Heia Drammen

Page 1

HEIA DRAMMEN MAGASIN OM DEN NYE STORKOMMUNEN

Monica Myrvold Berg om hvordan hun skal bli ordfører for alle i den nye storkommunen Jonas Fjeld hylles i USA: «Scandinavian Joe Cocker» Fotball: Drømmelaget fra Drammen Jakten på Drammens midtpunkt

JANUAR 2020


nå er vi alle Drammensere Leder espen sanDli

ansvarlig redaktør

D

et du nå holder i hånden er Drammens Tidendes hyllest til stor-Drammen, et variert magasin om folk og steder i den langstrakte kommunen. Den nye kommunen vi nå er en del av har enorme kvaliteter – og et stort, uforløst potensial. Det vi har flust av, er blant annet naturgitte kvaliteter. I skogene kan du gå flere døgn i strekk, uten å møte mennesker. Eller dersom du er av den mer sosiale typen, kan du gå til en av de mange skihyttene og møte folk over en vaffel. Vi har mil på mil med skiløyper i vakker natur. Gjennom hele kommunen renner Drammenselva og ut i Drammensfjorden, med muligheter for friske bad i rent vann hele året rundt. Tar vi med gode skoler og barnehager, samt et relativt trygt oppvekstmiljø for barn og unge, snakker vi om en kommune som er svært attraktiv å bo i.

nå er vi blitt større, med nye muligheter for etablering av arbeidsplasser og steder hvor folk kan bygge og bo. For dette er utfordringen Drammen har: Det er ikke mange nok som velger å bosette seg her. Spesielt er det for få av de attraktive barnefamiliene. Skal vi trekke til oss barnefamiliene, trenger vi boliger de har råd til og jobber som lokker dem. Det blir spennende å se hvordan Drammens nyvalgte politikere tar sin nye rolle framover, for det vi trenger nå er ambassadører med ambisjoner, visjoner og handlekraft på fellesskapets vegne. Sammen med lokalt næringsliv og alle gode krefter må vi forenes i arbeidet med å skape en attraktiv og fremtidsrettet kommune. i over 500 dager har Drammens Tidende kjørt serien «Folk i nye Drammen» hvor vi hver eneste dag har fortalt den personlige historien til en person som bor her. Nå er dagen kommet da denne serien har nådd sin naturlige slutt. Men i Drammens Tidende vil vi fortsatt fortelle lignende historier, om mangfoldet blant de flotte folka, deres liv og leven i fellesskapet vårt. Avisas ambisjon er å gi deg nyheter som engasjerer og berører – hver eneste dag. Vi skal fortelle om suksesser, om engasjementet drammensere har, frivillighet, sport og kultur. Vi vil være tett på de gode historiene, slik at vi sammen bygger Drammen. Drammen er død – leve Drammen!

2

Heia Drammen


VIDEREGÅENDE SKOLER OG PRIVATISTSKOLE I DRAMMEN Skal du begynne på videregående skole til høsten? Eller trenger du å ta opp fag fra vgs for å komme inn på utdannelsen du ønsker deg? Akademiet med Akademiet- og Heltbergskolene, er Norges største private videregående skole med over 8.500 elever over hele landet. Akademiet og Heltberg tilbyr videregående skole og privatistskole med undervisning i klasserom og på nett for deg som skal ta opp fag fra vgs. Skolene ble startet med en visjon om å skape en skole der alle elever blir sett og inkludert i et trygt læringsmiljø. Målet er at alle skal fullføre videregående skole med best mulig resultater.

Annonse

Akademiet-HeiaDrammen-328x232.indd 1

I Drammen finner du Akademiet VGS Drammen og Akademiet Privatistskole på Sundland, Akademiet VGS Ypsilon og Heltberg Private Gymnas holder til på Landfalløya. Du kan fortsatt melde deg på privatistkurs, nye kurs for deg som skal ta opp fag fra vgs starter opp i januar. Skal du søke videregående skole er søknadsfristen 1. mars. Ta gjerne kontakt med Akademiet og Heltberg for gratis rådgivning, hospitering eller om du ønsker mer informasjon om skolenes tilbud.

Akademiet VGS Drammen Skogliveien 4C, 3047 Drammen Tlf: 32 80 76 00 drammen@akademiet.no

Akademiet Privatistskole Drammen Skogliveien 4C, 3047 Drammen Tlf: 32 80 76 00 drammen@akademiet.no

Akademiet VGS Ypsilon Landfalløya 26, 3023 Drammen Tlf: 32 80 83 40 ypsilon@akademiet.no

Heltberg Private Gymnas Drammen Landfalløya 26, 3023 Drammen Tlf: 31 01 19 55 drammen@heltberg.no

Heia Drammen

18/12/2019 17:52

3


Den nysgjerrige orDføreren som skal forene tre riker Monica Myrvold Berg er opptatt av å forene tre likeverdige kommuner. Alle skal føle at de er en del av et fellesskap. Men du får aldri den nye ordføreren til å ta på seg et Godset-skjerf.

a

dventsstaken er kommet på bordet, en julete dørkrans likeså, selv om julestemningen glimrer med sitt fravær i den grønne hagen til Monica Myrvold Berg noen uker før Drammen, Nedre Eiker og Svelvik blir til ett. Den nykonstituerte ordføreren har allerede inntatt rådhuset i Drammen, testet trappene opp til ordførerkontoret i andre etasje med utsikt over Bragernes torg og ivrig sanket fra Tore Opdal Hansens 16-års erfaring. Nå er hun klar til å gå solo – eller skal vi si ut å fly på egen hånd? Myrvold Berg leder i alle fall tankene utover hoppkanten. – Det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Jeg hopper jo etter en som drammenserne er veldig glad i, er trygge på, og som alle også synes har gjort en god jobb. Så kommer jeg, sier hun, før hun understreker at dette ikke bare gjelder gamle Drammens ordfører. Det er også to andre ordførere hun skal erstatte, i Nedre Eiker og Svelvik. Hun er opptatt av det. Denne kommunesammenslåingen er ikke en utvidelse av gamle Drammen, som nå har fått to mindre nabokommuner under sine vinger. Det er en flunkende ny kommune som blir født, med tre likeverdige partnere inkludert tre avtroppende ordførere, som hun nå skal fylle skoene til. – De var tre om jobben. Nå skal jeg klare å være ordfører for alle i den nye kommunen, sier Monica Myrvold Berg.

Hvem er hun? Monica Myrvold Berg er 47 år, tobarns mamma og avdelingsleder ved Hallermoen skole på Konnerud, for øyeblikket i politisk permisjon.

4

Heia Drammen

Som 19-åring og nyutdannet frisør dro hun til Finnmark for å klippe hår og kom tilbake med en usedvanlig velfrisert mann. Tommy Berg satte seg nemlig i frisørstolen hennes hver tredje uke med ett mål for øye: å få Monica på kroken. Han lyktes med taktikken, men det var hun som lyktes med å få med ektefellen tilbake til hjemplassen sin i Mjøndalen, der de i dag bor i generasjonsbolig med hennes foreldre. Frisørlivet måtte hun gi opp på grunn av et par kranglete knær, og en omskolering senere var hun klar for lærerlivet. Nå har hun byttet ut tavle og undervisning med skrivebord og ordførerkjede.

– representerer framtida Stortingspolitiker og tidligere bystyremedlem i Drammen Masud Gharahkhani trakk fram hennes erfaring som både kommune- og fylkespolitiker da Arbeiderpartiet innstilte henne som partiets ordførerkandidat høsten 2018. – Hun kjenner både Drammen og Nedre Eiker siden hun jobber i den ene kommunen, og bor og har vært lokalpolitiker i den andre. Jeg mener også at Monica i seg selv representerer den framtida vi ønsker at Drammen skal ha. En familievennlig kommune, der kvinner har mulighet til å kombinere familie og arbeidsliv, og at vi ser fremover og ønsker utvikling fremfor å se bakover og lete etter grunner til å si nei, sa han om valget. Det skulle vise seg å være et godt valg av Drammen Arbeiderparti. Da stemmene var talt opp natt til 10. september, hadde Myrvold Berg fått 2259 personlige stemmer og 191 slengere. Det var flest stemmer av alle politikerne i Drammen. Knappe to uker senere ble det klart

at hun ville bli ordfører for den nye kommunen, etter å ha ledet forhandlingene mellom Ap, Sp, MDG Venstre og SV, og lykkes.

ordførerrollen Men hvordan er det egentlig å plutselig å være ordfører for over 100.000

innbyggere? Hun røper at hun har kjent på både nervøsitet og spenning. Naturlig nok, vil mange si. Stillingsbeskrivelsen til ordførervervet er ikke akkurat hogget i stein. Den er heller ikke som en hvilken som helst annen jobb der man kan velge å slutte, om man ikke


Har alt: Ordfører Monica Myrvold Berg er skikkelig stolt av den nye kommunen sin, og mener Drammen har alt: – Du vil jo ikke innover til Asker og Oslo, når du foto: tore sanDberg kan velge Drammen, sier hun og ler.

skulle trives så godt. – Som ordfører så er du valgt for fire år og du må bare gjøre så godt du kan. Jobben er din, uansett hvordan det går, sier hun. Heldigvis forsvant spenningen fort og ble erstattet med en erkjennelse av at den nye jobben ikke bare gikk

greit, men også var veldig hyggelig. – Det er noe med ordførerrollen. Du møter så mange hyggelige folk! Tore sa til meg: «Monica, det kommer til å bli dine fire fineste år». Det samme sa Bent Inge. Tenk å ha en så profilert og synlig rolle, og så kan du si at det er den fineste tiden du har

hatt. Da er du kjempeheldig, som får en slik mulighet, sier hun og gnistrer i duett med adventsstjerna. Hun er storfornøyd med å ha hatt en ordfører med 16-års erfaring som rådgiver de siste månedene. Det samme gjelder Bent Inge Bye og Andreas Muri, understreker hun.

Samtidig presiserer hun at hun har vil fylle ordførerrollen på en annen måte enn forgjengerne sine.

fortsetter på neste side Heia Drammen

5


DeT STrenGe BLiKKeT: Hunden Molly gjør ikke alltid som eieren ønsker. Da kommer «strenge blikket» fram. – Jeg spurte ungene mine engang om jeg hadde det, sier Myrvold Berg og ler. – Å ja, mamma – det har du! svarte de. FoTo: Tore SanDBerG

fortsetter fra forrige side Hun vil ikke være ikke være en kopi av dem som var. – Jeg ønsker å gjøre ting på min måte – det er jo en grunn til at jeg ønsket å bli ordfører i utgangspunktet, sier hun med trykk. Mjøndalen-politikeren har gjort seg noen tanker om hvordan hun ønsker å fylle rollen. – Jeg ønsker at flest mulig skal føle at de kjenner meg. Det er min målsetting: at de skal føle at det er helt naturlig å snakke med meg på gata. At innbyggerne skal føle at jeg er en av dem.

6

Heia Drammen

Monica Myrvold Berg skal imidlertid ikke bare finne sin måte å være ordfører på. Hun skal også forene drammenserne, eikværingene og svelvikingene i en felles kommune. En kommune som til dels har møtt stor motstand, og fremdeles er et betent tema for mange av storkommunens innbyggere.

Skal skape en ny kommune Ap-ordføreren hamrer inn budskapet sitt om at en ny kommune skal skapes – ikke at Drammen skal vokse og bli større ved hjelp av sine to mindre nabokommuner. Det er en vesentlig forskjell, og betyr mye for mange, mener hun.

– Mange i Nedre Eiker har et kjempebehov for å føle at de ikke skal bli en del av gamle Drammen, men at vi skal bygge en helt ny kommune som ikke har eksistert før, sammen. Jeg har inntrykk av at det er det samme i Svelvik. Den tankegangen er nok ikke så forankret i Drammen, tror jeg. Mjøndølingen tror at nettopp bakgrunnen hennes er en fordel når storkommunen skal bygges og tre identiteter forenes. Hun tror det er enklere for henne, fra Nedre Eiker, å huske på og minne andre om dette perspektivet. – Jeg skal ikke si at man ikke hadde klart å ha det blikket om det ble en drammenser som ble ordfører,

men jeg tror det ligger mer forankra hos meg. Jeg tror også at det har betydning for de som ikke kommer fra gamle Drammen, at ordføreren kommer fra en av de små kommunene, sier hun og forteller at hun får tilbakemeldinger på nettopp dette både ved melkeskapet på nærbutikken, og i tekstmeldinger på telefonen. – Også fra noen av dem som var imot kommunesammenslåingen. De er glad for at det ble meg. «Husk Nedre Eiker nå, da!» sier de. Det er derfor kanskje ikke så veldig overraskende at Myrvold Berg mener premisset om at alle skal bli drammensere, er helt feil. Hun nærmest


«Jeg ønsker at flest mulig skal føle at de kjenner meg. Det er min målsetting: at de skal føle at det er helt naturlig å snakke med meg på gata. At innbyggerne skal føle at jeg er en av dem.»

en nY KOmmUne: Ap-ordføreren hamrer inn budskapet sitt om at en ny kommune skal skapes – ikke at Drammen skal vokse og bli større ved hjelp av sine to mindre nabokommuner.

fnyser av spørsmålet om hvordan hun skal få mjøndølinger til å bli drammensere. – Jeg skal jo ikke det. Hvorfor skal de bli det? Det blir jo som å tenke at Mjøndalen skal bli en del av Drammen – men det er jo ikke det vi skal. Vi skal lage en ny kommune, sier hun. Enda en gang.

Om femti år, er allting glemt ... Myrvold Bergs budskap er altså at hennes oppgave kanskje først og fremst blir å betrygge innbyggerne om at de skal få lov til å beholde sin identitet – selv om man skal forenes. Men hvordan har hun da tenkt å ska-

pe en felles identitet for innbyggerne i nye Drammen? – Det er en av utfordringene våre. Vi trenger noe felles å samles om. Det var også bakgrunnen for standpunktet mitt i kommunevåpen-diskusjonen, uten at vi skal dra opp den diskusjonen en gang til, sier hun og ler. Hun tror det voldsomme engasjementet rundt nye Drammens kommunevåpen først og fremst ble et uttrykk for følelser; en frykt for å miste det man har og et behov for å få beholde det man kjenner. – For det er følelser vi snakker om. Men hvordan tenker vi om femti år? Om femti år spiller det ingen rolle.

Om femti år vil vi være en kommune som heter Drammen og som er bygd på de premissene som ligger der. Men det er nå, fordi det er så mye følelser, sårhet og utrygghet, at identiteten man har er så viktig. Til vanlig er det jo ikke noen som snakker om kommunevåpen engang, og plutselig er det viktigste i verden, sier hun og man kan ane et sukk. Nok er nok om kommunevåpen og kumlokk-diskusjoner. Nå vil hun rette blikket fremover. – Vi skal skape et samhold på sikt. Vi må bygge litt stein for stein og gi innbyggerne følelsen av at «dette går jo bra». Om hun ser det som en fordel å

være fra Nedre Eiker, kjenner hun også på at hun skal bli ordfører for alle i Svelvik, en kommune hun egentlig ikke har hatt et forhold til før nå. Nå forsøker hun å dra dit så ofte hun kan, eller sende varaordfører Ståle Sørensen, når hun ikke kan. – De må også få et eierforhold til at jeg er ordføreren deres, og at de ikke er glemt. Hun sier hun er stolt av at den lille, tidligere vestfoldperlen, nå blir en del av hennes egen kommune.

fortsetter på neste side Heia Drammen

7


OPPTaTT aV SVeLViK: Monica Myrvold Berg er fra Nedre Eiker og har jobbet mange år i Drammen. Nå har hun et spesielt øye på Svelvik. – De må også få et FOTO: TOre SanDberg eierforhold til at jeg er ordføreren hennes, og at de ikke er glemt, sier hun.

«Drammen vil inneholde alt man bare kunne drømme om. Det blir et skikkelig tyngdepunkt vest for Oslo og et stort knutepunkt for Østlandet.» fOrtsetter fra fOrrige side – Det er jo den sørlandsidyllen! Nå har vi det også! sier hun begeistret. Drammensordføreren legger til at hun er veldig glad i Drammen. Det har alltid vært byen hennes. Utviklingen Elvebyen har hatt gjør henne skikkelig stolt. – Det er ingen annen by som kan måle seg med Drammen. Nye Drammen vil inneholde alt man bare kunne drømme om. Det blir et skikkelig tyngdepunkt vest for Oslo og et stort knutepunkt for Østlandet. – Du vil jo ikke innover til Asker og Oslo, når du kan velge Drammen, sier hun og ler. – Vi har alt!

Familie og fotball Om Drammen kommune har alt, synes Myrvold Berg at hun har alt i Mjøndalen. Hun sier at jo da, de har snakket om leilighet i Drammen, men de tingene hun har her, et innkast fra Consto arena, et blikk fra skogkanten, og bokstavelig talt vegg i vegg med foreldrene, får hun ikke, om hun flytter til elvebyen. Og familie og fotball er viktig for Myrvold Berg. Hun er en av fem søsken, har en

8

Heia Drammen

skokk med tantebarn og sier hun alltid har vært glad i barn. Mammarollen ser hun på som sin aller viktigste oppgave i livet, og det er ikke tilfeldig at det er først som storebarn-forelder hun takket ja til ordførervervet. Prinsippet har alltid vært at ungene kommer foran politikken. Det kan du ikke gjøre som ordfører, mener hun. – Derfor hadde jeg nok ikke valgt denne oppgaven tidligere, om jeg hadde fått mulighet. Men jeg sier ikke at det er feil. Alle har sine liv og sine prioriteringer. Når det kommer til fotball, er hun langt fra like diplomatisk. Uansett hva som skjer, om Mjøndalen rykker ned, og Strømsgodset spiller cupfinale på Ullevål, vil du aldri se Monica Myrvold Berg med et blått skjerf rundt halsen. Eller heiende på Godset på Marienlyst. – Man har ett lag som er sitt, og det er Mjøndalen som alltid har vært mitt. Selvfølgelig skal jeg representere Strømsgodset som ordfører i Drammen, men det betyr ikke at det er der hjertet mitt er. Det var heller ingen som hadde forventet det omvendte, at Tore O skulle kle seg i brunt utpå banen her, om han hadde fortsatt som ordfører, sier hun. Klart og tydelig. Hun sier at ærlighet er viktig for

henne, og at hun også som politiker pleier å informere de rundt seg om at hun er direkte om det skulle dukke opp noe. – Jeg pakker ikke inn. Jeg sier det som det er. Det viktigste for henne er å være trygg på at det hun sier er riktig, og at hun snakker på en måte som de rundt henne forstår. – Jeg har alltid sagt at det er for mye politikerspråk. Jeg sa i stad at jeg ønsker at innbyggerne skal føle at de kjenner meg og jeg ønsker at de skal tenke «hun er som oss – hun kommer fra oss og snakker som oss.» Jeg ønsker at de skal tenke at jeg er en av innbyggerne i kommunen, som har tatt jobben med å være ordfører.

ektemannens avsløringer Det ligger snø i luften, men plenen utenfor vinduet til Monica Myrvold Berg er like grønn. Ektemannen har stukket innom. Mens han tar en kopp te med oss forsøker vi å få han til å røpe noen hemmeligheter om Drammens nye ordfører. Han smiler lurt. – Hun er over snittet nysgjerrig. Hun skal ha med seg alt, sier ektemannen, men med et kjærlig blikk. Myrvold Berg forsøker å si at det er

mest en uvane, men innrømmer i neste øyeblikk at hun liker å ha oversikt over hva som foregår. – Har hun forandret seg? – Det vil jeg ikke si. Det jeg ser er at her er basen hennes. Det er her hun kaster av seg kjolen og tar på seg kosebuksa, røper han. Myrvold Berg kaller det hvilemodus. Kosebukse, barbeint, en serie på tv, kanskje et glass rødvin og litt lakris. Ektemannen holder igjen på hemmelighetene, men svarer bekreftende på at kona har temperament – selv om hun ikke lar seg fyre så lett i full offentlighet. – Monica har et vidt følelsesregister. Full skala. Men hun er kortsint, da. De var enige om å gå for ordførervervet, og Tommy Berg synes verken kona eller hverdagen har forandret seg siden jobbskiftet. Men han har forandret seg. – Til å begynne med kunne jeg få vondt i magen, når jeg visste at hun skulle ut og fronte noe politisk. Men Monica er tøff. Hun lar seg ikke pille på nesen, for å si det sånn, sier han. Camilla OndrCkOva

tekst


HEIA Syd

Annonse

DRAMMEN

HEIA DRAMMEN

9


DRAMMEN KOMMUNE Våren 2018 vedtok Stortinget sammenslåingen mellom kommunene Drammen, Nedre Eiker og Svelvik. Sammenslåingen trådte i kraft 1. januar 2020.

2

Kommunen ble vedatt å hete Drammen. Den nye storkommunen er nå landets sjuende største. Drammens kommunevåpen ble vedtatt videreført. Våpenet består av fargene blått og sølv og viser en søyle på en fjellgrunn med kryssende sverd og nøkkel. Våpenet henspiller på et valgspråk: In Fide et Justitia Fortitudo (i tro og rettferdighet ligger styrke).

101.330

1

Per 3. kvartal 2019 var det registrert følgende antall innbyggere i de tre kommunene:

INNBYGGERE

DRAMMEN 69.430

NEDRE EIKER 25.272

SVELVIK 6.628

DETTE JOBBER VI MED

Kilde: Registerbasert sysselsetting, Statistisk sentralbyrå. Tallene for Drammen, Nedre Eiker og Svelvik er slått sammen.

