Blik & Rør - nr. 2, 2022

Page 1

FA G B L A D E T

BLIK&RØR

NR. 2 / 2022

MØD ET MEDLEM

ALI ER VVS'ER, FODBOLDSPILLER – OG DØV MED PÅ JOB

NYE SATSER

TIPS & TRICKS

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM

SE DE NYE SATSER

UNDGÅ NEDSLIDNING


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

7

Som medlem af Blik og Rør kan du få Alka Mobil Både du og din familie kan få mobilabonnementer til superskarpe priser. Få 7 GB data for 59 kr/md, 30 GB data for 79 kr./md eller fri data for 99 kr./md. Alle abonnementer har fri tale. Se mere på alkamobil.dk

2

Alka Mobils abonnementer er forudbetalte og indeholder fri tale og sms og har 30 dages opsigelse. Vælg mellem enten 7 GB dataforbrug i Danmark eller 30 GB data - inkl 9 GB EU data, eller frit dataforbrug i Danmark. Prisen forudsætter kortbetaling eller betaling med MobilePay. Se mere på alkamobil.dk, hvor du også kan se, hvilke forbund der er omfattet. Alka Mobil er en del af Alka Fordele A/S.


INDHOLD

NR. 2 APRIL 2022

10

FAGBLADET BLIK&RØR

TIPS OG TRICKS

14

Se, hvordan du holder kroppen smidig under arbejdet NYE SATSER – VVS-LÆRLINGE

18

Der er kommet nye satser for lærlinge pr. 1. marts 2022 FLERE UDDANNELSESAFTALER

26

Den årlige statistik for VVS-energiuddannelsen viser, at der bliver indgået flere ordinære uddannelsesaftaler NYE SATSER VVS-OVERENSKOMST

28

Få et overblik over de nye satser for VVS-overenskomsten, der trådte i kraft 1. marts 2022 OK FORHANDLINGER

MAN KAN SAGTENS SKRUE RØR, SELVOM MAN ER DØV

30

Nu starter forhandlingerne så småt – få overblik over dialogmøder nær dig DM I SKILLS

PENSION

32

Nærmer du dig pensionsalderen? Få gode råd til, hvordan du får en blid overgang til pensionisttilværelsen BREVKASSE Har du styr på udbetaling af akkordoverskud? Vi opsummerer reglerne, så du kan få det fulde overblik

MED PÅ JOB

16

34

20

MØD REGIONSMESTRENE, DER SNART SKAL KONKURRERE MOD HINANDEN I DM I SKILLS

LØNSTATISTIK

36

Der er blevet opgjort lønstatistik for skorstensfejerne, og vi giver dig en gennemgang NYE SATSER FOR SKORSTENSFEJERNE

38

Få et overblik over de nye satser og takster, der nu gælder skorstensfejere – både lærlinge og svende ERFARENT VVS-SJAK FORVANDLER STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM

1. MAJ ARRANGEMENTER

41

Det er snart ved at være tid til 1. maj, og vi giver dig derfor en oversigt over, hvor der holdes arrangementer lokalt nær dig

FAGBLADET BLIK&RØR • NR. 2 • APRIL 2022

Nyropsgade 14, 1602 København V E-mail: fagblad@blikroer.dk Web: www.blikroer.dk FORSIDEFOTO Mads Joakim // Büro Jantzen

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Kiki Jano Nielsen

ANNONCESALG Rasmus Engelbrecht Stegmann rhs@blikroer.dk

Oplag kontrolleret af Fagpressens Medie Kontrol til 10.216

REDAKTION Kiki Jano Nielsen Rasmus Engelbrecht Stegmann (DJ) Jonathan Roed Kirkedal Josefine Theill Macfarlane

DESIGN OG LAYOUT Grafisk Afdeling ApS

Fagbladet Blik&Rør udkommer 6 gange årligt Redaktionen lukkede dette blad d. 15. marts 2022. Næste udgivelse er 30. maj 2022.

TRYK KLS Pureprint A/S

ISSN 0907-7243 Fagbladet Blik&Rør

Indhold

3


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

FORMANDEN HAR ORDET

I FÆLLESSKABETS TEGN D

et fagblad, du sidder med i hånden, er ét af dem, som giver essensen af, hvad det handler om for en OK fagforening. Det er nemlig i denne udgave af fagbladet, at vi giver et overblik over alle de nye satser i overenskomsterne. For svende og lærlinge i både VVSog skorstensfejerbranchen trådte de nye satser i kraft den 1. marts i år. Det er satser, som der er opnået enighed om efter lange, seje forhandlinger med arbejdsgiverne. Kroner og ører som kommer dig og dine kollegaer til gode, når I åbner jeres velfortjente lønseddel. Derfor kan jeg blive godt gammeldags gal, når vi i fagbevægelsen, i nogle medier, bliver anklaget for at holde dem, som ikke er en del af fællesskabet, udenfor. Faktisk mener jeg, at vi er ret solidariske. De nye lønsatser, som du kan læse her i bladet, de gælder for alle, der er ansat under vores gode overenskomster.

FOTO

Jonas Krøner 4

Formanden har ordet

DERFOR KAN JEG BLIVE GODT GAMMELDAGS GAL, NÅR VI I FAGBEVÆGELSEN, I NOGLE MEDIER, BLIVER ANKLAGET FOR AT HOLDE DEM, SOM IKKE ER EN DEL AF FÆLLESSKABET, UDENFOR. Men vi kommer ikke til at lægge skjul på, hvad vi mener. Nemlig, at hvis man gerne vil nyde godt af fællesskabets goder og slagkraft, så må man også selv bidrage og være en del af fællesskabet. Sådan fungerer det i alle livets henseender. Man bliver heller ikke angriber på det lokale fodboldhold, hvis man hellere vil betale kontingent til nabobyens klub.

I Blik- og Rørarbejderforbundet bliver april 2022 i den grad en måned, der kommer til at stå i det stærke fællesskabs tegn. Vi holder dialogmøder i de fire kredse, hvor vi starter op på drøftelserne omkring overenskomstforhandlingerne i 2023. Jeg glæder mig til, forhåbentlig, at se rigtig mange af jer ude i landet og blive klogere på jeres ønsker, holdninger og tanker omkring de kommende forhandlinger. Jo flere vi står sammen om vores ønsker for fremtiden – jo stærkere står vi i forhandlingerne.


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

KORT NYT

KORT NYT

SVEJSER DU? SÅ KAN DU OVERVEJE AT BLIVE VACCINERET FORBRUGERRÅDET TÆNK ANBEFALER ALKAS INDBOFORSIKRING SVEJSERE HAR EN FORDOBLET RISIKO FOR ET ALVORLIGT SYGDOMSFORLØB, HVIS DE BLIVER RAMT AF IPS – INVASIV PNEUMOKOKSYGDOM. Den præcise årsag til det er ikke kendt. En årsag kan dog være udsættelsen for svejserøg. Pneumokokker kan være skyld i alvorlige sygdomme som meningitis og blodforgiftning. Derfor er det en rigtig god idé at få en vaccination mod pneumokokker ved egen læge. Og altid at anvende effektiv udsugning ved svejsning.

I EN TEST, SOM FORBRUGERRÅDET TÆNK HAR FORETAGET, KÅRER DE ALKAS SOM DEN BEDSTE. De vurderer indboforsikringen som den med bedst dækning – til en favorabel pris. Det er blandt andet en god nyhed for medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet, da det er muligt at tegne Forbundets Indboforsikring med rabat – som er lige præcis den, der vinder testen. Indboforsikringen for medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet starter på 1.454 kr. om året.

AOF TILBYDER GRATIS ONLINEKURSER SOM MEDLEM AF BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET HAR DU ADGANG TIL MANGE FORSKELLIGE ONLINEKURSER PÅ AOF. Her kan du blive skarpere til at lave og redigere den perfekte video, få styr på brugen af IT på arbejdspladsen og hvordan du bruger den til at effektivisere dit arbejde. Eller du kan få et grundlæggende eller videregående kursus i Excel og Word – eller resten af Microsoft Office pakken. Der er noget til enhver, så dyk ned i AOF’s onlinekurser. Det er gratis, og du får et bevis på din indsats og dine nye færdigheder. Se alle kurserne her: https://aofonlinekurser.dk/

Kort nyt

5


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

KORT NYT

NY MEDARBEJDER

OK 2023-GRUPPEN ER NU ÅBEN

DEN 1. APRIL STARTER ANDREAS PETERSSON SOM ORGANISATIONSKONSULENT I FORBUNDSHUSET. Her skal han bl.a. understøtte de valgte og arbejde med Blik&RørUngdom. Andreas har været politisk rådgiver for Marianne Vind i Europa-Parlamentet og har desuden en baggrund som politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

JEG GLÆDER MIG TIL AT BLIVE EN DEL AF HOLDET. Blik- og Rørarbejderforbundet er jo et af de gamle LO-forbund og har dermed en lang og stolt historie. Det synes jeg altid, man skal være ydmyg over for. Jeg betragter Blik og Rør-medlemmerne som nogle af dem, der i høj grad er med til at bygge fremtidens Danmark, og de spiller en vigtig rolle i forhold til den grønne omstilling, som alle snakker om. Jeg ser frem til at møde mine kollegaer i forbundshuset, men i lige så høj grad også de tillidsvalgte og medlemmerne ude i organisationen, siger Andreas.

6

Kort nyt

TIL NÆSTE ÅR ER DER OVERENSKOMSTFORHANDLINGER IGEN. Overenskomsterne fra 2020 udløber nemlig i 2023. Derfor har forbundet igen åbnet for en Facebook-gruppe, hvor du kan melde dig ind og få opdateringer om forhandlingerne. Du kan finde gruppen ved at søge på ” OK 2023 VVS- og skorstensfejerbranchen”. Gruppen er kun for medlemmer af Blik- & Rørarbejderforbundet.

