Page 1

LICHT Magazine met jouw maandelijkse dosis Eindhoven

OP EINDHOVEN

NUMMER

053

SEPT ’14

WWW.LICHTOPEHV.NL

Eindhovense rapper

Fresku

verovert Nederland MET: Alles over Mode, Cultuur, Studentenleven, uitgaan en nog veel meer...


licht september - 2014 colofon LICHT op Eindhoven is een maandelijkse uitgave van Arrogant Media. Hoofdredactie Niels ter Haar Noël Hoek Eindredactie Paul Casamento Media adviseur Ed Mol, Jay Aarts, sales@arrogantmedia.nl Redactie Edwin van Aalten, Claudia Cavens, Eddy Jansen, Coen van der Horst, Avon Senstius van der Meulen, Willem Pijnenburg, Ton van Rooij, Lana van Stiphout, Rob Scheepers Cover fotografie Hanneke Wetzer Fotografie Ed Mol, Arrogant Media, Hanneke Wetzer Vormgeving Solangelos creative department www.solangelos.nl Chef bakfiets Bram van Orten Distributie Tour de Ville Over LICHT op Eindhoven LICHT op Eindhoven wordt gratis verspreid op ruim 600 distributiepunten in Eindhoven. Dit zijn oa cafés, restaurants, bioscopen, galerieën, supermarkten, TU/e, theaters, musea, sportcentra, VVV Eindhoven, bibliotheken, en winkels in Eindhoven. Daarnaast ligt het in ruim 220 wachtkamers. Online wordt het magazine gemiddeld 10.000 gelezen. Contact Arrogant Media Postbus 851, 5600 AW Eindhoven 040-8426343 info@arrogantmedia.nl LICHT elke maand thuis ontvangen? Voor 35 euro krijgt u elke maand het magazine thuisgestuurd. Meer weten? Mail naar info@arrogantmedia.nl

Copyright en disclaimer Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de Auteurswet is niet toegestaan. © 2014 LICHT op Eindhoven Arrogant Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten.

2


licht september - 2014 inhoud

04 News Bites

Nieuws en tips

10 Coverstory

Fresku

15 Monroe’s Lounge 22 Olympia

Uitzendbureau

24 Oude Plekjes

Wasven Boerderij

26 Fashion X Cult 39 Studentenspecial 46 Eindhoven Museum 47 Philips Museum 50 Agenda September

Voorwoord

Paul Casamento Eindredacteur

Het is al weer zes jaar geleden dat ik ging studeren. Ik ging niet naar Eindhoven, ik verliet de Lichtstad juist. Wonend in een studentenhuis met louter mede-Eindhovenaren en regelmatig terugkerend, had ik het gevoel dat ik de stad niet écht verlaten had. Tijdens weekendjes Eindhoven ging ik naar de kroegen waar ik tijdens m’n middelbare school heen ging, m’n ogen sluitend voor het steeds groter wordende leeftijdsverschil tussen mij en de rest van de kroeg. Nu ik weer in Eindhoven woon, kom ik erachter dat ik Eindhoven wel degelijk verlaten had. Ik ontmoet studenten van de TU of het Fontys met een Fries of Rotterdams accent, die de stad beter blijken te kennen dan ik – vooral als het op het uitgaansleven voor studenten aankomt. In deze LICHT veel tips voor de nieuwe lichting studenten (en alle andere Eindhovenaren): over fietsenmakers, kledingzaken, restaurants, kroegen en festivals. Nieuwe Eindhovenaren: van harte welkom!

10. 26.

3


Ay Lin Kho Gezond & Blij zonder diëten Door succes in het buitenland is het boek Gezond & Blij zonder diëten van Ay Lin Kho vertaald naar het Nederlands. Na media-aandacht in aan begin van het jaar in Eindhoven, is het nu verkrijgbaar via aylinkho.nl. Het boek bevat informatie over de psychologie van ons eetgedrag, gebruik van wondervoedsel en je lijf en leefstijl. Bomvol tips en ervaringen word je bewust in je eetkeuzes, of je dat nu wilt of niet. Kho neemt je mee op een verfrissende voedingsreis. Het begint bij je spijsvertering, gaat snel door naar wat je lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen. Hierna start het pas echt met kennis en uitleg over zowel onbekende als doodgewone gezonde producten. Dan staat de psychologie van ons eetgedrag centraal. Ons brein speelt de belangrijkste rol in hoeveel we daadwerkelijk eten. De reis eindigt met veel wetenswaardigheden, tips en trucs waar je direct mee kunt beginnen. Op pagina 36 kun je Kho’s tweede voedingsartikel in Licht Op Eindhoven lezen.

4


news bites

Biologisch, duurzaam en/of fair trade

volgende maand in Licht! Oktober woonmaand Tips voor je woning, design en aankleding. Bram Reijnders Dutch Design Week Cultureel Eindhoven onder de loep

Deze duurzame markt, die uniek is in de regio, is in 2009 gestart vanuit een initiatief van Duurzaam Eindhoven. Duurzaamheidsmakelaar van Duurzaam Eindhoven, Tamara Meerman, bracht de ondernemers uiteindelijk samen. De markt blijft groeien en heeft voor ieder zijn wekelijkse boodschappen in huis. Neem zelf eens een kijkje! De duurzame weekmarkt is elke zaterdag geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur en is te vinden op het Wilhelminaplein.

En uiteraard onze vaste rubrieken zoals News Bites en de agenda.

Tips? Mail ons dan op info@lichtopehv.nl of

@lichtopehv

LICHTopEhv

'Like' ons op facebook en maak kans op mooie prijzen! 5


Step by Step Eindhoven

CraftZZ CraftZZ is een nieuw Nederlands merk woonaccessoires, die op ambachtelijke wijze, met de hand gemaakt worden door Nederlandse ontwerpers en vakmensen wereldwijd. De exclusieve accessoires zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals porselein, keramiek, glas, hout en metaal. Van kussens tot kunst, van vazen tot verlichting; handgemaakt is elk item van CraftZZ een uniek item. Fair & Fashionable.

www.craftzz.nl

Brabant Vertelt

Met vier eigen dansstudio’s, de kampioen van Nederland en veel dansstijlen is Step by Step dé dansschool van Eindhoven. De lessen van Step by Step worden op drie locaties gegeven in en rondom Eindhoven, waar leden rond lopen tussen de 1,5 en 86 jaar oud. Lijkt het je wat om hier aan mee te doen? Vraag dan op de site een gratis proefles aan.

Met de gratis app ‘Brabant Vertelt’ ontdek je de mooiste plekken en verhalen van Brabant. Met muziek, gedichten, foto’s en animaties ga je op reis door de vele verhalen die Brabant rijk is. Elke fiets- en wandelroute heeft zijn eigen verhaal. Naast diverse natuurroutes zijn er routes met verhalen over stad en land, over kunst en cultuur of over erfgoed en historie. Download de gratis app op je smartphone via Google Play of de App Store.

www.stepbystepeindhoven.nl

www.brabantvertelt.nl

Tips? Mail ons dan op info@lichtopehv.nl of 6

@lichtopehv


news bites

Bevroren Landschap

Binnenkort: Gratis!

6 SEP

VONK

GRATIS TOEGANKELIJKE, FONKELVERSE, KNAPPERIGE TECHNO-AVOND Gratis!

7 SEP

BRANDEND ZAND FESTIVAL

HET GEZELLIGSTE FAMILIEFESTIVAL VAN EHV IN EN RONDOM ONZE TUIN!

12 SEP

JOHN FULLBRIGHT SINGER-SONGWRITER IN DE LIJN VAN TOWNES VAN ZANDT DIE ONLANGS NÈT NAAST EEN GRAMMY GREEP Gratis!

13 SEP

‘Bevroren landschap’ is de debuutroman van de Eindhovense auteur Nanna Dillen. Deze Dark Romance in de stijl van ‘True Blood’ vertelt het hele verhaal van Rosalie, die in het afgelegen Oak Haunt woont en de mysterieuze en kwaadwillende geest Delmont ontmoet. Hoewel ze weet dat ze beter niet met hem om kan gaan, gaat haar hart zijn eigen weg. ‘Bevroren landschap’ is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel Van Piere en bol.com.

adverteren in Licht op eindhoven? neem contact op met NoËl Hoek: noel@lichtopehv.nl LICHTopEhv

HEIBEL! XL

XL EDITIE IN DE GROTE ÉN KLEINE ZAAL, MET O.A. PUINHOOP KOLLEKTIV, NACHTLAMPEN EN BREEK

18 SEP

THE WANTON BISHOPS

ROCK, BLUES, GARAGE, ZWEET EN WHISKY UIT BEIROET.

19 SEP

CLUB 3VOOR12 EINDHOVEN

LOKAAL TALENT! WOLFSKOP + NO WAVES & SUNRAYS + GUILLAUME FINTA

26 SEP

SUPERSTIJL

OP DIT FEEST BEPAAL JIJ WAT DE DJ DRAAIT!

27 SEP

BREEK

HET BESTE DRUM N BASS FEEST VAN EINDHOVEN BESTAAT 5 JAAR! Kijk voor het complete programma + locaties op www.effenaar.nl

7


Frans Mandigers haalt preutsheid uit jaren '50 POP-ART Sinds 20 augustus exposeert de kunstenaar Frans Mandigers zijn nieuwe serie POPART schilderijen in de voormalige galerie van Kunsthandel Beckers aan de Kleine Berg 14 in Eindhoven. De kunstenaar is zelf aanwezig en aan het werk tijdens winkeluren en laat bezoekers zien wat hem inspireert en hoe hij werkt. Frans combineert wilde felgekleurde abstracte achtergronden met op de jaren ’50 geïnspireerde lijntekeningen, gegoten in een uitdagender en minder preuts jasje.

www.mandigers-art.nl

Remember September Samen onze vrijheid vieren in Eindhoven September 2014 is een bijzondere maand. Het is niet alleen de maand waarin Eindhoven zeventig jaar bevrijding viert. De stad viert ook dat de Lichtjesroute voor de dertigste keer haar lampen ontsteekt. Dat er tien jaar op rij wordt gezongen van vreugde tijdens Ameezing Eindhoven. En dat vijftig jaar Tuna Ciudad de Luz gevierd wordt met een groots Tuna festival.

Activiteiten en meer info op www.rememberseptember.nl

Restaurant King Thai Bij King Thai kun je authentiek Thais eten in Eindhoven. Alle gerechten worden dagvers bereid en de menukaart bevat een keur aan gerechten die variëren van friszoet tot gedurfd scherp. Vegetariërs zijn meer dan welkom bij King Thai en op verzoek wordt ook rekening gehouden met allergieën. Eigenaar Jarko Rozemond: "Van 29 juli tot en met 18 augustus gaan wij op studiereis naar het Noordoosten van Thailand om nieuwe, vegetarische gerechten te proberen. Begin september komen we met een nieuwe menukaart.” Het is bij King Thai ook mogelijk om gerechten af te halen. Tevens biedt King Thai de mogelijkheid om catering op maat te verzorgen voor groepen vanaf twintig personen. Openingstijden wo t/m zo 16:30 - 23:00 uur (keuken sluit om 22:00 uur)

www.kingthai.nl

Tips? Mail ons dan op info@lichtopehv.nl of 8

@lichtopehv


news bites

Ga toch fietsen! Een fiets hebben lijkt zo vanzelfsprekend. Helaas geldt dit niet voor iedereen in de regio Eindhoven omdat hun financiële situatie het niet toelaat. Fietskr8 zet een tandje bij met als doel: 1500 fietsen inzamelen. Hopelijk kan ieder gezin een fiets krijgen wanneer ze eind november bij Speelkr8 een verantwoord speelgoedpakket samenstellen. Alle ingezamelde fietsen (groot, klein, nieuw, oud) ondergaan een grondige controle en reparatie. En daarna een dankbare nieuwe bestemming. Een overbodig geworden fiets inleveren of meer info? Kijk op www.speelkr8.nl of mail naar fiets@ speelkr8.nl. Bekijk ook eens op youtube het speciale Fietskr8 lied.

www.speelkr8.nl

adverteren in Licht op eindhoven? neem contact op met NoËl Hoek: noel@lichtopehv.nl

LICHTopEhv

Rob Scheepers is tonprater & comedian en schrijft elke maand een column in LICHT op Eindhoven.

