Fönstermiljö katalog 2022

Page 1

MARKISER

Utvändiga solskydd för alla lägen


Varje hus är unikt, så Ibland kan man bli överväldigad när man ställs inför många valmöjligheter. Här har vi gjort det enkelt för dig att välja rätt typ av markis. Ta gärna hjälp av någon av våra välorienterade återförsäljare, för att fokusera på ditt önskade resultat. Vi på Fönstermiljö i Laholm AB har flexibla produkter som passar på i stort sett alla byggnader. Välkommen att titta runt huset!

Fönstermiljö i Laholm AB har produkter för frihet och framtid. I vårt sortiment hittar du allt för utvändiga solskydd. Få hus är något annat likt, det vet vi och anpassar allt efter detta. Stora terrassmarkiser för restaurang och hemmiljö, mindre fönstermarkiser eller vertikala för hem, företag och skolor. Några exempel på vår bredd.

MOTOR & MARKISVÄV. Sid 6–7

A

Ingen markis serietillverkas, utan varje order är unik. Vårt familjeföretag är i ständig utveckling och vi lär oss nya saker hela tiden. Vi väljer att inte stanna upp och vara nöjda med att ha varit i branschen sedan början av 1980talet, utan lär oss av erfarenheten och blickar framåt. SVENSK TILLVERKNING INNEBÄR KORTA LEVERANSTIDER Utformningen av produkterna är viktig

VIKARMSMARKIS. Sid 8–11

för oss, både funktion och utseende. Dessa görs av oss i Laholm med stor lyhördhet från våra återförsäljare och kunder, de som faktiskt ska använda produkterna!

B

Tack vare att vi jobbar med stabila leverantörer och tillverkar allt på vår anläggning i Laholm, är våra korta leveranstider något vi är stolta över. SOLKLAR GARANTI Vi vill att det ska vara tryggt att köpa en produkt från Fönstermiljö i Laholm AB. Garantin gäller upp till 3 år. CE-märkningen garanterar EU’s säkerhetsregler. 2

FÖNSTERMILJÖ 2022

FALLARMSMARKIS. Sid 12–13


även våra solskydd D C

A E

A C B C A

C

D

VERTIKALMARKIS. Sid 14–15

KORGMARKIS. Sid 16

E

STATIVFÄRG. Sid 17

MARKISREKLAM & VINDSKYDD. Sid 18–19 FÖNSTERMILJÖ 2022

3


Solen, den livsviktiga Vi älskar och behöver solen, kan nästan inte få nog av den. Ibland behöver vi dock skydda oss ifrån den och även skydda vårt hem från gulnade trägolv, uttorkade möbler och fönsterlister.

4

FÖNSTERMILJÖ 2022


What does an awning do for you? KÄNSLAN – NOG SÅ VIKTIG Färgen på väven har flera betydelser, bland annat för hur markisen tar sig ut på fasaden, men den påverkar även ljuset och vilken känsla det blir inomhus. Markiser skapar ett behagligt ljus att arbeta och vara i. Rätt produkt höjer utseendet på ditt hem, ut- som invändigt.

oviding shade

function of is to provide ffective pro the sun. studies n that using as a solar ystem: reduces the solar thermal energ y and ra diation that reach the interior of the home b y up to 80%. FRIHET – ATT VÄLJA Vi vill ha frihet att välja solskydd, allt från • prevents excessive färg och storlek till vilken typ av skugga. consumption b y air con Kanske dessutom vilket ljus i rummet, och ditioners,inte providing - temperaturen att förglömmasig – sänka •

någon grad. Med en väl utformad markis,

MARKISER – EN ENERGISPARANDE PRODUKT Ljuset och värmen vi tacksamt får från solen, går inte att reglera med en strömbrytare. Däremot kan vi med rätt solskydd anpassa energin genom att släppa in eller stänga ute värmen och ljuset. På sommaren är värmen uppenbar, men även mitt i vintern använder många

har du möjlighet att bestämma just detta. arbetsplatser komfortkyla för att få en behaglig tempeby ratur mot vintersolen. Trenden med stora fönster, stora cy – making the awning glasentréer och fasader med glas gör att värmen kan bli olidlig. Hemma har vi blivit miljömedvetna och vill spara actually pa y for itself. energi. Våra bostäder görs tätare, vilket gör att vi måste • promotes economy and contributes towards reducing environmental pollu ventilera bort överflödig värme, som kräver ganska tion through reduced CO2 emissions. omfattande tekniska lösningar. Enklare och billigare, är att installera ett solskydd som släpper igenom lagom med värme och ljus. Utvändiga solskydd tar bort upp till 80- 95 %* av värminstrålningen. Dessutom ligger de en bit från glaset som gör att luften kan cirkulera fritt.

