Amstelveenz magazine editie10 april

Page 1

Gratis magazine voor Amstelveners – Nummer 10 – April 2016 ~ www.amstelveenz.nl

Amste l

veenZ

1 year

annive

rsary

Proef het voorjaar!

Win een picknickmand P35

Meer dan alleen een zwembad De Meerkamp P36-41

Alles over Rijksweg A9 Dossier

6080-AmstZ–NR10-totaal-DEF.indd 1

De fietsende professor Plaatsgenoten

Amstelveen kleurt oranje

Koningsdag & 4-5 mei P13-21

Politieke hardlopers Sport

Homey: de nieuwe huisvriend Trends & Tips

24-03-16 21:21


DE NIEUWSTE COLLECTIES BRILLEN HAPJES EN DRANKJES SPECIAL BEERS TRENDS EN NIEUWE GADGETS BARBIER AANWEZIG Op woensdagavond 20 April a.s. organiseert Groenhof Optiek een speciale avond voor mannen. De entree is gratis. Het is een vervolg op de succesvolle damesavond van 2015. Er is een breed aanbod aan activiteiten, proeverijen en ook op het gebied van lifestyle is er genoeg te beleven. Het gaat een gezellige avond worden. Dus kom langs met je vrienden!

Groenhof 157 - 1186 EZ Amstelveen www.groenhofoptiek.nl

MANNEN GOODIEBAG BIJ AFSCHEID


INHOUD

366 dagen

VERWACHT 05 > Festivals

PLAATSGENOTEN 06 > De Connectie 09 > Welkom…

ORANJE 13

> Programma

HERDENKEN 15 16 21

> Monument > WO II > Veteraan

48 SPORT

21

COLUMNS 11 19

> Geertje Visser > Mirjam van ’t Veld

DOSSIERS 24 > A9 29 > Amstelveenlijn

UITGAAN 31

36 > Zwembad De Meerkamp 43 > Hardlopen 48 > Ruben Stam

ONDERNEMERS 33 47 51 53 55 57

> > > > > >

Patagonias SCA Lutz Fashion Rietbergen Hoveniers Van Rietschoten CNE

BEDRIJFSCOLUMNS 52 56 59 61 63

> > > > >

Hella Vercammen Bianca Combee Sylvia van Lenning Bernard Geijsel Theo Mulder

EN VERDER 71 > Trends & Tips 73 > Beauty

We hebben iets te vieren! Precies een jaar geleden werden de eerste edities van AmstelveenZ Magazine in Amstelveen door de brievenbussen geschoven. Nu 366 dagen later – die extra dag konden we goed gebruiken – is dit alweer magazine nummer tien. Het was voor ons een pittig, maar prachtig ondernemend eerste jaar, waarbij we veel hebben moeten ontdekken en geen moment stil hebben gezeten. Want ondernemen is elke dag ontwikkelen, initiatieven oppakken en nieuwe dingen uitproberen. We hebben het afgelopen jaar veel Amstelveners via ons magazine het woord kunnen geven en ondernemers, bedrijven en instellingen kunnen helpen hun boodschap uit te dragen. Dat we op onze eigen manier binnen een jaar zijn uitgegroeid tot een vaste waarde in het lokale medialandschap, met inmiddels op veel onderdelen het grootste bereik in Amstelveen, doet ons natuurlijk goed, maar we weigeren stil te zitten. Binnen ons hechte team discussiëren we geregeld op het scherpst van de snede om AmstelveenZ continu te verbeteren. We blijven daarbij open staan voor suggesties en initiatieven van lezers en adverteerders. We zijn 1 jaar verder en we kunnen nu het dikste nummer van het jaar presenteren. Zoals u het afgelopen jaar van ons gewend bent: lokaal en ondernemend. Met aandacht voor echte Amstelveners. Veel leesplezier!

> De Kegel

73

Kieran Baker

Marketing & Sales AmstelveenZ

.nl • APRIL 2016

3


7 dagen in de week kunt u bij ons terecht voor lunch & diner. Vanaf nu kunt u ook gebruikmaken van ons vernieuwde terras. Overdag lekker in de zon en in de avond heerlijk verwarmd en overdekt. Ter gelegenheid van de opening van ons terras ontvangt u bij een diner (voor- en hoofdgerecht) in de maand april een gratis fles RosĂŠ of Prosecco.

GRATIS een fles RosĂŠ of Prosecco Geldig t/m 30 april 2016 m.u.v. 27 april (Koningsdag)

11.00 tot 17.00 uur lunch - 17.00 tot 22.00 uur diner i

WIJNVOUCHER

Opening terras!


VERWACHT IN AMSTELVEEN

Bos

FOTO: PHOTOCOMPANY / A DAY AT THE PARK 2014

vol festivals

A Day At The Park (16 juli 2016) is een begrip in festivalland en heeft ieder jaar een spectaculair slotstuk

Het Amsterdamse Bos heeft de komende maanden een boordevol programma. Naast concerten in het openluchttheater (Live At Amsterdamse Bos) staan er dit jaar maar liefst zeven grote festivals op het programma. Van mei tot en met augustus kun je onder andere dansen op techno en genieten van bijzondere wijnen in de ‘achtertuin’ van Amstelveen. Een klein overzicht. Diynamic Festival - 27 mei Het festivalseizoen wordt geopend door het Duitse recordlabel Diynamic, met het Diynamic Festival. Dit house en techno festival (met een internationaal karakter) is voor de derde keer in Nederland te beleven.

Festival 909 - 28 mei In een paar jaar tijd is het technofestival 909 uitgegroeid tot een publiekslieveling. Met slechts één stage en weinig poespas draait het bij dit festival vooral om ‘kwaliteitstechno’. Het eenvoudige ingrediënt voor een ouderwets goede festivaldag.

Bacchus Wijnfestival - 10 t/m 12 juni en 17 t/m 19 juni Twee weekenden lang genieten van de beste wijnen van Amsterdamse wijnwinkels. Kennis over wijn is niet noodzakelijk, maar genieten des te meer, zo geven de organisatoren aan. Tijdens het Bacchus Wijnfestival presenteren de winkels hun beste wijnen per glas of per

fles. Foodtrucks zorgen voor bijpassend eten en natuurlijk wordt ook de muziek niet vergeten.

A Day at the Park - 16 juli Even waan je je in een sprookje tussen de bomen van het Amsterdamse bos. A Day at the Park draait om meer dan alleen muziek. Het is ieder jaar weer een kleurrijke parade waar je kunt dansen op verschillende muziekgenres en kunt genieten van creatieve activiteiten.

Electronic Family Festival - 23 juli Het combineren van elektronica specialisten, 's werelds grootste DJs, live muzikanten en een publiek dat specifiek voor trance komt, dat is waar het bij Electronic Family om draait. Een ultiem outdoor trance muziek festival.

Dekmantel Festival - 5 t/m 7 augustus Het prijswinnende en sterk internationaal

georiënteerde festival dat vorig jaar 30.000 bezoekers trok, strijkt opnieuw 3 dagen neer in het Amsterdamse Bos en heeft de Melkweg drie dagen als afterparty locatie. De opening is 4 augustus in zowel Muziekgebouw ’t IJ, Tolhuistuin, Bimhuis en EYE in Amsterdam.

Amsterdam Woods Festival - 26 en 27 augustus Na een geslaagde eerste editie keert Amsterdam Woods Festival terug. Een intiem festival voor muziekliefhebbers uit binnen en buitenland. Je kunt hier niet alleen genieten van muziek, maar er worden ook speciale muziekdocumentaires gepresenteerd en er is een smakelijke culinaire line-up. Krijg je al zin om te dansen en te feesten? Ga voor kaarten altijd naar de officiële websites van de festivals zelf voor de juiste prijzen.

.nl • APRIL 2016

5


Wie ben je? Naam: Maarten Lindeboom Leeftijd: 56 jaar Beroep: hoogleraar economie en hoofd van de afdeling Economics aan de Vrije Universiteit Burgerlijke staat: vriendin en twee kinderen (18 en 20 jaar) Sport: wielrennen (WTC De Amstel) en schaatsen (De Poelster) Goede doelen: KWF, Unicef. Ik wissel regelmatig Favoriete oneliner: denk niet teveel in problemen, maar vooral in oplossingen Tipje van de sluier, who’s next?: een man met power

6


PLAATSGENOTEN DE CONNECTIE

In de rubriek De Connectie bieden Amstelveners elkaar een platform. Vorige maand gaf Frouwke van Leeuwen het woord aan de alleraardigste Maarten Lindeboom, in kringen ook wel bekend als de fietsende professor.

Thuis in Amstelveen af of dat geld niet beter kan worden besteed.

Woon je al lang in Amstelveen?

Ja, ik ben hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit en ik fiets mijn hele leven eigenlijk al, vandaar dat een aantal mensen mij zo noemt: ze zien mij vaak op de fiets en ik ben ook actief lid van WTC De Amstel.

Ja, al bijna 45 jaar. Sinds 28 mei 1970 om precies te zijn. Die datum vergeet ik nooit meer. Ik heb sowieso iets met getallen: namen vergeet ik, maar getallen onthoud ik. 28-5-1970 was de dag dat mijn ouders uit Papendrecht naar Amstelveen verhuisden. Ik weet nog goed dat ik enorm boos was op mijn ouders dat we in Amstelveen gingen wonen.

Goede fietspaden in Amstelveen?

Dus je vond Amstelveen niet leuk?

Ja zeker. De fietsvoorzieningen zijn ongekend, je hoort mij niet klagen. Sowieso is de staat van het wegdek nergens ter wereld zo goed als in Nederland en in Amstelveen gaat er volgens mij ook erg veel geld naar toe, soms vraag ik mij zelfs

Haha, nou na 1 dag was ik om. Ik ontmoette direct een vriendje waar ik het goed mee kon vinden en ik vond het prachtig dat er overal groen en water was. De Beneluxbaan was er toen nog niet, het was heel open en Amstelveen was in aanbouw. Ik vond buitenspelen en vissen erg leuk, dus ik was de koning te rijk.

De fietsende professor, mooie bijnaam

‘DE NOSTALGIE

DRIJFT MIJ VAAK NAAR HET OUDE DORP’

Maarten Lindeboom

Was je altijd de slimste van de klas? Integendeel. Op de basisschool was ik maar matig en kreeg een mavo-advies. Dat werd de Keulemans mavo (later HWC, red.)

Je bent nu professor Ja, het is uiteindelijk wel goed gekomen. Toen het

kwartje viel ging het snel en stroomde ik door naar het vwo. Ik was vooral sterk in wiskunde en vond het een leuk vak. Ik liep als jongetje altijd al in mijn hoofd puzzeltjes op te lossen, daar had ik iets mee. Vandaar de keuze voor de studie econometrie. In december 1986 studeerde ik af aan de VU en in 1992 heb ik mijn proefschrift afgerond aan de Universiteit van Leiden. In die periode woonde ik in Amsterdam. In 1998 keerde ik terug naar de VU, maar nu als hoogleraar.

Leuk werken bij de VU? Ja, geweldig. Het is echt fantastisch om met al die jonge en vaak briljante studenten te werken en hen te begeleiden. Ik voel mij gezegend met mijn baan. Vooral promovendi van rond de 20, daar kan ik echt van genieten. En ik leer ook dagelijks van de inzichten van mijn studenten. Het houdt me scherp en jong.

Woon je plezierig in Amstelveen? Ja, absoluut. Een prachtige en rustige gemeente. Toen ik na mijn studie in Leiden terugkwam, voelde het ook echt als thuiskomen, Amstelveen is thuis voor mij. Ik woon met heel veel plezier in Elsrijk Oost. Amstelveen is heel centraal en goed verbonden met de rest van het land. Je zit zo in de stad

en je hebt alles in de buurt. Dichtbij het Stadshart en het Oude Dorp… en dichtbij de A9.

Dichtbij de A9, dat zeg je wat zorgelijk? Ja toch wel, het is niet echt gezond zo dichtbij een snelweg te wonen. Jammer dat de weg niet geheel overdekt wordt. Als ik dan toch echt een minpunt moet noemen is het de wijze waarop de gemeente de inwoners bij plannen betrekt en dan zeker met zo’n groot project. Het is allemaal al bedacht en vervolgens mag je voor de vorm nog wat inbrengen, maar dat haalt natuurlijk niks uit. Ik heb totaal niet het gevoel dat we gehoord worden, of dat inspraak werkt. Dat vind ik ronduit slecht.

Tot slot, Stadshart of Oude Dorp? We hebben natuurlijk een mooi winkelcentrum en ik ben blij met het theater en de bioscoop, maar het is ook een beetje steriel en het haalt het natuurlijk niet bij Amsterdam. Ik mis in Amstelveen ook wel de lokale winkeliers op de hoek, zoals je overal in Amsterdam hebt. De nostalgie drijft mij vaak naar het Oude Dorp, waar het warmer is dan in het Stadshart. Ik ga er graag naar toe om de lokale ondernemers te steunen, die er echt wat van proberen te maken.

.nl • APRIL 2016

7


De beste kinderopvang om de hoek VOOR KINDEREN

VOOR OUDERS

VOOR ZWANGEREN

VOOR JOU

www.kinderrijk.nl


PLAATSGENOTEN WELKOM IN AMSTELVEEN

Naud 11 maanden

D

it is Naud, de lieve en actieve zoon van Chantal Neumeier en Sebastiaan Mudde. Naud is een erg vrolijk ventje en hij is alweer bijna een jaar oud. Hij is gek op z’n grote zus Vienna.

Waterpret Naud is vooral ook dol op water: het is dan ook één feestje om iedere maandag met deze kleine man naar de zwemles (babyzwemmen) te gaan in zwembad De Meerkamp. Welkom in Amstelveen Naud!

nZ Amstelvee

is Zwemles er iedere ke je! een feest

In de rubriek ‘Welkom in Amstelveen’ heet AmstelveenZ Magazine baby’s tussen de 4 en 12 maanden oud welkom in onze prachtige gemeente. Ouders die hun oogappeltje best eens terug willen zien in AmstelveenZ kunnen een verzoek mailen aan redactie@amstelveenz.nl o.v.v. Welkom.

.nl • APRIL 2016

9


NI EU W

bij SIMON DE BRUIN SLAAPCOMFORT WEGENS SUCCES VERLENGD! Gedurende de maand april ontvangt u bij aankoop van een complete Avek Noflik boxspringset als introductie aanbieding de topdekmatras voor de halve prijs.

Nieuw in onze collectie Avek Noflik boxspring. Noflik is het Friese woord voor aangenaam, prettig zoals een bed hoort te zijn. U kunt voor deze prachtige op maat gemaakt boxspring bedden, voorzien van hoogwaardige materialen bij ons terecht. info@simondebruin.nl • www.simondebruin.nl

Binderij 1 • Amstelveen • Telefoon 020-6456921

BUITEN

“ Keramische tegels zijn kleurvast, voorzien van antislip en onderhoudsarm doordat algen er niet op kunnen groeien ”

Bezoek onze showtuin met meer dan 100 soorten sierbestrating, tuinhout en schuttingen! Bouwcenterblauwhoff.nl | Aalsmeerderweg 225 | T 0297 - 32 42 81 | info@bouwcenterblauwhoff.nl


COLUMN GEERTJE VISSER

De definitie van verhuizen Volgens de Van Dale is het een eenvoudig principe, dat verhuizen: ‘Van woning veranderen’. Je koopt een huis, verkoopt je oude huis – iets wat in Amstelveen sneller gaat dan het licht -, pakt je spullen, verkast en klaar ben je, aldus het woordenboek.

aar naar nu blijkt heeft de Van Dale een stagiair op de letter ‘V’ gezet. Eentje die nog vrolijk bij zijn ouders woont en nog nooit ‘van woning veranderd is’, anders was dat woordenboek wel drie keer zo dik geweest. Dus voor iedereen die het ook maar overweegt: ‘Verhuizen (verhuisde, heeft, is verhuisd): situatie die pas kan worden aangegaan nadat u uw volledige boekhouding, zestigvoudig gekopieerde paspoorten, zwemdiploma’s en een kweek van uw wangslijmvlies aan de bank heeft kunnen overleggen ten behoeve van een hypotheek. Bezigheid waartoe voor een kapitaal aan verf dient te worden aangeschaft, die na 4 dagen noest schilderen de verkeerde blijkt te zijn waardoor deze in zijn volledigheid weer van de kozijnen afvalt. Activiteit ook waarbij blijkt dat de eigen inventaris uit tenminste 10 bakken bestaat die het predicaat ‘snoertjes divers’ dragen, waarbij van geen enkel snoertje meer duidelijk is wel doel hij ooit diende of ooit zal gaan dienen. Toestand waarbij de angst dat nét dat ene snoertje ooit in de (verre) ‘Een tafereel waarbij de zoon de toekomst schier onmisbaar blijkt te zijn, ertoe leidt dat 10 volle bakken avond voor vertrek in hysterisch ‘snoertjes divers’ worden meeverhuisd. huilen uitbarst’ Tafereel waarbij de zoon de avond voor vertrek in hysterisch huilen uitbarst omdat hij het oude huis zo lief vindt en de kopers wil opbellen dat het allemaal één grote vergissing is. Gebeurtenis waarbij men ná de daadwerkelijke verplaatsing daags desolaat door de supermarkt zwerft omdat het filiaal in Westwijk alles op een andere plek heeft bedacht dan die in het voormalige Kostverlorenhof. Aangelegenheid waarbij het vertrek van de aannemer net zo voelt als het vertrek van de kraamverzorgster ooit – omdat je dan voor het eerst met twee linkerhanden op jezelf bent aangewezen, maar waar dan ineens een lieve nieuwe buurvrouw met stroopwafels en welkomstkaart op de stoep staat om al dat verhuisleed te verzachten.’ Maar misschien dat dat laatste alleen zo is in Westwijk.

.nl • APRIL 2016

11


en G br rat en is g ha se al rv ice

Maak kans op een vakantie voor 2 naar

Las Vegas inclusief $ 500 zakgeld! Spaar alle zes de fiches door mee te doen aan zes Staatsloterijtrekkingen met een 1/1 Staatslot XL of vijf 1/5 Staatsloten XL. ACTIE IS EXCLUSIEF BIJ CIGO DE POSTHOORN

Zenith

Automobielbedrijf B.V. Jac. De Graeflaan 2 | 1181 DN Amstelveen

De Posthoorn

Tel: 020-6430093 | E-mail: werkplaats@zenithauto.nl

Van der Hooplaan 191 1185 GC Amstelveen t. 020 641 75 75

De Skoda (Service) dealer voor Amstelveen e.o. www.zenithauto.nl

1_4_DE POSTHOORN_april2016.indd 1

24-03-16 21:00

April Kymco maand In april ontvang je 10% korting bij aanschaf van een nieuwe Kymco scooter en 20% korting op de accessoires. Van Nieuwkerk Scooters XL Bouwerij 71e industrieterrein Legmeer Amstelveen tel. 020 345 6119

zondag & maandag: gesloten dinsdag t/m vrijdag: 08.00 tot 18.00 zaterdag: 09.00 tot 17.00


JOOP SCHOR/HJVISUALS

AMSTELVEEN ORANJE

Traditioneel Amstelveens: een oranje uitgedoste mensenmenigte op Koningsdag

Amstelveen kleurt (weer) oranje! Ook dit voorjaar kleurt Amstelveen vanaf eind april weer oranje. Koningsnach, Koningsdag en Bevrijdingsdag worden weer echte feestnummers. Op 4 mei wordt natuurlijk de ruimte genomen om te herdenken. Dankzij de Stichting Amstelveen Oranje en diverse ondernemers is er opnieuw van alles te beleven in Amstelveen. Koningsnach De traditionele opening van het oranjefeest vindt ook dit jaar plaats op het Stadsplein in het Stadshart. Vanaf 17.00 uur zijn er activiteiten voor kinderen en wordt net als vorig jaar een podium neergezet op de Stadsplein-fontein, tegenover Day en Dixie. Vanaf 22.00 uur is er opnieuw een vuurwerkshow die altijd bijzonder veel bezoekers trekt.

Koningsdag Wat kunnen we er van zeggen: Koningsdag in Amstelveen is natuurlijk een enorme hit. De straten rond de Amsterdamseweg, de Molenweg en het Oude Dorp zijn weer ramvol, maar ook op plekken als De Meent, Westwijk, de Amstelzijde en Nes zijn de vrijmarkten populair. ‘Het gemeentebestuur en diverse raadsleden trekken dit jaar met een bus kris

kras door de gemeente naar de verschillende vrijmarkten,’ zegt Frank Kuyper, voorzitter van de stichting Amstelveen Oranje.

Reünie Wereldberoemd is natuurlijk ook de grootste reünie van Amstelveen, pal voor de deur van Abina waar duizenden (oud-)Amstelveners zich voor het grote podium verzamelen, waar nu ook weer tal van artiesten zullen verschijnen. Abina-eigenaar Jeffrey Oudshoorn heeft er zin in. ‘Het is natuurlijk altijd hopen op mooi weer.’ Ook het Oude Dorp is het epicentrum van feest en gezelligheid, met diverse optredens op het plein voor Grand Café 't Oude Dorp. Dankzij het café en Oma Bobs Snacks treedt hier de Blues Brothers Tribute Band als hoofdact op.

Herdenken 4 mei, 19.30 uur. Amstelveners verzamelen zich traditiegetrouw voor het monument ‘Aan hen die vielen’ aan de Amsterdamseweg om te herdenken en om 20.00 uur twee minuten stil te zijn. Burgemeester Mirjam van ’t Veld is deze avond een van de sprekers en het Amstelveense Harmonie Orkest zorgt voor begeleidende muziek.

Bevrijdingsdag Dit jaar is op 5 mei het Oude Dorp the place to be. Er verrijst een podium, met optredens van Jamento en Opera Familia en ook is er een vrijmarkt op het Dorpsplein.De legervoertuigen van Keep Them Rolling komen dit jaar niet. Voor de laatste updates kijk op de website www.amstelveenoranje.nl.

.nl • APRIL 2016

13


ABINA KONINGSDAG DE GROOTSE REUNIE VAN AMSTELVEEN robert leroy wesly bronkshorst patrick van veen mike peterson buenting sport

Buiten Mega keukens en -bars podium

tino martin dries roelvink dave roelvink quincy denny braaf

HOTEL CAFE RESTAURANT

AMSTELVEEN

Iets te vieren? GEEN THEMA OF CREATIE IS VOOR ONS TE GEK! Stap bij ons binnen en we bespreken samen de mogelijkheden.

Amsterdamseweg 148 – Amstelveen – Telefoon 020 641 2408 – www.elzoprenger.nl Openingstijden: maandag t/m zaterdag 06.30–17:00 – zondag gesloten –

Patisserie-Elzo-Prenger


HERDENKEN MONUMENT

Aan hen die vielen Voor de ingang van het Broersepark aan de zijde van de Amsterdamseweg staat sinds 1950 het indrukwekkende kalkstenen monument ‘Aan hen die vielen’. Jaarlijks herdenken Amstelveners hier de slachtoffers van oorlogen. Het monument is gemaakt door de Amstelveense beeldhouwer Theo Bennes. Hij koos voor zijn ontwerp drie omhoog strevende zuilen, die het beeld van de verslagenheid en droefenis dragen in een figuur van een treurende vrouw.

Model Het meisje dat model stond voor de treurende vrouw - en voor de beeldhouwer de juiste soepele lijnen bezat - was in de Tweede Wereldoorlog koerierster. De palmtak die zij in haar hand heeft symboliseert de overwinning, dwars door dood en ondergang heen.

Voetstuk Op de plek waar het beeld staat, wordt er al sinds vlak na de Tweede Wereldoorlog herdacht. De eerste herdenking vond plaats op 10 mei 1945, toen nog bij een inderhaast getimmerd houten kruis van witgeschilderde planken met het opschrift ‘Aan hen die vielen’. Na 5 jaar wederopbouw verrees

het door Bennes ontworpen monument, dat sindsdien herkenbaar en fier op een voetstuk staat.

Frans kalksteen Een voetstuk dat is gemaakt van Zweeds graniet, terwijl de drie zuilen van het monument zijn gezaagd uit één blok hard Frans kalksteen, dat ongeveer 6000 kilo weegt. Het beeld van de vrouw is ook uit één blok kalksteen gehouwen en weegt bijna 3500 kilo.

1950 Het monument werd op donderdag 4 mei 1950 onthuld door de toen 8-jarige Han van der Leek. De jongen zag midden in de oorlog (1942) het levenslicht, tragisch genoeg na de fusillering van zijn vader in de duinen bij Bloemendaal.

Traditie Amstelveen (destijds Nieuwer-Amstel geheten) was in 1945 nog een kleinschalige

gemeente. Veel meer dan het Oude Dorp, de Handweg, het Keizer Karelpark, de Amsterdamseweg en de Kalfjeslaan was er niet. Waar in Amstelveen veel is veranderd, is aan het monument nooit getornd en is het na al die jaren nog steeds de plek waar Amstelveners jaarlijks op 4 mei samenkomen om te herdenken. Ook dit jaar wordt die traditie voortgezet.

Amstelveen kent ook een oorlogsmonument aan de Nesserlaan, op de plek waar 2 dagen na de bevrijding (7 mei 1945) de 24-jarige soldaat Anton de Lange door SS’ers werd doodgeschoten. Het monument, dat treurig genoeg al eens door onverlaten werd vernield, betreft een granieten kruis met een bronzen Christusbeeld. Schoolkinderen herdenken jaarlijks op deze plek.

.nl • APRIL 2016

15


HERDENKEN GESCHIEDENIS

Opdat we niet vergeten Amstelveen in oorlog Amstelveners kijken tijdens de oorlog naar vliegtuigen van en naar Schiphol, jaartal onbekend.

De Tweede Wereldoorlog, een dikke zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis. Het is inmiddels meer dan 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Maar door persoonlijke verhalen, ervaringen en foto’s kunnen we proberen die tijd van oorlog, ook in Amstelveen, niet te vergeten. Begin In de nacht van 9 op 10 mei 1940 klinkt buiten een enorm kabaal. Het is 4.00 uur en Amstelveen, toen nog Nieuwer-Amstel geheten, schrikt wakker. Boven het dorp het gebrom van vliegtuigen met hakenkruizen, in de verte vallen bommen en overal zijn dikke rookwolken. Dan klinkt het luchtalarm. Het is duidelijk: de oorlog is begonnen, ook voor Amstelveen.

Schiphol Die bewuste nacht wordt Schiphol gebombardeerd door de Duitsers. Het doel: Nederlandse vliegtuigen onbruikbaar maken. De in Amstelveen verkerende Nederlandse soldaten proberen het vliegverkeer te beschieten, maar worden met mitrailleurs door de Duitsers teruggedrongen. Amstelveners zijn verrast door deze aanval. Net als de meeste Nederlanders hadden zij verwacht buiten schot te blijven. Zo was het toch ook gegaan tijdens de Eerste

16

Wereldoorlog? Luchthaven Schiphol, ofwel de ‘Deutsche Luftwaffebasis Schiphol’, bepaalt het beeld van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Enkele dagen na de officiële overgave van Nederland trekken colonnes Duitse soldaten de Amstelveense wijken Elsrijk en Patrimonium binnen. Veel soldaten worden ondergebracht bij families of in gevorderde schoolgebouwen. En de officieren worden verspreid over 120 gevorderde Amstelveense woningen. Schiphol is belangrijk voor de Duitsers en daardoor ook al snel een doelwit voor de geallieerden.

Jodenvervolging Amstelveense Joden krijgen op 14 april 1942 het bericht verplicht een Jodenster te dragen. Gevolgd door een ander bericht in mei: alle Joodse Amstelveners moeten naar Amsterdam verhuizen. Als enige burgemeester van Nederland weigert de Amstelveense burgemeester Haspels deze verplichte

verhuizing. ‘Ik ben bang dat ik weet wat er met hen gebeurt’, zegt hij. Al snel hierna krijgt de burgemeester zijn ontslag. Een NSB’er neemt zijn functie over. Wat er precies is gebeurd met de verhuisde Joodse Amstelveners is officieel niet bekend, maar met de kennis van nu kunnen we dat wel raden.

‘Ontjoodsen’ Veel Joodse Amstelveners duiken onder. Anderen krijgen hulp van niet-Joden. Een bijzonder lokaal verhaal is dat van huisarts Arie de Froe. Een specialist op het gebied van rassenkunde, een in die tijd geaccepteerde tak van de wetenschap binnen de antropologie. De Froe maakt gebruik van zijn kennis door Joodse Amstelveners, te ‘ontjoodsen’. Het zat zo: als een Jood bij de Duitse machthebbers kon aantonen dat een van zijn ouders een niet-Jood was, kon hij of zij ontkomen aan vervolging. De Froe zocht naar kenmerken die er op wezen dat een kind niet op de vader


of op de moeder leek. Gelijkenissen liet hij, als dat zo uitkwam, bewust achterwege. De Froe kon zo, met hulp van de wetenschap van toen, Joden op basis van de vorm van hun schedels redden van vervolging. Het verhaal van huisarts De Froe is slechts één van vele verhalen van lokale helden.

genegeerd. Direct na vertrek van de Duitsers ontstaan overal spontane bevrijdingsfeesten. De eerste oorlogsherdenking in Amstelveen wordt gehouden op 10 mei 1945 en tot en met september van dat jaar wordt de bevrijding groots gevierd met gekostumeerde optochten, muziekcorpsen en versierde huizen. Men ziet na een lange periode weer toekomst in Amstelveen.

Bombardement(en) Nederland raakt dieper in de oorlog en op 3 oktober en 3 november 1943 voeren de geallieerden op Schiphol twee grote aanvallen uit. Op 13 december datzelfde jaar is het doel van de geallieerden bereikt. ‘Schiphol Luftwaffebasis’ is vernietigd. Ook andere plekken in en rond Amstelveen worden gebombardeerd door de geallieerden, aanvallen waarbij ook veel burgerslachtoffers vallen. Zo wordt in februari een blok huizen getroffen in de Amstelveense Charlotte van Montpensierlaan.

Einde oorlog Na de hongerwinter van 1944-‘45 (waar vooral ouderen, kinderen en zieken onder leden) verspreidt, in de nacht van 4 op

Tentoonstelling

Brieven uit de oorlog t/m 14 april De reizende tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet – Post uit de vergetelheid’ is voor een aantal weken in Amstelveen te bezoeken. In de expositie wordt door middel van authentieke brieven en briefkaarten uit getto’s en nazi-kampen het verhaal van drie hoofdpersonen vertelt. Een verzetsman, een pubermeisje en een jonge man. Ze leefden

Amstelveen groene gemeente? Dat was vlak na de oorlog wel anders. Gas en elektra werden vanaf oktober 1944 niet meer aan particulieren verstrekt en nadat eerst eigen tuinen werden leeggehaald om van het hout te kunnen stoken, werd daarna alles wat kon branden – met gevaar voor eigen leven – gekapt in spertijd. Na de oorlog was er in Amstelveen geen groen meer over.

Pamflet van bevrijdingsfeest in Randwijck

5 mei 1945, het gerucht van de aanstaande capitulatie zich snel door het dorp. De spertijd (de door de nazi gestelde avondklok tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends) wordt dan ook massaal

De redactie van AmstelveenZ heeft voor dit

in verschillende omstandigheden, maar hebben ondanks dat, brieven of verhalen op papier weten te zetten.

Informatie

Amstelvener Een van de drie hoofdpersonen is de Amstelvener Jules Schelvis. Als enige van de drie overleefde hij de oorlog, maar niet nadat hij in talloze kampen – waaronder vernietigingskamp Sobibor – is geweest. ‘Beste allen, deze kaart vanuit de trein naar Westerbork, alles ok.’ Zo is te lezen op een van de briefkaarten. ‘Ik wist niet wat ik kon verwachten’, zo vertelt hij in een interview van de tentoonstelling. Burgemeester Mirjam van ’t Veld opende donderdag 11 maart de expositie en is onder de indruk. ‘De heer Schelvis wist op wonderbaarlijke manier vele nazi-kampen en getto’s te overleven en zag kans met zijn brieven de censuur te omzeilen.’

artikel gebruik gemaakt van het historisch archief van de gemeente Amstelveen en de privécollectie van verzamelaar Evert Zuiderent.

Een bezoek brengen aan de tentoonstelling? Dat kan tot en met 14 april op het Nova College aan de Dr. Willem Dreesweg 6. Op schooldagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor meer informatie: www.pudv.nl.

Een bezoeker van de expo

.nl • APRIL 2016

17


Hét bouwkundig adviesbureau van de randstad U bent bij ons aan het juiste adres voor: Bouwbegeleiding, bouwteammanagement & projectbewaking: Advisering bij ontwerp, inrichting en bouw Objectieve kwaliteitscontrole Opleveringen van nieuwbouw Bouwkundige keuringen

Thermografisch onderzoek & advies; Opsporen van isolatievocht- en tochtproblemen Opzoeken van lekkages, warmtelekken en koudebruggen

Advisering op het gebied van duurzaamheidstoepassingen; Zonnepanelen & autolaadpalen Energiezuinige verlichting Verduurzamen bestaande (kantoor) gebouwen

DOELGROEP – Particulieren, B2B, Gemeenten, Schoolbesturen, VvE’s, Overheden ONDERSCHEIDEND – Alle vakkennis onder één dak, Flexibel, Accuraat, Degelijk, Betrouwbaar, Korte lijnen HOOGWAARDIGE INSTRUMENTEN – Flir Warmtebeeldcamera, Drukmeting tot 10 bar, Endoscoop 6mm /16mm, Vochtmeting tot 300mm Bezoekadres: Schweitzerlaan 24, 1187 JD Amstelveen Telefoon: 020-2620318 Email: info@kasteelheer.nl Website: www.kasteelheer.nl

Wij zijn doorlopend op zoek naar woningen te huur voor expats/internationale bedrijven gemeubileerd/gestoffeerd Aan- en verkoop makelaar Financieel en technisch beheer bij verhuur Woning al te koop? Verhuur is mogelijk via de Leegstandswet Seniorkeurmakelaar® als enige in Amstelveen 7 dagen in de week bereikbaar, ook buiten kantooruren

Let me find your home away from home Amsterdamseweg 181 1182 GV Amstelveen www.biancacombee.nl info@biancacombee.nl 06-14514410


COLUMN BURGEMEESTER MIRJAM VAN ‘T VELD

Verbinding tussen verleden en heden

Dit jaar ligt de Tweede Wereldoorlog 71 jaar achter ons. In de komende weken zullen onze gedachten weer extra uitgaan naar alles wat met deze oorlog samenhing. En kijken we terug op de gevolgen van deze verschrikkelijke periode in onze geschiedenis.

ij is het opgevallen dat er tot nu toe weinig aandacht is geweest voor een voor Amstelveen belangrijk gegeven. Gedurende de periode 1940-1945 zijn namelijk ook uit onze gemeente vele (Joodse) inwoners weggevoerd. Gedwongen hun huizen te verlaten en als vee in treinen op transport gezet. Velen kwamen uiteindelijk ook om: vergast, doodgeschoten of op een andere manier gruwelijk vermoord of van uitputting omgekomen. Ik vind dat deze zwarte bladzijde in de Amstelveense geschiedenis niet alleen zichtbaarder in herinnering moet worden gebracht, maar blijvend moet worden verteld en doorgegeven. Zo krijgen de verhalen en daarmee de mensen ook meer een gezicht. De betekenis van wat deze Amstelveners is overkomen moet ons bovendien uitnodigen tot een voortdurend gesprek over uitsluiting, vervolging, misleiding en discriminatie. Een gesprek ook in het licht van de hedendaagse ontwikkelingen in de wereld. Met stichting Amstelveen Oranje heb ik overleg gehad over het vormgeven van een project dat dit Amstelveense onderdeel van de oorlogsgeschiedenis ’We moeten jongere generaties levend houdt en parallellen aangeeft die te trekken zijn met het heden. Door en nieuwe inwoners het verhaal dit in een educatief jasje te steken kunnen we ook jongere generaties en vertellen’ nieuwe inwoners het verhaal vertellen. En ik vind het geweldig dat Amstelveen Oranje het initiatief direct heeft opgepakt en daar onder de noemer ‘Het geheugen van Amstelveen... nooit meer teruggekomen’ een verdere uitwerking aan gaat geven. De verhalen van toen zullen op een aansprekende manier worden verbonden met het hier en nu. In die lijn past ook de tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet?’, die nog enkele weken in het Nova College te zien is. Uit post, brieven en kaarten komt de vervolging en vernietiging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog op een aangrijpende manier tot uiting. Ook deze bijzondere tentoonstelling is mij uit het hart gegrepen. In beide staat de waarschuwing centraal. Ik nodig iedereen uit in gesprek te gaan over de vraag welke betekenis het afschuwelijke verhaal van de Tweede Wereldoorlog heeft voor de tijd waarin we nú leven.

.nl • APRIL 2016

19


Nieuw in Amstelveen:

VILLA BORGHESE

ITALIAANS RESTAURANT

Als kennismaking ontvangt u bij het afhalen van uw pizza

10 % korting

en een gratis drankje terwijl u wacht.

Laan Nieuwer-Amstel 25 • Amstelveen 020 363 9221 • www.villa-borghese.nl info@villa-borghese.nl Open Dinner: 17.00 - 22.30 uur (alle dagen) Lunch: 12.00 - 14.30 uur (ma t/m vr)


VERHAAL VAN EEN VETERAAN

Herdenken

is zó belangrijk

In september 1979 vertrok Kees Tinga naar het in burgeroorlog verkerende Libanon. Maar liefst zeven maanden werkte de geboren en getogen Amstelvener als lid van de VN-vredesmacht in het Midden-Oosten. En ieder jaar op 4 mei denkt de inmiddels 57-jarige veteraan terug aan deze indrukwekkende periode.

Waarom naar Libanon?

Een heftige periode?

Wat doe je precies voor werk?

Is herdenken op 4 mei belangrijk?

Ik was dienstplichtig en wilde wat van de wereld zien. Eigenlijk ging ik zonder angst en onbezonnen naar dit oorlogsgebied. Mijn moeder was destijds ontzettend ongerust. Ik zou me inmiddels ook niet kunnen voorstellen dat mijn kinderen nu naar een oorlogsgebied zouden vertrekken, vrijwillig. Ik wist als twintiger totaal niet wat ik kon verwachten.

Dubbel... ik heb mooie dingen meegemaakt, maar inderdaad ook heel heftige. Een van de eerste ontmoetingen, na mijn aankomst, was met een groep kinderen die mij exact konden uitleggen hoe een geweer werkt, maar niet konden lezen en schrijven. Dan besef je pas wat oorlog is en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Toch realiseer ik mij dat ik heel goed uit deze periode ben gekomen.

Ik ben hoofdinstructeur bij KNGF Geleidehonden. Ik train honden voor mensen met een beperking. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met trainingen van zogenoemde ‘Buddyhonden’ voor mensen met PTTS, een posttraumatische stressstoornis. Zo kom ik weer opnieuw in contact met veteranen, die minder goed uit een oorlogsgebied zijn gekomen.

Zeker, zonder geschiedenis is er geen toekomst. Ik vind historisch besef ontzettend belangrijk. Het is bij de herdenking even stilstaan bij de mensen die de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, maar ook bijvoorbeeld bij mensen in recentere oorlogen, zoals in Afghanistan en in Syrië. En ik herdenk ook de jongens die omgekomen zijn in Libanon.

.nl • APRIL 2016

21


VLEES VAN VROEGER NU BIJ

Fred HET VERGETEN VLEES • Bavette

•Middenrif

• Picanha

•Diamanthaas

• Longhaas

•Flanksteak

Keurslager Fred van Ingen Van der Hooplaan 113 - Amstelveen Telefoon 020 641 2188 info@vaningen.keurslager.nl

WONING TE HUUR

STUkeNuzTe menu

3 gangen van € 32,50 voor € 24,50 HURENINAMSTELVEEN.NL T 020 - 641 47 38

Elke dag geopend vanaf 10.00 uur voor Lunch & Diner CHECK ONZE RUIMTE VOOR FEESTEN & PARTIJEN!

FEESTEN • BORRELEN • LUNCHEN • DINEREN Grand Café ’t Oude Dorp - Dorpsstraat 104 - 020 345 33 66 www.grandcafeoudedorp.nl ook op facebook!!!


REACTIES VAN ONZE FACEBOOKPAGINA

Het voormalige KPMG-kantoorgebouw ‘De Bovenlanden’ wordt omgebouwd tot woonlocatie. Na jarenlange leegstand, gaat het gebouw volledig op de schop om circa 350 woningen te realiseren.

Hoop zo dat het betaalbare woningen worden voor jonge beginners, die moeten nu zo lang wachten! Wedden? Duurt de verbouwing 5 jaar en eindigt het verhaal met peperdure woningen… Het worden dus weer woningen voor het dure segment. Er zitten alleen geldwolven daar.

’Middelduur tot duur. Typisch Amstelveen!’

Mooi! Ben heel benieuwd hoe het er straks allemaal uit ziet! Aanwinst voor Amstelveen, dat is zeker! ‘Wanneer is de inschrijving en waar? ‘En nu nog dat megalomane kantoor aan de rand… Top, goed voor starters (hoop ik?). 'Die met een zwembad op je balkon... is dat wat?

www.facebook.com/amstelveenz

.nl • APRIL 2016

23


FOTO: GEMEENTE AMSTELVEEN/RWS

DOSSIER RIJKSWEG A9

Beter dan een tunnel? Impressies van de toekomstige situatie

De plannen voor een vernieuwde Rijksweg A9 door Amstelveen zijn gereed. Volledig verdiept, 2x4 rijstroken breed, omgeven door groene geluidschermen en met twee serieuze overkappingen (bij het Stadshart en het Oude Dorp) van net geen 250 meter breed gaat iedereen er volgens de gemeente op vooruit. Maar is de nu gekozen variant beter dan een volwaardige tunnel, zoals aanvankelijk het plan was?

‘N

ee’ roepen de tegenstanders. Want een volledige ondertunneling had een aanzienlijke verbetering van het leefklimaat ingehouden, zeker qua geluids- en uitstootreductie. En, voor wie het belangrijk vindt, Amstelveen Noord en Zuid zouden voor het gevoel beter aan elkaar verbonden worden. Op het eerste oog weinig tegen in te brengen.

