Persboek 2023

Page 1

2023 alkmaarprachtstad.nl
Alkmaar
ANNO 1603 Inhoud 3 5 7 10 14 16 17 19 22 25 26 28 29 Alkmaar Prachtstad Alkmaar Marketing Alkmaar Agenda 2023 De Kaasmarkt Winkelen De polder De kust Cultuur Historie Groene inspirator Jouw verhaal Alkmaar in cijfers Alkmaar by night

Alkmaar Prachtstad

Een bruisende en nuchtere handelsstad in Noord-Holland, ingeklemd tussen het groen en de kust. Unieke publieksevenementen en de traditionele Kaasmarkt. Een gemêleerd aanbod winkels en uitnodigende horeca. Hedendaagse cultuur gemengd met een rijke stadsgeschiedenis. Alles in een historische setting. Dat is Alkmaar.

Verslag doen van Alkmaar Prachtstad

Alkmaar Marketing ondersteunt je bij het maken van jouw mediauiting. Van concept tot uitvoering. We verzorgen jouw persbezoek, bemiddelen bij het aanvragen van vergunningen en verhuur, regelen interview verzoeken en geven toegang tot rechtenvrije kopij en beeld.

De interessante plekken en belangrijke informatie over Alkmaar hebben we voor je op een rijtje gezet. Ben je op zoek naar specifieke informatie, beeld op maat of heb je een vraag? We horen graag van je.

Beeldbank Alkmaar

Download rechtenvrij high-res beeld van Alkmaar en haar omgeving voor redactioneel gebruik. De beeldbank van Alkmaar Marketing bevat onder andere beeld van de kaasmarkt, de historische binnenstad, het culturele aanbod, uitgesproken Alkmaarse evenementen, winkelen, kust en de polder. alkmaarprachtstad.nl/beeldbank

Loïs Paul Pers en mediacontact

072 – 512 1070 06 -289 57 065

lois@alkmaarmarketing

Op alkmaarprachtstad.nl vind je nog meer informatie over Alkmaar en haar uitnodigende omgeving.

3
Alkmaar Marketing

Hollandse iconen op fietsafstand

De molen

Alkmaar Marketing

Alkmaar Marketing is dé citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven door Alkmaar te promoten én te helpen ontwikkelen als de geweldige stad (en regio!) die het is. Of het nou gaat om wonen, werken, ondernemen, leren of bezoeken. Alkmaar Marketing is onderdeel van Hart van Noord-Holland, regio- en stadsmarketing.

Verbindende factor

Door langlopende samenwerkingen aan te gaan met gemeentes, ondernemers, horecauitbaters, eventprofessionals en de creatieve sector verstevigt Alkmaar Marketing het imago van Alkmaar als ondernemende handelsstad waar snelle samenwerking de sleutel is tot succes.

Hart van Noord-Holland

Hart van Noord-Holland, regio- en stadsmarketing is de overkoepelende organisatie waaronder Alkmaar Marketing, Bergen Marketing, Castricum Marketing en de Alkmaar Store (VVV) vallen. De diverse activiteiten vinden plaats onder de merknamen Alkmaar Prachtstad, Visit Alkmaar, Alkmaar Store (VVV), Bezoek Bergen Duindorp Schoorl en Voor Liefhebbers / Visit-Castricum.

Het doel is het versterken van het imago én de economie van de stad, dorpen en regio op het gebied van wonen, werken, welzijn, toerisme en onderwijs. Wij maken in samenwerking met verschillende partijen marketingplannen en -campagnes op het gebied van al deze zaken. Bekijk het Marketingplan 2023 Alkmaar Prachtstad.

Experts

De experts van Alkmaar Marketing en Hart van Noord-Holland zijn beschikbaar als spreker en voor advies op het gebied van integrale city marketing, gastheerschap en het samenbrengen van partijen in een gemeente met als doel het stimuleren van groei en leefbaarheid.

Wij spreken graag op jouw event, of kom bij ons langs voor een kop Alkmaarse koffie.

Perspagina

Dit schrijft de (inter)nationale pers over Alkmaar. Hier vind je ook de persberichten van Alkmaar Prachtstad, Hart van Noord- Holland, Bergen Marketing en Castricum Marketing. Alkmaarprachtstad.nl/pers

Merken

Alkmaar Prachtstad

Visit Alkmaar

Alkmaar Store (VVV)

Duindorp Schoorl

Bezoek Bergen

Voor Liefhebbers / Visit-Castricum

Kanalen

alkmaarprachtstad.nl

@alkmaarprachtstad

@StadAlkmaar

linkedin.com/company/hart-van-noordholland

youtube.com/@alkmaarprachtstad4887

vvvwebshop.nl

@vvvalkmaar

"
k til city market ng naar een hoger plan " Melanie Goudsblom Market ng Manager Alkmaar Market ng "Je
mag me a les vragen over gastheerschap en onze bezoekers"
Miranda Tonkes Manager A kmaar Store (VVV) "Ik breng mensen samen " Ger Welbers Directeur Hart van Noord- Ho land
5

elk seizoen

Kaeskoppenstad iets te doen

Alkmaar Agenda 2023

Alkmaar is een stad vol reuring. Elke dag kun je een festival, activiteit, concert of tentoonstelling bezoeken. Evenementen waarbij het verhaal van de stad verteld wordt vinden verspreid door het jaar plaats. Veel evenementen zijn gratis toegankelijk en interessant voor zowel bewoners als (internationale) bezoekers.

Elk seizoen iets te doen

Terugkerende beeldbepalende evenementen voor Alkmaar zijn tijdens de wintermaanden het tweejaarlijkse Midwinterfeest Graft - De Rijp en theaterspektakel Wonderlicht. De Kaasmarkt van Alkmaar opent het Nederlandse Kaasmarktseizoen, Kaeskoppenstad is het re-enactment festival dat de historische binnenstad als decor gebruikt voor een meeslepende ervaring. In oktober wordt door de hele stad het volksfeest Alkmaar Ontzet gevierd.

