Page 1

Ajankohtaista | Uutuuksia |

1

hyötyajoa 2014

Örumin asiakaslehti

Ammattina Sankari televisioon!

Turvallisen

kuljettamisen edelläkävijä Ensiasennuslaatua moottorillesi Örum on virkeä 90-vuotias


hyötyajoa pääkirjoitus

hyötyajoa Hyötyajoa on Örumin asiakaslehti hyötyajoneuvojen, raskaan liikenteen sekä työkonealan ammattilaisille

Sisällys 1/2014 2 Pääkirjoitus 3 Hella on paljon muutakin kuin valotalo 5 Behr Hella Service - Luota laatuun! 6 Hella työvalot kovaan käyttöön 7 Turvallisen kuljettamisen edelläkävijä 10 Jyki ja Wabco: Tiivistä yhteistyötä 12 Örum on virkeä 90-vuotias 14 Raufoss takaa tiiviin liitoksen 15 Ekeri luottaa Raufossiin 16 Ensiasennuslaatua moottorillesi 19 Korjaamo-messut löytänyt paikkansa 20 ZF Service - laatua teille! 22 Arvostusta teiden sankareille Julkaisija: Örum Oy Ab Läntinen teollisuuskatu 2 PL 14, 02921 ESPOO puhelin 010 569 41 faksi 010 569 4555 sähköposti: etunimi.sukunimi@orum.fi

Örum on jo 90 vuoden ajan ollut asiakkailleen luotettava kumppani, joka tarjoaa laadukkaat turvallisuutta ja käyttömukavuutta lisäävät tuotteet kuljetuskalustoon sekä työkoneisiin.

Ö

rumilla on pitkät suhteet edustamiensa laatutuotteiden valmistajiin, joiden kanssa yhdessä palvellaan kotimaista kuljetusvälineteollisuutta ja työkonevalmistajia suunnitteluvaiheesta toimituksiin ja jälkimarkkinointiin. Örumin kautta myös suomalaisten asiakkaiden palaute saadaan eurooppalaisten tuotteiden valmistajille ja heidän tuotekehitykseensä. Loppukäyttäjille tarjotaankin markkinoiden parhaat tuotteet jotka tuovat turvaa ja hyötyä heidän päivittäiseen työhönsä. Kotimaisen kuljetusvälineteollisuuden tuotantomäärät lähtivät viimein kesällä saadun massa- ja mittapäätöksen jälkeen selvään kasvuun. Suomessa kauppaa on tehty viime ajat hyvää tahtia ja myös vientimarkkinat vetää mukavasti muissa Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Työkonepuolella erityisesti metsäkonevalmistajilla tuotantomäärät ovat hyvällä tasolla ja edelleen kasvussa. Örum on osaltaan mukana tässä hyvässä tekemisessä tarjoten laadukkaat tuotteet ja vankan ammattitaitonsa kotimaisen valmistavan teollisuuden sekä loppuasiakkaiden käyttöön. Tässä Hyötyajoa asiakaslehdessä kerromme tarkemmin tuotteistamme ja tekemisestämme. Mukavia ja hyödyllisiä lukuhetkiä!

12

Örum Oy Ab 90-vuotta

Toimitusneuvosto: Taneli Jokela, Janne Jokela, Jari Vaaramaa, Antti Norva Kuvat: HELLA, MANNFILTER, WABCO ja Örum Oy Ab Ammattilehti.fi Taitto: Ammattilehti.fi / Taneli Jokela Painopaikka: Veiters

|

2

Laatumerkit SACHS ja Lemförder

20


hyötyajoa

Hella on paljon muutakin kuin pelkkä valotalo Y HELLA tuotemerkki on tunnettu maailmalla ensisijaisesti valaistukseen liittyvistä ratkaisuistaan. Yli 27 000 työntekijän perheyhtiö on myös paljon muuta kuin pelkkä valotalo. Liiketoiminta-alueisiin kuuluu valojen ohella erilaiset ajoneuvojen elektroniikkaosat.

li satavuotias HELLA KGaA Hueck & Co. on maailmanlaajuisesti toimiva, riippumaton perheyhtiö, jolla on yli 27 000 työntekijää 70 toimipisteessä yli 30 maassa. Suomessa Hella-tuotteiden maahantuojana toimii Örum Oy Ab. – HELLA kehittää sekä valmistaa valo- ja elektroniikkaosia sekä -järjestelmiä ajoneuvoteollisuudelle. Lisäksi se on yksi maailman suurimpia ajoneuvon osien,

lisävarusteiden, diagnostiikan ja huoltojen jälkimarkkinaorganisaatioita, kertoo Örum Oy Ab:n myyntiryhmäpäällikkö Antti Norva. HELLA on tuotekehityksen suunnannäyttäjiä maailmassa. – HELLAlla on yli 3800 työntekijää tutkimuksessa ja tuotekehityksessä, mikä tekee siitä markkinoiden merkittävimpiä innovaatiojohtajia. HELLA-konserni kuu-

3

|


HELLA toimittaa valot ja elektroniset ratkaisut erilaisiin laitteisiin maailmanlaajuisesti.

Vaikka HELLA aloittikin ensin valojen elektroniikkaosista, on siitä tullut ajoneuvojen kaikenlaisten elektroniikkaratkaisujen asiantunteva toimittaja.

luu 50 johtavan ajoneuvoteollisuuden alihankkijan joukkoon maailmassa ja sadan suurimman teollisuusyrityksen joukkoon Saksassa.

Kiinnostava, erittäin tasapainoinen tuotevalikoima HELLA-konsernin toiminta jakautuu kolmeen segmenttiin, jotka yhdessä muodostavat yhtiön tasapainoisen liiketoimintatarjonnan. Automotive-segmentissä HELLA yhdistää valotekniikan ja elektroniikan osien ja järjestelmien kehityksen, valmistuksen ja markkinoinnin ajoneuvovalmistajille sekä muille alihankkijoille. – HELLA hakee suuntaa ajoneuvoteollisuuden keskeisistä megatrendeistä –

|

4

ympäristö, turvallisuus ja ajomukavuus – vastaten niihin sellaisilla tuotteilla kuin älykkäät akkutunnistimet, tutkapohjaiset kuljettajan apujärjestelmät ja mukautuvat valojärjestelmät. Sen lisäksi HELLA kehittää, valmistaa ja markkinoi Aftermarket-segmentissä tuotteita vapaiden jälkimarkkinoiden varaosaliikkeille sekä korjaamoille. Tuotteita löytyy myös erikoistoimialoille. – Special Applications segmentissä HELLA palvelee innovatiivisilla valo- ja sähkötuotteilla eri kohderyhmiä työkoneiden ja veneiden valmistajista aina kuntiin sekä energiahuoltoyhtiöihin.

Kaikki sai alkunsa valoista Ajoneuvojen valot oli ensimmäinen alue, jolla HELLA pystyi kasvamaan. HELLAtuotemerkki yhdistetään edelleenkin tiiviisti erilaisiin valoihin. HELLA tarjoaa laajan valikoiman tuotteita kaikilta ajoneuvovalaistuksen alueilta ajovaloista sekä yhdistelmätakavaloista merkinantovaloihin, sisävaloihin ja valojen elektroniikkaosiin. – Kehitystoimenpiteet keskittyvät tällä hetkellä ominaisuuksiin ja tekniikoihin, joiden odotetaan olevan erityisen tärkeitä tulevaisuudessa ja jotka antavat asiakkail-

le näkyviä ja tuntuvia etuja, kuten valoihin perustuvat kuljettajan apujärjestelmät, LEDit ja muotoiluelementit, kertoo Norva.

Elektroniikkaosien valmistus vahvassa nousussa Ajoneuvoissa käytettävien elektroniikkaosien määrä ja monitahoisuus on lisääntynyt valtavasti viime vuosina eikä loppua ole näkyvissä. – Vaikka HELLA aloittikin ensin valojen elektroniikkaosista, on siitä tullut ajoneuvojen kaikenlaisten elektroniikkaratkaisujen asiantunteva toimittaja. Tuotevalikoima kattaa monimutkaiset korin elektroniikkaosat, kuten keskusohjainyksiköt ja lukitus-/avausjärjestelmät, sekä erilaiset elektroniikkakomponentit, kuten tunnistimet ja tyhjiöpumput. Jatkuva tuotekehitys on tuonut myös uusia tuoteryhmiä elektroniikkapuolelle. – HELLA on myös aktiivinen nopeasti kasvavissa energianhallinnan ja kuljettajan apujärjestelmien segmenteissä, joissa se tarjoaa laajan valikoiman kiinnostavia innovaatioita niin raskaan kaluston kuljetuspuolelle kuin työkoneisiinkin, päättää Norva.


hyötyajoa

Raskaan kaluston lämmönhallinnassa Örum Oy Ab luottaa kahden alan asiantuntijan, Behrin ja Hellan, yhteisyritykseen Behr Hella Serviceen. Lämmönhallinta-asioissa ei kannata säästää vaan luottaa BHSlaatuun.

