Skip to main content

Test Bank For PSYCHOLOGY THEMESVARIATIONS by Wayne Weiten 12th Edition

Page 1

Test Bank For PSYCHOLOGY THEMESVARIATIONS by Wayne Weiten 12th Edition Chapter 1-16 Chapter 1

MULTIPLE CHOICE 1. Based on Harold Kelley's research, if you are led to believe that you are going to hear a lecture given by a warm and friendly instructor, you a. will probably not be affected much by this expectation unless the instructor is, in fact, warm and friendly b. will probably perceive the instructor as being warm and friendly c. will probably not be affected unless you are allowed to compare the instructor to one who is cold d. may perceive the instructor as warm and friendly, but only if the lecture topic is interesting to you ANS: B REF: p. 25

PTS: 1 OBJ: 1-17

DIF: Correct = 86% KEY: Concept/Applied

2. Based on Harold Kelley's research, if you are led to believe that you are going to hear a lecture given by a cold and strict instructor, you a. will probably not be affected much by this expectation unless the instructor is, in fact, cold and strict b. will probably perceive the instructor as being cold and distant c. will probably not be affected unless you are allowed to compare the instructor to one who is warm and friendly d. may perceive the instructor as cold and strict, but only if the lecture topic is interesting to you ANS: B PTS: 1 KEY: Concept/Applied

REF: p. 25 OBJ: 1-17 MSC: ** (new or revised)

3. Roger and Lydia met for a blind date. Roger had been told by his best friend that Lydia was charismatic and vivacious. During their date Lydia was friendly but she was quite shy and didn't initiate much of the conversation. Still, Roger thinks that Lydia is one of the most exciting people that he has met, and he can't wait to see her again. Roger's reaction to his date with Lydia shows that a. unconscious motivation has little impact on overt behavior b. people's experience of the world is highly subjective c. behavior is determined by multiple causes d. cultural heritage has a large impact on behavior ANS: B PTS: 1 KEY: Concept/Applied

REF: p. 25

OBJ: 1-17

4. Carly was in favor of the proposed convention center; Colin was against the project. When Carly surveyed people she found that 70% of those she questioned were in favor of the project. Colin's survey found that 75% of those he surveyed were against building the convention center. These differing survey results show that a. single-cause explanations are often inaccurate b. motives and expectations can color our experiences c. theoretical diversity is an important component in science d. sciences do not exist in a cultural vacuum ANS: B PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 24

OBJ: 1-17


5. Which of the following statements is least consistent with the position that reality is highly subjective? a. People tend to perceive what they expect to perceive. b. The nature of reality is the same for most people because of innate mechanisms. c. We tend to impose organization on the stimuli that we pay attention to. d. The perception of sights and sounds is an active process. ANS: B PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 25

OBJ: 1-17

6. Which of the following is the best advice for developing sound study habits? a. Plan your study schedule in advance. b. Make yourself comfortable in your study area by having your favorite music playing. c. Try to avoid interrupting your study time with breaks. d. Tackle simple, routine tasks before taking on larger tasks. ANS: A PTS: 1 KEY: Concept/Applied

REF: p. 26

OBJ: 1-18

7. Which of the following is NOT listed in the textbook as an effective study technique? a. Set up a schedule for studying. b. Study in a place where distractions are minimal. c. Concentrate your study time immediately before an exam. d. Break major assignments down into smaller component tasks. ANS: C KEY: Factual

PTS: 1

REF: p. 27

OBJ: 1-18

8. Which of the following is NOT good advice for developing sound study habits? a. Spread out your studying over a period of time. b. Allow time for study breaks. c. Try to tackle simple, routine tasks first, saving larger tasks for later. d. Find a place to study where distractions are likely to be minimal. ANS: C PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 27

OBJ: 1-18

9. The idea that you should reward yourself for achieving study goals is based on the concept of a. empiricism b. genetic predisposition c. unconscious motivation d. behavior modification ANS: D TOP: WWW

PTS: 1 REF: p. 27 KEY: Concept/Applied

OBJ: 1-18

10. The systematic use of rewards in developing effective study habits is most consistent with a. humanism b. behaviorism c. functionalism d. structuralism ANS: B PTS: 1 KEY: Concept/Applied

REF: p. 27

11. SQ3R refers to a a. mnemonic device used to recall key information

OBJ: 1-18


b. method of preparing a study schedule c. study system designed to promote effective reading d. technique designed to reduce test anxiety ANS: C KEY: Factual

PTS: 1

REF: p. 28

OBJ: 1-19

12. The "Q" in the SQ3R method of studying refers to which of the following? a. question b. quiet c. quantify d. quiz ANS: A REF: p. 28

PTS: 1 OBJ: 1-19

DIF: Correct = 92% KEY: Factual

13. Which of the following is NOT one of the "Rs" in the SQ3R method of studying? a. review b. remember c. recite d. read ANS: B KEY: Factual

PTS: 1

REF: p. 28

OBJ: 1-19

14. Saying out loud the answers to key questions in the textbook constitutes which of the following steps in the SQ3R method? a. read b. recite c. review d. survey ANS: B KEY: Factual

