Etiketti 2/2021

Page 1

Helppo sitruunaposset | Näppipaloja tomaatista | Kauden raikkain mocktail: Kiivi & kurkku

Etiketti 10

Ota aan muk unut ist uud i! leht

syytä rakastua roseeviiniin

HYVIÄ HETKIÄ ALKON ASIAKKAILLE 2 • 2021

Waltteri Torikka & luottoresepti: Roseepippuriuunilohi

Nyt u u s t i ma kEsä

Kansiherkku Parsaranskalaiset minttu-hernedipillä

nautitaan kuohuviinin kera

HURAHDUS

Grillausta kesät talvet, Tero Troberg omistaa 14 grilliä

3 X JUHLIEN HITTI

VISIITTI

Näyttävät tarjottavat: Välimeren voileipäkakku, Saaristolaisvoileipäkakku & Vegaaninen leipäkääretorttu

Australiassa tuotetaan entistä raikkaampia valko- ja kuohuviinejä


YHDISTÄ JA ONNISTU

JUOMATIETOUS

Kaikki parsasta: Kokosimme yhteen helpot parsan käsittely- ja kypsennys­ohjeet sekä vinkit parsaaterialle sopivista juomista.

Juomien sokeripitoisuus puhututtaa: Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin viinien ja oluiden sokeripitoisuudesta. alko.fi/juomiensokerit

alko.fi/parsa

Alko.fi

2 2/ 21

Kuohuviinityylien kirjo on runsas! Löydä tyyleistä itsellesi sopivin:

KUVAT MIKKO RYHÄNEN, ALEKSI POUTANEN JA GETTY IMAGES

alko.fi/kuohuviini

JUOMATRENDIT

PALVELU

Roseeprosecco hurmaa ryhdillään ja maullaan: Italian uutuustuote soveltuu hyvin sekä alku­maljaksi että ruokajuomaksi.

Ilahduta läheistäsi Pullopostilla: Tiesitkö, että voit lähettää Alkon verkkokaupasta tuotteita lahjaksi mihin tahansa Alkoon, maksutta?

alko.fi/roseeprosecco

alko.fi/pulloposti


TERVETULOA

” Palvelemme sydämellä” Raision Myllyn Alkossa jokainen asiakas on tärkeä. Siellä saa asiantuntevan palvelun lisäksi kokea olevansa aina tervetullut myymälään. TEKSTI SUSANNA CYGNEL | KUVA SUVI ELO

Raision Myllyn Alkon palvelumestari

Sini Kivinen järjestää henkilökunnalle hauskoja tempauksia, joiden tavoitteena on nostattaa tiimihenkeä. ”Teemana saattaa olla esimerkiksi persoonalliset tervehdykset tai tarjoiluvinkkeihin keskittyminen asiakaspalvelussa. Ajoittain seisomme ovella toivottamassa jokaisen ihmisen tervetulleeksi myymäläämme”, Kivinen kertoo. Työyhteisön hyvä henki välittyy asiakkaille miellyttävänä ilmapiirinä ja laadukkaana palveluna. ”Myymälässämme jutellaan ja vaihdetaan kuulumisia asiakkaiden kanssa palvelun lomassa. Välillä nauretaan makeasti, ja joskus myös liikututaan yhdessä. Jokainen asiakas huomataan ja jokainen on meille tärkeä”, Kivinen sanoo. Vilkkaan ostoskeskuksen Alkossa asioi monenlaisia ihmisiä, jotka pistäytyvät myymälään usein muiden ostosten lomassa. He kysyvät vinkkejä ruoka-juomayhdistelmiin, juhliin tai esimerkiksi illanistujaisiin. Kivinen on huomannut, että asiakkaat arvostavat henkilökunnan asiantuntijuutta. ”Meiltä kysellään myös uutuuksia, ja monet ihmiset haluavat ennakkoluulottomasti kokeilla jotain erilaista. Teemme siis tietoisesti rohkeita ja monipuolisia suosituksia, joilla voimme ylittää asiakkaan odotukset”, Kivinen lupaa. Päivät ovat isossa myymälässä nopeasykkeisiä, etenkin loppuviikkoa kohden, ja asiakkaita kulkee sisään ja ulos jatkuvana virtana. Silti palveluun käytetään aikaa juuri sen verran kuin asiakas tarvitsee.

3 2/ 21

MEIDÄN ALKO Raision Myllyn Alko kauppakeskus Myllyssä. Missä Raision kaupunki sijaitsee Varsinais-Suomessa Turun naapurissa.

Asukkaat Noin 24 200 ihmistä. Kuriositeetti Raision nimi juontuu kunnan läpi virtaavasta Raisionjoesta. Nimen vanhin muoto on tiettävästi ollut Raisajoki.


Etiketti 02 Alko.fi palvelee milloin vain Etiketin reseptit ja juomavinkit sekä paljon muuta – verkossa.

2 • 2021

03

06

Tervetuloa! Mitä kuuluu? Raision Myllyn Alkon hyvä henki näkyy laadukkaana palveluna.

seuraksi kuplivalle Rapsakoita parsaranskiksia ja minttu-­ hernedippiä. Täydellistä!

Kansiresepti 4 2/ 21

08

16

10 syytä rakastua Roseeviiniin Trendikästä, raikasta ja moneen ruokaan sopivaa – sitä on rosee.

luottoreseptini roseepippuriuunilohi Waltteri Torikka yhdistelee makuja lapsuudesta ja maailmalta.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 34 35 36 37 38

xeipä3 iL

Vo kakKu 20

24

32

Visiitti Australiaan Maan valko- ja kuohuviinien tyyleissä puhaltavat nyt raikkaat tuulet.

3 x voileipäkakku, juhlien paras tarjottava Retrokakut päivittyivät 2020-luvulle.

Mitä juomaksi tomaattiruokien kanssa? Nopeasti valmistuvat näppipalat ja hyvä viini ovat mainio vierasvara.

34

37

38

Hurahdus Grillaamiseen Tero Trobergillä on 14 grilliä, joilla hän grillaa mitä vain ja milloin vain.

Raikas kesäjuoma Loihdi Alkon asiantuntijan ohjein kesäisen raikas kiivikurkkumocktail.

Tilkkasella parempaa: Valkoviini Loraus valkoviiniä tuo ruokaan vielä vähän parempaa makua.


39

40

49

Mitä kuuluu, Kirsi Lindroos? Salattujen elämien näyttelijä työskenteli ennen Alkossa.

KAUSITUOTTEiden fiiliksiä Monikäyttöiset, helpot ja maultaan pirteät kesäjuomat.

Rakastuin parsaan Taina Vilkunan ­hullaannus johti oman parsa­penkin perustamiseen.

Pääkirjoitus

47

48

työtä yksinäisten parissa Mieli ry:n kriisipuhelin tarjoaa tukea yksinäisyyteen.

Viisi visaista kysymystä Nippelitietoa ajanvietteeksi – testaa tietosi ja opi uutta!

39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 50 Superhelppo posset ja marinoidut mansikat Kirpsakka jälki-­ ruokaherkku vie kielen mennessään.

51 seuraava etiketti ilmestyy syyskuun alussa

Reseptit

Parsaranskalaiset ja minttu-hernedippi Nektariini-vuohenjuustosalaatti Sitruunavinegretti Paistetut ahvenet Helppo kermaviilikastike Roseepippuriuunilohi ja uunijuurekset Välimeren voileipäkakku Saaristolaisvoileipäkakku Vegaaninen leipäkääretorttu Voileipäkakkupallerot Yrttinen valkoviinimarinadi Sitruunaposset ja marinoidut mansikat

6 10 10 10 10 19 26 28 30 30 38 50

Ympäri käydään, yhteen tullaan kUn puhutaan trendeistä ja trendikkyydestä, ei

mieleen ehkä ensimmäisenä tule voileipäkakku. Silmissä siintää paremminkin hyvin perinteinen vuokaleivistä koottu, kinkkurullilla ja kurkkusiivuilla koristeltu 80- ja 90-luvun juhlien vakiotarjottava. Kaikki kunnia aikansa lapsille, se oli juhlavaa ja erityistä silloin. Ja tunnustan, minä pidin niistä. monet ajan hitit ja muotivirtaukset pulpahtavat

usein vuosien tai vuosikymmenten jälkeen uudelleen esiin, niin nämä voileipäkakutkin. Tämän lehden sivuilla 24–31 voileipäkakut ovat hypänneet 2020-luvulle. On uutta muotoa, uusia valmistustapoja, uusia aineksia ja erityisiä ruokavalioita. Isoja juhlia tuskin juhlitaan vielä keväällä, kun koronavuosi näyttää jatkuvan, mutta näistä kakuista on pienenkin lähipiirin juhlistukseen, jos perheeseen on tulossa onnellisesti valkolakki, vietetään tärkeitä merkkipäiviä tai valmistellaan pienen piirin häitä. Sopiipa voileipäkakku ihan vain omalle porukalle kotioloihin, aurinkoista viikonloppua juhlistamaan. ja mitä trendeihin tulee, eipä paljon trendik-

käämpää juomaa voi tällä hetkellä olla kuin rosee, olipa se sitten roseeviiniä, kuohuvaa, pirskahtelevaa tai alkoholitonta. Roseet ovat todellisia moniottelijoita ja löytävät makuparin mitä erilaisimmista ruoista, vaikkapa edellä mainituista voileipäkakuista. Kohti kesää! PÄÄTOIMITTAJA SARI KARJALAINEN

5 2/ 21


6 2/ 21

Nyt u U t s mai ä s e K kannessa

Parsan aika

TEKSTI SOLJA SERGELIUS | KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI JUOMASUOSITUS ANRI LINDSTRÖM, TAINA VILKUNA, ALKO

tuore parsa on kevään odotetuin herkku.

Grillaa, paahda, paista, keitä tai höyrytä! Nauti sellaisenaan voisulan kera tai pyöräytä keitto,­ piirakka tai risotto. Tai kokkaa street food -tyyliset rennot parsaranskikset, joita kastat minttuiseen hernedippiin. Niin herkullista! Valkoinen ja vihreä parsa ovat sama kasvi, mutta viljelytapa vaikuttaa parsan väriin. Vihreän parsan sato korjataan, kun versot ovat noin 15 sentin korkuisia. Valkoinen parsa kaivetaan maan alta ennen kuin versojen kärjet pilkistävät mullasta. Parsa on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena. Tuoreen parsan tunnistat umpinaisista nupuista ja napakasta varresta. Kuorittaessa vihannes on mehukkaan kostea. Valkoinen parsa on aina paras kuoria, sillä kuori on usein sitkeä. Vihreän, etenkin­hyvin tuoreen, voi syödä kuorineen. Napsaise parsan kannasta pois kuivunut osa ennen ruoaksi valmistamista. Parsan paras sesonki kestää huhti-toukokuusta juhannukseen. Keväällä parsaa tuodaan Suomeen Keski-Euroopasta. Perinteisissä parsamaissa, kuten Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Italiassa parsasatoa odotetaan yhtä kiihkeästi kuin meillä Suomessa varhaisperunoita. Parsasesongin aikaan näissä maissa herkutellaankin usein samana päivänä korjatulla parsalla. Suomalaista parsaa on tarjolla kaupoissa vielä vähän.


Parsaranskalaiset Hävikkivinkki

Ethän heitä parsojen kantoja roskiin? Ota siis pakastepussi tai -rasia ja nakkaa kantapalat pakastimeen. Kun paloja on kertynyt tarpeeksi, voit keittää niistä yhdessä sipulin, yrttien ja suolan kanssa ihanan makoisan parsaliemen käytettäväksi vaikkapa risotossa.

3 annosta, valmistusaika: aktiivinen 5 min / passiivinen 20 min 500 g vihreää parsaa 1 dl perunajauhoja 2 kananmunaa 2–3 dl pankojauhoja sormisuolaa mustapippuria 1. Huuhtele parsat ja kuori varret ohuelti.

Leikkaa kuiva kantaosa pois. 2. Jaa erillisille lautasille perunajauhot, kevyesti haarukalla sekoitetut munat ja pankojauhot. Saat parsaranskalaisista gluteenittomat vaih­ tamalla pankojauhot gluteenittomiin korppu­ jauhoihin. 3. Pyörittele parsat perunajauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. 4. Nosta parsat leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia, kunnes parsat ovat kauniin värisiä ja rapeita. 5. Mausta parsaranskalaiset sormisuolalla ja mustapippurilla ja nauti ­minttu-hernedipin kanssa.

Minttu-hernedippi 3 annosta, valmistusaika: aktiivinen 10 min 1 ps (200 g) herneitä (pakaste) 1/2 dl tuoreita mintunlehtiä 2 rkl oliiviöljyä 1 luomusitruuna (raastettu kuori ja 2 rkl mehua) 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1. Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan.

Soseuta herneet, mintunlehdet ja öljy sauvasekoittimella. 2. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori. Lisää sitruunanmehu ja -kuori soseen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. G, V

juomasuositukset

Kuohuviini: Kesäisenvihreät parsaranskikset napostellaan parempiin suihin Alkon Vivahteikas & ryhdikäs -makutyypin kuohuviinin kera. Ranskan Alsacen crémantit saavat paahteisuutta ja moniulotteisuutta pullokypsytyksen myötä pyöristäen parsaherkun vihreää makumaailmaa. Alkoholiton: Alkoholiton lager-olut tarjoiltuna hyvin viilennettynä raikastaa kokonaisuutta.

7 2/ 21


MIRANDA-KULHO: IITTALA, SPIEGELAU ROSEVIINILASIT: DECANTER, MUSTA GRANIITTINEN ALUSTA: HEMTEX

10

SYYTÄ RAKASTUA

roseeviiniin RUBY, punainen port

TEKSTI LASSE PAKARINEN I KUVAT JOHANNA MYLLYMAKI JUTTUUN ON HAASTATELTU MYYJÄ JA KOULUTTAJA SAMI AHOSTA LAHDEN ALKOSTA.


Kuivat ja puolikuivat roseeviinit ovat parhaimmillaan viilennettyinä eli 10–12-asteisina. Puolimakeat ja makeat roseet voi tarjota viileämpinä, noin 8–10-asteisina. Huoneenlämpöinen pullo viilenee jääkaapissa sopivaksi noin kolmessa tunnissa.