P

itkään lämmönhallinnan johtavana valmistajana varsinkin henkilöautopuolella toiminut Behr alkoi etsimään vuosituhannen vaihteen jälkeen yhteistyökumppania lähinnä kuorma-autopuolta ajatellen. – Neuvottelimme toisen vahvan toimijan, Hellan kanssa ja vuonna 2005 perustimme yhteisyrityksen, Behr Hella Servicen, vastaamaan jäähdytysosien sekä ilmastointilaitteiden jälkimarkkinoinnista, kertoo Behr Hella Servicen Matthias Knaps. Tänä päivänä lämmönhallinta käsittää moottorin lämpötilan hallinnan sekä ajoneuvon sisätilan lämmityksen ja jäähdytyksen. Nykyaikainen lämmönhallintajärjestelmä koostuu moottorin jäähdytysosista sekä ilmastointilaitteesta, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään muodostaen kokonaisuuden. – Valikoimamme sisältää yli 6 000 tuotetta ja markkinakattavuus on sen ansiosta erinomainen. Tarjoamme kaiken ilmastointiin ja jäähdytykseen.

Örum Oy Ab:n tuotepäällikkö Antti Korhonen (vas.) ja Behr Hella Servicen Matthias Knaps esittelivät Behr Hella Service -ratkaisuja Korjaamo 2013-messuilla.

Behr Hella Service

Luota Laatuun! Lämmönhallinta-asioissa ei kannata säästää, vaan luottaminen laatuun on järkevintä. Behr Hella Service tunnetaan laadukkaista tuotteistaan. – Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista laatua. Ostaessaan Behr Hella Service tuotteen, asiakas tietää saavansa parasta autolleen. Myös tuotteiden hyvä ja nopea saatavuus on yksi kilpailuvalteistamme. Laitteet testataan tarkkaan ennen markkinoille lanseerausta ja tuotekehitystä tehdään koko ajan. – Simuloimme tehtaamme tuulitunnelissa kaikki mahdolliset sääolosuhteet ja kehitämme tuotteitamme jatkuvasti palvelemaan entistä paremmin asiakkaitamme, toteaa Knaps.

Oy Ab. Yhteistyö on tiivistä. – Ala ja tuotteet kehittyvät nopeasti ja tarjoamme Behr Hella Servicen kanssa kumppaneillemme säännöllistä koulutusta alan uusista laitteista sekä ratkaisuista, kertoo Örum Oy Ab:n tuotepäällikkö Antti Korhonen. Tällä hetkellä tuotevalikoimaan kuuluu laitteet busseihin ja kuorma-autoihin. Tulevaisuudessa on tarkoitus lisätä mukaan uusia toimialoja. – Mielenkiintoisia ovat mm. maatalous-, metsäkone- ja maarakennusalat. Hätiköiden ei uusille aloille rynnätä, vaan Behr Hella Service haluaa testata tuotteet viimeisen päälle ja jos uusille aloille päädytään, tullaan sinne kerralla koko valikoimalla, ei yksittäisillä tuotteilla, päättää Korhonen.

Suomeen Behr Hella Servicen lämmönhallintalaitteita maahantuo Örum

5

|


Työvalot kehittyvät jatkuvasti huimaa vauhtia. HELLA on toiminut jo yli sadan vuoden ajan työvalojen suunnannäyttäjänä. Tänä päivänä LED-työvalot ovat korvanneet lähes täysin ksenon-valot.

H

ELLAn työvalojen historia juontaa aina vuoteen 1901, jolloin valmistettiin ensimmäinen elektroninen ajoneuvon etuvalo ja vuonna 1955 valmistui ensimmäinen elektroninen työvalo. Vuonna 1985 tuotiin markkinoille täysin muoviset työvalot ja työvalojen tulevalle kehityksille oli tärkeä askel vuosi 1989, jolloin otettiin käyttöön CAD-suunnittelu. Vuonna 1994 esiteltiin markkinoille edistykselliset ja tehokkaat Free Form (FF) –valoteknologian työvalot ja vuonna 1995 kovapinnoitetulla lasilla varustetut työvalot. Ksenon-teknologia tuotiin HELLAn työvaloihin vuonna 1998 ja vuonna 2005 ensimmäiset LED-työvalot saapuivat markkinoille. Vuonna 2009 markkinoille tuotiin LED-työvalot, joilla päästään ksenon-valojen tehokkuuteen ja ylikin. – Tänä päivänä LED-työvalot ovat lähes kokonaan korvaamassa ksenonit. LED-valojen edut ovat kiistattomat: valoteho on vähintään ksenonien luokkaa ja käyttöikä yli 60 000 tuntia. Lisäksi valojen virrankulutus on pienentynyt ja LED-valoilla saavutetaan päivänvaloa vastaava valaistus, mikä varsinkin työkonekäytössä on tärkeää, listaa Örum Oy Ab:n myyntiryhmäpäällikkö Antti Norva. Työvaloja käytetään usein ääriolosuhteissa. – LED-valot kestävät muita valoja paremmin tärinää, kestävät korkeapainepesua ja ne ovat täysin vedenpitäviä. Hellan työvaloja voidaan käyttää -40 +50 celsiusasteen lämpötiloissa, lisäksi on saatavilla erikoismalleja, joita voidaan käyttää jopa +80 celsiusasteessa. Jo yli sata vuotta kehityksen kärjessä kulkenut HELLA haluaa myös pysyä siellä. – HELLA tekee jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä valmistaakseen entistä kestävämpiä ja tehokkaampia työvaloja ammattikäyttöön. Oman kehitystyön lisäksi HELLA tekee tiivistä kehitystyötä maail-

|

6

HELLA valoteknologiaan luottavat mm. johtavat metsäkonevalmistajat.

HELLA näyttää työvalojen

Kehityksen suunnan man johtavien kone- ja ajoneuvovalmistajien kanssa, toteaa Norva.

HELLA Ultra Beam LED-työvalo.

Uusinta LED-teknologiaa Viimeisimpinä HELLA-työvaloina markkinoille ovat tulleet HELLA Power Beam 5000, HELLA Oval 90 ja Oval 100-työvalot, jotka edustavat uusinta tehokasta LED-teknologiaa. – Power Beam 5000 on varustettu 23 korkeateho LED-valolla tarjoten yli 4500 lumenen valotehon (70W virtatarve), mikä on jopa kaksinkertainen verrattuna ksenon-työvaloihin. Ovaalinmalliset, Oval 90 ja 100 LED-työvalot sopivat moneen työkoneissa asennuskohteeseen. Kaikissa malleissa on iskunkestävä Nylonlinssi, korkeapainepesun kestävyys ja ne

ovat täysin vedenpitäviä. Suositusta, yli 15 miljoonaa kappaletta myydystä, HELLA Ultra Beam-työvalosta on tulossa markkinoille myös täysin uusi LED-malli. – Maailman suosituin valosarja saa vihdoin oman LED-työvalon, kun Ultra Beam LED tulee markkinoille lähiaikoina. Valot ovat taattua HELLA-laatua varustettuna kaikilla yllämainituilla ominaisuuksilla.

HELLA HypaLUME LED-työvalo.

– Viimeisimpänä huipputyövalona HELLA esittelee HypaLUME LED-työvalon, missä saavutetaan yli 22 000 tehollista lumenia. HypaLUME on ensisijaisesti suunniteltu kaivoskäyttöön, mutta sille löytyy paljon muitakin käyttökohteita kuten esim. työmaavalaistuksessa, paljastaa Norva.


hyötyajoa

Turvallisen kuljettamisen edelläkävijä Wabco on maailman johtavia hyötyajoneuvojen pneumaattisten ja sähköisten jarru-, ajonvakautus-, jousitus- ja voimansiirron järjestelmien sekä komponenttien valmistaja ja kehittäjä. Örum Oy Ab on toiminut Wabcon maahantuojana 1970-luvulta alkaen.

7

|


tasosäätöventtiilien rinnalle kehitettiin sähköohjattu ilmajousitusjärjestelmä ECAS. – Perinteisen tasosäätöventtiilin ongelma on se, että se kuluttaa paineilmaa kohtuuttomasti, koska mekaaninen venttiili pyrkii säätämään tasoa tienpinnan vaihteluiden mukaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että venttiili lisää ja poistaa ilma joka heilahduksen yhteydessä. ECAS ratkaisee asian niin, ettei se reagoi liikkeeseen vasta kun muutos on jatkunut 60 sekuntia. Näin saadaan turha ilmankulutus pois ajon aikana. Myös lastaustilanteessa ECAS on käytännöllinen, se pitää kuormatilan oikealla korkeudella kuormattaessa.

Örum Oy Ab:n tuoteasiantuntija Bernt Rönneberg esittelemässä kaukosäätimellä toimivaa uutta Wabco EBSE-järjestelmää.