Alkmaar Ontzet 450 jaar

Alkmaar haar eigen historische volksfeest, Alkmaar Ontzet. Alkmaar Ontzet beleeft in 2023 een jubileumjaar. Het is dan precies 450 jaar geleden dat Alkmaar zich heeft bevrijd van de Spanjaarden. Deze historische mijlpaal wordt door bewoners en bezoekers van gemeente Alkmaar uitgebreid gevierd, naast verschillende theatrale en muzikale evenementen en activiteiten is er ook aandacht voor herdenkingen. Meer informatie vindt je op Alkmaar Ontzet 450 Jaar.

De Uitagenda

Het actuele en uitgebreide overzicht van evenementen, festivals en tentoonstellingen vind je op De Uitagenda.

Februari | Wonderlicht

Wonderlicht is uniek, verrassend en magisch! Een twee kilometer lange avondwandeling voor jong en oud: verlicht, donker, straattheater, vuur, magisch bos, dansend water. Wonderlicht leent zich uitstekend als een onderdeel van een citytrip voor cultuurliefhebbers en avontuurlijke gezinnen. Wonderlicht.nl

Maart t/m september | De Kaasmarkt Alkmaar

Tot ver over de landsgrenzen staat Alkmaar bekend als dé Hollandse Kaasstad. Op de vrijdagen in het kaasmarktseizoen, dat loopt van de laatste vrijdag van maart tot en met de laatste vrijdag van september, komen mensen vanuit de hele wereld naar Alkmaar om te genieten van dit kleurrijke schouwspel. In de maanden juli en augustus is er een populaire dk k D K k

Wonderlicht AlkmaarOntzet 450 j aa r 7

Alkmaar Agenda 2023

April t/m september |

Van Gogh in Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vol trot een bijzondere expositie met werken van Va Gogh, Cézanne en Le Fauconnier. Onder d naam 'Van Gogh & Friends in Alkmaar' valt e aanvullend een uitgebreid en kleurri stadsprogramma te ontdekken. Geniet va

culinaire spektakels, workshops voor jong e oud, shopping, film, muziek en kunst in de stijl van van Gogh en tijdgenoten.

Van Gogh & Friends

April | Koningsdag en

Koningsnachtmarkt

VanGog

Uniek aan Alkmaar: de Koningsnachtmarkt! Elk jaar trekt deze vrijmarkt veel bezoekers, die struinen door alle tweedehands spulletjes. Deze markt, die de avond vóór Koningsdag plaatsvindt, is heel populair. De bewoners van de binnenstad ruimen elk jaar met liefde hun zolders op en maken er een gezellig feestje van. De vrijmarkt vindt plaats in de winkelstraten van de binnenstad én het Kennemer Bolwerk. De rommelmarkt start om 15:00u en gaat tot in late uurtjes door.

Koningsdag Alkmaar

Mei | Alkmaar City Run

De Alkmaar City Run by night kent zijn 9e editie waarbij 10.000 hardlopers aan de start verschijnen. De routes over 5 en 10 km lopen door sfeervolle straten en over gezellige horecapleinen. De bewoners langs het parcours maken er ieder jaar weer een feestje van en verhogen de sfeer door de straten aan te kleden met slingers, lichtitems en extra muziek. alkmaarcityrun.nl

Juni | Kaeskoppenstad

Kaeskoppenstad is een historisch re-enactm festival. Het brengt de prachtige Alkma

binnenstad terug tot vlak na het Alkmaars On van 1573. Door dankbaar gebruik te maken van rijke historische decor van gevels, bruggen

grachten, wordt tijdens Kaeskoppenstad een van de binnenstad teruggebracht naar d'O

Stad van de 16e eeuw. Meer dan 750 acteur figuranten laten bezoekers deze bewogen herbeleven! kaeskoppenstad.nl

Juli | Klim naar het Grote Raam

Er wordt nú gewerkt aan een nieuw meesterwerk voor de eeuwigheid: Het Grote Raam van internationaal bekend kunstenaar Fiona Tan.

Jij mag de indrukwekkende steiger op. Klim naar 40 meter hoogte en beleef een onvergetelijk uitzicht over Alkmaar tot je oog in oog staat met Sint Laurens, naamgever van de Grote Kerk en patroon van de stad.

Klim naar het Grote Raam

Oktober| Alkmaar Light Festival

Dompel je onder in de verlichte stad. Het eerste weekend nadat de wintertijd is ingegaan verandert Alkmaar in één groot lichtspektakel. Met lichtshows op gebouwen, muziek, live theater en bijzondere lichtobjecten in straatjes en op pleinen beleef je de stad zoals je dat niet eerder deed. alkmaarlightfestival.nl

8

Traditie in actie

Kaasdragers met een berrie vol kaas op de Kaasmarkt

De Kaasmarkt

De Alkmaarse Kaasmarkt is de oudste en grootse Kaasmarkt van Nederland en heeft als enige een traditioneel KaasdragersGilde. De start van het Nederlandse Kaasmarktseizoen wordt afgetrapt met de eerste Kaasmarkt op vrijdag 31 maart 2023.

Geschiedenis Kaasmarkt Alkmaar

Tot ver over de landsgrenzen staat Alkmaar bekend als dé Hollandse Kaasstad. Uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 al een kaasweegschaal had. De stad heeft daarmee de oudste kaasmarkt van Nederland. Op 17 juni 1593 werd het KaasdragersGilde opgericht. Al ruim 430 jaar doen de kaasdragers op Het Waagplein op traditionele wijze hun werk.

