Page 1

Terminator XXL 1/2014

Terminator XXL 12.5

XXBoxx

POHJOLAN VAHVIN

TimberMaxx

1

SOITA JA TILAA

KUORMATILAA!

Jopa 250 kg painonsäästö ajoneuvossa • Jousittamattomasta kuormasta jopa 42% painonsäästö pyörää kohden

Taottu yhdestä kappaleesta suurlujuus alumiinista • Neljä kertaa terästä vahvempi

TERMINATOR XXL:n SAAT NYT HALUAMALLASI VÄRILLÄ! MYÖS METALLIHOHTOVÄRIT JA LAKKAUS. Heikki Jokela 050 4129 024 tai 040 123 9991 Markku Hirvi 040 123 9973 tai 044 9490 932 www.milcoa.fi , +358 50 387 2146, www.alcoawheels.com Jarmo Toivonen LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi 050 462 4134


2

Parempaa näkyvyyttä kaikkiin liikkuviin työkoneisiin

Orlaco kehittää, valmistaa, toimittaa ja huoltaa kamera- ja monitorijärjestelmiä. Nämä parantavat turvallisuutta ja tehokkuutta kaikissa ajoneuvoissa, koneissa ja aluksissa. Orlaco-järjestelmät antavat käyttäjälle näkyvyyden jokaiseen kuolleeseen kulmaan. Tämä tuottaa mukavuutta ja parantuneita työskentelyolosuhteita. Aktiivinen lähestymisemme tukee markkinoiden vaatimuksia. Orlacon innovaatiot tekevät asiakkaistamme tyytyväisiä ja innokkaita lähettiläitä markkinoille.

Taustanäkymä ja sivunäkymä

Työkonenäkymä

Lisätietoja OEM Automatic/tuotealue Konenäkö -Miikka Himanka puh. 0207 499 360, miikka.himanka@oem.fi -Mikko Mannila puh. 0207 499 441, mikko.mannila@oem.fi LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

www.oem.fi

360° näkymä


PÄÄKIRJOITUS

3

Kokonaispainokorotukset astuivat voimaan syksyllä ja tämän myötä nyt on meneillään raakapuun kuljetusten kaikkien aikojen haastavin prosessi. Suurin into 76 tonnisiin yhdistelmiin on rauhoittunut ja 68 tonniset yhdistelmät lisääntyvät nyt nopeimmin. 68 tonnisissa on perävaunujen lisäakseloinnit edullisin ja tällä hetkellä vielä yleisin tapa kasvattaa yhdistelmäpainoa. Uusien hankittavien vaunujen paino- sekä kuormatilavaatimukset ovat nyt tarkan kontrollin alla ja työtehtäväkohtaisesti optimoidut vaunumallit tekevät nekin jo tuloaan. PERUSJUHTA TIUKASTI MUKANA Perinteinen 7-akselinen sai neljän tonnin “bonuksen” ja se takaa maanteidemme perusjuhdan kilpailukyvyn puunkuljetuksissa vielä neljäksi vuodeksi eteenpäin. Näissä yhdistelmissä riittää kuormatilakoot parhaiten ja yhdistelmän korotettujen painojen “päivitys” on edullista tehdä pelkällä pankkovaihdolla XXL kokoluokkaan. PUUTAVARAN KATKAISUPITUUDET RATKAISEVASSA ASEMASSA Siirtyminen 68 tonnisiin tapahtuu joko auton –tai perävaunun kautta. Akselin lisäys on hankintahinnaltaan edullisin tapa tehdä muutos. Lopullisesti se edullisin tapa ei ole kuitenkaan vielä selvillä. Asian selkeytymistä nopeuttaisi yhtenäisten kuitupuun katkontamittojen lukkoon lyönti kaikille hankinta-alueille. Kuormatilapituudet ovat pysyneet kaikissa kokonaispainoluokissa perinteisissä mitoissa , - joitten mukaisiksi puunmitta on nyt maksimoitavissa. TERMINATORIT OLIVAT ETUJOUKOISSA Terminator XXL oli ensimmäinen tuote, jossa otettiin jo hyvissä ajoin huomioon tulevat kokonaispainokorotukset ja asiakas saikin heti käytännössä testattuja sekä hyviksi todettuja tuotteita käyttöönsä. Terminatormiehet olivat valmiina uudistuksiin. Peruskonsepti oli kunnossa ja malliston lujuusluokkavalikoima mittavaihtoehtoineen oli kattava. Tänä päivänä ostopäätöstä tehtäessä asiakas on ruvennut keskittymään akselointien kautta saatavan painonkorotuksien lisäksi myös yhdistelmän päällirakenteiden oikean valinnan kautta saatavaan paino- ja kuormatilahyötyyn. Tässä Terminator XXL –puutavarapankot ovat kuormatilakoon

osalta aivan omassa luokassaan. Toinen tärkeä kuormakokoon vaikuttava osatekijä on auton ja perävaunun runkokorkeus, joista löytyy 10 cm-20 cm kuormakorkeuslisästä saatava kuormakokohyöty. KEHITYSTYÖ JATKUU TIIVIINÄ Kehitys kulkee eteenpäin koko ajan ja suunnittelemme sekä testaamme uusia innovatiivisia ratkaisuja parantamaan entisestään tuotteitamme. Uusin tuotteemme Terminator XXL 12.5 on tukkipankko, joka täyttää myös neliakselisen auton lujuusvaatimukset auton kahdella tukkipankolla katsastuksissa . Terminator -malliston kolme lujuusluokkaa : XXL 07, XXL 11 ja XXL 12.5 kattavat korotettujen yhdistelmäpainojen ja myös 100 tonnisten maantiejunien pankoille asettamat kaikki erityisvaatimukset. LUJUUSVAATIMUKSET KASVOIVAT PANKOISSA JA KUORMASIDONNASSA Kokonaispainokorotukset kasvattivat myös nippukokoa ja tolpat kasvoivat korkeutta 20-50 cm. Tämä toi pankoille uudet lujuusvaatimukset. Kasvaneet nippukorkeudet kasvattivat samalla myös sidontariimujen ja liinojen lujuusluokkia sekä pituuksia. Terminator -pankoissa on varauduttu asennuspaikoin uusien vahvistettujen sidonnan apulaitteiden kiinnityspisteiden asennuksiin. Laitteita ollaan kehittämässä yhteistyössä valmistajien kanssa uusien vaatimuksien mukaisiksi. PALVELUA VAHVISTETAAN Terminator XXL vahvistuu myös myyntipuolella kun jatkossa erityisesti päällirakentaja- sekä perävaunupuolen yhteyshenkilönä aloittaa Jarmo Toivonen, joka omaa monikymmenvuotisen uran juuri puutavaravarusteiden suunnittelusta, myynnistä sekä markkinoinnista. Toivosen tietotaitoa hyödyntämällä pystymme palvelemaan entistä paremmin kuorma-automyyjiä sekä perävaunukauppiaita ympäri Suomen. Heikki Jokela heikki.jokela@ammattilehti.fi LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


4

Tässä se nyt on. Tämä Jykin valmistama uusi vaunutyyppi on ahtaitten metsäteitten ja suurien kolmoskuormien erikoisvaunu Jukka Raution optimoituihin puutavarankuljetuksiin. Vaunutyyppi ei äkkipäältä ole yhden auton yrittäjälle ykkösvaihtoehto, mutta saattaa se olla sitäkin.

JATKOPERÄVAUNU SAI NYT VAKAVAN HAASTAJAN 3.20m tolppakorkeuksisina ja runkoleveydellä 2.55m. Näillä hyvin harkituilla mitoilla uusi perävaunutyyppi on kuormatilaltaan ennätysluokassa ottaen syliinsä 82.5 m3 puuta kahtena kolmosnippuna ja huimat 90 m3 neljänä kolmosena.

Kakkosakseli ja nelonen ylhäällä ja takimmainen on lisäksi kääntyvä. Kääntyminen tapahtuu kolmosakselin kautta ja kuvasta voi arvioida vaunu-uutuuden ketteryyden tason.

Jyki-uutuus on mitoitettu kuormatilapituudeltaan neljälle kolmosnipulla ja se tehty runkokorkeudeltaan matalaksi 275/70 R 19.5 rengastuksella ja ilmajousitteisilla akseleilla. Runkokorkeus on kuormatilan kannalta edullinen 1.150 m ja niittirunkoisena perävaunu jää selvästi jatkoperävaunuja kevyemmäksi.

KUORMATILA MAKSIMOITU RUNKOMATALUUDELLA, RUNKOPITUUDELLA JA TERMINATOREILLA Perävaunun runko on 12.5 metrin pituinen ja vain 1.15m korkea pankkoina on Terminator XXL 11 pankot

Keveys ja kuormatilan maksimointi sekä kulkuominaisuuksien kehittäminen olivat ratkaisevassa asemassa Jukan tämän perävaunun hankinnassa.

MUTTA MITENKÄ NOIN PITKÄ RUOTO SAADAAN PINOLLE JA SIELTÄ KANTATIELLE? Teimme neitsytmatkan Jukka Raution pitkällä vaunulla eilen illalla. Vaunun pituus arvelutti varikon pihalla, mutta kun se saatiin metsäpolulle , oli herrat yhtä hymyä. Perävaunu osoittautui uskomattomien ominaisuuksien työkaluksi. Lyhyt trippi osoitti aivan selvästi Jyki uutuuden ominaisuu-

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

det ahtaissa käännöksissä selvästi Jukan neliakselisia ja viisiakselisia perävaunuja ketterämmäksi ja jo tyhjänäajossakin jatkoperävaununkin veroiseksi.

Pitkän 12.5 metrisen perävaunun hakinta on tarkoin harkittu teko. Ilmajousitteiset nousevat akselit helpottavat kulkua tyhjänä ja kuormassa. Kruununa uutuuspaketissa ”kullanarvoinen” ohjaava akseli.

NOUSEVAT ILMAJOUSITTEISET AKSELIT JA OHJAAVA TAKAAKSELISTO

Perävaunun 12.5 m runkopituus ei ollutkaan ongelma, - ei kääntöpaikalla, - eikä metsätien ahtaissa käännöksissä ja risteyksissä. Hyvän puutavaravaunun ominaisuudet tuntuivat löytyneen.

Nousevilla akseleilla ja kääntyvällä taka-akselilla pitkä perävaunu sai sellaisen superominaisuuksien paketin, että jatkoperävaunu sai totaalisen kilpailijan jopa tyhjänäajo-ominaisuuksiinsa, - mutta kohtasi selvästi voittajansa täydellä kuormalla metsästä ulostullessamme.

USKOMATTOMIEN KULKUOMINAISUUKSIEN SALAISUUS KAIKISSA VIIDESSÄ AKSELISSA Jukan uskalias , mutta tarkoin harkitsema hankinta poisti kaikki epäilyt pitkän perävaunun huonoiksi arvelluista metsäpään ominaisuuksista heti kerralla. Perävaunun viisi vaihtoehtoisesti nousevaa akselia ja ennenkaikkea ”kullanarvoinen” kääntyvä takaakseli tekivät kulkuominaisuudet tyhjänä ja varsinkin kuormallaajossa.

