Page 1

Koskela opisto

Opetusohjelma 2019-2020

KOSKELA OPISTO

Setlementti


koskela Hyvä lukija!

Ilmastonmuutos on herättänyt niin suomalaiset kuin muutkin ihmiset maailmalla miettimään omia kulutustottumuksiaan ja –valintojaan. Pyrkimys vähempään kuluttamiseen ja sitä kautta vähempään ilmaston saastumiseen on erittäin kannatettavaa. Koskela on jo monta vuotta tehnyt aktiivisesti työtä sen eteen että toimemme olisivat kestävän kehityksen suuntaisia, niin opetuksen sisältöjen, henkilöstön työhyvinvoinnin, opiskelijoiden yhdenvertaisen kohtelun kuin kulttuuriperinnön vaalimisen kuin jätteiden kierrätyksen ja lajittelun osalta. Tästä työstä olemme saaneet ensimmäisen kerran vapaan sivistystyön oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin vuonna 2016. Tänä vuonna olemme uudistaneet sertifikaatin ja työ jatkuu edelleen. Myös opiskelu on kuluttamista, mutta aineetonta sellaista. Maksamalla kurssimaksun saa vastikkeeksi opetusta ja sen mukanaan tuomaa aineetonta hyvää. Opiskellessamme voimavaramme uusiutuvat ja tietomme lisääntyvät. Tutkimuksen mukaan (tänä valeuutisten aikana tekee mieli luottaa vain tutkittuun tietoon) ne jotka opiskelevat kansalaisopistoissa kokivat että heidän elämänhallintansa lisääntyi, moni opiskeli opiskelun tuoman sosiaalisen kanssakäymisen takia, liki 60 % prosenttia vastanneista koki että heidän terveytensä ja jaksamisensa parani sekä suvaitsevaisuus toisia ihmisiä kohtaan lisääntyi. Kaiken kaikkiaan 81 % tutkimukseen osallistuneista vastasi, että he olivat opistossa opiskelun aikana kokeneet oppimisen iloa ja onnistumisen tunteita. Yksi laajasti uutisoitu tutkimus maailman onnellisimmista maista julkaistiin viime vuonna. Sen mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Kun tähän lisää faktan, että Suomessa kansalaisopistoissa on eri-ikäisiä opiskelijoita liki 600 000 vuosittain, niin voisiko ajatella, että näillä kahdella asialla: onnellisuudella ja aktiivisella koko elämän mittaisella opiskelulla olisi jotain yhteistä? Tässä työssäni opiston rehtorina olen tavannut moni ihmisiä vuosien varrella, joille opiskelu ja osallistuminen opiston ryhmiin on ollut henki ja elämä. He ovat tehneet ihmisiän mittaisia uria opiston opiskelijoina. Koskela on ollut heille paikka minne he ovat voineet aina tulla, täällä on ollut heillä sosiaaliset suhteet ja oppimisen ilo. Ei ole ollut pelkoa yksin jäämisestä eikä osattomuuden tunnetta. Toisaalta suomalaisen yhteiskunnan ongelmana on se, että moni hyvä kasautuu samoille ihmisryhmille ja on vielä paljon niitä, jotka eivät osallistu mihinkään omaehtoiseen harrastamiseen tai opiskeluun ja jäävät näin myös osallistumisen hyödyistä paitsi. Myös täällä Äänekoskella on vielä ihmisiä, jotka eivät ole kokeneet omaehtoisen opiskelun tuomaa iloa ja virkistystä. Koskelalla on siten myös jatkossa paljon tehtävää tällä saralla. Tavoitteenamme on, että yhä useampi äänekoskelainen saisi kokea oppimisen ja osallistumisen ilon ja virkistyksen. Ehkä jo tänä syksynä. Tervetuloa uuteen kauteen mukaan!

Paula Nieminen-Lehto Koskelan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja-rehtori

2

OPETUSOHJELMA 2019 - 2020

www.koskelansetlementti.net Koskela opisto on Koskelan Setlementti ry:n ylläpitämä vapaan sivistystyön oppilaitos joka tarjoaa kansalais- ja kansanopistokoulutusta. Opetus on kaikille avointa ja koulutuksia on tarjolla ympäri vuoden.

ILMOITTAUTUMINEN ILMOITTAUTUMINEN ALKAA KE 21.8.2019 klo 12.00 Ilmoittaudu:

• verkkoilmoittautumisen kautta: www.koskelansetlementti.net • puhelimitse: puh. 0400 115360, 0400 115366 • käymällä opiston asiakasneuvonnassa: Rautatienkatu 25, Äänekoski Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssille tuloa ei peruta vähintään viisi päivää ennen kurssin alkua, laskutetaan kurssimaksusta puolet. Ilmoittautumista ei voi tehdä eikä perua tekstiviestillä. Musiikin yksilöopetukseen ilmoittautumisohjeet löytyvät MUSIIKIN kurssisivulta. Lyhytkurssien toteutuminen vahvistetaan tekstiviestillä noin viikkoa ennen kurssin alkamista. Muiden kurssien alkamisesta ei ilmoiteta erikseen. Kurssien peruuntumiset ja äkilliset muutokset ilmoitetaan tekstiviestillä. Huolehdithan, yhteystietosi ovat ajan tasalla.

OPINTOMAKSUT Ilmoittautuessasi verkon kautta, saat kurssin maksutiedot ilmoittautumisen yhteydessä. Lyhytkurssien osalta odota että saat vahvistuksen kurssin toteutumisesta ja maksa vasta sitten kurssimaksu (vaikka eräpäivä olisi aiemmin). Kun ilmoittaudut puhelimitse tai paikanpäällä saat maksutiedot sähköpostiisi tai laskun asiakasneuvonnasta. Laskutusta varten tarvitaan opiskelijan henkilötunnus sekä alaikäisen osalta myös huoltajan henkilötunnus ja yhteystiedot. Kurssimaksun voi maksaa myös käteisellä tai pankkikortilla asiakasneuvontaan. Laskut lähetetään ensisijaisesti sähköpostitse. Postin kautta lähetetyistä laskuista peritään laskutuslisä 2€. Maksamattomista kurssimaksuista lähetetään maksumuistutus (5€), jonka jälkeen lasku siirtyy perintään. Maksun laiminlyöminen aiheuttaa opiskelupaikan menetyksen. Musiikin yksilöopetuksen kurssimaksut laskutetaan. Maksua ei palauteta, jos opiskelu keskeytyy opistosta

HYVÄ TIETÄÄ

riippumattomista syistä. Toteutumattomista kursseista kurssimaksu palautetaan.

Lääkärintodistuksella pitkäaikaiset poissaolot voidaan hyvittää. Kursseilla tarvittavat oppikirjat ja materiaalit Ryhmäkoko minimi on 7 henkilöä. Liikunnan ryhmissä taajamassa minimi on 10 henkilöä. Ryhmän toiminta (esim. puutavara, savi, langat, kankaat) opiskelija voi loppua, jos ryhmä on toistuvasti vajaalukuinen maksaa itse. (kolme kertaa peräkkäin). Ryhmässä voi käydä yhden kerran tutustumassa maksutta (ei lyhytkurssit ja yksilöopetus). Muistathan ilmoittautua mikäli jatkat ryhmässä.

OPINTOMAKSUISTA ALENNUSTA

Nyt uutena paljousalennus: joka kolmas kurssi -20€. Voit hyödyntää etua koko lukuvuoden ajan. Alennus on henkilökohtainen. Mikäli olet oikeutettu alennukseen, ole yhteydessä asiakasneuvontaan. Opetusministeriö on myöntänyt kansalaisopistoille opintosetelityyppistä avustusta, jolla voidaan alentaa tiettyjen kohderyhmien opiskelumaksuja. ELÄKELÄISET: Eläkeläisalennus on 5 €/eläkeläinen. Kurssin tiedoissa on merkintä, mihin ryhmiin alennuksen voi käyttää (Eläkeläisalennus -5 €). Jos ilmoittaudut verkossa, valitse opintosetelianomukset kentästä ELÄKELÄISALENNUS ja maksa alennettu hinta (muuta itse hinta oikeaksi, se ei muutu automaattisesti). Tarvittaessa tarkastamme oikeuden alennukseen. Puhelimitse tai paikan päällä ilmoittautuessasi mainitse alennuksen käytöstä. Huom! Yksi alennuskurssi / eläkeläinen. TYÖTTÖMÄT: Työtön voi saada 20€ euron alennuksen valitsemaltaan kansalaisopiston kurssilta. Alennus on varattu 40 ensimmäiselle ilmoittautuneelle. Mikäli olet oikeutettu alennukseen, tee varaus Koskelan asiakasneuvontaan (soittamalla tai käymällä). Tarkastamme oikeuden alennukseen. Alennus tulee käyttää syyskaudella alkaviin kursseihin. MAAHANMUUTTAJAT: Maahanmuuttajille suomen kielen kurssit ovat maksuttomia

Kielten jatkokursseilla (lukuvuoden kestävissä) on mahdollisuus opiskella 3-6 opiskelijan pienryhmässä, jos minimiopiskelijamäärä ei toteudu. Tällöin kurssihinta muodostuu seitsemän opiskelijan maksusta joka jaetaan osallistujien kesken. Lukuvuoden kestävissä opintoryhmissä voi jäädä yksi opetuskerta korvaamatta (esim. opettajan sairastumisen vuoksi on tunti peruttu). MUUTOKSET OPETUSPAIKKOIHIN JA AIKOIHIN OVAT MAHDOLLISIA. Äkillisistä muutoksista ilmoitamme tekstiviestillä. Opisto ei ole tapaturmavakuuttanut opiskelijoita. Opiskelutodistuksesta veloitamme kahdeksan euroa.

KANSALAISOPISTON LUKUVUOSI

Syyslukukausi 9.9. - 1.12.2019 Kevätlukukausi 13.1. - 20.4.2020 Kurssikohtaiset alkamisajat löydät kurssikuvauksesta!

LOMA-AJAT

Syysloma vko 42 14.10. - 20.10.2019 Talviloma vko 9 24.2. - 1.3.2020

LIIKUNTA- JA KULTTUURIETUUKSILLA MAKSAMINEN

SMARTUM: lmoittautuessasi verkon kautta, Smartum saldolla voit maksaa suoraan verkkoilmoittautumisen yhteydessä klikkaamalla Smartum logoa. Smartum kortilla tai seteleillä maksaessasi valitse kohdasta MAKSUTAPA Smartumkortti tai –seteli ja käy maksamassa maksu asiakasneuvontaan. ePassi: valitse maksutapa ilmoittautumisen yhteydessä ja klikkaa Sporttipassi logoa, jolloin pääset maksamaan ePassilla. Maksu voidaan suorittaa myös asiakasneuvonnan kautta. Maksuvälineinä meille käyvät myös TYKY, Virike Edenred, Eazybreak sekä PAM-seteli. Lisätietoja asiakasneuvonnasta. KIPINÄ-ETU: Toimeentulotukea saavat ovat oikeutettuja KIPINÄ -etuun, jolla mahdollisuus yhteen maksuttomaan kurssiin. Kysy lisää asiakasneuvonnasta.

TILINUMERO

Koskelan Setlementti ry FI54 5543 0120 059327


YHTEYSTIEDOT, OPETUSPAIKAT ASIAKASNEUVONTA Ilmoittautumiset ja tiedustelut

henkilökunnan yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi(at)aanekoski.fi

Toiminnanjohtaja/ rehtori

Taloussihteeri

Rautatienkatu 25, 44150 Äänekoski koskela@aanekoski.fi

Paula Nieminen-Lehto 040 7473541

Satu Luukkainen 0400 115499

AVOINNA OPISTOKAUTENA

Liikunta, Lapsi- ja nuorisotyön vastaava

Musiikki

Kädentaitoja kuvataide

Kielet

Kansanopiston opetus/ suunnittelu

Timo Laakso

Sirpa Hasa 040 7473543

Daniela Ferretti 040 1701484

Jouko Laaksonen 040 6283006

Asiakasneuvontavastaava

Asiakasneuvonta

Palkanlaskenta, asiakasneuvonta

p. 0400 115360, 0400 115366 www.koskelansetlementti.net

Koskelan Setlementti

syyskuussa ma-to 12.00-19.00, pe 8.00-14.00

lokakuusta eteenpäin ma-to 11.00-18.00, pe 8.00-14.00 Muuna aikana aukioloajat ilmoitetaan kotisivuilla www.koskelansetlementti.net

Johanna Järvinen

(johanna.jarvinen@pp3.inet.fi)

0400 115491

Anu Pajunurmi-Oksanen Hanna Kemiläinen 0400 115360 0400 115366

(miesjaaani@gmail.com)

040 1461043

Kuvataidekoulu

Kotitalousneuvonta

Katri Piri 040 4820641

Ritva Hara 040 4851350

Maahanmuuttajaneuvonta

Katri Kautto 0400 115491

Koskelan Tanssi /

Johtava opettaja

Koskelan Tanssin toimisto

Opetuspaikkojen värimerkinnät: ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

SUMIAINEN

HONKOLA, HIETAMA, KOIVISTO

Almira Pakarinen 040 8315073

Kay Latokartano Hanna Savolainen Katariina Parkkonen 040 3568155 040 1768713 040 146 1055

KONGINKANGAS

opetuspaikat

ÄÄNEKOSKI

• Opinahjon liikuntasali/POKE Opinahjontie 1, 44120 Äänekoski • Kotitalousneuvonta Kautonkatu 3, 44100 Äänekoski • Koskela Rautatienkatu 25, 44150 Äänekoski • Koulunmäen yhtenäiskoulu/ kuvataide ovi Y15 Koulunmäenkatu 6, 44100 Äänekoski • Koulunmäen yhtenäiskoulu/ veisto-ja metalliluokka Koulumäenkatu 4, 44100 Äänekoski • Kuhnamon päiväkeskus Terveyskatu 16, 44100 Äänekoski • Lukio Kuhnamontie 5b, 44100 Äänekoski

• Painotalo Kalevankatu 12, 44100 Äänekoski • Piilolan liikuntasali/POKE Piilolantie 17, 44150 Äänekoski • Tennishalli Römminkatu 20, 44100 Äänekoski • Vanha seurakuntatalo Kautonkatu 3, 44100 Äänekoski • Taidemuseon piharakennus Kuhnamontie 1, 44100 Äänekoski

SUOLAHTI

• Asemakadun koulu Asemakatu 16, 44200 Suolahti • Kirjasto Asemakatu 18, 44200 Suolahti • Suojarinteen terapiatalo Äänekoskentie 1269, 44200 Suolahti

• Suopunki Riihijärvenkatu 2A, 44200 Suolahti • Suolahden yhtenäiskoulu Telakkakatu 15, 44200 Suolahti • Suolahtisali Sirkanpolku 3, 44200 Suolahti

• Kartano Kievari Saarijärventie 434, 44170 Hietama • Honkolan koulu Saarijärventie 25, 44160 Huutomäki • Koiviston koulu Koivistonkyläntie 143, 44250 Äänekoivisto

SUMIAINEN

KONGINKANGAS

• Sumiaisten koulu Koulutie 4 B, 44280 Sumiainen • Tiitelän päiväkoti Sumiaisraitti 17, 44280 Sumiainen • Sumiaisten seurakuntakoti Kuoppatie 2, 44280 Sumiainen

• Konginkankaan koulu Kansakoulutie 1 a, 44400 Konginkangas • Vanha koulu Kirkkotie 6, 44400 Konginkangas • Konginkankaan Työväentalo Alatie 4, 44400 Konginkangas

HONKOLA, HIETAMA, KOIVISTO • Hietaman koulu Hietamantie 96, 44170 Hietama

3


musiikki ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

SUMIAINEN

MUSIIKIN YKSILÖOPETUS

Yksilöopetuksen kurssimaksut/ lukuvuosi 15min 150€ 20min 180€ 30min 320€ 40min 440€

Kurssimaksun maksaminen:

1 erässä: Kun olet saanut vahvistuksen ope-

tuspaikasta, voit maksaa kurssimaksun tiedoilla jotka sait ilmoittautumisen yhteydessä. 3 erässä: Ilmoittautuessasi netin kautta, valitse erämaksu. Lähetämme erämaksut sähköpostiisi. Maksut erääntyvät loka-, marras- ja joulukuussa.

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12.00.

Musiikin yksilöopetukseen ilmoittaudutaan Koskelan nettisivujen kautta (http://www.koskelansetlementti.net) (reitti: Koskela Opisto - Musiikin yksilöopetuksen ilmoittautuminen ja hinnat - ilmoittautuminen).

Ilmoittautuminen on sitova. Valitse huolellisesti opettaja, opetuspaikka ja tunnin kesto! Opetuspäivästä ja -ajasta voit esittää toiveen samassa lomakkeessa. Ilmoittautuminen päättyy ke 4.9., jonka jälkeen opettaja ottaa sinuun yhteyttä ja VAHVISTAA opiskelupaikan sekä -ajan. Entiset oppilaat ovat etusijalla. Lisätietoja ilmoittautumiseen liittyen voit kysyä Koskelan toimistosta puh. 0400-115 360. Opetuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä soita suoraan k.o. opettajalle. Ilmoittautumisen päätyttyä (ke 4.9.) voit tiedustella vapaita paikkoja suoraan opettajalta 20.9. saakka.

