Kidsfamily 2017 01

Page 1

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 1 2017

Tema: Mat Hälsosammare familj 2017 De bästa miniresorna för påsklovet 5 populäraste apparna för barn

5

BARNVAGNAR FÖR JOGGINGTUREN

Klackarna i TAKET

Vi träffar forna dansdrottningen och nyblivna tvåbarnsmamman Carin da Silva


UTAN TÄPPT NÄSA BLIR NATTEN LÄTTARE. Både för ditt barn och dig.

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.

CHSE/CHOTRI/0010/16

Nätterna kan vara jobbiga när ditt barn är förkylt. Otrivin nässpray för barn från 1 år, kan lindra täppt näsa i upp till 10 timmar. Det gör det lättare att sova gott hela natten. Både för ditt barn och dig. Prova nästa gång ditt barn är förkylt.


LEDARE|KIDS & FAMILY

Bäst just nu!

1.

2.

Än är det ett tag kvar till ljumma och ljusa sommarkvällar. En kopp med rykande hett te, tända ljus och en mysig filt känns med andra ord fortfarande helt rätt! Filten kommer från H&M Home.

I höstas hade Warner Bros storfilm Fantastiska vidunder och var man hittar dem premiär på bio. Filmen bygger på J.K. Rowlings bok med samma namn och den 7 februari släpptes det kompletta filmmanuset i bokform, även det skrivet av J.K. Rowling. Ett måste för alla omättliga Harry Potter-fans där ute.

3.

En välbehövlig boost för vintertorra händer. Svenska Björk & Berries är utan tvekan bäst när det kommer till hudvårdsprodukter, eller ja, i alla fall om du frågar mig. Handtvålen och handkrämen har en mild doft av nordisk natur och är tillverkade av 98 procent naturliga ingredienser, varav cirka 15 procent också är certifierat ekologiska.

DRÖMMEN OM NÄSTA ÅR

N

ytt år – nya möjligheter! Jag är nog inte ensam om att överdrivet optimistisk yttra dessa ord så fort klockan passerat midnatt på nyårsafton. För visst är det något närmast magiskt med den där förväntan om vad ett nytt år kan föra med sig, kanske är det i år som allt det där du någonsin önskat dig faktiskt slår in. I sin show Ägd talar Fredrik Lindström och Henrik Schyffert mycket om just det här fenomenet, förhoppningarna och den enorma övertron vi tycks ha inför ”nästa år”. Det är som att en kollektiv dimma sänker sig över oss i samma stund som vi höjer champagneglasen för att skåla in det nya året. Det är nämligen då de kommer, drömmarna, löftena och förhoppningarna om vad året ska föra med sig. Jajjemänsan, i år är året då vi ska börja cykla till jobbet, bli mer närvarande, börja meditera och sluta äta smågodis. Ja, det är i år som allt äntligen vänder. Jag är själv ingen förespråkare av nyårslöften och förbud, utan tror mer på målbilder och att våga drömma stort. Tanken på en stark och frisk kropp motiverar med andra ord mig mer än vad nyårslöftet ”jag ska sluta äta M&Ms” någonsin skulle kunna göra. Jag tror inte att våra drömmar alltid behöver bli verklighet, utan att värdet ligger i att vi just vågar drömma dem. Inför det här numret hade jag förmånen att möta Enna och Oscar som fått varsin önskedag av organisationen Min Stora Dag. Oscars glädje när han berättade om sin stora dag, när han fick förverkliga sin önskan om att fylla en hel kundvagn med godis, var tillräckligt för att jag än en gång skulle bli övertygad om värdet i att drömma. För absolut, vi kanske har en enorm övertro till ”nästa år”. Drömmar har inte makten att förhindra eller motverka all den smärta och orättvisa som livet alltför ofta bär med sig. Men jag vill ändå gärna tro att våra önskningar hjälper oss att möta och hantera de prövningar som livet utsätter oss för. Och förhoppningsvis kan de också motivera oss att fortsätta kämpa för en bättre och ljusare morgondag. För vem vet, kanske är 2017 året då allt det du någonsin drömt om faktiskt blir verklighet. Med förhoppningar om ett fantastiskt 2017!

Nathalie Wänblad Redaktör

3


KIDS & FAMILY|INNEHÅLL

9 Värt att veta

Innehåll nummer ett

Nyheter, prylar och intressant vetande om allt mellan himmel och jord.

18

Mammadansen

Tvåbarnsmamman och forna dansdrottningen Carin da Silva berättar om livet som mamma, blogginlägg och att vara trygg i sig själv.

höra hennes bästa tips för en hälsosammare livsstil – och familj.

55 Blöjskolan

38 Tema: recept

57 I fokus

Allt du behöver veta om blöjor.

Ulrika Davidsson delar med sig av sina bästa Ur en mammas och en pappas synvinkel. glutenfria recept som passar hela familjen.

40 Tema: matkassar

61 Tandhälsa

42 Träning

63 Boktips

30 Barnbutik

48 Min Stora Dag

67 Resa

32 Tema: Mat för hela

52 Events

27 Så funkar det

All skärmtid behöver inte vara av ondo. Vi tipsar om appar som främjar både inlärning och lek. I Mall of Scandinavia finns Sveriges enda Disneybutik.

familjen 32 Tema: intervju

Vi tipsar om matkassarna som underlättar vardagen. Träningsinspiration deluxe!

Vi träffar Oscar och Enna som fått varsin önskedag av Min Stora Dag. Vårterminens lov ligger för dörren. Vi tipsar om roliga aktiviteter i Stockholm för alla åldrar.

54

Kulturfrossa Vi fick en pratstund med kostrådgivaren och Kulturtips för familjens minstingar. kokboksförfattaren Ulrika Davidsson för att 4

Tandhygienist Elisabeth Bengtsson berättar om barnens tandutveckling. Boknyheter för såväl stora som små bokmalar. De bästa minisemestrarna för hela familjen.

70 Solskolan

Allt du behöver veta om solen och solskydd.

71 Bäst i test!

Resesängen och golvet som är bäst i test.


Omfamna din bebis med kärlek och vårt allra bästa skydd.

Pampers® Premium Protection™ New Baby Pampers New Baby blöjor från Premium Protection-serien ger vårt bästa skydd till nyfödda. Förutom silkeslen mjukhet och vår bästa torrhet har de en unik absorberingsyta, speciellt utformad för att snabbt absorbera nyfödda bebisars bajs, allt för att ge din nyfödda bebis vårt bästa skydd.

kärleksömn&lek


KIDS & FAMILY|EXPERTERNA

Kids&

FAMILY

VÄLKOMMEN BABYGRUPPEN!

REDAKTIONEN

Vi på Kids & Family vill passa på att hälsa vår nya samarbetspartner Babygruppen hjärtligt välkomna, och det gör vi så klart med hjälp av några väl valda frågor. Vilka är Babygruppen? – Vi är ett vårdföretag som riktar sig till blivande och nyblivna föräldrar. Vårt mål är att tillhandahålla kunskap samt ge värdefulla redskap för att öka tryggheten under den här unika perioden. På våra kurser träffar man alltid en specialist inom sitt område och allt som lärs ut är baserat på gedigen erfarenhet och den senaste forskningen. Vi brinner för det vi gör eftersom vi vet att det gör stor skillnad att förbereda sig. Vad är ert bästa råd till nyblivna föräldrar? – Att vara noga med vilka informationskällor man väljer. Det finns väldigt mycket ogrundat tyckande och tänkande i samband med graviditet och småbarnstiden. Med tillförlitliga och pålästa kunskapskällor blir det lättare att som blivande eller nybliven förälder hitta redskap för att våga lita på sig själv. Föräldrar är oftast de allra bästa experterna på just sitt barn. Ni erbjuder ett stort utbud av kurser, har ni någon kurs som ni tycker är extra viktig eller som ni vill lyfta fram lite extra? – Vi brinner lite extra för vår profylaxkurs som vi vet ger fantastiska redskap inför födandet, stort partnerfokus så att man kan bli ett grymt team under födseln. Kurserna leds alltid av erfarna barnmorskor. Och så vår gravidyoga som hjälper den gravida att hitta till sitt inre lugn och samtidigt ger en ökad kroppskännedom, vilket underlättar både under graviditet och födsel. Vad vill ni bidra med i samarbetet med Kids & Family? – Vi hoppas kunna bidra med relevant och värdefull kunskap kring graviditet, småbarnsår och samliv, samt trendspaningar inom området.

Ansvarig utgivare Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@ndoche.se Åsa Holstein är legitimerad barnmorska och VD för Babygruppen. Hon har tidigare jobbat många år på en av Stockholms största förlossningskliniker och drivs av en stark passion att hjälpa kvinnor hitta sin inneboende kraft i födandet samt att göra partnern delaktig. För många känns hon igen som ”den glada och pålästa barnmorskan” i Gravidpodden, Sveriges mest lyssnade podcast för gravida.

Publisher Daniel Andersson Alm daa@almmoller.se Redaktör Nathalie Wänblad nw@almmollers Art Director Jessica Nyström Redaktionschef Paulina Bylén pb@almmollers Projektansvarig, samarbeten & annons Karolina Ekholm karolina.ekholm@getingmedia.se Förlag/Kontakt Royal Publishing Group AB 08-124 545 60

DISTRIBUTION AV KIDS & FAMILY För beställning av fler tidningar till din vårdenhet kontakta: tidning@almmoller.se

KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV: Madeleine Kilsbeck leg. barnmorska Lars Bengtsson docent, överläkare, thoraxkirurg Malin Alfvén leg. psykolog Ulrika Davidsson kostrådgivare

Malin Alfvén är ett bekant namn för många, inte minst föräldrar. Hon är leg. psykolog, figurerar som expertrådgivare inom olika medier och är ofta anlitad som föreläsare för föräldrar och personal. Malin har skrivit nio böcker och mottog Stora Psykologpriset 2011. 2006 medverkade hon i Sommar i P1. Malin Alfvén har arbetat som barnoch föräldrapsykolog i över 30 år i Stockholm. 6

Madeleine Kilsbeck är legitimerad barnmorska samt utbildad vårdlärare. Nyligen pensionerad efter 40 års yrkesarbete som barnmorska, varav cirka 10 år på förlossningsavdelning,10 år inom mödrahälsovård och preventivmedelsrådgivning, samt 10 år som vårdutvecklare inom mödrahälsovård och preventivmedel, varav en del som utbildningsledare inom sex- och samlevnadsfrågor.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag och privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Lars Bengtsson är docent och specialist i thoraxkirurgi. Han arbetar som överläkare på ECMO-sektionen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han opererar barn och vuxna med olika hjärt- och lungsjukdomar. Lars genomförde sin grundutbildning vid Karolinska Institutet och blev legitimerad läkare 1982, specialist i thoraxkirurgi 1988 och docent 1992.

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 1 2017

Tema: Mat Hälsosammare familj 2017 De bästa miniresorna för påsklovet 5 populäraste apparna för barn

5

BARNVAGNAR FÖR JOGGINGTUREN

Klackarna i TAKET

Vi träffar forna dansdrottningen och nyblivna tvåbarnsmamman Carin da Silva

Omslagsfoto Pär Olsson


Minst betyder mest En bra gravid- och barnförsäkring är en trygghet för familjen. Vi vet hur du bäst försäkrar de som betyder mest.

Läs mer på lansforsakringar.se/barn


BABYSIM 3 MÅN - 1 ÅR SIMSKOLA FRÅN 4 ÅR

14 ANLÄGGNINGAR I STOCKHOLM

PLASK & LEK 1-2,5 ÅR SIMLEKIS 2,5-5 ÅR

NYTT PÅ KUNGSHOLMSTORG! FINSLIPA & ANALYSERA DIN TEKNIK MED VM-MEDALJÖREN JOSEFIN LILLHAGE.

3D TRÄNING MED ISABELLE FRANZÉN YOGA MAMACORE PENSIONÄRSTRÄNING

VATTENGYMNASTIK FÖR GRAVIDA

WWW.TRAMPOOLIN.COM 08-506 212 42


VÄRT ATT VETA|KIDS & FAMILY

VÄRT ATT VETA... PRYLAR OCH NYHETER

Bocka av

Lekfulla och unika plagg Under namnet DoS designar Annette Selander lekfulla kläder till både barn och vuxna. De unika plaggen sys på beställning och finns att få i en mängd fina tygmönster. De flesta av tygerna är i ekologisk bomullsjersey med minst enligt ÖkoTex standard. För mer info och bilder klicka in på: https://m.facebook.com/DesignofSparrow/

Handtvätt Bästa sättet att hålla förkylningarna borta är att tvätta händerna. Soap Pinot Noir från Oseroff Agentur/Rewined hjälper till att hålla tassarna rena. Tvålarna ligger på 142 kr per styck.

Det man inte orkar ha i huvudet får man sätta på pränt. Ett snyggt, och roligt, block för alla de saker du inte vill glömma bort. Funkar lika bra för inköpslistor som för ”bucket lists”. Kom-ihåg-blocket Make it happen hittar du på Lagerhaus för 29 kr.

Söta drakar En söt handduk för alla små baddrakar. Perfekt för sommarens strandbus eller efter kvällsbadet hemma. Finns även i grått och kostar 199 kr, från H&M Home.

Emma Elwin x Boob Nu lanserar svenska mammamärket Boob en exklusiv kollektion tillsammans med stylisten Emma Elwin. Den tidlösa kapselkollektionen består av fyra plagg tillverkade i hållbara material och de har även en smart dubbelfunktion för amning och graviditet. Tillsammans skapar kläderna en stilren garderob som går helt i linje med den moderna mamman. 9


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Skaparglädje för barn

Illustration: Johan Egerkrans

Det var efter en pysselstund med sina barn som Therese Grahn kom på idén som kom att lägga grunden för Pyzzle It, pysselappar för barn. I Pyzzle Its första app, Pyzzle Bracelet, kan barn skapa sina egna armband av glaspärlor och berlocker med fotografier eller teckningar. De unika, och egendesignade, armbanden går sedan att beställa hem av föräldrarna. Armbanden finns i både vuxen- och barnstorlek. Tillverkas i Sverige av rostfritt stål och glaspärlor, rekommenderad ålder för Pyzzle Bracelet är från 4 år.

Bokfavorit som utställning Tillsammans med Rum för barn har författaren Johan Egerkrans skapat en fantasieggande utställning för både stora och små dinofantaster. Utställningen bygger på Johan Egerkrans bok Alla tiders dinosaurier som utifrån de senaste forskningsrönen berättar om dinosauriernas spännande värld.

Till frukosten Gör frukoststunden lite roligare med Mumin. Muggen som rymmer 30 cl sätter lite extra guldkant och sagokänsla på morgonstunden. Mumin, Thingumy och Bob, Arabia. Pris cirka 199 kr.

Var: Rum för barn, Kulturhuset/Stadsteatern När: 24 februari – 31 maj Pris: Fri entré

Visste du att… … enligt en delstudie vid Lunds universitet löpte svenska barn med ett högt dagligt intag av gluten (fram till två års ålder) dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn som har ett mindre intag. Studien visade också att risken att utveckla intolerans var större i Sverige än i de andra länderna som deltog (Finland, Tyskland och USA). Källa: Lunds universitet Vill du ha bra tips på godsaker fria från gluten? Bläddra då fram till sidan 38, där delar nämligen kostrådgivaren Ulrika Davidsson med sig av några av sina recept från boken Baka glutenfritt med Ulrika. 10

Ekologisk omfamning Kudde och täcke från Summerville Organic i ekologisk bomull med fyllning av växtfibrer. Denna unika fyllning är lättskött, kan tvättas i maskin, torkar snabbt och är dessutom klimatsmart och biologiskt nedbrytbar. Finns till vagn, vagga och spjälsäng. Pris från 199 kr. Summerville Organic grundades 2012 med ambitionen att ta fram de bästa ekologiska babyprodukterna. För mer information besök gärna www.summervilleorganic.com.

För d plagg bom storl


…tryggare nätter De originale natunderbukser

Hjälp till barn som kissar i sängen DryNites® nattbyxor hjälper både barn och föräldrar att få en god natts sömn. DryNites® ger ett extra bra skydd och har designats så att de liknar vanliga underbyxor. DryNites® nattbyxor finns i 3 storlekar och både till pojkar och flickor. Prova också BedMats engångsunderlakan för extra skydd

Beställ ett gratisprov på www.drynites.se DryNites® och BedMats kan köpas hos COOP, Willys, Hemköp och City Gross.