Ohjaava akseli toimii automaattisesti 30km/h ajonopeuteen saakka. Akselisto tulkinta on kaksiakselinen teli 16 tn ja lisäakseli 10 tn. Tulkinta tuo kaivattua toleranssia akselikuormituksille.


5

26 + 34 + 42 = 102 tn

KUORMAKOKO RATKAISEE:

Satatonninen yhdistelmä ottaa 75 tonnin lastin ja sille on 180m3 kuormatilaa Satatonnisen puutavarayhdistelmän kuormakapasiteetti on 75 tonnia ja kuormatilakoko on 180 kehyskuutiota 24 metrin yhteenlasketuilla nippupituuksilla. Kuormatilan koko ja ajettavien puutavaralajikkeiden katkontapituudet ovat ratkaisevassa asemassa myöskin satatonnisten maantiejunien kuormakapasiteettien tehokkassa hyödyntämisessä.

NELJÄ TUKKINIPPUA TAI KAHDEKSAN KOLMOSTA Maksimimaalinen 180 m3 kuormakoko saavutetaan , kun maantiejuna lastataan neljällä kuusimetrisellä tukkinipulla tai kahdeksalla kolmosnipulla. Perävaunujen

runkokorkeudet on minimoitu ja pankkojen poikkipinta-alat on maksimoitu käyttämällä Terminator XXL 11 pankkoja 3.00m, 3.50m ja 3.25 m tolppapituuksisina ja 2.55m runkoleveyksillä. Täyteen 75 tonnin kuormapai-

noon päästään jo 416 kg kehäkuutiopainoisella raakapuulla , kun kuormassa on 24 m nippupituuksinen lasti.

NELJÄLLÄ 5.5 METRISELLÄ KUORMAKOKO PIENENEE Ajettaessa 5.5 metristä kuitua hyötykuormakoko pienenee 15 kuutiolla - 165 kehäkuutioon. Tämä pienempi kuormatila syö kuormasta nelisataakiloisella kuivalla kuidulla yhdeksän tonnia ja 425 kiloisellakin vielä 4.6 tonnia. Täyteen 75.000 kg kuormaan päästään vasta 455 kg kehäkuutiopainoisella 5.5 m pituisella kuidulla.

pituutta on rajoitettu 30m-32 metriin. Tuolla mitalla saavutetaan neljälle kuutoselle ja kahdeksalla kolmosella yhteensä 24 metrin nippupituus. Maksimimittaisena 24 metrin nippupituuksille lastattuna 75 tonnin kantavuus on hyödynnettävissä täysimääräisenä 416 kg kehäkuutiopainoiseen raakapuuhun saakka. Suurempia vajaakuormaongelmia tulee, kun lastina on neljä viisipuolosta rankanippua. Kuormatilakoko kannattaa aina valita kaikilta osin maksimimittoihin.

MYÖS SATATONNISISSA KUORMATILOJEN KOKO ON AIVAN RATKAISEVASSA ASEMASSA Satatonnisten yhdistelmien

TERMINATOR XXL -VAIHTOKAMPANJA JATKUU Aloitimme viime kesänä Terminator XXL vaihtokampanjan. Otamme vaihtopankkoja vielä koko kevään ajan rajoituksitta. Kuormakoot kasvavat. Yhdistelmien kuormatilat on nyt viisasta päivittää Terminator XXL kokoluokkaan. Pyydä tarjous meiltä! Heikki Jokela 050 4129 024 tai 040 123 9991 Markku Hirvi 040 123 9973 tai 044 9490 932 Jarmo Toivonen 050 462 4134

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


6

Pekka Inkala:

”AION KÄYTTÄÄ TERMINATOREITA JATKOSSAKIN” Pekka Inkala Oy:llä on käytössä uusi Volvon 3-akselinen puutavara-auto, jossa on Terminator XXL -pankot. Ensimmäiset Terminatorit Inkala hankki kärryyn vuonna 2012 ja viime vuonna Termintorit asennettiin uuteen kärryyn.

- Olen ollut erittäin tyytyväinen tuotteeseen, ei voi kyllä moittia, toteaa Pekka Inkala. Vuonna 2008 Inkala hankki erikoismaalattuun autoonsa Terminatorpankon edeltäjät, 070-rosteri pankot, joilla hän ajoi nelisen vuotta. - Se oli jo hyvä tuote silloin ja toimi hyvin myös käytössä. Terminatoreissa Inkalaa kiinnosti erityisesti suuri kuormatila. - Se oli aika suuri tekijä, miksi halusin juuri Terminatorit. Niissä

kuormatilan eteen on tehty paljon kehitystyötä, sanoo Inkala. Terminatoreihin Inkala on tykästynyt kovasti. - Minun kohdallani Terminatorit ovat oikea valinta. Aion käyttää niitä jatkossakin, olen ollut niihin niin tyytyväinen.

RAUTAHAMPAAT PUREVAT Kuormatilan lisäksi Terminatorien kevyt paino, liukuesteet sekä maalipinta keräävät kehuja Inkalalta.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Terminator XXL -pankkorungoissa on ”rautahampaat”, jotka pitävän nipun pohjan paikallaan kovissakin rysäyksissä. Tolpissa puolestaan on ylös saakka ulottuvat liukuestepinnat, jotka lisäävät pintakitkan moninkertaiseksi. - Erityisesti liukkaalla puulla hammastettu reunus on tosi hyvä. Terminator-pankko on myös kevyt ja maalipinta on pysynyt tosi hyvänä, huomauttaa Inkala. Inkala on itse kasannut autonsa päällirakenteet sekä varustellut sen puunajoon. - Se on sellainen omaan käyttöön sopiva.

”AUTO LIIKKUU NIIN PALJON KUIN LAKI ANTAA MYÖTÄ” Vuonna 2006 perustetun Pekka Inkala Oy:n kalustoon kuuluu puutavara-auton lisäksi soraauto ja kolme kaivinkonetta. Yritys työllistää myös Pekan vaimon sekä neljä ulkopuolista kuskia. Suurin

asiakas on UPM. - Emäntä hoitaa talous- ja hallintopuolen, itse ajan puuautoa. Kolmella miehellä ajetaan puuta, joten auto liikkuu niin paljon kuin laki antaa myötä. Pekka Inkala Oy kuuluu yhtenä yrityksenä viiden yrityksen muodostamaan Forest Logistic Oy:hyn. Vuonna 2009 perustettu Forest Logistic Oy on täyden palvelun talo, joka tarjoaa kokonaisvaltaiset palvelut metsäteollisuudelle. Yhteisyrityksen päätoimialaa ovat metsäkoneurakointi ja kokonaisurakoinnit. Forest Logistic Oy:llä on yhteensä kahdeksan puutavaraautoa, joista kolmessa yhdistelmässä on Terminator XXL -pankot. - Kyllähän sitä samansuuntaista viestiä on kuullut muiltakin, että pankko on hyvä.


7

Antero Kulju, 65 v.

PUUNAJON RAUTAINEN AMMATTILAINEN Jämsänkoskelainen Antero Kulju on pitkän linjan puunajon ammattilainen. Ystävänpäivänä 14.2. mies vietti 65-vuotissyntymäpäiväänsä ja edelleen puu liikkuu rivakasti Anteron toimesta päivittäin. Puutavara-autoilu on kulkenut Kuljun suvussa pitkään. -Olen koko ikäni ollut mukana puunajossa, aloitin hyvin nuorena isäni apupoikana ja sillä tiellä ollaan edelleen. Ensimmäisen pöllikuormansa mies muistaa elävästi vieläkin. - Olin kuudentoista kun velipojan kanssa isältä salaa otimme auton toimitin ensimmäisen pöllikuormani Kaipolan tehtaalle. Siihen aikaan ei ollut autoissa ohjaustehostimia tai muita hienouksia ja täydessä pöllikuormassa auton käsittely oli 16-vuotiaalle pojalle aika haastavaa, muistelee Kulju. Tuo kyseinen tehdas on sen koommin tullut kovin tutuksi miehelle. - Kukaan muu ei ole vienyt puuta Kaipolaan ja Jämsänkosken tehtaalle niin paljon kuin minä. 1960-luvulta tähän päivään tultaessa on myös puutavaran kuljetus kehittynyt hurjaa vauhtia. - Aikoinaan ajettiin kaksiakselisilla autoilla ja kuormat tehtiin käsin. Silloin oli kopissa kolme vahvaa miestä ja heikkotehoinen auto, nykyään on vahva auto ja heikko mies, naureskelee Kulju. Juuri tuon autojen tehojen sekä voiman nousun Kulju listaa yhdeksi parhaimmista muutoksista. Myös metsätiet ovat parantuneet. - Ennen ajettiin kaikki ajot kannolta ja tiet olivat huonoja. Nykyisin metsätiet ovat hyvässä kunnossa, mutta valtion tiet ovat menneet aika heikkoon kuntoon. Uudet ajat ovat tuoneet mukanaan kaikenlaista uutta, tarpeellista ja tarpeetontakin. Koulutustakin on miehelle tarjottu. - Kyllä on mennyt älyttömyyksiin. Kuulemma pitäis mennä koulutukseen… Omasta mielestä sitä omaa jo jonkinlaisen kokemuksen alasta enkä tiedä mitä ne aikoisivat opettaa. Olen varmasti ajanut takaperinkin puuautoa enemmän kuin kouluttajat eteenpäin.

osumia, mutta pienistä ei ole ollut tapana valittaa. - Aikanaan minulla meni oikeasta kädestä koukistajan jänne poikki. Ajelin pari viikkoa sillä kipeällä kädellä, kunnes velipoika passitti lääkäriin käden ollessa aivan sininen. Siellä pakotettiin suoraan leikkaukseen ja käsi kipsiin 6,5 viikoksi. Ja siitä sairaslomalle? Ei vaan töihin. - En pystynyt itse ajamaan, joten otin kuskin avuksi. Olin itse joka päivä reissussa mukana ja kun kuski ei enää jaksanut meikäläistä kyydissä, hyppäsin lopulta käsi kipsissä rattiin. Vaihteen vaihtaminen sattui pirusti, mutta kyllä siitäkin selvittiin. Kun lääkäri otti kipsiä pois, ihmetteli se kun ei ole yhtään surkastunut kipsin alla…

Totesi ettei tarvi kuntouttaa enää ja suoraan takasin rattiin, muistelee Kulju.

SUOMI NOUSUUN Kuljulla on veljensä kanssa yhteinen kuljetusyritys, jota velipoika hoitaa nykyään. Antero itse on seitsemättä vuotta kuskina kuljetusyrityksensä aliurakoitsijalla Ari Lehdellä. 65 vuotias teräsmies on tyytyväinen ratkaisuun. - Ari sanoi, että saan ajaa puuta niin paljon kuin huvittaa.