Jordbruk, skogbruk og fiske Sekundærnæringer Varehandel, hotell og restaurant, samferdsel, finanstjenester, forretningsmessige tjenester, eiendom Off. adm., forsvar og sosialforskning Undervisning Helse- og sosialtjenester Personlig tjenesteyting 20.000

15.000

HEIA DRAMMEN

10.000

5.000

0 10


DE NYE KOMMUNEDELENE Mjøndalen, Åsen, Steinberg og Ytterkollen Knutepunkt: Rådhuset i Mjøndalen Krokstadelva og Stenseth 2 Knutepunkt: Folkets hus Solbergmoen og Åssiden 3 Solbergelva, LIGO-senteret og Solberg sport- og kultursenter. Rødskog og Gulskogen 4 I tilknytning til Gulskogen skole og Skoger vest 5 Konnerud Konnerud senter

1

3

LANDAREAL

305 KM 2

8 4

Strømsø sør, Danvik, Austad og Fjell

6 Arena Fjell.

Strømsø nord, Grønland, Marienlyst og Brandengen

7 Deler av gamle Strømsø skole Bragernes og Øren

8 Ikke avgjort

Åskollen og Nesbygda 9 Skoger, Åskollen bo- og servicesenter sentrum, Ebbestad og Berger 10 Svelvik Rådhuset med ByLab

DRAMMEN 135 KM 2

GRUNNSKOLER

35

5 9

KOMMUNESTYRET ORDFØRER

MONICA MYRVOLD BERG Parti: Arbeiderpartiet Født: 1972 Bor: Mjøndalen

Arbeiderpartiet: 15 Miljøpartiet De Grønne: 5 Senterpartiet: 5 Sosialistisk Venstreparti: 3 Venstre: 1

OPPOSISJON

Høyre: 15 Fremskrittspartiet: 6 Nei til bomring: 5 Kristelig Folkeparti: 1 Rødt: 1

DRAMMEN 22 NEDRE EIKER 10 SVELVIK 3

BARNEHAGER

86

POSISJON

SVELVIK 56 KM 2

TJENESTER

7

6

NEDRE EIKER 114 KM 2

DRAMMEN 62 NEDRE EIKER 20 SVELVIK 4

HELSESTASJONER

10

7

DRAMMEN 5 NEDRE EIKER 1 SVELVIK 1

SYKEHJEM

13

DRAMMEN 9 NEDRE EIKER 3 SVELVIK 1

Grafikk: Anine Heitun Kilder: ssb.no / snl.no / nyedrammen.no

HEIA DRAMMEN

11


MÅ BEvARES: Hans-Christian Holm oppfordrer til å holde på drammensdialekten.

– IkkE væR flAu ovER DIAlEktEN

Da Hans-Christian Holm som ung flyttet fra Drammen la han om dialekten. Det angrer han på i dag. Nå jobber han for å gi dialekten fra drammensdistriktet mer status.

H

ans-Christian Holm er oppvokst på Gulskogen, og snakket typisk drammensdialekt med «trøkk» på første stavelse og mange a-endinger. Da han som ung flyttet ut for å studere merket han at drammensdialekten ikke falt i smak hos alle. – Det var ingen som kommenterte språket mitt direkte, men man merket at folk hadde en spesiell oppfatning av språk i Oslo. Det som var fint var det som var likt konservativt skriftspråk. Det som var stygt var tradisjonell østlandsdialekt, slik man snakker på Oslo øst og i drammensområdet, sier Holm.

Bannan ble banan Andre dialekter, for eksempel Telemark, var derimot status å snakke. – Dialekter ble ofte regnet som fint, men ikke Østlandsdialekta. Den ble diskriminert, og ble sett på som stygg eller feil, sier Holm.

12

HEIA DRAMMEN

Unge Holm reagerte med å legge om dialekten. «Bannan» og «bennsin» ble banan og bensin. – Trykk på første stavelse sluttet jeg med. Jeg vet ikke hvorfor. Det bare forsvant, forteller Holm. Men lenger enn det ville han ikke gå. A-endinger som boka, orda og snakka beholdt han. – Jeg har noen trekk fra drammensdialekten fortsatt, men man hører ikke at jeg er fra Drammen lenger. Jeg snakker østlandsdialekt. Det er synd, men det er ikke mye å gjøre med det nå, sier språkinteresserte Holm. Etter hvert ble han redaktør for tidsskriftet Språklig Samling som jobber for tilnærming mellom nynorsk og bokmål, dialektfrihet og talemålsnære skriftformer.

Mange legger om Den tradisjonelle drammensdialekten er en typisk østlandsdialekt, og mye av det vi oppfatter som dram-

mensdialekt har vi felles med mange andre på Østlandet. Holm er ikke den eneste som har lagt om etter at han flyttet ut. Så mange legger om at den brede østlandsdialekten er i ferd med å forsvinne ifølge ham, og erstattes av mer skriftnært talemål. Holm tror det har med mobilitet å gjøre, både geografisk og sosialt. – Før kunne man vokse opp et sted, og traff bare de som var i samme område. Nå flytter man mer rundt omkring mellom steder og grupper og da blir det mer blanda. Det som skjer da er at spesielle trekk dør ut og det blir ofte mer likt skriftspråket, sier Holm.

Noen forskjeller – Er det noen forskjeller mellom dialektene i Drammen og Eiker? – Man snakker «bedre» drammensdialekt i Eiker enn i Drammen, man sier for eksempel bilane, bolet (bordet) og gjæle (gjerde) og legger trykk på første stavelse, sier Holm. Han forklarer det med at man blir utsatt for mer påvirkning i byene. – Det er flere folk som møtes i byen og det påvirker. Også er det kanskje mer borgerlig i byen, sier Holm. Holm synes det er synd at øst-

landsdialekten er i ferd med å forsvinne og har engasjert seg for å gi østlandsdialekt mer status. I vår var han med på å starte Foreninga for radikalt bokmål. – Det jeg snakker ligner på radikalt bokmål. Veldig mange over hele Østlandet snakker slik, sier Holm.

vil heve statusen Radikalt bokmål åpner for flere a-endelser og ligger tett opptil talemålet i drammensdistriktet. Formene er tillatt innen normert bokmål, men mange er ikke klare over at de kan brukes. De kanskje mest kjente brukerne av radikalt bokmål er forfatter Per Petterson med boken «Ut og stjæle hester», drammensforfatteren Kyrre Andreassen og nyhetsoppleser Kari Bækken Larsen i NRK. – Vi ønsker å heve statusen for østlandsdialekten, bli bevisst på hva som er lov å skrive og kjempe mot diskriminering, sier Holm. Han oppfordrer til å beholde dialekten fra Drammen og Eiker. – Ikke vær flau. Det er ikke noe å være flau over. Tvert imot. Torun Havnaas

tekst og foto


Annonse

HEIA DRAMMEN

13


HEIA Midt

14

HEIA DRAMMEN

DRAMMEN

Annonse


HEIA Midt

Annonse

DRAMMEN

HEIA DRAMMEN

15


SøNDAGSTuRENS HøyDEpuNKT Søndagstur er ikke bare milsluking. Hyttene i marka har mye å by på for deg som trenger en rast.

D

et er første søndag i desember. Gradestokken har krøpet langt under null, og skiløypene er kjørt i marka. Inne på Landfallhytta er det godt og varmt, og kjøkkenet frister med nystekte vafler, kanelsnurrer og kaffe. – Det å få litt innabords er alfa og omega, også er det veldig hyggelig her. Og flott utsikt, sier Arne Bergodd og skuer utover. Fra vindusbordet kan han se fem fylker, men fra nyttår kan han bare se tre. Fylkessammenslåing gjør at Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold blir til Viken, Oslo og Vestfold/Telemark.

Kom for å se på TV Bergodd har vært fast gjest på Landfallhytta siden han var guttunge på 50- og 60-tallet, men de første årene var det ikke utsikten han kom for. – Vi gikk til Landfallhytta for å se på TV om kvelden, forteller Bergodd. Det var han ikke alene om. Landfallhytta var et av stedene i Drammen som hadde best mottaksforhold, og på kveldene var det mange som dro oppover for å se svart-hvitt TV. I 1973 fikk Bergodd TV hjemme, men han fortsatte likevel å dra til Landfallhytta. Han anslår at han er innom Landfallhytta omtrent en gang i uka. – Jeg elsker skauen, og Landfallhytta er en del av skauen, sier Bergodd som liker lange turer. Turene avsluttes gjerne med en vørterøl eller hjemmelaget middag på Landfallhytta.

Går én mil hver dag Landfallhytta byr nemlig også på middag i helgene. På menyen står tradisjonell norsk, hjemmelaget mat: Elgkarbonader, skinkestek, fjellørret eller vilt. Kjøttet er kjøpt fra et lokalt jaktlag. – Vi selger mye middager når det er fint vær og trygt å kjøre. Det er mange eldre som ikke kommer seg ut i naturen lenger som kommer hit og føler at de er ute i naturen igjen. De kan sitte her i flere timer og kose seg, forteller Aud Normann Seeberg (75) som står bak disken. Selv har Aud ingen problemer med å komme seg ut i naturen. Hver eneste dag går den spreke 75-åringen fra Brakerøya og opp til Landfalløya og tilbake. En tur på over en mil fram og tilbake. – Jeg liker frisk luft og å gå og tenke, sier Aud. Biler stopper stadig og spør om hun vil sitte på, men hun takker konsekvent nei. Hun vil heller gå.

16

HEIA DRAMMEN

– Marka er den beste medisin, og Drammensmarka er topp. Drammensmarka er finere enn Nordmarka. Der er det altfor mye folk, synes Aud.

Bor i 2. etasje Magne Bergland og Aud har samarbeidet om å drive Landfallhytta i snart 30 år. De hadde egentlig tenkt å drive det som et kultursenter, men det viste seg vanskelig. De endret derfor på planene, og har i stedet drevet det som et serveringssted for turfolket. De første årene måtte Bergland ha jobb ved siden av, men de siste årene har han levd av restaurantdriften. – Jeg trives veldig godt med livet her. Jeg blir kjent med så mange folk. Mange spør om det er ensomt, men det er det ikke. Jeg får så mye oppmerksomhet i helgene, sier Bergland som bor i 2. etasje på Landfallhytta. Med åpent hver helg blir det mye helgearbeid på Magne. Til gjengjeld har han fri på ukedager. Da gjør han forefallende arbeid, leser mye, danser folkedans og har begynt å skrive på en bok. – Jeg har noen fine dager midt i uka, sier Magne, som tror det blir travle helger framover. Første halvår 2020 er Spiralen stengt for utbedringer, og da vil trolig flere ta turen til Landfalltjern. Torun Havnaas

tekst og foto

SERVERINGSSTEDER I MARKA

Grafikk: Torun Havnaas


STAMGJEST: Arne Bergodd (til venstre) har vært fast gjest på Landfallhytta siden han var liten gutt. Til høyre Magne Bergland som har drevet Landfallhytta siden begynnelsen av 90-tallet.

LIVSSTIL: Aud Normann Seeberg og Magne Bergland har drevet Landfallhytta sammen i snart 30 år. – Det blir en livsstil, sier Magne..

Plastiske operasjoner og kosmetiske behandlinger Spesialkompetanse med mangeårige erfaring gjør at du trygt kan velge oss for din neste behandling. Ved vår klinikk på Svelvikveien kan vi tilby: • Øyelokksoperasjon • Ansiktsløft og panneløft • Øyenbrynsløft • Brystproteser med silikon • Brystreduksjon og brystløft • Mageplastikk • Fettsuging • Seteløft • Armplastikk og lårplastikk • Fettransplantasjon til bryst, sete og ansikt • Intimkirurgi • Småkirurgi og generell kirurgi • Kosmetiske behandlinger • Laserbehandling

SPREK DAME: Aud Normann Seeberg går fra Brakerøya til Landfallhytta hver dag. Fram og tilbake er det over en mil.

Margit Hammerstad Spesialist i plastisk kirurgi Over 30 års erfaring

Kontakt oss for å bestille time til samtale/undersøkelse. Vi ser fram til å høre fra deg! Vi tilbyr konsultasjon med oppmøte, eller over telefon/Skype. Margit Hammerstad, Svelvikveien 4, Drammen • drammenplastikkirurgi.no • Tlf 32 81 80 75 / 90 53 17 31

HEIA DRAMMEN

17


ÅRSKORT Tren så mye du vil! Du kan benytte deg av treningssenteret i 3. etg, alle gruppetimer og hele badeanlegget.

20% RABATT PÅ ÅRSKORT

• Tilbudet gjelder fra 2.-31. januar. • Tilbudspris kr 480,- per mnd. • Ordinærpris kr 600,- per mnd. • Gjelder ved 12 mnd. medlemskap på treningssenteret.

TREN GRATIS Vi holder åpent hus hele uke 3 på treningssenteret. Ta gjerne med en venn! • Vi tilbyr gode fasiliteter for egentrening i 3. etg. • Prøv også våre gruppetimer i sal. • Velkommen!

ÅPENT HUS HELE UKE 3 18

HEIA DRAMMEN

Annonse


Gratulerer nye Drammen!

PEISER & OVNER:

ARNE SKARRA 1956

Vi har utvalget!

VELKOMMEN INN I VARMEN

60år over

Vi fører ovner og peiser med ved-, gass-, elektrisk-, gass-, bio, vannvarme og varmelagring.

Velkommen

I HJERTET AV DRAMMEN

til en hyggelig handel i historiske omgivelser!

Øvre Storgate 42, 3018 Drammen. Tlf.: 32 83 35 65 - www.skarra.no - post@skarra.no

Annonse

HEIA DRAMMEN

19


FIKK MER FOR PENGENE: Wenche Kornstad fikk dobbelt så stor tomt for lavere pris da hun flyttet fra Drammen til Solbergelva.

FIKK DObbElt Så StOR tOMt I SOlbERGElVA

Tre kommuner har blitt én. Hvor får du mest hus for pengene? Vi har spurt to meglere.

F

or Wenche Kornstad var svaret enkelt. Hun fikk dobbelt så stor tomt da hun flyttet fra Austad skog i Drammen til Solbergelva. Huset på Austad skog hadde en tomt på 600 kvadratmeter og kostet fire millioner da hun flyttet dit for over fire år siden. I Solbergelva fikk hun hus på 140 kvadratmeter, tomt på 1,4 mål, utsikt, garasje og uthus for 3,6 millioner i 2018. – Jeg så på hus i Drammen også, men skulle jeg kjøpt der ville det nok kostet en million mer. Jeg sonderte markedet i flere år, sier Kornstad. Kvadratmeterprisen er over 10.000 kroner høyere i Drammen (se faktaboks).

I nærheten av byen Det var mange kriterier som falt på plass da hun valgte å bytte ut de 185 kvadratmeterne hun hadde på Austad skog med 140 kvadratmeter i Solbergelva. – Jeg hadde hester i Mjøndalen på det tidspunktet, så jeg ville være i nærheten av hobbyen min. I tillegg ville jeg ha Buskerud som distrikt, det spilte egentlig ingen rolle hvor jeg bodde. Men jeg ville være i nærheten av Drammen, så jeg kunne bruke bymiljøet litt. Huset er fra 1900-tallet og restaurert i nyere tid. Kornstad har lagt ar-

20

HEIA DRAMMEN

beid i å gjøre huset mer funksjonelt. – Jeg har satt inn vinduer og dører og bygget det helt om – nå er det moderne og lyst. Jeg ville gjøre det mer i tiden, og har derfor satt inn takvindu på badet, varmepumpe, byttet ut sikringsskap og sånt. Jeg bor her alene, så det er ganske mye å holde på med. Jeg har et tiårsperspektiv på det og prøver å tenke verdistigning.

– Viktig å utvide horisonten Mange har sterke preferanser på hvor de vil bo. Kornstad tror det er viktig å utvide horisonten. – Du kan finne perler rett på andre siden. Folk blir kanskje litt låst i at de skal bo akkurat her eller der. Men folk er forskjellige. Jeg er fra Ås, så jeg tenker ikke like mye over det. Hun hadde kommunesammenslåingen i bakhodet da hun valgte Solbergelva og tror området vil bli mer attraktivt. – Jeg er veldig fornøyd med sånn det ble. Jeg kan jo sykle til byen. Når kommunene slås sammen, vil man kanskje også få litt verdistigning.

Ikke enorme forskjeller Cathrine Mastrup i Aktiv eiendomsmegler bekrefter at man kan få mer for pengene i den tidligere Eikerkommunen, men forskjellene er ikke enorme. Nedre Eiker har en lavere kvadrat-

meterpris enn Drammen. I hvert fall dersom man ser på sentrale strøk. – Tradisjonelt er det barnefamilier som har flyttet ut av byen for å få en enebolig kontra et rekkehus i Drammen. Sånn sett er det en prisforskjell der. Hun understreker at det også er store interne forskjeller fra kommune til kommune. Hva som skjer når Svelvik, Nedre Eiker og Drammen nå har blitt én kommune, syntes hun er vanskelig å si. – Grensa er ganske flytende allerede. Spesielt i overgangen mellom Solbergelva og Drammen.

Mer for pengene i Svelvik Eiendomsmegler Geir Storli i Eiendomsmegler Dahl har god erfaring med markedet i både Svelvik og Drammen. Men å sammenligne de to blir litt som å sammenligne epler og pærer, mener han. – Det spørs hvordan du vekter pengene i forhold til hva som er viktig for deg. Du får mer per kvadratmeter i Svelvik enn i Drammen – men alt kommer an på standard. Alle hus er unike. Før jul hadde Storli to eneboliger til salgs i Svelvik. Den ene med en prislapp på 3,6 millioner for 135 kvadratmeter. Den andre hadde en pris på 3,8 millioner og var 170 kvadratmeter. – Den siste har i tillegg veldig flott utsikt. Det er typisk for mange hus i Svelvik. Ofte får man en enebolig i Svelvik for prisen av et rekkehus eller en leilighet i Drammen. Han tror både Nedre Eiker og Svel-

Fakta Dt.no har sett på kvadratmeterpris fra 4. kvartal 2019. SVElVIK ■ Kvadratmeterpris: 28.937 kroner ■ Prisendring siste år: +4.6 prosent ■ Gjennomsnittlig salgstid: 32 dager ■ Solgte boliger: 100 DRAMMEN ■ Kvadratmeterpris: 41.505 kroner ■ Prisendring siste år: +1.3 prosent ■ Gjennomsnittlig salgstid: 33 dager ■ Solgte boliger: 434 NEDRE EIKER ■ Kvadratmeterpris: 29.467 kroner ■ Prisendring siste år: +1,5 prosent ■ Gjennomsnittlig salgstid: 44 dager ■ Solgte boliger: 456 KIlDE: KROGSVEEN.NO

vik kommer til å kunne nyte godt av kommunesammenslåingen. – Forutsatt at Svelvik og Nedre Eiker havner ufiltrert inn under Drammen på Finn.no, tror jeg områdene får seg et løft. Det vil blant annet medføre at Svelvik ligger naturlig inn under Drammen. Det kan jo være at folk vil bo i Drammen og derfor ikke er klar over Svelvik. Vilde Jagland

tekst


Engersand Havn

Strandhusene Syd. Indrefileten på Engersand med orkesterplass til fjorden. Fremdeles noen få ledige leiligheter under 50 meter fra vannkanten. Megler Øystein Liverud, 918 84 174, ol@partners.no

Vi bygger Nye Drammen og omegn Ticon har industrielle røtter tilbake til 1945 og har i løpet av de siste tiårene vokst frem som en ledende utvikler og forvalter av bolig- og næringseiendom i Drammensregionen. Vi står bak spennende sentrumsprosjekter som Bragernes Atrium og viktige næringsområder som Bangeløkka Næringspark. Vårt største og viktigste pågående boligprosjekt ligger riktignok ikke i Drammen, men i nabokommunen Lier. Engersand Havn vil når det er ferdig utbygget bestå av 450 boliger fordelt på småhus og blokker, alle med vestvendt utsikt rett over fjorden mot Drammen. Snart håper

Strandhøyden. Behagelig tilbaketrukket med vid utsikt mot Drammen og fjorden. Kun 8 ledige leiligheter igjen. Megler Richard Veum, 959 66 687, Richard.veum@em1.no Finn ut mer og registrer din interesse på engersandhavn.no

vi også å sette i gang 222 Konnerud, et nytt spennende boligprosjekt ved Konnerud senter. Bangeløkka Næringspark har vært under utvikling siden 2016. Byggetrinn II blir ferdigstilt i løpet av 2021, strategisk plassert ved E18 mot Oslo og E134 mot Kongsberg.

Bangeløkka næringspark

Unik eksponering mot regionens trafikale knutepunkt tett på E18 og E134. Kontorer, lager, verksted eller showrom/storhandel. Ledige arealer fra 143 til 5000 kvm. Finn ut mer på bangelokka.no

Megler Thomas Sørum, 996 94 936, tso@malling.no Megler Sverre B. Lund, 906 46 797, sbl@malling.no Utleier Asgeir K. Svendsen, 905 26 267, asgeir@ticon.no


DRøMMElAgEt fRA DRAMMEN Hva er det beste fotballaget med spillere fra den nye storkommunen? Martin Ødegaard (21) er selvfølgelig den store stjernen på dette laget. Drammens Tidende har tatt ut en ellever.

l

a det være sagt med en gang: Drømmelaget fra Drammen er preget av spillere fra gamle Drammen. I øyeblikket kan vi ikke finne noen toppspillere fra Svelvik, mens det er noen fra Nedre Eiker. De største fotballstjernene for tiden er fra gamle Drammen, med fenomenet Martin Ødegaard i spissen. 21-åringen er en gigant i Real Sociedad i spansk toppserie og hever nivået på laget betraktelig. Bersant Celina og Tokmac Nguen er to andre utenlandsproffer fra Drammen som selvfølgelig må med, og denne trioen danner en knallsterk midtbane. Hovedsakelig er det spillere på internasjo-

nalt nivå, eller i norsk eliteserie/1. divisjon vi har som krav for å være med. Fra Nedre Eiker kommer Mjøndalen-spillerne Joackim Olsen Solberg, Andreas Hellum og Sebastian Temte Hansen med. Men i trenerteamet er det fritt for drammensfolk. Hovedtrener Bjørn Petter Ingebretsen (SIF) og sønnen Bjarne Kortgaard Ingebretsen (MIF) er fra Mjøndalen, mens den andre assistenten er Håkon Wibe-Lund (SIF) er fra Svelvik. PS: Artikkelen er skrevet 19. desember. JoStein nilSen

tekst

3-4-3-formasjon: KEEpER

MIDtbANE

Morten Sætra (22), SIf/Drammen (lånt ut til Strømmen høsten 2019): Sætra fikk sitt gjennombrudd i Godset høsten 2018. Ble den store helten i NM-kvartfinalen mot Haugesund borte. Voktet også drammensernes mål i cupfinalen mot Rosenborg (4-1-tap). Ble etter hvert veldig tøff konkurranse i år, og i høstsesongen har unggutten vært lånt ut til 1. divisjonsklubben Strømmen.

Martin ødegaard (21), Real Sociedad (Spania)/Drammen: Nye Drammens store stjerne. Martin Ødegaard debuterte i Eliteserien for SIF som 15-åring – tidenes yngste, og ble solgt til den spanske storklubben Real Madrid året etter. Etter det ble det først utlån til nederlandske Vitesse, og nå Real Sociedad (Spania) i La Liga, der han har stor suksess. Ødegaard er også sentral på A-landslaget.

foRSvAR Joackim olsen Solberg (30), MIf/Krokstadelva: Jokke er en meget rutinert og anvendelig spiller som har over 300 offisielle A-kamper for Mjøndalen. Han har spilt venstreback i de aller fleste av disse matchene, og derfor plasserer vi ham i forsvar. Olsen Solberg har tidligere vært kaptein for MIF, og har spilt i brunt siden 2008 – bortsett fra halvannen sesong i Sandefjord.

bersant Celina (23), Swansea (England)/Drammen: Også denne drammenseren har fått en flott karriere. Celina var i SIF tidlig i tenårene, men fikk så kontrakt med den engelske storklubben Manchester City – der det ble utlån til Twente (Nederland) og Ipswich (England). Han spiller nå for Swansea i Championship (nivå to) i England. 23-åringen aksler landslagstrøya til Kosovo.

lars Sætra (28), SIf/Drammen: Mortens storebror, og like storvokst. Lars Sætra er inne i sin andre periode i moderklubben Godset. Fra 2014 til 2017 var han både i svenske Hammarby og deretter et lite eventyr i kinesisk fotball – Boading Rongda. Med sin luftstyrke er Lars et meget farlig våpen på dødball. Har fått mindre spilletid i høst, og fikk ikke ny kontrakt.

tokmac Nguen (26), ferencvaros (Ungarn)/Drammen: Tokmac debuterte for Strømsgodset allerede i 2011. Etter utlån til Bærum (2014) og Mjøndalen (2015) slo han endelig igjennom i Godset for noen år siden. «Tokki» var blant SIFs aller beste spillere da han ble solgt til ungarske Ferencvaros sist vinter. Der har han også fått europacuperfaring.

