Kids&family 2016 04

Page 1

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 4 2016

Bäst i test

VI AVSLÖJAR BÄSTA BILBARNSTOLEN & VINTERSKON

LIVET BLEV STÖRRE MED BARN

SNÖKALAS! BÄSTA SVENSKA SKIDORTERNA FÖR BARN

PAPPOR & MAMMOR OM NYA ROLLEN SOM FÖRÄLDER

LEKEN UTVECKLAR DITT BARN

HITTA LUSTEN IGEN!

SÅ KOMMER DU IGÅNG MED TRÄNINGEN EFTER GRAVIDITETEN

•Tränarens bästa tips •Träningsprylarna •MammaMage-program •Träna med barn

JUNK DROTTNINGEN

MARIA WESTERBERG

– tvåbarnsmamman om återbruk, design och utmaningen att ha sina barn med på jobbet


Vår mjukaste blöja har perfekt passform och omsluter varsamt din bebis ömtåliga hud.

S K R Ä D D A R S Y D D M J U K H E T.


LEDARE|KIDS & FAMILY

Bäst just nu!

2.

Snö till jul vore toppen. Orkar inte ha en jul och ett nyår kantat av slask och brun snö…

Reklamsamarbetet mellan If och modemärket BACK. Ett försök att få fler att synas i mörkret genom en kollektion i form av ytterplagg och accessoarer som fungerar som reflex. Strålande!

Lastcykel kanske inte är det bästa färdsättet i snö eller slask, men till sommaren skulle det vara ypperligt. Plats för sonen och packning – hustrun får nog plats hon också om hon vill. Nu finns en billig variant av världens mest populära lastcykel Milano. Kika på ladcyklar.se.

1.

3.

MINDRE STRESS – MER HARMONI

S

tress och småbarnsförälder är nästan två ord som går hand i hand. Visst försöker vi alla göra saker så att vi blir mindre stressade, ta det lite lugnare och kanske hoppar över saker som vi vet skulle innebära ett stresspåslag på vår redan överstressade hjärna. Vi känner stress för att inte vara de föräldrar som lämnar sitt barn först på förskolan, och framför allt vill vi inte vara de som hämtar sist – Gud bevare oss för det. Vi stressar över det mesta från att springa i rulltrappan till att känna oss misslyckade som föräldrar för att minstingen inte sover klockan 19 som ”alla andra barn”. Men är det kanske rent av så att vi är för egoistiska – att vi sätter våra egna behov främst, och våra barns längst ned? Jag har börjat att fundera över begreppet slow parenting, ett begrepp som författaren Carl Honoré myntade. Han märkte krocken mellan sin egen roll som den stressande pappan och den betydligt mer långsamme sonen. Och jag kände igen mig – kanske fler med mig gör det – i hans berättelse om att när han läste godnattsagor så hoppade han över vissa delar för att det skulle gå snabbare. Sonen, som kunde sagorna utan och innan, märkte förstås det och det ledde till tjafs istället för en mysig pappa och son-stund. Kortfattat så handlar det om att lyssna och se vad ens barn behöver och känner. Att ta livet mer i deras takt. Visst, det fungerar inte alltid, men när det väl fungerar känns det fantastiskt. Istället för att säga ”Kom nu, vi måste skynda oss till förskolan” har vi istället sett till att ha god tid på oss så att vi kan stanna och hoppa i vattenpölar, spana efter katter och till och med gå en omväg bara för att klättra upp för några trappor innan vi är framme på förskolan. Vi har också struntat i tiden när det är läggdags – och vilken skillnad det blev. Nu säger sonen oftast till när han är trött och vill sova. Han springer till och med in i badrummet för att borsta tänderna. Och vi har ändå bra med egen tid på kvällarna. Än finns mycket kvar att arbeta på, men vi försöker i alla fall få bort det snabba livet och in med det goda livet lite mer. Och så får vi också så mycket mer ut av tiden tillsammans. En tid utan en massa stress.

Niclas Blixt Madison Chefredaktör

3


UTAN TÄPPT NÄSA BLIR NATTEN LÄTTARE. Både för ditt barn och dig.

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.

CHSE/CHOTRI/0010/16

Nätterna kan vara jobbiga när ditt barn är förkylt. Otrivin nässpray för barn från 1 år, kan lindra täppt näsa i upp till 10 timmar. Det gör det lättare att sova gott hela natten. Både för ditt barn och dig. Prova nästa gång ditt barn är förkylt.


INNEHÅLL|KIDS & FAMILY

11 Värt att veta

Innehåll nummer fyra

Nyheter, prylar och värdefullt vetande om allt mellan himmel och jord.

20

Junkdrottningen

Tvåbarnsmamman Maria Westerberg om återbruk, design och utmaningen att ha sina barn med på jobbet.

27 Så funkar det

Barn lär sig nästan allt genom att leka – både om sig själva och samspelet med andra.

29 Tema Rehab för Mammor!

30 Tema

Vi tog ett snack med författaren och träningsexperten Katarina Woxnerud – kvinnan bakom succén MammaMage.

34 Tema

Kom igång med ett MammaMage-program.

37 Tema

Tränaren Erika Kits Gölevik tipsar – Träna hellre lite och oftare, och inte för hårt.

39 Tema

Här kan du träna med andra mammor i Stockholm.

41 Tema

Några smarta hjälpredor – bästa tränings prylarna för hemmaträning.

44 Så funkar det; sova

Pappa och mamma i fokus om det nya livet som föräldrar och hur det påverkat livet.

46 Events

Ljus avslutning på året i Stockholm.

49 Barns utveckling; motorik

Så utvecklas ditt barn de första åren.

50 Hårda klappar

51 Blöjskolan

Om svampiga och läckande blöjor.

55 I fokus

Pappa och mamma i fokus om det nya livet som föräldrar och hur livet förändrats.

59 Tandhälsa

Så får du barnet att gilla tandborstningen.

60 Boktips

Bland julkalendrar, grälböcker och Elsa Beskows vackra bilder.

61 Så funkar det; mat

Bra att veta när det vankas smakportioner.

63 Resa

De tio bästa svenska skidorterna för barnfamiljen.

67 Bäst i test

Säkraste bilbarnstolen och de lämpligaste vinterskorna.

Hitta den perfekta julgåvan. 5


FOTOGRAF EMMA SVENSSON

swisha 100 kr t ill 900 5133. ta ck! eller g e en julg åva på ba

nkgiro

GÖR DRÖMMAR TILL VERKLIGHEt. Tusentals barn i Sverige lever med svåra sjukdomar och diagnoser. Vi finns för att ge dem en paus och ny kraft när de behöver det som mest. Någonting att längta till och minnas. Var med och gör skillnad i jul. Och fler sjuka barns drömmar till verklighet. Läs mer på minstoradag.se

900-51 33


EXPERTERNA|KIDS & FAMILY

Kids&

FAMILY

LAGOM BRA ÄR BÄST

REDAKTIONEN

Ansvarig utgivare Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@ndoche.se

Kids & Familys expertgrupp hjälper oss att säkerställa att tidningens innehåll är korrekt, seriöst och håller en hög nivå. Vi tar pulsen på våra sakkunniga och nu har turen kommit till Malin Alfvén.

Förlagschef Daniel Andersson Alm daa@almmoller.se Chefredaktör Niclas Blixt Madison Art Director Jessica Nyström Projektansvarig, samarbeten & annons Karolina Ekholm karolina.ekholm@getingmedia.se Förlag/Kontakt Royal Publishing Group AB 08-124 545 60

Malin Alfvén är ett bekant namn för många, inte minst föräldrar. Hon är leg. psykolog, figurerar flitigt som expertrådgivare inom olika medier och är ofta anlitad som föreläsare för föräldrar och personal. Malin har skrivit nio böcker och mottog Stora Psykologpriset 2011. 2006 medverkade hon i Sommar i P1. Malin Alfvén har arbetat som barn- och föräldrapsykolog i över 30 år i Stockholm.

DISTRIBUTION AV KIDS & FAMILY För beställning av fler tidningar till din vårdenhet kontakta: tidning@almmoller.se

KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV: Madeleine Kilsbeck leg. barnmorska

Du kallar dig numera också för föräldrapsykolog i stället för barnpsykolog, varför? – Det handlar inte bara om barnen, utan nästan mer om föräldrarna. Det är föräldrarna som söker hjälp och det är föräldrarna som upplever att det finns ett problem. Det hela blir mer en familjeangelägenhet, säger Malin. Har dagens föräldrar mer problem jämfört med för 30 år sedan? – Nej, men framför allt ser föräldrarna problemen mer. Som förälder är det lätt att ta på sig problemen, att tycka att det är deras fel att barnet gör eller är på ett visst sätt. Förr hette det att barnet var trotsigt – nu är det mer så att föräldrarna ser det som att ”bara jag eller vi kan bemöta barnet rätt så blir det bra”. – Det har tillkommit en hel del till exempel när det gäller det digitala. Hur mycket ska barnen till exempel få vara på internet? Efter nio böcker och runt 30 år som familje- och barnpsykolog så måste du väl kunna det mesta som är värt att veta om barn? – Jag lär mig nya saker hela tiden. Jag får träffa nya individer och det är vansinnigt spännande. Vad är ditt bästa råd till nyblivna föräldrar? – Mitt bästa tips är: lagom bra föräldrar är bäst. Som det är i dag försöker vi vara de bästa föräldrarna hela tiden. Men ibland är man bra och ibland är man kass – så är det bara. Därför är det bättre att sträva efter att vara lagom bra.

Lars Bengtsson docent, överläkare, thoraxkirurg Malin Alfvén leg. psykolog Ulrika Davidsson kostrådgivare

Kids&

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 4 2016

Bäst i test

VI AVSLÖJAR BÄSTA BILBARNSTOLEN & VINTERSKON

LIVET BLEV STÖRRE MED BARN

SNÖKALAS! BÄSTA SVENSKA SKIDORTERNA FÖR BARN

HITTA LUSTEN IGEN!

PAPPOR & MAMMOR OM NYA ROLLEN SOM FÖRÄLDER

LEKEN UTVECKLAR DITT BARN

SÅ KOMMER DU IGÅNG MED TRÄNINGEN EFTER GRAVIDITETEN •Tränarens bästa tips •Träningsprylarna •MammaMage-program •Träna med barn

JUNK DROTTNINGEN MARIA WESTERBERG

– tvåbarnsmamman om återbruk, design och utmaningen att ha sina barn med på jobbet

Omslagsfoto Stefan Jellheden

Madeleine Kilsbeck är legitimerad barnmorska samt utbildad vårdlärare. Nyligen pensionerad efter 40 års yrkesarbete som barnmorska, varav cirka 10 år på förlossningsavdelning,10 år inom mödrahälsovård och preventivmedelsrådgivning, samt 10 år som vårdutvecklare inom mödrahälsovård och preventivmedel, varav en del som utbildningsledare inom sex- och samlevnadsfrågor.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag och privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Lars Bengtsson är docent och specialist i thoraxkirurgi. Han arbetar som överläkare på ECMO-sektionen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han opererar barn och vuxna med olika hjärt- och lungsjukdomar. Lars genomförde sin grundutbildning vid Karolinska Institutet och blev legitimerad läkare 1982, specialist i thoraxkirurgi 1988 och docent 1992. 7
KIDS & FAMILY|25-ÅRS JUBILAR

25-års jubilar

Hos Bonti på Karlavägen 67 och Norrtullsgatan 33 får du råd och inspiration till rätt val för de allra minsta – oavsett om det handlar om säkerhet, praktiska bestyr, lek eller prylar. TEXT MALIN JOHANSSON

M

ed samma grundtanke sedan starten har Bonti erbjudit kvalitetsprodukter och personlig service sedan 1991. Grundaren Tina Sundin var själv småbarnsmamma när hon startade butiken, vilket bidrog till att hon var väl medveten om vad målgruppen ville ha – och behövde. Nyfikenhet för innovation och strävan efter att finna de bästa produkterna har sedan gjort Bonti till ett tryggt och stilsäkert val i djungeln av babyprodukter. I dag har Bonti två fysiska butiker i innerstan samt en näthandel som stadigt växer. Nyligen växte de även ur sina lokaler, men efter en riven vägg i ena butiken och ett införskaffat separat lager är nu även butikslokalen på Karlavägen tillräckligt stor för att kunna presentera ett bre-

10

dare sortiment och ge mer plats för kunden. Genomtänkta val och en gemensam passion för barn och service är framgångsreceptet. Utöver att utbudet väljs med varsam hand är personalen handplockad för att matcha verksamheten. Alla i personalgruppen har erfarenhet av föräldraskap och kan därför ge en genuin och personlig service med högt kunnande. – Vi vill att personalen ska kunna ge egna råd och uttala sig proffsigt om det vi säljer. Vi söker även information på forum och får in mycket tips från besökare. Vi vill alltid vara öppna för våra kunders åsikter och förslag. Vår kunskap, höga servicegrad och kvalitet på produkterna är ett lyckat koncept som har fått oss att växa, säger Tina Sundin. Bonti har också serviceverkstad, hemkörning och sömmerskor för de som söker den typen av service.


VÄRT ATT VETA|KIDS & FAMILY

VÄRT ATT VETA... PRYLAR OCH NYHETER Visste du att …

Somna som ett barn Har du svårt att sova när du äntligen fått barnen i säng? Här är några tips hur du får en bättre nattsömn. • Drick inte kaffe eller något annat med koffein på kvällen, vatten eller örtte är att föredra. • Stäng av. Göm mobilen, stäng av datorn och tv:n. Det digitala får hjärnan att gå på högvarv och ökar stresshormonet i kroppen. • Varva ner minst en halvtimme innan du kryper ner i sängen. Ta ett bad eller läs en bok. Låt alla dagens tankar bara få lugna ned sig. • Motion är bra för både kropp och själ. Motionera på dagen eller några timmar innan sänggående för bästa effekt. • Lägg dig inte hungrig eller mätt, lagom är bäst.

…det öppnade ett nytt lekland i Rotebro i oktober. Lek & Bus Adventure Zone har trampolinpark, klätterställningar, bowling och mycket mer. Passar 1-13 år.

Klassisk väggkalender 1945 kom Scouternas almanacka ut för första gången och under de 73 år som gått har almanackan hunnit bli en riktig klassiker i svenska hem och skolor. Nu finns 2017 års kalender att köpa, och den följer traditionen och tar dig med på en härlig resa mellan årstiderna. Årets almanacka är illustrerad av Tinna Ahlander. Pris: 130 kr (scoutshop.se)

Värt att veta … …är att åtta sockerbitar, eller 25 gram, är största rekommendationen av socker som ett barn 2-18 år bör få i sig under en dag. För barn under 2 år gäller det inget tillsatt socker alls. Det är amerikanska hjärtorganisationen American Heart Association som kommer med rekommendationen efter att ha gått igenom den senaste forskningen på området.

Ta i trä! Leksaker i trä är alltid roligt och miljömässigt intressant. Här kommer tre favoriter från Kids & Family. Bokstavsklossar i trä. Pris: från 190 kr (kokobello.se). Mat i trä, perfekt när man leker affär eller lagar mat, eller då man packar en matsäck. Pris: 239 kr (abcleksaker.se). Taxibil med passagerare för unga och gamla. Pris: 349 kr (habitat.eu). 11


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Vem kom på vad?

Säg farväl till röda näsor Skona näsan vid förkylning eller allergi och använd Kleenex Balsam med ringblommaextrakt. Balsamen lägger en beskyddande hinna över den ömtåliga huden kring näsan och medverkar till att dämpa symtomen. Finns att köpa i din ICA- eller Coop-butik.

