Jaaroverzicht 2021

Page 1

Foto: Rick Akkerman

ALKMAAR MARKETING JAAROVERZICHT 2021VOORWOORD Hierbij bieden wij u het jaarverslag aan van de Stichting Hart van Noord-Holland. Een nieuwe organisatie een nieuwe naam, die sinds 1 januari 2021 is ontstaan na de fusie tussen Alkmaar Marketing en de VVV. In het voorwoord van het jaarverslag 2020 sprak ik de wens uit dat 2021 een jaar mocht worden met minder beperkingen. Helaas is die wens niet uitgekomen. Ook 2021 heeft grote delen van het jaar in het teken gestaan van Covid-19 met alle beperkingen van dien. En daarmee werd opnieuw de veerkracht van onze medewerkers op de proef gesteld. Die is gelukkig groot, bleek opnieuw. Het afgelopen jaar was voor ons een jaar van samen optrekken. Vanaf 1 januari gold dat meteen voor Alkmaar Marketing en de VVV. Op papier is een fusie eenvoudig maar hoe werkt dat in de praktijk? In ons geval uitstekend, is het duidelijke antwoord. De professionals van beide organisaties - met dezelfde doelen en het vizier op de dezelfde doelgroepen - vonden elkaar gemakkelijk met als resultaat een soepele integratie. Dat heeft enorm geholpen bij de uitvoering van de plannen die wij hadden gemaakt voor 2021. Daarbij hebben wij vanwege Covid af en toe wel accenten moeten verleggen door bijvoorbeeld campagnes gericht op bezoekers om te vormen tot campagnes gericht op bewoners lokale ondernemers. Goed voorbeeld daarvan is de campagne ‘bezorgen in Alkmaar’. In 2021 zijn de eerste campagnes gaan lopen voor het project Alkmaars Kanaal, het omvangrijke nieuwbouwproject van Alkmaar. In dat project hebben wij de ambitie onze werkzaamheden in de komende jaren uit te breiden. Dat is ook een wens van de gemeente Alkmaar. Met de gemeente hebben wij onze samenwerking geformaliseerd en vastgelegd in een

DAEB (Dienst van Algemeen Economisch Belang). Hierin is vastgelegd dat wij voor 10 jaar de exclusieve uitvoeringspartner voor de gemeente zijn wanneer het gaat om marketing en branding. In het verslagjaar is ook de Alkmaar PrachtstadClub (met burgemeester Anja Schouten als voorzitter), het zakelijk netwerk van onze stichting, verder gegroeid en inmiddels zijn nagenoeg alle organisaties die gezichtsbepalend zijn voor de gemeente lid. Daarmee is een representatief netwerk ontstaan dat regelmatig (inspiratie)bijeenkomsten organiseert. En dat is heel waardevol als denktank voor de toekomst van Alkmaar! Tot slot, ik wil alle medewerkers van Hart van Noord-Holland bedanken voor hun toewijding, veerkracht en inzet in het verslagjaar. Ik ben er trots op deel uit te mogen maken van dit team met louter professionals. Daarnaast wil ik onze partners en de gemeente Alkmaar bedanken voor de inspirerende samenwerking die wij graag met elkaar in het nieuwe jaar voortzetten!

Ger Welbers Directeur Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketingHET DOEL De citymarketing van Alkmaar als geïntegreerde activiteit uit te voeren is het doel van Alkmaar Marketing, waarbij we ons richten op de segmenten bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Citymarketing is een belangrijk instrument om de economische positie te versterken en het welzijn van de bewoners, bezoekers en bedrijven te verhogen van de gemeente Alkmaar. Citymarketing beïnvloedt het imago van de stad bij bezoekers en bewoners positief en versterkt het gevoel van trots en waardering. Met als economisch doel de bestedingen in de gemeente te verhogen en zo meer banen en bedrijvigheid te creëren. Maar naast economische meerwaarde wordt ook rekening gehouden met de maatschappelijke meerwaarde en de meerwaarde voor het milieu. Onze ambitie is om meer aandacht voor en meer waardevol bezoek aan de gemeente Alkmaar te realiseren, en de gemeente op de kaart te zetten als één van de 10 meest aantrekkelijke gemeenten binnen Nederland voor bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Natuurlijk continue in afweging wat mogelijk is i.v.m. Covid-19. Dit doen we door het op systematische en doelgroepgerichte wijze op de kaart zetten van de stad Alkmaar en het Land van Leeghwater in binnen- en buitenland door strategische marketingkeuzes die vertaald worden naar doelgerichte campagnes en middelen van Alkmaar (inclusief de voormalige gemeenten Graft - De Rijp en de Schermer). Om dat te realiseren werkt Alkmaar Marketing nauw samen met publieke en private organisaties als overheden, culturele instellingen, ondernemers en onderwijsinstellingen.

DOELGROEPEN Binnen de citymarketing is in algemene zin sprake van vier primaire doelgroepen: •

Bewoners - Bewoners van gemeente Alkmaar - Bewoners van de regio Alkmaar (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard) - Nieuwe en gewenste bewoners

Waardevolle bezoekers - Nationale meerdaagse of dagbezoeker - Internationale meerdaagse of dagbezoeker (focus op Duitsland en België)

Talenten - Kenniswerkers - ICT - Studenten

Bedrijven - Alkmaar Marketing faciliteert en ondersteunt haar partners Alkmaar Marketing werkt voor deze doelgroepen met diverse persona's uit de Leefstijlvinder, van het NBTC en aan de hand van customer journeys.


