Page 1

3 16

Årgang 19

Øyer magasinet Sondre Stubrud:

Håper det ordner seg! side 10 og 11

Møt høsten i Øyerfjellet side 24 og 25

side 12

side 6, 7 og 8

Mari får alt

Øyer-mat i medvind


i samarbeid med Over 40 kunstnere setter sin farge på høstfjellet

Høstferie på setra! AKTIVITETER OG OPPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN I uKE 40 LETT LuNSj KL. 12.00 - 15.00 MIddAG KL. 18.00 - 21.00

Elisabeth Werp

Bestill gjerne bord til kvelden på e-post: firmapost@ilsetra.no Einar Sigstad Håkon Gullvåg

Høstutstillingen g BASSENGET ER åPENT KL. 15.00 - 17.00 (80,-/100,-)

SøNdAG 2. OKTOBER Kl. 13.00 Kl. 14.30

Kl. 15.30

ARI, LINE OG KEENAN gir deg nye spennende smaker fra kjøkkenet!

Hafjelltoppen, 2636 Øyer, tlf. 61 27 52 52 E-post: firmapost@ilsetra.no

2 ØYERmagasinet

åpning v/ordfører i øyer Brit Kramprud Lundgård. Presentasjon av boka “Vår og vidde” - Omkring i Lillehammerog øyerfjellet av Einar Sigstad Filmvisning “Skiing 10.000 years and still counting” v/Linn Cecilie Mæhlum

uTSTILLINGEN ER åPEN hver dag kl. 10.00 - 17.00 t.o.m. søndag 9. oktober


Øyermagasinet NR. 3 - 2016. September Redaksjonelt ansvar: Anne Stokke, anne.stokke@gd.no Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Dale-Gudbrands Trykkeri Opplag: 4950 eksemplarer Foto cover: Anne Stokke

TIPS

ØYERMAGASINET!

Foto: Anne Stokke

oyermagasinet@gd.no

Travel høst

INNHOLD 6 og 7 Lokalmat på flere fat

-I min jobb bør en ikke sitte inne på kontoret! Det sier nytilsatt næringsutvikler Henning Holmbakken. Derfor er han mye på farten, gjør seg kjent i miljøene, skaffer seg oversikt, bygger nettverk. Øyer næringsråd har innpå 80 medlemmer. Landbruk og reiseliv er bærebjelkene i Øyer-samfunnet. Næringsutvikleren vil bidra til å bygge bru mellom de to sektorene. I dette nummeret kan du lese om begge deler. Om lokalmatprodusentene som gjør seg stadig mer gjeldende, om hotell med nytt navn og ny giv og om næringsdrivende som oppsummerer sommeren i Øyer sentrum. Og på Tretten forberedes en storstilt kulturvandring som nettopp viser at landbruk og reiseliv har gått hånd i hånd opp gjennom historien. Snart er det høstferie, les om turforslag i Øyerfjellet, snart er det Stavsmartn – og Sondre Stubrud er stadig på sjekkern`n!

Ha en fin høst!

8 Holmbakken på offensiven 10 og 11 Bonderomantikk på Stubberud 22 og 23 Tretten får kultursti

24 og 25 Høstfjellet kaller

32 og 33 ØTI 49 Etterlyser venner

35 - 41 Hærdera

46 Har du en slik en?

50 Øyer Næringsråd

ØYERmagasinet 3


ÅPENT10,

, tirs. 4/ 0 1 / 1 . r lø 10 lør. 8/ 0 1 / 6 . tors –16 kl. 11

Eventyrlige t li høstferiedager h tf i d r ffo for hele h l familien! f ili Alle aktiviteter åpne (u.rafting, båter og basseng). "Veslefrikk med fela" i Trollskogen kl. 13 og 14! Høydeparken og Trollsalen Restaurant er åpne.

FRAMOVER: Staben er full av glede og pågangsmot etter måneder med uvisshet. Hotelldirektør Erik Fostervoll (til høyre) sammen med ferske salgsmedarbeidere Håvard Lunde og Åse H. Hagebakken. Foto: Anne Stokke

Over 120 cm 299,- / fra 90-120 cm 249,- / u. 90 cm gratis

«Sesongkort PLUSS» kan benyttes!

FAMILIEPARK

Fulle av pågangsmot Så gikk det slik staben så inderlig ønsket. Det gule hotellet forblir hotell. Med nytt navn attpåtil: Meetingpoint Hafjell. Av Anne Stokke Hotelldirektør Erik Fostervoll er hoppende glad for avgjørelsen hotellselskapet Pandox tok i begynnelsen av måneden: Den varslede nedleggelsen av hotelldriften til fordel for ombygging til leiligheter er skrinlagt. Markedssituasjonen har endret seg siden i fjor da nyheten om nedleggelse slo ned som en bombe. Nå ser eierselskapet at grunnlaget for fortsatt hotelldrift er til stede.

Klar for busstur? Det er vi, med komfortable busser og trivelige sjåfører. Ta kontakt for gode tilbud!

Skal du/dere besøke Lillehammer-området og trenger busstransport til og fra, ikke nøl med å ta kontakt, det vil lønne seg.

Hans Kristian Bjerkestuen 2635 Tretten – Tlf. 61 27 68 26 – Mobil 995 53 336 han-bje@online.no – www.hkb-turbuss.no

4 ØYERmagasinet

Oppgave nummer 1 -Klart vi er glade. Det er jo dette vi har kjempet for. Hadde vi gitt etter for mismotet som rammet oss da vi fikk beskjed om nedleggelse, hadde vi ikke stått med armene i været i dag Det nyttet å stå på, sier Fostervoll, som likevel er snar til legge til: -Oppgave nummer en for oss som hotellfolk er å levere tjenester som gjestene er fornøyd med. Det fortsatte vi å tilstrebe og det hadde vi fortsatt med også om driften var blitt lagt om. Vi lever av gode gjesteopplevelser.

Frittstående Quality- navnet er erstattet med Meetingpoint, og hotellet fortsetter uten kjedetilknytning. Jeg er heldig som arbeider på dette hotellet med mange flotte dyktige medarbeidere. Og jeg er takknemlig for alt jeg har lært og erfart gjennom Choice. Choice har vært en fantastisk arbeidsgiver, sier Fostervoll. Nå begynner en ny reise der det skal investeres i hotellet og dets ansatte. Renovering Pandox eier også Lillehammer Hotel. Selskapet overtok driften, investerte 60 millioner kroner og ble et frittstående hotell uten kjedetilknytning. Nå ansettes en kommersiell direktør for begge hotellene, og det opprettes en felles salgsavdeling. Fostervoll har ansatt to medarbeidere på salg. -Nå har vi fullt fokus framover. Vi ønsker å tiltrekke oss tidligere kunder og skaffe oss nye. Eierne våre har satt av en tilstrekkelig pott med midler til oppgradering av hotellet. De 210 rommene skal renoveres, kurs- og konferansedelen likeså og vi skal legge enda bedre til rette for barnefamiliene. Kort sagt: Hele hotellet skal oppgraderes. Vi er klare!


Hafjells eneste komplette

SPORTSBUTIKK Å P R VI E EFOT! TT Y L F

I midten av november åpner vi ny og større butikk i samme bygg som Kiwi og Vinmonopolet. Dagens butikk holder åpent som vanlig fram til nyåpningen!

RYDDESALG

Masse varer på tilbud - hjelp oss å tømme lageret før flytting!

G L A S T T U L S r e l k y s å p

MEGA

KIWI

P

ÅPNINGSTIDER HØSTFERIEN UKE 40:

Man-tors .............09.00-18.00 Fredag ................09.00-19.00 Lørdag ................09.00-16.00 Søndagsåpent fra midten av november

Masse flotte høst- og vintervarer i butikken!

COOP PRIX

QUALITY HOTEL HAFJELL

Tlf. 61 27 76 11

www.sport1hafjell.no ØYERmagasinet 5


Trives best i lokalt format

Det er ikke lenger slik at lokalmatprodusentene i Gudbrandsdalen bare holder til nord for Fron. Det var før det! Mat fra Øyerfjellet jobber seg sakte, men sikkert inn på markedet. Av Anne Stokke Rundt disse tider i fjor samlet Øyerfjelletprodusentene seg til matmarked på Pellestova. Med seg hadde de ikke akkurat mer enn de syntes de måtte. De var usikre. Ville noen komme? Kaos i teltet Om noen ville? Det var skrapt på alle bord på en-to-tre. Arvid Melby dro til fjells med et par geitskrotter. De var borte før noen rakk å si amen, mens May Britt Melby nok angret på at hun ikke hadde tatt med flere skinn av mohairgeit. Sondre Stubrud sto ved en flott plakat og tok opp bestillinger på kjøtt, litt småsjenert, mens Windy Kester Moe stod i et kok av kunder som ville ha bringebærsaft. Hun ser oppskjørtet ut på alle bildene vi tok den dagen. -Ja, men jeg var oppskjørtet. Hvem hadde trodd at så mange ville komme til oss? Bringebærsafta gikk unna i en fei, det var folk over alt, smiler Windy i dag. Hos Jevne-folket gikk kakua unna som – varmt hvetebrød - og foran glassdisken til Lars Høvren sto damene og spekulerte på de altfor få kjøttstykkene som lå framme.

6 ØYERmagasinet

MENY: Inger Lise Sæterbakken Jevne og Erling Jevne byr stadig på kaku, potet og lammekjøtt. Det er et helt måltid, det. Bedre budd nå Det var noen langt bedre forberedte produsenter som forleden inviterte til nytt marked på Pellestova. De har sett og lært, diskutert og vurdert, vært aktive i sosiale medier. De har tatt opp bestillinger og solgt hver for seg, og de har høstet verdifull erfaring i sommerens gårdsbutikk på Moe gård. Der har polske sesongarbeidere, fem i tallet

plukket seg gjennom fire mål bringebærhekk. De har bodd i føderådsbygningen i sommer. Fem tonn bær er det blitt, ved sesongslutt er 600 kg fryst ned i påvente av foredling. Den gamle smia på Moe er etter iherdig innsats gjort i stand til et trivelig salgslokale. Der har Windy Kester Moe solgt bær, saft, bringebærsennep (!) grillsaus, bringebærhonning m.m . Arvid Melby har lansert spekepølse av geit, produsert i leieproduksjon i Annis kjøkken i Ringebu. Inger Lise Sæterbakken Jevne har stekt kaku i stort tempo, mens Erling og døtrene tok opp de første Peik-potene og fikk avkastning på dem i gardsutsalget. -Veldig trivelig! Og meningsfullt å kunne kjøpe mat så å si rett fra åkeren. Det er viktig at vi som bor her sprer budskapet om at vi kan kjøpe produkter produsert i egen bygd og fjellområder. Jeg håper, deler og støtter, smiler Lisa Tangen Lunheim, på bringebærhandel på Moe. -Veldig positivt, flott at også vi får tilgang til lokalt produsert mat, mener Marita Hunder og smaker på spekepølsa.


Ting tar tid -Jeg har erfart at ting tar tid. Mannen min Erlend og jeg begynte med bringebær i 2013, og vi har kommet et godt stykke på veg, sier Windy. - Nå har vi altså åpnet gardsutsalg på sommerstid, det er for kaldt til vintermarked slik bygningen er i dag. Vi har solgt bæra vår i lokale forretninger i sommer, også som medlem i Gudbrandsdalsmat får vi produktene ut i markedet. Men – Erlend har også lastet opp bærkasser og forsynt butikker. Det er mye å lære, mye å tenke på og forberede også for oss fem gårder som har gått sammen om Mat fra Øyerfjellet. Men en god begynnelse har det vært. Julemarked? Mat fra Øyerfjellets julemarked ble holdt på Jevne i fjor. Det var populært, fastboende og hyttefolk strømmet til. -Blir det julemarked i år også? -Ja, det satser vi på, men foreløpig har vi ingen detaljer å komme med, sier Windy. Ja, marked blir det! Men vi vet ikke riktig hvilken helg eller om det blir hos oss, som i fjor. Følg med på Facebook, sier Inger Lise.

SKJØNNER DU: Det er ikke noe å si på tonen når kokk Bjørn Hettervik og Windy Kester Moe smaker seg fram til nye bringebærprodukter.

Trives sammen over grytene Nybegynneren Windy Kester Moe søker råd hos den erfarne kokken og matutvikleren Bjørn Hettervik.

NYTT: Marita Hunder og Odd Arne Høier Steinfinnsbø prøver spekepølsa av geit og kalv fra Arvid Melby på Fjellstad gård.

VISE SEG FRAM: Ikke mange gårder har fire stabbur. Moe har. De er blitt Moes bumerke.

Windy hadde mange ideer om hvordan bringebær kan brukes til mer enn syltetøy og saft. Men hun trengte noen å diskutere ideene med og hun trengte noen å lære av og lære sammen med. Det ble Bjørn, sjefen på Lysaker gjestgiveri. Diplomkokk med interesse og kompetanse for store tilstelninger, kokkshowoppdrag og kokkekurs. På nyåret blir han for øvrig kokk i den norske delegasjonen på gigantmessen Grüne Woche i Berlin. Hettervik har drevet med produktutvikling i mange år, og takket med glede ja da Windy ba om bistand. -Jeg har jo dette restaurantkjøkkenet. Det er ganske lite, men passer godt for småskalaproduksjon. Det er fint å kunne stille det til disposisjon for matfolk i nærmiljøet, sier han. -Min styrke er smak, begynner kokken. -Ikke bare smak, jeg lærer så mye av ham. Han hjelper meg til å utnytte råvaren. Der jeg er impulsiv og rask på labben, korrigerer han meg.

-Kan det virkelig være nødvendig å sterilisere alle de flaskene, kan jeg spørre. -Ja, det er det, svarer Bjørn. Windy ler og ser på Bjørn. De har samarbeidet siden april. Sammen har de utviklet en oppskrift for tyttebær- og bringebærgelé, en skarp, rødlig sennep, bringebærsaus og bringebæreddik. Mer er på tapetet. - Mat er ikke bare det du har på tallerkenen. Mat er historien, presentasjonen, nytelsen, fellesskapet, mat kan faktisk være en del av underholdningen i en tilstelning. Storytelling, om du vil, sier kokken. Hettervik samarbeider også med Sondre Stubrud om å utvikle en pølse. Sondre har både lam og storfe. -Distriktet flommer over av folk store deler av året. Når Oppdal har fått til en mathall med lokale produkter, burde jo alt ligge til rette for at Øyer og Hafjell kan få til noe i samme gate. Midt i innlandet for vinterNorge som vi ligger!

BÆR: -Vi ønsket å tilføre området er nytt produkt, sier Windy Kester Moe på Moe gård. Nå er hun og mannen Erlend Moe de første og eneste produsentene av kortreist bringebær for det lokale markedet. Alle foto: Anne Stokke

ØYERmagasinet 7


PÅ SPORET: Henning Holmbakken har kontor på Lillehammer, men påtreffes helst i felt. Han er godt i gang med blikjent-runden i lokalt næringsliv. Foto: Anne Stokke

Full fart framover -De har vært flinke, det har skjedd mye på kort tid, sier Henning Holmbakken, fersk næringsutvikler i kommunen. Han roser brukerne i Mat fra Øyerfjellet for alt de har fått til siden den forsiktige oppstarten. Holmbakken er fersk i den nye jobben i Øyer, men er ingen nybegynner i faget. Mange vil kjenne ham gjennom arbeidet som rådgiver i firmaet Fossekall og som den første fabrikksjefen i næringsfellesskapet Fabrikken i Løkkegata i Lillehammer. På farten Nå har han base i Lillehammer-regionen Vekst (LRV), som er regionens næringsutviklingsenhet. LRV har kontorer i GD- bygget i Jernbanegata i Lillehammer. Holmbakken har primært ansvar for næringsarbeidet i Øyer, men vil også arbeide med oppgaver på tvers av kommunegrensene. Men Holmbakken skal ikke sitte så mye på kontoret. -Nei, jeg bør være mest mulig ute i miljøene. I første omgang handler det om å skaffe meg oversikt, bli kjent med folk og miljøer, knytte

8 ØYERmagasinet

kontakter. Planen er å besøke alle bedrifter. Øyer næringsråd har 70-80 medlemmer, ambisjonen er å treffe alle. I fjor ble det bygd 258 nye hytter i kommunen, i år ser tallet ut til å bli enda høyere. To hytteundersøkelser, fra 2010 og 2012, gjennomført av Norsk turistutvikling, viste at folk med fritidsbolig var opptatt av å støtte lokalt næringsliv og lokale aktører i hyttekommunen. Holmbakken understreker at det faktum at hyttefolket etterspør lokale varer og tjenester, både er en utfordring og et incitament. -Lokalt næringsliv har operert i dette markedet lenge. En av mine oppgaver blir å se på muligheter for videreutvikling. Jeg bidrar gjerne til å føre miljøer sammen, jeg vil gjerne være en brubygger mellom for eksempel landbruk og reiseliv, som er bærebjelker i Øyersamfunnet. Lokal mat på flere fat Holmbakken har vært en viktig støttespiller for de fem gårdene i Mat fra Øyerfjellet. Han er glad for det han nå ser: Etter et års tid er organisasjonen i ferd med å finne sin form. Det er ingenting som skulle tilsi at de ikke skal lykkes. De har råvarer, kan foredle og de

har marked. Men de har erfart at det er mye som skal på plass. Mye papirarbeid for å si det slik. Jeg kan bidra med logistikken, bistå med å legge til rette slik at de kan gjøre det de er best til: Produsere, ta vare på og foredle råvarene. Samtidig er det viktig å innarbeide en sunn holdning til å kjøpe tjenester. De færreste greier alt alene, og i næringslivet er det helt normal å kjøpe de tjenester du trenger. Det må gründere også lære seg, smiler Holmbakken. Opplevelsen På matmarked møter du henne som har laget syltetøyet, han som har tatt opp potetene, de som har tatt sauene ned fra fjellet. I gardsbutikken på Moe i sommer møtte kundene gardbrukeren som hadde laget geitpølsa, bakstekjerringa som hadde bakt kakua og bringebærprodusenten som hadde kokt safta. Slik oppstår historie og nærhet mellom produsent og forbruker. Jeg håper vi skal få opp flere produsenter etter hvert. Superflinke eksperter viser at de gjerne vil bistå nybegynnerne. Som Bjørn Hettervik på Lysaker, som Lina Dybdal og Tor Jacobsen i Kulturstua i Ro og Anni Byskov i Ringebu.


retailworks.no

r e g g e l r ø Din r i Hafjell

k! k i t u b r å v k ø Bes Løkkegata 16, Lillehammer tlf. 61

24 80 30

ramsøy.no

Man - fre: 07 - 16 Tor: 07 - 19 Lør: 10 - 14

ØYERmagasinet 9


BONDEROMANTIKK: Sondre Stubrud har et avslappet forhold til å sjekke jenter med TV-seerne som heiagjeng. -Folk får bare lage, sier han. På Hundersætra er det kamerafritt. Alle foto: Anne Stokke

10 ØYERmagasinet


Sondre rett på Øyer-bonden tror det er «ganske sannsynlig» at han finner en kjæreste som kan trives med ham, dyra og livet på Hundersætra. Av Anne Stokke TV-seerne har fulgt ham noen uker nå. Sondre Stubrud kastet seg ut i det, lot det stå til. Å jakte på kjærligheten med fjernsynskamera på… det er ikke for alle. En å dele med Men Sondre er ikke alle. Sondre er Sondre. 29 år, gardbruker på Stubrud med sau og storfe. Og han ønsker seg en kjæreste. -Du må være enig i at det vil være mye finere å sitte her med ei jente i armkroken, svarer han kjapt da vi kommenterer den himmel-vide utsikten fra verandaen på Stubrud. Sommermøblene er på plass, der er det plass til flere enn én. Det er ikke vanskelig å være enig med ham. Mannen er 29 og bufast på Stubrud med ansvar for levende liv i fjøset, i bratte bakken og på friskt fjellbeite. Han kan aldri stenge butikken eller kaste nykkjelen. Det er alltid en morgendag. Og den begynner tidlig for den som må i fjøset. -Jeg er liksom blitt litt for voksen til å gå i fjøset etter ei lang natt på fest, konkluderer han.

