Page 1

nr.

2 2017 Colegiul Naţional „Octavian Goga“, Sibiu

revista elevilor Catalog Goga | 1


Director: prof. Laura Florentina Dumitru Director adjunct: prof. Cornelia Apostol Director adjunct: prof. Luminiţa Ducu

Iulia Florea, IX F Premiul II, Concursul Naţional „Radu Stanca”

2 | Catalog Goga


CUPRINS 4

Ce e și fizica asta?

5

Teoria relativității și paradoxul gemenilor

6

Surprize în matematica elementară

11 Teoria grafurilor în romanul Ion de Liviu Rebreanu 14 Concursul Humanitas în licee - un templu al cunoaşterii 15 Coordonatele perfecte în spaţiu şi timp pentru o poveste a cărţilor! 16 Proces literar 17 Când istoria nu îți permite uitarea… 18 Kretive Ecke 19 Caleidoscop poetic 20 Deine, meine, unsere Geschichte 22 Arta - o formă de exprimare 24 Organizația Tinerilor din Sibiu 26 Mânăstirea Oașa 27 Primăvara în OTS 28 DecoArt 30 L’Internet : ami ou ennemi ? 31 Ferien? 32 La tolérance—Dialogue de la diversité 33 Campania națională „Fii inspirat!” 34 Festivalul Primăverii - proiect cultural-artistic 36 De ce îmi place sa fac poze? 37 Mâini dibace 38 Desenul—modul meu sincer de comunicare cu oamenii

Catalog Goga | 3


Ce e și fizica asta?

P

entru început, sunt sigură că fiecare dintre voi și-a pus acestă întrebare măcar o dată: Ce e și fizica asta? În opinia mea, fizica este materia care studiază tot ce ne înconjoară, toate fenomenele cu care ne întalnim la tot pasul pot fi explicate cu ajutorul fizicii. Cum se produce curcubeul? Pentru a explica acest fenomen, trebuie mai întai să înțelegem ce este spectrul. Isaac Newton a descoperit că lumina albă este un amestec al tuturor culorilor. Dacă trecem un fascicul de lumină printr-o prismă, acesta este deviat cu ajutorul refracției. Ceea ce iese din prismă nu mai este lumină albă, ci o înșiruire de mai multe culori. Acest lucru este posibil datorită faptului că fiecare culoare are un unghi de deviere diferit (lumina albastră e deviată mai mult decât cea roșie) astfel dând naștere spectrului. Acum imaginați-vă că picăturile de apă sunt niște micuțe prisme. Lumina albă trece prin ele și astfel se formează ROGVAIVul. Trebuie să specific că ochiul uman nu vede niciodată întregul spectru al unei picături de apă, ci doar o lungime de undă (care înseamnă o culoare). Și atunci de ce noi vedem 7 culori înșiruite pe bolta cerească? Acest lucru se datorează numărului mare de picături de apă. Poți vedea fasciculul roșu al unei picături, între timp fasciculul albastru al unei alte picături aflate mai jos și tot așa pentru fiecare culoare a curcubeului. Aici ne putem pune o altă întrebare: de ce curcubeul rămâne nemișcat? Răspunsul ar fi faptul că, odata ce fasciculul unei picături a depășit raza ta vizuală, există un altul care este pregătit să îi ia locul - în acest fel se creează efectul static. De ce vedem Aurora Boreală doar la Poli? Acest spectaculos fenomen este rezultatul coliziunilor dintre particulele încarcate electromagnetic provenite de la Soare cu moleculele gazoase din atmosfera Terrei. Aurorele boreale au diferite culori datorită tipului de molecule implicate în această reacție.  Aurora gaben-verzui este produsă de moleculele de oxigen aflate la înalțimea de circa 96 kilometri.  Aurora complet roșie este produsă de particulele de oxigen aflate la aproximativ înalțimea de 320 kilometri.  Aurora albastră sau albastră purpurie este produsă de moleculele de azot.

4 | Catalog Goga

Elena Salomiu, X E Prezentând aceste informații aș vrea să revin la întrebarea mea: De ce vedem Aurora Boreală doar la Ploli? Cu siguranță ați auzit faptul că planeta noastră are propriul său câmp magnetic.

Câmpul este mai slab la Poli; deoarece acolo se formează undele magnetice, ceea ce înseamnă că particulele încărcate electromagnetic ajung mai ușor în atmosferă (sunt deviate mai puțin de câmpul magnetic al Pământului). Aceste două povești științifice pot demonstra că fizica este mult mai interesantă decât pare la prima vedere!


Teoria relativității și paradoxul gemenilor Sabina Sasu, X E

„Pentru unii se poate să fie greu de acceptat… O viteză nu e o viteză, timpul nu trece la fel pentru toți, iar doi oameni măsurând aceeași lungime obțin rezultate diferite în funcție de viteza cu care se mișcă. E și mai greu de crezut că doi gemeni pot să nu îmbătrânească la fel. Cum?” Faimoasa Teorie a Relativităţii enunţată de Albert Einstein este compusă de fapt din două teorii.Conceptul de bază prezent în aceste două teorii este acela că timpul şi distanţele unui eveniment oarecare măsurate de doi obsevatori distincţi au, în general, valori diferite, dar se supun întotdeauna aceloraşi legi fizice. Esenţa teoriei lui Albert Einstein este că atât spaţiul, cât şi timpul sunt concepte mai degrabă relative decât absolute. Pentru unii se poate să fie greu de acceptat…O viteză nu e o viteză, timpul nu trece la fel pentru toți, iar doi oameni măsurând aceeași lungime obțin rezultate diferite în funcție de viteza cu care se mișcă. E și mai greu de crezut că doi gemeni pot să nu îmbătrânească la fel. Cum? Dacă am lua doi gemeni ( eu o să-i iau pe Diana și George din clasa mea), iar unul călătorește cu o rachetă super rapidă a cărei viteză se apropie de c (viteza luminii) și celălalt îl așteaptă pe Pământ, se va observa o diferență enormă. Să luăm un caz imaginar. După ce George împlinește 2 ani, îl trimitem în spațiu. Primii trei ani, racheta va accelera cu accelerația g mișcându-se dinspre Pământ spre galaxiile îndepărtate. În următorii trei ani, racheta va decelera cu accelerația g. Racheta are o construcție specială, iar George nu simte că încetinește. El se simte în continuare ca acasă: simte că naveta ar accelera cu o „accelerație gravitațională ”egală cu g. În ultimii 6 ani, racheta face o tumbă pentru a-l duce pe băiat acasă și repetă ace-larea și decelarea. George ater-

izează în Oceanul Atlantic, iar o echipă special antrenată de scafandri îl va recupera și îl va aduce în Sibiu. Cei doi se bucură de revedere, dar rămân stupefiați. George are 14 ani, dar Diana are 44!!! Lumea din jurul nostru este un continuum 4-dimensionall, în care orice obiect are viteza c, indiferent dacă stă pe loc sau se mișcă în spațiul cu 3 dimensiuni. Dacă stă, atunci îmbătrânește cu viteza luminii c, iar dacă se mișcă, îmbătrânește mai încet(viteza totală=c). Poate de aceea oamenii care fac sport arată mereu mai tineri… Fraţii gemeni Mark şi Scott Kelly, vor face subiectul unui experiment unic. Unul dintre fraţi va petrece un an de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, în timp ce fratele său va rămâne pe Pământ. După douăsprezece luni, unul dintre ei va fi mai „tânăr” decât celălalt, potrivit The Guardian.

Catalog Goga | 5


Surprize în matematica elementară

Pătratele magice Burla Alexandru,Taloş Silvan XI I, Ioana Morar XI F Prof. coordonator: Felicia Pătcaș

Celebrul matematician francez Siméon Denis Poisson spunea: „Jumătate din viață e bună pentru a învăța matematica, iar cealaltă jumătate pentru a profesa”. Un pătrat magic este o matrice de numere naturale aranjate în forma unui pătrat, astfel încât sumele elementelor de pe fiecare linie, coloană și cele două diagonale să fie identice; valoarea sumei se numeste număr magic. Un pătrat magic este de ordin n dacă pe o latură a sa sunt asezate n numere, iar în componența sa intră numerele 1, 2, 3…, n2. Numărul magic poate fi calculat cu formula: n (n2+1)/2. Pătrate magice de ordin impar: Metoda SIMON de la LOUBERE Aceste pătrate pot fi generate cu metoda publicată în 1691 de Simon de la Loubere, numită câteodată metoda siameză, metodă cunoscută de astrologii orientali. Începând în căsuța centrală a primului rând cu primul număr, umplem diagonala ruptă cu următoarele, în sens NV (sau NE). Odată umplută prima diagonală, este coborâtă de o poziție și se umple a doua în același sens ca și prima, apoi se repetă pașii anteriori până se termină pătratul. Evident, se poate începe în orice căsuță centrală a rândurilor sau coloanelor aflate pe perimetrul pătratului. Metoda a II-a: Pasul întâi: Se scriu numerele de la 1 la n². Se introduce valoarea 1 în căsuța superioară a rombului și se continuă complearea pe liniile oblice paralele, ca în exemplul de mai jos. Pătratul magic va fi unul înscris în rombul format. Pasul al doilea: Translatăm numerele din colțurile rombului în căsuțele goale în partea opusă a rombului. Pasul al treilea: Scoatem colțurile rombului. Rezultatul reprezintă un pătrat magic de ordin impar.

