Page 1

Gratis magazine voor Amstelveners ~ Nummer 30 ~ Mei 2018 ~ www.amstelveenz.nl

DOE

POELFMEE! STUU OTO FOTO R J E IN!

PAREL MET PROBLEMEN De Poel P37

Henk Rijks komt met nieuw boek Amstelveense schrijvers P16-17

Hoe zwaarder hoe beter De Connectie P6-7

Op de fiets voor Duchenne Mijn Verhaal

RINGS Gala in Emergohal Sport

De hartslag van Geertje Visser Column

Ergernissen & Complimenten Lezersrubriek


INHOUD

PLAATSGENOTEN   

06 09 10 14

> > > >

De Connectie Baby van de maand Mijn verhaal Schrijver Henk Rijks  

HISTORIE

05 > Historische dag 61 > Amstelveen van voorheen

ETEN & DRINKEN

19 > Slagerij Stronkhorst 21 > Wijnhandel ’t Oude Dorp 23 > Broodje & Co

WONEN

31 33 35 51

> > > >

Amstel Makelaardij Kasteelheer Groep Thuisin Piet Geijsel Kroon

POELFOTO WEDSTRIJD MAAK KANS OP PRIJZEN

40

SPORT

53 55 56 59

> > > >

RINGS Gala HV Myra Watersportvereniging Vrouwenvoetbal

KUNST & CULTUUR

67 > Amateurkunst 69 > Jazz in het Dorp

BEAUTY

17 > The Health Treat 68 > Make-OverZ

MEER BEDRIJVIGHEID

08 27 45 47

> > > >

De Kinderkorf Sparnaaij Juweliers BIZ Oude Dorp Fietsvoordeelshop.nl

COLUMNS

13 > Geertje Visser 29 > Bas Eenhoorn

EN VERDER…

43 63 65 72

> > > >

Trivia Quotes Complimenten PartyFlitz

6

56

27 .nl • MEI 2018

3


WORD NU LID EN SPORT

3 MAANDEN GRATIS! Kijk voor meer informatie en inschrijven op:

www.zuiveramsterdam.nl/sport/acties

Koenenkade 8 1081 KH Amsterdam (020) 3010 707

www.zuiveramsterdam.nl/sport

Druk- en zetfouten voorbehouden.


historische dag BOVENKERK In de Amstelveense wijk Bovenkerk wordt onder het motto Bovenkerk Parel aan de Poel op zaterdag 9 juni 2018 vanaf 11.00 uur een historische dag gehouden. Op deze dag staat het ‘Amstelveense dorp’ volledig in het teken van historie waar van alles te beleven is voor jong en oud.

Silversant kunnen volwassenen en kinderen een tekening of schilderij van de kerk maken. De organisatie zorgt voor de spullen om te tekenen en te schilderen. ‘De kunstwerken worden te zijner tijd tentoongesteld in Bovenkerk. Maar de kunstenaars mogen de werken natuurlijk eerst mee naar huis nemen’, zegt Chris.

Oudhollandse spelen Op het plein voor het Noorddamcentrum zijn tal van activiteiten te beleven: het hele plein staat vol met Oudhollandse spelen waar jong en oud zich kan vermaken: van bussen gooien, touwtje trekken, het rad van avontuur tot een vrolijke keuken én een kampioenschap spijker slaan. Tevens wordt er vanaf 17.00 uur een borrel gehouden en worden plaatjes gedraaid van toen.

Historische voertuigen Op het parkeerterrein van Silversant komen diverse oude voertuigen te staan. ‘Brommers, fietsen, auto`s, bussen, landbouwvoertuigen, eigenlijk alles dat wielen heeft,’ zegt Chris. Ook komt er een nostalgische bus van Maarse & Kroon die rondjes rijdt door Bovenkerk. Voor 2 euro kan je instappen voor de rondrit en krijg je een authentiek buskaartje.

Wandeling in historisch perspectief Ook kan een wandeling door Bovenkerk en langs De Poel worden gemaakt. ‘Onderweg is in een wandelboekje te zien hoe het dorp er vroeger uit zag. Ook hebben we langs de wandeling bordjes opgehangen met een QR-code waar ook informatie op te vinden is over Bovenkerk via de smartphone.’

Optredens ‘In 2015 hebben we een geweldige scholen-reünie gehouden, dat was een groot succes. Deze historische dag is een vervolg en we pakken uit met tal van historische elementen. Het moet vooral een ouderwets gezellige dag worden en iedereen is welkom. De toegang is gratis’, zegt organisator achter het nostalgische evenement Chris van den Helder.

Urbanuskerk Bezoekers kunnen op 9 juni onder andere de toren van de fraai gerenoveerde Urbanuskerk beklimmen voor een waanzinnig uitzicht en ook kan de kerk zelf worden bezichtigd. Tegenover de kerk op het terras van café-restaurant

Natuurlijk zijn er in de loop van de dag diverse optredens die verzorgd worden door diverse verenigingen uit Bovenkerk en er lopen en fietsen diverse mensen in historische kleding. Daarbij staat het Noorddamcentrum bol van de nostalgie met oude spullen, films en foto`s. ‘Veel verenigingen en dorpsgenoten stellen hier hun spullen tentoon en vertellen over de oorsprong van de foto`s en artikelen’, zegt Chris. In de winkel van Hoogeveen is bovendien een plek gecreëerd waar, met medewerking van vrijwilligers van de koffieochtenden, oudere mensen samen kunnen komen voor een kop koffie en een gezellig praatje over vroeger.

Help mee Mensen die mee willen helpen aan deze historische dag als vrijwilliger of een donatie willen doen kunnen zich aanmelden per e-mail via: chmvandenhelder@gmail.com. En tot slot: er worden extra fietsenstallingen neergezet, dus kom 9 juni op de fiets! Kijk ook op www.bovenkerk.info

.nl • MEI 2018

5


HOE IK VIND HET EEN UITDAGING OM TE KIJKEN HOE VER IK MIJN LICHAAM KAN PUSHEN FANNY HERMANNS

6


PLAATSGENOTEN DE CONNECTIE

ZWAARDER HOE BETER Nadat stadsdominee Werner Pieterse in de voorgaande aflevering van De Connectie vertelde over zijn missie om ook buiten de muren van de kerk mensen te inspireren met thema’s uit Bijbelverhalen, dit keer een gesprek met een bijzonder getalenteerde Amstelveense sportster.

NAAM Fanny Hermanns LEEFTIJD 30 SPORT CrossFit BURGERLIJKE STAAT binnenkort samenwonend met haar vriend (natuurlijk een crossfitter) HOBBY’S Sporten, uit eten gaan met vriendinnen, in de zomer muziekfestivals bezoeken FAVORIETE UITSPRAAK It’s You Against You

Opvallend stoere, gespierde meid met een zachtaardig, vriendelijk karakter. Zo zou je crossfitster Fanny Hermanns het beste kunnen omschrijven. Altijd tot het uiterste gemotiveerd om het beste uit haarzelf en haar lichaam te halen. Maar die wel met beide beentjes op de grond staat en naast fanatiek trainen en lesgeven, haar sociale leven niet uit het oog heeft verloren.

Hoe ben je zo terecht gekomen bij CrossFit?

springen en rennen. Hierbij gebruik je dumbbells en kettlebells, maar ook grote autobanden, zandzakken en touwen. Door middel van workouts (WOD's) train je verschillende facetten van je fitheid, kracht en uithoudingsvermogen. Ik vind vooral die combinatie heel erg leuk, hoewel ik wel een voorkeur heb voor gewichtheffen. Hoe zwaarder, hoe beter.

Ik was altijd al een sportief kind. Van kleins af aan heb ik geschaatst. Samen met mijn vader. ’s Winters waren we veel op de Jaap Edenbaan in Amsterdam te vinden en ’s zomers gingen we dan skeeleren. We waren eigenlijk altijd samen aan het sporten. Mijn vader is overleden toen ik vijftien jaar oud was. Ik ben toen eens met een vriendin meegegaan naar de sportschool en dat beviel heel goed. Al snel was ik elke dag in de fitnessruimte te vinden. Ook weer via een vriendin kwam ik nu vijf jaar geleden in aanraking met CrossFit. Ik merkte dat ik in deze vorm helemaal mijn ei kwijt kan. Ik denk dat veel sporten in de tijd na het overlijden van mijn vader een goede uitlaatklep voor mij was. Het was natuurlijk ook iets dat wij altijd samen deden. En eigenlijk is het nog steeds een belangrijke uitlaatklep.

Wat je met je sport hebt bereikt is op z’n minst indrukwekkend

Wat houdt CrossFit eigenlijk in?

Ik ben geboren in Amstelveen en bracht mijn jonge jaren door in Waardhuizen. Ik had een fijne jeugd, ging goed op school en had veel vriendinnen. Een normaal leven als je het overlijden van mijn vader buiten beschouwing laat. Wel

De trainingen bij CrossFit bestaan uit een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en cardiotraining. Oefeningen hebben te maken met natuurlijke lichaamsbewegingen. Zoals duwen, trekken, stoten,

Ik vind het een uitdaging te kijken hoe ver ik mijn lichaam kan pushen qua sporten. Ik houd van dat rauw, harde werken. We kunnen zoveel meer dan we denken. Ik sta momenteel op een negende plek bij de deelnemende Nederlandse vrouwen binnen de wereldwijde online competitie Reebok CrossFit Games die nog tot en met augustus plaatsvinden. Ik heb nog nooit zo hard getraind als het afgelopen jaar en het is mooi om te merken dat dit harde trainen nu zijn vruchten begint af te werpen.

Had je de trainingsdiscipline al van jongs af aan?

heb ik altijd prioriteit gegeven aan mijn dagelijkse work-out en koos ik voor de sportschool in plaats van uitgaan. Die discipline zat er dus al vroeg in.

Hoe ziet jouw dag er uit? Eigenlijk heel gestructureerd. Ik train twee keer per dag twee uur. Daarnaast geef ik als personal trainer en als crossfit-coach les bij sportschool Amstelhof in Uithoorn en werk ik voor Les Mills Nederland/Belgie als trainer voor GRIT. Mijn leven bestaat fulltime uit sporten. Om in shape te blijven, moet ik vanzelfsprekend gezond eten en op mijn lijn letten. Moeilijk voor mij hoor, want ik vind alles lekker. Iemand zei laatst ‘jij doet aan topsport’ en ik geloof inderdaad dat dit zo is. Maar het is een gevoel, een verlangen van binnenuit om mijn hele leven rondom sport te plannen. Ik word hier heel gelukkig van.

Tot slot. Die indrukwekkende tatoeage, kun je daar iets meer over vertellen? Het begon met twee kleine vlindertjes aan de binnenkant van mijn pols. Maar dat heeft geresulteerd in deze sleeve tattoo. Ik vind het persoonlijk prachtig. Ben er erg blij mee. Maar het blijft wel bij één arm hoor!

.nl • MEI 2018

7


KINDERDAGVERBLIJF DE KINDERKORF

Aletta op de fraaie buitenspeelplaats van De Kinderkorf

D R O O W T N A R E V S IJ W R E D SPELEN N E L E K IK W T N O & N E K K E ONTD

Generaties Amstelveners werden er al spelenderwijs groot en ouders lopen vandaag de dag nog altijd weg met de wijze waarop hun kroost leert te ontdekken en zich op natuurlijke wijze ontwikkelt bij kinderopvangorganisatie de Kinderkorf. Vanuit een unieke locatie in Amstelveen Noord wordt al drie decennia lang een veilige, leerzame en vooral ook leuke kinderopvangplek geboden. Het is een plek waar kinderen & ouders zich bijzonder thuis voelen. De sleutelwoorden van het succes: de liefde en persoonlijke aandacht die het team van medewerkers aan kinderen én ouders geeft, en ook de intieme kleinschaligheid van de locaties. Maar er is meer.

Verticale groepen Een van de bewezen krachten van de Kinderkorf is de opvang in zogenoemde ‘verticale groepen’. Kleine op elkaar afgestemde groepen waarin kinderen tussen 0 en 4 jaar tegelijk worden opgevangen. ‘Daardoor ontstaat een heel natuurlijk sociaal proces,’ zegt directeur Silvia Wardenaar, die samen met haar man René de Kinderkorf 30 jaar geleden heeft opgericht. ‘In verticale groepen leren jonge kinderen van oudere kinderen en oudere kinderen helpen op hun beurt de jongere kinderen.’

Voorloper De Kinderkorf was een van de eerste kinderdagverblijven die verticale groepen introduceerde en heeft daardoor jarenlange ervaring op dit

8

gebied. ‘We vangen in een groep maximaal 12 kinderen van 0 tot 4 jaar op, maar wel met een evenwichtige samenstelling, dus evenveel kinderen van iedere leeftijd.’ De vriendelijke Aletta (senior assistent leidinggevende) stelt dat verticale groepen veel voordelen hebben. ‘Leidsters hebben door de groepssamenstelling veel ruimte en tijd om kinderen persoonlijke aandacht te geven en op hun specifieke behoeften in te spelen, juist omdat de kinderen van meerdere leeftijden verschillende ritmes hebben. Want als baby’s slapen is er meer tijd voor de oudere kinderen en wanneer de oudere kinderen rusten is er alle tijd voor de baby’s.'

Ontwikkelingsgericht werken De Kinderkorf staat naast aangenaam, gemoedelijk en innovatief er vooral om bekend dat zij kinderen volop de ruimte geeft om de wereld te ontdekken in hun eigen tempo. Het verantwoorde pedagogisch beleid is dan ook afgestemd op de behoeften van de kinderen. Ontwikkelingsgericht werken is het credo, maar dat is dus bij de Kinderkorf veel meer dan alleen een takenlijstje afstrepen om aan de wettelijke

eisen te voldoen. De kinderen gaan graag naar de Kinderkorf omdat de Kinderkorf unieke en speelse programma's heeft (zoals Uk & Puk) die de kinderen stimuleren en uitdagen. Deze programma's bereiden de oudere kinderen tevens voor op hun start op de basisschool. De programma’s sluiten aan op de verschillende interessewerelden van de kinderen. Belangrijk is vooral ook dat ze zelf leren te ontdekken. 'Daarom hebben we veel aandacht voor vrij spelen. Daar zijn onze locaties ook op ingericht, met bijvoorbeeld veilige en avontuurlijke buitenruimtes waar van alles te ontdekken valt. Natuurlijk hebben we ook regels, maar we geven kinderen vooral veel rust, ruimte en aandacht’, aldus Silvia. de Kinderkorf Amsterdamseweg 209-A & 209-B (Amstelveen) Tureluurweg 2-6 (Diemen) Telefoon: 020 647 7198 info@kinderkorf.nl www.kinderkorf.nl

Z

30


PLAATSGENOTEN BABY VAN DE MAAND

Mila 9 maanden

Wat een schatje!

Dit is Mila, de mooie en vrolijke dochter van Derk en Tessa Lutgert uit Elsrijk. Mila is echt een enorme vrolijkerd: als ze wakker wordt gemaakt zet ze meteen een grote glimlach op. En volgens haar ouders is ze ook een kletskous, want ze maakt de hele dag geluidjes. En ze ligt ‘s ochtends te zingen in haar bedje. Mila houdt ook heel erg veel van eten en het kan haar niet snel genoeg worden gegeven. En ook niet te missen is haar aanstekelijke schaterlach als haar zus met haar aan het spelen is! Welkom in Amstelveen, Mila!

ZE IS EEN VROLIJKE KLETSKOUS!

In de rubriek ‘Baby van de maand’ heet AmstelveenZ Magazine baby’s tussen de 4 en 12 maanden welkom in onze prachtige gemeente. Wil jij je zoon of dochter ook graag terugzien in AmstelveenZ? Ouders kunnen een verzoek mailen naar redactie@amstelveenz.nl o.v.v.’Baby van de maand’!

.nl • MEI 2018

9


PLAATSGENOTEN MIJN VERHAAL

E DE WERELD UIT N EN H C U D PT A TR K N SI ES WOUTER

N E L A D E P E D P O T DOCEN

G N I L R E E L E K E I Z R VOO

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne doet de Amstelveense gymdocent Wouter Essink in september mee aan Duchenne Heroes. Een bijzonder zware fietstocht van zevenhonderd kilometer over onverharde paden met grote hoogteverschillen. ‘Ik weet waar ik dit voor doe. Dat geeft kracht.’

In 2016 deed de Amstelvener ook mee aan de fietstocht door de heuvels in België, Duitsland, Luxemburg en Zuid-Nederland. ‘Ik hoorde over Duchenne toen leerling Nick met deze ziekte bij ons op school kwam’, vertelt Wouter, werkzaam op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert. ‘Duchenne is een spierziekte die alleen jongens treft. Als ze een jaar of drie zijn, maken de eerste tekenen zich kenbaar; de jongens krijgen moeite of pijn bij het lopen en spelen. Dat wordt steeds heftiger, waardoor ze rond hun tiende jaar in een rolstoel terechtkomen. In het begin kunnen ze deze zelf nog voortbewegen, later gaat dat ook niet meer. De levensverwachting is laag; vaak worden de jongens met Duchenne niet ouder dan vijfentwintig jaar.’

Geen aarzeling Wouter is geëmotioneerd als hij over de ziekte van Duchenne vertelt. Hij moet denken aan Nick, die bij hem op school kwam in de brugklas. ‘Twee jaar geleden ben ik met Nick en zijn klas op werkweek geweest naar Polen. Zijn vader moest mee om hem te begeleiden. Toen heb ik gezien hoe heftig het is om met de ziekte van Duchenne te leven. Zowel voor Nick zelf als voor zijn ouders en andere naasten. Toen zijn vader vertelde over de fietstocht van Duchenne Heroes om geld in te zamelen, heb ik niet geaarzeld. Dit is een mooie, fysieke uitdaging voor mijzelf, maar ook een prachtige manier om geld in te zamelen voor enorm belangrijk onderzoek. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we deze ziekte in de toekomst de baas worden.’