De Kaasmarkt als immaterieel erfgoed

De Kaasmarkt heeft in 2017 de status van immaterieel erfgoed gekregen. Hiermee wordt de waarde van het behoud van dit traditionele erfgoed aangemerkt. De Kaasmarkt geeft als levend erfgoed een gevoel van identiteit en continuïteit aan de gemeenschap d d bezoekers. Het KaasdragersGilde wordt voorgez

De Kaasvader. Dit is sinds 2001 Willem Borst.

Belluider

Elke vrijdag wordt om 10.00 de kaasbel geluid door een bijzondere gast. Deze gast geeft met het luiden van de bel het startsignaal voor de handel op de Kaasmarkt. Alle belluiders worden voorafgaand aan hun bezoek door de burgermeester van Alkmaar ontvangen op het Stadhuis. Tijdens hun bezoek aan de Kaasmarkt zijn zij eregast van de Kaasvader Willem Borst en het KaasdragersGilde.

Praktische informatie 2023

De eerste Kaasmarkt is op vrijdag 31 maart 2023. Dit is landelijk de allereerste Kaasmarkt en hiermee wordt het Kaasmarkt seizoen in Nederland geopend. Van eind maart t/m eind september vindt elke

vrijdag van 10:00 tot 13:00 uur de Alkmaarse Kaasmarkt plaats op het Waagplein. In juli en augustus is er ook op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur een avondkaasmarkt. Op 14 april is de Tulpenkaasmarkt. 100.000 tulpen maken de Kaasmarkt een onweerstaanbaar plaatje voor fotografen.

Waaggebouw

Het Waaggebouw stamt uit 1390 en fungeerde oorspronkelijk als Heilige Geesthuis, een gasthuis voor de opvang van arme reizigers en zieken. Als dank voor de overwinning op de Spanjaarden in 1573 schonk de geestelijke macht aan Alkmaar het 'waagrecht'. Daarna werd het Waaggebouw verbouwd tot wat het nu is, met het ruime weeggedeelte op de begane grond. In het Waaggebouw vind je de Alkmaar Store (VVV) en het Hollands Kaasmuseum.

Hollands Kaasmuseum 40 jaar

In het Waaggebouw huist het Kaasmuseum. In 2023 viert het Kaasmuseum zijn 40 jarig jubileum. We bemiddelen graag bij bezoek, interviewaanvragen met een van de beheerders van het museum. Kaasmuseum Alkmaar

Victoria KoblenkoenEvgeniy Levchen ko o p d e Ktkramsaa 10

De Kaasmarkt

Alkmaar Marketing voorziet je graag van uitgebreide informatie over de Kaasmarkt en bemiddelt bij interviews met de Kaasvader en Kaasdragers. We zorgen voor toegang tot op de Kaasmarkt en achter de schermen in het eeuwenoude weeggedeelte. We helpen bij het verkrijgen van vergunningen voor film- en fotoproducties en ondersteunen je productie in de voorbereiding. Op opnamedagen zijn wij aanwezig om te zorgen voor productie en coördinatie tussen crew en leden van het KaasdragersGilde.

Algemeen programma Kaasmarkt

07.00 uur - Kazen zetten

Vrachtwagens vol kazen rijden het Waagplein op. Onder toeziend oog van de marktmeester leggen de ‘zetters’ 30.000 kilo aan Goudse kazen in lange rijen op het nog stille Waagplein.

09.30

uur - Kaasdragers

De kaasdragers arriveren in het Waaggebouw. Wie te laat is moet een boete betalen, die deels ten goede komt aan een school in het stadje ‘Alkmaar’ in Suriname. Elke kaasdrager heeft een bijnaam, zoals De Vrije Vogel en De Pompier. Deze bijnaam krijgen de kaasdragers van hun gilde collega's als zij na twee jaar noodhulp te zijn geweest, vastman worden.

09.45 uur - Appèl Kaasvader

Het hoofd van de kaasdragers, de ‘kaasvader’, houdt in het Waaggebouw zijn appèl. Zijn alle kaasdragers aanwezig? Zijn er op de markt vandaag bijzonderheden? Welke kaasdragers gaan werken op welk deel van de kaasmarkt?

10.00 uur - de Kaasbel

Stipt om 10 uur wordt de kaasbel geluid. De eer van het luiden gaat meestal naar een bekend persoon of relatie van de Gemeente Alkmaar. Na het luiden van de bel kan het grote onderhandelen over de prijs van de kaas beginnen.

Vanaf 10.00 uur - Kazen keuren

Na het luiden van de bel keuren de keurmeesters de kazen. Dit doen zij door ze te bekloppen, te bevoelen en ervan te proeven. Ze kijken ook naar de hoeveelheid gaten in de kaas: deze horen perfect over de kaas verdeeld te zijn.

Vanaf 10.00 uur - Kaas wegen

Zodra een partij kaas is verkocht, dragen de kaasdragers de kaas op een berrie naar de Waag Daar wordt de kaas gewogen door de zogenaamde ‘ tasman’. vernoemd naar de tas om zijn middel, waar hij het geïnde geld bewaart. De waagmeester ziet er op toe dat het juiste gewicht aan de koper wordt doorberekend.

Kaasdragers

Kaaszetters

11

De Kaasmarkt

Vanaf 10.00 uur - Kaas wegdragen

Is een partij kaas gewogen en verkocht? Dan dragen de kaasdragers de kazen over de markt naar de vrachtwagens van de kopers. Ze dragen de kaas met zijn tweeën op een berrie. Hierop ligt meer dan 100 kilo kaas. Het is een hele kunst om de kaasberrie stil te laten hangen tijdens het lopen. De Kaasdragers moeten in een bepaald ritme lopen dat de ‘kaasdragersdribbel' wordt genoemd.

12.30 uur - Kaas ingooien

De ingooiers laden de laatste kazen in karren en brengen ze naar de vrachtwagens in de Marktstraat. De kaas verdwijnt van het Waagplein, en daarvoor in de plaats komen gezellige terrassen.

