The Connection #3 2023

Page 1

JAARGANG 11 2023 – NR 3

Bondscoaches Dirk Van Meldert en Jeroen Jacobs “IN PARIJS MOETEN WE HET LATEN ZIEN”

Jana Zimmermann VROLIJKE GYMFLUENCER

Lenie Lens OLY

ICOON VAN DE GYMSPORT

Gym voor alle leeftijden

“TURNEN BLIJFT ALTIJD MIJN PASSIE”

JERMAIN GRÜNBERG

AFTELLEN NAAR DE SPELEN DOCENTEN GEZOCHT I NIJNTJE I EK ACROGYM I VRAAG HET DE BONDSRAADSLEDEN I WK TRAMPOLINESPRINGEN I SOCIAAL VEILIGE CLUB I STEN RICHTERS: VAN TURNEN NAAR PADEL I THROWBACK: GYMHISTORIE VERHUIST I ACCOUNTMANAGER ON THE ROAD


Bezoek onze website www.janssen-fritsen.nl en verzilver deze korting met de code:

KNGU15BRICK Niet combineerbaar met andere acties of kortingen. Geldig van 1 december t/m 31 december.Voorwoord

Het jaar van de ommekeer

Voorwoord Remco Boer Directeur KNGU

4


B

ij het verschijnen van deze

externe partners en de medewer-

editie van The Connection

kers op het bondsbureau betrok-

ben ik precies één jaar in

ken. Hierbij zijn ook de resultaten

dienst bij de KNGU. Een jaar dat in

en aanbevelingen meegenomen

mijn beleving voorbij is gevlogen.

uit het reputatieonderzoek dat

Een enerverend jaar ook, vol met

door IVRM is uitgevoerd. Via de

gymhoogtepunten en waardevolle

QR-code op deze pagina kun je

ervaringen.

de uitkomsten van dat onderzoek lezen.

met de corona- en turncrisis die

Over de strategie later meer, maar

de weerbaarheid en veerkracht

één element wil ik er alvast uit-

van de totale gymsportcom-

lichten: het kan allemaal nog ope-

munity hebben uitgedaagd. Ik

ner en communicatiever. Een rode

beschouw 2023 als het jaar van de

draad is om de geleerde lessen uit

ommekeer, met twee fantastische

het verleden in te zetten voor een

evenementen die dat voor mij

positieve toekomst. Daarbij hoort

markeren: de Wereld Gymnaes-

een open organisatie, met goede

trada in Amsterdam en de Wereld-

en tijdige communicatie, met

kampioenschappen turnen in

accountmanagers die bouwen aan

Antwerpen. De Wereld Gymnaes-

een intensieve relatie met clubs

trada is bij uitstek een evenement

en lokale partners en daarbij hoort

om er met alle disciplines, niveaus

ook een nog sterkere verbinding

en leeftijden één groot gymfeest

met alle leden. De verhuizing naar

van te maken. De prestaties van

Papendal zien we als katalysator

zowel het dames- als herenteam

om dit te bewerkstelligen.

FOTO: IRIS VAN DEN BROEK

We komen uit een roerige tijd,

tijdens de WK turnen – beide ploegen kwalificeerden zich als

Die verbinding met de leden

team voor de Olympische Spelen

brengen we ook tot stand via dit

van 2024 – lieten zien dat op een

magazine. Deze editie staat weer

verantwoorde manier werken aan

bomvol interessante, informatieve

talentontwikkeling en prestatie-

en inspirerende verhalen. Ik wens

verbetering heel goed samengaat

je veel leesplezier en kijk uit naar

met topprestaties en sportplezier.

nieuwe ontmoetingen in 2024; in

Die evenementen zijn een bron

het land, bij de club, in Parijs of

van inspiratie.

bij een bezoekje aan ons nieuwe kantoor op Papendal!

Ook is het afgelopen jaar benut om de meerjarenstrategie 2024-2028

Hele fijne feestdagen en tot in het

te bepalen. Bij dit proces zijn de

nieuwe jaar!

bondsraad, het bondsbestuur,

Remco Boer

5

Lees hier de uitkomsten van het reputatieonderzoek


12 BONDSCOACHES AAN HET WOORD Met de olympische teamtickets op zak, zijn bondscoaches Dirk Van Meldert en Jeroen Jacobs geslaagd voor hun eerste grote test. “Maar we hebben nog niets”, zeggen ze. Volgend jaar, op de Olympische Spelen in Parijs, moet het gebeuren.

DE ROOTS VAN... JERMAIN GRÜNBERG Op de WK in Antwerpen beleefde hij het absolute hoogtepunt uit zijn loopbaan: teamkwalificatie voor de Spelen met de Nederlandse ploeg. Een emotioneel moment, ook omdat hij een moeilijk jaar achter de rug had.

64

70

GYM VOOR ALLE LEEFTIJDEN In de innovatieve SportQube van De Hazenkamp in Nijmegen komt elke woensdag een gevarieerde groep volwassenen bij elkaar, in leeftijd variërend van 16 tot 65 jaar. Van beginner tot oud-wedstrijdturners, maar allemaal met dezelfde passie: lekker gymmen.

6


08 Dat durf je wel! In deze rubriek stellen we mensen voor die voor een opgave stonden waar lef, moed of ambitie voor nodig was. In deze aflevering: freerunner Luciano Balestra, die een punt zette achter zijn profcarrière om te helpen zijn sport verder te ontwikkelen. 18 Column Sophie Steevensz Over plezier als grootste ­motivator. 20 nijntje in Dordrecht In de Zuid-Hollandse gemeente helpt nijntje om de sportiefste jeugd van Nederland te krijgen. 24 Vraag het de bondsraad (1) Vraag: Wat was jouw drijfveer om bondsraadslid te worden? 26 Bondsraadsverkiezingen 2024 Stel je ook verkiesbaar! 28 Docenten gezocht Help mee de gymsport verder te ontwikkelen als docent voor de fundamentfase van de niveau 3-opleiding voor trainers-­ coaches. 32 Nieuwe verzekeringspartner Met Everion Sport krijgen clubs een groter verzekeringsaanbod. 34 EK acrogym Twee prachtige bronzen plakken voor de Nederlandse ploeg. 36 Vraag het de bondsraad (2) Vraag: Welke taken heb je als bondsraadslid? 38 Lenie Lens OLY Vanwege haar olympische prestaties en verdienste mag ze nu OLY achter haar naam zetten. Lenie Lens is in alles een waar icoon van de gymsport. 42 Creatieve financiering Fit Lisse betaalt de opleiding voor assistenttrainer-coaches uit Sportakkoord II. 44 Vrolijke gymfluencer Met aanstekelijke filmpjes neemt Jana Zimmermann je mee op reis door haar turnleven. 48 Rondetafelgesprekken Clubs ontmoeten elkaar en leren van elkaars ervaringen.

50 Van turnen naar padel Sten Richters won als kind turn­ medailles en bestormt nu als padeller de wereldtop. 54 Sociaal Veilige Club “Een VOG geeft meer vertrouwen richting ouders.” 56 Throwback Verhuisbericht: uw geschiedenis wordt verplaatst naar Arnhem. 60 Vraag het de bondsraad (3) Vraag: Wat heeft het zijn van bondsraadslid jou gebracht? 62 Social Wall Wat speelt er binnen de Dutch Gymnastics community? 68 WK trampolinespringen Rick Veldhuizen, Jordy Mol en Milco Abrahams beleefden in Birmingham een succesvol WK. 76 Column Jojanneke van Dalen Over plankenkoorts bij het ­werven van vrijwilligers. 78 Kort nieuws Your Stage, nijntje, KNGU Inspiratiedagen voor trainer-­ coaches en assistenten, het opstellen van een gedragscode en nog veel meer. 82 Accountmanager on the road In deze aflevering geeft accountmanager Peter Schimmel een inkijkje in zijn werk.

The Connection Het magazine voor de gymsportcommunity. The Connection is een periodieke uitgave van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en Arko Sports Media en verschijnt drie keer per jaar. Hoofdredactie KNGU Jojanneke van Dalen E-mail: dalen@kngu.nl Hoofdredactie Arko Sports Media Luc Keersmaekers E-mail: luc.keersmaekers@sportsmedia.nl Eindredactie Joost de Jong E-mail: joost.de.jong@sportsmedia.nl Redactionele bijdragen Jojanneke van Dalen, Lisa Deen, Michelle Faasen, Gaby Haverkamp, Yara Hooglugt, Luc Keersmaekers, Kim Michielsen, Peter Schimmel, Sophie Steevensz, Edward Swier, Eddy Veerman, Jurryt van de Vooren Ontwerp en vormgeving www.pageturner.design Fotografie ANP, Getty Images, KNGU, Orange Pictures, Pics.by.AnneMieke, Marius Puhl, Goof van Rijswijk, Studiolight/Flexible.bg Uitgever Michel van Troost E-mail: michel.van.troost@sportsmedia.nl Redactie-adres/lezersservice Arko Sports Media Wiersedreef 7 3433 ZX Nieuwegein Telefoon: +31 30 707 30 00 www.sportsmedia.nl E-mail: info@sportsmedia.nl Druk PreVision, Eindhoven Marketing & Sales Voor meer informatie over partnerships en/ of adverteren kunt u contact opnemen met Wendy Coppers. Advertorials vallen buiten de verantwoordelijkheid van redactie en uitgever. E-mail:wendy.coppers@sportsmedia.nl Lidmaatschap voor clubs Een clubabonnement op het magazine The Connection bedraagt € 171,50 inclusief btw. De club ontvangt dan drie keer per jaar tien exemplaren (€ 5,72 per magazine). Los lidmaatschap Je ontvangt drie keer per jaar één exemplaar. De kosten bedragen dan € 31,50 per jaar (€10,50 per magazine). Voor lidmaatschap vanuit het buitenland geldt een toeslag. Kijk voor meer informatie over het afsluiten van een lidmaatschap op: https://dutchgymnastics.nl/ clubbestuurders/theconnection/magazine We zijn toegewijd om alleen papier te gebruiken dat afkomstig is van verantwoord beheerde, gecertificeerde bosbouw en chloorvrije productie. Het papier dat in dit tijdschrift wordt gebruikt, is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen die voldoen aan strikte milieu-, ethische en sociaal economische normen. Dit magazine is verpakt en verzonden in een PCR-folie verpakking, gemaakt van ingezameld plastic van huishoudens en bedrijven. Door het gebruik van PCR leveren we een bijdrage aan de circulaire economie en verkleinen we de afvalberg. De PCR-grondstof voor de seal van dit magazine is afkomstig van Europees plastic afval.

7


Dat durf je wel!

Vijf jaar lang was Luciano Balestra (28) professioneel freerunner. Tijdens zijn carrière maakte hij zich als ondernemer al hard voor de groei van de freeruncommunity, als mede-eigenaar van Jump Freerun. Onlangs besloot de Amsterdammer, tweede op het NK, te stoppen, om zich op een andere manier in te zetten voor het verder professionaliseren van de sport. DOOR: EDDY VEERMAN

Dat durf je wel! “Freerunning heeft mij veel gebracht en dat wil ik uitdragen” De buitenlucht en freerunhallen vormden jarenlang

De sporen van zijn actieve freerun-episode zijn nog

zijn arena’s, sinds kort is dat ingeruild voor een kan-

zichtbaar. “Ik loop inmiddels zonder krukken, maar

toorplek. Met de lancering van ‘Freerun Nederland’

de operatie komt nog.” Een gevolg van zijn állerlaat-

op 1 januari en vanuit zijn nieuwe functie als Head

ste oefening als freerunner in de wereldtop. Nooit

of Urban Sports bij SportsLink, moet er een betere

eerder raakte hij zwaar geblesseerd. “Ik wist dat de

infrastructuur komen en zodoende een voorsprong

World Cup in Sofia mijn laatste zou zijn, omdat ik me

op andere landen. Er wordt onder meer gepoogd het

volledig wilde focussen op het ondernemen.” Opeens

WK freerunnen van 2026 naar Amsterdam te halen.

ging het mis en scheurde hij zijn kruisband. “Ik heb

8


alles gegeven wat ik in me had. En het eigenaardige

ze er gemakkelijker in. Rond mijn twintigste pakte ik

is, er was een reële kans dat ik daar in de top 5 zou

het serieus aan, destijds waren er nog geen gediplo-

eindigen en dan zou ik uitgenodigd worden voor de

meerde trainers. De jeugd haalt nu op jongere leeftijd al

volgende World Cup. Als dat was gebeurd, dan had

een hoog niveau: een dubbele schroef, dubbele salto’s,

ik zo’n hype gevoeld, dat zou het moeilijker hebben

ze doen het al wanneer ze dertien jaar zijn. Nu zijn er

gemaakt om mijn beslissing om te stoppen ook écht

luchtkussens en zachte obstakels, waar de kids zich

door te voeren.”

vanaf hun zesde al in kunnen laten vallen. Wij begonnen letterlijk in de zandbak.”

Pionier Hij wil iets terugdoen voor de sport die hem vormde en

“Freerunning heeft mij veel gebracht en dat zie ik

waarin hij een van de vaderlandse pioniers was. “Als ik

ook bij mijn leerlingen. Het is een non-competitieve

“FREERUNNING IS EEN NONCOMPETITIEVE DISCIPLINE, NET ALS BUITENSPELEN. HET HEEFT MEERWAARDE VOOR DE MENTALE ASPECTEN EN EEN POSITIEVE IMPACT OP DE NIEUWE GENERATIE.”

Luciano Balestra terugga naar mijn begintijd, in 2011: wanneer ik mensen

discipline, net als buitenspelen. Het heeft meerwaarde

vertelde wat ik deed, hadden ze geen idee wat free-

voor de mentale aspecten en een positieve impact op

runnen was. Nu heeft iedereen er gelijk een beeld bij.

de nieuwe generatie. Wat het voor mij heeft gedaan,

Destijds beoefenden in Amsterdam zo’n dertig mensen

wil ik uitdragen richting heel Nederland, mijn hele car-

de sport, nu zijn dat er misschien wel duizenden in de

rière is daar ook op ingericht geweest. Je hebt immers

stad, met kinderen erbij. Toen had je ook geen plek

voorbeelden nodig om de jeugd en de maatschappij te

binnen, alles gebeurde buiten of in gymzalen van

bereiken.” In 2018 groeide ook vanuit de KNGU wel de

scholen, op de vrijdagavond. Nu heb je in Amsterdam

aandacht voor freerunnen, maar dat leidde nog niet tot

twee hallen en best veel faciliteiten. De infrastructuur

actie of een succesvolle samenwerking. “Maar enige

is gegroeid, maar er liggen nog veel kansen.”

tijd geleden heeft de KNGU aangegeven zich echt hard te willen maken en de sport naar een hoger niveau te

“Ik heb heel hard moeten trainen om in TeamNL te

willen tillen, waardoor bijvoorbeeld ook de noodzaak

blijven en mijn internationale status te verkrijgen en te

werd gevoeld om de samenwerking te zoeken met

behouden. Als ik naar de atleten van nu kijk, dan rollen

freerunners. Het is bijzonder hoe alles nu samenkomt, 

9


Dat durf je wel!

“De jeugd haalt nu op jongere leeftijd al een hoog niveau: een dubbele schroef, dubbele salto’s, ze doen het al wanneer ze dertien jaar zijn”

dat steeds meer mensen erin gaan geloven en hoe de KNGU, commerciële partijen en gemeenten zich er hard voor maken.”

Visioen “Het is best magisch. Zeven jaar geleden had ik dat visioen – dat ik er na mijn loopbaan aan wil bijdragen

LUCIANO BALESTRA

om freerunnen net zo groot te maken als voetbal – en nu begint het realiteit te worden.” Balestra beschikt over een buitensporige drive. “Ik weet nog

en de KNGU. Daardoor werd ik overtuigd om op een

dat ik na een paar jaar als freerunner best snel werd

andere manier bij te dragen aan de transitie. Ons

ingehaald door de volgende generatie. Ik heb het

doel is om freerunnend Nederland te verenigen en te

daarna vier jaar lang op een andere manier gepro-

versterken. Je hebt nu veel partijen die op eilandjes

beerd: ik benaderde het als topsport, verzamelde een

zitten, zowel commercieel, non-commercieel, als

team specialisten om me heen. Daardoor heb ik veel

de bond. Eigenlijk is freerunnen nog nergens in de

geleerd, bleef ik ook steeds bij de top en kan ik die

wereld goed georganiseerd. Wij zijn hier al heel ver en

kennis nu toepassen op de nieuwe generaties. Zodat

kunnen ons nog meer onderscheiden. Dan krijgen we

ik zowel aan de topsport- als aan de breedtesport-

tevens de erkenning voor de inspirerende discipline

kant verschil kan maken door een goede infrastruc-

die het is. Elk land is er wel mee bezig, ook de gym-

tuur te creëren.”

nastiekfederaties, maar het verenigen blijkt heel lastig. De sport is nog jong. Wij kunnen straks vooroplopen.

“Natuurlijk heb ik wel getwijfeld of dit al het moment

Dat zou mooi zijn met het oog op de toekomst”,

was om te stoppen. Wat een doorslaggevende factor

zegt Balestra, onder meer doelend op de droom dat

is geweest, is de combinatie van input van SportsLink

freerunnen ooit een olympische discipline wordt. z

10


Een zorgverzekering van Zilveren Kruis? Speciaal voor leden van de KNGU! Met onze zorgverzekering kies je voor een verzekering die past bij je persoonlijke situatie. Dat is wel zo handig!

Zo ziet jouw zorgverzekering via de KNGU eruit:

Voordelige

10%

10%

Extra

premie

korting

korting

vergoedingen

voor jouw

op jouw aanvullende

op jouw

Zoals

basisverzekering

verzekering

tandartsverzekering

Gezond en Fitbundel + Extra Aanvullend Sport

Scan mij!

Enthousiast geworden en meer weten? Ga naar zk.nl/kngu


Interview

Bondscoaches Dirk Van Meldert en Jeroen Jacobs

“Nu de olympische tickets binnen zijn, kunnen we niet op onze lauweren rusten” Met de olympische teamkwalificaties op zak, zijn bondscoaches Dirk Van Meldert en Jeroen Jacobs geslaagd voor hun eerste grote test. Nu ze ruim anderhalf jaar aan het roer staan, willen ze meer. Volgend jaar, bij de Olympische Spelen in Parijs, moet dat tot uiting komen. Twee gesprekken over kansen, doelen, de toekomst en de belangrijkste algemene deler: de turnmicroben. DOOR: LISA DEEN

D

e een, Dirk Van Meldert (58), flikte iets

van betekenis te spelen als het gaat om bijvoorbeeld

dat onmogelijk werd geacht. Onder zijn

het winnen van medailles”, zegt hij. “Nederland is

leiding plaatsten de Nederlandse mannen

de afgelopen olympiades goed doorgekomen. Er

zich als team voor Parijs 2024. Voor de

was een aantal individuele turners die uitzonderlijke

tweede keer in de geschiedenis staat er een volledig

kwaliteiten hadden. Maar die zijn gestopt. Met een

team op de Spelen. De passie voor de sport en de

relatief nieuwe ploeg moesten we opnieuw begin-

drive om iets moois te presteren, hebben volgens

nen. Het was een heel moeilijk proces waarin we

Van Meldert tot die prestatie geleid. Al beseft de

heel diep zijn gegaan. Vanuit een minder gunstige

bondscoach dat hij soms ook even afstand moet

positie hebben we het tóch gehaald als team. Dat is

nemen van de sport die hem zo lief is.

nice, hè.” Hij verschuift zich op zijn stoel en lacht. “We zijn

De Belgische coach, die zichzelf inmiddels liever

overeind gebleven, hebben het veel beter gedaan

een turn-Nederlander noemt, gaat er even voor

dan werd voorspeld. Ik kan zeggen dat ik, zonder

zitten. “Anderhalf jaar geleden was het algemene

arrogant te willen klinken, daarin een essentiële rol

vooruitzicht dat het heel moeilijk zou worden voor

heb kunnen en mogen spelen.”

het Nederlandse herenturnen om nog een grote rol

12


FOTO: KNGU

“Met een relatief nieuwe ploeg moesten we opnieuw beginnen. Het was een heel moeilijk proces waarin we heel diep zijn gegaan”

Drive “Waarmee ik het verschil heb gemaakt?”, vraagt Van Meldert lachend. “Vooral met het feit dat ik een ongelooflijke doordrammer ben en nooit opgeef.” Dat is één ding, zegt hij. “Maar het heeft ook te maken met de andere coaches. Natuurlijk staat de

DIRK VAN MELDERT (BONDSCOACH MANNEN)

atleet altijd centraal, maar alles begint bij de coach. Dát is de motor op het sporttechnische vlak. Als die ontbreekt, dan komt er in een sport met beperkte

eens ter discussie. Maar we moeten ook reëel zijn:

(financiële) middelen – zoals turnen - helemaal niets

als een coach niet van ’s morgens vroeg tot ’s avonds

van de grond. In onze sport is het de rauwe realiteit

laat bezig is voor de sport, dan gebeurt er niets. Dat

en ook hetgeen wat topsport zo belastend kan

wordt soms weleens vergeten. Een goede coach is

maken: een gebrek aan middelen en een tekort aan

simpelweg goud waard.”

mensen.” “Het is jammer dat coaches mede door de turncrisis

Een echte diehard

zo kritisch worden benaderd. Natuurlijk zijn som-

Nee, Van Meldert verwacht geen gouden medailles

mige coaches te ver gegaan, dat heb ik zelf ook van

voor zijn eigen werk. Voor hem draait alles om de

dichtbij gezien. Atleten zijn simpelweg geen objecten

sport en de sporters. “Ik ben een echte diehard. Het

en als coach ben je niet degene die alles controleert

klinkt misschien onnozel, maar ik ben non-stop met

of altijd gelijk heeft. Dat staat wat mij betreft niet

turnen bezig. Ik kan moeilijk afstand nemen van mijn 

13


Interview

Dat lukt hem alleen nauwelijks. “Mijn levenskwaliteit

We zijn overeind gebleven, hebben het veel beter gedaan dan werd voorspeld”

is soms een beetje laag in de drukke perioden. Ik ben 58, doe niet aan sport. Mijn persoonlijke zaken zijn weinig op orde. Dat is niet oké”, zegt Van Meldert. “Ik zou om hulp kunnen vragen, maar het is ook gewoon mijn karakter. Deels ligt het ook aan hoe de sport georganiseerd is: er is een onderbezetting,

DIRK VAN MELDERT (BONDSCOACH MANNEN)

altijd schaarste aan middelen. Ondanks alles wil ik excelleren in mijn job. Daarbij vergeet ik soms voor FOTO: KNGU

mezelf te zorgen. Dat klinkt nu pathetisch, maar het is wel de realiteit. Ik doe alles voor de sport en mooie prestaties.”