700 kilometer Bij de fietstocht van de Duchenne Heroes zijn twee mogelijkheden; een tocht van 500 of 700 kilometer. Wouter koos voor het laatste. ‘Ik dacht; als ik het doe, wil ik het goed doen’, lacht hij. ‘De vorige keer is het mij zeker niet tegengevallen. Alleen de laatste dag was

10

zwaar, toen was de huid op mijn billen helemaal stuk.’ De sfeer onderling en de vele supporters langs de kant van de weg hebben hem erdoorheen geholpen. ‘En natuurlijk de gedachten aan Nick; ik weet waar ik het voor doe. Hij vond het enorm tof dat ik mee wilde fietsen. Hij heeft me zelfs gesponsord. Dat raakte me enorm. En hij belde nog even tijdens een van de fietsdagen. Dat vond ik heel bijzonder.’

Kilometers maken Om zich voor te bereiden probeert Wouter zoveel mogelijk kilometers te maken op zijn fiets. ‘Liefst wel een paar keer per week’, zegt hij. ‘Ik heb nu ook een racefiets gekocht, zodat ik ook gewoon van huis uit kan vertrekken. Daarnaast ga ik samen met een vriend een aantal mountainbiketochten fietsen. Daarmee bereiden we ons voor op de onverharde paden en de hoogteverschillen.’

Financieel Naast de fysieke voorbereiding moet Wouter zich ook financieel voorbereiden. ‘Om mee te mogen doen betalen we 2500 euro per persoon aan sponsorgeld’, legt hij uit. ‘De komende tijd wil ik zoveel mogelijk geld ophalen bij vrienden, familieleden en bekenden.’

Oproep camper Naast zijn oproep voor het doneren van geld voor zijn prestatietocht, heeft Wouter ook een andere vraag. ‘De fietstocht is verdeeld over zeven dagen. Iedere nacht slapen we op een camping. Twee jaar geleden stond ik daar met een klein uitgooitentje, maar dat was niet ideaal. Nu zou ik graag gebruik maken van een camper, maar de verzoeken die ik daarvoor bij verschillende bedrijven heb neergelegd, hebben tot nu toe nog geen resultaat opgeleverd. Dus mocht iemand iets weten, dan hoor ik dat graag!’


‘TOEN IK HOORDE OVER DE FIETSTOCHT VAN DUCHENNE HEROES OM GELD IN TE ZAMELEN, HEB IK NIET GEAARZELD’ WOUTER ESSINK

Wouter steunen in zijn strijd? Dat kan: www.duchenneheroes.nl/ wouter-essink Contact zoeken met Wouter kan ook via essink@csb-amsterdam.nl

.nl • MEI 2018

11


1 WIJ WERKEN OOK MET OLIEBE® 100% PLANTAARDIGE HAARKLEURING

Wij staan voor eco friendly en cruelty free. En gebruiken performance based haircare producten met de beste ingrediënten uit de natuur en de allernieuwste skincare technologie van Kevin Murphy. De salon voor dames en heren, boek gemakkelijk online je afspraak in of bel.

HAAR • NAGELS • WENKBRAUWEN • WIMPERS

Amsterdamseweg 120 • Amstelveen • 020 354 78 03 • www.straksalon.nl • info@straksalon.nl

We werken vol passie en creativiteit aan onze boeketten. We zorgen ervoor dat u altijd een dagversboeket in handen heeft. We behandelen de bloemen voor onze klanten met liefde en respect.

Tof Bloemen Amstelveen • Rembrandtweg 411a • 1181 GN Amstelveen • amstelveen@tofbloemen.nl


EEN HARTIG WOORDJE

D

e cardioloog keek een beetje bedenkelijk en had het over ‘iets dat we liever niet zien’ en verder moesten onderzoeken. De rest van het verhaal over een MRI en CT-scan miste ik, want het was dus zo klaar als een enorm klontje: ik zou binnen nu en afzienbare tijd morsdood neervallen. Met een acute hartstilstand te pletter storten.

Zo hop! met een baby op de arm van de trap af, of met het hele gezin op groepsuitje de vangrail in - want die hartstilstanden komen natuurlijk altijd op het moment dat je ze het minst kunt gebruiken. Dat hele sporten na de bevalling was een stompzinnig idee geweest, want naast dat de postpartumpens zich geen millimeter had aangetrokken van al dat sportgedoe, bleek mijn hart er nu ook al spoorslags mee op te houden. Zie je wel dat sporten niet goed voor je is? En zo zat ik 2 maanden roerloos op de bank cafeïnevrij en alcoholarm te wezen. Want van bewegen zou ik vast nóg sneller de pijp uitgaan en bovendien was ‘ik mag even niet excessief bewegen’ ook wel een goed argument om De Meneer de was op te laten vouwen. Ondertussen las ik heel Google uit en voor ik het wist had ik niet alleen ‘iets wat we liever niet zien’ maar ook acht zeldzame aandoeningen, drie erfelijke afwijkingen (allen lethaal, zo u begrijpt) een pacemaker en een harttransplantatie bij elkaar gescharreld. Een hoop onderzoeken later bleek mijn hart gewoon een even slecht gevoel voor ritme te hebben als zijn eigenaar, maar verder klopte het als een bus (figuurlijk dan). Goed nieuws dus - behalve dan op het gebied van de was. Wakker geschud door de pas afgewende dood, toog ik (nu ik me toch al had ingesteld op koffie en cake) naar een gezellige aula in Wijkcentrum Westend. Amstelveen bruist namelijk van de mensen met een naderende hartaanval en die waren allemaal afgekomen op de informatiebijeenkomst van de gemeente over de onlangs in Amstelveen gelanceerde app HartslagNu (stiekem waren we natuurlijk allemaal afgekomen op de ‘eerste 100 reanimatiecursussen gratis’ die er werden aangeboden, maar nog liever dood dan dat we dat toegeven, zo u begrijpt). Ook hartaanvallen - die we na informatieavond voortaan allemaal ‘circulatiestilstand’ noemen want dat klinkt veel meer alsof we ook bij de ambulance werken - zijn tegenwoordig namelijk onderwerp van de deeleconomie. HartslagNu is een soort Über, maar dan voor reanimaties. Zodra zo’n hart er de brui aangeeft heb je namelijk 6 minuten om nog weer wat leven in de brouwerij te krijgen en in een gemeente met 23493832 rotondes kun je er dus maar beter op gokken dat een particuliere hartsnorder er na een oproepje via de app eerder is dan de ambulance.

Geertje Visser is vaste columnist voor AmstelveenZ, noemt zichzelf een ‘schaap in wolfskleren’, heeft 3 zonen en blinkt volgens eigen zeggen uit in het omverwerpen van uiteenlopende vloeistoffen.

In plaats van dood te gaan, ga ik binnenkort dus in de weer met een rubberen Amstelvener (voor de goede orde: ik bedoel zo’n pop, niets anders). En met mij vele anderen. Misschien wilt u zelf ook wel meedoen en zich aanmelden, dan kunnen we binnenkort in heel Amstelveen met een gerust hart een hartaanval circulatiestilstand krijgen. En da’s een hartstikke fijn idee, nietwaar?

.nl • MEI 2018

13


SCHRIJVERS HENK RIJKS

FASCINERENDE

BIOTOOP

N ALS BSPRIRO ATIE VAN IN

TEKST: LINDA ROOS EN MEDIA FOTO: BODINE KOOPMANS

Henk Rijks debuteerde in 2010 met zijn boek De Kostwinner. Dit jaar komt zijn derde boek uit: De Overblijfvader, een vervolg op zijn debuutroman. Zijn snappy, bijna Amerikaanse schrijfstijl is naar eigen zeggen ‘bedrieglijk simpel’. ‘Moeilijk schrijven kan iedereen. Ik probeer te schrijven zoals verslavende Netflixseries in elkaar zitten: je móét weten hoe het verdergaat.’ Schrijven deed Henk altijd al. ‘Er is een soort drang. Sommige mensen koken of schilderen. Ik schrijf’, legt hij uit. Van huis uit is hij redacteur. ‘Ik begon mijn werkend bestaan bij uitgeverijen. Daarna besloot ik de journalistiek in te gaan en als freelancer te schrijven. Ik ontdekte twee dingen: aan de ene kant wilde ik graag een boek schrijven. Daar had ik tijd voor nodig. Aan de andere kant merkte ik dat in de krantenjournalistiek steeds minder kon. Toen heb ik afscheid genomen van de journalistiek en ben ik als freelancer in de reclamewereld terechtgekomen.’ Het grote voordeel: in de reclamewereld is er wél geld en zijn er bovendien voldoende opdrachten. ‘Die twee dingen bleek ik goed te kunnen combineren. Drukke periodes wissel ik af met rustigere periodes, waarin ik tijd maak om te schrijven.’

Opnieuw in de huid kruipen Zijn nieuwe boek gaat verder waar De Kostwinner ophoudt. ‘Maar je hoeft het eerste boek niet gelezen te hebben om mijn nieuwe boek te kunnen volgen’, legt Henk uit. ‘Ik zie het als twee aparte werken.’ Lang verzet Henk zich tegen het nieuw leven inblazen van het

14

‘ER IS EEN SOORT DRANG. SOMMIGE MENSEN KOKEN OF SCHILDEREN. IK SCHRIJF.’


personage in De Kostwinner, Tonk van Lexmond. ‘Tot ik me bedacht dat ik als kind stripboeken met een vervolg heel erg leuk vond. Bovendien was ik ook wel gesteld geraakt op het personage. Daarom was het redelijk makkelijk om weer in zijn huid te kruipen.’ De Overblijfvader speelt zich af in een heel andere setting. ‘Niets is meer zoals het was. Daardoor ontstaat er die spanning om er weer iets heel moois van te maken.’ Dan, lachend: ‘Maar ja, dat doe ik mezelf allemaal aan. Als schrijver kun je het jezelf heel moeilijk maken.’

Openbaar vervoer Rondkomen van alleen zijn boeken kan en wil Henk niet. ‘Los van de financiële reden vind ik dat je als schrijver in de samenleving moet staan. Daarmee bedoel ik niet dat je weleens naar de kroeg gaat, maar dat je ervaart wat anderen ervaren. Op kantoor, of in de bus of trein. Ik houd van het openbaar vervoer, daar maak je altijd dingen mee.’ ‘Als ik alleen maar achter mijn schrijftafel zou zitten en daar de wereld opnieuw uit zou moeten vinden, raak ik enorm in mezelf gekeerd. Ik heb impulsen van buitenaf nodig, dat maakt het interessant.’ Dat is volgens Henk ook te danken aan zijn journalistieke achtergrond: uit nieuwsgierigheid ontdekt hij graag nieuwe dingen.

Uittesten Henk laat zijn werk aan bijna niemand lezen voor het echt af is. ‘Ik vind het belangrijk om redelijk onbevangen de eerste en ook de tweede versie te maken. Zonder invloeden van buitenaf. De eerste periode waarin je een boek schrijft moet je vooral knallen. Als iemand in die fase al opmerkingen heeft, zou ik misschien dichtslaan.’ Om toch te weten of bepaalde fragmenten in zijn boeken goed werken, test Henk dit weleens uit door een stuk op Facebook te plaatsen. ‘Ik vermom het als post en zie dan meteen aan het aantal likes of het goed zit’, legt hij uit. Aan Facebook heeft de schrijver bovendien veel gehad als het gaat om input voor personages. ‘Als bron van inspiratie vind ik het heel interessant, omdat mensen vooral een heel mooi imago van henzelf proberen te construeren. Maar eigenlijk doet en deelt iedereen hetzelfde. En dat gebeurt zeker in Amstelveen’, lacht hij.

Amstelveen Dat is ook waarom Henk in Amstelveen wonen zo fascinerend vindt. ‘Veel mensen proberen een bepaald beeld van zichzelf te schetsen. De meest fantastische vakanties, wijntjes op een terras, de kinderen die het natuurlijk geweldig doen op school. Alles om maar te laten zien hoe goed iedereen het heeft’, legt Henk uit. ‘Amstelveen lijkt heel braaf, maar er gebeuren onderhuids enorm veel dingen. Dat maakt het voor een schrijver heel spannend om hier te wonen. Het is een mooie biotoop.’

Mister Venstra (Remco Houtepen) tipt:

'DE OVERBLIJFVADER'

' ..... Met De Kostwinner schreef Henk Rijks een kostelijk boek waarop schrijvers als Saskia Noort en Kluun jaloers kunnen zijn, lekker geschreven proza vol vaart en spanning. Libris Venstra verkocht meer dan 1000 exemplaren! ‘Heel’ Amstelveen las De Kostwinner van Henk Rijks. Nu verschijnt De Overblijfvader. Ik had de eer het boek al in een vroeg stadium te mogen lezen. En; wilt u weten wat ik er van vond? De Overblijfvader is een echte Henk Rijks. Weer zo'n lekker boek, kostelijk, een verhaal met bijzondere karakters, met een enorme vaart en spanning. Dus; genoot jij ook van de Kostwinner? Dan zit er maar één ding op, kom naar Libris Venstra voor De Overblijfvader! Gewoon heerlijk lekker Henk! Tonk rules!' Remco Houtepen, Libris Venstra

De Overblijfvader (Uitgeverij Pluim) komt eind mei 2018 uit en is onder andere te verkrijgen bij boekhandel Libris-Venstra in Amstelveen. Bestel vast via: www.venstra.nl/overblijfvader • MAART 2018 Stadsplein 102A • Amstelveen • .nl 020 641 9880 19 www.venstra.nl – info@venstra.nl


U wilt een deskundige, enthousiaste en flexibele makelaar? Bel Bernard Geijsel voor een vrijblijvend verkoopadvies! Uw specialist voor Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel en groot Amsterdam

Compleet verzorgd energielabel 06 – 11430045 020 – 4969288 geijselkroonmakelaardij.nl makelaardij@geijselkroon.nl

1984

500 M2 WOONINSPIRATIE

GRATIS!

2018

VONK & VLOER

ALTIJD DE NIEUWSTE MODEKLEUREN ALTIJD DE LAATSTE TRENDS

INTERIEURSPECIALISTEN

Gordijnen en Vitrage

maakt *Gratis ge eten pgem * Gratis o

Desso, Bonaparte en Parade Tapijt

Moduleo PVC-Stroken

*15% korting op de gehele collectie

aliseren Inclusief egge n leg en Vanaf € 59,95* per m2

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel. Actie geldig t/m 30 juni 2018

GRATIS PARKEREN OP PRIVE PARKEERPLAATS

AMSTERDAMSEWEG 400 AMSTELVEEN - 020 6450930 WWW.VONKENVLOER.NL


ZORG & BEAUTY THE HEALTH TREAT

T A E R T H T L A E H E H T men ko en m sa d ei h n oo h sc en d ei h d on ez Waar g Aan de Amsterdamseweg 174 is op 15 april The Health Treat geopend, een prachtige praktijk gericht op gezondheid, vitaliteit en beauty. Eigenares is drs. Anneke Jorna, arts Maatschappij en Gezondheid. Met de opening van The Health Treat is voor haar een grote wens in vervulling gegaan. ‘Vanuit mijn jarenlange ervaring als geregistreerd specialist arts M & G bij de GGD kan ik mijn cliënten bijstaan in het gezond en fit blijven, en er tegelijkertijd voor zorgen dat ze er ook vitaal en mooi uit blijven zien,’ vertelt ze enthousiast. De sympathieke Amstelveense arts vervult met The Health Treat de behoefte van veel mensen om preventief aan hun gezondheid en vitaliteit te werken. Ze slaat een succesvolle brug tussen preventie aan de ene kant en beauty aan de andere kant.

Preventie Anneke Jorna: ‘In mijn werk als stafarts bij de GGD voelde ik de behoefte om meer aan preventie bij volwassenen te kunnen doen. Waarom pas in actie komen als de klacht zich al heeft gemanifesteerd? Is het niet veel raadzamer eerder een health check te doen zodat je de klachten voorblijft? Na een positieve en inspirerende ervaring bij een arts in Oostenrijk, waar een ouder maar nog zeer vitaal familielid al jaren met succes komt, en waar wél de tijd wordt genomen voor preventie, en schoonheid ook een belangrijk onderdeel van de behandeling is, besloot ik

mijn eigen idealen en dromen hierin te gaan volgen. Dat was in de zomer van 2017.’

Hoe zit je in je vel Een mooie praktijkruimte werd gevonden aan de Amsterdamseweg waar de energieke arts de ingang deelt met een masseur en een schoonheidssalon. The Health Treat is een prachtige aanvulling waarbij Anneke Jorna benadrukt dat haar praktijk diverse healthy aging behandelingen aanbiedt, maar dat het vooral gaat om de combinatie met gezonde leefstijladviezen op basis van persoonlijke kenmerken. ‘Zo gaan we bijvoorbeeld de algemene gezondheid in kaart brengen door middel van een preventief bloedonderzoek, diverse metingen en een uitgebreide vragenlijst. Ik kijk daarbij niet alleen naar de medische kant. Het gaat mij ook om ‘hoe zit je in je vel’, vertelt ze. ‘Ik wil daarbij wel vermelden dat mocht het onderzoek daar aanleiding toe geven, ik altijd zal doorverwijzen naar de eigen huisarts.’

Kennismakingsaanbod Aan de hand van de uitgebreide health check geeft Anneke Jorna een advies mee dat kan worden aangevuld met doeltreffende gezonde beautybehandelingen als carboxytherapie, microneedling, cryotherapie, botuline toxine/ botox en fillers. Anneke Jorna werkt met de gerenommeerde merken Filorga (medische anti-ageproducten) en La Viesage (specialistische supplementen voor cosmetische doeleinden). Ook benieuwd wat een health check voor u kan betekenen? Anneke Jorna ontvangt u graag voor een intakegesprek in haar sfeervolle praktijk en legt de diverse behandelingen ook graag uit. Ze heeft een speciaal kennismakingsaanbod van 25% korting voor u klaar liggen!