PTS: 1

REF: p. 28

OBJ: 1-19

15. Karen asks you for advice on how to improve her study skills. Which of the following statements best illustrates the advice you should give her? a. She should passively skim the entire chapter all at one time the night before the exam. b. She should read each section of the chapter out loud numerous times until she can recite the words exactly as they appear on the page from memory. c. She should convert the section headings of the chapter into questions and then read each section with an eye for answering those questions. d. She should ignore all of the graphic materials provided in the textbook until the night before her exam since they will only distract her from understanding the text material. ANS: C PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 29 OBJ: 1-19 MSC: ** (new or revised)

16. Which of the following conclusions is supported by research comparing "successful" to "unsuccessful" students? a. Successful students and unsuccessful students attended class equally often. b. Paradoxically, successful students attended class less often than unsuccessful students. c. Successful students attended class more often than unsuccessful students. d. Successful students used an instructor's office hours more than unsuccessful students. ANS: C

PTS: 1

REF: p. 29

OBJ: 1-20


KEY: Factual 17. According to research findings, which of the following is most likely to be associated with poor grades? a. being absent from class b. rewarding yourself for studying c. overlearning the material d. changing answers on a multiple-choice test ANS: A KEY: Factual

PTS: 1

REF: p. 29

OBJ: 1-20

18. According to research findings, which of the following has been found to be associated with higher grades? a. not changing answers on tests b. attending class regularly c. writing down everything your instructor says d. putting off studying until just before an exam ANS: B REF: p. 29

PTS: 1 OBJ: 1-20

DIF: Correct = 92% KEY: Factual

19. Which of the following is good advice for getting more out of lectures? a. Resist the temptation to anticipate what is coming next. b. When you take notes, try to be a "human tape recorder." c. Avoid reading ahead in the textbook, especially if the material is complex. d. Pay attention to clues from the instructor about what is important. ANS: D KEY: Factual

PTS: 1

REF: p. 30

OBJ: 1-20

20. Which of the following is most likely to help you get more out of lectures? a. skipping lectures on topics you find confusing; instead, relying exclusively on the textbook b. trying to write down everything the lecturer says c. avoiding the temptation to anticipate what the lecturer will say next d. paying attention to clues about what is most important ANS: D REF: p. 30

PTS: 1 OBJ: 1-20

DIF: Correct = 71% KEY: Factual

21. Which of the following is NOT good advice for getting more out of lectures? a. Ask questions during the lecture. b. Try to record the lecturer's comments verbatim. c. When the material is especially complex, read ahead on the topic to be covered in class. d. During the lecture, try to anticipate what's coming next and search for deeper meanings. ANS: B REF: p. 30

PTS: 1 OBJ: 1-20

DIF: Correct = 81% KEY: Critical Thinking

22. Research findings suggest that when students engage in attentive note taking, they are more likely to a. be able to identify and remember the most important points from a lecture b. recall the information they find particularly interesting c. have problems distinguishing important from unimportant information d. participate in class discussions


ANS: A TOP: WWW

PTS: 1 REF: p. 30 KEY: Concept/Applied

OBJ: 1-20

23. Students are said to be "testwise" if they a. have a knack for identifying "trick" questions b. are particularly knowledgeable about the subject matter being tested c. are skilled at using clues contained within a test to improve their scores d. tend to score high on standardized tests ANS: C REF: p. 30

PTS: 1 OBJ: 1-21

DIF: Correct = 64% KEY: Factual

24. Research findings indicate that when changing answers on a multiple-choice test, most people change a. a right answer to a wrong answer b. a wrong answer to a right answer c. a wrong answer to another wrong answer d. a right answer to a wrong answer and back again to the right answer ANS: B REF: p. 30

PTS: 1 OBJ: 1-21

DIF: Correct = 65% KEY: Factual

25. Which of the following is NOT good advice for improving your test-taking ability? a. Don't change answers on a multiple-choice test; your first answer is usually your best. b. Don't waste time thinking too much about difficult-to-answer questions. c. Don't "read things into" test items--that is, make an item more complicated than it is. d. If you have time left after you've answered all the questions, go back and review the test. ANS: A PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 30

OBJ: 1-21

26. Which of the following is NOT good advice for someone about to take a multiple-choice test? a. Anticipate the answer before looking at the options. b. Read all the options and eliminate those that are highly implausible. c. Be cautious of options that make broad, sweeping generalizations. d. Once you find your anticipated answer, don't waste time reading the other options. ANS: D PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 30

OBJ: 1-21

27. Which of the following is good advice for someone about to take a multiple-choice test? a. Do the most difficult and time-consuming questions first. b. Always read each question completely. c. It's a good idea to stick with your first answer. d. As you read the question, try to avoid the temptation to anticipate the answer. ANS: B PTS: 1 KEY: Concept/Applied

REF: p. 31

OBJ: 1-21

28. Which of the following is NOT likely to be considered a critical thinking skill? a. working systematically toward a desired goal b. accepting the views of an appropriate authority figure c. distinguishing among facts, opinions, and reasoned judgments d. understanding how reasons and evidence support or refute conclusions ANS: B PTS: 1 KEY: Critical Thinking

REF: p. 32

OBJ: 1-22


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook