Page 1


НАДА БУЧЕВИЌ НА СК ОР

О

650

500

САФАРИ НА ДУХОТ – ПРИКАЗНИ ЗА БУДЕЊЕ НА МУДРОСТА СВЕСНО МАЈЧИНСТВО

КНИГА ШТО ИМ СЕ ОБРАЌА НА ДЕЦАТА ПРЕКУ ПРИКАЗНИТЕ, ВО КОИ ПОДЕДНАКВО ЌЕ УЖИВААТ И РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА. Потсетување на вистинските вредности, оние што ни осигуруваат радосен живот. Како да се спознае дека мудроста на воспитувањето започнува со работата на себе како родител? Изразот „такво си е детето“ е можеби една од најголемите заблуди на минатото и на сегашноста. Дали сте знаеле дека медитативните приказни имаат позитивен ефект врз емоционалниот, менталниот и интелектуалниот развој на децата? „Сафари на духот – приказни за будење на мудроста“ ќе им помогне на децата:

БРЕМЕНОСТА И МАЈЧИНСТВОТО МОЖЕ ДА БИДAТ СОВРШЕН МОМЕНТ ЗА ВАШИОТ ЛИЧЕН РАЗВОЈ! Бременоста не е физички процес. Доколку правилно се доживее, може да стане извонредно духовно искуство. Иницијација на будноста и на свеста. Тоа е вистинското време да почнеме на животот да гледаме однатре. Нашиот внатрешен свет е оној што го креира нашиот надворешен свет. Тоа спознание ги менува од темел сите наши досегашни верувања. Има ли подобар повик од внатрешниот повик што ти го испраќа твоето бебе?

· да го зајакнат здравиот емоционален и интелектуален развој; · подобро да се носат со стресните ситуации; · да ги развијат фантазијата и креативноста; · да ги зајакнат паметењето, концентрацијата и вниманието; · да ги разбудат потенцијалите што ги носат во себе; · да се подготват за училишните денови; · да развиваат добри односи со семејството и со пријателите; · да ги контролираат негативните мисли; · да ги зајакнат самодовербата и самопочитта; · ненасилно да ги решаваат конфликтите; · да ја зајакнат емпатијата; · ДА ПРОНАЈДАТ ВНАТРЕШЕН МИР.

Оригинал Svjesno majčinstvo / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-288-5

За деца од 3 до 99 години:) Оригинал Safari duha – priče za buđenje mudrosti / Страници 108 / Формат 18x22 / ISBN 978-608-243-258-8

Intelligence without ambition is a bird without wings. 2


AНА БУЧЕВИЌ САФАРИ НА ДУХОТ МУДРОСТА НА ВОСПИТУВАЊЕТО, ГРЕШКИТЕ ВО ОДГЛЕДУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА И КАКО ДА ГО ПОДОБРИТЕ ОДНОСОТ СО ВАШЕТО ДЕТЕ. „Сафари на духот“ е книга на одговори на неминовни прашања по кои многу родители трагаат. И на многу деца што пораснале со надеж дека можат да бидат подобри родители од своите родители. Ана Бучевиќ е писателка што не верува во недостатоци и ограничувања, затоа таа преку секоја испишана страница се обидува да го промени вашиот светоглед кон начинот на воспитување. Оригинал Safari duha / Страници 312 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-233-5

650 ВО ВОРТЕКСОТ НА ОСТВАРЕНИТЕ ЖЕЛБИ КРЕИРАЈТЕ ЈА СОПСТВЕНАТА СТВАРНОСТ СО ПОМОШ НА ЗАКОНОТ НА ПРИВЛЕКУВАЊЕТО И СТАНЕТЕ СВЕДОК НА ЧУДАТА ВО СВОЈОТ ЖИВОТ. Книга што ќе ви ги открие најважните тајни. Знаеме ли кои сме, всушност? Која е тајната што се крие во секого од нас? Сите сме креатори на сопствениот живот, на сопствената стварност. Нашите емоции се нашиот водич и показател на нашите мисли. Оваа книга зборува токму за моќта на нашите мисли. Оригинал U vortexu ostvarnih želja / Страници 276 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-232-8

650 ШТО (НЕ) Е ЉУБОВ „ЗА ЉУБОВТА НЕ ТРЕБА ДЕФИНИЦИЈА, ЉУБОВТА Е ДЕФИНИЦИЈА.“ Кога се обидуваме да ја дефинираме љубовта, се оддалечуваме од неа. Љубовта не се опишува, љубовта се чувствува. И љубовта се живее. Оваа книга е токму за внатрешниот свет на љубовта. Колку љубов имаме во себе? Како да се научи најголемата лекција за љубовта? Љубовта со делење се размножува. Оригинал Šta (ni) je ljubav / Страници 286 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-235-9

650 I don't do drugs. I am drugs! 3

ПАКЕТ КНИГИ 1800ДЕН


ОТВОРИ ЗА ПОУБАВ ДЕН!

There are some days when I think I'm going to die from an overdose of satisfaction.

Мила Виклео

ИНСПИРИРАЈ СЕ ЗА ПРОМЕНИ КНИГА ШТО ЌЕ НАПРАВИ МАГИЧНИ ПРОМЕНИ ВО ВАШИОТ ЖИВОТ... Книга што ќе ви помогне да го откриете вашето скриено богатство, кое лежи во вас и чека на вас... Магични приказни и поуки за подобар и посреќен живот. Помогнете си да ја креирате вашата незаборавна животна приказна. Страници 111 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-264-9

300

250

Ана Андроска

ПРИКАЗНА ЗА БОЈАТА Сонување во облаци. Одење по месечина. Летање. Слободно зачекорете во светот на фантазијата преточена во цртежи што ќе ве релаксираат и мотивираат. „Приказна за бојата“ е оригинална македонска боенка за возрасни и содржи 106 страници, кои ја поттикнуваат креативноста и се одлична можност за будење на уметничкиот дух и за исполнување на слободното време со релаксирачка активност.

250

Страници 106 / Формат 14х20 / ISBN 978-608-243-146-8

150

Бојана

КНИГА ПОДАРОК ЗА ПОСЕБНА ДАМА КАКО ТЕБE ЕДЕН ОД НАЈУБАВИТЕ ПОДАРОЦИ ЗА СЕКОЈА ЖЕНА – МАЈКА, СЕСТРА, ЌЕРКА, ЉУБЕНА, СОПРУГА. Секоја дама заслужува да ја добие оваа мала книга на подарок. Мала, а толку голема. Исто како и женското срце. Мала по обем, но голема со зборови што значат љубов, големина, сила, посебност, убавина, кои ги поседува секоја жена. Страници 48 / Формат 10x15 / ISBN 978-608-243-073-7

250

200

4


I have no special talents. I am only passionately curious.

Павел Басински

БЕСТСЕЛЕРИ БИОГРАФИИ

ЛАВ ТОЛСТОЈ: БЕГСТВО ОД РАЈОТ ПРЕД ПОВЕЌЕ ОД ЕДЕН ВЕК ВО ЈАСНА ПОЛЈАНА, ОСУМДЕСЕТ И ДВЕГОДИШНИОТ ПИСАТЕЛ ЛАВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЈ, НОЌЕ, ТАЈНО ПОБЕГНА ОД СВОЈОТ ДОМ ВО НЕПОЗНАТ ПРАВЕЦ! Врз основа на строго документирани материјали, авторот не предлага своја верзија на тој настан, туку негова жива реконструкција! Чекор по чекор можете да ги проследите целиот живот и заминувањето на Толстој, анализирајќи ги причините за неговата семејна драма и таинственоста за потпишувањето на неговото духовно завештание. Оригинал Лев Толстой: Бегство из рая / Страници 584 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-282-3

Стефан Хертманс

500 Амели Нотомб

ВОЈНА И ТЕРПЕНТИН

УРБАН МАРТИН ОСТАВИЛ ДВА НОТЕСА ЗАД СЕБЕ. ЖИВОТ НА УМЕТНИК, ВОЈНИК, ЉУБОВНИК И НА НЕКОЈ ШТО 350 ЈА ПРЕЖИВЕАЛ ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈ300 НА. Овие нотеси се откриени 30 години подоцна. Борејќи се со оваа приказна, внукот писател поминува низ годините, барајќи начин да ја разбере сопствената улога во времето! Прогласена меѓу „Топ 10 најдобри книги“ за 2013 од „Њујорк тајмс“!

600

БИОГРАФИЈА НА ГЛАДОТ

ПРЕКУ ФИЛОЗОФСКАТА ПРИЗМА НА ГЛАДОТ, АВТОРКАТА ЈА ПИШУВА СВОЈАТА АВТОГЕОБИОГРАФИЈА. Го150 дините минати во Јапонија, Њујорк и во Југоисточна Азија, осознавајќи го светот. Глад за љубов, глад за убавина, глад за книги, но и глад во вистинска смисла на зборот со сите позитивни и негативни исходи. Роман што преку играта на гладот ни го предочува апетитот за животот.

200

Оригинал Biographie de la faim / Страници 138 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-270-0

Оригинал Oorlog en terpentijn / Страници 320 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-267

Моналди и Сорти

Џејн Хокинг

ИМПРИМАТУР

ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН БЕСТСЕЛЕР. ФАНТАСТИЧЕН СПОЈ НА УМБЕРТО ЕКО И ДЕН БРАУН! Една римска таверна е ставена под карантин поради чу700 ма. Меѓу заробениците е и мисте500 риозниот шпион Ато Мелани. Со помош на едно момче, тој открива скришен премин што води до мрежа тунели под градот. Нивните ноќни талкања ќе ги одведат до изненадувачки откритија. Вџашувачки трилер што фрла нова светлина на силите во Европа од XVII век, чии последици се чувствуваат до денес. Кога била објавена во Италија во 2002 година, предизвикала огромен број контроверзии. Преведена е во 45 држави.

ПАТ КОН БЕСКРАЈОТ – МОЈОТ ЖИВОТ СО СТИВЕН

600

СТИВЕН ХОКИНГ ВО НЕОДОЛИВИТЕ МЕМОАРИ НА ЏЕЈН. ПРВАТА СОПРУГА НА ЕДЕН ОД НАЈПОЗНАТИТЕ И НАЈВЛИЈАТЕЛНИ НАУЧНИЦИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ ја открива тајната приказна за овој необичен брак. Во текот на 1960-тите, Стивен и Џејн се среќаваат како студенти на Кембриџ. Посветен на љубовта и на науката, Хокинг не насетувал дека ќе го затече болест поради која ќе биде осуден на доживотна битка. Оскаровскиот филм „Теорија за сè “ (2014) е снимен според оваа книга.

400

Оригинал Travelling to Infinity: My Life with Stephen / Страници 464 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-205-2

Оригинал Imprimatur / Страници 768 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-148-2

5


ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ БЕСТСЕЛЕРИ

Imagination is more important than knowledge!

