Etiketti 4/2018

Page 1

Alkon lehti asiakkaille

4•2018 viini

Navarra & ikoninen Garnacha-rypäle olut

Pakkaspäivien maukkaat oluet vaikuttaja

Aira Samulin, pitkän ja terveen elämän esikuva

Juhlamakuja maailmalta


juoman

juurilla

Pohjolan puhtaat maut

2

––– 4/18

SUOMI ON ILMASTOLTAAN liian viileä viiniköynnöksen kaupalliseen kasvatukseen. Pohjolan yöttömien öiden pitkä valoisa aika tuottaa kuitenkin aromikkaan sadon muita hedelmiä ja marjoja, joista valmistetaan meillä viinejä sekä tyylikkäitä liköörejä. Raaka-aineiden vaihtelevuus antaa kotimaisiin marja- ja hedelmäviineihin hienon makujen ja värien kirjon. Viinejä valmistetaan muun muassa viljellyistä valko-, viher-, punaja mustaherukoista, mansikoista, vadelmista, karviaisista ja omenoista sekä luonnonmarjoista, kuten lakoista, mustikoista ja puolukoista. Usein viinien makua on pyöristetty ainakin pienellä sokerimäärällä. Viinejä tehdään myös kuohuvina. Suomessa valmistetaan lisäksi persoonallisia ja laadukkaita alkoholittomia kuohuviinejä. Kotimaisten viinien ja liköörien tuottajat ovat kooltaan vaihtelevia. Suomessa on toiminut jo yli 20 vuotta myös tilaviinejä valmistavia pientuottajia, joiden kokonaan Suomen leveysasteilla kasvaneista raaka-aineista vähintään 50 prosenttia on peräisin tilan omilta tai hallinnassa olevilta mailta.

Teksti Lasse Pakarinen Kuva Fanny Haga Lähteet Suomen Viiniyrittäjät ry., finlex.fi, Valvira


✓ Pohjolan yöttömät yöt tuovat aromikkaita makuja marjoihin ja hedelmiin, joista tuotetaan viinejä ja liköörejä.

1995

oli vuosi, jolloin tilaviinit mahdollistava lainmuutos tehtiin.

27 tilaa Suomessa on noin 27 aktiivista tilaa, joka valmistaa tilaviinejä.

995 000 litraa

hedelmäviiniä tuotettiin Suomessa vuonna 2017.

175 000 litraa

oli tilaviinien tuotanto vuonna 2017.

3

––– 4/18


6

Alkupalat

12 Pääjuttu Pohjois-Espanjan Navarra hurmaa monimuotoisuudellaan.

pääkirjoitus

Miten menee?

20 Henkilö Markus Rydenfeltistä tuli kokki ihan vahingossa, kaikeksi onneksi.

Kiitos kaikista palautteista ja kysymyksistä, joita olemme tämänkin vuoden aikana saaneet Etikettiin. Yhteydenotoissa on kaivattu kadonnutta vanhaa suosikkireseptiä, annettu kirpeää palautetta kirjasinväristä, moitittu muutamia sanavalintoja mutta myös kiitelty hyvää lukupakettia, ja ehkä kaikkein useimmin kehuja on tullut upeista kuvista ja herkullisista resepteistä. Lähtökohtaisesti uskaltaisin arvioida, että Etiketillä menee ihan hyvin. Vuoden takainen juhlanumeromme sai tänä vuonna kaksi huimaa tunnustusta parhaasta ulkoasusta, toisen täältä kotimaasta ja toisen rapakon takaa. Lämmin kiitos vielä kerran kaikille tekijöille ja edesauttajille! Totta varmasti sanonta, että ehjää ei kannata lähteä korjaamaan. Toisaalta uskon myös siihen, että kun tilanne on hyvä, silloin vasta kannattaakin lähteä eteenpäin. Hyvissä voimissa ei tarvitse tehdä paniikkijarrutuksia tai täyskäännöksiä, vaan voidaan vahvistaa jo olemassa olevaa. Hionnat ja uudistukset ovat kuitenkin aina paljolti myös makuasioita, toisesta mentiin hyvään suuntaan, toisesta vanhassa oli vara parempi. Millainen Etiketin lukija sinä olet, ja miten lehti palvelee sinun lukuhetkiäsi? Kerro meille, olisi kiva kuulla. Löydät linkin lukijagallupiimme tämän lehden sivulta 10. Vastaa ja vaikuta siihen, mihin suuntaan lehteä ensi vuonna viemme. Ja voitpa vastaamalla vaikuttaa tulevien juttujen aiheisiin.

✓ Kerro ja vastaa kyselyyn, miten Etiketti palvelee sinua!

4

––– 4/18

24 Reseptit Makeita ja suolaisia leivonnaisia maailmalta joulun pyhiin.

34 Kauden oluet Esittelyssä 17 talvikauden maukasta olutta.

37 Luottoreseptini Anni Hautala hyödyntää ruoan aletuotteet ja jääkaapin antimet.

38 Matkalla Sherry on elegantti ja ruokaystävällinen viinityyli

40 Maailmalta Olut- ja viinituottajat maailmalta kertovat joulupöydän antimistaan

44 Ilmiö Ruokakassit kotiovelle, kiitos!

46 Myymälä Espoon Otaniemi sai oman Alkon.

Tunnelmallista talvea! Sari Karjalainen

49 Kolumni Samppanjasta tuli jo valtavirtaa.

Facebook facebook.com/alkopalvelee

Instagram alko_oy

Twitter twitter.com/Alko_Oy

Juttuvinkit ja palaute jaana.kalliokoski@otava.fi 53. vuosikerta Julkaisija Alko Oy Arkadiankatu 2 00100 Helsinki Postiosoite: PL 99, 00101 Helsinki Päätoimittaja Sari Karjalainen sari.karjalainen@alko.fi

Toimitusneuvosto alko: Leena Laitinen (pj), Maritta Iso-Aho, Sari Karjalainen, Mikko Lehtiniemi, Anne Pallaste otavamedia oma: Jaana Kalliokoski, Antti Pulkkinen Toimitus Otavamedia OMA etunimi.sukunimi@otava.fi puhelinvaihde 09 15 661 Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia

Alko alko.fi

etiketti.fi

tuottaja Jaana Kalliokoski ja Marina Ahlberg ulkoasu Antti Pulkkinen (AD) Painopaikka UPC Print Etiketti ilmestyy 4 kertaa vuodessa Seuraava Etiketti ilmestyy 7.2.2019. Lehti on saatavana maksutta Alkon myymälöistä. Etiketti ei vastaa tilaamatta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti. Etiketissä käytetty paperi on EU-ympäristömerkitty. ISSN 0780-508X

Verkkokauppa alko.fi


Tässä numerossa

20

Osallistu ! Espanja-pruuviin Lue s. 50

34 5

––– 4/18

12

38

24


Alkupalat

Alkoholi on kaksiteräinen miekka: moni juo suruunsa, mutta jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa kuitenkin myös masennusta eikä siten helpota oloa.

vaikuttaja

Ylös, ulos ja tanssimaan Yrittäjä, tanssitaiteilija Aira Samulin, 91, oli täysin raitis 80-vuotiaaksi. Nykyään lasillinen kuohuvaa maistuu silloin tällöin.

6

––– 4/18

PITKÄN JA TERVEEN IÄN ikoni Samulin kertoo kotiolojen luoneen pohjan hänen elämäntavoilleen. Isä oli raitis ja urheilija, kuten tämän viisi veljeäkin. Tavat tarttuivat Suvion perheen lapsiin. Hän valitsi raittiuden voidakseen huolehtia kaikista elämäntilanteista selvin päin. Moni seniori on kuitenkin elänyt toisin. Alkoholin kulutus eläkeikäisten keskuudessa on lisääntynyt, ja moni säilyttää seniorina reippaat juomatavat, jotka on keski-ikäisenä omaksunut. Miten te näette tilanteen? Ymmärrän heitä. Usein ihmiset jäävät työelämän jälkeen tyhjän päälle. Kotiin ei kuitenkaan pidä muurautua, ei ainakaan yksin. Arvo Ylppö sanoi jo aikanaan, että pitää lähteä ovesta ulos ja tehdä vaikka tikusta asiaa, ettei pakene arkea alkoholiin tai muuhun huumeeseen. Eihän millään muulla väellä kuin eläkeläisillä ole niin paljon mahdollisuuksia valita, mitä tehdä. Tyhjyyden voi täyttää vapaaehtoistyöllä tai osallistumalla yhdistysten toimintaan. Silloin kuuluu porukkaan ja on tarpeellinen. Miksi täydellinen raittius? Tein aikanaan 20 vuotta nuorisotyötä kouluilla sponsoreina Alko ja Valio. Puhuimme, opetimme tansseja, järjestimme tanssikilpailuja, joista parhaat pääsivät esiintymään tapahtumiin Helsingin jäähallissa. Sloganimme oli: maidolla ilo irti ja sekoillaan selvin päin. Näimme, että esimerkin voima on valtava. Mikä on nyt suhteenne alkoholiin? Kun täytin 80, saatoin jo vaihtaa kohtuuteen. Kierrämme Mielenterveysseuran johdosta eläköityneen Pirkko Lahden kanssa hoivakodeissa ja palvelutaloissa. Villitsemme asukkaita laulamaan, tanssimaan ja nauramaan. Heillekin lasillinen viiniä tulisi sallia, jos he niin haluavat.

Aira Samulin Koti Helsingissä

✓ Villitsemme asukkaita laulamaan, tanssimaan ja nauramaan.

Perhe 2 lasta, heistä tytär nukkui pois tänä syksynä. 3 lastenlasta ja 2 lastenlastenlasta Työ Tanssitaiteilija sekä yrittäjä Hyrsylän Mutka Oy:ssä Harrastukset Tanssi, mielenterveystyö, kokkailu ja matkustelu

Teksti Marita Kokko Kuva Anton Reenpää


Kuva Ville Rinne

3 vinkkiä

– talvikeittiöön – Lisää vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämisessä osoitteessa alko.fi/reseptit

Kuvassa vasemmalta myyjä Niko Laiso,palvelupäällikkö Pekka Matikainen ja myyjä Katja Sipi.

Kohtuullisen mainio Arkadian Alko ARKADIAN MYYMÄLÄN olutosasto sai syyskuussa Kohtuullisen Mainio Olutkauppa -kunniakirjan Suomen vanhimmalta olutseuralta, Kohtuullisen Hutikan Pyhältä Veljeskunnalta. Kunniakirja myönnetään vuosittain kaupalle, joka tarjoaa kuluttajien kriittiset vaatimukset täytttävän, monipuolisen ja mielenkiintoisen valikoiman erilaisia oluita. ”Erityisen arvokkaan palkinnosta tekee se, että yhdistys ei ole aikaisemmalla periaatepäätöksellä palkinnut yhtään Alkon myymälää”, kommentoi Alkon panimotuotteiden ja väkevien tuotepäällikkö Timo Vallo. Vallon mukaan myymälän olutvalikoima palvelee vaativintakin harrastajaa. Valikoimasta löytyy sekä tyylisuuntien arvostetuimmat että suurempia asiakasjoukkoja puhuttelevat tunnetut tuotteet. Näiden lisäksi valikoimaa täydentävät erikoiserän ja tilausvalikoiman tuotteet. ”Valikoiman kehittämisessä asiakkaiden antama palaute on tärkeää. Saamme paljon palautetta jo nyt Alko.fin ja asiakaspalvelun kautta, mutta enemmänkin saisi tulla!”

Palautetta ja tuotepyyntöjä voi esittää myymälähenkilökunnalle, asiakaspalveluun tai osoitteessa alko.fi/palautelomake

Dippaa talvi-iltoina Juustofondue on seuraruokaa parhaimmillaan, ja siihen voi dipata melkein mitä vain kaapista löytyy. Tarjoa fonduen kera saksalaista rieslingiä tai vivahteikasta samppanjaa. Resepti löytyy hakusanalla juustofondue.

7

––– 4/18

Kanelin sijasta mustikkaa Suomalaiset rakastavat korvapuusteja! Leivo vaihteeksi korvapuustikakku, ja korvaa kaneli mustikkajauheella. Nauti pullan kanssa makeaa jälkiruokaviiniä Muscat-rypäleestä. Reseptin löydät hakusanalla mustikkainen korvapuustikakku.

Alkon lehti asiakkaille j u h l anu m er o

4•2017

85-vuotias Alko onnittelee 100-vuotiasta Suomea

Katso juhlamenu s.20

Etiketti palkittiin New Yorkissa Etiketti voitti kultaa arvostetussa Folion Ozzie Awards -kilpailussa New Yorkissa sarjassa Overall Design, jossa arvioitiin sen juttutyyppejä, luettavuutta, kuvien käyttöä ja lehden rytmitystä sekä designia. Palkittu numero oli Alkon 85- ja Suomen 100-juhlavuosien kunniaksi suunniteltu Etiketin erikoisnumero, joka toteutettiin uudella ilmeellä ja konseptilla aina paperia myöten.

