Page 1

FAGBLADET

NR. 2 - 2017

OK 2017:

S E T ID S

P L A NE N

TEST

De værk bedste tøjsk asse r

MED PÅ JOB:

PÅ TOPPEN I ESBJERG DENNIS JUUL, VINDER AF DM I SKILLS 2017:

DET VAR STØRRE END JEG TROEDE 1


INTRODUCERER: DEN BETAGENDE AQUASYMPHONY FRA GROHE AquaSymphony er ikke et brusebad - det er en wellness zone, hvor vandet får sit eget liv. AquaSymphony leger med vandet, der konstant skaber foranderlige og flydende harmonier. Bare forestil dig den glæde, der venter dig. AQUASYMPHONY.GROHE.DK


INDHOLD 04

12

Kort nyt Ledigheden er i bund. Det er blevet billigere at tage lærlinge ind. Pensionsopsparingen har det godt.

TEST: EN VÆRKTØJSKASSE KAN BLIVE FOR STOR Tre VVS´ere har testet værktøjskasser for Blik & Rør. To forskellige bliver udnævnt som favoritter – en af dem på hjul …

06

DM i Skills 2017 På 121 kvadratmeter fik VVS-faget igen vist et stort flag til DM i Skills, som blev afholdt i januar 2017.

10

OK 2017 Tiderne er lyse – og det skal medlemmerne have at mærke i den nye overenskomst.

16

Klæd dig rigtig på i vinterkulden Din huskeliste til den kolde tid: Husk 1-2-3 lag plus det løse, som er hue og handsker.

28

Godt arbejde John Ekberg har været blikkenslager siden ´86, og håndværket er blevet bedre med tiden.

32

OK17 for skorstensfejerne

18

MED PÅ JOB: NYT TAG I ESBJERG Blik & Rør har været med lærling Rasmus Egelund Sørensen på toppen i Esbjerg. Det er koldt og godt.

Nyropsgade 14, 1602 København V Telefon: 36383638 E-mail: fagbladet@blikroer.dk Web: www.blikroer.dk

Ansvarshavende chefredaktør: Max Meyer Redaktion: Allan Guldberg (DJ) og Kir Klysner (DJ) Annoncesalg: Rosendahls Mediaservice, Jette Sterndorff-Jessen

Der er flere ønsker til den nye overenskomst – et af dem er at sikre de erfarne medlemmer i en fyringssituation.

34

Formanden har ordet Med en tandbørste i baglommen formand Max Meyer er i den grad klar til overenskomstforhandlingerne.

Tlf. 7610 1147, jsj@rosendahls.dk Design og produktion: KLS PurePrint A/S Oplag kontrolleret af Fagpressens Medie Kontrol til 9.506. ISSN 0907-7243.

34

Fagbladet Blik og Rør udkommer 8 gange årligt, Godt nytår fra og næste gang er forbundsformanden 31. marts 2017. Forsidefoto: Lars Horn

3


KORT NYT

Følg og agnen kamp ere om læs m giuddanner ok. VVS-e på facebo d n u i e nels vvsenerg / m n co lse danne

DIN PENSIONSRÅDGIVER MØDER DIG DERHJEMME Nu kan du møde din pensionsrådgiver på en skærm derhjemme. PensionDanmark tilbyder som noget nyt deres 700.000 medlemmer online-møder. Det betyder, at du kan få svar på dine spørgsmål om pension, mens du ser rådgiveren på en skærm under samtalen. Rådgiveren kan dog ikke se dig. Du kan booke et møde på pension.dk, hvor du også kan vælge et tidspunkt for samtalen. Det kræver en pc og adgang til internettet.

FREMTIDENS KLIMAHELTE – VI F IND E R D E M

Blik- og Rørarbejderforbundet og Tekniq er igen

PENSIONSOPSPARINGEN HAR FÅET VOKSEVÆRK Medlemmer med opsparing i Industriens Pension kan glæde sig over et rekordstort afkast i 2016. Det samlede afkast nåede op på 11,4 milliarder kroner. Afkastet afhænger af alder, men har man f.eks. 20

gået i offensiven for at få flere unge til at søge ind på VVS-energiuddannelsen. Kampagnen vil denne gang bestå af både annoncer på Facebook, konkurrencer og en relancering af filmen ’Join fremtidens klimahelte’. Filmen vil bl.a. blive vist på skærme i områder, hvor de lokale erhvervsskoler har VVS-energiuddannelsen. - Det er vigtigt for os at nå ud til de potentielle unge VVS-energilærlinge der, hvor de befinder sig, og at vise både dem, deres foræl-

år til pensionering, er afkastet på

dre og landets studievejledere, at VVS-branchen er meget andet og mere end

hele 9,6 procent.

toiletter og vandhaner, siger Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet. Kampagnen kører frem til den 1. marts, hvor mange unge i folkeskolens æld-

MANGE DANSKERE ER IMOD HØJERE PENSIONSALDER

ste klasser skal vælge uddannelse.

Knap 200.000 danskere har skrevet under på kampagnen ”Fair pensionsalder”. Det er 3F, som i januar startede kampagnen imod regeringens planer om at forlænge danskernes tid på arbejdsmar-

AKTION MOD SOCIAL DUMPING

kedet.

53 arbejdssteder fik i januar 2017 besøg af SKAT, Ar-

67,5

bejdstilsynet og politiet i en fælles aktion. Det er årets første landsdækkende aktion af sin slags. Det var fair konkurrencevilkår og ordnede forhold eller netop eksempler på det modsatte, som de havde i kikkerten. Det udløste i alt 36 reaktioner fra Arbejdstilsynet, heraf seks i forbindelse med manglende anmeldelse i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

4


BILLIGERE FOR VIRKSOMHEDER AT TAGE LÆRLINGE Når lærlinge er på skolebænken, betaler virksomhederne fuld elevløn. De såkaldte lønrefusionstakster er fra starten af 2017 sat op med 7,4 procent, så det er blevet billigere at tage lærlinge ind. Det er sket som et led i trepartsaftalen for at få virksomhederne til at oprette flere lærepladser. Særligt refusionssatsen for voksenelever har efterhånden nået et højt niveau. Det betyder, at en mester modtager op til 21.796 kroner om måneden i kompensation til at dække lærlingens løn under skoleophold.

VVS ’ E RNES LE DIG HED E R I B UND Ledigheden blandt landets VVS’ere nåede i december 2016 ned på 2,5 procent. Ledigheden er lavest i Kreds Nord-Midtjylland, mens den ligger på niveau med landsgennemsnittet i Kreds Sydjylland-Fyn. I de to kredse øst for Storebælt ligger den over gennemsnittet på 2,9 procent. Blandt skorstensfejerne er ledig-

876

FLERE GÅR KONKURS

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at 876 firmaer gik konkurs i bygge- og anlægsbranchen i løbet af 2016. Det er det højeste niveau siden 2010.

FLERE VVS´ERE I 2016 Kurven går opad i installationsbranchen, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2016 var over 44.300 beskæftigede i installationsbranchen, og det er 1.850 flere end i 2015. Det tal dækker over 27.550 ansatte i el-branchen

UNDER

heden i modsætning til det øvrige

og 16.750 i VVS-branchen. Og det er blandt

arbejdsmarked steget til 4,3 pro-

VVS´erne, at fremgangen er størst. Her er

cent. Også blandt skorstensfejerne

antallet af ansatte steget med 5,8 procent

er det i Nord-Midtjylland, at der er

mod 3,5 procent i el-branchen. Generelt

færrest ledige - 3,1 procent, mens

er der en stigning i antallet

den er højere øst over.

af ansatte i bygge- og an-

lægsbranchen med 4 pro-

CONSTRUCTION

cent fra 2015 til 2016.

FACEBOOK GIVER BYGGEJOB

Facebook bygger datacenter i Odense, og det forventes at give op mod 2.000 byggejobs i opførelsesperioden.

