gezet na de bevrijding. Tanja was een onschuldig kind, haar vader was een NSB-er in Eindhoven. Samen reizen Miel en Tanja door het land door om hun verhaal te ver­ tellen. Studio040 volgt Miel en Tanja met de camera voor een indringend portret van twee stadsgenoten die

In de documentaire volgen we Tanja en Miel terwijl zij de Freedom Lecture op de High Tech Campus geven. Tanja zoekt in het Brabants Historisch Informatie Centrum onder andere naar bewijs of haar vader verantwoordelijk zou zijn geweest voor het verraden van de ouders van Miel. En samen zijn Miel en Tanja te gast op een middelbare school om de jongeren daar bewust te maken van het verleden onder het motto: veroordeel niet. De documentaire Een Onwaar­ schijn­ lijke Vriendschap is te zien op 4 mei na de officiële doden­her­ denking om 20.00uur, op Studio­040. Nieuwstip? Mail naar: redactie@studio040.nl www.studio040.nl


62

APRIL@ Fifth|NRE Inmiddels zijn we bij Fifth|NRE druk bezig met alle voor­ bereidingen voor de verbouwing. Binnenkort hopen we dan ook met een aannemer om de tafel te zitten om de bouwplanning te maken. We gaan er van uit dat we tijdens de bouwwerkzaamheden (vanaf de zomer 2018) af en toe muziek kunnen blijven maken, maar uiteraard zullen we dat moeten afstemmen met de planning van de aannemer. We houden jullie op de hoogte! Totdat het zover is gaan we nog even door in de pop-up variant van onze toekomstige jazzclub. In april hebben we nog steeds elke zondagmiddag live jazzmuziek op ons podium. Inmiddels hebben we al weer een mooie serie in 2018 achter ons met verschillende bands met uiteenlopend reper­ toire. De constante factor is steeds dat het

lekker relaxte zondag­middagen zijn met easy listening muziek, lekkere drankjes en heerlijk “fingerfood”. Wat ons betreft een fan­tastische manier om het wee­kend te besluiten. En kennelijk zijn steeds meer mensen dat met ons eens, gezien het feit dat de middagen druk bezocht zijn! Kom nog eens terug of kom eens sfeer proeven!

ZONDAG@Fifth | NRE 15.00-20.00 Zondag 8 april: Los Bandos Zondag 15 april: J4Jazz Zondag 22 april: Christien van Helden Trio Donderdag 26 april: KINGSNIGHT@Fifth|NRE (20.00-02.00)

Onze traditionele Thank God It’s Friday (laatste vrijdag van de maand) verschuiven we in april voor de gelegenheid naar de donderdag: de donderdag vóór Koningsdag! Dus op donder­dag­ avond 26 april trappen we de festiviteiten voor Koningsdag af met een avond met onze eigen huisband: The Fifth Groove Band. Jazz klassiekers, dansbare soul en jazzy popsongs. Elke keer blijkt deze “blend” van muziekstijlen een garantie voor een fijne avond waarbij zeker weer gedanst gaat worden! En natuurlijk is ook onze eigen DJ Ventilator van de partij. Met zijn enorme muziekkennis weet hij steeds naadloos aan te sluiten bij de muziek van de band. Can’t stop dancing! Zaal open vanaf 20.00 uur. Entree (zoals altijd bij de TGIF): gratis. Stay tuned! Gasfabriek 5 | Eindhoven www.fifthnre.com


