Etiketti 1/2017

Page 1

Alkon lehti asiakkaille

1•2017 ilmiö

Kohdataan toisemme ja syödään yhdessä olut

Käsityöoluiden herkullinen makukirjo viini

Tempranillorypäleiden Rioja

Kotimaiset kalaherkut


juoman

juurilla

Malja kotimaiselle mallasohralle OHRAN VILJELY on maataloutemme ja kotimaisen oluen tukiranka. Ohran osuus kaikista viljoistamme on 45 prosenttia ja mallasohran viidennes. Esimerkiksi Kymenlaaksosta länsirannikolle joka viides käytössä oleva viljapeltohehtaari on mallasohraa. Mallasohraa myös viedään Suomesta noin 120 000 tonnia vuodessa. Panimoteollisuutemme käyttää mallastamoiden valmistamaa mallasta 55 000 tonnia vuodessa. Oluessa käytettävät raaka-aineet ovat humalaa lukuun ottamatta kaikki kotimaisia – mutta myös kotimaisen humalantuotannon edellytyksiä aiotaan selvittää. Yksi suomalainen juo keskimäärin 80 litraa olutta vuodessa, mikä vastaa Eurooppalaista keskikulutusta. Alkon valikoimissa on yli 600 eri olutta, ja näistä vajaa kolmannes on kotimaisten pientuottajien.

2

––– 1/17

Lähteet: Panimoliitto, Pienpanimoliitto, Luonnonvarakeskus, Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)


✓ Alkon valikoimissa on yli 600 olutta, ja näistä vajaa kolmannes on kotimaisten pientuottajien.

45% kotimaisesta viljasta on ohraa

Ohraa korjattiin Suomessa kaikkiaan 1,5 mrd. kg (v. 2016). Mallasohran osuus tästä oli noin viidennes.

55

miljoonaa kiloa mallasta menee vuosittain kotimaisen panimoteollisuuden käyttöön.

2 000 henkeä työllistyy suomalaisissa panimoissa.

50–80 g mallasta tarvitaan 0,33 litran pullolliseen olutta

Maltaan määrä riippuu panimon laitteistosta ja oluen alkoholipitoisuudesta. Mitä vahvempi olut, sitä enemmän tarvitaan mallasta.

3

––– 1/17


6 Alkupalat

pääkirjoitus

12 Pääjuttu

Molempi parempi

20 Henkilö

Alkon verkkokauppa on ollut avoinna kuluttajille nyt muutaman kuukauden. Alkolle on kunnia-asia, että asioipa asiakas verkkokaupassa tai myymälässä, hänen saamansa palvelu on molemmissa yhtä ammattitaitoista, vastuullista ja henkilökohtaista. Siksi verkkokaupan olennainen osa on paitsi monipuolinen tuotehaku myös henkilökohtaista palvelua tarjoava chatapu. Toistaiseksi Chat-asiakaspalvelijoilta on eniten kysytty tuotteiden löytymisestä, mutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää heidän huimaa osaamistaan myös ruoan ja juoman yhdistämiseen liittyvissä kysymyksissä, ihan kuten myymälässäkin. Lanseerauskampanjan yhteydessä tekemämme mittauksen mukaan suhtautuminen Alkon verkkokauppaan oli valtaosin myönteistä tai odottavan neutraalia. Pieni joukko aprikoi, miten vastuullisuus toteutuu verkkomaailmassa ja onko verkkokauppatilaa­misesta hyötyä, jos nouto tapahtuu myymälästä. Verkkokaupasta tilattaessa henkilön ostokelpoisuus tarkistetaan sekä tilaus- että noutovaiheissa, joten vastuullinen asiakaspalvelu on avainsana aina Alkon kanssa asioidessa. Ja ainakin itselleni verk­ kotilaaminen ja tuotteiden noutaminen on ollut käytännöllistä ja sujuvaa. Voin valita tuotteet rauhassa koko valikoimasta, vertailla niitä haluamallani perusteella ja tilata tuotteet niin, että noudan ne myymälän noutotiskiltä viikonloppuostosten lomassa. Olen kokenut sen tervetulleeksi oikaisuksi kauppareissulla. Välillä on toki kiva mennä ihan hyllyjenkin ääreen tutkailemaan ja juttelemaan auttavaisten ja osaavien myyjien kanssa. Eli verkkokauppa vai myymälä? Molempi parempi. Kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla, mikä yhdistelmä itselle sopii parhaiten.

✓ Kannattaa hyödyntää verkon chat -palvelijoita.

4

––– 1/17

Terveisin, Sari Karjalainen

Facebook facebook.com/alkopalvelee

52. vuosikerta Julkaisija Alko Oy Arkadiankatu 2 00100 Helsinki Postiosoite: PL 99, 00101 Helsinki Päätoimittaja Sari Karjalainen sari.karjalainen@alko.fi

Riojan viinialueella noudatetaan ikiaikaisia perinteitä mutta eletään modernin ajan hermolla.

Instagram alko_oy

Twitter twitter.com/Alko_Oy

Alko alko.fi

24 Kauden oluet

Kotimaisten pientuottajien käsityöoluet saapuivat Alkoon.

28 Reseptit

Loihdi viikonlopun herkut kotimaisesta ahvenesta, kuhasta, silakasta ja hauesta.

36 Myymälä

Tutustu Kuopion uuteen Haapaniemen Alkoon.

40 Ilmiö

On jälleen aika syödä yhdessä.

44 Luottoreseptini

Satu Silvo rakastaa kasviksia.

46 Opastava

Näin toimii Alkon verkkokauppa.

49 Kolumni

etiketti.fi

Toimitusneuvosto alko: Hille Korhonen (pj), Maritta Iso-Aho, Sari Karjalainen, Kaisa Kokko, Pekka Litmanen otavamedia oma: Jaana Kalliokoski, Hanna Repo

tuottaja Jaana Kalliokoski, Erja Aalto, Marina Ahlberg ulkoasu Miikka Tikka (AD), Antti Pulkkinen

Toimitus Otavamedia OMA etunimi.sukunimi@otava.fi puhelinvaihde 09 15 661 Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia

Etiketti ilmestyy 4 kertaa vuodessa Seuraava Etiketti ilmestyy 11.5.2017.

Painopaikka UPC Print

Juttuvinkit jaana.kalliokoski@otava.fi

Keittiömestari Maija Silvennoinen haluaa kotimaisen maatalouden ja lähiruoan kukoistavan.

Lasse Pakarisen mielestä vieraiden kanssa kokataan rennosti yhdessä.

Verkkokauppa alko.fi

Lehti on saatavana maksutta Alkon myymälöistä sekä vuosikertatilauksena (25 €). Etiketti ei vastaa tilaamatta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti. Etiketissä käytetty paperi on EU-ympäristö­ merkitty. ISSN 0780-508X


Tässä numerossa

12

5

––– 1/17

20

36

24

40


Alkupalat

Lapsen seurassa alkoholia käyttävä aikuinen antaa omalla käyttäytymisellään mallia lapselle. Siksi kannattaa pohtia, miten alkoholia lapsen seurassa käyttää.

vaikuttaja

Suomi on hyvä maa Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Elli Aaltonen aloitti uuden pestinsä Suomen itsenäisyyden juhlavuonna.

6

––– 1/17

ELLI AALTOSEN mukaan 100-vuotiaassa maassamme on kattava koulutuksen, sosiaalipalvelujen ja sosiaaliturvan järjestelmä. Työttömyysturvamme ja koulutuksemme taso on tutkitusti yli EU:n keskiarvon. ”Mutta meidän pitää olla hereillä nuorten työttömien, köyhien lapsiperheiden ja sairaiden iäkkäiden ihmisten tilanteesta. Nuoruus, työttömyys ja syrjäytyneisyys luovat yhdessä osattomuutta. Turvattomuus voi taas koskettaa köyhiä lapsiperheitä ja sairaita iäkkäitä ihmisiä.” Aaltonen toivoo, että olisimme tulevaisuudessakin monikulttuurinen eurooppalainen maa, joka kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnasta, köyhyysvirroista, siirtolaisuudesta ja sodanuhkasta. Hallituksen esityksen uudesta alkoholilaista on määrä purkaa matkailu- ja ravintola-alan byrokratiaa ja siirtää entistä vahvemmat juomat vähittäiskauppoihin. Millaisena näette uudistuksen? Suhtaudun lakiuudistukseen kriittisesti. Koska kyseessä on riskejä sisältävä ratkaisu, siinä tulisi edetä asteittain. Kannatan ravintoloiden lupamenettelyn yksinkertaistamista, aukioloaikojen vapauttamista ja pienpanimoiden toiminnan helpottamista. Olen kuitenkin huolissani entistä vahvempien oluiden ja juomien päätymisestä ruokakauppaan. Alkoholihaitat aiheuttavat vuosittain maassamme 1,3 miljardin välittömät kustannukset, mikä on yhtä mittava kulu kuin asumistukiin valuva 1,3 miljardia. Mikä on Alkon rooli alkoholipolitiikassamme? Alkon monopoli on paikallaan. Alkoholipolitiikassa avautuu nyt uusia väyliä, kun maakuntauudistus koros­ taa kansalaisjärjestöjen roolia ehkäisevässä terveysja sosiaalityössä. Yhteistyön voisi ulottaa kouluihin, nuorten pariin ja lastensuojeluun. Miten itse nautitte alkoholia? Otan ruoan kanssa lasillisen hyvää viiniä ja juhlistan merkkipäivää tai iloista hetkeä lasillisella kuohuvaa. En ole koskaan halunnut alkoholia juopuakseni.

Elli Aaltonen, 63 Kotoisin Säämingistä, koti Helsingissä Koulutus yhteiskuntatieteiden tohtori

"Suhtaudun alkoholilain uudistukseen kriittisesti."

Perhe kaksi aikuista poikaa Työ Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja 1.1.2017 lähtien, aiemmin Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Harrastukset elokuvat, lukeminen, hiihto, kävely ja pyöräily

Teksti Marita Kokko Kuva Vesa Tyni


3 vinkkiä – talviruoka –

Lisää vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämisessä osoitteessa etiketti.fi

1. Madekeittoa ja chardonnayta

#nofilter – läpinäkyvyys keskiöön KULUTTAMISEN trendit ovat murroksessa, ja meistä lähes jokainen asettaa yrityksille enemmän vaatimuksia kuin kymmenen vuotta sitten. Yritysten halutaan silkan voiton tavoittelun asemesta kertovan korkeammasta tarkoituksestaan, ja tiukasti annostellun, kiillotetun tiedon sijaan näyttävän myös epätäydellisemmän puolensa. Alkon vastuullisuustiimi otti kiinni trendeistä ja polkaisi liikkeelle kampanjan nimeltään simppelisti #nofilter. Viestiä välittämään valittiin 10 suomalaista bloggaajaa, jotka saivat tehtäväksi kirjoittaa elämästään. Samalla Alkokin aloitti uudenlaisen vastuullisuus-juttusarjan. Alkolle vastuullisuuden suuria Lue #nofilterhaasteita ovat pitkät kansainväliset hankintaketbloggaajien blogeja: alko.fi/vastuullisesti/ jut. Varsinkin jos tuotteita ei pystytä jäljittämään nofilter alkutuotantoon asti, siellä vallitsevat työolot ja ympäristön suojelun taso jäävät pimentoon. Lue lisää: www.alko.fi/vastuullisesti/nofilter.

”Onko teillä tapana esimerkiksi julkaista teidän koko baarireissu sosiaaliseen mediaan ja näyttää että hauskaa on – vaikka todellisuudessa ei olisikaan?”

Keskitalven madekeiton kyyti­ pojaksi sopii vivahteikas ja ryhdikäs chardonnay, gewürztraminer tai pinot gris. Olueksi sopivat esimer­ kiksi raikkaat lager ja pils.

7

––– 1/17

2. Osso bucoa ja marjaisaa punaviiniä Lempeäksi haudutettu osso buco on talviruokaa parhaimmillaan. Italialaisen lihapadan kera maistuu Piemonten tai Toscanan marjaisa ja raikas tai vaihtoehtoisesti hilloinen punaviini.

SARA OLLILA saraollila.indiedays.com

Mikä on alkoholijuomien jäätymislämpötila? Alkoholijuomien jäätymispiste määräytyy sen mukaan, miten paljon niiden painosta on etanolia suhteessa veteen. Miedot viinit jäätyvät 4–7 miinusasteessa, 38-prosenttiset juomat puolestaan reilussa –20 asteessa. 45-prosenttisen väkevän juoman jäätymispiste on –27°C.

3. Blinejä ja samppanjaa Voissa paistetut blinit, ah! Lisuk­ keeksi smetanaa, sipulia, mätiä, sieniä ja vaikkapa erilaisia kaloja. Nauti blinit raikkaan samppanjan tai rieslingin kera. Tai luontevimmin makupariksi sopii tumma lager, jon­ ka aromit toistavat blinien makua.


trendit

Kasviksia pöytään VUODEN 2017 TRENDIT huokuvat mutkattomuutta, terveyttä, puhtautta ja vastuullisuutta. Kasvisten ja kasvispohjaisten ruokien voittokulku jatkuu. Jos ei näitä vitamiinipommeja ehdi pilkkoa tai kokata, ne murskataan kylmiksi ja kuumiksi juotaviksi keitoiksi ja mehuiksi, sokeria lisätään mahdollisimman vähän. Ruoka-aineiden säilöminen hapattamalla tuo uutta vivahdetta makuihin. Trendimausteita ovat muun muassa kurkuma, merilevä ja sumakki. Ruoka-annokset tarjotaan yksinkertaisilta valkoisilta lautasilta ja pöytäliinakin voi taas olla valkoinen. Ruotsalaisen viestintätoimisto Food & Friendsin mukaan ruokahävikkiä vähennetään tänä vuonna myös juomien valmistuksessa. Esimerkiksi oluissa voidaan raaka-aineena käyttää ylijäänyttä leipää tai hedelmiä. Paperikoristeet jätetään pois drinkeistä ja jään määrä pidetään minimissä. Uusia juomien mausteita ovat muun muassa fenkoli, paprika ja maissi.

