VAF ANIMOK Undervisning - Sammen er vi bedst

Page 1

GUIDE

European Cooperation Day 2021

L A V A N I M AT I O N S F I L M

SAMMEN ER VI BEDST


Nærvær hjælpsom

samarbejde

fællesskab drømme


INTRODUKTION

Kære elever I skal snart i gang med at lave jeres egne animationsfilm, hvor I har en særlig mulighed for at fortælle netop lige, hvad I synes samarbejde handler om, og hvad det er godt for. Til det har vi samlet dette lille materiale, som kan hjælpe jer på vej. Først skal I læse Interregs introduktion, som findes på hjemmeside, og derefter skal I kigge hele dette materialet igennem, og så er I klar til at gå i gang.

Materialet består af en step-by-step guide til, hvordan I laver en animationsfilm. Læs hele guiden igennem først. Produktionen af en animationsfilm er delt op 6 steps, og ved hver beskrivelse af disse steps, står der beskrevet den konkrete opgave, som I skal udføre for at kunne lave en animationsfilm.

Rigtig god fornøjelse


KRAV TIL

JERES FILM Filmen skal handler om samarbejde. Brug max 3 hovedpersoner i jeres film. Vi anbefaler at filmene laves i cut’out teknikken. Det vil sige, at I skal bruge forskelligfarvede karton til jeres karaktere og baggrunde. Læs mere i afsnittet om design af baggrunde og karaktere. I skal max have 2 forskellige baggrunde i jeres film. Ingen dialog eller talebobler i filmen. I må gerne bruge mumle-stemmer, lydeffekter og musik. Læs mere om musik i afsnittet om lyd. Jeres film må max være 1. 5 min. inkl. intro og rulletekster


MATERIALER Karton i forskellige farver og størrelser. Brug A4 til karakterne og rekvister og brug A2 og A3 til baggrunde Sakse Sticky Tack til at sætte baggrunde fast og til at samle jeres karaktere Blyanter og farver Post-it til at lave et storyboard eller bare almindeligt A4 papir Ipads eller smartphones med apps Stop Motion Studio og Imovie eller et andet video redigeringsprogram, som I vant til at bruge.

& UDSTYR

I skal bruge følgende:


STEP BY STEP Synopsis Storyboard Design af karaktere og baggrunde Animation Lyd Rediger

ANIMATION


SYNOPSIS En synopsis er et meget simpelt overblik over historien. En synopsis giver klarhed over historien, og er et værktøj til at alle i gruppen kan blive enige om hvilken historie og film, man er ved at lave. OPGAVE Find på en ide til jeres historie, hvor I forholder jer til emnet “Samarbejde” og beskriv hvad filmen skal handle om i én sætning. Tegn derefter 4 billeder af jeres ide til historien.


STORYBOARD Er en grov tegneserieudgave af jeres historie. Et storyboard folder jeres synopsis ud med nye flere detaljerede billeder af handlingen og billedkompositioner. I skal nu arbejde med et skift af forksellige billedkomposition og billedbeskæringer. Der skiftes mellem total- og nærbilleder. Storyboard’et er et godt arbejdsredskab til at holde styr på, hvor langt man er kommer i sin animation, og giver et overblik over, hvad der skal laves af baggrunde og figurer. OPGAVE Tegn jeres storyboard med udgangspunkt i jeres synopsis. Husk at skifte mellem totalog nærbilleder. Tegn evt. på post-it, så er det nemt at flytte rundt på tegningerne, hvis man skifter rækkefølge eller har glemt et vigtigt billede. Vis evt. jeres storyboard til hinanden i klassen. Det er en god måde til at finde ud af om andre forstår ens historie.


DESIGN AF BAGGRUNDE Designet er med til at fortælle historien, da designet viser noget om stemningen i filmen eller om vi befinder os i en bestemt tidsperiode. I designet arbejder man aktivt med valg af farver og former. OPGAVE Kig på jeres storyboard og lav en liste over hvilke baggrunde, I har brug for at lave. Uddel derefter opgaverne mellem jer i gruppen. En baggrund laves oftest med en baggrund, mellemgrund og forgrund. Brug karton i str. A2 eller A3. Lim ikke dele fast, men sæt dem fast med sticky tack. Så kan I flytte rundt med dem, hvis det skulle blive nødvendigt.


DESIGN AF KARAKTERNE I skal lave en animationsfilm i cut’out. Det betyder at jeres karaktere skal klippes ud i mindre dele og sættes sammen med sticky tack.. Se billedet af grisen til højre. På den måde kan I bevæge jeres figurer nemmere, når I skal lave selve animationen. Øjne og mund klippes også ud hver for sig. Så kan I give jeres karaktere mere liv og følelser. OPGAVE Kig på jeres storyboard og lav en liste over hvilke karaktere, I har brug for at lave. Uddel derefter opgaverne mellem jer i gruppen. Husk igen at tænke på hvad farver og former symbolisere og hvordan I kan bruge det til at fortælle jeres historie


