Kids och family 2017 03

Page 1

I NTE H

BLÖJOR

KIDS & FAMILY

N A J Ö BL

M O S G DI FÖR Å P LL A AR SÅ BR KO

ÄN

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 3 2017

Födandets olika faser Förbered dig och känn trygghet inför förlossningen

Bygg upp styrkan med Mommieträning!

Kalasdags!

Fem

läckra desserter utan socker

Libero Touch är vår mjukaste blöja där varje detalj är utvecklad tillsammans med helt vanliga familjer. Dessutom har den en våtindikator som brukar vara extra användbar när man inte hunnit byta så många blöjor än.

a d n u l r o Ann är bra!

lia har Unga Mammor - Ju a levas lärt sig hur livet sk

Nr 3 2017


A X A M

n e t e t i d i v gra

TA NÅGONS SITTPLATS Det är inte det lättaste att be om någons sittplats på bussen. Och det har blivit lite tröttsamt att puta ut magen lite extra och pusta högljutt så att sittande medresenärer ska förstå vinken. När du skaffar en gratis gravidförsäkring hos oss får du en samling gravidkort som kan hjälpa dig att få en så härlig graviditet som möjligt. Dra gravidkortet och få sittplats på bussen utan problem. Maxa graviditeten!

Besök if.se/maxagraviditeten så hjälper vi dig att få en härligare graviditet.

If_Kids and Family_First child_annons_206x275_.indd 1

2017-09-12 08:42


LEDARE|KIDS & FAMILY

Bäst just nu!

1.

ETT NYTT KAPITEL Oktoberbarnet i mig hävdar, med en dåres envishet, att trädens eldiga kreationer gör hösten till den absolut vackraste årstiden. En glödande höstdag när luften är som krispigast, den är svårslagen!

2.

Varma och snygga om fötterna vill vi gärna vara i höst. I ett samarbete med Cancerfonden släpps dessa rosa skönheter lagom till bröst- och prostatamånaden. 399 kr på Feetfirst.se.

3.

Whenever in doubt – drink tea! En höstinspirerad kopp med fat sätter guldkant på höstrusket. Kopp med fat från Iittala, 179 kr respektive 129 kr.

U

ngefär samtidigt som träden byter ut sin grönskande sommarskrud mot mer eldiga kreationer blir jag ett år äldre. Kanske är det därför som hösten alltid varit synonymt med en nystart för mig. En chans att lämna det som varit och påbörja något nytt. Skol- och jobbstarter har med åren kommit att förstärka den där känslan av att det är dags att skriva ett nytt kapitel. Kavla upp ärmarna och blicka framåt. Solbrännor från den grekiska övärlden har tillsammans med myggbetten från landet fått tankarna att dra ner på tempot. Gett sinnet en möjlighet att skriva halvårsrapport, ladda batterierna och strukturera upp nya målsättningar inför årets slutspurt.

För mig innebär hösten en mer närvarande sinnesstämning, vilket inte bara beror på luftens uppiggande fräschör, utan på lugnet. Ett lugn som inte riktigt infinner sig någon annan tidpunkt på året. Vintern är ett enda evighetsprojekt. Förutom att vi från och med november spenderar fler månader än jag vill räkna i tunga vinterjackor tycks december (och januari) vara en ständig källa till huvudvärk. Julklappar, nyårsfirande, räkningar och känslan av att jeansen sitter betydligt tajtare än före julfirandet får oss inte direkt att göra vågen. Inte heller våren medför någon vidare sinnesro. Semesterförberedelser, slutprov, avrundningar och stressen över att behöva stå i vassen ännu ett år för att vi har bortprioriterat träningen är inte heller särskilt zen. Sommarens överplanerade agendor, besattheten av väderleksrapporter och för många glas rosé i solen medför sedan att vi känner att vi behöver semester från vår semester. Men under hösten, då känns det faktiskt helt okej att dra något i handbromsen. Kraven på att flänga omkring tycks minska och det är med ens socialt accepterat att retirera till hemmets trygga vrå. Umgås med familjen, tända ljus, dricka kopiösa mängder te och plocka svamp. Och det är precis vad jag tänker göra. Överkonsumera te i skenet av alldeles för många stearinljus. Lyssna på whiskeydrypande countrymusik och spendera ändlösa timmar i soffan tillsammans med personerna jag gillar allra mest. Höstens lugn ska få sätta tonen för mitt nästa kapitel och år som 27. Med förhoppning om ett nytt fantastiskt kapitel!

Nathalie Wänblad Redaktör

3


KIDS & FAMILY|INNEHÅLL

9 18 27 36 38 4

Innehåll nummer tre Värt att veta

Senaste prylarna och nyheterna för hela familjen.

Livet som ung mamma Unga Mammor-Julia berättar om livet med sonen Milan och utmaningen att förändra fördomar.

Rätt klädd för utelek

I samarbete med Gneis guidar vi dig genom rätt val av material, storlekar och underhåll.

Vinn en bok!

Tre boknyheter från Bonniers väntar på nya ägare.

Nyttiga desserter

Ett lyckat kalas behöver inte innehålla socker!

44

Kalasinspiration

79

Kulturfrossa

47

Brädspelsguide

83

Blöjskolan

51

Höstpyssel

85

Tandhälsa

59

Barnet i skilsmässan

87

62

Mommie-träning

Mamma och pappa i fokus

72

Födandets olika faser

Vi tipsar om prylarna för att förhöja kalaset. Spel för olika åldrar.

Pyssla både inne och ute med naturen som inspiration. Glöm inte bort barnet i processen.

Arbeta upp din bålstyrka efter graviditeten. Helena från Babygruppen guidar dig genom faserna för ett tryggare förhållningssätt.

Teater och annat kulturskoj för hela familjen. Liberos barnmorska lär dig allt om blöjor. Vi har talat med Stellan Bengtsson som berättar om första tandläkarbesöket.

Vi tar tempen på livet som förälder.

91

Boktips

95

Tål att testas

Läsning för såväl stora som små bokmalar. Populära produkter som ligger i topp!


UTAN TÄPPT NÄSA BLIR NATTEN LÄTTARE. Både för ditt barn och dig.

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.

CHSE/CHOTRI/0010/16

Nätterna kan vara jobbiga när ditt barn är förkylt. Otrivin nässpray för barn från 1 år, kan lindra täppt näsa i upp till 10 timmar. Det gör det lättare att sova gott hela natten. Både för ditt barn och dig. Prova nästa gång ditt barn är förkylt.


KIDS & FAMILY|EXPERTERNA

Kids&

”ATT FÅ MÖJLIGHETEN ATT SE MÄNNISKOR VÄXA I SIN NYA SITUATION ÄR FANTASTISKT” Vad är det bästa med ditt jobb? Det är att få följa kvinnan eller paret från början av graviditeten fram till tre månader efter förlossningen. Att få möjligheten att se människor växa i sin nya situation är fantastiskt. Som barnmorska har jag möjlighet att jobba med parets funderingar, oro, rädslor med mera. Alla möten med olika människor som bär på sina bakgrunder och ryggsäckar, att aldrig veta vad nästa möte kommer att innebära är härligt utmanande. Men jobbet som barnmorska kan ha många möjligheter, inte enbart graviditet och födande. Vi följer kvinnor från ungdomstid (ungdomsmottagning) till gynekologiska cellprovtagningar och klimakteriefrågor. Det kan bli livslånga kontakter. Hur påverkar nya tekniker och sätt att undersöka graviditeten funderingar hos den gravida? Under de senaste åren har vi märkt en ökad oro hos framför allt kvinnorna. Det beror delvis på nya diagnostiska prov, såsom NIPT (blodprov som kan visa kromosomavvikelser). Jag har en känsla av att det så kallade ”sunda förnuftet” ofta glöms bort. Både hängslen och livrem – inget får vara fel – otroligt kontrollbehov. Det är trender som märks. Inte hos alla men många. En stor utmaning som barnmorska är att få kvinnan att lita på sin kropp och de signaler som kroppen ger henne. Att normalisera graviditet. Ser ni några andra ”trender”? Ja, något vi har märkt av är att många kvinnor har svårt att förstå sin biologiska klocka. Det är inte lätt att bli gravid efter 40 års ålder, men min känsla är att många väntar alldeles för länge innan de planerar graviditet. 40-åringar i dag känner sig och upplevs mycket yngre, men biologin är densamma som för länge sedan. Ni arbetar för att kvinnan ska vara delaktig under hela graviditeten, är det vanligt att männen är mer insatta nuförtiden? Partnern är nästan alltid med på alla besök i dag, liksom vid födandet. Det är faktiskt undantagsfall att de inte närvarar och har många egna frågor, synpunkter och undringar.

FAMILY REDAKTIONEN Ansvarig utgivare Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@ndoche.se Madeleine Kilsbeck är legitimerad barnmorska samt utbildad vårdlärare. Nyligen pensionerad efter 40 års yrkesarbete som barnmorska, varav cirka 10 år på förlossningsavdelning,10 år inom mödrahälsovård och preventivmedelsrådgivning, samt 10 år som vårdutvecklare inom mödrahälsovård och preventivmedel, varav en del som utbildningsledare inom sex- och samlevnadsfrågor.

Publisher Daniel Andersson Alm daa@almmoller.se Redaktör Nathalie Wänblad nw@almmoller.se Art Director Jessica Nyström Redaktionschef Paulina Bylén pb@almmoller.se Projektansvarig, samarbeten & annons Karolina Ekholm karolina.ekholm@getingmedia.se Förlag/Kontakt Royal Publishing Group AB 08-124 545 60 MEDARBETARE Malin Johansson, Sara Ericsson DISTRIBUTION AV KIDS & FAMILY För beställning av fler tidningar till din vårdenhet kontakta: tidning@almmoller.se KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV: Madeleine Kilsbeck leg. barnmorska Lars Bengtsson docent, överläkare, thoraxkirurg Malin Alfvén leg. psykolog Ulrika Davidsson kostrådgivare

Malin Alfvén är ett bekant namn för många, inte minst föräldrar. Hon är leg. psykolog, figurerar som expertrådgivare inom olika medier och är ofta anlitad som föreläsare för föräldrar och personal. Malin har skrivit nio böcker och mottog Stora Psykologpriset 2011. 2006 medverkade hon i Sommar i P1. Malin Alfvén har arbetat som barnoch föräldrapsykolog i över 30 år i Stockholm. 6

Claude Kollin är barnkirurg, chefsläkare och vd på Barnsjukhuset Martina. Han har tidigare haft en överläkartjänst på Astrid Lindgrens barnsjukhus och specialiserade sig på urologiska sjukdomar. Han har även ett stort engagemang för socialt entreprenörskap och är involverad i flera internationella projekt, bland annat har Claude byggt upp Global Medical Organization.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag och privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Lars Bengtsson är docent och specialist i thoraxkirurgi. Han arbetar som överläkare på ECMO-sektionen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han opererar barn och vuxna med olika hjärt- och lungsjukdomar. Lars genomförde sin grundutbildning vid Karolinska Institutet och blev legitimerad läkare 1982, specialist i thoraxkirurgi 1988 och docent 1992.

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 3 2017

Födandets olika faser Förbered dig och känn trygghet inför förlossningen

Bygg upp styrkan med Mommieträning!

Kalasdags!

Fem

läckra desserter utan socker

Annorlunda är bra!

har Unga Mammor - Julia levas lärt sig hur livet ska

Omslagsfoto Johnny Wohlin/TV3


Kleenex_Annons_helsida_225x300mm_Tryck.indd 1

2015-08-13 16:07


133.900 kr F RÅ N :

P R I VAT L E AS I N G F RÅ N :

1.795 kr/mån *

Feel. Every. Fiesta. Moment. Nya Ford Fiesta är snyggare och smartare än någonsin. Från den prisbelönta EcoBoost-motorn till klassledande säkerhetsutrustning, SYNC 3 och B&O PLAY ljudsystem. Fiesta lämnar inget åt slumpen. Upplev lyxen av att välja. Känn varje ögonblick. Välkommen in till FordStore Hedin Bil.

FordStore Hedin Bil Segeltorp Smista Allé 11 Tel: 08-735 05 10 Fredag: 9-18, helg: 11-16 www.ford-hedinbil.se

Bränsledeklaration blandad körning; 3,3–5,2 l/100 km, CO2 94–118 g /km. 5 års garanti /10 000 mil *Månadskostnaden från 1 795 kr gäller Ford Fiesta Trend 1.0T 85 hk med rekommenderat pris 133 900 kr (ord. pris 155 800 kr). Baserat på 1 500 mil per år, maxperiod 36 månader. Lokalt serviceavtal ingår. Kostnader för skatt, försäkring och vinterhjul tillkommer. Återförsäljaren garanterar restvärdet. Gäller bilar som är ordertecknade av kund senast 30 september 2017.

Go Further


VÄRT ATT VETA|KIDS & FAMILY

VÄRT ATT VETA... PRYLAR OCH NYHETER Barnets första år BabyCards från Milestone är fina fotokort för att föreviga och minnas barnets första år. Nu kommer de även med illustrationer av omtyckta Sophie la Giraffe. Varje set innehåller 24 kort med alla de viktiga milstolparna under barnets första år, exempelvis ”I dag är jag en vecka gammal”, ”I dag kröp jag för första gången” och ”I dag tog jag mina första steg”, se mer på Babynord.se, 169 kr.

Dinglande stjärnhimmel Teddykompaniets otroligt populära Diinglisar-familj har fått ett tillskott! Diinglisar Organic Stars-serien är tillverkad av en härligt mjuk organisk bomull som är beströdd med en grå stjärnhimmel. I serien ingår utöver snuttefilt och skallra även vagnhänge, babytofflor och en speldosa. Alla produkter kan tvättas i 40 grader.

Kan-själv-vänligt

Pricksäkert! The Sleepy Collection designar bland annat barnplagg för åldrarna 1-9 år. Kollektionen Dots består av dessa härliga, prickiga plagg i hundra procent ekologisk pimabomull av högsta kvalitet, läs mer på thesleepycollection.com.

Ibland kan något vara så enkelt och samtidigt så smart att man förvånas över att produkten inte redan existerar. Dessa ord uttryckte juryn när AddBabys silikonhandtag vann Årets Babyprodukt i kategorin ”sköta äta sova” förra året. Passar de flesta nappflaskor och går även att använda på vanliga dricksglas! Består av 100 procent livsmedelsgodkänd och giftfri silikon och kan både användas i mikro och diskas i maskin, 99 kr. 9


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Täck kala fläckar! I somras lanserade Rapunzel of Sweden en helt ny produkt, speciellt framtagen till alla som vill ha fylligare hår och då även på toppen av huvudet. Top Piecen är det perfekta hjälpmedlet för att dölja tunnhårighet och kala fläckar som många ammande mammor har fått erfara, rapunzelofsweden.se, 2 999 kr.

Socks De härliga raggsockorna från Soxs.se är garanterat klifria och blir dina fötters bästa vän i vinter! Mys dubbelt upp i soffan eller använd som skidstrumpor, 249 kr.

Specialdesignad gravidkudde Bbhugme är kudden som stödjer och växer med dig och din baby både före och efter graviditeten. Använd den till exempel vid amning och övrig kvalitetstid med din baby, 1 499 kr.

Bra mat för lymfsystemet

Lev mer lagom Barnängen tror på friheten som en balanserad livsstil medför. Stockholm har den perfekta balansen av stadsliv, natur, tradition och innovation. Inte för stressigt, inte för lugnt. Denna harmoni återspeglas i de nya produkterna från Barnängen Founded in Stockholm, Nordic Care, Sensitive Shower Cream, 60 kr. 10

Mycket behöver stämma i kroppen för att vi ska må bra och känna oss balanserade. I nya boken Omstart förklarar Karin Björkegren Jones på ett inspirerande sätt hur allt hänger ihop – och hur vi kan må bättre genom att ta hand om vår kropp, 149 kr.

Ofarliga bubblor Unna dig ett gott bubbel med gott samvete! GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé är ett omtyckt, ekologiskt och prisat mousserande vin utan alkohol, 86 kr.KIDS & FAMILY| VÄRT ATT VETA

Stilren fotbollsdesign Nu kan du skaffa en poster på ditt favoritlag som passar i alla hem – och godkänns oftare av partnern att få hänga i alla rum! Sverigemotiv.se, från 349 kr.

Tips för pappaledigheten Rullavagn.nu har gjort en lista där de tipsar om vad du kan hitta på för att göra pappaledigheten lite roligare och mer händelserik. Kolla in! Gör en plan för varje dag Varje vecka hemma med ditt barn innebär nära 4 000 minuter att fylla med någonting vettigt. Se det som världens roligaste jobb. Så gör en plan för hela veckan. Det gör underverk att komma ut minst en gång varje dag.

Överplanera inte

Att ha en plan är smart, men se till att inte boka in massor med aktiviteter. Precis som för pensionärer gäller ”max en stor sak om dagen”. Om du och ditt barn varit iväg på till exempel babysim/sångstund/museibesök på förmiddagen räcker det gott med en promenad till lekplatsen eller hemmalek på eftermiddagen.

Lägg bort mobilen

Jobbpendla med stil Velova Moxos är en modern elcykel i äkta retrostil med detaljer som sadel och handtag i klassiskt brunt skinn, Outnorth.se, 19 995 kr.

Du är förmodligen van vid att alltid ha mobilen nära och det är lätt att fortsätta med samma vana när du är föräldraledig. Gör det till en vana att lägga undan mobilen när ni går ut på promenad eller leker på barnets rum. Du lär märka hur närvarande i stunden du blir jämfört med att ge efter för varje impuls att fippla på din mobil.