W

abcon historia juontaa aina vuoteen 1869 kun George Westinghouse perusti Westinghouse Air Brake Companyn Yhdysvalloissa. Yritys oli aluksi vahvasti mukana junateollisuudessa valmistamassa ja kehittämässä jarrutusjärjestelmiä junille. Tuohon aikaan ala oli erittäin kasvava ja koko raideverkosto luotiin tyhjästä niin Amerikkaan kuin Eurooppaankin. Sitä kautta Wabco tuli myös Eurooppaan, vuonna 1884 perustettiin tehdas Hannoveriin Saksaan. Autoteollisuuden kehittyessä yritys valmisti ensimmäiset paineilmajarrut tiellä liikkuviin laitteisiin vuonna 1910 ja on siitä lähtien ollut yksi johtavista jarrujärjestelmiä tekevistä yrityksistä. Örum Oy Ab:llä on Wabcon pitkäaikainen yhteistyökumppani. – Meillä oli aikoinaan ruotsalaisen paineilmajarru komponenteja valmistavan yrityksen Mann & Co Ab:n edustus. Yritysostojen yhteydessä Wabco isona valmistajana osti Mann & co:in. Kaupan myötä Wabcon edustus seurasi meille ja sitä saakka olemme edustaneet Wabcoa Suomessa, kertoo tuoteasiantuntija Bernt Rönneberg. Yksi tärkeä asia yhdistää sekä Örumia että Wabcoa.

|

8

– Meille Örumilla on ensiarvoisen tärkeää turvallisuusajattelu ja Wabco on edelläkävijä turvallisen raskaan kaluston liikenteen edistämisessä. Nämä asiat ovat myös tärkeitä meidän toiminnassamme ja siksi Wabco sopii mainiosti tuotevalikoimaamme.

ABS-jarrut muuttivat käsityksiä turvallisuudesta Wabco on teknologiajohtajana tullut tutuksi siitä, että se on tuonut ensimmäisenä markkinoille useita hyötyajoneuvojen tärkeimpiä innovaatioita. Ensimmäinen näistä näki päivänvalon vuonna 1981 kun se toi sarjatuotantoon lukkiutumattomat ABS-jarrut kuorma-autoihin ja perävaunuihin. – Tuote yleistyi nopeasti ja jo vuonna 1994 oli miljoona Wabcon ABS-järjestelmää liikenteessä, muistelee Rönneberg.

Sähköohjattu ilmajousitusjärjestelmä toi helpotusta ja säästöä kuljetuksiin ABS-jarruja seurasi nopeasti uusi innovaatio, kun perinteisten, mekaanisten

TRC -kauko-ohjaimella ECAS-järjestelmän ohjaaminen onnistuu vaikka vetoautosta käsin.

EBS vie jarruttamisen täysin uudelle tasolle Vuonna 1996 esiteltiin uusi MercedesBenzin Actros-kuorma-automallisto, jossa oli ensimmäisenä maailmassa Wabcon suunnittelemat sähköohjatut EBS-jarrut. Innovaatio oli Wabcon ja Mercedeksen tiiviin yhteistyön tulosta. Parin vuoden kuluttua järjestelmä saatiin myös perävaunuihin ja Suomen ensimäiset EBSjarrut asennettiin helsinkiläiselle Kuljetus Auviselle vuonna 2000. Tänä päivänä EBS-järjestelmästä on käytössä kolmas kehitysversio, EBSE. Kun tavoitteena on turvallisuus ja taloudellisuus, on ratkaisu tällöin EBSE. Järjestelmä on asennettavissa sekä täys- että puoliperävaunuihin. EBS- järjestelmä pitää sisällään niin ABS-jarrut kuin RSS- ajonvakautusjärjestelmän. – Yhdistelmän jarruttamisessa on kaksi perusasiaa: kaikkien jarrujen tulee käynnistyä samanaikaisesti ja jokaisen akselin tulee jarruttaa kuormituksen mukaan. EBS-järjestelmä pitää huolen, että näin ta-


pahtuu. Se valvoo yhdistelmän venttiilejä, luistonsäätöä, ajonvakautta sekä ABSjarruja kellontarkasti, kertoo Rönneberg.

EBSE -järjestelmään on kytkettävissä monia turvallisuutta edistäviä laitteita, kuten jarruihin vaikuttava peruutustutka.

Uusi E-sarja sisältää paljon uusia elementtejä ja se on helposti laajennettavissa asiakkaan tarpeiden mukaan. – Tarjolla on mm. TRC- kauko-ohjain, jonka avulla kuljettaja voi ohjata ECASsähköistä ilmajousitusjärjestelmää vaikka vetoautosta käsin. Lisäksi EBSE- järjestelmään on kytkettävissä monia turvallisuutta ja kuljettajan työskentelyä helpottavia järjestelmiä kuten jarruihin vaikuttava peruutustutka. Myös mahdollisiin EBS- järjestelmän virransyöttöongelmiin on Örumilla varauduttu. – Jokaiseen meiltä lähtevään EBS- sarjaan toimitetaan johtosarja, joka kytketään jarruvaloihin. Jos yhdistelmään tulee virransyöttöongelma, saa EBS jarruvaloista varavirtaa, jolloin ABS- ja ALB- toiminnot pysyvät toiminnassa.

don, mm: kuormat, etu- ja taka-akselien painot sekä kokonaispainot, kilometrit, vikadiagnoosiviestit, ja myös ajotietotallennus on luettavissa SmartBoardista.

RSS-ajonvakautusjärjestelmä estää yhdistelmiä kaatumasta nopeissa väistöliikkeissä tai jyrkissä mutkissa.

RSS-ajonvakautusjärjestelmä pitää perävaunut pystyssä Vuosituhannen vaihteessa Wabco kehitti jälleen yhden tieturvallisuutta oleellisesti parantavan tuotteen, RSS- ajonvakautusjärjestelmän. – Varsinkin nopea väistöliike tai täysillä kuormilla jyrkkiin mutkiin sekä risteyksiin ajettaessa on riski, että liian kovalla tilannenopeudella yhdistelmä saattaa kaatua. RSS- järjestelmä valvoo painoa, nopeutta sekä yhdistelmän kallistuvuutta, ja reagoi jarruttamalla jos vauhtia on liikaa. Tämä ratkaisu on ollut todella tärkeä turvallisuustekijä.

Wabco satsaa jatkuvaan kehitystyöhön ja testaamiseen. Talvitestit tehdään yrityksen omalla testiradalla Rovaniemellä.

Jatkuvaa kehitystyötä turvallisen kuljettamisen eteen SmartBoardin kautta kuljettaja saa haluamansa tiedot yhdistelmästä.

Erinomainen on myös SmartBoardnäyttöjärjestelmä. – Erillisen näytön kautta kuljettaja voi lukea yhdistelmästä lähes kaiken tie-

hyötyajoa

Alan johtava tekijä Wabco satsaa jatkuvaan kehitystyöhön sekä tuotteidensa testaamiseen paljon. Koska turvallisuus on ykkösasia, testataan tuotteita erilaisissa olosuhteissa jatkuvasti. Yrityksen oma testirata Jeversissä valmistui jo vuon-

Suomen ensimmäinen Wabco EBS -jarrujärjestelmällä varustettu yhdistelmä toimitettiin vuosituhannen vaihteessa helsinkiläiselle Kuljetus V. ja M. Auviselle. Tänäkin päivänä Auvisen säiliöautoissa käytetään Örumin toimittamia Wabco -järjestelmiä. Kuva Raskassarja -lehden artikkelista numerosta 1/2000.

na 1995, ja lisäksi talvitestejä on tehty -80 luvun alusta heidän omalla testiradallaan Rovaniemellä. Edelläkävijällä ei ainoastaan keksi vaan myös kehittää uusia tuotteita. Ongelmana on näyttää viranomaisille että tuote myös täyttää kaikki turvallisuus vaatimukset. Wabcolle uranuurtajana ei riitä että se kehittää uusia järjestelmiä, vaan se joutuu myös itselleen, asiakkailleen ja viranomaisille näyttämään, kehittämään ja keksimään uusia mittausjärjestelmiä millä osoitetaan toden järjestelmän toimivuus ja turvallisuus kaikissa olosuhteissa. Näistä testaustavoista on monesti tullut standardeja muita vastaavia järjestelmiä testattaessa. – Alan johtava yritys näyttää esimerkillään miten tuote tehdään alusta loppuun, mitään ei jätettä sattuman varaan. Tällaisen päämiehen kanssa on ilo työskennellä, tällä tavalla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme sekä turvallisimmat että parhaimmat ratkaisut, päättää Rönneberg.

9

|


Jyki tarjoaa edistykselliset perävaunut myös uusille kokonaispainoille. Kuvassa uusi viisiakselinen Jyki-puutavaraperävaunu.

Jyki ja Örum tehneet hyvää yhteistyötä koko jarrujärjestelmien kehityshistorian ajan

Perävaunuvalmistaja Jyki Oy on toiminut Längelmäellä Jylhänvuoren juurella vuodesta 1966 - kohta jo 50 vuoden ajan.