Terug als coach Toch had hij niet verwacht dat hij weer zó druk in de weer zou zijn met de turnsport. Sterker nog, in 2015 dacht hij zelfs aan stoppen. “Ik was eigenlijk wel klaar met topsport”, zegt Van Meldert, die eerder werkte als bondscoach van de Belgische turnmannen en later de Oostenrijkse vrouwenploeg onder zijn hoede had. “Tot ik door Bram van Bokhoven werd gevraagd om het trainingscentrum van SV PAX Haarlemmermeer te upgraden naar een sterk nationaal centrum met junioren en senioren. Toen Bram en Jeroen (Jacobs, red.) stopten bij de mannen, ben werk en de sport. Zeker als er veel onzekerheden zijn

ik er als het ware ingesmeten. Zo van: pak die Belg

of als je onderbemand bent, zoals het afgelopen jaar.”

maar”, grapt hij. “Natuurlijk ben ik vooral gekozen op

Ondanks een tekort aan coaches en een daarop

basis van mijn competenties en vaardigheden”, vult

aangepast programma, slaagde Van Meldert dit jaar

hij gauw aan.

voor zijn belangrijkste examen. “Als bondscoach ga

Terwijl hij eigenlijk geen bondscoach meer wilde

je, samen met je sporters, op zo’n belangrijk WK met

worden. “Maar de innerlijke drive en die turnmicro-

de billen bloot. Jij bent degene die er staat, jouw

ben kwamen weer naar boven. Ik houd gewoon van

toekomst hangt af van de prestaties. Dat is het lastige

de sport, van de mooiheid van het turnen. Jeroen

aan topsport: je moet presteren op het moment dat

en ik zijn als bondscoaches verschillende personen,

het moet. Je kunt niet ontkennen dat die druk er

maar de algemene deler is dat we bevat zijn door de

altijd is.”

turnmicroben.”

Toch is het indirect ook iets waar hij van geniet. Al

Anderhalf jaar geleden startte Van Meldert met een

gaat het misschien wel ten koste van hemzelf. “Mijn

relatief nieuwe ploeg zijn missie op weg naar Parijs.

drive om iets goeds en moois neer te zetten is heel

“Alleen Casimir (Schmidt, red.) was er nog bij van de

groot. De liefde voor de turnsport is immens. Ik sta

oude garde. Er was een soort beginnersdrive. Ik denk

ermee op en ga ermee naar bed. Soms zou het beter

dat dat ons geholpen heeft. Nu de olympische tickets

zijn om wat meer afstand te nemen.”

binnen zijn, kunnen we niet op onze lauweren

14


FOTO: ANP

“We willen met een goed plan naar de Spelen. Het liefst willen we daar de top acht halen”

Rotterdam. Bovendien hebben we een kleine groep turners. De aanwas is beperkt. De komende jaren worden uitdagend.” Stiekem kijkt hij ook al verder. “Na Parijs heb ik nog geen concrete plannen. Het liefst ga ik nog een olympiade door, als ze ook met mij verder willen”,

DIRK VAN MELDERT (BONDSCOACH MANNEN)

lacht hij. “Soms denk ik na over hoeveel jaren me nog resten op deze aardkloot. Dan dagdroom ik over

rusten. We willen met een goed plan naar de Spelen.

een rustig leventje of pensioen, met een mooi huis

Het liefst willen we daar de top acht halen.”

in Gent. Met een sauna op het dak, zodat ik over

Hij beseft ook dat dat niet makkelijk zal zijn. “We

de Schelde en de Leie heen kan kijken, genietend

moeten de neuzen dezelfde kant op krijgen. Er

van de ondergaande roodgele zon. Misschien is dat

zijn nog veel blinde vlekken in de organisatie. Zo

de toekomst, wie weet. Maar ik weet ook dat de

ontbreekt er bijvoorbeeld nog altijd een coach in

turnmicrobe zal blijven woekeren.” 

15


FOTO: ANP

Interview

Eigenlijk hebben we nog niets”

we het laten zien. Je bent zo goed als je laatste

JEROEN JACOBS (BONDSCOACH VROUWEN)

De doelen voor Parijs heeft Jacobs al uitgestippeld.

wedstrijd, dus we moeten vooruit.” “Er liggen kansen om met het team een mooie

D

prestatie te leveren. Daar zetten we op in. Of dat plek

turncrisis leek zijn rol in eerste instantie vooral een

kunnen halen en mogelijk zelfs medailles kunnen

kwestie van puinruimen, maar inmiddels draait het

pakken. Het samenstellen van de uiteindelijke ploeg

voor Jacobs vooral om de toekomst.

wordt wat dat betreft nog een hele klus.”

Het woord toekomst komt dan ook ontelbaar vaak

Sneltreinvaart

naar voren in het gesprek met Jacobs. Als het over

Aan die klus is Jacobs inmiddels wel gewend geraakt,

de turnsport in haar algemeenheid gaat, maar zeker

al is het allemaal in een sneltreinvaart gegaan. “Toen

ook als het draait om prestaties. “Dat we ons als

ik startte, moest alles heel snel met het oog op het EK

ploeg hebben geplaatst voor de Spelen is mooi, maar

in München (augustus 2022, red.). Ik merkte destijds

inmiddels kijken we alweer verder. Eigenlijk hebben

dat heel turnend Nederland, maar vooral de turnsters

we nog niets. Het gaat om de Spelen. Dáár moeten

en coaches van het kernteam, ernaar snakte om weer

e ander, Jeroen Jacobs (51), waagde in juni

acht, vijf of drie wordt: dat zien we dan wel.”

2022 de sprong in het diepe. Hij verruilde

Toch gaat het niet alleen om de teamprestatie. “In

zijn baan als mannencoach voor die

je ploeg heb je altijd ‘high scorers’ nodig die kunnen

van bondscoach bij de vrouwen. Na de

pieken op bepaalde toestellen. Turnsters die finales

16


vooruit te kijken. Tijdens de turncrisis is het lang over

in de rol die ik heb, sta je eigenlijk altijd wel aan. Er is

de misstanden uit het verleden gegaan. Ik heb direct

zoveel te doen, ik moet alle belangen dienen. Als me

gezegd dat ik vooruit wilde, dat ik een toekomst

iets gevraagd wordt, dan slaap ik er bovendien het

wilde bouwen met de ploeg die er op dat moment

liefst een nachtje over. Ik kan vaak niet op basis van

was. De ballast van het verleden heb ik geprobeerd

één gesprek een keuze maken, wil altijd twee kanten

los te laten, maar ik heb er wel voor gezorgd dat

van het verhaal horen.”

anderen binnen de KNGU dat oppakten en oplosten.” In eerste instantie voerde Jacobs vooral veel gesprekken om iedereen door eenzelfde bril te laten

Als me iets gevraagd wordt, dan slaap ik er het liefst een nachtje over”

kijken. “Natuurlijk werd er in het begin veel afgetast. Betrokkenen wilden weten en zien hoe ik dingen zou aanpakken. Gelukkig kreeg ik vrij snel de indruk dat iedereen er positief instond. Vanaf dat moment kon ik verder.”

JEROEN JACOBS (BONDSCOACH VROUWEN)

Helikoptervisie Zichzelf omschrijven als bondscoach vindt hij lastig, maar een paar kernwoorden durft hij wel te geven.

Algemene deler

“Ik bekijk het van bovenaf, zo onafhankelijk mogelijk.

Het is een grote verandering ten opzichte van zijn

Daarnaast ben ik betrokken en enthousiast. Ik let op

vorige leven als persoonlijk coach van onder meer

techniek, periodisering en vooral de mogelijkheden

olympiërs Bart Deurloo en Frank Rijken. “De stap van

die een sporter heeft.”

de mannen naar de vrouwen was niet extreem groot,

Dat laatste komt overeen met wat hij als mannen-

maar de structuur is wel heel anders”, legt Jacobs uit.

coach altijd al deed. “Ik ben niet ineens een heel

“Bij de heren is er een aantal nationale centra en zijn

ander soort coach geworden. Maar bondscoach zijn

alle coaches in dienst van de KNGU. Dan eet je van het-

is wel een heel ander vak”, legt hij uit. “Als je met een

zelfde brood. Dat maakt het samenwerken makkelijk,

sporter bezig bent, dan praat je bij wijze van spreken

omdat je vanzelfsprekend hetzelfde belang dient.”

dag en nacht met elkaar. Je ontwikkelt een pro-

Het gaat er nu om dat er bij de dames eenzelfde

gramma, zorgt dat de periodisering tot in de puntjes

structuur komt. “Dat is waar we nu aan toe zijn.

in orde is. Je begeleidt de sporter bij wedstrijden.

We moeten niet afhankelijk zijn van één coach of

Nu heb ik er juist voor gekozen om daarboven te

één sporter, maar op meerdere plekken in het land

hangen: om de coaches en sporters te begeleiden in

hetzelfde programma aan kunnen bieden. Uitein-

hoe ik het zou doen én hoe ik het in het verleden heb

delijk gaat het om de continuïteit van de prestaties.

gedaan. Keuzes daarin zijn uiteindelijk altijd aan hen.”

We hebben nu acht vrouwen in de running, maar de

De persoonlijke begeleiding van sporters mist hij

aanwas is mager. We moeten echt hard aan de slag

soms wel. “Spijt van mijn keuze om bondscoach te

met elkaar.”

worden heb ik niet. Maar ik vind het coachen en

Over die aanwas maakt Jacobs zich geregeld zorgen.

trainen minstens net zo leuk. Gelukkig kan ik dat

“Als ik naar wedstrijdjes van de junioren kijk, dan

oppakken als ik ergens met sporters aan het werk

hebben we een mooie uitdaging. We moeten met

ben. Maar veel tijd is er helaas niet voor.”

zijn allen kijken wat er nodig is om de junioren aan

Hoe dan ook, met turnen is Jacobs elke dag wel

te laten sluiten bij de senioren, zodat we de volgende

bezig. “Al kan ik het ook wel loslaten”, zegt hij. “Maar

cyclus weer een mooi team hebben.” z

17


COLUMN SOPHIE STEEVENSZ

Samen staan we sterker en raken we nooit uitgeleerd” 18


Leren, brainstormen en plezier als grootste motivator Tegen mijn turn(st)ers zeg ik altijd: ‘In de turnsport

elk kind anders is: de een houdt ontzettend van hard

ben je nooit uitgeleerd.’ Zodra je iets goed onder de

werken en doelen behalen en geniet daarvan, terwijl

knie hebt, staat de volgende uitdaging alweer voor

een ander juist weer losser bezig wil zijn met zijn of

de deur. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de ­

haar sport. Uiteindelijk blijkt plezier wel de grootste

turn(st)ers, maar ook voor de train(st)ers. Want ook

motivator om te (blijven) presteren.

wij raken eigenlijk nooit uitgeleerd. Je leert van andere coaches, tijdens bijscholingen en vaak genoeg

Na een lange dag ga je dan naar huis met veel nieuwe

ook van je eigen sporters.

kennis, maar is het in de praktijk brengen daarvan soms wel lastig. Waar we wel vaak praktijkkennis

Onlangs vond DG The Coach plaats in Topsportcen-

opdoen, is tijdens gezamenlijke trainingen met

trum Rotterdam. Het was een weekend vol bijscho-

andere clubs. Tegenwoordig zijn er wel nog regio­

lingen voor trainer-coaches, juryleden, clubbestuur-

trainingen, maar alleen voor de allerhoogste niveaus.

ders en docenten. Er is uit tal van onderwerpen te

Zou het niet mooi zijn, als clubs samen trainen en

kiezen; van technisch turnen tot sportoverstijgende

kennis uitwisselen, dat de trainer-coaches daarvoor

onderwerpen. Het blijft waardevol om met elkaar

ook licentiepunten zouden kunnen ontvangen?

te praten en te brainstormen over alles wat met de gymsport te maken heeft. Een fysieke bijeenkomst

Het eilandjeseffect dat nu soms ontstaat, waarbij

inspireert daarbij toch veel meer dan de online

clubs vooral hun eigen koers varen of blijven hangen

sessies waar we de afgelopen jaren aan gewend zijn

in eigen methodes, zal daardoor kunnen afnemen.

geraakt door de coronacrisis.

Buiten dat sommige clubs wel al veel samen trainen, zullen anderen die misschien minder intrinsiek

In de ochtend volgden we een bijscholing over

gemotiveerd zijn, dan ook door licentiepunten

‘vloerchoreografie turnen dames’ van Brandon Bos

worden gestimuleerd. Zij kunnen dan ervaren hoe

en bespraken we uitgebreid de nieuwe artistieke

fijn het is om met elkaar te sparren over verschil-

aftrekken. Vol goede inzichten gingen we de lunch

lende technieken, maar ook over groepsindelingen,

in. Tijdens het middagprogramma mochten we het

seizoenplanningen of andere onderwerpen. De stap

klaslokaal in voor ‘sportplezier en presteren’ door

naar een andere samenwerking is in de toekomst

sportpsycholoog Susie Cats. Heel interessant, want

dan kleiner. Zo verbreden we allemaal onze kennis

de zoektocht naar de juiste balans tussen plezier en

en verhogen we ook het algehele niveau van de

prestatie blijft binnen onze club voortduren. Maar we

regio’s. Samen staan we sterker en raken we nooit

kwamen er wel al snel achter dat het eigenlijk voor

uitgeleerd. z

SOPHIE STEEVENSZ IS EIGENAAR VAN CITY GYMNASTICS IN AMSTERDAM

19


nijntje Beweegdiploma

nijntje in Dordrecht

“De sportiefste jeugd van Nederland krijgen, daar gaan we voor” Jonge kinderen in Dordrecht krijgen meer nog dan voorheen de kans om op te groeien met nijntje. Dankzij beleid van de gemeente kan het nijntje Beweegdiploma niet alleen bij drie gymclubs worden behaald, maar wordt Bewegen met nijntje ook via de kinderopvang – al tien kinderdagverblijven nu, mogelijk zelfs dertig in de toekomst – aangeboden. Tijdens de Nationale Sportweek organiseerde Dordrecht op drie locaties een nijntje pleintje. De aanpak, bedoeld om kinderen eerder én meer aan het sporten te krijgen, kan als voorbeeld voor heel Nederland gelden. DOOR: EDWARD SWIER

20


is een bescheiden jaarbudget van 5000 euro vanuit het Sportakkoord, maar het feit dat een en ander in het beleid verankerd is, geeft wel de garantie dat er vaart wordt gezet achter de coöperatie. En dat het Dordrecht menens is. Schot: “Wat ik vooral bemoedigend en inspirerend vind, is dat – ondanks zaken als vakanties en dergelijke – op alle bijeenkomsten die we tot op heden hebben gehouden, van elke deelnemende club bijvoorbeeld altijd wel iemand van de partij was. Dat betekent dat iedereen dit zeer serieus neemt.”

Peuter- en kleuter4daagse De gemeente Dordrecht streeft naar breed beweeg­ aanbod voor kinderen van nul tot zes jaar. Naast het nijntje-programma wordt onder meer ingezet

I

op een peuter- en kleuter4daagse. Die zijn opgezet

ambities voor de komende jaren uit. Het doel is om

doen de clubs, dat doen ook de kinderdagverblijven.

tachtig procent van de Dordtenaren één keer per

Het grote voordeel is vooral dat het programma heel

week of vaker aan het sporten te krijgen. Kinderen

laagdrempelig is en dat de kinderdagverblijven het

krijgen daarbij speciale aandacht. Immers: jong

nijntje-programma zonder al te veel moeite op de

geleerd is oud gedaan. Het doel is om in 2030 bij de

een of andere manier mee kunnen nemen in hun

top tien van sportiefste gemeenten van Nederland

dagritme.”

te behoren en de sportiefste jeugd van Nederland te

Het ideaalplaatje is wat Schot betreft dat een

hebben.

Dordrechts kind op een kinderdagverblijf kennis-

Simone Schot, buurtsportcoach in Dordrecht, is

maakt met Bewegen met nijntje, en nog tijdens die

zeer te spreken over de samenwerking die op gang

voorschoolse periode al lid wordt van een sportclub

is gekomen tussen de gymclubs, de kinderopvang,

om daar bijvoorbeeld het Beweegdiploma te halen.

de gemeente en de KNGU rond het nijntje-pro-

Astrid van Spanje, coördinator nijntje bij turnvereni-

gramma. Dat smaakt naar meer. Zo is de gemeente

ging DVO, hoopt dat kinderen daarna de gymsport zo

een samenwerking met de ijssportverenigingen

leuk zijn gaan vinden dat ze lid blijven van de club.

aangegaan om een programma van nijntje op het ijs

Bij DVO bieden ze het nijntje-programma inmiddels

te creëren. “En misschien volgen in de toekomst ook

zo’n vijf jaar aan. De ene keer is er een grote groep

wel voetbal, korfbal en atletiek.”

kinderen, dan weer zijn het er een paar minder.

n de sportvisie 2030 ‘Niemand buitenspel in

door de wandelbond en kunnen dus net als het

Dordrecht’ sprak het college van burgemeester

nijntje-aanbod direct uitgerold worden. Schot: “Al

en wethouders van Dordrecht eind vorig jaar de

is het belangrijk dat je er maatwerk van maakt. Dat

“Het fluctueert altijd een beetje”, zegt Van Spanje.

Menens

,,We hebben peutergym en daarna nijntje 1 en 2.

