Blik & Rør - nr. 5, 2021

Page 1

FAGBLADET

NR. 5 - 2021

TOP: S E T R E J H SÅDADNU! GØR

BLIK & RØR SATTE ASBEST PÅ DAGSORDENEN PÅ CHRISTIANSBORG

MOSTAFA ARBEJDEDE FRA KLOKKEN 6-22 I SYRIEN

MED PÅ JOB:

FLYGTNINGELEJR OMDANNES TIL MUSEUM


Få op til 80 % af din løn hvis du bliver ledig

Brug din medlemsford el

Det er surt at miste sit job og ekstra surt at miste sin indtægt. Hvis du bliver ledig, kan du ved at kombinere dine dagpenge med Alkas Lønforsikring, få en samlet udbetaling på op til 80 % af din nuværende løn i 12 måneder. Lønforsikringen er fradragsberettiget og trækkes automatisk fra i skat. LÆS MERE OM ALKAS LØNFORSIKRING OG SE DIN PRIS PÅ ALKA.DK/LOENFORSIKRING


INDHOLD 12

Overlevende fra Utøya: Vi skal tale pænt til hinanden! Fagbladet Blik og Rør har talt med overlevende fra Utøya Kristian Kragh Lundø.

14

Tidlig Pension

8

I SYRIEN ARBEJDER EN VVS’ER FRA 6 TIL 22 Mostafa Khalil kom til Danmark fra Syrien i 2015. Han arbejdede med VVS i Syrien og Libanon, inden han kom til Danmark, men måtte alligevel tage VVS-­ energiuddannelsen på ny.

Nu kan du søge om tidlig pension – og de første lønmodtagere kan gå på pension fra d. 1. januar 2022.

16

Tips & Tricks - Hjertestop Hvad skal du være opmærksom på, hvis nogen får hjertestop på arbejdspladsen?

18

Brevkassen Forbundets jurist svarer på jeres spørgsmål om lærlinge og løn.

34

Boss Ladies nye ambassadør brænder for branchen

Nyropsgade 14, 1602 København V Telefon: 36383638 E-mail: fagblad@blikroer.dk Web: www.blikroer.dk

Ambassadør for Boss Ladies Jeri Breum har mange ambitioner for VVS-branchen.

19

Ansvarshavende chefredaktør: Kiki Jano Nielsen Redaktion: Kiki Jano Nielsen Rasmus Engelbrecht Stegmann (DJ) Jonathan Roed Kirkedal Josefine Theill Macfarlane Annoncesalg: Rasmus Engelbrecht Stegmann / rhs@blikroer.dk

MED PÅ JOB

Fagbladet Blik og Rør har mødt VVS-montør Michael Skovgård Hansen, der er i gang med at bygge resterne af Danmarks største flygtningelejr om til det nye ­museum FLUGT.

37

Godt håndværk

39

Lærlingenes arbejdsmiljø Ungdomsformanden sætter fokus på lærlinges arbejdsmiljø – og hvor der er plads til forbedringer.

26

ASBESTKONFERENCE Blik- og Rørarbejderforbundet afholdt d. 3. august en asbestkonference i Landstingssalen på Christiansborg – her får du et indblik i dagen.

WWW.BLIKROER.DK

Fagbladet mindes forbundets gode kollega Sebastian Gren-Hansen

Blikkenslageren Asger har alene renoveret et tag på Nansensgade i København.

Design og produktion: KLS PurePrint A/S Oplag kontrolleret af Fagpressens Medie Kontrol til 10.216. ISSN 0907-7243. Fagbladet Blik & Rør udkommer 6 gange årligt. Redaktionen lukkede dette blad 26. august. Næste udgivelse er 1. november 2021. Forsidefoto: Robert Attermann

36

Nekrolog

3

40

Fejernes sider Vi kigger tilbage på den faglige organisering af skorstensfejerne i Danmark gennem 100 år. BLIK & RØR


KORT NYT MEDLEMSUNDERSØGELSE I den nærmeste fremtid sender forbundet en medlemsundersøgelse ud via ”min side”. Her vil forbundet gerne opfordre til at besvare undersøgelsen, der handler om den måde forbundet kommunikerer med medlemmerne på. Jo flere der svarer, jo bedre en idé har Fagbladet om, hvad I som medlemmer er ­interesserede i at læse om.

1

SEPTEMBER

VVS-MESSE NYT FERIEÅR 1. SEPTEMBER

Husk, at du nu er på den nye ferielov, og at dit ferieår derfor ikke er, som det var tidligere. Her 1. september der startede det nye ferieår. Det vil sige, at du optjener din ferie fra 1. september til 1. september. Hvis du har feriedage tilbage fra sidste ferieår, så skal du have afholdt dem inden 31. december i år. Afholdelsesperioden strækker sig nemlig længere end selve ferieåret. Det kan godt være forvirrende, men det vigtigste er, at du husker at bruge din ferie inden nytår– eller laver en aftale med din arbejdsgiver om at overføre op til fem dage til næste år.

TIL OKTOBER

VVS-messen kan igen afholdes, og det sker den 12-14 oktober i Odense Congress Center. Messen skulle oprindeligt være afholdt i april, men måtte på grund af corona flyttes til efteråret. På messen vil Blik & Rørarbejderforbundet naturligvis være til stede. I år vil forbundet være til stede sammen med PensionDanmark. På standen kan du både møde en pensionsrådgiver og sundhedsrådgiver fra PensionDanmark. De rådgiver dig om pension, og om hvordan du holder din krop sund. Du kan også få testet din styrke i hænderne med et såkaldt ”hånddynamometer”. Bliver du dagens stærkeste?

Nye ansigter i ­forbundet Spænd sikkerhedsselen, fordi nu går det stærkt. Der er nemlig startet en hel del nye mennesker siden sidst. Først og fremmest er forbundets jurist Lasse Mortensen startet på fuld tid, efter han blev færdig

lerskov Pernille Ei

med sit studie. Dernæst er der startet to nye faglige

Jensen

Bjarke Krebs Arnbo

organisatorer. Bjarke Krebs Arnbo kommer til at dække det østlige Danmark, mens Carsten Sejr kommer til at dække det vestlige. Derudover har vi de nyansatte sekretærer i forbundshuset Melisa Honoré Oldendow-Jantzen og Pernille Eilerskov Jensen. Melisa startede den 1/9 og Pernille starter 1/10.

NR. 5

Carsten Sejr

4

Lasse M ortens

en

Melisa Honoré Oldendow-Jantzen

2021


Brødrene Dahl

WWW.BLIKROER.DK

5

BLIK & RØR


KORT NYT Hvad skal du bruge din ­efterårsferie på?

NU KAN DU SØGE

TIDLIG ­PENSION

Den 1. august blev der åbnet op for ansøgningerne om tidlig pension. Du kan læse mere om, hvordan du søger på side 14 i bladet.

Sommeren er ved at være slut. Det betyder, at den næste feriemulighed ikke er så langt væk igen. Du har som medlem af Blik- og Rørarbejderforbundet adgang til ferieboliger, og der er stadig mange ledige datoer i efteråret – endda også i uge 42. Du kan blandt andet tage på kulturoplevelser i Berlin og Barcelona eller dase ved poolen i Malaga og Toscana.

Tjek på h jemmesiden bli kroer.dk / feriehus e for det fulde ov erblik.

HAR DU STYR PÅ, HVEM DER ARVER DIN PENSION? Der kan være gode grunde til at tjekke, hvem der står til at arve din pension – især hvis du gennem livet har haft flere samlevere eller fx har særlige ønsker til, hvem der skal arve dig. I mange tilfælde kan der være en betydelig pensionsopsparing til de efterladte, hvis man går bort. Hvis du har pension i Industriens Pension eller PensionDanmark, får dine efterladte som minimum udbetalt alle de penge, du har sparet op, hvis du dør før pensionsalderen. Du kan selv vælge, hvem der skal have pengene, når du dør. Hvis du ikke tager aktivt stilling, udbetaler de fleste pensionsselskaber, herunder Industriens Pension og Pension Danmark, automatisk til nærmeste pårørende. Reglerne for nærmeste pårørende kan fx betyde, at det er din samlever og ikke dine børn, som vil få udbetalt pensionen, når du går bort. NR. 5

6

Nærmeste pårørende er: 1. Din ægtefælle. 2. Din samlever, som du enten har boet sammen med i to år, eller som du har barn med. 3. Dine børn, børnebørn osv. (livsarvinger). 4. Arvinger efter dit testamente. 5. Dine arvinger efter arveloven.

Sådan gør du Hvis du ønsker at ændre, hvem der skal stå som arving af pensionspengene, kan det gøres via ganske få klik på dit pensionsselskabs hjemmeside. Her kan du også sætte mindstebeløbet op eller ned. Som medlem af PensionDanmark logger du ind på pension.dk, og hos Industriens Pension logger du ind på industrienspension.dk/Minside. Du kan også få et overblikket via selskabernes app, der kan hentes i App Store eller i Google Play. Her kan du blot søge efter Industriens Pension eller PensionDanmark (”Din Pension”). 2021


KALENDER Her er et lille overblik over, hvad der sker i den kommende tid. TR/AMR-KONFERENCE den 3. september på Vingsted Hotel og Konferencecenter (Vest) og den 17. september på Comwell Køge Strand (Øst) AFDELINGSFORMANDSMØDE ­ den 15-16. september på Konventum VVS-MESSEN 2021 den 12-14. oktober i Odense Congress Center

WWW.BLIKROER.DK

BJARNE B. KRISTENSENS ­AFSKEDSRECEPTION den 13. ­oktober på Vestervangsvej 6 i Viborg ARBEJDERBEVÆGELSEN ­FYLDER 150 ÅR den 15. oktober RECEPTION FOR NÆSTFORMAND STIG SØLLESTED IFM. 25-ÅRS ­JUBILÆUM på Arbejder­museet den 29. oktober

7

G-KURSUS PÅ KONVENTUM G1 fra den 01-05. november G2 fra den 22-26. november BOOTCAMP den 5-7. november på TEC København

BLIK & RØR


VVS

I SYRIEN ARBEJDER EN VVS’ER FRA 6 TIL 22 37-årige Mostafa Khalil kom til Danmark som flygtning fra Syrien i januar 2015. I dag har han en færdiggjort VVS-energiuddannelse og fast arbejde ved Ribe VVS. Selvom han også arbejdede som VVS’er i Syrien, har der været store forskelle på, hvordan man arbejder i Syrien og Danmark.