Prijskaartje Een ding staat wel vast: aanzienlijk goedkoper is de nu gekozen variant, met een prijskaartje van 40 miljoen euro, in ieder geval wel. Een stukje terug in de tijd: Amstelveen had zich aanvankelijk (in 2007) gecommitteerd aan een volwaardige tunnel en moest daarvoor minimaal 100 miljoen ophoesten en liep daarbij ook nog het reële risico voor financiële overschrijdingen.

Ophoesten Met de intrede van de crisis bleken die mega-opbrengsten een onhaalbare missie, zelfs met vijftien reeds ingetekende woontorens in het water van De Poel en ter hoogte van het Meanderpark, want dat was een van de consequenties van het oude plan: Amstelveen moest grotendeels met grondopbrengsten het geld bij elkaar sprokkelen. Zelfs het natuurgebied rond Langs de Akker moest worden

24

herontwikkeld en tienduizenden vierkante meters kantooroppervlak zouden worden toegevoegd aan het Amstelveense arsenaal.

Tekentafel Met de crisis die zich in vol ornaat manifesteerde en sterk geslonken financiële reserves van de gemeente, volgden heronderhandelingen met het Rijk over de ontwikkeling van het Amstelveense deel van de A9 en het resultaat is bekend: het oude contract ging van tafel en Rijkswaterstaat ging samen met de gemeente opnieuw achter de tekentafel zitten, met de pen in de linkerhand en de rekenmachine in de rechterhand. Het nieuwe A9-plan ligt nu ter inzage.

Stadshart Is deze variant beter dan de volwaardige tunnel? Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (VVD, A9) vindt van wel. En niet alleen vanwege het terugdraaien van de enorme financiële risico’s die Amstelveen zou lopen. Doordat een tunnel geen tussentijdse afslagen toelaat, was de bereikbaarheid van het centrum (Stadshart) volgens Raat een groot pijnpunt geworden. Bestemmingsverkeer had grote delen van de gemeente moeten doorkuizen door aan de stadsgrens af te slaan, met een toename van lokale verkeersdruk


tot gevolg (en meer geluid en uitstoot in de stad). In dit plan zijn feitelijk meer verbindingen tussen Noord en Zuid dan voorheen.

Woningen Geluk bij een ongeluk: de woningen die aanvankelijk in natuurgebied De Poel stonden gepland, komen nu in het oude KPMG-gebouw De Bovenlanden, waarmee het kantoren-oppervlakte afneemt in plaats van toe.

Uitstoot Belangrijker vindt Raat dat in de nieuwe plannen de uitstoot van fijnstof en CO² en ook de geluidshinder gereduceerd wordt ten opzichte van de huidige situatie en dat alles (volgens berekeningen van Rijkswaterstaat) ver binnen de wettelijke normen blijft. Dat komt onder meer door een serie maatregelen, variërend van geluidreducerend asfalt tot begroeide geluidsschermen.

Oude Dorp Raat ziet naast een betere bereikbaarheid voor het Stadshart met zowel auto als fiets (onder meer door een fietsbrug) ook een verbetering voor het Oude Dorp, waar ook een overkapping komt, met een overwegend groen karakter. Rijkswaterstaat kocht daar eerder al een rijtje snelwegwoningen en het kantoorpand aan de Burgemeester Colijnweg 2; die worden gesloopt. De Annakerk aan de overkant blijft staan, maar de pastorie verdwijnt.

Ondergronds Net als met de nieuwe Amstelveenlijn (51-traject) zag Amstelveen ook nu teveel risico’s om ondergronds te gaan. Amstelveners die dichtbij de A9 wonen zullen het niet realiseren van een volledige tunnel vermoedelijk als een gemiste kans blijven beschouwen, maar Amstelveen gaat er hoe dan ook op vooruit in vergelijking tot de huidige situatie.

To Do List 2019-2024

3 - Verdiepte aanleg over 1,3 km 3 - 2x4 rijstroken (100 km/u) + vluchtstroken 3 - Overkapping ter hoogte van Stadshart (249 meter) 3 - Overkapping ter hoogte van Oude Dorp (249 meter) 3 - Oversteek Bovenlandpad (17 meter) 3 - Fietsbrug richting Stadshart 3 - Geluidschermen aan beide zijden 3 - Natuurlijke begroeiing (hedera/kamperfoelie) op schermen 3 - Scherm in middenberm tussen beide rijrichtingen 3 - Fluisterasfalt (dubbellaags ZOAB) 3 - Meanderpark grotendeels in tact laten 3 - Groencompensatie 2,26 hectare 3 - Annakerk behouden

3 vragen aan… Wethouder Herbert Raat beantwoordt maandelijks op compacte wijze 3 vragen over het omvangrijke A9-project. Heeft u ook een vraag? Mail deze dan o.v.v. Vraag A9 naar info@amstelveenz.nl

1

Je hebt een motie van afkeuring uit de gemeenteraad van 2007 ingelijst op je kantoor staan, toen de VVD onder het voormalige A9-tunnelcontract vandaan wilde. Waarom? De ingelijste motie helpt mij eraan herinneren dat de politiek elke dag weer anders kan zijn. Daarom moeten problemen ook niet worden doorgeschoven, maar zetten wij elke dag de schouders eronder voor Amstelveen en haar inwoners. De motie heeft het gelukkig niet gehaald en we zijn vervolgens samen met de minister aan de slag zijn gegaan met nieuwe plannen voor de A9. Nu, ongeveer vijf jaar na dato, ligt er een prachtig besluit.

2

Hoe voelde het dat het de minister begin maart haar handtekening zette onder het voorlopige Ontwerptracébesluit? Door de handtekening van de minister kon het Ontwerptracébesluit ter inzage worden gelegd voor alle inwoners van Amstelveen. Dit is belangrijk, omdat iedereen zo kan zien waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt. Zo investeren we als gemeente bijvoorbeeld in een verdiepte ligging, twee overkappingen en groene geluidschermen. Ook hebben we de A9 ten hoogte van de Van Hallweg, op verzoek van bewoners, kunnen opschuiven naar het zuiden zodat deze verder van de woningen komt te liggen dan in eerdere schetsen het geval was.

3

Vind je het stiekem niet een beetje jammer dat er geen volwaardige tunnel komt? De plannen die er nu liggen zijn in meerdere opzichten positiever voor Amstelveen dan het tunnelplan van destijds. Zo is de aansluiting naar en van het Stadshart in tact gebleven én verbeterd in vergelijking met de huidige situatie. Dit voorkomt dat al het verkeer door de straten van Amstelveen moet rijden om bij het Stadshart uit te komen. Daarnaast zijn de kosten verlaagd, waardoor we zijn behoed voor een financieel drama. De 40 miljoen euro die we nu investeren zorgen voor een betere inpassing van de rijksweg in Amstelveen en is iedere euro meer dan waard.

.nl • APRIL 2016

25


a9 verbreding

Plannen verbreding A9 ter in

Het is zover. Na maanden van voorbereiding zijn de plannen voor de verbreding van de A9 bij Amstelveen gereed. Rijkswaterstaat heeft het gewijzigde Ontwerptracébesluit sinds 18 maart ter inzage gelegd voor inwoners van Amstelveen en overige geïnteresseerden. Wilt u weten hoe de verbreding er uit komt te zien? Kom dan naar één van de informatieavonden in april of bekijk de plannen online op platformparticipatie.nl

Om het aantal files te verminderen en te zorgen voor een betere doorstroming verbreed Rijkswaterstaat de komende jaren de wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Ook de A9 bij Amstelveen krijgt er aan beide kanten een extra rijstrook bij. De gemeente Amstelveen is nauw betrokken geweest bij de voorbereiding van de plannen om de belangen van inwoners en bedrijven zo goed mogelijk te kunnen behartigen. De gemeente heeft stevig ingezet op groene geluidschermen, een bredere groenstrook bij de Van Hallweg en comfortabele en

groene verbindingen voor voetgangers en fietsers over de snelweg heen. Wethouder A9 Herbert Raat (VVD): “We hebben aan tafel gezeten om de weg zo goed mogelijk in onze stad in te passen en de leefbaarheid voor alle inwoners van Amstelveen te bevorderen. Om dit kracht bij te zetten investeert de gemeente 40 miljoen euro in bovenwettelijke maatregelen zoals de verdiepte ligging, de twee overkappingen, een breed viaduct voor fietsers en voetgangers en extra geluidschermen. Rijkswaterstaat stelt hiervoor nog eens 120 miljoen euro beschikbaar”.

Gewijzigd Ontwerptracébesluit gereed De plannen voor de verbreding van de A9 staan beschreven in het gewijzigde Ontwerptracébesluit (Amstelveen). Er staat in hoe de verbrede A9 er bij Amstelveen uit komt te zien, waar de weg A9 precies komt te liggen en hoe de rijksweg wordt ingepast in het landschap en de stad. Verder is opgenomen hoeveel geluid de weg straks produceert en welk effect de weg heeft op de luchtkwaliteit, maar ook welke maatregelen Rijkswaterstaat neemt om de effecten te beperken. Rijkswaterstaat moet hierbij voldoen aan de landelijke wetgeving.


nzage

LAAT U GOED INFORMEREN Het is de bedoeling dat Rijkswaterstaat eind 2019 start met de realisatie van de plannen. Duidelijk is dat de verbreding van grote invloed is op heel Amstelveen. Voor de gemeente is het dan ook erg belangrijk dat zoveel mogelijk Amstelveners en bedrijven weten wat er gaat gebeuren. Dit kan door u goed te laten voorlichten tijdens één van de informatiebijeenkomsten die Rijkswaterstaat organiseert in de schouwburg van Amstelveen. Informatiebijeenkomsten

Hoe kunt u reageren?

U bent welkom tussen 19.00 en 21.30 uur op de volgende data: Maandag 4 april Maandag 11 april

Een reactie op de plannen wordt zienswijze genoemd. Het indienen van een zienswijze is eenvoudig. U kunt onderwerpen aan de orde stellen, oplossingen aandragen of op eventuele onjuistheden reageren. Alle zienswijzen komen terecht bij het projectteam A9 BadhoevedorpHolendrecht (Amstelveen) en worden één voor één zorgvuldig bekeken. Rijkswaterstaat beoordeelt aan welke zienswijzen ze kan voldoen en aan welke niet en onderbouwt dit. U kunt een zienswijze indienen tijdens de informatiebijeenkomsten en online via de website platformparticipatie.nl

Bent u niet in de gelegenheid om de informatiebijeenkomsten te bezoeken? Sinds 18 maart kunt u het gewijzigde Ontwerptracébesluit ook inzien op het raadhuis, het provinciehuis Noord-Holland, het kantoor van Rijkswaterstaat in Haarlem, het ministerie van Infrastuctuur en Milieu, het kantoor van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en via platformparticipatie.nl

M E E R I N F O R M AT I E Naar verwachting rijden de eerste auto’s tussen 2024 en 2026 over de verbrede rijksweg. Wilt u tot die tijd regelmatig op de hoogte gehouden worden? Bekijk het laatste nieuws op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat: bezoekerscentrum. rijkswaterstaat.nl/SchipholAmsterdamAlmere U kunt zich hier ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van Rijkswaterstaat. Ook op amstelveen.nl/a9 vindt u meer informatie over het project.

A M S T E LV E E N . N L /A 9


Worst is

BEST WINESHOP IN TOWN

waanzinnig

Wij kopen uw oude kwaliteitswijnen op

Zaterdag 23 april Dag van De Slager

Demonstratie verse worst maken Op zaterdag 23 april gooien wij vanaf 10.00 uur de deuren van onze worstmakerij wijd open. Maak zelf kennis met dit mooie ambacht. Diverse demonstraties worst maken en vleeswaren maken.

,,Worst maken is één van de oudste aspecten van ons ambacht. Omdat je er je creativiteit in kwijt kunt, is het ook nog eens één van de leukste dingen van het vak”

Proeverij De gehele dag door laten wij u allerlei worstsoorten en vleeswaren uit eigen keuken proeven. Wedstrijd Raad het gewicht Raad het juiste gewicht van een prachtige eigen fabrikaat Cervelaatworst. Degenen die het juiste gewicht raden winnen een gourmetschotel voor 4 personen.

Coert Stronkhorst

Demonstratie barbecue Op zaterdag 23 april staan wij buiten met verschillende types barbecues, zoals een kolenbarbecue, gasbarbecue en de Big Green Egg en geven de gehele dag door demonstraties en proeverijen.

Amsterdamseweg 160 1182 HK Amstelveen 020 640 26 51

Stronkhorst, keurslager

amstelveen@henribloem.nl @Bloemamstelveen Henribloemamstelveen

Amsterdamseweg 126, Amstelveen T 020 6412466, F 020 6472787 E info@slagerijstronkhorst.nl I www.slagerijstronkhorst.nl

ONLINE BESTELLEN

www.slagerijstronkhorst.nl

Het beste surroundDraadloos muziek het hele soundsysteem vandoor Bose. huis in een handomdraai.

Dankzij Bose -technologieën geniet je overal in de kamer van de ware kracht van surround sound, terwijlzijn de exclusieve Acoustimass Eendelige SoundTouch music systems de eenvoudigste manier module diepinlaag zelfs als hij uit het zicht om muziek het produceert, hele huis af te spelen – draadloos. Zestaat. zijn onderdeel Het SoundTouch system is ook een nummers zeer geavanceerd vanLifestyle een hele serie producten535 waarmee je miljoenen van muzieksysteem. verbinding met en je wifi-thuisnetwerk of muziekdiensten, Maak internetradiozenders je eigen muziekbibliotheek Bluetooth -apparaten en geniet eenvoudig draadloos muziek. kunt beluisteren. En met zes instelbare presets heb je van direct toegang tot je favoriete muziek, zelfs zonder, Deezer, een telefoon of tablet. Stream muziekdiensten als Spotify internetradiozenders of de muziek in je muziekbibliotheek. ®

®

®

®

®

®

®

Deezer is een geregistreerd handelsmerk van Blogmusik SAS. Spotify is een geregistreerd handelsmerk van Spotify AB. iTunes is een handelsmerk van Apple Inc., geregistreerd in de VS en in andere landen. Muziekdiensten kunnen per land verschillen. Wi-Fi is een geregistreerd handelsmerk van de Wi-Fi Alliance. Een wifi-thuisnetwerk en toegang tot internet zijn vereist. Het Bluetooth -woordmerk is een geregistreerd handelsmerk van Bluetooth SIG, Inc. en wordt door Bose Corporation gebruikt onder licentie. SoundTouch is een handelsmerk van Bose Corporation in de VS en andere landen. ©2015 Bose Corporation. ®

®

Nu verkrijgbaar bij: Nu verkrijgbaar bij:

Nu verkrijgbaar bij:

DEALER LOGO DEALER LOGO Dealer DealerLogo LogoPlaceholder Placeholder

NIEUW

Lifestyle SoundTouch 535 SoundTouch NIEUW

®

®

®

entertainment system

wireless music systems

Wi-Fi is een geregistreerd handelsmerk van de Wi-Fi Alliance. Deezer is een geregistreerd handelsmerk van Blogmusik SAS. Spotify is een geregistreerd handelsmerk van Spotify AB. iTunes is een handelsmerk van Apple Inc., geregistreerd in de VS en andere landen. Muziekdiensten kunnen per land verschillen. Een wifi-thuisnetwerk en toegang tot internet zijn vereist. Het Bluetooth -woordmerk is een geregistreerd handelsmerk van Bluetooth SIG, Inc. en wordt door Bose Corporation gebruikt onder licentie. SoundTouch is een geregistreerd handelsmerk van Bose Corporation in de VS en andere landen. ®

®

®

105517_AD_DA_LS535_266x165_NP_NL_FINAL


DOSSIER AMSTELVEENLIJN

DOSSIER DEEL 2

De verdwijnende haltes De tramhaltes Gondel, Marne, Amstelveen Centrum, Spinnerij en A.J. Ernststraat (Buitenveldert) bestaan straks, als de nieuwe Amstelveenlijn eind 2020 gereed is niet meer. Vooral voor diverse bewoners in Amstelveen Zuid betekent de nieuw te realiseren Amstelveenlijn niet bepaald een verbetering qua loopafstand tot de tram.

M

aar waarom vervallen die haltes nu eigenlijk? Volgens Stadsregio Amsterdam is dat noodzakelijk om de betrouwbaarheid en de snelheid van de nieuwe Amstelveenlijn te vergroten.

Uitdaging Uit onderzoek was gebleken dat een totaal van 15 haltes op het traject optimaal zou zijn, in vergelijking tot de 20 haltes nu. Meer haltes leiden uiteraard tot een lagere snelheid van de tram. De uitdaging voor de Stadsregio Amsterdam was om te bezien hoe een grotere (loop-)afstand naar een halte opweegt tegen verbetering van de reissnelheid, waardoor de lijn meer reizigers trekt. De meeste haltes blijven in de nieuwe situatie voor de meeste reizigers op zo’n tien minuten loopafstand.

Afstanden Met name diverse bewoners van Waardhuizen en Groenelaan lijken er op achter uit te gaan door het vervallen van twee achter elkaar gelegen haltes: Gondel en Marne. De tram rijdt straks van halte Meent in Midden-

hoven rechtstreeks door naar halte Sportlaan; vrijwel nergens is de afstand op het Amstelveense traject (ruim 1 kilometer) zo groot als tussen deze twee haltes en flink langer dan de gemiddelde afstand tussen de haltes, die straks 680 meter bedraagt.

Sportlaan Voor bewoners van het zuidelijke deel van de Groenelaan wordt halte Sportlaan straks het beste alternatief. Die halte komt door de bouw van het ongelijkvloerse kruispunten iets zuidelijker te liggen. Voor de bewoners van Waardhuizen wordt halte Meent het beste op- en uitstap alternatief, hier wordt nog

bekeken naar een betere ontsluiting van de halte Meent. Ook de halte Amstelveen Centrum komt te vervallen (momenteel de dichtstbijzijnde halte voor het Stadshart); reizigers zijn in de toekomst aangewezen op de Oranjebaan en Ouderkerklaan, met eventueel de overstap op lijn 5 naar halte Stadshart (nieuwe naam van halte Binnenhof). De halte Spinnerij bij Canon (Westwijk) wordt ook opgeheven, waar de halte Sacharovlaan het alternatief wordt. Om de looproute te verkorten bestaat het plan een brug te bouwen over het water tussen de Amstelveenlijn en industrieterrein Legmeer.

Hoe zijn keuzes gemaakt? Het verdwijnen van de haltes is definitief, zoals 15 december 2015 is bekrachtigd door de Regioraad Stadsregio Amsterdam.‘Per halte is bekeken of deze moest blijven of kon vervallen. Daarbij is rekening gehouden met de afstand ten opzichte van de naastliggende haltes, het aantal reizigers dat gebruik maakt van de halte, het aantal reizigers dat bij die halte al in de tram zit, (toekomstige) zaken in de omgeving van de halte (zoals winkels en zorginstellingen) en de verkeersveiligheid op en rond de halte.’ Kijk voor alle informatie op www.amstelveenlijn.nl

.nl • APRIL 2016

29


Ook gespecialiseerd in feesten, caterings, private dining & netwerk events Indiaas & Thais Restaurant TwisT Amstelzijde 53 – Amstelveen 020 3374427

www.restaurant-twist.nl


UITGAAN BOWLING DE KEGEL

Bowlen is booming Gratis WiFi, gratis parkeren, openbaar vervoer voor de deur

Bowlen bij De Kegel, er zijn vermoedelijk maar weinig Amstelveners die het nog nooit hebben gedaan. Bowling De Kegel is al tientallen jaren een onomstotelijk begrip in Amstelveen en omstreken. En het mooiste: een avondje bowlen is nog steeds hartstikke booming. Mede door zeer aantrekkelijke arrangementen weet De Kegel gezelligheid en betaalbaarheid al jaren prima te combineren en is het bowlingcomplex een favoriete gelegenheid voor een heerlijk avondje uit. De in totaal 16 banen van De Kegel verkeren in topconditie. Met computergestuurde telling, tv-schermen, een keur aan kleurrijke (disco)verlichting tot lasershows aan toe én muziek kan iedereen zijn lol op.

Burger Bowlen Eén van de succesnummers van dit moment is het Burger Bowlen-arrangement, dat speciaal voor kinderen (tieners) is samengesteld. Voor 12,00 euro per kind krijg je niet alleen een vol uur disco-bowlen, maar ook een smaakvolle Black Angus Burger met friet en een frisdrankje. Ideaal voor school- en klassenuitjes, clubactiviteiten en kinderpartijtjes. Om het voorjaar in te luiden wordt bij een boeking voor het Burger Bowlen-arrangement van 1 april tot en met 16 mei 2016 een extra uur gratis bowlen aangeboden. Tijdig reserveren is aan te raden, want zeker in weekenden loopt het storm en ondanks de forse capaciteit van 96 personen (6 personen per baan) geldt: ‘vol is vol’.