licht

63

‘Ik voel me gewoon klote’ Dat waren de woorden waarmee de bekende dj Stephan Bouwman van Qmusic onlangs aandacht vroeg voor zijn depressieve gevoelens. Hij kreeg veel steunbetuigingen van het publiek. Ook in de sportwereld komen steeds meer sporters naar buiten met hun worstelingen, onzekerheden en faalangst. Door deze openheid over depressies en psychische stoornissen van BN’ers durven ‘gewone’ Nederlanders ook steeds meer te spreken over hun eigen kwetsbaarheden. Echter, te vaak nog wordt depressie gezien als een teken van zwakte, eigen schuld en past het niet in het plaatje dat iemand heeft van een persoon (denk aan René van der Gijp) en iets wat je mogelijk niet wil delen. De Wereld Gezondheidsorganisatie spreekt van een onderschatte ziekte. Er worden zelfs schattingen gemaakt dat depressie in het jaar 2020 volksziekte nummer 1 zal zijn. Men spreekt van depressie als er sprake is van een aanhoudende sombere stemming van tenminste twee weken met daarbij onder andere gevoelens van waardeloosheid en prikkelbaarheid. Het kan iedereen overkomen, jong en oud. Wij merken vaak dat het voor jongeren en volwassenen moeilijk is om het gesprek hierover te starten. De stap naar professionele hulp is vaak groot. Uit ervaring weten wij dat juist het bespreekbaar maken kan leiden tot het vroegtijdig (h) erkennen van de symptomen. Mocht je al een tijdje sombere, eenzame of neerslachtige gevoelens ervaren, weet dat de huisarts vrijblijvend met je in gesprek kan en wil gaan. Eventueel kun je doorverwezen worden naar een psychologenpraktijk.

Paul Kroon

Binnen onze praktijk proberen we jouw situatie in kaart te brengen en zo inzicht te krijgen in de klachten en bieden we handvatten hoe hiermee om te gaan. Een voorbeeld van is Cognitieve Gedragstherapie (CGT), een vorm van therapie die onder andere kan helpen om weer in beweging te komen en anders te leren denken. Ook mindfulness wordt steeds meer ingezet binnen onze praktijk. Gelukkig is een depressie vaak goed te behandelen. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aandacht aan deze maatschappelijke kwestie met de landelijke campagne 'Hey! Het is oké'. Hiermee willen ze depressie meer bespreekbaar maken en - om in de woorden van Stephan Bouwman te spreken - dit ‘achterlijke taboe’ eindelijk doorbreken.

Psychologen Praktijk Oog Bogert 10, 2e etage | Eindhoven T 040 213 6461 Bereikbaar: ma t/m vr van 9:00-17:00 uur administratie@pp-oog.nl www.oogpsychologen.nl


uit in eindhoven

Agendaapril Zaterdag 7 Parktheater Eindhoven Beau Schneider, Plien van Bennekom e.a. - Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken

POPEI The Kids: muziekworkshop voor kinderen De Bibliotheek Eindhoven Lezing: Vonne van der Meer Locatie: Het huis van Waalre (Kon. Julianalaan 19)

Parktheater Eindhoven Johan Fretz - De Zachtmoedige Boekhandel Van Piere Radicaal Geschiedeniscafé met David Rijser over het essay van de Muziekgebouw Eindhoven week van de klassieken: Het Frank Boeijen portiek van de buren Muziekgebouw Eindhoven Kasteelconcert Geldrop Cristina Branco Beatrice Berrut Philips Museum Effenaar Vintage Philips Weekend De grote prijs van Nederland halve finale Catharinakerk HOT(Het Orgel Trio) met Steven De Bibliotheek Eindhoven Kamperman (klarinet), Dion Gamen met je Nintendo DS in Nijland (bas) en Berry van de bieb! Berkum (orgel) Fifth|NRE Altstadt Eindhoven Nieuwe Namen: Burning Clocks Zondag @ Fifth|NRE - Los Bandos + Fort ‘99 Dynamo Grindhoven Microlab Makersclub Zondag 8 Parktheater Eindhoven Ida van Dril en Michiel Schreuders - De Rattenvanger Pand P Bart Soeters - Daan van den Hurk - Zolderkamertjesklassiek Muziekgebouw Eindhoven Gabrieli Consort & Players Natlab door Plaza Futura Live Ballet – Macbeth

Maandag 9 Parktheater Eindhoven Tim Fransen - Het kromme hout de mensheid Muziekgebouw Eindhoven Ad van Meurs presenteert Wink Burcham & Jacob Tovar Filmhuis De Zwarte Doos TU/e Loving Vincent Dinsdag 10 Parktheater Eindhoven Roué Verveer - Heppie de Peppie Parktheater Edwin en Sam de Vries e.a. Westerbork Serenade

CKE deelname aan het wereldbuffet Natlab door Plaza Futura Boekie Night € 11,- CKE Werelddag Philips Museum Vintage Philips Weekend Jazzclub OSJE Feurthstreet Lumber Factory Catharinakerk Concert ‘Grootsheid gedenken’

