Page 1

L.U.L.A.T.S. Let Us Look At The Sky Ας Κοιτάξουμε Στον Ουρανό Ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius του Γυμνασίου Ν. Ολβίου 2010-2012 Κίτσιου Γ., Κοτσιμπού Α., Μποφιλίου Α. , Φωτακίδου Τ., Φωτιάδης Φώτης

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

1


L.U.L.A.T.S. Let Us Look At The Sky Ας Κοιτάξουμε Στον Ουρανό

Με αφορμή την Αστρονομία και οδηγούς τα αστέρια μαζί με τους εταίρους μας από την Γερμανία, την Ισπανία, την Λιθουανία και την Τσεχία, ήλθαμε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή διάσταση της Εκπαίδευσης και της ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

LULATS 2010-2011 104


L.U.L.A.T.S. σημαίνει… ... «Ας κοιτάξουμε στον Ουρανό»! Είναι τα αρχικά των λέξεων Let Us Look At The Sky. Το LULATS είναι ένα project που υλοποίησε το Γυμνάσιο Ν. Ολβίου, στα πλαίσια της Δράσης «Σχολικές Συμπράξεις» του Comenius, ενός από τα υποπρογράμματα του προγράμματος ομπρέλα «Δια Βίου Μάθηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το L.U.L.A.T.S.ασχολήθηκε… …με θέματα Αστρονομίας, που ήταν η αφορμή για ένα ταξίδι στα αστέρια όλων σχεδόν των επιστημονικών αντικειμένων.

Το L.U.L.A.T.S.γεννήθηκε… από την ανάγκη βελτίωσης της διδασκαλίας και μάθησης για τον περιορισμό της σχολικής διαρροής. Ήταν ένα εργαλείο για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μάθηση, ιδιαίτερα σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γνωριμίας με την τους Ευρωπαϊκούς λαούς και διαφορετικές κουλτούρες, χωρίς να παραλείπονται η Ελληνική και οι ξένες γλώσσες.

Στο L.U.L.A.T.S.συμμετείχαν… …σχολεία από πέντε χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Τσεχία και Λιθουανία.

Το L.U.L.A.T.S.διήρκεσε… …δύο χρόνια 2010-2012, που ήταν για όλο το σχολείο σούπερ!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

3


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ...................................................................................................................... 5 Η ΙΔΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ..................................................... 5 ΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΧΟΙ .................................................................................................... 8 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ........................................................................... 11 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ...................................................................................... 12 ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ .......................................................................... 12 ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, Tauragės "Versmės" gimnazija ................................................... 13 ΤΣΕΧΙΑ, Trutnov, ZŠ Komenského ul. ................................................................ 15 ΙΣΠΑΝΙΑ................................................................................................................... 17 ΓΕΡΜΑΝΙΑ ................................................................................................................. 17 ΕΛΛΑΔΑ...................................................................................................................... 18 Η ΒΟΗΘΟΣ COMENIUS ............................................................................................ 21 ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ........................................................................ 23 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ .............................................................................. 24 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ................................................................................... 35 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ .......................................................................................................... 35 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ..................................... 60 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ .............................................. 64 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ TAURAGE- ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ........................................... 74 4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ TRUTNOV – ΤΣΕΧΙΑ .................................................. 80 5Η ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΛΛΑΔΑ ......................... 82 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΔΙΑΔΟΣΗ ............................................................................ 89 Στους μαθητές....................................................................................................... 99 Στους καθηγητές ................................................................................................. 100 Στο σχολείο ...................................... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. Στην τοπική κοινωνία .......................................................................................... 101 ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;.......................... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το πρόγραμμα Let Us Look At The Sky, ήταν ένα πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων Comenius, που υλοποίησε το Γυμνάσιο Ν. Ολβίου την διετία 2010-2012. Ένα μικρό γυμνάσιο με 110 μαθητές που προέρχονται από κλειστές πληθυσμιακές ομάδες (μουσουλμάνοι 80% και Ρομά 18%) με ιδιαίτερα γλωσσικά και πολιτιστικά ερεθίσματα. Προέκυψε από την ανάγκη του σχολείου να εφαρμοσθούν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, καθώς οι παραδοσιακές φαίνεται να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους μαθητές των ομάδων αυτών. Πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς των μαθητών, στην ενίσχυση της υπευθυνότητας, της αυτοπεποίθησης, της προσωπικότητας και των ικανοτήτων τους. Με βάση την Αστρονομία και προεκτάσεις σε όλα τα αντικείμενα δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να έλθουν σε επαφή με μαθητές άλλων χωρών, να δουλέψουν με ομαδικό πνεύμα, να χρησιμοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους σκέψης. Κανείς δεν το πίστευε ότι ένα περιφερειακό γυμνάσιο, σε μια υποβαθμισμένη αγροτική περιοχή, με μαθητές από ευάλωτες κυρίως πληθυσμιακές ομάδες, θα επιλεγεί και θα υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων Comenius. Πολύ περισσότερο ένα πρόγραμμα με τέτοιο «βαρύ» και ακαδημαϊκό θέμα σαν την Αστρονομία! Ένα μικρό γυμνάσιο αλλά με μαθητές με μεγάλη καρδιά! Κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να φτάσουν στο τέλος! Όλοι μαζί οι μαθητές, οι καθηγητές, οι γονείς και η τοπική κοινωνία!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

5


Η ΙΔΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το φθινόπωρο του 2009 ο Ισπανικός φορέας διαχείρισης του Comenius ( OAPEE Organismo Autonomo ProgramawmEducativos Europeos) οργάνωσε στην Μαδρίτη ένα σεμινάριο εύρεσης εταίρων για το Comenius με θέμα «Motivating Students for science and technology studies and upper secondary completion». Το Γυμνάσιο Ν. Ολβίου ήταν εκεί με την καθηγήτρια πληροφορικής Μποφιλίου Αρετή. Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν 53 καθηγητές και δάσκαλοι από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι παρουσίασαν τα σχολεία τους, τις ιδέες που είχαν για νέα projects, γνωρίστηκαν και έκαναν την προετοιμασία των επικείμενων προτάσεων. Στην συνάντηση αυτή το Γερμανικό Γυμνάσιο Johanes Scharrer μέσω του καθηγητή Wolfgang Blum έκανε μια ελκυστική πρόταση για ένα project βασισμένο στην αστρονομία. Η ιδέα προσέλκυσε γρήγορα εκτός του Γυμν. Ν. Ολβίου, ένα Τσέχικο και ένα Ισπανικό σχολείο. Αργότερα προστέθηκε και η Λιθουανία.

Η ιδέα;


Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα παρατηρούν το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό, με πανομοιότυπα τηλεσκόπια, την ίδια ώρα από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης και θα εμπλακούν σε σχετικά με την Αστρονομία projects.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

7


ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να συμβάλλει στον περιορισμό της σχολικής αποτυχίας και μαθητικής διαρροής καθώς και η αφύπνιση του ενδιαφέροντος των μαθητών για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και κουλτούρες. Τέθηκαν οι παρακάτω στόχοι: ☻ Να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και τα μαθηματικά, μέσω της μελέτης και παρατήρησης του σύμπαντος. ☻ Να εξοικειωθούν οι μαθητές με διάφορα εργαλεία και τεχνολογίες, όπως τηλεσκόπιο, camera, ICT, σχετικές εφαρμογές λογισμικού. ☻ Να έλθουν σε επαφή με την συστηματική και επιστημονική ομαδική δουλειά. ☻ Να εξασκηθούν στην διαθεματική προσέγγιση ενός θέματος. ☻ Να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής στην Ευρώπη. ☻ Να βελτιωθούν στις ξένες γλώσσες. Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σχεδιάσθηκαν και υλοποιήθηκαν πλήθος δραστηριοτήτων εντός και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, ομαδικές ή ατομικές, επιστημονικού ή ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, προσανατολισμένες σε κάποιο αντικείμενο ή διαθεματικές, σε επίπεδο σχολείου ή σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Σε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε ήταν να λειτουργήσουμε ως συνεργάτες, συνδιερευνητές, βοηθοί και καθοδηγητές των μαθητών μας. Έτσι επιτρέψαμε την ελευθερία τους


προσπαθώντας παράλληλα να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να ερευνούν, να συλλέγουν πληροφορίες, να λύνουν προβλήματα, να παίρνουν αποφάσεις, να στοχάζονται κριτικά, να συνεργάζονται και να δημιουργούν βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της δυναμικής της ομάδας. Τέλος μέσα από την συνεργασία μας με τους μαθητές, με τους συναδέρφους αλλά και τους γονείς ικανοποιήσαμε και δικές μας ανάγκες όπως η ελεύθερη έκφραση, η δημιουργικότητα, η διαφορετική προσέγγιση της γνώσης, ανάγκες που πνίγονται στην καθημερινότητα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Όσον αφορά τις διδακτικές μεθόδους και στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτές κυρίως ήταν: τα σχέδια εργασίας, η εργασία σε ομάδες, η βιωματική προσέγγιση με αξιοποίηση της εμπειρίας των μαθητών, η διαθεματική και – όσο το δυνατόν - διεπιστημονική προσέγγιση, η επιτόπια έρευνα, το πείραμα, η λογοτεχνική έκφραση, η καλλιτεχνική έκφραση, η μουσικο-κινητική απόδοση, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι κατασκευές, το θέατρο κ.ά. ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Για τις ανάγκες του προγράμματος προμηθευτήκαμε ένα τηλεσκόπιο MEADE της σειρά Lightswitvh 6 ιντσών. Το τηλεσκόπιο επιλέχθηκε για τον εύκολο και αυτοματοποιημένο τρόπο χειρισμού του. Όμως ξεχωρίζει και για την αυτόματη ευθυγράμμισή του, τις ενσωματωμένες πολυμεσικές εφαρμογές για ξενάγηση στα περισσότερα αντικείμενα του ουρανού, την ενσωματωμένη βιβλιοθήκη LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

9


100 000 αντικειμένων και φυσικά τα εξελιγμένα οπτικά και ηλεκτρονικά του. Με ένα απλό, εύκολο και διασκεδαστικό όργανο ξεκινήσαμε να εξερευνήσουμε το σύμπαν, τους πλανήτες, αστέρια, αστερισμούς, σμήνη νεφελώματα, γαλαξίες!


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ Το Γερμανικό σχολείο ήταν ο συντονιστής της σύμπραξης και υπεύθυνο για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την επικοινωνία μεταξύ των εταίρων. Επίσης ανέλαβε την προμήθεια των τηλεσκοπίων εκ μέρους όλων των σχολείων. Το Τσέχικο σχολείο ήταν υπεύθυνο για την δημιουργία και συντήρηση του website του προγράμματος. Φυσικά όλα τα σχολεία συνέβαλλαν στην ανάρτηση των άρθρων και των δραστηριοτήτων. Ωστόσο την τελική μορφή του website του LULATS την οφείλουμε στον κ. Φωτιάδη, του σχολείου μας. Το δικό μας σχολείο ανέλαβε την σύνταξη των εκθέσεων μετά από κάθε συνάντηση καθώς και την αποστολή τους στα υπόλοιπα σχολεία. Το Ισπανικό σχολείο ορίσθηκε υπεύθυνο για την διαδικασία αξιολόγησης. Το σχολείο από την Λιθουανία ορίσθηκε υπεύθυνο για την οργάνωση των αστροπαρατηρήσεων και την παρακολούθηση της εξέλιξης των παραγόμενων προϊόντων. Ο καταμερισμός αυτός δεν σημαίνει ότι κάθε σχολείο περιορίσθηκε μόνο στα παραπάνω! Αντίθετα κανένα από τα ανωτέρω θέματα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν το κάθε ένα σχολείο δεν συνέβαλε ουσιαστικά.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

11


ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Την παιδαγωγική ομάδα του Γυμνασίου Ν. Ολβίου στην αρχή αποτέλεσαν όλα τα μέλη του συλλόγου των καθηγητών. Στην πορεία όμως ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα και έως την ολοκλήρωσή του οι παρακάτω: Γεωργία Κίτσιου, καθηγήτρια Αγγλικών Αντωνία Κοτσιμπού, Μαθηματικός Αρετή Μποφιλίου, καθηγήτρια Πληροφορικής Τζοβάνα Φωτακίδου, φιλόλογος Φώτης Φωτιάδης, χημικός.


ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, Tauragės "Versmės" gimnazija

Ένα σχολείο που η ίδρυσή του πάει πίσω στο 1846. Μετά από πλήθος αλλαγών που γνώρισε στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο όνομα και στο περιεχόμενο, το 2001 ανακαινίζεται το κτίριο και αρχίζει η λειτουργία του σαν γυμνάσιο και δημοτικό με την ονομασία την σημερινή. Ένα σχολείο με 473 μαθητές και 42 καθηγητές και από το 2011 διαθέτει και International Baccalaureate Diploma Programme. Το σχολείο βρίσκεται σε υψηλή κατάταξη σε όλη τη χώρα και διαθέτει τα πάντα (αίθουσες, γυμναστήρια, εργαστήρια κλπ). Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το καλό γούστο και η τάξη που επικρατεί. Τα καλλιτεχνικά, η μουσική και ο χορός είναι παντού στο σχολείο!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

13


ΤΣΕΧΙΑ, Trutnov, ZŠ Komenského ul. http://www.zskomtu.cz/

Το σχολείο ZŠ Komenského ul., βρίσκεται στο Τρούτνοφ στα βορειοανατολικά της χώρας που είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη. Παρέχει υποχρεωτική εκπαίδευση σε 700 μαθητές ηλικίας 6-16 χρόνων. Το σχολείο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1959 και ανακαινίσθηκε πλήρως το 2003. Αποτελείται από το κεντρικό τριώροφο κτίριο με σοφίτα, το εστιατόριο με σοφίτα, το κλειστό γυμναστήριο 700 θέσεων και το πλήρες υπαίθριο αθλητικό συγκρότημα. Στο κεντρικό κτίριο υπάρχουν οι αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, εργαστήρια και γραφεία. Το σχολείο έχει 3 τάξεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

LULATS 2010-2011 104


Εκείνο που το διακρίνει είναι οι επιδόσεις του στον αθλητισμό, εξού και οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις με τελευταίο απόκτημα τον τοίχο αναρρίχησης 10 μέτρων.

Υπάρχουν οργανωμένα αθλητικά κλάμπ για πλήθος αθλημάτων και φυσικά παράδοση στον αθλητισμό από το 1970 με πολλές επιτυχίες. Μεγάλη σημασία δίνει το σχολείο και στις επιστήμες και τεχνολογία. Διαθέτει 100 υπολογιστές, μετεωρολογικό σταθμό και παράγει (πολλές φορές πουλά) την ενέργεια που καταναλώνει από σύστημα φωτοβολταϊκών που έχει εγκατασταθεί στην στέγη του γυμναστηρίου. Δεν παραμελούνται ωστόσο τα άλλα αντικείμενα (κυρίως γλώσσα, ιστορία, γλώσσες κλπ) καθώς και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Προσφέρονται πλήθος δραστηριοτήτων: ICT, κεραμικά, αθλητικά κλπ. Στο σχολείο υπηρετούν 50 δάσκαλοι συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τα παιδιά ειδικών αναγκών καθώς και 8 άτομα υποστηρικτικού και βοηθητικού έργου. Διαθέτει από το 2005 μικρό λεωφορειάκι για τις μετακινήσεις.


ΙΣΠΑΝΙΑ, Madrid, IES JAIME VERA http://www.educa.madrid.org/web/ies.jaimevera.madrid/index.html

Το σχολείο στεγάζεται σε ένα αξιόλογο κτίριο που χτίστηκε το 1933 στην περιοχή Τετουάν, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μαδρίτης. Από το 2000 ονομάζεται I. E. S. JAIME VERA και λειτουργεί σαν σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές 12- 18 χρονών. Έχει 375 μαθητές, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από την λατινική Αμερική (70%). Πολλοί από τους μαθητές απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και γι αυτό το σχολείο οργανώνει διάφορα υποστηρικτικά προγράμματα: για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες, δραστηριότητες εκτός ωραρίου κλπ.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

17


ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Nurnberg, JOHANNES-SCHARRER-GYMNASIUM http://www.jsg-nuernberg.de

Το Γυμνάσιο Johannes-Scharrer βρίσκεται στο κέντρο της Νυραμβέργης, μιας πόλης 500 000 κατοίκων. Στο σχολείο φοιτούν 950 μαθητές και ειδικεύεται στις γλώσσες, οικονομικά και κοινωνικές επιστήμες. Το σχολείο εγκαινιάσθηκε το 1834 σαν επαγγελματική σχολή και καταστρέφεται το 1942. Το 1965 του δίνεται η σημερινή ονομασία και το 2008 ολοκληρώνεται η νέα του πτέρυγα που μαζί με το παλαιό κτίριο αποτελούν το σημερινό δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο JSG. Το 2009 γιόρτασε τα 175 χρόνια λειτουργίας του.


Το σχολείο διαθέτει εξαιρετικές υποδομές τόσο κτιριακές όσο και αιθουσών. Οι αίθουσες, τα εργαστήρια, το εστιατόριο κλπ αποτελούν πρότυπα. Ιδιαίτερα εντυπωσιάζει το παράρτημα της δημοτικής βιβλιοθήκης της Νυρεμβέργης μέσα στο σχολείο.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

19


ΕΛΛΑΔΑ, Ξάνθη, Γυμνάσιο Ν. Ολβίου http://blogs.sch.gr/gymolvio/

Το Γυμνάσιο Ν. Ολβίου βρίσκεται στο ομώνυμο χωρίο του δήμου Τοπείρου, νότια της Ξάνθης, μιας όμορφης πόλης της βόρειας Ελλάδος. Το σχολείο έχει 110 μαθητές ηλικίας 12-15 χρονών, οι οποίοι προέρχονται από 11 γύρω χωριά. Οι περισσότεροι μαθητές είναι μουσουλμάνοι (80%) και πολλοί από τους υπολοίπους είναι Ρομά. Προέρχονται από οικογένειες κυρίως αγροτικές με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και πολύ εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίς. Οι περισσότεροι δεν κατέχουν την Ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό. Το σχολείο και οι καθηγητές προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους μαθητές μέσω διαφόρων projects και προγραμμάτων. Στο σχολείο έχουν συσταθεί Λέσχη Βιβλίου, Κινηματογραφική Λέσχη, Ομάδα ποδηλάτου κλπ. Επίσης το 2011-12 λειτούργησαν πρώτη φορά τμήματα ένταξης, και συμμετοχής στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα παιδιά Ρομά. Το 2012 το σχολείο συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από πολύ κόπο στο πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας του πανεπιστημίου Αθηνών. Το κτίριο του σχολείου διαθέτει επτά αίθουσες για τα μαθήματα, βιβλιοθήκη, εργαστήριο φυσικών επιστημών και πληροφορικής, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα καθηγητών και μια τεράστια αυλή. Όλες οι αίθουσες διαθέτουν βιντεοπροβολείς και δύο αίθουσες -μετά από την συμμετοχή του σχολείου στον πρόγραμμα προμήθειας διαδραστικών συστημάτων του


ΥΠΕΠΘ-και διαδραστικούς πίνακες. Με την ευκαιρία του προγράμματος LULATS οι καθηγητές και μαθητές με πρωτοβουλία τους –και την συνδρομή του δήμου Τοπείρου και φοιτητών του τμήματος αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ- και με πολύ προσωπική δουλειά αναμόρφωσαν όλο το κτίριο όπως θα δείτε αναλυτικά στο κεφάλαιο των δραστηριοτήτων.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

21


Η ΒΟΗΘΟΣ COMENIUS Τον δεύτερο χρόνο του προγράμματος και τον Φεβρουάριο κατέφθασε την ημέρα του LULATS η Comenius βοηθός μας από την Γερμανία. Η Anna-Victoria Kaiser από το κρατίδιο του Palatino σπουδάστρια ακόμα Μαθηματικών και Πολιτικών Επιστημών, μέλλουσα καθηγήτρια σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από την προηγούμενη χρονιά αποφασίσαμε ότι μια βοηθός στο σχολείο εκτός των άλλων θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά και στην υλοποίηση του LULATS. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο! Βοήθησε μέχρι τέλους! Στην επικοινωνία με τους εταίρους, στην προετοιμασία με τα παιδιά δραστηριοτήτων, στην υποδοχή, στα μαθήματα, στην πολύτιμη βοήθεια που παρείχε κατά την τελική συνάντηση των εταίρων στην Ξάνθη.


Ο θεσμός της Comenius assistant αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εμπειρία τόσο για την ίδια την assistant όσο και για τη σχολική κοινότητα, αφού δίνει τη δυνατότητα για ανταλλαγή ιδεών, συνεργασία και γόνιμη αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

23


ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Στο κεφάλαιο αυτό θα περιγράψουμε τις σημαντικότερες δραστηριότητες και τα προϊόντα του προγράμματος σε δύο επίπεδα: σε κάθε σχολείο της σύμπραξης και στο σχολείο μας ειδικά. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ Γωνιά LULATS Φτιάχτηκε ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος σε κάθε σχολείο για την παρουσίαση, την διάδοση του προγράμματος αλλά και την εμπλοκή των μελών της σχολικής κοινότητας. Ο χώρος βάφτηκε, εξοπλίσθηκε και διακοσμήθηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές.

Εργαστήριο κατασκευής πυραύλων Με πρωτοβουλία της Ισπανικής ομάδας, σε όλα τα σχολεία διεξήχθη εργαστήριο κατασκευής πυραύλων που κινούνται με νερό και συμπιεσμένο αέρα, αφού πρώτα προσεγγίσθηκε το θέμα θεωρητικά (φυσική-μαθηματικά). Συντάχθηκε Δίγλωσσο Εγχειρίδιο Οδηγιών και έγιναν εκτοξεύσεις πυραύλων στην επίσκεψη στην Μαδρίτη. Ο μαθητής μας Ραμαντάν όμως προχώρησε και πιο πέρα. Δείτε τα κατορθώματά του στις δραστηριότητες του σχολείου μας!


Κατασκευή ιστοσελίδας http://www.lulats.eu/ Η ιστοσελίδα του προγράμματος κατασκευάσθηκε από την Τσέχικη ομάδα για την φιλοξενία των δράσεων και την επικοινωνία των εταίρων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάρτηση άρθρων και την επικοινωνία μεταξύ των εταίρων.

Διαγωνισμός LOGO του προγράμματος. Σε κάθε σχολείο οι μαθητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν το Logo του προγράμματος. Από τα παραχθέντα Logo επιλέχθηκαν 4 από κάθε χώρα, αναρτήθηκαν στο site του προγράμαμτος και μετά από ψηφοφορία αναδείχθηκε ο νικητής (Γερμανία).

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

25


Guide to Galaxy Κάθε χώρα ξεκίνησε την συγγραφή μιας φανταστικής ιστορίας σχετική με το διάστημα που στην συνέχεια πέρασε με την σειρά από τις άλλες χώρες για να ολοκληρωθεί. Έτσι δημιουργήθηκαν 5 ιστορίες, κάθε μια γραμμένη συνεργατικά από τις ομάδες των 5 χωρών. Δείτε απόσπασμα της ιστορίας που ξεκίνησε ο Θάνος: It’s July 16th, 1969 Four young children, Maria, Kostas, John and Anda live very close to the NASA Center, where the Apollo 11 launch is about to take place. They had heard a lot about that mission, so they thought it would be a good idea to approach the spacecraft and see what was going on there. Within only a few minutes, Apollo 11 would start its journey towards the moon! A member of the NASA control team heard the noise and saw some shadows moving behind a vehicle. “Who’s there?” he shouted. “You should keep away from the area! Nobody is allowed to be around!” Before they even realized it, the four children found themselves in the space shuttle. “The doors are closing”, John mumbled. “What are we going to do now?” Anda stammered nervously…..

Κάθε χώρα ανέλαβε να εικονογραφήσει την ιστορία Guide to Galaxy που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε συνεργατικά. Έτσι προέκυψε ένα εικονογραφημένο βιβλίο με 5 φανταστικές ιστορίες. Εδώ http://issuu.com/arebofi8/docs/aristisissy, μπορείτε να δείτε ένα


από τα βιβλία που φτιάξαμε αυτό της Σίσσης και της Αρίστης.

Ερατοσθένης Μαθητές της κάθε χώρας ανέλαβαν να υπολογίσουν την περιφέρεια της γης με την μέθοδο του Ερατοσθένη και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα. Την Τετάρτη 9 Μαϊου 2012 οι μαθητές μας μέτρησαν την σκιά ενός χάρακα που ήταν κάθετος στην επιφάνεια της Γης και είχε ύψος περίπου 1m, την ώρα που ο Ήλιος ήταν στο ζενίθ του δηλ. στις 13:17 σύμφωνα με το λογισμικό Stellarium. Και ξέρετε κάτι; Έπεσαν πολύ κοντά! Υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης στα 39773 Km, με την πραγματική της τιμή να είναι στα 40007 Km, δηλαδή μόλις 234 Κm διαφορά!!!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

27


Λεξικό Αστρονομικών όρων Οι μαθητές όλων των σχολείων συνέταξαν ένα λεξικό αστρονομικών όρων στα αγγλικά και στην γλώσσα τους.

Κουίζ Κουίζ με ερωτήσεις πάνω σε θέματα Ιστορίας, Φυσικής, Βιολογίας, Αστρονομίας και Λογοτεχνίας. Θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του LULATS. Κάθε χώρα προετοίμασε από δέκα ερωτήσεις για το κουίζ του LULATS. Το Τηλεσκόπιο και χρήση του Οι μαθητές γνώρισαν την λειτουργία του τηλεσκοπίου και εξασκήθηκαν στην χρήση του.


