Amstelveenz magazine december

Page 1

Gratis magazine voor Amstelveners ~ Nummer 7 ~December 2015 ~ www.amstelveenz.nl

Eet smakelijk! Culinair P14-25

Kruisbestuiving tussen deejays Uitgaan P11-13

Pantystress; wat trek ik aan? Beauty

Tussen Ajax en Lucia Marthas Sport

Wie verdient een straatnaam?

Amstel

veenz.n

Like

Amstel veenZ op Face book!

Het cement van Amstelveen P5

Een eeuwig gevecht De Connectie

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld Column

l


SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE

SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE

SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE

SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE

SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE

SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE

SALE SALE

ZATERDAG 12 DECEMBER START BIJ ONS DE SALE

Kortingen op veel topmerken monturen en zonnebrillen. Ruime keus uit bijzondere collecties volgens de laatste trends. U betaald dit jaar voor elk montuur met een stip € 75,- (bij aankoop van brillenglazen). Maak nog snel aanspraak op uw aanvullende zorgverzekering voor het einde van het kalenderjaar. Hierdoor krijgt u een deel van uw aanschaf vergoed! Wij kunnen dit rechtstreeks voor u indienen.


INHOUD

Contrast UIT DE SAMENLEVING 05 06 09 29 31 33

UITGAAN 11 13

Nieuw: Bells Club Deejays

CULINAIR 14 16 18

E

ditie 7 is een feit! Een nieuw nummer waar ik trots op ben, zeker als je bekijkt dat in april dit jaar ons eerste nummer pas op de mat lag. Nu zijn we zeven uitgaves van AMSTELVEENZ Magazine - en meer dan 150.000 bezoekers op www.amstelveenz.nl - verder.

Straatnamen De Connectie Welkom… Vita GIDS Amstelveen Fonds KinderRijk

Aanraders! Restaurant Colijn Winterbarbecue

57 43 42

45 45 63

19 21 22 24 25

15

Arnold Cornelis Thuis in de keuken Champagne Topkoks Wijn

ONDERNEMERS 36 37 39 41

De Groot interieurs Koudijs Simon de Bruin Cigo De Posthoorn

69

Krijtenberg Travelclub & SunFormat Jumpers Body & Mind Center The Legal Company

SPORT 50 54 57

Carel Eiting & Kiki Heus Menno Koolhaas Carrol Buenting

BEAUTY 69 71

Pantystress Maddox

COLUMNS 27 44 59 61 73

Mirjam van ’t Veld Hella Vercammen Wilfred Mooij Theo Mulder Geertje Visser

Het was een echte sprong in het diepe, die André Gerritsen en ik, als nieuwe ondernemers samen namen. Eentje die misschien, vanuit journalistiek oogpunt gezien, wat verbazing schetste. Niet zo zeer omdat André als lokaal journalist zijn eigen magazine wilde beginnen om weer met passie lokale verhalen te kunnen schrijven, nee juist niet. Maar wel dat hij dat deed met een puur commerciële man. Op menig redactieafdeling is een commerciële samenwerking namelijk vaak een moeilijke, of zelfs onmogelijke combinatie. Sterker nog, op veel redacties hebben de commerciële mensen in de ogen van journalisten bitter weinig te zoeken. De toenmalige (wijlen) hoofdredacteur bij mijn vorige werkgever had vaak een duidelijke mening over commerciële mensen. ‘Jullie zijn allemaal commerciële rothonden’ was een uitspraak die geregeld over de afdeling vloog. Maar ondanks de haat-liefde verhouding tussen commercie en redactie was ik altijd voor samenwerken. Toen en nu. Want om mooie dingen te kunnen maken heb je simpelweg beide partijen nodig. Het is een rode draad binnen AMSTELVEENZ om dagelijks amstelveenz.nl en maandelijks dit magazine te kunnen maken. Op basis van samenwerken kan een journalist samen met een commerciële rothond man dus echt iets moois maken. Iets wat na zeven uitgaves heeft geresulteerd in een samenwerking met meer dan 125 bedrijven & instellingen in Amstelveen en omgeving. Iets wat zonder samenwerken nooit was gelukt. Ik ben ongelofelijk trots, maar vooral ook dankbaar voor het vertrouwen dat zoveel mensen en bedrijven het eerste jaar in ons hebben uitgesproken.

Kieran Baker Sales en marketing AMSTELVEENZ

.nl • DECEMBER 2015

3


Adviseurs in licht

Hanglamp Alle kleuren en modellen in onze showroom .

Lichtplan Doordacht plan voor optimaal licht in huis of op kantoor.

Centraal Domotica lichtbesturing systeem

ART4LIGHT • Ondernemingsweg 13 • 088-6478965 • info@art4light.nl

www.art4light.nl


STRAATNAMEN HET CEMENT VAN AMSTELVEEN

Wie verdient een

straatnaam?

In Amstelveen Zuid verrijst binnen enkele jaren een compleet nieuwe woonwijk, de laatste grote uitbreidingswijk van Amstelveen. En natuurlijk kan een nieuwe wijk kan niet zonder straatnamen. Het gemeentebestuur van Amstelveen heeft een plan in voorbereiding, waarbij straatnamen in de nieuwe wijk mogelijk worden vernoemd naar Amstelveners die niet meer onder ons zijn en vanwege hun betekenis voor de stad een straatnaam verdienen.

O

nder de noemer ‘Het cement van Amstelveen’ wil wethouder Herbert Raat op deze manier Amstelveners die (in de breedste zin van het woord) hebben meegeholpen aan ‘het bouwen’ aan Amstelveen postuum eren. Ook wethouder Jeroen Brandes staat positief tegenover het idee.

Historie ‘Ik denk dat Amstelveen in het verleden slordig is omgesprongen met historie,’ zegt wethouder Raat. ‘Niet alleen veel historische gebouwen zijn gesloopt, ook dienen we zorgvuldiger om te gaan met mensen die in hun leven veel voor de stad hebben betekend. De grenzen van stadsuitbreiding zijn straks letterlijk bereikt. Met het straatna-

menproject ‘Het cement van Amstelveen’ vind ik dat het tijd is om markante personen die ons zijn ontvallen te eren,’ aldus Raat.

Of misschien wel Pieter Goemans (componist en tekstschrijver, onder meer van het nummer Aan de Amsterdamse Grachten)?

Namen

Stuur een naam in

Gedacht kan worden aan namen als politiek tekenaar Fritz Behrendt of bijvoorbeeld kunstenaar Toon de Haas. Misschien verdient in uw ogen wielerlegende Peter Post (naar wie al de wielerbaan is vernoemd) ook een plein, laan, straat, hof of plantsoen. Of mensen die lokaliteit door hun aderen hadden stromen, zoals oprichter van het Amstelveensch Weekblad Jacob Wilhelmus en Henk Godthelp, 35 jaar lang hoofdredacteur van het Amstelveens Nieuwsblad. De altijd zeer betrokken voorzitter van de detailhandelorganisatie, Simon Verbeek?

Natuurlijk, met deze korte selectie willen we helemaal niemand tekort doen: er zijn veel meer Amstelveners die niet meer onder ons zijn en in aanmerking kunnen komen voor een straatnaam. Daarom aan onze lezers de vraag: Wie verdient postuum een straatnaam? Suggesties kunnen worden gemaild naar het e-mailadres info@amstelveenz.nl o.v.v. Straatnaam. Meld daarbij waarom de persoon die u voordraagt een straatnaam zou moeten krijgen. De suggesties worden overlegd aan de gemeente die de namen ter inventarisatie tot zich zal nemen.

.nl • DECEMBER 2015

5


Naam: Milco Lambrecht Leeftijd: 52 Beroep: Eigenaar RINGS, organisator vechtsportevenementen Burgerlijke staat: Al 23 jaar een relatie met Mildred, niet getrouwd (geen kinderen) Favoriete plek in de gemeente: Het Amsterdamse Bos (ook een stukje Amstelveen) Passie: Nunchaku Hoogtepunt: Koninklijke Onderscheiding (Ridderorde)

6

Goede voornemens: Die heb ik permanent Wens voor de toekomst: Een blijvende goede gezondheid Tipje van de sluier, who’s next? Een Amstelvener uit de reclamewereld

FOTO: FARIL JAFAR

Wie ben je?


PLAATSGENOTEN DE CONNECTIE

Het eeuwige In de rubriek De Connectie vertellen Amstelveners hoe zij de gemeente ervaren en wat hen zoal drijft. Vorige maand gaf Harry Leliveld, eigenaar van verhuur­ bedrijf Accuraat, het woord aan plaatsgenoot Milco Lambrecht, eigenaar van RINGS, grondlegger van de sport Nunchaku-do en organisator van vechtsportgala’s. Woon je al lang in Amstelveen? Ja, ik ben een geboren en getogen Amstelvener. Ik ben opgegroeid in de wijk Elsrijk en heb op de Piet Hein-school gezeten. Ik woon nu al jaren in Westwijk, naar volle tevredenheid. Ik heb een jaar of tien in Amsterdam gewoond, maar ik ben serieus blij dat ik weer terug ben. Amstelveen is een prima plaats om in te wonen.

Je klinkt tevreden. Zou je iets willen veranderen in de gemeente? Ik moet je eerlijk zeggen, nee, eigenlijk niet. Ik vind Amstelveen echt een uitstekende gemeente, ik zal hier niet snel weggaan. Alles is heel dichtbij en alles is aanwezig.

gevecht

Je organiseert vechtsportgala’s.

Ja alweer ruim 20 jaar. In 1995 hield ik met RINGS het eerste gala in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Een hele happening met topsporter Chris Dolman (een van Nederlands meest legendarische vechtsporters, red.). Jaarlijks organiseer ik meerdere gala’s, waaronder ook in de Amstelveense Emergohal. En er is een nationale competitie, de RINGS League, waar een aantal Amstelveense jongens aan meedoen.

De evenementen van RINGS zijn een toonbeeld van sportiviteit Als mensen dat zeggen doet mij dat enorm goed. Ik probeer al van meet af aan een positief imago aan vechtsport te geven, maar dat is niet altijd eenvoudig. De gala’s hebben over het algemeen een slecht imago gekregen door diverse incidenten. Als het ergens in het land mis gaat straalt dat helaas ook direct op mij uit. Maar tot dusver is er bij ons nooit iets voorgevallen. Ik ben daar ook heel scherp op en doe er alles aan om misstanden te voorkomen. Dat begint met duidelijke communicatie naar alle deelnemers.

Wat is je geheim? Ik vermijd alle risicopartijen: ik wil geen jongens tegenover elkaar in de ring

die ruzie hebben of komen met een vervelende achterban. Ik nodig voor mijn gala’s alleen mensen uit waarvan ik weet dat ze het evenement niet zullen schaden. De organisatie is altijd strak en op tijd, zodat het publiek niet ongeduldig of rumoerig wordt. In de zaal draaien wij bewust ontspannen muziek, dat straalt uit op de toeschouwers. Provocaties van deelnemers worden meteen bestraft etc. Mijn uitgangspunt is dat je met de hele familie naar het gala kunt gaan.

Toch, dat imago… Ja, ik denk dat we daar nooit helemaal los van komen. Het blijft een eeuwig gevecht. Het is een prachtige sport, maar door een aantal slechte voorbeelden en bepaalde beeldvorming zit je als gala-organisator in een verdomhoekje.

Niet moe van de imago-strijd? Nee, het is mijn lot en het hoort denk ik bij mij. Het is elke keer weer de mouwen opstropen. Maar kickboksen is gelukkig steeds meer geaccepteerd. Steeds meer mensen beoefenen de sport tegenwoordig. En gelukkig is er ook erkenning. Ik ben recent door de politie Amsterdam-Amstelland gevraagd om begin februari volgend jaar een vechtsportgala te organiseren ter ere van het 100-jarig

bestaan van de APGS (Politie sportvereniging, red) . Eerder al mocht ik voor het tv-programma Utopia in allerhaast een mini-gala opzetten. Dat was geinig, maar dat de politie mij vraagt, daar ben ik heel trots op. Ik zie het als een soort kroon op mijn werk. Ik ben ook meerdere keren aan alle kanten gescreend.

Dat moet wel, want je hebt zelfs een lintje gekregen Ja, ik ben in 2014 geridderd voor mijn verdiensten voor de sport nunchaku-do. Natuurlijk, een grote eer en een fraai hoogtepunt, maar aan de andere kant denk ik: er zijn mensen die het veel meer verdienen dan ik, bijvoorbeeld in de zorg. Voor die mensen heb ik groot respect!

Je bent grondlegger van nunchaku-do in Nederland? Nunchaku-do is mijn ware passie. Ik ben geridderd omdat ik de sport nationaal en internationaal heb opgebouwd en de sport aangesloten heb weten te krijgen bij NOC*NSF. Ik heb in 1985 een speciale veiligheidsnunchaku ontworpen van kunststof. Het is nog steeds de enige erkende (safety) nunchaku, alle andere nunchaku’s zijn verboden wapens. De sport is inmiddels ook wereldwijd erkend en ik heb er een boek over geschreven ‘Van verboden wapen tot erkende sport’. Dat wordt binnenkort naar het Engels vertaald.

.nl • DECEMBER 2015

7


De beste kinderopvang om de hoek VOOR KINDEREN

VOOR OUDERS

VOOR ZWANGEREN

VOOR JOU

www.kinderrijk.nl


FOTO: ANKO STOFFELS ©

PLAATSGENOTEN WELKOM IN AMSTELVEEN

nZ Amstelvee

o Francisc etalig e w t t d r o w ! opgevoed

W

at een mooie naam heeft de baby van deze maand: Francisco de Freitas-Mendes. Hij heeft de Nederlandse en Portugese nationaliteit en draagt de achternaam van zijn vader (Luis Mendes) en moeder (Malou de Freitas).

Open ogen Francisco wordt tweetalig opgevoed en is nu al ontzettend wijs en nieuwsgierig, alles is mooi en hij wil alles bekijken! Toen de ogen van Francisco bij de geboorte open gingen heeft hij ze nooit meer dichtgedaan. Ondanks dat hij weinig slaapt is hij altijd vrolijk! Hij heeft ook nog een grote broer, Henrique van 6, ook hij is super trots op zijn broertje! Welkom in Amstelveen Fransisco!

Francisco 5 maanden

In de rubriek ‘Welkom in Amstelveen’ heet AmstelveenZ Magazine baby’s tussen de 4 en 12 maanden welkom in onze prachtige gemeente. Amstelveense ouders die hun oogappeltje best eens terug willen zien in AmstelveenZ kunnen hun verzoek mailen aan redactie@amstelveenz.nl o.v.v. ‘Welkom’

.nl • DECEMBER 2015

9UITGAAN NIEUW IN AMSTELVEEN

Tweede leven voor leg endaris che

Uitgaan op

Bells C lub

niveau

De floormanager van de Bells Club , Anthony La Cruz

Uitgaan ‘op niveau’, het kan straks in Amstelveen. Een van de meest legendarische nachtclubs van weleer, de Bells Club aan de Amsterdamseweg, begint aan een nieuw leven. Op 11 december 2015 openen de deuren van de Amstelveense club en wordt een exclusieve dimensie toegevoegd aan uitgaan voor 30-plussers in de 020-regio.

I

n de jaren’80 en ‘90 was de Bells Club vermaard: destijds voor veel BN’ers het ultieme adres voor een nachtje uitgaan en dansen. Als het aan de initiatiefnemers ligt komt de sfeer van weleer terug, maar dan vooral met een chic en fatsoenlijk karakter.

30+ De Bells Club richt zich specifiek op beschaafde 30-plussers die in een ontspannen sfeer plezier willen maken en ongedwongen willen dansen en feesten. ‘Uitgaan zoals dat eigenlijk alleen kan in Londen, Parijs, Milaan

of New York, maar dan met een acceptabeler prijsniveau,’ zo laten de Amstelveense eigenaren weten.

Clubervaring De club is de afgelopen maanden grondig onder handen genomen. De grote dansvloer staat nog steeds centraal, maar een nieuwe dj-booth, een champagnebar (powered by IZ Royal), exclusieve luxury tables (vooraf te reserveren), bottleservice, een smoking area en valet-parking moeten bezoekers een eminente en ongedwongen clubervaring bieden.

Opening 80’s & 90’s, gemixt met dancehits van nu, gaan muzikaal de boventoon voeren. Bekende dj’s zullen acte de presence geven, maar in de komende maanden staan ook internationale artiesten in de planning en volgen diverse live shows. Op 11 december is de soft-opening (iedereen is welkom voor een kijkje) de officiële opening volgt een dag later op 12 december (alleen voor genodigden). De Bells Club is daarna elke vrijdag en zaterdagavond hip & happening - van 22.00 tot 03.00 uur. Meer informatie: www.bells-club.nl

.nl • DECEMBER 2015

11


THE NEW NIGHTCLUB IN TOWN

OPENING 11 DECEMBER

Disco-House & Classics

12 DECEMBER

GRAND OPENING The Bells Night Invitation Only

18 DECEMBER

Disco-House & Classics 19 DECEMBER

The Bells Night presents The Sound Of Love Classics 26 DECEMBER

Jingle Bells

31 DECEMBER

Masquerade New Years Party Presale: € 25,-

Powered by IZ Royal

Amsterdamseweg 497 A » 1181 BS Amstelveen » www.bells-club.nl Information & VIP Table reservation: 020 363 9635 / info@bells-club.nl VALET PARKING – Open every Friday & Saturday 22.00 – 03.00


PRESSPHOTO’S: EYE-D PHOTOGRAPHY (WENDA OUDSHOORN)

UITGAAN DEEJAYS

Grooveshifters

Kruisbestuiving Het is een soort lokaal jongensboek, de samenwerking tussen dj’s Daniel Argoud, Robert Feelgood en Grooveshifters. Amstelveense club-dj’s met een ongetemde passie voor muziek, die elkaar min of meer bij toeval vonden, waarna een gepassioneerde kruisbestuiving ontstond. Inmiddels draaien ze in het clubcircuit in binnen- en buitenland, hard op weg naar meer. Robert Feelgood

‘D

j Daniel Argoud, echte naam Gaby Galstaun, is zeker geen onbekende in Amstelveen. Een decennium geleden alweer startte hij met BLVD Café een nieuw avontuur aan het Stadsplein. Het horecaetablissement groeide uit tot een stabiel succes en is een vaste waarde in het Stadshart.

Klik Voor de ondernemer is BLVD nog steeds nummer 1, maar zijn liefde voor muziek verdween nooit. De jaren voor zijn horeca-carrière leefde hij al tien jaar lang van muziek, als producer en dj. Toen hij enkele jaren geleden aan de praat raakte met Amstelvener Robin Oudshoorn, die na een lange horeca-carrière toe was aan een nieuwe uitdaging, was er direct een muzikale klik en begon alter-ego Daniel Argoud weer aan de deur te kloppen. Oudshoorn vormt op zijn beurt samen

met Amstelvener Bas Veen het dj- en producersduo Grooveshifters. Spanje (Ibiza), Zweden en natuurlijk Amsterdam: ze draaien inmiddels mee in het internationale clubcircuit en ze zitten zowat dag- en nacht in de studio. Niet zonder succes. Legendarische dj’s als Stonebridge (de Zweedse producer van Show Me Love - Robin S.) en ook de Amerikaanse househeld Ron Carrol lazen hun tracks al uit en de muziek (energieke clubhouse met clubtracks uit de jaren ’90) valt in de smaak.

Robert Feelgood Verbindende factor in de Amstelveense samenwerking is Amstelvener Robert Feelgood, die lokaal geen introductie behoeft. Hij bouwde zijn carrière op door vanaf medio jaren ‘90 in alle uithoeken van de gemeente te draaien en brak al snel in het internationale clubcircuit door met zijn positieve vibes.

Daniel Argoud

IAMM Met IAMM runt Feelgood al geruime tijd een indrukwekkend internationaal boekingsbureau, met een grote schare talentvolle artiesten; onder wie Grooveshifters & Daniel Argoud uiteraard. IAMM houdt kantoor bij Galstaun/BLVD aan de Rembrandtweg, waar ook de studio is gevestigd. En natuurlijk: BLVD aan het Stadsplein is geregeld thuisbasis voor cluboptredens, waarmee de Amstelveense circkel aardig rond is. 18 december staat in BLVD overigens een geheel nieuwe vrijmibo gepland, met ongedwongen beachclubhouse en live-performance (saxofonist).

Amstelveens dance-event De Amstelveense deejays zijn straks ook terug te vinden in de nieuwe Bells Club aan de Amsterdamseweg, want ze blijven Amstelveen een warm hart toe dragen. Ondanks hun (inter-)nationale optredens hebben ze vooral ook een lokale droom: ze willen ooit nog een groot Amstelveens dance-event organiseren… Wordt ongetwijfeld vervolgd!

.nl • DECEMBER 2015

13


CULINAIR AANRADERS

Probeer ze uit!

Nick Brommer

(Bistro Nice!)

Hu Shao Ting (Yu Woah)

Dennis Koopmans

xxxxx

(Brasserie 10)

In de rubriek ‘Aanraders’ deze maand weer diverse selecties rechtstreeks uit de Amstelveense horeca. Zeer gevarieerd en met liefde gepresenteerd door de mensen die het maken òf serveren. Probeer ze vooral eens uit!

14

Restaurant Yu Woah

xxxxx

Bistro Nice!

Kostverlorenhof 56-57 www.yuwoah-amstelveen.nl

Bovenkerkerweg 81 www.bistronice.nl

Brasserie 10

Aanrader: Proeverijen

Aanrader: Carpaccio

Aanrader: Ossenworst tartaar

Hu Shao Ting is grootmeester en 3-voudig wereldkampioen Chinese Cuisine. Zijn gerechten kenmerken zich door gedrevenheid, nieuwsgierigheid en passie. Verse producten worden omgetoverd tot Aziatische topproducten

Kok Nick Brommer: ‘Onze rundercarpaccio met pijnboompitten en Parmezaanse kaas is een hardloper. Klanten komen voor deze carpaccio terug, hij valt goed in de smaak en is bovendien schappelijk geprijsd. ’

Manager Dennis Koopmans kan de Amsterdamse ossenworst tartaar van harte aanbevelen. Origineel gepresenteerd met rucola, fijne croutons en Amsterdams zuur.