Henger i Etter at Sondre tok over Stubrud, har han kostet betydelig på fjøset. Han har 35 mjølkekyr, kalver som har gått på Hundersætra i hele sommer, der sanker han også 135 sauer. Han har mye å stå i. Han er aktiv på fritida også, han jogger og går på ski. -Jeg liker veldig godt å ta en joggetur. Om vinteren blir det mye ski – vi har jo omgivelser av det gjeveste slaget. Han har vært vararepresentant for Senterpartiet i kommunestyret, engasjert i ØTI og i Øyer Turskiløyper. Nå bruker han mye tid på Mat fra Øyerfjellet. En som forstår -Hun skal være aktiv som skal holde følge med deg? Sondre svarer at han ikke er på jakt etter ei gardkjerring, men etter ei som forstår jobben hans, ei som skjønner hva det vil si å være gardbruker. At han kan ikke gå på fest hvis kua har brutt seg gjennom gjerdet, at søndagsmorgen er lik mandagsmorgen. For i fjøset venter noen på ham. -Og jeg er jo ikke flyttbar. Så hun som kan tenke seg å bli ved meg, må trives på Stubrud.

Men det er ikke slik han viser seg på skjermen. Kvikk i replikken, framoverbøyd og nysgjerrig håndterer han de håpefulle. Det fnises og kurres blant jentene. -Jeg er ikke redd for å eksponere meg. Har jeg først fått denne muligheten, må jeg dra på litt. Sondre meldte seg interessert i å delta i Jakten på kjærligheten sjøl . Skrev et brev, sendte det til TV2. -Modig og modig, dette var noe jeg hadde lyst til å prøve. Jeg synes jentene er modigere. Hver og en skal prøve å overbevise meg om hvorfor jeg bør go`blunke til akkurat henne. Jeg har valgt ikke å si så mye om hva jeg ønsker meg av en eventuell kjæreste. Jeg har fortalt dem at jeg kan tilby trygghet og stabilitet – også denne armkroken, da, som det er snakka så mye om! - Det snakkes sikkert om deg rundt kjøkkenbordene i bygda… -La dem lage. Kaffemat må folk ha, jeg kan godt være det. Det bryr jeg meg ikke om!

Sondre sier han lett kan bli forlegen og sjenert.

Enn å kunne våkne om 40 år og tenke at jeg har vært den heldigste mann på jorda Sondre Stubrud

VIDSYN:- Koseligere å ha ei jente å sitte på verandaen med, sier Sondre, VELGE: Kathrina, Lena, Marit eller Lena, den som følger med i Jakten brukeren på Stubrud på kjærligheten får svar. Kalvene bryr seg ikke det grann.

ØYERmagasinet 11


VIDSYN: Thor-Arne Moen støtter Mari Maurstads organisasjon Zulufadder ved å gi bort inntektene av en salgsutstilling. Foto: Anne Stokke

Gir bort en kunstutstilling Mari Maurstad er dypt takknemlig for at Thor-Arne Moen holder salgsutstilling der inntektene går til Zulufadder, Maurstads bistandsprosjekt i Sør-Afrika. Av Anne Stokke Utstillingen holdes i lokalene til Steinerskolen i Lillehammer, åpner 18. september og avsluttes 25. september. Et stykke arbeid… -Den som ikke har tjukk pengebok, får gi bort et stykke arbeid, sier Thor-Arne, om hvorfor han gir salgsinntektene av en hel utstilling til Zulufadder. Billedkunstneren og pedagogen i Atelier Vidsyn tillater seg å tenke stort nå: Kanskje greier vi å selge for innpå 200.000 kroner. Lite, men stort -Veldig, veldig generøst, sier Mari Maurstad. Det er 11 år siden hun etablerte fadderprosjektet etter en ferie i Sør-Afrika. Hun ble både grepet og sjarmert over zuluene som inviterte henne inn i livet sitt. I dag har Zulufadder 1000 faste bidragsytere. I tillegg til fadderordningen har Zulufadder større prosjekter i gang, som bygging av skoler og små beboelseshus – det er reist 44 hus til nå. Et spesielt ansvar føler Mari Maurstad for å kunne bidra til at jenter og kvinner får skolegang og utdanning. I år har seks jenter gjennomført grunnskole ved hjelp av Zulufadder. Drømmen er å reise midler til en stipendord-

12 ØYERmagasinet

ning for kvinner som vil forberede seg til universitetsstudier. Hvert stipend bør være på ca. 25 000 kroner. -Klarer vi å skaffe penger til fem-seks stipender, er det jo veldig bra, mener Thor-Arne Moen. Han tror målet er innen rekkevidde. Gjensidighet Mari Maurstad er i Sør-Afrika stort sett en gang i året, i sommerferien. -Det er flott å se at innsatsen nytter! Vi har gjensidig nytte og glede av hverandre. Jeg kan lære å vise dem et og annet nytt, yoga og aerobic, for eksempel (!). Mens de gir meg innsikt og ny lærdom på andre områder. Så forteller skuespilleren om da hun fikk muligheten til å vise en eldre kvinne havet. Kvinnen er en av de mange bestemødre som tar ansvar for barna i familien, storfamiliens og naboens barn, også, om så det gjelder. En av grunnpilarene i zulu-samfunnet Mari Maurstad har engasjert seg i. Hun hadde hele livet bodd bare en halvtimes veg fra havet, men hadde aldri sett det. Aldri kjent saltvann mot kroppen. Det store havet. Så viste Mari Maurstad henne. Og ikke bare det, den norske kvinnen vrengte av seg klærne og hoppet uti. -Da bestemor møysommelig tok av seg sine klær og kom etter… det var et stort øyeblikk, for oss begge. Fadder med mening Han og kona Nina har vært zulufaddere i flere år. De knyttet kontakt med Mari Maurstad via Peer Gynt på Gålå, der jo Mari Maurstad

spilte rollene som Anitra og Den grønnkledde i flere år. -Zulufadder har kvaliteter jeg liker godt: Liten administrasjonen - innsamlede midler går til dem som trenger dem, ikke til kostbar drift. Zulufadder har en raus, jordnær og praktisk tilnærming til oppgaven sin. Etter hvert tjener jeg ganske gode penger på bildene mine, og da det er bra å kunne dele overskuddet med noen som lite har.

Veldig, veldig generøst Mari Maurstad, Zulufadders «mor» Tom turkasse -Men utstilling på Steinskolen? Forklar! -Yngste datter, Jannicke Therese er elev der. Og da det ble snakk om hvordan vi kunne skaffe penger til klasseturen i tiende klasse, var det noen som spurte om jeg ville gi et bilde for salg. Det var det klart Thor-Arne Moen kunne… Men da han hadde tenkt ferdig, lanserte han ideen om en hel salgsutstilling. Der inntektene kunne gå til Zulufadder og provisjonen av salget, 20 prosent, til turkassen. Og slik ble det. Og nå blir det utstilling, 25 bilder i tallet, med åpning ved Mari Maurstad. Via nettsiden siden har Øyer-kunstneren solgt fem bilder allerede. -Jeg kommer til å stå ved staffeliet til åpningsdagen. Dette er moro – og viktig for meg. -Dere er blitt et godt kremmer-par? - Absolutt, svarer de smilende. I den gode saks tjeneste.


GULLSMED FRISENBERG

Din lokale leverandør av

er en av få frittstående gullsmedforretninger i Norge!

Design og kvalitet

solavskjerming PRISGARA RANTI A PÅ EN-STENS DIAMANTER Vi feirer ny showroom i bu tt tikken

Eget verksted og produksjon. Suverene priser uten å senke kvaliteten. Sammenlign alltid priser med oss!

med

÷20%

20. sept. - 4. ok t. Kom innom og se smarte løsninger til di ne vinduer!

EGET VERKSTED

Gullsmed J. Frisenberg har de senere årene bygget opp et solid verksted med bl.a. egen produksjon. Her utføres de aller fleste oppdrag og dette gjør at vi f.eks. kan tilpasse nye smykker om dere bare er på Lillehammer en formiddag.

• Alt av reparasjoner og gravering. • Godkjent for taksering av Norges gullsmedforbund. • Utdannet gull-/sølvsmed i butikk. Vi fører bl.a. disse merkevarene:

Faghandelen i sentrum

Tlf. 61 25 08 44

Følg oss på Facebook

• Spesialarbeid. Ta gjerne med gammelt gull. • Lokalt bunadsølv og egen produksjon.

Velkommen til en trivelig handel i butikk og på nett!

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36

NETTBUTIKK: www.frisenberg.no • Velkommen!

VELKOMMEN TIL Lokale matopplevelser i Lillehammer

7. og 8. oktober

• Ren mat fra innlandet presentert av mesterkokker fra Festivalscenen, smaksprøver • Møt kjendis- og mesterkokkene Halvar Ellingsen, Jørn Lie, Charlotte Mohn Gaustad og Espen Vesterdal Larsen • Konferansier: Jarl Goli • Mjøsas sølv blir til gull - Mjøskaviar • Kokkekurs for barn • Matkurs for ungdom • Salg og smaksprøver av lågåsild • Salg av kortreist mat i hele byen • Underholdning og show JARL GOLI

HALVAR ELLINGSEN

JØRN LIE CHARLOTTE MOHN GAUSTAD

KOKKEKURS FOR BARN

ESPEN VESTERDAL LARSEN

LÅGÅSILD

Salg og smaksprøver

Fullstendig program: www.mataukfestival.no

facebook.com/mataukfestival ØYERmagasinet 13


PØLSEMAT: Ivar Petter Fagervold ville ha noe attåt ølet, det fikk han hos Marit Ringen i Gausdal Mat.

PÅ PLASS: Follebuingene Amund Heggen (til venstre) og Vidar Kalløkken i 7null4 har økt kapasiteten vesentlig med nytt bryggeutstyr fra Kina. På Stavsplassen var de plass i år som i fjor som i forfjor. Alle foto: Anne Stokke

Brygger for framtida Når Follebu-bryggeriet 7null4 er klar med hveteølet sitt, har de ti sorter i sortimentet. På Stavsbrygg var de på plass med smaksprøver, sammen med ni andre bryggerier. Av Anne Stokke -Stav er fin utstillingsplass for oss og produktene våre. Stavsbrygg har et trivelig miljø, her treffer vi mye folk og potensielle kunder, sier markedssjef Amund Heggen i 7null4. Fra Kina Det begynner å bli sving over bryggerivirksomheten i Follebubakkene. Det var i 2012 Amund Heggen kvittet seg med dyra og satte inn bryggeriutstyr i melkerommet og anla pub og selskapslokaler på låven, sammen med Vidar Kalløkken. Etter en forsiktig oppstart har follebuingene tatt steg for steg. Det foreløpig siste tok de i Kina der de før et snaut år siden kjøpte seg et nytt bryggeri. Med det på plass i Follebu, er kapasiteten økt fra 250 liter til 2000 liter per brygg.

14 ØYERmagasinet

-Vi begynner å få sving på distribusjonen også, sier Amund Heggen. Gudbrandsdalsmat frakter ølet ut i markedet. -Nå leverer vi faktisk helt fra Jevnaker i sør til Trondheim i nord. Hoteller og andre deler av turistnæringen erfarer at gjester etterspør ikke bare lokalt produsert mat, men også lokale drikkevarer. Og det faktum at det brygges så mye øl lokalt nå, er tegn på en voksende interesse og bevissthet rundt ølkultur. Øl er ikke lenger noe nordmenn bare bælmer i seg. Ølsmaking er blitt et begrep på linje med vinsmaking, sier Heggen. Stav-tradisjon Stavsbrygg ble arrangert for tredje gang. Oppslutningen fra bryggeriene denne gangen var noe mer beskjeden enn i fjor. 10 bryggerier stilte, det var noen færre enn arrangørene hadde ønsket seg. Et par atterbud i siste øyeblikk, blant annet fra Atna og Lillehammer bryggeri, gjorde det litt romsligere i Gutormshall i år enn i fjor Men – publikum kunne nå velge mellom 47 ølnavn fra de ti produsentene som deltok.

I tillegg stilte firma som forhandler produksjonsutstyr, mens Marit Ringen i Gausdal Mat solgte pølsevarer som lugomt følge til bryggerienes flytende smaksprøver. Stavsplassens folk stilte med kald og varm mat på alle fat. -Vi hadde håpet på litt større deltakelse både fra utstillere og publikum, men i det store og hele er jeg fornøyd med dagen. Det er nok slik at det tar tid å selge inn et nytt tiltak – både her på Tretten og blant hyttefolket. Jeg hadde håpet at flere tretlinger hadde tatt turen, medgir Svein Austlid, daglig leder på Stavsplassen. Rundt 400-500 var innom Gutormshall i løpet av en-dagsfestivalen.


-Dere går på med krum hals neste år? -Nå skal vi først summe oss etter dette arrangementet, så får vi se. Men jeg vil vel tro at vi går på igjen. Det har vokst fram en ølkultur som vi synes det er fint å kunne vise fram. Fint tiltak Blant publikum finner vi Ivar Petter Fagervold. Han står foran disken hos Marit Ringen og spekulerer på en pølsesnabb til ølglasset. -Jeg er glad i et glass godt øl, det er flott at det brygges så mye lokalt øl som alternativ til fabrikkølet. Det har kommet til mange, nye smaker – det er bra, synes Fagervold. -Jeg var på Stavsbrygg i fjor også, det er et fint tiltak. GUTORMSHALL: Publikum koste seg, men arrangørene hadde håpet på at enda flere ville komme.

VESTLENDINGER: Ikke alt var like morsomt hele tida...

BORTE BRA,,

HJEMME E BEST

NYTT KJØKKEN, BAD ELLER GARDEROBE!

Du har helt sikkert tenkt en god del på hvordan du vil ha det. Kom til oss med dine ideer. Sammen lager vi den perf rfekte f løssningen for deg.

Smarte løsninger som du kanskje ikke har tenkt på.

Mette Fjeldstad Interiørkonsulent

Ann Iren Kampesveen Daglig leder

Lene Kristin Løkken Interiørkonsulent

STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER Storgaten 169, 2615 Lillehammer. Tlf. 61 25 72 00. Epost: lillehammer@strai.no Åpningstider: Hverdager 10-17.Torsdag 10-19. Lørdag 10-14

strai.no

ØYERmagasinet 15


PELLESTOVA

HOTELL– RESTAURANT– KAFÈ

Innenfor Pellestovas vegger begynner høstens delikatesser og forberedes. Villaks fra Målselvfossen, reinsdyr fra Hardangervidda og elg fra Øyerfjellet. Velkommen til fjellet og nyt fargene på sitt beste. ÅPNINGSTIDER I HØSTFERIEN Kafe man-lør 11.00-16.00 søndag 11.00-17.00 Restaurant hver dag 18.00– 21.30

SYKKELUTLEIE Åpent hver dag fra kl.08.00 fra kr 275,- pr dag

61 GRADER NORD Turen er for store og små, den bringer dere fra Pellestova gjennom storslagen fjellnatur og ender i Åstdalen. Les mer om turen på vår hjemmeside.

SYKKELUTLEIE

HOTELL

RESTAURANT

FISKE

KAFÈ

970 MOH

Vi sees på fjellet!

