__MAIN_TEXT__

Page 1

Parker 100 vuotta Juhlajulkaisu


2

Parker Hannifin 100 v

- Parkerilla on kova halu ja tahto kehittyä koko ajan paremmaksi sekä vahvemmaksi toimijaksi, kertoo Parker Hannifin Oy:n toimitusjohtaja Tapio Lehti.

Vahva satavuotias Parker Parker juhlii tänä vuonna 100-vuotista historiaansa. Parkerin tuotteet ja osaaminen ovat olleet mukana monessa merkittävässä tapahtumassa aina ensimmäisestä yksin tehdystä Atlantin ylilennosta ensimmäiseen kuulentoon. Arthur Parker ja Carl Klamm perustivat pneumaattisia jarrujärjestelmiä kuorma-autoihin, juniin, linja-autoihin ja juniin valmistavan Parker Appliance Companyn Clevelandiin vuonna 1917. Sadassa vuodessa kahden miehen ja yhden tuotteen yrityksestä on kasvanut globaali yhtiö, jolla on noin 50 000 työntekijää, 400 000 asiakasta, 800 000 tuotetta ja noin 12 miljardin dollarin vuosimyynti. - Parkerilla on kova halu ja tahto kehittyä koko ajan paremmaksi ja vahvemmaksi toimijaksi. Yritys haastaa ja mittaa itseään mm. valitsemalla 20 hyvin menestyvää globaalia teknologiapörssiyritystä vertailuun tavoitteenaan päästä heidän joukossaan parhaaseen neljännekseen. Seura on äärimmäisen kova ja pitkäjänteisellä työllä olemme nousseet jo paremmalle puolikkaalle listalla. Asetettu tavoite on vahvasti tähtäimessä ja saavutettavissa, kertoo Parker Hannifin Oy:n toimitusjohtaja Tapio Lehti.

Pitkäjänteisestä työstä kertoo myös tasainen ja jatkuva kasvu: yritys on yli 50 vuoden ajan kasvattanut osinkoa jaettavaksi joka vuosi. - Meillä parkerilaisilla on suuri kunnia saada toimia yhteistyössä hienojen ja menestyvien asiakasyritysten sekä kumppanien kanssa niin paikallisella kuin globaalillakin tasolla. Ilman laadukasta yhteistyöverkostoa ei tasainen kasvu olisi mahdollista.

Suomalainen osaaminen korkeassa arvossa Suomessa monilla Parkerin yksiköillä on takanaan 50 vuotta teollista toimintaa ja suomalaista osaamista on hyödynnetty monissa merkittävissä hankkeissa. - Nykyinen Tampereen tehtaamme, silloinen Lokomec, oli vahvasti vuonna 1987 mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa venäläisiä

Mir –syvänmeren sukelluspalloja. Hydraulisen puolen avainkomponentit kehitettiin Lokomecin toimesta Tampereella, jossa sukelluspallot myös rakennettiin. Mirit olivat 1980-luvun lopussa ainutlaatuisia ja edustivat oman aikansa vedenalaista huipputekniikkaa. Niillä sukellettiin jopa 6 kilometrin syvyyteen, joka oli mullistava syvyys siihen aikaan ja on sitä vielä nykypäivänäkin. Suomalainen tuotekehitysosaaminen on korkeassa arvossa myös tämän päivän Parkerilla. - Meillä on Suomessa monta yksikköä, jotka tekevät jatkuvaa tuotekehitystyötä sekä omina projekteinaan että yhteistyössä eri OEMvalmistajien kanssa. Tuotekehitystä löytyy niin Tampereen, Forssan ja Urjalan tehtailta ja lisäksi myyntiyhtiömme Vantaalla tekee sovelluskehitystä. Ylöjärvellä meillä on letkuasennelmatehdas ja Joensuuhun on hiljattain avattu oma palvelukeskus, kertoo Lehti.


Parker Hannifin 100 v

3

1917 1918 1987

1917 Arthur Parker ja Carl Klamm perustavat Parker Appliance Companyn Clevelandiin. Yritys valmistaa pneumaattisia jarrujärjestelmiä kuorma-autoihin, juniin, linja-autoihin ja uusiimpaan keksintöön, lentokoneisiin.

1918 Autojen ohjausjärjestelmä, yksi yli 8000 patentista, rekisteröidään. Tämän innovaation avulla paineilmaa voidaan käyttää moottorin käynnistykseen, kytkimen ohjaukseen, vaihteiden vaihtamiseen sekä jarrutuksen ja auton ohjaamiseen.

-Nykyinen Parkerin Tampereen tehdas, silloinen Lokomec, oli vahvasti vuonna 1987 mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa venäläisiä Mir –syvänmeren sukelluspalloja.

Jälleenmyyjäverkosto iso osa kokonaisuutta Globaalin yrityksen vahvuuksiin kuuluu myös paikallisuus ja Parkerilla jälleenmyyjäverkosto näyttelee isoa roolia. - ParkerStore –jälleenmyyjäketjumme on tärkeässä osassa pyrkiessämme palvelemaan yhteistyökumppaneitamme ja loppuasiakkaitamme ammattitaidolla ja laadukkaasti. Suomessa myymälöitä on yli 30 paikkakunnalla ja olemme saaneet mukaan hyvät kumppanit, joista jokaisella on oma kenttänsä, millä toimia ja keskittyä omiin kohdeasiakkaisiinsa. Paikallisosaaminen ja –tuntemus yhdistettynä ammattitaitoiseen palveluun takaavat parhaan lopputuloksen. Parkerilla arvostetaan jälleenmyyjien panosta. - Koulutamme jälleenmyyjiämme jatkuvasti korkeatasoisen asiakaspalvelun ylläpitämiseksi ja pyrimme luomaan heille parhaat mahdolliset työkalut ja edellytykset toimia. Kun jälleenmyyjällä menee hyvin, näkyy se positiivisesti myös meidän toiminnassamme, sanoo Lehti.

