Blik & Rør - nr. 6, 2019

Page 1

FAGBLADET

NR. 6 - 2019 OK2020:

MEDLEMMERNE MED HELE VEJEN

TIPS & TRICKS:

HOLD VARMEN, NÅR TEMPERATUREN FALDER

LYS I LYGTEN:

HVAD ER EN GOD SKORSTENSFEJERLYGTE?

MED PÅ JOB:

MØD DE STÆRKE MÆND MED BLØDE VÆRDIER WWW.BLIKROER.DK

1

BLIK & RØR


Velkommen til Samsung Climate Hub – Luft/vand løsningen til private hjem Samsung Climate Hub er den ultimative integrerbare luft-til-vand løsning til private hjem. Udover sit elegante design og nemme touch betjening, sikrer Samsung Climate Hub en nem installation, lydsvag drift samt en alsidig styring via Wi-fi tilslutning. Samsung Climate Hub leveres i både mono- og split løsninger med integreret tank i 200L eller 260L. Fås i størrelserne: 5-16kW (mono) & 4-9kW (split).

Udedel

Indedel

Touch betjening

Priser og yderligere produktspecifikation kan rekvireres på: salg@dkc-klima.dk

Officiel Dansk Distributør:

Åderupvej 65-67 · 4700 Næstved · Tlf. 55 77 60 90 · www. danskklimacenter.dk


INDHOLD 08

20

Skurkampagne Blik og Rør har besøgt 64 arbejdspladser med fjernvarme for at undersøge skur­ forholdene. Det ser bedre ud end forventet. Men der er plads til forbedring.

Mød sjakket fra DTEK på et nybyggeri i København, når de fortæller om arbejdslivet i en P-kælder i Ørestaden og ønskerne til ”de bløde punkter” på den nye overenskomst.

10

Vores Fag Per fandt lykken i VVS-branchen efter mange års kamp med personlige og faglige udfordringer. I dag er han en lykkelig mand.

16

Tips & tricks Kulden kommer – er du klar? Få fem gode råd til, hvordan du holder kroppen varm og sikkerheden i orden, når temperaturen falder.

Redaktion: Allan Guldberg (DJ) Helle Stigel Saugstrup (DJ)

Sundhed Søren Marloth er VVS’er og har igennem sin sundhedsordning fået hjælp af en fysio­ terapeut fra Falck Healthcare. Læs, og få selv hjælp, når kroppen værker.

INDEKLIMAKONFERENCEN

Foto: Jakob Carlsen.

Ansvarshavende chefredaktør: Allan Guldberg

18

12

Nyropsgade 14, 1602 København V Telefon: 36383638 E-mail: fagblad@blikroer.dk Web: www.blikroer.dk

Politikere vil sikre bedre indeklima i skoler og daginstitutioner – ministeren er tilbageholdende.

30

Boligjob-ordningen Regeringen freder håndværkerfradraget. Hvad betyder det for dig?

32

Netværksmøder

Annoncesalg: Mads Tjærby / Vendemus

Blik og Rør har startet fire nye, lokale netværk for faglige aktive medlemmer.

Design og produktion: KLS PurePrint A/S Oplag kontrolleret af Fagpressens Medie Kontrol til 9.506.

28

ISSN 0907-7243. Fagbladet Blik & Rør udkommer 6 gange årligt, og næste gang er 6. januar 2020. Forsidefoto: Andreas Bro

WWW.BLIKROER.DK

OK2020 – MEDLEMMERNE ER MED HELE VEJEN Foto: Søren Madsen.

Foto: Andreas Bro.

MED PÅ JOB

Formand Henrik W. Petersen vil have medlemmerne i fokus til forårets overenskomst­forhandlinger. Han gør dig klogere på, hvordan dine ønsker bliver taget med i forhandlingslokalet.

3

38

Efteruddannelse AMU-kurserne har fået en ny platform – Amukurs.dk – som gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at finde de rigtige kurser.

40

Fejernes sider Der skal være lys i lygten! Vi har været med på opgave for at undersøge, hvilke kvaliteter der skal til, for at en skorstensfejerlygte er god. BLIK & RØR


KORT NYT NY JOURNALIST PÅ FAGBLADET Helle Stigel Saugstrup startede 1. oktober som journalist og kommunikationskonsulent i Blik- og Rørarbejderforbundet. Helle har tidligere arbejdet med medlemskommunikation, pressehåndtering, kommunikationsplanlægning og nyhedsformidling i sine tidligere jobs hos bl.a. DUF, Lead Agency og beskæftigelsesministeriet. Har du en god historie, kan Helle kontaktes på 51 53 08 51 og hss@blikroer.dk

FORBUNDSSEKRETÆR FYLDTE RUNDT Forbundssekretær Kim Fusager Balle rundede de 60 år i september. I den anledning blev han fejret med en reception i forbundshuset, hvor gode venner, medlemmer, kolleger og samarbejdspartnere ønskede ham tillykke. Kim Fusager Balle har mange år på bagen som aktiv i Blik og Rør. Efter en årrække som tillidsrepræsentant blev han i 2002 valgt som kredssekretær i det tidligere Kreds Sjælland Nord. Her var han i fem år, inden han på den ekstraordinære kongres i 2007 blev valgt ind i forbundet som forbundssekretær.

Vi har haft debatten om indeklima oppe at vende igen og igen, og nu bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved det. Udviklingen af indeklimaet i skolen bliver dårligere og dårligere, det kan vi se på de undersøgelser, der er lavet, og det er vi nødt til at få vendt. JENS HENRIK THULESEN DAHL, UDDANNELSESORDFØRER FOR DANSK FOLKEPARTI.

Energirenovering bliver ved snakken Mere end to ud af tre boligejere siger ifølge Bolius' boligejeranalyse, at de er interesserede i at energiforbedre deres bolig. Men når det kommer til i praksis at give boligen en grøn ansigtsløftning, så er det kun hver niende boligejer, der i en ny spørgeundersøgelse udført af YouGov svarer, at de enten har energirenoveret eller forventer at gøre det. Dermed lader det til, at et nyt samtalekøkken eller rejsen til Thailand prioriteres højere end udskiftning af varmeanlæg og

INSTALLATIONSBRANCHEN VOKSER STADIG Både når det gælder omsætning og

sen i installationsbranchen, har der,

antallet af ansatte, er fremgangen i el-

trods en meget lav arbejdsløshed

og vvs-installationsvirksomhederne

blandt både vvs’ere og elektrikere,

fortsat i årets første halvdel.

været fremgang i årets første halvdel.

Ifølge nye tal fra Danmarks Stati-

Samlet set har der således været tale

stik var der således en gennemsnitlig

om en stigning på 1,7 procent i forhold

vækst i landets el- og vvs-installati-

til samme periode året før.

onsvirksomheder på 2,6 procent (1,8 procent for vvs og 3,2 procent for el). Også når det gælder beskæftigel-

NR. 6

andre energiforbedringer.

I alt har installationsbranchen omsat for 25 milliarder kroner i første halvdel af 2019.

4

2019


KvikLevering indenfor ca. 1 time Lynhurtig levering, når der er materialer, som du bare skal bruge her og nu Når det skal gå ekstra tjept, er vores KvikLevering det oplagte valg. Her kommer dine varer indenfor ca. 1-2½ time efter din bestilling, og du slipper for at spilde vigtig tid på selv at skulle køre efter materialer. Vi kan levere indenfor ca. 1 time, men er leveringsadressen langt fra nærmeste butik, kan der gå lidt længere tid. Fra 149 kr. under 15 kg Fra 249 kr. over 15 kg 3 forskellige zoner i forhold til tid og pris

Læs mere om KvikLevering på bd.dk/KvikLevering

WWW.BLIKROER.DK

5

BLIK & RØR


KORT NYT OM TR-FORUM TR-Forum er en del af medlemsdemokratiet i Pension-Danmark. Her drøfter mere end 200 tillidsrepræsentanter pensionsordningen – og hvordan den kan gøres bedre. TR-Forum har blandt andet medvirket til at gennemføre en række ændringer i forsikringsvilkårene.

FRANK TIL TR-FORUM

”Det handler om mine kollegaers liv og helbred”

Arbejdsmiljørepræsentant Frank Rasmussen deltog den 2. september på PensionDanmarks årlige konference – TR-Forum, hvor han suger nye råd og viden til sig, som han efterfølgende deler med sine kolleger. Han oplever, at det er blevet nemmere at trænge igennem

til sine kolleger med gode råd om pensionsopsparing, forsikringer og sundhedsordning. Og det er især det sidste, som får Frank Rasmussen til at føle, at han for alvor gør en forskel i sit virke – Det handler om mine kollegaers eget helbred og det liv, der venter,

når de ikke længere kan arbejde. Det er vigtigt, at de også husker, at sundhedsordningen ikke bare er helbredelse, men at det i virkeligheden er forebyggelse, hvor man husker at udnytte hjælpen i god tid, lyder opfordringen fra Frank Rasmussen.

Ny branchevejledning om færdsel på byggepladsen BFA Bygge & Anlæg har revideret branchevejledningen om færdsel på bygge- og anlægspladsen med en række eksempler på opbygning af byggevejene. Også den tilhørende tjekliste er blevet revideret. Færdsel på bygge- og anlægspladsen indeholder en kort gennemgang af en række forhold omkring byggepladsens adgangsveje, som man skal være særligt opmærksomme på i forbindelse med udbud, projektering, planlægning og udførelse af arbejdet. Vejledningen angiver også, hvem som har ansvaret for, at byggepladsveje og tilhørende foranstaltninger er gennemført og virker efter hensigten. Vejledningen er revideret i september 2019 og har fået tilføjet eksempler på opbygning af byggevejene.

Hver tredje bygning har dårligt energimærke Potentialet for energirenovering er kæmpe stort. Hele 225.000 huse ud af knap 650.000 bygninger, der i dag har et energimærke, ligger nederst på ranglisten. Energimærket ranglister bygningen efter en skala fra A til G, hvor A er et udtryk for, at alt fra isolering til vinduer og udluftning sørger for en energieffektiv bygning, mens G er et udtryk for, at der fyres for gråspurvene, og at omkostningerne til varme og el ligger i den høje ende. Og i netop den kategori er der 225.000 bygninger, viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

NR. 6

6

2019


Klar til

DM i Skills Tre af de fire bedste vvs-energilærlinge er fundet. Nu gælder det DM i Skills, hvor de fire skal dyste om at blive Danmarks bedste. Læs mere om de fire finalister i næste udgave af fagbladet, som kommer til januar.

Overenskomsten bidrager til grøn omstilling Medlemmernes pensionsselskaber er klar til at gå forrest, når investeringer for 350 mia. kroner skal være med til sikre den grønne omstilling. Medlemmernes pensionsindbetalinger i PensionDanmark og Industriens Pension

Sammen har pensionsbranchen og regeringen nemlig givet håndslag på, at pensions-

investeres bredt, så de sikrer medlem-

selskaberne frem til 2030 vil investere 350

merne et stabilt og godt afkast. En del af

milliarder kroner i grøn omstilling. Allerede nu

pengene er fx investeret i vindmøller og

har de danske pensionsselskaber investeret

solcelleanlæg, der er med til at gavne

126 mia. kr. i grøn omstilling. Det blev an-

den grønne omstilling. Og nu kommer der

nonceret ved FN’s Klimatopmøde i New York

endnu flere af den type investeringer.

i slutningen af september.

Boom i branchen: Flere ansatte og flere virksomheder

Der kommer flere virksomheder til i bygge- og anlægsbranchen. Således var der 32.644 virksomheder i branchen i 2017, og det er en stigning på 671 virksomheder i forhold til året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Jonathan Dybvad Nielsen fra Hovedgård og Omegns Aps – Nord- og Midtjylland

Ismail Amziane fra CHVVS – Sjælland og øerne

GASINSTALLATIONER SKAL NU MELDES TIL SIKKERHEDSSTYRELSEN

Boss Ladies fylder 1 år Projektet Boss Ladies har fødselsdag og runder det første år ud af de planlagte tre. Formålet er at få flere unge kvinder til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse inden for bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. Dels fylder kvinderne kun ni procent i de brancher, og dels kommer

Lucas Barkow fra Jagtvejens VVS – Hovedstaden

samfundet til at mangle 17.000 faglærte inden for de næste ti år.

Fra 1. oktober 2019 skal vvs-installatører anmelde nye gasinstallationer, nedtagninger og væsentlige ændringer i gasinstallationer til Sikkerhedsstyrelsen. På Gassikkerhedsregler.dk, der er en del af Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, får du et overblik over lovgivning og vejledninger. Her finder du også link til blanketter, blandt andet til anmeldelsen af nye og ændrede installationer. Husk også, at fra 1. januar 2020 er det ikke længere muligt at arbejde efter gasreglementet. I stedet skal reglerne følge gassikkerhedsloven og de tilhørende bekendtgørelser.