Vanaf € 3,-

€ 9,95

€ 7,75

De Afslag 1 www.brasserie10.nl


Bas Pieterse

Bob & Marius

(De Jonge Dikkert)

(Abina)

Manu Bhatia (Twist)

Roel & Jill ‘(t Oude Dorp)

De Jonge Dikkert

Grand Café ’t Oude Dorp

Hotel Bar Café Abina

Restaurant Twist

Aanrader: Zalm

Aanrader: Diversen

Aanrader: Bier-assortiment

Aanrader: Eendenborst

Chef-kok Bas Pieterse heeft natuurlijk tal van aanraders in zijn portfolio, maar de gemarineerde zalm met scheermes, bloemkool en picalilly is tongstrelend.

Het Grand Café heeft een uitgebreide menukaart en een groot aantal gerechten zijn favoriet: van een zalmtaartje tot paté, je kan alle kanten op bij Grand Café.

Wie kent ze niet, Bob & Marius van Abina. Ze tappen heel wat biertjes weg. ‘Natuurlijk Heineken het meest,’ zegt Marius. ‘De bierliefhebber kan prima bij ons terecht.’

Eigenaar van het Indiase restaurant, Manu Bhatia, kan van harte Desi Batakh aanbevelen: tamme eendenborst heerlijk gemarineerd met specerijen en knoflook, geserveerd met mango chutney.

€ 15,-

Vanaf € 8,75

Vanaf € 2,-

€ 24,50

Amsterdamseweg 104a www.jongedikkert.nl

Dorpsstraat 104 www.grandcafeoudedorp.nl

Amsterdamseweg 193 www.abina.nl

Amstelzijde 53 www.restaurant-twist.nl

• DECEMBER 2015

15


CULINAIR RESTAURANT COLIJN

nd op Geope vond kersta ide en be gen a kerstd

‘BIJ COLIJN WORD JE IN DE WATTEN GELEGD’

~ Jackie Hekman

verrijking

VERRUKKELIJKE

Sinds twee maanden gevestigd aan de Noorddammerlaan 42 in Bovenkerk en een opzienbarende aanwinst in het Amstelveense horecalandschap: Restaurant Colijn. Zeer fraai en comfortabel ingericht, verrukkelijk eten en vooral een gastvrije ontvangst en bediening.

E

en groteske verbouwing van acht maanden was er voor nodig om de lokale horeca-hotspot in het zuiden van de gemeente (voorheen Maal 3) een totale make-over te geven. Het resultaat is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend.

Boer & Burgemeester Het restaurant, dat zijn originele naam

16

ontleend aan een van de meest invloedrijke burgemeesters van Amstelveen (Arie Colijn), is onderverdeeld in twee segmenten: Burgemeester Colijn en Boer Colijn. Voor Amstelveense begrippen een verfrissend concept. Bij Boer Colijn kan je in een meer bourgondische sfeer een uitstekend hapje eten, terwijl bij het grotere restaurant Burgemeester

Colijn een uitgebreide en comfortabele dineravond in een geriefelijke ambiance wordt voorgeschoteld.

Hartelijk Welke kant (Boer of Burgemeester) je ook kiest, de ontvangst is hartelijk, de sfeer én de kwaliteit van het eten zijn uitstekend. ‘Bij Colijn word je in de watten gelegd,’ zegt de frivole manager Jackie Hekman. Ze runt het nieuwe restaurant met veel overgave. Ze werkte jarenlang in het buitenland in de horeca, in onder meer Zwitserland en Spanje, waar gastvrijheid en service echte vanzelfsprekendheden zijn. Dat straalt het voltallige team van Colijn ook uit. De ontvangst en service is ongedwongen, medewerkers stellen zich keurig voor zonder stijf en deftig over te komen.


Warm ‘We willen dat iedereen zich op z’n gemak voelt in een warme, huiselijke sfeer,’ zegt Jackie. De inrichting doet wat betreft een belangrijke duit in het zakje. Het burgemeestersgedeelte van Colijn, waar de open keuken centraal is gepositioneerd, heeft een prettige rustgevende uitstraling; het Boer-gedeelte is heerlijk knus en intiem. Colijn grenst aan de achterzijde aan natuurgebied De Poel. Voorzien van open haard, comfortabele tafels en stoelen en veel natuurlijke tinten is het restaurant helemaal van deze tijd. Ook aan de voorzijde (straatkant) is het goed toeven. ‘Het terras wordt binnenkort ook aangepakt, zodat mensen comfortabel buiten kunnen zitten, ook in de winter,’ zegt Jackie.

Kerstmenu Burgemeester Colijn AMUSE

Witlofsoepje met paling, gruyère kaascrostini, salade van blanke appel met knolselderij

VOO RG ERECHT EN Terrine van gekonfijte eendenbout, eendenlever, roseval aardappels op een salade mesclune met appelchips en balsamico Of Bonbon van boerenkip op salade van mesclune met dragonmayonaise, groentechips en notencrunch Of Krokante tonijn met geroosterde sesam en salade mesclune, knisperende wasabi met zeewierchips

T USSENGERECHT

Kwaliteit De kwaliteit van het eten in Colijn is hoog en krijgt veel aandacht. In het Boer-gedeelte is de kaart laagdrempelig (van biefstuk tot kipsaté) maar op kwaliteit wordt niet ingeboet. Dat geldt zeker ook voor de kaart van het Burgemeester-deel. Het menu biedt fijnzinnige gerechten en verrassende smaakcombinaties (vis en vlees, maar ook vegetarisch) van een opmerkelijk hoog niveau. Je kan er een heerlijk avondje vertoeven.

Bospaddenstoelenbouillon met Madeira en bosui

HOO FDGERECHT EN Gegrilde snoekbaarsfilet op een bedje van spitskool, kruim van hazelnoot, aardappelknolselderijpuree, stoofpeertjes en een romige saffraansaus Of Hertenrack met bospaddenstoelen, kruim van hazelnoot, aardappelknolselderijpuree, stoofpeertjes en een wildjus met chocolade Of Zacht gegaarde Ierse ossenhaasfilet met kruim van hazelnoot, aardappelknolselderijpuree, stoofpeertjes en een truffeljus

T USSENGERECHT

Kerst Colijn is rond de kerstdagen volop open. Voor kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag heeft Colijn een speciaal kerstmenu samengesteld, waarvoor de reserveringen binnenstromen. En dat is niet zo gek, want de gezelligheidsfactor is hoog bij Colijn. Het Boer-gedeelte leent zich bovendien uitstekend voor een gezellige (bedrijfs-) borrel.

69,50

Sgroppino van verse frambozen, citroensorbetijs en wodka

NAG ERECHT Grand dessert

Kerstmenu Kids

19,95

VOORG ERECH T Tomatensoepje

Restaurant Colijn Noorddammerlaan 42 Telefoon 020 822 86 51 www.restaurantcolijn.nl

H OOFDG ERECH T Kipnuggets met frietjes en haricots verts

NAG ERECH T Appelgebak in bladerdeeg met vanille-ijs en slagroom

Kerstmenu Vegetarisch 42,50 Kerstmenu Boer 45.50 i Noorddammerlaan 42 • 020 822 86 51 • info@restaurantcolijn.nl


CULINAIR FRED VAN INGEN

De specialist van de

winterbarbecue

De winterbarbecue, een steeds sterker opkomend fenomeen. Het is niet voor niets dat de Amstelveense keurslager Fred van Ingen ieder jaar met open armen Koning Winter ontvangt, want hij is de specialist als het op winterbarbecueën aankomt.

‘O

ok al is het koud, een gezellige en warme buitensfeer creëren en genieten van een verantwoord en smaakvol BBQ-diner met louter kwaliteitsproducten, dat kan je aan hem moeiteloos overlaten. Fred kan een winterse BBQ van voor tot achter regelen en zijn BBQ-pakketten op maat winnen ieder jaar weer aan populariteit. Veel van zijn klanten erkennen al jaren zijn expertise; want Fred heeft simpelweg verstand van lekker eten.

Smaak De vriendelijke keurslager heeft een uitgebreide en smaakvolle menukaart voor het ultieme winterse BBQ-maal en licht enkele tipjes van de sluier op. ‘Van een heerlijke truffelsteak met champignons, tot Duitse bacon braadworst en ossobuco van

18

het Beemstervarken,’ noemt Fred een paar gerechten die fantastisch smaken op de BBQ in het winterseizoen.

Écht lekker Voorzien van vuurkorven en buitenfakkels is een winterBBQ een gezellig en warm winters tafereel in iedere tuin, waarbij ook de glühwein – of bijvoorbeeld een winters biertje- niet mag ontbreken. Van Ingen regelt het allemaal, maar geeft ook graag advies over wat écht lekker is op de winterbarbecue. ‘Beefburgers met erwtensoepgroente, of rookworst- en zuurkoolsalade, je kan zoveel kanten op,’ zegt Fred.

Kwaliteit Volgens Fred staat en valt alles met kwaliteit van de producten. ‘Er is de laatste tijd

natuurlijk commotie geweest over de consumptie van vlees, maar wij streven iedere dag naar de beste kwaliteit. Het onderscheid ligt bij de kwaliteitsslager, de boeren met wie wij werken hebben dierwelzijn verankerd in hun bedrijfsvoering, waardoor wij louter puur en eerlijk rundvlees in ons assortiment hebben. Ik adviseer ook iedereen om naast vlees van de keurslager, ook brood van de bakker, gevogelte van de poelier, vis van de visboer, groente van de groenteman en kaas van de kaasboer te gebruiken, wil je optimaal en verantwoord genieten.’

Decembermaand Fred van Ingen is in ieder geval samen met zijn team klaar voor de feestmaand. ‘We hebben heel veel zin in de decembermaand en hebben prachtige BBQ-pakketten in huis, maar natuurlijk ook voor gourmet kan je uitstekend bij ons terecht.’

Keurslager Fred van Ingen Van der Hooplaan 113 (gratis parkeren) Telefoon 020 641 21 81 www.vaningen.keurslager.nl


NIEUW PATISSERIE CONFISERIE ARNOLD CORNELIS

Assortiment om van te watertanden Al jaren bekend in Amsterdam-Zuid en in de Jordaan: patisserie en confiserie Arnold Cornelis. Tot vreugde van diverse liefhebbers heeft de geprezen banketbakkerij sinds kort ook een vestiging aan de Van der Hooplaan in Amstelveen. De uitstraling is knus en gezellig, het assortiment is breed en om van te likkebaarden.

‘D

e klant is bij ons ouderwets koning,’ zegt Sandra. Samen met haar man Stephan, opgegroeid in Amstelveen, runnen ze de banketbakkerij vol overgave. Met goedlopende filialen aan de Van Baerlestraat en de Elandsgracht is de uitbreiding naar Amstelveen een logische.

Speciaalzaak Toen de hengelsportwinkel die in het charmante winkelpand aan de Van der Hooplaan was gevestigd besloot er mee te stoppen, werd de Amsterdamse banketbakkerij gevraagd of ze eventueel interesse hadden. Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat er behoefte was een kwalitatieve speciaalzaak, die een versterking zou beteken voor de complete winkelstrip.

Roots ‘We hebben vrij snel besloten het Amstelveense avontuur aan te gaan,’ zegt Sandra.

Voor Stephan is Amstelveen bekend terrein: hij groeide hier op, voetbalde onder meer bij NFC en is verheugd dat de Amsterdamse banketbakkerij van zijn wijlen vader (die de banketbakkerij in 1970 over nam) ook een Amstelveens verkooppunt krijgt.

Divers Het assortiment van Arnold Cornelis, dagelijks ambachtelijk gemaakt in de bakkerij aan de Van Baerlestraat, is zeer divers en varieert van zoetig tot hartig: taart, gebak, bonbons, chocolade, koek. maar ook bittergarnituur, saucijzenbroodjes en salades: je kan het zo gek niet bedenken of Banketbakkerij Arnold Cornelis heeft het. ‘En we zijn natuurlijk gespecialiseerd in taarten op bestelling, van bruidstaarten, logo taarten tot verjaardagstaarten,’ zegt Sandra.

Croquetten & Yoga taart Volgens Stephan zijn onder meer de

smaakvolle croquetten geliefd. Maar ook de gepatenteerde yoga-taart op basis van magere yoghurt en vers gepureerd fruit zonder toevoeging van zoetstoffen is een al jaren een hit. ‘Een geheim recept en wij zijn de enige die taart kunnen maken en verkopen,’ zegt Sandra.

Sociaal De banketbakkerij onderscheidt zich niet alleen in assortiment, maar ook in sociale zin: in de filialen van Banketbakkerij Arnold Cornelis heerst altijd een gezellige welkome sfeer; het personeel heeft aandacht voor iedereen, klein of groot. Banketbakkerij Arnold Cornelis is zes dagen geopend, van maandag tot en met zaterdag. Patisserie Confiserie Arnold Cornelis Van der Hooplaan 151a Telefoon 020 810 21 50 info@cornelis.nl www.cornelis.nl

.nl • DECEMBER 2015

19


CULINAIR THUIS IN DE KEUKEN

Panna cotta met frambozen Italiaans

Santhe van der Meulen is een jonge hobbykok en woont in Westwijk. Ze deelt graag een van haar favoriete nagerechten met Amstelveen: snelle en voordelige panna cotta met frambozen. ‘Je kunt het met verse frambozen maken, maar die zijn vaak duur, zeker middenin de winter, daarom gebruik ik in die tijd vaak diepvriesframbozen. Niemand die het verschil ziet of proeft.’

P

anna cotta is een Italiaans toetje. Het betekent gekookte room. Je hoort het eigenlijk een kwartier te laten koken, maar deze versie is net zo lekker! De Griekse yoghurt maakt het lekker zurig.

Ingrediënten voor 10 personen 6 blaadjes gelatine 500 ml slagroom (eventueel light, het is best een zwaar toetje vind ik) 2 vanillestokjes 50 verse frambozen of een pakje diepvriesframbozen (ontdooid) 50 gram suiker 500 g griekse yoghurt. Tien

stukjes vershoudfolie of tien stukjes van geknipte plastic zakjes.

Bereidingswijze Week de gelatine in een bakje met water. Doe de slagroom in een steelpannetje. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het merg en de rest van de stokjes toe aan de slagroom. Breng de slagroom aan de kook en laat vijf minuten zachtjes koken. Doe intussen frambozen in de glazen. Als je verse frambozen gebruikt, doe dan in elk glas vijf frambozen. Diepvriesframbozen zijn vaak wat kleiner. Vul als je die gebruikt gewoon de bodem van het glas. Na vijf minuten koken, haal je de pan van het vuur, en vis je de vanillestokjes uit de slagroom. Haal de gelatine uit het water, knijp het goed uit en doe je het in de slagroom. Roer goed tot alle stukjes gelatine opgelost zijn. Voeg vervolgens de suiker toe en laat goed oplossen. Voeg als laatste de yoghurt toe. Roer goed en als je een egale massa hebt, stort je het slagroom-yoghurt mengsel in de glazen (pas op met morsen!). Doe nu de stukjes vershoudfolie of de plastic zakjes bovenop de panna cotta, om velvorming te voorkomen (niemand zit op pudding met vel te wachten). Zet vier uur in de koelkast en smullen maar!

Serveren

In mooie glazen (of timbaaltjes, maar glazen vind ik mooier). Als je echt indruk wil maken, kun je er nog een frambozencoulis bij serveren. Helemaal niet veel werk, maar wel heel lekker!


CULINAIR THUIS IN DE KEUKEN

Saoto soep Surinaams-Javaans

Fauzia Deerveld woont in Westwijk en is verslaafd aan koken. Ze heeft net haar reguliere baan opgezegd om zich met haar bedrijfje Mommys Magic Help te storten op haar passie. Ze deelt haar favoriete gerecht graag met Amstelveen.

‘S

aoto is van oorsprong een Javaans gerecht. Deze soep kan door een ieder op zijn eigen manier worden gemaakt en dienen als voor- of hoofdgerecht. Ik geef hier het recept van mijn lievelingssoep, natuurlijk zijn er meerdere variaties mogelijk, gewoon uitproberen!’

Ingrediënten (bouillon) voor 6 personen 6 liter water; 2 kippenbouten (zonder vel); 3 stukken laos (5 cm per stuk); 4 teentjes knoflook (heel ); 2 uien(heel); 20 pimentkorrels; 3 stengels citroengras (sereh); 5 takjes selderij; 7 salamblaadjes; 2 theelepels zwarte of witte peper; 6-8 maggiblokjes; 4 theelepels zout. Garnituur: 6 gekookte eieren; 3 takjes selderij; 300 gram taugé (gewassen); 300 gram kipfilet; 2 eetlepels olie (olijf- of zonnebloemolie); Surinaamse-Javaanse saoto soep mix (kant en klaar met gebakken ui, gebakken aardappelen en vermicelli); 200 gram witte rijst. Ketjap sambal: 6 theelepel zoete ketjap; 6 theelepel zoute ketjap; 2 teentjes knoflook; 0,5 madame jeanette, pitjes verwijderen; 3 el. suiker; Stukje laos van 2 cm; 40 ml water

Bereidingswijze De kippenbouten even afspoelen dan in 2 liter water samen met 5 pimentkorrels, 2 salamblaadjes en 2 theelepels zout 20 minuten laten koken en de kip daarna eruit halen. In de tussentijd nog een pan met 4 liter water aan de kook brengen en de gekookte kip samen met de overige bovengenoemde ingrediënten 90 minuten op niet te hoog vuur laten koken - Kook de rijst zoals op de verpakking aangegeven. Leg de kipfilet in zout en peper en bak deze in de olie totdat deze gaar, mooi bruin en krokant

is. Laat de kipfilet 10 minuten afkoelen en pluis de kipfilet in langwerpige stukjes uit. Voor de sambal: Kook de knoflook samen met de madame jeanette 3 minuten in het water, daarna uit het water halen en samen met de laos fijnmalen in een vijzel. Doe vervolgens de knoflook en peper samen met de overige ingrediënten in een pannetje en laat nog 3 minuutjes pruttelen.

Serveren De soep is klaar! Voeg de taugé, gebakken kipfilet, gekookt ei en selderij samen met de Surinaamse-Javaanse Saoto soepmix in een kom en giet de hete soep erover. Houd je van pittig neem een klein schepje van de ketjap sambal. De soep kan met rijst worden gegeten. www.mommys-magic-help.com

.nl • DECEMBER 2015

21


TEKST: CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

CULINAIR BUBBELS

Champagne!

TIPS ‘Champagne, running around my brain’. Lester Bullock, beter bekend als Dillinger, had beter het witte poeder door bubbels kunnen vervangen om een kersthit te scoren. Want tijdens december en zeker de laatste donkere dagen van het jaar draait alles om champagne.

I

mmers dat éne glas champagne dat de Nederlanders gemiddeld per jaar drinken, wordt steevast op de klok van twaalf op Oudejaar gedronken. Terwijl er zoveel redenen en gelegenheden zijn om het op andere momenten te drinken.

Cupmaat Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Pol Roger in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch

22

imponerend. Na het overlijden van Churchill kwam het fameuze merk Pol Roger zelfs met een speciale Cuvee Churchill: een groot liefhebber was overleden. Tot op de dag van vandaag een topchampagne. En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de cupmaat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette.

Bubbels in de fles Wat is het dan toch dat champagne zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker

‘DE LIDL KOMT WEER MET DE PREMIER CUVÉE BISSING VOOR 19 EURO EN DIE IS ZEER SMAKELIJK’

~ Charlotte van Zummeren

aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden.


Waar kan ik in Amstelveen terecht voor een lekkere fles? Alle wijnspeciaalzaken in Amstelveen verkopen de bekendste champagnes. Moët & Chandon is daarnaast ook bij onder andere Albert Heijn verkrijgbaar. Bij de Gouden Ton in de Stationsstraat staan drie toppertjes: BillecartSalmon, Jacquesson en Palmer. Henri Bloem verkoopt onder andere Drappier, een prijs-kwaliteit topper. The Art of Wines in de A.J. Ernststraat in Buitenveldert heeft De Sousa en Agrapart, champagnes waar je mee voor de dag kan komen. Miltenburg & Rouhard in Westwijk verkoopt de bekende topmerken Taittinger en Roederer, Gall & Gall heeft onder meer Bollinger en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze champagnes kosten allemaal rond de veertig euro. Twee tips voor goede doch voordelige champagne: De Lidl komt weer met de Premier Cuvée Bissing voor 19 euro en die is zeer smakelijk. De Wijnbeurs – gewoon thuis bestellen – heeft de mooie Premier Cru Michel Rocourt voor 21 euro. Kortom, voor elk wat wils.

Methode traditionelle Dit predicaat heet methode traditionelle en dit kan op de labels van meer bubbelwijnen staan. Echter: als er champagne op het etiket staat, moet de wijn uit het herkomstgebied Champagne komen. De brancheorganisatie beschermt de naam champagne te vuur en te zwaard. Denk maar eens aan de Andrelon Champagne shampoo van enige tijd geleden. De Champagnestreek kreeg hier lucht van, procedeerde en Unilever kon alle shampooflessen uit de schappen halen. Geschat verlies: 4 miljoen euro.

Moët et Chandon Champagne is een streek van facts and figurs met zijn 264 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers zoals bijvoorbeeld Moët et Chandon. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen. Moët & Chandon is het grootste merk in de Champagne en exporteert het meeste.