Christopher lindquist (24), SIf/Drammen: Nok en ekte Strømsgodset-gutt, men backen har per nå slitt med å spille seg inn på laget. Lindquist har vært leid ut til både Florø (2017) og Kristiansund (2019). Årets utlån til Kristiansund ble ikke vellykket fordi Christopher ikke følte seg bra og ble sykmeldt. Kom tilbake til SIF og har spilt for Godset 2 i høst, men fikk ikke ny kontrakt.

Sebastian temte Hansen (22), MIf/Solbergelva (lånt ut til Notodden i 2019): I de siste årene har Sebastian Temte Hansen vært i Mjøndalens A-stall, men har ennå ikke fått gjennombruddet. Han var utlånt til Notodden (1. divisjon) i fjor, og har også utlånsperioder i Ørn Horten og Fram Larvik bak seg. «Sebba» er opprinnelig Solberg-gutt. Gikk til Notodden permanent i desember.

22

HEIA DRAMMEN

Morten Sætra

ANgREp Amahl pellegrino (29), Kristiansund bK/Drammen: Pellegrino er en profilert lokal fotballkjendis som har vært mye i fokus de siste årene. Gjennombruddet kom seint i karrieren. Hadde en fantastisk sesong i MIF i 1. divisjon i 2017, da «Pelle» bøttet inn praktscoringer. Slo aldri til i SIF i 2018, og halve 2019. Men har vært en slager for Kristiansund i høst. Har også spilt for Lillestrøm.

Andreas Hellum (22), MIf/ Krokstadelva (lånt ut til Strømmen i 2019): Krokstadelva-gutten har til tider fått sjansen som spiss i de årene MIF spilte i 1. divisjon (20162018), og har vist sine egenskaper som måltyv. Tøff konkurranse har ført til at eikværingen har vært på utlån til Asker, Nybergsund og nå sist i 1. divisjonsklubben Strømmen i 2019. Han har kontrakt med de brune ut 2020.


Sebastian Temte Hansen

Amahl Pellegrino

Joackim Olsen Solberg

Bersant Celina

Andreas Hellum

Lars Sætra

Tokmac Nguen

Christopher Lindquist

Muhamed Keita

Martin Ødegaard Muhamed Keita (29), SIF/Drammen: Muhamed Keita fikk sin Strømsgodset-debut så tidlig som i 2008, og er på sitt beste en fantastisk spiller. Han er opprinnelig fra Drafn. De siste årene har vært preget av klubbytter og småskader for Keita. I fjor var 29-åringen klar for tredje periode i Godset, men har allerede forlatt klubben igjen. Han har også spilt utenlands for Lech Poznan (Polen) og New Red Bulls (USA).

BENKEN Kristoffer Hoven (23), Sogndal/Drammen. Andreas Hoven (21), Sogndal/Drammen. Mustapha Fofana (18), SIF/Drammen. Frank Bamenye (18), MIF/Drammen. Tobias Fjeld Gulliksen (16), SIF/Drammen. PS! Til info er spillere som Gustav Mendonca Wikheim og Herman Stengel ikke med på dette laget, fordi de er fra Hokksund og Øvre Eiker. Iver Fossum er ikke fra Drammen, men Hurum og Klokkarstua. Og Martin Rønning Ovenstad er Lier-gutt.

Bjørn Petter Ingebretsen

Bjarne K. Ingebretsen

Håkon Wibe-Lund

TRENERTEAM Hovedtrener: Bjørn Petter Assistent: Bjarne Kortgaard Ingebretsen, SIF/Mjøndalen Ingebretsen, MIF/Mjøndalen

Assistent: Håkon Wibe-Lund, SIF/Svelvik

HEIA DRAMMEN

23


HER BODDE NEDRE EIkERS FøRSTEFøDTE Konsertscene med plass til 4.000 mennesker, kunstutstillinger på låven og søndagsåpen kafé. Herman Wildenveys barndomshjem, Portåsen, er blitt et kultursenter med noe for enhver smak.

M

an kommer ikke utenom Herman Wildenvey den nye storkommunen. Dikteren står på sokkel i Mjøndalen og plassen rundt er oppkalt etter ham: Wildenveys plass. På sokkelen av statuen står et av hans mest kjente dikt: Hjembygdens sanger, som er en hyllest til hjembygda:

«Ute fra verden den vide kaller en sang mig hjem. Hjembygdens bakker blide, Herren velsigne dem.» – Hvorfor er Wildenvey blitt så stor i området? – Han er jo Nedre Eikers store sønn. Han var en megakjendis i sin tid, og er en fascinerende personlighet som ikke slutter å fascinere, sier Jon Mihle som er daglig leder ved Portåsen. Wildenvey ble født i 1885, samme året som Nedre Eiker kommune ble opprettet. – Så langt vi vet var han den første registrert født i Nedre Eiker, forteller Mihle. Tre år gammel flyttet Herman, som da het Portås, til småbruket Portåsen i skogkanten over Mjøndalen. Der vokste han opp, og der fant han gleden i naturen som går igjen i mange av hans dikt. Han tok etter hvert kunstnernavnet Wildenvey som spiller på Veia, en bekk som renner forbi Portåsen.

Trump på låven Portåsen var i privat eie i mange år, men i 2007 kjøpte kommunen gården og overførte den til en stiftelse. Med støtte fra blant annet kommunen, stat og næringslivet er småbruket i skogkanten blitt omgjort til et kultursenter med blant annet kunstutstillinger, konsertscene og kafé. Kunstutstillingene holdes på låven, og i sommer kunne du møte Donald Trump og Kim Jong-un i Morten Viskums avstøpning, og Wildenveys Selma malt av samtidskunstner Sverre Bjertnes. Utstillingene byttes hvert år, og i 2020 planlegges en Ronny Bank-utstilling og en Wildenveyut-

24

HEIA DRAMMEN

WIlDENVEY: -Graffitikunstneren Eric Ness Christiansen har sprayet Wildenvey på den ene sceneveggen. I forkant ser du urtehagen. stilling for barn. På oversiden av småbruket er det bygget en utescene med plass til 4.000 mennesker. – Det er en av de største scenene i regionen og utvilsomt den vakreste, sier Mihle. Konsertpublikum har ikke bare god utsikt til artistene fra amfiet, de har også storslått utsikt over bygda.

Åge og DDE Så langt har de hatt ca. 50 konserter. De som har stått på scenen er blant andre Åge Aleksandersen, Hellbillies, DDE, Odd Nordstoga og Oslo Gospelchoir. – Utendørskonserter i Norge er hasard, så vi må safe. Vi må velge artister som gjør at vi ikke går på en smell, men nå gjør vi et skifte. Vi ønsker å ha noen som sier noe om hvem vi er, sier Mihle. Han er opptatt av å gi de lokale sjansen, og i sommer inviterte de til Eiker Rock med 25 band/artister på tre scener. En av scenene var en lavvo som kan gjøres om til et konsertlokale for 150 mennesker. – Vi driver en mangfoldig virksomhet. Her er det utstillinger og kulturopplevelser av nasjonal karakter, men du kan også bare komme innom for en kopp kaffe, sier Jon Mihle. Kaffe og noe å spise får du i kafeen Sørines kafé i hovedhuset. Kafeen er for tiden stengt, men vil fra 18. februar være åpen på søndager. – Noen kommer for å gå søndagstur eller se utstillinger, mens andre bare drar dit. De første sju årene subsidi-

erte vi kafeen. Nå går den i pluss, forteller Mihle. Kafeen har et diktbibliotek hvor man kan lese Wildenveys verker. Ofte er det også kulturarrangementer på søndager.

Orkidéjakt Rundt Portåsen er det et omfattende nett av stier, og er et fint utgangspunkt for turer. Noen kommer også for å gå på orkidévandring. Nedre Eiker var en av kommunene i Norge hvor det fins flest orkidéarter. 24 av de 34 orkidéartene som finnes i Norge vokser her. Rundt Portåsen finnes 19 orkidéarter, men ikke alle er like lette å finne. – Noen av stedene hvor de vokser holdes hemmelig, fordi de er så få. Det er så få at man snakker om individer, forteller Mihle. Mihle har også planer om en ny attraksjon, en vingehest. Wildenvey kalte selvbiografien sin «Vingehesten og verden» og henspiller på en opplevelse han hadde i Portåsen som ung. Han så en sommerfugl og en hest i en vinkel hvor det så ut som hesten hadde vinger. – Drømmen er å få utført den som en skulptur i full størrelse, sier Mihle. Han ser for seg at den kan bli plassert et stykke ut i skogen slik at den kan bli et turmål, akkurat som Madonnaen i Sigdal. Torun Havnaas

tekst

BARNDOMSHJEMMET: – Wildenvey er jo Nedre Eikers store sønn, sier Jon Mihle. Han er daglig leder for Wildenveys barndomshjem, Portåsen. FOTO: RuNE FOlkEDAl

PORTÅSEN: Småbruket Portåsen ligger i skogkanten over Mjøndalen. Gården drives i dag som et kultursenter.


AMFI: Utstillingene holdes pĂĽ lĂĽven. I forkant er den tredje scenen, lille amfi.

LAVVO: Konsertlokale med plass til 150 personer.

HEIA DRAMMEN

25


vED vANNET: Eivind Søderberg Andersen og sønnen Tord Leonard nyter sjøutsikten fra boblebadet. Huset er vernet, og da Andersen pusset opp ble det gjort FoTo: RuNE FolKEDAl med veiledning fra riksantikvaren. Veggen til høyre på bildet nederst til høyre er den opprinnelige ytterveggen.

SøRlANDSIDyllEN SvElvIK Med Svelvik har Drammen fått en sørlandsidyll innenfor kommunegrensa.

D

u trenger ikke kjøre i timevis nedover E18 for å oppleve sjarmerende trehusbebyggelse og bølgeskvulp. I Øvre Svelvik ligger hvitmalte skipperhus tett langs vannkanten. – Jeg vet ikke om noe bedre sted å være om sommeren. Dette er vårt paradis, sier Eivind Søderberg Andersen. Huset han bor i kjøpte tippoldeforeldrene for 197 kroner på 1930-tallet, og sønnen Tord Leonard (10) er sjette generasjon som bor i samme hus. – Det er veldig mange som har bodd her lenge. Det er veldig sjelden at det er noe til salgs her. Det er ikke mange som vil flytte herfra, sier Eivind.

Båt og bad Fra kjøkkenet og verandaen har familien Søderberg Andersen panoramautsikt til Svelvikstrømmen og badeplassen på Skjæra med sine mange og lange svaberg. Tord Leonard kan

26

HEIA DRAMMEN

bare gå over veien for å bade, og det gjør han ofte om sommeren. – Det er veldig fint for jeg møter så mange venner der, forteller 10-åringen. I sommer lå et svanepar og ruget på egg på Skjæra. Tord Leonard matet dem slik at de ble så fortrolige at han kunne gå helt bort til dem. Prøvde andre seg på det samme så hveste de. Litt lenger ned i veien ligger familiens brygge og båt. Mange i nabolaget har egen brygge og båt. – Det er så deilig å bare ta på seg skoene og så er man i båten på fem minutter. Det er helt genialt hvis man vil ta seg en tur på fjorden, sier Eivind. Selv om det ikke er lange veien til båten eller butikken, kan turen bli lang. – Noen ganger om sommeren kan jeg bruke et par timer til butikken. Det blir gjerne en prat ved hver brygge bortover. Alle kjenner alle her, sier Eivind.

Alle er velkommen Eivind og Tord Leonard deler gjerne sommeridyllen sin med andre. Skjæra er en offentlig badeplass som er åpen for alle. Kommunen har ryddet i strandkanten, og satt opp benker og grill.

– Kommunen har gjort en kjempejobb. Alle må kunne komme hit og nyte dette på sommeren, sier Eivind. Det er også muligheter for å overnatte i Øvre Svelvik. Oslofjorden Friluftsråd har satt i stand en kystledhytte i Storgaten. Hytta har strandlinje, plass til fire personer og innlagt strøm, vann og avløp. Alle som ønsker det kan leie hytta.

Kommer igjen år etter år Mange har allerede oppdaget hvilken perle Svelvik er om sommeren. På Homannsberget Camping rett utenfor Svelvik sentrum hadde de 3.000 gjestedøgn i fjor, og mange av gjestene var langveisfarende. De har hatt gjester helt fra Argentina, Iran, Israel, Saudi-Arabia og USA, men de fleste utlendingene kommer fra Tyskland og Nederland. Campingplassen har også 130 faste plasser for vogner. De fleste av de faste kommer igjen sommer etter sommer. – Jeg tror det er reiseveien og beliggenheten som gjør at de kommer hit. Mange er fra Drammensområdet, og noen fra Oslo. Vi er en rolig familiecamping hvor det er rent og ryddig. Vi ligger på landet samtidig som det

er kort vei til Svelvik. Også er det en del som har båt og benytter seg av de fine mulighetene på fjorden, sier Bente Stensland. Hun driver campingplassen sammen med sin mann, Hans E. Aamodt.

Holmsbumalerne Fortsetter man sørover på fv319 forbi Homannsberget dukker hyttene snart opp på begge sider av veien. Man passerer også Jensen madrasser før man kan svinge ned til idylliske Berger. Her var det tidligere tekstilfabrikk som blant annet lagde Bergerpledd. Nå er fabrikken omgjort til kultursenter og museum. Berger går for å være et av landets best bevarte industrisamfunn. Ned mot fjorden ligger de gamle arbeiderboligene. Her er det også idyllisk med en langgrunn strand med fantastiske bademuligheter for de minste. På andre siden av fjorden ligger Støa, området hvor Holmsbumalerne holdt til i midten av forrige århundre. Malerne sto og malte i Støa, men det de malte var utsikten over til Svelvik og Berger. Torun Havnaas

tekst


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Ønsker du å vaksinere deg?

Velkommen til en ny kommune På Smittevernkontoret kan du få influensavaksine, du kan få frisket opp barnevaksinene, og du kan få vaksiner for utenlandsreiser. Skal du ut å reise, er det lurt å ta kontakt for reisemedisinsk veiledning og informasjon om anbefalte vaksiner. På Smittevernkontoret kan du også få informasjon og veiledning vedrørende smittsomme sykdommer og smittevern. Flyktninghelsetjeneste for voksne er også en del av

Smittevernkontoret. Tjenesten gjennomfører helseundersøkelser, deltar i kartleggingen av flyktningers behov for helsetjenester og har oppfølging i forhold til fysisk og psykisk helse. Smittevernkontoret skal dekke hele den nye kommunen, og har adresse Schwartzgate 6, 3043 Drammen, (Idrettens hus). For mer informasjon, se www.drammen.kommune.no

NYE MØTER MED INNBYGGERNE: Rådmann Elisabeth Enger lover at Drammen kommune skal legge til rette for at innbyggerne kan påvirke utviklingen av Drammen kommune. Dette bildet er tatt under ett av de elleve dialogmøtene som ble arrangert i fjor vår.

- Det tar seks år å bygge den nye kommunen Seks menn gikk av ordførervervenekommunebudsjettet og rådmannsjobbeneble i Svelvik, og Nedre Eiker ved skal utgangen av 2019. De ergrad nå erstattet av Monica vedtattDrammen før jul. Samtidig kom involveres i større i utformingen av Myrvold Berg (t.v.) ÅOVERTAR byggeSTYRINGEN: en ny kommune erut en i ordførerstolen og Elisabeth Enger i rådmannsstolen. det en rekke bestillinger fra politikerne på hvilke saker planer og tjenester for den nye kommunen. Også komplisert og tidkrevende prosess. de ønsker utredet og få på sitt bord i løpet av 2020. i planleggingsfasen for etableringen av den nye Dette skal vi begynne å jobbe med nå og er kommunen ble innbyggernefårinvitert for åfaglige at administrasjonen tid til til å møter gjøre sine vi hentet erfaringer fra flere danske kommuner som var Rådmann Elisabeth Enger har i flere Ventetiden er endelig over. Etter flere pågjennom mange måter starten på kommunesammenslåing arbeidet med å fylle påvirke hvilke veivalg Drammen kommune børgjennomtenkte ta. vurderinger og komme med gode og en tilsvarende for sammenhenger at det seks år kommunen med politikk og prioriteringer, sier års planleggingsagt er den nyetar kommunen - Engasjementet hos innbyggerne er stort. Det råd til politikerne som skal ta beslutningene. Det er vel ti år siden. å etablere en kommune og få den i Elisabeth Enger. er mange som har sterke meninger om hvordan viktig at vi samordner priser og tjenester så fort som Drammen kommune har nå vært i drift i bare satt i drift, og sammen har vi et mål om De trefåtidligere har store hatt en rekke deressamtidig skal utvikles, de vilenn delta. Det normal drift. mulig, men ikke og fortere at kommunestyret noen dager.kommunene Selv om vi har ambisjoner for nærmiljøene å skape Norges mest nytenkende og

kommune. -fremtidsrettede Nå har vi brukt to år til intensiv planlegging med etableringen. De neste fire årene skal vi fylle den med politikk, tjenestene og devest ulikefor stedene Vi skal byggeutvikle en regionhovedstad Oslo sammen og bygge en felles kultur som gjørmed deninnbyggerne nye kommunen til et naturlig valg for på tvers av av tidligere grenser mellom plassering arbeidsplasser, inneninnbyggerne både privati Drammen siervirksomhet. rådmannen.Drammen næringslivkommune, og offentlig Hun understreker at innbyggerne skal kommune skal være et godt sted å selvfølgelig bo og jobbe, få tjenestene sine på vanlig måte i tiden som kommer, og vi skal ha gode tjenester til alle, uansett hvor i selv om kommunen kommunen du bor.er under utvikling. Den nye kommunen er i all hovedsak tomdet forviktig politikk foreløpig, For å lykkes med dette blir å etablere i den forstand at det på en rekke områder ikke er et godt samarbeid med innbyggerne om utviklingen avklart hva kommunen mener og hvilke planer og mål av stedene i kommunen og med de ansatte om det skal jobbes etter.

utviklingen av kommunen som arbeidsplass. Brukerog innbyggermedvirkning Viderefører noen planerblir viktig, og vi skal legge foråatfådet blirpåbåde enkelt å påvirke Det vil til ta rette noe tid dette plass, men det første og interessant å delta. Målet er at vi gjør det attraktivt å delta i det viktige arbeidet vi har foran oss med å utvikle kommunen. Heldigvis har vi med oss noen gode erfaringer fra Svelvik, gamle Drammen og Nedre Eiker. I tillegg har Annonse

planer områder. sørge for mulighet at de får når nå går med tid og til åvigjøre en videre grundig vurdering av den og nyeprioriteringer kommunen, innenfor er måletulike for den første Det tiden at skal vifår vil du være behov for å utvikle nye planer som omfatter av Drammen kommune, Enger. hva som skal prioriteres til detsier beste for vår kommune som innbygger skal merke så lite som mulig til utviklingen hele den nye kommunen. Inntil det noen av på at Rådmannen er opptatt av at det skal bygges og våre innbyggere. kommunesammenslåingen. Duskjer skal vil være trygg de gamle planene, blant annet kommuneplanene, en ny kultur i Drammen kommune. De tre tidligere Budsjettet som ble vedtatt før jul, må derfor ikke tjenestene du kjente i 2019 er til å kjenne igjen også i videreføres. Dette er viktig av hensyn til blant annet kommunene hadde sine respektive kulturer, og Enger leses som en fasit på hvordan tjenestetilbudet og 2020, selv om kommunen er ny. Ungene skal møte de byggesaker, som må behandles etter et vedtatt påpeker at det ikke er slik at Nedre Eiker og Svelvik prisene blir fremover. Dette budsjettet er i all hovedsak samme kjente medarbeiderne i barnehagene og på kommuner regelverk og lokale retningslinjer. har gått inn i gamle Drammen kommune. en videreføring avsom de tre kommunenes skolene. Hjemmesykepleien skal komme som vanlig, Ifølge rådmannen er det ønske å få på plass - Drammen kommune blegamle etablert 1. januar budsjetter. Ved budsjettrevisjonen i junien vilny de første og beboerne på sykehjemmene skal fortsatt bo der de en ny kommuneplan så fort som mulig, men dette 2020 er en ny kommune. Derfor må vi bygge store endringene komme, og så vil det skje bodde før årsskiftet. er et omfattende arbeid, og hun anslår at en ny og felles kultur både blant innbyggerne og blant deytterligere tilpasninger, samordninger prioriteringer Vi vil ha et likeverdig tjenestetilbud til alle kommuneplan med både samfunnsdel og arealdel er ansatte. Kulturbygging tar tid, men og i løpet av de nestei de kommende kommunebudsjettene. innbyggerne, uavhengig av hvor du bor. I de tre på plass først i 2022. På en rekke andre områder vil fire årene håper jeg at vi har kommet så langt at vi Avslutningsvis ønsker vi alle innbyggerne kommunene politikerne prioritert ulike ting.kan si at vi detgamle imidlertid bli vedtatthar planer før den tid. har en ny kultur i Drammen kommune. i den nye et riktig godt nytt år - og såde oppfordrer Dermed var også tjenestetilbudet ulikt mellom de tre Og dakommunen er også målet at innbyggerne kan si at - Har sterke meninger vi hver og en til å engasjere seg i utviklingen av sitt kommunene før årsskiftet. bor i en enda bedre kommune enn de gjorde før Politikerne vurderer nå hvordan nærutvalgene i hver av sammenslåingen, sier Sammen rådmann skal Elisabeth Enger. eget nærmiljø. vi klare å skape en god Vi kan ikke velge den beste løsningen fra de de ti kommunedelene skal fungere. Innbyggerne kommune å bo i for alle. gamle kommunene på alle områder. Den beste

løsningen er som regel også den dyreste løsningen. De gamle kommunene har prioritert noen områder som de har satset på. Slik vil det være for den nye kommunen også. Dette er et krevende arbeid. Derfor er det viktig

Velkommen til Drammen kommune! Monica Myrvold Berg, ordfører Elisabeth Enger, rådmann

Heia Drammen

27


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Ønsker du å vaksinere deg? På Smittevernkontoret kan du få influensavaksine, du kan få frisket opp barnevaksinene, og du kan få vaksiner for utenlandsreiser. Skal du ut å reise, er det lurt å ta kontakt for reisemedisinsk veiledning og informasjon om anbefalte vaksiner. På Smittevernkontoret kan du også få informasjon og veiledning vedrørende smittsomme sykdommer og smittevern. Flyktninghelsetjeneste for voksne er også en del av

Smittevernkontoret. Tjenesten gjennomfører helseundersøkelser, deltar i kartleggingen av flyktningers behov for helsetjenester og har oppfølging i forhold til fysisk og psykisk helse. Smittevernkontoret skal dekke hele den nye kommunen, og har adresse Schwartzgate 6, 3043 Drammen, (Idrettens hus). For mer informasjon, se www.drammen.kommune.no

NYE MØTER MED INNBYGGERNE: Rådmann Elisabeth Enger lover at Drammen kommune skal legge til rette for at innbyggerne kan påvirke utviklingen av Drammen kommune. Dette bildet er tatt under ett av de elleve dialogmøtene som ble arrangert i fjor vår.