I løbet af det første år har Boss Ladies blandt andet: • Rekrutteret 45 ambassadører • Ambassadørerne har besøgt 82 folkeskoler og mødte cirka 2000 elever • Otte folkeskolepiger har været i Boss Ladies-

Repræsentanten for Syddanmark bliver fundet den 5. november

WWW.BLIKROER.DK

praktik I næste fagblad kigger vi nærmere på, hvordan det går, og hvilke mål, der er sat for år nummer to.

7

BLIK & RØR


SKURKAMPAGNE

BEDRE END FORVENTET

– men der er stadig udfordringer

I august og september besøgte Blik og Rør 63 arbejdspladser med fjernvarme for at undersøge skurforholdene. På tre ud af fire pladser var forholdene i orden, og det er bedre end forventet. Men der er stadig plads til forbedring.

D

e seneste år har der været en tendens til, at hvor man tidligere havde skurvognsbyer, som tilbød håndværkerne et sted at spise deres frokost og adgang til bade-, omklædnings-, og toiletfaciliteter er der i dag tomt. Mange af skurvognene er erstattet af firmabiler, og det betyder, at frokosten bliver indtaget i arbejdstøjet, mens toiletbesøg og hygiejnebehov må klares på en tankstation eller lignende i nærheden. Derfor har Blik og Rør lavet en undersøgelse af skurforholdene på en række fjernvarmepladser i hele landet. Det blev til i alt 63 besøg, og langt de fleste steder var der godt styr på forholdene. Men der, hvor der

alligevel er udfordringer, er især på de pladser, hvor der primært er 1-3 dags-arbejdere. Og det er problematisk, siger Stig Søllested, tovholder på undersøgelsen.

– Udfordringen med netop fjernvarmepladserne er, at de VVS’ere og blikkenslagere, som arbejder her, ofte skal håndtere produkter, som indeholder de giftige stoffer isocyanataer der fx er i PU-skum. Det kan både give allergiske hudreaktioner og astma-lignende symptomer. Derfor er det vigtigt, at man kan få vasket sine hænder og smide overtøjet, inden man fx tager madpakken frem, forklarer han.

Fjernevarmearbejde kræver ekstra beskyttelse Ifølge branchevejledningen for fjernvarmepladser skal arbejdsgivere på fjernvarme-

Skurvogn på en plads i Aalborg med 20-25 medarbejdere.

NR. 6

8

2019


Foto: Privat Tekst: Helle S. Saugstrup

> BRANCHEMILJØRÅDETS

RETNINGSLINJER FOR FJERNVARME

• Når der arbejdes med fjernvarmerør er der særlige forhold som gør sig gældende, og kravene til blandt andet velfærdsforanstaltninger er derfor skrappere end ved andre byggepladser. • Alle fjernvarmepladser skal etablere velfærdforanstaltninger på et samlingssted nær arbejdsstedet. Afstanden må højst være 200 meter eller inden for en radius af fem Det er din arbejdsgiver, der har ansvaret for, at de nødvendige faciliteter er til stede.

Når man arbejder med fx PU-skum, som indeholder isocyanater, kræver det en særlig uddannelse, fordi stoffet er meget giftigt og bl.a. mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Ved arbejde med fjernvarme som er omfattet af vejreglerne, skal der etableres trafikværn langs kanten af udgravninger.

har rigtig godt styr på velfærdskravene. Kun på 19 af pladserne var der anmærkningerne på forholdene. Men selvom det var færre end forventet, er det stadig 19 for mange. Det er især på pladserne, hvor håndværkerne går i få dage ad gangen, der er udfordringer. – Selvom en VVS’er kun er én dag på fjernvarmepladsen i Birkerød, så skal han måske hen på en anden plads i Holte tirsdag og onsdag, og en tredje torsdag og fredag. Hvis der ikke er nogle af pladserne, som har stillet de rigtige faciliteter til rådighed, så har han pludselig spist frokost i sit arbejdstøj i bilen en hel uge, og det er problematisk for helbredet i længden, siger Stig Søllested.

Letvogne kan være en løsning pladserne stille velfærdsfaciliteter til rådighed. Der skal blandt andet være adgang til vaske- og badefaciliteter, og der skal være et særskilt omklædningsrum med plads til at opbevare arbejdstøj. Selvom en håndværker kun arbejder en enkelt dag eller to på en fjernvarmeplads, har de altså krav på en skurvogn. Blik og Rørs undersøgelse af fjernvarmepladser viser, at forholdene faktisk er ganske gode, og langt de fleste arbejdsgivere WWW.BLIKROER.DK

Derfor foreslår Blik og Rør, at arbejdsgiverne på fjernvarmepladserne får styr på de sidste foranstaltninger – også på de mindre pladser. En løsning kunne være at anskaffe sig en letvogn, som kan stilles op ved pladsen. En letvogn kan indrettes efter de konkrete behov og krav om velfærd i arbejdsmiljøloven, og så er de er billigere end almindelige skurvogne. – Vi håber, at vores undersøgelse er med til at minde arbejdsgiverne om deres

9

minutters transporttid fra arbejdspladsen. • Der skal være adgang til vaske- og badefaciliteter med varmt vand. • Når der udføres arbejde, hvor der er risiko for at komme i kontakt med PU-skum isocyanater, skal der også være et særskilt omklædningsrum med særskilt opbevaring af gang- og arbejdstøj. • På selve arbejdspladsen skal der være adgang til håndvask med rindende, håndvarmt vand, hvor vandhanerne ikke er håndbetjente. • Du kan finde hele branchevejledningen om fjernvarmearbejde på www. Bfa-ba.dk

pligter i forhold til arbejdsmiljøloven. Samtidig skulle det også gerne gøre håndværkerne mere opmærksomme på deres rettigheder og give dem anledning til at tænke sig om en ekstra gang, så de i stedet for at spise frokosten i arbejdstøjet i bilen, lige får taget en snak med mester om muligheden for en letvogn, siger Stig Søllested. Du kan læse mere om de regler og retningslinjer, der gælder for forholdene på fjernvarmepladserne, i branchevejledningen fra Branchemiljørådet for Bygge & Anlæg. BLIK & RØR


LÆRLING – Jeg havde aldrig haft et værktøj i hænderne, da jeg begyndte på grundforløbet.

For 32-årige Per Vehl Nielsen har livet budt på mange kampe, og han har været ved at kaste håndklædet i ringen flere gange. Men han er en fighter og har nået et af sine store mål: en læreplads.

P

PER FANDT

K E K N Y LI VVS-BRANCHEN NR. 6

10

er kan ikke mindes, at han nogen sinde havde været så nervøs. Maven føltes som en sten, og det var kun blevet til få timers søvn, fordi tankerne havde fløjet rundt i hans hjerne. Og Per vidste, at denne samtale kunne åbne døren til et nyt liv. Men også det modsatte. Nu sad han foran sin måske kommende arbejdsgiver, og Per følte, at der ikke var nogen vej udenom. Han var nødt til at fortælle det: – Da jeg begyndte på grundforløbet, havde jeg aldrig haft et stykke værktøj i hænderne. Jeg anede fx ikke, hvad en rørtang var. Og jeg havde aldrig prøvet at bruge en boremaskine. Martin Bred, indehaver af VVS-firmaet Bred i Kollund i Sønderjylland, smilede bredt – Det er jo også noget af det, du skal lære, sagde Martin, der havde lagt meget vægt på, at Per havde fulgt undervisningen på grundforløbet til punkt og prikke, og han kom til tiden om morgenen. – Jeg vil meget gerne have dig som voksenlærling, sagde Martin, rejste sig og rakte hånden frem. De to mænd trykkede

2019


Foto: Poul Anker Nielsen Tekst: Claus Gjedsig

i Fjerritslev. Han blev gift og far til to piger Troya, som i dag er syv, og Fleur, som er otte. Men ægteskabet gik meget dårligt. Per følte, at han stod meget alene med pigerne.

Knyttet til mor

Per med sin mester, Martin Bred. - Jeg er utrolig glad for min voksenlærling, siger Martin Bred.

næver. For Per Vehl Nielsen blev det en af sit livs bedste oplevelser.

Lykken – Jeg har simpelthen fundet lykken i VVS-branchen. Jeg elsker at komme på arbejde om morgenen. Jeg suger til mig af indtryk, lytter til svendene og ser dem over skulderen så meget, jeg kan. Jeg er blevet utrolig godt modtaget af alle i firmaet. Men kampen for at nå så langt har været både lang og meget hård for Per Vehl Nielsen. På sin vej gennem livet har Per mødt meget modstand og har flere gange måttet tage tælling. Men hver gang har han rejst sig og kommet videre. Per siger, at det boglige aldrig har haft hans store interesse. Han har haft svært ved det. Så da hans klasselærer i 9. klasse sagde, at han lige så godt kunne lade være med at gå op til eksamen, fordi han alligevel ville dumpe, blev Per væk fra eksamenerne. – Jeg var 12 år, da jeg begyndte at arbejde ved landbruget i min fritid. Jeg havde et godt arbejde på en gård og tjente gode penge, så pyt, tænkte jeg. Per fik senere arbejde på slagteriet Tican

WWW.BLIKROER.DK

- Den person, jeg altid har knyttet mig mest til, er min mor. Min far har jeg aldrig haft et rigtigt forhold til. Men min mor døde pludselig af et hjertestop, kun 54 år. Det var kort før, jeg fyldte 24 år. Hele min verden brød sammen, fortæller Per, der følte, at han nærmest gik i en glasklokke. Han så og hørte menneskene omkring sig, men registrerede ikke, hvad de sagde. En dag gik det galt. Per faldt om på sit arbejde. Diagnosen var stress og en depression. Per var sygemeldt i næsten et år og nåede kun tilbage på sit arbejde i kort tid, inden Ticans afdeling i Fjerritslev lukkede. Nu var Per tilbage ved nulpunktet – ufaglært og uden arbejde. Men også med de store problemer i ægteskabet, som gik i opløsning. Per flyttede til Sønderjylland og mødte sin kæreste, Linda, som han fik datteren Neela Olivia med. – Linda pressede på for, at jeg skulle færdiggøre min 9. klasse og måske også tage 10. klasse.. Men det var jeg ikke meget for. Jeg havde sagt til mig selv, at jeg aldrig ville åbne en lærebog igen. Men, siger Per, jeg lod mig overtale. Det blev en kamp for Per, men han havde besluttet sig for at fuldføre. Og det gjorde han med meget flotte afsluttende karakterer.

Ville have uddannelse – Jeg ville have en uddannelse, men anede ikke i hvilken retning jeg skulle gå.

Jeg måtte drage nogle erfaringer, fortæller Per, der læste om, at en af de uddannelser, der er fremtid i, er VVS energispecialist. – Det var her, jeg første gang i mit liv fik noget værktøj i hænderne. Værktøjer, som jeg ikke anede, hvordan skulle bruges. VVS'er Martin Bred havde kontaktet EUC, fordi han ville ansætte en voksenlærling. Firmaet har i dag 28 ansatte, og Martin Bred forsøger hele tiden af have tre til fire lærlinge. I dag er der to voksenlærlinge, en almindelig lærling og til januar bliver endnu en voksenlærling ansat. – Jeg ansætter gerne voksenlærlinge, der - for det meste - har fået styr på deres liv. Voksne, der kommer til tiden og er åbne for at lære faget, siger han.

Kampen mod overvægten Med til Pers historie hører også kampen mod sin overvægt. Det var først, da en læge sagde til ham, at det nok ville være en god idé at tabe sig, at virkeligheden for alvor gik op for Per. – Fysisk havde jeg det godt men blev skræmt, da vægten viste 176,9 kilo. Hold op, hvor blev jeg flov. Jeg frygtede lige pludselig, at jeg skulle dø fra mine tre piger. Her var en ny kamp, der skulle vindes, fortæller Per, der fra den ene dag til den næste lagde sit liv totalt om: slut med sukker og fedt og goddag til sund mad og masser af motion. På halvandet år har Per tabt 71 kilo, livvidden er gået fra 156 til 101 centimeter, og hofterne fra 136 til 99 centimeter. Og så har han sagt medicinen farvel, bl.a. den blodtrykssænkende. - Jo, jeg er blevet en lykkelig mand, siger Per.

Per har tabt sig omkring 70 kilo. Her er han i det ene bukseben af et par af sine gamle shorts.

11

BLIK & RØR


INDEKLIMA

Politikere vil sikre bedre indeklima i skoler og daginstitutioner – ministeren er ind til videre tilbageholdende Blik og Rør satte i efteråret fokus på indeklimaet under en stor konference på Christiansborg. Det har resulteret i, at Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag, som skal komme problemet til livs. Flere af de andre partier bakker op – boligminister Kaare Dybvad mener ikke, at lovgivning er løsningen.

D

er var fuldt hus, da Blik og Rør inviterede til stor konference om indeklima i Landstingssalen på Christiansborg den 4. september 2019. Alt fra VVS’ere og skorstensfejere til pædagoger og skoleelever var samlet for at sætte fokus på indeklimaet i danske institutioner. Luftkvaliteten i danske folkeskoler og daginstitutioner er nemlig i en kritisk tilstand, og i alt for man-

NR. 6

ge tilfælde direkte sundhedsskadeligt for de børn og voksne, der opholder sig i det.