Το τραγούδι του LULATS Κάθε χώρα διάλεξε ένα τραγούδι σχετικό με τα άστρα και τους πλανήτες και παρουσίασε στους άλλους εταίρους. H ομάδα μας διάλεξε το «Αν ήσουν ένα αστέρι» του Verti και το τραγούδησε με την κιθάρα του Βασίλη στους εταίρους της μέσω Skype. Μπορείτε να ακούσετε το βίντεο στην διεύθυνση που αναφέρεται στις ταινίες του LULATs Εκθέσεις επισκέψεων Μετά από κάθε συνάντηση το ελληνικό σχολείο συνέτασσε έκθεση πεπραγμένων και την κοινοποιούσε στα λοιπά σχολεία. Οι εκθέσεις αυτές περιέχουν τα θέματα των συζητήσεων και τις αποφάσεις με τα χρονοδιαγράμματα.

REPORT FROM THE SECOND MEETING “LULATS” (=LET US LOOK AT THE SKY) Countries participating in the Comenius: Germany, Spain, Czech Republic, Greece, Lithuania. Place: Madrid - Spain, from Wednesday March 23rd till Friday March 25th. The following issues were discussed: Each partner presented how they have worked on the project, e.g. constructions they made, games they played, sky observations etc. The evaluation of the activities in Spain by both the teachers and students should be sent to all partners by April 8th. The evaluation form we agreed on is a scale of 1-4 (1 - worked out very well, 2 – worked, 3 – worked with some difficulties, 4 – did not really work out), as well as a small comment to justify the answer…

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

29


Project κατασκευής διαστημικού σταθμού Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της καθηγήτριας καλλιτεχνικών του Γερμανικού σχολείου! Με ένα email της πρότεινε ένα Project που θα εμπλέκει όλα τα σχολεία της σύμπραξης με σκοπό την «κατασκευή διαστημικών σταθμών» και στην συνέχεια την βράβευση μέσα από διαγωνισμό του καλύτερου. Τα πράγματα φαινόταν δύσκολα για το γυμνάσιό μας και η μάχη άνιση! Το γυμνάσιο μας δεν είχε την περίοδο εκείνη καθηγητή καλλιτεχνικών, ούτε φυσικά τις υπόλοιπες υποστηρικτικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις των άλλων σχολείων. Space Station Project Possible subjects involved are arts, physics, maths and ICT. It’s up to you whether you put more stress on the technicalscientific or the fantastic aspects. Any form is possible and in the end the students should build a model of a space station as large or small as you/they want. You decide whether the space station is installed on the moon or any planet, or whether it flows in space or … perhaps it sticks to a comet or asteroid. practical part: Choose “poor” material as tins, the inside of toilet paper rolls, cardboard, tinfoil, strings, glue and don’t work too colourful (white is allowed and little colour, just to emphasize parts), as the form and the material should speak for itself. theoretical part: So that it is not only fantastic you can invite your fellow teachers to add pieces of information for example about space stations in the past, now and in future, talking about different conditions on planets and the technique or material used. We noticed that it is always very inspiring to exchange knowledge between the subjects and the students get a much broader access to the project. the end: Till we meet in March each country chooses 5 models and makes at least 2 photos (different view) of each. Then in Trutnov we’ll find the final winners out of 25 models, which will be put on the Lulats-homepage. Suggestions for possible prizes please ! So, I hope you and your students like the project and that you’ll have fun working together. If there are still questions send me an e-mail! Cheers, Doris


Όμως δεν απογοητευτήκαμε και βάλαμε τα δυνατά μας! Η ομάδα LULATS στρώθηκε να μάθει τα πάντα για τους διαστημικούς σταθμούς: τι είναι, που βρίσκονται, γιατί τους κατασκευάζουμε, πως χρησιμοποιούνται, ποια είναι η καθημερινότητα των αστροναυτών μέσα σε ένα διαστημικό σταθμό, από ποια μέρη αποτελείται, την εξέλιξή τους στην πορεία του χρόνου, κλπ. Βάλθηκε να δει πως τους είδαν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας!

Το επόμενο βήμα ήταν να συγκεντρώσουμε τα υλικά. Σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να μαζέψουμε «φθηνά» υλικά, μπουκάλια, κονσέρβες, τα εσωτερικά ρολά των χαρτιών υγείας, αλουμινόχαρτο, χαρτόνια κλπ και μάλιστα όχι πολύ χρωματιστά! Ο κάθε ένας μας έπρεπε να φέρει κάθε μέρα το δικό του μερίδιο των πρώτων υλών. Το χημείο του κ. Φωτιάδη γέμισε! Τέλος περιμέναμε την κατάλληλη ευκαιρία να ορίσουμε την ημερομηνία του εργαστηρίου κατασκευής… Στις 30 Ιανουαρίου των Τριών Ιεραρχών που δεν είχαμε μαθήματα αυτή η ευκαιρία ήλθε.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

31


Κάθε ομάδα διάλεξε τα υλικά της και με όπλα τις γνώσεις και ικανότητες των μελών της αλλά κυρίως την φαντασία, απάντησε στο ερωτηματολόγιο του διαγωνισμού και κατασκεύασε τον δικό της διαστημικό σταθμό

ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ – Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πως φαντάζεστε ότι θα είναι ένας διαστημικός σταθμός; Που θα τον τοποθετούσατε; (στο φεγγάρι, στον Άρη, σε ένα μακρινό πλανήτη…) Στο μακρινό ή κοντινό μέλλον (2500, 3020…); Πόσα άτομα θα εξυπηρετεί; Σε τι θα χρησιμοποιείται (επιστημονικούς σκοπούς, αμυντικούς, εμπορικούς…) Ποιος φορέας θα τον κατασκευάσει; Ποιο θάναι το όνομά του; Πως θα λυθούν θέματα οξυγόνου, βαρύτητας, ασφάλειας, επικοινωνίας…; Πόσα διαστημόπλοια θα εξυπηρετεί; Θα έχει στρατό ή όπλα; ……….

Να μερικοί:


Ώσπου έφθασε η κρίσιμη στιγμή του project, η διεξαγωγή του διαγωνισμού στο Trutnov στην Τσεχία! 5 χώρες με ότι καλύτερο κατασκεύασαν οι μαθητές τους βρεθήκαν «αντιμέτωποι». Η μάχη φαινόταν άνιση. Όμως «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»! Ναι ο μαθητής μας Ραμαντάν Ογλού με την εμπνευσμένη κατασκευή του κέρδισε την πρώτη θέση!!!

Διαβάστε το κείμενο που συνόδεψε ο Ραμαντάν τον διαστημικό του σταθμό στον διαγωνισμό και έκανε και τη διαφορά από τους άλλους:

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

33


“OLVIO’ s SPACE STATION”

At 10th of January 2012 (9 o’ clock in the afternoon) I decided to create a space station ,made of special materials due to high temperatures in the atmosphere. The station will be situated in LULATS planet on the 21st of December 2012. Inside the space station there will be four groups of people working for a scientific experiment. The first group is under control of Mrs Bofiliou and consists of ten people. This group is responsible for the whole station. The second group, consisting of ten people, under the orders of Mr Fotiadis is responsible for the machinery and the use of energy. The third group with Mrs Kotsimpou , consisting again of ten people, is responsible for hygienic conditions in the space stations. Finally the fourth group, consisting also of ten people, under the order of Mrs Fotakidou, is responsible for the import and export of oxygen, food, spacecrafts, etc. The N. Olvio space station is for the protection of Earth from dangers in space. The station will be constructed by the two factories , Esperia and Aura (the names of the water

companies whose bottles I used in my constructions). The four captain’s, to whom I referred above, are going to deal with matters such as oxygen, gravity, security communication etc. Also the space station will have two space crafts (one is supplementary). The main purpose of our station is to fight against the aliens and bring peace to the whole universe. Head commander of the space station is Mrs Bofiliou. Halil oglou Ramadan The architect of the space station


ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Στο επίπεδο αυτό περιγράφονται οι δραστηριότητες που έγιναν στο σχολείο κατά την διάρκεια των δύο χρόνων υλοποίησης του LULATS σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Βιβλιογραφικές εργασίες Οι μαθητές της ομάδας του LULATS έκαναν πλήθος εργασιών και παρουσιάσεων την ώρα του προγράμματος με θέματα όπως: η επιστήμη της Αστρονομίας, τα διαστημόπλοια, ο Ήλιος, ο πλανήτης Ποσειδώνας, ο πλανήτης Ερμής, ο πλανήτης Αφροδίτη, το άστρο της Βηθλεέμ, η ζωή και το έργο του Γαλιλαίου, η Ιερά Εξέταση, ο Ερατοσθένης.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

35


Διαμόρφωση των χώρων του σχολείου Για τις ανάγκες του προγράμματος έγιναν μεγάλες αλλαγές και στο κτίριο του σχολείου. Μαθητές και καθηγητές καθάρισαν και έβαψαν τους βασικούς διαδρόμους του σχολείου, την τάξη του Α2 και του Γ2, δημιούργησαν έναν χώρο που ονομάστηκε «Εκφράζομαι» και ο καθένας μπορεί να εκφράζει και να συζητά τις απόψεις του. Συμμετείχαν στην δημιουργία graffiti στους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου και στην διαμόρφωση του χώρου της βιβλιοθήκης. Όλο το σχολείο έλαμψε από καθαριότητα και καλό γούστο!

Κατασκευές σε ατομικό επίπεδο Οι μαθητές LULATS ασχολήθηκαν με πλήθος κατασκευών: συναρμολόγησαν μινιατούρες διαστημικών σταθμών και διαστημικών οχημάτων, 3 τηλεσκόπια τύπου Γαλιλαίου (δύο φακών), 3 τηλεσκόπια τύπου Κέπλερ (τριών φακών), 2 ηλιακά ρολόγια, 2 διαστημόπλοια Columbia & 2 αεριωθούμενα οχήματα.


LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

37


Ο πύραυλος του Ραμαντάν

Αναμφισβήτητα όμως η πιο πετυχημένη ατομική κατασκευή ήταν ο πύραυλος από νερό που κατασκεύασε ο μαθητής Χαλήλ ογλού Ραμαδάν. Εμπνεύστηκε από την αντίστοιχη δραστηριότητα που υλοποιήθηκε στη συνάντηση των μαθητών στη Μαδρίτη το προηγούμενο σχολικό έτος, αλλά το εντυπωσιακό ήταν πως πειραματιζόμενος βελτίωσε την κατασκευή του πυραύλου που είχε δει. Αρχικά δούλεψε μόνος του κάνοντας δοκιμές στο χωράφι που είναι δίπλα στο σπίτι του, ενώ αργότερα τον έφερε στο σχολείο προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συμμαθητών του. Στη συνέχεια συμμετείχε στις 3ες Αστρονομικές περιηγήσεις, εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που έγινε Αθήνα και στην οποία και έλαβε το τιμητικό βραβείο. Το βραβείο αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τον πύραυλο του και στην ειδική εκδήλωση της Ε.Ε.Φ. που έγινε επίσης στην Αθήνα και αφορούσε τους πανελλαδικά αριστούχους μαθητές. Τέλος παρουσίασε την κατασκευή του μέσω Skype στην Κόρινθο, στην ειδική ημερίδα που αφορούσε τις καινοτόμες δράσεις στην εκπαίδευση. Η εργασία του υπάρχει στο youtube και έχει τίτλο κατασκευή πυραύλου από νερό (water rocket) και μπορεί κάποιος να τη δει στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=a2PQtgBJnEI Κατασκευή πλανητών και ανάρτησή τους. Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα πλανητικό σύστημα υπό κλίμακα … φουσκώνοντας μπαλόνια, μαζεύοντας εφημερίδες, κόβοντάς τες σε μικρές λωρίδες, φτιάχνοντας κόλα με αλεύρι (paper mache), κολλώντας τις


λωρίδες στα μπαλόνια, βάφοντάς και τέλος κρεμώντας τους πλανήτες σε ένα ταβάνι του σχολείου.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

39


Δημιουργία λογοτεχνικών κειμένων. Οι μαθητές εκφράστηκαν λογοτεχνικά γράφοντας 4 ιστορίες φαντασίας και 1 ποίημα στα Ελληνικά. «Μια ιστορία εμπνευσμένη από τα άστρα» της Σεντέφ:

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ Μια φορά και έναν καιρο ζούσε ένας γέρος ψαράς . Είχε ολόλευκα μαλλιά, μακριά γένια, μουστάκια και δυο πανέμορφα γαλανά μάτια. Ήταν τόσο καλός αλλά λιγόλογος . Του άρεσε να μιλάει μόνο στον αγαπημένο του εγγονό που όταν πήγαινε να τον δει έμπαιναν μέσα στη βάρκα και σαλπάρανε για τόπους που κανείς δεν είχε ακούσει για αυτούς. ΠΟΤΕ!!!!!!!! Μια μέρα που ο παππούς και το μικρό παιδί ψάρευαν ανενόχλητοι στη θάλασσα είδαν ένα νησί το οποίο το έβλεπαν για πρώτη φορά. Κάθε φορά που έβγαιναν για ψάρεμα το έβλεπαν και αναρωτιούνταν τι να υπάρχει εκεί . Με τα πολλά αποφάσισαν να πάνε και να το εξερευνήσουν. Όταν κατέβηκαν από τη βάρκα αντίκρισαν ένα συνηθισμένο νησί, μόνο που αυτό το νησί είχε ένα πάρα πολύ μεγάλο βουνό. Ο παππούς και το μικρό παιδί αποφάσισαν να ανεβούν στην κορυφή. Όταν έφτασαν στην κορυφή είδαν ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο ζωντάνια και χρώματα. Το μικρό παιδί διέκρινε ένα περίεργο δρομάκι που ξεκινούσε από το βουνό και τελείωνε στον ουρανό. Το παιδί το είπε στον παππού του και αποφάσισαν να διασχίσουν το μονοπάτι. Όταν τελείωσε το μονοπάτι άρχισε ένα μικρό τούνελ. Αυτό το τούνελ οδηγούσε στον ουρανό. Εκεί μπορούσε να δει κανείς διάφορους αστερισμούς, όπως τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟ, τη ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟ, το ΛΕΟΝΤΑ και άλλους πολλούς . Τότε ο παππούς ρώτησε το μικρό παιδί : -Ποιος από όλους τους αστερισμούς σου αρέσει πιο πολύ; Το παιδί απάντησε: -Εμένα μου αρέσει η ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ επειδή και εγώ είμαι μικρός… και η ΑΡΚΤΟΣ είναι ΜΙΚΡΗ… συνέχεια στο blog του σχολείου.