6 | Catalog Goga


Pătrate magice de ordin multiplu de 4 Se construiește un pătrat cu numerele dispuse consecutiv. Suma elementelor de pe fiecare diagonală este egală cu constanta magică. Se păstreză submatricea centrală de ordinul n/2 și cele din colțuri de ordinul n/4 şi se rotesc cu 180º numerele aflate în jurul centrului pătratului, sau, dacă se preferă, sunt puse în ordine descrescătoare (în ambele cazuri se obţine acelaşi rezultat).

Plecând de la aceași dispoziție și alegând pătrate simetrice similare numerelor ce rămân pe aceeaşi poziţie se pot construi pătrate magice diferite de cele obținute anterior, ca de exemplu:

Pătrate magice de ordin multiplu de 4 plus 2n Pentru a construi această clasă de pătrate magice se poate folosi metoda LUX. Se bazează în parte pe metoda lui la Loubere, care se folosește în construcția pătratelor magice de ordin impar (a se vedea mai sus). Ca exemplu, vom construi un pătrat magic de latură 10. Pasul întâi: Regrupăm căsuțele în grupuri de 2x2, și le etichetăm pe fiecare în parte în următorul mod:  Pătratele din primele k+1 rânduri, unde k este partea întreagă a împărțirii numărului de linii (sau de coloane) la patru, sunt etichetate cu litera L. În cazul acesta primele 3 rânduri deoarece  Pătratele rândului următor se etichetează cu litera U.  Pătratele rândurilor rămase se etichetează cu litera X. Aceste litere ne vor arăta pe urmă cum să umplem fiecare pătrat cu 2 linii şi 2 coloane.

Catalog Goga | 7


L

L

L

L

L

L

L

L

L

L

L

L

L

L

L

U

U

U

U

U

X

X

X

X

X

Pasul al doilea: Se schimbă pătratul U central cu pătratul L imediat superior. Pasul al treilea: Etichetăm fiecare colt al pătratelor de ordin 2x2 cu un număr, ghidându-ne după metoda lui la Loubere.

Pasul al patrulea: Acum, subpătratului al i-lea îi corespund numerele 4i-3, 4i-2, 4i-1 și 4i. De exemplu, subpătratului 10 îi corespund numerele 37, 38, 39 și 40. Tot ce ne mai rămâne să știm este cum să plasăm cele patru numere în subpătratul corespunzător, și aici intră în joc etichetetele LUX.

8 | Catalog Goga


Subpătrat tip L

Subpătrat tip U

Subpătrat tip X

Nici Euler nu s-a lasat la rândul său mai prejos în ceea ce privește construcția de pătrate magice: iată unul construit de el, cu primele 25 de numere naturale.

8

20

2

21

14

16

3

15

9

22

25

7

19

13

1

4

11

23

17

10

12

24

6

5

18

În continuare, vă prezentăm un pătrat magic mai general, din care puteți fabrica oricâte pătrate magice doriți, prin particularizarea constantelor a și d care apar acolo.

a

a+13d

a+3d

a+14d

a+7d

a+10d

a+4d

a+ 9d

a+12d

a+d

a+15d

a+2d

a+11d

a+6d

a+8d

a+5d

Catalog Goga | 9


Pătratul de ordinul IV obținut este acela care dă soluția unei „glume cu cărțile de joc”, cunoscută încă din vremea lui Euler: având o pereche de cărți de joc extragem din ea așii, regii, reginele și valeții și ni se cere să așezăm toate aceste cărți într-un pătrat astfel încât fiecare linie și coloană să conțină toate cele patru valori. Soluția acestui joc este rezolvată astfel:

Regina

Rege

Valet

As

Valet

As

Regina

Rege

As

Valet

Rege

Regina

Rege

Regina

As

Valet

Observați, de asemenea, că în această soluție, chiar și pe diagonale avem toate cele patru valori. În opere… Fațada Pasiunii a bisericii „Sagrada Família” din Barcelona, concepută de sculptorul Josep Subirachs, prezintă un pătrat magic de ordinul 4 ce are constanta magică 33 (vârsta lui Hristos).

10 | Catalog Goga

Pătratul magic al lui Albrecht Dürer, sculptat în opera sa „Melancolía”, este considerat primul din artele europene. În pătratul de ordinul patru se obține constanta magică 34, realizată pe rânduri, coloane şi diagonalele principale.


Teoria grafurilor

în romanul „Ion” de Liviu Rebreanu Timotei Morariu, XII D

Pornind de la premisa că singurul mod de a arunca punţi peste abisurile dintre specialităţi este creativitatea pornită din unitatea viziunii şi exprimată prin unitatea creaţiei şi aplicând romanului „Ion” de Liviu Rebreanu o lectură transdisciplinară, putem demonstra faptul că textul literar este un spaţiu al convergenţelor de tot felul, un spaţiu prin excelenţă plural, dialogic. În analiza romanului am aplicat teoria matematică a grafurilor pentru a demonstra că există punct în care aceasta se întâlneşte cu literatura. Matematica, ca şi literatura, solicită un grad sporit de imaginaţie. Problemele admit nu una, ci mai multe soluţii, frumuseţea acestora depinzând de cunoştinţele deţinute, precum şi de modul în care sunt aplicate acestea. Experimentul își propune studiul structurii romanului „Ion” de Liviu Rebreanu urmărind aspectul interacţiunilor dintre fiecare personaj cu celelalte personaje. Sociologic, puterea de dominare a unui individ dintr-o colectivitate se consideră a fi dată de numărul total de dominări de grad 1 şi 2 asupra celorlalţi membri ai colectivităţii, putere de dominare calculată cu ajutorul formei matriceale a grafului asociat. Un graf este o pereche (V(G), E(G)), unde V(G) este o mulţime finită şi nevidă de elemente numite vârfuri şi E(G) este o mulţime de perechi neordonate de elemente distincte din V(G) numite muchii, V(G) se numeşte mulţimea vârfurilor şi E(G) se numeşte mulţimea muchiilor. Figura reprezintă un graf G cu mulţimea vârfurilor V={x, y, u, v, w} şi mulţimea muchiilor constând din perechile: {x, w}, {y, w}, {u, w}, {u, v}, {v, w} E(G)={xw, yw, uw, uv, vw} Vom spune că muchia xw uneşte vârfurile x şi w. În reprezentarea unui graf nu contează distanţele dintre vârfuri şi nici mărimea unghiurilor, nici poziţiile punctelor în plan, dacă muchiile sunt desenate ca segmente sau ca arce. Important este să marcăm conexiunile vârfurilor. Există multiple forme de reprezentare a grafurilor. Exemplele date folosesc forma sagitală şi forma matriceală. Matricea A asociată unui graf (după o renumerotare a vârfurilor) este o matrice booleană:

1,  i, j   E  G  aij   , i, j  1, 2,3.... 0,  i, j   E  G  După asocierea mai sus este: 0  1 A  1  0 0 

u→1, v→2, w→3, x→4, z→5, forma matriceală a grafului de

1 1 0 0  0 1 0 0 1 0 1 1  0 1 0 0 0 1 0 0 

Numărul de cifre 1 in A dă numărul de muchii, în abordarea noastră, interacţiuni dintre personaje. Dacă ak(i, j) este elementul de pe linia i, coloana j din

Catalog Goga | 11


matricea Ak, atunci valoarea sa dă numărul de drumuri de lungime k de la vârful vi la vârful vj, respectiv numărul de interacţiuni dintre personajele respective. Sociologic, puterea de dominare a unui individ dintr-o colectivitate se consideră a fi dată de numărul total de dominări de grad 1 şi 2 asupra celorlalţi membri ai colectivităţii. Noi am luat în calcul numărul interacţiunilor dintre personaje. Numărul total al dominărilor de grad 1 şi 2 ale unui personaj este dat de suma elementelor matricei P=D+D2 de pe linia alocată personajului ales. În exemplul care urmează, am folosit matricele booleene pentru a studia interacţiunea dintre personajele din romanul Ion de Liviu Rebreanu. Forma săgetală a grafului asociat este: Forma matriceală a interacţiunii dintre personaje va fi:

Personajele romanului: 1. Ion al Glanetasului 2. Ana 3. Florica 4. Vasile Baciu 5. Zenobia 6. Învăţătorul Herdelea 7. Părintele Belciug 8. Titu Herdelea 9. George Bulbuc

0  1 1  1 D  1  1 1  1 1 

1

1

1

1

1

1

1

0

0

1

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1

1

0

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

1

0

0

0

0

0

12 | Catalog Goga

1  0 1  0 0  0 0  0 0 


8  2 1  2 D 2 1  2 2  1 1 

2

1

2

1

2

2

1

3

1

1

1

1

2

1

1

2

1

1

1

1

1

1

1

2

1

2

1

1

1

1

2

2

1

1

1

1

1

2

1

3

1

1

2

1

1

1

1

3

2

1

1

1

1

1

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1  1 1  1 1  1 1  1 2 

Cu următoarea matrice de dominare: 3 2 3 2 8  3 1 2 2 3 2 1 2 1 1  2 1 2 1 3 2 P  D  D  2 2 1 2 2  1 1 2 1 2 3 2 1 2 1  1 1 1 1 2 2 1 2 1 1  Puterile de dominare ale fiecărui personaj sunt:

P(Ion)=28 Ion al Glanetașului; P(Baciu)=15; P(Belciug)=17;

3

3

2

1

2

1

1

1

1

2

2

1

1

1

1

3

2

2

2

3

2

2

2

2

1

1

1

P(Ana)=16; P(Zenobia)=13; P(Titu)=13;

2  1 2  1 1  1 1  1 2 

P(Florica)=12; P(Herdelea)=16; P(Bulbuc)=12.

