Almere Woont Almere Leeft Wek 25 -2021

Page 1

BIJLAGE ALMERE DEZE WEEK

ALMERE

EDITIE JUNI 2021

WOONT LEEFT

Zo woon ik: Wonen in Kruidenwijk

‘In de zomer eten we elke avond op het kleine balkon’ Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Ed Schuurman Hovenier

www.edschuurmanhovenier.nl Parelmosstraat 2, 1314 MN Almere Telefoon 036-5332856 Mobiel 06-50662514

KRUIDENWIJK – Toen Maria MonsmaHazeleger de woning aan de

“Stijgende prijzen, de rol van de makelaar”

Gipskruidweg in een brochure zag bij een makelaar in het centrum was ze op slag verliefd. “De brochure was een soort bouwpakket dat je als een maquette in elkaar kon zetten. Het zag er zo leuk uit met het erkertje en het balkon. We hebben geen moment getwijfeld en ons meteen opgegeven voor dit huis”, vertelt Maria. Nu,

In de zomer eten Maria en Martin elke avond op het kleine balkon op zolder. (Foto: Fred Rotgans)

Dia’s

het mooiste licht om bij te schilderen. Mijn man

ruim 33 jaar later, wonen Maria en Het huis is in 1987 gebouwd. “We hebben het heeft hier ook zijn workmate staan waar hij kan haar man Martin nog steeds met veel hele bouwproces gevolgd. In die tijd maakten timmeren en zagen. Het is echt een heerlijke romwe dia’s. We hadden een hele serie van de bouw.

melkamer geworden. Er staat ook een extra koel-

gedigitaliseerd. Bij alle buren die hier nog steeds

weggaan zet ik hier altijd alle spullen vast klaar in

plezier in het huis. “In de afgelopen Toen we hier 25 jaar woonden hebben we de dia’s kast. En als we met de hele familie een weekend jaren hebben we ook weleens voor vanaf het begin wonen hebben we de digitale boodschappenkratten.” andere huizen gekeken. Maar dit huis foto’s in de bus gedaan.”

‘Zonnetje in mijn nek’

heeft zoveel voordelen. Dat vinden we Atelier De keuken vindt Maria de fijnste plek in huis. De kinderen zijn inmiddels alle drie het huis uit, “Daar zit ik het liefst de hele dag. We hebben niet in een ander huis.”

Het echtpaar verhuisde 37 jaar geleden vanuit Groningen naar Almere. “We woonden toen in Stedenwijk. Ik was zwanger en we zochten een ander huis dat aan al onze eisen voldeed. We wilden graag een dichte keuken, een woonkamer op het noordoosten en vier slaapkamers, omdat we drie kinderen hebben. Dit huis had dat allemaal.”

maar het huis blijkt ook ideaal voor twee personen. “Nu we met z’n tweeën zijn hebben we veel slaapkamers over. Maar elke kamer hebben we benut. We hebben een heerlijke slaapkamer op zolder, met balkon. Onze oude slaapkamer op de eerste verdieping is nu mijn atelier. Van onze oude eettafel hebben we een werkplank gemaakt. Hier liggen mijn doeken te drogen of zet ik ze in de vernis. Het licht in deze kamer is ideaal. De kamer is op het noorden en dat geeft

Vaste buitenplanten v.a. € 2,Hortensia v.a. € 7,50 per stuk 5 zakken tuinaarde voor € 10,-

een grote eettafel van twee meter lang. Hier zit ik vaak te schilderen als ik klein werk maak dat plat op tafel kan. De keuken is op het zuiden, dus dan voel ik het zonnetje heerlijk in mijn nek. Mijn man werkt ook aan deze tafel, dus dan zitten we gezellig samen.”

Eten op balkon In de zomer eet het stel elke avond op het kleine balkon op zolder. “Het balkon ligt op het zuiden en overdag is het veel te warm op daar te zitten. Maar in de avond is het er heerlijk. We nemen dan een groot dienblad en scheppen beneden, in de keuken ons eten in een diep bord. Daar doen we dan een diep bord overheen. Ook nemen we meteen de koffiekan mee, zodat we niet meer naar beneden hoeven. Als we klaar zijn met eten, draaien we onze stoelen richting de zon en zitten we er heerlijk tot een uur of half negen. Het is net groot genoeg voor ons twee”.