Woensdag 11 Parktheater Eindhoven Prince Tribute Band - Prince Donderdag 12 Parktheater Eindhoven Conny Janssen Danst - INSIDE OUT

Parktheater Eindhoven Jasper van Kuijk – Janus

Effenaar Blackout

Muziekgebouw Eindhoven De muzikale strijd van Schumann en Nielsen: philharmonie zuidnederland

Philips Museum Instaprondleiding

Effenaar Wulf

Café Wilhelmina Saturnoon Music Café Catharinakerk Studenten van het Fontys Conservatorium Tilburg

De Bibliotheek Eindhoven Workshop Gelukkig rondkomen De Bibliotheek Eindhoven met minder Human Library De Bibliotheek Eindhoven Microlab Workshop Online privacy & Makersclub veiligheid Altstadt Eindhoven The Van Jets Vrijdag 13 Parktheater Eindhoven Tineke Schouten - T-splitsing Altstadt Eindhoven Evil Empire Orchestra + Donnerwetter Effenaar SMÈRRIG Stroomhuis Death Alley + RRRags POPEI Streekvijver: Ontdek Dé Nieuwste Bands Uit De Regio De Bibliotheek Eindhoven Eindhoven aanTafel bij WOMEN Inc. Zaterdag 14 Parktheater Eindhoven Tineke Schouten - T-splitsing Parktheater Eindhoven Eric van Sauers - De Lief en Leed Tour Muziekgebouw Eindhoven Naked Song Festival 2018

Boekhandel Van Piere Bookstoreday - dag van de boekhandel met talloze acties Zondag 15 Parktheater Eindhoven Van Hoorne Entertainment Hans & Grietje de Musical Pand P New Dance Company Eindhoven – Bellarck Muziekgebouw Eindhoven TROMP Percussion Eindhoven 2016: Emil Kuyumcuyan Effenaar Leonard Cohen Tribute Band Effenaar Ruben Hein POPEI PUURliedjes Presents: Second Aid Kit Philips Museum Instaprondleiding CKE CKE’s Open Podium Fifth|NRE Zondag @ Fifth|NRE - J4jazz

Boekhandel Van Piere Klokgebouw G3 ft. Joe Satriani, John Petrucci Filosofiecafé met Alfred Denker over Onderweg in Zijn en tijd & Uli Jon Roth Kek-040! /wisseltentoonstelling Kunstwerken van Georgine Sipman in Pand-P, Leenderweg 65, Eindhoven van 29-03 tot 26-04 www.kek040.nl


licht

65

Agendaapril De Bibliotheek Eindhoven Filosofiemiddag Verbeelding aan de macht

De Bibliotheek Eindhoven Workshop: De bloemetjes en de bijtjes Locatie: Philips Fruittuin

Maandag 16 Parktheater Eindhoven RAAK! - #nofilter

Donderdag 19 Parktheater Eindhoven Jochem Myjer - Adem in, adem uit Kai Bodewitz - Doe ff gewoon

Muziekgebouw Eindhoven Ad van Meurs presenteert Sheesham, Lotus & Son Filmhuis De Zwarte Doos TU/e The Handmaiden (Ah-ga-ssi)

Muziekgebouw Eindhoven Young Musicians Academy De Bibliotheek Eindhoven Lezing: Jan Timmer

Academisch Genootschap POPEI RCI Showcases: Bands van Rock Lezing door dr.ir. Martien Visser: Naar een duurzame City Institute energievoorziening De Bibliotheek Eindhoven Het Ketelhuis Stress & Reflexzonetherapie Boiler Room Comedy Dubbelshow - Jeroen Leenders Dinsdag 17 & John Robertson Parktheater Eindhoven Toneelschuur - Andromache Vrijdag 20 Parktheater Eindhoven Parktheater Eindhoven Jochem Myjer - Adem in, adem Het Nationale Theater - De Oresteia uit Muziekgebouw Eindhoven Dresdner Philharmonie