Tijdens de Kaasmarkt slingert er een lint van kraampjes rond de kaasmarkt en langs de gezellige Mient vol Hollandse marktkoopwaar en natuurlijk kaas. Na afloop van de Kaasmarkt vinden in de Grote Kerk vaak gratis orgelconcerten plaats.

Praktische links

Het KaasdragersGilde

Het Kaasmuseum

De Kaasmarkt

Cono Kaas

Friesland Campina

12
Kaasmeisjes
Kaaskeuren
Kaaswerpers

Lekker struinen in de stad

Gewelfde Stenenbrug in hartje Alkmaar

Winkelen

Alkmaar staat al jaren in de top 10 van leukste steden om te winkelen. De combinatie van kleine boetiekjes in smalle straatjes met grote ketens zorgt ervoor dat iedereen slaagt in Alkmaar. Alle winkelgebieden zijn op loopafstand van elkaar. De meeste straten zijn autoluw en fietsvrij en goed rolstoeltoegankelijk.

Alkmaar Store

In de ruime Alkmaar Store (VVV) vind je een uitgebreid aanbod Alkmaarse souvenirs, streekproducten en unieke Alkmaarse cadeaus. Naast cadeaus, souvenirs en tickets is er een uitgebreid aanbod in eigen beheer ontwikkelde wandelingen en fietsroutes van Alkmaar en omgeving, zoals de stadswandeling 'Vrouwen van Alkmaar'.

De Alkmaar Store bevindt zich pal aan het Waagplein en is met 300.000 bezoekers per jaar één van de meest bezochte onafhankelijke informatiepunten. Hier vindt ook de ticketverkoop plaats voor de grachtenrondvaart vanaf de Mient, het Hollands Kaasmuseum, het Bier Museum en het Stedelijk Museum Alkmaar.

Waagplein 2, Alkmaar

AlkmaarPas

De city card voor bewoners en bezo 300 activiteiten, in winkels en in de Alkmaarse horeca. Alkmaarpas.nl

D'Oude Stad

Kleine unieke shops, concept stores, vintage mode , sieraden en brocante afgewisseld met high-end fashion.

Langestraat

De centrale winkelstraat met alle ketens, waar ook het Stadhuis te vinden is.

Laat

Flaneren door de groenste winkelstraat van Alkmaar kan hier. Grote winkelketens worden afgewisseld met eigenzinnige fashion en live style shops en de LHBTQIA+ boekhandel van Ne

Ritsevoort

Up-scale shoppen en uitgebreid lunchen

Ringersfabriek

De oude chocoladefabriek van Alkmaar is omgetoverd tot winkel- en horeca hotspot.

Winkelcentrum Overstad

Overdekt winkelen voor sportieve gezinnen en altijd plek om te parkeren.

Kringloop boulevard

Voor liefhebbers van upcycling en schatgraven. Een hele straat aan de rand van de stad met zes goed gesorteerde kringloopwinkels bij elkaar.

Kringloop geluk op de vierkante meter. Hier vind je heel veel pre-loved kinderkleding, vintage huishoudartikel, brocante pareltjes en eindeloos veel tweedehands boeken. Check ook het Plantenasiel in de Rataplan, waar je geredde plantjes een tweede thuis kan geven.

RataPlan, RataPlan Outlet, Kringloop Alkmaar, Loodz 15, Stichting Kook, Uitdragerij 15

Zijperstraat, Alkmaar

14 ijsjeetenbijDe Mien t Winkelenind'Oude Stad

De polders

in Het Land van Leeghwater

Op je eigen tempo de polder in

De Polder

Het Land van Leehgwater

Ten oosten van Alkmaar vind je het Land van Leeghwater. De Rijp, op het voormalige Schermereiland, is het geboortedorp van Jan Adriaanszoon. Hij was molenmaker en waterbouwkundige en veranderde het Beemster- en Schermeer aan het begin van de zeventiende eeuw met behulp van zijn molens in vruchtbaar polderland. Een indrukwekkend staaltje watermanagement, waardoor Noord-Holland er tussen 1633 en 1635 ongeveer 20.000 hectare land bij kreeg. Adriaanszoon gaf zichzelf daarom de naam ‘Leeghwater’ – een verbastering van ‘laag water’.

Het land dat Leeghwater creëerde, draagt nog altijd zijn naam. Je ziet zijn verhaal terug in het landschap: eeuwenoude molens, historische dorpjes, raadhuizen (in De Rijp, Graft en Grootschermer) en statige stolpboerderijen sieren de horizon. In de uitgestrekte polders die Leeghwater creëerde, grazen koeien en groeien bloemen en gewassen.

Graft

Graft heeft een klein, fotogeniek gemeentehuis. Tegenover het gebouw vind je de kleinste winkel van Nederland, Bram & Aagie, die heerlijke nostalgische snoepjes verkoopt.

De Rijp

Je camera zal overuren draaien. De Rijp is uitgekozen tot een van de mooiste dorpen van Nederland. Ga voor een rondleiding of bezoek Museum

In 't Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt.

Vanuit De Rijp worden er rondvaarten voor groepen georganiseerd door de prachtige Eilandspolder.

Eilandspolder

Hier lijkt de stad Alkmaar geen 10 maar 100 kilometer weg. Ontdek het kenmerkende Hollands natuurgebied met slootjes, wuivend riet en grutto kolonies van de Eilandspolder.

De Schermer

De polder De Schermer is Holland op zijn best. In april staan in De Schermer de bollenvelden in de bloei en overal draaien de wieken van de molens. Het ‘kleinste Huisje’ in de Schermerhorn en het Raadshuisje in Grootschermer kan je van binnen bekijken.