FJELL

TUR

Pellestova Hotell AS / tlf: 61 27 45 00 / www.pellestova.no

KAMMERSET interiørdesign

16 ØYERmagasinet


6

10 % TIDLIGRABATT på sesongkort i Hafjell

Bestill før 17. oktober! For mer informasjon, se hafjell.no

ØYERmagasinet 17


STAS: Sara Vesteraas (fra venstre) Emma Hegge Sørensen og Eirin Kraabøl viser hvor koselig det er å være med i ungdomsklubben. De oppfordrer alle andre til å komme! Alle foto: Anne Stokke

Ungdomsklubben er topp

Sara, Emma og Eirin storkoser seg på ungdomsklubben på Tingberg. De håper at flere finner vegen dit. Av Anne Stokke Sara Vesteraas, Emma Hegge Sørensen og Eirin Kraabøl er i gang med siste året på Øyer ungdomsskole. Dagene er fylt av lekser, fritidsaktiviteter av ymse slag, to av dem skal konfirmeres i høst også. Men tid til ungdomsklubben prøver de å sette av tid til -Vi er her når vi har tid. Det er et fint tilbud, sier Eirin, de to venninnene ved siden av nikker. -Ungdomsklubben er et fristed! Her kobler vi av fra lekser, er sammen med venner, finner på ting – eller vi gjør ingen ting, men bare er sammen.

18 ØYERmagasinet

Varierende oppmøte Den kommunale ungdomsklubben har eksistert i «aille år», med varierende deltakelse. Det siste året har oppslutningen vært litt for beskjeden, synes ungdomskonsulent Øyvind Arnold Selnes. Han har vært på plass i lokalene på Tingberg hver tirsdag klokka 18. Ofte har det bare kommet en håndfull ungdommer. -Jeg er jo veldig glad for dem som kommer, men her er plass til så mange flere, sier han. Han er forsiktig med å trekke sammenlikning med Gausdal, der han også er ansvarlig for ungdomsklubben. Men det er faktisk slik at klubbtilbudet i Gausdal Arena jevnlig trekker til seg rundt 50 ungdommer på klubbkveldene. Årsaken til liten oppslutning i Øyer kan ha vært valg av ukedag. Tirsdag har ungdoms-

skolen langdag, og noen lag og foreninger legger beslag på ettermiddagen og kvelden. Derfor er klubbkvelden fra i høst flyttet til torsdag. Sesongen ble dratt i gang med åpningsshow 1. september. -For noen vil det alltid kollidere, men jeg tror nok at torsdag kan være en bedre dag.

Ungdomsklubben er et fristed Emma, Sara og Eirin, tiendeklassinger


Markedsføring På oppfordring gir jentene noen tips om hva Øyvind og kulturkontoret kan gjøre for å få flere ungdommer interessert i ungdomsklubben. -Bruk snap, det er det som gjelder nå! -Det er fint at ungdomsklubben er på facebook, men det kunne vært smart å samle info fra ungdomsklubbene i Gausdal og Øyer på en side. Kanskje kunne annen aktuell info fra kommunen til vår aldersgruppe står der også. Kjekt med mest mulig på ett sted. -Gjør klubben mer synlig på ungdomsskolen. Det er ikke nok med plakat i gangen! Og på plakaten står det når det er klubb, men ikke så mye om hva vi kan gjøre der. -Vi som faktisk møter opp og har det artig på klubben, kan bli flinkere til å fortelle om tilbudet og prøve å få med flere. -Også ønsker vi tettere samarbeid med elevrådet på ungdomsskolen for å høre hva de mener om saken, legger Øyvind til. Aktive jenter Det er tre aktive tiendeklassinger vi snakker med. Det er (eller rette sagt har vært) fotball gjennom mange år, og det er teaterlag. Sara og Emma har sparket fotball i mange år, mens Eirin har vært i teatermiljøet i Øyer siden hun var tre år, først i sanggruppa, deretter i teater. Det blir 12 år, det. Det er skolearbeid – og en gryende uro for karakterer og valg inn i videregående og framtidig yrkesvalg. Men ungdomsklubben holder de fast ved. -Absolutt, fint å ha muligheten til å være med her. Klubben må ikke bli borte. Og det er det ingen planer om. UFO lever! Gjennom samarbeidsprosjektet UFO trekker ungdomsklubbene i Lillehammer, Øyer og Gausdal veksler på hverandre. Oppland fylkeskommune er den fjerde parten i samarbeidet. Mari Odden Nymoen, fersk miljøarbeider i ungdomsarbeidet på Lillehammer, er en av dem som er med og trekker lasset sammen med blant andre Øyvind Selnes. UFO er en arena for unge artister, et rusfritt tilbud og møteplass for ungdom. Gjennom åra har UFO stått mange tiltak for ungdom som vil opp på scenekanten. UFO samler også ungdom til gratis paintball- kvelder og til kveldskjøring på Skeikampen, for å nevne noe. Ungdomsklubbene i Lillehammer og Øyer har Tusenfryd som mål for sommertur hver sommer. -Det er nyttig og hyggelig å ha folk å samarbeide med på tvers av kommunegrensene, sier Mari Odden Nysveen. -Det er nå stas å få besøk, smiler Øyvind, der han og kollega Mari forbereder til grilling på en sommerlig klubbdag.

Dette er klubben ✪ For ungdom på ungdomstrinnet til videregående ✪ Lokaler på Tingberg ✪ OBS: Ny klubbdag torsdag kl. 18-21 ✪ Gratis inngang ✪ Nettilgang, div. spill biljard, bordtennis, kiosk med div. varer for salg ✪

Aktiviteter i høst: Filmkveld, temakveld om refleks og trafikksikkerhet, spøkelsestur, Halloween-karneval, bibliotekkveld, fotokurs med Daniel Nordby

✪ UKM oppstart. Klubblokalene blir UKMs hoved- kontor. Her kan du øve og forberede deg til ungdommen kulturfestival.

UFO-tilbud i høst ✪ Bowlingtur til Gjøvik ✪ Perfect Escape og Pokémon Go på Lillehammer ✪ Og mer til, mye å glede seg til ✪ Ungdomsklubben er på Facebook ✪ Se også www.ufonett.no og @ufolillehammer

SER PÅ: Eirin, Emma og Sara finner igjen bilder de har tatt på veggen inn til klubblokalene på Tingberg.

STAS: Sara Vesteraas (fra venstre) Emma Hegge Sørensen og Eirin Kraabøl viser hvor koselig det er å være med i ungdomsklubben. De oppfordrer alle andre til å komme! (Alle foto: Anne Stokke)

ØYERmagasinet 19


Hafjell

Tidlig üpning, sen kjøring

Se her lokale kjørere! Et parktilbud pü kveldstid er nytt av sesongen. Det er Backyard, pü baksiden av gondoltoppen, som nü für flomlys. -Vi har stor etterspørsel etter parktilbud pü kveldstid. Ungdom og barn fyller parkene pü dagtid og i helgene, men er fravÌrende pü kveldene hverdager. Dette vil først og fremst vÌre et tilbud som er viktig for lokalmarkedet. Det investeres om lag en million kroner i flomlys og tilhørende infrastruktur i Backyard, opplyser Tommy Viken, plassjef i Hafjell.

Hafjell planlegger sesongüpning allerede 12. november. Parkfolket kan glede seg over at Backyard blir flombelyst og derfor kan holde üpent ogsü pü kveldstid. Riktig nok üpner ikke hele anlegget den første helgen. Etter planen üpnes tre kilometer løyper i øvre del i tillegg til et familieomrüde for skilek pü Gaia.

SNĂ˜, GITT: Snart er vi der igjen. Hafjell ĂĽpner allerede andre helg i november. Arkivfoto:Anne Stokke

#FTUJMM .&$" TFSWJDF

For entusiastene Dette er slik det vanligvis gjøres i Kvitfjell. Søsteranlegget i Ringebu üpner sü snart det er mulig, og som regel innebÌrer det en av de første helgene i november. Da er det Familiebakken som har førsteprioritet, og deretter produseres det snø i andre løyper etter et fast opplegg, opplyser Hafjell alpinsenter.

Det er de nye snøkanonene og de øvrige investeringene i snøanlegget de siste ürene som gjør det mulig ü fü til tidligstart. Vanligvis har Hafjell startet sesongen i münedsskiftet november/desember.

FM M Mattson tt

Frostfri utekran VĂĽre selvdrenerende utekraner fryser ikke selv om slangen sitter pĂĽ.

,PN JOOPN EJUU MPLBMF CJMWFSLTUFE 7J VUG�SFS  &6,0/530--  1,,  0-+&4&37*$&  365&4,*'5  '0345*--*/(4,0/530--  )+6-4,0/530- "$ 4&37*$&  .0/5&3*/( %&'" 8"3. 61  4&37*$& 0( 3&1"3"4+0/&3 1¯ "--& #*-.&3,&3  44"/(:0/( 7&3,45&% 0( %&-&'03)"/%-&3

)"'+&-- #*-4&37*$& "4

952 32 000

E P U MP

E R

IN

STA LL ASJ ER

G ASS

RM

ON

I

VA

BEFAR

NG

IS AT

TO R DNIN

– Rørlegger nür du tren

igt.no

GR

W&440 )BGKFMM XXXIBGKFMMCJMTFSWJDFOP

AK

G

V

3JOH PTT GPS CFTUJMMJOH J EBH  

575

XXXNFDBOP firmapost@medby-as.no

20 Ă˜YERmagasinet

ger det !


GØY å bade . basseng 25 m . vannsklie 43 m . varmebasseng . barnebasseng . boblegrotte . vanngardin . klatrevegg . boblebenk . badstue . dampbadstue . solarium . servering

Her finner du smørebu, museum, et stort utvalg i hardvare fra Swix og Toko, tekstiler fra Swix, Ulvang og Lundhags, klubbtøy fra Original og Outlet butikk. Here you will find a waxing booth, museum, a large variety of poles, waxes and waxing tools from Swix and Toko, Swix, Ulvang and Lundhags apparel, team collections from Original and an Outlet. BELIGGENHET / LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer. BIL: E6 avkjøring nr. 83 til Gausdal, RV 255. CAR: E6 exit #83 to Gausdal, Highway 255.

Velkommen

ÅPNINGSTIDER Mand. - fred. 13-21 (Hverdager uke 40: 11-21) Lørd. og sønd. 10-18 Tirsd. og fred. 6-8

ÅPNINGSTIDER / OPENING HOURS Mandag - onsdag / Monday-Wednesday 10.00 - 17.00 Torsdag - fredag / Thursday-Friday 10.00 - 20.00 Lørdag / Saturday 10.00 - 16.00

tlf. 61 05 70 60

www.jorekstad.no

Skap gode barndoms minner

Høståpent hver lørdag

– Norges beste for de under 9 år, Anne (36)

er Barn und r å g 3 år gratis!

+ torsdag o g fredag i uke 40

Bestill på nett og få gode rabatter

Gratis parkering!

www.lilleputthammer.no ØYERmagasinet 21


Tretten er et Sted i Opkomst med Liv og Rørelse. Der er Folk med Foretagsomhet. Art. i Gudbrandsdølen 24.10.1908. Gjengitt i prosjektbeskrivelsen for Kulturvandringen på Tretten

ENTUSIASTER: Gerd Hausstätter og Erling Nustad står i spissen for kulturvandringen. Foto: Anne Stokke

Gå deg kjent i gamle fotefar Tretten får sin kulturvandring

Neste sommer kan du gå deg gjennom 300 års Tretten-historie. En kulturhistorisk vandring er på trappene. Av Anne Stokke Stav og Moksa /Moksadalen blir stolper i opplegget som omfatter historiske hendelser og fysiske kulturminner med lokal og regional rekkevidde. Målet er at folk innabygds og utabygds skal finne noe interessant, morosamt eller kunne fange opp ny kunnskap undervegs. Likevel er det rimelig å tro at det særlig vil være tretlingene som vil glede seg mest over dette tiltaket som kan bli et dypdykk i folkets og bygdas historie. Vondt å velge -Det er så mye å velge mellom, så mange plasser, hendelser, små og store ting som i sum har bidratt til å forme Tretten-samfunnet. Kulturstien skal innom alle opplevelsespunkter med historisk verdi, begynner Erling Nustad og Gerd Hausstätter i Stavsplassen

22 ØYERmagasinet

Venner og sukker mildt. Begge er over snittet interessert og kyndige i lokalhistorie, og har fått ansvaret for å drive prosjektet framover og i mål. -Vi har som ambisjon at vandringen eller stien om du vil, skal være klar til neste sommer, sier Nustad. De er godt i gang med grovsorteringen, for å si det slik. Hausstätter har ført i pennen og gjort i stand planen over hvilke poster vandringen skal inneholde, mens Bo Lindblad er Øyer kommunes representant i arbeidet, og har skrevet prosjektplanen. For det er et omfattende arbeid som er i gang. I tillegg til de nevnte er Kirken representert, ved Berit Sundli, Øyer og Tretten historielag, ved Marit Hårstad og Erna Brekke. Navet Stavsplassen og hest, Moksadalen som industrisenter med kraftanlegg og kunstpark og kirkene blir viktige stoppesteder i kulturvandringen.

-Vi kan si det på denne måten: Stav er navet, mens Moksa har representert selve krafta på Tretten, sier Nustad. Stien mellom Stav og kraftstasjonen skal fylles med kunnskap og det er mange plasser å stanse ved. Men turgåerne trenger ikke å gå hele strekningen, vår kulturvandring er lagt opp slik at folk kan starte hvor de vil og ta med seg de plassene de har lyst til. På hvert stoppested settes det opp en tavle med en kort tekst , bilde og kartreferanse. På tavla blir det også en QR- kode, en strekkode, som åpner for utfyllende informasjon om stedet man befinner seg. Hallen i kraftstasjonen blir også en kilde, en sentral for historieformidling. Her er målet at lokalbefolkning, tilreisende, skoleklasser og lag og foreninger skal få et overblikk eller kunne fordype seg i Tretten-historien i tekst, bilder og gjenstander. Vi håper å få til et flott opplevelesesenter, der historien fortelles kronologisk.


I SENTRUM: Fonstadbygningen har huset skole, fangeleir,servering, overnatting, kunst m.m Stavsvennene Gerd Hausstätter og Erling Nustad i gult. Foto: Anne Stokke 300 års perspektiv -Hvilke periode skal senteret dekke? -Vi snakker om de siste 300 år. Innvielsen av Tretten kirke i 1728 er et årstall å ta utgangspunkt i. Det var sannsynligvis på kirkevangen her at kjøp og salg av hest foregikk før virksomheten ble flyttet til Stav. Og når vi snakker om Stav: Historikerne tror at garden Stav var tingsted og «ferdakvile» helt fra middelalderen . Fra 1700-tallet var garden overnattingssted med kro og skysstasjon. Da hestemarkedet måtte bort fra kirkevangen, var Stav en naturlig plass å se til. I over 200 år har Stavsmartn, stadig landets eneste hestemartn, vært uløselig knyttet til Stavsplassen. Selv om den i en periode ble flyttet til Smestadmoen (1888-1893) og krigsårene la en betydelig demper på arrangementet, omsetningen av hest strandet i praksis opp. Men hesteavlen fortsatte i påvente av bedre tider. Den siste krigsvinteren ble Fonstadbygningen på Stavsplassen tatt i bruk som leir for russiske krigsfanger. Framhaldsskoleelevene som akkurat hadde begynt på et nytt skoleår, måtte til Aurvoll. -Blant krigshistorikere er ikke dette allment kjent. Russerne ble ført til Stav etter at en større fangeleir på Hønefoss ble oppløst sensommeren 1944, forteller Nustad. Knutepunkt Bådstø, som var fradelt fra garden Stav i 1781, har vært bevertnings- og overnattingssted og som sådan et trafikknutepunkt i århundrer. Bådstø lå jo prima til for reisende over Losnavatnet, og var sundsted for trafikken – båter om sommeren, hest og slede vinterstid. I tillegg var og er Bådstø viktig for Stavsmartn. Bådstø hadde for eksempel spilltauplass til 30 gamper. Mange plasser har vært nødvendig for å ivareta den store tilstrømmingen av folk og dyr til martn. Blant dem var Finnsandsalongen og Eriksrud, med overnatting og stallplass fra første halvdel av 1900-tallet. Solheimsverket Uten e-verket som kjøpmann Erik Solheim fikk bygd i 1908 ved Moksa, hadde verken Stav eller den nye jernbanestasjonen hatt strøm. I 1923 brant verket, og fallrettighetene ble overtatt av det nye kommunale kraftverket

FOR FOLK FLEST: Stav gard var trolig helt fra middelalderen av tingsted og ”ferdakvile”. Den første kjørevegen gjennom dalen gikk over tunet på Stav. Foto: Øyer og Tretten historielag.

VEKST:Tegn på tetthusbebyggelse, Nedre Stav. Foto: Øyer og Tretten historielag Moksa kraftanlegg. Nå ble det fart i sakene, med rørgate, damanlegg og ny kraftstasjon. Etter krigen ble anlegg med dammer ytterlige utbygd inntil Midt-Gudbrandsdal Elverk satte i gang med å bygge det nye kraftverket i Moksa i 1988. Det har altså vært produsert strøm i Moksavassdraget helt siden1908, i dag eies kraftverket av Gudbrandsdal Energi. Kraftverk og rørgate fikk som kjent hard medført under flommen i 1995, elveløpet er etter den tid bygd om for å tåle store vannføringer. Industri langs elva Elva var livsnerven for bedriftene som på rekke og rad slo rot oppover dalen, og dannet grunnlag for utviklingen av tettstedet Tretten. Folketellingen fra1875 viser at det på dette tidspunkt var mølle, fargeri, poståpneri, lege, bakeri, frørenseri, smie snekkerverksted, skredder, sagbruk, høvleri forretninger, kafeer og forsamlingslokaler i Tretten-samfunnet. Slekt -Hvordan skal dere gå fram å fortelle alt dette og mer til og attpåtil fenge den oppvoksende slekt, Erling Nistad og Gerd Haustätter? -En kan ikke vente at vandringen eller turmålene, om du vil, skal være det ungdommene er mest interessert i. Men vi tror at dokumentasjonssenteret i hallen i kraftstasjonen kan bli et godt sted å oppleve og lære for for eksempel skoleklasser. På ulike måter vil formidlingen her aktivisere unge folk. Dette har vi tro på!