Dags för ett spel som är både intressant och lärorikt. Uppfinnarquiz är en hyllning till många saker vi använder varje dag och deras uppfinnare som förtjänar lite mer uppmärksamhet. Vem kom på gemet eller postit-lappen? Nu kan du och dina vänner briljera i kunskap eller lära er nya roliga fakta. 110 quizkort gör att spelet räcker hela julhelgen. Pris: 119 kr (smartasaker.se)

L Ett magiskt lekland på natten Fyra stycken nioåringar har tillsammans skapat en underhållande bok om ett magiskt lekland dit alla världens barn åker på natten. Där finns karuseller, vattenrutschkanor och grönsaker som smakar godis. Men man får vara försiktig med studsiga tomater och utflippade korvar. Det är tur att Kung Gurka håller ordning på allt. Upp till det gröna leklandet är skratt-testad på 100 barn mellan 3-8 år. Upp till det gröna leklandet, av Ebba Skoglund, Ida Gustafsson, Lydia Mannerstedt, Melvin Jenner. Pris: 98 kr (smartypants.se) 12

”Vi vill publicera böcker som barn älskar”

agom till julruschen kommer boken Upp till det gröna leklandet. Det är inte en barnbok i mängden – detta är en bok för barn, skriven av barn själva. Vi fick en pratstund med grundaren och idéskaparen bakom företaget Smartypants som står bakom boken. Hej Liza Marker! Berätta, vad är Smartypants? – Smartypants publicerar barnböcker skrivna av barn, och visionen är att öka skrivlusten och kreativiteten hos barn, samt publicera böcker som barn älskar, säger Liza. Hur kom du på idén? – Allting började med förra boken Raptomten som min son kom på när han var sex år gammal. Han tvingade mig att läsa den om och om igen, och han och hans yngre bror skrattade lika mycket varje gång. Så föddes idén till Smartypants. Personligen har jag också alltid gillat idén att produkter har ett gott syfte, och uppfyller något mer än att bara ”bli konsumerade”. Hur går det till att ge ut en bok hos er? – Alla barn i Sverige kan skicka in sina historier till Smartypants och en gång om året, gärna oftare i framtiden, gör vi en riktig bok. Ibland besöker jag även skolor, åk 1, och har en Smartypants-timme där jag hjälper dem att släppa lös

sin kreativitet och då får jag massor av historier. – Precis som den första boken Raptomten är Upp till det gröna leklandet ett Kickstarter-projekt. Det tog för lång tid att få in pengar från den första boken för att finansiera den andra, så boken försåldes på Kickstarter.com för att finansiera tryckkostnaden. – När allt var klart fick författarna bestämma vilken typ av lanseringsfest vi skulle ha, och de ville ha disco, så för några veckor sedan hade vi boklansering med signering och disco. Det var 150 personer där varav hälften barn som rockade loss så det var en boklansering med drag kan man säga. Och vad hoppas du uppnå med detta? – I framtiden vill jag att barnförfattad litteratur har en plats även i de stora butikskedjornas hyllor och att Smartypants böcker inspirerar massor av barn att skriva ner sina egna historier, och gärna skicka dem till oss såklart.

Liza Marker Smartypants


60 % tunnare 4 gånger så mjuk*

94% Teat

Acceptance**

MAM Perfect – en ny generation nappar! Att nappen sitter rätt och känns bra är en förutsättning för att ditt barn ska kunna slappna av och komma till ro. Vi har utvecklat MAM Perfect tillsammans med tandläkare, tandregleringsspecialister och barnläkare. Resultatet – en napp vars unika och superflexibla sugdel är 60 % tunnare och 4 gånger så mjuk* jämfört med andra nappar. Det gör att trycket på barnets käke och tänder minskar, vilket gör MAM Perfect skonsam. MAM Perfect finns i två storlekar samt även som nattnapp med självlysande knopp. Napparna levereras i vår praktiska förvarings- och steriliseringsbox. Alla våra produkter är självklart fria från BPA och BPS.

MAM Perfect finns hos Apoteket AB, Kronans Apotek, Lloyds Apotek, Apoteksgruppen, i barnvagnsbutiker och på mambaby.com

0–6

6+ UTVECKLADE I SAMARBETE MED EXPERTER INOM MEDICIN

MAM Perfect

MAM Perfect

MAM Perfect Night

* Austrian Research Institute (OFI), 2009–2012. Vienna Dental University Clinic, Austria, 2009–2013, studies director Prof. Dr. Hans-Peter Bantleon. **Marknadsundersökning 2010-2014, testat på 1236 bebisar.

Steriliseringsbox


KIDS & FAMILY| VÄRT ATT VETA

Ekologiska inlägg Amningsinlägg i ekologisk bomullsflanell som är snäll mot miljön och din hud. Passar i alla amnings-bh:ar och fångar upp och transporterar bort det extra mjölkflödet som gärna läcker ut före och efter amningen. Köps i 6-pack och kan tvättas i upp till 90 grader. Pris: 159 kr (glammom.se)

Dela graviditeten! Torra slemhinnor? Pistills ekologiska glidmedel vårdar, återfuktar och bibehåller den naturliga ph-balansen. Balance är ett vattenbaserad glidmedel med yoghurt och probiotika. Repair är istället oljebaserat med Omega 7 och E-vitamin. Glidmedlen innehåller inga parabler eller konserveringsmedel. Finns att köpa på Pistill på Drottninggatan 100 i Stockholm eller på pistill.se. Pris: från 199 kr.

Många blivande föräldrar önskar att ens partner delade mer av upplevelsen kring graviditeten. Blöjtillverkaren Libero har nu lanserat ett gravidarmband – BabyBuzz. Det beskrivs som en direktlänk mellan de blivande föräldrarna och ska möjliggöra en mer jämställd graviditet. Män kommer ju aldrig att känna sparkar och bli illamående, men väl kan den gravida mamman – med ett litet tryck på sitt armband – ge sin partners armband ett ”buzz” när barnet sparkar, buffar eller gör sig påmint på något annat sätt. Armbandet har tre huvudfunktioner:

Värt att veta … … är att det är graviditetshormonet hCG, som produceras i moderkakan, som är skurken när det gäller att många blir illamående under graviditeten. För vissa ger hCG ingen märkbar biverkning i form av illamående, medan det för andra innebär ett rent helvete. Hur som helst utsöndras hormonet så att kroppen ska få plats med ett växande barn. Nivåerna på hormonet stiger tidigt i graviditeten och det är mest när dessa stiger som illamåendet kommer. Hormonet stimulerar också gulkroppshormonet som bland annat påverkar musklerna så att de kan töja sig. Gulkroppshormonet påverkar dessvärre även tarmarna, vilket kan leda till mer illamående, sura uppstötningar och lågt blodtryck. Och trots mycket forskning har det inte kunnat fastställas varför vissa drabbas hårdare av illamående under graviditet än andra. 14

Se över hemmaapoteket! Här är några tips på vad du bör ha i medicinskåpet där hemma när minstingarna blir sjuka.

1. Förenkla kommunikationen mellan den gravida och den icke-gravida partnern. Ett tryck på armbandet blir en direktlänk mellan föräldrarna som ingen annan får tillgång till. 2. Gör graviditeten mer konkret för den som inte bär barnet. Ett knapptryck och man vet att barnet är aktivt, allt blir därför mer verkligt. 3. Manifesterar graviditeten. Det synliggör det kommande föräldraskapet för den som inte är gravid. Armbandet visar och ger uppmärksamhet från omgivningen under graviditeten. Armbanden är gratis att låna, endast ett kostnadsfritt medlemskap i Liberoklubben krävs. Armbanden kan användas genom hela graviditeten och sedan returneras kostnadsfritt. BabyBuzz använder en app för att koppla ihop armbanden och båda måste därför vara utrustade med en iPhone för att det ska fungera. Armbanden finns att beställa nu, läs mer på libero.se/babybuzz.

• Vätskeersättning – se till att den är anpassad efter ålder på barnet. Bra vid diarré eller vätskebrist. • Koksaltlösning. Finns både droppar och spray. Bra att spruta i näsan vid förkylning för att undvika öronproblem. • Fet salva för röda stjärtar eller andra sår. • Febertermometer. • Plåster i olika storlekar. • Pincett för stickor eller dylikt. • Våtservetter för sårtvätt. • Paracetamol, obs inte till barn under 3 månader. • Hostmedicin, finns slemlösande eller hostdämpande. • Kolsuspension, aktivt kol vid förgiftning.


GO-KART MED FYRHJULSDRIFT. Fyrhjulsdriften i MINI Clubman All4 ger maximalt fäste och utmärkta köregenskaper även på tuffa underlag och i dåligt väder. Dessutom är det vår största MINI hittills, längre, bredare och med plats för hela livet. Bavaria Gårdsvägen 9-11, Solna Öppettider: Mån-fre: 9-18, Lör-sön: 11-16 Tel: 08-735 39 00 www.bavariastockholm.se/MINI

MINI COOPER S ALL4 CLUBMAN. MINI COOPER S ALL4 CLUBMAN Fri Service i 3 år/6.000 mil. Effekt 192 (192) hk. CO2-utsläpp 159 (146) g/km och bränsleförbrukning 0,69 (0,63) l/100 km beroende på modell och motor. Bilen på bilden är extrautrustad.


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Skydda äppelkinderna Perfekt present till alla hipsterbarn på Söder med skäggiga pappor. Varför inte låta sonen – eller dottern – bli lite mer inne, ute. Nu finns skäggmössan Beardo för barn och eftersom den är töjbar så passar den till barn i åldrarna 3-10 år. Skägget, som är mjukt och klifritt, är perfekt för att skydda de känsliga kinderna från vinterkylan och går att ta bort och fästas med kardborrband. Pris: 249 kr (coolstuff.se)

Städad skäggtrimmer

För syns skull

Trött på små hårstrån i handfatet efter rakning eller trimning? Nu finns en skäggtrimmer som du inte behöver städa upp efter. Philips har lanserat en trimmer med ett inbyggt vakuumsystem som suger upp avklippta skäggstrån direkt vid trimning, upp till 90 procent av alla skäggstrån samlas i mekanismen och sedan kan man enkelt rengöra den genom att skölja trimhuvudet under kranen. Trimmern har även dubbelslipade metallblad, 60 minuters sladdlös användning och 20 olika längdinställningar för ett kraftfullt resultat.

Svårt att komma ihåg reflexerna för barnen – eller för dig själv? Här är reflexpray som enkelt appliceras och tvättas bort, dessutom kan du spraya i precis det mönster du vill. Syns inte i dagsljus, men kan vara en livräddare på natten. Fäster på päls, textilier och andra ytor med struktur. Spraya lite på byxbenen, eller använd schabloner för ett annorlunda mönster. Pris: 179 kr (smartasaker.se)

Värt att veta …

Konst för bebisar Bonniers konsthall arrangerar Babytorsdag några torsdagar varje månad. Då är det barnvagnsvisning och sångstund. Visningen riktar sig till föräldrarna, men sker i ett lugnt tempo och barnljud är helt tillåtna. Och det koncentrerar sig lite extra på verk som de allra minsta också kan uppskatta. Efteråt följer en sångstund i lekhörnan i caféet. Visningen börjar kl 13 och lekhörnan är öppen kl 11.30–14. Ingen förhandsbokning, men antalet platser är begränsat. Läs mer: bonnierskonsthall.se 16

…är att vi ärver vår intelligens från vår mamma och inte från vår pappa. Det säger i alla fall en forskningsstudie som har gjorts i USA nyligen. Forskare på UNC School of Medicine säger sig ha bevis på detta genom en studie de gjort på möss och där de kom fram till att generna som styr IQ i X-kromosomen kommer från mamman. Naturligtvis finns även spår av pappan i X-kromosomen, men just intelligensgenen kommer inte från den manliga sidan. – Detta är exceptionell ny forskning som öppnar dörren till ett helt nytt område för prospektering i humangenetik. Vi har vetat om att det finns 95 gener som kommer från föräldrar, de kallas ”präglade gener” och kan spela stor roll vid sjukdomar beroende på om den genetiska mutationen kommer från fadern eller modern. Nu har vi funnit att utöver dem finns det tusentals andra gener som har ärftlig effekt, säger Gernando Pardo-Manuel de Villena, professor i genetik vid UNC. Så tänk på det nästa gång du träffar din mamma – eller din pappa för den delen…


NYHE

T!

Snabb och östrogenfri lindring vid torra slemhinnor och irritation. bland är det inte som det brukar vara. Torra slemhinnor är vanligt och kan drabba vem som helst. Men det finns flera snabba och enkla lösningar. Klick Remoist Gel är en långtidsverkande och östrogenfri vaginalgel för torra slemhinnor. Nu finns även Klick Intim Cream som lindrar irritation och återfuktar torr hud och yttre slemhinnor. Finns på ditt apotek och på RFSU.se.


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Galaklädd Glittrande och glimrande paljettklänning med kort ärm som passar perfekt för festliga tillfällen. Pris: 299 kr, stl från 128, (lindex.se)

En apa runt halsen Kanske inte direkt nummer ett på ditt barns önskelista, men varför inte se till att minstingen äter med finess, eller äter busigt som en apa. Haklappar i silikon som tål maskindisk. Pris: 199 kr (coolstuff.se)

Body med väst Klart att familjens minsting ska vara tjusig till jul och nyår. Här kombineras en långärmad body med med väst och fluga. Pris: 149 kr (lindex.se)

Värt att veta … …är att om du läser för och med ditt barn redan när barnet är litet så ger det en mängd fördelar när barnet blir lite äldre. Barnet får nämligen använda sin fantasi och ökar sitt ordförråd genom högläsningen. En som verkligen är för att läsa för sina barn är Elisabet Reslegård, en av grundarna av den ideella föreningen Läsrörelsen. – Det finns två saker man bör göra varje dag: borsta barnens tänder och läsa högt för sina barn, säger hon. Och det går att läsa för barn redan när de finns i magen. När de kommer ut och börjar förstå har de ett stort passivt ordförråd och förstår mer än vad de kan uttrycka. När Läsrörelsen gjorde en undersökning tillsammans med Junibacken för några år sedan kom det fram att endast 35 procent av föräldrarna till barn 0-9 år dagligen läste för barnet, ytterligare 30 procent svarade att de läste en gång i veckan. Det visade sig också att mammor oftare läste för barnet än pappor och att högutbildade också läste betydligt oftare än lågutbildade. – Ungefär 30 procent läser aldrig för sina barn och det minskar möjligheterna för barnen att lyckas i skolan. Läsningen ska inte vara en klassfråga. Tänk på att du ökar ditt barns förutsättningar att klara sig bra i livet, menar Elisabet.

Dricka grönsaker Visst – den blev årets julklapp 2013, men den är lika aktuell i dag – råsaftcentrifugen. Livsmedelsverket rekommenderar att barn behöver äta 400 gram frukt och grönt om dagen för att må bra. Ibland kan det vara lite svårt att komma upp till det på en dag, men här är en lösning på problemet. Med Philips råsaftcentrifug kan du få i även det ovilligaste barnet sitt dagliga behov. – Genom att dricka egengjord grönsaksjuice är man säker på att man får i sig de näringsämnen som behövs för att må bra och vara frisk. Att göra juicerna tillsammans med barnen är även ett roligt sätt att få barnen intresserade av 18

grönt och frukt, säger Marlene Gustawson som är kostrådgivare och näringsterapeut på företaget Optimal Hälsa. Så det är kanske dags att byta ut tomaterna och gurkan på tallriken vid middagen mot en härlig grönsaks- och fruktsmoothie som kvällsfika eller frukost. Med Philips Avance Collection Juicer XXL Tube är det inte nödvändigt att skära frukten i bitar, motorn med två hastigheter gör att hårda frukter och grönsakerna enkelt pressas. Enkel att rengöra och allt fruktkött samlas på ett ställe. Läs mer: philips.se

Mota slasket Gimo är en varmfodrad gummistövel som passar perfekt för regn, våt snö och slask. Stöveln är tillverkad i återvinningsbart SEBS-gummi, fritt från PVC, och tvättbar i maskin i 30 grader. Uttagbart ullfoder och finns i olika färger. Pris: 399 kr (kavat.se)


Tiden går fortare än du tror, snart är lillen stor... Missa inte chansen att babysimma! BABYSIM 3 MÅN — 1 ÅR

SIMSKOLA FRÅN 4 ÅR

PLASK & LEK 1 — 2,5 ÅR

SIMLEKIS 2,5 — 5 ÅR

VI FINNS I STORSTOCKHOLM & MALMÖ

Att gå på babysim är något av det mysigaste du kan göra tillsammans med din bebis. I en positiv och inspirerande miljö skapar vi utrymme för en speciell kontakt mellan dig och ditt barn. Vi ger din bebis vattenvana och lär ut självräddning vilket ger förutsättningar för att din bebis ska känna sig trygg i vattnet och lära sig att simma tidigt.

B OKA VI A T RAM POOLIN.COM ELLER RING OSS PÅ 08–506 212 42


KIDS & FAMILY|XXX

JUNKDROTTNINGEN Hon är en tjej som gillar att klä ut sig och få barn att fantisera och se nya möjligheter i bland annat gamla leksaker. Vi tar en pratstund med Junkdrottningen och tvåbarnsmamman Maria Westerberg om återbruk, design och utmaningen att ha sina barn med på jobbet. TEXT NICLAS BLIXT MADISON & PAULINA BYLÉN FOTO STEFAN JELLHEDEN

20


XXX |KIDS & FAMILY

21


” ”

KIDS & FAMILY|XXX

DET VAR BÅDE ROLIGT DET VAR BÅDE OCH ENKELT FÖR MIG ROLIGT OCH ATT HITTA PÅ NÅGOT ENKELT OCH FÖR MIG KNASIGT FANTAATT HITTA PÅ SIFULLT TILL NÅGOT KNASIGT VARJE BARN. OCH FANTASIFULLT TILL VARJE BARN.