În construcţia romanului o pondere importantă revine personajelui Ion, personajul eponim, cu un destin monumental şi simbolic, fiind prototipul ţărănimii prin dragostea lui pentru pământ. Aceste rezultate obţinute pe cale matematică verifică ceea ce observă criticul N. Manolescu: „În centrul romanului se află patima lui Ion ca formă a instinctului de posesiune. Ion este victima măreaţă a fatalităţii biologice.” După o analiză de tip literar criticul Eugen Lovinescu specifică: ”Realismul riguros al lui Rebreanu ne-a dat epopeea țărănimii noastre, prinsă în celula vieții unui sat ardelean(...) care își lărgește cadrele, înglobând și pe conducătorii imediați ai poporului: învățătorul, ”domnul părinte”, avocatul candidat la deputăție, tânărul poet, luptător naționalist”, observație confirmată matematic de ponderile importante ale acestor personaje. Chiar dacă metoda pare greoaie, pot fi utilizate programe care efectuează astfel de calcule. Exerciţiul propune doar o sistematizare binevenită în analizarea romanului, care permite o abordare ceva mai riguroasă, în măsura în care matematica oferă astfel de argumente. El poate fi doar un punct de pornire în studiul romanului. Rămâne de observat în ce măsură şi alte aspecte pot fi analizate în acest mod.

Catalog Goga | 13


Concursul „Humanitas în licee“ un templu al cunoaşterii

C

oncursul Humanitas în licee este, cu siguranţă, o experienţă care a contribuit la dezvoltarea mea personală. Am avut ocazia să citesc ceea ce în mod normal nu mă atrăgea. Am reuşit să privesc lumea cu alţi ochi – unii mai însetaţi de cunoaştere. Fiecare carte a avut farmecul său unic, m-a îmbrăcat sibilic în parfumul cunoaşterii. Curiozitatea mea e din ce în ce mai mare, având în vedere că e prima experienţă de acest fel. Originalitatea acestei competiţii m-a copleşit. Primele cărţi mi-au oferit o miraculoasă călătorie prin Europa – din Budapesta până în Ardealul anilor ’40 şi până în Varna, naratorul ajungând în final la ţărmul Mării Negre. ,,Între păduri şi ape. La drum spre Constantinopol – de la Dunărea de mijloc până la Porţile de Fier” şi ,,Drum neîntrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos.”, capodopere ale lui Patrick Leigh Fermor, m-au măgulit prin autenticitatea percepţiei realităţii de către un suflet călător. Zecile de oraşe traversate, descrise fiecare cu o imaginaţie fertilă, şi-au pus amprenta asupra personalităţii naratorului-personaj, poreclit Paddy. M-au fascinate nume-roasele tradiţii specifice fiecărui loc şi prietenii pe care protagonistul şi i-a făcut. Castele, palate, râuri repezi, conţi şi contese, câmpii şi locuri îmbibate de istorie ne-au călăuzit călătoria, spre cunoaşterea unor spații puţin explorate în acea perioadă. Ce-a de-a doua etapă a concursului l-a adus în prim plan pe cel care reprezintă „apoteoza artistului ca inventator”, „o personalitate deosebit de contemporană – integratoare, spirituală şi uluitor de originală”- Antoni Gaudi. Cartea „Gaudi” de Gijs van Hensbergen mi-a oferit ocazia de a face cunoştiinţă cu un fenomen unic. Complexitatea creaţiilor arhitecturale m -a uimit. Deşi născut într-un orăşel, Gaudi a luptat cu greutăţile vieţii şi s-a realizat în special în plan spiritual. Natura i-a fost principala sursă de inspiraţie, cu ajutorul acesteia construind farmecul oraşului catalan – Barcelona. Emoţia mă copleşeşte de fiecare dată când particip la acest concurs, însă mulţumirea de sine şi plăcerea din final sunt de nedescris. Dacă aș fi un vrăjitor poznaş, aş schimba la această competiţie structura întrebărilor; aş dori să fie mai clare. Oricum, ,,Humanitas în licee” este şi va rămâne un răsfăţ adus sinelui pentru cunoaşterea tainelor vieţii. Cicur Oana, IX B

14 | Catalog Goga

C

ând mă gândesc la concursul Humanitas, nu mă gândesc doar la o competiţie între avizii de lectură, ci la un templu al cunoaşterii, la oportunitatea de a descoperi lucruri fascinante ce stau ascunse în filele cărţilor. Acest concurs mi-a oferit oportunitatea de a lectura romane cu o viziune inovatoare asupra lumii, romane de literatură universală care mi-au lărgit orizontul de cunoaştere. Plăcerea a fost amplificată de persoanele pe care le-am întâlnit, elevi cu aceleaşi pasiuni. Am împărtăşit gânduri din experienţa culturală şi am descoperit împreună că ,,a citi” este un mod de viaţă, un scop în sine. Un punct forte al acestui concurs este faptul că se desfăşoară între grupe, ceea ce apropie tinerii şi îi ajută să colaboreze pentru atingerea unui scop comun. Emoţia, tensiunea, plăcerea… toţi aceştia sunt termini cheie pentru a define concursul Humanitas. Pentru că m-a format, pentru că m-a învăţat şi ma îmbogăţit sufleteşte, îi mulţumesc! Îi mulţumesc concursului Humanitas pentru că există, pentru că a devenit o parte din mine, pentru că este un mistagog care ne conduce pe noi, novicii, în drumul spre cunoaşterea absolută… Frăţean Denisa, XI B


Coordonatele perfecte în spaţiu şi timp pentru o poveste a cărţilor! Cristina Pletosu, X E

Asta şi-a propus Consiliul Școlar al Elevilor primăvara trecută: un proiect cu, pentru și despre tine, un proiect inovator, chiar inițiatic de ce nu, în domeniul lecturii. Festivalul s-a bazat pe ideea culturalizării prin lectură. Acesta a constat în organizarea unor activităţi diverse cu rolul de a vă atrage pe voi, tinerii, înspre cărţi, înspre biblioteci sau librării, adevărate oaze de cunoaştere, care oferă informaţii autentice. S-a ţintit spre o adevărată schimbare a matricei de gândire a societăţii în general și a tinerilor în particular, care ne spune că pentru a atinge succesul, o persoană are neapărată nevoie de enorme posibilităţi materiale. Proiectul „Cărţi pentru cultură” a demontat aceste iluzii create de societatea contemporană, încercând să dovedească faptul că pentru o adevărată împlinire, fie ea materială sau spirituală, oamenii au nevoie de cunoaştere, de cultură. Aceştia trebuie să înţeleagă diferenţa între mediocru şi excepţional, iar informaţia, am dorit noi să dovedim, are puterea să le ofere răspunsul și să-i facă invincibili. Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile, în fiecare zi organizându-se diferite manifestări, după un program stabilit în funcţie de factorii implicaţi în desfăşurarea activităţii respective. Fiecare activitate a fost centrată pe cărţi, ca soluţie la problema unei societăţi care promovează indirect incultura. Totuși, am ținut să menționăm faptul că lectura are o multitudine de sensuri și să subliniem ideea că inclusiv o piesă muzicală ascultată are la bază o poveste, o „carte” și că tot ceea ce ne înconjoară reprezintă lectură și aduce un plus valoare la devenirea noastră ca oameni ai unei societăți active. Câteva dintre activităţile desfășurate în cadrul ediției a II-a a festivalului au fost: „Carte pentru carte”, constând într-un schimb non-formal de cărţi, cu muzică, ceai şi prăjiturele, un atelier de biblioterapie,

organizat în incinta Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, „Biblioteca Vie”, având ca scop învăţarea autentică şi continuă prin exemplele de bună practică oferite de „oamenii-cărţi”, oameni activi și de valoare pentru societatea contemporană nouă. „Ne citim!” a constat în sesiuni de lectură şi prezentări de carte, însoțite de o discuție cu doi oameni de seamă ai domeniului literar, Radu Vancu și Dragoș Varga, pe tema actualității lecturii și aplicabilității acesteia în viața de zi cu zi. Pe lângă acestea, CȘE a organizat în cadrul festivalului și o cinematecă a filmelor documentare, evidențiind ideea de culturalizare prin lectură, fie ea și prin intermediul filmelor. Nu în ultimul rând, s-a remarcat activitatea „Cărţi pentru ei!”, care a avut ca scop strângerea de cărţi în urma unui eveniment cultural, concertul trupei locale Suburbia 11, organizat la Librăria Humanitas, acestea fiind ulterior trimise şcolilor sau bibliotecilor din mediul rural, fără resurse suficiente. „Proiectul îşi propune să reprezinte un factor real în schimbarea mentalităţii, a percepţiei elevilor asupra cărţilor. Totodată, scopul proiectului este acela de a răspunde anumitor nevoi ale elevilor: nevoia de cunoaştere, nevoia de a avea modele de urmat. Ne aşteptăm ca proiectul să aibă un impact puternic în societate şi mai ales în rândul tinerilor, să-i conştientizeze în legătură cu importanţa cărţilor în traseul lor educaţional şi nu numai.”Asta afirmam noi înainte de aplicarea propriu-zisă a proiectului și ținem să afirmăm și acum faptul că tot ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat și că acest proiect cultural, civic și social, a contribuit semnificativ în dezvoltarea personală a tinerilor implicați în el. Cel puțin așa ne place să credem. Tocmai de aceea avem în vedere continuarea acestui proiect prin organizarea de noi ediţii în anii următori. *Sfat din partea CȘE CNOG: Stați conectați la lectură, pentru că vă asigurăm că nu veți pierde vreodată semnalul!