100% 80% FÖRNUFT – FÖRE FÖRFALL Med en förnuftig investering kan du förebygga tidigt åldrande på ditt hem och kanske spara energi. Det finns olika lösningar för att100% du ska slippa passa dina markiser. Motordriven markis tillsammans med automatisk sol-

20%

och vindsensor, underlättar och gör att du får ut maximalt av solskyddet. FÖNSTERMILJÖ 2022

5


Helt automatiskt – med många fördelar Motordrivna markiser är ingen nyhet. Däremot kommer det nya smarta lösningar för att styra markiserna och därigenom även skydda dem. Det finns i grova drag två vägar att gå. En där motorn är trådbunden, vilket innebär att man drar el till motorn och vidare därifrån till en fastmonterad styrenhet. Alternativet är att välja radiomotor. Då installeras el endast fram till motorn, och sedan kommunicerar den med en radiostyrd fjärrkontroll. AUTOMATISK SOL- OCH VINDSTYRNING Oavsett om man väljer trådbunden- eller radiomotor kan man sedan koppla till exempelvis en automatisk sol- och vindstyrning. Solsensorn känner av när det är tillräckligt mycket sol för att fälla ut markisen, och på samma sätt när det är för lite sol går den in igen. Vindenheten känner av om det skulle blåsa för mycket. Då fälls markisen in oavsett hur soligt det är! Givetvis kan man ställa in känsligheten för både sol

6

MOTORER OCH STYRNING

och vind. På vintern är solen mindre stark, då ökar man känsligheten så att man kan få skydd för den låga vintersolen ändå. Det finns även alternativ för att styra solskydden via smarttelefon. En annan fördel är ur inbrottssynpunkt. När markiserna rör sig automatiskt under dagen kan objudna gäster skrämmas iväg.


Markisväv med rustning för ett tufft liv Vi vill ge din markis de bästa förutsättningarna för ett långt liv, men väven har en tuff uppgift. Den ska klara av blekning från solen, samt allt som regn och vind för med sig i form av bl a olika gifter. Därför använder vi markisväv från tre av de världsledande leverantörerna. Väven de tillverkar är 100 % spinnfärgad akryl, vilket innebär hög färgäkthet. Tråden i genomskärning kan jämföras med en delad morot d v s den är färgad rakt igenom! När tråden blivit väv utrustas den med olika behandlingar och impregneras. Räknar man ihop de tre kollektionerna, blir det cirka 550 olika färger för dig att välja bland.

SCREENVÄV Denna perforerade och belagda väv silar in ljus och släpper in utsikt! Man får dessutom ett behagligt klimat inomhus då screenväven sommartid stänger ute upp till 92 % av strålningsvärmen*, och vintertid behålls värmen inne. Används mest på vertikala produkter, men kommer mer och mer på standard modeller.

* (Källa: dickson constant)

MARKIS- OCH SCREENVÄV

7


TIDÖ DUO. Fristående med dubbel vikarm.

FA 44 DESIGN. Här med rullgardinsfront.

8

VIKARMSMARKIS

FA 42.


STORBOX 300. Helkassett, som kapslar in och skyddar hela konstruktionen och duken.

Vikarmsmarkis Vikarmsmarkis, även kallad terrassmarkis, passar bra när man vill ha fri gånghöjd under markisen. Till exempel på soldäcket, balkongen eller över sittgruppen på villaterrassen, men används även flitigt på uteserveringar eller butiker. Våra produkter är givetvis anpassade efter vårt

ART 250. Markis utan bärrör till mindre uteplatser t ex balkonger.

svenska sommarväder och vill man förlänga utekvällen en stund extra, skyddar markisen även mot den fuktiga daggen. I samråd med våra erfarna återförsäljare kan ni bestämma hur stort ert nya uterum ska vara!

ART MONOBLOC 500. Markis för stora utfall.

DIMENSIONER MODELL

MAXMÅTT BREDD X UTFALL

Storbox 300

Helkassett

600 x 250 cm, 500 x 350 cm

FA 42

700 x 350 cm

FA 44

700 x 350 cm, 600 x 400 cm

Art Monobloc 500

900 x 500 cm

Art 250

Utan bärrör

450 x 200 cm, 400 x 250 cm

Tidö Duo

Dubbelvikarm

600 x 600 cm

VIKARMSMARKIS

9


TIPS!

CLASSIC NIVÅ. Korsade vikarmar för stora utfall vid små bredder.