8

––– 1/17

Näitä ruoka-aineita haetaan netistä nyt

Runebergintorttu, maa-artisokkakeitto, blinit, täytetyt letut, omenapiirakka, kaura-omenapaistos, juustokakku, pannari, laskiaispulla, silakkalaatikko

Joulukuussa ennätysmäärä samppanjaa

5-4-3-2-1-0 ja Alko 85 vuotta! Arvoituksellinen numerosarja viittaa viidenteen päivään huhtikuuta vuonna 1932 klo 10, jolloin ensimmäiset Alkon myymälät avasivat kieltolain jälkeen ovensa. Tämän vuoden huhtikuun 5. päivänä Alko täyttää siis upeat 85 vuotta. Alko on aina elänyt ajan hengen mukaan ja osana yhteiskuntaa. Tämän päivän Alko tunnetaan huippupalvelustaan, vastuullisuudestaan ja vastikään avautuneen verkkokaupan myötä.

Me suomalaiset ostimme joulukuussa 2016 kaikkiaan 72 000 litraa samppanjaa. Se on 8 % enemmän kuin 2015 joulukuussa ja Alkon suurin samppanjan kuukausimyynti yli vuosikymmeneen. Samppanjan myynninkehitys kuvaa suuntausta laadukkaampiin juomiin. Muuten joulukuun ja vuoden 2016 litramyynti laski edellisvuodesta. Alkon koko vuoden 2016 liikevaihto oli edellisvuotta suurempi.


Alkolainen osaaja

Poroja ja täyteläisiä juomia Sanna Mikkola on Saariselän Alkon myyjä mutta hoitaa myös poroja.

Kalenteri

14.2. YSTÄVÄNPÄIVÄ Ystävänpäivän kruunaa ystävälle tai rakkaalle valmistettu herkullinen leivonnainen tai jälkiruoka. Rakenna esimerkiksi viettelevä herkku marengista, jäätelöstä ja lemon curdistä. Katso ohje etiketti.fistä.

25.3. EARTH HOUR Annetaan yhdessä valomerkki hyvän asian puolesta ja sammutetaan valot kello 20.30 tunniksi. Symbolinen ele ilmaisee huolemme ympäristön tilasta ja ilmasto­kriisistä. 9

”Keväisin ajamme in kelkoilla pitk e m m ie v ja metsiä le il ro o p heinää.”

Sanna Mikkola käy ruokkimassa poroja, kun työltään ehtii. Porot tulevat heti kelkan perässä syömään.

”KUN TYÖLTÄNI ALKOSTA kerkeän, käyn auttamassa perheen porojen hoidossa. Mieheni ja appiukkoni ovat poronhoitajia, vaikka molemmilla on päivätyö muualla. Autan porojen ruokinnassa ja hoidan lihojen myynnin. Appiukolla on luonnossa olevien porojen lisäksi kotipihan aitauksessa kilpaporoja, joilla kilpaillaan keväisin ympäri Pohjois-Suomea suksien kera. Vuodenajat säätelevät meidän elämää. Keväällä vapun tienoilla syntyvät porovasat. Juhannuksen aikaan ne korvamerkitään. Kesällä vähän lomaillaan ja tehdään yhdessä poroille heinää. Syksyllä porot taas erotellaan: osa menee teuraaksi, kilpahärät ja huonokuntoiset vasat kotiaitaukseen ja muut jäävät metsään. Ruokintahommat jaetaan muiden paliskuntien poronhoitajien kanssa. Meillä ei syödä muuta lihaa kuin poronlihaa, vaikka välillä mieli tekisi. Mieheni paistaa porosta erinomaista filettä, ja itse teen poronkäristystä. Sen kanssa maistuu täyteläinen ja tumma olut.” Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Juha Kauppinen

––– 1/17

3.4. PÄÄSIÄISOLUET ALKAVAT SAAPUA ALKOIHIN Pääsiäinen alkaa palmusunnuntaista, jolloin pääsiäisnoidat ilmestyvät oville virpomaan. Pääsiäisenä nautitaan perinteisesti lammasta ja mämmiä. Niiden kanssa maistuvat sesongin oluet.

11.5. ETIKETTI 2/17 ILMESTYY Lähde nojatuolimatkalle Champagnen maakuntaan ja tutustu samppanjan valmistajiin.


neljä

kertaa

Suosi suomalaista MAAMME 100-VUOTISJUHLANVUODEN kunniaksi palataan juurillemme. Nyt viimeistään kannattaa suosia puhtaita kotimaisia raakaaineita ja nostaa kasvikset, juurekset, marjat ja kotimaiset viljat jokapäiväiseen ruokavalioon. Teemme hyvää terveydellemme ja edistämme kotimaista tuotantoa.

Virtaa smoothieista Sesongin tuoreet raaka-aineet kannattaa pyöräyttää pähkinöiden ja siemenien kera smoothieiksi. Monipuolisia ohjeita ja runsaasti terveystietoa antaa Samuli Karjulan, Olli Haatajan ja Karim Khanjin Satokauden smoothiet (Otava).

Salaatti on vuoden 2017 vihannes! Lehtisalaatit, jäävuorisalaatit, pinaatit, rucolat, endiivit, sikurit... Salaattien valikoima on ylivertainen. Ne ovat maukkaita ja samalla keventävät sekä monipuolistavat ruokavaliota mukavasti. Mitä vihreämpi tai punaisempi salaatti, sitä ravintorikkaampi se on. Salaatti tekee arkisestakin ruokahetkestä juhlallisen. Syödään siis salaattia – ihan joka päivä.

10

Tietenkin ruisleipä Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Muita suosikkeja ovat karjalanpiirakka, karjalanpaisti, paistetut silakat tai muikut ja perunamuusi, hernekeitto sekä kalakeitto. Mustikkapiirakka on jälkiruokien ykkönen. Kaikki yhtä rakkaita, perisuomalaisia ruokia. Kansallisruokakyselystä vastasivat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, MTK sekä maaja metsätalousministeriö.

––– 1/17

1. Kippis 100-vuotiaalle! Pyöräytä raikas mocktail kotimaisista marjoista ja kivennäisvedestä. Katso ohjeita etiketti.fi.

Missä voin selailla vanhoja Etiketti-lehtiä? Uusimman sekä aiemmat Etiketti-lehdet aina vuoteen 2010 asti löytyvät Alkon verkkosivuilta osoitteesta alko.fi/juomaruoka/etiketti-lehti. Uusimmat lehdet vuoteen 2014 asti ovat näköislehtiä, ja tätä vanhemmat numerot voi ladata pdf-versioina.

Juomien valmistus kuormittaa Suurimmat ympäristön haittavaikutukset syntyvät juomapakkausten valmistuksesta ja juomien raaka-aineiden viljelystä. Myös juomien valmistus kuluttaa runsaasti energiaa ja tuottaa haitallisia päästöjä. Tiedot käyvät ilmi Pohjoismaisten alkoholimonopolien (Alko, Systembolaget ja Vinmonopolet) yhdessä teettämästä ympäristötutkimuksesta. Tulokset kannustavat Alkoa kehittämään toimintaansa entistä ympäristömyönteisempään suuntaan. Tutkimus: Environmental impacts of alcoholic beverages as distributed by the Nordic Alcohol Monopolies 2014


Numeroin

Pienpanimot Alkon valikoimassa Viiden viimeisen vuoden aikana pien­panimoiden määrä on kolminkertaistunut Suomessa. Oluen valmistuksesta Suomessa on kokemusta yli tuhannen vuoden ajalta. Sijainti

Lukumäärä

Alkon valikoimissa olevat pienpanimot.

79 kpl

44 kpl

Vuoden 2016 loppuun mennessä Suomessa oli Valviran mukaan 79 pienpanimoa.

Alkon valikoimassa on 44 kotimaisen pienpanimon tuotteita.

11

––– 1/17

Tuotantomäärät eteläisin

Suomenlinnan panimo, Helsinki

8 milj. l

10 000 l

läntisin

Stallhagen, Godby pohjoisin

Suurimmat pienpanimot tuottavat 8 miljoonaa ja pienimmät 10 000 litraa olutta vuodessa.

Sonnisaari Panimo, Oulu i tä i s i n

Panimo Honkavuori, Joensuu Alkon

valikoimassa

214 kpl

28 %

erilaista olutnimikettä, valikoima vaihtelee kausittain.

Oluttyypit

ja

määrät

koko olutvalikoimasta on kotimaisten pientuottajien.

(kpl)

Alkon

0,33 L

pienpanimo-oluiden yleisin koko. Yleisin pakkaus on lasipullo.

valikoimassa

4

8

9

10

11

31

39

102

Tumma lager

Pils

Vahva lager

Lager

Stout & Porter

Vehnä

Erikoisuus

Ale


Ebro-joen halkoman Riojan viinialueen tähti on Tempranillorypäle, josta valmistetaan monenlaisia punaviinejä paikallisten herkkujen kyytipojiksi. Viininteossa kaikki lähtee kuluttajien mieltymysten ja tarhojen tuntemisesta. Teksti Sanna Pöyry Kuvat Juuso Paloniemi Kartta Katri Sulin

12

––– 1/17

Marqués de Riscalin viinitilan hotelli on herättänyt uinuvan Elciegon kylän eloon. Rakennus on maailmankuulun arkkitehdin Frank Gehryn käsialaa.


Viehkeiden viinien Rioja ––– 1/17

13


1.

14

––– 1/17

A

urinko painuu mailleen kuulaassa syysillassa. Rypäleistä tyhjennetyt köynnösrivit hehkuvat keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. On marraskuu ja vuoden kylmin päivä. Ympärillä avautuvat komeat näköalat Ebro-joen laaksoon sekä sinertyviin vuoriin. Alempana tuikkii Logroño, Riojan pääkaupunki. Kaupungin kupeessa sijaitsevan Campo Viejon viinitilan pääviinintekijä Elena Adellin hiukset sädehtivät kilpaa köynnösten kanssa. ”Viininteossa tarhat on tunnettava läpikotaisin; niin maaperät, korkeudet, kaltevuudet kuin ilmansuunnatkin. Vaikka Riojan viinit tunnetaan maailmalla tynnyri- ja pullokypsytysaikaa ilmaisevasta crianza-, reserva- ja gran reserva -luokittelustaan, terroir-ajattelun ja yksittäisten tarhojen merkitys täällä on nousussa.” Näiden tilusten lisäksi talolla on viinitarhoja muuallakin Rioja Altassa sekä toisilla Riojan ala-alueilla, Alavesassa ja Bajassa. Tarhoja hallitsee Tempranillo. Lisäksi Campo Viejo ostaa rypäleitä 800 sopimusviljelijältä. ”Tempranillo on viiniemme laadun avain. Rakastan tätä mustanpuhuvaa, monikasvoista rypälettä, josta saadaan runsaan hedelmäisiä, hienorakenteisia ja moniulotteisia, erinomaisesti ikääntyviä punaviinejä”, Adell kertoo.

Perinteet ja nykyaika yhdessä

2.

Elena Adellin mukaan Rioja Altassa rypäleestä saadaan kepeähkön eleganttia viiniä. Tuulisemmassa ja sateisemmassa Rioja Alavesassa maut ovat voimakkaampia. Lämpimän ja kuivan ilmanalan Rioja Bajassa kasvaa runsaan ja syvän makuista viiniä tuottavaa Tempranilloa. Näiden yhdistelmästä syntyy se aidoin punainen rioja. Valtalajikkeen rinnalla talon tarhoilla kasvaa Gracianoa, Mazueloa ja Garnachaa. Viura-rypäleestä tehtyjä valkoviinejä on 6–7 prosenttia tuotannosta. Lisäksi tehdään roseeta ja cavaa. Vuonna 1959 perustettu Campo Viejo on Espanjan ensimmäinen hiilineutraali tila. Tilalla on nykyään myös kolme koepalstaa. Viininteko Riojassa onkin tasapainoilua perinteiden ja modernin välillä. ”Haluamme valmistaa kuluttajiin vetoavia viinejä. Sellaisia, joita mielii toisenkin lasillisen. Me riojalaiset vannoimme ensimmäisinä Espanjassa tammitynnyrikypsytyksen nimeen. Ja meillä on komeat, Rooman vallan aikaan asti juontuvat viinintekoperinteet. Haluan olla osa alueemme jatkumoa luomalla viinejä, jotka edustavat ilmaisuvoimaa ja eloisuutta, josta Rioja on tunnettu.” ”Olen itsekin pura riojana, sydämeni on täällä, missä viini on osa kulttuuria, ruokailua


3.

1. Campo Viejon karismaattinen viinintekijä Elena Adell on työskennellyt viinin parissa jo kolme vuosikymmentä. 2. Riojan viinialueen maisemat ovat kesällä upean rehevät. 3. Islallanan vuoret ja luonnonpuisto sijaitsevat parikymmentä kilometriä Logroñosta etelään.

"Meillä on komeat, Rooman vallan aikaan asti juontuvat viinintekoperinteet."

Sadonkorjuu on ohitse ja Barón de Leyn viinitilan terästankit saavat perusteellisen pesun.

ja toisten seurasta nauttimista”, Logroñossa syntynyt ja varttunut Adell kertoo.

