Jaarverslag Alkmaar Marketing 2019

Page 1

Foto: Kéhmor Statia

JAARVERSLAG 2019VOORWOORD

Als Citymarketingorganisatie hebben we de taak om door middel van marketing en promotie de bekendheid van de gemeente Alkmaar te vergroten en het imago te verbeteren. Door onze activiteiten dragen we bij aan de versterking van de economie en daarmee aan de welzijn en welvaart voor bewoners, de bedrijven en de bezoekers.

Het afgelopen jaar konden we het Alkmaarse verhaal dankzij het EK Wielrennen internationaal uitstekend voor het voetlicht brengen. Ook gaf Victorie Sail Alkmaar ons de kans om Alkmaar als vaarstad te laten zien. En door het introduceren van onze kaasjongen op de kaasmarkt haalden we een recordwaarde aan free publicity binnen voor de stad. Ook was 2019 voor ons het jaar van citydressing in de stad. Door het plaatsen van banieren, billboards langs de ring van Alkmaar en het ophangen van een groot spandoek aan de Karperton creëerden we de mogelijkheid om de stad voor lange termijn op “ooghoogte” te informeren en inspireren wat er in de stad gebeurt. Daarnaast voerden we natuurlijk ook onze on- en offline activiteiten (met als resultaat een flinke groei op alkmaarprachtstad.nl in unieke bezoekers van 48% en op onze social media kanalen (+ 16%)). Dit jaarverslag geeft een indruk van alles wat er afgelopen jaar is gebeurd.

We hebben uiteraard de ambitie verder te groeien naar een integrale citymarketingorganisatie voor de domeinen wonen, werken en bezoeken. Dat doen we vanuit onze eigen kennis en strategie maar natuurlijk wel in nauwe samenwerking met de VVV Hart van Noord-Holland, de gemeente, (culturele) instellingen en bedrijfsleven. Ook vinden we het belangrijk om duidelijk te maken wat we doen voor (de regio) Alkmaar, haar bewoners, bezoekers en bedrijven. Dit jaarverslag draagt daar zeker aan bij.

Ger Welbers Directeur Alkmaar MarketingHET DOEL

De citymarketing van Alkmaar als geïntegreerde activiteit uit te voeren is het doel van Alkmaar Marketing, waarbij we ons richten op de segmenten bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Citymarketing is een belangrijk instrument om de economische positie te versterken en het welzijn van de bewoners, bezoekers en bedrijven te verhogen van de gemeente Alkmaar.

DOELGROEPEN

Binnen de citymarketing is in algemene zin sprake van vier primaire doelgroepen: •

Citymarketing beïnvloedt het imago van de stad bij bezoekers en bewoners positief en versterkt het gevoel van trots en waardering. Met als ultiem economisch doel de bestedingen in de gemeente te verhogen en zo meer banen en bedrijvigheid te creëren. • Onze ambitie is om meer aandacht voor en meer bezoek aan de gemeente Alkmaar te realiseren, en de gemeente op de kaart te zetten als één van de tien meest aantrekkelijke gemeenten binnen Nederland voor bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Dit doen we door het op systematische en doelgroepgerichte wijze op de kaart zetten van de stad Alkmaar en haar buitengebied in binnen- en buitenland door strategische marketingkeuzes die vertaald worden naar doelgerichte campagnes en middelen van Alkmaar (inclusief Graft, De Rijp en de Schermer). Om dat te realiseren werkt Alkmaar Marketing nauw samen met publieke en private organisaties als overheden, culturele instellingen, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Bewoners - Bewoners van de stad Alkmaar - Bewoners van de Regio Alkmaar (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard) - Nieuwe en gewenste bewoners Bezoekers - Nationale meerdaagse of dagbezoeker - Internationale meerdaagse of dagbezoeker (focus op Duitsland en België)

Talenten - Kenniswerkers - ICT - Studenten

Bedrijven - Alkmaar Marketing faciliteert en ondersteunt haar partners Alkmaar Marketing werkt voor bovenstaande doelgroepen met diverse persona's uit de Leefstijlvinder en aan de hand van customer journeys.DE POSITIONERING VAN HET MERK

We vinden met ons allen alles belangrijk en uniek en daardoor ontstaat een versnipperd en onduidelijk beeld van Alkmaar. Er moeten keuzes gemaakt worden. Gebaseerd op realiteit, doelgroep en langetermijneffect. Een duidelijk pad voor de stakeholders en voor de doelgroepen. Flexibiliteit is mogelijk, als het maar helder is dat het in dienst staat van een groter geheel. We kiezen voor zaken waar Alkmaar uniek in is en die doelgroepen belangrijk vinden. Alkmaar heeft een aantal unieke en onderscheidende kenmerken. De geschiedenis van Alkmaar als Kaasstad en handelsstad, een cultuurhistorische stad waar gezellig gewinkeld en uitgegaan wordt, de gemoedelijkheid, ‘klein Amsterdam’ en een prachtig buitengebied waar bijzondere verhalen aan ten grondslag liggen. Alkmaar wordt gezien als historisch, aantrekkelijk, bruisend, sfeervol, vriendelijk, gezellig, gastvrij en traditioneel. De bewoners willen ook graag in een historische stad of mooie omgeving hun tijd verdrijven. De trots op de eigen gemeente wordt daardoor vergroot. Alkmaar Marketing kiest voor de volgende profielen die worden ingezet bij verschillende doelgroepen: • Kaas • Cultuurhistorie • Cultuur & Evenementen • Kust & landelijke omgeving