Nu ook diverse binnenplanten Openingstijden: ma t/m vr 11.00 tot 19.00 uur, za en zo 10.00 tot 17.00 uur

www.bestratingsmaterialenalmere.nl

Mijn antwoord hierop is dat ik echt zo veel macht niet heb in mijn rol als makelaar. Wij makelaars hebben het belang van onze opdrachtgever als uitgangspunt. Het belang van de opdrachtgever (verkoper in dit geval) is een zo goed mogelijk verkoopresultaat qua prijs, oplevering en bijkomende voorwaarden. Hierbij zorgen wij voor een verkoopstrategie die dat optimale resultaat het meest bevordert. Een goede presentatie, het samenstellen van een compleet dossier, het verzorgen van kwalitatief goede bezichtigingen, het organiseren van het biedingsproces en uiteraard een adequate afhandeling van het dossier. De transactieprijs wordt door koper en verkoper bepaald in het biedingsproces. Kopers bieden steeds meer omdat ze bang zijn achter het net te vissen. Dit neemt niet weg dat de frustratie begrijpelijk is, ook mijn kinderen moeten straks op zoek naar een huis. Van een individuele huiseigenaar kan echter niet worden verwacht dat hij een lagere prijs en/of slechtere voorwaarden aanvaardt omdat de starter ook een kans moet krijgen. De oorzaak van de hoge prijzen ligt in het grote verschil tussen vraag en aanbod. Woningen zijn schaars, de rente is laag en de vraag is groot. Ook benieuwd wat jouw woning kan opleveren in de huidige markt? Neem dan contact op met Semeijn Makelaardij en maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Onze makelaar komt dan vrijblijvend bij u thuis om u te informeren. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Dat kan per telefoon op 06-13928430 en per e-mail op info@semeijnmakelaardij.nl. Wij helpen je graag verder!

60x60 betontegels van in 2 8 kleuren € 39,50 per m incl. leggen De Steiger 108, 1351 AJ Almere (tegenover het Upcyclecentrum)

De stijgende prijzen van woningen leiden steeds meer tot frustratie bij starters. Afgelopen week werd ik hierop door iemand aangesproken over mijn rol in dit proces. Mij werd verweten dat ik degene ben die er voor zorgt dat de prijzen zo hoog zijn.

Het atelier van Maria is op het noorden. ‘Dat geeft het mooiste licht om bij te schilderen’. (Foto: Fred Rotgans)

Semeijn Makelaardij Tel. 06 53917115 www.semeijnmakelaardij.nl info@semeijnmakelaardij.nl


ALMERE WOONT ALMERE LEEFT

36

Onderzoek Aeres naar het verwilderen van centrum ALMERE - Begin februari is bij Aeres Hogeschool het Rewilding Stepping Stones project van start gegaan. Het is een éénjarig onderzoek waarin wordt onderzocht hoe met reststromen en inheemse beplanting de natuur via stepping stones de stad De stapstenen worden gemaakt van circulaire

in te laten. materialen met daarin inheemse beplanting (Foto: Adobe Stock)

Groene stapstenen

woo .6'□ naccent ,._,,... mens

!

www.woonaccentalmere.n

Het plan is om in het centrum van Almere groene stapstenen te ontwikkelen. De stapstenen worden gemaakt van circulaire materialen met daarin inheemse beplanting om de verblijfskwaliteit van publieke buitenruimtes op korte termijn een impuls te geven en (ecologische) structuuroplossingen voor de lange termijn te testen. “Het uiteindelijke doel is om kansrijke oplossingen te maken in beleid en uitvoering zodat draagvlak ontstaat voor grootschalige vergroeningsplannen”, volgens junior onderzoeker Luc van Zandbrink. De komende tijd worden samenwerkingen met diverse opleidingen en praktijkpartners verkend om gezamenlijk aan het ontwerp en uitvoering van de stapstenen, de Rewilding Stepping Stones, te werken.