J

ykin perävaunutehdas on viime aikoina uudistunut perusteellisesti. Lisäksi käyttöön on otettu uusi korjaamorakennus. Mittava tehtaan uudistamishanke alkoi keväällä 2012 ja projekti on tuotantotilojen osalta valmis joulukuussa 2013. Jykin tunnetuimpia tuotteita ovat raakapuun kuljetukseen tarkoitetut puutavaraperävaunut sekä soran ja muiden maaainesten kuljetukseen tarkoitetut kasettiperävaunut. Tuotevalikoimaan kuuluvat myös vaihtolava- ja lavaperävaunut. Jyki valmistaa myös perävaunualustoja, telejä ja jalkarunkoja. Kotimaan lisäksi Jyki -vaunuja toimitetaan kasvavassa määrin vientimarkkinoille.

ABS-järjestelmä mullisti perävaunujen jarrut Jyki on tehnyt Örumin kanssa hyvää yhteistyötä koko historiansa ajan; Örum on Jykin tärkein jarrukomponenttien toimittaja ja perävaunujen valoissa käytetään laajasti Hellan laatutuotteita. – Perävaunujen jarrutekniikka lähti turvallisuusvaatimusten noustessa kehittymään ja 1980-luvun alusssa käyttöön otettiin jarruvoimia säätelevät ALB-venttiilit, jotka säätyivät kuormi-

|

10

tuksen mukaan kun aiemmin tilalla oli ollut käsikahvat. Alussa venttiileitä oli vaunussa yksi ja sitten takapäähän tuli omansa. Tunnistus tapahtuu rungon ja akselin välisestä korkeuserosta, joka pienenee lineaarisesti painon lisääntyessä. Kun painoa tulee päälle, niin etäisyys muuttuu ja ALB-venttiilin säätö muuttuu suhteessa painoon. Tämä säätää paineilmaa jarruille ja näin se säätää jarrujen tehoja, kertoo Jyki Oy:n pitkän linjan perävaunusuunnittelija Jouko Sokka, jolla on kokemusta Jyki -perävaunujen suunnittelusta yli 40 vuoden ajalta. Tähän mennessä ehkä suurin muutos perävaunujen jarruissa koettiin 80-luvun loppupuolella, kun henkilöautoissa läpimurron tehneet ABS-jarrut tulivat ensin kuorma-autoihin ja sitten perävaunuihin. – ABS-jarrut toivat perävaunuihin paljon uutta tekniikkaa. Akseleihin tuli pyörimisen tunnistusanturit, jotka haistelevat pyöriikö akseli vai onko se lukossa. Näin pneumatiikka saa signaalin pyörästä ja jos pyörä lukkiintuu niin jarrujärjestelmä päästää pihisten painetta pois ja vapauttaa pyörän jarrutuksen, opastaa Sokka. Samalla kun ABS-jarrut tulivat, alettiin kiinnittää huomiota myös kuorma-auton ja perävaunun yhteensovittamiseen. – On tärkeää että jarrutus tapahtuu yhtä aikaa autossa ja perävaunussa. Tähän päästiin säädettävillä venttiileillä, joilla tehtiin sovitus auton ja perävaunun kanssa niin että molemmat jarruttavat mahdollisimman yhtäaikaisesti oman osansa yhdistelmän massasta, kertoo Sokka.


ABS-järjestelmien paineilmaputkijärjestelmien kestävyys ja luotettavuus nousi uudelle tasolle kun sinkityistä metalliputkista ja terässäiliöistä päästiin eroon; tilalle tuli muoviputket ja alumiinisäiliöt jonka jälkeen jarruventtiileissä ei lika ja ruoste ole ollut enää ongelma. Täysperävaunussa on paineilmaputkea jopa lähes 100 metriä.

Hyvää tuotekehitysyhteistyötä Örumin, Wabcon tehtaan ja Ruotsin Wabcon kanssa on tehty hyvää yhteistyötä myös tuotekehityksessä. – Esimerkiksi kun ABS-jarruja alettiin miettimään perävaunuihin, varustelimme vaunut Wabcon testereillä joista sai tietoa jarrujen ja vaunun käyttäytymisestä. Tätä tietoa hyödynsimme omassa tuotekehityksessämme sekä toimitimme sen Wabcolle, jota kiinnostaa aina kovasti Suomessa saadut tulokset sillä meillä perävaunut ovat pidempiä, niissä on usein enemmän akseleita kuin Euroopassa ja kokonaismassat ovat suuremmat. Lisäksi meidän talviset olosuhteet tuovat jarruille omat haasteensa, toteaa Sokka.

Wabco myös EBS-jarrujärjestelmän edelläkävijä Seuraava merkittävä muutos perävaunujen jarruissa nähtiin 2000-luvun alussa kun käyttöön alettiin ottaa sähköohjattuja EBS -jarrujärjestelmiä. Samalla myös levyjarrut alkoivat yleistyä perävaunukäytössä ja niitä alettiin laittaa jopa puutavaraperävaunuihin. – EBS eroaa ABS-jarruista siinä että kun kuljettaja painaa jarrua niin ABS-järjestelmässä impulssi kulkee paineilmalla jarruventtiiliin, mikä aiheuttaa aina pienen viiveen ennen kuin paine on takimmaisella akselilla. Tämän takia ABS-järjestelmään pyritään tekemään sovitus säädettävillä venttiileillä niin että jarrutus tapahtuu tasaisesti. Sähköinen EBS-järjestelmä puolestaan toimii lähes ilman viivettä. Paineilmaa käytetään vain signaalin viemisessä säiliöltä jarrukellolle, missä putkikoot ja liittimet on mietitty niin että viive ei enää ole merkityksellinen. Örum on toimittanut meille laitteiston millä tämäkin viive voidaan mitata ja todeta että se alittaa määräysten vaatimukset, sanoo Jyki Oy:n suunnittelupäällikkö Matti Kultala. Sähköisessä EBS-jarrujärjestelmässä on turvallisuuden takaamiseksi paineilmaputket varajärjestelmänä, jos sähköiseen järjestelmään tulee häiriö. – Jos sähköjärjestelmään tulee jostain syystä häiriö, tapahtuu jarrutuksen ohjaus automaattisesti paineilmalle. Tästä syttyy

Jyki Oy:n suunnittelupäällikkö Matti Kultala (vas.) ja pitkään linjan perävaunusuunnittelija Jouko Sokka ovat tyytyväisiä Örumyhteistyöhön.

merkkivalo ohjaamoon mistä kuljettaja tietää että EBS-järjestelmä ei ole toiminnassa, kertoo Kultala. Tämä on kuitenkin nykyään jo melko harvinaista sillä EBSjärjestelmien luotettavuus on korkealla tasolla. – Örum toimittaa meille sähköjohtosarjat täysin valmiina oikeissa mitoissa eikä niihin tehdä enää liitoksia tai jakorasioita itse. Valmiit sähkösarjat tiivistettyine liitoksineen takaavat korkeat tiiviysluokat ja luotettavuuden, vakuuttaa Kultala.

RSS-ajonvakautusjärjestelmä Seuraava kehitysaskel perävaunujen jarruissa on vuonna 2005 ensiesitellyt ja nyt vahvasti tuloaan tekevät RSS-ajonvakautusjärjestelmät (Roll Stability Support), joissa Wabco on johtava kehittäjä ja toimittaja. – Ajonvakautusjärjestelmä tulee pakolliseksi max. 3-akselisissa perävaunuissa vuoden 2014 syksyllä. Perävaunun EBS-järjestelmään tulee sivuttaiskiihtyvyysanturi, mikä huomaa sen jos vaunu lähtee kaatumaan ja jarruttaa automaattisesti. Anturi ottaa nopeuden EBS-järjestelmästä ja RSS toimii ennen kuin vaunun pyörä nousee tienpinnasta sallien kuitenkin pienen sivuluisun. Jos pyörä alkaa nousta vaikka kurvissa liiallisen nopeuden takia, korjaa RSS järjestelmä tilanteen pienillä eri pyörien jarrutuksilla, kertoo Kultala. RSS-järjestelmän saa nyt EBS:n lisäksi myös ABS-jarrujärjestelmiin. – RSS tuli ensin eurooppalaisiin suuren volyymin puoliperävaunuihin ja sitten täysperävaunuihin. Nyt sitä saa ilmajousiakseleiden lisäksi rautajousilla varustettuihin vaunuihinkin, lisää Kultala. Tulevaisuudessa perävaunujen jarruihin odotellaan Jykillä seuraavan sukupolven ajovakaudenhallintajärjestelmää, mikä ottaa myös tienpinnan liukkauden huomioon kuten henkilöautoissa. – Se on varmasti mahdollista jo lähitulevaisuudessa, uskovat Sokka ja Kultala.

Jykillä luotetaan Hellan valotekniikkaan

Marko Saarinen asentamassa jarruputkia Jykin tuotannossa.

Jyki -perävaunuissa on koko historian ajan käytetty Örumin maahantuomaa Hella -valotekniikkaa. – Hella on aina ollut valotekniikan edelläkävijä ja viime aikoina tapahtunut LED-teknologian tulo on merkittävä kehitysaskel valojen historiassa. Käytämme Jyki -vaunuissa mm. Hellan perävaloja, sivuvaloja, äärivaloja ja työvaloja, luettelee Kultala.

