Joep moet poepen

Page 1'Joep moet poepen' is een uitgave van Kinderboek op Maat. Dit boek is mede mogelijk gemaakt door Yakult, met dank aan de poeppoli van het Emma Kinderziekenhuis AMC Amsterdam. Dit boek is gedrukt op FSC-gecertificeerd papier.Joep de Groot uit Snoepetoepen is niet blij, hij kan niet poepen. Joep voelt wel dat hij poepen moet maar telkens gaat het toch niet goed.Joep weet niet hoe hij moet beginnen en houdt zijn poep daarom vaak binnen. Zijn buik doet dan ontzettend pijn. Nee, Joep vindt poepen echt niet fijn.Het ergste dat Joep heeft gehad, is poep dat in zijn broekje zat. Dat maakt hem boos en heel bedroefd, maar mamma zegt dat dat niet hoeft.Ze zegt: je hoeft niet zo te treuren. Dit kan echt iedereen gebeuren. Maar lang moet het toch niet meer duren. Ik zal je naar een dokter sturen.De dokter pakt een boek voor Joep met daarin heel veel soorten poep. Soms dik, dan dun, soms groot of klein. Bij elk kind kan dat anders zijn.En zie je dat? Poepende beesten. Die poepen vaak het allermeeste. Een koeienvlaai, drol van een hond, konijnenkeutels, paardenstront.Ja, poepen hoort bij iedereen. Als dat niet lukt, is dat gemeen. Let daarom op wat ik vertel, dan lukt het poepen jou straks wel.In jouw buikje, het klinkt raar, staat een poepfabriekje klaar. Die fabriek, Joep, moet je weten, maalt wat jij hebt opgegeten.Zo verandert eten in poep. Echt waar? En dan? vraagt kleine Joep. Als je daarna geduldig wacht, wordt het naar je billen gebracht.En als de poep daar is beland, staat er een stoplicht aan de kant. Zet jij dat stoplicht maar op groen, dan kan je je poep de wc in doen.

Aha, zegt Joep, voelt mijn buik niet fijn, dan zal het wel mijn poepfabriek zijn. En als ik soms een windje laat, is het mijn poep die rijden gaat.Thuis voelt Joep zijn buik, oh jee. Vlug rent hij naar de wc. Nu moet hij rustig blijven wachten met het stoplicht in gedachten.Hij drukt en telt van een tot tien. En dan kan hij zijn poepje zien. Trots als een pauw, Joep is klaar. En nu voor jou: probeer het maar!Duik in je buik! Darmen zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor je spijsvertering, stoelgang en je immuunsysteem. In het maag-darmkanaal vinden 24 uur per dag processen plaats die perfect op elkaar moeten aansluiten. Toch kunnen er dingen mis gaan, zoals de stoelgang bijvoorbeeld. Heel vervelend, want ‘poepproblemen’ hebben een enorme invloed op hoe een kind zich voelt en gedraagt. Ieder kind is anders en dat vraagt om een individuele aanpak. Natuurlijk kan uw dokter er meer over vertellen. Hieronder vindt u alvast algemene tips voor de darmgezondheid. 1) 2) 3) 4) 5)

Eten. Gevarieerd eten met voldoende vezels is belangrijk. Probeer uit wat uw kind lekker vindt. Denk naast volkorenbrood, zilvervliesrijst en peulvruchten ook aan groente en fruit. Fruit (liefst met met schil en al) en rauwkost zijn prima tussendoortjes én geschikt om een boterham extra feestelijk mee te beleggen! Drinken. Het is soms lastig om kinderen voldoende te laten drinken. Toch is dit essentieel, zeker als er meer vezels gegeten worden. Denk aan ongeveer 1 tot 1,5 liter per dag. Dat kan van alles zijn maar let wel op met te veel vruchtensap en fris - en sport- dranken. Daar kan veel suiker inzitten en koolzuur kan pijnklachten verergeren. Bewegen. Elke vorm van beweging is goed en het kan iedere dag! Laat kinderen lekker (buiten) spelen, neem samen de fiets of ga eens lopend naar school. Ontspanning. Ook bij kinderen komt stress en spanning voor. Zorg voor ontspanning door bijvoorbeeld voor te lezen, te knutselen of een gezellige bos- of strandwandeling te maken. Aandrang. Leg uit dat je lichaam aangeeft wanneer je naar de wc moet. Als je kind de poep ophoudt, wordt het steeds vervelender! Geef je kind de tijd op de wc. Een strip- of puzzelboek kan helpen het wc-bezoek aangenamer te maken.

Kijk voor meer informatie over voeding en darmgezondheid ook op: www.darmgezondheid.nl, www.voedingscentrum.nl, www.poeppoli.nl
Joep heeft een probleem: hij kan niet poepen op de wc. Hij krijgt er buikpijn van en dat maakt Joep erg verdrietig. Maar dan neemt zijn moeder hem mee naar een dokter. De dokter vertelt over allerlei soorten poep en over een poepfabriek in Joep’s buik. 'Joep moet poepen' is een voorleesboek op rijm voor kinderen met poepproblemen. Het voorlezen van het boekje kan bijdragen tot het herkennen en erkennen van de problemen die kinderen kunnen ervaren als ze moeite hebben met hun stoelgang. Daarnaast staan er voor ouders en verzorgers tips en adviezen in voor een goede spijsvertering. 'Joep moet poepen' is een uitgave van Kinderboek op Maat. Dit boek is mede mogelijk gemaakt door Yakult, met dank aan de poeppoli van het Emma Kinderziekenhuis AMC Amsterdam. Tekst: Josette Kootstra en Fleur Verhoeff Illustraties: Irene Mulder