4

MUSIIKIN YKSILÖOPETUKSEN OPETTAJAT

HONKOLA, HIETAMA, KOIVISTO

Hannu Borg Sampo Harrio Petri Honkonen Merja Kopare-Närhi Marjut Kossi Saarela Timo Laakso Silja Makkonen Matti Torikka Else Vehviläinen

PIANONSOITTO

Koskela / Äänekoski Ti ja Ke 14.00 - 19.30 Else Vehviläinen 10.9. 2019- 27.11.2019 14.1. 2020- 15.4.2020

PIANONSOITTO

Koiviston koulu To 16.00 - 18.30 Else Vehviläinen 12.9. 2019- 28.11.2019 16.1. 2020- 16.4.2020

PIANONSOITTO

Sumiaisten koulu Ma 13.00 - 17.00 Else Vehviläinen 9.9. 2019- 25.11.2019 13.1. 2020- 20.4.2020 Pianonsoiton opetusta ja musiikinteoriaa kaikenikäisille soitosta kiinnostuneille. Yksilöllisessä etenemisessä otetaan huomioon oppilaan kyvyt ja mieltymykset. Tavoitteena soiton ilon löytyminen. Uusia oppilaita otetaan rajoitetusti. Koskela / Äänekoski Ma 12.00 - 21.00, La 15.00 - 21.00 Sampo Harrio 9.9. 2019- 30.11.2019, 13.1. 2020- 18.4.2020 Aloita uusi, mahtava harrastus tai harjaannuta soittotaitoasi edelleen! Soitamme tunneilla sinulle mieluisia pianokappaleita, ja opit myös vapaasti säestämään sointumerkeistä ja kuunnellen. Halutessasi opit nuotinlukua ja musiikin perusteita samalla. Yhdessä suunnittelemme juuri sinulle sopivat soittotunnit ja tavoitteet. Kaikenikäiset oppijat ovat lämpimästi tervetulleita!

PIANONSOITTO

Hietaman koulu Pe 16.30 - 19.00 Matti Torikka 13.9.2019 - 29.11.2019 17.1.2020 - 24.4.2020

PIANONSOITTO

Konginkankaan koulu Ke 14.00 - 18.00 Matti Torikka 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

PIANONSOITTO

Koskela / Äänekoski Pe 13.00 - 16.00 Matti Torikka 13.9.2019 - 29.11.2019 17.1.2020 - 24.4.2020

Huom! Joka kolmas kurssi -20€

KONGINKANGAS

piano

PIANONSOITTO

puh. 040 541 4734 puh. 040 142 0702 puh. 040 572 7978 puh. 040 824 8783 puh. 0400 708 382 puh. 040 146 1043 puh. 0400 115 248 puh. 040 718 2774 puh. 0400 375 267

PIANONSOITTO

Suolahden yhtenäiskoulu Ti 15.00 - 20.30 Matti Torikka 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Tervetuloa entiset ja uudet opiskelijat virkistymään ja innostumaan pianonsoitosta! Kurssilla edetään vapaasti ja omaan tahtiin. Opiskelemme kaikenlaista pianolla musisointiin ja teoria-asioihin liittyvää. Materiaalina käytämme monenlaista mukavaa ohjelmistoa.

kitara

KITARANSOITTO/BASSO/ MANDOLIINI/UKULELE Koskela / Äänekoski Ti 15.00 - 20.30, Ke 15.00 - 20.30 Hannu Borg 10.9.2019 - 27.11.2019, 14.1.2020 - 15.4.2020

KITARANSOITTO/BASSO/ MANDOLIINI/UKULELE

Suolahden yhtenäiskoulu Ma 15.00 - 20.30 Hannu Borg 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Kitaransoiton opetusta sekä sähkö- että akustisen kitaran soitosta kiinnostuneille. Perusteiden lisäksi voidaan käsitellä eri tyylilajeja oppilaan mieltymyksen ja tavoitteiden mukaisesti, esim. rock, blues, country jne. Kurssi soveltuu kaikille kyseisten instrumenttien soitosta kiinnostuneille vasta-alkajista edistyneempiin. Alaikäraja on seitsemän vuotta.

huilu

POIKKIHUILUNSOITTO

Koskela / Äänekoski Ma 15.30 - 17.00, Su 12.00 - 16.00 Merja Kopare-Närhi 9.9.2019 - 1.12.2019 13.1.2020 - 26.4.2020 Yksilöllistä huilunsoitonopetusta omien tavoitteiden mukaisesti. Lähdetään liikkeelle alkeista tai jatketaan aiemmin aloitettua harrastusta. Alaikäraja on seitsemän vuotta. Opettaja auttaa tarvittaessa soittimen hankinnassa.

rummut

RUMMUT

Koskela / Äänekoski Ma 16.00 - 20.00 Petri Honkonen 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Opiskellaan rumpusetin soittoa yksilöopetuksena 30min/vko. Väliä ei ole sillä, oletko vasta-alkaja vai jo kokeneempikin soittaja; opetuksessa edetään jokaisen

henkilökohtaisen tason mukaan. Tunnit sisältävät mm. säestysrytmien, oikeanlaisen soittotekniikan ja erilaisten musiikillisten ideoiden opiskelua. Soittamista oppiaksesi tarvitset mahdollisuuden harjoitella tunneilla läpikäytyjä asioita rumpusetillä mutta sitäkin tärkeämpää on tervehenkinen innostus!

harmonikka

HARMONIKANSOITTO

Koskela / Äänekoski Silja Makkonen 9.9.2019 - 28.11.2019 13.1.2020 - 16.4.2020 Harmonikansoittoa kaiken ikäisille, vasta-alkajista pidemmälle ehtineille. Toiveita huomioon ottaen ja kunkin tason mukaisesti edeten. Opetusaika sovitaan opettajan kanssa.

yksinlaulu

YKSINLAULU

Koskela / Äänekoski Pe 13.00 - 21.00, La 9.00 - 20.00, Su 9.00 - 15.00 Marjut Kossi-Saarela 6.9.2019 - 1.12.2019 10.1.2020 - 5.4.2020 Onko äänesi kanssa ongelmia laulaessa? Haluatko kehittää lauluääntäsi, äänialaasi ja hengitystekniikkaasi? Yksinlaulutunneilla pureudumme näihin asioihin. Voit valita, laulatko klassista vai kevyempää musiikkia; räätälöimme tunnit tarpeidesi mukaiseksi. Tunnilla vallitsee rento ilmapiiri, joten sinun ei tarvitse jännittää tunneille tuloa. Tunnit toteutetaan lukuvuoden aikana 12 viikonloppuna ja tunnit pidetään tuplatunteina. Jos siis haluat tunnin pituudeksi 30min, valitse 15min. tunti, jos taas 40min, valitse 20min. jne. Kokoontumiset: Syksy vko 36, 38, 40, 43, 47 ja 48. Kevät vko 2, 4, 7, 10, 12 ja 14.

YKSINLAULU

Koskela / Äänekoski Ke 13.00 - 20.00, To 13.00 - 17.30 Timo Laakso 11.9.2019 - 28.11.2019 15.1.2020 - 16.4.2020 Tule kehittämään laulutekniikkaasi ja löytämään uusia sävyjä ilmaisuusi! Tavoitteena on löytää luonteva ja kestävä äänenkäyttötapa, joka auttaa myös esim. puhetyöläisiä. Laulettava ohjelmisto popista klassiseen etsitään yhdessä opettajan kanssa. Alaikäraja 16 vuotta.

viulu

VIULUN/ALTTOVIULUNSOITTO

Koskela / Äänekoski Pe 13.00 - 21.00, La 9.00 - 20.00, Su 9.00 - 15.00 Marjut Kossi-Saarela 6.9.2019 - 1.12.2019 10.1.2020 - 5.4.2020 Haluatko aloittaa uuden harrastuksen tai jatkaa unohduksissa ollutta soittoharrastusta? Tule Koskelaan viulu- tai alttoviulutunneille. Tunnilla opettelemme soittoteknisiä asioita tasosi mukaisesti. Tunnilla vallitsee rento ilmapiiri, joten sinun ei tarvitse jännittää tunnille


musiikki VÄLKE-KUORO 1102004

tulemista. Tunnit toteutetaan lukuvuoden aikana 12 viikonloppuna ja tunnit pidetään tuplatunteina. Jos siis haluat tunnin pituuden olevan 30min, valitse 15min. tunti, jos taas 40min, valitse 20min tunti. jne. Edellisten vuosien opiskelijat etusijalla. Kokoontumiset: Syksy vko 36, 38, 40, 43, 47 ja 48. Kevät vko 2, 4, 7, 10, 12 ja 14.

kuorot

Ilmoittaudu netin kautta tai puhelimitse asiakasneuvontaan! KOSKEN LAULU 1102001

Lukio / Äänekoski To 18.00 - 21.00 Kaisa Halmemies 72,00 € 5.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Kosken Laulu kuuluu seudun kuumimpiin kuoroihin. Se pyrkii omaleimaisuudellaan erottumaan massasta ja yllättämään kuulijansa. Kuoron ohjelmisto koostuu pääosin säestyksettömästä pop- ja iskelmämusiikista, mutta mukaan mahtuu myös mm. kansanmusiikkia ja klassista. Kuoroa ohjaa jyväskyläläinen kuoronjohtaja pop/jazz-laulun opettaja Kaisa Halmemies. Kauden ensimmäisissä, kaikille avoimissa harjoituksissa to 5.9. pääset tutustumaan kuoron toimintaan. Illan aikana johtaja laulattaa uusia tulokkaita, minkä yhteydessä tehdään pieni tasotestaus. Sitä ei kannata etukäteen jännittää. Kaikki innokkaat ja huumorintajuiset laulajat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! Kaipaamme joukkoomme erityisesti tenoreita ja bassoja. Kuoron kotisivut: koskenlaulu.simplesite.com Facebook-sivu: https://www.facebook.com/KoskenLaulu/

ÄÄNEKOSKEN NAISKUORO 1102002

Koskela / Äänekoski To 18.00 - 21.00 Timo Laakso 72,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Äänekosken Naiskuoron laulajisto koostuu eri ikäisistä, toisistaan virtaa ammentavista, iloisista ja laulua rakastavista naisista. Laulamme musiikkia laidasta toiseen ja esiinnymme monissa eri tilaisuuksissa vuoden mittaan. Naiskuoro ammentaa musiikista voimaa! Syyskauden ensimmäisissä, avoimissa harjoituksissa 12.9. pääset tutustumaan kuoron laulajiin ja toimintaan sekä kokeilemaan kuorossa laulamista. Älähän enää epäröi, vaan tule mukaan!

KOSKELAN VIIHDELAULAJAT 1102003

Kuhnamon päiväkeskus, kerhohuone / Äänekoski Ke 18.00 - 20.15 Jori Mäenpää 67,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Helppoja ja vähän vaikeampiakin kuorolauluja lauletaan kuorossa. Opetellaan kokonaisvaltaista äänenkäyttöä, laulutekniikkaa, kehon hallintaa sekä esiintymistä säestäjien kanssa ja ilman. Ei ikärajoitusta. Kaikille kuorolaulusta kiinnostuneille.

Seurakuntatalo / Sumiainen Ma 18.00 - 20.30 Else Vehviläinen 67,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Moniäänisiä kuorolauluja Välke-kuoron sointiin sovitettuna. Esiintymisiä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Mukavaa yhdessäoloa musiikin merkeissä tavoitteena edistyminen. Uudet laulajat tervetulleita mukaan! Ilmoittautuminen ensimmäisen kuoroharjoituksen yhteydessä.

KAMARIKUORO SONORE 1102005

Suolahden yhtenäiskoulu Ke 18.00 - 20.30 Malla Kärkkäinen 67,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kamarikuoro Sonoren säännölliseen toimintaan kuuluvat viikottaisten harjoitusten lisäksi myös kuoroleirit ja monenlaiset esiintymiset. Kuorolaisia yhdistää tavoitteellisuus ja laulajana kehittyminen. Myös monipuolinen ohjelmisto ja eri tyylisuunnat motivoivat harjoituksiin pitkienkin matkojen päästä. Iloa yhdessä laulamisesta on mottomme. Kannustavassa ja iloisessa ilmapiirissä on hyvä kehittyä yhdessä. Uusia laulamiseen innostuneita, rytmi- ja huumorintajuisia sävelkorvallisia miehiä ja naisia otetaan mielellään mukaan joukkoon. Tutustu meihin etukäteen Facebookissa https://www.facebook. com/kamarikuorosonore/ ja kotisivuillamme http:// sonore.yhdistysavain.fi/.

MIESKUORO METSOT

1102006

Suolahden yhtenäiskoulu Ma 18.00 - 20.30 Merja Kopare-Närhi 67,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Laulamme moniäänistä mieskuoromusiikkia. Ohjelmistoon kuuluu sekä perinteistä kuoromusiikkia että kevyempää ohjelmistoa. Tavoitteenamme on nauttia yhdessä laulamisesta ja kehittyä laulajina. Esiintymisiä on vuoden mittaan useampia mm. Metsojen vappukonsertti on jo perinne.

orkesterit/ryhmät

Ilmoittaudu netin kautta tai puhelimitse asiakasneuvontaan! HARMONIKANSOITON ALKEISRYHMÄ

1107002

Koskela / Äänekoski Ma 18.30 - 20.00 Silja Makkonen 62,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Harmonikansoiton opiskelua ryhmäopetuksena. Saat mukavia soittokavereita mukavan harrastuksen puitteissa. Paneudumme soiton saloihin kunkin tason mukaisesti. Oma soitin ja nuottiteline mukaan.

ÄÄNEKOSKEN HARMONIKKAKERHO

1107003

Koskela / Äänekoski Ti 9.00 - 10.30 Silja Makkonen 62,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Harmonikkakerhon tavoitteellisempi opetus on tarkoitettu jo muutaman vuoden soittaneille. Tämä porukka harjoittelee useampiäänisiä harmonikkasovituksia ja esiintyykin varsin usein.

SUMIAISTEN HARMONIKAT 2

1107009

UKULELERYHMÄ

1107008

Sumiaisten koulu Ti 19.30 - 20.15 Esko Luotojoki 45,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Harmonikkakerhon jatkoryhmä hieman vaativammalla ohjelmistolla.

/ Äänekoski KONGINKANKAAN RENGIT 1107004 Koskela Ti 17.00 - 18.00 Työväentalo/ Konginkangas Hannu Borg Ti 16.00 - 18.15 57,00 € Valto Rautiainen 10.9.2019 - 26.11.2019 67,00 € Eläkeläisalennus - 5 € 14.1.2020 - 14.4.2020 10.9.2019 - 26.11.2019 Kurssilla käydään läpi ukulelensoiton perusteita. 14.1.2020 - 14.4.2020 Sointuotteita, helppoja säestysrytmejä ja melodioita. Perinteistä pelimanni- ja laulelmamusiikkia mukavalla Kurssi sopii kaikille ukulelen opiskelusta kiinnostumeiningillä yhdessä laulaen ja soittaen. neille. Oma toimiva soitin mukaan. TOIVO-ORKESTERI 1107005 Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019 0.00 Suolahtisali / Suolahti Ma 18.00 - 20.15 Timo Hytönen 67,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Toivo on vanhempaa tanssi- ja viihdemusiikkia harrastava ryhmä. Instrumenttiskaala ulottuu huilusta kontrabassoon. Kaikenlaiset muusikot mahtuvat mukaan - tule tutustumaan! Oma soitin mukaan, stemmat tehdään soittajan tason mukaan.

LAITAKAUPUNGIN ORKESTERI

1107006

Suolahtisali / Suolahti Ke 18.00 - 20.15 Timo Hytönen 67,00 € 28.8.2019 - 13.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Äänekosken laitakaupungin orkesteri on suuri viihdeorkesteri, jossa on mukana solistit ja kuoro. Älko esiintyy muutamia kertoja kauden aikana. Kokoonpanoon mahtuu mukaan mm. vaskia, jousia sekä lyömäsoittimia. Orkesterin syyskausi alkaa jo 28.8. ja huipentuu konserttitanssiaisiin Kartanokievarilla 15.11. Nuoteista soitellaan, mutta stemmat tehdään taiteilijan tason mukaan! Oma soitin mukaan.

SUMIAISTEN HARMONIKAT 1107007 Sumiaisten koulu Ti 18.00 - 19.30 Esko Luotojoki 62,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

Iloista perinteistä haitarin soittoa, myös iskelmä ja viihdemusiikkia unohtamatta. Sopii kaikille, jotka haluavat soittaa haitaria. Tasokynnystä ei ole, eikä väliä millä haitarilla soitat.

AIKUISTEN BÄNDIKERHO 1108005

Koskela / Äänekoski To 17.00 - 19.00 Teppo Seppänen 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Haluatko soittaa bändissä, mutta soittokavereita on vaikea löytää? Aikuisten bändikerho on tarkoitettu kaiken ikäisille ja tasoisille bändissä soittamisesta kiinnostuneille. Omaa soitinta et välttämättä tarvitse. Ensimmäisellä kerralla katsomme ketä paikalle saapuu ja millaisia bändejä joukosta voisi syntyä. Ohjaajan kanssa sovitaan harjoitteluajat. Tule rohkeasti, ota myös kaverisi mukaan. Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan kaikki klo 16-17 ja suunnitellaan harjoitusajat.

TEEMALAULUILLAT 1107010

Koskela / Saarikas-luokka Ke 18.00 - 19.30 Jouko Laaksonen 11.9.2019 - 11.12.2019 Teemalauluilloissa, kerran kuukaudessa lauletaan kulloinkin vaihtuvien aiheiden parissa. Lauletaan leppoisasti ja ilman turhaa jäykkyyttä. Laulut on valikoitu ennakkoon aihepiiriin sopiviksi. Lauletaan osin kitaran säestyksellä ja osin ilman säestystä. Sopivan tilaisuuden tullen voidaan myös jutustella lauluihin liittyvistä tarinoista ja taustoista. Sopii kaikille lauluista ja laulamisesta kiinnostuneille. Joukolla laulamaan! Ke 11.9. Syksyn lauluja I, elon korjuuta Ke 9.10. Syksyn lauluja II, elon kerjuuta Ke 13.11. Idän kaihoisat laulut Ke 11.12. Joulun ja talven lauluja. Ei kurssimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12 5


KIELET ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

maahanmuuttajille FOR IMMIGRANTS Neuvontapisteestä voit kysyä neuvoja mm: asumisesta, työstä, koulutuksesta (suomen kieli, ammatillinen koulutus), oleskeluluvista, sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta sekä muista arkisista asioista. Neuvontapiste osoitteessa vanha seurakuntatalo, Kautonkatu 3 44100 Äänekoski.

