ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ - каталог на изданија 2024

Page 1

Фјодор М. Достоевски филозоф и публицист, влијание врз книжевноста. во младоста се преселил роман го објавил во 1846 револуционерното движење казна, но во последен со прогонство во Сибир. неговиот живот, преобразувајќи религиозна личност. И преродба, постепен премин запознавање со нова, реалност. Поради тоа „Злосторство рускатаи Истовремено и длабок трилер, како и величествен бараат прошка, се жртвуваат, душевен спокој во смирение, Низ страниците на можеби уникатна можност да ги вниманието се наоѓаат дата на човековото злосторство. лик, поранешниот студент авторот ја истражува границата Дејството е сконцентрирано години по злосторството како и многу други нешта www.antolog.mk

МОСТОТ НА ДРИНА

ВО ОВАА КНИГА НЕМА ЕДЕН ХЕРОЈ ИЛИ ЕДНА ХЕРОИНА. Наместо тоа, постои мост и ликовите кои го сакале, мразеле, изградиле или се обиделе да го уништат. Од трагичната судбина на Радисав кој се обидува да ја попречи неговата изградба до скокот на Фата кон слободата и коцкарскиот дух на Милан што ризикува сè, мостот станува нем сведок на генерациите, создавајќи врски и опфаќајќи вековни човечки конфликти и издржливост.

Оригинал На Дрини ћуприја / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-651-7

НИКОЛАЈ В. ГОГОЉ

СТОИ ВО ОСНОВИТЕ

ЕВРОПСКАТА ЛИТЕРАТУРА, како претходник на Франц Кафка, но и како мајстор на гротеската. Од „Виј“ и „Нос“ до „Портрет“ и „Шинела“, оваа збирка ни ги носи осумте раскази на Гогољ што се вброени во класичните дела на руската и на светската литература. Полни со имагинација и безвремени, неговите раскази остануваат свежи и значајни денес исто толку колку што биле во времето кога се појавиле.

Оригинал Повести / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-681-4

ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА

ФЈОДОР М. ДОСТОЕВСКИ

ЕДЕН ОД НАЈПОЗНАТИТЕ ПСИХОЛОШКИ КЛАСИЦИ НА СИТЕ ВРЕМИЊА ВО НОВ, СОВРЕМЕН ПРЕВОД. „Злосторство и казна“ се впушта во психолошките длабочини на својот протагонист Раскољников низ улиците на Санкт Петербург. Достоевски ткае приказна што ги испитува најтемните агли на човековата душа, што го прави длабинко истражувањето на злосторството, совеста и казната.

Оригинал Преступление и наказание / Страници 624 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-691-3

Оригинал A Study in Scarlet / Страници 144 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-692-0 ИВО АНДРИЌ

ШЕРЛОК ХОЛМС: СКАРЛЕТНА СТУДИЈА

АРТУР КОНАН ДОЈЛ

ПРВОТО ДЕЛО ВО ДЕТЕКТИВСКАТА СЕРИЈА ЗА ШЕРЛОК ХОЛМС КОЈ ГО ВОВЕДУВА ЧИТАТЕЛОТ ВО НЕГОВИОТ ЕНИГМАТИЧЕН УНИВЕРЗУМ. Книгата е запознавање со познатото дуо – ликовите на Шерлок Холмс и д-р Џон Вотсон. Мистеријата околу откривање на извршителот на убиството случено под неразјаснети околности набрзина ги претвора во најдобри пријатели, а истрагата

ЌЕ ЧИТАТЕ ВО МАРТ –АНТОЛОГ Е КЛАСИКА 412 ПРЕВОД: АНА НЕВЕРОВА-ХРИСТОВА најголемите дела на книжевност. психолошка драма, и возбудлив во чијашто утроба луѓето грешат, поради своите блиски и наоѓаат ремек-дело, на читателот му се нуди човековата душа. Во центарот на моралот, слободната волја и приропсихолошката состојба на главниот историјата на неговото злосторство, злото, моралот и подлоста. стореното злосторство и девет осум во прогонство), што секако, симболика. БРАНОВИ – најновите 50 –Прекрасен труп Агустина Бастерика Гласот на Господарот Станислав Лем Круг Балерини Мирженка Чехова Волга, Волга Миљенко Јерговиќ Девојката Смрт Луцие Фаулерова Победниците Фредрик Бакман Малиот Бог на земјотресот Петар Денчев Во понеделник ќе нѐ сакаат Нахат Ел Хачми Жртва 2117 Јуси Адлер-Олсен Се викам Марите Алвидас Шлепикас Рудникот Миодраг Мајиќ Сето тоа ќе ти го дадам Долорес Редондо Залудно бегство Сигрун Паулсдотир Правило против убиство Луиз Пени Тоа можев да бидам јас Марина Вујчиќ Сите лета потоа Карли Форчан Тврдина Чекорите до црешовото дрво Паола Перети За последен пат Гиљермо Мартинес Син нероден од жена Франк Буис Кога лажев за последен пат Рајли Сејгер Криво рало Итамар Виеира Јуниор Волкот Самуел Бјорк НОВО НОВО НОВО НОВО #1 БОСАНСКА
ШИНЕЛА И ДРУГИ РАСКАЗИ ПРОЗАТА
ТРИЛОГИЈА
НА ГОГОЉ
НА МОДЕРНАТА
води кон испишување на студија на случај наречен
„Скарлетна студија“.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 2
ИЗБРАНИ РАСКАЗИ

Чехов е автор на околу 900 дела, најголемиот дел хумористични раскази, драми, новели и повести, кои се сметаат за класични творби на светската литература. Многумина го вреднуваат како еден од најдобрите автори на куси раскази. Во оваа книга се поместени петте антологиски раскази и повести пишувани во опсег од десетина години: „Шега“ (1886), „Степа“ (1888), „Двобој“ (1891), „Павилјон број 6“ (1892) и „Човек во футрола“ (1898).

Оригинал Рассказы и повести / Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-731-6

СО СЕДУМ

АЦО ШОПОВ РЕДАКЦИЈА И ПРЕДГОВОР: ЈАСМИНА ШОПОВА

ПОЗНАТИОТ ЛИРИЧАР, НА СТРАНИЦИТЕ НА ОВАА КНИГА СЕ ИСПРАВА ЕДЕН ДРУГ, РЕЧИСИ НЕПОЗНАТ ШОПОВ кој со остро перо пишува за семожните „конфузии“ и „политикантските алузии“ во „нашата мала, нерасповиена литература“, за „исколчените мислења и судови“, за „литературните и уште повеќе нелитературни конфронтации“, за „лигашките страсти“ и шундот што „се продава со луксузни етикети“, за „стегите на аристократизмот и примитивизмот“, за „механизмите на деградација на културата“, за нашата „провинциска препотентност“ и „особина да импровизираме“, за навиката да „се играме одговорност“ и за „напластеното сало на нашето спокојство“... Со други зборови, за сè она што и денес нè докоснува, и тоа многу повеќе отколку што нашиот поет можел да поими кога ги објавувал овие свои размисли, во текот на неговите четири децении творечки и општествен живот, од почетокот на четириесеттите до крајот на седумдесеттите години на дваесеттиот век. Страници 576 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-686-9

АНТОН П. ЧЕХОВ ЗАЛУДНО БЕГСТВО КАКО СТАРОТО ЗЛАТО ДА ГО ПРЕТВОРИТЕ ВО БЕСЦЕНЕТО БОГАТСТВО? Сигурлина се наоѓа во безизлезна ситуација. Пораснала без мајка, покрај татко ексцентрик кој очекува неговата ќерка да го помине животот помагајќи му при каталошката обработка на исландските археолошки артефакти. Но таа копнее за образование и возбуда, така што ја зема судбината во свои раце. Еден ден одеднаш исчезнува од Рејкјавик со историска реликвија од збирката на татко ѝ. Преку низа неверојатни настани, артефактот е откриен во музејот „Метрополитен“ во Њујорк. Во меѓувреме, исландската полиција започнува истрага за кражбата. Оригинал Delluferðin / Страници 180 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-612-8 СИГРУН ПАУЛСДОТИР

ЌЕ ЧИТАТЕ ВО МАРТ –АНТОЛОГ Е КЛАСИКА ПРЕВОД: ЃОРЃИ КРСТЕВСКИ НОВО НОВО НОВО MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity Награда
на Европската Унија за 2021 година. АВТОПОРТРЕТ
за литература
ПРСТИ НАСПРОТИ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 3

ЈУСИ АДЛЕР-ОЛСЕН

ВО2024

АЗБУЧНАТА КУЌА

ЈУСИ НИ ГО ПРЕТСТАВУВА СВОЈОТ ПРВ САМОСТОЕН РОМАН, психолошки трилер сместен во нацистичка Германија во Втората светска војна и во Англија од 1970-тите. Британските пилоти Џејмс и Брајан тргнуваат на опасна мисија во близина на Дрезден, но кога нивниот авион е соборен, се соочуваат со егзекуција. Успеваат да избегаат и завршуваат во Азбучната куќа, душевна болница зад непријателските линии. За да преживеат, глумат лудило. Но не се единствените...

Оригинал Alfabethuset / Страници 496 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-722-4

СЕКТОРОТ Q #9

НАТРИУМ ХЛОРИД

ПРЕТПОСЛЕДНИОТ ДЕЛ ОД ВОЗБУДЛИВИОТ СЕРИЈАЛ E ЛОВ НА КРИМИНАЛЕЦ КОЈ СО ГОДИНИ СЕ ПРОВЛЕКУВА НЕЗАБЕЛЕЖАНО. На својот шеесетти роденден, една жена си го одзема животот. На барање на шефот Маркус Јакобсен, детективите од Секторот Q неволно почнуваат да истражуваат. Набрзо откриваат дека самоубиството е дел од беспрекорно темпирани смртни случаи кои вклучуваат мистериозни купчиња сол на местото на злосторството. Како што истрагата навлегува подлабоко, се покажува дека овие „несреќни случаи“ се, всушност, дел од пакосна шема на убиства. Оригинал Natrium Chlorid / Страници 416 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-653-1

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 5

HTTPS://ANTOLOG.MK/PRODUCT/ZHRTVA-2117/

СЕКТОРОТ Q #8 СЕКТОРОТ Q #7 СЕКТОРОТ Q #6 СЕКТОРОТ Q #5 СЕКТОРОТ Q #4 СЕКТОРОТ Q #3 СЕКТОРОТ Q #2 СЕКТОРОТ Q #1 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 6
ЈУСИ АДЛЕР-ОЛСЕН

КРИМИ-РОМАН ЗА 2023 ГОДИНА СПОРЕД „САНДЕЈ ТАЈМС“. Спасувачки тим е пратен во зафрлена исландска висорамнина во потрага по група исчезнати луѓе. Што е тоа што ги натерало двете брачни двојки да појдат на ризично патување, во толку лоши временски услови? И зошто го напуштиле единственото засолниште, скудно облечени и целосно изложени на страшниот студ? Снегот продолжува да паѓа, необјаснивите настани не престануваат и ништо не е како што изгледа...

Оригинал Bráðin/ Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-700-2

ТАТКО ШТО

ОДМАЗДА. Еден студен ден

Рејкјавик исчезнува бебе родено од сурогат мајка. Единаесет години подоцна девојче умира од морбили, а таткото сака да се пресмета со личноста што ја заразило. Хулдар и Фреја сега работат во иста полициска зграда. Тогаш, во напуштен автомобил е пронајдено распарчено тело на една жена. Додека работат на случајот, а наоколу владее штама, тајната околу аферата на Хулдар и Фреја е речиси пред разоткривање.

Оригинал Þögn / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-587-9

КУКЛАТА

МАЈКА И ЌЕРКА ОДАТ НА РИБОЛОВ, НО ФАЌААТ САМО СКРШЕНА КУКЛА. Ќерката инсистира да ја задржат. Истата вечер, мајката објавува фотографија од куклата на интернет. До следното утро, таа е мртва, а куклата е исчезната. Книга што ја цементира репутацијата на Ирса како маестро на раскажувачка тензија и изненадување.

Оригинал Brúðan / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-555-8

ИРСА
#6 Детската куќа #5 Детската куќа #4 Детската куќа #3 Детската куќа #2 Детската куќа #1 Детската куќа #2 Дора #1 Дора УБИЕНА ЖЕНА.
СИГУРДАРДОТИР
ИСЧЕЗНАТО ДЕТЕ.
БАРА
во
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 7

САМО ТАА ОСТАНА

КОГА ИМАЛА СЕДУМНАЕСЕТ ГОДИНИ, ЛЕНОРА ХОУП ЈА ОБЕСИЛА СВОЈАТА СЕСТРА, го избодела татко ѝ и го одзела среќниот живот на нејзината мајка. Ленора вели дека таа не го направила тоа, но е единствената што е останата жива. Сега веќе седумдесетгодишна, Ленора се нуди да ја открие долго закопаната вистина за кобната ноќ пред години. Додека се разоткрива минатото, се појавуваат различни верзии околу невиноста на Ленора и за она што навистина се случило.

Оригинал The Only One Left / Страници 368 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-704-0

КУЌА СПРОТИ ЕЗЕРОТО

СЕЈГЕР ПЛЕТЕ ПРИКАЗНА ЗА ВОАЈЕРИЗАМ, СОМНЕЖ И ЗАСТРАШУВАЧКИ ОТКРИТИЈА што ги држи читателите на штрек со својата психолошка неизвесност и неочекувани пресврти. Во мирното засолниште на нејзината семејна куќа на езерото во Вермонт, вдовицата актерка Кејси ги набљудува навидум совршените животи на Том и Кетрин преку езерото. Случајното спасување создава пријателство со Кетрин, но додека Кејси навлегува подлабоко во нивните животи, мрачните тајни почнуваат да се откриваат, а Кетрин исчезнува.

Оригинал The House Across the Lake / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-705-7

ВО2024 ВО2024 НОМИНАЦИЈА ЗА НАЈДОБРА МИСТЕРИЈА 2023
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 8

АНДЕРС РОСЛУНД

ВЕРУВАЈ МИ

НА ИНСПЕКТОРОТ ЕВЕРТ ГРЕНС КОНЕЧНО МУ ОДИ ВО ЖИВОТОТ За прв пат по триесет години има жена за која сака да се дотера, а се радува и на едно скапоцено пријателство. Одеднаш, тој релативно мирен живот се претвора во кошмар. Смртоносни инјекции, трговија со робови и органи, киднапирања... И како сето тоа да води до убиство на некој негов близок? Можеби насловот на романот е „Верувај ми“, но во книгава не можеш никому да му веруваш. „Рослунд е мајстор за градење на напнатост.“ - Оландсбладет

Оригинал Litapåmig / Страници 432 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-732-3

ЧУК, ЧУК

ПЕТ ЦРВЕНИ СВЕЌИЧКИ НА ТОРТАТА. ИСЧЕКУВАЊЕ. Како можеше Зана да знае дека овој ден ќе им го промени животот на толку многу луѓе? Сè што сакаше е да ја испее роденденската песна. Кога Еверт Гренс ќе влезе во станот, останува зашеметен од смрдеата на расипана храна, но и на нешто многу пострашно. Тоа што ќе го види ќе му остане длабоко врежано во сеќавањето. Приказна за предавството и одмаздата, додека светот трепери за време на трите дена исполнети со шокантни настани.

Оригинал Jamåhonleva / Страници 448 / Димензии 13x20 /

ISBN 978-608-243-394-3

СЛАТКО СОНУВАЈ

ИСЧЕЗНУВАЊЕТО НА ДВЕ ЧЕТИРИГОДИШНИ ДЕВОЈЧИЊА НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ЗАБОРАВЕНО,

во ист ден. А сега ги оплакуваат на истите гробишта,

Оригинал Sovsågott / Страници 432 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-562-6

ВО2024
ИАКО МОЖЕ ДА ОСТАНЕ НЕРАЗЈАСНЕТО. Исчезнаа
секоја во својот гроб. Но, нивните сандаци се празни. За да одгатнат како се поврзани овие два случаи, полицискиот инспектор Еверт Гренс и неговиот доушник Пит Хофман мораат да навлезат во најмрачниот од сите светови и да се изборат со најтешката и најужасната задача досега, задача што води до мрачниот свет на вистинските
на детската
чудовишта
уживатели
болка.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 9

НА ОСТРОВОТ

НА СПОКОЈНИОТ ОСТРОВ ХИТРА, ОСУМГОДИШНО МОМЧЕ ИСЧЕЗНУВА БЕЗ ТРАГА, предизвикувајќи прогонувачки потрага што ја враќа детективката Миа Кригер на местото каде што некогаш барала утеха во самоуништување. Откривањето на брутално убиената шеснаесетгодишна девојка со името на исчезнатото момче испишано со крв, ја обновува истрагата, ангажирајќи ја експертизата на Холгер Мунк.

Оригинал Hitra / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-715

ВОЛКОТ

TEЛАТА НА ДВАЈЦА УБИЕНИ ЕДИНАЕСЕТГОДИШНИЦИ СЕ ПРОНАЈДЕНИ НА ПОЛЕ КАЈ УДЕВАЛЕ ВО ШВЕДСКА. Меѓу нив лежи бел зајак. Случајот останува неразјаснет. Осум години подоцна, две деца се убиени на сличен начин во близината на Осло, а помеѓу нив е оставена мртва лисица. Што е следно?

Оригинал Ulven / Страници 448 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-638-8

во2024 #0 Миа Кригер и Холгер Мунк #3 Миа Кригер и Холгер Мунк #2 Миа Кригер и Холгер Мунк #1 Миа Кригер и Холгер Мунк #4 Миа Кригер и Холгер Мунк
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 10

ДОЛОРЕС РЕДОНДО

СЕТО ТОА ЌЕ ТИ ГО ДАДАМ

МРАЧНИ СЕМЕЈНИ ТАЈНИ, УБИСТВА, ИЗМАМИ И ВЕЧНАТА ПОТРАГА ПО ВИСТИНАТА СМЕСТЕНИ ВО ПРЕКРАСНО ОПИШАНИОТ ЛОЗАРСКИ КРАЈ НА ГАЛИЦИЈА. Познатиот писател Мануел Ортигоса добива известување дека неговиот сопруг Алваро Муњис де Давила загинал во сообраќајна несреќа во Галиција кога всушност требало да биде на службен пат во Барселона. Се упатува таму и открива дека истрагата за случајот е затворена, а човекот со кој бил во брак петнаесет години криел од него дека потекнува од богато благородничко семејство и дека тој му е единствениот наследник.

Оригинал Todo Esto Te Daré / Страници 576 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-615-9

СЕВЕРНАТА СТРАНА НА СРЦЕТО

ВО 2005 ГОДИНА, МНОГУ ВРЕМЕ ПРЕД ДА СЕ СЛУЧАТ ЗЛОСТОРСТВАТА ВО БАСТАНСКАТА ДОЛИНА, Амаја, како млада помошник-инспекторка заминува во Академијата на ФБИ, во САД. Таму се истакнува со својот талент и агентот Алојсиус Дипре ја вклучува во екипата што е во потрага по сериски убиец наречен Композиторот, кој убива цели семејства во текот на големи природни катастрофи. Настаните ѝ претходат на Бастанската трилогија.

Оригинал La cara norte del corazón / Страници 624 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-480-3

#1 Бастанска трилогија #2 Бастанска трилогија #3 Бастанска трилогија #0 Бастанска трилогија
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 11

КАМИЛА ЛЕКБЕРГ И ХЕНРИК ФЕКСЕУС

ВО2024

ИЛУЗИЈА

#3 МИНА ДАБИРИ И ВИНСЕНТ ВОЛДЕР

ДОЛГООЧЕКУВАНАТА ЗАВРШНИЦА НА ТРИЛОГИЈАТА ЗА ДЕТЕКТИВКАТА МИА И МЕНТАЛИСТОТ ВИНСЕНТ. Во декемвриското студенило на Стокхолм, министерот за правда се соочува со страшна закана, истовремено со откривањето на човечка коска во метрото. Како што се појавуваат повеќе коски, тимот ја открива мистеријата длабоко под градот, испреплетувајќи ги политичките закани и закопаните тајни. Оригинал Mirage / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-721-7

КУЛТ

#2 МИНА ДАБИРИ И ВИНСЕНТ ВОЛДЕР

КОГА ЕДНО ДЕТЕ ИСЧЕЗНУВА ОД ГРАДИНКАТА, МИНА ДАБИРИ Е ПОВТОРНО ПРЕД ТЕШКА ЗАДАЧА. Случајот е многу сличен со едно претходно киднапирање, кое завршува кобно. Затоа ситуацијата е многу сериозна. Во меѓувреме, отуѓената ќерка на Мина влегува во мистериозниот свет на Епикура, таинствена организација која тврди дека е центар за развој на лидерство.

Оригинал Kult / Страници 560 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-634-0

МЕНТАЛИСТ НОВ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ТРИЛЕР ФЕНОМЕН. Во забавен парк на периферијата на Стокхолм се појавува тело на брутално убиена жена во кутија избодена со мечеви. Додека полицијата е збунета, новинарите го нарекуваат убиецот Худини. Дали се работи за магионичарски трик што тргнал наопаку или за шокантно садистичко убиство? Злосторство какво што детективката Мина Дабири не видела досега. И тоа е само почеток... Како што се продлабочува мистеријата за бруталното убиство, Мина бара помош од познатиот менталист Винсент Волдер. Оригинал Box / Страници 592 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-583-1

#1 МИНА ДАБИРИ И ВИНСЕНТ ВОЛДЕР

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 12

ЏЕНИФЕР ХИЛИЕР

СÈ ШТО ПРАВИМЕ ВО МРАКОТ ЧИТАТЕЛСКО ЗАДОВОЛСТВО КОЕ ГИ ОТКРИВА НАЈМРАЧНИТЕ ДЕЛОВИ ОД ЧОВЕЧКИОТ УМ. Парис Пералта е уапсена во нејзината бања. Целата е облеана во крв, а во рацете држи брич. Стои над трупот на сопругот. Нејзиниот живот и иднина кои долго ги градела сега се на работ на пропаста, а тајните од минатото се враќаат.

Оригинал Things we do in the dark / Страници 384 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-637-1

МАЛИ ТАЈНИ

МАРИН ИМА СОВРШЕН ЖИВОТ. Омажена за својата љубов од младоста, сопственичка на елитни фризерски салони, додека сопругот Дерек управува со приватна компанија. Сè додека не им се распадне светот кога е киднапиран нивниот син. Една година подоцна, Марин е претворена во сениште. Најмува детектив да продолжи со истрагата, но тој открива дека Дерек има афера со помлада жена. Ова ја враќа Марин во живот.

Оригинал Little Secrets / Страници 336 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-460-5

СРЦА ОД ЦИМЕТ

ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ ДЕВОЈКИ ВО УЧИЛИШТЕТО ИСЧЕЗНУВА БЕЗ ТРАГА. Никогаш никој не ќе се посомнева дека нејзината најдобра пријателка е вклучена во убиството. Но не и Кајзер Броди. Четиринаесет години подоцна, посмртните останки на Анџела се

најмалку три жени.

Оригинал Jar of Hearts / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-421-6

откриени. Таа е жртва на серискиот убиец што убил уште
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 13

ЛУИЗ ПЕНИ

ПРАВИЛО ПРОТИВ УБИСТВО

ВО ЕКОТ НА ЛЕТОТО, БРАЧНИОТ ПАР АРМАНД И РЕН-МАРИ ГАМАШ ЈА СЛАВАТ СВОЈАТА ГОДИШНИНА во „Маноар Белешас“, изолиран, луксузен хотел недалеку од селото Три Пајнс. Но, тие не се сами. Семејството Фини – богато, културно и угледно – исто така пристигна на своја прослава. Како што се вжештува атмосферата и се приближува дожд, на семејната средба се појавуваат некои изненадувачки гости, а страшната летна бура остава зад себе мртво тело. Потерата го носи Гамаш во Три Пајнс, во темните агли на сопствениот живот и, најпосле, до грозоморна кулминација.

Оригинал A Rule Against Murder / Страници 384 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-628-9

НАЈСВИРЕПИОТ МЕСЕЦ

ВЕЛИГДЕН ВО ТРИ ПАЈНС Е ВРЕМЕ НА ЦРКОВНИ СЛУЖБИ, ПОТРАГА ПО ЈАЈЦА И СЕАНСИ ЗА ВОСКРЕСНУВАЊЕ НА МРТВИТЕ. Група пријатели одат во старата куќа на Хадли, ужасот на ридот, за конечно да се ослободат од злите духови што го измачуваат селото со децении. Но, наместо да се ослободат од духот, тие создаваат нов. Еден од пријателите умира од страв. Или сепак се работи за убиство? Веќе е јасно дека за да се случи повторно раѓање, прво мора да има смрт.