11

|


Örum on virkeä 90-vuotias Örum Oy Ab muutti nykyisiin toimitiloihinsa Espoon Juvanmalmille vuonna 1979.

Autoasi ketjun takana oleva Perheyritys Örum Oy AB täyttää 2013 90-vuotta. Svend Örumin vuonna 1923 perustama polkupyöräliike on kasvanut menestyväksi moottoriajoneuvojen varaosien ja lisävarusteiden maahantuonti- ja tukkuliikkeeksi.

H

elsingin keskustassa avautui vuonna 1923 tanskalaisen Svend Örumin polkupyörä- ja autotarvikeliike. Perustajansa nimeä kantaneen yrityksen toiminta keskittyi polkupyörän osien maahantuontiin ja pyörien kokoamiseen. Aegir, Matador ja Armstrong olivat sen omia rekisteröityjä merkkejä. Suomen autokanta alkoi 1920-luvulla kasvaa, ja tämän myötä nousi myös auto-

|

12

jen varaosien kysyntä. Pian Svend Örumin yrityksen toiminta painottuikin polkupyörän osista auton osien kauppaan. Örum toimitti asiakkailleen jo tuolloin mittavan pituisia tuoteluetteloita. 1930-luvun lama-aika ja valuuttakriisi koettelivat Örumia vain vähän. Tuotevalikoimaa oli tuolloin kuitenkin pakko laajentaa. Autoalan tuotteiden lisäksi valikoima kasvoi esimerkiksi radioilla, jääkaapeilla, sähkömankeleilla ja kelloilla sekä talo- ja huonekalulakoilla ja maaleilla. Lisäksi Örum toimitti huonekaluteollisuudelle sen tarvitsemia kemikaaleja. 1930-luvulla yhtiö laajentui ja joutui lisääntyneen tilantarpeen vuoksi muuttamaan useaan otteeseen Helsingin keskustan alueella. Sotavuosien raskaina aikoina Örumyhtiö oli valtiohallinnon kehotuksesta evakuoituna. Sen varasto siirrettiin Hä-

meenlinnaan ja konttori Kauniaisiin. Sota-aikana suurin osa Örumin maahan tuomista tai valmistamista tuotteista toimitettiin Suomen puolustusvoimille. Kommandiittiyhtiönä toiminut Örum muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1949. Helsingin kesäolympialaiset vuonna 1952 oli sodasta toipuvalle Suomelle merkittävä virstanpylväs. Samana vuonna purettiin myös tavaran tuontisäännöstely, mikä vauhditti monen yrityksen toimintaa. Yritysten kesken käytiin kovaa kilpailun tunnetuista edustuksista. Ajalle tyypillistä oli myös yritysten voimakas erikoistuminen. Örum tunnettiin tuolloin etenkin automaalien, kytkimien, jarrujen ja valojen asiantuntijana. Vuonna 1971 yhtiö myytiin Svend Örumin vävyn, Kaj Pitzner-Jörgensenin perheelle. Samalla yritykseen perustettiin neljä erillistä myyntiosastoa automaaleil-


hyötyajoa

Örum Oy Ab:n tuoteluetteloita ja mainoksia 1920- ja 30-luvuilta.

le, kytkimille, varaosille ja teollisuudelle. 1970-luvun alkupuolella Örum oli erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, kun Suomen Pankki määräsi öljykriisin vuoksi maahantuojille määräaikaiset tuontitalletukset ja käteismaksupakon. Yhtiö selviytyi tukalasta tilanteesta toimintojensa voimakkaalla saneerauksella. Osastoja yhdistettiin ja esimerkiksi automaalien myynnistä luovuttiin kokonaan. Vuonna 1979 yhtiö muutti Espoon Juvanmalmille nykyisiin toimitiloihinsa, joita on vuosien saatossa laajennettu useaan otteeseen. 1980-luvun alussa Pitzner-Jörgensenin perheen parista ei enää löytynyt halukasta jatkajaa, joten perhe päätti luopua yrityksestä. Syyskuussa vuonna 1982 Örumin koko osakekanta myytiin Mercantilen sisaryhtiölle Veholle. Örum toimi Vehon omistuksessa vuoteen 1987, kunnes yritys myytiin teknistä tukkukauppaa harjoittavalle Mercantilelle. Mercantilen

historia ulottuu yli 110-vuoden taakse ja se on 100 %:sti suomalainen perheyhtiö. Mercantilen omistaa Aminoffin perhe.

Vuonna 2013 90-vuotiaan Örum-yhtiön toimintamallit perustuvat kumppanuuteen ja asiakaskonsepteihin, joiden tavoitteena on ymmärtää asiakkaan toimintaa syvällisesti. Örum on alansa kiistaton edelläkävijä. Tehokas, nopea ja luotettava asiakaspalvelu on yhtiön toiminnan perusta. Asiakaskunnan muodostavat auto- ja kuljetusalalla toimivat korjaamot, valmistajat, merkkiliikkeet, rengasketjut ja varaosaliikkeet. Hyötyajoneuvojen puolella yhtiön tärkeä asiakasryhmä ovat kotimainen perävaunuteollisuus ja muu ajoneuvoteollisuus.

Nordic Forum Örum on mukana yhteistyöryhmittymässä Nordic Forum, joka tarjoaa tehokaan yhteistyökanavan valmistajien suuntaa ja erinomaisen mahdollisuuden kehittää toimintaa sekä ryhmän sisällä, että jäsenyritysten kanssa. Ryhmittymään kuuluu alansa johtavia yrityksiä eri puolilta Eurooppaa: Hellanor Norjasta, FTZ Tanskasta, Mercantile Group Virosta, HELLA Irlannista, Inter-Team Puolasta sekä Orum Merca Venäjältä Pietarin alueelta. Nordic Forumin yritysten yhteistyön tarkoituksena on solmia pitkäaikaisia kumppanuussopimuksia johtavien varaosavalmistajien kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi HELLA, Bosch, Philips, SKF ja ZF.

13 13

|


Raufoss ABC-pikaliitinjärjestelmä on tehty kevyestä ja kestävästä komposiitista.

Raufoss –liittimet takaavat

Tiiviin liitoksen Kuorma-autossa on keskimäärin 200-250 erilaista liitintä. Tiivis liitos takaa kaluston liikkumisen vaikeissakin olosuhteissa ilman ongelmia. Örum Oy Ab:n maahantuomat Raufoss –liittimet edustavat alan johtavaa osaamista.

Ö

rum Oy Ab:n ja Raufossin tarina juontaa aina 1980-luvun alkuun, jolloin Örum alkoi maahantuoda laadukkaita liittimiä asiakkaidensa tarpeisiin. – Norjalainen Kongsberg Automotive on alan johtavia valmistajia ja heidän Raufoss –tuotemerkki on tunnettu luotettavuudesta sekä toimivuudesta. He toimivat OEM –valmistajina monille kuorma-autovalmistajille kuten Scania, Volvo ja Iveco. Lisäksi lähes kaikki kotimaiset perävaunuvalmistajat luottavat

|

14

Raufossiin liitinasioissa, kertoo Örum Oy Ab:n myyntiryhmäpäällikkö Antti Norva. Maailmanlaajuinen Kongberg Automotive tekee monia erilaisia raskaan kaluston tuotteita kuten kytkimiä, vaihteistojärjestelmiä, elektroniikkaa ja istuintekniikkaa päätuista lämmittimiin. Yli 20 maassa 50 toimipisteen voimin tomiva yritys työllistää yli 11 000 työntekijää. Liittimien tehtävä on yksinkertainen. – Pikaliittimiltä vaaditaan kahta asiaa: nopeaa ja helppoa liittämistä sekä tiiviyttä. Esimerkiksi jarruputken liittäminen on todella yksinkertaista: putki katkaistaan enintään 15 asteen kulmaan, työnnetään perusliittimeen ja liitos on valmis. – Raufoss lopettaa paineilmajärjestelmän sihinät. Vuotoja ei tule ja reklamaatiot ovat nollassa. Iso valmistaja pystyy tarjoamaan tasalaatuista tuotetta, johon asiakas voi todella luottaa, kehuu Norva.


hyötyajoa

Toimivat liitinjärjestelmät takaavat yhdistelmän toimivuuden kaikissa olosuhteissa.

Komposiitti nykypäivää Raufossin tunnetuin tuote on messinkinen P5-pikaliitinjärjestelmä, jolla on vankka jalansija alalla. Kehitys on tuonut tullessaan myös täysin uudet liitinmateriaalit. – Raufossin ABC-pikaliitinjärjestelmä on tehty komposiittimuovista, joka keveydellään ja helppokäyttöisyydellään on korvannut osin messinkiset ratkaisut. Toki siellä missä tarvitaan kierrettä, käytetään edelleen messinkiä. – Komposiitti on kestävää ja uusi kiinnitysjärjestelmä on tehnyt liittämisestä entistä vaivattomampaa ja helpompaa. Uusi materiaali on tehnyt niiden hinnoista entistä kilpailukykyisempiä. Myös liitinten kestävyys on vain parantunut. Kuorma-autoyhdistelmässä on liittimiä jopa 200-250 kappaletta. Yksikin vuoto saattaa pysäyttää ajon ja tuoda turhia seisokkeja. – Suomessa on vaihtelevat olosuhteet ja hyvät liittimet pitävät pyörät pyörimässä. Raufossin liittimiä testataan jatkuvasti ääriolosuhteissa ja esimerkiksi perävaunuissa ne joutuvat kovalle rasitukselle ja vuotoja ei saa tulla. Laatutuote on näissäkin perusedellytys, päättää Norva.