18 maanden De noordelijke ligging en het terroir, ooit lag daar een binnenzee, het bekken van Parijs. De grond heeft daardoor fossielen en mineraliteit. De kalk- en krijtbodem ter plekke is soms wel 200 meter diep en is daardoor uitermate geschikt om de wijnen te laten rijpen. De wijn rijpt bij z’n tweede gisting 18 maanden op gist en daardoor wordt de mousse fijner. Deze mousse is essentieel voor de kwaliteit van champagne.

Niet te koud Nog één ding: serveer champagne niet te koud, zoals zo vaak wordt geopperd. Kou houdt iedere smaak uit het glas. Haal de fles uit de koelkast, open hem en laat deze dan gerust een kwartiertje staan. De beloning volgt snel.

Alternatieven

alternatieven. Drinkt u het liefste bubbels bij de oliebollen? Neem dan een demi-sec, een iets zoetere champagne. Een Brut is zonde, die valt weg. Er is zelfs een Amstelveense ondernemer die een demi-sec mousserende wijn onder eigen merk importeert: IZ Royal. Goed bij de oliebollen en ook lekker met veel citrusfruit en ijsblokjes erin.

In de ochtend Je kunt ook nog een klein scheutje van een openstaande fles sterke drank aan de champagne toevoegen, ook lekker. Tot slot: wist je dat champagne ’s morgens het lekkerste is? Perfect bij de lunch op 1 januari. À la vôtre!

De Amstelveense Charlotte van Zummeren, auteur van dit artikel, is gekwalificeerd wijnjournalist en rondde, naast een vinologenopleiding, met succes de Academie voor Gastronomie en de WSET Diploma Course met de kopstudie Weinakademiker af. Ze maakt veelvuldig wijnreizen over de hele wereld en is lid van de Circle of Wine Writers en van de Fijev (Federation International de Journalists en Ecrivains de Vins en Spiritueux). Ze beheert de toonaangevende website winebusiness.nl.

Uiteraard hoeft het niet altijd champagne te zijn. Crémant, Sekt en Cava zijn uitstekende

.nl • DECEMBER 2015

23


CULINAIR OP DE COVER

Sharing & Caring Stefan van Sprang, Wessel Ruijmgaart en Jasper Hermans: drie absolute top-koks die Amstelveen culinair op de nationale kaart hebben gezet. Voor de drie koks met ruime Michelinsterren-ervaring staat de decembermaand vooral in het teken van sharing & caring.

‘H

eerlijk met elkaar aan tafel, een mooie kapoen of kalkoen op tafel en samen delen en genieten,’ zegt Michelin chef-kok Van Sprang (links op de foto). Van Sprang is natuurlijk geen onbekende in Amstelveen. Zijn restaurant Aan de Poel, dat hij samen met sommelier Robbert Veuger runt, draagt 2 sterren en is een culinair begrip in heel Nederland.

De Kersentuin Inmiddels is Van Sprang ook signature chef van het beroemde Amsterdamse restaurant De Kersentuin aan de Apollolaan. Onderdeel uitmakend van het Bilderberg Garden Hotel heeft het befaamde restaurant (Joop Braakhekke zwaaide er in de jaren ’80 de scepter) weer een heel nieuw elan gekregen. Qua inrichting, maar vooral qua menukaart.

24

Wessel Ruijmgaart En dat laatste vooral dankzij Amstelvener Wessel Ruijmgaart (midden op de foto). Het jonge culinaire talent (aanvankelijk souschef in Aan de Poel) uit onze gemeente geeft leiding aan het gedreven keukenteam en bewijst onverminderd dat hij ongelooflijk goed kan koken. Befaamd om zijn signature dishes is De Kersentuin door onze plaatsgenoot in no-time weer op de kaart gezet. De redactie van AmstelveenZ raadt lezers dan ook zonder meer aan om de kunsten van Wessel in Amsterdam te proeven: het is simpelweg voortreffelijk en zeer laagdrempelig genieten. Je bent er bovendien zo vanuit Amstelveen en parkeren kan voor de deur.

Jasper Hermans Van Sprang heeft een oog voor talent, want de huidig Chef de cuisine van Aan de Poel,

Jasper Hermans (rechts op de foto) is ook al een begenadigd meester. Deze decembermaand heeft hij wederom verrassende combinaties op de kaart gezet en is het fantastisch genieten in het klasserestaurant op het mooiste plekje van Amstelveen.

Feestdagen trend: luxe Het toonaangevende wooncentrum Co van der Horst in Amstelveen was graag bereid een kersttafel te decoreren voor de drie topkoks en gelijk iets te vertellen over de feestdagentrends voor 2015: ‘Dit jaar mag de kersttafel weer extra luxe worden ingedekt en aangekleed. Nu de jaren van economische teruggang achter ons liggen en we weer een positief toekomstperspectief zien is ook de waardering voor luxe en comfort weer helemaal terug. Vaak wordt luxe gezien als iets dat louter duur is. Maar luxe is zeker niet alleen iets wat kostbaar is; het is een product dat goed gemaakt is, met oog voor detail en comfort, en waarin natuurlijke materialen op innovatieve wijze en met vakmanschap zijn verwerkt. Met de feestdagen zien we luxe terug in materiaalgebruik van koper, brons, marmer en leer. Kies daarbij voor authentiek met dennentakken en rood. Fijne Feestdagen!


CULINAIR WIJNKOPERIJ HENRI BLOEM

Het beste

wijnadvies voor de feestdagen

Een speciaal team inpakkers draait achter de schermen overuren om duizenden kerstpakketten samen te stellen en het belletje van de winkeldeur rinkelt onophoudelijk vanwege het komen en gaan van klanten. Ja, de decembermaand bij Wijnkoperij Henri Bloem aan de Amsterdamseweg is ook dit jaar weer booming business en dat heeft meer dan één logische reden.

D

e donkerblauwe geschenkverpakkingen met het goudkleurige koordje zijn een volledig ingeburgerd feestdagenverschijnsel in Amstelveen en iedereen die in december een kistje of doosje krijgt met de letters Henri Bloem erop weet direct dat het goed zit.

zijn de meeste wijnen bij Bloem opmerkelijk betaalbaar. ‘We hebben meer dan 60 wijnen onder de 6 euro,’ zegt Bruijgom. ‘Dat kan omdat er bij 90 procent van onze wijnen geen tussenhandel aan te pas komt, we zijn zelf de enige schakel tussen de wijnboer en de consument.’

Favoriet

Verborgen schat

Eigenaar Peter Bruijgom van de Amstelveense vestiging van Henri Bloem (de keten heeft twintig filialen in Nederland) heeft zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend in wijnland. Zijn winkel is ontegenzeggelijk favoriet bij veel wijnliefhebbers, niet in de laatste plaats vanwege het uitmuntende advies en de (h) eerlijke service die iedere klant krijgt, in welke prijscategorie je ook zoekt.

De winkel herbergt bovendien een verborgen schat: de enorme (geklimatiseerde) wijnkelders onder het pand bieden ruimte aan een assortiment van bijna 1200 (!) wijnen, een nissenkelder waar wijn wordt bewaard voor klanten (iedereen z’n eigen nis) én een uniek proeflokaal, waar diverse proeverijen (van wijn tot whisky) en cursussen worden gegeven.

Betaalbaar Hoewel het ronduit fraaie winkelpand stammend uit 1924 anders doet vermoeden,

Passend advies Het ervaren team van Henri Bloem weet moeiteloos passend advies te geven aan iedere klant. Je hebt een heerlijk kerstdiner

in gedachten, maar je weet niet goed welke wijn je bij de gerechten moet drinken? Bij Bloem krijg je het beste advies, of het nou bij een gerecht van rood vlees of een dessert van chocola betreft.

Parkeren voor de deur En bij passend advies alleen houdt het niet op, want goede service is gemeengoed bij Henri Bloem. Parkeren voor de deur en naast de winkel is gratis en de vriendelijke medewerkers zetten met liefde gekochte dozen in uw auto, maar natuurlijk kan het ook thuis worden bezorgd. Maar opgepast… eenmaal binnen bij Henri Bloem wil je eigenlijk niet weg – en terugkomen doe je zeker.

Wijnkoperij Henri Bloem Amsterdamseweg 160 Telefoon: 020 6402651 amstelveen@henribloem.nl, www.henribloem.nl

.nl • DECEMBER 2015

25


Kerstavond, 1e Kerstdag en 2e Kerstdag zijn wij geopend. 5HVHUYHHU WĂłGLJ XZ NHUVWOXQFK RI GLQHU

Kijk voor ons Kerstmenu op ZZZ EUDVVHULHSDDUGHQEXUJ QO

In CafĂŠ Achterin

13-12 DRIES ROELVINK & ............. 20-12 QUINCY & ........................... 27-12 ............... & ROBERT LEROY

Zondag 27 december /HNNHU H .HUVWGDJ EUXQFKHQ YRRU RXGHUV 9RRU GH NLQGHUHQ LV HU GH 6XQGD\ .LGV &OXE

CafĂŠ Paardenburg

r Za te rd ag 19 de ce m be

R o c k @ li ttNVleANGb21a.30nUUdR GR AT IS TO EG AN G – AA

5H VH QX UYH HU

/RXQJHQ PHW VLQJHU VRQJZULWHU DION EHNHQG YDQ 7KH 9RLFH RI +ROODQG

$PVWHO]ĂłGH $PVWHOYHHQ | | EUDVVHULHSDDUGHQEXUJ QO

SUNDAY LIVE

16.00 – 22.00 UUR – TOEGANG GRATIS DORPSSTRAAT 104 – AMSTELVEEN – 020 3453366 1ste en 2de Kerstdag zijn wij gesloten

www.grandcafeoudedorp.nl

Eerlijke heerlijkheden voor thuis of op uw werk

K R A G T W I J K C AT E R I N G Aan tafel met Kragtwijk w w w. k r a g t w i j k . n l • info@kragtwijkcatering.nl • 020-6413828


COLUMN BURGEMEESTER MIRJAM VAN ‘T VELD

Goed doen is goed ontmoeten

H

Voor mij is de kerstperiode altijd een moment van reflectie. Wat is er allemaal gebeurd het afgelopen jaar? Wat heeft indruk gemaakt? Het is voor mij en net als voor vele anderen ook een periode van saamhorigheid en gezelligheid. Op bezoek bij familie en vrienden, samen eten en gezellig bij elkaar zijn.

et is ook een mooi moment om nog eens extra stil te staan bij degenen die ons na staan, door een keer extra op bezoek te gaan, een kaartje te sturen of iets anders te doen.

Het is een kleine moeite en je kan daar iemand ontzettend blij mee maken. Zelf stuur ik bijvoorbeeld alle mensen die het afgelopen jaar iets ingrijpends hebben meegemaakt, waarvan ik weet heb, een briefje om ze een hart onder de riem te steken. In het nu bijna afgelopen jaar heb ik u in mijn columns voor AmstelveenZ onder meer deelgenoot gemaakt van mijn gesprekken met enkele van onze inwoners. Daarbij ging het niet alleen over de kleine dingen in het leven. Ook werd gesproken over angst en verdriet en over eenzaamheid en kwetsbaarheid. Veelal ontroerden de gesprekken mij en maakten ze indruk. Bedoelde columns verhaalden slechts een greep uit de vele ontmoetingen ‘IN 2016 ZAL IK WEER die ik door het jaar heen heb gehad. Zonder uitzondering kwam daaruit wel VEELVULDIG HET CONTACT naar voren dat er in onze stad oprecht aan elkaar wordt gedacht. Goed doen is MET U EN ANDEREN AANGAAN’ immers goed ontmoeten en het is prachtig om te mogen onderkennen dat de inwoners iets voor elkaar willen en kunnen betekenen! In dat kader wil ik alle vrijwilligers die zich voor anderen inzetten bedanken voor hun inzet, warmte en betrokkenheid voor Amstelveen het afgelopen jaar. Ik heb daarom dit jaar uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilliger. Met de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’ willen we onze grote waardering tonen voor het vrijwilligerswerk in Amstelveen. Vrijwilligerswerk is namelijk van groot belang voor grote groepen in onze gemeente of voor de hele gemeenschap. De benoeming is een symbolische prijs en de verkozen vrijwilliger representeert wat mij betreft alle vrijwilligers. Op de nieuwjaarsreceptie zal ik de winnaar bekend maken. In 2016 zal ik weer veelvuldig het contact met u en anderen aangaan. Met ongetwijfeld opnieuw verrassende, interessante en leerzame momenten. Ik kijk daar naar uit en zal er waar mogelijk ook weer over schrijven! Voor nu wens ik u hele fijne feestdagen en een inspirerend nieuw jaar!

.nl • DECEMBER 2015

27


The WineKit chen at Sea Menu Lunch of Diner Eerste Kerstdag 2015 Amuse Oester “Bloody Mary” met wasabi kuit

Lekker authentiek Indonesisch eten!

Carpaccio van Zeebaars met tempura van Chipirones, paprika coulis en een Spaghetti van courgette

Stationsstraat 3 - 1182 JM Amstelveen 7 dagen geopend vanaf 17:00 tot 22:00

Velouté van warm gerookte Zalm met een Dragon·olie

T: 020-6404396

www.restaurantlemongrass.nl

Gebakken Langoustine·staart met peterselie· wortel·crème en een Mousselinesaus Kabeljauw rug·filet met King boleet, knoflook·aardappelpuree en een Beurre Blanc met Truffel

TANDOORI RESTAURANT (HALAL)

Optioneel Kaasplateau van 3 kaassoorten Chocolade·Crème “Schwarschwalder·Kirsch” met vanille-ijs en een Kersenschuim Kerstmenu Lunch 4 gangen € 54,50 Kerstmenu Diner 5 gangen € 69,50

3-gangenmenu voor € 25,- p.p.

Optioneel in het menu extra Kaasplateau € 8,00

Wij zijn gespecialiseerd in Indiase Tandoori, curry, vis, vlees en vegetarische gerechten.

Uiteraard is een bijpassend wijnarrangement met bijzondere wijnen mogelijk

Daily Open 17.30 to 22:30

Reserveren

Stationsstraat 7 Oude Dorp Amstelveen T: 020 – 641 8445

020 345 13 27 of info@thewinekitchen.nl

www.sagarroyal.com

Ouderkerkerlaan 2 – 1185 AB Amstelveen www.thewinekitchenatsea.nl


ZORG VITA WELZIJN EN ADVIES

Gezond in de Stad! GIDS: Gezond in de Stad. Een relatief nieuw project, waarbij alles draait om inwoners met elkaar te verbinden, meer te laten bewegen en gezonder te leven. De medewerkers van Vita welzijn en advies en AanZ spelen een ondersteunende rol in het succesvolle project, waarbij een gezondheidsvirus zich als een sneeuwbaleffect verspreid door de Amstelveense wijken.

B

elangrijkste ingrediënt: de bewoners van de wijken zelf, want zij kunnen en mogen initiatieven voor GIDS zelf ontplooien, ondersteund en gefaciliteerd door enthousiaste medewerkers van Vita en AanZ en andere betrokkenen uit de wijk.

Volwaardig Als laagdrempelige organisatie houdt Vita zich al jaren bezig met ouderenadvies, maatschappelijke ondersteuning, psychologische hulpverlening en hulp bij huiselijk geweld in Amstelveen en omliggende plaatsen. Dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving, dat is een van de uitgangspunten van Vita. GIDS, een stimuleringsproject vanuit de overheid dat dit voorjaar in Amstelveen werd

en woonachtig in Amstelveen Noord, leerde daarbij wijkbewoners de fijne kneepjes van het fotografie vak. Zelf werd Van der Lende overrompeld door de warmte in haar buurt. ‘Voor mij is een wereld opengegaan. Ik heb jarenlang de wereld over gereisd, in de meest luxe hotels geleefd, maar dat was een kil bestaan. Ik heb zo enorm genoten van dit project, gewoon in Alleman.’

Alle wijken gelanceerd in de wijk Bankras-Kostverloren, draagt daar zeker aan bij en zorgt voor een hoop enthousiasme. Niet alleen onder inwoners, maar ook onder professionals. Zo is Wilma Driessen, voorzitter van het wijkplatform Bankras-Kostverloren bijzonder enthousiast over GIDS: ‘Het doel is om de mensen uit de wijken zelf met ideeën te laten komen en dat slaat aan. De bewoners zijn enthousiast,’ laat ze weten. Het fotoproject ‘Buurt in Beeld’ in de wijk Bankras-Kostverloren is daar een uitstekend voorbeeld van. Inwoners fotografeerden de buurt en de expositie is nog tot januari 2016 te bewonderen in wijkcentrum Alleman. De professionele fotografe Noëlle van der Lende, ze fotografeerde jarenlang internationaal voor grote merken (van Chanel tot Vogue)

Sanne Joosen, wijkcoach van de wijken Bankras-Kostverloren, Kronenburg en Uilenstede werkt met veel plezier met bewoners. Ze probeert mensen te matchen en gebruikt hun ideeën om uiteindelijk de wijk te verbeteren en gezonder te maken. Niet zoals vroeger vanuit de aanbodkant, maar meer vanuit de vraag. ‘Het is vooral zorgen dàt, in plaats van zorgen voor,’ zegt Joosen. Elena Nabatova, Projectcoördinator GIDS is zeer betrokken en weet haar enthousiasme nauwelijks te onderdrukken. ‘Het is prachtig om te zien hoe mensen opbloeien als ze elkaar ontmoeten en gezamenlijk de wijk kunnen verbeteren. We hopen van harte dat dit in alle Amstelveense wijken gaat leven.’ Vita en AanZ zijn heel benieuwd naar ideeën en talenten van inwoners en kunnen contact opnemen met Elena Nabatova.

Elena, Sanne & Noëlle

Vita welzijn en advies Dr. Willem Dreesweg 2 Telefoon 020 543 04 40 e.nabatova@vitawelzijnenadvies.nl

.nl • DECEMBER 2015

29


Uw woning (ver)kopen? Hypotheekrente 20 jaar vanaf 2,3%. Informeer naar ons

combinatietarie

f!

www.geijselkroon.nl - Ouderkerk a/d Amstel - Hoger Einde Noord 31 - 020 496 9288

Krijtenberg Sound & Vision Binderij 2 (Wooncentrum Co van der Horst) 1185 ZJ Amstelveen - Tel: 020 441 8785 info@krijtenberg.com

www.krijtenberg.com

Geniet van loepzuiver beeld & onberispelijk geluid.

HIFI – HOME CINEMA – HOME AUTOMATION – BUSINESS 2 BUSINESS PARTNER VAN: BOWERS & WILKINS ROTEL CLASSÉ LINN KALEIDESCAPE AD NOTAM MIRROR TV RUNCO STEALTH


HET GOEDE DOEL AMSTELVEEN FONDS

Steun ! je star d info

e Voor menfonds.nl e e lv te ams

Van en voor Amstelveen

Vlnr: Aart Kolhoff, Clarie de Groot & Eddy Koenders (Beweegtuin Marne), Bas Evers en Jacqueline Solleveld Olthof.

Het Amstelveen Fonds is misschien niet bij iedereen bekend, maar al sinds 2005 worden via dit puur lokale gemeenschapsfonds tal van Amstelveense initiatieven ondersteund. Sociaal-maatschappelijke projecten met een breed draagvlak voor Amstelveense jongeren of ouderen. ‘Ons laatste project is een Beweegtuin dat nabij Gezondheidscentrum Marne moet komen,’ zegt voorzitter Jacqueline Solleveld Olthof.

H

et Amstelveen Fonds, mede opgericht door prof. Theo Schuyt, is bijzonder professioneel opgetuigd en onderscheidt zich door een eerlijke, onafhankelijke maar vooral honderd procent lokale werkwijze en opstelling. In het vierkoppige bestuur naast de charmante voorzitter ook notaris Aart Kolhoff, kantoordirecteur van ABN Amro Bas Evers, Paul van der Meer en Clarie de Groot. Ze zetten zich allen belangeloos in voor de lokale samenleving. Om daar te helpen waar de (lokale) overheid dat niet meer kan of doet. ‘Het Fonds is afhankelijk van zakelijke en particuliere donateurs, bijvoorbeeld nalatenschappen,’ zegt Solleveld.

Call for Action Het Fonds roept in de laatste maand van dit

jaar Amstelveners (t/m 31 december) op aanvragen in te dienen voor lokale maatschappelijke projecten en anderzijds ook donaties te doen aan het Fonds. Dat kan via de website www.amstelveenfonds.nl waar een aanvraagformulier kan worden gedownload en waar ook alle informatie staat hoe je het Fonds kan steunen. Bijvoorbeeld met een gift of een fondsenwervende actie.

Balans Het blijft voor het gemeenschapsfonds een uitdaging om een goede balans te houden tussen een gezonde kaspositie en de uitgaven voor de belangrijke lokale maatschappelijke projecten. Volgens penningmeester Bas Evers is het ook noodzaak dat de kas wordt aangevuld. Er zijn natuurlijk meer organisaties en clubs die zich inzetten voor

de lokale samenleving. ‘Het zou geen gek idee zijn als bijvoorbeeld serviceclubs ons als goed doel uitkiezen,’ zegt de penningmeester. ‘Bij het Amstelveen Fonds kan iedereen ervan op aan dat het geld zichtbaar bij een verantwoord lokaal doel terecht komt.’

ZilverOnline In de afgelopen jaren werden tal van initiatieven mogelijk gemaakt. Een goed voorbeeld daarvan is ZilverOnline, een project om ouderen (80+) via de iPad verbonden te houden met hun eigen omgeving. En binnenkort wordt mede dankzij het Amstelveen Fonds een Beweegtuin bij gezondheidscentrum Marne gerealiseerd. Het doel is bewegen voor jong en oud te stimuleren, maar ook om jong en oud met elkaar te verbinden.