Оригинал The Cruelest Month / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-552-7

ХОРОР,
ТРИЛЕР,
МИСТЕРИЈА
#4 АРМАН ГАМАШ #3 АРМАН ГАМАШ #2 АРМАН ГАМАШ #1 АРМАН ГАМАШ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 14

КРИКОТ НА ЛАСТОВИЦАТА

ПАТАСАНА

АРХЕОЛОШКО ИСКОПУВАЊЕ ВО АНТИЧКИ ХЕТИТСКИ ГРАД ВО БЛИЗИНА НА СИРИЈА ЌЕ ОТКРИЕ ПЛОЧИ НАПИШАНИ ПРЕД 3 000 ГОДИНИ. Со нив почнува возбудливата приказна за животот на Патасана, главниот дворски писар, но почнуваат и – убиствата. Мудриот старец од селото е убиен, а селаните го толкуваат тоа како проклетство бидејќи се нарушува мирот на Црниот гроб. Во следните денови се појавуваат уште два трупа. Точно пред 78 години се извршени слични убиства. Капетанот ја почнува својата истрага во која мора да се соочи и со богатата историја на Газиантеп. Оригинал Patasana / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-556-5

ДАЛИ Е ПООПАСЕН СЕРИСКИ УБИЕЦ ШТО УБИВА ПЕДОФИЛИ ИЛИ ЧОВЕК ШТО ОСТАНУВА РАМНОДУШЕН? Цел на серискиот убиец се педофилите. Секогаш ги убива со ист ритуал. Ги носи силувачите на места што се поврзани со деца и покрај нив остава играчка. Покрај тоа, им ги врзува очите со кадифен превез и им пресекува дел од десното уво. Поради ова го нарекуваат Мижачот. Дали може да се оправда едно убиство, од каква и да е причина? Оригинал Kırlangıç Çığlığı / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-465-0

МЕМЕНТО ЗА ИСТАНБУЛ

МРТВО ТЕЛО СО АНТИЧКА МОНЕТА ВО ДЛАНКАТА Е ПРОНАЈДЕНО ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ИСТАНБУЛ. Убијците грабнуваат и други луѓе. Седум убиства, седум владетели, седум монети и седум споменици поврзани со историјата на еден од најимпресивните градови.

Oригинал İstanbul Hatırası / Страници 572 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-022-5

МАГЛА И НОЌ

СЛУЖБЕНИК ВО РАЗУЗНАВАЧКАТА СЛУЖБА ЈА БАРА МИНЕ, КОЈА МИСТЕРИОЗНО ИСЧЕЗНАЛА. Крајот ќе го доведе до шокантен заклучок. „Ако Роман Полански го прочиташе овој роман, сигурно ќе снимеше филм.“ Атила Дорсај

Оригинал Sis ve Gece / Страници 304 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-054-6

АХМЕТ УМИТ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 15

МИОДРАГ МАЈИЌ

РУДНИКОТ

ТИ НЕ ЗНАЕШ ШТО ИМА ТАМУ. НИКОЈ НЕ ЗНАЕ ШТО ИМА ТАМУ. Исповедта на Богдан Бањац можеби е вистинита, а можеби е плод на трауматизираната фантазија, но во секој случај е веродостојна на неговите сеќавања. Тој е поранешен адвокат што се наоѓа во санаториум и поради тоа неговите навраќања кон минатото можат да бидат земени со резерва од јавноста. Според приказната на Бањац, тој се наоѓа во средиштето на комплексна мрежа од интереси на крупниот капитал, политиката и на институциите... А рудникот богат со кобалт во селото на неговата баба наликува на премин кон некој друг, страшен свет, кој е пандан на ужасите што се случуваат во овој, нашиот свет.

Оригинал Rudnik / Страници 318 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-614-2

OСТРОВОТ НА ПЕЛИКАНИТЕ

ПРИКАЗНАТА ЗА АЈША И ГАБРИЕЛ, ЗА ПАВЛЕ И ЈОВАНА, Е ПРИКАЗНА ЗА ЏЕЛАТИТЕ ШТО СТАНУВААТ ЖРТВИ И ЖРТВИТЕ ШТО СТАНУВААТ ЏЕЛАТИ НА СОПСТВЕНАТА СУДБИНА. Тоа може да се претвори во сечија приказна, но уште веднаш се однесува на секого од нас. Токму затоа оваа книга ќе ја прочитате во еден здив, а силуетите на нејзините јунаци ќе се вкотват длабоко во вас.

Оригинал Ostrvo pelikana / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-453-7

ДЕЦА НА ЗЛОТО (II ИЗДАНИЕ) ВО СРЕДИШТЕТО НА РОМАНОТ СЕ НАОЃА ЕДНО ДРАМАТИЧНО УБИСТВО, а потрагата по сторителот ќе доведе до низа други настани, кои ќе откријат дека станува збор за злосторство од страст, одмазда, опомена и симболика. Никола Бобиќ, белградски адвокат, ќе се

дека одговорот засекогаш ќе го промени. Дури и во систем длабоко изгребан од корупцијата има место за херои. Оригинал Deca zla / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 16
обиде да пронајде одговор на многу прашања, не насетувајќи
978-608-243-449-0

ТИВКАТА НОЌ НА ХЕРКУЛ ПОАРО

ЅВЕЗДАТА ОД РОМАНИТЕ НА АГАТА КРИСТИ ПОВТОРНО ГИ АКТИВИРА „СИВИТЕ ЌЕЛИИ“ ЗА ДА РЕШИ ЕДНА БОЖИЌНА МИСТЕРИЈА. Денот е 19 декември 1931 година, а Херкул Поаро и инспекторот Едвард Кечпул добиваат повик да истражат убиство на човек што се случило во навидум безбедна средина: на оддел од болница во Норфолк. Поаро има помалку од седум дена да го реши злосторството и да спречи уште убиства, доколку сака да избега од кошмарно сценарио и да се врати дома за Божиќ.

Оригинал Hercule Poirot's Silent Night / Страници 320 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-676-0

#1 Херкул Поаро #2 Херкул Поаро #5 Херкул

#3 Херкул Поаро #4 Херкул Поаро

Поаро
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 17

АРТУР КОНАН ДОЈЛ

АВАНТУРИТЕ НА ШЕРЛОК ХОЛМС

ШЕРЛОК ХОЛМС ГИ РЕШАВА ЗЛОСТОРСТВАТА НА КРИМИНАЛЦИТЕ НА ВООДУШЕВУВАЧКИ НАЧИН! Тој и неговиот верен колега, доктор Вотсон, решаваат дванаесет збунувачки и мистериозни случаи. Се среќаваме со неговите славни и проклето тешки загатки, меѓу кои и „Скандал во Бохемија“, „Шареното чергиче“, „Здружение на црвенокосите“ и многу, многу други.

Оригинал The Adventures of Sherlock Holmes / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-319-6

МЕМОАРИТЕ НА ШЕРЛОК ХОЛМС

КЛАСИЧНА ЗБИРКА ОД 1894 ГОДИНА, ВО КОЈА НА ХОЛМС МУ СЕ ДАВААТ ПОДЛАБОКИ ДИМЕНЗИИ, а заплетите стануваат сè помрачни и покомплексни. Шерлок Холмс и неговиот верен партнер д-р Вотсон ќе решат дел од најбизарните случаи –исчезнувањето на тркачкиот коњ „Сребрен Пламен“, ужасните околности во кои ќе се најде „Грчкиот толкувач“ и чудната мистерија на „Ритуалот на семејството Масгрејв“ – а наспроти сите овие случаи, еден генијален криминален ум ќе планира како да му стави крај на постоењето на големиот детектив.

Оригинал The Memoirs of Sherlock Holmes / Страници 256 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-387-5

ВРАЌАЊЕТО НА ШЕРЛОК ХОЛМС

ШЕРЛОК СЕНЗАЦИОНАЛНО СЕ ВРАЌА ОД МРТВИТЕ И ПОВТОРНО ГО ПОСВЕТУВА ЖИВОТОТ НА ИСПИТУВАЊЕ НА КРИМИНАЛНИТЕ СПЛЕТКИ ВО ГЛАВНИОТ ГРАД. Со ентузијазам се нафрла на случаите што опфаќаат мистериозни шифрирани кодови, милионери што се прогонувани, демначи, киднапирања и средба со „најлошиот човек во Лондон“. Но старите „пријатели“ на Холмс внимателно го следат секој негов чекор. Тринаесетте брилијантни приказни вклучуваат мистерија,

детектив

времиња.

The Return of Sherlock Holmes / Страници 344 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-405-6

детекција и дедук-
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 18
ција на најпознатиот
на сите
Оригинал
НАЈДОБАР ТРИЛЕР ЗА 2023 ГОДИНА ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 19

ФРЕДРИК БАКМАН

ПОБЕДНИЦИТЕ

КНИГА НА ГОДИНАТА ЗА 2023

МОЌНА, ЕМОТИВНА ПРИКАЗНА КОЈА ВЛЕВА НАДЕЖ ЗА ПОДОБРА ИДНИНА! Завршницата на сагата за Мечкоград е приказна за првите љубови, вторите шанси и последното збогум. Фредик Бакман, познат по прекрасното доловување на сложеноста на секојдневниот живот и овој пат супериорно ги истражува прашањата за пријателството, лојалноста, загубата и идентитетот. Третиот роман во трилогијата за Мечкоград, е полн со емоции и ќе ве натера да размислите што всушност значи да се победи, што значи да се изгуби, а што значи да се прости.

Оригинал Vinnarna / Страници 688 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243 -609-8

МЕЧКОГРАД

ЛУЃЕТО ВЕЛАТ ДЕКА СО МЕЧКОГРАД Е ГОТОВО. Но покрај езерото има старо лизгалиште што пред многу генерации го изградиле работниците, а во него се наоѓа причината поради која народот верува дека утре ќе биде подобро. Јуниорскиот хокеарски тим игра во полуфиналето на националниот турнир и, всушност, се обидува да го освои. Сништата и надежите на ова место почиваат на рамената на грст тинејџери. Во ова место Бакман го сместил целиот свет. Оригинал Björnstad / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-463-6

НИЕ ПРОТИВ ВАС

ЕДНО ГРАТЧЕ ПРОТИВ ДРУГО. ЕДЕН ХОКЕЈСКИ ТИМ ПРОТИВ ДРУГ. Некогаш и против себе. Како продолжение на приказната за Мечкоград, оваа книга, со емотивниот набој со кој е напишана, зборува за љубовта, другарството, честа, верноста, единството, разединетоста, жртвувањето и борбата за опстанок. Нови ликови, нови пријатели, нови непријатели. Мечкоградската хроника е вистински микрокосмос и емоционален тобоган.

Оригинал Vi mot er / Страници 416 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-492-6

ВДОВЕЦ, КОЈ Е ЕДЕН ОД ОНИЕ ШТО ПОКАЖУВААТ СО ПРСТ ВО ЛУЃЕТО ШТО НЕ ИМ СЕ ДОПАЃААТ. Секое утро врши инспекција по населбата во која живее. Вечно гневен и незадоволен, лесно избувлив, накратко: сосед од кошмарите. Меѓутоа, зад неговата мрзоволност, педантерија и железна принципиелност се крие една многу тажна приказна. Приказна што суштински ќе промени еден човек и едно соседско здружување. Ведар роман за влијанието на еден човечки живот врз безброј други. Оригинал En man som heter Ove / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-309-7

МЕЧКОГРАД #3 МЕЧКОГРАД #1 МЕЧКОГРАД #2
ЧОВЕКОТ ПО
УВЕ УВЕ Е 59-ГОДИШЕН
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 21
ИМЕ

ФРЕДРИК БАКМАН

ВОЗНЕМИРЕНИ ЛУЃЕ

НЕУСПЕШЕН ОГРАБУВАЧ НА БАНКА СЕ ЗАТВОРА СО ГРУПА ЛУЃЕ СО ЧУДНИ, НЕОБИЧНИ КАРАКТЕРИ. Разбојникот на крајот ќе се премисли и ќе ги пушти заложниците, но кога полицијата влегува внатре, станот е – празен. При сослушувањата на сведоците во полициската станица, читателот има можност да ги следи детално различните верзии на тоа што всушност се случило. Маестрално конструирана приказна за трајната моќ на пријателството, простувањето и надежта – нештата што нè спасуваат дури и во немирни времиња. Оригинал Folk med ångest / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-467-4

БАБА МИ ВЕ ПОЗДРАВУВА И ВИ СЕ ИЗВИНУВА

ЕЛСА ИМА СЕДУМ ГОДИНИ, А НЕЈЗИНАТА БАБА Ѝ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДРУГАРКА ШТО ЈА ИМА. ОРИГИНАЛНА ДРУГАРКА, зашто има навика од својот балкон да гаѓа непознати луѓе со пејнтбол-топчиња. Две различни, а блиски перспективи. Кога бабата умира, остава куп писма со кои им се извинува на луѓето на кои им згрешила во животот. Така започнува и најголемата авантура на Елса.

Оригинал Min mormor hälsar och säger förlåt / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-311-0

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 22

МЕША СЕЛИМОВИЌ

во2024

МАГЛА И МЕСЕЧЕВИНА

СÈ ШТО НЕ НИ Е НА ДОФАТ НА РАКА, СÈ ШТО НЕ Е ЦЕЛОСНО НАШЕ, со кое не сме се споиле за да стане исто што и ние, туѓо е, ничие е и не нè штити. Тоа е како ветрот, празнотија, немаш на што да се потпреш, нема за што да се фатиш, ништо не те држи, очите ти се празни, срцето ти е пусто, останува само немир.

Оригинал Magla i mjesečina / Страници 112 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-717-0

ТВРДИНА

УШТЕ ЕДЕН КЛАСИК НА ВЕЛИКАНОТ НА СВЕТСКИОТ РОМАН ВО XX ВЕК. По огромниот успех што го доживува со „Дервишот и смртта“, романот што денес претставува симбол за неговото име, Селимовиќ во 1970 година ја објавува „Тврдина“, која на некој начин претставува роман близнак, огледален роман на „Дервишот и смртта“ и самиот изјавува: „Тврдината е еден поширок симбол. Тоа е сè што ги одвојува луѓето: религијата, нациите, државите, убедувањата, предрасудите, сè во што се затвора поединецот и заедницата кон другиот.“

Оригинал Tvrđava / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-623-4

КРУГ

ПОСЛЕДНИОТ РОМАН НА МЕША СЕЛИМОВИЌ СЕ НАВРАЌА НА НЕГОВАТА ДОМИНАНТНА ТЕМА: ЧОВЕКОВИОТ ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛИЗАМ. Владимир ја спознава вистината за Младен, постариот брат кој загинал во 1944 година. Младен е прогласен за херој на Револуцијата, но со тоа во смрт ги повлекол и таткото и мајката. Владимир, иако е брат на херој и единствен преживеан член во семејството, не е повикан на свечноста за отворање спомен-музеј во нивната родна куќа. Лут поради овој потег на партиските другари, ја напушта работната акција. Иако формално недовршен, по својата структура и поетичка компактност, „Круг“ функционира како заокружена прозна целина.

Оригинал Krug / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-601-2

ОД ИСТИОТ АВТОР
ПОВЕЌЕ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 24

ИВО АНДРИЌ

ТРАВНИЧКА ХРОНИКА

РЕМЕК-ДЕЛОТО НА ИВО АНДРИЌ СЕ ЗАНИМАВА СО СЛОЖЕНИТЕ ОДНОСИ НА БАЛКАНОТ кој бил сведок на длабока трагедија низ вековите, и на кој секогаш му недостигал мир. Во романот „Травничка хроника“ Андриќ повторно се зафаќа со историјата на Босна, како последица на спомените од неговото детство во кое се врежале две места: Травник и Вишеград. Оригинал Травничка хроника / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-708-8

во2024

#2 БОСАНСКА ТРИЛОГИЈА

ГОСПОЃИЦАТА

во2024

„ГОСПОЃИЦАТА“ СЕ ДВИЖИ ВО СЛОЖЕН ЛАВИРИНТ НИЗ ПРВИТЕ ТРИ ДЕЦЕНИИ ОД ХХ ВЕК ВО САРАЕВО И БЕЛГРАД. Романот е насочен врз скржавата госпоѓица Рајка Радаковиќ, чиј живот се одвива на позадината на историските пресврти – од австроунгарската империја до раѓањето на југословенската држава. Хроника која одекнува со историска длабочина и филозофски увид.

Оригинал Госпођица / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-709-5

#3 БОСАНСКА ТРИЛОГИЈА

КРИСТИНА ГАВРАН

ПОМЕЃУ

ПРИКАЗНА ЗА ПРАШАЊЕТО НА ИСЕЛЕНИШТВОТО, дилемата дали да се живее во сопствената земја или да се емигрира во странство во потрага по подобар живот. Марко е студент по економија кој се населува во индустрискиот град Бирмингем и почнува да се занимава со градежништо. Наскоро му се придружува и неговата девојка Сандра која прифаќа да работи на шалтер на автобуска станица и која е понесена од идеалите за пиење чај на англиски начин. Оригинал Između / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-684-5

ГИТАРА ОД ПАЛИСАНДЕР ПЕТ ЖЕНСКИ СУДБИНИ, НАВИДУМ ОДДАЛЕЧЕНИ СО ВЕКОВИ, СЕКОЈА ВО СВОЈОТ СВЕТ И СО СВОИТЕ ЗАТВОРЕНИ

Оригинал Gitara od palisandra / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-454-4

НА
СВЕТОВИ ШТО ЕВОЛУИРАЛЕ ОД МИТОТ И СУЕВЕРИЕТО ДО СОВРЕМЕНИТЕ ОБРАСЦИ
ОДНЕСУВАЊЕ И ЖЕНСКА ЕМАНЦИПАЦИЈА.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 25

МАРИНА ВУЈЧИЌ

ПЕДЕСЕТ ЦИГАРИ ЗА ЕЛЕНА

ОЛИВЕР РАДМАН ВО СПОМЕН НА РОДЕНДЕНОТ НА СВОЈАТА СЕСТРА БЛИЗНАЧКА, која загинала пред дваесет и шест години, решава да испуши педесет цигари.

Оригинал Pedeset cigareta za Elenu / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-484-1

ТОА МОЖЕВ ДА БИДАМ ЈАС КАЈ ПСИХИЈАТАРКАТА ЛАУРА ХЕРМАН ДОАЃА ПАЦИЕНТКА КОЈА Ѝ ЈА РАСКАЖУВА НЕЈЗИНАТА ПРИКАЗНА. Но тука психотераптијата не е баш терапија, а ниту ликовите се во улогите во кои се наоѓаат во една таква околност.

Оригинал Između / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-684-5

ПЕТАР ДЕНЧЕВ

МАЛИОТ

БОГ НА ЗЕМЈОТРЕСОТ

КНИГАТА ЗАПОЧНУВА ЕДНОСТАВНО: СО РАЗДЕЛБА. Една жена го напушта својот маж без некоја посебна причина. Го прави тоа старомодно, со белешка напишана на рака. Тој не изгледа изненаден, дури на почетокот воздивнува со олеснување дека не ѝ се случило ништо лошо. Во обид да ја открие мистеријата за исчезнувањето на неговата сопруга, презема трауматично патување во минатото – во својот гардеробер, среде руините на татковата куќа, по софиските улици, на брегот на Дунав, среде чаршијата во Скопје. Оригинал Малкият Бог на земетръса / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-588-6

АЊА МУГЕРЛИ

ПЧЕЛНО СЕМЕЈСТВО

Награда за литература на Европската Унија за 2021 година.

СЕКОЈ ОД СЕДУМТЕ РАСКАЗИ ЗАСТАПУВА ОДРЕДЕН ОБРЕД ИЛИ ОБИЧАЈ ОД СЛОВЕНЕЧКАТА

ISBN 978-608-243-586-2

MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity
ТРАДИЦИЈА, кои во делото на Мугерли се вметнати во поинаков контекст или во современи рамки, така што добиваат нова улога и добиваат нова смисла.
Čebelja družinа / Страници 144 / Димензии 13x20
Оригинал
/
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 26

ДВОРЕЦ ВО РОМАЊА

СМЕСТЕН ВО ФОНОТ НА ВОЈНАТА ВО БОСНА ВО 1995, овој роман беспрекорно се вткајува меѓу ренесансната Италија и Југославија за време на ерата на Тито. Постојат две приказни – едната ја вклучува забранетата љубов на ренесансниот поет, а другата трагичната страст на нараторот за време на сталинистичките потези на Тито – создавајќи потресна нарација каде историјата ечи низ испреплетени животи и слатка носталгија.

Оригинал Dvorac u Romagni / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-725-5

WИГОР ШТИКС Е ЛЕВИЧАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ КОЈ ПО ПОВЕЌЕ ОД 25 ГОДИНИ СЕ ВРАЌА на Јадранот за читањето на тестаментот на Валтер Штиклер, конзервативен француски филозоф кој под неразјаснети околности е убиен во Далмација. Таму ја среќава згодната активистка Теса Симон. Тие ги запознаваат и мистериозната историја за Валтер, кој од левичар од 1968 година станал водечки десничарски мислител, како и неговиот пријател Владимир, највлијателниот лев милитант, зад чиј терористички ракопис секогаш се крие доза иронија и кој продолжува да ги инспирира сите млади бунтовници на денешнината.

Оригинал W / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-577-0

СЕЧИЛИШТЕ

ПО ДВАЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ, СЕМЕЈСТВОТО КОНЕЧНО СЕ СОБИРА ВО МАЛОТО БАЛКАНСКО ГРАТЧЕ во кое некогаш владеела среќа и напредок, сè додека над нив не се надвила сенката на војната. Сега ненадејно се вратиле: најстариот син Владимир, истакнат професор по економија, снаата Хелена и внукот Давид. Бабата Надија и дедото Клемент одвај дочекале да ги видат. Штикс нè води низ напната семејна историја обременета со политиката на XX и XXI век. Оригинал Rezalište / Страници 128 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-578-7 АВТОРКАТА НА ДУХОВИТ НАЧИН СЕ ПРЕСМЕТУВА

ДУБРАВКА УГРЕШИЌ

/ ISBN 978-608-243-276-2

ШТИКС
ИГОР
во2024
СО СОВРЕМЕНАТА КНИЖЕВНА СЦЕНА И СО ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ, ПАТУВАЈЌИ, ЛИТЕРАРНО И ФИЗИЧКИ. Оригинал Lisica
Страници 288
Димензии 13x20
ЛИСИЦА Роман на годината во Хрватска за 2019 година. ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 27
/
/

МИЉЕНКО ЈЕРГОВИЌ

ВОЛГА, ВОЛГА

СЕКОЈ ПЕТОК ЏЕЛАЛ ПЉЕВЉАК ПАТУВА 116 КИЛОМЕТРИ СО СВОЈАТА ЦРНА ВОЛГА, од Сплит до Ливно. Оди во џамија и се враќа назад. И така едно 15 години. Но еден ден му се случува нешто што ќе му го смени животот. Го зафаќа типична босанска снежна бура и патот ќе го навее во селото Фатуми. Пет години подоцна, 1993, во текот на најсуровиот дел од војната во Босна, еден неименуван документарист се обидува да ја реконструира приказната за човекот кој станал последна и најголема ѕвезда во историјата на црните хроники на овие простори.

Оригинал Volga, Volga / Страници 272 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-603-6

ВЕТРОГОНОТ БАБУКИЌ И

НЕГОВОТО ВРЕМЕ

ХЕРОЈОТ ОД НОВИОТ РОМАН НА ЈЕРГОВИЌ ПАТУВА СО АВИОН НИЗ СВЕТОТ ЦЕЛИ ТРИЕСЕТ ГОДИНИ. Се вика Бабукиќ, а тргнува на пат со почетокот на нашата последна балканска војна. Бега што подалеку оттука. Веќе на првиот лет стекнува чудна дарба да го научи секој јазик веднаш штом ќе го слушне и сите неизмерно да му веруваат. Авантурите на Бабукиќ се споредливи само со оние на Дон Кихот. Оригинал Vjetrogonja Babukić i njegovo doba / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-547-3

СЛАВЕНКА ДРАКУЛИЌ

ОБВИНЕТА

ДРАКУЛИЌ ПОВТОРНО ПИШУВА ЗА БОЛКАТА, НО ОВОЈ ПАТ ВО ПРЕДЕН ПЛАН НЕ Е ФИЗИЧКАТА БОЛКА, ТУКУ ДЛАБОКАТА ЕМОЦИОНАЛНА ТРАУМА. Роман за злоупотреба во семејството, за мајките што ги малтретираат своите ќерки. Секако, во име на љубовта. Потресен и вознемирувачки роман, кој многумина го прогласија за врв во опусот на Дракулиќ..

Оригинал Optužena / Страници 176 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-557-2

НЕВИДЛИВА ЖЕНА И ДРУГИ РАСКАЗИ ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НАШИТЕ ТЕЛА, СО НАШИОТ ОДНОС КОН ДРУГИТЕ И – УШТЕ ПОВАЖНО, СО ОДНОСОТ НА ДРУГИТЕ КОН НАС ВО СТАРОСТА? Преку шеснаесет раскази во оваа книга Дракулиќ раскажува за меѓучовечките односи, за релациите меѓу родителите и децата, за заминувањето, исчезнувањето, заборавањето, болеста, срамот и болката, за најдлабоките чувства за кои не се осмелуваме да зборуваме. Оригинал Nevidljiva žena i druge priče / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-318-9

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 28
Награда Bookstar 2018

СИНОВИ, ЌЕРКИ

ЌЕРКАТА Е ПРИКОВАНА НА БОЛНИЧКИ КРЕВЕТ, СИНОТ Е ЗАРОБЕН ВО СОПСТВЕНОТО ТЕЛО, А МАЈКАТА ГО НОСИ ТОВАРОТ НА ГЕНЕРАЦИИТЕ... Додека во трансгенерацискиот синџир на насилство и недоразбирање, една личност не најде доволно храброст да го прекине, нема да се ослободиме од минатото, ниту ќе имаме иднина.

Оригинал Sinovi, kćeri / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-714-9

ДОАЃАЊЕТО НА МАТАДОРОТ

НАЈНОВОТО КНИЖЕВНО ОСТВАРУВАЊЕ НА РЕГИОНАЛНАТА МУЗИЧКА И НОВИНАРСКА ЅВЕЗДА. Дело кое зоврива од актуелност и жестина. Макс и Гавран се двајца хазардери кои смело зачекоруваат во коридата на XXI век каде што ќе бидат пречекани со многу ниски удари. Макс е талентиран актер, но во сенката на татко си. Сакајќи еднаш барем во животот да игра водечка улога, тој станува дел од софистицирана измама. Гавран, пак, е маркетинг менаџер кој сака да го напушти корпорацискиот диктат. Тој се вљубува во Камиј на која ѝ дава несекојдневен подарок - општествена револуција!