SCHEEPERS SCHRIJFT DE NAAKTE WAARHEID Ik was een jaar of twaalf toen mijn hormonen voor het eerst huis begonnen te houden. De overstap naar de middelbare school ging bij mij gepaard met een stijgende nieuwsgierigheid naar meisjes. Niet eens zozeer de meisjes zelf, maar meer de verpakking. Een meisjeslichaam zag er anders uit dan een jongenslichaam, dát wist je. Maar hoe? Ik had geen flauw idee. Internet was er namelijk nog niet. Porno was er wel, maar enkel op de speciale 18+ discretegele-hoezen-afdeling van de videotheek. Er gingen geruchten over 'vieze boekjes'. Ik had een biologieboek met anatomische lijntekeningen van ‘de naakte mens’. Veel viezer werden de boekjes bij mij niet. Ik hield me daarom in die periode maar staande door bij normale vrouwen de kleding weg te fantaseren. Je moest iets. Die kromme vraag/aanbod verhoudingen zijn tegenwoordig echter precies andersom. Mijn oudste zoon is negen, en totáál nog niet bezig met het vrouwelijk bloot. Een paar weken geleden stond ik met hem in een tankstation. Terwijl ik een koffie en een flesje appelsap stond af te rekenen hoorde ik achter me: “Iiieeeuw, gatverdamme! Blote tieten. PAP! KOM SNEL! MEVROUWEN IN HUN BLOTE TIETEN!” Zonder me om hoeven draaien wist ik dat Lennard de bovenste plank van het lectuurschap ontdekt had. “Laat dat flesje appelsap maar zitten pap. Na het zien van die vieze plaatjes heb ik geen dorst meer!” zei hij toen we de auto weer instapte. “Maar ik heb een oplossing: ik fantaseer gewoon kleren over die blote tieten heen! Slim hè?” Hij heeft fantasie genoeg, dacht ik toen ik de auto startte, die redt het wel.

@RobScheepers 9


licht september - 2014 COVERSTORY

10

Tekst: Coen van der Horst


Foto’s en illustraties: Hanneke Wetzer

licht september - 2014 COVERSTORY

Eindhovense rapper verovert Nederland

De twee gezichten van Fresku

Tussen zijn eerste album Fresku en zijn tweede album Maskerade zat het alles behalve mee voor Roy Reymound, alias Fresku. Hij had financiële problemen met zijn oude management, zijn relatie met de moeder van zijn dochter ging stuk en hij kreeg geen woord op papier. Maar sinds Maskerade, uit 2012, gaat het als een speer voor de Woenselse rapper: hij stond op Lowlands, presenteerde zijn album in een uitverkocht Effenaar (waar hij en passant zijn vriendin ten huwelijk vroeg) en won hij award na award. De kers op de taart was de award voor beste rapper van Nederland. LICHT op Eindhoven hoorde dat zijn nieuwe album bijna klaar is, zette een petje achterstevoren op en sprong in de auto voor een gesprek met de beste rapper van Nederland.

sowieso: gewoon 'Hedde Druksop' (zijn nummer met Theo Maasen, red.) spelen. Maar het past nu niet in de visie van het nieuwe album. Het is ook een beetje met je eigen ego vechten, een album maken. Je kan wel zeggen: ‘ik maak een album voor mezelf’, maar dat is niet waar. Als je een bekende artiest wil worden, ben je altijd aan het overwegen: wat vonden ze, hoe zien ze me nou, hoe gaat het publiek er bij optredens op reageren? Ik merk nu dat ik wil laten zien dat de verhalenverteller toch belangrijk voor me is."

Fresku heeft twee gezichten. Aan de ene kant hebben we de entertainer, die met rake grappen en catchy refreintjes festivals op z'n kop zet. En aan de andere kant is er de verhalenverteller, die met zijn teksten je recht in je ziel raakt. Die laatste stapt op de voorgrond op zijn nieuwe plaat. "Ik weet niet of we dat nog krijgen," zegt hij als we het over de grappenmaker hebben. "Ik wilde me met het tweede album neerzetten als een entertainer, maar dan krijg je een dilemma. Ik wil namelijk ook een verhaal vertellen, dus je bent constant aan het concurreren met jezelf. Ben ik de entertainer of de verhalenverteller? Mijn eerste album was namelijk veel serieuzer. Ik vind het leuk om mensen te blijven verrassen, maar op de één of andere manier is het ook nooit leuk om in een hokje geplaatst te worden. Als mensen denken: 'Dit is Fresku, dit kunnen we van hem verwachten', dan vind ik het niet meer leuk om te doen."

Diss track En dan moeten we het echt even hebben over 'Op De Hoogte', het nummer waarvan vele mensen het idee kregen dat hij collega-muzikanten van De Jeugd van Tegenwoordig belachelijk maakte. "Ik vind het geen diss track (een nummer met beledigingen, red.). Het gaat over hen en de cultuur waar zij in zitten. Het is niet alleen een parodie, maar ook een punt dat ik wilde maken. Niet over de jongens, maar ook naar radio en

“Eindhoven is mijn referentiekader.”

Album nummer drie zal dus serieuzer worden, maar de grappige kant van Fresku zal niet verloren gaan: "Ik laat 'm sowieso niet achter. Bij optredens kan het 11


licht september - 2014 COVERSTORY

dj's in het algemeen. Ik ben altijd welkom bij Giel Beelen op 3FM – en dat vind ik echt heel fijn – maar ik merk wel dat hiphop en hiphopcultuur niet echt welkom is. En de reden dat ik wél welkom ben, is omdat ik dat stukje extra entertainment breng. Maar dan ga je je wel een beetje de clown voelen." "En dan word ik voor een 3FM-award genomineerd, maar ik zou ‘m ook een keer willen winnen. Maar ik kan niet winnen als ik als hiphop-artiest elke keer tussen popartiesten sta. En dat is De Jeugd van Tegenwoordig, naar mijn gevoel. En dat is Sef, dat is Dio… dat zijn popartiesten die ook kunnen rappen. Dat is wel heel toegankelijk voor 3FM, dus ik snap wel dat de radio dat kiest." Het kwam niet bij iedereen van de rappers zo binnen. "Tja, dat houd je altijd. En het is niet persoonlijk naar die jongens. Het is voor mij een punt dat ik wil maken en ik heb ze daarvoor gebruikt. Als iemand anders morgen op hun positie 12

Tekst: Coen van der Horst

staat gebruik ik die persoon. Het is gewoon onderdeel van de sport. Als je daar niet tegen kunt, moet je je ook geen rapper noemen", zegt hij lachend. "Het is een positieve manier om met elkaar te ruziën." Eindhoven Hoeveel Eindhoven zit er eigenlijk in plaat nummer drie? Fresku: "Eigenlijk niks en alles. Net als in elke plaat. Geen enkele plaat gaat echt per se over Eindhoven, maar mijn referentiekader is Eindhoven en Curaçao. Meer heb ik niet van de wereld gezien. Ik denk ook niet ‘er moet nog een beetje Eindhoven in’ of zo. Daar ben ik niet mee bezig. Ik kan alleen maar praten over wat ik ken. Ik ken Amsterdam als een Eindhovenaar. Ik ken Hilversum als een Eindhovenaar. Eindhoven is mijn referentiekader." Nieuwe plaat Album nummer drie is bijna af. "We zijn al ver.


Foto’s en illustraties: Hanneke Wetzer

licht september - 2014 COVERSTORY

“Ik ben ook een onzekere gast die gewoon z'n strepen wil verdienen.”

Maar ik kan er eigenlijk nog niks over zeggen. Ik weet zelfs de titel nog niet, en die wil ik eigenlijk meteen out there gooien." Wat moet er dan nog gebeuren? "De puntjes op de i, eigenlijk. Welke samenwerkingen met andere rappers erop komen enzo. En natuurlijk of de tracks goed genoeg zijn. Sommige nummers zijn zó cryptisch qua teksten, dat ik me afvraag of iemand buiten mijzelf het snapt."

maar ik ga proberen daar met mijn derde album niet eens mee bezig te zijn. Ook al weet ik dat ik ga balen wanneer ik geen award pak. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ik 'm niet pak, want ik ben iets heel anders aan het maken. Of misschien ben ik nu mezelf aan het indekken, haha. Ik stel mezelf wel op alsof het me allemaal niks interesseert, maar ik ben ook een onzekere gast die gewoon z'n strepen wil verdienen."

Zijn teksten zo belangrijk voor je? "Ja, want mensen luisteren naar de teksten. Bij bandjes, bijvoorbeeld, maken teksten niet zo heel veel uit, op de één of andere manier. Dan is het echt het gevoel dat telt, dan haalt de ene luisteraar er iets anders uit dan de ander. Bij hiphop draait het echt om 'Wat breng je over?'."

Heeft hij niet overwogen om gewoon een radiovriendelijk nummer te maken? "Ik denk dat als ik dat zou doen – en dan nog steeds zou staan waar ik nu sta – dat ik dan zó zou balen van mezelf. Dan heb ik liever dat ik geen concessies doe en dan ook maar geen awards pak."

Wat verwacht hij dat zijn nieuwe album gaat brengen? Hij denkt even na, dan: "Ik heb met mijn vorige albums elke State Award (hiphop prijzen, red.) gewonnen,

WWW.FRESKU.COM @Fresku040 13


PRIVE PRIVE LEASE LEASE BIJ BIJ VAN VAN DEN DEN UDENHOUT UDENHOUT UUde debrandstof, brandstof, wij wij de de rest! rest! Nieuwe auto Nieuwe auto Vast bedrag per maand Vast bedrag per maand Nooit meer onverwachte kosten Nooit meer onverwachte kosten All-Risk Verzekering All-Risk Verzekering Geen investering of aanbetaling Geen investering of aanbetaling Optie van overname na afloop Optie van overname na afloop Bestickerde up! (zijkant en achterzijde) Bestickerde up! (zijkant en achterzijde)

VW VW Take Take up! up!

€ 175,-

**

p/m p/m

udenhoutprivelease.nl udenhoutprivelease.nl * Getoonde afbeelding kankan afwijken van aangeboden model, * Getoonde afbeelding afwijken van aangeboden model,vraag vraagnaar naardedevoorwaarden. voorwaarden.

Uw Uwofficiële officiëleVolkswagen Volkswagenen enAudi Audidealer dealer

Eindhoven Eindhoven Wekkerstraat Wekkerstraat 53


Tekst: Joost Pool | Foto’s: Hanneke Wetzer

licht SEPTEMBER - 2014 Monroe's Lounge

Monroe’s Lounge Eindhoven is een trendy kapsalon rijker! De al diverse malen voor de coiffure award genomineerde keten Monroe’s opende onlangs haar eerste vestiging in het zuiden van het land. Eigenaar Peter Emons: “Het is ons doel ieder jaar vier nieuwe vestigingen te openen.”

“In onze salons met internationale klasse staat het individu voorop. ‘Mensen mooier maken en zich mooier laten voelen’ is ons motto. De klant moet zich goed voelen met de salon en de kapsters. Uiteraard bieden wij koffie, jus d’orange of een prosecco aan tijdens het wachten. Bij een tijdrovende behandeling behoort zelfs een tosti tot de mogelijkheden.” “Wij hebben ervoor gekozen om nauw samen te werken met ondernemers in de omgeving. Met een membercard ontvangt het gehele personeel vijftien procent korting. Iedere nieuwe klant ontvangt tot en met eind september een introductiekorting van vijftig procent!”

Openingstijden: ma gesloten di t/m do van 09.00 tot 17.30 vr van 09.00 tot 20.30 za van 08.30 tot 16.00

“Inmiddels beginnen ook de mannen steeds meer aandacht te besteden aan hun uiterlijke verzorging. Daarom hebben wij een aantal echte herenstoelen. Binnenkort is het zelfs mogelijk om ouderwets geschoren te worden in onze zaak. Daar staan ze in Rotterdam vier uur voor in de rij!” Dus heren en dames, laat je binnenkort verwennen en verzorgen onder het toeziend oog van Marilyn Monroe. Haar originele foto’s zijn overigens ook te koop bij Monroe’s.

www.monroes.nl

Monroe's Lounge Eindhoven Willemstraat 15a Eindhoven T 040 244 88 82 info@monroes.nl 15


Bij Carpaccio Capanna kun je terecht voor verschillende maaltijdvullende carpaccio’s, salades en verse soepen. De carpaccio’s liggen op een heerlijke en gezonde bodem van speltbrood. Smakelijk!