Η κόμη της Βερενίκης

Τρεις μαθητές με την καθοδήγηση της κ. Φωτακίδου δραματοποίησαν και παρουσίασαν στους μαθητές και τους καθηγητές και των 5 χωρών το μύθο «Η κόμη της Βερενίκης» κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ελλάδα. Επικοινωνία σχολείων Με Skype Πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες μέσω Skype με τα σχολεία των εταίρων για την παρουσίαση του τραγουδιού LULATS και παντομίμας.

Μέσω, τι άλλο email και Facebook Απέκτησαν pen friends με τους οποίους είχαν αλληλογραφία μέσω email. Η επικοινωνία αυτή λειτούργησε ως ¨σπίθα¨ για να δημιουργηθεί (ανεπίσημα) μια ομάδα στο facebook με τίτλο Let Us Look At The Sky, κάνοντας την επικοινωνία των μαθητών πιο εύκολη, πιο δυναμική, διαχέοντας την σε όλα σχεδόν τα μέλη της σχολικής κοινότητας και των 5 σχολείων. Πλανητάρια LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

41


Εργαζόμενοι σε ομάδες οι μαθητές κατασκεύασαν: 2 πλανητάρια (κατασκευή που προτείνει το εκπαιδευτικό τμήμα της NASA) που τους βοήθησαν να εξερευνήσουν τ΄αστέρια και τους αστερισμούς μέσα από τους μύθους και τους θρύλους της Αρχαίας Ελλάδας. Ο τρόπος κατασκευής του υπάρχει αναλυτικά στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο youtube στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=PQCH4fVP-3A Αφού το κατασκεύασαν μπήκαν μέσα, παρακολούθησαν μια ταινιούλα με θέμα το μύθο της Μικρής και της Μεγάλης Άρκτου, ενώ τρύπησαν την οροφή του με καρφίτσες δημιουργώντας κάποιους από τους γνωστούς αστερισμούς.

Συγγραφή ιστοριών για το πλανητάριο Μια δραστηριότητα που ευχαριστήθηκαν όλοι ήταν το εργαστήριο δημιουργίας αστερισμών και μύθων. Κατά την συνάντηση των εταίρων στο Όλβιο χωρισμένοι σε ομάδες μαθητές και καθηγητές δημιούργησαν τους δικούς τους φανταστικούς αστερισμούς και την ιστορία τους και τους σχεδίασαν τρυπώντας στο θόλο του πλανηταρίου. Καθισμένοι σε κύκλο μέσα στο πλανητάριο αφηγήθηκαν τους μύθους που είχαν δημιουργήσει


Turtle (χελώνα) constellation

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

43


Once upon a time there was a princess Changed by a witch into a turtle. Then a prince came, kissed her, she changed beak and they married. There were such a beautiful couple! Then Aphrodite put them on the sky to remind everybody of them (by Eda, Sedef, Karina, Meike, Feli) The bikini constellation This is a constellation you can see only during the summer and it is called “bikini constellation”. In 2012, when the LULATS project ended in hot greek summer, all women were so sad that they decided to put the bikinis up in the sky, for the greek to remember them for ever. Lexy the relaxing yoga queen constellation Lexy helped many people by practicing yoga to elevate their minds into the sky. And now all people want to do yoga to live a long and happy life. Pissing Pablo

Pablo, the son of king Peter once was sitting in the class. Suddenly he felt a pressure in his bladder. He asked permission to go to the toilet. But his teacher told him that he can not go during the lesson. After a while he could not stand it. He stood up and pissed on the floor. Unfortunately he hit an electric wire and died. To remember his unfortunate fate, gods put him onto the sky (by Jose Ramon, Nadine, Michelle, Wolfgang). Χορός για τους εταίρους Η καθηγήτρια της μουσικής και η Βοηθός μας ετοίμασαν με πολύ μεράκι ένα χορό με τους μαθητές και τον παρουσίασαν στην αυλή του σχολείου στους εταίρους μας στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση.


Αστροπαρατηρήσεις και ηλιοπαρατήρηση

Διοργανώθηκαν 3 αστροπαρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στο εκκλησάκι στον προφήτη Ηλία στο Ν. Όλβιο και στις οποίες προσκάλεσαν την τοπική κοινωνία. Εκεί έστησαν το τηλεσκόπιο, έμαθαν να το χειρίζονται στοιχειωδώς και παρατήρησαν τη Σελήνη (όπως και την έκλειψή της στις 15 Ιουνίου 2011), το Δία (και τρεις από τους δορυφόρους του), τον Κρόνο, καθώς και διάφορους αστερισμούς όπως αυτόν του Ωρίωνα, της Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

45


Διοργάνωσαν επίσης και μια Ήλιοπαρατήρηση με ένα ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο που δανειστήκαμε από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Όλβιο. Επισκέψεις σχολείων Η επίσκεψη του 6ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης Το σχολείο μας υποδέχθηκε το 6ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης στις 16 Μαΐου 2012. Στη διασχολική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκαν 3 παράλληλα εργαστήρια. Στο πρώτο οι μαθητές κάνανε μια αναδρομή στην ιστορία των τηλεσκοπίων, είδαν το τηλεσκόπιο του σχολείου μας και συζήτησαν για τους πλανήτες και τα άστρα.


Στο δεύτερο μίλησαν για την σημασία των αστεριών στις παλαιότερες εποχές, για τους μύθους και τα άστρα, και αφού μπήκαν στο πλανητάριο είδαν σε κόμικ τον μύθο του αστερισμού της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

47


Στο τρίτο οι μαθητές, ο Ραμαδάν με βοηθούς την Εντά και την Οζγκιέ έδειξαν τον τρόπο κατασκευής του πυραύλου από νερό καθώς και τους φανταστικούς διαστημικούς σταθμούς που δημιούργησαν.

Διαβάστε μερικά από τα σχόλια των μικρών μαθητών στο τοίχο των ευχών του σχολείου:

Η επίσκεψη του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης. Το σχολείο μας υποδέχθηκε και μαθητές του Κολεγίου Θεσσαλονίκης που ήλθαν για να μας γνωρίσουν και να μας φέρουν βιβλία για να πλουτίσουμε την βιβλιοθήκη του σχολείου. Συμμετείχαν στις εκτοξεύσεις πυραύλων στην αυλή και άφησαν τις εντυπώσεις τους στο τοίχο των ευχών.


Ημέρα LULATS Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, οι τέσσερις τελευταίες ώρες των μαθημάτων αφιερώθηκαν στο πρόγραμμα Comenius. Στο πλαίσιο του LULATS πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια δημιουργικότητας, με στόχο τη μεγαλύτερη διάχυση του προγράμματος στο χώρο του σχολείου αλλά και το συνδυασμό του τερπνού με το ωφέλιμο. Έτσι έλαβαν χώρα τα παρακάτω εργαστήρια: 1)εργαστήριο αποκριάτικης μάσκας με θέμα τους εξωγήινους και συντονιστή τον κ.Φωτιάδη Φώτη, LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

49


2)εργαστήριο για τη γλώσσα των LULATSers, με συντονίστρια την κ. Κοτσιμπού Αντωνία,

3)εργαστήριο κινηματογράφου, στη διάρκεια του οποίου προβλήθηκε η ταινία του Στ. Σπίλμπεργκ «Ε.Τ,ο Εξωγήινος»,το οποίο συντόνισαν ο διευθυντής του σχολείου κ.Σκούπρας Ευθύμης και η κ.Ζαμπάκη Γεωργία,


4) θεατρικό εργαστήριο με θέμα «Από τη γη στο διάστημα και από το διάστημα στη γη…» με συντονίστριες τις κυρίες Φωτακίδου Τζοβάνα και Τζαμγιώζη Δώρα. Τα παιδιά επέλεξαν τα εργαστήρια της αρεσκείας τους, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, απέκτησαν γνώσεις, συνεργάστηκαν, διασκέδασαν… Πολλά τα οφέλη που αποκόμισαν. Στο σχολείο υπήρχε μια ευχάριστη αναστάτωση και όλοι-μικροί και μεγάλοι-έδειχναν πρόθυμοι να παράγουν έργο. Υπεύθυνη για την οργάνωση της ημέρας LULATS ήταν η κ.Μποφιλίου Αρετή, συντονίστρια του προγράμματος Comenius. Η γιορτινή αυτή μέρα συνέπεσε και με την ημέρα άφιξης της Comenius assistant, της κ.Άννας Κάιζερ από τη Γερμανία. Οι μαθητές τής ετοίμασαν μια θερμή υποδοχή, μαζί με μερικά δωράκια και ένα επίκαιρο-λόγω καρναβαλιού-χορευτικό. Αστροκάμπιγκ στο Υψάριο στη Θάσο

Το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία μία ολόκληρη χρονιά! Το astrocamping στη Θάσο ήταν ο καλοκαιρινός στόχος για την ομάδα L.U.L.A.T.S. Πέντε μαθητές, δύο γονείς και τέσσερεις καθηγητές συμμετείχαν στο Astrocamping της Θάσου τον Ιούλιο του 2011. Μερικές μέρες πριν ξεκινήσουμε άρχισαν οι ετοιμασίες. Προμηθευτήκαμε σκηνές,υπνόσακους,καρέκλες,ξηρά τροφή,φακούς,κόκκινο διαφανές χαρτί LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

51


για να τυλίξουμε τους φακούς και να μην φωτορυπαίνουμε, φιδόσχοινο. Ετοιμάσαμε και πακετάραμε το τηλεσκόπιο, πήραμε φωτογραφικές μηχανές, χαρτιά και μολύβια. Η θέα ήταν εκπληκτική, ο αέρας μύριζε ρίγανη κι άλλα βότανα του βουνού, το οξυγόνο ήταν άφθονο. Τις τρεις μέρες της παραμονής μας στο astrocamping ήρθαμε πιο κοντά, γελάσαμε, γνωρίσαμε καινούργιους ανθρώπους, πήραμε άγνωστα μονοπάτια , περπατήσαμε στο βουνό και φτάσαμε στην κορυφή του Υψαρίου.

Τη νύχτα μάθαμε να αναγνωρίζουμε με γυμνό μάτι τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο,τον Κρόνο,τον Τοξότη και το Σκορπιό. Με το i-pad της κ. Αρετής και το “celestia” ταξιδέψαμε στον ουρανό με έναν διαφορετικό και εντυπωσιακό τρόπο, ενώ μέσα από το τηλεσκόπιό μας είδαμε τον Κρόνο και τους δακτυλίους του, νεφελώματα και αστερισμούς. Κι επειδή μάλλον ήμασταν πολύ καλοί ξεναγοί στην παρατήρηση του ουρανού σχηματίστηκε μία μεγάλη ουρά ανθρώπων στο τηλεσκόπιό μας που αγωνιούσαν να δουν μέσα από αυτό.


