__MAIN_TEXT__

Page 1


PORTRÄTT M

å

n

gjort skillnad. Jag har nog aldrig känt mig så lugn, balanserad och fokuserad som nu, säger Måns och ser ut att vara näst intill perfekt slimmad. Det har ju skrivits en hel del om att Eric Sade är Måns Zelmerlöws största utmanare men Måns ser andra bidrag som minst lika farliga. Till exempel Kristin Amparo och Jon Henrik Fjällgren. Det var med låten Cara Mia i 2007 års melodifestival som Måns slog igenom på allvar, man skulle kunna tala om ett före och ett efter Cara Mia. Han kom trea, men låten levde vidare utanför mellon. Den sommaren gick telefonerna på högvarv hos Måns bokningsbolag, 67 spelningar blev det. Det var som att dra ur proppen, eller en så kallad ketchupeffekt och Måns Zelmerlöws namn var på allas läppar. Efter det blev det ett antal Ladies Night -uppträdanden och ett evigt festande, alla ville ha en del av Måns och hjulen snurrade snabbare – och snabbare. – Det blev för mycket helt enkelt och en slags vägg började torna upp sig, då i slutet av 2007. Som tur var dök en musikalroll i Footloose i Göteborg upp. Det blev en väl tajmad och naturlig anledning att bryta med virveln av aktiviteter i Stockholm och komma till Göteborg och helt fokusera på föreställningen – inget annat. Han bodde tillsammans med en kompis från Stora Teatern i Göteborg och levde ett så kallat normalt liv. – Att komma till Göteborg 2007 var min räddning, jag är väldigt glad för det engagemanget även om det var en liten roll. Vi rör oss uppför Sheelegatan, korsar Rådhusparken vidare över Bergsgatan och upp till Hantverkargatan korsningen Polhemsgatan. Här ligger Måns favoritkafé Next (fd Vurma). Personalen hälsar igenkännande. – Jag älskar Next, det är som mitt andra hem. Jag tar alla mina möten på Kungsholmen, ofta på Next. Måns hamnade lite av en slump på Kungsholmen. Det var när han och dåvarande flickvännen letade vindsvåning. Då var det Birkastan om gällde men alla objekt de ville ha var på tok för dyra. Då riktades blickarna mot Kungsholmen. Måns strosade runt i kvarteren för att känna in stäm-

s

Z

e

l

m

e

r

l

ö

w

ningen och blev överraskad av hur trevligt och fint här är och när drömvåningen dök upp intill en park var det inte så mycket att fundera över. Måns har aldrig ångrat sig, han är numera en mycket patriotiskt Kungsholmare och här har han skapat sin egen värld. – Jag trivs så bra här. Kungsholmen är som en småstad i storstaden. Dels med allt vatten runt omkring, dels den avslappnande stämningen. Sen har jag lyckats locka hit de flesta av mina gamla kompisar från Lund. Vi umgås på samma vis som när vi var små och spontant promenerade över till varandras hem. Sen blir det många hundpromenader i parken och tennis i Alvik. Det har ju uppstått ett litet reservat av kända musikpersonligheter på Kungsholmen inom en ganska så snäv radie dessutom. Plura bor ju här som bekant och även Eric Sade för att nämna några. Man skulle nästan tro att det är arrangerat men enligt Måns är det bara en slump, kanske har Kungsholmen en extra dragningskraft i sig själv på kända musiker? Förra året släppte Måns sitt album Barcelona Sessions, en annorlunda skiva för att komma från honom. Skivan var en hjärtesak där han visade en svartare sida än den glättiga allsångsledaren eller melodifestivalmaskinen. – Jag skrev av mig massor med låtar som jag gått och burit på ett tag. Det var en skön kontrast till hur jag presenterat mig själv tidigare. Jag behövde inte leva upp till den perfekta bilden av mig själv. Det lite mer kantstötta temat eller rättare sagt den mer nyanserade bilden av Måns gick som en röd tråg genom allt han gjorde under den här tiden. Allt från det musikaliska framträdandet till intervjuer och klädval. – Jag fick större själförtroende efter att jag gjort den skivan. Jag visste förstås att den inte skulle kunna mäta sig försäljningsmässigt med vad jag gjort tidigare men det var absolut nödvändigt för mig att göra Barcelona Sessions. Det var under den här tiden, 2014 som den numera klassiska podcast-intervju i Värvet sändes. Här berättade Måns öppenhjärtigt om otrohet, uppväxten i Lund, det vilda festandet och ›