Sjung och lyssna på musik

Barn älskar musik, sånger och rytmer och som nybliven förälder öppnar sig en ny värld av sånger och melodier som du minns vagt, men som du nu får lära dig på nytt. De flesta barn gillar ofta mer än bara barnvisor – så se till att duka upp ett musikaliskt smörgåsbord. Det finns också gratis sångstunder på många bibliotek.

Underlätta bilturen Med en smart iPadhållare upplevs bilresan kortare. Hållaren fungerar praktiskt nog även som sparkskydd och har även tre fickor med plats för småprylar så som tidningar, dryck och snacks, smartasaker.se, 145 kr.

12

Borg är tillbaka Signature Collection by Björn Borg är en vintageinspirerad sportkollektion som består av uppdaterade klassiker med den ikoniska loggan, Crew Neck Signature, 700 kr.

Träffa andra föräldrar

Pappaledigheten blir roligare när du delar den med andra. På www.rullavagn.nu kan du söka efter andra föräldralediga där du bor. Eller varför inte själv ta initiativ till att starta en grupp? För trots att du varje dag, varje minut får möjlighet att hänga med en fantastisk liten människa betyder det mycket att ibland få träffa andra föräldrar en stund.


Ge ditt barn en trygg start i livet Teckna barnförsäkringen med toppbetyg enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå. Läs mer på lansforsakringar.se/barn


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Mångsidig lära-gå-vagn Mini-Flip Mix & Match från Wishbone är en stabil vagn för barnets första steg. När ditt barn sedan har lärt sig gå kan du även förvandla den till en rolig gungleksak! Godkänd för barn från 9 månader, från 1 149 kr.

Reparationsservice Polarn O. Pyret introducerade nyligen en lagningsservice för deras ytterkläder. Lagningen sker antingen direkt i en Polarn O. Pyret-butik eller med hjälp av lokala skräddare – och antingen till självkostnadspris eller kostnadsfritt för de mest lojala kunderna. Hållbart och smart!

Knattebio: Prick & Fläck på pricken! I Pricks och Fläcks värld är allt prickigt och fläckigt. Inte nog med att en av dem är täckt med fläckar och den andra är täckt med prickar, dessutom finns det ju prickar och fläckar överallt! Från 3 år. Visas 11/11– 12/11 och 18/11–19/11, www.sf.se.

Den moderna termometern Med Oblumi tapp blir det plötsligt enkelt och smidigt att hålla koll på febern och ditt sjuka barn (eller dig själv för den delen). Termometern används tillsammans med din smartphone och informationen kan delas med exempelvis läkare. Du kan själv enkelt välja om du ska mäta i örat eller på pannan. Det går även att mäta temperatur på vätskor, så du kan dessutom sluta oroa dig för temperaturen på vällingen eller badvattnet, 399 kr.

14


Ekologisk ull ger en extra god känsla Barn blir lätt våta. De allra minsta blir svettiga under täcket eller när de skriker. Större barn växlar ofta mellan aktivitet och vila. De kan också bli våta av regn eller av en våt blöja. Då är det bra att ha ull på kroppen. Bomull blir kall bara den är lite fuktig, medan ull håller värmen också när den är våt. Kläder i den mjukaste merinoullen ger stora och små en varm och behaglig känsla. Att ullen är ekologisk och helt ren från skadliga kemikalier, ger extra trygghet.

Ny kollektion ut e nu!

www.nostebarn.se


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Lekfull förvaring Vilket är Elfas bästa tips för att få barnen att plocka upp efter sig? Jo, det är att göra städandet till en lek! Oavsett om det är bilar, kritor, legobitar eller dockor – att matcha leksakerna med rätt back gör det roligare att lösa organisationspusslet. Med ett backsystem kan varje leksak få sin egen magiska plats. Backarna är enkla att ta med sig från rum till rum och när det är dags att plocka undan går det snabbt att få allt på rätt plats igen.

För små munnar Den nya Barnvänliga Matkassen från Årstiderna innehåller snabba och goda rätter som är lättlagade – och roliga för barn och vuxna att hjälpas åt att laga. Måltiderna är baserade på de grönsaker vi alla gillar samt välkända fisksorter, färs och annat kött och lagas oftast på cirka 30 minuter, recept av Pernille Skjødt, från 655 kr.

Ny läsk för Halloween Lagom till Halloween 2017 lanseras läsken Zombiesoda i Sverige och kommer att säljas i livsmedelsbutiker i hela landet. Sodan har smak av hallon och blandad frukt, 15 kr.

Torra slemhinnor? Att använda ett glidmedel är ett enkelt sätt att göra sexlivet både bekvämare och skönare. Glidmedel tillför fukt och är bra vid torra och sköra slemhinnor. Pistill har ett egenutvecklat och ekologiskt glidmedel som vårdar, återfuktar och bibehåller den naturliga PH-balansen. Köp hos Pistill på Drottninggatan 100 eller på pistill.se, från 199 kr. 16

Fruktiga äventyr I Ferm Living Kids nya kollektion Fruiticana Fall finns massor av tropiska äventyr att upptäcka med stickade leksaker och mjuka kuddar med tropiska frukter, 559 kr.


Prova 2 månader fritt med koden GLADABARN2017

SF Kids Play erbjuder underhållning för stora och små som önskar spänning i sin vardag, är i behov av ett gott skratt eller önskar följa sin favoritkaraktär. Med SF Kids Play kan du återupptäcka filmer och serier från din egen barndom, samtidigt som barnen hittar sina nya favoriter. Tjänsten är lekfull, enkel och har ett offline-läge. Det bästa med SF Kids Play är att innehållet stannar kvar länge. Just nu får du som Kids & Family-läsare två månader fritt på SF Kids Play. Passa på att nyttja dina fria månader redan nu och få ett gott skratt. GÖR SÅ HÄR:

1

Registrera ett konto på sfkids. se och fyll i koden GLADABARN2017 i steg 2 i registreringen.

2

Ladda ner SF Kidsappen i App Store eller Google Play.

sfkids.se *Därefter kostar tjänsten 59 kr per månad tills du säger upp den. Erbjudandet gäller nya SF Kids Play-kunder och koden gäller till 15 december 2017.

3

Logga in i appen och börja titta – helt fritt i två månader*.


KIDS & FAMILY|PROFILEN

”Det är klart att just du skulle komma till mig” Vi känner igen dem från aktuella tv-serien Unga mammor, där vi får följa Julia Bergman och hennes glada son Milans vardag. För Kids & Family berättar Julia om rollen som mamma, Milans resa och hur de tillsammans slår hål på fördomar om Downs syndrom. AV SARA ERICSSON FOTO JOHNNY WOHLIN/TV3

J

ulia hade alltid drömt om att en dag bli mamma, gärna en ung sådan. Men att hon skulle vara 18 år med sista året på gymnasiet kvar när hon plussade på stickan hade hon inte räknat med. – Allt kom som en överraskning! Men i samma sekund som jag insåg att jag var gravid så förstod jag att jag var redo att inta mammarollen. Med ett leende på läpparna och en fascinerad blick berättar Julia vidare hur häftig känslan var. Tidigare beskriver hon sig själv som en tjej som var osäker på vem hon var. Graviditeten ledde henne in på rätt bana i livet, det var ju mamma som hon skulle vara. Även om känslan i kroppen var positiv så var de nästkommande månaderna tuffa. – Jag kräktes varje dag och var konstant illamående, men jag hade bestämt mig för att klara av skolan innan bebisen kom. Och visst gick det, med ett jäklar anamma och stort stöd från skolan så fixade jag det. I mars lagom tills Milan föddes var hon klar med sko-

18

lan och kunde fokusera på sin nya roll som mamma. På Kristianstads sjukhus föddes Milan, fem dagar innan nedkomsten var beräknad. Hela förlossningen var odramatisk och gick snabbt. När sjuksköterskan lyfte upp den lilla pojken på Julias bröst kände hon direkt en känsla som hon inte räknat med, det var något som inte stämde. – När jag tittade på honom såg jag att han hade Downs syndrom, jag visste inte hur det skulle se ut men jag förstod det. Ingen sade något, vilket jag i efterhand uppskattar. De gratulerade oss till vårt nyfödda barn och lät oss lära känna honom över natten. Dagen efter fick de träffa en läkare som berättade att han misstänkte att Milan hade fötts med Downs. Men han var noga med att berätta att han hade haft fel förr. Tester togs för att skickas vidare på analys. Kvar på sjukhuset blev Milan sämre, han blev slö och ville inte äta. Sondvärmefiltar gjorde honom piggare och för en stund handlade inte längre tankarna om det kommande provsvaret.


PROFILEN|KIDS & FAMILY

Fakta om Namn: Julia Bergman. Ålder: 22 år. Familj: Milan, 3 år. Bor: Vindslöv. Gör: Studerar. Aktuell med: Unga mammor, det egna Instagramkontot. Bästa med att vara mamma: Att man ser utvecklingen och har barnets liv i sina händer. Det är en ära att få vara med på resan, att göra honom till en fin pojke. Vad gör dig glad? När Milan är glad. Vad gör dig ledsen? När han inte mår bra.

19


KIDS & FAMILY|PROFILEN

– Det viktigaste för mig och Björn, Milans pappa, var att få med vår lille pojke hem och slippa vara kvar på sjukhuset. Fem dagar senare kom läkaren in till oss och berättade att jag fått den stora äran att vara 1 av 2 500 föräldrar under tjugo år som fått ett barn med Downs syndrom. När beskedet kom blev det lättare för familjen att gå vidare. Ovissheten tärde mer och väntan på att få ett svar. Direkt blev familjen inkopplade på rehabiliteringsenheten. – Från dag ett har vi fått ett otroligt stöd och blivit väl omhändertagna. En kurator på enheten svarade på våra frågor och Milan blev ordentligt undersökt. Den första 20

tiden i föräldraskapet är så viktig. Stödet och hjälpen gjorde att vi kunde fokusera på att vara föräldrar. Något vi för evigt kommer att vara tacksamma för. Vardagen ihop med Milan har sedan dess rullat på och i dag är han tre år. Besöken på sjukhusen är återkommande och de får även hjälp med hembesök. Utöver det tillägger Julia att hon tror att hennes föräldraskap har fått det lilla extra, det lite ovanliga som ger så mycket i deras vardag. – Allt som vi tillsammans kämpar med och det ska inte stickas under stolen att vi har fått kämpat mycket och länge med att lära Milan att sitta. Då när det väl händer


PROFILEN|KIDS & FAMILY

A LLT SOM VI TILLSAMMANS KÄMPAR MED OCH DET SKA INTE STICKAS UNDER STOL MED ATT VI HAR FÅTT KÄMPA MYCKET OCH LÄNGE MED ATT LÄRA MILAN ATT SITTA. DÅ NÄR DET VÄL HÄNDER GER DET OSS SÅ MYCKET GLÄDJE.

ger det oss så mycket glädje. Det är häftigt att se när det helt plötsligt fungerar. När Milan var tre månader började familjen att teckna teckenspråk hemma, för att lära honom både att prata och att teckna. I början var han för liten för att ge någon respons men vid ett års ålder så fick kom det första gensvaret från honom. Att teckna var inget som Julia och Björn kunde sedan tidigare. – Vi läste böcker och gick på kurser för att lära oss och sedan överföra det till vår son. I dag pratar och tecknar Milan samtidigt. Milan tillbringar delar av vardagarna på en förskola i

en vanlig förskoleklass. Hans funktionsvariation har inte påverkat var han blivit placerad i förskolan. Här hjälper lärarna Milan genom att teckna och låter honom vara en del av gruppen. Att vara utomhus är något som Julia och Milan prioriterar. Ute i parken spenderar de mycket tid tillsammans. Under sommarmånaderna är stranden en favorit för Milan. Ett dagligt måste är att titta på tåget. – Milan älskar tåg och blir lika fascinerad och glad varje gång han får se ett långt tåg passera i hög fart. Om kvällarna plöjer vi många böcker, vi tycker om att läsa tillsammans. Utöver det är Babblarna en klar favorit. 21


WASHOLOGI erbjuder ett brett koncept med miljömedvetna tvättprodukter MILD TVÄTT och MJUKMEDEL för små & känsliga är ett skonsamt och parfymfritt alternativ DET ÄR REN LOGIK-MADE IN SWEDEN

Läs mer om WASHOLOGIs produkter och vår tvättskola på washologi.se


PROFILEN|KIDS & FAMILY

ATT FÅ MEDVERKA I UNGA MAMMOR SÅG JAG SOM EN CHANS ATT VISA OMVÄRLDEN HUR VI LEVER OCH VAD VI GÖR.

När Julia blev mamma bestämde hon sig för att starta en blogg om hennes och Milans vardag. Något som i dag lett dem båda in i tv-branschen där vi känner igen dem från TV3:s serie Unga mammor. – När vi nåddes av beskedet om Milans funktionsvariation kände jag att det måste förmedlas. Tanken på att han i framtiden ska möta människor som inte vet så mycket om olikheter skrämmer mig. Med bloggens besöksstatistik och omgivningens intresse av deras vardag förstod Julia hur många som stöttar dem och delar samma erfarenheter. Bloggandet blev också som en slags terapi och en kontakt med andra unga mammor. – Jag ville visa omvärlden att Milans funktionsvariation inte är något negativt. Att vi lever ett liv som alla andra fast att det är mer innehållsrikt. Bloggandet och de sociala kanalerna gav även möjlig-

heten att förmedla livet som ung mamma. – För visst är det så, att det inte spelar någon roll hur mycket vi pratar om och bevisar hur unga mammor klarar av rollen. Det är fortfarande tabubelagt. När förfrågan kom om att medverka i tv-serien var svaret självklart. – Att få medverka i Unga mammor såg jag som en chans att visa omvärlden hur vi lever och vad vi gör. Att annorlunda också är bra och att budskapet om allas lika värde nu fick ytterligare ett forum att nå ut i. Deras medverkan i tv-serien uppskattades och just nu sänds säsong två. Tillsammans med fyra andra mammor får vi följa deras vardagsliv. – Unga mammor kan, man ska inte se ned på det. Åldern spelar ingen roll utan det handlar om att vara mamma, något vi alla fem i serien vill förmedla. 23


KIDS & FAMILY|PROFILEN

En annan viktig del för Julia är att få vara en hjälpande hand. Efter studenten jobbade hon inom äldrevården. Det i kombination med allt stöd och kärlek som de fått gjorde att hon bestämde sig för att börja studera till sjuksköterska. – Att få arbeta som barnsjuksköterska skulle vara en dröm för mig. Det är det jag vill göra, jag vill ge tillbaka all den kärlek, stöd och värme som vi fått. Att ta hand om andra är en sak, men att inte glömma bort sig själv på vägen är också viktigt. Något som Julia själv fått erfara när hon emellanåt inte varit så snäll mot sig själv. De höga kraven i kombination med att inte våga ta en paus gjorde att hon inte mådde bra. – När jag insåg vikten av att våga göra något för sig själv och våga ta en paus så förstod jag hur viktigt det var. Och responsen från andra mammor var positiv, många kände igen sig och delade med sig av egna erfarenheter i ämnet. I kommentatorfältet skrev de precis som 24

Julia själv kände, att man inte är en dålig mamma för att man behöver en paus. – Vi mammor måste vila ibland. När jag är utvilad och stark och Milan skriker som värst, då känner man verkligen att mammalivet är där. Jag älskar det och jag kan inte låta bli att skratta. Julia berättar vidare med ett leende på läpparna att hon gärna vill ge Milan syskon. En stor familj har alltid varit en dröm. Men just nu lever hon här och nu med sin son. – Milan har öppnat så många dörrar och gjort mig till en bättre person. Han har vidgat mitt sinne, fått mig att tänka annorlunda och lärt mig att uppskatta det lilla i livet. De små sakerna, som händer här och nu och att stanna till i nuet. Vårt band har gjort mig starkare. Han har bidragit till att jag har tagit nya stigar i livet. Ta ett steg ut i det okända för att sedan klara av det. Tack vare honom, min son, har jag lärt mig hur livet ska levas.


Mogen avokado på 20 minuter 1. Rulla in avokadon i aluminiumfolie och värm ca 10 min i ugn (200°C).

Enkel planering fixar alla veckans middagar

2. Ta ut foliepaketet och lägg i kylskåp i ca 10 min.

Börja veckan med färsk fisk och köttfärs. Avsluta med någon av våra frusna favoriter: kyckling, lax och svensk wagyu.

3. Tada! Avokadon är redo att mosas till en härlig guacamole.

Svalkande sorbet Tack vare våra iskalla leveranser kan du njuta ev en perfekt sötsyrlig sorbet med smidig konsistens!

Handla smartare på MatHem.se Hos oss plockar du lätt ihop allt du behöver för hela din vecka. Avsluta veckan med en lyxig smoothie! Frysta bär eller mango är perfekta att ha i frysen. Tillsätt bananer, avokado, spenat och mejeriprodukter för att tillföra smak, näring och konsistens. Mixa ihop och njut!

En smartare vardag 3 smarta tips: Planera recept i förväg, ha koll i kylen och ta bäst före-datumet med en nypa salt. Genom att handla din mat på MatHem.se blir dina inköp mer genomtänkta och strukturerade. Det gör att du kan hålla nere dina matkostnader och minska ditt matsvinn.

Ledsen spenat Frysta bär och mango

Gör något roligt av de i snitt 4 timmar du sparar varje vecka på att inte åka till en butik. Som att laga mat och umgås med din familj och vänner.

Använd sista slatten

Trött frukt

Smart för dig = smart för miljön! Visste du att en enda MatHem-bil motsvarar ca 25 personbilar som rullar fram och tillbaka till olika butiker? Häftigt va?!

