8 minute read

WORK HARD, PLAY HARD

Next Article

A SECOND ACT

Thoughtful development along NWA’s trails.

BY BRAD KINGSLEY

HUFFT In the cycling world, commuting and recreational riding are distinctly different cultures; Whether you’re commuting to lower Manhattan on the Hudson River Greenway or exploring the landscape of Northwest Arkansas via mountain bike, cycling shapes your worldview. In the cycling world, the difference between commuting and recreation are typically distinctly different cultures; in Bentonville, however, and across Northwest Arkansas, those two worlds have merged into an approach to urban planning that has opened doors for inventive urban design and architecture.

Trails have influenced development patterns in Northwest Arkansas in such a way that, by my rough calculations, there have been more than thousands of multifamily units built within the last five years that are within 1 mile of a trailhead, giving residents instant access to more than 250 miles of paved and soft-surface trails. On the surface, trail access may seem like nothing more than a convenience for a niche community looking for leisure and recreation opportunities. When considered in a larger social and economic context, however, trail development is at the center of multiple issues facing growing communities.

Trail infrastructure helps address several important challenges facing cities and towns today: battling population loss as residents seek higher quality of life, providing opportunities for health and wellness to combat a growing public health crisis, serving a remote workforce that requires more flexibility during the workday, and attracting talented and energetic future leaders and innovators. The strategic planning of soft-surface, singletrack mountain bike trails combines recreational opportunities with transportation infrastructure, seamlessly integrating nature into the urban fabric. Much like the Highline in New York City, which capitalized on the characteristics specific to its time and place, Northwest Arkansas is turning its distinct geographic, cultural, social and economic identities into a truly innovative approach to urban development. This is placemaking in practice.

In 2019 Hufft was approached by Newell Development with an exciting opportunity to design a mixed-use building on SE Second Street that backed up to the Razorback Regional Greenway. The building would contain 80 multifamily units, a resident fitness center, community room, indoor bike storage and 2,500 square feet of commercial space. Bordered by SE Second on the south, the site was at the intersection of Central Avenue, the Razorback Greenway and Town Branch Creek on the north and east — literally at the intersection of roads, trails, parks and urban waterways. Depending on one’s approach, the site could be seen as an edge or a gateway. Approaching from the west on SE Second, the site creates a hard edge, a strong terminating boundary to a low-density single-family residential neighborhood. Approaching from the east on Central Avenue, however, what was originally the back of the site had the potential to be a significant gateway into the downtown core. This change in use from single-family residential to medium-density multifamily prompted a repositioning of the site and required us to think differently about frontage.

Positioning of the building gave us the opportunity to rethink the spatial relationship among the building, trail and Town Branch Creek — imagining the creek not as peripheral drainage, but rather as an active public space and asset to the site. We referenced vernacular waterside buildings that used waterways as active

The Howard rendering view from the fire pit along Razorback Greenway.

TRAIL INFRASTRUCTURE HELPS ADDRESS SEVERAL IMPORTANT CHALLENGES FACING CITIES AND TOWNS TODAY: BATTLING POPULATION LOSS AS RESIDENTS SEEK HIGHER QUALITY OF LIFE, PROVIDING OPPORTUNITIES FOR HEALTH AND WELLNESS TO COMBAT A GROWING PUBLIC HEALTH CRISIS, SERVING A REMOTE WORKFORCE THAT REQUIRES MORE FLEXIBILITY DURING THE WORKDAY, AND ATTRACTING TALENTED AND ENERGETIC FUTURE LEADERS AND INNOVATORS.

and productive frontage, recalling traditional sawmills and grist mills frequently found in Arkansas and vital to early economic development. These buildings, such as Van Winkle’s Mill in Hobbs State Park and the Boxley Gristmill in the Boxley Valley area of the Buffalo National River, were equal parts buildings, infrastructure and manufacturing but were not limited to remote regions of rural Arkansas.

In fact, Bentonville has a rich history of activity and development along Town Branch Creek; originally named Spring Creek, its spring originated at the Howard’s site. The Macon and Carson Brandy Distillery, which opened in 1893 and was at one time the largest distillery west of the Mississippi River, was located just one block north, at the intersection of NE Second and Town Branch Creek.

