Etiketti 4/2021

Page 1

Pistaasi-valkosuklaakakku | Näppipaloja brien kera | Kauden cocktail: alkoholiton, kylmä glögidrinkki

Etiketti 10

en Kaud kit in v a juom en v l ta oille ateri

syytä rakastua samppanjaan

HURAHDUS

HYVIÄ HETKIÄ ALKON ASIAKKAILLE 4 • 2021

Valkosuklainen pistaasikakku nautitaan juhlavasti samppanjan kera

Jesse Markin & luottoresepti: Jauhelihapasta uunissa

n alve Lat h u J

Riikka Ojanen teki suklaasta itselleen ammatin

3 X JUHLAVA PIIRAKKA

VISIITTI

1: Olut-sipulipiiras 2: Yrttinen lohipiirakka 3: Metsäinen poropiirakka

Beaujolais'n monipuolisuus yllättää


JUOMATIETOUS

JUOMATIETOUS

Zinfandel on Kali­ fornian perinteikäs lajike, joka on pal­ jastunut samaksi rypäleeksi Etelä­ Italiassa viljeltävän Primitivon kanssa. Lajike tuottaa tuhteja punaviinejä.

Jälkiruokaviinien tyylikirjo on laaja aina matala­ alkoholisista ja pirskahtelevista intensiivisen makeisiin sekä väkevöityihin versioihin.

alko.fi/zinfandel

Alko.fi/jalkiruokaviini

Alko.fi

2 2/ 21

Kaipaatko ideoita ruokalahjaksi? Mitä uutta tarjolle juhlapöytään?

KUVAT ALKO, ADOBESTOCK JA GETTYIMAGES

alko.fi/juhlat

JUOMATRENDIT

TARJOILUI

Kun haluat nauttia herkullisista hetkistä ilman alkoholia: katso vinkit esimerkiksi joulupöydän alkoholittomiin juomavalintoihin.

Tarjoa juomat mieluummin hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. Katso yleisohjeet juomille sopivista lämpötiloista:

alko.fi/joulu

alko.fi/tarjoilulampotilat


TERVETULOA

Ivaloon, revontulien ääreen Ivalon ja Saariselän Alkoissa eletään monenlaisia sesonkeja ympäri vuoden. Lähestyvä joulu on erityisen vilkasta ja mukavaa aikaa. TEKSTI SUSANNA CYGNEL | KUVA JUHA KAUPPINEN

saariselän tunturikeskuksen Alko on

sesonkimyymälä, jossa työskennellään vahvasti turistien ja sesonkien tahdissa: on riista-aikaa, ruska-aikaa, joulua ja kevätsesonkia pääsiäisen molemmin puolin. ”Vitsailemme työkavereiden kanssa, että Alko on Saariselän epävirallinen infopiste. Myymälän tuotteiden lisäksi meiltä kysellään ravintolasuosituksia, hiihtolatuja tai vaikka postin sijaintia”, kertoo palvelumestari Riika Poutanen. Ivalon Alko on myymäläryhmän suurempi myymälä, jossa käy myös paikallisia asukkaita, mutta sielläkin sesongit näkyvät vahvasti. ”Joulun aika on aivan erityistä. Myymälässä pitää toki kiirettä, mutta kaamoksen pimeydessä on ihan oma tunnelmansa etenkin, kun taivaalla näkyy revontulia. Asiakkaat viettävät lomaa iloisella tuulella”, Poutanen sanoo. Ivalon ja Saariselän myymäläryhmän seitsemän työntekijää vuorottelevat kahden myymälän välillä. Välillä he käyvät myös auttamassa Nuorgamin ja Karigasniemen myymälöissä. Matkailijat etsivät Alkosta lappilaisia erikoisuuksia. Paikallisuus kiinnostaa. ”Glögejäkin alettiin kysyä jo syyskuun alussa. Kun illat ovat pimeät ja kylmiä, ihmiset kaipaavat lämmikettä.” Palvelumestarina Riika Poutanen vastaa myymälän esillepanoista, johon myymälän tiimi valitsee sesonkiin sopivat tuotteet.

3 4/ 21

MEIDÄN ALKO Ivalon Alko, Saariselällä lisäksi sesonkimyymälä. Missä Ivalo sijaitsee Lapissa, Inarin kunnassa. Saariselälle on matkaa noin 30 km, Rovaniemelle 288 km.

Asukkaat Ivalossa noin 3 000, matkailijoita sesonkiaikaan monin verroin. Kuriositeetti Kaamos alkaa Ivalossa joulukuun alussa ja kestää noin 36 päivää.


Etiketti 02 Alko.fi palvelee milloin vain Etiketin reseptit ja juomavinkit sekä paljon muuta – verkossa.

4 • 2021

03

06

Tervetuloa! Ivalon Alkon asiakkaat kysyvät samalla matkailuvinkkejä.

JUHLA­ pöytään Suussa sulava pistaasikakku.

Kansi-i resept 4 4/ 21

08

16

10 syytä rakastua samppanjaan Ainutlaatuinen yhdistelmä tarinoita, luksusta, kuplia ja makua.

luottoreseptini jauhelihapasta Jesse Markinin laittama ruoka ryydittyy usein chilillä ja muilla väkevillä mausteilla.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 34 35 36 37 38

3JxuhLava

a K k a R Pii

20

24

32

Beaujolais'n Visiitti Beaujolais'n viinialue tarjoaa monipuolisia viinimakuja ruokapöytään.

3 x PIIRAKKA kotimainen piirakka Talven juhlapöytä komistuu olut-, lohi- tai poropiirakalla.

Mitä tarjolle briejuuston kera? Aito ranskalainen siideri sopii briejuuston pariksi. Niin myös pähkinät, päärynät ja viikunat.

34

37

38

SUKLAINEN Hurahdus Riikka hurahti suklaaseen ja siitä tulikin hänelle intohimon lisäksi ammatti.

glöGI juodaan nyt kylmänä Loihdi Alkon asiantuntijan ohjein raikas glögidrinkki.

Tilkkasella parempaa: portviini Loraus portia tuo ruokaan syvyyttä.


39

40

49

Mitä kuuluu, ERKKI MUSTakari? Entinen formula­ selostaja työskenteli ennen Alkossa.

KAUSIOLUT­ KAVALKADI Nyt riittää talven uutuus­ oluissa valinnan­ varaa!

Sihahduksia Taina Vilkunalle samppanja kuu­ luu sekä työhön että lomailuun.

Pääkirjoitus

Kurkistus kesään 47

48

ILMAN ALKOHOLIA Hanna Tikander kertoo pod­ castissaan, miksi päätti jättää alkoholin.

Viisi visaista kysymystä Nippelitietoa ajanvietteeksi – testaa tietosi ja opi uutta.

39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 50 rempseä ROCKY ROAD Jälkiruoka­ herkku virittyy juhlaan artesaani­ suklaalla.

51 seuraava etiketti helmi­ kuussa!

Reseptit

Pistaasi­valkosuklaakakku Samppanjamousse Eclair­leivokset Jauhelihapasta uunissa Olut­sipulipiirakka Lohipiirakka Poropiirakka Helppo vihersalaatti Herkkuja briejuustosta: paistettu brie pähkinöillä, brieviikunat ja briepäärynät Sienikastike portviinillä Rocky Road

6 9 13 19 26 28 30 30 32 38 50

Näin talven kynnyksellä tuntuu mukavalta

muistella vielä hetki ihanaa, lämmintä kesää. Pinkki oli kesän väri. Roseet, kuohuviinit ja

roseekuohuviinit olivat viime kesän kovat nousijat. Roseeviinit ovat toki pieni viiniryhmä, mutta kuluneena kesänä voi sanoa niiden siirtyneen sesongin supersuosikkien joukkoon. Kesäisen heleytensä lisäksi suosiota selittää roseen monipuolisuus: niistä löytyy niin raikas seurusteluviini terassille kuin laadukas ja vivahteikas makupari upeimmalle aterialle. Taannoinen nyrkkisääntö, ettei roseeviiniä tulisi tarjoilla illallisella sen arkisuuden vuoksi, lienee jo ansaitusti ohitettu. Kaiketi kesällä vietettiin myös pieniä juhla-

hetkiä: lämmin alkukesä nosti kuohuviinin suosion jo yli korona-aikaa edeltävän tason, vaikka kylmä elokuu sitten menekkiä hieman verottikin. Luepa juttumme kuohuviinien klassikosta, samppanjasta, sivulta 8 alkaen! juomatrendeistä puhuttaessa ei voi ohittaa alkoholittomia. Niistä on tullut luonnollinen osa kulutusta ja valikoimaa. Alkoholittomia käytetäänkin hyvin monella tapaa. Osalle ne ovat vastuullista kohtuullistamista, toisille ehdoton hyvän isännän tai emännän ele: vieraat huomioidaan hyvänmakuisilla juomilla, myös alkoholittomilla. Joillekin alkoholittomat ovat elämäntapavalinta; alkoholista halutaan pidättäytyä tyystin, mausta sen sijaan ei. Tästä nosteessa olevasta sober curious -ilmiöstä kertoo Hanna Tikanderin haastattelu sivulla 47. maistuvia hetkiä myös loppuvuoteen! PÄÄTOIMITTAJA SARI KARJALAINEN

5 4/ 21


n v a l T ehLat Ju

kannessa

6 4/ 21

Ihanasti pähkinöinä

TEKSTI TEIJA LAAKSO | KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI | JUOMASUOSITUS ANRI LINDSTRÖM, TAINA VILKUNA, ALKO

saISIKO OLLA häivähdys vihreää, lumen­ valkealla kuorrutettuna? Maistuisiko makea, saisiko olla jotain pähkinäistä? Näyttävä pähkinäinen pistaasikakku täyt­ tää juhlapöydän jälkiruoalle asetetut moni­ naiset toiveet. Vuokamallisena toteutettuna se on trendikäs vaihtoehtoesimerkiksi perin­ teiselle jouluhalolle. vihreä pistaasiPÄhkinä on noussut rytinällä yhdeksi suomalaisten suosikeista. Leipomuk­ siin se tuo paitsi kauniin värin, myös oman aromikkaan lisänsä. Suolattomia pistaasi­ pähkinöitä voi olla sesonkiaikaan vaikea löy­ tää, eli hanki tarvikkeet ajoissa. Jos et löydä pistaasipähkinöitä kaupastasi, maun puolesta voit korvata ne cashewpähkinöillä.

LAUTANEN SAIJA HALKO, LASIT DECANTER

Paitsi leivontaan, pistaasipähkinä sopii

napostelupalaksi. Se sisältää muiden pähki­ nöiden lailla rutkasti vitamiineja ja kiven­ näisaineita, mutta toisaalta myös melkoisesti energiaa, yhtä paljon kuin suklaassa! Napos­ telupähkinät kannattaakin hankkia kuorelli­ sina. Kuoriminen hidastaa sopivasti pähkinöi­ den ahmimista. Jos sormenpäät ovat jo hellinä pistaasipäh­ kinöiden kuorimisesta, tiesitkö, että voit hyödyntää pistaasikuoren puolikasta seuraa­ van pistaasin avaamiseen?

vinkki: JOS HALUAT KOROSTAA KAKUN HENnon VIHREÄÄ VÄRIÄ, Voit halutessasi lisätä taikinaan hieman (noin 1/2 tl) vihreää elintarvikeväriä.


Pistaasikakku 12 kpl, valmistusaika: aktiivinen 20 min, passiivinen 90 min 140 g suolattomia pistaasipähkinöitä kuorittuna 150 g valkosuklaata 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria 1 tl kardemummaa 1/2 tl suolaa 150 g voita 2 dl sokeria 3 kananmunaa 3 luomulimettiä (kuoret + 2 rkl mehua) Kuorrute: 50 g voita 200 g tuorejuustoa 1 1/2 dl tomusokeria 1 tl vaniljasokeria

vinkki: Suolattomia, kuorettomia pistaasipähkinöitä löydät kaupan leivontaosastolta.