SALADES

CARPACCIO’S KIP CARPACCIO:

9 50

€ ,

Gerookte kipfilet, gemengde sla, zongedroogde tomaten, rode ui, kappertjes, Parmezaanse kaas, truffelcrème

10,50

GEIT CARPACCIO:

RUND CARPACCIO:

€ ,

Geitenkaas, rucola, walnoten, zongedroogde tomaten, paprika,truffelhoning

11 50

Rundvlees, rucola, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, pesto & aceto balsamico

11 50

KALF (VITELLO) CARPACCIO: € ,

Kalfsmuis, gemengde sla, pijnboompitten, zongedroogde tomaten, rode ui, kappertjes, zwarte olijven, tonijnmayonaise

TONIJN CARPACCIO:

13,50

Tonijn, gemengde sla, pijnboompitten, zongedroogde tomaten, rode ui, zwarte olijven, kappertjes, wasabimayonaise

Bestel ook onze bijgerechten, soepen en drankjes eenvoudig via onze website: www.carpacciocapanna.nl

ONZE CARPACCIO’S ZIJN OOK IDEALE HAPJES VOOR ‘N FEESTJE!

8 50

KIP SALADE:

€ ,

GEIT SALADE:

€ ,

Gerookte kipfilet, gemengde sla, zongedroogde tomaten, rode ui, kappertjes, Parmezaanse kaas, truffelcrème

9 50

Geitenkaas, rucola, walnoten, zongedroogde tomaten, paprika, truffelhoning

10,50

RUND SALADE:

KALF SALADE:

CAESER SALADE:

€ ,

TONIJN SALADE:

Rundvlees, rucola, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, pesto & aceto balsamico

10,50

Kalfsmuis, gemengde sla, pijnboompitten, zongedroogde tomaten, rode ui, kappertjes, zwarte olijven, tonijnmayonaise

Romeinse sla, gerookte kip, ansjovis, pijnboompitten, rode ui, knoflook croutons, gekookt ei, caeser dressing

11 00

12,50

Tonijn, gemengde sla, pijnboompitten, zongedroogde tomaten, rode ui, zwarte olijven, kappertjes, wasabimayonaise

8 50

PASTA SALADE KIP:

€ ,

PASTA SALADE CAPRESE:

€ ,

Volkoren pasta met gerookte kip, truffelmayonaise, pijnboompitten, rucola en ui

Volkoren pasta met tomaat / mozzarella, verse pesto, rucola, pijnboompitten

9 50

Bestellen? www.carpacciocapanna.nl of bellen naar: 040 - 843 20 20 Bezorgkosten 2,99 (minimale bestelling 15,00). Bij een bestelling van 30,- of meer bezorgen wij gratis binnen Eindhoven*. Afhalen kan ook op de kleine berg 35 bij restaurant Welp. Wij zijn open op dinsdag t/m zondag van 16.30 tot 22.00 uur. * Doe de postcode check op de site om te controleren of we ook op jouw adres bezorgen


Tekst en fotografie: Archipel Zorggroep

licht SEPTEMBER - 2014 Archipel

Het beste gevoel in de wereld...

. .is het gevoel dat je van betekenis bent voor een ander "U bent hier de gast, u stelt de vragen en u bepaalt het tempo", aldus een rondleider van het Philipsmuseum. Bewoners van Archipel Fleuriade luisteren samen met vrijwilligers van De Lage Landen naar de geschiedenis over Philips. "Toen Gerard en Anton Philips in 1895 besloten om zich in Eindhoven te vestigen, was er nog niet zo veel industrie in deze omgeving." "Ja, dat klopt", zegt een bewoonster van Fleuriade zacht. "Maar we hadden wel aardappelen, heel veel aardappelen." "Binnen een paar jaar behoorde Philips tot de grootste producent van gloeilampen in de wereld", vervolgt de rondleider. "En heren, kent u deze nog: de eerste Philishave uit de jaren dertig?" Een man lacht: "Natuurlijk ken ik die. Mijn vader heeft op deze afdeling gewerkt. En ik heb me er altijd mee geschoren." Vrijwilligerswerk Anna-Geertje van Eert is intermediair bij Samen voor Eindhoven: "Wij helpen bedrijven bij maatschappelijk betrokken ondernemen. Wij kennen de wensen van maatschappelijke organisaties in de stad en brengen deze partijen bij elkaar. Bedrijven doen mee omdat ze iets terug willen doen voor de samenleving. Wij verbinden mensen en wensen." "Vandaag helpen vrijwilligers van De Lage Landen de bewoners van Archipel Fleuriade. Daar kiezen ze voor. Archipel Zorggroep gaat maandelijks in gesprek met medewerkers en samenwerkingspartners. Deze keer over de samenwerking met Samen voor Eindhoven. Over maatschappelijk betrokken ondernemen, over verbinden en elkaar ontmoeten.

Dat is natuurlijk fijn voor de bewoners maar reken maar dat de vrijwilligers het zelf ook leuk vinden. Mensen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben, komen met elkaar in contact. Dat geeft veel voldoening bij alle partijen. De reacties zijn altijd hartverwarmend."

“Mensen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben, komen met elkaar in contact.� Wensen Sanne van Heck, activiteitenbegeleider van Fleuriade knikt instemmend: "Sinds april werken wij samen met Samen voor Eindhoven. Onze wens om het Philipsmuseum te bezoeken, was heel specifiek omdat de meeste bewoners een link met Philips hebben. We hebben om de tafel gezeten om alles door te spreken. Samen voor Eindhoven regelt vervolgens het hele pakket: het vervoer, de vrijwilligers, de koffie, de rondleiding. Wij zijn hier te gast en zo voelt het ook. Onze samenwerking zal zeker een vervolg krijgen. Wij hebben nog wensen genoeg!"

Archipel is te bereiken via: Servicepunt: 040 2646464 servicepunt@archipelzorggroep.nl www.archipelzorggroep.nl Samen voor Eindhoven www.samenvooreindhoven.nl 17


Tekst: Willem Pijnenburg | Fotografie: Ed Mol

licht september - 2014 Efficere

Efficere, het nieuwe Efficiënt Natasja Beks-Kartodimedjo is moeder van een dochter, echtgenote, sportvrouw en zelfstandig ondernemer van haar bedrijf Efficere. LICHT op Eindhoven ging bij haar langs en trof een goedlachse vrouw, wier bedrijf in deze editie wordt uitgelicht.

“Het contact met de mensen en ze kunnen helpen, dat is waar ik ontzettend van kan genieten.”

Wildeman 57 Eindhoven T 040 248 48 58 18

Iets anders Natasja deed haar ervaring op als secretaresse in de advocatuur en de medische wereld, maar koos uiteindelijk toch voor een eigen onderneming. Ze legt uit: “Wat ik nu doe heb ik altijd in loondienst gedaan. Destijds heb ik besloten uit loondienst te gaan, mede ook doordat mijn man erop vertrouwde dat ik het zelf beter kon. Dus pakte ik een onderdeel van wat ik al deed.” Efficere houdt zich vooral bezig met het leveren van secretariële diensten aan bedrijven die haar hulp inroepen. Denk hierbij aan het opnemen van de telefoon, het ontvangen van klanten en het uitwerken van brieven. Dit doet ze zowel op locatie als vanuit huis. Gespecialiseerd in de advocatuur en de medische wereld is ze bekend met de nodige vaktermen en werkwijzen. Wellicht niet voor iedereen de eerste keus, maar Natasja spreekt het toch aan: “Wat ik er zo leuk aan vind? Je bent gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, dus kan er niet zomaar iemand neer worden gezet die daar geen achtergrond in heeft. Het contact met de mensen en ze kunnen helpen, dat is waar ik ontzettend van kan genieten.” Toekomstplannen In 2009 richtte Natasja Efficere op en in de loop der jaren is er veel veranderd en is haar klantenkring gegroeid. Ze weet nu hoe de vork in de steel zit en durft al te praten over de toekomst: “Waar ik naartoe wil is dat ik geen veldwerk meer hoef te doen, maar dat er freelancers voor mij gaan werken. Dus dat ik de opdrachten zoek en dat ik deze kan uitzetten. Of ik dat ga bereiken? Als ik zo door ga, zit dat er wel in!”

www.efficere.nl


licht SEPTEMBER - 2014 trc advocaten

TRC Advocaten

Vlucht vertraagd? Vraag om schadevergoeding!

TRC Advocaten uit Veldhoven heeft specialisten op elk rechtsgebied. We zijn dan ook trots om te melden dat zij maandelijks hun expertise op bepaalde onderwerpen in LICHT op Eindhoven uit de doeken doen. Ditmaal de schadevergoeding bij vertraagde vluchten.

Eindelijk is het zover; Vakantie! Je hebt je koffer ingepakt en staat op het punt om naar een zonnig oord te vertrekken. Eenmaal op het vliegveld aangekomen blijkt dat je vlucht is vertraagd of wellicht zelfs is geannuleerd. Dat betekent minder tijd op je vakantieadres en lang wachten op het vliegveld. De Europese Unie heeft al in 2004 regels opgesteld om de rechten van luchtreizigers te waarborgen. Indien je van of naar een vliegveld in de Europese Unie vliegt, zijn de regels van toepassing. Je moet je wel op tijd hebben gemeld bij de incheckbalie. De compensatie die de luchtvaartmaatschappij moet aanbieden bestaat uit verzorging of een vergoeding en hangt af van de afstand van de vlucht. Verzorging betekent dat je recht hebt op vergoeding van eten en drinken en op twee gratis telefoongesprekken, faxberichten of e-mails. Indien je door de vertraging in een hotel moet slapen, dan moet de luchtvaartmaatschappij ook hiervoor zorgen. Is je bestemming minder dan 1500 kilometer vliegen, dan heb je bij een vertraging van twee uur of langer recht op verzorging. Bij bestemmingen van 1500 tot 3500 kilometer, heb je na drie uur recht op verzorging en bij bestemmingen verder dan 3500 kilometer, heb je na vier uur recht op verzorging. Kom je door je vertraging drie uur later aan op je eindbestemming, dan heb je recht op vergoeding. De vergoeding bedraagt bij vluchten tot 1500 kilometer € 250,-; bij vluchten binnen de Europese Unie of vluchten van en naar landen buiten de Europese Unie van meer dan 1500 kilometer € 400,-; en bij vluchten langer dan 3500 kilometer van en naar landen buiten de EU € 600,-. Maak bij een vertraging dus aanspraak op verzorging en schrijf een brief aan de luchtvaartmaatschappij om een beroep te doen op je recht op vergoeding. TRC wenst je een fijne reis!

Bolwerk 18 Veldhoven T 040 29 44 500 www.trc-advocaten.nl 19


licht september - 2014 health city

Tekst: Lana van Stiphout

Health City start met de innovatieve DNAFit test Deel 9 Sporten, trainen en afzien, resultaten bereiken: dat is waar de meeste mensen naar verlangen. Maar stel je voor: je sport vijf keer per week terwijl het voldoende is met jouw DNA om drie keer per week te sporten! Je bespaart tijd en bereikt meer resultaat. Hoe dit kan? Met de DNAFit test. Een test waarbij duidelijk wordt hoe jouw genen in elkaar zitten en wat goed is voor jouw lichaam. Harry Raaijmakers (Clubmanager HealthCity): “Door middel van het afnemen van wangslijmvlies en een onderzoek bij het aangesloten lab in Londen wordt duidelijk wat voor genen iemand heeft. Binnen twee weken ontvang je een uitgebreid rapport. In dit rapport staat onder andere hoe jouw hersteltijd is na een training, hoeveel vitaminen en mineralen je nodig hebt, of je de juiste voeding gebruikt en of je gevoelig bent voor allergieën of blessures.”