.nl • DECEMBER 2015

31


NIEUWE INDUSTRIËLE MEETING & EVENTLOCATIE IN RIJKSMONUMENT AAN DE AMSTEL VOORMALIGE GARAGE OMGETOVERD TOT PLEK OM TE VERGADEREN, VIEREN EN DINEREN

ZAKELIJK

PARTICULIER

· vergaderingen · (netwerk)borrels · · private dining · events ·

· verjaardagen · recepties · jubilea · private dining · · besloten bijeenkomsten voor familie en vrienden ·

OPENING MEDIO JANUARI 2016 Voor meer informatie: 020-2011190 | www.garage45.nl | info@garage45.nl

GARAGE 45

|

AMSTELZIJDE 45

|

1184 TZ AMSTELVEEN

DE FIAT PANDA EDIZIONE COOL

Stel je voor, je krijgt nu een Fiat Panda Edizione Cool met een comfortabele 4 cilinder motor, 5 deuren en airco voor de speciale actieprijs van € 9.995,-. Dat betekent een voordeel van maar liefst € 1.500,-. Dus is nu het moment om langs te komen in onze showroom voor een kennismaking. Je bent van harte welkom.

Kuiperbergweg 17, 1101 AE Amsterdam Zuidoost. Tel. 020 - 567 20 30 Robijnlaan 2B, 2132 WX Hoofddorp. Tel. 023 - 554 29 29 U kunt ook terecht voor service in Mijdrecht, Communicatieweg 26. Tel. 0297 - 27 22 72 Gem. brandstofverbruik: 3,8 – 4,9 l/100 km (1 op 20,4 – 26,3). CO2: 85 – 114 g/km. Dit aanbod is geldig t/m 31 december of zolang de voorraad strekt. Prijs is incl. btw/bpm, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op fiat.nl. De afgebeelde auto kan afwijken van de daadwerkelijke uitvoering. De verbruikscijfers zijn gebaseerd op de officiële Europese testmethode. Het daadwerkelijke verbruik hangt mede af van de omstandigheden en uw rijgedrag. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden. Zie ook hetnieuwerijden.nl voor handige tips om zuiniger te rijden. Vraag uw dealer naar de voorwaarden of kijk op fiat.nl.


KINDEROPVANG KINDERRIJK

WISSELING VAN DE WACHT

DE MEERWAARDE VAN KINDEROPVANG IS GROTER DAN DE MEESTE MENSEN DENKEN

~ Martijn van der Kroef

Al twintig jaar lang is ze het gezicht van KinderRijk, directeur Martijn van der Kroef. Maar begin januari 2016 wordt ze dan toch echt opgevolgd: Bart Elenga staat klaar om haar taken met minstens zoveel passie over te nemen. Een boeiende uitdaging, want onder Van der Kroefs bezielende leiding groeide de kinderopvangorganisatie – herkenbaar aan het felroze logo – uit tot veruit de grootste opvangorganisatie van Amstelveen en omstreken.

H

et is donderdag 14 januari, de dag dat Van der Kroefs KinderRijk-avontuur eindigt, op de kop af twee decennia geleden dat ze vol ambities aantrad. KinderRijk, destijds een relatief bescheiden organisatie die kwaliteit hoog in het vaandel had staan, is inmiddels vier keer zo groot, telt 35 locaties en is met zo’n 500 medewerkers en ruim 3200 kinderen die wekelijks naar KinderRijk komen absoluut leidend op het gebied van betrouwbare opvang. En ook is het nog eens een van de meest innovatieve organisaties van het land.

Gerust hart Van der Kroef voelde zich vanaf dag één als een vis in het water en haar drive en betrokkenheid om de opvang zo goed mogelijk te organiseren minderde nooit. Het is een van de redenen dat ze twintig jaar bleef. ‘Dat ouders met een gerust hart hun kinderen bij ons kunnen achterlaten en weten dat een kind hier niets tekort komt, daar is het mij altijd om te doen geweest,’ zegt Van der Kroef.

Kritisch Dat Amstelveense ouders bovengemiddeld

kritisch kunnen zijn, dat bevestigt ze. ‘Niet meer dan logisch en terecht,’ vindt ze. ‘Ze willen het beste voor hun kind en het is aan ons om dat waar te maken.’ Het is ook de reden dat KinderRijk als eerste organisatie in Nederland het aandurfde om in alle openbaarheid haar pedagogische kwaliteit te laten toetsen met een wetenschappelijk instrument. Voor Van der Kroef een hoogtepunt. ‘Je geeft je bloot en dat is heel spannend, maar het doel is om beter te worden en zaken aan te scherpen. De resultaten waren heel goed, maar we hebben ook verder kunnen verbeteren.’ Na al die jaren weet ze als geen ander hoe belangrijk goede en veilige opvang kan zijn voor ontwikkeling van kinderen in de breedste zin van het woord. ‘Zeker op sociaal gebied is de meerwaarde van kinderopvang veel groter dan dat de meeste mensen denken,’ zegt Van der Kroef.

Opvolger De vertrekkende directeur heeft de ontwikkelingen in de sector altijd boeiend gevonden en heeft een groot sociaal ondernemershart, waarbij netwerken een

van haar opmerkelijke kwaliteiten is. Dat is ook een kwaliteit van haar ervaren opvolger, Bart Elenga. De nieuwe directeur-bestuurder, met ruime ervaring bij opvangorganisaties in het westen van het land, is in ieder geval onder de indruk van het hoge voorzieningenniveau van opvang én onderwijs in Amstelveen. ‘Heel bijzonder, Amstelveen is heel voortvarend op dit gebied,’ zegt hij. Hij noemt de markt voor kinderopvang dynamisch, waarin ook de politiek een belangrijke rol speelt. Hij heeft in ieder geval veel zin in zijn uitdaging.

Samenwerken ‘De komende jaren zal KinderRijk nog sterker gaan inzetten op verbinding met het brede onderwijs,’ noemt hij als een van zijn taken. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe Brede School Rembrandt, waar school en opvang niet alleen naast elkaar zijn gevestigd, maar letterlijk in elkaar overlopen. ‘Dat is de toekomst,’ zegt Elenga. ‘Ook zal KinderRijk zich richten op een steviger positie in de regio. Maar natuurlijk is ook mijn doel dat ouders geen enkele zorg hebben als ze hun kinderen bij ons onderbrengen.’

.nl • DECEMBER 2015

33


P O O K R E V START ER B M E C E D 2 1 ! E D N A A T AANS

CITY COMFORTABLE LIVING - AMSTELVEEN

WWW.THECITYGARDEN.NL


“WE ZOCHTEN LUXE.

IETS BIJZONDERS.

RUIMTE EN VRIJHEID!” “Een comfortabel appartement. Hoe fijn zou dat niet zijn. Alles gelijkvloers, grote ramen, zodat ik lekker naar buiten kan kijken. Natuurlijk moet het appartement een riant terras of balkon hebben, want ik wil wel lekker met vrienden buiten kunnen eten. En als ik dan wat verder denk, dan wil ik graag een eigen parkeerplaats. Niet dat ik de auto dagelijks nodig heb, want mijn droomappartement ligt op loopafstand van winkels, restaurants en openbaar vervoer. Ik stap op de tram en ben zo op mijn werk. Geen last van files.” Zou u dit gezegd kunnen hebben? Dan is The City Garden iets voor u. Een heel bijzonder appartementengebouw dat de komende twee jaar verrijst aan de Van Heuven Goedhartlaan, tegenover de Amstelveense Stadstuinen. Dit is echt uniek voor Amstelveense begrippen! “Ons kantoor kreeg regelmatig de vraag van woningzoekers die op zoek waren naar een mooi groot appartement in het centrum van Amstelveen. Het aanbod in de bestaande markt sloot niet altijd aan bij hun woonwensen. The City Garden brengt daar verandering in”, aldus Edwin Brockhoff van Brockhoff Makelaars.

Brockhoff vervolgt: “The City Garden’ is een bijna carrévormig gebouw dat op het hoogste punt 12 verdiepingen telt. Een schitterend ontwerp dat gesierd wordt door een fraai aangelegde binnentuin. Er zijn maar liefst 77 appartementen in meer dan 40 verschillende types. De woonoppervlaktes variëren van 108 tot meer dan 225 m2. Echt voor elk wat wils. Zeker omdat er ook nog ruimte is voor het verwerken van specifieke woonwensen. Zo kunt u twee slaapkamers samenvoegen of vergroten, de keuken op een andere positie plaatsen of een master bedroom met walk-in-closet laten maken. Overigens heeft iedereen een riant balkon met mooi uitzicht én een eigen parkeerplaats.” Pakt u deze kans? Heeft u interesse in zo’n schitterend appartement in The City Garden? Woont u graag in een groene omgeving, bij het Stadshart dat al twee keer is uitgeroepen tot ‘Het leukste winkelcentrum van Nederland’? Kom dan op 12 december aanstaande naar de start verkoop. Van 10.00 tot 13.00 uur bent u van harte welkom op de 9e verdieping van de Parktoren, aan de Van Heuven Goedhartlaan 7 in Amstelveen. Het schitterende verkoopboek ligt voor u klaar, vergezeld van de prijslijst en een inschrijfformulier. Natuurlijk zijn wij er om uw vragen te beantwoorden.

Verkoopinformatie:

CITY COMFORTABLE LIVING - AMSTELVEEN

Keizer Karelweg 223 1181RC Amstelveen T. 020 - 543 73 75 nieuwbouw@brockhoff.nl

WWW.THECITYGARDEN.NL


ONDERNEMERS DE GROOT INTERIEURS

Hét eindproduct van je huis Persoonlijke service in een huiselijke sfeer. Dé twee kenmerken voor De Groot Interieurs in de wijk Groenhof. Het bedrijf – dat hier inmiddels zo’n vijftien jaar middenin de woonwijk is gevestigd– levert exclusief gordijnen, vitrage, binnenzonwering- en vloerbedekkingsadvies op maat. ‘We staan dichter bij de klant dan veel andere woonzaken, dat vinden we belangrijk én ontzettend leuk’, aldus eigenaresse Wil de Groot.

P

artners Wil en Willem de Groot namen ongeveer vijftien jaar geleden het bedrijf ‘De Groot’ in Amstelveen over. ‘Het heette altijd al De Groot, dat was puur toeval of misschien wel voorbestemd’, lacht Wil.

winkel, maar biedt wel een aanzienlijk aanbod aan diverse raamdecoratie en vloerbedekking. ‘We zijn een overzichtelijke zaak en hebben ontzettend veel materiaal. Mochten we iets niet hebben, kunnen we het altijd bestellen.’

Dichtbij de klant

Sfeer

Het bedrijf werkt slechts met drie medewerkers - Wil, Willem en Gerda – dit zorgt voor een nauwe betrokkenheid bij de klant. Bij bijna iedere aanvraag neemt minstens één van de medewerkers een kijkje in de desbetreffende ruimte. ‘Zo kunnen we aanvoelen wat de klant wil, kunnen we daarin advies geven en direct inmeten. Ook zien we gelijk de valkuilen waar we rekening mee moeten houden in ons uiteindelijke advies.’ De Groot Interieurs is geen gigantische

De ruime ervaring die De Groot Interieurs inmiddels heeft zorgt voor diverse werkzaamheden in binnen en buitenland. Naast woningen en appartementen verzorgt zij ook raamdecoratie en vloeren in restaurants, tandartspraktijken en hotels. ‘Gordijnen en raamdecoratie zorgen voor warmte en gezelligheid. Wij zorgen ervoor dat je huis of ruimte compleet is en dat je er gelukkig in wordt. We zijn dus eigenlijk het eindproduct, dat is ontzettend mooi.’

36

Iedere portemonnee De hoogte van je budget maakt volgens Wil niets uit. ‘Van een enkel rolgordijn tot een volledige woning, we vinden het allemaal net zo leuk en belangrijk. Je kunt ons voor alles bellen en we zorgen voor een advies dat geschikt is voor jouw portemonnee.’ Na de aanschaf van zonwering of vloerbedekking blijft het bedrijf met plezier betrokken. ‘Nazorg is een stukje service en ontzettend belangrijk. Wij zeggen altijd: alles is op te lossen. Als ik aan het eind van de rit iemand aan de telefoon krijg die zegt ‘wow, ik ben zo blij’, dan ben ik dat ook.’

De Groot Interieurs Ararat 1 – Telefoon 020 645 49 11 www.degrootinterieurs.nl info@degrootinterieurs.nl


Y AI .nl ou K ns XR m R nz k ijde F L rda lvee oe k t O mstemste ez oo ERS er A w.a B T b ww AS em i a M d ec en v 14 rt 11- kaa in W

ONDERNEMERS KOUDIJS

js di

Superieure service sinds 1916 Volgend jaar bestaat het Amstelveense familiebedrijf Koudijs 100 jaar. De specialist op het gebied van tv & audio, electrostyling en witgoed onderscheidt zich sinds jaar en dag door superieure service in combinatie met de beste producten.

H

et avontuur van Hendrik Koudijs startte 99 jaar geleden in de manufacturenwinkel van zijn vader. Daar begon hij met het verkopen van lampen en elektra. Om het succes van het familieconcern heel kort te houden: de winkel is altijd met de tijd mee gegaan, reden dat Koudijs in alle jaren moeiteloos overeind bleef en uitgroeide tot de geprezen onderneming die het vandaag de dag is, met drie volwaardige vestigingen en een ongekend serviceniveau.

een filiaal in het Arsenaal van Naarden-Vesting maken volwaardig onderdeel uit van het familieconcern, waar modern vakmanschap de boventoon voert en maatadvies een unique selling point is.

Steven en Mari-Anne Koudijs (derde generatie) met Robin en Jeremy (vierde generatie).

Advies ‘Advies wordt steeds belangrijker,’ zegt Steven. ‘Over een jaar of tien heeft elk huishouden zo’n tien tot twintig apparaten aan internet hangen. Wij zorgen dat onze klanten eenvoudig overweg kunnen met al hun apparatuur. We bieden totaalpakketten die volledig op de wensen van de klant zijn afgestemd.’

Voordelig

Natuurlijk, de hoofdvestiging in de Stationsstraat in het Oude Dorp kennen veel Amstelveners, maar ook een Loewe Gallery aan de Stadhouderskade in Amsterdam en

Zeker in een tijd waarin de technologische ontwikkelingen in razend tempo voortschrijden geen overbodige luxe. Koudijs is een ware specialist in electrostyling en alles dat verband houdt met ‘domotica’, ofwel het complete domein van huiselijke elektronica. ‘Onze kracht is dat we alles kunnen leveren en ook alles kunnen installeren, zodat onze klanten geen zorgen hebben,’ zSteven Koudijs (3e generatie).

Daar zal vast een prijskaartje aan hangen? ‘Mensen denken geregeld dat we veel duurder zijn, maar dat is zeker niet zo,’ zegt Mari-Anne Koudijs . ‘We zijn gecertificeerd dealer van de exclusieve merken Bang & Olufsen en Loewe, maar we leveren ook vele andere merken op het gebied van audio, video en witgoed. Ook daar geven we volledige service en voorlichting op. Daardoor ben je vaak voordeliger uit.’ En die service gaat veel verder dan de deur van de winkel, want de vriendelijke medewerkers van Koudijs staan, als vanouds, altijd paraat om problemen te verhelpen.

Koudijs Amstelveen

Koudijs Amsterdam

Koudijs Naarden (Arsenaal)

Stationsstraat 18-22 Telefoon 020 641 30 06 Open di-vr 9-18, za 9-17 info@koudijsonline.nl www.koudijsoniline.nl

Stadhouderskade 24A Telefoon 020 370 00 55 Open di-vr 10-18, za 10-17 info@koudijsonline.nl www.koudijsoniline.nl

Kooltjesbuurt 1 Telefoon 035 887 77 00 Open di-vr 10-18, za 10-17 info@koudijsonline.nl www.koudijsoniline.nl

Vakmanschap

Electrostyling

.nl • DECEMBER 2015

37


RUIM 900 M2 FIETSPLEZIER Dealer van de TREK, Cortina, Flyer, Koga, Santos, Victoria, Batavus, Urban Arrow en Alpina.

BINK FIETSEN HEEFT EEN RUIM ASSORTIMENT E-BIKES, TRANSPORTFIETSEN, HYBRIDE FIETSEN, RACEFIETSEN, MOUNTAINBIKES, CUSTOM BUILD FIETSEN EN KINDERFIETSEN. NAAST FIETSEN IS ER OOK EEN UITGEBREIDE KEUZE AAN ACCESSOIRES, TASSEN, KLEDING, SCHOENEN EN VOEDING. Amsterdamseweg 162 – 1182 HK Amstelveen Telefoon 020 6472569 – info@binkfietsen.nl

www.binkfietsen.nl

homan-beveiliging.nl

CAMERASYSTEMEN

SPECIALIST OP HET GEBIED VAN EFFECTIEVE BEVEILIGING VOOR BEDRIJVEN EN PARTICULIEREN ALARMSYSTEMEN

Homan Beveiliging B.V. KLUIZEN

NOOD VERLICHTING

TOEGANGS CONTROLE SYSTEMEN

RECHERCHE DIENSTEN

Communicatieweg 9-7 3641 SG Mijdrecht t 0297-255235 e info@homan-beveiliging.nl w www.homan-beveiliging.nl


ONDERNEMERS SIMON DE BRUIN SLAAPCOMFORT

Voor elk budget een bed Wat een fraaie zaak en wat een vriendelijke bejegening. Beddenspecialist Simon de Bruin is al ruim een kwart eeuw een gevestigde naam in Amstelveen en omstreken en weet zijn klanten altijd te verrassen met een bijzonder fraaie collectie bedden en toebehoren, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding volledig in evenwicht is.

N

aamgever en eigenaar Simon de Bruin startte zijn zaak meer dan 25 jaar geleden op industrieterrein Bovenkerk. Groot geworden als de specialist in (water-)bedden, is De Bruin een bekende ondernemer dankzij wie veel Amstelveners (en daarbuiten, zelfs tot over de grenzen) een comfortabele nachtrust ervaren. ‘We hebben een prachtige collectie voor een goede en comfortabele ‘nachtrust’, zegt De Bruin. Van boxsprings tot ledikanten en van bedbodems tot matrassen bent u bij ons aan het juiste adres. We verkopen ook nog steeds waterbedden, maar we zijn natuurlijk met onze tijd meegegaan,’ zegt De Bruin

Still going strong Gevestigd pal tegenover wooncentrum Co van der Horst staat kwaliteit en service al jaren zeer hoog in het vaandel. In de loop der jaren zag de ras-ondernemer bedden-

speciaalzaken om hem heen komen en gaan, maar Simon de Bruin is still going strong. Hij maakte door de jaren heen een aanzienlijke kwaliteitsslag en de ruime showroom is een genot om te bezoeken.

Niches Voornamelijk gericht op de niches in de markt verrast de uitgekiende collectie van de ‘vormgever van uw nachtrust’ menig bezoeker. Ook de persoonlijke benadering is prettig. ‘De klant heeft bij ons een naam en is meer dan alleen ordernummer,’ zegt de Bruin, doelend op de grote ketens waarvan hij zich wil onderscheiden. ‘We luisteren altijd goed naar wat de klant wil en geven vervolgens eerlijk advies.’ Simon de Bruin is een volwaardige speciaalzaak. ‘Maar dat betekent niet dat we alleen maar dure producten hebben,’ zegt De Bruin, die zijn zaak samen met zijn vrouw Anne-

mieke met grote passie runt. ‘We hebben voor elk budget een bed. Onze filosofie is vooral dat prijs en kwaliteit goed in evenwicht moet zijn.’

Sfeervolle showroom Voor de decembermaand is de showroom sfeervol en volledig up-to-date. Duurzame en natuurlijke materialen, in bedden en textiel, geven de winkel een luxe en comfortabele uitstraling en het liefst zou je direct op een van de bedden neerstrijken. ‘We gaan ieder jaar diverse beurzen af om de beste en mooiste bedden in onze collectie op te nemen. En ja, alle bedden proberen we eerst zelf, voordat we ze in onze collectie opnemen. We willen weten dat het goed is.’ Simon de Bruin loopt altijd net een stapje harder en is zeer betrokken bij zijn klanten. ‘Als iets niet naar wens is lossen we dat ook op. En onze klanten waarderen onze expertise en advies, dat wordt steeds belangrijker en daar zetten we hoog op in.’

Simon de Bruin Slaapcomfort Binderij 1 Telefoon 020 645 69 21 info@simondebruin.nl www.simondebruin.nl

Simon de Bruin met zijn vrouw Annemieke in de showroom aan Binderij

.nl • DECEMBER 2015

39


FRED WEET WAT LEKKER IS!

Fred van Ingen • Gezellig winter BBQ-en • Leuke catering ideeën • Kant-en-klare maaltijden • Iberico varkensvlees

• Diverse huisgemaakte soepen • Hollands lamsvlees • Pulled pork • Dry aged beef

Keurslager Fred van Ingen Van der Hooplaan 113 - Amstelveen Telefoon 020 641 2188 info@vaningen.keurslager.nl

De Posthoorn Koop een heel Oudejaarslot

Excl

van CHINA RED VUURWERK bij Van Nieuwkerk Vuurwerk

pot Jack ,€ 30 n e miljo

us

ief bij C IGO De P os t h oor n !

en krijg 20% korting op een artikel naar keuze

DE GELUKSKOFFER Voor € 49,50 aan krasplezier inclusief kortingsvouchers van Amstelveense ondernemers met meer dan € 1.000,- aan voordeel.

De Posthoorn | Van der Hooplaan 191 | Amstelveen | 020-6417575


ONDERNEMERS CIGO DE POSTHOORN

Hans Poll en Randy van Nieuwkerk

Korting op vuurwerk bij aankoop Oudejaarslot Dé Amstelveense Gelukswinkelier. Zo kan Hans Poll van tabaken loterijspecialist Cigo De Posthoorn gerust worden genoemd. Tal van zijn klanten gingen er de afgelopen tijd met (zeer) grote prijzen vandoor en hij staat zowat in alle nationale verkooprijtjes die op loterijgebied te bedenken zijn in de top 5.

