Blik & Rør - Nr. 2, 2021

Page 1

FAGBLADET

NR. 2 - 2021

TJE ENYKE

D SATSER

JANUS’ LOKALAFTALE SIKREDE KOLLEGER 7% LØNSTIGNING

MED PÅ JOB:

MADS FALDT NED MED STIGE – BLIVER ALDRIG VVS’ER IGEN

TAK TIL JER, DER HOLDER DANMARK I GANG


Vi har åbent, når du har fri

Kontakt vores kundeservice:

Tid til forsikringstjek? I Alka vil vi levere Danmarks bedste kundeoplevelse. Derfor er vi klar til at tale med dig om dine forsikringer, når du har fri. Vi har åbent på telefonen om aftenen og i weekenden og døgnet rundt på alka.dk. Så skulle det være enkelt at finde tid til et forsikringstjek.

SE MERE PÅ ALKA.DK/BLIKOGROER ELLER RING 70 12 14 16

Mandag-torsdag kl. 8-20 Fredag kl. 8-18 Lørdag og søndag kl. 10-15


INDHOLD 10

102 millioner til medlemmerne Blik & Rør hentede 102 millioner til medlemmer i 2020.

11

Lokalforhandling Janus er nyslået tillidsrepræsentant, men formåede alligevel at forhandle en lønstigning på 7% hjem til kollegerne.

8

14

ARBEJDSSKADE Mads kommer aldrig til at arbejde som VVS’er igen, men nu er han ved at uddanne sig til installatør.

Stort optag På TECH Aalborg har de haft et ekstraordinært stort optag på VVS-energiuddannelsen.

16

Tips & Tricks Nyropsgade 14, 1602 København V Telefon: 36383638 E-mail: fagblad@blikroer.dk Web: www.blikroer.dk Ansvarshavende chefredaktør: Allan Guldberg (DJ) Redaktion: Allan Guldberg (DJ) Rasmus Holsten Stegmann (DJ) Kiki Jano Nielsen Annoncesalg: Charlotte B. Lindberg / cbl@blikroer.dk Design og produktion: KLS PurePrint A/S Oplag kontrolleret af Fagpressens Medie Kontrol til 10.216. ISSN 0907-7243. Fagbladet Blik & Rør udkommer 6 gange årligt. Redaktionen lukkede dette blad 18. februar. Næste udgivelse er 3. maj 2021. Forsidefoto: Heidi Lundsgaard

WWW.BLIKROER.DK

Få tips og tricks til din efteruddannelse. Efteruddannelse er din ret, så hvorfor ikke bruge den?

20

26

MED PÅ JOB Stort tak til Blik & Rørs medlemmer, der fortsat arbejder under corona. Det er jer, der holder Danmark i gang.

Nye satser Se de nye satser for løn mm.

33

Sociale Medier Se, hvad der har rørt sig på de sociale medier siden sidste fagblad.

34

38

Lærlingementor Jakob tager sig godt af de unge i Kemp & Lauritzen. Han er lærlingementor og mener, at lærlingene skal dannes både fagligt – og personligt.

OK21

Så er der landet aftaler for staten og kommunerne. Læs, hvad de indeholder.

40

Sorte sider Se de nye satser for skorstensfejere.

3

BLIK & RØR


KORT NYT MOBILABONNEMENT

FOR 59 KR/M Nu kan du få Danmarks billigste mobilabonnement. Her i marts lancerer Alka nu Alka Mobil. For kun 59 kroner om måneden får du fri tale, fri

ALLAN GULDBERG ER STOPPET HOS BLIK & RØR

sms, gratis oprettelse og 7 GB data. Tilbuddet gælder alle Alkas kunder og alle medlemmer i de fagforbund, som Alka samarbejder med.

Kommunikations- og administrationschef Allan Guldberg stoppede 1. marts i Blik & Rør, da han har valgt at søge andre udfordringer. Om skiftet siger Allan: - Jeg vil gerne benytte lejligheden til at

VVS-MESSEN FLYTTES TIL OKTOBER

takke jer alle for indsatsen og det gode

På baggrund af den aktuelle COVID-19-situation har Odense Congress

samarbejde gennem alle årene. I har været

Center og VELTEK, arrangørerne bag VVS ’21, valgt at flytte messen

nogle fantastiske kolleger, og I vil blive

til efteråret. VVS-messen, den største af sin art i Skandinavien, skulle

savnet.

efter planen være løbet af stablen den 21.-23. april 2021 i Odense

Allan har været en del af Blik & Rør siden 1. marts 2008, og han havde sidste arbejdsdag den 26. februar. Udover ansva-

Congress Center. Baseret på udviklingen af COVID-19 i Danmark står det klart, at en messe i foråret vil blive stærkt præget af COVID-19.

ret for kommunikation og administration

Derfor har arrangørerne nu besluttet at flytte messen til den 12.-14.

har han også undervist alle tillidsvalgte i

oktober 2021.

forbundet siden 2012.

Nye coronavejledninger fra BFA Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg har opdateret deres vejledning for tilrejsende arbejdstagere på byggepladsen og risiko for smitte fra coronavirus. Vejledningen er opdateret med følgende: • De nye krav til test af tilrejsende arbejdstagere herunder arbejdsgiverens pligt til skriftligt at dokumentere, at de ansatte er testet. • Krav til boligen når de ansatte får stillet en sådan til rådighed af arbejdsgiveren, samt krav til at arbejdsgiveren udarbejder en plan for, hvordan der ved ophold i boligen sker forebyggelse af smitte med covid-19. Der er desuden udarbejdet skemaer, som arbejdsgiveren kan anvende som dokumentation for at reglerne er opfyldt. Se alle vejledninger på bfa-ba.dk. NR. 2

4

2021


Din BD lige ved hånden LÆG I KURVEN MED ET SWIPE

Find varer og læg dem i kurven med et enkelt swipe.

LEVERING DER, HVOR DU ER

Brug din nuværende lokation til at få leveret varer til byggepladsen, kontoret – ja, hvor som helst.

FIND VARER, FIND RÅD, FIND VEJ

Find over 90.000 varer i appen. Få anbefalinger, alternativer, og find vej til din nærmeste BD butik.

BRUG SELVBETJENING OG SPRING KØEN OVER

Hurtigt ind, hurtigt ud – når du besøger vores butikker.

Download den nye app på

bd.dk/app App annonce 176x243_Blik og ror.indd 1

SE NUVÆRENDE OG TIDLIGERE ORDRER

Få overblik over din ordrehistorik, eller hent alle dine følgesedler direkte fra appen.

FØLG DIN ORDRE HELT TIL DØREN

Følg med i ordrens rejse – fra den er plukket og helt til den er blevet leveret.

Leverer varen

21/01/2021 09.57


KORT NYT Online-lægen i din sundhedsordning har længe åbent Lægerne kan hjælpe med de fleste ting, som din egen læge hjælper med. De kan svare på spørgsmål om dit helbred og sygdomme, sende dig videre til undersøgelse og i nogle tilfælde forny recepter. Har du børn, der endnu ikke er fyldt 15 år, kan de også få hjælp. Du kan fx bruge online læge, hvis du ikke kan finde tid til at besøge din egen læge – eller hvis du ikke kan nå det inden for din egen læges åbningstid. Sådan gør du Videosamtalen foregår via PensionDanmarks app (”Din Pension”), så du skal enten bruge din mobil eller en tablet. Online læge har åbent alle hverdage kl. 8-21, mens der i weekenden og på helligdage er åbent kl. 9-17. Online læge er derfor et godt supplement til din egen læge.

550

VERDENS FØRSTE ENERGIØ ETABLERES I DANMARK

KLINIKKER I DIN SUNDHEDSORDNING I PENSIONDANMARK

Din sundhedsordning i PensionDanmark er blevet udvidet, så du nu har adgang til 550 klinikker, hvor du kan få hjælp hos en fysioterapeut eller kiropraktor. Sundhedsordningen er en del af din pensionsordning i PensionDanmark, så du skal ikke selv have penge op af lommen til behandlingerne. Og du behøver ikke en henvisning fra din læge. Ordningen gælder, uanset om du er kommet til skade på dit arbejde eller hjemme. Du bestiller tid i PensionDanmarks app ”Din Pension” eller på pension.dk. Du kan også ringe til sundhedsordningen på 7010 0806 alle hverdage kl. 8-21. Læs mere om dine muligheder for at få hjælp via din sundhedsordning på pension.dk/sundhed.

Nu er det en kendsgerning, at verdens første energiø skal bygges i Danmark. Det opløser Klima-, Energi- Og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse. Energiøen bliver anlagt i Nordsøen som en egentlig kunstig ø, der skal samle og fordele strømmen fra omkringliggende havvindparker. Øen vil i første omgang have en kapacitet på 3 GW og kunne dække 3 mio. europæiske husstandes strømforbrug. Det udvides på sigt til 10 GW. Det bliver danmarkshistories største anlægsprojekt med en estimeret samlet anlægssum på 210 mia. kr. Det svarer til op imod 5 Storebæltsbroer eller ca. 4 Femernbælt-forbindelser

NR. 2

6

2021


SØREN SCHYTTE HAR

25-ÅRS JUBILÆUM

NY SEKRETARIATSCHEF I BLIK & RØR

Forbundssekretær og arbejds-

Kiki Jano Nielsen tiltræder 1.

miljøansvarlig i Blik- og Rørar-

marts stillingen som sekre-

bejderforbundet Søren Schyt-

tariatschef i Blik & Rør.

te kan den 15. marts fejre sit

Hun har siden juli 2020

25-års jubilæum i forbundet.

været politisk konsulent

Søren kom fra en rolle som

i forbundet, og har blandt

fællestillidsmand på store-

andet understøttet den daglige ledelse med

bæltsbyggeriet til Kreds 6 på Fyn som faglig konsulent og opmåler tilbage i marts 1996. Her sad han indtil han i 2006 blev valgt ind som forbundssekretær på kongressen.

at styrke Blik & Rørs politiske indsats og position på områder som bl.a. værdig tilbagetrækning, beskæftigelse og arbejdsmiljø. Udover det politiske fokus vil Kiki nu også få ansvar for at lede forbundets sekretariat.

Stort tillykke til Søren!

WWW.BLIKROER.DK

7

BLIK & RØR


ARBEJDSSKADE

MADS KAN IKKE LÆNGERE VÆRE VVS’ER Mads Jensen brækkede begge sine ben, da han faldt ned med en stige. Hans skader gør, at han ikke længere kan være VVS’er – selvom det er det, han helst vil.