The question we asked ourselves, figuratively and literally, was, can the building have an address on the Razorback Greenway? The city’s answer was a hard no. In fact, zoning guidelines and fire access required the building frontage to be on the street with the primary address with a maximum setback of 25 feet. This presented a challenge for a building that would instead face the trail and creek on the “back” of the site. But, we persisted in taking a different approach to frontage and worked with city officials on exceptions and creative solutions to standard zoning requirements.

The building is located an equal distance from the front door of Crystal Bridges, for those heading north, and the Momentary, for those heading south. Given the position on the Greenway, midway between two important destinations, the design drivers for siting the building were to create a midway destination for trail users and to activate the trail frontage of the building and engage trail users with building residents, creating a notable destination along the trail.

We placed the primary commercial space at the intersection of the greenway and Central with a strong formal presence and directionality, almost encouraging trail users to continue on to the Greenway’s next destination. Approaching from the south, it’s hard to tell where the trail stops and the building starts, as the entry plaza to the building reaches out and engages the trail with a sequence of spaces both horizontally and vertically, creating a gracious and gradual transition from trail to building. The transition gives riders plenty of space to exit the trail, dismount and secure their bikes and continue upward to a public gathering space with plenty of room to sit, enjoy food and drink and people-watch.

The activation of the trail frontage extends along the east facade of the building, creating a gradient of public to private space in both plan and section. This was a particularly challenging condition, one that could have easily ended up as a single, outof-scale retaining wall confronting passersby with a lifeless view and an unsafe condition. This was a significant challenge with the grading and retaining walls that were needed to traverse the change in elevation.

The solution was to create a series of terraces that step down the site, telescoping between the raised public plaza and the continuation of the trail, creating a semi-public zone that allowed diners, patrons and people-watchers a place to gather while bicycle traffic continued to flow. This gradient of public to private space continues vertically, each layer buffered with landscape and setbacks, until the transition to private is complete, resulting in private porches extending from the ground-level residential units that overlook the terraces and trail.

The building’s form and entry sequence were also designed from the vantage point and perspective of the trail user, not the car, with key viewpoints established early in the design and continually referenced. A bend in the building’s geometry makes a formal transition from trail frontage to the facade facing Central Avenue. The result is a triangular-shaped void, located at the apex of the site, that forms a public entry plaza with an occupied communal roof deck above for building residents. The facade of the building folds into and under the covered roof deck, creating a seamless visual transition from public to private. This condition becomes a key terminating view from the north as one approaches from the Razorback Greenway.

These spatial and programmatic links between a building and its surroundings are critical to weaving a building into the urban fabric. They create the social glue that bonds us together as a community. Spaces where the public and private can interact create a shared sense of ownership and accountability to each other as citizens of the same place. It is the responsibility of developers and architects to consider not just the immediate needs of the project, but also the greater reach of the building and its users — approaching each building as a part of a larger network of public spaces.

This level of site specificity also creates a distinct spatial experience that’s essential to placemaking. The folds and bends in the geometry of the building, combined with the connection to the trail, create an entry sequence that resulted from, and can only be found, on this site. Likewise, the building offers a unique layout of apartment units that won’t be found in other projects. Porch units that overlook patios, the greenway and Town Branch Creek are a product of the unique conditions of this site and give residents a front row seat to the activity of the trail and natural beauty of the creek. Units along the north of the building put residents in line with the tree canopy along the creek that filters morning light. The corner units at the northwest apex of the building have generous living rooms with panoramic corner views to the trail and downtown, a view that cannot be recreated anywhere else. These unique spatial arrangements form the basis for the residents’ experience with their place and form the foundation for our memories of place and time.

The building is under construction and is slated to be complete in the summer of 2022, but the impact can already be felt on the Razorback Greenway now that trail and plaza work is nearing completion. What once felt like a peripheral route bypassing downtown now feels like a destination of its own, and the stage is set for an active and engaging urban frontage. The process was not linear; it required setting priorities early in the process and managing the budget throughout design to ensure those priorities were realized. It required working closely with city officials on unique, site-specific design solutions, property line adjustment and a significant reinvestment in public improvements by the building owner, Newell Development. Ultimately the process, like the building, was proof that buildings are not stand-alone objects, but rather a part of a larger network of community and social infrastructure.

Brad Kingsley is a design principal at Hufft, an interdisciplinary and collaborative architecture and fabrication studio in Kansas City, Missouri, and Bentonville, Arkansas.