Дубравка Угрешиќ

ЛИСИЦА

АВТОРКАТА НА ДУХОВИТ НАЧИН СЕ ПРЕСМЕТУВА СО СОВРЕМЕНАТА КНИЖЕВНА СЦЕНА и со глобалните трендови, патувајќи, литерарно и физички, од Јапонија преку многу руски класици до американските авантури на Набоков, или пак до бесмисленото претставување на книгата во денешниот свет. Најновата книга на првата дама на ексјугословенската книжевност, Дубравка Угрешиќ, е роман, автобиографија, патопис – и многу повеќе од тоа. Оригинал Lisica / Страници 288 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-276-2

Дејв Егерс

Николо Аманити

КРУГ

НЕ МИ Е СТРАВ

ЗАСТРАШУВАЧКА ВИЗИЈА НА БЛИСКАТА ИДНИНА ВО КОЈА ПРИВАТНОСТА ИСЧЕЗНУВА, а со светот владее 500 корпорација моќна како „Гугл“, 350 „Фејсбук“, „Твитер“ заедно. Откако ќе ја вработат, Меј Холанд сфаќа дека и се укажува животна шанса во „Кругот“, кој ги поврзува личните електронски350адреси, профилите на друштвените мрежи, услугите на онлајн-банкарството 300 и пазарот, со својот универзален оперативен систем, создавајќи онлајн-идентитет за секого. Така почнува нова доба на транспарентност. Филмот е со Ема Вотсон и со Том Хенкс во главните улоги.

НАЈЖЕШКОТО ЛЕТО НА XX ВЕК. Jугот од Италија, при крајот на 1970-тите години. Мала заедница од пет куќи 250 во огромно поле со пченица. Девет200 годишниот Микеле Амитрано открива многу важна, страшна тајна и не му ја кажува никому. Во драматичните настани што следуваат, ќе се сруши детскиот свет, а возрасните ќе го прикажат своето вистинско, ужасно лице! Оригинал Io non ho paura / Страници 192 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-283-0

Оригинал The Circle / Страници 416 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-210-6

Алесандро Барико

ЗАМОЦИ НА ГНЕВНОТ

ВО НЕКОЕ ИЗМИСЛЕНО, НО МОЖЕБИ И ВОЗМОЖНО ГРАТЧЕ, СÈ ТЕЧЕ КАКО ИСТОРИЈА И ПРИКАЗНА: соништата на господин Раил и усните на гос300 поѓа Раил; приказната за првите во250 зови; мажот што го слуша бескрајот; детето што на себе ја носи сопствената судбина; волшепството на Кристалната палата; необичниот живот на архитектот Хектор Хоро, кој замислува градови од стакло. Првиот роман на Барико, според многу критичари, е и најдоброто од него. Со овој роман тој го одбра курсот кон водечките европски писатели на денешницата. Оригинал Castelli di rabbia / Страници 210 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-207-6

Елин Хилдербранд

ТРАЧ

ОД БЕСТСЕЛЕР АВТОРКАТА НА „ЊУЈОРК ТАЈМС“! Медлин Кинг и Грејс Панцик се најдобри пријателки на кои им завидува цел град пора400 ди сето она што го имаат – соврше300 ни бракови, прекрасни деца, заеднички вечери во недела навечер. Сепак, ова лето мириса на промена. А, доколку во Нантакет сакаат нешто повеќе од коктели на плажа на зајдисонце, тоа е – добар трач. И, додека Грејс и Медлин се обидуваат да ги поправат работите, можно е вистината да биде полоша и од трачот. Ова е вистинска книга за на плажа од „кралицата на летните романи“. Оригинал The Rumor / Страници 368 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-143-7

6


I have always imagined that Paradise will be a kind of library.

КЛАСИКА СИ Е КЛАСИКА Станислав Лем СОЛАРИС

КИБЕРИЈАДА УНИКАТНА ЗБИРКА НАУЧНОФАНТАСТИЧНИ РАСКАЗИ ЗА „НАЈПРОЧУЕНИТЕ КОНСТРУКТОРИ“ КЛАПАЦИЈ И ТРУРЛ. Несекојдневни бајки и сказни временски 400 сместени десетици илјади години во иднината. Еволуција на роботи и интелигентни машини. Еден од неговите раскази („Патешествие седмо“) бил инспирација за компјутерската игра „SimCity“.

ЕДНО ОД НАЈВАЖНИТЕ НАУЧНОФАНТАСТИЧНИ ДЕЛА ВО ИСТОРИЈАТА. На една истражувачката станица на планетата Соларис, целата прекриена со огромен жив океан, доаѓа нов член на експедицијата. Крис Келвин наскоро го вознемируваат чудните однесувања на членовите од екипажот. Открива дека еден од нив, доктор Гибариан, извршил самоубиство, а во просториите на станицата се појавиле суштества што ги креирал океанот...

250

350

Оригинал Cyberiada / Страници 448 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-259-5

Оригинал Solaris / Страници 224 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-163-5

Светлана Алексиевич ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА

ВОЈНАТА НЕМА ЖЕНСКО ЛИЦЕ ЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИТЕ КНИГИ ЗА ВОЈНАТА. За време на Втората светска војна, околу еден милион жени се бореле на страната на Црвената армија, но за нив никогаш ништо не се 300 пишува. Оваа книга ги собира на едно место спомените на стотици жени – снајперистки, тенкистки, болничарки. Ова е приказна за жените, жени што – повеќето првпат во својот живот – ја раскажуваат нехеројската страна на војната.

ЧУДЕСНА И ПОТРЕСНА КНИГА ЗА ЛИЧНИТЕ СООЧУВАЊА НА ЛУЃЕТО ПОГОДЕНИ ОД НАЈГОЛЕМАТА СВЕТСКА КАТАСТРОФА – 1986 ГОДИНА, ЧЕРНОБИЛ. ОВА НЕ Е КНИГА ЗА ЧЕРНОБИЛ, 350 туку за последниците, за преживеаните и нивната нова реалност. Во овој свет сè изгледа сосема нормално затоа што злото се крие зад маска и никој не може да го препознае, да го види, да го слушне, да го допре или да го помириса. А сè може да убие – водата, почвата, јаболкото, дождот.

300

250

Оригинал У войны не женское лицо / Страници 320 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-168-0

Оригинал Чернобыльская молитва / Страници 304 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-227-4

7


КЛАСИКА СИ Е КЛАСИКА Кларис Лиспектор

ПАСИЈА ПО Г. Х. Г. Х. E СКУЛПТОРКА ШТО ЖИВЕЕ ВО БОГАТ КВАРТ ВО РИО ДЕ ЖАНЕИРО. Дента кога ја отпушта слугинката, влегува во нејзината соба, здогледува лебарка на подот и ја преполовува. Глетката на инсектот што умира кај неа поттикнува внатрешен дијалог што ја води кон длабоки размислувања за своите чувства, стравови, неспокојства...

200

Оригинал A Paixao segundo G.H. / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-263-2

250

200

Виктор Фишл

ЕРУСАЛИМСКИ РАСКАЗИ / КАФКА ВО ЕРУСАЛИМ ХУМОРИСТИЧНИ И НОСТАЛГИЧНИ РАСКАЗИ, ИСПОЛНЕТИ СО ЧУДНИТЕ И ЧУДЕСНИ ЖИТЕЛИ НА ЕРУСАЛИМ. За градот во кој авторот живеел со години вели: „Тоа постојано се случува во Ерусалим. Ќе дојдеш до завршетокот, а потоа гледаш нова мрежа од можности... бидејќи овој град, каде што сè расте и каде што нема почеток и крај, е идеален за секој човек, но најдобар е за книжевниците. За делата што ги пишуваат.“ Постојат два пата до Ерусалим: да се влезе преку Портата Јафа или да се отвори оваа книга.

200

250

150

150

Нора Икстена

Роберто Арлт

ЖИВОТНА ИСТОРИЈА НА ТРИ ГЕНЕРАЦИИ ЖЕНИ, НИВНИТЕ СУДБИНИ И ОДНОСИ. Лишувањата што ги преживеале живеејќи под советска чизма. Роман исполнет од соништа и намери, од труд и верба, од пријатели и љубени. За луѓето на кои не им било дадено да љубат или да имаат дете, но и за силата што може да им го даде тоа најдобро чувство на светот. За една жена што толку го замразува постојниот поредок што одбива да го дои детето со своето млеко!

ЖЕСТОКА АНТИУТОПИЈА. Мрачното дело на Арлт ја претскажува политичката иднина на Аргентина 15 години пред некој да слушне за Хуан Перон. Груба, брутална, колоквијална и надреална книга, во која главниот лик, очаен поради недостиг на пари и на перспективи, се приклучува на тајно друштво што сака да го смени општествениот поредок преку сурова и ужасувачка социјална револуција осмислена од еден од најмоќните ликови, Астрологот.

Оригинал Mātes piens / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-238-0

Оригинал Los siete locos / Страници 282 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-176-5

МАЈЧИНО МЛЕКО

Оригинал Jeruzalémské povídky / Страници 224 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-237-3

The original is unfaithful to the translation. 8

СЕДУМТЕМИНА ЛУДИ


Courage is grace under pressure.

MADE IN MACEDONIA Игор Станојоски ДИССОМНИИ

ГАРГАРА (II ИЗДАНИЕ)

ЗАЕДНИЧКИОТ ЖИВОТ ВО УКРАИНА НА 29-ГОДИШНИОТ ПИСАТЕЛ И НЕГОВАTA СВРШЕНИЧКА СЕ НАОЃА ВО КРИЗА. Барајќи мир и инспирација, писателот по 11 години се враќа во Македонија. Се стационира во 350 планинското село од кое потекнуваат неговите баба и дедо, но почнуваат да го следат одредени надреални случувања, како што е преместување на предмети во куќата додека спие!

НЕПОСРЕДНО ПРЕД ПОРТОКАЛОВАТА РЕВОЛУЦИЈА, Орест го отвора подземното кафуле „Гаргара“ во западноукраинскиот град Лавов. Го нарекува според кафулето што постоело до 1963 го300 дина на истото место, кога исчезнува под неразјаснети околности. Од него останала само „Книгата за пофалби и поплаки“, која содржи два автобиографски раскази. Орест заедно со својата пријателка тргнува во ризична потрага по авторите на расказите и раскривање на мистеријата.

300

250

Страници 240 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-242-7

Страници 186 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-177-2

Андреј Волкашин

ТАЖНА ПРИКАЗНА ЗА СРЕЌНИ ЛУЃЕ ЗА СТАРИЦАТА СТАНА ВРЕМЕТО НЕ ТЕЧЕ ОД ДЕНЕС КОН УТРЕ ЗАТОА ШТО СО СЕКОЈ НОВ ДЕН ТАА СЕ БУДИ ВО РАЗЛИЧЕН МОМЕНТ ОД СВОЈОТ ЖИВОТ. Еден ден е четиринаесетгодишна девојка, а веќе наредниот е мудра мајка. Стана патува низ времето обидувајќи се да ги зачува, да ги спаси од сенката сите спомени што вреди да се зачуваат.