1.

tyylien kirjo

Roseeviinistä on moneksi Pinkkinä hohtavat roseet ovat yllättävän moni­

puolinen viinien ryhmä. Ne vaihtelevat valkoviini­ mäisen kevyestä, yrttisen mineraalisesta tyylistä aina runsaisiin, jopa aavistuksen punaviinimäisiin viineihin. Aromeissa on usein punaisten marjojen, esimer­ kiksi mansikan, vadelman tai kirsikan sävyjä. Niiden runsaus riippuu viinin täyteläisyydestä. Roseeviinejä tehdään kaikissa makeusasteissa rutikuivista makeisiin. Kokonaisuuteen vaikuttaa myös raikastavan hapokkuuden aste, minkä lisäksi erityisen runsaissa roseeviineissä saattaa olla hieman punaviineistä tuttua tanniinisuuden tuntua. Joskus viini saattaa myös pirskahdella. Nykyisin suosiossa ovat etenkin kuivat, raikkaat ja suhteellisen kevyet roseeviinit, mutta myös muita tyylejä näkee paljon. Vaaleanpunaisia viinejä on myös muissa kuin var­ sinaisessa roseeviinien tuoteryhmässä. Rosee on klas­ sinen kuohuviinien väri, minkä lisäksi esimerkiksi portviinin tuottajat ovat lanseeranneet roseeversioita. Roseen sävyjä tapaa myös jälkiruokaviineissä.

9 2/ 21


2 SEURUSTELU- JA ruokAVIINI

Rosee on hyvä ruokaviini Monipuolisuus tekee roseista moneen taipuvan viiniryhmän.

reseptit

Roseissa on juomia niin seu­

10 2/ 21

rusteluun, maljojen kohottami­ seen kuin monipuoliselle kat­ taukselle erilaisia ruokia. Kuivat roseet ovat juuri sopi­ vasti valkoviiniä runsaampia mutta samalla kevyempiä kuin punaviinit, joten ne on helppo yhdistää ruokiin. Hieman soke­ ria sisältäviä kannattaa harkita mausteisten ruokien kaveriksi. Hyviä kumppaneita rosee­ viinille ovat esimerkiksi nizzan­ salaatti, paella tai mausteinen kasviscurry.

sitruunavinegretti raikastaa vuohenjuuston suolaisuutta.

Mieleenpainuva rosee

Roseeviini lasissani palauttaa mieleen Etelä-Ranskassa lounaaksi nauttimani salaatin kyyhkyn kivipiirasta. Mieleenpainuvaksi kokemuk­sen teki tuhat vuotta vanha linna,­jossa ateria nautittiin. Myös ankanrinta appelsiinikastikkeella suli samaisella reissulla parhaiten roseeviinin kanssa. Suomessa taas savusauna, palju ja raikas rosee ovat kesässä parasta. Roseesta on siis moneksi ja moneen makuun. SAMI AHONEN TYÖSKENTELEE LAHDESSA ALKON MYYJÄNÄ JA KOULUTTAJANA.

Nektariini-vuohenjuustosalaatti

Paistetut ahvenfileet

2 annosta, aktiivinen 15 min

4 annosta, aktiivinen 15 min, passiivinen 15 min

75 g cashewpähkinöitä 3–4 nektariinia 1 rkl oliiviöljyä 50 g rucolaa 100 g vuohenjuustoa tuoretta minttua (sokeria) Sitruunavinegretti 1/2 tl sitruunankuoriraastetta (luomu) 2 rkl sitruunamehua 4 rkl oliiviöljyä 1/2 tl sokeria suolaa ja mustapippuria

600 g ahvenfileitä 2–3 rkl voita 1 tl suolaa mustapippuria (sitruunankuorta raastettuna) Helppo kermaviilikastike 200 g kermaviiliä 1 dl tilliä hienonnettuna 1 rkl sitruunankuorta 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1/2 tl sokeria

1. Tee ensin sitruunavinegretti.

1. Valmista ensin kastike. Hienonna

Raasta kulhoon sitruunan kuori ja purista joukkoon mehu. Lisää oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. 2. Paahda cashewpähkinät kuivalla pannulla, varo polttamasta. Siirrä lautaselle odottamaan. 3. Halkaise nektariinit ja poista siemenet. Leikkaa nektariinit lohkoiksi ja paista niitä hetki öljyssä pannulla. Ripottele nektariinien päälle tarvittaessa hieman sokeria, jos ne ovat kirpeitä. 4. Levitä tarjoiluastiaan tai lautasille rucolaa. Lisää päälle kevyesti paistetut nektariinit. 5. Viipaloi vuohenjuusto annospaloiksi ja paista niitä pannulla hetki. Nosta vuohenjuusto salaatin päälle. 6. Viimeistele salaatti paahde­tuilla cashewpähkinöillä, sitruunavinegretillä ja mintun lehdillä.

Ruoat roseeviinin seuraan vinkkasi Sami Ahonen Lahden Alkosta. Reseptit: Mika Rampa

tilli ja raasta sitruunan kuori. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja nosta jääkaappiin maustumaan. 2. Kuivaa ahvenfileet talouspaperilla tai liinalla. Poista halutessasi fileiden keskellä olevat ruodot leikkaa­malla pois kapea suorakaiteen muotoinen pala selkäruodon suuntaisesti. Ripottele fileiden pinnalle suolaa. 3. Paista ahvenfileet voissa molemmin puolin muutaman minuutin ajan. Rouhi päälle halutessasi hieman mustapippuria ja sitruunankuorta. 4. Tarjoa ahvenfileiden ja kermaviilikastikkeen kanssa keitettyjä varhaisperunoita.


nektariini-vuohenjuustosalaatti juomasuositus

Klassinen Provencen roseeviini on tälle salaatille nappivalinta. Alueen kuiva, herukkaisen hapokas ja hieman yrttinen viinityyli tuo esille nektariinien hedelmäisyyden ja taltuttaa vuohenjuuston suolaisuuden.

SPIEGELAU LIFESTYLE TUMBLER: DECANTER, ESSENCE-VESILASI: IITTALA,MUSTA LASINALUSTA, MUSTA LUSIKKA: H&M

11 2/ 21

Sitruuna-

kermaviili-

vinegretti

kastike

paisttetut ahvenfileet

juomasuositus

Spätburgunderista eli Pinot Noirista tehty saksalainen roseeviini on tuoreen marjaisan makuinen kumppani tälle suomalaisten kesäsuosikille. Kuplien ystävät juhlistavat suven kalansaalista roseesamppanjalla.


3.

4.

valmistus

runsaus

Väri on enne

ROSEE TEHDÄÄN HELLÄVARAISESTI

12 2/ 21

viinien tapaan tummien rypäleiden kuorista. Viinin värisävy riippuu siitä, kuinka kauan kuoret ovat valmistuksessa mukana – lähes kaikkien viinirypäleiden mehu on enemmän tai vähemmän väritöntä. Roseeviinin valmistaminen on tarkkaa puuhaa, sillä viinin halutaan säilyttävän raikkautensa. Yleensä viininvalmistus tapahtuukin viileässä lämpötilassa moderneilla laitteilla, joiden avulla voidaan varmistaa hygienia ja välttää esimerkiksi hapettuminen. Viinin raikkautta saatetaan vaalia poimimalla rypäleet yöllä tai jäähdyttämällä ne heti tarhoilla. Rypäleet voidaan myös poimia punaviiniin tarkoitettuja aiemmin. Useimmiten roseen valmistaminen aloitetaan murskaamalla rypäleet, jonka jälkeen kuoret saavat maseroitua eli uuttua mehussa muutamasta tunnista pariin päivään. Joskus rypäleet puristetaan suoraan valkoviinin tapaan, jolloin kuoret ovat kontaktissa mehun kanssa vain hetken. Tällöin viinin väristä tulee hyvin vaalea. Termit vin gris ja blush viittaavat usein näin valmistettuihin roseeviineihin. Rosee saatetaan myös tehdä entisaikojen tapaan punaviinin sivutuotteena. Kun punaviinitankista valutetaan valmistuksen alkuvaiheessa pois osa mehusta, jäljelle jäävän mehun joukossa on suhteellisesti enemmän kuorimassaa, ja punaviinistä tulee täyteläisempää. Sen jälkeen ylijäämämehu voidaan käyttää roseeviiniksi. Roseeta ei siis valmisteta valkoja punaviiniä sekoittamalla – paitsi joskus. Laatuviineissä harvinaisiin poikkeuksiin lukeutuu samppanja. Sen roseeversio saattaa olla sekoitettu vaaleista viinieristä, joihin on lisätty perusviinien sekoituksen yhteydessä hieman punaviiniä ennen kuohuviinikäymistä.

Roseen väri kertoo jotakin myös odotettavissa olevista aromeista ja maun runsaudesta. voimakas väri: todennäköisesti runsas maku.

Hento väri: yleistäen keveä myös maultaan.

Keskiasteinen väri: enemmän makua.

Roseeviini on siitä harvinainen viinityyppi, että viinin mausta voi

päätellä jotain jo pulloa vilkaisemalla, eikä edes etikettiä tarvitse lukea. Rosee kun pullotetaan usein kirkkaaseen lasipulloon, jossa sen väri pääsee oikeuksiinsa. Värin syvyys riippuu rypälelajikkeen ohella pitkälti siitä, kuinka kauan rypäleiden kuoret ovat uuttuneet mehussa. Kun mehu saa väriä, se saa samalla kuorista myös makua. Siksi hennon vaalean­ punainen sävy antaa osviittaa hillityn vivahteikkaasta tyylistä. Heleämmät ja voimakkaammat värisävyt taas kertovat, että viinin maussa on enemmän runsautta.

Kerrotaan, että…

Vaaleanpunainen viini voi olla viinityyppinä vanhempi kuin nykyisenkaltainen punaviini. Ennen viinitekniikan kehittymistä punaisten rypäleiden kuoria ei näet uutettu mehussa yhtä pitkään kuin nykyisin.

SPIEGELAU ROSEVIINILASIT: DECANTER

Roseeviinit saavat värinsä puna-


GETTY IMAGES

5. makumatka

Rosee vie Välimeren aurinkoon Roseeviini on erityisen suo­

sittua ­Etelä-Ranskassa, joka onkin roseeviinien valtakuntaa. Ranskalaiset rakastavat roseeta ja nauttivat sitä nykyisin peräti enemmän kuin valkoviiniä. Etenkin Provence on mer­ kittävä roseen tuottaja. Viinien tyyli on siellä yleistäen raikas ja kevyen mineraalinen. Rhône­ joen suiston länsipuolella sijait­ seva Tavel on rosee­alueiden klas­ sikko, jonka tyyli oli ennen run­ sas mutta on nyt kevenemässä raikkaiden trendien vallitessa. Aurinkoisia roseita tulee toki myös muilta Ranskan alueilta, esimerkiksi Loiresta. PohjoisEspanjan­viinialueet, Katalonia etunenäs­sä, tuottavat modernia laatua, ja roseeviinejä tuodaan paljon myös Italiasta. Aurinkoista tunnelmaa on toki muidenkin­ maiden roseeviineissä, myös Euroopan ulkopuolella.

6.

lajikkeet

RAAKA-AINEENA PAIKALLISET RYPÄLEET

Roseeviinejä tehdään

ympäri viiniä tuottavan maailman. Alueet vaihtelevat, joten niin vaihtelevat myös lajikkeet. Tämä lisää osaltaan roseeviinien aromien kirjoa. Grenache eli Garnacha on vakiintunut roseen raaka-aineeksi ­Etelä-Ranskassa ja Espanjassa. Suhteellisen vähävärinen lajike tuottaa

laadukkaita, usein raikkaan punamarjaisia roseeviinejä myös lämpimässä ilmastossa. Usein Grenache saa seurakseen muita paikallisia rypäleitä, Ranskassa esimerkiksi Cinsault’n. Muuten lajikkeet vaihtelevat paljon. Esimerkiksi melko vähän väriä sisältävä Pinot Noir -lajike antaa

moniin roseeviineihin heleän marjaisia vivahteita. Toisaalta roseeviineihin käytetään myös rypäleitä, joiden nimet yhdistyvät useammin tuhteihin punaviineihin, esimerkkeinä runsasvärinen Syrah, joka lukeutuu Etelä-Ranskan klassikoihin, sekä ryhdikkäiden punaviinien Cabernet Sauvignon.

13 2/ 21


7.

Vinkki: Ainesosien määrää voi suurentaa

Helposti juhlavaa

Kesäinen roseesangria

tai pienentää kannun koon mukaan. Alkukesästä koristeeksi sopii raparperi.

4–6 lasillista Kun boolin rakentaa näyttävästi kannuun, siitä on helppo kaataa maljat. Voit asetella koristeita ja jäitä myös tarjoilulaseihin.

14 2/ 21

1 sitruunan mehu 1/2 dl hienoa sokeria 3 1/2 dl kuivaa roseeviiniä 3 1/2 dl lemonadea (tai sitruunalimonadia) jäitä Koristeeksi 1 (luomu-) sitruuna siivutettuna mansikoita basilikaa 1. Valmista ensin sitruuna-sokeri­

liemi: Sekoita sitruunamehuun sokeri ja laita seos hetkeksi jääkaappiin, jos mahdollista. Halutessasi voit myös leikata mukaan hieman sitruunankuorta ja pitää seosta jääkaapissa yön yli. Tällöin poista kuori ennen käyttöä. 2. Kaada liemi litran tarjoilukannuun. Lisää roseeviini sekä lemonade hyvin jäähdytettyinä. Sekoita. 3. Täytä kannu jäillä ja lisää koristeet. Resepti: Santeri Saarinen, Alko

8. kellarointi

ROSEE JUODAAN AINA NUORENA, VAI?

roseeviineistä sanotaan

usein, että ne kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreina. Totta onkin, että viinin raikkaus ja tuoreen hedelmäiset aromit ovat parhaimmillaan, kun viini on vielä nuori. Toisaalta moni roseeviiniin vahvasti panostava viinitalo tekee nykyisin

myös huippuviinejä, jotka jopa hyötyvät kypsyttämisestä. Viinejä on saatettu esimerkiksi kypsyttää tilalla tammitynnyreissä, ja niiden moniulotteisuus kestää ja saa kellarissa uusia sävyjä. Jotkut tuottajat sanovat, että heidän parhaita roseeviinejään voi kellaroida jopa kymmenen vuotta.