“Niet alleen volwassenen maar ook kinderen en topsporters bereiken met DNAFit en goede begeleiding the next level!” “Het geeft motivatie en houvast om je doel te bereiken. HealthCity schrijft het advies en maakt of past jouw trainingsschema aan. Voetballer Robin van Persie van Manchester United gebruikt dit magische rapport en ook Jenson Button uit de Formule 1 heeft deze test ondergaan.” HealthCity heeft ook het alleenrecht als fitnessketen om dit te kunnen verkopen in Nederland. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen en topsporters bereiken met DNAFit en goede begeleiding the next level”, vertelt Harry. Harry: “Voor leden net als Ferrie is DNAFit een uitkomst 20

om goed te gaan trainen en eten. Het geeft je de informatie die je nodig hebt om iemand goed te begeleiden. Het is voor personal trainers en leden een gouden ei op weg naar succes!” Iedereen kan zich aanmelden voor DNAFit. HealthCity begint in september met een starttraject. Voor leden zijn de kosten in die periode € 99. Voor niet-leden zijn de kosten € 199, inclusief twee maanden sporten bij HealthCity – uiteraard met begeleiding. Health City Eindhoven Stadionplein 2 T 040 251 14 56 www.healthcity.nl


Tekst: Claudia Cavens | Fotografie: Ed Mol

licht SEPTEMBER - 2014 B-Mind Eindhoven

B-Mind Eindhoven, Health Academy Jerome Wehrens is eigenaar en trainer bij B-Mind. Na een zwaar ongeluk in 1991 besloot hij dat wanneer hij daar goed uit zou komen, hij zijn lichaam en geest in topconditie zou brengen. Inmiddels heeft hij ruim 22 technieken bestudeerd die invloed kunnen uitoefenen op je gezondheid. Oorspronkelijk heeft Jerome een technische achtergrond en kijkt als een engineer naar de technieken. Pas als hij het begrijpt, kan hij het overbrengen.

Met zijn kennis heeft hij inmiddels een aantal zeer succesvolle trainingen en workshops opgezet zoals ‘De kracht van de Ademhaling’, ‘Leer mediteren in 1 dag’ en ‘Beinvloed je immuunsysteem’. Ook zijn Mindfulness training wordt door de deelnemers erg hoog gewaardeerd. B-Mind helpt mensen om het helende vermogen van hun lichaam te verbeteren en om de balans te herstellen, vooral in deze hectische tijd is dat lastig. Mindset, ademhaling en bewustwording zijn krachtige middelen om de balans te behouden. Het is bewezen dat wonden in ontspannen toestand 40% sneller genezen! Zonder dat je het in de gaten hebt zijn er veel prikkels en stress die het lichaam beïnvloeden.'

“We gebruiken gemiddeld maar zeven procent van ons kunnen.” Health-S In februari zal het unieke event ‘Healt-S’ voor de eerste keer in Eindhoven georganiseerd worden. Het event zal op het gebied van body, mind en voeding toonaangevend zijn. Het wordt in samenwerking met Anita Bouman van Atelier Kunstzinnig georganiseerd. Het wordt een groot event voor meer dan duizend mensen. Een van de sprekers die reeds bekend is, is Wim Hof (bekend als de Iceman). Het event is speciaal opgezet voor professionals en mensen die bewust bezig zijn met gezondheid.

info@bmind.nl T 06 471 20 830 www.bmind.nl

MINDBALANCE MINDBALANCE is een concept van B-Mind waarmee je ultiem snel kunt ontstressen. In 45 minuten kun je in een maatpak van honderd naar nul. De effectiviteit van dit concept heeft zich reeds bewezen en het Maxima Medisch Centrum van Eindhoven is met een pilot voor het eigen personeel gestart! Wil je ook eens een les MINDBALANCE ervaren of zou je dit als bedrijf willen aanbieden aan het personeel? Neem dan contact op met B-Mind. Lees meer over MINDBALANCE op onze site. 21


licht SEPTEMBER - 2014 Olympia Uitzendbureau

Organisatiecultuur als magneet voor talent?

Olympia organiseert ontbijtsessies voor ondernemers Bij het aantrekken van talent kijken ondernemers naar tal van zaken: werkervaring, opleiding(en), vaardigheden en eigenschappen als gedrevenheid, servicegerichtheid, creativiteit en ondernemingsgeest. Dat zijn de zogeheten harde competenties. Maar wat vaak onderbelicht blijft, zijn de zachte competenties. Dat zijn de kenmerken die iemand goed bij de organisatiecultuur doen passen. En die zijn minstens zo belangrijk. Daarom start Olympia Uitzendbureau Eindhoven in oktober a.s. met een reeks ontbijtsessies voor ondernemers waarin dit thema de aandacht krijgt die het verdient, maar nog te weinig krijgt.

Steeds sneller veranderende bedrijfswereld De bedrijfswereld verandert steeds sneller. Organisaties ondergaan continu veranderingen, functies veranderen in een steeds hoger tempo en kennis is bij wijze van spreken alweer verouderd op het moment dat deze toegeëigend wordt. “Dat vraagt om een flexibelere manier van organiseren”, zegt Dominique Dello, franchiseondernemer bij Olympia in Eindhoven. “De tendens is dat dit voor een deel gedaan wordt door personeel korter in dienst te nemen en steeds flexibeler in te zetten. Tegelijkertijd moeten organisaties onverminderd blijven beschikken over het juiste talent. De hamvraag is dan ook: hoe kun je als organisatie het talent dat je maar kortstondig in je gelederen hebt, zodanig inzetten dat je toch je doelstellingen haalt?” Organisatiecultuur en sturing Dominique: “In toenemende mate komen we erachter dat er dwars door alle veranderingen heen één ding altijd constant blijft: de organisatiecultuur. Vanuit Olympia maken we steeds meer gebruik van de

22


Tekst: Ton van Rooij

organisatiecultuur bij werving en selectie en in de omgang met talent. Cultuur is, al dan niet bewust, een ankerpunt van een organisatie. Een organisatie zul je moeten sturen. Maar als alles voortdurend verandert, kun je niet meer volstaan met traditionele sturing. Zulke sturing, met vaste procedures en profielen, is vaak te star, te langzaam en leidt niet tot datgene wat je in feite wilt bereiken. Want wat is nu eigenlijk de ‘bedoeling’ van je organisatie? Dáár moet je je op focussen.” Dominique vervolgt: “Om hierbij optimaal te kunnen profiteren van de waarde van talent zullen we ons handelen moeten herzien en andere middelen en instrumenten moeten hanteren. Olympia kan, en wil, organisaties hierbij helpen.” Inspirerende ontbijtsessies voor ondernemers De ontbijtsessies zullen worden gegeven door Steven Gudde, Manager Innovatie & Ontwikkeling bij Olympia, en Wouter Hart, expert inzake management en cultuur. Diverse prikkelende, tot nadenken stemmende vraagstukken zullen aan bod komen. Dominique noemt er enkele: “Als de organisatiecultuur zo belangrijk is, wat betekent dat dan voor het werven, selecteren en binden van talent? Doen we dat nog wel

licht SEPTEMBER - 2014 Olympia Uitzendbureau

op de juiste wijze? Kijken we, om talent ten volle tot uiting te laten komen, wel naar de juiste dingen? De vraag ‘Hoe maken we gebruik van de cultuur van een organisatie?’ begint echter al een stap eerder, namelijk bij de vraag ‘Wat is organisatiecultuur eigenlijk?’” Bij eerdere ontbijtsessies van Olympia ging het om het herkennen en aan je organisatie verbinden van talent. Hoe waren de reacties daarop? “De reacties

“Cultuur is, al dan niet bewust, een ankerpunt van een organisatie.” van de deelnemers waren echt fantastisch, zoals: ‘Een eyeopener’, ‘Goh, ik neem dit mee naar mijn bedrijf’, ‘Kunnen jullie deze sessies ook aan de managers binnen mijn bedrijf geven?’ Wat zij gepresenteerd kregen, was een goed doortimmerd verhaal, met een stuk humor en herkenbaarheid, waarin op een heel andere manier naar hun organisaties werd gekeken.” De ontbijtsessies zullen vanaf 8 oktober op diverse plaatsen in de regio plaatsvinden. In Eindhoven zal dat gebeuren op 14 oktober. Bent u ondernemer en wilt u graag een van deze sessies bijwonen, neem dan contact op met Dominique Dello. www.olympia.nl Olympia Uitzendbureau Eindhoven Willemstraat 11 Eindhoven T 040 246 15 55 d.dello@olympia.nl 23


licht SEPTEMBER - 2014 oude plekjes

Het Wasven: een verborgen idylle Deze rubriek heet ‘oude plekjes’, maar zou ditmaal net zo goed ‘verborgen plekjes’ kunnen heten. Het Wasven is misschien wel het best bewaarde geheim van Eindhoven. Gesitueerd in het bosrijke deel van Tongelre, tussen de rondweg en de wijk Beauregard aan de Celebeslaan, waar de kleine en grote Dommel samenkomen, is het Wasven een groene idylle van zo’n acht hectare groot. Vroeger vormde het gebied een kruispunt tussen Tongelre, Woensel, Eindhoven en Nuenen, maar wordt nu volledig omringd door de stad. Het Wasven is de historische benaming van een voormalig landgoed met bijbehorend landhuis.

24

Tekst: Avon Senstius van der Meulen


licht SEPTEMBER - 2014 oude plekjes

Het gebied werd voor het eerst ontsloten met een ontginningshoeve in de dertiende eeuw, in een tijd dat pioniers uit alle windstreken naar de Nederlandse frontier trokken. Destijds werd Europa beheerst door het feodale stelsel. Dat hield concreet in dat de Europese samenlevingen in klassen waren ingedeeld; geestelijkheid, adel en het volk. Op het platteland bestond ‘het volk’ vooral uit horigen, die de eerste twee klassen dienden en in onvrijheid leefden. Er waren maar weinig vrije boeren. Zo niet in Nederland. Als land bestond Nederland toen nog niet en was verdeeld tussen graven, hertogen en bisschoppen. Bovendien was het land nog een grote wildernis en een prooi van de willekeur van het water. Om het te cultiveren werden door de gezaghebbers kolonisten aangetrokken met als lokmiddel zeer lage belastingen, maar vooral de belofte van vrijheid had een grote aantrekkingskracht. Ironisch genoeg bleek deze vrijheid toch eindig toen het gebied, eenmaal ontwikkeld, in handen kwam van de Heren van Helmond. In 1405 kwamen de ontginningsgronden in het bezit van ene Willem de Roover, die er het kasteel ‘Het goed ten Hove’ liet bouwen – dit was eerder een uit de kluiten gewassen landhuis dan een kasteel, hoewel het bouwsel een klokkentorentje op het dak had. Het gebied werd aangeduid als ‘Die Braeck en ’t Ven’. De naam spreekt voor zich. Een gedeelte van het gebied was braak gelegd en het resterende deel bestond voornamelijk uit heide. Verscholen tussen de heide lag een klein ven. Een ven is een ondiepe voedselarme heideplas, waarin veenvorming voorkomt. Het veen was in de eerste plaats de reden

dat het gebied ontgonnen werd. Omdat boeren uit de omgeving voor het scheren de schapen wasten in het water heeft het gebied de benaming Wasven gekregen. In de zeventiende eeuw werd het zogenaamde kasteel verbouwd. Er ontstond een U-vormig complex, bestaande uit een landhuis met een boerderij daaraan vast en kreeg het pand ook een nieuwe naam: ‘Hoffken te Tongelre’. De lindebomen die voor de boerderij stonden, staan er nu nog steeds. In 1846 werd het landgoed gekocht door Theodorus Smits van Eckart, die het landhuis sloopte. De droom van een kasteel was duidelijk niet vervlogen, want in 1872 bouwde de goede man een nieuw landhuis, ditmaal met twee torentjes. Lang kon Smits van Eckart er niet van genieten, want hij stierf een jaar later. Hij liet het pand na aan zijn weduwe Mathilde Maubach, die bekend werd als weldoenster van Tongelre. Toen de weduwe in 1920 overleed, kocht de firma Philips het landgoed op met als doel er een herstellingsoord in te richten en er woningen te bouwen voor personeel. Tien jaar later werden boerderij en landhuis gesloopt, maar door de Grote Depressie kwam er niets van de plannen terecht. Uiteindelijk bouwde Philips in 1941 een boerderij en begon zo met de stadslandbouw, die verder ontwikkeld is door de Eindhovense burgerorganisatie die het Wasven nu beheert. Organisatie ‘De Beuk Erin’ streeft naar herwaardering en behoud van het gebied. Ze ontplooien er allerlei activiteiten en hebben het opengesteld voor publiek. 25


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

In het weekend van 5 t/m 7 september 2014 is het eindelijk zover: IT’S WEEKEND: Fashion X Cult. Tijdens dit fashion feestje kun je genieten van activiteiten op binnen- en buitenlocaties in het hele centrum van Eindhoven. Fashion, design, technology, food en music komen samen in één energiek en bruisend weekend. In winkels, horecagelegenheden, leegstaande panden evenals in de openbare ruimte vinden de meest uiteenlopende activiteiten plaats. Veelal gratis toegankelijk! Samenwerkingen met onder andere de Dutch Design Week, Dutch Design Awards en het Van Abbemuseum, maar ook met Extrema, Hallo Cultuur! en Mode Marché, zorgen voor een spannend en divers programma! Er is voor ieder wat wils! Op vrijdagmiddag trappen we af met inspirerende lezingen in de Kazerne, waarna de activiteiten in De Bergen en de Hooghuisstraat starten. Verwacht daar, naast veel gezelligheid op straat, modeshows, presentaties en live muziek. Zaterdag zijn de activiteiten verspreid over nog meer areas. Op het 18 septemberplein vind je o.a. het United Fashion Eindhoven podium met modeshows. Admirant Shopping brengt veel live muziek, een groene hang-out en een modepresentatie in het Philips museum. HEUVEL Eindhoven wordt omgetoverd tot The Blog Spot, de Kerkstraat tot een Denim City Hang-out en Stratumseind verandert gedurende het (hele) weekend in Experimental District. Zondag is er vooral culturele programmering vanuit Hallo Cultuur! Daarnaast is dit dé dag bij uitstek om na twee dagen van inspiratie op het gebied van mode en trends, zelf de nieuwe collecties voor het herfst/winter seizoen in te slaan!