Luottavaisin mielin eteenpäin Jatkuva kehitystyö sekä tuotesuunnittelussa että palvelupuolella vievät Parkeria tasaisesti eteenpäin. - Palvelukokonaisuus toimii joka osa-alueella hyvin ja korkean tason ylläpitämiseksi teemme joka päivä töitä. Yhdessä hienojen yhteistyökumppaneidemme kanssa voimme luottavaisina käydä kohti seuraavaa vuosisataa, päättää Lehti.

1927 1969 1927 Spirit of St. Louis tekee ensimmäisen välilaskuttoman yksinlennon Atlantin yli. Parker toimittaa Charles Lindberghin lentämään koneeseen polttoainejärjestelmän.

1969 Apollo 11 laskeutuu miehistöineen kuun pinnalle. Parkerin ohjausjärjestelmää käytetään laskeutumismodulin moottorien ohjaamiseen.

Apollo 13

1970 2017 1970 Parkerin insinöörit työskentelevät yötä päivää pelastaakseen Apollo 13 lentäjät. Insinöörit kehittävät menetelmän saada happea kuualuksen miehistölle, jotta he kykenevät hengittämään ja palaamaan turvallisesti maahan.

2017 Parker jatkaa vallankumoksellisten innovaatioiden kehittämistä. Olemme kasvaneet 100 vuodessa kahden miehen ja yhden tuotteen yrityksestä globaaliksi yhtiöksi, jolla on noin 50 000 työntekijää, 400 000 asiakasta, 800 000 tuotetta ja noin 11 miljardin dollarin vuosimyynti (2016).


4

Parker Hannifin 100 v

ABB:n Azipod –propulsiojärjestelmät ovat vaikuttaneet huikeasti laivojen ja kelluvien alusten käyttötehokkuuteen vähentämällä niiden energiakulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä jopa 20 prosentilla verrattuna perinteisiin potkuriasennusmenetelmiin. (Kuva: Arctech Helsinki Shipyard)

ABB Oy on maailman johtava laivojen sähköisten potkuriyksiköiden valmistaja ABB Oy tekee teollisuuden energiatehokkaita sähkövoimatekniikan ratkaisuja pienemmällä ympäristön kuormittamisella. Yksi ratkaisuista on Suomessa suunniteltu ja valmistettu sähkökäyttöinen Azipod® -potkuriyksikkö, jota käytetään erityisesti jäissä kulkevissa aluksissa ja matkustajaristeilijöissä. ABB:n Azipod –propulsiojärjestelmät ovat vaikuttaneet huikeasti laivojen ja kelluvien alusten käyttötehokkuuteen vähentämällä niiden energiakulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä jopa 20 prosentilla verrattuna perinteisiin potkuriasennusmenetelmiin. - Azipod perustuu ABB:n mullistaviin innovaatioihin, jotka liittyvät AC-moottoreihin, taajuusmuuttajiin, puolijohtimiin ja potkurijärjestelmiin. Yksikkö on sähkökäyttöinen; potkuria pyörit-

tävä sähkömoottori on laivan ulkopuolella olevassa ”kapselissa”. Kapseli pyörii 360 astetta pystyakselinsa ympäri ja tuottaa työntövoiman joka suuntaan, minkä ansiosta laivan ohjattavuus on ennennäkemättömän hyvä, kertoo ABB Oy:n Marine & Ports –yksikön Sourcing Manager Juhani Koski. Marine & Portsin Suomen liiketoimintayksikkö vastaa Azipod –potkurilaitteen suunnittelusta, tuotekehityksestä ja suurempien yksiköiden

valmistuksesta. - Meillä on kolme lokaatiota Suomessa: Vuosaari, Hamina ja Turku. Yksikkö työllistää tällä hetkellä noin 500 työntekijää. Suurin osa työskentelee suunnittelussa, tuotekehityksessä ja myynnissä. Tuotannossa on n. 50 työntekijää. Suomessa on myös vahva huoltoyksikkö. ABB Marine & Ports työllistää myös paljon vuokratyöntekijöitä. Azipod potkurilaitteen suunnittelu ja tuotekehitys tapahtuu Vuosaaressa ja


Parker Hannifin 100 v

5

valmistamme myös Suomessa suuremmat jäässä kulkeviin ja risteilijöihin tarkoitetut XO ja VI –mallit (7-22 kW). Pienemmät C ja D–mallit (1-7 kW) valmistetaan Kiinan tehtaallamme. Tuoteskaala on laaja, tähän mennessä suurin valmistamamme Azipod-potkurilaite painoi 300 tonnia. ABB pyrkii myymään aina asiakkailleen valmiita kokonaispaketteja, jotka sisältävät Azipod-potkurilaitteen lisäksi automaation ja voimalaitoksen. - Koko projekti on helpompi viedä läpi, kun tiedetään, että laitteet toimivat ja kommunikoivat keskenään hyvin. Kokonaispakettien avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kustannus- ja energiatehokkaimmat ratkaisut sekä toimivan jälkimarkkinoinnin.

Helppo huollettavuus yksi Azipod-potkurijärjestelmän eduista Tänä päivänä kaupankäynti ei perustu pelkästään tuotteen myyntiin ja toimittamiseen, vaan erittäin suureen rooliin on noussut jälkimarkkinoinnin saatavuus ja toimivuus. ABB satsaa vahvasti myös kyseiselle sektorille. - Meidän maailmanlaajuinen Service –puoli kehittyy koko ajan kovaa vauhtia tuotekannan kasvaessa. Niin risteily- kuin rahtialustenkin turhat seisonta-ajat maksavat todella paljon ja niiden minimoiminen huoltojen osalta on yksi Azipod-järjestelmän vahvuuksista. Laivan ulkopuolelle asennettavan propulsiojärjestelmän huollot pystytään tekemään satamassa ilman laivan nostamista ylös, mikä säästää huomattavasti aikaa, kertoo Koski. Laitteiden etävalvonta on myös todella tärkeää. - Etävalvonnan avulla ja laivojen reittejä seuraamalla pystymme etukäteen ennakoimaan ja aikatauluttamaan järjestelmien huollot sellaisiin paikkoihin ja aikoihin, kun laiva on esimerkiksi satamassa jossain päin maailmaa.