Mystery in Xanthi Η Nasa μόλις ανακοίνωσε την κλοπή του μοναδικού κομματιού από κομήτη που υπάρχει στη Γη. Πρόκειται για κομμάτι του κομήτη Haley που ζυγίζει 585 γραμμάρια και συλλέχθηκε στις 18 Μαΐου 1910, τότε που ο κομήτης πέρασε σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από τη Γη . Οι υποψίες της αστυνομίας, αλλά και των υπευθύνων ασφαλείας της NASA, πιστεύουν ότι η κλοπή έγινε από κάποιο μέλος της ομάδας LULATS. Αυτής της ομάδας που με ζήλο προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του σύμπαντος. Το αντικείμενο είναι ένα «λατυποπαγές» που έχει σχηματιστεί από διάφορα κομμάτια βράχων, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Κνουτ Γιέργκεν Ρεντ Εντεγκαρντ και τη σύζυγό του Αν Μέτε Σάνες, η οποία έχει το πάθος για τους μετεωρίτες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα LULATS βρίσκεται στην Ξάνθη και ο ύποπτος κρύβεται σε κάποιο μέρος της Παλιάς Πόλης. Ισχύουν άραγε οι υποψίες της αστυνομίας και των υπευθύνων ασφαλείας της NASA ή πρόκειται για άλλη μια συκοφαντία; Για να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε τα παρακάτω μέρη όπου υπάρχουν μάρτυρες και θα σας αποκαλύψουν όλα όσα είδαν και γνωρίζουν. Μόνο προσοχή: Κάποιος από τους μάρτυρες λέει ψέματα, αλλά κάποιος άλλος θα σας τον αποκαλύψει… Εμπρός λοιπόν! Μαθητές και καθηγητές χωρίσθηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν αφού τους δόθηκαν οι φωτογραφίες των πιθανών ενόχων, ο χάρτης της παλιάς πόλης της Ξάνθης και τα 6 ιστορικά κτίρια της παλιάς πόλης που έπρεπε να επισκεφθούν. Σε κάθε ένα από τα κτίρια αυτά έπρεπε να περάσουν μια

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

53


δοκιμασία. Η επιτυχής επίλυση της δοκιμασίας τους έδινε πρόσθετα στοιχεία και τους οδηγούσε πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου.

Οι δοκιμασίες και οι πληροφορίες


1.

FEX Building Δοκιμασία: Να μου φέρετε ένα κουλούρι από κάποιο κοντινό φούρνο ή ζαχαροπλαστείο. Ο χάρτης σας, ίσως σας βοηθήσει. Ναι..είδα έναν άντρα να κρατά στα χέρια του μια πέτρα…

2.

The Cathedral Δοκιμασία: Να κάνετε το γύρο της Μητρόπολ ης σε λιγότερο από 1 λεπτό. Ναι είδα τον ύποπτο και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι δεν φορούσε γυαλιά…

3.

Folklore Museum Δοκιμασία: Ποιος Έλληνας φιλόσοφος υπολόγισε με σχετική ακρίβεια την περιφέρεια της Γης; Αν και είχε κοντά μαλλιά δεν μπόρεσα να δω καλά το πρόσωπο του...

4.

Karadimoglou’s House Δοκιμασία: Υπολογίσετε την πρόσθεση:1+2+3…98+99+100 LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

55


Προσθέστε τον πρώτο και τελευτ αίο όρο από την παραπάνω πρόσθεση και πολλαπλασιάστε τον με το δέκα. Αν διαιρέσετε τους δύο αριθμούς που βρήκατε, θα βρείτε τον αριθμό των γραμμάτων του ονόματος του υπόπτου.

5.

Chatzidakis House Δοκιμασία: Πάρτε αυτό το μπαλάκι του τένις και αυτό το κουτάλι. Βάλτε το μπαλάκι πάνω στο κουτάλι και μεταφέρετέ το από εκείνη τη γωνία, εδώ. Μην πιστεύετε την πληροφορία που σας δόθηκε στο κτήριο της ΦΕΞ… αυτός εκεί είναι ένας από τους μυστικούς πράκτορες των LULATS

6.

Mouzafer Bey House Δοκιμασία: Διαθέτουμε δυο δοχεία που το ένα είναι 500 ml και το άλλο 300 ml. Θέλουμε να μας δώσετε ποσότητα νερού ίση με 400 ml.


Αν προσαρμόσετε αυτή τη σελίδα στο χαρτί που κρατάτε, θα σας αποκαλυφθεί το μέρος που β ρίσκεται ο ύποπτος που ψάχνετε. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμασιών επιτυχώς, οι ομάδες έπαιρναν μια σελίδα με τρύπες σε κατάλληλα σημεία, που αν την τοποθετούσαν πάνω στην κάρτα με τα κτίρια, τους αποκαλυπτόταν το όνομα του κτιρίου όπου ήταν κρυμμένος ο ένοχος.

Στους τυχερούς απονεμήθηκε την επόμενη μέρα τι άλλο, πολύτιμα κομμάτια από μετεωρίτη, που με πολύ δυσκολία προμηθεύτηκε η ομάδα LULATS!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

57


Παρουσίαση του σχολείου και του προγράμματος στο χωριό Δέκαρχο Στο Δέκαρχο κατοικούν οι μαθητές του σχολείου μας που είναι Ρομά κυρίως. Απαντώντας σε πρόσκληση της ψυχολόγου του προγράμματος «εκπαίδευση παιδιών Ρομά» κ. Κατερινάκη Σοφίας παρουσιάσαμε το σχολείο μας και τα προγράμματα που τρέχουμε στους γονείς των μαθητών μας, σε μια προσπάθεια να φέρουμε το σχολείο πιο κοντά και να δείξουμε την αξία του.

Συνάντησεις γονέων Οι καθηγητές του γυμνασίου Ν. Ολβίου εφάρμοσαν άλλη μέθοδο για την επιτυχία της συγκέντρωσης των γονέων. Πριν την συγκέντρωση, από τις προηγούμενες μέρες, επισκέφθηκαν κάθε οικογένεια των μαθητών (110 μαθητές) σε όλα τα χωριά και προσκάλεσαν προσωπικά τους γονείς!


Άξιζε τον κόπο! Ήταν όλοι εκεί! Δημιουργία ολιγόλεπτων ταινιών Στην πορεία του έργου δημιουργήθηκαν τρεις ταινίες που παρουσιάσθηκαν στις συναντήσεις των εταίρων: ☻ Ταινία για την παρουσίαση του σχολείου μας http://www.youtube.com/watch?v=KXtcfVRalEU ☻ Ταινία για την παρουσίαση της συμμετοχής μας στο Astrocamping. ☻ Ταινία από την παρουσίαση του τραγουδιού LULATS στους Γερμανούς http://www.youtube.com/watch?v=dYxQWigOT3I ☻ Πανόραμα LULATS ταινία που παρουσιάσθηκε την αποχαιρετιστήρια συνάντηση και παρουσίασε τα δρώμενα των ετών 2010-2012 http://www.youtube.com/watch?v=fCk_oj7cKsw

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

59


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ξεκινήσαμε για την πρώτη συνάντηση στη Νυρεμβέργη, στην Βαυαρία με πολλές προσδοκίες αλλά και ανησυχίες. Στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχαν μόνο καθηγητές και διεξήχθη από 10-14 Νοέμβρη 2010. Από την παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι: Μποφιλίου Αρετή, Φωτακίδου Τζοβάνα και Φωτιάδης Φώτης.

Το πρόγραμμα φορτωμένο και καλά οργανωμένο.

Κατά την άφιξή μας στη είσοδο του σχολείου η πινακίδα Comenius μας καλωσορίζει. Μετά τα καλωσορίσματα και το πρωινό στο εστιατόριο του σχολείου συγκεντρωνόμαστε σε αίθουσα συνεδριάσεων του σχολείου για την πρώτη μας συνεδρίαση. Συζητούμε για τι έχει γίνει έως εκείνη τη στιγμή και παρουσιάζουμε τις ιδέες μας για τις μελλοντικές δραστηριότητες. Παρουσιάζουμε τα σχολεία μας και η ταινιούλα που φτιάξαμε με τους μαθητές του σχολείου μας κάνει


ιδιαίτερη αίσθηση. Γίνεται κατανομή εργασιών και αποφασίζεται: να γίνει διαγωνισμός για το logo του προγράμματος ανάμεσα στο σχολεία, να χρησιμοποιούμε και το Skype για την επικοινωνία μας, καταγράφουμε πλήθος ιδεών για δραστηριότητες και αποφασίζουμε η επόμενη συνάντηση να γίνει τον Μάρτιο στην Μαδρίτη. Ακολουθεί ξενάγηση στα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος, όπου διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα σχολείο πρότυπο ακόμα και για τα γερμανικά δεδομένα. Στη συνέχεια συγκεντρωνόμαστε στην κεντρική αίθουσα του σχολείου όπου παρευρίσκονται όλοι οι μαθητές και είναι στημένο το νέο τηλεσκόπιο που μόλις έχει αγοραστεί. Η ομάδα των μαθητών του σχολείου παρουσιάζει το πρόγραμμα, το τηλεσκόπιο και την χρήση του. Μετά το γεύμα ομάδα μαθητών μας ξεναγεί στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης και μας παρουσιάζει σημεία της πόλης με Αστρονομικό ενδιαφέρον. Το βράδυ ο νεφελώδης ουρανός δεν επέτρεψε παρατηρήσεις που είχαν προγραμματισθεί.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

61


Την 2η μέρα επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο της Νυρεμβέργης στο παλιό δημαρχείο με ομάδα μαθητών και καθηγητών και ακολούθησε ξενάγηση της πόλης. Το απόγευμα πάλι στο σχολείο συνάντηση των καθηγητών για οργανωτικά θέματα.

Την επόμενη ημέρα παρακολουθήσαμε μαθήματα σε τάξεις του σχολείου και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πλανητάριο Copernicus.

Το απόγευμα επίσκεψη στο Μουσείο Documentation Center Nazi Party Rally Grounds ένα μνημείο όπου ο ταξιδιώτης στην Νυρεμβέργη πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί για να κατανοήσει την άνοδο του Χίτλερ και του φασισμού.


Το βράδυ απολαύσαμε frankonian κουζίνα σε παραδοσιακό εστιατόριο.

Η τελευταία μέρα αφιερώθηκε σε εκδρομή στο Bamberg με οδηγούς μαθητές του σχολείου. Οι μαθητές-ξεναγοί μας έβγαλαν εισιτήρια, μας προμήθευσαν με τουριστικούς χάρτες και πέρασαν όλη την Κυριακή τους μαζί μας, παρουσιάζοντας μας μια πόλη μεσαιωνική, χτισμένη δίπλα στο ποταμό Regnitz πάνω σε επτά λόφους, γνωστή για την μπύρα και για τα ζυθοποιεία της, καταπράσινη, γραφική και γεμάτη μνημεία.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

63


Επιστρέψαμε στην Ελλάδα εντυπωσιασμένοι από τους Γερμανούς εταίρους μας, το σχολείο, το επαγγελματισμό τους και την οργάνωσή τους. Ένα σχολείο οργανωμένο και εξοπλισμένο τέλεια κτιριακά και τεχνολογικά!


2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ Η 2η συνάντηση του προγράμματος με τις αντιπροσωπείες των σχολείων της σύμπραξης πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στο σχολείο IES JAIME VERA, στην πόλη της Μαδρίτης από 23 έως 26 Μαρτίου 2011. Στην συνάντηση αυτή από το γυμνάσιο Ν.Ολβίου συμμετείχαν οι καθηγητές: Φωτακίδου Τζοβάνα Φωτιάδης Φώτης Κοτσιμπού Αντωνία Κίτσιου Γεωργία και οι μαθητές: Καραμανίδης Νεκτάριος Μουμιν Εντά Χαλήλ Ογλού Ραμαδάν Κυρκούση Αικατερίνη Πετρίδου Δόμνα Κούζα Ελισάβετ Χαλκίδης Ιωακείμ Χατζόγλου Σεντέφ Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται σε 3.000.000 κατοίκους είναι χτισμένη σε υψόμετρο 667 μέτρα πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες, στο κέντρο της χώρας. Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό και παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές. Λόγω της τοποθεσίας και της ιστορίας της, η Μαδρίτη θεωρείται ως το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Συναντηθήκαμε λοιπόν στο ΚΤΕΛ Ξάνθης, για να ξεκινήσουμε το μακρύ μας ταξίδι. Με το λεωφορείο μεταβήκαμε στη Θεσσαλονίκη, πήραμε την αστική συγκοινωνία για το αεροδρόμιο Μακεδονία, το αεροπλάνο για τη Ρώμη όπου LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

65


αλλάξαμε αεροσκάφος και μετά από 22 (!) ώρες φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Ευτυχώς οι Μαδριλένοι LULATSers μας υποδέχθηκαν και…

και μας βοήθησαν να φτάσουμε με το metro μετά από 2 ώρες σχεδόν στην περιοχή του σχολείου στην οποία ήταν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μέναμε.

Αφού ταχτοποιηθήκαμε, φάγαμε την χειρότερη πίτσα της ζωής μας και πήγαμε για ύπνο με αγωνία για την επόμενη μέρα. Το πρωί μας παρέλαβαν τα παιδιά και πήγαμε στο σχολείο, όπου μας περίμεναν όλοι.