400

Страници 480 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-255-7

Моника Трајковска

НА РАБОТ ОД ВРЕМЕТО ВОЗБУДЛИВИОТ ПРВ ДЕЛ ОД НАУЧНОФАНТАСТИЧНАТА ТРИЛОГИЈА „НАСЛЕДСТВОТО НА ВЕРОНИКА“ ве воведува во Новиот Почеток, совршениот свет од иднината, во кој не постојат неизлечиви болести, сиромаштија, криминал, војна... или барем навидум е така. Животот на Вероника е мошне едноставен. Таа се буди, појадува, чита книги, руча, повторно чита, вечера и легнува да спие. Оваа рутина трае сè додека еден ден нејзините родители нема да се вратат од работа. Токму тогаш почнува најголемата авантура. Страници 322 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-175-8

9

350

300


Венко Андоновски

MADE IN MACEDONIA

АЗБУКА ЗА НЕПОСЛУШНИТЕ РОМАН СМЕСТЕН ВО 863 ГОДИНА, ВО МАНАСТИРОТ ПОЛИХРОНОС НА ОЛИМП. Главната приказна за послушните и непослушните ја запишува немиот клисар во манастирот. Литерарен, филозофски и историски преплет преку кој се реактуализира средновековието. Авторот поставува директни прашања на читателот, испитувајќи го колку знае за себе, за сопствената историја, за Библијата, митологијата и за фолклорот...

200

Страници 144 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-279-3

ФРЕСКИ И ГРОТЕСКИ УНИКАТНА ЗБИРКА АВТОРСКИ ПРЕДАНИЈА, ПРИКАЗНИ, МИТОВИ, РАСКАЖАНИ ВО МАНИРОТ НА АЛЕГОРИСКАТА ФАНТАСТИКА И СО КОНЦЕПТОТ НА ПАЛИМПСЕСТ. „Раскази за отсуството“. Алегорија за нацртаните фрески и нивната реставрација, животот и смртта, за отсутното и присутното, за тоа што недостига.

250

Страници 180 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-280-9

Велко Неделковски СЕ БУДИ ЅВЕРОТ

ЅИДОТ БЕЛУТРАК НИЗ ВРЕМЕНСКИ ПРЕСКОЦИ, СЕ ОДВИВА ТРЕВОЖНА ПОТРАГА ПО ЧОВЕКОВИТЕ ДОБЛЕСТИ, НЕДОСТАТОЦИ. Минатото е гордост или можеби товар, сегашноста е певливо или можеби плачливо време, 250 а иднината – блиска за воздишка, а далечна за дофат. Збирка раскази со реалистичната постапка паралелно испреплетена со магиски елементи и со надреалистични и гротескни ситуации.

ТЕОФИЛ ПЛАШКИ Е МЛАД И УСПЕШЕН БИЗНИСМЕН, НЕОЖЕНЕТ, но со многубројни авантури. Драган Дарко пак, е градежник работник со сон да стане бизнисмен ковач на сопствената среќа. Теофил и 300 Драган се среќаваат преку бизарна кавга, но конфликтот прераснува во пријателство. Плашки му нуди почетен капитал да отвори фирма. Дарко прифаќа... Неделковски нè воведува во свет на противречности, каде што постепено се буди ѕверот на себичноста.

200

150

Страници 232 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-275-5

Страници 224 / Формат 13х20 / ISBN 978-608-243-217-5

There is no friend as loyal as a book. 10


MADE IN MACEDONIA

Лилјана Дирјан ТЕШКА СВИЛА ФЛУИДНА ПОЕТИКА НА СЕКОЈДНЕВЈЕТО исполнета со носталгични сеќавања од детството, младоста, себеоткривањето преку очите на другиот, брачниот живот, мајчинството, патувањата... Слика за индивидуалното поетско доживување и сеќавања на некои минати времиња, нејзината фасцинација од ориенталната култура. Со умерен еротизам, прикажен преку призма на (в)љубена жена, со целата нејзина нежност и потреба за допир... Страници 104 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-277-9

200

250

СНЕГ ЗА ДВАЈЦА СНЕГОТ, НЕГОВАТА НЕПОСТОЈАНОСТ, ПОСТОЈАНА ПРЕОБРАЗБА. Два лика, Отсутниот и Присутната, ја читаат Марина Цветаева. Цитати, делови од писмо на Марина Цветаева напишано до поетот Евгениј Лозман, зимата 1920 година. Секако, покрај Цветаева, Дирјан комуницира и со многу други врвни писатели како Кафка, Бродски, Песоа, Сабато, Бекет, Бела Хамваш, Даша Дрндиќ... Никогаш директно не го открива изворот, туку му препушта на читателот да се движи по оставените траги. Страници 186 / Формат: 13x20 / ISBN 978-608-243-278-6

Ѓоко Здравески

200

200

200

ДЕДИКАР ИКАРАЛ

ЉУБАВИНА

ЦЕНТРАЛНАТА ИДЕЈА НА КНИГАТА Е СОДРЖАНА ВО НЕОЛОГИЗМОТ НА ГОРАН СТЕФАНОВСКИ, кој од двајцата митски ликови Дедал и Икар прави еден, Дедикар Икарал, кој се родил со крило на левата рака и со ѓуле на десната нога. Практично во овој неологизам е содржана целата метафора за лирскиот субјект, кој стреми кон височините, но поради својата телесност не може да се одвои од земјата.

ОПЕВАЈЌИ ГИ ПАРАДОКСИТЕ НА ЉУБОВТА, Ѓоко Здравески во овој ракопис вгнездил низа антологиски љубовни песни. Заедно со претходните објавени стихозбирки, создава моќна лирска трилогија – еден вид љубовна химна со која може да се гордее современата македонска поезија.

KУЌИЧКА ЗА ПТИЦИ-ПРЕСЕЛНИЦИ

150

150

Страници 72 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-152-9

Страници 72 / Формат 12х20 / ISBN 978-608-243-213-7

ПРОДОЛЖУВА СВЕЖИНАТА НА ПОЕЗИЈАТА ОД ПРЕТХОДНАТА КНИГА, Палиндром со две н. „Книгата е составена од песни и поетски записи што во себе ја носат тегобноста на одмаздата кон просторот, тегобноста на патувањето, на преселникот што, уморен од премостувањето на границите, ја изгубил волјата за патување, па се вдал во една потрага по пронаоѓање на својот мир, налик на влевањето на реката во морето.“ Академик Катица Ќулавкова

There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self. 11

Страници 64 / Формат 10x20 / ISBN 978-608-4507-83-3


Happiness in intelligent people is the rarest thing I know.

MADE IN MACEDONIA Драгана Евтимова и Владимир Лукаш

СЕ ГЛЕДАМЕ НАСКОРО. Е.

ОВОЈ РОМАН СЕ ЧИТА И КАКО ДНЕВНИК И КАКО РАЗМЕНА НА ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА и како лексикон на значења и долги прошетки по сферите на реалното, надреалното, магичниот реализам, чудесното и фантастичното. Роман, кој се испишува од психолошките игри и симулации на живот на Еписторие и Еписторија, двата влога на еден ист совршен јин-јанг карактер.

250

150

Страници 144 / Формат 13х20 / ISBN 978-608-243-218-2

Ленче Милошевска

ШЕХ ВАРДАР

„ШЕХ ВАРДАР“ ОПФАЌА 25 РАСКАЗИ. Прозните текстови во оваа книга се лични стории и сеќавања, главно сместени во главниот град, иако дел од нив, оние од детството, се лоцирани и на село, со носталгично и топло чувство за дедото што знаел убаво да раскажува. Она што ја прави особено интересна оваа книга се многубројните раскажувања врзани за старото и новото Скопје.

200

150

Страници 96 / Формат 13х20 / ISBN 978-608-243-208-3

Вера Лилчиќ

200

150

МУЛЕН РУЖ

ОД „СКАЗНИ ЗА ГОЛЕМИ ДЕЦА“ ДО „РАСКАЗИ ЗА СЕЧИЈ ВКУС“, таква е траекторијата на оваа книга. Преку овие (нај)куси прозни творби ќе патувате во просторот и во времето. И назад. Стилот на Лилчиќ ќе нè натера да го слушнеме џагорот на Париз, но и да се нурнеме во кршливите длабочини на човековата интима.

200

Страници 112 / Формат 13х20 / ISBN 978-608-243-188-8

150

ЉУБОВ НИЗ СОЛЗИ Три трагични приказни, кои ќе ги поврзе една голема љубов, нов зрак надеж во суровата игра на судбината. Животот на едно мало дете ќе згасне во сообраќајна несреќа поради невниманието на неговите родители. Млада самохрана мајка се бори да излезе накрај меѓу обврските и желбата своето дете да го израсне во љубов и грижа. Осумнаесетгодишна девојка, отфрлена од семејството и од околината, ќе го остави своето тукушто родено бебе на клупа во паркот и ќе си го одземе животот! Страници 172 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-249-6

12


L'AMOUR

Love is space and time measured by the heart.

Алан Паулс

МИНАТОТО ЉУБОВТА ОД МИНАТОТО ДОБИВА НОВА ФОРМА ВО СЕГАШНОСТА. Дали една љубов што траела долго може некогаш да стане минато? Римини и Софија. Во неговиот живот директно од времето за кое мислел дека е завршено се враќа Софија. Дали Софија е жена полна љубов, пријател што сака да ја спаси својата најдрага личност или сè што прави прави со намера да се одмазди за разделбата, бидејќи не може да ги контролира страстите? Оригинал El pasado / Страници 536 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-253-3

500

400

Инга Абеле

ПЛИМА

250

150

РАСКАЖАНА ВО ОБРАТЕН ХРОНОЛОШКИ РЕД, „ПЛИМА“ Е ПСИХОЛОШКА ДРАМА ЗА ИЕВА, нејзиниот љубовник, интровертниот сопруг и за начинот на кој нивните младешки одлуки драматично влијаеле врз остатокот од нивните животи. Стравот и вознемиреноста на Иева се истите оние страв и вознемиреност што ги чувствуваат многумина во модерниот свет во кој неочекуваното ни се втурнува во животите и нè спречува целосно да се реализираме. Оригинал Paisums / Страници 288 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-189-5

Лиса Апињанези

СЕЌАВАЊА И ЖЕЛБИ ЉУБОВНА ПРИКАЗНА ШТО ПОЧНУВА ВО ПАРИЗ ВО 1934 ГОДИНА И ЗАВРШУВА ВО ЊУЈОРК ВО 1980 ГОДИНА. Алексеј Џизмонди е во потрага по жената за која смета дека ги поседува клучевите од тајната со која е опседнат. Во средиштето на тајната е загадочната Силви Ковалска Жарден. Ликовите од високите и интелектуалните сталежи, драматичниот и страстен набој, како и многубројните уметнички и историски референции го прават ова дело совршено за обожавателите на љубовни романи. Оригинал Memory and Desirе / Страници 704 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-184-0

600

500

Марија Бабамова

ЉУБОВ НА ДВА КОНТИНЕНТА

200

150

СУДБИНСКА ЛИРСКА ИСПОВЕД, РОМАН ИСТКАЕН СО ТАЈНИТЕ НА ЖИВОТНАТА СЕНЗИБИЛНОСТ. Суптилен одраз на денешното живеење со силен емотивен израз. Роман во кој со особена автентичност и колоритност се опишува кејот на Вардар, Водно, Охрид, Маврово, Радика... Исклучителен метафоричен наратив исполнет со поетски споредби, топли доживувања, искрена симболика, логичка последователност на настаните. На прашањето „Дали?“ – дали некогаш Иван ќе го добие одговорот, останува да погодува читателот... Страници 112 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-230-4

13


ÉROTISME

Let us leave the beautiful women to men with no imagination.