Оригинал Dolazak matadora / Страници 256 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-672-2

АБРАКСАС

БОГДАН-АЛЕКСАНДРУ СТАНЕСКУ

АБРАКСАС Е МИСТИЧНОТО ИМЕ НА КОНТРАДИКТОРЕН БОГ КОЈ ОТКЛУЧУВА ВРАТИ НА СОБИТЕ СО ОГЛЕДАЛА КОИ ЈА РАЗОБЛИЧУВААТ РЕАЛНОСТА ВО КОЈА ЖИВЕЕ ГЛАВНИОТ ЛИК НА РОМАНОТ, МИКИ ЛУЧЕСКУ. Одеднаш Мики го понесуваат сеќавања од станбената зграда од неговото детството. Тој ги отвора сите врати во ходниците, но наместо во стан, влегува во старо кино каде што „се вртат“ филмови во кои тој истовремено е и гледач и протагонист, соочувајќи се со сопствениот неуспех и самоуништување.

Оригинал Abraxas / Страници 592 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-669-2

ПСИХОПОРНО

ЗБИРКА ОД КРАТКИ РАСКАЗИ, ЦЕЛОСНО НАПИШАНИ ВО ДИНАМИЧЕН ДИЈАЛОГ. Како што кажува и самиот наслов, во делото се прикажуваат сексуалноста, нејзината духовна и трансцедентална димензија. На страниците буквално се разглобува сексуалноста, дел по дел. Ова се разговори

ISBN 978-608-243-661-6

СЕ ПИШУВА ВО РЕГИОНОТ?
ШТО
до самата срж.
288 / Димензии 13х20 /
што се состојат од изјави без заобиколувања, без одбирање „суптилни“ зборови и неретко ја доведуваат дискусијата меѓу ликовите
Оригинал Psihoporn / Страници
ИВАНА БОДРОЖИЌ
БРАНКО РОСИЌ
ЛЕНКО во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 29
ДАВОРИН

ЈОРДАН КОЦЕВСКИ

ТАЈНИ

ТРИЛЕР ШТО ЌЕ ВИ ГИ СКИНЕ НЕРВИТЕ И ЌЕ ВЕ ЗАВЕДЕ ВО СВЕТОТ ПОЛН СО СКРИЕНИ ОПАСНОСТИ И ИНТРИГАНТНИ МИСТЕРИИ. Една про вала го воведува инспекторот Саше во истрага во која мора да извлече максимум од својата проникливост. Тој ќе пронајде сведок и ќе го иденти фикува злосторникот, но за да дојде до непобитни докази, бара помош од неговиот пријател и поранешен партнер, Златко. Тргнуваат заедно во пот рага по вистината, разоткривајќи мрачни тајни, соочувајќи се со опасни закани и со скриени предизвици.

Страници 352 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-730-9

(II ИЗДАНИЕ) MРАЧЕН ТРИЛЕР ЗА ЗЛАТКО И РОЗЕ КОИ УСПЕВААТ ДА ИМ ИЗБЕГААТ НА „КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ“ НА ДЕЛОВИ ОД ЧОВЕЧКОТО ТЕЛОТО И ЗА ПОСЛЕ ДИЦИТЕ ОД ОВАА ТРАУМА. Златко e провалник кој влегува во соба со бо гатства, за да открие колекција на човечки делови и органи. Заробен од колекционерот мора да најде начин како да се спаси од монструмот. Розе ја напаѓа непознат маж, но таа успева да го убие во самоодбрана. Наскоро сфаќа дека тој ја демнел и е дел од мрачна мрежа колекционери на дело ви од човечки тела. Подгответе се да бидете шокирани, вознемирени, а на крајот и заробени од оваа приказна за опстанокот и за последиците од ба рањето правда.

Страници 240 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-729-3

ЗБОРОВИ

ШТО СÈ БИ НАПРАВИЛЕ ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА КОМУНИЦИРАТЕ СО ПОЧИНАТИТЕ КОИ МНОГУ ВИ НЕДОСТАСУВААТ? Стефан се соочува со загубата на својата сопруга на сопствен начин, така што ја игнорира. За него таа сè уште е присутна, во секој агол, во секој спомен, нејзината арома тлее... Животот му се одвива во рутина, сè додека неврохирургот Филип не му предложи посебна операција со која би можел да го разбуди шестото сетило. Тогаш сè што му останува се зборови, нивното значење и мирисот на душите. Страници 256 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-619-7

ПРОЗОРЕЦОТ (II ИЗДАНИЕ)

ШТО АКО ОБВИНЕТИОТ ВИ КАЖЕ ДЕКА ЗАД УБИСТВОТО НА НЕГОВАТА САКАНА СТОИ „ЧОВЕКОТ ОД ПРОЗОРЕЦОТ“

272 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-649-4

се нашол таму? Би му поверувале ли? Што ако се работи за некаков паранормален феномен? Би се соочиле ли со него? Новинарот Мите е решен по секоја цена да ја открие
зад
од прозорецот“, иако не е свесен што сè ќе треба да жртвува за да го направи тоа. Страници
на петти кат, без да објасни на кој начин тој
мистеријата
„човекот
Јордан Коцевски Ко екционери #2 TAJНИ ТАЈНИ Јордан Коцевски ц ена: 400 ен. Со напрегнатата атмосфера, динамичните дијалози и неочекуваните пресврти, „Тајни“ е трилер што ќе ви ги скине нервите и ќе ве заведе во светот полн со скриени опасности и интригантни мистерии. Една провала го воведува инспекторот Саше во истрага во која мора да извлече максимум од својата проникливост. Тој ќе пронајде сведок и ќе го идентификува злосторникот, но за да дојде до непобитни докази, бара помош од неговиот пријател и поранешен партнер, Златко. Тргнуваат заедно во потрага по вистината, разоткривајќи мрачни тајни, соочувајќи се со опасни закани и со скриени предизвици. Приказна за вистинското, несебично пријателство, за корумпираноста на системот, за моќта на богатите наспроти останатите членови на општеството, за луксузот кој неморалните личности си го дозволуваат и за тоа дали една личност може да остане етички доследна под притисок на средината. Лесниот стил на Коцевски во комбинација со хуморот го прават ова дело вистинско задоволство за читателите. 9 786082 4 7309 -
ТЕГЛИ
Јордан Коцевски Јордан Коцевски ВТОРО ИЗДАНИЕ ТЕГ И ТЕГ И Ко екционери #1 Mрачен трилер за Златко и Розе кои успеваат да им избегаат на „колекционерите“ на делови од човечкото тело и за последиците од оваа траума. Златко e провалник со смисла за црн хумор кој влегува во соба со богатства, каде што ќе открие колекција на човечки делови и органи. Заробен од колекционерот мора да најде начин како да се спаси од канџите на монструмот. Розе се опоравува од втората врска со насилник и одлучува во својот стан да покани маж кој штотуку го запознава. Тој ја напаѓа, но Розе успева да го убие во самоодбрана. Сакајќи да дознае повеќе за него, сфаќа дека ја демнел и е дел од мрачна мрежа колекционери на делови од човечки тела. Донесува одлука да ја повика полицијата, преправајќи се дека нејзиниот напаѓач е сè уште жив, а притоа да остане анонимна. Подгответе се да бидете шокирани, вознемирени, а на крајот и заробени од оваа незаборавна приказна за опстанокот и за последиците од барањето правда. „Тегли“ на Коцевски е освежување во домашната книжевна продукција затоа што се работи за редок суб-жанр кај нас трилер и хорор [...], а би било одлично доколку ова дело добие и филмска адаптација. Мерсиха Исмајлоска ц ена: 350 д ен. 9 786082 436302#1 Колекционери #2 Колекционери во2024 во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 31

КАБИНЕТ НА ЧУДА СО ЅИДОВИ ОД ОГЛЕДАЛА

ДВАЕСЕТ ГОДИНИ РАЗГОВОРИ МЕЃУ ВЛАДИМИР ЈАНКОВСКИ И КНИЖЕВНИОТ ВЕЛИКАН ВЛАДА УРОШЕВИЌ. Панорама на книжевните опсесии на Урошевиќ, како и портрет на еден човек чија егзистенција е нераскинливо испреплетена со книжевноста и, воопшто, со уметноста. Јанковски се обидува преку дијалогот за поетиката на писателот да долови и елементи од неговата личност, живот и односот кон современиците.

Страници 384 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-666-1

ОТСЕКОГАШ БИЛ ФАСЦИНИРАН ОД ИДЕЈАТА СО КОЛКУ ЛУЃЕ СМЕ БИЛЕ ВО СОПСТВЕНИТЕ МИСЛИ БЕЗ ТИЕ ВООПШТО ДА БИДАТ СВЕСНИ ЗА ТОА. Колку реплики сме им кажале додека во својата внатрешност сме разговарале со нив, колку нивни одговори сме слушнале, колку реакции сме примиле во тие компулзивно конструирани човечки драми. А сигурно и ние, без да знаеме, сме присуствувале на мноштво такви разговори во нечии други замислени светови.

Страници 176 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-639-5

ВЕЧНО СЕГАШНО ВРЕМЕ (II ИЗДАНИЕ) РОМАН АНАТОМИЈА-НА-ЕДНА-ЉУБОВНА-ВРСКА РАСКАЖАН СО ОПСЕСИВНА НАСОЧЕНОСТ КОН МНОГУБРОЈНИТЕ ЕМОТИВНИ НИЈАНСИ И ВАРИЈАЦИИ ШТО ЈА СОЧИНУВААТ. Во романот не постои ништо што се случува надвор од врската која двајцата млади љубовници, Ангела и Виктор, опсесивно ја градат. Следејќи ја формулата на Вилијам Блејк, според кој „патот на претерувањето води во замокот на мудроста“, авторот раскажува приказна исполнета со емотивни крајности и љубовни претерувања, еден вид тотална љубовна приказна.

Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-652-4

СКРИЕНИ ЖЕЛБИ, НЕМИРНИ ПАТУВАЊА (II ИЗДАНИЕ)

Награда „Рациново признание.“ Македонски кандидат за Балканика 2016 Македонски кандидат за Наградата за литература на Европската Унија за 2022 година.

ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „СЛАВКО ЈАНЕВСКИ“ ЗА РОМАН НА ГОДИНАТА 2020 и МАКЕДОНСКИ

ЈАНКОВСКИ
ВЛАДИМИР
НЕВИДЛИВИ ЉУБОВИ (II ИЗДАНИЕ)
КАНДИДАТ ЗА БАЛКАНИКА 2020. Мозаичен роман во кој врз основната приказна за четири ликови се вкрстуваат приказните на педесетина луѓе од различни географски меридијани. Страници 180 / Димензии 13х20
ISBN
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 32
/
978-608-243-417-9

во2024

#4 инспекторот Виктор Николов

КОБАЈАШИ МАРУ

ВИСТИНАТА НЕ Е ДОВОЛНА САМA ПО СЕБЕ, ТАА Е ЦЕЛОСНА САМО КОГА Е СПОДЕЛЕНА. Четири години по теророт на „Одмаздникот“ низ скопските улици, животот на инспекторот Виктор Николов е пред крстопат. При крајот на зимата 2024 година, скопскиот Оддел за крвни и сексуални деликти од гостиварската полиција презема случај на убиство на познат сексуален престапник и повремен уживател на наркотични средства. Пронајден е со застрелна рана во неговата соба во хотел на Мавровско Езеро. Единствената трага е пронајдената чаура на местото на убиството. Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-697-5

#3 инспекторот Виктор Николов

САМО БОГ ПРОСТУВА

ДЕКЕМВРИ, 2019 ГОДИНА. ЕДНО ПОНЕДЕЛНИЧКО УТРО Е ПРОНАЈДЕНО МРТВО ТЕЛО ВО ПОДРУМОТ ПОД ГРАДСКИОТ ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ. Навидум обичното убиство со лихварска заднина бргу се покажува како покомплицирано, кога следната недела е пронајдена нова жртва, убиена под слични околности, без каква било поврзаност со претходниот случај. Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-533-6

#2 инспекторот Виктор Николов

СИГУРЕН РИЗИК (II ИЗДАНИЕ)

ВИКТОР НИКОЛОВ СÈ ПОВЕЌЕ СЕ ЗБЛИЖУВА СО СВОЈАТА ДЕВЕТГОДИШНА ЌЕРКА, ТЕОНА. Мирната есен е нарушена едно септемвриско утро кога телото на новинарката Драгана Несторовска е пронајдено во багажникот од нејзиниот автомобил. Причината за смртта е недостиг на воздух, како резултат на давење.

Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-630-2

#1 инспекторот Виктор Николов

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 33

СФИНГА НА ГНЕВОТ (III ИЗДАНИЕ)

„Оваа книга, која е жив споменик и мапа на Скопје и на Сплит, е бесценет бунар од кој бескрајно може да се црпат симболи, кои повеќеслојно и повеќекратно се испреплетуваат за на крајот да дојдат до вистината.“ Снежана Стојчевска Движејќи се меѓу границите на мистеријата и книжевниот трилер, Жарко Кујунџиски создава интригантен и вешто смислен роман, жанровски и стилски палимпсест, со кој пристапува во досега неистражени предели на нашата проза. Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-633-3

SFINKSI I MLLEFIT – АЛБАНСКИ

“Një gërshetim virtuoz i traditës dhe urbanes, që e bën një vepër tepër tërheqëse dhe magjepsëse, një roman postmodern. Autori të tërheq drejt thelbit ontologjik të qenies, me një eksplorim të thellë që të lë pa fjalë, me një stil dhe mjeshtëri rrëfimi që i zgjeron dimensionet e prozës.” Daim Miftari Duke lëvizur midis kufijve të misterit dhe trilerit letrar, Zharko Kujunxhiski krijon një roman intrigues dhe të konceptuar me mjeshtëri, një palimpsest zhanëror dhe stilistik, me të cilin arrin në zona të pashkelura deri më tani në prozën tonë.

Страници 304 / Димензии 12.5х21 / ISBN 978-608-243-599-2

АМЕРИКА (III ИЗДАНИЕ)

ДА ЗАМИСЛИМЕ ДВЕ НЕШТА: АМЕРИКА ДА БИДЕ ЛИЧНОСТ, А НЕ ИМЕ НА КОНТИНЕНТ И ДА БИДЕ ТОЈ, А НЕ ТАА. Америка Берти е триесетгодишен маж чие искуство може да се спакува во џеб од панталони. Роман за опојната привлечност на непознатото, роман за љубовта и пријателството, за потрагата по дом, за неможноста на простувањето, за апсурдот на заборавот, за отсуството како судбина и пред сè роман за утописката (не)моќ на зборот.

Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-580-0

AMERICA – ИТАЛИЈАНСКИ

FISSIAMO DUE COSE: AMERICA DEVE ESSERE UNA PERSONA E NON UN NOME DI UN CONTINENTE E DEVE ESSERE LUI, NON LEI. Quindi abbiamo a che fare con America Berti, un uomo di trent’anni la cui esperienza può essere ripiegata e infilata nelle tasche dei pantaloni. È un romanzo sull’attrazione incontrollabile nei confronti di ciò che è sconosciuto, è un romanzo sull’amore e sull’amicizia, sulla ricerca del luogo che chiamiamo casa, sull’impossibilità del perdono, sull’assurdità dell’oblio, sull’assenza come destino, ma prima di tutto è un romanzo sull’utopistica potenza della parola.

Страници 208 / Димензии 12.5х21 / ISBN 978-608-243-579-4

MADE IN EUROPE
ЖАРКО КУЈУНЏИСКИ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 34
СЕДУМ ЧАСОТ И ПЕДЕСЕТ МИНУТИ

„СЕДУМ ЧАСОТ И ПЕДЕСЕТ МИНУТИ“ Е ПРОДОЛЖЕНИЕ со испреплетени два поларитети на градот – раскошот на истанбулската елита и дупката на Мраморното Море од каде што се раѓа трговијата со органи и најголемата тајна реликвија на Ватикан, стара две илјади години, а покриена со брановите на Босфорот. Богато разјаснувачко завршување на митот за Камила Џалал, кое само по себе отвора историски прашања на кои овој роман има деликатен одговор.

Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-710-1

ТАТКО МИ, БОСФОР

КАМИЛА ЏАЛАЛ Е ПОСВЕТЕНА ДЕТЕКТИВКА која ќе го преврти Истанбул за да ја најде причината за смртта на нејзиниот сопруг. Но, Камила Џалал е и де војка која почнува да станува блиска со луѓето околу султанот во сарајот Јилдиз. Додека се приближува крајот на династијата, на другата страна од времето, во XX век, Босфор трага да го најде чудовиштето зад серија убиства коишто ја згаснаа светлината на градот. Што имаат заедничко девојките со исто име?

Страници 238 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-585-5

ДИЈАНА ПЕТРОВА

ИЗЛЕГУВАЊЕТО ОД СЕНКА (ТАЈНОТО ЖЕНСКО УЧИЛИШТЕ)

XIX ВЕК ВО СТРУГА, МИТРА МИЛАДИНОВА И СУЛТАНА МИЛАДИНОВА, поттикнати од понудената поддршка на рускиот славист Виктор Иванович Григорович, почнуваат дело, кое, како што се развива, станува сè подлабоко и посериозно. Неколку жени перачки кои се сретнуваат на реката, првпат почнуваат да зборуваат за тоа каков би бил светот кога би им се дало глас на жените. Живеењето и дејствувањето во сенка излегува на светлина кога се дознава за Тајното женско училиште – Ученољубие. Страници 208 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-631-9

НЕ ПРАВЕТЕ ИМ СЕНКА НА ГРОБОВИТЕ (II ИЗДАНИЕ)

ГНЕВ, СЛАДОСТРАСТИЕ, АЛЧНОСТ, ГОРДОСТ, МРЗЛИВОСТ, ЗАВИСТ И НЕНАСИТНОСТ СЕ СЕДУМТЕ СМРТНИ ГРЕВОВИ – страшните искушенија на човеко вата душа. Обид да се натераат читателите

144 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-403-2

ЈОВАН ИЛИЕСКИ
искраднува. Преку отелотворувањето на седумте гревови во тела и во дела, овие раскази длабоко допираат до нашите сетила и свест.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 35 во2024
да го забележат она што вообича ено им се
Страници

ЧИТАМЕ МАКЕДОНСКИ АВТОРИ

КОСКИ, ПЕПЕЛ, ЧАД

ВТОРИОТ РОМАН НА МЕРИ АРСОВА ЈА ОБРАБОТУВА ТЕМАТА ЗА ИЗВРШИТЕЛ НА СЕРИЈА УБИСТВА НА ЖЕНИ ВО 2022 ГОДИНА. Главното дејство се случува во Хермескаил, мало гратче во Рајнска та област во Германија кое е обиколено со густа шума, на чие прос транство полицијата ги пронаоѓа останките на убиените жртви. Приказната е раскажана од гледна точка на повеќе ликови, поделе на во три дела, кои се поврзуваат и преклопуваат при крајот на ро манот, а со тоа се откриваат тајни скриени половина век. Страници 384 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-706-4

СОНЦЕТО

ПОД ЗЕМЈА, КРАЛСТВОТО НАД НЕГО ДЛАБОКО ПОД ЗЕМЈА ЛЕЖИ ВТОРОТО СОНЦЕ, ЕЛША. Магична материја која со векови ги хранела Сончевите кралеви, давајќи им натприродна сила. Но не повеќе. На сцена стапува пророштвото кое вели дека Сончевото кралство ќе згасне. Затоа, принц Марко, Токиј Токмакот – џинот кој не е џин, Неда – главата на Зраците, и Ѕвездан – oвчарот од Поток, мораат да го најдат Неродениот од жена, да го уништат пред тој да збрише сè.

Страници 352 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-650-0

СИРАКОТ ОД БЕРГАМО

ПЕТАР СТОЈАНОВСКИ

СЛЕДЕТЕ ГО ДЕТЕКТИВОТ КАЛИН ДОДЕКА РЕШАВА КРИМИ-МИСТЕРИЈА ВО ВОЛШЕБНИТЕ ИТАЛИЈАНСКИ ПЕЈЗАЖИ. Две години сокриен под таен идентитет, Калин живее во Лугано со своето семејство. Тој повторно е активиран од тајната полиција во Италија откако е пронајдено безживотното тело на неговиот поранешен шеф во пензија, Флорини. Покрај обесеното тело е оставена порака, а неговото име се наоѓа на неа. Сега мора да балансира помеѓу семејството и темните опасности кои демнат од минатото.

Страници 272 / Димензии 130×200 / ISBN 978-608-243-670-8

ПЕКОЛЕН

МОРА ДА ЈА ПРОЧИТА СЕКОЈ ШТО СЕ СОМНЕВА ВО ИНТУИЦИЈА! Енергија, верба, „вајб“, претчувство... сите различно го именуваат, никој

МЕДЕН МЕСЕЦ
не знае како е правилно, но постои. И треба да му се верува. Романса натопена во мистерија, филозофија и хорор. Мајсторски сплетена приказна за двајца спонтани заљубени души кои на својот меден месец се соочуваат со најтемните аспекти на човештвото и тоа скриени во навидум спокојните шуми во Монтана, САД. Страници 224 / Димензии 13×20
ЕЛЕНА БОШБОЖ
БЛАГОЈА СТОЈКОВ
во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 36
/ ISBN 978-608-243-654-8
МЕРИ АРСОВА

SUCCUBUS (II ИЗДАНИЕ)

ПОЧЕТОК НА XVIII ВЕК. ПАЛЕЊАТА ВЕШТЕРКИ НИЗ ЕВРОПА СЕ СТИВНАТИ, НО НЕ И ИСЧЕЗНАТИ. За време на неделна миса, шеснаесетгодишната Елисавет здогледува таинствена туѓинка и се опседнува со мистеријата околу неа. Луција Лилит Абдеел, омажена за локален благородник, во новиот град со себе ги носи и гласините дека била осомничена за вештерство. Самаел, црковниот прислужник и другар од детството на Елисавет, наоѓа начин да ја пикне на работа во богаташкиот дом на туѓинката.

Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-698-2

ЧИТАМЕ МАКЕДОНСКИ АВТОРИ
ПОСЛЕДНАТА МИСЛА ВО УНИВЕРЗУМОТ

НАУЧНА ФАНТАСТИКА ОД МАКЕДОНСКИ АВТОР КОЈА Е СТИЛСКА ЕКСПЛОЗИЈА ОД ИМАГИНАЦИЈА, ИГРИВОСТ И ОПШТЕСТВЕНА КРИТИЧНОСТ. Раскошна и возбудлива приказна за авантурите на главниот јунак Дон и на неговите двајца придружници. Дејството се протега низ 3 000 години во иднината, а приказната се движи наназад. Нешовски „го убива“ целото човештво во 4 504 година, но читателот ќе насети една цреша надеж. Впрочем, оваа книга е втората во очекуваната трилогија. Страници 144 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-678-4

ИДОЛ НА ЅИДОТ

ЕЛЕНА ФИЛИПОВСКА АГАПИ ГОРДОН

2020 ГОДИНА. СКОПЈЕ, СФР ЈУГОСЛАВИЈА. ЗОРАН ЖИВЕЕ ВО КАРПОШ СО ЌЕРКИЧКАТА. НЕ ГО ИНТЕРЕСИРА ПАРТИЈАТА. СИ ЈА РАБОТИ РАБОТАТА И СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕТЕТО. На власт доаѓа третиот Маршал. Чудни работи почнуваат да се случуваат. Без да сака, Зоран ќе се најде среде бурно море од промени и ќе мора да најде начин да се одржи на површината. Страници 240 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-565-7

СЛИКАТА ШТО НЕ Е НА ПРОДАЖБА

ПРИКАЗНА ЗА ВРТЛОЗИТЕ НА ЖИВОТОТ, ЗА ЕДНА ДУША СМЕСТЕНА ВО ДВЕ ТЕЛА КОИ НЕ МОЖАТ ДА НАЈДАТ МИР. Миа и Јан - навидум едноставни и обични, но исправени пред многу предизвици. Дали ќе го најдат патот во единството на спротивностите или во парадоксите на созревањето? Или иднината за нив ќе остане неоткриена, љубовта ќе остане тајна, а „те сакам“ ќе биде погрешно разбран?! Постои ли надеж во такви ситуации

192 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-674-6 ВАЛЕНТИН НЕШОВСКИ

КАТЕРИНА ШОШКО
и кој мудрец може да
ги посоветува Миа и Јан да го отворат куферот на неостварените желби? Страници
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 37

ЧИТАМЕ МАКЕДОНСКИ АВТОРИ

ЦИК-ЦАК, КУ-КУ

ЖАН ИЛИЕСКИ ВЕСЕЛА БОГДАНОВИЌ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН РОМАН ОД МАКЕДОНСКИ АВТОР КОЈ ЈА ИСПИТУВА ГРАНИЦАТА МЕЃУ РЕАЛНОСТА И ФИКЦИЈАТА. Малечката Пилар и нејзините родители секоја вечер го набљудуваат чудното цик-цак движење на семејството туристи од Германија. Ова го инспирира таткото да напише роман за „семејството туристи кое живее на сртот“. Но, и таткото од германското семејство истовремено пишува роман, и тоа за „куќата во долината, каде што живее малечката Пилар“. Навистина постојат двајца писатели и две нарации или сето тоа е фрагментиран внатрешен разговор на една личност? Кој пишува и за кого, и дали воопшто некој пишува?