Ekeri luottaa Raufossiin Kolpissa, Pohjanmaalla sijaitseva Ab Ekeri Oy on pohjoismaiden johtava sivusta avattavien kuorma-autojen umpikorien, perävaunujen ja puoliperävaunujen valmistaja. Vuodessa yli 600 yksikköä valmistava yritys luottaa tuotteissaan Raufossin liittimiin.

E

keri valmistaa vuosittain 400 perävaunua ja 200 koria, joista 80% menee vientiin.

– Suurimmat vientimaamme ovat Ruotsi, Norja ja Englanti. Työllistämme täällä Kolpissa 170 henkilöä ja konsernin liikevaihto oli viime vuonna 55 miljoonaa euroa, kertoo Ab Ekeri Oy:n toimitusjohtaja Mikael Eklund. Yrityksen päätuote on sivulta aukeavat umpikoriset perävaunut. Visio on selkeä. – Tavoitteenamme on, että aina kun puhutaan sivulta aukeavista perävaunuista, käytetään nimeä Ekeri. Sivulta aukeavat ovat päätuotteemme ja sen tavoite on helpottaa kuljetusyrittäjän työtä tekemällä siitä joustavaa sekä vaivatonta. Lastaus ja purku onnistuu nopeasti. Ekerin nousu alan johtavien yritysten joukkoon ei ole sattumaa. Eklund näkee kaksi asiaa tärkeänä matkalla menestykseen. – Olemme erikoistuneet tiettyihin perävaunuihin ja koko jakelukanavamme on oma. Meillä on toimipisteet niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Kun on koko ketju käytössä, pystyy sitä myös hallitsemaan paremmin ja tarjoamaan asiakkaille parasta palvelua. Örum Oy Ab:n ja Ekerin historia juontaa kauaksi taaksepäin. – Olemme tehneet hyvää yhteistyötä koko minun 25 vuotisen työurani ja jo pitkän aikaa ennen sitäkin. Ekerin perävaunussa on kolme tärkeää tekijää, joiden täytyy toimia moitteettomasti: sähkö- ja jarrujärjestelmä sekä sivuovet. – Kun nuo kolme asiaa pelaa, niin koko kärry pelaa. Käytämme tuotteissamme vain parhaita varusteita ja tavarantoimittajia. Yksi tärkeä tuote Ekerin perävaunuissa on Raufoss –liittimet. – Liittimet ovat erittäin tärkeä osa toimivaa kokonaisuutta. Jos ne vuotavat tai menevät muuten rikki, saattaa matkanteko tyssätä siihen. Olemme todenneet, että Raufoss tarjoaa meidän käyttöön parhaat ja toimintavarmat liittimet. Ne ovat tehty pohjoismaisiin olosuhteisiin ja kun ne kestävät täällä, kestävät ne missä tahansa.

Raufoss ABC-pikaliitinsarjasta löytyy liittimet joka lähtöön.

– Käyttämällä Raufossia ei ole liitinongelmia esiintynyt. Laatutuote, päättää Eklund.

15

|


- Suodatinasiossa kannattaa valita aina paras vaihtoehto, kertoo Örum Oy Ab:n tuotepäällikko Janne Valkokallio.

MANN-FILTER

Ensiasennuslaatua moottorillesi Vaihdattamalla kuorma-auton suodattimet säännöllisesti ammattikorjaamolla voi vähentää pakokaasupäästöjä, pidentää moottorin käyttöikää, parantaa sisäilman laatua ja jopa vähentää polttoaineen kulutusta. Käyttämällä oikealaatuisia öljyjä sekä laadukkaita öljynsuodattimia pääsee parhaaseen lopputulokseen.

K

aksi väriä: vihreä ja keltainen. Tämä on ollut synonyymi laadukkaille öljynsuodattimille jo 70 vuoden ajan. Adolf Mann ja Dr. Erich

|

16

Hummel perustivat yli 70 vuotta sitten yrityksen tekstiili- ja huopasuodattimien valmistusta varten. Pienestä yrityksestä Schwabenin Ludwigsburgista on kasvanut yli 14 300 työntekijää yli 50 maassa työllistävä MANN+HUMMEL -konserni, joka on yksi maailmanmarkkinoiden johtavista yrityksistä suodatusratkaisuissa ajoneneuvoja, off-highway -sovelluksia ja teollisuutta varten. – Kuorma-autopuolella Mann-Filterin kattavuus on lähes 100 %. Suodattimet kehitetään tiiviissä yhteistyössä kuorma-autovalmistajien sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Se toimii ensiasennusvalmistajana (OEM) niin kuorma-auto-, henkilöauto- kuin työko-

neteollisuudessa, kertoo Mann-Filteriä maahantuovan Örum Oy Ab:n tuotepäällikkö Janne Valkokallio.

Oikea suodatin ja öljy takaavat parhaan tuloksen Öljynsuodatus on erittäin tärkeä osa moottorin käyttöikää ja tuottavuutta las-kettaessa. Valkokallio muistuttaakin, että koko paketin täytyy olla kunnossa eli pelkkä hyvä suodatin tai öljyt ei riitä. – Jos jommassakummassa säästetään, öljyissä tai suodattimissa, ei päästä koskaan parhaaseen lopputulokseen. Käyttämällä oikeanlaisia, omaan laitteeseen suunniteltuja sekä suositeltuja öljyjä ja


hyötyajoa suodattimia saadaan koneesta paras hyöty irti. Varsinkin Suomen vaihtuvissa olosuhteissa suodattimen täysi toimivuus on tärkeässä roolissa. – Suodattimien ohjausvirtaventtiilillä hallinnoidaan kuinka kauan kylmä auto on ilman suodatusta starttauksen jälkeen. Jos öljyt ovat väärät, tulee ongelmia. Suodatinkuluissa säästäminen ei myöskään pitkässä juoksussa ole järkevää. – Verraten muihin muuttuviin kuluihin esimerkiksi kuorma-autossa, suodatinkulut ovat maksimissaan prosentin luokkaa. Säästöistä aiheutuva mahdollinen koneremontti syö tuon prosentin moninkertaisesti. Pidentyneet öljynvaihtovälit asettavat myös tietyt vaatimukset suodattimille. – Synteettisten öljyjen tulon myötä öljynvaihtovälit ovat pidentyneet selkeästi ja se asettaa vaatimuksia myös suodattimille. Mann-Filterin suodattimet on kaikki tehty nykyvaatimusten mukaiseen kestoon.

– Suodattimet ovat aina ensiasennuslaatua, joka on saatu aikaan vahvalla yhteistyöllä mm. kuorma-autovalmistajien kanssa. Yli 3000 patenttia ja käyttömallia todistavat konsernin innovaatiovoimasta.

Nykyhetkessä, tulevaisuus mielessä

Yksi tuotantostandardi maailmassa takaa laadun

Moottorisukupolvet ja –teknologia kehittyy kovaa vauhtia asettaen yhä korkeampia vaatimuksia moderneille suodatusratkaisuille. Lisäksi liikkuvuudelle, luonnonvarojen säästämiselle sekä ympäristönsuojelulle asetetaan myös lisävaatimuksia enenemässä määrin. Vastatakseen näihin haasteisiin työllistää MANN+HUMMEL yli 800 tutkijaa ja kehitysinsinööriä kaikkialla maailmassa. – Jokaisen suodattimen tavoite on varmistaa moottorin tasaisen hyvä teho, joka pysyy vakiona suodattimen koko huoltovälin ajan. Tuotannossa huomioidaan myös korkeat ympäristönsuojeluvaatimukset sekä luonnonvarojen käyttöä koskevat säädökset hyvin tarkasti jokaisessa uudessa suodatinratkaisussa, kertoo Valkokallio. Aukoton laadunhallinta ja monenlaiset kestävyys- ja toimintakokeet kaikissa kehitysvaiheissa takaavat sen, että tulokseksi saadaan aina suodatin, joka ansaitsee nimen MANN-FILTER.

