Page 1

HÄLSA, HOPP, GLÄDJE

www.amoena.se

LIFE Våren 2013

Måla en ljusare bild

Att skapa något vackert ur ett trauma

I rörelse

Prova några varsamma och säkra yogarörelser

Är grönt det nya rosa?

Livsstilsförändringar efter bröstcancer

ÄVEN: HÄLSA , SKÖNHET, LIVET OCH MYCKET MER

Kvinnor från jordens alla hörn delar med sig av sin historia

KT s S i I d P a O r a R p T


12

24

yta och

innehåll 6

Som en del av dig

Amoena Contact Vi rekommenderar dig att prova Amoenas patenterade Contactproteser som fäster direkt på huden. Contactprotesen minskar trycket på axeln och upplevs mer som en del av kroppen. Bytesgaranti till en annan Amoena protes, utan contactyta, om du inte trivs. Amoena står för kostnaden (inom 3 mån).

TAR UPP Tar upp värme när din kroppstemperatur stiger.

Ett tema för Amoena Life 2013 är som sagt utsidan, men vi fokuserar även på insidan. Vad är det vi utsätter våra kroppar för? Det gäller både maten vi äter och hudvårdsprodukter. Vad är sant och vad är falskt i löpsedlarnas varningar om ämnen som kan vara cancerframkallande? Det är inte lätt att veta, vi kan bara gissa och försöka leva så sunt som möjligt. En annan röd tråd är den inre resa som man kastas ut på när bröstcancerdiagnosen kommer som en bomb från en klar himmel. Vi har samlat berättelser från kvinnor som gjort denna resa på sitt sätt och hoppas att du som läser ska ha utbyte av det. Vi är tacksamma att dessa kvinnor ställt upp och berättat sin historia. Kanske har du något du vill förmedla till andra kvinnor som drabbats? Hör gärna av dig till oss. Vår tanke är att Amoena Life ska vara en tidning som inger hopp och uppmuntran. På sidan 30 finns en enkät där du kan säga din mening om ”nya Amoena Life”. Fyll i den på vår hemsida eller skicka in den till oss i ett kuvert. Vi behöver din hjälp att bli bättre. God läsning och ha ett bra 2013!

Amoenas temperaturreglerande bröstproteser med Comfort+, finns i många modeller, former och storlekar. De är de enda bröstproteser som TAR UPP, LAGRAR och AVGER värme. Resultatet är högsta komfort hela dagen, varje dag. Fråga din utprovare efter den enda bröstprotesen som kan hålla en jämn och behaglig temperatur, Comfort+ från Amoena.

Ytan är ju inte allt, men Amoena Life hänger med i tiden och har fått en ansiktslyftning. Denna utgåva har tillkommit i samarbete med många andra länder. Tanken med detta är att vi ska kunna ta del av andras erfarenheter. Omständigheterna kan skilja sig radikalt beroende på om man bor i Tyskland, Kina eller Sverige. Men det är ju faktiskt så att det även skiljer sig en hel del inom vårt avlånga land. Vi kan lära oss något och låta oss inspireras, för oavsett var vi bor är grundfrågorna desamma.

Anna Tillas LAGRAR Lagrar nu värmen inuti bröstprotesen

www.amoena.se Ansvarig utgivare Amoena Sweden AB Layout, översättning, textbearbetning Anna Tillas Översättning Maria Norgren, Fasttranslator Copyright Amoena Sweden AB

www.amoena.se

Amoena Life finns kostnadsfritt på sjukhus och utprovningsställen. Förbehåll för alla rättigheter. Eftertryck endast efter speciell tillåtelse. För insända manuskript, ej betalda, ansvaras ej. Redaktionen förbehåller sig rätten att avkorta brev efter behov.

AVGER 2 | Amoena Life

Avger värme när din kroppstemperatur går ner.

(

08-545 257 70 telefon 08-791 88 37 fax

+

Amoena Sweden AB Sveavägen 52 111 34 STOCKHOLM

:

asinfo@amoena.com www.amoena.se

I detta nummer: 4. En inre resa 6. Grönt – det nya rosa? 10. Naturlig skönhet 12. Behåfavoriter 14. Nyheter 2013 15. Bad 2013 20. Måla en ljusare bild 22. Jordens alla hörn 24. Mjuka rörelser 26. Frågor och svar 27. Här finns Amoena 28. Korsord 29. Scarf 2013 30. Läsarkontakt

Amoena Life | 3


>>> UR LIVET

Pilgrimsvandring - en inre resa

Pilgrimens sju nyckelord är långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet.

För ungefär tio år sedan började jag fundera på pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela (El Camino Francés de Santiago, den franska vägen till Santiago). Vårt yngsta barn var då 12 år och jag tänkte att när han har flyttat hemifrån, då ska jag vandra. Vandringen föll tidvis i glömska men den dök upp då och då. En vän till mig som gjort vandringen delgav mig sina tankar. Detta gjorde att min fundering på pilgrimsvandringen blev till en längtan efter den. När sonen flyttade hemifrån så beslöt jag mig för att - nu är det dags! text och bild: Monica Oscarsson

D

en 31 mars 2011 började jag min pilgrimsvandring. Ryggsäcken vägde sju kilo och innehöll endast det nödvändiga för att vara på vandring i sex veckor. Dock hade jag mobiltelefon med med mig för att hålla kontakt med familjen. Mitt resesällskap bestod av en maskot föreställande en liten hund. Den hade jag fått av en vän som gärna hade följt med men där ”världen” påkallade sin uppmärksamhet vilket gjorde att hon fick göra ett annat val än jag. Pilgrimsvandringen går genom skiftande natur, genom små byar och genom städer. För det mesta är vandringen lätt men vissa dagar är den tyngre beroende på höjdskillnader och väderlek. Det finns härbärgen längs sträckan och dagsetapperna som jag gick varierade mellan två och fyra mil. Jag gick helt enkelt så långt som benen bar mig. Ibland hade jag sällskap av någon annan vandrare och ibland gick jag själv. Jag åt dock inte middag ensam någon kväll. Pilgrimsvandrarna kom från olika delar i hela världen och vi var i olika åldrar. Gemenskapen som fanns bland oss var fantastisk. Under vandringen så fanns det all tid till att tänka. Vilka tankar som kommer under dagen går inte att förutse. Olika händelser i livet dök upp för mig, ibland skrattade jag för mig själv och ibland föll en tår utmed kinden. Ofta gick jag och sjöng lite för mig själv. Varje dag skrev jag dagbok. 4 | Amoena Life

DAGBOKSANTECKNING 15 april 2011 Det är mörkt när jag vaknar. Jag hör andetag, snarkningar och någon som försöker vända sig i sovsäcken. Denna någon är kanske också vaken? Vi är ca 10 personer i rummet och det finns flera rum i härbärget. Alla ska gå till katedralen i Santiago. Jag tittar på min telefon, klockan är tio i sex. Försiktig kryper jag ur sovsäcken och tänder min lilla ficklampa. Mina kläder ligger hopvikta, i den ordningen jag ska ta dem på mig, ovanpå min ryggsäck. Jag vill gärna börja vandra tidigt, jag tar på mig kläderna, rullar ihop sovsäcken och smyger ut så tyst som möjligt. In på toa, borstar tänderna. Tar en sista koll i ryggsäcken, är allting med? Går in i skorummet, tar på kängorna och sätter pannlampan på plats - sen ut. Ytterligare en vandrare kommer ut och försvinner i mörkret. Det behövs inte några ord, bara ett leende och en vinkning, vi ska ju åt samma håll. På ”Caminon” är vi vänner var än vi kommer ifrån.

svåraste var dock att komma in i klimakteriet över en natt, utan förvarning. Jag fick svårt att sova p.g.a. svettningar. Efter ett tag var jag så otroligt stel i kroppen, ja det var svårt. Ingen natt hade obruten sömn och det kändes som om det pågick länge. Så svårt det var att somna om och så trött jag var. Så länge det varade och så svårt att förmedla detta till familj och vänner. När jag såg så pigg ut! Så skönt att det är över! Nu går jag här med raska steg, sover som en stock och mår så fint! Återigen kommer jag till en liten by och det är dags för lunch. Omelett och sallad, gott! Jag njuter av maten, småpratar med två män, den ene från Sverige och den andre från England. Vi slår följe längs vägen. Det är en speciell känsla att lyssna på berättelser från människor man aldrig förr har mött och kanske aldrig mer kommer att möta. Jag tänker inte samla adresser från de jag möter, utan istället ta till vara våra möten för att sedan gå vidare. Men det är ju så att de flesta möter jag flera gånger under vandringen.

“vad har denna dagen att bjuda mig?”

Vid tretiden är vi framme vid härbärget, i San Nicolas de Real Camino, härbärget ser trevligt ut. Rent och fint! Kvinnor och män i åtskilda rum! Vilken lyx! Bara fyra bäddar i mitt rum. Varje dag när man kommer fram till härbärget så gör alla ungefär på samma sätt. Kängorna ställs utanför härbärget längs väggen eller i ett skorum. Sängen som man blivit tilldelad markeras d.v.s. man rullar ut sovsäcken. Sedan blir det dusch och tvätt av kläder. Har man tur så finns det varmvatten att tvätta kläderna i. På detta härbärge finns en liten trädgård och härbärget har en bar som serverar mat och dryck. Så det blir kaffe i trädgården. Det är varmt och skönt att sitta där. Andra pilgrimer kommer till och efter en en stund är vi många som sitter och pratar. Idag hade det varit varmt att gå, det var alla överens om. Efter en stund drar jag mig undan för att skriva dagbok och vila lite. På kvällen serveras ”pilgrimsmeny” och vi är åtta personer som äter tillsammans. Vi kommer från skilda håll i världen, från Korea, Namibia, Nya Zeeland, Tyskland, England, USA och så Sverige. Så underbart att få träffa dessa människor. Jag lyssnar och njuter av att vara i sällskapet. Vid nio – tiotiden går vi och lägger oss. Bara tre på rummet, dessutom är dessa tre kvinnor. Hoppas att ingen snarkar!