Fakta om Namn: Maria Westerberg Ålder: 39 år Familj: Sonen Santos 4, dottern Sofia 3 år Bor: Kungsholmen Gör: Designer/programledare/konstnär

22


PROFILEN|KIDS & FAMILY

ÄVEN OM SAKER HAR GÅTT SÖNDER ELLER ÄR SÅ KALLAT FÖRBRUKADE ÄR INTE DERAS LIVSCYKEL SLUT.

Foto: Alma Linder/Svenska barnprogram

E

tt armband gjort av leksaksbilar – färgsprakande Maria Westerberg vet verkligen hur man får barn att fantisera och fundera. Maria, med rötterna i Gnesta, är inte bara programledare i tv – hon är också en erkänd designer och konstnär. Efter studier på målarskolor och Konstfack fick hon sitt internationella erkännande vid Stockholm International Furniture Fair 2011 då hon vann Green Furniture Award för sin T-shirt Chair – en stol gjord av utslitna t-shirts. Hon har dessutom haft utställningar i både London och Milano. Hennes design är tydligt inriktad på återbruk och redesign. 2009 tog hon fram det uppmärksammade återvinningsbaserade heminrednings- och klädkonceptet Remake & Recycle för Indiska, baserat på spillbitar från företagets ordinarie produktion. Därför var det kanske inte så konstigt att det blev just Maria som fick rollen som programledare för Junk, ett barnprogram som sändes i Barnkanalen SVT

2012–2013. Där förvandlade Maria, tillsammans med kända gästkreatörer, gamla färdiglekta leksaker till nya saker. Accessoarerna som Maria bar i tv-rutan var bland annat ett armband av leksaksbilar och en slipskjol. Marias öga för att se hur saker kan förvandlas till något nytt handlar främst om former. Att frigöra sig från den redan invanda bilden eller idén om vad en sak är tänkt att användas till är enkelt, menar Maria, om man ställer in blicken på form istället för användning. – Det var både roligt och enkelt för mig att hitta på något knasigt och fantasifullt till varje barn. Min tanke var ge barnet en wow-upplevelse och presentera något personligt och unikt de skulle älska. Det var mitt mål. Jag gick ”all in” och ansträngde mig till det yttersta för att idén skulle passa barnet, berättar Maria. Nu är kreatören Maria tillbaka med nya programmet Junkplaneten, där hon tillsammans med Sigrid Bárány (Mästerkocken år 2012) i varje avsnitt får påhälsning av tio ”jordbarn” som behöver experthjälp för att lösa andra jordbarns problem. Det kan vara allt från en familj som vill fira jul varje dag på året till hur man gör när en tioåring har fastnat i babygymmet. Maria och barnen bygger de fysiska lösningarna. Sigrid-gruppen tar fram de ätbara innovationerna. Vad är det i omvandlingsprocessen av saker som barnen gillar? – De brukar bli överraskade över resultatet. Att det med enkla medel går att ”trolla fram” nytt. Och hur väcker ni barns intresse för design, eller återbruk? – Jag tycker det är fantastiskt roligt att i tidig ålder ha möjlighet att påverka barnens föreställningar om saker. Även om saker har gått sönder eller är så kallat förbrukade är inte deras livscykel slut. Det gör att barnen tänker vidare och att de förstår att det också finns ett värde i saker man redan har och att man kan skapa nytt av gammalt. Men tio barn i varje avsnitt kräver planering och lite extra tid för oförutsedda händelser. – Haha, det har varit både kissolyckor och ”nummer två”-olycka på guldpotta från scenografin inför hela teamet. Tänk dig själv, tio barn och ett inspelningsteam med fem personer på en mycket begränsad yta. Vi har helt enkelt varit med om allt under inspelningarna av Junkplaneten, förklarar Maria Westerberg. 23


Foto: Alma Linder/Svenska barnprogram

KIDS & FAMILY|PROFILEN

Till sin hjälp i programmet har hon dessutom sina två barn – Santos och Sofia, iklädda sina färgstänkta lila overaller med guldhandskar som axelklaffar, kapsyl som knapp och sina namn i glitterbokstäver på ryggen. Ett slags lekfull rymddräkt. Alla kläder och accessoarer i de båda serierna har Maria designat och i de flesta fall även tillverkat. Både Sofia och Santos brukar vara med vid inspelningarna. Hur är det att ha med sina barn på jobbet? – Det kan vara väldigt stressigt och utmanande. Särskilt om de kissar på sig mitt i en inspelning eller vägrar äta, klä på sig eller sådant. Men det är ju väldigt kul att sedan ha minnet av det tillsammans och att kunna sitta och titta på programmet där vi alla tre är med. Så det är ändå värt besväret, förklarar Maria. Santos är ett lite speciellt namn, berätta varför det blev Santos? – Deras pappa Joaquin är född på Kuba och hans morfar hette Santo så vi valde att döpa honom till det fast vi lade till ett extra S för det blev finare. Han heter Eric Santos Leon, Eric efter alla i min släkt som heter och har hetat det 24

och Leon eftersom han är född i lejonets tecken. Vår dotter heter Sofia Esperanza och Esperanza fick hon heta eftersom hon ingav hopp i en svår period. Hur skulle du beskriva dina barn? – Santos är en väldigt glad, kreativ, verbal och reflekterande pojke som har väldigt mycket energi. Han ritar, målar, klipper, limmar och pärlar väldigt mycket. Och gillar att kasta saker och att klättra och springa. – Sofia är väldigt glad och omtänksam men även väldigt envis och kan ha ett temperament och vill inte alltid bli tillsagd. Hon gillar musik och att dansa och pärla. Nu är barnen ganska stora, men hur har livet förändrats sedan du blev förälder? – Det finns ett liv före och ett efter... Det är helt annorlunda på alla sätt. Förut var det lättare att till exempel resa spontant och så är det verkligen inte nu. Och att ibland få tiden att räcka till är ett ständigt pussel. Men kärleken är ändå större än det som gjort saker krångligare att leva. Vad tycker du är det bästa med att vara förälder?

– Den villkorslösa kärleken! Och att se barnen utvecklas och växa upp och bli egna unika individer. Och vad är då det svåraste? – Tålamod och energi ibland till exempel när man ska passa en tid och samarbetsviljan inte direkt är på topp utan allt är motstånd. Hur sover familjen? – De har egentligen egna sängar fast de sover ändå alltid i dubbelsängen som snurrande helikoptrar... Vem gör vad hemma när det gäller blöjbyten, matlagning, att vakna på natten och så vidare? – Nu är ju de 3 och 4 år så de sover ganska bra på nätterna förutom att de inte ligger still och blöjor har de bara på natten. Matlagning varierar, det beror på dagsform och hur intensivt jag jobbar. Ibland blir det take away eller andra halvfärdiga lösningar och ibland blir det hemlagat. Det varierar. Ditt bästa tips för de som väntar barn? – Att fånga dagen. Tiden går så snabbt och de växer så fort. Ta mycket bilder, filma och njut av tiden. Se även till att få pauser då ni kan ha barnvakt för att ladda energi så att ni kan vara så bra föräldrar som möjligt och för relationens skull. Om du och dina barn får en ledig dag i Stockholm, vad gör ni helst då? – Det beror på väder och årstid. Är det sommar är vi i någon park, till exempel Rålis och kanske badar i Smedis. När vädret är kallare kanske vi åker till ett museum som Naturhistoriska och tittar på dinosaurieskelett.

ALLA KLÄDER OCH ACCESSOARER I DE BÅDA SERIERNA HAR MARIA DESIGNAT OCH I DE FLESTA FALL ÄVEN TILLVERKAT.


XXX|KIDS & FAMILY

TILL HJÄLP I PROGRAMMET HAR HON DESSUTOM SINA TVÅ BARN – SANTOS OCH SOFIA, IKLÄDDA SINA FÄRGSTÄNKTA OVERALLER.

25


GODA VANOR. Levererade direkt till din dörr.

GI-boxen är en färdiglagad matserie skapad av mig, Ola Lauritzson, som innehåller färgstark, näringsberäknade mat från hela världen. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 20 måltider som räcker till både vardagslunch och vardagsmiddag i två veckor. På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Dessutom får du daglig coachning och recept på GI-frukost och GI-mellanmål via mail.

WWW.GIBOXEN.SE 08-702 59 90

OLA LAURITZSON, DIPL. KOSTRÅDGIVARE


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

Utvecklande lekar Att leka är en stor och viktig del i barns utveckling. Barn lär sig nästan allt genom lek – både när det gäller om dem själva och i samspelet med andra.

0-1 år UPPTÄCK AREN

3-5 år

Små barn älskar att upptäcka nya saker och i den här åldern är det mesta nytt. Det är en tid då de vuxna har ett stort ansvar, barnens lek präglas mycket av samspelet med vuxna. De första lekarna uppstår mellan spädbarnet och föräldrarna och det handlar mest om att hitta sinnena och lyssna, titta, smaka, känna. Tittut är ofta en av de första lekarna, där vuxna gömmer sig bakom något och kommer tillbaka. Lekarna utvecklar barnets tillit, samförstånd och ömsesidighet, dessutom får barnet känna trygghet. Tillit och trygghet till de vuxna är en förutsättning för leken.

ERÖVRAREN

1-3 år

Mycket av leken för barn 1-3 år handlar om att härma varandra och andra. De kanske inte leker med varandra, men ofta leker de bredvid varandra med samma lekar, som att till exempel bygga med klossar. Ju äldre barnen blir desto livligare och rörligare blir lekarna, och då interagerar de mer med andra barn. Lekar som att ”jaga varandra” eller ”springa ikapp” blir allt mer populära. Så småningom lär sig barnet låtsaslekar som att köra bil, prata i telefon och laga mat.

DET ÄR GENOM LEKEN som barn utvecklar sin fantasi, sin förmåga att samarbeta, sin kommunikation och får igång sin kreativitet. Men barns lek handlar även om att bearbeta händelser och att göra saker och ting begripliga. Det är genom leken som barn kan få reda på mer om sig själva och människor runt sig. Det handlar om att tänka sig in i en annans situation genom att leka låtsaslekar, att utmana sig själv och sin kropp genom att gå balansgång eller att klättra. Men riktigt hur barn leker förändras med barnets ålder. Här är en generell guide för barns lekar upp till sju år.

ENERGIK NIPPET

I den här åldern leker barn gärna i mindre grupper eller i par. Det är inte sällan som ”bästisar” hittar på en massa saker tillsammans. De leker även fortsättningsvis både tillsammans och bredvid varandra, och de börjar även intressera sig för vad äldre barn gör i lekarna. Många börjar att gilla att klä ut sig. De lägger nu grunden för sin intellektuella och sociala förmåga. Tänk på att barn i den här åldern behöver mycket utrymme för att röra sig, dansa, hoppa och klättra.

5-7 år ROLLSPELAREN

Barn 5-7 år leker ofta i grupp. Nu kan barnen skilja på fantasi och verklighet, och därför är det mycket låtsaslekar. Många barn i den här åldern tycker att det är roligt att låtsas vara någon annan och leker ofta rollekar tillsammans. Barn låtsasleker ensamma eller tillsammans med andra och nu blir det gärna ”mamma-pappa-barn-lekar” eller något som barnen har sett på tv eller på internet. 27


Kreativa leksaker för lekfulla barn Just nu erbjuder vi 10% på hela sortimentet t.o.m. februari 2017, ange koden KidsFamily i kassan.

Sångpåse

Tobbles

Musikinstrument

Gåcykel som kan bli balanscykel

Rubens ekologiska dockor

Fina förvaringskorgar

Bandana Buddies

Nattlampor

Sorteringslådor

Träklossar

Hängstolar

Djurmössor med svansar

Matvaror i trä

Dragleksaker

Dockor från Corolle

Golvpussel


MAMMATRÄNING|KIDS & FAMILY

REHAB för mammor

Foto: seanmcgrath via Foter.com / CC BY

Träna rätt och smart under och efter graviditeten

Under och efter en graviditet kan det vara svårt att känna igen sin egen kropp. Träningen kan lätt kännas som en belastning och en tidstjuv, men det behöver inte vara så. Vare sig du vill bli av med den trötta påsen till mage eller den där bucklan ovanför naveln så finns det sätt att komma igång – och olika ställen att aktivera sig. Häng med!

29


KIDS & FAMILY|MAMMATRÄNING

Fakta om Namn: Katarina Woxnerud Ålder: 48 år Familj: Sambo och två barn, Gustav 11 år och Albin 13 år Bor: Enskede Yrke: Leg. naprapat och träningsexpert

Hon skapade

MammaAppen Hon har gjort ordet mammamage till ett begrepp och ett varumärke. Vi tog ett samtal med naprapaten, träningsexperten och författaren Katarina Woxnerud – kvinnan bakom MammaMage – för att reda ut ett och annat angående träning under och efter graviditeten.

30


MAMMATRÄNING|KIDS & FAMILY

JAG TROR ATT HEMLIGHETEN BAKOM SUCCÉN MED MAMMAMAGE OCH APPEN VAR ATT JAG GAV KVINNOR LITE REKOMMENDATIONER ATT STARTA MED.

K

atarina har hjälpt tusentals kvinnor att komma tillbaka i träning efter en graviditet. Och efter 30 år i träningsbranschen, två egna graviditeter och mängder av möten med kvinnor som behöver hjälp så vet hon vad hon pratar om. – Jag har själv suttit fast i falukorvsträsket med barnsjukdomar från förskolan, sömnbrist och så vidare. Ibland känns det verkligen som att steget att komma i form är för stort. Mitt tips är då att sänka tröskeln och starta från en lägre nivå. Det är viktigt att man känner att man kan klara av det, att man får känna sig nöjd, stolt och duktig. Det sporrar framåt. Saker och ting förändras och du får mer tid när barnen blir äldre. Men sluta framför allt att ha dåligt samvete för saker du inte gör, det vinner du inget på, säger Katarina. Att det skulle bli träning för Katarina var kanske inte så konstigt. – Jag har alltid tränat, det är som att jag fick det via modersmjölken. Jag och syrran var ute med föräldrarna ofta. Jag pluggade till naprapat 1987 och samtidigt arbetade jag på ett gym. Efter några år startade jag upp egen träningsverksamhet. Jag såg ett behov av träning och behandling och i dag är jag fortfarande kvar i branschen. Sedan dess har mycket hänt. Katarina har hunnit skriva 19 böcker om träning, gjort 17 träningshäften, 6-7 dvd:er med träningstips och råd, och dessutom appen MammaMage – som nu har blivit bok. – Jag hade skrivit ett antal böcker och det fanns en frustration i mediebruset. Det var runt 2010 och en vän sa till mig att jag kanske borde göra något om hur mammor skulle träna efter

en graviditet. Personen föreslog att jag skulle göra en app för mobilen. Det lät intressant, men det tog några år att hitta någon som kunde göra det till ett rimligt pris och 2013 kom den äntligen ut. Tanken med appen var att det var något som varje kvinna och mamma själv skulle kunna använda, en konsumentapp med övningar som kunde ske i hemmet, säger Katarina. Tidigare hade de flesta rekommendationerna för kvinnor som ville komma tillbaka efter en graviditet varit att göra situps och plankan. I MammaMage var tanken en helt annan. – I dag är MammaMage ett begrepp och ett varumärke, men i början var det inte många som trodde på min träningsidé. Men jag tror att hemligheten bakom succén med MammaMage och appen var att jag gav kvinnor lite rekommendationer att starta med – många hade tidigare inte gjort det av rädsla för att säga fel. Dessutom var jag tydlig med att säga att det inte var det enda eller det rätta sättet att träna efter förlossningen, utan att det var ett sätt. Och det är egentligen inte bara tidigare gravida som kan använda sig av Katarinas tips i appen eller i boken. Alla som har ett stillasittande jobb, alla som vill komma igång men inte rört sig på ett tag och alla som känner att de behöver stärka kroppen kan följa hennes tips. Men hur tränar du själv? – Numera tränar jag mycket uthållighet. Jag springer Stockholm Maraton, Åre Extreme Challenge och sådana längre lopp. Jag gillar långt och länge när jag tränar. Har du några tips på hur gravida kan aktivera sig? Hur bör man träna, vad ska man tänka på, vad ska man undvika? – Motion är jättebra. Alla har mycket att vinna på att röra på sig. Och kom ihåg att träna bäcken-

botten, det har man igen efter graviditeten. Ta en pilatesboll och sitt och försök att hitta kontroll på de inre musklerna. Det är bra avlastning också. – När det gäller träning så undvik att ligga på maxnivå, både när det gäller styrka och kondition. Det påverkar både mamman och barnet. – Undvik att träna i varm och fuktig miljö om du inte är van vid det, jag menar att man inte ska satsa på att träna och komma igång om man är gravid och åker utomlands. – Naturligtvis undvika sparkar och slag mot magen, hästsport och kampsporter kanske man kan undvika, sedan ska man också vara försiktig för fall så hoppa över alpint, skridskor och så. Tryck kan också vara farligt så dykning och att vara på hög höjd är inget som rekommenderas. – Kort kan man säga att de som inte rört sig så mycket innan kan se till att komma igång och de som är vana att idrotta mycket kan lugna ner sig. Det handlar ju trots allt om en kort period som man är gravid. Du hjälper mammor att komma igång, vad är det vanligaste som mammor vill ha hjälp med? – Under graviditeten är det mest att de vill veta vad de ska göra, hur ska de träna och vad de ska undvika. Efter förlossningen är det mycket om delningen av magmusklerna, hur de ska kunna kontrollera musklerna som blivit uttänjda, hur de ska jobba med magen på bästa sätt och inte kompensera och göra fel. Har du några tips på redskap som man kan skaffa sig – om man inte vill gå till gymmet eller vill träna hemma? – Det går jättebra att träna helt utan redskap, eller att använda kroppen som ditt redskap. Annars är en pilatesboll superbra för balans och mycket annat. 31


KIDS & FAMILY|MAMMATRÄNING

Fråga & Svar

Kids & Family sammanställde några frågor angående att komma igång med träningen efter en graviditet och lät Katarina Woxnerud ge sina experttips till läsarna.