- Det tar seks år å bygge den nye kommunen Å bygge en ny kommune er en komplisert og tidkrevende prosess. Rådmann Elisabeth Enger har i flere sammenhenger sagt at det tar seks år å etablere en kommune og få den i normal drift. - Nå har vi brukt to år til intensiv planlegging med etableringen. De neste fire årene skal vi fylle den med politikk, utvikle tjenestene og de ulike stedene sammen med innbyggerne og bygge en felles kultur på tvers av tidligere grenser mellom innbyggerne i Drammen kommune, sier rådmannen. Hun understreker at innbyggerne selvfølgelig skal få tjenestene sine på vanlig måte i tiden som kommer, selv om kommunen er under utvikling. Den nye kommunen er i all hovedsak tom for politikk foreløpig, i den forstand at det på en rekke områder ikke er avklart hva kommunen mener og hvilke planer og mål det skal jobbes etter.

Viderefører noen planer

Det vil ta noe tid å få dette på plass, men det første

28

Heia Drammen

kommunebudsjettet ble vedtatt før jul. Samtidig kom det en rekke bestillinger fra politikerne på hvilke saker de ønsker utredet og få på sitt bord i løpet av 2020. - Dette skal vi begynne å jobbe med nå og er på mange måter starten på arbeidet med å fylle kommunen med politikk og prioriteringer, sier Elisabeth Enger. De tre tidligere kommunene har hatt en rekke planer og prioriteringer innenfor ulike områder. Det vil være behov for å utvikle nye planer som omfatter hele den nye kommunen. Inntil det skjer vil noen av de gamle planene, blant annet kommuneplanene, videreføres. Dette er viktig av hensyn til blant annet byggesaker, som må behandles etter et vedtatt regelverk og lokale retningslinjer. Ifølge rådmannen er det ønske å få på plass en ny kommuneplan så fort som mulig, men dette er et omfattende arbeid, og hun anslår at en ny kommuneplan med både samfunnsdel og arealdel er på plass først i 2022. På en rekke andre områder vil det imidlertid bli vedtatt planer før den tid.

- Har sterke meninger

Politikerne vurderer nå hvordan nærutvalgene i de ti kommunedelene skal fungere. Innbyggerne

skal involveres i større grad i utformingen av planer og tjenester for den nye kommunen. Også i planleggingsfasen for etableringen av den nye kommunen ble innbyggerne invitert til møter for å påvirke hvilke veivalg Drammen kommune bør ta. - Engasjementet hos innbyggerne er stort. Det er mange som har sterke meninger om hvordan nærmiljøene deres skal utvikles, og de vil delta. Det skal vi sørge for at de får når vi nå går videre med utviklingen av Drammen kommune, sier Enger. Rådmannen er opptatt av at det skal bygges en ny kultur i Drammen kommune. De tre tidligere kommunene hadde sine respektive kulturer, og Enger påpeker at det ikke er slik at Nedre Eiker og Svelvik kommuner har gått inn i gamle Drammen kommune. - Drammen kommune som ble etablert 1. januar 2020 er en ny kommune. Derfor må vi bygge en ny og felles kultur både blant innbyggerne og blant de ansatte. Kulturbygging tar tid, men i løpet av de neste fire årene håper jeg at vi har kommet så langt at vi kan si at vi har en ny kultur i Drammen kommune. Og da er også målet at innbyggerne kan si at de bor i en enda bedre kommune enn de gjorde før sammenslåingen, sier rådmann Elisabeth Enger.

aNNONSE


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Telefonummer for akuttberedskap Når den nye kommunen etableres, er det flere telefonnummer som blir nye for akutte hendelser av ulike slag. For hendelser som gjelder det offentlige vannog avløpsnettet og som krever rask handling, må VA-vakten i Drammen kommune kontaktes på telefon 32 04 66 55.

For akutte hendelser vedrørende vei og trafikk, må dette meldes på telefon 32 04 66 88. Dersom det gjelder parkering, meldes dette på telefon 32 04 68 00. Legevakten kan kontaktes på 116117, brann på 110, politiet på 112 og AMK-sentralen på 113.

Starter med tre innbyggertorg Innbyggertorgene på rådhuset i Drammen og de tidligere rådhusene i Svelvik og Mjøndalen videreføres når den nye kommunen startes opp. I tillegg er målet at det skal bli innbyggertorg ytterligere tre steder før sommeren. - Den nye kommunen blir å treffe der de gamle kommunene var å treffe, og man skal få den samme typen hjelp i innbyggertorget som man fikk i de gamle kommunene, sier Einar Jørstad som er direktør for kultur-, by- og stedsutvikling i Drammen kommune. Innbyggertorgene skal utvikles som en del av de nye knutepunktene i kommunedelene, som på sikt blir en møteplass for dialog mellom kommunen og innbyggerne. Det vil også bli en møteplass hvor innbyggerne kan møte hverandre og en arena for ulike aktiviteter i regi av frivillige lag for foreninger.

Involverer innbyggerne

Ifølge Jørstad skal utviklingen av de nye møteplassene skje i tett dialog med innbyggerne. - Vi vil invitere innbyggerne til å bidra i hvordan denne utviklingen skal skje. Det blir viktig å få innspill om hvilke tilbud og tjenester innbyggerne har behov for og ikke minst innspill til hvordan vi lager gode møteplasser, sier han. Det foreligger planer om å utvide antallet innbyggertorg i Drammen kommune. - Planen er at vi skal ha innbyggertorg i drift som del av knutepunktene på både gamle Strømsø skole, på Konnerud senter og på Ligosenteret på Åssiden før sommeren, sier Jørgen Hovde som er virksomhetsleder for bibliotek og møteplass i Drammen kommune. Åpningstidene i innbyggertorget videreføres midlertidig som før årsskiftet på de ulike stedene, men det vil være ønskelig å harmonisere åpningstidene. Dette blir gjort i løpet av det nærmeste halvåret, når de tre neste innbyggertorgene etableres.

For hele kommunen

- Kan innbyggerne henvende seg i hvilket innbyggertorg de ønsker, eller må de henvende seg det innbyggertorget som ligger nærmest der de bor? - Alle innbyggertorgene er for hele kommunen, så alle skal få den hjelpen de trenger uavhengig av hvilket innbyggertorg man henvender seg til, sier Hovde. Det er flere måter innbyggerne kan komme i kontakt med den nye kommunen. I tillegg til personlig oppmøte i innbyggertorgene, er det mulig å ta kontakt med kommunen både på telefon, e-post, chat på nettsiden eller Facebook. De tre tidligere kommunene hadde hvert sitt telefonnummer. Den nye kommunen får ett hovednummer, og dette nummeret blir 32 04 00 00, sier Jørgen Hovde.

aNNONSE

VELKOMMEN: Jørgen Hovde (bakerst), Hege Krohn Hansen og Øystein Kristoffersen ønsker velkommen til innbyggertorgene som skal utvikles til å bli sentrale møteplasser flere steder i den nye kommunen.

Heia Drammen

29


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Harmoniserer priser Fra 1. januar er det innført like priser for plass i skolefritidsordningen (SFO) eller aktivitetsskolen (AKS) i hele den nye kommunen. Også ordningen med søskenmoderasjon er gjort lik for alle fra samme dato. 100 prosent plass i SFO/ AKS koster nå 3.338 kroner pr. måned pluss kost. For barn nummer to er det 30 prosent søskemoderasjon, og fra og med barn nummer tre er det 50 prosent søskenmoderasjon.

Moderasjonsordninger/gratisplasser etter inntekt varierer mellom de tre tidligere kommunene, og denne ordningen harmoniseres fra 1. august, altså neste skoleår. Fra høsten innføres det en nasjonal ordning med redusert foreldrebetaling i AFO/AKS for dem med lav inntekt som har barn på 1. og 2. trinn. Det innføres også en ordning med gratis SFO/AKS for barn med særskilte behov på 5.-7. trinn.

Digitalisering gjør hverdag Digitale løsninger og hjelpemidler skal gi bedre tjenester og en enklere hverdag for både innbyggere, næringsliv og frivillig sektor. Den nye kommunen skal ta i bruk ny teknologi for å utvikle fremtidsrettede og moderne tjenester. Drammen har blant annet mål om å være en foregangskommune innen bruk av velferdsteknologi.

Fornye, forenkle og forbedre

- Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Med ny teknologi skal vi gjøre tjenestene bedre og oppgavene enklere for både innbyggere og ansatte i kommunen, sier Fredrik Holtan som er konstituert direktør for utvikling og digitalisering i Drammen kommune. Han er opptatt av at Drammen kommune skal være en innovativ kommune og at kommunen skal være nysgjerrig på hva som kommer av ny teknologi. Det må ifølge Holtan jobbes godt for å legge til rette for nye løsninger og ny teknologi som er til det beste for brukerne. Og brukerne er deg og meg, moren din, naboen, bestefaren din, datteren din, og alle andre som bor i Drammen kommune. Innenfor velferdsteknologi skjer det en rivende utvikling. En god del tilbud finnes allerede i dag, men det vil også komme nye tilbud i tiden fremover. Og da handler det om at kommunen er rustet til å ta i bruk mulighetene teknologien gir.

Gir trygghet

I overkant av 2.300 innbyggere lever i dag med trygghetsalarmer. Dette er hjelpemidler som gir både brukerne og deres pårørende en trygghet dersom noe skulle skje og man trenger hjelp. 205 personer har medisindispensere som sørger for at hjemmeboende blir minnet på når de skal ta medisinene sine. De får altså riktig medisin til riktig tidspunkt, uten at hjemmetjenesten nødvendigvis må komme hjem til dem med medisinene. Dette bidrar til at hjemmetjenesten kan bruke tiden sin hos andre personer som har mer bruk for dem, samtidig som de som har medisindispensere, kan være trygge på at de får medisinene sine. I tillegg har nærmere 100 personer som lider av kognitiv svikt, fått utdelt GPS som gjør at enten pårørende eller alarmsentralen kan spore dem opp, dersom innehaverne av GPSene sliter med å finne veien hjem igjen. På flere sykehjem i kommunen er det også installert digitale medisinskap. Disse skapene skal bidra til å gi økt kvalitet og pasientsikkerhet i legemiddelhåndteringen, ved at riktig pasient får riktig dosert legemiddel til riktig tid. I tillegg brukes det velferdsteknologiske hjelpemidler til barn og unge med funksjonsnedsettelser. Dette er hjelpemidler som gjør 30

HEIA DRAMMEN

HJEMMETJENESTEN: Trygve Dischler har medisindispenser hjemme. Med den får han riktig dose medisiner til riktig tid. På armen har 97-åringen trygghetsalarm som gir en trygghet i hverdagen.

det lettere for dem å delta i aktiviteter og oppleve mestring i hverdagen. På den måten blir de også mer selvstendige.

- Uante muligheter

- Vi skal være gode på velferdsteknologi. Men det er mange andre områder som også digitaliseres. Vi vet fra ulike undersøkelser at innbyggerne i stadig større grad prioriterer å kommunisere med offentlige etater digitalt på tidspunkter som passer dem selv, helt uavhengig av eksempelvis kommunens åpningstider. Derfor må vi også ha gode digitale løsninger for eksempelvis ulike søknader, sier Holtan. Teknologien kan for eksempel gjøre saksbehandlingsprosesser enklere eller gi oss roboter til bruk i skoleundervisningen eller sensorer som måler temperaturen i badevannet. - Digitalisering og ny teknologi byr på uante muligheter. Nesten alt vi kan forestille oss er eller vil bli mulig. I Drammen kommune legger vi vekt på at utviklingen av de teknologiske hjelpemidlene skal skje

i nær dialog med innbyggere og brukere. Da har vi også tro på at enda flere ønsker å ta dem i bruk og se hvilke fordeler det gir dem i livene deres, sier Fredrik Holtan. I den nye kommunen skal utviklings- og digitaliseringsdirektøren ha med seg flere digitale agenter. Disse medarbeiderne får ansvaret for digitalisering innenfor sine respektive fagområder, med tanke på hvordan kommunen kan effektivisere driften og inspirere til hverdagsinnovasjon. - De får også oppgaven med å sette organisasjonen i stand til å ta imot nye, digitale løsninger, slik at løsningene implementeres effektivt og brukes riktig, sier Holtan.

Annonse


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Priser ved kulturskolene harmoniseres senere Prisene ved kulturskolene i tidligere Svelvik kommune, Drammen kommune og Nedre Eiker kommune videreføres på samme nivå som de har vært i de tre kommunene også inn i det nye året. Årsavgiften i Svelvik er 1600 kroner per halvår (gitar, piano, visuell kunst og dans). I Drammen ligger årsavgiften 4750 kroner og itidligere Nedre Eiker på 4900 kroner. Det startes nå et harmoniseringsarbeid, og målet er å samkjøre avgiftene ved kulturskolene fra høsten 2020.

gen enklere

Smarte løsninger Sensorer, kunstig intelligens, innsamling av data og kreative mennesker skal gjøre Drammen til en smart by. Jobben er godt i gang.

TRYGGHET: Gps sørger for en tryggere hverdag for brukere med kognitiv svikt.

HELSE OG OMSORG: På bo- og servicesentrene er det installert medisinskap som bidrar til økt pasientsikkerhet.

Annonse

BARN OG UNGE: I barnehager og skoler er digitalisering en naturlig del av skoledagen.

Smart City, eller smarte byer, er et begrep som brukes over hele verden. Det forklarer hvordan byer og bygder skal utvikles til å bli bærekraftige og moderne samfunn der både økonomiske, sosiale og miljømessige verdier gjennomsyrer alt som gjøres og skapes. Det handler om hvordan man kan drive fram en bærekraftig og smart by ved å ta i bruk alle kloke hoder og ressurser fra innbyggere, næringsliv, frivilligheten og kommunen. Og det handler om hvordan nettverk i fellesskap kan bidra til et levende og lønnsomt samfunn. - Det er ikke Drammen kommune som skal gjøre byen smart, men vi skal være en viktig tilrettelegger, sier Hilde Espeland som jobber med digitalisering i Drammen kommune. Drammen kommune sitter på enorme mengder data som både næringslivet og innbyggerne kan nyte godt av. Dette er data som allerede eksisterer og som man kan bruke for å kunne tilpasse tjenester for innbyggerne ved hjelp ny teknologi, nye tjenester og nye typer forretningsmodeller. Kommunen ønsker å være en åpen og transparent kommune. Det vil si at kommunen skal gi innbyggerne, næringslivet og andre kommuner innsyn i disse dataene. Kommunene skal også legge til rette for å skape møteplasser og tilby arenaer der teknologi kan utvikles og innovasjon stimuleres. Smart by handler også om byplanlegging. Det handler om å se på hvordan vi bor, hvordan vi jobber og hvordan vi forflytter oss i Drammen og ellers i landet og i verden. Ved å samle inn data og bruke ny teknologi kan man gjøre hverdagen til folk og byer smartere, mer effektiv og mer lønnsom. - I Drammen er det eksempelvis allerede installert 150 smarte vannmålere i bolighus. Disse registrerer vannbruk åtte ganger i døgnet. På den måten får man bedre oversikt over hvor mye vann man bruker. Man kan bruke dette til blant annet å oppdage vannlekkasjer i hjemmet, og kommunen kan bruke det til å oppdage større lekkasjer, forteller Hilde Espeland. På sikt kan teknologien også gjøre at man kan kunne finne ut konkret hva man bruker vannet på og hvor man bruker vannet mer økonomisk, både med tanke på miljøet og lommeboka. Drammen jobber allerede i nettverk med andre store kommuner og byer. Bergen, Stavanger og Trondheim er blant byene som jobber sammen for å skape smarte byer. Drammen er på vei for å gjøre vår by og vår kommune smartere.

HEIA DRAMMEN

31


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Ung11 og sommerskolen skal vurderes Kommunestyret har vedtatt at Ung11 som er et tilbud til elever som trenger et ekstra skoleår før de begynner på videregående skole, skal videreføres også i skoleåret 202021. Prosjektperioden for Ung11 løper ut dette skoleåret, men blir videreført i minst ett år. Kommunestyret skal senere vurdere hva som skjer med dette tilbudet etter sommeren 2021. Også sommerskolen som har vært et gratis tilbud til alle skoleelever i

tidligere Drammen kommune som skal begynne på 3.-9. trinn, videreføres i 2020. Svelvik og Nedre Eiker kommuner har ikke hatt et slikt tilbud. Tilbudet sommeren 2020 vil gjelde for alle elever som skal begynne på 3.-9. trinn ved skolene i den nye kommunen, men kapasiteten holdes på samme nivå som tidligere Drammen kommune hadde i 2019. Kommunestyret skal senere vurdere om tilbudet skal videreføres ut over 2020.

Gratis barnehageplass til flere

VIDEREFØRER TILBUDET: Det ligger an til at nærmere 900 barn kan få gratis barnehageplass i Drammen kommune etter at kommunestyret vedtok å utvide ordningen til å gjelde barn i hele den nye kommunen.

Ordningen med gratis plass i barnehagene for barn i lavinntektsfamilier videreføres og omfatter fra årsskiftet også barn i tidligere Nedre Eiker og Svelvik.

inntekt under 566 100 kroner har krav på 20 timer gratis kjernetid hver uke. Mens Nedre Eiker og Svelvik fulgte den nasjonale ordningen, har tidligere Drammen kommune hatt en ordning der alle som har inntekt under 4,5 ganger grunnbeløpet i Folketrygden, som for tiden er på rundt 100.000 kroner, fått tilbud om gratis barnehageplass.

Gratis barnehageplass er et viktig tiltak for å forebygge og begrense barnefattigdom, og ordningen omfatter barn i familier som har en inntekt under 462.000 kroner. - Drammen har mange barn i lavinntektsfamilier. Politikerne tar problematikken på alvor og sørger for at vi har et helthetlig og godt tilbud til alle barn i den nye kommunen, sier Anne Gjemmestad Nilsen som er kommunalsjef for barnehage i Drammen kommune. Basert på barnetallene som ligger i kunnskapsgrunnlaget for utdanning, vil det være nærmere 900 barn som nå har krav på gratis barnehageplass.

Politisk enighet

Kommer flere barn til gode

Det er nasjonale føringer for redusert oppholdsbetaling i barnehage. Ingen skal betale mer enn seks prosent av husstandenes inntekt for opphold i barnehage, og barn over to år fra familier med en

32

hEIA dRAMMEN

Gamle Drammen kommune har en barnehagedeltakelse av minoritetsspråklige barn langt over landsgjennomsnittet og det som er snittet i landets største kommuner. I aldersgruppen 1-5 år går 97 prosent av barna i minoritetsfamiliene i barnehage. På landsbasis er tallet 83 prosent. Gjemmestad Nilsen som var virksomhetsleder for ett av to barnehageområder i tidligere Drammen kommune, forteller at det ble gjennomført en evaluering for å vurdere effekten av tilbudet om gratis barnehageplass. Konklusjonen etter evalueringen var at tiltaket synes å ha en positiv effekt på integreringen. I tillegg melder skolene at det tyder på at ordningen har en positiv effekt på barnas språk. Formålet med tilbudet om gratis barnehageplass er tredelt. Det skal bidra til å øke integrering, bekjempe barnefattigdom og det skal bidra til å stimulere barns språkutvikling.

Nettopp dette var også momenter som flere av representantene i kommunestyret tok opp da budsjettet ble vedtatt i desember. Flere påpekte også at det er uheldig dersom foreldre ikke har økonomi til å kunne sende barna sine i barnehage, ettersom barnehagen både er en viktig sosial arena og et sted hvor barna er en del av et godt leke - og læringsmiljø. I den nye kommunen er det barnehageplasser til alle barn som ønsker plass. Drammen kommune har 87 barnehager, og det tildeles plasser løpende gjennom hele året.

Slik kan du få gratis plass i barnehagen 1. Husstanden må ha en samlet inntekt på under 462.000 kroner 2. Du må søke om å få gratis barnehageplass. På kommunens nettside (www. drammen.kommune.no) finner du skjemaet som må fylles ut og sendes inn. 3. Utskrift av skattemeldingen fra siste skatteoppgjør må legges ved søknaden.

aNNONSE


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Skolemat-prosjekt

På én skole i den nye kommunen vil det bli gjennomført et prosjekt med gratis skolemat. Målet er å få til et samarbeid med en lokale leverandører for å få til et gratis måltid i løpet av dagen. Flertallet i kommunestyret tror dette vil føre med seg god læring og en positiv utvikling. Målet er at prosjektet blir videreført i hele kommunen på sikt.

MERÅPENT: Ved Nedre Eiker bibliotek kan både stor og liten benytte biblioteket fra syv om morgenen til elleve om kvelden alle dager i året.

ARENA FJELL: Meråpent biblioteket åpner på Fjell i januar.

Lån bøker når det passer deg Nå blir bibliotekene i Drammen mer tilgjengelige. Bibliotekene i Mjøndalen og Drammen kan brukes fra klokken 0700 til 2300 hver eneste dag hele året. - Vi har nå meråpne bibliotek både i Mjøndalen, på Union og på Fjell (åpner i løpet av januar). Dermed har innbyggerne våre et veldig godt bibliotektilbud som jeg håper mange benytter seg av fremover, sier Jørgen Hovde som er ny virksomhetsleder for bibliotek og møteplass i Drammen kommune. Meråpent bibliotek betyr at man har tilgang til biblioteket utenfor de ordinære åpningstidene. Det eneste du må gjøre for å få tilgang til bibliotekene er å gå innom ett av de tre bibliotekene og fylle ut

aNNONSE

en kontrakt. Alternativt kan du skrive ut kontrakten fra Drammensbibliotekets nettside og levere den på biblioteket. Når du har gjort dette, får du utstedt adgangskortet til bibliotekene.