10. ilmiö

9.

Roseeviini on trendikäs

VAALEANPUNAISIA KUPLIA

Roseet ovat yhä ­enemmän myös ympäri­vuotinen juoma.

Lemonadet alkon valikoimassa: alko.fi/lemonade

+1

MUSTA GRANIITTINEN ALUSTA: HEMTEX, SPIEGELAU LIFESTYLE TUMBLER 4PACK: DECANTER, MUSTA LUSIKKA: HM

uutuus & klassikko

Pinkki on kaunis väri myös silloin, kun viini kuplii. Rosee onkin klassinen kuohuviinien värisävy. Roseekuohuviinien uutuus on Pohjois-Italian suositun proseccon roseeversio, jonka ensimmäiset edustajat saa-­ tiin myyntiin viime vuoden lopulla. Ennen roseen valmistus ei ollut sallittua, mutta nyt proseccoon saa käyttää korkeintaan 15 prosenttia tummia Pinot Nero- eli Pinot Noir -rypäleitä. Viinit saavat tummasta laatulajikkeesta vivahteikkuutta. Roseesamppanja on taas paljon vanhempi viinityyppi. Sitä on valmistettu jo 1700-­ luvulta saakka. Roseesamppanjaa valmistetaan monen eri tyylisinä. Voimakkaimmat niistä ovat suorastaan rotevia. Pinkki kuplajuoma ei ole vain hempeiden juhlien, esimerkiksi häiden, juoma, vaan se saattaa olla oiva ruokaviini jopa punaisen lihan kylkeen.

Roseeviinien suosio on ollut jo useamman

vuoden nousussa niin maailmalla kuin Suo­ messa. Alkossa niiden myynti kasvoi viime vuonna lähes 40 prosenttia, ja vuodesta 2015 myynti on peräti 2,5-kertaistunut. Samalla tuotteiden määrä on moninkertaistunut. Roseeviinit ovat erityisen suosittuja­ kesäkaudella, jolloin niiden valikoima onkin laajimmillaan. Rosee on kuitenkin yhä enemmän myös ympärivuotinen juoma, jota kysytään myös kesäkuukausien ulko­ puolella. Kesällä rosee on mainio juoma pik­ nikillä, parvekkeella tai puutarhassa, mutta samalla siitä on tullut vakavasti otettava ruokaviini.

Alkon valikoimassa on noin 400 roseeviiniä paristakymmenestä maasta. Niistä yli 100 tulee Ranskasta ja seuraavaksi eniten Italiasta ja Espanjasta. Hinnat 0,75 l -pulloissa vaihtelevat alle 10 eurosta useaan kymmeneen euroon. Saata­vana on myös noin 250 roseekuohuviiniä, joista samppanjoita on vajaat 100. Kesän kausivalikoimaan saapui huhtikuussa 12 roseeviiniä ja kaksi roseekuohuviiniä. Roseeviinejä saa pullojen ja hanapakkausten ohella esimerkiksi tölkeissä ja viinipusseissa.

15 2/ 21


16 2/ 21

”Yhdistelen makuja lapsuudesta ja maailmalta”


Waltteri torikka ei ota paineita ruoanlaitosta, vaan tekee usein sellaisia ruokia, jotka hallitsee.

luottoresepti

Waltteri Torikka nauttii tryffelistä ja samppanjasta, mutta tietää myös, kuinka arkiruokaa valmistetaan edullisesti. Keittiössä hän on rento kokki. TEKSTI SANNA WALLENIUS I KUVAT ANTTI RINTALA

T

oukokuussa vuonna 2015 Waltteri Torikka istui Kroatiassa Rijekan satamaravintolassa, jossa pöytään kannettiin tryffeleitä, pinaattihöystöä ja päivän saaliista valmistettua miekkakalaa. Illallisen kruunasi paikallinen grasevina-valkoviini. Syytä juhlaan olikin. Suomalaisbaritoni oli juuri saanut ylistävät arviot Rijekan oopperassa pääroolistaan Mozartin oopperan Don Giovannina. Hurmuri­kreivin kuuluisimpia numeroita on samppanja-­aaria, Fin ch’han dal vino – vapaasti suomennettuna Viineistä parhaat vieraille tuhlaa. ”Muistan tuon illan aina, tunnelma oli kohdallaan ja ruoka taivaallista. Istrian alue Italian kyljessä on hyvin varjeltu salaisuus, makujen ja hyvien raaka-aineiden paratiisi”, hän kertoo. Työ- ja lomamatkat ovat kuljettaneet Waltteri Torikan usein erikoisiin illallispöytiin. Pekingissä paikallisten suosimassa ravintolassa keiton joukosta löytyi lopuksi kokonainen kanan jalka. Lomalla Thaimaassa Torikka puolestaan tapasi sattumalta entisen armeijakaverinsa, tangokuningas Teemu Roivaisen, ja ystävykset osallistuivat hetken mielijohteesta aasialaisen ruoanlaiton kurssille. ”Thaimaalaisessa keittiössä yhdistellään taidokkaasti tuoreita yrttejä, chiliä ja varsinkin kalakastiketta, jota lorautetaan joka ruokaan.” Jos Torikka satsaa matkoilla mielellään kulinaristisiin elämyksiin, kotiarjessa hän elää säästeliäämmin. Lähikaupassa ostoskoriin päätyy usein oransseilla hintalapuilla varustettuja tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyy.

17 2/ 21


Waltteri torikan keittiössä tuoksuu mutteripannulla keitetty Kahvi.

WALTTERI TORIKKA 36-vuotias maalla viihtyvä kaupunkilainen, jonka arkeen järjestää vauhtia parivuotias toyvillakoira Caruso. Motto Oscar Wildea lainaten: “Be yourself, everyone else is already taken.” Julkisuudessa Oopperalaulaja, baritoni. Julkaissut neljä sooloalbumia, joista viimeisin kantaa nimeä Toivo. Kesällä luvassa laulukeikkoja ja roolityö Savonlinnan oopperajuhlilla.

Torikka Waltteri npäiväie it ä ä ä n järjest onsertti o a K . in rt e s n u kon tt a im issa stri katsottav 8.5. alkaen. netissä a Torikan Lisätieto k- ja Faceboo -sivuilta. Instagram

18 2/ 21

”Kaverit naureskelevat säästövimmalleni, mutta minä nautin tehdessäni edullisia löytöjä ja vähentäessäni samalla hävikkiruokaa. Olen tällainen moderni metsästäjä-keräilijä.” Järkevää rahankäyttöä Torikka oppi jo lapsuu-

denkodissaan Tampereella, sillä 1990-luvun lamavuodet heijastuivat perheen arkeen. Ruokakaupassa kalliit eineshyllyt kierrettiin kaukaa: äiti teki keitot, laatikot ja muhennokset mieluummin itse. Tavallinen kotiruoka oli maittavaa, eikä jättänyt nälkäiseksi. Koskenlaskijajuustolla maustettu jauhelihakastike oli Torikan suosikki. ”Ei siihen aikaan ollut samanlaista kahvilatai ravintolakulttuuria kuin nykyään. Pizzalla saatoimme joskus käydä, muuten söimme kotona.” Vanhemmat erosivat Torikan ollessa seitsemänvuotias. Tuolloin poika asui vuorotellen äidin ja isän luona. ”Äiti teki perinteisiä kotiruokia. Isän bravuuri oli bolognesekastike, jonka hän opetti minullekin.” Kun Torikka sai opiskelupaikan Sibelius-Akatemiasta ja muutti Helsinkiin, matalan budjetin vinkeistä oli hyötyä. Parikymppisen nuorenmiehen keittiössä valmistui usein kattilallinen edullista spagettia, jonka joukkoon päätyi vuoroin tonnikalaa, pestoa ja tomaattikastiketta.

”Paras ruoka syntyy simppeleistä aineksista. Tärkeintä on, että raaka-aineet ovat laadukkaita.” Sama sääntö pätee Waltteri Torikan nykyisessä

Helsingin-kodissa, jonka keittiössä tuoksuu usein tuore, juureen leivottu leipä ja mutteripannulla keitetyt kahvit. Jos edessä on tiivistahtinen työpäivä tai illalla näytös oopperassa, päivän ruokailut on rytmitettävä tarkoin. Parhaillaan Torikka harjoittelee Iloinen leski -operettia varten. Se saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa tulevana syksynä. ”Ennen esiintymistä ei kannata syödä, vaan ruoan pitäisi ehtiä sulaa kolme, neljä tuntia. Ruoan pitää olla myös tarpeeksi ravinteikasta, jotta energiaa riittää fyysisempäänkin puristukseen. Näytösten ja keikkojen jälkeen adrenaliini jyllää niin, ettei tee mieli syödä hetkeen mitään.” Vaikka Torikka on sekasyöjä, hän myöntää viime vuosina siirtyneensä yhä kasvisvoittoisempaan ruokavalioon. Kodin keittiössä valmistuvat sosekeitot, kasvislaatikot ja salaatit. ”Olen huomannut, että kun lihaa ja kalaa syö harvemmin, ne maistuvat entistä paremmalta.” Reseptejä Torikka saattaa vilkaista, mutta lopputulos syntyy aina improvisoimalla. Kiireisinä päivinä helppous on avainsana.


” Kaverit naureskelevat säästövimmalleni, mutta minä nautin tehdessäni edullisia löytöjä ja vähentäessäni samalla hävikkiruokaa. Olen tällainen moderni metsästäjä-keräilijä.” Eri höystein tuunattu omeletti on nopea ja täyttävä iltapala. Toisinaan lämpimän iltaruuan korvaavat jugurtti, pähkinät ja marjat. Nautinnollisinta on ystäville kokkaaminen.

Torikka kertoo suunnittelevansa mielellään monen ruokalajin illallisia, joissa yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet, hyvä maku ja kauniit annokset. Jos ruokien makupariksi sopii kupliva, Waltteri saattaa tarjota samppanjaa läpi aterian. Usein hän kysyy suosituksia myös Alkosta. ”Minulle on tärkeää, että juomat nostavat esiin ruoan parhaat puolet, ja myös toisinpäin. Siksi otan ravintolaillallisillakin usein menulle suunnitellun viinipaketin.” Mieleen on jäänyt myös tasting-tilaisuus, jossa Torikalla oli mahdollisuus päästä maistamaan vuosikertaviinejä 1980-luvulta. ”Se oli sellainen kerran elämässä -juttu. Pääsin nauttimaan todella ainutlaatuisista makuyhdistelmistä, jollaisia en ole aiemmin kokenut.” Jälkiruoissa Torikka suosii helppoja­klassikkoja. Pöytään voi päätyä lajitelma juustoja hilloineen tai paistetut banaanit vaniljajäätelön kera. ”Taidan olla lopulta kuitenkin aika rento kokki. Yhdistelen makuja lapsuudesta ja maailmalta, mutta teen kaiken omalla tvistillä.”

Waltteri liikkuu lyhyet matkat Kaupungissa mielellään pyörällä.

Roseepippuriuunilohi & hunajaiset uunijuurekset 4 annosta, aktiivinen valmistusaika 25 min, passiivinen 35 min Uunijuurekset: 3 (300 g) porkkanaa 2 (300 g) palsternakkaa 4 (400 g) perunaa 2 rkl oliiviöljyä 3 rkl hunajaa 1 tl merisuolaa myllystä 1/2 tl mustapippuria 2 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. timjami, rosmariini, salvia) Uunilohi: n. 700 g lohifilee 2 valkosipulinkynttä 1 luomusitruuna 1/2 dl hienonnettuja yrttejä (esim. timjami, rosmariini, salvia) 1/2 tl merisuolaa myllystä 2 tl roseepippureita 1 rkl hunajaa

1. Kuori juurekset ja paloittele ne uunipellille leivinpaperin päälle. 2. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä. Lisää hunaja, suola ja mustapippuri. Hienonna yrtit ja lisää ne pellille. Pyörittele kasviksia, jotta ne maustuvat tasaisesti. 3. Paista kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia. 4. Valmistele uunilohi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Viipaloi myös

sitruuna. Hienonna yritit. 5. Nosta uunipelti uunista ja siirrä juurekset pellin reunoille, jotta lohi mahtuu keskelle. Kuivaa kalan pinta talouspaperilla. 6. Ripottele lohelle suolaa ja murskattuja roseepippureita. Lisää pinnalle valkosipuliviipaleet ja valuta hunajaa. Lisää lopuksi yrtit ja sitruunaviipaleet. 7. Laske lämpö 200 astee­seen. Paista lohta ja juureksia vielä noin 20–25 minuuttia tai kunnes lohi on kypsää. Jätä lohi mehukkaaksi, älä ylikypsennä.

Viinisuositus

Chilen roseeviinien runsaan marjaisa makumaailma sopii hyvin herkullisen lohen kumppaniksi. Roseeviinejä löytyy myös alkoholittomina versioina. Valkoviinin ystävä valitsee täyteläisen päh­­kinäisen ja hunajaisen alsacelaisen pinot gris -viinin.

19 2/ 21


20 2/ 21

visiitti

AUSSIVIINIEN UUSI RAIKKAUS Pehmeästä hapokkaaseen, tuoreen hedelmäisestä paahteisen runsaaseen. Australian valko- ja kuohuviinien tyyleissä puhaltavat nyt raikkaat tuulet. TEKSTI LASSE PAKARINEN I KUVITUS ESSI KIMPIMÄKI

A

ustralian viineistä saattavat tulla ensin mieleen runsaat punaviinit. Maassa tehdään kuitenkin runsaasti myös valko- ja kuohuviinejä, joiden kirjo tarjoaa viinejä moneen lähtöön. Australian valkoviinien tyyli on vaihtunut parinkymmenen vuoden takaiseen verrattuna. Nyt vallalla on raikkaus, jonka mahdollistavat viileät tarhanpaikat sekä entistä hillitympi tammen käyttö. Yleensä viinit ovat helposti lähestyttäviä – mikä tietysti istuu myös mielikuvaan leppoisista australialaisista. Nämä viinit sopivatkin vaikka kesäpäivän grillihetkiin. Australiassa on viljelty viiniä yli 200 vuotta. Etelä-Afrikassa aiemmin asuneet, New South Walesiin asettuneet­eurooppalaiset olivat tuo­ neet köynnöksiä mukanaan Kapin niemimaalta ja totesivat alueen soveltuvan viininviljelyyn. Viinintuotanto on Australiassa hyvin modernia, sillä maassa on panostettu jo useampi vuosikymmen huipputason viinitekniikkaan. Se ansiosta viinit ovat laadukkaita ja puhdaspiirteisiä.