Hur ofta är bra att träna efter en graviditet? – Jag brukar råda mammor till att göra lätta aktiveringar varje dag, små saker några gånger om dagen. Se det som en påminnelse till kroppen. Promenader är en del i detta men även andra övningar. Hur ska man lyckas få ihop livspusslet som nybliven mamma med allt vad det innebär – och så ska man hinna träna och komma i form? – Allt är bättre än inget. Jag vet att det kan vara svårt att få till tiden, men ta en övning åt gången och få lite kontinuitet på den. Hitta tid då du kanske gör annat samtidigt som du tränar, typ när du tvättar händerna eller så. Rutiner är bra att smyga in lite träningsmoment i. Lite och ofta är bättre än mycket och sällan.

TÄNK ETT ÅR FRAMÅT – HUR VILL DU KÄNNA DIG DÅ, OCH TA DET DÄRIFRÅN. LÅT KÄNSLAN HUR DU VILL MÅ STYRA OCH SÄTT INTE UPP OREALISTISKA MÅL. Det är ju snart nytt år och många passar på att lova en massa saker innan tolvslaget, och att träna mer brukar vara ett av de mest populära. Vad är ditt tips om nyårslöften och hur ska man kunna hålla dem? – Tänk ett år framåt – hur vill du känna dig då, och ta det därifrån. Låt känslan hur du vill må styra och sätt inte upp orealistiska mål. Ändra en sak i taget, ta en övning och utför den varje dag och när den känns bekväm och lätt så byter du. 32

Hej, jag har en dotter på åtta månader. Jag har försökt att promenera i rask takt ett tag men har fått känningar i ljumskarna och blygdbenet. Jag är rädd för att träna fel, hur ska jag träna för att inte göra det värre? / Annica

Katarinas svar:

Det är bra att gå till en fysioterapeut, naprapat, kiropraktor eller liknande som kan kontrollera bäckenet så att allt ser bra ut. Det är egentligen ett generellt råd ifall man har problem. Undvik att göra det som smärtar, men kanske kan kortare promenader och lite bäckenbottenträning vara något som kan stärka. För att stabilisera bäckenet kan du träna lite höftlyft och andra övningar för att stärka rumpan. Men vad du än gör – provocera inte smärtan, ta det lugnt och försiktigt. Jag fick barn för ett knappt år sedan och jag har försökt komma igång med träning hemma, men det går lite trögt. Det känns som att mina magmuskler fortfarande är lite delade mest vid naveln men även lite under och över. Vill att det ska kunna läka ihop, men kan jag träna på eller bör jag fortfarande vara försiktig? Jag tar gärna emot bra övningar. /Josefin

Katarinas svar:

Det är viktigt att känna på magmusklerna på djupet, att göra en diastaskontroll. Hur är mellanrummet mellan musklerna, det ska inte bildas en pyramid i mitten av magen och inte heller ett djupt dike – det är tecken på att det är något som måste kollas upp. Men visar en kontroll inget ovanligt så är tipset att öka belastningen successivt. Börja med lätta övningar, kolla i MammaMage-appen eller i boken. Eller i programmet på nästa sida. Jag födde min dotter med kejsarsnitt för tre månader sedan och vill gärna komma igång med mer än promenader. Bör jag tänka på något speciellt? /Linnea

Katarinas svar:

Det gäller samma sak vid vaginalförlossning

som vid kejsarsnitt. En bra sak att göra är att massera runt ärret på magen för att få upp smidigheten i ärrvävnaden. Känns det bra så så kör lättare träning, kanske med gummiband. Tänk på att träna den djupa muskulaturen i magen. Kejsarsnitt är ett ingrepp, men det är ju inte så att läkarna skär sönder muskler i magen. Däremot dras musklerna isär och det tar tid att läka. Kolla med mödravården att det läker som det ska. Jag har läst och hört en massa om att man ska vara försiktig med träning efter förlossningen, att det skulle till och med kunna förstöra mer med magträning ifall man tränar fel. Känner verkligen att jag vill komma igång, men är lite orolig. Jag fick barn för snart tre månader sedan och vill gärna köra igång med löpband, skidåkning och styrketräning nu. Hur hårt kan jag köra? /Tuva

Katarinas svar:

Ett bra tips är att börja stegvis. Intervallträning är fantastiskt. Gå, powerwalka och ”gågga”, när du går/joggar, i 45 sekunder och sedan gå lugnt i ett par minuter och så gör du om det. Håll på i 45 minuter. Men kom ihåg att ta det försiktigt. Innan du startar med skidåkning, som innebär mycket stakning och diagonalande av skidor, så är det bra att ha tränat lite med gummiband först. Hej. Har ni någon eller några övningar som ni kan rekommendera om man vill tajta till mamma-rumpan? /Nina

Katarinas svar:

Börja med knäböj för att få igång lår och rumpa. Höftlyft är en annan övning som är bra för att lyfta rumpan. Hållningen avgör vilka muskler som är aktiverade, så se till att din hållning är bra – det är grunden. Rumpan har varit ganska inaktiv under graviditeten, när magen blir större skjuter man ut höften och kopplar nästan bort rumpmusklerna. Börja – som alltid – försiktigt och sedan stegvis öka. Ett vardagstips är att ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa – och då gärna ta två trappsteg i taget.


mama move MAMA MOVE ÄR FÖR DIG som har fött barn och vill komma igång med din träning. Det är också helt säkra övningar och passar dig som är gravid. Passet kräver inga förkunskaper och ditt barn kan vara allt från nyfödd till några år gammal, så länge barnet kan hålla sig stilla under passet. Träningen fokuserar på att återfå kontakten i magmuskulaturen, läka magmuskeldelningen efter graviditet och återfå stabilitet i kroppen. Du kan träna Mama Move både på vår onlinetjänst Wellness Online och på våra klubbar runt om i landet. Läs mer på nordicwellness.se.

NYHET!


KIDS & FAMILY|MAMMATRÄNING

Tävling!

Kom igång med ett

MammaMage

program Här följer ett enkelt program från Katarina Woxneruds bok MammaMage (Tukan Förlag). Övningarna syftar till att hitta kontakten med de djupare musklerna i bäckenbotten och i djupa magen. Gör övningarna i tio sekunder, vila kort och upprepa fyra gånger per övning eller sida.

Träna rätt och smart

Börja övningarna med att träna tills du når 3–4 på fokusskalan, det ska kännas ”lätt” (du ska kunna göra det samtidigt som du tittar på tv eller liknande). Då är du klar med övningen och redo för en progression.

Vill du vinna Katarina Woxneruds bok MammaMage?

Nästan alla kvinnor riskerar att få en gravidkula på magen om de tränar fel efter graviditeten. I boken Mammamage: Träna rätt och smart efter graviditeten visar Katarina Woxnerud steg för steg hur man bör träna efter förlossningen. Katarina lanserade appen Mammamage 2013 och tog tag i problemet med separerade magmuskler efter graviditet. Pris: 177 kr (bokus.com)

Kids & Family lottar nu ut ett exemplar bland er läsare. Svara bara på frågan: Vilket år lanserades appen MammaMage? Skicka svaret i ett mejl till tavling@almmoller.se

1. Fri balans Ligg på sidan på golvet med sträckta ben och sträckta armar. Lyft upp den undre delen av midjan (som vilar mot golvet) så ryggraden hamnar i ”rak” position. Aktivera bäckenbottenmusklerna, aktivera magen från sida till sida under naveln och hela vägen upp. Andas lugnt. Håll balansen. När du upplever nivå 3–4 på fokusskalan är det dags att gå vidare. Lyft upp det undre benet något, liksom den undre armen. Understödsytan minskar då vilket ställer högre krav på balansen.

Tips • Kontrollera att du ligger i lod. • Undvik att böja höfterna eller att sträcka eller krumma ryggen.

34


MAMMATRÄNING|KIDS & FAMILY

2. Stående aktivering med benlyft Stå upp med fötterna i höftbredd och kroppen i neutral position. Utför grundaktiveringen – starta med att spänna bäckenbottenmusklerna, aktivera sedan under naveln från sida till sida, se sedan magen som en kompass och aktivera musklerna i östvästlig riktning (sida till sida) och fortsätt sedan att aktivera magen över naveln (sida till sida). När du upplever nivå 3–4 på fokusskalan så lyfter du en fot i taget, känn att du har jämn kontroll. Balansmomentet kan hjälpa till att hitta rätt aktivering. Rör armarna i olika riktningar. Gör små knäböj på stället, dels med överkroppen upprätt och dels lite djupare där överkroppen tippas framåt.

a

b

c

d

a

3. Magliggande magindrag

b

Ligg på magen med händerna under hakan och sträckta ben i höftbredd. Aktivera bäckenbottenmusklerna, aktivera magen från sida till sida under naveln och hela vägen upp. Andas lugnt. Håll mjuk indragning 10–20 sekunder. Gå vidare när du upplever nivå 3–4 på fokusskalan. Rör en hand/underarm i taget åt sidan och tillbaka. Låt armbågen vila mot golvet. Lägg in kuddar eller en rulle under vristerna, böj ena knäet och rör på ett ben i taget. Ligg i startpositionen med benen på golvet. Böj ena knäet till 90 grader. Aktiv mage och

rygg. Tryck upp foten någon centimeter mot taket
– bara så du får in ett pappersark under knäet. Lyftet sker med sätet. Bäckenet och ryggen är stilla. Håll kvar 5–6 sekunder, sänk benet och sträck knäet. Upprepa på andra sidan.

Tips • Lägg händerna på höftens framsida så du känner att du lyfter upp och lyfter in magen något.

4. Bäckenbotten Tips • Om du vet att du lätt överaktiverar musklerna uppe vid revbenen (chestgripping) fokuserar du på aktiveringen under naveln.

Styrkeknip 5 sekunder, vila 5 sekunder, upprepa 10 gånger. Börja med att hitta knipet i bäckenbotten. Knip så hårt du kan tre sekunder och slappna av lika länge. Upprepa fem omgångar. När du klarar av ovanstående är det dags att öka knipet till fem sekunder med maximal styrka, med lika lång tids vila emellan. Upprepa tio omgångar. Det är ofta styrketräning som behövs för att förbättra funktionen i bäckenbottens muskulatur till en början. 35


®

Babynest är en madrass med mjuka kanter som erbjuder en ombonad sovplats, en säng-i-sängen. Allt för en trygg sömn. På natten är den perfekt att ha emellan föräldrarna som en egen babysäng så sover alla tryggt och gott. Babynest passar också bra i vagnen, spjälsängen och vaggan. Ta med Babynest på resan så känns det som hemma även när ni är borta. På BB Stockholm Danderyd och BB Sophia finns Babynest till låns på ditt BB rum. Babynest är en svensk uppfinning som tillverkas i Sverige. Babynest används från nyfödd upp till ca 4-6 månaders ålder. Bädda Babynest med tunna lakan/filtar, storleken anpassas enkelt genom att dra åt snörlåset. Babynest tvättas i 40°-60° maskin förutom madrassen som enkelt tas ur och handtvättas. Finns i flera olika färger och även som Babynest Tvilling. Se hemsida för webshop samt återförsäljare. www.babynest.se

Babynest för en tryggare sömn.

Det svenska originalet. Sedan 2003. Tillverkas i Sverige.

Läs mer och beställ på www.babynest.se

Rabattkod

From 2 mars 2016 - 2 maj 2016 får du 20% rabatt med koden FAMILY Gäller vid köp av Babynest i webshoppen på www.babynest.se. Giltig from 2 mars 2016 tom 2 maj 2016 Gäller endast på www.babynest.se

www.facebook.com/babynest @babynest_ab


MAMMATRÄNING|KIDS & FAMILY

Fakta om Namn: Erika Kits Gölevik. Ålder: 35 år. Familj: Gift med Martin, barnen Knut 6 år och Frans 1 år. Bor: Mariefred. Yrke: Tränare, yogalärare och journalist. Driver hälsosajten Healthy Living.

Träna för att du älskar din kropp och vill den väl – inte för att du inte tycker om den och till varje pris vill förändra den! Så säger tränaren och journalisten Erika Kits Gölevik och vill gärna slå fast att mammor ska tänka på vad deras kropp mår bra av och inte börja träna för hårt.

M

ånga mammor som vill komma igång efter en graviditet vill se resultat ganska omgående. Men det gäller att skynda långsamt annars kan det bli problem, musklerna i magen måste få hitta tillbaka till varandra. Tränaren Erika Kits Gölevik, som arbetat med träning mer än halva sitt liv, märkte själv att inspirationen hade en stor roll i att komma igång med träningen igen. – Jag tycker om att se på träningen som något man gör för att man tycker om sin kropp och vill den väl, förklarar Erika, som är mamma till två barn – Knut och Frans.

Träna

LITE&OFTA

Hur tränar du själv i dag? – Jag tränar mycket yoga och löpning, det är ju former som kan göras när och var som helst. Det är en bra träning med småbarn. Jag älskar också att simma och gör det så ofta jag kommer åt vatten. Har du några tips på hur gravida kan aktivera sig? – Tänk på att stärka bålen inifrån. När jag själv skulle komma tillbaka efter graviditeterna så använde jag mig av appen MammaMage, den var klockren för mig. Har du några tips på hur nyblivna mammor kan få tillbaka formen? – Träna hellre lite och ofta än sällan och mycket. Din magmuskulatur har varit uttänjd länge, den behöver tid på sig för att gå ihop igen, och hjärnan behöver på nytt lära sig att skicka rätt signaler så att den inre muskulaturen aktiveras och stabiliserar. Du hjälper bland annat mammor att komma igång efter en graviditet. Vad är det vanligaste som mammor vill ha hjälp med? – De vill hitta tillbaka till sin kropp igen. Mammorna vill känna sig starka och ”sköna” igen. Det är så otroligt coolt att kroppen klarar av att vara gravid, jag uppmuntrar mammor att vara stolta över det. Och liksom ge tillbaka

till kroppen i form av träning och omtanke. Har du några tips på redskap som man kan skaffa sig – om man inte vill gå till gymmet eller vill träna hemma? – Unna dig en yogamatta att ha bredvid sängen, i köket eller bredvid bebisens myshörna så du kan röra dig lite nu och då när det passar. Annars, för att få igång den viktiga bäckenbottenmuskulaturen, är knipkulor fantastiskt. När det gått en tid och magen har dragit ihop sig och du börjar bli sugen på lite tyngre styrketräning är TRX-band/red cord/djungelgym ett urbra redskap. Hur ofta är bra att träna efter en graviditet? – Lite och ofta är bäst. Tänk rörelse och gör sådant som din kropp mår bra av. Tuff träning behöver du inte brådska med. Kommer tid kommer rum, lita på det. Du kommer långt med yoga och promenader. Försök få en kvart då och då för dig själv att röra dig, det är en investering som både du och familjen gynnas av. Många gym har träning med barnpassning eller träning med barn närvarande. Har du erfarenhet av det? – Ja, det är superbra! Starta med att prova kortare stunder i början så att barnet vänjer sig. Känn lite på personalen och njut sedan av din ”fria” träningsstund. 37


…tryggare nätter De originale natunderbukser

Hjälp till barn som kissar i sängen DryNites® nattbyxor hjälper både barn och föräldrar att få en god natts sömn. DryNites® ger ett extra bra skydd och har designats så att de liknar vanliga underbyxor. DryNites® nattbyxor finns i 3 storlekar och både till pojkar och flickor. Prova också BedMats engångsunderlakan för extra skydd

Beställ ett gratisprov på www.drynites.se DryNites® och BedMats kan köpas hos COOP, Willys, Hemköp och City Gross.