NR. 2

8

2021


Foto: Jakob Carlsen Tekst: Rasmus Stegmann

P

å en skæbnesvanger arbejdsdag i juli 2018 ændrede VVS- tag- og facademontør Mads Jensens liv sig på et øjeblik. På en dag som lignede alle andre, stod han på et tag og arbejdede. Pludselig sker, hvad Mads kalder for, et ”hændeligt uheld”, og han falder fra tre en halv meters højde ned med stigen, da han forsøger at klatre ned. - Jeg lander med brystet ned ad og prøver at komme væk, men jeg kunne mærke, at benene ikke rigtigt ville noget, fortæller Mads. Mads’ makker var lige gået, så Mads måtte selv kontakte alarmcentralen og sige, at han altså var faldet ned, og at han havde ondt. Derefter blev han hentet i ambulance og kørt på Rigshospitalet. - Der fandt de så ud af, at begge ben var brækkede. Jeg havde brud i venstre knæ og højre ankel.

Kan ikke længere arbejde som VVS’er Efterfølgende fik Mads at vide, at han muligvis ikke ville få nogen mén, og at han burde kunne komme til at arbejde igen. Han sad dog i kørestol i tre måneder og fik besked

WWW.BLIKROER.DK

Jeg havde drømmejobbet, nu er jeg kommet bag et skrivebord og skal være rådgiver. Jeg kommer dog til at savne en byggeplads.

på, at han ikke måtte belaste sit knæ med mere end ti kilo. i september 2018 var Mads’ hoved klar til at arbejde igen – men det var hans krop ikke. I januar 2019 forsøgte Mads derfor at starte arbejde igen, da han får at vide, det er vokset fint sammen, men allerede efter tre dage hæver hans knæ op, og han må gå hjemme igen. I februar bliver Mads opsagt af virksomheden. - Det var ikke lige det, jeg havde regnet med, så jeg bliver chokeret. Mads forsøger at søge andre jobs, men de har alle sammen brug for én, der kan starte med det samme, og det kan Mads ikke. Derfor kommer kommunen og fagforeningen ind over i forhold til, hvad der nu skal ske. - Jeg ved ikke, om jeg er rask eller syg, men jeg kan ikke arbejde. Så jeg tager op til kredsen, og der bliver vi enige om, at jeg fortsat skal være sygemeldt. Herefter accepterer Mads, at han ikke bliver VVS’er igen. Han bliver enig med kommunen om, at han skal i et revalideringsforløb. Her begynder en masse bekymringer at udfolde sig for Mads.

9

- Hvad er jeg nu? Jeg er jo ikke VVS’er mere. Kan jeg forsørge min familie?

Ville helst være VVS’er Mads savner at arbejde, og han ville helst forblive VVS’er, hvis han kunne vælge. Nu er han dog begyndt at læse videre til installatør. - Jeg havde drømmejobbet, nu er jeg kommet bag et skrivebord og skal være rådgiver. Jeg kommer dog til at savne en byggeplads. Jeg vil aller helst selv ud og arbejde. For tiden er Mads i praktik hos Oluf Jørgensen, og han er efter planen færdig med sin uddannelse til sommer. Han ved endnu ikke, om han kan blive i virksomheden, men fortæller, at størstedelen af dem, der er i praktik får lov til at blive. Mads har en méngrad på 15% og en arbejdsskadesag kørende med hjælp fra Blik- og Rørarbejderforbundet, som forventes afsluttet snarligst.

> SÅ MEGET HAR MADS

FÅET I ERSTATNING INDTIL VIDERE

Privatforsikring: 100.000 kr. den 23. maj 2019 64.324,24 kr. den 24. juni 2020 Fra arbejdsgivers forsikring: 73.440 kr. den 19. juni 2020

BLIK & RØR


FAGLIGT

BLIK & RØR HENTEDE 102 MILLIONER TIL MEDLEMMERNE I 2020 Blik- og Rørarbejderforbundet har netop færdiggjort oversigten over de sager, der har kørt i 2020.

Det samlede beløb som Blik & Rør har hentet til medlemmerne i 2020 kommer helt op over 100 millioner. Faktisk er det præcise beløb 102.324.603,44 millioner. Det er det samlede tal, som dermed indeholder beløb for arbejdsskader, manglende løn, manglende tillæg, feriepenge, zonepenge og meget andet. En del af medlemmerne har fået ret store erhvervsevnetabserstatninger, fordi de enten ikke kan arbejde mere, eller er nødt til at skifte job, fordi de har et tab af evne til at være VVS’er, og derfor ikke længere kan få det samme i løn. - Generelt viser tallene jo, at medlemNR. 2

merne er opmærksomme på, at Blik & Rør kan bistå dem i forbindelse med deres arbejdsskader. Vi kan også se, at hen over året har vi været i stand at hente pæne erstatninger, siger Søren Schytte, der er arbejdsmiljøansvarlig hos Blik- og Rørarbejderforbundet.

Faglige sager handler mest om løn I forhold til de faglige sager, så er der en klar overvægt af sager, der omhandler løn. Efter løn kommer pension og SH-tillæg. For to år siden var det feriepenge, der var højdespringeren. - Jeg kan se på tallene, at sagerne om-

10

kring feriepenge heldigvis er faldet med den nye ferielov, og det gættede jeg allerede på for to år siden ville ske med indførslen af den nye ferielov, siger Stig Søllested, der er næstformand for Blik- & Rørarbejderforbundet. Omkring 80% af de 197 sager forbundet havde i 2020 blev løst inden for tre måneder, og det er noget, der glæder næstformanden. - Det viser jo, at vi har et system, der virker. Når man er blevet snydt for sin løn, så skal man jo have den hurtigst muligt, og det kræver bare en kort behandlingstid, slutter Stig Søllested. 2021


LØNSTATISTIK LOKALFORHANDLINGER Foto: Heidi Lundsgaard Tekst: Rasmus Stegmann

LOKALFORHANDLINGER TRODSEDE CORONA OG GAV EKSTRA 7% I LØN Janus Havlit Appelgren Kleiner er nyvalgt tillidsrepræsentant hos Ellinge Smedie og han har netop overstået sin første lokalforhandling. De endte med en lønstigning på hele 7% på trods af coronakrise.

WWW.BLIKROER.DK

11

E

r det overhovedet muligt at lave en god lokalaftale, nu når coronavirus har presset økonomien hos de fleste virksomheder i Danmark? Ja er svaret, hvis du spørger den nyslåede tillidsrepræsentant Janus Havlit Appelgren Kleiner, 45, fra Ellinge Smedie på Fyn, der for nyligt har overstået sin første lokalforhandling, der endte med en lønstigning på ca. 7%. Janus har kun været tillidsmand siden 1. december 2020, og derfor var det noget af en ilddåb, han fik, da han skulle overbevise

BLIK & RØR

>


LOKALFORHANDLINGER ledelsen om, at der skulle være lige løn for alle i virksomheden, og at den skulle være højere. - Der var udvandring i firmaet, og vi blev hevet ind til samtale én ad gangen, fordi ledelsen gerne ville finde ud af, hvad vi var utilfredse med, siger Janus. Janus kom ind som en af de første, og han gav klart udtryk for, at lønnen var for lav. Han havde inden da samlet data fra andre virksomheder i lokalområdet som sammenligningsgrundlag. -Jeg ringede til Blik & Rør inden forhandlingen og fik fortalt gennemsnitslønnen på Fyn, men fandt så ud af, at vi på landsplan var alt for lavtlønnede. Man kan ikke lade være med at kigge mod København, hvor man nogle gange ser stillingsopslag til 250 kr. i timen. Her efter blev kollegerne enige om, at Janus var ny tillidsrepræsentant, og at det var ham, der skulle stå for forhandlingerne. Særligt fordi han havde en god kemi med ledelsen. Vi mangler en håndfuld ansatte lige nu, for vi har masser at lave, siger Janus.

SÅDAN FORBEREDER I JER TIL FORHANDLINGERNE SKRIV NED, hvad I har gjort særlig godt i virksomheden. Det kan være ros fra kunder, måske har I taget nye produkter og arbejdsmetoder til jer, eller I har måske ydet en ekstraordinær indsats for at løse en eller flere opgaver. Brug det i forhandlingerne!

AFHOLD et møde for alle kolleger på arbejdspladsen. Det vil være jeres tillidsrepræsen-

NR. 2

tant, der indkalder til mødet og fører de videre forhandlinger, så spørg ham eller hende om, hvornår I skal mødes. Til mødet skal I i fællesskab finde svar på disse spørgsmål: • Hvad vil I have i løn? • Hvad ønsker I mere at forhandle om? • Hvordan prioriterer I de forskellige ønsker og krav? • Hvad forventer I som minimum af resultatet af lokalforhandlingerne? Husk! Skriv argumenter for jeres krav og

12

ønsker ned. Lav gerne en hel liste med gode argumenter.

VÆR AMBITIØSE med jeres udspil! I lander desværre nok ikke på det lønkrav, som I først spiller ud med. Derfor skal I være amitiøse, så I har noget at forhandle med. Derefter kan I ende på et resultat, som I er tilfredse med.

2021


Ikke lige løn for alle

SEND ALTID DIN LOKALAFT ALE TIL DIN KREDS BRUG TALLENE fra lønstatistikken, lønnen fra andre virksomheder i lokalområdet og nøgletal fra virksomhedens økonomi til at blive skarpere på jeres udspil til forhandlingerne. Også erfaring, uddannelse, kompetencer, arbejdsopgaver, ansvar, arbejdspladsens beliggenhed, størrelse og fremtidige opgaver kan være med til at afgøre lønnens størrelse.

WWW.BLIKROER.DK

Før forhandlingen var det sådan i Ellinge Smedie, at der var stor forskel på lønnen. Der var individuel løn baseret på anciennitet. Det fik Janus elimineret i forhandlingen, og nu får alle den samme løn. Det har skabt en meget bedre stemning i virksomheden. - Man står bedre sammen som afdeling eller faggruppe, når vilkårene er ens for alle. Så er der ikke nogen hemmeligheder eller nogen med rundsave på albuerne. Det har givet et meget bedre sammenhold, siger Janus. Før forhandlingen afholdte Janus et møde med alle sine kolleger, hvor de gav udtryk for, at det, der kunne få dem til at blive, var, at forbedre lønnen. Og på trods af coronakrise og andet, så var det faktisk ikke fra ledelsen, han oplevede rynker på næsen i forhold til lønkravet. - Det var mest de kolleger, der var vant til, at de fik mere i løn. De ville gerne have noget for anciennitet, men mit argument var, at vi blev ved med at miste folk, og det kunne de godt se.