10083 DryNites annonce_SE_206x275 +3 mm.indd 1

15/11/2016 16.37


KIDS & FAMILY| VÄRT ATT VETA

Visste du att…

För de minsta

För de allra minsta är bodyn ett perfekt plagg. Kappahl har flera bodys i skönt bomullsmaterial med fina motiv. Finns i storlekarna 56 – 86 och kostar 99 kr.

muntrar ull med och blir inns på

… vi bör börja borsta våra barns tänder från och med deras första tand. Lägg en liten klick tandkräm, som en lillfingernagel, på tandborsten. Barnens tänder ska sedan borstas morgon och kväll. Det rätta sättet att göra det på är att vinkla borsten mot tandköttskanten och med små gnuggrörelser borsta först utsidan, sedan insidan och till sist tuggytorna. Det är viktigt att vi hjälper barnen med denna procedur så att det görs ordentligt. När barnen är cirka 5 eller 6 år kommer 6-årständerna, som är de första permanenta tänderna. Vill du veta mer om barns tandutveckling och hur du på bästa sätt håller tandtrollen borta? Ta en extra titt på vår sida om tandhälsa lite längre fram i tidningen.

Söt tillökning på Parken Zoo Snyggt resesällskap Det är dags att packa väskorna och göra sig redo för sportlovsresor och påsklovskul. För den som önskar kamma hem några extra stilpoäng för barnens packning kommer här ett litet tips. Väskmärket Ceannis har nämligen kommit med en ny snygg ryggsäck för barn. Ryggsäcken Flower Linen Kids Ravenna Backpack kostar 599 kr.

I slutet av november fick Parken Zoo i Eskilstuna tillökning i form av fyra små lejonungar. Lejonungarna tillhör gruppen asiatiska lejon och har fått namnen Cambay, Sasan, Sher och Sinha. Namnen har alla en koppling till Indien då det är det enda land där dessa lejon återfinns i dag. Det lär endast finnas cirka 500 asiatiska lejon kvar i det vilda. För den som vill få en skymt av de söta små liven har Parken Zoo smygpremiär under påskhelgen innan den riktiga säsongen drar igång den 7 maj.

Skrivkurs för barn Under våren erbjuder Junibacken en skrivkurs för barn i åldrarna 10 till 12 år. Ambitionen är att med hjälp av ett lekfullt lärande väcka ungas intresse för att läsa och skriva. Kursens fyra tillfällen kommer bland annat att bestå av kreativa skrivövningar, samtal om texter i grupp och baskunskaper i hur du bygger en berättelse med hjälp av miljöbeskrivningar och karaktärer. Mellan tillfällena får barnen läsa en utvald bok och vid ett av tillfällena kommer kursen även att gästas av en författare. Kursen startade den 14 februari och leds av Louise Ragnartz. 12


FAMILJENS FAVORIT! FÖRARENS VAL.

FORD S-MAX PLATINUM EDITION Från:

275 900 kr

Go Further FordStore Hedin Bil Segeltorp Smista Allé 11 08-735 05 10

Öppettider Vardagar: 9-18 Lördag: 11-16 Söndag: 11-16

Ford S-MAX Platinum Edition finns i starkt begränsad upplaga. Erbjudandet gäller för bilar köpta senast 31 mars 2017. Bilen på bilden är extrautrustad.

www.ford-hedinbil.se


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Ny succé för Disney Disney har gjort det igen! Deras senaste storfilm, Vaiana, har lyckats kamma hem både Oscarsnomineringar och recensenternas uppskattning. I filmen får vi möta seglaren Vaiana som ger sig ut i Söderhavet för att leta efter en mytomspunnen ö. Många äventyr väntar på hennes färd över havet, bland annat stöter hon ihop med den legendariska halvguden Maui. Vaiana har blivit nominerad till en Oscar i kategorin ”Bästa animerade film” och ”Bästa sång” för ledmotivet How Far I’ll Go.

Hoppa hage Inred barnens rum med saker som uppmuntrar till lek. Denna matta i 100 procent bomull med målad hage är både mjuk för fötterna och blir en rolig lekkamrat när fantasin tryter. Finns på Åhléns för 499 kr.

Visste du att…

Påskägg för de stora Snart är det dags för påsk och godisfrossa. För den som vill hoppa över det klassiska påskägget och istället låta godiset ligga framme kommer här ett litet tips. Denna äppelgröna skål från Iittala ger påskgodiset en lite vuxnare och elegantare inramning. Pris cirka 249 kr.

… det behövs 35-45 ml solkräm till en helkroppsinsmörjning? Och att du ska applicera varannan timme, eller oftare om du badar, för att uppnå det skydd som står på flaskan. Enligt hudläkare använder vi endast en tredjedel av den rekommenderade mängden solskydd och vi får därför bara en liten del av det skydd vi tror att vi får. Vill du veta vad SPF-siffran på solkrämen egentligen står för och hur du på bästa sätt undviker att bränna dig? Missa då inte vår Solskola med Margret Pinto, VD för svenska solskyddsmärket EVY.

Populäraste namnen 2016 Listan över de vanligaste namnen givna till nyfödda under 2016 är här. I toppen hamnade Alice som gavs till 910 flickor och Oscar som gavs till 879 pojkar. För båda namnen är det femte gången som de kammar hem förstaplaceringen. Anna, Tindra och Hedvig var några av de flicknamn som fick lämna listan över de 100 vanligaste flicknamnen för att ge plats åt Mila, Cleo och Adele. Hos pojkarna var det istället namnen Ture, Levi och Linus som fick lämna listan för att ge plats åt Frans, Nicolas och Mio. Namnstatistiken bygger på Statistiska Centralbyråns register över totalbefolkningen (RTB). 14


60 % tunnare 4 gånger så flexibel**

94% Teat

Acceptance***

MAM Perfect – minskar risken för felställning av tänder* MAM Perfect är kliniskt bevisad och framtagen i nära samarbete med tandregleringsspecialister och barntandläkare. Experterna är eniga: ju tunnare och flexiblare sugdelen är, desto mindre blir trycket på bebisens tänder och käke. En nyligen publicerad långtidsstudie* bekräftar att MAM Perfect främjar en god tandhälsa och minimerar risken för felställning av tänder, t.ex. ett öppet bett. Därför rekommenderas MAM Perfect av experter. För mer information om MAM Perfect och vårt forskningsarbete kring tandvårdshälsa, besök mambaby.com. Alla våra produkter är självklart fria från BPA och BPS.

en

Cli

al nic ly prov

MAM Perfect finns hos Apoteket AB, Kronans Apotek, Lloyds Apotek, Apoteksgruppen, i barnvagnsbutiker och på mambaby.com

0–6

MAM Perfect

6+

MAM Perfect

MAM Perfect Night

Steriliseringsbox

*Y. Wagner, R. Heinrich-Weltzien, “Effect of a thin-neck pacifier on primary dentition: a randomized controlled trial”, Orthodontics & Craniofacial Research, Volum 19, upplaga 3, sid. 127–136, augusti 2016. **Vetenskapliga rapporter från OFI-institutet bekräftar att sugdelen på MAM Perfect är 60 % tunnare. Kliniska tester utförda av Dental University Clinic i Wien bekräftar att den också är 4 gånger så flexibel som de flesta jämförbara nappar (i genomsnitt 32–83 % tunnare och 1.1 – 19.5 gånger mer flexibel än vanliga silikonnappar). ***Marknadsundersökning 2010-2014, testat på 1236 bebisar. °Alla produkter från MAM är tillverkade av material fria från BPA och BPS.

UTVECKLADE I SAMARBETE MED EXPERTER INOM MEDICIN


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Svanenmärkta jeans Nu är de äntligen här, världens första Svanenmärkta jeans (enligt de nya kriterierna från Svanen, red.anm). De nya jeansen i unisexmodell från Velour by Nostalgi kommer i fem olika tvättar, och allt från jeanstyget till paketeringen är kontrollerade av Svanen. Miljömärkningen Svanen är bland de svåraste att få då Svanen har de hårdaste kraven för miljömärkning. Jeansen säljs exklusivt på NK i Stockholm och Göteborg samt på velour.se.

Torra slemhinnor? Pistills ekologiska glidmedel vårdar, återfuktar och bibehåller den naturliga PH-balansen. Balance är ett vattenbaserat glidmedel med yoghurt och probiotika. Repair är istället oljebaserat med Omega 7 och E-vitamin. Glidmedlen innehåller inga parabler eller konserveringsmedel. Finns att köpa på Pistill på Drottninggatan 100 i Stockholm eller på pistill.se. Pris: från 199 kr.

Visste du att… … zinkkräm är jättebra för en röd och irriterad babystjärt, den lägger sig som en barriär och skyddar huden. Det är också viktigt att lufta en röd rumpa och byta blöja ofta så huden får möjlighet att återhämta sig och bli fin igen. För fler tips och råd för känsliga babyrumpor och blöjor, gå till Blöjskolan på sidan 55.

16

Charmigt lästips

Den nya kärnfamiljen

I Eva Sussos charmiga serie Rika Rolf får vi möta antihjälten Rolf Cossu som bor i Paris. Utåt sett har Rolf allt, förmögna föräldrar, ett magnifikt hus mitt i Paris, en egen hund och en pokerspelande mormor. Trots sin materiella trygghet är Rolf en ganska blyg och osäker kille, om han ändå hade kunnat vara en superhjälte! Utifrån Benjamin Chauds härliga illustrationer får vi följa Rolfs vardag i de fristående böckerna Tusen tips till en fegis, Tusen tips till en bluffis och Tusen tips till en som är kär.

Bonusbarn, plastpappor och extramammor, dagens kärnfamilj är en enda stor blandning av nya familjemedlemmar. I januari hade SVT:s nya storsatsning Bonusfamiljen premiär. På ett humoristiskt sätt, fyllt av igenkänning, skildrar serien den tragikomiska vardagsdramatiken som lätt uppstår när två familjer ska bli en. TV-serien är skapad av Clara och Moa Herngren tillsammans med Felix Herngren.


med Massor in! C-vitam

Vår allra finaste lax Skär upp Fröyas sashimilax i tunna skivor och servera med en god asiatisk dressing.

TREND: Gurkmejashot

nkt!

Gör handlingen till veckans höjdpu

Riktigt bra kött Glada kossor som slaktats direkt på gården. Klicka hem Hälsingestintans kvalitetskött direkt från MatHem.se.

Börja dagen med denna illgula energiboost. 2 shots: Skala 2 citroner, 1 msk ingefära och K msk gurkmeja. Kör i råsaftcentrifug och drick direkt.

Wow, vad smidigt!

Bageri direkt till dörren Klicka hem tårtor och nybakat Gateau-bröd från MatHem.se.

Storhandla från soffan och få leverans direkt hem till dörren. MatHem.se har Nordens nöjdaste kunder på nätet*. Testa du också! Just nu: fri frakt med koden SMIDIGT2017 Kyl- o frysut ch rustad e bilar!

Tony's chocolonely

Snabb fest mitt i veckan

Unna dig rättvisemärkt snyggchoklad av bästa kvalitet.

Receptet på Lax- och potatispizza hittar du på MatHem.se. Med en färdig botten gör du den på ett kick.

Vi bär hem dina tunga varor

*Enligt Nordic ecommerce 2016

Fyra trappor utan hiss? Inga problem – vi bär upp alla varor till din dörr.


KIDS & FAMILY|XXX

MAMMADANSEN Hon är dansdrottningen som väckt debatt med sina blogginlägg. Carin da Silva har visserligen lagt dansskorna på hyllan men har inte på något sätt lämnat rampljuset. För Kids & Family berättar hon om livet som nybliven tvåbarnsmor, mammapoliser och om att vara trygg i sig själv. TEXT NATHALIE WÄNBLAD FOTO PÄR OLSSON STYLING PAULINA BYLÉN OCH NATHALIE WÄNBLAD MAKEUP VENDELA NÖRE PALMLÖV

C

arin och Viktor i en rumba, ja, det var så vi först lärde känna denna halvportugisiska skönhet. Nu är dansskorna sedan länge lagda på hyllan och det har gått nio år sedan vi sist såg Carin da Silva svänga på höfterna i TV4:s fredagsunderhållning Let’s Dance. I dag är det istället familjen och livet som mamma som är hennes huvudsakliga fokus. – I och med min blogg har det blivit så att jobb och familj flyter ihop. Det bästa jag vet är att umgås med min familj så därför lägger jag

18

också ganska mycket fokus på det. Nu har bloggen dessutom blivit ganska stor så om jag skriver om ett ämne, förskolefrågan, att vara hemma med liten bebis eller kroppshetsen efter graviditeten har det blivit stora grejer, säger Carin. Och stora grejer har det sannerligen blivit. Efter att Carin blev tvåbarnsmamma i höstas skrev hon ett blogginlägg om att hon lät sin stora gå på förskolan, trots att hon var mammaledig. Mammapoliserna lät inte vänta på sig och kommentarerna haglade in, något som Carin inte riktigt var beredd på.


XXX |KIDS & FAMILY

19


KIDS & FAMILY|XXX

DET VAR BÅDE ROLIGT OCH FÖR MIG FaktaENKELT om ATT HITTA PÅ NÅGOT Namn: Carin da Silva OCH FANTAKNASIGT Ålder: 32 år Familj: Maken Niklas, barSIFULLT TILL nen Theo 3,5 år och Max 4 månader samtBARN. hunden VARJE Leia, snart 7 år Bor: Kungsholmen Gör: Mamma”ledig”, bloggar, programledare, konferencier med mera Aktuell med: Bloggen på mama.nu Bästa med att vara mamma: ”Att få följa mina barn i varje steg de tar och se dem utvecklas som människor.”

20


PROFILEN|KIDS & FAMILY

JAG HAR HAFT EN VÄLDIG TUR MED MINA BARN MEN DET ÄR INTE ALLTID ROSASKIMRANDE ATT VARA NYBLIVEN MAMMA, DET ÄR MJÖLKSTOCKNING OCH SÅRIGA BRÖSTVÅRTOR.

Knälång tyllkjol med rosor från Esprit. Pris 699 kr. Ljusrosa blus i silke från Ahlvar Gallery. Pris 1 995 kr. Platåsandall med utskuret blomstermönster från Deichmann. Pris 249 kr.

– Jag visste att det var ett känsligt ämne men inte att det var så infekterat. Jag tror det beror lite på var du bor också, jag har till exempel aldrig hört om någon i Stockholm som inte lämnar sin stora på förskola när de är mammalediga. Det är ganska stor skillnad på att bara kunna släppa ut barnen i trädgården och att sitta instängd i en lägenhet i stan, säger hon. Det är inte bara på bloggen som Carin kommit att väcka uppmärksamhet. 2015 startade hon tillsammans med Tilde Fröling en ocensurerad podcast om föräldraskapet. Konceptet var enkelt, att berätta om hur livet som mamma är – på riktigt. Här fanns det inget utrymme för några rosaskimrande prettobeskrivningar av do it all-mammor med kaffelattemuggen i högsta hugg. Här fick istället den osminkade och stundtals tragikomiska vardagen ta plats. – Jag har haft en väldig tur med mina barn, men det är inte alltid rosaskimrande att vara nybliven mamma, det är mjölkstockning och såriga bröstvårtor. Det finns många poddar där de sitter ned med en barnmorska som svarar på frågor, vilket är jättebra men det är inte alltid så vardagen ser ut sen. Det är sällan man hör: ”Åh, jag har inte sovit på hela natten, jag har fått in en lins, har en tofs i pannan och går ut med hunden i makens skor för jag hittade inte mina egna.” Alla har sådana dagar, men det pratas inte om det, säger hon. Det var förmodligen också den höga igenkänningsfaktorn som gjorde podden till en sådan succé, med över en halv miljon lyssnare i veckan. I höstas valde dock Carin och Tilde att lämna poddformatet för att ta sig an nya projekt på varsitt håll. I oktober välkomnade sedan Carin och maken Niklas sin andra son, Max, till världen. Du är relativt nybliven tvåbarnsmamma, vad är den största skillnaden från tidigare? – Jag är mycket mer här och nu. Med Theo låg jag ständigt steget före, tänkte att snart börjar han krypa, snart börjar han gå. Nu vet jag att allt det där kommer och jag försöker istället ta vara mer på tiden. Det är också på ett helt annat sätt nu, med Theo kunde jag ligga i sängen till 11 och äta frukost vid 12, det går inte med Max eftersom Theo ska upp till förskolan. 21


KIDS & FAMILY|PROFILEN

Beige stickad tröja med fransar från Odd Molly. Mörkblåa jeans i modell skinny från edc by Esprit. Pris 399 kr. Sneakers med blänkande ormskinnsdetalj bak från Deichmann. Pris 399 kr.