Parktheater Eindhoven Rapalje - Folk ’n Roll Journey

Altstadt Eindhoven Sam Fender + support

Parktheater Eindhoven The Laughing Lizard 8 – International

POPEI RCI Showcases: Bands van Rock Muziekgebouw Eindhoven Unboxing hosted by Cross-linx City Institute op geheime locatie De Bibliotheek Eindhoven AreaFiftyOne Interview: Femke Halsema Flonti Stack$ (Ronnie Flex) + Anbu Woensdag 18 Parktheater Eindhoven Jochem Myjer - Adem in, adem Café Wilhelmina The Woggles + The Reaction uit Parktheater Eindhoven Don’t Hit Mama - Mobiel LAB 2017

Altstadt Eindhoven Wolfendale

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e The Handmaiden (Ah-ga-ssi)

POPEI Huismerk: Live shows van bands die in POPEI repeteren

Theater Carte Blanche Muziekgebouw Eindhoven Carte Blanche en Theater Tiuri: Paul de Munnik: Paul met Band De Taal van de ander

Boekhandel Van Piere POPEI RCI Showcases: Bands van Rock EHV-café City Institute

De Bibliotheek Eindhoven Storytelling in het Chinees

Café Wilhelmina Jetbone + Certain Ainimals

Natlab door Plaza Futura Zaterdag 21 De KOE, De Nwe Tijd en Parktheater Eindhoven African Mamas en Leoni Jansen - Staats-theater Mainz – ForsterHuberHeyne Siyabonga Makeba Eva Crutzen - Opslaan Als Philips Museum Muziekgebouw Eindhoven Instaprondleiding Casual Classics Altstadt Eindhoven Tusky + Ffooss Effenaar Rhys Lewis + Freya Ridings

agenda april 2018

Eindhoven Di 10 april Lezing Mozart Een muzikale lezing in Waalre, met veel voorbeelden door Olga Franssen. Do 12 april Workshop Meer Geluk met Minder Bewust consuminderen voor meer geluk.    Za 14 april Human Library Reserveer een levend boek en kijk je vooroordeel in de ogen.   Za 15 april Filosofiemiddag 'Verbeelding van de macht' Een gezamenlijk, filosofisch gesprek onder leiding van Leo van Gerwen.   Di 17 april Interview met Femke Halsema Over de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Wo 18 april Workshop Roetschie Knutsel je eigen wezentje en laat hem van de glijbaan roetsjen!   Wo 18 april Eindhoven 2028: Ontloken of vastgelopen? Over de uitdagingen bij de ontwikkelingen van de (binnen)stad in het komende decennium.   Do 19 april Lezing Jan Timmer ‘Die man van Philips’ over zijn leven en het bedrijf.   Zo 22 april Mini-designathon Bedenk met creatieve technieken een oplossing op een actueel probleem, 10-12 jaar.   Wo 25 april Workshop Striptekenen Maak een beeldverhaaltje met emoticons, 10+. Zie www.bibliotheekeindhoven.nl voor meer activiteiten en aanmelden.


66

Agendaapril Maandagenda april Di 10 Edwin & Sam de Vries e.a. – Westerbork Serenade Een bewogen levensgeschiedenis tegen het decor van WOII. Wo 11 Prince Tribute Band – The Celebration of Prince Je zal van je stoel af swingen! Za 14 Eric Sauers – De Lief en Leed Tour Een cabaretstijl die rauw en ruw is, oprecht en ongelooflijk grappig. Zo 15 Van Hoorne Entertainment – Hans & Grietje de Musical Een familiemusical om van te snoepen Zo 15 Salaheddine – Salaheddine: De Marokkaan en de Media Leuke verhalen, anekdotes en scherpe analyses. Wo 18 Don’t Hit Mama – Mobiel LAB 2017 Een dansvoorstelling met dansers en publiek samen op de vloer. Vr 20 Rapalje – Folk ’n Roll Journey Schotland en Ierland op het podium in een muzikale show Za 21 African Mamas & Leoni Jansen – African Mamas - Siyabonga Makeba Een inspirerend muzikaal verhaal over Makeba’s strijd tegen apartheid. Za 21 Eva Crutzen – Opslaan Als Ze speelt uiteenlopende personages en gaat muzikaal los Ma 23 Quiztie van Smaak 3 Een leuke quiz en heerlijk eten in restaurant Smaaktheater Dertien Bekijk het hele programma op parktheater.nl