En virksomhed man kan være stolt af Janus har været i virksomheden i tre og et halvt år, og i hele perioden har han været utilfreds over forskelsbehandlingen. Han er

13

glad for at være hos Ellinge Smedie, som han mener, han fint kan stå inde for. - Det nemmeste er at søge videre, hvis man er træt af tingene. Men jeg har valgt at prøve, om jeg kan være med til at skabe en arbejdsplads, jeg kan være stolt af, påpeger Janus. Netop det er han lykkedes med. Og det er sket i samarbejde med en ny direktion, som Janus beskriver som lydhør og til at tale med. Særlig én ting kunne direktionen godt se, ikke holdt i længden. - Vi havde nogle folk, der søgte andre veje, og i disse tider må man ikke miste folk. Vi mangler stadig en håndfuld lige nu, for vi har masser at lave, siger Janus. Men nu har folk rent faktisk lyst til at være i virksomheden, og netop derfor blev der aldrig snakket om coronakrise eller lignende. Og resultatet? Det er Janus meget tilfreds med. Og kollegerne også, mener han. Som Janus påpeger: Hvis nogen føler sig snydt eller nogen føler, der er mere værd end andre, så skaber det ubalance. Din overenskomstforhandlede løn er blot en minimumsløn. Den betyder ikke, at du ikke kan få mere – blot at du ikke må få mindre. Din løn aftales i virksomheden gennem det, der kaldes en lokalforhandling. Den skal forhandles en gang om året. BLIK & RØR


UDDANNELSE

KÆMPE VVS-OPTAG PÅ TECHCOLLEGE På TECHCOLLEGE i Aalborg har der her i januar været et ekstraordinært stort optag af elever på VVS-energiuddannelsen.

NR. 2

14

2021


Foto: Arkiv Tekst: Rasmus Stegmann

> DET LOKALE UDDANNELSESUDVALG (LUU) Det lokale uddannelsesudvalg er et lovfæstet, rådgivende udvalg for skoler, der udbyder VVS-energiuddannelsen, EUX og AMU. Udvalgene består af repræsentanter udpeget af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Blik og Rørarbejderforbundet fra lokal og regionalområdet. LUU skal først og fremmest rådgive skolerne om vvs branchens behov for kompetencer, give skolerne faglig sparring og bidrage til et godt samarbejde med skolen.

formand for det lokale uddannelsesudvalg og Kreds Nord-Midtjylland. Han påpeger desuden, at de her tal viser, at de unge mennesker virkelig gerne vil være VVS’ere.

Hvad med pladsen? En ting, man bider mærke i, når man hører om så stort et optag, er, om skolen overhovedet har kapaciteten til at håndtere så stor en pludselig stigning i elever. - Vi skaber plads. Lige nu er det jo intet problem, når de sidder derhjemme, men det er klart, det er en af udfordringerne. Vi har dog god kapacitet, understreger skoleleder på VVS og El Tech College Aalborg, Henrik Skallerup. Thomas Christensen mener også, at når skolen er klar til at lave ekstra hold og prioritere faciliteter og værksteder, så er det tydeligt, at skolen viser, at den virkelig vil VVS.

rygtes, at det rent faktisk kan lade sig gøre at få en læreplads. Det tror jeg betyder helt vildt meget, siger Henrik Skallerup. Og i den forbindelse roser Henrik også virksomhederne for at løfte deres del af ansvaret på den her uddannelse. - Vi er rigtigt glade for, at virksomhederne har fået øjnene op for, at lærlingene er noget, man kan bruge derude. Det er noget, Thomas Christensen bakker op om. - Det er utroligt vigtigt, at virksomhederne har været gode til at tage uddannelsesansvar ved at give de unge en praktikplads. Det gode og konstruktive samarbejde der er imellem praktikpladskonsulenten, skolen, Tekniq Arbejdsgiverne og Blik og Rør gør, at tingene lykkedes, og at de unge søger vores uddannelsesspecialer.

Vi er rigtigt glade for, at virksomhederne har fået øjnene op for, at lærlingene er noget, man kan bruge derude.

D

en 18. januar er 81 nye elever startet på VVS-energiuddannelsen på TECHCOLLEGE i Aalborg. Det står i skarp kontrast til det normale tal, som ligger på ca. 50. Af de 80 er 8 af dem EUX-elever, og der er gået en 30 stykker med over direkte fra GF1 og 50 kommer udefra. Men hvad har TECHCOLLEGE i Aalborg gjort anderledes? - Vi har i det lokale uddannelsesudvalg aktivt arbejdet mod at få et fornuftigt indtag af VVS-elever ind. Det har vi blandt andet gjort gennem branding af uddannelsen, siger Thomas Christensen, der er WWW.BLIKROER.DK

Muligt at få læreplads På skolen gør de flere ting for at tiltrække VVS-elever, fortæller Henrik Skallerup. Eksempelvis deltager de aktivt i brobygning for at få VVS sat på landkortet, så eleverne kan komme og prøve de ting, VVS kan byde på - Så har vi jo heldigvis det positive, at det

15

Engagerede faglærere Henrik understreger, at han altså også har et fantastisk læreteam, der består af meget dygtige og engagerede faglærere, der går op i både faget og drengenes ve og vel. - Drengene siger til mig, at de kan mærke, at lærerne har det godt sammen, og at det er tydeligt, de selv synes, det er et fedt fag. Udover det er de gode til at snakke med drengene og hanke op i dem, der halter lidt efter, forklarer Henrik. BLIK & RØR


TIPS & TRICKS

E FTERUDD Hvis du går med tanker om at efteruddanne dig, så bringer Fagbladet Blik & Rør her en liste med gode råd og vejledning, som du kan lade dig inspirere af. Efteruddannelse er jo din ret – så hvorfor ikke bruge den?

3. DU HAR RET til to ugers efteruddannelse i din overenskomst – brug dem! Du er sikret to uger om året til efteruddannelse gennem din overenskomst med Blik & Rør.

1 DU SKAL IKKE

betale for at tage efteruddannelse. Det er nemlig sikret i din overenskomst.

2. BRUG AMU-KATALOGET udsendt med fagbladet til at få et overblik over dine muligheder. I AMU-kataloget kan du slå op under et bestemt arbejdsområde. Under de enkelte arbejdsområder finder du QR-koder, så du kan komme direkte til amukurs.dk via din mobiltelefon. Du kan også bruge kursusnummeret du finder nederst i AMU-kataloget og indtaste det på hjemmesiden amukurs.dk, og så kommer du direkte til det kursus, du er interesseret i.

Vvs-branch ens Efterudd

Å rs ka ta lo g

NR. 2

16

annelse

20 21

2021


DANNELSE 4. DER ER MANGE gode grunde til at efteruddanne sig. Det kan være, at du gerne vil: - Have ny viden/flere kompetencer - Blive dygtigere til dit fag - Fremtidssikre dig selv - Løfte nye opgaver

6. FÅ ET HURTIGT overblik. På amukurs.dk kan du på alle undersider finde funktionen ”Vis kursuskalender” i skærmbilledet højre side. Herfra kan man nemt få et overblik over alle tilgængelige kurser og sortere ud fra datoer,

5. DU KAN FRIT vælge mellem kurserne i kataloget, eller du kan tage en snak med din ar-

geografi eller skole.

bejdsgiver om, hvilken efteruddannelse der kan være behov for i forhold til jeres arbejdsområder. Du skal derfor gøre dig tanker om, hvad det er, du ønsker at lære, og hvordan det kan forbedre dine kompetencer. Din motivation er vigtig, men det er også vigtigt, at du og din arbejdsgiver (hvis han er med inde over) kan se fornuften i kompetenceudviklingen.

7. DU KAN FÅ tilskud til at dække din løn, mens du er på kursus. Der er her 1. januar trådt en kompetenceudviklingsfond i kraft, der betaler 85% af din selvvalgte uddannelse – og 100% af den efteruddannelse, du bliver enig med din arbejdsgiver om. Fonden er dog kun for VVS-overenskomsten. Hvis du er på VVS- og Industrioverenskomsten, så kan du få dækket 85% af din løn gennem Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF).

WWW.BLIKROER.DK

17

BLIK & RØR


CORONA DIREKTØR NÆGTER AT ANMELDE CORONA SOM ARBEJDSSKADE:

JØRGEN VAR SYG I EN MÅNED Håndværkersjak blev i efteråret hårdt ramt af corona efter kontakt med smittet kollega på en byggeplads. Deres arbejdsgiver, entreprenørfirmaet HHM A/S, nægter at anmelde sygdommen som en arbejdsskade. Det skriver A4 Arbejdsmiljø.

I

oktober måned sidste år fik VVS-svendene Jørgen Møller, John Therkildsen og Yutthana Sakaeo et af de opkald, som de fleste nok gerne vil være foruden, når corona-epidemien raser. En kollega, som de tre svende havde været til et fysisk møde med dagen forinden, ringede for at fortælle, at han havde fået konstateret coronavirus. Få dage senere blev de tre håndværkere ligeledes testet positive for coronavirus. Sygdommen gav dem alle symptomer såsom åndenød, hovedpine og høj feber. Særligt Jørgen Møller blev hårdt ramt. I kølvandet på corona-smitten udviklede han alvorlig halsbetændelse, og var sygemeldt fra sit arbejde i mere end en måned. - Det var forfærdeligt, simpelthen. Jeg ved godt, at mange andre også har været ramt, men jeg tror ikke helt, at jeg havde forstået, hvor hårdt det kan ramme, siger Jørgen Møller til A4.

Direktør vil ikke anmelde Efter deres sygdom, har Jørgen Møller, John Therkildsen, og Yutthana Sakaeo forsøgt at få deres arbejdsgiver, HHM A/S, til at melde de tre svendes coronaforløb til myndighederne som en arbejdsskade. Hos HHM A/S nægter man dog at anmelde smitteudbruddet til arbejdsskademyndighederne. NR. 2

Ifølge virksomhedens administrerende direktør, Svend Petersen, er det nemlig ikke sandsynligt, at de tre VVS-svende har været "udsat for en særligt øget risiko" for coronasmitte på deres arbejdsplads. Det fremgår af en intern mailkorrespondance, som A4 Arbejdsliv har set. Direktørens forklaring vækker opsigt hos Jørgen Møller og kollegerne. - Det undrer vi os da meget over. Vi blev alle tre syge kort tid efter, at vi har været i nærkontakt med en smittet kollega. Så jeg forstår ikke, at man bare sådan uden videre kan konkludere, at vi ikke har fået corona på jobbet, siger Jørgen Møller til A4. Ifølge de tre VVS-svende var ingen af deres familiemedlemmer eller nære kontakter smittet med corona, da de blev ramt af sygdommen.