Met de merkkernwaarden: • Vindingrijk • Verrassend • Verbindend • No-nonsense Waarbij de eigenschappen 'verbindend' & 'no-nonsense' vooral gelden voor de bewoners in de gemeente en 'vindingrijk' & 'verrassend' gebruikt kunnen worden richting bezoekers in het vermarkten van Alkmaar. Dit vormt samen het DNA van de gemeente, symboliseert haar unieke karakter en is relevant voor verleden, heden en toekomst. Zo heeft Alkmaar in 1573 de Spanjaarden verslagen door vindingrijkheid. Is de eerste duikboot is ontwikkeld door Cornelis Drebbel, afkomstig uit Alkmaar. En is zeevaarder Jan Janszoon Weltevree uit De Rijp degene die als eerste westerling voet zette op Zuid-Koreaanse bodem en adviseur werd van de koning. Verrassend is Alkmaar door de grote diversiteit aan winkels, het historisch centrum met ontelbare monumenten, het kleine compacte centrum, de vele mooie dorpen in het buitengebied, het cultuuraanbod, de grachten en het fraaie buitengebied 'onder de zeespiegel'. Om de identiteit van de gemeente Alkmaar per doelgroep extra aan te scherpen wordt komend jaar een verdiepingsslag gemaakt. Ook wordt onderzoek gedaan naar een toeristisch profiel voor geheel Regio Alkmaar.


Foto: Rick Akkerman


CITYBRANDING Alkmaar Marketing gebruikt een aantal middelen om het Alkmaarse verhaal, de doelgroep aan zich te binden en ermee te informeren en inspireren.

DOELGROEP: (REGIO) BEWONERS ALKMAAR PRACHTSTAD MAGAZINE Het Alkmaar Prachtstad Magazine is het blad dat (regio) bewoners lezen voor inspiratie en informatie over de stad en haar omgeving. Het magazine verschijnt 4x per jaar en staat vol met uitgaanstips, interviews en inspiratie. De waardering van het Alkmaar Prachtstad magazine ligt op een 8,2 (lezersonderzoek Alkmaar Prachtstad magazine juni 2018). In het voorjaar van 2020 wordt er een nieuw lezersonderzoek gedaan. Het blad valt op de deurmat bij 103.000 huishoudens in de gemeente Alkmaar en haar omliggende gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk. Daarnaast wordt het magazine verspreid in de binnenstad en campings, hotels en horeca in het buitengebied en langs de kust (5.000 stuks). UITAGENDA FLYER Tegelijkertijd met het magazine verschijnt ook de uitagenda-flyer (oplage: 5.000 stuks), die bezoekers van winkels, hotels en horecagelegenheden mee kunnen nemen. Op de zigzagflyer staat een selectie van alle evenementen in (regio) Alkmaar plaatsvinden, zowel in het Nederlands als in het Duits. Zo zijn bezoekers goed op de hoogte van alle leuke evenementen in de stad. Er zijn in 2019 vier uitagenda-flyers verschenen.WEBSITE ALKMAAR PRACHTSTAD AlkmaarPrachtstad.nl is de ruggengraat van alle communicatie. Hier vinden nationale bezoekers informatie over Alkmaar, maar ook bewoners kunnen hier terecht voor o.a. de evenementenkalender, winkels en horeca. De homepage en ook de themapagina's evenementen, winkelen en eten & drinken zijn vernieuwd. Het geeft de bezoeker meer overzicht en je vindt er nu nรณg meer inspiratie met een complete uitagenda, leuke blogs en alles over winkelen. Het aantal unieke bezoekers dat alkmaarprachtstad.nl bezocht is ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 48% gestegen naar 470.561 bezoekers. Deze grote groei is te verklaren door het EK Wielrennen in augustus waarin we in een maand tijd maar liefst 111.295 bezoekers naar de website wisten te krijgen (ter vergelijking: in 2018 bezochten in deze periode 29.852 de website). Als we de maand augustus eruit halen, groeien we nog steeds in het aantal bezoekers met 20,2%. De drie grootste pagina's zijn de homepage, evenementen en winkelen. Over het hele jaar waren 18% terugkerende bezoekers. Ook het aantal pageviews is gestegen met 37,2% naar 1.482.867. De gemiddelde tijd dat een bezoekers op de website verblijft is 1.12 minuten (4,3% hoger t.o.v. 2018). De best bezochte pagina is nog altijd de uitagenda pagina die dit jaar met 25% is gestegen naar 161.057 bezoekers (t.o.v. 128.429 bezoekers in 2018).

Zoekresultaat posities De organische resultaten van Google zijn de belangrijkste noteringen waarop je gevonden wilt worden bij goede zoekwoorden. Alkmaar Prachtstad is zeer goed vindbaar op de voor haar belangrijke zoekwoorden. We staan met de volgende zoekwoorden bovenaan in de lijst van Google: - Winkels Alkmaar - Winkelen Alkmaar - Evenementen Alkmaar - Uitagenda Alkmaar - Eten Alkmaar - Havens Alkmaar - Dagje Alkmaar - Koopzondag Alkmaar - Weekendje Alkmaar - Overnachten Alkmaar - Alkmaar Centrum - Bereikbaarheid Alkmaar


SOCIAL MEDIA Het doel van de inzet van social media is het informeren en inspireren van (regio)bewoners en bezoekers, het aangaan van interactie en het creëren van ambassadeurs voor de stad. Alkmaar Prachtstad doet het goed op social media. Er is een stijging van alle kanalen te zien.