Det är fortfarande mörkt ute så pannlampan behövs väl. Lite kyligt. Känns skönt att ha jacka och scarf. Ett djupt andetag frisk morgonluft och jag ler inombords. Oh, vad härligt! Börjar gå, hittar de gula pilarna som visar mig var jag ska vandra. Jag är alldeles ensam. Det är tyst. Vad har denna dag att bjuda mig? Ökar stegen och lämnar Carrión de los Condes bakom mig. Soluppgång – jag gläds åt att jag ännu en dag får uppleva denna. Känslorna är starka och de fyller mig med värme. Undrar hur det är hemma? Tankarna kring mina nära kommer och går. Det känns fantastiskt när solen börjar gå upp och min skugga är framför mig. Snart närmar jag mig en liten by som består av några hus. I denna by ska det finnas möjlighet att äta frukost. Kanske träffar jag vandraren från nattens härbärge som gick före mig i morse. Visst blir det så. Vi dricker kaffe, äter en baguette, pratar om lite av varje. Vart ska stegen bära oss idag? Vilka tankar ska komma till oss idag? Vi är överens om att många tankar kommer och går. Den första veckan handlade mest om det vardagliga. Hur är det hemma? Hur är det på arbetet? Var ska jag äta idag? Var ska jag sova? Efterhand som tiden går kommer andra tankar. Vi reser oss och säger ”vi ses” och så börjar vandringen igen. Jag går iväg först, känner att jag bara vill se vägen framför mig och bara höra mina fotsteg. Ryggsäcken känns lätt, stegen är lätta och morgonen är alldeles underbar.

“att få tänka tankar färdigt” Vägen är rak och landskapet är ganska platt. Det är min femtonde vandringsdag, mina tankar har de senaste dagarna kretsat kring olika händelser i livet. Mycket kretsar kring familjen. Tänk att kunna tänka alla tankar färdigt, utan att bli avbruten! Vid denna tid för sju år sedan var jag sjukskriven p.g.a. bröstcancer. Vad var det egentligen som var svårast? Inte var det diagnosbeskedet, jag hade själv upptäckt en ”indragning” av huden och en liten knuta så jag var inte överraskad av beskedet. Operationen? Nej, det var övergående. Att berätta för familjen? Nej, jag tror inte det. Fast de var mer oroliga än vad jag själv var. Var det då andra människors reaktioner? Ja det var stundom svårt. Jag undrade många gånger över frågor jag fick och över hur lite flera av mina vänner egentligen känner mig. Känner jag också mina vänner så lite? Vad vet vi egentligen om varandra? Intressant, man tror nog ganska ofta att man känner varandra väl fast det kanske är precis tvärtom. Det

“människor jag aldrig mer kommer att möta”

Min önskan var att gå hela den franska leden från Saint Jean Pied de Port till Santiago de Compostela och sedan ut till kusten, därefter tillbaka till Santiago. Min önskan uppfylldes och vandringen blev över 100 mil. Tankarna förändrades dag efter dag, vecka efter vecka. I slutet av vandringen kände jag en obeskrivbar frid. Enligt Hans-Eric Lindström (Sveriges första pilgrimspräst) är pilgrimens sju nyckelord långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet. Nyckelorden sammanfattar pilgrimsvandringen som för mig var en vandring med mig själv - en inre resa.

Amoena Life | 5


>>> HÄLSA

Livsstilsförändringar efter bröstcancer:

Är grönt

det nya

rosa?

Det går sällan en dag utan en rubrik om något som antingen orsakar eller förebygger cancer. Vi har tittat på en del av forskningen bakom sensations-rubrikerna för att se om det finns verkliga bevis för att livsstils- och miljöfaktorer ökar risken och huruvida betydande livsstilsförändringar faktiskt har betydelse.

N

är kvinnor har tagit sig igenom en tuff bröstcancerbehandling är det förståeligt att många är fast beslutna att göra allt för att undvika att cancern kommer tillbaka. Dessutom göra allt “rätt” för att förebygga andra sjukdomar. Problemet är att veta hur. Det är lätt att känna sig överväldigad av motsägelsefulla rapporter och skräckhistorier. “Gröna vågen”-rörelsen har gjort klart för oss att vår västerländska livsstil har blivit allt mer onaturlig. Det finns många potentiella risker; i maten vi äter och i hygienprodukter t.ex. makeup, schampo och krämer. Vi har inte ifrågasatt dessa produkter i någon större omfattning i samband med vår hälsa – men det kanske vi borde göra... Kan det å andra sidan vara så att informationsflödet via media och inte minst internet har fått oss att göra en höna av en fjäder? Alla som exponeras för DNA-muterande påverkan får inte cancer. Så hur får vi perspektiv på rubrikernas budskap? Hur ska vi prioritera om vi vill minska risken för cancer? Hur kan vi fokusera på de verkliga “skurkarna” och förstå vad som är sanning bakom kvällstidningarnas skrämselartiklar?

DNA mutationer Den amerikanske experten doktor Greg Orloff utvecklade en prisbelönt webbsida, CancerQuest.org, sedan hans fru fick diagnosen bröstcancer 1998. På webbsidan kan man läsa “...kort sagt är cancer resultatet av ohämmad celldelning. Cancercellerna delas när de inte ska delas, de slutar inte delas när de ska och de dör inte när de ska. I de värsta fallen lämnar cancercellerna området där de uppstod och rör sig mot andra delar av kroppen.” Det verkar som om svaret på varför cancercellerna uppför sig som de gör ligger i deras gener. I cancerceller orsakar förändringar (mutationer) i nyckelgener att cellerna uppför sig onormalt. Eftersom det finns många orsaker till mutationer finns det lika många potentiella orsaker till att cancer uppstår: zz Överexponering av vissa mineraler och kemikalier i miljön, inklusive asbest, giftigt avfall samt solens strålar. zz Intag av för mycket fett och alkohol. zz Livsstilsfaktorer såsom rökning och för lite motion.

Grundläggande fakta om livsstil Vissa slutsatser om hur cancer kan förebyggas börjar diskuteras. Det finns allt fler tecken på att livsstilen spelar en viss roll. I december 2011 publicerade Cancer Research UK resultaten av den mest omfattande studien som hittills har gjorts om vilken effekt livsstilen har när det gäller cancer. Studien visar att 45 procent av alla cancerfall hos män och 40 procent av alla cancerfall hos kvinnor kan förebyggas. Denna häpnadsväckande siffra gäller för alla sorters cancer . Cancer Research UK uppskattade att tobaksrökning, faktorer i dieten, alkoholkonsumtion och kroppsvikten låg bakom 34 procent av cancerfallen i Storbritannien 2010. Visserligen finns det i många fall flera orsaker till att cancer uppstår, men doktor Harpal Kumar, som är verkställande direktör för Cancer Research UK, säger: “Att leva hälsosamt är ingen garanti för att en person inte drabbas av cancer, men studien visar att en sund livsstil verkligen kan vända oddsen till din fördel. Vi vet att cancerrisken kan påverkas av sjukdomar inom familjen och åldrandet i sig, men dessa siffror visar att vi kan göra mycket för att minska risken att bli sjuka.” Precis som all statistisk måste dessa slutsatser sättas i perspektiv när det gäller bröstcancer, då de främsta riskfaktorerna för att drabbas av bröstcancer är att vara kvinna och över 50 år. Dock är det omöjligt att ignorera slutsatserna i undersökningen.

Kostens betydelse Vetenskapsmännen förutspår att om dagens trender för övervikt fortsätter kan det leda till omkring 500 000 fler cancerfall i USA fram till 2030. Det finns ingen anledning att ifrågasätta den medicinska världens enträgna påståenden om att en hälsosam kost är vårt första försvar och de allmänna rekommendationerna börjar bli en välbekant ramsa: zz Ersätt animaliska fetter med fleromättade fetter (finns i många vegetabiliska oljor) och enkelomättade fetter (t.ex. olivolja). zz Få i dig mer isoflavoner (finns i ärtor och bönor) och lignaner (finns i grönsaker, frukt, spannmål, te och kaffe) zz Ät mer fibrer från vetekli, flingor, bönor, frukt och grönsaker. zz Se till att din kost innehåller tillräckligt mycket kalcium – från

>>>

6 | Amoena Life

“Det finns inga garantier för att man slipper cancer om man lever ett hälsosamt liv, men det kan öka oddsen.”


>>> HÄLSA

mjölk, ost och fil, gröna grönsaker, nötter, bröd och fisk. zz Ät mat som innehåller mycket karotenoider (kemikalier som kroppen använder för att tillverka vitamin A), t.ex. morötter, spenat, kål och tomater.