Avoinna torstaisin klo 13.00-16.00. 15.8.2019 ALKAEN. Yhdyshenkilöinä Almira Pakarainen puh. 040-8315073 Kay Latokartano puh. 040-1461055 , immigrant.info@aanekoski.fi

IMMIGRANT INFORMATION SERVICE Information service can help you with: living in Finland, work, education, residence permits, social security, health and other everyday matters. ADVISOR Almira Pakarinen tel. 040-8315073 and Kay Latokartano tel. 040-1461055 immigrant.info@aanekoski.fi Immigrant information service Kautonkatu 3, 44100 Äänekoski. Opening hours: Thursdays 13.00-16.00, from 15.8.2019 onwards.

suomi SUOMEN KIELEN ALKEET/ 120101 FINNISH FOR BEGINNERS

Koskela / Äänekoski Ma 14.00 - 15.30, To 15.00 - 16.30 Kaija Laitinen 9.9.2019 - 28.11.2019 13.1.2020 - 16.4.2020 Haluatko oppia suomen kieltä? Tällä kurssilla pääset alkuun, mutta kurssi sopii myös perusasioiden kertaamiseen. Opiskelemme perussanastoa, tyypillisiä rakenteita ja kielioppia, mutta ennen kaikkea kurssilla rohkaistaan kommunikoimaan suomeksi arjen eri tilanteissa. Tervetuloa! If you have very little or no knowledge of Finnish language or if you want to brush up the basics, you are welcome to join the class! You will learn basic vocabulary, phrases and grammar and you will be encouraged to communicate in Finnish in different situations.

6

Huom! Joka kolmas kurssi -20€ LANGUAGE SUPPORT FOR 120102 BEGINNERS IN FINNISH -Suomen kielen tukiopetus alkeistaso Koskela / Äänekoski Ti 15.00 - 16.30 Kay Latokartano 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

ENGLANNIN ALKEET

Welcome to learn Finnish! Help and support for beginners to deal with every day situations. Suomen kielen tukiopetus aloittelijoille. Kurssilla harjoitellaan myös kielen arkista käyttöä, perussanastoa sekä verbejä että helppoja fraaseja. Mahdollisuus myös etäopiskeluun. Tervetuloa!

SUOMEN KIELEN TUKIOPETUS alkeistaso

120103

Kirjasto/Suolahti Ti 17.00 - 18.30 Almira Pakarinen 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

120301

Suolahden yhtenäiskoulu Ke 19.00 - 20.30 Polina Anttonen 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssi sopii niille, jotka eivät ole koskaan opiskelleet englantia tai joiden opinnot ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Alusta alkaen opitaan sanoja ja sanontoja, joista on hyötyä niin koti-Suomessa kuin matkoillakin. Oppiminen etenee pienin askelin, mutta tehokkaasti. Tällä kurssilla harjoitellaan käytännössä hyödyllisiä englannin kielen taitoja ja samalla perehdytään englannin kielen perusrakenteisiin. Oppikirja: English for you, too! 1. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

ENGLANNIN JATKOKURSSI 120303

Suomen kielen tukiopetus alkeistaso (aloittelijoille). Opiskelemme sanastoa ja fraaseja erilaisissa asioimistilanteissa. Harjoittelemme verbi- ja sanatyyppien käyttöä. Mahdollisuus myös etäopiskeluun. At the lessons you can receive support in English, Russian and Turkish. Hа уроках вы получите поддержку на английском, русском и турецком языках. Derste Ingilizce Rusca ve Türkce destek alacaksınız.

SUOMEN KIELEN TUKIOPETUS alkeistaso 120104 Koskela / Äänekoski To 16.30 - 18.00 Almira Pakarinen 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020

Suolahden yhtenäiskoulu Ke 16.00 - 17.30 Polina Anttonen 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Tervetuloa syventämään englannin osaamista rennossa ilmapiirissä. Kurssi suunnattu kaikille, jotka ovat lukeneet englannin kieltä vähintään 3 vuoden verran. Kurssi sopii myös pidempään kieltä harrastaneille, jotka haluavat kerrata ja vahvistaa kielitaitoaan. Pääpaino on arkipäivän tilanteissa ja perusrakenteissa. Oppikirjana English for you, too 4. Kpl 1 eteenpäin. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

ENGLANNIN ALKEIDEN JATKO

Suomen kielen tukiopetus alkeistaso (aloittelijoille). Opiskelemme sanastoa ja fraaseja erilaisissa asioimistilanteissa. Harjoittelemme verbi- ja sanatyyppien käyttöä. Mahdollisuus myös etäopiskeluun. At the lessons you can receive support in English, Russian and Turkish. Hа уроках вы получите поддержку на английском, русском и турецком языках. Derste Ingilizce Rusca ve Trkce destek alacaksınız.

SUOMEN KIELEN JATKOKURSSI (B1-B2)

englanti

120105

Koskela / Äänekoski Ma 15.30 - 17.00 Kaija Laitinen 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

Keskustelemme ajankohtaisista asioista ja suomalaisen kulttuurin erityispiirteistä. Laajennamme sanavarastoa erilaisten tekstien avulla ja kuuntelemme uutisia. Kertaamme peruskielioppia ja opimme uusia rakenteita. Opiskelijoiden omat toiveet otetaan huomioidaan. Tervetuloa!

120302

Koskela / Äänekoski To 18.30 - 20.00 Daniela Ferretti 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Kurssilla opitaan selviytymään englannin kielellä arkipäivän tilanteissa. Rauhallisesti etenevällä kurssilla teemoina ovat mm. koti, perhe, harrastukset ja matkailu. Sopii englannin kieltä noin vuoden ajan opiskelleelle. Oppikirjana English for you too! 1. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

ENGLANTI 8

120304

Koskela / Äänekoski Ke 12.30 - 14.00, Ke 15.00-16.30 Daniela Ferretti 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019, 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssilla harjoitellaan englannin perussanastoa ja rakenteita. Kurssi sopii kielen perusteita jo aiemmin opiskelleille ja niille, jotka haluavat elvyttää ruostuneita taitojaan. Matkailusanastoa, small talkia

ja paljon muuta. Voit valita itsellesi sopivamman kokoontumisajan, tuntien sisällössä ei ole eroa. Kirjana English For You, Too 4. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

ENGLANNIN KERTAUSKURSSI

120305

Koskela / Äänekoski Ti 16.00 - 17.30 Polina Anttonen 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Tämä ryhmä sopii englantia n. 5 vuotta kansalaisopistossa opiskelleille tai muille englantia jo enemmän osaavalle. Jos opintojen eteneminen tuntuu jo haastavalta ja kaipaat kertausta, tervetuloa ryhmäämme. Kurssin tavoitteena on kerrata jo aiemmin opittuja rakenteita ja sanastoa. Kurssiin sisältyy myös keskustelutehtäviä, joiden avulla kehitetään viestintäkykyä. Oppikirjana English for you, too 5 kpl 7, jonka jälkeen aloitetaan uusi oppikirja. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

ENGLANNIN 120306 KESKUSTELURYHMÄ

Koskela / Äänekoski Ma 12.00 - 13.30 Daniela Ferretti 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Keskustelemme englanniksi ajankohtaisista aiheista. Vahvistamme sanavarastoa ja opimme ilmaisemaan mielipiteitä englannin kielellä. Aihepiirit opiskelijoiden mielenkiinnon mukaan. Welcome! Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

ENGLANNIN KESKUSTELURYHMÄ

120307

Koskela / Äänekoski To 17.00 - 18.30 Daniela Ferretti 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Keskustelemme englanniksi ajankohtaisista aiheista. Vahvistamme sanavarastoa, kielioppia ja opimme ilmaisemaan mielipiteitä englannin kielellä. Aihepiirit opiskelijoiden mielenkiinnon mukaan. Welcome! Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12


KIELET venäjä

saksa

VENÄJÄN ALKEIDEN JATKO 120602

SAKSAN KERTAUSKURSSI 120402

Koskela / Äänekoski Ke 17.00 - 18.30 Marjatta Muranen 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssi sopii saksaa 1-2 vuotta opiskelleille. Teemoina mm. matkailu, työ, asuminen ja saksankielisten maiden kulttuuri. Oppikirja Hallo 2. Ilmoittautuminen päättyy 2.1.2019

ranska

RANSKAN ALKEET

120501

Koskela / Äänekoski Ma 16.00 - 17.30 Katariina Kankaanperä 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Ranskan alkeiskurssilla opiskelemme ranskan ääntämistä, opimme kertomaan itsestämme ja lähipiiristämme sekä asioimaan ranskankielisissä maissa matkustettaessa mm. kahvilassa, ravintolassa ja kaupoissa. Opiskelemme kielen perusrakenteita sekä kulttuuritietoutta ranskankielisistä maista. Oppikirjana kurssilla on Chez Olivier 1. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

Koskela / Äänekoski Ti 17.30 - 19.00 Irina Kinnunen 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Jatkamme venäjän alkeiden opiskelua rauhalliseen tahtiin. Kerrataan jo aiemmin opittua, kuten kielen perusrakenteet, laajennetaan sanavarastoa ja perehdytään venäläiseen kulttuuriin. Harjoitellaan ääntämistä ja puhumista arkipäivän tilanteissa. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

VENÄJÄN KESKUSTELUKURSSI

120604

Koskela / Äänekoski Ti 19.00 - 20.30 Irina Kinnunen 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Kurssi on suunnattu niille, jotka osaavat vähän lukea ja puhua venäjää. Oppikirja Mozno 2 + tehtäväkirja. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019 0.00

VENÄJÄN KERTAUSKURSSI 120603

Suolahden yhtenäiskoulu Ke 17.30 - 19.00 Polina Anttonen 57,00 € RANSKA 3 120502 11.9.2019 - 27.11.2019 Koskela / Äänekoski 15.1.2020 - 15.4.2020 Ma 19.00 - 20.30 Kurssi on suunnattu niille, jotka hallitsevat venäjän kielen perussanastoa (noin 3 vuotta venäjän kieltä Katariina Kankaanperä opiskelleille). Kurssilla painotetaan viestintäkyvyn 57,00 € kehittämistä, joka tapahtuu roolipelien kautta. Lukui9.9.2019 - 25.11.2019 sissa pari- ja ryhmätehtävissä opit keskustelemaan 13.1.2020 - 20.4.2020 Tällä kurssilla jatkamme ranskan opiskelua oppikirjas- mm. seuraavista aiheista: perhe, asuminen, kotipaikan esittely, matkustelu, kysymään tietä ja kertomaan ta Chez Olivier 2 kappaleesta 1. Opiskelemme uusia kielen rakenteita kuten lähifutuuria sekä menneen suunnitelmistasi. Oppimateriaalina on opettajan laatiajan verbimuotoja. Harjoitamme suullista osaamista, ma venäjän kielen kurssi ”Venäjän ”Kultainen rengas” kartutamme sanavarastoa sekä laajennamme kulttuu- Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019 ritietoutta ranskankielisistä maista. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

RANSKA 5

120503

Koskela / Äänekoski Ma 17.30 - 19.00 Katariina Kankaanperä 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Tällä kurssilla jatkamme ranskan kielen opiskelua uunituoreesta oppikirjasta Chez Olivier 3 kappaleesta 1. Kurssilla laajennamme sanavarastoa, opiskelemme uusia rakenteita, harjoitamme suullista osaamista sekä opimme kulttuuritietoutta ranskankielisistä maista. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

espanja

ESPANJAN ALKEET

kaupoissa. Opiskelemme kielen perusrakenteita sekä kulttuuritietoutta espanjankielisistä maista. Oppikirjana kurssilla on Buenas Migas 1 Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

ESPANJAN ALKEIDEN JATKOKURSSI

Koskela / Äänekoski Ti 16.15 - 17.45 Katariina Kankaanperä 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Espanjan alkeiden jatkokurssilla kertaamme alkeiskurssilla opitut asiat ja jatkamme sen jälkeen kirjasta Buenas Migas 1 kappaleesta 9. Opimme lisää kielen perusrakenteita, harjoittelemme suullista kielitaitoa sekä laajennamme kulttuuritietoutta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

ESPANJAN KESKUSTELUKURSSI

120701

120703

Koskela / Äänekoski Ti 19.15 - 20.45 Katariina Kankaanperä 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Espanjan keskustelukurssilla keskustelemme pareittain ja pienryhmissä arkipäivän asioista harjoittaen espanjan kieltä ja sen rakenteita. Materiaali päätetään kurssilla. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

italia

ITALIAN ALKEIDEN JATKO 120802

120804

Koskela / Äänekoski Ti 17.30 - 19.00 Alberto Ferretti 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Italian kielen jatkokurssilla syvennetään sanavarastoa ja perehdytään laajemmin kielioppiin, harjoitellaan ääntämistä, arkipäivän puheilmauksien käyttämistä ja ymmärtämistä. Kurssi sopii jo aiemmin kieltä opiskelleille. Oppikirja BELLA VISTA II.. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

ITALIAN KESKUSTELU- 120805 PAINOTTEINEN JATKOKURSSI

Koskela / Äänekoski To 15.45 - 17.15 Alberto Ferretti 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Italian keskustelupainotteisella kurssilla painotetaan erityisesti puhumista monipuolisten keskusteluharjoitusten avulla ja keskustelemalla ajankohtaisista aiheista ja tapahtumista, sekä Italian kulttuurista. Kurssilla harjoitellaan myös muita kielitaidon osa-alueita, kuten kuullun ja luetun ymmärtämistä ja kirjoittamista. Nämä yhdessä peruskieliopin kanssa tukevat ja antavat lisävarmuutta kommunikointiin. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

muut kielet

JAPANIN ALKEET

129802

Koskela / Äänekoski Koskela / Äänekoski Ke 16.45 - 18.15 Ti 16.00 - 17.30 Daniela Ferretti Alberto Ferretti 62,00 € 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 10.9.2019 - 26.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 14.1.2020 - 14.4.2020 Opettelemme japanin kielen alkeita ja harjoitKurssilla opiskellaan Italian kielen alkeita tutustumal- telemme hiraganoja, katakanoja sekä yleisimpiä la samalla Italian monipuoliseen kulttuuriin. Kurssilla kanji-merkkejä. Tutustumme myös japanilaiseen perehdytään kielioppiin, harjoitellaan ääntämistä ja kulttuuriin. Sopii aloittelijoille ja kertausta kaipaaville. kartutetaan sanavarastoa. Sopii myös aloittelijoille. Opetusmateriaali kopioina opettajalta. Kurssimaksu Oppikirja In Piazza 1. Ilmoittautuminen päättyy sisältää kopiomaksun. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019 5.9.2019

ITALIAN JATKO I I

Koskela / Äänekoski Ti 17.45 - 19.15 Katariina Kankaanperä 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Espanjan alkeiskurssilla opimme espanjan ääntämisen, opimme kertomaan itsestämme ja lähipiiristämme sekä asioimaan espanjankielisissä maissa matkustettaessa mm. kahvilassa, ravintolassa ja

120702

ITALIAN JATKO XII

120803

Koskela / Äänekoski Ti 19.00 - 20.30 Alberto Ferretti 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Italian jatkokurssilla syvennetään kielen perusrakenteita. Harjoitellaan puhumista, ääntämistä, kuullun ymmärtämistä ja opetellaan uutta sanavarastoa. Kirjan opiskeluympäristöinä ovat mm. Venetsia, Firenze ja Rooma. Oppikirja CIAO. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

7


JAMK ja JYU avoin Avoimia korkeakouluopintoja Äänekoskella, mm. • • • • •

hyvinvointi- ja terveysala sosiaalityö, perheopinnot opetus- ja kasvatusala, mm. erityispedagogiikka biotalous ja insinööriopinnot kielet ja viestintä

Tutustu opintotarjontaan: bit.ly/avoin_aanekoski avoin.jyu.fi & jamk.fi/avoin ÄÄNEKOSKI TUKEE OPISKELUASI: Muistathan, että Äänekosken kaupunki korvaa kuntalaisilleen vuoden 2019 avointen korkeakouluopintojen opintomaksuja 10 opintopisteen verran.

koskela opiston pitkäkestoiset koulutukset

Sytykkeitä tulevaisuuteen -linja (30 ov)

Hyödy monipuolisesti kansanopistovuodesta!

L

ukuvuoden kestävä kansanopistolinja on suunnattu 18-25-vuotiaille nuorille, jotka haluavat selkeyttää tulevia koulutus- ja ammattisuunnitelmiaan. Tässä keskeistä on omien vahvuuksien ja piirteiden tunnistaminen. Lisäksi linja koostuu muista hyödyllisistä sisällöistä, kuten viestintä- ja yhteistyötaidoista, osallisuusprojekteista, työelämätietoudesta ja luontoteemoista. Halutessaan opiskelijat voivat myös osallistua maksutta Koskelan kansalaisopiston iltakursseille.   Opinnoissa painot-

8

Toiminnallinen lukutaitokoulutus maahanmuuttajille Suomi tutuksi, jatkuu

K

tuu toiminnallisuus ja ryhmäohjauksen lisäksi oulutus on tarkoitettu suomen kielen lukuhenkilökohtainen ohjaus. Opintojen kuluessa ja kirjoitustaitoa tarvitseville aikuisille tehdään oppilaitos- ja työpaikkavierailuja. maahanmuuttajille, joille on tehty kotoutumissuunnitelma. Koulutuksessa harjoitellaan suomen kielen käyttöä erilaisissa arjen tilanteissa Koulutuksen kesto: 9.9.2019 – 15.5.2020 luokassa ja luokan ulkopuolella. Tutustutaan Opetus on ilmaista, opiskelija kustantaa itse suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan, asumisen ja ruokailun.     tehdään tutustumiskäyntejä sekä opitaan arjen Lisätietoja koulutuksesta ja hakulomake tärkeitä taitoja kuten tietotekniikkaa ja kädenlöytyvät Koskelan nettisivuilta taitoja. Opetus on toiminnallista ja opiskelijalwww.koskelansetlementti.net le maksutonta. Koulutukseen on jatkuva haku.