Foto: Rick Akkerman


DE POSITIONERING VAN HET MERK ALKMAAR

We vinden met ons allen alles belangrijk en uniek en daardoor ontstaat een versnipperd en onduidelijk beeld van Alkmaar. Er moeten keuzes gemaakt worden. Gebaseerd op realiteit, doelgroep en langetermijneffect. Een duidelijk pad voor de stakeholders en voor de doelgroepen. Flexibiliteit is mogelijk als het maar helder is dat het in dienst staat van een groter geheel. We kiezen voor zaken waar Alkmaar uniek in is en die doelgroepen belangrijk vinden. Alkmaar heeft een aantal unieke en onderscheidende kenmerken. De geschiedenis van Alkmaar als Kaasstad en handelsstad, een cultuurhistorische stad waar gezellig gewinkeld en uitgegaan wordt, de gemoedelijkheid, ‘klein Amsterdam’ en een prachtige voortuin waar bijzondere verhalen aan ten grondslag liggen. Alkmaar wordt gezien als historisch, aantrekkelijk, bruisend, sfeervol, vriendelijk, gezellig, gastvrij en traditioneel.

Door Covid-19 en de veranderde behoeften vanuit de markt en de doelgroepen heeft Alkmaar Marketing dit jaar gekozen voor een focus in de profilering op: • • •

Cultuurhistorie Kust en landelijke omgeving Met de merkwaarden: verrassend en verbindend


Foto: Rick Akkerman


CITYBRANDING Alkmaar Marketing gebruikt een aantal middelen om het Alkmaarse verhaal te vertellen, de doelgroep aan zich te binden, te informeren en te inspireren.

DOELGROEP: (REGIO) BEWONERS ALKMAAR PRACHTSTAD MAGAZINE Het Alkmaar Prachtstad Magazine is het blad dat (regio)bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten van Alkmaar lezen voor inspiratie en informatie over de stad en haar omgeving. Het magazine staat vol met uitgaanstips, interviews en inspiratie. De waardering van het Alkmaar Prachtstad magazine ligt op een 8+ (lezersonderzoek juni 2020). Het blad valt op de deurmat bij 103.000 huishoudens in de gemeente Alkmaar en haar omliggende gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk. Daarnaast wordt het magazine verspreid in de binnenstad en bij campings, hotels en horeca in het buitengebied en langs de kust (5.000 stuks). In 2021 is het magazine twee keer uitgebracht: in april en eind september. Wederom stond het magazine vol met mooie verhalen, nieuwe hotspots en coronaproof tips.


WEBSITE ALKMAAR PRACHTSTAD AlkmaarPrachtstad.nl is de ruggengraat van alle communicatie. Hier vinden (regio)bewoners en (inter)nationale bezoekers informatie over Alkmaar, o.a. mogelijkheden voor overnachten, evenementenkalender, winkels en horeca. De website geeft een goed overzicht en je vindt er inspiratie met een complete UIT-agenda, leuke blogs met tips en alles over winkelen. In 2021 hebben we wederom te maken gehad met coronamaatregelen. Evenementen werden geannuleerd of uitgesteld, restaurants/cafe's/winkels werden door de lockdowns gesloten en bewoners dienden zoveel mogelijk thuis te blijven. Gelukkig hadden we wel een (na)zomer waar meer mogelijk was. Vanuit Alkmaar Marketing hebben we de website 'Bezorgen in Alkmaar' voor ondernemers verder uitgerold. Op deze website vind je een overzicht van alle Alkmaarse horeca, winkels en diensten waar je online kan bestellen. dit om de verkoop te stimuleren en horeca en winkeliers te ondersteunen. De pagina's hebben een goedwerkend filter erbij gekregen zodat het voor de bezoeker makkelijker filteren is. Daarnaast is de website verder geoptimaliseerd en zijn er wijzigingen doorgevoerd in de lettergrootte, verbetering uitlijnen tekst en beeld, het horizontale menu en de mogelijkheid tot video in de header. Ook is VVV Hart van Noord-Holland op de website van Alkmaar Prachtstad geintegreerd.


Cijfers In 2021 zien we veel groene cijfers t.o.v. vorig jaar. Er kwamen dit jaar totaal 417.876 bezoekers naar de site (+26% t.o.v. 2020). Ondanks de corona maatregelen in 2021 zijn we weer op hetzelfde niveau als 2019 qua bezoekers. Het totaal aantal bekeken pagina's kwam dit jaar boven het miljoen uit, namelijk 1.114.789 pagina's, waarvan 893.000 unieke paginaweergaven (+20% t.o.v. 2020). Onze kernpagina’s evenementen en winkelen stonden weer in de top-3 best bezochte pagina's. Maar ook restaurants die thuisbezorgen, wandelen in Alkmaar en VVV Alkmaar staan in de top-10. Ten opzichte van 2020 heeft de website een goed jaar gedraaid als je kijkt naar aantal bezoekers en pagina's die bezocht zijn. Daarentegen is de gemiddelde tijd op een pagina met 6% gezakt naar 1:23 minuten. Als we kijken naar de doelgroep komt 17% van de bezoekers uit Alkmaar, 10% uit de regio en daarnaast uit de grote steden zoals Amsterdam (13%), Rotterdam (5%), Utrecht (2,5%) en Den Haag (1,8%). Totaal komt 61% van de bezoekers via zoeken op Google op de website van alkmaarprachtstad.nl terecht, 12% door direct de url in te typen en 10% via social media. Zoekresultaat posities (SEO) De organische resultaten van Google zijn de belangrijkste noteringen waarop je gevonden wil worden bij goede zoekwoorden. Alkmaar Prachtstad is zeer goed vindbaar op de voor haar belangrijke zoekwoorden: - Winkels Alkmaar - Dagje Alkmaar - Winkelen Alkmaar - Koopzondag Alkmaar - Evenementen Alkmaar - Weekendje Alkmaar - Uitagenda Alkmaar - Overnachten Alkmaar - Eten Alkmaar - Alkmaar Centrum - Havens Alkmaar - Bereikbaarheid Alkmaar *In de bijlage vind je een totaal overzicht van de online cijfers