1. Hienonna kuoritut pistaasipähkinät veitsellä karkeaksi muruksi. Ota pähkinöistä noin 1/2 dl sivuun koristelua varten. Rouhi myös valkosuklaa ja säästä 50 g koristeluun. Yhdistä pistaasimurut, jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kardemumma ja suola kulhossa. 2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Raasta joukkoon kahden limetin kuori. Yhdistä joukkoon kuivat ainekset ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi 2 rkl limettimehua ja rouhittu valkosuklaa. 3. Voitele 1,5 litran (n. 10 x 25 cm) vetoinen uunivuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 55–60 min. Kokeile kakun kypsyyttä hammastikulla. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja irrota se. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. 4. Ota voi ja tuorejuusto huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kuorrutteen valmistusta. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella. Kuorruta kakku ja koristele pistaasipähkinöillä ja rouhitulla valkosuklaalla. Raasta pinnalle hieman limetin kuorta.

juomasuositukset

Samppanjat ovat vuosien varrella muuttuneet kuivemmiksi, mutta tarjolla on yhä lempeän hedelmäisiä makeampia kuplia. Pistaasikakkua säestää kauniisti puolikuiva samppanja. Makutyyppi: Lempeä & Makeahko

7 4/ 21


10

SYYTÄ RAKASTUA

samppanjaan 8 4/ 21

TEKSTI NIINA MÄLKIÄ I KUVAT SATU NYSTRÖM I RUOKAOHJEET MIKA RAMPA I TYYLI HANNA-KATARIINA MONONEN I JUOMASUOSITUKSET ANRI LINDSTRÖM JA TAINA VILKUNA, ALKO


1. tunnelma

Kuplat luovat juhlan Kun korkki poksahtaa, juhla

9 4/ 21

COUPE-/COCKTAILLASI JA SAMPPANJALASI, RIEDEL.

voi alkaa. Ollaanpa kahden kesken, pienellä porukalla tai suuressa juhlassa, samppanjapullon avaaminen saa aikaan kepeän, juhlavan tunnelman. Poksahdus on lähtölaukaus iloiselle yhdessäololle. Se riemastuttaa ja vapauttaa kielenkannat. Kun juhlitaan näyttävästi, vieraiden huomion voi varastaa magnum-kokoisella tai jopa viidentoista litran samppanjapullolla, mutta aivan yhtä hyvin toimii pieni piccolo. Alkon valikoimassa on yli 40 samppanjaa piccolopulloissa. Niillä voi juhlistaa ystävän tapaamista, arjen onnistumista tai vaikka odotettua vapaapäivää – tilanteita, joissa pieni tilkka juhlajuomaa riittää. 1800-luvulla eläneen näytelmäkirjailija Oscar Wilden sanoin: ihminen potee mielikuvituksen puutetta, jos hän ei keksi syytä samppanjan nauttimiseen.


2. helppous

Samppanja ei vaadi paljon

Vinkit antoi Master of Wine ja Alkon tuote­ viestintäpäällikkö, intohimoisesti samp­ panjaa rakastava Taina Vilkuna.

Pienet helpot herkkupalat riittävät makupareiksi. Helppo juhla arjen keskellä syntyy

näin: osta marjarasia, juustopala ja tuore patonki – ja herkuttele ne samppanjan kanssa. Pensasmustikoiden ja muiden tuoreiden marjojen seuraan sopii pirteä ja hedelmäinen roseesamppanja niin tyylinsä kuin kauniin värinsäkin puolesta. Pirteä roseesamppanja toimii myös juustojen kanssa. Champagnessa valmistettavat Chaource- ja Langres-juustot olisivat täydellisiä pareja samppanjalle,

10 3/ 21

mutta juoman seuraan sopivat mainiosti myös kotimaisten pienjuustoloiden herkulliset vuohenjuustot ja brietyyppiset juustot. Ilmakuivattu kinkku, samettisen pehmeät pateet ja maukas salami ovat nekin samppanjan herkullisia seuralaisia. Valitse näille runsas ja paahteinen vuosikerta- tai vakiosamppanja. Vivahteikkaat ja ryhdikkäät, rutikuivat extra brut- ja brut nature -samppanjat toimivat hienosti mädin kanssa.

Samppanja on herkullinen seuralainen esimerkiksi mansikoille,

KUVAT: ALLOVERPRESS, GETTYIMAGES

patongille ja juustoille.

3.

luksus

PIENTÄ YLELLISYYTTÄ

”Makuni on yksinkertainen, tyydyn helposti parhaaseen” – toisin sanoen samppanjaan! Winston Churchill oli tunnettu samppanjan ystävä, joka kertoi nauttivansa juomaa niin voiton kuin tappionkin hetkellä. Se ei siis aina vaadi ympärilleen juhlaa ja kristallikruunujen säihkettä.

Toki samppanja on luksusta, mutta millaista? Verrattuna vaikkapa maailman kalleimpiin automerkkeihin tai klassisiin rannekelloihin, samppanjasta voi nauttia pienelläkin rahalla. Mikään muu luksusluokan tuote ei tule yhtä lähelle tavallista arkea.


samppanjan Tyylien kirjosta löytyy jokaiselle jotakin.

Beyonce Knowles ja Jay-Z VIP-samppanjapartyissa Cannesissa.

4.

11 3/ 21

Tyyli

KUIVAT KUPLAT JA MAKEA ELÄMÄ Rap-artistien imagoon ovat kuuluneet pitkät

limusiinit, muhkeat korut, yökerhot ja samppanja, jota lipitetään kylmän viileästi pullonsuusta tai joka saattaa solahtaa lasiin jäiden kanssa. He osoittavat, että samppanjan juominen voi myös olla perinteitä rikkovaa – mutta silti: se on samppanjaa! Uuden sukupolven samppanja on demi sec, puolikuiva vakiosamppanja, jonka tyyli muiden vakiosamppanjoiden tapaan pysyy samana vuodesta toiseen. Se taataan sekoittamalla yhteen viinejä eri vuosikerroista, kasvupaikoista ja rypälelajikkeista. Vakiosamppanjaa kutsutaan nimellä non vintage erotukseksi vuosikertaeli vintagesamppanjasta. Samppanjatalojen luksussekoituksia kutsutaan usein nimellä cuvée prestige.

suurin koko melchizedek standardi koko

Kellariin

Pelkästään Chardonnayrypäleestä valmistettu, paahteinen ja pehmeä blanc de blancs -samppanja on varma valinta viinikellariin. Magnum-pullossa viini ikääntyy hieman hitaammin kuin 0,75 litran pullossa, jolloin siitä tulee ajan kanssa vivahteikkaampi ja viinin suutuntumasta täyteläisempi.

75 cl

pienin koko piccolo

20 cl

Magnum

= 2 x standardipullo 1,5 l

30 l


ALLOVERPRESS

7. reseptit

MITÄ, VOIKO SITÄ SYÖDÄKIN?

Samppanjamousse maljankohotus great

12 4/ 21

gatsbyna elää edelleen somemeemeissä.

6. Idolit

Filmitähtien tapaan Samppanja-aamiaisia, viatonta flirttiä ja hurmurin elkeitä. Samppanjapulloihin oli alkujaan varaa vain kuninkaallisilla. Sittemmin kuplivan juoman ylellistä imagoa on pitänyt ansiokkaasti yllä Hollywood. Aamiainen Tiffanylla -elokuvassa Audrey Hepburn siemailee samppanjaa ennen aamukahvia. Kesäleskessä Marilyn Monroe dippaa perunalastua samppanjaan. The Great Gatsby -elokuvasta on peräisin ikoninen otos, jossa Leonardo DiCaprio ojentaa samppanjalasiaan kohti kameraa. Samppanjaa nauttivista tähdistä kirkkain on tietenkin James Bond. 007 on tehnyt vaikutuksen samppanjalla jo pian 70 vuotta.

Annoksia: 4 Aktiivinen: 10 min Passiivinen: 60 min G 1 dl samppanjaa 2 dl kuohukermaa 100 g valkosuklaata Koristeeksi: Syötäviä kukkia Valkosuklaata rouhittuna 1. Mittaa samppanja kattilaan ja keitä kasaan, kunnes sitä on jäljellä noin 1 rkl. Jäähdytä. 3. Vatkaa kerma vaahdoksi sähkö­ vatkaimella. Vaahto saa jäädä hieman pehmeäksi. 3. Sulata valkosuklaa vesihau­ teessa tai mikrossa 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Anna valkosuklaan jäähtyä huoneen­ lämpöiseksi ja lisää sitten kerma­ vaahdon joukkoon. Sekoita välit­ tömästi tasaiseksi. Lisää joukkoon kokoon keitetty samppanja. 4. Jaa valkosuklaamousse annos­ laseihin ja anna tekeytyä noin tunti jääkaapissa peitettynä. Koristele syötävillä kukilla ja suklaarouheella ennen tarjoilua.

juomasuositus

Tiesitkö, että samppanjan kuplien suutuntumaa kutsutaan mousseksi? Tarjoa suklaisen herkun kanssa lasillinen reseptissä käytettyä samppanjaa.

SUURI SOIKEA VATI IITTALAN MYYMÄLÖITTÄIN ALATI VAIHTUVAA VINTAGE-VALIKOIMAA, LASIT DECANTER

Leonardo di caprion


Eclair-leivokset 16 kpl, aktiivinen 30 min, passiivinen 30 min 1 1/2 dl vettä 100 g voita tai margariinia 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria 3 kananmunaa Täyte: 2 annosta samppanjamoussea Kuorrute: 4 dl tomusokeria 2–3 rkl samppanjaa Kuivattuja kukkien terälehtiä 1. Valmista ensin eclair-leivosten täyte ja laita se pursotinpussiin, jossa on suora ja kapea tylla. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää jauhot ja vaniljasokeri. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta. Nosta kattila liedeltä jäätymään muutamaksi minuutiksi. 2. Lisää munat taikinaan yksitellen ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi ennen seuraavan munan lisäystä. Siirrä taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreäreunainen tylla. Pursota taikinasta noin 8–10 cm mittaisia tankoja uunipellille leivinpaperin päälle. 4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Älä avaa luukkua paistamisen aikana, jotta tuulihatut eivät lässähdä. Jäähdytä tuulihatut huoneenlämpöisiksi. 5. Täytä ja koristele leivokset vasta juuri ennen tarjoilua. Tee tuulihatun päähän pieni reikä veitsellä ja pursota täyte sisään. 6. Valmista kuorrute sekoittamalla samppanja tomusokerin joukkoon. Leivitä leivosten pinnalle lusikan avulla. Koristele kuivatuilla syötävillä kukilla.

juomasuositus

Eclairien kanssa maistuu Chardonnay-rypäleistä valmistettu blanc de blancs -samppanja. Juoman kermainen paahteisuus korostaa herkullisesti leivoksen ilmavuutta. Makutyyppi: Pirteä & Hedelmäinen

13 4/ 21


7.

9.

trendi

ruoka & viini

TULEVAISUUDEN JUOMA Suomalaiset ovat

14 4/ 21

löytäneet samppanjan. Sen litramyynti Alkossa oli tammi–elokuussa 25 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kehitys on ollut jo pitkään nousujohteinen. Siemailemme samppanjaa yli viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2000. Kymmenen vuoden takainen samppanja­ trendi oli rutikuiva. Extra brut ja zero dosage ­viineillä on yhä kannat­ tajansa, mutta nyt samp­

panjalle sallitaan myös pieni lisäys makeuteen, mikä voi tasapainottaa viinin aromeja. Roseeviinien huima suosio näkyy myös samp­ panjan tuotantoalueella Champagnessa. Jopa 15 prosenttia kaikesta tuotetusta samppanjasta on roseesamppanjaa. ”Tyttöjen juomasta” on kasvanut vakavasti otet­ tava gastronominen viini. Tyylejä löytyy pirteistä ja hedelmäisistä aina rote­ vampiin ruokaroseisiin.

8.

Kehitys

KUVAT: ADOBESTOCK, GETTYIMAGES

MODERNI MAATALOUSTUOTE

Pienet viljelijätuottajat haastavat isot talot kehit­ tämään tuotteitaan. Champagnen pienet tuottajat ovat perintei­ sesti myyneet rypäle­ satonsa isoille viinitaloille. 2000­luvulla pienvilje­ lijöitä on ohjannut yhä enemmän kiinnostus omien tarhojen hyvin­ voinnin kehittämiseen sekä halu nähdä oman työn jälki pellolta pulloon asti. Esimerkiksi villi­ hiiva­ ja luomukokeilut ovat tuottaneet hienoja

uusia samppanjoita. Siksi pienet viljelijätuottajat ovatkin yhä merkittä­ vämpi tekijä, vaikka tuotanto ei yllä rahassa tai määrässä mitattuna isojen talojen rinnalle. Vastuullisuuden merkityksen kasvua kuvaa esimerkiksi se, että samppanjapullojen painoa on viime vuosina vähen­ netty, jotta kuljetuksessa säästyisi polttoainetta. Seuraavaksi syyniin jou­ tunevat lahjapakkausten paino ja kierrätettävyys.

Alkupaloista jälkiruokaan Mitä viiniä ruoalle? Paras ja helpoin valinta on samppanja. Ranskalaisten mukaan samppanja toimii loistavasti sekä aperitiivina että niin kutsuttuna ulosheittojuomana. Se sopii alkumaljaksi, sitä voi nauttia läpi aterian ja se on paikallaan myös aterian jälkeen. Vaikka aterialle olisi jo valittu toisenlaiset ruokaviinit, samppanja toimii hyvänä tukiviininä. Tukisamppanja virittää makuhermot ennen ateriaa. Ruokalajien välillä se huuhtelee suusta ylimääräiset täyteläisyydet ja tekee tilaa uusille mauille. Samppanjaa kannattaa maistella myös rinnakkain ruoalle valittujen viinien kanssa. Vertailu voi tuottaa yllätyksen myös punaviinin uskolliselle ystävälle. Ja kun vatsa on jo aivan täynnä, makea jälkiruokaviini voi tuntua tuhdilta. Samppanja sen sijaan palauttaa alun virkeään tunnelmaan. Ja onpa samppanjalla sellainenkin etu, että se ei värjää hampaita kuten punaviini.