- Azipod -yksikkö on sähkökäyttöinen; potkuria pyörittävä sähkömoottori on laivan ulkopuolella olevassa ”kapselissa”. Kapseli pyörii 360 astetta pystyakselinsa ympäri ja tuottaa työntövoiman joka suuntaan, minkä ansiosta laivan ohjattavuus on ennennäkemättömän hyvä.

Yhteistyökumppanien paikallisuus ja globaalisuus iso etu ABB on tehnyt pitkään yhteistyötä Parker Hannifinin kanssa sekä valmistukseen että huoltotöihin liittyvissä asioissa. - Kun tehdään uudistuotantoa, on paikallisuus ja läheisyys iso etu – huoltotöissä taas globaalisuuden merkitys kasvaa ja Parker tarjoaa nämä molemmat. Uudistuotannossa on käytössä paljon hydrauliikkaa, kuten esimerkiksi jäälaitteiden hydrauliset käännöt, joihin hydraulimoottorit (HPU) tuottavat voiman. Moottorit tulevat maailmalta ja Parkerin Tampereen Lokomec –tehdas varustelee ne meidän tarpeisiimme sopiviksi. Lisäksi Parker toimittaa Urjalan tehtaaltaan erilaisia oiltreatment –öljyn kunnonvalvonta ja –puhdistusjärjestelmiä käyttöömme. Globaalisuus nopeuttaa ja helpottaa huoltotöitä maailmalla. - Laivoja huolletaan satamissa ympäri maail-

- -

Meillä on kolme lokaatiota Suomessa: Vuosaari, Hamina ja Turku, kertoo ABB Oy:n Marine & Ports –yksikön Sourcing Manager Juhani Koski.

maa ja maailmanlaajuisena toimijana Parkerilta löytyy aina läheltä paikallinen toimipiste, josta saamme tarvittaessa ammattitaitoista apua varaosien kanssa. Se on iso apu, kiittelee Koski. ABB vaatii sekä itseltään että yhteistyökumppaneiltaan vankkaa osaamista. - Meille turvallisuus ja tuotteiden laatu on

ykkösasia. Vaadimme samaa myös kaikilta yhteistyökumppaneiltamme. Lisäksi luotettavuus, tuotteiden saatavuus ja toimitusvarmuus ovat päätekijöitä yhteistyökumppaneita valittaessa.


6

Parker Hannifin 100 v

Wärtsilä tunnetaan vahvana ja osaavana moottorivalmistajana.

Wärtsilä Oyj tarjoaa ratkaisut laivoihin ja voimalaitoksiin Wärtsilä on kansainvälisesti johtava toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla. Wärtsilä maksimoi asiakkaiden ympäristötehokkuuden ja taloudellisuuden keskittymällä kestäviin innovaatioihin ja kokonaishyötysuhteeseen.


Parker Hannifin 100 v

7

Wärtsilän tuotteissa on paljon erilaisia hydraulisia ratkaisuja.

talo erilaisissa laivaratkaisuissa. - Toimitamme erilaiset ratkaisut käytännössä koko laivaan aina kapteenin hytistä potkuriin saakka. Vaikka moottorit näyttelevät suurta roolia, on Marine –puoli paljon muutakin kuten erilaisia sulautettuja järjestelmiä ja automaatioratkaisuja. Parker Hannifin valmistaa ja toimittaa yhdessä Wärtsilän kanssa suunnitellut valmiit ohjausmoduulit, jotka kontrolloivat moottorin toimintaa. Kaasalainen on tyytyväinen pitkään jatkuneeseen yhteistyöhön. - Maailmanluokan peluri tarvitsee maailmanluokan yhteistyökumppanit. Strategian ja tavoitteiden pitää olla yhtenäiset sekä yhteistyökumppaniemme tulee olla sitoutuneita kehittämään toimintaansa omalla sektorillaan. Parker pystyy tekemään uusia ratkaisuja ja tukee sekä reagoi tarvittaessa nopeastikin ongelmatilanteissa. Wärtsilä on jaettu kolmeen eri toiminta-alueeseen. - Wärtsilä Marine Solutions tarjoaa meriteollisuudessa sekä öljy- ja kaasuteollisuudessa asiakkailleen turvallisia, ympäristömyötäisiä, tehokkaita, joustavia ja taloudellisia ratkaisuja. Wärtsilä Energy Solutionsin tarjonta käsittää laajan valikoiman energiapuolen ratkaisuja. Wärtsilä Services puolestaan tukee järjestelmän koko elinkaaren ajan optimoimalla laitteiston hyötysuhdetta ja suorituskykyä, sanoo Wärtsilän Category Manager Pertti Kaasalainen.

Kapteenin hytistä potkuriin Wärtsilä Marine Solutions on täyden palvelun

Energiajärjestelmät kehittyvät hurjaa vauhtia Teollisuudessa on pitkään ollut fokus ympäristöystävällisten ratkaisujen puolella – niin myös Wärtsilässä. - Wärtsilä Energy Solutions toimittaa erittäin joustavia polttomoottorikäyttöisiä voimalaitoksia ja suuria aurinkovoimaloita, energian varastointi- ja integrointipalveluita sekä nesteytetyn maakaasuun terminaali- ja jakelujärjestelmiä ympäri maailman. Joustavat ja tehokkaat ratkaisut tuottavat lisäarvoa ja mahdollistavat siirtymisen entistä kestävämpään ja nykyaikaisempaan energiajärjestelmään. Alan ratkaisut ja järjestelmät kehittyvät hurjaa vauhtia ja teemme koko ajan kehitystyötä yhteistyökumppa-

niemme kanssa myös tällä sektorilla, sanoo Kaasalainen.