SOCIAL MEDIA Het doel van de inzet van social media is het informeren en inspireren van (regio)bewoners en bezoekers, het aangaan van interactie en het creëren van ambassadeurs voor de stad. 2019: 18.644 likes 2019: 5.902 volgers 2019: 920 volgers 2019: 2.764 volgers 2019: -

2020: 21.173 likes 2020: 8.742 volgers 2020: 1.270 volgers 2020: 2.894 volgers 2020: -

2021: 22.316 (+5,4%) 2021: 11.017 (+26%) 2021: 1.678 (+32%) 2021: 2.986 (+3%) 2021: 1.013

Op alle social media kanalen van Alkmaar Prachtstad is een stijging te zien. In totaal bereikte we met onze sociale media kanalen 2.968.692 mensen (+4% t.o.v. 2020). In augustus bereikte het aantal volgers op Instagram de mijlpaal van 10.000 volgers. Hierdoor konden we gebruikmaken van de swipe-up functie binnen Instagram wat ons nog meer mogelijkheden geeft om Alkmaar onder de aandacht te brengen bij onze volgers. Totaal hadden we via onze socials een bereik van bijna 3 miljoen mensen. TikTok Als eerste gemeente in Nederland zijn we in het najaar van 2021 een TikTok kanaal gestart. Dit om jongeren te enthousiasmeren Alkmaar te ontdekken en stiekem ook iets van onze culturele historie mee te pikken. We zijn op pad gegaan in de stad met een danseres, wat vijf hele toffe TikTok video's opleverde! We namen ze op bij de Accijnstoren, op de Appelsteegbrug, in de Sint Jacobstraat, bij de Visbanken en de Molen van Piet. Na deze dansvideo's zijn we ons meer gaan verdiepen in de trends en hebben we in het laatste kwartaal van 2021 meerdere video's per week geplaatst. Dit resulteerde in een totaal bereik van 760.155 mensen en is de doelstelling met 1.000 volgers behaald.


NIEUWSBRIEVEN Alkmaar Marketing distribueert diverse nieuwsbrieven. Afhankelijk van de ontvanger worden daarmee verschillende groepen geïnformeerd over wat zich in Alkmaar afspeelt. In 2021 zag je bij de Alkmaar Prachtstad nieuwsbrief een kleine groei in het aantal abonnees. De openingsrate is hoog en lag in 2021 gemiddeld op 34,5% (gemiddelde openingsrate van de benchmarkt ligt op 30%). AlkmaarPrachtstad (consument) Stijging van 1% naar 9.535 abonnees

AlkmaarPas (consument) Daling 2,5% naar 7.852 abonnees

De AlkmaarPas nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd naar 7.852 pashouders, een daling t.o.v. vorig jaar van 2,5%. Dit heeft vooral met Covid-19 te maken. De openingsrate blijft wel goed met een gemiddelde van 29,7%. Om haar stakeholders en strategische partners goed te informeren over wat Alkmaar Marketing allemaal doet, werd ieder kwartaal een stakeholders nieuwsbrief verstuurd. Deze had gemiddeld een openingsrate van 38,4% en een groei van 4% in abonnees. Stakeholders nieuwsbrief (B2B) Stijging van 4% naar 530 abonnees


CITYDRESSING Citydressing versterkt het imago van de stad. De regie en uitvoering van citydressing ligt bij Alkmaar Marketing aan de hand van een protocol. Parkeergarage Karperton Het spandoek aan de parkeergarage Karperton is voor ons een mooie uiting om het imago van Alkmaar te versterken. Op het spandoek communiceren we normaliter de diversiteit aan USP's van Alkmaar (cultuurhistorisch, winkelen, sport/recreatie, kaas, A-evenementen). In 2021 hebben we het spandoek gebruikt om de ondernemers te ondersteunen met de 'Ontdek je eigen stad'-campagne en hing in de zomer het spandoek 'winkelen'. Billboards Langs de ringweg van Alkmaar staan meerdere billboards waaraan Alkmaar Marketing invulling mag geven. Een aantal partners hangen op de billboards, zoals IT=Alkmaar, Alkmaars Kanaal en de culturele sector, die stadsbreed worden gedragen. Daarnaast hebben we de billboards gebruikt om de campagnes "Ontdek je eigen stad" en "Bezorgen in Alkmaar" onder de aandacht te brengen.

Banieren Naast de parkeergarage Karperton en billboards heeft Alkmaar Marketing ook banieren hangen op 8 locaties door de stad. Nieuw is dat we sinds de zomer alleen werken met banieren op gerecycled materiaal, dat ook na de betreffende tentoonstelling/campagne nieuw leven krijgt als bijvoorbeeld boodschappentas of hangmat. Standaard hangen de banieren die het imago van de stad Alkmaar versterken. Bij bijzondere evenementen en activiteiten worden deze banieren vervangen door speciale versies t.b.v. de promotie van A-events of brandevents. Zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar voor de Grote Kerk (expositie Thomas Trum), Theater de Vest, Stedelijk Museum Alkmaar en Alkmaar Ontzet. Ook zijn de banieren ingezet voor onze eigen campagnes 'Bezorgen in Alkmaar', 'Ontdek je eigen stad' en de 'Warme Wintermaanden'. Mupi's Alkmaar Marketing heeft ook een regierol over 8 MUPI's in de stad. Samen met de culturele sector vullen wij deze elk jaar met evenementen die dat jaar plaats vinden in Alkmaar. Pand Waagplein In opdracht van gemeente Alkmaar is ook het pand aan het Waagplein opnieuw bestickerd met foto's en een gedicht over de Kaasmarkt.