F

agbladet Blik & Rør møder Mostafa Khalil ved Ådalshaven i Sædding, som ligger i Esbjerg Kommune. Her er et omfattende renoveringsprojekt af alle lejlighedskomplekserne i gang. Mostafa har arbejdet her de sidste 8-9 måneder, men renoveringen har været i gang i 2,5 år – og der er stadig et år tilbage, før det hele gerne skulle stå færdigt. Da fagbladet ankommer og ringer ham op, går han ud til vejen med telefonen i hånden, indtil han får øje på os og udbryder ’jeg kan se dig nu, jeg kan se dig nu’. På Ådalsvænget, Ådalsparken og Ådalshaven er Arbejdernes Boligforening i gang med at lave i alt 606 lejligheder om til 509 nyrenoverede. Projektet løber op i sammenlagt 600 mio, og det er tydeligt at se, at det ikke er meget, der ikke bliver skiftet ud. Det er stort set kun betonmurene, skallen på bygningerne, der forbliver. Hvis det da ikke er en af de mure, der bliver revet ned for at slå to lejligheder sammen. Mostafa viser rundt på sin arbejdsplads og NR. 5

8

2021


Foto: Ole Joern Tekst: Jonathan Roed Kirkedal

Mostafa Khalil kom til Danmark fra Syrien i 2015 og startede på grundforløbet på VVS-energiuddannelsen i 2017.

> WWW.BLIKROER.DK

9

BLIK & RØR


VVS

Selvom Mostafa ikke var helt vild med ideen om at starte på uddannelsen, når han havde erfaring, er han glad for udfaldet.

Vi mødte Mostafa på hans arbejdsplads, hvor han renoverer flere lejlighedskomplekser i samme område i Ribe.

forklarer ivrigt og smilende om byggeriet. I dag er han i gang med at lægge rør til radiatorer. Men der skal både laves helt nye badeværelser med gulvvarme, nye køkkener og i kælderen bliver alle rør også udskiftet, og Mostafa arbejder med det hele. Da vi ser et af de færdige køkkener, fortæller Mostafa med et smil på læben, at det ’som danskerne siger, er et HTH-køkken’, og strækker lyden af det sidste h.

Fra Syrien til Danmark 37-årige Mostafa Khalil kom i 2015 til Danmark som flygtning fra Syrien, helt NR. 5

præcist d. 22. januar 2015. Han bor her med sin kone og to børn, og har lige købt et 184 kvadratmeter stort hus, han selv går og renoverer ved siden af sit arbejde. Men selvom det kun er 6 år siden, han kom til Danmark, har han netop færdiggjort VVS-energiuddannelsen og har nu fast arbejde ved Ribe VVS. Inden borgerkrigen i Syrien førte ham til Danmark, arbejdede han også som VVS’er i både Syrien og Libanon, men arbejdet er langt fra ens. - Der er kæmpe forskel på at arbejde i Danmark og i Syrien og Libanon. Der er

10

Mostafa har arbejdet med VVS i både Syrien og Libanon, hvor en af de største forskelle er værktøjet og arbejdstider.

masser af ting, reglerne og sådan, fortæller Mostafa. - Forskellen er, at man i Syrien og Libanon blander alle mulige materialer, uddyber Mostafa. Også arbejdsforholdene var betragteligt anderledes. Arbejdet var til en fast løn og kunne nogle dage strække sig fra klokken 6 om morgenen til en 22 eller 24 om aftenen – uden at der kom ekstra i løn af den grund. Og Mostafa påpeger, at med arbejdsdagene i Danmark fra 7 til 16 bliver man ikke træt på samme måde. I Syrien måtte han også selv anskaffe, 2021


Mostafa er glad for arbejdstiderne i Danmark, fordi man i Syrien sagtens kunne arbejde fra 6-24.

Værktøjet var ikke ligesom i Danmark. Det var meget i hånden, med hammer og mejsel, det var ikke ligesom her, hvor vi har alt muligt.

På byggepladsen havde Mostafa også sine kollegaer, som har hjulpet ham med at navigere i uddannelsen.

hvad han skulle bruge af arbejdstøj og fodtøj. Selv værktøjet var betragteligt anderledes. - Værktøjet var ikke ligesom i Danmark. Det var meget i hånden, med hammer og mejsel, det var ikke ligesom her, hvor vi har alt muligt.

Her står en af Mostafas kollegaer og er i gang med at skylle sin drikkedunk med en vandslange, og Mostafa præsenterer ham grinende som ’min danskerfar’. Kollegaen er Søren Nielsen, og han har hjulpet Mostafa rigtig godt ind i arbejdet. - Han har vist mig, og spurgt, om jeg kan lave det her, og jeg sagde, det kan jeg godt. Det er selvfølgelig lidt svært, når man starter på et nyt arbejde og kommer fra Syrien til et nyt land. Mostafa fortæller, at kollegaen, Søren, har været god til at sætte ham i gang med tingene – og har lagt mærke til hans arbejde.

’Min danskerfar’ Vi kommer tilbage til skurvognene efter at have været rundt på byggepladsen og se både, hvad Mostafa går og arbejder med i dag, og i nogle af de mere færdige lejligheder, hvad det gerne skulle ende op med. WWW.BLIKROER.DK

VVS-energiuddannelsen blev en positiv overraskelse Tanken om fires års uddannelse slog i første omgang Mostafa lidt ud, eftersom at han også arbejdede som VVS’er i Syrien

11

og alligevel skulle have uddannelsen for at kunne arbejde i Danmark. Men det viste sig at blive en rigtig god oplevelse. - Selvfølgelig, når man starter første gang på et nyt job eller uddannelse, så finder man det svært. Men hvis man vil det, så kan man godt. Hvis der er nogen, der gider hjælpe. Jeg fik rigtig godt med hjælp, fordi der var nogle dygtige lærere på Rybners Esbjerg. Og selvom han kunne trække på noget af sin erfaring fra Syrien, så har der været meget at lære. Og Mostafa forklarer, at det nærmere er 80% frem for 20% ny viden, han har bygget ovenpå i Danmark. Så det har været godt givet ud at tage uddannelsen, mener han. Mostafa fik kontakt til Ribe VVS gennem jobcentret, og han startede i lære 1. maj 2017. Nu er han færdiguddannet og han fik 10 i sin svendeprøve.

BLIK & RØR


UTØYA

OVERLEVENDE FRA UTØYA:

VI SKAL TALE PÆNT TIL ­HINANDEN! Danske Kristian Kragh Lundø er en af de overlevende fra Utøya. Her 10 år efter mener han dog ikke, at vi har holdt de aftaler, vi dengang lovede hinanden.

NR. 5

12

2021


Tekst: Josefine Theill Macfarlane

På billedet set Kristian Kragh Lundø, der holdte tale til mindeceremonien.

T

orsdag d. 22. juli markerede datoen for, at det nu var 10 år siden, at terrorangrebet på Utøya fandt sted. Og d. 30. juli afholdt Danmarks Socialdemokratiske Ungdom en mindeceremoni med rejsningen af en mindesten på Fyn. Her holdt Kristian Kragh Lundø en tale, fordi han var en af dem, der overlevede angrebet. Han blev født i Danmark, men er opvokset i Norge. Kristian har ikke været den, der snakkede højest i medierne efter angrebet. Han holdt hellere lav profil, og mente ikke, at nogen gad høre hans historie. Men efter nogle år indså han, at der var behov for mere debat om oplevelsen. Fordi samfundet slet ikke havde lært, hvad han håbede, de ville. - Man kan godt stille sig undrende overfor, at der er blevet lovet en masse ting, der aldrig er blevet fulgt op på – men det blev bare ved ordene, fortæller Kristian om, at der i kølvandet blev sagt, at der skulle gøres alt for at forhindre, at noget lignende ville ske igen. WWW.BLIKROER.DK

Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand Henrik W. Petersen var også til stede ved mindeceremonien.

Vores sprogbrug er grotesk For ham er det påfaldende, at vi i dag diskuterer for at overbevise hinanden i stedet for at lytte og tage ved lære. Især sproget vi bruger om hinanden, synes han ikke er i orden. Det er én af de ting, han synes, man kunne have brugt oplevelsen til at ændre på. - Vi fremmedgør vores svage borgere og vores nye borgere – vi tegner billeder om, at nogen er bedre end andre, siger Kristian. Han påpeger, at sproget faktisk er måden, vi radikaliserer folk på. Og selvom vi så udfaldet af radikalisering på Utøya, så er der sket få ændringer siden da. Og det bekymrer Kristian. - Hvis man begynder at putte folk i kasser, og siger til nogen, de er dumme hele deres liv, så tager de det til sig. Først pisser vi på dem, og så siger vi til dem, de lugter bagefter, forklarer han.

Fællesskab hjalp ham videre Det tog ham lang tid at komme videre fra oplevelsen, og hvor mange af de overlevende stadig ikke har det godt i dag, så

13

er Kristian endelig et godt sted selv. Han påpeger, at det der hjalp, var fællesskabet, han fik med de andre overlevende. Og så var han meget opmærksom på, at følelserne han måtte have, skulle accepteres og ikke bare skubbes væk. - Oplevelsen har gjort mig meget voksen meget hurtigt. Grunden til det skete var, at jeg havde holdninger og meninger, og stod inde for dem. Det var pludselig årsagen til, at jeg og mange andre skulle dø. Derfor tog det også Kristian lang tid at acceptere, at han godt kan tale højt om oplevelsen og godt må udtrykke sig. Han så, hvordan holdningerne skabte en debat – og det føler han, at han skylder dem, som ikke er her mere. Nu når de ikke selv kan sige fra. - Det er vigtigt, at man reflekterer over den måde, man har det på. En måde at gøre det på er at sige det højt. Tag et skridt tilbage og prøv at sætte dig i den anden persons sted for at forstå deres holdninger. Hvis ikke vi møder folk i øjenhøjde, så finder man aldrig noget fælles ståsted med dem. Kristian Kragh Lundø bor i dag i Århus og er stadig politisk aktiv. BLIK & RØR


TIDLIG PENSION

Nu kan du søge om

TIDLIG PENSION Den 1. august blev det muligt at søge om tidlig pension, og de første lønmodtagere kan gå på pension fra 1. januar 2022.