Moderneja viinejä Rioja Bajasta

Aamulla sumu on niin sankkaa, että tie hädin tuskin erottuu. Sumuvaipan keskellä törröttävät köynnökset näyttävät aavemaisilta. Siellä täällä roikkuu yksinäisiä rypäleterttuja. Ilman kosteus pureutuu syvälle ihon alle. Tämä Rioja Bajan ala-alueen vehmas, Navarran maakuntaan rajautuva laakso tunnetaan viljavasta maaperästään ja maukkaista vihanneksistaan. Mendavian kylässä nautitut höyrytetyt artisokat vievätkin kielen mennessään. 1500-luvulta peräisin olevan luostarilinnoituksen pihan ympärillä köynnösrivistöt jatkuvat silmänkantamattomiin. Tänne viinitalo El Coton johtajat perustivat vuonna 1985 tilan, jonka he halusivat keskittyvän reserva- ja gran reserva -viineihin. Nykyään Barón de Ley omistaa enemmän tarhoja kuin kukaan muu Riojassa, yli 1 100 hehtaaria. Tempranillo dominoi, mutta tarhoilla viihtyvät myös Garnacha, Maturana Tinta sekä Tempranillon klassiset aisaparit Graciano ja Mazuelo. Tilan kokeilutarhoilla kasvaa lisäksi valkeita lajikkeita, kuten valkoista Tempranilloa. ”Vaikka Baja on Riojan alavimpaa aluetta, koetarhamme sijaitsee 800 metrin korkeudessa”, toteaa viinintekijä Mayte Calvo de la Banda. →

15

––– 1/17


16

––– 1/17

Mayte Calvo de la Banda tekee moderneja viinejä historiaa tihkuvassa miljöössä.

Barón de Ley tekee kokeiluja pysyäkseen ajan hermolla kuluttajien tottumuksissa. ”Nykypolvi juo vähemmän viiniä kuin aikaisemmat, mutta parempaa. Täällä Riojassa ei enää pärjää keskinkertaisilla pullotteilla”, jatkaa tilan toimitusjohtaja Alex Tome.

Ei viiniä ilman ruokaa

Mendavian alueella maaperä on savipitoista ja ilmasto miltei välimerellinen. Aurinkoa saadaan paljon ja sateita maltillisesti, joten sadot ovat tasalaatuisia ja rypäleet konsentroituneita. Barón de Leyn viinit edustavat tyylillisesti tiiviin hedelmäistä modernia riojaa. ”Kun 30 vuotta sitten 4–5 viinitaloa teki liki 80 prosenttia Riojan viineistä, tänä päivänä viinintekijöitä, maaperiä, mikroilmastoja ja tyylejä on joka lähtöön. Meidänkin gran reserva -viinien rypäleet tulevat pitkälti Rioja Altasta, kun taas täällä Bajassa kasvavat rypäleet sopivat reserva-viineihimme”, de la Banda kertoo ja jatkaa: ”Me riojalaiset olemme mestareita tam­ men käytössä. Vaikka runsas kolmannes alueemme tuotannosta on joven-viiniä (tammitynnyrissä kypsentämätön viini), se ei ole kilpailuvalttimme.” Tyypilliseen espanjalaiseen tapaan Barón de Ley kypsyttää viinejään kellarissa siihen

asti, kunnes ne ovat valmiita nautittavaksi. ”Arvostamme suuresti gran reserva -tyyliä. Muualla maailmassa se on kasvattanut suosiotaan, vain täällä Espanjassa sitä pidetään vanhanaikaisena”, Tome hymähtää. ”Meidän riojalaisten haasteena onkin se, miten viestiä ihmisille, että olemme hyvin perinteikäs alue, joka loihtii uusia versioita näistä perinteistään”, Calvo de la Banda miettii. Riojassa gastronominen kulttuuri on sosiaalista, eikä viiniä voi ajatellakaan ilman ruokaa, perhettä tai ystäviä. Tyypillisimmillään kaikki kiteytyy tapas-kulttuuriin: se ei ole vain syömistä vaan tärkeä sosiaalinen tapahtuma, joka ei ole sidottu ruoka-aikoihin.

Designia Elciegossa

Piskuinen Elciego on tyypillistä Riojaa. Hiekkakivestä rakennetun uneliaan kylän profiilia hallitsee kirkontorni. Ilmassa tuntuu merellinen puraisu, mutta taustalla siintävät Cantabria-vuoret pitävät hyytävimmät Atlantin tuulet loitolla. Ollaan Rioja Alavesan sydämessä. Vaikka päivä on harmaa, titaanilevyistä taiteltu katto välkehtii vaaleanpunaisen, kullan ja hopean sävyissä. Maailman­kuulun arkkitehdin Frank Gehryn →


ASUKASLUKU

PÄÄKAUPUNKI

KIELI

noin 300 000

Logroño

espanja

KESKILÄMPÖTILA

helmi: 12 °C – heinä: 25 °C

– Espanja – Rioja Alavesa

LA RIOJA Rioja on toinen Espanjan viinialueista, jolla on korkein laatuluokitus (DOCa).

Laguardia Haro

Elciego Marqués de Riscal

Campo Viejo

Rioja Alta

Logroño

Barón de Ley

Mendavia

Rioja Baja

5 parasta Laguardia Rioja Alavesan perukoilla sijaitsevan keskiaikaisen kylän tornista avautuvat komeat näkymät viiteen eri maakuntaan. Eläväinen ­kylä on täynnä kiehtovia pikkuputiikkeja.

17

––– 1/17

La Galera Paikallisten suosima ravintola Mendavian ­kylässä tarjoaa maukasta ruokaa ensiluok­ kaisista raaka-aineista viihtyisässä miljöössä. Etenkin vihannesruoat hurmaavat.

Alueen tärkeimmät rypäleet

Riojan maakunta on täynnä upeita ­maisemia ja historiallisia kyliä, joista saa nauttia yllättävän rauhassa ilman ympärillä vellovaa matkailija­ paljoutta.

Tempranillo: Riojan yleisin, ­varhain ­kypsyvä ­lajike viihtyy monenlaisilla kasvumailla. ­Hedelmäisiä, tasapainoisia, aromaattisia,­ ­hyvin­ ­ikääntyviä punaviinejä. Graciano: Tempranillon hedelmäisyyttä Riojan punaviineissä täydentävä hapokas rypäle, josta nykyään kiintoisia lajikeviinejäkin. Istutusala kasvussa. Mazuelo: Tuo Riojan klassisiin sekoiteviineihin tanniinia, happoja ja väriä. Sellaisenaan ­neutraalin makuinen. Maturana Tinta: Kasvaa ainoastaan Riojassa. Aromaattisia, hienorakenteisia punaviinejä. Viura: Riojan yleisin valkoinen rypäle tuotta kukkean hedelmäisiä, nuorena ­juotavia viinejä, mutta sopii myös tammitynnyrikypsytykseen.

La Batalla del Vino

Alkon valikoimassa

Kesäkuun lopussa Haron historiallisessa kaupungissa järjestettävä San Vino -viinifestivaali huipentuu jättimäiseen viinisotaan, jossa valkeaan pukeutuneet osallistujat kastelevat toisensa viiniin.

Rioja on vahvasti punaviinialue, ja Alkon valikoiman ­49 riojasta puna­viinejä on 46, valkoviinejä kolme. Hintahaitari punaisissa ulottuu kympistä ­viiteenkymppiin. Tempranillo-viini on nappi­valinta esimerkiksi pääsiäislampaalle.

Logroño Riojan pääkaupunki, runsaat 150 000 ­asukasta. Suosituimmat tapaskadut Calle del Laurel ja Calle San Agustín. Auntenttisimmat hetket kokee Bar Sorianossa, jossa on vuosikymmenet tarjoiltu champia: meheviä öljy-valkosipuli­ herkkusieniä leipäpalan päällä.

Roadtripping


"Kuluttajamaku ei suosi raskaan tammisia viinejä."

18

––– 1/17

suunnittelema hotelli Michelin-tason ravintoloineen on Marqués de Riscalin viini­ tilan vetonaula ja ylpeys. Vanhanajan ruututakkiin pukeutunut vientimanageri José Luis Muguiro tuntee tilan vaiheet läpikotaisin. Hän kertoo, että siinä missä ennen hotellin rakentamista tilalla kävi parisentuhatta vierailijaa vuodessa, nyt luku on kymmenkertainen. ”Vuosi 2016 on ollut hieno, sillä saimme upeimman sadon 40 vuoteen. On harvinaista saada tällaisia määriä näin korkealaatuisia rypäleitä, etenkin kun loppukesästä olimme todella huolissamme oikuttelevien säiden vuoksi.” Rypäleet kerätään käsin. Riscalilla on Riojassa 500 hehtaaria omia tarhoja sekä tuhatkunta hehtaaria sopimusviljelijöiden hoitamia tarhoja. Runsaan vuosikymmenen ajan kaikki tarhoilla on tehty mahdollisimman luonnonmukaisesti. Osa tarhoista onkin jo sertifioitu luomuksi. Kaikki tilan Rioja-tarhat sijaitsevat 15–20 kilometrin säteellä Elciegosta. Muguiron mielestä Alavesassa tehdään kaikkein hienostuneimmat riojat. Hän haluaa, että tilan punaviineissä maistuu juuri tälle alueelle tyypillinen maaperä.

Pehmeyttä ja keveyttä

Muguiro luonnehtii Riscalin tyyliä raikkaaksi, elegantiksi ja helposti lähestyttäväksi. ”Vaikka punaviinimme ovat tammitynnyreissä kypsytettyjä, olemme muuttaneet niitä vuosien saatossa. Tämän päivän kuluttajamaku ei suosi raskaan tammisia viinejä.” Riscalin viinit käyvät läpi malolaktisen käymisen, jonka aikana viinin terävät omenahapot muuttuvat pehmeämmiksi maitohapoiksi. Maitohappobakteerin käynnistämä prosessi tuo viineihin suunmyötäisyyttä ja tekee niistä helpommin lähestyttäviä. Riojan vanhimpiin lukeutuva viinitalon tarina ulottuu vuoteen 1858, ja tila on alusta lähtien tehnyt kokeiluja. ”1800-luvun lopulla ennen Riojan appellaation (viinien alkuperäluokitus) syntyä aloimme tehdä kokeita Cabernet Sauvignonilla, vaikka olemme aina vannoneet Tempranillon nimeen.”

1. Ihit aut aut aliquas modiosa ndictur magnim culpa dolecus tiisque lantem. 2. Aximagn imolupti occabo. Nequian dissimi nctium harciis atessunt occum conseque et volorerum. 3. Lorem ipsum dolore exelior horem lorem dolore.

1.

1.

Espanjaa 1930-luvulla runnelleesta sisällissodasta huolimatta Riscal-viinien kaikki vuosikerrat ovat säilyneet tallessa kellarissa. Tämän päivän huolet siintävät toisaalla. ”Pääviinintekijämme Francisco Hurtado de Amézagan mukaan ilmastonmuutos näkyy siinä, että rypäleiden siemenet ja hedelmäliha eivät välttämättä enää kypsy samaan aikaan, jolloin oikean sadonkorjuuhetken määrittely on entistä vaikeampaa.” Muguiron mielestä Riojassa puhaltavat muutenkin uudet tuulet. ”Viinien jaottelu tammitynnyri- ja pullokypsytyksen keston mukaan crianza-, reserva- ja gran reserva -viineihin on haastettu. Nyt halutaan muutosta, uusia kategorioita riojalle. Single vineyard -ajattelu on nousussa. Jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavia käänteitä.” ✓

2.


1. Bodegas López de Heredian viinitilan baarissa voi maistaa ja ostaa mukaan talon ylpeyttä, Viña Tondonia -punaviiniä. 2. Varhain kypsyvä Tempranillo ei aina kypsy tasaisesti. Köynnöksiin sadonkorjuun jäljiltä jääneitä terttuja kutsutaan nimellä racima. 3. Riscalin hotellin moderniin viinibaariin on mukava piipahtaa lasilliselle. 4. José Luis Muguiro esittelee Marqués de Riscalin viinien historiallisia vuosikertoja. 5. Bar Sorianon suosittuja sienitapaksia jonotetaan illasta toiseen.

Resepti

Patatas à la riojana

4 annosta

20 + 20 min helppo

3. VALMISTUSAINEET

4.

5.

Resepti ja kuva Sana Kekäläinen Juomasuositus Taina Vilkuna / Alko

1 salottisipuli 2 valkosipulinkynttä 200 g espanjalaista chorizomakkaraa (ei miel. raakamakkaraa) 2 (suippo)paprikaa 1 pieni kesäkurpitsa 1 pieni munakoiso 8 kiinteää perunaa 3 rkl oliiviöljyä 1 dl kuivaa valkoviiniä n. 3 dl kasvislientä 1 tl paprikajauhetta 1 laakerinlehti (sormisuolaa), muutama kierros mustapippuria myllystä muutama kierros kuivattua chiliä Tarjoiluun: maalaisleipää

1. Kuori ja hienonna sipulit. Viipa­loi makkara. Leikkaa paprika, kesäkurpitsa ja munakoiso kuutioiksi. Kuori ja kuutioi perunat. 2. Kuullota sipulia ja makkaraa pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää kasvikset ja paista hetki. Kaada pannulle viini ja kasvisliemi. Lisää paprikajauhe, chili ja laakerinlehti. Kiehauta seos ja vähennä lämpö keskilämmölle. Peitä kannella. Anna porista välillä sekoitellen noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. 3. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Juomasuositus Rustiikin klassikon kanssa maistuu Riojan crianza-punaviini. Sen hillitty marjaisa hedelmäisyys istuu mausteisuuteen ja runsaaseen makumaailmaan. Oluista aromaattinen pils on raikas vaihtoehto. MARJAISA & RAIKAS

PILS

19

––– 1/17


henkilö

Lähiruokaa, kiitos Ravintoloitsija sekä Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoisella on missio. Hän puolustaa kotimaista maataloutta sekä laadukasta, lähellä tuotettua ruokaa. Teksti Tuomas Lehtonen Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen

20

––– 1/17

P

ihatie johtaa jyhkeiden havupuiden lomitse punahongan värisen hirsitalon pihaan. Rinteeseen sijoittuva rakennus sulautuu kauniisti osaksi Saarijärven Tarvaalan metsämaisemaa. Maija Silvennoinen, 55, kertoo unelmoineensa talon rakentamisesta juuri tälle paikalle jo pikkutyttönä. Haave toteutui vajaat 20 vuotta sitten. Naapuriin ovat kohonneet veljien talot ja lapsuudenkoti on kivenheiton päässä. Sitä emännöi edelleen Silvennoisen äiti. Hirsikodin valmistuessa Silvennoinen veti suuren suosion saanutta Bon Appétit -ruokaohjelmaa, joka pyöri MTV3:lla vuosikymmenen ajan. Noina vuosina Silvennoisen elämää ohjasi täyteen buukattu kalenteri. Televisiotyön ohella hän toimi ravintoloitsijana ja kirjoitti ruokakirjoja sekä lehtiartikkeleita. Kiireisten vuosien jälkeen Silvennoinen on hidastanut tahtia. Hänen olemuksestaan välittyykin seesteisyys ja rauha – mieleinen tapa elämiseen on löytynyt. ”Olen tehnyt raskasta työtä periksiantamattomalla asenteella. Kun ikää kertyy, pitää pysähtyä nauttimaan. Elän nyt hienoa vaihetta. Minulla on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä mitä haluan. Luonnon keskellä koen olevani turvassa ja voin hyvin”, Silvennoinen sanoo ja katsoo keittiön suurista ikkunoista avautuvaa peltomaisemaa.