- Det er jo ikke fordi, vi siger, at det er firmaets skyld. Men jeg forstår ikke, at man bare fejer vores forklaring af bordet, siger Yutthana Sakaeo til A4. Ingen af de tre VVS-svende har endnu oplevet alvorlige senfølger af deres corona-sygdom. Jørgen Møller døjer dog stadig med træthed i muskler og ben efter sygdommen. - Der er jo ingen, der ved, hvad der kan ske. Hvis vi en dag får brug for erstatning, så vil vi jo stå meget dårligt overfor myndighederne, hvis sagen ikke er blevet anmeldt, siger Jørgen Møller til A4. Historien er forkortet. Hele historien kan læses på a4arbejdsmiljoe.dk. Efter artiklen er blevet bragt har direktøren valgt at anmelde de tre VVS’eres sygdom som en arbejdsskade.

> KAN COVID-19 ANERKENDES SOM ARBEJDSSKADE? Ja, hvis sygdommen skyldes arbejdet. For at få anerkendt COVID-19 som arbejdsskade, skal man have fået sygdommen i forbindelse med sit arbejde. Arbejdstilsynet har lavet en vejledning, som beskriver de nærmere betingelser for, hvornår sygdom med COVID-19 kan anerkendes som en arbejdsskade, herunder om den kan anerkendes som en erhvervssygdom eller en ulykke. Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

Tjek vejledningen på: https://bit.ly/3rZxb8o

18

2021


Tekst og foto: Søren Dahl, A4 medier

På billedet ses fra venstre John Therkildsen, Jørgen Møller og Yutthana Sakaeo.

WWW.BLIKROER.DK

19

BLIK & RØR


MED PÅ JOB

VI ER DEM, DER HOLDER ­DANMARK I GANG På trods af omfattende nedlukninger og direktiver om hjemmearbejde, så er det ikke alle, der har mulighed for at tage arbejdet med hjem. Der er nogen, er er nødt til at holde landet kørende. Det her er en hyldest til Danmarks coronahelte.

NR. 2

20

2021


Foto: Jakob Carlsen Tekst: Rasmus Stegmann

“JEG ER VVS’ER, OG FOLK

SKAL HAVE VAND OG ­VARME, OG SÅDAN ER DET Der skal være vand i hanerne og varme i radiatorerne, ellers duer tingene ikke. Daniel Holm Olsen er en af dem, der sørger for, at folk kan vaske hænder og holde varmen under corona.

N

år man kører service under corona, så slipper man ikke for at skulle ind i en masse fremmede menneskers private hjem. Man kan i princippet aldrig vide, hvad der vil møde en, når man skal udføre sig arbejde. Daniel Holm Olsen arbejder for Ringsted-afdelingen af Uggerly Installation, og arbejder primært med at lave typehuse fra huskompagniet. Han kører dog også service en gang om ugen, hvis der er brug for det. - Det er en samfundskritisk opgave. Jeg er VVS’er, og folk skal have vand og varme, og sådan er det. Ellers kan de ikke vaske hænder.

Når Daniel kommer ind i kundens hjem, så sørger han for som det første at sige højt, at han har sprittet af, og han har mundbind på.

Siger højt, han er nyafsprittet Når Daniel kommer ind i kundens hjem, så sørger han for som det første at sige højt, at han har sprittet af, og han har mundbind på. - Så har man italesat det, og så slipper man for, at kunden spekulerer på det. Daniel siger, at det er for at vise respekt over for kunden og gøre dem rolige. Kunden skal nemlig have en god oplevelse, når man repræsenterer firmaet. Udover mundbindet og afspritningen så minder hverdagen meget om sig selv, påpeger han.

Nemmere aftaler Der er dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det er nemlig blevet WWW.BLIKROER.DK

en hel del nemmere at finde ud af, hvornår kunden skal have besøg af VVS’eren. - Det er nemmere at lave en aftale med kunderne nu, fordi de jo er hjemme hele dagen og ikke kun mellem 8-9, griner Daniel.

Ønsker det ikke for nogen Daniel fortæller desuden, at det specielt er de unge og de ældre, der er gode til at holde afstand til ham, når han kommer på besøg. Dem midt i mellem er lidt dårligere. Daniel er

21

dog ikke bange for at gå på arbejde, og han og familien havde faktisk corona inden jul. - Ja min søn fik det ovre i skolen, så vi lå hjemme en uge. Men Daniel synes stadig, det er vigtigt at passe på, når han kommer ud på besøg – kunderne ved jo ikke, at han allerede har haft corona. - Før tænkte jeg nok ikke så meget over det, men nu ved jeg, hvad det drejer sig om, og det ønsker man ikke for nogen. BLIK & RØR

>


MED PÅ JOB

Det er selvfølgelig svært at holde afstand, når man skal være to om at lave et stykke arbejde, siger Torben Vestergaard Gregersen.

“VI SATSER PÅ,

AT DEM VI GÅR MED, IKKE ER ­SMITTEDE På landets byggepladser står byggeriet ikke stille, men det kan være en udfordring for håndværkerne at overholde corona­ vejledninger – specielt når projektet ikke må skride i tidsplanen. NR. 2

22

B

yggeriet står aldrig stille i Danmark – heller ikke på grund af en verdensomspændende pandemi. Det betyder også, at byggeriets arbejdere går på arbejde, som de plejer, selvom der er en vis risiko for at blive smittet med covid-19. Torben Vestergaard Gregersen er 42 og arbejder som VVS-montør for Thomsen & Fals i Aalborg. Her er han tillidsrepræsentant og har de sidste tre år været i gang med en opgave i Aalborg Øst, hvor der skal renoveres nogle lejligheder. Særligt tilbage i starten af pandemien var der udfordringer, bemærker Torben. - Jeg brugte meget tid som tillidsrepræsentant i starten på at forholde mig til kollegaer, der spurgte, om de skulle komme på arbejde. Der var ingen, der vidste, hvad der var lov, og hvad der var anbefaling, fortæller Torben. 2021


Foto: Michael Bo Rasmussen Tekst: Rasmus Stegmann

Der må kun være én faggruppe ad gangen i de lejligheder, der bliver renoveret.

Reglerne er klare og tydelige.

Da det blev november måned blev Torben og hans kollegaer for alvor ramt af coronaen. I november blev syv nordjyske kommuner lukket ned på grund af minkmutationen, og det endte med, at en af Torbens kolleger fra Brønderslev blev bortvist fra pladsen af byggeledelsen. Samtidig med bortvisningen sagde byggeledelsen, at det selvfølgelig ikke måtte påvirke tidsplanen. - Han måtte simpelthen ikke komme på arbejde. De fandt heldigvis noget arbejde til ham i Brønderslev, så han var ikke fyret, men han var heller ikke hos os.

man fik besked på. Det føles som om, at opfattelsen er, at os på gulvet ikke rigtigt kan blive syge.

En faggruppe ad gangen

Ny byggeledelse

Byggeledelsen vedtog en regel om, at der maks måtte være én faggruppe ad gangen i lejlighederne, men det måtte stadig ikke tage længere tid. - Den største udfordring var usikkerheden. Det var svært at være almindelig medarbejder, der bare gerne ville gøre, hvad

Nu er der dog kommet ny byggeledelse, og Torben er heller ikke nervøs for at gå på arbejde. - Der er nogle retningslinjer her, som bliver overholdt nogenlunde, hvor jeg tænker, at servicesvende som skal ind og ud er mere udsatte, end jeg er.

WWW.BLIKROER.DK

23

Torben forklarer, at der bliver gået op i, at afstandskravene bliver overholdt, og at der er kommet en ekstra rengøringsdame ud, der spritter af flere gange om dagen. - Det er selvfølgelig svært at holde afstand, når man skal være to om at lave et stykke arbejde. Så satser vi på, at dem vi går med ikke er smittede, slutter Torben af. Og så bliver de selvfølgelig alle sammen testet flere gange om ugen. BLIK & RØR

>


MED PÅ JOB

“JEG ER IKKE ­NERVØS,

MEN JEG ­RINGER INDEN, JEG KOMMER På Fyn kører skorstensfejer Jørgen Jensen Toftdal rundt og fejer, som han altid har gjort. Selvom han kender sine kunder, så er det nu blevet påbudt, at han ringer til dem ­inden, han kommer.

S

korstensfejerens arbejdsdag minder til forveksling om servicesvendens. I hvert fald i forhold til at man skal køre ud til private hjem for at kunne udføre sit arbejde. Jørgen Jensen Toftdal er landfejer på Fyn, og han har kørt i det samme distrikt i over 20 år. Jørgen har tillid til sine kunder, og hans kunder har tillid til ham. - Jeg er ikke nervøs. Jeg kender mine kunder, og jeg bliver testet i hvert fald hver 14. dag. De få tilfælde, jeg har haft med kunder, der var i karantæne, der har de sagt det, når jeg har ringet. En af de ting, der er ændret for Jørgen, er, at han altid skal ringe i forvejen og sige, at han kommer. Her skal kunden informeres om, at skorstensfejeren holder behørig afstand, at kunden skal holde sine dyr fra skorstensfejeren, og så skal kunden fortælle, om området er coronafrit. Specielt det med dyrene oplever Jørgen som en udfordring. - Fido vil gerne hen og sige hej, og det er svært at styre, men vi må faktisk ikke komme i kontakt med dyrene. Jørgen må under ingen omstændigheder komme uanmeldt. Udover det så skal Jørgen skifte sine nitrilhandsker mellem hvert besøg. Og selvfølgelig spritte sine hænder og bære mundbind, hvis kunden ønsker det.

Når skorstensfejer Jørgen Jensen Toftdal kommer på besøg, så ringer han inden for at gøre opmærksom på, at han holder behørig afstand under besøget.

En kritisk funktion På samme måde som at folk skal have vand og varme, så har skorstensfejerne i Danmark NR. 2

24

2021


Foto: Heidi Lundsgaard Tekst: Rasmus Stegmann

Jørgen bærer mundbind - men kun hvis kunden ønsker det.

også en kritisk funktion. Som Jørgen påpeger, er det vigtigt, man kan fange tilstoppede skorstene eller alkereder, ellers risikerer man at blive kulilteforgiftet. Derfor må arbejdet betegnes som en kritisk funktion. - Det er det, vi arbejder under. Det er det, de har sat os til.

Hvis ikke man fanger tilstoppede skorstene, så risikerer man kulilteforgiftning - derfor er det en kritisk funktion at være skorstensfejer.

