Page 1

LIFE

HÄLSA, HOPP, GLÄDJE.

Hösten 2013

www.amoena.se

INGET UTRYMME FÖR FÅFÄNGA “Jag släppte kontrollen och lät folk älska mig.”

KONSTEN ATT ÄTA FÄRGRIKT & NYTTIGT

Nya färgstarka sätt att förbättra din kost.

OCH

hösten vinterns ALLA NYHETER PLUS: HÄLSA | SKÖNHET | OCH MYCKET MER

varje a n Amoe

dag


En frisk fläkt. Tack vare InTouch silikon och Comfort+ temperaturreglering är Amoena Energy den skönaste bröstprotesen på marknaden.

Amoena is a registered trademark of Amoena Medizin-Orthopädie-Technik GmbH. © 2013. All rights reserved Amoena Medizin-Orthopädie-Technik GmbH, 83064 Raubling, Germany

Våra proteser i InTouch silikon är så nära man kan komma känslan av ett riktigt bröst - prova själv! Den förbättrade insidan , nu med luftkanaler ger dig en fräsch känsla hela dagen, varje dag.

Comfort+ materialet balanserar temperaturen och ger en jämn behaglig temperatur.

Amoena Energy - en frisk fläkt.

Hitta din utprovare av bröstproteser på vår hemsida www.amoena.se eller ring 08-545 257 70


ena AmoHION FAS

det v åras f ö r

hösten

sid

12

3 10-1

6

L

ata dagar på stranden byts mot långa dagar på jobbet, glass och jordgubbar byts mot strikta dieter, sandaler byts mot regntåliga kängor - nu är det HÖST!

O

ch nu är allt för sent. Eller? Nja, visst är det härligt med sol och kaffekalas i bersån, till kvällen grillat med nyskördade grönsaker. Men det är inte heller fel med en kopp varm choklad i skogen en klar höstdag. Och man kan faktiskt grilla ute hela vintern, även om man väljer att äta maten inne. Det är inget som säger att man ska gå i ide bara för att temperaturen sjunker. Så på med galoscherna och njut av allt som hösten har att erbjuda.

H

östen är ju skördetid (ordet “höst” kommer från verbet hösta, eller inhösta, som betyder att man samlar in) och det finns mängder av inhemska grönsaker och frukter att njuta av. I denna upplaga av Amoena Life berättar vi bland annat om hur man mår bättre av att äta mer färgrik mat. Det gamla talesättet “du är vad du äter” får dammas av igen, för vem vill vara en grå trist person när man kan äta i regnbågens alla färger och bli pigg, glad och färgstark!

A

nnat som du kan läsa här är Michele Torres berättelse. Michelle var omslagsmodell i förra upplagan av Amoena Life och vi vill passa på att presentera henne lite mer. Hon är just en sån där färgstark kvinna som äter förnuftigt så att det lyser hela vägen. Men hennes liv har inte bara varit en dans på rosor.

E

n stor del av tidningen har vi vigt åt höstens alla nyheter. Det finns massor med nya underkläder, sportkläder och nattkläder. Dessutom vill vi slå ett slag för det nya InTouch silikonet som är så mjukt och skönt att du knappt kan skilja det från ett vanligt bröst. I kombination med det temperaturreglerande materialet Comfort+ så blir det helt enkelt den skönaste bröstprotesen på marknaden.

S

lutligen vill jag tacka för alla brev vi får och tack till alla som var med i vår läsarundersökning, både på nätet och ni som skickade in med vanlig post. Det är just denna typ av kommunikation som gör att vi kan bli bättre på det vi gör. Så fortsätt gärna att skriva.

11

I detta nummer: 2. En frisk fläkt 4. Nytt & Blandat 6. Inget utrymme för fåfänga 8. Konsten att äta färgrikt och nyttigt 10. Nya Nattkläder 11. Nya Träningskläder 12. Nya Underkläder 14. InTouch och Balance 15. Club Amoena 16. Rosa Bandet 2013

Anna Tillas, redaktör

www.amoena.se Ansvarig utgivare Amoena Sweden AB Layout, textbearbetning Anna Tillas

(

08-545 257 70 telefon 08-791 88 37 fax LIFE

HÄLSA, HOPP, GLÄDJE.

Copyright Amoena Sweden AB-

+

Hösten 2013

www.amoena.se

INGET UTRYMME FÖR FÅFÄNGA “Jag släppte kontrollen och lät folk älska mig.”