5


DM SKILLS Dennis Juul har nu en VVS-statuette til hylden sammen med præmier fra amatørturneringer i golf. På statuetten er der en VVS´er, som ordner en radiator.

”Det var endnu

STØRRE,

end jeg troede”


Tekst Kir Klysner Foto Lars Horn

Dennis Juul tjekker, om rørene flugter.

>

Finalisterne – her Mikkel Steen Andersen, som er lærling hos Rousing VVS A/S - skulle etablere både vand- og varmeinstallationer.

Finalisterne – her Nicklas Skytte Wøhlk fra Aug. Andersen ApS – fik lov at prøve kræfter med et nyt vægsystem til toilet og vask.

På 121 kvadratmeter fik VVS-faget igen vist et stort flag til DM i Skills. Vinderen blev Dennis Juul fra Vantinge VVS i Odense.

I

Gigantium i Aalborg

fortæller vinderen Dennis Juul fra Van-

blev der den 26. til 28.

tinge VVS i Odense. Han kunne trække

januar 2017 bygget fire

på sine erfaringer fra de konkurrencer,

næsten identiske ba-

han har deltaget i som golfspiller med at

deværelser. Fire finali-

have et stort publikum på.

ster arbejdede på de opgaver, de havde fået stillet for at vise VVS-faget frem

Større end svendeprøven

og for at finde den rigtige til titlen som

De fire finalister arbejdede hver 20 ti-

Danmarks bedste VVS-energispecialist.

mer på opgaverne. Der var sat fire timer

- Selvom man havde hørt, at det er

af til at etablere afløb, og henholdsvis

stort at deltage i DM i Skills, og man

otte timer til vand- og varmeinstallati-

vidste, at der kom mange mennesker,

oner. Dennis Juul og de tre andre unge

så var det endnu større, end jeg troede,

VVS-lærlinge kendte en stor del af

>


DM SKILLS > DM I SKILLS 2017 OG 2019 DM i Skills er det årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. I år blev det afholdt i Gigantium i Aalborg den 26. til 28. januar 2017. Cirka 300 erhvervsskoleelever deltog i konkurrencerne i 40 forskellige fag. Næsten 55.000 gæster besøgte DM i Skills fordelt over de tre konkurrencedage. Derudover deltog 16 præsentationsfag, deriblandt ventilationsspecialet. Dennis Juul, som er EUX-lærling hos Vantinge VVS og fra Syddansk Erhvervsskole i Odense, skal videre til EuroSkills. Næste DM i Skills afholdes i MCH i Herning den 18. til 20. januar 2018.

Finalist Mikkel Steen Andersen fra Rousing VVS A/S tjekker om bukkene er i linje.

opgaverne på forhånd, men blev også udfordret med f.eks. en håndklædetørrer bøjet i bogstaverne ”VVS” og en helt ny løsning til vægophængt vask og toilet.

Nicklas Skytte Wøhlk fra Aug. Andersen ApS tjekker afstand mellem rørene.

Det skulle f.eks. vise, hvordan man kan renovere et gammelt badeværelse uden at skulle igennem en totalrenovering. - Opgaverne var jo endnu større end til svendeprøven. Og det er meget komprimeret, så det er hårdt at deltage. Jeg synes også, det var ret krævende. Jeg hentede heldigvis en time på første modul med afløb, så jeg kunne starte en time før på vandinstallationen og være lidt mere afstresset og cool.

Det var de to tilsynsførere Mathies Baunsgård fra Herningsholm Erhvervsskole og Jacob Næsby Andreassen, der netop har skiftet fra Herningsholm Erhvervsskole til Mercantec i Viborg, som styrede løjerne.

8

Mark Nordskov fra Jan Hansen VVS A/S klemmer rør sammen.


Tekst Kir Klysner Foto Lars Horn og Per Daugaard

>

Dennis Juul fik det største kram af undervisningsminister Merete Risager, som uddelte priserne til alle vinderne. De to havde mødt hinanden en uge før på Syddansk Erhvervsskole.

5

HURTIGE TIL DANMARKS BEDSTE VVSENERGISPECIALIST DENNIS JUUL

1: Hvorfor tror du, at du vandt? - Det er jo millimeter, der afgør det. Så det er ikke noget, du kan se med det blotte øje. Det må være målene, der har passet. Altså at de fixpukter, vi har fået, har været lige i øjet. 2: Hvad er det for faglige kompetencer, som har sikret dig sejren? - Den svære del er jo bukkene. Så at øve sig med en bukkemaskine er en rigtig god ting. 3: Du sagde inden konkurrencen, at du ville sørge for at have det sjovt, havde du det? - Ja, jeg havde det skide sjovt. Jeg havde musik i ørerne og kunne gå og nynne lidt. Men vi var ikke så meget værd efter konkurrencen om aftenen,

Også skorstensfejerne var til stede for at præsentere faget.

så der var ikke tid til så meget socialt. Men inden konkurrencen gik i gang var jeg ude at spise med de andre. På trods af konkurrencen havde vi et godt kammeratskab. 4: Hvad kan du bruge sejren til? - Det er et kæmpe kvalitetsstempel at få med på vejen. Men ellers er det jo sådan, at det må tiden vise. 5: Set i bakspejlet, var det så det hele værd at deltage? - Jeg synes, det er fedt at deltage og vise faget frem til alle de unge men-

De besøgende fik mulighed for at prøve at bukke i zink. Det blev bagefter samlet i et kunstværk.

nesker, som er der for at kigge efter en uddannelse. De ser, hvad en VVS´er også kan, for vi er jo fra gamle dage stemplet som de der kloakdrenge, der laver toiletter, men det er jo minimalt, hvad vi laver af det nu.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede DM i Skills torsdag den 26. januar 2017.

Ekstraspørgsmål: Hvor mange interviews har du givet? - Alt for mange.

9


OK 2017

OK17: MEDLEMMERNE SKAL MÆRKE AT DET GÅR GODT Forhandlingerne om ny overenskomst blev skudt i gang den 18. januar 2017. Formanden for Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer mener, at det skal komme medlemmerne til gode, at der er godt gang hjulene.

TEMAER NU OG I FREMTIDEN Der er flere vigtige temaer i overenskomstforhandlingerne. Her et udsnit af dem: 1: Flere unge, der skal vælge VVS branchen 2: Uddannelserne skal være tidssvarende og leve op til morgendagens behov. 3: Flere skal blive længere i branchen efter deres uddannelse. 4: Medlemmerne skal have mulighed for efteruddannelse. 5: Tilbagetrækningsalderen stiger. Der skal være mulighed for videreuddannelse, udviklingsmuligheder og seniorordninger. 6: Produktiviteten skal fortsat stige, og nye teknologier skal udnyttes til fælles gavn for medarbejderen og virksomhederne. 7: Der skal findes nye arbejdsområder og dermed større markedsandele til branchen 8: Der skal findes værktøjer for at sikre, at ingen ind- eller udenlandske virksomheder kan ”dumpe” markedet 9: Der skal findes værktøjer for at sikre, at alle - uanset herkomst arbejder på fælles overenskomster.

10

Der blev taget opstilling på trappen hos Tekniq til første møde om ny overenskomst den 18. januar 2017. Øverst fra venstre formand for Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer, formand for Tekniq Henrik Fugmann, underdirektør i Tekniq Thorkild Bang og administrerende direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen. Nederst fra venstre næstformand i Blik- og Rørarbejderforbund Henrik W. Petersen og faglig sekretær i Dansk Metal Kjeld Husted.

I

er nødt til at stå tæt

lav, beskæftigelsen stigende, og analyser

sammen, siger foto-

viser, der er godt gang i hjulene f.eks. med

grafen.

stigende indtjening i virksomhederne. Og

Traditionen tro blev der taget fællesbille-

det skal komme medlemmerne til gode,

de til første møde om ny overenskomst

mener formand for Blik- og Rørarbejder-

mellem Blik- og Rørarbejderforbundet,

forbundet Max Meyer.

Dansk Metal og Tekniq.