HAR DU IKKE MODTAGET DINE BREVE FRA FAGFORENINGEN? DET ER MULIGVIS FORDI, DU IKKE HAR TJEKKET ”MIN SIDE”. Fremover får du al din post fra forbundet på ”Min Side” på hjemmesiden. Det er nemlig den bedste måde, vi kan sørge for, at posten er 100% sikker. Når du får ny post på ”Min Side”, så får du en notifikation på din telefon eller din mail. Herefter skal du så logge ind og tjekke på hjemmesiden.


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

KORT NYT

HVORDAN ER JERES OMGANGSTONE PÅ ARBEJDSPLADSEN? BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET HAR I SAMARBEJDE MED TEKNIQ ARBEJDSGIVERNE, 3F OG DANSK METAL UDARBEJDET NYT MATERIALE MED FOKUS PÅ OMGANGSTONEN PÅ ARBEJDSPLADSEN. Materialet har til formål, at I i jeres virksomhed kan tage en god snak om, hvordan I taler til hinanden. Det kan hjælpe med at opstille en politik og lave retningslinjer for god omgangstone, så krænkende handlinger kan undgås.

ERE LÆS M HER

NU ER DER ÅBENT FOR

TILMELDING TIL EFTERÅRETS G-KURSER

Der er nu åbent for tilmeldingen til efterårets G-kurser, så skynd dig ind og tilmeld dig, inden de populære kurser bliver fyldt op. Den nye struktur betyder, at du skal gennemføre et lokalt todages G1-kursus, før du kan komme på G2 og G3 på Konventum. De tre G1 kurser er på følgende dage:

NY TALENTPRIS PÅ 15.000

TIL VVS-LÆRLINGE

UNIDRAIN HAR TIDLIGERE UDDELT EN TALENTPRIS TIL MURER-LÆRLINGE MED EN GEVINST PÅ 15.000 KRONER OVEN I HATTEN. Nu har de valgt at udvide til også at uddele en pris til en VVS-lærling. Du kan ansøge om prisen frem til 15. april 2022, og du kan læse mere om legatet på www.unidrain.dk/legat.

: t a u d e t s d Vi ARBEJDSTILSYNET GENNEMFØRTE

23.013 TILSYN I 2021?

Det viser statistik fra Arbejdstilsynet. ARBEJDSTILSYNET KØRER SÆRLIGT TILSYN MOD ASBEST I HELE 2022. Husk derfor, at hvis du oplever noget asbest-relateret på din arbejdsplads, så kan du melde det til Arbejdstilsynet.

BLIV KLAR TIL TILSYN

På Arbejdstilsynets hjemmeside findes en guide, der kan gøre din arbejdsplads klar til tilsyn. Guiden forbereder jer til et grundtilsyn. Du kan se hele guiden her: https://at.dk/ guides/bliv-klar-til-tilsyn/?slide=34576

zGLOSTRUP den 11-12. august zMIDDELFART den 25-26. august zAALBORG 8-9. august Du tilmelder dig ved at ringe til din kreds. Kort nyt

7


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

r? e ri fe å m s g o e g a id fr ts Er du klar til foråre ld

10 %

PlusFerie. med Nyd foråret og fridagene nne familie og venner i skø marks ferieboliger på hele Dan . olm rnh Bo , Solskinsø

10 %

Besøg Danmarks største hotelkæde med hyggelige ri kroer og skønne hotelle hele landet.

9-15 %

9%

PlusBriller.

PlusFritid.

tilbud, Benyt alle Synoptiks gode ni. På ove og få 5 % PlusKort rabat % på 20 du får er ikke nedsatte var n. ise normalpr

5-20 %

mpe I Friluftsland finder du et kæ styr ud udvalg af beklædning og ns de ver af gle til friluftslivet fra no ds. ran orb do førende out

9%

.dk rabataftalerne på pluskort

du elcykler, Hos Jupiter Cykler finder et. Få rabat citybikes og meget and r i deres sty ud på både cykler og pen. op bsh we på butikker og

vilkår og betingelser for

k, olieskift Trænger bilen til nye dæ af de et eller andet? Så kør forbi teder, rks ovæ aut mange dæk- og t. de lan e hel i der ligger

PlusHotel.

ændrede rabataftaler. Læs

PlusBil.

PlusCykel.

ho

trykfejl og Der tages forbehold for

r til hotelop e kl y c a fr t al å p at b ra rt – Få PlusKo

Scan QR-koden og få dit PlusKort på mobilen med det samme. 8

Lokalforhandling


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

DET SKAL DU VIDE – OM EU-MINDSTELØN

Der er lige nu FORHANDLINGER I EU OM EN MINDSTELØN. Umiddelbart kan mindsteløn lyde som en god ting. Men Blik- og Rørarbejderforbundet frygter, at en lovbestemt mindsteløn kan betyde dårligere vilkår for lønmodtagerne. Her er et oprids over, hvad en EU-mindsteløn egentlig betyder.

1

0 10

I DANMARK ER DET ARBEJDSMARKEDETS PARTER, DER FASTSÆTTER LØN. Det gør de gennem overenskomster og lokalaftaler mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Det er grundelementet i den danske model.

3

2

EN EU-MINDSTELØN SKAL FASTSÆTTES AF NATIONALE POLITIKERE, fordi EU ikke må regulere løn. Det udfordrer den danske model, fordi det ikke længere bliver arbejdsmarkedets parter, der kan forhandle løn, men i stedet bliver op til politikerne.

4 80%

DET HAR VÆRET PÅ TALE AT UNDTAGE LANDE MED 80% OVERENSKOMSTDÆKNING, men det vil betyde, at overenskomstdækningen ikke skal falde meget, før Danmark også er omfattet af reglerne.

DET ER EN GLIDEBANE FOR DEN DANSKE MODEL, fordi EU-borgere skal behandles lige - kommer der derfor klager over løn til EU-domstolen, kan Danmark risikere at blive underlagt mindstelønnen alligevel.

Det skal du vide

9


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

MAN S N E T G A S KAN

r ø r e u r sk M MAN O V L E S v ø d R E 10

Mød ALi


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

STOLT OG IG T IG R , OG AT JEG ER MIG SELV R E V O M. T E MIN DRØ Å IMPONER N T A T MULIG DET VAR IT JOB ELSKER M G E J

Ali Shiripour har været døv, siden han var spæd. Han har dog aldrig ladet sin mang­lende hørelse stå i vejen for hans store interesser – VVS OG FODBOLD. TEKST

Rasmus Engelbrecht Stegmann FOTOS

Mads Joakim // Büro Jantzen

D

a Fagbladet skal mødes med Ali Shiripour, har Ali fået lov til at vælge stedet. ”Englandsvej 61” stod der bare i beskeden til journalisten. Da Fagbladet dukker op, viser det sig, at det er på Sundby Idrætspark, hvor Fremad Amager til daglig har til huse. Da Ali kommer fræsende om hjørnet i sin servicebil, fra sin arbejdsplads Coor, tilkalder han sig hurtigt opmærksomhed ved forskellige fagter. På nuværende tidspunkt er tegnsprogstolken ikke dukket op, men Ali springer ud af bilen. På sin telefon skriver han: ”fordi de har et godt fyrrum” på spørgsmålet om, hvorfor han valgte præcis dette sted til interviewet. Ali har været døv, siden han var to måneder gammel, hvor han mistede hørelsen i forbindelse med en operation. Han blev født i Iran og kom til Danmark som 9-årig. Det var først, da han kom til Danmark, at han fik et sprog. Det tog ham flere år at lære tegnsprog.

- Fra jeg var 0-9 år, havde jeg intet sprog. Det tog mig også rigtig lang tid at lære tegnsprog. Jeg blev først rigtig god til at skrive på dansk, da jeg var 18-19 år, fortæller Ali. HAR ALTID DRØMT OM VVS På trods af Alis udfordringer med manglende sprog og hørelse blev han i sommeren 2021 færdiguddannet VVS’er. Det er noget, der betyder enormt meget for ham. - Det var faktisk mærkeligt, fordi mit skoleforløb blev lavet om et par gange, men ellers så er jeg jo rigtig stolt over, at jeg gennemførte det, og er færdig – og jeg er rigtig stolt og imponeret over mig selv, og at det var muligt at nå min drøm. Jeg elsker mit job, siger 31-årige Ali Shiripour. Vejen til at blive VVS’er var ikke uden bump og udfordringer, men det er ikke tilfældigt, at valget faldt på lige netop VVS-faget. Det er nemlig en drøm, der har spiret i Ali, siden han var dreng og familien fik besøg af en VVS’er. - Jeg stod ved dørkarmen og var helt imponeret over det, han lavede med vaskemaskinen. Allerede dér tænkte jeg, at det vil jeg også. Mød ali

11


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

Netop den måde manden gik til arbejdet på, var noget der trak i Ali. - Han var meget stille og rolig, helt nede på jorden og slet ikke stresset. Jeg er jo også en rolig mand, så det fungerede fint. KOMMUNIKERER MED FAGTER OG TEKST PÅ TELEFONEN Det er de færreste hørende, der forstår tegnsprog. Derfor må Ali tænke ud af boksen i sit arbejde. Ali kører ofte service, og det kræver kommunikation med kunder. Han sørger dog altid for at gøre et godt førstehåndsindtryk. - Jeg kommer altid smilende og viser med fagter, at jeg ikke kan høre. Derefter viser jeg dem min mobil, hvor jeg eksempelvis har skrevet, ”hvor er fyrrummet, kan du pege mig derhen”. På den måde oplever jeg, at kunden er tryg. Hvis Ali skal ringe til nogen, så benytter han sig af en fjerntolk, hvor han bruger video til at kommunikere med tolken, som han så kan få til at ringe og sige de ting, der skal siges. Når han er ude hos kunden, bruger han en app, hvor kunderne kan tale og så bliver det lavet om til tekst, så de kan have en samtale på den måde.