Страници 192 / Димензии 130×200 / ISBN 978-608-243-679-1

ОСТРОВ НА ТИШИНАТА

ЧЕТВОРИЦА ТУРИСТИ ОД ФРАНЦИЈА И ОД АНГЛИЈА УЧЕСТВУВААТ ВО ПРЕДИЗВИК ШТО ГО ПРОЧИТАЛЕ ПРЕКУ СОЦИЈАЛНИТЕ МЕДИУМИ. Не ги слушаат предупредувањата на старицата од пансионот чиј покоен сопруг бил еден од стражарите на „забранетиот град“ во времето кога се случило нешто за кое се молчи. „Градот не смее да се вознемирува“, ги советува таа. Некој од туристите смета дека се работи само за суеверие, друг прифаќа да оди надгласан од групата, трет живее за авантура, иако не се познаваат добро меѓу себе. Напуштениот град можеби и не е напуштен... која е тајната на „Остовот на тишината“?

Страници 240 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-626-5

ПОРТРЕТИ СО ЗБОРОВИ

СУЗИ ТЕНЕВА

КНИЖЕВНО ПОРТРЕТИРАЊЕ ПРОТКАЕНО СО ФИЛОЗОФСКИ ПРОМИСЛУВАЊА. Составена од покуси и подолги раскази со фокус врз портретите односно „портретирањето со зборови“, оваа збирка е совршено четиво за сите церебрални сензитивци. Голем дел од темите се иманентно филозофски: убавината, слободата, смислата, љубовта, должноста, но симболичното е присутно на повеќе начини. Крајната инстанца на делото е да се дојде до разбирање и на себе и на другиот

Страници 96 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-675-3

бидејќи само така може да се на-
предува.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 38

ИЗАБЕЛ АЉЕНДЕ

КУЌА НА ДУХОВИ

ВО ЕДНО ОД НАЈПОЗНАТИТЕ И НАЈЧИТАНИТЕ ДЕЛА НА XX ВЕК, Изабел Аљенде создава блескава таписерија на четири генерации на семејството Труеба, откривајќи многу нивни подвизи и трагедии. Безвременска сага која се простира низ многу децении и животи, соединувајќи го личното и политичкото во епски роман за љубов, магија и судбина.

Оригинал La casa de los espíritust / Страници 464 / Димензи 13х20 / ISBN 978-608-243-641-8

ВИОЛЕТА

АЉЕНДЕ НИ ЈА РАСКАЖУВА ЕПСКАТА ПРИКАЗНА ЗА ВИОЛЕТА, жена чиј живот трае сто години и сведочи за најголемите пресврти на ХХ век. Родена во 1920 година со повоениот метеж и шпанскиот грип, животот на Виолета се одвива низ предизвиците на Големата депресија, семејната издржливост и трансформативната љубов. Во писмото до саканиот, таа раскажува за животот обележан со скршено срце, страст, општествени пресврти и две пандемии.

Оригинал Violeta / Страници / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-715-6

ДОЛГА РЕСА КРАЈ МОРЕТО

КОН КРАЈОТ НА ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА ВО ШПАНИЈА, ИЛЈАДНИЦИ ЛУЃЕ ЈА НАПУШТААТ ЗЕМЈАТА и преку Пиринеите бегаат во Франција. Оттаму успеваат да се качат на легендарниот брод „Винипег“, со кој познатиот поет Пабло Неруда, еден од ликовите во романот и чилеански конзул во Париз во тоа време, ја организира нивната евакуација во Чиле, држава што самиот Неруда ја нарекува: „долга реса крај морето“. Изабел е внука на Салвадор Аљенде

Largo pétalo de mar / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-532-9

и „најчитаната авторка на шпански
Оригинал
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 40
јазик во светот!“
во2024 во2024

ОЛГА ТОКАРЧУК во2024

НЕЖНИОТ РАСКАЖУВАЧ

ОД ПОРАНЕШНИТЕ СУЛТАНСКИ ПАЛАТИ ПРЕКУ КАБИНЕТИ СО КУРИОЗИТЕТИ ОД XVII ВЕК ДО МОДЕРНИТЕ САЛИ ЗА ЗАМИНУВАЊЕ – Олга Токарчук ги носи читателите на извонредно патување низ различни места и времиња. Нè повикува да се помириме со треперливата, фрагментирана реалност. Ова дело нема граници – се одвива низ целиот свет. Книгата е и покана да се навлезе во светот на писателскиот занает на самата авторка. Во голем дел од овие есеи таа ги гледа работите што се случуваат во светот околу нас многу јасно и многу порано од останатите луѓе.

Оригинал Czuły narrator / Страници / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-713-2

БИЗАРНИ РАСКАЗИ

ЗБИРКА ОД ДЕСЕТ РАСКАЗИ ЧИЈ ЗАЕДНИЧКИ ИМЕНИТЕЛ Е ФАСЦИНАЦИЈАТА ОД ЧУДОВИШНОТО. Токарчук ни поставува дилеми што нè исфрлаат од комфорната зона, потсетувајќи нè дека светот сè повеќе ни се измолкнува и дека бизарен е светот во кој живееме. Со помош на гротеска, црн хумор, фантастични и хорор-елементи ни покажува дека реалноста не е онаква каква што ја познаваме. Токму затоа и постои уметноста – за да го провоцира она што се плашиме и да го помислиме.

Оригинал Opowiadania bizarne / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-508-4

ТЕРАЈ СИ ГО ПЛУГОТ ПО КОСКИТЕ НА МРТВИТЕ

ЖИВЕЕЈЌИ ВО ЗАФРЛЕНО СЕЛО, РАНИТЕ ЗИМСКИ ДЕНОВИ ЈАНИНА ГИ ПОМИНУВА ПРОУЧУВАЈЌИ АСТРОЛОГИЈА И ПРЕВЕДУВАЈЌИ ПОЕЗИЈА ОД ВИЛИЈАМ БЛЕЈК. Таа се грижи за летните резиденции на богатите граѓани на Варшава. Нејзиниот углед на талкач и повлечена жена ја нагласува склоноста да ги одбере животните пред луѓето. Одеднаш соседот е пронајден мртов. Набрзо се откриваат и други трупови во сè почудни околности. Како што растат сомнежите, Јанина се впушта во истрагата...

Оригинал Prowadź swój plug przez kości umarłych / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-472-8

ВЕРБАТА ВО ПАРАНОРМАЛНИТЕ АКТИВНОСТИ Е ПОВРЗАНА СО СОЗРЕВАЊЕТО – ТРАНСФОРМАЦИЈАТА НА ЕДНО ДЕВОЈЧЕ ВО ЖЕНА. Петнаесетгодишната Ерна Елцнер живее во германско-полско семејство во Вроцлав на преминот од XIX во XX век. Животот на Ерна не е лесен, бидејќи таа не се истакнува, повлечена е и срамежлива, па никој

не
обрнува особено внимание.
на
не
дух...
Е.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 41
ѝ
Сè додека еден ден, за време
ручекот,
здогледува
Оригинал Е.Е. / Страници 192 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-005-8.
Е.

ЛАУРА ИМАИ МЕСИНА

ТЕЛЕФОНСКАТА ГОВОРНИЦА НА КРАЈОТ ОД СВЕТОТ

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ БЕСТСЕЛЕР ЗА ТАГАТА И РАДОСТА НА ПРЕЖИВУВАЊЕТО ИНСПИРИРАН ОД ВИСТИНСКА ТЕЛЕФОНСКА ГОВОРНИЦА ВО ЈАПОНИЈА. Јуи, која се бори со длабоката загуба на нејзината мајка и ќерка во разорното цунами, дознава за човек со уникатна телефонска говорница каде што ужалените можат да се поврзат со своите изгубени најблиски. И тргнува на аџилак... Во потресното истражување на тагата, таа се среќава со Такеши, откривајќи приказна која истовремено е трогателна и ги грее срцата. Оригинал Quel che affidiamo al vento / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-687-6

ОСТРОВОТ НА СРЦЕБИЕЊЕТО ВО ТЕШИМА, УНИКАТЕН ОСТРОВ ВО ЈУГОЗАПАДНА ЈАПОНИЈА, СЕ НАОЃА АРХИВАТА НА ОТЧУКУВАЊА НА СРЦЕТО, мала зграда што ги каталогизира отчукувањата на срцето на луѓето низ светот. Шуичи се враќа во куќата на своето детство во приморско гратче, прогонуван од лузна на градите и несигурни сеќавања што ги добива од неговата мајка. Тој открива мистериозно дете, кое го запознава со пријателство кое засекогаш ќе ги промени нивните животи. Оригинал L'isola dei battiti del cuore / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-712-5

ПЕТРА

КЛАБОУХОВА

ИЗВОРИТЕ НА В’ЛТАВА

СТУДЕНА ЗИМА, ПОТРЕСНО ОТКРИТИЕ – ТРИНАЕСЕТГОДИШНО ДЕВОЈЧЕ Е ПРОНАЈДЕНО МРТВО. Зошто примерната ученичка Тереза Велкова која сите ја познаваат како многу добра, завршува на овој начин? Случајот ја возбудува јавноста, но е можност и еден покраински комесар да ја спаси својата нарушена репутација. Истрагата ги буди сеќавањата за неправдите од минатото меѓу локалното население, откривајќи зачудувачки факти за таен логор на воени затвореници што некогаш работел длабоко во националниот парк, во близина на изворот на реката В’лтава.

Оригинал Prameny Vltavy / Страници 300 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-685-2

НА СЕВЕРНИОТ ЅИД

МИСТЕРИОЗНИОТ ЧОВЕК СО ДУПКА ВО СРЦЕТО НОСИ НЕИЗЛЕЧЕНИ ЖИВОТНИ ЛУЗНИ И НА ТЕЛОТО И НА ДУШАТА. Далечното злосторство, кое го лишило од семејството во детството, никогаш не било казнето. Сите или заборавиле или жестоко се обидуваат да го сторат тоа. Освен тој. Како што се приближува неговиот крај, приказните за деца жртви од комунистичкиот режим се појавуваат како духови од длабочините на масовните гробови.

Оригинал U severní zdi / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-711-8

во2024 во2024 во2024
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 42

ФРАНЦ КАФКА

ДНЕВНИЦИ (1910 – 1923)

ДНЕВНИЦИТЕ НА ФРАНЦ КАФКА ОД 1910 ДО 1923 ГОДИНА СОДРЖАТ НЕ САМО ЛИЧНИ БЕЛЕШКИ, автобиографски рефлексии, елементи за тоа како писателот го разбира своето пишување, туку и афоризми, скици за раскази, писма и многубројни литературни фрагменти од повеќето негови романи. Дури кога ќе ги прочитаме „Дневниците“, сфаќаме колкава смисла за хумор имал Кафка. Дури тогаш разбираме што сакаат да ни кажат неговите често енигматични книги.

Оригинал Tagebücher 1910 – 1923 / Страници 560 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-541-1

ПРОЦЕС

ЗАСТРАШУВАЧКА ПРИКАЗНА ЗА ЈОЗЕФ К., БАНКАРСКИ СЛУЖБЕНИК КОЈШТО НЕНАДЕЈНО Е УАПСЕН И МОРА ДА СЕ БРАНИ ОД ОБВИНЕНИЕ ЗА КОЕ НЕ МОЖЕ ДА ДОБИЕ НИКАКВИ ИНФОРМАЦИИ. Движејќи се низ лавиринтската мрежа на стапиците на системот, продолжува да се однесува на начин што го прави да изгледа сè повиновен. Неговиот лик станува симбол за вознемиреноста и чувството на отуѓеност на модерното време и за борбата на обичниот човек против неразумниот авторитет. Едно од најважните книжевни дела на XX век, со кое почнува нова ера во светската историја на литературата.

Оригинал Der Prozess / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-622-7

АМЕРИКА

ЗАМОК

К. НА СЕКАКОВ НАЧИН СЕ ОБИДУВА ДО ДОЈДЕ ДО ОДГОВОРНИТЕ ВО ЗАМОКОТ ШТО УПРАВУВА СО СЕЛОТО ВО КОЕ Е ДОЈДЕН ДА РАБОТИ КАКО ГЕОМЕТАР. Но никако не може да стигне дотаму – наместо тоа, наидува на луѓето од селото и ги доживува опскурноста и налудничавоста на нивниот туѓ свет. Сета содржина на ова книжевно ремек-дело може накратко да биде означена како залудни обиди на К. да го најде патот до замокот. Но едноставноста е само привидна. Роман за отуѓувањето, бирократијата и за бесцелните обиди на човекот да се бори против системот е уште едно од брилијантите дела на Кафка.

Оригинал Das Schloß / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-527-5

ПРВИОТ И ВЕРОЈАТНО НАЈВЕДАР РОМАН НА КАФКА ЈА РАСКАЖУВА ПРИКАЗНАТА ЗА СЕДУМНАЕСЕТГОДИШНИОТ КАРЛ РОСМАН, кој по една засрамувачка сексуална авантура со слугинката е „спакуван за Америка“ од страна на родителите. Очекувајќи да се искупи себеси во оваа „магична земја на можности“, младиот Карл е занесен од изобличени настани и вртоглави авантури. Слики од имагинарни пејзажи, злокобни опасности, безизлезни ситуации, постојани неправди и гротескни тензии меѓу ликовите го карактеризираат овој генијален роман. Оригинал Amerika / Страници 288 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-526-8

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 43

ОПРАВДАНИЕ НА ОСТРОВОТ

ДЕЈСТВОТО СЕ ОДВИВА НА ОСТРОВ ШТО ГО НЕМА НА КАРТАТА, НО НИКОЈ НЕ СЕ СОМНЕВА ВО НЕГОВОТО ПОСТОЕЊЕ. Новиот роман на Водолазкин е хроника на еден измислен остров, кој многу потсетува на вистински настани од руската историја. Книга во која се сплотени неколку различни епохи: средновековието, XX век и сегашноста. Империи се раѓаат и паѓаат, но несебичната љубов не умира, а односите меѓу луѓето остануваат токму какви што биле пред векови и векови наназад.

Оригинал Оправдание Острова / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-534-3

АВИЈАТИЧАРОТ

Награда Bookstar 2019

ИНОКЕНТИЈ СЕ БУДИ ВО БОЛНИЧКИ КРЕВЕТ И СФАЌА ДЕКА НЕ СЕ СЕЌАВА НА НИШТО. Запишувајќи го секој детаљ што се враќа од неговото сеќавање, создава калеидоскоп од слики, лица, зборови, мириси, звуци и случувања поврзани со животот на еден млад човек во екот на Руската револуција. Платонов насетува дека се разбудил во едно друго време... но, на апчињата покрај неговиот кревет пишува дека е 1999 година?!

Оригинал Авиатор / Страници 336 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-302-8

БРИЗБЕЈН

Книга на годината во Русија за 2019 година.

ГЛЕБ ЈАНОВСКИ Е МУЗИЧАР ШТО НА ВРВОТ ОД СВОЈАТА СЛАВА ЈА ГУБИ МОЖНОСТА ДА НАСТАПУВА ПОРАДИ БОЛЕСТ. Тој се обидува да ги собере сеќавањата од детството во Киев, младоста во Ленинград, сегашноста во Минхен. Само Бризбејн го нема меѓу тие животни патешествија. Дали воопшто постои таков град? Оригинал Брисбен / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-495-7

ЛАВР

РОМАН ЗА БОГА, ЗА ВЕРАТА И ЗА ТОА ДЕКА ВРЕМЕТО НЕ ПОСТОИ, ДЕКА СÈ Е ЕДНО И СÈ Е ПОВРЗАНО СО ОСТАТОКОТ, КНИГА ЗА ЉУБОВТА И ЗА ЖРТВУВАЊЕТО.

Оригинал Лавр / Страници 352 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-003-4

ISBN 978-608-243-293-9

СОЛОВЈОВ И ЛАРИОНОВ СОЛОВЈОВ Е МЛАД ИСТОРИЧАР ШТО ДОАЃА ВО САНКТ ПЕТЕРБУРГ ДА ЈА ИСТРАЖУВА ЛИЧНОСТА НА ГЕНЕРАЛОТ НА БЕЛАТА АРМИЈА,
/ Страници 336 / Димензии 13х20 /
Оригинал Соловьев и Ларионов
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 44

ЛЕЈЛА СЛИМАНИ

ВО ТУЃА ЗЕМЈА

СТРАСНА РОМАНСА МЕЃУ МАРОКАНСКИОТ ВОЈНИК АМИН И ФРАНЦУЗИНКАТА МАТИЛДА. По завршувањето на војната, младиот пар се сели во Мароко. Додека Амин ја обработува карпестата почва, Матилда се задушува омразена од француските доселеници бидејќи се омажила за Мароканец и отфрлена од Мароканците бидејќи не е една од нивните. Оригинал Le pays des autres / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-475-9

СОВРШЕНАТА ДАДИЛКА

Награда „Гонкур“ 2016

МИРЈАМ И НЕЈЗИНИОТ СОПРУГ БАРААТ СОВРШЕНА ДАДИЛКА ЗА СВОИТЕ ДЕЦА. Никогаш не сонувале дека ќе ја најдат Луиз: тивка, љубезна, посветена жена. Тогаш, еден ден, две деца се убиени од eдна „совршена дадилка“.

Оригинал Chanson douce / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-340-0

ВО ГРАДИНАТА НА ЅВЕРОТ

ПЕКОЛНОТО СЕКОЈДНЕВИЕ НА АДЕЛ е исполнето со лаги, долги подготовки за да организира средби и да ги задоволи своите сексуални желби, но и со фобии и опсесии, со страв дека ќе биде откриена.

Оригинал Dans le jardin de l'ogre / Страници 176 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-364-6

КАДЕР АБДОЛАХ

КУЌАТА НА ЏАМИЈАТА

СЕМЕЈСТВОТО НА АГА ЏАН СО ВЕКОВИ Е ЕДНО ОД НАЈМОЌНИТЕ СЕМЕЈСТВА ВО ГРАДОТ. Тие живеат во раскошна куќа поврзана со џамијата. Роман за богатството на иранската култура, суштината на исламот, уметноста, човековата природа.

/ Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-357-8

БЕЛЕЖНИКОТ НА ТАТКО

МИ
ПЕШТЕРА. Откриле
издлабен
клинес-
писмо, стар 3 000 години. Акбар создал сопствено писмо со кое го пишувал својот дневник. Години подоцна, неговиот син Ишмаел се обидува да го дешифрира бележникот. Оригинал Spijkerschrift / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-296-0 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 45
КОГА БИЛ ДЕТЕ, АГА АКБАР И ВУЈКО МУ ОТИШЛЕ ВО ЕДНА МИСТЕРИОЗНА ПЕРСИСКА
релјеф
со
то
МАЧКИНО ОКО

ИЛЕЈН РИСЛИ Е КОНТРОВЕРЗНА СЛИКАРКА ШТО СЕ ВРАЌА ВО ТОРОНТО, ГРАДОТ КАДЕ ШТО ЈА ПОМИНАЛА МЛАДОСТА, за да направи ретроспекти ва на сопствената уметност. Но одеднаш ја обземаат живописните слики од минатото. Најсилното сеќавање ѝ е поврзано со Корделија, предводничка на три девојчиња што кон неа се однесувале истовремено и многу сурово, но и многу полезно. Тие ја втурнале во свет во кој таа ги осознала пријател ството, копнежот и предавството. Оригинал Cat's Eye / Страници 464 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-550-3

СЛЕПИОТ УБИЕЦ

СВЕТСКИ БЕСТСЕЛЕР што списанието „Тајм“ го прогласи за најдобриот ро ман во 2000 година и го стави на листата на 100 најважни романи напишани на англиски од 1923 година. По повеќе од половина век, Ајрис Чејс се сеќава на мистериозната смрт на сестра си Лора. Така започнува воодушевувачката и несекојдневна приказна на двете сестри и нивните тајни.

Оригинал The Blind Assassin / Страници 512 / Димензии 13x20 /

ISBN 978-608-243-015-7

МАЈКЛ ОНДАЧИ

ЗАМРАЧУВАЊЕ

ВО НАРАЦИЈА ПОДЕДНАКВО МАЃЕПСУВАЧКА И МИСТЕРИОЗНА КАКО И СЕЌАВАЊЕТО – ја дознаваме приказната за Натаниел (14 години) и неговата постара сестра Рејчел. Во 1945 година, непосредно по Втората светска војна, тие остануваат во Лондон додека нивните родители се преселуваат во Сингапур, оставајќи ги на чување на мистериозната фигура по име Молецот. Сомневајќи се дека тој е криминалец, децата стануваат уште позагрижени кога ја запознаваат неговата ексцентрична група пријатели. Оригинал Warlights / Страници 270 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-564-0

ВО ЛАВОВСКА КОЖА

ЉУБОВНА ПРИКАЗНА И НЕОДОЛИВА МИСТЕРИЈА што се одигрува во возбудливиот, турбулентен свет на Торонто во 1920-тите и во 1930-тите години. Ондачи ги испреплетува авантурата, романсата и историјата, вистинска и измислена, вовлекувајќи нè во животите на мигрантите Македонци, Срби, Финци и Италијанци, кои работат на изградбата на градот. Оригинал In the Skin of a Lion / Страници 192 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-376-9

МАРГАРЕТ АТВУД
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 46

ЈОН КАЛМАН СТЕФАНСОН

#1 Помеѓу рајот и пеколот

ПОМЕЃУ РАЈОТ И ПЕКОЛОТ

МЛАД ЧОВЕК СЕ ПРИДРУЖУВА НА БРОД СО РИБАРИ КОИ ГИ ФАЌА БУРА НА ОТВОРЕНО МОРЕ. Збунет од студената рамнодушност на колегите, скришно ги напушта, со цел да ја врати книгата на слепиот стар морски капетан што живее зад гори и планини. Штом ќе пристигне, открива дека не е сам во својата самотија: пречекан е во топлиот круг на маргиналците, каде што почнува да гледа на животот со други очи.

Оригинал Himnaríki og helvíti / Страници 176 / Димезии 13x20 /

ISBN 978-608-243-199-4

#2 Помеѓу рајот и пеколот

СОЛЗИТЕ НА АНГЕЛИТЕ

ЕДНО МОМЧЕ ОТКАКО ДОЖИВЕАЛО СТРАШНА ТРАУМА НА МОРЕ, ОДИ ВО МАЛО ИСЛАНДСКО СЕЛО. Има желба да му ја врати книгата поезија на стариот морски капетан – книга поради која умира и неговиот пријател Бардур. Во крчмата, момчето им чита извадоци од „Хамлет“. Еден ден таму влетува поштарот Јенс, смрзнат до коска. На следното патување кон фјордовите, двајцата ќе се најдат во ситуација да го ризикуваат животот еден за друг, и тоа поради една невообичаена пратка.

Оригинал Harmur englanna / Страници 262 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-298-4

#3 Помеѓу рајот и пеколот

СРЦЕТО НА ЧОВЕКОТ

ОТКАКО ЌЕ СЕ СПАСАТ ОД СНЕЖНАТА БУРА КОЈА БЕЗМАЛКУ ГИ ЧИНИ ЖИВОТ, Јенс и момчето ќе се најдат далеку од дома, во една рибарска заедница на крајот од светот. По престојот во домот на селскиот доктор, момчето повторно има чувство како да е вратено од мртвите. Но, ова е чудно место, со жители кои како да не припаѓаат на овој свет. Меѓу нив е и Алфхеидур со огнената коса, поради која тој се запрашува дали е можно да се биде вљубен во две жени истовремено; тој верува дека срцето му е ветено на Рагнхеидур, ќерката на богатиот трговец во селото во кое тој мора секако да се врати. Оригинал Hjarta mannsins / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-566-4

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 47

ПРИКАЗНИ

во2024

КНИГА

АНТАБУС

СЕРАЈ ШАХИНЕР

РОМАНОТ ГИ РАСКАЖУВА ИЗВОРИТЕ НА НАСИЛНАТА СРЕДИНА ВО КОЈА ЖИВЕЕМЕ И ЧОВЕЧКИТЕ УСЛОВИ СОЗДАДЕНИ ОД ОВА НАСИЛСТВО. Приказната е пренесена преку млада жена од работничката класа. Лејла работи во работилница за облека и сака да живее мирен, „обичен“ живот. Но, нејзината судбина не се обликува од изборите што ги прави, туку од она што ѝ се наметнува.

Оригинал Antabus / Страници 112 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-718-7 ЖОЗЕ ЛУИШ ПЕЈШОТО

ЕДНА МАЈКА МУ ДАВА КНИГА НА СВОЕТО ДЕТЕ И МУ ВЕЛИ ДЕКА НАБРГУ ЌЕ СЕ ВРАТИ. ТАА НИКОГАШ НЕ СЕ ВРАЌА. Илидио ќе порасне во внатрешноста на Португалија и ќе се вљуби во прекрасната Аделајд. Но парот се разделува. Девојката ќе замине во Франција и со себе понесува само една книга што ја добива на подарок – истата онаа што ќе му ја остави мајката на Илидио пред многу години.

Оригинал Livro / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-648-7

АВГУСТ

во2024

СИТЕ НАСТАНИ СЕ СЛУЧУВААТ ВО АВГУСТ 1954 ГОДИНА, МЕСЕЦ НА ТЕШКИ УБИСТВА, ПОЛИТИЧКИ АТЕНТАТ, БЕСПОШТЕДНА БОРБА ЗА ВЛАСТ. Извонреден приказ на бурната општествена и политичка клима во Рио де Жанеиро во 1950-тите години, период кога бил главен град на Бразил. Едната приказна, базирана на историски настани, ги прикажува последните денови од владеењето на претседателот Жетулио Варгас и заговорот што по повод неуспешниот атентат на новинарот Карлос Ласерда, неговиот политички противник, доведe до самоубиството на Варгас пред да биде соборен од власта. Другата, крими-приказна, ја следи истрагата за убиството на богат индустријалец што ја води инспекторот Алберто Матос.