- Der er nogle positive takter på mar-

Forhandlingerne blev indledt den 18.

kedet, som også gerne skulle smitte af på

januar 2017 i en tid, hvor ledigheden er

forhandlingerne, og selvfølgelig skal løn-


Tekst Kir Klysner Foto Joachim Rode

at der også er job til vores medlemmer imorgen. Vi ønsker også at sikre, at der er job fremover, og det er selvfølgelig vigtigt at huske i opgangsperioder.

Branchen forandrer sig De seneste to gange er det ikke lykkedes for Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Tekniq at nå til enighed

DER ER NOGLE POSITIVE TAKTER PÅ MARKEDET, SOM OGSÅ GERNE SKULLE SMITTE AF PÅ FORHANDLINGERNE, OG SELVFØLGELIG SKAL LØNNEN FØLGE MED. MEN DET ER LIGESÅ VIGTIGT, AT DER OGSÅ ER JOB TIL VORES MEDLEMMER IMORGEN.

nen følge med. Men det er ligeså vigtigt,

om en overenskomst på VVS-området. Max Meyer understregede til åbningsmødet, at Blik- og Rørarbejderforbundet går til forhandlingerne med åbent

Flere ting at tage højde for

arbejdskraft til rådighed, som der skal

sind og åbne øjne for fremtiden.

Ifølge formanden er der mange vigtige te-

bruges også i fremtiden.

-Vi mener, at vi kan skabe en overenskomst, der er god for branchen. Vi kigger også med åbne øjne på frem-

maer i overenskomstforhandlingerne. Max

Denne overenskomst omfatter omkring 1.000 virksomheder med tilsammen om-

Meyer fremhæver tre til at starte med. - Der skal tages højde for, at vi er læn-

kring 11.000 medarbejdere. Flere andre

tiden, hvor der er mange nye tekno-

gere på arbejdsmarkedet. Vi ved, det er

overenskomster for Blik- og Rørarbejder-

logier og produkter på vej, som kan

noget som bekymrer vores medlemmer.

forbundets medlemmer skal også for-

disrupte markedet. Det er vigtigt at se

Vi skal også sikre, at dem, der er på ar-

handles nu.

på, hvordan branchen forandrer sig,

bejdsmarkedet i vores branche arbejder

så vi fortsat kan skabe en god hverdag

under overenskomstmæssige forhold og

for medlemmerne og det bedste sik-

ikke dumper lønninger og ikke dumper

kerhedsnet.

priserne. Og så skal vi sikre, at der er den

Følg OK-forhandlingerne på blikroer.dk og www.facebook.com/blikroer

Oversigt over forhandlings- og konfliktforløb overenskomstforhandlingerne 2017

Intet mæglingsforslag 5 dage

Ikrafttræden af konflikt

{

7. FEBRUAR

15. FEBRUAR

22. FEBRUAR

1. MARTS

15. MARTS

29. MARTS

2. APRIL 29. MARTS

Frist for 2. konfliktvarsel

Dato for varslet ikrafttræden af konflikt

Første udsættelse på max. to uger udløber

Anden udsættelse på max. to uger udløber

Afstemning cirka tre uger

Mæglingsforslag fra Forligsmanden

F.eks. 24. APRIL

5 dage

{

Frist for 1. konfliktvarsel

{

Frist for opsigelsen af overenskomsten pr. 1. marts

F.eks. 19. APRIL

Afstemning - nej

Ikrafttræden af konflikt

11


TEST

Der er lidt Olsen-banden over dem. De følger også hinanden gennem tykt og tyndt ude på opgaverne, og når der skal testes værktøjskasser for Blik & Rør.

En værktøjskasse kan blive FOR stor Tre VVS´ere har testet værktøjskasser for Blik & Rør. Ingen af kasserne er favorit på forhånd, og to forskellige værktøjskasser bliver udnævnt som favoritter.

12


Tekst Kir Klysner Foto Søren Madsen

NÅR VI SKAL PÅ FEMTE SAL, SÅ FORSØGER VI AT TAGE MINDST MULIGT MED OP.

T

il daglig nøjes de med

I karantæne i skurvognen

som former sig efter kroppen, men den

at fylde værktøj i et par

En af værktøjskasserne røg hurtigt i karan-

ryger alligevel ned på en 3´er i komfort pga.

spande. I ti dage har de i

tæne i skurvognen, fordi den var for tung

vægt og størrelse.

stedet haft værktøjskasser

med værktøj i – nemlig værktøjskassen fra

med på opgave for at teste dem for Blik & Rør. De tre testpersoner Jeppe Jørgensen, Martin Piil og Anders Jensen er udlært

Raaco. -Jeg fik nok af den efter en dag. Den er for tung, siger Martin Piil.

Raaco-værktøjskassen, der er lavet i en trolley-version, får til gengæld top-point for komfort, indretning og brugervenlighed – og det er også den Anders Jensen foretrækker.

Raaco-værktøjskassen får dog fine

- Jeg kan godt lide den er på hjul. Det

karakterer i kategorierne ”indretning” og

vil jeg også bruge op ad trapperne. Så kan

”brugervenlighed”, fordi der er de rum, der

man have flere ting med, uden at den bliver

at tage mindst muligt med op. Vi snupper

skal være, og det er nemt at snuppe det,

for tung som den anden fra Raaco. Og det

det vigtigste, og lægger det i en spand,

man skal bruge i den. Og de er enige om,

er den, der er bedst indrettet.

som man så kan tømme for skrald, når man

at hvis man kører servicebil, så er historien

kommer ned igen, men nu kan det godt

måske en anden i forhold til vægten.

som VVS- og energimontører i henholdsvis 2014, 2004 og 2000. -Når vi skal på femte sal, så forsøger vi

være, at vi vil til at bruge en værktøjskasse, siger Anders Jensen.

De tre testpersoner roser værktøjskassen fra Raaco for at have en bred bæresele,

Den slingrer lidt Værktøjskassen af mærket Mitsutomo er den, der scorer lavest på indretning. Der >

13


TEST √ Anders Jensen er ikke helt så stor fan af værktøjskassen fra Bahco, som hans kolleger er.

mangler rum indvendigt, og de tre testpersoner frygter for holdbarheden. Generelt giver de tre VVS´ere lave karakterer i holdbarhed, fordi der er flere af værktøjskasserne, der har skumgummi på hånd-

∞ Trolley-værktøjskassen får toppoint, bl.a. fordi den har en rigtig god indretning.

taget, og de tror, at det vil smuldre med tiden. Mitsutomo-kassen får lavest. - Man kan godt mærke, at der ikke er så meget gods i den, og den slingrer lidt. Hvis man fylder den meget op, så tror jeg, at den går i stykker. Men jeg kan godt lide den er lille og ikke fylder så meget, siger Jeppe Jørgensen, som er den, der hiver karaktererne op, som afgives i fællesskab, fordi han faktisk synes Mitsutomo´en fungerer ganske okay.

Smart til en ”gammel” mand Men det er værktøjskassen fra Bahco, der er både Jeppe Jørgensens og Martin Piils favorit. - Den er lige tilpas til det, den skal bruges til, uden at man læsser for meget i den, siger Martin Piil. Da Martin Piil og Jeppe Jørgensen hører prisen efter pointene er afgivet, er de endnu mere imponerede over Bahco´en. Den taber kun lidt terræn, fordi bæreselen godt kunne være bedre, og fordi kanterne ude i begge ender går ind over kassen og kan gøre det svært at få værktøjet ud i et snuptag. Anders Jensen holder sig dog stadig til trolley´en, som favoritten. -Det er fordi, han er en gammel mand, joker Martin Piil med Anders Jensen, som kan ta´ det.

14

De tre testpersoner plejer at fragte værktøjet i spande.


llem 1 og Point me ab dig fællessk 5 gives i ellem. im akker og din m dst. t, 5 er be 1 er værs t at d a ll gså ti Det er o rer te k ra e ka give halv . f.eks. 3,5

TE V I N ST DER

RAACO VÆRKTØJSTASKE, 24" TOOLBAG PRO

RAACO TOOL TROLLEY

BAHCO 3100TB

Pris kr. 805 + moms

Pris kr. 299 + moms

Pris kr. 850 + moms

Indretning Komfort Brugervenlighed Holdbarhed 3,75

4,5

4,125

”Den er for stor og tung.”