12

Mød ali

HAN VAR MEGET STILLE OG ROLIG, HELT NEDE PÅ JORDEN OG SLET IKKE STRESSET. JEG ER JO OGSÅ EN ROLIG MAND, SÅ DET FUNGEREDE FINT.


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

ET SPIRENDE FODBOLDTALENT Udover at Sundby Idrætspark har et godt fyrrum, så er det også enormt velvalgt i forhold til Alis store interesse for fodbold. Fra Ali var 18 til han var 27 år spillede han for det danske døvelandshold i fodbold. I dag optræder han dog ikke længere som spiller – men som dommer. - Der er stor forskel, men jeg synes, det er sjovere at være dommer nu, fordi jeg er motiveret for det. Hvis jeg var kommet i superligaen, havde jeg selvfølgelig også været motiveret for at blive ved med at spille. Ali har været dommer i tre år, men han har altid haft en interesse for fodbold. Og han var ikke i tvivl om, hvem hans fodboldidol er. - Ej, men jeg har jo mange, men da Edgar Davids spillede i Juventus, var jeg kæmpe fan af ham. Jeg ville gerne være ham. Mød ali

13


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

TIPS & TRICKS

HOLD DIN KROP NÅR MAN HAR FYSISK ARBEJDE, KAN MAN RISIKERE AT FÅ GENER OG SKAVANKER. Derfor bringer Fagbladet her en række øvelser, der kan holde smerterne væk og kroppen smidig. Med øvelserne får du mulighed for at lindre smerter i ryg, lænd,

skulder og nakke – og øvelserne er korte og kræver ikke udstyr, så de kan nemt udføres på byggepladsen eller til service, hvis der opstår pludselig ømhed.

ARMEN LÆNDEN

SMERTER I LÆNDEN KAN VÆRE ØMHED ELLER STIVHED VED DEN NEDERSTE DEL AF RYGGEN OG ØVERSTE DEL AF BALLEN. 1 S tå op med lille afstand mellem fødderne og knæene strakt

DINE ARME ER VIGTIGE I DIT ARBEJDE. DERFOR ER DET OGSÅ VIGTIGT, AT DU STRÆKKER DEM I LØBET AF DAGEN. 1 Fold hænderne 2 Stræk albuerne 3 Pres håndfladerne væk fra brystet 4 S lip strækket og skift til modsat hånd

2 Støt ryggen med hænderne 3 Bøj så langt tilbage som muligt 4 Gentag øvelsen 8 - 10 gange

NAKKEN

SPÆNDINGER I NAKKEN ER MEGET HYPPIGE OG KAN VÆRE TIL STOR GENE, HVIS NAKKEN ER HELT STIV, OG DET GØR ONDT AT BEVÆGE HOVEDET. 1 Sæt dig på en stol eller stå op DU KAN SE FLERE ØVELSER UNDER ”SUNDHEDSØVELSER” PÅ PENSION.DK.

14

Tips & Tricks

2 Læg hovedet ned til din højre skulder 3 Stræk din venstre hånd ned mod gulvet 4 Gentag øvelsen til den modsatte side


NR. 2 APRIL 2022

SMIDIG

FAGBLADET BLIK&RØR

PÅ ARBEJDET SKULDRENE

I DAGLIGDAGEN KAN DER BLIVE LØFTET TUNGE GENSTANDE, OG DET KAN NEMT OVERBELASTE SKULDRENE. 1 Sæt dig på en stol eller stå op 2 Læg dine fingerspidser på dine skuldre 3 Drej dine arme i cirkler, imens du holder fingerspidserne på dine skuldre 4 Lav så store cirkler som muligt 5 Gentag øvelsen, hvor du drejer armene den modsatte vej

FOD OG BEN

FØDDER OG BEN LIDER OGSÅ LAST AF EN HEL ARBEJDSDAG PÅ BENENE. 1 Sæt din højre fod op ad væggen eller et trappetrin med hælen i jorden 2 Din venstre fod skal stå fladt på jorden 3 Pres højre fod ind mod væggen eller trappetrinnet og mærk strækket i lægmusklen 4 Hold strækket i ca. 15 sekunder og gentag så øvelsen med din venstre fod Tips & Tricks

15


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

REGIONSMESTRENE ER KLAR TIL DM I SKILLS TEKST

Josefine Theill Macfarlane & Rasmus Engelbrecht Stegmann

Det var på et højt niveau, der blev konkurreret på under dette års REGIONALE MESTERSKABER I SKILLS. Og nu skal de fire vindere snart kæmpe mod hinanden i Høng den sidste weekend i april 2022, hvor de hele weekenden vil blive udfordret med fremstillingen af et unikt projekt. Her kan du møde de fire regionale mestre.

JEG TROR, DET VIL BETYDE MEGET AT VINDE.

Jeg kommer ud af en ren VVS-familie, så jeg tror, det vil have en stor betydning for dem – de bakker mig i hvert fald meget op om det. Så det kunne være fedt. Altså min farbror plejer at vinde alle konkurrencerne, så det er lidt træls. Men nu kan jeg snart overgå ham, og det ville være fint. Vinderen af de regionale mesterskaber for Nord/Midtjylland – LENNARTH THEODOR ROKKJER, 20 år gammel. Går på Herningsholm. Arbejder for Vestjysk smede i Bøvlingbjerg.

FOTO

Daniel Vender Clausen 16

DM i skills


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

DET ER NOK PRESSET, JEG GLÆDER MIG MEST TIL.

For at se, hvor min egen grænse ligger, og hvor meget jeg selv er i stand til at teste mig selv. Og så også til at lære folk at kende inden for faget, det er jo aldrig dårligt at kunne møde nye mennesker. Det glæder jeg mig også til. Båndet, der bliver skabt, som man siger. Vinderen af de regionale mesterskaber for Storkøbenhavn – FREDERIK OUDAL HELMNES, 21 år gammel. Går på U/Nord Hillerød. Arbejder i Engelgaar Teknik A/S i Rødovre.

DET ER DA VILDT, AT MAN ER BLANDT DE FIRE BEDSTE.

Og det vil betyde helt vildt meget at vinde, jeg vil blive sindssygt stolt over det. Det er jo ikke, fordi jeg ikke har lyst til at vinde – men det er ikke derfor, jeg stiller op. Men jeg vil alligevel blive sindssygt stolt over at have gjort det så godt, og have lavet et så flot stykke håndværk, at det er værdigt til at vinde. Men jeg glæder mig mest til, når vi ligesom er i gang, og har de tre dage, hvor vi står og arbejder, og når vi ude i pauserne skal spise sammen og snakke sammen. Vinderen af de regionale mesterskaber for Sjælland og øerne, – LASSE GREEN LAUMANN, 23 år gammel. Går på Roskilde Tekniske Skole. Arbejder for Bravida i Brøndby.

JEG VED, AT JEG ER MEGET PERFEKTIONISTISK... så jeg tænker, at jeg har en god mulighed for at vinde, hvis bare min faglige stolthed er bedre end deres. Jeg laver et flot stykke arbejde og er sikker i det, jeg ved - så jeg har lidt en ide om, at jeg godt kunne vinde. Og det ville da betyde meget at kunne kalde sig danmarksmester. Jeg har jo været danmarksmester inden for Speedway for en del år tilbage, så jeg ved godt, at det er fedt at kunne kalde sig danmarksmester. Og når det så er noget, man går op i, så betyder det jo lidt mere for én. Vinderen af region Syddanmark, – MIKKEL LARSEN, 20 år. Går på Hansenberg. Arbejder for CVE Teknik i Christiansfeld.

DM i skills

17


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

R E S T A S E NYE G N I L R VVS-LÆ FOR

Mindstebetalingen for almindelige lærlinge som VVS-energispecialist, ventilationstekniker, VVS-installationstekniker, blikkenslager og VVS udgør pr. 1. marts 2022: 1. læreår pr. time: 69,60 kr. 2. læreår pr. time: 80,25 kr. 3. læreår pr. time: 100,15 kr. 4. læreår pr. time: 115,15 kr. 5. læreår pr. time: 126,45 kr. Voksenlærlinge aflønnes som minimum med mindstebetalingen i overenskomsten. Her er satsen: 127,10 kr.

SMUDSTILLÆG Tillæg i timen. Dog altid mindst 3 timer pr. dag: 10,05 kr.

18

Nye satser

OVERTIDSBETALING FOR LÆRLINGE For 1. og 2. time udgør satsen: 41,80 kr. Fra 3. time og efter‑ følgende timers overarbejde er satsen: 91,30 kr. Samme tillæg betales fra første time ved overarbejde efter udkald uden for den daglige arbejdstid samt på fridage, lørdage, søndage og helligdage.

LÆRLINGENES OPSPARINGSKONTO For VVS-lærlinge er indbetalingen til den særlige opsparingskonto til afholdelse af fem ferie-fridage: 9,50 % For voksenlærlinge gælder samme vilkår som for svende. Her er indbetalingerne: 13%


NR. 2 APRIL 2022

FREMTIDENS PENSION

FAGBLADET BLIK&RØR

TEKST

Rasmus Engelbrecht Stegmann FOTO

Rune Evensen

VAR PÅ DAGSORDENEN PÅ ALLIANCENS KONFERENCE

ERLIGT, G R Æ R E DET SKAL AT VI NU T OR A F E P M Æ K RETTEN BEVARE G PENSION TIL TIDLI

Kampen for retten til tidlig pension er bestemt ikke slut. Nogle af de borgerlige partier har meldt ud, at de ønsker at fjerne den igen. Derfor var Blik- og Rørarbejderforbundet medarrangør på en konference om fremtidens pensionssystem.