POPEI Nataraj: blote-voeten-feest Microlab Makersclub Academisch Genootschap Literaire lezing: kom kennismaken met... Eva Meijer Arno’s Theater Clowns Kado + na de pauze de documentaire ‘Ik wil Mieke blijven' (clown en Alzheimer) Zondag 22 Parktheater Eindhoven Maas Theater en Dans - Drie Theater Terra - De Kleine Zeemeermin Muziekgebouw Eindhoven Berezovsky bedwingt Rachmaninov: philharmonie zuidnederland Club Cross-linx: Wende, Michel van de Aa en Nieuw Amsterdams Peil Effenaar Camilla Blue - Album release concert

uit in eindhoven Dinsdag 24 Parktheater Eindhoven Porgy Franssen, Carine Crutzen, Vincent Croiset, Renée Fokker e.a. - WIJN Muziekgebouw Eindhoven Raoul Steffani & Daan Boertien Boekhandel Van Piere Science café Woensdag 25 Parktheater Eindhoven Paulien Cornelisse - Om mij moverende redenen Erik van Muiswinkel - De Oplossing Muziekgebouw Eindhoven Symfonie Orkest Eindhoven: Voorjaarsconcert 2018 Micha Hamel over Het woordeloze lied: Vriendentafel Effenaar Nebula + Statue Pand P Michèle Rijzewijk - Ondertussen in Stratum

Boekhandel Van Piere Lees & ontdek: POPEI Ivo Bernard: Puurliedjes Presents kinderboekenactiviteit Wall Street (stadhuisplein 6) Donderdag 26 Baltan Laboratories: Economia Parktheater Eindhoven Abundance dinner & book launch The Bootleg Sixties Microlab Mini-designathon

Muziekgebouw Eindhoven Leerlingen CKE

Carte Blanche en Theater Tiuri: Altstadt Eindhoven Mark Foggo De Taal van de ander Dynamo The Perfect Tool Arno’s Theater Clowns Kado Fifth|NRE Zondag @ Fifth|NRE - Trio Christien van Helden Maandag 23 Parktheater Eindhoven Quiztie van Smaak 3

De Bibliotheek Eindhoven Workshop Heppie!? Kinderen & emoties: Bedroefd. De bipolaire stoornis op het witte doek Effenaar RGB Koningsnacht Festival Fifth|NRE KINGSNIGHT @ Fifth|NRE - de Fifth Groove Band Diverse locaties Koningsnacht

Muziekgebouw Eindhoven Zondag 27 Justin Hayward: The Voice Of The Moody Blues. Ad van Meurs Diverse locaties Eindhoven=King presenteert Hans Theessink


licht

67

Agendaapril Zaterdag 28 Parktheater Eindhoven Jandino Asporaat - Keihard Theater van de Klucht - In de Vlaamsche Pot Muziekgebouw Eindhoven Slagerij van Kampen Philips Museum Toneelstuk De Lamp

Muziekgebouw Eindhoven Maria Milstein, Eva van Grinsven & Helena Basilova Effenaar The Elvis Concert 2018 Academisch Genootschap Toneelvoorstelling ‘Kopenhagen’

Dynamo Oceans Ate Alaska Academisch Genootschap Toneelvoorstelling ‘Kopenhagen’ Boekhandel Van Piere (première) Dikkie Dik 40 jaar theatertour Catharinakerk Anne-Gaëlle Chanon (Frankrijk). Microlab Workshop: Arduino met om 14.00 u lezing door Hans Strootman POPEI Etan Huijs: Puurliedjes Presents Microlab Makersclub Maandag 30 Muziekgebouw Eindhoven Zondag 29 Ad van Meurs presenteert Parktheater Eindhoven Birds of Chicago Ernst, Bobbie en de rest - De Vakantieshow van Ernst en Academisch Genootschap Bobbie Toneelvoorstelling ‘Kopenhagen’

Horeca vloerrenovatie - Al na 1 uur beloopbaar - Alle kleuren betondesign - Van 2mm tot 10 cm dik - Speciale antislip-vloer voor keuken en bar - Uitvoering mogelijk in nacht of weekend, dus geen omzetverlies!