Sammen med NNF, Malerforbundet og Dansk El-forbund kæmpede Blik- og Rørarbejderforbundet for retten til tidligere pension under den fælles fane ’Alliancen for en værdig tilbagetrækning’. Den kamp blev som bekendt vundet, da det sidste år blev stemt igennem som lovforslag, at dem der har været længst på arbejdsmarkedet, fremover får mulighed for at gå på pension tidligere. Fra 1. august 2021 har det været muligt at kunne ansøge om at gå på tidlig pension, og de første vil kunne gå på pension allerede fra 1. januar 2022. Det glæder forbundsformand Henrik W. Petersen, at det er lykkedes. - Vi er glade og stolte over den her ordning. Det er den første forbedring af velfærdssystemet i alt for lang tid. Ellers har der kun været forringelser med blandt andet efterlønnen og den stigende pensionsalder. Så vi ser det som en sejr for fagbevægelsen – og ikke mindst for medlemmer af Blik & Rør, siger Henrik W. Petersen.

altså på 0,9%, men i dag er den på 12%, understreger Henrik W. Petersen. Retten til at trække sig tilbage før folkepensionsalderen er skruet sådan sammen, at hvis du for eksempel som 61-årig har været 44 år på arbejdsmarkedet, så kan du trække dig tilbage tre år tidligere. Har du derimod 43 eller 42 års anciennitet, giver det dig muligheden for at trække dig tilbage henholdsvis 2 eller 1 år før folkepensionen. Retten til tidlig pension afhænger altså af, hvor mange år du har været på

arbejdsmarkedet. Det bliver vurderet ud fra, hvor mange års tilknytning til arbejdsmarkedet du har haft, fra da du fyldte 16 år og indtil seks eller syv år før din folkepension. Det afhænger af, hvilket år du er født. Du skal være opmærksom på, at det ikke kun er fuldtidsarbejde, der tæller med i opgørelsen af din anciennitet. Blandt andet tæller også deltidsarbejde, elevløn og dagpenge med. Hvad der helt præcist medregnes, og hvad der ikke medregnes, kan du læse mere om på borger.dk, hvor du også ansøger om tidlig pension.

Kampen er ikke slut Selvom Henrik W. Petersen betragter det som en sejr, så husker han også på, at det er første skridt på vejen, og at der stadig er en masse at kæmpe for. - Det er klart, at det her er første skridt. Vi vil arbejde videre med ordningen i fremtiden, og vi vil arbejde for at forbedre den. Man kan sammenligne det med, da vi tilbage i 1993 fik pension med i vores overenskomst for første gang. Der var den NR. 5

Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand Henrik W. Petersen diskuterer tidlig pension med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og formanden for NNF Ole Wehlast.

14

2021


Foto: Rune Evensen Tekst: Rasmus Stegmann

Hvad nu hvis jeg har spørgsmål? Hvad får jeg udbetalt? Du kan få op til 13.550 kr. før skat om

Tæller dagpenge og sygedagpenge med i min anciennitet?

måneden. Beløbet bliver reguleret én

Ja, det gør det.

gang om året. Din ydelse kan dog blive nedsat på grund af: • bopæl og/eller arbejde i udlandet efter dit fyldte 15. år • din pensionsformue, hvis den overstiger 2 millioner kroner. • indtægt fra personligt arbejde samtidig med udbetaling af tidlig pension, hvis du tjener over 24.000 kroner årligt ved siden af Tidlig Pension-ydelsen. Du bliver ikke modregnet i tidlig pension, hvis din ægtefælde tjener penge. Du kan få et bud på, hvor meget du kan få udbetalt her:

Hvad er betingelserne for at kunne få tidlig pension ud over alder og anciennitet?

Hvordan søger jeg om tidlig pension?

• Du skal være dansk statsborger

QR-koden med kameraet i din

• Have fast bopæl i Danmark

smartphone for at komme direkte

sion på telefon 70 12 80 94. De har

• Have boet i Danmark i mindst tre

derind her:

følgende telefontider:

Du går ind på borger.dk. Du kan scanne

år, fra du fyldte 15 år, til du nåede pensionsalderen • Du må ikke modtage førtidspension eller seniorpension

WWW.BLIKROER.DK

15

Har du flere spørgsmål? Du kan kontakte Udbetaling Danmark, der er ansvarlig for den tidlige pen-

Mandag – Onsdag:

08.00 – 16.00

Torsdag:

08.00 – 17.00

Fredag:

08.00 – 15.00

BLIK & RØR


TIPS OG TRICKS

HVAD GØR MAN VED

HJERTEST P? Det er gået de færrestes næse forbi, at Christian Eriksen blev ramt af et hjertestop og måtte genoplives under Danmarks EM-kamp mod Finland d. 12. juni. Når en ellers sund og rask ung mand, der endda er topfodboldspiller, på kun 29 år kan blive ramt – så står det som et tydeligt billede på, at alle kan blive ramt af hjertestop, også dig selv eller din makker. Men hvordan genkender du et hjertestop? Hvad skal du gøre, hvis din makker bliver ramt af et? Og hvilke ting er gode at kende til på forhånd? Her er otte tips og tricks til hjertestop.

1

TAG ET FØRSTE­ HJÆLPSKURSUS Det er altid en god idé at have taget et førstehjælpskursus, og hvis det er lang tid siden, du tog det, så kan det også være en god ide at få det genopfrisket.

2

HVORDAN VED MAN, OM DET ER ET ­HJERTESTOP?

3

HVOR ER DEN NÆRMESTE HJERTESTARTER?

1. For det første handler det om at tjekke, hvorvidt ­personen er ved bevidsthed. Rusk forsigtigt ved at tage fat i skuldrene, råb højt til vedkommende og se, om personen reagerer. Er der ingen reaktion, er

Det kan være en rigtig god ide altid at

­personen bevidstløs.

vide, hvor den nærmeste hjertestarter

2. Skab frie luftveje ved at bøje den tilskadekomnes

er. Står du i en akut situation, så husk altid at ringe 1-1-2

­hoved let tilbage og løfte hagen. Tjek om der er

som det første. Du kan holde dig orienteret om, hvor den

normal vejrtrækning.

nærmeste hjertestarter er placeret med app’en ’Tryg-

3. Vær opmærksom på, om brystkassen hæver og

Fonden Hjertestart’. Gå evt. også en tur i dit nærområde

sænker sig – og lyt evt. efter vejrtrækning.

og orienter dig om, hvor nærmeste hjertestarter er. Find ud af, hvor lang tid det tager dig at hente den nærmeste

Hvis personen både er bevidstløs og ikke har normal

hjertestarter – og husk, du skal retur igen.

­vejrtrækning – er der tale om et hjertestop. Og du skal gå i gang med hjertelungeredning. Sørg for at personen ligger på ryggen på et hårdt underlag.

NR. 5

16

2021


Tekst: Jonathan Roed Kirkedal Kilde: TrygFonden

4

TØR DU GIVE ­FØRSTEHJÆLP?

Der kan godt være nogle grænser, der skal overskrides i forbindelse med at udøve førstehjælp. Men det handler om at kaste sig ud i det og komme i gang så hurtigt som muligt, fordi tiden er afgørende.

5

HVIS DET ER ET HJERTESTOP

Overværer du et hjertestop, ring som det f­ ørste

6

1-1-2. Er der en hjertestarter i syne – så hent den. Er I flere, og der er en hjertestarter i nærheden, så få en til at hente hjertestarteren, mens

SÅDAN BRUGER DU EN HJERTESTARTER

du begynder på hjertelungeredning. Hjerte­ lungeredningen foregår i forholdet 30 tryk, 2 pust. Hjertemassagen foregår ved at lægge

Når du har trykket på startknappen,

dine hænder over hinanden, og med håndfladen

fortæller hjertestarteren dig selv,

trykke mod den nederste del af brystbenet.

hvad du skal gøre. Både hvordan du

Der skal trykkes cirka fem centimeter ned, og

skal placere elektroderne, hvornår du

vær ikke bange for at trykke for hårdt. Prøv at

skal give hjertemassage og kunstigt

ramme cirka 2 tryk i sekundet, og efter 30 tryk

åndedræt, og om du skal give stød.

er det tid til mund til mund indblæsninger. Mund til mund indblæsninger skal foretages ved at lægge patientens hoved bagover, med en hånd på panden, klem næseborene sammen, læg dine læber rundt om hele patientens mund og pust indtil vedkommendes brystkasse løfter sig. Gør det ad to omgange, og højest af 5 sekunders

7

HVEM SKAL ­ REDDE DIG, NÅR DU IKKE KAN SELV? Generelt er det en god ide at tale med kollegaerne om, hvad I gør i tilfælde af et hjertestop. Har I allerede en hjertestarter, så sørg for at tale med dine kollegaer om, hvor den er placeret. Er

varighed i det hele. Vend så tilbage til hjertemassagen, hvis der ikke er vejrtrækning. Har du fået fat i en hjertestarter, følg da i ­stedet instrukserne fra den.

8

HENT HJERTE­LØBERAPPEN OG RED LIV

Du kan frivilligt tilmelde dig som hjerteløber, så længe

den ikke placeret tilgængeligt for andre, kan det

du er over 18 år. Pointen med hjerteløber-appen er,

være en ide at få den flyttet ud, så andre også kan

at når en person overværer et hjertestop, og ringer til

­benytte sig af den.

alarmcentralen, så bliver et akutberedskab sat i gang, hvorefter de tyve nærmeste hjerteløbere bliver tilkaldt. Nogle bli-

Har I ikke en hjertestarter på arbejdspladsen, kan

ver sendt direkte til hjertestoppet for at begynde genoplivningen,

du eventuelt foreslå din chef, at I anskaffer jer en.

mens andre bliver sendt efter den nærmeste hjertestarter. Når en person med hjertestop modtager hjertemassage og stød fra hjerte­

Foreslå også din makker, at han får et

starteren inden ambulancen ankommer, stiger vedkommendes

førstehjælps­kursus.

overlevelses­chancer fra under 10% til over 70%.

WWW.BLIKROER.DK

17

BLIK & RØR


BREVKASSE

BREVK@SSEN Forbundets jurist Lasse Mortensen svarer på jeres spørgsmål i ­fagbladet. Send en mail på fagblad@blikroer.dk, hvis du har et spørgsmål, som forbundet kan hjælpe dig med.