0rakbatrt 20 va på-

Skriv in koden KIDS200 i kassan. Gäller endast nya kunder och vid köp över 700kr. Giltig till 2017 10 31*

pro

* Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


I samarbete med I samarbete med

underBARA

BARN MÄSSAN SOM TAR SMÅ BARN PÅ STORT ALLVAR

15 år ! r e Vi f y l l

Välkommen till

STOCKHOLM MÄSSAN I ÄL SVSJÖ

13-15 OKTOBER 2017

Höstens STÖRSTA KALAS! Inspiration, shopping & aktiviteter för hela familjen UNDERBARABARN.COM


Foto: Ann-Sofie Edrud

I SAMARBETE MED GNEIS XXX||KIDS KIDS&&FAMILY FAMILY

Vara utomhus! Alla barn behöver fysisk aktivitet för att må bra och utvecklas. Utomhus finns ytor att springa på, alltid något nytt och spännande att upptäcka och massvis av nyttig frisk luft. ken skillnad kan du göra med dina val... ...och vad ska du tänka på när du gör dem? På kommande sidor svarar vi med hjälp av Gneis barnkläder på alla frågorna, med handfasta råd – så att du efteråt kan känna dig mer trygg i ditt val av barnens viktigaste kläder!

Foto: Gösta Fries

S

å vad behövs då förutom lite tid och en skogsglänta, en lerpöl eller en bakgård? Jo, bra utekläder, gjorda för barn, som funkar för barnens utelek. Men vad är då ”bra utekläder”? Bra för vem? Vil-

27


KIDS & FAMILY| I SAMARBETE MED GNEIS

Cajsa Rennar

Emma Ising

Simon Meurling

Glada barn ger glada föräldrar. Det må vara en klyscha, men inte mindre sant för det. Bra utekläder och skor på barnen bidrar till att skapa mer glädje i friluftslivet. Att ta sig ut i skogen med små barn kan kännas krångligt. Bra kläder gör det faktiskt enklare. Och dessutom roligare och, som extra bonus, mera gnällfritt. Ingen som fryser eller är blöt har kul. Ingen vill upptäcka naturen med skavsår eller byxor som är svåra att röra sig i. Ingen släpper loss leklusten med en förälder som ständigt ropar ”akta kläderna!”. Nä, på med kläder som tål tuffa tag och ett par sköna stövlar så är ni redo för världens bästa lekpark – skogen! Låt äventyret börja!

som också driver online-magasinet utebarn. se, säger så här. Jag tycker det är tydligt att barn med bra utekläder är mer sugna att vara utomhus. Både oftare och under längre tid! Min bild är att sämre klädda barn också är svårare att få med sig ut och därför gärna väljer inomhusaktiviteter. Jag upplever dessutom att barn i klumpiga ytterkläder snabbare tröttnar på att vara ute och leka. Mina råd är: Klä barnet så det håller sig torrt och lagom varmt (gärna enligt lager-på-lager principen). Välj kläder som är smidiga och rörliga. Satsa på skal i stället för galon. Och satsa på kvalitet och återanvändning.

Barn behöver kläder som de kan röra sig i, trivs i och vill ha på sig. Jag som förälder har ansvaret att fundera över vad som är rimligt och vad som funkar för just mitt barn. För barn är olika. Jag har två stycken. Den ena fryser lätt och rör sig lite. Den andra rör sig mycket och är ofta för varm. Bägge måste ha kläder som funkar för att leka utomhus – men de kan inte ha lika mycket på sig. Jag vill ge mina barn alla förutsättningar för att kunna utveckla sin rörelseförmåga och fysik på ett lekfullt sätt utomhus, och för det krävs bl.a. bra kläder. Jag tror det ger friskare barn med sunda värderingar för ett hållbarare samhälle.

Vad betyder valet av utekläder för barnen? Vi frågade 4 stycken ”experter”, tillika föräldrar, om deras iakttagelser, reflektioner och tankar kring utekläder för barn, och vad de betyder för barnens lust och vilja att vara utomhus. Cajsa Rennar, friluftsälskande 3-barnsmor och chefredaktör för Friluftsfrämjandets medlemsmagasin Friluftsliv. Emma Ising, friluftsinspiratör, med två egna barn och lång erfarenhet som barn- & ungdomsledare i Friluftsfrämjandet.

R

Simon Meurling, tvåbarnsfar, naturvän och pedagog på Naturskolan i Sundsvall. Beatrice Lundström, grundare av förskolan Torpet, som erbjuder fria utekläder till alla barnen.

Beatrice Lundström Så här skriver vi på Torpets hemsida. ”Vi vill väcka barnens intresse för natur och miljö, och att värna om varandra och allt runt omkring sig.” Vi tycker att utevistelsen är en viktig del i barnens utveckling. Många av oss som jobbar på Torpet har erfarenhet från andra förskolor och vi har märkt en tydlig skillnad i barnens vilja att vara utomhus, nu när vi erbjuder bra utekläder 28

till alla barnen höst, vinter och vår. Hos oss är det inget barn som gnäller och vill gå in – utan det är full fart hela tiden. Kläder som har bra passform och funktion, är sköna att röra sig i och lagom varma, gör att alla barn trivs med att vara utomhus. Vi tycker att alla barn borde ha rätten till bra utekläder. Läs gärna mer om oss på torpetsforskola.se


Många krav på barnens utekläder Vad tittar vi föräldrar på? • Vad säger plånboken och miljön? • Vad (säger) behöver barnen? Innan du investerar i barnens utekläder kan det vara bra att ta en funderare över vilka behov och krav de ska uppfylla. Vad uppskattar barnet

och kan vi göra val som är bättre för miljön och plånboken. Tabellen nedan är laddad med aspekter/reflektioner som passerat Gneis under

deras 12 år inom barnkonfektion. Tänk på att barn inte kan formulera krav på samma sätt som vi vuxna – de visar mer än berättar.

Utekläder – Ett hantverk.

Att tillverka utekläder som uppfyller alla krav här ovan är ingen barnlek. Tvärtom är det ett hantverk som kräver mycket kunskap och erfarenhet. Här bredvid ser du receptet på Gneis prisbelönta overall SUPERSHAPE™. Totalt blir det många unika bitar i ett plagg. I Supershape™ är det 189 stycken och fyller faktiskt en hel torkvinda. Varenda del har ett syfte och bildar tillsammans ett plagg som även ska ha rätt mått och passform, baserat på ett mönster och en måttlista. Ett mönster för varje storlek. Just denna overall har 12 storlekar. 29


KIDS & FAMILY| I SAMARBETE MED GNEIS

Några goda råd på vägen

Lägg gärna lite extra tid på valet av utekläder till dina barn. De är trots allt de absolut viktigaste kläderna som du köper under hens 10–12 första levnadsår. Det är inte svårt att göra ett aktivt val, men det krävs lite kunskap och det tar lite extra tid. Särskilt första gången – tills du har hittat de varumärken som ger dig det du och ditt barn vill ha.

Ett varumärke som, förutom att leverera den funktion och komfort ditt barn behöver, tar det miljöansvar du kräver, ger dig bra kvalitet och bäst för pengarna!

Vadd…

...är en liten luring! En tunn smidig kvalitetsvadd kan vara betydligt varmare än en tjock klumpig vadd, som mest gjorts för att få plagget att se varmt ut. Satsa på kvalitet och ett inte alltför varmt plagg, om du väljer vinterfodrat. Det är annars risk att det begränsar tiden plagget kan användas. Hellre då ett extra mellanlager när termometern kryper ned mot -20°.

Rörlighet Reflexer

Materialets reflekterande förmåga, placering och hållbarhet över tiden är minst lika viktigt som hur många och stora de är. Reflexerna bör ha en s.k. ”360-placering”, dvs. man ska kunna se minst en reflex oavsett varifrån barnet belyses. Du kan enkelt kolla/jämföra reflexers förmåga genom att sätta en ficklampa bredvid ena ögat och lysa på reflexen.

Titta hur plagget är sytt. Följer det ben, rumpa och armar (3D-format) eller är det platt. Kolla att plagget följer med när barnet rör armarna, sätter sig på huk osv. Det är otroligt viktigt att barnen kan röra sig fritt i sina utekläder.

Vattentäthet /Andning

Miljö

Om plagget har runt 10 000 mm vattenpelare och är tejpat är det fullgott för de flesta tillfällen. Kolla om det är ett membran som står för vattentätheten eller om det är en coating. Det senare gör plagget mindre mjukt, speciellt i kyla. Fråga om fickor m.m. har en vattentät konstruktion, så att inte vatten läcker in där. Tyget bör ha kring 10 000 g/m2/24h eller mer i andning.

Säkerställ att ytbehandlingen av tygets DWR är fluorkarbonfri. Fråga om kemikalierna som använts är godkända i Sverige. Ju fler som frågar desto mer info tvingas tillverkarna att lämna ut. Sen är det ju förstås jättebra med plagg av hög kvalitet som både kan ärvas och säljas.

Slitstyrka

Overaller och byxor behöver förstärkningstyg för att hålla bra. Kolla vilken kvalitet det är på tyget (t.ex. Cordura®) och hur stor del av plagget som har förstärkts. Lekande barn utsätter ju inte bara knän och rumpa för slitage.

30

Smidighet

Hur känns plagget? Mjukt, smidigt, lätt och följsamt eller tungt, klumpigt, prassligt och hårt? Oftast säger det en hel del om dess kvalitet och hur skönt det är för barnet att ha på sig.


I SAMARBETE MED GNEIS|KIDS & FAMILY

Ull, fleece eller termo?

Fleece är lättskött och billigt, men glider inte superlätt in under ytterplagget. Fleece är heller inte bra för miljön, då fleecen släpper ifrån sig mikropartiklar av plast som förorenar våra vattendrag. Ull är ett fantastiskt material, värmer fast det är fuktigt, luktar inte, är ett dyrare material, fodrar lite omsorg i tvätt, men rätt skött håller det för många barn. Termo är en annan typ av mellanlager som har en tunn vadd, dessa plagg har en glatt yta och är därför superenkla att ta på sig under ytterplaggen, termoplaggen kan även användas som de är och är lätta att komprimera och ha med sig som extra förstärkning

Pris

Helst vill man förstås betala så lite som möjligt, men att köpa ett dyrare plagg innebär i de allra flesta fall att det är betydligt bättre för barnet samtidigt som det håller längre, och därigenom har ett högre andrahandsvärde. Kolla att företaget bakom kläderna jobbar hållbart. Detta kostar också, men är nödvändigt. Det handlar om våra barns framtid.

Skalplagg är ovadderade, vind- och vattentäta plagg. Ett yttre skyddande skal som fungerar året runt, med ett lämpligt mellanlager under som styr hur varmt plagget ska vara. Ett perfekt

alternativ när temperatur och väder växlar mycket. De enskilda plaggen går att använda var för sig och året om. Vinterfodrade plagg funkar bäst senhöst, vinter och tidig vår. De är oftast vattentäta och tål regn lika bra som skal, men kan bli lite väl varma när det blir för många plusgrader. De som bor i ett vintrigt klimat en stor del av året väljer i dag oftast vinterfodrade plagg. Lär mer om lager-på-lager och skalkläder i Gneis skalguide (finns på gneis.se under GUIDER).

Färger, färger… Viktigt att välja rätt storlek!

Mät barnet noggrant. Läs noga valt varumärkes storlekshjälp. Obs! Du kan inte jämföra storlekarna mellan olika varumärken. Köp inte för stort om du köper ett varumärke som satsar på passform och rörelse – för då försvinner ju vitsen med att de är formsydda. Läs mer på gneis. se/guider hur du mäter ditt barn och hur både din plånbok, miljön och ditt barn tjänar på ett noggrant storleksval .

Tillbehör och skor

Överallt och ständigt omgivna av dem. Många har sina favoritfärger, andra inte. Färgval och kombinationer av färger är den fria och kreativa delen av ett plagg. Det som inte är funktionsstyrt. Var fri och välj de färger ditt barn känner sig fin och trivs i. (Barn har ofta flera favoritfärger.)

Glöm inte att ditt barn även behöver rejäla och sköna skor av bra kvalitet. De behöver även en bra mössa på toppen, gärna flera och olika varma beroende på väderleken så det inte blir för svettigt om knoppen. Slutligen handskarna. Köp tumhandskar med bra passform och inte för stora, så barnen kan ”arbeta” med dem – annars ligger de snabbt på marken. Kolla att allt är enkelt att ta på och att torka. 31


KIDS & FAMILY| I SAMARBETE MED GNEIS

Lite avslutande läsning… Galon eller skal?

Tips & råd på nätet

Tvätt & impregnering

Sköt om dina funktionsplagg så blir de skönare att ha, samtidigt som de presterar bättre, håller längre och får högre andrahandsvärde. Med andra ord bra för både barnet, miljön och plånboken. Använd tvättmedel anpassat för moderna funktionsplagg och absolut inte sköljmedel! Och naturligtvis miljövänlig fluorkarbonfri impregnering.

Som inom alla områden finns nästan hur mycket som helst att läsa på nätet. Allt ifrån lager-på-lager-principen till hur membran och DWR fungerar. Vill du läsa objektiva omdömen om specifika plagg eller varumärken finns helt transparenta sajter, som exempelvis TRUSTPILOT, där du kan ta del av samlade kundomdömen.

Vilken byxa skyddar barnen bäst mot regn, slask och vind samtidigt som de är luftiga, smidiga, rörliga och starka. Galonbyxan säger någon. Gneis och många med dem säger skalbyxan. Förutom att galon är enklare att spola av vinner skal alla övriga ronder. Så sitter barnet stilla i sandlådan funkar galonbyxan. Annars är skalbyxan bättre på allt! Bra skalbyxor sitter bättre, är smidigare och har bättre rörlighet. Men de är även starkare och bättre för miljön. Skal har oftast högre vattentäthet (vattenpelare) och andas (galon andas inte alls). Läs gärna mer om skal och galon i Gneis skalguide.

Genom labtester har Gneis bl.a. noterat följande fördelar med en bra impregnering:

• Mycket bättre vattenavrinning • Väsentligt högre rivstyrka • Bättre smutsavvisning Gneis har gjort flera instruktionsfilmer varav en om hur du på bästa sätt tar hand om era funktionskläder. Du hittar den på gneis.se under Guider och Skötselråd. Sist men inte minst. Det går jättebra att laga ett funktionsplagg som det har gått hål på - även om det är ett vattentätt plagg.

Kvalitet eller ”slit & släng”?

Bra kvalitet kostar, men är ändå en bra affär i det långa loppet. Inte bara det att barnen får riktiga utekläder som de behöver för sin utelek. Bra utekläder kan även ärvas av många barn och har ett högt andrahandsvärde när de säljs vidare. Sammantaget kan det i längden t.o.m. kosta mindre att köpa kvalitet, samtidigt som ”reuse” (återanvändning) är fantastiskt bra för miljön! Så köp kvalitet till ditt barn. Både hen och jorden gillar det!

DE SMÅ STUNDERNA I VARDAGEN DÅ MAN HAR MÖJLIGHET ATT VARA UTOMHUS ÄR VÄL VÄRDA ATT TA VARA PÅ. SÅ KLÄ DIG VARMT, TA PÅ ETT PAR BRA SKOR, PACKA MED LITE MELLIS, STÄNG AV MOBILEN OCH GÅ UT OCH UPPTÄCK NATUREN TILLSAMMANS MED DITT BARN. / SARA BJÖRKEBAUM, KONSTRUKTÖR OCH DESIGNER GNEIS

32


Stoofoörrsmaå fosodmisara! ker

Upptäck alla våra mumsiga smaker, perfekta för små foodisar.


KIDS & FAMILY|INRED

Naturskönt med

grönt

De senaste åren har gröna växter blivit ett måste för den inredningsintresserade. Skapa mer naturkänsla genom att även inreda med grönska inomhus, för en skönare övergång efter höstens utomhuslek. Växter är ett perfekt sätt att tillföra värme och grönska. Du behöver inte heller ha gröna fingrar för att lyckas. Det finns växter för alla kunskapsnivåer. Blomsterlandet har listat fem favoriter för den som vill tillföra grönska i hemmet.

Spjutbräken, Nephrolepis exaltata Klassisk ormbunke i nya sorter. Trivs i halvskugga, ej i direkt sol. Håll jorden jämnt fuktig. Duscha bladen ofta eller fukta luften omkring växten. Undvik sol, direkt värme, torr luft och torr jord. Kan stå en bra bit in i ett ljust rum. Minst 18°.

Skelettsköld, Alocasia sanderiana Mystiskt vackra blad med markerade bladnerver. Trivs i ett ljust fönster, gärna värme och fuktig luft, inte under 18°. Kan delas. Planteras om i blomjord, gärna blandad med lite vitmossa (sphagnum). Tillför svag dos krukväxtnäring för gröna växter i vattnet vår-höst.

Rexbegonia, Begonia Rex Cultorum-Gruppen Fantastiskt vackra blad i många spännande färgkombinationer och mönster. Vattna i kanten av krukan, inte på växten, och undvik stänk av kallt vatten. Ge svaga doser växtnäring. Blommar med små, ljusa blommor. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. I skugga, halvskugga eller ljust, men inte i direkt sol. Krukväxtnäring för gröna växter. Svag dos krukväxtnäring i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad.

Slideranka (Plättar i lu en), Muehlenbeckia axillaris Parasollpilea (elefantöra). Pilea peperomioides

Parasollpilea är också känd som elefantöra. Bladen ser ut som små gröna parasoll som sitter på långa skaft. Denna lättskötta och dekorativa växt trivs i ett ljust eller halvskuggigt fönster, men kan även stå en bit in i rummet. Vattna regelbundet men låt den inte stå blöt i krukan. Svag dos krukväxtnäring i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad. 34

Mycket vacker och användbar växt! Trivs i kruka inomhus och passar utmärkt i planteringar ute under vår, sommar och höst. De långa rankorna är sega och kan lätt formas och lindas kring stativ. Passar också i ampel. I torr luft duschas bladen ofta. Håll jorden lätt och jämnt fuktig, bör ej torka ut. Ljust, vintertid även soligt. Krukväxtnäring för gröna växter. Svag dos i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad.