Nightclub Bowling Bowlen is voor alle leeftijden en ook de oudere jongeren (18-30 jaar) kunnen uitstekend bij De Kegel terecht. Zo is de laatste zaterdag van de maand uitgegroeid tot een waar feestnummer: want dan trekt De Kegel alles uit de kast tijdens ‘Nightclub Bowling’. Met een live dj en een spectaculaire lasershow is het vaak een prima en dynamisch begin van een avondje stappen. De toegang is gratis en voor 25 euro per baan ben je met z’n zessen zo’n 4 euro per persoon kwijt. En als je zin hebt kan je na het bowlen ook nog een gezellig poolbiljartje leggen.

Zalen Bij Nightclub Bowling is het vaak ‘volle bak’, maar op reguliere avonden is het eveneens gezellig toeven: je kan 7 dagen in de week terecht. De Kegel heeft ook diverse zalen, waar je van uiteenlopende bowling-arrangementen gebruik kan maken, variërend van 18 tot 35 euro per persoon.

(20-80 personen), terwijl De Nis (2-10 personen) ruimte biedt aan kleinere gezelschappen, ook geschikt voor private dining. Wil je het echt groots aanpakken dan is de ruim uitgeruste Amstelzaal (met onder andere een sterrenhemel) op de eerste verdieping (50-150 personen) een uitkomst.

Op maat Bij De Kegel zijn vrijwel alle denkbare arrangementen mogelijk. Het enthousiaste en ervaren team stelt voor iedere wens en voor ieder budget maatpakketten samen. Dus wil je een avondje uit, een feestje geven of een dag vergaderen en héél voordelig uit zijn, neem dan vrijblijvend contact op met De Kegel. Volg De Kegel ook op Facebook om op de hoogte te blijven van diverse acties! /Sport- en Partycentrum De Kegel

Voor alle groepen De oud-Hollands ingerichte De Deel is dé plek voor grill-arrangementen vanaf 4 personen. De Serre, licht en modern, is prima geschikt voor buffetten, feestavonden en vergaderen

Bowling De Kegel Bovenkerkerweg 81 Telefoon 020 645 55 57 www.bowlingdekegel.nl info@dekegel.nl

.nl • APRIL 2016

31


kwaliteit in mobiliteit

AAGD GESL

AAGD GESL

08-03

22-03

Sam Markman Rijbewijs B

2016

Miss Nederland 2015 Jessie Vuijk

2016

Jacqueline de Waal Rijbewijs B

Spoedcursus rijbewijs B

AUTORIJLESSEN JE RIJBEWIJS BEHALEN IN EEN MERCEDES AMG A-KLASSE

Rijbewijs B Theorielessen Opfriscursussen voor alle leeftijden Spoedcursus rijbewijs B vanaf 10 dagen Be Mobile - Hoekstra | De Weteringsbrugmolen 48 | 1188 HA | AMSTELVEEN (020) 645 80 61 | 06 22 40 62 53 | www.bemobile.nl


IJSSALON PATAGONIAS

Puur genieten bij

Patagonias

Lydia en Nuria ontvangen iedereen gastvrij

IJssalon Patagonias aan de Johannes Calvijnlaan is een bijzonder geliefd adres voor liefhebbers van lekkerheid. Uiteraard is het huisgemaakte ijs bijzonder in trek, maar wie denkt dat Patagonias alleen ijsjes verkoopt staat een aangename verrassing te wachten.

Om te beginnen: het ijs van Patagonias is puur natuur en bevat geen kunstmatige toevoegingen. De vriendelijke eigenaresse Nuria bereidt het ijs met liefde vanuit haar eigen ijskeuken en dat proef je. Ze gebruikt alleen verse fruitpulp, reden dat de ware ijsliefhebbers de aangename zaak aan de Calvijnlaan al jaren weten te vinden. ‘Onze filosofie is back to basics,’ glimlacht Nuria.

Hemels Het brede smakenpallet is om van te likkebaarden. Nuria heeft Argentijnse roots en dat vind je terug in diverse smaken, zoals in één van de meest verkochte smaken die de naam van de zaak draagt; ‘Patagonias’. Een hemelse combinatie van merengue en Dulce de Leche-caramelsaus.

Dulce de Leche De Argentijnse specialiteit ‘Dulce de Leche’ is sowieso befaamd, zeker onder de internationale gemeenschap die dol is op de ijssalon. Maar

ook buurtbewoners komen er graag – en ja ze komen zelfs uit de hele regio naar Patagonias. Het is er bovendien goed toeven voor jong en oud, met een zonnig terras, een kinderhoek en een fijne sfeer.

Empanadas Naast ijs, is er ook een uitnodigend hartig assortiment. De empanadas van Patagonias zijn inmiddels een beproefd handelsmerk en gaan als warme broodjes over de toonbank. Ook wafels, popcakes en cheesecake behoren tot de smaakvolle collectie. En daarmee is de smulparade nog niet over.

Desserts & ijstaarten De desserts van Patagonias verdienen namelijk een eervolle vermelding. De huisgemaakte tiramisù, devils’ cake, chocolademousse en bavarois… je blijft er van eten. Je kan er ook nog je favoriete ijstaart voor 6 tot 8 personen samenstellen: het team van Patagonias helpt je daar graag bij.

Meer Zin in een lekkere smoothie of milkshake? Geen enkel probleem natuurlijk. En er is zelfs suikervrij aardbeienijs, dat speciaal gemaakt is van Stevia. En natuurlijk kan je je ijs ook in grote buckets (van een kwart, half of hele liter) meenemen, om thuis in te vriezen.

Bestellen Om het gemak te vergroten kan je in de zomermaanden ook nog simpelweg alles bestellen (van ijsje tot dessert) en komen ze je favoriete smul gewoon (vanaf 16.00 uur) aan de deur brengen. Kortom, Patagonias staat altijd klaar: het hele jaar door, 7 dagen in de week. En tot slot: het is een uitdaging om ergens betere koffie te vinden dan hier! Patagonias.nl Johannes Calvijnlaan 12 Amstelveen Telefoon 020 640 04 22 info@patagonias.nl www.patagonias.nl

.nl • APRIL 2016

33


Amstelveen oranje

FEESTELIJKE OPENING

CORTINA BRANDSPOT BIJ BINK FIETSEN

Bink Fietsen is één van de acht winkels in Nederland met het Cortina Brandspot winkelconcept. De complete collectie Cortina fietsen onder één dak. Tijdens de opening zijn er diverse activiteiten, waaronder een modellenwedstrijd. Kijk voor meer informatie op www.binkfietsen.nl Amsterdamseweg 162 – 1182 HK Amstelveen Telefoon 020 6472569 – info@binkfietsen.nl

VONK & VLOER

500 M2 WOONINSPIRATIE ALTIJD DE NIEUWSTE MODEKLEUREN ALTIJD DE LAATSTE TRENDS LAAGSTE PRIJSGARANTIE

INTERIEURSPECIALISTEN

Nu met 15% korting OP DIVERSE KWALITEITEN TAPIJT o.a. Desso, Parade en Bonaparte

Speel met lentelicht! Gratis Top Down/ Bottom Up optie Bij Plissé en Duette® Shades en Roman Shades.

Designed by Luxaflex®. Inspired by you.

GRATIS PARKEREN

GORDIJNEN BIJ ONS ALTIJD GRATIS opgemeten, gemaakt en opgehangen

GRATIS SOMFY MOTOR t.w.v. € 385,- bij aankoop van een Brustor terrasscherm

ONTDEK IMPRESSIVE ULTRA LAMINAAT met GRATIS plakplinten en ondervloer

PVC VLOEREN vanaf € 39,95 per m2 Click-pvc makkelijk te leggen zonder te lijmen

Meer informatie in de winkel

Vraag hier naar de actievoorwaarden.

AMSTERDAMSEWEG 400 AMSTELVEEN - 020 6450930 WWW.VONKENVLOER.NL


AMSTELVEEN VERWACHT

Like&Win

Win een Picknickmand AmstelveenZ bestaat 1 jaar en dat vieren we. We verloten onder onze lezers 5 heerlijk gevulde en hippe picknickmanden ter

waarde van € 149,-

met geselecteerde producten van lokale winkeliers. Alleen de mand zelf al is natuurlijk een musthave en de inhoud is om van te smullen! Zie voor actievoorwaarden www.amstelveenz.nl

OP DE FOTO: SANNE GODRON MET KINDEREN / ©ANKO STOFFELS

Gratis magazine

voor Amstelvene rs – Nummer

10 – April 2016

Wat moet je doen om deze verrassingspicknickmand te winnen?

~ www.amste lveenz.nl

Ams telve en

1 yea

r

Z

anniv ersar y

 Handig mee te nemen op de fiets

Proef het voorjaar!

Win een pi cknickm

Meer dan alle en een zwembad De Meerkamp

Alles over Rijksweg A9 Dossier

P36-41

De fietsende professor Plaatsgen oten

 Boordevol producten van Amstelveense winkeliers

and P35

 Proef het voorjaar in het kersenbloesempark of elders

Amstelveen kleurt oranje

Koningsdag

Politieke hardlopers Sport

Geef aan met wie jij wel zou willen picknicken en vooral waarom, stuur dat naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Picknickmand en wie weet is deze fraaie mand vol met verrassingen straks voor jou. We verloten er 5! Vergeet niet je naam, leeftijd en telefoonnummer te vermelden.

& 4-5 me i P13-21

Homey: de nieuwe huisvrie nd Trends & Tips

www.facebook.com/ amstelveenz

Twitter @amstelveenz

AmstelveenZ dagelijks gemaakt vanuit het hart van Amstelveen!


ZWEMBAD DE MEERKAMP

Willy Hermanns Recreatief zwemster

Zo’n vier jaar geleden begon Willy samen met haar zus aan de ‘Amstelveen Beweegt Gezond 55+ ochtend’ in zwembad De Meerkamp. En inmiddels zwemt ook haar man iedere maandagmorgen fanatiek mee. ‘Het is heerlijk om in dat water te bewegen en je daarna fit te voelen. En we maken zo ontzettend veel lol met elkaar’, zo zegt ze lachend.

Z

wemmen heeft volgens Willy veel voordelen. ‘Het is fijn om ook als oudere nog soepel te blijven, een goede conditie te hebben en je fijn in je vel te voelen. Als ik naar huis ga na een ochtendje zwemmen heb ik een voldaan gevoel.’ Willy vertrekt na zo’n ochtend niet enkel met een lichamelijk goed gevoel. ‘We lachen met de groep vreselijk veel. We kennen elkaar inmiddels, maken grapjes en drinken samen gezellig een kopje koffie. Vaak gaan we na de lesjes nog even lekker het bubbelbad in en dan kletsen we wat. Het is een fijn sociaal ochtendje.’ De leeftijden tijdens deze ochtend kunnen best verschillen, maar dat is volgens Willy geen enkel probleem. ‘Er zijn mensen van begin zestig en er zwemt hier een dame van in de negentig. Iedereen doet gewoon wat hij of zij kan op hun eigen niveau. Ik stop voorlopig dus absoluut niet. Ik vind het veel te gezellig.’

Inez van Boxtel Lifestyle coach

De Meerkamp biedt niet alleen fysieke trainingen aan, ook mentaal kun je begeleid worden. Lifestyle coach Inez van Boxtel geeft in combinatie met het bestaande lesaanbod van het zwembad persoonlijke ontwikkelingstrainingen, omdat de mentale kracht volgens haar vaak vergeten wordt en die als aanvulling op je sportprogramma juist heel belangrijk is. ‘Op deze manier kun je leren je echt goed te voelen tijdens het behalen van je nieuwe doel’, zo vertelt ze.

I

nez geeft haar trainingen onder andere in combinatie met het ‘Eau Zó Slank’-programma van De Meerkamp. Een intensief totaalprogramma van twaalf weken, waarbij je onbeperkt kunt sporten met de juiste begeleiding, waaronder ook een diëtiste. Inez noemt de programma’s van De Meerkamp professioneel en compleet. ‘De Meerkamp is meer dan een zwembad. Het is een sociale organisatie waar je lekker bezig kunt zijn met allerlei verschillende soorten lessen, zowel mentaal als fysiek.’ Door middel van groepsbegeleiding en individuele gesprekken helpt Inez sporters op weg beter naar zichzelf te luisteren. ‘Om deze verandering voort te zetten is het belangrijk patronen te doorbreken en nieuwe aan te leren. Op een kleinschalige manier begeleid ik mensen naar hun persoonlijke doel. Als je naar jezelf leert luisteren, lukt het je eigen doel te bereiken.’ Voor de trainingen van Inez kun je kijken op: www.inezpire.nl

36


Zelfs ons water is bijzonder Wij zuiveren ons water met behulp van ozon. Dat betekent veel minder gebruik van chloor en dat maakt ons bad ook erg geschikt voor cara- en allergiepatiĂŤnten!

Kids & familie Zwanger in conditie blijven

TIJDENS JE ZWANGERSCHAP Zwemmen is een van de weinige sporten die je tijdens de zwangerschap kunt blijven beoefenen. In het water ben je lichter en soepeler. Heerlijke ontspanningsoefeningen in het warme water en tegelijk verantwoord bewegen. Zo kun je tijdens de zwangerschap toch iets aan je conditie doen.

VANAF 3 MAANDEN Waterpret voor twee! In De Meerkamp is het verwarmde doelgroepenbad op vaste tijden gereserveerd voor baby- en peuterlessen met ouder en kind. De kinderen leren omgaan met de spetters, het kopje-onder gaan, het lawaai, de gewichtloosheid, maar ook met zelfredzaamheid in water. Je bent van harte welkom als je kind minimaal 3 maanden oud is.

Familiezwemmen

OUDERS EN KINDEREN Op zon- en feestdagen en in basisschoolvakanties kunnen ouders en kinderen samen zwemmen in alle binnenbaden. Vanaf mei tot medio september zijn de speelweide en de buitenbaden ook toegankelijk.

ZWEMDIPLOMA A Sport & Spel in vakanties Kampioenschap bommetje, stuiverduiken, dansanimatie, wipe-out Hawai run of mattenrace? In de zomer-, herfst-, kerst-, voorjaars- en meivakantie worden er allerlei sportieve activiteiten georganiseerd door het Sport & Spelteam.

Discozwemmen

TOT EN MET 13 JAAR Van oktober tot en met april is er iedere tweede zaterdag van de maand discozwemmen met thema’s als Tropical, Valentijndisco, Circus en Glitter & Glamour. Voor kids met zwemdiploma A, ouders en begeleiders hebben gratis toegang. Kinderen zonder zwemdiploma kunnen onder begeleiding van een volwassene het water in. ZWEMDIPLOMA A Aqua kidz Ben je in het bezit van minimaal je zwemdiploma A? Doe dan mee! Aqua kidz is veelzijdig, met onderdelen van aqua-fitness en streetdance, bootcamp en diverse sport- en spelactiviteiten. Dans en beweeg op de coolste hits van nu.

Kijk op www.meerkamp.nl voor meer informatie


Wist je dat we in 2015 ruim 1.000 afzwemmers hadden in De Meerkamp?

Zwemlessen Het traject “zwem ABC” bestaat uit het A, B & C diploma. Met drie diploma’s op zak ben je dan ook echt een vriend van water. Wij geven vakkundig maar vooral ook op een speelse manier les. Kinderen leren daardoor sneller en beter. Het Nationaal Platform Zwembaden zegt in zijn rapport: “Goede organisatie en bijna alle kandidaten presteren boven het niveau dat ik in de zwembaden tegenkom.”

Zwemles A diploma voor kinderen

VANAF 4 JAAR Met het stippensysteem op weg naar het A diploma. In De Meerkamp worden 7 dagen per week particuliere zwemlessen gegeven voor kinderen. Voor het A diploma is er de keuze uit één of twee keer per week les. VOOR KINDEREN Zwemles B en C diploma Natuurlijk wordt er in De Meerkamp ook les gegeven voor het B en C diploma. Voor het B diploma is er de keuze uit één of twee keer per week les. Voor het C diploma is het mogelijk om één keer per week les te volgen.

Zwemvaardigheidsdiploma’s Heb je jouw C diploma behaald in De Meerkamp, dan kun je er voor kiezen om door te gaan met zwemvaardigheidslessen. Je leert allerlei leuke nieuwe vaardigheden: vlinderslag, samengestelde rugslag en keerpunten, borst- en rugcrawl, balvaardigheid, survival, onderwateroriëntatie en een koprol achterover!

Zwemles voor volwassenen

A, B & C DIPLOMA In Nederland, het land van water, is kunnen zwemmen eigenlijk een must. Daarom verzorgen wij niet alleen zwemles voor kinderen maar ook voor volwassenen. Je leert op een plezierige wijze zwemmen en je gaat jezelf veilig voelen in het water (zowel voor dames als heren).

Zwemles voor kinderen met Down Syndroom en/of een lichte geestelijke beperking Deze les wordt gegeven in het golfslagbad onder leiding van twee gediplomeerde instructrices, die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan kinderen met Down Syndroom.

Kijk op www.meerkamp.nl voor meer informatie


Veelzijdig Amstelveens zwembad De Meerkamp heeft echt voor elke doelgroep iets te bieden. De Meerkamp is een gezellig zwem- en recreatiebad met vier binnenbaden, twee buitenbaden en een speelweide. Er is een waterglijbaan van 60 meter, een wildwaterkreek, meerdere whirlpools, jetstreams, bubbelbanken, een peuterbadje, Turkse tuinen, kruidenbaden en een zonnestudio. Maar De Meerkamp is meer dan een zwembad alleen. Wil je weten wat een goede balans is tussen voeding en beweging of een gezonde levensstijl aanleren? Dat kan ook. De Meerkamp is all-round! De Meerkamp is een SO!-zone waar jij eenvoudig extra inkomsten kan scoren voor je club.

Ouderen 55+ Amstelveen Beweegt Gezond 55+ Of u nu banen zwemt, meedoet aan één of meer aquasporten of komt vrijzwemmen in één van de baden, de 55+ ochtend is een sportief begin van de maandag en vrijdag in een gezellige ambiance! Op het terras bij het golfslagbad kunt u genieten van onbeperkt koffie en thee.

Meer Bewegen Voor Ouderen

MBVO

In het water (30º C of 32º C) kun je bewegingen uitvoeren zonder dat de gewrichten overbelast worden. Dat is wel zo prettig. Op deze manier kunt u met weinig lichamelijke belasting toch sportief de conditie verbeteren of op peil houden. De voor het MBVO opgeleide instructeurs en instructrices geven gerichte oefeningen ter verbetering van coördinatie, kracht en souplesse. Alle lessen duren 30 minuten, waarna u 15 minuten kunt ontspannen in het golfslagbad.

Hydrofit in het doelgroepenbad

LANG GEEN SPORT GEDAAN Hydrofit is één van de speciale sportieve activiteiten in de Meerkamp. Mensen die lange tijd niet aan sport hebben gedaan, kunnen met deze activiteit goed van start gaan. Onze instructeurs geven een combinatietraining in heupdiep water. Met muziek en diverse materialen wordt op een laag belastingsniveau (low-impact) aan de verbetering van uw conditie gewerkt. Dat maakt Hydrofit ook zo geschikt voor mensen die niet onder een zware lichamelijke belasting mogen trainen.

Kijk op www.meerkamp.nl voor meer informatie


De Meerkamp is meer dan een zwembad alleen. Het bad biedt je een complete lifestyle!

Gezondheid Hydro Fysio Fit

MEDISCH CENTRUM IBIS Herstellende van een blessure, pijnklachten tijdens of na het uitoefenen van sport? Dan is Hydro Fysio Fit verzorgd door een sportfysiotherapeut van Medisch Centrum IBIS wel wat voor jou. De opwaartse druk van het water belast spieren en gewrichten minder. In deze groepsles voer je functionele oefeningen uit ter ondersteuning van het bewegingsapparaat. Nadruk wordt gelegd op zowel kracht, lenigheid als conditie. Naar aanleiding van jouw klachten krijg je persoonlijk advies voor het uitvoeren van de oefeningen.

Eau Zo Slank

TOTAALPAKKET Drie maal per jaar organiseert zwembad De Meerkamp de cursus ‘Eau Zo Slank’. Deze cursus is een compleet afslankprogramma onder begeleiding van een diëtiste en een lifestyle coach. Je wordt 12 weken intensief begeleid en kunt daarnaast onbeperkt zwemmen op een tijdstip naar keuze. We leren je een goede balans tussen voeding en beweging te vinden en coachen je in het aanleren van een gezonde levensstijl. SPORTIEF AVONDJE All in Aqua Mix Hou je van een sportief avondje uit? Dan is de All in Aqua Mix op maandagavond een aanrader. Het is een all-in programma waarbij in alle baden gezwommen kan worden. Er zijn lessen aquarobics, aqua bootcamp en lessen stretch en zen met ontspanningsoefeningen. Naast banen zwemmen is er ook een les slagverbetering waarbij bijvoorbeeld de borstcrawl of vlinderslag wordt aangeleerd.

Aquarobic

INTENSIEF EN MINDER BELASTEND Een belangrijkste verschil tussen Aerobic in de zaal en Aquarobic is dat door de opwaartse druk van het water de spring- en loopoefeningen minder belastend zijn voor knieën en enkels. Dit betekent niet dat het ook minder effectief is, de lessen zijn zeer intensief. Kunststof gewichten, muziek en dumbels worden veel gebruikt. De oefeningen zijn met name gericht op het verbeteren van het coördinatievermogen en het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. De lesduur is 45 minuten.