Eläkkeelle ei ole vielä kiirettä. Metsästystä harrastava Kulju viihtyy auton ratissa ja metsäisissä maisemissa. - Ajetaan niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Työ on samalla minulle harrastus. Lisäksi tuota metsästystä harrastan ja syksyisin käyn lintumettällä. Yksi syy löytyy myös jatkamiselle. - Jonkunhan on saatava tämä Suomi nousuun, päättää Kulju.

KIPSI KÄDESSÄ AJOSSA Matkan varrella on tullut myös

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


8

ETSINTÄKUUL Etsitään kadoksissa olevia suurimman hyötykuorman 68 ja 76 tonnisia puutavara-autoja. Palkkiorahoja jaetaan yhteensä 20.000 euroa. Koolla on väliä, nimittäin hyötykuorman koolla puutavaran kuljetuksissa. Massojen korotuksen tarkoituksena on ensisijaisesti kasvattaa kuljetettavan puun kuormakokoa. Kuormakokoon vaikuttaa säädöspohja ts. ajoneuvoyhdistelmän suurimmat sallitut mitat ja

massat, yhdistelmän omapaino sekä kuormatilan koko. Tehtyjen laskelmien perusteella varsinkin 76 tonnin kokonaismassan saavuttaminen saattaa tulla ongelmaksi monen puutavaralajin osalta ajoneuvoyhdistelmälle sallittujen mittojen puitteissa. Kuormatilan koon kasvattamisella voidaan tätä ongelmaa pienentää. Ajoneuvon omamassalla on merkittävä kuljetustaloudellinen vaikutus, sillä yhdistelmillä joiden omapaino on pieni kuljete-

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

taan laillisilla kokonaispainoilla suurempia hyötykuormia kuin yli”kuormia” ajavilla painavilla yhdistelmillä. Ongelmana onkin usein autojen liikapaino eikä niinkään kokonaispainot sillä yhdistelmän suuri omapaino merkitsee pienempää hyötykuormaa. Parempi olisikin puhua ylipainoisista yhdistelmistä kuin ylikuormista. Liitteessä 1 on kuvattu Metsähallituksen ajossa tammikuussa 2013 olleiden autojen omapainojakauma sekä autojen omapainon ja hyötykuorman välistä riippuvuutta.

Säädöspohjan muuttuessa ja tältä pohjalta kalustoinvestointeja tehtäessä on oikea ajankohta kiinnittää erityistä huomiota yhdistelmien omapainoon ja kuormatilojen kokoon. Järjestämme Metsähallituksen puutavaran ajossa oleville kuljetusyrityksille kilpailun suurimman hyötykuorman 68 ja 76-tonnisten yhdistelmien löytämiseksi. Kilpailuun ilmoittautuneista yrityksistä/ ajoneuvoyhdistelmistä valitaan enintään kolme tilaisuuteen jossa punnitaan samalla puutavaralla ja säädösten mukaisesti


9

KILPAILUSÄÄNNÖT Kilpailu on kaksivaiheinen, ensimmäisessä vaiheessa valitaan kilpailuun ilmoittautuneista 68 ja 76 tonnin yhdistelmistä omamassan perusteella molemmista kolme ajoneuvoyhdistelmää toiseen vaiheeseen. Toiseen vaiheeseen valittavien yhdistelmien omamassan tulee olla 76 tonnisissa enintään 22,5 tonnia kuormaimen kanssa ja 68 tonnisissa 19 tonnia. Yhdistelmien tulee täyttää Metsähallituksen kalustovaatimukset. Yhdistelmän omamassat (auto+perävaunu) osoitetaan siltavaakan tulosteella joka tulee lähettää ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli omamassat ovat samat valintaperusteena toiseen vaiheeseen käytetään lisäksi kuormatilan kokoa joka lasketaan seuraavasti: pituus (5,5) * leveys * korkeus * yhdistelmään mahtuvien nippujen määrä. Kuormatilojen koko on osoitettava mittapiirrustuksin. Valitut kolme yhdistelmää kutsutaan mittaustilaisuuteen jossa valitaan voittajayhdistelmät. Mikäli yhtään kilpailuvaatimukset täyttävää yhdistelmää ei ole ilmoittautunut määräaikaan mennessä niin kilpailua laajennetaan siten että siihen voivat osallistua muutkin puutavaran kuljettajat. Suurimman hyötykuorman yhdistelmän selvittäminen valituista kolmesta yhdistelmästä: 1. Ko. yhdistelmät kutsutaan arviointi- ja mittaustilaisuuteen paikaan jossa on siltavaaka, akselipainovaa’at ja kuormaukseen tarvittavaa kuitupuutavaraa, jonka maksimipituus on 5,5 metriä (rankaa).

LUTUS kuormatut yhdistelmät silta- ja akselipainovaaoilla yhdistelmän omamassan, kokonaismassan ja kuorman massojen selvittämiseksi. Suurimpien hyötykuormien yhdistelmien omistajat molemmissa sarjoissa palkitaan yhteensä10 000 eurolla. Palkintosumma jaetaan siten että ensimmäiseksi sijoittunut saa 7 000, toiseksi sijoittunut 2 000 ja kolmanneksi sijoittunut 1 000 euroa. Lue tarkemmat ohjeet.

jotta mahdolliset uudet edistykselliset ratkaisut saadaan leviämään kuljetusyritysten tietoisuuteen mahdollisimman nopeasti. Perävaunu- auto- ja muiden laitevalmistajien kiinnostusta kevyempien ratkaisujen etsimiseen saa herätellä kertomalla kilpailusta heille kalustohankintoja tehtäessä. Heikki Kääriäinen Metsähallitus, Metsätalous Asiakkuusjohtaja

2. Kuljetusyrityksen valitsema henkilö kuormaa yhdistelmän sen omalla kuormaimella siten että se on säädösten mukainen (kuorman sidonnat, kokonaismitat ja -massat sekä akseli- ja telipainot …). Yhdistelmän säädöstenmukaisuus mittojen osalta tarkistetaan ennen punnitusta. Aikaa kuormaamiseen käytettävissä 30 minuuttia. Kuorma tulee olla purettavissa jalostuslaitoksissa ja VR –terminaaleissa käytettävillä materiaalinkäsittelykoneilla ilman erityisjärjestelyjä. 3. Yhdistelmät mitataan ja punnitaan ilman kuormainta. Mikäli punnitus osoittaa että yhdistelmä ei ole säädösten mukainen niin siihen tehdään tarvittavat muutokset ja punnitus uusitaan. Yhdistelmän kokonaismassa ei saa ylittää 68/ 76 tonnia ja akselimassat eivät saa ylittää rekisteriotteeseen merkittyjä massoja. Voittajayhdistelmä on se jossa on suurin hyötykuorma. 4. Kilpailuun voi ilmoittautua joko postitse tai sähköpostilla. Kuoreen/sähköpostin otsikkoon merkintä ”Kevein 76-tonninen”tai ”Kevein 68-tonninen” Osoite:

Metsähallitus Ari Siekkinen PL 8016 961101 Rovaniemi ari.siekkinen@metsa.fi

5. Ilmoittautumisaika päättyy 31.03.2014 ja mittaustilaisuus järjestetään huhtikuussa 2014. Toisen vaiheen mittausten suoritustapa ja säännöt tarkistetaan ennen toteutusta yhdessä siihen valittujen kuljetusyrityksen kanssa.

Kilpailusta ja sen tuloksista informoidaan myös alan lehtiä LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


10

ESIMERKKIYHDISTELMÄ 68 TONNISEKSI

ESIMERKKIYHDISTELMÄ 76 TONNISEKSI

- Auton omapaino 9950 kg - Nosturin omapaino 1850 kg - Perävaunun omapaino 6500 kg Yhdistelmän omapaino 18.300 kg

- Auton omapaino 11.900 kg -Nosturin omapaino 1.850 kg -Perävaunun omapaino 6.500 kg Yhdistelmän omapaino 20.250 kg

68 tn kokonaispainoluokan yhdistelmässä päästään yhdistelmän omapainossa 18.300 kilon painoon. Kantavuutta yhdistelmässä on nosturilla 49.700 kg ja ilman nosturia 51.550 kg ja sen kuormatilakoko kolmelle 5.5 m rangalle lastattuna on 130 m3. Yhdistelmä on lastattavissa täydelle 51.550 kg kantavuuskuormalle jopa 400 kiloisella kuidulla ajettaessa. Yhdistelmän Z-nosturityyppi ei syö kuormatilaa, joten koko 130 m3 on käytettävissä myös kuormattuna ja nosturin mukana ollessa.

76 tonnin kokonaispainoluokan esimerkkiyhdistelmä painaa vain 20.250 kg ja alittaa Metsähallituksen ”haamurajan” hurjalla 2.250 kilolla. Kuormatilaminimiä ei kisassa ole määritelty - vain lastattavien puutavaranippujen pituus: 5.5 m. Esimerkkiyhdistelmien kuormatilakoko on identtinen 130 m3 sekä 68- että 76-tonnisissa mutta kantavuuseroa on 6.050 kg. Lisätilaa tarvittaisiin 15 m3 , mutta se on jo maksimissaan näille 5,5 m puutavaranippujen pituuksille.

Ylläkuvattu yhdistelmä kuljetuskapasiteetteineen on rakennettavissa suoraan kaupan olevista komponenteista ja alustatyypeistä. Pankkomäärän tuplaus kahteentoista vie yhdistelmäpainon yli Metsähallituksen 68 tonnisen yhdistelmäpainon ”haamurajan” 19.000 kg.

Kuvan esimerkkiyhdistelmä on lastattavissa täysille kantavuuskuormille nosturin kanssa ajettaessa 430 kiloisella kuidulla ja ilman nosturia kuitupainoninimi täydelle 57.600 kilon kuormalle saa olla 443 kg. Esimerkkikuvassa on 8 tonninen nokkasatulallinen Z-nosturi ja tukkipankkoja 2 kpl + 4 kpl. Metsähallituksen kilpailun 76 tonnisille asettama ”haamuraja” 22.500 kg mahdollistaa myös 4kpl + 8 kpl pankotuksen käytön tai ylettimellisen hyttinosturin. 68 tonnisissa 19.000 kg raja on kertaluokkaa tiukempi. Ylläkuvattu yhdistelmä kuljetuskapasiteetteineen on rakennettavissa suoraan kaupan olevista komponenteista ja alustatyypeistä.

Lisätietoja yhdistelmämallin valinnoista ja varusteista: Heikki Jokela 050 4129 024 heikki.jokela@ammattilehti.fi

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


11

ALCOALTA TULOSSA HUIPPUKESTÄVÄ, HELPPOHOITOINEN KUORMA-AUTON VANNE Alcoa (NYSE:AA), globaalisesti johtava taotusta alumiinista valmistettujen vanteiden keksijä, tuo markkinoille kestävimmän ja helppohoitoisimman kuorma-auton vanteensa.

saadaan lisättyä, kustannuksia alennettua ja ympäristöllistä kestävyyttä tehostettua”, kertoi varapääjohtaja ja toimitusjohtaja Scott Kerns, Commercial Vehicle Wheels Europe, Japan and South Africa.