GETTYIMAGES

21 2/ 21

AusTraLia Esimerkkejä Australian tunnetuista viinialueista

Muita merkittäviä viinialueita


Australian tyylikkäät

australia lukuina

kuohuviinit tehdään usein perinteisellä menetelmällä.

VI AUSTRALIA ON MAAILMAN 6. SUURIN VIININTUOTTAJA.

Australiassa on viinitarhoja noin

146 000 ha.

22 2/ 21

Lähde: Wine Australia

Vertailun vuoksi: Ranskassa Bordeaux’n tarha-ala on noin 120 000 hehtaaria.

Australia on varsin suuri maa, joten myös viini­

19 % 6 % 38 % Chardonnayn osuus rypälesadosta 2020

Myös brändit ovat moderneja. Usein viinipullon etiketissä on tutun rypälelajikkeen nimi, jonka perusteella valinta on helppo tehdä. Kun samaan aikaa laatu on korkea, kuluttaja tietää, mitä saa.

Sauvignon Blancin osuus sadosta

Valkoviinien osuus vientiviineistä

Tiesitkö?

Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on vajaat 300 australialaista viiniä. Niistä lähes 100 on valkoviinejä, kuohuviinejä on noin 15. Valkoviinien hinnat alkavat 0,75 l -pulloissa noin 8 eurosta, kuohuviinien noin kymmenestä. Heinäkuun erikoiserissä esitellään uusia tuotteita Australian viileiltä viinialueilta.

tarhat ulottuvat laajalle alueelle. Suurin osa maasta on kuitenkin olosuhteiltaan turhan kuuma viiniköynnöksen viljelylle, joten viinialueet sijoittuvat pääasiassa eteläosiin. Alueet ovat silti edelleen lämpimiä, eteläistä Tasmanian saarta lukuun ottamatta. Kun viineihin halutaan raikkautta, rypäleet kannattaa kasvattaa viileissä olosuhteissa. Austra­ liassa meren lähellä tai korkealla sijaitsevien alueiden merkitys korostuu. Ne ovat tärkeitä myös siksi, että ilmastonmuutos nostaa lämpötiloja, ja sisämaan tarhoilla on puutetta kasteluvedestä. South Australia eli Etelä-Australia on maan merkittävin viiniä tuottava hallintoalue. Moni tunnetuimmista viinialueista sijaitsee siellä, muun muassa maan kuuluisin alue Barossa, joka tuottaa muhkeiden punaviinien ohella myös valko­ viinejä. Lähempänä merta sijaitsee suhteellisen viileä Adelaide Hills. Eden Valley ja Clare Valley ovat valkoviinien puolesta erityisen mielenkiintoisia alueita, sillä niiden tarhat ovat korkeuden vuoksi viileähköjä. Molemmat ovat kuuluisia etenkin erittäin aromikkaista Riesling-lajikkeen viineistään. Hienoja valko- ja kuohuviinejä tulee toki myös Etelä-Australian ulkopuolelta. Victoriassa Melbournen kaupungin lähellä on meren viilentämiä alueita, joista esimerkiksi Yarra Valley tuottaa


Makuparit

MIKÄ AUSTRALIALAINEN VIINI SOPISI ESIMERKIKSI GRILLATUN AHVENEN TAI ÄYRIÄISSALAATIN KANSSA? ”Herkkä, tyylikäs ahven South Eastern Australia eli Kaakkois-Australia on etiketeissä yleinen merkintä, joka yhdistää melkein koko viiniä viljelevän Australian LänsiAustraliaa lukuun ottamatta.

hyvää laatua. Samoin Orange New South Walesissa eli Uudessa Etelä-Walesissa on esimerkki suhteellisesta viileydestä. Länsi-Australia puolestaan on profiloitunut erityisen laadukkaiden viinien tuottajana. Etenkin Margaret Riverin alue on noussut arvostettuun asemaan, ja nykyisin korkeaa laatua saadaan myös viileästä Great Southernista esimerkiksi Frankland Riverin ja Mount Bakerin ala-alueilta. Merellinen Tasmanian saari on sen verran etelässä, että sen ilmasto on muuta Australiaa viileämpi. Se sopii erinomaisesti vaaleiden lajikkeiden kasvattamiseen, ja saari on erityisen tunnettu laadukkaiden kuohuviinien valmistajana. Chardonnay on Australian viljellyin vaalea­lajike.

Australialainen chardonnay on erinomainen esimerkki lajikkeen tyylien kirjosta. Viinit ulottuvat kesäisen hedelmäisistä seurustelu- tai buffetviineistä runsaisiin ruokaviineihin. Voimakkaimmin tammiset viinit ovat kuitenkin saaneet viime vuosina tehdä tilaa raikkaalle viinityylille. Chardonnay on tärkeä lajike myös kuohuviineissä, joihin se tuo tyylikkyyttä. Australian kuohuvat tehdään usein perinteisellä eli samppanjamenetelmällä, joka antaa viineihin vivahteikkaan paahteisia sävyjä. Näissä viineissä Chardonnayn kumppanina on usein punainen Pinot Noir. Muita tuttuja vaaleita rypäleitä ovat Sauvignon Blanc ja Riesling, joista tehdään hyvin ruokapöytään istuvia raikkaan hapokkaita viinejä. Austra­ liassa kuitenkin leikitellään näiden maailmantähtien ohella myös muilla rypäleillä. Nekin ovat maistamisen arvoisia ja tuovat lasiin uusia sävyjä.

ansaitsee arvoisensa viinin, kuten vivahteikkaan ja ryhdikkään mineraalisen riesling-valkoviinin Etelä-Australiasta. Kuiva, pirteän hapokas sekä aavistuksen sitruksinen hedelmäisyys tekee viinistä huikean ruokaviinin. Hyvin viilennettynä maku pääsee oikeuksiinsa ja toimii ahvenen kanssa loistavasti. Äyriäissalaatin rinnalle voisi poksauttaa

perinteisellä valmistusmenetelmällä tuotetun raikkaan hedelmäisen, pirteän mutta ryhdikkään kuohuviinin. Salaatin mausteisuuden mukaan kuohuviinin valinnassa voisi kiinnittää huomiota myös viinin paahteisuuteen. Väkevämmille mauille saattaisi olla paikallaan myös puolikuiva kuohuva.” JUOMAVINKIT ANTOI MYYJÄ TOMMI PERE RAISION MYLLYN ALKOSTA.

AUSTRALIAN VAALEITA RYPÄLEITÄ CHardonnay / Lajikkeesta tehdään moni-

puolisesti erilaisia tuotteita kevyen hedelmäisistä aina paahteisen tammisiin viineihin, joiden maut tosin ovat keventyneet takavuosista. Se on myös maan tyylikkäiden mutta kohtuuhintaisten kuohuviinien laadukas lajike. SAUVIGNON BLANC / Lajikkeen viinien

aromissa on usein mustaherukanlehteä tai karviaista muistuttavia piirteitä. Viinit ovat yleensä hyvin raikkaita. RIESLING / Trendikäs lajike, joka tuottaa

raikkaita ja hapokkaita viinejä, joiden aromi on Australiassa usein saksalaisserkkuja runsaampi. Joissakin viineissä on jo nuorena petrolisia vivahteita. SÉMILLON / Alun perin Ranskan Bordeaux’n

lajike, jonka klassikkopari on Sauvignon Blanc. Yhdistetään Australiassa maan ikiomana erikoisuutena toisinaan Chardonnayn kanssa, jolloin viinit ovat yleistäen melko pehmeitä ja helposti lähestyttäviä. Lajikkeesta tehdään myös huippuviinejä.

23 2/ 21


KUVAUSREKVISIITTA: PELLAVAPÖYTÄLIINA, PYÖREÄ PÖYTÄTABLETTI, PYÖREÄ PUUKULHO, LAUTASLIINAT JA KERAAMINEN LAUTANEN: H&M HOME, KAKKUALUSTA: HEMTEX.

3 ä p i e L i o V

kakKu


25 2/ 21

Perinteiset voileipäkakut saivat uudet vaatteet. Vegaaninen kakku kiertyi rullalle ja saaristolaisesta tuli naku. Kylkeen lasillinen kuohuvaa ja juhlat voivat alkaa! RESEPTIT MIKA RAMPA I KUVAT JOHANNA MYLLYMÄKI, JUOMASUOSITUKSET ANRI LINDSTRÖM JA TAINA VILKUNA, ALKO


liha- tai kasvisversio

Välimeren voileipäkakun aurinkoiset maut ilahtuvat kesäisen hedelmäisen proseccon seurasta.

VÄLIMEREN VOILEIPÄKAKKU Annoksia: 12, aktiivinen: 45 min + passiivinen: 4 tuntia tekeytymiseen

26 2/ 21

15 palaa (500 g) täysjyväpaahtoleipää 1 dl kasvislientä

1 rkl hunajaa 1 tl paprikajauhetta 100 g aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja

Oliivitäyte: 200 g fetajuustoa 100 g turkkilaista jogurttia 1 rkl sitruunamehua 100 g vihreitä kivettömiä oliiveja 1 rkl oreganoa hienonnettuna

Koristeeksi: 50 g vihreitä kivettömiä oliiveja 2 dl paahtoleivän reunoja kuutioituna 2–3 rkl rosmariinin oksia riivittyinä 30 g aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja 100 g ilmakuivattua kinkkua revittynä 2 rkl tomaattien öljyä paistamiseen 2 rkl hunajaa

Tomaattitäyte: 200 g fetajuustoa 100 g turkkilaista jogurttia 1 rkl sitruunamehua

juomasuositukset

Välimeren auringolta maistuva voileipäkakku kaipaa kylkeensä pyöreää hedelmäisyyttä. Lasiin kannattaakin lorauttaa kesäistä proseccokuohuviiniä Italiasta. Oletko jo maistanut proseccon vaaleanpunaista versiota, roseeproseccoa? Myös alkoholittomat, makeahkot, rypäleistä valmistetut kuohuviinit sopivat välimerellisiin makuihin hyvin viilennettynä.

Lisäksi: 200 g turkkilaista jogurttia

1. Valmista oliivitäyte paloittelemalla fetajuusto tehosekoittimeen. Lisää jogurtti ja sitruunamehu. Hienonna oliivit ja oregano ja lisää seokseen. 2. Valmista tomaattitäyte. Soseuta fetajuusto ja jogurtti. Lisää sitruunamehu, hunaja ja paprika­ jauhe. Soseuta. Hienonna valutetut aurinkokuiva­ tut kirsikkatomaatit ja lisää seokseen. 3. Leikkaa paahtoleivistä reunat. Vuoraa leipä­ vuoka kelmulla ja asettele pohjalle kolme paah­ toleipäsiivua kerrokseksi. Kostuta kasvisliemellä. Levitä puolet toisesta täytteestä ja tee sitten uusi kerros samaan tapaan toisesta täytteestä. Jatka kunnes kaikki kerrokset ovat valmiit. Painele kakkua hieman ja peitä vuoka kelmulla. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mie­ luiten yön yli. 4. Valmista koristeet kuumentamalla pannulla tomaattien öljy. Lisää pannulle kaikki koristeet ja paahda niitä hetki, kunnes ne ovat saaneet hie­ man väriä pintaan. Jäähdytä koristeet. 5. Kumoa voileipäkakku tarjoiluastiaan ja kuor­ ruta se turkkilaisella jogurtilla. Ripottele pinnalle jäähtyneet koristeet. Valuta pinnalle halutessasi hieman hunajaa.


VINKKI: Saat välimeren kakusta helposti kasvisversion, kun jätät koristeista

SUORAKAITEEN MUOTOINEN ALUSTA: HEMTEX, KERAAMINEN LAUTANEN: HM

pois ilmakuivatun kinkun.

27 2/ 21


KAKKULAPIO: AARIKKA, KERAAMISET LAUTASET JA PYÖREÄ PÖYTÄTABLETTI PUNOTTUA JUUTTIA: HM, SPIEGELAU LIFESTYLE TUMBLER: DECANTER

VINKKI:

voit tehdä kakun myös

isompaan (Ø 26 cm) vuokaan,

mutta silloin kakusta

tulee hiukan matalampi.


klassikko

Klassinen yhdistelmä, saaristolaisleipä ja kylmäsavulohi, toimii aina. Seuraan sopii loistavasti raikas riesling.

SAARISTOLAISVOILEIPÄKAKKU 10 annosta, valmistusaika: aktiivinen 45 min, passiivinen 6 h

Pohja: 350 g saaristolaisleipää 100 g voita Koristelu: 150 g kylmäsavulohta 150 g kurkkua 50 g minisalaattisekoitusta 3 rkl siemensekoitusta yrttejä (esim. persilja, vesikrassi)

ALKON ASIANTUNTIJA VASTAA

Miten juhlien boolin menekki kannattaa laskea? "Mikäli läpi juhlien tarjoillaan boolia, siitä kannattaa tehdä melko mietoa. Boolin menekin voi arvioida suuntaa antavasti niin, että ensimmäisen tunnin aikana menee kaksi lasillista juhlijaa kohden ja sen jälkeen lasillinen tuntia kohti. Jos booli on vain alkumaljana, sitä menee toki vähemmän." —AULI TAMMELA, RAISION MYLLYN ALKO

Katso boolilaskuri ja boolireseptit Alkon sivustolta: alko.fi/boolilaskuri

Vinkki: Viinipullosta saat kuusi lasillista ja kuohuviinipullosta kuusi–seitsemän lasillista.

Lohitäyte: 400 g tuorejuustoa 75 g ranskankermaa

150 g kylmäsavulohta 1 punasipuli 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 1 rkl sitruunamehua Katkaraputäyte: 180 g katkarapuja 400 g tuorejuustoa 75 g ranskankermaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 1 dl tilliä hienonnettuna 1 rkl sitruunamehua

1. Hienonna saaristolaisleipä veitsellä tai teho­ sekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Sulata voi ja sekoita se leipämurujen joukkoon. 2. Valmista lohitäyte. Pehmennä tuorejuusto ja lisää joukkoon ranskankerma. Leikkaa kylmäsa­ vulohi pieniksi kuutioiksi ja lisää seokseen. Kuori ja hienonna punasipuli täytteen joukkoon. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. 3. Valmista katkaraputäyte. Sulata ja valuta katka­ ravut pakkauksen ohjeen mukaan ja hienonna ne veitsellä. Pehmennä tuorejuusto ja lisää joukkoon ranskankerma. Mausta suolalla, mustapippurilla, hienonnetulla tillillä ja sitruunamehulla. 4. Pingota irtopohjavuoan (Ø 20–22 cm) pohjalle leivinpaperi. Levitä puolet leipämuruista vuoan pohjalle. Lisää lohitäyte tasaiseksi kerrokseksi. Levitä päälle loput leipämuruista ja katkarapu­ täyte. Tasoita pinta ja peitä kakku kelmulla. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään 6 tunniksi, mieluiten yön yli. 5. Nosta kakku tarjoiluastiaan. Levitä minisalaat­ tisekoitus kakun päälle ympyräksi. Tee kylmä­ savulohesta ruusuja ja asettele ne salaatin päälle. Leikkaa kurkusta juustohöylällä pitkiä siivuja ja pyörittele ne kakun päälle. Viimeistele kakku siemensekoituksella ja yrteillä.

juomasuositukset

Raikkaan hapokas ja kukkea rieslingviini toimii loistavasti klassisten saaristolaismakujen kanssa. Kurkkaa perinteistä rieslingvalikoimaa Saksan eri alueilta, voit ottaa mieltymystesi mukaan joko kuivaa tai hieman makeaa viiniä. Rieslingviinejä löytyy myös alkoholittomina. Oluista klassista linjaa jatkaa kotimainen vaalea lager, myös alkoholittomana.

29 2/ 21


vegaaninen

Leipäkääretorttuun tuo pirteää makua sushi-inkivääri ja hapan omena. Valitse seuraksi myös viini tai olut vegaanisena.

VEGAANINEN LEIPÄKÄÄRETORTTU 8 annosta, valmistusaika: aktiivinen 50 min, passiivinen 3 h 16 (500 g) 1 dl

siivua paahtoleipää kasvislientä

Täyte: 1 (200 g) avokado 3 dl babypinaattia 1/2 rku basilikaa 1 rkl sushi-inkivääriä 2 rkl limetin mehua ja 1 tl kuorta 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 2 tl sokeria 200 g vegaanista tuorejuustoa (esim. Violife) 1 hapan omena (esim. Granny Smith)

30 2/ 21

Lisäksi: 200 g 1 rkl

juomasuositukset

Uuden maailman sauvignon blancit Chilestä ja Uudesta-Seelannista ovat nappivalinta runsaan aromaattisuutensa ja trooppisen hedelmäisyytensä ansiosta. Oluen ystävä valitsee vegaaniselle voileipäkakulle rapsakasti humaloitua, vaaleaa IPA-olutta. Sekä sauvignon blancia, että IPA-olutta­löytyy myös alkoholittomana vaihtoehtona.

vegaanista tuorejuustoa limetin mehua syötäviä kukkia ja herneenversoja

1. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Lado työpöy­ dälle neljä leipäviipaletta vierekkäin niin, että ne menevät noin 1 cm toistensa päälle. Kostuta viipa­ leiden reunat ja painele leivät kiinni toisiinsa. Lado toinen, kolmas ja neljäs rivi leipiä niin, että ne menevät toistensa päälle. Kostuta taas reunat. 2. Laita leipälevyn päälle kelmu tai leivinpaperi. Painele leipiä tiiviimmäksi leikkuulaudan avulla. Käännä pohja leikkuulautaa apuna käyttäen ja kostuta leipäviipaleet myös toiselta puolelta. 3. Halkaise avokado ja poista siemen. Lusikoi avo­ kado tehosekoittimeen. Lisää babypinaatti, basi­ lika ja sushi-inkivääri. Raasta joukkoon limetin kuori ja mehu. Soseuta. Mausta suolalla, musta­ pippurilla ja sokerilla. Lisää notkistettu vegaaninen tuorejuusto ja pieniksi kuutioiksi pilkottu omena. 4. Levitä täyte leipälevyn päälle ja rullaa kääretor­ tuksi. Kääri torttu leivinpaperiin tiukaksi rullaksi ja nosta jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. 5. Notkista tuorejuusto ja limetin mehu kulhossa. Levitä seos kääretortun pintaan ja koristele. V

Vinkki: voit valmistaa kääretortun jo juhlien aattona ja vain kuorruttaa ja koristella juhlapäivänä.


Ota Leivän reunat hyötykäyttöön! Käytä palleroihin myös ylijääneet täytteet.

hävikkiresepti

Voileipäkakkupallerot Annoksia: 10, Aktiivinen: 15 min 5 dl leivänreunoja 200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipuli) 1–2 rkl sitruunamehua 1 hapan omena n. 200 g jämäpaloja esim. kinkkua, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia jne.

Pinnalle:

2 dl hienonnettuja yrttejä esim. persilja, basilika, timjami

1. Hienonna leivän reunat noin 1 x 1 cm kokoisiksi tai pienemmiksi paloiksi. 2. Sekoita joukkoon sitruunamehulla notkistettu tuorejuusto. 3. Hienonna omena ja muut ainekset massan joukkoon. Jaa­ massa 10 osaan ja pyörittele palleroiksi. Pyörittele pallerot lopuksi hienonnetuissa yrteissä.

31 2/ 21


näppipalat

Makoisa punaposki 32 2/ 21

Tomaatista pyöräytät nopeasti ja helposti pikkupurtavaa vaikka yllätysvieraille. Tuore tomaatti kaipaa seurakseen hedelmäisen raikasta viiniä, mutta kypsennetyn tomaatin kumppaniksi käy hyvin vaikka rustiikkinen punaviini. RESEPTIT MIKA RAMPA I KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI I JUOMASUOSITUKSET ANRI LINDSTRÖM JA TAINA VILKUNA, ALKO

Pariloitu pihvitomaatti 3 annosta, valmistusaika: aktiivinen 15 min 2 (500 g) pihvitomaattia 100 g fetajuustoa 1 rkl oliiviöljyä tuoretta oreganoa sormisuolaa mustapippuria rouhittuna

MIYAKE-LAUTASET JA ESSENCE-PURKKI: IITTALA, MUSTA LUSIKKA: HM

1. Viipaloi pihvitomaatit noin

1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi ja kuivaa niiden leikkuupinnat talouspaperilla. 2. Paista tomaattiviipaleita kuumalla parilapannulla noin 2 minuuttia per puoli. Nosta pihvit lautaselle ja murustele pinnalle fetajuustoa. Lisää oliiviöljyä, oreganoa, sormisuolaa ja mustapippuria. vinkki: voit myös grillata tomaatit. Käytä parilaa tai paistoalustaa, niin herkut eivät putoile grilliin.


Tomaattihillo juustoille

VALKOISTA, ROSEETA TAI KUOHUVAA – VAI SITTENKIN PUNAISTA?

4 annosta, valmistusaika: aktiivinen 15 min passiivinen 10 min + jäähtyminen 30 min

Tuore tomaatti on hapokas, joten juomassakin tulisi olla runsaasti happoja. Bruschettan ja pariloitujen pihvitomaattien kaltaisille tuoretomaattisille ruoille sopivatkin raikkaan hapokkaat ja hedelmäiset valko-, rosee- ja kuohuviinit. Kypsennettynä tomaatin maku pyöristyy ja makeutuu. Tomaattiset, pitkään kypsytetyt padat ja kastikkeet nauttivat hapokkaan ja rustiikkisen punaviinin puraisusta. Toscanalaiset, Sangiovese-­ rypäleestä valmistetut chiantit loistavat kypsän tomaattisten herkkujen kaverina.

500 g tomaatteja 1 1/2 dl hillosokeria 1 kanelitanko

Tarjoiluun

2 (à 150 g) puhvelimozzarellatai burrata-juustoa 300 g patonkia oliiviöljyä, basilikaa, sormisuolaa, mustapippuria myllystä 1. Leikkaa tomaatteihin viillot

ristikkäin kantapuolelle. Kasta tomaatit nopeasti kiehuvassa vedessä, jolloin ne on helppo kuoria. Kuori tomaatit, poista niistä kanta ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi kattilaan. 2. Lisää joukkoon hillosokeri ja kanelitanko. Keitä 5 minuuttia ja jäähdytä. Hillo jäähtyy nopeasti kylmässä vesihauteessa. 3. Tarjoa puhvelimozzarella- tai burrata-juuston ja patongin kera.

33 2/ 21 Vinkki: Voit paistaa patonkiviipaleet rapeiksi myös pannulla oliiviöljyssä.

Bruschetta 4 annosta, valmistusaika: aktiivinen 15 min, passiivinen 10 min 300 g patonkia 1–2 rkl oliiviöljyä 1 valkosipulinkynsi 250 g kirsikkatomaatteja 1 punasipuli 1/2 rku basilikaa 2 tl balsamicoa sormisuolaa mustapippuria rouhittuna 1. Viipaloi patonki vinottain noin

8 viipaleeseen. Laita viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta leiville oliiviöljyä ja paista 225-asteessa 5–10 minuuttia tai kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä. Hiero valkosipulinkynttä kevyesti leipien pintaan. 2. Viipaloi kirsikkatomaatit, hienonna punasipuli ja basilikan lehdet, lisää balsamico. 3. Lusikoi täytettä leiville ja rouhi pintaan hieman suolaa ja mustapippuria. Koristele halutessasi basilikanlehdillä.


hurahdus

34 2/ 21

GRILLI KUUMANA KESÄT TALVET Tero Troberg rakastaa grillejä hieman enemmän kuin me muut. Trobergin 14 erilaisessa grillissä voi kypsentää mitä vain, kunhan mukana on grillimausteista tärkein: riittävästi aikaa. TEKSTI JUHO PAAVOLA I KUVAT VEERA KORHONEN


”Paras grillielämys syntyy laadukkaista raaka-aineista ja konstailemattomasta esillepanosta”, vakuuttaa Tero Troberg.

TERO TROBERG Kuka Lietolainen rautakaupan myyjä ja himogrillaaja kiire ja ruoka sopivat huonosti

Motto ”Grillissä voi valmistaa kaikkea muuta paitsi kylmää piimää.”

miin on 15 viime vuoden aikana yhteen. Juuri siksi Tero Troberg kertynyt 14 erilaista grilliä. rakastaa grillejä. ”Eli aika lailla vuosi ja grilli. ”Grillaamisessa on paljon samaa Varmaan siinä neljännen kohdalla kuin puulämmitteisen saunan huomasin, ettei homma enää pysy Tero Troberg lämmittämisessä. Putsaillaan grilli, ihan hanskassa”, Troberg nauraa. Instagramissa: sytytellään hiilet, annetaan sen Joukkoon kuuluu helmenä @terotroberg rauhassa hiillostua ja katsellaan muun muassa punainen keräilyvain”, Troberg juttelee. kappale, jota Troberg ei ole edes Trobergin suosikki on hiilillä raskinut käyttää. Käyttögrillit toimiva pallogrilli. Hiillos antaa ruoalle aromia, sijaitsevat terasseilla, loput odottavat varastossa. mutta samalla se luo tärkeää ajattomuuden Grillaaminen sai alkunsa työn sivutuotteena. tunnetta, joka on ruoanlaitossa oleellista. Pöydässä Kun Troberg työskenteli edellisessä työpaikassaan maistaa, jos kokilla on ollut hoppu. rautakaupassa, hän tapasi messuilla myyntiedus”Ylipäätään ihmisillä on nykyisin kamala kiire, tajan klassikko­grilli Weberiltä. Myyntiedustaja ja usein aivan turhaan. Grillaamiseen se ei sovi.” lupasi rautakauppaan niin hyvän myyntikonsepTroberg työskentelee Raisiossa rautakaupan tin, että grillit menisivät kaupaksi. myyjänä. Kun keskustelu kääntyy grillaukseen, ”Niitä sitten myin kuin helppoheikki rukkasia muuttuu puheenparsi lähes filosofiseksi. Trobertorilla.” gille grillaus on enemmän kuin tapa valmistaa Troberg ei voinut vastustaa kiusausta syödä ruokaa. Se on allegoria, tapa katsoa elämää. itsekin hieman kuormasta. Hän päätyi ostamaan ”Ja kyllähän siinä grilliä lämmitellessä on itselleen 47-senttisen pallogrillin. Tuo ensigrilli mukava hyvää juomaakin maistella. Olen tykäson hänellä käytössä edelleen. tynyt punaviineihin, kuten amerikkalaiseen ”Hyvissä grilleissä minua miellyttää se, että ne shiraz-cabernet'hen. Se on yksioikoinen viini, kestävät. Varaosia voi tilata, ja niillä grillistä tulee joka sopii yksioikoiselle kaverille.” kuin uusi.” Trobergillä on tavallista enemmän kompetens-

intohimoinen harrastus on perheessä aina riski.

sia arvioida aihetta. Hänen Tarvasjoella sijaitsevan omakotitalonsa katetulla kuistilla on kaksi kaasu­ grilliä ja ulkopuolella hiiligrilli. Yhteensä kokoel-

Se vie ajan ja rahat. Troberg on kuitenkin onnekas, sillä myös hänen vaimonsa Agneta nauttii grillaamisesta. Useimmiten grilliherkut syntyvätkin

35 2/ 21


Tero Trobergin tärkeimmät grillivarusteet: suojapeite kahvavalo pinsetit grillipihdit moottoroitu grillivarras pizzakivi pannuja kattiloita erilaisia savulastuja paistospray riittävästi aikaa

36 2/ 21

”Suosin kahden grillin taktiikkaa. Hiiligrilli on hyvä, kun on aikaa, mutta joskus ruoka on saatava tulille nopeasti."