Banen zwemmen

CONDITIE OPBOUWEN Het wedstrijdbad biedt voor de banentrekker uitstekende mogelijkheden. Het bad is 25 meter lang en 6 banen breed. Het water is 27° C en het bad heeft een in hoogte verstelbare bodem. Op diverse tijden is het bad speciaal gereserveerd voor banen zwemmen.

Kijk op www.meerkamp.nl voor meer informatie


ZWEMBAD DE MEERKAMP

Monique Holst (Zweminstructrice)

Voor velen een bekend gezicht, Monique is dan ook al zo’n 34 jaar zweminstructrice in Amstelveen. Eerst in zwembad Het Keerpunt en nu al jaren bij De Meerkamp. ‘Ik krijg inmiddels kinderen van oud-leerlingen bij mij op les, dat is ontzettend leuk.’

O

oit begon Monique als invalinstructrice, na haar opleiding aan het CIOS, en daar is ze eigenlijk nooit meer mee gestopt. ‘Het werk blijft bijzonder. Het is mooi om te zien dat je kinderen vooruit ziet gaan en dat ik ze over hun angsten heen kan helpen. Daarnaast is het leuk dat je vaak dezelfde gezichten in het zwembad ziet, je bouwt een leuke band met de mensen op.’ Kinderen die starten met zwemles beginnen bij De Meerkamp met een voortraject, zo vertelt Monique. ‘Dit lijkt vaak op spelen en zo ervaren de kinderen het ook, maar wij hebben met dit speelse begin een bedoeling. We proberen kinderen ‘watervrij’ te maken, zodat ze zich veilig in het water voelen.’ De Meerkamp is volgens Monique flexibel en persoonlijk. ‘Je hebt veel keuzes betreffende lestijden en soorten lessen. Bij ons ben je geen nummertje. We kennen onze leerlingen en de daarbij horende ouders. Ouders mogen ook altijd komen kijken als ze dat willen, zo betrekken we hen bij de voortgang van de kinderen. Dat is goed voor de instructeur, de ouder en het kind.’

Peter Bot

(Wethouder Sport, BBA) Wethouder Bot is een sportief dier. Hij heeft veel met zwemwater, want hij speelde jarenlang waterpolo op hoog niveau. Momenteel traint hij voor de ALS Swim, onder andere in De Meerkamp. Peter Bot over het Amstelveense zwembad:

‘H

et zwembad De Meerkamp wordt goed bezocht en gebruikt door Amstelveners en inwoners uit omliggende gemeenten. Het zwembad biedt zowel onderdak aan de recreatieve zwemmer als aan de zwemmer die zwemles wil, wedstrijdsporters en bijvoorbeeld aan ouderen die in water gemakkelijker kunnen bewegen.’ ‘Het complex is eigendom van de gemeente en het Sportbedrijf Amstelveen beheert en exploiteert het. Omdat het zwembad al zo’n 20 jaar bestaat, is het complex binnenkort aan renovatie of vervanging toe. Nu we aan de vooravond staan van mogelijke investeringen bekijken wij samen met het Sportbedrijf hoe het toekomstperspectief van De Meerkamp eruit kan komen te zien.‘ ‘Dat moeten we ook doen in samenhang met een structurele bezuiniging op de sportsector vanaf 2018. We zijn hierover met elkaar in gesprek. Dat loopt uiteen van keuzes maken uit de mogelijkheden die het bad biedt voor functioneel zwemmen, recreatief zwemmen èn wedstrijdsport tot het doorontwikkelen van het bad in een multifunctionele accommodatie waar ook zorg en welzijn een plek hebben naast sport en recreatie. De verschillende scenario’s brengen we nu in kaart.’

.nl • APRIL 2016

41


VOOR ALLES

WAT MET ETEN EN DRINKEN TE MAKEN HEEFT!

KookWorkshops: o.a. Thais, Tapas, Sushi, Marokkaans, Italiaans, Vegetarisch Kinderkookfeestjes, Teenerdiner, kinderkooklessen, High tea, High wine, Het Familiediner, Borrel met hapjes In de culinaire Dorpsstraat in het oude dorp van Amstelveen, ligt de gezellige Kookstudio “De Pantry” Kijk op onze site voor meer informatie: www.depantry.nl Of mail naar: info@depantry.nl – Mob.nr. 0629012439

Sportblessure? Wij kunnen u helpen! Last van een sportblessure en op zoek naar een gedegen onderzoek en advies? KOM LANGS VOOR EEN GRATIS BLESSURECONSULT DOOR ÉÉN VAN ONZE ERVAREN SPECIALISTEN. Bij (sport)blessures kunnen sporters snel terecht voor blessurebeoordeling, diagnostiek, blessurebehandeling en begeleiding. Door specifieke kennis van diverse sporten en het daarbij behorende bewegingsapparaat kunnen wij sportblessures adequaat beoordelen en behandelen.

Persoonlijke aandacht Ervaren specialisten Multidisciplinaire zorg Geen verwijzing nodig Vergoed door zorgverzekeraars Meer weten of een afspraak maken? Bel: 020 700 93 43

Ons ervaren team staat graag voor u klaar!

Salvedo Health Clinic Maalderij 38 Amstelveen 020 700 93 43 www.salvedo.nl


HARDLOPEN RONDJE AMSTELVEEN

Win hardloopschoenen

met jouw rondje

Hardlopen is een van de meest geliefde sporten onder Amstelveners. Individueel, maar ook in teamverband, wordt er wekelijks aardig wat op uitgetrokken. Niet zo gek want Amstelveen is met het groene karakter een uitstekende hardloopstad. Met het ontluikende voorjaar is AmstelveenZ benieuwd naar favoriete hardlooprondjes van Amstelveners én of ze eventueel nog een nieuwe hardloopwedstrijd (al dan niet recreatief) aan het bestaande Amstelveense assortiment wedstrijden zouden willen toevoegen.

Bestaande runs Gelukkig zijn er flink wat fraaie lokale hardloopwedstrijden in Amstelveen. De populaire Poelster Bosloop is bijvoorbeeld net achter de rug, de Meentrun volgt 10 april. De Midzomernachtcross, met 2300 deelnemers vorig jaar, zal ook dit jaar een ware hit zijn. In het najaar is er onder andere de Run for Kika (2 oktober) maar ook aan het eind van het

jaar zijn er voldoende uitdagingen in wedstrijdverband, zoals de Roda’23 Kerstloop of de KWF Heuvelloop. Met de Bovenkerkerpolder, de Middelpolder, de Amstel, De Poel en natuurlijk het Amsterdamse Bos zijn er tal van hardlooprondes te verzinnen. Amstelveen heeft als heerlijke hardloopstad geen eigen marathon, dus misschien mis jij die wel? We vroegen het in ieder geval ook aan drie fractievoorzitters uit de lokale politiek en aan hardloopfanaat en burgerraadslid Bas Zwart (zie volgende pagina’s).

Nieuw rondje

Amstelveense marathon wenst, tien Engelse mijl of een rondje van 5 of 10 kilometer, we horen het graag en ook hoe dat rondje (grofweg) zou moeten lopen. Onder de inzenders verloten we professionele hardloopschoenen ter waarde van 120 euro!

Hoe maak je kans? Wil jij kans maken op een paar hardloopschoenen naar wens, stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Hardlooprondje met een korte beschrijving van jouw rondje en hoe lang het ongeveer is. Vergeet niet je naam, leeftijd en telefoonnummer te vermelden.

Zou jij wel een nieuw rondje aan de bestaande runs willen toevoegen? Of je nu een

.nl • APRIL 2016

43


HARDLOPEN SALVEDO HEALTH CLINIC

Een degelijke voorbereiding voor een training is belangrijk om uw conditie en prestaties te verbeteren en om wellicht uw doel om de 10km, halve of hele marathon te lopen. Goede voeding is daarbij een belangrijke factor. GEZONDHEID

Wat eet u voor een hardlooptraining? Kirsten Batavier, Msc. Werkt als (sport)diëtist bij Salvedo Health Clinic in Amstelveen. Ze schrijft met regelmaat voor AmstelveenZ.

Koolhydraten Hardloopvoeding bestaat uit voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten. Waarbij koolhydraten het belangrijkste zijn voor de energievoorziening van de spieren. Dat betekent dat uw voeding voor 40-60% uit koolhydraten moet bestaan. Hoe frequenter en intensiever de hardlooptrainingen zijn, des te meer koolhydraten er in de voeding moeten zitten.

2-3 uur voor aanvang van de training. Zo voorkomt u misselijkheid en andere maag- en darmklachten tijdens het hardlopen.

Warme maaltijd of tussendoortje Komt u net uit uw werk en wilt u voor het avondeten nog even een rondje hardlopen, dan is het handig om voor de training een

tussendoortje te nemen en na de training pas een maaltijd. Een goed tussendoortje voor het hardlopen is klein en bevat snelle koolhydraten. Zoals een boterham met jam, een krentenbol, een rijpe banaan of een plak ontbijtkoek.

Meer weten? Wilt u meer tips om zonder maag- en darmklachten te kunnen hardlopen? Neem dan contact met mij op. U kunt een afspraak maken via 020-7009343 of kijk op www.salvedo.nl.

Voor de training Voor de training is het van belang om goed gegeten te hebben. Afhankelijk van het trainingstijdstip is dat een maaltijd of een tussendoortje met koolhydraten. Bijvoorbeeld groente, fruit, brood, pasta, ontbijtkoek of een (noten-)mueslireep. Eet nooit een grote (vetrijke) maaltijd een half uur voor de training, maar nuttig de maaltijd uiterlijk Kirsten Batavier, MSc. (sport)diëtist, Salvedo Health Clinic

‘VOOR DE TRAINING IS HET VAN BELANG OM GOED GEGETEN TE HEBBEN’

~ Kirsten Batavier

44


HARDLOPERS IN DE POLITIEK

Frank Berkhout (38),

Kees Noomen (52),

fractievoorzitter D66

fractievoorzitter VVD

Hardloper sinds: 2014. Merk hardloopschoenen: Asics. Technische middelen: Ik gebruik de app ‘Runkeeper’, zodat ik een beetje weet hoe ver ik loop (en om mijn volgers op Facebook daar vervolgens mee te vermoeien). Een hartslagmeter gebruik ik vooral in het begin van mijn rondje, omdat ik de neiging heb veel te snel te starten. Loopfrequentie: Ik probeer twee of drie keer te lopen, maar meestal blijft het bij twee keer. Het weer: Wind vind ik niet zo erg, maar regen vind ik wat minder. Ik word liever niet heel erg nat. Favoriete rondje: Meestal een rondje vanuit Middenhoven via de golfbaan, de Amstel en de Bovenkerkerpolder. Marathon(s) in de benen: 0. Nee, nog nooit. Ik heb die ambitie ook niet. PR marathon: n.v.t. Blessures? Eigenlijk niet. Ik heb wel eens een beetje spierpijn, maar dat hoort erbij! Uitdagingen: Nee, niet in de vorm van georganiseerde wedstrijden. Ik hou niet van sporten in die massaliteit. Ik word het meest blij wanneer ik in mijn uppie door een lege, groene polder ren. De marathon van Amstelveen? Ja, dat lijkt me geweldig. Wanneer je een rondje om Amstelveen heen loopt, kom je volgens mij ongeveer aan die afstand en loop je daarnaast heerlijk in het bos, langs de Amstel en door de polder.

Hardloper sinds: Sinds mijn 14e. Merk hardloopschoenen: Ik heb eigenlijk altijd op Asics gelopen, in het begin nog wel eens van model gewisseld maar nu loop ik al jaren op het zelfde model, Nimbus. Technische middelen: Een Polar hartslagmeter, zeker bij het lopen van een marathon komt dat erg van pas, dan weet je wanneer je te hard gaat. Loopfrequentie: Twee tot vier keer per week. Het weer: Veelal als het niet (of zacht) regent, vanwege mijn telefoon die ik altijd meeneem voor muziek. Favoriet rondje: Meestal door de Middelpolder, op vrijdag aan het eind van de dag ga ik vaak 5 keer via verschillende kanten de Konijnenheuvel in het bos op. Marathon(s) in de benen: 8. New York (6x), London (1x) en Honolulu (1x). PR marathon: 3 uur 58 minuten. Blessures? Mijn kuiten, door oude zweepslagen. Ik loop tegenwoordig met compressiekousen en daarnaast ook nog een band voor een hamstring. Het ziet er niet uit maar het kan helaas niet anders op mijn leeftijd. Uitdagingen: Midzomernachtcross in juni. Andere evenementen zijn vaak zo druk, dat je bijna niet aan lopen toekomt, dus loop ik liever het 21 km rondje in het Amsterdamse Bos. De marathon van Amstelveen? Misschien kan er een marathon aan de Midzomernachtcross worden gekoppeld, maar ik denk dat daarbij te veel komt kijken omdat goed te doen.

.nl • APRIL 2016

45


HARDLOPERS IN DE POLITIEK

Axel Boomgaars (25),

Bas Zwart (43),

fractievoorzitter GroenLinks

burgerraadslid VVD

Hardloper sinds: Ik geloof dat ik nog op de basisschool zat, rond mijn 10e. Mijn ouders gingen iedere zaterdag hardlopen in het bos bij ons in Limburg en mijn broers en ik moesten verplicht mee. Loopt op: Nike. Technische middelen: Bewust geen. Ik luister de hele dag al muziek, kijk de hele dag al naar schermen, juist tijdens het hardlopen wil ik even geen prikkels. Loopfrequentie per week: Drie keer. Liefst doordeweeks, in het weekend wil ik lekker lui kunnen uitslapen. Het weer: Door weer en wind. Favoriete rondje: Langs de Amstel en door de polder, een rondje van 10 kilometer. Ik begin bij mij op Uilenstede, ren naar de Amstel, dan naar het zuiden tot de brug bij Ouderkerk, dan via de Bankrasweg weer terug. Marathon(s) in de benen: 2. Die van Berlijn in 2010, die van Amsterdam in 2013. Berlijn in vier uur en een kwartier, Amsterdam in drie uur en drie kwartier. PR marathon: 3 uur 45 minuten. Blessures? Beide keren na de marathon. Tijdens het trainen en de wedstrijd nooit last, maar als ik daarna weer in alle rust wilde opbouwen kreeg ik last van mijn rechterknie. Uitdagingen: Geen, ik ren vooral voor de ontspanning. De marathon van New York ooit is nog wel een grote droom. De marathon van Amstelveen? Ik mis hem nu niet, maar als hij er komt, wil ik zeker meedoen!

Hardloper sinds: In 1994 ben ik begonnen af en toe een beetje te lopen. Met de jaarwisseling 2000/2001 hadden we met een paar vrienden besloten de Marathon van New York te gaan lopen, toen ben ik echt begonnen te trainen. Loopt op: Adidas. Technische middelen: Ik gebruik al lang een horloge met hartslagmeter. Toen mijn Garmin het begaf kwam net de Apple Watch uit en die gebruik ik nog steeds. Loopfrequentie per week: Circa drie keer. Het weer: Elk weer is hardloopweer. Favoriete rondje: Vanaf huis via het Zwarte Pad, achter het Olympisch Stadion langs en dan een rondje door het Vondelpark. Dit is zo’n 17 kilometer. Marathon(s) in de benen: Ik heb in totaal negen marathons gelopen. PR marathon: 3 uur 15 minuten. Wel eens blessures? Gelukkig vrijwel nooit. Uitdagingen: Ik ga dit najaar met vrienden voor de tweede keer de Marathon van Berlijn lopen. De marathon van Amstelveen? Een hele marathon is misschien wat veel van het goede, maar een leuke afstand die voor veel lopers haalbaar is: 10 km of 16,1 km zou leuk zijn. Goed georganiseerd trekt dit veel mensen, zowel lopers als toeschouwers. Sportieve citymarketing en natuurlijk met finish op het Stadshart, onder Der Bogen!

46


SPORT SPORT EN CULTUURKAART

Het in 2015 geïntroduceerde Sport & Cultuur Amstelveen, ook wel SCA genoemd, begint een begrip te worden binnen de Amstelveense samenleving. Sinds de start kregen veel basisen middelbare scholieren in de regio de mogelijkheid om via het programma een tal van activiteiten te ontdekken.

Achter de schermen bij

Sport & Cultuur Amstelveen

Basisscholieren tussen de 4 en 12 jaar kunnen met behulp van SCA meerdere sporten en culturele activiteiten ‘uitproberen’ door middel van introductielessen. Doel van het project is dat kinderen – niet vergeten de ouders - zo weten of een activiteit ook echt de juiste match is en om de jeugd de mogelijkheid te bieden om op een gevarieerde manier hun vrije tijd in te vullen.

Voor en achter de schermen Voor tieners probeert het initiatief van het Sportbedrijf ervoor te zorgen dat zij betrokken blijven bij sport en cultuur en zodoende hun passie ontdekken. In het, speciaal voor de groep 13-18 jaar, samengestelde TEENS-aanbod ligt de nadruk voornamelijk op fitness en bewegen. Sportieve activiteiten als fitness, kickboksen, streetdance en bootcamp blijken vooral op de oudere tieners een speciale aantrekkingskracht te hebben. Sportbedrijf Amstelveen begreep dat als je de jeugd wilt bereiken, je hen ook op meerdere manieren de kans moet bieden zich te ontwikkelen, dus ook achter de schermen.

Lokaal talent En achter de schermen werken drie, lokale talenten die voor SCA actief zijn op de Marketing en Communicatie; Lisanne Peetoom, Wesley Jongerius en Jeffrey Vrijvogel. Zij maken sinds dit jaar deel uit van het enthousiaste team van Sport & Cultuur Amstelveen en zijn - kort gezegd - dagelijks bezig jongeren op alle mogelijke manieren te enthousiasmeren voor het gevarieerde programma van SCA. ‘SCA is een goede manier om tieners in beweging te krijgen en ze te laten ontdekken wat ze leuk vinden,’ claimt Wesley. Het gaat het dynamische trio in ieder geval goed af: het aantal abonnees groeit elke maand en alle communicatie-

De talenten van SCA; Lisanne Peetoom, Wesley Jongerius en Jeffrey Vrijvogel

facetten rond SCA zijn professioneel en overzichtelijk opgezet.

Zeg het met video Jeffrey, net als Wesley leerling van het MBO College Amstelland, is Junior Videomarketeer bij SCA. ‘Via video een dienst promoten is het mooiste wat er is,’ zegt hij. De trailer die hij onlangs voor SCA maakte oogst in ieder geval veel lof. Om het lokale karakter van het project kracht bij te zetten, zocht Jeffrey contact met de Amstelveense dj Gabriël Levato voor de bijpassende muziek onder de beelden. Het resultaat is te vinden op de vernieuwde website; sportencultuuramstelveen.nl.

Van vernieuwde website tot evenementen Naast de onmiskenbare videokwaliteiten van Jeffrey doen Lisanne en Wesley ook een duit in het zakje. Lisanne richt zich bijvoorbeeld op de organisatie van evenementen in

schoolvakanties en houdt zich, net als Wesley, bezig met de promotie van SCA op de eigen website en social media. Het duo schrijft ook nieuwsbrieven om de leden op de hoogte houden van alle nieuwe activiteiten, zoals Schooltuinen. Ook zaken als persberichten schrijven en advertenties opmaken, hoort bij het takenpakket. Lisanne: ‘Het is ontzettend leuk om voor onze generatie bezig te zijn en door te doen leer je echt heel veel. Onze spandoeken hangen nu bijvoorbeeld in de gymzalen van scholen, dat is natuurlijk wel gaaf!’

Website Het trio, tot hun eigen spijt zelf ‘net te oud’ voor een lidmaatschap van SCA, adviseert de Amstelveense ouders en jeugd zeker SCA te ontdekken. Bijvoorbeeld via sportencultuuramstelveen.nl of door facebookpagina te liken. Daar is ook het werk van de drie te zien – en dat zal niemand teleurstellen.

• APRIL 2016

47


SPORT INTERVIEW

ZWEMMEN

‘Hoe ver kun je gaan? Het gaat voor de zwemmer Ruben Stam altijd om het verleggen van grenzen. 90% is niet genoeg, iedere training geeft de jonge topsporter alles en niet minder dan dat.’

H

et eerste contact met de zwemsport ontstond voor Ruben bij de Futen in Amstelveen. Zijn zus bleek technisch erg goed te zijn en de zesjarige Ruben ging samen met haar op wedstrijdzwemmen. ‘Hoewel zwemmen toen heel speels was, bleek ik het wel ontzettend leuk te vinden’, zo vertelt hij. Inmiddels traint de 17-jarige intensief met een klein groepje, meer dan twintig uur in de week. Zijn grote voorbeeld: de Amerikaanse zwemmer en meervoudig Olympisch kampioen Michael Phelps.

Sportief Op de basisschool sport Ruben bijna iedere dag. Zijn weekagenda zit vol: voetbal, judo, tennis en zwemmen. Eenmaal in de brugklas - op het Keizer Karel College - laat hij tennis en judo vallen. ‘Het werd toen wel wat veel’, zo lacht hij. Sporten zit volgens Ruben in de familie. ‘Mijn broertjes kunnen erg goed tennissen en mijn zus heeft na het zwemmen, paardrijden opgepakt. Zij rijdt inmiddels ook wedstrijden. Dat doorzetten, die mentaliteit en ambitie, die hebben we van mijn vader, een echte ondernemer.’