Tukisamppanjaa

Pidä samppanjapullo coolerissa ja kaada lasiin vain pieni kylmä tilkka kerrallaan, jotta juoman kuplat ja viileys säilyvät. Pirteät kuplat ja viileä juoma huuhtelevat suun ennen seuraavaa ruokalajia.


Samppanjamoussen voi valmistaa myös roseesamppanjasta.

LASIT DECANTER

15 4/ 21

10. rakkaus

SAANKO TARJOTA LASILLISEN SAMPPANJAA?

+1

Romantikko tai ei – samppanja toimii. Muotiguru Coco Chanel kertoi juovansa samppanjaa vain kahdessa eri tilanteessa: silloin, kun hän on rakastunut, ja silloin kun ei ole. Rakkauden juomasta onkin moneksi: samppanjan tarjoaminen on mitä

parhain avaus tutustumiselle uuden ihmisen kanssa, mutta sitä ei sovi unohtaa senkään jälkeen, kun yhteinen sävel on löytynyt. Kuplivan juoman tarjoaminen tärkeimmälleen vielä vuosien ja vuosikymmenten jälkeen on herkullinen viesti rakkaudesta ja arvostuksesta.

Alkon valikoimassa on yli 530 samppanjaa pienistä piccoloista jättimäiseen 18 litran pulloon saakka. Edullisimmillaan samppanjasta pääsee nauttimaan vain vähän päälle 10 euron piccolopullon hinnalla. Maksimissaan 20 euron hintaisia piccoloita valikoimassa on 25. Edullisimmat 0,75 litran pullot maksavat noin 25 euroa. Kalleimmissa hinta kipuaa 3 000 euron rajan yli. Valikoimat vaihtelevat, mutta kaikista myymälöistä löytyy samppanjaa. Kaikkia samppanjoita voi tilata Alkon verkkokaupasta.


16 4/ 21

Jesse Markinin lautasella maistuvat Suomi, Ghana ja chili


Jesse haluaa suhtautua rennosti myös vastoinkäymisiin. ”On turha jäädä märehtimään asioita, joille ei voi mitään.”

luottoresepti

Elämästä ei kannata tehdä turhan vaikeaa, edes ruokailun suhteen, tuumaa Jesse Markin. Suomalainen kotiruoka saa Jessen keittiössä potkua chilistä, ghanalaiset herkut väriä akabangasta. TEKSTI SANNA WALLENIUS I KUVAT PIA INBERG

J

oskus yksi maku voi heittää salamannopeasti lapsuuteen. Jesse Markinin kohdalla se oli pehmisjäätelö, jota hän maistoi käydessään neljä vuotta sitten juurillaan, Afrikan Ghanassa. ”Ostin jäätelön katumyyjältä ja huomasin, että paketti näytti jotenkin tutulta. Tunnistin maun heti ensi nuolaisusta. Muistin, että olin syönyt sitä Ghanassa viimeksi neljävuotiaana. Se hetki oli taianomainen.” Jesse syntyi Liberiassa ja asui Ghanassa kuusivuotiaaksi asti. Tuolloin hän muutti Viljakkalaan Pirkanmaalle, jonne Donny-isä oli kotiutunut kumppaninsa, suomalaisen Kaisun kanssa. Uudessa kotimaassa odotti sysimusta joulukuu. Suomalaiset ruuat eivät aluksi maistuneet. Ei edes pizza, josta muut näyttivät pitävän. ”Kai se iso elämänmuutoskin vaikutti. Kaikki oli vähän outoa. Onneksi isän ruoka oli tuttua. Hän kokkasi minulle maapähkinävoikeittoa, jonka kanssa syötiin tyypillistä ghanalaista lisuketta”, taikinamaista fufua. Uusperheen makukulttuurit sekoittuivat nopeasti. Joulupöydässä saattoi olla Kaisu-äidin tekemää lanttu- ja perunalaatikkoa, mutta myös isän mausteisia lihapatoja. Perinteistä Tampereen herkkua, mustamakkaraakin Jesse oppi syömään. ”Minusta kasvoi lopulta ennakkoluuloton syöjä: kunhan ruoka ei ole väritöntä ja mautonta.”

17 4/ 21


JESSE MARKIN 36-vuotias helsinkiläinen, joka viihtyy yksin kodissaan Vuosaaressa. Asunut myös Liberiassa, Ghanassa ja Viljakkalassa. Motto Jos osaa lukea, osaa tehdä mitä tahansa. Julkisuudessa Laulaja ja räppäri, joka on julkaissut kaksi albumia. Sai vuoden 2020 Emma-gaalassa palkinnot Vuoden tulokkaana ja kriitikoiden valintana, ja voitti samana vuonna myös Teosto-palkinnon. Osallistui vuonna 2020 Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

18 4/ 21

Jessestä on tullut viime vuosina musiikki­

bisneksen kiinnostavin artisti, jolle on ropissut palkintoja ja kriitikoiden kehuja. ”Aloin vain 13­vuotiaana kehittää biittejä, ja parikymppisenä musiikin tekeminen muuttui ammattimaiseksi. Silti en olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että keikkailen yhtäkkiä Pietarissa tai teen musiikkia amerikkalaisten ja saksalaisten muusikoiden kanssa.” Jesse sekoittaa eri tyylilajeja, ja uskaltaa erot­ tautua myös sanoituksillaan perinteisestä rapmu­ siikista. Albumeilla ei kuulla alatyylistä sanastoa. ”Se on tietoinen valinta. Haluan tehdä biisejä, joita kehtaa kuunnella äidin ja isänkin kanssa. Tavoitteeni on hälventää musiikin avulla rajoja ihmisten välillä: kaikilla meillä on lopulta elämässä aika samanlaiset tarpeet, unelmat ja toiveet.” Jessen suurin intohimo kohdistuu musiikkiin. Kun luovuuspuuska yllättää, unet jäävät helposti välistä ja ruokailukin unohtuu. ”Biisejä tehdessä saatan havahtua yöllä siihen, etten ole muistanut työntää suuhuni muruakaan.” Vuosaaren-kodissaan Jesse satsaa enimmäkseen helppoihin ja nopeasti toteutettaviin ruokiin. Jääkaapista löytyy usein kalaa, kanaa tai naudanlihaa. Jessen kastikkeet saavat potkua habanerosta ja muista chililajikkeista, usein myös akabanga­öljystä.

”Helsingin Hakaniemessä on kivoja etnisiä kauppoja, joista löytyy runsas valikoima maus­ teita. Ja saa niitä nykyään netistäkin tilattua.” Ghanalaisen ruuan kuningas on värikäs jollof­

riisi, joka muhii pannulla chilin, tomaattimurs­ kan, valkosipulin, paprikan ja inkiväärin kera. Mehevää riisipataa nautitaan vuohenlihan tai kanan kanssa. ”Ghanalaiset ja nigerialaiset kilpailevat aina, kumpi tekee parempaa jollofia. Jokaisella kokilla on tästä oma versionsa, myös minun isälläni.” Ghanassa parhaat ruuat syntyvät usein hitaasti hauduttamalla. Jessellä on harvoin aikaa sellaiseen. ”Mutta ei ruuanlaiton tarvitsekaan olla moni­ mutkaista. Kun vietämme iltaa kaverien kanssa, teemme vaikka meksikolaisen nacho­platterin. Pilkomme vain oheen värikkäitä paprikoita ja violettia chiliä, ja napostelusetti on valmis. Tämän jutun luottoreseptiksi Jesse valitsi helpon uunipastan, jota moni kaveri on kehunut. ”Uunipastaa on myös helppo varioida. Jos haluan tehdä kasvisversion, vaihdan vain jauhelihan härkikseen.” Fine dine ­ravintoloissa Jesse valitsee listalta mieluiten yllätysmenun. ”Tykkään siitä, että joku muu on miettinyt viini­ ja ruokakokonaisuuden minun puolestani. Voin vain istua pöytään ja keskittyä nauttimaan.”


SERAX-KULHOT: STOCKMANN, FERM. MUSTA KULHO: MY O MY. LASIT: DECANTER

”Kotona laitan ruokaa improvisoiden. Katson, mitä jääkaapista sattuu löytymään ja sävellän sen mukaan.” Baareissa Jesse ei käy, ja alkoholia hän kertoo käyttävänsä maltillisesti. Viskin intensiivisyys kiehtoo.”Kerran olen käynyt viskin alkujuurilla Skotlannissa, jossa pääsin tutustumaan tislaa­ moihin. Opin paljon viskin valmistusprosessista.” Jesse on sekasyöjä, mutta päätyy keikkamat­ koilla usein kasvisravintoloihin käytännön syistä. Kukaan muu bändissä ei syö lihaa. ”Yritämme vältellä huoltoasemien ravintoloita, koska niissä kasvisruoka on yhä aika yksipuolista. Siellä on miellytettävä mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa. Ruuat maustetaan turhan varo­ vaisesti.” Eurooppalaisen ja afrikkalaisen keittiön välillä on Jessen mielestä selkeä ero. Jos länsimaissa lihasta käytetään usein vain tietyt osat, Afrikassa ruho hyödynnetään kokonaan. ”Niin tehtiin Keniassakin, jossa muutama vuosi sitten vietin joulua. Minulle annettiin tehtä­ väksi teurastaa juhlapöytään vuohi. Tarjottua vuohen verta en pystynyt juomaan.” Suomessa Jesse pyrkii ostamaan mahdolli­ suuksien mukaan aina luomulihaa. ”Nykyään kiinnitän huomiota ruuan koko tuotantoketjuun ja tutkin tuoteselosteita.” Jessen lapsuusvuosina Ghanassa ruoka toimi usein myös luontaisrohtona. ”Jos vilustuin, sain juotavaksi vahvalla chilillä maustettua kuumaa keittoa. Kun sitä joi, hikoili väkisinkin kuumeen pois.”

”Jos pöytään istuu seuraksi kasvissyöjiä, vaihdan jauhelihan härkikseen.”

Jessen jauhelihapasta uunissa 4 annosta, aktiivinen valmistusaika 25 min, passiivinen 25 min 500 g pastaa (esim. penne) 400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa 1 valkosipulinkynsi 1 chili tai habanero 1 pieni punainen paprika 2 tl paprikajauhetta 3 tl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio murennettuna 1 tl sitruunapippuria 1/2 tl suolaa 150 g ranskankermaa 200 g Koskenlaskijajuustoa (esim. savuporo) 1 dl vettä 2 kevätsipulin vartta 100 g savujuustoa raastettuna basilikaa

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä (2 l vettä ja 2 tl suolaa). 2. Ruskista jauheliha pannulla. Hienonna valkosipuli, chili ja paprika. Lisää pannulle ja jatka kypsennystä vielä hetki. Mausta paprikajauheella, kasvisliemijauheella, sit­ ruunapippurilla ja suolalla.

3. Lisää ranskankerma, sulatejuusto ja vesi. Anna hautua, kunnes juusto on sulanut. Hienonna kevät­ sipuli ja lisää se pannulle. 4. Voitele uunivuoka ja kaada keitetty pasta vuo­ kaan. Lisää päälle kastike ja sekoita kevyesti. Raasta päälle savujuusto ja paista vuokaa 200­asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. 5. Viimeistele tuoreella basilikalla.

JUOMAsuositus

Ivalon Alkon myyjät suosittelevat Jessen tulisen pastan seuraksi italialaisesta primitivo-rypäleestä valmistettua punaviiniä, jossa on jäännössokeria. Makutyyppi Pehmeä ja hedelmäinen. Jesse juo pastan kanssa mieluusti myös vettä.

19 4/ 21


visiitti

BEAUJOLAIS'N MONIPUOLISUUS YLLÄTTÄÄ 20 4/ 21

Ranskan Beaujolais on viinialueena monelle tuntematon suuruus. Alueen monet vivahteikkaat viinit ovat omiaan myös ruokapöytään. TEKSTI LASSE PAKARINEN


ADOBESTOCK

visiitti

Beaujolais’ssa on

Paris

12 määriteltyä laatuviinialuetta ja

Lyon

P

10 erityistä cru-kylää.

Marseille

LÄhellä sijaitseva LYON on kuulu gastronomiastaan.