Кетрин Лим

РОБИНКАТА ЕМОТИВНА ПРИКАЗНА ЗА ЧЕТИРИГОДИШНАТА ХАН, ПРОДАДЕНА КАКО РОБИНКА ВО КУЌАТА НА ВУ. Кога Хан станува тинејџерка, се вљубува во младиот господар. Нејзиниот живот се претвора во борба против силите на традицијата и тиранијата во еден свет во кој сладострасните машки роднини ги користат робинките за неселективно задоволство. Богато и моќно кинеско семејство во ера на убавината и на бруталноста, слeдejќи една љубов – сè до нејзиниот вчудовидувачки климакс. Оригинал The Bondmaid / Страници 348 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-236-6

400

300

Нина Вејерс

ПОСЛЕДИЦИ

250

150

УШТЕ КАКО ДЕТЕ МИНИ ПАНИ БИЛА МИСТЕРИЈА за околината? Кога има веќе 20-ина години, таа е сè уште внимателна, наизглед кршлива, но дефинитивно со оригинален шарм – таа сега е ѕвезда на холандската уметничка сцена. Бестрашна и со страсна љубопитност, Мини го става својот живот на лабораториска маса, правејќи го суровина на својата уметност. Награда „Антон Вахтер“ за најдобар дебитантски роман за 2014. Оригинал De consequenties / Страници 272 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-187-1

Јела Кречич

НЕМА ДРУГА ОРИГИНАЛНА И КОМИЧНА ПРИКАЗНА ЗА СЛОЖЕНИТЕ ЧОВЕКОВИ ОДНОСИ ВО СОВРЕМЕНИТЕ ВРЕМИЊА ОД СОПРУГАТА НА СЛАВОЈ ЖИЖЕК. По разделбата со долгогодишната девојка, Матјаж паѓа во депресија. Наскоро донесува одлука дека патот до нејзиното срце води преку друга врска. Односно врски. Но планот излегува замрсен. Тој тргнува на одисеја од „мувања“ на една вечер со редица девојки, но секогаш доаѓа до истиот заклучок: дека нема друга како бившата. Оригинал Ni druge / Страници 368 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-201-4

Алмудена Грандес

400

300

РАСТЕЊЕТО НА ЛУЛУ ИНТЕНЗИВЕН ЕРОТСКИ РОМАН што ги претставува сексуалното будење и авантурите на Марија Луиза, наречена Лулу. Како ученичка ја заведува многу постариот Пабло. Ехото на Де Сад може да се насети во романот, добитник на наградата „Вертикална насмевка“ за еротска проза.

300

Оригинал Las edades de Lulú / Страници 304 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-078-2

250 14


20

15

НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА ЕУ

Лоренцо Амури

Давид Машадо

20

АПНЕЈА

ПРОСЕЧЕН ИНДЕКС НА СРЕЌАТА

15

МЛАДИОТ ЛОРЕНЦО ОСТАНУВА КВАДРИПЛЕГИЧАР И ЖИВОТОТ МУ СЕ ПРЕВРТУВА НАОПАКУ. Периодот минат во болница во Италија и Швајцарија, сите операции, мачната рехабилита300 ција... Тоне во самосожалување, па неговата девојка Јохана, се одлучува да го напушти, а тој решава да се самоубие. Дали нешто ќе го поттикне одново да ја освои и да си го поврати животот?

ПОГОДЕНО ОД ФИНАНСИСКАТА КРИЗА ВО ПОРТУГАЛИЈА, СЕМЕЈСТВОТО НА ДАНИЕЛ СЕ РАЗДЕЛУВА. Неговата сопруга Марта 300 заедно со децата се отселува кај своите родители. Приказна пренесена преку имагинарен дијалог на Даниел со својот пријател Алмодовар! Шавиер – агорафобичарот има математичка теорија поврзана со среќата и прави секој да се замисли кој е индексот на среќата во неговиот живот. Потрага по она што е навистина важно за да се биде среќен, но и обид да се сфати колку едно срце може да биде големо.

200

250

Оригинал Apnea / Страници 256 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-254-0

Оригинал Índice Médio de Felicidade / Страници 256 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-257-1

Лука Бекавац

ВИЉЕВО

20

15

ОСАМЕН ГЛАС ОТВОРА ПАНОРАМА НА РЕЧИСИ НЕНАСЕЛЕНАТА СЛАВОНИЈА, ЗАГУБЕНА ВО ЛЕТО И ВО ПРАВ. Завршува со опсесивен коментар на пожолтени страници од нечиј дневник од Втората светска војна. Додека во темниот простор помеѓу чека суровиот транскрип од дијалог во кој се случува напнато одмерување на силите. Ризична потрага по место каде што би можело да почне заедничката приказна.

250

Оригинал Viljevo / Страници 236 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-196-3

100

Одни Еир

ЗЕМЈА НА ЉУБОВТА

20

14

НАПИШАНА ВО ФОРМА НА ДНЕВНИК, опишува период од животот на главната хероина, во кој е задлабочена во потрагата по место каде што припаѓа и каде што би се вдомила. Парадоксално, ова ја носи на различни патувања, физички и ментални, низ времето и низ просторот, со цел да ги пронајде одговорите на прашањата што се однесуваат не само на неа туку и на целото човештво.

200

100

Оригинал Jarðnæði / Страници 240 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-149-9

The meaning of life is that it stops. 15


НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА ЕУ A book must be the axe for the frozen sea within us.

20

Клаудиу М. Флоријан

16

ВРЕМИЊА НА ИГРА. ДЕТСТВО ВО ТРАНСИЛВАНИЈА НАСТАНИ ПОВРЗАНИ СО ЕДНО МЕШАНО ГЕРМАНСКО-РОМАНСКО СЕМЕЈСТВО што живее некаде близу градот Брашов во седумдесеттите години на XX век, видени и пренесени преку очите на едно шестгодишно дете. За него сите настани се само игри што ги играат, не само децата туку и возрасните, и тоа – во домот во кој живее, на улицата пред куќата, во маалото каде што го поминува времето. Оригинал Vârstele jocului. Strada Cetății / Страници 368 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-266-3

350

300

Гаел Жос

20

15

ПОСЛЕДНИОТ ЧУВАР НА ОСТРОВОТ ЕЛИС НЕКОЛКУ ДЕНА ПРЕД КОНЕЧНОТО ЗАТВОРАЊЕ НА ЦЕНТАРОТ ЗА ИМИГРАЦИЈА НА ОСТРОВОТ ЕЛИС, Џон Мичел пишува дневник во кој го раскажува својот живот. Обид да се отвори прашањето за нивниот престој, нивните долги и исцрпувачки патувања. Стравот дека ќе бидат вратени, токму во моментот кога се толку блиску, сепак далеку од „La Merica“! Оригинал Le dernier gardien d'Ellis Island / Страници 176 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-268-7

200

150

Сара Стридсберг

20

15

ДЕТСКИТЕ СПОМЕНИ НА АВТОРКАТА ОД ВРЕМЕТО НА НЕЈЗИНИТЕ ПОСЕТИ НА „БЕКОМБЕРЈА“. Една од најголемите болници за ментално болни во Шведска и во Европа во XX век, со две илјади пациенти. Џеки и нејзиниот татко, Џими Дарлинг кој постојано ги засмејува луѓето, во исто време негува и чудна пасија кон смртта. Душевната болница во која престојува татко и се претвора во единствениот постоен свет за Џеки.

300

200

Оригинал Beckomberga: Ode till min familј / Страници 352 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-248-9

20

14

400

200

БЕКОМБЕРЈА – ОДА ЗА МОЕТО СЕМЕЈСТВО

Милен Русков

ВОЗВИШУВАЊЕ БУГАРИЈА, 1872 ГОДИНА. Време на преданост кон идејата за ослободување од угнетувачите. Претенциозниот раскош на револуционерни идеи се пробива и до свеста на две момчиња, чесниот полуобразован Гичо и неговиот наивен пријател, клептоман, Асен. Вооружени со пиштоли и со книги, од градот Котел тргнуваат да се приклучат на група разбојници револуционери. Оригинал Възвишение / Страници 408 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-150-5

16


FLASHBACK – ИСТОРИСКИ The real voyage of discovery consists not in seeking new lands but seeing with new eyes.

Горан Трибусон

ИСТОРИЈА НА ПОРНОГРАФИЈАТА РАСТЕЊЕТО НА ГРУПА ПРИЈАТЕЛИ ОД НИВНИТЕ НАЈРАНИ ДЕНОВИ ДО СТАПУВАЊЕТО ВО БРАК. Пред нашите очи паралелно изминуваат сите настани што биле важни за нив од 1950-тите до 1980-тите години – појавата на првите рок-плочи, долгите коси, увозните фармерки, љубовите, политиката и, на крајот, порнографијата, која е некаков изместен лајтмотив на целата книга.

500

400

Оригинал Povijest pornografije / Страници 512 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-281-6

Томи Виринга

Лари Трембле

ОВА СЕ ИМИЊАТА

ПОЛЕ СО ПОРТОКАЛИ

БРАЌАТА АХМЕД И АЗИЗ ЖИВЕАТ ВО МИРНИОТ ПРЕДЕЛ НА СЕМЕЈНОТО ПОЛЕ СО ПОРТОКАЛИ. Но, кога една бомба ги убива нивните баба и де250 до, војната во нивната земја им го менува животот засекогаш. Крв се враќа со крв, па едниот брат мора да се жртвува. Години подоцна, оној што ќе преживее – сега студент по актерска игра во Монтреал – добива улога што го тера да се соочи со минатото.

МАЛА ГРУПА ПРЕГЛАДНЕТИ И БЕСНИ БЕГАЛЦИ СЕ ПОЈАВУВААТ ОД НИГДЕ-НИКАДЕ И ШИРАТ СТРАВ И ПАНИКА ВО ГРАНИЧНО ГРАТЧЕ ВО СТЕ300 ПАТА. Кога полицискиот инспектор Понтус Бег наредува да се уапсат, во нивните куфери наоѓаат доказ за убиство. Како што тој ја разоткрива историјата на нивното пеколно патување така таа почнува да се испреплетува со неговото потекло.

150

150

Оригинал L'Orangeraie / Страници 96 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-197-0

Оригинал Dit zijn de namen / Страници 240 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-204-5

НА СКО

РО

Јон Калман Стефансон

ПОМЕЃУ РАЈОТ И ПЕКОЛОТ

Бернардо Ачага

СЕДУМ КУЌИ ВО ФРАНЦИЈА

МОРАЛНАТА ДЕКАДЕНЦИЈА ВО ГАРНИЗОНОТ НА КОЛОНИЈАЛНИТЕ ТРУПИ на кралот Леополд II од Белгија на почетокот од XX век, во срцето на џунглата во Конго. Лаланд Биран е капетан, но и поет со амбиција да се збогати и да им се врати на книжевните кафулиња во Париз. Неговата жена е поамбициозна: сака да поседува седум куќи во Франција, една за секоја година што нејзиниот сопруг ја поминал во туѓина!