Koulutuksen tavoitteena on oppia suomen kielen alkeet ja luku- ja kirjoitustaidon perusteet, oppia perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä ja kehittää opiskelijoiden valmiuksia jatkaa suomen kielen opiskelua esim. kotoutumiskoulutuksessa. Koulutuksen kesto: 5.8. – 13.12.2019 (18 viikkoa/25t/vko) ma-pe klo 9-13.30 Lisätietoja: Almira Pakarinen puh. 040 8315073


SYKSYN TAPAHTUMAT JA LUENNOT PERHEBRUNSSI la 31.8. klo 10 - 12 Koskelassa

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON LUENNOT SYYSLUKUKAUDELLA 2019 ÄÄNEKOSKELLA

Brunssille ovat tervetulleita perheet, joissa on pieniä lapsia. Brunssilla on tarjolla syötävää ja juotavaa, lapsille leikkipaikka ja vanhemmille mahdollisuus tavata muita perheitä. Brunssi on osallistujille maksuton. Ilmoittaudu mukaan ke 28.8. mennessä. Lämpimästi tervetuloa! Ilmoittautumiset: Koskelan asiakasneuvonta p. 0400 115360, 0400 115366 tai koskela@aanekoski.fi (ilmoita kuinka monta perheestänne osallistuu ja mahdolliset erityisruokavaliot).

KIRJALLISUUSMATINEA SU 17.11. klo 13 Koskelassa

Koskelan perinteinen kirjallisuusmatinea kutsuu jälleen kuulemaan suomalaisten kirjailijoiden esityksiä tuotannoistaan. Musiikkiesityksiä. Väliajalla kahvitarjoilu ja kirjojen myyntiä. Vapaa pääsy.

PELIPÄIVÄ LA 9.11. klo 13 - 16

Konsolipelejä, lautapelejä, bingoa, onnenpyörää ja touhua perheen pienemmille. Koskelan kipsa tarjoaa mehua ja pikkupurtavaa pikkurahalla. Koko perheen pelillinen iltapäivä! Vapaa pääsy.

Äänekosken kansalaisopisto järjestää yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston kanssa seuraavat luennot syyslukukaudella, luennot ovat etäluentoja, joita seurataan Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston luentona netin välityksellä Koskelassa (Rautatienkatu 25) Ke 18.09. klo 14-15.45

Kestävä elämäntapa ja ekososiaalinen sivistys ETÄLUENTO, Koskela Professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto Ke 2.10. klo 14-15.45

JOULUN TAIKAA MA 9.12. klo 18

Lasten ja nuorten musiikkipitoisia esityksiä. Joulun tunnelmaa ja tuoksua! Vapaa pääsy.

Ikääntyminen ja muistisairaudet: ennalta ehkäisyn ja hoidon mahdollisuudet ETÄLUENTO, Koskela Gerontologian dosentti, FT, Esh Ulla EloniemiSulkava Tampereen yliopisto ja Gerontologian tutkimuskeskus Ke 20.11. klo 14-15.45

Mitä koraanissa opetetaan, mitä arvoihin ja elämäntapoihin liittyviä ohjeita siellä on? ETÄLUENTO, Koskela Islamin ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akar, Helsingin yliopisto Ke 4.12. klo 14-15.45

Voiko menneisyydestä oppia? Rikoshistorian kummallisuuksia ja niiden vaikutus Suomen rikoslainsäädäntöön ETÄLUENTO,Koskela Historioitsija, kirjailija Teemu Keskisarja Vapaa pääsy, ei luentomaksua. Tervetuloa!

9


LIIKUNTA ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

SUMIAINEN

jooga Koskela / Äänekoski Ti 10.00 - 11.30 Heta Kekäläinen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Oman kehon kuuntelua ja hoitoa joogan avulla sekä rentoutusta. Sopii vasta-alkajille ja pidempään jooganneille. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

8301002

Opinahjon liikuntasali/POKE/ Äänekoski Ke 17.00 - 18.30 Maili Hirvonen 62,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Keskittyneesti suoritetut harjoitukset, tietoinen rentoutuminen, luonnollinen hengitys sekä sisäisen hiljaisuuden kokeminen. Yli 2 vuotta joogaa harrastaneille. Mukaan lämmin, joustava asu sekä oman kehon mittainen pehmeä alusta. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

JOOGAN ALKEET

8301003

Opinahjon liikuntasali/POKE/ Äänekoski Ke 18.30 - 20.00 Mirjami Haverinen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Joogataipaleen alussa oleville asana-, hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Mukaan lämmin, joustava asu ja oman kehon pituinen alusta. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

ASHTANGA 8301008

Tennishalli/ Äänekoski Ti 17.10 - 18.40 Ruiyang Vertanen 62,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Käydään läpi keskeisempiä liikesarjoja keskittyen liikkeen ja hengityksen dynaamiseen, sujuvaan yhdistämiseen. Suositellaan kokeneemmille joogaajille. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

YOGA FLOW

8301009

Piilolan liikuntasali/POKE/ Äänekoski Ma 18.30 - 19.30 Ruiyang Vertanen 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

Dynaamisia, soljuvia harjoitteita, joissa asanat vaihtuvat ja yhdistyvät toisiinsa hengityksen ohjaamina. Tunneila tehdään myös hengitys-, meditaatioa- ja rentoutusharjoituksia. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

10

KONGINKANGAS

SIVANANDA 8301010

PÄIVÄJOOGA 8301001

JOOGA JATKORYHMÄ

HONKOLA, HIETAMA, KOIVISTO

Huom! Joka kolmas kurssi -20€

Tennishalli/ Äänekoski Ti 18.45 - 19.30 Ruiyang Vertanen 52,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Sivananda -joogalla pyritään kehittämään fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä henkistä kasvua. Tämä tunti koostuu aurinkotervehdyksistä, 12:sta perinteisestä Sivananda-asanasta ja syvärentoutuksesta, mikä antaa keholle mahdollisuuden vapautua jännityksistä ja ottaa vastaan joogaharjoitusten tuomat hyödyt. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

JOOGAN ALKEET

8301004

Suolahden yhtenäiskoulu Ti 18.00 - 19.30 Maili Hirvonen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Joogataipaleen alussa oleville asana-, hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Mukaan lämmin, joustava asu ja oman kehon pituinen alusta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

JOOGA JATKORYHMÄ

8301005

Suolahden yhtenäiskoulu Ke 18.30 - 20.00 Heta Kekäläinen 62,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssi soveltuu vähintään 2-vuotta harrastaneille. Mukaan lämmin, joustava asu ja oman kehon pituinen alusta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

JOOGA 8301006

Tiitelän päiväkoti/ alakerta/ Sumiainen Ti 18.00 - 19.30 Heta Kekäläinen 62,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Tasapainottavia joogaharjoituksia ja rentoutusta. Tervetuloa vasta-alkajat ja jatkajat. Mukaan lämmin, joustava asuste ja oman kehon pituinen alusta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

JOOGAN ALKEET

Konginkankaan koulu Ma 17.30 - 19.00 Maili Hirvonen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

8301007

Keskittyneesti suoritetut harjoitukset, tietoinen rentoutuminen, luonnollinen hengitys sekä sisäisen hiljaisuuden kokeminen. Kaikille joogasta kiinnostuneille. Mukaan lämmin, joustava asuste sekä alusta. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

kehonhuolto

PILATES 8302001

Koskela / Äänekoski Ma 9.45 - 10.45 Johanna Järvinen 35,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 Tutustutaan Pilateksen perusteisiin käytännön harjoitusten avulla. Lisätään kehotietoisuutta, parannetaan kestävyyttä, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Löydetään vahva keskivartalo ja hyvä ryhti sekä rennot, sujuvat liikkeet. Mukaan joustavat, lämpimät vaatteet, oman kehon pituinen alusta sekä litteä tyyny tai paksuhko pyyhe, jonka voi taitella pään alle. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

PILATES & LIIKKUVUUS

8302002

Koskela / Äänekoski To 10.30 - 11.45 Kirsti Piirainen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Monipuolinen kehonhuoltotunti, joka sisältää harjoitteita pilateksesta, fascia-venytyksistä sekä spiraalistabilaatiosta. Säännöllinen harjoittelu parantaa kehonhallintaa ja ryhtiä, lisää keskivartalon voimaa sekä lisää rangan ja koko kehon liikkuvuutta. Tunti sopii kaikille, erinomaisesti myös miehille. Ilmoittautuminen päättyy 6.9.2019

PILATESFUNC 45

8302003

Koskela / Äänekoski La 11.50 - 12.35 Eija Malinen 57,00 € 14.9.2019 - 30.11.2019 18.1.2020 - 25.4.2020 PILATESFUNC on iloinen ja hauska konseptitunti, jossa pilateksessa tutut liikkeet ja sarjat on suunniteltu musiikin mukaan. Tunnin liikkeet kohdistuvat erityisesti keskivartalon syville lihaksille (vatsa, selkä ja pakarat), mutta myös jalat ja ylävartalo saavat treeniä. Tällä tunnilla myös liikkuvuus ja kehonhallinta paranevat. PILATESFUNC ohjelma vaihtuu aina kolmen kuukauden välein, mutta perusrunko säilyy aina samana joten mukaan on helppo hypätä koska tahansa. Aikaisempaa pilateskokemusta ei tälle tunnille tarvita. Ota tunnille mukaan oma matto, hikipyyhe ja juomapullo. Kenkiä ei tarvita. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

FasciaMethod –aamuryhmä 8302004 Tennishallin tanssisali / Äänekoski Ti 9.30 - 10.30 Johanna Järvinen 35,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019

FasciaMethod -iltaryhmä 1 8302005 Koskela / Äänekoski To 17.00 - 18.00 Johanna Järvinen 35,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019

FasciaMethod -iltaryhmä 2 8302006

Koskela / Äänekoski To 18.10 - 19.10 Johanna Järvinen 35,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 FasciaMethod on kokonaisvaltaista kehonhuoltoa. Keskitymme parantamaan liikkuvuutta toiminnallisin aktiivisin venytyksin käyttäen nivelten täysiä liikeratoja ja mukaillen lihastoimintaketjuja (fascialinjoja). Teemme tarkasti kehon yleisimpiin heikkoihin ja kireisiin alueisiin suunnattuja liikehallinta- ja liikkuvuusharjoitteita. Hyödynnämme hierontapalloa fasciakerrosten välisen liukumisen lisäämiseksi ja fasciakerrosten nesteyttämiseksi. Harjoittelua rytmitetään hengityksellä. FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä tuote. FasciaMethod soveltuu kaikille, jotka haluavat parantaa suorituskykyään tehokkaasti ja edistää hyvinvointiaan. Tarvitset mukaan oman kehon mittaisen alustan sekä mukavat vaatteet ja juomapullon. Max. 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen päättyy 6.9.2019


LIIKUNTA ASAHI 8302013

SHINDO -venyttely Koskela / Äänekoski Ke 11.00 - 12.15 Sari Anria 62,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

8302007

SHINDO 8302008 Koskela / Äänekoski Ma 16.40 - 17.40 Sari Anria 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

SHINDO 8302017 Asemakadun koulu/ Suolahti Ti 11.30 - 12.30 Sari Anria 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

SHINDO 8302009

Koskela / Äänekoski Ma 17.45 - 19.15 Sari Anria 65,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Tehdään lempeitä kehoa tasapainottavia ja huoltavia liikkeitä yksin ja yhdessä. Liikkeet parantavat energiaja nestekiertoa ja rentouttavat kokonaisvaltaisesti. Opitaan miten kehoa voi itse auttaa ja miten voit tukea läheistä rentoutumaan. Shindo on monille hyvä menetelmä löytää joustavuutta pikkuhiljaa ja löytää apua mm. parempaan uneen. Kurssi sopii kaikille jotka pääsevät patjalle lattiatasoon istumaan ja pitkälleen. Mukaan pehmeät ja mukavat vaatteet sekä oma alusta ja halutessasi viltti. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

VENYTTELY/KEHONHUOLTO 8302010

Koskela / Äänekoski Su 19.05 - 19.50 Eeva Kumpulainen 52,00 € 15.9.2019 - 1.12.2019 19.1.2020 - 26.4.2020 Tunti koostuu monipuolisista venytyksistä, joilla pyritään pitämään lihakset kunnossa ja säilyttämään liikkuvuus. Tunti soveltuu kaikille. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

ASAHI 8302012 Koskela /Äänekoski To 13.00 - 14.15 Elina Tourunen 37,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019

Asemakadun koulu/ Suolahti To 11.00 - 12.15 Elina Tourunen 37,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 Asahi-terveysliikunta on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä menetelmä, jossa yhdistyvät länsimaisen ja itämaisen terveysliikunnan parhaimmat puolet. Asahissa huolletaan fysioterapian kaltaisin liikkein koko keho niskasta nilkkoihin rentoutus-, niska-hartia-. selkä-, jalat ja tasapaino osioineen. Koko kehosta lähtevä virtaava liike, avautuva ja sulkeutuva liike saa nivelsiteet ja verenkierron virtaamaan, kehittäen pystylinjaa, kehotietoisuutta ja ergonomiaa. Keho, mielen ja hengityksen harmonia tuo keskittymiskykyä, mielentauhaa sekä ihanan energian. Asahi -liikkeet ovat helppoja ja hitaita soveltuen jokaiselle ja ne tehdään tietoisen rauhallisesti omaa kehoa kunnioittaen. Varustaudu mukavalla asulla ja varaa vettä juotavaksi. Tunnilla ei tarvitse kenkiä eikä alustaa. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

KEHONHUOLTO 8302011

Konginkankaan koulu To 19.10 - 19.40 Aino Hintsala 47,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Kehonhuolto kehittää tasapainoa ja liikkuvuutta, lievittää lihaskireyksiä ja niistä johtuvia nivelkipuja sekä edistää kehon palautumista. Tunti sopii erittäin hyvin kaikille. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

terveysliikunta KUNTOSALI TUTUKSI 8303003 PIENRYHMÄVALMENNUS

Liikuntatalon kuntosali / Äänekoski Ke 13.00 - 15.00 Sari Anria 67,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kuntosali tutuksi ja ruokavalio kuntoon ammattilaisen laatimien ohjeiden avulla. Yhdessä treenaamalla ja tsempillä lisää virtaa ja voimaa arkeen iästä ja kuntotasosta riippumatta. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019. Ryhmään osallistuvalla oltava voimassa oleva kuntosalikortti.

SENIORIJUMPPA 8303002

Asemakadun koulu/ Sali To 16.30 - 17.30 Ronja Jämsen 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Iloista ja yksinkertaista jumppaa. Lihaskunto-, tasapaino-, ja koordinaatioharjoitteita, venytellen nivelet norjiksi. Sopii sekä miehille että naisille.Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

TERVEYSLIIKUNTA

8303004

Liikuntahalli/ Sumiainen Ke 18.00 - 19.00 Sinikka Rissanen 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Liikunnan rytmiä ja riemua, hyvää oloa, kotioloihinkin sopivaa jumppaa ja venyttelyä. Ryhdin ylläpitoa, ohjausta ja neuvontaa. Työikäisille ja nuorille eläkeläisille. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

kuntoliikunta LIHASKUNTOJUMPPA 8304001

Koskela / Äänekoski Su 18.00 - 19.00 Eeva Kumpulainen 57,00 € 15.9.2019 - 1.12.2019 19.1.2020 - 26.4.2020 Alkulämmittelyn jälkeen tehdään monipuolinen lihaskuntoharjoitus. Loppuun lyhyet venyttelyt. Tunti sopii kaikenkuntoisille. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

KAHVAKUULA

8304003

KUNTOJUMPPA

8304008

Piilolan liikuntasali/POKE/ Äänekoski Ke 19.15 - 20.15 Ronja Jämsen 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssilla tutustutaan kahvakuulailun perustekniikoihin ja opetellaan nostamaan kahvakuulaa taloudellisesti ja turvallisesti. Tekniikkaharjoittelun lisäksi teemme joka kerralla tehokkaan treenin, jossa sovellamme opittuja asioita, ja koko keho pääsee töihin. Tunnilla tarvitset mukaan oman kahvakuulan, vesipullon, tukevat sisäliikuntakengät ja iloista mieltä. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019 Koskela / Äänekoski Ke 9.30 - 10.45 Sari Anria 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kuntopiiri-tyyppinen tehokas jumppa, jossa voit itse määritellä tempon ja tehon. Mukaan juomapullo ja jumppamatto. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

LIHASKUNTOJUMPPA 8304009

Koskela / Äänekoski Pe 10.45 - 11.45 Johanna Järvinen 35,00 € 13.9.2019 - 29.11.2019 Monipuolista, lihaskuntoharjoitteisiin painottuvaa jumppaa sykkeennostoilla ryyditettynä ja teemoja vaihdellen. Mukaan reipasta mieltä, jumppa-alusta ja sisäliikuntakengät. Hikipyyhe ja juomapullokin saattavat tulla tarpeeseen. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

KUNTONYRKKEILY 8304010

Tennishalli/ Äänekoski Pe 18.00 - 19.00 Eeva Kumpulainen 57,00 € 13.9.2019 - 29.11.2019 17.1.2020 - 24.4.2020 Kuntonyrkkeily on tehokasta, mukavaa ja turvallista harjoittelua nyrkkeilyn ja taistelulajien harjoitteita hyväksikäyttäen. Peruskunto kasvaa huomaamatta ja jumittuneet lihakset vetreytyvät. Tunti aloitetaan lämmittelyllä, minkä jälkeen nyrkkeillään kuvitteellista vastustajaa vastaan. Tunnilla myös lihaskuntoharjoitteet ja venyttelyt. Mukaan tarvitset joustavat vaatteet, hyvät kengät, juomapullon sekä alustan venyttelyihin. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

11


LIIKUNTA ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

SUMIAINEN

RASVANPOLTTO 8304013

Koskela / Äänekoski La 11.00 - 11.45 Eija Malinen 52,00 € 14.9.2019 - 30.11.2019 18.1.2020 - 25.4.2020 Tunti alkaa lyhyellä alkulämmittelyllä, jonka jälkeen jumpataan matalalla sykkeellä ja helpoilla askelsarjoilla. Lihaskuntoliikkeet tehdään isoille lihasryhmille ja lopuksi venytellään. Tunnilla kehitetään lihaskuntoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tunti sopii hyvin myös aloitteleville kuntoilijoille. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

LIHASKUNTOA JA SYKETTÄ 8304004

Honkolan koulu Ti 17.30 - 18.30 Marika Salojärvi 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Kunnon jumppaa, jossa tulee hiki ja syke nousee. Sykkeennostoilla ryyditettyjä askelluksia, monipuolisia lihaskuntoharjoitteita välineillä ja ilman. Lopuksi venyttelyt. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

HONKOLA, HIETAMA, KOIVISTO

Huom! Joka kolmas kurssi -20€ KONGINKANGAS

LIHASKUNTOA JA SYKETTÄ 8304005

Hietaman koulu Ti 19.00 - 20.00 Marika Salojärvi 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Kunnon jumppaa, jossa tulee hiki ja syke nousee. Sykkeennostoilla ryyditettyjä askelluksia, monipuolisia lihaskuntoharjoitteita välineillä ja ilman. Lopuksi venyttelyt. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

KUNTOJUMPPA 8304007

Konginkankaan koulu To 18.00 - 19.00 Aino Hintsala 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Hauskaa ja tehokasta liikuntaa, sykettä nostattaen oman kunnon mukaan. Alkulämmittelyn jälkeen monipuoliset lihaskuntoharjoitteet, lopuksi rentouttavat venytykset. Sopii kaikenkuntoisille. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

KUNTOJUMPPA 8304017

Asemakadun koulu/ Suolahti Ti 10.15 - 11.30 Sari Anria 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.201 14.1.2020 - 14.4.2020 Kuntopiiri-tyyppinen tehokas jumppa, jossa voit itse määritellä tempon ja tehon. Mukaan juomapullo ja jumppamatto. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

KUNTOLIIKUNTA 8304002

Asemakadun koulu/ Suolahti To 17.45 - 18.45 Ronja Jämsen 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Kunnonkohotusta monipuolisesti. Tunnilla alkulämmittely, lihaskunto-osuus ja venyttelyt. Sopii kaikille ja kaiken kuntoisille. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

Kestosuosikkeja ja tuoreita uutuuksia

Liikuntatarjonnan suunnittelija Johanna Järvinen hehkuttaa, että Koskelan syksyn tarjonnassa on jokaiselle jotakin.