2017: 14.145 likes 2017: 2800 volgers 2017: 475 volgers 2017: 2520 volgers

2018: 15.700 likes 2018: 3860 volgers 2018: 535 volgers 2018: 2624 volgers

Twitter

2019: 18.644 (+16%) 2019: 5902 (+35%) 2019: 920 (+42%) 2019: 2.764 (+5,1%)

Instawalk In mei heeft Alkmaar Marketing i.s.m. King’s Inn Ho(s)tel en fotograaf Marcel Witte een succesvolle ‘Instawalk’ door Alkmaar georganiseerd. Tijdens deze wandeling werden de deelnemers aangemoedigd om de mooiste foto’s te maken en deze te delen op Instagram met vaste hashtags. Facebook

Instagram

Linkedin


Foto: Rick Akkerman

CITYDRESSING Banieren Ter promotie van het EK Wielrennen zijn er op verschillende locaties in en om de stad banieren geplaatst. Om het geheel duurzaam te houden, zetten we deze vlaggen sinds de kampioenschappen in voor citybranding-doeleinden. Er staan 5 vaste banieren op 8 locaties in de stad: - Hoeverweg - Bergerweg - Geestersingel - Kanaalkade - Kennemersingel - Korte Vondelstraat / Schelphoek - Nieuwe Schermerweg - Vondelstraat Standaard hangen de banieren die het imago van de stad Alkmaar versterken. Bij bijzondere evenementen en activiteiten worden deze banieren vervangen door speciale versies t.b.v. de promotie van het A-events of brandevents. De banieren vestigen de aandacht op het evenement, geven het evenement een gezicht en zorgen ervoor dat het evenement 'beleefd' wordt.


Karpeton garage Het EK Wielrennen bracht ons ook een mooie ingang om het Karpetonpand te verfraaien met een gigantisch doek om het evenement te promoten. Momenteel hangt er een uiting van onze Alkmaar Prachtstad winkelcampagne. Een mooie uiting om het imago van de stad Alkmaar te versterken. Op het spandoek communiceren we de diversiteit aan USP's van de stad (cultuurhistorisch, winkelen, sport/recreatie, kaas, A-evenementen). Billboards Langs de ringweg van Alkmaar staan meerdere billboards die na het faillissement van de exploitant in gemeentelijk bezit zijn gekomen. De gemeente heeft in het najaar aan Alkmaar Marketing gevraagd om een invulling te geven aan de borden. Samen met een aantal partners in de stad hebben we voor alle 16 vlakken uitingen verzorgd, die stadsbreed worden gedragen en laten zien dat er in Alkmaar meer dan genoeg te beleven valt.


NIEUWSBRIEVEN Alkmaar Marketing distribueert diverse nieuwsbrieven. Afhankelijk van de ontvanger worden daarmee verschillende groepen geĂŻnformeerd over wat zich in Alkmaar afspeelt. In 2019 zag je bij de Alkmaar Prachtstad nieuwsbrief een flinke groei in het aantal abonnees, mede door een Facebookcampagne die heeft gedraaid en de pop-up die op de website kwam te staan. De openingsrate is hoog en lag gemiddeld op 37,7%. AlkmaarPrachtstad (consument) AlkmaarPas (consument) Stijging van 43% naar 8.116 abonnees Daling 2% naar 8.245 abonnees

De AlkmaarPas nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd naar pashouders en heeft een openingsrate van gemiddeld 35,6%. Om haar stakeholders en strategische partners goed te informeren over wat Alkmaar Marketing allemaal doet, werd ieder kwartaal een B2B nieuwsbrief verstuurd. Deze had gemiddeld een openingsrate van 42,6%. B2B-nieuwsbrief Stijging van 15% naar 355 abonneesDOELGROEP: (INTER)NATIONALE BEZOEKERS

STADSPLATTEGROND Elk jaar wordt er in een oplage van 80.000 stuks stadsplattegronden geproduceerd. De stadsplattegrond wordt verspreid in de stad en in de regio gedistribueerd bij ondernermers, hoteliers, horeca, rederijen en VVV. De plattegrond is voor bezoekers (en bewoners) gratis verkrijgbaar en heeft als doel het informeren van de (internationale) bezoeker. Achterop de stadsplattegrond wordt er verwezen naar de website van de kaasmarkt voor het volledige verhaal over de kaasmarkt. Daarnaast zijn er kortingsvouchers van het Kaasmuseum, Stedelijk Museum en de AlkmaarPas op te vinden.

GROETEN-UIT NIEUWSBRIEF Elk half jaar informeren wij de 3.000 abonnees voor een herhaalbezoek en door hen te informeren en inspireren wat er allemaal gebeurt in Alkmaar het komende half jaar. De content hieruit wordt ook gebruikt in de nieuwsbrieven van de Alkmaarse hotels. Beide nieuwsbrieven hadden een openingsrate van gemiddeld 58%.