MЛАД ЧОВЕК СЕ ПРИДРУЖУВА НА РИБАРСКИ БРОД. Кога ќе ги фати бура на отворено море, збунет е од студената рамнодушност на колегите. Разочаран ги напушта, со цел да врати една книга на слепиот стар морски капетан што живее отаде гори и планини. Штом ќе пристигне таму, открива дека не е сам во својата самотија: пречекан е во топлиот круг на маргиналците. Почнува поинаку да гледа на животот.

250

150

Оригинал Zazpi etxe Frantzian / Страници 208 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-287-8

Оригинал Himnaríki og helvíti / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-199-4

17


ОПШТЕСТВЕНО (НЕ)ОДГОВОРНИ All that we see or seem is but a dream within a dream.

Ингвар Амбјернсен

Јиржи Хајичек

БЕЛИ ЦРНЦИ

ПОВИКУВАЧ НА ДОЖД

БРУТАЛНА СТОРИЈА ЗА АУТСАЈДЕРИ, за тројца млади луѓе што живеат на маргините од општеството. Авторот ја црпи силата од својата директност. Оваа книга е манифест на мла300 дешката култура на 1970-тите, агресивна и солидарна во исто време, вистински бунт против буржоаското однесување. Романот е поделен на три дела, а последниот дел е хронолошки почеток на дејството.

ЗБИЊЕК, РЕФЕРЕНТ ЗА НЕДВИЖНОСТИ, ПО МНОГУ ГОДИНИ СЕ СРЕТНУВА СО СВОЈАТА НЕКОГАШНА ЉУБОВ за да и помогне во навидум 250 едноставен имотноправен проблем. Се враќа во родното село и постепено ќе се заплетка во нејасни околности. Талка низ катастарските мапи, а над нив како призрак се издигнува откачениот селски авијатичар од XVIII век!

200

150

Оригинал Hvite Niggere / Страници 384 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-120-8

Оригинал Dešťová hůl / Страници 248 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-252-6

200

350

200

Мишел Ламбер

Илја Леонард Фајфер

Марек Шинделка

МАРСИЈАЛ, СЛИКАР ШТО ТЕШКО ГИ ПРОДАВА СВОИТЕ ДЕЛА, среќава очајна жена на која сака да и помогне да ја врати волјата за живот. Ќе биде ли ова почеток на љубовна приказна? Не, бидејќи Марсијал се плаши да се вљуби. Тој признава само забава и пријателство. Во потрагата по среќата, ликовите во романот и нам ни ја пренесуваат убавината на Надежта.

ЏЕНОВА. МИСТЕРИОЗЕН, ЕГЗОТИЧЕН, ГРАД ПОЛН СО ЛАВИРИНТИ И МАГИЈА. Сè почнува со глетката на една женска нога, која го фрла раскажувачот во потрагата „по најубавата девојка во Џенова“. Оваа книга е како џебно издание на „Пеколот“ на Данте, напишана од автор што ужива да оди во крајности!

ПАТОТ ДО ЕВРОПА НА ДВАЈЦА БРАЌА ОД НЕИМЕНУВАНА ЗЕМЈА ЗАФАТЕНА СО ВОЈНА. Нивните патишта наеднаш се разделуваат и секој продолжува на своја рака, без мапа, без контакти. Го следиме сложениот и болен пат кон север. Европа видена однадвор, која потсетува на голема машина што работи. Единственото што стои наспроти таа машина е ранливото човечко тело.

100

КУЌАТА НА СЛИКАРОТ

Оригинал La Maison de David / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-185-7

300

150

LA SUPERBA

Оригинал La Superba / Страници 352 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-226-7

18

ЗАМОР НА МАТЕРИЈАЛОТ

Оригинал Únava materiálu / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-251-9


СКАНДИНАВСКИ КРИМИ-КРАЛИЦИ

Карин Фосум

КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВОЛКОТ ЕДНО 12-ГОДИШНО МОМЧЕ ВЛЕТУВА ВО ЛОКАЛНАТА ПОЛИЦИСКА СТАНИЦА, тврдејќи дека видело труп во некоја куќичка на почетокот од шумата. Ерки Јорма, пребегнат пациент од психијатриската болница, е виден истиот ден на тоа место, пред целосно да исчезне меѓу дрвјата. Инспекторот Сејер треба да ги засука ракавите и да тргне во потрага по убиецот на жената што живеела сама среде планината. Оригинал Den som frykter ulven / Страници 272 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-190-1

300

200

ВО МРАКОТ ЕВА МАГНУС И НЕЈЗИНАТА ЌЕРКА СЕ ШЕТААТ ПОКРАЈ РЕКАТА И ЗДОГЛЕДУВААТ МАШКИ ТРУП! Ева ја остава ќеркичката, но наместо во полиција ќе сврти на сосема друго место. Машкиот труп е всушност уште еден нерешен случај на инспекторот Сејер. Втoриот збунувачко убиство на проститутка пронајдена мртва пред неколку дена. Дали овие два случаи се поврзани? Оригинал Evas øye / Страници 288 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-209-0

300

250

Ирса Сигурдардотир ПОСЛЕДНИOТ РИТУАЛ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО РЕЈКЈАВИК Е ПРОНАЈДЕН МАШКИ ТРУП СО ИЗВАДЕНИ ОЧИ И СО ЧУДНИ СИМБОЛИ НА НЕГОВИТЕ ГРАДИ. Семејството ја најмува Дора Гудмундсдотир, секси-адвокатка и самохрана мајка на две деца, да го истражи случајот. Набргу Дора и семејниот адвокат откриваат дека починатиот студент бил опседнат со исландската историја на лов на вештерки, тортури, јавни погубувања. Меѓународна сензација објавена во триесетина земји! Оригинал Þriðja táknið / Страници 338 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-194-9

400

350

УКРАДЕНИ ДУШИ ВОЗБУДЛИВ ТРИЛЕР СМЕСТЕН ВО КАРПЕСТИТЕ ИСЛАНДСКИ ПЕЈЗАЖИ. Зимата 1945 година. Четиригодишно девојче е затворено во чуден отвор во дворот на својата куќа. Како овој настан, шеесетина години подоцна, во 2006 година, е поврзан со две свирепи убиства – игли во стапалата на телата, детски плач што се слуша во маглата, коски во скриениот бункер за јаглен? Оригинал Sér grefur gröf / Страници 352 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-240-3

400

350

The best time to plan a book is while you're doing the dishes. 19


ТРИЛЕРИ – СТРАВОТ Е САМО ИЛУЗИЈА Very few of us are what we seem.

Михал Ајваз

ПРАЗНИ УЛИЦИ МИСТЕРИОЗНИ ИСЧЕЗНУВАЊА И ГОЛЕМ БРОЈ ПОТРАГИ. Главниот лик нагазува дрвен предмет, кој почнува да го препознава на различни места низ градот и токму тоа го води во потрага по една млада девојка што неодамна исчезнала. Нејзината тетоважа е енигма за главниот лик, кој се обидува да ја разоткрие тајната на нејзиното исчезнување. Дали мистеријата ќе биде откритие на некоја голема тајна? Оригинал Prázdné ulice / Страници 464 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-250-2

Јуси Адлер-Олсен

400

300 Магдалена Парис

ЖЕНАТА ВО КАФЕЗОТ

МАГИОНИЧАР

ДЕТЕКТИВОТ КАРЛ МОРК Е ПРЕМЕСТЕН ВО НОВООТВОРЕНИОТ СЕКТОР ЗА НЕРЕШЕНИ СЛУЧАИ, НАРЕЧЕН СЕКТОРОТ Q. Единствениот вработен та450 му е сириски имиргант, Асад, кој всушност е чувар, но се покажува како талентиран и надарен детектив. Карл одново ја започнува истрагата за случајот со исчезнатата млада политичарка Мерете Лунгор. Таа исчезнала пред пет години и се претпоставува дека е удавена, но нејзиното тело никогаш не е пронајдено. Мерете не е мртва!

ВО БЕРЛИН ПОЛИЦИЈАТА ПРОНАОЃА УНАКАЖАН ТРУП НА ВРАБОТЕН ВО АРХИВАТА НА ПОРАНЕШНАТА ШТАЗИ. Истрагата ја преземаат специјални500 те служби. Инспекторот Ковалски е предвремено суспендиран, но тој ќе ја продолжи својата истрага. Дознава за операцијата „Магионичар“ во која Штази, во соработка со бугарските граничари, наредувала убиства на граѓани од Источна Германија што патувале преку Бугарија во времето на Железната завеса.

Оригинал Kvinden i buret / Страници 406 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-234-2

Оригинал Magik / Страници 500 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-203-8

450

350

Рамиро Пиниља

Џорџе Арион

САМО ЕДЕН ТРУП ПОВЕЌЕ

УБИСТВО ВО БИБЛИОТЕКАТА

САНЧО БОРДАБЕРИ СЕ ОБИДУВА ДА СТАНЕ ПИСАТЕЛ КАКО ДАШИЕЛ ХАМЕТ И РЕЈМОНД ЧЕНДЛЕР. Романи 300 што се случуваат во Чикаго или во ЛА, со лаконски типчиња во мантили за дожд и пиштоли во футроли. Издавачите му ги враќаат ракописите, сè додека еден ден не се сети дека единственото злосторство што се случило во Гечо пред војната уште не е разрешено и дека пишувањето за тоа може да биде решение. Тој се претвора во приватен детектив за да открие кој сакал да ги убие близнаците Алтубе.

ОВАА КНИГА ГИ ИМА СИТЕ СОСТОЈКИ ПОТРЕБНИ ЗА УЖИВАЊЕ ВО ЕДНО 250 ДЕТЕКТИВСКО ЧЕТИВО: убиство, истражител, убиец, жртва. По една ноќ на која не се сеќава ништо, новинарот Андреј Младин наоѓа труп во својата библиотека. Не може да сфати како безживотното тело се нашло таму. Младин ја отфрла улогата на осомничен и решава да стане детектив. Го споредуваат со Рејмонд Чендлер.

200

200

Оригинал Atac în bibliotecă / Страници 224 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-221-2

Оригинал Sólo un muerto más / Страници 240 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-202-1

20


ТРИЛЕРИ ТРИЛЕРИ – СТРАВОТ – СТРАВОТ Е САМО ИЛУЗИЈА Е САМО ИЛУЗИЈА (АГ Dogs are wise. They crawl away into a quiet corner and lick their wounds and do not rejoin the world until they are whole once more.