Max är dessutom, peppar, peppar ta i trä, så jäkla snäll. Han gör inte så mycket väsen av sig, han är bara glad och hänger med. Så det blir lite mer, ja, just det, han är ju här också, skrattar Carin. I höstas blev det ett ganska stort rabalder kring att du lämnade Theo på förskola trots att du är mammaledig, hur reagerade du på de negativa kommentarer du fick? – Vi är väldigt trygga i det här valet. När jag får höra att jag skulle vara en dålig mamma eller ”Varför skaffar du fler barn om du inte vill umgås med dem?” känner jag bara, lägg ner. Vi gör det här för Theos skull också, för att han vill det. Sen tänker jag också, Theo fick 100 procent uppmärksamhet av mig när han föddes så varför ska inte Max få det? Jag måste lära känna honom, bara för att det är barn nummer två vet jag inte allt, det här är ju en helt ny människa. Du är ändå öppen på din blogg, hur tänker 22

du kring din och din familjs integritet? – Jag är ganska öppen som person men jag bloggar inte om allt. Jag kan känna nu med Theo till exempel, att jag vill inte outa honom för mycket. Jag försöker istället skriva mer generellt och inte gå in på honom som person. Jag skriver inte heller om mitt och Niklas sexliv, eller om honom, för det vill han inte, vilket jag respekterar. Men mina tankar, mina åsikter, de är jag öppen med. Jag är trygg i mig själv och kan ta mothugg från ”mammapoliser”. Jag hade inte varit lika privat, eller personlig ska jag säga, om jag inte hade kunnat hantera det. Vad tror du att den tryggheten bottnar i? – Jag har alltid varit det, skitit i vad folk tycker, jag kör mitt race. Jag tror det bottnar i att jag har haft föräldrar som har stöttat mig i det jag har gjort. I och med dansen har jag också blivit stärkt som person, jag fick positiv uppmärksamhet och kände att ”det här är jag bra på”.

JAG HADE INTE VARIT LIKA PRIVAT, ELLER PERSONLIG SKA JAG SÄGA, OM JAG INTE HADE KUNNAT HANTERA DET.


XXX|KIDS & FAMILY

23


KIDS & FAMILY|PROFILEN

Sedan genombrottet i Let’s Dance har vi blandat annat kunnat se Carin da Silva som programledare för Kändishoppet tillsammans med Adam Alsing och som hallåa på TV4.

JAG MÅSTE JU LÄRA KÄNNA HONOM, BARA FÖR ATT DET ÄR BARN NUMMER TVÅ VET JAG INTE ALLT, DET HÄR ÄR EN HELT NY MÄNNISKA. Jag tror att när får du känna att du är bra på något vågar du också ta dig an saker som du inte är bra på. Jag är inte heller så rädd för att göra bort mig eller att misslyckas, vad är det värsta som kan hända? Att det skiter sig? Ja, då gör det väl det. Det pratas mycket om näthat i dag, är det något du råkat ut för? – Jag trodde faktiskt att det skulle vara värre, jag har väldigt snälla bloggläsare och har kommit lindrigt undan. Men det är klart att jag också får dumma kommentarer om att jag är en dålig mamma, om hur jag ser ut eller hur mina barn ser ut. Det var någon som skrev ”har du kollat

24

upp Theos skelögdhet, han ser ju inte klok ut”, då kände jag bara, fan, du får kommentera hur jag ser ut, men inte mina barn. Hur tänker ni med barnuppfostran, har ni någon speciell plan? – Nej, ingen utstakad plan. Vi lever efter samma värderingar, Niklas och jag, att det viktigaste är att man är snäll. Skit samma om de får högsta betyg, blir läkare eller raketforskare, huvudsaken är att de är snälla och lyckliga. Och att de får vara precis som de är. Jag kommer på mig själv när jag säger ”Åh, tänk Theo när du gifter dig med en flicka” och tillägger sedan ”eller pojke, du får gifta dig med vem du vill”.


DE N A D U J ERB

50 BILDER GRATIS Upplev skillnaden i både färg och skärpa med äkta fotopapper!

Ge nytt liv till dina digitala bilder genom att framkalla dem hos myFUJIFILM. Med FUJIFILM Crystal Archive fotopapper får dina bilder mer lyster i färgerna och högre skärpa i bilderna.

Beställ via www.myfujifilm.se/kids

Erbjudandet gäller till och med 2017-03-27. Gäller bilder i formaten 10x och 11x. Porto tillkommer med 49 kr. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och gäller endast en gång per hushåll.


F I

Jag är perforerad och andas bra, Jag blir bara mjukare och mjukare för varje litet steg som tas!

www.paxskor.se

Min höjd ger perfekt stöd åt en liten vrist.

Mitt läder är giftfritt, mjukt, slitstarkt, vattentåligt och dessutom lättskött.

Jag är extra förstärkt i tå och häl utan skaviga skarvar. Min stabila sula är designad för att göra det lättare att ta sina första steg i livet. Lästen är bred med plats för knubbiga bebisfötter

BARNSLIGT BRA SEDAN 1929 Hej! Jag är Gram, en av minstingarna i familjen Pax. Uttänkt, testad och utvecklad under mer än 85 år för att ge stöd åt små barnfötter som är på väg att ta ett av sina allra största – och första – steg. Att lära sig gå! Ända sedan 1929 har skomakarna på Pax i Örebro sett till att jag är anatomiskt uppbyggd med rätt stöd på rätt ställe för att passa en barnfot. För det är viktigt med riktigt bra skor när man tar klivet ut i livet. Kom, så går vi.

G RAM VIT

PAX_Ann_LäraGå_206X275.indd 1

G RAM B LÅ

G RAI N VIT

G RAI N B LÅ

NAN O VIT

NAN O R Ö D

NAN O SVART

NAN O B LÅ

2017-02-14 06:10


APPAR|KIDS & FAMILY

Från

Fakta om

App: Babblarna Play Utgivare: Hatten Förlag Pris: 30 kr

pekbok till pekskärm

Det kan diskuteras hur mycket tid som egentligen är rimligt att spendera framför diverse skärmar, allra helst när det kommer till barn och unga. Men all skärmtid behöver dock inte vara bortkastad, utbudet av appar som vill uppmuntra till såväl lek som lärdom tycks exempelvis ha ökat markant de senaste åren. Här kommer därför några tips på de appar som är populärast just nu.

1-2 år Med sitt enkla uttryck har Babblarna kommit att bli en riktig hit bland de allra yngsta. I Babblarna Play välkomnas minstingarna in i Babblarnas egen biosalong. Köp popcorn av Dadda, blås ballonger med Diddi och när det blivit dags för filmvisning river Doddo biljetten. I salongen visas sedan bland annat musikvideorna Första låten, Babolasalabim och bonusfilmen Babblarna&me. •Musikvideor och filmer •Pedagogiken främjar tal- och språkutveckling •Longplay-funktion 27


KIDS & FAMILY|APPAR

Fakta om

App: Sago Minis Valpförskola Utgivare: Sago Sago Toys Inc Pris: 30 kr

2-3 år Prisbelönta Sago har kommit med en ny lekfull app som syftar till att främja den lekbaserade inlärningen. I Sago Minis Valpförskola får användaren inte bara tio pälsbeklädda vänner att leka med, utan får också träna på att räkna och para ihop olika former. • • • • • •

3-4 år

Fakta om

App: Dr. Pandas Badstund Utgivare: Dr. Panda Ltd Pris: 30 kr

Fyra interaktiva aktiviteter Lång speltid Unika illustrationer och anpassade ljud Räkna på mer än 15 språk Spela utan WiFi eller internet Inga köp inuti appen

Dr. Pandas Badstund är framtagen för att på ett lekfullt och roligt sätt uppmuntra till goda hälso- och hygienvanor. Förutom att hjälpa Dr. Pandas vänner med badbestyren bjuder appen på en mängd andra roliga aktiviteter, åk på snorkeläventyr i badkaret eller ge något av djuren ett färgglatt skägg av tvål för att i nästa stund blåsa bort det med den magiska hårtorken. • Sex olika roliga aktiviteter • Upptäck och spela med badrummets interaktiva objekt • Inga köp inuti appen eller tredjepartsreklam

5-7 år

Fakta om

App: ABC-klubben: ABC-bingo Utgivare: Natur & Kultur Pris: 20 kr

Fakta om

App: Pippi Långstrumps Villa Villekulla Utgivare: Filimundus Pris: 40 kr

4-5 år

• • • •

20 olika spel och aktiviteter Lång speltid Barnvänliga menyer Röster på svenska, tyska och engelska •Inga köp inuti appen

I Pippi Långstrumps Villa Villekulla får lekarna flöda fritt och alla bus belönas. Jonglera med finporslinet, baka kakor, klä ut Pippi i knasiga utstyrslar, eller varför inte smyga in i garderoben och chocka Prussiluskan med ett och annat hyss? Villa Villekulla bjuder på mängder av spel, roliga aktiviteter och självklart en massa spännande överraskningar. Välkommen in! 28

ABC-bingo vänder sig till de barn som är i full färd med att lära sig läsa och skriva. Barnen samlar på djur och föremål samtidigt som de får träna på hur bland annat ord och bokstäver låter. Många barn känner säkert också igen flera av övningarna från skolan då ABC-klubben ofta används som läromedel i lågstadiet. • Träna upp den fonologiska medvetenheten • Anpassa svårighetsgraden • Produktstöd till detta läromedel har erhållits av Specialpedagogiska skolmyndigheten


Kvalitet för de minsta

Babyzen Yoyo+0 och Yoyo+6 finns i flera olika färger, vit eller svart ram. Enkel hopfällning och ryms även på en bagagehylla. Fungerar från nyfödd med liggdel och med kompatibel bilstol. Efter 6 månader byter du klädsel på sittdelen och använder vagnen upp till småbarnsåldern (max vikt 18kg).

Det är mycket som behövs när familjen får en ny medlem. Då är det viktigt att det är saker med kvalitet och säkerhet. Barnbutiken har de rätta sakerna för de allra minsta. Köp i våra butiker eller genom vår webbshop.

Stockholm City, Gamla Brogatan 26 08-662 75 20

170206_Barnbutiken_Kids & Family_-206x275.indd 1

www.barnbutiken.com

Södermalm Götgatan 68 08-662 60 70

2017-02-06 14:24


KIDS & FAMILY|BARNBUTIK

Fakta om

Var: Mall of Scandinavia Öppettider: Alla dagar, 10.00 – 21.00

En förtrollad butik

Det som började med en tecknad mus med röda byxor har växt till ett magiskt imperium som förtrollat en hel värld. I Mall of Scandinavia ligger Sveriges enda Disneybutik.

30

P

rick klockan tre på julafton bänkar sig svenska folket framför sina tv-apparater. Det är inte för att se oförglömliga sportögonblick som när Ingemar Stenmark ven nerför skidbackarna, inte heller är det för att se kungen hålla sitt jultal, nej, det är för att titta på Kalle Anka. Denna egentligen ganska märkliga tradition säger en hel del om förtrollningen i Walt Disneys magiska värld. I dag innefattar det enorma imperiet inte bara storfilmer utan även äventyrsparker och butiker. I Mall of Scandinavia finns Sveriges enda Disneybutik. I denna magiska butik finns allt från maskeraddräkter och kläder till kaffemuggar, dockor, radiostyrda bilar och så klart mycket, mycket mer. Här hittar du dessutom inte bara Disneys mest älskade karaktärer som Kalle Anka, Musse Pigg eller storfavoriten Frost utan även ett stort utbud av produkter från Marvel och Star Wars. Varje vecka bjuder butiken även på en rad olika aktiviteter för både stora och små barn. Lär dig teckna Musse Pigg, var med på en förtrollad sagostund, eller varför inte få vara den som får vrida om den stora nyckeln som öppnar butiken varje morgon?


Smakis Smoothie Ekologiskt och KRAV-märkt mellanmål – EKO-MELLIS 1 öppning 2 sätt att dricka – både sugrör och pulltab.

Mixade frukter och fullkornshavre som mättar länge!

Smakis EKO-smoothie med mixad frukt och fullkornshavre är ett mellanmål som mättar länge. Inget tillsatt socker eller sötningsmedel!

Låt smaken avgöra!


FOLK FÖRSTÅR INTE HUR MYCKET SOCKER DET ÄR I MATEN, VI DRICKER SOCKER OCH VI ÄTER SOCKER.

32


MAT|KIDS & FAMILY

HÄLSOSAMMARE FAMILJ MED ULRIKA Hon är kvinnan bakom böcker som Våra bästa GI-recept, Hälsosam familj på 30 dagar och Baka glutenfritt med Ulrika, bara för att nämna några. Vi fick en pratstund med kostrådgivaren, receptkreatören och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson för att ta reda på hur du kan få en hälsosammare livsstil – och familj. TEXT NATHALIE WÄNBLAD FOTO MALTE DANIELSSON

F Fakta om Namn: Ulrika Davidsson Ålder: 45 år Familj: Man och två barn, 17 och 19 år Bor: Sollentuna och Gotland Yrke: Kostrådgivare och kokboksförfattare

ör den flitiga besökaren bland kokbokshyllorna i bokaffären är Ulrika Davidsson med all säkerhet inte ett obekant namn. Med över en miljon sålda böcker, otaliga kurser och medverkanden i diverse medier är det ingen överdrift att säga att Ulrika Davidsson är en av Sveriges populäraste kost- och hälsoprofiler. – Min största passion i livet är mat! Allt med mat intresserar mig, från att handla och se vad som finns i butikerna till att prova nya smaker och bjuda hem gäster på middag. Jag gillar att kunna inspirera människor med det jag gör, säger Ulrika. Ulrikas hälsokarriär tog avstamp i hennes egen viktresa. Under större delen av sin tonårs- och ungdomstid kämpade hon nämligen själv med att hålla sig i form och gå ner i vikt - men utan större resultat. Efter två barn och cirka 30 kilos övervikt började kroppen dock säga ifrån på allvar. Dålig cirkulation, trötthet och en värkande kropp

som hade svårt att hitta kläder hade blivit vardag. Men i februari 2002 kom den efterlängtade vändningen. – Jag testade en lågkalorikost, gick ner 30 kilo och kände hur otroligt mycket bättre jag mådde av att ha en jämn blodsockernivå. Jag började titta på vad min mat egentligen innehöll och vad jag hade lagt ner i min varukorg tidigare. Jag insåg att jag hade varit väldigt okunnig när det kom till näringslära och att jag hade ätit mycket barnmat, det vill säga falukorv, färdiglagade köttbullar och allt det där som vi svenskar så ofta äter, berättar Ulrika. I samma veva, en förlängning av sin nya och mer hälsomedvetna livsstil, utbildade sig Ulrika till kostrådgivare. Några år senare, 2006, gav Ulrika ut boken Våra bästa GI-recept tillsammans med Ola Lauritzson, VD för hemsidan GI Viktkollen. Boken kom inte bara att bli en megasuccé (med över 100 000 sålda exemplar under första året) utan den blev också startskottet för Ulrikas fortsatta kokboksskrivande. 33


KIDS & FAMILY|MAT

JAG TESTADE EN LÅGKALORIKOST, GICK NER 30 KILO OCH KÄNDE HUR OTROLIGT MYCKET BÄTTRE JAG MÅDDE AV ATT HA EN JÄMN BLODSOCKERNIVÅ.