Det sociale halter Under coronarestriktionerne er det sådan, at Jørgen ikke mødes med sine kolleger på værkstedet, som han plejer. Før i tiden mødtes de dagligt. Nu mødes de kun om onsdagen til en kop kaffe – enten udendørs eller i en garage. Som Jørgen siger, så forsøger de at passe på hinanden og de kunder, de kommer ud til. Når man er landfejer er det dog hårdt at skulle sige nej til kunderne, som man har kendt i så mange år. - Det sværeste er dog der, hvor man plejer at få en kop kaffe og en sludder, det gør lidt ondt, at man må sige nej tak til kaffen. Det er en regel, at man ikke må tage i mod noget fra kunden. WWW.BLIKROER.DK

25

BLIK & RØR


SATSER

NYE SATSER VVS-OVERENSKOMSTEN SATSER PR. 1. MARTS 2021

BARNS 1. SYGEDAG

MINIMALLØN

Satsen for barns første sygedag er:

Mindstelønnen for timelønnede ansatte og voksenlærlinge:

150,50 kr.

124,60 kr.

SH- OG FRITVALGSKONTO SMUDSTILLÆG

Virksomhedens bidrag til medarbejderens SH-

Tillæg i timen. Dog altid mindst 3 timer pr. dag:

og fritvalgskontoen til afholdelse af søgne- og

9,90 kr.

helligdage samt ferie- og fridage:

12 procent

SKIFTENDE ARBEJDSSTEDER Tillægget hed tidligere skurpenge og udgør dagligt: 60,10 kr.

RÅDIGHEDSVAGT Vagttillæg pr. time på hverdage:

21,55 kr.

Vagttillæg pr. time på søn-, hellig- og fridage:

27,05 kr.

INDUSTRI- OG VVSOVERENSKOMSTEN

Den ugentlige betaling for rådighedsvagten er minimum:

1081,10 kr.

(TIDLIGERE OVERENSKOMST MED ARBEJDSGIVERNE)

Særligt tillæg ved pr. udkald uden for rådighedsvagten:

136,20 kr.

SATSER PR. 1. MARTS 2021

OVERARBEJDE

MINIMALLØN

Overarbejde i fortsættelse af den almindelige arbejdsdags

Mindstelønnen for timelønnede og

fastsatte timer. Første og anden time:

voksenlærlinge under overenskomsten er:

41,15 kr.

Fra tredje time og efterfølgende samt overarbejde

SMUDSTILLÆG

efter udkald uden for den daglige arbejdstid, på fridage, lørdage- søndage og helligdage:

Tillæg i timen. Dog altid mindst 3 timer pr. dag:

115,30 kr.

Tillægget hed tidligere skurpenge og udgør dagligt: 60,10 kr.

Tillæg pr. time, hvor dele af den forskudte arbejdstid 22,65 kr.

OVERARBEJDE

Tillæg pr. time ved forskudt arbejdstid mellem kl. 22.00 og kl. 06.00:

9,90 kr.

SKIFTENDE ARBEJDSSTEDER

FORSKUDT ARBEJDSTID sluttes efter kl. 18.00 frem til kl. 22.00 betales:

124,65 kr.

Overarbejde i fortsættelse af den almindelige arbejdsdags

44,50 kr.

fastsatte timer.

GRAVIDITETS-, BARSELS- OG FÆDREORLOV Den maksimale sats pr. time for medarbejdere på graviditets-, barsels- og fædreorlov:

Første og anden time:

41,85 kr.

Tredje og fjerde time:

66,85 kr.

Fra femte time og efterfølgende:

150,50 kr.

FORÆLDREORLOV

FORSKUDT SPISEPAUSE

Betaling under forældreorlov svarer til løn under sygdom,

Tillæg i tilfælde af akut arbejde, hvor

dog er satsen max. pr. time: (Gælder fra 1/7-2021) 184,00 kr.

spisepausen udskydes mere end 30 minutter:

NR. 2

26

125,05 kr.

29,65 kr. 2021


TJEK

DIN LØNSEDDE

L Alle ændringern e gæ fra den 1. marts lder .

ZONEPENGE De nye takster for zonepenge stiger pr. 1. marts 2021 med 1,6 procent. Tllæg for rejsearbejde pr. 1. marts 2021.

VARSLING AF OVERARBEJDE Tillæg ved overarbejde som varsles samme dag, og hvor overarbejdets varighed overstiger en time:

106,80 kr.

GODTGØRELSE VED AFSKEDIGELSE

Km over

Km t.o.m.

øre/time

7

10

950

10

13

1330

13

16

1690

16

20

2200

20

25

2775

25

30

3225

30

35

3530

35

40

3735

40

45

4050

inden 4 uger. Godtgørelsen udbetales også,

45

50

4440

hvis vedkommende finder andet arbejde i

50

55

4800

55

60

5185

Ved opsigelse efter 9 måneders ansættelse, såfremt vedkommende ikke har afslået genansættelse

4-ugers perioden:

9.526,10 kr.

Yderligere tillæg til medarbejdere med over 3 års anciennitet:

2.451,50 kr.

65

5570

65

70

5950

70

75

75 og herover

HJEMSENDELSE

6330 8500

Godtgørelse pr. time ved hjemsendelse grundet manglende arbejde:

60

143,40 kr.

Når arbejdsgiveren efter aftale stiller motorkøretøj til

RÅDIGHEDSVAGT

rådighed, betales 50% af ovennævnte tillæg for rejsearbejde.

Rådighedsvagten aftales for mindst 7 sammenhængende dage ad gangen. Vagttillæg pr. time på hverdage:

21,55 kr.

Vagttillæg pr. time på søn, hellig- og fridage:

27,05 kr

Den ugentlige betaling for rådighedsvagten er minimum:

1.081,10 kr.

Særligt tillæg ved pr. udkald udenfor rådighedsvagten:

136,15 kr.

FRITVALGSKONTOEN Du kan beregne dine zonepenge korrekt ved at bruge

Bidraget til afholdelse af søgne- og helligdage samt ferie- og fridage: WWW.BLIKROER.DK

afstandsberegneren på httblikroer.dk/afstand

12,5 procent

27

BLIK & RØR


SATSER

TJEK

DIN LØNSEDDE

L Alle ændringern e gælder fra den 1. marts .

NYE SATSER FOR VVS-LÆRLINGE Mindstebetalingen for almindelige lærlinge som VVS-

Samme tillæg betales fra første time ved overarbejde

energispecialist, Ventilationstekniker, VVS-installations-

efter udkald uden for den daglige arbejdstid samt på

tekniker, Blikkenslager og VVS udgør pr. 1. marts 2021:

fridage, lørdage, søndage og helligdage.

1. læreår pr. time

68,40 kr.

SMUDSTILLÆG

2. læreår pr. time

78,90 kr.

Tillæg i timen. Dog altid mindst 3 timer pr. dag:

3. læreår pr. time

99,45 kr.

4. læreår pr. time

113,20 kr.

5. læreår pr. time (EUX)

124,30 kr.

LÆRLINGENES OPSPARINGSKONTO For VVS-lærlinge er indbetalingen til den særlige opsparingskonto til afholdelse af fem ferie-fridage: 8,5 %

Voksenlærlinge aflønnes som minimum med mindstebetalingen i overenskomsten. Her er satsen:

9,90 kr.

124,60 kr.

For voksenlærlinge gælder samme vilkår som for svendene. Her er indbetalingen:

12 %

OVERTIDSBETALING FOR LÆRLINGE For 1. og 2. time udgør satsen:

41,15 kr.

Fra tredje time og efterfølgende timers overarbejde er satsen: NR. 2

89,85 kr.

28

2021


HVEM ER HVEM Blik- og Rørarbejderforbundet

Kreds Nord - Midtjylland

Kreds Sydjylland - Fyn

Nyropsgade 14 1602 København V Telefon: 36383638 forbund@blikroer.dk www.blikroer.dk

Aalborg

Hadsundsvej 184 B 9000 Aalborg Tlf. 36 38 35 10 E-mail: nord-midtjylland@blikroer.dk

Middelfart

Valmuevej 2 5500 Middelfart Tlf. 36 38 35 50 E-mail: sydjylland-fyn@blikroer.dk

Åbningstider: A-kassen: Mandag til onsdag 10.00 - 12.00. Torsdag 10.00 - 12.00 og 13.00 - 17.00. Fredag lukket.

Kontortid: Mandag-torsdag 8.00 - 16.00 Fredag 8.00 - 13.00.

Forbundets daglige ledelse Forbundsformand: Henrik W. Petersen Mobil: 51 53 31 49 hwp@blikroer.dk Næstformand: Stig Søllested Mobil: 51 51 13 69 sts@blikroer.dk

Kredsformand: Thomas Christensen Mobil: 23 48 34 68 thc@blikroer.dk

Næstformand: Niels Braaby Mobil: 51 55 23 63 nib@blikroer.dk

Faglig konsulent: Thomas Kiel Mobil: 20 70 50 72 tki@blikroer.dk

Forbundssekretær: Søren Steen Schytte Mobil: 51 53 31 43 sos@blikroer.dk

Faglig medarbejder/ opmåler: Gert Zacho Andersen Mobil: 23 48 34 67 gza@blikroer.dk

Forbundssekretær: Kim Fusager Balle Mobil: 51 53 31 46 kfb@blikroer.dk Sekretariatschef: Kiki Jano Nielsen Mobil: 51561703 kjn@blikroer.dk

A-kasse sagsbehandler: Jette Østergaard Tlf. 36 38 35 10 joe@blikroer.dk

Viborg

Fagligt sekretariat

Vestervangsvej 6 8800 Viborg Tlf. 36 38 35 10

Arbejdsskadekonsulent Jan Erik Dam Direkte: 36 38 36 22 jed@blikroer.dk

Åbningstider: Mandag til onsdag kl. 10.00 - 13.00

Journalist og kommunikations­konsulent (barsel): Helle Stigel Saugstrup Mobil: 51 53 08 51 hss@blikroer.dk Journalist og kommunikations­ konsulent: Rasmus Holsten Stegmann Mobil: 51 53 08 51 rhs@blikroer.dk Juridisk konsulent Lasse Mortensen Direkte: 36 38 36 36 Lmo@blikroer.dk Sekretær: Charlotte B. Lindberg Direkte: 36 38 36 16 cbl@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Heidi Nellevang Direkte: 36 38 36 08 hne@blikroer.dk Sekretær/sagsbehandler: Sofie Lønborg Direkte: 36 38 36 03 sof@blikroer.dk

Faglig medarbejder: Bjarne B. Kristensen Mobil: 20 20 71 98 bbk@blikroer.dk

Formand: Jørgen Jakobsen Mobil: 51 53 31 51 joj@blikroer.dk Næstformand: Carsten Kringelum Duus Mobil: 51 53 31 56 cae@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Mette Jørgensen Mobil: 51 53 31 97 mej@blikroer.dk Faglig konsulent/ A-kasse: Jim Lorentzen Mobil: 51 53 31 57 jil@blikroer.dk Faglig konsulent/ opmåler: Thomas Kolster Eriksen Mobil: 51 53 31 55 tke@blikroer.dk Faglig organisator: Erik Kofoed Mobil: 51 53 31 54 eko@blikroer.dk Regnskabsmedarbejder: Helle Terkelsen Tlf. 36 38 35 59 het@blikroer.dk