Beskidte ventilationsanlæg og -kanaler gør børn og voksne syge I dag er der ingen lovkrav til, hvor ofte skoler og institutioner skal få inspiceret og renset ventilationsanlæg og -kanaler. Det er derfor ikke overraskende, at optællinger fra Arbejdstilsynets kontroller viser, at der er dårligt indeklima i hver fjerde folkeskole

12

i Danmark. Dårlig luftkvalitet kan gøre det sværere for børn at koncentrere sig, og både børn og voksne kan blive trætte og få hovedpine. I yderste tilfælde kan det snavs, der ophober sig i ventilationsanlægget eller -kanalerne, gøre børn og voksne syge, når det sendes ud i luften. – I Blik og Rør ved vi – som VVS’ere, ventilationsteknikere og skorstensfejere – hvor vigtigt god ventilation og luftkvalitet er. Vi har en faglighed på området, 2019


Foto: Jakob Carlsen Tekst: Kiki Jano Nielsen

DET SAGDE POLITIKERNE I DEBATTEN HENRIK MØLLER (S): ”Indeklimaet overlades tit til den enkelte pædagog eller lærer. Det kan pege på, at vi skal have nogle diskussioner omkring handleplaner. Nu har vi jo allerede klimaet på dagsordenen – kan vi tænke det ind i det?” JENS HENRIK THULESEN DAHL (DF): ”Vi vil have ministeren til at lave en handlingsplan. Derfor vil vi fremsætte et beslutningsforslag i Folketingssalen. De anbefalinger, Blik og Rør kommer med, er helt oplagte” KIRSTEN NORMANN ANDERSEN (SF): ”Jeg køber ikke præmissen om, at det ikke kan betale sig at investere i vores børns helbred. At satse på godt indeklima og et godt arbejdsmiljø har gode effekter på den lange bane.” JAKOB SØLVHØJ (EL): ”Tiden er nu til at lovgive på området. Vi skal forpligte kommunerne til at lave en handlingsplan, og Bygningsreglementet skal også gælde for eksisterende byggeri.”

Der var enighed blandt folketingspolitikerne om, at indeklimaet i folkeskolen skal forbedres, ved konferencens paneldebat.

som vi rigtig gerne vil dele med skolerne og institutionerne, så de børn og voksne, der opholder sig derude, kan få gavn af det. Men så længe der ikke stilles krav til kommunerne om, at de skal få inspiceret og renset deres ventilationsanlæg og -kanaler, sker der ikke noget. Derfor presser vi på for at få indført politiske tiltag, som skal prioritere det her område, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Politikere vil stille krav til kommunerne Indeklimaet i danske institutioner har været en varm kartoffel i dansk politik de sidste mange år. Flere politikere har udtrykt bekymring over indeklimaets tilstand i dag. Nuværende sundhedsminister Magnus WWW.BLIKROER.DK

13

Heunicke (S), som før folketingsvalget har engageret sig meget i indeklima-debatten, har bl.a. foreslået, at der skal laves en national 5-års plan for frisk luft i skolerne. Ved Blik og Rørs konference var der da også bred politisk enighed om, at der skal tages hånd om problemet fra nationalt hold, hvis det dårlige indeklima for alvor skal kommes til livs. Dansk Folkeparti lancerede på dagen et politisk udspil som mødte opbakning fra både SF og Enhedslisten. Dansk Folkeparti har efter konferencen meldt ud, at de vil fremsætte et beslutningsforslag til Folketingssalen, som skal sikre et godt indeklima i danske folkeskoler. – Vi har længe lagt pres på politikerne for at gøre noget ved problemet. Derfor er jeg rigtig glad for at se, at Dansk Folkeparti vil fremlægge et beslutningsforslag, som BLIK & RØR

>


INDEKLIMA

Magnus Heunicke (S) var forhindret i selv at deltage på konferencen, men delte sin holdning i en videohilsen til deltagerne.

vil stille krav til, at de ventilationsanlæg og -kanaler, vi har rundt på skolerne, skal tilses regelmæssigt. Nu håber jeg, at regeringen vil bakke om forslaget og stå ved de udtalelser, de meldte ud før valget, siger forbundsformand Henrik W. Petersen.

I en omfattende undersøgelse fra 2016 viser DTU Byg, at CO2-niveauet lå over den tilladte grænse i over halvdelen af de undersøgte klasselokaler.

Boligministeren opmærksom på problemet men afviser lovgivning Blik og Rør har efter konferencen på Christiansborg holdt et møde med den nye

HVOR SLEMT STÅR DET TIL MED INDEKLIMAET? En stikprøveundersøgelse*, som Blik og Rør lavede i 2017 viste, at:

Konferencen blev afholdt i Landstingssalen på Christiansborg

•K un 1 ud af 5 skoler og daginstitutioner får renset ventilationskanalerne regelmæssigt •2 /3 af skolerne og 1/3 af daginstitutionerne får ved tilsyn kun skiftet filtre, men får ikke renset kanalerne •P å 1/3 af skoler og daginstitutioner går der længere end et år mellem, at ventilationsanlægget tilses. *) S tikprøveundersøgelsen er lavet på baggrund af interviews med 41 tilfældigt udvalgte teknisk ansvarlige i folkeskoler, daginstitutioner og kommuner.

NR. 6

boligminister, Kaare Dybvad Bek for at høre ham opmærksom på problemet og opfordre regeringen til at gøre noget ved det. – Jeg er opmærksom på de udfordringer, et dårligt indeklima eller manglende ventilation kan have i vores skoler og daginstitutioner. Både skoler og daginstitutioner har længe været omfattet af krav om mekanisk ventilation, og det fremgår således også af bygningsreglementet, at ventilationssystemer skal renses, drives og vedligeholdes, så de holdes i en teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at

14

bygningsejere har pligt til at sikre, at bygningsreglementets krav er overholdt, siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S). Boligminisgteren er ind til videre tilbageholdende overfor Blik og Rørs forslag om lovpligtig inspektion og rensning af ventilationsanlæg og -kanaler og begrunder det med, at en tidligere eftersynsordning på et andet lovområde blev nedlagt i 2015. – Den tidligere lovpligtige eftersynsordning for ventilations- og klimaanlæg eksisterede som følge af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets Lov om fremme af energibesparelser. Ordningen blev nedlagt tilbage i 2015 på baggrund af en vurdering af lav efterlevelse blandt bygningsejerne samt en meget beskeden effekt for opfyldelse af formålet om at fremme energieffektivitet i kombination med store omkostninger for de udførende virksomheder til blandt andet opkvalificering og oppebæring af akkreditering. Det taler for at se på andre, 2019


HØRT I KOMMUNERNE Interviews med teknisk ansvarlige for ventilation på flere af landets folkeskoler og daginstitutioner viser, hvor grelt det står til i dag. ”Elever og lærere klagede over hovedpine (...) Vi fik et påbud på grund af for højt CO2-niveau i klasserne. Arbejdstilsynet har så været her igen og konstateret for højt CO2-niveau, så nu har vi fået et nyt anlæg. (…) Vi skifter filtrene, men rørene har vi kun renset én gang på de 15 år, jeg har været ansat.” – ansat på folkeskole ”Det med CO2-niveau har vi ikke helt styr på. Vi har ingen målinger af, hvor meget CO2 der

Flemming Johansen fortalte om sine erfaringer fra indeklimaarbejet på folkeskoler på Bornholm.

mere pragmatiske løsninger, herunder i lyset af, at indeklima-udfordringerne ikke er isoleret til at omhandle manglende inspektion ifølge Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering, siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Efter mødet med Blik og Rør har boligministeren meldt ud, at han har bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om at inddrage Arbejdstilsynet og Blik og Rør for at undersøge mulighederne for et styrket samarbejde på indeklimaområdet. – Det glæder mig, at ministeren vil bede styrelsen om at inddrage både Blik og Rør og Arbejdstilsynet i at undersøge mulige løsninger. Vi bidrager meget gerne med vores ekspertise. Men det undrer mig, at ministeren afviser at lovgive på området, bare fordi man tidligere har skrottet en ordning, som slet ikke havde noget at gøre med indeklimaet i skolerne, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, som håber på en bred politisk opbakning til det kommende beslutningsforslag, som Dansk Folkeparti vil fremsætte.

er i klasselokalerne.” – ansat på folkeskole ”Der har ikke været nogen, som har støvsuget kanalerne i lang tid. Jeg har været her i 27 år og så vidt jeg ved, er der ikke nogen, der har renset rørene i den tid, jeg har været her.” – ansat i daginstitution ”Omkostningerne til tilstoppede filtre og kanaler er store. Vi måler anlæggets omdrejninger før og efter, og i de virkelig slemme tilfælde kører anlægget med over dobbelt så mange omdrejninger, efter vi har renset det. Det koster altså nogle penge – der er helt sikkert besparelser at hente. Der findes jo også mindre skoler og centralskoler, som

DANSK FOLKEPARTIS BESLUTNINGSFORSLAG OM BEDRE INDEKLIMA I FOLKESKOLEN 1. D er skal udarbejdes en handlingsplan inden udgangen af indeværende folketingsår, der sikrer, at indeklimaet i alle skoler forbedres. 2. D er skal etableres lovpligtige tilsyn med skolernes ventilationsanlæg og -kanaler.

skifter filtrene, men de glemmer bare kanalerne. Vi har fundet gammelt papir fra 70’erne i kanalerne på en skole.” – ventilationsansvarlig i kommune

3. C enter for Undervisningsmiljø får udvidet mulighed for at foretage tilsyn på skolerne. WWW.BLIKROER.DK

15

BLIK & RØR


TIPS & TRICKS

KULDEN KOMMER – ER DU KLAR? 1

Når vinden rusker, og temperaturen falder til frysepunktet, er der større risiko for arbejdsulykker og unødig belastning af kroppen. Derfor siger arbejdsmiljøloven, at der skal laves ekstra foranstaltninger, der sikrer de ansatte mod kulde og blæst, når de arbejder ude om vinteren.

KLÆD DIG ORDENTLIGT PÅ, OG BESKYT DINE LED Tag tøj på i lag. Inderst et lag i fx uld, der sørger for god fugtighedstransport, et mellemlag i fx bomuld eller bambus, der isolerer og beskytter kroppen mod nedkøling og et yderste lag, der beskytter mod vejret, er det optimale, når du går på arbejde om vinteren. Det er især vigtigt, at du ikke har blottede led fx lænd, nakke og håndled. Kolde led øger risikoen for skader.

FRA 1. OKTOBER til 31. marts skal din arbejdsplads være sikret med vinterforanstaltninger for at mindske ulykker. Kolde led og muskler øger nemlig risikoen for uheld, fordi reaktionsevnen og muskelkoordinationen bliver dårligere. Derudover er der større risiko for brud og skader i leddene, når kroppen er afkølet. Derfor er det en del af vinterforanstaltningerne, at der fx skal være særlige afskærmninger, så man mindsker kulde og træk. Der er også krav om en rumtemperatur på minimum 10 grader ved aktivt 2 fysisk arbejde og 15 grader ved stillestående finmotorisk arbejde. Hvis det ikke er muligt at skrue på temperaturen, fx fordi arbejdet foregår udenfor eller BEVÆG DIG, OG FÅ VARMEN i en hal uden mulighed for lokal Hvis du arbejder med afkølede muskler, opvarmning, skal din arbejdsgiver forhøjer du muskelbelastningen og sørge for, at du får udleveret øger risikoen for at få gener eller skader. varmt arbejdstøj. Desuden har du dårligere reaktionsevne og Vi har samlet fem gode tips og muskelkoordination, når du er kold. Så tag en tricks til, hvordan du kommer varmt rask gåtur, lav et par pull-ups i stilladset eller og sikkert igennem vinteren. et par englehop i sneen, så du får pulsen op og gør musklerne varme, inden du begynder arbejdet. Download en plakat om vinterforanstaltninger til skuret

NR. 6

16

2019


3 BRUG DE HJÆLPEMIDLER, DU HAR Brug de hjælpemidler og værnemidler, som stilles til rådighed, og følg din arbejdsgivers instruktioner. Det er også din pligt at medvirke til, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssige forsvarlige – også om vinteren.

HVAD KAN DU SELV GØRE?

› Det er din mesters ansvar, at du har nogle rimelige arbejdsvilkår. Du har som følge af arbejdsmiljøloven ret til i bedst muligt omfang at blive beskyttet mod vejret. Så hvad gør du, hvis du går

4

og fryser, eller oplever, at sikkerheden ikke er i orden på din arbejdsplads?

HOLD FINGRENE VARME Brug handsker, når du kan og brug varmt vand, når du vasker hænder. Kolde hænder og koldt håndværktøj, øger risikoen for arbejdsulykker fordi din koordinationsevne bliver dårligere. Nogle har også gavn af

små varmepuder, som kan sættes på

1 Fortæl din mester, hvis du oplever træk eller meget kulde. Så kan I sammen finde en løsning.

håndleddets underside for på den måde at hjælpe med at holde fingrene varme, når man tager handskerne af.

2 Du kan også bede din mester om at tage sagen op på byggepladsens sikkerhedsmøde, hvis det er et større og generelt problem.