I dag har hon gett ut totalt 27 kokböcker med teman som att äta efter sin blodgrupp och periodiskt fast med 5:2. I januari kom hennes senaste bok, Nya kickstarter med Ulrika, som är en samlingsbok för alla de kostplaner som hon skrivit om tidigare. Du har skrivit om en rad olika kostplaner, allt från GI till Raw food, vad får du all din inspiration ifrån? – I dag kan vi välja den kostplan som passar oss bäst, så var det inte förr. Jag tycker det är jättekul att skriva böcker och på så sätt inspirera människor till lite bättre val. Jag har också själv testat att leva efter GI, LCHF, Detox och periodisk fasta för att se hur man mår då och tittat på vilka som skulle kunna tänkas må bra av just dessa metoder. Den röda tråden som binder samman allt är att de alla är lågkolhydratkost. Hur tog din familj, och då framför allt dina barn, att du förändrade era matvanor? – Jag tog det lugnt i början, gjorde små förändringar som att blanda naturell yoghurt med vaniljyoghurt och bytte ut den vanliga pastan mot fullkorn. Jag lyssnade också mycket på vad de tyckte, min son har till exempel gillat all 34

mat jag har lagat medan min dotter aldrig har gillat konstiga saker. Jag har inte velat vara en sådan mamma som prackar på för mycket utan har snarare försökt inspirera och ge dem en hälsosam grund att stå på. Jag blir glad när jag sätter nyckeln i dörren och hör att smoothiemaskinen är igång i köket, då vet jag att jag har inspirerat dem till hälsosammare alternativ. Morgonen är ett stressmoment för många familjer, vad kan man göra för att få bättre rutiner?

– Jag märkte stor skillnad av att bara gå upp fem minuter tidigare, då hann jag göra bättre frukost till barnen i form av äggröra eller smoothie. Jag brukar ofta säga att föräldrar underskattar att curla sina barn. Vi måste guida dem till bra matvanor, vi kan inte förvänta oss att de ställer sig och gör sin egen müsli, det måste vi guida dem till. Ett annat problem som jag ser är att många föräldrar inte äter frukost tillsammans med sina barn utan att de istället slänger i sig något från 7-Eleven på väg till jobbet.


35


Nya oNeliNe-kurser!

Kickstarta med Ulrika! Behöver du en personlig coach och mycket inspiration för att gå ner i vikt?

Anmäl dig till Ulrikas Kickstart kurser online. Välj en 2-, 4- eller 6-veckorskurs efter dig och dina behov.

DU får:

Ulrika Davidsson

k Viktminskning 4–10 kg beroende på val av kurs k Lätta menyplaner varje vecka k Enkla, nyttiga och goda recept k Färdiga inköpslistor k Personlig coachning av Ulrika Davidsson i sluten Facebookgrupp

läs mer och aNmäl dig på

http://ulrikaskickstart.se/mina-kurser/ pris: Från 398 kr

36


MAT|KIDS & FAMILY

VI MÅSTE GUIDA VÅRA BARN TILL BRA MATVANOR, VI KAN INTE FÖRVÄNTA OSS ATT DE STÄLLER SIG OCH GÖR SIN EGEN MÜSLI, DET MÅSTE VI GUIDA DEM TILL. Det pratas mycket om vikt i dag, hur ska man tänka kring viktfrågor när det kommer till sina barn? – Prata inte om vikt och dieter utan fokusera istället på näringslära, att äta mat som ger energi – inte tar energi. Jag tror det är viktigt att inte kommentera sin egen vikt eller barnens vikt utan istället försöka lyssna, sätta sig in och förstå dem. Har man sedan ett barn som är överviktigt så bör hela familjen besluta sig för att ändra sina kostvanor, så att det inte är en i familjen som blir utpekad. Jag tycker också att man inte ska stressa upp sig över om ens barn är lite mulligt, det behöver inte vara ett problem, det kan vara hormonellt och förändras snabbt när barnet kommer upp i tonåren. Kan du se några tydliga trender inom kosthållning just nu? – Det är uppdelat i två läger, de som är medvetna och de som inte är det. De som är medvetna tittar på mer alternativa vägar, äter mer vegetariskt, mindre påspackat och så vidare. I dag finns ett större utbud och många nya alter-

nativ. Sedan finns det fortfarande de som inte bryr sig, som bara vill få i sig något snabbt och enkelt med mycket socker. Folk förstår inte hur mycket socker det är i maten, vi dricker socker och vi äter socker. – Detta i sig leder till förhöjda insulinvärden och är förstadiet till diabetes. Allt fler människor kommer att utveckla diabetes 2 i framtiden vilket många fortfarande blundar för. Ett bekymmer som jag ser i relation till det här är att ungdomar har mer pengar i dag än tidigare, de har med andra ord möjligheten att köpa mer mat själva och då ofta snabbmat. Men är inte matfrågan också ekonomisk, bättre mat kostar väl också mer? – Nej, så behöver det inte vara. När du börjar bli mer hälsosam och gör mer medvetna val sparar du pengar, du köper inte sådant du brukar köpa. Vill man så går det. Man ska också komma ihåg att halvfabrikat inte alltid är billigare. Det som är svårt är om du äter mycket på restaurang, då blir det en utmaning att äta hälsosamt och ekonomiskt. 37


KIDS & FAMILY|RECEPT

Pizza Capricciosa

Recept

4 st pizzor

Pizzabotten

Ulrika Davidsson delar med sig av sina bästa glutenfria recept. En sund och god livsstil med mindre gluten och socker behöver nämligen inte vara så knepig (eller torftig) som den kan låta. Här är tre smarriga recept från Baka glutenfritt med Ulrika som kan inspirera till nya och glutenfria vanor.

10 g jäst 3 dl kallt vatten 3 dl rismjöl 1 3⁄4 dl majsmjöl 1⁄2 dl maizena majsstärkelse 2 msk psylliumhusk 1 tsk salt

Fyllning

1 dl ajvar relish 12 färska champinjoner 200 g mozzarella 12 skivor salami 1 1⁄2 tsk pizzakrydda 2 dl riven ost 2 dl ruccolasallad att toppa med

Gör så här:

Nyponfrallor 12 frallor

Ingredienser:

8 torkade, urkärnade dadlar 25 g jäst 8 dl ljummet vatten 8 dl havremjöl 2 1⁄2 dl bovetemjöl 1 dl nyponskalsmjöl 1 dl psylliumhusk 1 1⁄2 msk flytande honung 1 1⁄2 tsk salt 1⁄2 dl hackade valnötter 1⁄2 dl glutenfria havregryn + 1⁄2 dl hackade valnötter att strö över

Gör så här:

Baka glutenfritt med Ulrika

Baka glutenfritt med Ulrika innehåller över 60 recept för hela familjen. Här hittar du allt från bullar och småkakor till pizza och pajer. Du som är nybörjare bland de glutenfria alternativen får enkla tips och råd på hur du lyckas i köket även utan vetemjöl. 38

1. Skiva dadlarna och låt dem ligga i blöt i 1⁄2 deciliter ljummet vatten i 5 minuter. 2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, dadlarna och blötläggningsvattnet och alla övriga ingredienser. Blanda ihop till en deg och låt stå i några minuter. 3. Forma degen till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa bullarna med havregryn och valnötter. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 1 1⁄2 – 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader cirka 30 minuter före gräddning, så att den hinner bli varm. 4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 20 minuter och låt dem sedan svalna på galler under bakduk.

1. Smula ner jästen till bottnen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet tillsammans med övriga ingredienser och rör ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i 3 timmar i rumstemperatur. 2. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till tunna pizzabottnar, cirka 20 cm i diameter, med hjälp av lite rismjöl. 3. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper och bred ajvar relish ovanpå. Skiva champinjoner och mozzarella och strimla salamin. Fördela alltsammans över bottnarna. Strö över pizzakrydda och riven ost. 4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten har fått lite färg. Toppa pizzorna med rucolasallad.


RECEPT|KIDS & FAMILY

Två sorters bullar – kanel och blåbär 24 st bullar

Dag 1, fördeg

45 g jäst 4 dl kall mjölk, 3% 2 uppvispade ägg 150 g rumsvarmt smör 2 dl kokossocker 6 dl rismjöl + lite extra till utbakning 2 dl potatismjöl 1⁄2 dl psylliumhusk 1⁄2 dl pofiber 1⁄2 tsk salt 1 msk stött kardemumma 2 tsk vaniljpulver

Vad täcker en barnförsäkring och vad är viktigast att tänka på? Länsförsäkringar svarar på de vanligaste frågorna gällande barnförsäkringar. 1

5 g jäst för söta degar 1 1⁄4 dl kallt vatten 1 1⁄2 dl rismjöl

Deg 2

FÖRSÄKRINGSSPALTEN

Kanelfyllning 50 g rumsvarmt smör 2 msk malen kanel ½ kokossocker ½ hackad sötmandel

Blåbärsfyllning 50 g rumsvarmt smör 250 g frysta blåbär 100 g vit choklad

Svar: De flesta kommuner har olycksfallsförsäkring för barnen under skoltid, men med låga ersättningar och inte heltäckande för alla händelser. Olycksfallsförsäkringen gäller dock inte mot sjukdom som leder till sjukhusvård, merkostnader eller bestående skador. 2

Vad innehåller en traditionell barnförsäkring?

Svar: Här är några exempel på det viktigaste innehållet i Länsförsäkringars barnförsäkring: ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet, ersättning för förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet, kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag, ersättning vid vissa diagnoser, ärr- och tandskadeersättning, ersättning för rehabilitering och hjälpmedel samt dödsfallsersättning. Barn som på grund av sjukdom eller olycksfall får ett handikapp och aldrig kommer ut i arbetslivet får låg ersättning från samhället. En barnförsäkring kan då ge ett extra ekonomiskt stöd både till barnet och till föräldrarna. 3

Gör så här:

Hur är mitt barn försäkrat via förskolan/skolan och behöver jag komplettera försäkringen?

Hur många försäkringar bör man ha tecknat för barnet när det föds och vilka är viktigast?

Dag 1: Blanda ihop ingredienserna till fördegen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag eller i minst 8 timmar. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och ägg. Klicka ner smöret och tillsätt fördegen. Vispa med en elvisp eller i en assistent i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om i 5 minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar.

Svar: Rekommendationen är att teckna en barnförsäkring för varje barn så tidigt som möjligt efter förlossningen. Ju högre försäkringsbelopp du väljer desto mer kostar försäkringen, men du får också högre ersättningsbelopp om något händer. En barnförsäkring hos Länsförsäkringar kostar från cirka 1 200 kr till 2 300 kr per år.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en 1 cm tjock platta, cirka 35 × 25 cm, med hjälp av lite rismjöl. 2. Bred ut smör och strö över kanel och kokossocker på den ena. Rulla ihop, skär i 12 bitar och lägg i pappersformar på en plåt. 3. Bred ut smör på den andra plattan och fördela blåbären över. 4. Hacka chokladen grovt och sprid ut jämnt ovanpå. Rulla ihop, skär i 12 bitar och lägg i pappersform eller direkt på en plåt med bakplåtspapper. 5. Grädda i mitten av ugnen i cirka12 minuter. Låt svalna lite på galler under duk. Godast ljumma!

Svar: När man ansöker om barnförsäkring ska en hälsodeklaration för barnet fyllas i. Efter det görs en medicinsk riskbedömning. Om barnet är fött för tidigt tar vi hänsyn till när barnet är fött och vilka eventuella besvär det har. Bedömningen leder antingen till en normal barnförsäkring, en klausul med undantag för någon sjukdom eller att försäkringen inte kan erbjudas. Då försäkringen inte kan erbjudas görs ofta en ny bedömning senare. Under tiden erbjuds en mindre omfattande försäkring.

4

Går det att försäkra ett för tidigt fött barn hos er? Vet att det är många försäkringsbolag som nekar att försäkra prematurer.

39


KIDS & FAMILY|MAT

Smidigare vardag med middagskassar Färdiga matkassar för att underlätta middagsvardagen blir mer och mer populärt. Och bland alla varianter finns det något för alla smaker. Här presenterar vi några av dem, men det bästa är att din familj provar sig fram för att tillfredsställa stor som liten. AV MALIN JOHANSSON

Sunt och lättlagat

1. Ekologisk prisvinnare

En ekologisk variant på matkassemarknaden är Ecovivas middagstjänst som har blivit utnämnd ”bäst i test” i flera sammanhang. Kassen har också fått mängder av utmärkelser för sin goda, hälsosamma och ekologiska mat som är varierad och näringsdeklarerad med närproducerade kvalitetsråvaror.Varje kasse innehåller måltider med kött, fisk, kyckling och härliga grönsaker. Ecovivas barnvänliga matkasse innehåller rena och enkla smaker, rätter som barn känner igen med ekologiska kvalitetsråvaror. Samtidigt är rätterna skapade för en lättare och snabbare tillagning. Recepten innehåller roliga barntips om vitaminer och hälsa, men det finns även exempel på hur grönsaker kan presenteras på ett barnvänligt sätt.

Linas Barnkasse fokuserar på smaker som de flesta barn föredrar och vänder sig till föräldrar som vill att maten ska vara extra lättlagad. När tiden inte räcker till är en snabbt förberedd och lagad middag en skänk från ovan. Kassarna innehåller sunda middagar där varierade och näringsmässigt välbalanserade recept är skapade med milda smaker. Maten lagas fortfarande från grunden men recepten är förenklade med vissa

40

genvägar så som färdiga såser eller grönsakstillbehör som går snabbare att förbereda. De har också gjort undersökningar som visar att barn tycker om att äta sina favoriträtter ofta. Därför har de valt att låta favoriterna återkomma, ibland med en twist, med jämna mellanrum. I kassen hittar du en variation av kött, fisk eller fågel och var tredje Barnkasse innehåller en vegetarisk rätt, exempelvis pizza, pasta eller soppa.

4.

3.

Aktiverar barnen

En av kassarna som City Gross erbjuder är Bamses Barnkasse som är förberedd med måltider för de allra yngsta i familjen. Kassen innehåller fyra nyttiga middagar som är kombinerade och anpassade för barns smakpreferenser. Recepten är gjorda för att följa kostcirkeln så att dina barn får i

2.

sig alla viktiga näringsämnen. I receptboken som medföljer finns det även en del pyssel som gör att det blir roligare för barnen att vara med så att ni smidigare kan laga maten tillsammans. Rätterna innehåller färska råvaror och varierar mellan klassiska vardagsfavoriter och spännande nyheter.

Varierade familjefavoriter Barnkassen från Middagsfrid har säsongsanpassade premiumråvaror där familjen kan återupptäcka både nya och gamla favoritrecept – som går hem hos stora såväl som små. Här lär du dig laga egna fiskpinnar eller varför inte en vegetarisk lasagne med färska tillsatsfria lasagneplattor? Du kan slappna av och enklare se till att barnen får i sig mycket grönt varje dag. Med lite kreativitet finns det också sätt att ge barnen möjlighet att prova på nya spännande grönsaker. Menyerna består av en mix med kött, fågel, fisk och vegetariskt.


kkeerr

mmi i

äk kkrroossäkeerr

mmiikkrroossää

+ + = ordentlig go’ gröt färdig på ett pling! Nyhet! Gröt berikad med mineraler och vitaminer, nyttig och mättande för små magar. Värms enkelt och snabbt direkt i mikron. Plocka upp en påse i butik.


KIDS & FAMILY|TRÄNING

Fakta om Namn: Linda Myrberg Ålder: 43 år Familj: Mamma till dottern Tindra, 12 år och bonusmor till Isac, 16 år och Fanny, 19 år. Sambo med krögaren och kokboksförfattaren Richard Waje. Specialitet: Spakonsult och holistisk hälsoexpert som är föreläsare, akupunktör, bastunörd och utöver skapandet av träningskonceptet Family Function™ har hon grundat Nordic Superfood by Myrberg. Just nu är hon också aktuell med “Family Fitness Camp” tillsammans med Blossom Tainton på Gotland, 13 -16 april, www.lindamyrberg.com.

42


TRÄNING|KIDS & FAMILY

Holistiskt hälsotänk – med familjen på ryggen!