Tyytyväiset asiakkaat tuovat onnen

Silvennoisen rentoon arkeen kuuluvat kotitoimistossa vietetyt päivät. Työkavereina häärivät Havannankoirat Aatu, 5, ja Kassu, 4. Ne täyttävät kotoa muuttaneiden lasten, Sara-Sofian, 18, ja Rikun, 28, jättämän tyhjiön. Karvakorvat myös varmistavat, että emäntä lähtee vähintään kerran päivässä ulkoilemaan. ”Teen joka päivä tunnin lenkin metsässä hiihtäen, lumikenkäillen tai sauvakävellen. Kesällä uin ja pyöräilen.” →


21

––– 1/17

Maija Silvennoisen mukaan ruokajuoma valitaan ruoan maustamistavan mukaan. Afrikkalaisten kasvisruokien kumppaniksi sopivat usein kevyehköt, keskitäyteläiset punaviinit. Intialaisen ruoan seuraksi sopii puolestaan kuohuviini tai rieslingviinit.


Ravintoloitsija Maija Silvennoinen Paras ruoan ja juoman liitto on kuha & beurre blanc ja rieslingviini. Hyvä ruoka ja viini -yhdistelmä on elämäni eliksiiri. Jos en tekisi töitä ruoan parissa, olisin kukkakauppias. Vuonna 2017 haluan suomalaisen ruoan kukoistavan. Minut tekee onnelliseksi hyvä ruoka. Jos voisin muuttaa maailmaa, niin kaikilla maailmassa olisi ruokaa ja vettä.

22

––– 1/17

Silvennoisen mielestä hyvä ruoka ja viini syntyvät samoista peruselementeistä, eli laadukkaista raaka-aineista ja raakaaineiden ehdoilla valituista valmistusmenetelmistä.


✓ Yhdessä syöminen luo yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta.

Oloneuvosta Silvennoisesta ei kuitenkaan saa. Päätyökseen hän pyörittää vegaanista kasvisravintola Katriinaa Jyväskylässä. Lisäksi hän pitää ruokakursseja ja luentoja. Vapaa-aikakin on tekemistä täynnä, siitä omakotitalo piha­ piireineen pitää huolta. ”Ravintolan arjesta vastaavat pääasiassa kaksi osaavaa työntekijääni. Itse hoidan hallintopuolen ja suunnittelen ruokalistat. On upeaa, kun pystyn tarjoamaan asiakkaille uusia makuelämyksiä ja näen heidän nauttivan ruoastamme.”

Intohimo ruokaan syntyi lapsuudessa

Sydämenasiakseen Silvennoinen kokee puheenjohtajan pestinsä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:ssä. Ensi vuonna yhdistys on mukana Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön ELO:n vetämässä Syödään yhdessä -hankkeessa, joka ohjaa 100-vuotiaan Suomen kansalaisia takaisin yhteisten ruokahetkien ja laadukkaan ruoan pariin. Nämä aiheet Silvennoinen kokee tärkeiksi, sillä hänen lapsuudessaan laadukas ruoka ja perheen yhteiset ruokahetket olivat arvossaan. Perheen pää kokosi kaikki yhteisen pöydän ääreen ja ruokailun ajaksi rauhoituttiin. Nykyään kiire saa ihmiset syömään erillään. ”Meidän pitäisi ymmärtää yhteisten ruokai­ lujen merkitys ja arvo. Yhdessä syöminen on tärkeää, sillä se luo yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta.” Perheen yhteisten ruokailujen ohella myös kotiruoka alkoi kadota teollisen ruoan tieltä. Tässä ollaan kuitenkin menossa parempaan suuntaan. ”Teollistumisen myötä suomalaiset äidit menivät töihin ja prosessoitu ruoka sivuutti kotiruoan. Olemme palaamassa juurillemme laadukkaiden raaka-aineiden ja terveellisen sekä maistuvan ruoan pariin.” Silvennoisen lapsuudenkodissa ruoka val­ mistettiin oman tilan juureksista ja viljasta, metsästä poimituista sienistä ja marjoista sekä lähijärvestä pyydetyistä kaloista, aina kauden raaka-aineista. Välillä teurastettiin kana tai vasikka, ja jouluna syötiin omasta possusta valmistettua kinkkua. Eläinten teurastusta ei sen kummemmin kauhisteltu.

”Äidin ja mummon kanssa keittiössä puuhaillessa minulle syttyi palo ruoanvalmistukseen. Oivalsin laadukkaiden raaka-aineiden merkityksen ja opin valitsemaan ruoanvalmistusmenetelmät, joilla saadaan raaka-aineista parhaat ominaisuudet esiin.” Arvostus ruoanvalmistusperinteitä koh­taan näkyy Silvennoisen kirjoissa. Kaikista 23 kirjasta tärkeimmäksi Silvennoinen nimeää viimeisimmän teoksensa, Ruiskirjan, jonka hän on omistanut mummolleen. ”Kotonamme käytettiin paljon ruista. Karjalainen mummoni teki siitä puurot, leivät ja jopa kakut. Halusin tuoda kirjassa esiin rukiin monipuolisuutta.”

Lähiruuan puolestapuhuja

Silvennoinen oppi lapsuudessaan arvostamaan omalta tilalta saatua ruokaa. Iän karttuessa hänen näkemyksensä lähiruoan merkityksestä on vankistunut. Vuosituhannen vaihteessa Silvennoisella oli jopa oma lähiruokaravintola Saarijärvellä. Nyt Silvennoinen näkee tehtäväkseen kertoa kotimaisen maatalouden ja laadukkaan lähellä tuotetun ruuan ilosanomaa. ”Kun käytämme lähiruokaa, tuemme vanhinta elinkeinoamme, joka todella tarvitsee elpyäkseen meidän jokaisen tuen. Lähiruoan hyödyntämisessä on myös valtavasti etuja. Tiedämme tarkkaan ruoan alkuperän. Saamme myös ruoan käyttöömme nopeasti, joten se on aina tuoretta, maukasta ja ravintorikasta. Kuljetusmatkatkin jäävät lyhyiksi, jolloin säästetään rahaa ja luontoa”, Silvennoinen summaa. Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana Silvennoisella on hyvä mahdollisuus edistää niin lähiruoan kuin maatalousyrittäjienkin asemaa. ”Suomalainen maatalous ei ole koskaan aiemmin ollut tällaisessa ahdingossa. Tilojen talous on kuralla ja yrittäjät sinnittelevät ongelmiensa kanssa yksin. Olisi hienoa, jos pystyn rohkaisemaan ja auttamaan näitä yrittäjiä. Suurin haaveeni on maatalouden nousu takaisin siihen arvostukseen, jossa se on aikanaan ollut. Olemme nousseet sodastakin, joten mikään ei ole mahdotonta.” ✓

23

––– 1/17


Käsityöoluiden esiinmarssi Kotimaisten panimoiden mielenkiintoisimmat ja maukkaimmat ideat on nyt pullotettu. Käsityöoluet saapuivat jälleen Alkoihin helmikuun 6. päivä.

M

Teksti Mikko Salmi Kuvat Vesa Tyni, Alko, iStockphoto

24

––– 1/17

yymälöihin saapuu ennätykselliset 21 uutuusolutta, ja makujen kirjo on ennennäkemättömän laaja. Käsityöoluet sopivat seurusteluun ja monipuolisesti ruokien kumppaneiksi. ”Sekä asiakkaat että myymälät odottavat käsityöoluiden saapumista joka kerta yhtä innokkaasti. Todella ainutlaatuiset oluet piristävät myymälän valikoimaa”, kertoo oluiden tuotepäällikkö Johanna Varjonen.


PILS

VAHVA LAGER

Prykmestar Saazer Pils

Hiisi Pirunpelto Kivibock

Sitruunankeltainen, jalohumalaja hedelmäarominen. Suutuntuma on keskitäyteläinen, mallaskeksinen ja keskiasteisesti humaloitu. Maista! Raikas kalaruokien seuralainen.

Kinuskinruskea, tuoksu kevyen toffeinen ja luumuinen. Makumaailma on täyteläisen mausteinen, keskiasteisesti humaloitu, pitkä ja maltainen. Maista! Nauti hyvän paahtopaistin kera.

VEHNÄOLUT

VEHNÄOLUT

VEHNÄOLUT

Mallaskosken Black Blueberry Wheat Punaruskea, antaa hedelmätorttuisia ja mustikkaisia aromeita sitruksisuuden kera. Keskitäyteläinen, suussa raikas ja humaloinniltaan keskiasteinen. Maista! Kokeile juustojen kanssa.

25

ALE

––– 1/17

Humalove Dunkler Blaumeister

Mufloni Doppelapfel Weizenbock

Lammin Sahti Hippiäinen

Pähkinänruskea, tuo esiin hentoa banaanisuutta ja kevyttä karamellisuutta. Rakenne on keskitäyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu. Maista! Makeille jälkiruoille ja suklaaherkuille.

Kinuskinruskea, aromeiltaan omenatorttuinen, kanelinen ja kevyen muskottinen. Keskitäyteläinen suutuntuma yhdistyy voimakkaaseen humalointiin. Maista! Aromikas pari jälkiruoille.

Kinuskinruskea. Kevyesti mausteisen, toffeisen ja kypsän hedelmäisen tuoksun saattelemana avautuu täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu maku. Maista! Sopii riistaruoille ja porsaalle.

ALE

ALE

ALE

Saimaan Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale

Kimito Brewing Brown Ale

Keisari One-Off Nunna Belgian Dark Strong Ale

Meripihkanruskea, hedelmäinen ja pähkinäinen, myös kevyttä sitruksisuutta. Maku keskitäyteläinen ja voimakkaasti humaloitu. Maista! Ryhdikäs kaveri hampurilaisille.

Kahvinruskea, tuoksuu mallasleipäiseltä ja pähkinäiseltä sekä kevyen yrttiseltä. Rakenteeltaan keskitäyteläinen ja tasapainoinen, humaloinniltaan keskiasteinen Maista! Sopii liharuoille.

Mahonginruskea, aromeiltaan luumuinen ja suklaamaltainen, maultaan täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu. Maista! Mausteinen ja kevyen siirappinen, sopii pataruoille.


26

––– 1/17

ALE

ALE

Malmgård Amarillo Tripel

Flying Dutchman Flip Flopped White IPA

Kullankeltainen. Sitruksinen, yrttinen ja kevyen greippinen tuoksu. Maku tuntuu täyteläisenä, mausteisena ja voimakkaasti humaloituna. Maista! Kypsän hedelmäinen nautiskeluolut sellaisenaan.

Oljenkeltainen väri, runsaan sitruksinen ja greippinen aromimaailma. Suutuntuma on keskitäyteläinen, humalointi voimakas. Maista! Sopii reippaasti maustetuille ruoille.

PORTER & STOUT

PORTER & STOUT

ALE

Kallio Brewery & Birra Amiata Madáhàn Tropical Milk IPA Kullankeltainen, tuoksuu hunajamaltaiselta ja greippiseltä. Keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu ja kevyen toffeinen. Maista! Mausteinen ja runsas maisteluolut.

PORTER & STOUT

Mustan Virran Pistolekors Porter

Rekolan Panimo Kaffe Stout

Stallhagen Raspberry Stout

Ruskeanmusta, tuoksuu hennon mokkaiselta ja paahtomaltaiselta. Suussa täyteläinen, kevyen suklainen ja keskiasteisesti humaloitu. Maista! Mausteisen pehmeä kaveri naudalle ja porsaalle.

Musta, tuoksultaan kahvinen ja suklaamaltainen kevyellä mausteisuudella. Oluen runko on täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu mutta pehmeä. Maista! Voimakkaille riistaruoille.

Tummanruskea, sitruksisen ja vadelmaisen tuoksuinen. Suutuntuma on täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu ja yrttinen. Maista! Kokeile makeille jälkiruoille ja suklaaherkuille.

ERIKOISUUS

ERIKOISUUS

ERIKOISUUS

Iso-Kallan Bière de Garde

Mathildedalin Kyläpanimo Kevät

Ruosniemen Panimo Komissaari Belgi

Kastanjanruskea, runsasvaahtoinen ja mallasleipäisen sekä luumuisen tuoksuinen. Miedosti humaloitu, täyteläinen ja tyylikäs. Maista! Sopii lammasruoille tai ankankoiville.

Sitruunankeltainen. Tuoksussa on kevyttä yrttisyyttä ja herukanlehtiä. Keskiasteisesti humaloitu, keskitäyteläinen ja raikas. Maista! Sopii aasialaisten ruokien kyytipojaksi.