I SAMARBETE MED VITA34|KIDS & FAMILY genom att en kanyl sticks in i navelsträngsvenen och blodet får rinna ner i en speciell uppsamlingspåse. Själva navelsträngen kan också sparas. Allt fler föräldrar väljer att spara navelsträngsvävnaden då den innehåller en stor mängd mesenkymala stamceller. Proceduren är helt smärtfri för både mamma och barn och tar bara några minuter, oftast märker inte föräldrarna att vi är där. När uppsamlingen är klar lämnas paketet till föräldrarna i väntan på transport till vårt laboratorium i Leipzig, där Vita 34 har sitt huvudkontor, och cellerna analyseras samt blodet fryses ned. Föräldrarna mottar mail när provet ankommit till laboratoriet, när det är nedfryset och det slutgiltiga slutresultatet. Stamcellerna långtidssparas i 20, 25 eller 50 år och allt tyder på att de kan sparas ännu längre.

ALLT FLER GRAVIDA SPARAR SITT BARNS STAMCELLER FRÅN NAVELSTRÄNGEN Det blir allt vanligare bland föräldrar att investera i uppsamling och sparande av sitt barns stamceller. I Sverige finns det dels privata alternativ och dels en statlig national stamcellsbank som lagrar stamceller från navelsträngen. Dock är det stor skillnad på vad en privat stamcellsbank erbjuder samt hur de arbetar med uppsamlingen av stamcellerna i samband med födseln.

D

en första uppsamlingen av stamceller via navelsträngen hos en privat stamcellsbank skedde redan 1992 i USA och 1997 ägde den första uppsamlingen rum i Europa. Sedan 2013 har även föräldrar i Sverige haft möjligheten till att samla upp och spara sitt barns stamceller i samband med födseln. Detta är en tjänst som blivande föräldrar själva valt att investera i för egna pengar och som inte belastar den ordinarie vårdpersonalen eller vårdsystemet på något sätt då Vita 34 har egna barnmorskor tillgängliga samt specialutbildad vårdpersonal som bistår i samband med födseln och tar hand om stamcellerna efter uppsamlingen. Vita 34’s egenutvecklade arbetsmetod säkerställer en helt korrekt uppsamling av stamcellerna från det nyförlösta barnets navelsträng, vilket även tryggar kvalitén och rätt mängd på de uppsamlade stamcellerna. Hur går det till efter att föräldrarna valt att samla upp och spara sina barns stamceller?

– Det är en mycket enkel process. Först måste föräldrarna beställa ett förlossningspaket via vår hemsida eller per telefon. Därefter levereras paketet via posten inom några dagar och det innehåller allt material som vår personal behöver för att säkert kunna uppsamla barnets helt unika stamceller. Föräldrarna registrerar den unika streckkoden som finns på paketet och fyller i en del papper som finns med i paketet. När förlossningen startar ringer föräldrarna till vår barnmorska på en så kallad HOTLINE, som har öppet dygnet runt, året om och berättar att de nu åker in till förlossningen. Det säger Sofia Forslund, barnmorska och utbildningsansvarig för Vita 34 i Sverige och fortsätter med att förklara hur enkel processen är: – Föräldrarna tar med sig förlossningspaketet och har sedan en kontinuerlig kontakt med vår barnmorska om förlossningens fortgång. När Vita 34 egen vårdpersonal kommer till förlossningen får hon paketet och förbereder sig för att 1-2 min efter avnavlingen uppsamla det kvarvarande navelsträngsblodet. Blodet samlas upp

Vita 34 är den största och mest erfarna stamcellsbanken i Norden och vi hjälper föräldrar i Sverige, Danmark, Norge och Finland med att spara barns stamceller från både navelsträngsblod och navelsträngsvävnad. Vi är specialister på att spara stamceller och medräknat hela Vita 34 koncernen, med verksamhet runtom i Europa, tar vi hand om 145 000 barns navelsträngs-stamceller. Med trettio (30) redan utförda behandlingar har vi kunnat bekräfta den höga kvalitén på de sparade proven. Läs mer på https://www.vita34.se

Medicinska möjligheter med stamcellsbehandlingar

Inom framtidens medicin kan det bli helt normalt att använda stamceller som en del av behandlingen. I 20 års tid har forskningsoch utvecklingsteamet hos Vita 34, som består av specialistläkare, biologer, biotekniker och medicintekniskpersonal ägnat sig åt forskning om stamceller f rån navelsträngsblod och -vävnad. I samarbete med ledande universitet och forskningsinstitutioner utforskar Vita 34 nya behandlingsmöjligheter för hjärt- och kärlsjukdomar, sjukdomar i blodbildningsorganen och diabetes typ 1. www.vita34.se

35


KIDS & FAMILY| I SAMARBETE MED BONNIERS

Läslust som lockar

Vinn en boknyhet från Bonnier Carlsen Förlag. De tre olika titlarna berör allt från vår fantastiskt konstruerade kropp, om önskan att bli sedd samt en pigg och glad beskrivning om hur spännande det kan vara att gå på bio för första gången.

VINN EN BOK!

Så funkar det! Kroppen inifrån och ut – av Mats Wänblad

Ja, vi har den med oss hela tiden. Men vet vi egentligen hur kroppen funkar? Och tar vi hand om den? Här får ni all tänkbar information om den fantastiska kroppen – från topp till tå. Kroppen som är den smartaste konstruktionen man kan tänka sig. På 100 välfyllda sidor ges spännande, underhållande och viktig läsning, kunskap man inte kan googla sig till. Allmänbildning med Aha och Wow för hela familjen! Här finns också avsnitt om livet från vaggan till graven, hälsa och motion, om sjukdomar och hur de behandlas, samt om forskning och hur kroppen kan se ut i framtiden. Boken ges ut i samarbete med Nobelmuseet som har faktagranskat både text och bild, värde 172 kr.

Vem ser Dim? av Maria Nilsson Thore

Maria Nilsson Thore bjuder återigen på bilderboksmagi i en saga om ett pyttelitet kryp. Med sina stämningsfulla akvareller gjuter hon liv i en pytteliten värld djupt inne i skogen och berättar en saga om önskan att bli sedd – och konsten att se det som finns alldeles intill. Pyttelilla Dim är precis som du och jag, fast mindre än en kotte. I hans hem djupt inne i skogen är det spännande att vara liten – några frön blir till fina vingar, en blomma blir en rolig dräkt. Och ett blåbär räcker som mat i flera dagar! Men det är också väldigt ensamt. När man är så liten som Dim är det ingen som lägger märke till en. Eller, kanske finns det någon som ser Dim trots allt? Ålder 3-5 år, värde 180 kr.

Puck går på bio – av Anna-Karin Garhamn

Mamma och Puck ska gå på bio. På bion hänger det tavlor som visar vilka filmer man kan välja. Det finns roliga filmer, pratiga filmer, läskiga filmer. Puck får välja en film för barn. Den med kaninerna ser kul ut! Spännande, snart ska filmen börja… Men hjälp! Varför blev det så mörkt? Detta är en uppgiggande bilderbok med humor och snits om det första biobesöket för den nyfikne. Att gå på bio första gången är ibland lika spännande som filmen, om inte mer! Ålder: 3-6 år, värde 98 kr. 36

Fakta om

Hur kan du vinna? Mejla en kort motivering på cirka 10 ord varför du vill vinna en bok och till vem. Vi lottar ut 3 exemplar av varje. Du mejlar in till family@almmoller.se. Lycka till!


ansök nu!

Du som är mellan 4-18 år och har en allvarlig sjukdom eller diagnos kan ansöka till våra aktiviteter och läger! Läs mer på www.minstoradag.org/ansok

www.minstoradag.org • info@minstoradag.org • 08-660 50 96


KIDS & FAMILY|XXX

Tipsa gärna pten vidare om rece ll eller ha dem ti via hands digitalt .se/ www.mathem family

Duka upp med

nyttiga desserter

Kalas behöver inte betyda överintag av socker och överenergiska barn i varje vrå. Tillsammans med Mathem & Tasteline ger vi er tips för nyttigare efterrätter där ruset istället kommer av smak- och kalasglädje! Ett extra plus är att de dessutom är superenkla att göra.

38


DUKA UPP |KIDS & FAMILY

Bärglass

12

glasspinnar

(4 timmar)

För variation kan du ta de bär eller frukter som du gillar bäst eller efter säsong. Receptet räcker för cirka 12 glasspinnar. Ingredienser: 200 gram jordgubbar 150 gram blåbär 150 gram hallon 1 l vaniljglass

Gör så här:

1. Mixa bären och passera massan genom en finmaskig sil. 2. Rengör mixern och häll sedan tillbaka bären. Tillsätt glassen och mixa tills allt blandats väl. 3. Fyll glassen i portionsformar och tryck i en pinne. Frys minst fyra timmar. Recept: Linnéa Seidel & Tasteline

Kiwiklubbor med choklad och pistagenötter (15 minuter)

Ingredienser: 2 st kiwi gul 2 st kiwi grön 75 g chokladkaka mörk 50 g chokladkaka vit 0,8 dl pistagenötter

Gör så här:

1. Skala kiwin och skär dem i 1 cm tjocka skivor tvärs över. Smält den mörka och vita chokladen i två olika skålar i vattenbad eller på låg värme i mikrovågsugn. 2. Finhacka nötterna. Stick in en liten grillpinne i kiwiskivan och doppa i chokladen. Först i den mörka, sedan i den vita eller ringla mönster på valfritt sätt. Doppa sedan klubban i nötterna eller strö över. Recept: Mia Troberg Elonq 39


Annonse

Kramgo kudde for gravide mager och slitna ryggar bbhugme är kudden som formar sig perfekt efter kroppen, oavsett om du är i tredje eller åttonde månaden, och ser till att du hittar bra viloställningar och får tillräckligt med sömn under hela graviditeten. Foto: Andrea Norrman

D

en är lång och mjuk, justeras med en färgglad förstorad bitring i var ände och har blivit ett hjälpmedel alla gravida ”bara MÅSTE ha”. Men vad är det egentligen som gör en stor korvliknande kudde till ett måste för gravida? Vi frågar Hilde Tavares, kiropraktor och en av dem som tagit fram succékudden bbhugme.

designen. Och det märks!

också för att förebygga så tidigt som möjligt. För så snart du blir gravid börjar

Du säger att det är en investering i bättre livskvalitet att skaffa sig en bbhugme. Vad menar du med det?

kroppen förändras; hormonbalansen

– När du är gravid känner du dig ofta mer

reder sig kontinuerligt fram till att babyn

trött och sliten och behovet av sömn ökar.

ska levereras. Kroppen behöver vila och

Många upplever också smärtor i kroppen i

stöd på olika sätt genom alla de faserna

samband med graviditeten, särskilt i rygg

och då kan bbhugme hjälpa.

ändras, muskler och leder anpassar sig till en stadigt växande babymage och förbe-

och bäcken. Då gäller det att hitta bra – Frånsett att kudden är fantastiskt mjuk

viloställningar som leder till god sömn.

och skön är det två andra stora anledning-

bbhugme är gjord för att ge stöd och lin-

Vilket är det viktigaste råd du kan ge till gravida?

ar till att den är så populär. Den ena är att

dring till en blivande mamma-kropp. Nio

– Ta extra väl vara på dig själv den korta

kudden är justerbar. Det spelar ingen roll

av tio användare säger att de får bättre

tid du är gravid! Kom ihåg att det är en

om du är stor eller liten, lång eller kort, i

sömn och därmed känner sig gladare och

baby som växer och utvecklas i din mage

tredje eller åttonde månaden - kudden

starkare till vardags.

- en baby som upplever detsamma som du. Är du stressad, sliten och med brist på

formar sig perfekt efter kroppen. Den

sömn, påverkar det barnet i magen. Enkla-

som använts för utformningen. Kudden

När i graviditeten bör man investera i en bbhugme-kudde?

ser kanske ut som en enkel korv, men det

–Så tidigt som möjligt, vill jag påstå. Inte

är att investera i tillräckligt med sömn av

ligger otroligt mycket fackkunskap bakom

bara för att lindra eventuella smärtor utan

bra kvalitet.

andra är de kunskaper och erfarenheter

ste sättet att se till att ni båda har det bra

Mer om kudden på bbhugme.no


DUKA UPP|KIDS & FAMILY

Nice Cream x 3 Nyttig och krämig Nice Cream från programmet Smakligt. Tar endast 5 minuter! Recept: Mari Bergman

5

minuter

Mango & kokos Ingredienser 2 st bananer 1 dl mango fryst 1 dl ananas färsk 0,5 st lime 1 dl kokosgrädde

Topping 0,5 st lime 1 dl riven kokos

Gör så här:

1. Skiva och frys in bananerna. 2. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en krämig konsistens. Lägg upp i fina glas och toppa med limeskal och kokosflingor.

Avokado Ingredienser 1 st banan 2 st avokado 40 g färsk bladspenat 1 dl apelsin 1 msk honung flytande

Topping 100 g hallon färska

Gör så här:

1. Skiva och frys in banan och avokado. 2. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en krämig konsistens. Lägg upp i fina glas och toppa med färska hallon. 41


KIDS & FAMILY|DUKA UPP

Chunky Chocolate Ingredienser 2 st bananer 100 g dadlar färska 1 msk kakao 1 msk kakaonibs 1 dl mandlar 0,5 dl kokosgrädde

Topping 50 g mandlar 1 dl kakaonibs

Gör så här:

1. Skiva och frys in bananerna. 2. Mixa mandlarna till ett smul i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en krämig konsistens. Lägg upp i fina glas och toppa med finhackade mandlar och kakaonibs.

Järnbrist drabbar varannan kvinna

Om du ofta har lätt för att bli trött och yr eller får svårt att prestera och känner dig orkeslös kan det bero på järnbrist. Studier visar att närmare hälften av alla kvinnor drabbas. Brist på järn kan göra att man känner sig trött och hängig, är lättirriterad och har svårt att koncentrera sig. Andra tecken är nedsatt prestationsförmåga, huvudvärk, blekhet och ökat sömnbehov. LIVSNÖDVÄNDIGT Eftersom kroppen inte själv kan producera järn måste det dagligen tillföras genom mat och dryck. Har vi järnbrist

42

bildas inte tillräcklig mängd röda blodkroppar och det i sin tur leder till sämre syresättning av kroppen vilket gör att vi kan få blodbrist. De vanligaste orsakerna är rikliga menstruationer, hård träning, graviditet och ensidig kosthållning. INGEN PÅVERKAN PÅ MAGEN Ferronol är ett svensktillverkat, flytande järntill-

skott som innehåller järn och vitaminer i en unik lösning. Den tas lätt upp av kroppen, återställer snabbt järnnivåerna och ger ny energi. Till skillnad mot järntabletter har Ferronol ingen påverkan på magen. Säljs i hälsokostbutiker och en dagsdos kostar cirka 5 kronor.

Så mycket järn behöver vi varje dag Kvinnor i fertil ålder: 15 mg Ammande kvinnor: 15 mg Kvinnor i icke fertil ålder: 9 mg Män: 9 mg


EKO-MELLIS

Ett snällare mellanmål för både dig och miljön. Utan tillsatt socker. Smakis nya EKO-smoothie med mixad frukt och fullkorns-havre är ett supergott mellanmål som mättar länge.


KIDS & FAMILY|FIXA KALASET Sifferballonger i guld. Häng flera ballonger för att skriva ut årtal eller använd en för att symbolisera barnets ålder. Fyll med helium så svävar den i rummet. Annars går det bra att hänga på snöre eller fästa på väggen, kalasdekorationer.se. Pris: 69 kr/st.

Serpentin i guld att pryda bordet med, eller varför inte tak och väggar? Lagerhaus. Pris: 29 kr.

Bjud in till kalaset med fina inbjudningskort. Fina och söta kalaskort med olika djurmotiv. Säljs i 6-pack, Bumblebeefriends. Pris: 120 kr.

Fixa kalaset! Att fira födelsedagen med kalas är en viktig höjdpunkt för de små. Dela din kreativa kvalitetstid ihop med födelsedagsbarnet och planera och dekorera tillsammans.

Rosa sked i plast. Säljs i pack om två, Ica. Pris: 24,90 kr.

Häll upp popcornen i en festlig bägare, Lagerhaus. Pris: 29 kr.

Servera kalasets goda ting på denna fina papperstallrik. Säljs i 12-pack och är 21 cm i diameter, myperfectday.se. Pris: 69 kr. Slå in paketen i fina presentpåsar. Finns i olika färger och storlekar, Åhléns. Pris: från 29 kr. 44

Festlig kalasmugg tillverkade av tålig papp. Säljs i 10-pack, myperfektday.se. Pris: 69 kr.


FIXA KALASET|KIDS & FAMILY Servett från barnserien Djurpark. Färgglatt motiv som passar perfekt till kalaset. Från Cervera. Pris: 49 kr.

Ballonger i massor och olika färger hör kalaset till! Lagerhaus. Pris: 29 kr.

Piffa till tårtan eller bakverken med ett guldigt sifferljus. Ca 6 cm högt, kalasdekorationer.se. Pris: 29 kr. Foto: Peter Knutson Form: Ulrica Sasko Design

Servis till våra små hjärtan. LIVLYs prickar och sleeping cutie ögon tryckta på koppar, tallrikar och skedar. Gör upplevelsen kring bordet roligare och bidrar till en fin dukning med de underbara pastellfärgerna, LIVLY. Pris: Mugg: 69 kr, tallrik: 79 kr, sked: 39 kr.