P

oll doet al jaren enorm veel voor zijn klanten, een van de voornaamste redenen dat mensen van heinde en verre naar de gezellige winkel aan de Van der Hooplaan komen. ‘Er heerst een warm familiegevoel,’ zegt Poll, die altijd weer iets nieuws weet te verzinnen om het zijn klanten extra naar de zin te maken. En vooral om ze meer kans op prijzen te gunnen. Poll zoekt daarin veelvuldig de samen­werking met kwalitatieve lokale ondernemers. ‘Dat vind ik heel belangrijk. Ik denk dat we elkaar goed kunnen versterken.’ Zo werd de afgelopen maand met succes een speciale tompoucen-actie met patisserie Elzo Prenger gehouden. Die actie is bijna ten einde, maar de volgende actie staat alweer op stapel.

Vuurwerk Vanaf 10 december krijgen klanten die bij de Posthoorn een heel Oudejaarslot (of twee halve) kopen twintig procent korting op één vuurwerkproduct van China Red bij de Amstelveense vuurwerkspecialist Van Nieuwkerk, die dus dit jaar weer het exclusieve merk China Red importeert. ‘Ook maken klanten nog kans op 1 van drie China Red vuurwerkpakketten,’ zegt Poll.

Top-noteringen Het is geen wonder meer dat De Posthoorn op nationaal niveau de laatste jaren een zeer serieuze speler op loterijgebied is. Het is de verwachting dat Poll de top 3 van Nederland binnen gaat dringen als het gaat om de verkoop van Staatsloten. Sowieso is er geen

winkel in Nederland waar meer XL-loten worden verkocht en meer XL-prijzen worden uitgekeerd dan bij de Amstelveense Van der Hooplaan-winkelier en ook de Lotto-loten en krasloten gaan als warme broodjes.

Gelukskoffer Speciaal voor de decembermaand heeft De Posthoorn ook een Gelukskoffer ontwikkeld: een origineel cadeau of relatiegeschenk voor de feestdagen. Voor 49,50 krijg je een koffer vol krasloten ter waarde van 49,50, met dus kans op heel veel prijzen. Maar in de koffer zit ook een voucherboekje met tal van aanbiedingen bij Amstelveense ondernemers: de kortingen lopen op tot meer dan duizend euro. En als klap op de vuurpijl maak je met de Gelukskoffer kans op een straatje halve oudejaarsloten en twee travelcheques voor vliegtickets ter waarde van 100 euro.

Cigo De Posthoorn Van der Hooplaan 191 (vrij parkeren) Telefoon 020 641 75 75 www.de-posthoorn.eu

.nl • DECEMBER 2015

41


Sun Format Zonwering: Top-3 van Nederland

B

ij het familiebedrijf Sun Format Zonwering staan klantvriendelijkheid, vakkennis en kwaliteit voorop. Het bedrijf is specialist op het gebied van binnen + buitenzonwering, horren en rolluiken, zoekt voor iedere situatie een goede oplossing en is in oktober 2015 genomineerd tot 1 van de 3 beste zonweringsbedrijven van Nederland. ‘We zijn ontzettend trots op deze prijs’, aldus eigenaresse Petra van Schip.

Oprichting De familie van Schip - Theo en Gusta - richtte in 1984 het bedrijf Sun Format op. Het eerste bedrijfspand was een monumentaal winkelpand aan de Dorpsstraat in Amstelveen. Rond 2006 werd duidelijk dat het pand in het Oude Dorp te klein was voor de groei van Sun Format. Dit leidde uiteindelijk tot een verhuizing naar het nieuwe bedrijvenpark aan de rand van Westwijk. Het nieuwe pand is een stuk groter, beter bereikbaar voor bezoekers en heeft een uitgebreide showroom. Inmiddels zijn de oprichters teruggetreden en is de dagelijkse leiding in handen van Dennis en Petra van Schip. Samen met de personeelsleden geven zij vorm aan dit familiebedrijf.

Nummer drie van Nederland Tijdens de Branchedag Zonwering is Sun Format - in november 2015- uitgeroepen tot de nummer drie van Nederland. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt door ‘Zonvak Magazine’ (het vakblad voor de zonwering-, rolluiken- en raamdecoratiebranche). ‘De showroom van Sun Format ziet er mooi uit. Compleet, verzorgd, overzichtelijk, sfeervol en met aandacht ingericht. Vaktechnisch en montagetechnisch haalt Sun Format een hoog niveau. Uit alles blijkt de enorme passie van de eigenaren’, zo stond onder andere te lezen in het juryrapport.

V.O.F.

• ZONWERING • MARKIEZEN • RAAMDECORATIES • HORREN • ROLLUIKEN

Sun Format Zonwering Schweitzerlaan 54 – Telefoon: 020 645 66 92 info@sunformat.nl www.sunformat.nl

The Travel Club Sinka

Dé reisadviseur van Amstelveen

A

l meer dan 25 jaar is Sinka werkzaam in de reiswereld. Allereerst bij verschillende reisbureaus en touroperators en nu al enige tijd als zelfstandig reisadviseur bij The Travel Club. Sinka: ‘Mijn passie voor reizen is wat ik wil overbrengen aan mijn klanten.’

Persoonlijk Ooit begon The Travel Club als een klein bedrijf, maar inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een landelijke keten met zo’n 250 franchisenemers. Ondanks de grootschaligheid blijft het bedrijf persoonlijk. Sinka is dé reisadviseur van Amstelveen. ‘Van weekendje weg tot wereldreis en van low-budget tot super-deluxe, ik zoek de ideale reis voor iemand uit. Een vakantie die echt bij hem of haar past. Ik kom bij de mensen thuis voorzien van gidsen en laptop en in het gesprek filter ik al hun reiswensen. Daar pas ik mijn reisadvies op aan.’

Betaalbaar en verzekerd De diversiteit van Sinka haar reisadvies staat centraal. Toch betekent het niet dat haar op maat gemaakte advies ook duurder is dan het direct boeken bij een andere reisorganisatie. ‘Zeker niet. The Travel Club werkt samen met veel reisorganisaties in zowel binnen- en buitenland. Daardoor beschik ik over het meest uitgebreide reisaanbod. Ik ontvang commissie van de reisorganisaties waar de reizen uiteindelijk worden geboekt. De klant is daardoor niet duurder uit.’

ANVR The Travel Club is aangesloten bij de branchevereniging ANVR en stichting SGR. Sinka: ‘Wij kunnen hierdoor onze klanten ook financiële zekerheid bieden.’

Luxaflex® Casa Designed by Luxaflex®. Inspired by you.

Sfeervolle buitenzonwering voor een aangenaam woonklimaat

The Travel Club Sinka Sinka Kemper, Punter 159 Amstelveen Telefoon 020 453 92 39 sinka@thetravelclub.nl, www.thetravelclub.nl/sinka


ONDERNEMERS KRIJTENBERG SOUND & VISION

Gerard (l) en Marcel Krijtenberg.

Perfecte mix van expertise, liefde & kwaliteit Het is voor een enkeling misschien nog een goed bewaard geheim: Krijtenberg Sound & Vision op de eerste etage in wooncentrum Co van der Horst. Gespecialiseerd in high end audio, domotica en home cinema levert Krijtenberg oplossingsgericht maatwerk op het gebied van beeld, geluid en verlichting.

D

e broers Marcel & Gerard Krijtenberg, ook bekend van hun vroegere platenzaak in Uithoorn die zeer geliefd was, runnen hun onderneming in het wooncentrum aan Binderij 2 met een grote dosis liefde voor het vak. En die liefde vertaalt zich in een ongekende expertise: de afgelopen tien jaar ontwikkelde Krijtenberg Sound & Vision zich op de huidige locatie als ideale partner voor veel particulieren en bedrijven als het op totaaloplossingen voor beeld, geluid en video aankomt. Krijtenberg werkt louter met A-merken voor de ware liefhebber, die niet 1-2-3 bij grote ketens te vinden zijn, zoals Linn, Bowers &

Wilkins en Classé. In de open winkel staat de collectie overzichtelijk uitgestald. Een honderd procent eyecatcher is een levensgrote spiegel waarin volledig onzichtbaar (totdat je ‘m aanzet) een tv is verwerkt met geheel in lijn Stealth-luidsprekers die onzichtbaar in de muur zijn weggewerkt. Een knap staaltje techniek & design, maar ook de volwaardige cinema voor de ultieme kijk- en luisterbeleving is de moeite waard Krijtenberg te bezoeken. Bij Krijtenberg voel je je als klant direct op je gemak. De twee broers zijn, net als medewerker Kjell Linthout, duidelijk en eerlijk en hebben simpelweg verstand van zaken.

Wens van de klant Bij Krijtenberg hebben ze naast verstand van, ook gevoel voor echte kwaliteit. ‘Wij kijken puur naar de wens van de klant en zoeken daar de beste oplossing bij. Oplossingsgericht werken is onze kracht,’ zegt Marcel Krijtenberg. ‘En nee, dat is zeker niet altijd onbetaalbaar. We kunnen met elk budget aan de slag.’ Volledige systeemintegratie in woningen en bedrijven om het comfort & gemak voor de gebruiker te vergroten: Krijtenberg regelt het van a tot z. En ondertussen stroomt de liefde voor HiFi en platen natuurlijk door de Krijtenberg-aderen. Dus iedereen met ook maar een klein beetje passie voor muziek en/ of film is er aan het juiste adres; binnenlopen kan altijd.

Krijtenberg Sound & Vision Binderij 2 – Wooncentrum Co van der Horst Telefoon 020 441 87 85 info@krijtenberg.com www.krijtenberg.com

.nl • DECEMBER 2015

43


ONDERNEMERS IN & OM AMSTELVEEN

Legal Eagle schakelt the Boa Contractor uit

H

Tja, zo eens in de zoveel tijd kom ik ‘r een tegen, een echt wurgcontract. Er zijn nog steeds mensen die dat leuk vinden, contractueel wurgen. Kom alleen weinig ondernemers tegen die het opwindend vinden om zich contractueel te láten wurgen. Die komen dan bij mij voor advies.

elaas had ik laatst zo’n situatie. Cliënt had een jaar geleden zijn dienstverband opgezegd om vervolgens in zee te gaan met ook een ‘beginnend franchisegever’.

Onzeker als de cliënt was over dat ondernemersbestaan, tekende hij blind tegen de gouden horizon, geschetst door die franchisegever. Na een jaar wilde hij stoppen vanwege die dure franchise fee over zijn omzet voor een logootje en een handelsnaam. Enfin, hij durfde het wel alleen. Vervolgens kreeg ik dat contract onder ogen omdat cliënt gevraagd was om zijn beste klanten gratis over te dragen aan de franchisegever. Dan pas mocht hij weg. Met een ervaren oog zag ik dat franchisegever het contract had gekopieerd en hier en daar had verrijkt met eigen proza. Ik las tussen de proza door en concludeerde: alles was voor Bassie als cliënt zou stoppen. Die zou dus met z’n gezin berooid achterblijven zonder klanten en ‘DE SLECHTERIK MOET zonder inkomsten. Immers z’n WW-rechten had hij niet meer. TOCH ECHT EVEN EEN We geloofden het haast niet maar toe deze Boa Contractor dat ook nog hardop JURIDISCH LESJE LEREN’ bevestigde in de mail, bleek mijn analyse juist. Op zulke momenten verander ik het liefst in Marvel Legal Eagle Super Hero. De slechterik moet toch echt even een juridisch lesje leren. En zo geschiedde, met mijn “dwaling” zwaard vernietigde ik de gewraakte contractsbepalingen ex 3:44 BW. Daarna kwam mijn geheime wapen naar boven: de mega gum. Met de corrigerende werking van de redelijkheid en billijkheid blijven foute contractsbepalingen buiten toepassing indien deze bij toepassing een onaanvaardbaar gevolgen zouden hebben.

44


Jumpers Indoor Trampoline

De leukste feestjes & de beste bootcamps

J

umpers Indoor heeft in razend tempo naam gemaakt. Het trampolineparadijs is sinds een jaar gevestigd op het Amstelveense industrieterrein Legmeer en jong en oud weet de locatie moeiteloos te vinden voor sportief plezier. Jumpers telt meer dan dertig trampolines, maar biedt veel meer dan dat. Zo kan je er ook professioneel je golfswing oefenen op de 42 mooiste golfbanen van de wereld in state-of-the-art simulatoren, of een ongedwongen potje poolbiljart spelen.

Feestjes & uitjes Met een gezellige bar en een feestkamer inclusief prima catering is Jumpers dé plek voor grote groepen om iets op niet alledaagse manier te vieren: verjaardags, team- of familiefeestje annex bedrijfsuitjes, bij Jumpers regelen ze het van voor tot achter.

Scholieren Ook basis- en middelbare scholieren zijn veelvuldig te vinden bij Jumpers. De Amstelveense schoolbesturen hebben de trampolineprogramma’s omarmd en de bootcampuurtjes met professionele trainers zijn onder vele scholieren geliefd, omdat het toch even heel wat anders is dan de standaard gymlessen.

Tips & Trics ‘Vooral de sociale Tips & Tricks Trickinglessen zijn in trek bij de jeugd tussen de 8 en 15 jaar en ook de vrije springuren worden goed bezocht,’ zegt oprichter en eigenaar Rob de Ruyter. In januari start ook weer het populaire trampoline techniekprogramma, waar we de basisbeginselen van het trampoline springen behandelen en de juiste techniek bijbrengen. De aaneengeschakelde custom made trampolines met onder andere een tumblingbaan, foampit en twee dunking zones zorgen ervoor dat Amstelveen een van de grootste indoor trampolineparken van Nederland huisvest: daar moet je natuurlijk geweest zijn.

Eigenaar Stilano van Embricqs.

Body & Mind Center Amstelveen

Alles voor lichaam & geest onder een dak

R

elatief nieuw in Amstelveen, maar daardoor niet minder bekend. Het Body & Mind Center Amstelveen aan Bouwerij 10 op industrieterrein Legmeer timmert hard aan de weg en heeft een verrassend grote klantenkring opgebouwd, die onverminderd groeit. Het centrum huisvest tal van disciplines die een weldaad zijn voor lichaam en geest. De goedhartige 37-jarige Stilano van Embricqs is oprichter van het centrum. Hij zat jarenlang in de ICT-sector, maar wilde iets doen dat dichterbij zijn hart lag en meer zijn gevoel benaderde.

All-in-one In een bijzonder gebouw aan de Bouwerij kon hij zijn droom verwezenlijken en het Body & Mind Center Amstelveen was geboren. Hij sloeg met zijn initiatief de spijker op z’n kop, want kennelijk was er flink behoefte aan een all-in-one concept. De ligging op het industrieterrein in Amstelveen Zuid is wellicht wat onconventioneel, maar dat pakt juist goed uit. ‘Mensen vinden het heerlijk dat ze even uit de drukte zijn en kunnen ons goed vinden,’ zegt Stilano.

Sfeer

Jumpers Indoor Langs de Werf 7 Telefoon 020 441 14 00 info@jumpersindoor.nl www.jumpersindoor.nl

De bootcamplessen onder leiding van een professionele trainer zijn geliefd.

Wat een ieder direct zal opvallen is de laagdrempelige ongedwongen sfeer. ‘We werken met allemaal zzp’ers die hetzelfde doel hebben: klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. We gaan open met elkaar om, de sfeer is heel prettig,’ zegt Stilano. Zo maakt naast Kinderpraktijk Amstelveen en Full Body Lifting de populaire dansschool SKDA (Street Kings Dance Academy, met 13 verschillende dansstijlen) onderdeel uit van het concept, maar is ook het Amstelveen Beauty Center een grote trekker. Hier vind je alles wat je hartje begeert op schoonheidsgebied. ‘En we willen nog meer disciplines erbij hebben,’ zegt Stilano. ‘Je kan denken aan de medische kant zoals ooglidcorrecties, fysiotherapie en ogen laseren.‘ Onder de vlag van het Body & Mind Centre valt nog veel meer (zie de website). ‘We willen graag verder groeien. Iedereen die als zzp’er denkt in onze formule te passen, kan natuurlijk contact opnemen,’ besluit Stilano. Body & Mind Center Amstelveen Bouwerij 10 - Industrieterrein Legmeer info@bodyandmindcenter.nl www.bodyandmindcenter.nl

.nl • DECEMBER 2015

45


Jong elan

bij De Hoge Dijk

Golf is de sterkst groeiende sport van de afgelopen tien jaar en de jonge generatie draagt daarin een aardig steentje bij. Of je nu 10, 20, 30 of 40 bent, bij het openbare golfcomplex De Hoge Dijk vlakbij Amstelveen is de jonge generatie goed vertegenwoordigd. Van jeugdleden tot studententeams en van bevriende dertigers tot groepjes veertigers: iedereen komt bij De Hoge Dijk over de vloer.

46


GOLFBAAN DE HOGE DIJK

G

olf is behoorlijk in opkomst onder de jongere generatie en dat heeft een logische verklaring. De sport is niet alleen onverminderd uitdagend, maar de afgelopen jaren ook steeds laagdrempeliger geworden.

Direct aan de slag Golfbaan De Hoge Dijk heeft daar in deze regio een zeer belangrijk aandeel in. Op de open golfbaan is iedereen sinds jaar en dag welkom. Er zijn geen peperdure inschrijfkosten of een ballotagecommissie om lid te worden. Je kan, ongeacht je leeftijd, direct aan de slag. En zeker voor golfers tussen de 20 en 30 heeft De Hoge Dijk zeer interessante aanbiedingen.

Open armen Maryono, twintiger, kan dat beamen. Hij meldde zich zes jaar geleden als student met een groepje vrienden bij De Hoge Dijk voor zo’n proefles en is nooit meer weg gegaan. ‘We werden met open armen ontvangen en de informele sfeer sprak ons heel erg aan. We waren vanaf dag 1 heel erg welkom. We spelen nog steeds wekelijks, weer of geen weer,’ zegt hij.

een geheel vrijblijvende proefles van een uur. De sport heeft karakteristieke sportelementen (van frustratie tot vreugde), maar is vooral ook sociaal en gezellig. En die gezelligheid beperkt zich niet alleen tot de golfbaan.

Netwerken

Brasserie De Houten Vier

Golfpro John Bos geeft al enkele jaren wekelijks les aan studenten van Nijenrode op De Hoge Dijk. ‘Ze zijn altijd weer enthousiast. Ze leren niet alleen golf, maar zien ook dat het een prima sport is om te netwerken en worden ook om die reden na de lessen lid.’

Ontdekken

Veel groepjes strijken voor of na het golfen maar al te graag neer in Brasserie De Houten Vier om een lekker hapje te eten. ‘Aan de bar of op het terras kan het heel gezellig zijn,’ erkent Brian de Bruijn, werkzaam op het complex. ‘Het biedt meer dan de kantine van een sporthal. Het is een volwaardige horecalocatie.’

Die voorbeelden staan niet op zich. De jongere generatie ontdekt golf steeds meer als de perfecte buitensport, bijvoorbeeld via

Voetballers, hockeyers & tennissers Het zijn vooral balsporters die goed gedijen bij De Hoge Dijk en golf veelal als tweede sport beoefenen. ‘Zij pakken het spelletje vaak snel op, omdat ze van nature een goed balgevoel hebben,’ zegt Brian. Spelen kan net als bij andere teamsporten in vaste vriendengroepen bij De Hoge Dijk. Diverse voetbal- en hockeyteams hebben een vaste dag of avond. Soms kan er iemand niet, maar je weet altijd dat er mensen van je groep zijn.

open armen ontvangen en voor nieuw leden worden tal van activiteiten georganiseerd, zodat iedereen zich snel thuis voelt. En het is voor iedereen extra aanlokkelijk om komend jaar lid te worden van Golfclub Olympus.. Aankomend jaar bestaat de club 40 jaar en dat betekent dat er ontzettend veel extra activiteiten, evenementen, wedstrijden en toernooien worden georganiseerd!

Probeer geheel vrijblijvend

EEN PROEFLES 18 jaar en ouder Woensdagen 12.00-13.00 uur: € 20,00

Jonger dan 18 jaar Woensdagen 14.00-15.00 uur: € 12,50 Inclusief al het materiaal en toebehoren Proeflesinfo: bel 0294 288 142

40 jaar Olympus Zoals Maryono al zei, elk nieuw lid wordt met

.nl • DECEMBER 2015

47


Volg ons ook op Facebook

VERJAARDAGSFEESTJE Vliegen, fl i p p e n e n j u m p e n o p o n z e muur tot muur trampolines!

the bes

t

party

SkiĂŤn en Snowboarden van beginner t/m vergevorderden die hun skills (techniek) met succes willen verbeteren!!

ever!

3URHČľ HV incl. materiaal

â‚Ź 20,-

Tel: 020 - 737 30 67

www.skischoolamstelveen.nl

Schinkeldijkje 16K

(Achter Loogman Tanken en Wassen)

“2XWGRRU )XQ Starts Indoor�

www.jumpersindoor.nl t 020 44 11 400 Langs de Werf 7 t Amstelveen

SPORTCENTRUM VU OOK GEOPEND IN DE KERSTVAKANTIE MIJN ONVERGETELIJKE ERVARING:

‘FIT VAN DE WINTER KUNNEN GENIETEN’

SPORTCENTRUMVU.NL

Sportcentrum VU


SPORT SPORT & CULTUURKAART

Geen dure abonnementen van één sportvereniging of club, maar (onbeperkt) sporten bij tal van verenigingen voor slechts 15 euro per maand. Het klinkt als ‘te mooi om waar te zijn’, maar als je 18 jaar of jonger bent dan heeft de Sport & Cultuurkaart Amstelveen het écht te bieden. SPORT & CULTUURKAART

De kaart die je moet hebben! Dit voorjaar werd de Sport & Cultuurkaart Amstelveen, een initiatief van Sportbedrijf Amstelveen, geïntroduceerd.