R

etten til tidlig pension blev sidste sommer vedtaget efter solidt politisk arbejde fra blandt andet Alliancen for en værdig tilbagetrækning, der består af Blik- og Rørarbejderforbundet, Fødevareforbundet NNF, Dansk El-forbund og Malerforbundet. Meningen med den tidlige pension er at kunne give folk, der har været længe på arbejdsmarkedet, en værdig tilbagetrækning. Det vil sige, at de kan trække sig tilbage, før de er fuldstændig nedslidte. Den tidlige pension er dog under pres fra nogle af de borgerlige partier, der har udtalt, at de vil fjerne retten til tidlig pension, hvis de får mulighed for det. Og det er noget, der ærgrer forbundsformanden.

- Det er ærgerligt, at vi nu skal kæmpe for at bevare retten til tidlig pension, men det er nu engang realiteten, hvis det står til nogle af de toneangivende borgerlige partier, siger forbundsformand Henrik W. Petersen. På den baggrund valgte Alliancen at afholde en konference på Christiansborg med drøftelser omkring fremtidens pensionssystem.

Folkesundhed på Københavns Universitet og Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. Derudover var Leif Lahn fra Socialdemokratiet og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige mødt op for at diskutere den tidlige pension. Pernille Vermund kunne fortælle, at hun bakker op om den tidlige pension, og ikke vil have den afskaffet – selvom hendes parti ikke var med i indgåelsen af aftalen. - Det gør mig glad at se, at Pernille Vermund bakker op om aftalen – særligt nu, hvor Nye Borgerlige ikke var med til at indgå aftalen om Tidlig Pension. Så håber vi, at opbakningen spreder sig til de andre borgerlige partier, siger Henrik W. Petersen til slut.

SPÆNDENDE OPLÆG – OG BORGERLIG OPBAKNING På konferencen var forskellige oplægsholdere forbi. Morten Holm fra Det Økonomiske Råd, Henrik Brønnum-Hansen fra Institut for konference

19


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

MED PÅ JOB

På byggepladsen ved Statens Naturhistoriske Museum går der fem VVS’ere. Det er et sjak med masser af års erfaring på bagen, og gennemsnitsalderen blandt dem er da også på 55 år.

S M E N N E G N E R Å 5 5 Å P 20

Med på job


R E D L A S T I N S NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

T E G E M T E R E D Y T BE K A J S T N E R A ERF TEKST

Jonathan Roed Kirkedal & Rasmus Engelbrecht Stegmann FOTO

Jakob Carlsen

H

vis man har været forbi Sølvgade i København, har man nok lagt mærke til, at der er noget i gang. Vejdirektoratet er nemlig i gang med at bygge Statens Naturhistoriske Museum. Formålet er at samle de tidligere Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum under én fane. Det nye museum kommer til at være på i alt 30.000 kvadratmeter, hvoraf halvdelen er i eksisterende bygninger, og den anden halvdel under jorden. Den slags byggerier kræver selvfølgelig dygtige og erfarne folk. GLÆDER SIG TIL AT VISE DET FREM TIL FAMILIEN Fagbladet Blik & Rør har været på besøg på byggepladsen, hvor de går fem VVS’ere, og det er et sjak, der må siges at have den fornødne erfaring. De har regnet sig sammen til, at gennemsnitsalderen blandt dem er 55 år. Arbejdsmiljørepræsentanten, Jesper Mejer, tager imod og viser stolt Fagbladet Blik & Rør rundt på byggepladsen.

- Jeg glæder mig til at vise det til familien og sådan. Jeg synes, det er spændende. Vi har også bygget Experimentarium, siger Jesper. Og hans kollega, Claus Hybel Pedersen, stemmer i: - Når vi kører igennem København, sidder vi og peger, at den har vi renoveret, og den har vi renoveret. Med på job

21


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

DEN 23 METER HØJE OCEANSAL INDEHOLDER 300 RADIATORER 22

Med på job


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

Med på job

23


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

IG R D L A R A JEG H ET G O N Å P VÆRET STORT... Å S Der bliver også joket med, at familierne er trætte af at høre på det efterhånden. Men det er tydeligt at mærke, at det betyder meget for dem. FLERE MUSEER PÅ CV’ET Når det kommer til at renovere museer, er det ikke fuldstændig ukendt for dem. Flere af dem har også gået på renoveringen af Experimentarium, hvor de lavede sprinklere. - På Experimentarium gik vi og lavede sprinklere på de forskellige forlystelser, det var sgu da meget sjovt, i stedet for at gå og lave sprinklere på et eller andet hotel, fortæller Claus Hybel Pedersen DER ER IKKE NOGEN DAGE, DER ER ENS På den ene side er det både meget klassisk VVS-arbejde, sjakket går og laver. Og på den anden side ligner ingen af dagene hinanden. De har blandt andet stået for at sætte 300 radiatorer op og lagt gulvvarme i, hvad de kalder for "gildesalen". Det er den store Oceansal, hvor de har hængt radiatorer op i helt op til 21 meters højde. Det er den sal, der kan ses på midtersiderne. I forbindelse med byggeriet, har man også fundet dele af den gamle hovedvandledning i København. Den bestod at rør i fyrretræ, som man benyttede fra 1600/1700-tallet og op igennem 1800-tallet. Der er fundet hele 77 meter af det gamle anlæg. MASSIVE VENTILATIONSRUM På byggeriet er der både mange og store ventilationsrum. 24

Med på job


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

FAKTA BYGGERIET AF STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM FORVENTES AT VÆRE FÆRDIGT I 2023, og derefter skal det indrettes. Den endelige åbning er forventet i 2024. DET NYE MUSEUM SKAL SAMLE ZOOLOGISK MUSEUM, GEOLOGISK MUSEUM OG BOTANISK HAVE i ét museum

- Jeg har aldrig været på noget så stort. Der er ventilationsrum på ventilationsrum på ventilationsrum, fortæller Jesper Mejer. Og kollegaen, Carsten Riisager, har et bud på hvorfor: - Der må også være noget specielt, uden at jeg ved det, med sådan et museum. Med luftfugtighed, der er garanteret et eller andet, siden at der er et befugtningsanlæg, og sådan nogle ting også. Jeg har ikke sat mig ind i detaljerne, der er masser af de der museumsgenstande, der skal have fuldstændig ens temperaturer, ens luftfugtighed hele tiden. Sådan kan jeg forestille mig det. 3000 TIMER MED FRIKADELLER OG FLÆSKESVÆR Det er blevet tid til frokost, hvor sjakket har nogle faste traditioner. Niels Christian Due kommer ind i skurvognen med frikadeller og flæskesvær. Han er den yngste mand i sjakket, og har netop rundet 3000 timer, så det skal markeres med kollegaerne.

De andre i sjakket joker med, at han er den yngste blandt dem. Og han får givet dem tilbage af samme skuffe - Når jeg er færdig her, så er jeg uddannet social- og sundhedshjælper, siger Niels med et stort grin. APP HJÆLPER MED ARBEJDSMILJØET Som arbejdsmiljørepræsentant har Jesper Mejer også rosende ord om arbejdsmiljøet på byggeriet. De har en app, hvor de hver især kan indberette problemer, som der så bliver taget hånd om i prioriteret rækkefølge. Ligeledes har byggeriet været fortsat, på trods af coronapandemien – men der er blevet sprittet af løbende og taget diverse forholdsregler. Byggeriet har stået på siden maj 2019, og det forventes at være færdigt i 2023 – og derefter skal museet indrette lokalerne, så den endelige åbning er forventet i 2024.

OCEANSALEN ER 23 METER HØJ, 16 METER BRED OG 50 METER LANG. Den er opbygget af cirka 2000 stålrammer, der er boltet sammen. Den indeholder 300 radiatorer plus gulvvarme. VEJDIREKTORATET ER BYGHERRE på det nye Statens Naturhistoriske Museum og bygger til Københavns Universitet. STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM ER FINANSIERET AF VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Det Obelske Familiefond samt Københavns Universitet og staten. TOTALRÅDGIVER er Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S sammen med Claus Pryds Arkitekter ApS og EKJ Rådgivende Ingeniører. Per Aarsleff A/S er hovedentreprenør.

Med på job

25


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

E R E L F

E G N I L R Æ L TEKST

Josefine Theill Macfarlane

MED ORDINÆRE UDDANNELSESAFTALER, VISER STATISTIK

Det er positive tal, EVU har offentliggjort for VVS-uddannelsen i 2021. Men selvom der er grund til begejstring over flere lærlinge, vokser antallet ikke nok til at imødekomme den grønne omstilling.

26

uddannelse

FOTO

Jonas Krøner


NR. 2 APRIL 2022

D

en økonomiske situation i 2020 gjorde, at der blev sikret lærepladser hos flere virksomheder. Faktisk var der i 2020 hele 20% flere uddannelsesaftaler end i 2019. Og i 2021 kunne tallet være faldet med 20% igen, men heldigvis har tendensen forholdt sig stabil med et enkelt lille dyk på 1%. I Blik&RørUngdom er man især opmærksomme på det stigende antal af lærlinge, og derfor er ungdomsformanden glad for tendensen.