MUSIKALEN

MARKOOLIO, CLAES MALMBERG

KIM SULOCKI, CHARLIE GRÖNVALL, RENAIDA BRAUN STOR ENSEMBLE. REGI & MANUS: ROBERT DRÖSE Stockholm Waterfront 26/12 - 11/2, 2018 & Sverigeturné 2018 En magisk Julklapp!

Biljetter: ticketmaster.se drosenorberg.se PRODUCENTERNA AV SNÖVIT THE MUSICAL & TROLLKARLEN FRÅN OZ

45 Aladdin_Citymag_170x120_Mag.indd 1

2017-09-12 15:30


Winter Is Coming

Höstmörkret börjar sänka sig och vintern närmar sig med sina kallare temperaturer. Då är det bra att ha en rejäl, varm och trevlig åkpåse för de minsta att lita på. Elodie Details nya designserie Escape The Ordinary ger kvalitet, värme och stil åt varje vagn och varje barn. Escape-seriens åkpåsar finns i marble grey, powder pink, dots of fauna, petite botanic och plum love. Till dem finns också skötpåsar, mössar, vantar, filtar, ryggsäckar, napp och napphållare i samma design. Komfort och stil för ditt barn. Det är mycket som behövs när familjen får en ny medlem. Då är det viktigt att det är saker med kvalitet och säkerhet. Barnbutiken har de rätta sakerna för de allra minsta. Köp i våra butiker eller genom vår webbshop.

Stockholm City, Gamla Brogatan 26 08-662 75 20

170911_Barnbutiken_Kids & Family_206x275.indd 1

www.barnbutiken.com

Södermalm Götgatan 68 08-662 60 70

2017-09-08 15:49


SÄLLSKAPSSPEL|KIDS & FAMILY

Sällskapsspel för alla åldrar

Mysa inomhus hör hösten till. Att spela spel tillsammans är ett perfekt sätt för hela familjen att umgås på, samtidigt som det uppmuntrar till lärdom och lek. Här tipsar vi om barnens favoriter för olika åldrar.

0-1 år

En fin och inspirerande plocklåda i mjuka färger och former. Serien Edvin är inspirerad av de skandinaviska skogsdjuren. Barnet lär sig att öva upp koordinationen och lösa problem med klossarna som placeras i lådan. Spel: Plocklådan Edvin Utgivare: Kids Concept Pris: 249 kr

1-2 år Mycket uppskattat bowlingset i mjukplast. Med sex stycken djurformade käglor och en plastboll. Spel: Bowlingset Utgivare: Ellos Pris: 279 kr 47


KIDS & FAMILY|SÄLLSKAPSSPEL

2-3 år 3-4 år Ett roligt spel där bajskorvar tävlar mot varandra på en spännande bana. Pruttljud och mycket annat gör spelet till en rolig tillställning med många skratt. Först till toaletten vinner!

De populära Babblarna finns nu som memo för de små barnen. Innehåller 72 kort som ska matchas ihop i 36 olika par. Barnen får memorera var de olika korten ligger för att sedan para ihop dem.

Spel: Bajsspelet Utgivare: Nicotext Pris: 159 kr

Spel: Babblarna Memo Utgivare: Babblarna Pris: 149 kr

4-5 år 5-6 år Bokstäverna behövs för att bilda ord på spelbrickan. Men det finns ett problem, ABC-tjuven har stulit bokstäverna i alfabetet! Här får barnen leka och leta efter bokstäverna för att sedan lära sig att stava. Spel: Små kloka barn på bokstavsjakt Utgivare: ALF Pris: 299 kr

Experimentera med Skalman och hans vänner! Lådan innehåller 12 enkla och roliga tricks för de allra minsta på temat vatten, optik, ljud och väder. Bygg en ubåt, gör ett periskop, experimentera med färgfilter och mycket mer. Innehåller bildinstruktioner att följa steg för steg, det finns även enkla textförklaringar. Spel: Skalmans Experimentlåda Utgivare: Kärnan Pris: 299 kr

6-7 år Ett alias som roar hela familjen. Förklara ord med andra ord där barn och vuxna förklarar och gissar ord tillsammans. De anpassade familjekorten och de svårare vuxenkorten gör att hela familjen kan tävla mot varandra. Förklara mer än 3 000 ord med andra ord. Spel: Familjealias Utgivare: Tactic Pris: 289 kr 48


TVÅ RÄDDNINGAR I NÖDEN PÅ RESAN På utlandssemetern vill man koppla av utan oro för att bli sjuk. Samtidigt är den absolut vanligaste orsaken till att man blir sjuk utomlands orent vatten. Det kan vara allt från diarréer till mer allvarliga sjukdomar orsakade av bakterier eller parasiter i dricksvattnet. Med BioCool Safe Water Travel Pack är du säker på att ditt dricksvatten är fritt från mikroorganismer, d.v.s. bakterier, parasiter och amöbor. Till och med från de obehagliga parasiterna Cryptosporidium och Giardia. Tabletterna i reseburken desinficerar ditt vatten på ett säkert och skonsamt sätt och du kan känna dig säker på att inte få i dig några skadliga mikroorganismer. Helt utan att avge smak eller lukt på dricksvattnet. Med den medföljande sprayflaskan kan du använda BioCool Safe Water Travel Pack som sårdesinfektion. Perfekt för både stora och små resenärer såväl borta som hemma. Med BioCool Safe Water Travel Pack har du med dig två räddningar i nöden, var du än befinner dig.

Köp BioCool Safe Water Travel Pack hos

Kontakt: BioCool AB | www.biocool.se Adress: Gymnasievägen 16, 931 57 Skellefteå, Sweden. Telefon: +46 (0)910-21 50 70 | E-post: kontakt@biocool.se


Utifrån barnens behov av utekläder, som funkar i alla väder och för alla utelekar, gör vi funktionsplagg av högsta kvalitet – med superb komfort. Vi jobbar hållbart och smart för att ge dig mest för pengarna. Vi har inga mellanhänder. Nästan all försäljning sker mun-till-mun och våra kläder kan bara köpas i vår egen webshop gneis.se Varmt välkommen in och bekanta dig med oss och våra ull, termo, polycotton, skal- och vinterplagg. Du hittar overaller, jackor, byxor, underställ, mössor, handskar med mera från ca 9 månader. Vi ses utomhus!


HÖSTPYSSEL|KIDS & FAMILY

Inspireras av naturen

Passa på att sysselsätta er både ute och inne i höst! Förbered pyssel med en gemensam familjedag ute i naturen. Använd sedan fynden direkt i friska luften – eller inomhus vid mindre sköna utomhusdagar.

1 Pimpa med pumpor

Pumpor kan både användas såväl till matlagningen som till olika sorters pynt. Införskaffa pumpor som ni sedan skapar novemberinredning eller mysiga lyktor av. Se bara till att små barn inte handskas själva med vassa föremål. 51


KIDS & FAMILY|HÖSTPYSSEL

2

Leta & måla kottar

En fin höstdag passar perfekt för jakt av kottar! En kotte är dessutom ett litet konstverk i sig själv, så det som krävs är att sätta sin egen prägel med färg, glitter, guldspray eller annat den kan tänkas kläs i. Ha ingen plan utan använd vad som finns hemma och skapa tomtar, figurer eller bara fint pynt.

3

Vackert och lekfullt naturpyssel för små och stora

Inspireras av Flora och allt fint du hittar i naturen. Blad och frön blir fåglar och fiskar, kottar och stenar blir ugglor och harar. Kristina Digmans bilder väcker skaparlust och fantasi. Hennes naturpyssel är oemotståndligt och originellt. Perfekt för föräldrar och barn att göra tillsammans! Med boken Floras naturpysslor – skapa med blad, kottar och stenar får ni massor med inspiration och får även vara kreativa till tusen. Boken är utformad för barn från 3-6 år, 111 kr eller som e-bok för 34 kr. 52


HÖSTPYSSEL|KIDS & FAMILY

4 Lärorikt lekpyssel

Med My Fairy Garden Flower Pot får barnet skapa ett magiskt hem för sin älva i en blomkruka. Instruktioner i form av en aktivitetsguide underlättar för barnet att komma igång med planteringen av krukan. Lekstunden blir både lärorik och stimulerande. Dessutom blir krukan en fin inredningsdetalj att ha i barnrummet. Frön ingår. 4-10 år. 199 kr, Lekmer.se.

20%

köp rabatt på ett helt sk ru st hö n de ko med 17

Gäller till 30/11 20

PERSONLIGA BARNTAVLOR Personliga födelsetavlor, personliga bokstavstavlor med djur och saker på bokstaven, alfabetstavlor och mycket mer. Du hittar allt i webshoppen:

www.joannaschmidt.se JOANNASCHMIDT.SE

www.graceofsweden.com 53


KIDS & FAMILY|HÖSTPYSSEL

Gör egna såpbubblor

5

Såpbubblor är nästan obegripligt kul för både barn som vuxna! Och ibland kan de köpta såpbubblorna gå åt snabbt. Ibland åker behållaren i backen eller så hamnar den upp och ner och töms på en sekund. Gör egna såpbubblor hemma så kan ni blåsa vackra och lekfulla bubblor – hur mycket ni vill.

Ingredienser: 1 dl YES diskmedel 5 dl vatten 1 dl glycerin (alternativt en skvätt bakpulver)

6 54

Gör en egen bubbelblåsare

Har du alltid velat ha något att blåsa såpbubblor med och råkar ha en uppdrucken Yoggi yalla hemma? Då tipsar Arla om hur du gör din egen bubbelblåsargubbe! På arla. se/arlakadabra hittar du en instruktionsfilm samt massor med andra pysselfilmer.

Bubbelblåsare av Yoggi yallaflaska


DE N A D U J ERB

50 BILDER GRATIS Upplev skillnaden i både färg och skärpa med äkta fotopapper!

Ge nytt liv till dina digitala bilder genom att framkalla dem hos myFUJIFILM. Med FUJIFILM Crystal Archive fotopapper får dina bilder mer lyster i färgerna och högre skärpa i bilderna.

Beställ via www.myfujifilm.se/kids

Erbjudandet gäller till och med 2017-11-02. Gäller bilder i formaten 10x och 11x. Porto tillkommer med 49 kr. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och gäller endast en gång per hushåll.


KIDS & FAMILY| I SAMARBETE MED WELEDA

ekot tes-

Ekologisk rengöring – varje dag! I oktober lanserar Weleda en ny ekologisk produkt för barn. Den kombinerade duschkrämen och schampot är en mild rengöring för hud och hår. Kids 2 in 1 Shower & Shampoo passar dessutom att användas dagligen vid både dusch och bad. Det mjuka löddret kommer från kokos och sockertensider och med vårdande sesamolja i formulan och de lekfulla, naturliga dofterna Happy Orange, Lively Lime och Very Vanilla så kan alla barn hitta sin favorit!.Kids & Family har fått några ord med Navina Isenberg, talesperson för Weleda som berättar mer om den nya produkttrion. Vilka är de viktigaste faktorerna vid utformandet av nya barnprodukter? Att de innehåller milda tvättaktiva ämnen som inte är för starka för små barns hud. De rengör skonsamt utan att torka ut huden samtidigt som de tvättar bort smuts och bakterier och är samtidigt skonsamma för miljön. 56

Hur kom ni fram till de tre olika dofterna? Genom en testpanel. Flera barn fick dofta på olika produktförslag och de tre vinnarna blev apelsin, lime och vanilj. Likaså tillfrågades barnen om färgerna och djuren på tuberna, och här ser vi resultatet av deras åsikter. Är ekologiskt något som efterfrågas mer och mer? Ja det gör det. Framförallt ekologisk hudvård till barn. Vi spår en ljus framtid för ekologisk hudvård och har också fått information från branschorganisationen NOC att tillväxten ligger på mellan 15-20 procent.

För vilka barn passar Weledas nya dusch- och schampoprodukt? Vi rekommenderar dem till barn mellan 3-10 år men självklart kan de användas oavsett ålder. Till mindre barn har vi flera milda produkter som passar babyns känsliga hud. Bland annat vår populära Calendula Shampoo and Body Wash.


EFFEKTIV HJÄLP MOT TORRA SLEMHINNOR GER FUKT SOM BYGGER UPP SLEMHINNAN FÄSTER DIREKT PÅ SLEMHINNAN

ÅTERSTÄLLER TILL NATURLIG STRUKTUR OCH ELASTICITET

GER FUKT I UPP TILL 72 TIMMAR  HORMONFRI VAGINAL GEL  SNABB LINDRING  LÅNGTIDSVERKANDE EFFEKT

FRÅGA EFTER KLICK PÅ DITT APOTEK. FÖR MER INFORMATION BESÖK KLICKINTIM.SE

NYHET! INTIMKRÄM FÖR YTTRE SLEMHINNOR


Livets viktigaste byggstenar Vi älskar barn. De är underbara. Deras skratt får oss att le. Barn är det mest värdefulla vi har. Vi älskar dem obegränsat. Vi skyddar och tar hand om dem så gott vi kan. Med hjälmar, vitaminer och välmenande råd. Som föräldrar vill vi deras bästa. Vi tar vara på livets byggstenar, barnens stamceller. Vi vet att stamceller ger bättre möjligheter. Till att bota sjukdomar. För att rädda liv. Vi erbjuder trygghet. Vi tar vara på hoppet. Vi tror på en ljus framtid med bättre behandlingar. Och när den framtiden kommer, så är vi redo. För vi bevarar barnens stamceller. Läs mer om stamceller på vita34.se


VÅRDNADSTVIST|KIDS & FAMILY

Barnet i skilsmässan

Så levde de lyckliga i alla sina dagar. Det som till en början varit självklart i en relation kan av olika anledningar förändras och avslutas. När beslutet tagits att familjen ska brytas upp händer det att konflikter uppstår, där föräldrarna inte står enade i vissa frågor. En jobbig period där det är viktigt att inte glömma bort barnet i processen. AV SARA ERICSSON

F

ör att ta reda på vad som är viktigt att tänka på samt vad det finns för hjälp att få i en situation där en tvist uppstått har vi träffat Ingrid Laurell-Liska, familjerättssocionom på Östermalms stadsdelsförvaltning/ familjeenheten. Där arbetar Ingrid bland annat med samarbetssamtal.

– Syftet med samtalen är att föräldrarna ska finna lösningar för sitt barn. Där stöttar jag och hjälper föräldrarna att kommunicera med varandra på ett fungerande sätt. Så att det blir så bra som möjligt för barnet. När Ingrid träffar föräldrarna har de ofta olika uppfattningar om hur barnet ska bo, hur umgänget ska se ut samt hur samarbetet föräldrarna emellan ska 59


KIDS & FAMILY|VÅRDNADSTVIST

DET KAN FÖRSTÅS VARA KRÅNGLIGT NÄR MAN ÄR BARN OCH KAN IBLAND KÄNNAS ENSAMT OCH SORGLIGT. MEN DET KAN OCKSÅ UTVECKLA NYA MÖJLIGHETER. I VILKET FALL KAN DET ALLTID VARA BRA ATT PRATA MED OCH TRÄFFA ANDRA BARN I EN LIKNANDE SITUATION.

fungera. Barnet känner av föräldrarnas konflikt vilket gör det svårt för barnet, som lätt hamnar i en besvärlig lojalitetskonflikt. Att befinna sig i en separationsprocess är påfrestande och inte sällan förekommer det höga röster och bråk mellan föräldrar. Barn hör och ser mer än vad många föräldrar vill förstå i den svåra situationen. Det är därför viktigt för barnets välmående att föräldrarna samarbetar och finner lösningar. – Föräldraskapet ska kunna fungera till det gemensamma barnet trots att de själva inte längre lever tillsammans som par. Märker barn när man är osams eller befinner sig i en konflikt? – Alla barn känner av dålig stämning mer än vad man tror. Föräldrarna kan ofta vara så upptagna av tvisten att de glömmer bort barnet i processen. Ett uppbrott och en förändring i barnets liv är i regel jobbig för barnet och det kan följas av en tuff period. Det händer att föräldrarna pratar illa om varandra inför barnet, vilket verkligen bör undvikas för barnets skull, som har rätt att ha en god relation med båda sina föräldrar. Om tvisten inte får ett slut eller blir en långdragen sådan så får såren aldrig tid att läka och det påverkar barnet negativt. Om barnet får information om vad som händer och får hjälp att förstå sammanhanget det befinner sig i så kan det vara behjälpligt i den svåra situationen. Vi som arbetar på familjerätten kan också ha samtal med barnet om föräldrarna önskar det. Hur ska man gå till väga för att få hjälp? – Samarbetssamtal vid separation erbjuds till föräldrar som har svårt att samarbeta kring barnet. De finns vid familjerätten vid din stadsdelsförvaltning. Samtalen är frivilliga och kostnadsfria. Man vänder sig dit och bokar en tid. Det är viktigt att båda föräldrarna bekräftar att de vill ta del av hjälpen i form av samarbetssamtal. 60

– Vi ser som regel till att höra båda föräldrarnas sidor av hur de uppfattar situationen i enskilda samtal innan vi träffar dem båda två för ett gemensamt möte. Dels för att var och en ska få känna sig fri att berätta om sitt önskemål samt vad som är viktigt utan att bli avbruten. Dels för att samtalsledaren ska få en bättre bild av vad var och en tycker är bekymmersamt. Viktigt att påpeka är att samarbetssamtalen som sker på föräldrarnas initiativ varken registreras eller journalförs och sker under sekretess. Vad kan samarbetssamtalen leda fram till? – Det kan vara allt från att föräldrarna gör muntliga överenskommelser om vad som ska gälla vid hämtning och lämning, till hur mycket barnet ska bo hos den ena respektive den andra föräldern. Det kan vara till stor hjälp att punkta ner och skriva upp regler som föräldrarna är överens om för att minska onödigt tjafs i vardagen. Föräldrarna kan då gå tillbaka och titta på vad de har kommit överens om. Samarbetssamtalen kan även leda till att föräldrarna önskar upprätta ett skriftligt avtal om vårdnad, boende och/eller umgänge. Ett sådant avtal blir juridiskt bindande om handläggaren på familjerätten bedömer att föräldrarna är överens samt att det är till barnets bästa. Om föräldrarna inte kan finna en gemensam lösning gällande barnet och tvisten fortsätter blir nästa steg att vända sig till tingsrätten/domstolen. Det leder i regel till att familjerätten får i uppdrag av tingsrätten att utföra en vårdnadsutredning. Därefter lämna ett förslag till tingsrätten där beslut fattas om hur situationen ska lösas. Det kan bli en mycket lång och jobbig process, så det är att föredra att hitta en samförståndslösning. På familjerätten finns därför hjälp att få. För att finna lösningar på frivillig väg där föräldrarna ges möjlighet att själva bestämma vad som

ska gälla för deras barn. Att lyckas undvika en långdragen rättsprocess är en vinst för familjen både på ett ekonomiskt och känslomässigt plan. ”Mamma bor här och pappa bor där” Det kan förstås vara krångligt när man är barn och kan ibland kännas ensamt och sorgligt. Men det kan också utveckla nya möjligheter. I vilket fall kan det alltid vara bra att prata med och träffa andra barn i en liknande situation. Ingrid rekommenderar gruppverksamheten Skilda världar, en verksamhet för barn till separerade föräldrar, som Familjeenheten erbjuder. Syftet är att ge barn möjlighet att förstå och uttrycka sina tankar och känslor tillsammans med andra barn. Olika teman tas upp och man har samtal, rollspel och leker samt fikar tillsammans.