Må være over 15 år

- For å utstedt dette adgangskortet må du ha fylt 15 år. Bibliotekene er selvfølgelig tilgjengelig for barn under 15 år også utenfor de ordinære åpningstidene, så lenge de er der sammen med foreldre eller andre foresatte. Men for barnas trygghet skal de ikke etterlates der alene i det som kalles meråpen tid, altså utenfor de vanlige åpningstidene, sier Hovde. Hva kan man gjøre på meråpent bibliotek? - I praksis akkurat det samme som i bibliotekenes åpningstider. Tilbudet er i all hovedsak det samme. Du kan låne, levere, hente eller reservere bøker. Du kan lese aviser og tidsskrifter, studere, møte venner eller

benytte det trådløse nettverket. Den eneste forskjellen er egentlig at biblioteket er ubemannet utenfor de ordinære åpningstidene, sier Hovde. Gjelder det spesielle regler for dem som benytter meråpent bibliotek? - Nei. Det er bare vanlige bibliotekregler som gjelder. Vi hensyn til andre. Rydd etter deg. Hold ro og orden og overhold reglene for lån, sier biblioteksjefen.

Sikkerhet

Lokalene er kameraovervåket når de ansatte ikke er tilstede. Dette av hensyn til brukernes sikkerhet og som beskyttelse for bibliotekets inventar og utstyr. Opptakene oppbevares trygt, og alle data slettes automatisk etter sju dager. I tillegg har det blitt montert høyttalere der vil bli gitt beskjed om når lokalene stenger. hEIA dRAMMEN

33


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Internasjonale Drammen videreføres i Drammen kommune Internasjonale Drammen var et fireåring samarbeidsprosjekt mellom næringslivet i Drammensregionene og det offentlige som opphørte ved årsskiftet. Målet var å bidra til økt sysselsetting av arbeidsledige med innvandrerbakgrunn i regionen. Det er besluttet at arbeidet vil videreføres og blir koordinert av en representant fra kommunen ved NAV Drammen. Metodikk og tiltak utviklet i prosjektperioden blir

også videreført. Næringsforeningen og aktører i næringslivet vil fortsatt spille på lag med kommunen, ha tett samspill for å utvikle et mer inkluderende arbeidsliv, skape vekst i det lokale og regionale næringslivet.

Kommunen sikter høyt mot ambisiøst mål Politikerne, de tillitsvalgte og rådmannen har et felles mål: Nesten alle i den nye kommunen skal jobbe i heltidsstillinger. Kristina Vejlgaard har fått jobben med å sørge for at Drammen kommune når målet. I de tre gamle kommunene var det mange som jobbet i deltidsstillinger. En god del av disse medarbeiderne har ønsket seg større stillingsbrøker. I den politiske plattformen for byggingen av den nye kommunen slås det fast at det bør være et mål å redusere omfanget av uønsket deltid, og at heltidskultur fremmer kvaliteten i tjenestene og gjør kommunen mer attraktiv som arbeidsgiver. Kristina Vejlgaards oppgave blir nå å sørge for at heltidskultur ikke bare blir en visjon, men noe som kjennetegner Drammen kommune i praksis.

Er optimist

- Jeg har trua, men å bygge en heltidskultur tar tid. Dette handler om flere aspekter. Arbeidsgiver må legge til rette for flere hele stillinger og dermed unngå uønsket deltid. I tillegg handler det om kulturbygging, organisering og endrede holdninger slik at medarbeiderne ønsker å jobbe hele stillinger, sier Vejlgaard om den store og utfordrende oppgaven hun har foran seg. Hun er klar over at den nye kommunen har satt seg ambisiøse mål på dette området. I den arbeidsgiverpolitiske plattformen for ny kommune er det nedfelt en målsetting om at minst 90 prosent av kommunens ansatte skal ha 100 prosent stilling. Alle ønsker å bygge en heltidskultur, men få – om noen – kommuner har lyktes helt med dette arbeidet. Kristina Vejlgaard har bakgrunn fra helse- og omsorgssektoren i gamle Drammen kommunen. Hun har vært virksomhetsleder ved både Konnerud helse- og omsorgsdistrikt og ved Tjenestetildeling og samordning, og nettopp helse- og omsorgssektoren er et område hvor mange jobber i mindre stillingsbrøker. Vejlgaard starter ikke med helt blanke ark når hun tar fatt på jobben med å etablere en heltidskultur. Hun jobbet med dette temaet også da hun var virksomhetsleder på Konnerud. - Å bygge en heltidskultur handler om mye mer enn diskusjonen om grunnbemanning, turnuser og lønn. Heltid er et mål fordi det gir økt faglighet og kompetanse hos medarbeiderne, bedre arbeidsmiljø, færre vikarer og lite ekstraarbeid. I tillegg er jeg opptatt av brukerperspektivet og hvilken effekt mer heltid får for innbyggerne. Det skaper mer 34

hEIA dRAMMEN

VIKTIG OPPGAVE: Kristina Vejlgaard startet arbeidet med å bygge den nye kommunens heltidskultur ved årsskiftet.

forutsigbarhet for brukerne av tjenestene våre, og de blir tryggere og kanskje mer aktive, sier Kristina Vejlgaard. I tillegg til egen erfaring får hun også med seg mye erfaring fra de tre gamle kommunene. Selv om det fortsatt er en lang vei å gå, er det gjort mye godt arbeid. For noen få år siden sa Jan Tore Sanner som på det tidspunktet var kommunal- og moderniseringsminister, at han var imponert over hvor systematisk og bra det var jobbet innenfor helse- og omsorgssektoren. Men til tross for et fem år langt prosjekt som førte til flere heltidsstillinger i denne sektoren, er fortsatt bare vel 50 prosent av helse- og omsorgsstillingene i kommunene heltidsstillinger.

Attraktiv for studenter

Mange studenter jobber deltid innenfor helse- og omsorgssektoren. For deres del er det ikke snakk om uønsket deltid, men en deltidsjobb som lar seg kombinere med utdanningen og som gir dem verdifull erfaring. Er det mulig å ivareta hensyn til dem i en heltidskultur? - Ja, det er både mulig nødvendig. Selv om vi innfører en heltidskultur i Drammen kommune, vil det være behov for tilkallingsvikarer. For oss som arbeidsgiver er det viktig å ha vikarer som er studenter og elever innen helsefagutdanning. Vi må kanskje tørre å gå noen nye veier slik at vi blir attraktive som en aktuell arbeidsgiver for dem den dagen de er ferdig utdannet og skal ut i fast arbeid, sier Vejlgaard.

aNNONSE


INFORMASJON FRA KOMMUNEN

Oversikt gebyrsatser Her finner du et utvalg av gebyrer for den nye kommunen. Ikke alle gebyrene er like for hele kommunen, men det jobbes med å harmonisere de ulike gebyrene og prisene. Endelige gebyrer og priser fastsettes etter politisk behandling. For fullstendig oversikt over gebyrene kan du gå inn på www.drammen.kommune.no. SFO/AKS

SATSER 2020

PARKERINGSPRISER - DRAMMEN BY

SATSER 2020

5 dager per uke (100 %)

kr 3 338

Indre avgiftssone

4 dager per uke (80 %)

kr 2 670

Maksimal parkeringstid kantsteinsplasser

3 timer

3 dager per uke (60 %)

kr 2 002

Maksimal parkeringstid, Tinghustomta

5 timer

2 dager per uke (40 %)

kr 1 335

Pris, kr/time (time 1/2/3+)

kr 40

Ettermiddag hel uke

kr 2 003

Ytre avgiftssone

Formiddagsplass hel uke

kr 1 335

Maksimal parkeringstid kantsteinsplasser

3/5 timer

Maksimal parkeringstid Marienlyst/Drammensbadet, Waagaardsløkka

5 timer kr 25

FEIING AV BOLIG

SATSER 2020

Vanlig skorsteinsløp (per stk.)

kr 671

Pris, kr/time (felles for kantsteinsplasser, Marienlyst/ Drammensbadet og Waagaardsløkka)

Vanlige fyringsanlegg - gjelder ett fyringsanlegg per boligenhet

kr 1 706

Kommunale parkeringshus Maksimal parkeringstid

Ingen

Pris, kr/time (felles for alle kommunale p-hus)

kr 25

SATSER 2020

Maksimalpris, kr/døgn (felles for alle kommunale p-hus)

kr 150

Vann, fastledd pr år

kr 719

Parkeringsavgift elbil

Avløp, fastledd pr år

kr 1 100

Kantsteinsparkering og Tinghustomta

Halv pris

Kommunale parkeringshus, Marienlyst/Drammensbadet og Waagaardsløkka

Ordinær takst

VANN OG AVLØP

HUSHOLDNINGSAVFALL

SATSER 2020

Standard renovasjon

kr 3 539

Samarbeid renovasjon

kr 2 831

Hytterenovasjon standard sommer

kr 2 300

Oppholdsbetaling og moderasjonsordninger

Hytterenovasjon samarbeid sommer

kr 1 840

Ordinær pris: Inntekt over kr 574 750

kr 3 135

Hytterenovasjon standard helårs

kr 3 539

Gratis barnehage: inntekt under kr 462 000

Gratis

Hytterenovasjon samarbeid helårs

kr 2 831

Gratis kjernetid: inntekt under kr 566 100

Varierer

Hytterenovasjon skogshytter (ny kategori 2020)

kr 1 239

BARNEHAGE

SATSER 2020

HJEMMETJENESTER AREALPLAN OG MILJØ

SATSER 2020

Gebyrer for behandling av plansaker, byggesaker og seksjoneringssaker angis med bokstaven M

1 M= kr 2 870

For fullstendig oversikt vises det til «Gebyrregulativ 2020 for byggesaker, plansaker, delesaker, seksjoneringssaker og matrikkelsaker»

24

TRYGGHETSALARM

PER ÅR/ PER MND.

0-2 G

kr 1 164/kr 97

2-3 G

kr 2 256/kr 188

Over 3 G

kr 3 576/kr 298

Montering og demontering

kr 416 pr gang

aNNONSE

SATSER 2020

Egenbetalingssatser - pleie og omsorgstjenester Praktisk bistand, inkl. BPA

Pris pr time

0-2 G (statlig fastsatt)

Statlig forskrift

2-3 G

kr 299, maks 4 timer (kr 1 196)

3-4 G

kr 451, maks 5 timer (kr 2 255)

≥4G

kr 451, maks 7 timer (kr3 157) Satser 2020 tidligere KULTURSKOLEN Drammen

Satser 2020 tidligere Nedre Eiker

Satser 2020 tidligere Svelvik

Årsavgift elever (Inntekt under 349 503)

Gratis

kr 4 900

kr 3 200

Årsavgift elever (Inntekt over 349 503)

kr 4 750

kr 4 900

kr 3 200

hEIA dRAMMEN

35


Her treffer du oss! Innbyggertorgene Det tidligere rådhuset i Mjøndalen Mandag–fredag: 08.30–15.00

kommunepost@ drammen.kommune.no

Rådhuset i Drammen Mandag–onsdag: 08.00–16.00 Torsdag: 08.00–17.00 Fredag: 08.00–15.00

www.drammen.kommune.no

Det tidligere rådhuset i Svelvik Mandag–fredag: 08.00–15.00

@drammen_ kommune

Appen «Meld inn feil»

36

HEIA DRAMMEN

Drammen kommune

32 04 00 00 aNNONSE


SMAk Av gAMlE DAgER På byens tak kan du få en smak av gamle dager. Den gamle landhandelen byr på gammeldags godteri og nystekte sveler.

P

å Friluftsmuseet over Spiralen kan du besøke en gammeldags landhandel. Butikken lå opprinnelig på Øverskogen i Lier, men etter at den ble lagt ned i 1965 ble den flyttet til Friluftsmuseet. Det bitte lille butikklokalet er fylt til randen av varer som mange som har levd en stund vil dra kjensel på. I taket henger dropsspann fra Metier og Kielland. I hyllene står det gamle bokser fra Freia med gelé, bakepulver, kakao og hermetikk med fiskeboller og blodpudding. Plakater reklamerer for Aass bryggeri, Drammens Is og Drammen Margarin. – Vi ønsker å vise fram produkter fra tidligere tider som forsvinner, sier Kari Palm i Friluftsmuseets venner. Landhandelen har ikke bare mat i sortimentet. I hyllene står det alt fra tobakksbokser fra Tidemann og Sunlight Sepe til hårfargingsmidler, kaffekvern, hofteholder og øks. – Dette var datidens supermarked. Det man ikke hadde kunne bestilles, sier Palm. De gamle boksene er ikke til salgs.

De er der for å gi inntrykk av et gammeldags landhandleri, men landhandelen har også noen varer til salgs. Dropsfabrikken Metier produserer fortsatt drops, og de selger stripete polkagriser, kamferdrops, konfektdrops og annet sukkertøy. – Vi har alltid nystekte sveler som vi steker på takke når vi har åpent på søndager, forteller Palm. Landhandelen har åpent søndager i mai, juni, august og september. 1. september er det markedsdag og siste søndag i november er det juleåpent.

Nam, nam Søskenparet Syver (9) og Frida (7) Gretland var innom landhandelen for å kjøpe is i sommer, men ble fristet av det gammeldagse godteriet. – Det er litt kult med det gamle godteriet. Det er merker oppå dropsene, sier Frida og peker på et rosa konfektdrops. En sånn med fyll inni, som er så god at du spiser til man blir sår i ganen. – Å, sånn må jeg spandere, sier bestemor Inger Kvarving Aarvig. Hun er vokst opp i Drammen, men har flyt-

tet til Østfold. Hun hadde tatt med barnebarna til Drammen for at de skal bli kjent med hennes gamle hjemby. Turen startet på Friluftsmuseet hvor det er samlet gamle hus fra hele Buskerud. Blant annet er det flyttet gamle hus fra Havnegata og Tollbugata i Drammen, en smie fra Ytterkollen og Hegg klokkergård fra Lier. Klokkergården var i tillegg til bolig også skole. – Min far bodde faktisk i Klokkergården. Han bodde der da han var prest i Lier. Senere ble han prest i Drammen, forteller Kvarving Aarvig. I dag brukes Klokkergården som barnehage. Museet har også tatt vare på tre bitte små hytter som Milorg brukte til å gjemme seg i under krigen, men hyttene er ikke så lette å få øye på. – De er veldig unnselige, men det skulle de jo være. Nå er de skiltet så man finner dem, men før kunne de være vanskelig å finne, sier Palm. Etter besøket på Friluftsmuseet fortsatte Kvarving Aarvig byturen ned Spiralen. Spiralen er en tunnel inne i fjellet som slynger seg rundt seg selv seks og en halv gang som en spiral. Tunnelen ble bygget på 50-tallet for å skaffe stein til bygging av to nye gater: Rosenkrantzgata og Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Ved å sprenge ut stein inne i fjellet unngikk man

MYE gODT: Søskenparet Syver (9) og Frida (7) Gretland lot seg friste av gammeldags godteri i landhandelen. Bak disken står Peter Vogt.

skjemmende steinbrudd, og fikk i stedet en turistattraksjon. TV-kanalen CNN kåret i 2016 Spiralen til en av verdens flotteste tunneler. – Jeg husker de bygget Spiralen, forteller Kvarving Aarvig.

Byutvikling Kvarving Aarvig ønsket også å vise barnebarna hvordan byen har utviklet seg de siste årene. Her er noe av det som er skjedd i Drammen sentrum de siste årene: #På 90-tallet brukte kommunen nesten en halv milliard på å rense Drammenselva. Langs den nå rene elva er det blitt elvepromenade og bystrand hvor drammenserne bader. #Gjennomgangstrafikken er blitt lagt i tunneler utenfor sentrum. #Torget er blitt rustet opp og det er bygget ny kollektivterminal på nedre del av torget. #Det nedlagte industriområde på Grønland er blitt en moderne bydel med blant annet universitet, bibliotek, hotell, boliger, kontorer og butikker. #Gangbrua Ypsilon binder Bragernes og Strømsø sammen. – Det har skjedd mye her og blitt veldig fint. Men jeg trivdes før også, sier Kvarving Aarvig. Torun Havnaas

tekst og foto

HEIA DRAMMEN

37


DRAMMEN KOMM FORMANNSKAPET MONICA MYRVOLD BERG

STÅLE SØRENSEN

LINA STRANDBRÅTEN

ORDFØRER Arbeiderpartiet

VARAORDFØRER Miljøpartiet De Grønne

UTVALGSMEDLEM Arbeiderpartiet

ARVE VANNEBO

ROSE JAHANFARAH

UTVALGSMEDLEM Arbeiderpartiet

UTVALGSMEDLEM Miljøpartiet De Grønne

SIMON SEBASTIAN NORDANGER

GRO NYHUS

RUNE KJELDSEN

LEDER I UTVALG Senterpartiet

UTVALGSMEDLEM Sosialistisk Venstreparti

KRISTIN MOE SURLIEN

ELLY THERESE THORESEN

UTVALGSMEDLEM Høyre

UTVALGSMEDLEM Høyre

ULF ERIK KNUDSEN

KRISTIN LØVAAS GJERDE

UTVALGSMEDLEM Fremskrittspartiet

UTVALGSMEDLEM Fremskrittspartiet

GRO NYHUS

EIVIND KNUDSEN

CATHRIN JANØY

MADS HILDEN

Hovedutvalg for tekniske tjenester

Hovedutvalg for Helse, sosial og omsorg

Hovedutvalg for Oppvekst og utdanning

Hovedutvalg for Kultur, idrett og frivillighet

Heia Drammen

FREDRIK ANDREAS HAANING UTVALGSMEDLEM Høyre

VICTORIA ELISABETH C. FEVIK UTVALGSMEDLEM Høyre

TROND JOHANSEN

HOVEDUTVALGSLEDERE

38

UTVALGSMEDLEM Senterpartiet

UTVALGSMEDLEM Kristelig Folkeparti


MUNESTYRE ØVRIGE REPRESENTANTER

EIVIND KNUDSEN

MADS HILDEN

AISHA AHMED

THOR SIGURD SYVALDSEN

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

ELISABETH VANADIS SUND

RUTKAY SABRI

TONJE ENERSEN

ARIF ERKÖK

SØLVI THERESE BRANDT BESTVOLD

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

VICTORIA ØVERLAND

CATHRIN JANØY

HERMAN EKLE LUND

Arbeiderpartiet

BENDIK THUN

OLE LØNSETH

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet De Grønne

KARI PALM

KARI ALVIM

CAMILLA FJELD GUSTAVSEN

KJETIL STRANDBRÅTEN SANNAN

ÅSE LUND

TONY BURNER

ANDERS WENGEN

Miljøpartiet De Grønne

Senterpartiet

JØRGEN HARBOE WILHELMSEN

KJELL ARNE HERMANSEN

Rødt

FRED LØWE

Høyre

KNUT GJERDE

Fremskrittspartiet

Senterpartiet

Senterpartiet

ANDREAS MURI

TOR TVETER

Sosialistisk Venstreparti

Sosialistisk Venstreparti

Venstre

SYED WALI HAIDER GILANI

ANA MARIA SILVA-HARPER

LENI STOKKENES HALVORSEN

Høyre

Høyre

Høyre

CHRISTINA HØJER MØRKVE

AMRIT PAUL SINGH

Høyre

SIGRID MARIE THIELEMANN

Høyre

Høyre

ØYSTEIN LAURITZEN

HARALD WESSEL-BERG

RANDI ENG

ANDERS KIBSGAARD LUNDE

Høyre

Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet

Høyre

LEIF AUKE

Nei til bomring

Høyre

Høyre

LAVRANS G. ØVENSEN KIERULF

Fremskrittspartiet

ROBIN BREKKE VOSS

CATARINA CHRUCHOW

Fremskrittspartiet

Nei til bomring

HILDE HOVENGEN

Nei til bomring

HEIA DRAMMEN

39


GÅRDSButIkk: Fruktdyrkere Gro Irene og Jon Berle selger gårdsproduktene i en butikk på gården.

Foto: RuNE FolkEDAl

FRuktkoMMuNEN DRAMMEN

Med Svelvik innenfor kommunegrensa er Drammen en av landets største fruktkommuner.

P

å sørsiden av Svelvik sentrum står tusenvis av epleog plommetrær på rekke og rad, og det blir stadig nye rekker. De siste årene har flere bønder satset på frukt og plantet tusenvis av nye trær. – Ullensvang i Hardanger er den største fruktkommunen i Norge. Sauherad i Telemark nr. to. Flere kjemper om tredjeplassen. – Svelvik er i ferd med å bli en av de største, sa bonde Jon Berle i sommer. Det finnes ikke offisielle tall på hvem som er tredje størst, men Berle

40

HEIA DRAMMEN

tror Svelvik kan være den tredje største. – Svelvik er sannsynligvis nummer tre, og dermed blir også nye Drammen det, sier Berle.

63 sorter syltetøy Sammen med kona Gro Irene driver han fruktgård rett utenfor Svelvik sentrum. Årlig dyrker de 120 tonn epler. Mesteparten av eplene selges på Kiwi, Meny og andre av Norgesgruppens butikker. – Eplene som ikke er bra nok til å selges på grunn av farge eller størrelse, presser vi. Mesteparten presser vi selv her på gården, forteller Jon. I tillegg til epler har de blant annet plommer, jordbær, bringebær, bjørnebær og solbær. Av det lager Gro saft, syltetøy, geleer og chutney. – Vi har 63 forskjellige sorter syltetøy. Det meste er blandinger av bær, forteller Gro. Hun utvikler nye opp-

skrifter selv, og prøver seg fram til varianter med lite sukker. For eksempel bruker hun jordbær for å søte surere bær som rips og bringebær i syltetøy.

Gårdsbutikk Produktene selges i gårdsbutikken som ligger i et hjørne av låven. Utvalget av syltetøy dekker en hel vegg. Her er noen eksempler: skogsbærsyltetøy, plommesyltetøy med kanel, eplemos med vanilje, eple/rognebærgelé og alliansesyltetøy. – Vi har hatt hjemmesalg på gården i generasjoner. Folk stakk innom for å kjøpe, men i 2004 etablerte vi et eget rom hvor vi solgte råvarer fra gården. Etter hvert har det blitt mer, forteller Jon. I tillegg til produkter fra gården selger butikken interiørvarer, te, kaffe, såper og mye, mye annet. Gro jobber med butikken og gårdsproduksjon på heltid, mens Jon har full jobb ved siden av.