ALKOHOLMEDVETEN Forskning har visat att alkohol är en betydande riskfaktor för bröstcancer. Enligt Cancer Research UK har två stora kombinerade genomgångar av de publicerade bevisen samt undersökningen UK Million Women Study visat en ökad bröstcancerrisk på ungefär sju till tolv procent för varje extra enhet alkohol som konsumeras varje dag. (En enhet är en öl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.) För att vara på den säkra sidan bör kvinnor inte dricka mer än 14 enheter alkohol per vecka. Experter rekommenderar också att man har minst två alkoholfria dagar i veckan och menar att det är viktigt att man inte konsumerar alkohol varje dag.

8 | Amoena Life

Vi vet också att var någonstans i livet en kvinna befinner sig är en faktor. Bröstcancer efter klimakteriet är vanligare om kvinnan är överviktig eftersom det finns höga halter östrogen i kroppsfettet. Det är dock inte fallet för kvinnor som inte har kommit in i klimakteriet eftersom man tror att överviktiga kvinnor producerar färre ägg än sina smala medsystrar och därmed är exponerade för lägre halter östrogen. I båda fallen är det ändå bäst att upprätthålla en hälsosam vikt även om det är svårt.

Livsstil och miljö möts Måste en hälsosam kost vara alltigenom naturlig med t.ex. kravmärkta livsmedel för att ge bästa tänkbara skydd mot cancer? Det är svårt att säga. Eftersom kravmärkningen ser olika ut i olika länder är det svårt att dra några slutsatser med hjälp av definitionen. Ibland beskylls livsmedel och livsmedeltillsatser för att vara en direkt orsak till att cancer uppstår. Dessa kallas för cancerframkallande ämnen och kan inkludera: zz Tillväxthormoner och antibiotika inom djuruppfödning. zz Bekämpningsmedel och ogräsmedel inom växtodling. zz Bisfenol A (BPA) i vissa typer av för-packningar. Andra forskare tvivlar på att så är fallet och menar att även om livsmedel innehåller ett ämne som kan orsaka cancer så förekommer det i en sådan liten mängd att det inte skadar oss. Enligt American Cancer Societys (ACS) riktlinjer om näringsintag kanske dessa tillsatser och sammansättningar inte är en direkt orsak till att cancer uppstår, men de kan påverka cancerrisken på andra sätt, t.ex. genom att agera som hormonlika ämnen i kroppen. På deras webbsida kan man läsa att “ifall kravmärkta livsmedel minskar risken att drabbas av cancer är i det stora hela okänt.” Obehandlade råvaror och kravmärkta livsmedel innehåller dock vanligen mer näring och det är mindre troligt att de innehåller konstgjorda och oavsiktliga

ingredienser. Marie Spano, expert på näringskommunikation och medlem av American Dietetic Association, håller med. “Hittills har forskningen inte gett ett entydigt svar på ifall bekämpningsmedel orsakar cancer eller om en kravmärkt kost förebygger cancer” bekräftar hon. “Men för många faller det sig naturligt att välja kravmärkta livsmedel efter en cancerdiagnos eller under tillfrisknandet och det kan knappast skada. Hjälper det? Jag tror inte att vi har svaret på denna fråga ännu.” Spano rekommenderar några överväganden för alla som vill göra förändringar av sin kost: ”ät mer frukt och grönt, minska intaget av rött kött och förpackat påläggskött, skär bort alla brända bitar, tillaga mat länge på låg temperatur istället för snabbt på hög temperatur,”.

Vad gäller för kemikalier på huden? Parabener är ett syntetiskt konserveringsmedel som finns i många livsmedel och kosmetiska produkter. De är en av medias “favoritbovar” på kemikaliefronten och de har befunnits ha en östrogenhärmande effekt, även om det är på en mycket lägre nivå än mängden östrogen som produceras naturligt i kroppen. Vid datumet för publiceringen fanns inga definitiva bevis som stöder sambandet mellan parabener och bröstcancer och faktum är att flera grupper har uttalat sig för att försöka dämpa konsumenternas oro. Sense about Science – en brittisk välgörenhetsorganisation som hjälper människor att få rätsida på vetenskapliga och medicinska påståenden i den allmänna diskussionen – släppte ett pressmeddelande i januari 2012 där man kunde läsa att det inte finns några bevis för att parabener ökar risken att drabbas av bröstcancer. Ofta görs kopplingar mellan cancer och kemikalier i deodoranter och antiperspiranter, men även dessa förnekas av cancerorganisationer. Breakthrough Breast Cancers publikation med namnet Fakta: deodoranter och antiperspiranter, fastslår nu återigen att det inte finns några tillförlitliga bevis som pekar på att användningen av dessa hygienprodukter ökar cancerrisken. Icke desto mindre har kosmetikabranschen på senare år börjat omformulera sina produkter och nu kan kvinnor välja många helt naturliga produkter. I slutändan är det mycket bra, säger Alison Raffaele, grundare

och verkställande direktör för New Yorkbaserade Alison Raffaele Cosmetics. 2007 inledde Raffaeles företag en genomgång av sina produkter efter att noggrant ha följt debatten om parabener. Hon och henne team bestämde att följande ingredienser enkelt kunde bytas ut mot andra, lika effektiva men mindre farliga: zz Parabener. Endokrinstörande ämnen; de parabener som används kommersiellt är syntetiska även om de kan vara identiska med dem som finns i naturen. zz Talk. “I pressad form är det inget problem,”säger Raffaele, “men i lös form föreligger risker vid andning. Talk bryts inte ner i kroppen. zz Syntetiska dofter. zz Mineralolja och vaselin. Biprodukter av petroleum och stor exponering av finfördelad mineralolja (vanligen i industrimiljöer) har visat sig orsaka ökad risk att utveckla vissa cancerformer. zz Propylenglykol. I 100 % koncentrerad form används propylenglykol som frostskyddsvätska. I skönhetsprodukter används den inte i så hög koncentration men ämnet är ändå potentiellt irriterande för huden.

Lägga om kost Idag finns det ingen vetenskaplig forskning som tyder på att det föreligger en ökad cancerrisk på grund av kemikalier i vår mat eller i hälso- och skönhetsprodukter. Många är dock ändå övertygade om att det är en bra idé att minska påfyllningen av kemikalier till kroppen.. Amoena Life har pratat med flera kvinnor som har gjort sina egna val och gjort vissa livsstilsförändringar som passar deras egna värderingar och lindrar deras personliga oro. Sandi tror att effekten av de förändringar hon har gjort, som att sluta med halvfabrikat och använda kravmärkta hudvårdssprodukter, har mer att göra med att lugna sig själv än att förändringarna verkligen har påtagliga fördelar. “Vi vet inte hur farliga dessa saker kan vara men även om det inte går att undvika allt kan man i alla fall göra något,” säger hon. “För sin egen skull, för miljön och för framtida generationer är det viktigt att tänka på att förändra den kemiska världen och att leva

LIVSSTIL Fem saker som du kan förändra NU!

1

Sluta röka! Du vet att det är det enda rätta. Sök råd och stöd om du har svårt att komma igång.

2

Ät färsk mat! Undvik halvfabrikat, vitt bröd, sötade drycker, pommes frites, bakverk och kakor. Välj nötter och torkad frukt när du känner dig sugen. Kom ihåg att äta fem portioner frukt och grönsaker varje dag. Få i dig mycket fibrer och fokusera på magert protein såsom fisk och kyckling.

3

Sitt inte still! Var lite mer aktiv i vardagen. Ta en 20 minuters promenad på lunchrasten, ta cykeln istället för bilen, simma.

mer naturligt.” Näringsexperten Susannah Oliviers bok, The Breast Cancer Prevention and Recovery Diet, har varit mycket populär sedan den publicerades 2001. Efter att ha läst den har Mary Jennings skurit ner på sitt intag av mejeriprodukter, salt och socker och försöker att följa Susannahs rekommendationer. Mary känner att hon nu har mer energi och har kunnat hålla vikten. “Även om jag har varit vegetarian och ätit ganska hälsosamt i många år har jag märkt att jag mår fantastiskt bra, inifrån och ut, genom att utesluta mejeriprodukter och vissa veteprodukter samt att äta mindre och mer regelbundna måltider!” Många av kvinnorna vi pratade med om livsstilsförändringar var övertygade om att de mår bättre och håller sig i bättre form genom att äta mer färsk frukt och färska grönsaker, skära ner på mättade fetter och charkuteriprodukter. Och även om det inte har bevisats vetenskapligt att vissa av de livsmedel som kvinnorna har uteslutit ur sin kost inte orsakar cancer är de skyddande egenskaper som en hälsosammare kost och en sund vikt går helt i linje med de senaste riktlinjerna som har publicerats av Cancer Research UK. Sammanfattningsvis kan man säga att grönt kanske är det nya rosa. Man kan göra sitt bästa för att försöka förstå de risker

Gör det ensam eller tillsammans med vänner.

4

Dra ner på alkoholen! Försök att begränsa ditt alkoholintag till bara några få enheter då och då och undvik att dricka alkohol varje dag.

5

Vila ordentligt! Skapa ett sömnschema och håll dig till det (även på helgerna) så att du får rekommenderade sju till nio timmar per natt. Det hjälper dig att hålla vikten nere, humöret och koncentrationen uppe – och det är ett ganska enkelt och helt naturligt sätt att förbättra ditt allmänna hälsotillstånd.

och försiktighetsåtgärder som associeras med vissa livsstilsval och bestämma sig för vilka steg man själv vill ta. “Det är som att försöka undvika en bilolycka,” sammanfattar doktor Orloff. “Man kan begränsa riskerna genom att använda säkerhetsbälte, inte ge sig ut sent på natten, inte köra onykter och att inte köra och samtidigt prata i mobiltelefonen. Men inget av detta är någon garanti för att du inte ska råka ut för en bilolycka. Detsamma gäller för cancer.