16
Kleinstehuisjein Schermerho r n Raadhuisin De Rijp Kleinstesnoepwinkeltje Bram & A a ig e

De Kust

Stad aan de kust

Alkmaar is ‘Holland in het klein’. Nergens in Nederland vind je zoveel Hollandse iconen in zo ' n klein gebied: de bollenvelden, de molens in de polder, de duinen en daarachter het strand aan de Noordzee. De combinatie van cultuur en historische binnenstad met daar omheen het groene Noord- Hollandse landschap is de prefecte combinatie voor liefhebbers van natuurschoon en stedentrips.

De gezellige badplaatsen Bergen aan Zee , Bakkum, Castricum en Egmond aan Zee kun je ideaal bereiken op de fiets of met het openbaar vervoer. Vanuit Alkmaar ben je er zo. Op de fiets is het handigst én het leukst: op drukke dagen hoef je niet op zoek naar een parkeerplek en bovendien is fietsen naar de kust een belevenis an sich. Vooral richting

Bergen aan Zee is een aanrader qua route. Zodra je kunstenaarsdorp

Bergen gepasseerd bent, fiets je over een glooiend fietspad door het bos naar het strand.

Wandel- en fietsroutes

Een goede manier om Alkmaar en omgeving te ontdekken is door te wandelen of te fietsen. De Alkmaar Store aan het Waagplein ontwikkelt jaarlijks eigen thematische ingestoken fiets en wandelroutes. Kijk en koop de routes in de Alkmaar Store

Fietsafstand naar het strand vanuit Alkmaar

Egmond aan Zee: 11 km (35 minuten).

Bergen aan Zee: 11,6 km via Bergen (40 minuten).

Castricum aan Zee: 18 km via Noordhollands Duinreservaat (65 min).

17 Dekwalinduingebied Castr ic u m Fietsenindeduinen bij Scho o r l DeJ.C.JvanSpeij kvuurtore n StrandvanCastricum aan Ze e

Door de duinennaar

het strand

Bergen aan Zee

Cultuur

Overal in Alkmaar vind je verhalen. Achter de deuren van (rijks)monumenten, op de versierde klok- en trapgevels, in de hofjes en bij de beelden in de stad. En natuurlijk in de musea. Voor reportages over de nieuwste exposities of depotbezoek helpen we je graag op weg.

Stedelijk Museum Alkmaar

Eén van de oudste musea van Nederland, met een fraaie collectie kunst, stadsgeschiedenis en kunstnijverheid. Stedelijk Museum Alkmaar verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Actuele exposities worden afgewisseld met vaste tentoonstellingen die het verhaal van de stad vertellen.

Victorie! - Voor het hele gezin is er de interactieve historische tentoonstelling over het beleg van Alkmaar. Beleef het Beleg zelf van dag tot dag.

Alkmaar in de zeventiende eeuw - Laat je overrompelen door de topstukken van oude meesters als Maarten van Heemskerck, en Caesar van Everdingen. De schilderijen worden vergezeld door een bijzondere collectie meubels, pronkzilver en 17e-eeuws glaswerk.

De Bergense School - Bergen is het kunstenaarsdorp om de hoek van Alkmaar. Bekijk de omgeving van Alkmaar met een expressionistische blik. Met werk van Charley Toorop, Leo Gestel en Piet en Matthieu Wiegman.

Culturele Stadsprogrammering Van Gogh & Friends

Onder de naam 'Van Gogh & Friends in Alkmaar' valt er een uitgebreid en kleurrijk stadsprogramma te ontdekken. Naar aanleiding van de expositie

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School eet, kijk en leef je een zomer lang de levenskunst van Van Gogh en zijn tijdgenoten. Doe mee met workshops, shopping, film, arrangementen, muziek, kunst en meer in en rond de stad. Stedelijk Museum Alkmaar | 29 april t/m 3 september 2023 Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School Stadsprogramma Van Gogh & Friends.

Cultuurplein van Alkmaar

Het Canadaplein wordt ook wel het ‘Cultuurplein’ genoemd. Rondom het plein zijn maar liefst vijf culturele parels gevestigd: het Stedelijk Museum

Alkmaar, Artiance Centrum voor de Kunsten, de Grote Kerk, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest. Het theatercafé Grand Café

Klunder is het sfeervolle middelpunt van het plein met een gezellig terras en een smakelijke ontbijt-, lunch- en dinerkaart.

19 live muziektijdensZomer op he t p l e i n StedelijkMuseum Alkmaa r

Cultuur

Nationaal Biermuseum de Boom

Bier. Menig mens drinkt het regelmatig. Hoe maak je het precies? Wat is mouten en waarom is gist zo belangrijk in het brouwproces? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in Nationaal Biermuseum De Boom, dat je uiteraard in een handomdraai combineert met een proeverij na afloop – in het museumcafé of bij proeflokaaldeboom.nl.

Poppodium Victorie

Victorie is dé plek in Alkmaar en de regio voor popmuziek en programmeert zowel live acts als dance events. Daarnaast is Victorie een populaire locatie voor zakelijke evenementen en zaalverhuur. Victorie is sinds 2017 gevestigd in een aantrekkelijk nieuw pand net buiten het centrum van Alkmaar en biedt een brede programmering in twee zalen met een capaciteit van respectievelijk 900 en 225 bezoekers. Poppodiumvictorie.nl

Filmhuis Alkmaar

Een van de modernste filmhuizen van Nederland met een gastvrije sfeer en gezellige foyer. Actuele arthouse films en aansluiting op de evenementen in de stad. filmhuisalkmaar.nl

Rafelrandjes en broedplekken

Locatie theater, street art en grass roots initiatieven. In de broedplaatsen van Alkmaar floreert kunst, cultuur en de duurzame maatschappij weeldig.