Рикардо Пиглија

ВЕШТАЧКО ДИШЕЊЕ ОБЈАВЕН ВО 1980 ГОДИНА, ВРЕМЕ КОГА ИЛЈАДНИЦИ ГРАЃАНИ НА АРГЕНТИНА „ИСЧЕЗНАЛЕ“ ПРИ ОБИДОТ НА ВЛАДАТА ДА СОЗДАДЕ АВТОРИТАРНА ДРЖАВА. Нараторот, писателот Емилио Рензи, почнува да го бара исчезнатиот вујко, Марсело Маги, кој е поврзан со низа контрадикторни семејни приказни и енигматични писма. Токму преку тие писма Емилио дознава дека вујкото водел истраги за животот на Енрике Осарио, секретар и шпион на аргентинскиот диктатор Росас од XIX век. Оригинал Respiración artificial / Страници 224 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-272-4

Луис Пени

200 Петер Хег

МРАЧЕН МОТИВ

СМИЛА ГО ЧУВСТВУВА СНЕГОТ

#1 ЊУЈОРК ТАЈМС БЕСТСЕЛЕР АВТОРКА

ГОСПОЃИЦА СМИЛА СЕ ОБИДУВА ДА ЈА РАСТАЈНИ ЧУДНАТА СМРТ НА ЕДНО МОМЧЕНЦЕ што паѓа од врвот на зградата во која таа живее. Полицијата веднаш објавува дека е несреќен случај. Но Смила знае дека нејзиниот сосед не паднал сам од покривот. Детството поминато на Гренланд и дава можност поинаку да гледа на снегот и, кога ќе сфати дека стапалките на детето покажуваат дека тоа трчало пред да умре, одлучува да открие кој го бркал. Еден од најфасцинантните трилери на сите времиња. Продаден во над 20 милиони примероци.

400

400

ДОБРЕ ДОЈДОВТЕ ВО СВЕТОТ НА БРИЛИЈАНТНИОТ ИНСПЕКТОР ГАМАШ, ЛЕГЕНДА ОД РАНГОТ НА ШЕРЛОК ХОЛМС! Во планинските предели на Квебек се наоѓа идилично селце, кое нема да го најдете на карта. Таму животот е спокоен, сè додека едно утро сликарката Џејн Нил не е пронајдена мртва во шумата. Прободена со стрела во срцето. Жителите се убедени дека станува збор за несреќа, но Гамаш открива загатката во една слика на сликарката, создадена кратко пред да умре.

300

300

Оригинал Still Life / Страници 336 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-198-7

Оригинал Frøken Smillas fornemmelse for sne / Страници 478 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-182-6

Хокан Несер

Милош Урбан

ВО ОКОТО НА СВЕСТА

СЕДУМЦРКВИЕ

ГЛАВНИОТ ИНСПЕКТОР ВАН ВЕТЕРЕН СЕ СООЧУВА СО ДОСЕГА НЕВИДЕН МИСТЕРИОЗЕН СЛУЧАЈ. Две последователни убиства, истрага, мис300 териозно писмо. Дали писмото ќе му помогне на инспекторот да го открие убиецот? Доајенот на скандинавските трилери Хокан Несер нè воведува во нова мрачна и загодачна приказна!

ДАЛИ ЈА САКАТЕ ПРАГА? Ама претставена во ремек-делото на модерната готика? Седум цркви и серија 300 ужасни убиства. Над Прага се спушта сенката на есента, додека почнуваат да умираат луѓе. „Седумцрквие“ е мрачен трилер за Кветослав Швах и за неговата поврзаност со убиствата. Со оваа книга преведена на десет јазици, Урбан се прославил како „црниот витез на чешката литература“.

250

200

Оригинал Sedmikostelí / Страници 288 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-115-4

250

Оригинал Det grovmaskiga nätet / Страници 256 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-224-3

21


ГОЛЕМИ ЛИТЕРАТУРИ Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself.

Бернардо Карваљо

ДЕВЕТ НОЌИ

БР АЗ

ИЛ

ВО АВГУСТ 1939 ГОДИНА ЕТНОЛОГОТ БЈУЕЛ КВЕЈН СЕ САМОУБИВА ВО БРАЗИЛ. Момчето од богато семејство врши истражувања на племињата од Амазонија. Зад себе оставил седум писма, причините за самоубиството! Овој вистински историски случај останал табу во Бразил. Нараторот живее во денешно време и тврди дека постои и осмо писмо! Но потрагата го фрла во лудило. Романот на Карваљо го споредуваат со делата на В. С. Најпол, Вилијам Фокнер, Џозеф Конрад и Брус Чатвин. Оригинал Nove Noites / Страници 160 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-244-1

КА

НА

ДА

250

150

Дејвид Гилмор

СОВРШЕНА НОЌ ДА СЕ ЗАМИНЕ ВО КИНА РОМАНОТ ПОЧНУВА СО НАЈСТРАШНИОТ КОШМАР НА СЕКОЈ РОДИТЕЛ: ДЕТЕТО ШТО НЕНАДЕЈНО ИСЧЕЗНУВА. Дали детето е киднапирано? Изнесено од државата? Дали е живо? Приказната ја раскажува Роман, телевизиски водител, кој го бара својот син како во градот така и во светот на соништата, во обид да го врати.

200

Оригинал A Perfect Night to Go to China / Страници 116 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-195-6

100

СИ

НГ АП

Сучен Кристин Лим

УР

ДЛАНКА ПОЛНА БОИ 80 ГОДИНИ ОД ИСТОРИЈАТА НА СИНГАПУР, преку еден ден од животот на Сувен, млада професорка што се труди да се определи себеси како личност и како уметник. Во својата потрага, таа ја истражува богатата историја на семејството на нејзиниот очув. Приказната изобилува со локални вкусови и ароми. Особено чувствителни се тажните животи на жените во приказната. Прва добитничка на Сингапурската книжевна награда (1992). Оригинал Fistful Of Colours / Страници 320 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-174-1

РУ СИ

ЈА

700

500

300

150

Маријам Петросјан

ДОМОТ ВО КОЈ... ЕДНО МОМЧЕ ЌЕ БИДЕ ОДВЕДЕНО ВО ДОМ ЗА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ. Наеднаш пред него ќе се отвори сосем нов свет со сопствени ликови и со правила на однесување, толку различни од „обичниот“ свет. Децата со чудни имиња како Лорд, Слепиот, Сфинга, Тутунот, Македонски, се доведени таму од своите родители и заборавени. Штитениците на домот не се лица со посебни потреби – не, тоа се лица со посебни можности! Книга што читателите ја споредуваат со Хари Потер. Оригинал Дом в котором... / Страници 848 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-165-9

22


ВЕР(Б)А Ојдур Ава Олафсдотир

Антон Баев

СТАКЛЕНАТА ГРАДИНА

СВЕТАТА КРВ

РОМАН ЗА ЉУБОВТА И СТРАСТИТЕ ВО СИТЕ СВОИ ДИМЕНЗИИ, ЗА ЗЛОСТОРСТВОТО, ОДМАЗДАТА И ПРОСТУВАЊЕТО. Ликови се учители и ученици во еден историски бурен период од 1920 до 1950 година. 200 Романот е составен од четири дела, а секој дел започнува со извадок од „Четирите годишни времиња“ на Антонио Вивалди. Романот е напишан така што речениците звучат како музика, многу блиску до поезија.

ЛОБИ, ПО ТРАГИЧНАТА СМРТ НА НЕГОВАТА МАЈКА ГИ НАПУШТА СТУДИИТЕ И ОДИ ВО МАНАСТИР за да го врати стариот сјајот на тамошната величествена, но 250 заборавена градина. Додека одново ја пресоздава градината, Лоби ќе го изненади посетата на Ана, со која, по една кратка авантура во градината на неговата мајка, ја има новородената ќерка Флора Сол.

200

150

Оригинал Afleggjarinn / Страници 272 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-256-4

330

250

Евгениј Водолазкин

ЛАВР

РОМАН ЗА БОГА, ЗА ВЕРАТА И ЗА ТОА ДЕКА ВРЕМЕТО НЕ ПОСТОИ, дека сè е едно и сè е поврзано со остатокот, книга за љубовта и за жртвувањето. Андреј Рубљов е во стилот на „Името на ружата“ во оваа длабока приказна, спектакуларно книжевно остварување. Оригинал Лавр / Страници 352 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-003-4

Оригинал Светата кръв / Страници 144 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-271-7

600

250

500

150

Александар Чудаков

СЕ СПУШТА САМРАК ВРЗ СКАЛИЛА СТАРИ НА ГРАНИЦАТА ПОМЕЃУ СИБИР И КАЗАХСТАН е притаено гратче што власта го прогласила за место за прогонство на неподобните граѓани. Меѓутоа, тоа е вистинска оаза. Tолкаво количество интелигенција на единица површина во средината од минатиот век немало ниту во Москва, Париз или во Бостон! Добитник на специјалната награда „Руски Букер“ за најдобар руски роман во првата деценија од XX век. Оригинал Ложится мгла на старые ступени / Страници 642 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-173-4

23

Гербранд Бакер

СКРШНУВАЊЕ ПРИКАЗНА ЗА ПОТРАГАТА ПО СЕБЕ. ЕМИЛИ. ИМЕ ПОЗАЈМЕНО ОД ПОЕТЕСАТА ЕМИЛИ ДИКИНСОН, чија книга е едно од ретките нешта што ги понела со себе бегајќи од Амстердам во дивите предели на Велс. На фармата каде што доаѓа наоѓа десет гуски. Една по една, тие исчезнуваат. Која е оваа жена? А момчето што останува да преспие на имотот: зошто не сака да си замине? Оригинал De omweg / Страници 192 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-243-4

The two most powerful warriors are patience and time.


ЧИТАШ ПОЕЗИЈА?

До каде сум ја пронесол својата љубов – до таму е мојата татковина.

Ристо Маџунков

Снежана Стојчевска

ПРАШИНКИ

ТРЕБА ДА Е ЛЕСНО

АКТУЕЛНА И СОВРЕМЕНА ПОЕЗИЈА ВО КОЈА СЕ ПРЕПОЗНАВА ДУХОТ НА ВРЕМЕТО. Израз што како да „не настанал од зборови, туку од она од што тие настанале“. Ни открива и како го прави тоа: од истите 200 елементарни честички, од нуклеусите од кои е создаден универзумот – „она од што се создадени зборовите“ („На почетокот беше зборот?“), всушност прашинки, какви што и самите сме оти од прав сме создадени и во прав еден ден ќе се вратиме.“

ПОЕТИКА ВО КОЈА СЕ ПОТВРДУВА НАЧЕЛОТО НА Р. ТАГОРЕ ДЕКА ЗА УБАВИТЕ ПЕСНИ ИМАМЕ ЧУВСТВО ДЕКА НИЕ СМЕ ГИ НАПИШАЛЕ. Се опева трансформативната моќ на љубовта: токму кога вистински и интензивно се љуби, светот станува убаво место за живеење.

200

150

150

Страници 80 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-222-9

Страници 64 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-228-1

200

300

200

200

100

Стефан Марковски

Наџван Дарвиш

Mилчо Мисоски

КОМБИНАЦИЈА НА МИТОЛОГИЈA, РЕВОЛУЦИЈА, АНАРХИЈА, БОГОВИ, ЗЕМЈЕНИ САМОВИЛИ И НЕДОЈДИЈА. Дали митолошките суштества наоѓаат место во реалноста, дали шетаат меѓу нас? Но само со „луцидна халуцинација“ можеме да ги забележиме и да ги почувствуваме. Марковски гради игрив облик на (не)постоечките светови!

КНИГА ШТО РАСТАЖУВА, НО И ЈА ВРАЌА НАДЕЖТА ВО СВЕТ НА ПОЧИТУВАЊЕ И РАЗБИРАЊЕ. Овие стихови на поетска врата ја враќаат исконската потреба на човековата душа од разум, мир, продлабоченост и рафинираност. Ова издание ги донесува неговите стихови од најпреведуваната збирка на два јазика, на македонски и на англиски.