”Den bedste indretning.”

"Den er lige tilpas."

MITSUTOMO VÆRKTØJSKASSE ÅBEN Pris kr. 149 incl. moms

Indretning Komfort Brugervenlighed Holdbarhed Samlet karakter

3 ”Der mangler rum til opbevaring inden i.”

MAN KAN GODT MÆRKE, AT DER IKKE ER SÅ MEGET GODS I VÆRKTØJSKASSEN MITSUTOMO, OG DEN SLINGRER LIDT. HVIS MAN FYLDER DEN MEGET OP, SÅ TROR JEG, AT DEN GÅR I STYKKER. MEN JEG KAN GODT LIDE DEN ER LILLE OG IKKE FYLDER SÅ MEGET.

Samlet karakter

> SÅDAN HAR VI TESTET De tre VVS- og energimontører Jeppe Jørgensen, Martin Piil og Anders Jensen har haft fire værktøjskasser på prøve i ti dage. De har haft alle værktøjskasserne med rundt i mindst en dag pr.

kasse. De kendte ikke priserne på forhånd. De tre af værktøjskasserne er udvalgt i samarbejde med Brødrene A&O Johansen, mens værktøjskassen fra Mitsutomo er indkøbt i Harald Nyborg.

15


TIPS & TRICKS

HUSK 1-2-3 LAG (plus det løse) Her er din huskeliste til morgenritualet i den kolde tid, for også kroppen har brug for den rette ventilation og isolering …

16


Tekst Kir Klysner Foto Hung Tien Vu

1

DET INDERSTE LAG > Inderst skal du bruge et par lange underbukser og en lang-ærmet bluse, der absorberer og transporterer sveden væk fra kroppen – og ud i det næste lag. Vælg gerne en bluse med ekstra længde i ryggen, som dækker, når du sidder på hug. > Du skal finde en størrelse, som sidder helt tæt til kroppen. > Materialet kan både være ren polyester og en kombination af polyester og bomuld. Men du skal undgå en trøje, som er lavet af ren bomuld, da den holder på sveden, og du risikerer dermed at blive våd på kroppen.

PLUS DET LØSE Du skal huske en hue. Overvej at bruge en elefanthue, hvis du er på en byggeplads – og den skal selvfølgelig kunne være inden under en hjelm. Du skal også huske et par varme sokker. Det kan også være, du skal have et par sikkerhedssko, der er foret. HUSK: Hvis du ikke er klædt godt på, så kan der ske arbejdsulykker, da kolde muskler og led kan give dig en langsommere reaktionsevne.

2

MELLEMLAGET > Du skal have en trøje på, som kan holde dig varm (isolere) og også transportere sveden væk til det yderste lag. Trøjen skal sidde lidt løst. > Vælg gerne en trøje, der går op i halsen og som kan lynes ned. > Materialet kan f.eks. være en tynd fleecetrøje eller være lavet af et andet svedtransporterende materiale.

3 Tak til blikkenslager Jakob Kjærgaard fra Odense, som har stået model. Tøjet er venligst udlånt af STARK, Odense.

DET YDERSTE LAG > Det yderste lag med arbejdsbukser og jakke skal beskytte mod vind og vejr, og så skal det passe til din arbejdssituation. Det kan være den skal være selvlysende, så du bliver set på byggepladsen, og det kan være, du har brug for mange lommer. Vær særligt opmærksom, hvis du skal svejse, for så skal tøjet være godkendt til det formål. > Vælg en jakke, som kan lynes op, så sveden kan komme væk.

17


MED PÅ JOB

RASMUS ER PÅ

TOPPEN

I ESBJERG På taget af elleve boligblokke i Esbjerg er Rasmus Egelund Sørensen i sit es. Han er lærling hos firmaet Søren Østergaard i Grindsted, der har specialiseret sig i blik-arbejdet. Det her er første opgave, de har vundet som storentreprise.

18


Tekst Kir Klysner Foto Ole Joern

En glad lærling: - Det er vigtigt at have det godt, når man går på arbejde. Jeg har aldrig følt mig overvåget eller skældt ud.

>

19


MED PÅ JOB Den lette løsning ville være at lægge nyt tagpap, men boligselskabet har valgt den dyre løsning med et zink-tag.

D

er er en første gang for

langt på en dag, siger Rasmus Egelund

le jeg sidde inde en hel dag og svejse.

altid. Det gælder for en lær-

Sørensen, som er tredjeårs lærling. Han

Det kan selvfølgelig være surt at ar-

ling som Rasmus Egelund

er en mangelvare, for firmaet mangler lige

bejde oppe på et tag, når det blæser,

Sørensen, der lige har lært

nu tre lærlinge.

regner, og der er minusgrader. Og jeg

at lave en tagfodsafslutning. Det gælder også for det firma, han er i lære hos. Sø-

En pissefed følelse

ren Østergaard A/S i Grindsted har vun-

Rasmus Egelund Sørensen var ellers næ-

det deres første opgave som hovedentre-

sten tabt til smede-faget, da han opda-

prenør. Det er et tagrenoveringsprojekt i

gede, at han skulle være blikkenslager.

Esbjerg på boligblokkene "Frejaparken". - Der er ingen opgaver, der er for små

- Jeg vidste ikke, hvad en blikkenslager

kan godt have en lortedag, men for det meste har jeg en pissefed følelse, når jeg har gjort det godt og kommer hjem.

Mit firma har teten Rasmus Egelund Sørensen går sam-

var. Jeg kan godt lide, at det er fysisk

men med Rasmus Christensen, som

eller for store for mig, men jeg kan rigtig

hårdt arbejde, og så skal man også bruge

er blikkenslager og medejer af firmaet

godt lide at lave tag, fordi man når så

hovedet engang imellem. Som smed skul-

Søren Østergaard A/S. Når bølgerne går

20


- Det er fedt, at man ikke laver noget, der er bag facaden, som f.eks. en elektriker gør. Her kan jeg køre forbi og sige, det har jeg lavet.

DER ER INGEN OPGAVER, DER ER FOR SMÅ ELLER FOR STORE FOR MIG, MEN JEG KAN RIGTIG GODT LIDE AT LAVE TAG, FORDI MAN NÅR SÅ LANGT PÅ EN DAG.

>

21


MED PÅ JOB højest er de tre mand på opgaven. Dertil kommer de projektlederkræfter, som firmaet lægger i opgaven, hvilket naturligt følger med, når man er hovedentreprenør. -Det er fedt at være med på sådan et

Rasmus Egelund Sørensen går sammen med blikkenslager Rasmus Christensen på opgaven ”Frejaparken”.

stort projekt, hvor der jo egentlig er mange måder at lave det på, men hvor det er mit firma, der har haft den tætte dialog med ingeniørerne, så vi fik mulighed for at lave det her tag i stedet for et paptag.

Blikkenslagerfirmaet Søren Østergaard A/S i Grindsted har taget kampen op mod tagpap og har fået entreprisen på Frejaparken. Nu bliver der skiftet til et zink-tag.

Firmaet Søren Østergaard A/S spår levetiden på taget til at være omkring 50 år. Det er kortere end normalt, da vind og vejr er hårdt i Esbjerg.

> FREJAPARKEN Frejaparken ligger centralt i Esbjerg på Tunøvej. Frejaparken består af 266 boliger, som løbende er blevet moderniseret siden opførelsen i 1954 til 1961. Der er 6.700 kvadratmeter tag fordelt på elleve boligblokke – tre af de høje blokke med otte etager og otte af de lave med tre etager. Firmaet Søren Østergaard A/S startede på opgaven for et halvt år siden, og opgaven afsluttes indenfor det næste halve år. Det er den første storentreprise, de har vundet.