De samenwerking op gymnastiekgebied is overigens

We merken wel dat er rond hun vierde jaar een

nog vers, afgelopen zomer werden de eerste contac-

aantal kinderen weer afhaakt omdat de ouders het

ten tussen de clubs en de kinderopvang gelegd. Er

uiteraard ook belangrijk vinden dat de kinderen op 

21


nijntje Beweegdiploma

zwemmen gaan, en dat ze daarom stoppen. Een

de sportieve toekomst van iedere inwoner – jong en

groot deel daarvan komt vanaf zijn zesde helaas niet

oud – het belangrijkste is.

meer terug. Idealiter blijven de kinderen vanaf hun

Van Spanje: “Ik denk dat het vooral belangrijk is dat

tweede gewoon lid, blijven ze bij ons bewegen.”

de ouders meer bekend worden met het belang van bewegen voor jonge kinderen. Als ze al bij de

Geen concurrentiestrijd meer

kinderdagverblijven beginnen met het bewegen,

Dat naast DVO ook twee andere gymclubs in

is er een goede kans dat ze daarna lid worden van

Dordrecht – OKK en Sparta – het nijntje Beweegdi-

een club. Dat kan de onze zijn, maar ook een van

ploma aanbieden en sinds afgelopen zomer dus ook

de andere twee. Die doen net zo goed mee.” Schot

tien kinderdagverblijven met nijntje aan de slag zijn

beaamt dat belang: “Het gaat erom dat de kinderen

gegaan, maakt Van Spanje niet zenuwachtig. De tijd

breed-motorisch leren bewegen. En dat ze daar zo

dat clubs elkaar beconcurreerden en ook niet zaten

vaardig mogelijk in worden.”

te wachten op inmenging van ‘concurrenten’ als kin-

De buurtsportcoach, voor 32 uur per week in dienst

derdagverblijven, is voorbij. Vanwege de komst van

bij de gemeente en al die tijd bezig met de leeftijds-

een gezamenlijke turnhal was er al iets meer contact.

groep van nul tot zes jaar (‘maar niet louter nijntje’),

En het is zaak dat een oud samenwerkingsverband

vertelt over de bijeenkomsten waar kinderdagver-

tussen de gymclubs weer wordt afgestoft. Er heerst

blijven en clubs bij aansluiten. “Aanvankelijk was dat

in Dordrecht nu namelijk een algemeen gevoel dat

natuurlijk toch vooral een brainstormfase, het is ook

ADVERTENTIE

22


om er, en misschien volgend jaar al, nog twintig bij te krijgen.” Ondertussen wordt nagedacht om alle kinderen van twee jaar en ouder in de gemeente kennis te laten maken met nijntje en op de een op andere manier een tasje met beweegmateriaal voor thuis aan te bieden. Schot: “Zoals een springtouw, of wat balletjes. Of pittenzakjes. En dan een folder met informatie over de verenigingen. We hebben ook gedacht om een klein evenementje te organiseren, misschien volgend jaar. Je moet de ouders van die kinderen vooral op de een of andere manier zien te bereiken.”

nijntje pleintje Als onderdeel van het nieuwe beleid organiseerden de clubs – juist om die ouders en hun kinderen te allemaal nog behoorlijk nieuw. We zijn nog aan het

bereiken – onder meer drie nijntje pleintjes. “Er was

kijken hoe we een en ander een logisch vervolg op

er eentje bij DVO, een bij Sparta en een bij OKK. Op

elkaar kunnen laten zijn. Zodat we samen werken

alle drie de plekken was het echt superdruk.” Schot

naar de sportiefste jeugd van Nederland.”

en Van Spanje noemen de dag beiden, en niet alleen vanwege het weer, “een groot succes”. DVO hield er

Brengen en halen

ook een aantal nieuwe, jonge leden aan over. Van

Zo denkt DVO erover na om kinderen bij de

Spanje: “Er was behoorlijk wat respons. We kregen

kinderdagverblijven op te halen en op bepaalde

echter ook regelmatig te horen dat kinderen al een

middagen het nijntje Beweegprogramma in de

andere sport deden en eigenlijk geen idee hadden

gymzaal af te laten werken. Dat ‘halen en brengen’

hoe ze er twee konden combineren. Vanuit mijn

zou zelfs – bedacht Van Spanje onlangs – gedaan

gymhart zou ik zeggen: kom sowieso gymmen. Daar

kunnen worden door een groep ouderen die graag

leer je op meer fronten bewegen dan bij bijvoorbeeld

wandelen en het allicht leuk zouden vinden om de

voetbal, dat is goed voor je motorische ontwikkeling.

kinderen te vergezellen. “Er zijn altijd al kinderen

Maar ik snap ook wel dat vandaag de dag mensen

die graag met ons programma meedoen, maar op

keuzes moeten maken, en ouders vaak ook al een

het kinderdagverblijf zitten op de tijdstippen dat we

druk programma hebben.” Schot is als buurtsport-

nijntje hebben. Daar hadden we tot op heden nog

coach überhaupt al blij als ze het signaal krijgt dat

geen oplossing voor bedacht. Maar nu denken we

kinderen sportief bewegen. “Want die plek in de top

tenminste over zulke zaken na.”

tien van sportiefste gemeenten én de sportiefste

Er gebeurt in korte tijd veel in Dordrecht. Het beleid

jeugd van Nederland, daar gaan we voor.” ❚

is nog vers, maar de ontwikkelingen gaan snel. Bij de consultatiebureaus in Dordrecht ligt sinds kort een folder voor ouders over het belang van bewegen

Meer informatie over het nijntje Beweegdiploma

voor kinderen. En in eerste instantie hebben tien kinderdagverblijven een licentie voor de nijntje-lessen, maar daar houdt het niet mee op. Schot: “Het doel is

23


Vraag het de bondsraadsleden (1)

Vraag het de bondsraadsleden (1)

“ Je kunt je ervaring en expertise inbrengen om de gymsport te laten groeien” In deze rubriek reageren drie bondsraadsleden op drie vragen. Wat houdt ze nu echt bezig, waar hebben ze een uitgesproken mening over? En waaruit bestaat hun werk? Word je enthousiast en zie jij jezelf wel als bondsraadslid? Stel je dan verkiesbaar! DOOR: EDWARD SWIER

Vraag: Wat was jouw drijfveer om bondsraadslid te worden? Bianca Mulder (47) is sinds jaar en dag trainer

In de bondsraad kun je invloed uitoefenen

in de sport die zij van jongs af beoefende. Bij

door de toezichthoudende rol, je checkt of de

VG Dynamiek in Vlaardingen is ze adviseur

zaken op een goede manier zijn gedaan, of de

van het bestuur. Binnen de bondsraad heeft

processen zijn gevolgd. En of er met verstand

Mulder extra focus op trainers-coaches.

van zaken is opgetreden. Bovendien is er ook

“Als jong meisje ben ik gaan turnen en ik

die adviserende rol, waarbij je het gesprek

heb de sport nooit meer losgelaten. Vanuit

aan kunt gaan met zowel bondsbestuur als

mijn passie draag ik er graag aan bij om de

bondsbureau.”

gymsport naar een hoger niveau te tillen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een goed

Peter Kappe (65) is penningmeester van

en veilig gymsportklimaat, voor iedereen.

de Stichting Turn Inn en jurylid namens

Bij de bond, bij de club. Als je gepassioneerd

GymXL Amersfoort. Kappe trad bij de laatste

met iets bezig bent, dan wil je ook dat het

verkiezing toe tot de bondsraad. Zijn aan-

allemaal goed gaat. Als je in de praktijk dingen

dachtsgebied: financiën. “Ik ben al sinds mijn

ziet die minder goed lopen of waarvan je

jeugd betrokken bij de gymsport. Op mijn

denkt dat het nog beter kan, moet je in actie

zeventiende woonde ik de jaarvergadering

komen. Natuurlijk kun je toekijken, maar dat

van mijn vereniging bij en had ik vragen en

is gewoon niet mijn stijl. Toen op een gegeven

suggesties over de wijze waarop de ledenad-

moment de vacature voor bondsraadslid

ministratie werd gevoerd. De reactie van het

voorbijkwam, heb ik besloten te reageren.

bestuur was plat gezegd: als je het zo goed

24


PETER KAPPE

BIANCA MULDER

ARTHUR HAASBROEK

Het is goed om specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, financiën of in mijn geval coaching, bij elkaar te hebben” ARTHUR HAASBROEK (VOORZITTER GYMSPORT LEIDEN)

weet, meld je dan aan als bestuurslid. Dat heb

dilemma’s bij het stellen van ambities en

ik gedaan. Mijn motto vanaf dat moment is

het daarop sturen ken ik vanuit mijn rol als

dat participatie beter is dan vanaf de zijlijn

voorzitter van een grote sportclub. Nadat ik al

iets te roepen. In al die jaren heb ik, naar

eens door iemand anders bij een bijeenkomst

mijn eigen mening, veel kunnen betekenen

was aangespoord om me kandidaat te stellen,

voor de lokale gymclub, onder meer bij de

heb ik me meer verdiept in de nieuwe opzet

oprichting van een groot gymsportcentrum en

van de bondsraad en zag ik wel een rol voor

als initiatiefnemer van freerunnen binnen de

mijzelf weggelegd. Dat de regionale vertegen-

club. Door die ervaringen ben ik gaan inzien

woordiging min of meer werd afgeschaft en er

dat er veel kansen liggen om de gymsport te

gezocht werd naar mensen met expertise op

innoveren en te laten groeien. Ik zie ook dat

bepaalde gebieden, was wat mij betreft een

veel clubs het moeilijk hebben, vooral bij het

belangrijke aanpassing. Daarmee heb je plots

in stand houden van een goed bestuur. Mijn

veel meer kwaliteit en kennis binnenshuis. Het

drijfveer is daarom mijn ervaring en expertise

is goed om specialisten, bijvoorbeeld op het

via de bondsraad in te brengen.”

gebied van communicatie, financiën of in mijn geval coaching, bij elkaar te hebben.” z

Arthur Haasbroek (59) is voorzitter van Gymsport Leiden. Zijn aandachtsgebied binnen de bondsraad: trainers-coaches. Haasbroek trad aan bij de oprichting van de bondsraad-­ nieuwe-stijl in 2019. “In mijn rol als bondsraadslid wil ik graag mijn ervaring inzetten.

Meer informatie over de bondsraadsverkiezingen

Als voormalig trainer-coach in verschillende sporten en meerdere disciplines binnen de KNGU heb ik feeling met de werkvloer. De

25


Infographic

meld je aan als kandidaat

december 2023

voorselectie

januari 2024

gesprek met de kiescommissie februari 2024 kieslijst bekend

februari/maart 2024

bondsraadsverkiezing

maart 2024

nieuwe bondsraadsleden geïnstalleerd

april/mei 2024

26


  Volg de verhalen op TeamNL Turnen


Interview

“De gymsport aantrekkelijk maken en de kinderen plezier bieden, begint bij onszelf” Docenten gezocht voor fundamentfase van niveau 3-opleiding voor trainers-coaches Een goede trainer heeft niet alleen verstand van de techniek, maar weet juist ook hoe je moet omgaan met een groep kinderen en hoe je een leuke, leerzame training verzorgt. De vernieuwde opleiding ‘Trainercoach niveau 3’ begint daarom met de zogeheten fundamentfase. Hierin leren de cursisten – de trainers-coaches van de toekomst – de basisbeginselen van onder meer pedagogiek en didactiek. Pas na deze fase stromen de cursisten door naar de disciplinefase en gaan ze zich specialiseren in hun eigen gymdiscipline en doelgroep.

DOOR: LUC KEERSMAEKERS

28


L

onneke Tempels (24) staat in het dagelijks leven voor de klas op een basisschool en doceert sinds augustus van dit jaar cursisten in de fundamentfase. “Voorheen stond ik zowel overdag

als ’s avonds voor een groep kinderen. Daarin was de balans een beetje zoek, ik wilde voor de afwisseling ook met een andere doelgroep werken. Toen ben ik rond gaan kijken, want ik vind lesgeven heel leuk en wil bezig zijn met de gymsport. Zo ben ik terechtgekomen bij het lesgeven aan cursisten in de niveau 3-opleiding voor trainers-coaches.”

Bekwame trainers-coaches En daar is de KNGU maar wat blij mee. Voor het sportplezier van kinderen zijn bekwame, opgeleide trainers-coaches namelijk essentieel. Daarmee doelt de KNGU in eerste instantie nog niet zozeer op trainers-coaches die in technisch opzicht alle kneepjes van het vak kennen, maar vooral op trainers-coaches die weten hoe ze een veilige, creatieve training moeten organiseren, hoe ze met kinderen van allerlei leeftijden moeten omgaan, hoe ze hen op een goede manier aanleren om beter te worden, hoe ze kunnen bijdragen aan een breed motorische ontwikkeling en hoe ze rekening houden met belasting en blessurepreventie. Voor kinderen is het cruciaal dat trainers-­coaches dit soort pedagogische, didactische en motorische zaken onder de knie hebben. “En daarom is de fundamentfase voor cursisten zo belangrijk”, aldus Tempels. “Er stromen zowel jonge mensen in die net klaar zijn met de middelbare school, als ouders van wie het kind bij de gymclub zit. Voor veel van hen is het nieuw om voor een groep kinderen een training te verzorgen. Daar hebben ze hulp bij nodig en die krijgen ze in de fundamentfase.”

Contact met cursisten Het belang van deze fase – en daarmee dus ook van docenten zoals Tempels die de lessen verzorgen – is helder. En wat vindt ze nou zelf het leukste aan haar vak? “Dat is toch het contact met de cursisten. Ik kan hen wel heel veel input geven, maar door met elkaar 

29

Voor veel mensen is het nieuw om voor een groep kinderen een training te verzorgen. Daar hebben ze hulp bij nodig en die krijgen ze in de fundamentfase” LONNEKE TEMPELS (DOCENT)


Opleiding

Laagdrempelig Dat welkome gevoel ervaarde Tempels ook al toen zij zich aanmeldde voor de functie van fundamentdocent. “Het was eigenlijk heel laagdrempelig. Ik ben destijds naar het hoofdkantoor in Beekbergen geweest voor een speeddate-sessie met een groepje mede-cursisten en had daar een heel leuk, open gesprek over welke kansen ik als cursusdocent zag en hoe ik de sport wilde verbeteren. Het voelde helemaal niet als een sollicitatiegesprek.” Na dit zogenoemde intakegesprek volgt nog een E-learning, een praktijkdeel waarin je meeloopt met een fundamentdocent en een reflectieverslag. Tempels: “Het is dus niet zo dat je ineens in het diepe wordt gegooid en je je maar moet zien te redden, zeker niet. Het volgen van de opleiding tot fundamentdocent is wel degelijk een investering, maar je haalt er zoveel uit. Voor nu en voor de rest van je leven. We willen de gymsport allemaal zo aantrekkelijk mogelijk maken om de kinderen plezier te bieden in bewegen, maar dat begint bij onszelf.” ❚

in gesprek te gaan en samen na te denken over hoe

DOCENTEN FUNDAMENTFASE GEZOCHT!

ze mijn input in de praktijk kunnen brengen, leer ik

BEN JE DESKUNDIG EN ERVAREN IN DE SPORTGENERIEKE

zelf ook weer. Het is een wisselwerking. Dan zit ik

ONDERWERPEN PEDAGOGIEK, DIDACTIEK EN VEELZIJDIG

terug in de auto, passeren in mijn hoofd nog een paar

BEWEGEN (BIJVOORBEELD DOOR EEN ALO-, PABO-,

gesprekken met cursisten de revue en denk ik: daar

CIOS- OF S&B-OPLEIDING)? DRAAG JIJ ONZE VISIE

had ik eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Dat

OP DE GYMSPORT EEN WARM HART TOE? EN BEN JE

vind ik leuk.”

GOED IN HET VERZORGEN VAN OPLEIDINGSDAGEN EN

Tempels hoeft de invulling van haar bijeenkomsten

HET CREËREN VAN EEN POSITIEVE LEEROMGEVING?

niet allemaal helemaal zelf te bedenken. De KNGU

DAN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR JOU! IN 2024 ZIJN ER

zorgt ervoor dat zij en haar collega-fundamentdo-

22 FUNDAMENT-OPLEIDINGSPLAATSEN DOOR HEEL

centen kunnen werken volgens een uitgestippeld

NEDERLAND. DIT WORDEN ER DOOR INCOMPANYEN SPORTAKKOORDAANVRAGEN VANUIT CLUBS EN

plan. “Ja, dat cursusprogramma hebben de ontwik-

GEMEENTEN NOG MEER.

kelaars heel mooi in elkaar gezet. Alle onderdelen

UITERAARD KRIJG JE ALS FUNDAMENTDOCENT EEN

zitten erin en zijn zelfs zo in het programma verwerkt

DOCENTENVERGOEDING EN EEN DG ACADEMY VEST.

dat we didactiek bijvoorbeeld met blessurepreventie

OOK MAG JE GRATIS DEELNEMEN AAN DOCENTEN-

combineren en pedagogiek met motoriek. Als jij dat

EN INTERVISIESCHOLINGEN EN ONTVANG JE DE

plan als docent gewoon uitvoert, heb je eigenlijk al

DOCENTENNIEUWSBRIEF. VOOR MEER INFORMATIE KUN

heel mooie cursusdagen staan waar alles in zit. Je

JE EEN MAIL STUREN NAAR OPLEIDINGEN@KNGU.NL.

hoeft het wiel absoluut niet zelf uit te vinden.”

30Verzekeringen

Nieuwe verzekeringspartner KNGU: Everion Sport

Groter aanbod, persoonlijk contact Per januari 2024 heeft de KNGU een nieuwe verzekeringspartner: Everion Sport. Er komt een groter aanbod van aanvullende verzekeringen en een simpele, overzichtelijke website waarop je alles over je verzekeringen kunt vinden en regelen. Wat ook nieuw is: trainers die als zzp’er actief zijn, kunnen zich vanaf volgend jaar verzekeren. De oprichter en eigenaar van Everion is Marcel van Rooijen, wiens ogen haast beginnen te twinkelen als het gaat over verzekeringen. “Het ontzorgen van mensen, dat is mijn drijfveer.” DOOR: LUC KEERSMAEKERS

Al sinds 2004 zit Marcel van Rooijen in de verzeke-

konden verzekeren. Het risico is lastig in te schatten

ringswereld. Enkele jaren geleden, in 2017, besloot hij

en dus niet aantrekkelijk voor verzekeraars. Voor ik

voor zichzelf te beginnen en zich te richten op een

het wist deed ik met heel veel verschillende sporten

paar nichemarkten. Eerst op de voedingsbranche –

zaken.”

denk aan verzekeringen voor bakkerijen, slagerijen, groentewinkels, kaaswinkels en viswinkels – en later

Collectief voordeel

ook op de sport.

Waar anderen de sportmarkt links lieten liggen,

“Ik raakte in gesprek met een personal trainer, over

specialiseerde Van Rooijen zich erin. Het label

hoe zij alles rondom verzekeringen had geregeld. Dat

Everion Sport was geboren. Inmiddels verleent Van

bleek niet zo goed te zijn. Ik ben rond gaan bellen in

Rooijen zijn diensten aan tientallen sportbonden en

verzekeringsland, op zoek naar een goede polis, maar

vanaf januari 2024 dus ook aan de KNGU. Hij is met

die was nergens te vinden. Vanaf toen is het balletje

Everion als tussenpersoon geen verzekeraar zoals

echt gaan rollen. Het bleek dat heel veel sportge-

OHRA of Univé, maar een partij die in het hele web

relateerde bedrijven of sportbonden zich moeilijk

van verzekeraars uitzoekt welke verzekeringen voor

32


Iets simpel maken wat voor anderen heel complex is, dat vind ik leuk” MARCEL VAN ROOIJEN (EVERION SPORT) Clubs én trainers kunnen de verzekeringen zelf aanvragen en beheren via de website en hier later ook hun eventuele schade melden. Ze hoeven niet zelf aan de lijn te hangen met de klantenservice van grote verzekeraars. Bij Everion Sport draait het om sportclubs qua prijs en dekking het meest gunstig

snel, persoonlijk contact. En is er op de website toch

zijn. Vervolgens koopt Everion Sport voor al die

iets niet duidelijk? Dan kun je Van Rooijen gewoon

sportgerelateerde bedrijven en bonden gezamenlijk

bellen op zijn 06-nummer, dat er ook op vermeld

verzekeringen in, waardoor alle sporten profiteren

staat. “Clubbestuurders zijn bijna altijd vrijwilligers.

van het collectieve voordeel. Oók de KNGU.

Veel van hen zijn niet zo thuis in de wereld van ver-

Alles over je verzekeringen is volgend jaar op één

zekeringen en hebben het druk met allerlei andere

online plek te vinden. “We hebben een eenvoudige

taken bij de club. Als zij vragen hebben, kunnen ze

website gemaakt waarop je kunt zien welke verzeke-

mij bellen. Dan loods ik ze even door de website

ringen de KNGU al voor je heeft afgesloten – dat zijn

heen of adviseer ik wat ze moeten regelen.”

de aansprakelijkheidsverzekering en de ongevallenverzekering – én de verzekeringen die je als club nog

Ontzorgen

extra zou kunnen afsluiten. Dat aanbod wordt groter

‘Ontzorgen’, zo noemt hij het. Waar de meeste clubs

dan nu. Vanaf januari 2024 zijn dat de bestuurders-

en trainers opzien tegen het idee dat ze alles rondom

aansprakelijkheidsverzekering, die is er nu ook al, de

hun verzekeringen in orde moeten maken, ervaart

rechtsbijstandsverzekering, brandverzekeringen en

Van Rooijen juist het tegenovergestelde. “Ik vind het

een evenementenverzekering.”

prachtig als iemand zegt ‘Marcel, ik heb hier een stapel papieren over verzekeringen, en het is een puinhoop.

Zzp’ers

Kun jij het uitzoeken?’ Nou, ik doe niets liever. Dan ga ik

In vergelijking met nu kunnen ook commerciële

’s avonds in mijn vrije tijd nog door met het leggen van

trainers zich via Everion Sport verzekeren. De KNGU

die puzzel. Mensen zien ergens tegenop, en dan kan

is daar erg blij mee en dat snapt Van Rooijen goed.

ik het de volgende ochtend presenteren in een paar

“Het is voor een zzp’er niet verplicht, maar je loopt

hapklare brokken. Iets simpel maken wat voor anderen

gewoon een heel groot risico. Als je iemand letsel

heel complex is, dat vind ik leuk.” ❚

toebrengt, kun je voor tonnen of miljoenen aansprakelijk worden gesteld. Dat kom je nooit meer te

Meer informatie over verzekeringen

boven.”

voor bij de KNGU aangesloten clubs

33


Acrogym

Twee keer brons op EK acrogym

“Als je hard werkt, kan er van alles gebeuren” Voor acrogymnaste Inge Speerstra had het EK in het Bulgaarse Varna niet beter gekund. Met twee bronzen plakken keerde ze eind oktober huiswaarts. De behaalde successen smaken inmiddels naar meer. DOOR: LISA DEEN FOTO’S: STUDIOLIGHT/FLEXIBLE.BG

Samen met teamgenotes Mare Hogenhuis en Amilyah

zijn natuurlijk het mooiste. Van de twee medailles is de

Daal behaalde Speerstra bij het EK voor junioren brons

balansmedaille misschien wel het vetst. Die finale gingen

met de balans- en dynamische oefening. “Eerlijk gezegd

we als vierde in, waardoor het gewoon heel spannend

had ik niet verwacht dat het zou lukken”, vertelde

werd. We draaiden niet onze beste oefening, maar het

Speerstra, die traint bij Acro Academy Noord Nederland

was goed genoeg. Dat hadden we helemaal niet aan

(AANN). “Ik had nog nooit eerder meegedaan aan het

zien komen. Maar dit is misschien ook een les: als je hard

‘echte’ EK, alleen nog maar aan jeugd-EK’s. Daar was ik

werkt, kan er van alles gebeuren. Zelfs als je dingen niet

al twee keer dicht bij een medaille. In 2019 werd ik zesde

verwacht. Het was een ontzettend mooi toernooi, met

en bij het vorige EK vierde. Dat het nu wél lukte om een

een fijne groep. Het was vet om tussen alle Europese

medaille te winnen, en ook nog eens twee keer, was heel

toppers te staan en het ook nog eens zo goed te doen.”

erg speciaal.” Speerstra, die ook nog eens als vierde eindigde in het

Teambuilding

allroundklassement, vindt het dan ook lastig om haar

Een goede voorbereiding, waarin de Nederlandse dele-

mooiste moment uit te kiezen. “Die twee medailles

gatie ook regelmatig samen trainde, heeft daar volgens

34


“Het was vet om tussen alle Europese toppers te staan” INGE SPEERSTRA

vooral als een belangrijke les. “Wat we geleerd hebben is om niet te veel te focussen op wat je wilt behalen, maar dat je vooral moet genieten van het moment”, zegt ze. “Wat we na de EK erg merkten, is dat we heel erg graag de finale wilden behalen. Dat is helaas niet gelukt, terwijl we wel heel erg hebben genoten. Omdat we teleurgesteld waren over het missen van Speerstra aan bijgedragen. “Om de teambuilding te

de finale, nam dat de blijdschap alleen over.”

bevorderen hebben we een paar keer met alle teams

Toch kijkt Van Maanen enthousiast terug. “Het is

samen getraind. We kennen elkaar allemaal wel, maar

natuurlijk supervet om aan zo’n groot toernooi te

trainen niet samen. Die gezamenlijke sessies waren

kunnen deelnemen. We kijken zeker terug op een

heel leuk. Er kwamen ook professionals kijken, zoals

hele mooie ervaring

bijvoorbeeld de Belgische choreografe Ineke van

om nooit meer te

Schoor. Ook kregen we mentale training van oud-top-

vergeten”, zegt ze.

turnster Berber van den Berg en waren er sessies over

Inmiddels is ze al druk

social media en voeding.”

op weg richting haar

Die gezamenlijke sessies hoopt Speerstra op weg naar

volgende doel. “Het

de volgende grote toernooien weer mee te mogen

WK”, zegt ze vastbera-

maken. “Ik heb gemerkt dat als je elkaar als Neder-

den. “Binnenkort vindt

landse ploeg beter leert kennen, je elkaar ook beter

de eerste kwalificatie

kunt helpen. Dat is goed voor andere toernooien.”

plaats. We zijn goed voorbereid en hopelijk

EAGC

weten we een plekje te

In Varna werden ook bij de European Age Group

bemachtigen.”