?

Hej Lasse, Jeg arbejder i et spjældfirma, hvor vi er 7 svende. Vi har hver især aftalt vores løn med mester, men han har sagt, at vi ikke må fortælle hinanden, hvad vi tjener. Kan mester forbyde dette? Nej, det kan mester ikke. I medfør af ligelønsloven, som er indarbejdet i VVS-overenskomsten, har man som lønmodtager ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold til enhver. Så jeres mester har sådan set begået et brud på overenskomsten med sin udmelding. Men hvis man ikke har lyst til at oplyse andre om sin løn, er man selvfølgelig ikke forpligtet til det.

Hej Lasse, Jeg er i lære som VVS’er. En gang imellem bliver vi tidligt færdige med opgaverne, og så siger mester, at jeg bare kan køre hjem. Jeg

NR. 5

har fundet ud af, at jeg ikke har fået løn for de timer, hvor jeg er taget tidligere hjem. Kan mesteren bare sende mig hjem uden løn på den måde? Din arbejdsgiver skal overholde overenskomsten, når du er lærling. Efter overenskomsten er den ugentlige arbejdstid 37 timer, så du har som udgangspunkt krav på at få løn for 37 timer. Hvis I bliver tidligt færdige med en opgave, må din arbejdsgiver anvise dig noget andet arbejde, og så må du lave det. Arbejdsgiveren har forpligtet sig til at uddanne dig som VVS’er, så han kan

18

heller ikke bare bede dig om at blive hjemme uden løn, når der ikke lige er nok at lave – så må han finde noget til dig, og hvis han ikke kan det, må han betale løn alligevel. Blik og Rør oplever jævnligt, at lærlinge ikke får løn for 37 timer om ugen. Nogle gange påstår mester, at der ikke er udbetalt løn, fordi han havde aftalt med lærlingen, at lærlingen skulle holde fri uden løn. Dette kan være svært at modbevise, hvis der først opstår en sag om efterbetaling flere måneder efter. Så det er vigtigt, at du registrerer dine timer selv hver dag, f.eks. i en kalender, og noterer, hvad årsagen er, hvis du ikke har fuld tid.

2021


MED PÅ JOB

Foto: Robert Attermann Tekst: Rasmus Stegmann

MICHAEL ER VED AT O ­ MBYGGE EN FLYGTNINGELEJR I Oksbøl er det nye museum FLUGT ved at ­blive bygget i lazaret-­ bygningerne fra ­Danmarks s ­ tørste flygtningelejr. VVS-­montør Michael S ­ kovgård Hansen er med på ­projektet. > WWW.BLIKROER.DK

19

BLIK & RØR


MED PÅ JOB

Det nye FLUGT-museum er bygget på grunden, hvor Danmarks største flygtningelejr plejede at ligge.

en danske vestkyst er kendt for de høje klitter, den bidende blæst og det vilde Vesterhav. Hvert år flokkes både danskere og tyskere til de unikke sommerhusområder og de kilometerlange strande. Det, som folk fra det østlige Danmark ville kalde for stormvejr, er her blot kendt som en brise. Der er intet andet sted i Danmark, der er helt som Vestjylland.

D

NR. 5

Tilbage i tiden efter anden verdenskrig flokkedes tyskerne også til Danmark. Her var det dog ikke for at bo i sommerhuse med stråtag og spise grillmad, men en reaktion på at russerne havde indtaget deres hjemland. I 1945 ankom der mere end 200.000 civile tyskere til Danmark, og Danmarks største flygtningelejr blev anlagt i Oksbøl. Her boede 35.000 tyskere, da lejren var størst – på kun 4 km2. Det betød, at Oksbøl på det tidspunkt var Danmarks sjettestørste by. Livet i lejren var bestemt

20

ikke lutter lagkage, hvilket den tyske flygtningekirkegård ved siden af er et eksempel på. Her ligger 1675 tyske flygtninge og 121 tyske soldater begravet. - Der kommer stadig mange tyskere herop og besøger området, fortæller Michael Skovgård Hansen, der er VVS-montør hos Carl W. Reis. Michael Skovgård Hansen på 42 år er sammen med sin kollega ved at bygge på det nye FLUGT-museum, der skal åbne til næste sommer. Museet er etableret i de 2021


Jeg blev lidt for­ elsket i processen med at stå og styre sådan en plads og udfordringerne i det. Det er noget andet end bare at møde op, skrue ­nogle rør ­sammen og så køre hjem igen.

gamle lazaret-bygninger fra lejren, hvor de syge flygtninge blev passet. De skal laves om til museumsbygninger sammen med en helt ny-etableret hovedindgang. Den nye bygning er tegnet af Bjarke Ingels Group. Det er altså en lidt anderledes opgave for Michael, der normalt renoverer lejligheder. - Det er sjovt at være med til at bygge noget, hvor man ved, der er mange forskellige mennesker, der kommer ind og kigger. Selvom de selvfølgelig ikke ser det meste WWW.BLIKROER.DK

af det, vi laver – så mærker de det, siger Michael. Michael understreger, at lejlighedsrenoveringerne godt kan blive lidt ensformige, fordi man oftest laver det samme i alle lejlighederne, da de er ens. Her i lejren skal vi bruge hovedet og finde ud af, hvordan rørene skal trækkes – og sørge for at få plads til det hele. Det har krævet en del mere planlægning, men det er fedt at blive udfordret, og at man også skal tænke lidt en gang imellem.

21

Michael og kollegaens opgave er at lave rørføring til både varme, køleanlæg og brugsvand. Derudover har de lagt gulvvarme til den nye bygning.

Et hjerte der brænder for branchen Michael Skovgård Hansen er en ildsjæl, der både er tillidsrepræsentant hos Carl W. Reis, og han sidder også i det lokale uddannelsesudvalg på Rybners i Esbjerg. - Jeg er medlem af bestyrelsen i Esbjergafdelingen af Blik & Rør, og så blev jeg BLIK & RØR

>


MED PÅ JOB

Michael Skovgaard Hansen startede sin karriere med drømmen om at blive elektriker. Dog har han ikke fortrudt at være havnet i VVS.

> FLUGT – REFUGEE

­MUSEUM OF DENMARK

Forventet åbning: Sommer 2022 Adresse: Præstegårdsvej 21. 6850 ­Oksbøl Museet kommer til at have fokus på alle former for flygtninge – og ikke kun de tyske.

spurgt, om jeg kunne tænke mig at prøve kræfter med uddannelsesudvalget. Det er virkelig spændende at være med til at forme uddannelsen og høre, hvordan de unge mennesker oplever uddannelsen. Der sidder også en lærling med i udvalget, så Michael får førstehåndsberetninger fra de unge. Michael synes, det er spændende at være med til at fremtidssikre uddannelsen og sikre sig, at den bliver ved med at være spændende. Michaels egen uddannelsesvej var dog lidt alternativ. Han startede faktisk med at ville være elektriker. - Jeg var dog lidt skoletræt, da jeg kom på teknisk skole. Så så jeg, at elektrikerne startede med 15 ugers teori, så valget faldt på VVS – hvilket jeg ikke har fortrudt. Michael regner med at han skal være VVS’er, så længe kroppen kan holde til det – og han har heldigvis ingen skavanker endnu.

Valget mellem blik eller rør Da Michael blev udlært kom han faktisk til en rendyrket blikkenslagervirksomhed, NR. 5

22

hvor han fik smag for at arbejde med blik. Da han så kom til Carl W. Reis, startede han med at køre service i stedet for – indtil han fik mulighed for at komme med på et større renoveringsprojekt med 248 badeværelser. - Jeg blev lidt forelsket i processen med at stå og styre sådan en plads og udfordringerne i det. Det er noget andet end bare at møde op, skrue nogle rør sammen og så køre hjem igen. Med udfordringer mener Michael koordineringen af arbejdet med de andre håndværkere, tage til byggemøder, bestille materialer og løse problemer. ­Michael får dog stadig lov til at lave nogen blikopgaver fra tid til anden. - Jeg har en kærlighed for blik. Når man får for meget af lejlighedsrenoveringer, så er det rart at komme ud i solen og lave nogles tagrender eller noget facadebeklædning, slutter Michael Skovgård Hansen. FLUGT-museet er en del af Vardemuseerne, der også tæller kæmpesuccesen Tirpitz. 2021


På byggepladsen får de dagligt selskab af grundens mange frøer.

Det er sjovt at være med til at bygge ­noget, hvor man ved, der er mange forskellige mennesker, der kommer ind og kigger.

Michael arbejdede først udelukkende med blik, men er i dag glad for variationen mellem blik- og rørarbejde.

Det flotte arbejde Michael er i gang med for FLUGT-museum. Michael er en ægte ildsjæl, der også sidder med i uddannelsesudvalget på Rybners i Esbjerg. WWW.BLIKROER.DK

23

BLIK & RØR


r e ls e v le p o e s s a m n Få rabat på e

PlusDyr. Zoologisk Køb billetter og årskort til sKort Have København med Plu 4.000 rabat, og oplev mere end fantastiske dyr.

10 %

NR. 5

Spar op til 37 %

PlusKlodser. D® med Køb billetter til LEGOLAN ts nyhed åre lev op og at, PlusKort rab LD. THE LEGO®MOVIE™WOR

Spar op til 139 kr.

24

drotten, Prøv Svend Svingarm, van re and de alle og n tte hundepru i er sjove og skøre forlystels BonBon-Land.

25 %

PlusHave. ntyrlig Sommer i Tivoli er en eve rtet af hje i ve Ha mle tid i den ga ranteret ga du er oli Tiv I vn. nha Købe timevis af hygge.

Særpris

vilkår og betingelser for

20 %

telsespark Oplev den skønne forlys re end i Århus, som byder på me l, og spi 40 forlystelser, boder, ren. me som e legepladser hel

ændrede rabataftaler. Læs

, som Tag familien med på Bakken espark. tels lys for ste æld ns de er ver lletter, sbi ånd turb Du får 20 % rabat på tis. gra og entréen er

PlusSjov.

PlusPark.

trykfejl og Der tages forbehold for

PlusForlystelser.

.dk rabataftalerne på pluskort

k – se mere på pluskort .d

2021


SKILLS

Foto: Per Daugaard Tekst: Josefine Theill Macfarlane

SKAL DU VISE

DINE

SKILLS FREM?