FAGBLADET BLIK&RØR

DET ER JO SUPER POSITIVT – DER ER BRUG FOR ALLE DE LÆRLINGE VI KAN FÅ, FORDI DER MANGLER ARBEJDSKRAFT IGANGVÆRENDE UDDANNELSESAFTALER PR. 31. DECEMBER 2021

- Det er jo super positivt - der er brug for alle de lærlinge, vi kan få, fordi der mangler arbejdskraft. I Blik&RørUngdom gør vi meget for at tale faget op, i stedet for tendensen der har været med at tale det ned, understreger formand for Blik&RørUngdom, Kasper Jørgensen. DER ER FLERE PÅ VEJ TIL DEN GRØNNE OMSTILLING De igangværende uddannelsesaftaler viser, hvor mange der står til snart at komme ud på arbejdsmarkedet, hvilket er vigtigt i forhold til, hvor mange der også forlader arbejdsmarkedet i samme periode. De igangværende uddannelsesaftaler ligger højt med et antal på 2.033, hvilket er en stigning på 4% siden 2020. Det stiger støt hvert år, og er siden 2015 steget med 35%. Lige nu mangler der allerede hænder, og med den grønne omstilling vil arbejdsbyrden kun blive større. Derfor er stigningen positiv, men det går stadig for langsomt i forhold til udviklingen. FLERE ORDINÆRE UDDANNELSESAFTALER 2021 har været præget af, at virksomheder har indgået flest ordinære uddannelsesaftaler - faktisk udgør de hele 74%, og det betyder, at antallet af korte uddannelsesaftaler mindskes.

Det er positivt, fordi ordinære- og restuddannelsesaftaler skaber mere tryghed for en lærling, hvorimod de korte uddannelsesaftaler kan give fyringsfrygt. 2022 baner desuden vejen for en ny trepartsaftale, hvor der indføres et loft for korte uddannelsesaftaler, og derfor forventes det, at der kommer endnu flere ordinære aftaler, hvilket vil give mere holdbare uddannelsesforløb for lærlingene. - Vi har gennem det faglige udvalg arbejdet for at give uddannelsen et mere nutidigt image. Derfor er det godt at se, hvordan arbejdsgiverne tager et ansvar for at få flere lærlinge. Det er vigtigt, at det fortsætter, fordi VVS-branchen er en central spiller i den grønne omstilling, siger forbundssekretær Kim Fusager Balle.

uddannelse

27


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

R E S T A S NYE

N E T S M O K S 2 N E R ARTS 202 E M . 1 V . R P O SATSER VVS-

MINIMALLØN Mindstelønnen for timelønnede ansatte og voksenlærlinge: 127,10 kr. pr. time

SKIFTENDE ARBEJDSSTEDER Tillægget hed tidligere skurpenge og udgør dagligt: 61,05 kr.

GRAVIDITETS-, BARSELSOG FÆDREORLOV Den maksimale sats pr. time for medarbejdere på graviditets-, barsels- og fædreorlov: 153,00 kr. pr. time

BARNS 1. SYGEDAG Satsen for barns første sygedag er: 153,00 kr.

28

Nye satser

OVERARBEJDE Overarbejde i fortsættelse af den almindelige arbejdsdags fastsatte timer. Første og anden time: 41,80 kr. Fra tredje time og efterfølgende samt overarbejde efter udkald uden for den daglige arbejdstid, på fridage, lørdage- søndage og helligdage: 117,15 kr.

FORSKUDT ARBEJDSTID Tillæg pr. time, hvor dele af den forskudte arbejdstid sluttes efter kl. 18.00 frem til kl. 22.00 betales: 23,00 kr.

SMUDSTILLÆG Tillæg i timen. Dog altid mindst 3 timer pr. dag: 10,05 kr.

RÅDIGHEDSVAGT Vagttillæg pr. time på hverdage: 21,90 kr.

Tillæg pr. time ved forskudt arbejdstid mellem kl. 22.00 og 06.00: 45,20 kr.

Vagttillæg pr. time på søn-, hellig- og fridage: 27,50 kr. Den ugentlige betaling for rådighedsvagten er minimum: 1.098,40 kr. Særlig tillæg ved pr. udkald uden for rådighedsvagten: 138,4 kr. FORÆLDREORLOV Betaling under forældreorlov svarer til løn under sygdom, dog er satsen max. pr. time: (Gælder fra 1/7 – 2022): 186,5 kr.

SH- OG FRITVALGSKONTO Virksomheden bidrag til medarbejderens SH- og fritvalgskontoen til afholdelse af søgne- og helligdage samt ferie- og fridage: 13%


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

(TIDLIGERE OVERENSKOMST MED ARBEJDSGIVERNE)

G O I R T N E T S M INDUS O SK 2 N E R ARTS 202 E M . 1 V . R P O SATSER VVS-

MINIMALLØN Mindstelønnen for timelønnede og voksenlærlinge under overenskomsten: 127,15 kr.

SMUDSTILLÆG Tillæg i timen. Dog altid mindst 3 timer pr. dag: 10,05 kr.

FORSKUDT SPISEPAUSE: Tillæg i tilfælde af akut arbejde, hvor spisepausen udskydes mere end 30 minutter: 30,10 kr.

FRITVALGSKONTOEN Bidraget til afholdelse af søgne- helligdage samt ferie- og fridage: 13,50%

OVERARBEJDE: Overarbejde i fortsættelse af den almindelige arbejdsdags fastsatte timer. VARSLING AF OVERARBEJDE: Tillæg ved overarbejde som varsles samme dag, og hvor overarbejdets varighed over‑ stiger en time: 108,50 kr.

SKIFTENDE ARBEJDSSTEDER Tillægget hed tidligere skurpenge og udgør dagligt: 61,05 kr.

HJEMSENDELSE: Godtgørelse pr. time ved hjemsendelse grundet manglende arbejde: 145,65 kr.

Første og anden time: 42.55 kr. Tredje og fjerde time: 67,90 kr. For femte time og efter­‑ følgende: 127,05 kr.

ZONEPENGE Samme satser som rørprislisten

RÅDIGHEDSVAGT: Rådighedsvagten aftales for mindst 7 sammenhængende dage ad gangen. Vagttillæg pr. time på hverdage: 21,90 kr. Vagttillæg pr. time på søn, hellig- og fridage: 27,50 kr.

GODTGØRELSE VED AFSKEDIGELSE: Ved opsigelse efter 9 måneders ansættelse, såfremt vedkommende ikke har afslået genansættelse inden 4 uger. Godtgørelsen udbetales også, hvis vedkommende finder andet arbejde i 4-ugers perioden: 9.678,50 kr. Yderligere tillæg til medarbejdere med over 3 års anciennitet: 2.490,70 kr.

Den ugentlige betaling for rådighedsvagten er minimum: 1.098,40 kr. Særligt tillæg ved pr. udkald udenfor rådigheds­– vagter: 138,35 kr.

Nye satser

29


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

NU BEGYNDER FORBEREDELSERNE TIL

30

OK forhandlinger


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

DIALOGMØDER

– HVAD MENER DU? KREDS NORDMIDTJYLLAND: 4. april på Hadsundsvej 184 B, 9000 Aalborg

Forberedelserne til OK23 begynder så småt allerede nu. Der er nemlig mange ting, der skal forberedes, inden parterne mødes til forhandlinger.

T

il næste år skal der igen forhandles overenskomster. Selvom det kan føles som om, at det er om lang tid, så begynder de første forberedelser altså allerede nu her i foråret. De første spæde skridt tages i form af af dialogmøder, hvor forbundet tager ud i landet, for at høre nærmere om medlemmernes ønsker til overenskomsten. Det er her, du har en mulighed for at byde ind med dine input om overenskomsterne.

- Jeg glæder mig meget til at komme ud i landet og høre medlemmernes input og tanker om de kommende forhandlinger. Overenskomstforhandlingerne starter ude hos det enkelte medlem. Det er deres hverdag og arbejdsliv, vi arbejder for at forbedre, siger forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen.

DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ I DET SENERE FORLØB Efter dialogmøderne har du mulighed for at indsende ønsker til overenskomsten til din kreds. Det kommer til at foregå på generalforsamlingerne rundt omkring i landet. Derefter bliver ønskerne samlet sammen og brugt i forberedelsesfasen. Selve forhandlingerne åbner først næste år. Efter parterne har forhandlet og er nået til enighed, så skal du og dine kollegaer stemme om resultatet, før den nye overenskomst kan træde i kraft, hvis den bliver godkendt.

HER ER VI NU

KREDS SJÆLLANDBORNHOLM: 20. april på Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted KREDS SYDJYLLAND-FYN: 27. april på Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding Obs! Alle møder er fra 16.30 – 19.30. Der vil bliver serveret aftensmad, så møderne kræver tilmelding. Det kan du gøre her: https://blikroer.dk/dialogmode

Overenskomstforhandlingerne i 2020 var første gang i ti år, at arbejdergiverne og forbundene kunne blive enige om en overenskomst på VVS-området. Hvis parterne ikke bliver enige, så forlænges den på tidspunktet gyldige overenskomst.

MEDLEMMER INDSENDER ØNSKER OG INPUT

DIALOGMØDER

KREDS KØBENHAVN: 6. april i Byggefagenes Hus, Lygten 10, 2400 København NV

FORHANDLINGSFASEN

FORBEREDELSESFASEN

RESULTAT

AFSTEMNING

AFSTEMNINGSRESULTAT OG DE NYE REGLER

OK forhandlinger

31


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

FÅ EN BLID OVERGANG TIL

LIVET SOM PENSIONIST EKSEMPLER PÅ, HVORDAN DIN PENSION KAN BLIVE UDBETALT Med pensionsordningen i PensionDanmark kan du få udbetalt din pension, som det passer dig. Du kan fx:

1

...vælge at få udbetalt den livsvarige pension og ratepensionen på forskellige tidspunkter

Nærmer du dig PENSIONSALDEREN, er der gode muligheder for at få en blid overgang til livet som pensionist. Det gælder både, hvis du gerne vil arbejde mindre frem mod pensionsalderen, eller hvis du gerne vil fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen.