Μας υποδέχτηκαν: η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγράμματος της Μαδρίτης, εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Δήμου, η Ελληνίδα Comenius assistant Γιώτα και όλοι οι μαθητές.


Στο σχολείο το LULATS ήταν ΠΑΝΤΟΥ!!!

Αφού παρουσίασε κάθε χώρα το σχολείο της, τα συμφωνημένα project LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

67


και την ομάδα του, επισκεφθήκαμε τα ανάκτορα Palacio Real, στο εκτροφείο με τα βασιλικά άλογα, το εργαστήριο κατασκευής αμαξών και όλων των δερμάτινων εξαρτημάτων τους αλλά και το εργαστήριο αποκατάστασης και συντήρησης βιβλίων της βασιλικής βιβλιοθήκης που απασχολούσε άτομα που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο!

Στη συνέχεια επιστροφή στο σχολείο για την δραστηριότητα γνωριμίας που είχε οργανώσει η ελληνική ομάδα,

παρουσίαση των έργων που προέκυψαν και παράλληλα teachers meeting.


Δεύτερη μέρα Πρωινό ξύπνημα, πρώτη μας επαφή με την ισπανική τορτίγια στο πρωινό , παρουσιάσεις των project των Γερμανών μαθητών, περιγραφή από τους Λιθουανού του τρόπου κατασκευής πυραύλων και της εκτόξευσης τους (!), ξενάγηση στο σχολείο, εργαστήριο κατασκευής πυραύλων με νερό για τους μαθητές και συνάντηση καθηγητών για σχεδιασμό των επόμενων project. Τέλος το πρωινό της δεύτερης μέρας περιλάμβανε επίσκεψη στο πλανητάριο της Μαδρίτης, όπου η παρουσίαση έγινε σε άψογα ισπανικά (!), με τα αποτελέσματα της φωτογραφίας!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

69


Στη συνέχεια επιστροφή στο σχολείο για την επόμενη συνάντηση των καθηγητών αλλά και εκτόξευση των νεροπυραύλων. Η βραδιά έκλεισε με μια επίδειξη των χορευτικών ικανοτήτων των μαθητών του πραγματικά πολυπολιτισμικού σχολείου των Ισπανών εταίρων.

Τρίτη μέρα το ραντεβού είχε δοθεί στις 8:00 το πρωί έξω από το φημισμένο Μουσείο ντελ Πράδο. Σε μια απίστευτα απλωμένη πόλη που κανένας δεν μιλά αγγλικά η περιπέτεια άρχισε νωρίς! Η ταλαιπωρία όμως άξιζε μιας και εκεί ομάδα μαθητών μας ξενάγησε σε έργα των Θεοτοκόπουλου, Νταλί, Πικάσο, Ντυρερ, κ.α. Η εμπειρία ήταν μοναδική ενώ η Γκουέρνικα μας μάγεψε όλους και αποφασίσαμε να


αγοράσουμε μια απομίμηση για το σχολείο μας στο Όλβιο.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το αστρονομικό παρατηρητήριο της Μαδρίτης όπου ξεναγηθήκαμε στο μουσείο των επιστημών γεωδαισίας και σύμπαντος (Sala de Ciencias de la Tierra y del Universo), στη βιβλιοθήκη, ενώ είδαμε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια με καθρέπτη που κατασκευάστηκε ποτέ

Αλλά και ένα ρολόι που αποδείκνυε ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

71


Στη συνέχεια επιστροφή στο σχολείο για την τελευταία συνάντηση καθηγητών και το εκπληκτικό γεύμα που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών και οι καθηγητές!

Η ώρα του αποχωρισμού έφτασε και ήταν πολύ δύσκολη ειδικά για την ομάδα των Ελλήνων και των ισπανών μαθητών που οι δεσμοί φιλίας είχαν ήδη εδραιωθεί με τη βοήθεια του facebook.


Τελευταίες μέρες στη Μαδρίτη και έπρεπε να τα δούμε όλα, μιας και η Μαδρίτη είναι το πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Μουσεία όπως το Μουσείο ντελ Πράδο, το Museo de Cera, το Museo Arqueológιco Nacional, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία και το Museo Thyssen-Bornemisza είναι διεθνώς γνωστά. Αλλά και αξιοθέατα όπως ο καθεδρικός ναός La Almudena οι εκκλησιές San Isidro el Real και Francisco el Grande. Οι πλατείες Πουέρτα δελ Σολ (Πύλη του Ήλιου) με το "Μηδέν Χιλιόμετρο", που επισημαίνει το σημείο που θεωρείται το κέντρο του τεράστιου οδικού δικτύου της Ισπανίας., Πλάθα Μαγιόρ (Πλατεία Μαγιόρ) με τη θεατρική ατμόσφαιρα και το καστιλιάνικο χαρακτήρα, Πλάθα δε Εσπάνια με το άγαλμα του Δον Κιχώτη, την Πλαθε ντε Σιμπέλες (πλατέια της Κυβέλης) με το εξαιρετικό σιντριβάνι και το υπέροχα φρεσκοανακαινισμένο δημαρχείο. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Atocha με το βοτανικό του κήπο, το πάρκο Parque del Buen Retiro με την τεράστια τεχνητή λίμνη και το Κρυστάλλινο Παλάτι, η Πύλη της Ευρώπης (Puerta de Europa) με τους δυο ουρανοξύστες ύψους 114m, η κλειστή αγορά Mercado de San Miguel με τη θεσπέσια Σανγκριά και τα πεντανόστιμα Τάπας αλλά και το φημισμένο γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου . Γεμάτοι νέες εμπειρίες, γνώσεις αλλά και νέους φίλους ξεκινήσαμε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής με την υπόσχεση να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε οι σπόροι συνεργασίας που μπήκαν σε αυτό το ταξίδι να βρουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχτούν και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Λιθουανία.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

73


3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ TAURAGE- ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η 3η συνάντηση του προγράμματος (project meeting) με τις αντιπροσωπείες των σχολείων της σύμπραξης πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Taurage Versme Gymnasium, στην πόλη Taurage στην Λιθουανία από 4 έως 7 Οκτώβρη 2011. Στην συνάντηση αυτή από το γυμνάσιο Ν. Ολβίου συμμετείχαν οι καθηγητές Μποφιλίου Αρετή, Φωτιάδης Φώτης, Φωτακίδου Τζοβάνα, Κίτσιου Γεωργία και Κοτσιμπού Αντωνία. Σε αυτό το ταξίδι δεν συμμετείχαν μαθητές λόγω της μεγάλης απόστασης και διάρκειας του ταξιδιού. Θεματικός άξονας της συνάντησης ήταν τα Ηλιακά Ρολόγια.

TUESDAY 4 OCTOBER 20:00

Arrival of the participants throughout the evening Teachers‘ welcome dinner

WEDNESDAY 5 OCTOBER 09:00 – 09:40

Reception by the Local Authorities

09:40 – 11:30

“My Country Solar Clocks“ Power Point presentations by all five project schools

11:30 – 12:00

Tour of our school

Η Λιθουανία είναι μια μικρή χώρα της Βαλτικής με μόλις 3,2 εκατομμύρια κατοίκους, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την USSR το 1999 και που εντάχθηκε στη ΕΕ το 2004. Έκτοτε προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά και πολλοί από τους κατοίκους της έχουν μεταναστεύσει για να επιβιώσουν.


Πολύ λίγα χρόνια απόλαυσε την ελευθερία της, ενώ γνώρισε για πολλά χρόνια την κυριαρχία Ρώσων, Γερμανών, Πολωνών κλπ. Ωστόσο σήμερα ενώ είναι εμφανής η οικονομική δυσπραγία, πλανιέται μια αίσθηση δημιουργίας στον αέρα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Οκτώβρη λοιπόν από Ξάνθη με το λεωφορείο του METRO για το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και μέσω Ρίγας φθάνουμε μετά από 20 ώρες ταξίδι στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας το Βίλνιους! Δεν ξέρουμε πολλά για την νέα χώρα, ευτυχώς έχουμε την ευκαιρία να μείνουμε στο Βίλνιους και να το γνωρίσουμε έως την Τρίτη το πρωί!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

75


Έτσι περιδιαβαίνουμε στην πόλη, βλέπουμε τα απομεινάρια του Σοβιετικού της παρελθόντος, την προσπάθεια σύνδεσης με το παρελθόν της, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές εκκλησίες αν και η Λιθουανία είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που εγκατέλειψε την ειδωλολατρία, πάμε στην Όπερα της πόλης και βλέπουμε το μπαλέτο «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», επισκεπτόμαστε το εκπληκτικό κάστρο του Tarkai από τον 14 αιώνα, που είναι σαν να βγήκε από παραμύθι, το κτίριο της KGB που δίνει μια διάσταση του τι πέρασε αυτή η χώρα, το πανεπιστήμιο του Vilnius ένα από τα παλαιότερα την Ευρώπη, κάνουμε segway, γνωρίσαμε την Δημοκρατία του UZUPIO με τους καλλιτέχνες της και διαπιστώνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι οι Λιθουανοί αγαπούν τις τέχνες.

Την Τρίτη ξεκινάμε για το Taurage, που βρίσκεται 2,5 ώρες ταξίδι με το λεωφορείο μαζί με την Γερμανική ομάδα. Έξω από την πόλη μας σταματά αυτοκίνητο


της αστυνομίας με σκυλί και οι αστυνομικοί ανεβαίνουν στο λεωφορείο μας. Σκυθρωποί μας ζητούν να τους ακολουθήσουμε. Ανήσυχοι τους ακολουθούμε και μας οδηγούν … στο ξενοδοχείο μας! Οι αστυνομικοί ήταν μαθητές Λιθουανοί που αποφάσισαν να διακωμωδήσουν την διαβόητη KGB και το πρόσφατο παρελθόν τους. Ήταν απόλυτα πιστευτοί! Τακτοποιούνται οι καθηγητές στο ξενοδοχείο και οι μαθητές φιλοξενούνται σε οικογένειες μαθητών. Το βράδυ μας περιμένει ένα καταπληκτικά στρωμένο τραπέζι. Την Τετάρτη συμπίπτει να γιορτάζουν στην Λιθουανία την ημέρα του εκπαιδευτικού και στο σχολείο οι μαθητές κάτι ετοίμασαν… ούτε η Elmyra, η συντονίστρια του προγράμματος δεν ξέρει… Πράγματι στην αίθουσα συγκεντρώσεων του σχολείου οι μαθητές έχουν ετοιμάσει χορευτικά, μουσική και μας υποδέχονται σε μια ατμόσφαιρα χαρούμενη και φιλόξενη μαζί με τους καθηγητές και τον δήμαρχο. Τέλος κάνουμε μια ξενάγηση στο σχολείο.

Το απόγευμα απολαμβάνουμε πικ νικ και μπάρμπεκιου στο ύπαιθρο με πολύ φαγητό, φτιαγμένο από γονείς και LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

77


καθηγητές και χορό, τραγούδια, αθλοπαιδιές. Είναι ένας λαός που συνεχώς χορεύειακούραστα!

Η επόμενη είναι η μέρα της εκδρομής στον λόφο των μαγισσών, στη Nida και στη βόρεια θάλασσα. Μάθαμε ότι η Λιθουανία ήταν από τις τελευταίες χώρες που εγκατέλειψε τον παγανισμό, είδαμε το εξαιρετικά πολύπλοκο Ηλιακό ρολόι στη Nida και τους αμμόλοφους του Curonian Spit (UNESCO World Heritage Site). Το βράδυ φάγαμε στην Kleipeda σε ένα εστιατόριο που λεγόταν Ακρόπολις! Και ανακαλύψαμε ότι αυτή η περιοχή είναι γνωστή για το κεχριμπάρι της!!!