IDENTITET: Moksa kunstpark ble etablert etter flommen i 1995. Foto: Anne Stokke

SENTER: I hallen i kraftstasjonen blir det opplevelsessenter. Foto: Øyer og Tretten historielag

ØYERmagasinet 23


Fjellet kaller! Av Astrid Simengård

FARGER: Nedre Hunntjønn ligger der så vakkert i høstlandskapet. Foto: Astrid Simengård

24 ØYERmagasinet


Vi har i sommer sett en økning i trafikken i fjellet, både til fots og på to hjul. Det er gledelig at så mange finner veien inn i Øyerfjellet. Og stier og turmuligheter er det mange av. For høstferiefolket ligger fortsatt fjellstyret toppturer ute. Toppturbrosjyre kan du hente på fjellstyrekontoret på Stav på Tretten og på Sport1 Hafjell i Øyer. Det er 10 toppturer som er merket. Ikke alle toppturene oppleves som en topp. Noen av turene ligger nede ved et vatn. Våre to store topper; Eldåhøgda og Lyngkampen er de som ligger lengst inn i fjellet. Det fine med toppturene er målet i seg sjøl. Noen av turmålene er mål som ikke er like kjent for folk, og du oppdager dermed nye steder og får nye opplevelser. Min topp Når jeg skal velge meg et turmål å fortelle om til de som bor eller besøker i Øyer, velger jeg Hundbergslia. Hundbergslia ligger midt mellom Øyer og Tretten. Her på 982 moh får du bra utsikt til alle kanter. Sørover mot Øyerbygda og Hafjell, vestover mot Gausdal og Musdalsætra, nordover mot Veslesætra, Brennlia og Fåvangfjellet og østover mot seterlandskapet på Holmsetra. Hundbergslia er et av toppturmålene til fjellstyret. Det er også en del av kommunens turmål og med blant 10-trimmenmålene. Øyer Kommune og grunneierne rundt Hundberget har merket og skiltet gamle ferdselsårer rundt Hundbergslia og Nordbygdsmorkje fra Sølvskottberget og Skjønsbergaksla i sør og vest, fra Pølen og Holmsetra i øst og fra Veslesetra ved Nedre Hunntjern i nord. Med god skilting og merking og ulike alternativer for start og lengde er dette en fin tur uansett form og ambisjoner. Vi starter med motbakke, legger inn noen blåbærpauser og få så en fantastisk utsikt fra toppen. På toppen kan du dokumentere at du har vært her, både i grønn og rød postkasse. Og det er ikke bare tobeinte som finner turen til toppen Etter å ha nytt utsikten går du langs fjelltoppen og du kan velge å gå rett ned mot Holmsetra og passere en del store kampesteiner. Kampesteinene er gjerne myteomspunne (hvordan havna de der? ) Bor det noen under der? Og de er fine å klatre på. Jeg velger denne gangen en annen vei. Jeg tar stien nedover skogen mot Hundberget. Etter å ha gått ned gjennom skog og videre en gammel ferdselsveg, åpner landskapet seg. Ei

STOR dugnadsinnsats Av Jo Stenersen Det er andre året ØT legger til rette for sykkel på fjellet. IDYLL: Ei sæterlykkje og et sæterhus på Hundberget dukker plutselig opp. Foto: Astrid Simengård sæterlykkje og sæterhus på Hundberget med torvtak, dukker plutselig opp. Turen går videre nord gjennom skogen mot Smørkampen. Her er skogen til dels både tett og trolsk, men stien er godt rydda og merka. Vegetasjonen gjør turen til en oppdagelsesferd for de som er ihuga planteinteresserte og det er duka for meditasjon for andre. Og for de som har sikra seg fjellfisk til middag, anbefales å plukke med seg syre (gjøksyre) som du finner mye av på skogbunnen. Hakk det og bland det med og persille, gressløk og rømme så får du en kjempegodt følge til fisken. Vel ute av skogen, kommer du på den gamle setervegen fra Strangstad, forbi Svarttjønnet og Smørkampen. Fra vegen får du en ny motbakke opp til hyttefeltet i Hundbergslia. Og turen avsluttes ved Nedre Hunntjønn og parkeringsplassen ved Veslesætra.

UTKIKK: Det er ikke bare tobeinte som finner turen til toppen av Hundberget. Foto: Astrid Simengård

I fjor rakk vi å skilte en god del runder og lage et eget sykkelkart. Kartet laget vi i samarbeid med Visit Lillehammer og Sjusjøen/Nordseter. Det er kjente traseer vi la inn første året, disse ønsker vi å utvikle videre noe vi også har gjort. Det store prosjektet i sommer har vært klopping over blaute strekk langs de mest brukte stiene rundt «Hafjell» som er Hitfjell, Reinsfjell og Kriksfjellområdet. Disse stiene er favoritter både for gående og de som ønsker å sykle på sti. All klopping er gjort på dugnad og vi har fått entusiaster og ivrige syklister, stifterne av lokallaget av NOTS Lillehammer og Omegn (Norsk organisasjon for terrengsykling) og Ultrabirk – løypelegger Lars Ragnar Manengen stå for organiseringen av det praktiske arbeidet. Også lenger nord i fjellet rakk vi å kloppe langs Ultra – Birk traseen. ØT fikk støtte gjennom Sparebankstiftelsen DNB og som har gjort arbeidet mulig. Vi vil benytte anledningen til å takke for all hjelp. For å spre trafikken og unngå «konflikt» mellom brukere ønsker ØT og utvide sykkeltilbudet nordover Øyerfjellet. Det er Øyer Fjellstyre, Statskog og Øyer kommune som til slutt bestemmer hvilket dette blir og ivaretar alle hensyn. Det som er sikkert er at det er mange gamle ferdselsårer i fjellet som er i ferd med å gro igjen som etter vår oppfatning bør holdes oppe gjennom bruk (vandring og sykkel) eks. gamle seterveger og feråk. ØT ønsker å være en aktiv bidragsyter her i samarbeid med bestemmende myndigheter og brukere av fjellet.

UT PÅ TUR: Turfolk til fots og på sykkel. Foto: Jo Stenersen.

ØYERmagasinet 25


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca 2 000 hyttemedlemmer gjennom velforeninger • ca 10 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca 25-30 000 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

BLI MED PÅ LAGET!

For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no

Bruk våre sponsorer, de støtter oss

Hafjell Maskin

26 ØYERmagasinet


ØYER TURSKILØYPER

SETTER SPOR - Til glede for alle -

På årsmøtet i Øyer turskiløyper fredag den 2. september fikk styret enstemmig støtte for styrets videre satsing med 3 maskiner. Dette gir bla. mulighet for mere kjøring med større kapasitet. Maskinene vil få utgangspunkt fra Pellestova, Mosetertoppen og Holmsetra. Oppgaver som også vil bli prioritert fremover, er bearbeiding for at løyper skal kunne preppes med lite snø og etablering av flere nye opplevelsesløyper. Satsningen planlegges finansiert med bl a ved anmodning om økt hyttebidrag, flere sponsoravtaler og søknad om prosjektstøtte fra Øyer kommune. Styret ble gjenvalgt og gleder seg til å ta fatt på satsningen videre. Som de første velforeninger har allerede Lundstaden og Hafjelltoppen velforeninger med til sammen 550 hytter/leiligheter vedtatt å øke tilskuddet med kr 350,- til kr 850,- pr medlem. Dette har stor betydning for ØT, som er svært takknemlig for alle bidrag. Fjellområdet Hafjell - Øyerfjellet - Nordseter - Sjusjøen. 600 km med løyper kåret til Europas beste langrennsdestinasjon.

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet

ØYERmagasinet 27


Vurderer du å selge hytte?

Vi er der kundene våre er enten de er på Kvitfjell, Hafjell, Nordseter, Sjusjøen eller Skeikampen. Vi er lokalkjente, aktive fritidsmeglere med lang erfaring med salg av hytter i ditt område. Ta kontakt i dag og del dine planer med oss, enten du vurderer å selge eller kjøpe fritidseiendom. Vi er klare for å hjelpe deg!

DNB Eiendom Lillehammer Fritid | dnbeiendom.no | Tlf: 48 14 44 00

28 ØYERmagasinet

Som kunde hos DNB får du også disse fordelene; Norges største boligkjøperregister Vi legger ut for markedsføringen – ingen kostnader før endelig sluttoppgjør. Markedets beste digitale markedsføringspakke - Smart Solgt treffer opptil 40 % flere relevante boligkjøpere på nett.


www.lillehammerhotel.no +47 612 86 000 Kurs, konferanser, aktiviteter og julebord

Ă˜YERmagasinet 29


AKTØRER: Steffen Eggesvik (fra venstre) i Fjøset, Ståle Børresen i Sport 1 Hafjell og Jan-Erik Rørvik i Wellegruppen oppsummerer sommeren. Foto: Anne Stokke

Øyer

kan bli enda mer synlig Én utvider og flytter butikken, én har hatt over 60 000 besøkende i sommer og én skaper nytt liv i gamle lokaler. Av Anne Stokke De er alle tre aktører i det lokale næringsliv – innen varehandel, turistnæring og serveringsbransje. -Jeg håper kommunen ser nytten av det vi gjør. Vi er mange etter hvert som bidrar til sommertrafikken. Hovedgata For min egen del vil jeg påpeke at Lilleputthammer genererer trafikk til handel og tjenestetilbud i sentrum. Det er ikke lange gata vi kaller sentrum her i Øyer, den er nærmest ei stripe. Men det er ei viktig stripe. Det er langs denne våre gjester spaserer når de ikke er i parken, sier Jan-Erik Rørvik, sjef for Wellegruppen.

30 ØYERmagasinet

I sommer har parken hatt 25 dager med flere enn 1000 innenfor portene per dag. Parken, tilrettelagt for småbarnsfamiliene med barn opp til ni år og for besteforeldresegmentet har gode trekkplastre i showet i Vennebyen – Bestevenner med blålys- med plass til 450 på hver forestilling og sommerens nykommer, Olas klatrepark. Den ligger i ei glenne i skogen i sørenden av anlegget, og ble akkurat ferdig til sesongåpningen. Rørvik noterer en omsetningsøkning på titolv prosent i sommer sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Vel så viktig er det at gjestene blir boende lenger i destinasjonen. Mens de tidligere nøyde seg med én overnatting, varer et gjennomsnittlig opphold nå på 2,8 døgn. På hotellet , Hafjell resort, har det vært smekkfullt i hele sommer, både i hotellsengene og i hytter og leiligheter, slik det var sist sommer. Bruker tilbudene Flertallet av parkgjestene ankommer på

tidlig formiddag og stempler først ut etter Vennebyen-forestillingen på kveldstid. I løpet av dagen har mange av dem vært ute av parken en eller flere ganger. -De rusler fra parken og bortover gata, for kafébesøk, en tur i matforretningene eller hos Ståle for å handle shorts og sokker. Vi leverer potensielle kunder til mange, påpeker Rørvik.

I MYLDERET: Hedda og Ole fra Vennebyen - alle barn kjenner dem. Forestillingen har vært en suksess i Lilleputthammer denne sommeren også. Alle foto: Anne Stokke


På flyttefot Ståle Børresen er, som mange vil vite på flyttefot med Sport 1Hafjell- forretningen. Nye og større lokaler vis a vis Kiwi skal være innflytningsklare i november. -Vi fikk muligheten til å sikre oss større lokaler, og hadde muskler til å gjøre det. 58 prosent av omsetningen hans kommer fra lokalmarkedet, de resterende 42 prosent fra turister og andre tilreisende. Øyer er en stor turistdestinasjon også på sommertid, i sentrum med hoteller og attraksjoner og på fjellet med sitt omfattende sti – og sykkelnett. Og det merker Ståle Børresen. I fem uker i sommer har han derfor hatt utvidet åpningstid til klokka 20. Tok sjansen i Fjøset I Fjøset, den ombygde tømmerbygningen fra 1800-tallet, øynet Steffen Eggesvik muligheten til ny drift i sommer. Han ominnredet lokalene og snudde opp ned på menyen og tilpasset den til et bredt publikum, barnefamilier på sommeropphold, ungdom med sykkel i Hafjell og fastboende med lyst på en matbit ute.

KONSENTRERT: Madelen (5) klarte seg kjempefint i den nye klatreparken. Litt skummelt, mest moro og sikringsutstyret er på plass.

Det har vært «enormt mange barnefamilier» innom, forteller Eggesvik, juniorsjefen på Skavlen, som sist vinter hadde suksess med storkiosken Sætra på Mosetertoppen. -Det er en stund siden det har vært mye mat på menyen i Fjøset. Endringen slo an, det har vært en sommer med mange rundt bordene både inne og ute på terrassen. Vi ligger jo midt på denne stripa mellom Lilleputthammer og Kiwi-bygget som Jan-Erik snakker om, sier Eggesvik. Den nye tid De tre næringsdrivende rundt bordet ønsker bedre synliggjøring av Øyers kvaliteter som destinasjon. Kommunen har en jobb å gjøre med å kommunisere i den digitale verden. Øyer må vifte enda mer med flagget, gjøre seg mer synlig overfor vegfarende på E6, fortelle med enda tydeligere stemme at Øyer har det det som skal til både på sommer- og vinterføre. 1. STINT: Store karer og små hus, fra dagliglivet en travel sommerdag i Storgata. 2. ÅÅÅÅÅ: Frydefullt nifst i froskehoppet. 3. GRINDGUT: Markedssjef Geir Kolstrøm har vært litt over alt. Fast innslag hver dag: En tørn som parkeringsvakt.

1

GOD VENNER: Ambulansesjåfør Ted fra vennebyen og medhjelper Emilie Kleveland får opp stemningen før ettermiddagens forestilling.

2

3

ØYERmagasinet 31


Nr. 3 2016

ØTI-Alpin Vi i ØTI-Hafjell Alpint ønsker alle nye og ”gamle” alpinister velkommen til sesongens alpintreninger! Høsttrening For minste- og mellomgruppe (6-11 år) vil det bli innetreninger fra uke 41. Se hjemmesiden for tid og sted. Alpin barmarkstrening er morsomt og variert med mye balanse, hurtighet og spensttrening som er viktig for alle alpinister. Skitrening i Hafjell Så fort snøen har lagt seg starter vi opp med skitreninger i Hafjell. Skileik Vår yngste gruppe trener i Familiebakken hver torsdag fra

kl. 17.30-19.00. Etter treningen samles vi i matpakkerommet (under Ryk & Reis) og spiser kveldsmat sammen. Det viktigste for denne gruppen er skiglede, trygghet, lek og moro. U-10 (2007-2009) og U-12 (2005-2006) Mellomgruppene trener i Kjusbakken tirsdager og torsdager fra kl. 17.30-19.30. Man velger selv om man har lyst til å trene en eller to dager per uke. Det vil bli lagt vekt på grunnleggende skiteknikk, balanse og allsidighet. U-14 (2003-2004) Eldste gruppe er for våre mest aktive løpere. Disse løperne trener i Olympiabakken hver

Øyer Idrettspark er under stadig utvikling og det er mye anleggsarbeid der utover denne høsten, også. Skiløypa skal bli ferdig før vinteren kommer og det blir en del opprydding rundt “Møteplassen” iforbindelse med den offesielle åpningen den 28. september kl 1600. Tusen takk til alle som bidrar. Ønsker du å være med på noen krafttak utover høsten i forbindelse med dugnad, meld deg opp på liste hos meg, så sender vi ut informasjon om når og hvor det blir dugnad, etterhvert som oppgavene dukker opp. Idrettsskolen har startet opp og vi oppfordrer alle til å følge hele opplegget, slik at alle får en

Hovedsponsorer:

32 ØYERmagasinet

For mer informasjon, kontakt sportslig leder Gjørid Berge: gjberge@hotmail.com eller leder Ingvild Oma: ingvild. oma@gmail.com/mobil 415 40 116.