THT The Health Treat Amsterdamseweg 174 (ingang om de hoek) Telefoon 06 24284511 info@tht-thehealthtreat.nl www.tht-thehealthtreat.com

.nl • MEI 2018

17


*

INDIA P RT TANDOORI RESTAURANT

BEST WINESHOP IN TOWN Bacchus wijnfestival

8 t/m 10 en 15 t/m 17 juni KOOP UW KAARTEN BIJ ONS ZONDER SERVICEKOSTEN

Amsterdamseweg 160 1182 HK Amstelveen 020 640 26 51 amstelveen@henribloem.nl @Bloemamstelveen Henribloemamstelveen

Ook gespecialiseerd in feesten, caterings, private dining & netwerk events Tandoori Restaurant India Port

Amstelzijde 53 – Amstelveen 020 3374427

www.indiaport.nl

BESTEL OP 020 341 63 74 of info@toko-thai.nl

open op dinsdag - zondag van 13.00 - 20.30

Maandag gesloten Amsterdamseweg 198 • 020 341 63 74 • 1182 HL Amstelveen


KEURSLAGER STRONKHORST

N E T E I N E G A R T X E RECHTEN MET BBQ-GE Nu de dagen langer zijn en de temperatuur is opgelopen, gaat het bij veel mensen kriebelen: barbecueën! En wat is er niet fijner dan lekker buiten eten als het mooi weer is? Die heerlijke geur van een mooi stuk vlees op de barbecue, een lekkere salade, knapperig stokbrood en een glaasje drinken erbij; dat is puur genieten geblazen. Extra genieten wordt het als je voor het verzorgen van je barbecuegerechten volledig kunt vertrouwen op een keurslager die weet wat er komt kijken bij een van A tot Z geslaagd etentje in de buitenlucht. Die kennis, vakmanschap, service en kwaliteit vind je bij Keurslager Stronkhorst aan de Amsterdamseweg 126. Of het nu voor een intiem gezelschap is of voor een grote groep, het een eenvoudige barbecue betreft of een zeer luxe uitvoering; het echtpaar Coert en Annelies Stronkhorst zorgt er samen met hun vaste team medewerkers voor dat elk barbecuefeest een beleving wordt.

Buitengewoon In de nieuwe folder ‘BBQ Buitengewoon Lekker’, vindt iedere bbq-liefhebber een ‘buitengewoon aantrekkelijk’ en uitgebreid assortiment aan barbecuevlees, vleespakketten, salades, sauzen, brood en non-food. Keuze te over en allemaal even lekker. ‘Wij leveren barbecue vlees pakketten voor kleine én grote feesten, op elke gewenste locatie en mét of zonder complete catering,’ vertelt de Amstelveense barbecue-specialist enthousiast. ‘Gas- en kolenbarbecues zijn natuurlijk ook bij ons te huur en bij afname boven een bepaald bedrag zelfs gratis. We zorgen écht dat het barbe-

Bob & Monique Perlee.

cuefeestje helemaal compleet is.’ Naast liefde voor het vak en een superieure kwaliteit is het ook de persoonlijke aandacht die deze keurslager zo gewild maakt bij klanten tot ver buiten de gemeentegrenzen. ‘Het is ons er alles aan gelegen om snel te kunnen inspelen op specifieke wensen van onze klanten,’ verklaart Annelies Stronkhorst. ‘Er is bij ons heel veel mogelijk. We maken het graag iedereen naar de zin. We beoefenen dit mooie ambacht echt met hart en ziel.’

Sinds 1927 Keurslager Stronkhorst, die in 1927 werd opgericht door de grootvader van Coert, heeft al vele malen gouden bekroningen mogen ontvangen voor tal van ambachtelijk gemaakte worsten, vleeswaren en maaltijden. De Amstelveense keurslager is altijd op zoek naar unieke producten en dat heeft onder andere geresulteerd in ‘het plateau’ waarop zo’n 20-30 verschillende lekkernijen in bakjes worden gepresenteerd. Stronkhorst is tevens buffet specialist en helpt graag bij iedere culinaire invulling. Ook de

ambachtelijke worstmakerij is een belangrijk en succesvol onderdeel van het bedrijf. Stronkhorst levert op aanvraag diverse specialiteiten voor verschillende evenementen. Bij Stronkhorst word je door het eigenaarsechtpaar en hun medewerkers altijd met veel persoonlijke aandacht en vakkundigheid welkom geheten. Niet verwonderlijk dat menig culinaire fijnproever graag een bezoek brengt aan dit sfeervolle adres met zijn opvallende luifel. Coert Stronkhorst en zijn team zijn trots op het mooie slagersambacht en vinden het dan ook geweldig om vast te houden aan ‘ouderwetse’ kwaliteitsproducten. Online bestellen kan overigens ook: zie www.slagerijstronkhorst.nl De Bibliotheek Keurslager Stronkhorst Amsterdamseweg 126 1182HH Amstelveen Telefoon 020 641 24 66 info@slagerijstronkhorst.nl www.slagerijstronkhorst.nl

.nl • MEI 2018

19


De KAPPER

STAPIENLG KORT

t c u d o r p 1

Nu 15% op perkorting week geopend alle horren

naf 17.00 uur Actie t/m 9 juni 2018

ie Deze act geldt op ducten alle pro baar Verkrijg alons in onze s & ONLINE!

-10u% N E t c d o 2 pr -20u% N E t c d o 3 pr OP=OP % -30

Rijnstraat 18 Amsterdam t. 020 662 29 42

Stationsstraat 2a Amstelveen t. 020 647 59 68

Deze actie is geldig van 1 juni tot en met 30 juni 2018 Dorpsstraat 102 ∞ 1182 JH ∞ Amstelveen (020)6414176 ∞ info@piet.nl ∞ www.piet.nl

WWW.DEKAPPERSHOP.COM | WWW.DEKAPPER.NL

eke kte en

stelveen

izza.nl

Authentieke houtgestookte pizza-oven

7 dagen per week geopend vanaf 17.00 uur Dorpsstraat 84 • Amstelveen • 020 358 37 37 • www.gustoworldofpizza.nl


WIJNHANDEL ’T OUDE DORP

MET LIEFDE Arnaud Heijmerink

De Amstelveense wijn/spijsspecialist en winkelier Arnaud Heijmerink, gevestigd in de Stationsstraat 16 in het Oude Dorp van Amstelveen, gaat verder onder de naam Wijnhandel ’t Oude Dorp. Voorheen maakte Heijmerink deel uit van de landelijke wijnkoperijketen De Gouden Ton. De sympathieke wijnkenner heeft doelbewust de keuze gemaakt om uit het franchisemodel te stappen. ‘Ik kan nu volledig mijn eigen koers bepalen en daarmee nog beter inspelen op de wensen en behoeften van mijn klanten,’ aldus Arnaud Heijmerink. Vijf jaar geleden opende de wijnkenner een wijnspeciaalzaak in het Oude Dorp van Amstelveen. Zijn liefde voor het vak en zijn specialistische kennis van wijnen leverde hem

al snel een grote schare vaste klanten op die zich graag laat adviseren bij de keuze voor een mooie wijn.

Kunst Arnaud Heijmerink verstaat de kunst zijn klanten te begeleiden bij het ‘leren drinken van wijn’. Graag denkt hij mee over welke wijn het beste past bij welk gerecht en klanten komen dan ook graag bij hem voor advies. ‘En een mooie wijn hoeft écht niet altijd duur te zijn,’ benadrukt Heijmerink. ‘Ons assortiment bestaat uit meer dan 100 wijnen tot tien euro. Maar voor alle wijnen geldt dat het pure, eerlijke wijnen zijn waarvan ik het hele traject ken. Van wijnboer tot hier in mijn winkel,’ vertelt Heijmerink enthousiast. ‘Deze wijnen zijn afkomstig van wijnboeren die er alles aan gelegen zijn hun wijngaarden in een nog betere conditie aan de kinderen na te laten. Er is heel veel liefde aan gegeven, en dat proef je.’

Assortiment uitgebreid Nu Arnaud Heijmerink verder gaat onder de naam Wijnhandel ’t Oude Dorp heeft hij onder meer zijn assortiment Italiaanse wijnen uitgebreid, naast Spaanse en Duitse wijnen zijn specialiteit. ‘Verder hebben we nu ook Amerikaanse wijnen van Francis Ford Copolla kunnen toevoegen aan het assortiment, en daar ben ik heel blij mee,’ legt Heijmerink uit. De sfeervol ingerichte winkel toont een groot

assortiment prachtige wijnen maar om wijnliefhebbers ook op een andere manier kennis te laten maken met de mooie wereld van de wijn, organiseert Heijmerink geregeld proeverijen en in het lente- en zomerseizoen neemt hij gasten voor een unieke proeverij graag mee op zijn sloep door Amsterdam. ‘Dat is zo leuk om te doen,’ vertelt hij. ‘Varen, mooie wijnen proeven en ondertussen vertel ik daar ook nog het een en ander over. Dat is altijd weer een feestje.’

Bezorging aan huis Een bezoekje aan de winkel in het gezellige oude dorp van Amstelveen is zeker de moeite waard, maar indien gewenst bezorgt wijnhandel ’t Oude Dorp ook aan huis. Via de website kunt u de lekkerste en mooiste wijnen bestellen. Dagelijks voor 17.00 uur besteld is dezelfde dag voor 19.30 uur thuis bezorgd. De bezorgregio omvat naast Amstelveen, ook de Zuidas en Buitenveldert in Amsterdam en Aalsmeer & Ouderkerk aan de Amstel.

Stationsstraat 16 1182 JN Amstelveen 020-8225772 info@wijnhandeloudedorp.nl www.wijnhandeloudedorp.nl

.nl • MEI 2018

21


Nieuw in ons assortiment!

Hawaiiaanse Poke bowl Met gamba’s inclusief saus

Heerlijke Varkenhaas met Champignons 400 gram varkenshaas & huis gemaakte champignon roomsaus

Keurslager Fred van Ingen

Van der Hooplaan 113 - Amstelveen - Telefoon 020 641 2188 info@vaningen.keurslager.nl

Verstandig roken

door een ‘vape’ te gebruiken Electronic cigarettes HET BESTE ALTERNATIEF VOOR ROKEN Alle Classic Starterkits Authentieke nu tijdelijk van 69,50 voor € 45,-*

Thaise keuken

Consumenten Adviesprijs

Kom langs of bestel online, voor de Classic L-versie. tot gauw!

De Classic XL-versie van 79,95 voor € 55,00.

R ADVISEU

IG IN AANWEZ EL DE WINK

Uit rapporten blijkt dat E-sigaretten 95% minder schadelijk zijn dan tabak.

Kostverlorenhof 65/91 1183 HG, Amstelveen

020 640 6338 www.thaifromsky.nl

Cigo De Posthoorn De e-sigaret & vape specialist De Posthoorn | Van der Hooplaan 191 | Amstelveen | 020-6417575


ETEN & DRINKEN BROODJE & CO

BROO

DJES IJS & KOFFIE !

ouderwets lekker! Een rijkelijk belegd broodje zonder al teveel poespas. Dat was de initiële insteek van Broodje & Co, de nieuwe broodjeszaak in de tankshop van Loogman Tanken & Wassen op de grens van Amstelveen & Aalsmeer. In april werden de deuren geopend en we kunnen kort zijn: het is een doorslaand succes. Net als bij zoveel onderdelen van de Loogman Groep, wordt vooral ook bij Broodje & Co duidelijk dat Loogman een (h)echt familiebedrijf is. Broodje & Co is vernoemd naar Co Loogman (1930-2002), grondlegger van het zo succesvolle Loogman Tanken & Wassen, dat vandaag de dag door Ger Loogman wordt gerund.

Eenvoud Vader Co was volgens de familieverhalen een echte broodjesliefhebber: maar dan wel broodjes die uitblonken in een haast bedrieglijke eenvoud: of het nu een broodje oude kaas was, of een broodje ossenworst met een beetje zout & peper, Co genoot vooral van broodjes die goed vulden en lekker smaakten. Het geheim was vooral het rijkelijke beleg.

Kwaliteit Loogman ging voor Broodje & Co dus een samenwerking aan met twee leveranciers die bekend staan om pure kwaliteitsproducten: de Amstelveense keurslager Fred van Ingen zorgt voor het beleg en de Aalsmeerse bakkerij Vooges voor het brood. Het is niet zo gek dat de broodje van Broodje & Co vanaf dag één aansloegen, want ze zijn gewoon bijzonder smakelijk; Co had er vast geen genoeg van gekregen.

Logo In het logo van Broodje & Co is een foto van Co Loogman verwerkt, uitgezocht door mevrouw Loogman - de moeder van Ger. ‘Ik heb urenlang tussen allerlei foto’s lopen zoeken. Het logo is prachtig gelukt en ik ben ontzettend trots’, zegt ze. En inderdaad

Ger Loogman samen met zijn moeder bij de opening van Broodje & Co.

verdient het Loogman Innovatieteam een applausje, al was het alleen maar vanwege de pakkende naam, die natuurlijk een beetje doet denken aan het vroegere Amsterdamse ‘Broodje van Kootje’.

IJs & Koffie Naast geweldige broodjes biedt Broodje & Co ook koffie van Smit & Dorlas. Deze koffiemaker met als slogan ‘Gebrand op genieten’ heeft maar één doel: de beste koffie maken – en doet dat als sinds 1822. Bij Broodje & Co kan je terecht voor de vele varianten: van espresso tot latte macchiato en koffie 'Jaap'. En dan is er bij Broodje & Co natuurlijk ook nog schepijs van De IJswinckel. Met de 12 topsmaken kan je de tankshop (waar ook nog de FEBO is gevestigd) haast niet meer voorbij zonder iets lekkers te scoren. Ger en zijn moeder zijn in ieder geval heel blij met de nieuwe aanvulling bij Loogman. ‘Ik hoop natuurlijk dat heel veel mensen de broodjes komen proeven!’, zegt ze.

Broodje & Co – Loogman Tanken & Wassen

Aalsmeerderweg 497 1432 ED Aalsmeer www.loogman.nl/broodje-co/

.nl • MEI 2018

23


LAAT JE INSPIREREN DOOR DE

50’s & 60’s! FASHION AND MORE…

2 EN 3 JUNI 2018

Unexpected Wheels IN STADSHART AMSTELVEEN Bezoek op 2 en 3 juni de eerste editie van ‘Unexpected Wheels’. Unexpected Wheels brengt een bijzondere collectie auto’s naar Stadshart Amstelveen: auto’s van befaamde merken als Porsche, Ferrari, Maserati, Chevrolet en Cadillac. Waan je dit weekend in de fifties en sixties.Dames op rollerskates delen hapjes uit, er is een Grease fotobooth en live muziek van toen. Foodtrucks en kinderentertainment maken dit evenement

compleet. Maak bovendien kans op een Ferrari Experience! Liefhebber of eigenaar van klassieke auto’s? Op zondag 3 juni wordt een tourrit georganiseerd waarvan de start en de finish op het Stadsplein zal plaatsvinden. Meld je aan op www.unexpectedwheels.nl. Meer informatie over dit event op het Stadsplein en de Rembrandtweg vind je op www.stadshartamstelveen.nl


2 EN 3 JUNI 2018

Jamin | Giant Gummy Bear € 32,00 Rosmode | Nikkie Nude Runa Skirt € 99,95 Old South | Little Marc Jacobs € 109,00 Levi’s | Graphic J.V. tee € 29,95 Scotch & Soda | Florida printed shirt the pool side ladies € 79,95 Eureka | Stilettos Eureka Multicolor € 119,90 Intertoys | Nijdam rolschaatsen retro eye candy € 70,50 Costes | Polkadot skirt € 49,95 Braez and more | Dress € 210,00 We are Labels | Another-Label: Dey Shirt € 79,95 Eureka | High heels Luis Carvallo x Eureka Yellow € 159,90

OLDTIMERS, FOOD & MUSIC

STADSHARTAMSTELVEEN.NL


Exclusief verkrijgbaar bij Bouwcenter Blauwhoff.

Bouwcenterblauwhoff.nl | Aalsmeerderweg 225 te Aalsmeer | T 0297 - 324 281

SNEL UW WONING VERHUREN? • SPECIALIST IN VERHUUR! • SNEL & PERSOONLIJK • AAN- EN VERKOOP • NO CURE NO PAY • BEHEER EN ADVIES • HOUSE STYLING

Amsterdamseweg 177 /HS, 1182 GV Amstelveen, 020-8110811 WWW.FIRSTCLASSHOUSING.NL


JUWELIER SPARNAAIJ

S R IE L E W U J IJ A A N SPAR mbachtsvak met emotie be h eerst a

Het zetten van de eerste gaatjes in de oren bij een kind, de aanschaf van een trouwring, het vieren van een diploma met een chique horloge en het aanpassen van de armband van oma; een bezoek aan een juwelier gaat bijna altijd gepaard met emotie. Sparnaaij Juweliers in Aalsmeer zet die emotie om in een prachtig product. ‘Ons vak is onwaarschijnlijk mooi’, aldus Jan Sparnaaij. Jan Sparnaaij is samen met zijn zus Meinske de derde generatie in het familiebedrijf dat volgend jaar haar honderdste verjaardag viert. Hoewel de tijden veranderd zijn en het Aalsmeerse bedrijf door de jaren heen is uitgebreid met een tweede vestiging in Hoofddorp en de webshop Jewelsite, is haar visie al bijna honderd jaar hetzelfde. ‘Wij beheersen het ambachtsvak met kwaliteit, professie en vakkennis’’, vervolgt de Aalsmeerse juwelier die met een eigen goudsmit en een horlogemaker de kennis en kunde letterlijk in huis heeft. ‘De emotie waar ons vak mee gepaard gaat, leggen wij terug in het product.’

Drie-eenheid De drie-eenheid van de Aalsmeerse vestiging, de vestiging in Hoofddorp en de webshop versterkt elkaar. ‘Onze klanten komen van

heinde en verre om de collectie - die ze vaak al in de webshop hebben bekeken - in een van onze vestigingen in het echt te zien. Hier kunnen we hen van goed advies voorzien en de sieraden eventueel direct op maat maken. Andersom werkt het ook goed; als ze al eerder in onze winkel geweest zijn, bestellen ze nieuwe producten gemakkelijk online.’