Trainen Het trainingsschema van Ruben bestaat uit land,- kracht en badtrainingen. Op zondag heeft hij rust, mits er geen wedstrijden zijn. ‘Ik raak nooit uitgekeken op zwemmen, je kunt je grenzen blijven verleggen. Eenmaal in het water vergeet ik alles en richt ik mij alleen op presteren.’ Zwemmen is geen blessuregevoelige sport, zo legt Ruben uit. ‘Dat heb je met voetbal en hockey veel meer. Mijn ouders vinden het soms ook niet slim dat ik wel eens een partijtje voetbal met vrienden speel, maar ja… dat vind ik gewoon leuk.’ Door het vele trainen mist Ruben soms zijn sociale leven. ‘Ik studeer niet en moet vaak trainen of rusten. Topsport kan soms best eenzaam zijn, maar ik weet waarvoor ik het doe en dat gaat voor.’

48

Vlinderslag In januari behaalde de jonge Amstelvener, op het Nederlands Kampioenschap tot en met 18 jaar, onder andere de eerste plaats op de 200 meter vlinderslag. ‘Deze slag doe ik het liefst en daar ben ik ook het best in. Ik ben heel blij met deze eerste plek. Nu starten we met trainen voor de Europese Jeugdkampioenschappen. Daarna kijk ik weer verder.’ Of hij ooit zijn grote voorbeeld Michael Phelps achterna gaat, dat zal moeten blijken. Ruben is er in ieder zgeval stellig over: ‘Phelps zegt altijd alles is mogelijk, als je er maar alles aan doet. Om de spelen te halen moet ik op de 100 meter zo’n 4 à 5 seconden sneller zwemmen. Ik denk dat dit voor de zomer-spelen van 2020, haalbaar is.’

‘TOPSPORT KAN SOMS BEST EENZAAM ZIJN’

~ Ruben Stam


Afsluitend infokadertje+logo Xxx Xxxx Xxxx Xxxxx

.nl • APRIL 2016

49


Binnenkort uw bedrijfsevent? Wat dacht u van

een ‘big hot roast’

te gek met pittige chili-chutney

Streetfood charcuterie

zo van het been - heerlijk met olijfolie

Smoothie / saladbar

van gezonde salade tot power shake

K R A G T W I J K C AT E R I N G Aan tafel met Kragtwijk w w w. k r a g t w i j k . n l • info@kragtwijkcatering.nl 020-6413828


MODE LUTZ

Op slechts een kwartiertje rijden van Amstelveen vind je aan de Vinkeveense plassen modezaak LUTZ. Op meer dan 1.000 vierkante meter winkeloppervlak presenteert LUTZ kleding van internationale topmerken, voor zowel mannen als vrouwen.

Een klein deel van het team van LUTZ: v.l.n.r. Roy, Michel, Anneke, Jasper, Hanneke en Sandra

Persoonlijke aandacht bij LUTZ Familiebedrijf

Persoonlijke service

Het familiebedrijf werd in 1904 opgericht. En nu staat dochter Hanneke Verhoek-Lutz samen met haar man Jasper Verhoek, als vierde generatie, aan het roer. ‘Ik ben nu zo’n vijf jaar algemeen directeur, maar ben vanaf jongs af aan opgegroeid in het bedrijf. Ik heb in alle delen van de zaak gewerkt en wilde als klein meisje al in de winkel staan. En dat heeft mooi uitgepakt.’ In de afgelopen 112 jaar is er bij LUTZ behoorlijk wat veranderd, zo geeft Hanneke aan. ‘We zijn inmiddels hartstikke groot. We hebben zo’n dertig werknemers met verschillende specialisaties werken. In ons atelier, voor LUTZ.nl, LutzPA.nl en natuurlijk op de winkelvloer. Goed en gepassioneerd personeel is essentieel. Sommigen werken hier al meer dan dertig jaar.’

Naast een ontspannen en gastvrije sfeer heeft LUTZ ook een duidelijke filosofie. ‘Bij alles wat we doen, geloven we in persoonlijke service. We geloven in aandacht voor onze klant. En bieden persoonlijke service door te kijken en te luisteren naar onze klant’, zo legt Jasper uit. ‘En we verkopen toevallig ook geweldige kleding en schoenen, zowel on- als offline’, vult Hanneke aan.

Van den Assem bieden we echt een totaalpakket aan’, aldus Jasper. ‘En we zijn met ons ruime eigen parkeerterrein gemakkelijk bereikbaar.’ Sinds 2005 mag het bedrijf het predicaat ‘Hofleverancier’ aan de naam verbinden. ‘Daar zijn we heel trots op’, zo zegt Hanneke. ‘Maar ik hoorde laatst iemand zeggen: het is een uitje om naar LUTZ te gaan, ik word er altijd goed geholpen. Dat vind ik nog veel belangrijker.'

Divers LUTZ betekent kwaliteit en diversiteit. ‘We hebben voor ieder wat wils. Vader en zoon, oma en kleindochter en alles wat daartussen zit. Naast kleding, die wij ook op maat maken, hebben we zonnebrillen en accessoires. En met de shop-in-shop schoenenwinkel van

LUTZ Herenweg 45, Vinkeveen Telefoon 0297 21 21 21 www.LUTZ.nl www.LutzPA.nl info@LUTZ.nl

.nl • APRIL 2016

51


JURIDISCHE COLUMN HELLA VERCAMMEN

Met de nieuwe WWZ-ontslagwetgeving (Wet Werk en Zekerheid, ingevoerd op 1-7-15) gaat het niet goed. Kort gezegd, het MKB heeft er niets aan terwijl zij wel de motor is voor nieuwe werkgelegenheid. JURIDISCH ADVIES

Retteketet, geen gespreid bed met deze wet Hella Vercammen, arbeids- en ondernemingsrechtjurist, eigenaar van The Legal Company, schrijft met regelmaat voor AmstelveenZ Magazine. De wet is geëvalueerd in de Tweede Kamer in maart jongstleden, na een enquête van Nieuwsuur onder mijn collega’s over hun ervaringen met deze wet. Al 9 maanden lang zijn onze MKB-klanten bezwangerd met deze wet en ik kan u zeggen, na een zware bevalling, zonder gespreid WWZ-bed en zonder klossen, heel wat miskramen!

Te laat In de tweede helft 2015 is namelijk 31% van de ontslagaanvragen afgewezen. In 2016 tot nu toe 50%. Voorheen lag het gemiddelde op 10%. Pas nu gaat de Tweede Kamer luisteren. Veel te laat.

Slechte B-film Ik was erbij toen Asscher tijdens de transitienacht in de zaal tegen ons zei dat deze ontslagwet eenvoudiger, goedkoper en sneller zou zijn, ook voor MKB-Nederland. Dit terwijl we echt die avond met z’n allen én daarvoor al in 2014 de huidige knelpunten aan de orde hadden gesteld. Dit is echt zo’n slechte B-film.

 Ontslag vaste werknemer te lastig: de beperkte ontslaggronden waar werkgevers uit mogen kiezen, sluiten onvoldoende aan op de weerbarstige werkelijkheid. Risico van hoger beroep is extra drempel.  Het resultaat van de WWZ voor het MKB is: langer doorgaan met verslechterde arbeidsrelatie of incapabele werknemer; prijsopdrijvend effect bij schikking, transitievergoeding is pas startpunt!  De WWZ is prima voor het grootbedrijf! Zij voldoen gemakkelijk aan verzwaarde ontslageisen door professionele HR-afdeling en reorganiseren is goedkoper geworden vanwege transitievergoeding.

Schade en schande Hoe lang reparatie van de wet op zich laat wachten, is de vraag. Een schrale troost is dat wij als doorgewinterde WWZ-arbeidsjuristen inmiddels wel door schade en schande van afgewezen ontslagdossiers weten hoe de hazen lopen en waar de mazen zitten.

Punten op een rij De belangrijkste punten van de Tweede Kamer-evaluatie voor u op een rij:  Flexwerker stroomt niet door naar vast vanwege transitievergoeding vanaf 24 maanden en verkorting van de keten van 36 naar 24 maanden (64% verlengt niet).

52

Heeft u een vraag hierover, stel hem gerust aan mij! The Legal Company Biesbosch 225, 10de etage Telefoon 020 345 01 52 info@thelegalcompany.nl www.thelegalcompany.nl

FOTO: KATJA MALI


ONDERNEMERS RIETBERGEN HOVENIERS

Exclusief ontwerp & onbetwiste kwaliteit

Volled ig nieuw e showr oom!

De nieuwe showroom voor het beste tuinadvies.

Rietbergen Hoveniers staat onbetwist bekend om de continu hoge kwaliteit in alle denkbare facetten van het hovenieren. Nu het voorjaar is aangebroken begint voor velen het tuinseizoen weer: voor Rietbergen Hoveniers een goede reden om de ruime showroom aan de Amsteldijk Zuid 78 volledig opnieuw in te richten.

Eigenaar Martin Rietbergen bouwde zijn groene imperium in 35 jaar eigenhandig op en heeft een grote vaste en trouwe klantenkring die zich niet alleen tot Amstelveen beperkt. Groot geworden door mond-totmondreclame, weet men het Amstelveense hoveniersbedrijf vanuit het hele land te vinden en dat heeft meer dan één reden.

Tuinontwerpstudio Zo is de speciale en exclusieve tuinontwerpstudio nog steeds een noviteit. Rietbergen ontwerpt de fraaiste duurzame tuinen, volledig naar wens van de klant. De mooiste tuinen, groot of klein, zijn de afgelopen jaren uit de studio gerold en zowel particulieren als bedrijven hebben al tot volle tevredenheid hun nieuwe en toekomstbestendige Rietbergen-tuin tot een visitekaartje kunnen maken. Klanten krijgen bij een ontwerp een volledige 3D-inkijk, zodat ze exact weten

wat hen te wachten staat en nooit voor verrassingen komen te staan.

Nieuwe showroom Dit voorjaar heeft Rietbergen Hoveniers de overzichtelijke showroom volledig vernieuwd. De laatste trends en diverse mogelijkheden qua tuininrichting zijn er te zien. ‘De grijstinten zijn nog steeds in trek, ook al komen de lichtere tinten weer meer in opkomst,’ zegt Martin. Rietbergen levert alle denkbare tuinmaterialen en producten. En of het nou om beplanting, bestrating, meubilair of een overkapping gaat, de kwaliteit druipt er van af. Rietbergen doet namelijk geen concessies in kwaliteit en werkt alleen met de beste, natuurlijke producten en materialen bij de realisatie van tuinen, die ook nog eens zeer vakkundig en professioneel worden aangelegd door pure vakmensen.

Natuurlijk tuinieren Bovendien is Rietbergen een van de weinige hoveniers die GroenKeur-gecertificeerd is, een garantie waardoor je zorgeloos van je tuin kunt genieten. Sowieso loopt Rietbergen voorop qua natuurlijk tuinieren: het bedrijf beschikt over een Wave Weed Controller, een volkomen gifvrije oplossing (alleen met water) om onkruid te verdelgen. Daar kunnen veel hoveniers een voorbeeld aan nemen.

Onderhoud Bij Rietbergen koop je meer dan alleen een tuin. En op het gebied van onderhoud is het hoveniersbedrijf sterk en betrouwbaar. Het team staat altijd paraat. Klanten weten dat en daarom is het altijd prettig en overzichtelijk zaken doen: want bij Rietbergen is afspraak een afspraak. Toe aan een nieuwe tuin, je bestaande tuin laten onderhouden of upgraden? Rietbergen Hoveniers ontvangt u graag voor vrijblijvend advies in de nieuwe showroom aan de Amsteldijk. Zelfs de koffie is bijzonder lekker! Rietbergen Hoveniers Amsteldijk-zuid 78 Amstelveen Telefoon 020 496 11 09 06 539 59 836 info@rietbergen.nl www.rietbergen.nl

.nl .nl • • APRIL APRIL 2016 2016

53 53


Lambertus

van

den

Broek

Knikarmscherm Ibiza gratis motor aktie

GRATIS MOTOR T.W.V.

€ 281 Amstelveens Bouwbedrijf sinds 1998 Voor o.a. verbouwingen, badkamers, kunststof- en houten kozijnen, kozijnreparatie, renovatie en herstel. Telefoon: 020-4415 271 GSM: 06-22 42 40 63 Email: info@arkoflex.nl Volg ons: /Arkoflex Aannemersbedrijf

Werkplaats: Amsterdamseweg 192-A, Amstelveen Kantoor: Stadsplein 24, 1181 ZM Amstelveen

Gratis motor bij aanschaf van een Ibiza of Ibiza PLUS aktie scherm. U heeft keuze uit 17 aktie doeken en de standaard bak kleur is roomwit. De standaard uitval is 250 cm en tegen een meerprijs 300 cm. Aktie Breedtes: 300, 350, 400, 450, 500 en 550 cm. U heeft dit scherm al vanaf

€ 833,-

Ook leverbaar als maatwerk scherm. Hierbij krijgt u uw scherm op de centimeter nauwkeurig geleverd en zijn de doekkleuren bijna onbeperkt.

Meer info? kijk op www.huboamstelveen.nl of kom langs in de winkel om de Ibiza’s te bekijken. Gratis opmeetservice Vakkundige montage

Hubo Lambertus van den Broek Augustinuspark 6-12 1185 CN Amstelveen Tel: 020-6414392 info@huboamstelveen.nl

Bent u benieuwd wat er gaande is op de woningmarkt bij u in de buurt? En wilt u daarbij een graƟs waardeverklaring van uw woning? Bel ons gerust voor meer informaƟe.

Compleet verzorgd energielabel

VE RK OC

HT !

GraƟs!

Hoger Einde Noord 31, 1191 AD Ouderkerk aan de Amstel

T 020 496 92 88 geijselkroonmakelaardij.nl


30 april opstapdag

Nooit te duur uit bij Van Rietschoten Mike, Gonnie, Hans en Bert

Al acht jaar runnen Bert en Gonnie van Rietschoten hun fietsenwinkel op de voor veel Amstelveners herkenbare locatie aan het Keizer Karelplein 12 in Amstelveen. En ze doen het vol overgave. Uitblinkend in service, verkoopt Van Rietschoten meer dan alleen fietsen. ‘Wij verkopen puur fietsplezier,’ zeggen Bert en Gonnie in koor. Een fiets kopen op internet voordeliger? Bij Van Rietschoten weten ze wel beter. Een lijstje in de winkel wijst op punten waarom je via internet vaak zelfs duurder uit bent, ook al is de basisprijs van de fiets zelf goedkoper. ‘De teller gaat pas lopen als je op internet op bestellen klikt,’ zegt Bert.

Eind van de rit ‘Bij ons koop je niet alleen een fiets maar een totaalpakket. In combinatie met onderhoud en service en eventueel verzekeringen ben je aan het eind van de rit vaak goedkoper uit.’

Maatwerk Daarbij is een fiets kopen in de beleving van Van Rietschoten echt individueel maatwerk en wil je er het meeste plezier uit halen, dan moet een fiets gegoten zitten. ‘Een fiets is vaak een grote belangrijke aankoop, het is geen broodje. Het is zo zonde als je een nieuwe fiets hebt en de maat blijkt verkeerd omdat je je hebt laten leiden door een standaard matenlijst,’ zegt Gonnie. ‘Iedereen is anders en daarom adviseren wij altijd persoonlijk. Bij ons is de klant echt koning.’

Elektrisch

Kinderfietsen

Familiebedrijf Van Rietschoten, zoon Mike werkt er ook, is uiteraard ook specialist in elektrische fietsen, een van de vele vakterreinen van de ervaren Bert. Hij weet als geen ander waar een elektrische fiets aan moet voldoen en handelt alleen in kwaliteitsmerken. ‘De vraag wordt steeds groter en de fietsen zijn ook een stuk beter dan de eerste generatie. Zeker bij een elektrische fiets is advies belangrijk.’

Ook is Van Rietschoten gespecialiseerd in kinderfietsen (Loeki) en Gonnie geeft maar al te graag advies op maat. Ook is er weer meer aandacht voor racefietsen (Sensa), een van de ware passies van Bert, die ze vroeger volledig opbouwde.

Alle prijzen Van Rietschoten heeft in tegenstelling tot wat sommige Amstelveners denken, fietsen in alle prijssegmenten, voor elke portemonnee en zit dus zeker niet alleen in het hogere segment van de markt. Natuurlijk heeft Van Rietschoten de bekende merken als onder andere Gazelle, Batavus en Cortina, maar ook met Alba en Peper is de keus groot. Vooral Peper is steeds meer in trek, omdat deze fietsen volledig naar wens kunnen worden samengesteld. ‘Van zadel tot pedalen en handvaten, alles wordt op maat samengesteld. Dat past goed in ons straatje,’ zegt Gonnie.

Werkplaats De werkplaats van Van Rietschoten staat voor iedereen open, ook als je je fiets elders hebt gekocht; dus voor reparaties kan je ook nog eens altijd hier terecht. En reken maar dat je fiets op orde terugkomt, want de vermoedelijk meest ervaren fietsenmaker van Amstelveen, Hans de Jong (39 dienstjaren op de locatie) maakt deel uit van het gepassioneerde team.

Van Rietschoten Tweewielers Keizer Karelplein 12 Amstelveen Telefoon 020 641 36 14 info@vanrietschotentweewielers.nl www.vanrietschotentweewielers.nl

.nl • APRIL 2016

55


COLUMN BIANCA COMBEE

Amsterdam is onmiskenbaar een internationale stad. Toch mag Amstelveen zich ook zeker internationaal noemen met bijna een vijfde aan expats. HOUSING SERVICE

Lente Nu hangt natuurlijk de lente weer in de lucht en de eerste mooie dagen hebben we achter de rug… dan vinden expats het ook altijd een beetje gek dat we massaal op de fiets springen. En ik ben het daar eigenlijk wel mee eens. M’n fiets moest ik namelijk eerst afstoffen voor bijgaande foto…

Koningsdag Wat ook een leuke bijkomstigheid van de lente is, is dat Koningsdag weer voor de deur staat. Veel expats snappen daar helemaal niets van! Sommigen hebben wel al iets van collega’s of kennissen gehoord, maar vorig jaar heb ik expats gesproken die zich rot waren geschrokken. Die dachten gewoon hun boodschappen te kunnen doen. Ze zagen wel al mensen lopen en fietsen in oranje klederdracht, maar er ging nog geen lampje branden. Totdat ze aan de Amsterdamseweg arriveerden: alles afgesloten, vol met kraampjes en harde muziek.

Jarig

Amstelveen

expat stad

D

agelijks ben ik op pad met expats van allerlei verschillende landen en culturen. Heel veel van hen zijn geïnteresseerd in de taal. Soms horen ze ons als makelaars onderling Nederlands praten en dan vragen ze wat we zeggen. En sommige gezegdes zijn toch moeilijker

56

te vertalen dan je denkt! Wat dacht je van de voor onze bekende gezegdes: ‘Daar komt de aap uit de mouw’ en ‘Aan de bel trekken’? Dat kan je natuurlijk nooit letterlijk vertalen, maar toch willen ze het horen en dan wordt het natuurlijk erg grappig.

Nederlanders hebben nog iets wat veel expats niet begrijpen: als iemand die je kent jarig is, feliciteren wij niet alleen de jarige, maar ook iedereen die dichtbij die persoon staat zoals familie en collega’s. Doe je dit bij een expat, dan snappen ze daar weinig van. Gelukkig kan ik mij goed in expats verplaatsen. Mede door mijn eigen ervaring en mijn Amerikaanse en Indonesische afkomst. Ik merk dat zij dit over het algemeen heel prettig vinden en daarom graag met mij op pad gaan in hun huizenjacht… met of zonder fiets. Ze hebben het gevoel dat ik daadwerkelijk weet wat zij meemaken.

Bianca Combee Housing Service Amsterdamseweg 181 Telefoon +31 (0)6 145 144 10 www.biancacombee.nl info@biancacombee.nl


ONDERNEMERS CNE ICT PROFESSIONALS

Klein in formaat én prijs, groot in prestaties Een telefooncentrale die net groter is dan een luciferdoosje, maar alle standaardfuncties van een volwassen telefooncentrale biedt en bovendien zeer betaalbaar is. Dat is de CNE MicroVoip® server, een uitvinding van CNE ICT Professionals uit Amstelveen.

Bedrijfsverzamelgebouwen CNE heeft ook al diverse bedrijfsverzamelgebouwen uitgerust met het kleine wondertje, dat ook moeiteloos kan samenwerken met een intercom bij de deur, om diverse bedrijfsunits met elkaar te verbinden. Gezien het zeer kleine formaat en de zogenoemde ‘solid-state hardware’ (geen bewegende delen) is deze VoIP telefooncentrale bijzonder geschikt om te gebruiken in speciale condities.

Betrouwbaar En, zoals klanten van CNE al weten, de service stopt niet na de installatie. De MicroVoip wordt op afstand automatisch beheerd, ge-update en er wordt ook voorzien in backups, terwijl de technici van CNE altijd paraat staan om mogelijke problemen op te lossen, tegen een gering bedrag per maand. ‘De MicroVoip is zeer betrouwbaar. Ik heb nog niet meegemaakt dat er een de brui aan heeft gegeven’ benadrukt Van Nijen.