Al 80 jaar vloeren in Eindhoven: Decor Floor Styling BV www.decorfloorstyling.com

* Muziek * Eten * Film * Lezing

* Drinken * Kunst * Sociaal

Elke dag open van 12.00 - 02.00

www.rozenknopje.nl

Elke maandagavond: StamTafelDiner. Aanschuiven 18.30. € 12,50 Elke woensdagavond: Live in de Knop: Americana Vrijdag 6 april: FridayNight VinylNight ft. DJ NEEF. 22.00 Vinyl plaatjes in het café. Zaterdag 7 april: café zingen in de bovenzaal. 11.00 Elke 1e en 3e zaterdag kun je mee zingen in de bovenzaal. Zondag 8 april: The Goat Roper Rodeo Band (UK). 16.00\ Eerder op Zwarte Cross, deze middag in de Rozenknop! Dinsdag 10 april: KnopSchrijven; workshop creatief schrijven. 20.00. Tot de zomer biedt Het Schrijflab in Het Rozenknopje een keer per maand een schrijfworkshop aan op dinsdagavond. € 25,00 Woensdag 11 april: Live in de Knop: Ramblin Dog. 21.00 Swingende blues en roots muziek gespeeld met passie. Donderdag 12 april: KnopMovie: Be Here To Love Me. 20.30 Film over Townes van Zandt. Muzikale intro; Dylan van Meurs. Vrijdag 13 april: FridayNight Vinyl Night ft DJ Ocean Duo (Woody en Josine). 22.00 Dansen in het café op vinyl plaatjes. Zaterdag 14 april: Trapper Schoepp Band (USA). 22.00 Alternative country en Americana in het cafe Zondag 15 april: KnopJazz: The Rad Trads (USA). 20.30 Met een aanstekelijke, dansbare groovy modern jazz uit New York. Toegang 7,50 inclusief welkomstdrankje Woensdag 18 april: album release André van den Boogaart. 21.00 Brabantse rauwe Americana. Vrijdag 20 april: FridayNight Vinyl ft DJ DeCoupe. 22.00 Dansen in het café op vinyl platen. Zaterdag 21 april: cafézingen in de bovenzaal. 11.00 Al zo'n 15 jaar wordt er in onze zaal gezongen onder de naam 'Cafézingen'. Vandaag jubileum editie. Zaterdag 21 april: Red Herring & Stereo Naked. 20.00 € 15,00 Americana. Zondag 22 april: VanDieKomsa. 16.00. € 10,00 Een eigenzinnige Brabantse Folk. Woensdag 25 april: Lloyd Spiegel (AUS) 21.00 Blues uit Australië. Donderdag 26 april: KoningsNacht in de Rozenknop. 22.00 Harmed Brothers (USA) Americana 24.00 Vinyl DJ's van de PlatenParade Vrijdag 27 april: KoningsDag in de Rozenknop. 14.00 Dust Bowl Drifters * Alternative Bluegrass 16.15 Brassta * Jazz Ska Blues Klezmer Funk & Sous Brass 18.30 Handsome Johnny * Americana Zaterdag 28 april: BridgeToernooi Elke 4de zaterdag van de maand. Zondag 29 april: Aidan’s Well. Bovenzaal. 16.00 Singer-songwriter/Americana


WIN SHOPPEN

IN WINKELCENTRUM HEUVEL EINDHOVEN

3 T/M 29 APRIL 2018 AGENDA APRIL EINDHOVEN ZONDAG 1 APRIL SUNDAY ROYALE MET COME AGAIN

DONDERDAG 12 APRIL MOVIE NIGHT SPRING IS IN THE AIR

DONDERDAG 26 APRIL FAVORITES NIGHT MET TRIO RAAK

MAANDAG 2 APRIL TWEEDE PAASDAG MET SONNY GRIFFIN

ZONDAG 15 APRIL LIVE MUZIEK MET TOMMY THOMPSON

ZONDAG 29 APRIL LIVE MUZIEK MET WILLIAM SMULDERS

ZONDAG 8 APRIL LIVE MUZIEK MET MOON ABOUT

ZONDAG 22 APRIL LIVE MUZIEK MET HET COMITÉ ORKEST

MAANDAG 30 APRIL WINNAARSAVOND WIN SHOPPEN

HET ENIGE ECHTE CASINO


Puzzel & Win Win een dinerbon t.w.v. € 100,-! Te besteden bij Holland Casino Eindhoven.