CITYFILM EN FOTOGRAFIE Met trots hebben we in september twee cityfilms gelanceerd, een voor de doelgroep Plezierzoekers en een voor de doelgroep Inzichtzoekers. Doel van de films is (toekomstige) bewoners en bezoekers van Alkmaar kennis te laten maken en te enthousiasmeren door het tonen van mooie en unieke beelden van Alkmaar en haar regio. De onderscheidende waarden (USP's) van Alkmaar en omgeving worden hierin extra uitgelicht: cultuurhistorie, diversiteit (in landschap) en winkelen. De cityfilms worden getoond op de website van Alkmaar Prachtstad, bij de VVV, in hotelkamers, op social media, in de najaarscampagnes en worden kosteloos ter beschikking gesteld aan gemeente, partners en bedrijven. De cityfilms worden komende tijd uitgebreid met evenementen.

Daarnaast heeft fotograaf Ed van de Pol mooie foto's gemaakt van de tulpenvelden en de wintermaanden in Alkmaar. Deze foto's worden gebruikt voor onze communicatiemiddelen en diverse campagnes van Alkmaar Prachtstad.DOELGROEP: (INTER)NATIONALE BEZOEKERS

STADSPLATTEGROND Elk jaar wordt er in een oplage van 80.000 stuks een stadsplattegrond geproduceerd. De stadsplattegrond wordt verspreid in de stad en in de regio gedistribueerd bij ondernemers, hoteliers, horeca, rederijen en VVV. De plattegrond is voor bezoekers (en bewoners) gratis verkrijgbaar en heeft als doel het informeren van de (internationale) bezoeker. In coronatijd werd er in 2020 een nieuwe versie gemaakt van de stadsplattegrond. In de zomer van 2021 kwam er een herziene versie, zonder coronamaatregelen erop, waardoor bezoekers goed geinformeerd op stap konden in onze stad en omgeving.

GROETEN-UIT NIEUWSBRIEF Na het succes van de Groeten uit Alkmaar-nieuwsbrieven van vorig jaar, sturen we in mei en in oktober een nieuwe editie uit naar een mailbestand met 1.400 Nederlandse adressen. Deze update zit vol Alkmaar-inspiratie, waarmee we inzetten op een herhaalbezoek aan onze stad in de koudere maanden. Ook diverse hotels versturen deze nieuwsbrief aan (oud)-gasten om hen te verleiden om nogmaals naar Alkmaar te komen. De nieuwsbrief werd door 67,3% geopend.


WEBSITE VISITALKMAAR.COM

De internationale bezoeker kan informatie vinden op onze website visitalkmaar.com. De website is te lezen in het Engels, Duits en Frans. Ook vind je er een aantal blogs met Alkmaar-inspiratie: tips over fijne koffietentjes, fijne lunchtenten en gezellige terrassen, maar ook fietsroutes. Het aantal unieke bezoekers dat visitalkmaar.com bezocht is ten opzichte van vorig jaar met bijna 5% gestegen naar 30.752 bezoekers. We zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Ook in 2021 werd reizen tijdens de start van het toeristische seizoen afgeraden en ook de Kaasmarkt kon wederom niet doorgaan (in september is er één Kaasmarkt georganiseerd). Totaal waren 78.785 paginaweergaven (63.041 unieke paginaweergaven) en lag de gemiddelde tijd op de pagina op 1.28 minuten. De meeste bezoekers kwamen op de website van juni t/m oktober.

Als we kijken naar de doelgroep trekt de website visitalkmaar.com met name Duitse bezoekers aan (41%). Totaal is 58% vrouw en 42% man en de grootste piek qua leeftijd zit in de 25 - 34 jaar. Ruim 84% van de bezoekers komt voor het eeerst op de website, bijna 16% is terugkerende bezoeker. 69% van de bezoekers komt op de website terecht via het zoeken op Google en 14% direct op de website. De top-3 best bezochte pagina's was -net als vorig jaar- parkeren, winkelen en openingstijden (alle in Duits). Ook is er vanwege het coronavirus een landingspagina gemaakt met meer informatie over de gevolgen voor alle evenementen, horeca en winkels in Alkmaar. De pagina's met informatie hierover zijn ruim 3.700 keer bezocht.


Foto: Rick Akkerman


CAMPAGNES Ook in 2021 hadden we veel campagnes op stapel staan, zoals een bezoekerscampagne voor de kaasmarkt voor de (inter)nationale bezoeker, maar helaas kon deze door corona niet doorgaan. We zijn door gegaan met de campagnes 'Bezorgen in Alkmaar' en 'Ontdek je eigen stad' en andere geplande campagnes. BEZORGEN IN ALKMAAR In maart 2020 lanceerden we in samenwerking met het Alkmaars Bolwerk en met steun van Gemeente Alkmaar www.bezorgeninalkmaar.nl, om de lokale ondernemers te steunen in de zware coronatijd. Op dit platform vindt de consument in één oogopslag alle winkels, horeca en andere dienstverleners die thuisbezorgen of waar je kunt bestellen en afhalen. In het kader ‘als je niet naar de stad kunt, komt de stad wel naar jou’. Vele ondernemers melden zich wederom aan. Omdat we de eerste maanden van 2021 in een lockdown zaten hebben we de campagne voor Bezorgen in Alkmaar richting de bewoners tot half mei laten doorlopen. Doelgroep: Bewoners Campagneperiode: Januari t/m half mei 2021 Resultaten campagne:


KAASMARKT Op 26 maart zou de eerste Kaasmarkt van het seizoen plaatsvinden. Dat was vanwege COVID-19 niet mogelijk. Gelukkig kunnen we de Alkmaarse Kaasmarkt dankzij deze video van Ed van de Pol toch een beetje herbeleven! De video is via een campagne op onze Facebookpagina’s gedeeld in Nederland, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Doelgroep: (Regio) Bewoners en Duitse bezoeker Campagneperiode: Maart 2021 Resultaten campagne: bereik Facebookberichten 176.000 Maar gelukkig was er op 1 oktober toch nog een kaasmarkt met veel landelijke publiciteit, zoals Goedemorgen Nederland.