19

017-026_omslags jobb Måns.indd 19

2015-02-27 11:46


"Sedan skoltiden har jag haft bekr채ftelsebehov speciellt fr책n tjejer"

017-026_omslags jobb M책ns.indd 24

2015-02-27 11:01


Foto PER KRISTIANSEN 017-026_omslags jobb M책ns.indd 25

2015-02-27 11:01


Bostad T

r

e

n

d

e

r

Living On The Edge Livsstilsmarkör, investering, dröm. Hemmet har blivit så mycket mer än ett personligt högkvarter. Vi tar ett gemensamt grepp på boende, design och inredning. AV Paulina Bylén • Foto Robin Vasseghi

Utsikt från terassen på Kungsbro Strand 21.

31

031_Bostad.indd 31

2015-02-27 11:18


Bostad E

n

När ska man binda lånen för att säkra den låga boräntan?

Vad utmärker just Kungsholmen i ett mäklaruppdrag?

– Jag rekommenderar alla mina kunder att prata med sin bankhandläggare för att få bästa råd om de bör binda lånen och i så fall när.

– Kungsholmen är en fantastisk del av innerstaden då hela stadsdelen är omgiven av vatten. Oavsett var man bor är det nära till promenadstråk längs strandlinjen och det finns båtbryggor samt flera badplatser. De många grön- och parkområdena är mycket uppskattade av Kungsholmsborna och närheten till Centralen och city gör också att många väljer att bo på Kungsholmen.

– Tycker inte att en mäklare ska råda om detta utan det får man diskutera med sin bank.

– Det är beroende sin egen situation. Ska man bo kvar i många år eller flytta inom snar framtid? För en del är det viktigt att veta exakt vad man ska betala per månad, även om det historiskt har lönat sig att ha rörlig ränta. Gå till dig själv och din egen ekonomiska situation, banken kan också hjälpa dig.

fråga banken

– Det är inget vi som fastighetsmäklare kan svara på. Vi skickar gärna frågan vidare till banken.

k

ä

t

Vem söker sig till Kungsholmen?

Vad ligger högst på din önskelista för Kungsholmen?

Spridningen är stor – Spridningen är stor, hit flyttar yngre, äldre och barnfamiljer. Utbudet av små och stora lägenheter samt äldre arkitektur och nyproduktion gör också att det finns bostäder som passar alla önskemål och behov.

– Jag hoppas att Kungsholmen kommer att fortsätta utvecklas i samma riktning som under de senaste åren. Det byggs mycket i stadsdelen och antalet boende ökar vilket leder till större utbud av populära restauranger och caféer med uteserveringar.

– Idag så är det alla typer och åldrar som söker sig till Kungsholmen. På Kungsholmen finns allt från stora våningar till små lägenheter så det finns något som passar alla.

– Många äldre bor kvar i sina stora våningar fast de kanske bara är en eller två i hushållet, de har bott länge och därmed blir deras vinstskatt hög vid en försäljning eftersom man tagit bort fullt uppskov, så många väljer att bo kvar samtidigt som det är många som är trångbodda pga. bristen på stora lägenheter, så min önskan är att man skulle ta tillbaka fullt uppskov för att få en bättre omsättning.

– Det är en kul marknad, på uppgång. Det är en stor fördel i min yrkesroll med lokalkännedom om Kungsholmen, en gata kan skilja sig i attraktion från början av gatan till slutet, vilket påverkar prissättningen.

– Många på Kungsholmen är stadsdelen trogen. Många som köper har något att sälja, kanske i villaförort eller i innerstaden. Så det är blandat.

– Ta mer vara på Kungsholmens alla strandlinjer med restauranger med mera samt en biograf skulle troligen få fler folk till Kungsholmen. Vilket skulle skapa ytterligare puls i stadsdelen.