pariskunnan yhteistyönä. ”Vaimollani on ravintola-alan koulutus. Tavallisesti itse virittelen grilliä ja hän valmistelee ruokia, mutta vaihdamme myös rooleja sujuvasti. Tämä on yhteispeliä.” On ajankohdasta kiinni, mitä Trobergit grilliin iskevät. Toistaiseksi juuri mikään ei ole ollut vierasta. Grillissä paistuvat erilaiset lihat ja kalat, jotka suorastaan vaativat seurakseen sesongissa olevia kasviksia. ”Hyvä arkinen ruoka on esimerkiksi lohi, kun se saa hieman savulastua seurakseen. Lihoista mielestäni herkullinen on karitsan sisäfilee. Grillaan sitä hetken ja laitan sen grillipannussa kermaiseen kastikkeeseen muhimaan.” Grillaaja ei olisi grillaaja isolla G:llä, ellei hän käyttäisi grilliään myös hieman eri tavoin kuin muut. Juuri aamulla grillissä ovat paistuneet kananmunat. ”Illanistujaisissa on kiva ohjelmanumero valmistaa vaikkapa jälkiruokakakku.” Yksi Trobergin bravuureista on kokonaisena grillattu ananas. Kun ananaksen kuori on leikattu pois, ananas asetetaan pyörimään moottoroituun grillivartaaseen epäsuoralle lämmölle kolmeksi vartiksi. Ananasta valellaan kauttaaltaan chilillä ja

kanelilla maustetulla hunajalla noin viiden minuutin välein. ”Sitten grillataan vielä vartti ja tarjotaan vaniljajäätelön kera.” Troberg laskeE grillaavansa

kolmisen kertaa viikossa, myös talvella. Parhaimmillaan grillaus on hyvässä seurassa. Trobergin ystäväpiiriin kuuluu monia huippukokkeja, joilta hän on saanut hyviä vinkkejä. Fine dining -tyyppinen ajattelu kannattaa kuitenkin grillatessa unohtaa. Paras grillielämys syntyy laadukkaista raaka-aineista ja konstailemattomasta, joskin tyylikkäästä esillepanosta. ”Ruokailun sosiaalinen puoli korostuu grillatessa. On kiva rytmittää illallista: tehdä joku pieni alkupala, sen jälkeen lihaa tai kalaa, sitten pitää tauko, antaa ihmisten ihmetellä, että tässäkö tämä oli, ja sen jälkeen yllättää heidät jollakin grillissä loihditulla jälkiruoalla.” Grillaus yhdistää ihmisiä, mutta kiveen hakatut tekniset totuudet myös jakavat ihmisiä. Troberg tuntee väittelyn kaasu- ja hiiligrillin etevyydestä. Ajatus kiireettömyydestä sekä hiilien viipyilevästä aromista puhuu hiiligrillien puolesta. Troberg suhtautuu asiaan kuitenkin käytännöllisesti. ”Suosin kahden grillin taktiikkaa. Hiiligrilli on hyvä, kun on aikaa, mutta joskus ruoka on saatava tulille nopeasti. Kaasugrilli lämpenee sillä välin, kun tekee muut valmistelut.”


OHJE SANTERI SAARINEN I KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI

Kauden drinkki

Kiivi & kurkku on ihanan raikas kesäinen juoma, jonka valmistat helposti ja nopeasti muutamasta raaka-aineesta.

Alkon asiantuntija Drinkkiasiantuntijamme Santeri Saarinen toimii Alkolla palvelu- ja tuotekouluttajana ja järjestää myymälähenkilökunnalle viini- ja olutaiheisia koulutuksia. Santeri Saarinen on toiselta ammatiltaan baarimestari.

k c MoaiL T Resepti

Kiivi & kurkku

6 cl alkoholitonta valkoviiniä 6 cl sitruunalimonadia 2 cl sitruunamehua tuoretta kurkkua 1 kiivi (basilikaa tai koivunlehtiä) JOs haluat tehdä mocktailin sijasta cocktailin, käytä juomana alkoholipitoista, makutyypin pirteä ja hedelmäinen valkoviiniä.

k c Co iL a T

1. Kuori kiivi ja leikkaa se puoliksi. Laita toinen puolikas lasin pohjalle ja murskaa huolella. 2. Lisää sitruunamehu, viini sekä limonadi. Sekoita. Lisää pitkä suikale kurkkua. 3. Täytä lasi jäillä tai jäämurskalla. Leikkaa jäljelle jäänyt kiivi siivuiksi ja käytä koristeena. 4. Halutessasi voit koristella juoman lisäksi basilikalla tai kevään ensimmäisillä koivunlehdillä.

Muistathan, että koivunlehtien poimimista varten tarvitset maanomistajan luvan.

37 2/ 21


Tilkkasella parempaa

Usein resepteissä suositaan kuivia valkoviinejä, mutta mikään ei estä käyttämästä makeampaakin. Se toimii hyvin etenkin marinadeissa sekä mausteisissa, esimerkiksi

Loraus valkoviiniä tuo ruoan makuun hapokkuutta ja syvyyttä.

aasialaisissa ruoissa.

o k L a V i N i Vi TEKSTI LASSE PAKARINEN I KUVAT JOHANNA MYLLYMÄK JA GETTY IMAGES

38 2/ 21

grilliruokien maustaja

Yrttinen valkoviinimarinadi 1/2 dl oliiviöljyä 2 1/2 dl valkoviiniä 5 rkl viinietikkaa 4 rkl hunajaa 3 valkosipulinkynttä murskattuina 2–3 punaista chiliä silputtuina pari kourallista silputtuja yrttejä, esimerkiksi rakuunaa tai salviaa suolaa mustapippuria

Risotot Valkoviini on paikallaan risotoissa, joihin se antaa kokonaisuutta raikastavaa hapokkuutta. Viini saa mielellään olla kuiva.

Kalaruoat Voi-valkoviinikastike – beurre blanc – on kalan klassikkokaveri. Siihen voi virittää uusia sävyjä esimerkiksi yrttien, valkosipulin ja chilin avulla.

Tilkkanen Pirteä ja hedelmäinen - tai Vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin valkoviiniä sopii todella moneen ruokaan sekä samalla myös lasiin ruoan kyytipoikana.

VALKOVIINI RAIKASTAA Tilkka valkoviiniä antaa ruokaan runsautta ja raikastavaa hapokkuutta. Samalla se tuo hedelmäistä aromikkuutta, vaikka kiehahtaisikin ruoanlaiton aikana. Valkoviini korostaa ruoan makuja ja voi nostaa kokonaisuuden uudelle tasolle. Parhaiten toimivat raikkaan hapokkaat viinit, joiden hedelmäisyys on tuoretta.

1. Sekoita ainekset keskenään.

Jos käytät makeaa valkoviiniä, vähennä hunajan määrää. 2. Anna grillattavien raaka-­ aineiden marinoitua seoksessa vähintään puoli tuntia. Marinadi sopii niin kasvisten, kalan, kanan, possun kuin naudankin maustamiseen.

Vinkit antoi Kana ja kasvikset Valkoviiniloraus sopii hyvin yrttisen uunikanan ja kasvisten vuokaan. Myös kasvispadat pitävät valkoviinistä.

Valtteri Paakkari, Alko Järvenpää Prisman myyjä, joka kokeilee mielellään uusia ruokalajeja ja innostuu viineistä sekä oluista.


MITÄ KUULUU?

KIRSI STÅHLBERG on 40-vuotias rekrytointikonsultti, freelancenäyttelijä, -juontaja ja -laulaja. Asuu Helsingissä. Tavoite Valmistua työyhteisön kehittäjäksi ja julkaista työelämään liittyvä podcast.

Kirsi Ståhlberg opiskelee

39 2/ 21

TEKSTI HELEN PARTTI I KUVA ESSI LYYTIKÄINEN

Rohkeus johti seitsemän vuoden työskentelyyn Alkossa ja opetti näyttelijälle paljon asiakastyöstä. "Seisoimme kaverini kanssa

Kaivopihalla Helsingin keskustassa 2000-luvun alussa ja katsoimme mitä kauppoja siinä ympärillä oli. Etsimme töitä. Kävelimme Alkoon ja kerroimme kassan myyjälle, että haluai­simme heille töihin. Siitä se lähti. Muutaman päivän päästä sain kutsun työhaastatteluun ja sitten työpaikan Pasilan Alkosta.” Kirsi työskenteli Alkon toimipisteissä Helsingissä ja Lahdessa yhteensä seitsemän vuotta viikonloppuisin ja kesäisin. Hän valmistui Lahden ammattikorkea­ koulusta näyttelijäksi ja muusikoksi ja nousi valtakunnan tietoisuuteen Salatut elämät -sarjan Isabella Holmina. Kuvaukset kestivät vuodesta 2007 vuoteen 2013.  Nykyään näytteleminen ja esiintyminen ovat Kirsille harrastus, joka tuo piristystä arkeen ja työelämään. Varsinainen leipä tulee Manpower­Groupilta, jossa

Kirsi työskentelee rekrytointikonsulttina. Alkosta tarttui matkaan monta hyvää oppia. ”Saamassani koulutuksessa korostettiin, että älkää keksikö viinisuosituksia omasta päästä, vaan kysykää kokeneemmilta myyjiltä. Asiakkaita pyrittiin oikeasti auttamaan. Alkon aika antoi pohjaa oikeaan työntekoon: töihin tullaan tiettyyn aikaan, on tauot ja kotiinlähtöajat, opitaan, miten töissä ollaan ja millaista on hyvä asiakas­palvelu.”

Työhaastattelussa Kirsi tiesi, että viinejä on kahta laatua, punaista ja valkoista. Alkossa tieto karttui, ja talon sisäisessä sokkotestissä Kirsi osasi jo erottaa vintage-samppanjan, cavan ja saksalaisen kuohuviinin toisistaan. ”Nyt tietämys on laskenut kuin lehmän häntä. Valitsen usein saman tutun suosikin, uusiseelantilaisen­ sauvignon blancin. Viini kuuluu minulla laadukkaisiin ja mukaviin hetkiin, kuten illanistujaisiin ystävien­ kanssa.”

Rohkea elämänasenne ja uuden oppimisen jano ovat pitäneet pintansa. Kirsi aloitti tammikuussa työyhteisön kehittäjän opinnot humanistisessa ammatti­ korkeakoulussa Humakissa Helsingissä. Jo Alkossa hän sai esimakua työnteki­ jöiden sitout­tamisesta, perehdyttä­misestä ja johtamisesta. Jokaisessa piilee potentiaalia, myös sellaisessa, joka kertoo Alkon työhaastattelussa, että punainen viini on pahaa. Nykyään myös punaviini on Kirsistä hyvää.


Kauden panimotuotteet

Kesäjuomat pursuavat raikkautta ja fiilistä! Kesällä aurinkoterassille ja grillipöydän ääreen halutaan juomia, jotka ovat monikäyttöisiä ja maultaan raikkaita. Helppous ja raikkaus ovat kesäjuomien avainsanat. TEKSTI ANIKO LEHTINEN

Gri llin ääreen

40 2/ 21 Asiantuntija

Kesän oluita yhdistää maun mutkattomuus ja monikäyttöisyys, oluita nautitaan niin grillin ääressä kuin ruoan kanssa, unohtamatta suomalaisille tärkeää saunaakaan. Laita paksuseinäinen olutlasi viileään ennen tarjoilua, niin olut pysyy lasissa kauemmin kylmänä!

Timo Vallo on Alkon tuotepäällikkö, joka vastaa panimotuotteiden asiakaslähtöisestä valikoiman kehittämisestä, tuotteiden elinkaaresta sekä tavarantoimittaja­ yhteistyöstä.

Mufloni Sunny Side IPA 6 % Runsaan humalainen, maultaan hedelmäinen IPA, joka on paras kumppani grillihampurilaiselle tai makean tahmeille ribseille.

To Øl House Of Pale 5,5 % Kypsän sitruksinen ja voimakkaasti humaloitu pale ale on oiva olut rasvaisille liharuoille tai kesäillan juustoille, unohtamatta runsaita tanskalaistyylisiä voileipiä.

A. Le Coq Extra Ginger 4,5 % Tuoksuvan inkiväärinen ja hieman sitrusmainen olut, josta saa hyvän seuralaisen aasialaismausteisille grilliruoille tai viileänä limeviipaleen kanssa alkujuomaksi.

Mallaskoski Juicy Summer IPA 6,2 % Mehukkaan hedelmäinen IPA, jonka jälki­maus­sa maistuu sitruksinen katkeruus. Grillatun lohen tai munakoison paras kaveri.


A lkoholittomaT virkistäjät

Alkoholittomien juomien kulutus nousee koko ajan, ja kesällä kaivataankin monipuolisia virkistäjiä myös alkoholittomana. Alkoholittomia juomia voi käyttää kuten niiden alkoholillisia serkkuja, mutta kannattaa muistaa, että viilennettäessä ne jäätyvät nopeammin.

i S s a r Te et olu

Autenrieder Weizen 5,3 % Hedel­mäinen vehnäolut tarjoillaan viileänä korkeasta lasista. Terassille tai vuohenjuusto­salaatin seuraan.

Aurinkoisella säällä oluilta toivotaan raikkautta ja mutkattomuutta, jolloin suosittuja oluttyylejä ovat erilaiset lagerit ja vehnäoluet. Edelleen trendikkäitä IPA-oluita nautitaan varsinkin ruoan kanssa ja erinomaisia ne ovat myös kesäillan istuskeluun.

Stone Buenaveza Salt & Lime Lager 4,7 % Suolaisen raikas ja hieman limettimäinen kesäolut on hyvä valinta viileänä saunaan, rannalle tai texmex-henkisten naposteluiden kanssa.

Wieninger Höglwörther Sommerbier 5 % Mukavan maltainen olut mökkisaunaan tai piknikille. Myös suolaisten piiraiden kaveriksi.

41 2/ 21

Nokian Italian Spritz Mocktail 0,0 % Hienostunut ja hennon katkeroinen, sellaisenaan juotava kesän raikastaja. Sopii myös booleihin.

Bavaria IPA 0,0 % Tasapainoisen kat­kera ja hieman hunajainen, raikas IPA kesän grillipöydän äärelle, vaikka kalaruokien kaveriksi.

t i r e d i i s t a a Raikk yyn ja kilistel än ruokapöytä Siiderit ovat loistavia kesä­juomia hedelmäisen happamuutensa ja hiilihappoisuutensa takia. Tarjoile siiderit viileänä, vaikka aperitiiviksi tai tervetuliaisjuomana kuohuviinilasista. Kesäruoka­ pöydässä siiderit sopivat grillatun kanan, salaattien, suolaisten piiraiden ja makeiden jälkiruokien kanssa. Kevyt siideri on erinomainen myös saunajuomana.