Оригинал Agosto / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-584-8

КОНЦИ НА СУДБИНАТА

МЛАДАТА ШИВАЧКА СИРА КИРОГА ГО НАПУШТА МАДРИД СПРОТИ ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА

El tiempo entre costuras / Страници 624 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-464-3

EUROPE Thepowerofdiversity
ОД СВЕТОТ MADE IN
е лудо
го зад
предавство и останува сама и со многу долгови. Принудена е со помош на пријатели со сомнителен углед да отвори модно ателје
ЗА ДА ЗАМИНЕ СО РАМИРО, во кого
вљубена, оставајќи
себе свршеникот. Се сместуваат во Тангер, светски и егзотичен град, во кој на почетокот водат живот од приказните. Но таму доживува тешко
за отмени клиентки. Наскоро ќе се втурне во тајна мисија чиј параван ќе биде нејзиниот занает. Оригинал
ФОНСЕКА МАРИЈА ДУЕЊАС ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 48
РУБЕН

ПРИКАЗНИ

СÈ ШТО ИЗГУБИВМЕ ВО ОГНОТ

МАРИЈАНА ЕНРИКЕЗ

ЕДНА ОД НАЈХРАБРИТЕ РАСКАЖУВАЧКИ НА XXI ВЕК навлегува во корените, пламенот и сенките на човековото битие. Од протести против семејно насилство што се шири како вирус до застрашувачките приказни за сериски убиец на деца, Енрикез ги истражува вината, сочувството, суровоста и натприродното со неспоредлива храброст и вештина.

Оригинал Las cosas que perdimos en el fuego / Страници 176 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-690-6

ИСТОРИЈА

МАЈА ЛУНДЕ

НА ПЧЕЛИТЕ

ЕКОЛОШКА ФУТУРИСТИЧКА ДИСТОПИЈА КОЈА ГО ВКЛУЧУВА АЛАРМОТ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ПОПУЛАЦИЈАТА НА ПЧЕЛИТЕ. Три приказни на различни континенти кои ги обединуваат минатото, сегашноста и една застрашувачка иднина. Дело кое воведува исклучително важна тема во светската литература, а тоа е климатската ангажираност.

Оригинал Bienes historie / Страници 368 / Димензии13×20 / ISBN 978-608-243-647-0

СМОЛА

АНЕ РИЛ

СВЕТСКИ ПРЕТПОЗНАТЛИВ И ЕДЕН ОД НАЈНАГРАДУВАНИТЕ СКАНДИНАВСКИ РОМАНИ. Лив умрела кога имала шест години. Барем така гласи официјалната верзија. Воден од потребата да ја заштити, татко ѝ ќе ја лажира нејзината смрт и ќе почне да ја чува во работилницата, сама, во мракот. Трогателна и напната приказна за дисфункционално семејство која прикажува што се случува кога некого премногу сакате, а желбата да го заштитите се претвора во нешто што таа личност неповратно ќе ја повреди.

Оригинал Harpiks / Страници 256 / Димензии 132×200 / ISBN 978-608-243-665-4

БАЛЕРИНИ

МИРЖЕНКА ЧЕХОВА

КОНТРОВЕРЗИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ПРАКТИКАТА НА КЛАСИЧНАТА БАЛЕТСКА УМЕТНОСТ. Приказната се развива околу школувањето на млада девојка на балетски конзерваториум во Прага во 1990-тите години. Осамостојувањето на рана возраст, предизвиците на големиот град, жртвите за посакуваниот идеал, постојаниот физички и ментален напор, строгата и непотполна едукација, секојдневните прегладнувања, дрогите и алкохолот... Појавата на оваа книга предизвикала сериозни дебати во балетскиот свет.

Оригинал Baletky / Страници 224 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-602-9

MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity
ОД СВЕТОТ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 49

ПРИКАЗНИ ОД СВЕТОТ

СВЕЖА ВОДА ЗА ЦВЕЌИЊА

ОДА НА ЖИВОТОТ И ВОСПЕВАЊЕ НА ЉУБОВТА КОЈА НЕ Е ПОСИЛНА ОД ФИЗИЧКАТА СМРТ, ТУКУ Е ЉУБОВ КОЈА ГО ПОБЕДУВА ЗАБОРАВОТ. Виолет Тусен е чуварка на гробишта во мало гратче. Нејзиното кафе, насмевка и големо срце се вистинска утеха за луѓето што за последен пат ги испраќаат своите најмили. Но, нејзиниот живот се менува со појавувањето на Жилиен Сел, полициски комесар со необично барање - да ја постави урната на мајка си во гроб на сосема непознат човек. Приказната за тајната љубов на мајката на Жилиен, како и времето што тој и Виолет го поминуваат заедно, полека ќе го урнат ѕидот што таа со години внимателно го градела околу себе. Бидејќи длабоко во себе и Виолет чува болна тајна.

Оригинал Changer l'eau des fleurs / Страници 448 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-662-3

МУТАЦИИ

Награда за литература на Европската Унија за 2020 година.

ДОМАШНАТА МУВА ЛЕОН ЗУМСА СЕ БУДИ ЕДНО УТРО И СЕ НАОЃА СЕБЕСИ ПРЕОБРАЗЕНА ВО „МОНСТРУОЗЕН ’РБЕТНИК“, ОДНОСНО ЧОВЕЧКО СУШТЕСТВО. „Мутации“ се 7 приказни и 1 песна, секоја базирана на класичен текст, од Црвенкапа до Вирџинија Вулф!

Оригинал Die Mutationen / Страници 176 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-592-3

АНТРОПОЛОГИЈА И СТО ДРУГИ

РАСКАЗИ

101 МИКРОРАСКАЗ СО ПО 101 ЗБОР И СЕКОЈ ОСЦИЛИРА ОД ЕДНА КРАЈНОСТ ВО ДРУГА. Стилски прецизно изведено дело кое преку трагикомична иронија и горчлив хумор прикажува низа варијанти во кои може да се оствари љубовта. Главниот интерес на Роудс се крајните точки меѓу кои може да се движат емоциите на човекот, од параноидни фантазии и понижувачка посветеност до претерана наивност и доверба. Збирка раскази за секој изгубен патник во љубовта.

Оригинал Anthropology: And a Hundred Other Stories / Страници 112 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-664-7

НЕ ЈА ПРИФАЌА ЗАШТО Е ДЕВОЈЧЕ. Згора на сè, бележана е доживотно со перче бела коса. Дали е ова знак од Алах? Фрмеск расте во љубов со своите баба и дедо. Но

ISBN 978-608-243-461-2

IN EUROPE Thepowerofdiversity
MADE
КОГА СЕ РАЃА МАЛАТА ФРМЕСК, ТАТКОТО
само кратко време мо-
менталното насилство врз жените. Оригинал Dødevaskeren / Страници 304 / Димензии 13х20 /
ИЗМИЕН ГНЕВ
жат да ја заштитат од физичкото и
ВАЛЕРИ ПЕРЕН ФРАНСИС КИРПС ДЕН РОУДС САРА ОМАР ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 50

ПРИКАЗНИ ОД СВЕТОТ

ДЕТЕ НА ПРАВТА

НАПНАТА И ТРОГАТЕЛНА САГА ЗА СЕМЕЈНИТЕ ТАЈНИ, СКРИЕНИТЕ ТРАУМИ И НАДМОЌНАТА МОЌ НА ПРОСТУВАЊЕТО, сместени во Виетнам за време на војната и денес. Во 1969 година Транг и Кунх се две девојќи кои живеат среде вителот на војната. Децении подоцна америнскиот пилот Ден се враќа во Виетнам, а сиракот Фонг си ги бара своите корени.

Оригинал Dust Child / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-720-0

ПОТЕКЛО

Оригинал Né d’aucune femme / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-642-5 НГВЕН ФАН КВЕ МАИ

ПРЕКРАСЕН ТРУП

ПОРАДИ ВИРУС ШТО ГИ НАПАЃА ЖИВОТНИТЕ, А Е СМРТОНОСЕН И ЗА ЛУЃЕТО, СИТЕ ЖИВОТНИ МОРА ДА СЕ УБИЈАТ. Светот се соочува со потребата да го замени пазарот со месо од животинско потекло со човечко. Се создаваат нови закони за одгледување и за преработка на месо, со што се легализира човекојадството и општеството се дели на луѓе што јадат луѓе и луѓе што се за јадење. Во такво застрашувачко општество, со моќта на фикцијата, авторката поттикнува чувства и покренува прашања што се актуелни.

Оригинал Cadáver exquisito / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-595-4

Германска книжевна награда за 2019 година.

„ВАКА СТОЈАТ НЕШТАТА: ЗЕМЈАТА ВО КОЈА СУМ СЕ РОДИЛ ДЕНЕС ВЕЌЕ ЈА НЕМА. Додека постоеше, се сметав себеси за Југословен. Како и моите родители: татко ми – Србин, a мајка ми – од бошњачко муслиманско семејство. Бев дете на мултиетничка земја, плод и исповед на двајца заљубени луѓе.“ Саша Станишиќ

Оригинал Herkunft / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-466-7

СИН НЕРОДЕН

ОД ЖЕНА

АГУСТИНА БАСТЕРИКА САША СТАНИШИЌ ФРАНК БУИС

БУИС РАСКАЖУВА ЗАСТАШУВАЧКА ПРИКАЗНА, ЗА СТАРИОТ ЗАМОК ВО ШУМАТА ВО КОЈ ЕДНО ДЕВОЈЧЕ (14) е продадено на сопственикот на замокот од страна на сиромашниот татко за да може да ги прехрани останатите три ќерки. Тежок и потресен, но

во2024
длабок и храбар роман, по кој ниту еден
не-
остане
читател
ма да
ист.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 51

ПРИКАЗНИ ОД СВЕТОТ

ПРАВИ

СЕ СИТЕ

СЕ ВИКАМ МАРИТЕ

„ВОЛЧИТЕ ДЕЦА“ СЕ ДЕЦА КОИ ОСТАНАЛЕ БЕЗ СВОИТЕ СЕМЕЈСТВА ПО 1945 ГОДИНА. Тие растеле со еден родител или без родители и биле лишени од нормално детство, оставени на себе во мрачните пруски шуми. Барале засолниште меѓу литванските семејства каде што не биле секогаш добредојдени, најчесто поради страв од депортација на Сибир или затоа што ни тие немале што да јадат. Литванците кои се одлучувале да земат кај себе некое од „волчите деца“, се обидувале прво да ги научат литвански јазик, а потоа да им извадат документи со променети имиња со цел да се заштитат од суровиот советски режим.

Оригинал Mano vardas – Marytė / Страници 192 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-596-1

Книга на годината за 2012 година – Литванија.

ТОНИ ПАГОДА Е СВЕТСКИ ПОЗНАТ МУЗИЧАР, ТВРДОГЛАВО ЗАЉУБЕН ВО ЖИВОТОТ. Може да се каже дека е симбол на секое претерување: голем потрошувач на сè, од дрога и жени, до пријателство и нежност.

Оригинал Hanno tutti ragione / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-496-4

ПРЕД ПОПЛАВАТА

ТЕНЗИЧЕН РОМАН ЗА ЖИВОТОТ ВО МАЛОТО ГРАТЧЕ, КАДЕ ШТО СЕКОЈ ИМА СВОЈ ПРИДОНЕС ЗА НЕГОВОТО НЕФУНКЦИОНИРАЊЕ КАКО ИДИЛИЧНО МЕСТО.  Главна хероина на овој роман е Ана чиј живот е во знакот на различни рокови – да се испорачаат собраните лековити билки или да се достават преведените текстови. Читателот нурнува во книжевно патување кое го води на различни страни. Ана Болава, пишувајќи за мало гратче во Чешка, напишала величествен роман за телото, ранливоста и осаменоста, роман за непрестајната игра на светлоста и на темнината.

Оригинал Před povodní / Страници 240 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-683-8

ДАНИЕЛ ШТАЈН, ПРЕВЕДУВАЧОТ ДАНИЕЛ ШТАЈН Е ПОЛСКИ ЕВРЕИН, КОЈ РАБОТЕЈЌИ ЗА ГЕСТАПО им

ISBN 978-608-243-544-2

IN EUROPE Thepowerofdiversity
MADE
помогнал на
партизани,
по
свештеник и заминува за Израел. Оригинал Даниэль Штайн, переводчик / Страници 492 / Димензии 13х20 /
АЛВИДАС ШЛЕПИКАС ПАОЛО СОРЕНТИНО АНА БОЛАВА ЉУДМИЛА УЛИЦКАЈА ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 52
голем број свои сонародници. Подоцна пребегнува во
а
војната преминува во католицизам, станува

ДЕВОЈКАТА СМРТ

ЛУЦИЕ ФАУЛЕРОВА

Награда за литература на Европската Унија за 2021 година.

ДОДЕКА СЕ ВРАЌА СО ВОЗ ВО РОДНОТО МЕСТО, НА МАРИЈА, ГЛАВНИОТ ЛИК И РАСКАЖУВАЧ ВО РОМАНОТ, Ѝ СЕ НИЖАТ СЛИКИ ОД ЖИВОТОТ во минатото на нејзиното дисфункционално семејство, на младешките радости и таги, пороци, љубов... Почнува од нејзиното речиси идилично детство, но набргу стигнува до мрачните настани од поблиското минато, цело време промислувајќи ја смислата и потребата за постоење во сегашноста. Товарот на сеќавањето изгледа претежок, и таа го очекува крајот. Со возот, и Марија ќе стигне на својата крајна дестинација.

Оригинал Smrtholka / Страници 192 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-607-4

ВО ПОНЕДЕЛНИК ЌЕ НÈ САКААТ

НАЏАТ ЕЛ ХАЧМИ

Награда „BookStar“ за 2023 година и награда „Надал“ за 2021 година.

ЌЕРКА НА ЕМИГРАНТИ ПОМИНУВА ПРОБЛЕМАТИЧНИ ПУБЕРТЕТСКИ ГОДИНИ во контролирано и претежно муслиманско соседство во предградие близу Барселона во 1990-тите години. Постојаната присила да се покорува на закоравените религиозни правила и на машката доминација, типични за мароканското село од каде што доаѓа нејзиното семејство, се судираат со современото шпанско општество во кое живее Наима.

Оригинал Dilluns ens estimaran / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-597-8

ИНТИМЕН ЖИВОT

НИКОЛО АМАНИТИ

КАКО МОДЕРЕН ВОНЗЕМЈАНИН, НИКОЛО АМАНИТИ ГО СЕЦИРА УМОТ НА ЖЕНАТА, ги истражува нејзините стравови, опсесии и неискажливи желби. Марија Кристина Палма има навидум совршен живот, убава е, богата, позната, светот се врти околу неа. Потоа, еден ден добива видео на мобилниот телефон што менува сè. Има тајна во нејзиното минато со која не се помирила. Во овој роман, Аманити ги комбинира непромислената фантазија, психолошкиот реализам, чувството за трагичното и волшебноста на парадоксот.

Оригинал La vita intima / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-693-7

MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity
ПРИКАЗНИ ОД СВЕТОТ
во2024
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 53

ПРИКАЗНИ ОД СВЕТОТ

ГРАДИНАТА

МАРИНА СТЕПНОВА

СРЕДИНА Е НА ДЕВЕТНАЕСЕТТИОТ ВЕК. НА КНЕЗОТ И КНЕГИЊАТА БОРЈАТИНСКИ ИМ СЕ РАЃА ЗАДОЦНЕТО, НЕОЧЕКУВАНО ДЕТЕ. Тусја од самиот почеток не е како другите. Таа го разорува навидум идеалното семејство. Во строгите рамки на општеството полно со конвенции, кога секој човек припаѓа повеќе на семејството отколку на самиот себеси, таа се однесува како радикално независен човек. Самата одлучува кога ќе се роди и кога ќе почне да зборува. Како ќе се однесува, со што ќе се занесува, кого ќе љуби или ќе мрази. Историја за тоа колку е тешко да се биде слободен човек во неслободен свет.

Оригинал Сад / Страници 352 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-659-3

КАЈ ЧОВЕКА СÈ МОРА ДА Е

ПРЕКРАСНО

САША МАРИЈАНА ЗАЛЦМАН

КАКО ДА СЕ БИДЕ „ПРЕКРАСЕН“ ВО ЗЕМЈА ВО КОЈА ВЛАДЕАТ КОРУПЦИЈА И

УГНЕТУВАЊЕ, каде преживу-ва само оној што успева да се покори на рестриктив-ниот режим? И како да се надминат животните трауми кога се кријат, потиснуваат и не се зборува за нив ниту по емигрирањето, дури ни со сопствената ќерка? По-гледнато низ перспективите на четири различни же-ни, две мајки и две ќерки, Залцман раскажува за рас-паѓањето на „времето на месождерите“, за перес-тројката, па сè до современа Германија. Драма која не смее да се пропушти, особено за љубителите на исто-рија, политика и интимни приказни.

Оригинал Im Menschen muss alles herrlich sein / Страници 320 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-660-9

КРИВО РАЛО

ИТАМАР ВИЕИРА ЈУНИОР

СПОЈ НА ЛИРИКА, МАГИЈА И РЕАЛНОСТ ЗА СИТЕ ОБОЖАВАТЕЛИ НА БРАЗИЛ-СКАТА ИСТОРИЈА И КУЛТУРА. Врвно скроено дело за афробразилското општество кое потсетува на „Клетници“ од Виктор Иго. Наградуваниот роман зборува за потомците на ослободените робови во хациендите од руралниот Бразил. Сликовито се прикажани културата, обичаите, верувањата, поврзаноста со природата, но и нееднаквоста. Борбата за правда е претставена многу неж-но и едноставно, преку приказната за две сестри во хациендата „Црна вода“, Бибијана и една година помалата Белонисија.

Оригинал Torto Arado / Страници 272 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-657-9

НЕВИДЛИВИОТ ЖИВОТ НА ЕУРИДИСИ ГУЗМАУ МАРТА БАТАЉА

СРЕДЕ ПАТРИЈАРХАЛНОТО БРАЗИЛСКО ОПШТЕСТВО ОД 1940-ТИТЕ, ДВЕТЕ СЕСТРИ ГИДА И ЕУРИДИСИ ТРГНУВААТ ПО РАЗЛИЧНИ ПАТИШТА. Гида бега од дома за да живее со лекар од угледно семејство кој на крајот ја напушта и ја остава сама да се грижи за нивното дете. Еуридиси, пак, се однесува како што се очекува од неа, станува добра сопруга, примерна домаќинка и мајка. Но, ниту една од нив не е задоволна со својот избор и поминува многу време додека не сфатат дека среќата по која копнеат е скриена на најнеочекуваните места. Оригинал AVidaInvisíveldeEurídiceGusmão/ Страници 192 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-701-9

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 54

СТАНИСЛАВ ЛЕМ

СОЛАРИС

ЕДНО ОД НАЈВАЖНИТЕ НАУЧНОФАНТАСТИЧНИ ДЕЛА ВО ИСТОРИЈАТА. На истражувачката станица на планетата Соларис, целата прекриена со огромен жив океан, доаѓа нов член на експедицијата. Крис Келвин наскоро го вознемируваат чудните однесувања на членовите од екипажот. Открива дека еден од нив, доктор Гибаријан, извршил самоубиство, а во просториите на станицата се појавиле суштества што ги креирал Океанот... Оригинал Solaris / Страници 224 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-163-5

ГЛАСОТ НА ГОСПОДАРОТ

МЕЃУ НАЈПОЗНАТИТЕ ДЕЛА НА СТАНИСЛАВ ЛЕМ! Приказна што ја раскажува професорот Хогарт за истражувањата во врска со таинствен неутрински сигнал и отворените прашања во врска со сигналот: кои се и дали постојат испраќачите на сигналот, намерите зошто е испратен, како земјаните практично да го искористат, итн. Дали одговорот на овие прашања ќе му донесе полза и напредок на човештвото или ќе го турне во бездната на самоуништувањето? Бесценет филозофски трактат во препознатливиот стил и израз на Лем! Оригинал Głos Pana / Страници 256 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-558-9

КИБЕРИЈАДА

УНИКАТНА ЗБИРКА РАСКАЗИ ЗА „НАЈПРОЧУЕНИТЕ КОНСТРУКТОРИ“ КЛАПАЦИЈ И ТРУРЛ. Несекојдневни бајки и сказни временски сместени десетици илјади години во иднината. Еволуција на роботи и интелигентни машини. Еден од неговите раскази („Патешествие седмо“) бил инспирација за компјутерската игра „SimCity“.

Оригинал Cyberiada / Страници 448 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-259-5

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 55
ЕКОЛОШКА ФИКЦИЈА ИСТОРИЈА НА ПЧЕЛИТЕ ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 01

КАРЛИ ФОРЧАН

СИТЕ ЛЕТА ПОТОА

ШЕСТ ЛЕТА ЗА ВЉУБУВАЊЕ – ЕДЕН МИГ ЗА РАЗДЕЛБА. И ЕДЕН ВИКЕНД ЗА ИСПРАВКА. Персефони Фрејзер живее во стан во големиот град и ги држи сите на безбедна оддалеченост од сопственото срце. Но тоа се менува по еден телефонски повик кој ја тера да поита назад во Берис Беј и во орбитата на Сем Флорек – човекот без кого мислеше дека не ќе може да живее. Перси и Сем биле неразделни шест лета. Нивното пријателство прераснало во нешто повеќе, нешто од кое застанува здивот, за потоа експлозивно да заврши. Широк, сеопфатен поглед кон љубовта, кон луѓето и кон одлуките што нè обележуваат засекогаш.

Оригинал Every summer after / Страници 320 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-624-1

ЧЕКАЈ МЕ КАЈ ЕЗЕРОТО

ЕДНА СЛУЧАЈНОСТ НАСОЧУВА ДВАЈЦА НЕПОЗНАТИ ВО ЕДНОДНЕВНА АВАНТУРА. Во тие 24 часа си даваат ветување кое едниот ќе го исполни, а другиот ќе го прекрши. Без оглед на тоа, резултатот од ветувањето ќе им го смени животот. Занесна љубовна приказна за двајца туѓинци кои се зближуваат во миговите кога најмногу си се потребни еден на друг: еднаш, во нивните рани дваесетти години, и уште еднаш, десет години потоа. Оригинал Meet me at the lake / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-624-1

ЕЛИН ХИЛДЕРБРАНД

28 ЛЕТА

КРАТКАТА ЛЕТНА ВИКЕНД РОМАНСА СЕ ПРЕТВОРИЛА ВО АФЕРА ШТО ТРАЕ 28 ГОДИНИ. Малори и Џејк се сретнуваат еднаш годишно. Не можејќи да бидат заедно поради сплет на околности, решаваат дека ова е единствениот начин на кој би можеле да функционираат. Во меѓувреме, и двајцата си имаат свој засебен живот од кој гледаат бегство само во тој магичен летен викенд. По дваесет и осум години поминати во слатка агонија и исчекување, ова лето ќе се смени сè. Оригинал 28 Summers / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-515-2

ТРАЧ

МЕДЕЛИН КИНГ И ГРЕЈС ПАНЦИК СЕ НАЈДОБРИ ПРИЈАТЕЛКИ НА КОИ ИМ ЗАВИДУВА ЦЕЛ ГРАД. Имаат совршени бракови, прекрасни деца, заеднички вечери во недела навечер. Сепак, ова лето мириса на промена.

А, доколку во Нантакет сакаат нешто повеќе од коктели на плажа, тоа е – добар трач. Оригинал The Rumor / Страници 368 / Димензии 13x20
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 58
/ ISBN 978-608-243-143-7

БОЖИЌ ВО ГОЛЕМИОТ,

БЛЕСКАВ ГРАД

МЕРИ КЕЈ ЕНДРЈУЗ

МАГИЧНА КНИГА ВО КОЈА СÈ Е ОБВИЕНО ВО ТОПОЛ ПРАЗНИЧЕН ДУХ И МНОООГУ СВЕТЛИНА. Главната хероина, Кери Толивер, заминува од семејната фарма за божиќни елки за да се пресели во Њујорк. Првпат на Менхетен, Кери се бори за своето место под сонцето, гради нови пријателства и го запознава Патрик, разведен татко на необично дете, со кој развива силна хемија. Совршениот роман за да го зголемите уживањето за време на новогодишните празници.

Оригинал Bright Lights, Big Christmas / Страници 304 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-688-3

БОЖИЌ ЗАСЕКОГАШ

КАРЕН ШАЛЕР

ДАЛИ РАЈЛИ ЌЕ ЈА ПРОНАЈДЕ ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ? Рајли Рејнолдс, писателка на божиќни романи, спомнува длабока љубовна врска од минатото на телевизиско интервју не знаејќи дека тројца нејзини поранешни партнери ја гледаат и секој од нив мисли дека писателката зборува за него. По интервјуто, таа се упатува на Божиќен камп каде тројцата ја контактираат и се натпреваруваат за неа, а таа се препушта на празничната магија и на откривањето на нејзината вистинската љубов.

Оригинал Christmas Ever After / Страници 368 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-689-0

СВИЛА

1861 ГОДИНА. EПИДЕМИЈАТА СЕ ЗАКАНУВА ДА ЈА УНИШТИ ТРГОВИЈАТА СО СВИЛА ВО ФРАНЦИЈА. Ерве патува во Јапонија. Таму се запознава со Хара, кај кого, освен свилени буби, ќе открие уште нешто. Развива тегобна копнеж кон убавата конкубина.