Lämmin talvinen drinkki Lämmin siideripohjainen toti vie kielen mennessään ja ajatukset talviseen havumetsään. Löydät reseptin hakusanalla lämmin kuusenkerkkäjuoma.


vastuullisuus

Pakkaus on ilmastopäätös VIININ ympäristövaikutuksista suurin osuus tulee sen pakkausmateriaalin tuotannosta. Alko teetti keväällä 2018 ulkopuolisen tutkimuksen viinien eri pakkaustyyppien ympäristö- ja ilmastovaikutuksista. Pienimmät CO2-päästöt suhteessa juomalitraan on hanapakkauksella, kartonkitölkillä ja viinipusseilla. Pullotetuissa viineissä kaikkein ilmastoystävällisin pakkaustapa on PET-muovipullo. Lasipullojen osalta kevyempi viinipullo (paino enintään 420 g à 0,75 l) on CO2 -päästöjen osalta ympäristöystävällisempi kuin painavampi lasipullo. Lasipullon paksuudella ja painolla ei ole käytännön merkitystä viinin laadun tai säilyvyyden kannalta. Silti monissa viinimaissa on perinteisesti suosittu painavia lasipulloja osana laatumieliku-

8

––– 4/18

Kuuntele ja opi viineistä!

vaa. Kysyimme asiakaspaneelimme mielikuvia painavammista ja kevyemmistä lasipulloista sekä PET-muovipulloista ennen ja jälkeen niiden CO2-päästötietojen saamisen. Lähtötilanteessa 25 % vastaajista valitsisi kevyen lasipullon painavan sijasta, jos tuotteen laatu ja hinta ovat samat. Saatuaan tietoa lasinvalmistukseen liittyvästä suuresta hiilijalanjäljestä kuitenkin lähes 60 % vastasi valitsevansa kevyemmän lasipullon. Lasi- ja PET-muovipullojen välisen valinnan osalta PET:n pienen CO2-päästökuorman nähtyään muovipullon valitsevien asiakkaiden määrä tuplaantui. Tutkimustulosten pohjalta Alko jatkaa ilmastoystävällisten pakkausmateriaalivalintojen pohdintaa yhteistyössä maahantuojien ja tuottajien kanssa.

Kevyemmät lasipullot tunnistat tästä symbolista.

Englanninkielinen Wine for normal people on viinin saloja avaava podcast, kirja, vlogi ja blogi, joka löytyy Spotifysta, iTunesista ja Google Playsta ilmaiseksi.

Kuva Olga Poppius

Suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri ansaitsee paikkansa mediassa ja kulttuurihistoriassa. Hotelli- ja ravintolamuseo on ryhtynyt koordinoimaan Suomi syö ja juo -viestintää samannimisillä verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Niissä pureudutaan edelleen mielenkiintoisiin ja yllättäviinkin teemoihin suomalaisen ruokakulttuurin ja -kuluttmaisen historiasta. Viime vuonna Syödään yhdessä -kampanjoinnin myötä Suomi syö ja juo -viestintä oli isosti esillä. Alko toimii maa- ja metsätalousministeriön ohessa Suomi syö ja juon yhteistyökumppanina.

Alko julkaisi Platonic Partnershipin aikuisille tarkoitetun Lydia-mobiilipelin maksuttomana ja suomenkielisenä versiona. Lydian kasvutarina antaa pelaajalle mahdollisuuden kokea, miltä aikuisen alkoholinkäytön aiheuttama outo ja pelottavakin käytös lapsesta tuntuu, ja miten se voi jättää varjonsa lapsen koko elämään. Lydia-pelille myönnettiin Vuoden Raittiusteko -tunnustus. Pelin voi ladata ilmaiseksi iOS- ja Android-sovelluskaupoista. Kuva Platonic Partnership

Suomi syö ja juo -hanke jatkuu

Päihdeperheen elämää lapsen silmin


Alkolainen osaaja

Kalenteri

Unematyössä oluiden parissa Arkadian Alkon palkitusta olutosastosta vastaava Niko Laiso on itsekin intohimoinen olutharrastaja.

JOULUOLUET Jouluoluet ovat jo saapuneet myymälöihin. Mukana on niin maisteluun kuin joulupöytään sopivia oluita. Tutustu uutuuksiin tarkemmin sivuilta 34–36.

6.12. ITSENÄISYYSPÄIVÄ Nostetaan malja 101-vuotiaalle Suomelle! Muistellaan vielä vuoden takaista 100-vuotisjuhlahumua ja kokataan sen kunniaksi upea Suomi 100 -juhlamenu. Sen löydät osoitteesta alko.fi/menut.

9

––– 4/18

Olutosastovastaava Niko Laiso kertoo, että oluesta kiinnostuneet tarkastelevat humalalajikkeita kuin viinin rypälelajikkeita.

”PYÖRITÄN OLUTOSASTOA Arkadian myymälässä Helsingissä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että käyn päivittäin läpi hyllyssä jo olevia ja myyntiin tulevia oluita siltä kannalta, onko valikoima monipuolinen ja miten sitä voisi kehittää. Työ sisältää paljon kohtaamisia asiakkaiden kanssa. Asiakkaat kysyvät esimerkiksi oluen säilyvyydestä, panimoista ja siitä, miten olut sopii ruokaan. Mitä kiperämpi kysymys, sen enemmän opin itsekin, kun lähden selvittämään vastausta. Tapaan työssä paljon oluesta kiinnostuneita. Kesällä eräs paikallispanimon panimomestari tuli etsimään uutuuksia, ja päädyin suosittelemaan hänelle hänen itsensä tekemää olutta. Tilanne nauratti meitä molempia, kun hän sitten esittäytyi. Minusta on hienoa, että olut on siirtynyt pubeista ja saunoista hienoihinkin ruokapöytiin. Kiinnostavan makuparin saa aikaan esimerkiksi testaamalla brown alea riistalihan kanssa. Talvea kohden kulutettujen oluiden humalat tippuvat ja maltaisuus nousee. Tänä talvena uskon, että tuhdit, maustetut, jopa jälkiruokamaisen makeat stoutit ja portterit kasvattavat suosiotaan.” Teksti Selja Tiilikainen Kuva Vesa Tyni

6.1.2019 LOPPIAINEN Joulu ja uusi vuosi on juhlittu ja herkut syöty. Loppiaisena kaikki voi olla kevennetyn tyylikästä. Lue vinkit loppiaisen tarjoiluun alko.fi/loppiainen.

7.2.2019 ILMESTYY ETIKETTI 1/19 Vuoden ensimmäisessä numerossa sukelletaan aasialaiseen makumaailmaan.


Osallistu Etiketin lukijakyselyyn!

Alkon lehti asiakkaille

4•2018

viini

Navarra & ikonine Garnacha-rypä n le olut

Haluamme kehittää Etikettiä, jotta se entistä paremmin vastaisi teidän lukijoiden toiveita. Mikä on juttutyyppi, jonka luet aina ensimmäisenä Etiketistä? Mistä haluaisit lukea lisää? Mitä voisimme kehittää lehdessä? Vastaa lukijakyselyymme pe 14.12. mennessä ja vaikuta tulevien lehtien sisältöön! Klikkaudu lukijakyselyyn osoitteessa alko.fi/lukijakysely

Pakkaspäivien maukkaat oluet vaikutt

aja

Aira Samulin , pitkän ja terveen elämän esikuva

Juhlamakuja maailmalta

a l k o .f i / j u o m a - r u o k a

Bongaa Alko.fistä!

10

Joko olet tutustunut Alkon verkkosivujen Juoma ja ruoka -osion herkullisiin resepteihin? Samassa osiossa on myös monipuolista juoma- ja ruokatietoutta sekä vinkkejä eri ruokien ja juomien yhdistämiseksi.

––– 4/18

20 mieluisaa joululahjavinkkiä Tuottaako joululahjojen valinta vaikeuksia? Poimi mieluisat paketit valikoimastamme ja ilahduta lahjansaajaa upealla juomalahjalla tai itsetehdyllä herkulla. Lue joululahjavinkit: alko.fi/20-mieluisaajoululahjavinkkia

Joulupöydän monet maut Joulu on suuri ruokajuhla, ja joulupöydän herkkuihin halutaan panostaa. Osa kattaa pöytään tuttuja ja perinteisiä jouluruokia, osa vaihtelee reseptejä vuosittain. Kokosimme kolmenlaiset joulumenut: alko.fi/perinteinen-joulumenu alko.fi/moderni-joulumenu alko.fi/kasvisruoka-joulumenu

Mitä ruokaa ja juomaa vegaanille? Onko lähipiirissä vegaani ja olet epävarma, mitä tarjota hänelle? Tai kaipaatko itse vinkkejä vegaaniseen ruoanlaittoon? Koostimme Alkon sivuille herkulliset vegaanireseptit, joita yhdistelemällä saat kokonaisen menun alku-, pää- ja jälkiruokineen sekä juomasuosituksineen. Alkon valikoimassa on yli 200 vegaanista viiniä! alko.fi/vegaaninen-kasvismenu

Sivuilta löydät myös käytännön vinkkejä ja niksejä eläinperäisten tuotteiden korvaamiseksi ruoanlaitossa ja leivonnassa. Lue myös, mitkä juomat sopivat yhteen kasvipohjaisten proteiinilähteiden kanssa. alko.fi/vegaaninen-ruokailu


Alko koetaan vastuullisena Vastuu & vaikutus- tutkimus*) selvitti, miten vastuullisuus ilmenee Alkon tavassa toimia. Alkon onnistuminen perustehtävässään (laadukkaiden alkoholijuomien myynti ja alkoholihaittojen ennaltaehkäisy) korreloi Alkon vastuullisuusmielikuvaan. Alkon vastuullista toimintaa kohtaan on suuria odotuksia, ja yhtiön odotetaan toimivan oikeudenmukaisesti ja eettisesti. 10=kuvaa erittäin hyvin

9

8

7

6

5

En osaa sanoa

Alko toimii oikein ja vastuullisesti 11

1

2

5 7

2

3,82

*

(1–5)

22

5= kuvaa erittäin hyvin / 1 ei kuvaa lainkaan

19

2

1=ei kuvaa lainkaan

1 2 4 2

6

6

16

6

3,61

*

10

28

5= täysin samaa mieltä / 1 ei lainkaan samaa mieltä

29

3

Alko huomioi yhteiskunnan ja ympäristön *Kysymyksissä käytettiin viisiportaista arviointiasteikkoa

11

4

20

11

Alko tuo vastuullisuuttaan esiin viestinnässään

Alko panostaa työntekijöiden koulutukseen 11

2 2 7

5

13

7

15

3,37

9

*

28

17

12

3,98*

5 6

8

8

16

Alko edistää kierrätystä

19

Alko myy vain turvallisia ja testattuja tuotteita

2 11 4

18

2 111 8

6

9

5 19

3,65*

6

28

4,12*

6 6

11

15

23

19

25

*) T-median toteuttama kolmivaiheinen Vastuu & vaikutus -tutkimus toteutettiin kevään 2018 aikana.

––– 4/18


12

––– 4/18

Ensimmäinen kirjallinen maininta Olitesta, Navarran viinipääkaupungista, on keskiajalta, 600-luvulta. Keskiajalla Oliten kaupunki oli kuningaskunta.


Kolmen tuulen

Navarra

Viileä mutta aurinkoinen, tasainen mutta vuoristoinen, perinteinen mutta moderni. Navarran maakuntaa Pohjois-Espanjassa leimaa monimuotoisuus, joka kannattaa itse kokea. Teksti Selja Tiilikainen Kuvat Lasse Lecklin Kartta Heli Nokkala

13

––– 4/18


1.

14

––– 4/18

4.

N

avarran itsehallintoalueella Pohjois-Espanjassa tuulee. Vaikka on loppukevät, melkein jo kesä, Olitessa on lämpöä vain kymmenisen astetta. Se on poikkeuksellista, sillä tuulen lisäksi alueelle tyypillistä on myös paahtava aurinko. Paahde tekee maisemasta vihreänruskeaa tasankoa, jota rytmittävät vehreät rinteet. Maisema yllättää Etelä-Espanjan turistikohteisiin tottuneen, sillä se tuo mieleen ranskalaisen maalaismaiseman harvakseltaan rakennettuine maatiloineen, rinteillä laiduntavine lampaineen ja keskiaikaisine linnoineen. Espanjan ja Ranskan rajalla kun ollaan, Ranskan vaikutus yltää mielikuvia pidemmälle myös kieleen, ruokakulttuuriin ja viineihin. Rankan lisäksi kulttuurivaikutteita on tullut myös Navarran alueen länsipuolella sijaitsevasta Baskimaasta, joka tunnetaan laajasti gastronomiastaan: kuten Baskimaassa, myös Navarrassa paikalliset kokoontuvat iltaisin kadunvarsien baareihin nauttimaan hyvästä seurasta, viinistä ja pinchoista (baskikirjoitusasultaan pintxo), jotka ovat pieniä voileipiä tai muita sormiruokia esimerkiksi artisokasta, hanhenmaksasta, pikkupaprikoista, chistorra-makkarasta ja parsasta.

Koko mahdollistaa monipuolisuuden

Vaikka Navarran pääkaupunki on härkäjuoksuistaan tunnettu Pamplona, myös Navarran viinipääkaupunki Olite ansaitsee matkailijan huomion. Se on hiekkakivinen kaupunki keskellä tasankoa. Kaupungissa sijaitsee Navarran ehkäpä tärkein nähtävyys, Oliten palatsi, joka muistuttaa ajoista, kun Navarra on ollut kuningaskunta. Navarran itsehallintoalueen hallitus tukee Oliten viinintuotantoa, joten tuottajia on kaupungin kokoon nähden runsaasti. Eräs olitelaisista tuottajista on Piedemonten viinitalo. Vuonna 1992 perustettu muutaman viininviljelijän aloittama osuuskunta haluaa keskittyä tuottamaan laadukkaita, helposti lähestyttäviä, hedelmäisiä ja miellyttäviä viinejä, joissa perinne yhdistyy nykyaikaiseen valmistusteknologiaan. Nykyään Piedemonten osuuskuntaan kuuluu 48 viininviljelijää. Viinitalon koko mahdollistaa monipuolisuuden: ”Viljelmillämme kasvaa kahdeksaa eri rypälelajiketta yhteensä lähes 300 hehtaarin alalla. Siksi meidän on mahdollista tuottaa laaja paletti erilaisia viinejä ja viinityylejä”, kertoo Piedemonten viennistä vastaava Javier Jurado. ”Viinin kasvaminen on kolmen asian summa, maaperän, ilmaston ja kosteuden”, hän jatkaa, ”Huomioimme luonnon kaikessa

2.


3.

5.

15

tekemisessämme, koska maa on meidän elinkeinomme. Jos ilmastonmuutos viilentää ilmaa, myös satomme pienenevät.” Siitä huolimatta Piedemonten viineillä ei ole luomusertifikaattia. Sertifikaatti itsessään on kallis investointi, ja vaatii tarkkaa kontrollointia: tuulisella seudulla myös naapuriviljelmän on sitouduttava käyttämään luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Asetelma on alueelle tyypillinen, navarralaisista viineistä vain joka kymmenennellä on luomusertifikaatti.