WEBSITE VISITALKMAAR.COM

De internationale bezoeker kan informatie vinden op onze website visitalkmaar.com. De website is te lezen in het Engels, Duits en Frans. De website is vernieuwd met nog meer Alkmaar-inspiratie: handigste tips voor een bezoek aan Alkmaar en een overzicht met de leukste evenementen. Het aantal unieke bezoekers dat visitalkmaar.com bezocht is ten opzichte van vorig jaar fors gestegen: van 33.956 naar 43.173 bezoekers (+27%). Dit komt ook grotendeels door het EK Wielrennen. In de periode rondom het EK trok de website alleen al 12.711 bezoekers vs. 4.650 bezoekers vorig jaar. De landingspagina van het EK Wielrennen trok 11.257 bezoekers. Totaal was 16% terugkerende bezoekers (t.o.v. 11% vorig jaar). De gemiddelde tijd dat een bezoeker op de website verblijft is 1,33 minuten, dat is 19% langer dan het gemiddelde bezoek van 2018. Ten opzichte van vorig jaar bezochten de websitebezoekers meer pagina's per bezoek: 2 in 2019 vs. 1,5 in 2018. De top-3 best bezochte pagina's was 'parkeren', 'winkelen' en 'openingstijden' (allen in Duits).CAMPAGNES GOUDEN EEUW NBTC heeft 2019 uitgeroepen tot het jaar van de Gouden Eeuw. Hoewel Alkmaar niet in de directe verhaallijn lag, hebben we hierop ingespeeld door op onze website een speciale Gouden Eeuw-pagina te maken. Het lentemagazine bevatte tips over activiteiten rondom het bijzondere jaar en op de Vakantiebeurs was Alkmaar zichtbaar in de Holland Boven Amsterdam-stand met het thema 'Gouden Eeuw'. Periode: heel 2019 TATA CHESS In januari speelden de grootmeesters de vijfde ronde van het toernooi in Alkmaar tijdens ‘Chess on Tour’. Naast het topschaken vonden er in het theater en aan het Cultuurplein allerlei schaakactiviteiten plaats. Ook kon je bij enkele restaurants genieten van een speciaal 'chess-menu'. Op alkmaarprachtstad.nl was een landingspagina gemaakt met alle informatie, aandacht gegeven in de nieuwsbrief en social media en er is een aftermovie gemaakt. Periode: november 2018 - januari 2019 CAMPAGNE KAASMARKT Op 29 maart ging het kaasmarktseizoen van start (Alkmaar was de eerste stad in Nederland die het seizoen opende). Naast kaasmeisjes liepen er dit jaar ook kaasjongens rond. De video die we voor de zoektocht maakten, haalde de landelijke pers (Volkskrant, Telegraaf, Editie NL, NOS, Radio 1, etc.). Het gaf veel free publicity met een bereik van ruim 18 miljoen mensen en een totale mediawaarde van €550.000. Langs de kust hebben we campagne gevoerd om de Duitse toeristen uit Egmond en Bergen aan Zee te verleiden een dagje naar Alkmaar te komen.


De kaasmeisjes liepen elke maandag langs de kust en deelden plattegrondjes en flyers uit over de avondkaasmarkt. Ook alle hotels zijn voorzien van deze Visit Alkmaar plattegronden en flyers over de avondkaasmarkt. Daarnaast schitterde Alkmaar in augustus op diverse abri's in Egmond en Bergen, reden er vijf Connexxion bussen langs de kust met onze kaasmarkt-uiting en stonden we paginagroot in de Egmond krant en in het Bergse Maggs magazine. Op de kaasmarkt zelf hebben we doeken om dranghekken gemaakt met een vermelding naar onze VisitAlkmaar-website. Ook stond de kaasmarkt met een mooie advertorial in het magazine van de Landal Parken aan de kust en het Wat gaan we doen-magazine. Daarnaast heeft er in september een Facebookcampagne in Nederland gedraaid om een bezoek te brengen aan de laatste kaasmarkten van het seizoen. Met in totaal 27 kaasmarkten op vrijdagochtend en 9 op de dinsdagavonden in juli en augustus komt het aantal gemeten kaasmarktbezoekers uit op 166.044. Dat is 6,2% minder dan in 2018 maar wel op het niveau van 2017. De daling is met name te verklaren door het later vallen van Pasen in 2019. Wel blijven de toeristen langer op de kaasmarkt: de gemeten verblijfsduur steeg met 3%. Elke vrijdag in het kaasmarktseizoen worden kaasmeisjes ingezet om de bezoekers te ontvangen en naar de kaasmarkt te leiden. Speciale kaasblokken worden ingezet om de route vanaf het station te markeren naar de kaasmarkt. Op 12 april vond de tulpenkaasmarkt plaats i.s.m. de Keukenhof. Er stonden 25.000 tulpen op de Kaasmarkt. Periode: maart - september 2019


KONINGSNACHT EN -DAG Voor Koningsnacht en -dag verzorgt Alkmaar Marketing elk jaar alle communicatie tussen de evenementenorganisatoren, gemeente, bezoekers en bewoners. Door middel van o.a. een speciale plattegrond, artikelen in het magazine en diverse kranten, website, social media en tekstwagens zijn bezoekers en bewoners optimaal geĂŻnformeerd. Ook is er een aftermovie gemaakt. Zowel op Koningsnacht als -dag heeft Alkmaar ruim 50.000 bezoekers getrokken. Periode: april 2019 KUSTCAMPAGNE Om verblijfstoeristen aan de kust te verleiden een dagje naar Alkmaar te komen, hebben we in de zomer volop campagne gevoerd. Zo schitterde Alkmaar op een zestal 'kustbussen' die bezoekers van de stad naar de kust brachten en andersom, evenals verschillende Abri's. Daarnaast zijn alle hotels voorzien van plattegronden, magazines en evenementenflyers, staat Alkmaar met een spread in de Egmond-krant, Maggs-magazine en 'Wat gaan we doen'. Ook liepen de kaasmeisjes elke maandag langs de kust met flyers van de (avond)kaasmarkt. Periode: april - augustus 2019