– Hvorfor dyrkes det så mye frukt i Svelvik? – Jeg tror det er fordi det er tradisjon for det. Det er blitt dyrket epler her i 100–150 år, og etter krigen ble det enda mer. Vi har fått et miljø for fruktdyrking. Noen har fått det til også følger flere etter. Også er det godt jordsmonn og klima her. Jo mer sol jo søtere blir det. Du smaker forskjell på et eple dyrket i Hardanger og her, mener Berle. Fruktdyrkingen i Svelvik gjør det til et tyngdepunkt for landbruk i Drammen. Det er derfor bestemt at landbrukskontoret for den nye kommunen skal ligge i Svelvik. Landbrukssjef for den nye kommunen er Geir Solli. Torun Havnaas

tekst


annonse | Bilhuset Øst AS

ET BILKJØP HANDLER OM MER ENN BILEN Bilhuset Øst AS ønsker ikke å være som alle andre. Når du har funnet drømmebilen, ønsker de at du som kunde skal stå i fokus – også etter at du har fått utlevert bilen. Bilforhandleren har et stort utvalg av bruktbiler og gunstige garantier, som gir trygghet i mange år. – Vi selger mange biler på grunn av denne serviceavtalen. Selv om du kjøper en fire år gammel bil hvor garantien har utløpt, eller det er igjen et år, forlenger vi garantien med to eller tre år, avhengig av hvilken pakke som følger med, forklarer Naffas.

Bilhuset Øst ble etablert av Hamde Hafez Hamde Naffas i 2018. Det begynte stille og rolig, men siden har det bare gått oppover. – Det har gått over all forventning! Målsettingen var ti millioner, men siden 1.april og frem til i dag har vi allerede passert 15 millioner i omsetning. Hittil i år har vi solgt 110 biler, smiler Naffas.

Bilhuset Øst tilbyr også finansiering, og samarbeider med de største aktørene på dette feltet. De er behjelpelige med finansiering med null egenkapital, og opptil 10 år.

Naffas har lang erfaring med bilsalg og biler, samt en stor interesse for bil generelt. Målsettingen er å drive en bilforretning som ikke e r som alle andre. – Vi skal ivareta kunden også etter at de har kjøpt bil og kjørt ut fra butikken. Jeg vet selv hvor slitsomt det er når man har kjøpt bil og dagen etter får man ikke tak i selgeren, eller han er for opptatt. Hos oss får kundene oppfølging også etter at bilen er levert, sier Naffas. AUDI ER BESTSELGEREN Bilhuset Øst holder til ved siden av Skeidar-bygget, og bak glassfasaden står et stort og bredt utvalgt av biler i ulike prisklasser. De kjøper mange biler fra Møller Bil og Audi i hele Norge, som blir kontrollert og klargjort av en lokal samarbeidspartner i Drammen og Notodden. Bilene som er til salgs er i hovedsak mellom to til fire år gamle, og det er overvekt av merkene Audi,

aNNONSE

Kundebasen til Bilhuset Øst strekker seg over hele Norge, men de satser hardt på å bli en trygg lokal leverandør av vedlikeholdte bruktbiler. Daglig leder Hamde Hafez Hamde Naffas (f.v.) ønsker alle kunder velkommen til Bilhuset Øst!

Mercedes og BMW. Det sørges alltid for at det er et godt sortiment i bilhallen. – De fleste av kundene har allerede sett seg ut en bil på nettsiden vår. Så kommer de hit for å se og prøvekjøre. Ofte ønsker de å rusle litt rundt å titte også. Vi holder oss i bakgrunnen, men er alltid tilgjengelig for spørsmål, sier Naffas. Han legger til at de mest populære bilene som forsvinner ut døren med fornøyde eiere, er Audi A4 All Road, A6 og Q5, og Mercedes-GLK. Bilparken inkluderer også andre merker, blant annet Nissan, Ford,

Mitsubishi, Toyota, VW og Honda-CRV. EN GARANTI SOM DEKKER DET MESTE Et bilkjøp hos Bilhuset Øst blir dine interesser ivaretatt på aller beste måte. Det inkluderer også finansiering og forsikring hos samarbeidspartnerne Gjensidige og Enter. På hver bil følger en garantiavtale hos en, Autoconsept. Sølv-avtalen varer i 24 måneder og Gull-avtalen i 36 måneder. I begge pakkene er alt inkludert; fra skjulte feil og mangler til motor, drivverk og alt teknisk på bilen. Avtalen gjelder i hele Europa, og er gyldig ut perioden selv om du har solgt bilen videre.

BILHUSET ØST AS •

Bilhuset Øst AS ble etablert i 2018.

Vi holder til i Skeidar åssiden i Drammen i Buskerud fylke og har hele Norge som marked.

Vi ivaretar dine interesser på aller beste måte, også når det gjelder finansiering og forsikring. Vi ordner alle papirer raskt og effektivt så når du kommer står bilen din klar og venter på deg, nøyaktig som beskrevet.

Kan du ikke hente bilen selv, kan vi selvfølgelig ordne med transport til din adresse.

Heia Drammen

41


JONAS FJELD HyLLES I USA:

«ScANDINAVIAN JOE cOckER»

Rolling Stone og New York Times har gitt Jonas Fjelds nye prosjekt massiv omtale. Når han tar med seg Judy Collins og Chatham County Line til konserter i hjemlandet, kan han ønske amerikanerne velkommen tilbake til en ny kommune.

V

i elsker at våre landsmenn får positiv omtale fra det store utlandet. Jonas Fjeld har i så måte representert Drammen og Norge med flagget høyt hevet i en hektisk førjulstid i USA. Sammen med Judy Collins og Chatham County Line startet han ballet med åtte konserter i New York, før ferden gikk videre til Boston, Ridgefield og Alexandra. – Det er spennende, mildest talt. Jeg, som kommer fra Drammen, skal stå der og spille med hu. Det er nervepirrende, uttalte Fjeld i Drammens Tidendes reportasje fra New York. Judy Collins (80) er å regne som en amerikansk nasjonalskatt. Hennes navn er trygt plassert i den amerikanske kanonen etter en karriere som startet helt på begynnelsen av 60-tallet. Det var hun som gjorde størrelser som Leonard Cohen og Joni Mitchell kjent, dette etter å ha spilt inn deres låter først av alle. Nå bidrar hun til å løfte Jonas Fjelds navn enda høyere i populærmusikkens vugge. – Det er nydelige låter han har laget til «Winter Stories». Jeg hadde «Frozen north» på hjernen i hele natt. Det er alltid et godt tegn, uttalte Judy Collins til Drammens Tidende.

– Vi liker Jonas Interessen for Fjelds nye prosjekt har imidlertid vekket oppmerksomhet langt fra hans hjemkommunes lokalavis. Det har nemlig ikke skortet på store, gode ord i tunge amerikanske publikasjoner. – Vi liker Chatham County Line veldig godt. Og vi liker Jonas. Jeg har spilt inn med ham tidligere, sier Collins til Variety. Når hun snakker om «vi», mener hun seg selv og pianist Russell Walden. I en omfattende artikkel skriver Variety at Collins, med sin musikalske tyngde, kunne hatt sitt navn i store bokstaver på konsertplakaten. I et sånt tilfelle kunne Jonas Fjeld og Chatham County Line endt opp som rimelig usynlige i promoteringen. – Dette var i stor grad et samarbeid. Det er veldig viktig å være del av et band. Det var som å være i barnehagen med en haug andre unger. Det er gøy, sier Collins om samarbeidet med nordfortsetter mannen og trioen fra North på neste side Carolina.

42

HEIA DRAMMEN


PÅ SCENEN: Det var et uventet samarbeid for dem begge, men Jonas Fjeld og Judy Collins hylles både i Rolling Stone magazine og New York Times. Sammen med bluegrassbandet Chatham County Line skal de nå spille blant annet i Drammen, Foto: ØyvIND SCHou Modum og Operaen.

HEIA DRAMMEN

43


«Ved å samarbeide med Fjeld og Chatham County Line, har Collins funnet musikalske lekekamerater som åpenbarer veier av uventede følelser og begeistring.» BRoAdWAy WoRLd

foRtSetteR fRA foRRige Side At Jonas Fjeld skulle ende opp i New York for å promotere en plate han har spilt inn sammen med en amerikansk legende, skyldes i stor grad en kvinne bosatt på Austad Skog i Drammen. Katherine DePaul er navnet og hun driver selskapet Artist Vision sammen med ektemannen Eivind Brydøy.

Så potensialet I stallen har de, foruten Collins, skikkelser som Thomas Dybdahl, Janove Ottesen og Bel Canto. DePaul har jobbet med Judy Collins siden 1993, og startet Wildflower Records med samme dame rett før årtusenskiftet. Hun vokste opp i Pennsylvania, men kjærligheten har sørget for at hun de siste tre årene har gjort drammenser av seg. Og som drammenser ble hun naturlig nok oppmerksom på vår egen nasjonalskatt, og forsto at Fjelds baryton ville passe utmerket sammen med Collins' høye register. – Jeg ville få til et samarbeid mellom de to. Jeg visste det var et potensial, sier DePaul. Potensialet har altså blitt lagt godt merke til i hennes hjemland. Det toneangivende musikkmagasinet Rolling Stone har trukket fram albumets Joni Mitchell-cover av «The River». De kaller det en skjellsettende og vinterlig oppdatering av juleklassikeren. De har regnet ut at dette er den 687. versjonen av låten. – Og den er muligens en av de beste, skriver Rolling Stone som kaller den for en forfriskende oppdatering.

«Hygge» folk collection The New York Times lagde et omfattende portrett på Judy Collins under USA-turneen med Fjeld. De besøkte 80-åringen hjemme på Manhattan og beskrev Jonas Fjeld-samarbeidet slik: – Collins' siste album, «Winter Stories» er et samarbeid med den norske sangeren Jonas Fjeld og bluegrassbandet Chatham County Line, skriver avisen og følger opp med dette som vi siterer rett fra originalspråket: – It's a hygge folk collection. Perfect for curling up with three cats, but it also holds unexpected emotional power. Digital Journal anmeldte en av konsertene på Joe's Pub i New York. Det ble en begeistret anmeldelse:

44

HEIA DRAMMEN

– Jonas Fjeld og Chatham County Line var utrolige, og eksepsjonelle musikere og sangere.

Skandinavias Joe Cocker Broadway World omtaler vår helt som en sjelfull folk-musiker, og mener det var et lurt trekk av 80-åringen å samarbeide med nettopp ham. – Ved å samarbeide med Fjeld og Chatham County Line, har Collins funnet musikalske lekekamerater som åpenbarer veier av uventede følelser og begeistring, skriver de og har funnet en parallell til Jonas Fjeld. – Fjeld, a Scandinavian Joe Cocker, skriver de. No Depressen, en publikasjon rettet mot country- og americanasjangeren, viser at drammenseren er godt kjent i USA fra før. – Denne gangen slo hun (Collins, journ.anm.) seg i lag med den norske gitaristen Jonas Fjeld, best kjent for sitt arbeid sammen med The Band's Rick Danko og Chatham County Line.

– Aldri sunget bedre Oppmerksomhet har det også blitt her hjemme. Vår musikkanmelder, Johnny Andreassen, trillet terningen til en sekser og var full av begeistring for drammenserens kvaliteter som vokalist. – Jonas Fjeld har, i en alder av 67, aldri sunget bedre med sin mørke, stemningsfulle og tillitvekkende stemme. Dagbladet er også positive med en femmer i sin anmeldelse, og lurer rett og slett på om dette er årets duettplate. – Judy Collins har alltid vært en strålende vokalist, men hun har neppe vært bedre enn her og i låter som hennes egne «Mountain Girl» og «The Fallow Way». Og hun fylte 80 år 1. mai! Fjeld blir en smågutt med sine 67 år!, skriver Dagbladet. Dagsavisen gir samme karakter, og skryter også av vokalen til Collins. – Over 50 år etter gjennombruddet har hun fortsatt en usedvanlig klar og nydelig stemme, som passer perfekt til Jonas Fjelds karakteristiske rustne herrestemme, skriver Dagsavisen. Jonas Fjeld, Judy Collins og Chatham County Line står sammen på scenen og gjør i vinter flere konserter i vårt distrikt.

PÅ RADIO: Jonas Fjeld venter på å gjøre intervju i radiokanalen Wfuv.

Øyvind Schou

tekst og foto

GOD STEMNING: Stemningen er god når drammenseren og bandet fra North Carolina kjører i gang.


HEIA Midt

aNNONSE

DRAMMEN

HEIA DRAMMEN

45


HEIA Midt

46

Heia Drammen

DRAMMEN

aNNONSE


HEIA Midt

aNNONSE

DRAMMEN

Heia Drammen

47


EIER FEM AV DE 100 STØRSTE BEDRIFTENE I DRAMMEN Med en av de minste organisasjonene styrer de en av distriktets største investorer: – Vi har stor tro på våre evner til å utvikle og omorganisere.

T

erje Stykket er god for én milliard kroner ifølge Kapital. Selv om han bor i Bærum, glemmer han ikke at han kommer fra Mjøndalen, og er stolt over å være storinvestor i lokalt næringsliv. For når Drammens Tidende nå presenterer de 100 største bedriftene i de tre tidligere kommunene som nå utgjør Drammen, er gründeren fra på eiersiden av hele fem av firmaene på topplisten. Først og fremst gjennom eierselskapet Stykket Invest, som målt i omsetning var tiende størst i Drammen i 2018. Gjennom dette selskapet har han eierinteresser i Stykket Isachsen Holding, Vestaksen Eiendom, Utleiesenteret og Mylna Sport. Disse fire selskapene hadde i 2018 en samlet omsetning på nærmere halvannen milliard. – Jeg har ganske varierte investeringer, fra sportsartikler til eierandelen i Travel Retail Norway som driver taxfreehandel på flyplasser, sier Terje Stykket. Han eier omtrent en fjerdedel av

taxfree-selskapet som i fjor omsatte for mer enn 5,5 milliarder kroner.

– Hjelper bedrifter å vokse – Vi går ikke inn i gründerbedrifter, men bedrifter som er kommet litt lenger, og som trenger hjelp for å vokse videre. Det er i disse vi kan tilføre vår kompetanse og kapital, sier Terje Stykket. Stykket Invest er et meget lite selskap, bestående av Terje Stykket og Per Christian Voss. De to traff hverandre gjennom Norges Røde Kors, og har siden jobbet tett. Med Stykket som den mer visjonære og Voss med kontroll over regnearkene og de mange detaljer. – Det er ofte vi har intense diskusjoner om hva vi skal gjøre, og da må det være høyt under taket. Når vi så har kommet til en beslutning så står vi samlet for den, sier Stykket. Det er forskjellige virksomheter de er inne i. En de samarbeider nært med er Rune Isachsen. Sammen er de på eiersiden i Utleiesenteret og Vestaksen Eiendom. Her drar de nytte av Isachsens

kunnskaper om anleggsbransjen. – Vi slo sammen flere utleieselskaper og omprofilerte dem til Utleiesenteret. Vi ser nå at stadig mer av maskiner og utstyr til anlegg leies fremfor å eies, sier Per Christian Voss.

Den tøffe sportsbransjen Et annet selskap de har jobbet med å slå sammen er Mylna Gruppen med selskapet Mylna Sport som ble eta-

blert i 2010. Da ble de to grossistselskapene innen treningsutstyr Sport Supply International og Nordic Fitness – som begge holdt til i Mjøndalen – slått sammen. – Siden har vi kjøpt opp X-life AS på Konnerud og flyttet det sammen med Mylna, men der sliter vi fortsatt med resultatene, sier Stykket. For ikke alt han tar i blir til gull, det erkjenner han glatt. Den mest kjente

DE 100 STØRSTE SELSKAPENE/BEDRIFTENE I NYE DRAMMEN KOMMUNE RANGERT ETTER OMSETNING I 2018 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

9. 10. 11. 12. 13.

48

NAVN

KOMMUNE

OMS. 2018

RES. 2018

VESTRE VIKEN HF TOYOTA NORGE AS SYKEHUSPARTNER HF VEGFINANS AS ELTEK AS GLITRE ENERGI AS ISACHSEN ANLEGG AS RUTEBILEIERNES STANDARDISERINGS AKSJESELSKAP VIKEN FIBER AS STYKKET HOLDING AS OTRA NORGE AS PRYSMIAN GROUP NORGE AS ALBJERK HOLDING AS

Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Nedre Eiker

8 937 414 5 108 182 4 305 406 2 781 674 2 051 737 1 928 012 1 788 918

247 002 59 889 -203 233 665 -360 442 643 454 85 852

Drammen Drammen Drammen Drammen

1 526 377 1 255 960 1 213 674 1 193 021

60 225 157 526 88 898 23 466

Drammen Drammen

1 184 375 1 132 734

18 364 26 873

HEIA DRAMMEN

NAVN 14. ASSEMBLIN AS 15. ULOBA - INDEPENDENT LIVING NORGE SA 16. MSD (NORGE) AS 17. TRYSILHUSGRUPPEN AS 18. VARDAR AS 19. ENEAS GROUP HOLDING AS 20. LOE HOLDING AS 21. STRØM GUNDERSEN AS 22. J A MAGNUSSEN ENGROS AS 23. NORGIPS NORGE AS 24. BRAKAR AS 25. AXEL ANDERSEN AS

KOMMUNE

OMS. 2018

RES. 2018

Drammen

988 783

47 833

Drammen Drammen Drammen Drammen

982 399 945 779 926 269 906 037

11 500 38 652 47 442 773 826

Drammen Drammen Nedre Eiker

873 463 871 507 841 613

-6 857 113 826 138 258

Drammen Svelvik Drammen Drammen

781 487 714 784 694 473 660 655

36 905 2 135 4 844 -2 092


ENkElt koNtoR: Terje Stykket og Per Christian Voss bekrefter at de kan ha høylytte diskusjoner om investeringer og strategi, men når beslutningen er foto: RuNE folkEDAl tatt står de sammen om den. av de mer mislykkede investeringene er nok meglerkjeden Notar. Likevel mener han og Voss at Stykket Invest er godt rustet til å investere i nye selskaper.

– selger når det er riktig Mandag 21. oktober kom meldingen om at Cosmetic Group hadde begjært seg selv konkurs. Dette selskapet var en sentral del av Validus, og drev Vi-

ta-kjeden. Terje Stykket hadde kontroll over Validus, men det er nå flere år siden han solgte seg ut. – Vi selger oss ut når det er riktig. Men i motsetning til profesjonelle oppkjøpsfond så har vi ingen fast tidsfrist på når vi skal ut av et selskap. Vi har en lengre horisont, og jobber både industrielt og finansielt. Sammen har de utviklet en enkel filosofi for sine investeringer – djerv,

sulten og enkel. De skal være djerve ved å ha mot til å tenke annerledes og gå løs på nye bransjer. Lysten og sulten til å utvikle noe er sentralt. Det skal være enkle og korte beslutningslinjer og en åpen og god dialog, og de skal være forutsigbare. – Vi skal være lønnsomme, men dele med kunder og leverandører. Ikke minst skal vi ta vare på de ansatte.

Stadig vekk refererer Terje Stykket til sin far, som gjennom T. Stykket AS begynte med distribusjon av iskrem, senere også sjokolade og godteri. Hans foreldre har gitt ham den bakgrunn han har i dag som suksessfull industri- og handelsmann. Lars Johnsen

tekst

FORTSETTER foRtsEttER NESTE NEstE SIDE sIDE  NAVN 26. glItRE ENERgI stRøM HolDINg As 27. lINDuM As 28. bJøbo As 29. RussIA bAltIC poRk INVEst As 30. DANVIk INVEst As (NEDlAgt 10/9-2019) 31. AAsHEIM kJøtt As 32. DoRMAkAbA NoRgE As 33. ERlINg sANDE As 34. bERMINgRuD ENtREpRENøR As 35. HIlDINg ANDERs NoRWAy As 36. AXEss logIstICs As

koMMuNE

oMs. 2018

REs. 2018

Drammen Drammen Drammen

655 177 622 674 588 880

8 200 88 863 33 196

Drammen

573 295

140 874

Drammen Nedre Eiker Drammen Drammen

524 412 454 196 447 615 440 128

66 810 6 310 -22 475 46 035

Nedre Eiker

435 695

20 893

Svelvik Drammen

431 814 430 682

12 699 -2 125

NAVN 37. gENERAl CAblE NoRDIC As 38. AlENto As 39. stykkEt IsACHsEN HolDINg As 40. utlEIEsENtEREt As 41. st HolDINg As 42. VAlIDus ENgRos As 43. RAMbERg gRuppEN As 44. VEstAksEN EIENDoM As 45. MotoR pARt As 46. VAJDA-pApIR sCANDINAVIA As 47. As p ltZ AAss 48. pERI NoRgE As 49. MylNA gRuppEN As

koMMuNE

oMs. 2018

REs. 2018

Drammen Drammen

416 634 411 140

2 613 34 626

Drammen Drammen Drammen Nedre Eiker Drammen Drammen Drammen

401 665 378 671 378 312 369 085 363 999 355 271 352 659

62 068 90 109 189 940 1 286 18 618 22 548 79 795

Drammen Drammen Drammen Nedre Eiker

351 308 348 080 347 018 341 961

-24 810 41 108 59 056 -27 981

HEIA DRAMMEN

49


BiLD

200

BiLDrOnninG: Wenche Albjerk er Drammen og Liers fremste bilselger.

FOTO: PriVaT

De 100 STØrSTe SeLSKaPene/BeDriFTene i nYe Drammen KOmmUne ranGerT eTTer OmSeTninG i 2018 naVn 50. 51. 52. 53.