L

I E

Juliénas St-Amour

Chiroubles Morgon Chénas

Régnie

Moulin-à-Vent Fleurie Beaujeu

21 4/ 21

Belleville BeaujolaisVillages

Cote de Brouilly Brouilly

Villefranchesur-Saône Beaujolais Lyoniin noin 20 km

J

o roomalaiset havaitsivat Beaujolais’n

kukkuloiden soveltuvan hyvin viinin­ viljelyyn. Itäisessä Keski­Ranskassa sijaitsevan alueen tarhat alkavat nykyi­ sin Lyonin kaupungin luoteispuolelta ja ulottuvat pohjoisessa aina Bourgognen Mâconnais­alueen naapuriin. Mâconin laadukkaiden viinikylien nauha jatkuu Beaujolais’n kylissä. Etelästä pohjoiseen mentäessä maisema muuttuu ja viinirinteet jyrkkenevät. Tarhojen erot on huomioitu Beaujolais’n aluemerkinnöissä, joita on kaikkiaan kaksitoista. Beaujolais­ ja Beaujolais­Villages ovat laajimmat merkinnät, joiden lisäksi pohjoisen ytimessä on kymmenen nimettyä cru­kylää, joiden viinejä pidetään erityisen laadukkaina.


Lähde: Inter Beaujolais / beaujolais.com

BEAUJOLAIS lukuina

Beaujolaisissa on viinitarhoja noin

14 500 ha. Vertailun vuoksi: Ranskassa Bordeaux’n tarha­ala on noin 120 000 hehtaaria.

98 % 12

22 4/ 21

tumman Gamay­ rypäleen osuus tarhoista

laatuviini­ aluetta

YLLÄTTÄVÄ APERITIIVI

COMMUNARD

Communard­drinkki on periranskalaisen kir­aperitiivin puna­ viiniserkku: lorauta pienien viinilasien pohjalle tilkka cassis­ eli musta­ herukkalikööriä ja täytä viilenne­ tyllä beaujolais’lla. Kokeile juhlakau­ den alkumaljana!

Tiesitkö?

Alkon hyllyille ja verkko­ kauppaan saapuu joulukuun erikoiserissä viini jokaisesta Beaujolais’n 10 cru­kylästä. Ennestään valikoimassa on yli 20 punaviiniä Beaujolais’n eri alueilta, ja lisäksi valko­ ja roseeviinejä.

Tarhojen paikat vaihtelevat. Cru-kylien etelään viettävillä rinteillä viiniköynnökset saavat erityisen paljon aurinkoa, mikä tuottaa muuta aluetta voimakkaampia viinejä. Maaperät ja pienilmastot vaihtelevat, joten kunkin ala-alueen olosuhteiden summa, terroir, maistuu viineissä. Toki myös viinitalolla on tärkeä roolinsa. Beaujolais’ssa tehdään edelleen usein melko kevyitä ja marjavetoisia, mutta silti kypsytyskestäviä viinejä. Toisessa päässä ovat täyteläisemmät, kenties tammikypsytetyt viinit. Asiakkaiden mieltymyksiä kuunnellen myös traditionaaliset viinintuottajat tekevät nykyisin modernia, usein entistä runsaampaa viinityyliä. Alueella tehdään enenevissä määrin myös roseeta. Lisäksi pienellä osalla tarhoja viljellään vaaleaa Chardonnay-lajiketta. BEAUJOLAIS’N katsotaan olevan osa Bourgognen

viinialuetta, mutta se on niin omintakeinen, että lähes yhtä usein se luetaan aivan omaksi alueekseen. Merkittävin ero on rypälelajikkeessa. Siinä missä Pinot Noir on muun Bourgognen punaviinien valtalajike, vähemmän tunnettu Gamay hallitsee Beaujolais’ta. Gamay mielletään joskus vain kevyitä ja marjaisia viinejä tuottavaksi lajikkeeksi. Todellisuudessa siitä kuitenkin saadaan myös viinejä, joissa on rakennetta, tummempia aromeja sekä kypsytyskestävyyttäkin. Rypäle on kameleontti,


viini & makupari

BEAUJOLAIS

Beaujolais’n ala-alueiden maaperä ja ilmasto

punaviini

vaihtelevat, joten myös viinien makumaailmoissa on eroja.

PARILOITU LOHI

BRIEJUUSTO

GRILLATTU KANA

23 4/ 21

VIINISANASTOA josta voidaan viinitarhasta ja viinintekijästä riippuen tehdä hyvinkin moniulotteisia viinejä. Lajikkeen mahdollisuudet heijastuvat Beaujolais’n viineihin. Ruokapöydässä beaujolais on monikäyttöinen

viini. Beaujolais ei jyrää aromimaailmallaan, vaan marjaisuus ennemmin korostaa ruoan makuja. Sen hillitty ranskalainen tyylikkyys yhdistyy hyvin klassisen ranskalaisen keittiön herkkuihin, jotka lopulta eivät ole maultaan kovin täyteläisiä. Lähellä sijaitseva Lyon on kuulu gastronomiastaan. Beaujolais kuuluu siellä olennaisena osana viinivalikoimaan niin perinteisissä bouchonkansanpaikoissa kuin tähtitason ravintoloissa. Miksipä ei kuuluisi? Beaujolais sopii rasvaisista kaloista monipuoliseen joulupöytään saakka. Uuden sadon Nouveau-viini valmistetaan erityisellä hiilidioksidikäymisellä, macération carbonique, joka mahdollistaa nopean viininvalmistuksen. Tuloksena on poikkeuksellisen hedelmäinen viini, jossa voi olla esimerkiksi vadelman, mansikan tai banaanin sävyjä. Tämä marjaisa ja hapokas beaujolais nouveau käy moneen, kalasta salaattien kautta juustoille ja ranskalaisille leikkeleille, joiden rasvaisuutta sen raikkaus leikkaa. Toisaalta etenkin cru-kylien viineissä on syvyyttä, joka kantaa riistalintujen ja muun lihan parina samaan tapaan kuin Bourgognen pinot noir -viinit.

AOP TAI AOC / Appellation d’Origine

Protégée, tai Apellation d’Origine Contrôlée, on Ranskassa käytetty termi määritellylle laatuviinin alkuperäalueelle. BEAUJOLAIS / kattaa AOP-laatuviinialueen nimenä kaikki Beaujolais’n 72 kuntaa. BEAUJOLAIS-VILLAGES / rajatumpi AOP-

alue Beaujolais’n pohjoispuoliskolla. CRU-KYLÄ / yksittäinen erityisen laaduk-

kaana pidetty viinikylä, jolla on oikeus käyttää omaa nimeään AOP-tunnuksena. GAMAY / Beaujolais’n ylivoimaisesti tärkein lajike. Alkuperältään burgundilainen tumma rypäle tuottaa hedelmäisiä viinejä, joissa on punaisten marjojen sävyjä. BEAUJOLAIS NOUVEAU / uuden sadon viini, josta Beaujolais'n alue on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi viime vuosikymmeninä.

alkon asiantuntija Timo Tossavainen on viinien tuotepäällikkö, joka on viihtynyt Alkossa jo 15 vuotta. Hän vastaa muun muassa Ranskan viinien valikoimasta ja sen kehittämisestä.


24 4/ 21

x 3uh ava

J L k a i R pi Suolainen piirakka sopii juhlapöydän kunkuksi, kun satsaat näyttävään esillepanoon. Voit myös koristella jokaiselle vieraalle oman, persoonallisen pikkupiirakkansa.

RESEPTIT MIKA RAMPA I KUVATJOHANNA MYLLYMÄKI I TYYLI HANNA-KATARIINA MONONEN I JUOMASUOSITUKSET ANRI LINDSTRÖM JA TAINA VILKUNA, ALKO


VÄRIÄ PÖYTÄÄN! koristele

Piirakat näyttävästi

esimerkiksi yrteillä.

SOIKEA ESSENCE-LAUTANEN, IITTALA. POROPIIRAKAN LAUTANEN, SAIJA HALKO. PIANO-ATERIMET, IITTALA. SIMPUKKAKUVIOINEN TEKSTIILI VAS. ALAKULMASSA, RIIKKA PIIPPO. LASIT DECANTER

a K k 25 4/ 21


kasvisPIIRAKKA

Simppeli kasvispiirakka syntyy punasipulista, jonka täyteläistä makumaailmaa tumma olut suvereenisti täydentää.

OLUT-SIPULIPIIRAKKA Annoksia: 6, aktiivinen: 30 min + passiivinen 40 min

G v

Pohja: 100 g margariinia 3 dl tattarijauhoja 1/2 tl suolaa 1 dl tummaa lager-olutta (gluteeniton) Täyte: 100 g pinjansiemeniä 1 pieni valkosipulinkynsi 1 rku viinisuolaheinää 1 rkl oliiviöljyä 1/4 tl suolaa 3 (400 g) isoa punasipulia 2 rkl öljyä 3 rkl ruokosokeria 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 1/2 tl suolaa 2 dl tummaa lager-olutta (gluteeniton)

26 4/ 21

Kuvan piirakat on tehty pieniin (Ø 10 cm) vuokiin, mutta ohje sopii tehtäväksi myös yhdessä isossa (Ø 27 cm) vuoassa.

Koristeeksi: Viinisuolaheinää (Paahdettua pinjansiementä)

juomasuositukset

Sipulisen piirakan kaveriksi sopii parhaiten reseptissäkin käytettävä olut. Tumman lagerin pyöreä maltaisuus sointuu kauniisti karamellisoidun sipulin makeaan aromimaailmaan.

1. Nypi huoneenlämpöinen margariini, tattarijauhot ja suola keskenään. Lisää lopuksi olut ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 6 osaan ja painele se piirasvuokiin. Esipaista pohjia 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. 2. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja ota 1 rkl sivuun koristelua varten. Siirrä pinjansiemenet tehosekoittimeen ja lisää joukkoon valkosipuli, viinisuolaheinä, oliiviöljy ja suola. Säästä viinisuolaheinän varret piirakoiden koristeluun. 3. Kuori sipulit ja leikkaa ne noin 2 cm paksuiksi kiekoiksi. Paista sipuliviipaleita pannulla öljyssä, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Lisää pannulle ruokosokeri, timjami, suola ja olut. Jatka kypsennystä, kunnes sipulit ovat lähes kypsiä ja olut on keittynyt kasaan. 4. Lisää pinjansiementahna paistetun pohjan päälle. Nosta sipulit piirakkavuokiin. Lusikoi pinnalle pannulle jäänyttä kastiketta. 5. Paista piirakoita 200-asteisessa uunissa noin 20 min. 6. Koristele viinisuolaheinällä ja hienonnetuilla pinjansiemenillä.

Kaikille resepteille löytyy myös raikkaita alkoholittomia vaihtoehtoja. Kysy lisää myyjiltämme myymälässä tai chatissa Alko.fi:ssä!


CITTERIO-HAARUKKA, IITTALA. LASIT DECANTER.

27 4/ 21


ESSENCE-LAUTANEN JA CITTERIO-HAARUKKA, IITTALA. TEKSTIILI, RIIKKA PIIPPO. LASI, DECANTER

Vihersalaattia seuraksi

28 4/ 21

Piirakan seuraksi sopii raikas vihersalaatti: esimerkiksi revittyä romainesalaattia, rucolaa ja basilikanlehtiä. Lisää salaattikulhon pohjalle tilkka oliiviöljyä ja balsamicoa, mausta suolalla ja mustapippurilla ja pyöräytä salaattisekoitus kulhossa.

kaiva kaulin esille!

Saat piirakan reunoista kauniit, kun ensin kaulit taikinan ja nostat sen vasta sitten vuokaan. Viimeistele leikkaamalla reunat siisteiksi.


KALAISA PIIRAKKA

Lohipiirakassa lohipyörteet asetellaan piirakan päälle kruunuksi. Juuriselleri tuo makuun pehmeää aromaattisuutta.

YRTTINEN LOHIPIIRAKKA 6 annosta, valmistusaika: aktiivinen 30 min, passiivinen 50 min

Pohja: 100 g voita tai margariinia 2 dl ruisjauhoja 1 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 50 g pinaattia 1/2 dl kylmää vettä

Lohipiirakka on tehty suorakaiteen muotoiseen (11 x 35 cm) vuokaan, mutta ohje sopii tehtäväksi myös pyöreässä (Ø 27 cm) vuoassa.