MANN-FILTER on tunnettu laadustaan. Kaikki valmistus- ja tuotantoprosessit viedään läpi tekniikan viimeistä kehitystä edustavilla tuotantolaitteilla, jotka optimoidaan sekä määrätään erittäin tarkasti jokaista suodatinta varten Marklkofenin tehtaan toimesta Saksan Baijerissa. – Näitä samoja prosesseja sovelletaan jokaisessa tuotantolaitoksessa ympäri maailman riippumattomien sertifiointilaitosten säännöllisessä valvonnassa. Siten saadaan pidettyä yllä yhtenäinen laatustandardi kaikkialla maailmassa. Tämän seurauksena on taattu MANNFILTER -ensiasennuslaatu. Kaikki tuotantolaitokset on sertifioitu standardin ISO/TS 16949:2002 mukaan ja niille on sen lisäksi suoritettu ympäristösertifiointi standardin DIN EN ISO 14 001 mukaan. Tuotantotahti on kova. – MANN+HUMMEL tuottaa kaikkialla maailmassa keskimäärin 15 suodatinta sekunnissa. Se tarkoittaa yli 470 miljoonaa suodatinta vuodessa.

MANN-FILTER -suodattimet ovat aina ensiasennuslaatua.

MANN-FILTER vahvasti mukana myös metsäkonepuolella Henkilöautojen ja raskaan liikenteen lisäksi MANN-FILTER on vahvasti mukana myös erilaisessa koneteollisuudessa. Yksi suomalaisia koskettava ala on metsäkonevalmistus. – MANN-FILTERin laadukkaat suodatinratkaisut ovat tuttuja myös metsäkoneissa. Yritys tekee OEM-suodattimet mm. suomalaisiin Ponsse –metsäkoneisiin, toteaa Valkokallio. Örum Oy Ab:n tuotevalikoimaan ja brändiin MANN-FILTER sopii loistavasti. – Heillä on samat arvot kuin meillä, tavoitteena on tuottaa asiakkaille parhaita mahdollisia tuotteita ympäristöä ajatellen. Siksi MANN-FILTER on meille oikea tuote, päättää Valkokallio.

Käyttämällä oikeanlaisia, omaan laitteeseen suunniteltuja sekä suositeltuja öljyjä ja suodattimia saadaan koneesta paras hyöty irti.

17

|


Luotettavampi toiminta ja moottorin pitkä elinikä! MANN-FILTER-öljynsuodatin. Heikompilaatuinen öljynsuodatin muistuttaa MANN-FILTER-öljynsuodatinta vain ensinäkemällä. Suodattimia kannattaa verrata toisiinsa yhtä aikaa.

MANN-FILTER

TIIVIYS

Heikompilaatuinen suodatin

Maksimaalinen tiivistyksen laatu, tiivistys vähenee kuumuudessa

Heikommasta materiaalista valmistettu

• riittämätön tiivistys • mahdollinen öljynhukka • löystyminen ajon aikana mahdollista

• täydellinen tiivistys • suodatin ei löysty ajon aikana • luotettava erityisen alhaisissa lämpötiloissa

KIERREKANSI Tarkkaan sovitettu kierre

Epätarkka kierre

• helppo asentaa ja poistaa • luja tiivistystiukkuus • säilyttää tiivistysvarmuuden ajan kuluessa

• • • •

mahdollisia asennusongelmia riittämätön tiivistystiukkuus vuotaminen mahdollista mahdollinen öljynhukka

TAKAISKUVENTTIILI Erikoismuotoiltu osa luotettavan toiminnan varmistamiseksi

Heikommasta materiaalista valmistettu yksinkertaisesti muotoiltu osa

• ei öljykanavien tai suodattimien tyhjenemistä • välitön paineenmuodostus uudelleenkäynnistettäessä • maksimaalinen käyttöaika joustavuuden ja kestävyyden ansiosta

• öljykanavien tai suodattimien tyhjeneminen mahdollista • tiiviysvahingot mahdollisia ja mahdollista epätiiviyttä lyhyen ajan kuluessa

• öljynpaineen muodostumisen viivästyminen käynnistettäessä • lyhytikäinen

SUODATINAINE Optimaalisesti poimutettu mahdollisimman suuren suodatinpinta-alan saavuttamiseksi

• • • •

Pienempi suodatinpinta-ala ja epäsäännölliset poimujen välit

• pienentynyt liankeräysteho. Tämän vuoksi öljy valuu lyhyen ajan

suuri liankeräysteho

kuluttua suodattamattomana ohitusventtiilin läpi

• huono suodatusvaikutus huonompien materiaalien vuoksi • lyhytikäinen • puutteellinen erottelukyky

erityisen suuri suodatusteho korkealaatuisten materiaalien ansiosta pitkä käyttöaika

erityiset kuvioinnit takaavat tasaisen poimujen välin ja kapasiteetin maksimaalisen hyödyntämisen

• mekaaninen kuormitettavuus suuri

OHITUSVENTTIILI Kestävä ja tarkka toimintatapa

Tarkkaa toimintatapaa ei voida taata

• venttiilin paine mukautettu kunkin moottorin mukaan • korkealaatuinen kumitiiviste • ohitusventtiili toimii myös alhaisissa lämpötiloissa

• venttiilin painetta ei ole mukautettu moottorin tietoihin tai sitä ei ole määritetty

• riittämätön toimittamaan moottoriin öljyä • heikompilaatuinen tai sopimattomasta materiaalista

(jäätymissuoja)

valmistettu tiiviste

• täydellinen tiivistysvarmuus

• mahdollista ohivirtausta venttiili suljettuna

ELEMENTTIEN KOHDISTUS Vain pitkittäinen kohdistus

Pitkittäinen ja säteittäinen kohdistus

• vähentää elementin liikettä. Näin vähennetään elementin

• puuttuva säteittäinen kohdistus voi aiheuttaa elementin

ja kotelon välisten leikkauskohtien vuotoja.

riittämättömän pysyvyyden ja johtaa näin vuotoihin

SUODATINKOTELO Materiaali on paineenkestävää ja korroosiosuojattua

• • • •

Ohut, suojaamaton materiaali

• tiiviysvahingot mahdollisia ja mahdollista

käyttövarma

epätiiviyttä lyhyen ajan kuluessa

ei vuotoja

• öljynhukka • ruostealttius • öljysuodatin voi haljeta

ei öljynhukkaa

korroosionkestävä

SUODATINAVAIN Turvalliseen suodattimenvaihtoon

• ei liukumista • yksinkertainen irrottaa/asentaa myös

vaikeissa olosuhteissa asennuksen aikana

|

18

Ei saatavilla / huonosti toteutettu

• vaikea irrottaa • irtoaminen ja lipsuminen mahdollista • irrotustuen lipeäminen


Korjaamo-messut löytänyt

Oman paikkansa

Auto- ja konealan ammattilaisille suunnatut Korjaamo-messut ovat löytäneet oman paikkansa alan osaajien kalenterissa. Marraskuun 2013-messut keräsivät kävijäennätyksensä ja uutta messua on luvassa vuoden kuluttua.

Ö

rum Oy Ab:n järjestämät Korjaamo 2013 -messut keräsi Tampereen Messuhalliin historiansa ennätyskävijämäärän. Esillä oli alan ykkösmerkit tuotteineen sekä palveluineen. Tänä vuonna entistä vahvemmin oli esillä myös Örum Oy Ab:n edustamat raskaan kaluston tuotteet. Kävijäennätystä rikotaan seuraavan kerran ensi syksynä Korjaamo 2014-messuilla. Tervetuloa!

19

|


Örum Oy Ab:n raskaan kaluston tuotepäälliköt Janne Valkokallio (vas.) ja Antti Korhonen esittelemässä SACHS -kytkinpakettia Korjaamo 2013 -messuilla Tampereen Messukeskuksessa.

ZF Service tarjoaa laatua teille Örum Oy Ab maahantuo saksalaisen ZF Servicen laatutuotteet raskaan kaluston tarpeisiin. SACHS kytkimet ja iskunvaimentimet sekä Lemförder –tukivarret edustavat tuoteryhmiensä huippuosaamista.