VOORJAAR- EN ZOMERCAMPAGNE Vanaf maart hebben we de campagne gestart om (meer)daagse bezoekers te verleiden om naar de groene, ruimtelijke en verrassende omgeving van Alkmaar, het Land van Leeghwater, te komen om te fietsen, wandelen en/of varen en om de cultuurhistorische stad Alkmaar te ontdekken. Een ode aan ons landschap. Doelgroep: (Regio) Bewoners en Nationale bezoeker Campagneperiode: Maart t/m juni 2021 Restultaten campagne:

Fiets Actief

PLUS Magazine


ONTDEK JE EIGEN STAD Half mei herlanceerden wij onze campagne ‘Ontdek je eigen stad; eet, drink, winkel en beleef lokaal'. Met deze campagne wil Alkmaar Marketing, na de versoepelingen, de (regio)bewoners van Alkmaar inspireren en stimuleren om naast de bekende plekken ook de verborgen parels te ontdekken. Hiermee steunen we de lokale ondernemers en culturele instellingen door de hele stad en zorgen we voor spreiding. De gezichten van de campagne zijn allemaal Alkmaarse ondernemers. Doelgroep: (Regio) Bewoners Campagneperiode: Mei t/m september Resultaten campagne:


ALKMAARS KANAAL Samen met Gemeente Alkmaar en VakApart maakten wij de campagne voor Alkmaars Kanaal, het grootschalig woningbouwproject langs het Noordhollandsch Kanaal. We maakten voor deze campagne een speciale landingspagina voor wonen & leven. Via social media, banners, billboard en ons magazine verhogen we de bekendheid van het project onder onze regiobewoners. Doelgroep: (Regio) Bewoners Campagneperiode: 21 mei t/m 8 november (incl. zomerstop) Resultaten campagne:


Foto: Rick Akkerman


ALKMAAR ONTZET Al jaren verzorgt Alkmaar Marketing de regiocampagne voor Alkmaar Ontzet. Dit jaar waren er vanwege COVID-19 wederom minder festiviteiten dan eerdere jaren, maar diverse partijen (o.a. horeca, musea, stadsgidsen en de 8 October Vereeniging) kwamen met een alternatief programma dat we vanuit Alkmaar Marketing onder de aandacht brachten. Doelgroep: (Regio) Bewoners Campagneperiode: September en oktober 2021 Resultaten campagne:


WINKELCAMPAGNE (I.S.M. ALKMAARS BOLWERK) Alkmaar als heerlijke en veelzijdige winkelstad profileren in de regio met een verrassend aanbod aan grote en kleine unieke winkels. Dit hebben we gedaan middels het Alkmaar Prachtstad magazine, een social media campagne, bannering, integratie in andere campagnes (zoals Ontdek je eigen stad) en de Alkmaar Prachtstad nieuwsbrief van september en oktober. Doelgroep: (Regio) Bewoners Campagneperiode: September en oktober 2021 Resultaten campagne:

NAJAARSCAMPAGNE Met deze campagne verleiden we (meer)daagse bezoekers om in Alkmaar te genieten van het najaar. Dit hebben we gedaan middels artikelen in de Telegraaf, de Libelle en JAN Magazine, social media campagne en de Groeten uit Alkmaar-nieuwsbrief. Eind november stond er een mooie reportage in de VRIJ bijlage van de Telegraaf over verrassend en divers Alkmaar. Een fijne samenwerking met Simone van der Vlugt, Hotel Luttik, Restaurant Turfmarkt, De Eendracht en Het Grote Pietenhuis. Doelgroep: Nationale bezoeker (persona: Hans en Roxanne) Campagneperiode: September - november 2021 Resultaten campagne:


SAMENWERKINGEN HART VAN NOORDHOLLAND

THEMAJAAR

FUSIE ALKMAAR MARKETING EN VVV HART VAN NOORD-HOLLAND Per 1 januari 2021 zijn Alkmaar Marketing en VVV Hart van Noord-Holland gefuseerd. Samen gaan we verder onder het overkoepelende merk 'Stichting Hart van Noord-Holland, regio- en stadsmarketing’. De fusie is een logische stap, omdat beide organisaties al lange tijd intensief met elkaar samenwerk(t)en. Hierdoor kunnen we onze activiteiten voor alle doelgroepen nog beter afstemmen en uitvoeren. De consumentenmerken Alkmaar Prachtstad en VVV blijven als afzonderlijke merken bestaan.

ODE AAN HET LANDSCHAP In 2021 staat het Nederlandse landschap in de schijnwerpers tijdens het themajaar 'Ode aan het Landschap'. Zo ook in Noord-Holland, en dus in onze regio. Terecht. Want je kunt in de omgeving van Alkmaar letterlijk én figuurlijk, alle kanten op. Op Nationale Molendag, is bij de Museummolen het officiële startsein gegeven voor het themajaar. Er worden tal van mooie projecten georganiseerd. Een van de projecten is 'Fluisterende Molens'. Door middel van een prachtige podcast in samenwerking met Roos Schlikker word je langs de vele molens meegenomen in Noord-Holland. Daarnaast hebben we de fietsroutes Land van Leeghwater en de Pontjesroute vernieuwd. Onderweg kom je alles te weten over het ontstaan van de verschillende landschappen die je passeert. Ook werd in het FietsActief magazine onze Haring & Henneproute opgenoemd (i.s.m. Bureau Tourisme Laag Holland & Marketing Zaanstreek). In onze podcast 'Koffie voor 2' was Ellen Klaus te gast. Ze is de aanjager van Ode aan het Landschap vanuit Provincie Noord-Holland. Ger sprak haar over wat we kunnen verwachten in het bijzondere themajaar, haar rol en welke landschappen er binnen de gemeente centraal staan.