Puur handwerk De Aalsmeerse juwelier biedt voor ieder wat wils; van hip en trendy tot tijdloos en klassiek. ‘Neem bijvoorbeeld de horloges van Longines, Ebel, Rado of Frederique Constant’, vertelt Jan terwijl hij wijst op het verfijnde mechanische uurwerk. ‘Puur handwerk. Er komt geen batterij aan te pas en toch loopt hij jarenlang exact op tijd. Dit is zo prachtig mooi.’ Ook over de sieradenlijnen van de Nederlandse fabrikanten

byR&C en Bron Jewelry raakt hij niet uitgepraat. ‘Bron Jewelry maakt sieraden in de mooiste kleursteen combinaties; rosé, wit-, of geelgoud en allemaal 18-karaats; prachtig!’ Voor Jan, Meinske en hun team is het de uitdaging om bij elke klant het meest passende product te zoeken. ‘Daarom nemen wij de tijd; informeren naar de achtergrond van een persoon of naar de aanleiding om het product aan te schaffen. Omdat iedereen anders is, is ons vak heel veelzijdig. Echt, wij vinden het elke dag fascinerend.’

Sparnaaij Juweliers Zijdstraat 90 - gratis parkeren! 1431 EE Aalsmeer 0297-324213 www.sparnaaij-juweliers.nl • www.jewelsite.nl

.nl • MEI 2018

27


NU MET

€ 400,KORTING

VESPA SPRINT GRIGIO TITANIO EURO 4

ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

VAN NIEUWKERK SCOOTER XL

BA DK AM ER S

LO OD GI ET ER S

Bouwerij 71 E ∞ Amstelveen ∞ 020 3456119 ∞ van.nieuwkerk@planet.nl

om

br

w.

ww

CV IN ST AL LA TE UR

SA NI TA IR

me

rb

v. n

l

S T. med +3 e 12 rij 1 0 5 203 14 50 • 1 30 1 • E 85 Z . in R | fo@ Am bro ste mm lvee erb n v.n l

DA KB ED EK KI NG

UW ALLROUNDSPECIALIST


COLUMN BURGEMEESTER

HENNEPTEELT

K

ort geleden was ik op een familiefeestje. De gastvrouw, een beetje in de stress, rookte in de tuin een sigaretje. Dacht ik. Toen ik haar even gezelschap hield bleek het een ‘lichte joint’. Daar had ik wel wat over te zeggen. Wist ze wel wat voor een criminele wereld achter die aardige jongens van de ‘coffee-shop’ zat? Ik gaf haar een inkijkje in de wereld van de hennepteelt in Nederland. Mensen, die een kwekerij beginnen om thuis wat bij te verdienen. De levensgevaarlijke, vooral brandgevaarlijke situaties, die dan ontstaan. Waar, zeker als die hennepteelt ergens in een groter woongebouw plaats heeft, velen in gevaar kunnen brengen. En niet alleen het eigen gezin. Ook vertelde ik over de mensen, die dachten zo van hun schulden af te kunnen komen met kweken van hennepplantjes en worden ‘geript’ op het moment, dat de oogst kan beginnen. Alles kwijt, enorme stress en de schulden lopen op, want de opbrengst komt bij de criminelen terecht. Of de kans dat je wordt betrapt en vervolgens de woningbouwvereniging de huur beëindigt. En je staat met je gezin op straat. Ook de burgemeester kan besluiten je woning voor een aantal maanden te sluiten met fatale gevolgen. We weten, dat een groot deel van de drugs-productie, ook van de hennep, naar het buitenland gaat. Dat er enorme winsten worden gemaakt, dat het over heel veel geld gaat. Prof. Tops en de journalist Tromp hebben dat in hun boek over de achterkant van Nederland indringend beschreven. Bende-oorlogen zijn aan de orde van de dag. In het zwaarcriminele circuit gaat het van kwaad tot erger. Het zwarte geld wordt wit gewassen en de onderwereld probeert zich een plaats te veroveren in de gewone maatschappij. En daar invloed uit te oefenen door in horeca en andere bedrijfstakken de macht over te nemen. Of in business-clubs van sportverenigingen posities in te nemen, te kopen dus gewoon. En daar relaties aan te knopen, zodat de goede gang van zaken in de rechtstaat wordt ondermijnd. Daar uiteindelijk ontstaat een groot gevaar voor onze maatschappij: ondermijning, die leidt naar een maatschappij, waar het recht van de sterkste, en niet meer de wet, geldt. Met alle kracht en overtuiging moeten we ons daar tegen verzetten.

Bas Eenhoorn (71) is waarnemend burgemeester van Amstelveen. In AmstelveenZ Magazine schrijft hij maandelijks over de uitoefening van zijn vak en over lokale vraagstukken, uitdagingen & ontwikkelingen.

De gastvrouw van ons familiefeestje maakt bezwaar. ‘Alsof ik de schuld draag van die fatale ontwikkeling door een jointje te roken’, is haar repliek. ‘Geef de softdrugs vrij en het komt allemaal goed’. Eerlijk gezegd weet ik dat de wereld niet zo in elkaar zit. De verwevenheid in de criminele onderwereld is te groot. De kleine hennepkweker zullen we ook in Amstelveen stevig achtervolgen. Hij is onderdeel van het grote kwaad en veroorzaakt groot gevaar, direct voor zijn leefomgeving, indirect voor de rechtstaat. Dus waarschuw ik nog maar eens: doe er niet aan mee. Misschien komen er nog eens oplossingen bij veranderende wetgeving. Maar voor nu is er maar 1 boodschap: er is geen vrijbaan voor hennepkweken, ook niet in Amstelveen!

.nl • MEI 2018

29


advies, ontwerp, maatwerk & realisatie

& voor aanbiedingen kijk op•www.artihome.nl Zitmeubelen voor aanbiedingen kijk op www.artihome.nl • Kast systemen

• Verlichting • Karpetten • Gordijnen

& veel meer amsterdamseweg 446 • 1181 bv amstelveen • 020 641 85 22

amsterdamseweg 446 • 1181 bv amstelveen • 020 641 85 22


WONEN AMSTEL MAKELAARDIJ

R A A W R A A L E K A DE M UIS VOELT IEDEREEN ZICH TH

Het is zonder meer een aangenaam makelaarskantoor waar iedereen zich thuis voelt: Amstel Makelaardij, gevestigd aan de Amsterdamseweg 154. Het kantoor bestaat 10 jaar en groeide het afgelopen decennium op geheel natuurlijke wijze uit tot een vaste en gewaardeerde speler in de regionale woningmarkt, dankzij een ideale mix van professionaliteit en klantvriendelijkheid. Eigenaar Frans Vogel mag trots op zijn zaak. Frans begon tien jaar geleden zijn makelaarsavontuur aan de Amstel in Uithoorn. Dat was, midden in de economische crisis zeker niet de makkelijkste tijd, maar door zijn eigen koers te blijven varen groeide Amstel Makelaardij gestaag uit tot wat het nu is: een middelgroot en vooral laagdrempelig makelaarskantoor dat prima weet in te spelen op de continu veranderende woningmarkt, opmerkelijk goed wordt beoordeeld door haar klanten én waar de tarieven - zeker voor Amstelveense begrippen – scherp zijn.

Hecht contact Bij Amstel Makelaardij staan ze altijd ouderwets voor je klaar, maar extra opvallend is het hechte contact dat de medewerkers onderhouden met klanten. Ze lopen simpelweg twee stapjes harder, zijn altijd bereikbaar en willen vooral continu ontzorgen. ‘Onze klanten waarderen dat, we krijgen vaak bedankjes. Wij voelen ons prettig bij een eerlijke, vriendelijke manier van professioneel zaken doen’, zegt Frans. Amstel Makelaardij is van alle (woning-)markten thuis. Natuurlijk kan je er terecht om je huis te kopen of te verkopen, maar ook voor huur en

10 J

AAR

AMSTE

L MAK ELA

ARDIJ

Frans Vogel

verhuur én beheer. Het kantoor onderscheidt zich ook met aantrekkelijke en ontzorgende totaalpakketten. Bovendien is Amstel Makelaardij sterk in de aanschafbegeleiding van woningen als rendementsobject. ‘Op een spaarrekening krijg je vaak niet meer dan 0,5 procent, wij weten soms rendementen van meer dan 15 procent te behalen’, zegt Frans. ‘We geven onze klanten hierin graag advies.’

Maatschappelijk betrokken ‘We zijn vorig jaar naar Amstelveen verhuisd, dat was een goede zet,’ zegt Frans vanuit het stijlvol en netjes ingerichte pand aan de Amsterdamseweg, waar hij zich als een vis in het water voelt. ‘Het is een leuke drukke straat. Je kan bij ons spontaan naar binnen lopen. We hebben beneden spreekkamers om in alle rust met klanten te zitten.’ De vriendelijke ondernemer, opgegroeid in Amstelveen, heeft niet alleen een prima lokaal netwerk met bijbehorende kennis, maar heeft bovendien een groot sociaal hart en is daarom graag maatschappelijk betrokken. Zo doneert Amstel Makelaardij van iedere transactie standaard een bedrag aan KNGF

Geleidehonden. Recent kon daardoor al een bedrag van liefst 5000 euro aan het KNGF worden geschonken. ‘Daarmee kunnen zij een pup opvoeden. En onze klanten mogen straks de naam van die pup bedenken’, zegt Frans. Maar de klantenbinding bij Amstel Makelaardij gaat verder. ‘We hebben ook een reis naar Sicilië verloot onder klanten die hun woning bij ons te koop hebben gezet,’ zegt hij. ‘Zo hebben we iemand blij kunnen maken met een prachtig reis inclusief verblijf.’

Taxaties Amstel Makelaardij is bovendien de grootste taxateur van Amstelveen, mede door het scherpe vaste tarief. ‘We zijn heel bedreven in taxaties. De regelgeving rond taxaties is inmiddels verandert en daar hebben we natuurlijk direct op ingespeeld. Voor een snelle en professionele taxatie kan iedereen bij ons terecht.’

Amstel Makelaardij Amsterdamseweg 154 Telefoon: 020 238 63 00 www.amstelmakelaardij.nl

.nl • MEI 2018

31


WONING TE HUUR

TE N E L E D F E PRO E H T N E R D BIJ ASTRID ONZE AANBIEDINGEN Zuiglams koteletten 100 gram € 2,59

HURENINAMSTELVEEN.NL T 020 - 641 47 38

Biefstuk spiezen 100 gram

€ 2,79

Procureurlapjes (heerlijk gekruid) 100 gram

€ 1,59

MAALTIJDEN

SALADES & VLEESWAREN

Asperge kipsalade 100 gram € 2,49 Serranoham 100 gram

€ 3,79

Kalfs gebraden gehakt 100 gram € 1,59

Kip champignon room (met gratis rijst) 100 gram € 1,98 Lasagne 100 gram

€ 1,29

Witlof salade 100 gram

€ 1,29

Aanbiedingen geldig van maandag 21 mei t/m zaterdag 2 juni 2018

VLEES

WIJ BEZORGEN OP DINSDAGMIDDAG EN OP VRIJDAGMIDDAG Tot € 25: € 5,00 Daarboven: slechts € 2,50 Rembrandtweg 411  1181 GN Amstelveen  020-64 59 993


COLUMN KASTEELHEER GROEP

EEN DUURZAME WERELD BEGINT BIJ JEZELF

J

e hoeft de tv maar aan te zetten of je wordt bedolven onder nieuwsprogramma’s of ‘amusementsprogramma’s’ met betrekking tot duurzaamheid en alles wat daar mee samenhangt én specifiek wat er van u als burger allemaal wordt verwacht. Maar wat kunt u eigenlijk zelf doen? En waar moet u beginnen? Allereerst is het belangrijk dat u er van overtuigd bent dat u ook daadwerkelijk nu wilt investeren in een duurzame wereld. Dit is eigenlijk daadwerkelijk de eerste echte keuze die u maakt. En dan is de vraag; wilt u uw woning, uw bedrijfspand of misschien wel in gezamenlijkheid een heel appartementengebouw verduurzamen? Vervolgens moet u een keuze maken welke maatregelen u gaat toepassen. Dat kan best lastig zijn, maar tegenwoordig zijn er meerdere professioneels die u kunnen helpen met het opzetten van een rapportage en/of een plan van aanpak. Zo krijgt u goed inzichtelijk wat er allemaal gedaan kan worden en wat de kosten zijn die daar mee gemoeid zijn.

Frank van den Aardweg en Ananda van den AardwegHakfoort zijn samen met Maarten van Egmond de eigenaren van Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau en onder andere gespecialiseerd in thermografisch onderzoek & advies, bouwbegeleidingen &

Inmiddels zijn er door diverse gemeenten initiatieven uitgerold die tot doel hebben om bewoners en ondernemers te prikkelen om hun pand te verduurzamen. In gemeente Amstelveen is er een mooi initiatief gelanceerd: het Duurzaamheidsfonds. Dit fonds is in het leven geroepen om bewonersgroepen en bedrijven te motiveren om aan de gang te gaan met het verduurzamen van hun panden. Het mooie aan dit initiatief is dat ook VvE’s van appartementsgebouwen bij dit fonds kunnen aankloppen. Vaak bestaan er allerlei subsidies of vriendelijk geprijsde leningen, maar zijn deze alleen beschikbaar voor particulieren woningbezitters.

kwaliteitscontroles, duurzaamheidstoepassingen en Technische Beheer voor VvEʼs.

In veel gemeenten in Nederland staan appartementsgebouwen die in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw zijn gebouwd en waar best ‘veel’ aan moet gebeuren om deze te kunnen verduurzamen. Zo kan binnen een VvE worden gekeken naar oplossingen op korte, middellange en lange termijn, om een zo efficiënt mogelijke aanpak te realiseren waarbij het financiële plaatje past voor alle leden van de VvE. Denk, in het geval van korte termijn, bijvoorbeeld aan het vervangen van alle lampen in de algemene ruimtes voor LED-verlichting of, het vervangen van de noodarmaturen door varianten met LED. Het vervangen van het glas door HR++ isolatieglas, het isoleren van gevels, daken (en indien mogelijk gelijk voorzien van zonnepanelen) of het isoleren van de vloer van de begane grond kan onderdeel zijn van een middellange termijn aanpak. Een duurzame oplossing op de lange termijn is het vervangen van oude CV-ketels door nieuwe duurzame hybride varianten of het collectief verwarmen met bron of WKO-systemen, om zo direct voor ieder eigenaar geheel van het gas af te zijn. Mogelijkheden te over om ook als VvE-bewoners gezamenlijk te werken aan een duurzame wereld! Wie durft?

Ananda van den Aardweg-Hakfoort .nl • MEI 2018

33


Maximale service voor vriendelijke prijzen

sinds

1972

Nieuw in Amstelveen Wesley

De voordelen

Fietsspecialist

van Fietsvoordeelshop.nl

(t/m 27 m ei)

E-BIKE VO O R D E WEKEN EL-

P ro fi te e

r nú van : • E x tra k o r ti ng op een E -B ike • GRATIS servicep a k ke t ÓF • Kortin g op acc essoires

1 Test een E-Bike op ons

E-BIKE EVENT 19 & 20 MEI Amersfoort

3

Wij helpen u met het uitzoeken van uw nieuwe fiets

Zorgeloos genieten van uw nieuwe fiets

Kom voor een gratis proefrit of adviesgesprek naar één van onze winkels bij u in de buurt!

Amstelveen

Joh. Calvijnlaan 2 - 10

085 07 177 29

2 4

U kiest altijd de fiets die het beste bij u past

Betaal nooit te veel

%

Tweewielerwinkel van het jaar

PROVINCIEWINNAAR

NOORD-HOLLAND UTRECHT

SNEL JE RIJBEWIJS B?

VEILIG & MET PLEZIER Be Mobile • Ouderkerkerlaan 1 • 1185AB • AMSTELVEEN • 020 645 80 61 • 06 22 40 62 53 • www.bemobile.nl

Kwaliteit in mobiliteit Informatie of aanmelden? Stuur een mail naar info@bemobile.nl


WONEN THUISIN PIET

THUISI N PI T BIEDT E A VOOR LLES WONI DE NG

R O O V E J T A A L P L A A TOT

G N I T H C I R N I G N I N O W Waar interieurwinkel Thuisin Piet in het Oude Dorp van origine bekend staat als dé winkel voor verf en behang, heeft zij door de jaren heen haar aanbod steeds verder uitgebreid. Nu biedt zij alles voor de woning; van vloeren tot gordijnen en van horren tot raamdecoratie. Desgewenst ook ingemeten, op maat gemaakt en thuis geplaatst. Kortom; Thuisin Piet biedt het totaalplaatje voor woninginrichting.

Vanaf 2009 staat Matthijs van der Ree aan het hoofd van Thuisin Piet in Amstelveen. Onder zijn leiding breidde het familiebedrijf, in Amstelveen beter bekend als Piet Verf en Wand, zich uit. Niet alleen het assortiment producten werd vergroot, ook de service werd uitgebreid. ‘Wij kunnen zowel een pot verf verkopen als een hele woning schilderen’, legt Matthijs uit. ‘Datzelfde geldt voor horren of gordijnen. Die kun je uiteraard zo los aanschaffen, maar onze installateurs kunnen het ook inmeten en plaatsen het desgevraagd. Met onze services willen we onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen.’

Nieuw: pvc-vloeren De verf- en interieurwinkel aan de Dorpsstraat in Amstelveen kent een ruim aanbod van vloeren. Uiteraard worden deze ook keurig gelegd; de oude vloer wordt verwijderd, de ondergrond geëgaliseerd en de nieuwe vloer aangebracht. Nieuw in het aanbod van de Amstelveense vestiging van Thuisin zijn de pvc-vloeren. ‘De pvc-vloeren zijn ideaal in combinatie met de vloerverwarming die we in steeds meer nieuwbouwwoningen zien’, legt Matthijs uit. ‘Het materiaal is heel dun, wat voor een ideale

geleiding zorgt. Zo haal je een optimaal rendement uit de vloerverwarming. De pvc-vloer zorgt ook voor een betere demping van het geluid dan een houten vloer. Bovendien zijn de pvc-vloeren van tegenwoordig zó mooi dat ze nauwelijks meer van een houten vloer te onderscheiden zijn. Zo heb je de gemakken van een pvc-vloer in combinatie met de looks van een echte houten vloer. Ideaal.’’