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

STRATUMSEIND EXPERIMENTAL DISTRICT IT’S WEEKEND: Fashion X Cult: naast het boordevolle cultuurprogramma op maar liefst dertig locaties in Eindhoven gaat Hallo Cultuur! ook de crossover aan met fashion weekend, in hetzelfde weekend. Dit betekent een bruisend sneak preview programma, onder de noemer: IT’S WEEKEND. Tussen Catharinaplein en Van Abbemuseum ligt deze dagen het festivalhart Stratumseind Experimental District met o.a. een designersmarkt met vintage en design, containerexpo’s en - performances, straattheater, horeca en live muziek. Verder zijn er Urban Exploring Art Tours en een groot Straatmosselfeest.

VR 5 sept Ladyboyz organiseert een knaller van een feest. Een feest van herkenning met het natste uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Bij binnenkomst doffen enkele geniale visagisten je even op. Daarna maak je je entree over de blauwe loper en mag je zelfs op de Cofferphoto. De eerste honderd gasten krijgen hun foto direct in het vuistje mee. Schuren, schreeuwen, bouncen en bangen in de Oude Rechtbank. Kom in je oude fashion kleren en je mag gratis naar binnen. In je nieuwe fashion kleren trouwens ook.

ZA 6 SEPT DESIGNERS MARKET met vintage & design, containerexpo’s en performances, straattheater, horeca en live muziek. Verspreid over Experimental District staan containers, waar kleine, intieme of vrolijke voorstellingen en/of expo’s plaatsvinden. Carte Blanche, CKE, HZT, Inkijkmuseum, philharmonie zuidnederland, Van Abbemuseum, Ton Smits Huis, Vincentre Nuenen, Parktheater en het Lex Grote Collectief bemannen zo’n container. Naar de vintage en designcontainers van Doortje, Rosa Aray voor Recreare, Ceramics, Anno 2111, Lady Lucy Loves Vintage, Mieke-Johanna, Siki en de Baboba shop ga je voor de meest bijzondere waren. Vanaf 12:00 uur.

TIP! Een van de containers wordt een levensgrote kijkdoos. Het is de installatie Herkader & Revitaliseer door Inkijkmuseum. Honderden kleine schilderijtjes, gered van de brandstapel, stortplaats, zolders en rommelmarkten werden in een nieuwe omgeving geplaatst. Ze vormen een labyrint voor de ogen en een wandelroute voor de gedachten. Overdag is er straattheater en live muziek: • Afslag Eindhoven speelt Woonst op straat - een beeldende performance met een winkelwagen in de hoofdrol. • Op Catharinaplein en bij ’t College (midden op Stratumseind) zijn podia met onder andere Denvis, Tigre Blanco, Salsa Sensation en Funkel&Funkel.

27


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

ZA 6 & ZO 7 SEPT URBAN EXPLORING ART TOURS Ga je mee als Urban Explorer om de onontdekte en bijzondere culturele plekken van Eindhoven te vinden? Neem je fiets mee en sluit aan bij een van de speciale Hallo Cultuur! fietstours op zaterdag 6 of zondag 7 september. Eindhoven is een creatieve stad. Je vindt er veel kunstenaars, designers, andere ‘makers’ en cultuuraanbieders. De Urban Exploring Art Tours nemen je in twee uur dieper mee in hun belevingswereld en bijzondere (werk)plaatsen. Ontdek de meest bijzondere, verstopte plekken van deze prachtige stad. Je bevlogen gids wijst je de weg. Reserveren is nodig! Zaterdag: 13:00 - 15:00 uur en 15:00 – 17:30 uur Zondag: 13:00 - 15:00 uur

ZA 6 SEPT

Zaterdag 06-09-2014

28

STRAATMOSSELFEEST

Na het Straatmosselfeest is er van alles te doen op het Experimental District, maar ook elders in de stad. Trek eropuit en ontdek cultuur: • MUZIEK IN DE CATHRIEN | Jubileumconcert Catharinakerk, 20:00 uur • PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND | Openluchtconcert Wim van Doorne Muziekkiosk, 20.30 uur • ARTSPACE FLIPSIDE The Flipside Paradox / Oude Rechtbank, 21:00 uur • HET ZUIDELIJK TONEEL Waterdragers Parktheater, 20:30 uur • YOUNG ART NIGHT in Van Abbemuseum + AFTERPARTY Oude Rechtbank. Met een toegangskaartje kan je naar beide feestjes.

Invitation

fashion x cult

STRAATMOSSELFEEST met mode show YouAreHere, Hiphop Lab 040 met Poppin’ on Bach, James Wood, Oscar de Boer en Funkel&Funkel. Mosseldiner in het Steegje Smalle Haven (tussen Tuchthuis & Smalle Haven), Een deel van de omzet komt ten goede aan Hallo Cultuur! Dus schuif aan en... geniet! Reserveer een plaatsje aan tafel: entree € 25,- . Vanaf 17:00 uur.


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

30

deelnemers

overal gratis!

po ex

l .n ur p ltu ho cu rks lo al wo .h w w w

r te ea th

k ie uz m

ZO 7 sept Eindhovense uitmarkt Benieuwd naar wat Eindhoven te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur? Zin in een fijn dagje uit? Ook dit jaar trappen de kunst- en cultuurinstellingen van Eindhoven het nieuwe culturele seizoen af met Hallo Cultuur! Zondag 7 september houdt tout cultureel Eindhoven open dag. Feest in de stad, dus. Kom je ook? Het principe is eenvoudig: dertig kunst- en cultuurorganisaties in Eindhoven (en Nuenen!) houden open huis op de eerste zondag van september en bieden een spannend doorkijkje naar het nieuwe culturele seizoen. Gratis!

ZA 6 sept Sneak Preview Hallo Cultuur!

Ook op Stratumseind Experimental District is vandaag van alles te doen. In Tuchthuis strijkt CKE neer met beeldende kunst, fotografie, muziek en theateroptredens, flashmobs en workshops uit het nieuwe seizoen. Stratumseind Klassiek en philharmonie zuidnederland verzorgen een klassiek concert met piano, viool en cello en er is live muziek op de patio van de Oude Rechtbank, o.a. door huisband Betty Blue.

29


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

Fashion X Cult in de Bergen 30


Tekst: Willem Pijnenburg

licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

5 t/m 7 september: Fashion X Cult in de Bergen In het weekend van 5 t/m 7 september vindt in Eindhoven de tweede editie van It’s Weekend plaats. Zo ook in de Bergen, waar de winkels Sonar, Toverspiegel, Label, YouAreHere, Bamboos, FITTZ, Vanilia, Nummer 44 en Mensroom er alles aan gaan doen om ook de tweede editie soepel te laten verlopen

“Hier zullen de modellen van de deelnemende winkeliers hun nieuwe (winter) collectie gaan showen..”

De kleine berg en de Bergstraat kleuren dit jaar groen. Deze straten verbinden elkaar met graszodelopers, ofwel ‘de groene zone’. Hier zullen de modellen van de deelnemende winkeliers hun nieuwe (winter)collectie op gaan showen. Arena kappers zorgt voor de haardracht en er worden tropische- en palmbomen geplaatst om de echte sfeer te creëren, dit allemaal mogelijk gemaakt door Special Trees. Het moet een doorlopende modeshow worden, onder het genot van een BBQ, een muziekje en een lekker drankje, waarbij de mensen kunnen blijven zitten tot ongeveer 12 uur. De Bergen wil graag op een eigentijdse manier laten zien wat er in de winkels hangt en onderscheidt zich door een goede samenhang tussen horeca en winkeliers. Benieuwd naar hoe het er uit gaat zien? Loop gerust langs, eet een hapje mee en geniet van het Fashion X Cult event. www.its-weekend.nl

31


UNITED FASHION EINDHOVEN FASHIONSHOWS VAN EINDHOVENSE LABELS EN WINKELS 18 SEPTEMBERPLEIN, EINDHOVEN ZATERDAGBER 2014 6 SEPTEM MET MEDEWERKING VAN

ESPRIT | THE COMPANY | LING LING | ZARA | WE FASHION | PERRY VERO MODA | BIJENKORF | PRIMARK | COSTES | MÜNNICHS CLAUDIA STRATER | POLARN Y PYRET | LOLA & LIZA | VAN OS TASSEN


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

admirant shopping eindhoven admirantshopping

@admirantshop

sissy boy

maak kans op de 400 euro shoptegoed!

34


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

Douwe Egberts

van bommel

purdey 35


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

admirant shopping eindhoven

eddy's

maak kans op de 400 euro shoptegoed!

philips

onigiri 36


licht SEPTEMBER - 2014 it's weekend

Ook in HEUVEL Eindhoven op 6 september tijdens IT'S WEEKEND: Fashion X Cult

IT’S WEEKEND @ HEUVEL Eindhoven Het forum van HEUVEL Eindhoven wordt op zaterdag

6 september omgetoverd tot The Blog Spot, een

hang-out waar je in contact kunt komen met bekende mode-bloggers. Het is een ontmoetingsplaats waar online weer even offline te vinden is. In The Blog Spot vind je bijvoorbeeld een One Day Blog Shop waar je must-haves kunt shoppen uit de kast van onder andere Kelly (We-

Heart-Fashion), Joyce (Just Like Sushi) en Linsey (Pose-Blog). En een One Day Mini Expo met foto’s van onder andere modeblogger en -fotograaf Sabrina Meijer (AfterDRK).

Bij Het Styling Depot kun je gratis terecht voor advies op het gebied van kleding, haar en make-up. Make-up Studio Eindhoven en Xelly Cabau van Kasbergen staan samen met (haar)stylisten klaar om bezoekers eens goed in de watten te leggen!

je tevens nieuwe pareltjes kunt uitzoeken. Tijdens een spectaculaire modeshow worden de mooiste outfits verloot!

Tot slot, legt de IT’S WEEKEND streetstyle-fotograaf alle mooi geklede bezoekers vast en diegene met de beste outfit wint € 250 euro shoptegoed!

Bovendien komt Ellie’s kledingkast naar HEUVEL Eindhoven. Een kledingruilfeest waarbij je jezelf een ‘gloednieuwe’ garderobe kunt ruilen. Neem je miskopen mee en hang ze aan de droogmolens, waar 37


Tekst: Willem Pijnenburg

licht september - 2014 Kunstschilderes Annemie

Kunstschilderes Annemie

is tevreden met wat ze heeft

In een prachtig atelier vol met potjes en kwasten is Annemie van de Ven in haar element. Samen met haar man Jos, waar ze al lange tijd haar leven mee deelt, geven ze workshops en cursussen. Jos is de man van het Japans houtbewerken, Annemie is de vrouw van de Japanse schilderkunsten.

“We zijn gelukkig en hebben alles wat we willen.”