Alcoan uusi pintakäsitelty vanne Dura-Bright® EVO on säilyttänyt kaikki hyvät puolet verrattuna edeltäjäänsä, Dura-Bright®-vanteeseen, jossa on käytetty XBR®-teknologiaa, mutta samalla tämän uuden vanteen suorituskyky on viety kokonaan uudelle tasolle. Dura-Bright® EVO -vanteen korroosion kestävyys on 10-kertainen. Tiesuolat ja sääolosuhteet ovat suurimpia korroosion aiheuttajia. Lisäksi vanne sietää kemikaaleja, esim. hydrofluorihappoa, kolme kertaa paremmin. Hydrofluorihappoa käytetään voimakkaimmissa kuorma-autojen pesuaineissa. Tämän vanteen pesuun voidaan käyttää useampia erilaisia pesuaineita, mikä yksinkertaistaa huoltoa samalla kun vanne säilyttää ulkonäkönsä ja pysyy kiiltävänä.

ja tukeakseen kestävyysperiaatetta”, Tim Myers, Alcoa Wheel and Transportation Products -yhtiön toimitusjohtaja, kommentoi. “Dura-Bright® EVO on Alcoan tähän asti helppohoitoisin vanne, mikä merkitsee sitä, että se kestää ankarimmatkin sääolosuhteet, tiesuolat, lian ja puhdistusaineet, jotka voivat aiheuttaa korroosiota ja himmentää kiillon tavallisissa kuorma-auton vanteissa.”

“Keksittyään taotusta alumiinista valmistetun vanteen Alcoa on innovaatioidensa avulla kehittänyt jatkuvasti vahvempia, kevyempiä ja kestävämpiä vanteita lisätäkseen ajoneuvojen hyötylastin määrää

“Alcoan alumiinivanteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti Euroopassa, kun päästöt ja huoltokustannukset vauhdittavat kestävämpien, kevyempien ja helppohoitoisempien vanteiden tarvetta, jotta hyötylastia

Toisin kuin kilpailevat pinnoitteet, jotka voivat halkeilla, hilseillä, korrosoitua ja himmentyä nopeasti, Dura-Bright®-vanne pysyy upean hohtavana vuosienkin käytön jälkeen ilman kiillotusta. DuraBright®-viimeistely ei ole pinnoite vaan enemmänkin patentoitu pintakäsittely, joka tunkeutuu alumiiniin ja muodostuu kiinteäksi osaksi vannetta. Säännöllinen puhdistus yleisesti käytössä olevilla kuorma-autojen puhdistusaineilla, tai pelkästään saippualla ja vedellä, pitää vanteet hohtavan kiiltävinä jopa satojen pesujen ja tuhansien ajokilometrien jälkeen samalla alentaen huoltokuluja. Lisäksi Alcoan vanteet on tehty yhdestä taotusta alumiinikappaleesta, jonka ansiosta ne kevyemmät ja viisi kertaa vahvemmat kuin teräsvanteet, mikä lisää hyötylastin määrä ja polttoainetehokkuutta.

Dura-Bright® EVO -vanne on nyt saatavilla Euroopassa, missä Alcoan Dura-Bright®-vanteita on käytössä jo huomattava määrä. Alcoa valmistaa vanteen Unkarin tehtaallaan Székesfehérvárissa. Uuden vanteen odotetaan olevan saatavilla kaikilla markkinoilla vuonna 2015.

Alcoan pintakäsittelyekspertit, jotka työskentelevät Alcoa Technical Centerissä, maailman suurimmassa kevytmetallien tutkimus- ja kehityskeskuksessa Pittsburghissa

Pennsylvaniassa, kehittivät DuraBright®-vanteen teknologian yhteistyössä Alcoa Wheel and Transportation Products -liiketoimintayksikön kanssa. Yhtiö toi markkinoille ensimmäisen Dura-Bright®-tuotteensa vuonna 2003. Kolme vuotta myöhemmin Alcoan asiantuntijat paransivat Dura-Bright®-käsittelyn kiiltävyyttä ja korroosionsietokykyä ja kehittivät Dura-Bright®-vanteet, joissa käytettiin XBR®-teknologiaa. Alcoan tiedemiehet ovat nyt tehostaneet patentoitua DuraBright®-teknologiaa kehittämällä Dura-Bright® EVO vanteet. Alcoa on ollut innovatiivinen toimija pintakäsittely- ja pinnoiteteknologia-alalla viimeisten 40 vuoden ajan. Dura-Bright®-vanteiden lisäksi Alcoa on valmistanut tuotteita, jotka ovat avanneet markkinasovelluksia eri aloilla alkaen pintakäsittelyistä, jotka mahdollistavat liimaliitokset ilmailualan rakenteissa ja rakenteiden yhdistämisen autoteollisuuden sovelluksissa, aina anodisointiin ja pinnoiteteknologioihin, joiden avulla on saatu vahvoja ja ympäristöllisesti kestäviä rakennusmateriaaleja ja esteettisyyttä lisääviä käsittelyjä kulutuselektroniikalle.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


12

MUTTA MIKÄ ONKAAN PUUTAVARAYHDISTELMÄN MAKSIMI KUORMATILAKOKO?

Kuormatiloista puhutaan, mutta mikä on käytännössä saavutettavissa oleva maksimitila nykykaluston huomioivilla puutavaran katkaisumitoilla? KUORMAKOKOTARVE 144 M3 Pankkojen poikkipinta-ala ja niiden muoto ratkaisevat kuorman poikkipinta-alamitan. Poikkipinta-alaa voidaan suurentaa asetusten mukaisten maksimiulkomittojen sisällä ja teollisuuden asettamien purkutilavaatimusten mukaisesti. Perinteinen alumiinipankko 285 tolpilla ja 255 leveänä on kuorman poikkipinnaltaan 6 m2. Yhdeksänakselinen ja kokonaispainoltaan 76 tonninen yhdistelmä ottaa kuormaa parhaimmillaan 57.500 kg ja sen kuormatilatarve on nelisataakiloiselle kuidulle 143,75 m3.

MIKÄ ON MAKSIMI KUORMATILAKOKO 5.5 M KUIDULLE? Kuitupuun katkontamitaksi on yleistymässä 5.5 m katkontapituus, joka soveltuu hyvin nykyisille kalustomitoituksille ja kuormatiloiltaan maksimoiduille 64 tonnisille sekä 68 tonnisille yhdistelmille. 76 tonnista yhdistelmää on nykymuodossaan mahdotonta täysimääräisesti hyödyntää 5.5 m katkontamitalla. - Kuuden neliön pankoilla päästään 6 m2 x 5.5m /nippu x 3 nippua = 99 m3 kuormakokoon - Seitsemän neliön pankoilla ollaan 7 m2 x 5.5m /nippu x 3 nippua = 115.5 m3 kuorman kokoluokassa - Kahdeksan neliön pankoilla kuormakoko on 8 m2 x 5.5m /nippu x 3 nippua = 132 m3 Maksimi kuormatilakoko saavutetaan 8 m2, jotka ovat tolpiltaan 3.4 m korkuiset ja leveydeltään 2.60 m leveät Terminator XXL 11 , tai XXL 12.5 pankot. Tolppakorkeus 3.4 m vaatii kalustolta erikoisratkaisuita.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

KOLMELLA KUUSIMETRISELLÄ 144 M3 Ratkaisu 76 tonnisen 144 m3 kuormatilakokotarpeeseen löytyy 8 m2 pankkojen kuormapinta-alasta ja 18 mertin yhteenlasketuista nippupituuksista. 8 m2 x 6 m / nippu x 3 nippua = 144 m3. Kahdeksan neliön Terminatorit ovat 3.4 m tolppakorkeuksia ja niitä voidaan hyödyntää 1.00 m runkokorkeuksisissa ajoneuvoissa.

ON TOINENKIN MAKSIMI - 171 M3 Kuormatilamitoituksessa on toinenkin maksimitilavuus, joka on asetusten hyväksymä 21.42 m kuormapituus (21.42m x 8 m2 = 171 m3). Tämän maksimipituuden hyödyntäminen on siis mahdollista, mutta käytännössä esteet rajoittavat sen vielä vuosikymmenen ajan aivan muutamaan erikoisyhdistelmään. Tätä 171 m3 maksimitilavuutta kannattaa tavoitella yhdistelmien, jotka ovat pääosin energiarangan ajossa.

Ps. Jokainen kuormatilan korkeussentin lisäys vastaa 0.4m3 ja leveyssentti 0.5 m3 lisätilaa kolmella 5.5 m nipulla lastattuna.


13

ITSENÄINEN VAIHTOEHTOMALLI MODUULIAJATTELUA 100 TONNISIIN 100 TONNISIIN

Kuormatilaa on yli 220 m3 ja mantiejuna on kilpailukykyinen kuivan kuidun ja energiapuun ajossa pitkillä ajomatkoilla.

Keskiakselivaunuun on mahdollista lastata myös kolme kolmosnippua. Kymmenen kolmosta ja pinopituutta 30 metriä ja kehyskuutiotilavuutta 235 m3. Alapuolella 7 nippua 4.2 metristä kuitua ja pinopituutta 29.4 m, joka tuo kehyskuutioita 229 m3.

Satatonniset on nyt haussa rekkaveturi + pokkarekka + vasikka yhdistelminä. Vetokykyä rajoittaa auton vetopyörille tuleva paino. Lisäksi yhdistelmien pokkarekkamitoitus on vaikea hyödyntää normaaliliikenteessä. Tässä itsenäinen omalastauskykyinen vaihtoehtomalli 100 tonnisiin - ja aivan vakio maantiekamasta.

Satatonninen yhdistelmä, joka on rakennettu yhteensovittamalla normaali maantieliikenteeseen soveltuvia ajoneuvoja, on hyödynnettävissä (auto+ viisiakselinen perävaunu ) 76 tonnisena tai (auto+ keskiakseliperävaunu) ajoneuvokantavuuksiensa puolesta 58 tonnisena. Yhdistelmäesimerkki on totutusta poikkeava 100 tonninen kuormaimensa ja moduulitoimintojensa osalta.