Luostarin mailla

✓ Viininviljelijät ovat löytäneet marjaisan, runsassatoisen ja aromikkaan Garnachan uudelleen.

Osa Piedemonten viiniviljelmistä on Oliten vanhan linnan munkkiluostarin pihalla, jossa kasvaa Garnachaa, ehkä Navarralle ikonisinta rypälelajiketta. Alueella sitä käytetään paljon etenkin roseeviinien valmistuksessa, joita Navarrassa tuotetaan runsaasti. Garnachaa on viljelty Navarran alueella vuosisatoja – parhaimmillaan jopa 90 % alueen viinikäynnöksistä oli Garnachaa – mutta sen suosio hiipui 1980-luvulla. Nyt viljelijät ovat löytäneet marjaisan, runsassatoisen ja aromikkaan Garnachansa uudelleen. Vain korttelin päässä Piedemontesta sijaitsee toinen olitelainen viinitila, jolla on ympäristö geeneissään, vaikka koko tuotan- →

1. Javier Juradon mukaan viini on kolmen asian summa: maaperän, ilmaston ja kosteuden. 2. Kuningas Carlos III rakennutti Oliteen linnan ja kirkon tornit niin, että kirkon torni nousee korkeammaksi. Tämä symboloi sitä, että korkein valta kuuluu kirkolle, ei kuninkaalle. 3. Pamplonan kaupunki tunnetaan mielipiteitä jakavista härkäjuoksuistaan. 4. Piedemonten viinikellarissa käytetään sekä amerikkalaisia että ranskalaisia tammitynnyreitä. 5. Pohjois-Espanjassa syödään tapasten sijaan pinchoja.

––– 4/18


✓ ”Viininviljelijän työ tehdään viljelmillä, ei toimistossa”, Adriana Ochoa kertoo.

2.

16

––– 4/18

1.

non kattava sertifiointi puuttuu. Kun ajamme Ochoan viinitilalle, aurinko tulee esiin pilvien raosta, mutta tuuli tuntuu vain navakoituvan. Navarra on kolmen ilmaston risteyskohdassa. Atlantilta puhaltaa kostea, viileä tuuli, mutta Navarran eteläisemmissä osissa ilma on kuumaa ja kuivaa, mikä on tehnyt maisemasta jopa paikoin autiomaata. Pyreneiden rinteillä ilma viilenee ja kosteus tiivistyy tehden luonnosta jylhän, vehreän ja sumuisen.

Sisarukset isänsä jalanjäljissä

”Olisimme kattaneet lounaan tilan pihalle, mutta eihän tässä tuulessa pysyisi edes lautaset pöydässä!”, tilan omistaja Adriana Ochoa nauraa ja kiristää värikkäillä tupsuilla somistettua huivia kaulassaan. Ochoan viinitilalla on viljelty viiniä jo vuodesta 1845 asti, ja paljon on muuttunut kuuden viininvalmistajasukupolven aikana. Adrianan isä Javier Ochoa osti 1990-luvulla maata viininviljelyä varten ja onnistui kasvattamaan

perheensä taantuneen viiniyrityksen kansainväliseksi bisnekseksi. Viinialalla hyvin tunnettu Javier Ochoa on tehnyt pitkän uran tutkimusjohtajana viininviljelyn ja enologian alalla Evena-tutkimuslaboratoriossa. On osittain hänen ansiotaan, että Navarran alueella noin puolet viininvalmistajista on naisia – ja he tekevät laadukkaita viinejä. ”Isäni sanoo, että hyvä nainen on aina parempi kuin hyvä mies”, Adriana selittää laboratorion rekrytointilogiikkaa, kun ajamme Javierin hankkimille viinimaille, noin 15 kilometriä Olitesta etelään. Hän pyörittää viinitilaa nyt siskonsa Beatriz Ochoan kanssa. Myös Ochoan viinitalo pyrkii kohti entistä luonnonmukaisempaa viinintuotantoa. Jo nyt tilan 145 hehtaarista noin puolet tuotetaan luonnonmukaisesti. He ovat kokeilleet jopa biodynaamista viljelyä, mutta ankarien sääolojen takia siitä oli luovuttava. ”Jotta köynnösten stressikuorma ei

3.

6.


Resepti

Espanjaa talvipöytään

4.

Joulua juhlitaan Espanjassa 25. joulukuuta, mutta tärkeä juhla on myös Fiesta de los Reyes Magos, jota juhlitaan 6.1. Itämaan tietäjien kunniaksi. Navarran alueella parsa, villiartisokka, piquillo-paprikat, lammas ja roncaljuusto ovat suosittuja herkkuja joulun aikaan. Espanjassa lihan kanssa tarjotaan tyypillisesti punaviiniä. Vaikka ruoat muuttuvat kylminä kuukausina tuhdimmiksi, Navarran alueella myös roseeviinejä juodaan ympäri vuoden. Talvella roseen kanssa voisi tarjota esimerkiksi papuisaa potaje-muhennosta.

5. 1. Adriana Ochoa viljelee viiniä suurella sydämellä. 2. Viiniköynnökset ovat vasta kukassa, vaikka kesäkuu on melkein puolivälissä. 3. Graciano-rypäle kasvaa hyvin kivikkoisessa ja savisessa maaperässä. Ochoan viinitilalla kasvualustasta on näytteitä eri syvyyksiltä. 4. Pamplona on Navarran pääkaupunki. 5. Pohjois-Espanja on varsinainen gastronomian kehto. 6. Ankarat olosuhteet edellyttävät viljelijältä erityistä huolenpitoa.

auringon ja tuulen takia kasvaisi, tarvitsemme esimerkiksi lisäkastelua. Samasta syystä me kastelemme jo päiväsaikaan, vaikka yleensä köynnöksiä kastellaan vasta öisin”, Adriana Ochoa tarkentaa, ”Ethän itsekään haluaisi juoda vasta illalla, jos olet päivällä janoinen.”

Luonnon rytmissä

Adrianan puheesta kuuluu rakkaus luontoa ja viiniä kohtaan. ”Tässä työssä parasta on se, että yhtenä päivänä olen saappaat jalassa viljelmillä, multaa kynsien alla, ja seuraavana päivänä korkokengät jalassa edustustehtävissä.” Tämä työ tehdään kuitenkin pellolla, ei toimistossa, Adriana selittää samalla, kun kuljemme viiniköynnösten välissä. Heillä rypäleet kerätään tarvittaessa vaikka keskellä yötä, jos rypäleiden ominaisuudet ovat silloin parhaimmillaan. Hän tervehtii köynnöksiä harventavaa työntekijää ja nyppää ohikulkiessaan itsekin ylikasvaneen oksan varresta. →

17

––– 4/18


1. 1. Julián Chivite Lopéz (oik. on viininvalmistajasuvun perijä yhdennessätoista polvessa. 2. Perinteisin roseeviinirypäle Navarrassa on Garnacha, jota saatetaan myös yhdistää esimerkiksi Tempranilloon. 3. Gran Feudon viineissä yhdistyvät perinne ja moderni tekniikka.

2.

3.

18

––– 4/18

Ochoan viineissä pitkä historia ja perinne yhdistyvät moderniin viininvalmistuskulttuuriin. Konkreettinen esimerkki tästä on Adrianan kehittämä lajikeviini heidän vanhoista Graciano-köynnöksistään: Navarrassa Gracianoa on käytetty perinteisesti viinisekoituksissa, etenkin roseeviineissä, mutta Adriana halusi rypäleestä lajikeviinin. ”Gracianon korkeahappoisuus ja tumma, syvä väri tekevät siitä rypäleen, johon aloittelevana viininvalmistajana harkitsin vaihtavani kaikki isäni viiniköynnökset”, Adriana kertoo hymyillen.

Perinnettä ja modernia yhdistäen

Viisikymmentä kilometriä etelään, kohti välimerellisempää kuivaa ja kuumaa ilmastoa, lähes Riojan maakunnan rajalla, sijaitsee klassisempaa Navarraa edustava viinitalo, Gran Feudo. Gran Feudo -brändin viinit edustavat kuuluisan Chivite-viinitalon perinteikkäimpiä viinejä. Ne ovat viinitalon brändeistä ainoita, jotka kuuluvat DO Navarra -apellaatioon. Se tarkoittaa, että viini on valmistettu DO:n asettamien sääntöjen mukaan ja se täyttää tietyt laatuvaatimukset.

”Kaikki Chiviten viinit tulevat kyllä Navarran lähialueilta, mutta Navarra on maineeltaan Riojan varjossa. Meillä on tärkeintä tehdä hyvää laatua omalla tavallamme, joten olemme päättäneet erottaa osan brändeistämme DO Navarra -appellaatiosta”, kertoo viinitalon nykyinen omistaja Julián Chivite López. Chiviten viinitalon juuret juontavat aina 1600-luvun puoliväliin asti, jolloin Chiviten suku perusti viinitilan tänne Cintruénigon kylään. Chivite on paitsi Espanjan vanhin viinitila, myös eräs Espanjan vanhimpia yrityksiä – ja myös historian ensimmäinen viinitila, joka on tehnyt televisiomainoksia. Gran Feudo -brändin viinit valmistetaan tilalla, joka on rakennettu 1872 vanhan kivilouhoksen päälle. Tästä muistuttavat myös pullojen etikettien holvikaarisymbolit. ”Gran Feudo -viineillä tavoitteenamme on tehdä viinejä, jotka tuovat navarralaisille mieleen heidän isänsä valmistamat viinit”, kertoo Gran Feudon ja Chiviten vientipäällikkö Federico Vazquez Amoedo, Gran Feudon tavoitteena on valmistaa nykyaikaista ja perinteistä yhdistäen hintalaatusuhteeltaan ensiluokkaisia viinejä. ✓


ASUKASLUKU

SUURIN KAUPUNKI

VIININTUOTANTOA

KESKILÄMPÖTILA

643 200

Pamplona

1600-luvulta

+ 6 °c joulukuussa

ESPANJA

San Sebastian

Bilbao

Vuotuinen sademäärä Navarrassa vaihtelee pohjoisosien 1 500 millimetristä etelän 600 millimetriin.

RANSKA

Maya Elizondo Baskimaa

Pyreneet

Ochagavía

Pamplona Puente la Reina

Estella Artajona

Olite

San Martín de Unx Ujué

ESPANJA KAUPUNKI

Gran Feudo

5 vinkkiä Retket pikkukaupunkeihin San Martín de Unx on kaupunki, jossa halutaan palauttaa vanhaa viiniperinnettä, esim. Garnacha-rypälettä muuhunkin kuin roseekäyttöön. Ujué on pieni, kaunis keskiaikainen kaupunki, jossa on paikallisherkku, pataruoka migas. Ujué tarkoittaa baskiksi kyyhkystä. Muita näkemisenarvoisia pikkukaupunkeja on mm. Puente de la Reina, Amaiur, Artajona, Ochagavía, Estella ja Olizondo.

Viinitilavierailut Alueella on paljon pieniä viinitiloja, jotka järjestävät kierroksia tiloissaan. Marco Real -viinitilan kellarissa on näyttely viinien tuoksuista, myös virhetuoksuista.Lisätietoa löytyy verkosta, esimerkiksi osoitteesta wineturismspain.com

Baskikeittö Navarran naapurimaakunta Baskimaa on gastronomisesti Espanjan parhaimmistoa – alueella on melkein 40 Michelin-palkittua ravintolaa. Usvainen, mystinen ja vehreä luonto ja omintakeinen baskikieli tekevät maakunnasta ainutlaatuisen.

Viini- ja ruokamessut Pamplonassa, Navarran pääkaupungissa, järjestetään keväisin isot Vinofest-viinimessut, ja syksyisin paikallista gastronomiaa juhlistavat La Semana de la Cazuelica y el Vino de Navarra -päivät.

Aktiivilomailu Luonnon monimuotoisuus mahdollistaa Navarrassa sen, että parissa tunnissa pääsee Game of Thrones -sarjasta tutulta, Unescon suojelemalta hiekka-autiomaalta lumiseen vuoristoon, vaellukselle vehreään metsään tai uimaan turkoosivetiseen lähteeseen.

KYLÄ VIINITILA

Navarran kiinnostavimmat rypäleet Garnacha: Navarran alueella garnachaa on käytetty perinteisesti roseeviinin eli espanjalaisittain rosadon valmistukseen. Lajikeviinit ovat mausteisia ja runsaita. Tempranillo: Aikaisin kypsyvä, kuumaan ja kuivaankin melko hyvin adaptoituva Tempranillo on Navarran viljellyin viinilajike. Tempranillon, Cabernet Savignonin ja Garnachan tai Merlot’n seosta kutsutaan Navarra-blendiksi. Graciano: Vaikka määrällisesti gracianoviinejä tuotetaan vähän, niitä pidetään suuressa arvossa ja ne ikääntyvät hyvin. Kasvi on erittäin herkkä hyönteisille ja tietyille taudeille. Chardonnay: Vain joka kymmenes alueen viiniköynnöksistä kantaa valkoisia rypäleitä: niistä yleisin on Chardonnay, jota Navarran viinien kokonaissadosta on kuitenkin vain 5 prosenttia.

Alkon valikoimassa Alkon valikoimassa on 21 navarralaista tuotetta. Kaksi niistä löytyy roseeviinihyllystä, viisi on valkoviinejä ja loput kuuluvat punaviinien kategoriaan.