ANIMATION - SÅDAN GØR I Animation er en masse billeder lige efter hinanden, hvor der på hver billed er en lille bevægelse eller ændring, som når filmen afspilles gør billederne levende. Vi ser ca. 24 billeder i sekundet, når vi ser film, så der skal rigtig mange billeder til, når man laver film. I skal lave jeres animationsfilm med app’en Stop Motion Studio. Den kan downloades gratis både til ipads og smartsphones. App’en er simpel at bruge og den gemmer jeres film automatisk, når I først har oprettet en film. Ud over programmet, skal I bruge nogle simple animationsregler. De er beskrevet her:

En ting ad gangn Se på illustrationen ovenover. Første sekevens viser at han læser. Derefter er vi klar til i næste sekvens at vise at der skal ske noget nyt.Tænk på hvor umuligt det er at gribe to bolde. Så hvis der er flere figurer i billedet, bliver publikum forvirret, og ved ikke, hvor det er vigtigst at se hen, hvis alting sker på én gang.

Bevægelse Små ryk = langsom bevægelse (0,5 cm) Store ryk = hurtig bevægelse(1 cm) Her gælder det om at få erfaring, så afstanden der rykkes med giver det udtryk man gerne vil have frem.

Pauser Pauser i bevæglesen er lige så vigtigte som bevægelsen. Hver gang der skal ske noget nyt, skal der være en pause, og når en bevægelse er færdig, skal der være en pause. Pauser laves ved at der tages mange billeder af den samme position. Det er svært at huske det med pauserne, så hjælp hinanden med det.


ANIMATION - SÅDAN GØR I I er nu ved at være klare til at lave selve animationen. I har jeres baggrunde og karaktere færdige. I har læst om de 3 simple animationsregler og I har app’en klar til at bruge. Når I lige om lidt går i gang, så husk at totalbilleder bruges til at beskrive, hvor vi befinder os. De kræver meget animation og er kedelige i længden, skift derfor skiftevis mellem nærbilleder og totalbilleder. Nærbilleder bruges til at vise følelser og vigtige detaljer. Så hvis en mand skal falde i en bananskræl, er det en god idé at vise bananen i et nærbillede, inden manden falder i den.

OPGAVE Stil jeres animationsstudio op - nu skal der animeres. Her er det vigtigt, at I bruger jeres storyboard aktivt. Find den første baggrund frem og læg den på et bord og placer jeres ipad eller smartsphone på noget højt, så I kan filme ned på jeres baggrund. Brug nu jeres storyboard til at finde ud af, hvilken bevægelse/handling, der skal animeres. Nu er I i gang. Se jeres film igennem løbende, så I kan følge med i processen. Forstår I filmen? Går det for hurtigt? For langsomt??


rediger

Når I er færdige med selve animationen, så kig jeres film igennem. Er der hænder med i nogle af billederne? Så slet de billeder. Mangler der nogle nærbilleder? Så sæt dem ind. Går det for hurtigt/langsomt nogle steder? Så ændre på tiden. Når I synes, at nu er selve filmen færdig, så skal I lægge lyd på. Der kan I vælge at lave lyden i selve stopmotion studio app’en eller i app’en Imovie eller i et andet videoredigeringsprogram, I kender til. Husk, der skal ingen stemmer på. Der må dog gerne være mumle-lyde.


LYD

Lyden er en vigtig medspiller, der sætter stemning og forvarsler handlinger. Lyden kan ændre stemningen helt i filmen. I skal arbejder med lyd på 2 forskellige niveauer: Musik Foleylyd Musik Musik kan bruges i introen, outroen og til at skabe en bestemt stemning undervejs i jeres film. Musik til jeres animation kan I enten selv lave, måske med hjælp fra en musiklærer eller hente CODA-fri musik på nettet. Foleylyd Foleylyde er lydeffekter, og noget at det sjovest selv at lave. Foleylyd er optagelse af døren der går op, én der går på en trappe, elkedlen der koger,

TV’et der kører, bilerne der larmer i bybilledet osv. Giv jer tid til at lege med at finde lydene i omgivelserne. Lydene kan også findes på internettet, med det kan hurtigt tage ret lang tid og kræve lidt teknisk kunnen. Begynd lyden allerede i det foregående klip og stop aldrig lyden lige ved klippet. Lad lyden fade ind og ud. Det gør filmen mere behageligt at se og lytte til. Arbejd med lyden på de nævnte 2 niveauer. Niveauerne kan godt indgå samtidigt. Der må helst ikke være stilhed i filmen i længere tid medmindre, at det er et filmiske greb for at understrege en stemning eller handling. Så formå at fylde filmen ud med mumlelyde, musik eller foleylyde.


Når I er helt færdige med jeres film og klar til at aflevere den, ekportere I jeres film i app’en. En god ide er at gemme den i kamera-rullen på Ipad’en eller Smartphonen. Derefter sender I filmen til VAF ANIMOK enten via mail på dlun@via.dk eller via WeTransfer. Når vi har modtaget filmen,e, vil I modtage en bekræftelse, og vi vil uploade filmene til hjemmesiden her. Filmene skal afleveres senest d.20.september 2021.

& del

UPLOAD


undervisningsmaterialet er lavet af

INTERACT

ANIMOK European Cooperation Day 2021