Catalog Goga | 15


Proces literar Simina Simtion, X F

Cu toți am trecut prin băncile școlii, cu toții știm ce înseamnă o oră de literatură, plictisitoare pentru mulți, iar pentru pasionați raiul pe pământ, momentul de refacere temeinică. Poate, cele mai întâlnite povești cu introducerea „Pe când eram eu elev..." duc întrun punct în care observăm că nu s-a realizat o schimbare în mare măsură între orele de pe vremea părinților noștri și cele la care asistăm noi astăzi. Însă suntem binecuvântați a avea înaintea noastră profesori ce pur și simplu vor să scoată o idee din anonimat. O oră ca oricare alta, dar diferită în modul ei, ne-a adus în fața unui fapt ce nu avea contur în mințile noastre. Am decis să organizăm un proces prin care Ion, personajul eponim al romanului aparținând lui Liviu Rebreanu, avea să fie judecat și, eventual, condamnat. Dincolo de fila rumenie a romanului, povestea ascundea o latură pe care în momentul lecturării nu o aveam în vedere, priveam reflectând, uitând că în spatele unei înșiruiri de litere se ascunde o adevărată lume. Fiecare am văzut povestea prin prisma ideilor noastre și avea păreri împărțite. Unul voia să fie Ion, altul judecătorul, însă problema s-a rezolvat rapid prin tehnica norocului. Am extras un bilețel și am fost puși în fața unui personaj, plăcut sau nu, conta mai puțin, dar avea să trăim prin pielea lui, să ne apărăm ori să susținem idei și acțiuni.

16 | Catalog Goga

Am stabilit de comun acord cinci capete de acuzare pentru care inculpatul Ion avea să fie cercetat și anume: șantaj, sfidarea autorităților, violență, crimă și furt. Procesul a decurs exact ca unul real, fiecare dintre noi era adânc ancorat în pielea personajului pe care îl interpreta cu toată dăruirea, astfel încât, după câteva momente, unul dintre cei trei judecători a fost nevoit să sune din clopoțel, acesta fiind un ciocănel judecătoresc improvizat. Am trecut pe la toate capetele de acuzare în ordine, toți fiind foarte determinați fie să apărăm, fie să acuzăm, ceea ce a creat o atmosferă formală, în care am uitat că suntem simpli elevi și ne-am transpus într-o realitate aparentă a măștilor. La final am pus în balanță toate informațiile pe care le-am folosit, iar cei trei judecători l-au găsit vinovat pe Ion doar la șantaj și furt și, drept consecință, inculpatul a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. Astăzi, reflectând la cele petrecute, am o nostalgie în suflet pentru că văd cum timpul a trecut pe lângă mine, însă alături stă fericirea de a lua parte la o astfel de oră altfel. Aduc cu bucurie această părere în fața dragilor cititori și îmi doresc ca măcar o dată să vă gândiți cum ar putea fi o astfel de acțiune, aduceți propuneri, surprindeți-i pe dascăli, treziți un zâmbet, o idee în minte.


Când istoria nu îți permite uitarea… Mihai Sandu, X E

„Penitenciare comuniste poartă scrise pe pereţii lor romanele suferinţei, tristeţii, dar şi ale iubirii şi credinţei poporului nostru.” ajungând la penitenciarul Piteşti, am aflat din relatările foştilor deţinuţi politici, că dacă la Jilava era vizată distrugerea fizică, la Piteşti erau supuse torturii atât fizicul cât şi psihicul uman, prin tehnici cumplite de reeducare.

Data de 18 februarie 2017 a însemnat pentru câțiva elevi ai Colegiului Național „ Octavian Goga” o trezire la ora patru dimineaţa pentru plecarea spre Fortul Nr. 13 de la Jilava. Urma să vizităm închisoarea, iar peste noapte să ne cazăm la mănăstirea Cernica, pentru ca mai apoi să mergem la penitenciarul Piteşti. Călătoria a fost unică, având lângă noi prieteni dragi. Totul s-a desfăşurat sub îndrumarea doamnei profesor Carmen Jinariu, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ilarion Făgărăşanul, care a fost alături de noi.

Aceste două penitenciare comuniste poartă scrise pe pereţii lor romanele suferinţei, tristeţii, dar şi ale iubirii şi credinţei poporului nostru. Pentru mine a fost o experienţă unică şi pot afirma că niciun alt loc din ţară nu m-a fascinat aşa mult ca aceste două închisori. Îmi voi aminti mereu de această călătorie şi îndemn pe oricine doreşte să afle mai multe despre istoria poporului său să viziteze Fortul Nr. 13 Jilava şi penitenciarul Piteşti!

Puţini cunosc istoria acelui loc, iar printre ei ne aflam şi noi, înainte de a o vizita. Facilităţile din zilele noastre nu ne permit să înţelegem cu adevărat nici suferinţa oamenilor întemniţaţi acolo şi nici istoria acelui loc. Plimbându-mă pe holurile subterane ale închisorii, am simţit parcă o presiune sufletească şi atunci mi-am dat seama că ce s-a întâmplat acolo nu poate fi cuprins cu mintea sau exprimat cu vorba… Chiar şi fără prea multe explicaţii din partea ghidului nostru, preotul Moise, doar privind infrastructura fortului, am realizat câtă tristeţe poartă acel loc. Când nu credeam că există ceva mai crunt, în următoarea zi,

Catalog Goga | 17


Kretive Ecke La ora de germană, elevii clasei a X-a A au conceput, în 10 rânduri, o povestire a unei situații cotidiene pe baza unei imagini. Iată câteva dintre lucrările lor. Coordonator: Prof. Monica-Elena Man

Alltagsgeschichten (in 10 Zeilen) Ticăs Traum (orice asemănare cu persoane reale, este pură întâmplare – nota autorilor) Das ist Tică. Tică stellt ein Projekt in Physik vor. Aber er kann nicht viel sagen, er hat sich nicht vorbereitet und die Lehrerin mag das nicht. Also sagt sie Tică, er solle für die nächste Stunde lernen. Das nächste Mal bereitet er sich vor. Die Lehrerin prüft, was Tică weiß und gibt ihm eine Acht. Der Junge ist sehr froh, denn mit dieser Note wird er ein Stipendium bekommen. An dem Abend besaufen sich er und seine Freunde. Er taumelt, er fällt... und plötzlich wacht Tică auf und bemerkt, dass alles ein Traum gewesen ist. Jetzt weint Tică, weil er das Projekt noch nicht vorgestellt hat. (Bereknyeri Iulia-Andreea, Silaghi Ioana Alexandra, Solomon Răzvan - 10. A Klasse) Auf dem Supermarkt

Anas Geburtstag

Heute sind wir früh aufgestanden. Meine Mutter musste einkaufen gehen und mein Vater hatte keine Lust dazu. Also gingen meine Mutter, mein Bruder, ich und der Hund einkaufen. Mein Bruder ist jünger als ich und hat großen Spaß beim Einkaufen, denn er darf im Wagen sitzen. Wir kauften viele Sachen ein und bald konnte meine Mutter die Einkäufe nicht mehr tragen und auch auf meinen Bruder sorgen. Ich war draußen mit dem Hund und sie rief mich herein. Sie war ganz froh, dass ich dort war, denn ich konnte ihr helfen. Als wir zu Hause ankamen, war meine mutter böse, weil der Vater nicht mitgegangen war, um ihr zu helfen. Könnt ihr euch vorstellen, was nachher passierte?

( Benchea Diana, Meţiu Sorina Maria, Turc Antonio Ioan – 10. A Klasse ) Heute ist Anas Geburtstag. Ihre Freundinnen gehen zusammen shoppen, denn sie wollen ein Geschenk finden. Sie schauen sich eine rote Tasche und ein Paar schwarze Schuhe an, dann entscheiden sie sich für diese. Am Abend treffen sich die Mädchen in der Stadt und feiern Ana. Das Geburtstagskind ist sehr fröhlich, weil sie einen schönen Abend mit den Freundinnen und mit schönen Geschenken hat. Alle gehen in ein Restaurant und dort tauschen die Eindrücke des Tages. Die Mädchen sind froh, dass jedes viele Sachen auch für sich gekauft hat. Die Feier verläuft lustig bis spät am Abend. (Titian Darius, Ghiuruţan Betina, Ardelean Luiza – 10. A Klasse )

18 | Catalog Goga


Caleidoscop poetic Părăsit

Verlassen

de Octavian Goga

von Octavian Goga

Mor multe şiraguri de clipe, Şi nimeni nu-mi bate la poartră Când vremea-mi aşterne pe suflet Cenuşa ei aspră şi moartă.

Es sterben viele Reihen von Augenblicken, Und niemand klopft an mein Tor Wenn das Wetter auf mein Gemüt Seine raue und tote Asche streut.

Vin neguri cu noaptea pe umeri, Şi bezna mă-nghite, nătângă, Şi viforul vine, păgânul, A viselor aripi să-mi frângă.

Es kommen Wolken mit der Nacht auf den Schultern Und diese schluckt mich, die Dumme, Und der kalte Wind kommt, der Heide, Um mir der Träume Flügel zu brechen.

Nu-i rază să-mi mângâie fruntea, Încet coborându-mi din stele… Mai străluci-va vreodată Altaru-nchinărilor mele?

Es gibt keinen Strahl, der mir die Stirn streichelt, Der langsam von den Sternen auf mich niederfällt... Wird er noch jemals erhellen, Der Altar meiner Anbetungen?