Følg med på våre hjemmesider: www.oti.no - velg alpint. Følg oss på facebook: ØTI Hafjell alpint. Hilsen Styret i ØTI-Hafjell Alpint

ØTI-Ski

Leder Sommersesongen i ØTI går mot slutten og vintersesongen med tilhørende idretter øker aktiviteten både ute og inne. For å delta på ØTI sine aktiviteter er det bare å møte opp på den treningen dere ønsker. Mere informasjon er gitt i form av Infohefte for sesongen 2016 og 2017. Informasjon om treningstidspunkt finnes også på www.oti.no under den idretten du ønsker å delta på. Vi har et bredt aktivitetstilbud i ØTI, vi ønsker nye gamle aktive vekommen til en ny sesong.

tirsdag og torsdag (kl. 17.3020.00) i samarbeid med Lillehammer Skiklubb. I tillegg er det rennaktiviteter og samlinger i helgene.

artig, variert og lek betont inngang til idretten. Det blir også i år opplegg i begge sogn samtidig, der det er mulig. Det deles ut stemplingskort og alle som har deltatt flere idretter får en overraskelse. Det er 49 1. klassinger i årets kull og vi håper alle sammen blir med på et artig og innholdsrikt idrettsskole år! Det er bra å prøve ulike idretter og se hvilke idretter som faller naturlig å holde på med. Idrettsskolen er et veldig bra tiltak og en styrke vi har som fleridrettslag. Vi har fått et veldig bra styrkerom i Øyerhallen og dette er et meget godt tilbud for våre medlemmer og andre. Styrkerommet er flittig brukt, men det er plass til flere. Informasjon om bruk og kontrakt finner du på: www.oti.no fyll ut og send til meg. Vi ønsker oss flere Støttemedlemmer i klubben, meld deg inn i klubben via vår hjemmeside under fanen Bli medlem. Ha en fin høst! Sportslig hilsen Jan Erik Fossheim Daglig leder, ØTI janerik@trettenhallen.no

Skigruppa girer opp! Når den friske høstlufta kommer smygende er det ikke lenge igjen til den kalde fine tida! Og da er det tid for å starte forberedelsene til vintersesongen. For andre året arrangerte skigruppa SommerSkiCamp i nærområdet fra 5. trinn og eldre. Målsettingen for SSC er å ha det gøy, holde på over lang tid, og utfordre seg selv. Fredag kl. 8 var det oppstart i Musdal. Styrke, skiskyting og myrrugby sto på programmet. Etter omfattende vask og tørk av sko og tøy var det klart for ny dag. Lørdag kl. 8 sto de igjen klare for nye utfordringer på Solvang. Fire grupper sto på startstreken i lagkonkurransen Tour de Øyerfjellet – med start på Solvang, opp Hafjell og inn til Gullbringen. På Gondoltoppen ventet motbakkeløpet Buåsen Opp, før de gikk rolig innover fjellet med innlagte utfordringer underveis.

Etter en pause på Gullbringen var det klart for terrengløpet Barskingen! Søndag kl 11 sto gjengen nok en dag klar, nå på Pellestova, klar for siste dag av SSC2016. Denne dagen sto sykkelen sentralt i aktivitetene. Det var to alternative ruter til Gullbringen, kort rute (17 km) eller lang rute (30 km).I strålende sol tok de av gårde. Støtteapparatet kjørte bagasje og sto som de to andre dagene, klare med frukt og drikke ved ankomst. Etter en kort hvil, var det klart for konkurranse – Duathlon; med øvelsene sykling og løping. Super innsats langs veg og i myr (igjen). Tre aktive dager nærmet seg slutten. Siste etappe var på sykkel ned til Idrettsplassen – på veg og sti. Takk til Bo og hans gode hjelpere for et flott opplegg!


www.oti.no

ØTI-Håndball Nå er det snart klart for en ny håndballsesong, noen av lagene er allerede i gang. Har du lyst til å være med og spille håndball, være en del av et hyggelig håndballmiljø, er du hjertelig velkommen. På oti.no/handball finner du kontaktinformasjon til kontaktpersoner i håndballgruppa og etter hvert oversikt over treningstider til de ulike lagene. Vi håper du tar kontakt med oss.

ØTI-Fotball Kommende sesong har vi følgende lag: • Jenter: 8, 9, 10, 11, 12 og 14 • K4 - damelag • Gutter: 9, 14 og 16 I tillegg håper vi å få lag for jenter 7, gutter 7 og gutter 8. Følg med på hjemmesida vår. Vi ønsker nye og gamle håndballspillere hjertelig velkomne til en ny håndballsesong. Hilsen ØTI-Håndball Styret

ØTI-Turn Nå er vi i turngruppa i gang igjen. Denne gangen både fredager og tirsdager! Idrettskolen har også startet opp, nettopp med turn, tirsdag ettermiddag. De fortsetter med turn fram til høstferien. Turn er en allsidig idrett som passer for barn i alle aldersgrupper. Vi fokuserer på lek, moro og enkel turning for de minste og stigende grad av utfordringer oppover i partiene, med turning på apparater og andre øvelser. Du trenger behagelige klær og strikk i håret om du har langt hår. Ellers er det ikke noe krav til utstyr. Nytt av året er at vi har delt turnerne inn i flere partier. På de yngste partiene har det vært over 50 turnere. Dette er til tider litt utfordrende. For å bedre tilbudet, har vi derfor valgt å dele disse inn i tre partier.

Fredag har vi følgende treningstider: 4-5 år .............. kl. 17.30-18.15 6-7 år .............. kl. 18.15-19.00 8-9 år .............. kl. 19.00-20.00 10-12 år .......... kl. 20.00-21.00 13 og oppover .kl. 21.00-22.00 Den andre nyheten er ekstra treningsdag for de fra 10 år og oppover. Fredag er fortsatt basistrening, og tirsdag blir ekstratrening med ekstra utfordringer for de som ønsker det. Treningstider tirsdag: 10-12 år .......... kl. 18.30-19.30 13 år og oppover ..... kl. 19.30-20.30 Fram til høstferien har idrettskolen hatt turn på programmet. Er du litt nysgjerrig; ta en tur i Trettenhallen og prøv eller se på ei trening. Sjekk hjemmesida for mer informasjon. www.oti.no. Velg turn under «Våre idretter». Fra ØTI Turn

J13 gjorde en fantastisk innsats i årets Fåbergturnering! Etter innledende runde ble vi nr. 2 i pulja og målet om Asluttspill var nådd. I kvartfinalen slo vi ut Fåberg og spente jenter skulle i semi-finalen møte erkerivalen LKFK`s 1.lag. Her ble det 0-4 tap, men jentene imponerte med mange gode kamper og til slutt en 4.plass etter knepent 0-1 tap mot Åndalsnes i bronsefinalen. Vi er veldig fornøyde og stolte av jentenes innsats.

Vi er kommet i gang med høst-sesongen. Vi vant vår pulje i vår og rykket dermed opp til 1.divisjon! I første kamp fikk vi revansje for tapet i semifinalen mot LKFK 1 med en sterk 2-1 seier på hjemme-bane. 2. kamp var mot Lom. God innsats, men årets første tap i serien var et faktum med 1-4. Utrolig spennende å følge disse jentene som utvikler seg i raskt tempo. De er lærevillige, har godt samhold og yter alltid sitt maksimale både på trening og kamper.

Ubeseiret i Matrandcup ØTIs 16-årsjenter i fotball deltok siste helga før skolestart i Matrandcup. De tapte ikke for noen lag i turneringen, men etter uavgjort 3-3 i semifinalen gikk svenske Årjäng videre på flest cornere. ØTI vant alle sine kamper i innledende runde og gikk direkte til semifinale som puljevinner. Det ble en svært spennende kamp der ØyerTretten IF lenge ledet 3-1. Da det gjenstod to minutter av kampen utlignet svenskene til 3-3 som ble resultatet etter full

tid. Turneringsreglementet sa da at laget med flest cornere skulle gå videre. Der stod det 5-4 til de svenske jentene. Årjäng vant senere hele turneringen etter at de slo Eidskog J16 2-1 i finalen. Sistnevnte lag spiller for øvrig i elitedivisjonen for 16-åringer i Indre Østland fotballkrets. ØTIs jentelag spiller i 2. divisjon. Alt i alt var jentene godt fornøyd med de sportslige prestasjonene i turneringen. Helga bød ellers på tur til Sverige og sosialt samvær med mye moro. I alt 201 lag deltok på barneog ungdomsturneringen Matrandcup som arrangeres i Eidskog. Disse deltok fra ØTI J16 i Matrandcup. Bak f.v.: Janne Bakke, Heidi Linn, Guro Skinlo, Henriette Plukkerud, Thea Letrud, Anna Haukåen og Hannah Kleiven. Foran f.v.: Fatma Ibrahim, Hedda Furulund, Carina Plukkerud og Mathilde Svarstad Hage.

Fra idrettsskolens første trening

ØYERmagasinet 33


Ragnvald Moe AS er et stort, veletablert male- og gulvleggerfirma i Lillehammer. I vår forretning i Storgata 115 finner du dyktige fargekonsulenter som hjelper deg med totalplanløsning og valg av produkter innen gulv, vegg og farger.

MALING - TAPETER - TEPPER GULVBELEGG - PARKETT - LAMINAT

LUXAFLEX SOLSKJERMING

Vi utfører små og store oppdrag i hjem og hytter. Vår håndverksavdeling kan levere en TOTALPAKKE bestående av flislegger, snekker, elektriker og rørlegger. I tillegg har vi 20 dyktige malere og gulvleggere. BE OM UFORPLIKTENDE PRISOVERSLAG!

Shop-in-shop utstilling - den eneste i Oppland.

VI HAR ALLTID GODE TILBUD PÅ KJENTE MERKEVARER!

P

Tepper - Gulvbelegg - Tapeter - Maling - Strie g Storgt. 115, Lillehammer. Tlf. 61 25 15 20 - www.ragnvald-moe.no ÅPNINGSTIDER: 7.00-17.00. Torsdag 7.00-19.00. Lørdag 9.00-15.00

Gratis kundeparkering i bakgården

Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre eeer kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbree, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker eeer eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no 34 ØYERmagasinet


ar Kildal, rådma n

fra

ein Sv

Nytt

rådmannen!

n

informasjon fra Øyer kommune september 2016

TAKK! Jeg ønsker å takke dere alle for over 4 år som rådmann i kommunen. Øyer er et godt sted å være rådmann. Det er stor aktivitet og utviklingen går fort. For meg har det vært fire fine år med mye læring, tunge prosesser og en del feilsteg. Feilene er det jeg lærer av. I alle fall har jeg lært mye i denne jobben. Når jeg nå begynner med noe nytt er det både vemodig og oppløftende å se tilbake på det kommunen har fått på plass. Det er med litt stolthet jeg ser vi har fått etablert Nasjonalanlegg med snøproduksjonsanlegg som skal sikre Hafjell med snø og idrettsarrangement i 30 år fremover.

s. 2 Ordføreren har ordet Informasjon fra biblioteket s. 3 Flerkulturelt råd Nytt fra kulturfronten s. 4 Kommuneplan/kommune- delplan Øyer sør Vegetasjonskartlegging s. 5 Solvang sommer SFO Skolepatrulje Første skoledag på Aurvoll s. 6 Sommerles-aksjonen Småjobbsentralen Tur til Solgården Eldredagen s. 7 Nytt barnehageår Lågen tilbake til bygda

Internt i kommunen er det bare vi som jobber her som merker forskjell. Men vi har en gang for alle blitt kvitt teorien om «new public management». Ute er den såkalte 2-nivå modellen for kommunal sektor. Det var noen lange diskusjoner, men jeg håper og tror at omorganiseringen vil bestå lenge og være til det beste både for ansatte og innbyggere. Også har vi endelig fått på plass grunnvollen i offentlig forvaltning, det såkalte delegeringsreglementet, etter 16 år siden forrige godkjennelse. Jeg er overbevist om at regionen vår må satse videre på turistutvikling i alle dens former. Det gir arbeidsplasser og innbyggere. Vi har mange fortrinn som gjør at Øyer vil ha et stort potensiale fremover. Det vil kreve kontinuerlig tilpasning til markedet og trender, så det gjelder for både næringen og kommunen, og ikke slippe taket i den positive utviklingen.

Spesielt vil jeg takke for at jeg har blitt godt kjent med så mange av Øyers dyktige gardbrukere. Det gjøres et svært godt arbeid i Øyers landbruk og jeg ser frem til enda mer lokalprodusert mat som selges her. Jeg håper prosjektet Mat fra Øyerfjellet gir ringvirkninger og at mange får øynene opp for høykvalitetsvarer fra Øyer. Det å være rådmann er ingen spesielt enkel jobb, synes jeg. Men for en interessant jobb. Det rives og slites fra alle kanter. I alle fall når jeg valgte å gjøre ting på en ny måte for kommunal sektor. På den andre siden er jeg glad for alt det vi har fått på plass. NYE JOBBMULIGHETER Så dukker det også for rådmenn opp nye jobbmuligheter og jeg har valgt å gå videre. Jeg takker alle mine medarbeidere for utrettelig og god innsats til det beste for kommunen. Og ønsker ordfører Brit og rådmann Eli lykke til med videre utvikling av Øyer.

Colourbox

Redaksjonsutvalg: Sveinar Kildal, Frode Fossbakken og Brit Kramprud Lundgård Brit S. Berge, sekretær.

I løpet av disse 4 årene er det innviet ny skole på Solvang, ny barnehage på Vidarheim, nytt moderne helsehus på Tretten og i skrivende stund er det signert leieavtale på nytt legekontor, med forhåpentligvis egen legevakt, midt i Øyer sentrum. Og vi har fått på plass nytt idrettsanlegg med kunstgressbane. Veksten i turistnæringen er høyere hos oss i Øyer enn andre skisteder i Norge. Så Hafjell og Øyer er på god vei fremover.

Det har til og med blitt skiundergang ved Ilsetra og langrennsaktiviteten i Øyerfjellet er større enn noen gang.

Foto: Randi Skeie

ØYERmagasinet 35


K it

Br

prud Lundgå r d ,o ram rd

rer fø

Det lir mot høst En flott sommer er over, en sommer der jeg har hatt anledning til å være hjemme og ta det med ro. I hagen har hver årstid sine blomster. Nå er det georginene som har tatt over og farger hagen i alle farger og kulører. Det er en egen stemning i det å kunne høste frukt, bær og grønnsaker fra naturen og egen hage. Det forvelles, saftes, syltes, røres og fryses så da skal vi være sikret frukt, bær og grønnsaker for lang tid fremover. Det skjer mye i Øyer. Fremtidens helsehus er åpnet, vi har vedtatt å flytte legekontor og fysioterapi til nye lokaler i Øyer sentrum, værstasjon på Hafjell vil gi oss bedre værvarsler og Fakkelmannen har vi vedtatt å verne som kulturminne. Når jeg legger til at vi har begynt den mer langsiktige jobbingen for eventuelt å kunne søke VM i alpint i 2025 og at vi mest sannsynlig få X Games i Hafjell uke 10 i 2017, ser en fort at det er travle dager for ordføreren. Våre barn er vår fremtid. En årlig begivenhet på denne tiden er skolestart i august. Vi har ønsket nye barnehage- og skolebarn velkommen. Legger jeg til alle de som skiftet skole og enten startet på ungdomskolen, på videregående eller høyere studier, er det mye nytt for veldig mange. Jeg har et stort håp om at dette skoleåret, skal alle barn og unge føle seg inkludert, ha trygghet og få den

Høsthilsen fra ordføreren

læring og utvikling de har krav på. Å skape trygghet for barn og unge er et ansvar som hviler på alle voksne, ikke bare lærere og barnehageansatte, men oss alle sammen. Skal vi få det til å bli bra for barna og de unge, må alle voksne være aktive og bevisste for å forhindre og forebygge at noen faller utenfor det gode barnehage- og skolemiljøet. En far på Gjøvik ga sine barn oppgaver med å inkludere de som sto utenfor, en oppskrift som flere kan følge. HEDERSBEVISNING Det står stor respekt av alle ansatte som velger å være stabile på en arbeidsplass i store deler av sitt liv. En av disse er Marit Getz som begynte i Øyer kommune i 1979. På kommunestyremøte i august ble hun hedret med KS sin hedersbevisning, nål og diplom for lang og tro tjeneste. En stor takk til Marit for alle de sakene hun har vært med på å løse gjennom alle disse årene. takker for seg På kommunestyremøtet i august ble også rådmann Sveinar Kildal, takket av. Som kjent slutter han som rådmann og begynner i ny jobb som konsulent fra 1.september. Fra kommunestyret fikk han overrakt trykk av Vegard Stalsberg som takk for samarbeidet i perioden han har vært rådmann.

FREMTIDENS HELSEHUS Øyer helsehus, fremtidens helsehus, ble åpnet 2.september. Etter mange år på trange rom uten eget bad, kan vi nå endelig tilby de eldre gode boforhold, egne bad og andre tilrettelagte løsninger. Helsehuset er fullspekket med velferdsteknologi og er miljøvennlig, der 85 % av energibehovet kommer fra solcellepaneler og jordvarme. Så kanskje koster det mindre å fyre helsehuset, enn det sykehjemmet kostet tidligere. En stor takk til byggekomiteen ved Ole Hageløkken, Åse Ryager og Heidi Brendløkken og til de ansatte, Ingrid Rugsveen, Odd Magne Tuterud og Kåre Solbakken, som har stått på for at dette skal bli så bra som mulig. Også en stor takk til alle de ansatte som i lang tid har jobbet på en byggeplass. Jeg er takknemlig for at dere har taklet dette på en god måte. kortreist mat Mat er viktig i alle livets faser. Derfor er vi heldige som har dyktige kokker og hjelpere på kjøkkenet på Tretten. Hver dag lages og serveres god kortreist hjemmelaget mat for beboerne på Helsehuset. Alle beboere får fire måltider hver dag og skulle noen bli sultne utenom disse tidene lar det seg også ordne. I tillegg tar Helsehuset del i et energiscreeningsprogram der de eldres vekt følges opp, med mer smør, fløte, energidrikker og smoothier, hvis vekten er for lav. En takk til alle

på kjøkkenet, for den verdifulle jobben de gjør hver dag. legekontoret flytter I august ble det fattet vedtak i kommunestyret om å flytte legekontoret og fysioterapi fra dagens plass i GE-bygget til nye moderne lokaler i Øyer sentrum. En etterlengtet flytting vil mange si. Driftsavtalene vi har med de privatpraktiserende legene og fysioterapeutene i Øyer vil videreføres. Flyttingen vil ikke berøre legekontoret og fysioterapi på Tretten. Kommunestyret har gitt administrasjon oppgaven med å jobbe videre med en eventuell etablering av legevakt, så den saken tar vi stilling til senere. Du kan følge med på det som skjer om flyttingen av legekontoret i Øyer på hjemmesida til Øyer kommune under egen knapp, Legesenter Øyer 2017. Også er det så mye mer jeg burde nevnt og skrevet noe om, men det får bli siden. God høst, nyt den. Brit Kramprud Lundgård Ordfører

Informasjon fra biblioteket av Astrid Stuve, biblioteksjef

Den økonomiske situasjonen gjør at biblioteket ikke er i stand til å opprettholde servicenivået. Øyer kommune har et brukerstyrt bibliotek, som betyr at vi i utgangspunktet kan skaffe det våre brukere etterspør, enten på fjernlån eller ved innkjøp. Nye bøker som er mye etterspurt må kjøpes, eldre

2

september 2016

36 ØYERmagasinet

litteratur kan lånes inn fra andre bibliotek. Bokbudsjettet reduseres stadig, og etterslepet øker for hvert år. i fjor fikk vi en «budsjettsprekk» som må tas inn igjen dette året, derfor har biblioteket ikke mer penger til bokinnkjøp resten av 2016. Vi mottar Kulturfondbøker og har noen

bøker i abonnement, så en del nye bøker vil du finne på biblioteket. Men du må kanskje vente lenger på enkelte bøker fra 2016. Dette beklager vi!