Din oas Oavsett om du kommer använda din uteplats för återhämtning i lugn och ro eller till vilda middagsbjudningar, kan det vara bra att se över ett par saker innan man bestämmer storlek och placering av den nya markisen. SKUGGAN. Genom att studera solen olika tider på dygnet kan man ibland ändra sig i fråga om bredd eller utfall på vikarmsmarkisen. Tänk även på att årstiden har betydelse. Finns det saker som påverkar ljusflödet, som träd eller ett garage? Kanske behöver markisen inte gå så långt ut som man först trodde, eller vara något bredare. MONTAGE. Något man kan ha i åtankte när man funderar på montaget är höjden som markisen ska placeras på. Eftersom det måste vara fall på markisduken behöver markisen fästas så man kan passera fritt under fronten, alltså famkanten av markisen. Här får man ta hjälp av sin återförsäljare för att diskutera fram en bra lösning baserat på faktorer som utfall, vinklar och montagehöjd. CLASSIC.

10

VIKARMSMARKIS


CLASSIC. Standardmodell, här med tak.

CLASSIC NOVA. Bilden visar svart stativ.

CLASSIC NOVA.

Vikarmsmarkis Vårt flaggskepp Classic har under årens lopp blivit en hel serie med vikarmsmarkiser. Med Classic i grunden blir användningsområdet mycket varierande och omfångsrikt.

DIMENSIONER MODELL

MAXMÅTT BREDD X UTFALL

Classic

900 x 350 cm

Classic Nivå

Korsade armar

399 x 350 cm

Classic Nova

Semikassett

700 x 350 cm

VIKARMSMARKIS

11


SOLLIDEN.

TIPS!

3 bra tips Det är många faktorer som påverkar att färgvalet på din markisväv ska harmonera med och förhöja det totala intrycket av ditt hus. Som te x omgivningen, ljusförhållanden eller hustypen. Även var i landet du bor kan ha betydelse. 1. Titta på färgproverna i sin rätta miljö, alltså utomhus. Färgerna uppfattas väldigt olika i olika ljusförhållanden.

SOLLIDEN. Markis utan kassett.

Även omgivningen kan ha betydelse för hur färgen känns, som gräs eller speglingar från vatten. 2. Färre färger ger ett lugnare intryck för ögat, så försök använda någon av de färger som redan finns på huset. T ex taket, hängrännor/stuprör eller fodret runt fönsterna. Är ditt hus enhetligt vill man kanske istället bryta av med en färg från omgivningen. 3. Kom ihåg att färgvalet även påverkar känslan inne i huset. Testa hur färgen upplevs i rummet när solen silas in i rummet. En ljus väv ger mycket ljus, en mörk väv mindre.

SOFIERO. Markis med kassett till breda fönster.

12

FALLARMSMARKIS


HAGA. Fallarmsmarkis.

Fallarmsmarkis Fallarmsmarkis, även kallad fönstermarkis, är en produkt som klarar det mesta. Tack vare sin flexibilitet, allt från det lilla enskilda fönstret till stora seriekopplade installationer, passar denna produkt såväl på villan som på stora industrikomplex. Man kan tänka på att denna typ av markis inte bör placeras på lågt sittande fönster där man vill passera nära väggen, på grund av att armarna fälls ut från vägg. Där passar kanske en vertikal markis bättre.

LÄCKÖ. Markis utan kasett till bredare fönster.

DIMENSIONER MODELL

MAXMÅTT BREDD X UTFALL

Sofiero

Med kassett

700 x 140 cm

Haga

Med kassett

375 x 120 cm, 420 x 90 cm

Läckö

850 x 160 cm

Solliden

420 x 90 cm, 375 x 120 cm

FALLARMSMARKIS

13


FM 2000 RIDÅ. Prisvärd solscreen med kassett och styrlina.

TIPS!

Tänk på bakgrunden Färger beter sig olika beroende på hur mörk din fasad är: Ögat spelar oss alla ett spratt när det gäller fenomenet som kallas kontrastförstärkning. Enkelt kan man säga att samma färg ser mörkare ut när den ligger mot en ljus bakgrund än mot en mörk bakgrund. Titta på exemplet nedan, den lilla kvadratan i mitten har exakt samma färg, men uppfattas olika.

LÄCKÖ RIDÅ. Vertikalmarkis utan kassett med styrlinor. Bilderna ovan med Soltis -86 screenväv.

14

VERTIKALMARKIS


FM 2000. Prisvärd solscreen med kassett och gejder.