Hvis du er dygtig til dit håndværk og brænder for en udfordring, så er det nu, du skal melde dig til Regionsmesterskaberne 2021. Det kan blive din chance for at deltage i DM i Skills 2022.

D

et er igen blevet tid til at afholde DM i Skills, hvor der årligt bliver konkurreret mellem Danmarks dygtigste lærlinge. På grund af corona blev sidste DM i skills afholdt helt tilbage i januar 2020, så det bliver et brag af en konkurrence, som løber af stablen til næste år. Og lige nu har du stadig chancen for at blive en del af eventyret i regionsmesterskaberne 2021 - og måske endda DM i 2022. Vejen til DM går gennem regionsmesterskaberne i Nord-Midt Jylland, Syddanmark, Sjælland og øerne samt Storkøbenhavn. De fire vindere dyster derefter i DM i Skills, som bliver afholdt d. 28.30. april 2022 i Høng i Kalundborg. DM i Skills er et kæmpe event, hvor 300 elever deltager i forskellige fag inden for erhvervsuddannelserne. DM tiltrækker normalt 50.000 besøgene.

arbejdsplads, der alle skal godkende og kvalificere dig til regionsmesterskaberne. Udover VVS- og energispecialist, er der også konkurrencer for blikkenslagere i henholdsvis kobber og zink. Vinder man DM, får man mulighed for at deltage i de internationale mesterskaber.

VVS-energispecialist Lucas Barkow får overrakt præmien under sidste DM i skills.

> REGIONSMESTER­

SKABERNE I SKILLS

Nord-Midt Jylland: mesterskab afholdes 20. og 21. oktober på TECH COLLEGE, Aalborg. Syddanmark: mesterskab afholdes 12-13. oktober 2021 på Hansenberg, Kolding. Sjælland og øerne: mesterskab afholdes d. 26.-27. oktober på CELF, Nykøbing F. Storkøbenhavn: mesterskab afholdes d. 21.-22. september på U/Nord, Hillerød.

Vinderen viser vejen Når du stiller op, er det som repræsentant for din region, din skole og din

WWW.BLIKROER.DK

Hvis du er interesseret i at deltage i skills, så kontakt din skole

25

BLIK & RØR


ASBEST

ASBEST KOM PÅ DAGSORDENEN PÅ CHRISTIANSBORG På Blik- og Rørarbejderforbundets initiativ blev der afholdt en asbestkonference i Landstingssalen på Christiansborg. Her var blandt andet Dan Henriksen og over 70 andre mødt op for at deltage i kampen mod asbest.

A NR. 5

sbest og følgesygdomme. Det er noget, der har fyldt meget på Blik- og Rørarbejderforbundets dagsorden gennem længere tid. Det er indtil videre

kulmineret i en asbestkonference, som blev afholdt i Landstingssalen på Christiansborg den 5. august. Til konferencen var der mødt over 70 mennesker op, trods mange var på sommerferie, og det vidner om, at der er mange, der synes, det er et vigtigt emne.

26

- Vi vil blive ved med at råbe op og sætte fokus på asbest i medierne og overfor politikerne, så de føler, de bliver nødt til at gøre noget ved det. Vi synes i hvert fald, det er uhyggeligt vigtigt at sætte fokus på, så det ikke bliver noget, man i folkebe2021


Foto: Jakob Carlsen Tekst: Rasmus Stegmann

vidstheden lader blive i 80’erne, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen. Forbundsformanden var desuden første mand på talerstolen, der åbnede hele konferencen, hvor han blandt andet kunne fortælle om vigtigheden af at styrke indsatsen mod asbest. Her brugte han helt konkret fremmødte Dan Henriksen som et eksempel på, at bare fordi man ikke snakker så meget om asbest længere, så findes det altså stadig.

Asbest i dagligdagen Efter oplægget fra Henrik W. Petersen og en videohilsen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, blev der fremvist to meget rørende videoer med Dan Henriksen, der fortæller om at have fået en dødsdom på grund af udsættelse for asbest. Derefter var der oplæg fra VVS’er Jesper Kallehauge Terndrup som fortalte om, hvor og hvor ofte han støder på asbest i sit daglige arbejde. Jesper kaldte sit oplæg for ”Asbest – en dræbende følgesvend”, fordi enten så følger asbesten dig til graven – ellers så følger den dig i graven. Her kom han også med følgende vigtige besked til sine kolleger: - Hvis man er i tvivl, om noget er asbest, så er det altid asbest – indtil andet er bevist. Pludselig under oplægget rejser en VVS’er sig op med en vigtig pointe. Han spørger hele salen ad – hvor mange af de tilstedeværende, der egentlig er skrevet op i en asbestprotokol. Her rækker over halvdelen af salen hånden op. Heriblandt en ung kvinde i starten af tyverne – som kun har været udlært i et år.

Forsker: Bygningsarbejdere har været udsat for 700.000 tons asbest Efter Jespers oplæg var det tid til, at en kræftforsker fik lov til at fortælle lidt om sit arbejde. Seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse kunne fortælle deltagerne, at bygningsarbejdere gennem de seneste 100 år har været udsat for 700.000 tons asbest. Udover det kunne han fortælle, at Danmark indtager en WWW.BLIKROER.DK

Dan Henriksen sad på første række til konferencen, som har været et event, han har ventet på længe.

2. plads i Europa i at have brugt mest asbest pr. indbygger – kun overgået af Luxembourg.

- Hvis man er i tvivl, om noget er asbest, så er det altid asbest – indtil andet er bevist.

27

Vil kalde ministeren i samråd Hele konferencen blev rundet af med en paneldebat med deltagende politikere i form af Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokratiet og Christian Juhl fra Enhedslisten. Her blev der diskuteret fremtidige handlingsplaner i forhold til asbest. Den vigtigste pointe fra den debat var nok, at Christian Juhl lovede at kalde beskæftigelsesministeren i samråd i den nærmeste fremtid om Blik & Rørs 8 fremsatte forslag til et asbestfrit Danmark. BLIK & RØR


PENSION

Foto: Ursula Bach

MEDLEMMERNE SLÅR REKORD I PENSIONSTJEK Halvvejs inde i året har der været 860.000 medlemslogins på PensionDanmarks hjemmeside – pension.dk. Det er ny rekord og en stigning på 24 pct. i forhold til sidste år. Syv ud af ti af medlemmernes logins skete via PensionDanmarks app. Hvordan står det til med din pension? Og er familien godt nok sikret, hvis uheldet er ude? Som medlem med pensionsordning i PensionDanmark kan du hurtigt få svar ved at logge ind på pension.dk eller på PensionDanmarks app. Med app’en slipper du for at logge ind med NemID. Søg efter ”Din Pension” eller PensionDanmark i App Store eller Google Play. Første gang du bruger app’en, skal du logge på med en pinkode, som du skal bruge NemID til. Herefter kan du frit bruge app’en – med pinkode, fingeraftryk eller FaceID.

ver ikke gå til lægen først. Læs mere om de mange forskellige muligheder i sundhedsordningen og bestil tid på PensionDanmarks app ”Din Pension” eller på pension.dk. Eller ring 7010 0806 alle hverdage kl. 8-18.

6.300 behandlinger til medlemmerne via sundhedsordningen i PensionDanmark 1.100 medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet fik i årets første halvdel glæde af behandlinger gennem deres sundhedsordning i PensionDanmark. Medlemmerne fik i snit seks behandlinger – typisk for problemer i ryg og arme. I alt blev det til 6.300 behandlinger. Du kan få behandlinger, hvis du har problemer i led, muskler og sener. Og du behøNR. 5

28

2021


> SUNDHEDSORDNINGEN

GIVER HJÆLP TIL:

• Lindring af fysiske smerter • Håndtering af stress, mistrivsel, misbrug mm. • Henvisning til speciallæge mm. i det offentlige sundhedsvæsen. • Råd og vejledning om dine muligheder og rettigheder i sundhedsvæsenet – fx behandlingsgaranti eller valg af behandlingssted.

Nu får statsansatte en sundhedsordning Ca. 50.000 statsansatte får sundhedsordning som del af pensionsordningen i Sampension. Den nye ordning træder i kraft 1. oktober 2021. Mange oplever desværre smerter i ryg, nakke eller lænd på grund af tunge løft eller akavede arbejdsstillinger. Andre kan få behov for krisehjælp eller rådgivning i forbindelse med arbejdspres, mobning, misbrug eller andre forhold. Den nye sundhedsordning for statsansatte træder i kraft 1. oktober og giver adgang til gratis behandling hos blandt andet fysioterapeut og kiropraktor samt adgang til telefonisk psykologrådgivning og misbrugsrådgivning. Det kræver ingen lægehenvisning. Prisen for sundhedsordningen betales ud af den månedlige pensionsindbetaling fra arbejdsgiver, og da prisen for forsikrinWWW.BLIKROER.DK

ger samtidig nedsættes, påvirker udgiften for langt de fleste ikke størrelsen af pensionen.

Imødekommer stort ønske fra medlemmerne De senere år har det været et stigende ønske fra de statsansatte medlemmer om en sundhedsordning, og det ønske har aftaleparterne besluttet at bakke op om i forbindelse med OK21.

Hurtig handling gør en forskel Det er vigtigt, at du kontakter Sampension, når du oplever smerter eller mistrivsel, så du kan få den rette behandling og

29

fastholde dit arbejde. Ved en tidlig indsats øges chancerne for, at du undgår langvarig sygemelding eller får varige skader. Ved sygdom leverer Sampension sammen med Dansk Sundhedssikring en helhedsorienteret sundheds- og rådgivningsløsning. Sundhedsordningen i Sampension omfatter alle ansatte med pensionsordning efter OAO-S Fællesoverenskomsten, hvor pensionsbidraget indbetales til Sampension. Er du omfattet af ordningen, modtager du i uge 32 eller 33 en digital besked fra Sampension. Hold derfor øje med din digitale postkasse på sampension.dk og i Sampensions app. BLIK & RØR


ORGANISERING

NU SKAL DET NYE ­SEKRETARIAT UD OVER ­RAMPEN Organiseringssekretariatet er klar til at ­begynde sit arbejde med at organisere ­flere medlemmer. Opgaven bliver at skabe ­synlighed de rigtige s ­ teder.