Competition (EAGC), de zogenoemde EK voor ploegen

Bij de EAGC waren

in de leeftijden 11-16 jaar en 12-18 jaar, Nederlandse

er finaleplaatsen

successen behaald.

voor Aiden Peens

Indy van Maanen van Sportacrobatiek Zwolle was bij

en Ilse van Dam en

de EAGC een van de Nederlandse deelnemers. Samen

voor Ilse van Gel-

met Janelle Koster en Sanne van Dalfsen miste ze

deren, Zoë Venema

weliswaar een finaleplek, maar dat zag Van Maanen

en Ruth Roorda. ❚

35


Vraag het de bondsraadsleden (2)

Vraag het de bondsraadsleden (2)

“ Je kijkt of het proces is gevolgd zoals is afgesproken, maar je hebt ook een adviserende rol” In deze rubriek reageren drie bondsraadsleden op drie vragen. Wat houdt ze nu echt bezig, waar hebben ze een uitgesproken mening over? En waaruit bestaat hun werk? Word je enthousiast en zie jij jezelf wel als bondsraadslid? Stel je dan verkiesbaar! DOOR: EDWARD SWIER

Vraag: Welke taken heb je als bondsraadslid? Bianca Mulder (47), bij VG Dynamiek in Vlaar-

ervaring hebt op een bepaald gebied, heb je

dingen adviseur van het bestuur, focust zich

daar ook een mening over. En kennis. Maar

binnen de bondsraad op trainers en coaches.

ik moet eerst en vooral kijken of het proces

“De bondsraad in zijn huidige vorm bestaat

is gevolgd. Als de inhoud anders is dan jij zou

sinds 2019, sinds het moment dat de bond

willen, dan heb je daar feitelijk niks over te

het nieuwe bestuursmodel hanteert. Ik ben

zeggen. We controleren en adviseren over de

er sindsdien bij. De bondsraad zorgt ervoor

processen. Ik heb niet zo’n moeite met die rol.

dat het bondsbestuur opereert op basis van

Maar ik merk wel dat er bondsraadsleden zijn

heldere, door de leden gedragen, beleidskeu-

die daarmee worstelen. Allicht is dat iets voor

zes. De bondsraad is verantwoordelijk voor

de toekomst.”

goedkeuring van het strategisch plan, toezicht op de jaarlijkse doelrealisatie en toezicht op

Peter Kappe (65), onder meer penningmees-

het jaarverslag met de jaarrekening. Iedereen

ter van de Stichting Turn Inn in Amersfoort,

heeft daarbij zijn specialisme, bij mij ligt die

trad bij de laatste verkiezing toe tot de

op het gebied van trainers en coaches. Het

bondsraad. “Ik zit in de financiële commissie.

onderscheid tussen het stukje inhoud en het

Dit vind ik waardevol omdat cijfers veel

proces is heel belangrijk. Tuurlijk, als je veel

zeggen over de producten die de KNGU biedt.

36


PETER KAPPE

BIANCA MULDER

ARTHUR HAASBROEK

De bondsraad zorgt ervoor dat het bondsbestuur opereert op basis van heldere, door de leden gedragen beleidskeuzes” BIANCA MULDER (BESTUURSADVISEUR VG DYNAMIEK)

Er gaat veel geld om in de KNGU en er is niet altijd

Het verbaast natuurlijk niemand als ik zeg dat juist

veel inzicht bij clubs hoe de geldstromen lopen. Deze

dat thema de afgelopen jaren een grote rol heeft

rol past goed bij mijn ervaringen als ontwikkelaar van

gespeeld binnen onze bond. Het bewaken van een

begrotingssoftware, als ondernemer en penning-

verantwoord pedagogisch sportklimaat staat nu

meester bij een indoor skatepark en de stichting die

gelukkig centraal. In eerste instantie is het je taak als

in Amersfoort het gymsportcentrum exploiteert. Bij

bondsraadslid om te controleren of de beoogde route

een bond grijpen natuurlijk nog veel meer radertjes

gevolgd is, of de procedures zijn gevolgd zoals die in

in elkaar, dat is echt heel interessant om te volgen.

bondsbesluiten zijn afgesproken. Die controlerende

Nadat ik me tot op heden vooral beziggehouden heb

taak voer je bij wijze van spreken ‘volgens de letter

met het doorgronden en controleren van de begro-

van de wet’ toe. Je bepaalt niet het beleid, maar je

tingscijfers én de realisatie ervan, kom ik nu in een

checkt of alles gegaan is zoals dat met z’n allen is

fase dat ik zelf meer input kan geven. Vanzelfspre-

afgesproken. Het past echter ook bij ons om mee te

kend moet je eerst helder krijgen hoe een en ander

denken over een aantal zaken. En met name dan kan

werkt in zo’n bondsraad. Aanvankelijk kijk je dan

je kennis van zaken van pas komen. Juist in de fase

vooral toe. Mijn mening probeer ik, opbouwend kri-

dat de bond besloten heeft veel zaken binnen de

tisch, wel te ventileren. Al met al vind ik het overigens

topsport tijdelijk on-hold te zetten, hebben wij ons

nog best lastig om, als ik mijn ervaringen wil delen, de

oor in het land te luister gelegd om te peilen wat de

juiste persoon te bereiken. Ik ben drukdoende daarin

gedachten en gevoelens waren. Het is fijn om in zo’n

mijn weg te vinden.”

fase niet alleen maar passief bij vergaderingen aan te zitten, maar ook een adviserende rol te vervullen.” z

Arthur Haasbroek (59) is voorzitter van Gymsport Leiden. Haasbroek trad aan in 2019. “Binnen de bondsraad is mijn aandachtsgebied de positie van

Meer informatie over de bondsraadsverkiezingen

trainers en coaches. Dat is een heel breed onderwerp, want het gaat over trainers die nog jong zijn, maar ook over coaches die in de topsport werken.

37


Interview

Lenie Lens OLY, icoon van de gymsport Afgelopen voorjaar, 75 jaar na haar deelname aan de Olympische Spelen, ontving Lenie Lens (93) van het IOC een certificate of recognition. Een erkenning voor haar olympische prestatie, haar rol in de samenleving als olympiër en het bevorderen van de olympische waarden. Lenie mag nu de letters OLY achter haar naam zetten. Maar Lenie is veel meer dan een olympisch turnster. In gymsportland, nationaal en internationaal, is zij een waar icoon. DOOR: GABY HAVERKAMP

A

ls je je hele leven actief bent geweest

aan de vroege kant en de deur van de gymzaal stond

binnen de gymsport zijn er zoveel

vaak al open. En toen er een keer geen juf was, zei

verhalen. The Connection nestelt zich op

ik ‘we gaan het zelf wel doen’. Als tienjarige, ik denk

een mooie herfstdag op de bank bij deze

althans dat ik tien was, heb ik al lesgegeven.”

veelzijdige, opgeruimde dame. Klaar voor een reis

Aan het einde van de basisschool volgde een

door haar bewogen leven, waar de gymsport als een

beroepskeuzetest. Met een mulo/hbs-advies op zak

rode draad doorheen danst.

en de uitslag van de test om ‘iets’ in de verpleging of in de financiële dienstverlening te doen, koos Lenie

Jeugd

toch voor de huishoudschool: “Ik zat al behoorlijk

“Wij hadden een goed gezin, ik had een fantastische

in de sport en op de huishoudschool had ik genoeg

jeugd. Mijn moeder was heel vooruitstrevend. Ze

tijd om te sporten. In mijn laatste jaar, ik deed de

nam mij en mijn broer mee naar het Noorderbad

costumière-opleiding, moest ik halverwege het jaar

(openluchtbad in Utrecht, inmiddels gesloten, red.)

van school af. Het was een moeilijke tijd en ik moest

en daar leerde ze zichzelf zwemmen, maar ook

gaan werken.”

ons, de kinderen. In de zomer had ik als eerste een abonnement.” Via de overburen belandt Lenie bij de

Olympische Spelen

gymnastiek. Op de vraag of het in haar jeugd normaal

Zo komt Lenie bij de Nederlandse Spoorwegen op de

was om lid te worden bij een sportclub, zegt ze:

afdeling girobetalingen terecht. “Hoe is het mogelijk,

“Oh, dat weet ik niet, maar ik mocht bij Kracht en

hè? Tot m’n trouwen heb ik daar gewerkt.” Tijd om

Vlugheid. Het was een mooie tijd. Toen was ik al een

te sporten had ze meer dan genoeg en Lenie was

beetje fanatiek, ik weet het nog goed. Ik was altijd

hartstikke hip: “In de pauze ging ik naar een gymzaal

38


FOTO: GETTY IMAGES FOR WORLD GYMNAESTRADA 2023

Ik was altijd aan de vroege kant en de deur van de gymzaal stond vaak al open. En toen er een keer geen juf was, zei ik ‘we gaan het zelf wel doen’”

in de buurt en ik had gewoon kantooruren, dus ’s

stel. Maar weet je dat dit na Londen is afgeschaft? Ze

avonds kon ik trainen. Maar ook thuis, daar had ik

zeiden dat het veel te gevaarlijk was en brug gelijk, dat

een lage balk.”

was niet vrouwelijk.” Organisatorisch zaten de Spelen

Lenies talent werd rond haar zestiende ontdekt.

toen heel anders in elkaar. “Voor de sporters is het

“Kracht en Vlugheid had samen met Attila een

nu véél beter. De organisatie, de materialen, sporters

turnzaal in de binnenstad. Ik ging er op m’n fiets naar

krijgen geld en wij kregen niets. Nou ja, een diploma.”

toe. En daar ben ik ontdekt door de trainer. Op een

Sterker nog, Lenie nam al haar vrije dagen op voor

gegeven moment werd ik uit de zaal gehaald, met

trainingskampen: “En toen ik naar Londen ging, had ik

nog twee anderen, in ieder geval met Annie Ros, voor

geen verlofdagen meer, maar mijn vader en moeder

de selectie voor de Olympische Spelen van 1948.”

vonden dat ik absoluut moest gaan (Lenie slaat met

In 1948 waren de Spelen anders dan nu. Het was

haar vuist op tafel, red.).” Bij terugkomst verscheen er

een evenement voor amateurs en binnen het turnen

in het NS-tijdschrift een artikel over de enige olympiër

deden de vrouwen dezelfde oefeningen als de man-

van de NS, die alles zélf had betaald. Door dit artikel

nen; brug gelijk, paardvoltige, ringen et cetera. “Ringen

kreeg Lenie niet alleen haar al haar verlofdagen, maar

zwaaien”, glundert Lenie, “dat was mijn favoriete toe-

ook het gemiste salaris terug!

39


Interview

HET ZOGENOEMDE CERTIFICATE OF RECOGNITION, WAARIN HET IOC NOG EENS ZIJN WAARDERING UITSPREEKT VOOR DE OLYMPISCHE PRESTATIES EN BETEKENIS VAN LENIE LENS.

HET OLYMPISCH DIPLOMA VAN DE SPELEN VAN 1948 IN LONDEN.

Liefde voor de breedtesport

gymnasten elkaar ontmoetten met altijd een grote

Sportief als ze was, kon zelfs Lenie niet alles

demo op het programma. Hier leerde ze veel van

tegelijk. En het had zomaar heel anders kunnen

Jeanne van der Most. Haar eerste grote choreografie

lopen. Lenie moest op een gegeven moment kiezen

maakte Lenie in 1980 voor de Paralympische Spelen

tussen schoonspringen, zwemmen of turnen. Vader

op Papendal met achthonderd gymnasten.

zei zwemmen, moeder turnen. Haar plekje bij de

Het afgelopen jaar was ze weer in Amsterdam. Lenie

olympische ploeg gaf de doorslag; het werd turnen.

was bij alle Gymnaestrada’s betrokken en is bevan-

De gymsport heeft Lenie veel gebracht. Ze volgde

gen met het Gymnaestrada-virus: “Het is zo’n op en

opleidingen via de KNGU en reisde de wereld over en

top breedtesportevenement. En weet je wat zo mooi

Nederland door. Eerst als turnster, later als trainer,

is? De saamhorigheid die gymsport verbindt. Nu we

begeleider, choreograaf en (inter)nationaal jurylid.

het er zo over hebben, krijg ik direct weer kippenvel.

“Eigenlijk vind ik alles even mooi, geweldig zelfs. Op

Landen als Zwitserland, Duitsland en de Scandina-

een gegeven moment ben ik van topsport naar de

vische landen hebben echt een hoog niveau, met

breedtesport gegaan. Ik ben weg van de gymnastiek,

mooie showsport. Je kan ook op een recreatieve

ritmisch, acro... Echt, ik heb daar geen woorden voor.

manier een hoog niveau halen. Jammer hoor, dat er

Breedtesport, het is mijn alles!”

op de televisie zo weinig aandacht is voor breedtesport.”

Veel gymnasten kennen Lenie van de openingsceremonie in het Olympisch Stadion Amsterdam

Turngenen

tijdens de Wereld Gymnaestrada in 1991. Duizend

Haar eigen zonen hoefden niet per se op turnen.

deelnemers die via de Marathonpoort het veld

Haar kleinkinderen zijn sportief, maar lieten de

opkwamen voor een gezamenlijke oefening die

gymnastiek, net als haar zonen, links liggen. Lenies

Lenie had bedacht. Het zaadje voor het maken van

scherpe oog is wel iets opgevallen bij de achterklein-

choreografieën werd ver daarvoor al geplant. Na de

kinderen. Daar zit wellicht wat turntalent in. “Beiden

oorlog waren er vredesfeesten en bondsdagen waar

zijn zes jaar, eerst zaten ze op ballet, nu op gymnas-

40


CURRICULUM VITAE LENIE LENS GERRIETSEN OLY • GEBOREN OP 28 MAART 1930 IN UTRECHT. • GEHUWD MET WIM LENS OP 5 FEBRUARI 1953. LENIE EN WIM ZIJN TURNLIEFDES EN HEBBEN SAMEN TWEE ZONEN. • SINDS APRIL 1994 RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE-NASSAU. • OP HAAR ZESDE WERD ZE LID VAN KRACHT EN VLUGHEID (SINDS 1994 UTRECHTSE GYMNASTIEK- EN TURNVERENIGING DOO/K&V) EN ATTILA. • IN 1948 EN 1952 DEELNAME AAN DE OLYMPISCHE SPELEN VAN LONDEN EN HELSINKI. • VIJFMAAL KAMPIOEN VAN NEDERLAND EN EENMAAL BIJ DE JEUGD. • BEKENDSTE UITSPRAAK: ‘WAARDELOOS & GRANDIOOS.’ TURNSTER | TRAINSTER | BEGELEIDSTER | (INTER) NATIONAAL JURYLID | DOCENTE | TECHNISCHE COMMISSIE VAN DE KNGU | CHOREOGRAFE | CONDITIETRAINSTER

AANKOMST VAN DE NEDERLANDSE PLOEG IN HELSINKI VOOR DE SPELEN VAN 1952.

tiek. Je ziet het aan de houding, hè. Ze moeten het zelf doen, het moet uit de kinderen komen. Je kan ze niet dwingen, maar wie weet.” Uiteindelijk hangt Lenie haar docentenoutfit op 85-jarige leeftijd aan de ringen. Bewegen doet ze nog iedere dag. Dagelijks maakt ze een wandeling en bijzonder soepeltjes laat Lenie oefeningen zien die je voor de tv kan doen. Het is jaloersmakend. Haar motto: “Blijf bewegen, probeer zoveel mogelijk te doen!” En dat doet ze, deze dame, Lenie Lens, icoon van de gymsport. ❚ HET TIJDSCHRIFT VAN DE NS VERTELT TROTS OVER DE DEELNAME VAN LENIE AAN DE SPELEN VAN LONDEN.

41


Opleiding

Fit Lisse financiert opleiding assistenttrainer-coaches uit Sportakkoord II

“Assistenten zijn gewoon hartstikke belangrijk” Sporters beleven meer plezier aan hun sport wanneer ze regelmatig iets nieuws leren en daarbij worden begeleid door een goed opgeleide trainer-coach. Voor gymclubs is het vinden en opleiden van enthousiaste assistenten en trainer-coaches vaak juist een groot struikelblok. Toch zijn er ook kansen: Algemene Gymnastiekvereniging Fit Lisse bedacht, samen met clubs in de regio, de buurtsportcoach én de KNGU, een plan om effectief nieuwe assistent-trainer-coaches op te leiden. DOOR: MICHELLE FAASEN

Fit Lisse “De behoefte aan extra assistent-trainer-coaches was bij onze club behoorlijk groot”, vertelt secretaris Susan Schoone. De club bestaat uit ongeveer 250 leden en biedt op verschillende niveaus turntrainingen aan. “Uit ervaring weten we dat een deel van de trainer-coaches op een zeker moment uitvliegt, bijvoorbeeld vanwege studie, verhuizing of werk. Een brede basis van trainer-coaches is dus erg prettig voor de stabiliteit. Daarnaast zijn de assistenten gewoon hartstikke belangrijk voor het goed laten verlopen van de trainingen. Toch liep het opleiden

42


niet altijd even soepel: de N2-opleiding (Gymnastiek Assistent Leider 2) kost ruim 200 euro per deelnemer

GOED OM TE WETEN

en de reguliere opleidingslocaties liggen relatief ver

DE OPLEIDING GYMNASTIEK ASSISTENT LEIDER

weg. Tijdens gesprekken met andere clubs in de

2 IS EEN OFFICIEEL ERKEND DIPLOMA BINNEN

regio concludeerden we dat we dit beter anders aan

DE KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT (KSS). DE

konden pakken: door samen te werken lukte het

MINIMALE LEEFTIJD VAN DE CURSIST IS 14 JAAR (BIJ

ons om een grotere groep deelnemers bij elkaar te

INSCHRIJVING). CURSISTEN WORDEN OPGELEID

brengen. Dit bood kansen om in samenwerking met

VOOR HET:

de KNGU de opleiding als een ‘incompany Sportak-

• ASSISTEREN BIJ HET GEVEN VAN TRAININGEN;

koord-traject’ op onze eigen locatie te organiseren

• BEGELEIDEN VAN SPORTERS BIJ EEN ACTIVITEIT;

en aanspraak te maken op gezamenlijke financiële

• ASSISTEREN BIJ HET ORGANISEREN VAN EEN ACTIVITEIT.

ondersteuning. Zowel de KNGU-medewerkers als de buurtsportcoach hebben zich hier enorm

DE N2-OPLEIDING KAN BIJNA VOLLEDIG UIT HET

voor ingezet. Het resultaat is dat nu een groep van

SPORTAKKOORD WORDEN GEFINANCIERD. DE EIGEN

veertien enthousiaste jongeren, waarvan drie vanuit

BIJDRAGE BETREFT DAN € 50,- PER CURSIST. ER ZIJN

onze vereniging, gezamenlijk de N2 opleiding volgt

WEL WAT SPELREGELS AAN VERBONDEN:

op een locatie dicht bij hun club. De kosten voor de

• HET BETREFT DE INCOMPANY SPORTAKKOORD-

opleiding bedragen voor ons 50 euro per cursist, het

TRAJECTEN. DEZE GAAN VAN START BIJ MINIMAAL

overige deel van de opleidingskosten wordt gedekt

12 DEELNEMERS EN HET IS MOGELIJK DEZE VANUIT

uit het Sportakkoord.”