22


HVEM ER HVEM Blik- og Rørarbejderforbundet Nyropsgade 14 1602 København V Telefon: 36383638 fagbladet@blikroer.dk www.blikroer.dk

Forbundets daglige ledelse

Kreds Nord - Midtjylland Aalborg Hadsundsvej 184 B 9000 Aalborg Tlf. 36 38 35 10 E-mail: nord-midtjylland@blikroer.dk

Forbundsformand: Max Meyer Mobil: 51 51 13 88 mam@blikroer.dk

Åbningstider: A-kassen Mandag til onsdag 10.00 - 12.00. Torsdag 10.00 - 12.00 og 13.00 - 17.00. Fredag lukket.

Næstformand: Henrik W. Petersen Mobil: 51 53 31 49 hwp@blikroer.dk

Kredsformand: Thomas Christensen Mobil: 23 48 34 68 thc@blikroer.dk

Forbundssekretær: Stig Søllested Mobil: 51 51 13 69 sts@blikroer.dk

Faglig konsulent Thomas Kiel Mobil: 20 70 50 72 tki@blikroer.dk

Forbundssekretær: Søren Steen Schytte Mobil: 51 53 31 43 sos@blikroer.dk

Faglig medarbejder/ opmåler: Gert Zacho Andersen Mobil: 23 48 34 67 gza@blikroer.dk

Forbundssekretær: Kim Fusager Balle Mobil: 51 53 31 46 kfb@blikroer.dk Kommunikationschef: Allan Guldberg Mobil: 51 53 31 42 agn@blikroer.dk

Fagligt sekretariat Ledende sekretær Charlotte B. Lindberg Direkte: 36 38 36 16 cbl@blikroer.dk Journalist Kir Klysner Mobil: 31 13 73 77 Direkte: 36 38 36 15 kir@blikroer.dk Socialrådgiver Jan Erik Dam Direkte: 36 38 36 22 jed@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Maj-Britt Nielsen Tlf. 36 38 36 28 mbn@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Tina L. Andersen Tlf. 36 38 36 26 tla@blikroer.dk IT-medarbejder: Michael C. Lyngesen Tlf. 36 38 36 53 mcl@blikroer.dk

A-kasse sagsbehandler: Jette Østergaard Tlf. 36 38 35 10 joe@blikroer.dk

Viborg

Lundborgvej 3 8800 Viborg Tlf. 36 38 35 10 Åbningstider: Mandag til onsdag kl. 10.00 - 13.00 Faglig medarbejder: Bjarne B. Kristensen Mobil: 20 20 71 98 bbk@blikroer.dk Kredskasserer/A-kasse: Leo Nielsen Mobil: 20 20 71 97 lnl@blikroer.dk

Aarhus

Rymarken 4 8210 Aarhus V Tlf. 36 38 35 10 Åbningstider: Mandag og torsdag 10.00 - 12.00 og kl. 14.00 - 16.30 Faglig medarbejder: Hans Hovmand-Olsen Mobil: 23 32 91 20 hho@blikroer.dk Opmåler: Jan Henriksen Mobil: 21 70 30 38 jgh@blikroer.dk

Kreds Sydjylland - Fyn Middelfart Valmuevej 2 5500 Middelfart Tlf. 36 38 35 50 E-mail: sydjylland-fyn@blikroer.dk Kontortid: Mandag-torsdag 8.00 - 16.00 Fredag 8.00 - 13.00. Formand: Niels Braaby Mobil: 51 53 31 55 nib@blikroer.dk Næstformand: Jørgen Jakobsen Mobil: 51 53 31 51 joj@blikroer.dk Faglig konsulent/ A-kasse: Carsten Espersen Mobil: 51 53 31 56 cae@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Mette Jørgensen Mobil: 51 53 31 97 mej@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Jim Lorentzen Mobil: 51 53 31 57 jil@blikroer.dk Regnskabsmedarbejder: Helle Terkelsen Tlf. 36 38 35 59 het@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Mie Haycock Mathiasen Tlf. 36 38 35 58 mhm@blikroer.dk

Kreds Sjælland - Bornholm Roskilde Grønnegade 14 4000 Roskilde. Tlf. 46 34 00 97 E-mail: sjaelland-bornholm@blikroer.dk Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12 Kredsformand: Ole Wiil-Andersen Mobil: 51 53 31 82 owa@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Rasmus D. Andersen Mobil: 51 53 31 88 rda@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Henrik Baltzer Mobil: 51 53 31 84 hba@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Esben Malling Platz Mobil: 26 66 09 07 Faglig medarbejder: René H. Larsen Mobil: 51 53 31 85 rhl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Lene Hansen leh@blikroer.dk

Næstved

Åderupvej 12 4700 Næstved Tlf. 46 34 00 97 Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12 Næstformand/ økonomiansvarlig: Michael Skaarup Mobil: 51 53 31 83 mcs@blikroer.dk

Bornholm

Fabriksvej 1 3700 Rønne Tlf. 46 34 00 97 Faglig medarbejder: Sebastian D. Hansen Mobil: 51 53 31 81 sgh@blikroer.dk

Kreds København København Byggefagenes Hus Lygten 10 2400 København NV Tlf. 35 83 24 22 E-mail: kbh@blikroer.dk Faglig afdeling: Mandag, tirsdag og Onsdag kl. 8.00 - 16.00 Torsdag kl. 8.00 - 17.00 Fredag kl. 8.00 -14.00 A-kasse: Tlf. 35 31 01 00 Mandag kl. 9.00 - 11.30 Tirsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Onsdag lukket Torsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Fredag kl. 9.00 - 11.30 Formand: Bjarne Galsgaard Peterse Mobil: 26 88 20 72 bgp@blikroer.dk Faglig sekretær: Henrik Juul Rasmussen Mobil: 26 88 20 78 hjr@blikroer.dk Faglig sekretær: Allan Leegaard Mobil: 26 88 20 70 alp@blikroer.dk Faglig sekretær: Bjørn Due Mobil: 26 88 20 75 bjd@blikroer.dk Opmåler: Karsten Pedersen Mobil: 26 88 20 79 kap@blikroer.dk Opmåler: Henrik Roos Mobil: 26 88 20 73 her@blikroer.dk Faglig organisator/ opmåler: Jørgen Hansen Mobil: 26 88 20 71 joh@blikroer.dk Regnskabsleder: Sussie Salmonsen ssa@blikroer.dk Sekretær: Marianne Petersen mrp@blikroer.dk

23


BRUG DIT LO PLUS KORT OG FÅ

RABATTER OG GODE TILBUD NY RUDE

og viskerblade til bilen?

20%

RABAT PÅ DÆK,

fælge eller reparation af bilen

Bestil et Shell Card og tank

MED FAST RABAT

10%

17-22 øre

Få 20 % rabat – også på viskerblade i forbindelse med forrudeskift hos Dansk Bilglas.

Få 10 % på bl.a. autoservice, dæk, fælge og reparationer hos QuickPot. De løser alle opgaver i forbindelse med service og reparation af personbiler.

Den gode service skal du ikke betale ekstra for. Med et Shell Card sparer du altid 17 øre pr. liter benzin og 22 øre pr. liter diesel.

Læs mere på loplus.dk/danskbilglas

Læs mere på loplus.dk/quickpot

Læs mere på loplus.dk/shell

Trænger bilen til et

BLIV GODT KØRENDE

Spar 10% på DK’s bedste rustbeskyttelse af din bil

SERVICEEFTERSYN?

10%

6%

10%

Pas på din bil og spar penge med serviceeftersyn. Vælg mellem 3 forskellige pakker.

SILVAN har et stort udvalg i tilbehør til din bil lige fra carporten til startkabler og kølervæske.

Få en komplet beskyttelse af alle skjulte hulrum, døre, vanger, ophæng og undervogn. Højeste kvalitet med kontrol af Teknologisk Institut.