K

un kesä kääntyy syksyyn, moni etsii uutta tapaa liikuttaa itseään arjen kiireissä. Koskelan liikuntatarjonnan suunnittelija Johanna Järvinen lupaa, että tarjolla on sekä uutuuksia että tuttuja ja turvallisia lajeja. – Uutena tuntina alkaa muun muassa Asahi, joka yhdistää länsi-ja itämaisen terveysliikunnan parhaimmat puolet. LatinoHips taas on uusi, iloinen ja vauhdikas tanssitunti joka sopii myös tanssiliikunnan vasta-alkajille. PILATESFUNC on lisenssitunti, jota voisi kuvailla vähän menevämmäksi tavaksi harrastaa pilatesta. Viikon paineita taas pääsee purkamaan perjantain kuntonyrkkeilyssä, Järvinen listaa. Järvinen kertoo, että perinteiset lajit pitävät pintansa vuodesta toiseen. Esimerkiksi kahvakuulailu jatkaa edelleen tarjonnassa. – Ohjaan paljon tunteja ja on kiva, kun tulee toiveita uusista kursseista. Mutta ikisuosikit

12

kuntojumppa, lihaskuntotunnit ja perusjooga pysyvät listoilla vuodesta toiseen. Myös kuntosaliin tutustumisryhmä on jälleen tulossa, Järvinen kertoo. Järvinen sanoo huomanneensa, että trendit vaikuttavat myös kansalaisopiston liikunnan suosioon. – Liikunnankin suhteen ollaan aaltoliikkeessä: pari vuotta sitten pinnalla ollut rääkkibuumi nosti pintaan tehokkaita, korkean intensiteetin tunteja, nyt suorittamisen vastapainona kehonhuolto kiinnostaa. Toki pyrimme tarjoamaan ryhmiä laidasta laitaan, Järvinen toteaa. Matalan kynnyksen ryhmiin ovat tervetulleita kaikki. Välissä saa huilata, ja ohjaajat neuvovat jokaiselle sopivat liikkeet. Järvinen kannustaa välillä poistumaan mukavuusalueeltaan, ja kokeilemaan jotain täysin uutta. – Silloin voi saada liikunnasta vielä vähän

miesten ryhmät KUNTOSALIRYHMÄ SENIORIMIEHILLE

8304015

MIESTEN JUMPPA

8306001

TAIPUMATTOMAT - jumppaa miehille

8306002

Liikuntatalo kuntosali/ Äänekoski Ti 8.15 - 9.45 Sari Anria 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Ryhmässä keskitytään lihasvoiman parantamiseen sekä tasapainon ja liikkuvuuden lisäämiseen. Tehdään opastetusti liikkeitä laitteissa ja vapailla painoilla. Tunnin alussa hyvät lämmittelyt sekä liikkuvuus harjoitteet ja lopussa venyttelyt. Mukaan sisäliikuntavarustus ja sisäliikuntakengät sekä pyyhe ja juomapullo. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019. Ryhmään osallistuvilla oltava voimassa oleva kuntosalikortti. Piilolan liikuntasali/POKE/ Äänekoski Ke 17.45 - 19.00 Ronja Jämsen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Monipuolista kuntojumppaa välineillä ja ilman. Lämmittelyt, lihaskunto-ja tasapainoharjoitteita sekä venyttelyt. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

Liikuntahalli, Sumiainen Ma 18.00 - 19.00 Maija Sinikka Rissanen 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Monipuolista kuntojumppaa koko keholle. Alkulämmittelyn jälkeen seuraa lihaskunto-osio, jossa vastuksena käytetään kehon omaa painoa tai apuvälineitä (käsipainot, kuminauhat, kepit jne.). Tunti päättyy rauhalliseen ja rentouttavaan venyttelyyn mikä huoltaa ja palauttaa sekä saa aikaan hyvän fiiliksen. Miehille ikään katsomatta. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

enemmän hyvää mieltä. Meillä on monipuolinen paletti kaikilla kylillä, kannattaa tutustua!

HUOM! Joka kolmas kurssi -20€


LIIKUNTA LAVIS PÄIVÄRYHMÄ

tanssillinen liikunta

Lavis- lavatanssijumppa on uusi hauska, helppo ja hikinen liikuntamuoto, jossa tanssitaan ilman paria. Tunnilla tanssitaan tuttuja lavatanssilajeja kuten humppa, valssi, polkka, foxi, salsa, jenkka, rock/jive, chacha ja samba. Tunnilla opit eri lavatanssialkeiden perusteita. Lavatanssi on niin mukavaa, että et edes huomaa kuntoilevasi. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019 Laviksesta tarjolla seuraavia ryhmiä:

LAVIS 8305001 Koskela / Äänekoski Ma 11.00 - 12.00 Heli Pekkarinen 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

LAVIS 8305002 Koskela / Äänekoski Ma 12.15 - 13.15 Heli Pekkarinen 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

LAVIS 8305003 Piilolan liikuntasali/POKE/ Äänekoski Ti 19.15 - 20.15 Heli Pekkarinen 57,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

LAVIS 8305004 Liikuntahalli / Sumiainen To 18.30 - 19.30 Heli Pekkarinen 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020

LAVIS 8305005 Konginkankaan koulu Su 18.00 - 19.00 Heli Pekkarinen 57,00 € 15.9.2019 - 1.12.2019 19.1.2020 - 26.4.2020

LAVIS 8305006 Asemakadun koulu/ Suolahti Ma 19.00 - 20.00 Heli Pekkarinen 57,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

Asemakadun koulu/ Suolahti Ke 12.45 - 13.45 Susanna Tuhkala 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

8305008

LATINOHIPS 8305010

Koskela / Äänekoski Pe 9.30 - 10.30 Heli Pekkarinen 57,00 € 13.9.2019 - 29.11.2019 17.1.2020 - 24.4.2020 Iloinen, vauhdikas, kuntoa kohottava lattaritunti. Tunti ei vaadi tanssitaustaa, sopii myös aloittelijoille. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

LATINOHIPS 8305007 Asemakadun koulu/ Suolahti Ke 19.00 - 20.00 Heli Pekkarinen 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

LAVATANSSIN KESKITASO 1105007

Iloinen, vauhdikas, kuntoa kohottava lattaritunti. Tunti ei vaadi tanssitaustaa, sopii myös aloittelijoille. Ilmoittautuminen päättyy 2.9.2019 0.00

tanssi ITÄMAINEN TANSSI alkeisjatko ja jatkotaso

1105001

LAVATANSSIN ALKEET

1105006

Koulunmäen telinesali/ Äänekoski Ke 19.00 - 20.30 Tiina Hämäläinen 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Lempeää ja tehokasta liikuntaa kaikenikäisille naisille. Vahvistaa keskivartalon lihaksia ja edistää kehon liikkuvuutta. Auttaa niska -hartiaseudun ongelmissa. Tunnelmallisen itämaisen musiikin tahdissa sekä keho että mieli rentoutuvat. Ilmoittautuminen päättyy 6.9.2019.

Kartano Kievari / Äänekoski Ke 18.00 - 19.30 Lauri Pitkänen 67,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

Lavatanssikurssilla opetellaan paritanssin perusteita ja sovelletaan niitä tärkeimpiin tanssipaikoilla tanssittaviin lajeihin. Edistyneiden kursseilla hiotaan tanssitekniikkaa ja perehdytään soveltavasti eri tansseihin. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

KANSANTANSSIN ALKEET 1105008

Koskela / Äänekoski La 11.00 - 14.00 Katariina Hiukka 15,00 € 5.10.2019 - 5.10.2019 Oletko kiinnostunut kansantanssista? Haluatko tutustua ilman ennakkoluuloja suomalaiseen kansantanssiin uuden kansanmusiikin gruuvilla säestyksellä? Tässä on kurssi juuri sinulle! Kurssi on avoin kaikille kansantanssista kiinnostuneille, minkäänlaista aiempaa tanssitaustaa ei tarvita. Kurssilla opetellaan suomalaisen kansantanssin perusteita sekä yleistä tanssitekniikkaa. Opetellaan askelikkoja, kehonhallintaa, sekä pari- ja ryhmätansseja. Unohda sisko, kokeile kansantanssia! Ilmoittautuminen päättyy 1.9.2019

Kartano Kievari / Äänekoski Ke 18.00 - 19.30 Lauri Pitkänen 67,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Lavatanssikurssilla opetellaan paritanssin perusteita ja sovelletaan niitä tärkeimpiin tanssipaikoilla tanssittaviin lajeihin. Alkeiskurssin tavoitteena on saavuttaa perustanssitaito tavallisimmissa lavoilla tanssittavissa tansseissa. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019.

13


KÄDENTAIDOT ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

SUMIAINEN

POSLIININMAALAUS 1104101

Koskela / Äänekoski Ti 17.30 - 20.15 Anu Pajunurmi-Oksanen 62,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Onko mielessäsi käynyt: "osaisinko minä maalata"? Sinun ei tarvitse osata piirtää tai tuntea alaa aiemmin. Opetellaan maalauksen perusteet askel askeleelta - värit, välineet, yms. Parilla ensimmäisellä kerralla saat värit ja välineet kurssilta, joilla pääset kokeilemaan. Sen jälkeen tulee ostaa omat tarvikkeet. Aikaisemmin harrastaneille taitoa kehittäen uusia haasteita. Kurssi suunnattu nuorille ja aikuisille. Opettajalta tarvikeopastusta.

POSLIININMAALAUS 1104102

Suolahden yhtenäiskoulu Ke 17.15 - 20.15 Mirja Saari 67,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Posliininmaalausta nuorille ja aikuisille sekä aloittelijoille että jatkajille. Kurssilla maalauksen perusopista haastellisempiin taitoihin ja tekniikoihin.

POSLIININMAALAUS 1104103

Koiviston koulu La 10.00 - 14.30 Christina Henelius 55,00 € 14.9.2019 - 16.11.2019 18.1.2020 - 4.4.2020 Posliininmaalausta vasta-alkajille ja aiemmin harrastaneille. Maalataan eri tekniikoita hyödyntäen. Maalausaiheet ovat vapaa valintaisia. Kokoontumiset kerran kuussa lauantaisin 14.9., 12.10., 16.11., 18.1., 15.2., 14.3., 4.4.

KUDONTA 1104120

Kotitalousneuvonta/ Äänekoski Ke 16.30 - 18.45 Ritva Hara 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssin ohjaajaa on valmennettu näkörajoitteisten ohjaamiseen, joten se sopii myös niille, joilla on näkö heikentynyt.

HONKOLA, HIETAMA, KOIVISTO

Huom! Joka kolmas kurssi -20€

KONGINKANGAS

mutta myös harrastuksessa pitemmälle ehtineille, sillä kurssilla toteutetaan yhteisiä ja yksilöllisiä kudontatoiveita sisutukseen ja vaatetukseen innostavassa ryhmässä. Materiaalit yhteistilauksella.

TEKSTIILITYÖ 1104131

Koskela / Äänekoski Ti 18.00 - 20.15 Reija Pohjaranta 62,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Kurssilla voi ommella uusia vaatteita ja muodistaa ja tuunata vanhoja. Voit ommella myös kodintekstiilejä, kokeilla tilkkuilua ja kaikkea mahdollista mitä keksitään! Opettajalta saat tarvikelistan kurssin alkaessa. Ryhmä aloittelijoille että kokeneimmillekin ompelijoille. Ilmoittautuminen päättyy 2.9.2019.

TEKSTIILITYÖ 1104133

Hietaman koulu Ma 18.00 - 20.15 Merja Sällinen 32,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 Tule uudistamaan vaatekaappiasi ompelemalla persoonallisia vaatteita. Mukaan tarvitset mittanauhan, sakset, kaavapaperia, kankaat ja käsityölehtiä kaavoineineen. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019.

PUU- JA METALLITYÖT

1104140

PUU- JA METALLITYÖT

1104141

Koulunmäen yhtenäiskoulu / Kokon toimipiste / Äänekoski Ma 18.00 - 20.15 Jari Aitto-oja 72,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

Koulunmäen yhtenäiskoulu / Kokon toimipiste / Äänekoski Ke 17.00 - 20.00 Janne Walkeajärvi 77,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

PUUHUONEKALUN KUNNOSTUS JA ENTISÖINTI 1104143

Suolahden yhtenäiskoulu To 18.00 - 20.15 Jari Heikkilä 72,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Onko perintöhuonekalusi kunnostusta vailla? Miten saan vanhan vitriinin näyttämään alkuperäisloistonsa? Tule ja koe onnistuminen. Opi perustekniikat huonekalujen kunnostamisesta ja entisöinnistä. Kurssi sopii hyvin myös aloittelijalle. Ilmoittautuminen päättyy 7.9.2019.

KERAMIIKKA 1104150

Suojarinteen terapiatalo / Paja / Suolahti Ke 17.30 - 20.45 Leila Ylönen 72,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssilla valmistat käyttöastioita, ruukkuja, lyhtyjä ja pienoisveistoksia helpoilla käsin rakennusmenetelmillä. Dreijauksen opettelu on myös mahdollista. Opettelemme monipuolisesti koristelutekniikoita pintarakentein patinoimalla, väreillä maalaten ja lasittamalla. Ei vaadi ennakko-osaamista, kurssi sopii kaikille muotoiluista ja itseilmaisusta kiinnostuneille. Teemme materiaalitilauksen ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Materiaalikulut koko talvelta 30-60 euroa, riippuen siitä teetkö pieniä koruja vai isompia esineitä. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019.

Suojarinteen terapiatalo / Paja / Suolahti La 10.00 - 14.15 Leila Ylönen 62,00 € 14.9.2019 - 23.11.2019 18.1.2020 - 18.4.2020 Kurssilla valmistetaan astioita, ruukkuja, lyhtyjä ja pienoisveistoksia oman valinnan mukaan. Mahdollisuus myös dreijauksen opetteluun. Käytämme korkeapolttoisia savia ja pintakäsittelyinä ovat patinoinnin, maalauskoristelut ja lasitukset. Ei vaadi ennakko-osaamista, kurssi sopii kaikille muotoilusta ja itseilmaisusta kiinnostuneille. Teemme materiaalitilauksen ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Ryhmä kokoontuu syyslukukaudella 14.9., 28.9., 12.10.,26.10., 9.11.,23.11. ja kevätlukukaudella 18.1.,1.2.,15.2.,2 9.2.,14.3.,28.3.,18.4. Materiaalikulut 20-60 euroa, tekeekö pieniä koruja, vaiko isompia esineitä. Työkalut ja välineet on opiston puolesta. Ilmoittautuminen päättyy 6.9.2019.

PITSINNYPLÄYS 1104160

Hietaman koulu Ke 17.00 - 20.15 Pirkko Kokko 67,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Pitsinnypläyksen perustekniikoihin perehtyminen erilaisin harjoituksin. Väline-, ja materiaalioppia aloittelijoille ja haasteita jatkajille.

Uskalla hurahtaa

Posliinimaalaus on harrastus, jossa pääsee käyttämään luovuuttaan uudella tavalla.