Ont om tid för träning och umgänge med familjen? Då har hälsoexperten Linda Myrberg en praktisk lösning! Linda utarbetar ständigt nya koncept för att ge insikter i hur du skapar ett liv fyllt av hälsa och välbefinnande. Vi på Kids & Family har upptäckt hennes holistiska perspektiv och träningstips, för tänk dig vad bra att kunna ha dina barn som både sällskap och träningsredskap! AV MALIN JOHANSSON FOTO ANNA HUERTA

L

inda har fått sin förståelse för kroppens behov, hälsa och välbefinnande efter många års erfarenhet från teater, dans och spa-branschen. De senaste sex åren har hon bland annat drivit Sommarträning & Events på Marstrand, vilket har hjälpt sommargästerna att hålla formen samtidigt som det har skapat aktivitet för barnen under semestern. Hon undervisar i Beach Boot Camp och Family Function™ – två av hennes funktionella träningsprogram – samt i cirkelträning, yoga och barndans. Hennes mål är att visa vilka hälsoeffekter en kombination av bastubad, träning, mat och tankar kan ge kroppen. Hur uppnår man egentligen vitalitet och behåller energin livet ut? Jo, att träna med familjen är just en viktig del av det.

Involvera familjelivet

Intresset för träning med familjen började när Linda hade delad vårdnad om dottern Tindra som då var 2,5 år. Vid samma tidpunkt öppnade hon sitt första spa, och även om verksamheten praktiskt nog låg inuti ett gym, så fanns sällan tiden att träna.

– Det var omöjligt att prioritera, som det så käckt heter och jag fick inte tiden att gå ihop. Jag behövde därför hitta andra sätt att hålla igång. Jag började släpa runt på Tindra lite mer när vi lekte, jag gick lite längre promenader och ibland körde jag funktionell träning i mammagruppen som fortfarande hängde ihop. Vi träffades i någons trädgård medan barnen placerades på en filt i mitten. Bättre än att dricka latte på ett fik i tre timmar. Och formen höll! När Linda coachade i TV-programmet Jakten på ungdom intervjuades många föräldrar kring utmaningar och då blev det väldigt tydligt – ännu en gång – att det är just familjelivet som spänner ben för hälsan.

Kom närmare dina barn

Linda berättar om att närhet till sina barn, både kroppsligt och mentalt, är något som allt mer blir en bristvara. – Vi jobbar längre dagar, stressar mer och samtidigt plågas vi av ett dåligt samvete över att inte räcka till. Linda förklarar också hur vi är mer bekväma av oss, speciellt efter att iPaden kom in som en räddande barnpassningsmackapär. Efter detta

har livet blivit mer stillasittande för både barn och vuxna. Förr i tiden fick vi naturlig vardagsmotion genom att jobba på gården eller fältet. – I dag får man vara lycklig om man lyckas hasa sig iväg till gymmet, som har barnpassning, eller löpa en runda med barnvagnen. De flesta familjer lever ett konstlat liv långt bort från naturen och jag tror att vårt digitala och snabba vardagsliv behöver vägas upp mot det autentiska, det långsamma och ursprungliga. De flesta behöver ett roligare och friskare liv ihop utan att det kostar mer. Och de gånger du väl har placerat en smart tidsslukare i knät på ditt barn så går träningstimmen ofta utan att du har fått några egentliga resultat, medan ditt barn har varit uppslukad av ett spel och suttit still. Men det värsta av allt är att ni inte har skrattat, sett varandra i ögonen, kramat eller rört varandra. Ingen kvalitet av någonting. Detta ville jag verkligen ändra på! Linda undervisade redan i många slags träningsklasser, men alltid barndans med barnen och träning med de vuxna. Hon ville förena detta och hennes Family Function™ skapades. – Och det skulle visa sig vara något för alla, även de som inte har ett gymkort! 43


KIDS & FAMILY|TRÄNING

Så här gör ni Lindas

FAMILY FUNCTIONövningar Träningskoncept för familjen är något som ni kan göra hemma. Barnen rör sig tillsammans med er och får samtidigt insikter i hur kul och enkelt motion kan vara. Inget gym, inget ombyte om man inte vill och inga långtråkiga väntpauser. Men framför allt närhet och skratt tillsammans med mamma, pappa och eventuella syskon. Träningen ger ett resultat som om ni hade tränat en timme. Och ni föräldrar får er egen mini-PT på ryggen som peppar och hejar!

1

4

Deep squats

Ta ditt barn på ryggen och se till att knäna pekar framåt. Sug in magen och gör djupa knäböjningar, så kallade squats. Barnet får lov att heja på så mycket de kan. Kom överens om hur många du ska klara av i förväg, och be ditt barn heja och peppa så mycket som möjligt!

Hopp över stock och sten Här gäller styrka, koordination och kondition för både barn och vuxen. Föräldrarna börjar med att ställa sig i plankan* med breda ben. Barnet hoppar jämfota över benen. Är ni flera barn och föräldrar kan ni ställa upp er på en lång rad – då blir det en lång hopptur. Man vänder sedan och hoppar tillbaka. Sedan är det ombytta roller! * Plankan = raka ben och raka armar, se till att ryggen är rak ”som en planka”. Sug in magen och spänn hela baksidan.

3

5

Björnen Här ska barnet hålla sig fast på den stora björnen! Föräldrarna ska ha benen böjda hela tiden och tänka på att spänna magen. Barnet dirigerar björnen vart den ska gå och hur fort.

2

Förvirrade amiralen 1

Förvirrade amiralen 2

Utse en amiral i gruppen eller en av er om ni är två. Starta i plankan. Amiralen ska dirigera vart man ska gå (på alla fyra), men är ytterst förvirrad. Han/hon skriker ut vilken riktning man ska gå i – HÖGER, VÄNSTER, BAKÅT OCH FRAMÅT! Han eller hon ändrar sig hela tiden.

Nu ska amiral nummer två utses och denna är dock lika förvirrad – om inte ännu mer. Nu gäller det att hoppa i rätt riktning! Man ska antingen hoppa som ett kors, eller som en boll, sida till sida, eller fram och bak. Amiralen nummer 2 är mer förvirrad än den första och även lite snabbare och hetsigare.

44

6

Galopp

Barnen sitter på ryggen och nu är det full galopp! Man får hoppa och skutta så mycket man kan. Kanske är det en vildhäst man fångat eller en gammal trött märr? Barnen bestämmer takt och tempo, det är bara att rätta in sig som häst.


TRÄNINGSPLOCK|KIDS & FAMILY

Ekovänlig yogamatta Svettsäkra lurar

Yogamattan Palm Springs Blue från Grounded Factory är inte bara riktigt snygg utan även ekovänlig. Pris: 950 kr.

De trådlösa sporthörlurarna JBL Reflect Mini är bekväma, svettåliga och ger dig ett ljud av högsta kvalitet i upp till åtta timmar. Sladden har även inbyggd reflex så du syns vid träning i mörker. Pris: 799 kr.

Stilfullt aktiv

Det stilrena aktivitetsarmbandet Fitbit Charge 2 har fullt med funktioner som hjälper dig med träningen. Specialutgåvan i rosa guld och lavendelfärgat armband är dessutom riktigt läcker. Pris: 1 899 kr.

Fitnessboosta dig! Ibland kan nya träningsprylar ge dig den extra boosten att komma igång på riktigt.

Snygg start

Med en kalender och aktivitetsbok från JoJudy blir det både enklare och mer motiverande att hålla koll på träningsschemat, joandjudy.com. Pris: 389 kr.

Hälsocoach hemma

Withings Body Cardio ger dig mer hälsokoll än enbart vikten. Vågen mäter även hjärtrytm, pulsvågshastighet, muskelmassa och kroppsfett, coolstuff.se. Pris: 1 890 kr.

På språng

När du inte hinner tvätta håret är Keune Blend Refreshing Spray hjälparen i nöden. Torrschampot absorberar oljor i håret och ger en fräsch, nytvättad känsla samtidigt som den adderar volym. Pris: 172 kr. 45


KIDS & FAMILY|XXX

Sätt träningen i rullning En aktiv familjevardag kräver sin utrustning. Med en väldesignad joggingvagn kan du effektivisera din dyrbara tid och ta med ditt barn på löparturen. AV MALIN JOHANSSON

Lättrullad löparvagn

För dig som vill ha en rejäl springvagn där löparfunktionen är nummer ett är Thule Glide ett säkert val. Den är stabil i kurvor, under blåsiga dagar och funkar även för lättare terräng. Fjädringen gör att åkturen blir mjuk och behaglig för ditt barn. Vagnen har ett bra och smidigt rull och en rejäl handbroms. Ditt barn har det både rymligt och bekvämt i både sitt- och liggläge.

Anpassningsbar duovagn

Jogging- och duovagnen North 13.5 Maxi Jogger har många smidiga egenskaper. Med tre rejäla lufthjul och ett stabilt chassi tar du dig fram i stort sett överallt. Vagnen har justerbart handtag, ryggstöd och fotstöd samt en löstagbar frontbygel – allt för bästa möjliga anpassning. Sittdelen är rekommenderad för barn som är minst 6 månader, medan liggdelen går att använda från att barnet är nyfött. Pris: från 2 995 kr.

Mångsidiga egenskaper

Lättsprungen frihetskänsla

Något som Bugaboo Runner tog till joggingvagnmarknaden var en vändbar sittdel. Du kan enklare se och kommunicera med ditt barn under löpturen vilket många föräldrar uppskattar. Om du redan har en Bugaboo-vagn behöver du bara köpa till Runner-chassit. Det fasta framhjulet och den breda bakdelen gör annars att vagnen känns trygg och stabil även vid högre fart. Pris: 7 199 kr. 46

Britax BOB Revolution PRO är en vagn med många användningsområden. Den är enkel att fälla ihop och ger ditt barn en komfortabel och trygg åktur. Godkänd för löpning, inlinesåkning och kan dessutom användas för vanlig stadskörning. Det främre svänghjulet gör den extra flexibel och den patenterade fjädringen gör den lätt att använda off-road och vid snäva svängar. Den har också en extra bromsfunktion. Suffletten går att anpassa i flera olika lägen så att ditt barn skyddas från väder och vind. Pris: från 4 999 kr.

För alla tillfällen

Baby Jogger Sittvagn Summit X3 är en allroundvagn som är lätt att manövrera i alla terränger. Den har en hög prestanda, en förstklassig standardutrustning och infällt vindskydd. Vagnen klarar av att köras på både sand och snö, den har även en patenterad fjädring på bakhjulet som ger en skön åktur för barnet. Pris: cirka 6 400 kr.


I SAMARBETE MED

STAMCELLER OCH VAD DE KAN ANVÄNDAS TILL

Begreppet stamceller är ett samlingsnamn för de omogna celler som kan vidareutvecklas i människokroppen till specifika celler med speciella uppgifter i olika organ.

D

Stamcellerna från navelsträngen är unika på så vis att de har förmågan att dela upp sig snabbare och utvecklas till flera olika typer av celler.

et finns flera olika typer av stamceller som försörjer de olika utvecklingslinjerna. I benmärgen finns exempelvis hematopoetiska stamceller som svarar för utmognad av de celler som ska bli till blodkroppar i blodbanan. På liknande vis finns så kallade mesenchymala stamceller som utgör grunden för cellerna i bland annat benvävnad, brosk och muskler. Inom sjukvården använder man sedan länge stamcellstransplantation vid behandling av vissa blodsjukdomar såsom olika typer av leukemi. Man skiljer även på autologa och allogena transplantationer, där autologa innebär att man som individ donerar celler till sig själv, medan allogen innebär en donation från en annan människa. Denna donator kan vara en släkting eller i vissa fall en helt okänd människa - det viktiga är att de donerade cellerna är kompatibla med patienten så att de inte stöts bort. Detta kallas för HLA-kompatibilitet. För att försäkra sig om att det finns flera olika typer av stamceller tillgängliga för transplantation när de behövs så bygger man upp stamcellsbanker, både nationella och internationella. Hematopoetiska stamceller kan erhållas från vuxna genom en benmärgsdonation där man sticker in en grov nål i benmärgen, oftast i höftbenet. Detta uppfattas av många som väldigt smärtsamt. Mesenchymala stamceller kan på liknande vis hämtas från vuxna, exempelvis från fettvävnad. Dock finns det bättre och yngre stamceller att tillgå. Dessa återfinner man i navelsträngen hos nyfödda barn där det finns både hematopoetiska och mesenchymala stamceller.

Stamcellerna från navelsträngen är unika på så vis att de har förmågan att dela upp sig snabbare och utvecklas till flera olika typer av celler. Dessutom visar forskning att de kan ha positiva antiinflammatoriska effekter, vilket gör att man undersöker möjligheten att stamcellsterapi kan användas för att behandla flera typer av autoimmuna sjukdomar. Uppsamling av blod och vävnad från navelsträngen är till skillnad från en benmärgsdonation helt smärtfri för både barnet och mamman, och sker efter avnavling av barnet. Sparar man dessa stamceller för barnet finns den framtida möjligheten för en autolog transplantation om sådan skulle behövas. Sparade mesenchymala stamceller möjliggör även användandet av dessa för regenerativ medicin, som är ett väldigt stort forskningsområde. Tanken är att man genom transplantation av stamceller ska kunna återuppbygga och skydda skadad vävnad, exempelvis skadat ledbrosk hos en fotbollsspelare eller skadad hjärtmuskelvävnad efter en hjärtinfarkt. Vissa av dessa tekniker finns redan i bruk i dagsläget. Förutom att stamcellstransplantation redan i dag kan behandla vissa svårt cancersjuka barn så hoppas forskarna att man i framtiden även kan behandla exempelvis epilepsi, diabetes och cerebral pares med stamcellstransplantation. Runt om i världen pågår i dagsläget flera experimentella studier, både i laboratoriet och på riktiga patienter, med positiva resultat. Utvecklingen inom regenerativ medicin går snabbt framåt och sparandet av stamceller från navelsträngen möjliggör framtida bruk och användandet av cellerna för autolog transplantation. 47


KIDS & FAMILY|MIN STORA DAG

Min Stora Dag är en rikstäckande organisation som vänder sig till barn och unga med svåra, inte sällan livshotande, sjukdomar och diagnoser. Genom att förverkliga sjuka barns drömmar vill de sätta guldkant på vardagen och ge lite andrum i en annars tuff tillvaro. Oscar, 10 år, och Enna, 8 år, är två av de barn som fått sina drömmar förverkligade. För Kids & Family berättar de om sina Önskedagar, sina alldeles egna, stora dagar.

O

scar är en glad och idérik kille med mycket humor. Han gillar att spela Pokémon Go, favoritämnet är matte och han äter inte kexchoklad som är äldre än tre dagar. Sedan i höstas är han också rik på godis. Under hans stora dag uppfylldes nämligen den stora önskan om att få fylla en hel kundvagn med godis. – Oscar var väldigt bestämd med att det här var vad han ville göra. Jag tror det har varit jättebra och betytt mycket för honom. Oscar hade 48

en ganska tuff höst också, var mycket på sjukhuset och då var det himla bra att kunna tänka tillbaka på den här upplevelsen, säger Oscars mamma Marie. Det kom dock att bli två speciella dagar för Oscar istället för en. På fredagen fick han tillsammans med sin pappa åka till Splay (ett YouTube-nätverk, red:s anm) för att träffa sina stora idoler IJustWantToBeCool som främst är kända för sina hyllade sketcher. De coola YouTube-stjärnorna visade bland annat sin nya film, signerade en av Oscars T-shirts och bjöd på Coca-Cola i

glasflaska, vilket är mycket godare än cola på burk. På eftermiddagen bar det sedan av mot Norrköping och del två av Oscars stora dag. Lördagens äventyr inleddes med en rundvandring i Cloettafabriken och avslutades sedan i utförsäljningsbutiken där också den stora finalen ägde rum – att fylla en hel kundvagn med godis. – I fabriken fick jag äta godis från en hylla som var inopererad i väggen, testa en ny Pollysmak och äta Plopp. Min stora dag var superduperbra! Jag fick ta bilder med mina största idoler och bli rik på godis, säger Oscar med ett stort leende. Mamma Marie är även hon nöjd över hur önskedagen föll ut, framför allt över att Oscar kunnat njuta av dagen under en så lång tid. – Det bästa var att dagen blev så förlängd i och med att han fick fylla en hel kundvagn med godis. Det blir ganska mycket godis och det kan inte en familj äta upp. Så tre-fyra fredagar kom Oscar och tio kompisar från klassen hit och hade godiskväll. Vi dukade upp bord i trädgården så hade de godisavsmakning och tävlingar där. Och vid halvsextiden kom föräldrarna och hämtade sina barn, som var helt fyllda med socker, skrattar hon.