KONSTEN ATT ÄTA FÄRGRIKT & NYTTIGT

Nya färgstarka sätt att förbättra din kost.

hösten vinterns OCH

Amoena Life finns kostnadsfritt på sjukhus och utprovningsställen. Förbehåll för alla rättigheter. Eftertryck endast efter speciell tillåtelse. För insända manuskript, ej betalda, ansvaras ej. Redaktionen förbehåller sig rätten att avkorta brev efter behov.

Amoena Sweden AB Sveavägen 52 111 34 STOCKHOLM

:

info.se@amoena.com www.amoena.se

ALLA NYHETER PLUS: HÄLSA | SKÖNHET | OCH MYCKET MER

Amoena

e - varj

dag


>>> NYTT & BLANDAT

Är du en vinnare? Forskning Varje månad lottar vi ut varor på vår hemsida; hudkrämer, oljor och annat. Gå in på www.amoena.se klicka vidare till “Om Amoena” “Nyheter”, “Utlottning” Fyll i och skicka till oss så är du med i utlottningen. Lycka till!

Om du ser till att komma upp från soffan varje gång det är reklam på tv, eller lätta rumpan från kontors-stolen bara 1-2 minuter i timmen, kan du sänka din risk att drabbas av en rad sjukdomar markant. Det är en av slutsatserna som drogs på en stor konferens för cancerforskare i Washington DC, USA. Arrangör var välrenommerade American Institute for Cancer Research.

Stöd bröstcancerforskning! PG 900591-9

BG 900-5919 eller

Ring 0939-100 00 25 och skänk 25kr

®

Kostnaden dras på din telefonräkning. Uppringningskostnad tillkommer.

www.brostcancerfonden.se

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation administrerar Bröstcancerfonden

www.bro.org.se

4 | Amoena Life

och rön

FÖR Bästa Passform 1. En bra behå är viktigt för din fysiska och emotionella hälsa. 2. Man ändrar behåstorlek under livet. Den storlek som passade förr kanske inte är den storlek som passar bäst nu. Därför är det viktigt att få en proffessionell utprovning. 3. Fokusera på passform istället för storlek, olika fabrikat kan vara olika i storlekarna. 4. Känn efter hur behån känns runt om, hur kupan fylls ut, om axelbanden behöver spännas eller slackas. 5. Köp färre behåar men av bättre kvalitet. 7. Ta väl hand om dina behåar för att få ut det mesta av dina investerade pengar. Du hittar fler tips på Amoenas hemsida; www.amoena.se


ÄTSTÖRNINGAR: Viktig kunskap för medelålders kvinnor Det sägs att mellan 30 och 40 procent av västvärldens kvinnor går på diet, just i detta ögonblick. Vår besatthet av den egna vikten är djupt rotad och studier visar att det inte bara är unga kvinnor som drabbas av ätstörningar och tvångstankar runt mat. Dessa studier påvisar också att problemen ökar. Ökad stress är en bidragande faktor; många upplever kraftig stress på jobbet och i hemmet. Även annan fysisk sjukdom kan utlösa problemen, särskilt om man tidigare varit drabbad. Om man misstänker att man själv, eller någon i omgivningen, är i farozonen är det viktigt att söka hjälp. Utan sakkunnig vård är det risk för att ätstörningen blir kronisk.

Ryggsmärtor-

enkelt avhjälpta?

Kan vanlig antibiotika bota besvären med långvarig ryggsmärta? Vissa europeiska forskare tror det. Påståendet, som publicerades i maj 2013, var baserat på en tidigare upptäckt att en stor procent av patienterna med diskbråck bär på en viss typ av bakterier, Propionibacterium acnes. Vid behandling med antibiotika, upplevde 80% av deltagarna betydande lättnad från sin kroniska smärta.

Vissa experter har kallat denna upptäckt “sånt som man gör Nobelpris av”, andra varnar för skapandet av antibiotikaresistens, och att det inte finns några universalmedel. Mer forskning behövs på området.