– Många spekulanter har spetsat in sig på Kungsholmen vilket gör att våra fastighetsmäklare ofta träffar samma kunder under en längre period, tills de hittat sitt drömboende. I många fall skapar vi långvariga relationer med både säljare och köpare eftersom vi är så pass lokala. Det gör att vårt spekulantregister är oerhört viktigt. Vi har koll på var och hur spekulanterna vill bo.

– Alla typer av människor – det är det som gör Kungsholmen så härligt. Dels äldre som flyttar från villan i närförort och letar trea eller större, dels yngre på jakt efter sin första egna bostad. Väldigt många av de som redan bor på Kungsholmen håller sig gärna kvar i området. Det måste ju ses som ett av de bästa betygen för ett område.

– Vi har ju redan ett brett och trevligt utbud av restauranger, caféer, butiker och grönområden men en saluhall skulle vara kul.

– Kungsholmen är stort så det finns lägenheter i olika prisklasser beroende på område och storlek. Det har byggts och byggs fortfarande ganska mycket nya bostäder vilket är positivt.

på uppgång

genuin karaktär

– Inom en tvåårsperiod. Som det ser ut just nu. En bra tumregel är annars att ha en tredjedel bundet.

– Helheten Det är en holme med allt. Affärer, restauranger, grönområden, promenadstråk, arbetsplatser, bostäder , sjukvård allt man kan tänka sig behöva. Det finns allt som ska finnas i en stad.

– Det beror på så många olika faktorer och är utanför min kompetens att avgöra. Den frågan tror jag bankerna kan besvara bättre än jag.

– Vår marknad består till största delen av mindre lägenheter, ettor, tvåor och treor. Lägenheterna yteffektiviseras hela tiden och innehavarna omdisponerar ytan för att få fler sovrum vilket kan öka värdet.

– Eftersom bredden av lägenhetsbeståendet är så stort från ettor till mycket stora våningar så speglar ju det även de som flyttar dit, det vill säga en mycket bred publik.

– Att den genuina karaktären bibehålls.

– Unga par och singlar med goda inkomster, unga familjer samt tidigare villaägare som vill byta villaliv i förort till innerstadsbostad. Vi har även stora andel inflyttande från övriga landet.

– Större utbud av bostäder, bättre kommunikationer mellan Fridhemsplan och Lindhagen. Utökad shoppinggalleria vid Fridhemsplan tex och att trafiken styrs om från Drottningholmsvägen/Fridhemsplan enligt tidigare plan.

35

034_Mäklare.indd 35

2015-02-27 11:21


Bostad s

t

a

g

i

n

g

Ditt hem är

en scen

S:t Eriksgatan 86.

Att låta homestyla sitt hem inför en försäljning blir allt vanligare. Trenden kommer ursprungligen från USA och England och syftar till att få ut högre pris för bostaden i slutändan. Vi tog ett snack med stylisten Nina Wevle som förskönat ett antal Kungsholmenvåningar. Text Paulina Bylén • Foto Robin Vasseghi

37

037-039_Staging.indd 37

2015-02-27 11:37


investering a

u

k

t

i

o

n

Det klassiska fotot är fortfarande undervärderat.

"Under hösten har foto börjat nå högre prisnivåer på de internationella auktionerna" konstnärer, som är mycket prisvärda. Vad bör man som samlare hålla ögonen öppna för? LN: Det klassiska fotot är fortfarande undervärderat, speciellt det bästa av det svenska. Under hösten har det klassiska fotot, med de stora internationella namnen och de mest kända bilderna, nått nya och höga prisnivåer på de internationella auktionerna. AR: Jag tycker att 1960-talet är en mycket spännande period i den svenska konsthistorien och flera konstnärer som var verksamma under

denna period är idag mycket prisvärda i förhållande till sin betydelse. AP: Följ galleriernas utställningar och se vilka spännande konstnärer som debuterar under året. Det ger information som är värdefull inför ett kommande köp. Vad har förvånat dig mest när det gäller värdestegring inom ditt område? LN: Att priserna stigit snabbare än jag förväntade mig på det samtida generellt, och på en del av det så kallade kändisfotot i synnerhet. Men som alltid; det viktigaste är kvaliteten, det

finns mycket som är bra och att svara i korta ordalag är svårt! AR: När jag ser på konstmarknaden i ett globalt perspektiv är det svårt att inte förvånas över de fantastiska priserna som uppnås för vissa verk av till exempel Andy Warhol, Mark Rothko och Jeff Koons. Vi har för dessa konstnärer sett noteringar på många hundra miljoner för enskilda verk, vilket kan kännas som overkliga summor. AP: Den enorma värdestegringen för de allra dyraste internationella verken är inte annat än hisnande. n