Styliste aan huis Voor wie graag advies wil voor de styling van de woning kan terecht bij JOOS-interieur. ‘José Evers heeft een ruimte bij ons in de winkel’, vervolgt Matthijs. Zij bezoekt de klanten thuis, maakt mooie ontwerpen voor het interieur en geeft advies op maat. Wij leveren de producten, meten het in en kunnen het desgewenst ook plaatsen; een prima samenwerking dus’.

Thuisin Piet

Dorpsstraat 102 1182 JH Amstelveen Telefoon 020-6414176 www.piet.nl info@piet.nl

.nl • MEI 2018

35


INER SHOW LUNCH ★ DINER ★ WALKING D ★ ZAAL VERHUUR ★ TERRAS

STONEGRILL & FONDUE

Elke donderdag t/m zondag in Cafe Achterin v.a. 17.00 uur Grand Café ’t Oude Dorp - Dorpsstraat 104 - 020 345 33 66 www.grandcafeoudedorp.nl ook op facebook!!!


NATUUR DE POEL

De Poel is inclusief de omliggende oeverlanden een betoverend en uniek natuurgebied midden in de randstad. Er gaan stemmen op om van Amstelveens beroemdste veenplas weer een volwaardige recreatieplas te maken met zwemwaterkwaliteit: dat wordt een enorme uitdaging.

Ontstaan door veenafgravingen in de 19e eeuw ligt de Poel er vandaag de dag op het oog fraai bij. Tijdens een rondwandeling rond de veenplas (Rondje Poel is een begrip onder veel Amstelveners) lijkt de flora & fauna te floreren, maar schijn bedriegt toch een beetje: ecologisch kan het volgens het Hoogheemraadschap Rijnland stukken beter. En de kwaliteit van het troebele water is ondermaats, vooral door extreme algenvorming, Het hoogheemraadschap Rijnland is zich bewust van de matige waterkwaliteit en trok eerder al 5 jaar (2016-2021) uit om te onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om helderder water en meer ecologisch evenwicht te creĂŤren. Zo is er nu bijvoorbeeld teveel witvis (met name brasem) in De Poel aanwezig en het aantal zou eigenlijk gereduceerd moeten worden, maar dat heeft alleen zin als andere problemen worden aangepakt.

.nl • MEI 2018

37


parel met problemen

Fosfor Duidelijk is in ieder geval dat er minder voedingsstoffen zoals fosfor in het water van de Poel terecht moeten komen om de waterkwaliteit te verbeteren. Omdat het slib op de bodem van De Poel afbreekt, komen er grote hoeveelheden fosfor vrij in het water. Cruciale rol hier speelt ook de Nieuwe Meer aan de andere zijde van het Amsterdamse bos. Vanuit de Amstelveense Poel wordt water naar het omringende stedelijk gebied van Amstelveen en het Amsterdamse Bos gepompt om watertekorten te voorkomen: de Amstelveense Poel wordt vervolgens aangevuld met water vanuit de Nieuwe Meer en dat water bevat ook veel fosfor.

Spectaculaire algengroei De algengroei in de Poel is uitzonderlijk spectaculair te noemen. Onderzoekers van

38

Amsterdam Water Science, die in De Poel onderzoek deden naar het effect van organische actieve meren op Co2-waarden in de atmosfeer, hadden in ieder geval zelden zoiets gezien. In de Amstelveense Poel tieren tal van algensoorten (waaronder blauwalg) welig. Met minder algen wordt het water helderder en kan het zonlicht tot de bodem doordringen, waardoor waterplanten de kans krijgen om te groeien. Zo neemt de diversiteit aan waterplanten- en dieren uiteindelijk toe. Mogelijke opties om de waterkwaliteit van het water te verbeteren zijn baggeren, bezanden of beijzeren: het Hoogheemraadschap hoopt dit jaar nog duidelijkheid te krijgen wat de beste methode is en wil ook actief aan de slag.

Ingrijpen Ingrijpen zou in ieder geval dringend gewenst zijn, zo was eerder het geluid van actievoerder en Poel-liefhebber Hans van Ommen. Volgens hem is het al vijf óver twaalf en hebben

overheden en instanties de afgelopen 50 jaar maximaal bezuinigd op het onderhoud van de ‘parel van Amstelveen’. De staat van onderhoud van de oevers en van de vaarwegen is volgens Van Ommen slecht. De vaarwegen zijn dicht geslibd, de oevers vervallen en bomen blokkeren een veilige doorvaart.

Politieke agenda Of het luiden van de noodklok door Van Ommen geholpen heeft of niet: De Poel staat nadrukkelijker op de agenda dan voorheen: ondanks dat het nieuwe college van B & W van Amstelveen nog niet gevormd is bij het ter perse gaan van deze editie, heeft Amstelveense grootste partij (VVD) de opwaardering van de Poel prominent in het verkiezingsprogramma staan. Als het aan de liberalen ligt moeten alle Amstelveners, net als vroeger weer kunnen genieten van de Poel. De partij wil in overleg


NATUUR DE POEL

met het waterschap weer zwemwaterkwaliteit bereiken en ook meer recreatieplaatsen en betere watersportfaciliteiten realiseren. Eerder kwam de VVD al met het idee voor een stadsstrand aan De Poel, dat uiteindelijk uitmondde in een drijvend zwembad aan de noordelijke zijde van de veenplas, dat afgelopen zomer onder de naam Poel's Up opende. Dat had heel wat voeten in de aarde, door de aanwezigheid van de ‘kleine modderkruiper’, maar die zou niet geschaad zijn met de aanleg oordeelde de rechter uiteindelijk. Natuurliefhebbers hekelen wel de ‘horizonvervuiling’ van de betonnen bak in De Poel, voor zover het raadhuis van Amstelveen daar niet een veel groter aandeel in heeft.

Oeverlanden Opmerkelijk is dat voor de omringende

oeverlanden van De Poel vanuit de beheerorganisatie Amsterdamse bos bijzonder veel aandacht is. Het betreft een kwetsbaar natuurgebied dat opmerkelijk zeldzame en kwetsbare dieren en planten herbergt. Naast ijsvogels, ringslangen en hermelijnen bieden de oeverlanden bijvoorbeeld ook grond aan planten als de koningsvaren, parnassia, zwanenbloem, zonnedauw en het boomblauwtje.

Schraal De uitdaging is de bodem van de oeverlanden zo schraal mogelijk te houden, zodat de unieke planten niet worden verdrongen. Daardoor worden rietlanden twee keer per jaar gemaaid, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Ook is het gebied aan de westzijde inmiddels verboden voor honden: de reden daarvan is dat hondenpoep bijdraagt aan een onwenselijke bemesting van de bodem. De zeldzame

vegetatie krijgt alleen een kans op schrale grond. Zou er geen onderhoud worden gepleegd, dan zouden de oeverlanden uiteindelijk van moeras verworden tot bos (ook wel successie genoemd).

Woningbouw Voor De Poel en het omringende gebied had het echter ook heel anders kunnen lopen. Slechts iets meer dan tien jaar geleden lagen namelijk de plannen al klaar om zo’n vijftien massale woontorens in de Poel te bouwen. Dit om een deel van de kosten van een volledige ondertunneling van Rijksweg A9 door Amstelveen (100 miljoen euro) te kunnen bekostigen. De volledige ondertunneling werd afgeblazen en dat redde de Poel van een haast definitieve ondergang. Inmiddels is woningbouw niet meer aan de orde. Dus voor De Poel is nog alle hoop… wordt vervolgd!

.nl • MEI 2018

39


D! J I R T S D E ER D FOTOW R E H O T i.s.m. FO

stuur jouw

POELFOTO

De Poel is wellicht het meest gefotografeerde plekje van Amstelveen. In samenwerking met Foto Herder houdt AmstelveenZ een fotowedstrijd rond Amstelveens favoriete veenplas. Stuur deze zomer jouw mooiste foto van De Poel in en maak kans op fraaie prijzen.

Natuur

De prijzen

Voor deze fotowedstrijd zijn foto’s welkom van De Poel, maar ook van de omringende omgeving van de Poel. Zo zijn foto’s van de oeverlanden, of de Urbanuskerk in Bovenkerk welkom. Ook foto’s van de aangrenzende Kleine Poel kunnen meedingen. Het gebied rond de veenplas herbergt een zeldzame schoonheid: weet jij die perfect te vangen met je professionele camera, of je smartphone? Stuur dan vooral je foto in.

Word jouw foto gekozen als (een van de) mooiste? Foto Herder stelt liefst 10 prijzen beschikbaar: 2x Pentax verrekijker 8x21 compact - inclusief tas en riem 3x Digitaal foto-album groot 5x Digitaal foto-album mini We houden deelnemers op de hoogte via ons magazine maar ook via onze online-kanalen. Dus kijk op www.amstelveenz.nl – en stuur vooral je favoriete foto in.

Fotobewerking Foto-bewerking is tegenwoordig in. De redactie van AmstelveenZ doet niet heel moeilijk over een filtertje of een kleurbewerking van je foto en we houden best van creativiteit, maar het moet wel een beetje binnen proporties blijven. Toevoegen van extra elementen aan het origineel vinden we bijvoorbeeld niet de bedoeling van deze wedstrijd. Natuurlijk is het leuk als er mensen op de foto staan (zeilend, wandelend, surfend of suppend) maar vraag voor de zekerheid even toestemming als je de mensen die je fotografeert niet kent. Maar ga vooral de uitdaging aan en fotografeer een van de bruggen, het water of een bijzonder zonsopkomst of zonsondergang!

Insturen voor 20 augustus 2018 Foto’s insturen kan tot en met 20 augustus 2018. In de eerste editie na de zomervakantie worden de winnaars bekend gemaakt. Als je een foto instuurt, ga je akkoord met de voorwaarden die aan de actie zijn verbonden. Deze voorwaarden zijn in volledigheid te vinden op www.amstelveenz.nl . Zo moet de foto natuurlijk (na)bij de Amstelveense Poel gemaakt zijn en bovendien echt van jou zijn. Ook geef je toestemming dat AmstelveenZ de foto rechtenvrij mag gebruiken voor publicatiedoeleinden, zowel print (magazine) als online (inclusief social media).

40

1 2 3

INSTUREN 1.Per e-mail: We ontvangen je foto graag per e-mail info@amstelveenz.nl o.v.v. PoelFoto. Natuurlijk het liefst in een goede kwaliteit. En fijn als je aangeeft wanneer de foto is gemaakt. 2.Social Media: Je kan je foto ook plaatsen op social media en daarbij PoelFoto AmstelveenZ vermelden. Gebruik je Instagram of Twitter zet dan simpelweg de tags #amstelveenz #poelfoto of @amstelveenz bij je foto. Je kan je foto natuurlijk ook insturen via de Facebookpagina van AmstelveenZ voorzien van #poelfoto #amstelveenz 3. Classic: Je mag je foto natuurlijk ook per post aanleveren, voor fotografen die nog van een echte klassieke afdruk houden. Stuur je foto dan per post naar AmstelveenZ –Postbus 36 – 1180 AA Amstelveen o.v.v. Fotowedstrijd. zie www.amstelveenz.nl/voorwaarden-winacties.html voor deelnamevoorwaarden


AMSTELVEENZ FOTOWEDSTRIJD

IN!

Deze fotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Foto Herder aan de Rembrandtweg 104 in Amstelveen. Foto Herder heeft een groot assortiment scherp geprijsde digitale camera’s, objectieven en accessoires en kenmerkt zich door vakkundig advies van professionele medewerkers.

.nl • MEI 2018

41


Wat eet jij deze week? Drukke week voor de boeg of simpelweg geen zin om te koken? Dan zijn de maaltijden van ‘Aan tafel met Kragtwijk’ de oplossing. Maak je keuze uit 12 verschillende maaltijden, vlees, vis of vegetarisch. Vers, lekker en voedzaam! 3 dagen lang houdbaar in de koelkast of vries het in. Warm op (indien gewenst) & geniet. De ‘kleine trek’ maaltijd is er al voor €5,- (circa 275gram), een normale maaltijd kost €7,95 (circa 475gram).

Bekijk het maandmenu en bestel op:

www.aantafelmetkragtwijk.nl of bel: 020-6413828

+ 1 Maak een keuze uit 12 maaltijden

+ 2

Kies een bezorgdatum

= 3

Bezorging & betaling

4

Heerlijk eten zonder stress

Bezorging of afhalen op maandag en woensdag (kies zelf het tijdstip)! Bestel minimaal de dag ervoor voor 16:00 uur. Betaal bij bezorging of afhalen met PIN.


AMSTELVEENZ TRIVIA

1

17

2

6

2

3

7

3 4

2

&

9

15

7

5

21

11

8

7

13

18

8 10

10

13

20

4

12

3

12

9

13

20

14 20

20

16

11

14

1. K  lein diertje dat leeft in De Poel en bijna de aanleg van het drijvende zwembad tegenhield (13 letters) 2. Kerk aan de Oostelijke Poeloever die omgebouwd wordt tot luxe appartementencomplex (11 letters) 3. Afkorting van watersportvereniging (3 letters) 4. Tuincentrum van familie Jongerius grenzend aan De Poel (4+6) 5. Algensoort die zwemmen in De Poel minder veilig maakt (8 letters)

1

2

3

14

19

9

15

4

Wat weet jij van Amstelveen? Test jezelf met deze Trivia. Deze aflevering gaat de Trvia over De Poel. Vul de 15 antwoorden in en schrijf vervolgens in de oplossingsbalk onderaan de letters uit de gekleurde vakjes! Het woord wat verschijnt is de oplossing: het is een bekend probleem van De Poel. Stuur de oplossing naar actie@amstelveenz.nl en je maakt kans op een diner voor 2 bij Gusto World of Pizza!

5

1

6

11

WIN EEN DINER VOOR 2 BIJ GUSTO WORLD OF PIZZA!

5

6

7

8

6. B  ovenkerkse kerk die zichtsbepalend is voor De Poel (11 letters) 7. Fietspad aan de oostzijde van De Poel (10 letters) 8. Schaatsvereniging die de landijsbaan naast De Poel runt (8 letters) 9. Groot gebouw pal aan het water van De Poel (8 letters) 10. Watersport- en surfspecialist bij De Poel (9 letters) 11. Waterdiertje dat aan het eind van de zomer

9

10

11

12

13

14

15

16

te land komt rond De Poel (14 letters) 12. N  atuurgebied met zeldzame flora & fauna (11 letters) 13. Hoogheemraadschap dat zich buigt over de waterkwaliteit van De Poel (8 letters) 14. Zwem- en horecavoorziening aan de Noordelijke Poeloever (7) 15. Hier is een tekort aan in het water van de Poel doordat er te weinig zonlicht doordringt door de aanwezigheid van veel algen (12 letters)

17

18

19

20

21

.nl • MEI 2018

43


Snel en veilig uw woning verhuren

Sigma S2U Allure. Klaar voor de komende 10 jaar.

Vrijblijvend advies 123Wonen Amstelveen Binderij 3N 1185 ZH Amstelveen

Nu met

20%

korting! Actieperi ode: 18 1mt/ei mt/m 27 m 9 ei juni 2020 18

18

Ervaar het verschil! Thuisin Piet Dorpsstraat 102 - 1182 JH Amstelveen 020-6414176 - info@piet.nl

T 020 - 22 58 601 I www.123wonen.nl E amstelveen@123wonen.nl

Patek Philippe Calatrava

INKOOP & VERKOOP VAN GEBRUIKTE HORLOGES

o.a. Rolex, Cartier, Breitling, IWC, Omega, Chopard en Patek Philippe

Rolex DateJust automaat

Cartier Tank 18K

Spiegelgracht 12 AMSTERDAM Ma t/m vr 10:00 - 17:00 uur Tel: 020 - 422 10 15

spiegelgrachtjuweliers.nl


KOMT ER EEN

ONDERNEMERS BIZ OUDE DORP

FESTIV AL O P DE POEL?

N Ë E E ID E D N A V T BRUIS De ondernemersvereniging BIZ Oude Dorp bruist van de ideeën om de historische stadskern van Amstelveen in de toekomst nog aantrekkelijker te maken. Zo wordt gedacht aan een festival op De Poel, of mogelijk een autoluwe Dorpsstraat op bijvoorbeeld vrijdag- en zaterdagavonden om meer ruimte te bieden aan bezoekers van de horeca. BIZ Oude Dorp (BIZ staat voor Bedrijven Investerings Zone) telt 65 ondernemers. Elk lid betaalt 350 euro contributie per jaar. De vereniging wil dit geld gebruiken om het Oude Dorp in Amstelveen aantrekkelijker te maken voor winkeliers, bezoekers en bewoners. BIZ Oude Dorp bestaat inmiddels meer dan een jaar en houdt geregeld ledenvergadering.

kleurige en fleurige vuilnisbakken neerzetten zodat mensen worden uitgenodigd om hun afval er in te gooien. Daarnaast denken we er aan om het Oude Dorp te voorzien van kunstzinnige poorten, waar de mensen doorheen moeten. Zo willen we er voor zorgen dat we een soort Asterix en Obelix dorp krijgen.’