19

––– 4/18


20

––– 4/18

Jos Markus Rydenfeltillä olisi oma ravintola, sen pitäisi olla mukavaa tuoleista alkaen. "Kuin kotiinsa tulisi", hän luonnehtii.


henkilö

Kokiksi sattuman oikusta Sattuma teki Markus Rydenfeltistä kokin, joka rakastaa tarkkaa asettelua ja yksityiskohtia. Ruoanvalmistus ei kuitenkaan ole maailman vakavin asia: nuori kokki maustaa laittamaansa kujeilevalla kokeilumielellä. Teksti Sirkka-Liisa Aaltonen Kuvat Mikko Eevert

Y

21

––– 4/18

lioppilaskevään jälkeen joensuulainen Markus Rydenfelt, 25, päätti suunnata ammattikouluun. Teorian pänttäämisen sijasta mielessä kangasteli ammatillinen koulutus ja työelämä. Tarkoitus oli hakeutua talonrakentajan oppiin, mutta Rydenfelt tuli vahingossa ruksanneeksi ensisijaiseksi toiveekseen ravintolakokin opinnot. ”Tuli ilmoitus opiskelupaikasta, enkä sitten sitä ruvennut vaihtamaan. Ajattelin, että katsotaanpa, mitä siitä tulee.” Sattui, kuten oli tarkoitettu! Elämänsuuntaa epävarmana etsiskelleestä nuorukaisesta ei tullut talojen rakentajaa, vaan ruoka-annosten tekniikoiden taitaja. Vuonna 2013 kokiksi valmistunut Rydenfelt ei ole katunut päätöstään – päinvastoin! Ruoka vei mennessään miehen, joka ennen kokkikoulutustaan osasi hädin tuskin keittää makaroneja.

Tekemällä mestariksi

Ravintolakoulussa Rydenfelt kertoo oppineensa makaronien keittämisen ja karjalanpiirakoiden leipomisen. Ruoanvalmistuksen fiinimmät salat ja modernimmat tekniikat oppii hänen mukaansa vasta oikeissa töissä työskennellen osaavien ammattilaisten kanssa. ”Parhaiten alalla pääsee etenemään, kun hakeutuu toinen toistaan parempiin ravintoloihin. Ennen nykyistä työpaikkaani Local Bistroa työskentelin tovin ravintola Palacen tiimissä.”


Markus Rydenfelt Joensuulaisen Local Bistron kokki Rohkein ruokaan liittyvä tekoni on se, että ylipäätään lähdin opiskelemaan ravintola-alaa. Paras ruoan ja juoman liitto on pizza ja kylmä olut Italian auringon alla. Unohtumattomin ruoka- ja juomakokemukseni oli elämäni ensimmäinen käynti laaturavintolassa Turussa. Mami on vanhan liiton ravintola, joka teki 15-vuotiaaseen valtavan vaikutuksen. Jos olisin syntynyt kokiksi sata vuotta sitten, tuntisin ylpeyttä siitä, että raaka-aineita ei heitetty hukkaan, tuhlailuun ei ollut varaa.

22

––– 4/18

Rydenfelt pitää kasvisruoasta, vaikkei itse syökään tuoreita kasviksia joka päivä. Ruoan haaskaaminen saa häneltä moitteita.


✓ Hyvää ruokaa ja onnellisia asiakkaita ei loihdita pelkästään hyvistä raaka-aineista.

Pyrähdys Helsingissä oli avartava kokemus, mutta nuorukaisen uran alussa sittenkin liiaksi kaiken ajan ja energian nielevä. Vaakakupissa painoivat yhteinen aika tyttöystävän kanssa ja Rydenfeltille äärimmäisen tärkeät omat projektit. ”Olen nuori, ehdin vielä toteuttaa suuria ura-unelmia. Jahka tyttöystävä saa parin vuoden päästä opintonsa Joensuussa valmiiksi, todennäköisesti Helsinki kutsuu.”

Jäätelöä metsäpalon twistillä

Yksi Markus Rydenfeltin omista projekteista on juuri nyt jäätelö. Jäätelöistä tyystin hurmaantunut kokki saa maidon, kerman, sokerin, keltuaisen ja makuaineiden kombinaation kuulostamaan seikkailulta. ”Olen halunnut mennä syvälle jäätelön olemukseen, raaka-aineiden mittasuhteisiin ja makuaineiden mahdollisuuksiin. Makuaineita olen hakenut kasviksista perunankuoriin ja poltettuun puuhun.” Lastujen veistely, kuivattaminen ja polttaminen jäätelön makuaineeksi kuulostaa perin villiltä kokeilulta, mutta kokin mukaan lopputulos oli erinomainen.

Intohimo yksityiskohtiin

On eri asia kokata lounasruokaa isolle väelle kuin loihtia yksilöllisiä makuelämyksiä. Rydenfelt valitsisi jälkimmäisen, sillä hän tunnustautuu pienten yksityiskohtien piipertäjäksi ja huippulaadun tavoittelijaksi. Tärkeintä ovat vahvat ja tasapainoiset maut, kaunis ulkonäkö ja kokonaisuuden herkullisuus. ”Pipertäminen on minun juttuni. Nautin tarkasta asettelusta. Teen asiat mieluummin rauhallisesti ja niin hyvin kuin vain voi. Se on sellaista intohimoa laatuun yksityiskohdissa.” Rydenfelt nauttii monivuotisesta perinteestä laittaa ruokaa ystäville ja tuttaville pop up -hengessä. ”Pidän perinteisistä jutuista, joita muokkaan moderneiksi ja itseni näköisiksi. Esimerkiksi pop upissa oli jälkkärinä mustikkamaito. Pöytään kannettiin sammalmätäs, jonka alle

oli piilotettu nestemäistä typpeä. Kun mättään päälle kaadettiin metsän aromeista uutettu liemi, koko sali tuoksui ja näytti usvaiselta aamumetsältä.” Vegaaniruoka on Rydenfeltille mieluinen aihe. Syyskuussa hän ryhtyi vetämään aiheesta kurssia Joensuun kansalaisopistossa. ”Ihmisiä kiinnostaa, miten valmistaa kotona hyvää ruokaa kasviksista ja lihan korvikkeista. Kurssi on uusi, ja jos innostusta riittää, ensi vuonna kursseja voisi olla enemmänkin.”

Stoppi tuhlailulle

Hyvä ruoka voi Markus Rydenfeltin mukaan olla hyvin monenlaista. Kokki ei omassa arjessaan karsasta sen enempää eineksiä kuin pikaruokaakaan. Rydenfelt ei ole se, joka syö tuoreita kasviksia joka päivä, vaikka kasvisruoka lähellä sydäntä onkin. Luomu on hyvästä, lähiruoka saa kiitosta, mutta minkään yhden ajatussuuntauksen puolestapuhujaa Rydenfeltistä ei saa. Yksi seikka nykyajassa saa kuitenkin nuoren kokin kohottelemaan kulmakarvojaan. ”Ruoan tuhlaaminen on paha, surullinen asia. Ihmiset ovat itsekkäitä, eivätkä ajattele asioiden kokonaiskuvaa.”

Unelmien ravintola

Kun Markus Rydenfelt puhelee hyvästä ruoasta ja kokin työstä, hän mainitsee toistuvasti tunnelman ja fiilisten tärkeyden. Hyvää ruokaa ja onnellisia asiakkaita ei hänen mukaansa loihdita yksinomaan hyvistä raaka-aineista ja oivallisista resepteistä. Ravintolakeittiön ammattilaisten hyvä henki ja yhteistyön ilo tuo annoksiin sen jonkin, joka kirvoittaa ruokailijoilta kiitokset keittiöön. Jokaisen kokin unelma on oma ravintola. Rydenfeltin unelmaravintolassa ruoka on hyvää ja tunnelma loistava. ”Sen pitää olla vähän kuin kotiinsa tulisi. Ravintolan pitää olla mukava tuoleista alkaen. Siellä saisi olla takkatuli, hyvää musiikkia, hyvännäköiset kokit ja tarjoilijat – sellainen kokonaiselämys.” ✓

23

––– 4/18


Ihana joulu Makeita ja suolaisia leivonnaisia Champagnesta, Baijerista, Riojasta ja Australiasta höystettynä kotoisilla, tuunatuilla joulutortuilla. Näillä resepteillä tuot maailman juhlapöytääsi.

- Menu 24

––– 4/18

• Suomalaiset suolaiset joulutortut • Espanjalainen punaviinitrifle • Punasipuli-brietarteletit Champagnesta • Pikkubretzelit Baijerista • Saksalainen taateli-olutkakku • Mince pies eli makeat piiraat Australiasta

Teksti ja reseptit Sanna Kekäläinen Kuvat Reetta Pasanen Juomasuositukset Anri Lindström / Alko Lasit Alko Astiat kuvausrekvisiittaa


”Juomat maailman mauille löytyvät usein ruoan alkujuurilta. Champagnen hurmaavat tarteletit suorastaan vaativat samppanjaa lasiin, ja saksalaisen katugastronomian kulmakivet, pretzelit, huuhdellaan alas jääkylmällä baijerilaisella oluella. Kun maailman joulu on lautasella, juhlii se myös lasissa!” Anri Lindström palvelu- ja tuotekouluttaja

Mikäpä olisikaan suomalaisempaa kuin joulutortut? Tänä vuonna perinteinen leivonnainen saa suolaisen sisuksen.

25

––– 4/18

JUOMASUOSITUS Joulutortun kanssa maistuu kotimainen alkoholiton marjakuohuviini tai kirpsakan raikas karpalomocktail.


JUOMASUOSITUS Tarjoa espanjalaisen punaviinitriflen kanssa valmista, glögimausteista kuohuviiniä. Voit myös tehdä itse glögicocktailin: kaada kuohuviinilasin pohjalle 2–4 cl punaista glögiä ja täytä lasi puolikuivalla cavalla. Koristele halutessasi lasi tähtianiksella.

26

––– 4/18

Jos pulloon jäi tilkka punaviiniä ja kuivakakustakin muutama pala, niin sinulla on jälkiruoka. Espanjalaiseen punaviinitrifleen kerrostetaan kakkua ja hedelmiä uhkeaksi herkuksi.


Minikokoiset brie-punasipulitarteletit syntyvät helposti valmistaikinasta. Jos kotoa ei löydy piirasvuokia, voit käyttää mitä tahansa pieniä, uuninkestäviä vuokia.

27

––– 4/18

JUOMASUOSITUS Tarjoa suolaisenmakeita tarteletteja samppanjalasin seurassa. Kaada lasiin pirteää & hedelmäistä vuosikerratonta samppanjaa tai yllätä vieraasi marjaisan raikkaalla roseesamppanjalla. PIRTEÄ & HEDELMÄINEN


JUOMASUOSITUS Baijerilaisen katukeittiön klassikko kaipaa rinnalleen kylmää olutta. Kaada lasiin vaaleaa raikasta vehnäolutta tai baijerilaista lageria. VEHNÄOLUT

LAGER

28

––– 4/18

Tee rinkelit oluttaikinaan ja ripottele päälle suolaa. Saat täydellisen pikkupalan oluen tai glögin kumppaniksi.


Taikinassa olutta, päällä kanelilla maustettu muruseos. Joulun erilainen, mutta taatusti maistuva taatelikakku tulee Saksasta!

29

––– 4/18 1/17

JUOMASUOSITUS Saksalaiselle taateli-olutkakulle sopii mainiosti tumma, hedelmäisen maltainen Bock-tyylinen olut. VAHVA LAGER


30

––– 4/18

Suomalaiset suolaiset joulutortut

Espanjalainen punaviinitrifle

10 torttua, 10 min + 12 min

8 annosta, 30 min + 30 min

1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä 1 kananmuna 200 g vuohenjuustoa 1 rkl juoksevaa hunajaa 3 rkl rouhittua, kuivattua karpaloa tai puolukkaa 2 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä

1 dl (espanjalaista) punaviiniä 1 dl sokeria 1 kanelitanko 250 g pensasmustikoita tai kuutioitua, tuoretta luumua tai niiden sekoitusta 300 g kuivakakkua, esim. sitruuna- tai hedelmäistä joulukakkua 100 g bastogne-keksejä 3 rkl mustikkahilloa 200 g ranskankermaa 2 dl kuohukermaa (tomusokeria) Koristeluun: 1 (luomu)appelsiinin kuoriraaste 1 dl paahdettuja mantelilastuja 125 g pensasmustikoita

1. Leikkaa hieman kohmeiset levyt neliöiksi. Tee kulmiin viillot. Taittele joulutorttujen tyyliin. Nosta pellille. Voitele kevyesti vatkatulla munalla. 2. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. 3. Ota pelti pois uunista. Nosta päälle paloiteltua vuohenjuustoa ja valuta pinnalle hunajaa. Jatka paistamista noin 3 minuuttia. Viimeistele karpaloilla ja siemenillä. Vinkki: Paista puolet suolaisia ja toinen puoli perinteisiä, luumuhillolla täytettyjä torttuja.

1. Mittaa punaviini, sokeri ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta seos ja anna sen porista muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 2. Kuutioi kakku. Murustele keksit reiluiksi paloiksi. Laita ne syvään tarjoiluastiaan. Lusikoi päälle noin puoli desiä punaviiniseosta ja mustikat. Sekoita hilloon ranskankerma raidoiksi ja lusikoi se mustikoiden päälle. Nosta viileään siksi aikaa, kun valmistelet loput aineet. 3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta halutessasi tomusokerilla. Lusikoi seos vuokaan. Koristele appelsiinin kuoriraasteella, paahdetuilla mantelilastuilla ja mustikoilla. Vinkki: Tähän herkulliseen jälkiruokaan voit käyttää vaikka vähän kuivahtaneetkin kakkupalat.


Punasipuli-brietarteletit Champagnesta

Pikkubretzelit Baijerista

8 pienehköä tai 4 keskikokoista piirasta, 20 min + 20 min

16 pientä rinkeliä, 30 min + 1 t 10 min

1 pkt (400 g) pakastepiirakkataikinaa 1 kananmuna Täyte: 1 dl ranskankermaa 250 g brie-juustoa 1 annos confattua punasipulia 1 dl raastettua parmesaania muutama oksa timjamia

1. Anna taikinan sulaa aavistuksen kohmeiseksi. Kauli jauhotetulla pöydällä hieman ohuemmaksi levyksi. Leikkaa hieman vuokia suuremmat palat taikinaa. Nosta vuokiin. Laita päälle pala leivinpaperia. Nosta kuivattuja herneitä painoksi. 2. Esipaista pohjia 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia. 3. Poista leivinpaperipalat painoineen. Levitä hieman ranskankermaa taikinapaloille. Laita päälle viipaloitua brietä, confattua punasipulia, parmesaania ja hieman timjamia. 4. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes piiraat ovat kypsiä ja juusto sulanut.