Оригинал Seta / Страници 134 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-324-0

ISBN 978-608-243-521-3

ПОЈАДОК КАЈ ТИФАНИ ХОЛИ Е ДЕВОЈКА СО СЛОБОДЕН ДУХ, А СО ТЕМНИТЕ ОЧИЛА И ИЗГЛЕДОТ Е АПСОЛУТНА СЕНЗАЦИЈА КАДЕ И ДА СЕ ПОЈАВИ. Иако нејзиниот свет е свет на забави со милионери и „селебрити“, никогаш не се откажува од својот најголем сон – да најде вистинско место, како „Тифани“, каде што ќе најде мир за себе. Оригинал Breakfast at Tiffany’s / Страници 128 / Димензии 13x20
/
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 59
ПОСЛЕДНОТО УМЕТНИЧКО ДЕЛО

СОФИЈА ЛУНДБЕРЈ ПОВТОРНО ПОКАЖУВА ЕДИНСТВЕНА СПОСОБНОСТ ДА НÈ ТРОГНЕ И ВО НАС ДА ГИ РАЗБУДИ ЕМОЦИИТЕ ЗА КОИ ДОЛГО ЌЕ РАЗМИСЛУВАМЕ. Последно то уметничко дело на Хана Стилтје ќе открие уште нешто –силата да ѝ се погледне на несреќата право во очите, љубо вта посилна од крвната врска и храброста да се стори сè за доброто на другите. Зашто, што е поважно: чинот на умет никот што е во центарот на вниманието или секојдневната грижа за блиските?

Оригинал Det sista konstverket / Страници 384 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-696-8

НА СОСЕТКА И НАЈДОБРА ПРИЈАТЕЛКА. Сега двете имаат по осумдесет години и Лили е на смртна постела. Животот ги разделил во младоста, но никогаш не престануваат да мислат една на друга. Длабокоемотивниот роман на Софија Лундберј ги прикажува животите на Виола и Лили така што ги потсетува на истиот, значаен датум, од 1950-тите до денес. Кога Виола и нејзините ќерки итно заминуваат за Париз за да ја видат Лили за последен пат, прашањето што со години ја измачува Виола најпосле добива одговор.

Оригинал Som en fjäder i vinden / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-581-7

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 60

ДАЈНА ЏЕФРИС

ЌЕРКАТА НА

ТРГОВЕЦОТ СО

СВИЛА

ФРАНЦУСКА ИНДОКИНА, 1952 ГОДИНА. КОГА НИКОЛ, ПОЛУФРАНЦУЗИНКА, ПОЛУВИЕТНАМКА, ЌЕ НАПОЛНИ 18 ГОДИНИ, нејзината мајка умира и татко ѝ ѝ препушта да се грижи за одамна затворената продавница за свила во Ханој. Таа се наоѓа на крстопат помеѓу Тран, озлогласен виетнамски бунтовник што ѝ нуди совршено бегство од неволите, и Марк, шармантниот американски трговец и маж за каков што отсекогаш сонувала. Магична повест за мрачните тајни, сместена во колонијалната ера на Далечниот Исток.

Оригинал The Silk Merchant's Daughter / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-518-3

МИРИСОТ НА

ЛИСТОВИТЕ ЧАЈ

МЛАДАТА АНГЛИЧАНКА ГВЕН ИМА СРЕЌА ДА ЈА СРЕТНЕ ЉУБОВТА НА СВОЈОТ ЖИВОТ – РУСОКОСИОТ СОПСТВЕНИК НА ПЛАНТАЖА ОД ЦЕЈЛОН (ДЕНЕС ШРИ ЛАНКА). Но Лоренс е постојано на работа, а неговата млада сопруга мора сама да ја истражува плантажата. Талкајќи по забранетите места, Гвен наоѓа заклучена врата, премолчено минато. Наскоро таа ќе остане бремена, а нејзиниот сопруг е пресреќен. Но по породувањето се соочува со страшната одлука што мора по секоја цена да ја скрие од Лоренс.

Оригинал The Tea Planter's Wife / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-335-6

ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЕРТ

БЕЛЕГОТ НА СИТЕ НЕШТА

БИЗНИСМЕНОТ ХЕНРИ ВИТАКЕР Е ОД СИРОМАШНО ПОТЕКЛО, НО СТЕКНУВА ОГРОМНО БОГАТСТВО ВО ЈУЖНА АМЕРИКА и на крајот прераснува во најбогатиот човек во Филаделфија. Неговата ќерка Алма станува надарена ботаничарка и се вљубува во Амброуз Пајк, човек што слика орхидеи и ја одвлекува во свет поразличен од нејзиниот –свет на духовното, божественото и магичното. Мудрата и волшебна приказна на Гилберт со сигурност ќе ги освои срцата и умовите на читателите.

ГРАД НА ДЕВОЈКИ

ОТКАКО ВИВИЈАН МОРИС Е ИСФРЛЕНА ОД ЕДЕН УГЛЕДЕН КОЛЕЏ, нејзините богати родители ја испраќаат да живее со својата тетка Пег, сопственичка на екстравагантен театар во срцето на Менхетен. Интригантен роман за гламурот, сексот и хедонистичките авантури

978-608-243-380-6

Оригинал The signature of all things / Страници 560 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-499-5

на една млада девојка. Оригинал City of Girls / Страници 464 / Димензии
13х20 / ISBN
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 61

ЗУЛЕЈХА ГИ ОТВОРА ОЧИТЕ

ВОЗОТ ЗА САМАРКАНД

ИСТОРИСКА ДРАМА ОД ГУЗЕЛ ЈАХИНА КОЈА УШТЕ ЕДНАШ ГО ДОКАЖУВА СВОЈОТ ТАЛЕНТ ЗА РАСКАЖУВАЊЕ, НАВЛЕГУВАЈЌИ ВО БОЛНИТЕ ТЕМИ ОД МИНАТОТО НА РУСИЈА, ШТО НЕСОМНЕНО ОСТАВИЛЕ ТРАГИ НА СОВРЕМЕНОТО ОПШТЕСТВО. Командирот Деев и комесарката Бела евакуираат петстотини бездомни деца од Казањ за Самарканд. Како во современа Одисеја, тие се соочуваат со непредвидливи и опасни авантури во кои има лавовски битки за секој залак и голтка вода. Илјадниците изминати километри ќе го сменат животот на патниците, како и самата книга која со нејзините потресни сцени не може, а да не ги трогне читателите. Оригинал Эшелон на Самарканд / Страници 480 / Димензии 13×20 / ISBN 978-608-243-680-7

МАЛО ТАТАРСКО СЕЛО ВО 1930 ГОДИНА. МИКРОКОСМОС ВО КОЈ ЖЕНАТА Е ОБЈЕКТ НА ПОСТОЈАНО ПОНИЖУВАЊЕ. Но ова не е патријархален роман. Ова е женски роман во најубавата смисла на зборот. Бидејќи главен херој е зеленооката Зулејха. Жена што ќе го посведочи убиството на сопругот од страна на комунистите и жена што ќе го преживее прогонството на Сибир. И таму мора да создаде – љубов! Добитничка на двете најважни награди во Русија – „Големата книга“ и „Јасна Полјана“ и ТВ-серија снимена по неа.

Оригинал Зулейха открывает глаза / Страници 432 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-372-1

ДЕЦАТА НА ВОЛГА

ВО ДАЛЕЧНАТА

УШТЕ ВО XVIII ВЕК СЕ НАСЕЛИЛЕ ГЕРМАНЦИ. Годината

ISBN 978-608-243-444-5

СТЕПА ПО ДОЛНИОТ ТЕК НА ВОЛГА
е 1916, а Јакоб Бах се повлекол од светот, се грижи за својата единствена ќерка Анче на осамен селски имот и пишува волшебни приказни што на чудесен и трагичен начин се остваруваат во стварноста. Но животот одеднаш му се променува кога ќе се вљуби во Клара, ќерка на селанец од другиот брег на Волга. Оригинал Дети мои / Страници 480 / Димензии 13х20 /
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 62

ПОПУЛАРНА

ПСИХОЛОГИЈА

ЗАМКАТА НАРЕЧЕНА СОВРШЕНОСТ

АКО НЕКОГАШ СТЕ СЕ ПЛАШЕЛЕ ОД НЕУСПЕХ, РАЗМИСЛУВАТЕ ЗА ГРЕШКИТЕ ИЛИ ЕДНОСТАВНО ЧУВСТВУВАТЕ ДЕКА НЕ СТЕ ДОВОЛНО ДОБРИ, ОВА Е КНИГА ЗА ВАС. Научете да давате приоритет на она што е важно, запознајте го светот каков што е и стремете се кон целта наместо кон трка за „сè повеќе“, прифаќајќи ја моќта на „доволно добро“ во вашиот живот.

Оригинал The Perfection Trap / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-694-4

во2024

АТОМСКИ

НАВИКИ

ДАЛИ ТЕШКО ГИ МЕНУВАТЕ СВОИТЕ НАВИКИ? Ако е така, проблемот не сте вие. Проблемот е во вашиот систем. Лошите навики се повторуваат одново и одново, не затоа што вие не сакате да се промените, туку затоа што имате погрешен систем за промена. Оваа книга содржи проверен и докажан систем, кој може да ве издигне до нови височини. Навиките се оној ситен детаљ што може да донесе огромен пакет од позитивни промени кај секого од нас.

Оригинал Atomic Habits / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-343-1

НЕЗАРОБЕНАТА ДУША

ДУХОВЕН И ПСИХОЛОШКИ ВОДИЧ ОД ВРВЕН УЧИТЕЛ, ДЕЛО КОЕ ЌЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА ГИ НАДМИНЕТЕ ВНАТРЕШНИТЕ БАРИЕРИ. Како би изгледало кога би можеле да се ослободите од ограничувањата? Што можете да правите секој ден за да дојдете до внатрешен мир и спокој? „Незаробената душа“ нуди едноставни, а длабоки одговори на овие прашања. Издадена во соработка со Институтот за ноетички науки (ИОНС), овој водич чекор по чекор ви ја објаснува релацијата што ја имате со сопствените мисли и емоции и ви помага да ги откриете изворот и флуктуирањата на вашата внатрешна енергија. Оригинал The Untethered Soul / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-667-8

MINDSET: НОВА ПСИХОЛОГИЈА НА УСПЕХОТ ПО НЕКОЛКУДЕЦЕНИСКИ ИСТРАЖУВАЊА, СВЕТСКИ ПОЗНАТАТА ПСИХОЛОГИНКА КЕРОЛ С. ДВЕК истапува со едноставно, но воодушевувачко сознание за моќта на вештините на размислување, што таа ги нарекува mindset. Во ова брилијантно дело, Двек ни покажува како начинот на кој се поставуваме кон своите дарби и вештини може драматично да влијае врз успехот што го имаме во учењето, спор-

Оригинал
ЏЕЈМС КЛИР
КЕРОЛ С. ДВЕК ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 64
тот, уметноста и во речиси секое друго поле.
Mindset: The New Psychology of Success / Страници 354 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-618-0 ТОМАС КУРАН
МАЈКЛ А. СИНГЕР

РАЗМИСЛЕТЕ УШТЕ ЕДНАШ

КНИГА ШТО ЈА ИСТРАЖУВА УМЕШНОСТА КАКО ДА ГИ ПРЕИСПИТУВАТЕ СВОИТЕ МИСЛЕЊА И КАКО ДА ИМ ГО МЕНУВАТЕ МИСЛЕЊЕТО НА ДРУГИТЕ. Новите дока зи ни покажуваат дека преиспитувањето како вештина може да биде научено и Грант ни објаснува како да ги развиеме потребните квалитети за да го направиме тоа. Лидерите што признаваат дека нешто не знаат и бараат конструктивна крити ка водат попродуктивни и поиновативни тимови.

Оригинал

Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-523-7

МЕЛ РОБИНС

КАКО ДА СЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТОТ ЗА САМО 5 СЕКУНДИ? Со оваа книга ќе на учите: да бидете посамоуверени, да престанете да ги одложувате обврските, да ги победите стравот и несигурноста, да ги отфрлите грижите и да станете посреќни, храбро да ги споделите своите идеи. Вие можеби знаете ШТО тре ба да промените, но оваа книга ќе ви покаже КАКО да го сторите тоа.

Оригинал The 5 Second Rule

ISBN 978-608-243-575-6

ДАЈ СИ ПЕТКА!

НАВИКАТА „ДАЈ СИ ПЕТКА!“ Е ЕДНОСТАВНА, А ДЛАБОКА АЛАТКА, која ќе ви ги промени

да се смеете и да учите додека
со кои веднаш ќе ги засилите самодовербата, среќата и постигнатите резултати. Ако се борите со себесомневања и ако ви се смачило од тој здодевен критичар во вашата глава... Време е да си ја пружите поддршката што ја заслужувате. Време е за „Дај си петка!“. Оригинал The High 5 Habit / Страници 288 / Димензии 13х20 /
АДАМ ГРАНТ во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 65
ставот, начинот на размислување и однесувањето. И затоа, подгответе се
преземате чекори
ISBN 978-608-243-545-9

ВО ПРЕЧКАТА Е ПАТОТ

БЛОКИРАНИ СМЕ, ВКОЧАНЕТИ, ФРУСТРИРАНИ. НО, НЕ МОРА ДА БИДЕ ТАКА. Постои формула за успех што ја следат историските личности – од Џон Д. Рокфелер до Стив Џобс – формула која им дозволува да ги претворат пречките во можности. Соочени со невозможни ситуации, тие најдоа исход до победа. Овие луѓе не беа исклучителни, особено среќни или надарени. Нивниот успех потекнува од безвременските филозофски принципи за снаоѓање во сите ситуации. Оваа книга ја открива таа формула за првпат.

Оригинал The Obstacle Is the Way / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-643-2

СТОИЧКИ МУДРОСТИ ЗА СЕКОЈ ДЕН ЧЕТИВО ШТО ПРУЖА СЕОПФАТЕН ПОГЛЕД И ИСЦРПНО ЗНАЕЊЕ ВО ВРСКА СО СТОИЦИЗМОТ КАКО АНТИЧКА ФИЛОЗОФИЈА. Напишана во форма на дневник во кој секој месец од годината е посветен на различна тема, а секој ден на различна поттема од секојдневното живеење, оваа книга е вистинска книжевна реткост. Секој ден започнува со цитат на големите стоици што авторите дополнително го продлабочуваат и го доближуваат до читателот. Триста шеесет и шест цитати проследени од триста шеесет и шест коментари – вистински филозофски требник за сите оние што сакаат да се запознаат со стоицизмот, да навлезат во него или да водат живот во дослух со оваа древна мудрост.

Оригинал The Daily Stoic / Страници 448 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-575-6

ЕГОТО Е НЕПРИЈАТЕЛ

НАШИОТ НАЈЧЕСТ НЕПРИЈАТЕЛ СЕ КРИЕ ТОКМУ ВО НАС: НАШЕТО ЕГО. На почетокот на кариерите, нè попречува во учењето и во градењето талент. Во фазата на успехот, може да нè направи слепи за сопствените недостатоци и да создаде проблеми во иднина. Во фазата на неуспехот, го зголемува секој нанесен удар и го отежнува закрепнувањето. Егото нè кочи во секоја фаза. Кажете Стоп!

Оригинал Ego Is the Enemy / Страници 256 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-468-1

ISBN 978-608-243-430-8

СПОКОЈСТВОТО Е КЛУЧОТ КАКО ДА ПОСТИГНЕМЕ УСПЕХ ВО ЕДЕН СВЕТ ВО КОЈ СÈ БЕГА НАДВОР ОД КОНТРОЛА И ВО КОЈ
СООЧУВАМЕ
големи лидери, филозофи, уметници, спортисти и визионери имаат една заедничка карактеристика. Рајан Холидеј ја нарекува спокојство. Тој се задржува на будистичката и на стоичката филозофија за да покаже зошто човек треба да се движи пополека за да ги оствари своите цели. Оригинал Stillness Is the Key / Страници 256 / Димензии 13х20
ЧЕСТО ПАТИ СЕ
СО НЕПРИЈАТНОСТИ? Сите
/
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 66

ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЕРТ

ЈАДИ, МОЛИ СЕ, ВЉУБИ СЕ

ЕДНА ОД НАЈВЛИЈАТЕЛНИТЕ КНИГИ НА СИТЕ ВРЕМИЊА – подеднакво прекрасна, мудра и лична, богата со духовна проникливост, вистинска потрага по смислата на животот. По болниот развод, Елизабет презема радикален чекор. Сакајќи да си даде време за себепронаоѓање, го остава вообичаениот начин на живот и тргнува да истражи три различни аспекти на својата природа во три различни култури – Италија, Индија и Индонезија. Приказна што инспирира и охрабри милиони луѓе низ светот да го пронајдат најдоброто во себе!

Оригинал Eat, Pray, Love / Страници 400 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-397-4

ГОЛЕМАТА МАГИЈА

БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ САКАТЕ ДА ОТКРИЕТЕ НОВИ НАЧИНИ за решавање на предизвиците во тоа што го работите, или да напишете нешто, или да испробате да бидете креативни во некоја уметност, или едноставно сакате секојдневно да живеете со поголема СВЕСНОСТ и СТРАСТ, оваа книга ќе ви го отвори светот на чудата и среќата!

Оригинал Big Magic / Страници 264 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-333-2

ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА

ТАЖНИ МИСЛИ

АНДЕРШ ХАНСЕН

ЗОШТО, ДУРИ И КОГА НИ ОДИ ДОБРО ВО ЖИВОТОТ, МНОГУМИНА ИМААТ ТЕШКОТИИ СО СОПСТВЕНОТО МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ. Лесно е да поверувате дека нешто ви се „расипало“ во мозокот, меѓутоа анксиозноста и депресијата се природни состојби и ги имало уште од дамнешни времиња. Не сме создадени за постојано задоволство и среќа. Да беше така, нашите предци ќе изумреле низ историјата. За да успееме, мора подобро да се грижиме за сопствениот мозок и тело – и, можеби, да престанеме постојано да ја бркаме среќата.

Оригинал Depphjärnan / Страници 192 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-582-4

МОЌТА НА ЦВРСТИОТ КАРАКТЕР

АНЏЕЛА ДАКВОРТ

ЗОШТО НЕКОИ ЛУЃЕ УСПЕВААТ, А ДРУГИ НЕ? Споделувајќи сознанија од своите истражувања, Дакворт објаснува зошто талентот е речиси неважен за постигнување успех. Наместо тоа, вистинските достигнувања се определени од поинакви лични особини како што е препознавањето на страста и истрајноста до остварување на целта. Оригинал Grit: The Power of Passion and Perseverance / Страници 384 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-420-9

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 67

ДА ГО ЖИВЕЕМЕ ЖИВОТОТ ОД СВОИТЕ СОНИШТА

КАКО ДА СТАНЕТЕ НАЈДОБРА ВЕРЗИЈА ЗА СЕБЕ? Преку вистинската книга за себеспознавање! Авторката ја анализира човековата посебност врз основа на неговите ставови, емоции, чувства, желби и со едноставен јазик ни објаснува дека мораме секојдневно да бидеме благодарни за малите нешта во животот, бидејќи единствено така ќе ги почувствуваме позитивната промена и задоволството.

Оригинал Živimo život svojih snova / Страници 256 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-616-6

ЗА ПРОМЕНА. Читајќи ја оваа книга, ќе дознаете на кој вид таа припаѓа. „Животот е убав ако се знае да се живее“ е дело кое говори за човечките и животните судбини кои, како што ќе се уверите, можат да се менуваат без ограничувања, но само ако се знае да се живее животот.

Оригинал Život je lijep kad se živjeti zna / Страници 270 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-644-9

365 ДЕНА СВЕСНИ

НА СЕКОЈ ДЕН ВО НАШИОТ ЖИВОТ МУ Е ДОДЕЛЕНА ПОСЕБНА НАМЕНА! Секој ден е единствен и неповторлив. Прирачникот „365 дена свесни“ е замислен како ваш сојузник за секој ден во годината. За да ви помогне во секој ден да освестите нешто за животот што може да ви послужи да учите, духовно да растете и на денот што е пред вас да му го додадете најважниот зачин: мудроста.

Оригинал 365 dana osvještavanja / Страници 368 / Димензии 17х17 /

ISBN 978-608-243-540-4

ЛИДИЈА КОВАРЖИК АНА БУЧЕВИЌ ена: 650 ен. Овој бестселер, кој веќе се смета модерната детска психологија, напишан комуникација меѓу родители и предлози, но и методи (за коишто тестот на времето) за решавање рамките на оваа комуникација и бројни иновативни начини за: Справување со негативните раноста, лутината и разочарувањето. Изразување на вашите силни Остварување ефективна соработка Поставување цврсти граници Користење алтернативи за казнување Разбирање на разликата помеѓу одделни поведенија. Мирно разрешување на семејните Ентузијастички фален експерти од оваа област Мазлиш ги прави односите стресни повредниЖИВОТОТ Е УБАВ АКО СЕ ЗНАЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ПОСТОЈАТ
И КНИГИ
ТРИ ВИДА КНИГИ: КНИГИ ЗА ЗАБАВА, КНИГИ ЗА УЧЕЊЕ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 68

МОНТЕСОРИ ЗА ДЕЦА

СИМОНА ДЕЈВИС

ДЕЦАТА ШТО ПРООДУВААТ МОЖАТ ДА БИДАТ НЕЗГОДНИ. Од една страна, се прекрасни, но од друга страна можат да си бараат исклучително внимание. Да ве насмеат, но и да ве доведат до солзи. Родителите пристапуваат кон емпатија, но и – закани, поткуп, или едноставно барање „тајмаут“. Авторката 15 години работи според програмата „Монтесори“. И таа сега го споделува наученото, помагајќи подобро да ги разбереме нашите деца.

Оригинал The Montessori Toddler / Страници 254 / Димензии 17х24 /

ISBN 978-608-243-645-6

МЕНТАЛНИОТ СКЛОП НА ДЕТЕТО

ДАНИЕЛ Џ. СИГЕЛ; ТИНА ПЕЈН БРАЈСОН

АВТОРИТЕ НИ НУДАТ РЕВОЛУЦИОНЕРЕН ПРИСТАП КОН ВОСПИТУВАЊЕТО ДЕЦА придружен со 12 стратегии што помагаат за здрав развој на детскиот мозок, а со тоа и поспокојни и посреќни деца. Преку примената на овие откритија во секојдневното родителство, можете да ги претворите испадите, расправиите или стравовите во можност за интеграција на мозокот на вашето дете и негов растеж. Оригинал The Whole-Brain Child / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-536-7

СМИРЕНИ РОДИТЕЛИ, ЗАДОВОЛНИ ДЕЦА

ЛОРА МАРКАМ

ВОДИЧ ЗА ВОСПИТУВАЊЕ ОДГОВОРНИ, СПОСОБНИ И ЗАДОВОЛНИ ДЕЦА. Овој извонреден водич ќе им помогне на родителите подобро да ги разберат сопствените емоции - и да ги контролираат – за да можат да бидат родители со здрави граници, емпатија и јасна комуникација за да подигнат самодисциплинирано дете. Негувањето емоционална врска со вашето дете создава вистинска и трајна промена.

Оригинал  Peaceful Parent, Happy Kids / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-724-8

КАКО ДА ЗБОРУВАТЕ ЗА ДЕЦАТА ДА СЛУШААТ И КАКО ДА СЛУШАТЕ ЗА ДЕЦАТА ДА ЗБОРУВААТ

АДЕЛ ФЕЈБЕР; ИЛЕЈН МАЗЛИШ

КЛАСИЧНО ДЕЛО ОД ПОЛЕТО НА МОДЕРНАТА ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЈА. Пристапот на Фејбер и Мазлиш го намалува стресот во односите меѓу родителите и децата, а со тоа ги прави повредни и задоволувачки. Овој бестселер нуди сознанија, предлози и методи за решавање на честите проблеми со коишто се среќаваат родителите меѓу кои и здравиот начин на изразување чувствува, остварување ефективна соработка, поставување цврсти граници и мирно разрешување на конфликти.

Оригинал How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk / Страници 384 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-663-0

Адел фejбер Илејн Мазлиш дело во полето на признати експерти за важни сознанија и успешно го издржуваат коишто се среќаваат во врски, вклучувајќи како што се фрустрида повредите. волја. самодисциплина. некорисните пофалби за од бројни на Фејбер и возрасти помалку КАКО ДА ЗБОРУВАТЕ ЗА ДЕЦАТА ДА СЛУШAАТ И КАКО ДА СЛУШАТЕ ЗА ДЕЦАТА ДА ЗБОРУВААТ во2024
РОДИТЕЛСТВО
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 69

РОДИТЕЛСТВО – ХЕДВИГ МОНТГОМЕРИ

МУДАР РОДИТЕЛ – СРЕЌНО БЕБЕ

БЕБИЊАТА СЕ ЧУДО! Не е важно колку деца имате, искуството со секое е ново, различно, посебно. Во седум лесни чекори, психологинката и семеен терапевт Хедвиг Монтгомери ги води родителите низ првите 24 месеци од детскиот живот.