Stejarul nădejdilor multe Îşi scutură frunzele moarte… Vai, tu eşti atât de frumoasă, Şi tu-mi eşti atât de departe…

Die Eiche meiner vielen Hoffnungen Wirft ihre toten Blätter ab... Oh,weh! Du bist so wunderschön Und du bist mir so fern...

(1905)

(1905) Traducere: Daniel Dobre, VII E îndrumător : prof. Monica-Elena Man Lucrarea a obținut premiul al II-lea la Concursul național de creație literară și de traduceri „Octavian Goga sau Ecoul cântecului pătimirii noastre în mileniul III” – ediția a VIII-a

Dans le ciel Alexandru Comăniciu, X A

Notre amour est perdu, comme une plume dans le vent, Et nous sommes les prisonniers de ce sentiment. La vie est fugace, le soleil est très pâle ; J e t’ai attendue et ton absence m’a fait mal. Viens ! Je veux rester dans tes bras; Et nous fuirons ce monde fugace, Mais non ! Ici c’est un grand péril… Vous ! Maintenant, je dois mourir. Ne pleure pas ! Regarde le ciel, je reste là, Aujourd’hui, mon royaume est ça ; Je ne veux pas voir des larmes dans tes yeux Je serais le souffle du vent dans tes cheveux.

Catalog Goga | 19


„Deine, meine, unsere Geschichte“ (Povestirea ta, a mea, a noastră) (rumänisch – moldauisches Gemeinschaftsprojekt) - proiect creativ în cadrul Parteneriatului româno-moldovenesc 2017 – Monica-Elena Man, Deutschlehrerin

“Lerne mehr als Deutsch kennen” heißt die internationale Schulpartnerschaft zwischen der 7.E Klasse des Nationalkollegs „O.Goga” Sibiu, Rumänien (Projektleiter MonicaElena Man) und der 7. Klasse des Teoretischen Lyzeums „Mircea Eliade“ aus Chişinău, Republik Moldau (unter der Leitung von Mariana Gîncul) Im Oktober 2015 haben wir uns auf der Tagung des Deutschlehrerverbandes Rumäniens kennen gelernt – Frau Mariana Gîncul und ich, - und dort wurde die Idee einer Partnerschaft und des ersten Gemeinschaftsprojektes meiner damaligen 6. und der 6. Klasse aus Chişinău geboren: länder- und sprachübergreifend gemeinsam Geschichten zu schreiben und diese zu illustrieren. Schüler und Schülerinnen aus Chişinău und Sibiu starteten jeweils eine Geschichte und schickten "ihren" Beginn dann per E-mail in die jeweils andere Stadt. Dort wurden die Ideen und Charaktere mit Begeisterung aufgenommen und ihre Abenteuer weitererzählt. Mit großer Spannung warten die Hermannstädter Kinder auf die Fortsetzung "ihrer" Geschichte. Zweimal

20 | Catalog Goga

werden die Geschichten noch hin und her wandern zwischen Sibiu und Chişinău, neue Ideen werden entwickelt, Atmosphäre erspürt, Gefühle weitergesponnen - dann sollten die Abenteuer bestanden und fertig zum Illustrieren sein. Es werden spannende, mitreißende, zum Nachdenken einladende, unterhaltsame Geschichten entstehen, eine Co-Produktion im Wechsel verfassten "Gemeinschaftsgeschichten" (auf Deutsch und rumänisch). Die Spannung des Wartens und der Wunsch die Partner durch einen interessanten Inhalt zu überraschen, sind die kreative treibende Kraft dieser Zusammenarbeit. Die zwei Gruppen werden das Endprodukt bis Ende des Schuljahres 2016 / 2017 illustrieren und den Partnern schicken. Die neue Idee für das Schuljahr 2017/18 wird nach dem Beginn des Schuljahres besprochen und eine Entscheidung getroffen. Wir hoffen, dass unsere Zusammenarbeit noch lange Zeit dauern wird.


Ein ganzer Aufsatz wurde von der Lehrerin der 7.E Klasse verlangt. Einer davon ist dieser:

Es gibt doch Wunder zu Weihnachten Text: Iulian Ganu, 7. E Klasse

Es war ein bitterkalter Wintertag. Der Schnee glitzerte wie Diamanten. Ein blondes dünnes Mädchen stand auf der Straße. Die Kleine war ganz alleine auf der Welt und wohnte in einer Höhle, die sich im nahen Wald befand. Es war nicht immer so gewesen. Sie schaute sich in der Vitrine und erschrak. Bin ich das?, fragte sie sich. Eine Träne rollte über ihre Wange. Sie war hungrig und frierte. Die Kleine konnte sich nicht mehr erinnern, wann ihr das letzte Mal so richtig warm gewesen war. Das Bild vor den Augen verschwand langsam. Stefana sah vor sich ein schönes Mädchen, mit Mantel, Mütze, Stiefeln und einen Schulranzen am Rücken. Nächste Woche sollten die Winterferien beginnen. Sie war glücklich, denn sie liebte die Weihnachten. Kerzen, viel Licht, Tannengeruch! Und in der Küche Plätzchen! Sie eilte zur Schule, doch als

sie die Straße überquerte, war Ştefana von einem Auto angestoßen. In dem Auto waren ihre Eltern, aber sie glaubte, dass sie nicht gut gesehen hatte. Das Mädchen war ein wenig verletzt, doch es konnte alleine bis nach Hause gehen. Von Schule konnte jetzt keine Rede mehr sein. Der Weg bis zum Haus war lang und es war kalt. Als Ştefana ankam, sah sie, dass sowohl ihre Eltern, als auch alle Sachen verschwunden waren. Der Himmel fiel auf sie. Was nun? Sie musste sich eine neue Unterkunft suchen. So fand Ştefana die Höhle im Wald, wo sie jetzt „wohnte“. Der Besitzer der Vitrine sah, dass die Kleine arm und gefroren war und rief sie herein, um etwas zu essen. Ştefana aß sehr gut und erwärmte sich. Dann sagte sie : „Es gibt doch Wunder zu Weihnachten!“

Catalog Goga | 21


Arta o formă de exprimare Gabriela Gândilă, IX F

Unui creator lucrurile îi sunt date cu scopul de a fi transformate în artă. Ceea ce creează nu este însă numai opera lui, ci şi imaginea sa: arta este o extensiune a imaginaţiei şi sensibilităţii sale. O dovedesc cu prisosinţă artiştii Colegiului nostru, care ne-au răspuns cu amabilitate următoarei întrebări: Ce reprezintă desenul pentru tine? Pentru mine desenul nu este doar o pasiune şi în niciun caz un simplu hobby, este modul meu de a mă

exprima. De felul meu sunt sfioasă [...], dar pe coala de hârtie îmi permit toată libertatea pentru a arăta de ce sunt capabilă.[...]. Când vine vorba de desen, cel mai mult îmi place să pictez, pentru că astfel mă pot juca folosind culorile. Fiecare în parte ascunde o poveste, un sentiment, un gând, o idee, fiecare culoare te conduce pe calea ei personalizată, dar împreună ele ajung să completeze puzzle-ul. La început am folosit mai mult creionul, deoarece mă simţeam mai stăpână pe această tehnică priveam atent detaliile: lumina şi întunericul... [...]. De curând am învăţat să lucrez în cărbune şi pastel. Ambele sunt materiale sensibile, care la atingere dispar uşor, dar efortul este răsplătit de rezultatul final. [...]. - Iulia Florea, IX F

Emoţiile, sentimentele sunt precum lumina, sunt întotdeauna prezente în noi, majoritatea fiind însă indefinibile. Pentru că exprimarea lor prin cuvinte devine dificilă, mai ales pentru cei mai emotivi, introvertiţi, arta reprezintă o formă de expresie nonverbală. Pentru mine, arta este o uşă către sufletul meu, fiecare particulă de emoţie, de simţire conturându-se prin linie şi culoare. Totodată, când creez, imaginaţia simt că trece dincolo de limite, că se eliberează de orice constrângere, pentru că eu, ca autor, am dreptul să-mi guvernez propria lume, propria galaxie, propriul univers. - Alexandra Dinuţ, IX F

22 | Catalog Goga


Pentru mine desenul este în primul rând un mod de a exprima ce gândesc, un fel de a spune cum văd eu lucrurile, ce îmi transmit mie anumite realităţi, dar şi de a pune pe hârtie amintiri, imagini pe care nu vreau să le pierd. În desen îmi place să reţin foarte multe detalii, tocmai de aceea lucrez multe ore până îl desăvârşesc, dar de fiecare dată satisfacţia mi-o dă rezultatul final. Nu consider lucrul la desen ca fiind muncă, dimpotrivă el mă relaxează; mă încântă culorile şi umbrele amestecându-se... - Adelina Rădulescu, IX F

Ce este desenul pentru mine? Un mod de evadare, un mod de a fi eu însămi, un mijloc prin care pot fi un demiurg al propriei mele lumi. Lumea mea alb-negru, plină de peisaje şi fiinţe inspirate de tot ceea ce mă înconjoară, reprezintă de fiecare dată o bucăţică din mine, niciodată aceeaşi… - Gabriela Gândilă, IX F

Desenul reprezintă pentru mine o modalitate de a-mi goli mintea şi sufletul de toate supărările, de stresul acumulat. Desenul mă face să mă simt unic, special... Deseori ascult muzică, astfel câteodată transpun şi sentimentele din piesă în desen, deseori greşesc, dar iubesc faptul că petrec astfel mult timp la un desen şi ador rezultatul final care, sincer să fiu, nu este ceea ce mi-am imaginat iniţial. Mereu este imperfect, dar este al meu... - Iosif Şoaită, IX F

Arta este un mod de a vorbi despre tine şi despre ceilalţi, o picătură de frumuseţe şi de normalitate, o oglindă care îţi arată cum sau ce eşti… - Iuliana Grancea, X G

Catalog Goga | 23


Organizația Tinerilor din Sibiu Piț Teodora, XI D

Foto: Laurențiu M. Ion

O.T. S. nu este o simplă asociație, ci mai mult de atât, este o familie în care creștem. Scopul nostru este promovarea valorilor tradiționale, dar și mărturisirea credinței ortodoxe în rândul tinerilor.