2 1/2 dl lämmintä vettä 1/3 pkt tuorehiivaa 2 tl fariinisokeria 1 tl suolaa 1 rkl rypsiöljyä noin 6 dl jauhoja Keittämiseen: 2 l vettä 2 rkl ruokasoodaa Päälle: 1 kananmuna merisuolaa

1. Tee taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrassaan sekoittaen, kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo. 2. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (noin 45 min). 3. Jaa taikina osiin. Tee taikinasta ensin pitkiä pötköjä. Muotoile ne rinkeleiksi. Anna kohota n. 15 minuuttia. 4. Lämmitä uuni 225 asteeseen. 5. Mittaa 2 l vettä isoon kattilaan. Kiehauta vesi. Lisää ruokasooda, mutta älä säikähdä – vesi kuohahtaa. Sekoita. Vähennä keskilämmölle. 6. Pikakeitä rinkeleitä vedessä muutama kerrallaan noin 30 sekuntia. Nosta reikäkauhalla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuivaa ylimääräinen vesi pelliltä pois. 7. Voitele leivonnaisten pinta kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle suolaa. Paista uunissa 5–8 minuuttia koosta riippuen. Vinkki: Bretzelit maistuvat parhailta samana päivänä syötynä.

Confattu

punasipuli

Katso confatun punasipulin ohje alko.fi/reseptit

31

––– 4/18


32

––– 4/18

Saksalainen taateli-olutkakku

Mince pies eli makeat piiraat Australiasta

noin 12 palaa, 20 min + 1 t 30 min

noin 16 kpl, 30 min + 45 min

1 pkt (250 g) kivettömiä, prässättyjä taateleita 1 dl tummaa olutta 1/2 dl vettä 1 3/4 dl fariinisokeria 175 g voita 1 1/2 rkl vaniljasokeria 2 kananmunaa 3 1/2 dl vehnäjauhoja 1 1/2 tl leivinjauhetta Päälle: 3 rkl vehnäjauhoja 1 dl fariinisokeria 1/2 tl kanelia 50 g kylmää voita 3 rkl paahdettuja, rouhittuja hasselpähkinöitä

Taikina: 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 150 g voita noin 1 dl kylmää vettä Täyte: 1 pieni vihreä omena 1 dl rusinoita 1 dl rouhittua mantelia 1 dl rouhittua pekaanipähkinää 1 1/2 dl kuivattuja aprikooseja hienonnettuna 1 dl kuivattuja karpaloita tai puolukoita 50 g voita sulatettuna 3 rkl jälkiruokaviiniä, esim. australialaista Viimeistelyyn: 2 rkl voisulaa 2 rkl kidesokeria

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. noin 23 cm). Pilko taatelit. Pane palat, olut, vesi ja sokeri noin 2 litran kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 2–3 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu voi. 2. Kun rasva on sulanut ja seos on haaleaa, lisää vaniljasokeri ja munat puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kunnolla. 3. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. 4. Tee päällys. Mittaa aineet tehosekoittimeen ja aja murumaiseksi seokseksi. Ripottele kakulle. Jatka paistamista 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ennen tarjoiluvadille kumoamista.

1. Tee taikina. Yhdistä jauhot ja sokeri kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja sekoita se muiden aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää seokseen jäävettä lusikallinen kerrallaan ja sekoita taikina tasaiseksi käsin. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei koostumus muutu liian sitkeäksi. Muotoile taikinasta pallo ja nosta se lepäämään jääkaappiin noin 30 minuutiksi. 2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 3. Kuori ja raasta omena. Laita se kulhoon rusinoiden, mantelilastujen, pähkinöiden, aprikoosien ja karpaloiden tai puolukoiden kanssa. Lisää joukkoon voisula ja viini. Sekoita hyvin. 4. Kauli taikina jauhotetulla

pöydällä ohueksi, noin 2 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta muotilla (halk. n. 7 cm) 16 ympyrää ja nosta ne paperisiin, kaksinkertaisiin muffinivuokiin. Nosta ne muffinipellin koloihin. Nosta jokaiseen vuokaan ruokalusikallinen täytettä. 5. Kaaviloi loppu taikina tasaiseksi ja ota siitä n. 6 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla 8 ympyrää. Paina ympyröistä tähtipiparimuotilla vielä kuviot irti. Asettele kuuden vuoan päälle tähdet ja loppuihin ympyräkannet. Sivele kaikki tortut sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle sokeria. 6. Paista torttuja uunin keskitasolla noin 12 minuuttia tai kunnes piiraat ovat kypsiä.


JUOMASUOSITUS Herkullisten pahkinäisten mince pies -pikkupiiraiden kanssa maistuu kuivahedelmäinen Tawny-portviini. Tarjoile portviini hieman viilennettynä punaviinilaseista.

33

––– 4/18

Kaipaatko uudenlaisia pasteijoita? Leivo mince pies eli kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä täytettyjä pikkupiiraita.


Pakkaspäivien maukkaat oluet Alkon valikoimaan on poimittu kausioluita, jotka sopivat joulun ja alkavan talven tunnelmaan. Mukana on ruokapöydän klassikoita ja sesonkiin sointuvia maisteluoluita.

Talveen tulee sopivia oluita s yö m runsaasti issa kuukausittais ss erikoiseri ä!

Teksti Lasse Pakarinen Kuvat Anton Reenpää

A

lkon jouluoluiden joukossa on tänä vuonna sekä perinteisiä tuotteita että uusia tuulia. ”Halusimme monipuolisen kattauksen eri oluttyylejä niin joulun ruokapöytään kuin kylmiin talvipäiviin”, kertoo panimotuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Kasper Kukkonen. Mukana on klassikoita savuoluesta suosittuihin strong aleihin sekä vaihtoehtoja hedelmäoluesta aina IPA- ja double-IPA-oluisiin. Kotimaisten pienpanimoiden ja lähioluen osuus

34

––– 4/18

korostuu, sillä niitä on tuotteista noin puolet. Oluissa on paljon perinteiseen joulupöytään sopivia tuotteita, mutta myös tuoreemmat trendit, kuten kasvisruoka, on huomioitu. Kukkonen kertoo, että talvisten oluiden kirjo täydentyy myös kuukausittain myyntiin tulevissa erikoiserissä. Niissä olutharrastajia hemmotellaan esimerkiksi tynnyrikypsytetyillä oluilla, vahvoilla aleilla sekä imperial stouteilla ja porttereilla.


ALE

ALE

ALE

N'Ice Chouffe

St Feuillien Cuvée de Noël

Pähkinänruskea, samea. Täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu strong ale, jonka vivahteikkaassa maussa on hedelmätortun, siirapin, yrttien ja kevyesti pomeranssin sävyjä. Maista: Nautiskele sellaisenaan tai jouluruokien kaverina.

Pähkinänruskea, runsasvaahtoinen. Täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu strong ale, jonka siirappimaltaisessa maussa on kuivattujen hedelmien, lakritsin ja pomeranssin tuntua. Maista: Herkuttele vaikka pitkään paahdetun possun kanssa.

Shepherd Neame Christmas Ale

ALE

ALE

Maku Talvi IPA tölkki Kinuskinruskea, samea. Täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu IPA, jonka maussa on karamellimaltaiden, kuivatun aprikoosin, suklaakeksien ja havujen tuntua. Maista: Taittaa myös rasvaisten possuruokien maut.

Flying Dutchman The Hibernating Winter Biting Darkness Fighting Imperial IPA Kullankeltainen. Täyteläinen ja erittäin voimakkaasti humaloitu tupla-IPA, jonka maussa on hunajamaltaiden, kypsän mangon, hennosti herukanlehtien sekä runsaasti havujen tuntua. Maista: Kokeile talven runsasmakuisten kalaruokien kanssa.

Kuparinruskea. Täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu strong ale, jossa maistuvat karamellimaltaiden ohella hedelmätortun, luumujen ja yrttien aromit. Maista: Yhdistä esimerkiksi, kun lautasella on mukana paahdettuja juureksia.

35

ALE

––– 4/18

Sori After Ski IPA Kullanruskea. Täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu IPA, jonka maltaisessa maussa on myös kypsän sitruksisia, mangoisia, kevyen metsämarjaisia sekä yrttisiä sävyjä. Maista: Kokeile vaikka kylmien kalaruokien tai possun kumppanina.

VEHNÄOLUT

LAGER

TUMMA LAGER

Zoller-Hof Fidelis Hefe Hell

Arcobräu Winterbier

Bock's Talviolut

Kullankeltainen, samea. Keskitäyteläinen ja miedosti humaloitu olut, jonka viljaisassa maussa on kevyttä banaanin aromia sekä neilikkaa ja hentoa limettisyyttä. Maista: Yhdistä talvikauden kasvis- ja kalaruokiin.

Kullankeltainen. Keskitäyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu helles-tyylin lager, jossa maistuvat viljaisuus, maltaisuus ja kevyt yrttisyys. Maista: Sopii porsaanlihalle niin joulupöydässä kuin muutenkin.

Kastanjanruskea. Keskitäyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu olut, jonka maltaisessa ja paahteisessa maussa on myös kuivattujen hedelmien, mausteiden sekä hennosti sitrusten aromia. Maista: Joulupöydässä tai lintupaistin kanssa.


36

––– 4/18

TUMMA LAGER

VAHVA LAGER

VAHVA LAGER

Koff Jouluolut tölkki

Mönchshof Bockbier

Saatavilla myös monipakkauksessa. Tummanruskea. Keskitäyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu jouluolut, jonka tasapainoisessa ja paahdetun maltaisessa maussa on kevyen mallasleipäisiä, luumuisia ja mausteisia aromeja. Maista: Perinteisen joulupöydän yleisolut.

Kastanjanruskea. Keskitäyteläinen ja miedosti humaloitu pukkiolut, jossa maistuvat mallasleipä, luumuhillo, maitosuklaa ja hento havuisuus. Maista: Monipuolinen ruokaolut talven lihapatojen kanssa.

Mallaskoski Winter Warmer Doppelbock

VAHVA LAGER

STOUT & PORTER

Prykmestar TalviBock

Hiisi Nuutti Spicy Morning Habanero Stout

Kahvinruskea, samea. Täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu tuplapukkiolut, jonka lämmin maku on mallasleipäinen, kevyen siirappinen ja hennon kahvinen. Maista: Sellaisenaan hyvästä kirjasta nauttien.

ERIKOISUUS

Chouffe Cherry Ruskeanpunainen. Täyteläinen ja miedosti humaloitu hedelmäolut, jonka maku on hedelmäinen, kirsikkainen, kevyen karvasmantelinen ja hennon yrttinen. Maista: Kokeile suklaan tai joulun jälkiruokien parina.

Tummanruskea. Täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu stout, jonka suklaamaltaisessa maussa on hedelmäisyyden, vaniljan, chilin ja kevyen kukkaisuuden sävyjä. Maista: Yhdistä vaikka maukkaisiin juustoihin.

ERIKOISUUS

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock Tummanruskea. Täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu savuolut, jonka maussa on mallasleivän, palvikinkun, pyökinsavun, tumman luumun ja kevyesti yrttien tuntua. Maista: Nautiskele sellaisenaan tai tuhdin liharuoan parina.

Ruskea, samea. Täyteläinen ja keskiasteisesti humaloitu tuplapukkiolut, jonka maltaisessa maussa on kypsän luumuisia, kevyen tervaisia ja yrttisiä vivahteita. Maista: Yhdistä talven riistaruokiin.

STOUT & PORTER

Flying Dutchman Chubby Santa Got Stuck In The Chimney Stout Ruskeanmusta. Täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu imperial stout, jonka paahtomaltaisessa maussa on kaurahiutaleiden, suklaan, vaniljan ja kahvin aromeja. Maista: Nautiskeluolut, joka sopii myös tuhtien liharuokien sekä suklaan seuraan.


Annin

Luottoresepti

Kinkkukiusaus

luottoreseptini

Ruokaa kaapin kätköistä Radio- ja televisiojuontaja Anni Hautalalta on ilmestynyt jo kaksi ruokakirjaa. Perheenäitinä hän turvautuu itsekin ruokakirjojensa resepteihin ja hyödyntää tarkkaan kaapin sisällön. Teksti Jaana Kalliokoski Kuvat Niclas Mäkelä Juomasuositus Taina Vilkuna / Alko

Olet monessa mukana. Miten ehdit ja jaksat? Jaksan ihmeen hyvin, mutta työkuvioni näyttävät kiireisemmiltä kuin ne oikeasti ovatkaan. Hyvällä ruoalla on ehdottomasti merkitystä jaksamiseen. Olen kova herkuttelemaan, mutta syön myös terveellistä ruokaa. Millainen ruoka- ja juomafilosofia sinulla on? Syömisessä uskon kultaiseen keskitiehen, ja ruoanvalmistuksessa menen sieltä, mistä aita on matalin! Voin hyvin oikaista ja käyttää puolivalmisteita, mutta saan onnistumisen tunteita, kun kokkaan pitkän kaavan mukaan. Rakastan samppanjaa. Lisään sitä myös ruokiin, esimerkiksi maaartisokkakeitto on ihanaa, kun siihen lorauttaa tilkan kuohuvaa. Pidän hyvistä viineistä, mutta minulle tulee niistä myös helposti pää kipeäksi. Miten päädyit ruokakirjailijaksi? Osallistuin jokunen vuosi sitten MasterChef-kilpailuun. Yllätyin, että pärjäsin niin hyvin. Kilpailun jälkeen kustantaja lähestyi minua ja ehdotti

yhteistyötä. Luulin, että reseptien pitää olla monimutkaisia ja jotenkin hienoja, mutta sehän onkin ihan päinvastoin. Ihmiset kaipaavat helppoja ja nopeita ruokia, tavallista mutta maukasta. Mitä kokkaat kotona? Toimin ruokaa laittaessa samoin kuin kirjani reseptejä laatiessa: inspiroidun siitä, mitä kaapissa on. Minulla on aina kermaa, juustoa ja currya. Lorautan ruokiin ylijäänyttä kahviakin. Käytän paljon kaupan aletuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Katson ruokakirjoistani joskus itsekin, mitä ruokaa voisin laittaa perheelleni. Luottoreseptisi? Vasta ilmestyneessä Annin ruokakirja 2:ssa (Otava) on lempparini: kinkkukiusaus puikulaperunoista. Resepti syntyi, kun piti laittaa ruokaa ja luulin, ettei kaapissa ole mitään. Mutta meillä olikin puikulaperunoita, pian vanhaksi menevä paketti kinkkuviipaleita, aurajuustokäntty ja kermaa. Yritän aina käyttää kaiken jääkaapista, ettei tarvitse heittää mitään pois.