Оригинал Miraklenestid /Страници 208 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-401-8

МУДАР РОДИТЕЛ – СРЕЌНО ДЕТЕ

ШТО ДА НАПРАВИТЕ КОГА ВАШЕТО ДЕТЕ ДОЖИВУВА НЕКАКВА КРИЗА за која се чини дека нема никаква причина? Како да постапите кога детето не спие мирно, не сака да јаде или вреска секогаш кога треба да оди некаде? Повеќето родители би избрале една од овие опции: да збеснат или едноставно да се откажат. Но што ако постои и трета опција? Оригинал Foreldremagi /Страници 196 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-401-8

МУДАР РОДИТЕЛ – ВРЕМЕ Е ЗА ГРАДИНКА

КНИГА ШТО Е ОД СУШТИНСКО ЗНАЧЕЊЕ ЗА СИТЕ РОДИТЕЛИ ШТО ИМААТ ДЕЦА НА ВОЗРАСТ ОД ДВЕ ДО ШЕСТ ГОДИНИ. Со неа ќе станете родител каков што отсекогаш сте сакале да бидете! Монтгомери одговара на сите прашања поврзани со децата што се на предучилишна возраст. Оригинал Barnehageårene /Страници 232 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-485-8

МУДАР РОДИТЕЛ – ВРЕМЕ Е ЗА УЧИЛИШТЕ

НА УЧИЛИШНА ВОЗРАСТ ДЕТЕТО Е ИСПОЛНЕТО СО СИЛНИ ЕМОЦИИ што се тешки за справување и со потрага по она што значи да се биде сопствена личност. Книгата ќе ви ги даде потребните методи и совети на ова патување. Оригинал Barneskoleårene /Страници 230 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-500-8

Оригинал Ungdomsårene / Страници 208 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-590-9

СТАНУВА И ГО НАПУШТА СЕТО ОНА ШТО ГО ИЗГРАДИЛЕ ЗАЕДНО. Потрудете
да сфатите дека под лушпата создадена од проблемите
крие
МУДАР РОДИТЕЛ – СРЕЌЕН ТИНЕЈЏЕР АДОЛЕСЦЕНЦИЈАТА Е ПЕРИОД КОГА НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ ИЗГЛЕДА ДЕКА ДЕТЕТО
се барем вие
се
човечко суштество.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 70 #1 Мудар родител #2 Мудар родител #3 Мудар родител #4 Мудар родител #5 Мудар родител
ПРИЈАТЕЛИ, ЉУБОВНИЦИ И ГОЛЕМОТО УЖАСНО НЕШТО

МЕТЈУ ПЕРИ ГО ОТКРИВА РАСТУРЕНОТО СЕМЕЈСТВО ВО КОЕ ИЗРАСНАЛ, желбата да биде препознаен, и празнината што не можела да се пополни дури и кога неговите најголеми соништа биле остварени. Детално ни ги опишува мирот што го нашол во трезвеноста и чувството додека траела сеприсутноста на „Пријатели“, споделувајќи приказни за колегите од серијата, но и за други ѕвезди што ги запознал по тој пат. Искрен, самосвесен, и со хуморот како заштитен знак, Пери сликовито ја прикажува својата доживотна битка со зависностите и како тие се родиле и покрај тоа што навидум имал сè.

Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-621-0

САКАЈ МЕ ПОВЕЌЕ ОД СÈ НА СВЕТОТ

ЖИВОТОТ НА МИРА ФУРЛАН, НАЈГОЛЕМАТА ДИВА НА ПОРАНЕШНИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПРОСТОРИ, Е ПОВЕЌЕ ОД ЖИВОТ: преполн возбуда, величествени успеси, падови, љубов и предавство. Мира моќно раскажува за својот живот. Таа го оживува времето што е изгубено во војната, генерации и поединци што верувале во подобар и посреќен свет и за кои, ако биле наднационалисти, почетокот на војната значел дека веќе нема место за нив во новите држави.

Оригинал Love Me More than Anything in the World / Страници 672 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-549-7

ИЛОН МАСК

ЗА ЕДНИ ГЕНИЈ НА ВЕКОТ, ЗА ДРУГИ ЛУД НАУЧНИК, ИЛОН МАСК несомнено успева да го привлече вниманието не само во технолошката индустрија туку многу пошироко. Со докажана натпросечна интелигенција, човекот што стои зад „Тесла“ и „Спејс екс“ во исто време го величаат и го осудуваат за неговиот опсесивен, често нетолерантен перфекционизам.

Оригинал Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future / Страници 384 / Димензии 14x20 / ISBN 978-608-243-410-0

МИСТИКОТ ЈУНГ

ОВАА НОВА БИОГРАФИЈА НА КАРЛ ГУСТАВ ЈУНГ ја пополнува празнината во нашето сфаќање и разбирање за основоположникот на психијатријата, преку фокусот на окултната и мистична димензија на неговиот живот и дело, аспект што сè досега беше многу погрешно толкуван. Јунг живеел живот богат со паранормални искуства.

Оригинал Jung the Mystic / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-509-1

БИОГРАФИИ И АВТОБИОГРАФИИ
ПЕРИ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 71
МЕТЈУ
МИРА ФУРЛАН EШЛИ ВЕНС ГЕРИ ЛАХМАН

ТИМ – БИОГРАФИЈА НА АВИЧИ

МОНС МОСЕСОН

ИНТИМНА БИОГРАФИЈА ЗА ТИМ БЕРГЛИНГ – АВИЧИ, ЛЕГЕНДАРНИОТ ДИЏЕЈ ШТО ПРЕРАНО ГО НАПУШТИ ОВОЈ СВЕТ. Беше музички визионер, кој со своето чувство за мелодија успеа да го дефинира периодот кога шведската и европската хаус-музика го освојуваа светот. Но Тим исто така бил и интровертен и кревок млад човек, принуден пребрзо да порасне. По цела серија инциденти тој ја прекинува турнејатa. Нецели две години подоцна, си го одзема животот.

Оригинал Tim: Biografin om Avicii / Страници 416 / Димензии 13х20 /

ISBN 978-608-243-551-0

ПРИРОДАТА

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ

СО ОВАА НАЈНОВА ЗБИРКА, АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ ЈА ПОТВРДУВА СВОЈАТА НАКЛОНОСТ И ЉУБОВ КОН ПРИРОДАТА. Кон нејзините убавини, кон убавините на животот, и кон убавините на пишаниот збор – секако. Во неа се вклучени шеесетина раскази посветени на неговиот роден крај, на областа Малеш и на неговото родно место, гратчето Пехчево. Страници 114 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-617-3

75

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ

75 ЗАПИСИ ВО КОИ ИНВЕНТИВНОСТА, КАКО И ШЕГОВИТОСТА НА КУЈУНЏИСКИ искажана најчесто „на негова сметка“, не го напуштиле ни во оние ситуации во кои тој опишува тешки и животозагрозувачки мигови. Настани што тој лично ги доживеал „од почетокот на младоста до крајот на староста“.

ПОСЛЕДНАТА ДЕВОЈКА

НАДИЈА МУРАД

ТРОГАТЕЛНА ИСПОВЕД НА НЕКОГАШНАТА ЗАРОБЕНИЧКА НА ИСЛАМСКАТА ДРЖАВА И АКТУЕЛНА ДОБИТНИЧКА НА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР. Нејзината приказна го натера светот да обрне внимание на геноцидот во Ирак – бруталноста на Исламската држава, убиствата, измачувањата, силувањата. Со предговор на Амал Клуни.

Оригинал The Last Girl / Страници 308 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-338-7

ПОСЛЕДНА СТАНИЦА АУШВИЦ

Страници 304 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-66832-1-4 ЕДИ ДЕ ВИНД

ЕДИНСТВЕНАТА КНИГА ЦЕЛОСНО НАПИШАНА ВО АУШВИЦ. Еди де Винд, холандски лекар и психијатар, бил испратен во Аушвиц со својата сопруга Фридел во 1943 година. Секој ден, секоја минута станале битка за опстанок.

Оригинал Eindstation Auschwitz / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-446-9

И АВТОБИОГРАФИИ
БИОГРАФИИ
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 72

ВОЈНАТА НЕМА

ЖЕНСКО ЛИЦЕ

ЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИТЕ КНИГИ ЗА ВОЈНАТА. За време на Втората светска војна, околу еден милион жени се бореле на страната на Црвената армија, но за нив никогаш ништо не се пишува. Оваа книга ги собира на едно место спомените на стотици жени – снајперистки, тенкистки, болничарки. Приказна за жените што – повеќето првпат во својот живот –ја раскажуваат нехеројската страна на војната. Оригинал У войны не женское лицо / Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-168-0

ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА

ЧУДЕСНА И ПОТРЕСНА КНИГА ЗА ЛИЧНИТЕ СООЧУВАЊА НА ЛУЃЕТО ПОГОДЕНИ ОД НАЈГОЛЕМАТА СВЕТСКА КАТАСТРОФА –1986 ГОДИНА, ЧЕРНОБИЛ. Ова не е книга за Чернобил, туку за последиците, за преживеаните и за нивната нова реалност во која сè може да убие – водата, почвата, јаболкото, дождот.

Оригинал Чернобыльская молитва / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-227-4

ДУБРАВКА УГРЕШИЌ

ДОБА НА КОЖАТА

МОЖЕ ЛИ КОЖАТА ДА ПОСЛУЖИ КАКО УМЕТНИЧКО ДЕЛО, ШТО СЕ СЛУЧУВА СО ДОСЕЛЕНИЦИТЕ НА ЗАПАД, КАКВА Е УЛОГАТА НА УМЕТНОСТА И НА КНИЖЕВНОСТА И КАКО ТОА ТЕМАТА ЗА ЧИСТИОТ ВОЗДУХ СЕКОГАШ Е АКТУЕЛНА?

Оригинал Doba kože / Страници 250 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-495-7

ЕВРОПА ВО СЕПИЈА

ТРИЕСЕТИНА ЕСЕИ ВО КОИ АВТОРКАТА ПОАЃА ОД

СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ
НЕКОЕ СОПСТВЕНО ИСКУСТВО, СКИЦА, НАСТАН, СЕЌАВАЊЕ, ОДНОСИ, НО И ОД ЕМОЦИИТЕ. Оригинал Europa u sepiji / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-325-7 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 73 Награда Bookstar 2022 Награда „Жан Амери“ за достигнувања во есеистиката за 2012 година.

ЈАСНА КОТЕСКА

КОМУНИСТИЧКА ИНТИМА

„СО ’КОМУНИСТИЧКА ИНТИМА‘, КОТЕСКА ОТКРИВА ОПШТЕСТВО ЦЕЛОСНО ИЗГРАДЕНО ВРЗ СОМНЕВАЊЕ И СТРАВ И ВРЗ МОНОПОЛ НАД РЕАЛНОСТА. Тоа е книга за контролираниот живот на нејзиниот татко, истакнатиот македонски поет Јован Котески (1932-2001), кого државните тајни служби го следеа повеќе од 40 години.“ Никола Маџиров Страници 464 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-462-9

САНИТАРНА ЕНИГМА

ЕДНА ОД НАЈВЛИЈАТЕЛНИТЕ КНИГИ ОБЈАВЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА ВО НОВО ИЗДАНИЕ! Дали санитарноста е моќ; дали моќта има санитарен извор? Кој е економот што ја стопанисува територијата на чистото?

Страници 290 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-413-1

ЗА ТИЕ ШТО ЧИТААТ НЕФИКЦИЈА

ПЕПЕЛНИК ВО ЕДЕН ХОТЕЛ ВО СКОПЈЕ

ЖИЖЕК ПОСЕГНУВА ПО УТВРДЕНИТЕ МИСЛЕЊА НА СОВРЕМЕНАТА НАУКА, ги сопоставува со најактуелните настани и примери денес, а како резултат на тоа се кристализира специфично, остроумно и контроверзно множество ставови. Збирка во која тој подведува пет есеи под парадоксот што го доживеал при својот прв престој во Скопје, а како таква таа истовремено претставува и неизбежна обиколка околу прашањата за љубовта, сексот, психоанализата, идеологијата, филмот, книжевноста, како и политичкото минато.

Оригинал Ashtray in a hotel in Skopje / Страници 176 / Димензии 13x20 /

ISBN 978-608-243-354-7

БОЛЕСТА КАКО МЕТАФОРА / СИДАТА И НЕЈЗИНИТЕ МЕТАФОРИ

ДВА ОД НАЈЗНАЧАЈНИТЕ ЕСЕИ НА АМЕРИКАНСКАТА ПИСАТЕЛКА СУЗАН СОНТАГ. Во „Болеста како метафора“ таа ги разоткрива митовите и зборува за вистинското значење на болеста. „Сидата и нејзините метафори“ ги испитуваат метафорите поврзани со сидата и ја покажуваат вистината, ослободена од вина, срам и страв.

Оригинал Illness as Metaphor and AIDS and its Metaphors / Страници 176 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-535-0

СЛАВОЈ ЖИЖЕК СУЗАН СОНТАГ ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 74

ЗА ТИЕ ШТО ЧИТААТ НЕФИКЦИЈА

ЖЕНИТЕ ШТО ТРЧААТ СО ВОЛЦИТЕ

ДЕЛО КОЕ СЕ СМЕТА ЗА ЕДЕН ОД КЛАСИЦИТЕ НА ФЕМИНИЗМОТ и кое функционира како хибрид на феминистичка антропологија, етнологија и психоанализа. Авторката користи богати интеркултурни митови, бајки и приказни, со цел да им помогне на жените повторно да се поврзат со својата инстинктивна природа. Се објаснува митот за Дивата Жена и се создава нов лексикон за опишување на женската психа. Авторката верува дека здравјето, среќата и целоста на жената завистат од нејзиното враќање кон изворите на нејзината потисната природа, и ова го објаснува врз основа на интерпретација на значењето на некои традиционални приказни од северноамериканскиот, јужноамериканскиот и европскиот фолклор.

Оригинал Women Who Run With the Wolves / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-707-1

ОРДЕ ЃОРЃИОСКИ КЛАРИСА ПИНКОЛА ЕСТЕЗ

ПРОПАГАНДА

ЕДВАРД БЕРНЕЈС

ВО РАЦЕ ДРЖИТЕ ПАРЧЕ ИСТОРИЈА. Бернејс: првиот спин-доктор, американскиот Гебелс, таткото на односите со јавноста, внук на Зигмунд Фројд, па дури и инспирација за име на музички бенд. „Пропаганда“: Како да се манипулира со јавното мислење во политиката, судството, маркетингот, медиумите, односите со јавноста, бизнисот, уметноста, образованието?

Оригинал Propaganda / Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-409-4

ИНСПИРАТИВНА ВИСТИНА ОД МНОГУТЕМИНА КОИ СЕ СООЧУВААТ СО АНКСИОЗНОСТА, малкумина се тие кои ќе проговорат и ќе напишат некој ред, помагајќи им на другите и будејќи ја свеста на пошироката јавност. Книгата е наменета за општата јавност, за читателската публика која трага по разбирливи одговори во кои може да се пронајде и со кои може да се идентификува. Да се избере вистинскиот јазик за пренесување на мислите за оваа појава е комплицирано прашање, но играјќи на картата на искреноста, би рекле дека е најдобриот пат оваа книга да допре до секој читател. Страници 144 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-606-7

во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 75
ОД ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА ИЗДВОЈУВАМЕ КАКО ДА СТАНЕТЕ ПОДОБАР РОДИТЕЛ? Адел фejбер Илејн Мазлиш ц ена: 650 д ен. Овој бестселер, кој веќе се смета за своевидно класично дело во полето на модерната детска психологија, напишан од меѓународно признати експерти за комуникација меѓу родители и деца, содржи голем број важни сознанија и предлози, но и методи (за коишто се покажува дека успешно го издржуваат тестот на времето) за решавање на честите проблеми коишто се среќаваат во рамките на оваа комуникација и за градење основи за трајни врски, вклучувајќи бројни иновативни начини за: Справување со негативните чувства на вашето дете, како што се фрустрираноста, лутината и разочарувањето. Изразување на вашите силни чувства без притоа никого да повредите. • Остварување ефективна соработка со вашето дете. Поставување цврсти граници и одржување на добрата волја. • Користење алтернативи за казнување кои поттикнуваат самодисциплина. Разбирање на разликата помеѓу корисните и некорисните пофалби за одделни поведенија. Мирно разрешување на семејните конфликти. Ентузијастички фален и од родителите и од бројни експерти од оваа област низ светот, пристапот на Фејбер и Мазлиш ги прави односите со децата од сите возрасти помалку стресни и, општо земено, повредни и позадоволувачки. КАКО ДА ЗБОРУВАТЕ ЗА ДЕЦАТА ДА СЛУШAАТ И КАКО ДА СЛУШАТЕ ЗА ДЕЦАТА ДА ЗБОРУВААТ 9 786082 436630 ISBN 608243663-6 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 76

ПОЕЗИЈА

СРЦЕ ВО МОЗОКОТ

РИСТО ЛАЗАРОВ

НАЈНОВАТА ПОЕТСКА КНИГА НА РИСТО ЛАЗАРОВ е составена од седум циклуси по седум песни. Воспевање на надежта која наместо во кутија е сокриена во книга. Но, за разлика од Пандорината, оваа кутија чека да биде отворена. Ви треба само „срце во мозокот“. Ристо Лазаров е наградуван и познат поет, добитник на голем број награди меѓу кои „11 октомври“ за животно дело, „Браќа Миладиновци“ на СВП, „Ацо Шопов“ на ДПМ и „13 Ноември“ на Град Скопје.

Страници 112 / Димензии 12×20 / ISBN 978-608-243-629-6

ДВЕ МОРИЊА

ЈОСИП КОЦЕВ

ЉУБОВНО АЗДИСАНО ХАИКУ

СТЕФЧО СТЕФАНОВ

СТО ЧКРАПНАТИ И ЗАМРЗНАТИ ЧУВСТВА. Како и во љубовта, така и тука, правилата се гордо чкртнати и прекршени во име на страста, љубењето и посакувањето. А чувствата, уште топли и витливи, се обликувани во чисти моменти преку техника слична на онаа кога стакларот низ цевка го дува стаклото од кое обликува шише. Стефанов се ослободил од традиционалните хаику правила, нешто кое е охрабрено и од големите јапонски мајстори како Башо кој рекол „Пишувај за да си удоволиш самиот на себе“.Сите негови песни се свртени кон љубената, од почеток до крај, од аналитичка симплификација до глорификација.

Страници 110 / Димензии 12х15 / ISBN 978-608-243-658-6

УБАВА, ЗРЕЛА И ИЗБРУСЕНА. Совршен продолжеток на поетиката на Јосип Коцев во која љубовната лирика се меша со филозофија и авторефлексија. Коцев е мајстор на контрадикторноста - кусо, а раскошно; љубовно, а сурово; едноставно, а заплеткано. „Две мориња“ е полна стихови што прават засек до коска, совршената поетска збирка за оние кои се наоѓаат себеси меѓу молкот и вревата, меѓу нежноста и бунтот, меѓу љубовта и заборавот.

Страници 88 / Димензии 12×20 / ISBN 978-608-243-656-2

НЕБО ОД СТИХОВИ

СОФИЈА ДОБРЕВСКА

„КАЈ СОФИЈА ДОБРЕВСКА ОД ЕДНА СТРАНА, НАЈОБИЧНИТЕ, СЕКОЈДНЕВНИ НЕШТА КОИ ПОСТОЈАНИ ГИ ГЛЕДАМЕ А НЕ ИМ ОБРНУВАМЕ ВНИМАНИЕ, СТАНУВААТ ПОЕЗИЈА, а од друга страна, чувствата за кои сме убедени дека сакаме да ги избегнеме или барем, ако веќе мора,

брзо да ги преживееме, се претвораат во животна енергија без која не можеме да живееме.“ Александар Русјаков
во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 78
Страници 64 / Димензии 12×20 / ISBN 978-608-243-716-3

ПОЕЗИЈА

ВЕРА ЛИЛЧИЌ

ИЗБРАНИ ПЕСНИ

АЛЕКСАНДАР РИСТОВИЌ

КАРАКТЕРИСТИЧНА СО НЕЈЗИНАТА ДЛАБОКА ЕДНОСТАВНОСТ И ОСТРА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КОН ЧОВЕКОВОТО ИСКУСТВО, поезијата на Александар Ристовиќ се карактеризира со сложените пејзажи на љубовта, интроспекцијата и егзистенцијалните дилеми кои го дефинираат нашето постоење. Она што го издвојува Ристовиќ е неговата способност да ги дестилира длабоките филозофски идеи на достапен и евокативен јазик.

Оригинал Izabrane pesme / Страници / Димензии 12х20 /

ISBN 978-608-243-712-5

ВЕРА ЛИЛЧИЌ Е АВТЕНТИЧНА ПОЈАВА ВО НАШИОТ КНИЖЕВЕН КОНТЕКСТ. За жал, засега е книжевна сенка меѓу многуте кулиси издигнати нагоре, но судејќи по ракописите што постепено ги отвора пред јавноста, лесно можеме да ја сместиме и во книжевните призраци што ја збогатуваат нашата издавачка програма. Со вешто испреплетување на емотивни вибрации и носталгијата по минатото, Лилчиќ нè опсипува со својата зборовна топлина, како силен сноп светлина во апсолутна, длабока темнина.

Страници 112 / Димензии 12×20 / ISBN 978-608-243-671-5

ЗБОРОВИ ОД ХАРТИЈА

МИЛЧО МИСОСКИ

„Одлучив оваа импресија да биде телеграмска. Не затоа што Милчо Мисоски не заслужува реферати. Затоа што зборовите стануваат сè поизлишни и поизлитени. Стануваат сè поразорни и пораздорни. Стануваат сè поефемерни и поништожни. И неважни. И никому потребни. Затоа нека ни легнат. Нека ни легнат овие кратки, телеграмски, искази, за да не станат ништо од горенаведеното.“

Страници 76 / Димензии 12х20 / ISBN 978-608-243-699-9

КАПКИ

Марта Маркоска

РЕОБЈАВА НА ПОЗНАТАТА ЗБИРКА НА РЕНОМИРАНИОТ МАКЕДОНСКИ ПОЕТ. Збир на четириесетина песни во различни форми

и големини кои како „капки“ нежно паѓа-
врз
со времето, далечината со прибежиштето, а говорот на осаменоста е едно тајно променлив дом“. Страници 64 / Димензии 12×20 / ISBN
РИСТО МАЏУНКОВ во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 79
ат
читателот, навлажнувајќи ја душата и оставајќи вечни траги во кои, како што би рекол Никола Маџиров, „тишината се соединува
978-608-243-673-9

СЛИКОВНИЦИ (3-7 ГОДИНИ)

ГОЛЕМАТА ФАБРИКА ЗА ЗБОРОВИ

АЊЕС ДЕ ЛЕСТРАД И ВАЛЕРИЈА ДОКАМПО

ПОСТОИ ЗЕМЈА ВО КОЈА ЛУЃЕТО РЕЧИСИ И НЕ ЗБОРУВААТ. Во таа чудна земја, зборовите мора да се купат и да се проголтаат за да може да се изговорат. На Филеас итно му се потребни зборови за да може на убавата Сибел да ѝ го честита роденденот. Но, за сето она што би сакал да ѝ го каже, потребно е цело богатство, а тој нема пари... Оригинал La grande fabrique de mots / Страници 36 / Димензии 27х27 / ISBN 978-608-243-570-1

ОВА Е ТВОЕ

САНЕ ТЕ ЛОУ

„ОД СÈ НА СВЕТОТ, НАЈМНОГУ САКАМ ДА ЦРТАМ. НО ЛИСТОТ ХАРТИЈА Е ПРЕТЕСЕН ЗА МЕНЕ.“ Кога почнува да врне толку силно што ги брише детските цртежи на асфалтот, се појавува еден човек. Се вика Анселмо и е сликар. Тој му предлага на младиот уметник да се засолнат во неговата куќа. Анселмо потекнува од Островот на папагалите и црта слики за восхит. Помеѓу него и младиот уметник се раѓа исклучително пријателство... сè до моментот кога Анселмо треба да се врати на својот остров.

Оригинал Dit is voor jou / Страници 28 / Димензии 23x27.5 / ISBN 978-608-243-604-3

СРЕЌАТА Е – ЕДНА ЛИСИЦА

ЕВЕЛИНА ДАЦИУТЕ

ВО ЕДЕН ГОЛЕМ ГРАД, СИ БЕШЕ ЕДНО ДЕТЕ ПО ИМЕ ЈАКОВ. Тоа имаше татко, мајка и сите заедно живееја во дрво. Еден ден, во неговиот живот ќе се појави една лисица. Емотивна приказна за пријателството, за дарежливоста, за тагата поради загубата и за радоста од новите откритија. За она што им е важно на сите луѓе – големи и мали. Ова е приказна за среќата.

Оригинал Laimė yra lapė / Страници 48 / Димензии 26х25 / ISBN 978-608-243-510-7

ДУЌАН

ЗА ЕДЕН ДЕН ВО ГОДИНАТА ДУЌАНОТ ЗА ЕДЕН ДЕН ВО ГОДИНАТА Е ОТВОРЕН СЕКОЈ ДЕН... Можете да појдете и да разгледувате, да пробате, да поставувате прашања. Меѓутоа, доколку сакате да купите нешто, треба да причекате. Бидејќи во овој дуќан може да пазарите само еден ден во годината. Огнен и неговото семејство купуваат само од

Оригинал Senede Bir Gün Dükkanı / Страници 32 / Димензии 22.5x22.5 / ISBN 978-608-243-605-0

MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity
овој дуќан.
еден ден, Огнен ќе посака да има
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 81
Но,
повеќе играчки.
ОЗГЕ БАХАР СУНАР

ДИНОСАУРУСИ НЕ ПОСТОЈАТ

ЕДНО ПОПЛАДНЕ ТОМИ И ЈОН ШЕТАА НИЗ ШУМАТА, МИСЛЕЈЌИ ДЕКА ДИНОСАУРУСИ НЕ ПОСТОЈАТ... Приклучете се на ловот на диносауруси во оваа возбудлива книга што се превиткува и одвиткува во детските раце. Оригинал Dino's bestaan niet / Страници 36 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-448-3

ОСТРОВЦЕ

ТАТКО, ЌЕРКА И НИВНОТО КУЧЕ ДОЖИВУВААТ БРОДОЛОМ И ЗАВРШУВААТ НА МАЛ ОСТРОВ, ПОТОЧНО – ОСТРОВЦЕ. Но не знаат дека не е така како што изгледа. Тоа ги штити од студот, ветрот, брановите и од другите опасности што демнат. Како што се менуваат годишните времиња, откриваат неверојатни звуци и мириси, како и дотогаш невидени бои. Уживаат, сè додека не дојде време да се вратат меѓу луѓето. Тогаш девојчето го открива вистинското лице на Островцето.