ZOMERCAMPAGNE De stad Alkmaar willen we positioneren als levendige historische kaasstad aan de kust/buitengebied met een verrassend winkelaanbod, prachtige evenementen en mogelijkheid tot wandelen en fietsen. Daarin hebben we onder andere een streekgids in het zomernummer van de FietsActief uitgebracht met fietsroutes en leuke tips in Alkmaar en het buitengebied. De streekgids werd verspreid onder de abonnees van FietsActief (15.000) en Zin (21.000). Daarnaast werd de Streekgids ook ingestoken in het Alkmaars Nieuwsblad van 31 juli (met een oplage van 46.100 stuks) om het recreatieve fietsen in de omgeving te stimuleren n.a.v. het EK Wielrennen. Ook hebben we een advertorial in het NS SPOOR-magazine uitgebracht (1,3 miljoen abonnees) i.s.m. Stedelijk Museum Alkmaar. Daarnaast is er een succesvolle Facebookcampagne opgezet gericht op het fietsen, wandelen en varen (285.000 bereik, ruim 19.000 klikken naar de landingspagina). Periode: maart - september 2019


Foto: Rick Akkerman


WINKELCAMPAGNE Alkmaar is een heerlijke en veelzijdige winkelstad. De stad is in 2017 niet voor niets verkozen door ZOOVER als leukste winkelstad van Nederland. Met onze winkelcampagne willen we Alkmaar in de regio Noord-Holland profileren als gezellige winkelstad met een divers aanbod aan grote en kleine, unieke winkels. We hebben voor deze campagne foto's laten maken door fotograaf Rick Akkerman. De campagne was zichtbaar op Facebook, online banners op de website van NH Media, digitale schermen, het Alkmaar Prachtstad Magazine en op onze website (winkelroutes). Periode: april - september 2019 UITAGENDACAMPAGNE In de maand mei hebben we succesvol de campagne Uitagenda AlkmaarPrachtstad ingezet. Doelstelling van deze campagne was om bij (regio)bewoners en bezoekers de uitagenda van AlkmaarPrachtstad onder de aandacht te brengen. De boodschap van de campagne was dan ook: Wie wil weten wat er in Alkmaar te doen is, kijkt op AlkmaarPrachtstad.nl. Tijdens deze campagne hebben we verschillende middelen ingezet: o.a. de website, advertentie Alkmaar Prachtstad magazine, 2-signs langs de weg, Facebookcampagne, digitale borden, radiocommercials en billboards. Periode: mei 2019 VICTORIE SAIL Een mooi etalage-evenement waarbij we ons steentje hebben bijgedragen aan de communicatie rondom dit evenement. Naast volop promotie via onze eigen middelen - het magazine, een landingspagina, vermelding op de digitale borden - hebben we o.a. banners en een leuke radiocommercial op NH Radio ingezet. Periode: juli 2019


EK WIELRENNEN Nadat was besloten dat het EK Wielrennen naar Alkmaar zou komen, lag er voor ons een schone taak in het verschiet om het evenement op de kaart te zetten. In samenwerking met gemeente Alkmaar en Alkmaar Sport zijn er banieren in en om de stad geplaatst, hing er een metersgroot spandoek aan de Karpeton garage en is het Stadskantoor en het voormalig Oililygebouw op het Waagplein bestickerd. Voor het NS-station stond in de weken voorafgaand aan het evenement een EK-fiets en langs de grote wegen in de stad diverse banners en 2-signs. We hebben een speciale EK-nieuwsbrief uitgestuurd naar 6500 abonnees, een uitgebreide landingspagina met informatie over het EK en de dagverslagen (136.000 paginaweergaven) en is het EK groots meegenomen in het zomer- en nazomermagazine. Ook draaide in augustus een radiocommercial ter promotie van het wielerspektakel op NH Radio. Daarnaast genereerden de vele berichten op social media rondom het EK een enorm bereik. Dit grootste topsportevenement in Alkmaar is binnen zes maanden georganiseerd. Er kwamen 100.000 wielerliefhebbers naar de stad, 1.050 deelnemers uit 42 deelnemende landen met 10 Nederlandse medailles. Er waren 9.480 overnachtingen in hotels (renners + crew). Wereldwijd werd er meer dan 650 uur uitgezonden (cijfers jaarverslag Alkmaar Sport). Periode: augustus 2019


VICTORIEFEESTEN Van 1 t/m 8 oktober staat Alkmaar volledig in het teken van 'de Victorie'. Alkmaar Marketing verzorgt rondom deze week vol festiviteiten alle communicatie tussen de evenementenorganisatoren, gemeente, bezoekers en bewoners. Door middel van een website, social media campagne, uitingen in de media, speciale Ontzet-nieuwsbrief (7241 abonnees, 43% openingsrate), online banners, een radiocommercial op NH Radio, bushokjes, 2-signs, banieren, posters en tekstwagens zijn de bezoekers optimaal geĂŻnformeerd. Ook zijn er professionele foto's gemaakt door Rick Akkerman en zijn er voor de social media kanalen diverse berichten en een vlog gemaakt. Periode: september - oktober 2019