ДА СЕ ПОСТАВАТ ПРАШАЊАТА, А ДА СЕ ОДБЕГНЕ ОДГОВОРОТ. Или пак во најалтруистичко-поетски манир, самиот читател да го насети и да го даде тој одговор. Од лапидарниот израз на почетокот, па сè до баладично-ламенталниот тон на крајните песни, оваа збирка истовремено најавува и поет што веќе се докажал, но и поет што допрва има што да каже.

Страници 64 / Формат 12х20 / ISBN 978-608-243-285-4

Оригинал Nothing Мore Тo Lose / Страници 228 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-262-5

ПО ТРАГАТА НА БЕЛИОТ ГРИФОН

НЕМА ШТО ПОВЕЌЕ ДА СЕ ИЗГУБИ

24

ПЕСОЧНИ КАПКИ

Страници 48 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-225-0


ЧИТАШ ПОЕЗИЈА? Дарко Лешоски

ДЕТЕ ОД ЛОША ФАМИЛИЈА ПРВАТА КНИГА НА ПОЕТОТ ШТО ЈА ВРАТИ ПОЕЗИЈАТА ОДНОВО МЕЃУ ЛУЃЕТО – на улиците, по социјалните мрежи, среде дискусиите, во срцата. Специфичен, остар, страстен, отворен и силен поетски пристап. Лешоски пишува за љубовта, страдањето, начнувајќи ги трагедијата, самотијата, борбата, смртта, тегобноста. Песни во кои неминовно се чувствува хибридноста на љубовта во XXI век. Страници 192 / Формат 12х20 / ISBN 978-608-243-284-7

300

„...И ТОГАШ ЈАКОВ МУ ДАРИ НА ЈОСИФ ШАРЕНА ОБЛЕКА“ ВТОРАТА КНИГА НА ДАРКО ЛЕШОСКИ ја носи неговата тазе поезија, која сè уште инспирира и провоцира.

400

Страници 191 / Формат 14х25 / ISBN 978-608-66102-0-3

Јосип Коцев

СЕГА Е НАЈДОЛГОТО НИКОГАШ ЉУБОВНА ПОЕМА ИЛИ ПОЕТСКА ПАРТИТУРА ВО ТРИ СТАВА „СЕГА-НИКОГАШ-НАЈДОЛГОТО НИКОГАШ“? Речиси на секоја нова страница нè дочекува една убава стапица: сакаме пак да ја препрочитаме веќе прочитаната песна, но едновремено сакаме да свртиме и нова страница за да ја видиме следната! Страници 70 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-269-4

200 Ана Голејшка

НАПИШАН ДОМ РАЗЛИЧНИ ФАЗИ ОД РАСТЕЊЕТО НА ЕДЕН ВНАТРЕШЕН И ЕДЕН НАДВОРЕШЕН ДОМ! Оваа стихозбирка изобилува со емотивни напливи како во бран, но и како нежно застанување на улица покрај излог со колачи. Земајќи ја оваа книга, си подарувате нов дом – за читање и за уживање. Но и за подарување. Клуч од нова врата кон поезијата на Ана Голејшка и нејзините приватни растења. Страници 56 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-274-8

200 Бакнеж: се чудам како не потече крв од тој засек в срце. 25


Верата и јазикот се душата на еден народ.

NON-FICТION

Љубен Конески

УБК ОДБЛИЗУ Лични сведоштва и размислувања на Љубен Конески, поранешен висок припадник на Службата за безбедност во времето на СФРЈ и во периодот на самостојна РМ. Најави за воен удар, акции на ЈНА, атентатот на Киро Глигоров. Вистински примери од отворањето на тајните досиеја. (Не)мешањето на УБК на приватниот помен по повод 25 години од смртта на Ченто...

300

100

250

200

Страници 154 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-261-8

300

300

150

150

Ставре Џиков и Киро Кипроски

Ставре Џиков и Марјан Иваноски

Ставре Џиков

КНИГА СО БИОГРАФСКИ ПРИЛОЗИ И ДОКУМЕНТИРАНИ НОВИНАРСКИ СТАТИИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ВОЕНИ ПИЛОТИ. Слика за создавањето и развојот на военото воздухопловство на Армијата на Република Македонија. Биографии на бригадни генерали, нивната професионална посветеност и патриотизам.

САГА ЗА „МАКЕДОНСКА ПОЛИТИЧКА ЕМИГРАЦИЈА“, ПРЕТОЧЕНА НИЗ ПРИЗМАТА НА ДРАГАН БОГДАНОВСКИ, лик што го симболизира наративот на идеолошко-политичката кованица на поранешниот систем. Требаше да поминат дури 37 години за да се расветли животописот документиран низ голем број полициски, судски и затворски списи, кои сведочат за еден репресивен режим.

„СЕ СООЧУВАМЕ СО АВТЕНТИЧНИ СВЕДОШТВА ОД ПРВА РАКА, зашто Џиков бил активен учесник во најважните настани од поновата македонска историја.“ Александар Прокопиев „Еден од тие храбри луѓе, несомнено, е Ставре Џиков. Кога многумина молчеа, кроткиот Ставре беше најгласен. Кога повеќето беа вткаени во масата, Ставре беше авангардата. И кога авангардата стана секојдневје, Ставре тивко се повлече.“ Никола Жежов и Теон Џинго

САГА ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ВОЕНИ ПИЛОТИ

Страници 222 / Формат 17x24 / ISBN 978-608-243-229-8

РАШОМОН – ДРЖАВЕН НЕПРИЈАТЕЛ

Страници 272 / Формат 17x24 / ISBN 978-608-243-200-7

26

ЗАВЕТ ЗА МАКЕДОНИЈА

Страници 240 / Формат 17x24 / ISBN 978-608-243-097-3


NON-FICТION Боро Мокров

ОРАТОРСКАТА ВЕШТИНА НИЗ ИСТОРИЈАТА КНИГА ЗА ИСТОРИЈАТА НА ОРАТОРСКИТЕ ВЕШТИНИ СО ПРИМЕРИ ОД ЦИЦЕРОН И ДРУГИ РИМСКИ ОРАТОРИ. Влијанието на христијанството, корените и развојот на македонското беседништво и реторика. Ораторството е суштината на квалитетна комуникација, корен на дисциплините од иднината, како известување, информирање, комуницирање.

350

Страници 350 / Формат 17x24 / ISBN 978-608-243-223-6

300

Лилјана Пецова-Илиеска

ВИВИСЕКЦИЈА НА МАКЕДОНСКАТА НАРОДНА ПРИКАЗНА

250

150

АПЛИЦИРАЈЌИ ВРЗ ПРИМЕРИ ОД СОБИРАЧКИОТ ОПУС на Марко Цепенков, Стефан Верковиќ и на „Битови приказни и анегдоти“ во избор и редакција на д-р Кирил Пенушлиски, оваа книга има за цел да го насочи својот интерес врз структурата и семантиката на реалистичката народна приказна. Таа придонесува кон сугестија за дополнителна изработка на еден амбициозен проект, со комплексен и културолошки пристап кон разгледувањето на фолклорниот прозен материјал. Страници 160 / Формат 17х24 / ISBN 978-608-243-216-8

Сања Стојанова

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМОТ КАЈ ДЕЦАТА Проучување на ставовите и мислењата на одделенските наставници за ИЗУЧУВАЊЕТО НА СОДРЖИНИТЕ ОД ОБЛАСТА НА МУЛТИКУЛТУРНОТО ВОСПИТАНИЕ, како и содржините посветени на етничките заедници од Република Македонија, во основното образование. Мултикултурализмот е актуелно прашање во современите образовни системи и зазема мошне значајно место во предметите што се застапени во основното образование

300

200

Страници 112 / Формат 17х24 / ISBN 978-608-243-215-1

Саво Костадиновски

СÈ ОД ЉУБОВ ЗА ПОРЕЧЕ И ПОРЕЧАНИ

250

200

СЕКОЈ ПРОСЛЕДУВАЧ НА ОВАА ПАТОПИСНО-МОНОГРАФСКА И ПОЕТСКА ЗБИРКА ЗА ПОРЕЧКОТО СЕЛО ГОРНО БОТУШЕ, ОПШТИНА МАКЕДОНСКИ БРОД, КОЈ ЈА ЗНАЕ СОСТОЈБАТА ВО КОЈА ДЕНЕС СЕ НАОЃА ОВА МАКЕДОНСКО СЕЛО, ВЕДНАШ ЌЕ СФАТИ И ЌЕ ГО ОПРАВДА ГОЛЕМИОТ ТРУД што е вложен во нејзиното подготвување. Таа е и ќе остане траен приказ и сведок за еден простор и за едно време – за идните времиња и за идните генерации. Страници 288 / Формат 10x20 / ISBN 978-608-243-220-5

27


All that we see or seem is but a dream within a dream.

АНТОЛОГ-ИИ

НЕМА СТИХ, НЕМА МИР РЕВОЛУЦИЈА ВО СТИХОВИ! Триесетина македонски и странски поети, раскажувачи, есеисти, романсиери, преведувачи и јавни личности одбраа по две песни на тема: бунт, револуција, револт, отпор. Несекојдневна збирка што на едно место ги вклучува Артур Рембо, Велимир Хлебников, Бертолд Брехт, Мирослав Крлежа, Данило Киш, Јехуда Амихај, но и Кочо Рацин, Ацо Караманов, Коле Чашуле, Лидија Димковска...

250

100

Страници 106 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-247-2

300

100

МИСЛОВНО ДОСИЕ РАЗУБАВЕТЕ ГО СЕКОЈ ДЕН СО МИСЛА ОД 369-ТЕ ПОЗНАТИ ЛИЧНОСТИ ОД НАШАТА ЗЕМЈА, како револуционери, научници, политичари, бизнисмени, писатели, музичари, сликари, лекари, спортисти, но и од многу други професии. Прва и единствена антологија на она што го кажале и го мислеле личности од Македонија. Страници 128 / Формат 17x25 / ISBN 978-608-4507-26-0

200

200

100

150

ТИВКА АНЕСТЕЗИЈА; ЗА БОЛКАТА НА ДРУГИТЕ 14 РАСКАЗИ СПЕЦИЈАЛНО НАПИШАНИ ЗА ОВАА КНИГА. Во општество и време во кое поединецот станува сè повеќе анестезиран од чувството на емпатија и можноста да го доживее страдањето на различните, 14 писател(к)и се обидуваат да одговорат на прашањето каков е нашиот однос кон „болката на другиот“. Да им дадеме глас на луѓето што се наоѓаат на маргините, што живеат живот на аутсајдери или на обесправени поединци, луѓе чиј глас е замолчен. Страници 144 / Формат 12x17 / ISBN 978-608-243-192-5

28

ШТО СИ ТИ? „СЕКОЈ ИЗБОР Е И МАЛ ЗАЛОГ НА СРЦЕТО НА ИЗБИРАЧОТ ВО ИЗБРАНОТО. Затоа, оваа антологија е уште поинтересна. Ја ’исполниле ‘ 31 автор, од кои 23 домашни буквално од сите генерации и 8 странски. Сите избирале песни од други авторки во кои понекогаш нивната поетика се отсликува како во огледало, а нивниот избирачки вкус може речиси да се помириса, да се премери оддалеченоста од творечкиот вкус во милиметри или во километри.“ Оливера Ќорвезироска Страници 100 / Формат 12x20 / ISBN 978-608-243-178-9


НАЈУБАВИТЕ КНИГИ ЗА ДЕЦА И ТИНЕЈЏЕРИ

Aлександар Кујунџиски

Александар Кујунџиски и Васко Ташковски

ГЛЕН – СУПЕРМЕН

ЗАЕДНИЧКО ДЕЛО НА ПИСАТЕЛОТ АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ И НА АКАДЕМСКИОТ СЛИКАР ВАСКО ТАШКОВСКИ! Врвно уметничко сочинение: сликар – креатор со магичноста на сликарската четкичка и со колоритот на боите, кој и овој пат и овде се возвишува до бескрајот на вселената; и писател – бајкописец, кој на еден мошне необичен, оригинален и модерен стил, во темелот на делото и во неговата севкупна совршеност ги вѕидал волшепствата и силината на пишаниот збор.