FerrOmeTaLL aS TOYOTa Drammen aS TeSS SØr aS TreLLeBOrG OFFSHOre nOrWaY aS 54. HOnDa mOTOr eUrOPe LTD nOrGe nUF 55. Drammen KOmmUnaLe PenSJOnSKaSSe 56. renOVaSJOnSSeLSKaPeT FOr DrammenSreGiOnen iKS 57. SCHWenK nOrGe aS 58. Drammen PaPir enGrOS aS 59. OBaS VeST aS 60. STenQViST aS 61. inGeniØr iVar PeTTerSen aS 62. FinDaL & KrOGH aS 63. OBaS ØST aS 64. nOrSK TeKniSK inSTaLLaSJOn aS

50

KOmmUne

OmS. 2018

reS. 2018

Drammen Drammen Drammen

297 980 295 560 291 496

24 847 4 967 12 411

Nedre Eiker

285 281

-63 246

Drammen

276 555

-709

Drammen

256 968

7 806

Drammen Drammen

254 507 250 808

-2 359 4 576

Drammen Drammen Drammen

246 244 241 622 230 925

7 055 16 871 2 555

Drammen Drammen Drammen

225 222 222 845 222 585

8 575 1 863 3 843

Drammen

220 642

10 222

Heia Drammen

naVn 65. aDaX aS 66. PeiKKO nOrGe aS 67. e16-imPLeniaiSaCHSen anS 68. WÄrTSiLÄ VaLmarine aS 69. YPSOmeD 70. TiCOn UTViKLinG aS 71. mOBiLe Drammen aS 72. VOeSTaLPine BÖHLer WeLDinG nOrDiC aB 73. maUr BiLPÅBYGG aS 74. mJØnDaLen mUr OG PUSS aS 75. PaneLBYGG aS 76. nKT aS 77. aUSTin nOrGe aS 78. ViTO TeKniSK enTrePrenØr aS 79. POWerTeCH aS 80. VS aUTO aS 81. air LiQUiDe nOrWaY aS 82. HaSLUm UTViKLinG aS

KOmmUne

OmS. 2018

reS. 2018

Svelvik Drammen

208 400 204 081

11 685 7 973

Nedre Eiker

199 006

11 939

Drammen Drammen Drammen Drammen

198 245 204 746 197 518 193 381

13 892 10 273 45 767 4 455

Nedre Eiker Svelvik

196 183 186 065

-4 328 20 310

Nedre Eiker Drammen Drammen Drammen

183 448 180 669 174 716 174 345

5 325 13 097 9 250 -1 027

Drammen Drammen Drammen Nedre Eiker Drammen

173 469 173 464 171 433 166 151 159 438

2 044 2 540 1 401 34 981 20 477


DrOnninGen Dronningen meD neSTen nesten 0 miLLiOner millioner i FOrmUe formue Toppsjefene i de største bedriftene som tjener best er også de som eier selskapene. Wenche Albjerk, forhandleren av Skoda, Volkswagen og Audi, har en formue på nesten 200 millioner kroner.

b

lant de 20 største selskapene på listen over de 100 største bedriftene i nye Drammen, befinner det seg fem kvinner blant toppsjefene. Gjennom Albjerk Holding styrer Wenche Albjerk salget av biler gjennom Albjerk Bil Drammen og Albjerk Bil Lier. Selv står hun oppført med en formue på 196 millioner kroner, en inntekt på 10,6 millioner og skatt på 4,9 millioner i fjor. – Uff da, må du skrive om skattetallene. Vel, det aller meste av formuen min er eiendommene på Åssiden og i Lier der vi har bilbutikker, sier Wenche Albjerk.

alt dreier seg om bilsalg På Åssiden har Albjerk Bil nesten et helt kvartal, men salg av Audi, Sko-

naVn

kommune

83. bilbutikken as Drammen 84. foss as fiberoptisk systemsalg Drammen 85. leman norWay as Drammen 86. motor forum as Drammen 87. Drammen liftutleie as Drammen 88. Drammens tiDenDe as Drammen 89. Jørnsen HolDing as Drammen 90. Wittur Drammen 91. stoff & stil norge as Drammen 92. omnibygg as Drammen 93. aktiV VeiDrift as Drammen 94. eCt as Drammen 95. Drammensregionens brannVesen iks Drammen 96. primagaZ norge as Drammen 97. raVema as Drammen 98. takringen as Drammen 99. bakermester klausen as Nedre Eiker 100. lapp norWay as Drammen

da, nyttekjøretøyer, bruktbiler og verksted. På Vitbank i Lier er det salg av Volkswagen. – Mine eiendommer er knyttet til disse to stedene. Når det gjelder selve bilsalget så har jeg god hjelp av to meget dyktige herremenn som driver hver sin avdeling, samt en rekke flotte ansatte, sier Albjerk. Wenche Albjerk er i dag eier og styreleder etter at hun trakk seg ut av den daglige driften, men har fortsatt en hånd på rattet. Selv om hun bor i Asker er hun drammenser på sin hals. – Det er kort vei fra Asker, sier hun.

over én milliard Albjerk Holding omsatte for mer enn 1,1 milliarder kroner i fjor, med resultat før skatt på 26,9 millioner. Av de 20 toppsjefene i de største bedriftene i Drammen så er det to som i 2018 ikke skattet til Norge. Colin Howe i Eltek bor i England, mens Dimitrios Tripospitis i Toyota Norge er tilflyttet landet. Et annet aspekt ved de 20 toppsjefene er at de tre med størst formue og størst inntekt; Terje Stykket, Lars Kristoffer Loe og Wenche Albjerk, alle eier selskapene sine.

Juridisk rådgivning og advokatbistand Vi hjelper

deg g jerne

Advokatfirma Olafsen AS yter juridisk rådgivning og advokatbistand til bedrifter og privatpersoner. Vi bistår med utarbeidelse av juridiske dokumenter, råd og veiledning, forhandlinger og tvistesaker. Vi påtar oss også prosedyreoppdrag for domstolene og i voldgiftsaker. Kontakt oss gjerne for en samtale og vurdering av din sak på tlf. 32 83 22 00.

Grev Wedels Plass 2, 3015 Drammen. Tlf. 32 83 22 00. E-post: post@advokatolafsen.no

www.advokatolafsen.no

Lars Johnsen

tekst

oms. 2018

res. 2018

158 832

2 198

157 914 154 799 154 285 154 179 150 598 149 733 147 319 146 620 144 751 143 942 143 704

17 956 1 979 5 588 22 702 33 085 2 480 12 373 10 778 -3 294 10 084 20 443

143 421 143 239 142 897 141 025

7 600 -337 12 753 1 191

138 888 138 073

14 463 10 536

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler. Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier i og for Drammensregionen, samtidig som vi benytter oss av vår globale kompetanse. �ammen med deg �nner vi de beste løsningene. www.deloitte.no © 2019 Deloitte AS

Heia Drammen

51


HEIA Midt

52

Heia Drammen

DRAMMEN

aNNONSE


HEIA Midt

aNNONSE

DRAMMEN

Heia Drammen

53


BLi meD inn i BrOiLer-miKKeLS arKiTeKTBOLiG Mikkel Christiansen (27) flyttet ut av en 25 kvadratmeter liten leilighet til en arkitektbolig på 340 kvadrat.

O

pp en lang, svingete vei. Så åpenbarer det seg – et hesteskoformet hus. Langs innkjørselen står et par biler som ikke har hatt asfalt under hjulene på en stund og en annen dyrebar skatt av en bil. Hovedpersonen selv er kjent for å være en ekte bilentusiast. Men nå skal det ikke handle om biler, det skal handle om Mikkel Christiansens 340 kvadratmeter store arkitekttegnede hus. Som han ikke fant på Finn.no. – Jeg kjente litt til han som bodde her før meg og visste at han trengte å selge. Så jeg sendte ham en melding og spurte om jeg kunne kjøpe huset. 7,5 millioner fattigere kunne Christiansen kalle huset i Granlia for sitt.

Berg med skittentøy Artistlivet er hektisk. Eventyret startet med DJ Broiler sammen med artistkollega Simen Auke, med låter som «Afterski», «Møndarn» og «Krokstadelva». Selv er artisten fra gamle Drammen, men har nå altså valgt å bytte postnummer til 3050. En litt uforberedt Christiansen åpner døra for Drammens Tidende. 27-åringen er generelt lite hjemme, fordi dagene ofte går med til reising eller andre prosjekter. Nå har han gjort et unntak, men først må det ryddes litt. – Jeg er så lite hjemme om sommeren, så jeg har spart opp et stort berg med skittentøy. Det må jeg nesten bare ta nå, sier Christiansen.

ett år med oppussing Da Christiansen kom cruisende inn innkjørselen til sitt nye hus i 2016 i en AC Cobra fra 1966, var det nok noen naboer som sperret opp øynene. Bilen ble til slutt solgt for omlag 1,5 millioner kroner. – De ble nok litt redde den første dagen da jeg kom kjørende i en sportsbil, men jeg var raskt ute med å hilse på alle. Jeg har tolerante naboer og er ikke uvenn med noen, understreker han. Det var imidlertid ikke bare å flytte inn. Først måtte det pusses opp litt. – Det så veldig «Spania-aktig» ut da jeg flyttet inn her. Taket er senket, også har jeg malt selv. Et fullt år med oppussing fulgte. Men Christiansen har gjort lite av det selv.

54

Heia Drammen

GUTTa LiGGer STrØDD: I denne sofaen ligger gutta, i dette tilfellet Niklas Strandbråten, strødd på søndagene. – Om jeg vet det blir dårligere av å gjøre det selv, lar jeg være.

– Her ligger gutta strødd 27-åringen deler ikke huset med noen andre enn seg selv og sine to leieboere. Og alle kompisene. Artisten leder vei inn til TV-stua. En sofa stor nok til en hel familie er godt plassert i enden av rommet. – Her ligger gutta strødd på søndagene. Jeg pleier å ha mange på besøk og syns det er ålreit å ha dette som et samlingssted for gutta. Jeg har jo ikke bruk for all plassen selv, forteller han. Et annet rom fanger oppmerksomheten. – Her var det bare jord før. Det skulle egentlig bli et basseng. Nå er det imidlertid soverom. – Alt lå klart, men jeg ville ikke ha basseng. Dessuten trengte jeg flere soverom. Men det var ikke den eneste grunnen. – Jeg tenkte folk kunne dø her om jeg skulle ha nachspiel, ler Christiansen. Jeg pleier å ha mange på besøk og syns det er ålreit å ha dette som et samlingssted for gutta. Jeg har jo ikke bruk for all plassen selv

Pusler i hagen Hele tomta er på om lag to mål. Likevel er det ikke plass til hele bilsamlingen. Christiansen har faktisk mistet tellingen. – Nå har jeg litt for mange. Jeg driver å selger unna, mest fordi jeg ikke har tid til å drive med det. Jeg skal jo

SKULLe BLi BaSSenG: – Alt lå klart, men jeg ville ikke ha et basseng. Dessuten trengte jeg flere soverom, sier Christiansen. ha tid til musikken også. Han merker at det er mye mer jobb å ha hus enn leilighet. Og det er ikke bare selve huset som må fikses og ordnes. – Når jeg er hjemme blir det fort til å pusle litt i hagen – holde busker nede og sånt. Jeg syns det er litt koselig. 27-åringen trives godt i «Møndarn» og har ingen planer om å flytte på seg med det første. Huset, som er tegnet av arkitekt Frank Erik Hansen, har hatt to eiere før Christiansen kapret det for en «snill» pris. Forrige eier måtte ut med 8,9 millioner. – Jeg fikk den prisen fordi han som solgte trengte å bli kvitt huset fort. Det er taksert til ganske mye mer nå,

forklarer han. Huset er en aldri så liten oppgradering fra den 25 kvadratmeter store leiligheten artisten bodde i før. Nå har han bodd i Granlia i om lag tre år, og har ingen planer om å selge. Ikke ennå i hvert fall. – Jeg tror jeg kommer til å bo her en stund. Det er veldig gunstig fordi jeg leier ut to deler av huset. Men leieboerne merker han ikke noe særlig til. – Jeg har hatt superflaks og ser de nesten aldri fordi de er ute og reiser så ofte. For artisten er det «null problem» å bo i Mjøndalen, men: – Jeg skal være ærlig å si at jeg drar


arKiTeKTBOLiG: Huset i Granlia er tegnet av arkitekt Frank Erik Hansen fra Mjøndalen.

FOTO: rUne FOLKeDaL

Grønland Trelast eksisterer fortsatt

- nå kun i Svelvik under nytt markeds-navn

eTT År meD OPPUSSinG: Mikkel Christiansen syntes det så litt for «Spania»-aktig ut da han flyttet inn. ikke akkurat ned til puben på fredager. Når jeg er hjemme liker jeg å slappe av.

ikke for prangende Selve ideen om hvordan huset skulle se ut ble ferdig på noen få dager, ifølge arkitekt Frank Erik Hansen fra Mjøndalen. Han og kona bodde i huset fra 1990 til 2012, og arkitekten har tegnet de fleste husene i Granlia. Da han skulle tegne noe til seg selv, måtte han tenke litt annerledes. – Tanken var at huset ikke skulle fremheve seg for mye og ta makta fra de andre boligene i området. Jeg senket tomtearealet såpass at det forsvant i omgivelsene.

Arkitekten hadde en klar tanke med romfordelingen i huset. Det skulle være passe for to personer – men også for 40. Han ønsket å beholde kvadratmeterne, men ville ikke ha noe som var for stort og romslig innvendig. – Derfor laget jeg huset sånn at når det bor to mennesker der, er det fullt. Men vi har også hatt 40 mennesker der, og da var det ikke for fullt, forklarer han. Akkurat passe til en 27 år gammel ungkar med en stor vennegjeng, med andre ord.

De samme folka - det samme tlf.nr

32 20 90 80

Svelvik

Vilde Jagland

tekst

Heia Drammen

55


DENNE bARNEHAgEN ER DRAMMENs MIDtpuNkt De fleste har vel fått med seg at gamle Drammens midtpunkt ikke var på Bragernes torg, men et sted i skogen på Konnerud. Men hva nå, når Drammen, Nedre Eiker og Svelvik har slått seg sammen? Vi har ringt en ekspert.

t

enk deg at du tar kartet over den nye kommunen, klipper det ut og limer det på en kryssfinerplate. Så tar du en passerspiss og finner det punktet der kartet er i perfekt balanse. Da har du funnet den nye kommunens midtpunkt – eller arealtyngdepunkt som det egentlig heter. Dette er den tungvinte metoden. Den lettvinte er å ringe noen som har greie på sånt. Vi ringer Statens kartverk på Hønefoss. De vet alt om kart – og en hel del andre ting.

Midtpunkt som hobby Informasjonsmannen på Kartverket kan fortelle at slike ting driver ikke de med lenger, men at de har en ansatt som drev med slikt tidligere, og som nå gjør det på hobbybasis. – Ring Harald Stavestrand, er rådet. Og Stavestrand er ikke vond å be, men han trenger lite grann tid. Noen få dager senere kommer en mail med en lang tallrekke: 10.15018393380, 59.71438034958. Dette er desimalgrader får vi vite. Først lengdegrad, så breddegrad. Vi mater tallene inn i et kart – og vips så har vi Drammens nye midtpunkt: Svensedammen barnehage på Konnerud. – Oi, så artig da! Margareta Finne er styrer i barnehagen som ligger midt i nye Drammen, og hun tar gjerne imot den store steinkula som i dag står en liten kilometer unna – på Hyllåsen i skogen på Konnerud. – Bare kom med den, men den må tåle at barna klatrer litt på den, ler hun.

sikker i sin sak Ifølge Stavestrand er nøyaktigheten i hans beregningen innenfor noen få meter. Han har brukt fire forskjellige metoder for å kontrollregne posisjonen, og er temmelig sikker i sin sak.

56

HEIA DRAMMEN

kuLA: Denne kula markerer Drammens geografiske midtpunkt. Her står den på den gamle kommunens midtpunkt, ca. en kilometer unna den nye plasseringen. På bildet: Arne Finn Solli (f.v.), Zhongying Kristoffersen, Per Roar FOtO: HENNINg AARsEt Ekeland, Robert Bjørka og Tore Opdal Hansen. Men selv om selve punktet ligger inne på barnehagens område, så synes han det er greit om kula plasseres innenfor en radius på 20 meter, slik at allmennheten kan besøke den. – Jeg har fulgt internasjonale retningslinjer. Da skal man regne med hele arealet – minus saltvann – det vil si at vannet i Drammensfjorden ikke er med i beregningen, sier Stavestrand. Nå kan det kanskje virke litt rart at midtpunktet ikke flytter seg mer enn en liten kilometer, siden Nedre Eiker faktisk er dobbelt så stor som Svelvik, men det forklarer Stavestrand med at Svelvik er en så langstrakt kommune at det balanserer Nedre Eikers størrelse. Og Stavestrand er ingen nybegynner i dette gamet. Det er han som har

kommet fram til både Oslos og Norges midtpunkt, og han har ikke gitt seg med det. Nei, han har faktisk regnet ut det geografiske midtpunktet i alle landets kommuner.

– Her det skjer Barna i Svensedammen er litt usikre på hva en kommune egentlig er, men de synes det er gøy å være midtpunktet. Når Drammens Tidende er på besøk er de mest opptatt av å ake i den flotte vintersola. Men de voksne synes det å være Drammens midtpunkt er midt i blinken. – Det er jo her det skjer! Vi ligger i et nydelig område, med både Svensedammen, skistadion, skøytebane og fotballbane rett utenfor barnehagen, sier Elisabeth Stephan.

– Vi bruker hele området sammen med barna, og er kjempeheldige som har denne beliggenheten, sier Stephan. Tore Opdal Hansen var selv med å avduke det gamle midtpunktet på Hyllåsen i 2013. Da hadde en gruppe ildsjeler jobbet i ti år med å finne punktet, og finansiere et monument som kunne markere det. Midtpunktet ble markert med en diger polert steinkule med inskripsjonen «Drammens geografiske midtpunkt». Den tidligere ordføreren velger å se endringen i midtpunktet symbolsk: – Det er jo ikke mange meterne midtpunktet flyttes. Det velger jeg å se som om den nye kommunen blir perfekt balansert. Selv om vi legger til en kommune på hver side av


MIDTPUNKTET: Barna i Svensedammen barnehage på Konnerud er ikke helt sikre på hva en kommune er, men er glade for å være midtpunktet. Lucas Ovesen Cortner (t.v.), Abdulla Rasoly og Aron Ruud Olsen koser seg i akebakken, mens Anton Spillum Grøttland og Marlena Chmiel venter på FoTo: ToRE SANDbERg toppen av akebakken. Drammen, så beholdes balansen. Dette må jo bety at de tre kommunene hører naturlig sammen, sier Opdal Hansen. – Det er et flott område det nye midtpunktet ligger i. Det er jo nærmest som en bydelspark rundt barnehagen, og et veldig hyggelig område, sier ordføreren.

blir Drammens høyeste topp, med sine 607,3 meter. NB: Denne artikkelen sto først på trykk i Drammens Tidende januar 2018. Thore Alnes

tekst

Høyeste punkt Men om midtpunktet flytter seg lite og forblir på Konnerud, så mister bydelen kommunens høyeste topp. Inntil kommunesammenslåingen var Annevannshøgda på Vestskauen i Skoger Drammens høyeste topp med sine 557,4 meter. Etter kommunesammenslåingen er det Trettekollen i Nedre Eiker som

FoRNØYD: Elisabeth Stephan er helt enig i at Svensedammen barnehage er midt i smørøyet. FoTo: ToRE SANDbERg

HEIA DRAMMEN

57


oRDFØRERENS TALESKRIVER KAN VIE BRUDEPAR Det er ikke bare politikerne som har vigselsrett i Drammen kommune. Disse personene kan gjøre to ja om til ekteskap.

F

or to år siden overtok kommunene ansvaret for borgerlige vielser fra tingrettene. Ordfører og varaordfører har automatisk vigslingsmyndighet. Andre i kommunen kan få det gjennom vedtak i kommunestyret. Vigslere uten politisk tilknytning Kommunestyret har gitt disse administrativt ansatte slik myndighet: # Vegard Hetty Andersen, avdelingsleder politisk sekretariat, bosatt i Drammen # Ine Helen Haugan, politisk sekretariat, bosatt i Mjøndalen # Anette Korneliussen, politisk sekretariat, bosatt i Krokstadelva

# Line Solveig With, kommuneadvokaten, bosatt i Bærum # Heidi Lohne, kommuneadvokaten, bosatt i Lier # Odd Myklebust, politisk sekretariat, bosatt i Drammen Brudepar som ønsker å bli viet av noen uten politisk tilknytning skal også ha et tilbud. Det er grunnen til at administrativt ansatte har vigselsmyndighet.

Tidligere redaktør Noen vil kanskje gjenkjenne Odd Myklebust som tidligere journalist og samfunnsredaktør i Drammens Tidende før han meldte overgang til nye

Drammen kommune. Han skal jobbe tett med ordføreren, og blant annet skrive taler for henne. Med ordfører Monica Myrvold Berg fra tidligere Nedre Eiker og varaordfører Ståle Sørensen fra gamle Drammen, er disse to kommunene godt representert i vigsel-teamet, mens det ikke er noen fra Svelvik. Det ligger i kortene at det er ordføreren som kommer til å vie de fleste brudeparene, med de andre som stand-in når hun ikke har anledning eller brudepar ønsker spesifikt en annen.

Vielser på fredager Par bosatt i de tidligere kommunene Nedre Eiker og Svelvik må til Drammen for å gifte seg borgerlig. Vielsene skal foregå i storstua i Drammen rådhus. Videre er det bestemt at vielsene hoved-

sakelig skal skje på fredag mellom kl. 1200 og 1430. – Tilbudet med vielser hver fredag i Storstua gir en verdig og tilgjengelig ramme for tilbudet, skrev ordføreren i utredningen til kommunestyret. Ved inngangen til desember har det i år vært 141 i Drammen, som er 17 flere enn i hele 2018. Nedre Eiker har i gjennomsnitt hatt 30 vielser per år, også det på ettermiddagen fredager. I Svelvik har ikke vielser vært på en bestemt dag, og kommunen har hatt ti vielser i året i snitt. Borgerlige vielser er gratis for kommunens innbyggere. Det holder at enten brud eller brudgom er bosatt der for at det skal være en gratistjeneste. Herborg bergaplass

tekst

vycom.no

SALGET AV SVELVIGEN BRYGGE HAR VÆRT EN SUKSESS! – FORTSATT FLERE FLOTTE LEILIGHETER IGJEN

VELKOMMEN TIL VISNING I SKIPPERHUSET MANDAG 6.1 KL 17-18. Adresse: Strandgaten 25, 3060 Svelvik Suksessen fortsetter med salgstrinn 3 på Svelvigen Brygge, hvor en helt ny ”bydel” i Svelvik nå begynner å ta form. Salget av leilighets-bygget kalt «Fortuna» består av leiligheter fra 61 til 126 kvm. I tillegg til leilighetene vil man få tilgang til å leie «Skipperhuset» - et sjarmerende gjestehus og selskapslokale med eget anretningskjøkken. Det vil også anlegges en hyggelig bryggepromenade og en liten badestrand sør for bryggeanlegget som del av kyststien. Nærmeste bussholdeplass er ca 250 meter unna. Det er fergeforbindelse fra Svelvik over til Verket og Hurumlandet og ca. 30 minutters kjøring til Drammen, 40 minutter til Asker samt 60 minutter til Oslo.

58

HEIA DRAMMEN

• • • • •

Vannbåren gulvvarme Integrerte hvitevarer 1 p-plass inkludert pr leilighet Store vindusflater 1-stavs eikeparkett

• • • •

Gode tilvalgsmuligheter Innskudd og fellesgjeld fra kr 1.695.000 Priser fra kr 3 390 000,Heis til parkeringskjeller

SVELVIGEN BRYGGE I SVELVIK - DER SØRLANDSIDYLLEN STARTER!

Les mer på www.svelvigenbrygge.no ANDREAS JOHNSRUD Prosjektmegler DNB Eiendom Nybygg Buskerud Mob: +47 454 70 342 E-post: andreas.johnsrud@dnbeiendom.no


NÅ MED VIELSESMYNDIGHET: Odd Myklebust er en av de seks administrativt ansatte i nye Drammen kommune som har vigselsmyndighet. Han er tidligere FOTO: RuNE FOLkEDAL samfunnsredaktør i Drammens Tidende, og nå taleskriver for ordføreren.