10083 DryNites annonce_SE_206x275 +3 mm.indd 1

15/11/2016 16.37


MAMMATRÄNING|KIDS & FAMILY

Mammaträning

I STOCKHOLM

Det finns mängder av ställen som arrangerar mammaträningar, barnvagnspromenader eller babyyoga i Stockholm. Kids & Family har tagit fram en handfull – här kan du träna med mammor och barn i Stockholm!

Långsam och taktfast Pilates träning Rekommendationen från MammaFit är att man har gått en MammaMage-kurs eller tränat enligt appen eller liknande innan kurserna. Målet är att mammorna ska få en kropp som är beredd att anta vardagens och träningens alla utmaningar, stora som små. Sunt förnuft, långsamt och taktfast är andra ledord på MammaFit. Träning på vintern ute i olika parker i Stockholm och på CrossFit Nordic i Vasastan. Läs mer: mammafit.se

Gravid Pilates kan med säkerhet utföras under alla tre trimestrarna. Övningarna fokuseras och kontrolleras så att den blivande mamman får en effektiv metod för att att stärka upp sina posturala muskler och bäckenbottenmuskler. Detta underlättar både vid förlossningsarbetet men även under återhämtningen efter förlossningen. Det arrangeras även pilates för nyblivna mammor, dit man kan ta med sig sitt barn. Då handlar det mycket om bålstabilitet, hållning och bäckenbottenmuskulatur. Läs mer: pilatesvia.com 39


KIDS & FAMILY|MAMMATRÄNING

Träna med babysitter Vissa Friskis & Svettis-anläggningar har barnpassning när du tränar för en mindre kostnad per barn. Det finns även pass där du tränar tillsammans med ditt barn (6-12 år) och då tränar barnen gratis. Vissa anläggningar har även lekrum där barnen kan vara medan du tränar, där finns dock ingen barnpassningspersonal så du måste själv hålla uppsikt på ditt barn. Några ställen tillåter att du tar med ditt barn in på gymmet, barnet måste då sitta i en babysitter eller liknande och inte kunna ta sig någonstans på egen hand, några anläggningar tillåter även vagn på gymmet. Kolla med din anläggning vad som gäller. Läs mer: sthlm.friskissvettis.se

Barnpassning på gym Träna med barnet som ”redskap” Mamma Boot Camp

Tv-profilen och fembarnsmamman Olga Rönnberg har gjort en specialanpassad utomhusträning för mammor som ska vara säker och resultatfokuserad. Olga, som är PT och var coach i tv-programmet Biggest Loser Sverige har arbetat med uteslutande träning för mammor i sju år och kallar sig mamma-tränare. I dag finns Mamma Boot Camp på fler än 50 orter i Sverige och i tre städer i Finland. Barnet är alltid med på träningen, som sker utomhus, och man får möjlighet att träffa andra mammor i liknande situation. Läs mer: mammabootcamp.se 40

Många gym i Stockholm erbjuder barnpassning för barn i mån av plats. Sats har sitt MiniSats, där personalen passar barnen den stund föräldrarna tränar. Där finns aktivitetsområden för barnen i form av bollhav, pysselhörna och lugnare avdelningar för bland annat filmvisning – kolla med ditt Sats vad som erbjuds. Barn från sex veckors ålder upp till 11 år är välkomna under max 1,5 timmar. Läs mer: sats.se

Barnvagnsträning

True Workout Mom erbjuder barnvagnsträning i Vasaparken och Liljeholmen utomhus året runt och upp till fem gånger i veckan. Hit tar du med dig din barnvagn och möter upp din coach och andra nyblivna mammor och pappor. Övningar och frisk luft gör gott för själ och kropp. Alla pass är planerade i detalj och återkommer aldrig två gånger. Läs mer: trueworkout.se

Nordic Wellness arrangerar cirkelträningspass för att stärka bål, bäckenbotten och allmän styrka, och allt detta tillsammans med barnen som på ett lekfullt sätt blir ”redskap” i träningen. Här bör dock barnen bör vara så små (upp till 1 år) så att de inte kan krypa iväg och hitta på andra roliga saker. Det finns också Mama Move – en träning för de som nyss har fött barn och vill komma igång. Barnen är med och kan vara allt från nyfött till några år, så länge barnet kan hålla sig stilla under passet. En träning som fokuserar på att återfå kontakten i magmuskulaturen efter graviditet och återfå stabilitet i kroppen. Läs mer: nordicwellness.se

”En träning som fokuserar på att återfå kontakten i magmuskulaturen efter graviditet.”


MAMMATRÄNING|KIDS & FAMILY

La det swinge!

Negativ matta ger positiv träning

Visst kan kettlebells se lite skräckinjagande ut, men när du väl vet hur du kan använda dem så finns det inte mycket bättre träningsredskap. Kettlebells är ett gammalt redskap som fått ett uppsving och med dessa kan du göra traditionella ballistiska övningar. Med dem tränar du många delar av kroppen samtidigt och fettförbränningen ökar därför dramatiskt. Jordan Kettlebell, gjutjärn, 4–40 kg. Pris: från 100 kr (athleteshop.se)

En yogamatta är snart ett måste i varje mans/kvinnas hem. Med en yogamatta från ECOION får du en ny generation av eko-intelligent yogamatta som främjar träningen genom att frigöra hälsosamma negativa joner i luften när man tränar. Finns i olika färger, är 185 cm och kan tvättas i 40 grader. Pris: 799 kr (myspirit.se)

En rulle för det mesta

Uppvärmning eller nedvärmning, för rörlighet, stabilitet eller styrka. Med en foam roll kan du ge din kropp en härlig omgång. Rullen är bra för att mjuka upp vävnader i kroppen och öka flexibiliteten. Dessutom kan den ge skön massage. Pris: 499 kr (ellos.se)

Smarta hjälpredor Bästa stödet

V-ringad sport-bh med bra passform som finns i fina färger. Sitter bra hela träningspasset och kommer med vadderade, löstagbara kupor som ger extra stöd och smala axelband som korsas i ryggen. Julie Sport Top, Röhnisch. Pris: 199 kr (sportamore.se)

Flaska med finess

Vätska är toppen när man tränar, och med denna flaska från Casall kan du förvandla ditt vatten till en smaksensation och få i dig vitaminer direkt från frukter eller bär. Flaskan har en unik konstruktion som gör det möjligt att direkt pressa frukt eller bär i flaskan. Pris: 199 kr (casall.com)

Lysande steg

I mörkret kan nästan ingen se dig. Tänk på att vara synlig om du tar dig ut på en löprunda eller promenad. LED-ljus som fästs på skon är ett roligt och smart sätt att synas. Pris: 49 kr (siba.se)

41


I SAMARBETE MED

STAMCELLER OCH VAD DE KAN ANVÄNDAS TILL

D

Begreppet stamceller är ett samlingsnamn för de omogna celler som sedan kan vidareutvecklas i människokroppen till specifika celler med speciella uppgifter i olika organ.

et finns flera olika typer av stamceller som försörjer de olika utvecklingslinjerna. I benmärgen finns exempelvis hematopoetiska stamceller som svarar för utmognad av de celler som ska bli till blodkroppar i blodbanan. På liknande vis finns så kallade mesenchymala stamceller som utgör grunden för cellerna i bland annat benvävnad, brosk och muskler. Inom sjukvården använder man sedan länge stamcellstransplantation vid behandling av vissa blodsjukdomar såsom olika typer av leukemi. 42

Man skiljer även på autologa och allogena transplantationer, där autologa innebär att man som individ donerar celler till sig själv, medan allogen innebär en donation från en annan människa. Denna donator kan vara en släkting eller i vissa fall en helt okänd människa - det viktiga är att de donerade cellerna är kompatibla med patienten så att de inte stöts bort. Detta kallas för HLA-kompatibilitet. För att försäkra sig om att det finns flera olika typer av stamceller tillgängliga för transplantation när de behövs så bygger man upp stamcellsbanker, både nationella och internationella.

Hematopoetiska stamceller kan erhållas från vuxna genom en benmärgsdonation där man sticker in en grov nål i benmärgen, oftast i höftbenet. Detta uppfattas av många som väldigt smärtsamt. Mesenchymala stamceller kan på liknande vis hämtas från vuxna, exempelvis från fettvävnad. Dock finns det bättre och yngre stamceller att tillgå. Dessa återfinner man i navelsträngen hos nyfödda barn där det finns både hematopoetiska och mesenchymala stamceller. Stamcellerna från navelsträngen är unika på så vis att de har förmågan att dela upp sig snabbare och utvecklas till flera olika typer av celler.


I SAMARBETE MED

STAMCELLERNA FRÅN NAVELSTRÄNGEN ÄR UNIKA PÅ SÅ VIS ATT DE HAR FÖRMÅGAN ATT DELA UPP SIG SNABBARE OCH UTVECKLAS TILL FLERA OLIKA TYPER AV CELLER.

Dessutom visar forskning att de kan ha positiva antiinflammatoriska effekter, vilket gör att man undersöker möjligheten att stamcellsterapi kan användas för att behandla flera typer av autoimmuna sjukdomar. Uppsamling av blod och vävnad från navelsträngen är till skillnad från en benmärgsdonation helt smärtfri för både barnet och mamman, och sker efter avnavling av barnet. Sparar man dessa stamceller för barnet finns den framtida möjligheten för en autolog transplantation om sådan skulle behövas. Sparade mesenchymala stamceller möjliggör även användandet av dessa för regenerativ medicin, som är ett väldigt stort forskningsområde. Tanken är att man genom transplantation av stamceller ska kunna återuppbygga och skydda skadad vävnad, exempelvis skadat ledbrosk hos en fotbollsspelare eller skadad hjärtmuskelvävnad efter en hjärtinfarkt. Vissa av dessa tekniker finns redan i bruk i dagsläget. Förutom att stamcellstransplantation redan idag kan behandla vissa svårt cancersjuka barn så hoppas forskarna att man i framtiden även kan behandla exempelvis epilepsi, diabetes och cerebral pares med stamcellstransplantation. Runt om i världen pågår i dagsläget flera experimentella studier, både i laboratoriet och på riktiga patienter, med positiva resultat. Utvecklingen inom regenerativ medicin går fort framåt och sparandet av stamceller från navelsträngen möjliggör framtida bruk och användandet av cellerna för autolog transplantation. 43


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET

SOV BÄTTRE – utan sömnmetod

Var det länge sedan du kände dig utvilad och lugn? Många småbarnsföräldrar söker efter den perfekta sömnmetoden – men den finns inte. Men bara lugn, både du och din bebis kan få en tryggare och mer rofylld nattsömn. TEXT NICLAS BLIXT MADISON

V

ilken förälder vill inte hitta den där sömnmetoden som gör att just deras bebis sover hela natten i sin egen säng? Och hur många föräldrar har inte provat en eller fler metoder, men kanske inte riktigt orkat med att fullfölja metoden hela vägen ut? Femminutersmetoden, stanna-kvar-sättet, tassa-metoden, stolmetoden, titta-till-sättet – listan på olika metoder för att få ditt barn att somna kan göras lång. Och det kan till och med vara så att jakten på rätt sömnmetod kan göra hela situationen värre. När man använder sig av en sömnmetod leder 44

det ofta till mindre sömn en period och hela projektet kan vara mycket stressande för både bebisen och föräldrarna. Det är onekligen påfrestande att inte få hjälpa sitt barn när det skriker. Så istället för att jaga en quick fix för att själva få sova, för att få livet med förvärvsarbete och samliv att funka, är det bättre att fundera ett steg till. Att sätta barnets behov och barnets sömncykel i fokus, istället för att bestämma saker över huvudet på barnet. Tänk på att alla är olika – barn och föräldrar, och ibland är den bästa vägen att skippa allt vad sömnmetoder heter. Här är sex tips på hur du och ditt barn kan få betydligt bättre sömn.

TÄNK PÅ ATT ALLA ÄR OLIKA – BARN OCH FÖRÄLDRAR, OCH IBLAND ÄR DEN BÄSTA VÄGEN ATT SKIPPA ALLT VAD SÖMNMETODER HETER.


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

1 2

3

REVIDERA FÖRVÄNTNINGARNA

Det är mer regel än undantag att små barn vaknar många gånger per natt och vill äta eller behöver tröstas. Läs därför på ordentligt om hur små barn sover och skaffa dig mycket information. Lägg dina förväntningar på rätt nivå, det har en stor roll i hur du uppfattar ditt barns sömn.

BARN HAR OLIKA BEHOV

Tänk på att alla barn – precis som alla vuxna – har olika behov när det gäller sömn. Ta dig tid att lära känna ditt barns behov – somnar han eller hon lätt, vaknar barnet för minsta lilla ljud, vill han eller hon alltid vara nära någon av föräldrarna när det är dags att sova och så vidare. När du listat ut ditt barns sömnpersonlighet kan du enklare anpassa vardagen efter den.

VEMS SÖMN ÄR PROBLEMET?

Fundera på hur det egentligen är – kanske är det så att du inte får tillräckligt mycket sömn och inte att barnet inte sover som det ska. Är det så, passa på att sova lite när minstingen har sina sömnpauser på dagen så kanske det blir lättare. Ett annat alternativ är att turas om med partnern om att sova eller gå och lägga dig tidigare på kvällen.

4 5

6

STRUNTA I TIDEN

Tänk bort alla tankar om att ”alla barn ska sova en viss tid”, känn efter och försök att se tecknen på när ditt barn är trött. Ditt barn kanske inte är trött vid 18-19-tiden. Följ barnets egen trötthetsrytm och då är mer än hälften vunnet.

RUTINER

Skaffa rutiner vid läggdags. Bra tips är att sänka ljudvolymen, dämpa belysning och stänga av tv eller internet hemma. Kanske bada barnet och sätta på pyjamas. En idé är också att läsa en saga eller sjunga en sång – gärna samma sång eller samma saga så att bebisen lär sig att det är sovdags.

TRÖSTA I MÖRKRET

När och om barnet vaknar på natten så trösta på bästa tänkbara sätt – ge napp, snuttefilt eller gosedjur om barnet använder det. Låt det däremot vara mörkt i rummet och prata inte mer än nödvändigt. Inget bus eller lek, och se till att barnet stannar i sin säng. Många sover sämre – både vuxna och barn – när de delar säng.

45


KIDS & FAMILY|EVENTS

LJUS AVSLUTNING I STOCKHOLM December är inte bara tiden då jultomten kommer och då det är dags att vända blad för hela året som gått. Det är också tiden då Stockholm fullkomligt badar i ljus.

Å

rets julbelysning i Stockholm hade sin officiella invigning på Sergels torg 21 november och varje år sker det nyheter med stans belysning. Årets nyhet är att man har försökt knyta ihop platser så att det inte ska bli så stora mellanrum mellan områden med julbelysning. Bland annat har Stockholms stad förlängt Vasagatans belysning och ljusen på Brunkebergstorg har fått ett nytt utförande. Dessutom har den stora naturgranen på Stureplan fått helt ny belysning. Stockholms stad arbetar mest med varmvitt ljus i belysningarna, men tycker även om att jobba med symboler som ljusstakar, pepparkaksgubbar, kransar, julstjärnor och en mistel.

gen i pepparkaka på Arkitektur- och Designcentrum och allmänheten kan gratis se skapelserna fram till 10 januari. Vinnarna i tre olika kategorier utses lördagen 19 december 13.30.

• Julmarknaden på Skansen lockar varje år massvis med besökare. Varje helg fram till jul kan du shoppa bland godsaker, marmelader, glögg, hantverk, leksaker och andra klappar kl 10-16. På Skansen kan barn också passa på att julpyssla och stöpa ljus i julverkstan i Skogens hus, öppet fram till 21 december. Skansen bjuder dessutom på gratis entré på självaste julafton. • Skansens lucia startar redan lördag 10 december med julkonserter på flera platser på Skansen, man kan också få lära sig mer om vem Lucia var och varför vi firar Lucia.

Bland de mest iögonfallande julbelysningarna i stan är älgarna vid Nybroplan och vid Sergels Torg och den gigantiska misteln vid Centralstationen.