Kredskasserer/A-kasse: Leo Nielsen Mobil: 20 20 71 97 lnl@blikroer.dk

Kreds København

Roskilde

Byggefagenes Hus Lygten 10 2400 København NV Tlf. 35 83 24 22 E-mail: kbh@blikroer.dk

>

Grønnegade 14 4000 Roskilde. Tlf. 46 34 00 97 E-mail: sjaelland-bornholm@blikroer.dk Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12 Kredsformand: Ole Wiil-Andersen Mobil: 51 53 31 82 owa@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Stig Stærk Larsen Mobil: 20673402 ssl@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Henrik Baltzer Mobil: 51 53 31 84 hba@blikroer.dk Faglig medarbejder/ opmåler: Esben Malling Mobil: 51 53 31 87 esm@blikroer.dk Faglig medarbejder: René H. Larsen Mobil: 51 53 31 85 rhl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Lene Hansen leh@blikroer.dk

Næstved

Åderupvej 12 4700 Næstved Tlf. 46 34 00 97 Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 8 - 16 Torsdag kl. 8 - 17 Fredag kl. 8 - 12

Aarhus

Næstformand/ økonomiansvarlig: Michael Skaarup Mobil: 51 53 31 83 mcs@blikroer.dk

Rymarken 4 8210 Aarhus V Tlf. 36 38 35 10 Åbningstider: Mandag og torsdag 10.00 - 12.00 og kl. 14.00 - 16.30

Bornholm

Fabriksvej 1 3700 Rønne Tlf. 46 34 00 97

Faglig medarbejder: Hans Hovmand-Olsen Mobil: 23 32 91 20 hho@blikroer.dk

Faglig medarbejder: Sebastian D. Hansen Mobil: 51 53 31 81 sgh@blikroer.dk

Opmåler: Jan Henriksen Mobil: 21 70 30 38 jgh@blikroer.dk

København

Faglig afdeling: Mandag, tirsdag og onsdag kl. 8.00 - 16.00 Torsdag kl. 8.00 - 17.00 Fredag kl. 8.00 -14.00 A-kasse: Tlf. 35 31 01 00 Mandag kl. 9.00 - 11.30 Tirsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Onsdag lukket Torsdag kl. 9.00 - 11.30 og 15.00 - 16.30 Fredag kl. 9.00 - 11.30 Formand: Henrik Juul Rasmussen Mobil: 26 88 20 78 hjr@blikroer.dk Faglig sekretær: Bjørn Due Mobil: 26 88 20 75 bjd@blikroer.dk Faglig sekretær: Karsten Pedersen Mobil: 26 88 20 79 kap@blikroer.dk Faglig sekretær: Christian Ingebrekt Jensen Mobil: 26 88 20 72 cij@blikroer.dk Opmåler: Henrik Roos Mobil: 26 88 20 73 her@blikroer.dk Opmåler Jimmi Hakmann Nielsen Mobil: 26 88 20 70 jhn@blikroer.dk Faglig organisator/ opmåler: Jørgen Hansen Mobil: 26 88 20 71 joh@blikroer.dk Regnskabsleder: Sussie Salmonsen ssa@blikroer.dk Sekretær: Marianne Petersen mrp@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Anja Larsen anl@blikroer.dk A-kasse sagsbehandler: Clive Richard McQueen crm@blikroer.dk Journalist: Ole Sønderby Petersen Mobil: 26 88 20 74 osd@blikroer.dk

Opmåler: Carsten Iwersen Mobil: 20 24 16 77 ciw@blikroer.dk

WWW.BLIKROER.DK

Kreds Sjælland - Bornholm

29

BLIK & RØR


SUNDHED

Foto: Ursula Bach

DER ER FORTSAT ÅBENT FOR BEHANDLING I DIN SUNDHEDSORDNING På trods af samfundets omfattende lockdown, så kan du stadig få behandling gennem din sundhedsordning hos PensionDanmark.

Har du smerter i fx ryggen, eller har du fået en skade? Så kan du stadig få behandlinger hos fysioterapeuter og kiropraktorer via din sundhedsordning i PensionDanmark – uden en henvisning fra lægen. I alt er der over 500 behandlingssteder, og de er ikke en del af corona-nedlukningen. Det er et krav fra myndighederne, at du skal bære mundbind under behandlingerne, så husk at medbringe dit eget.

der, at du som pensionist fortsat kan få hjælp, hvis du får brug for at blive behandlet hos en fysioterapeut eller kiropraktor – fx for smerter i ryggen. Du skal ikke selv have penge op af lommen til behandlingerne, og du behøver ikke gå til lægen først.

Læs mere om de mange forskellige muligheder i sundhedsordningen og bestil tid på PensionDanmarks app ”Din Pension” eller på pension.dk. Eller ring 7010 0806 alle hverdage kl. 8-21.

Populær ordning Når du har din pension hos PensionDanmark, så har du også adgang til deres sundhedsordning. Ordningen er flittigt brugt. Godt 900 medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet fik i 2020 glæde af behandlinger gennem deres sundhedsordning i PensionDanmark. Medlemmerne fik i snit seks behandlinger – typisk for problemer i ryg og arme. I alt blev det til 5.400 behandlinger. Du kan få behandlinger, hvis du har problemer i led, muskler og sener. Og du behøver ikke gå til lægen først. Du kan bl.a. få hjælp til psykolog, fysioterapeut eller komme til at snakke med en online læge gennem App'en.

> FRAGTFRI LEVERING AF MEDICIN Har du brug for medicin, kan du vælge at bestille det hos ApoPro Online Apotek via PensionDanmarks app. Bestiller du via app’en, skal du ikke betale for fragten, og du kan både få leveret håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin.

Du har også en sundhedsordning som pensionist

Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe til PensionDanmarks sundhedsrådgiv-

Du beholder din sundhedsordning i PensionDanmark, når du går på pension. Det bety-

din sundhedsordning på pension.dk eller på PensionDanmarks app.

NR. 2

ning på 7012 1335 alle hverdage kl. 8-21. Du kan også læse mere om mulighederne i

30

2021


ARBEJDSMILJØ

Ny lov stiller krav til arbejdsgivere ved indkvartering af ansatte Hvis du som arbejdsgiver stiller en bolig til rådighed for dine ansatte, skal du sikre, at boligen opfylder en række krav. Du skal også udarbejde en plan for forebyggelse af smitte med covid-19 blandt beboerne.

Et flertal i Folketinget har vedtaget en ny lov, der skal forebygge smitte med covid-19, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for ansatte. Loven betyder, at en arbejdsgiver, der stiller bolig til rådighed for sine ansatte, skal sikre, at boligen opfylde en række minimumskrav. Det er bl.a. krav om afstand og instruktion i rengøring. Arbejdsgiveren skal desuden udarbejde en plan for indkvarteringen af de ansatte. Planen skal bl.a. indeholde oplysninger om boligens størrelse, antallet af beboere og instruks i rengøring. Arbejdstilsynet vil i forbindelse med de almindelige tilsyn på arbejdspladser gennemgå planen. Hvis planen ikke er udarbejdet, eller hvis den er mangelfuld, kan Arbejdstilsynet 1. Der skal være toilet- og badefaciliteter afgive et strakspåbud om udarsamt spise- og køkkenfaciliteter til bejdelse af en plan, der lever op til rådighed for beboerne. minimumskravene. Arbejdstilsynet

KRAV VED INDKVARTERING AF ANSATTE

underretter bopælskommunen, der kan foretage et tilsyn i de enkelte boliger. Kommunen vil på baggrund af tilsynet kunne påbyde, at boligforholdene bringes i orden og i yderste konsekvens påbyde at de ansatte midlertidig flyttes til en anden bolig. Loven vil gælde til og med den 30. juni 2021. I de første 14 dage efter vedtagelsen vil Arbejdstilsynet kun vejlede om de nye regler, så arbejdsgiverne får tid til at omstille sig til de nye krav. WWW.BLIKROER.DK

5. Boligens indretning skal sikre gode hygiejniske forhold med mulighed for hyppig, effektiv rengøring samt personlig hygiejne.

2. Der skal være mulighed for at holde mindst 1 meters fysisk afstand mellem beboerne på alle tidspunkter. 3. Boligen skal være indrettet således, at

6. Der skal være mulighed for egen opbevaring af personlige ejendele. 7. Den enkelte beboer skal have egen seng.

den enkelte beboer har mindst 4 m2 til rådighed ved ophold sammen i fælles beboelses- og opholdsrum.

8 Der skal være synlig skiltning om det maksimale antal personer pr. rum, synlig oversigt med instruks i rengøring

4 Der skal være adgang til håndvask med sæbe og adgang til håndsprit, særligt i

og hygiejneregler og stregmarkeringer til afstand.

fælles beboelses- og opholdsrum.

31

BLIK & RØR


NOSTALGI Hvad skrev fagbladet om for 5, 10 og 20 år siden? Tag med en tur gennem fagbladets historie. Foto Michael Bo Rasmussen, Baghuset

MED PÅ JOB

5

For fem år siden var Fagbladet Blik & Rør med på job hos et VVSsjak, der var med til at opføre en bygning på 9000 km2 for Aalborg Universitet.

BYGGERIETS

TJENESTE og Ny bygning til forskning i bygge e anlæg kræver et væld af teknisk er installationer. VVS-sjak fra Blikas 2 m med til opførelsen af den 9000 store bygning i Aalborg.

P Fire af det fem mand store VVS-sjak foran den bygning, som skal rumme forskning for bygge og anlæg på Aalborg Universitet. Fra venstre er det Nicolas, Dion, Kent og Hans.

opfører byens å en flad mark i det østlige Aalborg byggeriets tjeneste. universitet en helt ny bygning i teste og lave målinHer kan forskere og studerende bygningskonog materialer indeklima, ger af f.eks. struktioner i de nyindrettede laboratorier. Og i modsætning til et lille Det stiller krav til indretningen. , bliver det, mikroskoper og kolber indelukket laboratorium med Levende Laboratorium", noget som universitetet selv kalder "Det anderledes. r i bygningen, indrettes Tre store og rummelige projekthalle

>

19 18

16.02.2021 08.14

dd 18-19

99880_BLIK_OG_RØR 2-2016_KURVE.in

10

Kan du huske dengang, hvor m an fik oversigten ov er ferieboligerne i fagbladet? I dag kan man heldigvis bare besøge blikro er.dk/feriehu se for at få en over sigt.