Plannen

Evenementen Poel

Tijdens deze vergaderingen worden de plannen voor de toekomst besproken. Zo kwam onder meer de kerstverlichting ter sprake. ‘Vorig jaar hebben we dat al uitgebreid met lichtjes in de bomen’, meldt een bestuurswoordvoerder van BIZ Oude Dorp. ‘Voor komend jaar willen we dat nog verder uitbreiden om het Oude Dorp nog feestelijker te versieren. We willen ook een speciale feestelijke avond organiseren wanneer de lichtjes aan gaan.’ BIZ Oude Dorp heeft nog veel meer plannen om het hart van Amstelveen sprankelender te maken. ‘Zo denken we bijvoorbeeld aan nieuwe lantaarnpalen met hangkorven waar mooie bloemen in passen. We willen ook

De ondernemersvereniging heeft ook plannen om evenementen te organiseren op De Poel. ‘Het zou toch geweldig zijn als bijvoorbeeld in de zomer op het water een concert kan worden gegeven en mensen daar in hun roeibootjes met een picknickmand naar toe zouden kunnen varen.' De BIZ denkt bijvoorbeeld aan een concert van De Dijk. Of misschien wil dj Martin Garrix ook wel optreden? Hij komt tenslotte uit Amstelveen... 'Voor komende zomer is het nog te vroeg, maar wellicht dat het er in 2019 echt van gaat komen.’

door samenwerking de leefbaarheid in het Oude Dorp te verbeteren. Zo wordt het afval van de verschillende ondernemers momenteel door meerdere partijen opgehaald. ‘Het zou mooi zijn als in de toekomst bijvoorbeeld maar één partij het afval zou ophalen. Dat kan schelen in de kosten en het is beter als er daardoor voor kan worden gezorgd dat er minder vrachtwagens door het dorp rijden.’

Verkeer Over het verkeer gesproken, BIZ Oude Dorp pleit er dus ook voor het dorp gezelliger te maken door minder autoverkeer, wellicht door een deel van de Dorpsstraat op vrijdag en zaterdag aan het eind van de dag autoluw te maken. Bij de cafés en restaurants bruist het rond die tijd en er staan honderden mensen op straat. Bewoners, winkeliers, horeca-ondernemers en ook de gemeente bekijken momenteel wat de mogelijkheden daartoe zijn.

Afval BIZ Oude Dorp zoekt ook naar manieren om

CULTUUR ETEN WINKELEN DRINKEN HISTORIE UITGAAN

.nl • MEI 2018

45


®

SALES MARKET DISCOVERY

VERDIE N

€ 100 PE

R WER KDAG

GROEI UIT TOT EEN

SALESTIJGER!

Honderd euro per dag verdienen, gratis lunchen en ook nog sparen voor vliegtickets? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in het business to business call center van Market Discovery ® verdien je het! Market Discovery ® is gevestigd in het stijlvolle gebouw De Bajes in het Oude Dorp van Amstelveen en huisvest een call center dat anders is dan alle andere: dit is geen belfabriek, maar een high-end werklocatie waar je sales-ervaring op doet voor de rest van je carrière.   Heb je grote aspiraties in sales en volg je bijvoorbeeld een studie of opleiding in commerciële richting, dan kan je om bij te verdienen natuurlijk een baantje in de horeca

46

zoeken, maaltijdbezorger of winkelmedewerker worden, maar dan is werken bij Market Discovery ® wellicht een veel beter idee.

wat telefoontjes, maar dat zijn stuk voor stuk interessante gesprekken, waar je veel van kan leren.

€ 100 per dag

Kracht

Bij Market Discovery ® kan je al vanaf twaalf uur per week werken, die je zelf flexibel kan indelen binnen reguliere kantoortijden. En je verdient lekker: 12,50 per uur (100 euro per dag dus). Voor iemand die jong is, ambities heeft in commercie en/of sales en op zoek is naar een leuke baan waar je veel leert, is het een ideale werkplek. En werken, dat doe je in shifts van 4 uur (binnen reguliere kantoortijden). Dat is voor heel veel medewerkers een uitkomst. Als (deeltijd-)student kan je dus gewoon overdag werken, terwijl je de avond- en weekenduren lekker vrij bent.

Het leuke van Market Discovery ® is dat medewerkers volledig worden begeleid tijdens het werkproces. Je komt te werken in een jong representatief  team, aangevuld met ervaren medewerkers. En je werkt in een zakelijke en comfortabele ambiance met prachtige werkplekken. Ook zeer voordelig of zelfs gratis lunchen in het bedrijfsrestaurant behoort tot de mogelijkheden. Blijk je echt sales-talent te hebben, dan kan je binnen de organisatie van Market Discovery ® ook doorgroeien!

Geen direct-sales Bij Market Discovery ® zijn al heel wat medewerkers uitgegroeid tot salestijger, maar als call center medewerker ben je niet met directe sales bezig. Je vergaart informatie en hebt interessante gesprekken met uiteenlopende bedrijven, bijvoorbeeld in de automotive branche. Natuurlijk pleeg je op een dag aardig

Kijk snel op www.amstelveenz.nl/jobz en solliciteer op de vacature voor call center agent bij Market Discovery ®.

Ouderkerkerlaan 1 - Amstelveen Telefoon 020 644 44 80


FIETSEN FIETSVOORDEELSHOP.NL

SERVICE E T H C E , N E Z IJ R P E P R E H C S

L E K IN W E D IN & E IN L N O

Met een frisse nieuwe uitstraling en een prachtige grote showroom stadsfietsen, elektrische fietsen en kinderfietsen van alle bekende merken als Batavus, Gazelle, Sparta, Pegasus, Cortina en Koga is onlangs Fietsvoordeelshop.nl open gegaan aan de Johannes Calvijnlaan 2-10. Het concept van Fietsvoordeelshop.nl is doeltreffend: een volledige integratie van offline (de fysieke winkels) en online (de website). Daardoor profiteren klanten van scherpe prijzen die je bij grote online spelers ziet, maar wordt daarnaast de service geboden die je van een echte fietsenmaker mag verwachten. Fietsvoordeelshop.nl biedt ouderwetse service, gedegen vakmanschap en persoonlijke aandacht. En de formule blijkt een succes. Bedrijfsleider Wesley Haanraads: ‘Fietsvoordeelshop.nl is van oudsher een familiebedrijf. Vijfenveertig jaar geleden begonnen als Vriends Tweewielercentrum in Heerhugowaard. In 45 jaar tijd is dit familiebedrijf uitgegroeid tot één van de grootste fietsenwinkels in Nederland. Dat komt omdat Fietsvoordeelshop. nl meegaat met de tijd maar tegelijkertijd het persoonlijk contact en een eerlijke verkoop hoog in het vaandel heeft. Je kunt bij ons online kopen maar wel met hetzelfde gevoel als wanneer je een fiets fysiek in de winkel koopt.’

Van Nieuwkerk Fietsen Voorheen was Van Nieuwkerk Fietsen gevestigd in het pand, maar per 1 januari heeft Fietsvoordeelshop.nl de zaak overgenomen. Na een grondige verbouwing werd vorige maand de nieuwe winkel heropend. Fietsvoor-

STAND

HOGE KORTIN GEN OP AL A-MER LE KEN

Richard, Wesley, Wilfred en Peter

deelshop.nl heeft naast in Amstelveen winkels in Heerhugowaard, Amersfoort en Opmeer. ‘Het is belangrijk dat huidige klanten weten dat hoewel we Van Nieuwkerk hebben overgenomen, er voor hen niets verandert,’ benadrukt Wesley Haanraads. ‘Zo werken hier nog steeds dezelfde vertrouwde gezichten.’

Hoge kortingen Deze maand is het zeven jaar geleden dat Fietsvoordeelshop.nl begon met de webshop en dat wordt gevierd met aantrekkelijke acties. Wesley Haanraads: ‘Standaard geven wij hoge kortingen op alle A-merken, maar daar zijn deze maand dus nog hele mooie acties bijgekomen. Zoals speciale e-bike voordeelweken.‘ ‘Wij kunnen die hoge kortingen op kwaliteitsfietsen geven,’ vervolgt de sympathieke bedrijfsleider‘omdat we werken met grote voorraden. Kwaliteit vinden wij belangrijk, net als een eerlijke verkoop. Wij helpen graag met het uitzoeken van de juiste fiets. En iedereen mag de online uitgekozen fiets hier eerst komen uitproberen voordat deze daadwerkelijk wordt besteld. Zes dagen per week staat hier deskundige personeel klaar. Op alle fietsen kan

AARD

een gratis proefrit worden gemaakt. En heeft iemand de perfecte fiets gevonden, dan zorgen wij ervoor dat deze gelijk mee naar huis genomen kan worden. Mocht er in het eerste jaar toch iets aan de hand zijn met de fiets, dan komen wij langs met onze eigen servicebus.‘

Gemak Op het gemak een nieuwe fiets uitzoeken, kan bij Fietsvoordeelshop.nl in een gezellige, gemoedelijke sfeer met deskundig en eerlijk advies. Behalve voor aanschaf van een nieuwe fiets, zijn fietseigenaren ook welkom voor al het onderhoud. In de werkplaats staan de monteurs vijf dagen per week (dinsdag tot en met zaterdag) klaar. De Bibliotheek Fietsvoordeelshop.nl Johannes Calvijnlaan 2-10 Telefoon 085-0717729 www.fietsvoordeelshop.nl

.nl • MEI 2018

47


STERDAM CITY SOUTH NIEUW HOTEL ADAGIO AM

e t m i u r n e t i e t li a w k aan

Deze maand opent een nieuw spectaculair aparthotel aan de professor J.H. Bavincklaan 5 in de Amstelveense wijk Kronenburg in het voormalige kantoorgebouw Bavinckstate: ‘Adagio Amsterdam City South’. Het hotel is werkelijk van alle gemakken voorzien en heeft vooral opzienbarend ruime, comfortabele kamers. Initiatiefnemer is de Indiase zakenman Raj Manmmath Reddy. ‘Ik wilde geen enkele concessie doen aan kwaliteit en ruimte,’ zegt Raj. Het gebouw dat bijna 15.000 m2 telt is uitgerust met zeer compleet uitgeruste appartementen, inclusief keuken. De inrichting is stijlvol en helemaal van deze tijd. Waar de meeste hotels zoveel mogelijk kamers willen realiseren, was dat voor Raj niet bespreekbaar. ‘Wij wilden ons onderscheiden met zeer ruime kamers, een plek waar je je thuis voelt.’

Maar Raj wil de honderden inzenders die drie jaar geleden een hotelnaam inzonden natuurlijk bedanken en onder de inzenders wordt nu – drie jaar na dato - ook volgens afspraak een hotelovernachtig verloot, dat was de prijs die destijds gewonnen kon worden. ‘We stellen het grootste penthouse beschikbaar,’ zegt Raj.

Naam

Terug naar het nieuwe Adagio Aparthotel: het is het eerste van Nederland en richt zich op de internationale zakenmarkt, maar is zeker ook zeer geschikt voor toeristen. De internationale naam (Amsterdam City South) is, op 10 minuten afstand van het Amsterdamse zakendistrict Zuidas, strategisch gekozen. ‘We hebben al veel boekingen’, zegt Raj vanaf het dakterras van een bijzonder indrukwekkend penthouse, vanaf waar je zo op de Zuidas kijkt.

In de zomer van 2015 werd de komst van het nieuwe hotel via een artikel in AmstelveenZ Magazine al aangekondigd. Destijds werd lezers gevraagd een hotelnaam te verzinnen. ‘Er is sindsdien veel veranderd’, zegt Raj van Skyreach Relocations. Hij heeft in het proces de krachten gebundeld met de Borealis Hotel Groep en opereert samen met zijn zakenpartner Bart onder de naam SkyReach BG. De internationale hotelketen Adagio (dochter van Accor Hotels) gaat het hotel exploiteren. 'Daar was toen nog geen sprake van. Dus het hotel heeft nu een andere naam gekregen.’

50

Zakelijk

Goed gevoel Tijdens een rondleiding vertelt Raj dat de transformatie van het gebouw een immense

operatie is geweest, waar kosten noch moeite zijn gespaard. Zo is het hele pand uitgerust met nieuwe kozijnen en is elke vorm van datering aangepakt. Het hotel oogt niet alleen fraai, maar voelt ook goed. De studio’s en appartementen zijn allemaal uitgerust met airconditioning smart tv, luxe bedden en een complete keuken met fornuis, magnetron, koelkast, koffiezetapparaat en vaatwasser. ‘Heel geschikt voor langer verblijf’, zegt Raj. Het nieuwe hotel (met 24-uurs receptie) brengt ook weer meer levendigheid in de wijk. Raj voelt zich bijzonder in zijn element in Amstelveen en Amsterdam. ‘Het is heel prettig zaken doen. We hebben met de verbouwing van het pand tegenslagen gekend en het heeft langer geduurd dan we dachten, maar we zijn trots op het resultaat.’

Adagio Aparthotel Professor J.H. Bavincklaan 5 Amstelveen Telefoon 20/2156120


COLUMN GEIJSEL KROON MAKELAARDIJ

G IN V IJ R H C S IN R E P P O VERKO Als u een Amstelveense woning wilt kopen in de huidige tijd dient u van ‘goeden huize’ te komen. Thans staan er 230 woningen te koop in Amstelveen wat in de makelaardij nagenoeg nihil betekent. In de meeste segmenten is er geen keuze en dus een oneerlijke concurrentiepositie in het voordeel van de verkoper. Het resultaat is alsmaar opdrijvende prijzen; zie hier een voorbeeld van een gemiddelde eengezinswoning in de wijk Keizer Karelpark.

Biedingsgeweld met gesloten enveloppe De meerderheid van de Amstelveense woningen worden verkocht middels de zogenaamde ‘inschrijving’. Dit is een systeem waarin tot een bepaald tijdstip alle kopers de mogelijkheid hebben tot het doen van een bieding met bijbehorende voorwaarden. Transparant? Nee!

Gek maken Laat u zich niet gek maken, want dan doen anderen wel voor u. Die ‘anderen’ kiezen ervoor, zonder enige ervaring, een gesloten enveloppe (lees: e-mail) neer te leggen bij een verkoopmakelaar en betalen een ‘hoofdprijs’ zonder te weten wat zich heeft afgespeeld binnen de grenzen van de marktwerking.

Ervaringen in het nu Wij adviseren kopers waar de woningmarkt zich op de conjunctuurgolf bevindt - rekening houdende met rentestanden, consumentenvertrouwen, krapte indicatoren - en wij weten wat er speelt per woning en haar doelgroep zodat wij u kunnen behoeden voor de verkeerde (risicovolle) beslissingen.

Aankoopmakelaar

Bernard Geijsel is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord. In deze editie over de alsmaar opdrijvende woningprijzen. Bernard is bereikbaar via 06 11 43 00 45.

Uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat andere voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar zijn: kennis en ervaring in de lokale woningmarkt, zicht op wat een goed bod en onderhandelingsstrategie is, geeft vertrouwen aan verkopende partij (kopers met aankoopmakelaar worden serieuzer genomen), professioneler en daardoor slagvaardiger, eerder op de hoogte van nieuw aanbod.

Bernard Geijsel .nl • MEI 2018

51


More than personal training.

Doe de gratis PT check op www.kaizengym.nl ALTIJD EEN VRIJBLIJVENDE INTAKE


SPORT RINGS GALA

ALLES VOOR DE

KNOCK OUT AMSTELVEENSE KICKBOKSER JEROEN TRIJSBURG SMAAKMAKER OP RINGS GALA Kaartverkoop Het RINGS Gala in de Emergohal begint zaterdag 26 mei om 18.30 uur en is rond 23.00 uur afgelopen. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.rings.nl en bij alle deelnemende sportscholen.

Emergohal Jarenlang was het de Amstelvener Mark Trijsburg die de Emergohal op zijn grondvesten deed trillen. Over zijn spectaculaire wedstrijden werd nog lang nagepraat. Maar hij heeft inmiddels een opvolger, zijn jongere broertje Jeroen, inmiddels 23 jaar maar minimaal net zo talentvol en gretig als zijn oudere broer.

Topvorm Jeroen Trijsburg komt uit voor de bekende kickbokstrainer Fitz van Lierop wiens gym gevestigd is in Aalsmeer. Met vier wedstrijdvechters is zijn school weer goed vertegenwoordigd op het gala, maar Jeroen Trijsburg is de hoogst genoteerde. Fitz van Lierop: ‘RINGS Amstelveen is altijd een geweldig gala. Wij kijken daar lang naar uit. Jeroen is de laatste tijd in topvorm en zal in Amstelveen nog wel iets extra’s willen laten zien’. De trainer die ook de basis legde aan het succes van zijn broer Mark verwacht veel van zijn pupil. ‘Jeroen is wellicht nog talentvoller

dan Mark, maar die heeft een fantastische mentaliteit. Een echt trainingsbeest. Jeroen moet daar nog wat in groeien en dan is hij rijp voor de top. Talent in overvloed. Het moet er nu uitkomen’.

Spektakel Jeroen zelf blijft redelijk nuchter onder alle aandacht die hem ten deel valt als topvechter. ‘Mark is mijn voorbeeld en ik heb altijd moeten knokken als jongste van drie broers (ook oudste broer Rob is kickbokser, red) die goed waren in kickboksen. De laatste jaren gaat het enorm goed al moet ik nog veel leren. Mijn hoogtepunt tot nu toe moet komen in november als ik in de finale van de RINGS League sta. Maar eerst wil ik een spectaculaire partij neerzetten in de Emergohal op 26 mei. Ik ga vol voor de ‘knock out’ want dat hoor bij deze sport. Het publiek wil spektakel zien en dat wil ik brengen!’, aldus de gretige vechter die zich altijd gesteund weet door een grote supportersschare.

.nl • MEI 2018

53

FOTO FARIL JAFAR

Zaterdag 26 mei 2018 staat weer het jaarlijkse RINGS Gala in sporthal De Emergohal op het programma. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest populaire kickboksevenementen van het land. Vele kampioenen van nu schitterden ooit in de sfeervolle sporthal die eens per jaar wordt omgedoopt tot een heuse ‘K-1 tempel’. Amstelveen maakt zich weer op voor een spectaculair ‘Avondje RINGS’.


SPORT HV MYRA

WATERVELDEN VOOR

Voor de Amstelveense hockeyvereniging Myra gaat deze zomer een langgekoesterde wens in vervulling: de club krijgt drie compleet nieuwe ‘watervelden’. De speciale velden zijn geschikt voor tophockey en zijn gelijk aan het veld dat in het nieuwe Wagener Stadion is neergelegd.