5

3 Lytter din mester ikke, kan du tage fat i din arbejdsmiljørepræsentant. Har du ikke en arbejdsmiljørepræ-

KEND DINE RETTIGHEDER Du er beskyttet af arbejdsmiljøloven, Arbejdstilsynets regler og din overenskomst. Branchemiljørådet for Bygge & Anlæg har lavet en vejledning for vinterforanstaltninger for branchen, som du kan finde på deres hjemmeside www.bar-ba.dk

WWW.BLIKROER.DK

17

sentant, så kontakt din lokale Blik og Rør kreds.

4 Opstår der uenigheder, så tag fat i din kreds – de kan hjælpe de dig.

BLIK & RØR


SUNDHED

PAS PÅ DIN KROP OG FÅ HJÆLP, NÅR DET GØR ONDT Det er fysisk krævende at gå på arbejde som blikkenslager, skorstensfejer eller VVS’er. Derfor skal du huske at bruge din sundhedsordning, når du har smerter. Jo før du kommer i gang med behandling, jo bedre.

A

t ligge halvt inde i et køkkenskab eller kravle rundt nede i en kælder, hvor pladsen er trang, er rent ud sagt elendige vilkår for kroppen. Det kan være stærkt belastende for led og muskler at slange sig rundt i alverdens stillinger for at kunne løse sine opgaver. Søren Marloth er VVS’er hos Andersen NR. 6

& Heegaard i Brøndby, hvor han kører servicevogn. Han har arbejdet som VVS’er i 10 år og udsætter dagligt sin krop for mange akavede stillinger. For et år siden begyndte han at få ondt i skulderen. Smerterne bredte sig til lænden og længere op i ryggen. Det gik ud over humøret, og han begyndte at snerre af både kollegaer og kæresten derhjem-

18

me. Han måtte også melde sig syg flere gange, fordi smerterne var uudholdelige. Først efter et par måneder med stærke smerter kontaktede han PensionDanmark, som igennem Falck Healthcare sørgede for, at han fik behandling hos en fysioterapeut. – Fysioterapeuten trykkede mig på ryggen og fandt ud af, hvad problemet var. Allerede efter første behandling, kunne jeg mærke forskel. Jeg fik også nogle øvelser, som jeg laver hver dag. Det er simple øvelser, som jeg kan lave både derhjemme og på arbejdet. Det har givet mig noget mere bevægelighed i ryggen og har hjulpet mig over smerterne. Og jeg kan tydeligt mærke, når jeg glemmer at lave øvelserne, fortæller Søren. 2019


Foto: Jakob Carlsen Tekst: Helle S. Saugstrup

Mange ensartede bevægelser kombineret med akkordløn, hvor det helst skal gå hurtigt, kan hurtigt blive belastende for led og muskler, hvis man bruger kroppen forkert. (foto: PensionDanmark)

Det er ikke usædvanligt, at Søren Marloth må sno sig rundt i køkkenskabe for at kunne løse sine opgaver, når han kører ud med servicevognen.

Søren Marloth er blevet mere opmærksom på at passe på sin krop, efter han sidste år startede i fysioterapi.

Kroppen er dit vigtigste værktøj

> FAKTA • Det er gratis at bruge sundhedsordningen • Du skal ikke have en henvisning fra din læge først • Du kan få behandling hos en fysioterapeut, kiropraktor, zoneterapeut eller massør. • Er du i tvivl om, hvilken behandler du skal vælge, så start hos fysioterapeuten. • Book behandling via din pensionsapp, pension.dk eller ring 7010 0806.

WWW.BLIKROER.DK

Søren Marloths situation er ikke enestående. Dårlige arbejdsstillinger eller mange gentagende bevægelser kan give smerter i både ryg, skuldre og nakke. Bliver det ikke behandlet, risikerer man, at det bliver værre over tid. I værste fald kan det give kroniske skader. Christian Madsen er fysioterapeut hos Falck Healthcare og er en af de behandlere, du kan møde igennem din sundhedsordning. Han får mange håndværkere på briksen, som han vejleder i, hvordan de kan passe bedre på sig selv på arbejde, og hvordan de forebygger skader og smerter. – Når jeg får en klient ind, så er mit hovedfokus at prøve at finde årsagen til smerterne. Ud fra det arbejder jeg med at styrke kroppen, der hvor der kan være nogle svagheder eller ubalancer. Det er vigtigt, at man ikke bare behandler symptomerne,

19

men tager fat i problemets rod, fortæller Christian Madsen. Han forklarer, at håndværkere egentlig som udgangspunkt har den store fordel i deres job, at mange faktisk får brugt kroppen hver dag. Det er sundt og godt at blive rørt, fordi det holder os stærke. Men han understreger samtidig, at det afgørende er, hvordan man bruger kroppen. – Kroppen er håndværkerens vigtigste værktøj. Og ligesom alt andet værktøj, er det vigtigt at bruge den rigtigt og at holde den stærk og velsmurt, forklarer han. Han anbefaler derfor at supplere arbejdsaktiviteten med nogle enkelte øvelser, så man skaber balance i kroppen og husker at få rørt nogle af de muskelgrupper, som ikke bliver aktiveret i løbet af arbejdsdagen. Det kan være mavebøjninger, pull-ups eller squats, som man kan lave et par gange om ugen.

Søg hjælp, når det gør ondt Får man alligevel smerter, er det en god tommelfingerregel at tage fat i sin sundhedsordning og få bestilt en tid hos en fysioterapeut, hvis det varer over fem dage. Det er nemlig langt nemmere og hurtigere at forebygge en skade, end at afhjælpe problemet, hvis man har gået med det for længe. – Det er lidt ligesom hvis det drypper fra loftet, fordi taget er utæt. Så hjælper det ikke at have en spand stående så længe, at træværket når at rådne, før man får lappet hullet. Sådan er det også med kroppen. Man skal lytte til signalerne og tage tingene i opløbet, siger Christian Madsen. BLIK & RØR


MED PÅ JOB

NYBYG OG ”BL Lige nu er der godt med plads i "K2", men i løbet af de kommende måneder vil kælderen blive fyldt med rør og anlæg til ventilation og køl, der skal sikre frisk luft i det nye byggeri.

Kom med på job i et nybyggeri i Ørestaden sammen med sjakket fra DTEK. Her blev der også snakket om forventningerne til OK2020 til optagelserne til Blik og Rør podcast. NR. 6

L

iften rumler nedad mod P-kælder 2, mens den blå himmel, kranerne og de fritstående betonelementer forsvinder ud af syne. I P-kælderen, som på byggepladsen kaldes K2, går det ni mand store sjak fra DTEK og arbejder på de store ventilations- og kølerum, der er udgangspunktet for rørarbejdet i bygningen. Al teknikken kommer til at være i K2, hvor der vil blive trukket rør ud til skakterne, der skal slutte i tekniktårnene på toppen i 8. sals højde.

20

– Det er her, det hele starter, og så slutter det oppe i huset, når vi kommer opad. Der kommer køletårne på toppen, men alt det store, det starter i K2’eren, og så kører vi op og fordeler på alle etager, siger Søren Graversen, der er formand for VVS-sjakket. Arbejdet begyndte i august 2019 og skal stå på de næste to år, hvor de 65.000 kvadratmeter butikker og kontorer i Ørestaden skal stå færdigt. – Det passer med, at det bliver klar til julehandlen, griner Søren Graversen.

2019


Foto: Andreas Bro Tekst: Mie Brandstrup

ØDE VÆRDIER” Frank Rasmussen og makker Morten Schandorff i gang med at trække rør under loftet i P-kælderen.

Indeklima er tænkt ind Lige nu er rummene i K2 stort set tomme, men sådan bliver det ikke ved med at være. – Det kommer til at fylde rigtig meget. Det er lidt svært at forestille sig i det rum, hvor vi står nu, hvor vi kun har ventilationsanlægget lige nu. Men der kommer blandesløjfer og en masse rør herinde. Så hvis man kommer tilbage om et års tid, så vil man kunne se, hvor meget det er blevet klistret til med alle mulige forskellige ting. Byggeriet har stort fokus på indeklima, og det glæder Søren Graversen.

WWW.BLIKROER.DK

– Det har været med fra starten, at der skulle tænkes frisk luft ind, så indeklimaet var i orden. Det ved jeg, at forbundsformanden også har kastet sine kræfter ind i, og det synes jeg er rigtig flot. Kølerørene skal med tiden føres op i ventilationstårnene, så der kan trækkes frisk luft ind i bygningen, som kan blive fordelt rundt. – Men det giver selvfølgelig også nogle udfordringer med de store ventilationsanlæg. De fylder jo godt. Her skal alle ventilationskanaler, kølerør og varmerør til venti-

21

lationsanlæggene være, så man kan blæse både varm luft og kold luft ud i de forskellige områder.

Det er sjovere end at kravle i køkkenskabe Sjakket er delt ind i mindre hold, der har hvert sit arbejdsområde. Frank Rasmussen og kollegaen Morten er i gang med at trække rør under loftet i K2. – Det er både ringrør, rillerør og skruerør. Det er rimelig bredt – vi har det hele. Det er stan-

BLIK & RØR

>


MED PÅ JOB

Portræt af sjakket - fra venstre mod højre: Lars Møller, 45 år, Kjeld Albretsen, 56 år, Niels Nielsen, 41 år, Søren Graversen, 52 år, Dan Osterkrüger, 55 år, Erik Jensen, 56 år, Frank Hansen, 58 år, Frank Rasmussen, 48 år, Morten Schandorff, 46 år

dardrør, så det er bare derud af, siger Frank, der godt kan lide nybyggeriet i Ørestaden. – Der er stort set alt, der har med vores fag at gøre – køl, vand, varme, ventilation og sprinklere. Vi er jo inde og rode alle steder, så vi er lidt over det hele. Det skal nok blive spændende. Det er et spændende byggeri. Han synes, det er fint at være med på så stort et byggeri helt fra starten. – Du ser byggeriet fra start til slut. For det meste er vi også med til at lukke det ned, når det slutter. Og så er det altså en del sjovere end at kravle rundt inde i folks køkkenskabe. Frank Rasmussen kan også mærke, at arbejdet heller ikke slider helt så meget på kroppen. – I forhold til en renovering synes jeg, at renoveringer tit er en del hårdere med hensyn til at slæbe på gamle radiatorer og faldstammer og sådan noget. Her er hjælpemidlerne helt i orden, og der er ikke så meget at komme efter. Men det vigtigste er kollegerne

NR. 6

– at vi har det godt sammen. Så skal resten nok komme af sig selv, siger han.

Et modent sjak Det er et godt sammentømret sjak, der går i p-kælderen. Og det er en moden flok, hvor yngste mand er 41 år. Flere i sjakket kender hinanden godt og har arbejdet sammen før. Det gør det let at få arbejdet til at glide. – Med den alder vi har, finder vi ret hurtigt ud af, hvad vi gerne vil gå og rode med og koncentrerer os om tegningerne. Så får man skåret noget spildtid af. Det er vigtigt, at man finder nogen, der er rigtig gode til at arbejde sammen og har det godt med hinanden. Det gør det også nemmere for formanden at kommunikere, siger Søren Graversen. Men det allervigtigste er, at stemningen i sjakket er god. Det betyder meget. – Det fede er, at vi er et godt sjak, hvor alle er glade. Det gør dagligdagen lidt lettere for os alle sammen, siger Frank Rasmussen.

22

Det vigtigste er kollegerne – at vi har det godt sammen. Så skal resten nok komme af sig selv – FRANK RASMUSSEN

Der mangler nogen Selv om sjakket er jævnaldrende og har det godt med hinanden, ser både Søren Graversen og Frank Rasmussen gerne, at der med tiden kommer nogle lærlinge med på holdet. – Så lærer de, hvordan man fungerer socialt med andre kolleger. Der kan være nogle i de generationer, der kommer nu, der

2019


Lyt til hele podcasten om OK2020 på blikroer.dk/podcast

måske har lidt sværere ved det, fordi de er blevet curlet lidt hjemmefra. De har godt af at komme ud og få respekt for faget og deres kollager, siger Frank. – Det er vigtigt, at lærlingene bliver sat sammen med nogle af de lidt ældre af drengene, der forstår beskederne og passer deres arbejde. Jeg har haft mange lærlinge gennem årerne, og det er jeg glad for – at man kan få lov til at gå og lære fra sig. Det er mit store ønske, at vi kan få to eller tre lærlinge, som måske skifter over hinanden, siger Søren. Det vil også være godt for lærlingene at komme ud på et byggeri, der rummer så mange dele af deres fag. Men at bruge hele sin lærlingetid på den samme plads er ikke en fordel, mener han. – Lærlingene skal ud i alle grene af vores branche. Men hvis man kunne være et halvt år på sådan et byggeri her og også komme ud og lave noget service, vil det være rigtig godt.