FOTO KATE GABOR, KUNGAHUSET

NÄR DRÖMMAR BLIR TILL VERKLIGHET


MIN STORA DAG|KIDS & FAMILY FOTO KATE GABOR, KUNGAHUSET

FOTO KATE GABOR, KUNGAHUSET

Fakta om Mer om hur du kan skänka ett bidrag hittar du på www. minstoradag.org. Följ gärna Min Stora Dag på Facebook eller Instagram för att ta del av fler drömmar som blivit förverkligade. Det som känns på insidan syns inte alltid utanpå. Just nu genomför Min Stora Dag ett specialprojekt med fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD och autism. Målet är ökad kunskap och acceptans för en ganska osynlig grupp barn. Läs mer på minstoradag.org/ osynlighetsprojektet.

E

nna, 8 år, är en pratglad och nyfiken tjej med stor fantasi. Hon älskar karuseller, prinsesstårta, Disneyfilmen Frost och sagoprinsessor. Det sistnämnda kan ge en liten hint om varför hon önskade sig att få träffa drottning Silvia på sin stora dag. – Många och långa sjukhusvistelser har gjort att vi har läst många böcker, framför allt sagor där prinsar och prinsessor har haft huvudrollerna. När Min Stora Dag frågade Enna vad hon önskade sig var hon först lite skeptisk, kanske handlade det om någon ny läkare hon skulle träffa. Hon testade nog dem lite genom att säga att hon ville träffa drottningen, säger mamma Amira. Ennas önskedag började med VIP-biljetter på Gröna Lund som följdes av en limousintur till Stockholms slott. Väl på slottet hälsades Enna och hennes familj välkomna av en vakt som sedan eskorterade dem till Sibyllavåningen. Där väntade inte bara drottning Silvia som det var sagt, utan även prinsessan Madeleine, en oväntad överraskning för Enna. Fikastunden som följde blev avslappnad och

bjöd på såväl prinsesstårta som massor av värme. För drottning Silvia berättade Enna hur man bakar muffins med chokladbitar i, medan hon och prinsessan Madeleine pratade om hur det är att vara prinsessa på riktigt. Självklart kom också favoritfilmen Frost på tal. – Att fika med prinsessan Madeleine och drottning Silvia var jätte-jätte-jätteroligt. Själva känslan av att vara där kändes jättebra och att ha fått fika med självaste prinsessan och drottningen är något som jag aldrig kommer att glömma. Att åka limousin och komma till slottet var så spännande. Jag skulle kunna umgås och fika med prinsessan Madeleine varje dag, säger Enna. Ennas mamma Amira är även hon tagen av upplevelsen. – Det var en fantastisk och avslappnad fika. Underbarast av allt var att alla i rummet betraktade Enna som en riktig prinsessa, vilket hon också kände sig som. Det var en känsla som är så svår att förmedla. Inte en enda sekund var det tal om Ennas sjukdom och det var så skönt att för en stund glömma sjukdomen. Jag är så imponerad av allt jobb som Min Stora Dag har gjort för min Enna, säger mamma Amira. 49


KIDS & FAMILY|MIN STORA DAG

MIN STORA DAG www.minstoradag.org

R

edan när Min Stora Dag grundades år 2000 beslutade man att låta medicinskt kunnig vårdspersonal ansvara för identifieringen av barn som får sina drömmar uppfyllda. Min Stora Dags verksamhet bygger helt på gåvor och bidrag från privatpersoner, företag och föreningar. Under 2015 fick organisationen 24, 6 miljoner kronor i gåvor vilket gjorde att 3 000 barn fick en guldkant på tillvaron och att 295 barn fick en alldeles egen Önskedag.

• De finns för barn mellan 4 och 18 år.

• De är en icke vinstdrivande insamlingsstiftelse. • De får inga statliga eller kommunala bidrag.

• De verkar genom volontärer, sjukvårdspersonal samt några få anställda.

• De drivs genom insamlade medel från privatpersoner, företag, föreningar och stiftelser. • De är godkända av Svensk Insamlingskontroll och har 90-konto. • De är partipolitiskt och religiöst obundna.

• De är medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. • De har H.K.H. Prinsessan Madeleine som beskyddare.

Ansök till Min Stora Dags aktiviteter!

Visste du att det går att ansöka till flera av Min Stora Dags aktiviteter? Läger, konserter, teaterföreställningar, nöjesparker, djurparker, motorshower, hockey- och fotbollsmatcher är bara några exempel. Läs mer på www.minstoradag.org/ansok

Säg det med ett armband!

50

2016

skapade det svenska smyckesföretaget Syster P armbandet Power of Colours för att stödja Min Stora Dags viktiga arbete. Armbandet är tillverkat av halvädelstenar samt sju andra ädelstenar som går i regnbågens färger. De sju olika färgerna fyller inte bara en estetisk funktion utan är även kopplade till olika chakran, som enligt den österländska traditionen har förmågan att påverka kroppens olika delar. Armband finns i tre olika storlekar: vuxen, barn och toddler. För varje sålt armband går 100 kr oavkortat till Min Stora Dags arbete och hittills har drygt 700 armband sålts. Du hittar armbanden på Syster P:s hemsida, www.systerp.com.


SOLSKYDDSSKOLAN|KIDS & FAMILY

Solskyddsskolan

Vita sandstränder i Thailand, soldränkta uteserveringar och varma klippor i skärgården – ja, där solen är, där vill de flesta av oss också vara. Men även solen har sina fläckar, förutom brännskador kan för mycket solande leda till slappare hy, rynkor, pigmentfläckar och i värsta fall även hudcancer. Att smörja in sig och använda bra produkter borde med andra ord vara en regel snarare än ett undantag. Vi bad därför Margret Pinto, VD för solskyddsmärket EVY, svara på några frågor för att råda bot på de största myterna kring solande och solskydd. Vilken är den vanligaste myten kring solskydd? – Att man inte blir brun med solskydd, men det är snarare tvärtom. Så fort du blivit det minsta röd innebär det att du har bränt dig och att ny hud börjar bildas. Om du istället använder solskydd och undviker att bränna dig så stimuleras melaninproduktionen i huden och du får en djupare färg samtidigt som du undviker att flagna. ”Easy come, easy go” gäller med andra ord i allra högsta grad när det kommer till solbränna. Det tar cirka två dygn för den riktiga solbrännan att visa sig. Den andra färgen är ”ytbränna” för att skydda huden.

Vad är den vanligaste missuppfattningen gällande solskydd? – Utan tvekan vad SPF-siffran betyder, siffran anger hur mycket som släpps igenom av solens strålar. SPF 10 släpper till exempel igenom en tiondel och ger ett 90-procentigt skydd. SPF 50 släpper igenom 1/50-del och skyddar mot 98 procent av solens UVB-strålar. Många tror exempelvis att man kan vara ute 30 gånger längre om man använder SPF 30, men det är en gammal förklaring som bara gäller upp till faktor 10. Förutsatt att du vet hur länge du kan vara ute utan solskydd, så kan man tänka så när det gäller den

totala tiden du är ute i solen. Dock gäller detta bara om du fortfarande applicerar varannan timme och tar tillräcklig mängd. Säg att du bränner dig efter 10 minuter i solen och använder SPF 30. Då kan du vara ute i 5 timmar totalt utan att bränna dig, om du återapplicerar. Efter det har du fått så mycket UV-strålning att du ändå kan bränna dig. Du behöver med andra ord tänka på hur länge du ska vara ute när du väljer solskydd, inte bara vilken skyddsfaktor som är lämplig för just din hy. Vad är det absolut viktigaste att känna till om solskydd? – Att förstå att det behövs 35-45 ml till en helkroppsinsmörjning och att du ska applicera varannan timme, eller oftare om du badar, för att uppnå det skydd som står på flaskan. Enligt hudläkare använder vi endast en tredjedel av den rekommenderade mängden solskydd och vi får därför bara en liten del av det skydd vi tror att vi får. Hur mycket bör man egentligen smörja in sig för en hel dag på stranden? – Med vanliga solskydd ska en hel flaska gå åt på en dag. 40 ml x 3 = 120 ml (6 timmar). Tänk dig en hel familj som åker på solsemester, tre vuxna behöver då cirka 30 flaskor för en två veckors semester. 51


KIDS & FAMILY|AKTIVITETER

LOVLIGA AKTIVITETER Oavsett om du är på jakt efter roliga aktiviteter inför sportlovet, påsklovet eller en helt vanlig onsdag finns det mycket att välja mellan. Vi på Kids & Family tog oss därför friheten att plocka ut några av de saker som kändes mest lovande. Sätt segel

Dinodiggare

Passar: Barn 4 – 10 år Var: Vasamuseet När: Varje dag under påsklovet, 8/4 – 17/4 Lördagar och söndagar under perioden 11/2 – 30/4

Passar: Barn från 6 år och uppåt Var: Naturhistoriska riksmuseet När: 15/4 (visningen äger även rum flera lördagar under våren) För mer info: nrm.se

Lätta ankar och följ med ut på öppet hav. I upplevelserummet ”Under däck” på Vasamuseet får du följa med på en spännande resa om hur livet såg ut ombord på regalskeppet.

I den nya utställningen ”Fossil och evolution” kan alla nyfikna mellan 6 och 100 år få en dramatiserad visning med Dino-Doris som är blivande dinosaurieforskare.

Upptäcktsfärd på operan

Låt barnen förtrollas av Kungliga operans mystik. Få en guidad visning, ta del av en konsert i Guldfoajén eller varför inte ta tillfället i akt och prova någon av kostymerna? Passar: Barn från 5 år och uppåt Var: Kungliga operan När: Sportlovet, 28/2 till 2/3 samt 4/3 För mer info: operan.se

För mer info: vasamuseet.se

Skaparglädje

Inspireras av utställningen med Josef Frank och låt barnen designa sina egna tapeter och mattor och bygga modeller av möbler. De kreativa resultaten får självklart följa med hem sedan. Passar: Barn 4 – 15 år Var: Arkdes, Arkitektur- och designcentrum När: Påsklovet, 11/4 – 16/4 För mer info: arkdes.se

Färglära

Låt de allra minsta få upptäcka färgglädjen utifrån alla sinnen med ”En tå i det blå”. Under babymålning kan du och ditt barn tillsammans mixa, matcha och uppleva kulörer i regnbågens alla färger. Passar: Barn från 9 månader upp till 3 år Var: Dieselverkstaden När: Onsdagar För mer info: dieselverkstaden.se

Tjuv och polis

Hur tyder du spåren på en brottsplats och vad är egentligen kriminalteknik? För alla barn som vill gå i Kalle Blomkvists fotspår och ta fast busar. Passar: Barn från 5 år och uppåt Var: Polismuseet När: Sportlovet, 27/2 – 5/3 För mer info: polismuseet.se 52

Snigeljakt

Snigeln fru Winberg är försvunnen, kan du hitta henne? Följ med på en spännande snigeljakt genom Hallwylska palatsets många och spännande rum! Passar: Barn mellan 5 och 9 år Var: Hallwylska museet När: Sportlovet, 28/2 – 2/3 och 4/3 – 5/3


AKTIVITETER|KIDS & FAMILY

Barnklassiker

En interaktiv utställning för hela familjen! Pettson & Co. är fylld med roliga aktiviteter som lockar fram barnasinnet även hos den stora besökaren. Passar: Barn i alla åldrar Var: Galleri 5/Kulturhuset När: 11/3 – 10/9 För mer info: kulturhusetstadsteatern.se

Musikaltips

Nu kommer barnens stora favoriter, Babblarna, som musikal. En interaktiv musikal som lockar fram både fniss och lek. Kom igen, katten, det svänger ju! Passar: Barn 2 – 7 år Var: Intiman När: Flera datum under mars och april, bland annat 11/3 och 2/4 För mer info: intiman.nu

Stenar och vulkaner

Under årets påskhelg fokuserar Etnografiska museet, passande nog, lite extra på Påskön i Stilla havet. Lär dig mer om ön och bygg sedan en egen staty eller vulkan!

©Sven Nordqvist, Bokförlag Opal

Passar: Barn i alla åldrar Var: Etnografiska museet När: 9/4 samt 11/4 – 16/4 För mer info: etnografiskamuseet.se

fri frakttkotde!*n med raba

vårkänslor

PERSONLIGA BARNTAVLOR Personliga namn- och födelsetavlor, alfabetsposters i olika färger och storlekar, kalasinbjudningskort och mycket mer. Du hittar allt i webshoppen:

www.joannaschmidt.se JOANNASCHMIDT.SE

* Gäller till och med 31/5 2017 53


KIDS & FAMILY|AKTIVITETER

KULTURFROSSA Bio och Disneyfilmer i all ära, men ibland kan det vara roligt att också gå på en riktig teater. Under våren sätter både Dramaten och Stadsteatern upp föreställningar som vänder sig till den unga kulturpubliken.

Det blåser på månen

De två systrarna Dorinda och Dina har uppfostrats till att vara både snälla och lydiga, om de hittar på allt för många hyss kan nämligen en ond vind från månen blåsa in i deras hjärtan. Det blåser på månen bygger på den brittiske författaren Eric Linklaters älskade barnbok med samma namn. I Sverige har den gått som både radioföljetong, tv-serie och satts upp på teater. Denna familjeföreställning regisserad av Ellen Lamm skildrar syskonkärlek, drömmar om frihet och vikten av att få vara sig själv, ett sagoäventyr i skuggan av krigets allvar. Var: Elverket Premiär: 21 januari 2017 Speltid: 2 timmar och 15 minuter Åldersgräns: Från 7 år och uppåt

Mio, min Mio

Bråttom bråttom

Hoppa i soffor, fantisera sig bort till spännande platser eller bara leka. Det finns så mycket kul att göra – om det bara inte alltid var så bråttom! Dansteaterföreställningen Bråttom bråttom speglar hur det är att vara barn i en värld där vuxna ständigt är på väg. Birgitta Egerbladh står bakom både regi och koreografi där hon tolkar barns sätt att röra sig och förhålla sig till sin omgivning. Var: Lejonkulan Premiär: 8 april 2017 Åldersgräns: Rekommenderas från 4 år

54

Nu intar Astrid Lindgrens älskade klassiker Mio, min Mio i regi av Sofia Jupither Stadsteatern. Följ Bo Vilhelm Olssons resa från föräldralös pojke till prins Mio av Landet i Fjärran. Här välkomnas han av sin Fader konungen, hästen Miramis och bästa vännen Jum-Jum. Men i Landet Utanför bidar riddar Kato sin tid för det som varit bestämt i tusen och tusen år, att prins Mio och riddar Kato ska mötas i en slutgiltig strid. Var: Stadsteatern Premiär: 17 december 2016 Speltid: 2 timmar och tio minuter, inklusive paus Åldersgräns: Från 7 år och uppåt


SÅ FUNKAR XXX DET||KIDS KIDS&&FAMILY FAMILY

Blöjskolan KÄNSLIG HUD & IRRITERAD RUMPA

Vad innebär det att babyprodukterna är Svanenmärkta? Hur fungerar det med en våtindikator? Vi har tagit in experthjälp och låter Liberos barnmorska Carolina ge svaren på alla dina frågor om barn och blöjor.

6

frågor och svar

1 Vad innebär det att babyprodukterna är Svanenmärkta? – Det innebär att de uppfyller de hårda krav som Svanen ställer på produkter för barn. Produkterna får bland annat inte vara parfymerade. Svanen är också noga med att produkterna är bra för såväl miljö som hälsa, vilket är helt i linje med vad vi tycker på Libero. 2 Vad rekommenderar du att man rengör med vid blöjbyte? – Är det små barn rekommenderar jag definitivt bara vatten och barnolja, en vegetabilisk sådan, för de smås ömtåliga hud. Oljan rengör skonsamt och förhindrar också vattnets uttorkande effekt. 3 Hur fungerar det med en våtindikator?