Check de links van Theater De Drukkerij, De Stadsfabriek, Skatepark

Straat en Hal 25

Musea in het Land van Leeghwater

In het gebied ten oosten van Alkmaar vind je musea en culturele bezienswaardigheden zoals Museum in ‘t Houten Huis, een historisch museum over De Rijp en Schermereiland. houtenhuis.nl

Het Kleinste Huisje van Schermerhorn laat je zien hoe een gezin vroeger leefde. De Museummolen bij Schermerhorn kun je van onder tot boven bekijken en zien hoe een watermolen werkt en hoe de Schermerpolder 400 jaar geleden werd gevormd door het droogleggen van het Schermeer.

kleinstehuisjeschermerhorn.nl

In Museum & Beeldentuin Nic Jonk wandel je langs moderne beeldhouwkunst middenin het iconische polderlandschap van NoordHolland. nicjonk.nl

20
om
weg te dromen
Grachtjes
bij
Pakhuizen aan de gracht Luttik Oudorp

Historie

Handelsstad vol monumenten

Veel van de historische gevels, grachten en koopmanswoningen zijn overblijfselen uit de tijd dat Alkmaar in de zeventiende eeuw een welvarende handelsstad was. In Alkmaar barst het van de monumenten.

Daarvan zijn het 17e-eeuwse Waaggebouw (1582), het Stadhuis in de Langestraat (1520) en de Grote Sint Laurenskerk met zijn beroemde orgels (1518) het bekendst. Ook vind je in de Alkmaarse binnenstad meerdere verborgen hofjes, zoals het hofje van Splinter en het Wildemanshofje Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Oudste kaasmarkt van Nederland

Uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 al een kaasweegschaal had. De stad heeft daarmee de oudste kaasmarkt van Nederland. Op 17 juni 1593 werd het KaasdragersGilde opgericht. Al ruim 430 jaar doen de kaasdragers op Het Waagplein op traditionele wijze hun werk.

Grote Sint Laurenskerk

Rond 900 na Christus vestigden de eerste Alkmaarders zich rondom de houten kapel die er destijds stond. De oudste stenen resten stammen uit de elfde eeuw. In de tweede helft van de vijftiende eeuw werkte men aan een toren, die in 1468 volledig instortte. In 1470 begon men met de bouw van de huidige Grote Kerk. Het is een kruisbasiliek in de bouwstijl van de Brabantse gotiek. Tegenwoordig trekken de wereldberoemde orgels bezoekers van heinde en verre en wordt de kerk gebruikt voor beurzen, tentoonstellingen, concerten en evenementen.

In 2023 wordt het hoogste raam van Europa (aan de zuidkant van de kerk) vervangen voor een indrukwekkend glas-in-loodraam ontworpen door internationaal kunstenaar Fiona Tan: hetgroteraam.nl

Geschiedenis Alkmaar Ontzet

Veruit de belangrijkste datum in de geschiedenis van Alkmaar is 8 oktober 1573. Dit is de dag dat de dappere Alkmaarders het Spaanse leger versloegen in de 80-jarige oorlog. Het beroemde ‘Huis met de kogel’ in de Appelsteeg herinnert nog aan de hevige strijd. Elk jaar wordt op en rond 8 oktober de Alkmaarse overwinning gevierd tijdens ‘Alkmaar Ontzet’.

Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. De Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooien kokende teer van de stadswallen en steken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen. Bij Alkmaar begon de Victorie en dat wordt nog elk jaar rondom 8 oktober gevierd, een feest voor alle Alkmaarders én bezoekers van A

De Grachten

De Alkmaarse grachten verdienen een aparte vermelding. Luttik Oudorp, het Verdronkenoord, de Lindegracht en de Oudegracht met aan weerszijden historische koopmanswoningen, herinneren aan de tijd dat Alkmaar een welvarende handelsstad was.

22

Historie

Stadhuis

Het Stadhuis van Alkmaar werd gebouwd tussen 1509 en 1520. Onder de trappen van het stadhuis zaten bij het linker raampje de ter dood veroordeelden te wachten tot hun vonnis voltrokken werd (twee keer per jaar kwam de beul van Haarlem naar Alkmaar). Bij het rechter raampje zaten de andere gevangenen. Momenteel werkt nog steeds een deel van de Alkmaarse ambtenaren in dit pand, verder wordt het vooral gebruikt als trouwlocatie (het bruidspaar loopt na het jawoord de trap af, een mooi gezicht)!

De Molen van Piet

De officiële naam is Molen De Groot, maar Alkmaarders noemen ‘ m de ‘Molen van Piet’. Piet is niet de voornaam van de huidige molenaar, maar de achternaam van de (op dit moment) vierde generatie molenaars die de wieken van deze stellingmolen uit 1769 laat draaien.

De Accijnstoren

De vierkante Accijnstoren werd gebouwd in 1622 en fungeerde als belastingkantoor. Handelaren moesten hier hun goederen aangeven en er accijnzen over betalen. Dit was een grote inkomstenbron voor de stad. In 1924 werd de toren vier meter verplaatst, om de Bierkade te kunnen verbreden.

Huis met de Kogel

Tijdens het beleg namen de Spanjaarden Alkmaar zwaar onder vuur met kanonnen. Eén kogel vloog door het raam van het huis van mandenmaker Jan Arendszoon en verbrijzelde een stoel, waarop een meisje aan het spinnewiel zat. Omdat niemand van de zeven aanwezigen gewond raakte, is de kogel ter nagedachtenis aan dit wonder op de gevel aangebracht.

Vismarkt

In de zestiende eeuw had Alkmaar een vismarkt. In gevlochten korven hing de zoetwatervis in de gracht om het vers te houden. Op marktdagen was hier een ooievaar aanwezig, die ‘in dienst’ was van de gemeente. Hij had zelfs een ambtsketen om zijn nek. Zijn taak? De visresten opeten. Hij was gekortwiekt zodat hij niet weg kon vliegen.