29 4/ 21

Täyte: 1–2 kpl (n. 1 kg) juuriselleriä 3 rkl voita 1/2 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, timjami ja persilja) 150 g piparjuurituorejuustoa 200 g kylmäsavulohta (pala) 1–2 rkl hunajaa 1 luomusitruuna 1. Nypi keskenään voi, jauhot ja suola. Soseuta pinaatti ja vesi sauvasekoittimella. Lisää pinaattisose voi-jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi ja kääri taikina kelmuun. Siirrä jääkaappiin 30 minuutiksi. 2. Kuori juuriselleri ja leikkaa se 1 x 1 cm kokoisiksi, noin 10 cm pituisiksi pölkyiksi. Paista juuriselleripölkkyjä paistinpannulla voissa, kunnes ne ovat saaneet pintaan hieman väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää hienonnetut yrtit ja siirrä pannu pois levyltä. 3. Ota taikina jääkaapista ja painele se piirakkavuokaan reunoja myöten. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa noin 10 min. 200-asteisessa uunissa. Levitä pohjalle piparjuurituorejuusto ja päälle juuriselleripölkyt vieri viereen. Jatka paistamista noin 20 minuuttia. Jäähdytä piirakka huoneenlämpöiseksi, ja leikkaa kuuteen osaan. 4. Leikkaa kylmäsavulohesta kauniita viipaleita piirakkapalojen päälle. 5. Koristele piirakka lopuista yrteistä revityillä pienillä lehdillä ja raastetulla sitruunankuorella. Viimeistele valuttamalla piirakan päälle hunajaa.

juomasuosituS

Itävaltalainen Vivahteikas & Ryhdikäs -makutyypin grüner veltliner on varma valinta muhevalle piirakalle. Rypäleen pyöreän hedelmäinen suutuntuma ja hennon pippurinen, mutta raikas aromikkuus pelaa yhteen piirakan monien makujen kanssa.


LIHAISA piirakka

Poropiirakan pohja saa makua rapeasta siemennäkkäriseoksesta. Juomaksi sopii kevyt pinot noir -punaviini.

METSÄINEN POROPIIRAKKA 6 annosta, valmistusaika: aktiivinen 40 min, passiivinen 40 min

30 4/ 21

juomasuositukset

Vaikka pinot noir -viinit ovat väriltään usein vaaleita, ne yllättävät syvän syksyisellä aromaattisuudellaan. Tasapainoisesti tammitettu pinot noir Chilen viileiltä viinialueilta korostaa punajuuren maanläheisiä makuja ja jättää tilaa herkälle sisäfileelle. Makutyyppi: Marjaisa & Raikas.

G

Pohja: 3 dl siemennäkkäriseosta (gluteeniton) 50 g voita sulatettuna 1 kananmuna 1/4 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna 150 g poron sisäfileetä 1/2 tl suolaa + mustapippuria 1 rkl voita

Täyte: 300 g punajuuria 1 dl kuohukermaa 2 kananmunaa 100 g savujuustoa 1/2 tl suolaa

Karamellisoidut karpalot: 2 rkl ruokosokeria 1 dl punaviiniä 1 dl karpaloita

1. Sekoita pohjan kaikki ainekset keskenään ja painele taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 min. 2. Keitä punajuuret kypsiksi. Kuori punajuuret ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon kerma, kananmunat ja hienoksi raastettu juusto. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla. Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20–25 min, kunnes piirakka on hyytynyt kokonaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, ja leikkaa piirakka kuuteen osaan. 3. Valmista poron sisäfilee. Poista kalvot tarvittaessa. Lisää pannulle voi ja paista sisäfilee kypsäksi, kunnes sisälämpö 52–53 astetta. Hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Jätä vetäytymään lautaselle. 4. Valmista karamellisoidut karpalot. Kuumenna kattilassa ruokosokeri, punaviini. Keitä kunnes seos on paksuhkoa ja kaada se kulhoon karpaloiden päälle. Sekoita. 5. Leikkaa poron sisäfilee ohuiksi siivuiksi ja asettele ne piirakkapalojen päälle. Lisää lusikallinen karamellisoituja karpaloita pinnalle. Koristele halutessasi hienonnetulla rosmariinilla, sormisuolalla ja mustapippurilla.

Poropiirakan ohje on tehty pyöreälle (Ø 24 cm) piirakkavuoalle.


31 4/ 21

Jos poro tuntuu liian eksoottiselta, myös riista tai naudanfilee sopivat punajuuren pariksi ja lihaisan piirakan täytteeksi. vinkki:

RUSKEA JA VAALEANHARMAA LAUTANEN, SAIJA HALKO. PIANO-HAARUKKA, ULTIMA THULE -LASILAUTANEN JA FRUTTA-JUOMALASI, IITTALA. TEKSTIILI, RIIKKA PIIPPO., LASIT DECANTER


näppipalat

Viettelevä brietrio Valuvan pehmeä briejuusto on ihanaa sellaisenaan, mutta paahtuu uunissa suussasulavaksi. Maun kruunaa kullankeltainen omenasiideri.

SIMPUKKA-AIHEINEN LAUTANEN, RIIKKA PIIPPO. VAALEANRUSKEA LAUTANEN JA PIENI KERAAMINEN KULHO, SAIJA HALKO. KOKO-SARJAN VALKOINEN LAUTANEN, IITTALA. , LASIT DECANTER

32 4/ 21

RUOKAOHJEET MIKA RAMPA I KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI I TYYLI HANNA-KATARIINA MONONEN I JUOMASUOSITUKSET ANRI LINDSTRÖM JA TAINA VILKUNA, ALKO

Brieviikunat 2 annosta, valmistusaika: aktiivinen 5 min, passiivinen 15 min 4 viikunaa 200 g briejuustoa 1 dl saksanpähkinöitä 4 tl balsamicokastiketta 1. Leikkaa viikuna ristikkäin nel-

jään osaan, mutta jätä kantaosa yhteen. Siirrä viikunat uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta balsamicokastiketta viikunoiden päälle. Lisää pala briejuustoa kunkin viikunan keskelle. 2. Hienonna saksanpähkinät veitsellä ja siirrä pellille. 3. Paista viikunoita 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Ripottele keskelle paahdettua pähkinämurua.

Vinkki: Voit paistaa viikunat myös valurautaisella paistinpannulla.


Päärynä ja brie 2 annosta, valmistusaika: aktiivinen 5 min, passiivinen 5 min 2 pientä päärynää 1 rkl voita 1 rkl ruokosokeria 125 g briejuustoa timjamia koristeluun 1. Halkaise päärynät ja koverra lusikalla siemenkota pois. Kuivaa pinta paperilla ja paista voissa kuumalla pannulla leikkuupinta alaspäin, kunnes päärynät ovat saaneet väriä pintaan. Käännä ja paista vielä hetki. Lisää lopuksi ruokosokeri. 2. Nosta päärynä tarjoiluastiaan ja leikkaa päälle reilu pala briejuustoa. Koristele timjamilla. Tarjoile heti.

33 4/ 21

Vinkki: Päärynäannoksen seuraksi sopii myös Pinot Gris, valkoviini Ranskan Alsacesta.

Paistettu brie ja pähkinät 2 annosta, valmistusaika: aktiivinen 5 min, passiivinen 15 min juomasuositukset

Ranskalaisten brie- ja camembert -tyylisten valkohomejuustojen kanssa klassinen juomapari on laadukas, aidosta omenamehusta valmistettu siideri. Esim. Lounais-Ranskan Normandia ja Bretagne ovat molemmat tunnettuja herkullisista siidereistään.

1 (250 g) briejuusto 1 dl pähkinäsekoitusta (cashew-, hassel-, pistaasi- ja maapähkinää) 2 rkl kuivattuja karpaloita 2 rkl hunajaa 1–2 rosmariinin oksaa 1. Siirrä briejuusto uuninkestävään vuokaan. 2. Lisää pinnalle pähkinäsekoitus, hunaja ja rosmariinin oksat. 3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti!


hurahdus

SUKLAA SYDÄMESSÄ 34 4/ 21

Usein harrastus vie ajan ja rahat, mutta oululainen Riikka Ojanen ei tyytynyt tavanomaiseen. Suuhygienisti opetteli tekemään suklaata ja perusti oman yrityksen. Nyt intohimo ikiaikaista herkkua kohtaan kulkee päivittäin mukana. TEKSTI JUHO PAAVOLA I KUVAT JUHA SARKKINEN


Nyt INtohimo suklaata kohtaan kulkee RIikan päivittäisessä elämässä mukana.

RIIKKA OJANEN Kuka Oululainen suklaaalan ammattilainen, ChocoSomniasuklaayrityksen perustaja ja toimitusjohtaja.

Kun päätös oli kypsynyt, Ojanen alkoi töihin. Ensin piti selvittää suk­ sella oli hyvä työ, mutta hänellä Motto ”Suklaa tuottaa laanteon perusteet, raaka­aineet ja oli myös intohimo. Ongelmana onnellisuutta kaikille tekniikat. vain oli, että työ suuhygienistinä aisteille.” ”Helppoa se ei ollut. En tiennyt, ei oikein palvellut Ojasen suurta millä termeillä tietoa piti etsiä, ja rakkautta eli suklaata. Kun per­ reseptikirjojen ohjeet opastivat enem­ heen esikoinen syntyi, äitiys­ mänkin jälkiruokien tekemiseen. Ensim­ vapaalla oli ensimmäistä kertaa mäisistä kokeilustani omassa keittiössä tuli lähinnä aikaa ajatella muutakin kuin hammaskiveä ja erilaisia möykkyjä.” kariesta. Nopeita vastauksia ei löytynyt, mutta päättä­ ”Aloin miettiä, mitä elämässäni oikeasti haluan väisyys oli kova. Ojanen päätti unohtaa lusikan tehdä”, Ojanen kertoo. hetkeksi ja ottaa sen sijaan kauniiseen käteen Tarvittiin kuitenkin vielä matka ystävien luokse puhelimen. Hän alkoi soitella suomalaisia suklaa­ Belgiaan, ennen kuin Ojasen silmät saattoivat alan käsityöläisiä läpi. Hän kierteli suklaapajoja, nähdä uuden tulevaisuuden. Ojanen huomasi, että kyseli oppia ja saikin sitä. Hieman kuten Belgiassa, Brysselissä pienillä kujilla oli vieri vieressä jotakin, Ojanen huomasi, että alalla haluttiin tukea toisia mitä hänen kotikaupungistaan Oulusta puuttui. suklaaseen hurahtaneita. ”Pieniä suklaapuoteja oli vaikka kuinka paljon. ”Kiersin ympäri Suomea. Oli todella hienoa Totta kai kauppiaat kilpailivat keskenään, mutta huomata, kuinka paljon ihmiset olivat ja ovat edel­ samalla ne myös yhdessä rakensivat ja vahvistivat leen valmiita auttamaan. Mutta siinä vaiheessa, suklaaseen liittyvää kulttuuria.” kun aletaan puhua resepteistä, suut menevät Myös Ojanen halusi puodin. Ensin piti vain opetella tiukasti kiinni”, Ojanen nauraa. yksi asia – opetella tekemään suklaata. Niin hän tosin taitaa tehdä myös itse. Ojanen muistaa, että suklaa on ollut hänelle nau­ tinto aina. Ojanen perusti vuonna 2015 Oulussa käsityöläis­ ”Lapsena tykkäsin tosi paljon suklaasta, vaikka suklaata valmistavan ChocoSomnian. Suklaa on en välittänyt erityisesti karkeista ja muista makeista. ihanaa, mutta Ojanen haluaa tehdä siitä vielä iha­ Tykkään samoista tummista ja maitosuklaista edel­ nampaa. Hän vertaa markettien suurpakkausten ja leen, vaikka kokemuksen myötä muuten osaan käsityöläissuklaiden eroa mielellään viineihin. Toi­ vaatia suklaalta enemmän laatua ja vivahteita.” sin kuin viinit, suklaa ei missään nimessä parane Kuusi vuotta sitten Riikka Oja­

35 4/ 21


36 4/ 21

Elitismin sijaan suklaan rakastamisessa on Riikan mukaan kyse elämästä. Eri suklaille on paikkansa.

vanhetessaan, mutta muu­ ten suklaissa on eroja kuten­ viineissä. ”Voi ostaa hieman hal­ vempaa tai sitten kalliimpaa. Kuten viineissäkin, myös suklaissa eron kyllä oppii nopeasti huomaamaan”, Ojanen sanoo. Laadukkaan gastronomian selkäranka ovat oikeat ja hyvät raaka­aineet, niin myös suklaassa. Kun Ojanen otti ensimmäisiä, aavistuksen haparoiviakin askeleitaan suklaamestarin tiellä, hän temperoi ja maustoi kaupasta ostamaansa suklaata kotikeittiössään. Suklaaverstaalla sen sijaan käytetään kansainvälisiltä tavarantoimitta­ jilta tulevaa korkealaatuista suklaamassaa. Sen alkuperästä ja laadusta Ojanen on todella kronkeli. Juuri suklaan laatu yhdessä käsitöistä tärkeimmän eli neuroottisella pieteetillä tehtävän temperoinnin kanssa määrittää suklaan kohta­ lon. Ojanen välttää suklaata, joka sisältää muita rasvoja kuin kaakaorasvaa. ”Ne jättävät suklaasta kelmeän kalvon suuhun. Kaakaorasva sen sijaan on hyvää kasvisrasvaa, joka muuttuu alhaisessa lämpötilassa nestemäi­ seksi, ja siksi sitä sisältävä suklaa myös sulaa suussa miellyttävästi.” Mitä syvemmälle omaan intohimoon sukel­ taa, sitä tarkemmaksi tulee. Ojanen on huoman­ nut, että vaikka hän tykkää nykyisin samoista,

sinänsä melko tavanomaisista tummista ja maitosuklaista, hän vaatii suklaaltaan ryhdi­ kästä rakennetta, sulavuutta ja vivahteikkaita makuja. Sitä voisi sanoa kunnon gastroelitismiksi, mutta asia on juuri päinvastoin. Ojasen maailmassa elitismin sijaan suklaan rakas­ tamisessa on kyse elämästä. ”Jokaiselle suklaalle on paikkansa. Kun olet nälkäisenä kassajonossa isojen ostosten kanssa ja kaksi pientä lasta alkavat huutaa, sillä hetkellä suklaapatukka maistuu maailman parhaalta. Suklaista hienoimmat eli täytetyt käsintehdyt konvehdit taas sopivat hyvin elämän onnistumis­ ten ja erityistilanteiden juhlistamiseen.” Ojaselle sopiva syy napata onnistumisen kunniaksi pikkuisen parempaa konvehtia koitti elokuussa. Silloin Ojasen ja hänen työkaverei­ densa kehittämä tervakonvehti valittiin Made in Oulu ­kilpailussa vanhan satamakaupungin parhaaksi tuotteeksi. ”Oulu on perinteinen tervakaupunki, jossa oli ennen suklaankokoinen aukko. Toivoin aina ennen, että Oulussa olisi suklaafirma, josta puhuttaisiin kuten Brunbergista Porvoossa”, Ojanen sanoo. Nyt on. Palkinto osoitti, että unelmat ja usko omaan intohimoon kannattivat.