Suodattimet Parkerilta Myös suodatinpuolella Wärtsilä hyödyntää Parkerin tuotteita ja osaamista. - Käytämme niin moottoreissa kuin voimalaitoksissa Parkerin öljy- sekä kaasupolttoainesuodattimia. Lisäksi Parkerin voiteluöljysuodattimia on paljon varsinkin vanhemmissa moottoreissa, kertoo Wärtsilän Pumps & Filtersin Category Manager Michael Kronqvist. Wärtsilä tekee nämä suodatinpuolen ostot Parker Hannifin Oy:n kautta. Yhteistyön painopistealueet voi jakaa kahteen osioon. - Meillä on läheinen yhteistyö uudistuotannossa ja tuotekehitystyössä Parkerin Urjalan tehtaan kanssa, mitä arvostamme korkealle. Lisäksi Parker toimittaa paljon suodattimia meidän jälkimarkkinointipuolelle ja siinä Parkerin tehokas toimituslogistiikka on meille tärkeä ominaisuus.

Globaalisuus etuna Wärtsilän Strategic Buyer Jiyoung Yoon vastaa yrityksen yhteistyökumppaneiden ja toimittajien hankinnasta. - Parker Hannifin on ollut meillä pitkäaikainen ja hyvä yhteistyökumppani. Olemme molemmat globaaleja toimijoita ja ymmärrämme toistemme tarpeet ja vaatimukset. Lisäksi Parkerin Mobile Hydraulic Systems Divisionin kyky tehdä kustomoituja ratkaisuja tarpeisiimme on meille todella iso ja tärkeä asia, toteaa Yoon.


8

Parker Hannifin 100 v

Tampereella valmistettava Sandvik DT922i maanalainen porauslaite tunnelin ja maanalaisten tilojen tekoon.


Parker Hannifin 100 v

9

Sandvik Mining and Rock Technology - maailman johtava kaivosteknologian toimittaja Sandvik Groupiin kuuluva Sandvik Mining and Rock Technology –liiketoiminta-alue on maailman johtava kaivos- ja urakointiteollisuuden laitteiden, palveluiden ja teknisten ratkaisujen toimittaja. Paikallinen ja globaali yhteistyö Parker Hannifinin kanssa luo pohjan myös uusien tuotteiden kehitystyölle. Sandvik Mining and Rock Technologyn sovellusalueita ovat maanpäällinen ja –alainen poraus, mekaaninen kiven irrotus, murskaus ja seulonta, lastaus ja kuljetus, kalliorakentaminen, louhostoiminta sekä murskaus ja rikotus - Vuonna 2016 koko Sandvik Group työllisti 43 000 henkilöä, joista Mining and Rock Technologyn parissa työskenteli 15 000 henkilöä. Liiketoiminta-alueen liikevaihto koko konsernin 82 miljardista Ruotsin kruunusta on 31 miljardia, kertoo Sandvik Mining and Rock Technologyn tutkimus- ja teknologiajohtaja Jani Vilenius. Vilenius vetää yleistä tutkimus- ja teknologiakehitystä Sandvik Mining and RockTechnology –organisaatiossa. Tulevaisuuden teknologiat hioutuvat maan alla omassa testikaivoksessa Tampereella. - Testikaivoksemme on ainutlaatuinen, kenelläkään muulla ei ole vastaavaa. Testikaivoksessa tehdään tutkimus- ja tuotekehitystä mm. maanalaisiin kaivoskoneisiin kuten lastarit, dumpperit, poralaitteet ja porakalusto. Kaivos on myös digitalisoitunut, siellä sijaitsee täysin digitaalinen operaatiokeskus sekä autonomisten koneiden alue Automine.Testikaivos on myös yhteistyökumppaneidemme käytössä ja yhdessä kehitämme uusia ratkaisuja parantamaan asiakkaiden toiminnan tuottavuutta, turvallisuutta ja kannattavuutta.

Vuorovaikutus ja halu kehittyä yhteistyön perustana Yksi Sandvikin monista yhteistyökumppaneista on hydraulikomponentteja ja hydrauliikkaa laitteisiin toimittava Parker Hannifin. Vilenius puhuu mieluummin yhteistyökumppanista kuin tavarantoimittajasta. - Totta kai Parker Hannifin on meille myös tavarantoimittaja, mutta pyrimme katsomaan jatkuvasti pidemmälle tulevaisuuteen ja Parker on meille tärkeä teknologiapartneri. Yhdessä mietimme mitä ja minkälaisia ratkaisuja tulevaisuus tuo tullessaan ja pyrimme reagoimaan niihin ajoissa.

Sandvikin digitaalinen operaatiokeskus kaivosteollisuudelle sijaitsee Tampereen koekaivoksen yhteydessä. Tampereen testikaivos on Sandvikille ainutlaatuinen valttikortti: laitteita ja järjestelmiä päästään testaamaan aidossa kaivosympäristössä, juuri sopivan kivilaadun parissa. Vastaavaa testikaivosta ei ole missään muualla maailmassa. Testikaivos palvelee koko Sandvikia, ei vain Tampereen tuotantoa.