VERSCHILLENDE (LOKALE) VERENIGINGEN SAMEN TE BRENGEN.

Sportakkoord II

• ER IS VOORAF GOEDKEURING NODIG VAN

Sportclubs kunnen via Sportakkoord II aanspraak

DE LOKALE VERENIGINGSONDERSTEUNER OF

maken op verschillende vormen van ondersteuning

BUURTSPORTCOACH. NEEM CONTACT OP MET

(services). Deze services hebben het doel om clubs

DE ACCOUNTMANAGER BINNEN DE KNGU: JE WORDT DAN METEEN VERBONDEN AAN DE JUISTE

toekomstbestendig en financieel zelfredzaam te

CLUBONDERSTEUNER BINNEN JOUW GEMEENTE.

maken, hun maatschappelijke impact te vergroten of om clubkader te versterken door middel van

MEER INFORMATIE

trainingen en workshops. Iedere gemeente ontvangt

OVER KANSEN MET HET

jaarlijks een bedrag van de rijksoverheid om te

SPORTAKKOORD II

besteden aan de uitvoering van het lokaal sportakkoord. Per regio adviseren lokale clubondersteuners, bijvoorbeeld de buurtsportcoaches, welke service past bij de wensen van de club en welke financiële mogelijkheden er zijn. De lokale clubondersteuner dient de aanvraag ook in namens de club, via een

opgeleid als docent. Zij kan nu zelfstandig de Niveau

speciaal voor hen toegankelijke portal op de website

2-opleidingen verzorgen in onze regio. Een duur-

van NOC*NSF.

zame constructie en win-win-win-situatie: de cursus kan laagdrempelig en dicht bij huis worden verzorgd,

Een extra tip van Susan (Fit Lisse): “Begin op tijd. Om

de clubs in de regio werken nauwer samen en de

het incompany Sportakkoord-traject te organiseren,

betreffende trainster geniet van haar persoonlijke

is eerst een trainster uit onze club door de KNGU

ontwikkeling in de rol als docent.” ❚

43


Interview

Een brede glimlach en een uitbundige bos rode krullen

Jana Zimmermann heeft er altijd enorm veel plezier in Er zijn maar weinig turnsters die je makkelijker een glimlach op het gezicht weten te toveren dan Jana Zimmermann. ‘Superr Jaan’ (22) neemt je op social media mee op reis door haar turnleven. Dat brengt haar – als sporter, trainer, gymdocent én content creator – op de leukste plekken. Zo was ze co-host tijdens de opening van de Wereld Gymnaestrada in Amsterdam. En maakt ze, onder meer met Superr Opa, de grappigste filmpjes. “Ik heb al mijn hele leven enorm veel plezier in het turnen. En dat hoop ik ook op anderen over te brengen.” DOOR: EDWARD SWIER

44


JUF JANA: “KINDEREN MOETEN MEER BEWEGEN” ALS JUF ZIET JANA ZIMMERMANN MET LEDE OGEN AAN DAT IN IEDERE KLAS EEN FLINK AANTAL KINDEREN ZIT DAT VEEL TE WEINIG BEWEEGT. “KINDEREN SPELEN NIET MEER BUITEN HÈ, MAAR ZITTEN BINNEN ACHTER HUN TELEFOON. TUURLIJK KAN IK DAN HOPEN DAT ZE DAN MIJN YOUTUBEFILMPJES AAN HET BEKIJKEN ZIJN, MAAR HET IS TOCH BETER VOOR ZE ALS ZE MEER BEWEGEN. MIJN MOEDER STIMULEERDE ME ALTIJD OM, WEER OF GEEN WEER, GEWOON LEKKER BUITEN TE SPELEN MET DE KINDEREN UIT DE BUURT. RENNEN, TIKKEN, VLIEGEN, SPRINGEN. WE DEDEN ALLES. DAT ZOU EIGENLIJK WEER TERUG MOETEN KOMEN, IK PROBEER HET OOK ALTIJD ZELF TE STIMULEREN.” ALS GYMDOCENT HEEFT ZE WEL WAT ZEGGINGSKRACHT. “SOMS VAL IK WELEENS IN OP EEN ANDERE LOCATIE. EN STA IK OPEENS VOOR EEN GROEP WAARIN KINDEREN ZITTEN DIE ME HERKENNEN VAN MIJN FILMPJES. DIE VINDEN JE DAN COOL EN WILLEN GRAAG VAN MIJ EEN HANDSTAND OF ZO LEREN. HET MAAKT WEL DAT JE ZO SNEL EEN BAND MET DIE NIEUWE KINDEREN OPBOUWT NATUURLIJK.”

Natuurlijk hoop je dat je filmpjes zoveel bekeken worden dat je kunt zeggen: dit is mijn baan. Maar ik doe het er nu vooral gewoon voor de lol bij”

45


Interview

A

ls vierjarige ging ze één keer proefdraaien bij de kleutergym. En het stopte daarna nooit meer. In het leven van Jana Zimmermann neemt de gymsport 24/7

een prominente plaats in. En toch ontdekt ook zij zo nu en dan nieuwe facetten van de sport. Zoals afgelopen zomer, tijdens de Wereld Gymnaestrada in Amsterdam. “Het was een heel speciale week, er ging een wereld voor me open. Wat ik vooral zo geweldig vond, en ook leuk om te zien, was dat het feitelijk niet uitmaakte op welk niveau je meedeed. FOTO: PICS.BY.ANNEMIEKE

Iedereen is welkom, iedereen mag laten zien wat hij of zij kan. Dat kan een driedubbele salto zijn, maar ook een koprol. En overal wordt even hard voor geklapt. De sfeer is heel erg leuk en ontspannen, wat bij wedstrijdturnen toch vaak net iets anders is. Geen spanning? Nou ja, ik denk dat de deelnemers toch

maken. Bovendien mocht ze een rol vervullen tijdens

ook wel een beetje zenuwachtig waren voor hun

de openingsceremonie. Doordat de opkomst van

optreden. Maar het scheelt wel dat als je een fout

de deelnemende landen in het Olympisch Stadion

maakt, dat weliswaar jammer is, maar geen big deal.”

langer duurde dan in het draaiboek stond, werd Jana direct in het diepe gegooid. Lachend: “Ja, er werd

Wervelende week

wel wat van ons gevraagd. Bailey en ik moesten in

Zelf stond Jana letterlijk vanaf het begin van het

dat volle stadion flink improviseren. Gelukkig zijn we

evenement in het middelpunt van de belangstelling.

beiden enorm flexibel. Dat maakte het ook extra leuk

De organisatie had haar én freestyle-voetballer Bailey

om te doen. Ik zou het zo weer doen, evenementen

de Regt gevraagd de hele week Instagram-filmpjes te

als deze zijn een leuke uitdaging.” Na die openingsdag volgde een wervelende week in de RAI, waar Jana en Bailey letterlijk duizenden keren op de foto gingen met enthousiaste deelnemers. Dagelijks maakte ze filmpjes: tien, twintig, soms wel dertig stuks. “Iedere ochtend kreeg ik een briefing over hoe de dag eruit zou zien. En vervolgens ben je overal waar je komt aan het filmen, filmen en nog eens filmen. En als je dan even ‘pauze’ hebt, ga je zitten editen.” Jana genoot duidelijk, haar brede glimlach – en uitbundige bos rode krullen – was alom zichtbaar. “Ik vond het een hele eer dat ze me hadden gevraagd. Er zijn zoveel goede turnsters in Nederland, zoveel bekendere topsporters; die hadden ze ook kunnen vragen, maar ze kozen mij. Echt, ik was vereerd. En vond het een vette ervaring.”

46


CV 2016 – HEDEN: TURNTRAINSTER BIJ NIKA HOOGLAND

Team Superr

2020 – HEDEN: YOUTUBER BIJ TEAM SUPERR OPA

Haar allereerste filmpjes maakte Jana toen ze veer-

2023 – HEDEN: GYMDOCENT IN AMERSFOORT

tien was. “Al snel vond ik het superleuk. Ik merkte dat ik er veel energie uit haalde en ben me er verder

SOCIAL MEDIA

in gaan verdiepen.” Niet veel later sloten haar zus

VOLG JANA OP:

Romy en trainer Engelbert Webbink, die bekendstaat

INSTAGRAM: INSTAGRAM.COM/SUPERR.JAAN/

als Superr Opa, aan. Team Superr was geboren. Zelf

YOUTUBE: YOUTUBE.COM/@TEAMSUPERR

is ze Superr Jaan. “Het is heel leuk om YouTube- en

TIKTOK: TIKTOK.COM/@TEAMSUPERRR

TikTok-filmpjes en Instagram-posts te maken.” De filmpjes hebben meestal een komisch tintje, maar het is Jana wel ernst. En niet in de laatste plaats omdat er bij ‘Superr Opa’ Webbink zes jaar terug leukemie is vastgesteld. Online wordt aandacht voor

bij te trainen in een grote hal in Amersfoort. Dan ga je

de ziekte gevraagd. “Bovendien gaat een heel groot

wel met sprongen vooruit natuurlijk. Vier keer werd

deel van de opbrengst van ons YouTube-kanaal naar

toen de standaard, tot corona kwam.”

kankeronderzoek.”

Uiteindelijk trainde ze maximaal twaalf uur in de week. Het bleef lastig wedijveren met meisjes die

Juf en turntrainer

het dubbele aantal uren maakten. “Op een gegeven

Jana heeft overigens niet direct de ambitie om van

moment kon ik het in de eerste divisie niet meer

het maken van filmpjes te leven. Ze is bovenal turn-

bijbenen.” Bovendien kreeg ze last van een kniebles-

ster, trainster (bij haar oude club NIKA in Hoogland)

sure. “Ik train nu weer twee keer in de week, vier

en gymdocent (op een aantal basisscholen in Amers-

keer is niet realistisch meer. En ik heb het naar mijn

foort). “Natuurlijk hoop je dat je filmpjes uiteindelijk

zin in de tweede divisie.”

zoveel bekeken worden dat je kunt zeggen: dit is

Ze heeft geen spijt van de route die ze volgde, dat de

mijn baan. Maar ik doe het er nu vooral gewoon voor

sport hobby bleef. “Tuurlijk heb ik weleens gedacht:

de lol bij. Ik ben in de eerste plaats juf, op school. En

wat nu als ik veel eerder de stap had gezet, eerder

turntrainer. En ik maak samen met mijn zus bedrijfs-

naar een topsportclub was gegaan. Maar als ik dan de

video’s. Daarnaast maak ik dus die YouTube-video’s.

recente verhalen lees, over wat voor consequenties

Al met al heb ik enorm gevarieerd werk, maar ik sta

het voor sommige sporters allemaal heeft gehad… Ik

altijd open voor nieuwe uitdagingen en opdrachten.”

kan zeggen dat ik er altijd plezier in heb gehad.”

Haar beste dagen als turnster liggen achter haar. Daar

Ze wil precies dat ook aan anderen meegeven. Aan

zijn genoeg redenen voor. “Op mijn achtste mocht

andere kinderen, en aan ouders die haar om advies

ik eindelijk wedstrijden doen, daar keek ik echt naar

vragen. “Tuurlijk, je kunt als kind met aanleg altijd

uit. In dat eerste jaar won ik alles. Tot ik naar het NK

wel iets meer gaan trainen. Zelf vind ik het toch wel

ging. Daar eindigde ik in de middenmoot. Ik snapte

zonde dat ik niet eerder wat meer ben gaan doen.

daar niks van, want ik had toch mijn best gedaan. Ik

Daar kan ik realistisch over zijn. Maar, ga als ouders

kon er echt niet bij dat ik niet gewonnen had.”

niet pushen. Laat een kind van zeven niet meteen

Ze ontdekte al snel dat haar tegenstandsters veel

vijftien of twintig uur in de week trainen. Vier keer

meer trainden. “Ik trainde twee keer in de week

in de week naar de gym, dat is prima. Maar als je het

in een klein gymzaaltje, vlak achter ons huis in

overdrijft, is de kans groot dat je dochter het op haar

Hoogland. Dat was het. Tot mijn trainster, Corrie, me

zestiende niet meer leuk vindt. Of dat het fysiek al te

enthousiasmeerde om ook nog twee keer per week

veel heeft gevraagd. Het moet leuk blijven!” ❚

47


Rondetafelgesprekken

Luisteren, kennis delen en advies vragen

Clubs ontmoeten elkaar tijdens een rondetafelgesprek Waarom zelf altijd het wiel proberen uit te vinden, als je als vereniging ook kunt leren van anderen? In het zuiden staken zeven clubs op initiatief van de KNGU de koppen bij elkaar tijdens een rondetafelgesprek. De insteek: luisteren, kennis delen en advies vragen. DOOR: YARA HOOGLUGT

“We merken bijvoorbeeld al een tijdje dat de

horen. Dat we met de KNGU, en met andere clubs,

structuur van het wedstrijdsysteem wat uitdagingen

delen hoe wij alles beleven.”

met zich meebrengt”, vertelt Dynamo-Roosendaal-voorzitter Erwin Ornek. “We zijn regelmatig veel

Clubs bepalen agenda

reistijd kwijt. Daardoor zien we dat het, zeker voor

Dat is ook precies wat Van de Griendt met haar initi-

de kleinere clubs, wat moeilijker te organiseren is.

atief voor ogen had: kennismaken, te weten komen

Er komen meer kosten bij kijken en bovendien is het

wat er speelt, als KNGU zichtbaar zijn en een duur-

soms lastiger om juryleden te regelen.” Toen Ornek

zame relatie opbouwen met clubs. “En het mooie

een uitnodiging kreeg voor een rondetafelgesprek, op initiatief van Corinne van de Griendt, accountmanager bij de KNGU, ging hij daar dus ook graag op in. Het biedt de gelegenheid om over zaken als

graag gebruik. Als we dingen voor elkaar willen

Vaak helpt het om even te horen dat een buur­ vereniging tegen dezelfde uitdagingen aan loopt als jij”

krijgen, is het belangrijk dat we onze stem laten

ERWIN ORNEK (VOORZITTER DYNAMO-ROOSENDAAL)

bijvoorbeeld het wedstrijdsysteem te overleggen met de bond én met andere clubs. “Omdat we op deze manier de kans krijgen een kort lijntje te onderhouden met de KNGU, maken we van die gelegenheid

48


Op deze manier krijgen we de kans een kort lijntje te onderhouden met de KNGU” ERWIN ORNEK (VOORZITTER DYNAMO-ROOSENDAAL)

DE ACCOUNTMANAGERS VAN DE KNGU, MET RECHTS CORINNE VAN DE GRIENDT.

van een rondetafelgesprek is dat clubs ook nog eens

wellicht op termijn een mooie optie zijn: grotere

onderling met elkaar in gesprek kunnen”, vertelt ze.

clubs die kleinere clubs op sleeptouw nemen, zodat

De eerste ‘editie’, die plaatsvond in het Zeeuwse dorp

zij zelf het wiel niet hoeven uit te vinden.” Dynamo-

Kapelle, was wat haar betreft een succes. Veertien

Roosendaal is een van de grotere clubs van de regio

deelnemers namens zeven clubs op maximaal dertig

en neemt al langere tijd een voortrekkersrol op zich.

minuten rijden van Kapelle waren aanwezig. “Het

“Dat is belangrijk om de sport intact te houden, dus

belangrijkste van dit concept is dat we de clubs zelf

erg prettig dat dat vergemakkelijkt wordt door elkaar

de agenda laten bepalen. In Kapelle resulteerde dat

te ontmoeten tijdens een rondetafelgesprek.”

in een heel divers programma. We hebben het gehad over het tekort aan juryleden, de structuur van de

In het voorjaar weer

KNGU en opleidingen, maar ook over uitdagingen op

Om ook het onderlinge contact buiten de kaders van

het gebied van accommodatie en over de manier van

de rondetafelgesprekken voort te zetten, is er een

communicatie en samenwerking met de gemeente.”

Whatsappgroep in het leven geroepen. Daarnaast hebben de afgevaardigden van de clubs afscheid

Onderling samenwerken

genomen met huiswerk op zak, vertelt Van de

Van de Griendt omschrijft zichzelf en de KNGU op

Griendt. “De opdracht: zoek uit wat je nodig hebt, op

zo’n avond als verbinder en doorverwijzer. “Met

welke vlakken je de samenwerking kunt opzoeken

name bij sportgenerieke zaken, zoals opleidingen,

met anderen. In het voorjaar komen we weer bij

subsidies of workshops, kunnen wij heel goed

elkaar om de vorderingen te bespreken. Verandering

verwijzen naar andere organisaties of de juiste

gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar we

afdelingen binnen de gemeente. Dat is prettig voor

zetten op deze manier wel wat in gang.” ❚

clubs, omdat toch vaak blijkt dat ze niet weten waar ze moeten zijn.” Vaak helpt het ook om even te horen

Meer informatie over de

dat een buurvereniging tegen precies dezelfde uitda-

rondetafelgesprekken

gingen aan loopt als jij, zag Van de Griendt in Kapelle. “Daarom zou bijvoorbeeld een buddysysteem

49


Turnen als basis

Sten Richters won als kind turnmedailles en bestormt nu als padeller de wereldtop

“De arabier salto kan ik nog. Dat gaat echt niet meer uit mijn systeem” Sten Richters (23) is de beste padelspeler van Nederland en dat wil hij de komende jaren graag zo houden. Ook droomt hij verder: Richters wil de wereldtop bestormen. Een goede basis voor zijn huidige successen legde hij onder meer via de turnsport, waarin hij tot zijn tiende actief was. DOOR: LISA DEEN

50


FOTO: ANP

STEN RICHTERS (RECHTS) MET ZIJN PARTNER BRAM MEIJER IN ACTIE TIJDENS DE WORLD PADEL TOUR IN OKTOBER IN AMSTERDAM.

Z

ijn eerste turnles kan hij zich niet meer voor de geest halen, maar zijn verdere eerste stappen in de sport herinnert Richters zich nog precies. “Toen ik vier was, werd

ik door mijn moeder op gymles gezet bij een club in het dorp, Oliveo Pijnacker”, lacht hij. “Ik heb een

Op de een of andere manier voelde het winnen van dat padelcampingtoernooi met mijn vader heel speciaal”

tijdje echt gegymd, tot ik werd uitgenodigd voor de selectie. Zodoende ging ik steeds meer trainen. De uren liepen al gauw op en ik begon het steeds leuker te vinden. Omdat onze hal niet geschikt was voor het niveau waarop wij turnden, gingen we regelmatig bij O&O in Zwijndrecht trainen.” Richters deed in zijn periode als turner mee aan alle wedstrijden op club-, regionaal én landelijk niveau en genoot volop. “Op mijn tiende stond ik zelfs op een NK. Ik weet niet meer precies op welk niveau ik toen turnde, maar wel dat ik tiende werd in de meerkamp. Ook won ik NK-zilver op voltige. In dat seizoen won ik sowieso best veel medailles en werd ik ook nog clubkampioen.”

51


Turnen als basis

Door het turnen ben ik lenig en explosief. Ik kan bij wijze van spreken een spagaat maken om de bal nog te pakken”

Verhuizing De successen bij de Nederlandse titelstrijd leken de opmaat naar meer, maar Richters moest na een succesvol seizoen noodgedwongen stoppen met de turnsport. “Mijn vader ging voor zijn werk naar Oman en wij verhuisden allemaal met hem mee naar het Midden-Oosten”, legt Richters uit. “Het liefst wilde ik ook daar blijven turnen. Om die reden heeft mijn vader de hele stad afgezocht naar een turnclub. Hij vond één turnhal, waar het stof nog van alle toestellen afgeblazen moest worden. Dat was bij een Britse middelbare school, waar dus ook turnlessen werden aangeboden.” Richters deed twee keer mee met de lessen, maar besloot uiteindelijk toch écht te stoppen als turner. “Er zaten alleen maar meiden in de les en dat vond ik niet zo leuk. In die periode ben ik uiteindelijk gaan tennissen, want dat deed iedereen in ons gezin al. Ik kreeg er snel heel veel plezier in en ben blij dat ik die stap heb gemaakt.”

52


Campingtoernooi

Dankbaar

De eerste stappen in het tennis leidden hem negen

In zijn nieuwe sport merkt hij dat hij veel terugvalt

jaar later bovendien naar zijn nieuwe sport: padel.

op zijn ervaringen uit het turnen. “Door het turnen

“Daar ben ik op mijn negentiende mee begonnen.

ken ik mijn lichaam heel goed”, zegt hij. “Het zorgt

Eerst voor de lol, tijdens een vakantie in Spanje.

ervoor dat ik lenig en explosief ben. Ik kan bij wijze

Samen met mijn vader deed ik mee aan een padel-

van spreken een spagaat maken om de bal nog te

toernooitje op de camping. Tot onze verrassing

pakken. Door de explosiviteit kan ik bovendien snel

wisten we dat te winnen. Op de een of andere

en hoog springen. Ik ben ontzettend dankbaar voor

manier voelde dat heel speciaal. Echt als een grote

mijn turnachtergrond.”

overwinning, terwijl het voor een ander misschien

Grote verschillen tussen de twee sporten zijn er, los

weinig betekent, zo’n campingtoernooi.”

van die op het oog te zien zijn, wel degelijk. “Wat

Door de vakantie in Spanje groeide Richters’ liefde

je misschien niet direct ziet, is dat je bij padel juist

voor de padelsport gestaag. “Ik werd al snel gegrepen

heel ontspannen moet zijn bij sommige slagen. Je

door het spel en de sport. Telkens wilde ik de baan

core is aangespannen, maar je arm en hand zijn

weer op en nieuwe dingen leren. Het feit dat ik snel

ontspannen. Terwijl je je bij het turnen continu aan

nieuwe dingen leerde, maakte het bovendien ook

het aanspannen bent.” Gelijkenissen zijn er ook. “Het

nog eens enorm verslavend”, lacht hij.

atletische stukje kun je wel met elkaar vergelijken.