Hofjes

In Alkmaar barst het van de hofjes. Niet alle hofjes zijn geopend voor publiek, het Wildemanshofje is dat wel. Het is gelegen aan de Oudegracht en werd gebouwd voor vrouwen uit Alkmaar die eerlijk, vredelievend en ongehuwd (of weduwe) waren – en bovendien besloten af te zien van ‘alle verkering met mannen ’ . Ook nu wonen er allen vrouwen, maar is bezoek van mannen wél toegestaan. Je kunt het hofje in rust bezichtigen, maar ga niet verder dan het touw. Het Hof van Sonoy aan de Gedempte Nieuwesloot was vroeger een klooster. Nu is het restaurant Heeren van Sonoy er gevestigd. Bijzonder: je kunt dineren in het torentje.

23

Alkmaar in de mist

Winnende foto

MijnBesteDroneShot 2022

door Larissa van Hooren

jouw stad vol verhalen

Groene inspirator

El Kombi Sup it up!

Je kunt gaan suppen. Je kunt ook gaan suppen en ondertussen zwerfafval uit het water halen. El Kombi organiseert clean ups in de binnenstad van Alkmaar. Elk item wat er uit is, is er uit en kan geen verdere schade aanrichten. Met deze acties creëert El Kombi meer bewustwording. Je raapt geen troep van een ander op, maar voor elkaar. Al het afval dat wordt opgehaald, wordt gesorteerd en indien mogelijk gerecycled. elkombi.nl

Green City Award

Alkmaar heeft de Green Cities Europe Award Nederland gewonnen. Deze prijs is een initiatief waarmee inspiratie wordt geboden voor het vergroenen van de leefomgeving. Volgens de jury inspireert Alkmaar Europese steden met haar werkwijze waarmee het in drie jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd, zonder lange procedures en hoge budgetten. Voor bezoekers en regio bewoners betekent dit wonen, werken en recreëren in een gezonde en inspirerende omgeving die future proof is. Meer lezen over Alkmaar als duurzame stad. The Green City Award

Streekproducten in de voortuin van Alkmaar

In de voor- én achtertuin van Alkmaar pluk je allerlei heerlijks. Bij voedselbos en pluktuin Heer Ikigai in Stompetoren haal je zelf de verse groente zo uit de grond. Bij de Pluktuin van Geesje vlakbij het Geestmerambacht pluk je de mooiste boeketten en koop je biologisch varkensvlees. Een verzameling van de lekkerste bio- dynamische aanbieders uit de buurt vind je bij De Buurderij. Wekelijks bestel je vanuit je luie stoel bij lokale producenten.

Upfest - Het eerste duurzame festival van Nederland

UPfest is een tof en inspirerend festival waar je samen met anderen op een speelse en hippe manier mag ontdekken hoe je vandaag al positieve impact kunt maken op de groenere wereld van morgen. Leer hoe je verpakking-vrij kunt shoppen. Geniet inhoudelijk theater over de mode industrie. UPfest ook voor kleine wereldverbeteraars heel leuk om te bezoeken. De volgende editie van UpFest vindt plaats begin januari 2024. Upfest.nl

Alkmaarse bitterbal van oesterzwam

Alkmaar produceert haar eigen biologische én vegetarische bitterbal. Deze wordt gemaakt van oesterzwammen gekweekt op koffieprut, die een aantal Alkmaarse horecazaken aanlevert. De koffieprut wordt opgehaald door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en de Pluktuin van Geesje heeft nu een oesterzwammenkwekerij. Stoere bitterbal

25
Check hier vegan en vega horeca in Alkmaar

Jouw verhaal

Welk verhaal van Alkmaar ga jij vertellen? Van festival tot sterrenrestaurant, Alkmaar biedt het. Alkmaar Marketing heeft nauw contact met horeca, ondernemers en hoteliers. Check hier de tips van bekende Alkmaarders. We denken met je mee voor reportages en artikelen en shoots.

Retteketet AZ!

AZ speelt (inter)nationaal voetbal en is de trots van de stad. Op wedstrijddagen beleef je de geweldige sfeer in het stadion en in de stad. Kijk je de wedstrijd in de kroeg of in het stadion. Na de match eet je bij

Snackbar Danny met de supporters een patatje

Boek een stadiontour via az.nl/stadiontour of neem contact op voor een bezoek en interviews. Persvoorlichter Wiebe Nelissen | pers@az.nl

Honden zijn welkom

Alkmaar is een waar honden-walhalla. Honden zijn op veel verrassende plekken welkom. Daarnaast is er rondom om de stad lekker veel ruimte om samen met je hond uit te waaien. Ontdek Alkmaar met de hond

Tiktok

Met een groei van 400% in 2022 is Alkmaar een van de eerste Nederlandse gemeentes die haar city marketing activiteiten ook via Tik Tok uitzet. Werk jij als content creater of influencer en zoek je originele content of samenwerking? Alkmaar heeft de mensen en verhalen in huis. Check de Alkmaar Prachtstad Tik Tok Feed

Kinderkaasmarkt

Insta spots voor bloggers

Verborgen hofjes, smalle straatjes en velden vol tulpen. Alkmaar is de perfecte setting voor photoshoots voor vloggers en bloggers. We tippen alvast graag wat bijzondere plekken. Hulp nodig bij het regelen van een shoot in of om de stad? We helpen je graag op weg met (drone) vergunningen en toegang tot verborgen plekken. 11 x Instatips in Alkmaar

Check hier bijzondere Tips van locals

Alle vrijdagen van 19 juli t/m 30 augustus om 10:30 – 11:00 uur vinden speciale kaasmarkten voor kinderen plaats. De kinderkaasmarkt is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De gids neemt de kinderen mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Het allerleukste onderdeel van deze ‘kinderkaasmarkt’ is dat de kinderen zelf op de kaasweegschaal mogen. Van de kaasdragers ontvangen ze vervolgens een weegcertificaat. Kaartjes zijn te reserveren via de Alkmaar Store

Alkmaar in de winter

Een verstilde stad vol lampjes en gezellige plekjes om samen een gezellige middag door te brengen. Winterse horeca, Sfeervol wintershoppen, magische wandelingen en historische theaterspektakels. In de wintermaanden is het heerlijk warm in Alkmaar. Je beleeft er unieke Alkmaarse winter events.