Podcast og overenskomst Det er blevet frokosttid og tilbage i skurvognen knitrer madpakkernes sølvpapir og et par jordbærtærter står for enden af bordet og venter på, at rundtenommerne er kørt indenbords. Besøget hos sjakket fra DTEK danner også rammen om den nyeste udgave af Blik og Rørs podcast. Her er det dog ikke kølerum og ventilationstårne, der er fokus på men derimod de kommende overenskomstforhandlinger. Så mens frokosten indtages, snakker tillidsrepræsentant Frank Rasmussen om forhåbningerne til OK2020. - Jeg tror ikke, vi får så meget på rørprislisterne. Men jeg vil også allerhelst have, at der kommer noget på de bløde punkter. Feriepenge, søgn- og helligdage og ikke mindst pensionen. Jeg sidder i branchebestyrelsen i PensionDanmark for Blik og Rør, og jeg kan godt se, at vi har brug for flere penge til pension. Men nedslidning og social dumping bør også have et stort fokus, mener Frank. - Det er jo lidt et fyord at sige kædeansvar. Men det vil være rigtig lækkert, at

WWW.BLIKROER.DK

POD CAS T

Frokostpause og podcasttid. Frank Rasmussen taler om sjakkets forventninger til de kommende overenskomstforhandlinger.

dem, der har bestilt arbejdet, ikke bare kan sende det videre og sende det videre. Så man har et ansvar og kan blive straffet hele vejen igennem. Ligesom man skal passe på sine medarbejdere, skal man også sørge for, at de underleverandører man har, kører efter danske overenskomster. Frank Rasmussen så også meget gerne, at man kunne oparbejde og bibeholde sin anciennitet. Helt konkret kunne man i OK2020 forhandlingerne arbejde for at sikre længere opsigelsesvarsler og muligheden for at bære sin anciennitet med sig, når man skifter arbejdsplads.

Bedre mulighed for nedsat tid Flere seniordage står også højt på ønskelisten. – I vores sjak er nogle af dem nogle ældre herrer over 50 år. Jeg kunne godt tænke mig, at de kunne blive lidt længere på arbejdsmarkedet, for jeg kan faktisk godt lide at være sammen med dem. Så noget nedsat tid, så de kan holde lidt længere – men det gælder jo også os andre. Vi skulle også gerne kunne være her mange år endnu. Der er dog også et ønske i den lidt mere lavpraktiske afdeling.

23

– Jeg kunne godt tænke mig, at man fik lov til at have vaskemaskiner i skurene, så vi kunne vaske vores tøj på arbejdet, og vi ikke skal slæbe det med hjem til vores pårørende derhjemme. Der er jo en masse giftigt skidt, støv og alt muligt andet, og man kommer i berøring med det i løbet af en arbejdsdag under alle omstændigheder. Og så er det tid til jordbærtærterne, inden turen igen går til K2.

> OM BYGGERIET: Ørestad i København Påbegyndt i august 2019, skal stå færdig i november 2021. Vil til den tid indeholde 65.000 m2 butikker og kontorbygninger Sjakket fra DTEK arbejder lige nu i P-kælder 2, også kaldet K2. Der skal hele tiden være to lag af byggeriet færdigt, inden sjakket bevæger sig et niveau op.

BLIK & RØR


HVEM ER HVEM Blik- og Rørarbejderforbundet

Kreds Nord - Midtjylland

Kreds Sydjylland - Fyn

Nyropsgade 14 1602 København V Telefon: 36383638 forbund@blikroer.dk www.blikroer.dk

Aalborg

Hadsundsvej 184 B 9000 Aalborg Tlf. 36 38 35 10 E-mail: nord-midtjylland@blikroer.dk

Middelfart

Forbundets daglige ledelse Forbundsformand: Henrik W. Petersen Mobil: 51 53 31 49 hwp@blikroer.dk

Åbningstider: A-kassen: Mandag til onsdag 10.00 - 12.00. Torsdag 10.00 - 12.00 og 13.00 - 17.00. Fredag lukket.

Næstformand: Stig Søllested Mobil: 51 51 13 69 sts@blikroer.dk

Kredsformand: Thomas Christensen Mobil: 23 48 34 68 thc@blikroer.dk

Næstformand: Niels Braaby Mobil: 51 55 23 63 nib@blikroer.dk

Faglig konsulent: Thomas Kiel Mobil: 20 70 50 72 tki@blikroer.dk

Forbundssekretær: Søren Steen Schytte Mobil: 51 53 31 43 sos@blikroer.dk

Faglig medarbejder/ opmåler: Gert Zacho Andersen Mobil: 23 48 34 67 gza@blikroer.dk

Forbundssekretær: Kim Fusager Balle Mobil: 51 53 31 46 kfb@blikroer.dk Kommunikationschef: Allan Guldberg Direkte: 36 38 36 23 agn@blikroer.dk

Fagligt sekretariat Advokatfuldmægtig: Barbara Lauridsen Direkte: 51 53 31 53 bla@blikroer.dk Sagsbehandler for arbejdsskader: Jan Erik Dam Direkte: 36 38 36 22 jed@blikroer.dk Kommunikationskonsulent: Helle Stigel Saugstrup Direkte: 51 53 08 51 hss@blikroer.dk Sekretær: Charlotte B. Lindberg Direkte: 36 38 36 16 cbl@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Heidi Nellevang Direkte: 36 38 36 08 hne@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Sofie Lønborg Blicher Direkte: 36 38 36 03 sof@blikroer.dk IT-medarbejder: Michael C. Lyngesen Tlf. 36 38 36 53 mcl@blikroer.dk

NR. 6

A-kasse sagsbehandler: Jette Østergaard Tlf. 36 38 35 10 joe@blikroer.dk

Viborg

Lundborgvej 3 8800 Viborg Tlf. 36 38 35 10 Åbningstider: Mandag til onsdag kl. 10.00 - 13.00 Faglig medarbejder: Bjarne B. Kristensen Mobil: 20 20 71 98 bbk@blikroer.dk Kredskasserer/A-kasse: Leo Nielsen Mobil: 20 20 71 97 lnl@blikroer.dk

Valmuevej 2 5500 Middelfart Tlf. 36 38 35 50 E-mail: sydjylland-fyn@blikroer.dk Kontortid: Mandag-torsdag 8.00 - 16.00 Fredag 8.00 - 13.00. Formand: Jørgen Jakobsen Mobil: 51 53 31 51 joj@blikroer.dk Næstformand: Carsten Espersen Mobil: 51 53 31 56 cae@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Mette Jørgensen Mobil: 51 53 31 97 mej@blikroer.dk Faglig konsulent/ A-kasse: Jim Lorentzen Mobil: 51 53 31 57 jil@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Thomas Kolster Eriksen Mobil: 51 53 31 55 tke@blikroer.dk Faglig organisator: Erik Kofoed Mobil: 51 53 31 54 eko@blikroer.dk Regnskabsmedarbejder: Helle Terkelsen Tlf. 36 38 35 59 het@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Mie Haycock Mathiasen Tlf. 36 38 35 58 mhm@blikroer.dk

Aarhus

Kreds Sjælland - Bornholm

Kreds København

Roskilde

Byggefagenes Hus Lygten 10 2400 København NV Tlf. 35 83 24 22 E-mail: kbh@blikroer.dk

Grønnegade 14 4000 Roskilde. Tlf. 46 34 00 97 E-mail: sjaelland-bornholm@blikroer.dk Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12 Kredsformand: Ole Wiil-Andersen Mobil: 51 53 31 82 owa@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Stig Stærk Larsen Mobil: 20673402 ssl@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Henrik Baltzer Mobil: 51 53 31 84 hba@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Esben Malling Platz Mobil: 51 53 31 87 esm@blikroer.dk

Åbningstider: Mandag og torsdag 10.00 - 12.00 og kl. 14.00 - 16.30

Formand: Henrik Juul Rasmussen Mobil: 26 88 20 78 hjr@blikroer.dk Faglig sekretær: Bjørn Due Mobil: 26 88 20 75 bjd@blikroer.dk

A-kasse sagsbehandler: Lene Hansen leh@blikroer.dk

Faglig sekretær: Karsten Pedersen Mobil: 26 88 20 79 kap@blikroer.dk

Næstved

Opmåler: Henrik Roos Mobil: 26 88 20 73 her@blikroer.dk

Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12

Faglig organisator/ opmåler: Jørgen Hansen Mobil: 26 88 20 71 joh@blikroer.dk

Åderupvej 12 4700 Næstved Tlf. 46 34 00 97

Fabriksvej 1 3700 Rønne Tlf. 46 34 00 97 Faglig medarbejder: Sebastian D. Hansen Mobil: 51 53 31 81 sgh@blikroer.dk

Opmåler: Jan Henriksen Mobil: 21 70 30 38 jgh@blikroer.dk

A-kasse: Tlf. 35 31 01 00 Mandag kl. 9.00 - 11.30 Tirsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Onsdag lukket Torsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Fredag kl. 9.00 - 11.30

Faglig sekretær: Lars Andersen Mobil: 26 88 20 70 la@blikroer.dk

Bornholm

Faglig medarbejder: Hans Hovmand-Olsen Mobil: 23 32 91 20 hho@blikroer.dk

Faglig afdeling: Mandag, tirsdag og Onsdag kl. 8.00 - 16.00 Torsdag kl. 8.00 - 17.00 Fredag kl. 8.00 -14.00

Faglig medarbejder: René H. Larsen Mobil: 51 53 31 85 rhl@blikroer.dk

Næstformand/ økonomiansvarlig: Michael Skaarup Mobil: 51 53 31 83 mcs@blikroer.dk

Rymarken 4 8210 Aarhus V Tlf. 36 38 35 10

København

Opmåler: Christian Ingebrekt Jensen Mobil: 26 88 20 72 cij@blikroer.dk Regnskabsleder: Sussie Salmonsen ssa@blikroer.dk Sekretær: Marianne Petersen mrp@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Anja Larsen anl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Clive Richard McQueen crm@blikroer.dk

Opmåler: Carsten Iwersen Mobil: 20 24 16 77 ciw@blikroer.dk

Journalist: Ole Sønderby osd@blikroer.dk

24

2019


MEDLEMSFORDEL LO PLUS SKIFTER NAVN TIL PLUSKORT I forlængelse af fusionen mellem LO og FTF har LO Plus arbejdet på at finde et nyt og passende navn. Valget er faldet på PlusKort. Siden 2005 har LO Plus givet 750.000

kan give til sine medlemmer. På denne måde

Eksisterende LO PlusKort erstattes

LO-fagforeningsmedlemmer kontante

kan forbundene tiltrække flere nye medlem-

ikke med nye – de gamle kort vil derfor

fordele og rabatter. Men den 15. oktober

mer og lettere fastholde de eksisterende.

stadig give adgang til de mange fordele

2019 skifter LO Plus navn til PlusKort. LO Plus driver forbundenes medlemskort

og rabatter.

Kun for medlemmer

Har du app’en med dit mobile med-

som både er gratis for medlemmerne og

PlusKort gælder kun for forbundsmedlem-

lemskort, så får du

forbundene, og som automatisk giver rabat

mer under FH, forudsat at forbundet har

automatisk det nye

mere end tusinde steder i hele landet. Ved

tilsluttet sig ordningen, hvilket 13 fagfor-

PlusKort, så snart

brug af kortet til indkøb kan en familie ty-

bund allerede har gjort, og flere er på vej.

du gennem-

De mange nye forbund under FH har

fører den nye

pisk spare 4.000 kr. årligt. PlusKort kan både stå alene, men også

også mulighed at få adgang til PlusKort. Og

opdatering af

fungere godt i fællesskabet med forbunde-

det nye navn giver gode muligheder for, at

app’en.

nes navne. PlusKort er det ekstra plus og

alle forbund under FH kan passe ind under

den ekstra kontante fordel, som forbundene

navnet, PlusKort.

WWW.BLIKROER.DK

25

LÆ MER S PLUS E OM PLUS KORT PÅ KOR T.DK

BLIK & RØR


OK2020

OK2020

MEDLEMMERNE ER MED HELE VEJEN Forberedelserne til forårets overenskomstforhandlinger spidser til. Forbundet har siden marts indsamlet ønsker og input til de nye aftaler fra medlemmerne, som vil blive taget med til forhandlingerne. For os er det vigtigt, at medlemmerne bliver inddraget i hele processen, lyder det fra formand Henrik W. Petersen.

OVERENSKOMSTFORHANDLINGERNE har de sidste tre perioder været lidt af en gyser for VVS området. Hverken i 2017, 2014 eller 2012 kunne parterne blive enige om en ny aftale. Derfor trak forhandlingerne ud, og resultatet blev ikke helt, som man havde håbet på.

NR. 6

Men i 2020 kan vi forhåbentlig starte på en frisk. Med den nye aftale om bilag 3, omkring prislisterne som arbejdsgiverne, Blik og Rør og Dansk Metal allerede indgik i foråret, er der nu banet vej for igen at skabe gode resultater. – Vores forventninger til de kommende forhandlinger er blevet bedre. Vi ser

26

aftalen om prislisterne som en banebrydende mulighed for at få diskuteret nogle gode løsninger på de udfordringer, som medlemmerne har fremført i overenskomstperioden og indsendt i løbet året, siger Blik og Rørs formand, Henrik W. Petersen.