Flerkulturelt råd av Gerd H. Hvoslef

Kommunestyret besluttet i mars i år å opprette et Flerkulturelt råd. Det er etter hvert blitt mange innvandrere i kommunen og i dag er ca. 10,5 % av Øyers befolkning innvandrere. Politikerne ønsker en tettere dialog med innvandrerbefolkningen og håper at Flerkulturelt råd vil kunne bidra til dette.

Fra kulturfronten

Rådet skal være et samhandlingsog rådgivende organ for kommunen i saker som angår innvandrernes behov og interesser. Rådet skal også være en læringsarena for innvandrere i norsk demokratisk praksis og en læringsarena for politikere og administrasjon i saker som angår innvandrernes forhold i kommunen.

Rådet skal bidra til: • Økt mangfold og integrering • Synliggjøring av innvandrernes ressurser • Økt bruk av innvandrernes ressurser • Økt innsikt og gjensidig forståelse Rådet har følgende medlemmer og varamedlemmer: Mari Botterud (leder), Ole Hageløkken, Anne Braastad Lie, Asseyr Handulle, Saeid Najafi, Nashiba Ahmed. Varamedlemmer: Arne Skogli, Elin Slåsletten, Ahmed Dashnewerd, Mohammed Molaie, Badra Saeid og Diala Mpoyie.

av kultursjef Frode Fossbakken Tlf. 61 26 81 26 frode.fossbakken@oyer.kommune.no

Det er en historisk begivenhet i Øyer at flerkulturelt råd er opprettet. På bildet ser du rådet foreviget etter sitt første møte i mai i år.

Pilegrimsleden Ting tyder på at pilegrimsesongen 2016 ligger an til å bli en av de beste gjennom tidene. Pilegrimsenteret på Hundorp og overnattingsteder i Øyer melder om jevnt og godt belegg. Mange langvandrere, men selvfølgelig er det hovedvekt av lokale brukere. Bruene over Kvesa og Sagåa i sørbygda blir utbedret i løpet av høsten, og det jobbes med å sette opp en avlastningsbru over Rolla på Nord-Tretten. Den gamle steinbrua over Rolla er i ferd med å rase, og det har ikke lyktes å skaffe midler til å restaurere denne. Alternativet blir derfor å sette opp en trebru på nedsiden av den gamle. All ferdsel over steinbrua foregår på egen risiko, politisperringen må ikke fjernes. Midlertidig omvei er skiltet og ryddet. Om dere bruker Pilegrimsleden på korte eller lenge turer, og ser at det er noe som bør utbedres, send melding til Øyer kommune v/Frode Fossbakken/412 10 505. Møllesteinen i Moksa Over en tid nå har Møllesteinen i Moksa av Wenche Gulbransen ligget veltet, som en følge av sesongenes vannføring i elva. I sommer har vi fått avdekket at fundamentet som ble anlagt for nesten 20 år siden er helt forvitret. Nå er snart høsten over oss, og arbeid i elva er forbudt grunnet gyting og yngel. Steinen vil derfor ikke bli reist før tidligst neste sommer når vi har løsning og finansiering på plass. Søknader om spillemidler for 2017 Frist for søknader om spillemidler til ordinære anlegg og nærmiljøanlegg er 15. oktober. Husk å ta kontakt med saksbehandler

i kommunen før ny søknad skrives, blant annet må anleggssted og anleggsnummer være tildelt før søknad kan skrives. Les retningslinjer og veileder grundig, slik at alle opplysninger er klare til søknadsskriving. All informasjon og søknadsskjema finnes på www.idrettsanlegg.no Husk også at idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning skal følge søknaden, og må foreligge før arbeid på anlegget igangsettes. Tidligere søknader som ikke er tildelt midler må gjentas eller fornyes hvert år for å komme i betraktning for tildeling. Kommunal saksbehandler er idrettskonsulent Jan-Erik Fossheim, som kan nås på e-post jan-erik.fossheim@oyer.kommune.no eller tlf. 924 26 488 Kommunedelplan for kultur Det er gjennomført åpent møte med innbyggere, lag og foreninger er invitert til møte med saksutvalget og ansatte i kultursektoren i kommunen er involvert. Mange gode innspill er kommet, og arbeidet går nå på å samle alle disse i et oversiktlig og inspirerende dokument. Saksutvalget vil jobbe videre i høst med planen, og det er fortsatt mulig å komme med innspill fram mot at planen skal legges ut for offentlig høring i begynnelsen av november. Innspill kan sendes direkte til kulturkontoret, eller via det politisk oppnevnte utvalget, som består av Håvard Granskogen, Mari Botterud, Zeljana Bojcic, Magnar Bjørke og Birgit Wasrud. Alle innspill er av interesse, slik at vi kan sikre en best mulig plan for utvikling av Øyer-samfunnet. Planen skal sluttbehandles i kommunestyremøtet 15. desember.

3

september 2016

ØYERmagasinet 37


Status for arbeidet med kommuneplan/kommunedelplan Øyer Sør av Annikken R. Borgestrand, konstituert sektorleder Plan og utvikling

Hovedformålet med dette planarbeidet er å få en revidert arealdel som omfatter hele kommunen for perioden fram mot 2025. Planene skal angi hovedtrekkene i hvordan arealene i kommunen skal brukes. Kommunenes målsetting med revisjonsarbeidet er at planene skal bli gode og retningsgivende verktøy i forbindelse med detaljplanlegging av alle former for naturinngrep og for videreutvikling av eksisterende aktivitetsog utbyggingsområder. For å få framdrift i planarbeidet har Øyer kommune valgt å leie inn konsulenthjelp i arbeidet med ferdigstillelse av kommuneplanen, samt til utarbeidelsen av kommunedelplan for Øyer Sør. Kommuneplan Kommuneplanprosessen har pågått siden februar 2013. Planforslaget ble behandlet første gang i oktober 2014 og deretter lagt ut på høring med frist for merknader i januar 2015. Etter høring kom det merknader som måtte vurderes og i tillegg fremmet Fylkesmannen og Oppland

fylkeskommune innsigelser mot planforslaget. Det er nå gjort endringer i planen på bakgrunn av dette og det legges nå opp til ny førstegangsbehandling av kommuneplanen i september for utleggelse på ny høring. Målet er å rekke sluttbehandling i kommunestyret i desember. Kommunedelplan Øyer Sør I april 2015 vedtok kommunestyret i Øyer utlegging av planprogram og varsel om oppstart av planarbeidet for kommunedelplanen for Øyer sør. Planprogrammet ble vedtatt i august 2015. Arbeidet med utredninger og øvrig planmateriale vil pågå utover høsten og det er antydet en mulig førstegangs behandling i april 2017. Forslag til kommunedelplan Øyer Sør skal i samsvar med planprogrammet legges fram i et åpent møte. Det er kommet innspill til arbeidet som omhandler områder som grenser opp mot kommunedelplanen for Øyer Sør. Det har vært ansett som hensiktsmessig å vurdere disse områdene i kom-

munedelplan heller enn i kommuneplanen. Det understrekes at selv om innspillene vurderes i forbindelse med kommunedelplanprosessen er dette ikke å anse som en aksept for det som foreslås. Det er en oppfatning om at

vurderingene hører sammen med vurderingen av problemstillinger i Øyer Sør. Det videre arbeidet med kommunedelplan vil vise om det er grunnlag for å tillate en utvidelse av Hafjellområdet.

Vegetasjonskartlegging i Øyer-fjellet Som en oppfølging av beitebruksplanen for Øyer som ble vedtatt i 2014, er det nå gjennomført vegetasjonskartlegging i deler av Øyerfjellet. Målet med kartleggingen er å få tall på beitekapasiteten i fjellet. Det er NIBIO med seniorrådgiver Yngve Rekdal i spissen som har gjennomført arbeidet og det skal resultere i temakart for sauebeite og storfebeite, vegetasjonskart og arbeidsrapport fra prosjektet samt digitale utgaver av kartene. Resultatet fra kartleggingen blir presentert på et møte i Øyer til våren.

4

september 2016

38 ØYERmagasinet

Det er i alt ca. 150 km2 som blir kartlagt i denne omgangen. Området dekker sentrale fjellområder på Øyer østside fra Pellestova og Hornsjøen i sør til Steinsetra og Åstdalen i nord. Kartleggingen blir finansiert med midler fra Fjellstyret, Øyer allmenning, SMIL-midler og midler fra næringsfondet. Feltarbeidet startet på forsommeren og ble avsluttet i august. Fire kartleggere har fartet rundt i fjellet noen uker og i følge Rekdal har arbeidet gått i henhold til tidsplanen de hadde satt opp. Bildet viser kartlegger Finn Arne Haugen i arbeid.

Foto: Hans Petter Kristoffersen

av Karen Saksum, Landbrukskontoret i Lillehammerregionen


Solvang sommer SFO «Vi har verdens beste sommerSFO!», sa en av våre unge sommer-SFO ansatte en dag jeg var innom på besøk. Gjennom sommeren, i juni og august, har til sammen 28 elever deltatt i dette tilbudet. Skolens SFO-leder har stått for planlegging, og en av skolens SFO-ansatte har hatt ansvaret, sammen med tre unge studenter. Programmet har vært allsidig – med leik, idrett, formingsaktiviteter og god mat. Alle dager har startet og blitt avsluttet på Solvang.

Turene har gått til eventyrskogen, biblioteket, idrettsplassen, Mosodden, Haugen, Pilgrimsleden, Lilleputthammer, Vegmuseet. Det har også vært fjellturer til Mosetertoppen, Pellestova og Våsjøen. Gode naboer, Hafjell alpinsenter og Lilleputthammer, har sponset oss med gondoltur og inngangsbilletter.

Foto: Roger Synslien

av Randi Skeie

MANGE GODE SOMMEROPPLEVELSER FOR STORE OG SMÅ!

Skolepatrulje - en viktig oppgave Elevene på 7. trinn blir i disse dager kurset i å være skolepatrulje. Det er en viktig oppgave som følger med det å bli eldst på skolen. Elevene har gjennomgått teoretisk og praktisk kurs, og lest seg opp på trafikkregler som er viktige å kunne som skolepatrulje. I den praktiske delen lærte de blant annet at en bil trenger ca. 24 meter for å stoppe i en fart på 40 km/t, som er fartsgrensen ved skolen. Kursmateriell og annen info vi bruker kommer fra Trygg trafikk. De har fått uniform som skal brukes, og fått vite hva som forventes av en skolepatrulje.

Arbeidsoppgavene til skolepatruljen blir å være trafikkvakt og bussvakt. Trafikkvaktene står ved gangfeltene ved tannlegen og ungdomsskolen de dagene skolen går fysak, ikledd de oransje uniformene og med flagg. Som bussvakt passer de på at det er trygt på bussholdeplassen ved skolen, og at alle kommer seg fint inn på bussen. De minste først. De minner også de andre elevene på at man må bruke setebeltet. Vi på 7. trinn oppfordrer bilister og andre i trafikken til å være spesielt varsomme når de kjører forbi skolen vår, eller andre steder der barn ferdes.

Foto: Lars Høglien

av Lars Høglien, kontaktlærer 7B

Første skoledag på Aurvoll skole av Magnus R. Torgersen

Foto: Magnus R. Torgersen

Mandag 22. august var første skoledag for skoleåret 20162017 på Aurvoll Skole. 2. – 7. trinn møtte opp kl. 8.15 som vanlig, og kl. 9 var det de nye førsteklassingene sin tur. 14 forventningsfulle førsteklassinger var klare for skolestart, og gikk spente og stolte frem og hilste på rektor Morten Halling. Ved skolestart, skoleåret 2016-17, var det 124 elever på skolen, fordelt på 1.-7. trinn.

5

september 2016

ØYERmagasinet 39


Stor suksess med Sommerles-aksjonen på Øyer folkebibliotek! av Bente Lise Jakobsen, bibliotekar på Øyer folkebibliotek

SommerLes-aksjonen vi har hatt på Øyer folkebibliotek i sommer har vært en stor suksess! Kommunens barneskoleelever ble invitert til å lese minst 5 bøker i løpet av sommerferien, og alle som har deltatt, har fått lesearmbånd og blir invitert til fest på biblioteket til høsten. Mer enn 40 barn har lest massevis av

bøker, og bibliotekets besøks- og utlånstall har gått markant opp! Super innsats fra alle barna som leste seg gjennom sommeren! Tusen takk til Øyer-Tretten Lions Club som sponser både lesearmbånd og fest! Festen blir mandag 17. oktober, mer informasjon kommer.

Tur til Solgården av avdelingsleder Grete Bollviken Lugo, Tunfaret bofellesskap Noen av beboerne tilknyttet Miljøtjenesten i Øyer Kommune har vært en uke på Solgården i Spania. Dette er en tur som brukerne har spart til og betalt for selv. Turen var veldig fin, med soling, bading og mye god mat. AKTIV FERIE Enkelte av beboerne har hatt en aktiv ferie med busstur til fjellandsbyen Guadalest. Noen rakk også både fotballturnering, minigolf og boccia turnering. På kveldstid har det vært underholdning på festplassen med påfølgende diskotek. Alle brukere og personalet som var med, er enige om at de har hatt det veldig bra, og håper at dette ikke er siste gangen de er på Solgården.

Småjobbsentral i Øyer Av Gerd H. Hvoslef

Kommunalt råd for funksjonshemmede og eldrerådet i Øyer har tatt initiativ til etablering av en småjobbsentral. En småjobbsentral er først og fremst et tilbud til eldre og uføre som har behov for enkel hjelp til ulike oppgaver. Det kan være snørydding, plenklipping, bortkjøring av avfall, innkjøp, småreparasjoner av forskjellig slag og lignende. Før småjobbsentralen kan tilby tjenester, må det rekrutteres personer som kan tenke seg å utføre ulike småjobber/arbeid for

eldre og uføre. Gerd Haustätter er kontaktperson for etablering av småjobbsentralen. De som er interessert i å påta seg småjobber, kan ta kontakt med henne på telefon. Timepris for arbeid vil være kr 120,- og skal utbetales direkte til den som utfører arbeidet. Det vil bli utarbeidet egne retningslinjer for småjobbsentralen. Har du tid og interesse for å bidra med tjenester i småjobbsentralen, ta kontakt med Gerd Haustätter på tlf. 912 49 786.

Eldredagen 2016 Øyer Eldreråd inviterer alle pensjonister i kommunen til markering av eldredagen onsdag 28. september 2016 kl. 13.00 i Hafjellsalen på Hafjell Hotell (tidligere Øyer Gjestegård). • Tallerkenrett og kaffe med biteti. • Underholdning • Allsang Påmelding på servicetorget, Rådhuset, tlf. 612 68 100, senest 19. september. Egenandel kr. 50,- betales ved inngangen. Si fra ved påmelding dersom du trenger transport.

VELKOMMEN!

6

september 2016

40 ØYERmagasinet

Alle foto: Trine H. Johansen


nytt

A E R A B N H G EÅR

av Ingvild Aassveen, pedagogisk leder

Nå er vi godt i gang med nytt barnehageår på Vidarheim. Vi har fått mange nye barn og foreldre som vi skal bli kjent med. Det kan være vanskelig for et barn å venne seg til en ny tilværelse i barnehagen. Mamma og pappa må gå, og barnet må forholde seg til nye voksne, og mange andre barn. Noen barn takler dette fint, mens andre bruker lengre tid på å bli trygg i den nye hverdagen. Hos oss har vi valgt å dele oss inn i mindre avdelinger da vi vet at dette er med på å gjøre barna tryggere i begynnelsen. Det er da også lettere å se hvert enkelt barn, og dets behov. De første dagene i barnehagen er foreldrene med sitt barn. Vi skal bli kjent med barnet både gjennom egen erfaring, men også gjennom foreldrenes øyne. Det er foreldrene som kjenner barna sine best, og det er derfor viktig å lytte og ha en god dialog. Vi skal lære hverandre å kjenne og

bli trygge på hverandre. Barns tilknytning til en trygg voksen, er en grunnleggende faktor for barnets utvikling og vekst. Når det er på tide at foreldrene går sin vei er det viktig å alltid si «ha det» til sitt barn, det å snike seg unna, som ofte kan være det mest behagelige for en selv, skaper stress og utrygghet for barnet. Dette skal vi bruke tiden fremover til å finne ut av sammen med foreldrene, og barna deres. Hei på deg du lille store venn. Hvem er DU? Hva liker DU å leke? Hva liker DU å spise? Hva synes DU er sååå gøy at det kiler i hele kroppen? Hva liker DU ikke, og hva kan gjøre deg litt engstelig? Liker DU å danse? Male, huske, kle deg ut eller å klatre så høyt du klarer?