2–3 hengelle noin 500 g puikulaperunaa noin 170 g kinkkua, esimerkiksi leikkelettä 2 ½ dl kermaa 1 sipuli noin ½ tl suolaa 50–100 g aurajuustoa

1. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi lastuiksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pilko kinkku ronskeiksi paloiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. 2. Laita vuokaan perunat, kinkku ja sipuli. Sekoita kermaan suola ja kaada vuokaan. Murusta päälle aurajuusto ja laita uuniin noin tunniksi. Kokeile 30–40 minuutin kohdalla, ovatko perunat kypsiä.

Juomasuositus Kinkkukiusauksen täyteläisiin makuihin istuu yllättäen vivahteikas ja ryhdikäs, raikkaan hapokas ja runsas roseesamppanja tai laadukas roseekuohuviini. Myös rapsakat pilsit toimivat hienosti kiusauksen kaverina. PILS

Tämä ja moni muu resepti löytyy teoksesta Annin ruokakirja 2 (Otava).

37

––– 4/18


Sherrynvalmistuksessa käytetty ainutlaatuinen solera-menetelmä tietää sitä, että kuluttajan käsiin päätyessään viini on yleensä kypsynyt ja kehittynyt tynnyrissä jo ainakin kolmen vuoden ajan.

38

––– 4/18

matkalla

Sherry – klassinen osa viinin maailmaa Sherryjen kirjo ulottuu kulinaarisen kuivasta ylellisen makeaan. Tämän erittäin ruokaystävällisen viinityylin hintalaatusuhdetta pidetään hyvällä syyllä jopa maailman parhaana. Teksti Marko Pasanen Kuvat iStockphoto


2. 3.

1.

4.

S

herryt ovat peräisin Espanjan lounaiskolkan alueelta, jota hallitsee Jerezin kuvankaunis kaupunki. Viinit valmistetaan menetelmällä, joka on lähes ainutlaatuinen maailmassa. Kuivan fino-sherryn perusviini väkevöidään noin 15-prosenttiseksi ja lasketaan tynnyreihin. Tynnyrit jätetään hieman vajaiksi, ja suotuisissa olosuhteissa viinin pinnalle pääsee muodostumaan hiivakerros, jota kutsutaan nimellä flor, eli kukka. Flor suojaa viiniä hapettumiselta ja antaa ajan mittaan sille uusia maku-ulottuvuuksia. Jotta flor ei kuolisi, tynnyristä lasketaan säännöllisesti pois eriä, jotka korvataan tuoreella viinillä. Tämän käytännön lopputuloksena on hieman mutkikas solera-systeemi, joka voi koostua useastakin eri-ikäisestä tynnyrierästä. Pullotettava viini otetaan vanhimmasta tynnyririvistä, joka on varsinainen solera. Sen jättämä vajaus paikataan toiseksi vanhimmasta tynnyririvistä, joka täytetään seuraavaksi vanhimmasta, ja niin edelleen. Eri-ikäisiä tynnyrikerroksia voi olla toistakymmentä. Systeemin seurauksena pullotettava viini on aina saanut kypsyä tynnyrissä verrattain pitkään, ainakin kolmisen vuotta.

Amontillado ja Oloroso

Amontillado on fino-sherry, jonka flor on syystä tai toisesta kesken kaiken kuollut, ja viini jatkaa ikääntymistä ilman hapettumiselta suojaavaa hiivakettoa. Lopputuloksena on runsaampi ja pähkinäisempi tyyli, joka sekin voi olla äärimmäisen hienostunut. Oloroso puolestaan on kuivien sherryjen toinen päätyyli. Sen pohjaviini väkevöidään heti kät-

5.

telyssä noin 18 prosenttiin, millä tasolla hapettumiselta suojaavaa flor-kerrosta ei synny. Olorosot ovat tyyliltään muita tummempia ja täyteläisempiä, ja useat tulevat markkinoille makeutettuina. ”Sherryt tarjoavat pikkurahalla niin paljon laatua, että se on suoranainen lahja”, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna tiivistää ja kiteyttää: ”Sherry on klassinen ja upea osa viinin maailmaa, jonka ihmisten soisi löytävän laajemminkin.”

Valitse sherry ruoan mukaan

Elegantti ja monipuolinen viinityyli taipuu moneen makuyhteyteen. ”Kylminä nautittavat, kuivat fino-sherryt ovat mitä elegantein ruokajuoma”, Vilkuna sanoo ja muistuttaa, että finoissa ei ole sen enempää alkoholia kuin monissa nykypunaviineissä. ”Finojen kanssa toimivat loistavasti tapakset tai sushi, mutta myös muut merenelävät, erityisesti savustettu kala.” Kuivan amotilladon seuraksi Vilkuna herkuttelisi pekoniin käärittyjä viikunoita, puolikuiva taas olisi täydellinen pari sienikeitolle. Tuhdimpien Oloroso-sherryjen paahteiset aromit istuvat erityisen hyvin karamellisoituihin raaka-aineisiin. ”Hunajalla sivellyt paahdetut mantelit ja jälkiruoat, joissa on poltettua sokeria, kuten Crème brûlée tai flan”, Vilkuna mainitsee esimerkiksi. Makeimmat sherrytyylit, kuten Pedro Ximénez, lyhyemmin PX, ja Cream-sherryt ovat omiaan jälkiruokien seuraksi. ”Ne pärjäävät hienosti jäätelönkin kanssa, joka muutoin voi olla vaikea parittaa viiniin.” ✓

1. Lounais-Espanjan sherrybaareissa eli tabancoissa sherryt nautitaan tapasten seurana. 2. Sherryn pohjaviini valmistetaan Palominosta. Jerezin alueella rypäle kasvaa maaperällä, jota kutsutaan nimellä Barajuela. 3. Jerez on kaunis kulttuurikaupunki, joka tunnetaan viineistä, hevosista ja flamencosta. 4. Perinteistä rypäleiden murskaamista Jerezissä. Osa viinistä ei päädy soleraan kypsymään vaan tuodaan markkinoille heti sadonkorjuun jälkeisenä marraskuuna nimellä Mosto. 5. Sherrytyylien kirjo ulottuu rutikuivasta äkkimakeaan ja oljenkeltaisesta suklaanruskeaan.

39

––– 4/18


Miltä joulu maistuu maailmalla? On vain yksi joulu, mutta monta tapaa juhlistaa sitä. Olut- ja viinintuottajien edustajat eri puolilta maailmaa lähettävät tervehdyksensä viiden erilaisen joulupöydän muodossa. Kuusijuhlaan on nyt lupa lainata makuja maailmalta. Teksti Sini Teppola Kuvat Fanny Haga

40

––– 4/18

Katso myös herkulliset reseptit Australiasta, Baijerista, Espanjasta, Champagnesta sekä tietenkin Suomesta! Nämä joululeivonnaiset löydät sivuilta 24–33.


Posion Riisitunturilla perinneruokia yhdistetään uusiin

K

aukana kaupungin valosaasteesta, Riisitunturin kansallispuiston juurella, valmistetaan alueen puhtaasta pohjavedestä ja lähimetsien kuusenkerkistä alkoholitonta kuohuvaa sekä erilaisia marjoista ja yrteistä tehtyjä herkkutuotteita. Tilan yrittäjänä toimiva Ritva on valmistautunut vilkkaaseen joulusesonkiin jo pitkään. ”Kun hektinen työ on saatu tehtyä, on ihanaa rauhoittua”, Ritva pohtii. Kuusijuhla Riisitunturilla sujuu melko perinteisesti ja joulupöydästä löytyvät suomalaisille tutut maut. ”Kinkkua ja punaviiniä, lisäksi omia suosikkejani ovat porkkanalaatikko sekä erilaiset kalat, joita maustan itsetehdyillä siirapeilla ja mausteseoksilla”, Ritva makustelee hymyillen. Myös suurta herkkua, juuri oikean sorttista maksapateeta, Ritva metsästää pöytään vaikka kauempaakin. Hän kokee tärkeäksi tukea myös muita ruoka-artesaaneja ja tuoda näiden valmistamia herkkuja joulupöytään. Joulupöytään on vuosien saatossa hivuttautunut myös uusia ruokalajeja, kuten maa-artisokkakeittoa, joka valmistetaan puolison etelästä tuodun reseptin mukaan.

”Maa-artisokkakeitosta tulee ihanaa, kun se vispataan kuohkeaksi ja lorautetaan sekaan kuohuviiniä”, Ritva kehuu. Vaikka ruoka ja juoma ovat joulun vietossa tärkeitä, se tärkein ei saa unohtua: ”Kyllä seura on se, mikä tekee juhlan. Tarjoilua ei tarvitse olla paljon, kunhan se on harkittua.”

41

––– 4/18

Baijerissa olut on joulupöydän juoma

M

aailman vanhimmassa panimossa brändilähettiläänä työskentelevä Matthias osoittaa jalkojensa juureen ja toteaa: ”Istumme parhaillaan kellareiden yläpuolella, joissa maineikkaat oluemme kypsyvät ja saavat uniikit makunsa.” Baijerilainen olut todella on maailmankuulua. Klassisissa vehnäoluista erottuvat banaanin ja neilikan aromit. Uuden sadon pukkioluissa maku on makean maltainen. Kultaisista vaaleista lagereista, helleseistä, on helppo aloittaa oluen maistelu. ”Olut on ennen kaikkea monipuolinen ruokajuoma”, Matthias opastaa. Oluella on paikkansa saksalaisessa joulupöydässä, ja vaikka perinteet vaihtelevat alueittain, aterialta ei taatusti puutu täyteläisyyttä. Baijerilaisen joulupöydän kuningas on joko hanhipaisti →


✓ Olut on ennen kaikkea monipuolinen ruokajuoma. tai karppi tarjoiltuna kaalilisukkeen ja perunamykyjen kera. Olut taipuu loistavasti joulun reseptiikkaan. ”Tumma olutkastike täydentää ihanasti paahdetun hanhen makua.” Baijerin alueen joulun jälkiruoissa maistuu suklaa sen kaikissa muodoissaan. Matthias aikoo valmistaa suklaisen jälkiruokabuffetin, joka tarjoillaan kolmen eri oluen kera. ”Ei ole ehkä ihan tyypillistä yhdistää olut jälkiruoan kanssa, mutta se on älyttömän hyvää. Kokeilkaa vaikka vaniljavanukasta vahvan vehnäoluen kanssa.” Myös erilaiset käsityönä tehdyt piparkakut, eli lebkuchenit, ovat suosittuja jouluherkkuja, samoin pähkinöitä ja kuivahedelmiä sisältävä joulupulla, stollen.

42

––– 4/18

Kulinaristien Champagnessa nautitaan kalaa, riistaa ja äyriäisiä

J

ylhä linna seisoo viinitarhoja vartioiden Champagnen alueella, Koillis-Ranskassa. Kiitollisuus välittyy vahvasti samppanjasuvun vesan Jean Rémyn puhuessa. ”Olen erittäin onnekas saadessani olla neljännen sukupolven viinintekijä. Samppanjan valmistusmenetelmää pidetään jyrkästi säänneltynä, mutta se ei oikeastaan ole sitä vaan perinteiden kunnioittamista.” Kulinaristien maassa joulupöytään katetaan valikoituja, laadukkaita herkkuja. Champagnen seudulla tarjolla on kalaa mutta myös peuranlihaa, sillä alueella metsästetään paljon. Kalan ja riistan ohella jouluna herkutellaan tuoreilla merenelävillä, kuten kampasimpukoilla, ostereilla ja hummerilla. ”Chardonnayn hapokkuus täydentää kala- ja äyriäisruokia ja herättelee samalla upeasti ruokahalun”, Jean Rémy ylistää. Ranskalainen joulu on yleensä hyvin perhekeskeinen. Champagnen joulun perinteisiin kuuluvat hyvän ruoan lisäksi kuusenhakureissu, yhteinen metsästysretki ja juhlava pukeutuminen. Jouluna on myös hyvä pysähtyä ja katsoa taakse vuoden aherruksen tuotoksia. ”Tapaamme joka joulu avata ensimmäisen pullollisen viimeisintä valmistunutta vuosikertasamppanjaa. Se on jännittävää, sillä kypsymistä odotellaan muutama vuosi. Joulu on juuri oikea hetki ensimaistiaisiin.”