Оригинал Eiland / Страници 28 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-448-3

ЛИНДЕ ФАС

АЈДЕ ДА ПАТУВАМЕ!

ДЕВОЈЧЕ ВЛЕГУВА ВО СОБАТА НА ЕДНО МОМЧЕНЦЕ И НОСИ СО СЕБЕ БАЛОН, ХАРТИЈА И БОИЧКИ. Седнува на неговиот кревет и му предложува да патуваат заедно преку нивните цртежи. Фантазијата ги води на пат меѓу тропски птици и зимски пејзажи со пингвини, меѓу шарени подводни светови и зелени густи џунгли... Учествувајте и вие во оваа волшебна авантура и креирајте ја вашата приказна! Оригинал Ik neem je mee / Страници 36 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-450-6

ДЕТЕТО

И КИТОТ

ЕДНАШ, МНОГУ ОДАМНА, СИ БИЛО ЕДНО ДЕТЕ ШТО САКАЛО ДА БИДЕ САМО. Но еден ден

De jongen en de walvis / Страници 40 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-501-5

МАРК ЈАНСЕН
сликовница на Линде Фас ве тера да ја читате одново и одново... и да си најдете свој кит за пријател.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 82
тоа заспало во длабок сон... Прекрасната
Оригинал

ЕЛИФ ЈЕМЕНИЏИ

ЛЕЛЕ, МИ СЕ СКРШИ СРЦЕТО!

МИЛА Е ДЕВОЈЧЕ ШТО ЖИВЕЕ ВО СИНО-БЕЛО ЕГЕЈСКО ГРАТЧЕ ПОЛНО СО МАСЛИНОВИ ДРВЈА. Бидејќи нејзините пријатели одбиваат да играат со неа, нејзиното мало срце се крши. Книгата со хумористичен тон му ги претставува на читателот различните начини на кои Мила се обидува да го зацели своето срце. Навистина, како да се залечи скршеното детско срце?

Оригинал Eyvah Kalbim Kırıldı! / Страници 32 / Димензии 24x24 / ISBN 978-608-243-437-7

ЛЕЛЕ, ВО ШТО СЕ ПРЕТВОРИВ!

МИЛА СЕ БУДИ СО ПРВИТЕ СОНЧЕВИ ЗРАЦИ. ТРЕБА ДА ГИ НАБЕРЕ ЛИМОНИТЕ ОД ГРАДИНАТА. Но лимоновото дрво е огромно, а Мила малечка. Не ѝ е лесно! Таа почнува да мечтае: дали би била посреќна ако сум слободна како птица што пее или како облак што лебди на ветерот? Чистата детска душа бргу ќе дојде до вистинскиот одговор! Оригинал Eyvah Kim Oldum Ben! / Страници 32 / Димензии 22.5х22.5 / ISBN 978-608-243-530-5

ФАМИЛИЈАТА ЕШКОВЦИ АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ И ЕНА НАЛБАНТИЌ

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА ФАМИЛИЈАТА ЕШКОВЦИ. За почеток Ежо и Ежа, два шумски ежа што се заљубуваат на прв поглед. Потоа и нивните мали ежиња, Ешка Смешка, Ешко Жешко, Ешко Смешко, Ешко Црешко, Ешка Грешка, Ешка Решка и Ешко Тешко. Низ секоја од десетте сликовници, запознајте ги ежињата и забавувајте се со нивните приказни. ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 83

УЦИПУЦИ СИ ГО БАРА ДОМОТ

УЦИПУЦИ E БУВЧЕТО ИГРАЧКА ШТО КРИС ГО ЗАБОРАВА НА ОДМОРОТ ВО ИТАЛИЈА. За да се врати кај својот сопственик, мора да помине долга и опасна патека низ целата куќа за да дојде до терасата и да се сретне со Големиот Комарец. Ова е интерактивна книга – на крајот ве очекува изненадување! Хммм... дали е можно во книгата да има и куклен театар?

Оригинал Ucipuci meklē mājas / Страници 48 / Димензии 25х25 / ISBN 978-608-243-370-7

УЦИПУЦИ РАЗМИСЛУВА НАДВОР

ОД КУТИЈАТА

БУВЧЕТО ИГРАЧКА УЦИПУЦИ ОСТАНУВА САМО ДОМА И ПАЃА ВО КАРТОНСКА КУТИЈА. Таму запознава интересни животни што живеат во куќата, а за чие постоење претходно немала поим... И подарок за читателите: картонска играчка Уципуци чии крилја се движат, а на крајот од кутијата – задачи од Уципуци.

Оригинал Ucipuci domā ārpus kastes / Страници 44 / Димензии 25х25 / ISBN 978-608-243-431-5

АЛИС ПАНТЕРМИЛЕР И ДАНИЕЛА КОЛ

ЖИВОТОТ НА ЛОТА: ЗАЈАЧИЊА, ЗАЈАЧИЊА НАСЕКАДЕ! ЛОТА МРАЗИ ФЛЕЈТА И ПРОКЕЉ! Ги обожава својата најдобра пријателка, животните и одморите. Нејзините двајца браќа близнаци – се официјално најстрашните браќа на светот, и тоа не само кога ѝ ја полнат флејтата со сенф. Но да не ги заборавиме зајачињата! Во оваа забавна и откачена книга ги има многу, скокаат насекаде и мрдаат со ушите.

Оригинал Alles voller Kaninchen / Страници 186 / Димензии 13.5х20.5 /

ISBN 978-608-243-286-1

ЖИВОТОТ НА ЛОТА: ШТО БЛЕЕШ КАКО ОВЦА?

БЕРЕНИКЕ ФОН БЈОДЕКЕР ФОРМИРА ЖЕНСКА БАНДА, КОЈА СЕ ВИКА ГЛАМУРОВКИ. Речиси сите девојчиња од

ЗАНЕ ЗУСТА
одделението се дел од нејзината банда, освен мојата најдобра другарка Шајен и јас. Ние секогаш ќе ги викаме ГЛАМУРОВЦИ. ;) Кој ги врти, Шајен и јас си направивме своја банда – ДИВИТЕ ЗАЈАЧИЊА! Оригинал Wie belämmert ist das denn? / Страници 160 / Димензии 13.5x20.5 /
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 84 #1 Животот на Лота #2 Животот на Лота
ISBN 978-608-243-371-4

ЈАКОБ МАРТИН СТРИД

НЕВЕРОЈАТНАТА ПРИКАЗНА ЗА

ЏИНОВСКАТА КРУША

МИЧО И СЕБАСТИЈАН, НАМЕСТО РИБА, УЛОВУВААТ ПОРАКА ВО ШИШЕ. Дали писмото навистина е од градоначалникот на Сончев Град, кого никој го нема видено веќе цела година? Постои ли Мистериозниот Остров? Како да се заобиколат пиратите, Страшниот Морски Змеј и Катран Црното Море?

Оригинал Den utrolige historie om den kæmpestore pære / Страници 108 / Димензии 21х29 / ISBN 978-608-243-337-0

КОГА МАМБО ЏАМБО СТАНА ГОЛЕМ КАКО ЏИН

МАМБО ЏАМБО ТРЕБА ДА ОДИ ВО ШУМАТА И ДА СОБЕРЕ ПЕЧУРКИ ЗА СОС. Но какви се тие специјални печурки? Упс! Овие печурки се некако чудни! Мамбо Џамбо е збунет и се враќа кај пријателите, кои сега му изгледаат – многу мали. Оригинал Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor / Страници 136 / Димензии 22.5х22.5 / ISBN 978-608-243-505-3

МИМБО ЏИМБО И ДОЛГАТА ЗИМА

ПРОБЛЕМ ГИ СНАЈДЕ ВЕСЕЛОТО СЛОНЧЕ МИМБО ЏИМБО и неговите пријатели. Наместо долгоочекуваната пролет, одеднаш дојде зимата. Вакви снежни врнежи никогаш не биле видени во Африка. Кој е виновен и што да се прави?

Оригинал Mimbo Jimbo og den lange vinter / Страници 116 / Димензии 24х24 / ISBN 978-608-243-447-6

МАЈА МИТРОВСКА

ВЕЛИНКА

ВЕЛИНКА, ОБИЧНА ДЕВОЈКА СО НЕОБИЧНА ЖИВОТНА ПРИКАЗНА. Нејзината судбина на суров начин ќе ја одведе по патот на предците, за да спознае која е, од каде потекнува и како да чекори во животот. Страшната

112 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-682-1

доживее
Шушумна ќе биде патоказ за нејзиното натамошно
доброто ќе го победи злото? Дали добрината може да ги спаси загубените души, а љубовта може да ги излекува раните?  Патувањето низ оваа фантастична приказна отвора многу интересни прашања на кои одговорот ќе го дадете вие – читателите. Страници
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 85
случка што ќе ја
едно попладне во тивката шума
патешествие. Дали
Филмувана сликовница, наградена за најубави илустрации.

КЕТРИН ДОЈЛ

ВОИНИТЕ НА ЗАГУБЕНАТА ПЛИМА ФИОН СТАНА ЧУВАР НА БУРАТА НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ ПРЕД ИЛЈАДНИЦИ СТРАШНИ ЛОВЦИ НА ДУШИ ДА ПРИСТИГНАТ НА ОСТРОВОТ. Следбениците на волшебничката Мориген се тука за да ја оживеат. Тој сака да помогне, но се чини дека го напуштила магијата. Се обидува да собере војска составена од необичните морски суштества за да го спаси островот. Но како да ги најде? Битката за Аранмор може да почне! Оригинал The Lost Tide Warriors / Страници / Димензии 13x20 /

ISBN 978-608-243-646-3

ОСТРОВОТ НА ЧУВАРОТ НА БУРАТА ФИОН БОЈЛ ПОТЕКНУВА ОД ФАМИЛИЈА НА ХРАБРИ МОРЕПЛОВЦИ. Мајка му со години му раскажува приказни за островот Аранмор, необичното место полно со магија. Еднаш во секоја генерација, Аранмор избира нов Чувар на бурата за да му ја довери својата моќ. Време е да се избере нов Чувар. За оваа позиција е заинтересиран амбициозниот Бартли Бизли, кој е подготвен да направи речиси сè. Сепак, кого Аранмор ќе избере за оваа одговорна позиција ?

Оригинал The Storm Keeper's Island / Страници 240 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-598-5

АМЕЛИЈА ВАМПИРОЗАБОВСКА И

ВАРВАРСКИОТ БАЛ

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА АМЕЛИЈА ВАМПИРОЗАБОВСКА! Таа сака да си игра брканица со гоблини и да го гушка своето милениче од тиква – Тиквичка. Мрази кога мора да оди на здодевниот Варварски бал организиран од мајка ѝ и татко ѝ. Ох, и уште нешто – Амелија е вампирка. Придружете ѝ се во нејзината прва авантура. Таа нема да ве касне!

Amelia Fang and the Barbaric Ball / Страници 224 / Димензии 13x18.5 / ИЗБОРОТ ОД ПОЕТСКОТО ТВОРЕШТВО ЗА ДЕЦА НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ е направен од десетина негови поетски збирки, како и

збирката прозни записи „Дневник по многу години“. Преку неа се отвораат нови можности и видици за учениците од училиштата видливо и читливо да се уверат во сестраната насоченост на неговиот креативен дух.

Страници 84 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-368-4

од
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 86 #2 Чуварот на бурата #1 Чуварот на бурата MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity

ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

#1 ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

НОВИТЕ АВАНТУРИ НА ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

НЕ ВИ БЕА ДОВОЛНИ БЕЉИТЕ НА ТИНО И СУПЕРХЕРОЈСКИТЕ ПОДВИЗИ НА ТОПТИНО? Е, па, Тино од мојот влез ве поканува на уште мног у нови авант ури! Повторно ќе се спуштаме со подморници, ќе ја спасуваме шумата, ќе шетаме со диносаурусите и ќе пат уваме мног у, мног у далеку со неговиот летопед. Тино е подготвен на сè, само да го освои вниманието на Мери и на другарчињата од нивното од деление. Но се чини дека за Тино следува едно големо изненадување!?

ТИНО ОД МОЈОТ

ВЛЕЗ

Награда за најдобро илустрирана сликовница во 2015 година.

„ТИНО Е СОВРЕМЕНО ДЕТЕ, СО ФАНТАЗИЈА СООДВЕТ НА НА М ОДЕРН ОТО ЧУВС Т ВУВАЊ Е То ј б е з пречки живее и соработува со јунак од типот на Супермен, Спајдер мен или Бетмен, овој пат негов идол и пријател – Ле Жба, л ич е н суп е рјуна к , ко ј се ко га ш му до а ѓа нап ом ош и го извлекува од незгодните ситуации, зашто Тино е дете, како што нагласува авторот, кое кога нема проблеми, самиот решава да ги создаде.“ Оливера Николова

Страници 64 / Димензии 22.5х23.5 / ISBN 978-608-243-419-3

#2 ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

Страници 64 / Димензии 20х20 / ISBN 978-608-243-493-3 МАИЧКИ ЗА НАЈМАЛИТЕ СУПЕРХЕРОИ СО ОМИЛЕНИТЕ ЛИКОВИ: Тино од мојот влез и неговите пријатели. Достапни во три различни дизајни и во две големини: 3-4 години и 5-6 години. За фраери и фраерки!

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 87

ДЕМОНОТ ОД УЧИЛИШНАТА БИБЛИОТЕКА

НЕКОИ КНИГИ КРИЈАТ ПОРАКИ ОД НЕКОЈ ДРУГ СВЕТ. Затоа нема да се чудиме кога ќе прочитаме дека во една школска лектира четири момчиња и две девојки наидуваат на запис што необјасниво се појавува одново откако ќе биде избришан. Зборовите што се појавуваат упатуваат кон други книги, а решавањето на загатките ги води нашите јунаци во еден поинаков свет!

Оригинал Demon školske knjižnice / Страници 176 / Димензии 14.5х21 /

ISBN 978-608-243-458-2

ДВОЈНИЦИ ОД ТЕМНИНАТА

ПО НАВИДУМ СЛУЧАЈНА СРЕДБА СО ЕДНА ЧУДНА СТАРИЦА, Борис од неа добива клуч и мошне мала куќичка за кукли. Заедно со своите другари и другарки ја отвораат куќичката и пред нив се прикажува нешто неверојатно: внатре се наоѓаат фигури што личат на нив. Некоја мрачна сила намислила да ги замени нашите јунаци со свои послушни двојници! Борис и друштвото почнуваат борба со злите суштества, а притоа добиваат помош и од една сенка.

Оригинал Dvojnici iz tame / Страници 224 / Димензии 14.5х21 / ISBN 978-608-243-567-1

ПО ТРАГИТЕ НА ЦРНИОТ ПЕТАР

ПРЕКРАСНА И ЗАБАВНА КНИГА ЗА ДЕЦА КОЈА Е ПОСЛЕДЕН ДЕЛ ОД ТРИОЛОГИЈАТА. Часовниците спијат. Времето чека. Добропознатата дружина има ново искушение во градскиот парк. За да ја реализираат задачата, добиваат можност да го сопрат времето. Меѓутоа, паркот е граница меѓу два света, а границата ја чува Црниот Петар... Драматична и застрашувачка, но и топла и урнебесно духовита, книгата прекрасно ја заокружува сагата за тинејџерите кои на прво место секогаш го ставаат другарството, иако се соочуваат со натприродни сили.

Оригинал Tragovima Crnog Petra / Страници 176 / Димензии 14,5х21 / ISBN 978-608-243-668-5

количка. Идеите

Оригинал Mamma klikk! / Страници 176 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-310-3

одлучуваме за тоа какви
но и колку е важно да се биде малку
МОРЕА БАНИЌЕВИЌ ГУНАР ХЕЛГАСОН #1 #2 #3 МОЈАТА ОТКАЧЕНА МАМИЧКА! ЧУДЕСНА ДЕТСКА КНИГА: ИГРИВА, ЗАБАВНА, СМЕЛА, ХУМОРИСТИЧНА И ШАРМАНТНА. Постепено, откриваме дека 19-годишната Стела е врзана за инвалидска
за тоа што значи да се биде нормален ќе бидат испревртени и таа и читателот ќе сфатат дека самите
нешта ќе дозволиме да нè ограничат,
„луд“ одвреме-навреме.
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 88

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ

СО ГОЛЕМО Д

ПОЈАВУВАЊЕТО НА ОВОЈ РОМАН ДОАЃА ВО ВИСТИНСКО ВРЕМЕ, не са мо за да ја пополни празнината од книги за тинејџери туку и за да донесе една нова димензија во тематска и содржинска смисла. Овде основата на романескниот тек од првите до последните страници на романот е она што во тие години, на таа возраст секако треба да биде нагласено и доми нантно. Тоа е дружењето, другарството.

Страници 96 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-703-3

ДРУЖБИ И ТУЖБИ

НЕ САМО ШТО ВО СЕТА ДОСЕГАШНА ЗАВИДНА КНИЖЕВНА ПРОДУКЦИЈА НА АЛЕК САНДАР КУЈУНЏИСКИ „НА ГОЛЕМО“ Е ЗАСТАПЕН БАСНОВИДНИОТ ИСКАЗ, тој е доминантен и пркосен и во оваа збирка која „смеат“ да ја читаат вљубениците во овој литературен вид и од многу поголемата возраст (од 9-99+).

Страници 72 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-620-31

ГАТАНКИ-КАТАНКИ

НЕ САМО ШТО ВО СЕТА ДОСЕГАШНА ЗАВИДНА КНИЖЕВНА ПРОДУКЦИЈА НА АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ „НА ГОЛЕМО“ Е ЗАСТАПЕН БАСНОВИДНИОТ ИСКАЗ, тој е доминантен и пркосен и во оваа збирка која „смеат“ да ја читаат вљубениците во овој литературен вид и од многу поголемата возраст (од 9-99+).

Страници 48 / Димензии 14.5х21 / ISBN 978-608-243-211-3

САКАМ КНИГА (ЛЕКТИРНО ИЗДАНИЕ ЗА III ОДДЕЛЕНИЕ)

ПРЕКРАСЕН ИЗБОР ОД БОГАТОТО ТВОРЕШТВО НА ЕДЕН ОД НАЈРЕНОМИРАНИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА ДЕЦА ВО МАКЕДОНИЈА. Топли раскази, песни, сказни и драматизации во кои ќе ужива секое дете. Достапна и на албански, турски, ромски, влашки / аромански, српски, хрватски, црногорски, босански / бошњачки, словенечки, германски и на англиски јазик.

Страници 72 / Димензии 21х14 / ISBN 978-608-243-295-3

Александар Кујунџиски Александар Кујунџиски Со големо Д Познато е на македонската читателска публика, зашто тоа веќе со години, па би рекле и со децении се повторува во нашиве книжевни кругови, и не само во книжевните: „недостасуваат прозни дела, романи и раскази наменети за тинејџерската возраст“. Појавувањето на овој роман од перото на изразито продуктивниот и сестраниот писател Александар Кујунџиски доаѓа во вистинско време; не само за да ја пополни таа празнина туку и за да донесе една нова димензија во тематска и содржинска смисла. Имено, иновантноста на ова дело е поттикната од сознанието дека најголем дел од сите досега публикувани романи за нашите тинејџери од нашите автори се на тема љубов. Овде, за разлика од сите тие посочени дела, основата на романескниот тек од првите до последните страници на романот е она што во тие години, на таа возраст секако треба да биде далеку понагласено и подоминантно. Тоа е дружењето, другарството. Да, да, другарството – таа особина, доблест и однесување кое распослано и сплетено по сите можни релации ја негуваат и ги красат не само главните ликови Ведран и неговите соученици, туку и возрасните ликови во романот. Овде другарството е тоа што е главен сопатник и содружник на децата кои се „во залет“ да минат од еден животен период во друг. Од еден брег на друг. Од брегот на детството на брегот на почетокот на зрелоста; таму каде што треба веќе многу повеќе и многу појасно да го имаат осознаено светот што ги опкружува. 9+ - цена: 250 ден. во2024 ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 89

ДРУГАРЧЕ

НЕВИДЛИВ

ЕЛОЈ МОРЕНО

ПРИКАЗНА ЗА ЕДНО ДЕТЕ КОЕ, РАКОВОДЕЈЌИ СЕ ОД НАЈЛОШИОТ СОВЕТНИК – СТРАВОТ, посакува да има супермоќи како суперхероите од стриповите што ги чита. Го прави тоа за да се спаси од насилството што го трпи од соучениците. Посакува да стане невидливо, за да се заштити од суровата реалност, без да биде свесно дека всушност страда. Училишното насилство отсекогаш било присутно меѓу нас, но овој роман е напишан сега и тука, од талентиран автор што го прави ова искуство уште помоќно од она во реалноста.

Оригинал Invisible / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-571-8

ПИТЕР КОЛВАЈК И ЛИНДЕ ФАС

ПРИКАЗНА КОЈА УШТЕ ОД САМИОТ ПОЧЕТОК МАЃЕПСУВА СО ФАНТАСТИЧНИТЕ АВАНТУРИ НА ТИЧЕН И НЕГОВОТО ДРУГАРЧЕ. Одат во лов на тролови, се обидуваат да победат чудовишта, да изгаснат пожари... и секогаш се наоѓаат во неволја поради тоа. Особено Тичен, откако ќе му посочат дека Другарче постои само во неговата фантазија!

Оригинал Gozert / Страници 256 / Димензии 14.5х21.5 /

ISBN 978-608-243-591-6

ЧЕКОРИТЕ ДО ЦРЕШОВОТО ДРВО

ПАОЛА ПЕРЕТИ

МАФАЛДА (9) САКА ДА ИГРА ФУДБАЛ, ДА БРОИ ЅВЕЗДИ И ДА СЕ ПЕНТАРИ ПО ЦРЕШАТА. Тоа се само дел од нештата во кои нема да може да ужива за неколку месеци. Ѝ откриле Старгартова болест, која придизвикува постепно губење на видот и, на крајот, целосно слепило. Во мракот што ја опфаќа, како Малиот Принц така и Мафалда, учи светот да го набљудува со срце, а не со очи. Горчината која ја чувствува читателот само се засилува со сознанието дека и авторката на романот страда од таа болест. Оригинал La distanza tra me e il ciliegio / Страници 192 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-627-2

НО И ЈАС

ДЕЛФИН ДЕ ВИГАН

MADE IN EUROPE Thepowerofdiversity Награда Златно перо за најдобра книга за деца за 2021 година.

ЛУ БЕРТИЊАК ИМА 13 ГОДИНИ, КОЕФИЦИЕНТ

160 И СПОСОБНОСТ ВНИМАТЕЛНО ДА ГИ НАБЉУДУВА ЛУЃЕТО. Но нејзината семејна ситуација е многу тешка. Светот на Лу ќе се промени кога ќе добие задача да напише есеј за бездомни тинејџери. Запознавајќи ги бездомниците во Париз, ќе ја сретне Но. Меѓу двете девојки се раѓа искрено пријателство. Оригинал No et moi / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-490-2

of
EUROPE
КНИГИ ЗА ПОГОЛЕМИ ЧИТАТЕЛИ MADE IN EUROPE Thepower
diversity MADE IN
НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 90

КНИГИ ЗА ПОГОЛЕМИ ЧИТАТЕЛИ

ДНЕВНИКОТ НА ДЕМОН ЏОНС

МАША ТОДЕВСКА

ДЕМОН ЏОНС СО СИГУРНОСТ ЗНАЕ САМО ДЕКА Е МАЃЕПСНИК. Неговата моќ ја крие со години, но откако се запознава со други маѓепсници, тајната е откриена. Сега тој е прогонуван заедно од групата убијци наречени Витези, кои сакаат да ги истребат сите кои се поврзани со магијата, но и од човекот со сини очи. Демон ги спасува оние маѓепсници кои не знаат за Витезите, но внатре во себе крие ужасни тајни од своето минато. Навечер, кога ноќта ќе го скрие од сите други, тој започнува да пишува дневник. Дневникот на Демон Џонс. Страници 176 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-608-1

СИРЕНАТА СО ОЧИЛА

МАЌАШ ДУНАЈЧИК И ГЕРГЕ ГИЛИЦЕ

АТЛАНТА ЖИВЕЕ ВО СВЕТИЛНИК НА МАЛ ОСТРОВ НА КРАЈОТ НА СВЕТОТ. Кога не разговара со Камила, селската учителка, или не ги слуша џез-плочите на татко си, нејзиниот поглед е упатен кон бескрајниот хоризонт на морето. Меѓутоа, еден ден, на Ветровит Камен пристигнува чуден гостин, кој ќе ја поведе во авантура на која можат да ѝ позавидат дури и славните морнари, предци на девојчето... Оригинал A Szemüveges Szirén / Страници 108 / Димензии 14.5х20 / ISBN 978-608-243-539-8

ПРОИЗВОДИ СО ОМИЛЕНИТЕ КНИЖЕВНИ ЛИКОВИ!

Внимателно селектирани и оригинални додатоци наменети за сите наши читатели, за сите #антологџии! Производите од линијата се твојата оригинална врска со светот на книгите, каде и да си. А одличен

избор се и да ги подариш некому. Алуминиумските термоси, еко-торбите и керамичките шолји се

достапни во десет различни дизајни, со инспиративни пораки од омилените книжевни ликови.

Пред себе ги имате најубавите подароци за читателите од сите генерации!

ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 91
MADE IN EUROPE The power of diversity НАЈАКТУЕЛНАТА КНИГА ЗА ДЕЦА И МЛАДИ ПРЕГРНИ ГИ СТРАНИЦИТЕ КАТАЛОГ 2024 25 ГОДИНИ АНТОЛОГ Е КЛАСИКА СТР. 92

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.