Kellanruskea, kuivahedelmäinen ja kevyen banaaninen ensikosketus nenään, maultaan voimakkaasti humaloitu ja täyteläinen. Maista! Mausteinen ja maltainen, runsas olut liharuoille.


tiesitkö

ALE

Laitilan Savu India Pale Ale Kellanruskea, tuoksussa kevyt savuisuus yhdistyy kypsään sitruksisuuteen. Rakenne on keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu ja yrttinen. Maista! Savustettujen ruokien kumppaniksi.

PORTER & STOUT

Suomenlinnan Panimo Zander Stout Mustanruskea, ruisleipäisen ja tummasuklaisen tuoksuinen. Maultaan paahtomaltainen ja täyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Hyvä pari tummasuklaisille jälkiruoille.

Varsinainen olutbuumi

Suomalaiset kuluttajat saavat nauttia alati monipuolistuvasta olutvalikoimasta. Raikasta ajattelua edustavat pienpanimot uudistavat perinteikästä juomaa.

O

lut on suomalaisille tuttu ja perintei­nen juoma. Se pannaan pääsääntöisesti oman maan maltaasta ja puhtaasta pohjavedestämme – yhä useammin käsityönä. Suomeen on perustettu viime vuosina kymmeniä pienpanimoita, pian niitä on jo 80. Moni uusi pienpanimo on saanut alkunsa kotiolut­ harrastuksesta. Uudet tekijät tuovatkin oluenpanoon tuoreita ajatuksia. Muotia ovat myös niin sanotut kiertolais­ panimot, eli ilman omaa panimoa toimivat tahot. Joka panimolla on oma näkemyksensä ja oma tyylinsä. Oluen makumaailmaan vaikuttavia elementtejä on runsaasti. Alkon oluiden tuotepäällikön Johanna Varjosen mukaan aika on nyt kypsä kotimaisille pienpanimoille. ”Kuluttajat arvostavat lähituotteita ja kotimaisuutta, ja he ovat valmiita panostamaan niihin. Tuotteen alkuperä ja sen tarina kiinnostavat. Paikallisuus ja lähiseuturakkaus ovat nyt tärkeitä menestyksen ja myynnin siivittäjiä.” Vaalea lager on yhä ylivoimaisesti suosituin ja tutuin oluttyyppi. Sen rinnalle nousee kuitenkin monia mielenkiintoisia oluttyyppejä, kuten tummat ja paahteiset stoutit ja portterit, humalan aromeita korostava india pale ale sekä kesäaikaan suositut hapanoluet. ”Ihmiset kaipaavat vaihtoehtoja. Osa panimoista keskittyy selkeisiin, puhtaisiin makuihin, osa taas harrastaa reippaita humalakokeiluja tai vaikkapa luonnonmukaisilla yrteillä maustettuja oluita.” ✓

Uutuus! kokoa oma 6-packisi mukaan.

Oluiden maailmaan voi tutustua Alkon olutpruuveissa. Tarkista aikataulu tämän lehden sivulta 50.

27

––– 1/17


Kippis

kotimaiselle kalalle

28

––– 1/17

Puhtaissa järvissämme ja meressä elävä kala on herkku, joka on lähiruokaa parhaimmillaan. Juhli 100-vuotiasta Suomea ja nosta kotimainen, vaalea kala viikonlopun aterian päärooliin.

Teksti Sanna Kekäläinen Kuvat Reetta Pasanen Juomasuositukset Taina Vilkuna / Alko Astiat kuvausrekvisiittaa


Siika hyppäsi soppaan! Siikaseljanka on tomaattipohjainen, smetanalla silattu tyylikäs keitto, johon voi laittaa lisäksi muitakin kaloja tai katkarapuja.

29

––– 1/17

4 annosta

20 min + 20 min helppo


Siikaseljanka VALMISTUSAINEET 2 salottisipulia 100 g juuriselleriä 2 pientä fenkolia 8 kiinteää perunaa 3 rkl rypsiöljyä 4 rkl tomaattipyreetä 1 l kala- tai kasvislientä 400 g siikaa tai lohta ruodottomina, nahattomina kuutioina 2 maustekurkkua 1 rkl pieniä kapriksia 1 rkl sitruunamehua (suolaa), muutama kierros mustapippuria myllystä Tarjoiluun: hienonnettua ruohosipulia, isoja kapriksia, sitruunalohkoja, smetanaa

30

––– 1/17

1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi paloiksi. Kuori selleri ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Viipaloi fenkoli. Kuori ja paloittele perunat. 2. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin. Kaada kattilaan kalaliemi. Kiehauta seos ja vähennä lämpö keskilämmölle. Anna porista kannen alla noin 20 minuuttia. 3. Lisää kattilaan kalapalat, kun perunat ovat lähes kypsiä. Jatka keittämistä, kunnes kala on kypsää. 4. Lisää joukkoon kuutioitu kurkku ja kaprikset. Mausta keitto sitruunamehulla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa. 5. Tarjoa keitto ruohosipulin ja isojen kapristen kanssa. Anna jokaisen syöjän puristaa keittoon juuri ennen tarjoilua sitruunamehua ja lisätä smetanaa.

Juomasuositus Tomaatin hapokkuus ja smetanan täyteläisyys tekevät roseekuohuviinistä tai roseesamppanjasta väriä myöten täydellisen vaihtoehdon siikaseljankalle. Oluista raikkaat ja rapsakat pilsit tai hedelmäiset alet toimivat myös mainiosti. PILS

ALE

Yrttikuorrutetut ahvenet VALMISTUSAINEET 600 g ahvenfileitä suolaa, mustapippuria myllystä Päälle 1 dl majoneesia 1 dl Panko-jauhetta (japanilaistyylinen korppujauhe) 2 dl raastettua parmesaania 1 dl rouhittua mantelia tai pistaasia 3 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa 1 rkl raastettua sitruunankuorta Viimeistelyyn oliiviöljyä

1. Poista kalasta ruodot leikkaamalla v:n mallinen kaistale keskeltä pois. Mausta kalat suolalla ja pippurilla. 2. Sekoita kaikki päällyksen aineet keskenään. Painele seos kaloille. Valuta päälle hieman öljyä. 3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Juomasuositus Italialaiset kuivat valkoviinit esimerkiksi pinot grigio tai pinot bianco -rypäleistä eivät peitä ahvenen hienostunutta makua ja sopivat aromeiltaan täydellisesti pähkinäiseen yrttitahnaan. Raikkaat lagerit ja hedelmäiset vehnäoluet antavat myös tilaa aterian vivahteille. PEHMEÄ & KEPEÄ

LAGER

VEHNÄOLUT

✓ Tarjoa yrttikuorrutetut ahvenfileet sitruunankuorella maustetun muusin ja vihreän salaatin kera.


4 annosta

15 + 15 min helppo

Peittele ahvenfileet uunikuntoon pähkinäisellä yrttitahnalla. Helppoa ja hyvää!

31

––– 1/17

Katso reseptin video: etiketti.fi


✓ Vinkki! Haukipullat on täydellinen brunssiherkku pinaatin, uppomunan ja hollandaise-kastikkeen kera.

4–6 annosta

25 min

32

––– 1/17

helpohko


Rustiikit haukipullat

Helppo hollandaise

VALMISTUSAINEET

VALMISTUSAINEET

600 g haukifilettä 1 dl kuohukermaa 2 kananmunaa 2 tl sitruunamehua 2 tl raastettua sitruunankuorta 3 rkl hienonnettua ruohosipulia tai tilliä 1 tl suolaa muutama kierros valkopippuria myllystä Paistamiseen: voi-öljyseosta

100 g voita 4 annosta 2 huoneenlämpöistä keltuaista 15 min 1 rkl (samppanja)viinietikkaa helpohko 2 rkl vettä 2 rkl sitruunamehua 0,5 tl suolaa muutama kierros valkopippuria myllystä

1. Leikkaa kala paloiksi. Hienonna tehosekoittimessa tai yleiskoneessa tai pyydä kauppiasta jauhamaan kala valmiiksi. 2. Sekoita massaan kerma, munat, sitruunamehu, kuoriraaste ja yrttisilppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota taikinasta lusikalla palleroita (massa on löysähköä, joten siitä on vaikea saada pyöreitä pullia). 3. Paista pannulla voi-öljyseoksessa noin 4 minuuttia tai kunnes pallot ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita. Tarjoa haukipullat hollandaisen ja paistetun pinaatin kanssa.

1. Sulata voi kattilassa. Anna seistä muutama minuutti. Valuta kirkas voi varovasti toiseen astiaan siten, että sakka jää kattilaan. 2. Mittaa keltuaiset, etikka ja vesi pieneen kattilaan. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. 3. Nosta kattila pois levyltä. Lisää kirkastettu voi hitaasti ohuena nauhana samalla vatkaten. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

4 annosta

Juomasuositus

20 min + 15 min

Pinaatti, uppomuna ja kastike vaativat viiniltä runsasta hedelmäisyyttä, raikasta hapokkuutta ja aavistuksen makeutta. Pirteät ja hedelmäiset puolikuivat rieslingit, pinot gris’t tai niiden sekoitukset toimivat eivätkä peitä haukipullien herkullista mietoa makua. Raikkaat ja maltaiset lagerit tai rapsakat pilsit ovat oluen ystävän valinta. PIRTEÄ & HEDELMÄINEN

LAGER

33

––– 1/17

PILS

Pelkäätkö haukea sen ruotoisuuden takia? Tee siitä mutkattomia pullia. Ne maistuvat erityisen hyviltä voisen hollandaise-kastikkeen kanssa. Kuvassa olevat krossiperunat ja hernepyree sopivat sekä haukipullien että kuharullien lisukkeeksi. Kuharullien ja krossiperunoiden ohje on sivulla 35, hernepyreen ohje etiketti.fistä.

helppo


Sinappigraavatut, paistetut silakat VALMISTUSAINEET 600 g silakkafileitä Paistamiseen korppujauhoja ja karkeita ruisjauhoja voita Marinadi 3 valkosipulinkynttä 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa 2 dl ranskankermaa 4 munankeltuaista 1 rkl sinappijauhetta (esim. Coleman) 2 rkl karkeaa dijoninsinappia 2 rkl makeaa sinappia (esim. Dijon-hunajasinappi, tai vaihtoehtoisesti lisää 1 tl juoksevaa hunajaa perussinappiin) muutama kierros valkopippuria myllystä suolaa

34

––– 1/17

4 annosta

25 min + 8 h helppo

1. Tee ensin marinadi: Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna persilja. Sekoita ne ranskankerman, keltuaisten, sinappijauheen ja sinappien kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita marinadi hyvin silakkafileisiin. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli. 2. Sekoita korppu- ja ruisjauhot keskenään. Pyörittele kalat jauhoissa. 3. Paista pannulla voissa noin 2 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa esimerkiksi perunamuusin ja sitruunan kanssa.

Juomasuositus Raikas ja maltainen lager on skan­dinaavinen ykkösvaihtoehto dijon­sinapilla graavatuille, paiste­ tuille silakoille. Viineistä voi ennakko­ luulottomasti kokeilla kuivaa tai puo­likuivaa, aromaattista ja mausteista gewürztramineria tai gewürztraminer-­ pohjaista sekoitetta. VIVAHTEIKAS & RYHDIKÄS

LAGER


Kuharullat VALMISTUSAINEET noin 700 g kuhafileetä, mielellään pieniä sormisuolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä 1 prk (200 g) tuorejuustoa, esim. Philadephia 1 rkl raastettua appelsiininkuorta 1 dl hienonnettua ruohosipulia tai lehtipersiljaa 2 rkl voita 2 dl valkoviiniä

1. Poista kuhasta ruodot leikkaamalla v:n mallinen kaistale keskeltä pois. Mausta kalat suolalla ja pippurilla. 2. Sekoita tuorejuusto, appelsiinin kuoriraaste sekä yrttisilppu keskenään. Levitä seos kalojen päälle ja kääräise kalapalat rulliksi. Laita rullat uunivuokaan saumapuoli alaspäin ja asettele kalojen päälle pieniä voinokareita. Kaada valkoviini vuokaan. 3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia. Valele rullia muutaman kerran paistamisen aikana vuoan pohjalla olevalla nesteellä.

35

––– 1/17

Krossiperunat VALMISTUSAINEET 1 kg kiinteää perunaa 2 kananmunaa 50 g voita 1 tl sormisuolaa 0,25 tl mustapippuria myllystä 3 rkl hienonnettua, tuoretta ruohosipulia tai muita yrttejä

1. Kuori tai raaputa perunat puhtaiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Keitä kananmunat kovahkoiksi ja kuori ne. 2. Valuta perunoista keitinvesi pois. Lisää kattilaan voi, munat ja mausteet. Murskaa perunoiden ja munien rakenne huolimattomasti rikki haarukalla siten, että osa perunoista on isoina paloina. Lisää yrttisilppu.

4 annosta

20 min + 20 min helpohko

Juomasuositus Valitse kuhafileille vivahteikas ja ryhdikäs tammeton chardonnay tai grüner veltliner. Myös hedelmäinen ja vivahteikas samppanja korostaa annoksen eleganssia kauniisti. Oluista raikkaat lagerit ja rapsakat pilsit sointuvat kuhafileiden aromeihin. VIVAHTEIKAS & RYHDIKÄS

LAGER

PIRTEÄ & HEDELMÄINEN

PILS


36

––– 1/17

Myymäläpäällikkö Sisko Kimonen ehdottaa Hannu Hakuliselle sopivaa punaviiniä liharuoan pariksi.