Här är andra händelser som får Stockholm att livas upp under december: • Smakfull arkitektur bjuds det på vid den årliga utställningen av pepparkakshus på Skeppsholmen. Skolklasser, familjer, arkitekter, formgivare och kreativa hemmabagare lämnar in sina byg46

• Luciakonserter i Storkyrkan. Traditionella konserter i Storkyrkan med elever från Adolf Fredriks musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och S:t Jacobs vokalensemble. Konserterna sker 10, 11, 12 och 13 december och varar i en timme. • Den årliga jullunchen för hemlösa i Kungsträdgården sker i år 17 december med start kl 11. Sveriges kockelit, däribland Mathias Dahlgren, Niklas Ekstedt och Paul Svensson, serverar julgröt och skinkmackor för att stötta Stockholms Stadsmission. För människor i utsatthet är grötlunchen de serverar gratis. Andra betalar 100 kronor. Förra året samlades 198 000 kronor in och 18 flyttkartonger med

julklappar. Artistuppträdanden med bland andra Lasse Lindbom, Jan Johansen, Wille Crafoord och Micke ”Syd” Andersson. • Rosendals trädgårdar bjuder in till julmys varje dag från 24 november till 18 december. Härlig mat, blommor, kransar, bröd och bakverk. 18 december blir det dessutom en stor ljusshow och en stor eld när solen går ned.

• Vid nyår dukar många ställen upp för firande och bufféer. Fotografiska bjuder på ett sprakande nyårsfirande med Stockholms mäktigaste fyrverkeriutsikt utanför de stora panoramafönstren. På insidan väntar bubblande feststämning och nyårsparty. • Det har kallats nyårsfesternas nyårsfest – sista kvällen på Debaser Medis. Bandet som gör sista giget någonsin på Medis blir samma band som gjorde det första: bob hund. • Hela Sveriges klassiker vid nyår är Skansens nyårsfirande med anor från 1895. Festligt firande vid tolvslaget med sång, musikuppträdanden och Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan. • Nalen bjuder in till nyårsbal i sina gyllene salar. På scenen kommer en mängd svenska och utländska storheter att stå för underhållningen. • Vill du hålla till på Södermalm så lovar Södra Teatern ett storslaget nyår från toppen av Katarinaberget. Härlig utsikt och ett otroligt drag med party i hela huset.


WASHOLOGI erbjuder ett brett koncept med miljömedvetna tvättprodukter MILD TVÄTT och MJUKMEDEL för små & känsliga är ett skonsamt och parfymfritt alternativ DET ÄR REN LOGIK-MADE IN SWEDEN

Läs mer om WASHOLOGIs produkter och vår tvättskola på washologi.se


KIDS & FAMILY|GÅVOR

HÅRDA KLAPPAR HITTA DEN PERFEKTA JULGÅVAN

För den biltokige

Smakar det så kostar det. Mercedes-Benz SLK är en elbil för motorsugna barn 3-8 år. Bilen som har en motor på 6V kan köra i 4 km/h både bakåt och framåt. Det finns, till skillnad från den vuxna varianten, bara plats för ett barn. Bilen kan köras av barnet själv, eller fjärrstyras av en vuxen med hjälp av en kontroll. Inbyggd radio med uttag för iPhone/mp3-spelare så det är bara att slå igång favoritmusiken, vrida på nyckeln och köra. Bilen ska inte användas i trafiken och körningen bör alltid ske under tillsyn av en vuxen. Vikt 10,3 kg, en laddning ger ca en timmes körtid. Pris: 2 495 kr (lekmer.se)

Slagverk för de små

En vrålande dinosaurie

Ett byggset i trä mer riktat till de lite äldre barnen (eller själsligt unga vuxna). Med detta får mottagaren bygga ihop en alldeles egen T-Rex. Med batterier reagerar den sedan på ljud och börjar genast gå och vråla. Längd: 30 cm, höjd: 20 cm. Pris: 199 kr (hobbex.se)

Ett väl konstruerat set utformat för yngre musiker, avstånd och storlekar är perfekt för små händer. Går att inrätta som ett riktigt trumset men även skalas ner för yngre spelare. Detta trumset för barn inkluderar en bastrumma, en virveltrumma, en 8-tums puka och en cymbal med stativ. Dessutom kommer allt med en höj- och sänkbar pall, pedalset och trumpinnar så det är bara att packa upp och spela ett trumsolo för tomten och hans nissar. Ett robust byggt trumset som lämpar sig för kreativa artister i åldern 3-6 år. Pris: 954 kr (gear4music.se)

Ko-hoppning

Magiska klossar

Färgglada, giftfria och välgjorda träklossar som ser till att byggda torn inte rasar i första taget. Klossarna, som är magnetiska, ger barnen helt nya möjligheter att bygga häftiga och roliga kreationer. Lämpliga från 1 år och varje set består av olika geometriska former som kuber, rektanglar, prismor och parallellogram. Så släpp loss fantasin och slipp förtvivlade skrik när lutande torn rasar under julhelgen. Träklossar i förvaringsficka (6 st) 199 kr, klossar (set om 14 st) 399 kr (coolstuff.se) 48

Alla barn borde få se en ko – och hoppa med en. Happy Baby hoppko är en rolig och nyttig leksak för de små – balansträning samtidigt som det kan vara hemskt roligt. Pris: 199 kr (jollyroom.se)

Se upp i backen!

Klassiker som har följt med i utvecklingen och nu har carving-system på skidor och medar. Stigas Snowracer Ultimate Pro har också automatisk dragkassett, stadig broms och ratt med mycket bra grepp. Glöm dock inte hjälmen för barnen innan de ger sig ut i backen – den här kan gå ruskigt fort… Pris: 699 kr (xxl.se)


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

1-2 år

I början av ett barns liv kretsar det mesta runt grovmotoriska rörelser, det vill säga större rörelser med armar, ben och hela kroppen. Barnet har ett stort rörelsebehov, men har inte alltid koll på var händer och fötter är i relation med andra kroppsdelar eller föremål. När barnet är runt 1 år börjar det ofta ställa sig upp och gå. Finmotoriken är på väg att utvecklas och bland annat greppandet efter saker gör att den hela tiden förfinas. Gåendet blir ofta till springande och grovmotoriken förfinas. Nu har också de finmotoriska musklerna utvecklats mer. Barn klättrar ofta upp på stolar och bord, de börjar att bygga torn av några få klossar. Fingrarna och tårna blir mer och mer intressanta. Det tidigare undersökandet med munnen sker nu mer med fingrarna.

2-3 år

När barn är i tvåårsåldern är deras rörelseförmåga väl utvecklad och de kan vara mycket aktiva. Det börjar bli roligt att gå i trappor, klättra i klätterställningar, gå baklänges och balansera – ibland till föräldrarnas förtvivlan. Lekmässigt utvecklas motoriken och de bygger gärna höga torn, leker med lego och sätter ihop hus eller bilar och målar genom att hålla sig på ett papper och inte använda hela bordet som målarduk.

flaxande till finlir Från

Redan i magen börjar det – utvecklandet av barnets motorik. Under de första åren av barnets liv sker sedan dramatiska förändringar i hur barnet kan styra sina muskler och kroppsrörelser. Alla barn är olika och utvecklas i olika takt, men här är en generell guide till hur motoriken utvecklas de tidiga åren.

3-4 år

Vid den här åldern kan barnet springa, klättra och hoppa utan problem. Sparkandet och kastandet av bollar börjar i många fall tidigare, men det blir mer tydligt nu, även om det fortfarande är svårt att fånga en boll med händerna. Finmotoriken börjar utvecklas på riktigt. Nu kan barnet röra

”Alla barn är olika och utvecklas i olika takt” fingrarna oberoende av varandra vilket gör att de kan bygga mer detaljerade saker. Barn kan också styra cykel eller kälke samtidigt som de trampar – koordinationen är på allvar på väg att komma igång.

4-5 år

Konsekvenstänkandet börjar att komma och de förstår samband på ett annat sätt. De provar något, såsom att bygga ett torn som rasar och då kan de själva inse att om de bygger på ett annat sätt så rasar det inte. Intresset för att bygga och spara ökar nu också – till skillnad från det tidigare bygga och rasera. Leken blir dessutom mer precis och utvecklad. Barnet leker nu även mer med kompisar, jämnåriga, och tillsammans hjälper man varandra att utvecklas, samarbeta och kompromissa. Barnet blir också alltmer säkert fysiskt och många lär sig att simma, åka skridskor och cykla. Finmotoriskt handlar det allt mer om små detaljer i pysslandet och ritandet. 49


Kvalitet för de minsta

Det är mycket som behövs när familjen får en ny medlem. Då är det viktigt att det är saker med kvalitet och säkerhet. Barnbutiken har de rätta sakerna för de allra minsta. Köp i våra butiker eller genom vår webbshop.

Stockholm City, Gamla Brogatan 26 08-662 75 20

160916_Barnbutiken_Nya Family_208x275.indd 1

www.barnbutiken.com

Södermalm Götgatan 68 08-662 60 70

2016-09-15 13:07


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

Blöjskolan SVAMPIGA & LÄCKANDE BLÖJOR

Hur gör jag när byxblöjan är full med bajs? Varför känns blöjan svampig? Vi har tagit in experthjälp och låter Liberos barnmorska Carolina svara på allt du behöver veta om barn och blöjor.

7

frågor och svar 1 Vi väntar vårt första barn i januari. Har provat att läsa på om blöjor och vilka som är bäst, men det skiftar från test till test. Vad är det viktigaste att tänka på för oss? – Det viktigaste är att man hittar en blöja som man tycker sitter bra på barnet och som håller tätt. Det kan vara bra att titta på miljömärkningar och eventuellt andra märkningar så att man även gör ett val där man vet vem som tillverkar blöjan och vad den är tillverkad av. Det är ju viktigt både ur hälso- och miljöperspektiv. Tester i all ära, men det är ni som föräldrar som gör det bästa valet för ert barn. 2 Varför känns blöjan ”svampig” när det är kiss i den? – När det kommer kiss i blöjan så sugs det upp och kapslas in för att blöjan inte ska upplevas som blöt. Har det kommit mycket kiss i blöjan kan den till slut kännas både tung och ”bullig” och då är det dags att byta till en ny. 3 Vissa blöjor har en indikator som ska visa om det kommer kiss. Hur mycket måste ett barn

kissa för att det ska synas på indikatorn på blöjorna? – Det räcker med ganska lite kiss för att våtindikatorn ska ge utslag. Ju mer kiss, desto mer färgat blir strecket på blöjan som visar att det kommit kiss i den. Har hela strecket ändrat färg är det definitivt dags att byta blöjan. 4 Min tvååring går på förskola och jag har märkt att blöjbytena kanske inte sker lika ofta som de gör hemma. Stjärten blir irriterad och röd – finns det något jag kan smörja med som förhindrar röd och irriterad stjärt? – Är rumpan röd är den irriterad och det kan vara obehagligt och smärtsamt för barnet. Jag skulle rekommendera en zinkkräm som fungerar som en barriär och ett extra skydd för den lilla rumpan. Prata med personalen på förskolan och lämna en kräm där som är bara till ditt barn. Det är också jättebra att lufta rumpan lite då och då så att den får vara fri från blöja en stund. 5 Jag tycker byxblöjor verkar så smidigt när man snabbt behöver byta, men om det kommit bajs i den hur gör jag bäst då när jag ska byta på bästa sätt? – Ja, det här känner jag igen och får ofta frågor om just byxblöjor och om det är smidigt att byta. Byxblöjor går både att dra på och av som ett par vanliga underbyxor och det är det enklaste om det bara kommit kiss i blöjan. Har barnet däremot bajsat så är det absolut bästa sättet för att byta att riva upp den i sidorna, antingen uppifrån och ner eller tvärtom och rulla ihop den som en vanlig öppen blöja. Det finns en

smart tejp baktill på blöjan som man försluter den med så man stänger ihop den efter användning och kan slänga den utan kladd. 6 Jag tycker att det ibland läcker vid benen, vad kan jag göra åt det? – Ett smart trick är att dra tejpen på sidorna lite uppåt fram på magen. Då blir det tajtare runt benen och förhoppningsvis så slipper man läckage vid benen. Det är också viktigt att komma ihåg att fälla ut resåren vid benen så inte den ligger inåtvikt, alltså att dra med ett finger runt benen och se till att blöjan är helt utfälld där. Sedan kan man också sätta fast tejpen ordentligt runt midjan så inte blöjan sitter för löst, en tumregel är att man får in två fingrar i midjan för att känna att den sitter lagom hårt. 7 Vår lilla tjej får utslag vid blöjkanterna ibland. Jag vet inte om man kan vara överkänslig mot materialet i snibbarna, finns det blöjor som är mer anpassade för barn med känslig hud? – Det finns en hel del olika blöjmärken på marknaden och dagens blöjor är tillverkade i fina material. Det finns dock en del skillnader som kan vara avgörande för valet av märke. Det jag tycker är viktigt när man väljer produkter till barn är att se till att innehållet är så naturligt som möjligt och att produkten verkligen är anpassad för barn. Vad gäller blöjor så är mitt tips att man tittar lite på vad för märkning ett visst märke har och vad det innebär. Det finns till exempel Svanen som är en nordisk miljömärkning som ställer höga krav på produktens innehåll och tillverkning vad gäller både hälsa och miljö. 51


n sk

Sve

Film

i

str indu

r st

i

©A BS ven sk

Fil m in du

©

AB

© AB Svensk Filmin

©

G

e( lan ul

dust ri

ed Limit as) om Th

©G

unilla

m Bergströ

©

P rum do Lu

LC


SF Kids Play - barnens egen playtjänst med filmer och serier Här hittar du barnens alla favoritserier och filmer, allt från Astrid Lindgrens Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga till Pettson & Findus, Greta Gris, Biet Maya och mycket mer. SF Kids Play kan ses i mobilen, surfplattan eller i datorn. Med AirPlay eller Chromecast går det även att se på TVn om hela familjen vill titta tillsammans. Ska ni ut och resa finns en offline-funktion som gör det möjligt att ladda ner material och titta när ni inte är uppkopplade. Det går även att anpassa innehållet efter ålder och ställa in hur lång tid barnen får titta. Prova SF Kids Play fritt i en månad! Pris därefter 59,- per månad, ingen bidningstid.

sfkids.se sfkids.se


Lindrande och skyddande mot röd irriterad hud Innehåller ej konserveringsmedel eller färgämnen Fungerar även på skrubbsår, eksem och brännskador

Inotyol® är ett godkänt registrerat läkemedel som finns receptfritt på apoteket. Läs bipacksedel noga före användning.

Inotyol® salva 30g (Receptfritt, ej förmån, uppd. produktresumé 2015 09 23). Indikation: Icke infekterade dermatoser, eksem, ulcera, erytem och brännskador. Dos: Påstrykes en till flera gånger dagligen. Övrigt: Deklaration: 1g Inotyol® innehåller: Ichtammol 15 mg, zinkoxid 150 mg, titandioxid (E171) 50 mg, ullfett, vaselin, flytande paraffin, lavendelolja, renat vatten.ATC kod D05AA. Läs noggrant på bipacksedel eller på ytterförpackning.

BGP Products AB Box 1498, 171 29 SOLNA, Tel: 08-546 567 91

SEINO160076

En av Sveriges mest använda salvor vid röd irriterad hud av blöjor

Apr 2016

Glöm inte att köpa hem inotyol!


I FOKUS|KIDS & FAMILY

JAG HAR FÅTT EN FÖLJESLAGARE PA P PA Hur skulle du beskriva ditt barn? – Elsa är full av fart och bus. Hon älskar att springa, klättra och upptäcka nya saker. Det är väldigt händelserikt att vara hemma med henne. Man får passa på att fixa med sina egna grejor när hon sover. Hur har ditt liv förändrats sedan du blev pappa? – Framför allt är det ju tillkomsten av den nya familjemedlemmen. Nu är ju Elsa så stor att hon verkligen känns som en riktig person. Jag har fått en ny följeslagare och kompis. Hur sover familjen? – Sedan några månader tillbaka helt okej. Men det bygger på att Elsa sover med mig och Rebecka. Då sover hon faktiskt hela natten, från cirka 19 till omkring 06 på morgonen. I sin egen säng vaknar hon två-tre gånger om natten. Hur har ni funderat kring barnsäkerheten i hemmet? – Vi har tagit det lite pö om pö, i takt med att Elsa har blivit längre och rörligare – pluggat igen kontakter, tagit bort ömtåliga föremål och satt barnlås på skåpen. Böckerna i bokhyllan får hon däremot riva ut som hon vill. Många tar extra försäkringar när de får tillökning, inte bara en barnförsäkring utan även drulle och en massa andra försäkringar. Hur har ni gjort? – Vi har faktiskt bara tecknat en barnförsäkring. Vi hade redan tidigare en maxad hemförsäkring, så det fanns faktiskt ingenting att lägga till på den. Den var toppad och klar. Hur har träningsbiten förändrats sedan ni fick barn? – Det har blivit svårare och kräver mer planering. Dels för att någon alltid måste hålla koll på Elsa, dels för att man inte heller vill vara borta från Elsa så mycket. Jag försöker träna så mycket som möjligt på lunchen när jag jobbar. Har du provat träning med barn, eller träning med barnpassning? – Både och faktiskt. Jag har sprungit lite med Elsa i vagnen, men det blir bara kortare sträckor. Elsa tycker det är tråkigt att sitta i vagnen för länge, och det är faktiskt rätt ansträngande att springa med vagn. Däremot erbjuder mitt lokala gym barnpassning och det har fungerat mycket bra. Vad är det bästa med att vara förälder? – Att man aldrig är ensam. Att det alltid finns en glad

liten tjej i närheten som alltid har något nytt på gång som hon vill visa sin pappa. Ditt bästa tips för de som väntar barn? – Läs för all del på och lyssna på andras erfarenheter, men försök för allt i världen inte att föreställa er hur det kommer att bli. Det är bara att anstränga sig i onödan – det kommer ändå absolut inte att bli som man tänkt sig. Om du och ditt barn får en ledig dag i Stockholm, vad gör ni helst då? – Om det är fint väder går vi nog ner till stranden i Tanto, parken där vi bor, och badar. Elsa älskar verkligen att bada. Annars passar vi på att ta tunnelbanan två stationer söderut till Aspudden där det finns en parklek med djur som barnen får klappa och hälsa på. Att titta på kaniner är en annan av Elsas favoritsysselsättningar.

