Skip to main content

Test Bank For Managing Sport Organizations Responsibility for performance 5th Edition By Dan Covell,

Page 1

Test Bank For Managing Sport Organizations Responsibility for performance 5e By Dan Covell, Sharianne Walker Chapter 2-11 CHAPTER 2: DEFINING MANAGEMENT AND THE BRANDED AND LICENSED SPORT PRODUCT INDUSTRIES

True / False Questions

1.

True or False: A trademark is defined under the Federal Trademark Act of 1946, commonly referred to as the Lanham Act, as “any word, name, symbol, or device or combination thereof adopted and used by a manufacturer or merchant to identify his goods and distinguish them from those manufactured or sold by others.” Answer: True

2.

True or False: An organization is a group of people working together to achieve a common purpose. These organizations exist to produce products or services that can’t be produced by a single individual working alone. Answer: True

3.

True or False: By 2028, worldwide retail sales of licensed sport products are expected to reach $40 million annually, and annual sales of athletic footwear in the U.S. are expected to reach $17 million. Answer: False

4.

True or False: Most individual sport leagues, tours and players’ associations organize and operate their own licensing programs, as do some intercollegiate athletic departments. Others of this type of sport organization employ third-party companies to run their licensing programs for them. Answer: True

5.

True or False: The NFL was successful in pressing their claims that the University of Houston’s football team stop wearing uniforms that were reminiscent of those worn in the 1970s by the Houston Oilers (now the Tennessee Titans; the franchise left Houston in 1996),

Information Classification: General


even though the school never opted to sell merchandise related to or market the uniforms and the Titans’ current uniforms and trademarks bear no resemblance to the look. Answer: True

6.

True or False: Baseball historian Warren Goldstein noted that many early baseball teams, such as the Seattle Mariners, the first truly professional baseball team, got their names from their distinctive apparel (long, teal-colored stockings highlighted by shortened “knickerbocker” pants) and that uniforms created a sense of apartness and defined who was a player and who was not. Answer: False

7.

The University of California-Los Angeles is generally credited with being the first school to enter into a licensing agreement in 2017 with a manufacturer when its school bookstore granted a license to a watch manufacturer. Answer: False

8.

True or False: Contingency theory states that a single answer exists for how to improve organizational performance, as seen with the process of authenticating phony autographs and memorabilia by MLB. Answer: False

9.

True or False: Stakeholder theory suggests that an organization has relationships with many constituent groups, or “stakeholders”, that affect and are affected by its decisions. The concept of considering the various stakeholders connected to an organization is demonstrated through an examination of the design and fit of women’s uniforms and performance apparel. Answer: True

10. True or False: The history of sport management is replete with technological and conceptual entrepreneurs. One of the earliest and best examples was Carl Banks, a standout professional baseball pitcher with the then-New York Giants, in the early part of 20th century. Answer: False

Information Classification: General


Multiple-Choice Questions 1. The traditional definition of management includes each of the following except: a. b. c. d.

Responsibility for performance. The coordination of human, material, technological, and financial resources needed for an organization to achieve its goals. The designing of the tasks and organizing of the work to be done. The provision of the sense of direction and purpose that can unify diverse people in a productive enterprise.

Answer: a 2. According to writer Gerald Flores, “sneakers have always been an overarching part of the millennial generation’s fashion choices, but now some adults in their late 20s and 30s have the disposable income to play golf – or at least try it.” “Golf is a game that’s very traditional,” stated Gentry Humphrey, the former vice-president of Jordan Brand who led the company into the gold shoe space, “but if you look at millennials and all the generations that are following them, they’re not afraid to do something a little bit different. Kids are wanting to go out there, and they’d rather go out there in something fresh” This is an example of which of the elements that define the new sport management environment? a. b. c. d. e.

Innovation Integrity Speed and flexibility Sustainable growth Quality

Answer: a

3. Which of the following factors was not emphasized by the management of the Milwaukee Bucks when consulting with Doubleday & Cartwright about their recent logo and uniform redesign? a. b. c. d.

Establishing a connection with Wisconsin’s strong heritage of college sports. Highlighting the color red. Retaining green as a primary color. Updating the use of the deer head in the logo. Answer: b

4. While tennis balls may seem humbly ubiquitous to us, the level of play of the world’s most accomplished players demands a product that is finely tuned to the demands of players, surfaces,

Information Classification: General


conditions and equipment. This is an example of which of the elements that define the new sport management environment? a. b. c. d. e.

Innovation Integrity Speed and flexibility Sustainable growth Quality

Answer: e

5. According to Henri Fayol, management must perform which five key functions? a. b. c. d.

Planning, organizing, contending, commanding, and coordinating. Planning, ordering, commanding, coordinating, and controlling. Planning, organizing, commanding, coordinating, and controlling. Preparing, organizing, commanding, coordinating, and controlling.

Answer: c 6. Less than two hours after learning of Orlando Arcia’s post-game taunt of Bryce Harper, an intern for the apparel company BreakingT sent a note in the company’s messaging app, remarking “to keep it in the bag if Bryce has a moment in this series.” Harper made those moments happen in Game 3, a company designer worked up a sketch and the company submitted the design to the MLBPA for approval before the game was over. This is an example of which of the elements that define the new sport management environment? a. b. c. d. e.

Innovation Integrity Speed and flexibility Sustainable growth Quality

Answer: c 7. In 2022, sales of Hoka shoes reached $1.4 billion, in part by “the company’s counterintuitive business strategy.” “Could we grow faster,” said Hoka’s president. Hoka selective distribution keeps supply below demand (and keeps them out of big-box retailers) and maintains the premium appeal of a shoe that cost between $125 and $175 mostly through direct-to-consumer sales. The company’s executives are worried about getting too big, too soon, “betting that trying to win every consumer is how a company loses its identity.” This an example of which elements that define the new sport management environment?

Information Classification: General


a. b. c. d. e.

Innovation Integrity Speed and flexibility Sustainable growth Quality

Answer: d

8. Which of the following does not include three functions identified as key managerial roles by Henry Mintzberg? a. b. c. d.

Disturbance handler, facilitator, spokesperson Figurehead, leader, disseminator Liaison, resource allocator, monitor Monitor, negotiator, entrepreneur

Answer: a 9. Which of the following teams has worn the “greatest ugly sports uniform of all time”? a. b. c. d.

Caribous of Colorado Houston Astros Milwaukee Bucks New York Yankees

Answer: b

10. Perhaps the most powerful recent example of dealing with issues of _______________ in the licensed and branded product market is Adidas’s eventual decision to cut ties with rapper and designer Kanye West after a string of ant-Semitic remarks in 2022. a. b. c. d. e.

Innovation Integrity Speed and flexibility Sustainable growth Quality

Answer: b

Essay Questions

Information Classification: General


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Test Bank For Managing Sport Organizations Responsibility for performance 5th Edition By Dan Covell, by AnswerDone - Issuu