Tarjolla laaja olutvalikoima Kuopion uusi Haapaniemen Alko on viihtyisän moderni myymälä, jonka runsas valikoima on tyylikkäästi esillä kompaktissa tilassa. Myymälässä on helppo poiketa olit sitten matkalla keskustasta Saaristo­kaupunkiin tai asioimassa viereisessä kauppakeskuksessa. Teksti Pirjo Tiihonen Kuvat Roope Permanto

K Osoite Tehdaskatu 12, Kuopio Henkilöstö 6 vakituista työntekijää Historia Aloitti Kolmisopen kauppakeskuksessa 1995. Muutti Haapaniemeen marraskuussa 2016. Ominaispiirteet Yksi Kuopion kahdeksasta Alkosta. Palvelee erityisesti keskustan ja Saaristokaupunkiin kulkevia asukkaita. Tarjolla laaja valikoima erikoisoluita.

uopiolainen Tommi Savolainen tutkailee mielenkiinnolla Alkon uuden Haapaniemen myymälän oluthyllyjä. Niissä on esillä laaja, noin 170 oluen valikoima mukaan lukien kotimaiset ja ulkomaiset erikois- ja pienpanimoiden mallasjuomat. Savolainen kuuluu kasvavaan erikoisolueiden ystävien joukkoon. ”Tutustuin kavereiden kautta ulkomaisiin oluisiin. Maistelen niitä mieluummin kuin jo tutuksi tulleita kotimaisia. Tällä hetkellä kiinnostavat erityisesti tsekkiläiset oluet”, Savolainen kertoo. Myymälä muutti viime marraskuussa vähän syrjempää, Kolmisopen kauppakeskuksesta Haapaniemelle Ykkösrastin kauppakeskuksen ja Lidlin viereen. Savolaisesta uusi sijainti on ihanteellinen, sillä hänen työpaikkansa sijaitsee kivenheiton päässä. Asiointi käy kätevästi vaikkapa töiden jälkeen.

Palvelulupaus myymälän johtoajatuksena

Talvisen perjantain kääntyessä iltaan myy­ mälän kuudella myyjällä riittää töitä palvellessa ja auttaessa asiakkaita juomavalin­noissa sekä täyttäessä hyllyjä uutuuksilla ja tutuilla juomilla. →

37

––– 1/17


2.

38

1.

3.

––– 1/17

Kaikki myymälän kuusi työntekijää siirtyivät Haapaniemelle Kolmisopesta, niin myös myymäläpäällikkö Sisko Kimonen. ”Toimme Kolmisopen myymälän ovessa olleen palvelulupauksen mukanamme Haapaniemelle. Se kuuluu ’Kaikki muu voi odottaa, asiakas ei’. Sitä johtoajatusta toteutamme asiakaspalvelussamme”, toteaa Kimonen. Hän tapaa Hannu Hakulisen etsimästä punaviiniä perhejuhlaan liharuoan kaveriksi. Hakulinen on mieltynyt täyteläiseen Malbec-rypäleeseen, jota myymäläpäällikkö suositteleekin punaviiniksi sekä lihan että riistan kanssa. Auliin asiakaspalvelun innoittamana mies rohkaistuu kysymään myös eri rypälelajien ominaisuuksista. ”Järjestääkö Alko viininmaistajaisia? Olisi hyvä päästä maistamaan erilaisia viinilaatuja, jotta ei ostaisi vahingossa jälkiruokaviiniä pääruoan kanssa”, hän sanoo. Kimonen esittelee kuopiolaismiehelle Alkon Etiketti-lehden ja kertoo Alkon

järjestämistä viini- ja olutpruuveista. Niitä pidetään myös Kuopiossa.

Viiniä vai olutta kalakukon kanssa?

Kuopiolaisilta myyjiltä kysytään usein, mikä juoma sopii savolaisen perinneruoan eli kalakukon kanssa. Myyjä Niina Luostarisen mukaan yleensä asiakkaat mieltävät kalakukon juomapariksi punaviinin. Hän suosittelee kuitenkin mieluummin raikasta lager-olutta tai pilsiä. ”Ne ovat viiniä parempi vastapaino kalalle ja kukossa käytettävälle rasvaiselle sianlihalle.”

1. Tommi Savolainen on oluiden ystävä. Vierellä myyjä Nanna Mononen. 2. Sisko Kimosen mukaan asiakkaat ovat löytäneet uuden myymälän hyvin. 3. Haapaniemen Alko palvelee hyvin Kuopion olutharrastajia. Tarjolla on noin 170 oluen valikoima. 4. Myyjä Niina Luostarinen on viihtynyt Alkossa 12 vuotta.

✓ ”Raikas lager tai pils on viiniä parempi pari kalakukolle.”


Syö & Juo

Myyjä Nanna Monosen ravintolasuositukset Kuopiossa RAVINTOLA URBAN Puijonkatu 15 , Kuopio www.ravintolaurban.fi Lounas- ja tilausravintola Kuopion keskustassa torin tuntumassa. Urban-keittokirjan teksti ”käsityöläisyyden kunnioitus, halu tehdä uudesti vanhaa” kiteyttää myös oman kuvani ravintolasta. Pöytiin tarjoiltu laadukas lounas on yllätyksellinen ja taatusti aina herkullinen. Ruoissa käytetään monipuolisesti kasviksia, ja kaikki valmistetaan alusta asti omassa keittiössä. Viihtyisä tunnelma vanhassa kivitalossa kruunaa lounashetken. Oma suosikkini: pienen pieni jälkkäri Johan & Nyströmin teen seurana on paras lopetus aterialle.

4.

Haapaniemen uusi myymäläkonsepti on suunniteltu niin, että asiakkaat löytävät etsimänsä juoman aiempaa helpommin. Kotoisan kokoisen myymälän tyylikkään tummat, puisilla yksityiskohdilla varustetut hyllyt on valaistu, ja hyllyissä on entistä selkeämmät opasteet eri maiden sekä juomalaatujen mukaan. Tekstit ovat suomen- ja ruotsinkielen lisäksi myös englanniksi. Verkkokaupasta myymälään tilatuille tuotteille on oma noutopisteensä, josta verkossa asioineet voivat noutaa rauhassa tilauksensa. Kassalla on huomioitu ergonomia entistä paremmin. Kimosen mukaan asiakkaat ovat kehuneet myymälän uutta sijaintia ja hyllyjen selkeitä opasteita. Kiitosta on saanut myös myymälän runsas olut­ valikoima. ✓

Mitä juomaa mustikkakukon kyytipojaksi? Katso video ja tutustu Kuopion Haapaniemen myymälään osoitteessa etiketti.fi. Kuulet samalla, mitä juomaa myyjä Nanna Mononen suosittelee mustikkakukon kaveriksi.

PANZA Ajurinkatu 26, Kuopio www.panza.fi Torin kupeessa sijaitsevassa meksikolaisessa ravintolassa tarjoillaan väliamerikkalaista street-foodia värikkäässä ja rennossa ilmapiirissä. Huippua, rentoa palvelua ja tuoretta, piristävän erilaista ruokaa. Panzassa tulee väkisinkin hyvälle mielelle. Oma suosikkini: kirpeä kala-ceviche, tar tar -pihvi ja muhkeat burritot.

KAFFETERIA MUMMOLA Puijonkatu 27, Kuopio www.kaffeteriamummola.fi Ihana, kotoisa, pieni kahvila, niin ikään torin kulmalla. Raikkaaksi maalatut pirttipöydät, pitsiverhot ja räsymatot saavat olon turvallisen kotoisaksi. Mummolassa ainoa ongelma on valinnan vaikeus herkkuvitriinin ääressä. Vohvelit, pullat ja erilaiset kakut on tehty perinteitä kunnioittaen, mutta mukana on myös uutta twistiä. Oma suosikkini: keittolounas ja Rocky Road -kakku.

39

––– 1/17


40

––– 1/17


ilmiö

Juhlavuonna syödään yhdessä Suomi 100 vuotta -juhlavuoden tärkeimpiä teemoja on yhdessä tekeminen. Se ulottuu myös ruoka- ja juomakulttuuriin. Koko vuoden kattavan Syödään yhdessä -hankkeen tarkoitus on rohkaista ihmisiä yhteisöllisyyteen, oli se sitten taloyhtiön grillikauden avaus tai kuohuviinilasillinen naapurin kanssa. Teksti Samppa Haapio Kuvat Olga Poppius / ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

T

utkimusten mukaan Suomessa syödään yhdessä harvemmin kuin missään muussa OECD -maassa. Vain joka toinen perhe syö päivittäin tai lähes päivittäin yhdessä, ja työpaikoillakin neljännes jättää väliin yhdessä työkavereiden kanssa syötävän lounaan. Silti ylivoimainen enemmistö tutkimukseen vastanneista suomalaisista haluaisi syödä yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Kaipaamme ja arvostamme yhteisöllistä syömistä, mutta se ei näy arjessa. Mistä moinen ristiriita johtuu? ”On totta, että olemme maa, jossa syödään vähän yhdessä. Suurimmaksi syyksi ihmiset ovat kertoneet arjen kiireen. Tietenkin voi kysyä, miksi kiireessä muut asiat menevät kulttuurissamme syömisen edelle. Jokainen on varmasti joskus kuullut työkaverin huokaavan, että on niin kiire ettei ehtinyt syödä koko päivänä”, pohtii Seija Kurunmäki hanketta vetävästä ELO-Säätiöstä. ”Olemme köyhyydestä noussut maa, missä ei kauheasti yltäkylläisyyttä viime vuosikymmeniä lukuun ottamatta ole juuri ollut. Herkutteluun liittyvää kulttuuria ei ole päässyt kehittymään. Olemme ehkä enemmän sellaisia järkisyöjiä.” Myös Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä näkee arvojen ja tekemisen välissä ristiriitaa. ”Kulttuurissamme kyllä arvostetaan

yhteisiä ruokahetkiä ja ajatellaan, että perinteinen yhteinen ateria on ihmisten vuorovaikutuksen paikka. Toisaalta kansatieteellisen tutkimuksen perusteella piirtyy kuva hiljaisesta ateriahetkestä, missä hiljaisuus johtuu ruoan kunnioituksesta. Meillä ei välttämättä ole koskaan ollutkaan iloisen hölpötyksen papupatakulttuuria, missä istutaan pöydässä tuntikausia. Ateriat saattavat olla lyhyitä, vaikka kokoonnutaan yhteiseen pöytään. Myös luterilainen kulttuuri on voinut vaikuttaa.”

Kyläillään enemmän

Yksi syy vähäiseen yhdessä syömiseen on vanhojen yhteisöjen hajoaminen muun muassa maaltamuuton seurauksena, ja nykypäivänä korostetaan muutenkin yksilöllisyyttä. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimukset osoittavat, että yhdessäoloon käytetty aika perheen ulkopuolella on vähentynyt pidemmän aikaa. Suurin osa suomalaisista kyläilee tai kutsuu vieraita kotiinsa muutaman kerran vuodessa, ja silloinkin kyläillään ”jouluna ja juhannuksena”. ”Kiinnostava yksityiskohta on, että koko 2000-luvulla ruokakulttuuria leimasi syömisen yksilöllistyminen esimerkiksi erilaisten ruokavalioiden muodossa. Viime vuosina on taas korostunut yhdessä tekeminen. Näistä hyviä esimerkkeinä ovat ravintolapäivä ja Illallinen taivaan alla -tapahtuma”, Mäkelä toteaa. →

41

––– 1/17


Madalla rimaa ja laajenna piiriä: kutsu ystävät tai vaikka naapurit lasilliselle yhteisen pöydän ääreen. Arjessakin on monta syytä juhlaan, eikä kaiken tarvitse aina olla tip top.

42

––– 1/17

”Toki meillä on ollut vahva kahvittelukulttuuri, mutta sekin on viime vuosina vähentynyt, ja uusia seurustelun muotoja ei ole oikein syntynyt. Tarvitaan siis uusia yhteisöllisyyden muotoja”, Kurunmäki toteaa. Mäkelä muistuttaa, että myös nostalgia vaikuttaa muistoihin. ”On hyvä pitää mielessä, että ihannekuva yhteisestä ateriasta ei aina ole ihanteen mukaista. Voidaan ajatella, että menneisyydessä oli parempi, mutta ei ollut lainkaan tavatonta, että esimerkiksi äidin rooli oli olla ruoanlaittaja ja -tarjoilija, ja hän ei välttämättä edes istunut samaan pöytään muiden kanssa.”

Madalletaan kynnystä

Syödään yhdessä -teemavuoden on tarkoitus madaltaa kynnystä kyläilyyn ja yhdessä syömiseen. Monesti rima nostetaan liian ylös aivan suotta: kun kerrankin on saatu kutsuttua ihmisiä kylään, alkaa kauhea valmistelu, koska kaiken pitää olla viimeisen päälle. Yllä­ tysvieraat ne vasta painajaismaisia olisivat. Tai jos on saatu kutsu syömään muualle kuin omien vanhempien luo, jo ennen kyläilyä stressataan, että milloin pitää tehdä vastavierailukutsu. ”Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle, ja tarjottavat voivat olla arkisiakin. Esimerkiksi sen sijaan, että laittaisi ylijääneen ruoan pakkaseen, voi pyytää kaverin syömään.

Tai juhlan hetkellä jaetaan kuohuviinipullo naapurin kanssa”, Kurunmäki toteaa. ”Yhdessä syömisen ei tarvitse olla niin suureellista. Ja olisi hyvä, että yhdessä syömisen käsite päivittyisi ja laajenisi perheen ja suvun ulkopuolelle. Uusia mahdollisuuksia voisivat olla kaverit, työyhteisö ja vaikkapa harrastusporukka”, Mäkelä toteaa.