Riikka Ojanen Instagramissa@chocosomnia


Tänä talvena glögi nautitaan kylmänä, alkoholittomana ja hyvässä seurassa. Resepti

Voit tarjoilla juoman perinteisestä matalasta grogilasista tai myös krouvimmin pelti- tai kuparimukista.

JOULUJUOMAKSI Limen ja inkiväärin klassinen yhdistelmä saa jouluisen mausteisia sävyjä, kun mukaan astuu glögi. Puolukka ja rosmariini viimeistelevät aromikkuuden ja ulkonäön. Ja hyvää on, sanoo Alkon drinkkiasiantuntija Santeri Saarinen.

Puolukkapunaherukkaglögi Puolikkaan limetin mehu 8 cl puolukkapunaherukkaglögiä 8 cl inkivääriolutta rosmariinia limetin siivuja pakastepuolukkaa

1. Purista puolikkaasta limetistä mehu lasin pohjalla. 2. Lisää glögi ja inkivääri­ olut (ginger beer). 3. Sekoita ja lisää lasi täyteen jäitä. 4. Koristele limetin­ siivuilla, puolukoilla ja rosmariinilla.

A lhkool-iTon l i a CockT

37 4/ 21

Kauden drinkin pohjana on alkoholiton uutuustuote Ystävän Glögi.

LASI DECANTER

OHJE SANTERI SAARINEN I KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI

Kauden drinkki


Tilkkasella parempaa

Loraus portviiniä antaa ruokaan syvyyttä ja pyöristävää makeutta. TEKSTI LASSE PAKARINEN I KUVAT SATU NYSTRÖM

Juhlava lisuke

38 4/ 3/ 21

Portviinillä aateloitu sienikastike 3–4 (100 g) salottisipulia 1 rkl voita 125 g metsäsieniä (esim. kantarelli, herkkutatti tai suppilovahvero) 2 rosmariinin tai timjamin oksaa 3 dl portviiniä 3 dl kanalientä tai kasvislientä 1/2 tl mustapippuria rouhittuna

GETTYIMAGES

Portviinit ovat PohjoisPortugalista Douron jokilaaksosta tulevia väkevöityjä viinejä, joista useimmat ovat punaisia ja makeita. Ruokaan ne antavat intensiivistä makua, syvyyttä ja rakennetta. Koska portit ovat mietoja punaviinejä makeampia ja vahvempia, niiden käyttö eroaa hieman. Viinin makeus ja aromit säilyvät myös kuumennettaessa.

i n i i V t r o P

Portviinillä on monta alatyyppiä.

Hedelmäinen ruby on yleisin keittiöport, mutta kypsäarominen tawny on hyvä valinta, jos viiniä käytetään vain ruoanlaittoon. Molemmat säilyvät useita viikkoja, tawny kuitenkin rubya pidempään. Portteja on muitakin

Suurustus: 1 dl vettä + 1–2 tl maizenaa

1. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna sienet ja lisää pannulle. Jatka kypsennystä, kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä. Lisää joukkoon rosmariinin tai timjaminoksat. 2. Lisää portviini ja keitä kasaan, niin että nesteen määrä puolittuu. 3. Kiehauta ja lisää suuruste sekoittaen. Keitä parin minuutin ajan. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Poista yrtit kastikkeen joukosta ennen tarjoilua. 4. Jos haluat suurustaa kastikkeen, sekoita maizena kylmään vesitilkkaan ja kaada pannulle koko ajan sekoittaen. Anna hautua vielä hetki. 5. Mausta lehtipersiljalla, suolalla ja pippurilla.

PORTVIINISTÄ RUNSAUTTA

kuin punaisia.

Kuivaa valkoista portviiniä voi lorauttaa kala- ja äyriäisruokiin, marjaisa roseeport taas sopii marjojen marinointiin.

MARJAT JA HEDELMÄT Lorauta portia esimerkiksi luumuhillokkeeseen- tai chutneyyn, tai keitä päärynät portviinissä.

Pataruoat Korvaa osa reseptin punaviinistä portviinillä. Saat lisää moniulotteisuutta sekä tuhteja makuja pyöristävää makeutta.

SIENET Sienimuhennos saa portviinistä siirappista paksuutta, joka sopii vaikka paahdettujen juuresten kylkeen.

Vinkit antoi Inkeri Isola, joka on Alkon kouluttaja PohjoisSuomessa sekä myyjä Oulussa. Innokas sienestäjä ihastui portviineihin ollessaan häämatkalla niiden kotikonnuilla Portugalissa.


MITÄ KUULUU?

ERKKI MUSTAKARI entinen seiväshyppääjä ja formulakommentaattori. Työskenteli Alkossa 1970-luvulla

Asuu Espoossa. Nyt Eläkeläiselle urheilu maittaa: kävelee, käy kuntosalilla, golfaa. Ja kaitsee lapsenlapsiaan, joita on jo kuusi.

Formulamies Formulakommentaattori Erkki Mustakari ahkeroi nuorena miehenä Alkon ruuhka-apulaisena ja palveli näyttelijöitä ja duunareita. den kädet eivät ulottu­ neet Alkon myymälöiden hyllyillä notkuviin viini­ pulloihin tai oluihin, vaan myyjä ojensi ostokset pit­ kän tiskin ylitse. Helsingin Töölössä Bottan alakerrassa sijaitsevassa Alkon myy­ mälässä alkoholijuomat oli eroteltu niin, että oikeassa päädyssä odottivat viinit ja väkevät, vasemmassa oluet. – Meidät kelta­ nokat pantiin usein ensin myymään oluita. Se oli helppoa, eikä tarvinnut perehdyttämistä, muistelee Erkki Mustakari. Suomalaisten hyvin tuntema ja arvostama formula­asiantuntija työs­ kenteli vuosina 1972–75 ruuhka­apulaisena nyt jo historian kirjoihin siirty­ neessä putiikissa. Työvuo­ rot osuivat lauantaipäi­ ville ja juhlapyhien aluspäi­ ville. Työkaverina juomia myi tuolloin muun muassa Alkon myöhempi toimitus­ johtaja Jaakko Uotila.

TEKSTI HELEN PARTTI I KUVA PIA INBERG

1970-luvulla asiakkai­

Ruuhka­apulaiset saivat kevyen tuntuman alkoholi­ juomiin. Tietämyksestä oli ajoittain hyötyäkin, joskin asiakaskunta oli poikke­ uksellisen hyvin perillä juomista. – Myymälässä kävi paljon näyttelijöitä, sen ajan filmitähtiä ja kansan­ edustajia, Eduskunta­ taloonhan oli lyhyt kävely­ matka. Kerran kaikkien tuntema ulkomaankirjeen­ vaihtaja astui sisään ja tilasi hienosti lausuen ranska­ laista samppanjaa. Musta­ kari oli pulassa, mutta

apulaisesimies vinkkasi, että kyseinen herra haluaa yleensä tätä, vie hänelle yksi pullo. Nappiin meni. – Yhtenä joulunalus­ päivänä tuttu kaupungin työntekijä, joka piti läheistä puistoa puhtaana, pistäy­ tyi liikkeessä ja osti pienen pullon viskiä. Oli liukasta, ja hän horjahti portaissa. Pullo meni rikki, viskit valuivat Museokadulle. Me pojat kutsuttiin hänet sisään ja ostettiin hänelle yhdessä kokonainen viski­ pullo. Asiakkaat olivat käyneet tutuiksi, jos ei ihan nimeltä,

niin ainakin kasvoilta. Myymälässä kävi samoja ihmisiä viikosta ja vuodesta toiseen. Alkon pesti päättyi, kun Mustakari valmis­ tui liikunnanopettajaksi Helsingin yliopiston voimistelulaitokselta. Opetushommiin hän ei silti päätynyt, vaan mutkan kautta formulakisojen into­ himoiseksi seuraajaksi ja kommentoijaksi. Mustakari on reissannut 411 kilpailussa ja seuran­ nut lukuisten nimekkäiden formulakuskien edesotta­ muksia.

39 4/ 21


Kauden panimotuotteet

Asiantuntija

Talven klassikot ja modernit yllättäjät

Timo Vallo on Alkon tuotepäällikkö, joka vastaa panimotuotteiden asiakaslähtöisestä vali­ koiman kehittämisestä, tuotteiden elinkaaresta sekä tavarantoimittaja­ yhteistyöstä.

TEKSTI LASSE PAKARINEN

NØGNE Ø GOD JUL CHRISTMAS ALE 8,5 % Hyvin tumma, mausteisen vivahteikas ja maultaan pitkä jouluolut.

40 4/ 21

GOUDEN CAROLUS CHRISTMAS 10,5 Tumma, mausteinen ja klassinen ale juustoille tai nautiskeluun.

KARMELITEN KARMENTINUS HELLER WEIZENDOPPELBOCK 8 % Tumma, pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen vehnäolut juustojen seuraan.

NauTiskeLuun TaKkatulen ääreSsä

TO ØL JULE MALT 13 % Voimakas mutta samettisen pehmeä ja moniulotteinen imperial stout.

Joulunaikaan kuuluu kiireetön tunnelmointi, ja siihen aromikas olut on omiaan. Näissä oluissa on kumppaneita juustoille, jälkiruoille tai ihan vain hyvän kirjan pariksi.

BIG BELLY LIQUID DESSERTS NO.13 RED VELVET COCONUT CHRISTMAS CAKE QUAD 11 % Jälkiruokaolut, jossa on suklaan ja hedelmätortun sävyjä vaikka kuivakakun kaveriksi.

BRLO BERLIN WINTER IPA 7 % Täyteläinen, hedelmäinen ja ryhdikäs IPA yllättää jouluoluena.

LUMP OF COAL DARK HOLIDAY STOUT 7,5 % Pehmeän paahteinen ja suklainen stout sopii mietiskelyyn.


Kauden oluissa on tuttuja perinteisiä tyylejä sekä uusia trendikkäitä vaihtoehtoja. Ne sopivat niin juhlavaan ruokapöytään kuin talviseen tunnelmointiin – oman maun mukaan. SHEPHERD NEAME CHRISTMAS ALE 7 % Pähkinäisen maltainen sekä hedelmäinen brittiale jouluruoille.

JouluN mUhevaT Ruokaoluet

AYINGER WINTERBOCK 6,7 % Perinteikäs, tumman täyteläinen vahva lager joulupöytään.

Kinkku ja muut liharuoat sekä esimerkiksi juureksista valmistetut tuhdit kasvisruoat viihtyvät vastaavan tuhdin juoman seurassa. Oluessa saa olla täyteläisyyttä ja runsasta aromimaailmaa.

AECHT SCHLENKERLA EICHE 8 % Runsas ja makean maltainen savuolut on kinkun parina klassikko.

RUOSNIEMEN JOULUAPULAINEN DARK LAGER 6 % Paahtomaltainen, kuivahedelmäinen ja pähkinäinen tumma lager sopii moneen.

41 4/ 21

Abbaye d'aulne christmas beer 9 % Tuhti ja ryhdikäs belgiale riistan ja muun tumman lihan seuraan.