A

ctivitățile noastre cuprind o gamă foarte variată: conferințe, schimburi de carte, seri culturale, vizionări de filme, colinde, proiecte filantropice, tabere organizate la Mănăstirea Oașa, drumeții sunt doar câteva din activitățile pe care le desfășurăm în timpul anului. Pentru a ilustra mai bine toată munca noastră, am cules câteva impresii din rândul colegilor noștri participanți la activitățile asociației. „Acum un an și jumătate m-am alăturat unei familii născute din dragostea lui Dumnezeu, Organizația Tinerilor din Sibiu. Am descoperit încetul cu încetul ce înseamnă adevărata fericire prin lucruri mărunte pe care le putem face pentru celălalt. Dând timpul înapoi, îmi aduc aminte cu nostalgie cum am descoperit că îmi doresc să fac parte din această organizație. Am avut curajul de a inaugura câteva activități de voluntariat, făcând astfel cunoștință cu o latură difuză a ceea ce înseamnă viață, societate și eu. Ceea ce ma cucerit a fost acel „ acasă”, un loc scăldat în bunătate, liniște și înmiresmat prin suflul naturii. O casă a noastră ce trezește un

24 | Catalog Goga

sentiment de pur atașament, ajungi să îți fie dor, imediat după plecare, de întămâiatul peisaj scăldat în har pogorât pe pământ. Acasă... Mânăstirea Oașa, un loc făcut cu dar divin. Acolo întâlnești ceea ce cauți: liniște, puritate, efemeritate. Locul acela a trezit în mine un atașament puternic, astfel vrând să iau parte în continuare la multitudinea de activități ce definesc OTSul”. Poplăcean Iuliana, clasa a X-a E „Organizația Tinerilor din Sibiu este mai mult decât o asociație: este o adevărată familie în care oricine este primit cu bucurie și cu brațele deschise. Acțiunile noastre sunt unele de voluntariat, care ne oferă șansa să fim mai aproape de cei din jurul nostru și implicit mai aproape de Dumnezeu. De asemenea, Organizația are la bază 4 piloni solizi: prietenia, tradiția, credința și cultura, toate acestea însumând existența fiecărui român. Tot ceea ce facem în cadrul Organizației are un strop de dragoste și originalitate, iar asta face ca munca fiecăruia să merite și să fie ridicată la adevărata sa valoare. Sunt fericită că am avut șansa să îi cunosc pe toți oamenii speciali care se află la baza Organizației Tinerilor din Sibiu și de asemenea sunt mândră că pot, la rândul meu să mă implic


și să fiu parte a acestei asociații minunate!” Oana Ioana, clasa a X-a G

sentiment care mi-a dat o lecție de viață. E sentimentul OTS-ului.”

Anul aceasta asociația a împlinit 7 ani „Am așteptat cu nerăbdare reunirea unei familii, acea zi în care cu o bucurie inefabilă izvorâtă din adâncul sufletului meu însetat de cunoaștere, zâmbeam puternic, aniversarea OTS-ului. Ce poate fi mai frumos decât să stăm toți împreună, râzând și bucurându-ne de minunile pe care Dumnezeu le săvârșește în viețile noastre? Suntem uniți de aceeași nevoie de a cuprinde lăuntric sensul existenței noastre, de a găsi degrabă lumina ce poleiește drumul spre o viață veșnică. OTS-ului îi urez „La mulți ani!'' și trebuie să îi mulțumesc pentru faptul că mi-a schimbat viața. M-a învățat că noi toți suntem niște pictori, iar noi alegem cum ne colorăm existența- în nuanțe calde, suave, timide sau în tonuri reci ce găzduiesc supărare, neîncrederenecredință. Intru puțin ezitantă în camera unde aveau să se coboare alături de noi îngeri pentru a ne sfinți seara magică. Ascult cu entuziasm detaliile despre începutul acestei asociații, acestui bun prieten de-al nostru, și aflu că totul a pornit într-o excursie la mănăstirea Oașa - unde tot credinciosul e parcă mai aproape de divinitate, simte cu mai mare intensitate iubirea absolută și își astâmpără puțin setea de înalt. A fost o zi minunată când entuziasmul se putea citi pe faţa fiecăruia. Am glumit, am ascultat povești de viață și, mai mult decât toate, a fost mulțumirea că am fost împreună, putând să ne cunoaștem din ce în ce mai bine. Cu siguranță, a fost o seară de neuitat și mărturisesc că încă simt în mine viu acel

Tabăra de Crăciun de la Mănăstirea Oașa e un moment important din viața unui OTS-ist „Dacă ar fi să descriu tabăra de iarnă de la Oaşa într-un cuvânt acesta ar fi Bucurie. Această trăire este mirifică... Bucuria de a fi împreună cu alți 150 de tineri, bucuria de a-L primi pe Hristos în ieslea sufletelor noastre, bucuria de a-i face pe ceilalți fericiți prin vestire Naşterii Mântuitorului prin colindele tradiționale pe care şi strămoşii noştri le-au cântat. Portul popular a fost un element esențial, deoarece ne-am simțit cu adevărat mai aproape de ei. Am fost în această iarnă pentru prima dată în vestita tabără de Crăciun. Cei care au mai fost aşteptau cu nerăbdare momentul plecării spre Oaşa. Nu înțelegeam acest entuziasm al lor, dar m-am convins că acolo te simți împlinit. Atmosfera din seara de Ajun a fost desprinsă din poveşti... totul a fost magic. Ore în şir am colindat la lumina lumânărilor. La finalul taberei nu vrei să mai pleci, ci să se continue la nesfârşit, să fii în comuniune cu ceilalţi şi îți doreşti cu foarte mare ardoare următoarea tabără. Pot spune că a fost un Crăciun de nedescris ...cel mai frumos din viața mea. Sunt sigură că la anul nu îmi voi putea petrece nicăieri altundeva sărbătorile de iarnă decât la Oaşa.” Marc Roxana, clasa a XII-a I

Catalog Goga | 25


Cu toții avem nevoie de o desprindere de cotidian, căci sufletele noastre se frământă necontenit între granițele clipei prezente și ceea ce urmează a fi.

Mânăstirea Oașa Teodora Bratu, X E

M

ânăstirea Oașa este un lăcaș ortodox aflat în localitatea Șugag, județul Alba. Situată la poalele Munților Șureanu, Oașa este o oază de liniște, înconjurată de păduri, cu văi și lacuri. Biserica centrală a mânăstirii este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 27 iulie. Mânăstirea Oașa a fost înființată în 1990, cu obște de maici însă, din anul 2000, a devenit mănăstire de călugări. Oricine se încumetă să pășească în acest tărâm cu adevărat special, deosebit prin unicitatea lui, cu siguranță va reveni schimbat. Cu toții avem nevoie de o desprindere de cotidian, căci sufletele noastre se frământă necontenit între

26 | Catalog Goga

granițele clipei prezente și ceea ce urmează a fi. Privim în adâncul cotidianului omniprezent, căutând răspunsuri pe care nu le aflăm. Întorcându-ne privirea, ne-am regăsit în zâmbetul albastru al mânăstirii Oașa, locul în care cerul se unește cu pământul. Printre dealurile și munții cufundați în tăceri nepământene, se desfășoară un cotidian desprins de realitate. Nu dezvăluim secretul liniștii, al fericirii interioare, dar cine pășește într-un univers existențial superior, o regăsește între zidurile realității de zi cu zi. Oașa este cheia redevenirii, a recreării. Mulți dintre noi știm.


Primăvara în OTS Sabina Sasu, X E

Fericirea este unul dintre cele mai înălțătoare sentimente pe care omul le poate trăi. Cu toate acestea, fericirea pură poate fi simțită doar într-o formă: cea colectivă. În momentul în care sentimentul se strecoară prin mai multe suflete, se formează o conexiune, o legătură specială care nu poate fi egalată cu nimic altceva trăit anterior. Noi, cei din Organizația Tinerilor din Sibiu am avut ocazia să începem într-un mod minunat primăvara acestui an. Cu două săptămâni înainte de venirea zilei de 1 martie, pregătirile au început. Elevi din diferite clase și diferite licee au acceptat invitația de a confecționa mărțișoare împreună. Atmosfera a fost una mai mult decât plăcută. Ne-am făcut noi prieteni, am râs, am povestit, ne-am blocat degetele în ațele roșii și albe și ne-am pictat până și pe față. A fost mai mult decât întâlnirea organizației, a fost un timp petrecut ca în familie alături de persoane dragi, prietenoase și amabile. Fiecare și-a pus creativitatea în valoare și a modelat diferite figurine cu specific primăvăratic pe care le-a pictat. După ce toate mărțișoarele s-au uscat, le-am legat o fundiță cu două fire răsucite: unul alb și unul roșu și le-am ambalat frumos pentru a le așeza într-o cutie.