A

anvankelijk voor jongeren in de basisschoolleeftijd, maar wegens groeiend succes is de gewilde kaart nu ook beschikbaar voor Amstelveense jongeren tussen de 12 en 18.

Niet vast ‘Het doel van de kaart is om jonge Amstelveners meer in beweging te krijgen,’ zegt Joris van Soerland van Sportbedrijf Amstelveen. ‘Jongeren kunnen met de kaart onbeperkt tal van sporten beoefenen bij diverse sportclubsen verenigingen. Ze zitten niet vast aan jaarcontributies of abonnementen. De kaart is per maand opzegbaar en je kan tientallen sporten uitproberen.’

Groot aanbod Basketbal, streetdance, fitness, kickboxen, bootcamp of zwemmen; het is slechts een kleine greep uit het uitdagende aanbod, dat de komende tijd alleen maar zal toenemen. De kaart is bedoeld om jongeren te laten experimenteren en ontdekken welke sporten ze echt leuk vinden. ‘Je hebt die 15 euro er heel snel uit,’ zegt Van Soerland.

Succes ‘Kaart’ is natuurlijk een wat ouderwets woord, want je kan ‘m gewoon op je smartphone laten zien. ‘We willen in Amstelveen het aanbod steeds verder uitbreiden. Het is goed denkbaar dat we een soortgelijke kaart voor ouderen gaan introduceren.’

Van en voor Amstelveen De drie grote Amstelveense scholen

(HWC, KKC en AC) verstrekken de kaart aan leerlingen, maar hij is voor alle jongeren met een Amstelveense link beschikbaar. ‘De kaart is voor alle jongeren die in Amstelveen wonen of in Amstelveen naar school gaan. Het is een kaart van en voor Amstelveners,’ zegt Van Soerland.

bij poppodium P60 en de Muziek- en Dansschool. ‘Maar ook kookworkshops kun je volgen,’ aldus Van Soerland. Al met al biedt de kaart ongelooflijk veel voordeel en is het – als je jong bent – de kaart die je moet hebben!

Cultuur

Hoe kom je aan de kaart?

Ook biedt de kaart, zoals de naam al zegt, voordeel op cultuurgebied, bijvoorbeeld

Inschrijven voor de Sport & Cultuurkaart kan via www.sportencultuurkaartamstelveen.nl

.nl • DECEMBER 2015

49


VOETBAL & DANSEN

De talentvolle Amstelveners Carel Eiting en Kiki Heus; de één een begaafd voetballer in de A1 van Ajax en de ander een begenadigd dansstudente aan het Institute for Performing Arts Lucia Marthas. Twee bevriende topsporters in verschillende werelden met verrassend veel raakvlakken.

‘WE VINDEN HET ALLEBEI LEUK OM TE DOEN WAT WE DOEN.’ ~ Carel Eiting en Kiki Heus

50


SPORT INTERVIEW

voor Ajax & Lucia Marthas

V

ier, misschien vijf jaar oud waren ze. Carel Eiting huppelde over de voetbalvelden van Sporting Martinus, Kiki Heus over de vloer bij een Amsterdamse dansschool. Daar liggen voor beiden de roots van wat voor de jonge Amstelveners dé passie in hun leven is, toen en nu nog steeds. Alleen zijn zowel de 17-jarige Carel als de 16-jarige Kiki inmiddels een paar stappen, of zeg maar sprongen, verder als toen.

AFC Na 2 jaar maakte Carel de overstap naar AFC, waar hij met veel plezier heeft gevoetbald. Als 2e jaars F pupil werd Carel gevraagd om bij Ajax te komen spelen. Na lang twijfelen heeft hij besloten om de overstap naar Ajax te maken. En dat bleek goed uit te pakken. Begin dit jaar tekende Carel zijn eerste contract bij Ajax. Op advies van anderen zette ook Kiki de stap naar een hoger niveau om wat meer met haar danstalent te gaan doen. Ze deed auditie voor de vooropleiding van Lucia Marthas, dat zich een jaar later herhaalde met een auditie voor de dans­ opleiding zelf. In beide gevallen slaagde ze vol overtuiging. Wie Kiki Heus is? ‘Als ik dans kan ik volledig mezelf zijn. Als ik dans voel ik me compleet.’

Studie Tot zover hun prille carrière in een notendop. Op dit moment hebben ze alles goed op een rijtje. Niet dat hun leven al van A tot Z is uitgestippeld. Dat geenszins, want zowel in de voetballerij als de danswereld is niets zeker. Vandaar dat hun VWO-opleiding - Carel zit in het examenjaar, Kiki heeft nog anderhalf jaar

te gaan - hoog op de prioriteitenlijst staat. ‘Na het VWO wil ik me vol op het voetbal storten,’ kijkt Carel vooruit. ‘Maar je moet wel reëel blijven. Als op een gegeven moment blijkt dat het eerste van Ajax niet haalbaar is, dan ga ik toch ook weer studeren. Waarschijnlijk rechten.’ Kiki klinkt instemmend. Voor haar ligt die studiekeuze echter nog niet helemaal vast.Helaas valt een Universitaire studie niet te combineren met een hogere dansopleiding. Waarschijnlijk wordt het HBO dans, maar een opleiding in New York of LA is natuurlijk ook geweldig. Ik wil een topdanseres worden en daarna een goede choreograaf om andere mensen te inspireren.’

Discipline Om beide loopbanen met succes te kunnen combineren is een gedisciplineerd leventje nodig. Dat klopt, bevestigen beiden, maar dat betekent niet dat ze 24/7 met hun sport bezig zijn. Daarnaast hebben ze nog een rijk sociaal leven. ‘Voetbal voor Carel en dansen voor mij is echt onze passie. We vinden het allebei leuk om te doen wat we doen,’ verklaart Kiki hun drijfveer. ‘Het is ook geen verplichting,’ vult Carel aan. ‘Dat maakt dat we de focus moeiteloos kunnen vasthouden.’ Wat ze niet ontkennen is dat een Vwo-opleiding combineren met een sportieve carrière op hun niveau best veeleisend is. De jonge voetballer maakt daardoor dagen van elf tot twaalf uur, vanaf half negen op school tot half acht in de avond bij Ajax. ‘Kiki gaat ‘s ochtends vroeg naar school en aan het begin van de middag naar de dansacademie, waar ze tot in de avond intensieve trainingen volgt. De vooropleiding bij Lucia Marthas is topsport.

De danswereld is keihard, fysiek en mentaal moet je ijzersterk zijn. ‘Maar ik denk dat het voor Kiki zwaarder is dan voor mij,’ zegt Carel dan. ‘Ik word opgehaald met een busje, krijg huiswerkbegeleiding en alle training die ik nodig heb, wordt verzorgd door de club. Wij voetballers zijn eigenlijk verwend.’ Kiki lacht: ‘Voor hem is het ook hard werken hoor, maar het is inderdaad zo, dat ik naast school en de dansopleiding nog werk om geld te verdienen, mijn oefeningen moet doen en een sociaal leven moet bijhouden, haha.’

Toekomst Ook qua toekomstbeeld denkt Carel dat het voor hem gemakkelijker is dan voor Kiki. ‘Als het eerste van Ajax niets wordt, kan ik eventueel nog naar andere clubs in de eredivisie, de Jupiler League of het buitenland. Ik denk dat de concurrentie voor Kiki veel groter is.’ Anders dan bij voetbal is dansen solistischer, denkt ze, en is er dus ook meer rivaliteit. ‘Mijn doel is een plekje te verwerven op het podium van een groot artiest. Als het even kan mijn geld verdienen met dansen en daarbij ook nog iets van de wereld zien. In ieder geval doen wat ik het leukste vind. Maar eigenlijk doe ik dat al.’ Nu is het Carel die instemmend knikt. ‘Dat is onze kracht, we genieten beiden met volle teugen van wat we doen.’ Een dag zonder voetbal is een dag niet geleefd? ‘Onzin,’ zegt hij stellig. Kiki geeft hetzelfde antwoord. ‘Voetbal en dansen is een belangrijk deel van ons leven, maar niet allesbepalend.’ Carel dan: ‘Belangrijker is, als je ons vraagtVolg of weAmstelveenZ gelukkig zijn met wat we doen, zeggen we beiden ja, toch Kiki?’ vandaag nog! Ja, knikt Kiki, ‘zonder twijfel’. «

.nl • DECEMBER 2015

51SPORT & GEZONDHEID SALVEDO HEALTH CLINIC

Tot ver in de jaren ’90 werd bij het beoordelen en behandelen van lichamelijke klachten veelal een zuiver fysieke rationele gehanteerd. Opmerkelijk in ogenschouw nemende dat de Franse filosoof René Descartes in 1641 reeds een verhandeling schreef over twee-eenheid tussen lichaam en geest. Maar goed… FYSIOTHERAPIE

Fysiotherapie nieuwe stijl Rik Geus is sportfysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic. In deze column vertelt hij over fysiotherapie nieuwe stijl.

D

e laatste jaren is echter een sterke verandering waarneembaar waarbij er tevens gekeken wordt naar de mentale belasting en weerbaarheid van de cliënt. Stressoren op psychosociaal vlak hebben immers een grote impact op ons hele lichaam; in het ontstaan van klachten maar natuurlijk ook in het tempo en de mate waarin iets geneest. Denk bijvoorbeeld aan een vervelende keelpijn: op vakantie zal deze snel over zijn maar tijdens een zware periode op werk kan dit zomaar anderhalve week aanhouden.

Essentieel Het in kaart brengen van dit soort belemmerende factoren op het natuurlijk (biologische) herstel zijn essentieel. De hedendaagse fysiotherapeut is geschoold om hierop gericht te analyseren, behandelen en coachen. Op fysiek vlak zal de fysiotherapeut dan ook niet alleen kijken naar de geblesseerde structuur maar naar de gehele keten. Bij een knieprobleem worden de enkel, de heup en de onderrug standaard meegenomen.

Stress Bij situaties die op een heftige manier frequent onze aandacht vragen (lees: stress) neemt bijvoorbeeld de hormoonstof Cortisol in ons bloedspiegel toe. Dit stelt ons in staat onder stressvolle condities langer door te gaan bij vermoeidheid. Echter heeft Cortisol op lange termijn een negatief effect op pezen. Een onbegrepen peesklacht kán hier wel eens mee te maken kunnen hebben.

Tips & Tricks Daarnaast worden pijnprikkels die uit het lichaam richting het brein komen minder selectief gedempt. Een zeurende nek-schouderspier die gewoonweg hard moet werken bij een fulltime computerbaan kan hierbij erg veel (op dat moment onhandig veel) ‘aandacht’ gaan vragen en zelfs pijn gaan doen. Deze afname van filterfunctie is inmiddels wetenschappelijk aangetoond en dient ook via tips-and-tricks rondom het fysieke, sociale en psychologische stressoren-drieluik

centraal te staan. Een zuiver fysieke aanpak zal bij dit type klachten weinig tot geen effect hebben. RSI (tegenwoordig KANS genoemd, wat staat voor Klachten van Arm, Nek en Schouder) is hier een mooi voorbeeld van.

Contact Indien de psychologische component meer complexe kenmerken vertoont kan de fysiotherapeut na overleg met de cliënt contact leggen met bijvoorbeeld een psycholoog, psychotherapeut of een psychosociaal fysiotherapeut. Vermeldenswaardig is het feit dat op korte termijn een zeer ervaren (sport-) psycholoog het Salvedo team komen ondersteunen! « Rik Geus Mpt. sportfysiotherapie, Salvedo Health Clinic

Langdurige spanning Op psychologisch vlak is het interessant dat langdurige spanning lichamelijk nadelige consequenties heeft. Een simpele blessure die niet over lijkt te gaan, buitensporig veel pijn doet of een zwelling in de knie na een verdraaiing die niet minder wil worden. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die illustreren hoe alledaagse stress kan zorgen voor een afwijkend beloop of verloop van een klacht.

.nl • DECEMBER 2015

53


SPORT TALENT

TRIATLON

Verslaafd aan de

triatlon

Ergens volgend jaar viert Menno Koolhaas zijn tienjarig ‘bestaan’ als triatleet. Toch moet zijn tijd nog komen. Vooralsnog is het keihard werken om via de nationale top door te dringen tot de internationale elite.

‘J

a, ik denk dat het een verslaving is,’ mijmert Menno Koolhaas. ‘Ik ben net terug van een wedstrijd in Italië en heb de afgelopen week niet zo veel gedaan. Dan begint het weer te trekken aan me. Het liefst stap ik vanmiddag weer op de fiets of ga een stukje harldlopen.’

Trainingsuren Zijn week ziet er normaliter zeer actief uit, namelijk 15 tot 35 uur trainen. Elke ochtend zwemmen van zeven tot half negen en in de

54

middag stapt hij op de fiets of hij gaat een stuk hardlopen. En die twee worden ook nog wel eens gecombineerd. Tussendoor doet hij ook nog even een mbo-opleiding bedrijfsadministratie. ‘Maar tjdens het seizoen staat school wel op een laag pitje hoor,’ erkent hij ruiterlijk.

Fenomeen Als negenjarig jochie maakte hij via een nieuwe collega van zijn vader kennis met het fenomeen triatlon. Als liefhebber van zowel zwemmen, fietsen als hardlopen raakte hij al snel in de ban van de sport. ‘Ik vond het heerlijk,’ vertelt de 20-jarig Amstelvener, die rond zijn elfde besloot zijn voetbalkicksen op te bergen en zich serieus op de triatlon te gaan richten. ‘Het is de fysieke uitdaging die me trekt.’

Sprinter

Hij is een ‘sprinter’ en richt zich daarnaast op de zogeheten olympische afstand; 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen gelden bij de sprinttriatlon, voor de Spelen gelden de dubbele afstanden. Zijn Amstelveense geboorteplaats heeft hij verruild voor een plekje in het nationale trainingscentrum in Sittard, waar hij traint met de nationale top en de alle faciliteiten tot zijn beschikking heeft om beter te worden.

Rijpen Eén van zijn belangrijkste doelen vormen de Spelen van Tokio in 2020. Dat lijkt nog ver weg, maar er is nog genoeg te doen, weet Menno als geen ander. ‘Om bij de internationale top te kunnen komen, moet het op alle onderdelen sneller maar met name het hardlopen.


Topsurf Vinkeveen

Dé winterportspeciaalzaak

A

an de Vinkenkade, op slechts tien minuten rijden vanaf Amstelveen, ligt Topsurf Vinkeveen. Zomers specialist op het gebied van diverse watersporten en tijdens de wintermaanden vind je hier alles voor dé perfecte wintersport.

Skispecialist In de jaren ’90 begon Topsurf Vinkeveen, onder leiding van Ward Elsenburg, met de verkoop van ski’s. Ondertussen bezit het bedrijf een enorme gespecialiseerde wintersportcollectie en Elsenburg heeft het stokje zo’n drie jaar geleden overgedragen aan de gepassioneerde Peter Boxhoorn. ‘Wij hebben materiaal voor echte liefhebbers en al ons personeel is tot op het bot gepassioneerd. Ons doel is om mensen doormiddel van kennis en kwaliteit te raken en enthousiast te maken.’

‘TRIATLETEN DIE HET GOED DOEN OP DE SPELEN ZIJN MEESTAL 26 OF 27 JAAR. DUS IK HEB NOG WEL EVEN’

Aandacht en kwaliteit Goede service, persoonlijke aandacht en kwaliteit staan bij Topsurf Vinkeveen voorop. ‘Wij zijn bezig met de vakantie van iemand, dat verdient extra aandacht en dat geven we iemand graag. Mensen voelen zich bij ons echt even verwend, dat vinden we belangrijk.’

~ Menno Koolhaas (20)

TEKST: NOL DE VRIES FOTO: JAAP MAARS

Op maat Naast een enorme collectie wintersportartikelen biedt Topsurf ook de mogelijkheid skischoenen perfect te laten zitten. ‘Het is belangrijk dat je skischoen goed zit. Wij lossen daarom alle skischoenproblemen op. We kunnen steunzolen op maat maken, skischoenen van verwarming voorzien, maar ook hele skischoenen op maat ontwikkelen. Mocht er achteraf toch echt iets mis zijn dan werken wij met een specifieke huurregeling en kan de schoen geruild worden. We doen er bij Topsurf alles aan om de klant in de watten te leggen en te voorzien van goed materiaal.’ Tijdens de wintermaanden (december, januari en februari) is Topsurf ook op zondag geopend (12:00 uur tot 16:00 uur).

Topsurf Vinkeveen Triatleten die het goed doen op de Spelen zijn meestal 26 of 27 jaar. Dus ik heb nog wel even om fysiek en mentaal te kunnen rijpen, want daar valt nog wel wat winst te halen.’

Vinkenkade 31 Telefoon: 0294 291 812 info@topsurf.nl www.topsurf.nl

Prijzig Ook moet er meer winst komen uit ondersteuning, want de triatlonsport is prijzig. Voorlopig moet hij het doen met kleding dat hij krijgt via het eredivisieteam waarvan hij deel uitmaakt en lokaal via Bink Fietsen Amstelveen, die zijn fiets beschikbaar stelt en onderhoudt. ‘Ik verslijt vier tot vijf paar schoenen per seizoen,’ legt hij zijn kosten uit. ‘Daar komen de wedstrijden ook nog bij. Internationale triatlons zijn nodig om ervaring op te doen en sterker te worden. En geloof me, dat zijn geen vakanties, al denk je als je de kosten ziet van wel.’«

.nl • DECEMBER 2015

55


4WI QH PGMRฤ P! 9ฤ MWPPGP W JGNRGP +HHIW X ODVW YDQ ODJH UXJSรณQ QHN RI KRRIGSรณQ" 2I KHHIW X ODVW YDQ XLWVWUDOHQGH SรณQ LQ DUP RI EHHQ" .20 /$1*6 9225 ((1 *5$7,6 (1 95ฤ %/ฤ 9(1'( $1$/<6( 9$1 8: :(59(/.2/20 '225 ((1 9$1 21=( (59$5(1 &+,5235$&725(1 Chiropractie is geschikt voor jong en oud. Het is een bewezen effectieve behandelmethode en biedt snel resultaat waar veel WKHUDSLHยญQ PLQGHU VXFFHVYRO ]รณQ :HONH NODFKWHQ EHKDQGHOHQ Zรณ โ ข /DJH UXJSรณQ โ ข Ischias โ ข Hernia โ ข 1HNSรณQ โ ข Schouderklachten โ ข *HZULFKWVSรณQ โ ข +RRIGSรณQ 0LJUDLQH โ ข Sportblessures

KNIP UIT!!

25% KORTING

1 ARTIKEL NAAR KEUZE

3HUVRRQOลฌNH DDQGDFKW (UYDUHQ VSHFLDOLVWHQ 0XOWLGLVFLSOLQDLUH ]RUJ *HHQ YHUZลฌ]LQJ QRGLJ 9HUJRHG GRRU ]RUJYHU]HNHUDDUV 0HHU ZHWHQ RI HHQ DIVSUDDN PDNHQ" %HO Salvedo Health Clinic 0DDOGHUรณ $PVWHOYHHQ ZZZ VDOYHGR QO

โ ฌ 399,-

โ ฌ 349,-


SPORT TRAINERS & COACHES

Terwijl ze bijna opgroeide in de sportschool van haar ouders koos Carrol Buenting juist voor een compleet ander maatschappelijk bestaan. Totdat ze een keer voor een geblesseerde instructeur moest invallen. ‘Toen was ik verkocht!’

TRAINING GEVEN IS ENERGIE KRIJGEN Het werken in een sportschool is je met de paplepel ingegeven, toch? ‘Klopt maar toch koos ik destijds voor iets geheel anders door de een mode-opleiding te gaan doen. Maar het is en blijft een familiebedrijf en ik hielp als bijbaantje wel achter de bar. Tot ik een keer werd gevraagd om in te vallen voor een instructeur. Ik vond het direct erg leuk om te doen. In het examenjaar van de mode-opleiding ben ik toen ook begonnen met allerlei fitness-, aerobics- en streetdance-opleidingen.’

Het zit dus toch een beetje in je bloed?

Dus elke dag fluitend naar je werk?

‘Ja, maar het viel me ook op dat ik zelf enorm veel energie kreeg door les te geven. Het omgaan en persoonlijk contact met mensen vind ik geweldig. Mensen komen hier toch enigszins vermoeid binnen en gaan vol energie weer weg. Het is leuk om daar een bijdrage aan te leveren. Alleen het vechtsporten zit niet in mijn genen, daarvoor hebben we een aantal andere, heel kundige instructeurs rondlopen.’

‘Haha, bijna wel. Behalve dat ik drie keer in de week training geef, ben je ook nog dagelijks met het voorbereiden van de lessen bezig. Verder turn ik zelf ook nog in een team. Daarnaast probeer ik het wedstrijdturnen zo veel mogelijk te volgen. Als er een groot toernooi in de buurt is, wil ik er heen. Zo ga ik met mijn zussen en een vriendin naar de WK in Glasgow in oktober.’

Streetdance is een beetje ‘jouw ding’, of niet? ‘Ja, vijftien jaar geleden ben ik ermee begonnen. Toen nog een klein clubje jongeren. Tegenwoordig hebben we achttien groepen met jongens en meisjes van verschillende leeftijden en ook drie wedstrijdgroepen die regelmatig meedoen met wedstrijden door het hele land. Het is heel erg leuk om met die kinderen te werken. Dat is iets wat je in je moet hebben, denk ik. Al vind ik fitness met ouderen ook leuk om te doen hoor.’

.nl • DECEMBER 2015

57


HURENINAMSTELVEEN.NL T 020 - 641 47 38

WONING HUREN?