We worden welkom geheten door Annemie en lopen door naar een grote ruimte, wat gehuurd wordt door Eigensinn natuurlijk wonen. Eigensinn natuurlijk wonen heeft jarenlange ervaring in de uitvoering van bijzondere stuc- schilder- en isolatiewerken met natuurlijke materialen. Zij werken met leem, kalk, stro, hennep, vlas, wol en hout. Lees meer over hun visie en werkzaamheden op de website www.eigensinn.nl . Binnenkort zullen zij workshops geven. En workshops geven Jos en Annemie ook. Ondanks de problemen met zijn been, zet Jos zich met hart en ziel in voor het Japans houtbewerken. Hij zegt zelf dat je de zaag moet laten zingen. Dan naar Annemie, wiens verleden indrukwekkend is. Ze doorliep 2 kunstacademies, kreeg privéles in de Japanse kunstvorm Sumi-e en vertrok in 2005 voor haar studiereis naar Japan. De broer van haar opa heeft het tot het stedelijk museum in Amsterdam gehaald, maar voor haar is het geen prioriteit om ook gezien te worden in musea: ‘Om wat meer publiek te trekken met mijn eigen werk is fijn, maar het liefst ben ik met de mensen bezig. Jaloers zijn we ook op niemand. Waarom niet? We zijn gelukkig en hebben alles wat we willen.’ Ben jij onder de indruk geraakt van hun verhaal? En heb jij ook iets met houtbewerking of met schilderkunst, of lijkt het je gewoon interessant? Op 4 en 5 oktober nemen ze deel aan de Eindhoven van 11:00-17:00 uur. Op 30 augustus en 29 november zijn open dagen waarbij de expositie van cursisten te zien is.

Kunstschilderes Annemie van de Ven en Elshout Meubelmaker De Steenmarter 5, Eindhoven T 040 245 30 64 38

www.annemievandeven.nl www.joselshout.nl www.eigensinn.nl


Tekst: Annemarie Bijveld

licht september - 2014 Studenten special

Het Eindhovense Studenten Verenigingsleven E.S.C Het E.S.C, oftewel het Eindhovens Studenten Corps, is de oudste en meest traditionele studentenvereniging van Eindhoven. Kies je ervoor om lid te worden bij het E.S.C, dan kies je voor een veelzijdig studentenleven waarbij je vaak samen woont met je vrienden die je daar hebt leren kennen. Je krijgt de kans om activiteiten te organiseren en bovenal het maximale uit het Eindhovense studentenleven te halen. Naast de wekelijkse borrels in de sociëteit, wordt er samen gesport, gestudeerd en natuurlijk gefeest in de eigen studentenkroeg ‘De Ballenbak’, waar je wellicht al een keertje langs bent geweest om een biertje te drinken. Nog nooit geweest? Elke donderdagavond is elke student van harte welkom om een dansje te wagen, dus ook niet-leden! SSRE De algemene studentenvereniging SSRE is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste studentenvereniging van Eindhoven. Het SSRE is een zeer toegankelijke vereniging en je treft er een grote diversiteit van leden aan. Bij het SSRE voel je je meteen thuis en barst het van de gezelligheid. Tijdens de intro heb je al kennis kunnen maken met de sociëteit van het SSRE, die maar liefst vijf dagen per week geopend is. Leden zijn altijd welkom en er wordt geborreld tot de zon weer opkomt! Studentensportverenigingen Op zoek naar gezelligheid maar vind je het moeilijk om

stil te zitten? Dan zijn er gelukkig ook alternatieven. Zo is er bijvoorbeeld de Eindhovense Studenten Roeivereniging Theta, waar je op alle niveaus de roeisport kunt beoefenen: van één keertje per week rustig ontspannen roeien met een bijbehorend biertje achteraf, tot internationaal topniveau! En dan is er niet te vergeten de Studenten Hockey Vereniging Don Quishoot. In je woonplaats altijd gehockeyd en vind je het lastig om hier afscheid van te nemen? Bij Don Quishoot kom je veel studenten tegen die al redelijk wat ervaring hebben op het hockeyveld, maar ook beginnende hockeyers kunnen hier terecht. De hockeyzondagen zijn bij Don Quishoot absoluut legendarisch!

Versnel je talent met een bijbaan van A.S.A.

www.asatalent.nl - T 040 244 55 60 39


€ 3,95

P/W

! IN U N E J F IJ R SCH

LICHTTOREN 14, EINDHOVEN TRAINMORE.NL/EINDHOVEN


licht september - 2014 Studenten special

Hoppenbrouwers

tekenen en schilderen Hoppenbrouwers, een winkel die al 114 jaar specialist is in teken- en schildermaterialen, biedt een breed assortiment aan diverse benodigdheden. In het assortiment vind je er naast teken- en schildermaterialen ook boekbindmaterialen, diverse soorten papier en karton, penselen, tapes en balsa hout. De medewerkers van Hoppenbrouwers nemen de tijd om je te adviseren en geven je de persoonlijke aandacht die je nodig hebt bij je materiaalkeuze.

Studenten krijgen op vertoon van hun studentenpas tien procent korting op het gehele assortiment. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de facebookpagina: ‘Hoppenbrouwers tekenen & schilderen’. www.hoppenbrouwers.info

Hoppenbrouwers Willemstraat 39, Eindhoven T 040 244 4574 www.hoppenbrouwers.info

Maak een afspraak met Continu voor een gratis loopbaanadvies. Kijk voor meer informatie op www.continu.nl

MIJN CARRIÈRE START AL TIJDENS MIJN

STUDIE!

Altijd wind mee

Continu is gevestigd in Eindhoven, Almelo, Amsterdam, Arnhem, Breda, Capelle aan den IJssel, Maastricht en Utrecht

www.continu.nl 41


licht SEPTEMBER - 2014 Studenten special

Step by Step

Dé dansschool van Eindhoven Op het sportterrein aan de Vijfkamplaan staat het gebouw van dansschool Step by Step. Met vier dansstudio’s en theater is het dé plaats om naar toe te gaan als je van dansen houdt.

Op het moment dat een peuter kan lopen zijn ze bij ons welkom voor de ‘moeder peuter danslessen’. Vanaf de leeftijd van ongeveer drie jaar kunnen de peuters, zonder mama, deelnemen in de jazzcat groepen. Als dansen ‘in het bloed zit’ hebben we jazzdance (selectie/demo) groepen, streetdance, hip-hop en breakdance. Ook voor de volwassenen

Monroes Lounge is een trendy hairsalon voor dames én heren met internationale klasse. Het motto ‘mensen mooier maken en mensen zich mooier laten voelen’ is met recht een statement dat wij elke dag uitdragen. STUDENTEN 15% KORTING Willemstraat 15, 5611 HB Eindhoven 040-2 448 882, www.monroes.nl

42

is er volop keuze. Jazzdance voor beginners of een groep voor mensen met meer ervaring. Ook zijn er streetdance/hiphoplessen voor volwassenen. Zijn choreografieën niet wat je zoekt, dan kun je lekker gezond komen bewegen bij de aerobic- of Zumbalessen. Hou je meer van stevige en ontspannende oefeningen, doe dan mee met de power yoga of aerial yoga. Proefles is gratis. Abonnement per maand. foto’s www.aristicfoto.nl www.stepbystepeindhoven.nl JazzDance | Klassiek ballet | Streetdance / Hip Hop BreakDance | Zumba | Aerial Yoga | Power Yoga Heren Dans | Aerobics | Moeder/Peuter dans Zaalverhuur voor feesten | Kinderfeestjes


Tekst: Ton van Rooij

licht september - 2014 Studenten special

Pietertje De Media Accessoires Markt

Fotografiematerialen, camera’s, batterijen, kabels, geheugenkaarten, laders, luidsprekers en andere mediaproducten en –accessoires: je kunt het zo gek niet bedenken of Pietertje, de Media Accessoires Markt, heeft het wel. Deze speciaalzaak startte een half jaar geleden aan de Kerkstraat 13 in Eindhoven. Voor velen een welbekend adres, omdat hier al sinds jaar en dag Zwaan Fotografie gehuisvest is. Meer dan 11.500 artikelen voert Pietertje inmiddels en het aantal groeit nog steeds! Bestellen vanuit je luie stoel Ben je niet in de gelegenheid om de winkel te bezoeken, bijvoorbeeld vanwege een drukke baan of studie? Geen enkel punt. Je kunt alles via de webshop van Pietertje, dus vanuit je luie stoel, bestellen. Binnen 48 uur heb je je bestelling in huis. Heb je vragen, dan kun je die via de live chat stellen. En zeg nu zelf: kan het gemakkelijker?

Populaire artikelen onder studenten “Vroeger kon het gebeuren dat mensen voor batterijen zes, zeven winkels afliepen”, vertelt eigenaar Pieter Goudsmits. “Wij hadden ze al jarenlang, maar dat wisten velen niet. Maar nu we Pietertje, de Media Accessoires Markt heten, weten ze ons ineens wél te vinden – en dat doet ons natuurlijk deugd.” Ook studenten hebben hun weg naar Pietertje gevonden. “Wat door studenten heel veel gekocht wordt”, weet Pieter, “zijn geheugendragers – in de vorm van USB-sticks, externe harddisks en geheugenkaarten. En verder kabeltjes voor mobiele telefoons en computerapparatuur, oortelefoons en externe accu’s waarmee je apparaten kunt voeden als er even geen stopcontact in de buurt is.” Sinds kort is de winkel onderverdeeld in groepen. “Voor elke groep, zoals fotografie, computer of telefonie, hebben we een vakman of vakvrouw”, legt Pieter uit. “Want klanten optimaal van dienst zijn, dáár gaat het ons om.” www.pietertje.eu

Pietertje, de Media Accessoires Markt / Zwaan Fotografie Kerkstraat 13, Eindhoven T 040 296 32 56 (Pietertje) T 040 296 30 90 (Zwaan) info@zwaanfotografie.nl 43


licht SEPTEMBER - 2014 Studenten special

Rijwielhuis 't Verzet Rijwielhuis 't Verzet is een nieuwe aanwinst in de Eindhovense 'rijwielscene'. Sinds mei van dit jaar zijn de deuren geopend en staan RenĂŠ en Wannes voor je klaar. Bij 't Verzet is aandacht voor elke fiets, van wrak tot klassieker. Dus voor zowel het vervangen van een binnenbandje als het onderhoud van je (vintage) racefiets ben je bij hen aan het juiste adres. En dat alles voor 'n zeer gunstig tarief. Ook staat er altijd een aantal

goede tweedehands fietsen rijklaar. Sleutel je liever zelf maar ontbreekt het aan ruimte of gereedschap, bij 't Verzet huur je een 'dude-zelf werkplaats', voor slechts een tientje per uur. Hierbij is 't Verzet ook een echte ontmoetingsplek, waar de koffie altijd klaar staat en over veel meer dan alleen fietsen wordt gepraat. Studenten krijgen bij 't Verzet tien procent korting.

ModeBy

Foto: Igor Vermeer

Een niet-doorsnee fietsenzaak voor reparatie, tweedehands fietsen en koffie!

Rijwielhuis 't Verzet Edisonstraat 152, Einhoven T 040 84 58 561 info@tverzet.nl Open: ma, do en zat, 9:00-18:00; di en woe, 13,00-17:30.

Tekst: Willem Pijnenburg | Fotografie: Ed Mol

Opgegroeid in Amsterdam, maar haar droom waargemaakt in Eindhoven: Monique de By is eigenares van haar modezaak ModeBy, waar ze exclusieve, gedragen dameskleding verkoopt. Met een aparte verkoopwijze die ze meenam vanuit Amsterdam, houdt ze haar klanten tevreden. Ze werkt bij tijd en wijlen nog in het Catharina Ziekenhuis als cytologisch analist, maar haar hart ligt toch in de winkel. In haar winkel hangt exclusieve merkkleding, waaronder Armani, Save the Queen, Gerry Weber, Patricia Pepe, Expresso en Taifun. Niet van haar,

maar van mensen die de kleren niet meer nodig hebben. Monique zet de artikelen in het systeem en bij een verkocht product gaat ze ook eerlijk en behoedzaam te werk. Veertig procent voor de inbrenger, 39 procent voor haar en 21 procent als BTW.

Zo ook bij galajurkjes. Bij haar in de winkel komt menig student avondkleding halen voor iets feestelijks. Mede daardoor is een kijkje in de winkel het aanraden waard.

Monique de By Gabriel Metsulaan 110 Eindhoven Tel: 040-2117703 www.modeby.nl 44


licht september - 2014 voedingsspecialist Ay Lin Kho

Diëten? Doe maar niet! In het vorige nummer heeft voedingsspecialist Ay Lin Kho een stuk geschreven over voeding. LICHT op Eindhoven is blij dat ze artikelen over voeding schrijft voor de zomernummers. Ay Lin heeft de visie dat je gezonder kunt leven door niet te diëten, gedegen voedingskennis op te doen en de psychologie van ons eetgedrag te gebruiken om meer of minder voeding binnen te krijgen.