Op maat

De CNE MicroVoip server (uitgerust met het Pi-teken) is klein van stuk, maar groot in prestaties.

Steeds meer Amstelveense ondernemers doen zaken met het bedrijf van eigenaar Peter van Nijen, gevestigd aan de Van der Hooplaan 239. CNE is altijd op zoek naar betaalbare en betrouwbare ICT-oplossingen voor ondernemers en houdt er een hoog serviceniveau op na. Het bedrijf profileert zich onder meer sterk op het gebied van telefonie.

functies van een grote telefooncentrale. Het instellen van een keuzemenu's (kies 1 voor...) of het gebruik van wachtrijen (er zijn nog x wachtenden voor u) is geen enkel probleem voor het technische wondertje en ook doorverbinden, conference calls, wachtmuziek, belgroepen, nachtstanden, voicemail én voicemail-to-e-mail: de CNE MicroVoip® biedt het allemaal.

Verbluffend

Geruisloos

De CNE MicroVoip® server is één van de slimme telefonie-oplossingen van CNE. Verbluffend klein van formaat, maar vooral ook klein van prijs (200,-), is deze minicentrale ideaal voor kleinere bedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor (beheerders) van bedrijfsverzamelgebouwen.

De ruimtebesparende centrale, die werkt via de reguliere internetverbinding, is geschikt om aangesloten te worden op tien telefoontoestellen, voor de meeste MKB-bedrijven meer dan genoeg. En het mooie: de MicroVoip maakt geen geluid (fanless) en is door de vaste hardware onderdelen zelfs te gebruiken in speciale condities, zoals achter een intercom bij de voordeur.

Functies Zoals gezegd, de CNE MicroVoip® biedt alle

CNE ICT Professionals levert maatwerk voor iedere klant en is bovendien zeer transparant. Zo staat op de website (www.micrvoip.nl of www.cne.nl) werkelijk alle informatie, inclusief rekenvoorbeelden. En bij CNE staan ze altijd open voor een verkennend en vrijblijvend gesprek, kosteloos uiteraard: een belletje naar CNE kan zomaar een hoop geld besparen.

CNE ICT Professionals bv Van der Hooplaan 239 Amstelveen Telefoon 088 766 76 76 info@cne.nl www.cne.nl

.nl • APRIL 2016

57


MADE BY SWEDEN

V70 T4 benzine 140 KW (190 PK) T4 Polar

e 39.995,-

V60 T2 Geartronic benzine 90 KW (122 PK) T2 Nordic

e 33.995,-

GELEVERD DOOR VOLVO BANGARAGE Bangarage Amsterdam Zuid Oost

Bangarage B.V. Amstelveen

Bangarage Amsterdam West

Bangarage Mijdrecht B.V.

Officieel dealer Volvo Cars Kollenbergweg 15 1101 AR Amsterdam Z.O. Telefoon 020 - 452 20 20

Officieel dealer Volvo Cars Grutterij 7-9 1185 ZT Amstelveen Telefoon 020 - 347 26 26

Officieel dealer Volvo Cars Transformatorweg 29A 1014 AJ Amsterdam West Telefoon 020 - 584 99 00

Officieel dealer Volvo Cars Communicatieweg 9 3641 SG Mijdrecht Telefoon 0297 - 28 14 95

VolvoBangarage

@VolvoBangarage

Autoschade Drenth Grutterij 10 1185 ZV Amstelveen Telefoon 020 - 668 26 30

www.bangarage.nl


COLUMN VAN LENNING NOTARIAAT

U koopt samen met uw partner een huis, maar wat gebeurt er in geval van overlijden van één van de partners? Indien u ter zake niets vastgelegd heeft bij de notaris, zal in geval van overlijden van één van de partners zijn/haar helft in het huis vererven naar zijn/haar familie, hetgeen meestal niet de bedoeling is. NOTARIS MR. SYLVIA M. VAN LENNING

Partner overleden, huis kwijt?

Lege handen Hoe dan ook, de achterblijvende partner loopt niet alleen het risico het huis te verliezen, ook in andere opzichten staat hij/zij dan met lege handen. Er kan dan bijvoorbeeld ook geen aanspraak worden gemaakt op een deel van het pensioen van de overleden partner, met alle gevolgen van dien.

Verblijvingsbeding Indien er bij de notaris een samenlevingscontract wordt aangegaan waarin onder meer een verblijvingsbeding is opgenomen, kan deze onwenselijke situatie worden voorkomen. Hierin staat dan dat bij overlijden de langst-levende automatisch het gehele gezamenlijke eigendom van het huis krijgt, waarbij de erfgenamen geen aanspraak op het huis kunnen maken, zodat de langstlevende ongestoord kan verder leven in het huis.

te leggen; denk hierbij aan de situatie waarin u kinderen achterlaat. Maar het kan natuurlijk ook dat u graag ziet dat (een deel van) uw erfenis binnen uw familie blijft, of dat FOTO: KATJA MALI

Indien de familie van de overledene toestemming geeft het huis te blijven bewonen, krijgt de langstlevende te maken met de Belastingdienst, waarbij er een heffing van zowel erf- als schenkbelasting zal plaatsvinden; ook dit is niet wenselijk.

bepaalde bezittingen naar bepaalde familieleden gaan. Ook dit kunt u allemaal in een testament beschrijven.

Emoties Het uitgangspunt moet zijn dat samenwoners een bewuste keuze maken en hun zaken goed (notarieel) regelen, zodat zij met een gerust hart de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst kunnen nemen, en dat zij bovendien goed hebben nagedacht over de situatie ná het overlijden en aldus, in geval van overlijden niet geconfronteerd worden met allerlei negatieve gevolgen hiervan. Een overlijden brengt namelijk al zoveel emoties met zich mee, dat het dan fijn is als de andere zaken wel optimaal zijn geregeld. Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op voor een goed advies met notaris mr. Sylvia M. van Lenning.

‘SAMEN EEN HUIS

GEKOCHT, MAAR WAT GEBEURT ER BIJ OVERLIJDEN?'

Testament Mocht u uw partner willen benoemen tot enig erfgenaam van uw gehele vermogen, dan kunt u dit naast het samenlevingscontract ook vastleggen in een testament. Het testament biedt uiteraard ook de mogelijkheid om nog andere zaken vast

Sylvia van Lennning

Van Lenning Notariaat Oranjebaan 13 1183 NN Amstelveen (nabij Ouderkerk aan de Amstel) Telefoon 020 496 76 76 info@vanlenningnotariaat.nl

.nl • APRIL 2016

59


Het beste surroundsoundsysteem van Bose. Dankzij Bose -technologieën geniet je overal in de kamer van de ware kracht van surround sound, terwijl de exclusieve Acoustimass module diep laag produceert, zelfs als hij uit het zicht staat. Het Lifestyle SoundTouch 535 system is ook een zeer geavanceerd muzieksysteem. Maak verbinding met je wifi-thuisnetwerk of Bluetooth -apparaten en geniet eenvoudig draadloos van muziek. Stream muziekdiensten als Spotify , Deezer, internetradiozenders of de muziek in je muziekbibliotheek. ®

®

®

®

®

®

Nu verkrijgbaar bij: Nu verkrijgbaar bij:

DEALER LOGO Dealer Logo Placeholder

NIEUW

Lifestyle SoundTouch 535 ®

®

entertainment system

Wi-Fi is een geregistreerd handelsmerk van de Wi-Fi Alliance. Deezer is een geregistreerd handelsmerk van Blogmusik SAS. Spotify is een geregistreerd handelsmerk van Spotify AB. iTunes is een handelsmerk van Apple Inc., geregistreerd in de VS en andere landen. Muziekdiensten kunnen per land verschillen. Een wifi-thuisnetwerk en toegang tot internet zijn vereist. Het Bluetooth -woordmerk is een geregistreerd handelsmerk van Bluetooth SIG, Inc. en wordt door Bose Corporation gebruikt onder licentie. SoundTouch is een geregistreerd handelsmerk van Bose Corporation in de VS en andere landen. ®

®

®

105517_AD_DA_LS535_266x165_NP_NL_FINAL

HOVENIERS & TUINONTWERPSTUDIO

ONTWERP REALISATIE RENOVATIE ONDERHOU D

Rietbergen Hoveniers & Tuinontwerpstudio heeft alles onder één dak: tuinontwerp, tuinaanleg èn tuinonderhoud. Zowel grote als kleine tuinen krijgen onze speciale aandacht. Exclusief geselecteerd door de Tuinen van Appeltern. Rietbergen Hoveniers & Tuinontwerpstudio | Amsteldijk-Zuid 78 | 1184 VE Amstelveen T 020 496 11 09 | E info@rietbergen.nl | I www.rietbergen.nl Op zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur


MAKELAARDIJ GEIJSEL KROON

Voorjaarskriebels. Wie kent of heeft ze niet. Groener gras, vogeltjes fluiten, de lentezon schijnt volop, de dagen worden langer. De makelaardij kent ook voorjaarskriebels. De voorjaarsenergie werkt aanstekelijk, het wordt aanzienlijk drukker op de woningmarkt. BERNARD GEIJSEL

Voorjaars

kriebels

V

eel verkopers vragen ons ‘Wanneer is de beste periode om ons huis te verkopen?’ Ons antwoord is onbetwist: ‘het voorjaar, de lente’.

Selffulfilling prophecy Zeg nou zelf; de tuin ligt er op z’n mooist bij, de zon schijnt goed in alle woonvertrekken en de bezichtigingen lopen opperbest; men loopt makkelijk naar buiten, waar het een stuk aangenamer is dan tijdens de winterperiode. Een belangrijk gegeven is: de koper is goed gemutst en heeft energie om de spannende verhuisstap te zetten. De potentiële kopers wachten veelal tot het voorjaar om het aanbod serieus te bekijken. Zij hebben namelijk van de makelaar vernomen dat de grootste toename van het aanbod van huizen in de lente plaatsvindt. De beweegredenen van kopers en verkopers versterken elkaar dus. Ze hebben elkaar immers nodig.

NVM De Nederlandse Vereniging van Makelaars speelt hier eveneens op in. Sinds enkele jaren verzorgen zij in de eerste week van april een nationale open huizendag. Dit stimuleert het selffulfilling prophecy effect.

Feiten In Amstelveen kwamen er in het tweede kwartaal van 2015 297 nieuwe woningen te koop tegen gemiddeld 232 in de overige kwartalen. Er zijn in dit tweede kwartaal 278 woningen verkocht, tegen gemiddeld 199 in de overige kwartalen. In het voorjaar komen er over verschillende jaren (20002015) significant meer woningen te koop en worden ook meer woningen verkocht. In de zomerperiode geldt overigens het

omgekeerde. Verkopers maken pas op de plaats aangezien veel kopers ‘tijdelijk’ met andere zaken bezig zijn dan met huizen kijken.

‘DE KOPER IS IN HET VOORJAAR GOED GEMUTST’

Vragen Heeft u vragen? Neem gerust contact met mij op!

Bernard Geijsel Register Makelaar Taxateur o.g. Geijsel Kroon Telefoon: 020 496 92 88 www.geijselkroon.nl

~ Bernard Geijsel

.nl • APRIL 2016

61


Ontdek de leukste werkplek van Amstelveen! Bij Market Discovery® wordt hard gewerkt op een van de leukste en mooiste werkplekken van Amstelveen. Het markante gebouw De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1 in het bruisende Oude Dorp is omgetoverd tot een zeer stijlvol geoutilleerde werklocatie.

Vanwege ambitieuze groeiplannen is Market Discovery® per direct op zoek naar een zelfbewuste

MARKTVERKENNER (M/V – fulltime of parttime)

Voor deze uitdagende baan zoeken we iemand die

Je bent een belangrijke spin in het web en je genereert

graag in een hoogwaardige ambiance werkt en

zakelijke leads die leiden tot new business.

houdt van kwaliteit in de breedste zin van het woord. Je hebt bovendien de potentie in je om door te groeien Als marktverkenner maak je op business-to-business

binnen Market Discovery®. Daar helpen we je graag bij, door

niveau telefonische inventarisaties, in een team van

continue training, bijsturing en begeleiding. We vragen mini-

zeer enthousiaste en positief ingestelde collega’s.

maal MBO-werk- en denkniveau, een smart casual-houding en vanzelfsprekend een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Onze nieuwe A-locatie, voorziet in comfortabele werkplekken, diverse vergader- en loungeruimtes en een culinair bedrijfsrestaurant met terras. Wil je deel gaan uitmaken van ons dynamische team? Wij zien je reactie graag tegemoet. Stuur een korte motivatie en je cv naar Marco Knaap: info@marketdiscovery.nl Voor telefonisch contact bel 020-6444480 en vraag naar Marco.

jobdiscovery recruitment & intakes

salesdiscovery people & coaching

marketdiscovery leads & new business


COLUMN THEO MULDER

Theo Mijmeringen

Onlangs was ik in Zweden bij de introductie van de nieuwe Volvo S 90 en V 90. Daar werd ons onder andere verteld, dat deze auto’s in principe volledig autonoom kunnen rijden tot een snelheid van 130 km/h.

H Theo Mulder is sinds 1985 eigenaar van de Volvo Bangarage en een heuse autoliefhebber. In AmstelveenZ Magazine vertelt hij met regelmaat over zijn vak.

‘FILELEZERS KUNNEN OOK WEL NAAR EEN ANDERE BAAN GAAN UITKIJKEN’

iermee komt Volvo’s belofte dat je vanaf 2020 nooit meer een fataal ongeluk zult hebben in een nieuwe Volvo, wel heel dichtbij. Maar het zette mij ook aan het denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met die ruim tien miljoen bekeuringen – waarvan de overgrote meerderheid flitsboetes op autosnelwegen – die de overheid niet meer kan uitdelen, wanneer we ons massaal naar onze bestemming laten rijden door een computer? Gaan overheden dan andere manieren verzinnen om het geld bij automobilisten vandaan te halen? En al die mensen die dagelijks bezig zijn met het controleren van automobilisten en de administratieve c.q. juridische verwerking van geconstateerde onrechtmatigheden? Niet dat we die mensen niet elders nodig hebben – per slot van rekening schijn je in Amsterdam iemands hoofd er af te kunnen snijden en die ergens op straat neer te leggen zonder dat er aanvankelijk een haan naar kraait – maar toch… Filelezers kunnen ook wel naar een andere baan gaan uitkijken, want de kans is groot dat als alle auto’s keurig met dezelfde snelheid achter elkaar aanrijden, er stomweg geen file ontstaat. En de autoschadebranche? Energieleveranciers kunnen hun borst ook nat maken, want onze auto rijdt ons vanzelf op de meest zuinige manier over de meest efficiënte route naar onze bestemming en dat bespaart natuurlijk aardig wat brandstof dan wel elektriciteit. Met een beetje kwade wil geeft het verkeer zelfs geen aanleiding voor milieuprofeten om zich druk te maken… Als mijn mijmeringen zó utopisch beginnen te worden dat het bijna eng is, dan staat er gelukkig bij mij nog een kwajongensauto in de garage. Eentje die heel hard kan, helemaal niet ‘duurzaam’ of politiek correct is en waarin ik het nog helemaal zelf voor het zeggen heb. Daar ga ik nu een stukje mee rijden en beleef ik de vrijheid die we gelukkig in Nederland hebben…

.nl • APRIL 2016

63


Rijksoverheid

Gewijzigd Ontwerptracébesluit Verbreding A9 Badhoevedorp – Holendrecht Ter inzage van 18 maart tot en met 28 april 2016

Prettige leefomgeving De A9 wordt verdiept aangelegd tussen het Amsterdamse Bos en Bovenland, met overkappingen bij het Oude Dorp en het Stadshart. Veilig verkeer De kruising van de Keizer Karelweg met op- en afritten van de A9 komt op de overkapping bij het Stadshart, met een fietsers- en voet­ gangersbrug.

Minder geluids­ overlast Langs de A9 en bij verschillende open afritten worden over een lengte van in totaal twaalf kilo­ meter nieuwe geluidsschermen geplaatst.

Comfortabele verbinding Speciaal voor fietsers en voet­ gangers komt er een viaduct over de rijksweg tussen de Burgemeester Rijnderslaan en de Meander (Bovenlandpad).

Vlot verkeer In plaats van drie rijstroken komen er vier rijstroken per rijrichting én een wissel­baan vanaf Ouderkerk aan de Amstel via de A9 (Gaasper­ dammerweg) en de A1 (knooppunt Diemen – knooppunt Muiderberg) tot aan de A6 bij Almere.

De minister van Infrastructuur en Milieu stelde het Tracébesluit A9 Badhoevedorp – Holendrecht (Amstelveen) vast in maart 2011, als onderdeel van de weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere. Dit Tracébesluit hield onder andere de ondertunneling van de A9 bij Amstelveen in. De gemeente Amstelveen zou voor een groot deel aan deze tunnel meebetalen, maar door de financiële crisis bleek dit voor Amstelveen toch niet haalbaar. Na overleg met de betrokken partijen is de stroomlijnovereenkomst opengebroken en is gewerkt aan een alternatieve oplossing die ook de bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving verbetert. De weg komt dieper te liggen, de aansluiting bij de Keizer Karelweg blijft in stand en er komen 2 overkappingen en nieuwe verbindingen voor fietsers en voetgangers. Als gevolg daarvan is een wijziging noodzakelijk van het vastgestelde Tracébesluit van 2011. Nieuw Ontwerptracébesluit De wijzigingen in het Tracébesluit staan in een nieuw Ontwerptracébesluit (2016). De minister van Infrastructuur en Milieu heeft dit onlangs ondertekend. In het gewijzigde Ontwerptracébesluit zijn de plannen voor de verbrede A9 in de omgeving van Amstelveen in detail uitgewerkt. Naast de exacte ligging van dit weggedeelte is ook aangegeven hoe het wordt ingepast in landschap en omgeving. Tevens staan in het Ontwerptracébesluit de effecten die worden voorzien op luchtkwaliteit en geluidsoverlast en de maatregelen die daartegen genomen worden.


Inzien Het gewijzigde Ontwerptracébesluit A9 Badhoevedorp – Holendrecht (Amstelveen) ligt met de andere relevante documenten ter inzage. Dit is een formeel participatiemoment dat de procedure volgt zoals beschreven in de Algemene wet bestuursrecht. Vanaf 18 maart 2016 kunt u de documenten downloaden op de website van de directie Participatie: www.platformparticipatie.nl. Bovendien liggen de documenten vanaf die datum zes weken ter inzage op de volgende locaties: - Raadhuis van de gemeente Amstelveen, Laan Nieuwer-Amstel 1, Amstelveen. - Provincie Noord-Holland, Houtplein 33, Haarlem. - Rijkswaterstaat Noord-Holland, Toekanweg 7, Haarlem. - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Korte Ouderkerkerdijk 7, Amsterdam. - Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag. Uw mening geven Iedereen kan van 18 maart tot en met 28 april 2016 (zes weken) reageren op de documenten. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het Ontwerptracébesluit. Dat kunt u doen aan de hand van de volgende vragen: - Staan er naar uw mening onjuistheden in het Ontwerptracébesluit of de andere documenten? - Zijn er naar uw oordeel belangen over het hoofd gezien? - Wordt u geraakt in uw belang? We ontvangen uw gemotiveerde zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via het zienswijzeformulier op www.platformparticipatie.nl. Zodra uw zienswijze is ontvangen, ontvangt u daarvan een bevestiging. U kunt uw mening ook op schrift zetten. In dat geval stuurt u uw brief, met vermelding van ‘zienswijze project A9 Badhoevedorp – Holendrecht (Amstelveen)’ naar de directie Participatie, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Zodra de schriftelijk ingediende zienswijze is ontvangen, verstuurt de directie Participatie een ontvangstbevestiging. U kunt uw mening ook mondeling doorgeven. Dit kan door tijdens kantooruren te bellen naar 070 456 89 99 of tijdens een van de informatiebijeenkomsten. Informatiebijeenkomsten We organiseren tijdens de inzageperiode vier informatiebijeenkomsten die steeds gehouden worden in de bovenfoyer van de schouwburg Amstelveen van 19.00 uur tot 21.30 uur. Deze bijeenkomsten zullen plaatsvinden op dinsdag 22 maart, donderdag 24 maart, maandag 4 april en maandag 11 april 2016. Tijdens deze bijeenkomsten komt u meer te weten over het project en de procedure en is er gelegenheid om vragen te stellen. Op alle avonden is er iemand van directie Participatie aanwezig voor het indienen van een mondelinge zienswijze. Vervolg De ingediende zienswijzen worden geanalyseerd en meegenomen in het Tracébesluit dat naar verwachting medio 2017 wordt vastgesteld. Alleen degene die een zienswijze heeft ingediend bij het gewijzigde Ontwerptracébesluit kan in beroep gaan tegen het Tracébesluit. Meer informatie Op https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl staat alle actuele informatie over de weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere waarvan het project deel uitmaakt. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar de informatielijn van Rijkswaterstaat 0800 8002 (gratis) of mailen naar a9badhoevedorp-holendrecht@rws.nl. Meer informatie over de procedure vindt u op www.platformparticipatie.nl. Met vragen hierover kunt u bellen naar +31 (0) 70 456 89 99.