2019


Foto: Nils Rosenvold Tekst: Helle S. Saugstrup

Mere end 100 medlemsforslag Blik og Rørs sekretariat har modtaget over 100 forslag og idéer fra medlemmerne til, hvad der skal bringes i spil ved forhandlingerne. Alle forslag er netop ved at blive gjort klar, så de kan blive taget med, når de reelle forhandlinger starter til februar. – Det er super vigtigt, at de løsningsforslag, vi præsenterer arbejdsgiverne for, er ønsker, som kommer fra medlemmerne. Det er jo deres arbejdsliv, det handler om. Det skaber troværdighed og det bedste udgangspunkt for at lande nogle gode aftaler, siger Henrik W. Petersen Idéerne og ønskerne fra medlemmerne spænder bredt lige fra de såkaldte ”bløde” værdier til løn- uddannelse- arbejdsog pensionsforhold. Alle idéerne og ønskerne er blevet læst og vil nu blive samlet sammen, så Henrik W. Petersen og Niels Braaby, som er repræsentanterne for Blik og Rør i forhandlingslokalet, kan præsentere dem så præcist som muligt for arbejdsgiverne.

Klar til kamp Nu og frem mod januar går vi for alvor ind i forberedelsesfasen, hvor Henrik og

Niels sammen med hovedbestyrelsen og en række faglige udvalg skal arbejde på – for det første at opstille de prioriterede krav og forslag, og for det andet lægge den helt rigtige strategi for, hvordan man ud fra den prioritering opnår det bedst mulige resultat. – Vi ville jo allerhelst give medlemmerne alt det, de ønsker sig. Men det kan vi ikke. Derfor prøver vi at prioritere dem, så vi både indtænker, hvornår det er strategisk smart at præsentere det overfor arbejdsgiverne, og hvordan der er størst sandsynlighed for at få så mange af dem som muligt indfriet, siger Henrik W. Petersen. Samtidig understreger han, at det er vigtigt, at medlemmerne er med hele vejen. For det er jo dem, det i sidste ende skal komme til gode. For der er ingen tvivl om, at formanden ønsker, at der bliver et resultat medlemmerne har lyst til at stemme ja til. Men lægger samtidig ikke skjul på, at der stadig er en kamp at kæmpe. – Vi er stadig meget langt fra hinanden os og arbejdsgiverne. Men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at kæmpe for medlemmerne. Men der er langt til målet. Så vi er nødt til at være realistiske – det her bliver ikke nemt.

1

Medlemmer indsender krav og input

2

Forberedelsesfasen

3

Forhandlingsfasen

4

Resultat

5

Afstemning

6

Afstemningsresultat og de nye regler

> SÅDAN FOREGÅR FORBEREDELSESFASEN: Lige nu er arbejdsgruppen ved at formulere de protokollater, som skal bruges under selve forhandlingen. Det er tekster, som er udarbejdet, så de kan skrives direkte ind i den nye overenskomst, hvis vi kan blive enige med arbejdsgiverne

WWW.BLIKROER.DK

om indholdet og ordlyden. Derudover bliver den ”gamle” overenskomst gået igennem i sømmene, så man også får skrevet eventuelle nye EU-direktiver eller voldgiftssager ind, hvor det er nødvendigt.

27

BLIK & RØR


OVERENSKOMST

Supplerende akkordsystem er i luften Det nye tidsbaserede akkordsystem, som er aftalt mellem parterne på VVS-området, er nu klar til brug. Tidsakkordsystemet er baseret på priserne i Rør- og Fjernvarmeprislisterne, og kan kun benyttes ved enighed mellem akkordholder og virksomhed.

EFTER FLERE ÅRS forhandlinger blev parterne på VVS-området i foråret enige om at supplere de gældende prislister med et tidsbaseret akkordsystem, som tager udgangspunkt i priserne i Rør- og Fjernvarmeprislisterne. Det nye akkordsystem etableres som en forsøgsordning, der gælder frem til udgangen af den kommende overenskomstperiode. Parterne på VVS-området er TEKNIQ Arbejdsgiverne på den ene side og Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet på den anden side. Sammen har de udarbejdet en række betingelser og forudsætninger for brugen af det tidsbaserede akkordsystem. NR. 6 5

- Det har været en både spændende og omfattende proces. Men helt grundlæggende følger den alternative prisliste stort set de samme bestemmelser, som i dag kendes fra rør- og fjernvarmeprislisten. Dog er det også en forudsætning, at akkordholderen blandt andet har adgang til det komplette tegningsmateriale og lønkalkulationer og øvrige relevante oplysninger, siger næstformand Stig Søllested fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Enighed før brug For at kunne benytte den tidsbaserede prisliste, skal der være enighed mellem

28

arbejdsgiveren og akkordholderen. Proceduren er, at der først skal indgås en akkordaftale iht. rørprislisten mellem parterne, og at der derefter skal være enighed om at indgå en tidsakkordaftale i henhold til den tidsbaserede prisliste. I tilfælde, hvor parterne ikke kan blive enige om brugen af den tidsbaserede prisliste, udføres arbejdet efter rørprislistens bestemmelser. Den tidsbaserede prisliste laves i første omgang ikke i trykt format. Den findes elektronisk på VVS-Lovportalen, ligesom den kan downloades på www.blikroer.dk. 2019


Grafik: KLS Pure Print Tekst: Allan Guldberg

Ekstra procenter til prislisterne Som en del af forårets aftale mellem overenskomstparterne på VVS-området, reguleres prislisterne med 2,5 procent fra 1. september 2019. I FORÅRET BLEV overenskomstparterne på VVS-området enige om at supplere de gældende prislister med et tidsbaseret akkordsystem. Som en del af aftalen, blev parterne enige om, at Rør- og Fjernvarmeprislisterne samt Landspriskuranten for blikkenslagerarbejde reguleres med 2,5 procent pr. 1. september 2019 og med yderligere 1,8 procent pr. 1. marts 2020. Den 1. september er nu passeret, og derfor er alle prislisterne nu blevet reguleret. Satserne er også reguleret i Opmålerprogrammet, som opmålere og medlemmer har adgang til.

Ny og mere præcis afstandsberegner En ny og mere præcis afstandsberegner til brug for beregning af "zonetillæg", er nu klar på forbundets hjemmeside. TIDLIGERE PÅ FORÅRET valgte Blik- og Rørarbejderforbundet og Tekniq at tage den fælles afstandsberegner ud af drift. Det skyldes tvivl om rigtigheden i de afstande, som den Googlebaserede tjeneste var udviklet på. Siden har parterne arbejdet på højtryk for at etablere en ny løsning. Den er nu klar, og i modsætning til den tidligere version baserer systemet sig på mere korrekte adresseangivelser.

Sådan bruges afstandsberegneren I lighed med tidligere udgaver af afstandsberegneren indtaster man adresserne for de to punkter, som skal måles i luftlinje, ligesom der også er mulighed for at indtaste et ”via-punkt”, hvis afstanden til arbejdsstedet forøges med mere end 25 procent. Når man har målt afstanden, bliver satsen udregnet i forhold til VVS-overenskomstens Punkt 23 stk. 10 og 11. Den nye afstandsberegner kan desuden let bruges fra både fra PC, tablet og smartphone.

WWW.BLIKROER.DK

29

BLIK & RØR


BOLIGJOB-ORDNINGEN

Tekst: Kiki Jano Nielsen

Håndværkerfradraget får lov til at fortsætte, og det er positivt for Blik og Rørs medlemmer, mener forbundsformand, Henrik W. Petersen. Men ordningen skal fokusere på energirenoveringer og den grønne omstilling og ikke være en skjult skattelettelse for de rigeste.

REGERINGEN FREDER HÅNDVÆRKERFRADRAGET Regeringen fremlagde den 2. oktober deres forslag til en finanslov for 2020. Her stod det klart, at BoligJobordningen – også kaldet håndværkerfradraget – ikke skal afskaffes, som flere partier i rød blok ellers har opfordret til. Forbundsformand for Blik og Rør, Henrik W. Petersen, bakker op om regeringens beslutning under forudsætning af, at ordningen fortsat skal have fokus på den grønne omstilling. - I Blik og Rør bakkede vi op om den oprindelige ordning, fordi den kan være med til at sikre en investering i nogle mere energivenlige løsninger i danskernes boliger, som skal bane vejen for en grønnere og mere klimavenlig fremtid. Det er ikke kun positivt for klimaet og miljøet, men også for de faglærte, som lever af det. Og hvis fradraget kan hjælpe nogle af de danskere, som normalt ikke ville have råd til at hyre faglærte til en opgave, er det en win-win situation i vores øjne, siger forbundsformand Henrik W. Petersen.

- Med et håndværkerfradrag med fokus på grøn omstilling styrker vi udviklingen af de lærlinge, som skal være med til at bære den grønne omstilling i Danmark de kommende år. Vi sikrer, at de lærlinge, som skal bygge fremtidens klimavenlige bygninger og omstille fortidens boliger til mere energieffektive enheder, får mere erfaring med teknikkerne. Og så vil den større efterspørgsel på energirenoveringer medvirke til, at flere kan få elevpladser, så vi kan uddanne mere dansk, faglært arbejdskraft, siger Henrik W. Petersen.

Må ikke blive en skjult topskattelettelse Det er dog vigtigt, at fokus for håndværkerfradraget fortsat bliver den grønne omstilling, mener forbundsformanden. - Vi skal passe på, at BoligJobordningen ikke kommer til bare at handle om skillinger sparet, hvor de rigeste kan spare nogle penge på fx rengøringshjælp og børnepasning. Det er tid til at investere i langsigtede og bæredygtige løsninger for fremtidens boliger, og her kan håndværkerfradraget spille en vigtig rolle, siger Henrik W. Petersen.

> HVAD ER BOLIGJOBORDNINGEN? I 2011 indførte VK-regeringen BoligJobordningen – også kaldet håndværkerfradraget – som blev præsenteret som et værktøj, der skulle lede Danmark ud af den økonomiske krise ved at kickstarte en ellers stillestående byggesektor. Ordningen er siden blevet brugt flittigt af den danske befolkning til alt fra børnepasning og rengøring til renovering og energioptimering af boligen. Men ordningen har også været genstand for stor politisk debat, hvorfor fradraget er blevet afskaffet og genindført af flere omgange i

En investering i fremtidens generation af håndværkere

skiftende regeringer.

Samtidig kan håndværkerfradraget også spille en positiv rolle, når det kommer til uddannelsen af den næste generation af Blik og Rør-medlemmer.

For håndværksydelser er fradraget 12.200 kroner pr. person over 18 år i husstanden

NR. 6

i 2019. For serviceydelser såsom rengøring og børnepasning i hjemmet er fradraget 6.100 kroner pr. person.

30

2019


N Y E H O L D S TA R T E R I 2 0 2 0

K E A.D K/V VS-D

B L I V AU TO R I S E R E T

V V S - I N S TA L L AT Ø R PÅ D E LT I D

VED SIDEN AF DIT JOB

Tag efteruddannelsen Akademiuddannelsen i VVS-installation og byg oven på med en autorisation, så du kan udføre autoriseret arbejde indenfor vand, gas og afløb. Tag ét modul en enkelt dag om ugen på KEA. Vi starter hold løbende fra januar 2020.

STYRK DIN VIDEN OG KUNNEN WWW.BLIKROER.DK

31

BLIK & RØR


ORGANISERING Efter at de har været med til at starte et nyt netværk i Vejle afdelingen, ønsker både Allan Hagedorn Jensen og Thomas Hannibal Lindh at involvere sig mere i det faglige arbejde.

NETVÆRK MED FAGLIGT SIGTE I efteråret er der startet fire nye, lokale netværk for faglige aktive. I Vejle afdelingen er det lykkedes at få flere nye til at involvere sig i kampen for bedre vilkår for kollegerne, og de er begejstrede for at være med.

F

or at give det lokalt faglige arbejde flere muskler har Blikog Rørarbejderforbundet de seneste måneder startet lokale netværk op i Randers, Slagelse, København og Vejle. Under parolen Rygrad – Relation – Resultater er tillidsrepræsentanter og fagligt aktive kolleger blevet tilbudt plads i lokale netværk, hvor de udveksler erfaringer, hjælper og støtter hinanden i det faglige arbejde. NR. 6

I Vejle afdelingen har Allan Hagedorn Jensen og Thomas Hannibal Lindh valgt at være med i det nye netværk, og begge var derfor med, da netværket var indkaldt til halvanden-dags intensiv opstart i september. - Jeg har fået ny gejst med hjem efter at have deltaget. Gejst til at ville det faglige arbejde mere, og gejst og vilje til at kæmpe for bedre forhold for mine kolleger, siger Thomas Hannibal Lindh.