Je hebt drie dingen waar je rekening mee moet houden om gezonder te eten en leven. Ten eerste: kennis over voeding. Ten tweede: niet diëten. En omdat bij veel mensen iets minder eten de sleutel tot gezondheidsverbetering is, het derde punt: inzicht in eetgedrag. In juli heb ik verteld over super gezonde voeding zoals de aardappel, honing en gember en deze maand leer je over diëten waar je beter niet aan kunt beginnen. Zonde van je gezondheid Als je een streng afslankdieet volgt ontzeg je je lichaam voedingsstoffen, de belangrijke brandstof die je nodig hebt. Soms worden zelfs hele voedingsgroepen uitgesloten, wat erg ongezond is. Ook luister je dan niet meer naar je automatische, interne signalen. Je leert jezelf aan om niet langer te reageren op signalen als ‘laat ik gaan eten’ en ‘laat ik stoppen met eten’. Het mechanisme dat je hormonen aanstuurt, raakt in de war. Als je tijdelijk of permanent een dieet volgt, krijg je geheid een terugval met een enorme schranspartij. Als je al ooit een dieet hebt gevolgd, zal je dat waarschijnlijk al eens meegemaakt hebben. Velen geloven dat een effectief dieet mogelijk is. Niets is minder waar! Het is namelijk niet alleen een kwestie van wilskracht. Onze hersenen gaan zich namelijk anders gedragen en houden ons voor de gek. Er gebeurt iets in ons lichaam waar we geen invloed op hebben. Trager lijf Aanzienlijk snel gewichtsverlies leidt tot vermoeidheid en uitputting en vertraagt je stofwisseling. Als je tot een kilo per week afvalt, raak je grotendeels alleen vet kwijt. Maar als je meer dan een kilo afvalt, raak je naast vet ook weefsel en spieren kwijt. Onthoud dat je hoeveelheid spieren de snelheid van je stofwisseling mede bepaalt. Hoe minder spieren je hebt, hoe langzamer je stofwisseling en hoe minder voedsel je dus nodig hebt. Er gebeuren vreemde dingen in je hersenen als je een dieet volgt. Je reageert anders op voedsel. Al ben je nog zo bewust bezig met het eten van producten met minder vet en suiker, dit helpt je vreemd genoeg niet om slanker te worden omdat je hersenen en lichaam anders reageren op deze producten. Er zijn enkele zeer interessante onderzoeken geweest naar het gedrag van mensen die een dieet volgen. Dus denk twee keer na als je wilt afvallen. In ‘Gezond & Blij zonder diëten’ lees je meer over dit vreemde gedrag. www.aylinkho.nl 45


licht SEPTEMBER - 2014 eindhoven museum

Festival Levende Geschiedenis Beleef tweeduizend jaar geschiedenis op 27 en 28 september tijdens het festival Levende Geschiedenis in en rondom het Eindhoven Museum. Ruim vijfhonderd deelnemers spelen er een weekend lang verschillende periodes uit de vaderlandse geschiedenis en wereldgeschiedenis na. Bezoekers herbeleven de tijd van de Romeinen tot en met de Tweede Wereldoorlog in het kampement en op de historische markt met levensechte gevechten, veldslagen, demonstraties en (mode)shows. Festival Levende Geschiedenis is daarmee het grootste levende geschiedenis evenement van Nederland!

• • • • • • • • • • • • •

Kijk op www.eindhovenmuseum.nl en www.levendegeschiedenis.com voor het gehele programma.

EMobiel; ‘Eindhoven Herdenkt’ Historisch entertainment Kinderactiviteiten Longbowdemonstratie Veldslag 2e wereldoorlog 15e eeuwse veldslag Napoleontische veldslag Piekeniers vechtdemonstratie Historische mode - & wapenshow Markt & ambachtslieden Soldatendrill voor kids (WO2) Historische optocht Lekker eten & drinken ... en nog veel meer! 46


Tekst: Willem Pijnenburg

licht september - 2014 Philips museum

Philips museum Het Philips museum werd op 5 april 2013 officieel geopend en is nu ruim een jaar te bezichtigen voor jong en oud. Hoewel met name de oude generatie bekend is met Philips, probeert het Philips museum nu ook de jonge generatie erbij te betrekken. Dit aantrekkelijk museum voert je mee door een indrukwekkende geschiedenis.

Er is voor kinderen niets leuker dan geschiedenis opdoen door middel van spelletjes. Dat kan in het Philips museum. ‘Mission Eureka’ is het innovatieve familiespel over honderd jaar Philips uitvindingen. Je speelt het spel samen, in een team van twee, drie of vier personen. Met een iPad maak je op meerdere plekken in het museum connectie met een speltafel en start er een interactief groepsspel met kennisvragen, puzzels en opdrachten. Je krijgt opdrachten die je moet uitvoeren, zoals alleen echte onderzoekers dat doen. Ontdek de onderzoeker in jezelf en neem deel aan ‘Mission Eureka’. Ook biedt het Philips museum je de mogelijkheid tot diverse rondleidingen. Dat kan in het museum, maar ook een stadswandeling of een tour door Eindhoven onder begeleiding van een gids behoort tot de mogelijkheden. Maak een onvergetelijke tijdreis door de indrukwekkende historie van het wereldconcern Philips. Laat je inspireren door de oprichters en de fantastische vindingen van de Philipspioniers door de jaren heen. Aan de hand van boeiende verhalen leidt het Philips museum je vanaf de allereerste dag helemaal tot de innovaties van morgen.

“‘Mission Eureka’ is het innovatieve familiespel over honderd jaar Philips uitvindingen.” Het Philips museum is te vinden aan de Emmasingel in Eindhoven, op dezelfde plek waar Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde. Het is voor iedereen toegankelijk en kinderen tot zes jaar mogen gratis binnen. Het Philips museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur. Kijk op www.philips-museum.com voor meer informatie. Philips museum Emmasingel 31 Eindhoven Tel: 040 235 90 30 www.philips-museum.com 47


licht SEPTEMBER - 2014 TEKENFESTIVAL THE BIG DRAW

TEKENFESTIVAL THE BIG DRAW

SAMEN WAT BETEKENEN Van 27 september tot en met 3 oktober vindt in Eindhoven voor het eerst het internationale tekenfestival The Big Draw plaats. Yvon van Rijswijk is de organisator en inspirator van dit unieke tekenfestival. Zaterdag 27 september is de spectaculaire opening op het 18 septemberplein.

Het thema is ‘It’s our world’. De overtuiging van dit festival is dat iedereen kan tekenen. Fantaseren, inspireren, creëren met verschillende materialen en vooral samen wat betekenen. Tijdens het festival worden er in Eindhoven overal tekenactiviteiten en exposities georganiseerd – ook in winkelgebied de Bergen. De hele week zijn in het winkelgebied van de Bergen de kunstzinnig betekende etalages te bewonderen in ‘The Big Window Walk’. Dit wordt gerealiseerd door atelier De Drie-ster, Twinkerbel en Kunst & Ko in samenwerking met Lunetzorg. Het is geweldig dat mensen met een verstandelijke beperking samen met anderen de kans krijgen om hun persoonlijke krachten en creativiteit te laten zien. Bij Landschap Reisboekwinkel 48

kun je een landkaart van jouw verbeelding tekenen. Bij Grand Café Berlage kun je meedoen met het tekenspel Pictionary. Kinderboekwinkel De Boekenberg organiseert een tekeninspiratiewedstrijd naar aanleiding van een voorgelezen verhaal.

Draw Eindhoven en wordt vrijdag 3 oktober gehouden in jongerencentrum Dynamo. Hier wordt ook het bedrag bekend gemaakt van de inzamelingsactie voor het Jeugdcultuurfonds Eindhoven. De opbrengst komt ten goede aan kinderen van achterstandsgezinnen.

‘De Bergen in de Box’ is een project voor kinderen die wonen in de Bergen. Zij tekenen en beelden hun eigen wereld uit in een kartonnen doos. Deze kijkdozen zijn te bezichtigen tijdens de festivalweek. Bij Hoppenbrouwers zijn de hele week gratis inspirerende workshops te volgen. De werkstukken worden geëxposeerd in de etalage en in de winkel. Je kunt ook meewerken aan een groot gezamenlijk schilderij.

Lees alles over het programma op www.thebigdraweindhoven.nl

The Big Party of Colors is het eindfeest van The Big


Tekst: Marie-José Willem Pijnenburg Dekkers | Fotografie: Ruud Balk

licht SEPTEMBER - 2014 de Kazerne

Kazerne: eten, drinken en design in historisch erfgoed

Vanaf 1 oktober zijn ze permanent geopend: de deuren van de Kazerne aan de Paradijslaan. De voormalige gemeenteloods is de afgelopen maanden gerenoveerd en verbouwd tot expo restaurant, inclusief zaal die ook als boardroom, theater- en symposiumruimte is in te zetten. Over twee jaar is ook de monumentale marechausseekazerne helemaal gerestaureerd. Met dank aan vele mede-mogelijk-makers bestaat de Kazerne straks uit twee restaurants, drie boardrooms, zeven guesthouses, een creatieve sociëteit en de Kazerne Shop. Expo-Lab-Meet De belangrijkste inhoudelijke functies van de Kazerne worden presenteren (Expo), creëren (Lab) en ontmoeten (Meet). Daarmee wordt de Kazerne een internationaal podium, ontmoetingshuis én thuis voor de creatieve industrie. De opbrengsten van de horecaexploitatie worden benut voor de inhoudelijke programmering. Openingsexpositie OPEN MIND Vanaf de opening tot begin volgend jaar staat de Kazerne in het teken van OPEN MIND met toptalent als basis voor vernieuwing. Maarten Baas, bijvoorbeeld, borduurt verder op zijn succesvolle show 'Baas is in Town' afgelopen april in Milaan. BCXSY toont de eindresultaten van hun Kazerne Lab project

samen met dagbestedingsatelier Twinkelbel. In een gevarieerde mix van lokaal, (inter)nationaal, startend en gevestigd talent is er werk te zien van Dirk van der Kooij, Mieke Meijer, Daphna Laurens, Kiki van Eijk, Joost van Bleijswijk, Walter van Beirendonck en vele anderen. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) wordt de expo aangevuld met nóg meer actueel design. Hotspot & horeca Initiatiefnemers Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek zijn al bekend van Eat Drink Design, een echte trekker voor publiek en designers tijdens de DDW. In de voormalige kazerne, de nieuwe en tegelijkertijd historische hotspot in het stadscentrum, brengen ze vanaf oktober zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar, kunst, design, kennis en techniek letterlijk samen met goed eten en drinken: “In de Kazerne genieten gasten tussen state-of-the-art exposities en ontmoeten ze aan tafel vrienden, collega’s en opdrachtgevers, terwijl in cross-over labs nieuwe concepten geboren worden”. De Kazerne is dagelijks open voor lunch, borrel en diner. De zaal is per dagdeel te reserveren voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten. De sleutelposities in het horecateam zijn ingevuld; voor versterking in de keuken, afwas en bediening zijn er nog diverse vacatures. www.kazerne.com 49


licht SEPTEMBER - 2014 agenda

AGENDASEPT check www.lichtopehv.nl voor meer agenda

Woensdag 3 september PopEi PUURliedjes

Diverse locaties Eindhoven Fashion Weekend

Parktheater Eindhoven Het Zuidelijk Toneel Waterdragers (try out)

CKE, Pastoor Petersstraat 180 Workshop podiumpresentatie voor koren

Donderdag 4 september Effenaar Incognito + support Parktheater Eindhoven Het Zuidelijk Toneel Waterdragers (try out) Vrijdag 5 september Diverse locaties Eindhoven Fashion Weekend

Van Abbemuseum Themalezing Position Yourself 1 Dynamo Into The Forest: o.a. Adorned Brood Van Abbemuseum Kinderkunstclub

Maarheeze Bewust Eindhoven: mindful-wandeling de onthaast Wandeling

Oude Rechtbank & Tuchthuis stratumseind experimental district it’s weekend: it’s weekend kickoff party ladyboyz + extrema Parktheater Eindhoven Het Zuidelijk Toneel Waterdragers (try out)

Catharinakerk 25 jaar jubileumconcert ”The Bach boys” Parktheater Eindhoven Het Zuidelijk Toneel Waterdragers (première) Van Abbemuseum Young Art Night Stroomhuis Ringo Deathstarr + support

PopEi Shiverburn EP Release Party

PopEi Night Grooves

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Argentijnse tango: danscafé

Zondag 7 september Diverse locaties Eindhoven Fashion Weekend

Zaterdag 6 september Steegje Smalle Haven STRATUMSEIND Experimental District It’s Weekend: Straatmosselfeest Oude Rechtbank & Tuchthuis STRATUMSEIND Experimental District It’s Weekend: Young Art Night afterparty 50