În ziua de 1 martie, am plecat cu toții spre Azilul de Bătrâni pentru a le dărui un mărțișor făcut cu drag de noi, cei din O.T.S. și pentru a le ura o primăvară frumoasă și însorită. Zâmbetele, urările de sănătate, spor la învățătură și bucuria pe care oamenii vârstnici și asistentele din acest loc ni le-au transmis, ne-au umplut sufletul de fericire. Mulți am rămas uimiți și emoționați de reacțiile lor și am învățat că există oameni care știu cu adevărat să aprecieze chiar și cele mai simple gesturi. E greu de imaginat cum e să trăiești departe de casa ta, de familia și prietenii tăi așa cum acești vârstnici reușesc să o facă zi de zi, iar ei au fost cei care ne-au dat un sfat important prin spusele lor: ,,Să aveți o primăvară minunată, copii frumoși și cât sunteți în putere și vă ajută Dumnezeu, să vă bucurați împreună de fiecare clipă a vieții voastre!”. Pot spune că petrecând această zi organizată de O.T.S. și dăruind, cu toții, am simțit cu adevărat că primăvara noastră a avut un început frumos, că suntem capabili să facem oamenii fericiți într-un mod atât de simplu, că fiecare persoană are ascunsă o poveste în spate și un sfat de viață care ne -ar putea ajuta și deschide ochii.

Catalog Goga | 27


DecoArt

Creativitatea este o extensie naturală a entuziasmului nostru. Sabina Sasu, X E

Pentru a trăi o viață creativă, originală, trebuie să lăsăm frica de a greși în urmă. Creativitatea e contagioasă. Creativitatea este o extensie naturală a entuziasmului nostru. DecoArt este noul nostru mod de a ne petrece timpul după orele de liceu. Reprezintă felul nostru de a ne exprima. Nimeni nu a fost forțat să participe, dar mulți dintre noi am simțit nevoia să ne demonstrăm talentul. Folosim servețele, sclipici, hârtie colorată, ață, autocolante, ghinde, lipici, cutii vechi, lut, nasturi chiar și becuri pentru a crea obiecte decorative sau

28 | Catalog Goga

pentru a le reînnoi pe unele vechi. Cu toate acestea, activitatea noastră a dobândit un nou scop: acela de a ne face prieteni. Fiecare dintre noi a experimentat cel puțin o dată teama de a începe o conversație cu o persoană necunoscută, în special la începutul unui nou capitol: liceul. Nu contează în ce clasă sunteţi, clubul va fi deschis oricui dorește să petreacă timp de calitate. Profesoara noastră, doamna Nicoleta Crăciunaș este persoana căreia îi aparține ideea. Totul a început când dumneaei a observat că ar trebui să dăm o notă personală clasei noastre, deoarece pereții nu au tablouri sau fotografii. În pauză, ne-a arătat o colecție digitală completată în timp. Dacă aveți timp, veți fi surpinși să descoperiți profilul de Pinterest unde totul este atent organizat și unde puteți găsi o largă varietate de exemple care pot fi puse în practică. În timp ce povesteam despre câte lucruri am putea realiza pentru a ne înfrumuseța clasa, i-a venit ideea să deschidem un club unde sunt invitați toți colegii din școală care simt că au destulă îndemânare pentru a folosi materialele date în cele mai impresionante moduri. Nu a durat mai mult de o săptămână până am avut prima întâlnire.


Anunțul făcut în clase a adunat destul de mulți participanți, dar pe durata activității, multe persoane atrase de ideea de a crea, au intrat în DecoArt. Clubul e mic, dar avem visuri mărețe. După ce vom parcurge stadiul de experimentare, ne dorim să organizăm o expoziție și mai târziu să vindem obiectele create pentru a investi banii câștigați în materiale noi. DecoArt este împărțit în mai multe secțiuni precum: lut, decupaj (reprezintă arta decorării suprafețelor de lemn, metal sau plastic prin aplicare de servețele sau foi subțiri cu imagini artistice), felicitări, aranjamente pentru sărbători și multe altele. Puteți încerca mai multe secțiuni până găsiți locul ideal pentru voi. Este normal să vă fie frică să nu greșiți în prima oră de creație, dar doamna profesoară ne repetă că din greșeli se pot crea lucruri frumoase și nu este nicio problemă să le facem. Personal, am luat cuvintele spuse ca un sfat de viață: pentru a trăi o viață creativă, originală, trebuie să lăsăm frica de a greși în urmă.

Creativitatea e contagioasă. O să o expunem în liceu și o să o dăm mai departe. Poate și voi veți face parte din echipa noastră. Vă așteptăm!

Catalog Goga | 29


L’Internet : ami ou ennemi ? Article rédigé par Nicoleta Truşcă, XI E

Pour notre société, l’Internet est devenu indispensable, en effet, l’information nous est plus proche, mais ne nous a-til pas éloignés des gens, de la réalité ? Attention ! L’Internet peutêtre incontrôlable ! À mon avis, on se confronte à une urgence mondiale, une urgence qui décidera de notre avenir. Il y a quelques années, c’était naturel et même recommandé de communiquer directement avec les gens, de leur transmettre ses émotions, d’avoir des relations basées sur l’amitié et non sur l’intérêt personnel, en résumé d’être vraiment humain parce que, théoriquement, on est tous conscients du fait que le caractère sociable est écrit dans notre ADN et que chaque personne a clairement besoin d’interagir avec les autres, de parler, de socialiser. L’internet est venu comme une révélation pour l’humanité, un miracle dont tout le monde savait qu’il apporterait un grand changement. L’information n’a été jamais si accessible qu’aujourd’hui. Mais il y a aussi des désavantages. La vie sociale de chaque personne utilisant les réseaux sociaux se dégrade de plus en plus. Les expressions du visage ont été remplacées par des émoticons. Elles ont oublié la possibilité de vivre sans portables et c’est très difficile pour elles d’avoir des conversations qui n’impliquent pas les portables ou l’Internet.

Des solutions, il y en a ... La situation doit être améliorée ici et maintenant parce que, dans cette situation, plus tard est équivalent avec trop tard. Une solution possible serait de limiter l’accès à l’Internet. Les autorités pourraient imposer, à l’aide d’une loi, un

30 | Catalog Goga

certain intervalle par jour dans lequel l’Internet soit accessible. Toutefois, il y aura des exceptions pour les personnes qui travaillent dans le domaine IT ou pour les personnes qui doivent résoudre urgemment certains problèmes. Une autre solution serait de promouvoir d’autres activités plus bénéfiques et plus intéressantes pour passer le temps, comme la lecture, jouer d’un instrument musical ou pratiquer un sport, des activités qui aident non seulement à se relaxer mais aussi à se développer. On pourrait aussi organiser des réunions pour les gens intéressés par certains sujets ou ayant des passions communes pour qu’ils discutent et changent des idées, pour encourager la communication directe en vue de renoncer aux espaces virtuels. L’Internet représente donc une grande découverte pour l’humanité et il a vraiment amélioré notre vie, mais on doit être conscients qu’on est ses maîtres et non ses esclaves et on ne doit pas le laisser contrôler notre existence.


Ferien? Alex Bican, XI F

D

ie Ferien sind die beste Möglichkeit, um sich zu entspannen. Diese Ferien musste ich sehr viel für die anstehenden Wettbewerbe trainieren. Mein Programm war nicht leicht aber trotzdem gleichzeitig auch sehr schön, denn ich verbrachte meine Zeit mit netten und freundlichen Personen. Früh am Morgen bin ich eine Stunde oder fast zwei Stunden auf meinem Fahrrad gefahren und danach habe ich gefrühstückt. Anschließend habe ich ein bisschen Mathematikübungen gemacht. Um 4 Uhr nachmittags bin ich ins Fitnessstudio gefahren, wo ich andere körperliche Übungen gemacht habe und am Abend bin ich mit meinen Freunden ins Zentrum gegangen. Dort haben wir geredet, gelacht, gespielt und gegessen. Am Mittwoch war der Geburtstag eines Freundes und wir gingen zum Feiern zu ihm. Die Ferien waren leider

Prof. coordonator: Nicoleta Maier

sehr kurz und ich hatte nicht so viel Ruhe wie ich es mir gewünscht habe, aber es war besser als keine Ruhe zu haben.