Fakta om Namn: Karl Rydå Ålder: 37 år Familj: Fru Rebecka, dotter Elsa 1,5 år Bor: Hornstull i Stockholm Yrke: Presschef 55


KIDS & FAMILY| I FOKUS

LIVET BLEV STÖRRE MED MAXIMILIAN MAMMA

Hur skulle du beskriva Maximilian? – Han är en cool liten kille som är väldigt nöjd och glad, men som även kan vara bestämd och envis och göra sig hörd om det behövs. Hur har ditt liv förändrats sedan du blev mamma? – Livet blev större när han kom till oss, så mycket kärlek. Nu som föräldrar har vi också skiftat fokus – hans välmående kommer först. Hur sover familjen? – Mycket bra, men han är så liten fortfarande så mycket kan ändras framöver men just nu är det väldigt bra nätter för oss alla tre. Hur har ni funderat kring barnsäkerheten i hemmet? Har ni barnsäkrat en massa? – Nej, inte än men vi börjar ju tänka på det så smått så att vi är redo när han blivit äldre. Många tar extra försäkringar när de får tillökning, inte bara en barnförsäkring utan även drulle och en massa andra försäkringar. Hur har ni gjort? – Vi var bra försäkrade innan vår son kom, men har haft hembesök av vårt försäkringsbolag och diskuterat framtiden. Hur har träningsbiten förändrats sedan ni fick barn? – Den har nästan blivit bättre, träning är något vi båda prioriterar och vi gillar att vara aktiva. Har du provat träning med barn, eller träning med barnpassning? – Jag kör hemmaträning just nu och då är vår son med, ibland på yogamattan eller i sitt eget baby-gym. Vad är det bästa med att vara förälder? – All kärlek och alla skratt. Jag kan ibland förundras över hur mycket en sådan liten person kan beröra ens hjärta. Ditt bästa tips för de som väntar barn? – Lita på din inre röst och gör det som passar bäst för just er familj. Ingen känner ditt barn bättre än du. Om du och ditt barn får en ledig dag i Stockholm, vad gör ni helst då? – Promenerar, Stockholm upplevs bäst till fots. Är vädret bra är lunch ute alltid att föredra och medhavd matsäck är underskattat. Och stan är full av bra och kreativa lekplatser, dock väntar vi lite tills Maximilian kan uppskatta dem. 56

Fakta om Namn: Martina Bergh Ålder: 35 år Familj: Sambo med Thomas och Maximilian, 6 månader Bor: Södermalm, Stockholm Yrke: Fastighetsutvecklare


Ett litet armband med ett stort värde

Childhood är en barnrättsorganisation vars fokus är att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn, i Sverige och i resten av världen. I detta arbete står de mest utsatta barnen i centrum, helt enkelt för att de har störst risk att utsättas för sexuellt våld. Du kan stödja vårt arbete för dessa barn genom att köpa Childhoodarmbandet. Armbandet finns för både stor och liten och varje pärlas färg representerar en artikel i FN:s barnkonvention. Beställ ditt armband på childhood.se

206x275_Kids&Family_ORIG.indd 1

2016-11-22 10:58


ALLA BEHÖVER NÅGON ATT PRATA MED IBLAND Stöd oss. Swisha en gåva till 9015041


TANDHÄLSA|KIDS & FAMILY

Bort med trollen! Redan från första tanden är det dags att plocka fram tandborsten. Här är några hårda fakta och lite tips på hur du kan få ditt barn att gilla tandborstningen.

N

är barn börjar att få tänder varierar otroligt mycket. Vissa har tänder när de föds, andra är tandlösa väldigt länge. Men de flesta barn har fått sina 20 mjölktänder runt det att de fyllt tre år – tio stycken i överkäken och tio i nederkäken. Vad ska man då tänka på när det gäller sitt barns tänder?

ser hela och friska ut. Barn går till tandläkaren gratis till och med det år de fyller 19 år. Kom ihåg att risken för att ditt barn ska få hål i tänderna är större om du/ni ”fuskar” med tandborstningen på kvällen innan läggdags – då har tandtrollen fritt fram hela natten. På natten minskas salivproduktionen och då är det enklare för karies att angripa tänderna.

Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll. Använd en fluortandkräm eftersom fluor stärker tänderna och skyddar mot karies. Men det räcker med en liten klick. Försök att inte ge barnet vatten efter borstningen eftersom tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar i munnen under natten. Var extra uppmärksam på kindtänderna längst in, de kan vara lite svåra att komma åt men är extra känsliga för kariesangrepp. Precis som vuxnas tänder behöver ditt barns tänder lite vila. Tänk på att barnet inte ska småäta, utan att det bör gå några timmar mellan varje måltid. Saliven neutraliserar då syrorna som bildas i munnen.

Vid 2-3 år är det dags för första tandläkarbesöket. Då handlar det mest om att se till att alla tänder har kommit upp och att tänderna

Det är bättre att borsta alla tänder snabbt än att gnugga länge på varje tand. Barn riskerar att tröttna innan alla är ordentligt borstade annars. Mjölktändernas uppgift, förutom att barnet ska kunna tugga, prata och må bra, är att se till att våra vuxentänder (permanenta tänder) hamnar på rätt plats.

Tänk på att barnet ska ha sina mjölktänder, eller primära tänder, ett bra tag. Vid 5-6 år börjar mjölktänderna trilla ut – oftast i samma ordning som de en gång i tiden kom. Men de sista mjölktänderna kan dröja ända tills barnet är 12 år med att ramla ut ur munnen. Men hur gör man om barnet vägrar borsta tänderna? Alla sätt är bra, men ett kan vara att först låta barnet borsta sina tänder innan du som förälder tar över och gör finliret vid borstningen. Då känner barnet att de kan klara något själv. En idé är att sjunga en sång eller berätta en historia som skapar positiv atmosfär, och tänk på att omväxling förnöjer. Byt plats och borsta tänderna i soffan eller i sängen ibland. Ett annat sätt är att läsa några böcker som handlar om att borsta tänderna och det finns ett antal bra i bokhyllorna. Klassikern Karius och Baktus kom ut 1949 och är skriven av den norske författaren Thorbjørn Egner. Den handlar om tandtrollen Karius och Baktus som känner sig trygga i pojken Jans mun eftersom han aldrig borstar tänderna. Den har använts mycket i pedagogiskt syfte för att lära barn vikten av att sköta om sina tänder. Tandtrollsboken av Pia Håkansson är en annan populär bok bland barn där de busiga tandtrollen är hungriga och det bästa de vet är att äta barns tänder. Men det finns ett sätt att lura dem... Fungerar bra som godnattsaga också. 59


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET

Dags för smakportioner I början av ett barns liv handlar det bara om flytande föda, men efter omkring ett halvår är det dags att börja smaka på annat – små smakportioner av olika livsmedel och i olika konsistenser. Här är åtta saker som är bra att veta när det är dags för ditt barn att äta ”riktig mat”. 1. Ha tålamod

De flesta små barn klarar sig utmärkt på bröstmjölk under de första sex månaderna av sitt liv, men det går bra att starta smakportioner från det att barnet är ca fyra månader. Stressa inte, märker du att ditt barn verkar suget på annat än bröstmjölk är det kanske dags att prova. Börja med pyttesmå smakportioner och öka successivt. Se till att barnet är utvilat och inte alltför hungrigt när det är dags för smakportionerna, det är en stor omställning att börja äta annat än bröstmjölk så barnet måste vara på topp. Tänk på att smakportionerna i början, knappt en tesked, är ett komplement till bröstmjölken.

2. Tänk på konsistensen

Börja med att ge smakportioner i form av gröt eller puré. Ett bra tips är att blanda ut önskad mat med lite bröstmjölk eller modersmjölksersättning så att barnet känner igen smaken. En annan sak är att låta barnet vänja sig vid smak och konsistens genom att du ger det samma mat några dagar i rad.

3. Variera kosten

Lättast att starta med är potatis eller andra rot60

frukter, kokta har de bra konsistens och är milda i smaken. Mosa med en gaffel och blanda med modersmjölk. Puré av banan, äpple eller päron brukar också vara en succé bland de små. Men det mesta går faktiskt att ge som smakportioner, såsom lax, kyckling, tofu eller liknande. Forskning visar dessutom att barn som tidigt fått äta ägg, fisk och nötter (i mycket små bitar) löpte lägre risk för allergi mot de produkterna.

4. Försök igen och igen

Forskning har visat att det tar upp emot tio tillfällen innan ett barn accepterar en ny rätt eller en ny konsistens. Tänk på det när du känner att du har stått i köket och fixat egen barnmat som bara hamnar på golvet, väggarna eller på bordet. I början har små barn svårt att ha kvar maten i munnen och spottar ofta ut den, kanske inte så konstigt eftersom barnet inte är vant vid mat i den formen eller i den smaken. Men misströsta inte – det behöver inte vara så att ditt barn inte gillar din mat, gör ett nytt försök några dagar senare.

5. Tillsätt fett och järn

Barn under 2 år behöver tillskott av extra fett i maten. Lagar du egen mat så bör du se till att

tillsätta ungefär en tesked fett per portion, använd då gärna rapsolja som innehåller andra bra nyttigheter som barn behöver få i sig. Järn är också viktigt, och det finns i leverpastej, blodpudding, tofu, köttfärssås och i baljväxter. Se också till att inte sluta med D-vitamindropparna, som behövs för skelettet och för att bygga upp immunförsvaret.

6. Dags att tugga

När ditt barn är runt 8 månader är det dags för honom eller henne att börja träna på att tugga, vilket också är viktigt för talet. Prova att hacka istället för att mosa. Barn vid 8 månaders ålder kan också börja äta bröd med pålägg eller en skalad banan – själva. Tänk på att långsamt och försiktigt introducera bröd och annat som innehåller gluten, det kan ske redan från 6 månader men i små mängder.

7. Vänta med mjölk

Var försiktig med att ge ditt barn mjölk för tidigt. Det innehåller visserligen mycket bra för skelettet, men inget järn. Var försiktig med salt och kryddor under barnets första år, njurarna är inte fullt utvecklade innan barnet är ett år.


LÄSNING|KIDS & FAMILY

BOKTIPS!

Bok att hoppas på

Lasse ”Teddybjörnen Fredriksson” Berghagen är tillbaka med en bok om Filippa och morfar. Den här gången visar Filippa morfar hur man hoppar studsmatta. Det är inte alltid så lätt som det ser ut och det hela slutar med ett äppelträd och brandkåren. Detta är en varm och rolig saga som får alla att dra på smilbanden. Boken har dessutom charmiga och detaljrika illustrationer av Kristina Grundström. Filippa & morfar hoppar studsmatta, Lasse Berghagen. Pris: 99 kr (adlibris.com).

Julmys med Mamma Mu

För skarpa ögon Barn älskar att utforska och hitta nya saker. Här är en bok med kluriga pyssel för skarpa ögon. I den här boken myllrar det av djur att leta reda på, att räkna eller att prata och lära sig om. Sätt igång – leta och upptäck! Leta & upptäck på bondgården, Kirsteen Robson. Pris: 99 kr (adlibris.com).

Har du inte redan köpt en julkalender, eller så kanske det finns rum för en – nu finns populära Mamma Mu som nedräkningstavla. 24 luckor med överraskningar från Mamma Mu och Kråkan. Här finns en salig blandning av pysselböcker, pussel, figurark, målarböcker, serieböcker, sångbok och mycket mer. Mamma Mu och Kråkans Adventskalender, Jujja Wieslander. Pris: 156 kr (adlibris.com).

Förtrollande små skatter

En fin liten box med sju böcker med bilder av Elsa Beskow. Härliga bilder och spännande berättelser – kanske rent av en perfekt julklapp till en liten. Här finns berättelsen om den lilla gumman och bilderboken Röda bussen och gröna bilen, som inte har funnits utgiven sedan 1950talet. Dessutom får du en illustrerad sångbok med Alice Tegnérs älskade barnvisor, samt fyra små böcker med olika teman som årstider, titta och hitta, djur och siffror, alla med utvalda guldkorn ur Elsa Beskows fantastiska bildskatt. 7 pixiböcker av Elsa Beskow. Pris: 89 kr (bokus.com).

Sövande sagobok Nu är författaren av den internationellt bästsäljande barnboken Kaninen som så gärna ville somna tillbaka. Denna gång handlar det om Ellen Elefant på en resa genom en magisk skog som leder till sömn. Boken är skriven med avslappnande tekniker som gör läggningen till ett mysigt och lugnt slut på varje dag. Ellen Elefant möter olika karaktärer som skapar en lugnande känsla på sin resa och barn slappnar av och vaggas in i sömn. Boken fungerar perfekt för antingen sovstund eller nattning. Elefanten som så gärna ville somna, CarlJohan Forssén Ehrlin. Pris: 163 kr (bokus.com). 61


2. 1.

4.

5.

3.

INRED

BARNRUMMET 9.

”Jag älskar mjuka pasteller – det ger en så härligt barnslig känsla! Inreda barnrum ska vara roligt! Här har jag tagit fram några av mina personliga favoriter till barnrummet..” Jenny Wikman / VD & grundare miniroom.se

7.

8.

6.

1. Kassaapparat - Mint 2. Lightbox - A4 4. Stjärnkudde - Ljusmint/Ljusrosa/Ljusgrå 6. Barnspis - Natur/rosa

3. Spjäl/växa säng - Vit

5. Sänghimmel - Naturvit 7. Dockvagn - Natur 8. Kanindocka Lille kanin - Gul 9. Tapet - Lotte

Dessa produkter finner du på: www.miniroom.se

Namnlöst-1 1

2016-09-19 09:25:31


RESA|KIDS & FAMILY

Bästa skidorterna för barn

Snön är här och skidsäsongen likaså. Det satsas för fullt i den svenska alpinvärlden och Kids & Family har listat de tio bästa svenska destinationerna för barnfamiljen.

D

et gäller att planera om man ska ta med familjen på en skidsemester i Sverige. Det handlar inte bara om var det finns de bästa backarna eller var man kan bo närmast backen. En resa till snön brukar ofta också involvera ett avkopplande boende, andra aktiviteter, underhållning och en och annan sevärdhet. Och avståndet till Stockholm kan ju också spela en roll. Kids & Family har gjort en liten guide så att du hittar rätt ställe för just er.

1. Sälen

Klassiker för barnfamiljer – och andra familjer också. Sveriges största skidområde, utspritt på Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten. Fungerar lika bra för en weekendresa som en veckas vintersemester. Förutom backar som passar de flesta finns här också Dalarnas kramigaste snögubbe – Valle. I Hundfjällets Trollskog möts du av flera hundra sjungande och pratande trätroll som guidar dig genom den gamla urskogen. Och skulle det vara så att skidor inte passar alla så finns ett stort äventyrsbad och en massa andra roliga aktiviteter för barnen.