A

rbejdet i det nyoprettede organiseringssekretariat i Blik- og Rørarbejderforbundet skal gøre forbundet og værdien af det faglige medlemskab mere synligt overfor medlemmerne gennem blandt andet opsøgende arbejde hos grossister, virksomheder, byggepladser mm. Man skal altså sikre, at Blik- & Rørarbejderforbundet er synligt inden for alle de faggrupper, hvor NR. 5

forbundet har overenskomster. Den 1. september startede de to nye faglige organisatorer. Carsten Sejr skal dække det vestlige Danmark, og Bjarke Arnbo skal dække det østlige. Deres rolle bliver at køre rundt og understøtte og udvide den indsats, som kredsene allerede laver for at organisere flere medlemmer. Deres opgave bliver altså at have opsøgende kontakt til medlemmer og potentielle medlemmer. Første skridt i indsatsen er at besøge alle tillidsrepræsen-

30

tanter, arbejdsmiljørepræsentanter og formænd. Indsatsen sættes i gang ved at rette fokus på tillidsmændene og deres aktive folk omkring dem, forklarer Henrik Roos, der er leder af organiseringssekretariatet. - Vi starter med at mobilisere og kickstarte vores tillidsfolk, så de er rustet til opgaven med at organisere ude i firmaet, så de kan støtte kollegaerne og være vejledende og være den person, man spørger, inden man ringer til kredsen. Man skal på en måde lære 2021


Tekst og foto: Rasmus Stegmann

- Jeg synes, vi skal tilbage til at snakke med det menneske, der står ved siden af os – det er trodsalt ham, vi skal kæmpe sammen med.

– HENRIK ROOS, LEDER AF O R G A N I S E R I N G S S E K R E TA R I AT E T

steder, hvor de kan møde både skorstensfejere, blikkenslagere og VVS’ere. - Vi vil gerne møde medlemmerne der, hvor de har et interesseområde. Vi skal også ud og styrke skorstensfejerområdet og ventilationsområdet, slutter Henrik Roos.

Der kommer flere VVS’ere i ­fremtiden

at gå gennem sin tillidsmand igen, siger Henrik Roos. Henriks rolle er at koordinere de faglige organisatorers arbejdsopgaver og sikre, at de bliver sat sammen med de rigtige mennesker til eksempelvis topmøder, fyraftensmøder eller netværksmøder. Henrik Roos uddanner også de faglige organisatorerer, så de er godt klædt på til rollen. - Jeg synes, vi skal tilbage til at snakke med det menneske, der står ved siden af WWW.BLIKROER.DK

os – det er trods alt ham, vi skal kæmpe sammen med. Indsatsen er dog lige startet, så lige nu er vi ved at lave rampen hen til raketten. Vi mangler stadig at få slanger og brændstof på, før vi rigtigt kan fyre den af, siger Henrik Roos. Organiseringssekretariatet vil have til opgave at køre rundt i landet, og i den forbindelse støder du måske på en af deres tre Citroen Berlingo’er med forbundets logo på. Meningen er, at de skal rundt til

31

I en rapport fra Dansk Energi blev det beskrevet, at der vil være et stort behov for VVS’ere i fremtiden, for at Danmark kan sikre den grønne omstilling. Netop den rapport har været med til at sætte gang i organiseringssekretariatets tilblivelse, fortæller Niels Braaby, der er næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, og som er ansvarlig for hele organiseringsindsatsen. - Vores branche er i udvikling, og vi ved, at vi bliver en del flere i fremtiden. Dem skal vi også sørge for at få organiseret. Udover dem der bliver nyudlærte, så er der også en forventning om, at der vil være folk, der vender tilbage til branchen efter at have været væk. Netop organiseringsindsatsen er en vigtig brik i puslespillet, fordi det vil gøre, at man står stærkere over for arbejdsgiverne, forklarer Niels Braaby. Det handler om at have så høj en organisationsgrad som muligt inden for de brancher, vi repræsenterer. Det er målet at få organiseret så mange som muligt. Vores våben er jo vores sammenhold, men det kræver, at vi rent faktisk står sammen, slutter Niels Braaby. BLIK & RØR


NOSTALGI OM ARBEJDSULYKKER GENNEM TIDEN Vi har i dette nummer af fagbladet fundet nogle nedslagspunkter, der handler om, hvordan fag­ bladet tidligere har skrevet om arbejdsulykker.

2010

2003

03 var der i smertehelvede”: I 20 Nr. 1 – 2003 - ”Tarzan blade. ykker i flere af årets fag stort fokus på arbejdsul en, der tur kul om frem, fortæller Artiklen vi her har hevet om. Her ndr -sy – det såkaldte Tarzan var på arbejdspladsen man huskadede Flemming til, at opfordrer den tidligere ”Tarzan”. v på arbejdet – og droppe sker at tænke på sig sel

Nr. 4 – 2016 - ”5 tips om ­arbejdsulykker”: Det kan være lidt overvældende at få konstateret en arbejdsskade og dernæst skulle huske papirarbejdet ved siden af. Derfor samlede fagbladet i 2016 5 tips til, hvordan du genkender og anmelder arbejdsulykker. Det er nemlig vigtigt at forebygge skaderne, men også at anmelde dem der måtte komme alligevel.

2016

NR. 5

Nr. 7-8 – 2010 - ”Arbejdsulykker skal registreres digitalt”: I 2010 meldes der ud om den nye digitale registrering af arbejdsulykker EASY, som stadig bliver brugt i dag. Systemet skulle ikke kun gøre registreringerne lettere for arbejdsgiveren, men også systematisere dem, så man på arbejdspladserne kunne lære af hinandens fejl.

32

2021


SET & SKET Blik- og Rørarbejderforbundet 15. juli

Blik- og Rørarbejderforbundet 5. august Sikke et fremmøde! Asbestkonferencen har tiltrukket en stor portion mennesker, selvom det stadig er sommerferie for mange.

Mød Jakob Andersen, der i en alder af 47 år turde springe ud i at skifte karriere - noget voksne ellers sjældent tillader sig selv.

Det er dog en vigtig sag, som får fokus i dag i den store Landstingssal på Christiansborg. Nemlig asbest. Vi kæmper videre mod et asbestfrit Danmark, så det ikke skal være livsfarligt at gå på arbejde.

Han plejede at være chef for hele 50 mennesker, og nu er han i lære som skorstensfejer, hvilket har givet ham meget mere overskud. "Jeg har stor respekt for dem, der går på en erhvervsuddannelse. Det er hjernedødt komplekst, og det er meget imponerende", fortæller Jakob.

91 72

7 kommentar 6 delinger

2 kommentarer 2 delinger Opslaget om Jakob Andersen fik mange til at reagere. Historien kan inspirere flere til at turde skifte spor, selv hvis karrieren er på plads.

D. 3/8/21 holdt Blik og Rørarbejderforbundet konference om asbest på Christiansborg, hvor en masse interesserede fagfolk mødte op.

Henrik W. Petersen 7. august Henrik W. Petersen 6. juli

Henrik med i DR efter asbest-konferencen.

Lørdag morgen blev for mit vedkommende brugt i DR byen, hvor jeg fortalte om Blik- og Rørarbejderforbundets kamp for et asbestfrit Danmark i P1 Morgen på DR P1.

Tilslutningen fortsætter positivt og vi er nu på et fem-cifret medlemstal og har passeret 10.000 medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet, da dagens medlemstal er 10.001

Det er rigtig godt, at der kommer opmærksomhed på problemet i lands­ dækkende radio, så budskabet kan komme bredere ud. Det er der behov for. Men vi stopper ikke her! Næste skridt er at få hele Folketinget til at tage problemet alvorligt - på tværs af partierne...Mere

Tak til alle jer medlemmer der er med til at gøre vores fælleskab stærk og velkommen til alle jer nye - sammen kan vi meget!

d. 6/7/21 rundede Blik og Rørarbejder­ forbundet hele 10.001 medlemmer! 149

WWW.BLIKROER.DK

345

8 kommentar 26 delinger

33

21 kommentarer 22 delinger

BLIK & RØR


BOSS LADIES

BOSS LADIES NYE A

BRÆN FOR BRANCHEN Du skal lede længe efter en mere passioneret VVS’er end Jeri Breum. Og hendes ambitioner er ikke kun høje for faget, men også dets omdømme og for de kvinder, som faget bør sigte efter at få skovlen under. - Jeg er gået all-in på at involvere mig i branchen, siger VVS’er Jeri Breum på 33 år, som lige nu er lærling hos Poul Sejr Nielsen A/S. Og så er hun ny ambassadør for Boss Ladies, som hun har store ambitioner på vegne af. Hendes største ambition er at vende deres narrativ, så der bliver sat fokus på mulighederne ved, at kvinder bliver en større del af faget. - Det handler om mulighederne - altså hvem du er. Ikke alle synes om de hidtil kvindelige fag, vi bliver påduttet, som for eksempel sygeplejerske eller frisør. Byggebranchen bør være mere gennemsigtig og bruge flere ressourcer på, at vi piger godt kan være en del af faget, siger Jeri. Hun vil gerne se, at håndværkerfagene bliver normale for kvinder at tage. Hun mærker selv en frigørelse i sit arbejde, og ser en klar sammenligning til byggebranchens mangel på hænder. - Da jeg voksede op i 90’erne, der var NR. 5

Spice Girls the shit, og med den bevægelse så fulgte der en frihed, som vi kvinder og piger ikke havde set. Og den revolution der skal ske i håndværkerbranchen, skal være noget lignende. Det skal mærkes, det skal buldre, det skal larme, og så skal det være sjovt, forklarer Jeri.

Vil inspirere de unge Jeri kom ind i branchen sent, og ville hellere have fået muligheden for 18 år siden, da hun gik i folkeskole. Dengang klappede folk i hænderne, da hun valgte af tage HF, selvom det sendte hende på afveje. - Det er derfor, jeg gerne vil være ambassadør, fordi jeg gerne vil give andre kvinder muligheden. Ikke fordi jeg skal presse dem til at vælge det, det skal slet ikke være sådan, men de skal fanme have mulighederne, forklarer Jeri. Derfor glæder hun sig til at kunne holde oplæg på skoler sammen med Boss Ladies,

34

og forhåbentlig kunne så nogle frø hos de unge. Fascinationen for faget har længe simret i hende. Hun har altid elsket værktøj, men aldrig vidst, hvordan hun skulle bruge det. Hos Boss Ladies har de mulighed for at spejle sig i hinanden og ”nørde i faget sammen”, som Jeri beskriver det. På den måde bekræfter Boss Ladies Jeri i, at hun har valgt det rigtige.