– Det är en rand på blöjan som indikerar när barnet har kissat och blöjan har blivit våt.

DET ÄR OCKSÅ VIKTIGT ATT LUFTA EN RÖD RUMPA OCH BYTA BLÖJA OFTA.

4 Finns det blöjor som är mer anpassade för känslig hud? – Vi fokuserar på att tillverka blöjor i material som är godkända av Svanen och som vi vet ställer höga krav på blöjans beståndsdelar. Det är viktigt eftersom barns hud är mer ömtålig och känslig än vuxnas hud. 5 Det finns många tester av blöjor, men vad är egentligen viktigast att tänka på? – Jag tycker att det är viktigt att välja Svanenmärkta produkter eftersom jag vet att de enbart godkänner produkter som uppfyller deras stränga krav. Sedan är det ju viktigt att blöjan sitter bra, är skön för barnet och givetvis att den också håller tätt. 6 Min tvååring går på förskola och jag har märkt att blöjbytena kanske inte sker lika ofta där som de gör hemma. Stjärten blir irriterad och röd – finns det något jag kan smörja in med som lindrar dessa besvär? – Zinkkräm är jättebra vid röd och irriterad rumpa, den lägger sig som en barriär och skyddar huden. Det är också viktigt att lufta en röd rumpa och byta blöja ofta så huden får möjlighet att återhämta sig och bli fin igen. 55I FOKUSIKIDS & FAMILY

Hur skulle du beskriva dina barn? – Mina två barn är verkligen en blandning av mig och min fru. De är väldigt lika varandra till utseendet men helt olika personlighetsmässigt. Sonen är, precis som sin mamma, extremt kreativ medan vår dotter Molly är ett riktigt energiknippe. Hur har ditt liv förändrats sedan du blev pappa? – Jag blev pappa väldigt tidigt i livet vilket gjorde att jag blev tvungen att växa upp fort. Jag behövde ta ett större ansvar då det helt plötsligt fanns ytterligare en människa i familjen som behövde uppmärksamhet. Att bli förälder har även haft en stor påverkan på de val jag har gjort, även om jag är karriärmedveten insåg jag snabbt att det inte fungerade att arbeta 60 timmarsveckor. Hur sover familjen? – Barnen sover i sina egna sängar men när de vaknar på natten vill de gärna ha sällskap, då går vi antingen in och lägger oss i varsin barnsäng eller så kommer de till vår dubbelsäng. Hur har ni tänkt med barnsäkerheten hemma? Har ni barnsäkrat en massa? – När de var mindre var vi väldigt noga med att sätta kantskydd på bänkar/bord och att täcka för vägguttag. I takt med att de har blivit äldre har vi kunnat ha en tydligare dialog om vad som är farligt och inte. Men vi förvarar till exempel inga farliga medel så som disktabletter eller dylikt så att de kan nå, så vi tänker absolut på säkerheten. Många tar extra försäkringar när de får tillökning, inte bara en barnförsäkring utan även drulle och andra försäkringar. Hur har ni gjort? – Vi har en komplett barnförsäkring som täcker in det mesta, även drulle. Sedan har vi även gruppförsäkringar via jobb och så vidare. Hur har träningsbiten förändrats sedan du fick barn?

SE TILL ATT TA TILL VARA PÅ VARENDA DAG – TIDEN GÅR OERHÖRT FORT PA P PA – Den har tyvärr fått lida lite. Det är svårt att få till tillfällen då det passar att träna, det är på lunchen eller sena kvällar, när man ofta inte orkar lyfta sig ur soffan. Har du provat träning med barn, eller träning med barnpassning? – Nej, det har vi faktiskt varit dåliga med. Nu har sonen dessutom blivit så stor att han själv har börjat spela fotboll. Vad är det bästa med att vara förälder? – Att man på något mirakulöst sätt har lyckats skapa en varelse som man älskar mer än någonting annat på jorden. Att denna varelse hela tiden utvecklas, lär sig nya saker, visar känslor och empati är något helt fantastiskt. Ditt bästa tips till blivande föräldrar? – Se till att ta till vara på varenda dag, tiden går oerhört fort och du vet aldrig vad som händer i framtiden. Och ett till, var föräldraledig! Det är annars något du kommer att ångra längre fram.

Om du och dina barn får en ledig dag, vad gör ni helst då? – Dagen spenderas då antingen på ett lekland eller på badhuset. På kvällen blir det asiatisk buffé där barnen får äta och kladda hur mycket de vill.

Fakta om Namn: Fabian Åhlin Ålder: 27 Familj: Fru Sofia, Mio 6 år och Molly 3 år Bor: Radhus i Bollstanäs (Upplands Väsby) Yrke: Civilekonom och gruppchef inom rekrytering 57


KIDS & FAMILY| I FOKUS

MINDRE SÖMN – MEN BETYDLIGT MER KÄRLEK MAMMA Fakta om Namn: Angelica Eriksson Ålder: 26 Familj: Sambon Sebastian och Mila, 1 år Bor: Bromma Yrke: Administratör/ koordinator

Hur skulle du beskriva ditt barn? – Ett riktigt busfrö, som ska ta sig an varenda utmaning hon kan finna. Hon lyckas oftast med dem också för att hon är så envis. Hur har ditt liv förändrats sedan du blev mamma? – Livet är sig hyfsat likt men har förgyllts. Mindre sömn men betydligt mer kärlek. Hur sover familjen? – Alla i samma säng, oftast med många uppvak per natt. Men det går upp och ner. Hur har ni tänkt med barnsäkerheten hemma? Har ni barnsäkrat en massa? – Vi har precis flyttat, så just nu är det inte barnsäkrat. Vi har oftast uppsikt över henne så vi går inte till överdrift med det. Men visst lig58

ger det i bakhuvudet var man ställer vissa saker. Många tar extra försäkringar när de får tillökning, inte bara en barnförsäkring utan även drulle och andra försäkringar. Hur har ni gjort? – Vi har tagit några extra försäkringar, bland annat livförsäkring på oss båda föräldrar, om det värsta skulle hända, så att den ekonomiska biten inte ska bli en börda. Hur har träningsbiten förändrats sedan du fick barn? – Det går mer i vågor. I början efter graviditeten tränade jag en del, sedan började jag jobba och då var inte träning högsta prioritet. Nu har jag äntligen kommit igång med innebandy igen. Har du provat träning med barn, eller träning med barnpassning?

– Ja, innan Mila började krypa och gå gick jag på många så kallade mammapass - superbra! Vad är det bästa med att vara förälder? – Att jag fått en liten bästa vän som jag får se utvecklas. Sedan tycker jag att det är skönt att ha någon som går före en själv i alla lägen. Ditt bästa tips till blivande föräldrar? – Ta inte åt dig allt du får höra utan gör det som fungerar för er. Och glöm inte bort varandra som föräldrar, det är lätt att barnet får all uppmärksamhet. Om du och ditt barn får en ledig dag, vad gör ni helst då? – Vi träffar vänner och besöker en lekplats eller lekrum, beroende på väder.


Vet du att Carriwell® har en Amningsbh med Gelbygel?

Seamless GelWire® Nursing Bra En mjuk gelbygel som ger samma stöd och lyft som en vanlig bygel men som är mjuk och följsam och som inte hindrar flödet i mjölkgångarna. PS. Vi har patent på den mjuka gelbygeln så det är bara i Carriwells amningsbh som du hittar den. För mer information besök www.carriwell.se. Carriwell® finns att köpa hos utvalda babybutiker och webbutiker. För återförsäljarlista se www.babynord.se


Lindrande och skyddande mot röd irriterad hud Innehåller ej konserveringsmedel eller färgämnen Fungerar även på skrubbsår, eksem och brännskador

Inotyol® är ett godkänt registrerat läkemedel som finns receptfritt på apoteket. Läs bipacksedel noga före användning.

Inotyol® salva 30g (Receptfritt, ej förmån, uppd. produktresumé 2015-09-23). Indikation: Icke infekterade dermatoser, eksem, ulcera, erytem och brännskador. Dos: Påstrykes en till flera gånger dagligen. Övrigt: Deklaration: 1g Inotyol® innehåller: Ichtammol 15 mg, zinkoxid 150 mg, titandioxid (E171) 50 mg, ullfett, vaselin, flytande paraffin, lavendelolja, renat vatten. ATC kod D05AA. Läs noggrant på bipacksedel eller på ytterförpackning.

BGP Products AB Box 23033, 104 35 Stockholm, Tel: 08-555 227 07

INO-2016-0021

En av Sveriges mest använda salvor vid röd irriterad hud av blöjor

Okt 2016

Glöm inte att köpa hem inotyol!


TANDHÄLSA|KIDS & FAMILY

Borsta, borsta varje liten tand Ett besök från tandfen eller Karius och Baktus? God tandhälsa kommer inte per automatik utan är något vi får lära våra minstingar att bemästra. Elisabeth Bengtsson, tandhygienist, tipsar om hur vi på bästa sätt håller tandtrollen borta.

N

är de första små tänderna tittar fram, vanligtvis i underkäken, är det dags att börja borsta och introducera barnen för god tandhygien. Rutiner och goda vanor är nämligen A och O när det kommer till att skapa en god tandhälsa, menar tandhygienisten Elisabeth Bengtsson. – Det är viktigt att vi ger barnen bra vanor redan från början, vi ärver oftast inte ”dåliga tänder” utan snarare dåliga vanor. Tänderna ska vi trots allt ha hela livet. Vi vet i dag att vi inte tappar tänder på grund av hög ålder utan på grund av hur vi sköter dem. Tandborstning och tandtråd är det bästa sättet att skydda sig mot karies och tandlossning.

28 permanenta tänder kommit på plats, förutom visdomständerna. Hur ska man borsta barnens tänder? – Vi börjar borsta tänderna från och med den första tanden. Lägg en liten klick tandkräm, som en lillfingernagel, på tandborsten. Barntandkräm innehåller en liten mängd fluor, anpassad efter ålder, och skyddar mot karies – det vill säga hål i tänderna. Barnens tänder ska borstas morgon och kväll. Det rätta sättet att göra det på är att vinkla borsten mot tandköttskanten och med små gnuggrörelser borsta först utsidan, sedan insidan och till sist tuggytorna. Det är viktigt att vi hjälper barnen med denna procedur så att det görs ordentligt. När barnen är cirka 5 eller 6 år kommer 6-årständerna som är de första permanenta tänderna.

När börjar barn i regel få sina första tänder? – Från 4 månaders ålder upp till 1 års ålder bryter vanligtvis de första mjölktänderna i underkäksfronten fram. Det kan då hända att barnen blir lite gnälliga för att det kliar i munnen, det är dock en myt att de blir febriga. Vid 3 års ålder har barnen fått alla sina 20 mjölktänder. När barnen sedan är cirka 5 eller 6 år kommer 6-årständerna som är de första permanenta tänderna. Runt 7 års ålder börjar mjölktänderna i överoch underkäksfronten att lossna och efter ett par års uppehåll lossnar även mjölktänderna på sidorna. De permanenta tänderna bryter successivt fram och ungefär vid 13 års ålder har alla

Varför är det så viktigt att borsta tänderna två gånger per dag? – På grund av att det i våra munnar finns en bakterieflora som bildar plack, en beläggning vid tandköttskanten, som måste tas bort för att tandköttet inte ska bli inflammerat och för att vi inte ska få hål i tänderna. Tandtråd som får bort bakterier mellan tänderna bör börja användas när de permanenta tänderna kommit fram vid 13 års ålder. När kan barnen börja borsta tänderna själva? – Ett litet tips att utgå ifrån är att när barnen kan skriva är de också motoriskt färdigutveck-

lade att klara av tandborstningen också, det vill säga ungefär vid 9 - 10 års ålder. Lördagsgodis och kostvanor, hur bör man förhålla sig till det i relation till tänderna? - Det är mycket viktigt att vi ger barnen regelbundna måltider, ser till att de dricker vatten mellan måltiderna och att de dricker mjölk till maten. Och att vi aldrig, med poängtering på aldrig, ger dem välling eller saft i nappflaskan på natten samt att vi inte ger dem sötsaker mellan måltiderna. När barnen blir äldre är lördagsgodis en bra måttstock.

Fakta om Elisabeth Bengtsson har arbetat som tandhygienist i snart 30 år. Hon har bland annat arbetat på Folktandvården och sedan privat hos sin man som är tandläkare i många år. Nu arbetar både hon och hennes man på Tandvården Sergel. 61


ansök nu!

Du som är mellan 4-18 år och har en svår sjukdom eller diagnos kan ansöka till våra aktiviteter och läger! Läs mer på www.minstoradag.org/ansok www.minstoradag.org • info@minstoradag.org • 08-660 50 96


LÄSNING|KIDS & FAMILY

BOKTIPS för vuxna Humor i vardagen

Ändlösa blöjbyten, sömnlösa nätter och trugandet vid middagsbordet, att vara småbarnsförälder är inte alltid en dans på rosor. Med sina handtecknade serier lyckas Teresa Tingbrand på ett lika träffsäkert som humoristiskt sätt fånga livet som småbarnsförälder. Boken tar upp allt från tiden på BB till förskolan och bygger på inlägg från Teresa Tingbrands hyllade serieblogg om småbarnslivet. Ett päron till morsa – om livet som småbarnsförälder, Teresa Tingbrand. Pris 109 kr (bokus.com).

Falla fritt

Organisera mera

Oordning, rörigt och stökigt, önskar du att hemmet var lite mer välorganiserat och lättstädat? Då är detta boken du letat efter. Med en konkret handlingsplan och tydligt avgränsade uppdrag för varje vecka av året skapar du en fungerande ordning som håller. Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan, Paulina Draganja. Pris 149 kr (adlibris.com).

Den som spar…

En handbok för föräldrar som vill ge sina barn en bra ekonomisk grund – både på sparkontot och i tänket. Utifrån moderna ekonomiska teorier om bland annat långsiktigt sparande och sammanställning av portföljer ger författarna tips och råd kring hur du på bästa sätt kan se till att barnens konton är välfyllda den dag de ska stå på egna ben. Boken tar även upp vikten av dialogen som föräldrar och barn bör ha gällande pengar och ekonomi. Gör ditt barn rikt, Jan Bolmeson och Charlie Strömberg. Pris 177 kr (bokus.com).

När JAS-piloten Kåre kraschar med sitt plan under en övning är det inte bara hans eget liv som tar en helt ny vändning. Fem människor som utåt sett inte har någonting gemensamt men som alla befinner sig i fritt fall inombords. Detta är en berättelse om att sitta fast i en svart låda och samtidigt leta efter en väg ut. En rolig, sorgsen och hoppfull bok om kärlek och att resa sig upp igen, trots att det känns omöjligt. Vi faller, Anna Platt. Pris 168 kr (adlibris.com).

Hjärtlig inspiration

Under 2015 släppte Agneta Sjödin boken Av egen kraft, en inspirerande bok om att hitta balans i tillvaron. Från hjärtat är en bok i samma anda där Agneta Sjödin delar med sig av berättelser från sina resor och de fantastiska människor hon mött på vägen. En bok om att leva från hjärtat i mötet med sig själv och andra. Från hjärtat – inspiration, hälsa, träning, förändring, Agneta Sjödin. Pris 168 kr (bokus.com). 63


KIDS & FAMILY|LÄSNING

BOKTIPS för barn Författaruppläsning

Författarinnan och journalisten Josefine Sundström öppnar upp dörren till Saga Louisa Larssons liv. I denna härliga författaruppläsning får vi i fem fristående kapitel följa en modern femårings vardag. Här skildras allt från att steka falukorv hos morfar till baddräktskatastrofer och längtan efter ett djur. Boken finns även som blädderbok och då med pigga illustrationer av Emma Göthners. Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass, ljudbok, Josefine Sundström. Pris 80 kr (adlibris.com).

För dinosaurieälskaren

Denna lättlästa faktabok med fantasieggande illustrationer och texter som bygger på de senaste forskningsrönen presenterar 25 olika dinosaurier. Texterna funkar lika bra för högläsning som för att läsa på egen hand. Varje dinosaurie har sedan ett eget uppslag där det bland annat går att se hur stor dinosaurien hade varit i relation till människan. Bokens författare Johan Egerkrans har tidigare gjort sig känd för sina böcker om nordisk mytologi och folktro. Alla tiders dinosaurier, Johan Egerkrans. Pris 119 kr (adlibris.com).