FISKARSIN PANIMO LUOSTARIN TALVIPOLKU 6,7 % Karamellimaltainen belgityylinen ale, jossa on talvista runsautta.

SANTA OLAF CHRISTMAS ALE 5,6 % Paahteisen maltainen ja mausteisen hedelmäinen kotimainen ale-vaihtoehto.


RaiKkaat MoniotteLijat

Kauden vaaleamman ja kevyemmän pään oluet sopivat niin joulun kaloille, kasvisruoille kuin saunan jälkeiseen vilvoitteluun. Joukossa on maukkaiden lagereiden ohella myös joulukauden oluiksi yllättävämpiä tuttavuuksia.

 PRYKMESTAR VAHVA NEIPA 7,2 % Keskitäyteläinen, vivahteikkaan aromikas NEIPA tuo kalapöytään kesän sävyjä.

STELLA ARTOIS 5 % Vaalean viljaisan lagerin juuret ovat jouluoluena. Sopii moneen tilanteeseen.

42 4/ 21

WIENINGER FESTBIER 5,7 % Viljaisa ja kevyen yrttinen lager pienen suolaisen kylkeen.

ERDINGER SCHNEEWEISSE 5,6 % Aavistuksen tavallista tummempi vehnäolut on monipuolinen ruokaolut.

HOHENTHANNER WINTERFESTBIER 5,8 % Tasapainoinen, pehmeän hedelmäinen lager viihtyy kalojen parina.

MIKKELLER SANTA'S HOPPY HELPERS HOLIDAY IPA 6 % Ryhdikäs ja raikkaan hedelmäinen IPA taittaa joulupöydän maut.


JÄLKIMAKU

123RF

43 4/ 21

Ollaan yhdessä joulun tähtiä! Joulupuu-keräys kerää joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille.

JOULUPUUKERÄYS ON ODOTETTU PERINNE ALKON MYYMÄLÖISSÄ

ALKO ON TÄNÄKIN VUONNA mukana Joulupuu

-keräyksessä kansallisena pääyhteistyökumppanina. Keräys alkaa marraskuussa ja keräysajat vaihtelevat paikkakunnittain. Keräys toteutetaan non profit -periaatteella eli toiminnalla ei tuoteta voittoa. Hyväntekeväisyystempauksella kerätään joululahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia. erillisen lahjoituksen lisäksi Alko osallistuu

keräykseen järjestämällä lahjojen keräyspisteen myymälöihinsä usealla paikkakunnalla ympäri Suomen. Tarkemmat tiedot mukana olevista myymälöistä ja keräyksen järjestelyistä alko.fi/ joulupuu. Keräykseen voi lahjoittaa uusia tai itse tehtyjä lahjoja. Pulaa on erityisesti 11–20-vuotiaiden nuorten lahjoista, sillä heitä on lastensuojelun piirissä eniten. Keräykseen voi antaa myös lahjakortteja, jotka ovat olleet ylivoimaisesti suosituimpia lahjoja. Keräykseen voi lahjoittaa myös eJoulupuun kautta 1.11.–26.12. Lahjat jaetaan suoraan perheille ja lapsille joko sosiaalihuollon tai muiden paikallisten keräyskohteiden kautta ilman välikäsiä tai kuluja.

Tunnistat joulupuukeräyksen tästä merkistä.

Alko on ollut mukana Joulupuu-keräyksessä vuodesta 2013 lähtien. Alkoissa tempaus sai alkunsa pienimuotoisesta henkilökuntakeräyksestä, joka on vuosien saatossa kasvanut useita myymälöitä koskevaksi ja satoja joululahjoja kerääväksi vuosittaiseksi, odotetuksi perinteeksi. Keräyksellä tuemme merkityksellistä työtä lasten ja nuorten eriarvoisuuden poistamiseksi sekä lisäämme tietoisuutta Joulupuu-keräyksestä.

Ole sinäkin joulun tähti! Osallistu keräykseen jättämällä lahja joulupuun alle tai tekemällä lahjoitus eJoulupuun kautta. Lisätietoa joulupuu.org


JÄLKIMAKU kaksi kiinnostavaa

SESONGIN TIETO­ KIRJA SEINÄLLESI

44 4/ 21

Paitsi kalenteri, Satokausikalenteri sanoo olevansa seinälle nostettu tietokirja. Se muistuttaa käyttämään kauden kasviksia juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Herkulliset kuvitukset ja runsaat vinkit saavat lisäämään kasvisten ja marjojen käyttöä ja miettimään omaa ruokahävikkiään. Oivallinen lahjavinkki! Satokausikalenteri 2022 (Satokausi Media)

Apu yksinäisyyteen ei löydy Alkon hyllystä Yksinäisyys on korostunut yhteiskunnassamme erityisesti koronaepidemian myötä. Alko haluaa yhteiskunnallisena toimijana olla mukana tekemässä yksinäisyydestä näkyvää. joka kolmas suomalaisista kokee tutki-

tusti yksinäisyyttä. Yksinäisyyttä voi kokea kuka vain, iästä tai sosiaalisesta asemasta riippumatta. Tavoitteenamme on yhteistyössä Mieli ry:n ja HelsinkiMission kanssa vähentää yksinäisyyttä ja ennaltaehkäistä yksinäisyydestä aiheutuvia alkoholihaittoja. Vuoden 2021 aikana olemme toteuttaneet erilaisia toimenpiteitä alkoholitutkimuksesta viestintäkampanjoihin.

KEINOJA YKSINÄISYYDEN TALTUTTAMISEKSI VOI LÖYTYÄ VAIKKAPA TYÖPAIKOILTA TAI KAVERISOVELLUKSESTA.

LA MIA ITALIA! Italia on mielentila, sanoo Sirkku Salovaara, joka on asunut yli 30 vuotta Firenzessä, Aito Italian tunnelma huokuukin kirjan sivuilta. La Mia Italia, Ihana mahdoton Italiani vie lukijan matkalle Italian kujille ja kaaoksiin, mahtavan ruokakulttuurin ja unohtumattomien maisemien pariin. Toimii myös äänikirjana ja mainiona kaamoksen karkoittajana. SIrkku Salovaara: La Mia Italia (Kirjapaja 2021)

1 2

yksinäisyys ei ole vieras ilmiö työpaikoillakaan. Olemme mukana rakentamassa ja testaamassa HelsinkiMission käynnistämää maailman ensimmäistä yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn työyhteisöissä tähtäävää Work to Belong -ohjelmaa, tavoitteena edistää yhteenkuuluvuutta sekä taistella yksinäisyyttä vastaan työpaikoilla.

Rahoitamme tutkimusta, jossa kartoitetaan suomalaisten kokemuksia alkoholista ja yksinäisyydestä. Tutkimuksen avulla pyritään lisäämään ymmärrystä siitä, millaisissa elämäntilanteissa yksinäisyys ja alkoholinkäyttö linkittyvät toisiinsa. Tuoreet tutkimustulokset löydät osoitteesta alko.fi/yksinaisyys .


GETTY IMAGES

NOUSUSSA

on yhteys toiseen ihmiseen. Sitä jokainen meistä kaipaa.

GETTY IMAGES

paras apu Yksinäisyyteen

1.

Kuohuviiniglögi. Yhdistä lempiglögiäsi kuohuviiniin, ja raikas sesongin drinkki on valmis!

2.

Saisiko olla kuppi kuumaa? Pidä itsesi kylmien kelien tullen myös sisäisesti lämpimänä. Eikä kannata unohtaa villasukkia!

3.

3

kaverisovelluksen avulla voit löytää ystävän. Kaverisovellus on Superlaiffi Oy:n kehittämä, aikuisille suunnattu maksuton sovellus, jonka avulla voi löytää ystävän. Sovelluksen avulla voi löytää keskusteluseuraa tai kaverin esimerkiksi urheiluun tai kulttuurimenoihin. Sovelluksesta löytyy lisäksi yhteys useisiin tahoihin ja järjestöihin, joilta löytyy ammattiapua yksinäisyyteen. Tuemme taloudellisesti sovelluksen kehitystyötä. Kaverisovelluksen voit ladata osoitteesta app.kaverisovellus.fi .

4

otA #perjantaipuhelu tavaksi. Paras apu yksinäisyyteen on yhteys toiseen ihmiseen. Jokainen pienikin kohtaaminen tai yhteydenotto on arvokas ja voi olla toiselle tärkeämpi kuin uskoisikaan. Perjantaipuhelu -viestintäkampanjalla kannustamme pitämään yhteyttä läheisiin säännöllisesti. Tartu puhelimeen, sillä joku kaipaa soittoasi! Lisätietoa aiheesta: alko.fi/yksinaisyys

Paikallisuus. Vie paikallisen pienpanimon tuotteita vaikka tuliaisiksi, ilahdutat varmasti.

4.

Oman käden jälki tekee lahjasta persoonallisen. Sujauta lahjan mukaan oma viesti, tuunaa lahjapakkaus tai katso ruokalahjavinkit alko.fistä.

45 4/ 21


JÄLKIMAKU AUTE

Palaute

juuri nyt

MILJOONA HYVÄÄ TAPAA NAUTTIA GLÖGISTÄ

MYYMÄLÄPAL

n meni? No, mite lautteen ia. stele pa paremp Älä pihi e meistä te – kanssa täältä: peiten Se käy no ymalapalaute my i/ alko.f

Suomalaiset ovat glögikansaa.

Siitä kertoo se miljoonaa litraa glögiä, jonka nautimme vuosittain. Määrästä yli 90 % ostetaan lokajoulukuussa. Kylmällä säällä meille maistuu erityisesti perinteinen lämmin, mausteinen ja makea punaviinipohjainen glögi. Valkoviiniglögit ovat vakiinnuttaneet paikkansa. Glögiä nautitaan yhä useammin myös drinkin osana. Pohjoismaisten glögien makumaailma on mausteisempi, vahvempi ja makeampi kuin esimerkiksi saksalaisten glühweinin tai brittiläisten mulled winen. Suunta on meilläkin yhä vähäsokerisempaan ja vähäalkoholisempaan suuntaan. Erityisesti alkoholittomien juomien osuus on meillä kasvussa. Kaikkiaan Alkon valikoimissa on tänä vuonna 23 eri glögiä: on punaista, valkoista, luomua ja vegaanista.

46 4/ 21

Pohjoismaisten glögien makumaailma on mausteinen

GETTY IMAGES

ja makea.

asiantuntijana Alkon asiakas­ kokemuspäällikkö Sanna Puumalainen

Ilahtunut, tyytyväinen vai pettynyt? IIlahduitko, oliko käyntisi Alkossa ihan ok, vai koitko jopa itsesi ärtyneeksi? Vai jotain siltä väliltä? MEILLÄ alkossaon vuosit­ tain yli 55 miljoonaa asiakas­ kohtaamista. Meitä kiinnostaa asiakkaidemme tyytyväisyys. Haluamme tietää, miten onnis­ tumme palvelussa, ja mitä voi­ simme tehdä entistä paremmin. Oletko huomannut uudis­ tuneen kassakyselymme myymäläasioinnin yhteydessä? Se on nopea ja näppärä tapa selvittää, mitä mieltä te asiak­ kaat olette myymälän valikoi­ masta, palvelusta tai minkä­ lainen spontaani tunnejälki teille vierailusta jää. Lisäksi Myymäläpalaute­kyselyn avulla keräämme asiakkailta vielä tarkempaa palautetta toimin­ nastamme. kassakyselyn tulokset saavat

Vinkki Meille on tullut uutuu­ tena myös lakkaglögi, jota aion kokeilla, vinkkaa Ivalon Alkon palvelupäällikkö Riina Pehkonen.

meidät ilahtumaan: vastanneista yli 40% on ilahtuneita, yli 50% tyytyväisiä. Saimme kiitosta ystävällisyydestä ja tuotetun­ temuksesta. Myymäläpalaute­ kyselyn kehuissa ja kiitoksissa korostuvat henkilökuntamme antamat osuvat juomasuosituk­ set sekä hyödylliset vinkit tai

tarinat tuotteista. Satsaamme jatkossa myymälähenkilö­ kuntamme palvelu­ ja tuote­ osaamiseen entistä enemmän. Valikoimamme laajuuteen ja monipuolisuuteen ollaan pää­ sääntöisesti tyytyväisiä. Asiakkaiden toiveissa erot­ tuu kiinnostus pienpanimo­ ­oluita kohtaan. Olemmekin nostaneet IPA­oluet ja kotimai­ set pienpanimo­oluet omiksi ryhmikseen myymälöissä. Paikalliset ja kotimaiset tuot­ teet kiinnostavat ylipäätään yhä enemmän. Suunnitelmissa on helpottaa myös näiden tuottei­ den löytämistä myymälöissä. ASiakkaiden arvostus palve­ luamme kohtaan näkyy myös yleisissä kaupan alaa koskevissa tutkimuksissa. Suomalaiset arvioivat Alkon palvelun kaupan alan parhaaksi kevään 2021 Kan­ sallisessa asiakaspalvelupalaute ­kyselyssä. Asiakkaat antoivat palvelustamme kouluarvosanan 8,58 (8,53/2020). Olemme olleet tässä tutkimuksessa kaupan alan ykkösiä jo vuodesta 2011.