1

EU W O F B E S TA A N D E B O U W V O O R N I E U W B O U W O F BVO E S TOARAN NID E WBBOOUUW

“Uit eigen productie “Uit eigen productie geleverd”geleverd” DE DE STEIGER STEIGER –– De De Flevo Flevo KozijnenKozijnenfabriek fabriek heeft de beschikking beschikking over een eigen eigenshowroom showroom waarbij waarbij aannemers maarmaar ook particulieren kan aannemers ook particulieworden er allemaal ren kan getoond worden wat getoond wat er mogelijk ismogelijk met kunststof kozijnen, allemaal is met kunstdakkapellen enendakramen. stof kozijnen. dakkapellen.

In de de showroom showroom laat laat de de Flevo Flevo In Kozijnenfabriek zien wat er alleallemet kunststof kunststof maal mogelijk is met kozijnen, en dakkakozijnen schuifpuien en dakkapellen. “En pellen. “En dat is heel veel”, lacht dat is heel veel”, lacht Radjesh. Radjesh. “We leveren een maat“We leveren een maatproduct product hoge kwaliteit. van hogevan kwaliteit. Maar weMaar bie-

denbieden ook service. En En daarom we ook service. daaromis hethet goed datdat mensen daarvan nu is goed mensen daarvan voorbeelden kunnen zien zien in onze nu voorbeelden kunnen in onze showroom. We richten showroom. We richten ons ons met met op kleine aannemers namename op kleine aannemers en en particulieren. We zijn trots op particulieren. We zijn trots op wat wat we we maken.” maken.”

NU OOK VOOR NU KOUONKSTOSPTO MFAAT DA AK KK RA D AM PEELN LEIN N Vr DaaIV g na Ear RSdeEmM ogel AijkThe EN den Vraag naar de mogelijkhede n

Uit eigen eigen productie productie geleverd: geleverd: KLAAR DE NORM VAN 2020, Uit MET EENVOOR NEDERLANDSE UITSTRALING MET EEN NEDERLANDSE UITSTRALING

Acrylcolor Beste kleurtechniek in de markt met al 35 jaar ervaring. TV® lijmtechniek Geoptimaliseerd om de STV® lijm¬techniek toe te passen in het S 9000 systeem. Diepere kozijnen Verschillende kozijnprofielen om de typische Nederlandse uitstralingen te kunnen waarborgen. IKD® - Intensiv-KernDämmung De beste isolatie door optioneel IKD® isolatie profielen toe te voegen

WARMTE-ISOLATIE U-WINDOW tot

0,75*

W/(m2·K)

Kwaliteits kunststof kunststof kozijnen kozijnen met •• Kwaliteits met 15 15 jaar jaar garantie garantie • Schuifpuien • Schuifpuien Ramen &&(terras)deuren (terras)deuren •• Ramen Op • Gevelbekleding • Gevelbekleding • Dakkapel kozijnen kozijnen • Dakkapel kozijnen Horren 15 jaar garantie •• Horren Hang en en sluitwerk sluitwerk10 10jaar jaargarantie garantie Hang en •• Hang • Ventilatie rooster • Ventilatie rooster sluitwerk SKG*** met met PKVW PKVWCertificaten Certificaten •• SKG*** 10 jaar HR++ Glas Glas 10 10 jaar jaargarantie garantie •• HR++ garantie Trippel glas glas 10 10 jaar jaargarantie garantie •• Trippel 60 min. min. Brandvertragende Brandvertragendekozijnen kozijnen •• 30 Kozijnen met methoutlook houtlookverbinding verbinding •• Kozijnen • K o z i j n e n m e t h o u t n e r f u itgevoerdzowel zowelbinnen binnenals als • Kozijnen met houtnerf uitgevoerd b u i t e n k a n t buitenkant Kozijnen uitgevoerd uitgevoerdmet meteen eenAcrylcolor Acrylcolor •• Kozijnen