Örongodis

Bokserien Nyfikna öron låter familjens yngsta medlemmar upptäcka musik på ett roligt och lekfullt sätt. Böckerna vänder sig till barn 0 till 3 år som gillar att trycka på knappar och höra ljud. I januari fick serien två nya tillskott. I Världsmusik hörs bland annat toner från Mexiko och Grekland medan Klassisk musik bjuder på kända stycken av Mozart och Tjajkovskij. Nyfikna öron: Världsmusik – Peka, lyssna. Pris 85 kr (adlibris.com). Nyfikna öron: Klassisk musik – Peka, lyssna. Pris 85 kr (adlibris.com). 64

Storsjöodjuret är tillbaka

Den sjätte boken om det söta storsjöodjuret Birger är äntligen här. Vintern har kommit och Birger vill ut och busa i snön men stoppas av den bitande kylan, så vad ska då ett litet sjöodjur hitta på? Kanske ta hand om hemmet? Städa, diska och laga mat är i alla fall lite av vad Birger tar sig för i denna bok. Birger – det lilla storsjöodjuret hittar på, Sara Strömberg. Pris 100 kr (bokus.com).SKYDDAR I TIMMAR. TROTS LEK, BAD OCH BUS. OCH NÅGRA FLER SKÄL TILL ATT EVY SOLSKYDD REKOMMENDERAS AV HUDLÄKARE:

1

4

MEDICINTEKNISK GRUND

HÖGSTA MÖJLIGA UVA-SKYDD

Den patenterade formulan fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Därför gnids eller rinner den inte av vid bad, lek eller handdukstorkning. EVY är kladdfri och täpper inte till porerna.

SPF är skyddet mot UVB. Enligt EU krävs 33% UVA-skydd av angiven UVB-faktor. EVY har över 90% UVAskydd, vilket är viktigt för tunn barnhud, då dessa strålar går längre ner i hudlagret.

2

5

UPP TILL SEX TIMMARS SKYDD

DERMATOLOGISK TESTAD

EVY absorberas snabbt vilket gör det lättare att uppnå rekommenderad mängd, något som kan vara svårt med krämer och spray. Dessutom är EVY dubbelt så dryg som kräm, i bakteriesäker förpackning.

EVY är lämplig för alla hudtyper och passar även små barn, solallergiker, personer med vitiligo och hud som inte tål vanliga solskydd. Helt fri från konserveringsmedel, alkohol, nanopartiklar och parfym.

3

6

FÖRSTÄRKER HUDENS BARRIÄR

TÅL TUFFA FÖRHÅLLANDEN

Den milda formulan återfuktar och bevarar hudens fukt även vid tuffa påfrestningar från sol, vatten och irriterande ämnen. EVY motverkar utslag, soleksem och kan användas i hårbotten.

Den som har känslig hy eller utsätts för stora påfrestningar måste kunna lita på sitt solskydd. EVY är favoriten både hos småbarnsföräldrar och många elitidrottare, t ex seglarna i Volvo Ocean Race.

Hitta oss på Apotea.se, Apoteksgruppen, Åhlens och Stadium eller sök din närmaste återförsäljare på www.evytechnology.com


Vårterminen och lovens högsäsong är här. Kids & Family listar därför några av de bästa minisemestrarna för barnfamiljen.

FOTO: KOLMÅRDEN/RICKARD MONÉUS

De bästa

minisemestrarna för hela familjen Solhäng vid Medelhavet, husvagnssemester på Öland eller myggjakt i skärgården, än är det ett tag kvar till sommarens semesterplaner. Turligt nog är vårterminen ett enda långt pärlband av lov och långhelger. Det finns med andra ord gott om utrymme att klämma in en och annan minisemester. Vi har samlat ihop några resmål som inte behöver ta allt för mycket planering, tid eller pengar i anspråk men som ändå kan ge ett välbehövligt break från vardagen.

1. Kolmården

Destination Kolmården innefattar både Vildmarkshotellet och Kolmårdens djurpark vilket gör det till ett perfekt resmål för hela familjen. Vildmarkshotellet är ett fyrstjärnigt boende som ligger alldeles intill djurparken med utsikt över Bråviken. Här finns både spaavdelning och lekrum. Kolmårdens djurpark slog upp portarna 1965 och räknas i dag som Nordens största djurpark. Här kan du se vilda djur, gå på delfinshower och besöka Bamses värld. Öppnar: 14 april För mer info: www.kolmarden.com 67


KIDS & FAMILY|RESA

5. Borås Djurpark

1958 återvände Sigvard Berggren till Sverige efter en av sina många resor i Afrika. Sigvard anlände dock inte ensam, med sig i bagaget hade han lejonungen Simba. Detta blev startskottet för Borås djurpark som öppnade några år senare, 1962. I dag består Borås djurpark av en 40 hektar grön oas i centrala Borås. Deras huvudfokus är att visa de stora afrikanska djuren och de nordiska vilda djuren i en så naturlig miljö som möjligt. Öppet: Både sportlov och påsklov För mer info: www.boraszoo.se

2.TallinkSilja Ta med familjen på en minisemester på någon av Tallink Siljas familjekryssningar. Fartygen har en mängd olika aktiviteter för såväl liten som stor. Här erbjuds bland annat roliga aktiviteter, mat för alla smaklökar och familjehytter med Mumintema. Oavsett om fartyget lägger till i Tallinn, Helsingfors, Mariehamn, Åbo eller Riga finns det en massa kul att hitta på i land. Missa inte heller att kolla upp vad som händer på respektive kryssning, som till exempel att FO&O (tidigare The Fooo Conspiracy) intar Silja Symphony under sportlovsveckan. Rederi: Tallink Silja Avgår från: Stockholm För mer info: www.tallinksilja.se

3. Ölands Djur& Nöjespark Ölands Djurpark erbjuder en stor variation av djurarter. Här kan du se allt från tigrar och lejon till schimpanser och alligatorer. För den ultimata ”safarikänslan” rekommenderas en övernattning, eller två, i Safaricamp. Campen består av 55 moderna stugor i en helt unik miljö med djur från den afrikanska savannen. Här bor du i princip granne med zebror, strutsar och gnuer. När sommarsäsongen sedan drar igång på allvar återfinns även vattenland och tivoli på Ölands djurpark. Öppnar: Djurparken och stugby, påsken 13/4 För mer info: www.olandsdjurpark.com

4. Legoland

En hel värld av Lego! Legoland Billund är en av Danmarks mest kända och älskade nöjesparker. Här bjuds hela familjen på action, bus, äventyr och självklart massor av Lego. I Miniland som är hjärtat av Legoland kan du bland annat se berömda byggnader och huvudstäder – i Lego. Miniland är uppbyggt med hjälp av över 20 miljoner Legobitar och skildrar den stora världen i miniformat. Men missa för all del inte heller att besöka Polar Land, Pirate Land, Duplo Land, Adventure Land och allt annat roligt. Var: Danmark Öppnar: 1/4 För mer info: www.legoland.dk 68

6. Birka Cruises

Under sport- och påsklov förvandlas M/S Birka till ett fartyg som sjuder av lek, bus och nöjen för hela familjen. Här finns mängder av aktiviteter för både den lilla och stora kryssaren, relaxa i spaavdelningen, bada loss i poolen, häng i spelrummet eller lek med maskot-ankan Bianka och hennes kompisar Skeppsråttorna. Glöm inte heller bort att kolla upp underhållningen inför kryssningen, på Sportlovet gästas M/S Birka till exempel av Dolly Style och Mojje. Avgår från: Stockholm Öppet: Sportlov och påsklov För mer info: www.birka.se


Rädda Djuren-klubben är Djurens Rätts egen klubb för barn upp till och med 13 år. Empati är en förmåga som behöver träning och med Rädda Djuren-klubben vill vi hjälpa barn att utveckla sin medkänsla för alla levande varelser. Jag vill beställa ett gratis provexemplar av tidningen till denna adress: Namn:

Adress:

Postnummer och ort:

E-postadress:

Telefonnummer:

TAL17

Posta talongen i kuvert till: Djurens Rätt, Svarspost, 20616771, 413 00 Göteborg. Frimärke behövs ej.

Ett årsmedlemskap kostar 100 kr och då ingår en prenumeration på klubbens egen tidning Klubbnytt som utkommer med fem nummer per år. Det ska såklart vara roligt att lära sig om djur så tidningen innehåller bland annat pyssel, recept, spännande fakta och berättelser om djurens hjältar! Fyll i och skicka in talongen för att beställa ett gratis provexemplar av Klubbnytt. Du kan också göra det direkt på www.raddadjuren.se.


KIDS & FAMILY|SOLSKYDD

Solskyddsrevolution

Få upp till sex timmars effektivt solskydd trots bad, bus och handdukstorkning. EVY Sunscreen Mousse är en patenterad och medicinklassad hudvårdsteknologi som hjälper till att förstärka hudens naturliga försvar. Margret Pinto, VD för EVY, berättar om vad som gör deras produkter så annorlunda. EVY:s solprodukter håller tre gånger så länge som andra, vad är hemligheten? – Grundformulan är en skyddsmousse för till exempel läkare och frisörer som hanterar kemikalier och måste tvätta händerna ofta eller personer med kontaktallergier. Formulan är unik och kan förenklat förklaras som osynlig GoreTex för huden. Den fungerar även som bärare av aktiva ingredienser som solfilter och antioxidanter, som blir extra verksamma då de sprids i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Detta är en av anledningarna till att EVY håller bättre än många andra solskyddsprodukter som lätt rinner av eller gnuggas bort. Du får med andra ord en mängd andra egenskaper än bara vanligt solskydd när du applicerar EVY. 70

Varför är solskyddet i mousseform? – Det finns många fördelar med mousse. Behållaren fungerar lite som en konservburk där endast en liten mängd sprutas ut, produkten kommer aldrig i kontakt med syre och kan därför hålla sig fräsch tills sista droppe. I och med detta behövs inte heller konserveringsmedel. EVY:s mousse räcker till ungefär dubbelt så många insmörjningar som samma mängd kräm, delvis för att moussen lägger sig i hela hudlagret, och delvis tack vare behållaren. Den fungerar nämligen som koncentrat och expanderar i kontakt med luft. Den lätta, kladdfria moussen gör dessutom att insmörjningen och torkningen går fortare. Är produkterna lämpliga för småbarn? – EVY är utvecklat för känslig hud och har

bland annat högsta möjliga UVA-skydd, vilket är viktigt för barns tunna hud. Våra produkter är milda, täpper inte till porer, är hypoallergena, fria från parfym och nanopartiklar, och är lämpliga för barn från sex månaders ålder och uppåt. EVY:s produkter är även rekommenderade av hudläkare och Vitiligoförbundet.


BÄST I TEST|KIDS & FAMILY

FAMILJEVÄNLIG DESIGN

OÖVERTRÄFFAD RESESÄNG

Ofta krävs det att man gör avkall på designen för att få tåliga produkter som passar en aktiv barnfamilj. Men nu har Tarketts slitstarka vinylgolv fått nya uppdaterade mönster som adderar en modern och grafisk karaktär till hemmet, och det är speciellt framtaget för dig som uppskattar en kombination av funktion och design. Tarkett Texstyle Almeria Fawn är till exempel ett av de nya vinylgolven som är både riktigt snyggt och mjukt att gå på. Det tål spill och är lättstädat vilket gör golvet extra lämpligt för kök, barnrum och hall. Baksidan är ljuddämpad vilket gör det extra trivsamt att gå på, och golvet är dessutom ett av de tystaste golven som finns på marknaden vilket är skönt i familjer där ljudvolymen stundvis blir rätt hög. Ett smutsavvisande ytskikt gör det enkelt att bara sopa eller torka av golvet med ljummet vatten. Här behövs inga starka rengöringsmedel. Dessa designsäkra golv ligger dessutom helt rätt i tiden med ett tydligt fokus på hållbarhet, pris cirka 289 kr/kvm.

När vi skulle välja ut en resesäng som blivit bäst i test var BabyBjörn Resesäng Light solklar. Smidig, smart och snygg på en och samma gång! Med barnprodukter är det ofta några av ens önskemål som man inte kan kryssa av i checkboxen, men många har fått sina förväntningar överträffade med denna produkt som både är funktionell, stilren och säker. Den packas in och får plats i de allra minsta bilarna, väger enbart 6 kilo inklusive väskan och checkas enkelt in som bagage på flygplatsen. Något som gjort den så pass omtyckt är att den kommer i en praktisk förvaringsväska, är otroligt lätt att bära och så smidig att fälla upp att du endast behöver ena handen fri. På några sekunder är sängplatsen redo och den mjuka madrassen ger en skön sömn. Ett extra plus är att sängen fungerar lika bra som lekhage och koja. Materialet gör att den både har bra insyn och att barnet är delaktigt i vad som sker runtomkring. Nätet på sidorna bidrar till luftgenomströmning för en lagom temperatur och ett behagligt klimat, pris 2 299 kr.

VINN en förstoring i Canvas!

Tävla om den bästa barnbilden tillsammans med Fujifilm! Vinnaren får en förstoring av bilden i Canvas (70x100 cm) till ett värde av 895 kr. Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att skicka in din bästa barnbild till family@almmoller.se tillsammans med dina kontaktuppgifter. Vinnarbilden kommer sedan att publiceras i tidningen och på vår Facebokksida.

71


MARKNADSPLATS

5700:Foto: Malcolm Hanes

DRÖSE & NORBERG PROUDLY PRESENTS

– ticketmaster.se

”–ÅRETS BÄSTA SHOW” viplistan.se ”Rejält sväng – i glittrig show” ”Grymt underhållande” – Aftonbladet

Elliot, 8 år

FEATURING AFRO-DITE

GLADYS DEL PILAR, BLOSSOM TAINTON, JESSICA FOLCKER MED STOR ENSEMBLE Regi & Koreografi: Robert Dröse

STOCKHOLM WATERFRONT När en familjemedlem drabbas av cancer lämnas ingen oberörd. Oro, trötthet och rädsla blir en del av vardagen. Cancerdrabbade behöver ofta rehabilitering för att kunna komma tillbaka till livet, men vårdens resurser räcker inte till. Därför finns CancerRehabFonden. Stöd oss idag via Swish 900 20 64 eller på BG 900-2064. Läs mer på cancerrehabfonden.se

FRE 3 MARS 20.00, 2017 & SVERIGETURNÉ Ticketmaster.se 077-170 70 70 drosenorberg.se

Foto: Peter Knutson / Ulrica Sasko Design

”Pappa säger att han mår bra, men jag har hört honom gråta.”

THE MUSIC OF


Beställ hos www.pufz.se eller din närmaste återförsäljare.

En

barnma re t la

ard sv

k

Tips och recept på www.barnmatsburken.se

ag

rn ba

m

Använd rabattkoden KF0117 och få 10% rabatt på frysformar för barnmat, barntallrikar, haklappar mm. Allt i livsmedelsklassad silikon! Gäller t o m 31/5 2017.

se ats burken.

VISST ÄR DET HÄRLIGT ATT VARA GRAVID! From vecka 13 ända fram till förlossningen hjälper vi dig att mjuka upp muskler och minska smärtan med gravidmassage. Ring eller boka online på vår hemsida. – mer än 10 års erfarenhet av gravidmassage.

TELEFON: 08 -21 11 31 // WWW.STOCKHOLMSMASSAGEKLINIK.SE KLARA NORRA KYRKOGATA 20B // 111 22 STOCKHOLM

SWEDISH DESIGN BY

MARKNADSPLATS

Vi finns här för att förenkla din barnmatsvardag!


KIDS & FAMILY|NÄSTA NUMMER

Kids&

FAMILY Nummer 2/2017 – ute 19 juni!

• Coolaste sommarprylarna till semestern • Senaste barnböckerna • Roligaste sommaraktiviteterna för hela familjen

Låt

sommaren sätta fart

DESSUTOM: Solskolan del två! 74Vår mjukaste blöja har perfekt passform och omsluter varsamt din bebis ömtåliga hud.

S K R Ä D D A R S Y D D M J U K H E T.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.