Vertikalmarkis Vertikal markis benämns även som screen- eller ridåmarkis. Den är mångsidig och används såväl på villor som skolor och kontor och är väl anpassad till dagens fönstermode med höga fönster. Till vertikal markis kan man med fördel välja en så kallad screenväv, en teknisk väv som är perforerad i mer eller mindre grad som gör att man till viss del kan se ut genom den. Vertikala markiser är mindre vindkänsliga än till exempel

SOLLIDEN RIDÅ. Vertikalmarkis utan kassett med styrlinor.

fallarmsmarkiser, vilket gör att de bland annat klarar att sitta på fönster placerade högt upp på byggnader.

DIMENSIONER MODELL

MAXMÅTT BREDD X UTFALL/HÖJD

FM 2000

Solscreen

400 x 180, 300 x 300 cm

FM 2000 Ridå

Ridå

400 x 180, 300 x 300 cm

Läckö Ridå

Ridå

400 x 180, 300 x 300 cm

Solliden Ridå

Ridå

240 x 220 cm

VERTIKALMARKIS

15


ÄNGSÖ. Korgmarkis ovan modell 50 (vänster) samt modell 40 (höger).

Korgmarkis Korgmarkiserna med sin klassiska form vittnar om fulländad funktion. De syns kanske mest på butiker, restauranger och hotell men passar lika bra på villagaveln. Dess täckta sidor ger ett mycket effektivt värme- och solskydd. De har högre stabilitet än vanliga markiser vare sig du väljer fast eller fällbar korg. Korgmarkiserna skräddarsys helt efter dina mått och önskemål. Ett äkta hantverk eftersom vi tillverkar ett specialformat för varje fönster. Här kan man välja att klä fälten i olika färger om så önskas. Korgmarkisen är en utmärkt reklamplats, vi hjälper er med tryckning och även utformningen av det. Läs mer om tryck på sidan 19. ÄNGSÖ.

DIMENSIONER MODELL Ängsö

16

KORGMARKIS

MAXMÅTT BREDD X UTFALL/HÖJD Korgmarkis

950 x 200 cm


Storbox 300 med svart stativ och väv 320-994 från Sattler.

Stilsäkert stativ – vilken kulör väljer du? Stativfärgen utgör stommen i utförandet. Det finns en uppsjö olika kulörer att välja bland, vanligast är dock natureloxerad aluminium med detaljer i vitt eller grått men det finns även helvit, helgrå eller svart beroende på modell. Utöver detta kan du få ditt stativ i valfri RAL kulör, så kontakta din återförsäljare för konsultation. STATIVFÄRG

17


Vindskydd Vindskydd används både som insynsskydd och skydd för vinden på restauranger och butiker och är en utmärkt reklamplats. Vindskydd passar lika bra hemma på balkongen eller terassen.

Öljetter används ofta på vindskydd och finns i flera utföranden.

Balkongskydd Balkongskydd är en duk som sitter uppspänd i ett ramstativ. Vi har inte stativ i vårt sortiment, men vi syr duk till ditt befintliga för att fräscha upp ditt gamla stativ eller skapa förändring genom att välja en helt ny färg.

BALKONGSKYDD. Vi syr duk, med ten runt om, till ert befintliga stativ.

DIMENSIONER MODELL

18

BALKONG- OCH VINDSKYDD

MAXMÅTT BREDD X UTFALL/HÖJD

Vindskydd

1000 x 200 cm

Balkongskydd (med ten runt om)

1000 x 200 cm


Tryck på kappan till Classic vikarmsmarkis.

Ta vara på reklamytan En markis är en utmärkt reklamplats som många lägger märke till. Kappan på markisen är nog det vanligaste stället att sätta sin logotype eller sitt budskap på, men även den stora duken passar för tryck. Våra tryck på markisväv är ett hantverk som vi arbetat med sedan 1992. Vi har specialiserat oss på schablonteknik och vågar skryta om att vi gör det bra! Utvecklingen pågår ständigt för att förbättra kvalitén och för att arbeta fram metoder för speciella tryck.

Logotype tryckt på kappan till Haga fönstermarkis.

Ert foto på väven Ibland räcker inte schablontekniken (se ovan) till. Då kan digitalprintning vara lösningen. Vi erbjuder unika tryck eller bilder, som printas direkt på väven. Här kan komplicerade logos eller er vilda fantasi få en chans!

Printat foto på terassduk.

REKLAMTRYCK OCH DIGITALPRINT

19


Besök gärna vår hemsida för mer information om produkterna www.fonstermiljo.se Eller kontakta din närmaste återförsäljare.

FÖNSTERMILJÖ I LAHOLM AB, BOX 40, 312 21 LAHOLM

www.fonstermiljo.se

@fonstermiljo_i_laholm


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.