De Amstelveense vereniging zet met de komst van de drie kwalitatief zeer hoogwaardige velden ‘op een breed sportief vlak een grote stap’, zegt voorzitter Nils Mulder. Watervelden hebben als voordeel dat de snelheid en het rollen van de bal wordt verbeterd. Daarnaast lopen spelers veel minder kans op schaaf- en brandwonden bij vallen en of glijden.

afgelopen jaar hebben Erik Koridon en Hans Vlek, gezamenlijk hoofd van de MHA, hard gewerkt om de jeugdopleiding - en daarmee de ontwikkeling van jong hockeytalent naar een nog hoger niveau te tillen. Het opleidingsplan wordt binnenkort door de MHA gepresenteerd.

Aanleg

Voor alle leden 'We bieden straks de mogelijkheid om op een waterveld te spelen. Niet alleen voor onze topteams, maar voor al onze leden: van de top- en breedteteams, G-Hockeyers, Trimmers, Funkey’s tot aan de Benjamins. We mogen er enorm trots op zijn dat wij dit samen met én voor onze leden kunnen realiseren. Een fantastische accommodatie en schitterend perspectief voor Myra’, aldus Mulder.

Aanleg start De aanleg van de velden start maandag 18 juni 2018 en duurt circa negen weken. HV

Myra zal nog enkele aanvullende sponsoracties organiseren, zodat alle details tot in de puntjes kunnen worden gefinancierd. Denk daarbij aan nieuwe doelen, dug-outs en een scorebord.

Myra Hockey Academy (MHA) Mede door de aanleg van de drie nieuwe watervelden zal het opleidingsplan van de Myra Hockey Academy (MHA) ook een nieuwe impuls krijgen. Het

Ceelen Sports Constructies B.V. (CSC) zal de aanleg van de velden uitvoeren. Het bedrijf heeft vorig jaar ook het nieuwe waterveld in het Wagener Stadion aangelegd dat is gebruikt voor het EK hockey. Medio april werden de handtekeningen gezet voor de realisatie van de drie nieuwe watervelden. Inzet: Henk Schmidt (voorzitter van Stichting Hockeypark Myra), Nils Mulder (voorzitter van Hockeyvereniging Myra) zetten medio april samen met André Ceelen (directeur van CSC) hun handtekeningen, onder toeziend oog van Peter Bot, die op dat moment wethouder sport was.

.nl • MEI 2018

55


LEKKER VAREN l

op de poe

Watersportvereniging Amstelveen is een kleine en knusse vereniging met zo’n honderdvijftig zeer betrokken leden. In tegenstelling tot een zeilschool kunnen er geen diploma’s worden gehaald; de leden leren elkaar zeilen of surfen zodat zij zelfstandig en veilig gebruik kunnen maken van het materiaal dat de vereniging biedt. Lekker varen op De Poel, dåt is het doel.

56


SPORT WATERSPORTVERENIGING AMSTELVEEN Een van de bestuursleden van Watersportvereniging Amstelveen is Barbara Hellendoorn. Zoals zoveel andere vrijwilligers bij sportverenigingen raakte zij bij de club betrokken toen haar kinderen lid werden. ‘Zelf ben ik ook dol op het water en op watersporten’, vertelt zij. ‘Vroeger heb ik veel gezeild op platbodems. Zo’n groot en stevig schip past beter bij mij dan de kleine open zeilbootjes die onze vereniging heeft.’ De gezelligheid en de prettige sfeer binnen de vereniging maakt dat Barbara zich graag inzet voor de club die zowel zeilboten als windsurfplanken in haar bezit heeft. ‘Omdat onze vereniging zo klein is, nemen we als bestuur niet alleen de beslissingen voor de langere termijn, maar komen we ook praktisch in actie; we maaien het gras, staan achter de bar en organiseren de evenementen. Dat is ontzettend leuk om te doen.’

Geen zeilschool Watersportvereniging Amstelveen is geen zeilschool. ‘Bij ons kun je dus geen CWO-diploma’s halen’, vervolgt de watersportliefhebber. ‘Je kunt onze vereniging beter vergelijken met een veredelde, gezamenlijke achtertuin. Als je bij ons watersportlid wordt, krijg je de sleutel van het terrein en kun je gebruik maken van al onze materialen. Dit geldt zowel voor het gebruik van de zeilboten als voor de windsurfplanken.’ En of er dan geen misbruik gemaakt wordt van het materiaal? ‘Daar krijg je de kans niet voor’’, lacht Barbara. ‘Dat is het voordeel van de

kleine vereniging; iedereen kent elkaar en houdt een oogje in het zeil. Als je te gast bent bij je tante, ben je ook zuinig op haar spullen. Zo moet je het zien.’

Lessen In het voor- en naseizoen worden voor de jeugd wel zeil- en surflessen gegeven. ‘Dat zijn geen lessen van officiële instructeurs, maar van onze eigen enthousiaste clubleden’, vervolgt de Amstelveense. ‘Bij het zeilen kan gekozen worden tussen een Optimist, een Laser Pico en een Volksboot. De Optimist is echt een boot voor kinderen. Leden vanaf 9 jaar kunnen bij ons zeillessen volgen. De Lasers Pico en de Volksboten zijn ook zeer geschikt voor volwassenen.’ De Amstelveense Watersportvereniging ervaart dat ook de interesse voor het windsurfen onder volwassenen steeds groter wordt. ‘Wat we zien is dat volwassenen die als kind geleerd hebben om te zeilen, het nu leuk vinden om te windsurfen. Dan kunnen ze op een andere manier stoeien met de wind.’

De Poel De kwaliteit van het water in De Poel nieuws. Toch is dat volgens Barbara bijna veertig jaar dat onze vereniging één keer de melding gekregen dat het water uit De Poel’, zegt zij. waarschuwing uitgaat, delen wij adviseren hen dan om goed op In de gevallen van blauwalg gezwemmen. Verder is er niets reden tot zorg.’

is niet altijd positief in het geen reden tot zorg. ‘In de bestaat hebben wij nog niet iemand ziek geworden is van ‘Als er vanuit de gemeente een deze ook aan onze leden. Wij te letten het water niet te drinken. ven wij het advies om niet te gaan aan de hand. Er is dus geen enkele

OPEN DAG Op zondag 27 mei 2018 houdt Watersportvereniging Amstelveen weer een Open Dag. Belangstellenden zijn van harte welkom om het terrein en het clubhuis aan de Handweg 131 in Amstelveen te komen bekijken. Wellicht kunnen zij opstappen in een van de zeilboten, of mee het water op met de motorboot. Meer informatie is opwww.opdepoel.nl te vinden. .nl • MEI 2018

57


SPORT VROUWENVOETBAL

HART VOOR

Sportvrijwilliger en voetballiefhebber Aat Bal zat vijf jaar lang in het bestuur van voetbalvereniging RODA’23 in Amstelveen. Inmiddels heeft hij oktober vorig jaar het stokje overgedragen en werd hij in maart geëerd. Ondanks dat is Aat nog altijd erg betrokken bij RODA’23. ‘Je kunt niet om RODA’23 heen. Zo’n vereniging sluit je in je hart.’ Het begint voor Aat als zijn dochter gaat voetballen. ‘Ze was enorm enthousiast en ik houd zelf ook erg van voetbal. Ik vond het ontzettend mooi om te zien dat bij RODA’23 vrouwenvoetbal serieus genomen werd. Toen ik jong was, voetbalden er bijna geen meisjes.’ En als er wel meisjes waren die wilden voetballen, werd dat als ‘gek’ gezien. ‘Ik vind het geweldig voor die meiden dat ze kunnen doen wat ze leuk vinden.’

Logische stap In 2012 zijn de trainingsmogelijkheden bij RODA’23 voor meiden wat minder dan voor de jongens. ‘Dit had voornamelijk te maken met het veld waarop getraind werd’, legt Aat uit. ‘Daar probeerde ik toen wat aan te doen. En dat is gelukt. Nu kunnen de meiden ook trainen op de goede velden.’ Als er op een gegeven moment een vacature vrijkomt in het bestuur voor meidenzaken, is het voor Aat niets meer dan een logische stap om bestuurslid te worden. ‘Als je verandering wilt, moet je iets doen.’

‘JE MOET KUNNEN DOEN WAT JE LEUK VINDT’ Bijna vijf jaar lang leidt Aat de meidenafdeling. ‘Maar het is niet alsof er daarvoor niets gebeurde rondom meidenvoetbal’, legt Aat uit. ‘Andere leden, zoals Ronald Posthumus, hebben voor mij heel veel gedaan. Dat heb ik opgepakt en verder uitgebouwd, met hulp van vele anderen.’

In de lift Tot Aat’s genoegen zit vrouwenvoetbal landelijk in de lift. Toch zijn er nog steeds mensen die vinden dat voetbal niets voor meisjes is. ‘Dat is eigenlijk niet belangrijk. Het gaat erom dat er

mogelijkheden zijn om te doen wat je leuk vindt, of je nu een jongen of een meisje bent’, legt Aat uit. Hij ziet dat er voor de vrouwen wel een inhaalslag gemaakt moet worden. ‘Je moet af en toe door wat weerstand heen breken. Maar dat is niet erg. Daar word je groot van.’ Aat benadrukt: ‘Als jij gelooft in wat je wilt bereiken en het zaadje binnen de vereniging goed plant, dan win je anderen voor wat je wilt doen. Je moet het samen doen. En met voldoende inzet en doorzettingsvermogen volgen andere zaken, zoals geld, vanzelf.

.nl • MEI 2018

59


g a e n m W a e kers z t e iS JUWELIER · HORLOGER · GOUDSMID

De ambachtelijke vakzaak van Buitenveldert GROTE COLLECTIE SIERADEN EN HORLOGES

Daniel Vior

Uitgebreide collectie parels Zilver en verzilverde siervoorwerpen o.a. fotolijsten Uitgebreide collectie geboortegeschenken Uitgebreide collectie diamanten sieraden U kunt bij ons terecht voor batterij wissel & reparaties

A.J. Ernststraat 731 (voorheen Gelderlandplein) • Amsterdam • 020 - 644 10 61 • www.juweliersietzewagenmakers.nl

Uw persoonlijke makelaar voor regio Amstelveen

Ook uw woning is in waarde gestegen, laat ons uw woning taxeren en verlaag uw rente. Bel ons geheel vrijblijvend op 020 238 6300

Amsterdamseweg 154 • Amstelveen • 020 238 6300 • www.amstelmakelaardij.nl • info@amstelmakelaardij.nl


HISTORIE PLEIN ‘60

AMSTELVEEN van voorheen

FOTO: PRIVEARCHIEF EVERT ZUIDERENT

Op de website amstelveenz.nl en de Facebook-pagina van AmstelveenZ wordt in de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’ iedere zondagavond teruggeblikt in het verleden van Amstelveen. Met oude foto’s van (voormalige) straatbeelden, (al dan niet gesloopte) gebouwen en/of (verdwenen) winkels en bedrijven van weleer. weleer..

Bijgaand een fraaie zwart-wit briefkaart van het winkelcentrum zoals het vroeger uit zag: het bij Amstelveners ‘wereldberoemde’ Plein ’60. Een plaatje waar veel Amstelveners goede herinneringen aan zullen hebben. Winkelcentrum Amstelveen was toen een van de eerste complete winkelcentra van Nederland. Het nieuwe concept was destijds een succes. Op deze fotocollagekaart, die begin jaren 60 is gemaakt, zijn diverse winkelketens te zien die uit het straatbeeld zijn verdwenen, maar de HEMA (Binnenhof) is er natuurlijk nog altijd. Rechtsboven Lampe, destijds toonaangevend in dames- en kinderkleding. Linksonder is nog het fraaie logo van BATA schoenen te zien en ook Perry van der Kar (later Perry Sport) maakte onderdeel uit van het winkelaanbod. Ook Peek & Cloppenburg zat destijds op het Binnenhof

vlakbij de Hema. En Voss dameskleding zat er rechts naast. Veel Amstelverns zullen ook Dake nog herinneren, een winkel met huishoudelijke artikelen. Eind jaren 90 werd Plein ’60 gedoopt tot Stadshart Amstelveen. Nagenoeg het enige wat daar nog aan herinnert is de naam van het poppodium P60. Heb jij ook een oude foto van Amstelveen. En zou je het leuk vinden deze terug te zien in de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen.

.nl • MEI 2018

61


DUURZAME

VERWARMING SANITAIR Graas motor bij aanschaf van een Ibiza (plus) knikarmscherm! De standaard Ibiza heee een half gesloten casseee en de Ibiza Plus heee een volledig gesloten casseee. De Ibiza’s worden geleverd in standaard breedtes of breedte op maat. De standaard breedte begint bij 300 cm oplopend per 50 cm tot 550 cm. Bij deze standaard breedtes horen ook 16 fraaie akke doeken. Tegen diverse meerprijzen kunt het scherm o.a. op ma maat verkrijgen, kiezen uit bijna 100 doekkleuren, kiezen uit verschillende casseee kleuren en kiezen voor een uitval van 300 cm. U heee dit scherm al vanaf € 868,- Wilt u meer informaae? Kijk dan op onze website of kom langs in onze winkel. Hubo Lambertus van den Broek Augustinuspark 6-12, 1185 CN Amstelveen Tel: 020-6414392 info@huboamstelveen.nl www.huboamstelveen.nl

DAKWERKEN BEL ONS VOOR: ontwerp • installatie en onderhoud van sanitair • zorgaanpassingen verwarming & ventilatie • dakwerk & riolering.

www.lecuivre.nl

SCHWEITZERLAAN 52 • 1187 JD AMSTELVEEN • TEL.: 020-6417373 • INFO@LECUIVRE.NL

Uw wensen vertaald naar een sfeervolle en eigentijdse tuin!

Rietbergen Hoveniers & Tuinontwerpstudio, voor een tuinontwerp op maat, betrouwbare uitvoering en vakkundig onderhoud van tuin en terras voor de particulier en bedrijf in de regio Groot-Amsterdam. Voor een vrijblijvend advies of een afspraak: Rietbergen Hoveniers & Tuinontwerpstudio Amsteldijk-Zuid 78 | 1184 VE Amstelveen | T 020 496 11 09 | E info@rietbergen.nl | I www.rietbergen.nl Op zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur


REACTIES VAN ONZE FACEBOOKPAGINA

Eind april werd bekend dat Peter Bot, de afgelopen vier jaar wethouder namens Burger Belangen Amstelveen (bbA), zich na langdurige collegeonderhandelingen niet langer kandidaat stelde wegens gezondheidsredenen. Uit de reacties onder het nieuwsbericht op de Facebook-pagina van AmstelveenZ bleek dat veel mensen respect hebben voor zijn beslissing en zijn vertrek bovendien betreuren.

Je hebt het fantastisch gedaan Peter de afgelopen 4 jaar. En nu aan je zelf denken! Gezondheid gaat altijd voor! Beterschap!

DIE 97 SOORTEN AFVAL SCHEIDEN KAN OOK NIET GEZOND ZIJN. STERKTE. Jeetje heftig en heel erg jammer. Heel veel sterkte

Née zeggen is moeilijker dan ja zeggen. Getuigt van het feit dat jij bovenal een sterke en zeer wijze man bent Te jong om niet op je gezondheid te letten. Wel jammer

Net zo heftig als verstandig Peter, alle sterkte!

Wat jammer! Veel sterkte en hoop op goed herstel van je gezondheid!

Moedige beslissing maar je gezondheid gaat altijd voor, sterkte VOLG AMSTELVEENZ OOK OP FACEBOOK Amstelveenz.nl heeft met circa 13.000 Facebook-volgers de grootste lokale nieuws gerelateerde community van Amstelveen. Wij zijn onze volgers daar zeer erkentelijk voor! Discussieer ook mee en volg of like onze Facebookpagina (facebook.com/amstelveenz.nl) om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes in & om Amstelveen

.nl • MEI 2018

63


Met alle zorg: • Verpleeghuiszorg • Thuiszorg • Dagbehandeling • Respijtzorg (voor mantelzorgers) • Herstelzorg (kortdurend verblijf) • Particuliere zorg en verblijf • Activiteiten en diensten • Hulp bij het huishouden

020 – 23 732 00

Lamsvlees

uit het Groene Hart “Wij hebben voor u altijd vers Hollands lamsvlees uit de groene weide van Kamerik”

Sinds 1927 staan wij voor toegankelijke en persoonlijke uitvaartbegeleiding: voor iedereen een waardig afscheid.

• Een uniek natuurlijk product Lamsvlees heeft een zachte smaak afhankelijk van de leeftijd van het lam

• Wij verdelen de Hollandse lammeren zelf In onder andere lamsbout, lamsrollades, lamskoteletten, lamsschenkels en lamsschouder (slow cooking)

• Delicatesse De specifieke smaak en malse structuur in combinatie met verse groene kruiden is een ware delicatesse

Stronkhorst, keurslager Amsterdamseweg 126, 1182 HH Amstelveen T 020-6412466, info@slagerijstronkhorst.nl www.slagerijstronkhorst.nl

Uitvaartcentrum Bouwens Startbaan 7 1185 XP Amstelveen 020 647 12 12

Uitvaartcentrum & Crematorium Bouwens Noorddammerweg 40 1424 NX Uithoorn 0297 56 34 55

www.uitvaartcentrumbouwens.nl


ERGERNISSEN & COMPLIMENTEN

NIET MEER WEG Wij wonen al vanaf 1972 in Amstelveen, begonnen een benzinestation en avondwinkel aan de Nieuwe Kalfjeslaan, heerlijke tijd gehad. Wel hard werken en onze kids zijn daar geboren. Wonen nog steeds in Amstelveen nu al een tijd in Waardhuizen, willen hier niet meer weg. Dus Amstelveen, top.