“ Att äta nyttigt är inte alltid roligt, men att ha roligt är alltid nyttigt”

Amoena Life | 9


>>> HÄLSA

5

RENÉE VOLTAIRE

Naturlig skönhet

4

ROSENSERIEN

Rosenkräm antirynk är en intensivt fuktighetsbevarande och mjukgörande kräm som motverkar hudens åldrande. Rosenkräm antirynk innehåller parakrasse som har dokumenterad effekt mot linjebildning i huden. Den är även rik på antioxidanter och fettsyror från vegetabiliska oljor vilket fördröjer åldrandeprocesserna i huden. Kroppsolja Havtorn, en lyxig ansikts- och kroppsolja med havtorn. Rik på naturliga vitaminer och omättade fettsyror. Havtorn innehåller både omega 3, 6, 7 och 9. Oljan absorberas lätt. Passar alla hudtyper, speciellt den torra huden.

“Grönt ljus” för utvalda varor Är du redo att göra förändringar i din livsstil? Det är dags att tänka på vad du stoppar i sig och vilka produkter du använder på din kropp. Rensa ut gamla grejer och fyll skafferi och badrumsskåp med miljö- och kroppsvänliga val. Här är några exempel

www.rosenserien.se

Bovetecrunch Chocolate Mania innehåller både Raw Cacao och Nibs. Frasigt, gott och perfekt till yoghurt, alla sorters mjölk eller som topping på smoothien. Chokladdoppade goijiberries. Mörk choklad och gojibär är en god kombination. Nyttigt och gott på samma gång! www.reneevoltaire.se

6

YVES ROCHER

Velvet Facial Moisturizer, en skön, sammetslen ansiktscrème berikad med ekologiskt utvunnen aloevera från Mexiko som ger omedelbar fukt och en ny dos energi. Huden stimuleras och återfår sin mjukhet, smidighet och naturliga lyster. Moisturizing body lotion, en behaglig kroppslotionmed en lätt och luftig formula som gör att fukten snabbt går in i huden. Ekologisk aloe vera har en omedelbart fuktgivande effekt som håller länge. www.yves-rocher.com

1

4

2

3

5

6

1

WELEDA

Pomgranate, regenererande body lotion som aktivt motverkar ett för tidigt åldrande av huden. Ekologisk granatäpplekärnolja, aprikoskärnolja och sheasmör skyddar huden från skadlig yttre påverkan.

2

Wild Rose, ekologisk nyponfröolja, jojobaolja och trollhassel har en märkbart utjämnande effekt på huden. Lyxig doft av Rosa Damascena.

www.byccs.se

OLIVA

Oliva by CCS Eco Hand Cream är rik på ekologisk olivolja, sheabutter och glycerin som snabbt går in i huden och gör att händer och nagelband återfår sin naturliga mjukhet. Fri från parabener och mineralolja.

Sea Buckthorn, vitaliserande bodylotion med hudvårdande essentiella fettsyror som ger synlig och varaktig vård för torr hud. Ekologiska havtornsbär, malvaextrakt och sheasmör skyddar huden mot fuktförlust.

3

Citrus Hydrating Uppfriskande body lotion som svalkar, stärker och återfuktar huden. Ekologisk aloe vera, kokosolja och sesamolja förser huden med fukt.

www.dermanord.se

MARIA ÅKERBERG

Hudvård som bygger på aromaterapi och fytoterapi; växternas inneboende kraft. Hudvårdsprodukterna innehåller endast vegetabiliska oljor - inga mineraloljor eller syntetiska oljor. Du finner Maria Åkerbergs hudvård och makeup hos hudterapeuter och massörer.

AMOENA SKIN CARE, hudvårdande produkter att använda i kombination med Amoenas Contactproteser. Amoenas Skin Balance GelCream känns lätt och behaglig på huden. Förutom att den vårdar det känsliga ärrområdet är Skin Balance Gel-Cream lämplig att använda på hals och dekolletage. Den verkar även lindrande på rodnad hud när du har solat. Fri från parabener och parfym.

www.weleda.se

10 | Amoena Life

Vi lottar ut produkter från Rosenserien, Weleda, Yves Rocher och Oliva. Läs mer på www.amoena.se

Amoena Life | 11


Våra mest populära modeller

Här är ett axplock ur Amoenas behåsortiment. Samtliga modeller är sydda med fickor för bröstprotes. Övrigt sortiment hittar du på vår hemsida www.amoena.se

Lara SB • t-shirt behå • formpressad, lätt vadderad kupa • en behå för alla tillfällen

70-90 A, B, C 75 -90 AA, D

0675 svart 0674 hud 0752 off-white 395 kr

Marisa SB • supportbehå • breda axelband och rygg • dekorativ spets • hög andel bomull

80-110 A, B, C, D 80-105 E

0767 vit 595 kr

Rita SB • enkel och välsittande • god passform • fickor i CoolMax material som låter huden andas

Dana SB • infälld spets • formpressad kupa • feminina detaljer • breda axelband

Rebecca WB, SB • bra stöd • lätt vadderade axelband • feminina detaljer

75-110 B, C, D 80-105 E 0807 vit, bygel 575 kr 0806 vit, uan bygel 545 kr 0972 svart, bygel 575 kr 0969 svart, uan bygel 545 kr

70-90 AA 70 -100 A, B, C 75-95 D, E 0750 svart 0751 off-white 0862 vit 475 kr

75-100 A, B, C 75-105 D 80-105 E 2004 svart 2004 hud 2004 vit 310 kr

Performance SB • material som andas • mesh för ventilation • justerbara, lätt vadderade axelband

70-95 AA, A, B, C, D 75-95 E 0658 svart 0654 vit 0729 röd (limited edition) 395 kr

Mona SB • formpressad kupa • microfiber för bästa komfort • mjuka, stoppade axelband

70-95 AA, A, B 75 -90 C, D 75-85 E 0591 svart 0568 champagne 0614 cognac 0606 vit 495 kr Se fler modeller på www.amoena.se

Amoena Life | 13


>>> NYHETER

Leona SB 70-90A,B; 75-90C,D Leona WB 75-95B,C,D 465 kr Leona trosa 36-46 250 kr

Lyxiga, läckra underkläder.

Black Sea HB 70539 svart 38 – 48 B,C 895 kr

Unna dig en läcker karamell ur Amoenas vårkollektion. Kanske en härlig magentafärgad Leona eller en Lara Satin i en tjusig grå nyans? Till festen kan du välja en lyxig Lea med utbytbara axelband.

Black Sea TP 70538 svart 38 – 48 B,C 895 kr

Simma lugnt i svart i sommar. Snygga välsittande badkläder med spännande detaljer. Samtliga modeller har ficka för bröstprotes. Se fler modeller på www.amoena.se Leona WB, Art.nr. 705 Fuchsia Leona shirt C,D Cup 70-95 B; 75-95 36-44 Leona truse, Art.nr.707 Fuchsia kr Str.495 36-46

Lara Satin Stone 75-90AA,D; 70-90 A,B,C 495 kr

Lara trosa 36-46, 250 kr

Lea WB 70-90 A,B,C; 75-85D 495 kr

Black Sea FB 70537 svart 40-52 B; 40-48 C 995 kr

Solomon Sea 70512 svart 38 – 46 B 895 kr

Amoena Life | 15


>>> BAD 2013

Sommar, sol och bad …..

Indian Ocean FB 70519 svart/vit, 70520 turkos/vit 42-46 B,C,D 995 kr

Atlantic Ocean TP 70534 brun/guld 38-46 B 895 kr

Atlantic Ocean FB 70536 brun/guld 40–52 B, C 995 kr

Indian Ocean TP 70524 svart/vit, 70525 turkos/vit 36-46B 38-46C 38-44D 895 kr

Atlantic Ocean TA 70530 brun/guld 38-46 B, C 895 kr

Pacific Ocean TP 70556 svart/brun 36-44 A 36-46 B 995 kr

Coral Sea HB 70545 brun/turkos 38-50 B 995 kr Indian Ocean TA 70521 svart/vit, 70522 turkos/vit 36-46 B 895 kr

Pacific Ocean 70557 svart/brun 36-46 B 38-46 C 995 kr

16 | Amoena Life

Coral Sea TA 70543 brun/turkos 38-46 B 895 kr

se fler modeller på www.amoena.se

Amoena Life | 17


>>> BAD 2013

Mixa och matcha ihop din favoritkombination

Combini SB 70501 körsbär/vit 70500 marin/vit 36-44 A 36-46 B 495 kr

Combini 70511 körsbär/vit, 70510 marin/vit 36-46 B 895 kr

Combini P1 70507 körsbär/vit 70506 marin/vit 36-48 245 kr

Combini WB 70503 körsbär/vit, 70502 marin/vit 36-46 B 38-46 C 495 kr Combini P2 70509 körsbär/vit, 70508 marin/vit 36-46 , 245 kr

Arabian Sea FB s 70547 marin/turko C,D 42-50 B,C 42-46 995 kr

Tasm 70553 aqua/k an Sea WB orall, 70552 gr å/svart 36-44 B 895 kr

Combini TA 70505 körsbär/vit, 70504 marin/vit 36-46 B 595 kr

Gulf of Mexico TA 70515 royalblå 36-46 B 38-44 C 895 kr

18 | Amoena Life

se fler modeller på www.amoena.se

Amoena Life | 19


>>> UR LIVET

Måla en ljusare bild

männen hon hade träffat på nätet. “Jag blev inte särskilt intresserad när jag såg hans foto, men han såg mycket bättre ut i verkligheten – lång, smärt, tystlåten och väldigt trevlig. Jag var inställd på att aldrig mer ha ett förhållande med en man så jag var förhållandevis kylig vid vårt första möte. Vi träffades några gånger till under de kommande månaderna och jag började verkligen fatta tycke för honom. Julia visste att hon var tvungen att berätta för Ian om bröstcancern. “Jag släppte bomben en lördagsmorgon. Han blev förvånad, men vi kände att det fanns något mellan oss. Jag hade lagt nätdejtingen på hyllan och bestämde mig för att bara träffa Ian. Vi är fortfarande tillsammans – nästan fyra år senare.”