20

da Kan du huske, ønnen gennemsnitsl r var 129,38 for en VVS’e i r den nemlig kroner? Det va ti ag br ev n, der bl lønstatistikke r 20 år siden. fagbladet fo

NR. 2

32

2021


SET & SKET Blik- og Rørarbejderforbundet 7. januar

Blik- og Rørarbejderforbundet 7. januar

Dan Henriksen er kræftsyg på grund af asbest. Han har gjort det til sin mission at bruge sin sidste tid på at arbejde for, at andre ikke skal lide samme skæbne som ham...Mere

Dagen i dag er sidste dag i 2020 og dagen før den første dag i 2021. Jamen er det ikke bare en dag som alle andre dage? Jo det er det i princippet. ...Mere

92

2 kommentarer 29 delinger

DAN HENRIKSEN Asbestramte Dan Henriksens historie kommer med til EU. Det udløste 92 likes, 2 kommentarer og 29 delinger.

Blik- og Rørarbejderforbundet 16. januar TAK FOR JERES INDSATS!

86

70 kommentarer 2 delinger

NYTÅRSHILSEN FRA FORMANDEN 2020 er slut – vi så frem mod 2021 sammen med formand Henrik W. Petersen. Det udløste 86 likes, 70 kommentarer og 2 delinger.

RESPEKT RESPEKT til dem, der holder Danmark i gang. Det var I enige i. Det udløste 317 likes, 25 kommentarer og 236 delinger.

Siden starten af coronakrisen har VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere mødt på arbejde og sikret, at danskerne har vand, varme og ren indeluft...Mere

Blik- og Rørarbejderforbundet 4. januar Hvad har Peter Schmeichel, Tom Kristensen og VVS'er Rasmus Quist til fælles? De er alle blandt kun 37 navne, der er optaget i Sportens Hall of Fame i Danmark!. ...Mere

VVS’ER OPTAGET I SPORTENS HALL OF FAME Rasmus Quist blev i starten af året optaget i Sportens Hall of Fame i Danmark. Udover at være roer – så er Rasmus VVS’er. Det udløste 32 likes, 2 kommentarer i 1 deling. 317

WWW.BLIKROER.DK

25 kommentarer 236 delinger

32

33

2 kommentarer 1 delinger

BLIK & RØR


LÆRLINGEMENTOR

Jakob k ­ æmper for, at ­lærlinge ­bliver ­dannet både fagligt og ­menneskeligt Jakob Neumann er lærlingementor hos Kemp & Lauritzen, og han havde selv ­nogen f­ antastiske rollemodeller i sin læretid. Derfor arbejder han for, at lærlinge behandles ­ordentligt, får ansvar og dermed vokser med opgaven.

NR. 2

34

2021


Foto: Jacob Carlsen Tekst: Rasmus Stegmann

Jakob og Kenni præger sprinklerne, så de sidder bedre fast.

H

os Kemp & Lauritzen har de en vision om, at de gerne vil have Danmarks bedste lærlinge. Men hvordan får man det? Et redskab som man kan vælge at gøre brug af, er, at udnævne en såkaldt lærlingementor. En lærlingementor fungerer som en slags tillidsmand for lærlingene, der sørger for, at svendenes lærlinge­ ansvarlige og firmaets lærlingeansvar­ lige snakker samme sprog. Udover det er funktionen, at det skal være en person, som lærlingene altid kan komme til med spørgsmål, som mentoren så ved, hvem der kan besvare. Hos Kemp & Lauritzen hedder lærlingementoren Jakob Neumann. Jakob er 52 år gammel og har været i virksomheden i 4 år i afdelingen VVS Enterprise. Han arbejder for tiden i Bella Centret, hvor han laver sprinklere og kan efter eget udsagn godt lide at arbejde på store pladser. Jakobs mission er at sikre sig, at lærlingene bliver behandlet ordentligt.

WWW.BLIKROER.DK

- Jeg gider ikke sådan noget med: ”du er også bare lærling”, siger Jakob ­Neumann. Generelt er uretfærdighed virkelig noget, der ikke passer Jakob. Modstanden mod uretfærdighed er noget af det, der driver ham. Han beskriver det som en del af hans grund-DNA. - Folk skal fandeme opføre sig ordentligt. Jeg hader, når nogen bliver behandlet uretfærdigt, det er nok det, jeg er drevet

35

mest af. Det er lige, så jeg får tårer i øjnene, understreger Jakob, der arbejder som rørlægger og svejser.

En slags tillidsmand for lærlinge Som lærlingementor ping-pong’er Jakob mellem firmaet og svendene. Skolerne og virksomheden har nogle mål og visioner for lærlingene, men det er de lærlinge­ ansvarlige svendes job at sørge for, at lærlingene lever op til dem i praksis.

BLIK & RØR

>


LÆRLINGEMENTOR - Det er os, der skal opfylde praktik­ målene. De kan jo fra firmaet godt komme med en liste med mål, men det er os, der konkret skal omsætte dem. Jakob beskriver sin rolle som at være en slags tillidsmand for lærlingene. En rolle hvor han er bindeled og kan snakke med både virksomheden og lærlingene. - Jeg håber, at de har tiltro til, at de kan komme til mig. Der var en, der kom til mig, som jeg kunne hjælpe, fordi jeg havde de rigtige kontakter i virksomheden, så jeg kunne få ham videre.

Havde selv en god læretid Det at være lærlingementor er noget, der betyder meget for Jakob. Han havde nemlig selv nogle fantastiske svende under sin læretid – og derfor vil han gerne være med til at sørge for, at lærlingene får den samme oplevelse. - Tilbage til min egen læretid var der en, der var pissehamrende dygtig fagligt. De har gjort stort indtryk på mig i min ungdom – jeg blev fandme behandlet ordentligt. Jeg fik meget ansvar og voksede med opgaven. Det er en dannelse som menneske også. Jakob var derfor forkæmper for at få en lærlingementor i virksomheden. Da han

At have en lærlinge­ mentor kan være gavnligt for lærlingenes trivsel.

startede, var der ingen lærlingeklub. Det fik ham til at ringe rundt til alle lærlingene for at skabe netværk. Der var dog den udfordring, at projektlederne på pladserne var mere konservativt indstillede, og derfor blev de nødt til at arbejde for at få lærlinge­ mentorordningen ind i lokalaftalen. Det lykkedes, og nu er Jakob lærlingementor.

Lærlingene griber selv bolden Den præcise effekt af at have en lærlingementor er svær at måle, men Jakob ser en større interesse og engagement for det faglige. Blandt andet har lærlingene nu fået lavet en rørklub, og formanden er blevet valgt som formand i Rør&Blik Ungdom – København. Det ser Jakob som succes. - Så tager de jo også del i det, de ser ude i skurene – det er som at give stafetten videre. Det er jeg utroligt stolt af. Lærlingene siger, at de føler, de bliver hørt, og at nogen tager dem alvorligt. Det er et parameter, jeg måler succes på.

Kunne din virksomhed også bruge en lærlingementor? Så tag kontakt til din tillids­mand og hør, om det er muligt at få med ind i jeres lokalaftale. Det er nemlig ham, der f­ orhandler jeres lokal­aftale.

NR. 2

36

2021


GODT HÅNDVÆRK Send dine billeder til fagblad@blikroer.dk og vind en tur for to i biografen

-

>

OPGAVEN

At få strikket et teknikrum sammen. Det var en regulær VVS-opgave, hvor der skulle laves rørføring og gennem-

Det er fedt at gøre noget for klimaet. Luft-vand varmepumpen kører på grøn energi, og jeg går meget op i klima.

skylles gulvvarme. Det tog omkring to arbejdsdage.

>

HVOR

I et nybygget hus i Strib.

>

HVEM

Casper Kongsted Gregersen på 21 år fra Vojens, som arbejder i Bravida, hvor han blev udlært som VVS-energispecialist i december 2020. Casper har sat varmepumpen op alene.

Når man er i branchen, så har man et naturligt ansvar for at gå med på vognen i forhold til klimarigtige løsninger

WWW.BLIKROER.DK

37

BLIK & RØR


OK21

OK21: AFTALE FOR STATEN OG KOMMUNER ER PÅ PLADS Indtil videre må man sige, at de offentlige overenskomstforhandlinger er foregået mindre dramatisk end de gjorde tilbage i 2018. Den 6. februar landede der en aftale for alle de statsligt ansatte, og i dag er der landet en aftale for alle de kommunalt ansatte. Det vil sige, at det kun er regionerne, der mangler en aftale for, før man kan kalde OK21 for overstået. Om forhandlingerne udtaler Søren Schytte, forbundssekretær og ansvarlig for offentlig overenskomst hos Blik- Og Rørarbejderforbundet: - Akkurat som ved staten har vi nu også aftalt en 3- årig overenskomst med KL. Det er med tilfredshed, at vi vurderer, at vi over perioden kan fastholde købekraften. Udover periodens fastlagte lønstigninger på 5,02 % vurderes ligeledes, at lønnen reguleres yderligere med 0,27 % grundet reguleringsordningen, der også fastholdes, siger Søren Schytte. En væsentlig forskel i forhold til aftalen for de 195.000 statslige ansatte er, at der nu er afsat penge til organisationsforhandlingerne. - Modsat statens område har vi på nu også fået afsat 0,5 % til organisationspuljerne, der skal forhandles i den kommende periode. Den nye aftale dækker over 550.000 kommunalt ansatte. På tidspunktet for magasinets deadline var der endnu ikke landet en aftale for regionerne.

NR. 2

> AFTALEN FOR STATSLIGE ANSATTE INDEBÆRER: • En treårig overenskomst • En lønramme på 6,75 procent, der giver en lønstigning på 4,42 procent til medarbejderne over de næste tre år • Medarbejdere, der er fyldt 62 år, får ret til en særlig seniorbonus på 0,8 procent af medarbejderens løn • Seniorbonussen indføres som en fleksibel ordning, der betyder, at medarbejderen i stedet kan vælge at få to seniordage om året eller at få konverteret seniorbonussen til pension • Statsansatte får mulighed for at blive dækket af sundhedsordning • Karensperioden for minipensionen nedsættes fra 4 år til 2 år.

> KL- FORLIGET I TAL • Pr. 1. april 2021 ydes en generel lønforhøjelse på 1,00 pct. • Pr. 1. oktober 2021 ydes en generel lønforhøjelse på 1,01 pct. • Pr. 1. oktober 2022 ydes en generel lønforhøjelse på 1,90 pct. • Pr. 1. april 2023 ydes en generel lønforhøjelse på 0,30 pct. • Pr. 1. oktober 2023 ydes en generel lønforhøjelse på 0,81 pct. • Reguleringsordningen videreføres og udmøntes pr. 1. oktober 2021, 1. oktober 2022, 1. oktober 2023, jf. bilag. Der afsættes pr. 1. april 2022 organisationsmidler svarende til 0,50 pct. af lønsummen til konkret udmøntning ved organisationsforhandlingerne.