ONDERGRONDS E VUILCONTAINER S

Ergernis: het tekort aan ondergrondse vuilc ontainers. In de laatst gebouwde w ijken staat er eigenlijk in elke stra at wel een container. De wijken die nu aangepast worden daar moeten tig straten met één container doen Gevolg: container vo l en de vuilniszakken staan er alweer naast. Waardeloos. mag nu tegen de puinhoop aankijk en en dan hopen dat de zakken niet stuk getrokken worden do or de dieren, ziet het er helemaa l lekker fris uit. Echt super geregeld gemeente Amstelveen.

Carla Doesburg

POEPLUIERS

Enige stelvener te zijn. Ik ben trots om Am or plastic restafvalbak nu vo ergernis is dat de iers niet dat we de poeplu is. Wat betekent gooien en grijze bak kunnen rechtstreeks in de iets te ver vuilniszakken net e ar zw de t as na daar meerdere gen. Zelf moet ik weg moeten bren wegbreng. s ik een vuilniszak malen stoppen al gewoon een bak Waarom is er niet er had wel beter ov bijgekomen? Hier worden. nagedacht kunnen

Astrid Leurs

Geen toegang

Ergernis: Dat mensen met een fysieke beperking op Koningsdag geen toegang krijgen tot het ‘afgesloten’ gebied. Petra Smit

ejans Kim Zandstra-Oud

Iepenbloesem Wij staan

elk jaar tot aan ons knieën in iepenbloesem in de tuin Kringloop/ Ganges. Wordt nooit aangesnoeid.. Dick Maas

Continu zeuren

Weet je waar ik me aan erger? Aan al die mensen die continu wat te zeuren hebben! Maar een puntje van aandacht is toch wel zeker de sociale huurwoningen, jongeren kunnen amper het huis uit of ze

OOK EEN COMPLIMENT OF ERGERNIS?

Ergert u zich ook wel eens aan iets in Amstelveen? Of heeft u een compliment? Laat het ons weten en mail naar info@amstelveenz.nl (vergeet de z niet in het e-mailadres). Graag een verzoek: houd het kort & bondig. Anonieme inzendingen worden niet geplaatst, dus vermeld in ieder geval uw naam. AmstelveenZ behoudt zich het recht voor inzendingen in te korten of te weigeren.

moeten naar een andere plaats en dat lijkt mij niet de bedoeling. Oh ja en die Middelpolder, alsjeblieft laat die bestaan! Annemieke Pieters

.nl • MEI 2018

65


Op zoek naar een nieuwe baan? T ACH ERW V EEN ELV T S AM

ga snel naar amstelveenz.nl/

jobz

en vind de job die bij je past 5

www.facebook.com/ amstelveenz

Twitter @amstelveenz


KUNST & CULTUUR AMATEURKUNST

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen amateurkunstenaars vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de nationale IkTooncampagne in de maand juni verandering in. IkToon is een landelijk campagne om de amateurkunst in de breedste zin onder de aandacht te brengen. Vanaf donderdag 1 juni 2018 is er op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst te zien. Niet alleen de traditionele kunstvormen als (blaasorkesten), koren en schildersgenootschappen kunnen een maand lang de aandacht extra op zich vestigen. Ook minder bekende en/of gangbare kunstvormen en initiatieven kunnen in de spotlights komen via de landelijk website en de plaatselijke coördinator. Een gedichten-middag in de achtertuin, een dansperformance het winkelcentrum. Het past allemaal heel goed bij IkToon. In Amstelveen was het Stadspleinfestival de laatste jaren de gelegenheid om de Amstelveense Amateurkunst onder de aandacht te brengen. Met het verdwijnen van het festival zal Amstelveen in 2018 voor het eerst participeren in IkToon. Platform C neemt de coördinatie van de IkToon maand op zich. Daarbij wordt samengewerkt met verschillende Amstelveense culturele organisaties en amateurverenigingen.

AGENDA 27 mei Amateurkunstmarkt in het Oude Dorp in samenwerking met SAKB en amateurkunstverenigingen

10 juni Jubileumfeest 50 jaar Rotary Amstelveen m.m.v. verschillende amateurensembles van jong tot oud en basisscholen in Schouwburg Amstelveen 31 mei Fellows Bigband in de ANNA Amstelveen

16 & 17 juni Slotuitvoering van de musicalafdeling van Platform C in Schouwburg Amstelveen

1 juni Fotowedstrijd ‘Parel aan de Poel’ en opening van de IkToon-maand

23 juni Pianoconcours op 23 juni in Platform C 27 juni Popavond op 27 juni in Poppodium P60 aan het Stadsplein

Doelstelling

Doel van de IkToon-maand is om amateurkunstenaars van alle leeftijden een platform te bieden hun kunst te tonen. Of dat nou thuis is in een eigen atelier, op straat, op een buitenpodium of in een concertzaal, iedereen mag en kan meedoen en zijn kunst tonen. Op deze manier geven amateurkunstenaars in Amstelveen een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur en laten zij hun plaatsgenoten op een laagdrempelige manier kennis maken met de diversiteit van de amateurkunst. Platform C werkt hierbij nauw samen met andere culturele organisaties.

optredens van de Amstelveense amateurverenigingen en culturele workshops in verschillende disciplines voor de jeugd

6 juni Optreden Volwassenen Projectorkest van Platform C in de Zonnesteinzaal

5 juli Blazersklasuitvoering mmv Harmonieorkest Amstelveen in de Paaskerk

9 juni Historische dag in Bovenkerk (zie ook pagina 5) met

.nl • MEI 2017

67


homan-beveiliging.nl

CAMERASYSTEMEN

SPECIALIST OP HET GEBIED VAN EFFECTIEVE BEVEILIGING VOOR BEDRIJVEN EN PARTICULIEREN ALARMSYSTEMEN

Homan Beveiliging B.V. KLUIZEN

NOOD VERLICHTING

TOEGANGS CONTROLE SYSTEMEN

RECHERCHE DIENSTEN

Communicatieweg 9-7 3641 SG Mijdrecht t 0297-255235 e info@homan-beveiliging.nl w www.homan-beveiliging.nl


EVENEMENTEN JAZZ IN HET DORP

HELP JIJ EEN HANDJE MEE?

P R O D T E H N I Z JAZ S! R E IG L IL W IJ R V T K ZOE

Op zondag 9 september 2018 vindt alweer de vijfde editie van Jazz in het Dorp plaats, het gezelligste jazzfestival van Amstelveen. En dat lustrum wordt gevierd! Met zes podia waarop álle denkbare jazzstijlen te horen zullen zijn, heerlijke hapjes en drankjes, een daverend muzikaal programma voor jong en oud en met heel veel gezelligheid. En hopelijk… met jou! Of je nu roadie wilt zijn voor één dag en onze artiesten over het festivalterrein begeleidt, in een kassahuisje kruipt om muntjes te verkopen, artiesten aankondigt op het podium óf ons helpt met de opbouw en afbraak van het festivalterrein: wij zijn hard op zoek naar mensen die samen met ons van deze dag een succes gaan maken.

Wie zijn wij? Wij zijn de – eveneens geheel vrijwillige – organisatie van Jazz in het Dorp. Allemaal Amstelveners die het leuk vinden iets te organiseren voor andere Amstelveners. Met z’n elven werken we een jaar lang aan de voorbereidingen, maar vooral op de dag zelf kunnen we wel wat hulp gebruiken!

Wat kun je doen? Jazz in het Dorp duurt van 14.00 tot 21.00 uur, maar de opbouw begint al twee dagen van tevoren en de afbraak duurt tot de dag erna. Of je nu een paar uurtjes tijd hebt of de hele dag, je kunt altijd: • Helpen met de muntverkoop • Helpen met de op- en afbouw van het festivalterrein • Artiesten ontvangen/begeleiden • Begeleiden bij de kidsactiviteiten in de JazzKidsCorner • Als gastheer/wegwijzer helpen bij de entrees • Grijze haren voorkomen als troubleshooter/rots in de branding/manusje van alles • Zorgen dat ons team lieve vrijwilligers de hele dag voldoende te eten en te drinken heeft • Bardienst draaien op het Dorpsplein

Podiumcoördinator En heb jij échte ‘stage presence’? Word dan podiumcoördinator op één van onze podia. Je bent dan gastheer voor de artiesten op jouw podium en zorgt dat deze spetterend worden aangekondigd. Als tegenprestatie krijg je, naast eeuwige dank (dank, geen drank), natuurlijk ook een crew t-shirt, eten en drinken en een unieke ervaring achter de schermen van Jazz In Het Dorp, in een heel gezellig, vrijwillig team.

Meld je aan! Heb je zin om te komen helpen? Daar is de organisatie ontzettend blij mee. Stuur een mailtje met je contactgegevens, de tijd dat je beschikbaar bent én wat je zou willen/kunnen doen naar info@jazzinhetdorp.nl, dan nemen ze contact met je op. Hopelijk tot zondag 9 september!

.nl • MEI 2018

69


Meer dan alleen een magazine AMSTELVEEN VERWACHT

AmstelveenZ brengt naast een maandelijks magazine ook dagelijks een selectie van hyperlokaal nieuws via

www.amstelveenz.nl.

En natuurlijk kan je ook via onze snel groeiende Facebook-pagina op de hoogte blijven van wat er in Amstelveen speelt. Leuk als je ons volgt! www.facebook. com/amstelveenz

Twitter @amstelveenz

AmstelveenZ dagelijks gemaakt vanuit het hart van Amstelveen!

IJKS

MAANDEL

00 200.E0 KERS BEZO


BEAUTY MAKE-OVERZ

MAKE - OVERZ

WOW, BEN IK DAT?

In de rubriek Make-OverZ gunt AmstelveenZ Magazine lezers een nieuwe look, verzorgd door het professionele make-over-team van De Kapper. In deze aflevering Bea van der Braak. Ze was na 30 jaar echt toe aan iets anders, want ze was die eeuwige haarklem toch echt wel een beetje zat!

Kapster Lauren en Bea van der Braak

Gorkom concludeerden al snel dat Bea van der Braak eigenlijk superleuk haar heeft. Na alles goed doorgesproken te hebben, knipte Bea van Gorkom het nieuwe haarmodel voor haar naamgenoot Bea.

Bea voor de Make-Over Door de oproep in AmstelveenZ Magazine (Bea is een fan) en na overleg met het thuisfront waagde de vrolijke 51-jarige Bea de stap. Ze is moeder van 2 dochters en echtgenote van een (handige) man en heeft bovendien een heerlijk gevoel voor humor. Ze werkt bij Albert Heijn op het Gelderlandplein in Buitenveldert. ‘Ik was erg benieuwd of klanten mij nog wel zouden herkennen na de Make-Over’, zegt Bea. Ze is al met al een druk baasje en heeft haar handen vol aan haar man, kinderen, honden en het werk. Dat zorgt er ook voor dat het doen van haar haar en make-up er wel eens bij inschiet.

Het proces Lauren, één van de supertalenten van De Kapper en eigenaresse van De Kapper - Bea van

Haar ‘Ik ben daarbij echt uitgegaan van hoe het haar valt en hoe haar krullen volledig hun eigen gang kunnen gaan. Dat is supermakkelijk voor haar. Lauren stond al van meet af aan te popelen om een nieuwe kleur voor de make-over te maken. Ze koos ervoor om de basiskleur te behouden, maar het haar een flink stuk op te lichten. Lauren gebruikte daarbij voor een folietechniek, waarmee prachtige plukjes een natuurlijke look wordt gegeven. Lauren hield daarbij ook in de gaten hoe het haar valt, zodat model en kleur elkaar versterken in een twee-eenheid.

Make-Up De make-up werd vervolgens door Bea van Gorkom gedaan. Zoals gezegd gebruikt Bea van der Braak in het dagelijks leven weinig make-up, dus wilde Bea van Gorkom het allemaal niet te zwaar maken. ‘We hebben haar ook de nodige

Tips &Tricks gegeven, omdat zij duidelijk heeft aangeweven dat zij geen uren met haar haar en make-up bezig wil zijn. Dat begrijpen wij bij De Kapper. Vaak doen mensen maar wat met hun haar en make-up, waardoor ze lang bezig zijn en het resultaat niet echt geweldig is. De juiste producten en een helpende hand van De Kapper en je hebt een verbluffend resultaat’, zegt Bea van Gorkom.

Het resultaat Bea van der Braak reageerde direct super-enthousiast op haar nieuwe look. ‘Wow, ben ik dat?! Wat mooi! Ik ben zo benieuwd wat mijn man er van vindt, gelukkig heb ik de sleutel bij me, haha! De lippenstift, daar moest ik even aan wennen want dat gebruik ik eigenlijk nooit, maar dat ga ik zeker proberen vol te houden!’Al met al kon Bea met haar nieuwe look én een goody-bag met producten dik tevreden naar huis!

Wil jij ook een Make-Over? Wil jij ook kans maken op een Make-Over bij De Kapper, stuur dan een e-mail naar AmstelveenZ Magazine: info@amstelveenz.nl o.v.v Make-OverZ. Vermeld je naam en leeftijd!

.nl • MEI 2017

71


Amstelveen Oranje WIE Stichting Amstelveen Oranje WAT Koningsavond, Koningsdag, Herdenking, Bevrijdingsdag WAAR Heel Amstelveen WANNEER 26, 27 april , 4 & 5 mei 2018 WAAROM Stichting Amstelveen Oranje zorgt er voor dat de organisatie van veel evenementen rondom de nationale feestdagen en herdenkingen in Amstelveen in stand wordt gehouden. Dankzij Amstelveen Oranje kleurt Amstelveen ieder jaar‌ ORANJE!

72


flitz

10

4

.nl • MEI 2018

73


TOT SLOT NOG EVEN DIT

COLOFON Postadres: Postbus 36 1180 AA Amstelveen Bezoekadres: De Bajes Ouderkerkerlaan 1 1185 AB Amstelveen 020 790 00 69 info@amstelveenz.nl www.amstelveenz.nl Sales Kieran Baker 06 18455576 kieran@amstelveenz.nl Redactie AndrĂŠ Gerritsen 06 28798076 andre@amstelveenz.nl Linda Roos Rosanne Kok Wendy van den Berg Verspreidingsgebied Amstelveen Nes aan de Amstel Aalsmeer (Nieuw Oosteinde) Ouderkerk aan de Amstel Oplage & verspreiding 50.000 - Media Verspreiders Amsterdam Afhaallocaties magazine Kijk voor afhaallocaties op www.amstelveenz.nl Drukwerk Senefelder Misset Vormgeving & Art Direction Joanne Bay Christensen Fotografie Anko Stoffels, Jaap Maars, Felipe Espinosa Marcel Antonisse e.a. Volgende nummer

Y R A T O R HARINGPARTY

A E S T A voor het goede doel! Rotaryclub Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA) en visrestaurant The WineKitchen at Sea organiseren op 21 juni 2018 de tweede Amstelveense Rotary-Haringparty voor het goede doel. Na het succes van vorig jaar kan ook nu weer op het schitterende terras van visrestaurant The WineKitchen At Sea aan de Ouderkerkerlaan 1, onbeperkt haring worden gegeten en bijpassende wijn worden gedronken voor een vast bedrag van 50 euro.

De Schakel Een groot deel van dit bedrag wordt geschonken aan De Schakel, de vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking in Amstelveen.

Bestel kaarten Het aantal kaarten is beperkt... wacht niet te lang met bestellen. Kaarten bestellen kan via het e-mailadres: ranaharing@gmail.com. Vermeld daarbij uw naam en het aantal personen.

29 juni 2018

Dineren Disclaimer AMSTELVEENZ MAGAZINE is een uitgave van Media Discovery B.V. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen oefening, studie of gebruik welke niet strikt privĂŠ van aard is.

74

De Haringparty op 21 juni begint om 16.00 uur en eindigt om 19.00 uur. Na de haringparty bestaat er ook de mogelijkheid te dineren bij visrestaurant The WineKitchen at Sea: neem daarvoor contact op met de WineKitchen at Sea via telefoonnummer 020 345 13 27.


Wij zijn doorlopend op zoek naar woningen te huur voor expats/internationale bedrijven gemeubileerd/gestoffeerd

• Aan- en verkoop makelaar • Financieel en technisch beheer bij verhuur • Woning al te koop? Verhuur is mogelijk via de Leegstandswet • Seniorkeurmakelaar® als enige in Amstelveen

Actietarie f

1%

commiss bij verkooie p

• Woning styling • 7 dagen in de week bereikbaar, ook buiten kantooruren

Let me find your home away from home Amsterdamseweg 181 1182 GV Amstelveen www.biancacombee.nl

info@biancacombee.nl

020-2106000


Aanzetten, wegdromen. Loewe bild 4 - een OLEDziel Hightech met

* Geldig op alle toestellen vermeld in de Loewe-actiefolder, geldig van 1 april tot en met 14 juli 2018.

Loewe bild 5 - OLED

Aanzetten, wegdromen. bild 4 is leuk. OLED is fascinerend anders: knallende kleuren, overweldigend OLED realistische beelden, zelfs bij snelle State-of-the-art technologie in combinatie bewegingen. Een voetbalwedstrijd bekijkenop alsof aan de met een vintage design geïnspireerd deuSixties. zijlijnDirector staat? EenBodo detective in de donkerste nacht? Creative Sperlein gebruikte hout als Met OLED zit u niet op de eerste rij, maar er middenin. contrast met het ultra dunne 4.9 mm beeldscherm. De Loewe bild 4 OLED is er reeds voor 2.999 €.

Loewe bild 5 OLED biedt talrijke combinatiemogelijkheden. Ontdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl Ontdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl

Koudijs Uw logo dient in zwart/wit LoeweteGallery In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. zijn, mag niet groter zijn dan het Loewe-logo en Amstelveen dient binnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjesAmsterdam mogen echter niet mee afgedrukt worden: u moet ze Stationsstraat 18-22 verwijderen. Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert,Stadhouderskade mogen geen logo‘s24A gebruikt worden én moet eenzelfde 1182 JN Amstelveen 1054 ES Amsterdam lettertype gehanteerd worden. 020 6413006 020 3700055 www.koudijsonline.nl

AmstelveenZ Magazine mei 2018 editie 30  
AmstelveenZ Magazine mei 2018 editie 30  
Advertisement