Fakta om

Ingrid Laurell-Liska har en lång erfarenhet inom socialtjänsten, där hon arbetat med olika inriktningar. I dag som familjerättssocionom med fokus på bland annat samarbetssamtal. Läs mer om familjeenheten och deras arbete på: www.stockholm.se/ familjomsorg/


ABC Leksaker är en webbutik med ett unikt och brett sortiment pedagogiska barnprodukter. Besök gärna vår hemsida på www.abcleksaker.se för att se hela vårt utbud.


KIDS & FAMILY|TRÄNING

Mammaträning & kampsport för barn Att komma igång med träningen efter födseln är viktigt, och ju tidigare du börjar med att arbeta upp bålstyrkan desto bättre! Ett gym som har tagit fasta på att delvis fokusera på mammorna och kroppens förändringar efter födseln är Rawhouse Calisthenics som erbjuder Mommie-träningsklasser. AV MALIN SVANTESDOTTER JOHANSSON

62


TRÄNING|KIDS & FAMILY

S

jälvklart står barnet i fokus i början och det är inte alltid tiden finns för att sätta sig själv och sin kropp i främsta rummet. Men, försök att ta dig tiden och skynda långsamt. Tänk på att om du är frisk och stark så kommer det att vara enklare att hantera det krävande mammalivet med mer energi för att finnas till för ditt barns behov. – Det tar ofta upp till ett år innan kroppen är helt återställd, men ju snabbare man jobbar på att förstärka bålen desto snabbare kan man gå tillbaka till att träna som vanligt, berättar Josephine Genetay, manager för Rawhouse Calisthenics. Om bålen försvagats påverkas ofta ryggen negativt. Många lyfter dessutom sitt barn mycket under första året och därför är det bra att tänka på att bygga upp sin styrka. Med Rawhouse Mommies förebygger du samt förhindrar ryggskador och dålig hållning. Under Rawhouse Mommies-träningen jobbar du stegvis på att stärka bålstyrkan och de inre och

nedre magmusklerna, även så kallade knipmusklerna. – Mammaträningen finns som gruppmoment men även som one-on-one om man vill ha privat träning. Ett sätt att kombinera träningen med mammalivet är också att träna tillsammans med din bebis. – Hos oss kan du ta med din bebis under klassen eftersom vi kan inkorporera honom eller henne i övningarna. Om barnet sover kan du även ta med en yngre bebis och lämna i vårt kombinerade babyoch lekrum.

Barnklasser i Capoeira

Gymmet har inte bara träning för nyblivna mammor utan erbjuder såklart ett helhetsutbud med gym och träning för hela familjen. Och något de också har adderat i träningsutbudet är Capoeira-träning för barn mellan 6 och 12 år. – Här får även ditt barn chansen att öva upp flexibilitet, styrka och smidighet genom lekfull träning, akrobatik och musik.

Fakta om RAWHOUSE CALISTHENICS Fokuserar på en träningsmetod där individen använder sin egen kroppsvikt som redskap för att utveckla sin fysiska styrka. Du hittar gymmet på Grev Magnigatan 17 A, för mer info och anmälan mejla info@ rawhouse.se eller läs mer på Rawhouse.se.

63


Ärlig, ekologisk och rättvis barnmat så hÄr tÄNker Vi. små barn äter små portioner, därför ska deras mat innehålla rena råvaror, vara varsamt tillagad och smaka gott. alex&Phils gröter och smoothies är ärlig barnmat av frukt, bär, juice, havre, amarant, rapsolja och kryddor – inget annat. att vår mat ska vara ekologisk, kraV-märkt och klimatsmart är en självklarhet. kort och gott: supermat för superungar! fler Nyheter! Nu har vi lanserat vi nio nya goda produkter som alla är glutenoch mjölkfria. Vi Vill att fler BarN ska Må Bra! 2 för1 – för varje portion mat du köper bidrar vi med 50 öre till barn i nöd. Du hittar alex&Phil På iCa, COOP, City GrOss, MatheM.se, ParaDiset MeD flera. OCh så På www.alexPhil.se såklart!

AlexPhil_206x275mm_.indd 1

2017-09-21 13:00


TRÄNINGSPLOCK|KIDS & FAMILY

Maximalt stöd framtaget för den aktiva kvinnan med en större byst från sport sportkollektionen Triaction. Boost Lite Push-up sportbehå, perfekt för högintensiva aktiviteter, Triumph. Pris: 649 kr.

Funktionsjacka för träning men också snygg att bära till vardags, Under Armour. Pris: 1 499 kr.

Aktiv höst

Låt inte lite kyla och mörker stoppa den aktiva livsstilen. Nya sportprylar och kläder inspirerar till aktivitet både ute och inne.

Urbanears lanserar sina klassiska modeller i nya färger i Color Collection. Färgskalan är inspirerad av jordartsmetaller, Urbanears. Pris: 999 kr.

Värmande tunn träningsjacka. Perfekt för den raska promenaden eller springturen i höstkylan, Helly Hansen. Pris: 800 kr.

Träningsbyxa i höstens fina färger, H&M. Pris: 249 kr.

Att hoppa hopprep är en rolig träningsform. Hoppa dig i form med Abilica JumpUp. Pris: 199 kr. 65


KIDS & FAMILY|XXX

Innovativt träningsredskap: En helt ny sula tillverkad av ett unikt patenterat viktmaterial. Varje sula väger 227 gram vilket gör att i varje steg där foten lämnar marken ökar motståndet i rörelsen. Därmed ökar syreintaget och kaloriförbränningen. Sulan ökar inte bara prestationsförmågan och förbränningen, den är även bekväm och ger stöd och dämpning i varje steg, Weightsoles. Pris: 499 kr.

Stärk upp och förebygg skador. Använd balansbrädan för att träna upp anklar, vader, knän, säte och lår, Abilica. Pris: 399 kr.

Klassiska Adidas-modellen i barnversion. Tuff overall perfekt för barnen att aktivera sig i eller ha till vardags, Ellos. Pris: 449 kr.

Håll värmen i höst. Halsduk i ull för de minsta, Pierre Robert. Pris: 149 kr. 66


– Jag har bestämt mig!

Gneis, barnens val – Vi är ett kreativt norrländskt familjeföretag med säte i Luleå och Åre. Vårt mål är att göra världens bästa utekläder för barn och deras utelek. Läs mer om oss och våra produkter på gneis.se


KIDS & FAMILY|XXX

Nytt tillskott i familjen

SUV-bilarna har ju under de senaste tio åren varit omåttligt populära, men på senare år finns ett mellanting mellan vanlig bil och SUV. Nya Mercedes E-Klass All-Terrain är ett lysande exempel på detta. Följ med oss på en provtur.

M

AV JOHAN MÖLLER

ed en högre markfrigång, större fälgar, skärmbreddare i svart samt med kraftigare stötfångare fram och bak skiljer sig Mercedesen mot sitt standardutförande. Nya All-Terrain smälter stilfullt in i storstadsmiljön men blir även en pålitlig partner när du åker ut från stan eller när väder och väglag inte är de bästa. Vi provkörde en vinröd Mercedes E-Klass 200d AllTerrain under några vackra sensommardagar. Mercedes har verkligen lyckats med designen på nya All-Terrain, stilfull

68

och med smäckra linjer. Förarmiljön är harmonisk och mycket rymlig. Växelspaken är borttagen och ersatt av en spak på ratten, övriga reglage är lättöverskådliga och snyggt placerade. Två stora skärmar lyser upp frontpanelen och ger dig som förare mycket information – dock utan att det blir rörigt eller otydligt. Sätena är komfortabla och självklart helt elmanövrerade vilket gör att man enkelt hittar sin favoritposition innan avfärd. Klassens största lastutrymme enligt Mercedes själva och visst finns det gott om plats för den stora familjen.


FAMILJEBIL|KIDS & FAMILY

UTAN ATT ÖVERDRIVA SÅ IMPONERAR ALL-TERRAIN OCH PASSAR FÖR DEN SOM VILL HA EN SNYGG BIL MED DESIGN, FUNKTIONALITET OCH MED PLATS FÖR MÅNGA.

Nya All-Terrain är utrustad med en rad smarta innovationer. Pre Safe Impuls Sida är ett system som kan förflytta föraren eller framsätespassageraren in mot mitten av bilen om det finns risk för kollision. Aktiv bromsassistent reagerar på fotgängare eller annat framför bilen i hastigheter upp till 55 km/h och bromsar på eget initiativ. Bilen vi provkör är en diesel på 194 hkr med en förväntad förbrukning uppgående till 0,56-0,61 l/mil. Den automatiska växellådan är 9-stegad och harmonierar perfekt med motorn. Övergångarna mellan växlarna är knappt märkbara.

Överlag är All-Terrain en mycket behaglig och lättkörd bil, vi har provat den på landsväg såväl som inne i city. I och med att man sitter lite högre än i vanliga bilar så får man en bättre överblick, speciellt bra i storstadstrafiken. Utan att överdriva så imponerar All-Terrain och passar för den som vill ha en snygg bil med design, funktionalitet och med plats för många.

69


KIDS & FAMILY|FAMILJEBIL

Låt tystnaden tala

För provkörning: dahlbacka.se

I månadens biltest har vi provkört Mitsubishi Outlander Plugin Hybrid. Den här typen av bilar med hybridteknik, det vill säga kombination av elmotorer och vanlig bensinmotor, har blivit enormt populära under de senaste åren. Verkligen ett bra alternativ för dig som kör korta sträckor fram och tillbaka från jobbet där du hela tiden kan köra på eldrift. Inga utsläpp, inga dyra bensinräkningar – positivt både för dig och för miljön.

D

AV JOHAN MÖLLER

et är en väldigt speciell känsla när man startar bilen och ingenting hörs. När man sedan kör iväg är det fortfarande helt knäpptyst, endast ett litet susande ljud från elmotorn hörs. Det känns ovant och lite konstigt i början men

man vänjer sig fort. 54 kilometer kan man köra enbart på eldrift och bilen går på el i hastigheter upp till 120 km/h, därefter tar bensinmotorn vid. Men kör man i stadstrafik går det att helt hålla sig till eldrift vilket är en stor fördel. Batteriet laddar du på tre till fem timmar hemma i ett vanligt eluttag eller vid speciella laddstationer där det endast tar 25 minuter att ladda upp. Mitsubishin är fantastisk att köra både på eldriften i

70

stan såväl som med bensinmotorn på landsväg och för de längre utflykterna. Mjukt och tyst sveper den fram längs gatorna och ute på vägen uppför den sig som andra bilar i samma storleksklass. Det är en stor bil som ligger stabilt på vägen och ger en känsla av trygghet. Dessutom finns en rad olika funktioner som underlättar och gör körningen säkrare. Aktiv farthållare som håller rätt avstånd, döda vinkeln-varnare samt ett avancerat kollisionsvarningssystem. Självklart styr du allt via den inbyggda pekskärmen eller via röstkommandon för säkrare bilkörning. Smartphone stöds också. Outlandern är en mycket trevlig bil i SUV-segmentet som passar för dig med en aktiv livsstil med eller utan familj. Helt rätt i tiden med eldrift vilket sparar pengar samtidigt som man gör en insats för miljön.KIDS & FAMILY|FÖDANDETS OLIKA FASER

Födandets olika skeden Som blivande förälder är det mycket nytt som väntar och många önskar sig full kontroll över vad som sker och komma skall. För dig som uppskattar att bli mer insatt beskriver Helena Ihre från Babygruppen födandets olika skeden – för att ge dig extra trygghet inför förlossningen. TEXT MALIN SVANTESDOTTER JOHANSSON

D

en normala tiden för själva födandet sker vanligtvis mellan vecka 37 och 42, men exakt vad som är sätter igång födandet är inget som vi med säkerhet vet. Det är många samverkande faktorer som spelar in, varav de flesta är okända. De flesta startar sitt födande under nattetid och födselstarten beror dels på att livmodern är maximalt uttänjd och dels på att hormoner och nerver i livmoderhalsen sänder signaler till hjärnan att utsöndra hormonet oxytocin. – Men också barnet har en del i att födandet startar, berättar Helena. Hur vet man att födandet har satt igång? Ja, det är ibland svårt att veta om födandet har startat på riktigt och många kan också känna sig osäkra eller oroliga.

72

Det är inte helt ovanligt att förstföderskor får komma in till förlossningen för en kontroll, men att de sedan får åka hem igen och vänta på att födandet ska komma till ett mer aktivt skede. – Det bästa är därför ofta att ringa till förlossningsavdelningen när du tror att födandet startat och rådgöra med en barnmorska.

Förlossningens tre skeden

Själva förlossningsarbetet delas in i tre olika skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Att föda är däremot helt unikt och individuellt och det går därför inte att förutsäga hur varje enskild upplevelse kommer att bli. Hur lång tid det tar är också svårt att uppskatta och skiljer sig avsevärt från kvinna till kvinna.


PROFILEN|KIDS & FAMILY

73


KIDS & FAMILY|FÖDANDETS OLIKA FASER

1

74

Öppningsskedet

Öppningsskedet består av en latensfas och aktiv fas. Latensfasen startar när livmoderhalsen börjar förkortas och pågår tills modermunnen har öppnat sig tre till fyra cm. Den kännetecknas av mer eller mindre kraftiga värkar. Många beskriver det som kraftig mensvärk, molande, strålande ned mot ljumskar och bak i ryggslutet. Latensfasen tar vanligen åtta till tjugo timmar och ibland längre. Under denna fas är du oftast hemma och det viktigt att äta, vila, spara på krafterna och göra saker som känns bra och skapar lugn och avslappning. – Eftersom många upplever att denna fas tar lång tid kan det vara bra att ha en strategi för distraktion. Kanske tittar du på film eller lyssnar på musik och försöker tänka på annat. Försök att hitta bra vilopositioner så du kan ”sov-vila” och spara på krafterna. Att ta en dusch eller ett bad är för många ett bra sätt att lindra smärta och fördriva tiden på. Värme i form av rispåsar eller värmeflaskor kan vara skönt att lägga på områden som gör ont, exempelvis rygg eller mage. Du kan också läsa eller titta på film eller tv. – Har du tränat andning och avslappning är det utmärkt att börja med detta nu, och partner eller nära anhörig kan med fördel hjälpa till med massage. Du kan också ta smärtstillande läkemedel som paracetamol. När den aktiva fasen under öppningsfasen påbörjas blir värkarna kraftigare, kommer tätare och är mer regelbundna. Fasen räknas från tre till fyra centimeters öppning fram till utdrivningsfasen då öppningen ska ha uppnått 10 centimeter. Det innebär att livmoderhalsen öppnar sig ungefär en halv till en centimeter i timmen och att barnets huvud tränger ned i bäckenet, från bäckeningången till bäckenutgången. – Det kan variera var man har ont, men ofta är smärtan avgränsad till nedre delen av ryggen och på nedre delen av magen. Ibland kan det även göra ont nedåt ljumskarna. Födandet sker oftast på sjukhuset under denna fas. För att kunna bedöma öppningen av livmodermun-

nen gör barnmorskan kontinuerliga vaginalundersökningar. – Under den här fasen är det fördelaktigt att använda sig av upprätta positioner samt att byta position då och då. Många födande upplever även att det är skönt och smärtlindrande att vara lite i rörelse. Upprätt ställning ger livmodern mer kraft och därmed mer effektiva värkar samt att syresättningen ökar till livmodern och barnet. Du får också hjälp av tyngdlagen som underlättar barnets väg ner och rotation i bäckenet. – Studier visar att vid upprätta ställningar bildas mer endorfiner, vilket gör att du upplever mindre smärta. Många upplever också att de får mer självförtroende när de står upp än när de ligger ned. På förlossningsavdelningen finns det saccosäck, pilatesboll, gåbord och andra hjälpmedel att tillgå.

Fakta om BABYGRUPPEN Babygruppen är ett vårdföretag som erbjuder kurser för blivande och nyblivna föräldrar. Vårt mål är att tillhandahålla kunskap och erfarenhet samt ge värdefulla redskap för att öka på tryggheten under den här unika perioden. På våra kurser träffar man alltid en specialist inom sitt område och allt som lärs ut är baserat på gedigen erfarenhet och den senaste forskningen. Vi vet att det gör stor skillnad att förbereda sig och vårt mål är att ge en glad och trygg start under födandet och det nya livet med barnet.