Parktheater Eindhoven Hallo Cultuur! - Open dag Catharinakerk Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts Maandag 8 september Muziekgebouw Eindhoven Ad van Meurs presenteert: Kevin & Dustin Welch Dinsdag 9 september Parktheater Eindhoven Het Zuidelijk Toneel Waterdragers Woensdag 10 september PopEi 3voor12/Eindhoven Café (live: Tamarin Desert + Smoking Chimneys)

Dynamo Like Torches + support

Sophia, St. Theresiaplein 7 Bewust Eindhoven: Aandacht-Mindfulnesstraining

Effenaar Brandend Zand 2014

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Argentijnse tango: proefles PopEi Music Meeting Van Abbemuseum Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs voor het museum

Donderdag 11 september Muziekgebouw Eindhoven Academy of St Martin in the Fields Vrijdag 12 september Steentjeskerk Def Americans Johnny Cash Memorial Weekend Dynamo Hail Of Bullets + support TAC Barreuh Label Night #2

Parktheater Eindhoven Het Zuidelijk Toneel Waterdragers SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Argentijnse tango: danscafé Zaterdag 13 september Catharinakerk OrgelMuziek in de Cathrien: Ruud Huijbregts & Gerard Habraken, orgel Van Abbemuseum Themalezing Position Yourself 2 Catharinakerk OrgelMuziek in de Cathrien: Ruud Huijbregts & Gerard Habraken, orgel PopEi Sonic Boom Van Abbemuseum Kinderkunstclub Catharinakerk OrgelMuziek in de Cathrien: Ruud Huijbregts & Gerard Habraken, orgel Steentjeskerk Def Americans Johnny Cash Memorial Weekend Oude Rechtbank & Tuchthuis Pink 30 jaar: jubileumfeest met Def P & Beastbusters, Postmen, Broken Brass TAC Kino Talk #1 Parktheater Eindhoven Sven Ratzke & band Hedwig and The Angry Inch

Muziekgebouw Eindhoven Naked Song presents... John Fullbright Parktheater Eindhoven Sven Ratzke & band - Hedwig and The Angry Inch

Diverse locaties Eindhoven Remember September: 70 jaar Operatie Market Garden Zondag 14 september Diverse locaties Eindhoven Open Monumentendag 2014 Kasteel Geldrop Nino Gvetadze


licht SEPTEMBER - 2014 agenda

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Argentijnse tango: danssalon Maandag 15 september Van Abbemuseum Symposium Na de onthulling, de strijd tegen onzichtbaarheid van buitenkunst Dynamo Ays + Client & Warbrain

Kennedylaan 70 jaar Operatie Market Garden

Muziekgebouw Eindhoven Ad van Meurs presenteert: Carrie Elkin band

CKE, Pastoor Petersstraat 180 & Stratumsedijk 22 Open dag CKE Parktheater Eindhoven Martin Soeters - Raaf op Reis

Dinsdag 16 september Diverse locaties Eindhoven Remember September: 200 jaar Defensie: Liberation Task Force

Donderdag 18 september Diverse locaties Eindhoven emember September: Fakkeldefilé 70 jaar bevrijding Diverse locaties Eindhoven Remember September: 30 jaar Lichtjesroute

Hetpaarddatvliegt – Oorlogshelden (voorpremière) Parktheater Eindhoven Lenette van Dongen – Roedel (reprise) Stadhuisplein Remember September: Ameezing Eindhoven

Stadhuisplein Fakkeldefilé 70 jaar bevrijding Diverse locaties Eindhoven 30 jaar Lichtjesroute Vrijdag 19 september Binnenstad Eindhoven Tuna Festival Parktheater Eindhoven

ENJOY YOUR DAY

51


licht SEPTEMBER - 2014 agenda

AGENDASEPT check www.lichtopehv.nl voor meer agenda

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Argentijnse tango: danscafé

Catharinakerk KoorMuziek in de Cathrien: 70 jaar bevrijding van Eindhoven

Zaterdag 20 september Van Abbemuseum Themalezing Position Yourself 3

Parktheater Eindhoven Hetpaarddatvliegt – Oorlogshelden (voorpremière) Parktheater Eindhoven Frederik Brom, Kevin Hassing e.a. – The Normal Heart Muziekgebouw Eindhoven Rowwen Hèze Dynamo AEM Outerbass

Binnenstad Eindhoven Tuna Festival

Zondag 21 september Van Abbemuseum Gratis rondleiding met geldig entreebewijs voor het museum

Van Abbemuseum Familiekunstclub

Binnenstad Eindhoven Tuna Festival

Oude Rechtbank CKE Café Maandag 22 september Muziekgebouw Eindhoven Ad van Meurs presenteert: Tom Theuns & Paul Russel Café Wilhelmina axesjazzpower: Anti-House Dinsdag 23 september Leenderbos Maandelijkse ‘Zinnige Wandeling': Kleur Oude Rechtbank Bewust Eindhoven Academy met psycholoog, filosoof Eric Schneider Parktheater Eindhoven Leo den Oudsten – Puccini de Theatervakman Academisch Genootschap Volksuniversiteit Eindhoven: Oorzaak en therapie in de geneeskunde door Jan Ramakers Parktheater Eindhoven Nederlandse Reisopera – Sweeney Todd SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Argentijnse tango: proefles

Vrijdag 26 september PopEi Field Sessions Parktheater Eindhoven 80’s Mania Parktheater Eindhoven Ro Theater – Vuurvrouwen TAC We FHK Eindhoven Effenaar Superstijl Zaterdag 27 september Van Abbemuseum Rondleiding Inhaling Art Eindhoven Museum Festival Levende Geschiedenis Van Abbemuseum Themalezing Position Yourself 4 Wasvenboerderij Pure Food Event Van Abbemuseum Kinderkunstclub Catharinakerk KamerMuziek in de Cathrien: Raymond Honing, traverso, Ruud Huijbregts, klavecimbel/ orgel

Woensdag 24 september Muziekgebouw Eindhoven Paul de Munnik – Tribute to Neil Diamond Parktheater Eindhoven Monic Hendrickx, Casey Herd e.a. – Homebody Donderdag 25 september Effenaar Eindhoven Psych Night: Sleepy Sun + Camera + White Manna

52

Van Abbemuseum Opening tentoonstelling winnaar Theodora Niemeijer Prijs

Parktheater Eindhoven Gandini Juggling – Smashed

Van Abbemuseum Lancering Special Guests: luisterroute in doventaal

TAC PechaKucha Eindhoven vol.14

Parktheater Eindhoven MaroComedy 1


licht SEPTEMBER - 2014 agenda

Muziekgebouw Eindhoven Metropolis

Effenaar FemME: MaYaN + Izegrim + Asrai e.a.

Parktheater Eindhoven Rob en Emiel – Magic voor Make a Wish

Parktheater Eindhoven Pluk van de Petteflet

TAC axesjazzpower: Terrie Ex & Ken Vandermark Dynamo Endless Memories

Samen onze 2014 in vrijheid vieren Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven philharmonie zuidnederland, Christoph Altstaedt dirigent, Hannes Minnaar piano

Zondag 28 september Oude Rechtbank Baltus & Co Eindhoven Museum Festival Levende Geschiedenis Wasvenboerderij Pure Food Event Muziekgebouw Eindhoven Johannette Zomer sopraan & Fred Jacobs theorbe CKE, Stratumsedijk 22 CKE & The Big Draw Eindhoven

De Kunstpraktijk – galerie, bed&breakfast, atelier creatieve workshops Expositie ARTIST IN THE WORLD, a never ending arttrip, André Smits

24 aug – 12 okt 2014 Openingstijden: Alle dagen van de week na afspraak én do, vr, zo 13.00 -17.00 uur

Maandag 29 september Sophia, St. Theresiaplein 7 Bewust Eindhoven: Compassietraining MBCL Parktheater Eindhoven PUURee op TOURnee Muziekgebouw Eindhoven Ad van Meurs presenteert: Amy LaVere & Will Sexton

September 2014 is een extra bijzondere maand. Naast de 70-jarige bevrijding van Eindhoven vieren we ook een aantal speciale jubilea:

Dinsdag 30 september Effenaar Helmet: Betty - 20th Anniversary

ZO 14 SEPT

DO 18 SEPT

70 jaar Operatie Market Garden

30 jaar Lichtjesroute

Parktheater Eindhoven Ashton Brothers – Treasures

DI 16 SEPT

VR 19 SEPT

70 jaar Historisch konvooi Liberation Task Force

10 jaar Ameezing Eindhoven

Parktheater Eindhoven Blind Date 1 – Theaterbezoek op goed geluk

VR 19 – ZO 21 SEPT DO 18 SEPT

Muziekgebouw Eindhoven Vriendentafel, Franz Liszt, het hart van de romantiek

70 jaar Fakkeldefilé

50 jaar Tuna Ciudad de Luz

Meer info en een compleet overzicht vind je op rememberseptember.nl

www.dekunstpraktijk.nl Dorpstraat 6A, Veldhoven

53


LICHT OP EHV PUZZEL

‘EINDHOVENS VARIÉTÉ’ Vijf artiesten treden ieder met hun eigen variétéact ergens op in Eindhoven. De locatie van het optreden is voor ieder van de vijf mensen een andere. Kunt u de vijf personen naar hun act en locatie thuisbrengen, waarvan de beginletters van hun naam ‘toevallig’ uitkomt op ‘LICHT’?

1. In de Stadsschouwburg oogstte het jongleren een ongekend applaus, terwijl tegelijkertijd Lucy in het Parktheater optrad. 2. Irma Ginair liet het publiek in Strijp-S versteld staan, terwijl Hub nooit goochelt; Tricky goochelt ook niet. 3. De boeienkoning stond in De Effenaar, terwijl Hub in het Beursgebouw zijn kunsten vertoonde, maar zijn medeartiest Capri

ACT

zal De Effenaar nooit van binnen zien en overigens komt Capri ook nooit op Strijp-S. 4. De vuurvreter heeft Fair als achternaam en hij treedt niet op in het Beursgebouw en ook niet in De Effenaar. 5. De artiest met de achternaam Sasa staat in het Beursgebouw en de achternaam van Tricky is niet Olen.

LOCATIE

VOORNAAM LUCY

IRMA

CAPRI

HUB

TRICKY

BEURSGEBOUW

DE EFFENAAR

PARKTHEATER

STADSSCHOUWBURG

STRIJP-S

ACROBAAT

BOEIENKONING

GOOCHELAAR

JONGLEUR

VUURVRETER

LOS OLEN SASA

ACHTERNAAM

FAIR GINAIR

ACROBAAT BOEIENKONING

ACT

GOOCHELAAR JONGLEUR VUURVRETER BEURSGEBOUW

STADSSCHOUWBURG STRIJP-S

54

LOCATIE

DE EFFENAAR PARKTHEATER


uitgelicht!

3 aanbiedingen die je niet kunt laten liggen. Chupallas

Thaise Cuisine

Chili | Central Valley | 2012 | Cabernet Sauvignon

Een viergangen-menu bestel je bij King Thai voor 27,50 euro, een goede manier om kennis te maken met de Thaise Cuisine. Afhalen kan ook. Een weekmenu met twee gerechten inclusief rijst op woensdag en donderdag kost € 11,50. Het menu wisselt per week.

Cabernet Sauvignon

Een Chupalla is een traditionele Chileense hoed. Inmiddels hebben we van onze Zuid-Amerikaanse klanten geleerd dat het woord iets heel anders betekent als je het verkeerd uitspreekt. Het hele Grapedistrict Team dus op Spaanse les om gênante situaties te voorkomen… Een krachtige rode wijn voor een zacht prijsje!

King Thai

Hoogstraat 103 Eindhoven T 040 23 72 851

www.grapedistrict.nl

King Thai Restaurant St. Bonifaciuslaan 7 T 040 737 02 07

www.kingthai.nl

Happy Organic

Sourdough bread Cakes & Cookies Breakfast & Lunch Coffees - Teas - Juices Smalle Haven 101(near Catharinaplein)

55


KERKSTRAAT 10 - EINDHOVEN - T 040 737 02 98 - WWW.SMEAGOL.NL 56

LICHT op Eindhoven september  

Fashion, Studentenspecial, Opening cultureel seizoen

LICHT op Eindhoven september  

Fashion, Studentenspecial, Opening cultureel seizoen

Advertisement