Η επόμενη μέρα πέρασε στο σχολείο για την συνάντηση των καθηγητών, αλλά και με πολλές και πρωτότυπες δραστηριότητες. Φάγαμε παραδοσιακά φαγητά, γράψαμε τις εντυπώσεις μας, συμπληρώσαμε το βιβλίο του σχολείου, ακούσαμε παραδοσιακά τραγούδια από τοπικό συγκρότημα, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς, παίξαμε το παιχνίδι με την σκούπα. Και τελειώσαμε; Όχι το βράδυ πάλι γεύμα με χορό! Ανεξάντλητοι! Επιστροφή στην Ελλάδα μετ’ εμποδίων για τους μισούς που πήγαν να αποφύγουν το ταξίδι Taurage-Vilnius- και να πάνε κατευθείαν Riga. Πρόστιμο 330 Ευρώ το άτομο!!! Ευτυχώς δεν πτοήθηκαν καθόλου! Πάλι το μακρύ ταξίδι της επιστροφής… Αλλά χαλάλι, άξιζε! Η συνάντηση στη Λιθουανία ήταν καθοριστικής σημασίας για το πρόγραμμα. Ήταν μια φιλοξενία μιας μικρής χώρας με ανθρώπους με μεγάλη καρδιά. Μας άγγιξε όλους στο συναίσθημα και μας κέρδισε. Ο σχέσεις μεταξύ μας εδραιώθηκαν και φύγαμε γεμάτοι.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

79


4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ TRUTNOV – ΤΣΕΧΙΑ

Από 6-10 Μαρτίου έλαβε χώρα η επίσκεψη στην Τσεχία για την 3η συνάντηση των εταίρων στο Trutnov. Συμμετείχαν από το γυμνάσιο Ν. Ολβίου ο καθηγητές: Κοτσιμπού Αντωνία, Μποφιλίου Αρετή, Φωτακίδου Τζοβάνα, Φωτιάδης Φώτης και ο διευθυντής Σκούπρας Ευθύμιος με την γυναίκα του. Και οι μαθητές: Τσάκαλου Κική, Πίτικα Λίνα, Ρασήτ Ογλού Σινέμ, Οζγκέ, Παρούση Αρίστη, Χασάν Ογλού Οζγκέ, Μπεδρελή Θεοδοσία και Ρασήμ Ογλού Σαλήχ

Η ομάδα LULATS έδραξε την ευκαιρία και επέκτεινε την επίσκεψη μένοντας μερικές μέρες στην Πράγα πριν πάρει τον δρόμο για τον βορρά της χώρας. Από την γέφυρα του Καρόλου ως την ιστορική πλατεία, έκρηξη από συμφωνία και στυλ, ρωμανικά κελάρια, γοτθικοί πύργοι, αναγεννησιακά σπίτια, μπαρόκ. Κρεμασμένο στο λόφο το κάστρο αιώνες ιστορίας, ο χρόνος σταματάτησε…


Στο κάστρο

Στο αστρονομικό ρολόι του παλιού δημαρχείου

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

81


Είδαμε μαύρο θέατρο, πήγαμε στο μουσείο παιχνιδιών, στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, ψωνίσαμε, ήπιαμε καφέ στο Café Slavia…

Υποδυθήκαμε για λίγο τους αριστοκράτες!


… και μετά από δυο μέρες στην Πράγα ξεκινήσαμε για τον προορισμό μας με τρένο. Φτάσαμε στο Trutnov και συναντήσαμε… τα χιόνια.

Μετά το δείπνο υποδοχής στο εξαιρετικό ξενοδοχείο μας, το Hotel Krakonos, επήγαμε νωρίς για ύπνο. LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

83


Την επόμενη μέρα στο σχολείο… πολύ δουλειά. Μια ξενάγηση μας έπεισε ότι πράγματι είναι ένα σχολείο με δύναμη στα σπορ και όχι μόνο! Το σχολείο έχει εξαιρετικές υποδομές για κάθε είδους σπορ, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, αίθουσες υπολογιστών, μετεωρολογικό σταθμό, εργαστήρια (από μουσικής έως μαγειρικής) και το πιο ωραίο… οι μαθητές κυκλοφορούν στο σχολείο χωρίς παπούτσια! Παρακολουθήσαμε μαθήματα και έγιναν οι παρουσιάσεις που είχαν προετοιμάσει τα σχολεία με θέμα «Great Astronomers». Η ομάδα μας έσκισε, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες της επικοινωνίας στα αγγλικά και το πολυπληθές ακροατήριο!

Το απόγευμα κουρασμένοι κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης με την συνοδεία των Τσέχων μαθητών και ανακαλύψαμε ότι είναι μια παλιά με ιστορία πόλη και πολύ φθηνή σε σχέση με την Ελλάδα! Το πιο σημαντικό όμως ανακαλύψαμε τη φιλοξενία των Τσέχων μαθητών! Μας ξενάγησαν, μας μίλησαν για την πόλη τους, τον γίγαντα Krakonos που ζει και φρουρεί τα βουνά τους!


…και το βράδυ μας συνόδεψαν για skating στο στάδιο της πόλης. Φρόντισαν να φέρουν μαζί τους ειδικά παπούτσια για μας, μας βοήθησαν να νοικιάσουμε τον υπόλοιπο εξοπλισμό και το κυριότερο

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

85


«μας κρατούσαν το χέρι στη πίστα» γιατί όπως ήταν φυσικό κανείς μας δεν είχε ξανακάνει skating επί πάγου!

Την δεύτερη μέρα ξανά στο σχολείο όπου οι καθηγητές είχαν το καθιερωμένο meeting και οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα σπορ. Στη συνάντηση αυτή έγινε και η επιλογή του καλύτερου διαστημικού σταθμού του διαγωνισμού μας και βραβεύθηκε ο σταθμός του δικού μας του Ραμαντάν! Και η Μάριον μας έδειξε εικονογραφήσεις των μαθητών του Ισπανικού σχολείου για το βιβλίο Guide to Galaxy.


Μετά την συνάντηση παρακολουθήσαμε ποδοσφαιρικό αγώνα στο κλειστό γήπεδο του σχολείου.

Την τρίτη μέρα ακολούθησε εκδρομή στον λόφο Šibeník Hill. Στην μνήμη της φονικής μάχης του Trutnov το 1866 μεταξύ Πρώσων και Αυστριακών ανεγέρθη ένας οβελίσκος για να θυμίζει την νίκη των Αυστριακών υπό τον Gablenz. Εξαιρετική θέα της πόλης και των βουνών Krkonoše από τον λόφο που ήταν σκεπασμένος με χιόνι!

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

87


Το απόγευμα οι μαθητές έκαναν στο εργαστήριο πληροφορικής συγγραφή μια φωτοϊστορίας και κατασκεύασαν κοσμήματα με θέμα τα ζώδια. Το βράδυ έλαβε χώρα το αποχαιρετιστήριο γεύμα. Όλοι πολλοί συγκινημένοι αντάλλαξαν ευχές και ανανεώσαν το ραντεβού για την τελευταία συνάντηση του προγράμματος στην Ξάνθη! Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και τους μαθητές του σχολείου μέσα στην καρδιά μας!

Σημ. 1 Τελικά πάλι ο καιρός δεν βοήθησε και δεν μπορέσαμε να κάνουμε αστροπαρατήρηση! Σημ. 2 Για καλή μας τύχη στην Πράγα το αεροπλάνο δεν πέταξε για τεχνικούς λόγους και παρατείναμε ακόμα μια μέρα την παραμονή μας, αυτή τη φορά σε υπερλούξ ξενοδοχείο πληρωμένο από την Swiss Air : )


5Η ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΛΛΑΔΑ

Και ήλθε ο Ιούνιος και μαζί του έφθασε η ώρα της τελευταίας συνάντησης των εταίρων των πέντε χωρών στην χώρα της «φιλοξενίας», την Ελλάδα, σε ένα χωριό της Θράκης, το Ν. Όλβιο! Γνωρίζοντας ότι το δυνατό χαρτί του σχολείου μας δεν ήταν οι υποδομές ή η υποστήριξη, αποφασίσαμε να παίξουμε στο έδαφος που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό του συναισθήματος και των σχέσεων! Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που να μιλάει στις καρδιές των εταίρων μας

5th LULATS PROJECT MEETING 25-28 June 2012 N. Olvio-Xanthi (Greece) AGENDA MONDAY 25 JUNE 20:30

Arrival of participants and accommodation in Xanthi Welcome dinner (Xanthi)

TUESDAY 26 JUNE 09:00 – 09:30

Reception of local department of education (XANTHI)

09:30 – 10:00

Transport by bus to N. Olvio.

10:00 – 11:30

Warming up activities «Stars & Myths» presentations by all five schools.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

89


11:30

Coffe break

12:00 – 12:30

Sun observation

12:30 – 14:30

Visit of our students’ villages & Town Hall.

14:30 – 15:00

Return to Xanthi

15:00 – 18:00

Free time

18:00 – 20:00

Transport to Olvio Planetarium activity Fotis+Jovana

20:00 – 21:00 21:00 – 22:30

Dinner (delivery, pizza) Night sky observation Return to Xanthi

WEDNESDAY 27 JUNE All day trip by bus (Nestos gorge, Avdira archeological site and museum, Porto Lagos, Fanari beach)

THURSDAY 28 JUNE 08:30 – 9:30

Final meeting Xanthi-old town

9:30 – 11:00

Folk Museum visit Xanthi-old town

11:00 – 13:30 14:00 – 18:00

«Mystery in Xanthi» activity Lunch Free time

19:00 – 19:30

Transport to N. Olvio

19:30 – 22:00

Evaluation activity. Farewell dinner (traditional Greek food, music, dance) Return to Xanthi

22:00 – 22:30 FRIDAY 29 JUNE

Departure


LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

91


Η υποδοχή των φιλοξενούμενων ξεκίνησε από την στιγμή της άφιξής τους στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης. Ομάδα μαθητών με τους καθηγητές και την βοηθό Comenius πήγε στο αεροδρόμιο όπου του καλοδέχθηκε αφού έστρωσε το μπλέ χαλί LULATS που είχαν φιλοτεχνήσει οι μαθητές!

Δέκα μαθητές από την Γερμανία με πέντε συνοδούς καθηγητές, τρεις μαθητές Τσέχοι με τους τέσσερεις δασκάλους τους, πέντε καθηγητές από την Ισπανία και πέντε από την Λιθουανία, μαζί με τους πάνω από είκοσι δικούς μας μαθητές με τους πέντε καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας, έκαναν μια παρέα από 55 άτομα! Η Γερμανική ομάδα έφθασε μερικές μέρες πιο μπροστά και επωφελήθηκε από μερικές μέρες ρηλάξ στην Παραλία της Μάνδρας και τον Νέστο. Το δείπνο της υποδοχής παρέθεσε ο δήμος Τοπείρου σε ταβέρνα της Ξάνθης μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με τοπικά εδέσματα και φαγητά.

LULATS 2010-2011 104


Η Τρίτη 26/6 ήταν αφιερωμένη σε δραστηριότητες σχετικές με την αστρονομία. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη της ομάδας LULATS στη δευτεροβάθμια διεύθυνση Ξάνθης, το πρωινό συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις μαθητικών εργασιών που σχετίζονταν με τη μυθολογία και τους αστερισμούς και περιλάμβανε power point, ταινιούλες, θέατρο και παιχνίδι. Το διάλειμμα για καφέ συνοδεύτηκε από τη δυνατότητα ηλιοπαρατήρησης που έδιναν τα δύο τηλεσκόπια, τα οποία είχαν στηθεί στην αυλή του Γυμνασίου, με ειδικά φίλτρα. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ξενάγηση στα χωριά της περιοχής από μαθητές του Γυμνασίου και στάση στο Δέκαρχο, στο καφενείο του πατέρα μιας μαθήτριας του σχολείου. Κάτω από τα μεγάλα πλατάνια οι εταίροι ήπιαν καφέ και χυμούς, ενώ οι ιδιοκτήτες του καφενείου τους κέρασαν παραδοσιακό «τσορέκι». Η ομάδα LULATS επέστρεψε το απόγευμα και πάλι στο σχολείο για τις δραστηριότητες του πλανηταρίου αυτή τη φορά.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

93


Δύο εργαστήρια έλαβαν χώρα σχετικά με το πλανητάριο , τα οποία αλληλοσυμπληρώνονταν. Το πρώτο είχε να κάνει με την κατασκευή του πλανηταρίου και το δεύτερο με τη δημιουργία αστερισμών και των μύθων τους. Λεπτομέρειες στο κεφάλαιο των δραστηριοτήτων. Η βραδιά έκλεισε με έναν ειδυλλιακό τρόπο. Ένας νυχτερινός περίπατος στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο Όλβιο για αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία. Κι όχι μόνο, αφού στο μικρό προαύλιο της εκκλησίας είχαν στηθεί δύο τηλεσκόπια και φαναράκια, ώστε με το αχνό τους φως να μην αφαιρούν τίποτα από τη μαγεία της νύχτας!


Το δροσερό αεράκι έκανε ακόμη πιο ευχάριστη την εκεί παραμονή και μολονότι ο ουρανός δεν ήταν πολύ καθαρός μπορούσε κανείς να δει τη Μ. Άρκτο και την Κασσιόπη, ενώ μέσα από το τηλεσκόπιο ήταν δυνατόν να παρατηρήσει τη σελήνη με πολλές λεπτομέρειες. Η δεύτερη μέρα της φιλοξενίας ξεκίνησε με μία ξεχωριστή ξενάγηση στο μονοπάτι του Νέστου από τον κ.Τσαμπαζλή Αθανάσιο.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

95


Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο έδωσε ζωή το Νέστο, μοιράστηκε προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, άγγιξε τις καρδιές όλων .και προκάλεσε συναισθήματα μοναδικά. Ακολούθησε η ξενάγηση στο μουσείο Αβδήρων και στο τέλος μία χαλαρωτική εκδρομή στη θάλασσα κι ένα απολαυστικό ηλιοβασίλεμα στο Πόρτο Λάγος!