FÖDANDETS OLIKA FASER|KIDS & FAMILY

Fakta om HELENA IHRE Helena Ihre driver tillsammans med sin kollega Åsa Holstein Babygruppen. De är båda barnmorskor sedan många år tillbaka och har erfarenhet inom mödravård, födande och eftervård. Helena är även utbildad yogalärare och håller gravidyoga, medicinsk yoga och restorative yoga.

2

Utdrivningsskedet Detta skede delas in i en övergångsfas samt en aktiv krystning och utdrivningsskedet startar när modermunnen är helt öppen och barnets huvud står mot bäckenbotten. Föderskan får då krystimpulser, vilket gör att du vill hjälpa till och trycka på. Många upplever dessa värkar som annorlunda jämfört med värkarna i öppningsfasen. Det blir ett starkt tryck bakåt, nedåt, ungefär som när du behöver gå på toaletten och det blir mer intensiv smärta i underlivet. – En del tycker att det är skönt att äntligen få krysta, medan en annan kan bli trött och känna sig uppgiven. Du får hjälp med att krysta på rätt sätt och att hitta den bästa ställningen. För att skydda underlivet och bäckenbotten är det viktigt att lyssna på barnmorskan, det är ett samarbete mellan den födande och barnmorskan. – Krystningen fungerar bäst när man trycker på nedåt med stängd mun, ungefär som när man ska ha avföring vid förstoppning. En varm handduk som försiktigt hålls mot mellangården hjälper ofta mot smärtan. Trycket från barnets huvud gör också att mellangården blir bedövad. När huvudet trycker på bäckenbottnen utsöndras oxytocin som höjer din smärttröskel och bidrar till lugn och avslappning. Det kan ta lite olika lång tid att krysta. – Förstföderskor får ofta krysta upp till en timmes tid och enstaka gånger även något längre, medan omföderskor sällan behöver krysta mer än 30 minuter.

75


KIDS & FAMILY|FĂ–DANDETS OLIKA FASER

3

E erbĂśrdsskedet EfterbĂśrdsskedet bĂśrjar när barnet är fĂśtt och fortgĂĽr fram tills att moderkakan med hinnor är framfĂśdda. När barnet är framfĂśtt läggs babyn pĂĽ mammans brĂśst, hud mot hud. – Du kan känna bĂĽde lättnad Ăśver att fĂśdseln är Ăśver och glädje Ăśver att fĂĽ se ditt barn. Men det finns ocksĂĽ de fĂśräldrar som inte känner sĂĽ mycket alls. Det är inte ovanligt att det tar tid innan känslorna kommer. Efter ungefär 10-30 minuter – när moderkakan är pĂĽ väg att släppa frĂĽn livmoderkanten – drar livmodern ihop sig. Det kommer ofta lite blod frĂĽn underlivet i samband

FĂśrberedelser med pro lax

InfĂśr fĂśdandet finns det mĂĽnga sätt att fĂśrbereda sig. Babygruppens profylaxkurs är ett alternativ. Kursen är framtagen av barnmorskor med stor erfarenhet av fĂśdandet och med en gedigen fĂśrankring i den senaste vetenskapen. – Under kursen arbetar vi med fokus pĂĽ att stärka den inneboende fĂśrmĂĽga och kraft som finns i dig med hjälp

..

med detta. Moderkakan är mjuk och det obehag som du kan känna är när livmodern drar ihop sig igen. De flesta upplever inte att fÜda fram moderkakan som särskilt besvärligt eller smärtfyllt. När moderkakan är framfÜdd är det vanligt att barnmorskan känner pü livmodern genom att trycka pü magen. Det gÜrs fÜr att se att livmodern drar ihop sig ordentligt sü att du inte blÜder. Münga är mycket Ümma i magen och kan uppleva detta som jobbigt. Barnmorskan kontrollerar slutligen att moderkakan är hel och ser normal ut.

av verktyg som är enkla, praktiska och konkreta att arbeta med, bĂĽde fĂśr den fĂśdande och fĂśr partner eller stĂśdperson. – Vi vill ge er en mĂśjlighet att bli ett team som gĂśr resan mot barnets fĂśdelse tillsammans. Vi brinner fĂśr det här eftersom vi vet att det funkar!

Hillkiller

DIN VĂ„N PĂ… VĂ„GEN OCH EN RIKTIG MILJĂ–HJĂ„LTE

24.900:Inkl.moms

Alt. delbetala 6, 12 , 24 mĂĽn

www.hillkiller.se Effekt 250W, Centermotor, Batteri litiumjon 36V, 11,6Ah/418 Wh, Laddtid 4 tim, 3 effektlägen + gĂĽassistans, Räckvidd 60–125 km. Beställs hos Hillkiller, levereras frĂĽn Rexel. Vi kan erbjuda delbetalning 6, 12 alt 24 mĂĽn. genom Ecster.

76

mall 1/8.indd 1

hillkiller83x120.indd 1

2017-09-11 21:23

2017-08-30 15:23:33


INSPIRATION TILL

BARNRUMMET Vi på miniroom.se älskar mjuka pasteller – det ger en så härligt barnslig känsla! Inreda barnrum ska vara roligt! Här har vi tagit fram några favoriter till barnrummet.

2.

1.

3.

5.

4.

6.

7. 1. Spegel - Kanin 2. Lekkök 3. Sänghimmel - Lace Dusty Pink 4. Melaminset - Rosa 5. Glasburk - Svan 6. Gåbil Racer 7. Tapet - Oh Clouds Produkterna i kollaget hittas på www.miniroom.se

annonstest.indd 1

2017-09-08 16:08


Höstens härligaste läsning! Lasse och Maja har skaffat sig Vallebys skarpaste hjärnor efter 15 år i deckarbranschen. Det som börjar som en generös chokladprovning på slottet, låter för bra för att vara sant... Vad är på gång?!

119:(gäller perioden 7/9 – 18/10) ord. pris 149kr

Sagasagor bjuder på en härlig vardagsvärld, små och stora ögonblick, som många barn kan känna igen sig i.

Så funkar det! – Kroppen inifrån och ut är 100 välfyllda sidor med spännande, underhållande och viktig läsning – kunskap man inte kan googla sig till. Allmänbildning med Aha! och WOW! för hela familjen.

169:-

199:(gäller perioden 7/9 – 4/10) ord. pris 249kr Sjörök är andra delen i Camilla och Viveca Stens kritikerhyllade rysarserie för slukaråldern. Bäddat för sträckläsning!

169:Gustavsberg. Ett straff. Inget händer någonsin. Ingen kamp förs, ingen överraskar. Agnes Lindströms debutroman är en uppfriskande rapp uppväxtskildring.

189:Priserna gäller på Akademibokhandeln. Vänpris gäller medlemmar i Akademibokhandelns Vänner, medlemskapet är kostnadsfritt.

AKB annonser STHLM.indd 1

2017-09-05 07:24


KULTURFROSSA|KIDS & FAMILY

KULTURFROSSA Njut av vinterns stora show där hela familjen kan skratta tillsammans, eller sjung om dinosaurier med Pappa Kapsyl. Låt sedan också de allra minsta barnen få en chans att njuta av en busig föreställning – anpassad för bara dem.

FOTO: SANNA DAHLÉN

Favorit tar plats på scen! Den SVT-producerade julkalendern ”Sunes jul” från 1991 blev förra året framröstad som tidernas bästa julkalender. Och nu är den tillbaka som familjeteater!

Var: Start i Karlskrona, därefter drar turnén vidare ut i landet. Spelas: November - januari. Biljetter: www.SuneTeater.se samt www.lifeline.se eller via de lokala konserthusen.

Årets härligaste familjeföreställning är tillbaka med en helt ny show där vad som helst kan hända. Sunes jul blir familjeteater i vinter och det blir en härlig show för stor som liten. Den stjärnspäckade ensemblen består av både stora och små stjärnor som Morgan Alling (pappa Rudolf ), Pernilla Wahlgren (mamma Karin), Adam Gutniak (Sune) och många fler. – Det är alltid väldigt roligt att spela Rudolf. Han är en godhjärtad snåljåp som älskar sin familj. Det jag tycker mycket om med teater är att få se barnen tillsammans med sina familjer skratta åt samma saker, säger Morgan Alling. I Sunes jul bjuds åskådarna på en underhållande familjeteater där Sune och hans smått tokiga familj intar scenen med buller och bång. Familjen Andersson bestämmer sig för att fira en harmonisk och stillsam jul med få julklappar och intimt familjemys. Planerna som familjen har satt upp går dock inte riktigt som planerat. Kanske, men bara kanske, får de också oväntat besök av en viss person med stort vitt skägg och röda kläder som undrar om det finns några snälla barn. – Det här är en helhetsupplevelse som familjen tillsammans kan ha mycket glädje av att uppleva. Det är teater där allt kan hända! 79


KIDS & FAMILY|KULTURFROSSA

En interaktiv helhetsupplevelse

FOTO: SIGYN STENQVIST

Läggdags! Släcka lampan, trycka på lampknapparna... av-på, av-på... borsta tänderna! I handfatet rinner vattnet... titta fiskarna som simmar runt ... ut i ett spännande hav... Ligga ner i sängen för godnattsaga! Skuggor leker i taket... spännande figurer seglar förbi... godnatt. Busiga händer är en saga om att gå och lägga sig – en resa kantad av upptäckter och äventyr. Föreställningen är interaktiv vilket innebär att publiken sitter i scenografin och spelarna rör sig runt dem. Berättelsen projiceras runtomkring och bland barnen, så deras skuggor kan bli en del av föreställningen. Om barns förmåga att leva i nuet där fantasi och verklighet kolliderar!

Dinosaurie-yra med allsång Succéföreställningen Jagad av en T-Rex! med Pappa Kapsyl kommer till Gustavsberg. En fartfylld musikföreställning om dinosaurier för hela familjen. Pappa Kapsyl spelar dinosaurielåtar och filosoferar om tyrannödlor, långhalsar och klubbsvansar tillsammans med publiken. Varför försvann de? Hur hade det varit om de funnits i dag? Tänk att ha en brontosaurus som husdjur! Modern forskning tyder på att många dinosaurier älskade allsång. Låt oss ta reda på hur det kunde låta! Läs mer på pappakapsyl.se. Var: Gustavsbergsteatern. Spelas: 11 november. Speltid: 60 minuter. Åldersgräns: 4-100 år.

80

Var: Dockteatern Tittut. Spelas: 9 september – 3 december. Speltid: 45 minuter. Åldersgräns: Från 2 år.


din vän för livet!

alla kan behöva En vän för livet som ger extra trygghet och är en trogen följeslagare. Någon att hålla i handen när man behöver extra mod, eller en kompis att leka, busa och upptäcka världen med. Hur ser din vän ut? facebook.com/teddykompaniet •

@teddykompaniet • www.teddykompaniet.se


Lindrande och skyddande mot röd irriterad hud Innehåller ej konserveringsmedel Fungerar även på skrubbsår, eksem och brännskador

Inotyol® är ett godkänt registrerat läkemedel som finns receptfritt på apoteket. Läs bipacksedel noga före användning.

Inotyol® salva 30g (Receptfritt, ej förmån, uppd. produktresumé 2015-09-23). Indikation: Icke infekterade dermatoser, eksem, ulcera, erytem och brännskador. Dos: Påstrykes en till flera gånger dagligen. Övrigt: Deklaration: 1g Inotyol® innehåller: Ichtammol 15 mg, zinkoxid 150 mg, titandioxid (E171) 50 mg, ullfett, vaselin, flytande paraffin, lavendelolja, renat vatten. ATC kod D05AA. Läs noggrant på bipacksedel eller på ytterförpackning.

BGP Products AB Box 23033, 104 35 Stockholm, Tel: 08-555 227 07

INO-2017-0037

En av Sveriges mest använda salvor vid röd irriterad hud av blöjor

Apr 2017

Glöm inte att köpa hem inotyol!


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

Blöjskolan

Foto: Stellan Stephenson

TIPS & TRIX I BLÖJ-DJUNGELN

6

frågor och svar Liberos barnmorska Carolina ger dig de bästa tipsen i vått och torrt!

1 Hur ska man tänka vid val av blöja?

– Jag tycker man ska tänka till på märke, ursprung, miljömärkning och givetvis passform när man väljer blöja till sitt barn. I dag finns en uppsjö av blöjor så därför kan man göra ett val utifrån vad man själv tycker är viktigt. 2 Hur vet jag vilken storlek min bebis ska ha?

– Det man vanligtvis går efter är kilointervallet på paketet, men alla barn är olika både till längt, vikt och ålder. Ibland passar kanske inte just den blöjan man tror utan man behöver kanske gå upp i storlek om man har ett lite äldre barn som inte väger så mycket, men ändå kissar en del. Om man ändå upplever läckage så kan det vara bra att dra åt blöjan lite extra för att tajta till kring lår och midja (det gäller öppna blöjor, byxblöjor kan man inte justera). 3

Vad finns det för olika sorters blöjor? – Det finns öppna blöjor som man själv stänger och öppnar med kardborreknäppning och så finns det byxblöjor som man bara drar på som ett par vanliga underbyxor och river isär i sidan när man ska byta. Och så finns det blöjor för barn som är lite större och fortfarande behöver blöja och badblöjor som man kan använda vid bad.

4 Hur mycket blöjor kan det gå åt på en månad

egentligen? – Det beror helt på i vilken ålder barnet är. Barn som är nyfödda kissar betydligt oftare och då går det åt mer blöjor, men barn som är större förbrukar däremot färre blöjor. I dag är blöjorna dessutom så otroligt effektiva så därför behöver man inte byta så ofta. 5 Finns det ett sätt att tänka ekonomi och hållbarhet vid blöjanvändning och blöjköp? – Absolut. Jag tycker att vi alla har ett gemensamt ansvar för vår miljö och därför kan man göra aktiva val när man köper produkter, så också blöjor. Libero tillverkar alla sina öppna blöjor i fabriken i Falkenberg och har valt att Svanenmärka hela sitt blöjsortiment. Engångsblöjor sorteras sedan som brännbart avfall och blir till fjärrvärme. 6 Hur märker man om barnet tycker om blöjan? – Oj, vilken klurig fråga. Om barnet är nöjt så tolkar jag det som att blöjan i alla fall inte är något problem. Dessutom finns det så många fina blöjor med roliga tryck som gör det roligt vid blöjbytet när barnet är lite större. 83


kavat.se | @kavat_sweden

REDO FÖR HÖSTEN! Vi är ett svenskt familjeföretag i fjärde generationen som tillverkat skor sedan 1945. Vi älskar kvalitet. Vi älskar bra design. Vi tror starkt på äkta hantverk kombinerat med modern teknik. Vi är lite extra stolta över att vi idag har över 50 skomodeller certifierade med EUs miljömärkning. Alla Kavats modeller är designade med både barn och föräldrar i åtanke. Mjuka, bekväma med en bred öppning som gör de lätta att ta på och av. Perfekta för förskola och skola. Se hela vårt höstsortiment på kavat.se

Kavat_Kids and family_206x275.indd 1

2017-09-12 12:54:50


TANDHÄLSA|KIDS & FAMILY

Första

tandläkarbesöket Att gå till tandläkaren ska vara roligt och spännande. Tanken kan dock vara lite olustig för många barn. Därför är det viktigt att man som förälder tar sitt ansvar och avdramatiserar och gör besöket till en rolig upplevelse. Tandläkare Stellan Bengtsson tipsar om hur vi bäst förbereder våra småttingar inför det första besöket samt hur undersökningen går till.

Fakta om

Stellan Bengtsson har arbetat som tandläkare i 40 år, tidigare som privatpraktiker, tillsammans med sin fru som är tandhygienist. Sedan tre år tillbaka jobbar de båda på Tandvården Sergel.

När blir man kallad till första tandläkarbesöket? – Barnet blir kallat till en undersökning vid tre års ålder. Då har de flesta barn fått sina tjugo mjölktänder.

Vad är det man vill uppnå under besöket? – Att skapa ett förtroende mellan barnet och vårdgivaren, en första kontakt för att få göra en registrering.

Hur vet man vilken tandläkare man ska välja till sitt barn? – Det är upp till föräldrarna att välja. Valet baseras ofta på föräldrarnas egna upplevelser och rutiner. Finns en familjetandläkare faller det oftast naturligt att ta med barnet dit. Det är viktigt att föräldrarna känner sig trygga i valet.

Hur brukar barnet reagera vid det första besöket? – Barn är oftast positiva och fint förberedda. Alla situationer vid det första besöket är viktiga. Ett bra första besök skapar ett förtroende och tillit hos barnet. Regerar barnet negativt vid besöket är det bra om föräldrarna håller sig lugna och inte lägger sig i för mycket.

Hur kan man och hur bör man förbereda barnet innan besöket? – Avdramatisera! Låt det komma naturligt och överför inte din skräck eller ångest till barnet. Ord som ”det gör inte ont, det är inte farligt” gör att barnen oftast tar in orden ont och farligt. Var varsam med orden och berätta för barnet att tandläkaren ska titta på och räkna tänderna. Se till att avsätta tid för besöket så att det inte blir stressigt och kom i god tid. Då hinner barnet göra sig bekant med miljön och väntrummet. Hur går det första besöket till? – Tandläkaren hälsar på barnet och introducerar undersökningsstolen. Lugnt och sansat får barnet gapa. Därefter räknas tänderna högt, detta för att tydliggöra tryggheten. Vidare används spegeln, för att titta på tänderna, ibland även sonden. Barnets tänder registreras i systemet och därefter är undersökningen klar. Allting sker på ett odramatiskt och lugnt sätt.