12 metrinen neliakselinen veturi 9.4 metrin kuormatilalla ja sen perässä 12 metrinen viisiakselinen perävaunu, joka vetää kolmiakselista keskiakselivaunua. Auto+ viisiakselinen ovat nykylainmukaisia 76 tonnisina ja autolla voi vetää myös keskiakselivaunua 59 tonnisena yhdistelmänä, Nostrillisena ja toimintakyky metsäatä tehtaalle. 100 tonninen muuntuu 76 tonniseksi ilman muutoksia tai erikoislupia.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


14

ENERGIAPUUN KORJUUN LAATU VAIHTELEE LIIAN PALJON Joka neljäs energiapuun korjuukohde säästyi puustovaurioilta vuonna 2013. Pahimmin vaurioituneilla kohteilla lähes joka toinen kasvamaan jätetty puu oli vahingoittunut. Korjuujälkeä on mahdollista parantaa kaikilla energiapuuhakkuilla. Nyt epäonnistumisia on Metsäkeskuksen tarkastusten perusteella liikaa. Energiapuun korjuujälki todettiin hyväksi 43 prosentilla tarkastuskohteista, jotka edustivat 41 prosenttia pinta-alasta. Huomautettavaa oli 51 prosentilla kohteista ja pinta-alasta. Kokonaan virheelliseksi luokiteltiin 6 prosenttia kohteista ja pinta-alasta 8 prosenttia. Virheellisten määrä on laskenut edellisestä vuodesta parilla prosentiyksiköllä, huomautettavien osuus on vastaavasti kasvanut. Parasta korjuujälki oli Metsäkeskuksen Etelä-Savon sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueilla. Lounais-Suomessa tulokset olivat heikoimmat, vain joka viides kohde oli luokiteltu hyväksi. Runsaat puustovauriot olivat merkittävin syy heikkoon korjuujälkeen. Valitettavan usealla kohteella hakkuu oli toteutettu liian voimakkaana, kasvamaan oli jäänyt liian vähän puustoa suosituksiin nähden. Metsäkeskus tarkasti vuonna 2013 energiapuun korjuujälkeä 325 kohteella, yhteensä tarkastettiin 1 003 hehtaaria. Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota kasvaamaan jääneelle puustolle aiheitettuihin vaurioihin, maastovaurioihin ja siihen, onko hakkuu toteutettu hyvää metsänhoitotapaa noudattaen.

KORJUUJÄLKEÄ VOIDAAN PARANTAA Tarkastustulosten perusteella ennakkoraivaus vähentää puustovaurioita merkittävästi. Ennakkoraivatuilla kohteilla runkovaurioita todettiin 3,8 prosenttia, raivaamattomilla vaurioita syntyi 5,8 prosenttia. Ennakkoraivauksen merkitys on sitä suurempi, mitä tiheämpi lähtöpuusto on. Ennakkoraivaus tarkoittaa korjuuta haittaavan aliskasvoksen poistamista ennen varsinaista hakkuuta. Runsaat puustovauriot aiheuttavat maanomistajille merkittävät taloudelliset tappiot, tulevissa hakkuissa metsänkasvatuksen taloudellisen tuloksen ratkaiseva tukkisaanto alenee ja puusto altistuu lahottajasienille. Hyvin tehty ennakkoraivaus parantaa merkittävästi korjuun tuottavuutta. – Energiapuun hinnoittelussa tulisi entistä enemmän huomioida kohteen korjuuolosuhteet, mikä osaltaan motivoisi maanomistajia teettämään tai tekemään ennakoraivauksen sitä vaativissa kohteissa, ehdottaa Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspalvelujen päällikkö Aki Hostikka.

Korjuun ja varsinkin lähikuljetuksen ajankohdan hyvällä suunnittelulla vähennetään usein urapainumien ja niistä aiheutuvien juurivaurioiden syntymistä. Juurten katkeaminen altistaa urien varressa kasvavat puut tuulituhoille. Energiapuukorjuussa maastovaurioita syntyy perinteistä ainespuuhakkuuta helpommin, koska maaperää suojaavaa hakkuutähdekerrosta ei ajourille tavallista hakkuuta vastaavaa määrää kerry.

LIIAN MONI KOHDE HARVENNETTU LIIAN VOIMAKKAASTI Luvattoman monella kohteella puustopääoma on pudotettu huomattavan alas, metsänkasvatussuosituksia ei ole noudatettu. Pahimmillaan kasvamaan on jätetty havupuuvaltaisissa metsissä alle 500 runkoa hehtaarille. Tämä on puumäärä, joka tyypillisesti on metsikössä päätehakkuuvaiheessa. – Metsänomistaja menettää näin voimakkaiden hakkuiden seurauksena tukkia tuottavat harvennushakkuumahdollisuudet ja kärsii merkittävät taloudelliset tappiot.

Ilmaiset toimituskulut verkkokaupasta koodilla: METSÄ14

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Hyvin harvaksi hakattu puusto on altis niin tuuli- kuin lumituhoillekin. Riski on sitä suurempi, mitä tiheämpi metsä on ollut ennen hakkuuta, huomauttaa Hostikka.

VAIKEISSA OLOSUHTEISSA HUOLELLISUUSKAAN EI AINA RIITÄ Korjuukoneiden kuljettajien ammattitaito ja huolellisuus on kaikkein ratkaisevin laatuun vaikuttava tekijä. Vaikka korjuuolosuhteet olisivat optimaaliset voi kuljettaja toimillaan aiheuttaa kelvotonta korjuujälkeä, mikä johtaa metsänomistajien merkittäviin tulonmenetyksiin. Toisaalta kuljettaja ei ole ihmeidentekijä, ennakkoraivaamattomassa, ylitiheässä pusikossa on nykykalustolla vaikeaa saada aikaan kelvollista korjuujälkeä. – Kaikki edellytykset laadukkaaseen, jopa erinomaiseen energiapuun korjuun laatuun ovat tarkastustulosten perusteella olemassa. Sen saavuttaminen edellyttää kuitenkin eri tahojen saumatonta yhteistyötä, hyvää työn suunnittelua sekä ennen kaikkea koneenkuljettajien huolellisuutta monesti haastavissa korjuuolosuhteissa, painottaa Hostikka.


15

Terminator pankkovalikoima kolmiakseliseen autoon: 4 kpl XXL 07

.

2/4 kpl XXL 11

Terminator pankkovalikoima neliakseliseen autoon: 4 kpl XXL 11

Terminator -mallisto Suomi,Ruotsi ja Norja:

.

.

2 kpl XXL 12.5

2 kpl XXL 12.5

Terminator XXL 07 paino 128 kg -135 kg, maksimikuorma/ pankko 7.000 kg Maksimi tolppakorkeus 3.150 m

XX Express kuljetukset 24 h / 7 vrk

Terminator XXL 11 paino 138 kg -145 kg, maksimikuorma/ pankko 11.000 kg Maksimi tolppakorkeus 3.400 m

Myynti: Kuorma-autoalan liikkeet

Terminator XXL 12,5 paino 158 kg - 178 kg, maksimikuorma/ pankko 12.500 kg Maksimi tolppakorkeus 3.500m

Soita ja tilaa kuormatilaa: Heikki Jokela 050 4129 024 tai 040 123 9991 Markku Hirvi 040 123 9973 tai 044 9490 932 Jarmo Toivonen 050 462 4134

LUE LISĂ„Ă„ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


16

64 tn yhdistelmä: – kuorman kokoluokka 47.000 kg - kuormatilaa kolmelle 5.5m nipulle 127.5 m3 - pankot 12 kpl Terminator XXL 11 3.25 x 2.60

68 tn yhdistelmä 1: - kuorman kokoluokka 50.000 kg - kuormatilaa kolmelle 5.5m nipulle 127.5 m3 - pankot 12 kpl Terminator XXL 11 3.25 x 2.60

68 tn yhdistelmä 2: - kuorman kokoluokka 46.500 kg (Z-hyttinosturilla) - kuormatilaa kolmelle 5.5m nipulle 127.5 m3 - pankot 12 kpl Terminator XXL 11 3.25 x 2.60

76 tn yhdistelmä: - kuorman kokoluokka 54.000 kg (nokkasatulanosturilla) - kuormatilaa kolmelle 5.5m nipulle 122.5 m3 - pankot 12 kpl Terminator XXL 11 3.25 x 2.60

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


17

76 tn yhdistelmä 1: - kuorman kokoluokka 53.000 kg (hyttinosturilla) - kuormatilaa kuudelle 3m nipulle 132.5 m3 - pankot 12 kpl Terminator XXL 11 3.25 x 2.55

76 tn yhdistelmä 2: - kuorman kokoluokka 52.500 kg (Z-hyttinosturilla) - kuormatilaa kuudelle 3m nipulle 137.5m3 - pankot 12 kpl Terminator XXL 11 3.25 x 2.55

76 tn yhdistelmä 3: - kuorman kokoluokka 60.000 kg - kuormatilaa kuudelle 3 m nipulle 140 m3 - pankot 4 kpl XXL 11 3.00 x 2.55, (4 +4 kpl) XXL 11 3.50 x 2.55

76 tn yhdistelmä 4: - kuorman kokoluokka 60.000 kg - kuormatilaa kolmelle 5.5 m nipulle 127.5 m3 - pankot 4 kpl XXL 11 3.00 x 2.55, (4 +4 kpl) XXL 11 3.50 x 2.55

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


18

.Terminator pankkovaihtoehdot neliakseliseen perävaunuun: 8 kpl XXL 07 . 6kpl/8kpl XXL 11 . 4 kpl XXL 12.5 neliakselisen vaunun alle

Terminator pankkovaihtoehdot viisiakseliseen perävaunuun: 6kpl/8kpl XXL 11 . 4 kpl XXL 12.5

Terminator -mallisto Suomi,Ruotsi ja Norja:

Terminator XXL 07 paino 128 kg -135 kg, maksimikuorma/ pankko 7.000 kg Maksimi tolppakorkeus 3.150 m

XX Express kuljetukset 24 h / 7 vrk

Terminator XXL 11 paino 138 kg -145 kg, maksimikuorma/ pankko 11.000 kg Maksimi tolppakorkeus 3.400 m

Myynti: Kuorma-autoalan liikkeet

Terminator XXL 12,5 paino 158 kg - 178 kg, maksimikuorma/ pankko 12.500 kg Maksimi tolppakorkeus 3.500m

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Soita ja tilaa kuormatilaa: Heikki Jokela 050 4129 024 tai 040 123 9991 Markku Hirvi 040 123 9973 tai 044 9490 932 Jarmo Toivonen 050 462 4134


19

NOSTURILOVEUS SYÖ KUORMATILASTA 3M3-5M3 - onko Z-nosturi ratkaisu tähän ongelmaan?

Kuormakorkeuksien kasvu autoissa toi nosturin mukana kuljetuksiin lisäongelmia. Ongelmat näkyvät ja tuntuvat nosturitilan loveuksissa ja kuormakoon entisestäänkin pienenemisinä. Loveus syö kuormatilasta 3m3-5m3 siivun. Pahin tilanne on neliakselisissa autoissa.

ongelmia. Euroopassa hyvin yleinen Z- nosturi on nyt noussut arvostelun -ja mielenkiinnon kohteeksi. Nosturityyppi on meillä vielä uusi ja outo aiheuttaen epäilyksiä sen soveltuvuudesta Suomen savotoille. Selkeitä etuja on niin tulopuolelle, kuin käyttöhelppouteenkin, mutta epäröinti siirtää vielä hankintoja ja helpotukset odottavat ottajiaan.

KUORMANSIDONTAKIN VAIKEAMPAA Nosturiloveus syö kuormasta tuon viitisen mottia ja loveus nostureineen tekee asetusten mukaisen kuormansidonnan lähes mahdottomaksi. Kuormansidontaketju vaurioittaa nosturia ja sen kiristäminen asetustenmukaisesti nosturin yli vaurioittaa helposti letkuja ja puomistoa. Lisäksi kiristysvoima kasaa sidotut puut nosturin päälle. Sidoksen jättö nosturipuomin alle helpottaisi tilannetta ja nostokoukkujen käyttöä , mutta sitä eivät valvovat viranomaiset kaikilla ajoalueilla hyväksy.