3

Aangeboden door:

1

7

4 8 Stuur de ontbrekende cijfers in het middelste vak voor 30 april naar info@lichtopeindhoven.nl o.v.v. je naam en telefoonnummer. Per post mag ook: postbus 4988, 5604 CD Eindhoven.

3 9

6

8

8

6

2

9

7

8

6

5

4

2

5

4

3

7

5 6

3 5

2 1 8

1 9

De prijswinnaar krijgt persoonlijk bericht. Minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Medium Sudoku from Wendy’s Erotiek www.SudokuPuzz.com Veel mensen vinden het gênant of zijn bang om herkend te worden als ze een erotische winkel binnenstappen. Daarom is Wendy’s Erotiek een erotische webshop gestart. Hier kun je zonder schaamte erotische producten bestellen die in een anonieme verpakking bij jou worden thuisbezorgd. Bij Wendy’s Erotiek staan discretie en privacy op nummer één. Omdat iedereen natuurlijk zo snel mogelijk zijn of haar producten in huis wil hebben zorgt Wendy’s Erotiek voor een korte levertijd. Hierdoor heb je bij Wendy’s Erotiek je product(en) binnen 24 uur in huis mits je vóór 21:00 uur bestelt. Toe aan een nieuwe look? Of wil je je seksuele leven een andere draai geven? Dan ben je bij Wendy’s Erotiek aan het goede adres. Wendy’s Erotiek www.wendys-erotiek.nl


70

Een ander dagje uit! Geopend vanaf 10.00 uur

Tegen inlevering van deze bon kunt u voor maar â‚Ź 9,50 p.p. komen zwemmen. Vergeet u niet te reserveren?

KORTINGSBON Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: E-mail adres: Geldig t/m 31 maart 2019 m.u.v. van feestdagen. Maximaal 6 pers. per bon. Niet in combinatie met andere aanbiedingen, acties en kortingen. Actiecode: Licht 2018.

Schouwberg 7, 5527 JH Hapert Tel: +31-(0)497 38 93 93/50 sales.vennenbos@landal.nl Landal Het Vennenbos

Kleine Duimpjes en Apenkopje

DĂŠ winkel voor natuurlijk ouderschap

Openingstijden van de winkel: Woensdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur Dinsdag alleen open op afspraak Edisonstraat 141 | Eindhoven info@kleineduimpjes.nl www.kleineduimpjes.nl

Final sale op heel veel producten!


opkids

licht

Kleur en stuur een foto van de pagina naar info@lichtopeindhoven.nl o.v.v. je naam en tel. nummer. Per post mag ook: postbus 4988, 5604 CD Eindhoven. De mooiste pagina wint een speelgoedbon van â‚Ź 50,-!

Kom lekker spelen bij 123 speel paradijs! Kinderen t/m 12 jaar â‚Ź 5,- per kind Ouders gratis entree! 123 Speelparadijs Vijfkamplaan 6b | Eindhoven T 040 256 82 57 info@123paradijs.nl www 123paradijs.nl

71


Samsung inbouw keukenapparatuur De allerbeste innovaties en het mooiste design nu in jouw keuken

Koningsdag geopend van 10.00 - 18.00 uur

Dual Cook

No Frost

Virtual Flame

Twee ovens in ĂŠĂŠn voor de bereiding van afzonderlijke gerechten

Nooit meer ontdooien door het voorkomen van ijsvorming

Koken tot in perfectie met altijd de juiste temperatuur

Kom langs in de Samsung Experience Store voor een demonstratie!

ERMmagazine_BI_AD_230x300mm_10.indd 1

MediaMarkt Eindhoven Centrum Boschdijktunnel 1 | 5611 AG Eindhoven 040 - 235 88 00

10/10/2017 13:22

www.mediamarkt.nl/eindhoven MediaMarktEindhovenCentrum @MediaMarktEHV

LICHT op Eindhoven April 2018  

LICHT op Eindhoven april 2018, met daarin de LUNCH special, ASPERGE special en op de cover zwemkampioen Pieter van den Hoogenband!

LICHT op Eindhoven April 2018  

LICHT op Eindhoven april 2018, met daarin de LUNCH special, ASPERGE special en op de cover zwemkampioen Pieter van den Hoogenband!

Advertisement