Το πρωινό της Πέμπτης ήταν αφιερωμένο στην Παλιά Πόλη. Εδώ έλαβε χώρα μια πρωτότυπη δραστηριότητα με τίτλο «το κυνήγι του χαμένου κομήτη». Η υπόθεση είχε να κάνει με την απώλεια ενός κομήτη πολύ σημαντικού για την ανθρωπότητα. Αποστολή των LULATSers να βρούν τον ένοχο! Για το σκοπό αυτό φτιάχτηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίσκεψης σε κτήρια της παλιάς πόλης, τα οποία έβρισκαν οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια ενός χάρτη , μάθαιναν την ιστορία τους, έλυναν του γρίφους που τους περίμεναν και έπαιρναν τις πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην εύρεση του ενόχου.


Οι LULATSers ξεχύθηκαν στους δρόμους της παλιάς πόλης, αναμείχθηκαν με την τοπική κοινωνία και τελικά βρήκαν τον ένοχο και σώθηκε η ανθρωπότητα! Ακολούθησε ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο της Ξάνθης και μεσημεριανή ξεκούραση. Η κορύφωση της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε στο γυμνάσιο Ν. Ολβίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου ανταλλάχθηκαν ευχές και δώρα που επισφράγισαν τη φιλία από φιλοξενία κατά τα αρχαία ελληνικά πρότυπα.. Η βραδιά όμως είχε πολλές εκπλήξεις, αφού σε τοίχο του σχολείου έγινε η προβολή της ταινίας «Το πανόραμα του l.u.l.a.t.s» μια παραγωγή του γυμνασίου Ν. Ολβίου, που βοήθησε στην υπόμνηση όλων των μαγικών και χαρούμενων στιγμών του προγράμματος μέσα στη διετία της υλοποίησής του. Ακολούθησαν χορευτικά που ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου και ένα γλέντι με μουσικές και χορούς από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Πλούσιος μπουφές είχε στηθεί με φαγητά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών, οι ίδιοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μέσα στην ατμοσφαιρική βραδιά που δημιούργησαν τα φαναράκια τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο προαύλιο του σχολείου.

Μια μεγάλη γιορτή της Ευρώπης λάμβανε χώρα και για ακόμη μια φορά το γυμνάσιο Ν. Ολβίου έστελνε το μήνυμα πως η πολυπολιτισμικότητα είναι μια θετική έννοια και πως οι λαοί LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

97


μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους. Ήταν μια βραδιά που κανένας δεν ήθελε να τελειώσει, μόνο ο οδηγός του λεωφορείου, που θα μετέφερε τους εταίρους στην Ξάνθη, θύμισε ότι είχε έρθει η ώρα της αναχώρησης.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στους μαθητές Υλοποιώντας το πρόγραμμα Comenius στο Γυμνάσιο Νέου Ολβίου Ξάνθης είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό απέκτησαν υπευθυνότητα, αυτόνομη δράση, κρίση και φυσικά γνώση πολλές φορές μέσα από δικό τους προβληματισμούς, ενώ αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα με επιτυχία γεγονός που τόνωσε την αυτοπεποίθησή τους. Εντυπωσιακό μάλιστα ήταν το γεγονός ότι δώσαμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή και σχολική επίδοση, με αποτέλεσμα ακόμη και οι πιο αδύναμοι να γίνονται αποδεκτοί από την ομάδα ως ισότιμα μέλη της και να αποκτούν ενεργό ρόλο κάτι που δε διαπιστώσαμε να συμβαίνει στο παραδοσιακό μάθημα. Το σημαντικότερο όμως γεγονός ήταν ότι στο σχολείο επικράτησε ατμόσφαιρα δημοκρατίας, ελευθερίας και συνεργασίας. Μέσω αυτής της ατμόσφαιρας εξασφαλίσαμε συνθήκες που επέτρεψαν στους μαθητές να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, να αναπτύξουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, να διαμορφώσουν θετική στάση στη συνεργασία, την αποδοχή της ετερότητας, χωρίς θρησκευτικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, μαθητές και καθηγητές συναντιόντουσαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και συζητούσαν θέματα σχετικά με την Αστρονομία που τους απασχολούν – ενδιαφέρουν, ελέγχανε και σχεδιάζανε τις μελλοντικές τους δράσεις, ενώ παράλληλα παρουσιάζονταν οι εργασίες και οι δράσεις που είχαν ήδη υλοποιηθεί. Πέραν αυτών των σταθερών ωρών πολλές φορές ήλθαν με μεγάλη προθυμία Σάββατα και Κυριακές, βράδια για αστροπαρατηρήσεις ή αφιέρωσαν ώρες για τις εργασίες τους! Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν οι μετακινήσεις των μαθητών στο σχολείο εκτός του επίσημου ωραρίου. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε την ανάγκη αυτών των παιδιών να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εκτός σχολείου καθώς στα χωριά τους δεν έχουν LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

99


πολλά πράγματα να κάνουν και ταυτόχρονα δεν υπάρχει συγκοινωνία να μετακινηθούν. Με τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν από το πρόγραμμα, οι μαθητές μας ήλθαν σε επαφή με τους μαθητές άλλων χωρών και επικοινώνησαν, εργάσθηκαν μαζί, έκαναν φιλίες που κρατούν έως τώρα! Όμως είχαν την ευκαιρία να έλθουν πιο κοντά και με τους συμμαθητές τους, τους καθηγητές τους και το σχολείο. Τα οφέλη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξαν πολλά. Πέρα από την απόκτηση γνώσεων, τη βελτίωση των σχέσεων μαθητώνκαθηγητών, τη συνειδητοποίηση της αξίας της συλλογικότητας, ήρθε και η γνωριμία με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και έγινε κατανοητό ότι οι άνθρωποι- ανεξαρτήτως των διαφορών τους- είναι δυνατόν να βρουν διόδους επικοινωνίας και να γεννηθεί η φιλία! Στους καθηγητές Οι καθηγητές του σχολείου χωρίζονται σε αυτούς που είναι καθημερινά στο σχολείο (~40%) και αυτούς που διδάσκουν και σε άλλα σχολεία. Όλοι μετακινούνται κάθε μέρα από και προς το σχολείο διανύοντας 28 χιλ από την πόλη της Ξάνθης. Οι περισσότεροι δεν υπηρετούν στο σχολείο πάνω από μερικά χρόνια. Λόγω των συνθηκών αυτών, η αίσθηση του «ανήκω» δεν είναι ιδιαιτέρα ισχυρή και η κινητοποίηση των καθηγητών για δράσεις που απαιτούν παρουσία και προοπτική μακροχρόνια περιορίζεται. Παρόλα αυτά, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των καθηγητών (~40%) ενεπλάκη με το πρόγραμμα ουσιαστικά και σε όλη την διάρκειά του, με αποτέλεσμα η διάχυση του προγράμματος στο σχολείο να είναι πολύ μεγάλη. Οι καθηγητές αυτοί που αποτέλεσαν την ομάδα LULATS αποκόμισαν και τα μεγαλύτερα κέρδη σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο και οι άλλοι καθηγητές που δεν ενεπλάκησαν συστηματικά, ήλθαν σε επαφή με διάφορους τρόπους με το πρόγραμμα πχ. με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, ενημερώσεις, δραστηριότητες ή γενικότερα από το κλίμα «ότι κάτι θετικό κινείται» στο σχολείο. Το κλίμα φυσικά αυτό κινητοποίησε στην εκμάθηση γλωσσών και ICT για τις ανάγκες επικοινωνίας, αύξησε την συνεργασία μεταξύ των καθηγητών καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες ήταν


διαθεματικού χαρακτήρα, κυρίως όμως ήταν μια ευκαιρία εφαρμογής νέους μεθόδων διδασκαλίας πιο συμμετοχικών, ενεργητικών (θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρια κλπ). Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τους καθηγητές ήταν η απροθυμία πολλών να συμμετάσχουν ενεργά και να αφιερώσουν προσωπικό χρόνο στις δραστηριότητες του προγράμματος και η μη υποστήριξη του προγράμματος από την διεύθυνση του σχολείου ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος. Η υλοποίηση ενός προγράμματος της έκτασης που πήρε το LULATS σήμαινε αναστάτωση στο σχολείο, καλή οργάνωση, ευελιξία, ανοιχτό μυαλό και όρεξη για δημιουργικά και νέα πράγματα! Ευτυχώς τα εμπόδια αντί να μας απογοητεύσουν μας πείσμωσαν και μας ένωσαν! Στους γονείς Σημαντικό κεφάλαιο για το σχολείο αποτέλεσαν οι γονείς των μαθητών μαςΗ παιδαγωγική ομάδα ξεκίνησε από νωρίς και καθιέρωσε για την επιτυχία των συναντήσεων των γονέων, επισκέψεις προσωπικά σε όλα τα σπίτια των μαθητών μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και να γνωρίσουμε το οικογενειακό περιβάλλον, πως ζουν τα παιδιά στα χωριά τους και να αισθανθούν οι γονείς το σχολείο κοντά τους και να καλλιεργηθούν σχέσεις. Η πρωτοφανής συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις γονέων και η πρακτική και ηθική τους στήριξη όποτε τους ζητήθηκε ήταν καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε να πείσουμε τους γονείς να επιτρέψουν τα παιδιά τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (ιδιαίτερα τα κορίτσια και των μουσουλμάνων και των Ρομά), ξεπεράσθηκαν λόγω των σχέσεων εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκαν στην πορεία του χρόνου. Στην τοπική κοινωνία Ο δήμος Τοπείρου με τον εκπρόσωπό του Δελή Χρήστο συνέβαλε σημαντικά και στην βελτίωση του κτιρίου και στην φιλοξενία των εταίρων μας.

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

101


Φοιτητές της αρχιτεκτονικής Ξάνθης του ΔΠΘ συμμετείχαν αφιλοκερδώς τόσο στην διαμόρφωση και βάψιμο των χώρων του σχολείου όσο και στην κατασκευή των εξωτερικών Graffiti. Ο Κοθάλης Άγις και ο σύλλογος των ερασιτεχνών αστρονόμων συμμετείχε τόσο στις δραστηριότητες όσο και στην οργάνωση των παρατηρήσεων. Οι τοπικές εφημερίδες της πόλης της Ξάνθης δημοσίευσαν όποτε τους ζητήθηκε άρθρα για την εξέλιξη του προγράμματος. Επισκέφθηκαν το σχολείο μας το 6ο δημοτικό Ξάνθης και το Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης. Όλο το σχολείο ήταν κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος σε καθημερινή βάση, σε μια δημιουργική αναστάτωση και σύμφωνα με τα λόγια ενός συναδέλφου μετά το αποχαιρετιστήριο γεύμα: «Ήταν μια «υπερπαραγωγή»! ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; Νέο πρόγραμμα Comenius Τα τέσσερα από τα πέντε σχολεία δηλ. τα σχολεία από την Γερμανία, Ισπανία, Λιθουανία και Τσεχία συνεχίζουν νέο πρόγραμμα Comenius με τίτλο Weather in schools. Η καλή συνεργασία και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν έδωσαν το έναυσμα για την νέα συνεργασία. Το γυμνάσιό μας θα λείπει! Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΙΚΥ ένα σχολείο που τρέχει πρόγραμμα δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για νέο, έστω και αν το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει όταν το τρέχον τελειώσει! Ωστόσο προσκληθήκαμε και είμαστε shadow partners! Παρουσίαση του προγράμματος σε εκπαιδευτικό συμπόσιο στν Κομοτηνή


Κληθήκαμε και συμμετείχαμε στην παρουσίαση του προγράμματος LULATS στο εκπαιδευτικό συμπόσιο που οργάνωσε το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στην Θράκη του πανεπιστημίου Αθηνών στην Κομοτηνή τον Οκτώβρη του 2012.

Περισσότερες πληροφορίες και βίντεο από την παρουσίασή μας εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=xCFjNWcMe0&feature=youtu.be στο 2,14 και 2,29 λεπτό και

LULATS Let Us Look At The Sky Comenius 2010-2012

103


εδώ http://www.youtube.com/watch?v=Lzly7oluJyY&feature=yout u.be όλη η παρουσίαση!!!

Συμμετοχή στο Astrocamping 2013 http://astrocamping.astrosfam.org/ 10 έως 16 Ιουλίου 2013 Η συμμετοχή των εταίρων μας στο Astrocamping στην Θάσο-που οργανώνει ο σύλλογος ερασιτεχνών αστρονόμων Αν. Μακεδονίαςδεν έγινε δυνατή παρά την θέλησή τους κατά την υλοποίηση του προγράμματος. Το 2013 όμως θα συμμετέχει η Γερμανική ομάδα με 13 μαθητές και 2 καθηγητές. Τους περιμένουμε για reunion κάτω από το φως των αστεριών στο πιο ψηλό σημείο της Θάσου, στο Υψάριο για αστρονομικές παρατηρήσεις και όχι μόνο!

lulats  

Comenius project 2010-2012

Advertisement