Læs mere på loplus.dk/sds

Læs mere på loplus.dk/silvan

Læs mere på loplus.dk/tectyl

Hent LO Plus’ medlemskort App og få dit medlemskort på mobilen Med App’en får du direkte adgang til din fagforening samt et nemt overblik over alle medlemsrabatterne. Send en sms med teksten KORT til 1999 og modtag et link til download af app’en med dit medlemskort. Det koster alm. sms takst.

TJEK LOPLUS.DK FØR DU HANDLER

Hent App’en i dag: Send en SMS med teksten KORT til 1999


PENSION

TJEK

DINE FORSIKRINGER HAR DIN ÆGTEFÆLLE råd til at blive boende, hvis der sker dig noget alvorligt? Og hvornår har du sidst tjekket dine forsikringer? Ifølge PensionDanmark har kun tre procent benyttet sig af muligheden for at justere deres forsikringer ved død, førtidspension og kritisk sygdom, men mange flere ville have gavn af at give det et hurtigt eftersyn. Det er især relevant, hvis der sker større for-

punkt til de flestes behov, men behovene

tioner bør man altid tjekke, om ens forsik-

andringer i ens liv, siger administrerende

kan ændre sig over tid. Hvis man f.eks.

ringer stadig matcher behovene. Og her

direktør i PensionDanmark, Torben Möger

bliver gift eller får børn, kan man have

kan flere givetvis have gavn af at tilpasse

Pedersen,

brug for en højere dækning - og omvendt,

deres dækninger.

- Forsikringerne passer som udgangs-

hvis man er blevet alene. I sådanne situa-

Og det kan gøres nu på pension.dk

7000 TURE PÅ BRIKSEN

1100 medlemmer har været en tur på briksen hos kiropraktoren, fysioterapeuten eller andre behandlere i 2016 igennem deres sundhedsordning i PensionDanmark. Det viser nye tal fra PensionDanmark. Sundhedsordningen omfatter 9400 medlemmer i Blik& Rørarbejderforbundet. Ordningen hjælper medlemmer med at få stillet en diagnose hurtigt og finde rette behandling i et af de 120 sundhedscentre landet over. Der skulle i snit seks behandlinger til pr. medlem, og det var oftest problemer i ryg og arme, som medlemmerne søgte behandling for. Læs mere på pension.dk/sundhed


SYNSPUNKT

DROP FORSLAGET

OM HØJERE PENSIONSALDER Af Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund, Kresten Vendelboe, formand for Malerforbundet, Max Meyer, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, John Dybart, formand for Serviceforbundet og Per Christensen, formand for 3F

D

e sidste ti år er Folketinget

I fagbevægelsen vil vi også fremadret-

En løsning gennem

gået reform-amok, og det

tet tage ansvar for den model. Men kun

dialog og forhand-

er i høj grad lønmodta-

hvis vores medlemmer tages alvorligt,

ling ­og ikke igen en

gerne, som har holdt for.

hvis der er en god balance mellem "at

tvangsmæssig for-

give og tage".

anstaltning ­er nemlig

Reformerne har bidraget til det danske samfundsrobusthed med mere end 150

Det er da mærkværdigt, at man kun

det centrale i den

taler om lettelser, når det handler om

danske model. Det

virksomheder, men omvendt kun taler om

virker samtidig

overståede trepartsforhandlinger taget

forpligtelser og nye byrder, når politikerne

langt bedre i

ansvar for samfundsudviklingen, som vi

kaster sig over lønmodtagerne.

den virkelige

mia. kr. frem mod 2025. Lønmodtagerne har også ved de nyligt

altid gør. Men nok er nok. Nu vil regerin-

I forhold til pensionsalderen er tålmo-

gen nemlig igen pille ved pensionsalde-

digheden opbrugt hos vores medlemmer.

ren, selv om de ændringer, der allerede er

På få dage har mere end 125.000 skrevet

vedtaget, betyder, at Danmark i 2040 har

under på en protest mod igen at sætte

den højeste pensionsalder i EU. Samtidig

pensionsalderen op.

med, at danskerne har en levetid, der er blandt de laveste i EU. Der findes en meget bedre opskrift,

Det er er der en grund til: Hver dag går mange af vores kollegaer på arbejde med smerter efter et hårdt arbejds-

hvis det handler om, at danskerne skal

liv. Samtidig har regeringen spa-

blive længere på arbejdsmarkedet. Det

ret hver sjette medarbejder i

gode arbejdsmiljø, livslang uddannelse,

Arbejdstilsynet væk. Det er den

og det at man bliver regnet for værdifuld

helt forkerte vej at gå.

arbejdskraft, er hovedingredienserne.

Vores budskab til regeringen

Danskerne vil nemlig ofte gerne blive lidt

og Folketinget er derfor: Drop

længere, hvis de har et godt arbejdsliv.

tankerne om igen at forhø-

Men i stedet for at investere i mennesker,

je pensionsalderen. Lad os i

vil man nu bruge tvang ­og igen over for

stedet gøre det, vi gør bedst ­

lønmodtagerne.

sammen: Lad os omkring et

Danmark har i et internationalt per-

forhandlingsbord udarbejde

spektiv en meget produktiv arbejdsstyr-

konkrete indsatser for et bedre

ke. Det skyldes den danske model, der er

arbejdsliv, livslang uddannelse

baseret på tillid på arbejdspladserne og et

og konkrete initiativer til, hvor-

godt samarbejde mellem arbejdsmarke-

dan seniorer kan blive længere på

dets parter og regering og Folketing.

arbejdsmarkedet.

26

verden!


V

TID TIL DET STORE PENSIONSTJEK

Den årlige pensionsoversigt er på vej. Brug den til at få overblik over opsparingen og dine forsikringer. Din pension voksede flot i 2016, der blev et godt investeringsår. Hvor meget kan du se i pensionsoversigten, der giver dig et godt overblik over dine pensionsforhold. Ud over at se, hvor meget du har stående på pensionskontoen, så har du også en række forsikringer i din pensionsordning. Forsikringerne i din pensionsordning passer som udgangspunkt til de flestes behov. Men når du i disse dage modtager den årlige pensionsoversigt, så kan det være en god ide at tjekke, om forsikringerne også passer til din livssituation. Hvis du siden dit sidste pensionstjek er blevet gift, har fået barn, eller har købt hus

IN CITY PIPE FALDSTAMME RENOVERING

IN CITY PIPE FALDSTAMME RENOVERING

PROFESSIONEL RENOVERING AF RØR OG FALDSTAMMER Afløbsrør og faldstammer i huse og etageejendomme er ofte i så dårlig stand, at en udskiftning/renovering er en nødvendighed. En udskiftning af rørene er en meget bekostelig og tidskrævende affære, hvorimod renovering ved hjælp af Repipe Spray Relining er et godt og effektivt alternativ til overkommelige priser.

eller lejlighed, kan det betyde, at dine forsikringer bør justeres. Brug derfor oversigten for 2016 til at tjekke, at alt er, som det skal være. Hvis du logger ind på din personlige side på pensionsselskabets hjemmeside, får du det fulde overblik over din pensionsordning. Og du kan også nemt justere dine forsikringer. På hjemmesiden kan du fx:

• Vælge beløb ved førtidspension/tab af erhvervsevne • Vælge beløb ved visse kritiske sygdomme • Vælge mindstebeløb til de efterladte ved dødsfald før pensionsalderen

• Bestemme, hvem der får pengene, hvis du dør.

• HURTIG OG EFFEKTIV • SÆRDELES PRISBESPARENDE • MINDRE BESVÆR • UDFØRES PÅ ÉN DAG • BÆREDYGTIG • LANGTIDSHOLDBAR s mere om

Læ er på vores løsning .dk www.ic-pipe

PENSIONDANMARK I PensionDanmark ligger oversigten klar fra slutningen af februar, når du logger ind på pension.dk. Har du valgt at få information fra PensionDanmark i din e-Boks, kan du også se oversigten der.

INDUSTRIENS PENSION Industriens Pension har pensionsoversigten klar fra midten af februar. Afhængigt af, hvordan du har valgt at modtage den, kan du finde den på industrienspension.dk/minside, i e-Boks mens nogle får den sendt som fysisk post.