Foto: Ritske Velstra


HORECA SYMPOSIUM In mei vond in het AZ-stadion het Horeca Symposium plaats voor de regio Alkmaar. Het Horeca Symposium is een regionaal evenement waarbij horecaondernemers, marktpartijen en de gemeente Alkmaar samen komen en gezamenlijk de nodige stappen zetten om de horeca in Alkmaar zo snel mogelijk te laten herstellen van de coronacrisis. Alkmaar Marketing gaf een presentatie over trends en de middelen en campagnes die zij inzetten voor het herstel van de horeca. HOTELOVERLEG In oktober vond het hoteloverleg van Alkmaar plaats, daarin zijn bijna alle Alkmaarse hoteliers vertegenwoordigd. Ook dit keer was de opkomst groot (zie foto). Nog steeds staan we voor een grote uitdaging, maar we houden de moed erin met mooie plannen in het vooruitschiet! REGIO SAFARI In november vond de jaarlijkse Regio Safari plaats van Regio Alkmaar. Alkmaar Marketing heeft de workshop “Duitse gast, Herzlich willkommen!” gegeven tijdens het drukbezochte evenement. Ook namen we ruim 40 toeristische ondernemers mee op een stadstour door Alkmaar. DE GROTE SINTERKLAASFILM In samenwerking met Messercola Holding B.V., Just Entertainment en een bijdrage uit het Stimuleringsfonds kon de Grote Sinterklaasfilm dit jaar opgenomen worden in ons prachtige dorp De Rijp. Het Raadhuisje en de pittoreske straatjes hebben een mooie rol gekregen in de film, die ruim 200.000 bezoekers naar de bioscopen in heel Nederland trok.


Foto: Rick Akkerman


NETWERK TOERISTISCHE AFTRAP Eind maart vond in TAQA Theater de Vest de toeristische aftrap plaats. De aftrap was online te volgen voor genodigden. Jos Klerx (Rabobank), Melanie Goudsblom (Alkmaar Marketing) en Milo Berlijn (Trainmark) spraken over de toekomst van de sector, over de uitdagingen waar we mee te maken hebben en over wat we samen kunnen doen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

BEWONERSBIJEENKOMSTEN Helaas konden de bewonersbijeenkomsten dit jaar niet doorgaan. Omdat we de bijeenkomsten voor de eerste keer organiseerden, hadden wij de voorkeur om fysiek bij elkaar te komen in plaats van digitaal. Helaas vielen de bijeenkomsten precies in de lockdown periodes van 2021. De bewoners zijn wel geworven en staan klaar om met ons in 2022 te brainstormen over diversen ideeen.

PODCAST 'KOFFIE VOOR 2' Vanaf de zomer van 2020 is Alkmaar Marketing podcasts gaan organiseren en opnemen in samenwerking met Alkmaar Centraal. In 'Koffie voor 2' spreekt Alkmaar Marketing-directeur Ger Welbers met ondernemende mensen uit diverse branches uit de stad. Waar halen ze hun inspiratie en energie vandaan, en waar zien zij kansen? Ze delen kennis en kunde en bespreken de economie en leefbaarheid van Alkmaar voor de komende jaren.

ALKMAAR PRACHTSTADCLUB Alkmaar Marketing is in 2019 gestart met een PrachtPartner programma. Hiermee brengen we bedrijfsleven, overheid en (culturele) instellingen samen. PrachtPartners willen actief zijn binnen het Alkmaar Marketingnetwerk, ingevuld door de PrachtstadClub, die onder voorzitterschap staat van onze burgemeester. Een club die onze partners de mogelijkheid biedt om geregeld, zowel formeel als informeel, met elkaar het gesprek aan te gaan.

De gasten die het afgelopen jaar in de podcastserie voorbij zijn gekomen zijn o.a. Patrick van Mil (Stedelijk Museum Alkmaar), Robert-Jan Wille (nachtburgermeester), Joris Brussel (stadsdichter), Vincent Thijssen (Alkmaar Sport), Tim Obdam (Betty Blocks), Robert Eenhoorn (AZ Alkmaar), Livia Balder (kinderburgermeester) en natuurlijk burgermeester Anja Schouten zelf. We sloten dit jaar de podcast af met schrijfster Simone van der Vlught. 'Koffie voor 2' is te beluisteren via Spotify en via de website en social media van Alkmaar Marketing en Alkmaar Centraal.

De PrachtstadClub van Alkmaar Marketing is in 2021 weer een aantal fantastische partners rijker: Evenementenorganisatie STERA (Stichting Top Events Regio Alkmaar), Golfbaan Sluispolder en Inholland Alkmaar hebben zich afgelopen jaar aangesloten bij de Club. Ook AZ Alkmaar is recent aangesloten bij de netwerkclub van Alkmaar Marketing en is daarmee het nieuwste lid van de PrachtstadClub. In totaal bestaat de Prachtstadclub nu uit 18 leden.


PARTNERBIJEENKOMST Jaarlijks worden met de PrachtstadClub diverse bijeenkomsten georganiseerd. Op 30 september stond er een bijeenkomst voor partners bij Golfbaan Sluispolder gepland. Na het welkomstwoord van voorzitter en burgermeester Anja Schouten, gaf Menno Cabooter van gemeente Alkmaar een presentatie over het grootschalige project Alkmaars Kanaal. De partners zijn met elkaar het gesprek aan gegaan over dit mooie project. Daarna werd er uiteraard ook een balletje geslagen op de baan. Begin oktober vond onze bijeenkomst plaats voor al onze Prachtpartners. Voorzitter en burgemeester Anja Schouten gaf een inleiding waarna het woord werd overgenomen door Menno Cabooter, die ons meenam in de ontwikkeling van het grootschalige project Alkmaars Kanaal. Het was een constructieve bijeenkomst waarin diverse invalshoeken vanuit onze partners belicht werden. Conclusie: maak gebruik van elkaars expertise waardoor plannen voor de stad nog beter en sterker worden.