Tips för att förebygga ryggsmärta: • • • • • • • • • •

Ät bra och försök att hålla en hälsosam vikt Håll igång och rör på dig, efter egen förmåga Värm upp och stretcha innan träningen eller andra fysiska aktiviteter Sträck på dig Använd bekväma, lågklackade skor Sov på en medelfast madrass Lyft med knäna, nära kroppen. Kom ihåg att aldrig vrida vid lyft. Sluta röka. Rökning försämrar blodflödet, även till ryggraden Se till att din arbetsstation är ergonomiskt riktig Gör pauser då och då under dagen. Byt ställning, stå vid datorn

Vi... frågade

...

ni svarade... ...vi lyssnade Amoena Life läsarundersökning Det är inte alltid lätt att veta vad som är lämpligt att skriva om i Amoena Life. Vi var lite tveksamma till hur artikeln om kvinnan som tatuerade en blomma där hon tidigare hade ett bröst skulle tas emot. Men gensvaret från er läsare har bara varit positivt. Flera har hört av sig och sagt att de blivit inspirerade att själva göra någonting liknande. Fler än 80% svarar att de gillar utseendet på nya Amoena Life och att de kan känna igen sig i bilderna och texterna. Vi har fått en hel del tips på sådant som ni vill att vi ska skriva om framöver, här är några förslag: • Mer rörelseprogram för oss som är bröstopererade och som drabbats av lymfödem. • Mer om kropp och själ. • Fler fotomodeller i mogen ålder, det är svårt att känna igen sig i de unga, fasta kropparna i baddräktsreportaget. • Jag tycker att ni borde skriva om fler kvinnor som INTE upplever att det är ett stort problem att förlora ett bröst. Det kanske till och med är lika bra att ta bort båda på en gång. • Mer information om vallningar. • Långvariga bieffekter av cytostaticabehandling och strålning. • Att resa med bröstprotes. Har du fler idéer? Hör av dig; info.se@amoena.com eller Amoena Sweden Sveavägen 52 111 34 STOCKHM Amoena Life | 5


>>> UR LIVET

Inget utrymme

för fåfänga Michele Torres - Amoena modell

Modellen, TV-presentatören och röstskådespelaren Michele Torres hörs och ses av miljoner människor varje dag. Men i och med att hon nyligen kämpat mot cancer har hon fått en annan historia att berätta. Michele Torres var omslagsmodellen för Amoena Life våren 2013. Hon är vacker, talangfull och lyckad – för en utomstående skulle hennes liv utan tvivel verka förtrollat. Men när tragedin drabbade hennes familj 2009 var Michele tvungen att omvärdera sitt liv och återbygga det från grunden. Hon diagnotiserades med en aggressiv bröstcancer bara två veckor efter att hon förlorat sin älskade yngsta bror i en hjärntumör. Hon blev plötsligt inkastad i ett slags ingenmansland där hennes skönhet och talang inte längre gjorde någon skillnad: “När cancer slår till vet du inte vem du är”, säger hon. “Du måste återskapa dig själv.” Hon gick ner i vikt, hon förlorade sitt hår och kunde inte längre leva på sitt utseende. Men Micheles kraft tillät henne att ta sig tillbaka från cancern med en förnyad optimism och glädje för livet.

VÄGEN MED UTSIKT Michele, 51, ett av fyra barn, född och uppvuxen utanför Los Angeles, Kalifornien. Hennes föräldrar är fortfarande lyckligt gifta efter 57 år och hon beskriver sin familj som “mycket sammansvetsad.” Hon beskriver det själv som att hon hade en underbar barndom. Hon studerade vid det världskända universitetet UCLA men tog inte examen: “ Jag festade för hårt för att verkligen fokusera på mina studier. Mina föräldrar sa att jag alltid valde den vackraste vägen med utsikt genom livet medan mina bröder och min syster var mer studieinriktade.

6 | Amoena Life

Michele var modell på deltid när hon låg vid UCLA. “Ända sedan jag var runt sju och såg mitt första modemagasin så ville jag bli modell”, säger hon. Och även om hon senare tog inte bara en examen utan flera, inklusive en Masterexamen i psykologi och sociologi, var det till reklamvärlden hon drogs till när hon började jobba heltid. Som tur var för Michele, så var denna lilla agentur väldigt involverande vilket betydde att hon inte bara förväntades att skriva manus för TV- och radioannonser utan att hon även förväntades spela in dem själv “Det sammanförde min modellerfarenhet och min kreativitet och lärde mig hur jag skulle bete mig framför en kamera och hur jag skulle använda min röst.” Det verkade fortfarande som ett förtrollat liv. Michele gled enkelt in i en heltidskarriär inom modellyrket, skådespelande och tv. Hennes arbete med voice-overs uppfyllde en mycket tidig ambition: ”När jag var liten brukade jag ringa upp Fröken Ur och bara lyssna på den kvinnliga upppläsaren säga vilken tid det var”, minns hon. ”Jag var fullkomligt fascinerad av det.” 40 år senare är Michele nu rösten för AT&T telefontjänster och flera andra automatiserade telefonsystem både på engelska och på spanska. Men 2009 vändes hela hennes existens uppochner. “Min lillebror Jon, diagnostiserades med en inoperabel hjärntumör. Det var en sådan chock. Han slogs mot den i