K

oskelan syksyssä on tarjolla muiden taideaineiden lisäksi myös posliininmaalausKUDONTA 1104121 kursseja. Ohjaaja Christina Henelius on huTiitelän päiväkoti, alakerta / Sumiainen rahtanut taidelajiin ja jakaa mielellään intoa To 15.30 - 17.45 muillekin. Saija Salminen PUUJA METALLITYÖT 1104142 – Siitä on tullut niin rakas harrastus ja har62,00 € Eläkeläisalennus -5 € Suolahden yhtenäiskoulu 12.9.2019 - 28.11.2019 rastuksen kautta työkin! Aloitin itse kansalaiTi 18.00 - 20.15 16.1.2020 - 16.4.2020 sopiston kurssilla vuonna 2002. Kun Jyväskylän Jari Heikkilä kansalaisopiston posliininmaalauksen opettaja KUDONTA 1104122 72,00 € jäi eläkkeelle, pääsin jatkamaan hänen työtään, Vanha koulu/ Konginkangas 10.9.2019 - 26.11.2019 To 18.15 - 20.30 Henelius kertoo. 14.1.2020 - 14.4.2020 Saija Salminen Kaipaatko kotiisi sisustuslaatikoita, hedelmävateja, Henelius korostaa, että posliininmaalaus ei 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € puuleluja, jakkaroita tai jopa pirttikalustoa? Tule ja edellytä piirros- tai maalaustaitoa. 12.9.2019 - 28.11.2019 tee se itse. Kurssi soveltuu myös aloittelijoille. Kurssil– Alkuun voi kokeilla ääriviivapiirrosta ja 16.1.2020 - 16.4.2020 la on mahdollisuus valmistaa puusta ja metallista edetä siitä erilaisiin sivellintekniikoihin. Mallia Opetellaan rakentamaan kangaspuut kudontakuntoon yksilöllisiä töitä. Sokerina pohjalla kiinnostuksen ja kutomaan kankaita eri materiaaleista: mattoja, voi ottaa ihan vaikka valokuvista ja suunnitella mukaan merkkaukset laserilla ja pienet työstöt pyyhkeitä, huopia jne. Kurssilla saat tietoa sidoksista, ku- cnc-koneella. Kurssilaiset tuovat tarvittavan materiaatyönsä sillä perusteella, Henelius vinkkaa. tomisen ongelmista, kudontamateriaaleista ja kankaiden lin itse. Ilmoittautuminen päättyy 7.9.2019. viimeistelystä. Kudontakurssi sopii hyvin aloittelijoille, Kurssilla voi koristella uudelleen vaikka

14

KERAMIIKKAA LAUANTAISIN 1104151

haalistuneen lempikahvimukin tai tehdä kehystettävän teoksen kaakelille. Henelius arvioi, että aloittelija ehtii kauden aikana tehdä kolmesta neljään valmista työtä. – Tekniikka ei ole kauhean nopea. Jokaisen maalauskerran jälkeen työ laitetaan 780-asteiseen uuniin ja poltetaan maali kiinni posliinin lasitteeseen. Mutta tekniikka on helppo oppia, ja sitä varten kansalaisopistot on että mennään asia kerrallaan ja opitaan kädestä pitäen uusia juttuja, Henelius kannustaaa. Monelle on ensimmäisen kurssin jälkeen jäänyt polte jatkaa harrastusta. – Tässä näkyy oma kädenjälki, ja tekniikoita on niin monipuolisesti että aina voi petrata ja kehittyä. Monet jättävät keväällä jonkun työn tahallaan kesken, että on sitten ”hyvä syy” tulla jatkamaan syksyllä, Henelius nauraa.


kädentaidot PUUTÖITÄ LAUANTAISIN 1104174

TUUNAA JA KIERRÄTÄ KAAPPIEN KÄTKÖT 1104161

Koskela / Äänekoski Ke 12.00 - 14.15 Kati Nuijanmaa 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Oletko säästänyt yhtä sun toista, jotta niistä voi myöhemmin tehdä vielä jotain? Nyt tilaisuutesi on koittanut. Uudistamme ja uudelleen käytämme erilaisia materiaaleja: värjäämällä, punomalla, ompelemalla, liimaamalla, kirjomalla tai vaikka, painamalla ja näitä kaikki yhdistämällä. Valmistat tuotteita sisustukseen, vaatteiksi, säilytykseen tai asusteiksi sekä koruiksi. Tule kokeilemaan erilaisia kierrätys- ja tuunaustapoja. Tarkempi sisältö sovitaan kurssin alussa. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019.

Koulunmäen yhtenäiskoulu / Kokon toimipiste/ veisto- ja metallityöluokka / Äänekoski La 9.00 - 15.00 Janne Walkeajärvi 40,00 € 12.10.2019 - 23.11.2019 Kaipaako kotisi sisustuslaatikoita, hedelmävateja, jakkaroita tai jopa pirtinkalustoa? Tule ja tee ne itse. Kurssi soveltuu hyvin myös aloittelijoille. Kurssilla on mahdollisuus valmistaa puusta ja metallista yksilöllisiä esineitä. Kokoontumiset lauantaisin: 12.10.,26.10.,9.11. ja 23.11. Ilmoittautuminen päättyy 3.10.2019.

LUSIKKA KAULAAN 1104175 JA HAARUKKA SORMEEN – KIERRÄTYSKORUKURSSI

Koskela / Äänekoski La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Sanna Kuitunen 35,00 € 12.10.2019 - 13.10.2019 Kahvilusikoista, hiihtokilpailupalkinnoista ja kirpputoKAHVIPUSSEISTA PUNOEN reilta löytyneistä parittomista aarteista teet kurssilla sormuksia, riipuksia ja korvakoruja. Viikonlopun KAUNISTA 1104170 upeita aikana ehdit tehdä hyvin vaikka kokonaisen korusetin. Suolahden yhtenäiskoulu Korujen materiaaliksi sopivat erilaiset alpakka- ja La 10.00 - 15.00 hopea-aterimet. Alpakan tunnistaa leimasta, jossa on alpakkaan tai uushopeaan viittaava kirjainlyhenne, esiJohanna Arho-Forsblom merkiksi ALP,UH,NS,NYSILVER. Hopealusikat puolestaan 40,00 € tunnistaa leimasta, jossa on numeroita, useimmiten 14.9.2019 - 14.12.2019 830 tai 813. Aterimia ei tarvitse kiillottaa tai puhdistaa Tyhjä kahvipussi on toiselle roska ja toiselle aarre: ennen kurssia. Kurssille kannattaa ottaa mukaan omia koruntekovälineitä ja -tarvikkeita, jos niitä ennestään mitä kaikkea voi kahvipaketista loihtiakaan! Sen selvittämiseen nyt mahdollisuus. Tule mukaan tekemään on. Opettajalta voi kurssilla ostaa korujen kokoamiseen tarvittavia materiaaleja, materiaalien hinta parista eukierrättämällä kaunista. Kurssilla punotaan vanhoista rosta ylöspäin riippuen korun mallista. Ilmoittautuminen kahvipusseista kauppakasseja ja koreja, pikkulaukkuja, päättyy 3.10.2019. liinoja ym. Pussien lisäksi muitakin materiaaleja UNIIKKI HOPEAKORU 1104182 hankitaan käytettyinä. Kurssin aikana opitaan neliö-, vino-, haka- ja tuulimyllypunontaa. Kurssi sopii sekä Koskela / Äänekoski ajoittelijoille että jo punontaa aiemmin harrastaneille. La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Kokoontumiset 14.9., 12.10., 16.11. ja 14.12. Mukaan Sanna Kuitunen tarvitset kahvipusseja, sakset / leikkuri, lahjanarua, 35,00 € neula, reppunauhaa, niittejä sekä kierrätettyjä lauk19.10.2019 - 20.10.2019 kuja. Kustannukset 5-15€. Ilmoittautuminen päättyy Kurssilla valmistetaan hopeakoru 925-sterlinghopeasta. Koru voi olla esim. oman mallin mukainen sormus 6.9.2019 tai riipus. Kurssilla opetellaan hopean työstämisen perustekniikat sahauksesta juottamiseen ja viilauksesta MAKRAMEE, KOUKUTTAVAA viimeistelyyn. Perjantaina pidetään kurssin alkuinfo, SOLMEILUA 1104171 käydään tekniikat teoriassa läpi ja tehdään omat suunnitelmat. Hopean työstäminen ja korun valmistamiKoskela / Äänekoski nen aloitetaan lauantaina ja sitä jatketaan seuraavana Ke 17.30 - 20.30 päivänä. Opettajalta voi ostaa korun materiaalit. Hinta Marjo Kalavainen vaihtelee valintojen mukaan noin 20 eurosta ylöspäin. 40,00 € Jos itseltäsi löytyy korujen valmistukseen tarkoitettuja pihtejä, viiloja yms. työkaluja, ota ne mukaan kurssille. 2.10.2019 - 13.11.2019 Ilmoittautuminen päättyy 11.10.2019. Seinätekstiili, amppeli, matto, korvakorut, kaulakoru... Mitä kaikkea kivaa saakaan solmuilla aikaan! EnsimHUOVUTUS 1104178 mäisellä kurssikerralla tehdään solmuharjoituksia Koskela / Äänekoski erilaisilla langoilla (esim. punoskude, moppilanka, Ma 18.00 - 20.00, La 9.00 - 16.00, Su 9.00 - 16.00 vahattu puuvillalanka, juutti- ja pellavanaru). SolmuRitva Hara harjoituksiin lankoja voi ostaa opettajalta, muuten 45,00 € materiaalihankinnoista ja tarvikkeista sovitaan 7.10.2019 - 3.11.2019 yhdessä ensimmäisellä kerralla. Voit tuoda mukanasi Kurssi sopii aloittelijoille ja jo huovutukseen tutustumyös omia lankoja sekä solmeilualustaksi polyuretaaneillekin. Eri paksuiset esihuovat helpottavat tuotteen nipalan, johon voi nuppineuloilla kiinnittää lankoja. suunnittelua. Erilaisten villojen lisäksi siihen voi lisätä Ilmoittautuminen päättyy 24.9.2019.

myös muita materiaaleja. Kurssi tuo uusia ajatuksia villan mahdollisuuksista. Info ma 7.10, työskentelyä 26.27.10. ja 2.-3.11.19. Ilmoittautuminen päättyy 28.9.2019.

RAAKAVILLASTA VILLALANGAKSI -KEHRUUKURSSI 1104179

Koskela / Äänekoski Pe 17.30 - 19.45, La 10.00 - 15.15, Su 10.00 - 15.15 Teija Saastamoinen 35,00 € 4.10.2019 - 6.10.2019 Kehruukurssi sopii aloittelijalle, kurssilla tutustutaan kotoisten maatiaislampaidemme villaan ja se työstämiseen langaksi. Katsomme mahdollisten perintörukkien toimivuutta ja langoitetaan rukit. Karstaamme raakavillaa, jonka jälkeen kehräämme värttinällä ja rukilla villan langaksi. Lopuksi vielä kokeilemme langan kertaamista. Kurssilla olisi hyvä olla omat karstat ja rukki. 100g raakavillaa sisältyy kurssimaksuun. Villaa ja värttinöitä voi ostaa opettajalta. Ilmoittautuminen päättyy 15.9.2019.

SYKSYISET KUKKAKIMPUT 1104180 LUONNONMATERIAALEISTA

Koskela / Äänekoski La 11.00 - 14.00 Mervi Kontio 15,00 € 21.9.2019 - 21.9.2019 Kurssilla valmistat syksyiset runsaat ja rönsyilevät kukkakimput luonnonmateriaaleja hyödyntäen. Saat oppia kukkasidonnan perustekniikasta jota voit hyödyntää erilaisten kimppujen sidonnassa. Halutessasi voit käyttää myös ostomateriaalia. Tuo mukanasi runsaasti luonnonmateriaaleja, napakkaa narua/rauta-

lankaa ja sakset/oksasakset. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019.

HAVUKRANSSI KOTIOVEEN 1104181

Koskela / Äänekoski La 11.00 - 14.00 Mervi Kontio 15,00 € 30.11.2019 - 30.11.2019 Tule tekemään muhkea havukranssi oveen käyttäen havuja ja muita luonnonmateriaaleja. Tuo mukanasi runsaasti luonnonmateriaaleja (kaksi muovikassillista) sekä sakset/oksasakset, rauta- tai puolalankaa tai napakkaa narua. Kranssi tehdään pajupohjaan, jonka materiaalit opettaja tuo mukanaan. Ilmoittautuminen päättyy 21.11.2019.

KAKS NURIN KAKS OIKEIN 219817

Vanha seurakuntatalo Ma 17.30 - 19.00 Leila Muli 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Kaikille avoin ja maksuton neulekerho kokoaa yhteen käsityön harrastajia neulomaan, hakemaan ideoita ja oppimaan yhdessä. Tervetuloa aloittelijat ja konkarit mukaan jakamaan osaamista ja ideoita, jutellaan samalla päivän kuulumiset. Kurssin ohjaajaa on valmennettu näkörajoitteisten ohjaamiseen, joten se sopii myös niille, joilla on näkö heikentynyt. Ei kurssimaksua.

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

Käsillä tekemisen iloa

Kädentaitojen kurssit ovat ikisuosikkeja.

T

änä syksynä luovuutta pääsee käyttämään muun muassa huonekalujen kunnostuksessa sekä puu- ja metallitöiden parissa. Jari Heikkilä on pitkän linjan käsityönopettaja, jolle myös kansanopistopiirien vetäminen on tuttua useamman vuoden ajalta. Hän kertoo, että tärkeintä on oma innostus tekemiseen. – Ei ole tarkoitus, että kaikki tekee linnunpönttöjä, vaan kurssilla voi tehdä tarve-esineitä kotiin sen mukaan, mitä itse haluaa. Meillä on välineet tehdä vaikka kukkalaatikko, leikkuulauta tai metallipuolella ovenkahva tai seinäkoukku. Pannunalusesta voi aloittaa, Heikkilä kannustaa. Huonekalujen kunnostuskurssilla on tarkoitus keskittyä kaikkeen muuhun, paitsi verhoiluun. Kovin suuritöistä kohdetta ei myöskään kannata valita, etenkään ensikertalaisen. – Voidaan sorvata vaikka uusia tuolinjalkoja tai korjata kaappikellon ovi. Verhoilu on sitten oma taiteenlajinsa, Heikkilä toteaa.

Heikkilän ohjauksessa on syntynyt jopa sohvanrunko vanhoista väliovista. Aloittaa voi pienestä ja kokeilla uutta, kun taidot karttuvat. Heikkilä korostaa, että neuvoja saa aina pyytää ja että tarkoitus on oppia myös käyttämään työkaluja ja laitteita turvallisesti. – Paikan päälle voi tulla katsomaan ja hakemaan inspiraatiota, vaikka olisi ihan uuno puukäsitöissä. Tarkoitus on opetella ja olla hyvällä mielellä. Kansalaisopiston kurssit ovat monelle myös sosiaalinen tila, jonne voi tulla tapaamaan uusia ihmisiä, Jari Heikkilä toteaa.

15


KUVATAITEET

Huom! Joka kolmas kurssi -20€

ÄÄNEKOSKI

PIIRUSTUS JA MAALAUS 1103101 –PÄIVÄRYHMÄ

Koskela / Äänekoski Ma 14.15 - 16.30 Eero Mikkonen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Piirretään ja maalataan erilaisin värein ja materiaalein: lyijykynä, vesivärikynä, akvarelli-, akryyli- ja öljyvärit. Aiheet omia ja yhdessä etsittyjä. Sopii uusille ja pidempään harrastaneille. Opettaja ohjaa tarvikehankinnoissa. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautuminen päättyy 1.9.2019

PIIRUSTUS JA MAALAUS I 1103102

Lukio / Äänekoski Ma 17.00 - 20.00 Eero Mikkonen 67,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Lyijykynän ja vesivärikynän ohella kurssilla perehdytään akvarelli-, akryyli- ja öljyvärimaalaustekniikoihin. Kurssin aikana maalausmateriaalioppia. Opettaja ohjaa tarvikehankinnoissa. Sopii aloittelijoille ja aiemmin maalanneille. Ilmoittautuminen päättyy 1.9.2019

PIIRUSTUS JA MAALAUS II 1103103

Lukio / Äänekoski Ti 18.15 - 21.00 Eero Mikkonen 67,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 21.4.2020 Kurssilla piirretään lyijy-, väri- ja vesivärikynillä ja maalataan akvarelli-, akryyli- ja öljyvärimaaleilla. Tutustumme myös väri- ja materiaalioppiin töitä tehdessä. Opettaja neuvoo materiaalihankinnoissa. Sopii aloittelijoille ja aiemmin maalanneille. Ilmoittautuminen päättyy 2.9.2019

IKONIMAALAUS 1103110

Koskela / Äänekoski Ti 16.45 - 20.30 Marja-Leena Ollikainen 55,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Kurssilla perehdytään Ikoninmaalauksen tekniikkaan, ikoninpiirroksen tekemiseen, ikonin maalaamiseen sekä viimeistelyyn. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että pidempään ikoneita maalanneille. Tarvikkeet; mm. ikonilauta, ikoninmaalaukseen sopivat siveltimiä ja väripigmenttejä sekä värin hiertämiseen sopiva alusta ja hierrin. Opettaja ohjeistaa ja auttaa tarvittavien tarvikkeiden hankkimisessa. Kokoontumiskerrat 10.9.,1.10., 22.10., 12.11., 26.11. sekä 14.1., 4.2.,18.2.,10.3., 14.4. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

GRAFIIKKA 1103130

KUVANVEISTO 1103140

Taidemuseon piharakennus / Äänekoski To 17.30 - 20.30 Alberto Ferretti 67,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Valmistetaan veistoksia erilaisia kuvanveistotekniikoita käyttäen; kipsiä, savea, betonia tai pronssia. Teoksia voi tehdä mallista tai oman suunnitelman mukaan. Kurssi sopii sekä aloittelijoille, että aiemmin harrastaneille, kaikille kuvanveistosta kiinnostuneille. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

Koulunmäen yhtenäiskoulu/Kokon toimipiste/ Äänekoski Ke 18.00 - 20.15 Emilia Tulla 62,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssi sopii aloitteleville ja jo grafiikkaa aiemmin tehneille. Pääpaino kurssilla on metalligrafiikka, jossa toteu-

KOTITALOUSNEUVONTA K

udonta valaisee päivän. Se on mielen rauhaa itsekseen toimien tai tavaten toisia ajatusten vaihtoon. Kudonta harrastus sopii kaikille ja kaikenikäisille, aloittaminen on mutkatonta valmiiksi rakennetuille loimille. Loimitoiveet ovat tervetulleita ja opastusta saa ohjaajalta. Kutomassa voit käydä oman aikataulusi mukaan, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Veloitamme päivämaksun kangaspuiden käytöstä ja loimesta kudotun kankaan metrimäärän mukaan. Astioiden vuokraus toimii läpi vuoden. Meiltä löytyy juhliin isot kahvinkeittimet, kahvikupit, lautaset ja lasit, vuokrattavana myös tarjoiluastioita. Syksyn sadon kuivatukseen on hyötykasvikuivuri ja omenat saa mehuksi mehupuristimella. Kotitalousneuvonta avoinna syyskuusta kevääseen entisessä seurakuntatalossa keskellä Äänekoskea.