32

Nok at tage fat på I forbindelse med opstarten af de lokale netværk er alle deltagerne blevet bedt om at udvælge tre opgaver, som de skal fokusere på at få løst i samarbejde med deres kolleger på arbejdspladsen. Opgaverne var mangeartede og kunne handle om alt fra arbejdsmiljø og trivsel til lokalaftaler og manglende opbakning til det faglige arbejde. - Vi har haft svært ved at løse nogle uenigheder på arbejdspladsen. Det har jeg drøftet med mine kolleger, og vi er enige om at få gjort noget ved det. Helt konkret ønsker vi at få valgt en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant. Næste skridt er at få lavet en lokalaftale, forklarer Thomas Hannibal Lindh, som er ansat på en virksomhed, hvor de 16 ansatte er fordelt på to adresser. Han vurderer, at afstanden mellem de to afdelinger gør det sværere at få koordineret det faglige arbejde blandt kollegerne og få lavet en lokalaftale, som tilgodeser alles ønsker. - Første skridt er den gode dialog. Vi har 2019


Tekst og foto: Allan Guldberg

Fire netværk er stablet på benene i henholdsvis Randers, København, Slagelse og Vejle, og flere er på vej.

allerede haft nogle gode snakke, og vi har begge steder nogle af de samme udfordringer. Der er sået nogle frø, så det går den rigtige vej, og sammen er vi stærkere, fortæller Thomas Hannibal Lindh.

Ikke brokke sig fra sofaen Allan Hagedorn Jensen har også valgt at involvere sig i det lokale netværk i Vejle. Han har været medlem i afdelingen i 40 år, og har nu fået mere mod på det faglige arbejde. - Man kan jo ikke bare brokke sig ved at sidde på sofaen. Så jeg vil gerne deltage noget mere og bakke op om de aktiviteter,

På møderne i netværket bidrager alle med input til løsninger på de udfordringer, som hver deltager har valgt at løse på sin arbejdsplads.

som laves i min lokale fagforening, siger Allan Hagedorn Jensen. Selv om han primært arbejder på akkord og derfor sjældent støder på uorganiserede kolleger i VVS-branchen, har han en klar mening om vigtigheden af at stå sammen og være medlem i en fagforening. - Man skal være organiseret. For jo flere vi er, jo bedre aftaler kan vi forhandle os frem til, og jo bedre er vi stillet, når der er uenigheder om noget. Derfor mener jeg helt klart, at vi skal stå sammen og værne om de rettigheder, som der gennem generationer er blevet kæmpet for, forklarer Allan Hagedorn Jensen med stor overbevisning.

Hvor han arbejder, har de en fornuftig lokalaftale. Men næste gang den skal genforhandles, har han to prioriterede ønsker til forbedringer. - Jeg ser gerne, at vi får forhandlet os til noget ekstra på vores søgne-helligdagstillæg. Og så ser jeg også gerne, at vi skal have skrevet ind i vores aftaler og kontrakter, at man skal være organiseret i den rigtige fagforening. Det skal selvfølgelig gøres på en måde, så reglerne holdes, og man ikke træder nogen over tæerne, siger Allan Hagedorn Jensen, der sammen med Thomas Hannibal Lindh ser frem til flere møder i deres nye faglige netværk.

FLERE NETVÆRK PÅ VEJ

Netværkene skal styrke det faglige arbejde og bidrage til bedre forhold for medlemmerne, siger Blik- og Rørarbejderforbundets næstformand Niels Braaby.

WWW.BLIKROER.DK

Det faglige arbejde skal styrkes helt ude på arbejdspladserne. Derfor har Blik- og Rørarbejderforbundet under parolen Rygrad – Relation – Resultater lavet en plan for etablering af lokale netværk i kredse og afdelinger. I efteråret startede de første fire netværk op i Randers, Slagelse, København og Vejle, hvor det er lykkedes at involvere nye kræfter i det faglige arbejde. - De nye netværk er kommet rigtig godt fra start. Tilbagemeldingerne fra deltagerne har været gode og samti-

33

dig har flere nye valgt at involvere sig i det faglige arbejde lokalt. Det er rigtig positivt, siger næstformand Niels Braaby fra Blik- og Rørarbejderforbundet. I nær fremtid startes fire nye netværk op. De oprettes geografisk tæt på de allerede eksisterende netværk. - Det er helt bevidst, at vi vælger at gøre det sådan. På den måde kan deltagerne bidrage med hjælp og erfaringer på tværs af netværkene, og få gavn af hinanden, siger Niels Braaby.

BLIK & RØR


NEKROLOG FA R V E L K A M M E R AT

PE R B E RGA Per Berga Rasmussen var kredsformand i den gamle Blik og Rør kreds Fyn og mangeårigt medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget. Den 17. oktober sov han stille ind efter lang tids sygdom.

F

agbevægelsen og særligt Blik og Rør har sagt farvel til en dedikeret, ambitiøs og ikke mindst højst værdsat kammerat. Per Berga efterlader tydelige fodspor – både i det politiske arbejde men også hos tidligere kollegaer. Per var en mand, der gik ind i folk med træsko på. Han havde en enestående evne til at samle mennesker omkring sig, og man skulle ikke være sammen med ham længe, før man kunne lide ham og viste ham tillid. Han var på én og samme tid en autoritet, der, når han trådte ind i et rum, skabte ro og indgydede respekt, og en god ven og hjælpsom kollega. Han var en stor personlighed, der brugte sit liv på det politiske arbejde – både i Odenses byråd og i Blik og Rør. For det skylder vi ham en stor tak. I Blik og Rør var der ikke noget, der betød mere for ham end medlemmernes interesser. Og hans særlige passion var de unge mennesker. Han var en frontfigur i kampen for at få de unge lærlinge organiseret og integreret i forbundet. Han tog sig altid tid til at komme rundt på skolerne for at snakke med de unge. Vi siger farvel til en mand, der har altid har vægtet andres behov højere end sine egne, og som vi vil huske og tale om i mange år endnu. Tak for din indsats, din tid og dit hjerteblod.

Frameld støtte til politiske partier Som medlem af Blik- og Rørarbejder­forbundet har du mulighed for at framelde støtte til politiske partier via kontingentet i 2020. Det gøres ved at udfylde neden­stående kupon og sende den ind i en kuvert til forbundets statsautoriserede revisor. Selv om du framelder støtten til politiske partier, kommer du ikke til at betale mindre i kontingent. Det beløb, som medlemmerne framelder som støtte til politiske partier eller partipolitiske formål i øvrigt, går ind i forbundets kasse til øvrige aktiviteter. NR. 6

J eg ønsker at være fritaget for at betale bidrag til politiske partier eller partipolitiske formål i øvrigt over medlemskontingentet. Navn: Afdeling: Cpr.nr.: Adresse: Postnr. og by: Underskrift Kuponen sendes senest fredag den 13. december 2019 til: Ri Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Skagensgade 1 2630 Taastrup Mærket ”Blik og Rør”

34

2019


GODT HÅNDVÆRK Send dine billeder til fagblad@blikroer.dk og vind en tur for to i biografen

Asger Kristiansen har udført projektet for virksomheden Øgaard og har arbejdet alene på opgaven. Han har brugt i alt 74 arbejdstimer og 1183 kilo tombak.

>

HVEM

Asger Kristiansen, 48, uddannet blikkenslager i 1992 og arbejder hos Øgaard i Himmerland.

Det er både sjovt og inspirerende at få lov til at arbejde i et nyt materiale. Også selvom fremgangsmåden stort set er den samme, som når jeg arbejder i kobber eller zink.”

>

HVAD

Murkroner og indpakninger i tombak. Det er Asger Kristiansens første projekt i tombak – et kobberlignende metal, som dog modsat kobber ikke irres. Metallet består af zink og minimum 80 procent kobber. Farven kan variere, men de plader, som Asger her

DET SKINNER SOM

GULD Jeg vil tro, det er lidt ligesom at arbejde i rustfri stålplader. Det er meget mere sejt, end de materialer jeg normalt behandler.

WWW.BLIKROER.DK

-

35

har arbejdet med, er skinnende næsten guld-lignende. Pladerne vil dog med tiden blive mørkere og slå over i en brunrød nuance.

>

HVOR

En privatbolig i Aars.

”Materialet er hårdere end de fleste andre materialer at arbejde med. Dermed er det også mere anstrengende for fingrene at klippe og bukke.”

BLIK & RØR


TAG MED BLIK OG RØR PÅ

SOMMERFERIE Lodtrækningen åbner den 10. december og slutter den 17. januar.

TØNDER

BLOKHUS

MALAGA

LONDON

ULFBORG

BERLIN

BARCELONA

TOSCANA

BORNHOLM

Fra 10. december til den 17. januar kan du lægge dine lodder ind på forbundets ferieboliger og deltage i lodtrækningen om næste års sommerferie i en af Blik og Rørs boliger i Danmark eller Europa. Du indsender dine ønsker via formularen på blikroer.dk/ferie. NR. 6

Sæt kryds i kalenderen

Umiddelbart efter lodtrækningen modtager alle ansøgere besked om, hvorvidt de har fået deres ønsker opfyldt eller ej. Medlemmer, som har fået deres ønske opfyldt, vil samtidig modtage information om betingelser for betaling af ferieboligen mm. 36

2019


Er dit barn forsikret hvis uheldet er ude?

Som medlem får du 10% rabat på ulykkesforsik ringen

Med en børneulykkesforsikring er dit barn dækket 24 timer i døgnet. Den gælder både hjemme, i institution, skole og fritidsklub. Forsikringen dækker f.eks. også skader på tænderne hvis skateboardet smutter! UDNYT DINE MEDLEMSFORDELE. SE DIN PRIS PÅ ALKA.DK/ULYKKE ELLER RING 70 12 14 16


EFTERUDDANNELSE

Amukurs.dk gør det nemmere at planlægge din efteruddannelse Med den nye hjemmeside – www.amukurs.dk – er det både blevet nemmere, hurtigere og mere overskueligt at finde og tilmelde sig faglige kurser til efteruddannelse.

D

et er blevet væsentligt lettere at finde et relevant kursus, siden det nye site amukurs.dk gik i luften. Fra nu af er alle informationer om AMU-kurser samlet et sted, og du kan let navigere rundt på siden. I stedet for at skulle bruge en masse tid på at scrolle igennem lange lister af irrelevante kurser, kan du nu via tydelige nøgleord klikke dig frem til den undervisning, der passer til lige netop dig.

NR. 6

Det nye site www.amukurs.dk vil fremover være den side, hvor du kan finde alle de nye tilbud for efteruddannelse inden for vvs- og skorstensfejerfaget. Det har i lang tid været et stort ønske for Blik og Rør at gøre kurserne mere tilgængelige for medlemmerne, og det er det nu blevet. – Hvis man vil følge med i branchens udvikling og kunne løse de opgaver, som kommer – også om fem eller ti år, så skal man sørge for at holde sig opdateret på teknikker og

38

trends inden for faget. Og så nytter det jo ikke noget, at det er besværligt at finde de relevante kurser. Så det nye site er en kæmpe forbedring på området, siger Kim Fusager, uddannelsesansvarlig i Blik og Rør.

Ret til to ugers efteruddannelse Selvom langt de fleste af Blik og Rørs medlemmer igennem deres overenskomst har ret til to ugers efteruddannelse årligt, er det langt fra alle, der benytter sig af denne mulighed. Udviklingen har desværre

2019


Tekst: Helle S. Saugstrup

WWW.BLIKROER.DK

39

-D u har ifølge din overenskomst ret til 2 ugers efteruddannelse om året.

været med til at sikre med det nye kvalitetsløft på AMU-kurserne, siger Kim Fusager.

Investering i kvalitet

Samlet set er der investeret 20 millioner kroner til styrkelse af AMU-kurserne. Investeringen er en af del af en strategisk beslutning om at gøre AMU-udbuddet større og mere pålideligt. I praksis betyder det, at der bliver udbudt flere kurser, og at færre kurser bliver aflyst. Derudover er der et større fokus på at gøre brug af den digitale udvikling ved at udvikle digitale læringsmidler, der kan forbedre undervisningen og give kursisterne nye muligheder for selv at afprøve store anlæg.

VVS og energi

-H vis afstanden fra dit hjem til uddannelsesstedet er mere end 24 km, kan du få befordringstilskud.

Find nemt dit næste AMU-kursus

-H ar du længere end 120 km tur/ retur fra din bopæl til kursusstedet, er det muligt at søge om tilskud til kost og logi.

Det er blevet nemmere at finde kurser til vvs-energiuddannede.

- Du får et godt overblik på amukurs.dk Her klikker du på ”tilmeld”, når du har fundet et aktuelt kursus – så åbner tilmeldingen automatisk på efteruddannelse.dk.

været stærkt nedadgående i flere år, men fra 2018 ser det ud til, at kurven er knækket. Blik og Rør har sammen med TEKNIQ Arbejdsgiverne arbejdet strategisk og målrettet for at få ændret udbuddet og gøre efteruddannelse mere attraktivt. Siden 2018 har de sammen med EVU, El- og VVS-branchens uddannelsesekretariat, gennemgået hele AMU-udbuddet for at opdatere målbeskrivelserne og det faglige indhold, så det er blevet lettere at forstå for målgruppen. Og det ser ud til at have båret frugt. I 2019 er dette fulgt op med blandt andet opkoblingen på amukurs.dk og udviklingen af prøver til alle AMU-kurser. Og så har der været en udbudsrunde, hvor skolerne har skullet søge om at blive godkendt/gengodkendt til at udbyde AMU-kurser. – Virksomhederne vil have kvalificeret arbejdskraft. Derfor skal vores medlemmer let og hurtigt kunne få opdateret deres faglige og tekniske kvalifikationer. Og det er det, vi i samarbejde med arbejdsgiverne har

Tjek udbuddet, find kurset.