16 månader och dog bara 46 år gammal i oktober 2010.” Hon släppte allt och förenade sig med resten av familjen för att ta hand om Jon, och försökte till och med ignorera ett eget varningstecken när hon hittade en hård knuta i sitt vänstra bröst. “Jag visste att något var fel – jag åkte in för en scanning och en biopsi och jag fick resultatet bara två veckor efter att Jon dött. Det var bröstcancer grad 3.” Medan hon fortfarande sörjde sin bror kastades Michele in i behandlingen – en bilateral mastektomi, kemoterapi och strålbehandling: “Jag sa till min läkare att jag ville att han skulle ta båda brösten. Jag ville inte någonsin behöva oroa mig för bröstcancer igen. Jag såg det som ett sätt att börja om på nytt”.

ATT HITTA ETT NYTT “NORMALT” Att ha bröstcancer innebar att Michele har lärt sig mer saker om sig själv än hon någonsin gjort tidigare: “Jag hade blivit van vid ett fantastiskt liv – jag levde min dröm. Men cancern slog undan benen på mig. Att delar av mig tagits bort var skakande. Jag kände det som om hela min identitet hade försvunnit.” Med sin överlevnadsinstinkt och hjälpt av sin beslutsamhet att inte låta sina föräldrar begrava ett barn till visste Michele att hon skulle komma på fötter igen, även om hon erkänner att återorienteringen var väldigt svår i början: “När du går igenom behandlingen så hanterar du det genom att inte ha några förväntningar på något– du är platt. Den person du trodde du var är borta och du har ett nytt ’normalt’. Jag beskriver det för vänner som en galen bergoch dalbana. Normalt sett stiger du på vid punkt A och förr eller senare släpps du av där igen. Med cancer stiger du på turen och den är snabb och slingrande och den går uppochner och vänder din mage ut och in och du släpps av någon helt annanstans – det är som om du startade i London och släpps av i München. Du talar inte språket och du vet inte hur du hamnade där. När din behandling är över så är det meningen att du ska bli normal igen, men du vet inte vem du är. Du måste återskapa dig själv. Och det är svårt att hantera det.” Beslutsam att hålla sin karriär vid liv fokuserade Michele på sitt arbete med voice-over när hon inte längre kunde stå framför kameran: “Jag har en studio i mitt hus så när jag kände mig stark nog kunde jag fortfarande arbeta med voice-over.” Men när hennes hår började växa tillbaka upptäckte hon en helt ny look. “Jag tror att min tid som modell hade varit över om jag inte gått i en ny riktning. Men jag beslutade mig för att behålla mitt hår kort och grått och jag anmälde mig till en rikstäckande modelltävling för mogna modeller. Jag blev tvåa av 7 000 deltagare. Det öppnade en fantastisk ny väg i min karriär.”

DEN VACKRA KROPPEN Wilhelmina Models Over 30 Search är en mycket uppmärksammad tävling som anordnades av en av världens mest prestigefyllda modellagenturer. Som tvåa kände Michele att hon fått en andra chans. “Cancer var inte vad jag planerat – men det var det jag fick. Jag beslutade mig att låta det bli som det blev och detta var resultatet. Nu har jag kontakt med flera olika agenturer – Jag är en ovanlig modell. Jag får

alltid applåder när jag gör modevisning på grund av mitt hår. Jag har genomgått bröstrekonstruktion men jag har inga bröstvårtor och mina bröst ser inte normala ut. Men du kan inte alltid ha på dig en bh eller en protes när du gör modevisningar så jag låter det bara vara. Jag tänker att någonstans i publiken kanske det finns en kvinna som behöver se det här.” Genom att bara vara sig själv har Michele blivit en ambassadör för överlevare av bröstcancer. “Jag tänker att kanske det på något litet sätt är mitt jobb. Ibland väntar folk efter visningen som vill prata med mig. Och backstage tittar vissa tjejer på mina bröst när jag byter om. Jag säger alltid ’Var inte rädd – det är såhär en dubbel mastektomi ser ut’ Jag tror att jag hjälper till att göra det normalt. Det är också ett sätt att säga ’Jag är en modell och jag är inte perfekt. Ingen är perfekt – det är inget att skämmas för’” Micheles nya look hjälpte även henne att få ett modellkontrakt med Amoena – ett passande sammanträffande eftersom hon redan älskade deras kläder. “De ville ha en bröstopererad modell”, förklarar hon. ”Jag fick samtalet från min agent och jag kommer ihåg att jag rusade upp på övervåningen och satte på mig mitt linne från Amoena – en ofta buren topp som räddat mitt liv under de tidigare dagarna efter operationen. Jag tog en bild av mig själv i toppen och skickade den till min agent som skickade den vidare till Amoena. Jag fick jobbet där och då.” Michele gick vidare till att vara modell i Amoenas