Uw woning verhuren aan expats? Neem contact op met Amstel Property Agency, 020 – 561 63 11. Uw betrouwbare makelaar Lees de recensies op onze website: www.amstel-property.com/nl

Hét bouwkundig adviesbureau van de randstad U bent bij ons aan het juiste adres voor: Bouwbegeleiding, bouwteammanagement & projectbewaking: Advisering bij ontwerp, inrichting en bouw Objectieve kwaliteitscontrole Opleveringen van nieuwbouw Bouwkundige keuringen

7KHUPRJUDƋVFK onderzoek & advies; Opsporen van isolatievocht- en tochtproblemen Opzoeken van lekkages, warmtelekken en koudebruggen

Advisering op het gebied van duurzaamheidstoepassingen; Zonnepanelen & autolaadpalen Energiezuinige verlichting Verduurzamen bestaande (kantoor) gebouwen

DOELGROEP – Particulieren, B2B, Gemeenten, Schoolbesturen, VvE’s, Overheden ONDERSCHEIDEND – Alle vakkennis onder één dak, Flexibel, Accuraat, Degelijk, Betrouwbaar, Korte lijnen HOOGWAARDIGE INSTRUMENTEN – Flir Warmtebeeldcamera, Drukmeting tot 10 bar, Endoscoop 6mm /16mm, Vochtmeting tot 300mm Bezoekadres: Schweitzerlaan 24, 1187 JD Amstelveen Telefoon: 020-2620318 Email: info@kasteelheer.nl Website: www.kasteelheer.nl


COLUMN WILFRED MOOIJ

Gratis inloopspreekuur

(zorg)verzekeringen Jaarlijks wisselt slechts 7 procent van de verzekerden van zorgverzekeraar. Onvoorstelbaar dat wij zuinige Hollanders zoveel besparing aan ons voorbij laten gaan. Dat schrijft Wilfred Mooij, financieel planner bij Geijsel Kroon.

T

ot 1 januari kunt u nog overstappen en meestal levert dat uw gezin een besparing op van al gauw enkele honderden euro’s per jaar. Toch zijn er ook wel spijtoptanten, meestal met een zgn. ‘budgetverzekering’.

Budgetverzekerden lopen namelijk het risico dat niet hun hele zorgnota wordt vergoed. In een enkel geval moeten ze de helft van de kosten zelf betalen, bijvoorbeeld omdat hun ziekenhuis geen afspraken met de zorgverzekeraar had gemaakt. Of wanneer het aantal afgesproken verrichtingen is overschreden. Dit gebeurde onlangs in Alkmaar bij de staaroperaties. Hoewel u momenteel wordt overspoeld met ongevraagde informatie over zorgverzekeringen, worden wij toch ieder jaar in januari weer geconfronteerd met mensen die te laat hebben gereageerd. Die kunnen dan pas eind 2016 overstappen. Ook merken wij dat veel mensen toch nog een beetje koud watervrees ‘U MAG OOK DIE SCHOENENDOOS hebben en dat zij prijs stellen op een persoonlijk gesprek. Daarom bieden wij MET VERZEKERINGEN BIJ ONS vanuit Geijsel Kroon u op de valreep ons gratis inloopspreekuur aan. In de ACHTERLATEN’ maand december mag u zonder afspraak bij ons binnenlopen op ons adres Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wij kijken dan samen met u op onze vergelijkingssite www.ZorgverzekeringWijzer.nl . Neem dan wel even de BSN nummers van u en uw gezinsleden mee en zorg dat u uw bankrekeningnummer weet. En als u daar prijs op stelt mag u ook die schoenendoos met verzekeringen bij ons achterlaten. Kijken we daar ook meteen even naar. Bellen voor een afspraak naar 020-4969283 kan ook en is wellicht niet onverstandig. Ons inloopspreekuur is in de hele maand december op werkdagen en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. De koffie staat voor u klaar.

.nl • DECEMBER 2015

59


Ontdek de leukste werkplek van Amstelveen! Bij Market Discovery® wordt hard gewerkt aan een van de leukste en mooiste werkplekken van Amstelveen. Het markante gebouw De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1 in het bruisende Oude Dorp is inmiddels grotendeels omgetoverd tot een zeer stijlvol geoutilleerde werklocatie.

Vanwege ambitieuze groeiplannen is Market Discovery® per direct op zoek naar een zelfbewuste (fulltime of parttime)

AGENT MARKTVERKENNING (M/V) Voor deze uitdagende baan zoeken we iemand

Je hebt bovendien de potentie in je om door te groeien

die graag in een hoogwaardige ambiance werkt

binnen Market Discovery®. Daar helpen we je graag bij,

en houdt van kwaliteit in de breedste zin van

door continue training, bijsturing en begeleiding.

het woord.

We vragen minimaal MBO-werk- en denkniveau, een smart casual-houding en vanzelfsprekend een sterk

Als agent marktverkenning maak je op business-to-

verantwoordelijkheidsgevoel.

business niveau telefonische inventarisaties, in een team van zeer enthousiaste en positief ingestelde collega’s.

Onze nieuwe A-locatie, waar momenteel de laatste

Je bent een belangrijke spin in het web en je genereert

hand aan wordt gelegd, voorziet straks in comfortabele

zakelijke leads die leiden tot new business.

werkplekken, diverse vergader- en loungeruimtes en een culinair bedrijfsrestaurant met terras. Wil je deel gaan uitmaken van ons dynamische team? Wij zien je reactie graag tegemoet. Stuur een korte motivatie en je cv naar Marco Knaap: info@marketdiscovery.nl Voor telefonisch contact bel 020-6444480 en vraag naar Marco.

jobdiscovery recruitment & intakes

salesdiscovery people & coaching

marketdiscovery leads & new business


COLUMN THEO MULDER

Theo

Het veiligste rubber is passend rubber

Recent keek ik weer eens met bewondering naar de verrichtingen van Max Verstappen in de Formule 1. Wat hij en alle andere rijders, technici en teammanagers in de technisch meest geavanceerde tak van de autosport telkens weer ervaren is dat banden allesbepalend zijn voor de prestaties op de baan – en of je überhaupt wel op het zwarte gedeelte blijft.

E Theo Mulder is sinds 1985 eigenaar van de Volvo Bangarage en een heuse autoliefhebber. In AmstelveenZ Magazine vertelt hij met regelmaat over zijn vak.

‘NIET ELKE BAND DIE QUA MAATVOERING PAST, IS OOK ECHT

en temperatuurverschil van een paar graden of een beetje vocht kunnen een enorm verschil maken. Wanneer je voor het verkeerde rubber hebt gekozen, dan wordt het een moeilijk verhaal. Dan moet je het tot de volgende bandenstop maar rooien en proberen de schade zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig hoeft u met uw auto niet telkens als het weer omslaat naar uw dealer of bandenspecialist voor een bandenwissel. Maar het is voor uw veiligheid toch aanbevelenswaardig dit twee keer per jaar te doen. Winterbanden zijn er niet voor als u op wintersport gaat: door de andere rubbersamenstelling geven ze optimale grip bij lagere temperaturen. Banden zijn ook bij uw auto allesbepalend voor het weggedrag. Wanneer ik in een oldtimer met van die smalle diagonaalbandjes over de snelweg rijd, wordt mijn snelheid vooral bepaald door hoe hard ik durf te rijden. Met een hedendaagse radiaalband in een wat modernere maatvoering rijd ik in dezelfde auto al een stuk zekerder en prettiger. En alle moderne elektronische veiligheidstechnieken dan? Die kunnen ook niets uitrichten als u geen grip meer heeft. En let op: niet elke band die qua maatvoering past, is ook echt een passende band voor uw auto en uw rijomstandigheden. Daarom raden we onze klanten altijd aan te kiezen voor banden die door de autofabrikant zijn getest en worden aanbevolen voor uw auto.

EEN PASSENDE BAND VOOR UW AUTO’

.nl • DECEMBER 2015

61


Wilt u hem nog voor oud en Nieuw in huis hebben? V60 D6 Twin Engine Plug in Hybride in 2015 nog met 7% bijtelling Uit voorraad leverbaar

Bangarage Amsterdam Zuid Oost

Bangarage B.V. Amstelveen

Bangarage Amsterdam West

Bangarage Mijdrecht B.V.

Officieel dealer Volvo Cars Kollenbergweg 15 1101 AR Amsterdam Z.O. Telefoon 020 - 452 20 20

Officieel dealer Volvo Cars Grutterij 7-9 1185 ZT Amstelveen Telefoon 020 - 347 26 26

Officieel dealer Volvo Cars Transformatorweg 29A 1014 AJ Amsterdam West Telefoon 020 - 584 99 00

Officieel dealer Volvo Cars Communicatieweg 9 3641 SG Mijdrecht Telefoon 0297 - 28 14 95

Bangarage Volvo

@Volvo Bangarage

www.bangarage.nl

Autoschade Drenth Grutterij 10 1185 ZV Amstelveen Telefoon 020 - 668 26 30


JURIDISCH ADVIES THE LEGAL COMPANY

‘MKB-ondernemers kampen regelmatig met juridische vragen en problemen rondom personeel. Er is geen arbeidsjurist in dienst om hen daar dagelijks mee te helpen en dus staan ze vaak alleen. Preventief wordt er al helemaal weinig gedaan. Hier is nog veel winst mee te behalen. Dat kan en moet anders want het MKB is wel de motor van onze economie en werkgelegenheid.’ JURIDISCH ADVIES

Juridische krachtenbundeling MKB Wesly Sallé, arbeidsrechtjurist van The Legal Company, helpt dagelijks tal van werkgevers op abonnementsbasis en vertelt over de voordelen van een dergelijk abonnement.

I

k help werkgevers via ons innovatieve juridische portaal The Legal Safe Service. Samen met mijn collega’s van The Legal Company, onder wie juriste en eigenaresse Hella Vercammen. Via het portaal hebben mijn collega’s en ik inmiddels 700 MKB personeelsdossiers onder onze hoede.

Gedeelde smart is halve smart Via The Legal Safe Service organiseren wij een krachtenbundeling van het MKB. Wij zorgen ervoor dat het MKB, net zoals multinationals, zich preventief (maar betaalbaar) tegen juridische uitdagingen van personeel kan wapenen. Door onze abonnement structuur delen de MKB leden de kosten van een arbeidsjurist. Wij vinden dat het MKB niet alleen geholpen moet worden bij het naleven van alle regeltjes maar ook zichzelf beter beschermt daar waar de wet dat nog toelaat. Wij zoeken die ruimte op en regelen dat voor de leden.

arbeidsdocumentatie. Het portaal stelt daarom gratis een uitgewerkt model arbeidscontract, personeelsgids en reglementenhandboek en voorbeeldbrieven ter beschikking. Grote voordeel is dat wij die documentatie jaarlijks up to date houden. Er hoeft niet telkens een jurist te worden ingehuurd om de update te doen.

Wijze lessen in ondernemerstaal Verder geven wij via het portaal de wijze lessen door, die een individueel lid opdoet via de gratis helpdesk of via individuele dossierbehandeling, aan de andere leden. Ook houden wij de relevante rechtspraak en veranderende wet- en regelgeving bij en zetten dat om in gratis periodieke adviezen in ondernemerstaal.

Personeelsdossier management Het portaal is tot slot de ideale tool om juridisch correct en digitaal veilig de personeelsdossiers te beheren, los van de personeelsadministratie. Iedere werkgever in Nederland moet conform de wet op privacy en andere arbeidswetgeving aan dossiermanagement- en opbouw doen. Wij helpen de werkgevers daar ook bij.

Join us! Heeft u interesse om lid te worden of meer informatie te ontvangen over de Legal safe service en tarieven, bezoek dan onze website thelegalcompany.nl/legal-safe-service/ Uiteraard kunt u ook een afspraak maken voor een demo! «

The Legal Company

Arbeidsdocumentatie Dit begint met goede

Biesbosch 225, 10de etage Telefoon 020 345 01 52 info@thelegalcompany.nl www.thelegalcompany.nl

.nl • DECEMBER 2015

63


VONK & VLOER INTERIEURSPECIALISTEN 500 M2 WOONINSPIRATIE ALTIJD DE NIEUWSTE MODEKLEUREN ALTIJD DE LAATSTE TRENDS

TRAPRENOVATIE Geef uw trap een nieuwe, luxe uitstraling zonder dat enig hakof breekwerk aan te pas komt. Vraag naar de mogelijkheden.

LAAGSTE PRIJSGARANTIE

VOUWGORDIJNEN EƵ ϯϬй ŬŽƌƟŶŐ ŽƉ ĞůŬĞ ϮĚĞ ǀŽƵǁŐŽƌĚŝũŶ ǀĂŶ ĠĐĠ

'KZ /:E E /: KE^ ALTIJD GRATIS opgemeten, gemaakt en opgehangen

ONTDEK IMPRESSIVE ULTRA LAMINAAT met GRATIS plakplinten en ondervloer

LAMELPARKET Parket vloeren strak, modern of een klassiek uiterlijk? Vanaf € 39,95 per m2

GRATIS PARKEREN

PVC VLOEREN vanaf € 39,95 per m2 Click-pvc makkelijk te leggen zonder te lijmen

tŝũ ƐƚƌĞǀĞŶ Ğƌ ĂůƟũĚ ŶĂĂƌ Žŵ Ăů Ƶǁ ŝŶƚĞƌŝĞƵƌǁĞŶƐĞŶ ƚĞ ƌĞĂůŝƐĞƌĞŶ ĞŶ ǁŝũ ŐĂƌĂŶĚĞƌĞŶ ĞĞŶ ŐŽĞĚ ƌĞƐƵůƚĂĂƚ͘

AMSTERDAMSEWEG 400 AMSTELVEEN 020 6450930 WWW.VONKENVLOER.NL


Lezers&Acties

DOSSIER A9

Volg ons ook online! AmstelveenZ brengt dagelijks een selectie van lokaal nieuws, maar houdt ook met regelmaat acties: in ons magazine, maar zeker ook online via onze website www.amstelveenz.nl en Facebookpagina (Facebook.com/Amstelveenz).

3 vragen aan… In de rubriek 3 vragen aan… krijgt wethouder Herbert Raat drie vragen voorgelegd die gerelateerd zijn aan het omvangrijke A9-project. De wethouder geeft compact antwoord. Wilt u een vraag stellen aan de wethouder? Mail deze dan naar redactie@amstelveenz.nl o.v.v. ‘Vraag A9’

1

Wanneer starten de werkzaamheden en hoe lang gaat de aanleg duren? In 2019 start Rijkswaterstaat met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden, maar nu wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan de wegverbreding. Ergens tussen 2024 en 2026 is de verbreding gereed en kunnen we over de vernieuwde A9 rijden.

‘Het centrumgebied gaat zeker een aantal jaar in een bouwput veranderen’ Herbert Raat (wethouder A9)

2

Verandert het centrumgebied van Amstelveen straks jarenlang in een bouwput? Ja, het centrumgebied gaat zeker een aantal jaar in een bouwput veranderen. Het verbreden van de A9, maar ook de aanleg van de Amstelveenlijn is een ingrijpend proces wat we samen met ondernemers en bewoners zo goed mogelijk willen aanpakken.

3

Hoeveel rijstroken krijgt de A9 straks eigenlijk? De A9 krijgt bij Amstelveen twee keer vier rijstroken.

I

n de afgelopen maand mochten we weer diverse lezers en volgers blij maken met diverse prijzen: van diners en proeverijen tot exclusieve workshops en concertkaartjes. We kregen op onze acties opnieuw vele reacties via onze social media-kanalen, per e-mail en per post, bedankt iedereen voor de betrokkenheid en het inzenden!

Diamonds in de hoofdstad werd gewonnen door Nonie van der Munnik. Kaartjes voor Amstelveen City Blues (2x2) in Schouwburg Amstelveen werden gewonnen door Annette van Santen en Jos Kop. En Marina Kok en Marion Draaijer mochten begin november met hun partner naar het jublieumconcert van Quincy in de schouwburg.

Online

Meer

Zo werd een proeverij van voor- en hoofdgerechten in restaurant The Beach gewonnen door Caroline van Vugt. Een volledig verzorgd diner in Day Foodbar aan het Stadsplein ging naar Milly en Pascalle Tang en Saskia Wagenaar mag zich opmaken voor een proeverij bij Brasserie Paardenburg aan de Amstelzijde.

En aan het eind van het jaar verloten we nog een Sparta Pick Up fiets uit onze eerste editie. Natuurlijk wordt ook nog meer duidelijk over de hotelnaam uit onze zomereditie. Al met al kan het dus zeker de moeite lonen om ons te volgen, zowel online als op papier: deze editie maak je bijvoorbeeld kans op een Denham Jeans! (zie pagina 71). Kijk voor onze actievoorwaarden op www.amstelveenz.nl

Magazine Een exclusieve Workshop bij Coster

‘Vrinden, ik kom weer thuis’ De redactie kreeg een bericht van De Dandy, het beeld dat na een lezersactie van AmstelveenZ weer terug mag keren naar het hart van de stad: het Oude Dorp.

‘I

k ging er natuurlijk al van uit dat mijn terugkomst niet onopgemerkt zou blijven. Na al mijn omzwervingen kon u lezen dat ik weer neerstrijk in Amstelveen. Waar… liet ik aan mijn publiek over. Ik heb trouwens het bescheiden idee dat ik overal wel tot m’n recht kom. Maar goed. U als Amstelvener ziet me graag in het Oude Dorp. Toegegeven, met mijn levenspad begeef ik me graag in kringen van grandeur

www.facebook.com/ amstelveenz

en allure. Alleen het beste is goed genoeg voor mij, vandaar dat ik me de komende tijd bezig houd met mijn definitieve residentie in ‘la vieille ville’.’ Het is een genoegen om weer volop in de schijnwerpers te staan. Zoals mijn goede vrind Oscar Wilde ooit zei: ‘There is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about.’ Au revoir, mes chers amis!

Twitter @amstelveenz .nl • DECEMBER 2015

65


De vuurwerkverkoop is gestart!

Al ruim 40 jaar de grootste vuurwerk aanbieder in de regio. Met voor het zevende jaar op rij onze eigen China Red vuurwerk. Dit jaar hebben wij voor u de mooiste collectie samengesteld en uitgebreid met nieuwe en verbeterde artikelen. Kijk en bestel snel op www.Nieuwkerkvuurwerk.nl Nieuwkerk vuurwerk Brink 80 (WC Middenhoven) 1188 ND Amstelveen Tel: 020 647 8109

Nieuwkerk vuurwerk Joh. Calvijnlaan 2 - 10 1185 BL Amstelveen Tel: 020 641 13 35

R&A TOTAL CONCEPTS

SK DA

WWW.SKDA.NL

"(&'& ) * # *)#* ) (( '#*'"")* (( &)#*' ) )#& ' &( '&)# (" &) ) * * $% * * &) '

)") ((# *$ $* *!% *% *% ( )" *$!* * *$ * ' *$ $* *!%!*%!*%

020 - 647 9287

06 - 52 62 82 13


ANKO STOFFELS • SVEN HOUTMAN • MARYSE ORANJE • ESTHER DE BRUIJN • MIRJAM VAN ’T VELD • KEES NOOMEN • HENRY SCHILDER • FRED VAN INGEN BERT VAN RIETSCHOTEN • HANS POLL • JUSTIN SWAAB • JOOP SIEMERS • AD VAN GORKOM • MARCO MULDERS • MARIÉTTE HERTOGS • KATARIINA FALLSTRÖM ROB VAN DER MONDE • TAWROS ASLANJAN • REMCO SNOEK • PETER BRUIJGOM • CEES CUNTZ • RICK BRANTENAAR • JESSICA SNOEK • JOHN LEVIE • DENNIS KOOPMAN BIANCA MEIJER • HANS BOSMA • ARMANDO • FRANK KUYPER • BERT VAN DEN BROEK • COR MULDER • MARTIN RIETBERGEN • HARRY VAN NIEUWKERK • GER MITTELMEIJER ROEL DE HAAN • PAUL COMMISSARIS • DARSHAN VAN EGMOND • CLAUDIO MANCINELLI • KAREL MUNS • ERWIN HOEKSTRA • HANNY GUIT • JIBBE DE GOEDE HELLA VERCAMMEN • DAVE OFFENBACH • GER LOOGMAN • MENNO PETERS • KAJ VAN DEN HEUVEL • MICHAEL ALDERDEN • RONALD DEN HARTOG • MORENA RAADSHEER GEERTJE VISSER • RON HAAMEL • JIMMY KARAASLAN • PAULINE BAKKER • REMCO BAARS • SANDRA HELLINGMAN • MICHEL VAN DOORN • STEVEN KOUDIJS EDWIN VAN DER HORST • LEONIEK FAAS • SANDER MAGER • GERARD LOHUIS • ROGIER VAN HAGEN • JUNE MEIJER • MARRI-ANNE KOUDIJS • BODIL DE JONG NORA STOPPELENBURG • PETER LUTE • JAN VAN DIEMEN • BERNARD GEIJSEL • JEROEN BRANDES • WILFRED MOOIJ • JAN SEMEINS • STEPHAN VAN DER HORST • RIK GEUS BART SCHUITENMAKER • JOHN VAN DEENEN • RUUD GERRITSEN • ANNEMIEKE VAN KEULEN • BRIAN DE BRUIJN • ARVID GUSTAFSSON • MARK TRIJSBURG • JAN SNELLEN BOB BONNEMAYERS • NICK BAKER • RICK VAN BRUGGEN • HELEN TROOST • HANK KANTERS • HERBERT RAAT • JAN VERSCHOOR • MILCO LAMBRECHT • MICHAEL VERMES JORDY DE BREET • BIANCA COMBEE • SIMON DE BRUIN • LESSIA HOOGHIEMSTRA • PETER BOXHOORN • RAJ MANMATH REDDY • REIN SCHURINK • DIC VAN HUMMEL LIDY LEEGSTRA • ANNE LEEGSTRA • RENÉ TJEMKES • DANIËL GERRITSEN • ROBERT RIS • FRANS POEL • PAUL VAN MEEKEREN • JAAP MEIJERS • ONNO PAYMANS AART KOLHOFF • MAX AMSON • RUSSELL BARNES • MARCHEL HORN • KARIN HEIDWEILLER • REMPCO DU MÉE • FRANK STEREL • EVELINE SOMERS • JAAP MAARS BO DEN BOGGENDE • JOSINE GRÄFE • PETER BOT • TIJN DEN BOGGENDE • HENNY COMBEE • FRED HEGEMAN • KARIN VAN KERKWIJK • FRANK VAN KERKWIJK GEORGE KANIS • TON VONK • SIMONE VAN DEN HURK • YVETTE VAN DEN HEUVEL • ROBERT LING • DANI BÄR • JORN HARTENBERG • ANNETTE CORNELISSE GABY GALSTAUN • JEROEN VAN DER MEER • DANNY VÖLKER • MARSHA VÖLKER • NOAH VAN DER BAAN • SEM VAN DER BAAN • ROBERT LESMEISTER • DENNIS LESMEISTER KEVIN LESMEISTER • MIKE LESMEISTER • LOTTE BAUDERT • NANETTE BAUDERT • TOM DE BEURS • KATJA DE BEURS • WILMA NETJES • ALICE MITTELMEIJER • PETER VAN NIJEN WIM VAN KLEEF • PIM GIEL • RAMON KLEBACH • THEO MULDER • NOL DE VRIES • LIZ HORTENSIUS • MICHEL BECKER • MATTHIAS VARGA • MITSUKO SARUWATARI MARISKA EGGERDING • QUINCY SCHELLEVIS • ARJEN HOOGEVEEN • NICOLINE BOKELOH • RACHELLE MORRIS • SIMON MORRIS • HENK REGELINK • DINY HOOGLAND MARLOES SMIT • TOM VAN BUUREN • IRMA LANKHAAR • TOM BLEKER • MAAIKE VEENINGEN • FRANK VAN DEN AARDWEG • ANANDA VAN DEN AARDWEG MICHEL HENGEVELD • REMCO WILSCHUT • TOM VERHOEK • SARAH VAN DE GEER • RIK BATAILLE • SVEN VISMANS • IRENE VAN UDEN • ARANKA HOLS MARTIJN STRAATMAN • ALPHONS BÖGGEMAN • MATTHIJS DEN HOLLANDER • DAAN KROONE • HARRY TROS • HARRY LELIVELD • JEROEN HOMAN • LUCA OVERMARS TAMARA VAN DE VOORDE • RICHARD ALOSERIJ • DENNIS WIERSEMA • WILLIAM TEIXEIRA • FABIAN VAN DE VOORDE • MARTIJN POSTMA • FRANS MUIJDERMAN FRANCES MUIJDERMAN DENNIS BONTEKOE CIARA DUNNE JANTIEN ANDERIESEN MARIJKE TRAPPENBURG MARIKE VAN WETERING MEVROUW JORNA ARNO DE GEUS AMBER DEN HEYER CEES VAN DER HORST MANU BHATIA JOOST KRAGTWIJK JOHN KEUNE INGRID WULVING WIL DE GROOT