400

350

Страници 64 / Формат 22x22 / ISBN 978-608-243-273-1

КОЈ САКА ДА БИДЕ КОСМОНАУТ? КНИГАТА ПЛЕНУВА СО НЕЈЗИНАТА НЕОБИЧНА И РЕТКОВИДЕНА КОНЦЕПЦИЈА, со духовитоста и инвентивноста на сториите, но и со прекрасните недовршени илустрации со кои и децата стануваат дел од создавањето на убавината. Илустрациите се дело на познатиот ликовен уметник Жарко Туниќ, а нивната надградба може да стане дело на идните проследувачи и коавтори на ова оригинално издавачко остварување.

200

150

Страници 64 / Формат 21x21 / ISBN 978-608-243-172-7

150 ГАТАНКИ-КАТАНКИ, II ИЗДАНИЕ „ОВАА ЗБИРКА ИМПРЕСИОНИРА СО ЗАЧУДУВАЧКАТА БРОЈНОСТ (ОКОЛУ 200 ГАТАНКИ), со свежината на версот и со првичното доживување, со тематската разноликост, која буквално го опфаќа целиот восприемачки свет на младиот читател.“ Оливера Николова Страници 48 / Формат 14.5х21 / ISBN 978-608-243-211-3

250

150

150

100

СЛИКИ ОД ДЕТСТВОТО

I WANT A BOOK

55 РАСКАЗИ – „СЛИКИ“ ШТО АВТОРОТ ГИ ПОСВЕТИЛ НА СВОЕТО ДЕТСТВО „претрчано во родното Пехчево“, вселено во прегратките на областа Малеш, во источниот дел од нашата Македонија. Преку овој ѓердан од вистински згоди и настани, може да се согледа едно дамнешно детство во исконска сплотеност со природата...

ПРЕКРАСЕН ИЗБОР ОД БОГАТОТО ТВОРЕШТВОТО НА ЕДЕН ОД НАЈРЕНОМИРАНИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА ДЕЦА, конечно во превод на англиски јазик. Топли раскази, песни, сказни и драматизации во кои ќе ужива секое дете од предучилишна и рана училишна возраст. Објавена во Библиотеката „Мозаик“, „I want a book“ е англискиот, односно единаесетиот, дел од масивниот издавачки проект со наслов „1 книга – 21 јазик“.

Страници 106 / Формат 14х21 / ISBN 978-608-243-219-9

Оригинал Сакам книга / Страници 48 / Формат 17x24 / ISBN 978-608-243-167-3

29


НАЈУБАВИТЕ КНИГИ ЗА ДЕЦА И ТИНЕЈЏЕРИ

You must trust and believe in people or life becomes impossible.

Андри Снаер Магнасон

ПРИКАЗНАТА ЗА СИНАТА ПЛАНЕТА БОЈАН И ХАНА ЖИВЕАТ НА ОСТРОВ НА ЕДНА ПРЕКРАСНА СИНА ПЛАНЕТА! ТАМУ ЖИВЕАТ САМО ДЕЦА, БЕЗ ВОЗРАСНИ! Секој е најдобар пријател со секој друг и секој ден е повозбудлив од вчерашниот. Еден ден, вселенски брод управуван од возрасен со чуден изглед по име Веселко Ведарденовски ќе се сруши на плажата. Им ветува на децата дека ќе им ги направи животите повозбудливи во замена за само капка од нивната младост! Оригинал Sagan af bláa hnettinum / Страници 104 / Формат 15x21 / ISBN 978-608-243-239-7

300

250

Марија Пар

ВАФЛИ ВО ФОРМА НА СРЦЕ ЛЕНА ЛИД, ПИПИ ДОЛГИОТ ЧОРАП ОД НОРВЕШКА! Борбено, забавно девојче чии денови се исполнети со невообичаени авантури. А Триле е нејзин сосед. Освен што се соседи, Триле мисли дека се и најдобри другари, и покрај незгодите во кои Лена редовно го вовлекува.. А бабата на Триле ги прави најубавите вафли во светот.

200

Оригинал Vaffelhjarte / Страници 144 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-265-6

НА СК ОР

Туве Јансон

О

КНИГА НА ЛЕТОТО МАГИЧЕН РОМАН, ДЕСТИЛАТ НА СУШТИНАТА НА ЛЕТОТО. Софија, шестгодишно девојче, и нејзината баба го минуваат летото на мал остров во Финскиот Залив. Шетаат заедно покрај брегот и во шумата, изработуваат бротчиња од кора на дрво, создаваат една мала Венеција, ги проучуваат тамошните бубалки. Полна со хумор и мудрост, „Книга на летото“ е прослава на животот. Оригинал Sommarboken / Страници 144 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-126-0

200

Првољуб Лилчиќ

ШУМСКАТА ПРИНЦЕЗА

200

150

РОМАН БАЈКА, КОЈ ОД ЕДНА СТРАНА МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА КАКО ЧЕТИВО ИСТОРИСКА ФИКЦИЈА ЗА СОЗДАВАЊЕТО НА ПРВОТО МАКЕДОНСКО КРАЛСТВО. Неколку македонски кнежевства, и прекрасната љубовна приказна меѓу принцот Оливер и неговата избраничка Оливера, која од сиромашна и скромна девојка ќе стане принцеза, па дури и кралица. Ова е роман за храброста, за праведноста, за гордоста, но и за искрената љубов, за чесноста, за среќата... Страници 144 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-231-1 30


СВЕТСКИ ХИТОВИ ЗА MЛАДИ ЧИТАТЕЛИ The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing.

НА СКО

РО

Алис Пантермилер и Даниела Кол

ЖИВОТОТ НА ЛОТА: ЗАЈАЧИЊА, ЗАЈАЧИЊА НАСЕКАДЕ! ЛОТА МРАЗИ ФЛЕЈТА И ПРОКЕЉ! Ги обожава својата најдобра пријателка, животните и одморите. Нејзините двајца браќа близнаци – се официјално најстрашните браќа на светот, и тоа не само кога и ја полнат флејтата со сенф! Но да не ги заборавиме зајачињата! Во оваа забавна и откачена книга ги има многу, скокаат насекаде и мрдаат со ушите! Оригинал Alles voller Kaninchen (Mein Lotta-Leben #1) / Страници 186 / Формат 13.5 х20.5 / ISBN 978-608-243-286-1

600

500

ЏЕЈМС ДАШНЕР - ЛАВИРИНТОТ БЕ

СТС

БЕ ЕР

400

350

БЕ

СТС

ЕЛ

СТС

ЕЛ

ЕР

350

ЕЛ

ЕР

350

300

300

НЕВОЗМОЖНО БЕГСТВО

БЕГСТВО НИЗ ПУСТОШОТ

ЛЕК ЗА СМРТТА

ТОМАС СЕ БУДИ ВО МРАЧЕН ЛИФТ. ПАМТЕЊЕТО МУ Е ИЗБРИШАНО. Се сеќава единствено на своето име. Добре дојде на Ледината. Зад високите камења наоколу се простира Лавиринтот, кој постојано се менува. Тоа е единствениот излез оттаму, но никој досега не го минал жив. А потоа, пристигнува една девојка. Првата девојка што некогаш стапнала на Ледината. Девојка со застрашувачка порака.

РЕШАВАЊЕТО НА ЛАВИРИНТОТ ТРЕБАШЕ ДА БИДЕ КРАЈОТ. Томас беше сигурен дека бегството ќе значи слобода за Лединарите. Но ЗЛОПАК уште не завршил со нив. Почнува фаза 2. Пустошот. Томас и другарите имаат две недели да го поминат Пустошот – пеплосаниот дел од планетата. А ЗЛОПАК ќе постави нови променливи пречки што треба да ги спречат.

СЕ ГЛЕДА КРАЈОТ. ЗЛОПАК МУ ОДЗЕДЕ НА ТОМАС СÈ: ЖИВОТОТ, СЕЌАВАЊАТА, КАКО И ЕДИНСТВЕНИТЕ ПРИЈАТЕЛИ ШТО ГИ ИМА – ЛЕДИНАРИТЕ. Останува уште еден последен тест. Да се открие лек што ќе го спаси светот. Дали некој ќе преживее? Она што ЗЛОПАК не го знае е дека Томас памети повеќе одошто тие мислат. А тоа е доволно за да не им верува на ниту еден збор.

Оригинал The Scorch Trials / Страници 336 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-206-9

Оригинал The Death Cure / Страници 304 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-241-0

Оригинал The Maze Runner / Страници 348 / Формат 13x20 / ISBN 978-608-243-179-6

31


ОВИЕ И УШТЕ МНОГУ ДРУГИ НАСЛОВИ ВО НАШЕ ИЗДАНИЕ ЌЕ НАЈДЕТЕ ВО НОВАТА КНИЖАРНИЦА „АНТОЛОГ“ НА УЛ. „ДИМИТРИЕ ЧУПОВСКИ“ БР. 31

АНТОЛОГ / Главен уредник Жарко Кујунџиски / Извршен уредник Валентина Кујунџиска / Правник Златко Кујунџиски / Јазичен уредник / Kристина Велевска / Секретар Ирена Трајкова / Дизајнери Марко Трпески, Ана Андроска, Филип Стојановски / Каталог Марко Трпески / Лектор Kристина Велевска / Продажба Вера Велевска, Ангела Стојановска Смиљков / Печати Графоден / Тираж 3 000 Книжевен центар „Антолог“ – ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29, лок. 1, тел. +389 2 3201 007 Книжарница „Антолог“ – ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 31, 1000, тел. +389 2 6169150 Електронска продавница www.antolog.mk / contact@antolog.mk / Facebook Книжевен центар Антолог / Twitter @Antolog_Books / Instagram antolog_books / ЕДБ 4080014541495 / Жиро сметка 0270100307062 / Комерцијална банка а.д. / IBAN MK07300701003070696 / S.W.I.F.Т. KOBSMK2X

www.antolog.mk

Антолог саем на книга 2018 / Antolog 2018  
Антолог саем на книга 2018 / Antolog 2018  
Advertisement