N

“Små stunder av uppmuntran” Att ha dessa män omkring sig under en sådan svår tid i livet gjorde att Julia kände sig lite speciell. “Oväntade små stunder av uppmuntran dök upp när jag minst anade det,” berättar hon. “Alla män spelade en mycket viktigt roll på sitt eget lilla sätt och det hjälpte mig att ta mig igenom situationen. Deras attityd hade en

20 | Amoena Life

Jag hade bestämt mig

“Hur kan jag vända hela den här erfarenheten till något speciellt för mig själv, något som hjälper mig att gå vidare och till och med att se fram emot slutresultatet?

är Julia fick bröstcancerdiagnosen 2008 var hon 52 år och hade nyligen gått igenom en uppslitande skilsmässa efter 26 års äktenskap. Hon var förtvivlad över att också förlora sitt bröst. Hon menar att den inverkan som dessa händelser hade på henne var enorm och hon befann sig i ett vägskäl där alla vägar tycktes leda in i mörkret. När Julia och hennes man gick skilda vägar 2004 hade Julia aldrig dejtat en annan man. “Jag hade varit tillsammans med honom sedan jag var 17 år – sammanlagt 30 år. Vi levde ett fantastiskt och aktivt friluftsliv. Vi hade ett stort hus med en stor trädgård – allt jag kunde önska mig.” Julia var fast besluten att bygga upp sitt liv igen och 2007 hade hon repat tillräckligt mycket mod för att våga prova internet-dejting. “Jag tittade på några dejtingtjänster och i oktober valde jag att bli medlem i en av dem,” berättar hon. Så snart hon kom över den första tveksamheten tyckte hon att det var jättekul att träffa nya män – faktum är att en av dem till och med blev hennes första tillfälliga affär. “Jag gick på en dejt med den här killen och förvånade mig själv genom att gå ut och äta middag med honom igen. Sedan följde jag med honom hem och det slutade med att jag sov över. Jag är verkligen glad över att det hände även om jag aldrig gjort något liknande tidigare.” Det är förståeligt att tempot på hennes dejtingaktiviteter saktade ner när Julia fick sin diagnos – det blev helt enkelt för mycket att tänka på. “Jag hade otroligt kul. Jag trodde faktiskt att ingen någonsin skulle kunna mäta sig med min exman, men jag tyckte verkligen om att träffa nya människor,” säger hon. Några av bekantskaperna från dejtingen visade sig vara ett stort stöd när hon ännu befann sig i chocken efter att ha fått diagnosen. “Jag kände att jag kunde berätta för dem om mina rädslor – det var kanske lättare än det hade varit om jag hade haft en stadig partner. Ingen av dem hade satsat något i en längre relation med mig så jag behövde inte vara på min vakt. Kvällen före operationen ringde jag till en av killarna klockan två på morgonen och han var mycket förstående.” Hon träffade också sin mycket tillfälliga bekantskap igen – han bjöd henne på en champagnemiddag strax före operationen. ringde jag till en av killarna klockan två på morgonen och han var mycket förstående.” Hon träffade också sin mycket tillfälliga bekantskap igen – han bjöd henne på en champagnemiddag strax före operationen.

lugnande effekt på mig eftersom jag tänkte mycket på min kropp och min sexualitet efter bröstcancerdiagnosen. Männen ingick i min läkningsprocess.” När Julia hade återhämtat sig tillräckligt efter operationen överraskade hon sig själv genom att boka en träff med Ian, en av

Före operationen hade Julia lovat sig själv att hon skulle ge sig själv något vackert och personligt efter bröstcancerbehandlingen. Det var det som gjorde att hon fattade det ovanliga beslutet att skapa en vacker tatuering som täcker det rekonstruerade bröstet. Beslutet kändes både modigt och tufft – och hon var själv lika förvånad som hennes omgivning, avslöjar hon. “Jag valde att göra en mastektomi med omedelbar rekonstruktion, men jag fick en chock när kirurgen sade att jag skulle förlora bröstvårtan,” förklarar hon. Hon var orolig för att skillnaden mellan brösten skulle vara märkbar även efter operationen. Men när Julia körde hemåt började hon fundera över något hon aldrig tidigare hade skänkt en tanke. “Hur kan jag vända hela den här erfarenheten till något speciellt för mig själv, något som hjälper mig att gå vidare och till och med se fram emot slutresultatet?” Hon funderade på att skaffa en piercing i bröstvårtan efter rekonstruktionen. “Sedan fick jag idén att pryda det nya bröstet med en tatuering” Hennes första tanke var om det var säkert, så hon tog upp det med kirurgen vid nästa kontroll. Kirurgen berättade att det var mycket viktigt att vara oerhört noggrann med hygienen för att undvika infektion, men annars var det inga problem. “Jag bad henne skriva ett brev och förklara att det var säkert att gå vidare med mina planer, så att jag kunde visa upp det för den tatuerare som skulle göra tatueringen.” Julia fick en ny bröstvårta. Hon berättar att “den var lika stor som min andra bröstvårta, men helt platt.” Hon började leta efter en tatuerare. “Jag visste inte var jag skulle börja, hur motivet skulle se ut och vem som skulle göra tatueringen. De flesta tatuerare är män och jag ville ha en kvinna. Mina vänner tyckte att det var en galen idé – varför i hela friden skulle jag utsätta mig för något sådant? Hur var det egentligen med infektionsrisken? Men jag hade bestämt mig.” Det tog nästan ett år att hitta rätt person. “Till sist hittade jag Hai. Jag var inte säker på att någon skulle vilja tatuera ett rekonstruerat bröst, men när jag mejlade Hai sade hon att det var ok. Hennes mormor hade haft bröstcancer så hon förstod vad jag hade gått igenom. Jag tyckte mycket om henne när vi pratade. Jag förklarade att det var oerhört noga med hygienen för att undvika infektion.” Sedan var det dags att hitta ett lämpligt motiv: “Jag ville ha något sirligt och snirkligt, kanske ett blommotiv, men jag hade ingen bestämd idé. Hai sade att hon kunde ta ett foto av mitt bröst och skapa några motiv som hon mejlade till mig. Hon skickade några förslag som hon hade placerat över fotot på bröstet och de var helt fantastiska. Jag blev överförtjust över en design med rankor – en sträckte sig ut ovanför behån och en letade sig fram under den. Jag hade bestämt att motivets mitt skulle vara en stor blomma eftersom

det var området kring bröstvårtan.” “Som tur är känner man ingenting när man tatuerar ett rekonstruerat bröst!” Själva tatueringen gjordes under tre besök. Julia spred ut besöken över ungefär ett år. “Först ritade Hai motivet på bröstet så att jag skulle kunna se hur det skulle se ut när det var klart. Jag ville inte ha något utmärkande som tog över helt – jag ville kunna ha t-shirt på mig med några framstickande blad, men helst skulle motivet inte synas alls när jag var klädd.” Det sista besöket var i september 2010.

Min personliga resa Vissa män kanske skulle ha ryggat tillbaka inför Julias nästa steg – att låta en fotograf föreviga tatueringen – men Ian, som hade hjälpt henne välja design på tatueringen, fanns hela tiden vid hennes sida. “Jag var så nöjd med tatueringen och jag ville se hur den faktiskt ser ut,” förklarar hon. “Jag hade bara sett den i spegeln eller genom att bara titta ner på den. Jag ville ha ett fotografi som jag kunde rama in och ha i sovrummet. Jag ville att det skulle vara professionellt och konstigt nog ville jag ha en manlig fotograf. En vän rekommenderade en man som visade sig vara väldigt trevlig. Jag träffade honom och berättade att jag inte var ute efter något sexigt eller vågat. Han försäkrade mig om att andra kvinnor hade gett honom i uppdrag att fotografera deras tatueringar. Han var fantastisk och fick mig att slappna av.” Trots att Julia var lite spänd i början tyckte hon att det var riktigt kul mot slutet av fotograferingen. “Jag fixade hår och makeup själv och vi använde mina kläder eftersom jag ville att fotot verkligen skulle föreställa mig. När jag slutligen fick CD-skivan med foton vågade jag inte titta på bilderna på ungefär två veckor! Jag kände mig lite generad över att jag hade låtit fotografera mig utan kläder.” När hon till sist tittade på fotografierna var hon väldigt nöjd. De visar verkligen hur Julia har tagit makten över bröstcancern och vänt upplevelse till något positivt som ger henne styrka: “Det har varit en del av min personliga resa – jag planerade varje steg noga och vart och ett av dem fick mig att må bra.”