Toch was het ook vooral pionieren geblazen in die

Rennen, vliegen en springen deed ik in het turnen,

periode, herinnert Richters zich. “Er waren nog niet

maar ook tijdens het padellen.”

zo heel veel padelbanen en je kon dus niet zomaar overal terecht. De sport was helemaal nog niet zo

Arabier

bekend als nu. Mensen vroegen regelmatig wat het

Of hij het turnen mist? Niet echt. “Het is al zo lang

überhaupt was. Soms had ik totaal geen zin om het

geleden, daar denk ik eigenlijk helemaal niet echt meer

uit te leggen. Dan zei ik gewoon dat ik nog op tennis

over na. Ik weet ook niet of ik, als we niet waren ver-

zat.”

huisd, nog veel langer was doorgegaan in het turnen.

Maar Richters had snel door dat dit de sport was

De sport was leuk omdat ik veel won en leerde, maar

waar hij de wereldtop in wilde bereiken. “Ik weet

af en toe lag de focus wel heel erg op presteren.” Toch

niet precies waar die gedachte vandaan kwam”, ver-

herinnert hij zich vooral het positieve als hij terugdenkt

telt hij. “Maar na een paar keer spelen wist ik gewoon

aan zijn jaren in de turnhal. “Ik ben dankbaar voor alles

dat ik hier weleens heel goed in kon worden. Ik wilde

wat ik geleerd heb. Als ik later kinderen heb, weet ik

de beste van Nederland worden.” Dat lukte. “Dit

zeker dat ik ze op gym of turnen doe”, lacht hij.

jaar ben ik Nederlands kampioen geworden. Dat is

Soms kriebelt het bij hemzelf ook nog wel eventjes.

zeker een hoogtepunt geweest. Vorig jaar won ik de

“De arabier salto kan ik nog. Dat gaat echt niet meer

Copa de Padel in Utrecht, een groot toernooi. Ook

uit mijn systeem. Soms doe ik het nog op de tram-

dat was geweldig.” Inmiddels droomt hij verder over

poline, maar ik moet zeggen dat ik wel voorzichtiger

volgende successen. “De komende jaren wil ik de

ben.” De turnelementen gebruikt hij daarom ook niet

beste van Nederland blijven en zo hoog mogelijk op

na een overwinning. “Nee, je ziet mij niet zomaar

de internationale wereldranglijst klimmen. Ik ga voor

even een salto doen nadat ik gewonnen heb. Het zal

een plek in de top 150.”

vast veel bekijks opleveren, maar ik wil niets riskeren qua blessures. Maar als iemand ernaar vraagt en ik er zin in heb, dan wil ik het misschien best nog even doen.” ❚

53


Sociaal veilige club

Ook C.G.V. Olympia vraagt gratis VOG aan

“VOG geeft meer vertrouwen richting ouders” Voor sportclubs is er een landelijke regeling om VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) gratis aan te vragen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van je (vrijwillige) medewerkers en vermindert de kans dat personen die eerder strafrechtelijk in de fout zijn gegaan, tóch een functie binnen de gymclub kunnen uitoefenen. Clubs die in aanmerking willen komen voor de regeling, kunnen daarvoor een aanvraag doen via de website gratisvog.nl. C.G.V Olympia Hoogeveen doorliep de procedure. DOOR: KIM MICHIELSEN

Oud-voorzitter Elco de Groot maakt onderdeel uit

om aan de slag te gaan met een veilig sportklimaat.

van de beleidscommissie die het bestuur adviseert.

Ik heb een stuk geschreven aan de hand van dat

De commissie nam het initiatief om aan de slag te

stappenplan.”

gaan met een veilig sportklimaat binnen Olympia. “Alle berichten over grensoverschrijdend gedrag in

Op de agenda

de media hebben wel wat teweeggebracht”, licht

Elco zette het thema veilig sportklimaat allereerst

Elco toe. “Natuurlijk krijgen wij ook wel eens wat

op de agenda van het bestuur. Ook werden visie en

klachten. Net als op veel clubs, verenigingen en

doelen opnieuw bekeken. “We hebben als volgende

scholen wordt er ook bij ons wel eens gepest, bij-

stap een vertrouwenscontactpersoon (VPC) aange-

voorbeeld. Daar moet je als club op handelen en dan

steld en de contactgegevens gedeeld op de website.

moet je ervoor zorgen dat erger wordt voorkomen.

Onze VCP is beroepsmatig met HR bezig en had al

Een van de middelen om daarvoor in te zetten is de

kennis van dit thema. Ook heb ik geïnformeerd bij de

VOG, maar wij hebben het breder getrokken. Bij de

gemeente of er al clubs met een veilig sportklimaat

KNGU waren al wat handvatten en een stappenplan

aan de slag waren. Er is wel een lokaal sportakkoord

54


krijgen ze eerst een vragenlijst thuisgestuurd die ze moeten invullen, en daarna de VOG. Een kopie daarvan moeten ze inleveren bij de club.”

Geschrokken “Het is best wel een klus voor vrijwilligers om met een veilig sportklimaat aan de slag te gaan. En het is ook niet klaar als je alle stappen hebt gezet, maar ontwikkelt zich steeds door. Ik heb wel het idee dat we nu redelijk in beeld hebben waar we aan moeten denken om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Ik ben er best wel van geschrokken wat waarin wat over het thema staat, maar geen speci-

er allemaal speelt in de sport. Je hebt te maken met

fieke voorbeelden van omgaan met grensoverschrij-

gezagsverhoudingen, maar tot hoever gaan die? Om

dend gedrag. Daarna hebben we een projectgroep

de top te bereiken, moet je grenzen verleggen, maar

gevormd met leden, vrijwilligers en ouders. Een

om ze te overschrijden is een heel ander verhaal.

deel daarvan is oud-leiding of heeft in de kinder­

Daarom is het belangrijk dat er aandacht aan wordt

opvang gewerkt. En we hebben aan de hand van een

geschonken. Aan andere clubs zou ik mee willen

checklist van Centrum Veilige Sport Nederland de

geven: volg het stappenplan. Kijk eens naar wat er

risico’s in kaart gebracht. Dit hebben we verwerkt in

allemaal al ligt. Wat heb je nodig, wat is verplicht?

een aantal aanbevelingen richting het bestuur.”

Wat kun je met je bestuur samen oppakken? Informeer je achterban en hoop er uiteindelijk natuurlijk

Aannamebeleid

op dat grenzen nooit overschreden worden.” ❚

Begin dit jaar diende C.G.V. Olympia de aanvraag voor gratis VOG’s in. “Net voor de zomer kwam er bericht dat aan een paar voorwaarden nog niet voldaan was”, legt Elco uit. “Zo was het noodzakelijk om een

VOG AANVRAGEN? REGEL EERST DIT!

aannamebeleid voor vrijwilligers en leiding vast te

GA OOK VOOR EEN VEILIG SPORTKLIMAAT OP

stellen. Wij hebben gezegd dat iedereen die omgaat

JOUW GYMCLUB. VRAAG DE VOG AAN VOOR JOUW

met onze leden of met gegevens van onze leden,

TECHNISCH KADER EN VRIJWILLIGERS. START JE EEN AANVRAAG? REGEL DAN EERST DE VOLGENDE

een VOG moet hebben. Dat schept vertrouwen en

ZAKEN:

maakt duidelijk richting ouders dat we eraan werken om hun kind veilig te kunnen laten sporten. Verder

GEDRAGSREGELS ZICHTBAAR VOOR IEDEREEN.

stelden we gedragsregels op voor onze trainers-coa-

AANNAMEBELEID VOOR VRIJWILLIGERS/KADER.

ches en andere vrijwilligers. Die regels worden straks

VERTROUWENSCONTACTPERSOON.

gepubliceerd op onze website. Toen we alles hadden

EHERKENNING AANVRAGEN.

aangepast, kregen we bericht van het CIBG dat onze aanvraag goedgekeurd was. Om de gratis VOG’s klaar

HULP NODIG? OP ONZE

te laten zetten bij Justis, hadden we enkel nog eHer-

WEBSITE NEMEN WE JE STAP

kenning nodig. Dat pakte ons bestuur op. Iedereen

VOOR STAP MEE DOOR DIT

waarvoor het geldt, heeft nu een mail van ons gehad

PROCES.

met uitleg waarom we VOG’s aanvragen. Via Justis

55


Throwback

Dit is een verhuisbericht: uw geschiedenis wordt verplaatst naar Arnhem Het is letterlijk een historische operatie: duizenden boeken, tijdschriften, foto’s, medailles en andere objecten uit de Nederlandse turngeschiedenis verhuizen van Beekbergen naar Arnhem. Volgens NOC*NSF is deze collectie dan ook van grote historische waarde met veel museale topstukken. DOOR: JURRYT VAN DE VOOREN

O

p 13 februari 1981 was prins Claus in Beek-

turnen van 1987 in Rotterdam. John Tielrooij werkte

bergen voor de opening van het nieuwe

als de toenmalige voorzitter van de turnbond samen

hoofdkantoor van het Koninklijk Neder-

met Peter Kramer, zijn collega bij de Koninklijke Ver-

lands Gymnastiek Verbond, het KNGV. Aan

eniging voor Lichamelijke Opvoeding. Zo kwam er een

het einde van 2023 verlaat het personeel deze ruimte

informatie- en documentatiecentrum tot stand, waar

weer, na een aantal fusies inmiddels werkzaam voor

een zeer indrukwekkende collectie werd opgebouwd,

de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Hier-

het historisch erfgoed van de school- en verenigings-

voor in de plaats komt het bondsbureau op Papendal,

gymnastiek. Het betreft dus niet alleen objecten en

in de directe nabijheid van andere sportbonden als

literatuur over de wedstrijdsport, maar ook over de

NOC*NSF en de Atletiekunie.

lichamelijke opvoeding.

Dat heeft grote consequenties voor een enorme collectie van gymnastiek- en turnmateriaal uit de

Verhuizing

afgelopen twee eeuwen. Hiervoor was de Stichting

De Stichting Gymnastiek- en Turnhistorie besloot

Gymnastiek- en Turnhistorie verantwoordelijk, die

vorig jaar om haar werk te beëindigen, dat werd

werd opgericht na de wereldkampioenschappen

gedaan door vrijwilligers. Dat was nog voordat Remco

56


FOTO: JURRYT VAN DE VOOREN

Het is zo’n mooie collectie dat we die echt niet gaan weggooien of extern uitbesteden” RYANNE BURGHART (KNGU)

Boer, algemeen directeur van de KNGU, het besluit

“Wat gaan we met de collectie doen en op welke

had genomen om vanuit Beekbergen te vertrekken.

manier gaan we dat dan verwerken in de verhuizing?”,

“De Stichting is per 1 januari 2023 gestopt”, zegt Jan

zo vat Ryanne Burghart van de KNGU dit samen.

Hoeve, voormalig stichtingsvoorzitter, in een gesprek

Tijdens ons gesprek begin november werkte ze net

met The Connection. “We hadden dit in een brief aan

twee maanden in Beekbergen. “Mijn voorganger heeft

de bond geschreven. We voelden geen betrokkenheid

een eerste aanzet gegeven, en daarna dit dossier aan

meer vanuit de KNGU en vonden dat het daarom

mij doorgegeven. De collectie verhuist tenslotte niet

anders moest.”

uit zichzelf.”

Op deze manier werden de verhuizing van het hoofd-

Het eerste besluit was snel genomen: “Het is zo’n

kantoor en het einde van de stichting twee ingewik-

mooie collectie dat we die echt niet gaan weg-

kelde kwesties, die voor de KNGU bij elkaar kwamen.

gooien of extern uitbesteden. We nemen die mee.” 

57


Throwback

Voor die verplaatsing heeft Bernhard Hilgers zijn

vrijwilligers van de Stichting in de voorgaande dertig

kennis aangeboden, de conservator Sporterfgoed

jaar. Zo kon hij bepalen om hoeveel materiaal het gaat.

bij NOC*NSF. Hilgers werkt al meer dan dertig

Daarnaast kreeg hij inzicht in de museale en his-

jaar in de museumwereld, tegenwoordig ook als

torische waarde, en daarmee in het belang om dit

directeur van het Museum Hindeloopen. Zo kijkt hij

materiaal goed te bewaren. Hiervoor zijn alle objecten

als erfgoedspecialist naar de enorme collectie van

beoordeeld volgens de categorieën A, B, C en D,

de turnsport en gymnastiek. Zowel de KNGU als de

waarbij A staat voor ‘museaal topstuk’ en D voor

Stichting Gymnastiek- en Turnhistorie is blij met

‘minder belangrijk’. Alleen al de collectie van kleine

deze samenwerking.

voorwerpen, zoals medailles, bestaat uit ongeveer

Het eerste aanbod van Hilgers was heel praktisch, legt

2000 objecten.

Burghart uit: “We mogen zes maanden het depot van

“In zijn rapportage beoordeelt Hilgers de complete

NOC*NSF gebruiken voor opslag. We hebben op de

collectie als goed tot uitstekend, in museale termen

nieuwe locatie niet zo’n mooie ruimte om het uit te

gezien”, aldus Burghart. Twintig procent is onderge-

stallen. Na die zes maanden moeten we weten waar

bracht in categorie A, topstukken. Het Gedenkboek

we het dan gaan opslaan.” Dat geeft in ieder geval

Olympische Spelen 1928 in Amsterdam is een goed

ruimte om eerst de verhuizing te regelen.

voorbeeld, want daarvan zijn wereldwijd slechts vijf exemplaren bekend. In Beekbergen liggen er twéé. heeft dit niet en was daarom ontzettend jaloers op

met een inventarisatie, gebaseerd op het werk van de

ons”, zegt Ans Hoeve van de voormalige erfgoed-

FOTO: JURRYT VAN DE VOOREN

“Het Olympisch Museum van het IOC in Lausanne

Hilgers bereidt die operatie grondig voor. Hij begon

FOTO: JURRYT VAN DE VOOREN

Van A tot D

58


Van het Gedenkboek Olympische Spelen 1928 in Amsterdam zijn wereldwijd slechts vijf exemplaren bekend. In Beekbergen liggen er twéé” stichting. “Ze mochten altijd komen kijken, als ze

Het kan ook nog eens worden gekoppeld aan de

alles maar lieten liggen.”

Collectie Gelderland en Europeana, zoals NOC*NSF

Slechts tien procent van de complete inventaris werd

dit met het Olympisch Sporterfgoed al doet. Hiermee

door Hilgers gerangschikt als minder belangrijk, waar-

wordt een koppeling gelegd met honderden andere

mee vaak wordt bedoeld dat vergelijkbare objecten

museale collecties in binnen- en buitenland. Het

elders ook al zijn ondergebracht. Toch gaat alles mee

zal de vindbaarheid en bekendheid vergroten. Dat

naar Arnhem, naar het depot van NOC*NSF.

is belangrijk, juist vanwege het hoge aantal museale

De volgende stap vindt plaats tijdens het inpakken,

topstukken in categorie A.

dat twee weken gaat duren. Elk object wordt dan

Hilgers heeft al voorgesteld aan de KNGU om hiervoor

gefotografeerd, zodat Hilgers en de KNGU een com-

de kennis te gebruiken van een archivaris. Het

pleet overzicht krijgen. Op deze manier ontstaan er

professioneel vastleggen van de eigen geschiedenis is

mogelijkheden om de collectie online te presenteren,

tenslotte een hele andere taak dan waar de KNGU, of

zoals NOC*NSF al doet met meer dan 3000 objecten

een andere sportbond, normaal mee te maken heeft.

van het Olympisch Sporterfgoed. Die zijn allemaal te

Deze erfgoedvraagstukken zijn zelfs zo specifiek dat

zien via de websites van de Collectie Gelderland (de

niet elke bond dat voor zichzelf zou moeten uitzoe-

provincie waar NOC*NSF nu eenmaal zit) en Europe-

ken. Vanwege een samenloop van omstandigheden

ana, de Europese koepel voor erfgoedbeheer.

werd dat bij de KNGU opeens zeer urgent, maar het is niet uniek.

Presentatie

Zo werd de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie

Begin 2024 staan er dus heel veel dozen vol beschre-

afgelopen zomer opeens geconfronteerd met het

ven en gefotografeerde objecten in Arnhem. En dan?

dreigende verlies van een enorme hoeveelheid uniek

“Het is nog niet bekend hoe we het straks gaan

wielermateriaal, omdat Rini Wagtmans dat niet

neerzetten”, erkent Burghart meteen, vanwege een

langer kon opslaan. Een samenwerkingsverband van

afwezigheid van officieel beleid van de KNGU op

wielrenners, zakelijke partners en erfgoedspecialis-

dit gebied. “Dat is iets waar we in het nieuwe jaar

ten lijkt te leiden tot een wielermuseum, waar zulke

naar willen kijken. Willen we weer een stichting met

collecties duurzaam worden beheerd en gepresen-

vrijwilligers of bedenken we iets anders? Ik merk al

teerd.

wel dat onze manager Marketing & Communicatie het

Het materiaal is per sport dan wel verschillend, maar

heel leuk vindt om hier verhalen uit te halen.”

het achterliggende vraagstuk is hetzelfde: wat doen

Die mogelijkheden liggen er inderdaad als de

we met de collectie? De KNGU heeft er in eerste

inventaris is beschreven én gefotografeerd. Het wordt

instantie voor gekozen om die zoveel mogelijk te

hierdoor veel geschikter om de collectie zichtbaar te

bewaren en te verhuizen. Het is een goede, maar een

maken – in dit geval online. Leden en clubs kunnen

tijdelijke oplossing. In samenwerking met de andere

dan makkelijk uitzoeken of er materiaal is, waarin ze

bonden en de erfgoedwereld wordt er hopelijk

zijn geïnteresseerd vanwege een naderend jubileum

daarna gekozen voor een structurele oplossing. Deze

of een mogelijke expositie.

historische operatie is nog lang niet afgerond. ❚

59


Vraag het de bondsraadsleden (3)

Vraag het de bondsraadsleden (3)

“ Er liggen kansen om de gymsport en al haar disciplines nog groter te maken” In deze rubriek reageren drie bondsraadsleden op drie vragen. Wat houdt ze nu echt bezig, waar hebben ze een uitgesproken mening over? En waaruit bestaat hun werk? Word je enthousiast en zie jij jezelf wel als bondsraadslid? Stel je dan verkiesbaar! DOOR: EDWARD SWIER

Vraag: Wat heeft het zijn van bondsraadslid jou gebracht? Bianca Mulder (47) heeft binnen de bondsraad

mee zij zich kunnen verdedigen en waardoor

een extra focus op trainers en coaches. “Het

zij zich niet ten onrechte als een verdachte

veilig sportklimaat was en is vanzelfsprekend

hoeven te voelen. Trainers hebben ook recht

een thema dat veel aandacht krijgt, ook bij ons.

op een gevoel van veiligheid. Ik heb dat als

En specifiek ook bij mij, omdat dat nu eenmaal

bondsraadslid ook aangekaart. En met anderen

letterlijk mijn aandachtsgebied is. Er zijn

gezocht naar het antwoord op de vraag welke

dingen gebeurd, in het verleden en recenter,

informatie je aan trainers kunt geven om ze

en je moet zorgen dat er recht wordt gedaan

weerbaar te maken. Het is als bondsraadslid

aan degenen die het sportklimaat als onveilig

fijn om te zien dat er, op heel veel vlakken ove-

ervaren hebben. Maar, en daar heb ik regelma-

rigens, stappen worden gezet. Dat het verschil

tig op gehamerd, we moeten voorkomen dat

wordt gemaakt. Dat je in dat hele proces een

iedere trainer nu in het verdomhoekje komt.

onderdeeltje mag zijn, is prachtig. Het mooie

Die balans was klaarblijkelijk moeilijk te vinden,

resultaat, de vooruitgang die geboekt wordt, is

ik kreeg zelf als trainer ook veel vragen. Dat ik

de beloning voor je inzet.’’

dankzij mijn lidmaatschap van de bondsraad de zaken van dichterbij heb kunnen volgen,

Peter Kappe (65) trad bij de laatste verkiezing

maakt dat ik me er een gedegen mening over

toe tot de bondsraad. “Ik ben dus betrekkelijk

heb kunnen vormen. Maar je kunt niet iedere

nieuw in de bondsraad. Wat het mij tot op

trainer er zomaar mee opzadelen, je moet jonge

heden vooral heeft gebracht is veel inzicht.

coaches bijvoorbeeld handvatten geven waar-

Naast onze controlerende taak, vind ik het ook

60


PETER KAPPE

BIANCA MULDER

ARTHUR HAASBROEK

Het is goed je sport te blijven vernieuwen en het is fijn om als bondsraadslid een dergelijk geluid ook te kunnen laten horen” PETER KAPPE (PENNINGMEESTER STICHTING TURN INN)

belangrijk dat ik als bondsraadslid een adviserende

bondsbestuur, maakt het boeiend en interessant. Het

rol kan hebben. Wat mij betreft heeft deze functie nog

vergroot bovendien je netwerk, hetgeen tot verbreding

veel meer waarde als je niet alleen achteraf de door

van je kennis leidt. Een goed functionerend netwerk

het bondsbureau gemaakte plannen beoordeelt, maar

is voor iedereen belangrijk, voor het realiseren van

als je ook ver van tevoren je kennis van zaken kunt

je eigen doelstellingen en ambities, maar ook voor

delen met alle betrokkenen. Ik ben druk zoekende om

die van de bond. Het is soms verrassend en bijna

een meer adviserende rol te kunnen spelen. Voor de

verbazingwekkend om op een platform als LinkedIn

KNGU liggen er bijvoorbeeld kansen om de gymsport

te zien dat mensen die jij uit volledig verschillende

en al haar disciplines nog groter te maken. Daar

werelden kent, elkaar ook weer kennen. Als je je vraag

draag ik graag mijn steentje aan bij. Zo zou ik binnen

op de juiste plek weet te stellen, krijg je al snel een

de bond zeker meer aandacht willen vragen voor

heel waardevol antwoord. Bovendien geeft het me

sportieve innovaties zoals freerunnen en freestyle

veel voldoening dat je, hoewel je – laat ik het maar

trampolinespringen. Het is goed je sport te blijven

zo omschrijven – achter een bestuurstafel zit, er een

vernieuwen en het is fijn om als bondsraadslid een

bijdrage aan kunt leveren dat andere mensen prettig

dergelijk geluid ook te kunnen laten horen. Ik geloof

kunnen sporten. Ik ben zelf heel lang trainer-coach

ook dat je deze taak zeker langere tijd – als bonds-

geweest en organiseer nu veel zaken, maar het draait

raadslid word je voor drie jaar aangesteld en kan je je

natuurlijk toch allemaal om die sporter. Die moet ple-

twee keer voor zo’n zelfde periode herkiesbaar stellen

zier in zijn sport hebben, dat is het allerbelangrijkste.