De Steiger 128a | 1351 AL Almere | Telefoon 036 744 16 16 | info@flevokozijnenfabriek.nl

www.flevokozijnenfabriek.nl

Stedelijke Ecosystemen Het project speelt in op de behoefte van stedelingen om de natuur dichtbij te hebben. Covid-19 laat zien dat mensen meer lopen in hun direct woonomgeving en dat de huidige inrichting niet langer voldoet. “Enkele internationale steden zoals Malmö en recent ook Londen vervullen de rol als voortrekker wanneer het gaat om verwilderen van stedelijke leefgebieden, het zou fantastisch zijn als Almere zich hierbij aansluit en het heeft met veel openbare ruimte al een mooie uitgangspositie voor het verwilderen van de stad”, aldus Spanjar. Het project is onderdeel van het nieuwe lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte, waar onderzoekers van Aeres nauw samenwerken met de provincie Flevoland, Gemeente Almere en het programma Almere 2.0 rondom groene stadsontwikkeling.

Leen gratis energiemeter ALMERE - Nu iedereen veel thuis is, biedt dat de kans om te o ­ ntdekken waar geld kan worden bespaard. Bij Energieloket Flevoland kan kostenloos een energiemeter worden geleend, om thuis te bekijken waar het zuiniger kan. Wie benieuwd is waar onnodig energie wordt verspild kan twee weken lang gratis een energiemeter lenen. Hiermee kan thuis in kaart worden gebracht welke apparaten onverwacht veel stroom gebruiken of juist meevallers blijken te zijn. De energiemeter is te reserveren via www.energieloketflevoland.nl/energiemeter. De meter wordt langs gebracht of kan worden opgehaald.

Flevosol

ZONWEREN EN SFEER CREËREN

“Malmö en Londen vervullen de rol als voortrekker wanneer het gaat om het verwilderen van stedelijke leefgebieden. Het zou fantastisch zijn als Almere zich hierbij aansluit”, laat lector Innovatie & Groenstedelijke ruimte Gideon Spanjar van Aeres weten op de website van de school. De biodiversiteit staat wereldwijd onder sterke druk en daar is de mens de oorzaak van, volgens de Hogeschool. “Het keren van de sterke afname van biodiversiteit is de grote uitdaging, maar veel pogingen blijken onvoldoende te werken’, aldus Spanjar.

ZONWEREN EN SFEER CREËREN

In juli en augustus krijg J·e b..IJ ons het verkooppakket t.w.v• € 450,- cadeau!

Rolluiken actie

ANTI INBRAAK - Rolluiken Roma, volledig in aluminium uitgevoerd. - Energie besparend bij warm en koud weer. - Effectieve bescherming tegen ongewenste indringers. - D.m.v. aandruksysteem niet op te tilen en rammelvrij. Josephine Bakerstraat 7D Almere Muziekwijk Aan de Hogering t/o de Manege, Tel. (036) 5331160 Open: di t/m za 10.00 tot 17.00 uur w w w . a m b i a n c e - z o n w e r i n g . n l


ZOMER ACTIE

ALMERE WOONT ALMERE LEEFT Onachtzaamheid bij thuiswerken geeft inbrekers toch nog kansen ALMERE - Tijdens de lockdown werkt men gemiddeld meer dan 2,5 dagen thuis, zo blijkt uit onderzoek. Ruim een kwart werkt zelfs alle dagen thuis.

AL 30 JAAR EEN BEGRIP IN ALMERE

• • • • • • •

GMRATIS*

Het is dan ook niet verwonderlijk dat

OTOR IN . AFSTANDSBEDICL EN

de inbraakcijfers drastisch omlaag

ING

zijn gegaan. De politie rapporteert

BUITENZONWERING

een daling tot wel 40 procent ten opzichte van een vergelijkbare periode

TERRASOVERKAPPINGEN

vorig jaar. Maar de inbraken zijn niet

RAAMDECORATIE

geheel gestopt. Inbrekers wachten

ROLLUIKEN ALU & STAAL

REPARATIE & ONDERHOUD

OP LUXAFLEX RAAMDECO

RATIE

10% KORTING*

BEZOEK OOK ONZE TERRASSEN WERELD! Industrieterrein Gooise Kant Antennestraat 20, Almere (036) 536 55 35 www.sun-select.nl www.luxaflexdealeralmere.nl * Vraag naar de voorwaarden. Geldig tot 31-07-2021.