VIDSTE DU AT… du altid kan tjekke, hvordan det står til med din pensionsordning? Log ind på dit pensionsselskabs hjemmeside med NemID.

Kontakt os for mere information samt et godt og uforpligtende tilbud.

RING TIL OS PÅ +45 52 17 04 80. Vi gør os altid umage for, at du som kunde får den information og hjælp, som du har brug for. IC Pipe ApS Krokusparken 2 - 7850 Stoholm CVR. 32307183 - Tlf. +45 52 17 04 80 icpipe@ic-pipe.dk - www.ic-pipe.dk


GODT ARBEJDE INDSEN D BILLED DINE E VIND P R OG RÆMIE FRA BL R IK OG R ØR

> JOHN EKBERG Da John Ekberg startede som blikkenslager i 1986 blev der loddet til højre og venstre, men lodninger knækker med årene, og det har man fået øjnene op.

Blikkenslager og udlært i 1986. Arbejder for Eurodan i København, her på en opgave i Bredgade

MERE KVALITET MED TIDEN

John Ekberg har lige afsluttet en opgave med nye kviste i Bredgade i København. Det er endnu en af dem, han er stolt af …

J

ohn Ekberg er blev ud-

for, at det bedre kan betale sig at lave et

været hyret til at lave nogle af de lette

lært som blikkenslager i

ordentligt stykke arbejde.

løsninger, men jeg prøver altid på at sige,

1986 og faktisk oplever

om vi ikke skal lave det på den rigtige

han, at håndværket er

Zinken er også blevet bedre

blevet bedre med tiden.

På en opgave i Bredgade i København har

år, vil jeg mene. Zinken er også blevet

- Da jeg blev udlært

han falset seks kviste med valm. Hvis han

bedre med årene, og luftforureningen er

i 1986 var det typisk plastiktagrender og

havde taget den lette løsning med at lod-

mindre, siger John Ekberg. Han regner

eternitskiffer. Og man loddede altid ta-

de det, havde det taget en dag per kvist.

dermed ikke med, at han kommer til at

gene. Der var ikke noget med, at de blev

Nu har det taget tre dage.

se samme opgave, selvom han gerne gør

falset. Jeg tror, at man har fået øjnene op

28

- Jeg har selvfølgelig ligesom andre

måde. Sådan en kvist kan jo holde i 70

det igen …


Tekst Kir Klysner Foto Private

Falset kvist med valm – arbejdet tog tre dage per kvist. - Det er sådan det skal gøres, siger John Ekberg.

> VIS HÅNDVÆRKET FREM Lad os sammen hylde det gode, flotte og veludførte håndværk, som Blik og Rørs medlemmer udfører hver eneste dag. I fagbladet viser vi gerne VVS’ernes og skorstensfejernes flotte arbejde frem, hver gang bladet udkommer. Det gælder naturligvis også dit veludførte arbejde. Tag derfor gerne nogle billeder af det arbejde, som du gerne vil vise frem for dine kolleger i branchen. Send dem til fagbladet@blikroer.dk og du deltager automatisk i konkurrencen om en flot præmiepakke fra Blik og Rør. Det er Godt arbejde.

29


IND & UD FERIEGARANTI OPTAGET

Kreds - København

FERIEGARANTI OPHØRT

Følgende firmaer er blevet optaget, enten i Arbejdsgiverne, Tekniq eller Dansk Industri, og er derfor omfattet af feriekortordningen med garanti for feriepenge.

Karlsson VVS Teknik Nørregårdsvej 51 2610 Rødovre Cvr.nr. 20208392 01. januar 2017 – Tekniq

I følgende firmaer er feriegarantien ophørt. Medlemmer der har arbejdet i firmaerne skal have udstedt feriekort.

Øens Blikkenslager IVS Krimvej 11 H St tv 2300 København S Cvr.nr. 27138908 01. december 2016 – Tekniq

Kreds Nord-Midtjylland

Kreds Nord-Midtjylland Skørping VVS Fræervej 2C 9520 Skørping Cvr.nr. 38196871 01. januar 2017 – Tekniq Silkeborg VVS teknik Thorupgårdsvej 30 8600 Silkeborg Cvr.nr. 28285868 01. Januar 2017 - Tekniq

Kreds Sydjylland-Fyn BLIK.DK ApS Flødebøttevej 2, Lerte 6560 Sommersted Cvr.nr. 33085176 01. december 2016 - Tekniq (Medlem af DB frem til 31. marts 2017)

Kreds Sjælland-Bornholm JD VVS & Kloak ApS Rosenlundvej 18 3660 Stenløse Cvr.nr. 36565454 01. januar 2017 – Tekniq T & P Welding Service Krogen 5 4632 Bjæverskov Cvr.nr. 18730480 01. januar 2017 - Tekniq

30

Kjær VVS Nybrovej 89 2820 Gentofte Cvr.nr. 37832545 01. okotber 2016 – Tekniq IRSA Instaladores Reunidos Danmark Instaladores Reunidos S.A. Spanien c/o Njord Law firm Pilestræde 58 1112 København K Cvr.nr. 36969342 01. december 2016 – Tekniq K.S. VVS Service ApS Baldersbækvej 36 2635 Ishøj Cvr.nr. 32774733 01. januar 2017 – Tekniq Havnens VVS APS Maribovej 1 2500 Valby Cvr.nr. 38073583 01. januar 2017 – Tekniq By-Support ApS Sallingvej 25,3 th 2720 Vanløse Cvr.nr. 38261479 01. januar 2017 - Tekniq

Bent Velling Stoubyvej 23 Øster Tørslev 8983 Gjerlev J Cvr.nr. 12614411 31. december 2016 - Tekniq Vejlby-Risskov VVS Arresøvej 51 8240 Risskov Cvr.nr. 36944501 31. december 2016 – Tekniq Leif Jakobsen VVS ApS Klintrupvej 6 8641 Sorring Cvr.nr. 31062829 31. december 2016 – Tekniq – Solgt Alt i VVS & Blik Thorupvej 11 B 7451 Sunds Cvr.nr. 13227640 – Restance 27. december 2016 – Arbejdsgiverne Sindal VVS Hedelundsvej 19 9870 Sindal Cvr.nr. 82290028 – Arbejdsgiverne Jysk Varme & ventilationsteknik Kirkevej 26 9330 Dronninglund Cvr.nr. 34319022 29. november 2016 – Arbejdsgiverne Skjoldborg Smede og VVS Langebæksvej 22 7700 Thisted Cvr.nr. 3445094 2. december 2016 – Arbejdsgiverne

Vagner Madsen VVS Klintevej 15 8500 Grenaa Cvr.nr. 35527133 31. december 2016 – Arbejdsgiverne KE Comfort Møgelholtvej 52, Als 9560 Hadsund Cvr.nr. 26098874 30. juni 2016 – Arbejdsgiverne Unistaal Rudolfgårdsvej 13 8260 Viby J Cvr.nr. 24211541 31. december 2016 – Arbejdsgiverne K.S. Nielsen Rør og Stålbyg Virkelyst 21 c 9400 Nørresundby Cvr.nr. 35396195 30. juni 2016 - Arbejdsgiverne Skørping VVS Birkeholmvej 4 9520 Skørping Cvr.nr. 10149088 31. december 2016 - Tekniq

Kreds Sydjylland-Fyn Niels B. Olesen Grenevej 19 6752 Glejbjerg Cvr.nr. 10909546 31. december 2016 – Tekniq – Solgt VVS-Installatør, Jørgen M. Ernst Longsvej 1 5100 Kerteminde Cvr.nr. 79512214 31. december 2016 - Arbejdsgiverne PE Smed Fladhøjvej 2 6818 Årre Cvr.nr. 80608411 01. januar 2017 - Arbejdsgiverne