D

u kan normalt begynde dine pensionsudbetalinger i PensionDanmark tre år før din folkepensionsalder. I visse tilfælde kan udbetalingen begynde før, dog tidligst når du fylder 60 år. Du kan se præcist, hvornår du kan starte pensionsudbetalingerne ved at logge ind på dine personlige sider på PensionDanmarks hjemmeside pension.dk. Klik på menupunktet ”Opsparing” og derefter på ”Udbetaling”.

Du er altid velkommen til at kontakte PensionDanmarks medlemsrådgivning på tlf. 7012 1330 alle hverdage kl. 8-18. EN TREDJEDEL BRUGER MULIGHEDERNE FOR FLEKSIBEL PENSION Muligheden for at få udbetalt pensionen fleksibelt er populær blandt PensionDanmarks medlemmer. Cirka 30 pct. af de medlemmer, der begynder at få pension fra PensionDanmark, vælger en form for ”delpension”, og lige over halvdelen af de pågældende fortsætter med at arbejde på nedsat tid.

FOTO

Ursula Bach 32

Pension

2

...vælge at få ratepensionen udbetalt i en periode på 10 år eller mere (dog max 30 år) – fx udbetaling i 20 år

3

...vælge at lade din aldersopsparing stå – og vente med at hæve pengene, til du har brug for dem. Eller få aldersopsparingen udbetalt i portioner, når det passer dig.

4

...fortsætte med at arbejde nogle timer om ugen, samtidig med, at du starter fuld udbetaling af din pension. I 2022 kan du tjene 122.004 kroner uden at det medfører modregning i din folkepension. Kontakt PensionDanmarks medlemsrådgivning for at finde ud af, hvad der bedst kan betale sig for dig.


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

INDUSTRIENS PENSION FIK TOPAFKAST PÅ OVER 33 MIA. KR. I 2021 Industriens Pension, hvor en del medlemmer af Blik & Rør har deres pensionsordning, opnåede i 2021 et afkast på 16,8 procent på tværs af alle aldersgrupper. Afkastet er branchens højeste både i 2021 og på den lange bane.

E

fter et år med tårnhøje afkast fra især unoterede og noterede aktier kan medlemmerne i Industriens Pension glæde sig over et samlet afkast på 33,6 mia. kr. i 2021 svarende til 16,8 procent for den samlede portefølje. For medlemmer med mange år til pension var afkastet næsten 23 procent, mens medlemmer på 70 år eksempelvis fik et afkast på 10,8 procent. Forskellen skyldes, at investeringsrisikoen trappes gradvist ned i takt med, at man nærmer sig pensionsalderen. HØJESTE AFKAST I BRANCHEN Set over de seneste 10 år har Industriens Pension opnået et gennemsnitligt årligt afkast på 8,5 procent på tværs af alle aldersgrupper. Det er blandt de absolut højeste afkast i branchen. Samtidig viser flere uafhængige sammenligninger, at Industriens Pension har leveret det højeste afkast i hele pensionsbranchen i både 2021 og på den lange bane for de fleste aldersgrupper.

Pension

33


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

BREVKASSEN

f a g n i l a t e b d U d u k s r e v o d r akKo Vi arbejder på akkord i vores sjak. Vi er månedslønnede, og vi oplever, at firmaet ikke udbetaler akkordoverskud til tiden. Hvad er reglerne for udbetaling af akkordoverskud?

HEJ LASSE

N

år der arbejdes på akkord, skal det fremgå af akkordaftalesedlen, hvad akkordtimerne udbetales med. Akkordudbetalingen er den betaling, der modtages løbende under akkordarbejdet. Når akkorden er afsluttet, skal der være indsendt akkordregnskab senest 20 dage efter akkordens afslutningsdato. Hvis akkorden strækker sig over længere tid, har akkorddeltagerne ret til at fremsende delregnskaber til firmaet og dermed få udbetalt 95% af det, der er tjent på akkorden, selv om akkorden ikke er endelig opgjort. Der kan max. fremsendes delregnskab hver 4. uge.

LASSE JUST

JURIST I BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET 34

Brevkasse

Arbejdsgiveren har ret til at kritisere det fremsendte regnskab eller delregnskab. Kritikken skal begrundes skriftligt og skal meddeles akkordholderen inden 11 dage efter, at regnskabet er indleveret til firmaet.

Det overskud regnskabet viser, skal betales ved førstkommende lønudbetaling, og efter at kritikfristen er udløbet. Hvis firmaet har kritiseret regnskabet, og der efterfølgende ikke kan opnås enighed om det, der bliver kritiseret, skal den del af overskuddet, der ikke er uenighed om, udbetales på førstkommende lønudbetalingsdag efter 11-dagesfristens udløb. Blik og Rør har oplevet, at firmaer har undladt at betale akkordoverskud efter 11-dagesfristens udløb. Begrundelsen har været, at det ikke har været muligt at nå at få overskuddet med på lønkørslerne. Det er dog blevet fastslået ved faglig voldgift, at akkordoverskuddet skal udbetales ved førstkommende lønudbetaling. I helt særlige tilfælde må virksomheden alternativt udbetale overskuddet som et aconto-beløb. Firmaet kan altså ikke bare vente med at betale akkordoverskud til næste lønkørsel. Den nævnte faglige voldgiftssag vedrørte medlemmer, der var 14-dages-lønnet. Blik og Rør har på det seneste oplevet, at medlemmer, der arbejder på akkord og som er månedslønnede, ikke får udbetalt deres akkordoverskud ved førstkommende lønudbetaling efter udløbet af kritikfristen. Igen begrundes de manglende udbetalinger med, at de ikke kan nå at komme med på den sædvanlige lønkørsel. Undskyldningerne har været, at månedslønnen køres ind i systemet endnu tidligere end 14-dageslønnen. Blik og Rør mener dog ikke, at månedslønnede medlemmer, der arbejder på akkord, kan undtages fra retten til at modtage akkordoverskud på den førstkommende lønudbetalingsdag efter kritikfristens udløb.


NR. 2 APRIL 2022

SÅDAN SÅ SATSERNE UD Fagbladet Blik & Rør har i anledning af de nye overenskomstsatser været en tur i de gamle fagblade og se, hvordan satserne har set ud historisk. Det involverer både en minimalløn på 4,50 kr. pr. time, dyrtidstillæg og en 2 kr. lønstigning.

FAGBLADET BLIK&RØR

NOSTALGI

1961

I 1961 var minimallønnen 4,50 kr. pr. time. Det var inkl. dyrtidstillægget, som var en sats, der afhang af ændringer i prisniveauet.

1973

I 1973 blev der udløst en dyrtidsportion. Pristal for januar lå på 113,4 point. Kriteriet for at en dyrtidsportion blev udløst, var minimum 3 point stigning i inflationen.

2000

Pr. 1. marts steg minimallønnen med 2 kr., så den lød på 82,35 kr. i timen. Pr. 1. marts 2022 hedder minimallønnen 127,10 kr. pr. time til sammenligning. Nostalgi

35


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

SKORSTENSFEJERNES LØN STIGER OVER HELE LINJEN Den årlige lønstatistik udført af Blik- og Rørarbejderforbundet viser, at alle kredse er steget i løn i 2021.

D

et er kun gået én vej i 2021 med skorstensfejernes løn, og det er opad. Faktisk er lønnen steget med hele 3,59% på landsplan fra 2020 til 2021. I 2020 var gennemsnitstimelønnen på 210,20 kroner i timen – i 2021 havde den sneget sig op på 217,75 kroner.

NORD- & MIDTJYLLAND

TIMELØN

219,01 kr .

Ændring i kroner

Ændring i procent

+9,82 kr.

+4,69%

- Vi kan jo se, at lønudviklingen er større end stigningen, der er aftalt i overenskomsten, og det er jo udtryk for en god udvikling i branchen på trods af udfordringer med nedlæggelse af ildsteder rundt omkring i landet. Så det er bestemt positivt at se, siger Kim Fusager Balle, der er forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet. Den positive lønudvikling står i kontrast til sidste års lønstatistik, hvor der var et lille fald på 1,11% på landsplan. TEKST

Rasmus Engelbrecht Stegmann

LØNOPLYSNINGER Blik- og Rørarbejderforbundet indsamler hvert år lønoplysninger fra medlemmerne i sidste del af året. Det gør man, fordi det er et vigtigt værktøj i lokalforhandlinger og overenskomstforhandlinger. Derfor er det også en hjælp til dig selv, når du udfylder dine lønoplysninger.

36

Lønstatistik fejere

SDR. JYLLAND & FYN

TIMELØN

214,81 kr .

Ændring i kroner

Ændring i procent

+5,52 kr.

+2,64%


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

LANDSGENNEMSNIT

TIMELØN

217,75 kr .

Ændring i kroner

+7,55 kr.

Ændring i procent

+3,59%

SJÆLLAND & KØBENHAVN

TIMELØN

219,78 kr .

Ændring i kroner

Ændring i procent

+8,47 kr.

+4,01%

Lønstatistik fejere

37


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

FEJERNES SIDER

R E S T A S NYE R E T S K A OG T

UGELØN TIL LÆRLINGE København og det tidligere Københavns amt: LØN Ugeløn for svende i det tidligere Københavns amt: 8.730,58 kr. Ugeløn for svende i provinsen: 8.062,76 kr.

Lærling 1. års lærling: 2.619,17 kr. 2. års lærling: 3.492,23 kr. 3. års lærling: 4.365,29 kr. 4. års lærling: 5.238,35 kr.

Månedsløn mestersvende i det tidligere Københavns amt: 38.069,39 kr.