Jag har kommit långt Julia vet att de senaste åren har inneburit en lång resa. “Tatueringen är verkligen vacker och får mig att tycka om mig själv. Jag hade inte räknat med att känna så, men jag är verkligen stolt över den. Jag menar inte att alla kvinnor som har bröstcancer borde tatuera bröstet, men jag tycker att alla kvinnor ska göra något för sin egen skull som de kanske aldrig skulle ha gjort om de inte hade råkat ut för det här.” Många kvinnor som precis har blivit singel efter ett långvarigt förhållande känner sig osäkra inför tanken på att hitta en partner på nätet, oavsett av om de har genomgått en bröstoperation eller ej. Julia var inget undantag och efter diagnosen trodde hon att hon aldrig skulle ha ett förhållande med någon igen. “Allt blev precis tvärtom jämfört med vad jag hade förväntat mig. Jag träffade inte bara min partner Ian, utan upptäckte också att det hjälpte mig igenom en mycket svår tid. Om jag inte hade provat på internetdejting redan före operationen skulle jag troligen inte ha vågat mig på det efter att jag fått diagnosen. Jag hoppas att mina erfarenheter ger andra singelkvinnor modet att försöka.”

Amoena Life | 21


>>> AMOENA I VÄRLDEN

m

en älskar A m oen ärld v a ela

er nb

no

ia .

A mo e n

as M

o

na

be

hå ä

e

an

r mj u k , b e k v äm

ä e s e n hj l pt e S u z

t.

vin

mb

rot ne

de

ak

Za

ctp at t

åter f

å sjä lv f ö r

t ro

en

Gå in på www.amoena.se och klicka dig vidare till andra länders hemsidor.

unna hjä lp

ri

a

r at t k

ha

r ba seba l l! nt

te ät

fö lse

ac

l sk a

Co

Det finns bara ett enda cancercenter i hela Zambia. Rachael fick resa sex timmar från sin hemstad för att komma dit när hon upptäckt en knöl i sitt vänstra bröst. Men det var inte det svåraste med cancerdiagnosen. Hon var gravid när hon fick beskedet och var tvungen att vänta tills hon hade fött en frisk pojke innan hon kunde inleda de dyra behandlingarna. Under behandlingarna var hon borta från sin familj i nästan ett år. Vårdsystemet i Zambia, som är ett av Afrikas fattigaste utvecklingsländer, kunde inte tillhandahålla vissa av de läkemedel som erbjuds inom den västerländska medicinen och kemoterapin var en mycket jobbig upplevelse: “Jag fick läkemedel som stoppade mjölkproduktionen efter att min sin föddes och sedan opererades jag. Jag fick kemoterapibehandling i fem månader och strålningsbehandling i sex veckor. Jag tappade håret och jag kräktes hela tiden,” minns hon. Hälsovårdsförespråkare som nätverket Cancer Support Network of Zambia säger att ordentlig vård under och efter cancerbehandlingen inte ens skulle vara möjlig utan generösa bidrag från välgörenhetsorganisationer. Dessa organisationer har bidragit till att distribuera bröstproteser och behåar med fickor till kvinnor som Rachael. Förhållandena förbättras dock i Zambia, nu arbetar Rachael och hennes man som rådgivare och ingjuter mod och hopp hos andra kvinnor.

e l a me d si g a v si

P

ill d ls v

s

ne hen

Pau l i ne och

efter en delopera tio

tr i me

Rachael, 40 år, Zambia Tagit bort ena bröstet (2009)

s fa ntastisk.

arn

22 | Amoena Life

rnb

änn

hen ne s ba

När Wang genomgick mastektomin var förekomsten av bröstcancer hos kvinnor i hennes ålder i Kina extremt låg (hon var då 25 år). Sjukdomen var ett socialt stigma som formade hennes upplevelse. Hon genomgick en radikal Halsted-mastektomi 1991, många år efter att proceduren i stort sett hade fasats ut helt från västerländska kliniker. Oro och rädsla före operationen och den fysiska smärtan efteråt varr det hon tyckte var svårast. Efter operationen, där lymfknutor och bröstmuskler togs bort, krävdes förstås mycket rehabilitering för att hon skulle kunna återhämta sig och detta fick hon genom vårdpersonalen och patientstödgrupper. Hon säger att “den avancerade kunskapen om rehabilitering och produkter bidrog starkt till att jag lyckades leva som kvinna igen.” Wang har relativt nyligen börjat använda Amoenas bröstproteser och behåar, eftersom företaget först nu finns på den asiatiska marknaden. Hon använder en lättprotes med Comfort+ och tycker om den eftersom den är bekvämare än de proteser hon tidigare haft. Hon berättar för Amoena Life att hennes make och son har gett henne mycket stöd och kärlek under hela hennes resa. Idag är hon en mycket optimistisk överlevare som springer fem kilometer varje dag och reser mycket tillsammans med sin man.

hk

ance ger perfekt Ba l sy

e o ch

Am o

Su

n za n

on

Suzanne är medveten om att hon är en lyckligt lottad kvinna när det gäller medicinsk vård – hennes operationer och behandlingar täcktes av försäkringen som hennes arbetsgivare står för. Men hennes resa kantades av problem vid kontakterna med hälsovården. “Jag kommer svagt ihåg att jag fick ett telefonsamtal [efter mammografin] där rösten i andra änden sade ‘Något misstänkt, men inte cancer’”. Faktum är att Suzanne fick samma besked två gånger till, men efter flera ytterligare tester ställde en kirurg hon aldrig träffat förut den bryska frågan “Vad ska vi göra åt din bröstcancer?” Att säga att hon blev chockad är verkligen ingen överdrift. Så här i efterhand önskar Suzanne att hon hade fått bättre information och det medkännande hon behövde och förtjänade. Snabb och opersonlig vård är ett av de vanligaste klagomålen på den amerikanska sjukvården. Ett talande exempel på detta är när hon frågade sitt försäkringsbolag om stödgrupper i sitt närområde och fick förslaget att hon kunde starta en egen! Hon säger också att hon fick för lite tid att återhämta sig på sjukhuset – hon kände att hon “knuffades ut genom dörren.” Liksom för många andra kvinnor inkluderade hennes resa hjärtesorg, depression och slutligen nyfunnen styrka. Suzanne lämnade sin man som inte varit något stöd, gick ner närmare 50 kilo och började använda Amoena Contact bröstproteser, som hon älskar. Trots att hon i tolv år hade sagt att “det räcker nu” till sjukhus och kliniker genomgår Suzanne nu ett andra försök att rekonstruera bröstet.

a en

Suzanne, 62 år, USA Tagit bort båda brösten (2000/2001)

n.

Wang, 46 år, Shanghai, Kina Tagit bort ena bröstet (1991)

oc

e

R

ak

h

Många av de känslomässiga aspekterna av bröstcancer är likadana världen över, däremot vet vi inget om hur vardagen ser ut i andra länder. Den hälsovård vi får beror på var i världen vi bor – om det överhuvud taget finns vård att få på en viss plats. Även familjesituation och andra omständigheter spelar stor roll. Vi tror att det är värdefullt att få en liten inblick i andra kvinnors liv och ta del av deras med och motgångar. Om du någonsin har funderat på hur det kan vara att drabbas av bröstcancer i ett annat land kan du här ta del av några personliga berättelser.

m

Kvinnor öve r

många länder erbjuds kvinnor årliga mammografiundersökningar, i andra länder kanske en kvinna upptäcker en knöl utan att ha besökt en läkare på ett årtionde. På västerländska sjukhus är bröstkirurgi vanligt förekommande, men på många platser världen över kan situationen vara en helt annan. Oavsett var man befinner sig när man får diagnosen bröstcancer finns det något som är gemensamt för alla: Det är y uppk l ä dd a i ro s en resa som förändrar våra liv och vi delar tiden efter sjukdomen med andra kvinnor världen över. a. Ga r

bröstprot e se ort+ r. mf o C

.

I

d

s en

Från jordens alla hörn

Öppningsceremonin för 2012 års sommarolympiad visade världen att Storbritanniens sjukvårdssystem, National Health System (NHS), är något att vara mycket stolt över – och Pauline säger att hon har NHS att tacka för den utmärkta medicinska vård hon fick under hela cancerbehandlingen. “Engagemanget och tillgången till behandlingar har varit fantastisk,” säger Pauline som fått läkemedel genom läkemedelsförsök och fonden National Cancer Drugs. Hon vet att hälsovårdssystemet gör att hon kan leva livet fullt ut samtidigt som hon fortsätter att kämpa mot den sekundära cancern i levern. Hon blev besviken när kostnaderna och NICE-riktlinjerna (National Institute for Health & Clinical Excellence) ledde till att hon fick sluta ta Herceptin efter tre och ett halvt år samtidigt som andra kvinnor fortsätter att ta läkemedlet i hopp om att fördröja sjukdomens förlopp. I övrigt har stödet hon fått varit mycket stort. Efter den första behandlingen levde Pauline med rädsla och tankar som “Tänk om cancern kommer tillbaka?”. Dessa tankar drabbar många. “Jag tror att det är en tanke som aldrig lämnar oss. Jag vet kvinnor som efter 20 år fortfarande lever med den rädslan.” Men Pauline vet också att det finns ett liv efter cancern. Amoena Life hjälpte henne att känna sig mindre ensam säger hon, och nu hjälper hon i sin tur tidningen! Hon och några vänner skrev till oss och föreslog att några “vanliga kvinnor” borde vara med som modeller utöver de professionella modellerna. Vi ville att fler kvinnor skulle tänka “vi skulle kunna vara lika snygga!” Pauline var modell för vårt badmode 2005 och tyckte att det var fantastiskt kul. Hon har nu ett rekonstruerat bröst, men fortsätter att använda Amoena-produkter och älskar dem!

fick

no

Pauline, 49 år, Storbritannien Delopererad (2001)

a r a 2 5 å r n ä r ho n

ia g

n Wa

ar b gv

Amoena Life | 23


>>> KROPP & SJÄL

1

2

Prova de här varsamma och säkra yogarörelserna för att öka rörligheten.