Ravintoa myös sielulle ja ihmisyydelle

Mutta miksi yhdessä syömistä kannattaa vaalia ja edistää? Eikö ole aika sama, syömmekö lounaamme lehteä lukien tai työporukassa? ”Kun istumme saman pöydän ääreen, emme vain ravitse kehoamme, vaan koko ihmisyyttämme ja sieluamme”, Mäkelä kertoo. ”Yhdessä syöminen edustaa ihmisille tärkeää yhteisöllisyyttä. Samalla kun jaamme hetken ja ruoan, jaamme ja siirrämme myös kulttuurisia arvoja eteenpäin uusille sukupolville. Ruokapöytä on luonteva paikka opetella ruokatapoja ja muiden ihmisten kohtaamista. Jos ei lapsena ole koskaan saanut harjoitella yhdessä syömistä ja siihen liittyvää sosiaalista kanssakäyntiä, voi olla aikuisena aika ummikko”, Mäkelä sanoo. Esimerkiksi THL on lisännyt yhdessä syömisen ensi kertaa ravitsemussuosituksiin. Ravintoaineiden sijaan suosituksissa painotetaan yhdessä syömistä ja ruokailoa.


Mitä Syödään yhdessä -vuosi tuo tullessaan? Syödään yhdessä -teemavuoden järjestelyissä on mukana noin 100 valtakunnallista ruoka-alan toimijaa Alko mukaan luettuna.

Ruokapöydässä on luontevaa vaihtaa kuulumisia, opetella ruokatapoja ja muiden ihmisten kohtaamista. THL on lisännyt yhdessä syömisen ravitsemussuosituksiin.

Lapsiperheille vuonna 2016 tehtyjen ruokasuositusten nimi on ”Syödään yhdessä – ruokasuositus lapsiperheille” ja kouluruokasuositus tulee olemaan ”Syödään ja opitaan yhdessä”.

Ruokapöytä on kohtaamispaikka

Johanna Mäkelä muistuttaa, että yhdes­ sä syöminen ylittää kulttuurirajat. ”Ei ole ihmisyhteisöä, jossa yhtei­ sillä aterioilla ei olisi vahva symbolinen merkitys. Toisaalta pöydässä riite­ leminen ja toisen loukkaaminen on iso tabu, toisaalta taas ruokapöytä on paikka, missä erimielisyyksistä pääs­ tään yhteisymmärrykseen. Yhdessä syöminen on ihmisten välistä sosiaa­ lista kittiä, ja ruokapöytä on kohtaa­ mispaikka, eräänlainen sosiaalinen media!”

Syödään yhdessä -teemavuosi ulot­ tuu myös juomakulttuuriin. Alkolle on luontainen tapa puhua juomista nimen­ omaan osana ruokakulttuuria. Esimer­ kiksi pääsiäisen aikaan Alko vinkkaa niin lammaspaistil­ le sopivat punavii­ nit kuin mämmille sopivat juomat. ”Juoma korostaa ruoan makua. Se voi olla keskustelun aihe, osa sivis­ tystä. Viestimme on myös, että juhlitaan vastuullisesti, mutta hyvällä omallatunnolla. Yksin juominen on tunnetusti haitallista, joten rohkaisem­ me myös menemään lasilliselle yhdessä ja nostamaan malja yhteisöllisyydelle”, Kurunmäki sanoo. ✓

Koko juhlavuosi on täynnä erilaisia tapahtumia • Joka kuukausi nostetaan esiin uusia teemoja. • Jokaisen kuukauden 6. päivä antaa erityisen syyn kutsua tai tulla kutsutuksi, esimerkiksi 6.4. vietetään mämmien yötä ja 6.8. juhlitaan kansallista mustikkapiirakkapäivää. • Varsinainen juhlakausi alkaa 100 päivää ennen satasta eli elo–syyskuun vaihteessa. Silloin vietetään Maailman suurimpia kyläjuhlia. Luvassa on juhlia kansallispuistoissa, taivaan alla, kouluissa ja ravintoloissa. • Tekijät ja tapahtumat koo­taan www.syodaanyhdessa.fisivuille. Sosiaalisessa me­diassa juhlavuoden tapah­tumia voi seu­rata esimerkiksi hashtagilla #Syödäänyhdessä.

✓ Kun syömme yhdessä, jaamme samalla kulttuurisia arvoja ja siirrämme niitä eteenpäin.

43

––– 1/17


44

––– 1/17

Satu Silvo on julkaissut yhdessä Virpi Mellerin kanssa Satu Silvo & Silvoplee -teoksen. Siihen on koottu sekä herkullisia ruokaohjeita että runsaasti tietoa kasvis- ja raakaruoan terveyttä edistävistä vaikutuksista.


luottoreseptini

Kasvisruokaa, Silvoplee! Raakaruoan puolestapuhujana tunnettu näyttelijä ja ravintoloitsija Satu Silvo iloitsee käsillä olevasta kasvisruokabuumista. Teksti Samppa Haapio Kuva Pekka Holmström / Otavamedia

Perustit Silvoplee-kasvisravintolan vuonna 1999. Miten kaikki alkoi? Paria laadukasta poikkeusta – Kasvis ja Ani – lukuun ottamatta 1980-luvulla ei ravintoloista tahtonut saada monipuolista ja maistuvaa kasvisruokaa. Varsinkin elävän ravinnon ravintolat hävisivät 1990-luvulla kokonaan, ja muistan miettineeni, että minunko tämä pitää sitten tehdä. Jouduin vuosikymmenen lopulla rinneonnettomuuteen, mikä tiesi pitkää taukoa näyttelemiseen. Käytin vapautuneen ajan yrittäjäkoulutuksen hankkimiseen ja lopulta Silvopleen perustamiseen. Nyt on käsillä varsinainen kasvisruokabuumi. Mitä mieltä olet siitä? On aivan ihanaa, että voin mennä mihin kaupunkiin tahansa ja tilata ravintolassa laadukasta, maistuvaa ja idearikasta kasvisruokaa. Siirryin kasvisruokaan aikoinani sen terveysvaikutusten takia, eettinen ulottuvuus tuli mukaan matkan varrella. Ja luojan kiitos ihmisten tietoisuus eettisistä asioista on lisääntynyt. Nykyiset kolmikymppiset ovat kasvaneet aivan eri maailmaan kuin oma sukupolveni. Nyt ihmisillä on ymmärrys, että henkilökohtaisilla valinnoilla on iso merkitys. Mitä näin keväällä löytyy lautaseltasi? Juureksia on saatavilla ympäri vuoden. Lisäksi esimerkiksi munakoiso, kikhernepaistos ja lupiinitempe ovat ihania kevättalvella. Raakaruoista suosittelisin esimerkiksi erilaisia puuroja aamupalaksi. Myös elävää ravintoa, kuten ituja ja versoja voi hyvin kasvattaa talvisaikaan. Jos kotoa löytyy tehosekoitin, voi tehdä monenlaisia keittoja ja pirtelöitä välipalaksi vaikkapa juustovoileivän sijaan. Millainen ruoan ja juoman yhdistelmä on mieleisesi? Syön viikonloppuisin joskus myös kalaa, ja esimerkiksi sitruunalla raakakypsytetty vaalea kala kevyesti pirskahtelevan pinot grigion kanssa on herkullinen yhdistelmä. Luottoreseptisi? Munakoiso-kikhernepaistos rakennetaan kerroksittain, kuten lasagne, mutta italialaiseen esikuvaansa verrattuna se on superterveellinen: vehnätön, lihaton, maidoton ja lähes rasvaton. Ateria ei jämähdä vatsan pohjalle kuin kivi ja väsytä, vaan tuo energiaa. Kikherneet sisältävät runsaasti proteiinia, rautaa ja kuituja. ✓

Munakoisokikhernepaistos 4 annosta 400 g keitettyjä tai 200 g kuivattuja kikherneitä 2 laakerinlehteä 2 munakoisoa 1 kesäkurpitsa 1 punasipuli 2 tomaattia öljyä

paprikajauhetta 1 sitruunan mehu 2 valkosipulinkynttä ruukku tuoretta minttua suolaa 1 prk soija- tai vastaavaa jogurttia (200 g)

1. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, liota niitä yön yli reilussa vedessä. Vaihda vesi kattilaan ja keitä laakerinlehtien kanssa noin 1,5 tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta ja poista laakerinlehdet. 2. Viipaloi munakoisot ja kesäkurpitsa kiekoiksi. Asettele viipaleet talouspaperin päälle ja ripottele niille hieman suolaa, jotta saat ylimääräisen nesteen pois. Taputtele itkeneet viipaleet kuiviksi. Viipaloi punasipuli. 3. Lado munakoiso-, kesäkurpitsa- ja sipuliviipaleet öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. 4. Pilko tomaatit kuutioiksi. Lisää öljy, paprikajauhe, tomaatit, sitruunan mehu ja muutama mintunlehti kikherneiden sekaan. Mausta suolalla ja tarkista maku. 5. Hienonna valkosipuli ja minttu ja sekoita ne suolan kanssa soijajogurttiin. Kaada kikherneet kasvisten päälle. Valuta jogurtti­kastike kikherneiden päälle ja laita vuoka takaisin uuniin vielä viideksi minuutiksi gratinoitumaan.

Juomasuositus Valitse ruoan kanssa nautittavaksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini Italiasta: yrttisen sitruksinen vermentino tai aromikas ja hapokas fiano raikastavat paistoksen jälkimakua peittämättä sen herkullisia aromeja. Oluista raikas ja rapsakka pils on ruoalle sopiva valinta. VIVAHTEIKAS & RYHDIKÄS

PILS

45

––– 1/17


alko.fi

Viiniä verkosta Verkkokauppa löytyy osoitteesta alko.fi. Klikkaamalla sivustolla kohtaa Tuotteet pääset selaamaan valikoimaa ja järjestelemään sitä tarpeidesi mukaan. Voit etsiä suosikkituotteitasi myös Haku-toiminnolla. Verkkokaupan ansiosta koko Alkon yli 5 000 tuotteen valikoima on saatavilla kaikkialla Suomessa.

Rekisteröitynyt tilaaja 46

––– 1/17

saa käyttöönsä myös henkilökohtaiset muistilistat, tuotteiden arvioin­nin sekä tulevaisuudessa myös muita palveluja. Rekisteröityessäsi sinulta kysytään nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä salasana, jolla haluat kirjautua jatkossa. Rekisteröityminen ei ole kuluttaja-asiakkaille välttämätöntä, mutta se kannattaa. Rekisteröidyttyäsi sinun ei nimittäin tarvitse tunnistautua joka ostoskerralla vaan tunnistautuminen rekisteröitymisen yhteydessä riittää.

Verkkokauppa mahdollistaa sen, että harvinaisempiakin tuotteita on mahdollista tilata minne tahansa Suomeen. Tilauskokoa ei ole rajoitettu, joten ala- tai ylärajaa ostoksen suuruudelle ei ole.

Tilauksen voi maksaa verkkopankissa ja yleisimmillä pankki- sekä luottokorteilla.

Myymälän henkilökunta kieltäytyy luovuttamasta tilausta samoista syistä kuin myymäläostamisen yhteydessä, eli esimerkiksi alaikäiselle tai päihtyneelle.

Noudettavaksi saapunutta tilausta säilytetään myymälässä kymmenen ja noutopisteessä seitsemän päivää. Jos tilausta ei noudeta, tuotteet palautuvat varastoon ja rahat tilaajan tilille.


Halusit sitten mökkilaiturilla juotavaksi yhden pullon harvinaista pienpanimoolutta tai häitä varten kymmeniä laatikoita samppanjaa, Alkon uusi verkkokauppa on pelastus. Marraskuussa kuluttajille avattu verkkokauppa tuo Alkon koko valikoiman lähemmäs sinua Hangosta Nuorgamiin. Teksti Selja Tiilikainen

Voit valita kartalta itse, minne haluat tilauk­sesi toimitettavan. Tuotteet voidaan toimittaa lähes kaikkiin Alkon myymälöihin tai noutopisteeseen. Toimitus on maksutonta, jos valitset tilauksen neljän arkipäivän toimitusajalla Alkon myymälään. Jos haluat tilauksesi myymälään kahden arkipäivän kuluessa tai noutopisteeseen, toimitusmaksu on 9 euroa. 47

––– 1/17

Ostaaksesi tuotteita sinun on ensin tunnistauduttava verkkopankkitunnuksilla. Tällä valvotaan sitä, että verkkokaupassa toteutuvat samat ikärajat alkoholin ostamiselle kuin myymälöissäkin. Väkeviä alkoholijuomia ostaakseen tulee verkkokaupassakin olla 20-vuotias.

Tilausta ei toimiteta kotiin. Jotta tilauk­

Saat tekstiviestin ilmoittamaasi puhelinnumeroon, kun tilauksesi on noudettavissa. Tilauksen voi käydä noutamassa Alkon aukioloaikoina. Tilausta noudettaessa sinulla tulee olla mukanasi tilausvahvistus sekä henkilöllisyystodistus: ajokortti, passi tai kuvallinen henkilö­ kortti. Tilauksen voi käydä noutamassa muukin henkilö kuin tilauksen tekijä, kunhan kumpikin ovat täysi-ikäisiä.

set olisivat kuitenkin helposti saatavilla myös haja-asutusalueilla, Alkolla on yhteensä reilu 60 noutopistettä siellä, missä Alkon myymälöitä ei ole. Noutopisteet löytyvät niin ikään kartalta.

Jos vierailet osoitteessa alko.fi myymälöiden aukioloaikoina, sivun oikeassa alareunassa on chat-ikkuna, josta alkolaiset asiakas­ palvelijat auttavat sinua henkilökohtaisesti ja reaaliaikaisesti. Voit kysyä ihan mitä tahansa Alkon verkkokauppaan, tuotteisiin, ruoka-­ juomayhdistelmiin tai vaikka juomien tarjoiluun liittyen.