Sandvikilla arvostetaan yhteistyökumppaneiden halua auttaa Sandvikia kehittymään ja pysymään markkinajohtajana. - Yhteistyökumppanimme ovat omien alojensa huippuosaajia, jotka seuraavat tarkasti oman sektorinsa kehitystä ja uusia ratkaisumalleja. Arvostamme sitä, että he myös jatkuvasti miettivät asioita ja hakevat ratkaisuja meidän tuotteidemme parantamiseksi. Esimerkiksi hydrauliikkapuoli on suuressa murrosvaiheessa ja täysinkin uusia ratkaisuja tulee markkinoille nopeaa tahtia. Parker pitää meidät ajan hermolla sillä puolella. Komponettipuoli tulee kehittymään tulevaisuudessa paljonkin, mutta meille tärkeässä roolissa on komponenttien teho-painosuhde eli se, miten saadaan pienestä komponentista mahdollisimman paljon tehoa irti ja miten alijärjestelmät saadaan toimimaan tehokkaasti ja pienillä häviöillä. Sandvik toimittaa tuotteitaan ympäri maailmaa ja yhteistyö Parkerinkin kanssa on globaalia.

- Olemme usein yhteydessä suoraan Parkerin pääkonttoriin Chicagossa ja Suomessa teemme vahvaa yhteistyötä Parker Hannifin Oy:n toimitusjohtaja Tapio Lehden kanssa. Arvostamme sitä, että voimme molemmat puhua asioista avoimesti ja rehellisesti. Se, jos mikä, kertoo molemminpuolisesta luottamuksesta ja halusta kehittää yhteistyötä, sanoo Vilenius. Sandvikilla on oma maailmanlaajuinen huoltoverkosto, johon Parkerin oma globaali verkosto on hyvä lisä. - Pyrimme tarjoamaan kattavan verkostomme avulla huoltopalvelut asiakkaille maailmalla, mutta aina välillä tulee esille tilanteita, joissa tarvitsemme ongelmanratkaisuun apua ulkopuolelta. Parkerilta maailmanlaajuisena toimijana löytyy tarvittaessa apua lähes maailman joka kolkasta. Tämä omalta osaltaan takaa asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelun myös hädän hetkellä, päättää Vilenius.


10

Parker Hannifin 100 v

PONSSE Scorpion edustaa suomalaista huipputeknologiaa ja innovaatiota parhaimmillaan.

PONSSE -metsäkoneet Vieremältä maailmalle Suomalaisen metsäkonevalmistaja Ponssen juuret ovat vahvasti Pohjois-Savossa ja Vieremän kunnassa, jossa valmistetaan innovatiivisia puunkorjuun ratkaisuja asiakkaiden käyttöön ympäri maailman. Vuonna 1970 Einari Vidgrenin perustama PONSSE on metsäkonealan edelläkävijä ja suunnannäyttäjä, jonka innovatiivisuuden tuottamista ratkaisuista ovat saaneet vuosikymmenten ajan nauttia metsäkoneurakoitsijat niin Suomessa kuin maailmallakin. Yrityksen Ponsse –henki näkyy positiivisena kaikkialla. - Vaalimme Einarin luomia perinteitä ja Ponsse –henki tulee esiin niin sisukkuutena, menestymisen haluna, periksiantamattomuutena kuin myös lupsakan ja reilun meiningin muodossa.

Koko tiimi puhaltaa yhteen hiileen ja vahva yhteishenki on yksi toimintamme perustoja, kertoo Ponsse Oyj:n teknologia- ja tuotekehitysjohtaja Juha Inberg. Tuotekehityspuolella Ponsse tunnetaan avarakatseisena ja rohkeanakin ideoijana sekätoteuttajana. Yksi esimerkki luovuudesta ja uskalluksesta kehittää täysin uusia ratkaisuja puunkorjuuseen on vuonna 2013 esitelty PONSSE Scorpion –harvesteri. - Ainutlaatuisella uudella nosturiratkaisulla va-

rustettu Scorpion –malliston suosio nousi nopeasti ja otti paikkansa markkinoiden kärjessä. Suunnittelussa mentiin kuljettaja keskipisteessä. - Nosturin puomi on sijoitettu hytin yläpuolelle, mikä tarjoaa erinomaisen näkyvyyden ohjaamosta joka suuntaan. Tämä helpottaa ja nopeuttaa kuljettajan työskentelyä huomattavasti. Lisäksi ohjaamo on varustettu leveloinnnilla, joka pitää kuljettajan vaakatasossa hankalissakin maastoissa. Scorpion asetti uudet tulevai-


Parker Hannifin 100 v

11

Juha Inberg toimii Ponsse Oyj:n teknologia- ja tuotekehitysjohtajana.

suuden standardit kuljettajan työympäristölle, sanoo Inberg.

Borås, Tampere, Vieremä Inberg tuli aikanaan 15 vuotta sitten Ponsselle hydrauliikkasuunnittelijaksi ja ensimmäinen projekti oli harvesteripään hydrauliikan uudistaminen. - Uudistus suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Parker Hannifinin Tampereen tehtaan (ent. Lokomecin) sekä Parkerin Boråsin venttiilitehtaan kanssa. Ponsse ja Parker ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä ja Parker oli luonnollinen ja luotettava valinta projektin yhteistyökumppaniksi, muistelee Inberg. - Harvesteripään venttiilistö ja sahamoottorit tulevat Parkerilta. Osa osista tulee Boråsin tehtaalta ja osa Tampereelta, missä kasataan meille valmiit yksiköt asennettaviksi koneisiimme Vieremällä. Lisäksi Parker toimittaa meille mm. kuormain- ja nosturihallinnan venttiilipöydät. Inberg antaa kiitosta toimivalle yhteistyölle. - Parkerilaisten kanssa on helppo toimia, he ovat avoimia, kuten mekin ja kun kehitetään uu-

sia tuotteita, yhdessä tekeminen ja halu parhaiden ratkaisujen löytämiseen korostuu. Yhteistyö toimii hyvin sekä Vantaan, Tampereen että Boråsin kanssa. Lisäksi Parkerin nopea vasteaika on meille tärkeää. Hydrauliikan merkitys on todella suuri metsäkoneissa nyt ja jatkossakin. - Koneissa käytetään paljon erilaista hydrauliikkaa ja vaikka sekin puoli kehittyy sähköiseen suuntaan, näemme, että perinteinen hydrauliikka tulee olemaan isossa roolissa metsäkoneissa vielä pitkään.