2. Branäs

Värmlands stolthet. Har röstats fram som Sveriges bästa skidort för barnfamiljer hela nio gånger. I Branäs är alla aktiviteter gratis för barn som har liftkort, och om barnen är under 8 år bjuds de på liftkortet. Alla barn får dessutom varm ekologisk saft ute i backen. Här finns alltid en massa aktiviteter för barn och deras familjer. Var: Norra Värmland, 44 mil från Stockholm Pister: 29 För mer info: branas.se

3. Vemdalen Tack vare sin höga höjd över havet i kombination med inlandsklimat och kraftfulla snösystem är Vemdalen snösäkert. Vemdalens skidområde, som inkluderar områdena Björnrike, Klövsjö/ Storhogna och Vemdalsskalet, har senaste säsongerna vuxit med flera 6-stolsliftar och nya nedfarter. Barnfamiljernas paradis är Björnvallen i Björnrike, där också skidskolan håller till. Där finns flera barnliftar, ett rullband och en pulkabacke för de minsta. Var: Härjedalen, 48 mil från Stockholm Pister: 58 För mer info: skistar.com

Var: Dalarna, 40 mil från Stockholm Pister: 102 För mer info: skistar.com 63


KIDS & FAMILY|RESA

4. Kungsberget

Till denna säsong har här investerats i en 8-stols expresslift och dessutom öppnas ett helt nytt skidområde upp på den södra sidan av Kungsberget. För barn mellan 4-12 år anordnas varje helg en rolig skidtävling. Dessutom kommer de kramgoa Björnbusarna ut i skidbackarna och kramar alla barn varje dag. Var: Gästrikland, 25 mil från Stockholm Pister: 16 För mer info: kungsberget.se

8. Orsa Grönklitt

Här bjuds det på mängder av aktiviteter utöver skidåkning. Varför inte packa in hela familjen i en släde och låta en häst ta er på en våffeltur eller kanske passar det bättre att isfiska lite? I närheten finns dessutom Europas största rovdjurspark där man kan besöka världens mest utrotningshotade djur, som isbjörn, varg, lo och kodiakbjörn. Var: Dalarna, 33 mil från Stockholm Pister: 23 För mer info: orsagronklitt.se

9. Romme

5. Funäsfjällen

Sveriges tredje största skidområde innefattar Ramundberget, Bruksvallarna, Ljusnedal, Messlingen, Mittådalen, Tännäs, Fjällnäs, Hamra, Tänndalen och Funäsdalen. För barnfamiljer finns mycket att välja på när det gäller barnskidområden, och ett liftkort gäller för alla områden. Här finns dessutom mycket aktiviteter förutom skidåkning. Var: Härjedalen, 57 mil från Stockholm Pister: 136 För mer info: funasfjallen.se

6. Åre

Sveriges största fjällsport- och alpinsportort. Här finns många olika skidområden och extremt många olika varianter av skidåkning. Åre har helt barnanpassade skidområden med rullband, knappliftar, skogbanor och äventyrsbanor. Efter en dag i backen bjuds det in till barnens afterski med sång och dans med maskoten Valle och hans vänner.

Ett perfekt resmål om man inte vill åka hela vägen till fjällen med familjen. Romme ligger 13 kilometer utanför Borlänge i södra Dalarna. Här finns skidlek för de minsta och skidskola, allt i ett nybörjarområde med skidband. Det går att ta dagsresor med buss från Stockholm, efter 2,5 timmar är man i backen och sedan är man tillbaka i Stockholm till kvällen. Var: Södra Dalarna, 21 mil från Stockholm Pister: 30 För mer info: rommealpin.se

Var: Västra Jämtland, 63 mil från Stockholm Pister: 90 För mer info: skistar.com

7. Idre

40 nedfarter samlade runt en fjälltopp, och skidåkning för alla smaker. För barn och vuxna finns en hel del aktiviteter förutom att åka skidor, eller vad sägs om hundspann, miniskoter, ett hoppborgsland, ett badhus eller kanske passar det bättre att åka en tur med häst och släde? Var: Dalarna, 46 mil från Stockholm Pister: 40 För mer info: idrefjall.se

10. Säfsen

De kallar sig själva för en upplevelsedestination och i skidområdet finns ett stort område för barn, ungdomar och föräldrar. Här finns 16 nedfarter, 6 liftar, 1 rullband, hiskligt många kilometer längdspår och massor av andra kul snöaktiviteter. Fjolårets nyhet, barnens skidland, har utvecklas mer och här kan hela familjen hänga, trivas, grilla och ha roligt på skidor. Var: Sydvästra Dalarna, 27 mil från Stockholm Pister: 16 För mer info: safsen.se

64


DE N DA U J ERB

50 BILDER GRATIS Upplev skillnaden i både färg och skärpa med äkta fotopapper!

Ge nytt liv till dina digitala bilder genom att framkalla dem hos myFUJIFILM. Med FUJIFILM Crystal Archive fotopapper får dina bilder mer lyster i färgerna och högre skärpa i bilderna.

Beställ via www.myfujifilm.se/kids

Erbjudandet gäller till och med 2017-01-31. Gäller bilder i formaten 10x och 11x. Porto tillkommer med 49 kr. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och gäller endast en gång per hushåll.


Tyger och sybehör till bra priser! Fast frakt Samla kundpoäng För både företag och privatperson Ny a! sid m e h


BÄST I TEST|KIDS & FAMILY

BÄST I TEST VAR TRYGG I DINA KÖP

KROCKSÄKER VINNARE Att välja bilbarnstol är svårt. Alla bilbarnstolar som säljs måste ha vissa krav och ha genomgått tester för säkerhet. Men hur ska man veta vilken man ska välja? Testfakta har genomfört hårda prövningar och funnit en vinnare. I Sverige rekommenderar NTF och andra organisationer att barn åker i bakåtvända bilbarnstolar upp till 4-5 års ålder. Detta för att huvudet fram till dess är så tungt i förhållande till kroppen att stora skador kan orsakas barnet vid en krock i en framåtvänd stol. Det är också av största vikt att bilbarnstolen monteras rätt, är den i framsätet måste krockkudden vara ur funktion annars är en placering i baksätet att föredra. Testfakta lät ett engelskt testlaboriatorium – TRL – testa åtta bakåtvända bilbarnstolar som vunnit bäst i test i olika länder i Europa för att se hur bra stolarna egentligen var. Testerna utfördes med frontalkrock i 50 km/h och sidokollision i 24 km/h. – Testet visar först och främst hur viktigt det är att välja en bakåtvänd stol. De krafter som nacke och mage får ta emot vid en frontalkollision är direkt livsfarliga med en framåtvänd stol, förklarade Anders Kullgren, professor i trafiksäkerhet och forskningschef på Folksam när han fick titta på mätresultaten från Testfakta. Stolarna monterades efter tillverkarnas instruktioner och alla stolar i testet fick godkänt i frontalkollisionen. Det är också det som är de vanligaste krockarna och de krockarna som brukar ha allvarligast utgång. När det kom till krockar från sidan blev skillnaderna mer påtagliga. Viktigt vid sidokollision är skyddet för barnets huvud och sämst skydd för det hade Biltemas bilbarnstol, som också var den billigaste. Biltema och Britax Römer-stolarna noterades för 30 procent över gränsen för när det börjar att bli farligt. Stolarnas sidoskydd lyckades inte hålla kvar huvudet i stolen. Sämst i testet när det gäller nackskydd var stolen från Concord (Reverso Plus), som däremot hade det bästa skyddet vid en frontalkrock. Orsaken är att Concord har ett separat huvudskydd som är alldeles för litet. Bäst i testet – både vid frontal- och sidokollision – blev Cybex Sirona M, som också fick en extra guldstjärna för att den var lättast att montera. Cybex Sirona M. Pris: 4 599 kr (babyshop.se)

BÄSTA VINTERSKON FÖR BARN En vintersko för barn ska klara det mesta. Vattentät, varm och kunna andas, men det verkar inte vara det lättaste att hitta. Testfakta har testat vinterskor för barn och korat en vinnare. Skor för barn utsätts i många fall för mer än en sko för vuxna, barn tenderar att vara utomhus oftare och dessutom utsätta skorna för alla möjliga prövningar. Testfakta lät ett tyskt laboratorium – PFI – testa åtta par vinterskor för att få reda på hur bra de egentligen är på att hålla barns fötter varma och torra. Testerna, som bland annat innefattade 200 000 steg i vatten och tester på hur snabbt skorna torkar upp igen, var tuffa och många av skorna visade sig inte hålla mättet. Barnskorna från Din Sko och Skopunkten var visserligen bra att motstå väta, men hade desto svårare att andas och torka upp. Dessutom konstaterades det att skorna från Ecco, som annars brukar vara några av de bättre när det gäller vattentäthet, läckte in vatten redan efter motsvarande 12 timmars användning, ca 48 500 steg. Men det fanns skor som klarade testets alla utmaningar. Bäst i test korades Superfit Culusuk som är ett par varmfodrade kängor i Gore Tex och läder. De står emot både regn, slask och kyla bra och dessutom är de både varma och andas bra. Tvåa i testet kom Viking Toasty GTX. Superfit, Culusuk Gore Tex. Pris: 799 kr (lekmer.se) Se mer tester på testfakta.se 67


Priset på läkemedel skiljer sig mellan olika apotek!

Prisjämför! Spara upp till 70% på din medicin. Prova själv på medicinpriser.se och i vår app

Gäller både receptfria och receptbelagda läkemedel

www.medicinpriser.se Prisjämförelse på medicin


MARKNADSPLATS

JUL PÅ JUNIBACKEN Upplev en sagolik jul på Junibacken!

25 november - 8 januari 2017 Kom i julstämning bland vackert pynt och juldoftande bakverk. Handla unika julklappar i bokhandeln och åk Sagotåget över ett snöigt Lönneberga. Och vad vore en jul utan den traditionsenliga teaterföreställningen Pettson får julbesök? I år spelar vi den för femte året i rad. På Junibacken hittar ni även klapparna som räcker hela året – våra årskort och presentkort. Upptäck vårt varierade program under olika årstider och särskilt sagolika utbud under lovtider. Läs mer på www.junibacken.se Varmt välkomna!

Ill: © Marit Törnqvist

Kids&Family Marknadsplats 2016_04b.indd 69

2016-11-29 09:41


Nyhet presenteras på UnderBARA BARN SPECIAL GUEST

STAR! Barntallrik och underlägg i ett BORIS som verkligen ligger RENÉ still! FRÅN MELODI-

FESTIVALEN Tallriken passar Ikeas klassiska barnstol Antilop och är fylld med härliga matillustrationer.

”PULSHÖJARE” ”EN DUNDERSUCCÉ” - Peter Ortvik, Frontface Magazine

– NWT

Nypremiär 26 dec, spelas tom 7 jan, 2017 Bilj: Ticketmaster.se 077-170 70 70 eller Maxim 08-30 11 00 www.drosenorberg.se

Foto: Peter Knutson Layout: Sasko Design

- Johanna Paulsson, DN

En

.s urken

”Alla undrar varför mamma är såFEATURING ledsen. AFRO-DITE GLADYS Hon skaDEL juPILAR, varaBLOSSOM TAINTON, JESSICA FOLCKER MED STOR ENSEMBLE Regi & Koreografi: Robert Dröse frisk nu.” Engla, 10 år

e

atsb

Foto: Malcolm Hanes

Barn- & vuxenensemble. Manus & Regi: Robert Dröse

nm

– ticketmaster.se

Chanelle, 5”ÅRETS år

BÄSTA SHOW”– viplistan.se NärSTOCKHOLM en familjemedlem drabbas WATERFRONT av cancer lämnas ingen oberörd. oss idag via 2017 FRE 3 Stöd MARS 20.00, Swish 900 20 64 eller på077-170 BG 900-2064. Ticketmaster.se 70 70. drosenorberg.se

Det finns bara ett original! < < < < <

Nu Ekologiska majskrokar Originalet sedan 1994 Samma goda smak Samma krokighet och krispighet Smälter i munnen

mybug AB | Box 2813 | 187 28 TÄBY | 08-768 62 20 | info@majskrokar.se

Foto: Peter Knutson / Ulrica Sasko Design

NANNE GRÖNVALL, AMY DIAMOND ERIK SEGERSTEDT, JAKOB STADELL

ag

Tallriken, frysformar för barnmat och mycket annat från Pufz och Barnmatsburken.se kan du köpa i Barnbutikens monter eller på www.pufz.se. Välkommen! THE MUSIC OF

rd va

kl

arnma eb ts ar

r ba

MARKNADSPLATS

DRÖSE & NORBERG PROUDLY PRESENTS

Publiksuccén är tillbaka – boka biljetter redan nu!


w w w. g r a c e s we d e n . c o m

www.graceofsweden.com

VISST ÄR DET HÄRLIGT ATT VARA GRAVID! From vecka 13 ända fram till förlossningen hjälper vi dig att mjuka upp muskler och minska smärtan med gravidmassage. Ring eller boka online på vår hemsida. – mer än 10 års erfarenhet av gravidmassage.

TELEFON: 08 -21 11 31 // WWW.STOCKHOLMSMASSAGEKLINIK.SE KLARA NORRA KYRKOGATA 20B // 111 22 STOCKHOLM

www.krabat.se

STOCKHOLM UPPSALA GÖTEBORG

MARKNADSPLATS

designar dopkläder utöver det vanliga. Vi har SVERIGES STÖRSTA och mest varierade utbud av dopkläder och tillbehör. VÄLKOMMEN TILL VÅR WEBBSHOP och komponera din egen högtidsdräkt. Vi vill bidra till att göra ert dop till EN MINNESVÄRD DAG i era liv!


MARKNADSPLATS

Ear Band-It, ett snyggt öronband av neopren som håller öronpropparna på plats och vattnet ute vid vattenaktivitet. Ear Band-It är i huvudsak till för barn med inopererade rör i öronen men används idag av vattenentusiaster i alla åldrar som har tendens att få “simmaröron”, perforeringar i trumhinnan eller helt enkelt inte tycker om att få vatten i öronen. Den unika designen garanterar komfort och optimalt skydd av öronen. Ear Band-It levereras färgmatchande öronpropEar Band-It, ett med snyggt öronband av neoren som håller öronparna Putty Buddies.

Ear Band-It, ett snyggt öronband av neopren som håller öronpropparna på plats och vattnet ute vid vattenaktivitet. Ear Band-It är i huvudsak till för barn med inopererade rör i öronen men används idag av vattenentusiaster i alla åldrar som har tendens att få “simmaröron”, perforeringar i trumhinnan eller helt enkelt inte tycker om att få vatten i öronen. Den unika designen garanterar komfort och optimalt skydd av öronen. Ear Band-It levereras med färgmatchande öronpropparna Putty Buddies.

..

mybug AB | Tel: 08-7686220 info@mybug.se | www.earbandit.se

propparna på plats och vattnet ute vid vattenaktivitet. Ear Band-It är i huvudsak till för barn med inopererade rör i öronen men används idag av vattenentusiaster i alla åldrar som har en tendens att få ”simmaröron”, perforeringar i trumhinnan eller helt enkelt inte tycker om att få vatten i öronen. Den unika designen garanterar komfort och optimalt skydd av öronen. Ear Band-It levereras med färgmatchande öronpropparna Putty Buddies. mybug AB | Tel: 08-7686220 info@mybug.se | www.earbandit.se

�ärmande svenskt

KULTURARV

som varar i �enerationer. Untitled-2 1

2016-09-16 07:04

2KW ÄR BÄTTRE ÄN 10KW

Genom den lugna och jämna värmespridningen får man ett behagligt inomhusklimat och undviker därmed den s.k. bastueffekten. Dessutom är det en investering och trygghet som höjer värdet på din fastighet/lägenhet. Läs mer på vår hemsida och kontakta närmaste återförsäljare.

Kungsholm

www.gabrielkakelugnar.se �ärli�t värmande ~ tidlöst vackra

Gabriel


Slipp nästäppa hos ditt barn med HappyNose - elektroniska nässug R

Nyhet Äntligen i Sverige!

Ett snabbt och enkelt sätt att avlägsna snor hos ditt barn. Kliniskt beprövad för att vara säker, effektiv och skonsam. HappyNose har 12 olika melodier för att lugna och distrahera ditt barn. Inga engångsfilter behövs!

HappyNose finns nära dig!

www.happynose.se


KIDS & FAMILY|NÄSTA NUMMER

Kids&

FAMILY Nummer 1/2017 – ute 27 februari!

• Coolaste vinterprylarna • Roligaste barnböckerna • Så utvecklas ditt barn av olika aktiviteter

Vinterlek

och utebus

DESSUTOM: Föräldraskapets utmaningar och genvägar 74Omfamna din bebis med kärlek och vårt allra bästa skydd.

Nya Pampers® Premium Protection™ New Baby Pampers New Baby blöjor från Premium Protection-serien ger vårt bästa skydd till nyfödda. Förutom silkeslen mjukhet och vår bästa torrhet har de en unik absorberingsyta, speciellt utformad för att snabbt absorbera nyfödda bebisars bajs, allt för att ge din nyfödda bebis vårt bästa skydd.

kärleksömn&lek