Man udretter faktisk noget for nogen Jeri kan stadig blive helt betaget af arbejdet, og det hun til dagligt udretter. Specielt hendes første solo-installation af en gaskedel, var et stort øjeblik, hvor hun formåede at gøre det på blot tre timer. - Det var jeg sindssygt stolt af. Det er en af de store fordele, fordi man er problemløser og man kan se det færdige produkt. Det er ikke kun en idé, man har rent faktisk udført et stykke arbejde, som gør en reel forskel i andre menneskers liv, fortæller Jeri. Om tre år er Jeri færdiguddannet, men hendes engagement er kun lige begyndt. Udover Girl Boss er hun også kasserer i bestyrelsen for Blik&RørUngdom kreds Sjælland-Bornholm. Og hun ser store muligheder i at forene begge roller. 2021


Foto: Mette Sanggaard, Boss Ladies Tekst: Josefine Theill Macfarlane

MBASSADØR

NDER


NEKROLOG FA R V E L K A M M E R AT

S E BA STIAN G R E N - HAN S E N

D

en 17. juli afgik afdelingsformanden på Bornholm Sebastian Gren-Hansen desværre pludseligt ved døden, kun 47 år gammel. Sebastian var en mand, som de fleste vil beskrive som værende af få – men meget betydningsfulde – ord. Som forbundsformand Henrik W. Petersen skrev på Facebook: ”Sebastian var ikke en mand af mange ord, men man lyttede, når han talte, og man var ikke i tvivl om meningen i hans ord”. Sebastian startede sin faglige karriere i 2007, da han som nyudlært blikkenslager blev valgt ind i Blik- og Rørarbejderforbundets bestyrelse. Hans faglige ild blev tændt af emner som brug af uorganiseret arbejdskraft. Sebastian blev i 2014 valgt som afdelingsformand på Bornholm. Han fungerede som formand for Bornholm afdelingen og som valgt i kredsen på halv tid, mens han havde et deltidsarbejde ved siden af. Ved siden af sit engagement i fagbevægelsen, var Sebastian også aktiv i Harley-Davidson Denmark, og han havde en generel interesse for amerikanske køretøjer. Fagbladet havde selv fornøjelsen af at arbejde sammen med Sebastian under udarbejdelsen af ”Med På Job”-artiklen fra Bornholm i sidste fagblad. Her viste Sebastian sit sædvanlige gode humør og overskud, da han overraskede journalisten med bukserne nede og hentede ham i sin sorte Chevrolet Impala.

NR. 5

Sebastian blev bisat lørdag den 24. juli i Vestermarie Kirke til et kæmpe fremmøde. Her var både familie, venner fra Harley-Davidson Denmark, amerikanerbil-klubben, Blik & Rør, FH og andre foreninger til stede. TAK TILLIDSMAND

36

2021


GODT HÅNDVÆRK >

HVAD?

En tagrenovering, hvor 13 kviste skulle laves i zink og så blev der lagt skifertag. Asger gik som ene mand på projektet. Der var 11 små kviste og to store – og den ene af de store var der en tagterrasse på. Asger har gået der i cirka 16 uger – sådan cirka hele foråret. Det var egentlig kun meningen, at det var halvdelen af taget, han skulle gå i gang med. Men da så tømreren begyndte at sætte pinde i taget, så var det så ringe, at de måtte sælge ideen om et nyt tag hele vejen rundt om den ejendom. Derfor tog

projektet dobbelt så lang tid, fordi det blev et dobbelt så stort arbejde, end de

Jeg lavede de her 13 kviste, og de 6 af dem var lige, og resten det var bare en renovering, hvor vi tog det gamle af og lagde noget nyt på.

startede med.

>

HVOR?

Nansensgade i København.

>

HVEM?

Asger Kristiansen er 49 år, og bor til daglig i Års i Nordjylland. Han arbejder for firmaet Øgaard El A/S. Selvom han er placeret i Jylland, så har Asger over mange omgange fået opgaver inde i København. Han stod denne gang helt selv for projektet.

FØR

EFTER

Mange af de tagrender vi går og laver, minder lidt om hinanden. Det kan være en udfordring, men man har gjort det så mange gange før, at det var ikke fordi, det her tag var mere udfordrende end de andre.

WWW.BLIKROER.DK

37

BLIK & RØR


Det bedste værktøj, du kan få Hent appen TEKNIQ VVS til vejledning og dimensionering – og få alle skabeloner og værktøjer lige ved hånden

Find den i App Store og Google Play


ARBEJDSMILJØ

Foto: Rasmus Stegmann Tekst: Jonathan Roed Kirkedal

UNGDOMSFORMANDEN:

Her er de største udfordringer omkring lærlinges arbejdsmiljø Der er plads til forbedring, når det kommer til lærlingenes arbejdsmiljø. I sidste ende er det dårlige vaner, der får lov at gå i arv fra generation til generation. Så det handler om at få rettet op på tingene - og hellere i dag end i morgen, lyder den klare opfordring. burde være en lift eller et stillads at stå på i stedet.

Ingen lærlingeansvarlig

Formanden for Blik&RørUngdom Kasper Gregersen Jørgensen

Arbejdsmiljømæssige udfordringer som manglende værnemidler, ingen decideret lærlingeansvarlig og manglende lydhørhed er nogle af de ting, der går igen for lærlinge, når man spørger formand for Blik&RørUngdom, Kasper Jørgensen. Som det er i dag, har man ret til personlige værnemidler såsom høreværn, sikkerhedsbriller, handsker osv. – også som lærling. Det er bare langt fra sådan, virkeligheden ser ud for alle, fortæller Kasper. Flere lærlinge må låne værnemidlerne af en svend, hvis det da i det hele taget er værnemidler, der bliver stillet til rådighed på arbejdspladsen. Samtidig oplever flere lærlinge, at der er situationer på arbejdspladsen, hvor de må arbejde på stiger, men at der ret beset WWW.BLIKROER.DK

En anden udfordring, der kan være, er, når der ikke er en decideret lærlingeansvarlig. I nogle tilfælde er der en svend, som man kan trække på, når der er problemer omkring arbejdsmiljøet. Men det er desværre langtfra altid, at de har den tid og overskud, det kræver. Og så mangler der altså en at gå til, når alt ikke er, som det skal være omkring arbejdsmiljøet. Ligesom det bliver efterspurgt, at der er nogle, der tager på sig, at indvie lærlingene i arbejdsmiljø og overenskomsten. I dag er det op til den enkelte virksomhed, om de vil udnævne en lærlingeansvarlig, og hvad opgaven i så fald skal bestå i.

Det kan være svært at sige fra Kulturen kan også være af stor betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Det er langt fra alle mestre eller svende, der er indstillede på at lytte til en lærling, og derfor kan det være svært at få vendt de inputs, man kommer med, eller de problemer, man måtte opleve på arbejdspladsen. Samtidig er det ikke altid lige let at være lærling og af anden etnisk herkomst end dansk. Kasper Gregersen Jørgensen har hørt om tilfælde, hvor det mere eller mindre bevidst er blevet gjort ekstra svært at være lærling af den ene årsag. Og påpeger, at manglen på faglærte frem mod 2030 kun bliver sværere at løse, hvis ikke der er plads til folk med anden etnisk herkomst end dansk.

39

> PERSONLIGE

VÆRNEMIDLER

Hvad er personlige værnemidler, og hvad er formålet med dem? ”§ 2.Ved personlige værnemidler forstås i denne bekendtgørelse alt udstyr, herunder beklædning, der er bestemt til at skulle beskytte de ansatte mod en eller flere risici, som kan true vedkommendes sikkerhed eller sundhed under arbejdet, samt ethvert tilbehør, der tjener dette formål.” ”§ 7 Stk. 3. Personlige værnemidler er beregnet til personlig brug og må kun anvendes til de angivne formål.” Hvis opgave er det at sikre, at de bliver benyttet? ” § 4. Arbejdsgiveren skal sørge for, at personlige værnemidler bliver benyttet straks ved det pågældende arbejdes begyndelse og under hele dets udstrækning.” Hvem skal betale? ”§ 6. Stk. 2. ”Arbejdsgiveren afholder udgifterne til anskaffelse, vedligeholdelse og renholdelse af personlige værnemidler og har ejendomsretten hertil.” * Bekendtgørelse om brug af personlige værnemidler - Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1706 af 15. december 2010 om brug af personlige værnemidler - sammenskrivning

BLIK & RØR


FEJERNES SIDER

SKORSTENS­ FEJERNES ­FAGLIGE ­ORGANISERING Vi tager et kort tilbageblik på den faglige o ­ rganisering af skorstens­fejerne i ­Danmark.

1975

Skorstensfejerlauget og Skorstensfejernes Forbund slår deres to fagblade sammen til det fælles ’Skorstensfejermesteren’.

1914 Den 16. august 1914 bliver Skorstensfejernes Forbund i Danmark stiftet.

1956

Skorstensfejernes Fagforbund i Danmark sprænges, da Københavnerafdelingen melder sig ud efter en konflikt i forbundet. Skorstensfejerne på Frederiksberg blev dog inden for få år medlem af forbundet igen.

1922

Den Danske Skorstensfejer­ fagskole bliver en reel uddannelsesinstitution.

1941

I 1941 begynder det under 2. verdenskrig at blive småt med ordentligt brændsel, og danskerne benytter derfor i stedet erstatningsbrændsler. Det resulterede i problemer med løbesod, som krævede en del ekstra arbejde fra skorstensfejerne.

1926

Der bliver vedtaget en brandpolitilov, som gør skorstensfejning obligatorisk i hele Danmark. Der var dog langtfra tilfredshed med den nye lov, da en lang række andre ønsker blev udeladt.

NR. 5

40

2021


1994

1976

Skorstensfejernes Fagforbund optages i Blik- og Rørarbejderforbundet. I den forbindelse blev der oprettet Skorstensfejernes Landsbranchekreds som en brancheafdeling i Blik- og Rørarbejderforbundet, som sikrede skorstensfejerne en stadig god del selvstændighed.