Jatkuvaa kehitystyötä – uusi kehitysyksikkö Tampereelle Ponsse tekee jatkuvaa kehitystyötä tarjotakseen mahdollisimman hyvät laitteet asiakkailleen kustannustehokkaaseen urakointiin. Yritys palkittiin juuri Vuoden Teknologiakasvajana Tekniikka&Talous –lehden toimesta. Yksi perusteista oli yhtiön ennakkoluuloton ja aktiiviinen tuotekehitys, joka synnyttää vastustamattomia tuotteita. Yrityksen tuotekehityksen ja suunnittelun kes-

kus pysyy jatkossakin Vieremällä ja Kajaanissa, joiden rinnalle avataan liikkuvien työkoneiden ohjelmisto- ja automaatiosuunnitteluun keskittyvä tuotekehitysyksikkö Tampereelle. - Kilpailu eri alojen parhaista tekijöistä on tiivistynyt Suomen parantuneessa taloustilanteessa. Tavoitteenamme on varmistaa ohjelmistoja automaatioalan huippuosaajien saatavuus myös tulevaisuudessa, siksi laajennamme tuotekehitystoimintoja myös eteläiseen Suomeen. Teknologian nopean kehityksen myötä ohjelmistojen merkitys metsäkoneissa kasvaa vauhdilla ja haluamme olla kehityksen kärjessä myös tulevaisuudessa, toteaa Inberg. Uusi tuotekehitysyksikkö aloittaa Tampereen teknillisen yliopiston kampuksen keskellä sijaitsevalla Kampusareenalla loppuvuodesta.


12

Parker Hannifin 100 v

GE Healthcare tekee ihmisille hyvää Vallilassa Helsingissä toimiva GE Healthcare Finland Oy on osa yhdysvaltalaista, maailmanlaajuista General Electric -konsernia. Suomessa suunnitellaan ja valmistetaan mm. potilasmonitorointiratkaisuja ja anestesiatyöasemia sekä tehohoidon hengityskoneita.

GE on kehittänyt potilasvalvontamonitoreita Suomessa jo yli 45 vuoden ajan. GE:n Suomen päätoimipiste Vallilassa on yksi yrityksen potilasmonitoroinnin tuotekehityksen ja markkinoinnin keskuksista. GE Healthcare tuli Suomeen ja GE vahvisti merkittävästi asemaansa markkinoilla ostamalla vuonna 2003 terveydenhuoltoalan laitteita valmistaneen Instrumentarium Oy:n, jonka omistama Datex-Ohmeda oli maailmanlaajuisesti tunnettu anestesia- ja tehohoidon potilasvalvontamonitorien, anestesialaitteiden ja hengityskoneiden sekä sairaalatietojärjestelmien tuotekehittäjä ja valmistaja, kertoo GE Healthcare Finland Oy:n toimitusjohtaja Erno Muuranto. Vuonna 1969 perustetun Datexin ensimmäinen potilasvalvontamonitori on Helsingin yliopistollisen sairaalan professori Tapani Tammiston kanssa kehitetty maailman ensimmäinen potilaspaikkavalvontaan suunnitel-

tu hiilidioksidimonitori CD-101, jolla mitattiin hengityksen hiilidioksidimäärää. - Ensimmäiset 20 vuotta yritys keskittyi hengitys- ja anestesiakaasujen monitorointiin leikkaussaliolosuhteissa. Vuonna 1995 samaa teknologiaa alettiin hyödyntää myös tehohoidossa. Pyyntö tehohoidon kehittämiseen tuli asiakkailta, ja tuotteet keräsivät nopeasti suosiota. GE:n ostettua Datex-Ohmedan, potilasmonitoroinnin kehitykseen ja tuotteiden integrointiin on panostettu entisestään. Vallilassa on myös kehitetty CARESCAPE Respiratory -moduuli, jossa yli 40 vuoden kaasumittausteknologia on saatu puristettua pieneen tilaan. - Olemme yhdistäneet eri osaamisalueitamme ja lopputuloksena on potilasvalvontamonitoreissa, anestesiakoneissa ja tehohoitoventilaattoreissa käytettävä moduli, jossa yhdistetään laitteet sekä mittausteknologia. Kun koneeseen lisätään mittausteknologialaitteet, voidaan potilaan hengitystä mitata henkäys henkäykseltä, mikä takaa optimaalisen kaasujen vaihdon tehohoidon tai leikkauksen aikana, Muuranto kertoo.

Osaaminen ja yhteistyö isossa arvossa

Erno Muuranto, toimitusjohtaja, GE Healthcare Finland Oy

Uusien tuotteiden kehittämisessä ja suunnittelussa Suomi on alan kärkimaita maailmassa. - Työntekijöidemme osaaminen on huippuluokkaa. GE Healthcare työllistää Suomessa noin 800 ihmistä, joista 250 työskentelee tuotannossa. Helsingin tehtaalta lähtee vuosittain 150 000 tuotetta yli 140 maahan. Vallilassa on tuotekehitysosaston lisäksi sekä globaaleja että kotimaan myynnin, markkinoinnin, huollon ja palveluiden toimintoja. Helsingin tuotekehitysinsinöörit keskittyvät anestesiakoneiden sekä potilasmonitorointi- ja tehohoitolaitteiden jatkuvaan kehittämiseen, sanoo Muuranto. Vallilan tiloissa toimii myös terveysteknologiaan keskittyvien startup-yritysten yhteisö, Health Innovation Village.