“Jag fick samtalet från min agent och jag kommer ihåg att jag rusade upp på övervåningen och satte på mig mitt linne från Amoena. Jag tog en bild av mig själv i toppen och skickade den till min agent som skickade den vidare till Amoena. Jag fick jobbet där och då.” —Michele Torres produktkataloger 2013–14, och även vara med i Amoena Life. Michele ser nu fram emot att ha på sig den nya Amoena Active-kollektionen i ett spännande projekt som hon utvecklar för att hjälpa andra kvinnor som har gått igenom bröstcancer att bli helt friska igen. “Jag vill hitta en personlig tränare som specialiserar sig på att arbeta med överlevare av bröstcancer och tillsammans ska vi göra en videoblogg” förklarar hon. “Vi kommer att närma oss detta holistiskt – kosthållning, näringslära, träning och den andliga sidan av tillfrisknande. Vi kommer inte hålla tillbaka något – jag kommer att visa dem mina bara bröst, jag vill vara öppen och ärlig och låta alla se.” För att sammanfatta attityden som har format hela hennes inställning till livet säger Michele: “Jag tar inte mig själv på för stort allvar – det kan jag inte. Jag har gått från att ha vad många människor skulle se som ”allt” till att förlora hela min identitet. Det är en upplevelse som gör en väldigt ödmjuk.” Hon vägrar säga till människor vad de ska göra och understryker att alla människors resor är deras egna men betonar att räcka ut en hand till andra var nödvändigt för hennes tillfrisknande: “Jag tog emot den hjälp som mina vänner och grannar erbjöd. Det finns ingen som inte behöver någonting. Om du någonsin tror det om dig själv så tänk om. Jag släppte kontrollen och lät folk älska mig. Det var vad som fick mig att överleva.”

Ur livet. Vi kvinnor är vana att dela med oss av våra liv, jämföra erfarenheter och att lära oss av varandra. Speciellt under jobbiga perioder är det viktigt att veta att man inte är ensam. Läs mer på www.amoena.se

Amoena Life | 7


>>> HÄLSA

Konsten att

Äta Färgrikt och Nyttigt

NYA FÄRGSTARKA SÄTT ATT FÖRBÄTTRA DIN KOST

Glöm det vanliga snacket om dieter och kalorier – istället ska vi prata om konsten att äta smart och nyttigt. Ta några praktiska råd från den franska kocken Olivier Chaput, lite teori från nutritionisten Bénédicte Van Craynest, och lägg till ett rågat mått användarvänlighet så har du alla ingredienser du behöver.

BYGG UPP DITT HÄLSOFÖRRÅD

Olivier Chaput Redan vid fem års ålder när någon frågade honom vad han ville göra när han blev stor svarade Olivier Chaput ”Laga mat!” Det är ingen överraskning att denna aktiva och entusiastiska unga kocken bara har ett mål – att dela med sig av sin passion för mat. Hans maträtter blandar tradition med smaker ifrån hela världen i en kulinarisk harmoni.

Bénédicte Van Craynest

GRÖNSAKER

OCH FRUKTER Lägg färgglada frukter och grönsaker på tallriken så får du i dig de antioxidanter du behöver

8 | Amoena Life

TÄNK PÅ SÄSONG OCH REGION Välj lokalt odlade frukter och grönsaker som är i säsong. Detta är bra för planeten, din tallrik och den lokala ekonomin. Frukter och grönsaker får vitaminer och mineraler från jorden och får i sig mycket sol och ger dig alltså mycket energi. Om de odlats lokalt innehåller de näringsämnen som inte brutits ner av transporter eller långa lagringstider. Både Bénédicte och Olivier har valt Hokkaidopumpan till sin favorithöstgrönsak.

frukt grönsaker Äpplen Blåbär Vinbär Druvor Kiwi Mandariner Nötter Apelsiner Päron Hallon

Gröna bönor Kruskål Purjolök Rödbetor Lök Broccoli Paprika Brysselkål Potatis Kål Pumpa (vit, grön Rädisa eller röd) Spenat Morötter Tomat Blomkål Zucchini Selleri Mangold Körvel Endiv Fänkål Kronärtskocka

frukt grönsaker JANUARI - MARS

HÖSTENS OCH VINTERNS

OKTOBER - DECEMBER

Dietisten Bénédicte är utbildad micronutritionist och konsult i aktiv cellnäring. Hon brinner för sitt yrke, matlagning, alternativ näring och hälsoutbildning. Och hon är entusiastisk över att lära ut hur uppskattning av god mat och njutningen av att laga mat kan skapa en bättre kosthållning och en hälsosammare livsstil.