WARME WINTERMAANDEN Alkmaar heeft het hele jaar door een bruisend stadshart. Tijdens de Warme Wintermaanden is het nog eens extra gezellig met allerlei extra festiviteiten. Van de Winterfair tot Joris' Kerstboom (in 2019) en de kerstmarkt op het Waagplein. Om de wintermaanden in Alkmaar extra onder de aandacht te brengen, hebben we een wintermaanden-nieuwsbrief, speciale landingspagina gemaakt en op social media een landelijke campagne opgezet om Alkmaar en de regio te laten weten welke evenementen er allemaal plaatsvinden. Periode: november 2019 - maart 2020


Foto: Rick Akkerman


SAMENWERKINGEN CAMPAGNE 'LIEBLINGSMOMENTE' In het voorjaar heeft Alkmaar Marketing in samenwerking met HbA en het NBTC in Duitsland deelgenomen aan de campagne Lieblingsmomente in Nordrhein-Westfalen. Tijdens deze campagne (met een radiocommercial, advertorial in de 'Kölner Stadt Anzeiger' en bezoek van influencer Beautelicieuse) is Alkmaar uitgelicht als leuke stad waar je heerlijk kunt winkelen. Het resultaat was een mooie samenwerking met een flink bereik in de Duitse deelstaat. NS SPOORDEELWINKEL Na een succesvolle actie van vorig jaar hebben we dit jaar ook een mooie samenwerking met NS voor de nationale bezoeker. In de maanden mei en juni konden bezoekers voor €19 vanuit heel Nederland een dagretour kopen naar Alkmaar. Daar zat ook een toegangsbewijs voor het Kaasmuseum bij. SAMENWERKING MET KAASLEVERANCIER ZIJERVELD Alkmaar Marketing is wederom een samenwerking aangegaan met kaasleverancier Zijerveld, HEMA en Hotel Golden Tulip Alkmaar. Bij aankoop van NH-kaas bij de HEMA, maakte je kans op een weekendje weg in Alkmaar. De actie werd gecommuniceerd in de brochure van de HEMA, online en in 200 HEMA-winkels. Ook hebben we een zelfde soort joint promotion met Zijerveld opgezet. Bij aankoop van NH-kaas in de supermarkt maken klanten van Colruyt Vlaanderen, Carrefour Vlaanderen, VOMAR, Jan Linders en Spar België kans op een weekendje Alkmaar, inclusief een overnachting in hotel Amrâth Alkmaar, gratis toegang tot het Kaasmuseum, een dinerbon t.w.v. € 75,- en een pakketje met informatie over Alkmaar.CAMPAGNE IN SAMENWERKING MET IAMSTERDAM Om internationale bezoekers in Amsterdam (die langer blijven) te verleiden een bezoek te brengen aan Alkmaar, werken we nauw samen met Amsterdam Marketing. In juli, augustus en september is Alkmaar actief gepromoot op de social mediakanalen van I Amsterdam, stond er een uitgebreid artikel over Alkmaar in het zomernummer van het I Amsterdam Magazine en stond Alkmaar door middel van narrowcasting in alle Visitor Centres volop in de schijnwerpers. Ook hebben we deelgenomen aan de Old Holland-campagne. De middelen: 120.000 plattegrondjes, banners, advertentie in A-magazine, narrowcasting in visitorcenters en social media.


NRC BIJLAGE Samen met Stedelijk Museum Alkmaar en Museum Kranenburgh hebben we een bijlage in het cultuurkatern van het NRC verzorgd. OP 30 september verscheen deze 'coverwrap' over de tentoonstellingen in beide musea, waarvoor de bezoekers speciale combitickets kunnen aanschaffen. En uiteraard mocht daar informatie over Alkmaar als cultuurhistorische stad niet in ontbreken. SPOOR MAGAZINE Begin september viel het Spoor Magazine bij meer dan een miljoen NSreizigers op de deurmat, met daarin een mooie spread over nazomeren in Alkmaar. Lezers konden onder meer een weekendje Alkmaar winnen inclusief een overnachting bij SOEPP ĂŠn kregen 50% korting op een entreebewijs bij Stedelijk Museum Alkmaar. SAMENWERKING MET THE HAGUE MARKETING In het november hadden we een mooie samenwerking met The Hague Marketing Bureau. Als dank voor de gastvrijheid voor het 'lenen' van het stadion van ADO Den Haag organiseerden we op de Hofplaats een echte kaasmarkt. Een groot succes waar veel pers op afkwam. Eveneens werden AZ-fans nĂłg gastvrijer ontvangen in de Hofstad met veel voordeel en andersom nodigde Alkmaar de Hagenezen met een speciaal en extra voordelig Alkmaar-arrangement uit om eens naar onze kaasstad te komen.


PERS & PR Om de pers goed op de hoogte te houden over wat er in Alkmaar te doen is, maakt Alkmaar Marketing elk jaar een persboek in diverse talen. Ook is er een speciale landingspagina voor de pers met een online beeldbank. Het bewerken van pers en het genereren van free publicity voor Alkmaar is van groot belang. Bewoners en bezoekers raken geïnspireerd door onze stad. Door de inzet van social media en pr is Alkmaar steeds vaker en meer zichtbaar in de juiste media. In 2019 is er een record aan publicaties over Alkmaar gegenereerd. Zowel online, als offline (in print). Dit is het resultaat van georganiseerde persreizen (zowel in groepen als individueel), interviews en persberichten. Gegenereerde mediawaardes o.b.v. free publicity in Nederland is ruim € 621.119,- (stijging van 11%), met een bereik van 31.455.526. Daarnaast hebben we ook veel internationale publiciteit gegenereerd, waaronder in Duitsland, China, Canada, Japan, etc. STIJGING AANTAL BEZOEKERS In dit jaarverslag hebben wij een aantal projecten uitgelicht die hebben bijgedragen aan het merk Alkmaar en de bekendheid van Alkmaar. Naast de resultaten die de acties en campagnes zelf hebben opgeleverd, zien we een stijging van 2% in het aantal mensen dat winkels en horecagelegenheden in de binnenstad van Alkmaar bezoekt. Dit tegen de landelijke trend in. In 2018 kwam het aantal unieke bezoekers aan de binnenstad van Alkmaar uit op 7,5 miljoen, in 2019 lag dit aantal op 7,6 miljoen unieke bezoekers. Daarnaast bleven de bezoekers gemiddeld langer in het centrum, te weten ruim 3 minuten. Ook de gemiddelde uitgaven per bezoeker steeg van € 54,50 vorig jaar naar € 60,10 in 2019.