Neuvoja ja opastusta kudontaan kotitalousneuvoja Ritva Haralta: • tiistaisin klo 9-17, • keskiviikkoisin klo 10-16, • torstaisin klo 10-15 Toiminta alkaa ti 10.9. Tervetuloa! 16

tetaan perustekniikoita ja kokeellisempia tekniikoita. Jos kiinnostusta löytyy voidaan myös kokeilla kohopainotekniikoita. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019

Kotitalousneuvonta Kautonkatu 3 44100 Äänekoski p.040 4851350


tietotekniikka ja älylaitteet ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

KUVANKÄSITTELYKURSSI 340103

Apua, maailma karkaa nettiin!

T

arvitsetko tukea tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin käytössä? Takkuaako sähköposti, kaipaatko apua viranomaispalveluiden hoitamisessa, uusien sovellusten asentamisessa ja tai tietoturva-asioissa? Jos tunnistit tarvitsevasi apua näissä ja muissakin älylaitteiden käyttöön liittyvissä asioissa tule mukaan Koskelan älylaiteohjaukseen. Koskela opisto järjestää maksutonta koulutusta henkilöille, joilla on heikot perustaidot tai halu oppia uusia tietoja/taitoja älylaitteiden käytöstä. Ryhmiä tarjolla Äänekoskella ja Suolahdessa. Ensimmäisessä kokoontumisessa osallistujat jaetaan tasoryhmiin ja kerrotaan ryhmien kokoontumisajat. Tuo mukanasi oma älypuhelimen, tablet laite, läppäri ja avoin mieli!

Äänekoski: To 5.9 klo 9-12 INFOTILAISUUS Koskelassa

Suolahti: To 12.9. klo 9-12 INFOTILAISUUS Suolahden kirjastolla

Lisäksi Koskela opisto tulee järjestämään kyläkunnille digivastaava koulutusta. Löytyisikö keskuudestanne henkilö, jonka Koskela kouluttaisi kylällenne digivastaavaksi? Digivastaavan ei tarvitse olla digiammattilainen vaan asiasta innostunut ja valmis tukemaan apua tarvitsevia. Kyläyhdistysten/kylätoimikunnan digiopastukset ja -koulutukset toteutetaan Koskela opistolla lokakuussa. Koulutukset rahoittaa Opetushallitus, on jakanut vuosille 2019-2020 rahoitusta vapaan sivistystyön oppilaitoksille koulutushankkeisiin aikuisten digitaalisten ja perustaitojen vahvistamiseksi. Lisätietoja voi tiedustella Satu Luukkaiselta 0400- 115499 tai s-postilla satu.luukkainen@aanekoski.fi

Koskela / Äänekoski Ke 17.30 - 19.00 Mikko Parkatti 37,00 € 11.9.2019 - 6.11.2019 Tervetuloa kuvankäsittelyn peruskurssille, jossa työskennellään kuvankäsittelyohjelma Paint.netin parissa hauskalla ja rennolla otteella. Pait.net [Pait.net] on kuvien ja valokuvien käsittelyyn suunniteltu ilmaseksi ladattavissa oleva ohjelma, joka sisältää useita hyviä ominaisuuksia. Osallistumiseen ei vaadita aikaisempaa kuvankäsittelykokemusta, normaali tietokoneen käyttötaito riittää. Suositellaan omat koneet mukaan mutta voi käyttää myös Koskelan koneita. Ilmoittautuminen päättyy 5.9.2019

TIETOTEKNIIKKAKLINIKKA –alkeisryhmä

340101

TIETOTEKNIIKKAKLINIKKA –jatkoryhmä

340102

Koskela/ Äänekoski Ma 9.00 - 12.00 Mikko Kyrönviita 10,00 € 9.9.2019 - 7.10.2019 Tutustumme älypuhelimien, tablet laitteiden ja kannettavien tietokoneiden käytön perusasioihin sekä opettelemme niiden avulla päivittäin tarvittavien verkkopalveluiden (pankkipalvelut, terveyskeskuspalvelut etc.) hyödyntämistä. Kurssin sisältö tarkentuu matkan varrella toiveiden mukaisesti osallistujakyselyn perusteella. Omat älypuhelimet, tablet laitteet, läppärit ja avoin mieli mukaan. Alkeisryhmän kurssille osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta. Mukaan mahtuu 10 opiskelijaa. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

Koskela/ Äänekoski Ma 9.00 - 12.00 Mikko Kyrönviita 10,00 € 21.10.2019 - 18.11.2019 Tämä kurssi sopii sinulle, jos osaat jo perusasiat, mutta haluat kerrata osaamistasi ja oppia uutta. Omat älypuhelimet, tablet laitteet, läppärit ja avoin mieli mukaan. Ensimmäisellä kerralla suunnitellaan yhdessä kurssisisältö. Mukaan mahtuu 10 opiskelijaa. Ilmoittautuminen päättyy 15.10.2019 0.00

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

Homma hoituu verkossa Digitaidot-kurssilla saa varmuutta ja vinkkejä tietotekniikan käyttöön.

K

Seppo Majuri käyttää tottuneesti kännykkää, tablettia ja tietokonetta päivittäisasioiden hoitoon.

un ikää kertyy, tuntuu tekniikka menevän koko ajan lujempaa edellä ja jättävän jälkeensä vain pölypilven. Seppo Majuri ja Merja Lahtinen oppivat Koskelan digitaitokurssilla, miten kännykästä ja tabletista saa enemmän irti. Kurssille on syynsä: nykyään lähes joka asia on netissä. – Pankki, Kela, verotoimisto, labratilaukset, reseptien uusimiset. Suomi.fi:ssä on äänestystiedotkin, ei enää tarvitse kirjeitä odotella, Seppo Majuri listaa. Majuri kertoo, että kurssilla tutustuttiin juuri tällaisiin arkea helpottaviin palveluihin. Vaikka ei

olisi ollut tietotekniikan kanssa tekemisissä, kurssin jälkeen on varmempi olo alkaa käyttäjäksi. – Kyllä se on kätevää. Lotot voi tehdä just kun haluaa, eikä tarvi ikinä miettiä, onko pankkikonttori auki, Majuri ylistää. Nettipalveluiden käyttövarmuus auttaa myös silloin, kun arkeen tulee uusia haasteita. – Kun Sepolla oli jalka poikki, voitiin tilata ruoka kaupasta kotiinkuljetuksella. Kyllä netti helpottaa elämää, ja vielä kun osaa turvallisesti sitä käyttää, Merja Lahtinen toteaa. Lahtinen ja Majuri kertovat nyt miettivänsä ainakin kaksi kertaa, mitä netissä klikkailevat.

– Kurssilla opittiin, että roskapostien linkit voi viedä ihan huitsin nevadaan, vaikka siinä lukisi mitä. Pitää olla tosi tarkkana, Lahtinen muistuttaa. Kaksikko suosittelee kurssia kaikille, iästä riippumatta. Tasoryhmissä pääsee harjoittelemaan juuri niitä asioita, joissa itse tarvitsee kertausta. – Vaikka on joskus 10 vuotta sitten tiennyt jotain niin ei se enää muistu mieleen. Kertausta tarvitaan! Vielä kaipaisin lisää koulutusta mobiilivarmenteen käyttöön, se on yleistynyt paljon eikä moni sitä vielä osaa käyttää. Ehkä menemme uudestaan kurssille kertauksen vuoksi, Seppo Majuri nauraa.

17


MUU koulutus ÄÄNEKOSKI

Huom! Joka kolmas kurssi -20€

SUOLAHTI

RUNO VOIMAKSI JA 110602 ILOKSI ELÄMÄÄN Kirjasto / Suolahti Ke 14.00 - 15.30 Maija Piitulainen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020

Tule mukaan runoja rakastavien ja niistä kiinnostuneiden joukkoon. Yhdessä lukemaan, analysoimaan, keskustelemaan, kuuntelemaan ja jos halua löytyy, niin vaikka esiintymään. Kurssimaksu sisältää kopiomaksun.

ITSETUTKISKELUA 110603 KIRJOITTAMALLA Koskela / Äänekoski Ma 17.00 - 19.15 Taru Hautanen 35,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

Haluatko päästää irti arjen kiireistä ja kohdata itsesi kirjoittamalla rennossa seurassa? Nyt on mahdollisuus pysähtyä hetkeen ja rentoutua yhdessä muiden kanssa. Ryhmässä on tilaa tunteille ja keskustelut

ja kokemusten jakaminen muiden kanssa ovat osa yhteistä matkaa. Kurssi on jatkoa viime kevään Kirjoittajakahvilalle, mutta uusien kirjoittajien on myös helppo tulla mukaan. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta kirjoittamisesta. Ryhmä on tarkoitettu niille, jotka haluavat kirjoittaa ilman suorituspaineita, kaipaavat aitoa yhdessäoloa ja haluavat lisätä itsetuntemusta. Kokoontumiset noin joka toinen viikko. Ilmoittautuminen päättyy 2.9.2019

KOHTAAMISIA LUONNOSSA 110605 Koskela / Äänekoski La 10.00 - 13.00 Taru Hautanen 20,00 € 14.9.2019 - 12.10.2019

Luonnon vaikutus lisää ihmisen hyvinvointia. Rauhallinen kävely metsässä, hiljentyminen ja luontoyhteyden kokeminen voi olla hyvinkin voimauttavaa arjen keskellä. Kurssilla yhdistämme luonnon ja kirjoittamisen: pyrimme kohtaamaan itsemme ja pohdiskelemaan omaa elämää rennosti ilman suorittamista. Kokemuksia on mahdollista päästä jakamaan muiden osallistujien kanssa. Kokoontumiset aloitetaan Koskelassa, josta siirrytään sitten luontoon. Ilmoittautuminen päättyy 30.8.2019

AIKUISTEN TEATTERIRYHMÄ 110901

Painotalo / Äänekoski Ti 12.00 - 14.15 Veijo Makkonen 62,00 € Eläkeläisalennus -5 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020 Jos haluat kehittää esiintymistaitojasi, ilmaisuasi ja vuorovaikutustaitojasi, niin tule mukaan teatteriryhmään. Ryhmässä tutustutaan esiintymisen saloihin, teatteriesityksen harjoittelemiseen ja sen esittämiseen. Ryhmä on tarkoitettu kaikille teatterista ja yhdessä tekemisestä kiinnostuneille, myös erityisryhmille. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla!

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

Huomio mielen hyvinvointiin Mielenterveyden ensiapukurssilla saa rohkeutta kysyä ja kertoa, mitä oikeasti kuuluu.

K

ansalaisten fyysinen terveys kohenee, mutta mielenterveyden osalta tilanne on huonompi. Arjen ja yhteiskunnan paineet ovat koventuneet, ja lähes jokainen meistä kohtaa mielenterveyden haasteita elämänsä aikana. – Ensiapu on monelle tuttua, mutta myös mielenterveys on osa terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mielenterveyden ensiavun tarkoitus on tarttua asioihin ennen kuin niistä

18

muodostuu isompia ongelmia, Mieli ry:n ohjaaja Sari Tuovinen kertoo. Mielenterveyden ensiapukurssilla ei harjoitella tekohengitystä, vaan opitaan, mitä mielen hyvinvoinnin eteen voisi tehdä. Tunnetaidot ja keskustelu ovat avainasemassa. – Jos omasta tai läheisen mielen hyvinvoinnista herää huoli, on tärkeää olla uskallusta kysyä ja kertoa, mitä aidosti kuuluu. Kurssilla

haetaan tätä rohkeutta ja käydään läpi keinoja, joilla mielenterveyttä voi vahvistaa, Tuovinen kertoo. Koskelassa on tänä syksynä tarjolla kaksi mielenterveyden ensiavun kurssia. Mielenterveyden ensiapu 1 -kurssi on suunnattu kaikille, joita kiinnostaa mielen osuus terveydessä ja hyvinvoinnissa, Nuoren mielenterveyden ensiapu -kurssi on taas suunniteltu ensisijaisesti niille, jotka ovat tekemisissä 7–18-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa. – Lasten ja nuorten parissa työskentelevät, isovanhemmat, harrastuksien ohjaajat tai urheiluseurojen vetäjät ovat erittäin tervetulleita käymään läpi, miten nuoren hyvinvointia voi tukea arjessa ja harrastuksissa. Tuovinen korostaa, että kurssien tarkoituksena on normalisoida mielenterveydestä puhumista – ei olla yhteinen terapiaistunto. – En suosittele kurssia heille, joilla on kovin akuuttia mielenterveysongelmaa päällä. Nimen mukaisesti kyse on ensiavusta ja tutustumisesta aihepiirin perusasioihin. Ennakkoluulojen vähentäminen ja rohkeus ottaa asioita puheeksi ovat kurssin tärkein anti, Sari Tuovinen toteaa.

TARINATUPA I

219801

TARINATUPA II

219802

Suopunki / Suolahti To 16.15 - 17.45 Hanna Kemiläinen, Ritva Hara 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020

Suopunki / Suolahti To 17.45 - 19.15 Hanna Kemiläinen, Ritva Hara 57,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Tarinatuparyhmät ovat erityisryhmille suunnattua toimintaa, jonka tavoitteena ilo, virkistys sekä yhdessä harrastaminen. Monipuolista tekemistä ja mukavaa yhdessäoloa. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa.

MIELEN VIRKISTYSKERHO 219803

Vanha seurakuntatalo / Äänekoski Ke 15.00 - 16.30 Kay Latokartano, Almira Pakarinen 11.9.2019 - 27.11.2019 Ilo ja hyvä mieli ovat aivojen parhaita ystäviä. Myös muistelu tekee hyvää aivoille. Tapaamisissa tehdään mieltä ja kehoa virkistäviä harjoituksia ja pelejä. Tarjolla on myös kahvia, teetä ja pikkupurtavaa. Kerho järjestetään yhteistyössä Monikko ry:n kanssa. kerho on maksuton ja tarkoitettu kaikille muististaan kiinnostuneille. Kokoontumiset joka toinen keskiviikko.

ELÄKELÄISTEN KESKUSTELUKERHO 219807

Koskela / Äänekoski To 13.00 - 14.30 Leila Muli 52,00 € Eläkeläisalennus -5 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Keskustelua, vierailijoita, kerran kuussa pelipäivä.

SAARISTOLAIVURIKURSSI 5102001

Koskela / Äänekoski Ma 18.00 - 20.15 Heikki Paanila 40,00 € 9.9.2019 - 9.12.2019 Suomen navigaatioliiton saaristolaivurikurssin oppimäärä. Kurssi sisältää perusasiat mm. navigoinnista, säädöksistä, merikartasta ja sen käytöstä, kompassiopista ja viitoituksesta. Kurssin päätteeksi järjestetään tentti, joka tulee Navigaatioliitosta ja on samanlainen ja samaan aikaan koko maassa. Tentti 14.12 klo 18, testin kesto on 4 h. Tentti ei ole pakollinen. Tarvittavat materiaalit: Oppikirja, harjoituskartta, astelevy, viivoitin ja harppi. Lisätietoja kurssimateriaaleista asiakasneuvonnasta. Ilmoittautuminen päättyy 3.9.2019.


MUU koulutus VENÄLÄINEN PERINNERUOKA 120609 – Seljanka -keitto ja kaalipiirakka

Koskela La 11.00 - 16.00 Polina Anttonen 35,00 € 5.10.2019 - 5.10.2019 Seljanka-keittoa rakastavat kaikki Venäjällä matkustavat suomalaiset turistit. Tätä keitto pidetään yhtenä herkullisimmista ruoista Venäjän keittiössä. Kalasta tehty seljanka oli marsalkka Mannerheimin lempiruoka. Seljankan ainutlaatuinen, hieman hapan maku syntyy käyttämällä erilaisia lihoja ja makkaroita (vähintään 5 eri lajia), venäläisiä suolakurkkuja, tomaatteja sekä oliiveja ja sitruunaa. Seljankan lisäksi paistetaan perinteinen mehevä kaalipiirakka, jonka täytteen valmistus ja maku varmasti ihmetyttää jopa kokeneita emäntiä. Dobro požalovatj kstolu! Tervetuloa pöytään! Ota mukaan säilytysrasia ylijäävän keiton ja piirakoiden kotiin viemistä varten. Ilmoittautuminen päättyy 29.9.2019.

HEMMOTTELE MAKEANNÄLKÄÄSI -tule valmistamaan lisäaineettomasti syksyn marjoilla maustettuja makeisia 810203

Koskela / Äänekoski Ke 17.00 - 20.00 Pirjo Kunnari 25,00 € 27.11.2019 - 27.11.2019 Jouluna makea himottaa mutta lisäaineet eivät. Tee lahjaksi tai itsellesi syksyn marjoilla makeutettuja makeisia. Valmistetaan mm. ruusutikkunekkuja, puolukkalaku mattoja ja mustaherukkaintiaanisokeri marmelaadia. Karkkilajitelma kotiin vietäväksi. Kurssimaksu sisältää raaka-aineet. Koko perheen kurssi. Vanhempi+lapsi yhden hinnalla. Ota mukaan sisäjalkineet, essu ja myssy. Ilmoita erityisruokavalio. Kurssimaksu sisältää materiaalit. Ilmoittautuminen päättyy 18.11.2019.