Australian Hunter Valleyssa joulua vietetään rannalla

V

asta 22-vuotias Savannah seuraa isoisänsä jalanjälkiä ja johtaa isänsä kanssa perheen viinitilaa Hunter Valleyn viinialueella Australiassa. ”Viininteko on enemmän intohimo kuin työ”, Savannah virkkoo. Joulu on kiireistä aikaa tilalla, jossa kuhisee turisteja ja odotellaan uutta vuosikertaa. Vaikka tilalla valmistetaan lukuisia erilaisia viinejä, Savannahin perheessä jouluun valmistautuminen aloitetaan hellepäivään sopivalla, tuoreella mangodaiquirilla. Ruokaa tehdään koko perheen voimin, tosin puuhastelun lomassa joku saattaa ottaa pienet päiväunet tai pulahtaa uimaan vilvoitellakseen. Hunter Valleyssa joulukuu on vuoden kuuminta aikaa, ja siksi joulupöytäänkin katetaan raikkaita ruokia. ”On aivan liian kuuma syödä mitään lämmintä”, Savannah kertoo. Myös juhlajuomissa suosimme kylmiä ja kuohuvia juomia.” Tarjolle katetaan yleensä rapuja ja ostereita, lyhyen ajomatkan päässä avautuvan itärannikon omia antimia. Myös kinkkua ja kalkkunaa on, mutta kylmänä. Savannahin mielestä perhetilan jouluperinteistä tärkein on ehdottomasti joulun vietto rannalla. ”Puoli kiloa rapuja ja pullollinen kylmää laadukasta viiniä rannalla – siitä on joulu tehty.”

43

––– 4/18

Päärynähilloketta, juustoja ja gran reservaa Riojassa

E

spanjan Riojan alueen vanhimpiin kuuluvalla viinitilalla työskentelevä Carlos vastaa vieraiden viihtyvyydestä viinitilakierroksilla. Tuotantotilat ovat yhdistelmä huippumodernia teknologiaa ja arvokasta ajan patinaa. ”Poimimme kaikki rypäleet käsin, mutta esimerkiksi oikean värin analysoinnissa auttavat koneet”, Carlos kertoo perinteiden ja nykyajan kohtaamisesta prosesseissa. ”Viini on ylpeytemme, ja hyvin tehty viini ansaitsee seurakseen hyvää ruokaa – etenkin jouluna.” Espanjassa jouluateria nautitaan myöhään illalla. Ensin tarjoillaan runsas lajitelma alkupaloja, kuten parsaa, erilaisia äyriäisiä ja leikkeleitä. Tätä seuraa lihaisa pääruoka. Lopuksi nautitaan juustoja sekä makeita mantelin ja marsipaanin maustamia leivonnaisia. ”Päärynöistä tehty hilloke, erilaisia juustoja ja gran reservaa”, Carlos ratkaisee täydellisen jälkiruokayhtälön. Joulun perinneruoat vaihtelevat Espanjassa alueittain. Pääruokana kautta maan on kuitenkin useimmiten uunikalaa tai kalkkunaa, mutta suvuilla on usein salainen perinnereseptinsä kalkkunan täytteelle. ”Vaikka rakastan kokkaamista, jouluna haluan tuttuja perinneruokia”, Carlos myhäilee. ✓


Ihmiset osaavat antaa arvoa lisääntyvälle vapaa-ajalleen.

ilmiö

44

––– 4/18

Ruokakassi verkosta Helpompaa arkea, kiireen kesytystä, uusia ideoita ja inspiraatiota. Kaikkea tätä toivotaan ruokakassipalveluilta, joiden käyttö kasvaa Suomessa nyt kovaa vauhtia. Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuvat iStockphoto

S

yksyinen kurpitsakeitto, lihapullat keltajuurella, paprikat papu- ja fetajuustotäytteellä. Kuulostaapa herkulliselta! Esimerkiksi tällaisia ruokia pääsee kokkailemaan, kun tilaa verkosta ruokakassipalvelun arkista ruonlaittoa helpottamaan. Ruokakassipalvelu tarjoaa kotiovelle kuljetettuna ainekset ja ruokaohjeet 3–5 ateriaan, tyypillisesti kerran viikossa. Pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa palvelua tarjoavat muun muassa Anton & Anton sekä Sannan Ruokakassi, jolla on toimintaa myös Turussa, Tampereella ja Vaasassa. Molemmista yrityksistä tilataan eniten ruokakasseja perheille ja kahden hengen talouksille. ”Kun seitsemän vuotta sitten aloitimme ruokakassipalvelun, tällaisen palvelun hyödyntäminen oli Suomessa vielä vierasta. Nyt palvelun käyttö on yleistynyt ja normalisoitunut. Se ei ole ylellisyyttä vaan kaivattua helpotusta kiireiseen arkirumbaan”, sanoo Sannan Ruokakassin toimitusjohtaja Sanna Lindroos. Ihmisten ruokatottumukset ovat moninaisia, ja niihin kaikkiin ruokakassiyritykset haluavat vastata. Tarjolla on muun muassa perhekasseja, vegekasseja,

kala-kasviskasseja ja gluteenittomia kasseja. Sannan Ruokakassissa on aina raaka-aineet vähintään yhteen kasvisateriaan. Anton & Antonin ruokakassin sisällöstä iso osa on luomutuotteita. Liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanna Jokinen Anton & Antonista kertoo, että ruokakassipalvelun edelläkävijä Pohjoismaissa on Ruotsi, josta on haettu mallia Suomeenkin. ”Ruokakasseissamme on paljon variaatiota. Haluamme korostaa kokkaamisen iloa ja tuoda uusia makuja kotikeittiöön.”

Leppoisampi arki houkuttelee

Ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistosta pitää ruokakassipalvelua kiinnostavana ilmiönä, sillä siinä yhdistyvät kätevyys, elämyksellisyys ja itse tekeminen. Aterioiden suunnitteluun ja kaupassa käyntiin ei tarvitse käyttää itse aikaa, vaan voi keskittyä pelkästään ruoanlaittoon. ”Osan ruoanlaittoon liittyvästä työstä voi ulkoistaa, mutta samalla voi silti säilyttää oman osallisuuden tekemiseen. Elämyksellisyyttä lisää myös se, että ruokakassipalvelu houkuttelee kokeilemaan uudenlaisia reseptejä, joita ei ehkä muuten kokeilisi.”


Ruokakassipalvelun valmiiksi suunnitellut ateriat saattavat vähentää ruokahävikkiä. Verkko-ostoksilla on helpompi olla rationaalinen kuluttaja.

45

––– 4/18

Niva uskoo, että ihmiset osaavat antaa arvoa leppoisammalle arjelleen sekä lisääntyvälle vapaa-ajalleen. Se houkuttelee käyttämään palveluita, vaikka itse kaupassa asioiden ruokaostosten teko voisikin olla hieman edullisempaa. ”Jos ihminen laskee arvoa omalle vapaa-ajalleen, ero ei ehkä tunnu niin suurelta.” Ruokakassipalvelu ei välttämättä kasvata ruokalaskua ollenkaan. Niva arvelee, että verkko-ostoksilla on helpompi olla rationaalinen kuluttaja, sillä verkossa tilaaminen voi tehdä ostamisesta suunnitellumpaa. ”Ruokakassipalvelun valmiiksi suunnitellut ateriat voivat vähentää myös ruokahävikkiä”, hän sanoo Myös vähittäiskaupat tarjoavat ruoan verkkokauppaa ympäri Suomea. Valmiit ostoskassit voi noutaa tutusta ruokakaupasta. Helppoudestaan huolimatta ruoan verkkokauppaa on toistaiseksi kokeillut vasta pieni osa suomalaisista. Verkkokaupan osuus elintarvikkeiden kokonaismyynnistä on vielä marginaalinen. Vuonna 2017 se oli noin 0,5 prosenttia. Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna ruoan verkkokauppa on Suomessa vielä pienessä roolissa. Esi-

✓ Ruokakassipalvelu innostaa kokeilemaan uusia reseptejä. merkiksi Ruotsissa verkkokaupan osuus ruokamarkkinoista on noin kolme ja Britanniassa noin seitsemän prosenttia. Ruoan verkkokauppaa ja palveluverkostoa kehitetään Suomessa kuitenkin tällä hetkellä voimakkaasti. Mari Niva uskoo ruoan verkko-ostamisen yleistyvän. ”Se nousee yhdeksi vaihtoehdoksi muiden tapojen rinnalle. Palvelun on kuitenkin oltava helppokäyttöinen ja tuotevalikoimaltaan riittävä. Mitä täsmällisempi toimitusaika kotiinkuljetuksille saadaan sovittua, sitä houkuttelevampaa ruoan verkko-ostaminen on.” Nivan mukaan väestön ikääntyminen voi vauhdittaa ruoan verkkokaupan kasvua Suomessa. Tällä hetkellä ruoan verkko-ostospalveluita hyödyntävät ikääntyneiden ohella eniten lapsiperheet. ✓


1.

46

2.

––– 4/18

Polyteknikkojen Raittiusseuran puheenjohtaja Antti Ihalainen oli ihan ensimmäinen asiakas uudessa myymälässä.

3. 1. Otaniemen uusi Alko sijaitsee uuden kauppakeskus A Blocin alimmassa kerroksessa. 2. Teekkariorkesteri Humpsvakar kävi ostoksilla esityksensä jälkeen. 3. Avajaispäivänä noutopistekaappi on vielä tyhjillään. 4. Palvelua kehittänyt Matti Parviainen kertoo, että asiakkaille tarkoitetulla suurella tabletilla voi selata valikoimaa ja kerätä asiakkaiden palautetta ja kommentteja myymälästä.

4.


Samppanjaostoksilla torstaiaamuna Ensimmäiset asiakkaat heräävät teltasta myymälän ulkopuolelta. Teekkarikylä on saanut odotetun, oman Alkonsa. Teksti Selja Tiilikainen Kuvat Vesa Tyni

E Otaniemen myymälä Osoite: Otaniementie 12, 01250 Espoo Historia: Ihan uusi myymälä avattiin uuteen kauppakeskus A Blociin kauppakeskuksen avajaisten yhteydessä toukokuun lopussa 2018. Ominaispiirteet: Otaniemen myymälä on monessa mielessä uudenlainen Alko: hyllyt on järjestetty hinnan ja makutyypin mukaan, ja valikoima muotoutuu kysynnän mukaan.

spoon Otaniemen metroasemalla kello lähestyy puolta yhdeksää. Puolen tunnin päästä ihan uusi Alkon myymälä, itse asiassa kokonainen kauppakeskus, avaa ensimmäistä kertaa ovensa. Polyteknikkojen Raittiusseuran puheenjohtaja Antti Ihalainen ja muutama muu poralainen on nukkunut yön teltassa ovien ulkopuolella, jotta he voivat olla uuden myymälän ensimmäiset asiakkaat. Seura on onnistunut pitämään omien sanojensa mukaan alkoholin poissa Otaniemestä jo 49 vuotta, mutta he ovat tulleet ottamaan uutta myymälää vastaan. Nyt miehiä jännittää. Kun Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Noora Vänttinen on tituleerannut Otaniemeä maailman parhaaksi yliopistokampukseksi ja leikannut seremoniallisesti silkkinauhan poikki, Ihalainen, Timo Riski ja Matias Ståhlström pääsevät ostoksille. Taustalla Retuperän WBK soittaa hallitun riitasointuisesti. Myyjä Päivi Nurmi kaataa alkoholittomia maistiaisia, ja ihmisiä kerääntyy myymälän ovelle. Moni ohikulkija jää katselemaan tunnelmaa, mutta paikalla on myös varta vasten paikalle tulleita. Esimerkiksi asiakas Jaakko Seppänen kertoo kuulleensa, että hänen vanhaan

kotikaupunkiinsa avataan Alko: ”Otaniemi on muuttunut kaiken kaikkiaan paljon niistä ajoista, kun itse opiskelin täällä. Nyt mukaan tarttuu avajaisjuhlan kunniaksi samppanjaa!”

Asiakkaidensa näköinen myymälä

Vaikka myymälä on tuskin saanut oviaan auki, on jo selvää, että se on asiakaskuntansa näköinen. Vaikka myymälässä ei ole kovin suurta pohjapinta-alaa, tila on käytetty kompaktisti. Tällä hetkellä valikoimasta hieman yli puolet on viinejä ja noin viidennes panimotuotteita. Kylmäkaappi on tilava, ja siellä on juomia samppanjasta mocktaileihin. ”Tämä kyllä helpottaa, että saa ostettua lahjapullot kylmänä!”, eräs asiakas kommentoi ohi kulkiessaan. Jotta valikoima palvelisi asiakkaita mahdollisimman hyvin, tämän myymälän valikoima on täysin kysynnän mukaan mukautuva. Tällaista myymälää kutsutaan Alkon omassa kielessä jokerimyymäläksi. Otaniemessä nouseviin trendeihin halutaan reagoida nopeasti, ja siksi tässä myymälässä asiakkaita kuunnellaan aivan erityisellä herkkyydellä: palautetta valikoimasta voi antaa monella eri tavalla, → sekä kirjallisesti että suullisesti.

47

––– 4/18


Syö & Juo

1.

Teekkarihuumoria! Polyteknikkojen raittiusseura – jonka missiona on raitistaa maailma juomalla kaikki alkoholipitoinen itse – päätti järjestää myymälän avajaisten jälkeen tempauksen ja ostaa se tyhjäksi. Ihan typotyhjäksi he eivät myymälää saaneet. ”Päädyimme PoRan kanssa lopulta siihen, että kyseessä oli tasapeli. Tunnelma oli koko tempauksen ajan ihan huikea!”, palvelupäällikkö Päivi Aarnio kommentoi. Teekkareiden tempaus poiki asiakasaloitteen, jonka ansiosta Alko lahjoitti 7500 euroa Aaltoyliopistolle. Stipendien turvin kehitetään terveyttä ja hyvinvointia edistäviä teknologioita.

2.

48

––– 4/18

1. Arkkitehti Olli Hanhirova löysi myymälästä oluen, jonka etiketissä on ollut itse mallina. 2. Myyjät ovat valmistautuneet palvelemaan asiakaskuntaa tarvittaessa monella eri kielellä.