3

Mjuka rörelser

4

Det är viktigt att upprätthålla rörligheten efter en bröstcancerbehandling och en lättare yoga är ett mycket bra sätt att komma igång. Vi bad Pippa Plaisted, som är lärare i yoga och pilates på The Haven i London, att rekommendera sina favoritövningar. Rörelserna är varsamma och säkra för alla – oavsett träningsnivå.

1

3

Tadasana

Börja med att ställa dig i grundställningen Tadasana (Berget), titta rakt fram och stå med raka ben och fötterna ihop, armarna längs kroppens sidor och avslappnade axlar.

Handlyft

Lyft armarna så att de är parallella med golvet och sträck ut dem mot sidorna så att det blir brett mellan skulderbladen. Handflatorna ska vara riktade nedåt. Vrid in din högra fot en aning och vrid ut din vänstra fot 90 grader. Ställ vänster häl i linje med höger häl. Andas ut och böj ditt vänstra knä över vänster vrist så att smalbenet är vinkelrätt mot golvet. Luta inte överkroppen åt vänster.

5

Vrid huvudet åt vänster och rikta blicken längs fingrarna.

6

Håll ställningen i en halv till en minut.

7

Andas in och återgå sedan till den stående ställningen. Upprepa på andra sidan.

Krigaren Fördelar Stärker och stretchar ben och vrister. Stretchar ljumskar, bröst, lungor och axlar samt stimulerar bukorganen.

Nybörjartips

2

1

Efter Tadasana andas du ut och lyfter armarna ut från sidorna och upp.

2

Tryck ihop handflatorna, håll armarna raka och titta upp mot tummarna.

3

Låt skulderbladen sjunka ner längs ryggen.

4

Behåll ställningen i en halv till en minut.

5

Andas in och sträck ut armarna åt sidorna och låt dem långsamt närma sig kroppens sidor igen.

Fördelar

Om du har nackproblem ska du inte vrida huvudet och titta över handen – istället tittar du rakt framåt.

1

2

3

4

Mycket bra för rörligheten i axlarna och för att öka lymfflödet.

Nybörjartips Prova den här ställningen när du sitter på en stol med fötterna platt mot golvet och parallella knän, eller ståendes med ryggen mot en vägg.

Rätt ställning Amoenas nya fantastiska sportkläder är perfekta för din träning. Välj mellan 2 olika toppar, båda med inbyggd behå och ficka för bröstprotes eller delprotes. På de ställen där man svettas mest finns ett temperaturreglerande material, Comfort+. Comfort+ gör att transpirationen minskar eftersom kroppsvärme tas upp av tyget. Du kan känna dig bekväm och fräsch hela tiden – en extra bonus när du tränar dig varm. Komplettera din trendiga look med en kaxig capribyxa och du är redo för ett träningspass!

24 | Amoena Life

Efter Tadasana andas du ut och ställer dig med fötterna brett isär.

5

6

Stå i Tadasana. Andas ut och ställ dig med fötterna brett isär. Lyft armarna så att de är parallella med golvet och sträck ut dem mot sidorna så att det blir brett mellan skulderbladen med handflatorna riktade nedåt. Vrid in din vänstra fot en aning och vrid ut din högra fot 90 grader. Ställ höger häl i linje med vänster häl. Andas ut och sträck överkroppen mot höger rakt i linje över ditt högra ben, böj dig i höftleden och inte i midjan. Rotera överkroppen mot vänster och håll båda sidorna lika långa. Låt höften komma fram en bit och rikta svanskotan mot hälens baksida. Vila din högra hand på skenbenet eller vristen (men inte på knäleden).

4

7

8

9

Sträck upp din vänstra arm mot taket i linje med axlarna. Håll huvudet i en neutral position eller vrid det åt vänster och låt blicken vila på din vänstra tumme. Håll ställningen i en halv till en minut. Andas in och återgå till stående ställning. Upprepa på andra sidan.

Fördelar Stretchar och stärker lår, knän och vrister. Stretchar höfter, ljumskar, knäsenor och vader samt axlar, bröst och ryggrad. Dessutom stimuleras bukorganen.

Nybörjartips Ta stöd med hälen och ryggen mot väggen om du behöver hjälp med balansen under den här övningen.

Triangeln Amoena Life | 25


Frågor och svar...

Vi får många frågor om våra produkter, de vanligaste har vi samlat här.

? Varför saknar Amoenas proteser bröstvårta? Om man har en tunn blus eller topp så ser man ju skillnad mot den andra sidan? !eringEftersom alla kvinnor har bröstvårtor i olika storlek, färg och med olika placpå bröstet – har vi valt att ha bröstvårtan lös. De är självhäftande och finns i tre storlekar och i fyra färger. På så sätt kan du välja den som passar just dig bäst och placera den så att det ser bra ut. Den löstagbara bröstvårtan fungerar också utmärkt att sätta på huden, om du t.ex. gjort en bröstrekonstruktion eller bara tagit bort bröstvårtan.

? Vad betyder Comfort+ som står på kartongen? !påComfort+ är en beteckning på det temperaturreglerande material som finns protesens insida. Comfort+ svalkar huden när du är varm och avger värme

när du är kall. Att man blir varm under protesen är ett vanligt problem för många kvinnor. Därför innehåller nästan alla Amoenas bröstproteser och delproteser idag Comfort+.

? Jag har sett att det finns bröstproteser med små pluppar på baksidan och andra med stora pluppar – är det samma sak? !häftande Bröstproteser med små pluppar är Contactproteser som är självoch fäster direkt på huden. De som har stora pluppar på baksidan

är Energyproteser. Energy innehåller ännu mer Comfort+ material än andra proteser vilket gör att de är extra anpassade för dig som blir varm och svettas mycket, vare sig det beror på behandling, klimakterie eller att du tränar.

? Jag skulle vilja prova en ”klisterprotes”, men kan man vara säker på att den sitter fast i alla situationer? !ckerContactprotesen som fäster direkt mot huden är väldigt populär. Många tyatt det känns mycket bättre än en protes som ligger löst i behån, att den

Här finns Amoenas bröstproteser För mer information och för att hitta återförsäljare av underkläder och badkläder www.amoena.se BLEKINGE

JÖNKÖPING

ful. Undvik även sköljmedel när du tvättar kläder som innehåller lycra eftersom sköljmedlet kan göra så att lycratråden kryper ut.

26 | Amoena Life

VÄSTERNORRLAND

Kirurgmottagningen, Trelleborg Tel: 0410-551 09

Ortopedtekn avd, Örnsköldsvik Tel: 0660-890 41

SOL AB, Helsingborg Tel: 042-132 455

Bröstmottagningen, Sundsvall Tel: 060-182 005

Sjukgymnastiken, Kristiansstad Tel: 044-309 13 75

Allmott. kir klin., Sollefteå Tel: 0620-195 46

Sjukgymnastiken, Ystad Tel: 0411-995 431

Ortopedtekniska, Karlskrona Tel: 0455-736 350

Bröstmottagningen, Eksjö Tel: 0381-373 10

DALARNA

TeamOlmed, Jönköping Tel: 036-300 150

Amoena Sweden, Stockholm Sveavägen 52 Tel: 08-545 257 70

KALMAR

SÖRMLAND

Aktiv Ortopedteknik, Falun Tel: 023-705 230

GOTLAND

Behandlingsenheten, Västervik Tel: 0490-872 40

STOCKHOLM

VÄSTMANLAND Bröstenheten, Västerås Tel: 021-175 880

VÄSTRA GÖTALAND Carola Butiken, Kungälv Tel: 0303-181 30

Ortopedteknik, Göteborg Tel: 031-343 8144

Aktiv Ortopedteknik, Eskilstuna Tel: 016-103 040

Ortopedteknik, Borås Tel: 033-616 14 60

Bröstmottagningen, Kalmar Tel: 0480-846 37

Aktiv Ortopedteknink, Katrineholm Tel: 0150-565 96

Ortopedteknik, Trollhättan Tel: 010-435 27 40

Behandlingsenheten, Bollnäs Tel: 0278-380 69, -05

Kirurgmottagningen, Oskarshamn Tel: 0491-782 585

Aktiv Ortopedteknink, Nyköping Tel: 0155-245 074

Ortopedteknik, Uddevalla Tel: 010-435 27 40

Bröst-Stomimottagn, Hudiksvall Tel: 0650-920 77

KRONOBERG

UPPSALA

Skaraborgs Ortopedserv, Lidköping Tel: 0510-855 66

Kirurgmottagningen, Visby Tel: 0498-268 183

GÄVLEBORG

Onkolog mottagningen, Gävle Tel: 026-153 036

HALLAND

TeamOlmed, Halmstad Tel: 035-131 256 TeamOlmed, Kungsbacka Tel: 0300-131 80 TeamOlmed, Varberg Tel: 0340-481 565

JÄMTLAND

Bröstmottagningen, Östersund Tel: 063-154 669

Dagsjukvården,Ljungby Tel: 0372-585 073 Team Ortopedteknink, Växjö Tel: 0470-587 865