Het grootste gedeelte van de bezoekers komt om te winkelen, maar horeca en evenementen worden ook steeds populairder. EVENEMENTENDESK De evenementendesk begeleidt evenementenorganisatoren op diverse manieren. Bestaande organisatoren kunnen bij de Evenementendesk terecht voor ontwikkeling van bestaande evenementen en nieuwe organisatoren voor advies met betrekking tot datum, locatie, vergunningen en promotie. Verder is de Evenementendesk betrokken als gesprekspartner in de vergunningscommissie. Alkmaar Marketing heeft een nieuwsbrief speciaal voor organisatoren opgezet, die 2x per jaar naar 310 organisatoren wordt gemaild (stijging van 30%). De nieuwsbrieven hebben een openingsrate van gemiddeld 55%. Ook heeft Alkmaar Marketing gezorgd dat alle informatie omtrent het aanmelden van evenementen, facilitaire zaken, subsidie aanvraag en vergunningen duidelijk vindbaar is op alkmaarprachtstad.nl/voororganisatoren. EVENEMENTENBEGELEIDING Jaarlijks begeleidt Alkmaar Marketing ongeveer 200 evenementen, groot en klein, met name op het gebied van promotie, maar ook op andere onderwerpen zoals het kiezen van een datum en het aanvragen van een vergunning. Evenementen die intensief zijn begeleid zijn Koningsdag, Wandelvierdaagse Alkmaar, City Run by night en de Warme Wintermaanden. Daarnaast is er een aantal brandevents die we promotioneel extra onder de aandacht brengen zoals Kaeskoppenstad, Victorie Sail, EK wielrennen, de Victoriefeesten en de activiteiten rondom de Warme Wintermaanden.


Foto: Rick Akkerman


GASTCOLLEGE INHOLLAND Alkmaar Marketing gaf een gastcollege over citymarketing aan de studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar. Genoeg creativiteit, inspiratie en frisse ideeën van jongeren. Werk aan de winkel! PARTNERBIJEENKOMST A MEETS Z In april kwam de business club van Alkmaar en Zaanstreek samen. Lex Kruijver van Respons & Marketing Zaanstreek sprak over wat topsportevenementen voor je stad doen. Wethouder Pieter Dijkman nam daarna het stokje over met over met een verhaal over het EK Wielrennen. NETWERKBIJEENKOMST I.S.M. ALKMAARS BOLWERK In mei heeft Alkmaar Marketing met het Alkmaars Bolwerk een bijeenkomst georganiseerd rond het thema 'bereikbaarheid' voor zowel bewoners als bezoekers. Anouk Susan van NBTC Holland Marketing gaf een inzichtelijke presentatie over het consumentengedrag van de Duitse bezoeker. UPDATE EN NETWERKEVENT Eind november organiseerde Alkmaar Marketing een 'Update & Netwerkevent' in Het Nieuwe Warenhuis, waar vele genodigden aanwezig waren. De plannen van Alkmaar Marketing voor 2020 werden gepresenteerd en er was achteraf de gelegenheid om te netwerken.

ALKMAAR PRACHTSTAD CLUB Alkmaar Marketing is gestart met een PrachtPartner programma. Hiermee brengen we bedrijfsleven, overheid en (culturele) instellingen samen. In 2019 zijn Gemeente Alkmaar, NH Media en het Alkmaars Bolwerk lid geworden. Als PrachtPartner ondersteun je enerzijds de marketingorganisatie en profiteer je anderzijds van allerlei voordelen die partners ontvangen. In november bracht een Alkmaarse delegatie een bezoek aan Brugge, België. Samen met de lokale collega’s was een interessant programma opgesteld met onder meer inhoudelijke presentaties over toerisme, cultuur, de haven, starts-ups en wonen in een historische binnenstad.