42

041_Auktion.indd 42

2015-02-27 13:11


investering a

u

k

t

i

o

n

Stigande stjärna

Anna Hamilton, kommunikationschef för Stockholms Auktionsverk, listar höjdpunkterna under den gångna säsongen. 1. Anders Zorns Reflexer fick högsta notering för svensk måleri 2014. 2. Marino Marinis skulptur Gentiluomo a cavallo såldes till årets högsta pris för en skulptur. 3. EK Makovskys Happy Arcadia, bytte ägare till årets högsta pris för rysk målning. 4. Bruno Liljefors Domherrar såldes till årets högsta pris för en målning av Liljefors. – Vi är också oerhört stolta över den fantastiska försäljningen av Hertha Hillfons kvarlåtenskap och över försäljningen av skulptursamlingen av Bertil Herlow-Svensson på moderna auktionen, samt över att vi firat 10-årsjubileum för vårt samarbete med Systembolaget och vinauktionerna. Det är en auktionsform som är unik i Sverige och som bara går från klarhet till klarhet. Markus Anderzon, expert antika möbler och konsthantverk på Stockholms Auktionsverk säger: – Generellt kan man säga att den avdelning där vi upplevt en stor värdestegring de senaste säsongerna är den orientaliska, framför allt för kinesisk porslin och konsthantverk. Här har efterfrågan ökat kraftigt och kinesiska kunder fyller auktionssalen den dag då dessa föremål auktioneras ut. Slutpriserna blir ofta både tre- och fyrdubbelt så höga som utropspriserna vilket beror på att kineserna köper tillbaka sin kultur och historia och att det i Sverige finns fantastiska kinesiska föremål, bland annat tack vare Ostindiska Kompaniet som fraktade hem många av dessa varor. n

Kändisfotot i synnerhet stiger i värde.

Bild av Cindy Sherman, såld på Bukowskis Contemporary.

Auktionsschema våren 2015

Verk av Herta Hillfon, såld på Stockholms Auktionsverk.

Bukowskis Fashion & Diamonds Visning: 6-8 mars Aukttion: 9 mars på Market

Contemporary Auktionen Auktion: 12 maj Visning 5-11 maj

Moderna Auktionen Auktion: 21-22 april Visning: 14 -20 april

Klassiska Auktionen Auktion: 2-5 juni Visning: 26 maj – 1 juni

Stockholms Auktionsverk Moderna Auktionen Visning: 14-20 april Auktion: 21-22 april

Klassiska Auktionen Visning: 22-31 maj Auktion: 2-4 juni

Nutida Auktionen Visning: 5-10 maj Auktion: 11-12 maj

43

041_Auktion.indd 43

2015-02-27 13:11


hemma hos M

å

n

a

d

e

n

s

k

u

n

g

s

h

o

l

m

a

r

e

Helena Klangemo driver idag företaget. Här tillsammans med sonen Per Sandberg.