- Health Innovation Village on startup-yrityksille kehitetty toimintaympäristö, jossa luomme hyvät olosuhteet alan uusille toimijoille. Tällä hetkellä mukana on yli 40 start-up-yritystä. GE:n yhteistyö muutamien kanssa on jo hyvässä vauhdissa. Muuranto pitää yhtenä GE:n vahvuutena toimivaa yhteistyötä suomalaisten viranomaisten ja sairaaloiden sekä eri tutkimuslaitosten kanssa.


Parker Hannifin 100 v

13

GE Healthcaren Suomen päätoimipiste Vallilassa on yksi yrityksen potilasmonitoroinnin tuotekehityksen keskuksista. Helsingin tehtaalta lähtee vuosittain 150 000 tuotetta sairaaloihin ympäri maailmaa.

- Täällä byrokratiaviidakko ei ole niin hankala kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja yhteistyö eri viranomaistahojen kanssa sujuu hyvin. Olemme tehneet vuosikymmenien ajan yhteistyötä esimerkiksi Helsingin yliopistollisen sairaalan, Helsingin yliopiston sekä Aalto-yliopiston kanssa. Lisäksi teemme yhteistyötä mm. VTT:n ja Tekesin kanssa. Vuoden 2014 alussa GE teki ison, lähes 30 miljoonan euron investoinnin langattomien mit-

tausantureiden markkinoille tuomiseen. - Kyseessä on iso projekti, jossa myös VTT on isossa roolissa. Hankkeen myötä palkkasimme noin 100 uutta työntekijää, kertoo Muuranto. Tuotepuolella yksi GE:n yhteistyökumppaneista on Parker Hannifin Oy:n Life Science –osasto. - Tuotteissamme käytetään paljon erilaisia venttiileitä ja pneumatiikkaa sekä säätimiä ja sähkötekniikkaa, joita kehitämme yhdessä

Parkerin kanssa meidän käyttöömme sopiviksi. Toimimme alalla, jossa vaatimukset ovat erittäin tiukat myös tavarantoimittajien osalta ja Parker maailmanlaajuisena yrityksenä on meille oikea valinta, päättää Muuranto.


14

Parker Hannifin 100 v

ParkerStore yhteistyökumppanin silmin Parkerin strategian mukaan jälleenmyynnillä on keskeinen osa yrityksen liiketoimintaa. Suomessa ParkerStore -ketjua alettiin rakentaa 2000-luvun alussa. Nykyisellään ketjuun kuuluu 32 itsenäistä hydrauliikka-alan huippuosaajaa eri puolella Suomea ja 12 Baltian maissa. Kelta-musta ParkerStore -kyltti näkyy kauas… yleensä teollisuusalueen keskeisellä, parhaalla paikalla! Yhteistä kaikille storelaisille hyvän palvelun ja alueellisen tuntemuksen lisäksi on yhtenäinen ”Parker-ilme” ja tuotevalikoima. ParkerStore -ketju tarjoaa letkuasennelmat ja komponentit äkillisiin tarpeisiin. Moni paikallinen yritys on luonut kiinteät suhteet alueensa teollisuuteen ja toimii siten sopimustoimittajana komponenteille ja muille tuotteille. - Tulevaisuudessa me Parkerilla haluamme edelleen kasvattaa ParkerStore -ketjun tunnettuutta ja tukea jälleenmyyjien toimintaa niin laadukkailla Parker -tuotteilla, koulutuksella kuin markkinointiaktiviteeteilläkin. Toimiva ParkerStore -ketju on Parkerille kunnia-asia ja toiminnan ydin, kertoo Parker Hannifin Oy:n jälleenmyynnin myyntipäällikkö Juha Mäkelä.

Juha Mäkelä vastaa Parker Hannifin Oy:n ParkerStore -ketjusta Suomessa.

Koneosapalvelu Oy Alirannalla on useita toimipisteitä Suomessa. Ensimmäisenä ParkerStore -ketjuun liittyi Kuopion toimipiste vuonna 2003 ja Lappeenranta vuonna 2006.

Koneosapalvelu on erikoistunut hydrauliikkahuoltoon. Denison Gold-Cup -pumppuhuoltosertifikaatti on laadun tae. ParkerStore Manager Mika Aliranta sanoo, että teollisuudelle kokemus ja tuotteiden tunteminen ei välttämättä riitä. Tietyissä kohteissa, kuten esim. Denison -tuotteet, sertifikaatti on välttämätön yhteistyön kannalta. Parkerin tuotteet mielletään laadun takeeksi ja sen Aliranta tunnustaa. Yhteistyö Parkerin kanssa on kestänyt vuosia ja parantunut vuosien saatossa. Ongelmiin tartutaan ja asiat korjataan. Paikallinen varastointi on myös Alirannan mielestä toiminnan elinehto. ”Hätätapauksissa tarvitaan nopeasti korjaavat toimenpiteet ja tällöin muutaman päivän toimitusaika on liikaa!”. Koneosapalvelun tuotteistoon kuuluvat myös Parkerin Lucifer -prosessinohjausventtiilit. Tulevaisuudessa Koneosapalvelu toivoo ParkerStore -toiminnan laajentuvan. Uusia tuotteita ja hyviä kampanjoita tarvitaan aina. Hydrosystem Oy:llä on ParkerStore -myymälä Jyväskylässä ja Tampereella. ParkerStore -kyltti ilmestyi toimipisteiden katolle vuonna 2008. Reilun 30 vuoden kokemuksella hoituvat niin hydrauliikkakomponenttikyselyt, suunnitte-