Catalog Goga | 31


La tolérance - dialogue de la diversité

C

Popa Ioana-Laura, Dulău Andreea-Laura, Gândilă Iulia, Fleacă Teodora-Nicoleta X A Părăian Alexandru, Bădescu Tudor, Simtion Simina-Maria X F Truşcă Nicoleta XI E et Iridon Adrian X B

’est le nom de l’Université d’été francophone de Sibiu, qui a eu lieu du 11 au 16 juillet 2016 et à laquelle neuf élèves en IXe et Xe du Collège National «Octavian Goga» de Sibiu ont participé. Il s’agit de Popa Ioana-Laura, Dulău AndreeaLaura, Gândilă Iulia, Fleacă Teodora-Nicoleta, Părăian Alexandru, Bădescu Tudor, Simtion SiminaMaria, Truşcă Nicoleta et Iridon Adrian. L’université s’est déroulée en cinq ateliers, céramique, design web, théâtre, journalisme et cinéma. Et maintenant, la parole aux jeunes participants : « Le premier jour, on s’est rencontrés, très curieux, dans la cour du Collège National «Gheorghe Lazăr» de Sibiu, où les activités étaient projetées. On ne savait pas ce qui nous y attendait, ce qu’on y allait faire ou rencontrer. On a été très rapidement répartis dans une équipe formée de douze jeunes et on est allés dans la salle où le premier atelier, celui de céramique, allait avoir lieu. Là, il y avait les deux coordinateurs de l’atelier, Monsieur Mugur Frăţilă, et sa collègue. À la fin du jour, on avait un produit fini, des masques en argile. C’était très intéressant et amusant. Le deuxième jour, l’atelier de design web. L’attente des organisateurs était qu’au bout d’un jour on réalise un site web, mais non un site ordinaire, mais un site qui nous rende populaires. Le coordinateur de l’atelier nous a guidés et notre activité a débouché sur un site présentant des gens d’origines, de couleurs, de religions différentes des nôtres et, en même temps, égaux avec nous. C’étaient nous, les

32 | Catalog Goga

informaticiens, qui avaient publié des articles en ligne sur un sujet très sérieux, la tolérance. Le troisième jour, l’atelier de François Montier, celui de cinéma, mais non au sens que tout le monde connaît, mais, à l’aide de la pâte à modeler, c’est nous qui avons créé les personnages du film, des hommes, des animaux en pâte, qui disaient une histoire, celle de la discrimination à l’école. Avec ces personnages, on a créé une vidéo qui peut être regardée sur youtube.com. La démarche a commencé par la réalisation du décor qui devait ressembler à une école. On a utilisé du carton, du papier, des aquarelles. Puis on a placé chaque personnage dans la ou les positions adéquate(s) et on a pris beaucoup de photos de nos personnages dans des angles différents. Beaucoup de rires, beaucoup d’investissement de la part de tous… On vous invite vivement à suivre la vidéo sur : https://www.youtube.com/watch?v=lv-j1OYaPA. Le quatrième jour, c’étaient des jeux éducatifs qui ont conduit notre activité vers le théâtre d’ombres. Et finalement, le dernier jour, on a fait du journalisme, on en a discuté, mais on a aussi écrit des articles publiés, à la fin, dans un petit journal. Et samedi est arrivé… Et nos parents ont pu se réjouir de notre travail de la semaine : des courtsmétrages d’animation, des journaux sur papier, des sites web, des scénettes en ombres chinoises, des masques en céramique. Et on a tous reçu un diplôme et un livre en français. Et le désir d’y revenir l’année suivante. Donc, à la prochaine !!! »


Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA Campania națională “Fii inspirat!” Iulia Florea, Iosif Şoaită, IX F

Î

n 2016, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a organizat o campanie naţională prin care s-a dorit atragerea atenției populaţiei (cu accent pe generaţia de copii şi tineri - elevi de gimnaziu şi liceu) asupra nevoii de deschidere și acceptare a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA. Stigmatul HIV/SIDA perpetuează o teamă nejustificată faţă de acest subiect, faţă de informare sau faţă de testare. Discriminarea persoanelor infectate cu HIV se dovedeşte a fi poate cel mai dificil obstacol întâmpinat de programele de prevenire a infecţiei cu HIV. Campania şi-a propus să cultive/extindă aria de sensibilitate a fiecărui om, încurajând la deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când au ocazia să le întâlnească ori să vorbească despre ele. Copiii şi tinerii sunt pe de o parte un grup vulnerabil, fiind expuşi situaţiilor de risc în trecerea de la copilărie la viaţa adultă, dar, în acelaşi timp, grup cu mare potenţial de dezvoltare a comportamentelor responsabile şi nediscriminatorii pe termen lung, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăţi bazate pe toleranţă şi nu pe stigmatizare. În cadrul aceste campanii, s-a organizat un concurs naţional de postere cu titlul „Fii inspirat!”, având ca obiective încurajarea elevilor să adopte comportamente de acceptare şi deschidere faţă de

persoanele seropozitive, dar şi oferirea unei oportunităţi pentru elevi de a reda prin artă o experienţă/înţelegere proprie legată problematica HIV/SIDA şi persoanele seropozitive. La această campanie au participat elevi ai Colegiului: Iulia Florea, Paula Sîrbu, Iosif Şoaită (din clasa a IX-a F) şi Iuliana Grancea (din clasa a X-a G).

Catalog Goga | 33


Borangic Cosmina Ştefania, clasa a VIII-a C

,,Festivalul Primăverii” Proiect cultural - artistic Ediţia aVI-a 2017

În cadrul proiectului culturalartistic ,,Festivalul Primăverii”, Colegiul Naţional ,,Octavian Goga”, a organizat concursul de creaţie plastică ,,Primăvara în ochii copiilor”, concurs adresat elevilor de gimnaziu şi liceu, care au dorit să transpună viziunea lor cu privire la natură şi la frumuseţile pe care ea ni le oferă. Concursul, coordonat de doamna profesor Mărculescu Carmen, a fost un prilej prin care creaţiile elevilor de la mai multe şcoli şi licee din judeţ, ne-au încântat privirile şi ne-au adus zâmbete pe buze, făcându-ne să simţim sosirea primăverii. Cei mai talentaţi au fost răsplătiţi cu premii. Elevii colegiului nostru au umplut holul cu mărţişoare, origamii, felicitări şi pietre pictate, toate realizate în cadrul orelor de educaţie plastică, uimind şi de această dată cu talentul şi creativitatea lor. Colegiul nostru s-a bucurat şi de vizitarea expoziţiei de către elevii din Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, Nr. 2 din Sibiu, însoţiţi de doamna profesor Guţă Ioana, şcoală parteneră, încă de la prima ediţie. De asemeni prezenţa lor sa făcut simţită şi în laboratorul de chimie unde a avut loc desfăşurarea work-shop-ului: ,,Culorile primăverii”, activitate din cadrul proiectului. În cadrul proiectului au mai avut loc şi alte activităţi, activităţi precum: moment - poetic, moment - muzical artistic, precum şi desfăşurarea Cercului Metodic de Educaţie Plastică din Sibiu.

34 | Catalog Goga


Origami, pietre și mărțișoare

Borangic Cosmina Ştefania, clasa a VIII-a C Premiul I

,,Primăvara în ochii copiilor”

Zâmbete de bucurie, în laboratorul de chimie

Partenerii noştrii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, nr. 2, din Sibiu, s-au bucurat de experimentele realizate în laboratorul de chimie de doamnele prof. Nemeş Delia şi lab. Voronca Rodica

Catalog Goga | 35


De ce imi place sa fac poze? Asta e o întrebare la care pot să răspund în foarte multe moduri. Îmi place să fac poze, deoarece fotografia mă ajută să mă cunosc pe mine însămi, descopăr ceea ce îmi place. De asemenea prin fotografie mai descopăr și lucruri noi pe care pana atunci nu le apreciam, cum ar fi narcisele—nu leam apreciat niciodată la adevărata lor valoare inainte să le fotografiez. Alt lucru ce imi place atunci cand fotografiez este ca pot să fiu selectiv în privința lucrurilor pe care le fotografiez (cadrul, peisajul etc).

Răzvan Gâţă, IX I

36 | Catalog Goga


Mâini dibace Cea mai mare sărbătoare a creştinilor, Învierea Domnului, este prilej de sărbătoare şi bucurie sfântă. La noi, în tradiţia populară, oul roşu de Paşti, pe lângă semnificaţia creştină, are puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe şi vigoare. În spiritul sărbătorilor, elevii colegiului nostru, ne încântă de fiecare dată cu măestria şi talentul lor. Felicitările, ouăle pictate şi decorate de ei în diferite tehnici de lucru, au darul de a ne aduce linişte şi bucurie în suflet.

Catalog Goga | 37


,,Desenul, modul meu sincer de comunicare cu oamenii” ,,Vă invit să pătrundeţi în lumea misterioasă şi adesea fantastică a lucrărilor mele”. Borangic Cosmina, clasa a VIII - a C

38 | Catalog Goga


Elena Alexandra Dinuţ, IX F Premiul I, Concursul Naţional ,,Radu Stanca”

Colectivul de redacție: Redactor șef: Teodora Minea (clasa a IX-a B) Redactori: Iulian Ganu (clasa a VII-a E), Cozmina Borangic (clasa a VIII-a C), Oana Cicur (clasa a IX-a B), Gabriela Gândilă (clasa a IX-a F), Răzvan Gâţă (clasa a IX-a I), Cristina Pletosu, Elena Salomiu, Sabina Sasu, Teodora Bratu, Mihai Sandu (clasa a X-a E), Simina-Maria Simtion (clasa a X– a F), Denisa Frăţean (clasa a XI-a B), Nicoleta Truşcă (clasa a XI-a E), Ioana Morar, Alex Bican (clasa a XI-a F), Burla Alexandru, Taloş Silvan (clasa a XI-a I), Timotei Morariu (clasa a XII-a D) Profesori: prof. dr. Lidia Pircă, prof. Ramona Vișan, prof. Carmen Mărculescu, prof. Andreea Demco Tehnoredactare: pr of. Andr eea Demco, pr of. Car men Măr culescu Coperta: pr of. Car men Măr culescu Ilustraţii coperte exterioare: Cosmina Ștefania Bor angic (clasa a VIII-a C) Ilustraţie copertă interioară faţă: Iulia Flor ea (clasa a IX-a F) Ilustraţie copertă interioară spate: Elena Alexandr a Dinuţ (clasa a IX-a F)

Catalog Goga | 39


ISSN 1844-1947 40 | Catalog Goga

Catalog Goga 2017 nr. 2  
Catalog Goga 2017 nr. 2  

Revista elevilor Colegiului Național „Octavian Goga”, Sibiu, România

Advertisement