– moet doen. Dan kom je in een ritme, anders is je tijd

Door de lessen die we de laatste jaren geleerd hebben,

zo voorbij en gaat er stiekem veel kennis verloren.”

kunnen we dat met zijn allen steeds beter faciliteren.” z

Arthur Haasbroek (59) is voorzitter van Gymsport Leiden. “Ik vind het mooi dat je als lokale clubbestuurder

Meer informatie over de bondsraadsverkiezingen

door je functie als bondsraadslid nu ook landelijk iets kan betekenen. Dat je overlegt met je mede-bondsraadsleden, maar ook met de bondsdirectie en het

61


Social Wall #DutchGymnastics Wat speelt er binnen de Dutch Gymnastics community? Je ziet het op onze Social Wall. Doe ook mee! Deel jouw post met #DutchGymnastics en wie weet zie je jouw club terug in The Connection!

62


63


Rubriek

FOTO: KNGU

De roots van...

JERMAIN GRÜNBERG TIJDENS HET RECENTE WK IN ANTWERPEN.

64


... Jermain Grünberg Turner Jermain Grünberg (23) beleefde bij de WK in Antwerpen het absolute hoogtepunt uit zijn loopbaan. Met de Nederlandse ploeg dwong hij met de elfde plaats in het landenklassement een teamticket voor de Olympische Spelen af. Grünberg huilde tranen met tuiten. Van blijdschap en trots, maar vooral ook omdat hij er net een moeilijk jaar op had zitten. DOOR: LISA DEEN

De Europese kampioenschappen in het Turkse

af of ik nog wel een betere turner kon worden. Na

Antalya, in april dit jaar, liepen namelijk helemaal

de EK heb ik daarom bewust de tijd genomen om

niet zo lekker voor de Tilburger. “Ik had nog wat

samen met mijn coach een plan te bouwen voor de

blessures van het jaar ervoor en ging niet topfit naar

eerstvolgende World Cups.”

Turkije. Er waren hoge verwachtingen die ik niet

In dat plan bepaalde Grünberg voornamelijk zélf de

waar kon maken. Dat heeft me uiteindelijk genekt”,

regie. “Dat heeft me ontzettend gemotiveerd. Toen ik

blikt hij terug.

bij de wereldbeker in Varna vervolgens twee finales

Bij de EK ging hij onderuit op brug en vloer en

binnentikte, zorgde dat echt voor een enorme boost.”

na het toernooi raakte hij het vertrouwen in

Shinen

zichzelf volledig kwijt. “Ik heb zelfs aan stoppen gedacht”, geeft hij nu toe. “Ik

Het uitstapje naar Bulgarije leverde hem bovendien

voelde me zó slecht. Ik vroeg mezelf

een bronzen plak aan zijn lievelingstoestel brug op. 

Hoe ik 2023 zou omschrijven? Als zo’n grafiekje dat linksonder begint en rechtsboven eindigt. Van slecht naar goed” 65


FOTO: MARIUS PUHL

De roots van...

“Het gaf vertrouwen en van daaruit ben ik naar de

was het logisch dat ik er ook mee zou beginnen.

WK toe gaan bouwen. Daarin heb ik me vooral aan

Dat deed ik in Tilburg, bij Kunst en Kracht. Toen ik

mijn eigen plan gehouden. Ik wilde daar in Antwer-

kennismaakte met mijn eerste wedstrijden in de

pen namelijk eindelijk écht kunnen shinen voor

regio, wist ik al dat ik meer wilde. Maar eigenlijk was

mijzelf en het team.”

ik toen nog best wel slecht.”

Op de belangrijke momenten was het al vaak genoeg

Pas naarmate hij vaker wedstrijden deed en meer ging

misgegaan voor de turner van Flik-Flak Den Bosch.

trainen, had hij het idee dat hij de top zou kunnen

In aanloop naar de WK wist hij dat tij te keren. “In

halen. Vanuit Tilburg stapte hij uiteindelijk over naar

Antwerpen turnde ik een goede wedstrijd, alleen

topclub Flik-Flak Den Bosch. “Vanaf dat moment ging

door een fout op voltige miste ik de meerkampfinale.

het hard. Ik werd tweede bij het NK voor de pupillen

Voor het team was mijn score gelukkig goed genoeg.

en had een enorm leuke tijd onder trainster Felicia

Samen haalden we als ploeg genoeg punten voor

Ronodihardjo. Van haar heb ik heel veel geleerd.”

een olympisch teamticket. Daarbij kwam wel wat

Dat hij in Den Bosch trainde met Jeffrey Wammes

emotie los. De emoties van een bewogen jaar én een

en Yuri van Gelder hielp natuurlijk óók. “Zij waren

olympische droom die uitkwam”, lacht hij.

echt voorbeelden voor mij. Als jonkie zat ik achter de tv om hen te supporten tijdens EK’s of WK’s. In Den

Turnen in de familie

Bosch hebben Jeffrey en Yuri me altijd met heel veel

Dan gaan zijn gedachten terug naar zijn allereerste

respect behandeld en ook altijd geholpen. Zij turn-

stappen in de sport. “Turnen zit in de familie. Ik ging

den destijds finales en toernooien waar ik alleen nog

op jonge leeftijd al met mijn moeder en oma mee

maar van kon dromen. Dat ik nu zelf ook meedoe aan

naar de turnhal. Mijn zus zat ook op turnen. Daarom

EK’s en WK’s is geweldig.”

66


Top 8 op de Spelen

zich mentaal en fysiek weer op te laden. “De periode

Uiteindelijk wil Grünberg net als Wammes en Van

na de WK leefde ik op reserves. Ik heb echt even tijd

Gelder ook in EK- en WK-finales staan én de Olym-

nodig om bij te komen. Dan ga ik daarna weer volop

pische Spelen halen. “Op brug maak ik wat finales

plannen maken richting de toekomst. Hoe ik 2023

betreft de beste kans. Dat is echt mijn sterkste toe-

zou omschrijven? Als zo’n grafiekje dat linksonder

stel. Bij de afgelopen WK was ik de vijfde Europeaan

begint en rechtsboven eindigt. Van slecht naar goed.”

op dat toestel. Dat zegt wel wat. Maar het grootste

Volgens Grünberg heeft dat vooral te maken met zijn

doel is natuurlijk om met het team naar de Spelen

doorzettingsvermogen. “Ik ben geen opgever. Het

te gaan en daar samen de top 8 te halen. Ik ga er de

gaat mij om die stijgende lijn”, zegt hij. “Die wereld-

komende periode alles aan doen om dat te halen.”

beker eerder dit jaar heeft mijn ogen geopend. Nu

Eerst wacht nog een vakantie voor de Tilburger. Na

weet ik: als ik fit ben, dan sta ik op die Spelen. Dat is

de EK, WK, diverse World Cups én Bundesliga-wed-

mijn ultieme doel, daar waar ik 52 weken per jaar en

strijden heeft hij naar eigen zeggen tijd nodig om

30 uur per week voor werk.” ❚

OUD-TRAINSTER FELICIA RONODIHARDJO: “EEN NATUURLIJK TALENT MET EEN GEBRUIKSAANWIJZING” Trainster Felicia Ronodihardjo was tijdens de beginjaren

tegenwoordig in Noorwegen, maar probeer hem altijd wel

van Grünberg bij Flik-Flak Den Bosch actief als trainster.

te zien als ik in Nederland ben.”

Ze omschrijft hem als een ‘natuurlijk’ talent, maar wel

Ook volgt ze hem nog volop in het turnen. Zo zag ze ook

eentje met een gebruiksaanwijzing. “Dat hij een natuurlijk

de moeilijke fase na de EK. “Hij heeft de verschillende

talent was kon niet anders met zijn moeder en oma, die

mogelijkheden van het bereiken van de Olympische

beiden in het turnen zaten. Jermain was een turnertje dat

Spelen besproken met zijn coach. Dat hij wist dat er

van alles deed, maar het was destijds allemaal nog wat

meerdere wegen waren om zijn doel te bereiken en dat hij

ongecontroleerd”, herinnert zij zich de eerste periode.

zijn eigen pad kon bewandelen, verlichtte denk ik de druk

“Hij moest leren hoe te trainen en welke dingen van belang

op zijn schouders. Jermain kan zich erg focussen op één

zijn om het juiste te trainen. Het was belangrijk voor hem

ding, maar soms gaat dat ook wel in negatieve zin. In de

om te begrijpen dat het niet allemaal ging om trucjes

zin van alles of niets. Dan richt hij zich op alles. Maar als er

doen”, zegt ze. “Hij wilde altijd de beste zijn en in het begin

dan ook maar iets fout gaat, dan weet hij dat het klaar is

vond hij dat ook van zichzelf, tot hij op zijn plek werd gezet.

en stort zijn wereld in elkaar. Dit WK was dus iets anders

Gestructureerd en gedisciplineerd trainen heeft hem erg

voor hem. Gelukkig maar, want uiteindelijk hebben we

geholpen.”

de Jermain gezien die we kennen. Foutloos was het niet,

Een favoriet moment met Grünberg weet ze niet zo

maar hij was er en kon er meer van genieten.”

gauw te benoemen. “Eigenlijk was er altijd wel wat te

Ronodihardjo is bovendien duidelijk als het over de

beleven met Jermain”, lacht ze. “Hij is inmiddels officieel

toekomst van haar oud-turner gaat. “Ik denk dat Jermain

mijn petekind en ik ben dankbaar dat zijn ouders zoveel

stap voor stap nog wel wat kleine puntjes erbij kan vinden

vertrouwen hebben in mij. We spreken elkaar niet elke dag,

voor een hogere meerkampscore. En ik denk dat Jermain

maar als er iets is, dan weten we elkaar te vinden. Ik woon

nog wel in een toestelfinale komt op een groot toernooi.”

67


Trampolinespringen

Succesvol WK voor trampolinespringers

“ Ik heb echt overal kippenvel” Als het aan trampolinespringers Rick Veldhuizen, Jordy Mol en Milco Abrahams ligt, dan gelden hun WK-resultaten slechts als een tussenstap op weg naar meer en beter. Veldhuizen en Mol verbaasden zichzelf met een vijfde plaats in de synchroonfinale, terwijl Abrahams individueel de halve eindstrijd wist te halen. DOOR: LISA DEEN

Rick Veldhuizen, die in het Britse Birmingham nota-

gewoon een top-WK. Eigenlijk was ik na de voorron-

bene zijn WK-debuut maakte, had zich geen mooier

des van synchroon al tevreden. Individueel was goed

toernooi kunnen wensen. “Dit is een debuut zoals

gegaan, synchroon ook. Dat we vervolgens de halve

iedereen het wel zou willen, met zo’n finale”, zei hij

finale én de finale bereikten was fantastisch.”

over de vijfde plaats in de finale, die gewonnen werd door de Duitsers Caio Lauxtermann en Fabian Vogel.

Meer WK’s

“Het was onwerkelijk. Dat we in zo’n finale, met

In Birmingham kwam Mol naar eigen zeggen weer

zoveel druk op onze schouders en voor zulke volle

terug op zijn ‘oude niveau’. “Vorig jaar had ik een wat

tribunes, gewoon zo’n lekkere oefening laten zien

minder WK, maar dit seizoen zit ik er lekker in. Het

is geweldig. Het was wel een vechtoefening, want

is mooi om te zien dat die stabiliteit er is en dat het

geheel vlekkeloos ging het niet. Maar we mogen blij

goed gaat tijdens dit soort wedstrijden. Hopelijk kan

zijn met deze vijfde plek. Dit neemt niemand ons

ik deze lijn doortrekken richting de toekomst.”

meer af.”

Waar Mol terugkeek op een geheel geslaagd toernooi,

In de catacomben van de Utilita Arena liet Veld-

was Veldhuizen toch ook lichtjes kritisch. Indivi-

huizen een stilte vallen. “Eigenlijk kom ik woorden

dueel was hij slechts als 81ste geëindigd. “Mijn WK

tekort. Ik heb echt overal kippenvel. Jordy, ik weet

begon individueel gezien niet heel erg lekker, maar

niet hoe het met jou zit?”, stamelde hij met een

synchroon heeft dat zeker goedgemaakt”, zei hij.

vragende blik richting zijn synchroonpartner Jordy

Het toernooi smaakte bovendien naar meer. “Ik heb

Mol. “Dit is gewoon bizar. Ik moet het echt nog even

nu voor het eerst de sfeer van een WK geproefd. De

beseffen allemaal. Mijn WK kon al niet kapot en nu

afgelopen twee jaar heb ik de World Age Group Com-

al helemaal niet meer”, antwoordde Mol. “Dit was

petition, de junioren-WK, gesprongen. Dat is ook heel

68


FOTO: ANIEK MAARSSEVEEN

FOTO: ANIEK MAARSSEVEEN

erg groot en van hoog niveau. Maar minder hoog in vergelijking met wat ik nu aan het doen ben. Daarom

Dit was gewoon een top-WK. Ik moet het echt nog even beseffen”

hoop ik dat ik nog veel meer WK’s mag meemaken.” Het synchroonresultaat van Veldhuizen en Mol leverde Nederland ook nog een niet-nominatief startbewijs op voor de World Games. “Natuurlijk is het nog niet bekend wie daarheen mag, maar daar

JORDY MOL

gaan we vol voor strijden”, vertelden de twee.

(23ste op het onderdeel dubbelminitrampoline) in

Abrahams negentiende

actie. Zij slaagden er in Birmingham niet in om zich

Nederlands kampioen Milco Abrahams werd in de

te plaatsen voor de (halve) finale. Nederlands kam-

halve finale negentiende. “Ik stond voor het eerst in

pioene Romana Schuring plaatste zich bij de dames,

mijn loopbaan in de halve finale op een WK. Daar ben

maar kwam vanwege een blessure niet in actie.

ik fucking blij mee. Tot nu toe is dat me alleen nog maar op een EK gelukt”, vertelde hij. “Als ik puur naar

Brons bij WAGC

mijn score kijk, dan kon het natuurlijk beter, maar ik

Bij de World Age Group Competition (WAGC), de

heb geknokt en mijn oefening uitgesprongen. Ik kan

WK voor jeugd en junioren, was er brons voor

niet anders dan superblij zijn.”

synchroonspringsters Thalissa Wijkstra en Lina-Joy

Voor Abrahams gold de halve eindstrijd als een

Uljee van Triffis Alkmaar in de categorie 15-16 jaar.

belangrijke ervaring op weg naar meer. “Er zijn

Het tweetal wist zich daarmee eveneens voor de

volgend jaar nog twee wereldbekerwedstrijden

eerste editie van het WK voor junioren te plaatsen. In

waarbij olympische tickets op het spel staan. Ik hoop

de voorrondes plaatsten ze zich daar als eerste voor

dat de ervaring van dit WK me gaat helpen om het

de finale, waarin ze als zesde eindigden. Wijkstra

daar goed te doen. Ik ga natuurlijk nog steeds voor

plaatste zich ook voor de individuele finale bij de

een plekje op de Spelen, al weet ik dat het lastig gaat

WAGC, maar slaagde er niet in om net als vorig jaar

worden. Gelukkig ben ik nog jong. Hopelijk kan ik

een medaille te veroveren. Bij de categorie 17-21

sowieso naar Los Angeles in 2028”, zei hij.

jaar haalden de koppels Ralph van Tilborg/Jesper

Naast Veldhuizen, Mol en Abrahams kwamen ook

Pattipeilohy en Megan Brouwers/Eline Westhuis de

Luuk Swinkels (48ste individueel) en Guitho de Wolff

synchroonfinale. ❚

69


Reportage

Gym voor alle leeftijden bij De Hazenkamp

“Als ik ooit oma word, zou het me stoer lijken dat ik nog een salto kan maken” “Het is gezellig, je bent aan het sporten, werkt aan je lenigheid, kracht en coördinatie én je bent nog grenzen aan het verleggen”, omschrijft Simone Stevens hoe haar woensdagavond al jaren wordt ingevuld. De 50-jarige is een van de leden van de vaste kern die deelneemt aan ‘gym voor alle leeftijden’, met de innovatieve SportQube van De Hazenkamp in Nijmegen als arena. “Een groep volwassenen, die qua leeftijd van 16 tot 65 jaar varieert en qua niveau van beginner tot voormalige wedstrijdturners en turnsters”, zegt Jasper Schadron, de trainer die de groep van zo’n twintig tot dertig sporters begeleidt. DOOR: EDDY VEERMAN FOTO’S: ORANGE PICTURES

70


Onderzoek wijst uit dat veel jeugdige sporters

“Ik wil mensen laten ervaren hoe leuk het is om te turnen en om nieuwe dingen te leren”

afhaken wanneer ze naar de middelbare school

JASPER SCHADRON (TRAINER)

gaan. Toch gaat het bij veel van hen na een tijdje weer kriebelen en is er de wens om het op latere leeftijd weer op te pakken. Voor de KNGU zijn dit soort recreantengroepen heel belangrijk; zij bieden

snelheid straks op het lichaam komt. Daarna is

voor iedere leeftijd op een niet-competitief niveau

iedereen vrij. Sommigen sluiten aan bij het klassikale

nog wat wils. De woensdagavond in de Nijmeegse

onderdeel, anderen gaan elders in de zaal iets doen

SportQube is daar een prachtig voorbeeld van. “En

en haken wellicht later weer aan. In het laatste blok

ze komen zelfs vanuit de Achterhoek hierheen”, weet

kijk ik zelf nog even rond, naar wie nog met iets

Jasper Schadron (35), terwijl hij de gezamenlijke

bezig is waarbij ik kan helpen. Ik kan het met zo’n

warming-up leidt.

grote groep niet maken om de aanwezige voormalige

“Bij die warming-up gaat het er niet alleen om je

tweededivisieturnsters bij te staan en de Tsukahara

spieren warm te krijgen, maar ook om je geest voor

te oefenen, want dan kan ik de anderen geen

te bereiden op wat voor soort houding, kracht en

aandacht geven. Sommigen maken hun eerste koprol 

71


Reportage

hier. Dat is het absurde van deze groep. Ik moet mijn

ouder wordt, is dat wat lastiger, want je krijg je

focus verdelen en mijn doel is enerzijds om som-

wat klachtjes. Maar ik ben ook een beetje bang dat

migen nieuwe dingen te leren en anderzijds om de

wanneer ik stop, ik nooit meer een flikflak of een

turnsters die net uit het wedstrijdcircuit zijn gestopt,

salto zal maken, want dan komt dat niet meer terug.

nog van de turnsport te laten genieten.”

We trainen wel elke week, maar ik heb niet meer het niveau van dat ik zestien was, wat natuurlijk logisch

Passie

is. Ik heb een tijdje een dipje gehad, omdat ik voor

Simone Stevens (Grave) en Karen Lukassen (Wijchen)

mijn gevoel niet meer zoveel leerde. Maar als je dat

hebben bijvoorbeeld op jeugdige leeftijd op regionaal

eenmaal accepteert, dat je jezelf niet meer hoeft te

wedstrijdniveau geturnd. “Vanaf mijn zesde”, zegt

bewijzen en je het vooral voor het sportplezier doet,

Simone. “Turnen is altijd mijn passie gebleven,

dan blijf je hier toch hangen”, glimlacht ze.

hoewel ik het tijdens mijn studietijd even heb

“In het begin van de les doen we een bepaald

losgelaten.” Bij de warming-up spreidt Simone haar

onderdeel, daar kun je aan meedoen, dat hoeft niet.

benen en legt met gemak haar hoofd op de grond.