ZETANOSTURIT YLEISTYMÄSSÄ? Nostureitten kuljetusloveukseen on haettu helpotusta telineen korotuksista ja pylvään korotuksista, mutta pikku parannukset eivät poista itse

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


20

TERMINATOR XXL KATTAVA VÄRIVALIKOIMA Terminator XXL pankkojen värivalikoima on nyt koko RAL Effect värikartan 490 värisävyn valikoima jossa on metallivärisävyjäkin 70.

maan ohella edelleen suositut perussävyt. Uusia tulokkaita ovat punaisen, sinisen ja vihreän eri sävyt sekä musta.

Puutavarapankot ovat autoyhdistelmän yksi näkyvimmistä pinnoista, jotka on nyt mahdollista sovittaa täysin autohytin, rungon ja perävaunun värimaailmaan sopivaksi.

Metallisävyiset maalipinnat ovat XXL pankkotoimituksissa yleistyneet nopeasti. Suosituin on metallihopea lakattuna, huolimatta lähes 100 euron lisähinnasta /pankko.

UUSI KAIKEN KATTAVA VÄRIPALETTI ON SAANUT ASIAKASKUNNALTA HYVÄN VASTAANOTON JA NYKYMUOTOILLUT TERMINATORIT OVATKIN LOISTANEET MAANTEILLÄMME AIVAN UUSISSA VÄREISSÄ.

XXL värivalikoima on nyt kaiken kattava. Pinnoituksen vastuullisesti tehdyt pohjatyöt antavat takuuvarman maalin pysyvyyden Ruukin säänkestävän ja ultralujan pankkoteräksen pinnalla. Lisätietoja: Heikki Jokela (050) 4129 024

”Jykin punainen” ja “Suomenlipun sininen” ovat alumiininhar-

RAL EFFECT -värikartta RAL EFFECT -värikokoelma tarjoaa trendikkäitä ja kiehtovia värisävyjä kaikille, jotka haluavat tuoda uusia tuulia teollisten sovellusten värimaailmaan. Värien persoonallinen käyttö teollisuuden tuotesuunnittelussa sekä rakennusten ja niiden osien korostamisessa lisääntyy. RAL EFFECT on oiva työkalu suunnittelijoille, arkkitehdeille, maalausurakoitsijoille sekä teollisesti valmistettujen tuotteiden valmistajille. - Koostuu 490 värisävystä, joista 70 on metallinhohtosävyjä, ja joita voi harmonisesti yhdistää kokoelman muiden sävyjen kanssa. - Uusi, trendikäs värikartta, joka on suunniteltu erityisesti teollisuuden käyttöön - Erinomainen värivastaavuus Tikkurilan vesiohenteisilla teollisuusmaaleilla - Korkealaatuiset pigmentit ja niiden optimoitu käyttö värien luomisessa tuo kustannustehokkuutta - Värikartta on valmistettu hyödyntämällä ympäristöystävällistä teknologiaa

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


21

XXL -PINTAKÄSITTELY Terminator XXL pankkomalliston suunnittelussa ruosteenesto-ominaisuuksille laskettiin erittäin suuri painoarvo. Tämä tietoise-na siitä, että markkinoinnissa vertailutuoteena on eloksoitu alumiinipankko ja rasitteena vanhanmallisten teräspankkojen ruostumishistoria.

ALUMIINIPANKKO EI RUOSTU, SE PATINOITUU Alumiinipankko on pehmeäpintainen, joten puutavarakuormatilana se on altis kouravaurioille. Pinnoista lähtee paloja ja purkukone aiheuttaa pitkiä syviä naarmuja.Nämä pintavauriot eivät näy äkkipäältä katsoen häiritsevinä värieroina. Pankko pysyy siistinä vuosia.

VANHANMALLISET TERÄSPANKOT HALVALLA MAALATTUNA RUOSTUVAT RUMASTI Teräspankkojen yksi suurin ongelma on ollut ruostuminen ja ruosteenestomaalien vastuuton käyttö. Huolimattomasti hiekkapuhalletut ja joskus täysin hiekkapuhaltamat-tomat pankot on pahimmillaan maalattu vain pintamaalilla ruiskuttaen niihin ohut juuri ja juuri peittävä maalikerros. Näitä ”kuppaisen” näköisiä pankkoja on vielä nytkin jokapäiväisessä liikenteessä. Ruukin säänkestävästä Optim 960 W teräksestä valmistetut tuotteet eivät ole tällaisia.

VANHANMALLINEN TERÄSPANKKO RUOSTUU MYÖS SISÄLTÄ Moni on huomannut myös sen, että vanhanmalliset pankot alkavat ohentua sisältäpäin sitä mukaa kun ruostuminen etenee.Nopeimmin ja pahiten tämä tulee ilmi pankkokiinnitysten kohdalla, kun pankkorungot alkavat joustaa ja taipua eikä ne enää kestä käytössä. Pankot alkavat menettää lujuutensa jo viiden vuoden käytön jälkeen.

alettiin siirtyä Ruukin uusimpaan Optim 960 (QC)W kuljetusvälineteräkseen heti ensimmäisistä valmistuseristä alkaen. Ruukin ultraluja teräsmallisto sai tuolloin tuotevalikoimaansa ensimmäisen pankkomateriaalin, jolla on hyvät mahdollisuudet selvitä alumiinipankkojen kanssa myös ulkonäön säilymisen suhteen. Terminator XXL -pankoissa on nyt käytössä yksinomaan Ruukin Optim 960 W teräs, joka on ns. säänkestävää terästä, joka patinoituu paljailta pinnoiltaan (pankon sisäpinnat) ja peittyy patinakerroksella myös niiltä pinnoiltaan, jotka kolhiintuvat kovasta käytöstä.

TERMINATOR XXL -MALLISTOSSA ON RUOSTUMISTA ESTETTY RAAKA-AINEVALINNOIN JA VASTUULLISELLA PINTAKÄSITTELYLLÄ Terminator XXL -pankkojen valmistus aloitettiin tasan viisi vuotta sitten valitsemalla raaka-aineeksi kuumasinkitty Ruukin Optim 900 QC - ultraluja teräs .Tämä siksi, että pystyimme vastuullisesti valmistamaan kevyen ja lujan teräspankon, jossa saimme käyttää teräksen ominaisuudet täysin hyödyksi. Näin ruostuminen oli estetty vuosikymmeniksi eteenpäin. Terminator XXL -pankoissa

laadun ja kilpailukykyisen painon kanssa. XXL -pintakäsittelyssä pankkonippu (4kpl) teräsraepuhalletaan kauttaaltaan parhaaseen laatuluokkaan. Puhalluksen jälkeen nippu siirtyy puhdistuspuhallukseen ja maalaustarkastuksen viimeistelyyn. Viimeistelty pinnoiltaan täysin pölytön pankkonippu esilämmitetään uunissa 140 asteeseen, jolloin siitä poistetaan kaikki mahdollinen kosteus. Tämän kosteuspoiston jälkeen tulee sinkkipinoitteen ruiskutus ja uunitus 210 asteisessa uunissa.Sinkkipinnoiteuunituksen jälkeen pankkopinnoille ruiskutetaan pintamaalikerros ja maali paistetaan kiinni taas 210 asteessa. Jos viimeistelyyn kuuluu lakkaus, tehdään se uunituksineen heti pintamaalikerroksen uunituksen jälkeen.

XXL -RUOSTEENESTOKÄSITTELY ON JO KÄSITE TERMINATOR XXL -PANKOT VIIMEISTELLÄÄN ERITYISELLÄ HUOLELLA XXL -LAATULUOKKAAN Terminator XXL -pankkojen valmistuksessa ja tuotteen viimeistelyssä on huomioitu pankon vastuullinen kilpailuasetelma alumiinipankkojen pintakäsittely-

Neljä vuotta puunajon rasituksia kestäneet XXL -pankot ovat osoittaneet käyttäjilleen - sekä kaikille muillekkin pankkojen maalipintojen kestoa ihmeissään seuranneille sen, että XXL -pintakäsittely kestää hyvin vertailun alumiinipankkojen pinnoitteisiin. Lisäksi Terminatorien kaiken kattava värivalikoimakin on tässä kunniakkaassa XXL -luokassa.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


22

XX Express toi pankot pihaan vuorokaudessa -

”SE OLI TODELLAKIN 24H -KULJETUS!” Jo 1950-luvun lopusta kuljetustoimintaa Kuopiossa pyörittänyt Lähivaara Oy pääsi nauttimaan XX Express toimituksesta, kun hätä oli suurin. - Meillä kaatui auto, emmekä saaneet pankkoja mistään. Soitin Heikille, että miten äkkiä hän saa pankot meille ja se oli todellakin 24 h -kuljetus! Jo seuraavana päivänä pankot olivat hallin pihassa, muistelee Jussi Lähivaara kaksi ja puoli vuotta sitten tapahtunutta ensim-

mäistä Terminator-kauppaa. Tällä hetkellä Lähivaara Oy:llä on yhteensä neljä yhdistelmää Terminator-pankkoja. Näistä kolme yhdistelmää on ajossa ja neljäs odottaa hallin pihassa asennusta. - Iät ja ajat olemme Exteillä ajaneet, mutta nyt otettiin kokeiluun

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Terminatorit. Olemme olleet niihin tyytyväisiä ja kokemus on ollut positiivinen. Lähivaaralla on nyt siis kokemusta Terminatoreista noin kaksi ja puoli vuotta. - Niissä ei ole ollut moitteen sijaa. Sen vuoksi päätettiinkin hankkia niitä lisää, sanoo Jussi Lähivaara.

ISO KUORMATILA, OIKEA HINTA Lähivaara Oy halusi pankon, jossa on runsaasti kuormatilaa

ja Terminator-pankko oli ratkaisu tähän. - Meillä on kantavuutta noissa autoissa paljon, niin pitää saada sitä puutakin sopimaan. Olen kyllä huomannut, että siinä on selvä ero Terminatoreiden hyväksi ja puuta saa enemmän kyytiin. Se on aika iso ero, kun olemme vertailleet mottimääriä. Ero on useita motteja yhdistelmäkuormassa ja se on monta kourallista puuta, kertoo Lähivaara. Toinen Terminatoreiden hankintaa


23 puoltava tekijä löytyy kukkarosta. - Hinta oli halvempi kuin kalliilla alumiininpankoilla. Terminatoreiden liukuesteet ovat myös tehneet vaikutuksen Lähivaaraan. - Se hammas puree ja kuorma pysyy paremmin pystyssä, eikä puu lähde valumaan ylä- tai alamäessä lastatessa. Voi se olla myös vähän tukevampi ajaa, kun se hammas puree kiinni kuormaan, sanoo Jussi Lähivaara.