Skorstensfejerne bliver sammen med oliefirmaerne en del af en OR-ordning, som står for kontrolmålinger af oliefyr og eftersyn af flaskegas.

I år 2000 mente Konkurrencerådet, at der var problemer med den nuværende organisering af skorstensfejerarbejdet. Kommunernes Landsforening og Skorstensfejerlauget ankede afgørelsen, og fik medhold.

2014

16. august 2014: 100 års jubilæum for skorstensfejersvendenes faglige arbejde. De første 80 år foregik i Skorstensfejersvendenes Fagforbund i Danmark. De resterende 20 og nu flere år i regi af Skorstensfejernes Landsbranchekreds i Blik- og Rørarbejderforbundet.

WWW.BLIKROER.DK

41

Den ældste debutant på kongressen i 1994, 66-årige Henning Sørensen, blev bevæget af at se skorstensfejerne blive optaget i Blik- og Rørarbejderforbundet.

BLIK & RØR


FORMANDEN HAR ORDET

Foto: Linda Johansen

KÆMP FOR ALT, HVAD DU HAR KÆRT I dette fagblad har vi bragt et interview med Kristian Kragh Lundø, som overlevede terrorangrebet på Utøya for ti år siden. Det er en atypisk historie i Fagbladet Blik og Rør, som normalt handler om medlemmernes historier og nyt fra vores fag og brancher. Når vi alligevel vælger at bringe artiklen, er det fordi, vi mener, at der er et vigtigt budskab i den, som vi gerne vil gøre vores for at udbrede. Nemlig, at vi skal huske at se hinanden i øjnene på trods af vores forskelligheder. Uanset hvor man befinder sig politisk – på den yderste venstrefløj, højrefløj eller i midten – så er en af grundstenene i vores demokrati, at vi skal behandle hinanden med gensidig respekt. I interviewet opfordrer Kristian til, at vi skal tale pænt til hinanden. Jeg må jo nok indrømme, at vi blikkenslagere, VVS’ere og skorstensfejere ikke altid anlægger den mest diplomatiske tone, når vi taler med hinanden. Uanset om det er i skurvognen, på værkstedet eller for den sags skyld i forbundshuset, så ryger der ofte en finke eller to af panden, når bølgerne går højt. Det skal der være plads til. Men én ting er sikkert: vi vil altid værne om vores egen og vores kollegaers ret til at bruge sin stemme og kæmpe for det, der betyder noget. Og vi vil blive ved med kæmpe for en fri debat, hvor alle har mulighed for at komme til orde og gøre brug af deres demokratiske rettigheder. Jeg håber, at Kristians historie giver anledning til eftertanke, og at vi også fremover kan møde hinanden, vores kollegaer og arbejdsgivere i øjenhøjde – også når vi er uenige. Henrik W. ­Petersen Forbunds­formand NR. 5

42

2021


HVEM ER HVEM Blik- og Rørarbejderforbundet Nyropsgade 14 1602 København V Telefon: 36383638 forbund@blikroer.dk www.blikroer.dk

Forbundets daglige ledelse Forbundsformand: Henrik W. Petersen Mobil: 51 53 31 49 hwp@blikroer.dk Næstformand: Stig Søllested Mobil: 51 51 13 69 sts@blikroer.dk Næstformand: Niels Braaby Mobil: 51 55 23 63 nib@blikroer.dk Forbundssekretær: Søren Steen Schytte Mobil: 51 53 31 43 sos@blikroer.dk

Kreds Nord - Midtjylland

Kreds Sydjylland - Fyn

Kreds Sjælland - Bornholm

Kreds København

Aalborg

Middelfart

Hadsundsvej 184 B 9000 Aalborg Tlf. 36 38 35 10 E-mail: nord-midtjylland@blikroer.dk

Valmuevej 2 5500 Middelfart Tlf. 36 38 35 50 E-mail: sydjylland-fyn@blikroer.dk

Roskilde

København

Åbningstider: A-kassen: Mandag til onsdag 10.00 - 12.00. Torsdag 10.00 - 12.00 og 13.00 - 17.00. Fredag lukket.

Kontortid: Mandag-torsdag 8.00 - 16.00 Fredag 8.00 - 13.00.

Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12

Faglig afdeling: Mandag, tirsdag og onsdag kl. 8.00 - 16.00 Torsdag kl. 8.00 - 17.00 Fredag kl. 8.00 -14.00

Kredsformand: Ole Wiil-Andersen Mobil: 51 53 31 82 owa@blikroer.dk

A-kasse: Tlf. 35 31 01 00 Mandag kl. 9.00 - 11.30 Tirsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Onsdag lukket Torsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Fredag kl. 9.00 - 11.30

Kredsformand: Thomas Christensen Mobil: 23 48 34 68 thc@blikroer.dk Faglig konsulent: Thomas Kiel Mobil: 20 70 50 72 tki@blikroer.dk

Forbundssekretær: Kim Fusager Balle Mobil: 51 53 31 46 kfb@blikroer.dk

Faglig medarbejder/ opmåler: Gert Zacho Andersen Mobil: 23 48 34 67 gza@blikroer.dk

Sekretariatschef: Kiki Jano Nielsen Mobil: 51561703 kjn@blikroer.dk

A-kasse sagsbehandler: Jette Østergaard Tlf. 36 38 35 10 joe@blikroer.dk

Fagligt sekretariat Leder af organiseringssekretariatet: Henrik Roos Mobil: 26 88 20 73 her@blikroer.dk Journalist og kommunikations­konsulent (barsel): Helle Stigel Saugstrup Mobil: 51 53 08 51 hss@blikroer.dk Journalist og kommunikations­ konsulent: Rasmus Holsten Stegmann Mobil: 51 53 08 51 rhs@blikroer.dk Juridisk konsulent Lasse Mortensen Direkte: 36 38 36 36 Lmo@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Sofie Lønborg Direkte: 36 38 36 03 sof@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Melisa Honoré Oldendow-Jantzen Direkte: 36 38 36 08 mhj@blikroer.dk Studentermedhjælper: Jonathan Roed Kirkedal Mobil: 51 56 17 05 jrk@blikroer.dk Studentermedhjælper: Josefine Theill Macfarlane Mobil: 51 56 17 02 jtm@blikroer.dk

WWW.BLIKROER.DK

Viborg

Vestervangsvej 6 8800 Viborg Tlf. 36 38 35 10 Åbningstider: Mandag til onsdag kl. 10.00 - 13.00 Faglig medarbejder: Bjarne B. Kristensen Mobil: 20 20 71 98 bbk@blikroer.dk

Formand: Jørgen Jakobsen Mobil: 51 53 31 51 joj@blikroer.dk Næstformand: Carsten Kringelum Duus Mobil: 51 53 31 56 cae@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Mette Jørgensen Mobil: 51 53 31 97 mej@blikroer.dk Faglig konsulent/ A-kasse: Jim Lorentzen Mobil: 51 53 31 57 jil@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Thomas Kolster Eriksen Mobil: 51 53 31 55 tke@blikroer.dk Faglig organisator: Erik Kofoed Mobil: 51 53 31 54 eko@blikroer.dk Regnskabsmedarbejder: Helle Terkelsen Tlf. 36 38 35 59 het@blikroer.dk

Kredskasserer/A-kasse: Leo Nielsen Mobil: 20 20 71 97 lnl@blikroer.dk

Grønnegade 14 4000 Roskilde. Tlf. 46 34 00 97 E-mail: sjaelland-bornholm@blikroer.dk

Faglig medarbejder/ opmåler: Stig Stærk Larsen Mobil: 20673402 ssl@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Henrik Baltzer Mobil: 51 53 31 84 hba@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Esben Malling Mobil: 51 53 31 87 esm@blikroer.dk Faglig medarbejder: René H. Larsen Mobil: 51 53 31 85 rhl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Tina Vallø Direkte: 46340098 tva@blikroer.dk

Næstved

Åderupvej 12 4700 Næstved Tlf. 46 34 00 97 Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12

Aarhus

Næstformand/ økonomiansvarlig: Michael Skaarup Mobil: 51 53 31 83 mcs@blikroer.dk

Rymarken 4 8210 Aarhus V Tlf. 36 38 35 10 Åbningstider: Mandag og torsdag 10.00 - 12.00 og kl. 14.00 - 16.30

Bornholm

Fabriksvej 1 3700 Rønne Tlf. 46 34 00 97

Faglig medarbejder: Hans Hovmand-Olsen Mobil: 23 32 91 20 hho@blikroer.dk

Kontoret er midlertidigt lukket

Opmåler: Jan Henriksen Mobil: 21 70 30 38 jgh@blikroer.dk

Byggefagenes Hus Lygten 10 2400 København NV Tlf. 35 83 24 22 E-mail: kbh@blikroer.dk

Formand: Henrik Juul Rasmussen Mobil: 26 88 20 78 hjr@blikroer.dk Faglig sekretær: Bjørn Due Mobil: 26 88 20 75 bjd@blikroer.dk Faglig sekretær: Karsten Pedersen Mobil: 26 88 20 79 kap@blikroer.dk Faglig sekretær: Christian Ingebrekt Jensen Mobil: 26 88 20 72 cij@blikroer.dk Opmåler Jimmi Hakmann Nielsen Mobil: 26 88 20 70 jhn@blikroer.dk Faglig organisator/ opmåler: Jørgen Hansen Mobil: 26 88 20 71 joh@blikroer.dk Sekretær: Marianne Petersen mrp@blikroer.dk Administrationselev: Sebastian Morgner sem@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Anja Larsen anl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Clive Richard McQueen crm@blikroer.dk Journalist: Ole Sønderby Petersen Mobil: 26 88 20 74 osd@blikroer.dk

Opmåler: Carsten Iwersen Mobil: 20 24 16 77 ciw@blikroer.dk

43

BLIK & RØR


HEY! DU SKAL DA MED TIL

BOOTCAMP 2021 - DIT FAG – DIN FREMTID DET GÅR LØS PÅ TEC KØBENHAVN 5-7/11 DER ER SØRGET FOR TRANSPORT OG FÆLLES INDKVARTERING – OG DET ER GRATIS AT VÆRE MED! TILMELDING F R I ST 4 / 1 0 R E G I T G Y D R E V DU BLI

E

T E R D R O F D U R DU BLIVE RE D N A R E D Ø M DU LIGESOM DIG