Bekijk alle winterse tips actuele events en inspirerende plekken om te bezoeken hier alkmaarprachtstad.nl/warmewintermaanden

26

Oude stad vol mooie gevels

Alkmaar in cijfers

Er wonen 110.783 mensen in de gemeente Alkmaar.

Gemeente Alkmaar telt 17 woonplaatsen en 77 wijken en buurten

Oppervlakte: 117,35 km² (110,46 km² land en 6,89 km² water)

Het Alkmaars Kaasdragersgilde is opgericht op 17 juni 1593, nu 430 jaar oud

Er liggen 2.400 kazen op de Kaasmarkt

Een kaas weegt 13,5 kilo

Er zijn 4 Vemen, met elk z ’ n eigen kleur: rood, groen, blauw en geel

Het KaasdragersGilde bestaat uit 28 mannen plus de Kaasvader

Zo’n 30 .000 kilo kaas wordt opgesteld in lange rijen op het

Waagplein

De Kaasmarkt trekt jaarlijks 180.000 bezoekers uit de gehele wereld (2020)

De AZ-mannen werden 2 keer landskampioen, wonnen 1 keer Johan

Cruijffschaal en 4 keer de KNVB beker

De AZ-vrouwen werden 3 keer landskampioen en wonnen 1 keer de

KNVB beker

Er passen 19.500 toeschouwers in het AZ stadion

De Waag is 50 meter hoog

Het Koororgel in de Grote Sint Laurenskerk stamt uit 1511

Alkmaar kreeg stadsrechten op 11 juni 1254 van

Graaf Willem II van Holland

144.000 fietsen vindt je in Alkmaar

Gemiddeld kiest 33% van de inwoners in Alkmaar voor de fiets. Landelijk ligt dat percentage op 27%

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt tussen Alkmaar en Den Helder

Je fiets in 35 minuten van Alkmaar naar het strand

In 2022 won Alkmaar de Green Cities Europe Award

voor meest inspirerende groene stad

Dankzij 255 nieuwe geveltuintjes stijgt de biodiversiteit in de binnenstad

In de afgelopen drie jaar tijd is er 30.000 m2 groen toegevoegd aan de stad

Het innovatieve Energieleverend Geluidsscherm bestaat uit 4.300 zonnepanelen die energie leveren voor 400 huishoudens

824 kilo plastic wordt jaarlijks door El Kombi Sup it up! uit de grachten gevist

Hotelbedden: 1.332

Campings in en rondom Alkmaar: 7

Cafés en restaurants: 295

Markten: 7

Rijksmonumenten: I578

Molens: 33

Musea: 9

Kerken: 64

Evenementen per jaar: 500

28

Alkmaar by night

Alkmaar Marketing legt contact en regelt verblijf voor persreizen meerdaagse shoots of influencer content creatie. We hebben contact met kleine B&B's, unieke slaaplekken en boutique hotels.

Unieke logeeradressen

Soepp

Lichte en vrolijke appartementen in vintage/retro style! The B&B vind je in de oude binnenstad van Alkmaar boven restaurant SOEPP, geliefd om haar vegan en vegetarische menukaart en vintage interieur.

Luttik Boutique hotel

In dit bijzondere pand kun je logeren in een van de zes lichte, comfortabele, ruime hotelkamers. Bezoek de coffeebar en shop zeven dagen per week in de speciale ‘Luttik’-conceptstore.

Groenlokaal

Knus appartement in hartje Alkmaar. Je eet heerlijk bij de groene lunchroom en shopt de leukste retro items en plantjes.

De Graenkoper De Rijp

In het pittoreske De Rijp, behorend tot de 10 mooiste dorpen van Nederland, staat sinds 1881 De Graenkoper: het monumentale huis van de koopman die de graanhandel in de Beemster op de kaart zette.

Hotels in Alkmaar

Hotel Alkmaar ***

Hotel Alkmaar biedt 77 comfortabele kamers. Er is keuze uit verschillende soorten kamertypes, waarbij gastvrijheid centraal staat: van een zakelijke eenpersoonskamer tot een romantische Junior Suite. Parkeren is eenvoudig en gratis voor de deur.

Amrath Hotel ****

Amrâth Hotel Alkmaar is een 4-sterrenhotel gevestigd aan de rand van het centrum van Alkmaar, op loopafstand van het Centraal Station. De kamers zijn klassiek, luxe en stijlvol ingericht. Het hotel beschikt over 90 luxe hotelkamers en een sfeervolle hotelbar.

College Hotel ***

Het College Hotel ligt in het centrum tegen de oude stadssingel aan. Het is gesitueerd in een oud schoolgebouw. Het gebouw stamt uit 1927 en is gebouwd in de “Amsterdamse School”-stijl. Het hotel heeft 22 kamers. www.collegehotelalkmaar.nl

The Fallon ****

Met een ligging in het sfeervolle centrum van Alkmaar, nabij de stranden van Bergen en Egmond is The Fallon Hotel Alkmaar een perfect boutique hotel om te overnachten. Het hotel zit gevestigd in het voormalige gevangenisgebouw Schutterswei dat sinds 2020 is omgetoverd tot een vier sterren hotel.

Grand Hotel Alkmaar ****

Dit 4-sterrenhotel met 42 kamers is gevestigd in een historisch gebouw in het hart van Alkmaar en biedt smaakvol ingerichte kamers. Het Grand Hotel Alkmaar biedt luxe accommodaties in een authentiek gebouw, waar veel originele details behouden zijn. www.grandhotelalkmaar.nl

Check hier

Bed and breakfasts in Alkmaar en omstreken

29

Alkmaarprachtstad.nl ook met de hond!

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.