Vad händer om barnet inte vill bli undersökt? – Det händer ibland, då går det bra att sitta i förälderns knä. Det är viktigt att försöka få barnet att våga öppna munnen så det blir ett bra första besök där både tandläkaren och barnet blir vinnare. Kan barn vid tre års ålder ha hunnit få hål i tänderna? – Det är ytterst sällsynt, ibland förekommer det och måste då lagas. Även om mjölktänderna ska falla bort så ska de tas om hand. Vissa hål går att skrapa ur och andra behöver lagas. Efter första besöket, när blir man kallad nästa gång? – Om tandhälsan ser bra ut blir barnet kallat till kontroll igen efter ett år. 85


! t a n p p รถ i Nu har v s k a s k e l Nytt รฅ p m u e s u m och serie n e m l o h s Skepp

m o c . t e m m u www.bergr


I FOKUSIKIDS & FAMILY

”MIN DRÖM ÄNDA SEDAN JAG VAR LITEN – DET VAR ATT BLI MAMMA” MAMMA

Fakta om Namn: Sofie Hermansson Ålder: 29 Familj: Sambon Jonas, Naomi 5, Benjamin 3 & Charlie 6 månader Bor: Färingsö Yrke: Förskolelärare

Hur skulle du beskriva dina barn? – Svårt att summera kort! Naomi är nyfiken, glad och pysslig och som äldsta syskon vill hon gärna ta ansvar och vara en liten ledare. Benjamin är lite för modig och orädd, en bestämd liten kille som har lätt till skratt, busig och som är biltokig. På senare tid har han även blivit mer känslosam och filosoferande. Charlie är för det mesta glad och skrattar extremt mycket. Det nästan klistrade leendet på läpparna gör vem som helst lycklig på stört, men har ju två barn till så vet att sådant kan förändras snabbt (skratt). Han är väldigt nyfiken på omgivningen, uppmärksam och vill vara med på allt. Sedan är alla tre väldigt sociala, levnadsglada och tar för sig av det mesta. Sedan kan man knappast säga att de har lite energi att dela med sig av. Hur har ditt liv förändrats sedan du blev mamma? – Eftersom jag fick barn relativt tidigt, som 24-åring, så har ju en stor del av mitt vuxna liv inneburit att vara just mamma. Sedan har jag dessutom arbetat med barn sedan i slutet av gymnasiet så barn i sig har varit en stor del länge. Men det är klart att livet förändrades snabbt. Från att bo ensam på 23 kvadratmeter utan sambo, till att helt plötsligt vara tre på samma yta. Och

nu bor vi fem stycken i en egenbyggd villa på 120 kvadratmeter. Jag gick från en vardag till en helt annan. Min dröm ända sedan jag var liten – det var att bli mamma. Så enligt mig har livet blivit till det bättre. Hur sover familjen? – Våra barn är pigga och vaknar ofta först, redo för dagen! Alla våra barn har sovit i sina egna sängar tidigt, men sedan kommit in till oss på nätterna. Nuförtiden somnar mellanpojken hos oss, men sedan sover han i sin säng och kommer tillbaka på natten. Charlie ammar fortfarande men jag lägger över honom i hans säng så ofta det går. Så klart vill vi att de sover själva så mycket som det går. Även om det är mysigt att sova tillsammans. Sedan har jag haft barn tätt tre gånger om så har ju sömnen – speciellt vid amningstiderna – varit minst sagt minimal. Hur planerade ni inför barnsäkerheten hemma? – Med första barnet var jag supernojig och jag har varit lite hönsmammig. I och med jobbet har jag gått kurser och har fått med mig ett stort risktänk. Pappan i familjen har däremot inte haft samma oro som mig, vilket kan vara en bra balans. Vi har alltid tänkt på fallrisk, haft lås

på lådorna och så vidare. Men vissa saker kan man inte undvika att få dem att upptäcka själva. Vad är det bästa med att vara förälder? – Utöver att deras utveckling och formande av personligheter ger oss härliga överraskningar varje dag, så får man även lära sig så mycket av dem – se saker ur deras perspektiv. Sedan så klart att ha någon att älska och älskas villkorslöst av. Visst, livet med barn kan vara och är krävande. Och går en på nerverna ibland. Men det är en oslagbar glädje i vardagen. Ditt bästa tips till blivande föräldrar? – Det låter som en klyscha, men – njut av tiden. Den går så fort. Alla säger det hela tiden men nu står man här och första barnet ska börja i förskoleklass och nyss ammade jag henne. Det är verkligen sant! Önska aldrig att barnet ska nå en viss ålder, att ”detta blir enklare när han/hon är 3 månader”, eller ”detta gör vi när han/hon blir ett år”. Ens föräldrar har nog aldrig haft mer rätt än när jag först fick höra detta från dem. Och, ett tips som jag inte själv har lyckats med ännu som jag vill nämna – glöm inte bort dig själv!

87


KIDS & FAMILY| I FOKUS

”DET SOM HÄNDER ÄR ATT DET KOMMER IN EN YTTERLIGARE HUVUDINGREDIENS I LIVET” PA P PA

Hur skulle du beskriva ditt barn? – Calle är en väldigt glad och nyfiken liten kille – med en vilja av stål! Han är lik både mig och Jonna. Han vet vad han vill och när han vill något, då viker han inte en tum. Han vet precis hur han ska göra för att få igenom det. Han är också galet motorisk och snabb som en blixt. Hur har ditt liv förändrats sedan du blev pappa? – Det har förändrats jättemycket, till något bättre. Jag har däremot kvar stora delar av hur mitt liv var innan vi fick barn. Nu har man en kärnfamilj, en bas, men sedan är det superviktigt att inte tappa hela kontakten med sitt gamla liv. Man måste fortsätta att hitta på saker med sina vänner, vara själv ibland, men samtidigt förstå att det viktiga är ens barn och en respektive. Många tror att ett barn antingen skapar ett skimmer över livet eller att det skulle ta slut på något vis. Det som händer är att det kommer in en ytterligare huvudingrediens i livet. Hur sover familjen? – Calle har alltid har sovit som en stock. I början sov han i egen säng i vårt rum. Senare fick han sova i eget rum och kom in på nätterna om han vaknade. Just nu bygger vi ett nytt hus så vi har lite tappat det lite, och han sover per automatik i vårt rum. Visst kanske man är lite slö som förälder men det blir praktiskt och sen är det lite mysigt också. Vi sover alla tillsammans i samma säng. Jag sover på ena kanten, Jonna på andra och Calle ligger raklång på diagonalen. Hur planerade du/ni inför barnsäkerheten hemma? – Inte jättemycket. Vi hade en grind för trappen och en för öppna spisen. Det var allt. 88

Fakta om Namn: David Björk Ålder: 36 Familj: Sambon Jonna och sonen Carl ”Calle”, 3 år Bor: Saltsjö-Boo Yrke: Account Director på MediaCom

Hur har träningsbiten förändrats sedan du fick barn? – Jag har i stort sett inte tränat sen Calle kom, förutom ett tag i början. Man får helt enkelt försöka andra tider att träna som på lunchen, kvällen eller i hemmet. Jag tänker att all liten träning är bra träning. Vad har varit mest utmanande? – Att få tiden att räcka till! Man skulle gärna vilja lämna honom senare på morgonen, kunna ha ett heltidsjobb, hämta tidigt, få tid till att träna, umgås och även få kvalitetstid med sin respektive – men det går inte. Man måste inse att det perfekta inte behöver vara ett hinder för det goda. Det gäller att prioritera. Ditt bästa tips till blivande föräldrar? – Något jag ofta tänker på är att Calle kom-

mer att bli en spegelbild av mig själv. Jag ska exempelvis prata på och bete mig på det sättet som jag vill att han ska vara mot andra. Sedan är det viktigt att komma ihåg att Calle är mitt och Jonnas ansvar, ingen annans. Det är vårt ansvar att göra honom till en bra samhällsmedborgare. Ett annat tips är att bara göra! Hitta på saker med barnet! Lär känna det. Min första vecka som pappaledig åkte jag, Calle och Calles gudfar till Bergen och fiskade. Vi tog flyget dit och Calle hängde på min mage när vi fiskade och vandrade. Detta var bra för att få oss att knyta an, att få den här egna kontakten med honom i stället för att mamman ska vara med hela tiden. Så se till att hänga och göra roliga saker tillsammans, att göra saker man själv tycker om. Vi åker ofta båt, badar, fiskar och cyklar tillsammans – bara jag och Calle.


FOTOTÄVLING|KIDS & FAMILY

TÄV L I N G

Vi n n e n gi förstorin Canvas !

Tävla om den bästa barnbilden tillsammans med Fujifilm! Vinnaren får en förstoring av bilden i Canvas (70x100 cm) till ett värde av 895 kr. Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att skicka in din bästa barnbild till family@almmoller. se tillsammans med dina kontaktuppgifter. Vinnarbilden kommer sedan att publiceras i tidningen och på vår Facebokksida.

89


Bring your kids

Thule Chariot

Cykla, promenera, jogga eller åk längdskidor! Med den helt nya generationen Thule Chariot multisportvagnar är det enklare, säkrare och roligare än någonsin att vara aktiv med sitt barn.


LÄSNING|KIDS & FAMILY

BOKTIPS för vuxna Ett lugnare liv med kontinuitet Författaren Brian Draper uppskattar begreppet och utövandet av mindfulness, men han tror samtidigt att det finns en risk att det används fel. Att mindfulness-övningar bara blir ett sätt att bli tillfälligt närvarande, för att sedan återgå till sitt stressade liv. Därför utmanar den här boken oss att inte bara vara mindre stressade då och då, utan att våga gå vidare och skapa ett mer närvarande liv. Draper utmanar läsaren att fortsätta vägen som leder till mindfulness för att längre fram nå soulfulness. Boken pekar på att livet inte handlar om att lära sig några enkla tekniker eller att tillfälligt koppla bort sig från den verkliga världen. Vi kan få leva med ”soulfulness” och inte bara ”mindfulness”. Soulfulness – Ett liv utöver mindfulness, Brian Draper, 219 kr.

Undvik väggen! Utmattning är ingenting som kommer plötsligt, även om det kan verka så när man står där i tvättstugan helt håglös med en liter mjölk i handen och undrar vad man gör där. Det utvecklar sig långsamt och ger sig till känna genom olika symptom som många väljer att ignorera. Det är så man blir sjuk – genom att strunta i kroppens desperata försök att tala om att man måste vila. Till slut brinner man upp. Man går in i väggen. Läkaren och sexbarnsmamman Anna Voltaire har själv varit där och den här boken har varit hennes sätt att hantera sin sjukdom. Detta är hennes berättelse. Innan väggen – En upplyftande bok om utmattning, Anna Voltaire, 198 kr.

Kloka tankar om stort & smått

Kan en vandring förändra en man? Och även påverka miljoner människor världen över? Pilgrimsresan är en nyckelbok i Paulo Coelhos författarskap. Inte bara för att det är hans första bok, som sedan följdes av Alkemisten, utan också för att den till fullo visar den människokärlek som genomsyrar hans livsfilosofi. När Coelho 1986 gav sig ut på pilgrimsresan mot Santiago de Compostela drevs han av en önskan att förstå livets mysterium. Han ville uppnå självinsikt och visdom. Den kraftfulla berättelsen om när han tillsammans med sin mentor, Petrus, vandrar den legendariska pilgrimsvägen är full av magi och visdom och återger de speciella prövningar som Paulo Coelho går igenom när han färdas genom Spanien. Pilgrimsresan finns översatt till fler än 35 språk. Pilgrimsresan, Paulo Coelho, 40 kr.

91


KIDS & FAMILY|LÄSNING

BOKTIPS för barn En bok om medmänsklighet

Hur kommer det sig att alla inte har det lika bra? Och kan sommarblommor, pannkakor och födelsedagslängtan få Annalisa att göra något åt det? Annalisa och födelsedagspresenten är den första fristående boken i serien Stora frågor för små medborgare. Utöver att boken ger en härlig och fantasifull läsning för stora och små kan boken också vara underlag för föräldrar och förskolepersonal att prata om med barnen om frågor kopplade till demokrati, inkludering och fattigdom. Annalisa och födelsedagspresenten, Angeli Sjöström Hederberg, 129 kr.

Vacker bilderbok

Mog verkar alltid hamna i trubbel. Hon glömmer att hon har en kattlucka och att hon redan har ätit sin middag. Men en kväll kommer Mogs glömska väl till pass! Nyligen lanserades HarperKids och först gavs boken om den glömska katten ut. Boken är den första i en serie där en ny del släpps varannan månad. Barnböckerna har ett större format med mjuka pärmar och ska i första hand säljas i tidningshyllorna. Mog – den glömska katten, Judit Kerr, 59 kr.

92

Lugnande nattningsstund

Ta med ditt barn på en resa med Ellen Elefant – som genom den magiska skogen kommer att leda till sömn. På vägen träffar de olika hjälpsamma karaktärer som skapar en lugnande upplevelse som får ditt barn att slappna av och snabbt vaggas in i sömn. Boken fungerar perfekt för antingen sovstund eller nattning. Boken är del av en serie med föregångaren Kaninen som så gärna ville somna, som blivit en enorm internationell succé med flera bästsäljarutmärkelser runt om i världen. Elefanten som så gärna ville somna – En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, 169 kr.


PANEL 1 0-3 m

PANEL 2 3-10 m

PANEL 3 10 m-4y

CROSS-BACK

33 PANELER PANELS Babylonia har tagit 20 års expertis inom babywearing - att bära barn - in i en ergonomisk och ekologisk bärsele. Tre utbytbara paneler ger barnet stöd från knäveck till knäveck och gör att Flexia kan användas för nyfödd och upp till fyra år. Bästa tänkbara ergonomi - för barnet och dig som bär. Scanna QR-koden för mer info eller besök www.babynord.se.TÅL ATT TESTAS|KIDS & FAMILY

TÅL ATT TESTAS VAR TRYGG I DINA KÖP

Oslagbart skön och halkfri raggsocka! Under höst och vinter är det många som gärna lever dagligen i sina raggsockor. En socka som är oslagbar när det gäller bekvämlighet – och som gör användarna beroende av varma och mysiga fötter – är raggsockan från Soxs.com. Varm, trendig och gjord i ekologisk ull. Något som är extra fantastiskt är att yllesockan inte kliar, vilket är extra omtyckt av småbarnen. Sockorna låter också fötterna andas och reglerar fukt. En slutprodukt som varje mormor skulle vara stolt över! Baby Soxs finns i många färger och för extra udd på det hela får du även med en flaska naturlatex vid köpet. Applicera som valfri form, motiv eller meddelande på undersidan av strumporna – och vips så har du skapat ett par unika och halkfria Soxs. Tvättas i 30 grader och håller passformen år efter år! Pris 199 kr.

www.graceofsweden.com 95


F I R

Jag är perforerad och andas bra, Jag blir bara mjukare och mjukare för varje litet steg som tas!

www.paxskor.se

Min höjd ger perfekt stöd åt en liten vrist.

Mitt läder är giftfritt, mjukt, slitstarkt, vattentåligt och dessutom lättskött.

Jag är extra förstärkt i tå och häl utan skaviga skarvar. Min stabila sula är designad för att göra det lättare att ta sina första steg i livet. Lästen är bred med plats för knubbiga bebisfötter

BARNSLIGT BRA SEDAN 1929 Hej! Jag är Gram, en av minstingarna i familjen Pax. Uttänkt, testad och utvecklad under mer än 85 år för att ge stöd åt små barnfötter som är på väg att ta ett av sina allra största – och första – steg. Att lära sig gå! Ända sedan 1929 har skomakarna på Pax i Örebro sett till att jag är anatomiskt uppbyggd med rätt stöd på rätt ställe för att passa en barnfot. För det är viktigt med riktigt bra skor när man tar klivet ut i livet. Kom, så går vi.

G RAM VI T

PAX_Ann_LäraGå_206X275.indd 1

G RAM B LÅ

G RAI N VI T

G RAI N B L Å

NAN O VIT

NAN O R Ö D

NAN O SVART

NAN O B LÅ

2017-02-14 06:10Kids&

FAMILY KIDS & FAMILY|NÄSTA NUMMER

Nummer 4/2017 – ute i december!

• Quickfix: Gör dig festfin snabbt inför vinterns fester och högtider • Pappans roll under graviditeten • Prylarna som tål att testas!

Skapa

vinterglädje i köket

DESSUTOM: Julklappstips för hela familjen

98


A X A M

n e t e t i d i v gra

TA NÅGONS SITTPLATS Det är inte det lättaste att be om någons sittplats på bussen. Och det har blivit lite tröttsamt att puta ut magen lite extra och pusta högljutt så att sittande medresenärer ska förstå vinken. När du skaffar en gratis gravidförsäkring hos oss får du en samling gravidkort som kan hjälpa dig att få en så härlig graviditet som möjligt. Dra gravidkortet och få sittplats på bussen utan problem. Maxa graviditeten!

Besök if.se/maxagraviditeten så hjälper vi dig att få en härligare graviditet.

If_Kids and Family_First child_annons_206x275_.indd 1

2017-09-12 08:42


I NTE H

BLÖJOR

KIDS & FAMILY

N A J Ö BL

M O S G DI FÖR Å P LL A AR SÅ BR KO

ÄN

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 3 2017

Födandets olika faser Förbered dig och känn trygghet inför förlossningen

Bygg upp styrkan med Mommieträning!

Kalasdags!

Fem

läckra desserter utan socker

Libero Touch är vår mjukaste blöja där varje detalj är utvecklad tillsammans med helt vanliga familjer. Dessutom har den en våtindikator som brukar vara extra användbar när man inte hunnit byta så många blöjor än.

a d n u l r o Ann är bra!

lia har Unga Mammor - Ju a levas lärt sig hur livet sk

Nr 3 2017


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.