Att äta rätt innebär att hålla sig till en varierad och balanserad kost – allt med måtta men med en betoning på nyttig mat (frukt och grönsaker, fisk, osv.) och att begränsa ditt intag av sötade produkter som godis och söta drycker, salta snacks och fet mat (processat kött, smör, grädde, osv.). Denna kostmässiga balans behöver inte tillämpas på varje måltid eller ens varje dag, men den borde jämna ut sig över veckan. Varken förbjuden mat eller mirakelmat existerar och ett par lätta måltider väger upp för enstaka skrovmål. Lipiderna, proteinerna och kolhydraterna i vår mat är det som ger oss vårt bränsle. I kombination med mycket vitaminer, mineraler, och spårämne kommer dessa kalorier vara fulla av näringsvärde. Så bidra till ditt hälsoförråd varje dag genom att välja mat av hög kvalitet med mycket näring för cellerna.

Äpplen Kiwi Mandarin Clementin Nötter Apelsin Päron

Rödbetor Rovor Brysselkål Kål (vit, grön och röd) Morötter Selleri Endiv Rättika Kruskål Purjolök Lök Potatis Pumpa Schalottenlök


HOKKAIDOPUMPAOCH KASTANJESOPPA MED Köttchips Ingredienser (6 portioner) 3 gula lökar 2 kg hackad pumpa 0,5 kg kokade kastanjer 4 ¾ dl sojamjölk 10 skivor lufttorkat kött 5 msk olivolja Salt

OM HOKKAIDOPUMPAN Hokkaidopumpan är en medlem av squashfamiljen med mörkt orange fruktkött och ett ätbart skal om den odlas organiskt. Smaken är lik kastanj. Den kan användas både i söta och matiga rätter och dess smak framhävs av kryddor som kanel, ingefära och gurkmeja samt örter som koriander och persilja. Du kan äta den rå eller tillagad. Kombinera den med andra grönsaker för att förstärka dess smak, vitamininnehåll och din hälsa. Dess höga vatteninnehåll (92 %) innebär att Hokkaidopumpan precis som annan squash har ett väldigt lågt kaloriantal. Den är en utmärkt källa för viktiga mineraler som kalium och magnesium och ger färg till din tallrik med hjälp av en stor mängd av antioxidanten betakaroten.

VAD ÄR EN ANTIOXIDANT? • Syre (oxi i antioxidant står för syre) är nödvändigt för liv och för energiproduktionen i våra celler. • Biprodukter av denna energiproduktion är giftiga derivat av syre (fria radikaler). Dessa måste neutraliseras av antioxidanter som fungerar som brandmän som förhindrar skadligt förfall av cellerna själva. • Antioxidanterna i vår mat kommer mest från plantor t.ex. frukter, grönsaker, kryddor, grönt te och kallpressade oljor. • Olika färger på frukter, grönsaker och kryddor signalerar olika typer av antioxidanter

FÅ HELA DITT

BEHOV AV

ANTIOXDANTER: använd denna färgguide för att välja minst 5 olikfärgade frukter och grönsaker om dagen

SAMMANSÄTTNINGAR AV SVAVEL & SELEN:

Vitlök Lök Äpple Selleri

Gör så här 1. H  acka lökarna och bryn dem i olivoljan. 2. L  ägg till den hackade Hokkaidopumpan och det mesta av kastanjerna. 3. Täck med vatten och koka. 4. Salta efter smak 5. N  är Hokkaidopumpan är mjuk rör du i sojamjölken. Använd en stavmixer för att få konsistensen till en puré. 6. K  öttchips; skär köttet i breda strimlor, lägg på bakplåtspapper och ugns-

stek ett par minuter i 225°. 7. V  id servering lägger du ett par kastanjer i botten på varje skål och häller i soppan. Sedan garnerar du med chipsen. Bénédicte tipsar att man kan tillsätta 1 tesked gurkmeja eller ingefära. Om du inte hittar Hokkaidopumpa i din affär kan du byta till vanlig pumpa. Du kan byta köttchipsen mot grönsakschips om du föredrar det.