Valikoima elää kysynnän mukaan

Sofia Levonen etsii englantilaista suosikkisiideriään valikoimasta. Tällä hetkellä valikoimassa on toinen saman valmistajan siideri, mutta täällä Otaniemen myymälässä on ihan uusi Yeti-tabletti, jolla tuotetoive menee suoraan valikoiman kehittämiseen. Alkon Innovation Labin kehittämällä tablettitietokoneella voi antaa palautetta ja esittää tuotetoiveita. Sillä pystyy selaamaan Alkon koko valikoimaa, keräämään palautetta ja testaamaan erilaisia asioita. ”Teoriassa sillä voi tehdä tilauksiakin nettikaupasta. Tällä hetkellä sillä kehitetään tämän myymälän valikoimaa”, kertoo tabletin konseptia kehittelevä Matti Parviainen. Tuotteita löytyy monipuolisesti. Otaniemen myymälässä tuotteet on järjestetty hinnan ja makutyypin mukaan, mikä on ihan uutta. Järjestys saa kehuja Irmeliksi esittäytyvältä teekkariorkesteri Humpsvakarin soittajalta. ”Asiakaskunnassa tulee varmasti olemaan paljon meitä opiskelijoita, ja me katsomme varmasti hintaa tarkemmin kuin moni muu”, hän täsmentää. Myyjä Sari Salminen on samoilla linjoilla, mutta muistuttaa myös, että opiskelijoissa on paljon laatutietoisia harrastajia. Trenditietoisen asiakaskunnan ja vaihtuvan valikoiman myötä myös myyjät pysyvät erityisen herkästi tietoisena alan uusista tuulista. ✓

Myyjien vinkit Otaniemen ympäristöön RAVINTOLA FAT LIZARD Tietotie 1 Espoossa syntynyt panimoravintola Fat Lizard on avannut ravintolan Otaniemeen vuoden alussa 2018. Tapiolan alueen Alkojen myymäläryhmän työporukka on käynyt syömässä vastikään täällä, ja kehuu ruokia. Illemmalla ravintola muuttuu yökerhoksi. SANDRO TAPIOLA Tuulikinsilta 5 Tapiolan Sandron tila ja etenkin kesällä terassi saa Otaniemen myymälän tiimiltä kehuja. Sandro on kauppakeskus Ainoan ulkopuolella olevassa, erillisessä liiketilassa, jossa on ikkunoita neljään suuntaan.

KAISAN CAFE Tapiolanaukio 4 Kaisan Cafe on vanha klassikko, joka on muuttanut kauppakeskus Ainoaan uusiin tiloihin. Kaikki Tapiolan alueella tuntevat kahvilan, joka onkin aina täynnä.


LASSE PAKARINEN

kolumni

Samppanjasta taisi tulla jo valtavirtaa Samppanjan suosio näyttää lisääntyneen Suomessa valtavasti, samaan tapaan kuin maailmalla. Kuohuviinit ovat muutenkin nousussa, sillä tällä vuosituhannella niiden myynti on kaksinkertaistunut Alkossa. Samaan aikaan samppanjoiden myynti on peräti nelinkertaistunut. Tuntuu siltä, että samppanjasta on tullut jo ihan tavallisten ihmisten juoma, ja mielikuvat eliitin kuplivista juhlista alkavat hiipua. Samppanjaa myydään nyt ketjuravintoloiden kanta-asiakastarjouksena, ja monet baarit ja ravintolat tarjoavat sitä laseittain itsestään selvänä osana juomavalikoimaa. Monelle niistä, jotka ylipäätään nauttivat viinejä, samppanja taitaa olla se viinityyppi, johon ollaan valmiita panostamaan vähän enemmän. ”Oikein aitoa samppanjaa” on fraasi, jonka kuulee aika usein. Tilannetta on varmasti muuttanut muoti sekä se, että Alkossakin on tarjolla enemmän vaihtoehtoja. Myös edullisempaan päähän on tullut runsaasti valinnanvaraa. Olen havainnut samppanjan yleistymisen myös omassa tuttavapiirissäni. Siinä missä se oli ennen syntymäpäivien tai muiden juhlien malja, samppanjasta on tullut yhä yleisempi aperitiivi, ruokapöydän viini tai jopa seurustelujuoma. En kuitenkaan sanoisi, että tunnen juuri ketään, jolle samppanja olisi tavanomainen tai ainakaan arkinen juoma. Siinä on edelleen erityistä hohtoa. Monelle viinien kanssa työkseen puuhastelevalle samppanja on yksi viinisuosikeista. Itsellenikin se on yksi mielijuomistani, joka aina nostaa tunnelmaa. Samppanjaa ei tosiaankaan tarvitse nauttia pönöttäen. Esimerkiksi takavuosina meillä oli kaveripiirissä termi saunasamppanja. Sen lanseerasi hyvä ystäväni, joka tapasi tuoda perjantaisiin saunailtoihin mukanaan pullon samppanjaa – raikas kuplajuoma tosiaan virkisti vilvoitellessa. Täällä Lontoossa saunominen rajoittuu kuntosalille, joten olen ottanut käyttöön termin perjantaisamppanja. Viikonloppu on mukava startata käyntiin kuplivalla, ja siihen riittää pienikin pullo, josta riittää hyvin kahdelle. En kuitenkaan haluaisi, että samppanjasta tulee mikään pakkopulla tai itsestäänselvyys. Kuohuviinien – kuten muiden viinityyppien – maailma on niin monipuolinen, että välillä voi hyvällä syyllä kilistellä myös muulla lasintäytteellä. Budjetti on yksi tekijä, mutta toisaalta myös makumaailmailmaa on mukava laajentaa. Itse asiassa samppanjaa vastaavan laatuisia tai ainakin lähelle yltäviä kuohuvia tulee nykyisin lukuisista viinimaista, omilla persoonallisilla vivahteillaan.

on intohimoinen hyvän ruoan ja juoman ystävä sekä myös entinen alkolainen. Hän asuu Lontoossa ja työskentelee vapaana kirjoittajana.

✓ Samppanjaa ei tarvitse nauttia pönöttäen.

49

––– 4/18


ETIKETIN PRUUVIT

ESPANJAN PUNAVIINIT

ILMOITTAUDU

Tunnetuimmat espanjalaiset punaviinit tulevat Riojasta, mutta isosta viinimaasta riittää muitakin helmiä löydettäviksi. Erityisesti Priorat ja Ribeira del Duero ovat viime aikoina tehneet itseään tunnetuiksi laadukkaiden punaviinien kotina. Espanjassa viiniharrastajaa odottavat myös hieman tuntemattomammat alueet, jotka tuottavat vivahteikkaita, mielenkiintoisia ja persoonallisia viinejä. Pruuvissa maistamme, millaisia moderneja ja perinteisiä punaviinejä Iberian niemimaan kuningaskunta tarjoaa sekä pohdimme, miten ne sointuvat ruoan kanssa. Kesto noin 2 tuntia.

Ilmoittautuminen kaikkiin alkukevään pruuveihin alkaa to 22.11. klo 9. Voit ilmoittautua tilaisuuksiin osoitteessa alko.fi/pruuvit. Kaikkien pruuvien viimeinen ilmoittautumispäivä on 2 viikkoa ennen pruuvipäivää. Tilaisuutta ei järjestetä, jos ilmoittautuneita on alle 8. Ilmoittautuminen on sitova. Ikäraja on 18 vuotta. Asiakaspalvelumme auttaa pruuveihin liittyvissä asioissa puhelimitse, p. 020 692 771 (ppm/pvm) ma–pe 9–21, la 9–18.

Osallistumismaksu 30 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista viineistä 20–30 euroa.


Tervetuloa maistelutilaisuuksiin!Pruuveissa opit viineistä ja oluista maistelemalla sekä löydät niihin sopivia makuelämyksiä asiantuntevan kouluttajan johdolla.Perehdymme muun muassa laatukuohuviineihin ja espanjalaisiin viineihin.Tutustu pruuvitarjontaamme ja aikatauluihin.

LAATUKUOHUVIINIT Mikä on laadukkaiden kuplien salaisuus? Toisinaan laatu syntyy maaperästä ja rypäleiden kasvuolosuhteista, toisinaan valmistusmenetelmästä ja alueellisesta perinteestä. Usein huippulaadun takana on näiden kaikkien osien onnistunut yhdistäminen. Laatukuohuviinien ylpeät tuottajat kertovat tarinaansa huolella hiottujen kuplien kautta. Pruuvissa maistamme, millaisia erilaisia laadukkaita kuohuviinejä maailmalla tuotetaan. Mikä kuohuviinityyli on oma suosikkisi? Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 25 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista viineistä 20–30 euroa.

PIENPANIMOIDEN TAIDONNÄYTTEET Pienpanimot panevat pruuvissa parastaan, kun persoonallinen ja monenkirjava oluiden joukko esittäytyy. Mukaan mahtuu oman lähiseudun paikallisvärin lisäksi muita kotimaisia taidonnäytteitä. Ulkomaiset vahvistukset tuovat pruuviin hyvän vertailukohdan maailmalta. Alati uusiutuva pienpanimokulttuuri luo uusia klassikoita vanhojen rinnalle. Pienpanimoiden maailmassa perinteisillä oluttyyleillä on lupa leikitellä, kun luodaan uniikkeja makukokemuksia. Pruuvissa pääset maistamaan, millaisia trendejä laseihin kaadetaan tulevana keväänä. Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 25 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista oluista 10–25 euroa.

JUUSTOJEN KUMPPANIT Juusto saa viinin laulamaan, sanotaan. Pruuvissa pääset itse kokeilemaan nuottien sointia makujen sinfoniassa, kun nostamme estradille maisteltavaksi erilaiset juustot ja viinit. Pruuvissa pohdimme, mitä

AIKATAULUT

HELSINKI klo 17–19

tulee ottaa huomioon juustoja ja viiniä yhdistettäessä, kun samalle juustolle voi olla useita sopivia kumppaneita. Miellyttävätkö sinua klassisemmat vai yllättävämmätkin yhdistelmät? Löydä suosikkisi niin juustotarjottimen moniottelijaksi kuin harmonisimmaksi makupariksi. Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 35 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista viineistä 20–30 euroa.

VIINI TUTUKSI Erinomainen pruuvi harrastuksensa alkutaipaleella oleville viininystäville – aiempaa viinitietämystä tai maistelukokemusta ei tarvita. Tilaisuudessa saat perustiedot puna- ja valkoviineistä ja opit, miten viinejä kannattaa maistella, jotta niiden aromimaailma avautuu antoisasti. Kesto noin 2 tuntia. Osallistumismaksu 25 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista viineistä 15–25 euroa.

ARVOJUOMAPRUUVIT Arvojuomapruuveissa perehdymme nimensä mukaisesti arvokkaampiin juomiin jonkin teeman kautta. Talven pruuveissa tutustumme paljon toivottuun Piemonteen sekä rodukkaisiin rieslingeihin. Tarkasta paikkakuntasi tarjonta osoitteessa alko.fi/pruuvit.

PAIKALLISESTI TARJOLLA Vastaamme paikkakuntakohtaisiin asiakastoiveisiin järjestämällä pruuveja mm. Portugalin viineistä. Tarkasta paikkakuntasi tarjonta osoitteessa alko.fi/pruuvit. Maisteltavat juomat hankitaan yhteisostona, ja kustannus jaetaan sellaisenaan osallistujien kesken. Maisteluillat laskutetaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen. Kaikkien osallistujien maksun suuruus määräytyy mukanaolon perusteella. Kaikki tilaisuudet kestävät noin kaksi tuntia.

Espanjan punaviinit □ ti 29.1. □ ke 30.1. □ ke 6.2. □ to 7.2. □ ma 11.2. □ to 14.2. □ ma 18.2. □ to 28.2. Laatukuohuviinit □ ma 4.3. □ to 7.3. □ ma 11.3. □ ti 12.3. □ ke 13.3. □ ma 18.3. □ ke 20.3. Juustojen kumppanit □ ma 4.2. □ ti 5.2. □ ti 12.2. □ ke 13.2. □ ti 19.2. □ ke 20.2. Pienpanimoiden taidonnäytteet □ to 28.2. □ ti 5.3. □ ke 6.3. Viini tutuksi □ ma 28.1. □ to 31.1. □ ke 27.2. KAJAANI klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ti 29.1. Laatukuohuviinit □ ti 26.2. Juustojen kumppanit □ ti 19.2. KOKKOLA klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ke 20.2. KUOPIO klo 18–20 Espanjan punaviinit □ to 14.2. Juustojen kumppanit □ to 28.3. LAHTI klo 18–20 Espanjan punaviinit □ to 31.1. Laatukuohuviinit □ to 21.3. Pienpanimoiden taidonnäytteet □ to 21.2. OULU klo 18–20 Espanjan punaviinit □ to 31.1. Laatukuohuviinit □ to 28.2. Juustojen kumppanit □ to 21.1. Pienpanimoiden taidonnäytteet □ to 28.3. Viini tutuksi □ ke 13.2. PORVOO klo 17–19 Espanjan punaviinit □ ke 6.3. ROVANIEMI klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ke 30.1. Laatukuohuviinit □ ke 27.2. Juustojen kumppanit □ ke 20.2. SEINÄJOKI klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ke 6.2. Laatukuohuviinit □ ke 27.3. TAMPERE klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ke 13.2. □ to 14.2. Laatukuohuviinit □ ke 13.3. □ to 14.3. Juustojen kumppanit □ ma 4.2. □ ke 6.2. Pienpanimoiden taidonnäytteet □ to 21.2. Viini tutuksi □ to 31.1. TURKU klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ti 19.2. □ ke 27.2. Laatukuohuviinit □ ke 20.3. □ ti 26.3. Juustojen kumppanit □ ti 29.1. □ ke 20.2. Pienpanimoiden taidonnäytteet □ ke 13.2. Viini tutuksi □ to 7.2. VAASA klo 18–20 Espanjan punaviinit □ ti 5.2. Laatukuohuviinit □ to 21.3. Tarkista osoite alko.fi/pruuvit tai asiakaspalvelusta.


JOULUTERVEHDYKSIÄ L ÄHELTÄ JA K AUK A A

SAVANNAH , VIININTUOTTAJA HUNTER VALLEY, AUSTRALIA

Alkon valikoiman takana on tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Heillä jokaisella on oma tapansa viettää joulua. Katso koko tarina alko.fi/joulu