PERS & PR

VVV

Om de pers goed op de hoogte te houden over wat er in Alkmaar te doen is, maakt Alkmaar Marketing een persboek in diverse talen. Ook is er een speciale landingspagina voor de pers met een online beeldbank. Het bewerken van pers en het genereren van free publicity voor Alkmaar is van groot belang. Bewoners en bezoekers raken geïnspireerd door onze stad.

VERNIEUWDE FIETSROUTE LAND VAN LEEGHWATER VVV Hart van Noord-Holland, VVV De Rijp, Alkmaar Marketing en Gemeente Alkmaar hebben samen de fietsroute door het Land van Leeghwater vernieuwd. Aan de ene kant staat de Leeghwater-fietsroute, waarbij je o.a. door Schermerhorn, Zuidschermer, De Rijp en Graft fietst. Op de andere kant vind je de bekende Pontjesroute, die om het Alkmaardermeer loopt. De routes vind je samen op één kaart, die voor €2,50 verkrijgbaar is bij de VVV (Alkmaar en De Rijp) en de informatiepunten in de Beemster en Castricum. Ook is de fietsroute online verkrijgbaar via de webshop.

In 2021 hebben we ondanks corona veel free publicity gegenereerd voor Alkmaar. Een kleine greep: zo plaatste Dagblad van het Noorden in maart een mooi artikel over wandelen in Alkmaar, verscheen er in de lente een artikel over de tulpenvelden, schreef Lara van Larareist.nl een artikel over tips in Alkmaar, de polver een de kust, kwam de NOS Avondetappe uitzenden vanaf het Waagplein, kwam de eerste en enige Alkmaarse Kaasmarkt voorbij in de tv-uizending van Goedemorgen Nederland en konden we niet rondom de Grote Sinterklaasfilm heen die voor een gedeelte in de Rijp was opgenomen.

INTERNATIONALE TOERISMEBEURS Hart van Noord-Holland nam in de tweede week van maart deel aan de ITB NOW, de grootste Travel Trade Show wereldwijd. De toerismebeurs - die ieder jaar in Berlijn wordt gehouden - vond dit jaar online plaats. Miranda Tonkes (Manager Gastheerschap en Informatievoorziening bij de VVV) vertelde over al het moois wat Alkmaar en de regio te bieden hebben.

NOS Avondetappe


Foto: Rick Akkerman Foto: Rick Akkerman


EVENEMENTENDESK De evenementendesk van Alkmaar Marketing denkt bij het organiseren van een evenement in de stad mee met organisatoren. De evenementendesk adviseert in data, locatie en planning én ondersteunt bij het vergunning- of subsidietraject. Alle informatie omtrent het aanmelden van evenementen, facilitaire zaken, subsidieaanvraag en vergunningen zijn duidelijk vindbaar op alkmaarprachtstad.nl/voor-organisatoren. Door corona (en het aflasten / uitstellen van de evenementen) hebben we vanuit de evenementendesk helaas geen bijeenkomst voor organisatoren kunnen organiseren. Er zijn dit jaar twee nieuwsbrieven naar organisatoren verstuurd (300 abonnees, openingsrate van 57,9%), met in het najaar informatie over zaken als verduurzameing met statiegeldbekers en het aanmeldproces 2022 voor de veiligheidsregio. Nieuw evenementenbeleid Voor gemeente Alkmaar is er een nieuw evenementenbeleid geschreven door onderszoeksbureau Respons. Richting Respons is er in de aanloop naar het nieuwe beleid vanuit de evenementendesk een ondersteunende en adviserende rol geweest. De evenementendesk heeft kennis van de huidige evenementen, de spreiding daarvan, heeft contact met organisatoren en weet waar nog behoeften liggen. Gemeente Breed Evenementen overleg Aangezien de evenementendesk neemt niet meer plaats in de vergunningencommissie, blijft communicatie rondom evenementen essentieel. Mede op advies vanuit de desk is het Gemeente Breed Evenementen overleg ontstaan (GBE-overleg). Een tweewekelijks overleg waaraan meerdere disciplines vanuit de gemeene rondom evenementenbeleid aanschuiven. Ook de afdeling subsidie speelt een belangrijke rol en sluit ook rechtstreeks aan bij het overleg.

Internationaal Straattheater Het Internationaal Straattheater komt naar Alkmaar. De evenementendesk zorgt in de voorbereiding van dit evenement voor de verbinding tussen organisator en diverse partijen, waaronder de gemeente. Er is advies gegeven op het gebied van communicatie en uitvoering. EVENEMENTENBEGELEIDING Jaarlijks begeleidt Alkmaar Marketing ongeveer 200 evenementen, groot en klein, met name op het gebied van promotie, maar ook op andere onderwerpen zoals het kiezen van een datum en het aanvragen van een vergunning. In 2021 hebben we organisatoren vooral ondersteund in het zoeken naar mogelijkheden om een coronaproof evenement neer te zetten, om te kijken naar alternatieve data en advies te geven over de mogelijkheden. Evenementen die we dit jaar hierin hebben begeleid zijn onder andere de Wandel 4-daagse, Shopping Night, Kaeskoppenstad en het Grote Pietenhuis. Ook voor de Kaasmarkt in september heeft de desk meegedacht over de alternatieven en de coronaproof opstellingen die er nodig waren. Daarnaast zijn er een aantal brandevents die we promotioneel extra onder de aandacht brengen zoals Showmans Fair, Alkmaar Ontzet en de Winterkaravaan.