TEKSTI TARJA SINERVO I KUVA SANNA LEHTO

näkemys

HAUSKAA ILMAN ALKOHOLIA? ONNISTUU! Kiinnostus alkoholitonta, sober curious -elämäntapaa kohtaan, on kasvanut etenkin nuorten parissa. Yksi heistä on Hanna Tikander. Miksi aloitit alkoholittoman elämän? Olin käyttänyt alkoholia liian pitkään, liian paljon ja vääristä syistä. Aloin kyseenalaistaa niitä syitä, miksi käytin sitä ja miten se vaikutti minuun. Alkoholi ei maistunut enää hyvältä eikä se antanut kuplivaa, iloista tunnetta, vaan vei synkkiin ajatuksiin. Tajusin, että tämä ei ole sellaista elämää, jota haluan elää. Halusin kokeilla, millaista elämä voisi olla ilman alkoholia.

47 4/ 21

Miten sober curious -elämä on sujunut? Olen ollut nyt kaksi vuotta ilman alko­ holia. On ollut hienoa tutustua itseensä selvinpäin ja huomata, miten aikaa jää paljon enemmän itsensä kehittämiseen, aktiviteetteihin ja elämään. Alkoholit­ tomuus on syventänyt ihmissuhteitani, aistini ovat nyt vahvemmat ja kirkkaam­ mat, näen asioita selkeämmin ja voin paremmin kuin koskaan. Osaan myös kuunnella itseäni ja käsitellä tunteitani paremmin kuin ennen. On ihana kokea, miten saan elämästä kaikki irti sata­ prosenttisesti. Milloin suosittelet juomisen lopettamista? Lopettamisen täytyy lähteä aina itsestä. Jos havaitsee omassa juomisessa ongel­ mallisia piirteitä, kuten juo joka kertaa liikaa tai alkoholi on liian vahvasti läsnä elämässä ja kontrolloi elämää, on syytä miettiä asiaa. Jos alkoholin kanssa ei ole mitään ongelmaa, niin sitten kaikki on hyvin.

HANNA TIKANDER

Hanna tikander kertoo elämästään ja haastattelee asiantuntijoita alkoholitonta elämäntyyliä käsittelevässä

Maailmanlaajuinen sober curious -ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, vähentämään sen käyttöä ja kokeilemaan raittiutta tilanteissa, joissa alkoholia on yleensä tottunut nauttimaan.

podcastissaan nimeltä Selvin päin.

Työ Yrittäjä, Mimmit sijoittaa -median päätuottaja, podcastaaja Koulutus Myynnin ja visuaalisen markkinoinnin tradenomi Perhe Kaksi veljeä, äiti ja isä Harrastukset Avantouinti, nyrkkeily, jooga, design ja vintage Suosikkijuoma Kylmä vichy limellä ja jäillä viinilasista Parasta työssäsi Ihmisten kohtaaminen ja vapaus! Saan olla luova, ideoida kaikenlaista, aikatauluttaa elämäni ja valita työkaverit.


Testaa tietosi

3. Imperial stout on perinteikäs, erityisen tuhti stout-oluiden tyyppi. Minne sitä alkujaan laivattiin Britanniasta?

ALkOiSa V Tunnetko ruoan ja juomien maailmaa? Testaa knoppitietosi, oikeat vastaukset voit katsoa sivun alalaidasta. 1. Mitä laseissa on? Laita juhlavat jälkiruokaviinit järjestykseen. A) LBV-portviini B) Makea sherry C) Moscato d’Asti D) Sauternes 1)

2)

3)

Australiaan

b)

Etelä-Afrikkaan

c)

Intiaan

d)

Venäjälle

4. Mitä tarkoittaa flambeerata?

4)

a)

kuorruttaa

b)

kuullottaa

c)

käristää

d)

liekittää

5. Mitä italialainen viinitermi appassimento tarkoittaa? a)

Pitkää tynnyrikypsytystä

b)

Rypäleet kuivataan ennen puristamista

c)

Viini käy hapettomassa astiassa

d)

Viini värjätään mustaherukkamehulla

a)

12 kuukautta

c)

36 kuukautta

b)

15 kuukautta

d)

72 kuukautta

KUVAT GETTY IMAGES

2. Kuinka kauan vuosikerrallista samppanjaa on kypsytettävä pulloissa hiivasakan kanssa toisen, kuplat antavan käymisen jälkeen?

Oikeat vastaukset: 1. B, D, C, A / 2. C / 3. D / 4. D / 5. B

48 4/ 21

a)


TAINA VILKUNA

TAINAN TerveisET

Sihahtaen, ei poksahtaen TULEEKOHan koskaan sellaista tilannetta, että

kyllästyisin kupliin? Olen virittänyt korvani kuulemaan samppanjapullon avaamisäänen, sarkastista ystävääni lainaten, noin kahden kilometrin päähän. Paras avausääni on kuitenkin vaimea sihahdus, joka ei kuulu edes viereiseen huoneeseen. Juoma kyllä puhuu puolestaan, sen ei tarvitse huutaa saadakseen täyden huomioni. Vastikään, kun ystäväni tulivat kylään, aloin avata samppanjapulloa samalla kuulumisia vaihtaen ja ihan muuta kuin avaamista ajatellen. Niinpä unohdin, että olin rasvannut illan valmisteluissa kuivuneet käteni juuri ennen vieraiden saapumista. Voitte ehkä arvata, kuinka siinä sitten kävi. Tuskin olin saanut aloitettua korkkia pitävän metallilangan kiertämisen auki, kun pullo tipahti liukkaista sormistani, korkki pamahti kattoon ja pullo lensi ohjuksen lailla pari metriä eteenpäin, juomaa iloisesti lattialle ja päälleni roiskien. Pohjalle jäi parin senttilitran maistamistilkat meille neljälle. Onneksi kolauksen kokivat vain itsetuntoni ja samppanjalla pestyt mekko ja matto, eikä kukaan loukkaantunut. Koskaan ei kannata kuvitella olevansa täysiverinen viiniammattilainen! Kuuden ilmakehän paine samppanjapullossa ei ole leikin asia. Viini kannattaa aina viilentää kunnolla joko jääkaapissa tai esimerkiksi veden ja jääpalojen täyttämässä coolerissa. Hyvänä apuna toimii pyyhe, jolla saa tukevan otteen korkista ja metallikehikoista, herkkiäkään käsiä satut-

tamatta. Myynnissä on myös kuohuviinipullon avaajia, joilla operaatio sujuu ilman vaaraa tai voimankäyttöä - suosittelen! Minulle samppanja kuuluu työhön ja lomaan, arkeen ja juhlaan. Teimme alkusyksystä ensimmäisen koronanjälkeisen lomamatkan, ei ehkä yllättäen, Champagnen maakuntaan. Ajelimme pitkin intiaanikesäisen helteisiä viinitarhoja halkaisevia teitä, ja poikkesimme tutustumaan muutamaan pieneen, itsellemme uuteen tuottajaan. Ensimmäisen tilan isännän yllätimme suihkusta - hiukan nolotti, kun monsieur kiirehti ovelle viininpunaisessa kylpytakissaan. Hetken kuluttua lasissa kuitenkin jo kupli uusi tuttavuus, ja saimme elvyttää ruostunutta kielitaitoamme. Käytän samppanjaa esimerkiksi hampurilaisten lisäkesipulien hauduttamiseen ja herkullisen läskisoosin ruokajuomana, eikä mikään voita sitä juhlahetkien ja yhdessäolon kruunaajana varovasti avattuna. Meillä samppanja kuuluu myös vuoden tärkeimpään, yhdessä rakkaimpien kanssa vietettävään juhlaan. Äiti ja isä, tuomme tänäkin jouluna rakkaudella laittamaanne perinteiseen suomalaiseen joulupöytään myös samppanjaa!

”Kolauksen kokivat vain itsetuntoni ja samppanjalla pestyt mekko ja matto, eikä kukaan loukkaantunut.”

rakastaa viinin ja etenkin samppanjan yhdistämistä ruokaan hyvässä seurassa. Taina on yksi Suomen viidestä Master of Wine -tutkinnon suorittaneista ja työskentelee Alkossa tuoteviestintäpäällikkönä.

49 4/ 21


OHJE MIKA RAMPA | KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI | TYYLI HANNA-KATARIINA MONONEN

ä l i e V otaKin J keaA Ma

Jälkiruoka

Hulppea Rocky Road 8 annosta, aktiivinen valmistusaika 15 min, passiivinen 15 min 200 g tummaa suklaata 1 dl pieniä vaahtokarkkeja 1 dl suolapähkinöitä 1/2 dl kurpitsansiemeniä 1/2 dl kuivattuja karpaloita Koristeluun: 100 g tummaa suklaata 100 g rubysuklaata 1 rkl kurpitsansiemeniä 1 rkl kuivattuja karpaloita sormisuolaa

50 4/ 21

Ronski Rocky Road sonnistautuu juhlaan vaaleanpunaisella artesaanisuklaalla. Onko tässä tämän joulun makea hitti?

JUOMASUOSITUS Tumman marjaisa LBV-portviini on klassinen valinta suklaalle. Tämä portviini on heti valmista nautittavaksi ja se kannattaa viilentää 16–18 -asteiseksi. Tarjoa seuraksi tymäkkää espressoa tai mokkaista mutteripannukahvia.

LAUTANEN, SAIJA HALKO. PIANO-LUSIKKA, IITTALA.

1. Vuoraa 18 x 20 cm kokoinen vuoka kelmulla. Öljyä vuoka kevyesti, niin saat kelmun pysymään paremmin paikoillaan. 2. Sulata suklaasta 200 g vesihauteessa tai mikrossa 15 sek kerrallaan välillä sekoittaen. Säästä loput pintaa varten. 3. Mittaa isoon kulhoon vaahtokarkit, suolapähkinät, kurpitsan siemenet, kuivatut karpalot. Kaada päälle sulatettu suklaa. Sekoita ja kaada seos vuokaan kelmun päälle. Tasoita pinta ja nosta vuoka jääkaappiin. 4. Sulata loput tummasta suklaasta ja rubysuklaa omissa kulhoissaan. Kaada jäähtyneen rocky roadin päälle ensin tummasuklaa ja sitten rubysuklaa. Tee lusikalla pintaan pyörteitä. 5. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä, kuivattuja karpaloita ja ripaus sormisuolaa. Nosta takaisin jääkaappiin.


GETTY IMAGES

LISÄÄ HYVIÄ HETKIÄ ALKON ASIAKKAILLE – SEURAAVA NUMERO ILMESTYY 3.2.22

Etiketti

Mukana

Alkon 90 vuotta 10+ tapaa juhlia fiksusti Possujuhlista gourmet’hen: Espanjan viinit

SEURAAVASSA NUMEROSSA

Kauden klassikot ja herkkuhelmet uudella tavalla

Synttäriyllätys!

löydät aina ajankohtaiset ruokaohjeet juomavinkkeineen myös osoitteesta Alko.fi

Alko alko.fi

Facebook facebook.com/ alkopalvelee

Etiketti

57. vuosikerta JULKAISIJA

Alko Oy, Arkadiankatu 2, 00100 Helsinki Postiosoite: PL 99, 00101 Helsinki PÄÄTOIMITTAJA

Sari Karjalainen, sari.karjalainen@alko.fi TUOTANTO: GENERO SISÄLTÖSTRATEGI Anu Mäkelä

Instagram alko_oy

Pinterest Alko Oy

HEAD OF CREATIVE, AD Jessica Leino AD Roosa Hyrske VASTAAVA TUOTTAJA Teija Laakso TOIMITUSNEUVOSTO

ALKO: Maritta Iso-Aho, Sari Karjalainen, Annakaisa Koskinen, Leena Laitinen ja Mikko Lehtiniemi GENERO: Roosa Hyrske ja Teija Laakso PAINOPAIKKA Punamusta Oy Etiketti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Seuraava Etiketti ilmestyy 3.2.2022.

Twitter twitter.com/Alko_Oy

Etiketti alko.fi/ juoma-ruoka

Verkkokauppa alko.fi

Lehti on saatavana maksutta Alkon myymälöistä. Etiketti ei vastaa tilaamatta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti. Hiilineutraali painotuote. ISSN 0780-508X

Painotuotteen hiilipäästöt on laskettu ClimateCalcilla.

JUTTUVINKIT JA PALAUTE

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000084/FI

etiketti@genero.fi

51 4/ 21


Uusi alkoholiton glögi. Kylmän ja kuuman ystäville.