• Vit, gul, grön, lila och röd är de fem huvudsakliga färgerna. • Använd de produkter som är i säsong och som finns i ditt område för att ge lite färg till tallriken. • Lägg sedan till kryddor för att få ännu mer fördelar för hälsan och för att skydda cellerna i din kropp.

GURKMEJA, DEN GYLLENE KRYDDAN Lysande gulorange gurkmeja är i toppen av listan över kryddor som är bra för dig tack vare att den innehåller antioxidanten Kurkumin. En tesked om dagen tillsammans med lite peppar tillsatt i soppor, salladsdressingar eller huvudrätten ger ett underbart tillskott till din kropps lager av antioxidanter. Njut av kock Oliviers höstrecept med Hokkaidopumpa ovan. Kan du inte hitta Hokkaidopumpa är vanlig pumpa en bra ersättning.

EN KOCK SOM GÖR SKILLNAD Sedan 2010 har Olivier Chaput varit involverad i kampen mot bröstcancer. Driven att göra skillnad publicerade han sin Agenda Rose (Den rosa dagboken) 2011, en samling av ett dussin av egna recept. Inför den andra utgåvan uppmanade han andra kockar att erbjuda sina egna recept. Omdöpt till L’Agenda des Chefs (Kockarnas dagbok), den här gången inte bara med recept men dessutom med en stor mängd praktiska, dagliga råd.

BETAKAROTEN, QUERCETIN:

Pumpa Morötter Sötpotatis Aprikoser Bananer Papaya Mango Gul paprika Gula tomater

KLOROFYLLGRÖN KAN DÖLJA EXISTENSEN AV GULA SAMMANSÄTTNINGAR SOM BETAKAROTEN, LUTEIN OSV:

Spenat Broccoli Brysselkål Kål

POLYFENOL:

Äggplanta Svarta vinbär Hallon Björnbär Sviskon Russin

LYKOPEN & POLYFENOL:

Rödbetor Rödkål Rödlök Rädisor Tomater Körsbär Jordgubbar Röda äpplen

Amoena Life | 9


>>> NATTKLÄDER

Sängdags Välj en Amoena Leisure Form till natten. Den är lätt och mjuk och passar perfect i Amoenas Nattplagg. Rekommenderat pris 495 kr

God natt och

SOV GOTT

I Amoenas underbart sköna nattkläder

Lace Nattlinne S - XL 650 kr

10 | Amoena Life

Samtliga nattplagg och träningsplagg har isydd behådel med fickor för bröstprotes. Detta gör att de passar bra för allA kvinnor som behöver Stöd För bysten. Se fler modeller på vår hemsida www.amoena.se


>>> ACTIVEWEAR

Jennifer Sport Behå 70-100 AA - E 550 kr

Byxa XS-XXL

Full fart full

Pyjamas set S - XXL

435 kr

ENERGI

SPEGEL, SPEGEL PÅ GYMVÄGGEN DÄR...

650 kr

Racer Back Top XS-XXL 550 kr

Korta byxor XS-XXL 345 kr

Träningsdags Välj en Amoena Energy när du sportar. Den är mjuk och smidig och har den extra finessen att den håller en jämn och skön temperatur.

Amoena Life | 11 Amoena Life | 11


VACK

>>> MODE

VAR

Amoenas behåar har allt du kan önska; lyxig känsla, läckra detaljer och smart design - du kan alltid kan känna dig snygg och bekväm. Välj mellan vardagsmodeller eller lite lyxigare set i trendiga färger.

Lara är mångas favorit. Nu finns hon i en läcker variant med svart spets över hudfärgad kupa - Lara Lace och en lite stadigare variant - Lara Comfort.

-

Lara Comfort 70-100 B, C, D E 640 kr

SE ALLA MODELLER PÅ VÅR HEMSIDA WWW.AMOENA.SE

Lara Lace 70-90 A, B, C, D 640 kr Lara Lace trosa 38-44 250 kr

Lara SB 70-90 A,B C 75-90 AA+D 395 kr


KER

DAG

Karla SB 70-85 A, B 620 kr Karla trosa 36-44 325 kr

Janina WB 75-95 B, C, D 550 kr

Obs! Lara Lace, Anna, Karla och Janina 채r tillf채lliga modeller. Passa p책!