KLAAS JAN KALF

ALLE MENSEN DIE ONS HEBBEN GESTEUND IN ONS EERSTE JAAR EN NATUURLIJK AL ONZE LEZERS & VOLGERS:

GROTE DANK! WIJ WENSEN IEDEREEN FANTASTISCHE FEESTDAGEN EN EEN MAGNIFIEK 2016!

PETRA VAN SCHIP DENNIS VAN SCHIP OSCAR GROOTEGOED

JUDITH BUSTOS MOLINA MARJAN SMID FRANK DE KORT MARIEKE VAN DER MEER ANITA DE ZWART HARALD MOONEN JOSÉ EVERS ROBERT BENT SASKIA VAN DER MEER JACQUELINE HEKMAN EDWIN BROCKHOFF JORIS VAN SOERLAND SANDRA TERPSTRA SINKA KEMPER SASKIA WAGENAAR

ANDRÉ GERRITSEN & KIERAN BAKER

JACINTHA RUPPERT

NICOLE JANSEN HENDRIKS JEFFREY OUDSHOORN ROB DE RUYTER

STILANO VAN EMBRICQS • RANDY VAN NIEUWKERK • GERARD KRIJTENBERG • MARCEL KRIJTENBERG • ZAHID KHAN • BART RIGHARTS • CHARLOTTE VAN ZUMMEREN STEFAN VAN SPRANG • ELENA NABATOVA • SANNE JOOSEN • STEFAN BINK • MARIËLLE BINK • MENNO KOOLHAAS • CARROL BUENTING • KIKI HEUS • CAREL EITING FAUZIA DEERVELD • SANTHE VAN DER MEULEN • JILL VISSER • JACQUELINE SOLLEVELD OLTHOF • ROB DE JONG • WESSEL RUIJMGAART • JASPER HERMANS • BAS PIETERSE NICK BROMMER • HU SHAO TING • MARIUS VAN VLAANDEREN • LAURA VAN DER MOLEN • LESLIE DE SWAAN • ROBIN OUDSHOORN • JUKE WARMERDAM ROB SCHIPPERS • BAS MUSKENS • ROEL VELDHUIZEN • LORA VAN RIJN • FRANCISCO DE FREITAS-MENDES • ANTHONY LA CRUZ • SHANNON DONKER • BAS VEEN CHRISTIANNE VAN DEN BROEK • DAVEY BAAS • WILLIAN VAN DEN HORN • TIM CASTRIUM • ELLEN HENGEVELD • CLAUDIA DIERDORP • NICKELAS KOK • UDO VAN HUIS MARCO KNAAP • ROBERT FLAPPER • STEPHAN VAN EGMOND • MARJOLEIN BAKER • HERMAN KNAAP • RUBY WERBATA • BAS VAN DEN NIEUWENHUIJZEN • LINDA DU PRIE

IEDERE MAAND GRATIS IN DE BUS | DAGELIJKS ONLINE | VANUIT HET HART VAN AMSTELVEEN Volg ons op /amstelveenz @amstelveenz AMSTELVEENZ - De Bajes - Ouderkerkerlaan 1 - Amstelveen info@amstelveenz.nl www.amstelveenz.nl


www.maddox.nl HOOFDSPONSOR LONDON FASHIONWEEK

Bij aankoop van twee label.m producten NIEUW BIJ MADDOX: REBEL & ROSE ARMBANDEN Mooi cadeau voor de feestdagen

50% KORTING op het tweede product!*

(vanaf € 31,95)

* Geldig in de maand december. De korting geldt voor het goedkoopste product.

Zoek je Maddox, vind je jeans.

maddoxcasual

maddox_casual

maddoxcasual

Rembrandthof 12 Amstelveen | 020 453 9007

• Stationsstraat 2A - Amstelveen Tel. 020 - 647 59 68 • Rijnstraat 18 - Amsterdam Tel. 020 - 662 29 42


BEAUTY PANTY’S

Pantystress:

wat trek ik aan?

Ze zijn geliefd, maar zeker ook gehaat: panty’s. Mooi onder een jurk, warm in de winter en charmant met een gala. Een kledingstuk - dat zeker in de decembermaand - weer massaal wordt aangeschaft. De keuzemogelijkheden zijn enorm, maar wat is een goede panty? AmstelveenZ vroeg drie Amstelveense dames naar hun ervaringen.

Ladders voorkomen… het kan Het gebeurt iedereen wel eens. Wat begint bij een hakkel eindigt in een enorme ladder. Toch zijn er manieren waardoor je een ladder kunt voorkomen of in ieder geval kunt proberen te voorkomen.

‘Vaak ren ik snel even de supermarkt in, maar als ik van te voren weet dat ik een panty nodig heb ga ik naar de Hema. Daar koop ik een 20 of 40 denier van € 5,95 met extra tailleband. Die blijft goed zitten en is mooi van kleur. Hij gaat een stuk minder snel kapot dan alle andere modellen die ik ooit heb geprobeerd.’

Marianne Ackermans (53) Westwijk

1

Vijl je nagels, ook je tenen Het klinkt logisch, maar controleer voordat je de panty aantrekt of je geen haakje aan je nagels hebt.

2 3

Amber van Outersterp (21) Waardhuizen

Draag sokjes Vooral bij goedkopere varianten

‘De Hema verkoopt mooie figuurcorrigerende panty’s. Ze zijn niet duur, maar wel goed. Bij aanschaf let ik erop dat ze niet te glanzend of juist te dof zijn. 15 of 20 denier draag ik voor een feestje, zoals tijdens de kerstdagen. En voor mijn werk (basisschool de Westwijzer red.) draag ik 40 of 60 denier. De ultieme tip: koop een maat groter dan je kledingmaat.’

Spray haarlak Spray na het aantrekken van je panty een dun laagje haarlak over je panty, dat geeft net een beetje extra versteviging.

Sophie Koopman (24) Stadshart

4 5

‘Van de Bijenkorf tot de H&M, ik koop ze echt overal. Een favoriet merk heb ik niet. Ik koop ze alleen nooit te duur, want ik ben niet echt voorzichtig. Het is een wonder als mijn panty aan het eind van de dag nog heel is. Overigens koop ik ze wel altijd een paar maten te groot. Afzakkende varianten vind ik vreselijk.’

Wassen met de hand Voor zo min mogelijk risico

Stop in de vriezer Doop een nieuwe panty in water en daarna in een zakje en leg in de vriezer. Dit verlengt de levensduur van je panty.

.nl • DECEMBER 2015

69


ALTIJD AL DE PERFECTE WENKBRAUWEN WILLEN HEBBEN? Dat kan bij ABC volgens de Japanse tekentechniek “Elite microblading”, waarbij elk haartje wordt getekend en de meest natuurlijke volle wenkbrauwen worden gecreëerd. Nu als introductie in de maand december 2015 van € 275,- voor € 175,- (incl touch-up). Bel ons voor meer informatie op 06 2142 4750 of kijk op de website. Actiecode vermelden bij boeken: #081115

Amstelveen Beauty Center Bouwerij 10 1185 XX Amstelveen

www.amstelveenbeautycenter.nl

GRATIS

headphone bij 2 Sebastian producten. Vraag naar de voorwaarden.

Op& top verzorgd Zeker tijdens de feestdagen! Bezoek Robert Ling Kappers voor een haar(kleur)advies op maat en deskundige behandeling met de topproducten van Sebastian, Nioxin, Icon of Keratherapy.

Robert Ling Kappers werkt via afspraak. Telefoon: 020 66 97 481 ~ Populierenlaan 335, Amstelveen Zuid (vlak bij de Sportlaan). Gratis parkeren voor de deur. www.robertlingkappers.nl

for the best things in life E

U

R

O

P

E

S

11 T/ M 14 D E C E M B E R 2 0 1 5 | A M S TE R DA M R A I


MODE MADDOX CASUAL

WIN een Denham Jeans!

Lezers van AmstelveenZ maken kans op een echte Denham Jeans, beschikbaar gesteld door Maddox. Wat moet je daarvoor doen? Vertel ons waarom Denham jouw favoriete Jeans is en wij kiezen uit de inzendingen één winnaar. Deze actie staat vanaf 7 december online op onze website www.amstelveenz.nl (en Facebook-pagina), maar je mag natuurlijk ook je inzending mailen naar actie@amstelveenz.nl. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Kijk voor de actievoorwaarden op www.amstelveenz.nl

De kracht van

MADDOX Casual

Hij is een van de weinige nog echt lokale ondernemers op winkelcentrum Stadshart Amstelveen: Marco Mulders van MADDOX Casual, gevestigd aan Rembrandthof 12. Mede vanwege zijn Amstelveense roots is hij enorm geliefd, maar het is vooral de exclusieve collectie jassen, broeken en accessoires waardoor klanten terug blijven komen.

M

et merken als Canada Goose, Parajumpers, Woolrich, Stone Island en Denham weet je dat je bij Maddox pure kwaliteit krijgt voor je geld, inclusief een geweldige service. Tussen alle grote modebedrijven weet Maddox zich als zelfstandige winkel al jaren te onderscheiden vanwege een groot netwerk in de modewereld.

Stadshart De wat oudere Amstelveners weten het vast nog, het was ooit Mulders Senior die in de jaren ’80 furore maakte op winkelcentrum Kostverlorenhof met EuroCenter. Hij zette zijn succes in de modebranche voort in het

Stadshart, waar zoon Marco ‘Maddox’ Mulders inmiddels al jaren de scepter zwaait. De jassen en broeken gaan nog altijd als warme broodjes over de toonbank. Eerst gevestigd pal tegenover De Bijenkorf, nu tientallen meters verderop in de passage, heeft Marco het prima naar zijn zin in het beste winkelcentrum van Nederland. Hij is trots op – en dankbaar voor zijn klanten die hem zelden of nooit in de steek hebben gelaten.

Exclusief We richten ons veelal op de exclusieve merken. tevens hebben wij een uitgebreid jeanspakket met merken zoals PME Legend,

Diesel en G-Star (sinds 1990 bij ons). Het winkelend publiek in Amstelveen waardeert kwaliteit,’ zegt Marco, die een neusje heeft voor trending topmerken, die lang niet iedere modezaak mag voeren. Dat bewees hij al met bovenstaande merken en door altijd up to date te blijven door jaarlijks beurzen te bezoeken (Berlijn, Florence). Het merkenpalet is voor zowel dames als heren indrukwekkend. Maddox Casual is zeker een decemberbezoek waard. Maddox Casual Rembrandthof 12 Telefoon 020 453 90 07 info@maddox.nl – www.maddox.nl

.nl • DECEMBER 2015

71


BEST WINESHOP IN TOWN

Echte kwaliteitswijnen en deskundige service Hét adres voor iedere toetsenliefhebber! 3';9-29;8<1'2;'2 ='80336 g ='8,<<8 g 8'6!8!ধ' 800m2 Piano Plezier

sinds 1948

Van Kerkwijk Piano’s T 020-6413187 – E info@vankerkwijk.nl Amsterdamseweg 202 – Amstelveen

amstelveen@henribloem.nl @Bloemamstelveen Henribloemamstelveen

y > h^ / &

www.vankerkwijkpianos.nl

Amsterdamseweg 160 1182 HK Amstelveen 020 640 26 51

bij ^/DKE Zh/E ^> W KD&KZd WĞƌĨĞĐƟĞ ŝŶ ƐůĂĂƉĐŽŵĨŽƌƚ ,ĞĞƌůŝũŬĞ ďĞĚĚĞŶ ŵĞƚ ĞĞŶ ƐƉƌĂĂŬŵĂŬĞŶĚ ĚĞƐŝŐŶ͘ EŝůƐŽŶ ďĞĚĚĞŶ ǁŽƌĚĞŶ ǀŽůůĞĚŝŐ ŚĂŶĚŐĞŵĂĂŬƚ ŝŶ EĞĚĞƌůĂŶĚ͕ ŵĞƚ ĞĐŚƚĞ ŶĂƚƵƵƌůŝũŬĞ ŵĂƚĞƌŝĂůĞŶ͘ ,ŽŽŐǁĂĂƌĚŝŐ ƐůĂĂƉĐŽŵĨŽƌƚ ĞŶ ƵŶŝĞŬĞ ŚŽŽĨĚďŽƌĚĞŶ͕ Ƶ ďĞŶƚ ǀĂŶ ŚĂƌƚĞ ǁĞůŬŽŵ Žŵ ĚĞnjĞ ƚŽƉŬǁĂůŝƚĞŝƚ ƚĞ ŬŽŵĞŶ ďĞǁŽŶĚĞƌĞŶ͘ ^ŝŵŽŶ ĚĞ ƌƵŝŶ ^ůĂĂƉĐŽŵĨŽƌƚ ǀŝĞƌƚ njŝũŶ Ϯϱ ũĂĂƌ ũƵďŝůĞƵŵ͕ ŬŽŵ ĞŶ ƉƌŽĮƚĞĞƌ͘

Binderij 1 • Amstelveen • Telefoon 020-6456921

info@simondebruin.nl • ǁǁǁ͘ƐŝŵŽŶĚĞďƌƵŝŶ͘Ŷů


COLUMN GEERTJE VISSER

Kerst...

I

Het was de avond voor Sint aan zou komen maar ik zat – gestuurd door de verschijningsdatum van dit blad – een flauw stukje over kerst te tikken. Het feest der feesten. Hoogtepunt van het jaar. Eruptie van naastenliefde.

n de maand waarin de Zonen al beginnen te huilen als je naar ze wijst, omdat Sint Maarten en Sint Nicolaas zich er dus mooi niets aan gelegen laten liggen dat er ook nog een kerst moet worden gevierd aan het einde.

Een stukje doorspekt met plastic rendieren, kitscherige kransen aan de deur en lelijk knipperende tuinverlichting. Het moge duidelijk zijn: ik heb geen natuurlijke voorliefde voor kerst, van mij mag november in één vloeiende lijn doorlopen in januari. Voor iemand die het in 33 jaar nog nooit is gelukt een slavink behoorlijk gaar te krijgen, is zo’n kerstdiner een jaarlijkse worsteling. Zo bleek vorig jaar na een dag marineren en liefdevol toespreken, op het moment suprême dat mijn oven überhaupt niet voldoende kubieke meters bezat om een familievoorraad aan konijnen te huisvesten. Mijn kerstboom – want de zonen zal het een worst zijn dat hun ‘DIT JAAR NEEM IK EEN GROOT, moeder zich er het liefst met een plastic kerstbal in de kamerplant vanaf KNIPPEREND RENDIER IN DE VOORTUIN’ maakt, die willen een boom tot het dak – is ieder jaar weer een toonbeeld van wansmaak. En ook het verplicht gezellige karakter waarmee we samenzijn met onze dierbaren (familieleden heten met kerst ineens ‘dierbaren’, aldus de Albert Heijnfolder) roept bij mij altijd een enorme drang naar een onbewoond eiland op. Terwijl ik daarover tikte, begon mijn mobiel te tingelen. Het was de NOS. Parijs. Paniek. Aanslagen. Met iedere minuut drongen nieuwe, verschrikkelijke feiten de huiskamer binnen. Onschuldige mensen waren afgeslacht. Dood. Weg. Zij zouden helemaal geen kerst meer vieren. Ik liet de Zonen hun nachtplas doen. De oudste Zoon murmelde slaapdronken dat hij bang was, omdat ze op het Sinterklaasjournaal dreigden een kerktoren in brand te steken, ‘maar dat doen mensen toch niet écht he mama?’. Ik stelde hem snotterend gerust. Mensen doen veel slechte dingen, maar dát – al was het om Sinterklaas te redden –, dat niet. Tevreden glimlachend viel hij in slaap. Gerustgesteld in de mensheid. Dit jaar neem ik een groot, knipperend rendier in de voortuin. En vier ik kerst vol overtuiging, met mijn dierbaren. Gewoon: omdat het ik het nog kan.

.nl • DECEMBER 2015

73


COLOFON

TOT SLOT de Stadsdichter

Algemeen Postadres: Postbus 36 1180 AA Amstelveen Bezoekadres: De Bajes Ouderkerkerlaan 1 1185 AB Amstelveen 020 790 00 69 info@amstelveenz.nl www.amstelveenz.nl Sales Kieran Baker 06 18455576 kieran@amstelveenz.nl Redactie André Gerritsen 06 28798076

Kersthitte in Marrakech een zinnenprikkeling Het is de hitte die ik voel als mijn wang de jouwe raakt. Zijden gloed, hitteschild van jouw lichaamswarmte.

andre@amstelveenz.nl Verspreidingsgebied Amstelveen Nes aan de Amstel Aalsmeer (Nieuw Oosteinde) Ouderkerk aan de Amstel Oplage & verspreiding 50.000 - Media Verspreiders Amsterdam en Reclamediensten De Schakel Afhaallocaties magazine Kijk voor afhaallocaties op www.amstelveenz.nl Drukwerk Media Center Rotterdam Ontwerp & vormgeving content Studio Beet Vormgeving Remco Baars Sandra Hellingman Redactionele bijdrage Nol de Vries, Marloes Smit, Simone van den Hurk Fotografie Anko Stoffels, Rob de Jong, Jaap Maars e.a. Volgende nummer 26 januari 2016 Disclaimer AMSTELVEENZ MAGAZINE is een uitgave van Media Discovery B.V. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen oefening, studie of gebruik welke niet strikt privé van aard is.

74

Ik neem een douche. Diezelfde hitte overvalt mijn lijf. Gedachten - het zijn er veel verstommen in de waterstraal. Adem vertraagt, lichaam komt tot rust. Weldadig ochtendritueel. Boven de dampende mok thee zie ik het vuur in je gitzwarte ogen. In Marrakech neem ik mij voor een rode peper te kopen om in te bijten. Ik wil de hitte van de natuur - die naar ik denk geen spoor van woede kent in mijn mond voelen branden. Puur. Ik reik naar je hand en voel de ontroerende zachtheid van de jouwe. Jouw warme hand lief kind. Ik neem je liefde waar, die er al was, voor jouw prachtig wezen door de weeën in mijn armen viel. Ik koop de peper in Marrakech. Maar van wie?

Matthijs den Hollander Stadsdichter Amstelveen


AUTORIJLESSEN JE RIJBEWIJS BEHALEN IN EEN MERCEDES AMG A-KLASSE

Rijbewijs B Theorielessen KƉĨƌŝƐĐƵƌƐƵƐƐĞŶ ǀŽŽƌ ĂůůĞ ůĞĞŌŝũĚĞŶ ^ƉŽĞĚĐƵƌƐƵƐ ƌŝũďĞǁŝũƐ ǀĂŶĂĨ ϭϬ ĚĂŐĞŶ

kwaliteit in mobiliteit Be Mobile - Hoekstra | De Weteringsbrugmolen 48 | 1188 HA | AMSTELVEEN (020) 645 80 61 | 06 22 40 62 53 | www.bemobile.nl