HAPPY

ES BODI


FOTO: KINDERRIJKzzzzzzzzz

KINDERRIJK BUITENSPELEN

Naar buiten! Het voorjaar is aangebroken en dat betekent voor kinderen weer volop buitenspelen. Bij kinderopvangorganisatie KinderRijk, met tal van buitenaccommodaties, wordt niet met buitenspelen gewacht tot het voorjaar: hier gaan kinderen het hele jaar naar buiten, ongeacht de weersomstandigheden. Buiten zijn maakt een zeer belangrijk onderdeel uit van de opvang bij KinderRijk. Vrijwel elke opvanglocatie heeft speciaal ingerichte groene natuurspeelplaatsen, die voor alle leeftijden wel iets te bieden hebben.

Natuurlijke elementen ‘Onze buitenspeelplaatsen zijn uitgerust met diverse natuurlijke speelelementen. Of het nu om buitenschoolse opvang of de peutergroepen gaat, voor ieder is er wat wils. De jongsten leren veilig ontdekken, voor de ouderen bieden we meer avontuur,’ zegt Tine Oudshoorn van KinderRijk.

Meer dan een wipkip Bij KinderRijk gaat buitenspelen veel verder dan een wipkip en wordt vooral gedacht in natuurlijke elementen, zoals boomstammetjes, grasheuveltjes, water en ook speciale beplanting als bamboe. ‘Kinderen ontdekken zodoende spelenderwijs de natuur, doen vaardigheden op en leren risico’s inschatten en zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen ,’ zegt Tine. De buitenspeelplaatsen van KinderRijk worden erg gewaardeerd, natuurlijk door

de kinderen maar zeker ook door ouders. ‘We doen veel in samenspraak met ouders en oudercommissies. Buitenspelen is heel leuk en belangrijk, maar veiligheid en vies worden zijn bijvoorbeeld belangrijke terugkerende thema’s. Daar proberen we zo goed mogelijk afspraken over te maken.’

Keurmerk Alle buitenspeelplaatsen hebben een veiligheidskeurmerk en spelende kinderen staan logischerwijs naar leeftijdsniveau onder toezicht, dus aan veiligheid wordt veel gedaan. Voor wat betreft vies worden denkt KinderRijk zoveel mogelijk mee met ouders, maar vies worden mag zeker. Voor kinderen zijn er laarzen, regenoveralls en kruipbroeken voorhanden en ook wordt geadviseerd niet altijd de beste kleding aan te trekken of oude kleding mee te geven, ‘Het vies worden hoort er natuurlijk bij, de meeste ouders hebben daar begrip voor,’ zegt Tine.

We hebben daarvoor speciale bedjes: kinderen die moeilijk in slaap komen, slapen buiten meestal als een roos.'

Avontuur Hoewel kinderen het hele jaar door naar buiten gaan, is het voorjaar toch altijd speciaal. Alles raakt in bloei en ook de beestjes komen tevoorschijn. ‘Ze leren diertjes ontdekken en krijgen zodoende respect voor de natuur. De oudere groep wil vooral avontuur: hutten bouwen en onder begeleiding maken we ook wel eens een vuurtje, heel spannend natuurlijk.’

‘VIES WORDEN EN VEILIGHEID ZIJN BELANGRIJKE THEMA’S’

Zand en water ‘Vooral zand en water doen het erg goed,’ glundert Tine, ‘maar voor de allerjongsten zijn de buitenaccommodaties bijvoorbeeld ook prima geschikt om een slaapje te doen.

~ Tine Oudshoorn

.nl • APRIL 2016

67


Sinds 1927 staan wij voor toegankelijke en persoonlijke uitvaartbegeleiding: voor iedereen een waardig afscheid. TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK F. DE KORT IS GESPECIALISEERD IN HET AANMETEN EN VERVAARDIGEN VAN EEN KUNSTGEBIT

LAST VAN UW KUNSTGEBIT? Vraag gratis advies aan de tandprotheticus.

 De tandprotheticus maakt de prothese zelf in nauw overleg met u, waardoor tandvorm, kleur en zetting worden aangepast aan uw gezichtsvorm en wensen.

Uitvaartcentrum Bouwens Startbaan 7 1185 XP Amstelveen 020 647 12 12

Uitvaartcentrum & Crematorium Bouwens Noorddammerweg 40 1424 NX Uithoorn 0297 56 34 55

 Ook voor een onderkaak met veel problemen is er een oplossing, vraag naar de mogelijkheden van implantaten!  Klikgebit op implantaten nu mogelijk in één dag: “Active-in-one-day”. Na implanteren wordt de prothese direct geplaatst!

www.uitvaartcentrumbouwens.nl

Maak vrijblijvend een afspraak voor informatie en advies of reparatie.

Vita is er voor al uw vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg

wijk uw wijk wijkwerk uw wijk oners vrijwilligers bewoners bew • Ontmoetingsgroepen voor vergeetachtigen en hun verzorgers: 020 4 534 887 wijkcoach wijkcentra wijkcoach • Odensehuis (inloop voor iedereen die te maken atieven bewoners buurtinitiatie heeft met beginnende dementie): 020 4 412 401 cursussen wijkcoach cursussen • Ouderenadvies: 020 5 430 444 • Huiselijk Geweld: 0800 2000 (gratis) of 020 5 430 434 ijkwerk buurtinitiatieven wijkwerk • Maatschappelijk werk trainingen: 020 5 430 440 ijkcentra cursussen wijkcentra • Wijksteunpunten t.b.v. activiteiten voor ouderen • Cursusbureau Vita en AanZ: 020 5 430 441 rijwilligers uw wijk vrijwilligers • Personenalarmering: 020 5 430 452

• Algemeen Maatschappelijk Werk: 020 5 430 440

U kunt bij ons terecht voor informatie, beheer en ondersteuning. Onze kernwaarden zijn terug te vinden in al onze acties:

vinden - verbinden - versterken Meer informatie: 020 5 430 430 of

www.vita-amstelland.nl

Mail uw vragen naar info@aanz-amstelveen.nl of bezoek de website www.AanZ-Amstelveen.nl

Vita Amstelland en AanZ Amstelveen zijn onderdeel van Participe Holding


VITA AMSTELLAND IN DE WIJKEN

Door de samensmelting van de welzijnsorganisaties Vita Welzijn en Advies en Participe is de naam Vita Amstelland ontstaan. ‘Het betreft niet alleen een nieuwe naam, ook een nieuwe visie, vorm en inhoud. En die flitsende start, dat doen we samen’, aldus de nieuwe bestuurder Willem Draaisma.

Willem Draaisma en Sjaak van der Linde.

Een fijne wijk creëer je samen Vita Amstelland wil iedere inwoner laten deelnemen aan de samenleving. ‘Van jong tot oud, we doen het met elkaar. Iedereen heeft sterke punten en als we die goed benutten creëer je een fijne buurt.’

Wijkteams Op 1 januari 2016 zag het nieuwe Vita Amstelland het licht, ook AanZ gaat hier onderdeel van uitmaken. ‘Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe manier van organiseren. We werken nu met verschillende wijkteams’, zo legt interim-directeur Sjaak van der Linde uit. ‘Teams van 10 tot 15 mensen met ieder hun eigen specialismes, zoals ouderenadviseurs, wijkcoaches, maatschappelijk werkers, sociaal beheerders en sociaal cultureel werkers. Dit alles, om in heel Amstelland de juiste mensen rond te hebben lopen. Mensen die gekoppeld

kunnen worden aan inwoners met moeilijkheden of ideeën, groot of klein.’

en het maakt niet uit hoe oud je bent, juist niet’, aldus Van der Linde.

Deelnemen

Vinden, verbinden en versterken

Het is volgens Draaisma van groot belang dat iedereen deelneemt aan de samenleving, juist omdat de ouderen langer thuis moeten en kunnen blijven wonen. ‘Doe jij een boodschap voor je buurman dan zorgt hij dat je iPad weer werkt. Door het stimuleren van zulke vormen van samenwerking en hulp, verklein je de kans op eenzaamheid, creëer je een leuke buurt en voorkom je uiteindelijk extra kosten in de zorg.’

Voor vragen of ideeën kan iedere bewoner uit de regio vrijblijvend contact opnemen met Vita Amstelland. ‘Wil je iets gaan betekenen voor je buurt, maar weet je niet hoe? Zit je met jezelf in de knoop of ben je misschien bezorgd over je demente buurman? Kom gewoon even langs in een van de wijkcentra, kijk online of bel ons op, we zijn een informeel steunpunt speciaal voor de inwoners van Amstelland.’

Alle leeftijden Vita-Amstelland is er voor jong en oud. ‘We zijn er niet alleen als je problemen hebt. We vinden het juist fijn als je iets wil doen voor je buurt. Als je ideeën hebt of iets wil betekenen

Vita Amstelland Dr. Willem Dreesweg 2 Telefoon 020 543 04 30 vita-amstelland.nl

.nl • APRIL 2016

69


AMSTELVEEN VERWACHT

Like&Follow

Meer dan alleen een magazine AmstelveenZ brengt naast een maandelijks magazine ook dagelijks een selectie van hyperlokaal nieuws via www.amstelveenz.nl. En natuurlijk kan je ook via onze snel groeiende Facebook-pagina op de hoogte blijven van wat er in Amstelveen speelt. Leuk als je ons volgt! www.facebook.com/ amstelveenz

Twitter @amstelveenz

AmstelveenZ dagelijks gemaakt vanuit het hart van Amstelveen!


TRENDS&TIPS

SmartBike Snel je e-bike terugvinden bij diefstal, een melding krijgen als er iemand ongevraagd aan je fiets zit, calorieën en kilometers bijhouden en vanaf de bank checken hoe je e-bike er aan toe is? Het kan allemaal met de Cortina SmartBike.

Homey

FOTO: ATHOM

Cortina

299,-

Anti-diefstalchip Eigenaren van de elektrische Cortina SmartBike hoeven niet bang te zijn dat hun mooie fiets gestolen wordt. Dankzij de ingebouwde chip en de koppeling aan een app op hun smartphone kunnen ze altijd de actuele locatie van hun e-bike zien. 'Maar het is niet alleen een anti-diefstalproduct, benadrukt Bink Fietsen in Amstelveen (Cortina Brandspot) waar de fiets te zien is.

Uniek

TISSOT

'Je kunt er bijvoorbeeld ook het aantal gereden kilometers en verbrande calorieën mee bijhouden. De app geeft meldingen dat de accu opgeladen moet worden of wanneer je e-bike een servicebeurt nodig heeft.’

Het slimme huisvriendje Stel je voor, een huis zonder afstandsbedieningen. Een huis dat naar je luistert. Een huis dat preciés doet wat jij wilt. ‘Homey’ doet dat straks allemaal voor jou. Homey is een vernuftig en hartveroverend nieuw apparaat dat al je andere apparaten verbindt op een slimme manier. Het wordt vast je nieuwe vriendje in huis, want je hoeft nooit meer naar afstandsbedieningen of apps te zoeken. Want Homey luistert gewoon naar wat je zegt en is slimmer dan je denkt. Bij Koudijs BV aan de Stationsstraat is de testversie van Homey, die binnenkort verkrijgbaar zal zijn, al live te zien. Koudijs is voorloper op het gebied van slimme en kwalitatieve oplossingen in huis en laat graag nog veel meer mogelijkheden zien. Medewerkers staan altijd klaar voor vakkundig en persoonlijk advies.

Informatie Bink Fietsen, Amsterdamseweg 162, Telefoon 020 6472569. www.binkfietsen.nl info@binkfietsen.nl

Homey is bedacht en ontworpen door het Nederlandse Athom. Hoewel Homey zich nu nog in een testfase bevindt, zijn er al enkele duizenden verkocht. Een groot succes dus. Doordat Homey een open platform is, net als een smartphone, kan iedereen makkelijk functionaliteiten toevoegen met apps. Hierdoor is Homey helemaal klaar voor de toekomst. Ook al je apparaten met elkaar verbinden, aansturen via één app, en zelfs via je stem? Kijk dan op www.athom.com, of kom langs bij Koudijs aan de Stationsstraat 18-22, waar Homey op dit moment te bezichtigen is en binnenkort verkrijgbaar zal zijn. Homey kost 299 euro.

.nl • APRIL 2016

71


Goldwell©

Ontdek

onze lunch nl pper.

.deka www

www.dekappershop.com

Bij The WineKitchen at Sea kunt u tijdens de lunch genieten van een mooi glas wijn in combinatie met heerlijke visgerechten. Wij serveren de lunch van 12.00 tot 15.00 uur.

✻ Reserveer onder vermelding van AmstelveenZ en ontvang in april en mei een glaasje Première Bulle - Blanquette de Limoux van het huis. Stationsstraat 2A - Amstelveen Tel. 020 - 647 59 68 Rijnstraat 18 - Amsterdam Tel. 020 - 662 29 42

Ouderkerkerlaan 2 | Amstelveen | (020) 345 1327 www.thewinekitchenatsea.nl

www.maddox.nl Gun jij jezelf ook dat uurtje tijd; voor jou alleen! Geen telefoon, geen Facebook, geen whatsapp… Zeg nou eerlijk, hoe vaak komt dat nog voor?!

Zoek je jeans, vind je Maddox.

Speciaal voor de lezers van Amstelveenz; 60 minuten ontspanningsmassage ipv €65,- nu voor €49,-! Mail naar info@amstelveenbeautycenter.nl of bel ons voor een afspraak op 06 2142 4750. Deze actie is geldig van 1 april t/m 31 mei 2016. Actiecode vermelden bij boeken: #220316

Zoek je Maddox, vind je jeans.

Amstelveen Beauty Center Bouwerij 10 1185 XX Amstelveen maddoxcasual

www.amstelveenbeautycenter.nl

maddox_casual maddoxcasual

Rembrandthof 12 Amstelveen | 020 453 9007


BEAUTY ROKJESDAG..

Blote Benen We hebben ze een winter lang verstopt in lange broeken en dikke panty’s, maar de blote benen mogen weer te voorschijn worden getoverd. De lente is begonnen en dat betekent dat ‘rokjesdag’, de eerste mooie dag in de maand april, weer voor de deur staat. Toch zijn onze kuierlatten vaak niet direct perfect, AmstelveenZ vroeg drie Amstelveense dames naar hun mening en ervaring betreffende… blote benen.

Verzorg die benen Geen zin in harsen, waxen of IPL. Het scheermes werkt natuurlijk prima. Toch ritsen veel vrouwen deze snel over hun benen en zijn daarna niet tevreden met het resultaat. Deze vijf stappen zorgen ervoor dat je benen na een scheerbeurt echt gaan stralen.

1

Begin met een peeling Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen en ingegroeide haartjes verdwijnen.

2

Gebruik scheercrèmes Scheercrèmes zorgen voor meer vocht in de huid.

3

Investeer in een goed mesje Een goed mes maakt echt verschil, dat merk je toch ook in de keuken?

Erna van der Voort (63) Westwijk ‘Het is voor mij altijd oppassen geblazen dat ik niet verbrand. Door mijn lichte overgevoelige huid heb ik echte melkflessen, toch vind ik het heerlijk om met blote benen te lopen. Ontharen doe ik dagelijks onder de douche met scheermesjes van Gillette, dat werkt prima. Jaren geleden kocht ik een Ladyshave, maar dat was geen succes. Ik kreeg er rode stippels van op mijn huid.’

Shannon Dekker (22) Waardhuizen ‘Ik vind mijn benen scheren echt een stomme langdurende klus. Binnenkort ga ik ze laten harsen, al ben ik wel een beetje bang. Wat ik nooit meer doe is snel, droog, mijn benen scheren, daar krijg je allemaal wondjes van. Als de zon schijnt zijn mijn benen super snel bruin, maar op dit moment zijn ze echt nog spierwit. Als het echt warm is draag ik het liefst zo snel mogelijk een kort broekje.’

4

Neem de tijd Het klinkt logisch, toch neemt bijna niemand de tijd. Liever ’s avonds tien minuutjes langer, dan ’s ochtends snel voor werk.

5

Smeren met hydraterende gel Scheren maakt schade. Zorg achteraf voor een vochtinbrengende crème, je huid wordt zo niet droog en krijgt een mooie glans.

Elwine Smit (58) Bovenkerkerpolder ‘Hele witte benen heb ik niet, toch loop ik niet snel in een rok. Ik ben mijn benen ooit gaan harsen bij de schoonheidsspecialist, waardoor mijn haargroei bijna weg is. Op aanraden van een vriendin heb ik vorig jaar nog diverse IPL-behandelingen gehad en dat is echt super. Al na twee keer zag ik verschil. Het is wat duurder, maar ik kan het echt iedereen aanraden.’

Laat rokjesdag nu maar komen!

.nl • APRIL 2016

73


COLOFON

TOT SLOT Een stadsgedicht

Algemeen Postadres: Postbus 36 1180 AA Amstelveen Bezoekadres: De Bajes Ouderkerkerlaan 1 1185 AB Amstelveen 020 790 00 69 info@amstelveenz.nl www.amstelveenz.nl

Toekomst

Sales Kieran Baker 06 18455576 kieran@amstelveenz.nl Redactie

Amstelveen gaat op de schop Rijksweg, sneltram en haal ook die brug bij Ouderkerk maar op

André Gerritsen 06 28798076 andre@amstelveenz.nl Marloes Smit 020 790 00 69 marloes@amstelveenz.nl Verspreidingsgebied

Amstelveen gaat erop vooruit van een supersterren Stadshart tot een nieuw Westwijkplein in Zuid

Amstelveen Nes aan de Amstel Aalsmeer (Nieuw Oosteinde)

Amstelveen verandert

Ouderkerk aan de Amstel Oplage & verspreiding 50.000 - Media Verspreiders

expats, onderwijs en horeca internationaal als hippe ‘standard’

Amsterdam en De Schakel Afhaallocaties magazine Kijk voor afhaallocaties op

Amstelveen groeit uit tot echte stad

www.amstelveenz.nl Drukwerk Media Center Rotterdam

ook al is het een gunstig gelegen dorp dat per ongeluk nooit stadsrechten had

Ontwerp Studio Beet Vormgeving Opmaak KopArt reclamebureau Fotografie Anko Stoffels, Jaap Maars e.a.

Amstelveen wordt beter een huis is hier goud waard per vierkante meter

Volgende nummer 6 mei 2016 Disclaimer AMSTELVEENZ MAGAZINE is een uitgave van Media Discovery B.V. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen oefening, studie of gebruik welke niet strikt privé van aard is.

74

Misschien krijgt Amstelveen binnenkort een grote bioscoop, een fietsbrug, een Primark en zoevend openbaar transport

Het zal de meesten echt een zorg zijn als eerst maar dat verdomde Zwijntje voor de HEMA teruggeplaatst wordt


Oosteinderweg 91, Aalsmeer. Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.30 uur & zaterdag 10.00 - 17.00 uur. De woonwinkel met een geweldig aanbod.

Carpentier.nl

Welke draai geef jij aan je interieur?

CKW_2016-006_Adv_AmstelveenzMagazine_215x285mm.indd 1

18-03-16 16:07


MAKKELIJK & SNEL ECHT GOED GEKLEED! Via LUTZ P.A. profiteer je van de professionele kennis en betrokkenheid van onze gedreven stijladviseurs zonder dat je de deur uit hoeft. Kleding kopen bij LUTZ gaat verder dan het vluchtig uitzoeken van een nieuwe broek, jas of top. Onze stijladviseurs verdiepen zich niet alleen in jouw stijl maar ook in jouw persoonlijkheid, jouw werk en jouw levensstijl. Want bij LUTZ geloven we erin dat we onze klanten op die manier het beste kunnen bedienen. Dit zie je niet alleen terug in onze winkel in Vinkeveen, maar vanaf nu ook online via de gloednieuwe service op LutzPA.nl Doe de stijltest Via LUTZ P.A. profiteer je van de professionele kennis en betrokkenheid van onze gedreven stijladviseurs zonder dat je de deur uit hoeft. Het gebruik is simpel. Geef door middel van de stijltest jouw voorkeuren, maten en budget aan en onze stijladviseurs stellen twee setjes op maat voor je samen. Mochten de adviseurs de behoefte hebben aan meer informatie, dan zullen ze indien gewenst contact met je opnemen voor het beste stijladvies.

Betaal alleen voor jouw favorieten Na het invullen van je gegevens, sturen we de twee setjes kosteloos in een unieke box naar het door jouw gewenste adres zodat je de kleding thuis of op het werk in alle rust en gemak kunt passen. Je bepaalt helemaal zelf wat je wilt

“DE EERSTE ONLINE SHOPPING SERVICE VOOR HEREN ÈN DAMES” houden en wat je terug stuurt. Betaling volgt pas achteraf, nadat je jouw keuze hebt doorgegeven. Je betaalt niets extra’s voor het professionele advies van onze adviseurs. Wij vinden dat dit er gewoon bij hoort.

www.LutzPA.nl

Bestel een box en ontvang

€ 100,cadeau*

WIN

een LUTZ P.A. Box t.w.v. *

€ 1000,* Bestel vóór 31 mei 2016 een LUTZ P.A. box van minimaal € 500,- & ontvang een LUTZ cadeaubon t.w.v. € 100,-.