Kvalitetskjøkken i 20 år! Siden april 2000 har Kjell E. Olsen jobbet med import og salg av noe så uvanlig som britisk kjøkkeninnredning i det norske markedet.

Crown Imperial er et familiedrevet selskap med over 70 års erfaring i produksjon av britiske møbler av høy kvalitet i byen Cantebury i Kent. Her produseres både standard mål og kundetilpassede løsninger som er avtalt med den enkelte forhandler for at du skal bli 100 % fornøyd.

Bedriften startet opp på Svelvikveien i Drammen hvor både utstillinger, monteringsavdeling og administrasjonen holdt til. I 2013 ble lokalene for små og hele virksomheten flyttet til Nedre Eikervei på Gulskogen. I 2018 ble importselskapet solgt til yngre krefter, mens kjøkkenbutikken i 2019 ble flyttet til Ing. Rybergs gate på Åssiden og fikk en helt ny satsing.

Crown produseres av de beste kvalitetsmaterialer i både tradisjonell og moderne stil til deg som vil ha kjøkkenet ditt lenge. En rekke fargemuligheter, smarte og praktiske løsninger kombineres med håndverk som buede skapstammer og -dører, fingerskjøtte skuffer og andre finesser du ikke finner hos de rimeligere konkurrentene.

800 m2 utstillinger er allerede på plass, mens ytterligere 200 m2 med påbygg og ny fasade venter i jubileumsåret 2020.

Du kjenner at du er omgitt av kvalitet.

KJØKKEN TILPASSET DEG

Vi vil gjennom jubileumsåret ha annonserte kampanjeuker på både utstillingsmodeller og nye kjøkken / hvitevarer.

Velkommen til en CROWN kvalitetsopplevelse hos CK Interiør AS Ing. Rybergs gate 56 ∙ 3024 Drammen ∙ Tlf. 32 88 22 40 www.crownkjokken.no HEIA DRAMMEN

59


riveNDe utvikliNg på strøMsø Jernbanespor til Tangen, en åpen Konnerudgate direkte fra rundkjøringen og den gamle bussterminalen. Strømsø har forandret seg kraftig på 39 år.

Historisk tilbakeblikk 60

Heia DraMMeN

b

ytegner Henning Meyer Johansen tegnet svært mange detaljer på Strømsø som ikke finnes i dag. Det er virkelig nostalgi over denne bytegningen fra 1981, til tross for at det ikke er så mange år siden. Vi begynner helt nede til høyre på Grønland, der jernbanebommene gikk opp og ned mer enn 200 ganger i døgnet for å slippe fram både Vestfoldbanen og tog til Sørlandet og Bergen. Videre til venstre ser man den gam-

le busstasjonen med parkeringstaket. Kefastomta ligger der uten en bygning (Kontorbygget som opprinnelig huset Husbanken ligger der i dag). Vi ser at det kjøres biler i Konnerudgata direkte fra det som var Norges eldste rundkjøring på Strømsø. Bjørnstjerne Bjørnssons gate er ikke ført fram med to rundkjøringer til Konnerudgata, og langs hele Strømsø går jernbanesporet til havna på Tangen. Studerer man Marienlyst-området,


Dine øyne viktig for deg viktig for oss!

Hos oss får du personlig service og høy faglig kompetanse. Vi har moderne utstyr og synsundersøkelser spesialtilpasset ditt behov.

• Barn Barn •• Lese-skrivevansker Lese-skrivevansker Barn Lese-skrivevansker •• Kontaktlinser Kontaktlinser • Kontaktlinser • Øyesykdommer Øyesykdommer • Øyesykdommer •• Skyttere Skyttere Skyttere •• Tørre Tørre øyne Tørre øyne øyne (rennende øyne) (rennende (rennende øyne) øyne) Svaksynte •• Svaksynte Svaksynte • Samsyn/synstrening •• Samsyn/synstrening Samsyn/synstrening Førerkort/ • Førerkort/ Førerkort/ synsfeltmåling synsfeltmåling synsfeltmåling

Thea, Elisabeth, Marianne og Ina

-

Nedre 17| Drammen NedreTorggt Torggt 17| 30153015 Drammen 83 18 18 00. Tlf Tlf 323283 00. Åpent 9-17 | Tors 9-19 | Lør 10-15 Åpent 9-17 | Tors 9-19 | Lør 10-15 www.syndrammen.no www.syndrammen.no

Relieve recliner

MEDLEMSTILBUD GRATIS OG UFORPLIKTENDE

Stoff Shefford

14.595 SPAR 3.700

Kampanjen varer t.o.m. 16. februar

Flefare farger!

Choice Air oppsett C-S

Modulsofa Choice

Stoff Danny

Alle oppsett - utvalgte stoff

21.195

35%

Wilmer hvilestol

SPAR 11.420

Stoff Mirage

5.495

SPAR 1.000

Flere farger!

r!

ser man at den nye tribunen ikke er bygget, ei heller det som i dag er Norges største isflate vinterstid. Drammenshallen hadde stått ferdig i tre år da Henning Meyer Johansen tegnet Strømsø. Maxisenteret er fremdeles tilholdssted for Aktuell Elektriske, og helt øverst til venstre tappes det melk på kartonger på Meieriet. Vi ser utebadet ved siden av Marienlystområdet, og i museumsparken er ikke Lychepavilongen bygd.

Svært mange blokker mangler i nedre del ved jernbanen og som man ser var det parkeringsplasser ved siden av Globusgården. Skistadbygget fra 1970 troner som eneste høyhus i Strømsø-området. Ved Strømsø torg ser man gamle Central hotell, men resten av hotellkvartalet med det som i dag er Scandic Ambassadeur er ikke bygd ennå. Børre Ivar LIe

tekst

Odel® Varde Alle størrelser

40%

Odel® Varde

Jesper recliner

Kontinental 160 cm

Stoff Montana

19.995

5.995

SPAR 2.000

SPAR 13.400

!

Flere størrelser. Gavl og sengebenk selges separat.

Se hele kampanjen på fagmobler.no

Fagmøbler Drammen. Ing.Rybergsgate 44, 3044 Drammen. Tlf. 32 82 00 90 | fagmobler.no

HEIA DRAMMEN

61


SvElvIkvEIEN gjENNoM tIDENE I år er det 142 år siden veien mellom Svelvik og Drammen ble anlagt. De siste 50 årene har en ny Svelvikvei blitt diskutert, men fortsatt står man på stedet hvil.

HIStoRISk tIlBAkEBlIkk

S

velvikveien ligger langs sjøen, dels mellom industrien og boligbebyggelsen. Veien følger den dag i dag sin opprinnelige trase på strekningen fra krysset Hans Tordens gate og helt ut til Solumsstrand. Deretter fortsetter den til fylkesgrensen mot Vestfold ved Tørkop der den går videre inn i Svelvik kommune. Svelvikveien ble anlagt i 1876-1878, og bygd i chausséperioden innen norsk veibygging – som betyr at den følger terrenget og i størst mulig grad skulle unngå bratte stigninger. Veistrekningen går gjennom et el-

dre område av Drammen. Området er sterkt preget av eldre industri fra første del av 1800-tallet og utover 1900tallet. Her lå Glassverket på Nøsteodden og Nøsted Bruk langs Svelvikveien 57 og 91, samt boliger og boligmiljøer med tilknytning til industrien. I dag er noen av områdene til Svelvikveien rettet ut, men stort sett følger den, som for 142 år siden, buktene og vikene lange Drammensfjorden. I en beskrivelse fra år 1591 om Strøm anneks under Hurum (i dag Svelvik) som ligger mellom Drammen, Skoger og Sande står det: «Tett skog og til dels høye åser gjør fremkommelighe-

ten over land svært dårlig, og veier er ikke annet en stier. Men fjorden binder bygd og by sammen. Skal folk til Sande eller Drammen er vannveien lett og bekvem, når det passet med årstidene», het det.

Brukte fjorden Rundt 1800 var sjøen mellom Svelvik og Drammen den viktigste allfarvei for reisende og bygdefolk. Prost Jens Müller i Tønsberg uttalte i 1770 at veien til og fra Strøm var så besværlig at «enten man reiste fra nord til sør eller fra sør til nord, bør den ungåes. Reisen burde helst foregå til vanns.» Om vinteren var Svelvik den isfrie havnen for Drammen. Varer som skulle til byen ble fraktet på isen til byen når det lot seg gjøre. Drammens Blad behandlet veien mellom Drammen og Svelvik i flere artikler i 1850 og skildret den besværlige veien til Svelvik via Skoger, Sande og Strøm. Brekkebakkene var beryktet. Mange kjørende og hester var kommet til skade. Terrenget tilbød ingen hjelpemiddel til å stoppe fart.

Energiklasse A+++

K je

Var det hålke, gikk det på livet løs. Håpet var en kortere og ny vei langs fjorden mellom Svelvik og Drammen. Endelig bestemmelse for vei ble tatt i herredsstyret i Svelvik i 1867. Arbeidet gikk raskt og allerede på høsten 1870 sto veien ferdig mellom Svelvik og Hella. Samtidig med dette veiarbeidet ble det arbeidet videre med å fullføre arbeidet til Drammen. Pengene ble bevilget 28. mars 1874.

ÅRETS FORHANDLER

nt f o r

2018

god kvalitet

4 unike farger! Passer alle hjem

Testet til -35°C i uavhengig lab.

E

O

GS E RVIC

3100W ved -25°C!

Vi tar forbehold om at fargene på innedelene til Kaiteki kan avvike fra foto, samt påvirkes av lysforhold og innebelysning.

GRATIS BEFARING

Lavt lydnivå Fra 19dB(A)

Vi ønsker alle gamle og nye kunder

et Godt Nyttår!

Buskeruds største forhandler av Mitsubishi Electric varmepumper - din lokale forhandler! Landfalløya 38, 3023 Drammen 91 74 32 40 / 47 65 08 07 www.buskerudvps.no 62

HEIA DRAMMEN

F-gass sertifisert


VEIEN foRbI TøRkop foR 80 åR sIDEN: Tørkop før krigen hvor Norgips i dag ligger, med den gamle ullvarefabrikken med Svelvikveien, den gang grusvei, slik den lå nede langs fjorden. Her ser vi også dampbåtbrygga på Tørkop, hvor fjordbåtene hadde anløp, bl. andre Juno. I dag går Svelvikveien ca. 100 meter foTo: DRAMMEN byARkIV høyere i terrenget forbi Tørkop. Den gamle ullvarefabrikken tjente i mer enn 50 år som kontor for Norgips, men ble revet i 1917. Arbeidet ble satt i gang 1876 og i 1878 sto veien ferdig. Veien kostet 137.250 kroner.

Veiplaner på stedet hvil Rundt 1970 kom de første ideer om en helt ny Svelvikvei som kunne ta den økende trafikken mellom Drammen og Svelvik, samtidig som man ville gjøre den kronglete veien mer trafikksikkerhet.

Men årene gikk. Svelvikveien var innom Veipakke Drammen og også Buskerudbyen, før bomspørsmålet falt. I 2015 kom den foreløpig siste utredning om Svelvikveien i regi av Statens vegvesen. Etter å ha vurdert fem muligheter for veien mellom Eik-krysset i Kobbervikdalen og Tørkop, har man landet på 4.400 meter ny Svelvikvei med

en kort tunnel som kommer ut ved Lindum. Prislappen for fire år siden var over en halv milliard kroner. Historien om den nye Svelvikveien står på stedet hvil. Ikke er det penger til veien. Hvem som skal betale er ikke avgjort. Fylkesveien er nå en del av storfylket Viken. Kort sagt kan det gå svært mange år før en Svelvikvei fra Eik til Tørkop står

ferdig. Kanskje vil ideen om ny Svelvikvei runde 60 år – kanskje mer. Børre Ivar LIe

tekst

Kilder: Per Juul Høylie, Venneforeningen til Svelvik museum Vidar Olsen, Nesbygda Historielag

FORKJØPSRETT PASSER FOR ALLE Den største fordelen ved å være medlem av NBBO er at du får forkjøpsrett til nærmere 10.000 boliger. I tillegg får du rabatt på en mengde varer og tjenester.

IKKE ENNÅ? MEDLEM ag g inn i d Meld de .no på nbbo

NBBO - NEDRE TORGGATE 5, 3015 DRAMMEN - NBBO.NO

HEIA DRAMMEN

63


HEIA Nord

DRAMMEN

SP DIN ESI 4X AL 4 IST

Velkommen til vårt nye Arctic Trucks 4x4 Senter

arctictrucks.no 64

Heia Drammen

@arctictrucksnorge aNNONSE


HEIA

Nord

aNNONSE

DRAMMEN

Heia Drammen

65


100 ÅR gAMMElt bIlDE: Tollboden fotografert trolig i begynnelsen av Foto: ØstFolD FylkEs bIlDEARkIv 1920-årene.

FREDEt og FEIENDE Flott – MEN toMt De siste fire årene har Drammens mest særpregede signalbygg stått tomt. 141 år gamle Tollboden er fredet og planlagt sentral i den nye bydelen som kommer på Tangenkaiene en gang i fremtiden.

HIstoRIsk tIlbAkEblIkk

D

rammen havn har historie helt tilbake til 1300-tallet, da hollandske kjøpmenn sendte sine skip til Drammen for å kjøpe trelast av høy kvalitet. Utviklingen av havna, som egentlig var starten på Drammen som by slik vi kjenner den i dag, tok helt av på 1800-tallet. Det kom opp private brygger med sjøboder, lastetomter og mellomstore handelshus i området. Tollboden var opprinnelig en øy i Drammenselva. Her ble det bygget en større tollbodbygning i 1752. Denne bygningen brant i 1870 og

66

HEIA DRAMMEN

ble erstattet av den nåværende hovedbygningen og en veierbod (der varene ble veid), som sto ferdige i 1878.

Fredet Tollboden er fredet av Riksantikvaren. Det innebærer at det ligger store begrensninger på hva som kan gjøre av endringer på bygget. Riksantikvaren skrev i sin begrunnelse for noen år siden at bygningen har stor kulturhistorisk og tollhistorisk verdi, siden den symboliserer tollvesenets betydning i utviklingen av Norge fra 1800-tallet og fremover.

Tollbygningene er påkostede bygninger, med arkitektur som er inspirert av renessansearkitekturen og som skal synliggjøre soliditet og trygghet, het det. Byens tollbod er et praktbygg oppført i Oscar IIs tid og prydet med hans monogram i inngangspartiet. Det var de statlige pengeinnkreverne som holdt til i lokalene med utsyn til havneområdet de der knapt lot en liten kutter gå ufortollet forbi. Hovedbygningen har vært utleid til privat salgsvirksomhet som visningslokaler og kontorer. Den ikoniske bygningen anses å ha stor historisk og strategisk interesse i forbindelse med utviklingen av havneområdene på sikt.

løvefontenen Området rundt Tollboden har også andre kvaliteter. Her står Løvefontenen, som er byens eldste skulptur. Den ble gitt til Drammen og satt på torget i 1865, ett år før den store bybrannen. Løvefontenen var en gave til Drammen kommune fra det engelske firmaet som leverte røropplegget til by-

ens første vannverk i 1862, satt opp på Bragernes torg, men erstattet av St. Hallvards brønn i 1952. Det er en plakett på to sider av Løvefontenen der det står «Presented to the City of Drammen by Mess Hopkins. Gilkes & Co Middlesbrough 1865». Etter å ha vært lagret på Gilhus gård i 28 år ble fontenen i 1980 gjenreist i grøntanlegget på Tollboden.

Ønsker leietakere – Vi jobber hele tiden med å få nytt liv i Tollboden, sier Morten Gundersen, som er Økonomi- og finanssjef i Drammen kommune eiendomsutvikling AS. Han sier de er i samtale med interessenter som kan tenke seg å flytte inn i den ærverdige bygningen. – Vi håper at noe kan skje til høsten, sier han. I et lengre tidsperspektiv vil Tollboden ha en naturlig plassering i det nye bomiljøet langs Tangenkaiene. Hva funksjonen blir da, vet man ikke. Børre Ivar LIe

tekst


annonse | Centralgaragen

HAR HOLDT STAND I OVER 100 ÅR og behov er bare noen av faktorene bilkjøpere må tenke over, og det stiller også større krav til forhandlerne.Hos Centralgaragen er de opptatt av å være rådgivere for kundene sine, og ikke bare selgere.

Siden 1916 har Centralgaragen solgt biler til folk i Drammen og omegn, og de har ingen planer om å gi seg. Centralgaragen Drammens eldste bilforretning har lange tradisjoner for å selge bil. Gjennom 103 år har de solgt biler til trofaste kunder i regionen, og har dermed vært en del av hele den norske bilhistorien. Fra bilens spede inntog i vårt langstrakte land rundt år 1900, har Centralgaragen vært på plass og hjulpet kunder med å finne den rette bilen.

– Vi hjelper kundene å kartlegge hvilke behov de egentlig har, og finner riktig bil ut fra det. Får man gode råd første gang, er det stor sannsynlighet for at man kommer tilbake, sier Dag. DRAMMENS STØRSTE BRUKTBILHALL I tillegg til nybilsalget med Hyundai og Mazda, er Centralgaragen er blant distriktets største på bruktbil. Centralgaragen har lange tradisjoner, og har holdt til i Drammen siden 1916. Dette bildet ble tatt i forbindelse med 20-årsjubileet deres.

Nå er det nye drivlinjer med el- og hybridteknologi som er framtiden, og med de asiatiske bautaene Mazda og Hyundai er fremtiden lys.

Centralgaragen er en familiebedrift som har vært eiet av den samme familien siden 1956, og de har hatt tilholdssted på Landfalløya siden 1986. I dag er det 26 ansatte som er stolte over å jobbe i en solid og anerkjent bilforretning. – Det er mange av de ansatte som har vært her lenge, og vi har også veldig mange stamkunder som kommer tilbake til oss, sier salgsleder Dag Ugstad. FREMTIDENS BILER Centralgaragen har i dag tilbud for et komplett bilhold, med verksted, delelager og bilsalg. Nybilsalget har vært en del av bedriften siden oppstarten tilbake i 1916. Centralgaragen har vært med på hele utviklingen i det norske bilholdet.

Denne høsten kommer de med sin nye revolusjonerende motoroen Skyactive-X, og sin aller første hybrid i den nye modellen CX-30. Med Hyundai Kona har de også en av markedets mest ettertraktede modeller, en bil som har blitt omtalt som den nye “folkebilen”.

De ansatte hos Centralgaragen er alltid klare til å hjelpe kundene med bilholdet.

– Vi har hatt Mazda siden 1967 og Hyundai siden 1994. Hyundai er veldig fremtidsrettede, og er en av de største på elbil og hydrogen. Med dagens modeller ønsker de å være et av de mest miljøvennlige merkene i verden, forteller Dag. Men også Mazda tenker på fremtiden.

– Med god rekkevidde og fornuftig pris er dette veldig mye elbil for pengene. Den er godt utstyrt, og kundene er så langt veldig fornøyde, sier daglig leder Helge Støle.

– Vi pleier å si at vi har tre merker, Hyundai, Mazda og bruktbil, sier Dag og Helge. I andre etasje i lokalet på Landfalløya er Drammens største bruktbilhall, og der finner man alle merker. De hjelper også kunder som ønsker å få tak i biler de ikke har inne. – Enhver kunde som kommer til oss skal få den hjelpen de trenger, og finne den riktige bilen til seg. Vi er en bilentusiastisk gjeng her, og det er mye kunnskap blant de ansatte, avslutter Dag og Helge.

KARTLEGGER BEHOV – Salget av elbiler har eksplodert, men det er først og fremst til de som kjøper en bil ekstra. De har den som bil to eller tre, og så kjører de fortsatt tradisjonelt når de skal kjøre langt, sier Helge. I dagens bilmarked er det en stor jungel å guide seg frem i. Hvilken drivlinje, hva slags girkasse, størrelse

Bruktbilselgeren Per-Erik Nilsen og Jonas Bakken sørger for å finne riktig bil til kundene i Drammens s tørste bruktbilhall.

HEIA DRAMMEN

67


50% SOLGT!

EPLEGÅRDEN ATRIUM 81 NYE LEILIGHETER VED DRAMMENSELVA Areal fra 50 kvm til 107 kvm BRA Pris fra kr. 2.640.000 til kr. 8.590.000 DEN STORE VISNINGSDAGEN SØNDAG 12. JANUAR VISNING kl. 12 - 13 Buskerudveien 64, 3024 Drammen Kontakt: Salgsleder Ida Kristine Johansen tlf. 40 83 30 03 LEDIGE BOLIGER på jm.no/eplegarden

Sammen med Drammen

NYE BOLIGER FOR SALG 2020! MELD DIN INTERESSE på jm.no BR RANDTENBORGGATA

På Bragernes i Drammen skal vi bygge byg lyse, fleksible 2 - 4 roms leiligheter i ulike størrelser. Det vil bli lagt stor vekt på estetikk, helhetlig planlegging og kunstnerisk utsmykning. Alle leilighetene vil ha egen balkong og felles takterrasse, og det blir tilgang til et flott felles uteområde avskjermet fra gaten.

SUNDLAND

I Sundland Hageby skal vi skape boliger som gjør din hverdag enkel og komfortabel. Det vil bli flere byggetrinn og en variasjon av boligtyper. Første trinn antas å bli 2 - 4 roms leiligheter fra ca. 45 - 110 kvm. Vår visjon for Gulskogen er å skape boliger som er skreddersydd for ditt liv.

jm.no/artgarden jm.no/sundland

HALLERMOEN

Hallermoen D3 vil bestå av 15 nye boliger som vil få en spennende arkitektur med store vindusflater og skrå himling i stuen. Det er lagt vekt på å skape gode og sosiale rom hvor familien kan samles. Området ligger i vakre omgivelser med flott utsikt mot Drammen. Boligområdet ligger ca. 5 minutters kjøring fra Drammen sentrum. jm.no/hallermoen JM er nr. 1 i Norge på miljø- og bærekraftige boliger. Vi svanemerker alle våre boliger med det strengeste miljømerket i bransjen.

JM HAR NORGES MEST FORNØYDE NY-BOLIGKJØPERE FLERE ÅR PÅ RAD! BLI EN DU OGSÅ!

SIGNALGÅRDEN

Boligprosjektet ligger i Mjøndalen sentrum, og vil bestå av delikate og moderne 2 til 4-roms leiligheter med flotte uteplasser. Du kan velge å bo urbant ut mot torget eller en rolig beliggenhet inn mot gårdsrommet. Her vil det med andre ord være god mulighet til å finne akkurat den boligen du ønsker deg. jm.no/signalgarden