Juomatoiveet todeksi Teksti Selja Tiilikainen Kuva iStock

48

––– 1/17

ME SUOMALAISET olemme ottaneet verkkokaupat omaksemme: 16–44-vuotiaista jopa yli 90 prosenttia on joskus ostanut tai tilannut jotakin netistä. Verkkokaupan arvo on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2009. Myös Alko on lähtenyt mukaan samaan trendiin. Syksyllä 2016 se avasi verkkokauppansa ensin yrityksille ja sitten myös kuluttajille. ”Lähdimme tähän asiakkaiden toiveet edellä. Suomalaiset ovat tottuneet verkko-ostamiseen, ja verkkokaupalla saamme laajan ja laajenevan valikoimamme paremmin kaikkien saataville. Verkkokauppa on asiakkaalle vaihtoehto myymäläasioinnin rinnalla”, kertoo Alkon verkkokaupan liiketoimintajohtaja Paula Kujansivu. ”Asiakkaat haluavat muitakin kuin lähi-Alkonsa tuotteita. Toki jo aikaisemmin jokaisessa Alkossa on ollut tilaa asiakkaiden toivomille tuotteille.” Mutta nyt kaikki Alkon 5 000 tuotteesta ovat tilattavissa minne tahansa päin Suomea – parhaimmillaan tuotteet saapuvat kahdessa arkipäivässä. Tämän Kujan­ sivu arvelee palvelevan ainakin syrjäseuduilla asuvia juomaharrastajia. Asiakkaat voivat rekisteröityä palveluun ja kirjoittaa omia muistiinpanojaan sekä laatia tuotelistoja muistamisen tueksi. Arviot, listat ja muistiinpanot ovat kuitenkin jokaisen rekisteröityneen henkilökohtaisia tietoja, eikä niitä näytetä julkisesti. Taustalla on lainsäädäntö. Verkkokauppa laajentaa Alkon palveluja, mutta ei lievennä mitään myymälöistä tuttuja periaatteita. Verkkokaupasta ostajan iän varmistamiseksi Alko on päätynyt tuplavarmistukseen: täysi-ikäisyys on todistettava sekä ostaessa että tilausta lunastaessa. Vastuullisuus onkin Alkon toiminnan kulmakivi. ”Huolehdimme myynninvalvonnasta kaikissa kanavissamme. Myyjä voi kieltäytyä luovuttamasta verkkokaupasta ostettua tilausta, jos lunastaja on päihtynyt tai on syytä epäillä sen päätyvän alaikäiselle”, Kujansivu tarkentaa. Kuluttajat ovat ottaneet verkkokaupan hyvin vastaan, mutta valmista ei silti vielä ole. Asiakkaiden kuuntelu ei sinänsä ole uusi asia, ja myymäläasiointia on kehitetty jo vuosia asiakaskokemuksen ja palautteen pohjalta. Nyt kauppaa kehitetään myös verkossa koko ajan asiakkaiden tarpeiden mukaisesti ja yhdessä asiakkaiden kanssa. ✓


LASSE PAKARINEN

Kolumni

Yhdessäolo voittaa valmiin pöydän

on intohimoinen hyvän ruoan ja juoman ystävä sekä myös entinen alkolainen. Hän asuu Lontoossa ja työskentelee vapaana kirjoittajana.

S

ain joku aika sitten brittiystäviltä kutsun sunnuntailounaalle heidän kotiinsa. Se oli iloinen yllätys, mikäs sen parempaa ohjelmaa kuin kavereiden kanssa nautittava rento ateria. Paikan päällä sain yllättyä siitä, miten isäntäväki oli panostanut valmisteluihin. Pöydässä kimmelsivät niin kristallilasit, hopeat kuin parhaat juhla-astiat, tietysti katelautasia ja kankaisia lautasliinoja unohtamatta. Käteeni ilmestyi välittömästi aperitiivi, ja ateria tarjottiin täsmällisesti noin puolen tunnin kuluttua. Vastaava pitkälle viritetty vieraanvaraisuus on ainakin minulle harvinaista herkkua. Englannissa on Suomea enemmän tarkkoja perinteitä vieraiden viihdyttämisessä, mutta täälläkin noin viimeistellyt kotikutsut taitavat olla katoavaa kansanperinnettä. Panostin kyllä itsekin aikoinani päivällisiin. Kun aloittelin parikymppisenä ruokaja viiniharrastusta, ystäväni Hanna ja minä järjestimme pitkän kaavan illallisia, joilla kolme ruokalajia ei ollut vielä luku eikä mikään. Liemien keittäminen saatettiin aloittaa päiviä etukäteen, ja tarvittavat astiat haalittiin vaikka kavereiden kaapeista. Muistan hyvin erään pitkään suunnitellun illan, johon kutsuimme erityisen ison porukan. Lisätuolit kuskattiin juhlapaikalle kätevästi metrolla – oma penkki laiturilla oli hilpeä juttu – ja ahdoimme hakaniemeläiskaksion ruokapöytään niin paljon ihmisiä kuin sinne suinkin mahtui. Emmekä olleet ainoat, jotka panostivat, joku daameista taisi jopa käydä kampaajalla ennen iltaa. Liekö kiire vai laiskuus iskenyt, mutta nykyisin en ihan osaa kuvitella näkeväni noin paljon vaivaa. Ruoan ja juoman pitää toki olla hyvää ja mietittyä, mutta tärkeintä on ystävien tapaaminen. Ajatus työteliäistä valmisteluista ei ainakaan saa olla este vieraiden kutsumiselle. Itse asiassa uskoisin, että suhde ruokaan, juomaan ja yhdessä syömiseen on rentoutunut laajemminkin. Ruoanlaitto on useammin yhteistä puuhastelua kuin emäntien ja isäntien kilpavarustelua päivällisten järjestämisessä. Samalla fileet ovat saaneet tehdä tilaa pitkään haudutetulle niskalle, ja uudet makumaailmat haastavat klassiset ruokalajit. Toisaalta juomissa klassikot eivät enää vaadi suurta juhlapäivää. Esimerkiksi samppanja on viini muiden joukossa, eikä sitä välttämättä nautita kravatti kaulassa tervetuliaispuhetta kuunnellen. Nykyisin, kun saan kutsun Hanna-ystäväni luokse, ruokapöytä on harvoin katettu valmiiksi ja usein reseptitkin ovat vielä kehittelyvaiheessa. Saan kuitenkin lasin kuohuvaa, jota siemailen vaikka kasviksia pilkkoessa tai serviettejä taitellessa. Ruoka ja viini ovat herkullisia, itse asiassa parempia kuin silloin ennen, mutta juhlavuus on vaihtunut rentoon kuulumisten vaihtamiseen. Ruoasta nautitaan sitten, kun se joskus valmistuu. ✓

✓ Ruoan ja juoman pitää toki olla hyvää ja mietittyä, mutta tärkeintä on ystävien tapaaminen.

49

––– 1/17


ILMOITUS

it v u u r p kevään

ETIKETTI-LEHDEN

KLASSIKKOALUE CHAMPAGNE Non vintage, blanc de blancs, blanc de noir, vintage, cuvee prestige, rosee – samppanjan tyylit ovat monet. Tule ja maista, millaisia ne ovat! Pruuvissa perehdyt maistellen samppanjatyylien erityispiirteisiin, yhtäläisyyksiin ja eroihin. Lisäksi saat hyvät vinkit samppanjan seuraan sopivista ruokakumppaneista. Tilaisuus kestää noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 22 € + osuus yhteishankintana hankittavista viineistä 30–50 €. VIILEÄN TYYLIKÄS RIESLING Riesling on arvostettu rypäle, jonka viljely on yleistynyt myös Euroopan ulkopuolella. Pruuvissa maistellaan sekä Euroopasta että uusilta mantereilta peräisin olevien rieslingien hedelmäisiä, hunajaisia ja petrolisia aromeita. Tilaisuudessa paneudutaan myös rieslingin makeusasteisiin sekä sen monikäyttöisyyteen ruokaviininä. Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 22 € + osuus yhteishankintana hankittavista viineistä 15–30 €.

TerVeTulOa MukAaN

MaiStEleMaan

Rennoissa maisteluilloissamme tutustut viineihin tai oluisiin Alkon omien kouluttajien johdolla. Maistelemalla ja keskustelemalla löydät uusia ulottuvuuksia juomista ja saat uusia makuelämyksiä. Ilmoittaudu pikimmiten, sillä paikkoja on rajallisesti.

nyT KaikkI voivaT IlmoiTtautUa!

KESÄAJAN VIINIT Millaisia ovat kesään sopivat viinit? Ajankohtaisessa pruuvissa pääset maistellen pohtimaan, millaisten kesäherkkujen kanssa eri viinit olisivat parhaimmillaan. Pöytään on katettu niin valko-, puna- kuin roseeviinejä. Pruuvi ei vaadi aiempaa viinitietämystä tai maistelukokemusta. Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 22 € + osuus yhteishankintana hankittavista viineistä 10–25 €. KESÄISET ALEOLUET Aleoluiden laajasta kirjosta löytyy monia eri tyylejä pehmeän hedelmäisistä sitruksisen humaloituihin. Tule löytämään maistellen ja vertaillen omat suosikkityylisi niin kesäisen ruokapöydän grilliherkuille kuin aurinkoisiin hellehetkiin. Kurssi ei vaadi aiempaa oluttietämystä tai maistelukokemusta. Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 22 € + osuus yhteishankintana hankittavista oluista 10–25 €. VIINI TUTUKSI Erinomainen tilaisuus harrastuksensa alkutaipaleella oleville viininystäville – aiempaa viinitietämystä tai maistelukokemusta ei tarvita. Saat perustiedot viineistä ja opit, miten viinejä kannattaa maistella, jotta niiden aromimaailma avautuu antoisasti. Kesto noin 2,5 tuntia. Osallistumismaksu 22 € + osuus yhteishankintana hankittavista viineistä 10–25 €.


HELSINKI klo 17.00

TURKU klo 18.00

LAHTI klo 18.00

Alkon koulutustila, Arkadiankatu 2 (sisäänkäynti Paasikivenaukiolta)

Alkon aluetoimisto, Linnankatu 11 A

Wanha Walimo, Vesijärvenkatu 25

Viileän tyylikäs riesling

Viileän tyylikäs riesling Champagne Kesäajan viinit Kesäiset aleoluet Viini tutuksi

Viini tutuksi Champagne

Viileän tyylikäs riesling

Kesäiset aleoluet Kesäajan viinit

ma 3.4. ti 4.4. ma 24.4. ti 25.4. ke 26.4. to 27.4. ma 15.5. to 18.5. ma 29.5. ti 30.5. ma 8.5. ke 31.5. ma 5.6. ti 6.6. ke 7.6. to 8.6. ma 12.6. ti 13.6. ke 14.6. to 15.6.

PORI klo 18.00 7th Floor, Yrjönkatu 15 A , 7. krs

Champagne Kesäajan viinit

ti 16.5. ti 13.6.

Champagne

Kesäajan viinit Kesäiset aleoluet

ti 4.4. to 20.4. ma 8.5. ti 23.5. ke 24.5. ke 17.5. ti 30.5. ti 6.6.

Alkon aluetoimisto, Aleksanterinkatu 22 b, 3. krs

Viileän tyylikäs riesling Champagne

Kesäiset aleoluet Kesäajan viinit

OULU klo 18.00 Alkon aluetoimisto, Kirkkokatu 14

Kesäiset aleoluet Viileän tyylikäs riesling Champagne Viini tutuksi

TAMPERE klo 18.00

to 6.4. ti 11.4. to 11.5. ti 23.5. ke 24.5. ti 6.6. ti 13.6. ke 14.6.

ke 26.4. ke 10.5. ke 31.5. ke 7.6.

Champagne Viileän tyylikäs riesling Kesäiset aleoluet Kesäajan viinit

to 11.5. to 18.5. to 8.6. to 15.6.

JYVÄSKYLÄ klo 18.00 Alkon aluetoimisto, Kauppakatu 24, 5. krs Champagne Kesäajan viinit

ti 16.5. to 15.6.

KAJAANI klo 18.00 Teehuone Tsaikka, Kauppakatu 3

Champagne Viini tutuksi

ROVANIEMI klo 18.00 Alkon aluetoimisto, Hallituskatu 20 A, 2. krs

Kesäiset aleoluet Viileän tyylikäs riesling Champagne Viini tutuksi

VAASA klo 18.00 Sampo-talo, Kauppapuistikko 11 D, 7. krs

SEINÄJOKI klo 18.00 Tiedekatu 2, 3. krs (D-talo)

Viileän tyylikäs riesling Champagne Viini tutuksi

Viileän tyylikäs riesling Champagne Viini tutuksi

to 20.4. to 11.5. to 8.6.

to 20.4. to 11.5. to 18.5. to 8.6. to 15.6.

KUOPIO klo 18.00 Technopolis Kuopio, Microkatu 1, M-osa

to 27.4. to 11.5. to 1.6. to 8.6.

to 6.4. to 18.5. ke 7.6.

ILMOITTAUDU MUKAAN MAISTELEMAAN Voit ilmoittautua kaikkiin tilaisuuksiin ke 15.2.2017 alkaen, puh. 020 692 771 (ppm/pvm), ma–pe 9–20, la 9–18. Kaikkien pruuvien viimeinen ilmoittautumispäivä on 2 viikkoa ennen kurssipäivää. Lisätiedot tällä aukeamalla esitellyistä tilaisuuksista sekä arvotuotteisiin painottuvista pruuveista: alko.fi/pruuvit.

Maisteltavat juomat hankitaan yhteisostona, ja kustannus jaetaan sellaisenaan osallistujien kesken. Maisteluillat laskutetaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen. Tilaisuutta ei järjestetä, jos ilmoittautuneita on alle 10. Ilmoittautuminen on sitova. Kaikkien osallistujien maksun suuruus määräytyy mukanaolosi perusteella.

ma 8.5. to 8.6.


Tule mukaan Etiketin lukijapaneeliin! Lukijapanelistina pääset Etiketti-lehden sisäpiiriin. Voit vaikuttaa lehden sisältöön ja ehdottaa mieleisiä juttuaiheita sekä haastateltavia. Pääset antamaan palautetta jutuista suoraan tekijöille. Lisäksi saat tunnelmapaloja tulevista jutuista ennakkoon ennen lehden ilmestymistä. Ilmoittaudu lukijapaneeliin alko.fi/lukijapaneeliin


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.