Daarna is het vrij in te vullen.” Simone: “Eén keer

“Ik vind het nog steeds hartstikke leuk en ik merk dat

in de maand leggen we de airtrack neer.” Karen,

het me ook nog steeds lukt. Daarnaast is deze zaal

lachend: “Wij zijn van de oude stempel, deze airtrack

fantastisch en ik vind het ook heel gezellig met deze

is zachter, we zijn het hierop gewend. Ik wil dit

groep. Ik wil het blijven doen tot het niet meer lukt.”

anderhalf uur eigenlijk de rest van mijn leven blijven

Karen knikt instemmend: “Waar ik ook studeerde of

doen. Als ik ooit oma word, zou het me stoer lijken

woonde, zoals Utrecht en Maastricht, ik ging altijd op

dat ik nog een salto kan maken. Dat je nog wat

zoek naar een turnvereniging waar een clubje voor volwassenen was en ik kon het nergens echt vinden.

Ik ben bang dat wanneer ik stop, ik nooit meer een flikflak of een salto zal maken”

Toen ik hier een baan kreeg in 2002, ben ik hier lid geworden. Zo lang loop ik hier al rond op woensdagavond.” “Nergens heb je zulke expliciete belasting als

KAREN LUKASSEN

hier, je traint je hele lijf”, vertelt Karen. “Als je wat

72


kunstjes kan laten zien aan je kleinkinderen. Ik ben

school gekomen. Ze wilde blijven gymmen. Ik heb

een tijdje geblesseerd geweest en dan mis je het

vroeger zelf ook geturnd, mijn vader gaf gymnastiek­

sociale contact.” Simone: “Er is een kleine vaste kern

les bij Unitas in Doesburg. Ik ben daar naderhand zelf

en daaromheen wisselt het vaak qua aanwezige

ook les gaan geven en mijn dochter doet dat daar

sporters. Met die kern doen we af en toe iets samen,

– net als mijn vrouw – nu ook. Als jonge gymnast

zoals een kerstborrel.” Karen: “Maar we gaan gauw

heb ik veel gesprongen en ben ik een aantal keren

nog even, want nu ligt de airtrack er. Hierna moeten

Nederlands kampioen geworden, ruim veertig jaar

we weer een maand wachten.” Even later doen beide

geleden. Zoals ik ook bij nationale wedstrijden ben

vrouwen een arabier en een flikflak.

gaan jureren.” “Toen ik stopte heb ik een tijdje niks gedaan.

Versleten knieën

Vervolgens ben ik gaan handballen, en ben ik daarin

In de groep zitten ook twee generaties uit hetzelfde

naderhand ook als scheidsrechter in de tweede en

gezin, zoals André Brouwer (58) en zijn dochter

eerste divisie gaan fluiten. Twee jaar terug, tijdens

Anouk (26). Bij dochterlief gaat het beduidend

corona, lag er veel stil en kwam dat gevoel van ‘ik

soepeler dan bij haar vader. Even gniffelt ze eerbiedig

moet zelf toch weer iets gaan doen’. Anouk zei: ‘Ga

als André onderuitgaat, maar die heeft er minstens

eens met mij mee.’ Zodoende ben ik hier en doe ik

zoveel lol in. “Mijn dochter heeft op jongere leeftijd

nog een beetje aan turnen. Het hoofd wil nog wel,

geturnd en is hier enige tijd geleden in Nijmegen op

maar de uitvoering van de bewegingen gaat niet

73


Reportage

meer vanzelf, ook omdat de knieën versleten zijn.

hebben, en als je het wilt faciliteren als vereniging

Soms moet je gewoon je ogen dichtdoen en niet

moet je wel weten of er animo is. Je kunt op deze

meer nadenken. De ene keer lukt het wel, de andere

manier verbinding organiseren met mensen die

keer niet. Maar het gaat er mij ook om dat ik bezweet

graag bezig willen zijn, maar niet meer de drang

thuiskom en lekker anderhalf uur heb gesport.”

hebben om te presteren. Dan is een initiatief als dit

“En ik blijf deze sport zó leuk vinden. Mijn vader zei

geweldig. Je praat ondertussen met anderen, soms

destijds: ‘Turnen is zo moeilijk, omdat het zo gemak-

ook over hele andere dingen dan sport. Maar de sport

kelijk lijkt.’ Als je zelf hebt geturnd en je kijkt naar de

bindt je wel. En we helpen elkaar bij de onderdelen.”

Olympische Spelen, dan weet je welke arbeid ver-

Anouk doet vervolgens enkele vloer­oefeningen,

richt moet worden om tot zo’n prestatie te komen.

terwijl haar vader die met de telefoon filmt, zodat het

En dit is een leuke groep, lekker gemêleerd, mensen

getoond kan worden aan haar leerlingen.

die hoog geturnd hebben of nooit hebben geturnd, zoals die twee jeugdige voetballers daar verderop.

Voorzichtig

Die jongens zijn er sinds een paar weken en als je ziet

Rob Jobse (62) waagt zich ondertussen aan de ringen,

wat ze inmiddels kunnen, dat is hartstikke leuk.”

op voltige. Hij woont in Bemmel. “Da’s veertig minu-

“Je zou dit ook elders kunnen uitrollen, want waar

ten terugfietsen zo direct, maar wel elektrisch.” Hij

een wil is, is een weg. Je moet de mogelijkheden

turnde tot de middelbare school, in Dieren. “Ik kwam nog tot de landelijke finales bij de christelijke bond. Nadien kwam er een hele lange pauze, waarin ik niks met turnen deed. Ik ben wel altijd blijven zwemmen.

Ik ben er eens een jaar tussenuit geweest vanwege een blessure en toen miste ik het enorm, óók vanwege dat sociale contact”

Ik zag mijn broer ruim vijftien jaar geleden een kiep doen op een speeltoestel en hij kon ’m nog. Daar had ik respect voor en toen ik het vervolgens zelf probeerde, ging het voor geen meter. Dus ik dacht: daar moet ik wat aan doen. Zo ben ik vijftien jaar geleden hier aangesloten en altijd gebleven.”

ROB JOBSE

74


Soms moet je gewoon je ogen dichtdoen en niet meer nadenken. De ene keer lukt het wel, de andere keer niet” ANDRÉ BROUWER

“Ik heb favoriete onderdelen, die weliswaar technisch

het groepje dat ik nu aan het lesgeven ben’. Er zijn

zijn, maar nog wel lukken en daar haal ik voldoening

mensen die al dertig jaar op hun eigen manier salto’s

uit. Vandaag was het een goede les, want de dingen

doen, maar ook mensen die nog nooit een salto

gingen goed. Ik heb ook wel eens een les en dan ga

hebben gemaakt. Hen wil ik laten ervaren hoe leuk

ik gedeprimeerd naar huis”, lacht hij. “Ik ben ook best

turnen is en om nieuwe dingen te leren. Ik zoek altijd

voorzichtig. Soms werkt het lichaam minder goed

de balans, vind het belangrijk dat mensen die hier

mee, maar het zit ook grotendeels in je hoofd. Hoewel

komen in de basis op zo’n manier worden meege-

je het ook niet altijd kunt forceren. Als iets lukt, dat

nomen dat het ook leuk is om de trucjes te leren. En

stimuleert je richting de volgende oefening. Turnen

daarbij gevoel krijgen bij lichaamsspanning, -houding

geeft ontzettend veel profijt in het dagelijks leven.

en coördinatie.”

Al gaat het maar om over een hekje stappen of iets

Veiligheid is altijd een issue. Jasper wordt onder-

fysieks in je werk. Dit houdt me fit, ik blijf lichamelijk

steund door collega-trainer Sophie. “Niet alles is af

vaardig, spring gemakkelijk op m’n fiets en mocht ik

te blokken, daarvoor zijn te weinig ogen en te weinig

onderuitgaan met die fiets, dan vang ik me toch met

handen. Eigen verantwoordelijk speelt dus een grote

vaardigheid op.” Glimlachend: “Ik ben eigenlijk een

rol en ze helpen elkaar. Ik kijk ondertussen rond of er

van de minst sociale gasten hier, in die zin dat ik veel

logische dingen gebeuren”, zegt Jasper, die zelf drie

op mezelf doe. Maar ik ben er eens een jaar tussenuit

jaar geleden ook aanklopte om zich bij deze groep te

geweest vanwege een blessure en toen miste ik het

voegen. “Ik geef studenten van de Universiteit van

enorm, óók vanwege dat sociale contact.”

Nijmegen les en wilde zelf weer een paar uurtjes trainen bij het volwassenenturnen, om mijn eigen

Balans

niveau bij te houden. Na twee weken vroeg de man

“Het is een bruisende omgeving”, zegt trainer Jasper

die het leidde of ik in wilde vallen. En weer een paar

na afloop. “De groep is groot en divers en om dat in

weken later vroeg hij of ik het over wilde nemen.

een stramien te gieten, dat is niet de sfeer die ik in de

Toen was mijn lot bezegeld. Ik doe af en toe nog een

les wil uitstralen. Want dan ga je mensen uitsluiten

kiepje of een flankje voor. Want het blijft toch mijn

op basis van ‘je komt niet mee met het niveau van

sport.” ❚

75


FOTO: GOOF VAN RIJSWIJK

JOJANNEKE VAN DALEN

Vrijwilligers werven, het voelt wat onwennig” 76


Plankenkoorts Vol goede moed stortte ik mij na de zomer op het

aan. Omdat ik bij het voorstelrondje had verteld over

nieuwe sportseizoen. En al gauw werd ik opgeslokt:

mijn persoonlijke situatie, voelden mensen wel aan

brandjes blussen, vragen beantwoorden van ouders,

dat ze niet het excuus ‘ik ben al zo druk’ konden aan-

train(st)ers en externe partijen. De drukte op mijn

voeren. We liepen naar de wand en de ouders vielen

werk droeg ook niet bij aan tijd creëren en vrijwilligers

stil. Dat er binnen een club zoveel taken liggen, daar

werven. De mooie voornemens van voor de zomer

hadden de meesten geen idee van. Ik vertelde ze dat

zag ik deels al in rook opgaan. Het onrustige gevoel

het ook in ons clubcultuurtje zit om niet snel hulp te

verdween niet, want als bestuur hadden we ook de

vragen, dat we het liever zelf doen omdat we dan de

train(st)ers beloofd echt aan de slag te gaan met het

regie kunnen houden. En dat we een cultuurveran-

werven van vrijwilligers, zodat zij de tijd hebben om

dering teweeg willen brengen en we hen, als ouder

stappen te zetten met de clubkadercoach.

van een sportend kind, daarbij nodig hebben.

In mijn hoofd had ik al tig scenario’s uitgewerkt en keek ik uit naar de ouderbijeenkomsten die we zou-

De aanwezigen liep langs de posters en vroeg om

den organiseren. Maar er kwam niks van terecht. Ik

toelichting waar nodig. De poster ‘ik ben een doener,

besloot hulp in te roepen van de nieuwe vrijwilliger

zet mij maar aan het werk’ bleek populair. Met

van de activiteitencommissie. Samen gaven we vorm

afgebakende taakjes, bijvoorbeeld de zaal versieren

aan het plan dat in mijn hoofd zat. Vervolgens prikten

voor de clubkampioenschappen. De poster met

we een datum voor de eerste ouderbijeenkomst, die

taken waarbij eigenschappen als organisatietalent

met de ouders van groep vijf en zes.

en delegeren goed van pas komen, bleek het minst populair.

Ik had last van plankenkoorts, want het voelde als een heuse try-out. Maar gelukkig stond ik er niet

“Sponsors zoeken is niet aan mij besteed”, riep een

alleen voor. De kersverse vrijwilliger van de activitei-

moeder, “maar ik wil met ons bedrijf wel graag

tencommissie was er tenslotte ook. Met acht enorme

bijdragen aan de medailles”. De ouders raakten met

vellen onder mijn arm liep ik de sportaccommodatie

elkaar in gesprek en tipten ons. ‘Ken je de vader van

binnen. Die vellen hing ik op. Ik keek naar de wand

dat meisje uit groep 4? Die kun je wel vragen voor

en besefte dat het niet normaal is dat we al die

taak x, dat is echt iets voor hem!’ Na afloop had

taken al jaren met slechts een handjevol mensen ten

iedereen zijn naam bij een of meerdere taken geno-

uitvoer brengen en samen de club draaiende houden.

teerd én een verenigings-ID ingevuld. Handig voor

Het werd echt tijd om taken uit handen te geven.

ons, zo weten we ook wie we in de toekomst voor

De helft van de ouders kwam naar de bijeenkomst.

welke taak of activiteit het beste kunnen benaderen.

Na een voorstelrondje, een algemeen praatje over onze vereniging en de mogelijkheid tot vragen

Deze try-out is geslaagd, op naar de volgende van

stellen, boorden we het onderwerp vrijwilligerswerk

een hele reeks. z

JOJANNEKE VAN DALEN IS SINDS 2014 BESTUURSLID EN VANAF 2019 VOORZITTER VAN SPORTVERENIGING WILLEN IS KUNNEN (SV W.I.K.), EEN CLUB MET ZO’N 180 LEDEN IN NOORD-BRABANT. SINDS BEGIN 2021 WERKT ZE OOK ALS PRODUCTMANAGER CLUBSERVICES BIJ DE KNGU. HEB JE VRAGEN NAAR AANLEIDING VAN DE COLUMN, STUUR GERUST EEN MAIL NAAR DALEN@KNGU.NL.

77


Kort nieuws

Kortnieuws

Steel de show! Your Stage is dé plek waar iedereen mag meedoen, ongeacht discipline, niveau of leeftijd. Er komt van alles voorbij en dat maakt het juist zo tof en laagdrempelig. Vorige maand vond Your Stage plaats in het Theater aan de Schie in Schiedam. Ruim tweehonderd sporters van negen verschillende clubs schitterden op het podium en de zaal was nagenoeg uitverkocht. Een aantal clubbestuurders woonde de voorstelling samen met hun trainer-coaches bij om zo kennis te maken met het concept. Na afloop reageerden zij erg enthousiast, vooral over het plezier van de sporters. Zaterdag 10 februari vindt Your Stage plaats in Hengelo. Clubbestuurders die kennis willen maken met Your Stage, zijn samen met hun trainer-coach ook hier van harte welkom. Er zijn twintig kaartjes beschikbaar (tien clubbestuurders samen met tien trainer-coaches). Aanmelden kan via clubservices@ kngu.nl.

Gedragscode op de gymclub: doe het samen! Als clubbestuurder wil je dat iedereen met plezier naar de training komt en aan activiteiten deelneemt. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Door gedragsregels of een gedragscode op te stellen, creëer je een veilige en prettige omgeving voor sporters, kader, vrijwilligers, ouders en alle andere betrokkenen op de gymclub. Maar hoe stel je gedragsregels op? En hoe zorg je ervoor dat iedereen binnen de club de regels weet en zich ernaar gedraagt? Scan de QR-code voor informatie en tips hoe je gedragsregels opstelt en praktisch toepast binnen jouw club.

78


Kortnieuws Gratis nijntje beweeglessen Ook in Nederland groeien kinderen op in een gezin met geldzorgen. De KNGU en het Jeugdfonds Sport en Cultuur willen dat ieder kind kan sporten en stellen nijntje Beweegdiploma-vouchers beschikbaar. Zo kunnen kinderen gratis hun nijntje Beweegdiploma

neem contact op met de intermediair van het

halen. Doet jouw club ook mee?

Jeugdfonds Sport en Cultuur in jouw gemeente. Zij hebben de gezinnen in beeld die wel een

Tip: zoek contact met de basisscholen

steuntje in de rug kunnen gebruiken. Stuur voor

en de lokale voedselbank in jouw omge-

meer informatie en de voorwaarden een mail

ving en maak gezamenlijk een plan. Of

naar de KNGU via info@beweegdiploma.nl.

KNGU Inspiratiedagen voor trainer-coaches en assistenten In 2024 organiseert de KNGU tien inspiratiedagen voor trainers-coaches én assistenten door het land met de thema’s gymsport, dans, het jonge kind, seniorensport en springen. Tijdens een inspiratiedag volg je drie praktische workshops, voornamelijk gericht op de recreatieve gymsport. Deelnemers met een N3-licentie ontvangen zes licentiepunten voor het bijwonen van een inspiratiedag. Op 27 januari vinden de eerste inspiratiedagen plaats. Gymsport in Lemmer (Friesland) met het aanbod:

Dans in Ermelo (Gelderland) met het aanbod:

• Hoe maak ik een Demo?

• Performance, verkoop jezelf!

• Tikkertje

• Kinderdans

• Airtrack

• Op de stoel van de jury

• Acro

• Jumps and turns, technische scholing

• Freerunning

• Dans en fysio, veelvoorkomende blessures

• Klein materiaal

• Partnering

• Ropeskipping Scan de QR-code en meld je aan.

Scan de QR-code en meld je aan.

79


Kort nieuws

Juryopleidingen en de olympische cyclus Het is goed om als sport in ontwikkeling te blijven. Na iedere olympische cyclus wordt het wedstrijd- en oefenstofsysteem geëvalueerd. Dit leidt tot een aantal veranderingen en door­ ontwikkelingen die vanaf het seizoen 2025-2026 ingaan voor acrobatische gymnastiek, ritmische gymnastiek, trampolinespringen, turnen dames en turnen heren. In 2025 zullen er voor deze disciplines geen juryopleidingen worden aangeboden. Komend jaar zullen er wel juryopleidingen worden aangeboden. Motiveer potentiële juryleden in jouw netwerk om zich daarvoor in te schrijven. Deze juryopleidingen starten begin 2024 en in het najaar. Scan de QR-code voor alle relevante informatie en de opleidingsagenda.

ADVERTENTIE

80


Is jouw club al AVG OK?

Kortnieuws

Jouw leden willen dat hun persoonsgegevens veilig zijn als

Acroduo wint dertiende seizoen Holland’s got talent

ze die aan je toevertrouwen. Met het AVG-Programma van Maar liefst twee acrogroe-

Stichting AVG regel je dat snel en eenvoudig.

pen bereikten dit seizoen de finale van Holland’s got

De voordelen voor jouw club:

talent. Het Amilia Showteam

• Snel en eenvoudig je AVG-beleid op orde

uit Wijnjewoude en Rik

• Een uitlegvideo bij elke stap

Schelling en Aimée Tent uit

• AVG-opleiding voor iedereen binnen jouw club

Meppel. Het duo besloot

• AVG verklaring (om aan te tonen dat je alles hebt gedaan)

begin dit jaar te stoppen met

• Gratis updates

topsport en zich te richten

• Handige voorbeelddocumenten

op de showwereld. Met het

• Datalek stappenplan

winnen van het dertiende

• Eerstelijns juridische AVG helpdesk staat voor je klaar

seizoen van Holland’s Got Talent maken ze een

Als lid van de KNGU kan je tegen een voordelig tarief gebruikma-

prachtige start!

ken van het AVG-Programma. Je ontvangt 70% korting op het AVG-programma en betaalt € 66,- per jaar.

Teamgym-wedstrijd in Italië In het vorige magazine besteedden we aandacht aan de discipline teamgym. Afgelopen oktober namen er maar liefst drie Nederlandse teams deel aan de Mid European Teamgym Championships in Italië: het damesteam van Turnvereniging Coevorden, het mixteam van Turnschool Rijssen en het herenteam van DOK Ede. Het damesteam behaalde de derde plaats, van harte gefeliciteerd!

Kortnieuws 81


Accountmanager on the road

Accountmanager on the road

“ Eerst zaaien, dan oogsten” In de rubriek ‘Accountmanager on the road vertelt Peter Schimmel, onze accountmanager die het midden en oosten van het land bestrijkt, hoe hij probeert gymclubs, de KNGU, lokale partijen en partners met elkaar te verbinden. “In september 2023 ben ik begonnen als

lijk heeft het zich gevormd tot een netwerk

accountmanager bij de KNGU. De uitdaging

met zo’n veertig gymverenigingen, waarbij

voor ons ligt in het versterken van de

de KNGU, Achterhoek in Beweging, het

verbinding tussen de clubs en de KNGU en in

Graafschap College, diverse gemeentes en

het zijn van de spin in het web van vereni-

de adviseur lokale sport vanuit het sportak-

gingsondersteuning.

koord inmiddels betrokken zijn als partners.

Daar waar rayons en regio’s vroeger nog

Het doel van het initiatief? Verbinden! Elkaar

regelmatig bij elkaar kwamen, zijn clubs en

motiveren en samenwerkingen aanjagen

andere samenwerkingen uit elkaar gegroeid.

die ervoor moeten zorgen dat de gymsport

Tijdgebrek is een regelmatig genoemde

in 2030 nog meer bloeit. Voor mij betekent

oorzaak. Helaas komen we ook problemen

dit dat ik in deze regio een aantal kleinere

tegen die júíst zijn op te lossen door gebruik

rondetafelgesprekken ga starten om met

te maken van elkaars kwaliteiten en net-

elkaar te bespreken hoe we dit samen

werk. Zo is het soms fijn om met meerdere

kunnen aanpakken. Want voordat we

clubs bij elkaar en met een specialist erbij

kunnen oogsten, moeten we zaaien. En dat

over financiën te kunnen praten. Opleidin-

betekent: met zijn allen aan de slag om vraag

gen vol krijgen met deelnemers van slechts

en aanbod bij elkaar te brengen!”

één club is lastig, maar binnen een hele regio zijn er genoeg potentiële deelnemers. De B van binding geldt niet alleen voor sporters, maar ook voor clubbestuurders. Binding draagt bij aan intrinsieke motivatie. Iets dat we nodig hebben om dingen voor elkaar te krijgen. Een mooi voorbeeld voor mij is de groep Gymachterhoek2030. Dit is een regionaal initiatief dat ontstaan is vanuit een handvol mensen met passie voor de gymsport. In 2019 zijn zij bij elkaar gekomen en uiteinde-

82
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.