> FAKTA OM AMU

Hvis man vil følge med i branchens udvikling, skal man sørge for at holde sig opdateret

Gå på opdagelse i

KOMPETENCER TIL TIDEN

På amukurs.dk kan du nu finde alle de AMUkurser, der udbydes på erhvervsskolerne. Her får virksomheder og medarbejdere let overblik over udbuddet af kurser og fri adgang til de planlægningsværktøjer, der ligger på sitet.

www.amukurs.dk

BLIK & RØR


FEJERNES SIDER

LYS I LYGTEN En god lygte er alfa omega, når en skorstensfejer skal udføre sit arbejde. Den skal være stabil, lille og let og gerne kunne variere lyset. Blik og Rør har været en tur i mørket med skorstensfejer Daniel Alberg for at se nærmere på skorstensfejerens vigtigste redskab – lygten.

D

aniel Alberg er skorstensfejer i København City. Han er på vej ned i kælderen ved et autoværksted på Nørrebro, hvor han skal rense oliefyret. Han tager kost og støvsuger under armen og går fra gaden om i gården. Her finder han lommelygten frem. Med den i den frie hånd smyger han sig ned ad den snævre trappe – opmærksom på de spande, kabler og andre ting, der står på trinene, og som øger faldrisikoen markant. Endelig nede går Daniel videre i balancegang over træpladerne, som er lagt ud som en sti på kælderens betongulv for at undgå våde fødder i tilfælde af oversvømmelse. I dag er der dog ikke noget vand. I kælderen er der også grund til ekstra forsigtighed. Et par træpaller, nogle gamle bildøre, en tom metalreol, kabelstumper og nogle malerspande er, hvad man udover oliekedlen kan finde her nede i mørket. – Det er ikke usædvanligt, at der ligger mange ting på gulvet. Måske hænger der også redskaber eller værktøj ned fra loftet. Man skal altid være opmærksom, når man bevæger sig rundt i kældrene og på lofterne, så man ikke falder eller slår hovedet. Det er normalt ikke her, folk selv kommer mest, siger Daniel.

Sikkerhed og gode arbejdsvilkår Han bruger sin lommelygte til at finde kontakten på væggen, så han kan tænde det sparsomme loftslys. Den ene af de to store loftslamper med lysstofrør tænder efter nogle sekunders betænkningstid. I dag er han heldig, for det er nemlig ikke altid, der overhovedet er lys, der hvor man skal arbejde. NR. 6

– Jeg ville virkelig være udfordret, hvis jeg ikke havde nogen lygte med. Derfor har jeg har altid min lommelygte på mig, når jeg forlader bilen og går ind for at udføre en opgave. Uden den ville jeg slet ikke kunne begå mig. Lygten er en skorstensfejers vigtigste redskab, siger Daniel, mens han stiller sin støvsuger og kost fra sig på gulvet. Lygten har to primære formål. Først og fremmest bliver den brugt til at orientere sig – hvor sidder kontakten? Er der overhovedet en stationær lyskilde? Ligger der kabler eller andre genstande på gangarealerne, som man skal være opmærksom på, så man ikke snubler? På den måde er den et vigtigt sikkerhedsredskab. Derudover bruges lyset til at skabe et overblik over arbejdsopgaven. En god lygte kan oplyse et bredt felt, så man kan se rør og kanaler og fyret eller kedlens placering i forhold til rummet. Samtidig er lyset også

40

et arbejdsredskab, når selve undersøgelsen og rensningen af de forskellige installationer skal gennemføres.

Få hænderne fri med magnetiske lygter En god lygte skal være god at have i hånden, kunne variere lyskeglen mellem et langt koncentreret lys og en bred lyskegle og allerhelst også kunne monteres på kroppen eller et sted i rummet, så man kan få begge hænder fri. Hvis den samtidig er letvægt og nem at transportere, så begynder det at ligne en rigtig god skorstensfejerlygte. Daniel tilslutter støvsugeren i kontakten på væggen bag fyret. Med kosten i den ene hånd og støvsuger og lommelygte i den anden, går han i gang med dagens opgave. Det er sådan, han plejer at gøre. Lommelygten er Daniels yndlingslygte, og den, han altid har med sig. 2019


Foto: Jakob Carlsen Tekst: Helle S. Saugstrup

// LOMMELYGTEN ELWIS PRO S8 • Energi: 810 lumen (LED) • Batteri: Skal lade 6-8 timer og har en brændetid på 5 timer • Funktioner: Kan indstilles, så den har en vid lyskegle, der oplyser en meget bred flade. Ved at dreje på fatningen omkring glasset kan den også indstilles til en fokuseret lysstråle, der har en lyslængde på 185 meter. Tændes på en knap i den ene ende. • Ergonomi: Fås med tilpasset bæltehylster, så den er nem at transportere. Den er 14,8 cm lang og 3,7 cm i diameter. • Vægt: 130 gram

// MAGNETISK HÅNDLAMPE - SCANGRIP MINI MAG PRO

Men han har også en anden fast følgesvend. En lille magnetisk håndlygte fra Scangrip. – Det fede ved den her er, at den har en superstærk magnet i den ene ende. Det giver mig mulighed for at sætte den fra mig, så jeg kan få hænderne fri. Den kan vippes i flere retninger, så jeg kan få lys lige der, hvor jeg har brug for det. Og så har den en klip bag på, så jeg kan have den hængende i min brystlomme – både når jeg ikke bruger den, eller hvis jeg bare skal have noget lys at orientere mig i, forklarer Daniel. Han tænder lygten – placerer den på jernlågen og arbejder videre.

har man hele tiden lyset i den retning, man kigger. Men har du en opgave, der tvinger hatten af, skal du bruge tid på at flytte lygten. Og selvom denne model af pandelampen kan vippe lyskeglen op og ned og variere lyskeglen mellem bred og smal, så kan den stadig ikke erstatte en lommelygte, da du af indlysende grunde ikke kan stikke hoved frem i alle hjørner af en skakt, når der skal inspiceres grundigt. Men Daniel mener dog, at lygten kan være værd at overveje som supplement, hvis du fx er et sted helt uden lys.

Godt lys er vigtigt Pandelampen Vi har valgt at udfordre Daniel lidt og har taget en lille pandelampe fra LED LENSER med i dag, som han får lov til at afprøve på dagens opgave. Efter lidt besvær med at få den sat på hatten, er han dog alligevel positivt overrasket over lyset. – Jeg bruger aldrig en pandelampe. Jeg tror, det er fordi, jeg ikke rigtigt bryder mig om at have den på. Men den giver jo faktisk et rigtig godt lys, lyder det fra Daniel. Det gode ved pandelampen er, at den selvsagt tillader, at begge hænder er fri. Samtidig WWW.BLIKROER.DK

Daniel er færdig med at rense fyret. Han trækker pandelampen af, stikker magnetlygten i brystlommen og lukker den store jernlåge igen. Støvsugeren bliver trukket ud af væggen og kablet rulles sammen. Lommelygten bliver pakket væk i det lille hylster, som sidder i Daniels bælte. Inden han forlader kælderen, bliver skorstensskakten også kontrolleret. Igen er det lommelygten, han tyer til. ”Det er vist bare min favorit,” smiler Daniel, lukker lågen og slukker på kontakten, inden han bevæger sig tilbage op i dagslyset.

41

• Energi: 200 Lumen (LED) • Batterier: På fuldt ladet batteri lyser den i op til 20 timer. • Funktioner: Lampen er udstyret med en meget kraftig magnet i den ene ende. Den kan desuden vippes 180 grader, så man får lys lige der, hvor man har brug for det. På bagsiden er der en klip, så den både kan sættes fast i fx en brystlomme eller stilles på en flade. Lysstyrken kan justeres og lyskeglen kan indstilles til en bred eller en koncentreret lysstråle. Den kan lyse 35 meter. • Ergonomi: Den er en god handy størrelse. 20 cm lang og 2,8 cm x 4,6 cm ved håndtaget og med et godt greb. • Vægt: 160 gram

// PANDELAMPEN – LED LENSER H7 • Energi: 200 Lumen (LED) • Batterier: På fuldt ladet batteri lyser den i op til 20 timer. • Funktioner: Lampen er udstyret med en meget kraftig magnet i den ene ende. Den kan desuden vippes 180 grader, så man får lys lige der, hvor man har brug for det. På bagsiden er der en klip, så den både kan sættes fast i fx en brystlomme eller stilles på en flade. Lysstyrken kan justeres og lyskeglen kan indstilles til en bred eller en koncentreret lysstråle. Den kan lyse 35 meter. • Ergonomi: Elastikken, som trækkes om hovedet eller hatten er i et blødt materiale, og vidden kan tilpasses den enkelte. Batteripakken, som sidder på baghovedet, kan dog føles noget tung, og kan i længden for nogle være irriterende. For at få den til at sidde helt rigtigt kræver det også lidt øvelse. Den fås med en lille taske, der kan sættes i bæltes. • Vægt: 115 gram

BLIK & RØR


FORMANDEN HAR ORDET

Foto: Linda Johansen

ARBEJDET SKAL IKKE VÆRE MED LIVET SOM INDSATS Til næste år er det 40 år siden, at det blev ulovligt at bruge asbest i Danmark. Men det betyder desværre ikke, at den stille dræber er blevet udryddet. Den dag i dag er det stadig ikke ualmindeligt for mange håndværkere at komme ud på en opgave, hvor der bliver fundet asbest i bygninger, installationer og konstruktioner. Det er tid til politisk handling, for det kan ikke være rigtigt, at nogle mennesker skal passe deres arbejde med livet som indsats. De fleste af vores medlemmer, der har været i faget i mange år, har enten selv arbejdet med asbest eller kender en kollega, der er blevet syg af det. Det viser sig desværre i statistikken, for selvom stoffet blev forbudt i 1980, er antallet af folk, der bliver syge på grund af udsættelse for asbest, steget de sidste år. Derfor satte jeg tilbage i fagbladet i juli også fokus på problemet på denne side. Her præsenterede vi i Blik- og Rørforbundet fem anbefalinger til den nye regering, som blandt andet går ud på, at der skal oprettes et nationalt asbestregister. Siden da har forbundet taget sagen op og afholdt møder med både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og boligminister Kaare Dybvad. Vi har også mødtes med Kræftens Bekæmpelse, hvor vi har talt om, hvordan vi sammen kan sætte fokus på problemet. Vi håber og vil kæmpe for, at 2020 ikke kun bliver jubilæumsåret for forbuddet mod asbest, men at det også bliver det år, hvor kurven knækker, og færre udsættes NR. 6

for det farlige stof. Derfor fortsætter vi med at råbe politikerne op, indtil vi får en national indsats, som for alvor kan gøre noget ved problemet. For det kan ikke være rigtigt, at vi stadig hører historier om, at Blik og Rør-medlemmer kommer ud på sundhedsskadelige arbejdspladser, hvor de risikerer at sætte helbredet på spil eller oplever at skulle tage alt for tidlig afsked med en god kollega.

42

Men vi håber også, at I medlemmer vil gøre en ekstra indsats for at passe på jer selv og hinanden, indtil vi får en national løsning på problemet. Sørg for at dele jeres viden med kollegaer og unge lærlinge om faren ved asbest. Det er ikke acceptabelt, at nogle Blik og Rør-medlemmer og andre håndværkere skal betale prisen for, at vi endnu ikke har fået udryddet denne stille dræber.

Henrik W. Petersen Forbundsformand

2019


PlusRabat. PlusBil. Kør vinteren sikke rt i møde. QuickPot løser all e former for mekanisk arbe jde til konkurrencedyg tige priser.

3-10 %

10 %

PlusHotel. Nyd en overnatn ing inkl. morgenbuffet på et af Comwells 14 hoteller i wee kender og udvalgte feriepe rioder.

20 %

k

Spar penge på di n næste iPhone, iPad, Mac eller en af de andre lækre produkter i alle 21 butikker og online.

Bestil tid til en Ce rtificeret Synsprøve hos Sy noptik, og gå vinteren i møde med et skarpt sy n.

10 %

10%

PlusBillån. Få 2.500 kr. i raba t på dit billån. Er du samtidig kund e i Arbejdernes Landsbank, får du en samlet rabat på 5.000 kr.

Der tages forbe

2.500 kr.

og ændrede rab

PlusSyn.

Lav flotte fotobø ger, fotokalendere, vægd ekorationer og meget mere til familien i julegave.

hold for trykfejl

PlusFoto.

ataftaler. Læs vilk år og betingelse

r for rabataftaler

ne på pluskort.d

PlusElektronik.

LO Plus er blevet

Nyt navn – samm

til PlusKort.

e gode fordele

og rabatter. Besø

g pluskort.dk


www.amukurs.dk

KOMPETENCER TIL TIDEN