Maatregelen

hun kans af tot mensen niet thuis zijn, De makkelijkste maatregel om dit tegen te gaan bijvoorbeeld voor een wandelingetje is uiteraard in alle gevallen iedereen de deur op

SHUTTERS

HORDEUREN

Een smart slot draait bij het dichttrekken van de deur het slot op slot. (Foto: aangeleverd)

25,0°C

26,0°C 26,0°C 24,0°C

? ?

swinging gate

garage door

terrace awning terrace awning

light light

bedroom’s shutter

living room’s

BIJ AANSCHAF 3 SCREENS OF ROL

shutter

LUIKEN

GRATIS* SO

MFY CONNEXOON

om overdag even aan de beklemming van videocalls, chats en mails te ontsnappen.

Bijna twee op de drie doet dat (bijna) elke dag dat ze thuis werken en zijn dan al snel een half uur tot drie kwartier van huis. Hoewel het merendeel dan keurig hun voordeur op slot draait, laat 1 op de 7 dat soms of vrijwel altijd achterwege. En een oplettende inbreker is dan binnen een minuutje binnen.

Deur op slot draaien Vergeet 1 op de 7 van de volwassenen weleens de voordeur af te sluiten, als men kinderen jonger dan 15 jaar in huis heeft doet 40 procent van die kinderen vrijwel nooit de voordeur op slot met een sleutel, als zij als laatste hun huis verlaten. Pubers nemen meer verantwoordelijkheid, maar ook in deze groep doet 1 op de 5 vrijwel nooit de voordeur achter zich op slot. De overheid heeft juist voor dit fenomeen al enkele jaren een campagne lopen met het overbekende zwaailichtje: “Deur op slot, lichtje aan”. Want als een voordeur niet op slot is gedraaid, weet een inbreker daar wel raad mee. Met een stukje plastic heeft hij binnen een minuutje de deur open om snel zijn slag te slaan.

slot te laten draaien als deze als laatste het huis verlaat. Maar er zijn ook andere, slimme oplossingen. Zo is daar het zelfsluitende, mechanische slot. Dit slot zorgt ervoor dat bij het dichttrekken van de deur, automatisch de deur op slot gaat. Omdat je bij een voordeur die dicht wordt getrokken toch altijd een sleutel nodig hebt om de deur te openen, is een zelfsluitend slot een goede oplossing.

Smart sloten Er zijn ook ‘smart’ sloten die op een batterij werken en die bij het dichttrekken van de deur, het slot op slot draaien. Je plaatst daarbij het smart slot over je sleutel, aan de binnenkant van je deur. Je kunt daarna op je mobiel instellen na hoeveel seconden na het dicht­ trekken van je voordeur deze op slot gedraaid moet worden. Je kunt daarna eenvoudig met je mobiel het slot ook weer ontgrendelen, en zelfs anderen op afstand toegang verschaffen. ‘Gemak dient de mens’ en dit is wel zo veilig voor de onachtzamen of gemakzuchtigen onder ons.

Stichting Nationale Inbraak Preventie De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. De stichting organiseert onder meer tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Kijk voor meer informatie over inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Pas op voor malafide slotenmakers. Ga voor een erkend bedrijf 24 uurs noodservice Schadevrij deuren openen bij: Calamiteiten Afgebroken sleutel Buitensluiting Verloren sleutel

036-5499656 24/7 Sloten en sleutels Autosleutels Hang & sluitwerk Kluizen Graveerwerk Alarminstallaties Plaatsen & monteren

GEEF INBREKERS GEEN KANS KLUIZEN

Beschermd tegen BRAND & INBRAAK Indicatie waardeberging 5000/9000

van € 407,voor

€ 325,ook met code slot mogelijk Geldig tot 30 juni 2021

Sleutels - Sloten - Veiligheid Oslostraat 51 zaterdags gesloten (ingang verlengde Noordeinde) 1334 CB Almere Monitorweg 20 zaterdags gesloten 1322 BJ Almere | www.hbcalmere.nl