Isadora SB 75-115 A; 70-110 B, C, D; 70-100 E, F, G 495 kr

Renee, breast cancer survivor

Janina Trosa 36-48 250 kr

Mona WB 70-95 A; 75-95 B, C, D; 75-90 E 750 kr

Anna SB 70-85 A,B,C 650 kr Anna Trosa 38-44 325 kr

Amoena Life | 13


Så mjukt, Så naturligt: Amoenas nya lättsilikon - InTouch Amoena är världsledande inom bröstproteser, eftersom vi anser att endast det bästa är gott nog. Vi har genom åren ägnat oss åt forskning och utveckling i nära samarbete med återförsäljare och kunder för att säkerställa att den senaste tekniken ingår i vår banbrytande design. Resultatet är innovativa bröstproteser av högsta kvalitet som uppfyller de ständigt föränderliga, verkliga behoven hos kvinnor efter bröstkirurgi. Vi utvecklar ständigt våra proteser, för att du som bär dem ska vara så bekväm som möjligt. InTouch - Amoenas nya lättsilikon, är lika mjukt och naturligt som riktiga bröst. InTouch är det mjukaste och mest hållbara silikonet på marknaden. Det nya lättmaterialet finns i samtliga former och håller lika hög kvalitet som Amoenas övriga produkter. Kombinationen InTouch silikon och Amoena’s patenterade Comfort+ teknologi, som håller en jämn och skön temperatur genom att lagra värmen i protesen, gör att du som bär den nästan inte tänker på att det är en bröstprotes i behån.

Balance - Osynlig men Oumbärlig AMOENA BALANCE - delproteser och skalproteser som smidigt följer kroppens kontur och fyller ut där det behövs. OSYNLIGA - inga synliga kanter eftersom de är mjukt avfasade mot kroppen. COMFORT+ samtliga modeller med det temperaturreglerande materialet Comfort+ som håller dig sval och fräsch hela dagen, varje dag.

Balance VARIA

Balance Delta*

Balance OVAL

*Finns även i en mörkare ton. 14 | Amoena Life

Vi vill gärna höra om dina erfarenheter av våra produkter. Skriv och berätta info.se@amoena.com


Besök vår hemsida…

Erbjudanden & information Bli medlem i Club Amoena Online så får du nyhetsbrev med rabatterbjudanden på våra textilier samt fortlöpande information om bröstproteser, underkläder och badkläder. Amoena Life magazine En gratis online prenumeration på vår medlemstidning Amoena Life magazine Club Amoena nyhetsbrev Få våra inspirerande nyhetsbrev med jämna mellanrum. Erbjudanden och rabatter på våra produkter.

..där hittar du mer iformaton

www.amoena.se • • • • • • • • • • •

Bröstproteser som fäster på huden Bröstproteser att lägga i behån Delproteser Bröstvårtor Underkläder Badkläder Sportkläder Nattkläder Scarfs Hitta din närmaste återförsäljare Och mycket, mycket mer

SKRIVtill oss

Berätta om dina favoritprodukter i Amoenas sortiment eller vad du tycker om innehållet i Amoena Life eller hur bröstcancer har förändrat ditt liv eller skriv om vad du vill. Skicka ett mail till info.se@amoena.com märk “Amoena Life” Vi vill gärna läsa!

Anmäl dig till Club Amoena online på www.amoena.se

Inbjudningar till tävlingar, marknadsundersökningar och utlottningar mm. Medlemskapet är gratis och helt utan förpliktelser. Anmäl dig på www.amoena.se

För dig som hellre vill ha din information i pappersform fyll i dina adressuppgifter här så skickar vi nästa nummer av ”Amoena Life” till dig helt kostnadsfritt.

Namn: Adress: Postnr: Ort: Email: Telefon: Skicka kupongen till: Amoena Sweden Sveavägen 52, 111 34 Stockholm.


Omfamna alla kurvor Rosa

Oktober special

Lara Dots SB 70-90 AA,A,B,C,D 640 kr

Temat för Amonas Rosa Bandet pin i år är: Tyck om och omfamna alla kurvor på din kropp och häng med i alla kurvor som du utsätts för på livets väg. En bröstcancerdiagnos drabbar kvinnor på olika sätt, vi har olika kroppar och olika sätt att bemöta svårigheter. Men vårt budskap är: Du är vacker som du är!

Lara Dots trosa 36-44 250 kr

Årets pin är designad av Sara Weingartner, USA, och säljs för 40 kr. Hela summan går till bröstcancerforskningen. Den går att köpa genom Amoena, men tänk på att vi inte kan expediera order under 100 kr och att fraktavg. tillkommer med 40 kr.

Begränsat antal

Amoena life hoesten2013  
Amoena life hoesten2013  
Advertisement