Sergels Torg ligger

på Kungsholmen Stockholmsfantasten, mäklaren och Kungsholmskramaren Annika Backlund drömmer om en Manhattan-skyline från sin balkong på Norr Mälarstrand. Text Paulina Bylén • Foto Henrik Nero

49

049-051_HemmaHos.indd 49

2015-02-27 11:51


underbara kungsholmen i samarbete med

Konferens

med unik inramning

Skapa mer engagemang och fokus på mötena genom att konferera i en avslappnad miljö. I januari invigdes Siggesta Smedja – det lilla huset nedanför herrgården med utsikt över det vackra träsket. Smedjan presenteras nu stolt som anläggningens mest exklusiva upplevelseprodukt. Text malin johansson

S

medjan har högt i tak, öppen spis, angenäma sovplatser och en gemensam lounge. Allt är skapat med en rustik känsla och unik inramning. Den gamla smedjan från 1800-talet är renoverad in i minsta detalj, samtidigt som den kulturminnesmärkta byggnaden har plockats ned och byggts upp med gammal timmerteknik. Atmosfären ska präglas

av att det en gång varit en smedja och de har bland annat använt mycket smide, stålplåt och fem meter höga glaspartier. Upprustningen är ytterligare ett steg i Siggesta Gårds satsning för att skapa en oöverträffad och exklusiv konferensanläggning. – Den nya smedjan passar perfekt för den kräsne ledningsgruppen som är i behov av

Siggesta Smedja Byggår: Färdigställd januari 2015 Konferens: 12 personer Övernattande: 9 personer Boende: Sviten kostar 4 800 kr per natt Adress: www.siggestagard.se

62

062-063_Adv_Siggesta.indd 62

2015-02-27 12:07


Investering p

a

n

t

b

a

n

k

Pantbanken

– en lönsam historia Pantbanken är ett bekvämt alternativ till ett banklån. Här är det alltid varans värde som bedöms – inte kundens leverne.

E

tt av de äldsta kända yrkena är pantlånarens. Redan för 2000 år sedan bedrevs det rörelser med pant på lån i Kina, likaså i det antika Grekland och Rom. I Europa etablerades under medeltiden varubelåningsaffärer som var ägda av staten, och även välgörenhetsinrättningar i kyrkans regi. År 1462 öppnade franciskanerorden en

AV Britta Rosander

sådan i Italien; Sacro Monte di Pietà, där det gick att få räntefria lån mot säkerhet i pant. Detta anses vara startskottet för den moderna pantbanken. I Frankrike blev inte pantbankerna accepterade eftersom de lärde på Sorbonnes universitet inte gillade ränteförfarandet. En pantbank som 1626 öppnade i Paris tvingades stänga året därpå, men öppnade igen 1777, då med kungligt beskydd vilket avskaffades 1789.

I Sverige tog Johan Joachim Geist på sin ålders höst avsked ur det skrå han tillhörde, för att ägna sig åt pantlånerörelse. Verksamheten var välkomnad och blev framgångsrik. Han avled 1737 och efterlämnade en betydande förmögenhet. Sefina Svensk Pantbelåning grundades 1884 av Oscar Swartling och har under årens lopp haft många namn och olika ägare. Sedan 2010 ägs Sefina, som är Nordens största pant-

66

066_Historien Pantbanken.indd 66

2015-02-27 12:18


Resa w

e

e

k

e

n

d

Vårkänslor När våren står för dörren vill vi tipsa om sensuella resmål. Låt choklad, champagne och ostron visa vägen. Vi beger oss till platserna där godsakerna smakar allra bäst. Av Malin Johansson

77

077_Resor.indd 77

2015-02-27 12:24


Ett litet företag med ett stort engagemang. Välkommen till en mäklare som är mer personlig. Vår ambition är hög, vi vill att du blir en så nöjd säljare att du rekommenderar oss vidare.

Cannes, La Croisette: Flera penthouse till salu. Bland annat 600 kvm, 286 kvm och 160 kvm. Stockholm: Ett udda boende med utsikt över Strandvägen! Tag kontakt för mer information.

Ekholm Real Estate tar emot bostadsrätter, villor, gårdar, kommersiella fastigheter, även utanför Sveriges gränser. Mäklare: Ekholm Real Estate - Hemsida: www.ekholmrealestate.com - Kontakt: Gunilla Ekholm - Telefon: 0760 933 611 Email: Gunilla@ekholmrealestate.com - 08-400 11 454 - Artillerig 6 - 114 51 Stockholm Följ mäklaren: Facebook: Ekholm Real Estate


Profile for Alm & Möller/Royal Publishing Group AB

Underbara Kungsholmen 0115  

Underbara Kungsholmen 0115  

Profile for ampg_
Advertisement