København og det tidligere Københavns amt:

Månedsløn mestersvende i provinsen: 35.175,57 kr. Månedsløn København City 35.334,02 kr.

Voksenlærling 1. års voksenlærling: 5.849,49 kr. 2. års voksenlærling: 5.936,79 kr. 3. års voksenlærling: 6.024,10 kr. 4. års voksenlærling: 6.111,40 kr.

SYGDOM OG ULYKKE Løn under sygdom i op til 6 uger samt ved barns hospitalsindlæggelse udbetales pr. time: 167,95 kr. Løn under sygdom ved arbejdsulykke i op til 10 uger betales med: Fuld løn

38

Nye satser

BARSEL OG FORÆLDREORLOV Kvindelige medarbejdere har op til 14 uger med: Fuld løn Fædreorlov: Forældreorlov i op til 13 uger til deling mellem forældre: Fuld løn

UGELØN TIL LÆRLINGE Provinsen Lærling 1. års lærling: 2.418,82 kr. 2. års lærling: 3.225,10 kr. 3. års lærling: 4.031,38 kr. 4. års lærling: 4.837,65 kr. Voksenlærling 1. års voksenlærling: 5.402,04 kr. 2. års voksenlærling: 5.482,67 kr. 3. års voksenlærling: 5.563,30 kr. 4. års voksenlærling: 5.643,93 kr.

FRITVALGSKONTO Virksomhedens bidrag til svendenes Fritvalgskontoen til afholdelse af frihed i forbindelse med omsorgsdage, barns 2. sygedage m.m.: 7,5 % Bidraget til lærlinges Fritvalgskonto er: 5,5 %


NR. 2 APRIL 2022

FORSKUDT ARBEJDSTID Tillæg pr. time, hvor dele af den forskudte arbejdstid sluttes efter kl. 17.00 frem til 22.00: 23,02 kr. Tillæg pr. time ved forskudt arbejdstid mellem kl. 22.00 og kl. 06.00: 45,20 kr.

VAGTORDNING OG TELEFONPASNING Vagtordning, hvor ansatte står til rådighed for udkald uden for normal arbejdstid.

FAGBLADET BLIK&RØR

Tillæg ved ventilationsrensning OVERARBEJDE Første og anden time i forlængelse af almindelig arbejds­tid: 41,79 kr. Øvrige timer betales pr. time med: 117,15 kr. OVERTIDSTILLÆG VED REJSEARBEJDE Tillæg pr. time ved overarbejde, der udføres ud over 75 km fra virksomheden adresse: 19,46 kr.

SKIFTENDE ARBEJDSSTED Tillæg pr. dag, hvor der ikke stilles velfærdsforanstaltninger til rådighed: 61,04 pr. dag

REJSEARBEJDE/ZONEPENGE Tillæg for rejsearbejde pr. 1. marts 2022. KM OVER

KM T.O.M

ØRE/TIME

7

10

965

10

13

1350

Vagtordning af mindst 7 sammenhængende dage ad gangen honoreres med: 2.500 kr.

13

16

1720

16

20

2235

20

25

2820

25

30

3275

Vagtordning for weekend: 1.200 kr.

30

35

3585

35

40

3795

40

45

4115

45

50

4510

50

55

4875

55

60

5270

60

65

5660

65

70

6045

70

75

6430

Vagtordning på enkeltstående hverdage: 450 kr. Telefonpasning af telefon efter arbejdstids ophør og indtil kl. 20 på hverdage pr. dag: 100 kr.

75 og herover

8635

Nye satser

39


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

DEBAT

MESTERSKOLEN, HVORFOR? P

å EUC-syd i tønder udbyder man i samarbejde med Skorstensfejerlauget en mesteruddannelse for skorstensfejere. Beskrivelsen af denne uddannelse fremgår af en brochure, hvor der bl.a. står: Med uddannelsen får du et fagligt kompetenceløft, og du bliver styrket i din personlige udvikling. Skorstensfejerlederfagene giver dig redskaberne til at kunne lede en virksomhed, og du får udarbejdet en forretningsplan, som kan danne grundlag for opstart af egen virksomhed.

MESTER­STILLINGER OG DISTRIKTER BLIVER I DAG SÅ GODT SOM ALDRIG SLÅET OP. ENTEN GÅR DE I ARV TIL FAMILIEN ELLER BLIVER SOLGT TIL DEN HØJESTBYDENDE. Tankerne bag denne uddannelse var at give den enkelte skorstensfejersvend de kompetencer, der skulle til at for at søge et distrikt, og dermed starte egen virksomhed op. Dette har været en klar målsætning fra såvel Skorstensfejerlaugets som fra skorstensfejersvendene igennem mange, mange år. Lauget og repræsentanter fra forbundet, kunne indstille, til den enkelte kommune en dygtig, egnet svend til at komme i betragtning til et ledigt distrikt. Men sådan er det ikke mere….. Mesterstillinger og distrikter bliver i dag så godt som aldrig slået op. Enten går de i arv til familien eller bliver solgt til den højestbydende. Denne praksis er blevet forstærket år efter år, og branchen er i dag et helt liberalt erhverv, hvilket det ser ud til, at Lauget stiltiende accepterer.

Risikoen for at svende, som ønsker mere end bare at være ansatte, starter op som ”frie fejere” er blevet forstærket. De kan finde de områder og kommuner, hvor fejning ikke bliver opkrævet via skatten, og selv starte egen virksomhed op - både uden mesterskole bevis og uden at være en del af Lauget eller fagforeningen. Fagets fremtid er truet. Ikke kun ved forkerte oplysninger til brugerne om skadelighed ved sod, eller grundet den grønne omstilling, men af en åbenbart bevist negligering af realiteterne, ved at fordeling af distrikter skal gå til den bedste og ikke den højstbydende. Allerede i dag findes der mestre, der har købt flere distrikter, og ikke engang nabo distrikter, og hvis den udvikling fortsætter kunne hele skorstensfejerhvervet vel lige så godt blive overtaget af en virksomhed som ISS?

Landsformand

KIM BAST

SKORSTENSFEJERKREDSEN Dette debatindlæg er et udtryk for skribentens egen holdning. 40

debatindlæg


NR. 2 APRIL 2022

FAGBLADET BLIK&RØR

R E T N E M E ANG

ARR

J A 1. M

I år kan vi endelig holde 1. maj igen i selskab med hinanden. Her får du et overblik over, hvor du kan fejre 1. maj i dit lokalområde.

KREDS SYDJYLLAND-FYN

Odense

Morgenbrød og bitter fra kl. 08.00, i Odin Havnepark, Lumbyvej 17F, 5000 Odense C. Her vil være taler og orkester, efterfulgt af røde pølser og bajere. Kl. 12.00 er der stort fælles 1. maj arrangement, for alle, i Kongens have, hvor Lizette Risgaard, formand for FH, holder tale kl. 12.00. Midt på eftermiddagen kommer ”En lille pose støj” og spiller. Der vil også være arrangementer i Kolding- og Esbjerg-afdelingerne.

KREDS SJÆLLAND-BORNHOLM

Roskilde

Morgenmad kl. 9 på kredskontoret i Grønnegade 14. Efterfølgende deltagelse i FH’s lokale arrangement i Roskilde kl. 12.00.

KREDS KØBENHAVN

København KREDS NORD-MIDTJYLLAND

Aalborg

Gratis rundstykker fra kl. 09.00 på Hadsundvej 184, 9000 Aalborg. Kl. 10.30 serveres der gratis grillpølser med kolde drikke. Kl. ca. 12.30 er der fælles busser, der kører ind til centrum, og derfra er der optog indtil Kildeparken i Aalborg.

Morgenmad kl. 9 i Byggefagenes Hus, Lygten 10, 2400 København NV. Her vil der være gæstetalere og musikalsk underholdning og stor, lækker brunchbuffet – og mulighed for at købe læskende drikke til moderate priser. Kl. 11.20 afgår optoget med Fælledparken.

1. Maj arrangementer

41


FAGBLADET BLIK&RØR

NR. 2 APRIL 2022

E D Ø M I T E R Å R O F GÅ E N I D MED R E T T A B A R T R O K S PLU F

oråret er på vej, og glæden ved at pakke vinterjakken væk er snart en realitet. Derfor fristes du måske til at købe lidt nyt til forårsgarderoben, og her kan du spare penge med dit PlusKort.

Er du mere til vandreture i forårsnaturen, kan du få 9% på alt outdoortøj hos Friluftsland, og skal du have et friskt forårslook med et par nye briller (eller solbriller) i samme omgang, så giver Synoptik op til 20%.

Hvis du går og mangler nogle nye sko fra Adidas, eller en kasket fra Reebok til at skærme for det nyankomne solskin, så har du gode rabatter at hente med dit Pluskort. På Adidas app får du 30% på ikke nedsatte varer – og 15% på udsalgsvarer. Og handler du hos Reebok, får du 20% på alle ikke nedsatte varer.

Der er også mulighed for at finde det fulde look med ur, tøj og sko hos Zalando, hvor du får særpriser med dit PlusKort, og hvis børnene også skal have lidt nyt, kan du med fordel finde det på Zalando eller få rabat i butikken Børneshoppen, hvor du får 9% på hele sortimentet med dit Pluskort.

GUIDE TIL RABAT HOS ZALANDO Når du skal have rabat på Zalando, er det lidt anderledes end de andre mærker. Derfor kan du scanne denne QR-kode og se en kort videoguide til, hvordan du gør.