Thatchers Rosé 4 % Trendikkään punertava, omenaisen hapokas siideri, josta saa oivan aperitiivin tai seuralaisen yrttiselle kasvisruoalle tai aasialaishenkiselle grilliruoalle.

Mighty Hard Cider 5,5 % Viheromenaisen kuiva siideri, jonka kumppanina viihtyy grillattu kana ja kasvikset. Tämä siideri on hauska vaihtoehto myös juustokakkujen seuraksi, vaikka jälkiruokaviinilasista tarjoiltuna.


JÄLKIMAKU tutkituin JUTTU

ALKON LABORA­TO­RIO ACL TÄYTTI 80 VUOTTA – LAATU EI SYNNY SATTUMALTA 42 2/ 21

Tiesitkö, että Alkosta ostamasi juo­ma on läpäissyt tarkat laboratoriotutkimukset? Alkoholi­juo­makemian ja -analytiikan huip­puasiantuntijamme ovat varmistaneet jo vuosikymmeniä laboratorio­kokein, että tuotteemme täyttävät laatu- ja lainsäädännön vaatimukset. Tutkimme esimerkiksi alkoholin, sokerin ja säilöntäaineena käytettävän sulfiitin määrää sekä oluen katkeroainepitoisuutta. Analyysit teemme omassa labora­ toriossamme, joka sijaitsee Alkon pääkonttorin yhtey­dessä Helsingin Arkadiankadulla. Nykyisin 12 hen­ gen tiimimme kes­kittyy tuotteiden tutkimiseen, mutta 80 vuoden aikana tehtävä on ollut laa­jempi ja työntekijöitäkin on enimmillään ollut jopa 130. Aikoinaan laboratoriossa on tehty monipuolisesti tutkimusta mm. alkoholin vai­kutuksista terveyteen. Virallinen syntymäpäivä oli 1.4., ja juhlavuosi näkyy viestinnässä koko vuoden. Juhlavuoden kunniaksi myös logomme uudistui.

Ikää ei silmistä näe – riisu kasvomaski hetkeksi Suosittelemme käyttämään kasvomaskia myymälöissämme. Iän todistamisen ajaksi maski tulee kuitenkin poistaa, että myyjä pystyy varmistumaan asiakkaan iästä. ikärajatarkastus on osa Alkon tinkimättömästi

vastuullista asiakaspalvelua. Lain mukaan myyjän tulee pystyä varmistamaan, että alkoholia ostava asiakas on ostokelpoinen. Iän varmistaminen ei onnistu luotettavasti, jos asiak­kaan kasvot ovat peitettyinä. Siksi kasvomaski tulee poistaa iän tarkastamisen ajaksi. Paras tapa poistaa kasvomaski on tarttua molemmin käsin maskin korvalenkeistä ja siirtää maski hetkeksi pois kasvojen edestä. Älä laske maskia kädestä, älä myöskään koske maskin ulkopintaan tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle. Iän todentamisen jälkeen laita maski takaisin kasvoille korvalenkkien avulla kasvoihisi koskematta. Käytä mahdollisuuksien mukaan käsidesiä ennen ja jälkeen maskin poistamisen.

Poista maski tarttumalla molemmin käsin korvalenkeistä.

alkon asiantuntija

oikaisu

Eeva-Maria Rintala on laboratoriopäällikkö, joka vastaa Alkoholintarkastuslaboratorio ACL:n toiminnasta.

Viime lehden Alko-kysymyksiin oli lipsahtanut harmittava virhe. Kuvassa oli Kroatian lippu – ei Georgian, kuten piti. Toimitus pahoittelee virhettä.


NOUSUSSA

KATSE VUODEN JUOMATRENDEIHIN

1.

Raikkaus ja keveys: Kesän henkeen!

Mitkä ovat juoma-alan megatrendit, mitä pinnan alla poreilee? Alkon trendikatsaus kokosi tämän hetken kiinnostavimmat ilmiöt ja vinkit kotipruuvista kombucha-mocktailiin. Yhteiskunnalliset muutokset ja ajan isot ilmiöt näkyvät myös juomatrendeissä, käy ilmi Alkon trendikatsauksesta. Helmikuussa julkaistu katsaus kokoaa vuoden 2021 kiinnostavimmat ilmiöt ja juomatrendit vastuullisesta kuluttamisesta hittidrinkkeihin ja uusiin makuyhdistelmiin. Laseissa nähdään paitsi trendikkäitä mocktaileja ja simppeleitä kahden raaka-aineen drinkkejä myös kuplivaa. Klassiset kuohuviinidrinkit ovat nousussa, ja uudet roseeproseccot yhdistävät kaksi megatrendiä, roseen ja kuohuviinin.

Terveys, hyvinvointi sekä erilaiset ruokavaliot näkyvät yhä useammin myös juomavalinnoissa – esimerkiksi vegaanista ruoka­ valiota noudattava valitsee vegaanisen viinin, joku toinen välttelee sokereita. Myös huoli ilmastosta sekä halu tehdä vastuullisia valintoja näkyvät juomavalinnoissa. Joko tiedät, mistä on kyse suosiotaan kasvattaneessa sober curious -trendissä? Lue trendikatsaus verkossa! Löydät sen Alkon sivuilta Uutishuoneesta. www.alko.fi/trendiraportti

2.

Kuplat: Perhejuhlien tunnelman kohottajat, myös alkoholittomana.

43 2/ 21

3.

Mocktailit ja alkoholittomat sangriat: Karkkia silmille, herkkua makunystyröille ja sopivat koko perheelle.

4.

Alkotoive: Oman suosikkijuoman toivominen oman lähi-Alkon valikoimiin.

5.

Verkko-ostaminen: Ostosten tilaaminen verkkokaupasta omaan lähi-Alkoon tai noutopisteeseen. Kesällä mökkipaikkakunnalle.


JÄLKIMAKU MYYMÄLÄBAROMETRI

SUOMEN POHJOISIN ALKO ON:

Utsjoki Nuorgam 70°04´57˝N, 027°52´16˝E

Pakkausten hiilijalanjäljet juomalitraa kohden:

Juomapakkaus ja sen valmistaminen aiheuttavat merkittävän osuuden alkoholijuoman hiilijalanjäljestä.

Suomen Pohjoisin Alko

sijaitsee Utsjoen kunnassa, Tenojoen rannalla, aivan suomineidon päälaen korkeimman hiustupsun kohdalla. Nuorgam on Suomen ja Euroopan unionin pohjoisin kylä. Nuorgamin Alkon valikoimissa on hiukan alle 1 000 tuotenimikettä.

ilmaston kannalta ei ole yhdentekevää, millä

Lasipullo 0,75 l / 540 g

675 g CO2e/l

nuorgam

44 2/ 21

Kevyt lasipullo 0,75 l / 420 g

525 g CO2e/l

hanko

PET -muovipullo 0,75 l

SUOMEN ETELÄISIN ALKO ON:

Juomapakkauksen ilmastovaikutus on merkittävä

245 g

tavalla pakatun juoman valitsee. Pienimmät hiilijalanjäljet ja ilmastovaikutukset juomalitraa kohden ovat viinillä, joka on pakattu hanapakkaukseen, kartonkitölkkiin tai viinipussiin. Pullotetuissa viineissä ilmastoystävällisin pakkaustapa on PET-muovipullo. Sen hiilijalanjälki on vain 35 prosenttia perinteisen lasipullon hiilijalanjäljestä. Muovipullon pienemmät ilmasto­vaikutukset johtuvat pakkauksen valmistamiseen kuluvasta pienemmästä energiamäärästä, sillä lasipullon valmistusprosessi vaatii erittäin korkean lämpötilan, noin 1 400-1 600 ˚C, jonka aikaansaaminen kuluttaa paljon energiaa.

Pakkausten hiilijalanjäljet juomalitraa kohden: • Hanapakkaus 70 g CO2e/l • Kartonkitölkki 85 g CO2e/l • Viinipussi 96 g CO2e/l • Alumiinitölkki 190 g CO2e/l • PET-muovipullo 245 g CO2e/l • Kevyt lasipullo (alle 420 g) 525 g CO2e/l • Perinteinen lasipullo (noin 540 g) 675 g CO2e/l Viinipakkausten ilmastovaikutuksia tarkasteltiin Alkon teettämissä tutkimuksissa vuosina 2018 ja 2019. Tuloksia voi soveltaa myös muiden tuotteiden pakkauksiin. Sama sääntö pätee siis myös panimotuotteiden ja väkevien alkoholijuomien pakkauksiin: mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.

CO2e/l

Hanko Mitä kevyempi ja

59°49´25˝N, 22°58´05˝E Hangossa asuu reilut 8 000

asukasta. Hanko on kesäkaupunki ja ennen kaikkea merikaupunki. Itäsataman vierasvenesatamassa yöpyy veneilykauden aikana noin 7 000 venekuntaa. Hangon Alkon valikoimissa on noin 1 200 tuote­ nimikettä.

kierrätettävämpi pakkaus, sitä

Alumiinitölkki 0,33 l

190 g* CO2e/l

Viinipussi 1,5 l

96 g CO2e/l

Kartonkitölkki 1l

85 g CO2e/l

*Alumiinitölkin laskelmassa on käytetty muista poikkeavaa tietolähdettä.

pienemmät ilmastovaikutukset.


JOS LUET VAIN kaksi

1. MAIJA MÄNNISTÖ: VIINITOLLON KÄSIKIRJA

VÄLIVESI JA GROW JATKAVAT YHTEISTYÖTÄ Vedenjuonti on tärkeä osa hyvinvointia. Alkon Välivesi on ollut muistuttamassa vedenjuonnin tärkeydestä jo vuodesta 2019: Muista juoda vettä väliin, oli sitten työpäivä, kesäkuuma, kahvihetki tai hikitreenit. Alkon Välivesi on tänäkin vuonna GROW-verkkotreenivalmennuksen yhteistyökumppani. Verkkotreenit ovat yleistyneet korona-aikana, mutta ovat kätevyydessään tulleet varmasti myös jäädäkseen. GROW-treenejä pyörittää tunnettu saliketju TFW Helsinki. GROW-valmennuksen treenifilosofiaan kuuluu, että jokainen saa tehdä juuri oman kunnon ja päivän kunnon mukaan,

treenit mukautuvat eri tasoihin. GROW on lyhenne sanoista Good Reps Only ja se puolestaan muistuttaa siitä, että treenissä tavoite ei ole määrä vaan laatu, näin treeni on turvallista ja hauskaa. Valmennuksen rentoon meininkiin voi tutustua osoitteessa: goodrepsonly.com. Treenejä voi alkuun kokeilla ilmaiseksi. Hyviä treenejä – ja ota vettä väliin!

Mitä unelmiesi kesäkeittiössä kokataan? Etiketin sadat reseptit nyt myös Pinterestissä. ota Seurantaan Alko Oy ja suunnittele haaveidesi kesämenu!

Viinitollon käsikirja viihdyttää ja tarjoaa siinä sivussa uusia oppeja viinien maailmaan. Käsikirjassa ei tankata erilaisten rypäleiden ominaispiirteitä tai kasvualueita, vaan sukelletaan viinitietouteen rennosti. Ääneen pääsevät sanavalmiit alan ammattilaiset, joiden kanssa selvitetään muun muassa, vaikuttaako seura viinilasillisen makuelämykseen tai onko kallis viini aina halpaa parempi.

2. SAMI TALLBERG: VILLIYRTTIKEITTOKIRJA Klassikkoteoksen uudistettu ja laajennettu painos esittelee 117 villikasvia. Vuonna 2010 ensimmäisen kerran julkaistussa teoksessa on mukana syötäväksi hyödynnettäviä villikasveja, joita voi löytää niin meren rannoilta, metsistä, niityiltä kuin pihapiiristäkin. Uniikki kirja sisältää erinomaiset tunnistuskuvat, tiivistetyn kasvikohtaisen informaation sekä keittiömestari Sami Tallbergin sesonginmukaisia, yksinkertaisia ja herkullisia reseptejä.

45 2/ 21


JÄLKIMAKU noutoruoka

GETTY IMAGES

Pullopostia maailmalta

Isossa-Britanniassa vaaditaan

Egyptistä on kaivettu esiin

rattijuopumusrajojen tarkistamista. 0,8 promillen raja on 1960-luvulta ja se eroaa Euroopassa yleisestä 0,5 promillen rajasta.

kenties maailman vanhin teollisen kokoluokan muinaispanimo. 5 000 vuotta vanhan tuotantolaitoksen kapasiteetti on ollut yli 20 000 litraa olutta.

Lähde: The Sunday Times.

Lähde: Smithsonian.

MITÄ JUOMAKSI HAMPURILAISEN KANSSA?

Keniassa keskustellaan uusista

alkoholilainsäädännön pykälistä, jotka voimaan tullessaan kieltäisivät alle 75 senttilitran alkoholipakkaukset ja asettaisivat lasipulloille pakollisen pantin.

hampurilaisesta on viime

vuosina kasvanut salonkikelpoinen herkku. Briossisämpylät, pihvikarjan jauheliha ja muut ensiluokkaiset raaka-aineet nostavat tämän perinteisen noutoruoan uudelle tasolle. Hampurilaisen kaverina toimii vaalean lagerin rinnalla myös rapsakasti humaloitu IPA. Molemmista oluttyypeistä löytyy myös raikkaita alkoholittomia vaihtoehtoja. Punaviineistä hampurilaisen itseoikeutettuja kavereita ovat mehevät ja hilloiset jenkkipunaviinit esimerkiksi Zinfandel-rypäleestä. Kokeile myös Italian zinfandel­ viinejä, jotka tunnetaan saapasmaassa usein nimellä primitivo. Kokeilunhaluinen kuplien ystävä juhlistaa hampurilaisaterian lasillisella saignée-menetelmällä valmistettua, runsaan hedelmäistä roseesamppanjaa. Yllättävän toimiva ja hieno yhdistelmä!

Lähde: verkkomedia Hapa Kenya.