Holm Frederiksen A/S Kildevej 1 8763 Rask Mølle Cvr.nr. 15286601 – Tekniq – Restance Varme & Vandtekniker Avnsøvej 23 6100 Haderslev Cvr.nr. 44533715 2. december 2016 – Arbejdsgiverne Kill VVS & Maskinservice Nørbovej 16 7200 Grinsted Cvr.nr. 3447051 15. november 2016 – Arbejdsgiverne

Kreds Sjælland-Bornholm Danneborg Entreprise Aut. VVS Tesselbøllevej 26 4681 Herfølge Cvr.nr. 37645761 31. juli 2016 – Tekniq – Ophør A.J. VVS Rosenkildevej 21 3000 Helsingør Cvr.nr. 21869708 31. december 2016 – Ophør Tejn Smedeforretning ApS Havnevej 7, Tejn 3770 Allinge Cvr.nr. 38207288 6. december 2016 – Arbejdsgiverne

Amin VVS Påskliljegaten 39 21527 Malmø Cvr.nr. 12682662 31. december 2016 – Tekniq

CL VVS Teknik ApS Engelstoftevej 10 4171 Glumsø Cvr.nr. 33948425 31. december 2016 – Arbejdsgiverne

Combi Byg VVS Valhøjs Alle 160 2610 Rødovre Cvr.nr. 32360084 31. december 2016 – Arbejdsgiverne

Jantzen Blik Sakskøbingvej 1 A 4880 Nysted Cvr.nr. 33571542 31. december 2016 – Arbejdsgiverne

Havnens VVS v/Lau Hækkerup Holcks Plads 4,4 th

Kreds København 35652450 ApS Lyngbyvej 317 2820 Gentofte Cvr.nr. 35652450 – Tekniq 30. september 2016

26.-28. april

2700 Brønshøj Cvr.nr. 33000413 31. december 2016 - Tekniq

7

Odense Congress Center

e!

ller i t s d

N

u 0 0 u2

vvs17.dk 31


FEJERNES SIDE > SKORSTENSFEJERNES KRAV OG ØNSKER TIL OK 2017

Blandt alle indsendte krav og ønsker til overenskomstforhandlingerne i 2017, har Skorstensfejernes Landsudvalg udvalgt følgende emner til forhandlingerne: • Barsel • Fuld løn under sygdom • Seniordage • Helbredsundersøgelse • Betalt frihed til lægebesøg • Fritvalgsordning • Ventilationsaftale • Løn

OK17: VI VIL SIKRE DE ERFARNE MEDLEMMER Der er flere ønsker til den nye overenskomst for skorstensfejerne. Et står langt oppe på listen - nemlig at sikre de erfarne medlemmer i en fyringssituation.

32


Tekst Kir Klysner Foto Ulrik Jantzen

D

et er aldrig sjovt at få en fyreseddel, men hvis det sker på et forkert grundlag, så har langt de fleste lønmodtagere i Danmark mulighed for at køre en sag og få et økonomisk plaster på såret. Det gælder bare ikke for skorstensfejere.

-Vi skal have sikret vores medlemmer, som har en høj anciennitet. Det er der mange, der har i skorstensfejerfaget, siger forbundssekretær i Blik- & Rørarbejderforbundet Kim Fusager Balle.

Kan ikke køre sagen Andre lønmodtagere kan sammen med deres fagforbund tage en sag om uretmæssig fyring i Afskedigelsesnævntet. Det står nemlig i Hovedaftalen, som er indgået mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening, som andre faglige organisationer og arbejdsgiverorganisationer har tilsluttet sig. Men det er ikke aftalt i overenskomsten mellem Skorstensfejerlauget og Blik- & Rørarbejderforbundet. Det betyder, at skorstensfejerne, der bliver fyret på et urimeligt grundlag, ikke kan få op til 52 ugers løn i kompensation - eller som praksis lyder en uge for hvert år, som man har været ansat. - Vi har desværre flere af disse medlemssager f.eks. en sag, hvor en medarbejder har været hos den samme mester i 29 år og

> HOVEDAFTALEN – HVAD ER DET? Hovedaftalen er en aftale, som er indgået mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Den kaldes også "arbejdsmarkedets grundlov", da den sætter rammerne for flere grundlæggende elementer i samarbejdet mellem arbejdsgiver og –tager. Her

bliver fyret. Meldingen var, at der ikke var arbejde nok, men me-

fastslås f.eks. de ansattes ret til at organisere sig samt regler-

ster ansætter kort tid efter en anden skorstensfejer. Hvis det var

ne for afskedigelser. LO og Dansk Arbejdsgiverforeningen har

sket for en VVS´er, så havde vi kunne køre sagen for medlemmet

dertil oprettet et Afskedigelsesnævn, som behandler sagerne

og vundet den, siger Kim Fusager Balle.

om fyringer, der ikke er ”rimeligt begrundet”.

Skorstensfejernes Landsudvalg mødes til overenskomstforhandlinger med Skorstensfejerlauget i slutningen af februar 2017 i Tønder.

HAR DU SET DØDE DYR I KANALERNE? Der er nedsat en arbejdsgruppe, som kigger på, hvordan skorstensfejere kan arbejde indenfor ventilationsbranchen. De efterlyser nu erfaringer fra skorstensfejere til deres videre arbejde. - Det kan være tilbagemeldinger fra kunder eller jer, som har været ude ved f.eks. stoppede ventilationsanlæg, døde dyr eller huller i kanalerne. Skriv også gerne, hvad jeres besøg og arbejde har gjort for kunden, skriver Kasper Borg på vegne af Ventilationsgruppen. Send dine erfaringer – tekst og evt. også billeder - til Kasper Borg på per@skorstensfejeren.dk. Det vil blive behandlet anonymt.

33


FORMANDEN HAR ORDET

Foto Søren Madsen

ADRENALIN

FORHANDLINGER ER REN

VI HAR GRUNDLÆGGENDE EN GOD OVERENSKOMST, SOM VI HAR OPNÅET IGENNEM MANGE ÅR, OG DEN VIL VI IKKE SÆLGE UD AF.

Det kan godt mærkes, at det er overenskomsttid. Ringbindene på mit kontor er tykke af forberedelse, og alle aftaler i min kalender bliver lagt med et stort forbehold, for overenskomsten kommer selvfølgelig før alt andet. Jeg er i en tilstand nu, hvor jeg

mester. Vi aftaler et sæt spilleregler, som alle skal følge. Det ville også blive træls og endda farligt på vejbanerne uden færdselslov og på fodboldbanen uden spilleregler For mig er de her forhandlinger ren adrenalin. Når de andre forhandlere falder om efter 48 timer, så bliver jeg endnu

er konstant parat. Tandbørsten er

mere frisk. Det er nu vi skaber rammerne

i baglommen, og jeg glæder mig til

for hverdagen for vores medlemmer. Og

forhandlingerne.

jeg er klar.

Det vigtigste for mig som formand er at få forhandlet en god

Max Meyer

overenskomst. Jeg ønsker at lave

Forbundsformand

forbedringer for medlemmerne og forsvare det, vi har. Vi har grundlæggende en god overenskomst, som vi har opnået igennem mange år, og den vil vi ikke sælge ud af. Min interesse for overenskomst startede allerede, da jeg var svend, for jeg synes, det er vigtigt med regler på arbejdsmarkedet. Vi tager nemlig konflikten ud af hverdagen og gør det nemmere for både svend og

34


Fag, Fest og Fællesskab

7 1 E D Ø M S ÅR E n h e l w e e k e nd m e d :

- Sammenhold - Kammeratskab - Faglige inputs - Nye udfordringer - fest, farver og for lidt søvn

Svendborg 7.-9. April EDS R K IN D I IG D D L E M TIL ODE OER.DK/AARSM

LÆS MERE PÅ BLIKR


Blik & Rør - nr. 2, 2017  

VINDER AF DM I SKILLS 2017: DET VAR STØRRE END JEG TROEDE - MED PÅ JOB: PÅ TOPPEN I ESBJERG - Test: De bedste værktøjskasser - OK 2017: SE T...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you