PUUNAJOA JO KOLMANNESSA SUKUPOLVESSA Lähivaara Oy on perustettu 1950-luvun lopussa ja nyt yritystä pyöritetään jo kolmannessa sukupolvessa. - Paavo, Pertti ja Pauli ovat vanhat isännät ja jokaisella on yksi poika eli Kari, Jouni ja Jussi. Pojat ovat nyt jatkamassa yritystä, kertoo Jussi Lähivaara. Lähivaara Oy:llä on 15 autoa liikenteessä. Näistä kaksi on 8-akselista siirtoautoa ja 13 normaalia puutavara-autoa. Yksi yhdistelmä on 9-akselinen, 8 yhdistelmää on 8-akselisia ja loput neljä ovat 7-akselisia. Lähivaara Oy ajaa puuta Metsä Groupille (entinen Metsäliitto) sekä Harvestialle. Työt jakaantuvat suunnilleen puoliksi näiden välille. Kuljettajia yrityksellä on reilut 30.

TAIDETTA LÄHIVAARAN TALLISTA

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


24

ORLACO´N KAMERAEDUSTAJA VAIHTUU MYTRADE OY on tuonut Suomeen Orlacon kameroita lähes 15 vuotta, mutta nyt Orlacon edustus siirtyy OEM Finland Oy:lle. OEM Finland Oy kuuluu ruotsalaiseen OEM International -konserniin, joka on listattu Tukholman pörssissä. Konserni koostuu 26 yksiköstä ja toimii 14 maassa. OEM toimii valmistajan myyntiorganisaationa Suomessa markkinoimalla komponentteja ja e4lektroniikka tuotannon materiaaleja valmistavalle ja suunnittelevalle teollisuudelle. Pääkonttori ja varasto sijaitsevat Turussa. Mytrade Oy:n Markku Ylinen jatkaa kuitenkin yhteistyössä OEM Finland Oy:n kanssa seuraavat pari vuotta, jotta asiakasyhteydet ja asiantuntemus saadaan siirrettyä luontevasti uusille kasvoille. Orlacon kamerat ovat tunnettuja laadustaan ja kestävyydestään myös erittäin vaativissa olosuh-

teissa. Tällaisia ovat mm. murskauslaitokset, metsäkoneet ja hakkurit. Näissä tehtävissä kalusto toimii kaikissa sääolosuhteissa, talvipakkasista kesähelteisiin. Myös muut vaatimukset kuten tärinäkestävyys, erilaiset kemikaalit, painepesut jne täyttyvät Orlacon tuotteilla. Tammikuussa sekä Mytrade Oy:n Markku Ylinen että OEM Finland Oy:n Patrick Nyström ja Jouni Laaksola kävivät Orlacon tehtaalla Hollannissa allekirjoittamassa sopimuksen uuden maahantuojan kanssa. OEM Finland Oy:ssä Orlacon kameroista vastaa Mikko Mannila ja koko konenäkö osastosta Miikka Himanka.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


25 www.koukkupaja.fi

Terminator -mallisto Suomi,Ruotsi ja Norja: Terminator XXL 07 paino 128 kg – 135 kg, maksimikuorma/ pankko 7.000 kg Maksimi tolppakorkeus 3.150 m Terminator XXL 11 paino 138 kg – 145 kg, maksimikuorma/ pankko 11.000 kg Maksimi tolppakorkeus 3.400 m Terminator XXL 12,5 paino 158 kg - 178 kg, maksimikuorma/ pankko 12.500kg Maksimi tolppakorkeus 3.500m XX Express kuljetukset 24 h / 7 vrk Myynti: Kuorma-autoalan liikkeet Soita ja tilaa kuormatilaa: Heikki Jokela 050 4129 024 tai 040 123 9991 Markku Hirvi 040 123 9973 tai 044 9490 932 Jarmo Toivonen 050 462 4134

Koukkupajan asennuspisteissä asennamme laadukkaat vetokoukut autoosi satumaisen edullisesti. Valikoimastamme löytyy isoimpien valmistajien vetokoukkumerkit ja merkkikohtaiset sähkösarjat.

HELSINKI • ESPOO • TURKU • TAMPERE • JYVÄSKYLÄ • OULU

Tarjouspyynnöt ja tilaukset • 010 420 1700 • info@koukkupaja.fi

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


26

Kuljetus Sampo Puurunen Oy -

”TERMINATOREISSA ON AJATUSTA”

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


27

Pudasjärveläinen Kuljetus Sampo Puurunen Oy hankki ensimmäiset Terminator-pankot viime vuoden joulukuussa.

pankoilla on suurin merkitys. Valitsemalla suurimmat mahdolliset Terminator XXL-pankot on ero kuormatilassa alumiinisiin pankkosarjoihin verrattuna jopa yli 10 m3.

- Uuteen Volvoon asensimme Terminatorit joulukuussa. Mielenkiinnon vuoksi halusin kokeilla niitä, sillä Terminatoreissa on ajatusta ja siinä on jokainen sentti haettu, sanoo Sampo Puurunen. Kuljetusliikkeellä on Puurusen lisäksi töissä kuusi kuskia ja puuta

LIUKUESTEET PUREVAT

ajetaan kahdella Volvolla sekä yhdellä Scanialla. Noin kolmen kuukauden kokemus on Puurusen mukaan vahvistanut käsityksen Terminatorin isosta kuormatilasta. - Kyllä siihen menee enemmän puuta, toteaa Puurunen. Kuormatilan kasvattamisessa

Puurusen mukaan ”testiaikana” pankot ovat toimineet hyvin, eikä ongelmia ole ollut. - Mitään isompia pettymyksiä ei ole ollut. Ensin vähän epäilytti nuo kiinnityshommat, mutta hyvin nekin ovat pelanneet.

Terminatoreiden liukuesteet saavat kehuja Puuruselta. - Ne on kyllä purevat ja hammastus puree. Puurusella on Terminatoreiden lisäksi ollut Extejä ja Foresteja. Tällä hetkellä Puurusella on yhdessä Volvon nupissa Terminator-pankot. - Keväämmällä saatan kokeilla Terminatoreita koko yhdistelmään, jos pääsen kauppoihin, paljastaa Puurunen.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


84 KONEURAK OINTI ONEURAKOINTI 28

METSÄALAN AMMATTILEHTI

Lämpimiä maittavia Hotcan aterioita on tarjolla mm. lihapullia ja papuja, currykanaa riisillä, tortellini bolognese, juusto ravioli tomaattikastikkeella sekä makkaroita ja papuja.

Hotcan tuo maittavan lämpimän aterian työkoneeseen tai kuorma-autoon

H

otcan on itsestäänlämpiävä ateria mikä tuo uusia erittäin hyviä makuelämyksiä ja terveellisen lämpimän ruuan saatavaksi missä ja milloin vain - ilman sähköä, tulta tai muita lämmittimiä eikä vettäkään tarvitse lisätä. Hotcan purkissa on kaikki mitä tarvitset lämpimän aterian valmistamiseen. Hotcan on kehitetty Englan-

nissa jo 30 vuotta sitten armeijan ja viranomaisten tarpeisiin, jotka edelleen luottavat Hotcan ruokaan haastavissa olosuhteissa tapahtuvissa tehtävisssä ympäri maailmaa. Nykyään Hotcan tarjoaa laajan valikoiman maukkaita aterioita nautittavakasi vaikkapa työkoneen tai kuorma-auton ohjaamossa, huoltokeikalla, työmaaruokalassa, toimistolla, eräretkellä tai missä tahansa kun haluat syödä lämpimän ja maittavan aterian helposti.

Maukkaat lämpimät ateriavaihteoehdot

Hotcan aterioita on tarjolla mm. lihapullia ja papuja, currykanaa riisillä, tortellini bolognese, juusto ravioli tomaattikastikkeella sekä makkaroita ja papuja. Maukkaan ruuan valmistaa euroopan johtavat elintarvikkeiden tuottajat kuten Heinz. Lisää uusia ruokia on tulossa ja tarjolle saadaan mm. kansallisia makuja. Yhdessä Hotcan annoksessa on ravitsevaa syömistä 400 grammaa. Hotcan tuo vaikkapa työkoneen tai kuorma-auton kuljettajalle vaihtelua ruokailuun - ne perinteiset eväsleivät voi nauttia Hotcan aterian lisukkeena. Samalla Hotcan pitää huolen siitä että tärkeä lämmin ateria on nautittavissa missä tahansa.

Helppo käyttää

Hotcan on helppokäyttöinen - avaat vain kannen, puhkaiset mukana tulevalla piikillä kuoren sisällä olevan vesipussin kolmesta kohtaa ja odotat 8-12 minuuttia ruoan lämpiämistä. Valmis ruoka pysyy astiassa lämpimänä 45 minuuttia. Valmistustapa on täysin ympäristöystävällinen ja turvallinen. Hotcania helpommaksi maittavan ruuan valmistaminen ei voi enää tulla vielä kun sen hintakin on edullinen ja ruokien maut erittäin hyviä.

Mistä Hotcan ruokia saa?

Hotcan purkissa on kaikki mitä tarvitset lämpimän aterian valmistamiseen; kuvassa lihapullia ja papuja.

Suomessa Hotcan -ruokia edustaa Finn-Savotta Oy, jolta saat tietoa jälleenmyyjistä sekä voit myös tilata tuotteita: Puh. 014 417 1400 www.savotta.fi

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Hotcan on helppokäyttöinen - avaat vain kannen, puhkaiset mukana tulevalla piikillä kuoren sisällä olevan vesipussin kolmesta kohtaa ja odotat 8-12 minuuttia ruoan lämpiämistä. Avaa purkin kansi ja nauti!


29

AKSELIN LISÄYS NYKYISEEN PERÄVAUNUUN on nopea ja edullinen tapa kasvattaa yhdistelmän kokonaismassa tuleville 68 tonnin ja 76 tonnin kokonaispainoille

Neliakselisen muutos viisiakseliseksi vaatii 1800 telivälisen kavennuksen ja päätöksen siitä, tehdäänkö samalla perävaunuun myös runkopidennys.

Samassa yhteydessä kannattaa päivittää perävaunun ja mikseipäs koko yhdistelmän kuormatilat kohonneitten kantavuuksien mukaisiksi.

ILMAJOUSIAKSELI RUMPUTAI LEVYJARRULLISENA Telitettävän perävaunun nykyiset akselistot määrittelevät sen, valitaanko lisäakseliin rumpujarrut vai levyjarrut. Lisäakseliksi voi valita maun mukaan paripyöräakseliston tai ykköspyörämallin. Täysille 42 tonnin kantavuuksille katsastus vaatii vähintään 60% paripyöräakseleita. Tämä merkitsee sitä, että jos ykköspyörävaunu korotetaan täysille painoille, on siihen lisättävä kolme uutta paripyöräakselia.

TELITYSTYÖ KESTÄÄ NOIN VIIKON Muutostyöt maalauksineen ja katsastuksineen kestävät noin

yhden viikon ja kustannuksiltaan ollaan 12.000 euron ja 25.000 euron haarukassa. Kaupanteon yhteydessä kartoitetaan kaikki vaadittavat muutostyöt sekä fiksauksen taso. Muutostyö tehdään valmistajan hyväksymille vaunutyypeille ja toistaiseksi vain kiinteärunkoisille vaunutyypeille.