42

MEDLEMSFORDELE


NR. 2 APRIL 2022

HVEM ER HVEM BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET Nyropsgade 14 1602 København V Telefon: 36383638 forbund@blikroer.dk www.blikroer.dk ÅBNINGSTIDER: Man - tors kl. 9:00 - 11:30 +kl. 12:30 - 16:00 Fredag kl. 9.00 – 11.30 + 12.30 – 14.00

FORBUNDETS DAGLIGE LEDELSE Forbundsformand: Henrik W. Petersen Mobil: 51 53 31 49 hwp@blikroer.dk Næstformand: Stig Søllested Mobil: 51 51 13 69 sts@blikroer.dk Næstformand: Niels Braaby Mobil: 51 55 23 63 nib@blikroer.dk Forbundssekretær: Søren Steen Schytte Mobil: 51 53 31 43 sos@blikroer.dk Forbundssekretær: Kim Fusager Balle Mobil: 51 53 31 46 kfb@blikroer.dk Sekretariatschef: Kiki Jano Nielsen Mobil: 51561703 kjn@blikroer.dk

FAGLIGT SEKRETARIAT Leder af organiseringssekretariatet: Henrik Roos Mobil: 26 88 20 73 her@blikroer.dk

Fagredaktør og kommunikationskonsulent: Rasmus Engelbrecht Stegmann Mobil: 51 53 08 51 rhs@blikroer.dk Jurist: Lasse Mortensen Direkte: 36 38 36 36 Lmo@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Sofie Lønborg Direkte: 36 38 36 03 sof@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Melisa Honoré Oldendow-Jantzen Direkte: 36 38 36 08 mhj@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Pernille Eilerskov Jensen Direkte: 36 38 36 16 pej@blikroer.dk

FAGBLADET BLIK&RØR

KONTAKTSIDEN

Faglig organisator: Bjarke Krebs Arnbo Mobil: 51 56 17 08 bka@blikroer.dk

KREDS NORD MIDTJYLLAND

KREDS SJÆLLAND BORNHOLM

KREDS KØBENHAVN

Projektmedarbejder – politik og kommunikation: Josefine Theill Macfarlane Mobil: 51 56 17 02 jtm@blikroer.dk

AALBORG

Hadsundsvej 184 B 9000 Aalborg Tlf. 36 38 35 10 nord-midtjylland@blikroer.dk

ROSKILDE

KØBENHAVN

ÅBNINGSTIDER: A-KASSEN: Man til ons 10.00 - 12.00. Torsdag 10.00 - 12.00 +13.00 - 17.00 Fredag lukket.

ÅBNINGSTIDER: Man - ons Tors Fre

Studentermedhjælper: Jonathan Roed Kirkedal Mobil: 51 56 17 05 jrk@blikroer.dk

KREDS SYDJYLLAND - FYN MIDDELFART

Valmuevej 2 5500 Middelfart Tlf. 36 38 35 50 sydjylland-fyn@blikroer.dk KONTORTID: Man-tors Fredag

kl. 8.00 - 16.00 kl. 8.00 - 13.00.

Formand: Jørgen Jakobsen Mobil: 51 53 31 51 joj@blikroer.dk Næstformand: Carsten Kringelum Duus Mobil: 51 53 31 56 cae@blikroer.dk Faglig konsulent/opmåler: Mette Jørgensen Mobil: 51 53 31 97 mej@blikroer.dk Faglig konsulent/A-kasse: Jim Lorentzen Mobil: 51 53 31 57 jil@blikroer.dk Faglig konsulent/opmåler: Thomas Kolster Eriksen Mobil: 51 53 31 55 tke@blikroer.dk Faglig organisator: Erik Kofoed Mobil: 51 53 31 54 eko@blikroer.dk Regnskabsmedarbejder: Helle Terkelsen Tlf. 36 38 35 59 het@blikroer.dk

Kredsformand: Thomas Christensen Mobil: 23 48 34 68 thc@blikroer.dk Faglig konsulent: Thomas Kiel Mobil: 20 70 50 72 tki@blikroer.dk Faglig medarbejder/opmåler: Gert Zacho Andersen Mobil: 23 48 34 67 gza@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Jette Østergaard Tlf. 36 38 35 10 joe@blikroer.dk

Grønnegade 14 4000 Roskilde. Tlf. 46 34 00 97 sjaelland-bornholm@blikroer. dk

Faglig medarbejder/opmåler: Stig Stærk Larsen Mobil: 20673402 ssl@blikroer.dk Faglig medarbejder/opmåler: Henrik Baltzer Mobil: 51 53 31 84 hba@blikroer.dk Faglig medarbejder/opmåler: Esben Malling Mobil: 51 53 31 87 esm@blikroer.dk Faglig medarbejder: René H. Larsen Mobil: 51 53 31 85 rhl@blikroer.dk

ÅBNINGSTIDER: Man til ons kl. 10.00 - 13.00

Faglig medarbejder Brian Holgersen Mobil: 51 53 31 81 bho@blikroer.dk

Faglig konsulent: Torben Gregersen Mobil: 29 25 35 52 tge@blikroer.dk Kredskasserer/A-kasse: Leo Nielsen Mobil: 20 20 71 97 lnl@blikroer.dk

AARHUS

Rymarken 4 8210 Aarhus V Tlf. 36 38 35 10 ÅBNINGSTIDER: Man og tors 10.00 - 12.00 + kl. 14.00 - 16.30 Faglig medarbejder: Hans Hovmand-Olsen Mobil: 23 32 91 20 hho@blikroer.dk Opmåler: Jan Henriksen Mobil: 21 70 30 38 jgh@blikroer.dk Opmåler: Carsten Iwersen Mobil: 20 24 16 77 ciw@blikroer.dk

kl. 8 - 16 kl. 8 - 17 kl. 8 -14

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

kl. 9 - 11.30 kl. 9 - 11.30 + 15.00 - 16.30 lukket kl. 9 - 11.30 +15.00 - 16.30 kl. 9 - 11.30

Formand: Henrik Juul Rasmussen Mobil: 26 88 20 78 hjr@blikroer.dk Faglig sekretær: Bjørn Due Mobil: 26 88 20 75 bjd@blikroer.dk Faglig sekretær: Karsten Pedersen Mobil: 26 88 20 79 kap@blikroer.dk

A-kasse sagsbehandler: Tina Vallø Direkte: 46340098 tva@blikroer.dk

NÆSTVED

Faglig sekretær: Christian Ingebrekt Jensen Mobil: 26 88 20 72 cij@blikroer.dk Opmåler Jimmi Hakmann Nielsen Mobil: 26 88 20 70 jhn@blikroer.dk Faglig organisator/opmåler: Jørgen Hansen Mobil: 26 88 20 71 joh@blikroer.dk

Åderupvej 12 4700 Næstved Tlf. 46 34 00 97 ÅBNINGSTIDER: Man - ons Tors Fre

FAGLIG AFDELING: Man, tirs + ons Torsdag Fredag A-KASSE: Tlf. 35 31 01 00

Kredsformand: Ole Wiil-Andersen Mobil: 51 53 31 82 owa@blikroer.dk

VIBORG

Vestervangsvej 6 8800 Viborg Tlf. 36 38 35 10

kl. 8 - 16 kl. 8 - 17 kl. 8 - 12

Byggefagenes Hus Lygten 10 2400 København NV Tlf. 35 83 24 22 kbh@blikroer.dk

kl. 8 - 16 kl. 8 - 17 kl. 8 - 12

Næstformand/ økonomiansvarlig: Michael Skaarup Mobil: 51 53 31 83 mcs@blikroer.dk

BORNHOLM

Fabriksvej 1 3700 Rønne Tlf. 46 34 00 97 ÅBNINGSTIDER: Mandag (lige uger) kl. 10:30-16 Tirsdage (lige uger) kl. 8 - 16

Sekretær: Marianne Petersen mrp@blikroer.dk Administrationselev: Sebastian Morgner sem@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Anja Larsen anl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Clive Richard McQueen crm@blikroer.dk Journalist: Ole Sønderby Petersen Mobil: 26 88 20 74 osd@blikroer.dka

Faglig organisator: Carsten Sejr Mobil: 51 56 17 09 cse@blikroer.dk

Hvem er hvem?

43


KALENDER FREDAG D. 1. APRIL 2022

ONSDAG D. 27. APRIL 2022

GENERALFORSAMLING Esbjerg Afd.

DIALOGMØDE OM OK23 Kreds Sydjylland-Fyn, Kolding

MANDAG D. 4. APRIL 2022

FREDAG D. 29. APRIL 2022

DIALOGMØDE OM OK23 Kreds Nord- & Midtjylland, Aalborg

DM I SKILLS Sydjylland-Fyn

ONSDAG D. 6. APRIL 2022

SØNDAG D. 1. MAJ 2022

DIALOGMØDE OM OK23 Kreds København, København NV

ARBEJDERNES INTERNATIONALE KAMPDAG Hele landet, læs mere på side 41

TORSDAG D. 7. APRIL 2022

TORSDAG D. 5. MAJ 2022

GENERALFORSAMLING Kolding Afd.

KREDSBESTYRELSESMØDE Sydjylland-Fyn

ONSDAG D. 20. APRIL 2022

TORSDAG D. 12. MAJ 2022

DIALOGMØDE OM OK23 Kreds Sjælland-Bornholm, Ringsted

REPRÆSENTANTSKABSMØDE Sydjylland-Fyn

FREDAG D. 22. APRIL 2022 ÅRSMØDE BLIK&RØR UNGDOM Sydjylland-Fyn HUSK

TIRSDAG D. 26. APRIL 2022

Min S

Det e r he breve r, du modta fra for g bund er et.

E

D Å P D E M FØLG

r e i d e m e social FACEB

INST OOK -

KKE

ide

GENERALFORSAMLING I RØR OG BLIKKENSLAGERNES FAGFORENING København

E - LINK AGRAM

AT TJ E

TWITT DIN -

ER