Foto: Annette van Dijk - Leek


ALKMAARPAS Alkmaar Marketing geeft sinds 2009 de AlkmaarPas uit. De AlkmaarPas is een pas voor bewoners en bezoekers van Alkmaar waarmee zij korting krijgen bij een gevarieerd aantal ondernemers in gemeente Alkmaar. Bewoners en bezoekers kunnen de pas in 2019 voor € 15,- aanschaffen. Een prijsverhoging van € 4,- wegens uitbreiding van de tegoeden op de pas. Inwoners in gemeente Alkmaar met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm krijgen de pas gratis toegestuurd. De pas heeft voor ons een verbindende factor tussen bewoners en ondernemers. Pasverkoop In 2019 zijn totaal bijna 4.000 passen verkocht en zo'n 9.000 passen zijn verstrekt aan inwoners met een laag inkomen in gemeente Alkmaar. Totaal waren er 11 verkooppunten verspreid over de gemeente, namelijk in het centrum, De Mare, Muiderwaard, Graft, De Rijp en Schermer. Alkmaar heeft daarnaast een webshop op www.alkmaarpas.nl waar de passen ook online worden verkocht (1.580 passen in 2019). Aantal ondernemers In 2019 konden pashouders bij meer dan 300 ondernemers terecht voor korting. Het aanbod is heel breed. Pashouders kunnen gebruik maken van aanbiedingen op het gebied van sport, cultuur, winkelen, horeca, persoonlijke verzorging, educatie en recreatie in Alkmaar en omgeving. Communicatie In 2019 heeft de AlkmaarPas gebruikt gemaakt van verschillende communicatiemiddelen. Voor de jaarlijke campagne is gebruik gemaakt van onder andere huis-aan-huis reclame, abri’s, 2-signs langs de weg, digitale borden en advertenties in de wijkkranten en andere drukwerken. Ook draaide er vanaf september een bioscoopreclame in VUE Alkmaar. Daarnaast hebben we nieuwe foto's laten maken voor onze communcatiemiddelen met twee vriendinnen en een moeder en dochter.

Foto: Rick Akkerman


Alle vaste en tijdelijke acties worden gecommuniceerd op de website, de maandelijkse digitale nieuwsbrief (8.150 abonnees), via het Alkmaar Prachtstad Magazine, de maandelijkse spread in het Alkmaar Nieuwsblad, Heerhugowaards Nieuwsblad en Bergens Nieuwsblad staat en op Facebook (2.770 volgers). Ook organiseren we maandelijks rondleidingen speciaal voor pashouders waar zij gratis of met een flinke korting aan mee kunnen doen. Denk aan een gratis VIP rondleiding over de Kaasmarkt, een gratis stadswandeling door Alkmaar en de Rijp, rondleidingen bij AZ en rondleidingen bij de Huisvuilcentrale. In de zomer zijn we met een groep pashouders met een touringcar naar speeltuin de Linneaushof geweest. De rondleidingen zijn altijd populair en zitten vaak vol.

Naast deze persoonsgebonden budgetten zijn er jaarlijks ook extra tegoeden. In augustus is er een kermistegoed verstrekt waarmee kinderen muntjes konden krijgen voor kermisattracties.

TOERISTENPAS De AlkmaarPas is er niet alleen voor de (regio)bewoners. Ook (inter)nationale bezoekers kunnen vanaf april met de pas gratis of met korting naar diverse musea en krijgen korting bij vele winkels, restaurants, fiets- en bootjesverhuur in Alkmaar en omstreken (de verkoopprijs is ook €15,-). Hiervoor hebben we een landingspagina voor gebouwd en flyers ontwikkeld. In 2020 wordt de communicatie en verkoop verder uitgebreid.

In 2019 zijn er 171 aanvragen voor sport behandeld en 52 voor cultuur. In totaal hebben 87 intermediairs een aanvraag ingediend. Met verschillende acties is er geld ingezameld voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur Alkmaar. Zo was het fonds het goede doel voor onder andere de Alkmaar City Run by night en de Fun Run by night van Decathlon. Deze acties hebben naast een mooi sponsorbedrag publiciteit opgeleverd voor de fondsen.

PROJECTEN VOOR MINIMA Totaal hebben ruim 9.000 inwoners met een laag inkomen in gemeente Alkmaar de AlkmaarPas gratis thuisgestuurd gekregen. Aan deze AlkmaarPas zijn verschillende persoonsgebonden budgetten gekoppeld, te weten: - Jouw Eigen Voordeel (vanaf 12 jaar): bedoeld om lidmaatschap van (sport)vereniging te betalen, Connexxion buskaartjes, bioscoop, etc. - Kinderen Doen Mee (van 4 t/m 17 jaar): bedoeld om het lidmaatschap van sport- en muziekverenigingen te betalen - Shoptegoed (van 4 t/m 17 jaar): bedoeld om schoolspullen, sportspullen en kleding te kopen. - Tegoed vrijwillige ouderbijdrage (van 4 t/m 17 jaar)

JEUGDSPORT- EN CULTUURFONDS Sinds 2010 neemt Alkmaar Marketing de uitvoerende taken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur op zich. Dit fonds is bedoeld om kinderen t/m 17 jaar te ondersteunen waarvan de ouders een minimuminkomen hebben. Per kind is er € 225,- beschikbaar voor sport en € 425,- voor cultuur. Aanvragen hiervoor moeten via een intermediair (bijvoorbeeld een docent) worden ingediend.


ALKMAAR MARKETING – FINANCIËLE CIJFERS Resultatenrekening (*) x 1000 euro, voor belastingen Subsidies Consumenten Bedrijfsleven Projecten & opdrachten Buitengewone baten Totale bedrijfsopbrengsten

2019

2018

529 33 131 127

325

820

79 385 1 789

Marketingkosten Personeelskosten Operationele kosten Totale bedrijfslasten Bedrijfsresultaat

439 213 223 875 -55

426 230 111 766 23

Balans x 1000 euro Vaste activa Vlottende activa Liquide middelen Totale activa

2019

2018

24 354 401 779

30 132 467 630

Stichtingsvermogen Kortlopende schulden Totale passiva

453 327 779

509 120 630ALKMAAR MARKETING Gedempte Nieuwesloot 50 1811 KT Alkmaar +31 (0) 72 512 10 70 info@alkmaarmarketing.nl www.alkmaarmarketing.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.