ASENNUSPISTEITÄ POHJOISESTA ETELÄÄN. Lisäakselin asennus vaatii perävaunuosaamista aikaisempaa kokemusta muutostöistä.Ammattitaitoisia pisteitä on tarjolla pohjoisesta etelään: - Rovaniemellä ZLP, Pihtiputaalla Pihtiputaan Ajokone ja Parkanossa Laurinaho. Kaikissa näissä telityspisteissä on tarjolla vankka ammattitaito ja monivuotinen kokemus akselistoasennuksista kaikkine tarvittavine muutostöineen.

Lisäakseli on ilmajousitteinen ja se nousee myöskin ylös. Akseli on edullisinta asentaa telistön etupuolelle, mutta haluttaessa se voidaan asentaa nousevana myös takimmaiseksi.

Viisiakselisen pidennys esim. 12.5 metriseksi tehdään runkoa jatkamalla takaosasta. 12.5 metrin pituus mahdollistaa pikku ylityksillä neljällä kolmosnipulla ajon.

LISÄAKSELIN ASENNUKSET AMMATTITAIDOLLA: Z-LP Mek Oy Kauko Siivola kauko.slp@pp.inet.fi Yhdysväylä 2 96910 ROVANIEMI (016) 362 770 040 772 96 90

Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy Markku Pihlajamäki markku.pihlajamaki@ajokone.com Rupontie 3 44800 PIHTIPUDAS 0400 242 431

Laurinaho-Yhtiöt Oy Aimo Mäkinen aimo@laurinaho.fi Teollisuustie 14 39700 PARKANO 050 65 102

Hyvinkään HRP Oy Hannu Kakko hannu.kakko@hrp-rakenne.com Arolamminkatu 2 05880 HYVINKÄÄ 020-759 8440

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


30

Ammattilehti.fi – Kivirock.fi – Fluidfinland.fi

KOLME KOVAA UUTISSIVUSTOA 10.10.2008 on historiallinen päivä Metsäalan Ammattilehden osalta. Tuolloin avattiin www.ammattilehti.fi uutissivusto palvelemaan entistä paremmin lehden lukijoita ja alan ihmisiä. Tänä päivänä sivuilla on käynyt jo lähes 2,5 miljoonaa kävijää ja ammattilehti.fi on saanut rinnalleen maarakennus- ja kaivosalan www.kivirock.fi -sivuston sekä juuri avatun hydrauliikka-alan www.fluidfinland.fi -sivuston. Kolme kovaa uutissivustoa palvelee lukijoitaan kuvin sekä artikkelein 24/7. Ammattilehti.fi –sivusto syn-tyi tarpeesta näkyä myös verkossa. - Syksyisenä iltana vuonna 2008 istuimme lehden toimis-tolla Helsingissä asiakaslehdistä vastaavan veljeni Tanelin kanssa ja pohdimme mediamme kehittämistä. Nettisivut olivat olleet jo jonkin aikaa tavoitteena, mutta perinteistä yhteystiedot ja mediakortti –tyylistä ratkaisua emme halunneet toteuttaa vaan haimme ratkaisua, joka oikeasti palvelee alan ihmisiä

joka päivä, kertoo Metsäalan Ammattilehden päätoimittaja Janne Jokela. Ratkaisu oli lopulta yksinkertainen. - Olimme törmänneet siihen ongelmaan, että alalta puuttuu sivusto, joka kokoaa tehokkaasti yhteen kaikki alan uutiset ja tapahtumat niin tekstinä kuin kuvina. Päätimme rakentaa uutissivuston, jossa on joka päivä uusi alan uutinen. Lisäksi tavoitteena oli rakentaa mahdollisimman kattava kuvakirjasto käyttäjien vapaaseen käyttöön, taustoittaa Jokela.

luetaan uutisia. - Kävijämäärät ovat jo erittäin hyvällä tasolla kun muistetaan, että haluammekin sivuillemme ns. oikeita, alasta kiinnostuneita kävijöitä emmekä tee taikatemppuja isojen lukujen saavuttamiseksi. Mielestäni kävijämäärää oleellisemmat mittarit ovat sivulataukset, joita tehdään päivittäin moninkertainen määrä kävijöihin

verrattuna. Tämä kertoo, että sekä kuvia että uutisia selataan ahkerasti.

KIVIROCK.FI – MAARAKENNUSJA KAIVOSALAN UUTISMEDIA Toiminnan sekä uutismäärän kasvaessa lanseerattiin 3.6.2011 ammattilehti.fi:n rinnalle uusi, maarakennus- ja kaivosalaan keskittyvä uutissivusto www.

KÄVIJÄMÄÄRÄT KASVAA TASAISESTI Sivusto sai hyvän vastaanoton ja kasvu on ollut nopeaa. - Yksi uutinen päivässä tahti vaihtui nopeasti kahteen, kolmeen jne. Tänä päivänä ammattilehti. fi tarjoaa vähintään viisi uutista vuorokaudessa, usein mennään jo yli kymmenenkin. Myös kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti ja alun muutamasta kävijästä on päästy jo yli 3 000 eri päiväkävijään. Sivuilla myös

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Ammattilehti.fi -sivuston kävijäämäärät ovat nousseet tasaisesti vuosien aikana. Kuvassa mittauslukemaa käynneistä ja sivulatauksista 10.10.2008 - 21.02.2014 väliseltä ajalta.


31 kivirock.fi. - Kivirock.fi keskittyy nimensä mukaan maarakennus- ja kaivospuoleen tuoden paremmin esille sen alan uutisia, tuotteita sekä tapahtumia. Näin ammattilehti.fi pystyy tarkemmin keskittymään koneurakointiin, kuljetukseen sekä teollisuuteen. Myös Kivirock.fi on löytänyt nopesti oman lukijakuntansa. - Kävijöitä on käynyt yhteensä reilu 500 000 ja tällä hetkellä päivittäiset eri kävijät ovat noin 1500 luokkaa, kertoo Jokela. liian tiuha. - Hätäistä touhua on ollut. Kyllä ensin täytyy pistää tiet kuntoon ja korottaa siltoja. Ainakin täällä meillä päin sillat ovat matalia. Vilppulan saha on hyvä esimerkki, joka suunnasta on matalat sillat kuin täältä meiltä päin sinne mennään, kertoo Lehti.

UUSIN TULOKAS FLUIDFINLAND.FI TUO UUTISIA HYDRAULIIKKAPUOLELLE Kolmen kovan uutissivuston täydentää viime vuoden lopussa lehtiperheeseen Keskisuomalainen Oyj:tä ostettu hydraulikan, pneumatiikan ja voitelun erikoislehti Fluid Finland. Oston yhteydessä oli selvää että lehti saa rinnalleen oman uutissivuston. - Fluid Finland täydentää niin lehti- kuin internetpalveluitamme loistavasti. Vahvassa yhteistyössä Hydrauliikka- ja Pneumatiikkayhdistyksen kanssa toteutettava julkaisu saa rinnalleen kauttamme arvoisensa uutissivuston. Uudistettu www.fluidfinland.fi avattiin 17.2. ja vastaanotto on ollut erittäin positiivinen. - Hydrauliikkapuolella tapahtuu jatkuvasti paljon uutisoitavaa ja uusia tuotteita lanseerataan koko ajan. Kuten kahdessa muussakin myös tällä alalla yhteen kokoava uutissivusto on puuttunut ja tuomme ratkaisun tähän, toteaa Jokela.

JANNE JOKELA: ”FLUIDFINLAND.FI TÄYDENTÄÄ PALVELUITAMME LOISTAVASTI”

LIVEKUVAT ERI TAPAHTUMISTA ISO VALTTI Uutisten lisäksi kaikkien kolmen uutissivuston vahva valtti on kuvagalleria, josta löytyy tänä päivänä tuhansia kuvia eri tapahtumista sekä tuotteista. Yhteen tärkeää rooliin nousee erilaiset messut sekä tapahtumat Suomessa ja ulkomailla. Tunnelmien välittämiseen paikan päältä on otettu aivan uusi ote. - Tuotamme alan tapahtumista ns. livekuvat nettiin. Esimerkiksi Metko-messuilla kuvaamme joka päivä satoja kuvia osastoista, ihmisistä ja tuotteista. Muista poiketen emme odota viikkoja tai kuukausia seuraavan lehden ilmestymiseen vaan lataamme messujen aikana kuvia useita kertoja päivittäin nettisivuillemme katsottavaksi ja vapaasti käytettäväksi. Näin alan ihmiset, jotka eivät ole syystä tai toisesta päässeet paikalle pääsevät nauttimaan messukuvista tuoreeltaan.

Ja kaikki vapaaseen käyttöön. - Kaikki lataamamme kuvat ovat vapaassa käytössä niin muissa medioissa kuin yrityksien omassa

mainonnassa/tiedottamisessa. Lataamme kuvat alkuperäisessä koossa ilman käsittelyä, jolloin niiden jatkokäyttö on mahdollista

lähes missä tahansa. Esimerkiksi monet ulkomaiset päämiehet käyttävät kuvapankkiamme omassa tiedotuksessaan, päättää Jokela.

LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi


32

!

A J N A P M A K L-VAIHTO

XX

Puutavara-autoilija: kun näet XX Express tai XXBusinessService -ajoneuvoja tien päällä tai taukopaikoilla, tule keskustelemaan kuormatilan optimoinnista nykypainoille.

SOITA JA TILAA KUORMATILAA!

Pankkorungoissa on purevat “rautahampaat” ja tolpissa on puitten luisumista estävät liukuestesermit.

XXL 11 tukkipankko saa rinnalleen vahvemman 12.5 tonnisen pankon, joka täyttää neliakselisen auton katsastusvaatimukset yhdellä pankkoparilla.

Kumivaimennettu patentoitu kiinnikemalli vaimentaa pankkojen värinöitä ja joustaa ääritilanteissa.

Terminatoreitten XXBoxx laitasarja on nopea asentaa ja se on tilava. Pohjalevyn voi tilata lavapohjaksi myös ilman laitoja.

Soita ja tilaa kuormatilaa meiltä. Toimitamme Terminator XXL -pankot nopeasti ja rahtivapaasti perille asennuspaikkaan. Toimituksiin kuuluu asennusapu/neuvonta sekä XXL-vaihtokampanjapankkojen poiskuljetus. Sekin rahtivapaasti.

k

24h/7vr

Heikki Jokela (050) 4129 024 tai (040) 123 9991 heikki.jokela@ammattilehti.fi Markku Hirvi (044) 9490 932 tai (040) 123 9973 Jarmo Toivonen (050) 462 4134

Katso lisää Terminator XXL ja XXBoxx laitasarjakuvia ammattilehti.fi kuva-albumista. Uutisia joka päivälle! LUE LISÄÄ KOKONAISPAINONKOROTUKSISTA: www.ammattilehti.fi

Profile for Ammattilehti.fi

XX Magazine 1-2014  

XX Magazine 1-2014 lehti.

XX Magazine 1-2014  

XX Magazine 1-2014 lehti.