NORRBOTTEN

Kirurgm. Bröstenheten, Luleå Tel: 0920-222 206

SKÅNE

Kirurgmottagningen, Lund Tel: 046-172 255, 046-173 677 Kirurgmottagningen, Malmö Tel: 040-332 907

Aktiv Ortopedteknik, Uppsala Tel: 018-102 055

VÄRMLAND

Aktiv Ortopedteknik, Karlstad Tel: 054-615 362

VÄSTERBOTTEN

Kirurgmottagningen, Skellefteå Tel: 090-785 91 50, -60 Ortopedtekniskt Centrum, Umeå Tel: 090-785 9181

Skaraborgs Ortopedserv, Skövde Tel: 0500-431 580

ÖREBRO

Kirurgmottagningen, Karlskoga Tel: 0586-662 31 Kirurgmottagningen, Lindesberg Tel: 0581-852 30 Ortopedtekniska avd, Örebro Tel: 019-602 55 72

ÖSTERGÖTLAND

Bröstmottagningen, Linköping Tel: 010-105 94 23

Vill du vara med i Amoenas åsiktspanel? Skriv till oss! asinfo@amoena.com

känns som en del av kroppen. Det är stora individuella skillnader i hur bra en Contactprotes fäster. Vi rekommenderar dig att prova den. ”Amoena Garantin” innebär att du kan testa Contactprotesen under 3 månader. Du får en annan protes att lägga i behån om det inte skulle fungera för dig (Amoena står för kostnaden).

? Jag köpte en ny vit behå och fast jag bara har tvättat den med tvättmedel som innehåller vitmedel så har den blivit grådaskig. Varför? !del.AllaAnvänder vita underkläder är färgade vita och ska alltid tvättas i ett kulörtvättmedu ett tvättmedel med vitmedel bleks färgen bort och behån blir

forts. SKÅNE

Amoena tänker på miljön På www.amoena.se kan du läsa mer om Amoenas produkter och se vilka underklädesbutiker som har Amoena i sitt sortiment. Du kan även anmäla dig till vårt elektroniska nyhetsbrev med information om nyheter och specialerbjudanden. Det är gratis och du kan när som helst säga upp det.

Vill du ha din Amoena Life skickad elektroniskt i fortsättningen? Skicka oss ett mail med ditt namn, adress och eventuellt medlemsnummer. asinfo@amoena.com Amoena Life | 27


>>> KORSORD

nya

scarves

2013

Aster svart, ivory, magenta 225 kr

Anemone brun/beige körsbär/marin

325 kr

Amoenas formsydda scarves sitter säkert på plats. Täcker bra och ger volym. Gömda sömmar ger Amoenas scarves extra komfort. Du hittar fler modeller på vår hemsida www.amoena.se

Daisy Varje månad lottar vi ut ett presentkort på en valfri Amoena behå. Skicka in lösningen på ett vykort eller ett mail tillsammans med ditt namn och adress, så deltar du i utlottningen. Amoena Sweden AB, Sveavägen 52, 111 34 Stockholm eller asinfo@amoena.com 28 | Amoena Life

Lily blå/rosa champ/lila

rosa/beige marin/ljusblå

325 kr

325 kr

Amoena Life | 29


>>> LÄSARKONTAKT

Bli vän med din

Berätta vad du tycker om Amoena Life

Contactprotes

- hjälp oss att göra den ännu bättre Vi hoppas att du gillar denna nya globala utgåva av Amoena Life. Vi vill visa på det faktum att Amoena är ett internationellt företag — våra produkter hjälper kvinnor i 60 länder världen över. Amoena Life har totalt mer än 400 000 läsare. Med en blandning av internationella artiklar, brev, mode och nyheter, samt lands-specifika sidor, samlar Amoena Life ett urval från hela världen men behåller ändå sin lokala prägel.

Svara på frågorna på nätet...

... eller fyll i och skicka in till oss.

Vi vill veta vad du tycker om nya Amoena Life. Vi skulle uppskatta om du lägger några minuter på att svara på dessa frågor. Gå in på www.amoena.se/undersokning och klicka dig fram.

Om du föredrar det kan du fylla i denna sida och skicka den till oss på: “Undersökning” Amoena Life , Sveavägen 52, 111 34 Stockholm

Vi vill ha ditt svar innan 1 juli, 2013. Tack!!

Q1

Ringa in det alternativ som du tycker stämmer in bäst på dig. Håller inte med alls

Tidningens utseende och känsla

Håller med delvis

Håller med helt

Jag gillar utseendet på nya Amoena Life.

1

2

3

4

5

Jag tycker att bilderna och illustrationerna är roliga och engagerande.

1

2

3

4

5

Jag kan känna igen mig i kvinnorna på bilderna.

1

2

3

4

5

Tidningens innehåll Jag gillar den nya, internationella utgåvan, med nyheter, artiklar och berättelser från hela världen.

1

2

3

4

5

Jag tycker att tillräckligt mycket handlar om mitt land.

1

2

3

4

5

I det stora hela så tycker jag att innehållet är intressant och relevant för mig.

1

2

3

4

5

Q2 Mina favoriter

Q3 Amoena Life i framtiden!

Kryssa i vad som bäst beskriver din åsikt på de specifika delarna av tidningen. Mycket bra

Bra

Mindre bra

Berätta vad du skulle vilja läsa mer om, ämnen som du tycker att vi borde ta upp.

1. Börja med att rengöra huden med Amoena Skin Preperation Tonic. Låt huden torka. Ju renare och torrare huden är - desto bättre sitter Contactprotesen. 2. När du tar av protesen lutar du dig framåt och tar tag om protesen med ena handen. Ta inte tag i häftytan, bara bröstprotesens utsida. Drag sakta bort protesen. Var försiktig om du har långa naglar. 3. Protesen rengörs grundligt med ljummet vatten och några droppar Amoena Soft Cleanser. Fukta den mjuka specialborsten och skrubba den självhäftande ytan noga. Om Contactprotesen inte rengörs ordentligt kan hudflagor och svett försämra vidhäftningsförmågan. 4. Skölj under rinnande vatten, låt sedan protesen lufttorka. Om du har bråttom kan du blåsa den torr med hårfönen på låg värme.

Inte relevant

5. Om Contactytan klibbar ihop sig när du tar av protesen, kan du enkelt lossa den under rinnande vatten.

Nyheter Omslagsartikeln Skönhet & hälsa Modesidorna Kropp & Själ Ur livet

6. Efter en tids användning kan det bildas “noppor” på protesens häftyta. Plocka inte bort dessa utan låt dem vara kvar.

Q4 Lite om dig Slutligen skulle vi vilja veta lite mer om dig. Vi kommer inte att använda dina uppgifter för att skicka något till dig eller lämna dina uppgifter vidare.

Namn

Hur länge har du varit en Amoena Life läsare?

Födelseår och månad

Har du någonsin inhandlat en Amoenaprodukt?

Diagnos år

Om ja, vad var det senaste du köpte?

Behandling

30 | Amoena Life

Det är viktigt att du behandlar din Contactprotes på rätt sätt så att den behåller sin självhäftande funktion så länge som möjligt. Det är varken svårt eller tidskrävande.

Fyll i dina svar på www.amoena.se/undersokning

7. Använd endast Amoenas originalprodukter vid rengöring.

mer

info

www.amoena.se • • • • • • • • • •

Bröstproteser som fäster på huden Bröstproteser att lägga i behån Delproteser som jämnar ut Bröstvårtor som kronan på verket Underkläder för vardag och fest Badkläder för alla kroppar Träningskläder, både linnen och byxor Scarves samt mössor och kepsar Hitta din närmaste återförsäljare Anmäl dig till Club Amoena online

Vill du ha mer information? Bli medlem i Club Amoena online så får du rabatterbjudanden på våra textilier samt fortlöpande information om bröstproteser, underkläder och badkläder. Medlemskapet är gratis och helt utan förpliktelser. Anmäl dig till Club Amoena online på vår hemsida:

www.amoena.se Om du hellre vill ha din information i pappersform fyll i dina adressuppgifter här så skickar vi nästa nummer av ”Amoena Life” till dig helt kostnadsfritt.

Namn: Adress: Postnr: Ort: Email:

Ja

Nej

Om du trots dessa råd inte får din Contactprotes att fästa, eller inte trivs med den av andra anledningar har du möjlighet att byta till en vanlig bröstprotes att lägga i behåns ficka inom 3 månader.

Anmäl dig till Club Amoena online på www.amoena.se

Telefon: Skicka kupongen till: Amoena Sweden, Sveavägen 52, 111 34 Stockholm. Amoena Life | 31


alla dagar, året om

Kontakta oss på 08-545 257 70, asinfo@amoena.com eller läs mer på www.amoena.se

Amoena har allt du behöver för att känna dig bekväm och snygg. Naturliga bröstproteser som återskapar kroppens balans. Vackra underkläder, läckra badkläder och strandlinnen samt fräscha sportlinnen.

a moe n a

g

ro ws

green

ID 0069-01/13 Amoena is a registered trademark of Amoena Medizin-Orthopädie-Technik GmbH. © 2013 All rights reserved Amoena Medizin-Orthopädie-Technik GmbH, 83064 Raubling, Germany

Amoena Life Våren 2013  

HÄLSA, HOPP, GLÄDJE. Amoena finns för dig, varje dag, vad du än gör. Vi tillhandahåller bekvämt mode för alla kvinnor . Vare sig du är bröst...

Advertisement