V

ahvaa yhteistyötä OEM-valmistajien kanssa tekevä ZF Service tarjoaa tuotteissaan aina alkuperäislaatua. Tuotteet on kehitetty yhdessä johtavien eurooppalaisten kuorma-autovalmistajien kanssa teiden turvallisuutta ja autojen käyttöikää ajatellen.

|

20

SACHS Xtend –kytkimet säästävät miestä ja autoa Kuorma-autojen kytkimet ovat suunniteltu toimimaan kokonaispakettina. Yhdistelmistä ei koidu kuin ongelmia. – Jos otetaan vaikka SACHS –levy, toiselta asetelma ja kolmannelta vauhtipyörä niin rätinä ja ritinä voi olla niin järjetön, että se hajottaa vaihdelaatikon, moottorin ja kuskin selän. Osia ei kannata sekoittaa, sillä koko paketti on suunniteltu toimimaan yhdessä, kertoo Örum Oy Ab:n tuotepäällikkö Janne Valkokallio. – Kertainvestointina kytkinosat ovat yrittäjälle kohtuullinen. Väärillä osilla kytkimen kolmen vuoden ikä saattaakin vaih-

tua puoleksi vuodeksi. Lisäksi jos se rikkoo moottoria yms. niin silloin pienestä säästöstä tulee helposti iso lasku. SACHS –laatuun on helppo luottaa. – SACHS tekee kaikki kytkimet samalla lailla ja laatu on alkuperäistasoa. ZF Service on myös iso pelaaja vaihdelaatikkopuolella, joten tuotteet sopivat hyvin yhteen. Viimeisimpää HighTechia edustaa uudet Xtend tuplalevykytkimillä varustettut kytkinpaketit robottikytkinpainaltimella. – Robottikytkimessä on paineilmalla hoidettava irroitinlaakeri. Kytkinpolkimelta tulee sähköinen käsky, paineilma hoitaa kytkimen irroituksen ja palautuksen, kertoo Valkokallio. Varsinkin robotti-ohjatuissa kytkimissä


hyötyajoa ”Ylivoimaisen hyvä tuote. Lemförderin laatua ei kyseenalaista kukaan, se vastaa aina alkuperäistä.”

täytyy paketin toimia. – Tietokoneen täytyy osata tehdä luistatus oikein ja tällöin kokonaispaketti täytyy olla kunnossa. Niin, että irroituskohta on kytkinlevyn alusta loppuun samassa kohtaa. Tämä saadaan aikaan käyttämällä toisiinsa täysin sopivia osia. Uudet kokonaispainokorotukset tuovat omat vaatimuksensa varsinkin kuljettajille. – Yhdistelmän painoerot ovat valtavat. Tyhjänä ajetaan 12 tonnisena ja täyteen lyötäessä painoa onkin 76 tonnia. Kuljettajan ja auton täytyy osata toimia muutosten mukaan. Robottiohjattu Xtend -kytkin sopeutuu muutoksiin kuljettajaa paremmin ja kytkinten kuluminen saattaa nopeutua huomattavasti. – Kytkimissä, joissa ei ole robottiapua, saattaa kulutus nousta jopa 20%. Kuljettajan täytyy opetella lähes kokonaan uusi ajotyyli. Robottiohjauksella varustettu Xtend -kytkin valvoo ja tekee mm. vaihteenvaihdot oikein sekä mahdollisimman vähällä kulutuksella.

Vaadi laatua iskunvaimentimissa Jos autossa on huonot iskunvaimentimet, tuhoaa se nopeasti ilmajousia sekä mm. Wabcon EBS-järjestelmän toimintaperiaatteen. Lisäksi renkaat voi kulua loppuun kahdessa kuukaudessa ja sitä kautta halvasta muuttuu nopeasti kallis. Pahimmassa tapauksessa se voi tuhota hyvät jarrujärjestelmät. – Usein säästetään iskunvaimentimien kohdalla, joka saattaa käydä kalliiksi. Iskunvaimentimien täytyy tehdä sama vaimennus oli ne sitten ylä- tai ala-asennossa. Lisäksi eri akseleille on olemassa eri tyyppiset vaimentimet, listaa Valkokallio. SACHS tarjoaa raskaaseen liikentee-

SACHS:in vahva yhteistyö kuorma-autovalmistajien kanssa takaa toimivat ratkaisut raskaalle kalustolle.

seen laadukkaan alkuperäislaatua olevat iskunvaimentimet. Hyvillä iskareilla sekä turvallisuus, tehokkuus että kuljettajan viihtyvyys paranee. – Asiakkaan täytyy osata vaatia parasta laatua autoonsa. SACHS:in vahva yhteistyö kuorma-autovalmistajien kanssa takaa toimivat ratkaisut.

kivarsiasioissa muodostunut käsitteeksi ja se on ZF Servicen brändihierarkiassa korkealla. – Ylivoimaisen hyvä tuote. Lemförderin laatua ei kyseenalaista kukaan, se vastaa aina alkuperäistä. Se on ollut jo pitkään maailman johtava merkki, jota kaikki eurooppalaiset kuorma-autovalmistajat käyttävät alkuperäisosana. Alkuperäisnumero takaa aina oikeat osat. – Turvallisinta on aina pelata alkuperäisnumeron kanssa. Sitä käyttämällä osia tilatessa, saat aina sinun autoosi tarkoitetut, uusimmat kytkin-, iskunvaimennin- sekä tukivarsiosat, päättää Valkokallio.

Lemförder - laadun tae ZF Servicen vähemmän julkisuutta ammattilaisten ulkopuolella saanut tuotemerkki on Lemförder. Lemförder on tu-

21

|


Ammattina Sankari –kampanja järjestettiin tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Vuoden 2013 Ammattina Sankari –nimityksen sai kontiolahtelainen linja-autonkuljettaja Juha ”Juuso” Lihavainen. Örum Oy Ab ja Hella –valot ovat olleet vahvasti mukana kampanjasta sen alkumetreiltä saakka.

A

mmattina Sankari –kampanjassa haetaan vuosittain ammattiautoilijoiden joukosta teiden ritaria, joka omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä ja edesauttaa turvallisuutta liikenteessä. Kautta aikojen ensimmäiseksi Sankariksi kruunattiin kuopiolainen puutavara-autonkuljettaja Petri Varkoi, joka väistämällä yhdistelmällään ojaan todennäköisesti pelasti eteensä talon pihatieltä eteen tulleen 25 vuotiaan naispakettiautonkuljettajan hengen. Viime vuonna kunnian sai kuormaautonkuljettaja Jouni Asumaniemi, joka hallitulla jarrutus- ja väistöliikkeellä vältti kolaroimasta ohitustilanteessa käsistä lähteneen nuoren naiskuljettajan autoon. Tämän vuoden Sankari Juha Lihavainen tekee tärkeää ennaltaehkäisevää työtä nuorten parissa. Koulukyytejä ajava Lihavainen opastaa lapsia liikenneturvallisuudessa, palkitsee heijastinkäytöstä ja omalla esimerkillään näyttää mallia kaikille tiellä liikkujille. Todellisia Sankareita siis kaikki. – Suomalaisten ammattiautoilijoiden joukosta löytyy joka päivä sankareita, jotka toiminnallaan edistävät liikenneturvallisuutta. Hella haluaa olla mukana kampanjassa edistämässä liikenneturvallisuutta ja tuomassa näitä tarinoita suuren yleisön tietouteen, kertoo Örum

|

22

Örum Oy Ab:n Antti Norva (vas.), Jari Vaaramaa ja Timo Kemppainen (oik.) onnittelemassa tämän vuoden Sankaria, Juha Lihavaista (toinen oik.).

Ammattina Sankari -

Arvostusta teiden Sankareille Oy Ab:n markkinointipäällikkö Jari Vaaramaa. Suomi on aina liikkunut kumipyörien päällä. Pitkät välimatkat eivät juuri toisenlaista raskaan kaluston kuljetusmuotoa tue. – Uskomme, että tämän kampanjan avulla saamme nostettua alan ammattilaisten arvostusta sekä yleistä imagoa. Marraskuun Ammattina Sankari Gaalassa julkistettiin myös kampanjan uusi aluevaltaus. – Keväällä TV5-kanavalla alkaa pyöriä uusi Ammattina Sankari –tositv-sarja. Sarjassa seurataan eri kuljetusalan ammattilaisten vaativia työpäiviä ympäri Suomen. Televisio-ohjelma tavoittaa entistä paremmin ison yleisön ja näin tuodaan alaa lähemmäksi koko kansaa. Alalle tarvitaan lisää nuoria kuljettajia ja uskon, että ohjelma on yksi hyvä keino innostuksen kasvattamisessa, päättää Vaaramaa.

Juha Lihavainen ilmoitettiin Ammattina Sankari –kampanjaan oheisella tekstillä: ”Kontiolahden koulukyydityksistä vastaavan yhtiön kuljettaja Juuso on todellinen ammattilainen alallaan. Juuso pitää oppilaista huolta, soittaa oppilaiden kotia jos esim. aikatauluissa on pientä viivettä, kertoo liikenneturvallisuudesta, palkitsee heijastinten käyttäjiä, on erittäin omatoiminen ja huoltapitävä, turvallinen kuljettaja. Kaiken huipuksi joka ikinen joulukuu hän pukeutuu työpäivinään (mistäs sitä tietää jos vapaa-ajallaankin:) joulupukiksi ja lapset pääsevät kouluihinsa joulupukin linja-autolla. Kaikille vastaantulijoillekin tulee hyvä ja jouluinen mieli kun Juuso-joulupukki jaksaa myös morjestaa kaikkia vastaantulijoita. Huipputyyppi!”


23

|


Luottamus.

Teemme liikenteen turvalliseksi Pitäytymällä alkuperäislaatuisissa tuotemerkeissä Örum Oy Ab on saavuttanut asiakkaidensa luottamuksen ja pystynyt osaltaan parantamaan myös liikenteen turvallisuutta. Johtavat suomalaiset OEM-valmistajat luottavat tuotteissaan Örumin laatumerkkeihin ja ammattitaitoon. Luota sinäkin.

|

24 orum.fi valoasi.fi

Hyötyajoa 1-2014  

Hyötyajoa on Örum Oy Ab:n asiakaslehti hyötyajoneuvojen, raskaan liikenteen sekä työkonealan ammattilaisille.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you