YHDYSVALLOISSA jopa

5 prosenttia maan syöpäkuolemista linkittyy alkoholiin. Lähde: Becker's Hospital Review. GETTY IMAGES

46 2/ 21

Tutkittua tietoa ja lakipykäliä

Ranskassa koronapandemia ja

Yhdysvaltain tullit ovat iskeneet ranskalaisten viinien ja väkevien vientiin. Alkoholijuomia vievien yhtiöiden liikevaihto laski lähes 14 prosenttia vuonna 2020. Juomateollisuus muodostaa Ranskan ulkomaanviennin toisiksi suurimman teollisuuden alan ilmailuteknologian jälkeen.

australian Pohjoisterritoriossa

on ollut käytössä alkoholin minimihinnoittelu, jolla on tähdätty alkoholihaittojen vähentämiseen ja erityisesti BiB-viinien (Australiassa "cask wine") hinnoitteluun. Tutkimuksen perusteella minimihinnoittelu on vähentänyt alkoholin kulutusta. Lähde: Australian and New Zealand Journal of Public Health -journalin tutkimus.

Lähde: Reuters.

irlannissa panimot vähen-

Vinkit antoi Master of Wine ja Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

sivät alkuvuodesta jakeluaan, jotta hallituksen toive pimeiden baarien eli "shebeenien" toiminnan vaikeutumisesta toteutuu. "Gardai" eli Irlannin poliisi on arvioinut, että maassa toimii jopa 1 000 salakapakkaa. Lähde: Sunday World.

pullopostit kokosi Alkon yhteiskuntasuhdepäällikkö Ilari Ceder.


TEKSTI TARJA SINERVO I KUVA JOUNI HARALA

näkemys

SINÄKIN VOIT AUTTAA YKSINÄISTÄ

kriisipuhelin

Korona kuormittaa ihmisiä ja avun tarve on lisääntynyt. Kriisipuhelimessa käytiin viime vuonna noin 90 000 keskustelua, kun tavallisesti niitä käydään noin 55 000/vuosi. Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin: 09 2525 0111 päivystää ympäri vuorokauden.

Mieli ry:n kriisipuhelin tarjoaa tukea vaikeaan elämäntilanteeseen. Viime vuonna 5 080 soittajaa kaipasi apua yksinäisyyteen, kertoo toiminnan­ johtaja Sari Aalto-Matturi. Miten yksinäisyyden tunnettaan voi itse lievittää? Koronakriisiin liittyvä eristäytyminen on tehnyt yksinäisyyden tunteen tutuksi jokaiselle. Yksinäisyyden myöntäminen ja tuen hakeminen voi tuntua vaikealta, mutta yksinäisyydestä olisi tärkeää puhua, jotta saisi näköaloja tunteen helpottamiseen ja sen kanssa pärjäämiseen. Suomessa on monia puhelin- ja verkkopalveluja, joissa voi keskus­tella ammattilaisen tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa, saada vertais­ tukea tai löytää juttuseuraa. Mitä voisi tehdä yksinäisten ihmisten auttamiseksi? Tämä on tärkeä asia! Korona on tehnyt meidät tietoisemmaksi yksinäisyydestä ja auttanut näkemään läheisten, ystävien ja työtovereiden merkityksen. Olemme oppineet pitämään muihin yhteyttä luovasti vaikkapa ulkoillen tai etäyhteyksin. Voimme kaikki vähentää yksinäisyyttä huomioimalla naapurit, muut kaupan kassalla jonottavat tai eri alojen ammattilaiset, joita kohtaamme. Muutaman sanan vaihto, silmiin katsominen ja hymy tekevät paljon – samoin soitto jollekulle yksin asuvalle. Jos aika ja oma elämäntilanne sallii, kannattaa hakeutua vapaaehtoistyöhön, jota tarjoavat mm. Mieli ry ympäri Suomea (mieli.fi/tule­ vapaaehtoiseksi) ja HelsinkiMissio. Miten rohkaistua tapaamaan ihmisiä koronan jälkeen? Moni odottaa jo paluuta harrastuksiin ja tapaamisia läheisten ihmisten kanssa. Pitkä eristyneisyys saattaa kuitenkin nostaa kynnystä lähteä liikkeelle. Tässä voimme auttaa toinen toistamme, pyytää mukaan ja tarjoutua kaveriksi.

Yksinäisyys on Alkon järjestöyhteistyön vastuullisuusteema vuonna 2021.

47 2/ 21

VINKIT YKSINÄISYYTEEN: 1. Tee reipas kävely­retki luontoon tai kaupungille. 2. Käy kaupassa, kioskilla tai kirjastossa. Tervehdi ja hymyile – hymyn kyllä aistii maskinkin takaa. 3. Mieti, kenen kanssa et ole pitkään aikaan jutellut ja soita hänelle. 4. Kysy, tarvitseeko naapurisi tai joku muu apua. 5. Hyväksy, että yksinäisyyden kokemuksetkin ovat osa elämää.


Testaa tietosi

ALkOiSa V Loistatko juoma- ja ruokatietoudessa? Vastaa kysymyksiin, oikeat vastaukset voit tarkastaa sivun alalaidasta. 1. Millä kriek-olut maustetaan? a) vadelmalla

b) mansikalla

c) kirsikalla

d) persikalla

a) taidemaalari b) näyttelijä c) oopperalaulaja d) balettitanssija

4. Minkä maan ”oma” lajike on vaalea Grüner Veltliner? a) Itävalta b) Slovenia c) Saksa d) Sveitsi

2. Millä alueella Espanjan perinteisen menetelmän kuohuviinien tuotanto alkoi 1800-luvulla? a) Ribera del Duero

5. Minkä rypälelajikkeen viinit ovat klassisia vuohenjuuston kumppaneita? b) Pinot Gris

c) Rioja

c) Chardonnay

d) Cava

d

Riesling

KUVAT GETTY IMAGES

a) Sauvignon Blanc

b) Penedès

Oikeat vastaukset: 1 c / 2. b / 3. d / 4. a / 5. a

48 2/ 21

3. Pavlova on ihana marenkiherkku, joka on nimetty Anna Pavlovan mukaan. Minkä alan taitaja hän olikaan?


TAINA VILKUNA

TAINAN TerveisET

Parsaa omasta maasta tuore kotimainen parsa on keväinen sesonki­

parsanviljely ei ole hätäisen ihmisen hommaa.

herkku, jota alan kiihkeästi kaivata jo alkuvuodesta. Rakkaus parsaan on saanut meidät viljelemään sitä kesäpaikassamme vuosikausia – tai ehkä on parempi puhua sinnikkäästä yrityksestä kuin mistään tehoviljelystä. Hullaannuin parsaan ensimmäistä kertaa viinimatkalla Ranskan Alsacessa 1990-luvulla. Paikalliseen tapaan tanakoiden valkoisten parsatankojen ja hollandaisekastikkeen kylkeen tarjolle tuotiin valtava kimpale possunpotkaa – ei varsinaisesti mikään kevyt kasvisruoka-annos, mutta todella herkullinen. Ja ne parsat: edellisenä päivänä nostettuina ne eivät muistuttaneet mitään, mitä olin aiemmin päässyt maistamaan. Sitten pääsin tuoreen vihreän parsan makuun. Napakaksi keitettynä, hollandaisekastikkeen ja ilmakuivatun kinkun kanssa tarjottuna ne eivät kaivanneet seurakseen muuta kuin lasillisen aromaattista muscat-valkoviiniä.

Vaikka parsamaan istuttaisi taimista, ensimmäistä satoa saa odottaa useamman vuoden. Sittenkään ei saa olla liian ahne, vaan pitää malttaa jättää tarpeeksi vartta keräämään voimaa juurakoihin tulevia satokausia varten. Parsa viihtyy parhaiten hiekkaisessa maassa. Isoröyhiöläinen savipelto on niin kaukana ihanteellisesta kuin olla ja saattaa, mutta onneksi armas aviomieheni on hyvä myös lapiohommissa. Maata muokkaamalla, hiekkaa aina vaan lisäämällä ja vakoja rakentamalla olemme saaneet jo jonkinmoista satoa. Viime kesänä tehtiin toinenkin parsapenkki tulevaisuutta turvaamaan ja satokautta pidentämään. Parsan satokausi on meillä vain muutamia viikkoja touko–kesäkuussa. Yksi koronavuoden­parhaista puolista olikin se, että ensimmäistä kertaa olimme koko satokauden paikan päällä nauttimassa joka nupusta. Vein hifistelyni niin pitkälle, että ennen parsa-ateriaa laitoin veden tulille, ja vasta veden alkaessa kiehua napsin solakat vihreät parsat maasta. Aika nostosta kattilaan: 30 sekuntia. Paras keittoaika: 1 minuutti. Lau­­taselle lisäksi voisulaa ja parmesaanilastuja ja lasiin hedelmäisen paahteista blanc de blancs -samppanjaa. Oi onnea.

kotimaassa alkoi vimmattu maistelu: ehkä jokin

muu viini toimii parsan kanssa vielä paremmin. Rypäleihastukset seurasivat toisiaan: mineraalinen Chardonnay, yrttinen Sauvignon Blanc, sitruksisen hapokas Riesling, mausteinen Grüner Veltliner. Kaikista löytyi mainioita yhdistelmiä, viimeistään parsan kavereita vaihtelemalla. Parsan on väitetty olevan vaikea kumppani viinille, mutta omaan makuun olen saanut sen aina paritettua muuttelemalla lisukkeita voisulasta ja parmesaanilastuista kylmäsavuloheen tai palvikinkkuun. Vastanostettua kotimaista parsaa on edelleen vaikea saada kaupasta. Parsaa on kyllä tarjolla ympäri vuoden, mutta matka maapallon toiselta puolelta vie parhaan terän tältä tuoretuotteelta. Siispä omaa parsamaata pystyttämään.

” Parsanviljely ei ole hätäisen ihmisen hommaa. Vaikka parsamaan istuttaisi taimista, ensimmäistä satoa saa odottaa useamman vuoden.”

rakastaa viinin ja etenkin samppanjan yhdistämistä ruokaan hyvässä seurassa. Taina on yksi Suomen viidestä Master of Wine -tutkinnon suorittaneista ja työskentelee Alkossa tuoteviestintä­ päällikkönä.

49 2/ 21


6 annosta, aktiivinen valmistusaika 20 min, passiivinen 5 h 4 dl kuohukermaa 1 1/2 dl sokeria 2 sitruunaa (1 dl sitruunamehua ja 1 rkl sitruunan kuorta) 300 g mansikoita 8 cl mansikka- tai muuta marjalikööriä 50 g pistaasipähkinöitä (suolattomia) syötäviä kukkia 1. Keitä kermaa ja sokeria katti-

lassa noin 5 minuuttia niin, että seos poreilee kevyesti. Sekoita koko ajan. Ole tarkkana, sillä seos kuohahtaa helposti. 2. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu sekä sitruunan raastettu kuori. Kuori pinnalle mahdollisesti muodostunut vaahto. 3. Kaada seos annoslaseihin. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia. 4. Leikkaa mansikat pieniksi paloiksi muovipussiin. Lisää joukkoon likööri. Anna maustua jääkaapissa noin 2 tuntia. 5. Koristele possetit marinoiduilla mansikoilla, murskatuilla pistaasipähkinöillä ja syötävillä kukilla.

Juomasuositus

Kolmen raaka-aineen kermavanukas eli posset on superhelppo valmistaa. Sitruunan happamuus hyydyttää kerman, joten liivatetta ei tarvita!

Tarjoa mansikkaisen jälkiruoan kanssa alkoholitonta kuohuviiniä, jossa saa olla makeutta. Viilennä viini hyvin ja tipauta lasiin muutama mansikkasiivu.

OHJE MIKA RAMPA | KUVA JOHANNA MYLLYMÄKI | JUOMASUOSITUKSET ANRI LINDSTRÖM JA TAINA VILKUNA, ALKO

50 2/ 21

Sitruunaposset ja marinoidut mansikat

ESSENCE-MALJAT: IITTALA, ESILIINA: AARIKKA

ä l i e V taKin o J akeaA M

Jälkiruoka


GETTY IMAGES

LISÄÄ HYVIÄ HETKIÄ ALKON ASIAKKAILLE – SEURAAVA NUMERO ILMESTYY 9.9.

Etiketti

SEURAAVASSA NUMEROSSA

Syksyn satoa metsästä ja puutarhasta – poimi mukaan parhaat ideat ja viileimmät vinkit!

Mukana

10 syytä rakastua Chilen makuihin Sienestäjän sielu kaipaa metsään Oktoberfestin suosikit Oi omenaonnea!

löydät aina ajankohtaiset ruokaohjeet juomavinkkeineen myös osoitteesta Alko.fi

Alko alko.fi

Facebook facebook.com/ alkopalvelee

Etiketti 56. vuosikerta JULKAISIJA

Alko Oy, Arkadiankatu 2, 00100 Helsinki Postiosoite: PL 99, 00101 Helsinki PÄÄTOIMITTAJA

Sari Karjalainen, sari.karjalainen@alko.fi

Instagram alko_oy

Pinterest Alko Oy

TUOTANTO: GENERO SISÄLTÖSTRATEGI Anu Mäkelä HEAD OF CREATIVE, AD Jessica Leino AD Roosa Hyrske ja VASTAAVA TUOTTAJA Solja Sergelius TOIMITUSNEUVOSTO ALKO: Maritta Iso-Aho, Sari Karjalainen,

Annakaisa Koskinen, Leena Laitinen ja Mikko Lehtiniemi GENERO: Roosa Hyrske ja Solja Sergelius PAINOPAIKKA Punamusta Oy

Etiketti ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Twitter twitter.com/Alko_Oy

Etiketti alko.fi/ juoma-ruoka

Verkkokauppa alko.fi

Seuraava Etiketti ilmestyy 9.9.2021. Lehti on saatavana maksutta Alkon myymälöistä. Etiketti ei vastaa tilaamatta lähetetyn ­materiaalin säilyttämisestä eikä palaut­ta­ misesta. Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti. Hiilineutraali painotuote. ISSN 0780-508X

Painotuotteen hiilipäästöt on laskettu ClimateCalcilla.

JUTTUVINKIT JA PALAUTE

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000084/FI

etiketti@genero.fi

51 2/ 21


Näet uutuudet nyt ennakkoon Alko-äpistä. KATSO UUTUUDET

TEE MUISTILISTOJA

TILAA KOKO VALIKOIMASTA

LÖYDÄ MYYMÄLÄ

SKANNAA MUISTIIN

OPI JA INSPIROIDU

TARKISTA SAATAVUUS

Löydät sovelluksen täältä:


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.