Lågen tilbake til bygda!

ARONSVESTRANDA Med turstien «Aronsvestranda» har Øyerbygda igjen fått bedre tilgang til Lågen. «Aronsvestranda» er en 2,9 km universell utformet tursti som starter i sentrum. Følg skiltene «Aronsvestranda» til Esso og videre mot Vianor på Fiskehusvegen der turstien går inn på kommunens eneste statlig sikrede friluftslivsområde. Her møter du Lågen og fugleliv og er du riktig heldig møter du kanskje

en bever. Legg merke til beverens aktivitet på vestsiden av turstien. TRIVELIG MILJØ Langs turstien er det satt opp benker og det er lagt til rette for bål- og fiskeplass. Mot å løse fiskekort, kan du prøve fiskelykken i Lågen. Underveis passere du et bombekrater på turstiens østside. Bomben falt 23.april 1940. Turstien fortsetter sørover gjennom gangtunnel under

E6 og opp trappa til skogen ved ungdomsskolen, hvor du følger blåmerkinga frem til tannklinikken. Ta til venstre mot sentrum. Hele strekningen langs Lågen er universell utformet, dermed har funksjonshemmede tilgang til turstien med inngang fra nordenden ved Vianor og retur samme vei. God tur! Tekst og foto: Bo Lindblad

7

september 2016

ØYERmagasinet 41


Velkommen til Stavsmartn 2016

21.- 23. oktober FOLKELIV HESTEOPPVISNINGERKultur OPPTOG lagSTAVen Tivoli

Underholdning

TRADISJON

LOKAL MAT

Landbruk Kunst HESTVeteraner

Mer info på stavsplassen.no 42 ØYERmagasinet


Ferskvare spesialisten G UTS Y

LJ

EN

Store og små oppgaver i hus og hytte riktig utstyr leier du hos CRAMO • Tilhengermontert letthus Letthus kan brukes til kontor, spiseplass eller som garderober. Kommer med eller uten wc. 230 V strømtilkobling. Letthus med gassfyring på forespørsel.

• MINIGRAVERE • PIGGMASKIN • BETONGSAG • TILHENGERMONTERT LIFT • VARME/ TINEUTSTYR • AVFUKTER m.m.

Hovemovegen 33 - Lillehammer - Tlf. 47 91 88 00

Lammesesongen er i full gang... Vi tilbyr de beste råvarene sammen med gode tips til det perfekte måltid!

Fåberggt. 126, tlf. 61 26 45 55

KUN DET BESTE, PÅ DINE VEGNE Vi ønsker å være det naturlige førstevalget når det gjelder kjøp og salg av fritidseiendom i vårt fokusområde. Vi har tilhørighet og stor interesse for området, og selger Hafjell med hjertet. Derfor strekker vi oss langt for å være tilstede og tilgjengelig for våre kjøpere og selgere. Som eneste megler i Norge tilbyr vi kundene våre KLiKK – Norges mest avanserte boligannonsering. KLiKK jobber døgnet rundt for å optimalisere din annonse, alt for å nå flest mulig relevante interessenter. Vær velkommen til å ta kontakt. Med hilsen din lokale PrivatMegler Kirkegata 62 i Nordea, 2609 Lillehammer • www.privatmegleren.no lillehammer@privatmegleren.no • tlf. 61 26 63 60

ØYERmagasinet 43


1

2

1. SNART MARTN: Bente Søderholm og Svein Austlid gleder seg. 2. MARTN: Det blir martnsgudstjenester i Tretten kirke

Noe for enhver smak - i år også

Stavsplassen har vært brukt til hestemartn i over 200 år. Hesten er fortsatt med, og i år skal noen av dem hedres med en æresvegg Av Anne Stokke Under martn 21. – 23. oktober skal det nemlig avdukes en vegg som viser de 12 travhestene som til nå har gått under 1.20 per kilometer. Sko og bilde -Det er styggfort! Disse hestene fortjener å bli gjort ekstra stas på. Jeg vet ikke om andre hestemiljøer i landet som har gjort noe lignende, sier Svein Austlid, daglig leder og martnsgeneral på Stav. På æresveggen henges opp sko fra hver hest, likeså bilde og plakett for hver av de 12. Frivillig-innsats Stavsmartn gjør seg ikke sjøl, i år heller. Svein Austlid og Bente Søderholm har fast grep om arrangementet, men takker en stab på 40-50 frivillige martnsarbeidere for stor innsatsvilje til å lose martn gjennom helgen. Martn er jo det største enkeltarrangementet på Stavsplassen i løpet av året og en avgjørende inntektskilde. I tillegg til frivilligstaben kommer folk fra frivillige lag og foreninger i bygda som jobber dugnad. Martnsledelsen inviterer hele dugnadsgjengen til avspark 14 dager før martn. Hest og mat Publikum tar turen til Stav for å oppleve folkelivet, hest, underholdning og gjøre handel blant de mange utstillerne. I skrivende stund er det 91 som har søkt om utstillerplass. Det er plass til rundt 120 utstiller-stands. Mat er populær martnsvare. I fjor fikk 77 produsenter plass, og Bente Søderholm tror det kan bli

44 ØYERmagasinet

like mange i år. Ny lokal deltaker er sammenslutningen Mat fra Øyerfjellet. Hesteopptoget går lørdag, mens traktoropptoget og trøtraktor-opptoget for de minste går søndag. Hestefølger fra Gausdal, midtdalen, Øyer (islandshest) og Hedmark har meldt sin adkomst for å slutte seg til opptoget. Noen av følgende skal overnatte på veg til Stav. Landbrukstoget, fast innslag på martn, har «Det grønne skiftet» som tema. Underholdning Fredag kveld kommer jazz- og folkemusikeren Stian Carstensen, kjent fra blant annet Farmers Market. Senere på kvelden spiller Stas fra Gausdal opp til dans. Lørdag kveld er det lokal aften på Stav. Nermo hotell står for maten, laget av lokale råvarer. Musikken denne kvelden står bandet Ymse fra Øyer for, anført av Trond Rybakken på bass og vokal. Hestkarstreff blir det på Stav i år også. Hestkars-prisen skal tradisjonen tro deles ut, og Bente Søderholm oppfordrer folk til å foreslå kandidater: -Både kvinner og menn kan få prisen, jeg har lyst til å understreke det. Det er vanskelig å finne et kjønnsnøytralt synonym for hestkar. Hestkar er jo et begrep! Anders Martinius Tangen, foredragsholder, musikalsk stand up-er og komiker vil nok framkalle både gapskratt og ettertanke når han entrer scenen i LagSTAVEN. Omsøm- konkurranse Fingerferdige og andre med interesse for omsøm har muligheten i Stavsmartns omsøm-tevling. Utgangspunktet er olabuksa – hva kan lages og sys om av ei ordinær olabukse? Vinnere kåres under martn, men bidrag må være sendt inn innen 3. oktober.

Blæsterdalen i andre høgda Ståle Blæsterdalen er årets martnsutstiller. Han har invitert med seg kollega Geir Kleppan. Dermed blir det også denne gangen to utstillere. Blæsterdalen skulle ikke trenge ytterligere presentasjon, en av våre folkekjære billedkunstnere som han er. Geir Kleppan ( ja, han er bror av billedhoggeren og tegneren i Sør-Fron, SveinTore Kleppan) bor på Jevnaker. Han maler i følge beskrivelsen barske, realistiske bilder i tre teknikker: Akvarell, olje på treplater og akryl på lerret. Martnsutstillingen åpner 14. oktober, og vises som vanlig i de renoverte lokalene i andre etasje i Fonstadbygningen.

Gudstjeneste anno 1894 Det blir gudstjenestefeiring med koloritt fra 1894 i Tretten kirke martnssøndagen. 1894 er valgt fordi det var året da jernbanen ble videreført til Tretten, en stor og viktig hendelse for utviklingen på Tretten og i sørdalen. Kirkelyden oppfordres til å kle seg tidsriktig, eller i nærheten av tiden rundt 1900. Det betyr i hvert fall lang kjole eller lang stakk for kvinner, stasplagg for menn og hodeplagg for begge kjønn, antar vi. Liturgien er hentet fra denne perioden, og etter gudstjenesten leser presten opp kunngjøringer på kirkevangen, slik skikken var. Deretter danner kirkefolket prosesjon som fører til Fonstadbygningen og kirkekaffe. Sokneprest Øyvind Sagedal lanserte ideen, som Stavsplassen, Stavsplassens Venner, Tretten bygdekvinnelag, Øyer kirkekontor og Øyer Tretten historielag har gått sammen om å arbeide fram.


LEILIGHETER I ØYER GRANRUDTUNET – 7 SOLGT!

INNFLYTTINGSKLART TIL JUL 2016! BO SOLRIKT OG SENTRALT I ØYER Prisgunstig – fra kr. 2 360 000,- • 2/3 soverom, alt på ett plan Bussholdeplass like ved • Kun 12 min. til Lillehammer Hus B: finn.no/59166402

|

Hus D: finn.no/59167529 FINN-koder: 59166402 / 59167529

Ta kontakt for visning og prospekt

HUS A - ALLE SOLGT

Frode Nørstegård | Prosjektselger froden@boligpartner.no Telefon: 971 09 080

HUS B - 2 SOLGT HUS D - 1 SOLGT

Bjørn Morten Grothe | Daglig leder / Prosjektselger bjornhg@boligpartner.no Telefon: 416 99 320

TOMTER I ØYER SOLRIKE TOMTER FRITT BELIGGENDE I SKALMSTADENGA

SKALMSTADENGA TOMT 1

SKALMSTADENGA TOMT 4

Areal: 1100 m

Areal: 1016 m2

Prisantydning: Kr. 490.000,-

Prisantydning: Kr. 490.000,-

Finn.no/74513457

Finn.no/74637992

2

Ta kontakt for tomtevisning! Kenneth Ruud | Boligkonsulent kenneth.ruud@boligpartner.no Telefon: 950 77 095

boligpartner.no

ØYERmagasinet 45


MINNER: Krigsfangene på Tretten laget tobakksesker av aluminium, antakelig som takk for en håndsrekning fra noen i bygda. Sigarettmunnstykket er laget av tannbørste-skaft. Foto: Anne Stokke

LEIR: De russiske krigsfangene var stuet sammen i Fonstadbygningen fra høsten 1944, gjennom den siste krigsvinteren fram til fredsdagene i mai 1945. Foto: Øyer-Tretten historielag

Etterlyser russer-minner

Dette er tobakksesker og et sigarettmunnstykke som russiske fanger internert på Stav under krigen etterlot seg. Trolig finnes det flere.

Noen husker, flere har nok hørt, historier om russerne i leiren på Stavsplassen. I Fonstadbygningen var de stuet sammen, der delte de en ussel tilværelse. Det er litt uenighet om hvor mange de var. Krigsveteranen og en av få gjenlevende fra andre verdenskrig, Wilhelm Molberg-Nielsen på Lillehammer, oppgir antallet til 181, mens Johan Kraabøl mener det var 70-80 mann i leiren. Det sier Erling Nustad og Jo Lagethon. Karene har tatt vare på russerminnene etter sine fedre.

niumskjele til vyrke for tobakkseskene. Han har tatt vare på en eske med inskripsjonen «Russisk endring, Tretten. 8-5-1945. Fra russisk fange» -På fredsdagen satt altså en russisk fange og gjorde seg flid med dette. En blir tankefull, sier Lagethon. Inskripsjonene er nok skrevet etter diktat eller oppskrift, russerne kunne neppe norsk. Håndskriften er «barnslig» og skyldes antakelig at russerne som bruker det kyrilliske alfabet, var uvante med våre latinske bokstaver. Russerne skal også ha gjort fugler av tre, med stjerten spredd i vifte og malt i farger. Det hører med til historien at russiske fangene gikk med i 17. maitoget den berusende fredsvåren.

Dårlig tilvære Et uomtvistelig faktum er det i hvert fall at de russiske fangene hadde det vanskelig. -Tretten fangeleir gikk for å være en dårlig leir. Det var smått med ressurser, lite å drive for. Det gikk sannsynligvis ut over kosten. Vi vet ikke, men trolig var det flere på Tretten som stakk til fangene litt mat - litt brød, poteter, kål, kanskje. Som takk vanket disse håndarbeidene, laget av blikk og aluminium, forseggjorte ting, med navn på mottaker, inskripsjoner og dekor, sier Nustad. Han har tatt vare på esker som faren, Arve Nustad, fikk, antakelig som takk for en håndsrekning. I en av eskene ligger sågar hjemmeavlet tobakk fra krigsårene. Den frister neppe noen i dag, men er et minne om vanskelige tider som var. Et sigarettmunnstykke er også bevart. Det er laget av aluminium og skaft i flere farger fra tannbørster. Lagethon var bare seks år, men husker at moren hans ga russerne en alumi-

Fryktelig skjebne Det var like etter skolestart høsten 1944 at russerne kom til bygda. Framhaldsskolen hadde lokaler i Fonstadbygningen, men det hadde bare gått 14 dager før det kom ordre om at lærere og elever måtte pakke sammen fordi det skulle anlegges fangeleir i bygningen. Undervisningen ble flyttet til Aurvoll. -Foranledningen var at en leir for krigsfanger på Hønefoss ble oppløst. Fangene ble fordelt på tre nye plasser, Brøttum, i Ringsaker og på Tretten. Russerne satt i leiren til fredsslutningen. Så ble de hentet og antakelig transportert tilbake til Russland - til en Stalin ikke viste nåde overfor krigsfanger. -Vi kjenner ikke Tretten-fangenes skjebne i Russland, vi kan håpe at de klarte seg etter hjemkomsten. Men de kan vel dessverre ha delt skjebne med de mange som ble sendt til Stalins arbeidsleirer. Det blir spekulasjoner. Men vi vet at Stalin så på krigsfanger som for-

Av Anne Stokke

46 ØYERmagasinet

rædere, de skulle ha tatt sitt eget liv framfor å la seg ta til fange, sier Nustad. Tvangsarbeid Under krigen ble om lag 100 000 russiske krigsfanger sendt til Norge på tvangsarbeid. Mange døde under åket. Marianne Neerland Soleim oppgir i sin doktoravhandling om sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945 at om lag 13 700 krigsfanger endte sitt liv i fangenskap i Norge. Noe over 84 000 frigitte sovjetiske statsborgere ble sendt tilbake til Sovjetunionen fra Norge i løpet av sommeren 1945. Flere russer-minner? Erling Nustad og Jo Lagethon, som mange vil kjenne som aktive deltakere i det frivillige organisasjonslivet på Tretten, ønsker å komme i kontakt med folk som enten sjøl har minner og kanskje ting som russerfangene etterlot seg, eller som har opplysninger om denne smertefulle perioden i Stav og Trettens nære fortid. -Ting, bilder, en historie, et papir – vi er interessert i alt som kan dokumentere denne historien. Vi vil gjerne fotografere det som finnes og få det ordentlig dokumentert for ettertida, sier karene. På sikt kan det kanskje bli en utstilling, i første omgang er det interessant å høre om flere har minner å dele. -Det ville være rart om det bare er vi to som har slike esker. Torsdag 29.september mellom klokka 18 og 20 er de på plass på Stavsplassen for å treffe sambygdinger som måtte ha informasjon og/ eller saker etter krigsfangene. Den som ikke kan møte fram, kan ta kontakt med Erling Nustad på tlf. 958 35 898.


Byens største og beste utvalg • Høytrykksvaskere • Aggregater • Motorsager • Plenklippere

• Gresstrimmere • Robotklippere • Vedkløyvere • Snøfresere

Det er variasjonen av folk og natur som gjør Innlandet så fint, og vi er stolte av å være en aktør som bygger infrastruktur og legger til rette for mennesker og næringsliv i regionen. Med en unik lokalkunnskap leverer vi fremtidens bredbånd både i og utenfor sentrale strøk. Det har vi tenkt å fortsette med!

Eget serviceverksted

Gausdalsvegen 20 c 2626 Lillehammer

Les mer om fiber på www.eidsiva.net

c www.skog-hage.no

a 40 340 340

r e r a v Bygge

? A R Ø D å p t r e v e l Alt av byggevarer bestiller du enkelt på gaus.no Vi leverer i by og bygd på Østlandet hver daag. Se e betingelser for frakt på vår nettside.

61 22 00 00 www.gaus.no

Tel.

hytta

Sjekk vårt in! hyttemagas l Smarte løsnin hytta!

ger ti

TTA R TIL HY TRENGE 2016 ALT DU R/SOMMER VÅ

ØYERmagasinet 47


gå til en som kan det - gå til felleskjøpet

RØRLEGGERTJENESTER Kontakt oss!

Jakt/friluftsliv DOLTE ELGON RYGGSEKK 36 ltr.

299,-

• • • • • • •

baderom toalett dusj armatur beredere tilbehør varme

Før 399,-

DOLTE PRIMEX SOVEPOSE

299,-

Før 399,-

DOLTE TRAVERSA SOVEPOSE

599,-

Før 1099,-

HUNTER A1 ELEKTRONISK HØRSELVERN

399,-

Før 699,-

Vi selger og monterer

varmepumper!

Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

Nermosvegen 31, Øyer. Tlf.: 03520, www.felleskjopet.no

48 ØYERmagasinet


Ønsker seg venner BIDRAG: Støtt denne gjengen så den fortsatt kan holde på til fellesskapets beste! Foto: Privat Vi i Tretten Musikkforening har over tid sett behovet for en «venneforening» som kan hjelpe oss med dugnadsarbeid og annet praktisk arbeid ved behov. Snittalderen i foreningen øker for hvert år og medlemstallet synker, men utgiftene ved å drive musikkforeninga endrer seg ikke. Noen som vil hjelpe? Er det noen der ute som kan tenke seg å hjelpe oss med dette, så ta kontakt med leder Steinar Koen tlf. 909 95568, eller leder i dugnadskomiteen Ingunn Rikje tlf. 415 05554. Vi vil i løpet av høsten distribuere et skriv til alle husstander i Øyer kommune. Her vil det

stå opplysninger om hvordan de som ønsker å støtte musikkforeninga økonomisk kan gjøre dette. Pengebidrag Vi har ett håp og ønske om at folk i bygda som setter pris på musikkforeninga, og vil at vi skal leve videre, kan gi oss et økonomisk bidrag. Håper skrivet blir tatt godt imot. Ellers ser vi fram til å starte en ny sesong. Vi har mange planer for høstsesongen. Følg oss gjerne på hjemmesiden vår: www.trettenmusikkforening.no og på vår Facebookside. Disse oppdateres fortløpende.

Øyer Gjenvinningsstasjon!

Ny dirigent Vi har ansatt ny dirigent fra høsten av. Han heter Anders Hårstadhaugen og er fra Gausdal. Det blir spennende. Vi gleder oss til ny sesong, og håper å se mange av dere på våre konserter og arrangementer i løpet av året.

Vi gleder oss til ny sesong! Steinar Koen

Tips oss!

Husk å levere alt farlig avfall til gjenvinningsstasjonen, og spør oss om du er usikker!

ÅPENT

oyermagasinet@gd.no Neste utgave kommer i uke 47

Tirsdag ...kl.13-19 Fredag ....kl.10-16 Lørdag ....kl.09-14* * Frem til 5. november

HAFJELL VAKTMESTERKOMPANI gjør alt av vaktmestertjenester - utvendig og innvendig

TAKK FOR AT DU KILDESORTERER! GOD HØST Tlf: 61 27 05 60/902 83 989 www.glor.no

HAFJELL HYT Y TESERVICE

er den største tilbyderen av serviceoppdrag til hytteeiere i Hafjellområdet. Vi har lang erfaring, proft utstyr, gode referanser og serviceinnstilte medarbeidere. Ta kontakt på tlf. 951 74 823 • post@hafjellhytteservice.no www.hafjellhytteservice.no

ØYERmagasinet 49


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret Erik Fostervoll, leder. erik.fostervoll@choice.no Nok en sommer er over For en turistdestinasjon som Øyer er været viktig og alltid et tema. Var det bra eller dårlig vær i sommer? Det blir vi visst aldri enige om. Det vi kan enes om er at denne sommeren har vært bra for alle innen reiselivet. Alle overnattingsbedrifter melder om økt belegg, butikkene melder om økt omsetning og trafikken i fjellet har vært stor. Gunstig kronekurs og usikkerhet ute i verden sies å være en årsak til at flere nordmenn ferierer hjemme og at utlendingene kommer til oss. Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Økt trafikk gir grunnlag for videre utvikling og vekst. Mange barnefamilier stopper en natt eller to på vei til eller fra andre destinasjoner fordi vår beliggenhet er så god for de som bor Nord-vestlandet og i Trøndelag. Noen stopper både til og fra. Kanskje de synes området er så flott at de kan tenke seg å kjøpe seg hytte her, eller enda bedre, flytte hit. Sånn sett er ikke et hotell eller en lekepark en isolert enhet, men en del av et større bilde. Fakta er jo at vår region er attraktiv som bosted, og mange svarer Lillehammer som et sted de kunne tenke seg hvis de skulle flytte, og i denne sammenheng er Øyer en del av Lillehammer. Med fantastiske friluftsmuligheter sommer som vinter, bortover og nedover, og jobbmuligheter i privat og offentlig sektor, gir dette vekstmuligheter.

Foto: Esben Haakenstad, Camilla Aa Andersen, Moe gård, GD

50 ØYERmagasinet

Næringsrådgiveren i gang Som nevnt i juni utgaven startet Henning Holmbakken som næringsrådgiver i Lillehammerregionen Vekst den 1. august, med et spesielt ansvar for Øyer. Han skal i tillegg ha ansvar for førstelinjetjenesten for gründere i hele regionen samt for lokalmat. Det å bli mottatt på en positiv og konstruktiv måte når du ønsker å starte egen virksomhet og tar kontakt med det offentlige er svært viktig for motivasjonen og videre utvikling. Dersom man får nyttig bistand og veiledning av kompetente folk i starten øker det sannsynligheten for å lykkes. Lillehammer-regionen Vekst sitter selvfølgelig ikke på all nødvendig kompetanse, men de har et stort nettverk som kan brukes. Ta derfor kontakt dersom du har en idé du vil lufte! Lokalmat er et område vår region er svake på men som har et stort potensiale. Med det store antall besøkende og hytter vi har her, er markedsmulighetene svært gunstige. Øyer kommune har ett medlem i Gudbrandsdalsmat, Moe Gård, samt at vi har noen andre som er på gang. Mageli Gard satser på mange forskjellige produkter, blant annet flere økologiske, Mat fra Øyerfjellet med 5 gårder begynner å få flere produkter, Nermo Hotel og Pellestova er flinke til å bruke lokale råvarer. Men det er plass til så mye, mye mer! Det er derfor et mål å stimulere de som allerede er i gang til å vokse og eventuelle nye til å

starte opp. Du trenger ikke nødvendigvis ha egne råvarer dersom du vil lage din egen pølse, råvarene kan du få kjøpt hos en bonde med dyr. Vi drømmer også om et eget utsalg for denne typen produkter. Oppdal har det, Brumunddal har det, Lom og Lesja har det! Ønsker du å gjøre noe innen lokalmat eller er i gang og ønsker hjelp, ta kontakt!

Odd Stensrud odd@kvitfjell.no

Ny drakt Den 31.08 kl. 12.00 skiftet Quality Hotel & Resort Hafjell navn til Meetingpoint Hafjell Hotel & Resort. Det betyr at hotellet er uten kjedetilknytning og drevet av eierselskapet Pandox selv. Selskapet eier flere andre hoteller, blant annet Lillehammer Hotel, slik at det blir noen synergier og stordriftsfordeler her.

Berit Bræin kiwi.oyer@ngbutikk.net

X-games til Hafjell I sommer ble det klart at X-games legger slopestyle og Big Air til Hafjell. Dette skjer i uke 10. Det er ventet opp mot 20.000 besøkende, samt at TV-dekningen blir omfattende. Dette betyr glimrende profilering av Hafjell og Øyer. Det er også en mulighet for oss å være kreative til å skape aktivitet rundt arrangementet som gir kortsiktige og langsiktige effekter. Med vennlig hilsen Erik Fostervoll Leder Øyer Næringsråd

Irene Lien irene@hafjellhotel.com Erik Isum erik.isum@tine.no Bente Søderholm bente@stavsplassen.no Terje Mosveen tm@netledger.no

Kontaktperson: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

www.onr.no


LEDER: Fra sommerlig idyll til høstlig møteaktivitet også for Stine JohansenSolbraa, som leder historielaget. Foto: Anne Stokke

Nå er den helt ferdig! 18. oktober blir det hyggekveld for å markere at Tretten kirke er ferdig restaurert, innvendig som utvendig.

Terje de Groot har skrevet en hovedoppgave på middelalderkrusifikset som var i Tretten kirke, og under hyggekvelden holder han foredraget «Klokker og krusifikser – minner fra middelaldersn kirkeliv på Tretten». I tillegg blir det litt sang før kvelden avsluttes med kaffe og god kake i kapellet, melder kirkekontoret. Mange år med store problemer, store skader på kirken som følge av blant annet stor belastning og tyngde førte til at tårnet ble heist ned i år 2000 og sto på bakken til restaureringsarbeidet kom i gang i 2012. -Øyer kommune har vært meget positive og bevilget penger til det store og nødvendige arbeidet. Kirken var stengt fra mars til september i 2015. Da ble den bygningsmessig forsterket, det opprinnelige tårnet fra 1700- tallet rekonstruert og kirken fikk tilbake sin opprinnelige form. 18. september ble Tretten kirke gjenåpnet av biskop Solveig Fiske og prost Per Halstein Nielsen. Den var da omringet av utvendige stillaser, og utvendig maling måtte vente til i år. Nå er både kirken og brurhuset malt, og vi gleder oss over at kirken vår nå er ferdig, både innvendig og utvendig. Dette vil vi markere i kirken 18. oktober kl 19, og vi håper mange i bygda vil feire dette sammen med oss, skriver kirkevergen.

Høst i historielaget Slektsgransking og boksalg er to av tilbudene på høstmenyen. Øyer og Tretten historielag har som vanlig lagt opp til et variert program. Onsdag 9. november forteller Ole M. Drangsholt om sin bok Gålå sæter fra fortid til nåtid, mens Tordis Trønnes er ansvarlig for temakvelden om slektsgransking, onsdag 23. november. Begge kveldene foregår i lagets lokaler på Tretten stasjon. Når det drar seg mot jul, deltar historielaget ved julemarkedet på Stav og ved tenning av julegran på stasjonen. Men før det: Stavsmartn. Her har laget stand med boksalg og er ellers med i samarbeidet om den historiske gudstjenesten i Tretten kirke martnssøndagen 23. oktober. Stine Johansen-Solbraa leder Øyer og Tretten historielag med Nansy Rusten som nestleder.

Atelier Vidsyn

ved Hafjell

Billedkunstner Thor-Arne moen Velkommen til drop-in i mitt atelier. Visninger kan også avtales. Mye erfaring på utsmykning av hytter og hus. Fast påskeutstilling på Pellestova.

kommenDe UTSTIllInGeR

Utstilling for Zulufadder 18. september på Lillehammer Steinerskole • Juleutstilling fra 1. desember i Atelier Vidsyn • Påskeutstilling 2017 på Pellestova Mye informasjon, reportasjer og billedgalleri på www.vidsyn-kunst.com • Tlf. 412 16 209 ØYERmagasinet 51


KLÆR FOR KVINNER: Danske Anita Uldahl og hennes mann Olav Borgemoen (bak) fra Fåvang driver urban butikk i rustikke omgivelser i Lillehammer. Alle foto: Anne Stokke

Eksklusivt fjøs i gågata

-Vi er blitt godt mottatt av både hyttefolk og byfolk, sier Anita Uldahl. Den danske designeren reiser verden rundt, men basen er Lillehammer. Av Anne Stokke Nå har hun brettet ut og hengt opp sin aller første høstkolleksjon i butikklokalene ved Lilletorget i Lillehammer. Rustikk ramme -Vi har funnet drømmelokalene og innredet dem etter vår smak. Navnet Fjøs forplikter: Materialene i innredningen er tatt ned og fraktet fra garden til Jon Bleken på Fåberg. -Vi liker det jordnære og solide, det rotfaste, det som varer. Det gjenspeiles både i klærne mine og altså i interiøret og butikknavnet, smiler Anita Uldahl. Sammen med sin mann Olav Borgemoen fra Fåvang (ja, han er storebroren til rødluggen, artisten og sjefen over alle sjefer-helten Asgeir Borgemoen) har hun etablert seg ved inngangen til Lillehammers berømte gågate.

52 ØYERmagasinet

Det rustikke interiøret balanseres med store prismekroner i taket og en generøs vase Märtha-liljer på bordet. Feminint med sting Den danske designeren har hatt eget designmerke med egne kolleksjoner i 19 år. Hun var grossist tidligere, og nå driver hun for første gang i sitt yrkesliv detaljhandel med klærne hun lager. De produseres i hovedsak i Italia, India og Kina. -Anita er en designer med høy internasjonal profil, supplerer Olav. -Hvordan karakteriserer du designet ditt? -Klassisisk og feminint med kant, sier Anita. -Med «kant»? - Ja, med sting eller en overraskende detalj, klærne skal bite litt, ha særpreg. Samtidig vil jeg at kvinner skal få være kvinner, det feminine trekket er overordnet. I tillegg til sine egne ting, fører hun også andre merker. Nå er hun for øvrig i gang med å designe sin første kolleksjon med vesker.

Nisje i sentrum -Service, veiledning, rådgiving - kjært barn har mange navn - men jeg vil altså at mine kunder skal kjenne på individuell oppfølging. Det skal være en opplevelse knyttet til det å handle. Som en frittstående nisjebutikk at jeg anledning til å følge opp kundene på en annen måte enn kjedeforretningene kan. Det tror jeg bestemt. -Jeg har god erfaring i å arrangere venninnekvelder, der folk får et glass og en tapasbit i hånden mens jeg snakker litt og jentene orienterer seg. Ofte ønsker kvinner veiledning i valg av stil, oppbygging av basisgarderobe, kvalitet og farger. Jeg gir gjerne råd også om andre ting, som pakking av feriekofferten. - Jeg har nok hatt innpå 25 slike arrangementer hittil og har tenkt å fortsette. Det er bare å spørre meg, så fører jeg navn opp på invitasjonslisten!


SENTRUM:I den gamle apotekgården ved Lilletorget holder Fjøs til.

FJØS: Helheten sitter i detaljene.

Uldahl og Willix på Pellestova Hyttekunder -Det er mange tilreisende og fritidsbeboere i distriktet, det merker jeg godt særlig fredag og lørdag. Er det noe spesielt de ønsker, hjelper jeg til så godt jeg kan, for eksempel med å sende varer hjem. Jeg har fått veldig god mottakelse av kunder i by og på fjellet og av andre butikkdrivere. Det er hyggelig å drive forretning i Lillehammer sentrum!

Anita Uldahl med sine klær og Lillehammer-kunstneren Eva Willix med sine bilder inviterer nok en gang til høstutstilling på Pellestova. Keramikeren Vilde Falch-Ytter deltar også.

SAMMEN: Eva Willix (til venstre) Olav Borgemoen og Anita Uldahl viser klær og bilder i høstferieuka. (Arkivfoto)

Utstillingsåpningen er søndag 2. oktober, og den står t.o.m. søndag 9. oktober – altså høstferieuka i vårt distrikt.

Høstferie på Maihaugen

Besøk et høstvakkert Maihaugen med flotte farger og postkort-motiv overalt. I høstferieukene har museet masse program for barna, i tillegg til omvisninger og åpne hus i friluftsmuseet. Ta med barna på en koselig eventyrstund foran peisen i et av de gamle tømmerhusene i Bygda eller i finstua i et av husene i Byen på Maihaugen. Prøv lompebaking med ferske poteter eller bli med å lafte opp et minihus. Denne høsten åpner Maihaugen dørene til flere hus i friluftsmuseet, også utenom sommersesongen. Du kan titte inn gjennom døra og høre om de historiske husene via lydguider. Eller du kan bli med på omvisningen Hundreårsstøvler som går over store deler av museet. Maihaugen har også flere fine utstillinger både innendørs og utendørs. www.maihaugen.no/hostferie

VAKKERT: Museet har program for store og små i høstferieukene. Foto: Stein Gunnar Nørsterud, Maihaugen.

ØYERmagasinet 53


Trygghetsalarmene skiftes ut Innen 15. desember skal alle analoge trygghetsalarmer være skiftet ut med digitale. Det meste av utskiftingsarbeidet gjøres unna i perioden septembernovember. Alle som allerede har trygghetsalarm vil få, eller har allerede fått, brev med informasjon om saken. Nytt og bedre Prisen på den nye digitale alarmen blir 300 kroner per måned, det har kommunestyret bestemt. For å sikre stabil drift, kan de nye alarmene kommunisere, som det heter, både over mobilnettet og fast bredbånd.

får. Det skjer etter individuell vurdering. Direktekobling En ekstra trygghet er det det at alle som har, eller blir tildelt trygghetsalarm i hjemmet, får røykvarsler med direktekobling til brannvesenet. Når brukeren utløser alarmen, vil han eller hun får svar på et alarmmottak der det sitter helsepersonell. Det er hjemmetjenesten i Øyer som er ansvarlig for tilbudet.

På alarmen kan det kobles til forskjellige sensorer, som for eksempel dørsensor og bevegelsessensor. Det er kommunens tildelingsteam som avgjør hvilken variant den den enkelte bruker

TRYKK: Hjelpen er et tastetrykk unna. Foto: Anne Stokke

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÅDYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DøgNvaKT

Tlf. 61 27 65 14

fax 61 27 70 65 • vtrea@online.no • www.stavveterinarsenter.no

MÆHLUM AUTO • EU-kontroll • Service • Reparasjon • Service og reparasjon av aircondition • Salg av dekk, bildeler og bruktbiler Mercedes-Benz, Citroen og Peugeot

ÅPNINgSTIDER Timebestilling

Mandag til fredag

08.30-16.00

Kveldsåpent smådyr

Mandag og torsdag

18.00-20.00

åpningstider butikk

Mandag til fredag

08.30-16.00

DU FINNER OSS på STAV!

NORD-TRETTEN VEGEN

Kongsvegen 1642 2635 Tretten

VETERINæRENE Guro Mølmen Tor Formo Eiliv Kummen Hallstein Holen Vèronique Mork

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÅGEN

: TRET

RU TEN B

E6

Aldri uten bil

Leiebil etter ønske

54 ØYERmagasinet

MÆHLUM AUTO Nordbygdsvegen 211, 2636 Øyer Tlf 61 27 85 61/ Mob 97 67 58 10 maehlumauto@automester.no


Vi er et av Norges mest populære familie- og aktivitetshotell og blant regionens ledende kurs- og konferanse resort. Alle nye og tidligere g jester ønskes hjertelig velkommen! WWW.MEETINGPOINTHAFJELL.NO / POST@MPHAFJELL.NO / TLF 612 77 777

ØYERmagasinet 55


B

56 ØYERmagasinet

Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Øyer

Oktober-GD-Øyermagasinet  
Oktober-GD-Øyermagasinet