Parker Hannifin 100 v

Porilainen Unimet Pori Oy liittyi ParkerStore -ketjuun myös vuonna 2008. Satakunnan talousalueella teollisuuden huolto- ja kunnossapitoyritysten kysyntään vastaamaan perustetun yrityksen tukipilareita ovat olleet pneumatiikka, laakerit ja hydrauliikka. Hydrauliikan merkitys on kasvanut kysynnän kasvaessa. Unimet Pori Oy:llä on erittäin laaja yhteistyöverkosto eri alojen toimijoiden kanssa. Varsinkin elektroniikan ja automaation lisääntymisen myötä nykypäivän hydrauliset ratkaisut ovat muuttuneet ja vaativat erikoisosaamista, kertoo Unimet Pori Oy:n Jouko Hesso. Unimet Pori Oy palvelee yhteistyökumppaneidensa kanssa mm. maanrakennus- ja koneenrakennusasiakkaita sekä on mukana offshore-sovelluksissa. Iso asiakasryhmä on IQAN -mobile-elektroniikkaa käyttävät asiakkaat. ”Tälläkin hetkellä meillä on ”haku päällä” tällaisesta erikoisasiantuntijasta”, Hesso toteaa. Jouko Hesso muistaa Parkerin jo vuodelta 1988, jolloin se oli Suomessa vielä ”pieni yritys”. Sittemmin toiminta ja tuotteisto on laajentunut. Hesson mukaan Parkerilla on hieno hydrauliikkaosaaminen. Hän painottaa hyvän tuotetuen merkitystä Unimet Pori Oy:lle. ”Erinomainen ja nopea tuotetuki on ollut monen pienen ja suurenkin projektin toteutumisen kannalta oleellista. Nopeus, tieto ja tuotteiden saatavuus on valttia varsinkin kunnossapidossa”, Hesso sanoo. Parker on myös tukenut ja kouluttanut Unimet Pori Oy:n yhteistyökumppaneita. ParkerStore -ketjusta Hesso toteaa sen olleen aluksi pieni, mutta nyt sen tuntevat kaikki hydrauliikka-alan ammattilaiset! Unimet Pori Oy:n ja ParkerHannifin Oy:n yhteistyön Hesso kiteyttää: ”joukkueurheilua, jossa jokaisen on hoidettava oma roolinsa lopputuloksen kannalta. Ja asiakkaita tässä halutaan palvella”. 2010-luvun alussa ParkerStore -ketjuun liittyi oululainen Kailatec Oy. Alun perin Kailatecilla oli kiinnostusta Parkerin pumppuihin ja moottoreihin, mutta myös letkut ja liittimet ovat kuuluneet tuotevalikoimaan yhteistyön alusta alkaen. Tero Kailasuo sanoo Parkerin brandin tuo-

Lehden ulkoasu ja toimitus: ammattilehti.fi

lu kuin huoltopalvelutkin. Hydrosystem Oy:n ParkerStoreManager, Tomi Pekkarinen sanoo, että ”kuuluminen isompaan joukkoon tuo etua ja selustaa. Parker päämiehenä on tunnettu, maailmanlaajuinen ja hyvämainen; tuotteet ovat laadukkaita ja valikoima kattava”. Pekkarinen mainitsee, että varsinkin tuotetuki hydrauliikkakomponenteille on hyvää ja vastaukset tulevat Parkerilta nopeasti. ”Huoltokeikoilla tulee vastaan vanhoja Parkerin omistamia tuotebrändejä mm. Denison, mutta niihinkin löytyy varaosia elleivät ole yli 40 vuotta vanhoja”, Pekkarinen toteaa. Hydrosystem Oy:n vahvuutena Pekkarinen pitää paikallista varastointia. Tällä taataan alkuperäisosan korvaantuminen vaihtoehtoisella tuotteella. Pekkarinen toivoisi Suomessa käytettävän enemmän Parkerin komponentteja teollisuuden ensiasennuksessa.

15

Parkerin jälleenmyyntiverkosto palvelee asiakkaita vahvasti koko Suomen alueella.

neen yritykselleen lisää asiakaskuntaa. ”Luottamus Parkeriin toimittajana on luja. Asioista puhutaan mahdollisimman avoimesti”, Kailasuo kiteyttää. Koulutusta ja tuotetukea on ollut aina tarjolla. Parkerin tuotevalikoima on laaja ja tulevaisuudessa yhteistyö voi Kailasuon mukaan kasvaa. Parkerin visio jälleenmyynnistä ja varsinkin ParkerStore -ketjusta on keskittyä nykyisen ketjun vahvistamiseen koulutuksen ja tuotevalikoiman laajentamisen kautta. Ketjuun kuuluu

jo nyt hydrauliikkapiirien terävimmät osaajat ja Parkerilla taas on arvostetut, laadukkaat tuotteet. Parkerin ja storelaisten etu on yhteistyöllä lisätä Parker -tuotteiden tunnettuutta ja saatavuutta loppukäyttäjäasiakkaissa paikallisten partnereiden kautta. Parkerilla tullaan panostamaan oman toiminnan kehittämiseen ja koordinointiin, jotta strategian mukainen keskittyminen jälleenmyyntiin mahdollistuu.


16

Parker Hannifin 100 v

1917

2017

“Our success is foundedon on fair - Art-Parker “Our success is founded fairdealings.” dealings.” Art Parker

The challenge

Parker Hannifin Oy

Meillä Parkerilaisilla on suuri kunnia saada toimia yhteistyössä hienojen ja menestyvien asiakasyrityksien ja kumppanien kanssa. Tästä lämmin kiitos yhteistyökumppaneillemme. Yhdessä voimme luottavaisina käydä kohti seuraavaa vuosisataa.

Maximum user experience with reduced complexity

Profile for Ammattilehti.fi

Parker Hannifin 100 vuotta Juhlajulkaisu  

Parker Hannifin 100 vuotta Juhlajulkaisu.

Parker Hannifin 100 vuotta Juhlajulkaisu  

Parker Hannifin 100 vuotta Juhlajulkaisu.