Foto: Annette van Dijk - Leek


ALKMAARPAS Alkmaar Marketing geeft sinds 2009 de AlkmaarPas uit. De AlkmaarPas is een pas voor bewoners en bezoekers van Alkmaar waarmee zij korting krijgen bij een gevarieerd aantal ondernemers in gemeente Alkmaar. Bewoners en bezoekers kunnen de pas in 2021 voor € 15,- aanschaffen. Inwoners in gemeente Alkmaar met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm krijgen de pas gratis toegestuurd. De pas heeft voor ons een verbindende factor tussen bewoners en ondernemers. Pasverkoop In 2021 zijn totaal 2100 passen verkocht waarvan 178 passen via de verkooppunten, 472 passen via de webshop en 1450 passen via derden. Totaal waren er 6 fysieke verkooppunten verspreid over de gemeente, namelijk in het centrum, De Mare, Muiderwaard, Graft, De Rijp en Schermer. Alkmaar heeft daarnaast een webshop op www.alkmaarpas.nl waar de passen online worden verkocht. Aantal ondernemers In 2021 konden pashouders bij zo'n 250 ondernemers terecht voor korting, het aantal aanbieders is daarmee gelijk t.o.v. vorig jaar. Het aanbod is heel breed. Pashouders kunnen gebruikmaken van aanbiedingen op het gebied van sport, cultuur, winkelen, horeca, persoonlijke verzorging, educatie en recreatie in Alkmaar en omgeving. Communicatie In 2021 heeft de AlkmaarPas gebruikt gemaakt van verschillende communicatiemiddelen. Voor de jaarlijke campagne is gebruik gemaakt van onder andere huis-aan-huis reclame, 2-signs en mupi's langs de weg en advertenties in de wijkkranten. Ook draaide er het hele jaar een social media campagne en een bioscoopreclame in VUE Alkmaar. Foto: Rick Akkerman


Alle vaste en tijdelijke acties worden gecommuniceerd op de website (73.232 bekeken pagina's), de maandelijkse digitale nieuwsbrief (7.855 abonnees), via het Alkmaar Prachtstad Magazine, de maandelijkse spread in het Alkmaars Nieuwsblad, Heerhugowaards Nieuwsblad en Bergens Nieuwsblad en op Facebook (3.000 volgers). De maandelijkse uitjes voor pashouders zijn er vanwege corona iets minder geweest dan anders. Desondanks zijn er enkele stadswandelingen geweest, een rondleiding bij de Geheime Zolders in de Grote Kerk en een rondleiding bij Stedelijk Museum Alkmaar. Het jaarlijkse busuitje ging naar de Apenheul. Daarnaast zijn in 2021 er voorbereidingen getroffen voor de digitalisering die we per 1 januari 2022 door gaan maken. Er komt een nieuwe website, een nieuwe app, het gebruik van de pas wordt inzichtelijker, het afboeken van tegoeden gaat gemakkelijker en er komt een vernieuwd aanbod. Het jaar 2021 wordt dan ook gezien als een tussenjaar, waarin er vanwege de coronamaatregelen minder campagne werd gevoerd met het gevolg dat er minder passen zijn verkocht t.o.v. eerdere jaren. PROJECTEN VOOR MINIMA Totaal zijn er 9400 AlkmaarPassen verstrekt aan inwoners met een laag inkomen in gemeente Alkmaar. De pas hebben zij aan het begin van het pasjaar gratis thuisgestuurd gekregen. Aan deze AlkmaarPas zijn verschillende persoonsgebonden budgetten gekoppeld, te weten: • • • •

Jouw Eigen Voordeel (vanaf 12 jaar): bedoeld om lidmaatschap van (sport)vereniging te betalen, Connexxion buskaartjes, bioscoop, etc. Kinderen Doen Mee (van 4 t/m 17 jaar): bedoeld om het lidmaatschap van sport- en muziekverenigingen te betalen Shoptegoed (van 4 t/m 17 jaar): bedoeld om schoolspullen, sportspullen en kleding te kopen. Tegoed vrijwillige ouderbijdrage (van 4 t/m 17 jaar)

Naast de persoonsgebonden budgetten waren er dit jaar ook extra acties: • Kermistegoed waarmee kinderen muntjes konden krijgen voor kermisattracties. • Ophalen van gratis zelftesten • Gratis toegang voor kinderen tot Het Grote Pietenhuis in de Grote Kerk JEUGDFONDS SPORT & CULTUUR Sinds 2010 neemt Alkmaar Marketing de uitvoerende taken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur op zich. Dit fonds is bedoeld om kinderen van 4 t/m 17 jaar te ondersteunen waarvan de ouders een minimuminkomen hebben. Per kind is er € 225,- beschikbaar voor sport en € 425,- voor cultuur. Aanvragen hiervoor moeten via een intermediair (bijvoorbeeld een docent) worden ingediend. In 2020 zijn er 218 aanvragen binnen gekomen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, 178 aanvragen voor sport en 40 voor cultuur. Totaal hebben 86 verschillende intermediairs een aanvraag ingediend. Afgelopen jaar was er wederom een mooi project welke werd opgezet in verband met de coronacrisis: 'doorstart voor sport en cultuur'. Als gevolg van de coronacrisis hebben sommige gezinnen (tijdelijk) minder inkomsten waardoor hun kind(eren) niet kunnen sporten of muziekles kunnen nemen. Ouders konden een aanvraag doen en € 50,- per kind ontvangen. Er zijn hiervoor 31 aanvragen ingediend.


BIJLAGE: ONLINE CIJFERS


ALKMAAR MARKETING Gedempte Nieuwesloot 50 1811 KT Alkmaar +31 (0)72 512 10 70 info@alkmaarmarketing.nl www.alkmaarmarketing.nl

Onderdeel van


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.