DERUDOVER ER AFTALT: • Udvikling af: Lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø. • Uddannelse af TR og AMR samt ledere i psykisk arbejdsmiljø • Sorgorlov • Pensionskarens nedsættes fra 9 til 5 måneder • AKUT midler øges fra 40,6 øre til 43 øre i perioden

38

2021


ARBEJDSFORDELING

Nu kan du blive sendt hjem fire dage om ugen Ny aftale om arbejdsfordeling kan sende medlemmerne hjem op til 80% af tiden. Til gengæld får de højere understøttelse de dage, hvor de ikke arbejder. En ny organisationsaftale om arbejdsfordeling betyder, at virksomhederne nu har mulighed for at hjemsende deres ansatte 80% af tiden fremfor de allerede fastlagte 50%. Det vil sige, at nogle risikerer kun at skulle arbejde én dag om ugen. Det betyder altså, at de dermed også kun får løn for den ene dag, de arbejder. De resterende dage har de dog mulighed for at modtage understøttelse – og den er i dette tilfælde blevet forhøjet til 110% af satsen. - I forhold til klemte virksomheder, så kan de fastholde medarbejdere, og medarbejdere kan fastholde tilknytningen til virkWWW.BLIKROER.DK

somheden. Det er ikke en optimal løsning, men under omstændighederne er det en nødvendighed. Vores medlemmer får højere understøttelse frem for en fyring, siger Stig Søllested, der er næstformand hos Blik- og Rørarbejderforbundet.

Organisationen skal med ind over For at kunne indgå en aftale, skal det ske mellem virksomheden og de respektive tillidsrepræsentanter, der repræsenterer de medarbejdere, der er omfattet af arbejdsfordelingen. Hvis der ikke er en tillidsrepræsentant på

39

virksomheden, kan aftalen kun indgås mellem Blik- og Rørarbejderforbundets kredse og virksomheden. Aftalen skal under alle omstændigheder fremsendes til organisationen, og hvis dette ikke er gjort, kan aftalen ikke iværksættes. Organisationsaftalen er indgået den 14. januar af TEKNIQ, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og 3F og den gælder både for VVS-overenskomsten og Industriog VVS Overenskomsten. Den nye aftale gælder året ud – såfremt der ikke sker ændringer inden. BLIK & RØR


FEJERNES SIDER

NYE SATSER OG TAKSTER Fra 1. marts 2021 reguleres en række satser og takster for svende og lærlinge i skorstensfejerbranchen. LØN

SYGDOM OG ULYKKE

Ugeløn for svende i København og det

Løn under sygdom i op til 6 uger samt ved barns

tidligere Københavns Amt:

8.559,39 kr.

Ugeløn for svende i provinsen:

7.904,67 kr.

hospitalsindlæggelse udbetales pr. time:

Månedsløn mestersvende i København

165,31 kr.

Løn under sygdom ved arbejdsulykke i op til

og det tidligere Københavns Amt:

37.322,93 kr.

10 uger betales med:

Månedsløn mestersvende i provinsen:

34.485,85 kr.

fuld løn

BARSEL OG FORÆLDREORLOV

UGELØN TIL LÆRLINGE

Kvindelige medarbejdere har op til 14 uger med :

KØBENHAVN OG DET TIDLIGERE KØBENHAVNS AMT:

Fædreorlov i to uger:

Lærling

Forældreorlov i op til 13 uger til deling

1. års lærling

2.567,82 kr.

mellem forældre:

2. års lærling

3.423,76 kr.

3. års lærling

4.279,70 kr.

4. års lærling

5.135,63 kr.

FRITVALGSKONTO

fuld løn 178,26 fuld løn

Virksomhedens bidrag til svendenes Fritvalgskontoen til afholdelse af frihed i forbindelse med omsorgsdage,

KØBENHAVN OG DET TIDLIGERE KØBENHAVNS AMT:

barns 2. sygedag m.m.

6,5 procent

Voksenlærling

Bidraget til lærlinges Fritvalgskonto er:

4,5 procent

1. års voksenlærling

5.734,79 kr.

2. års voksenlærling

5.820,39 kr.

3. års voksenlærling

5.905,98 kr.

4. års voksenlærling

5.991,57 kr.

UGELØN TIL LÆRLINGE PROVINSEN

VAGTORDNING OG TELEFONPASNING

Lærling 1. års voksenlærling

2.371,40 kr.

2. års voksenlærling

3.161,87 kr.

3. års voksenlærling

3.952,34 kr.

4. års voksenlærling

4.742,80 kr.

Vagtordning, hvor ansatte står til rådighed for udkald uden for normal arbejdstid. Vagtordning af mindst 7 sammenhængende dage ad gangen honoreres med:

2.500 kr.

Voksenlærling

Vagtordning for weekend:

1.200 kr.

1. års voksenlærling

5.296,13 kr.

Vagtordning på enkeltstående hverdage:

2. års voksenlærling

5.375,18 kr.

Telefonpasning af telefon efter arbejdstids

3. års voksenlærling

5.454,22 kr.

ophør og indtil kl. 20 på hverdage pr. dag:

4. års voksenlærling

5.533,27 kr.

NR. 2

40

450 kr. 100 kr.

2021


TILLÆG VED VENTILATIONSRENSNING OVERARBEJDE Første og anden time i forlængelse af almindelig arbejdstid:

41,14 kr.

Øvrige timer betales pr. time med:

115,30 kr.

FORSKUDT ARBEJDSTID Tillæg pr. time, hvor dele af den forskudte arbejdstid sluttes efter kl. 17.00 frem til kl. 22.00:

22,68 kr.

Tillæg pr. time ved forskudt arbejdstid mellem kl. 22.00 og kl. 06.00:

44,49 kr.

SKIFTENDE ARBEJDSSTED Tillæg pr. dag, hvor der ikke stilles velfærdsforanstaltninger til rådighed:

60,08 kr.

OVERTIDSTILLÆG VED REJSEARBEJDE Tillæg pr. time ved overarbejde, der udføres ud over 75 km fra virksomhedens adresse:

19,15 kr.

REJSEARBEJDE/ZONEPENGE De nye takster for zonepenge stiger pr. 1. marts 2021 med 1,6 procent. Tllæg for rejsearbejde pr. 1. marts 2021. Km over

Km t.o.m.

øre/time

7

10

950

10

13

1330

13

16

1690

16

20

2200

20

25

2775

25

30

3225

30

35

3530

35

40

3735

40

45

4050

45

50

4440

50

55

4800

55

60

5185

60

65

5570

65

70

5950

70

75

6330

75 og herover

TJEK

DIN LØNSEDDEL

Alle ændringer gælder fra den 1. marts.

8500

WWW.BLIKROER.DK

41

BLIK & RØR


FORMANDEN HAR ORDET

Foto: Linda Johansen

DE OVERSETE CORONAHELTE I dette fagblad har du kunnet læse om Daniel, Torben og Jørgen, som igennem hele coronaperioden har fortsat deres arbejde med at køre service, renovere lejligheder og feje skorstene på landet. Mens mange andre danskere har passet deres arbejde fra hjemmekontoret, har de hver dag mødt op på byggepladsen eller hjemme hos folk. Arbejdsdagen har været mere besværlig, for corona har stillet krav til alt fra håndsprit, afstand og opdeling mellem faggrupper, samtidig med at tidsplanen stadig skal overholdes. Samtidig har der ikke været mulighed for det samme sociale sammenhold med kollegaerne, som man er vant til. Men på trods af udfordringerne har Daniel, Torben og Jørgen været med til at holde landet kørende under krisen. Her i fagbladet har vi delt deres historier, men de er langt fra alene. Flere tusinde VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere går hver dag på arbejde og sørger for, at danskerne har vand, varme og ren indeluft. Det har de gjort, lige siden corona første gang ramte os for et år siden. De fortjener en hyldest. For mens læger, sygeplejersker, skolelærere og pædagoger velfortjent fremhæves som heltene på frontlinjen, så bliver det arbejde, vi laver i vores brancher, ofte taget for givet. Vand i armaturerne, varme i radiatorerne og ventilation i bygningerne er da bare noget, der er der, tænker mange nok. Ja i hvert fald lige indtil den dag, hvor varmtvandsbeholderen står af, eller ventilationssystemet går i stykker, og det går op for dem, hvor vigtigt det egentlig var. I derude fortjener også at blive hyldet som de coronahelte, I er. Og jeg vil i hvert fald gøre min del for, at flere danskere bliver klar over, hvor vigtig en rolle, I spiller for hele vores samfund. Henrik W. Petersen Forbundsformand NR. 2

42

2021


n alt te s æ n å p t a b ra få g o , rt o Benyt dit PlusK

10 %

PlusBil. til nye Uanset om bilen trænger t helt ge no r elle t dæk, et olieskif dæk64 de af et bi for kør tredje, så og autoværksteder.

10 %

5%

PlusBornholm. på Griffen Savner du kvalitetstid? Tag og ten sig ud hav Spahotel og nyd % på 10 får Du e. råd om det store spa lejeprisen.

10 %

af Zleep Få en god nats søvn på et Hotels ep Zle s Ho er. tell ho Hotels 13 priser. ive akt får du overnatninger til attr

10 %

PlusHotel. eller nogle Book en herlig weekend e Hotels oic Ch c dage på et af Nordi tige lag de for til er mange værels priser.

15 %

e på pluskort.dk

tilbud, og Benyt alle Synoptiks gode ni. Din rabat få 5 % PlusKort rabat ove nden. sta kan benyttes af alle i hus

PlusOvernatning.

ngelser for rabataftalern

ækkende Danhostel tilbyder landsd og grupper overnatninger for familier aktioner. attr - tæt på natur, kultur og

PlusBriller.

beti rabataftaler. Læs vilkår og

PlusHostel.

k

trykfejl og ændrede Der tages forbehold for

– se mere på pluskort .d


7-8-9.

MAJ 2VA0ND2REH1JEM

. I ARSMODE SVENDBORG

$ " $

I

MASSE

" & ÅVIRKE LIGESOM DI G TIL AT P G DINE LØONR-HOOLD ARBEJDSF

FEST

– SELVFØLGELIG

ER DER DET!

I &

BOLD

DEN

AN DYST MOD HIN

Tilmelding på blikroer.dk/aarsmode

DEBAT

OM DE TING,

DER ER

VIGTIGE

I tilfælde af coronanedlukning bliver Årsmødet holdt som et virtuelt ét dags møde


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.