TÄHTITAIVAS TUTUKSI

999005

Koskela / Äänekoski Ma 17.30 - 19.45 Teemu Öhman 15,00 € 23.9.2019 - 2.12.2019 Miten Pohjantähden löytää kaikkien muiden tähtien joukosta? Millaisia yksityiskohtia Kuusta voi erottaa tavallisella kiikarilla? Mitä eroa on Aamu- ja Iltatähdellä? Entä mistä tulevat tähtien ja tähtikuvioiden nimet? Kurssilla opetellaan suunnistamaan tähtitaivaalla ja tunnistamaan tärkeimmät tähtikuviot, sekä käydään läpi niiden mielenkiintoisimmat paljain silmin, kiikarilla tai pienellä kaukoputkella erottuvat havaintokohteet. Käytännönläheinen kurssi sopii kaikille tähtitaivaasta ja tähtiharrastuksen aloittamisesta kiinnostuneille. Kurssin aikataulu ja ohjelma: ma 23.9. Suunnistaminen taivaalla, vuorokausi ja vuodenajat, kiikarien valinta ja käyttö, planeetat ja Kuu; ma 7.10. Syksyn tähtitaivas,

Linnunrata, kaksoistähdet, planetaariset sumut; ma 18.11. Talven tähtitaivas, kaasusumut, avonaiset tähtijoukot; ma 2.12. Kevään tähtitaivas, pallomaiset tähtijoukot, galaksit. Ilmoittautuminen päättyy 16.9.2019

KAUPUNKIPIENOISMALLI 999001

Suojarinteen alue/ Suolahti La 12.00 - 15.00 Timo Enäkoski 14.9.2019 - 30.11.2019 18.1.2020 - 25.4.2020 Rakennamme Äänekosken keskustan vuoden 1932 pienoismallia, josta tämän syksyn aiheena on Viiskulman kortteli suurinpiirtein nykyisestä liikenneympyrästä Citymarketin nurkalle ja aukion kautta Kauppakatua takaisin. Silloin siinä oli Osuuskauppa, Puuran kievari, Härkösen kahvila ja Huttusen hedelmäkauppa. Työskentely keskittyy siis talotontteihin, joihin luomme paitsi talot myös aidat, tiet, kasvimaat, kaivot ja puutarhat. Kokoonnumme viikottain lauantaisin Suolahdessa, Suojarinne 5- talon pajassamme. Tervetuloa mukaan! Maisema- ja rakennuspienoismallien/dioraamojen rakentamisesta kiinnostuneet sekä Äänekosken keskusta historiastasta kiinnostuneet käsityöinnostuneet henkilöt (alaikäraja n.12 v). Lisätietoja : Timo Enäkoski, sähköposti: marrinkumpu@ pp.inet.fi tai puh. 040-778630.

DINOSAURUSTEN 219821 JOUKKOTUHO - luento

Koskela / Äänekoski Ma 17.30 - 19.45 Teemu Öhman 21.10.2019 - 21.10.2019 Dinosaurukset elivät planeetallamme noin 180 miljoonaa vuotta, kunnes niiden valtakausi 66 miljoonaa vuotta sitten elämän viidennessä suuressa joukkotuhossa yhtäkkiä päättyi. Mutta katosivatko aivan kaikki dinosaurukset, ja mitä tekemistä linnuilla on asian kanssa? Kolme neljännestä eläin- ja kasvilajeista hävittäneen joukkotuhon pääsyyllinen oli nykyiseen Meksikoon pudonnut suuri asteroidi. Luennolla käydään läpi, mitä sen synnyttämästä Chicxulubin törmäyskraatterista ja dinosaurusten tuhosta nykyisin tiedetään, ja käsitellään hieman myös muita elämän joukkotuhoja. Esillä on lisäksi muutamia tavallisimpia merieliöiden fossiileja dinosaurusten aikakaudelta. Ei kurssimaksua.

ÄÄNEKOSKEN SYNTY 219822 – VUORIJONOISTA VEDENPAISUMUKSEEN - luento

Koskela / Äänekoski Ma 17.30 - 19.45 Teemu Öhman 30.9.2019 - 30.9.2019 Luennolla perehdytään Äänekosken geologiaan miljardien vuosien takaisista vuorijonoista viimeisintä jääkautta seuranneiden Itämeren kehitysvaiheiden antamaan loppusilaukseen saakka. Luennolla käydään läpi Äänekosken peruskallion kivilajien synty ja opetellaan tunnistamaan erilaiset jääkauden synnyttämät maaperämuodostumat. Samalla selviää myös, miten Saarijärven Summasen törmäyskraatterin synty vaikutti Äänekoskella, ja onko Jyväskylän Harju todella harju. Ei kurssimaksua.

ENSIAPU 1

Koskela / Äänekoski Ti 8.30 - 15.30, Ke 8.30 - 15.30 Rauni Lankinen 80,00 € 17.9.2019 - 18.9.2019 Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019.

2198401

ENSIAPU 1 2198402

Koskela / Äänekoski Ti 8.30 - 15.30, Ke 8.30 - 15.30 Rauni Lankinen 80,00 € 8.10.2019 - 9.10.2019 Ilmoittautuminen päättyy 29.9.2019. EA1 -kurssin suorittanut hallitsee ensiavun antamisen perusteet kurssin sisällön mukaisissa aiheissa. Sisältö: Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa * Hätäensiavun perusteet * Tajuttomalle annettava ensiapu * Peruselvytys * Vierasesine hengitysteissä* Verenkierron häiriötila (sokki) * Tavallisimmat sairauskohtaukset * Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat * Nivelvammat ja murtumat * Myrkytykset. Ensiapukurssin EA 1 -todistus on voimassa kolme vuotta. EA kortti maksetaan kouluttajalle suoraan, 10 €.

NUOREN MIELEN ENSIAPU® -koulutus 219810

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU® 1-koulutus 219811 Koskela / Äänekoski Ti 8.30 - 15.30, Ke 8.30 - 15.30 Sari Tuovinen 60,00 € 24.9.2019 - 25.9.2019

Koulutus tarjoaa tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Se rohkaisee huolehtimaan omasta ja läheisten mielenterveydestä sekä vahvistaa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat vaalia ja vahvistaa omaa ja läheistensä mielenterveyttä. Koulutuksessa on viisi osiota: 1. Mitä hyvä mielenterveys on? 2. Tunnetaidot 3. Elämän monet kriisit 4. Ihmissuhteet ja vuorovaikutus 5. Elämänhallinta Kurssille otetaan 16 opiskelijaa. Koulutuksessa käytetään oppikirjaa : Mielenterveys elämäntaitona. Ilmoittautuminen päättyy 16.9.2019.

AVEKKI1- koulutus 219812 Koskela/ Äänekoski Ti 8.00 - 13.00 Ville Liekkinen ja Tuomas Koskela 80,00 € 1.10. ja 8.10.2019

AVEKKI1-koulutus 219813

Koskela/ Äänekoski Ke 8.00 - 13.00 Koskela / Äänekoski Ville Liekkinen ja Tuomas Koskela Ke 8.30 - 15.30 80,00 € Sari Tuovinen 2.10. ja 9.10.2019 60,00 € AVEKKIssa keskeiseen rooliin nousevat yhteiset 2.10.2019 - 2.10.2019 toimintaohjeet ja käytännöt henkilökunnalle silloin kun aggressiivista käyttäytymistä esiintyy. AVEKKIssa Koulutuksen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia, parantaa niiden varhaista otetan aina huomioon lapsen, nuoren ja työntekijän turvallisuuden turvaaminen ja kivuttomat työskentetunnistamista, vahvistaa aikuisten valmiuksia ottaa lytavat. Toimintatapamallissa on tärkeää väkivallan puheeksi mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä lasten turvallinen hallinta ja ennaltaehkäisy. AVEKKIssa ja nuorten sekä heidän vanhempiensa tai huoltajien edetään aina lievintä puuttumista käyttäen ja siksi kanssa sekä tarjota tukea ja apua. NMEA-koulutukfyysinen rajoittaminen on keino vasta silloin kun sessa tutustutaan ilmiöihin ja arjen haasteisiin, jotka kaikki muut keinot on jo käytetty. Jälkiselvittely on vaikuttavat lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin tärkeässä roolissa AVEKKI toimintatapamallissa jotta kuten netin käyttö, pelaaminen, koulukiusaaminen ja haastavissa tilanteista oppiminen olisi mahdollista niin lapselle nuorelle kuin aikuisellekin. AVEKKI nojaa univaikeudet sekä perehdytään lasten ja nuorten tapositiiviseen vuorovaikutukseen ja kunnioittavaan vallisimpiin mielenterveyden häiriöihin ja ongelmiin (mm. masennus, ahdistuneisuushäiriöt, käytöshäiriöt ja kohtaamiseen. Avekki1 -koulutus on 12x45min itsetuhoisuus). Koulutuksessa pohditaan tapoja, joilla kestävä koulutus, joka koostuu seuraavista aihekokonaisuuksista: ennakointi, vuorovaikutus, rajoittamisen lasten ja nuorten mielenterveyttä voidaan vahvistaa riskit, ammatillliset valmiudet, turvallinen hallinta, sekä mietitään keinoja ehkäistä ongelmia. Ryhmässä jälkiselvittely. Koulutus sisältää teoriaa ja fyysisiä käytetään oppikirjaa: Nuoren mielen ensiapu - mieharjoitteita. Ilmoittautuminen päättyy 21.9.2019 lenterveysosaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen (30 €). Koulutus koostuu yhdestä lähipäivästä ja verkkokurssi osuudesta (4 tehtävää koulutuksen aiheista). Tehtävien laajuus yhteenlaskettuna vastaa yhtä lähipäivää. Ilmoittautuminen päättyy 23.9.2019.

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

HUOM! Joka kolmas kurssi -20€ 19


LASTEN JA NUORTEN kerhotoiminta ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

Huom! Joka kolmas kurssi -20€

KONGINKANGAS

Tule ja tutustu, kokeile ja onnistu! Syyslukukausi 9.9.-1.12.2019: syysloma viikolla 42, ei kerhoja! Kevätlukukausi 13.1.-20.4.2019: talviloma viikolla 9, ei kerhoja!

Lasten ja nuorten kerhoihin ilmoittaudutaan viimeistään kerhon aloituspäivänä. Ilmoittautumisvaihtoehtoja on kolme: 1) verkon kautta 2) soita Koskelan asiakaspalveluun 3) käy Koskelan asiakaspalvelussa ilmoittautumassa. Huom! Ilmoittautuminen tehdään lapsen tiedoilla, huoltaja merkataan sille varattuun kenttään. Kurssimaksu on koko lukuvuoden maksu, joka on mahdollista maksaa 2. erässä. Ilmoittautuminen kerhoihin alkaa ke 21.8. klo 12.00!

maanantai KÄTEVÄT KÄDET

Koskela / Äänekoski Ma 15.15 - 16.45 60,00 € Anu Pajunurmi-Oksanen, Ritva Hara, Hanna Kemiläinen 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

6105005

Kädentaitokerhossa tutustutaan eri materiaaleihin ja valmistetaan töitä eri menetelmiä käyttäen. Pääset kokeilemaan mm. savitöitä, huovutusta, paperinvalmistusta, posliininmaalausta ja kudontaa. Opettaja vaihtuu teeman mukaan. Ryhmä suunnattu 9-12 vuotiaille. Kurssimaksu sisältää materiaalit. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

PELIKERHO 6105009

Koskela / Äänekoski Ma 14.30 - 15.30 Susanna Tuhkala 47,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Opetellaan ja pelaillaan lauta- ja korttipelejä. Suunnattu 9-12 vuotiaille. Mukaan mahtuu 10 lasta. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

KANSANTANSSIRYHMÄ PIRPANAT

6106011

Koskela / Äänekoski Ma 17.15 - 18.00 Katariina Hiukka 42,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Lasten kansantanssiryhmä 4-6 vuotiaille. Ryhmässä tutustutaan suomalaisen kansantanssin liikekieleen

Kielitaitoa hauskalla tavalla

Enkkukerhossa opitaan uusia sanoja ja kielen käyttämistä rennosti.

S

ubscribe, back to school, click here. Englannin kieltä tarvitaan arjessa yhä useammin – ja yhä nuorempana. Koskelan kielikerho on hauska ja hyödyllinen ajanviete englannin oppimisesta kiinnostuneille lapsille. – Tarkoitus on oppia englantia ei-koulumaisesti, eli leikitään ja viihdytään kielen parissa. Hauskanpidon kautta opitaan käyttämään englantia, ei siis ole mitään sanakokeita tai sellaista, kerhon ohjaaja Daniela Ferretti lupaa. Kerhossa opitaan englantia leikin varjolla. Ohjelma muotoutuu sen mukaan, mistä lapset ovat kiinnostuneita: pelit, kädentaidot, leikit ja aktiviteetit vaihtelevat ryhmän mukaan. – Pääasia on, että käytetään kieltä monipuolisesti ja rohkaistaan siihen. Toki myös opitaan uusia sanoja ja miten niitä voi käyttää, Ferretti

20

luovien tanssiharjoitteiden kautta yhdistäen uutta ja vanhaa liikemateriaalia raikkaalla otteella, uuden kansanmusiikin säestyksellä. Harjoitellaan ohjelmakokonaisuuksia, pyritään esiintymään mahdollisuuksien mukaan. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

TEMPOA TENAVIIN -musiikkiliikuntaa

6106012

Koskela / Äänekoski Ma 18.00 - 18.30 Katariina Hiukka 40,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 Tempoa Tenaviin -musiikkiliikuntaryhmät ovat lasten ja aikuisten yhteisiä kohtaamispaikkoja, jossa liikutaan, leikitään, lauletaan ja temppuillaan. Toiminnan tavoitteena on lapsen ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen lisääminen ja lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen musiikin ja liikunnan keinoin. Tärkeitä tekijöitä ovat liikunnan ilon, vauhdin hurman sekä lämmön ja läheisyyden tuottaminen ja kokeminen. 1,5-3 vuotiaille lapsille yhdessä aikuisen kanssa. Mukaan mahtuu 12 parivaljakkoa/ryhmä. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

KIDDIEJAM 6106018

Koskela / Äänekoski Ma 16.30 - 17.15 Katariina Hiukka 42,00€ 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020 KiddieJam tarjoaa lapsille kurkistuksen eri tanssilajien maailmaan. Tuokio tarjoaa pienille tanssijan aluille maistiaisia showtanssin, baletin, kansantanssin, streetlajien ja paritanssin perusteista, luovuutta ja leikkiä unohtamatta! Kiddejam kehittää lapsen tanssillisia perustaitoja ja tarjoaa riemua ja onnistumisen kokemuksia jokaisella tunnilla! KiddieJam on jammailua lasten ehdoilla! Ryhmä 7-8 vuotiaille. Ilmoittautuminen päättyy 9.9.2019

kertoo. Kerho on suunnattu 9–12-vuotiaille. Suositeltavaa on, että lapsi olisi jo opiskellut englantia vuoden verran koulussa tai muulla tavoin tutustunut kieleen. – Voi olla liian vaikea tulla mukaan ihan nollapohjalta, joten vähän perusteita on hyvä olla, Ferretti selittää. Ferretti on huomannut, että esimerkiksi lasten MUKSUMUSKARI 0-3v 1108004 pelaamat pelit vaikuttavat monen kielitaitoon. Kirjasto / Suolahti – Lapset pelaavat yhä enemmän pelejä, Ma 9.30 - 10.15 jotka on englannin kielellä, ja monella on jo Susanna Tuhkala tosi hyvä kielitaito sitä kautta. Monet tämän 52,00 € ikäiset myös katsovat Youtubea ja seuraavat 9.9.2019 - 25.11.2019 tubettajia. Youtuben maailmassa englanti on 13.1.2020 - 20.4.2020 Laulaminen, loruilu, liikkuminen ja soittaminen ovat se pääkieli, ja se näkyy osaamisessa ja kiinnos- lapselle luonnollisia ilmaisukanavia, joista saa voimaa tuksessa, Ferretti pohtii. ja iloa lapsen ja aikuisen yhteisiin hetkiin muskarissa

ja kotona. Varhaisiän musiikkikasvastuksen työtapoja apuna käyttäen tuetaan aikuisen ja lapsen positiivista vuorovaikutussuhdetta, lapsen musiikillista ja kokonaisvaltaista kehitystä. Tervetuloa lapset, vanhemmat, mummit, ukit ja kummit! Ryhmään mahtuu 10 lasta + aikuiset. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

MUKSUMUSKARI 3-5v Kirjasto / Suolahti Ma 10.15 - 11.00 Susanna Tuhkala 52,00 € 9.9.2019 - 25.11.2019 13.1.2020 - 20.4.2020

1108003

Muksumuskari on noin 3-5 vuotiaille lapsille suunnattu ryhmä, johon lapset osallistuvat ilman vanhempia. Laulaminen, loruilu, liike, soittaminen ja taideintegraatio ovat lapselle luonnollisia ilmaisukanavia. Turvallisessa vertaisryhmässä opetellaan itsenäistymistä, tuetaan lapsen sosio-emotionaalista kasvua sekä nautitaan musiikin riemusta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

tiistai

MUKSUMUSKARI 0-3v Koskela / Äänekoski Ti 9.30 - 10.15 Susanna Tuhkala 52,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

1108004

Laulaminen, loruilu, liikkuminen ja soittaminen ovat lapselle luonnollisia ilmaisukanavia, joista saa voimaa ja iloa lapsen ja aikuisen yhteisiin hetkiin muskarissa ja kotona. Varhaisiän musiikkikasvastuksen työtapoja apuna käyttäen tuetaan aikuisen ja lapsen positiivista vuorovaikutussuhdetta, lapsen musiikillista ja kokonaisvaltaista kehitystä. Tervetuloa lapset, vanhemmat, mummit, ukit ja kummit! Ryhmään mahtuu 12 lasta + aikuiset. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

MUKSUMUSKARI 3-5v Koskela / Äänekoski Ti 10.15 - 11.00 Susanna Tuhkala 52,00 € 10.9.2019 - 26.11.2019 14.1.2020 - 14.4.2020

1108002

Muksumuskari on noin 3-5 vuotiaille lapsille suunnattu ryhmä, johon lapset osallistuvat ilman vanhempia. Laulaminen, loruilu, liike, soittaminen ja taideintegraatio ovat lapselle luonnollisia ilmaisukanavia. Turvallisessa vertaisryhmässä opetellaan itsenäistymistä, tuetaan lapsen sosio-emotionaalista kasvua sekä nautitaan musiikin riemusta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019


LASTEN JA NUORTEN kerhotoiminta MUSIIKKIA TIETOKONEELLA 6108006

keskiviikko SARJAKUVAPIIRTÄMISEN 6105004 KERHO

Koskela / Äänekoski Ke 18.00 - 20.00 Daniela Ferretti 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssilla tutustutaan sekä länsimaalaiseen että japanilaiseen sarjakuvaan eli mangaan. Opettelemme piirtämään eri tekniikoilla omia hahmoja ja tarinoita, ja tutustumme myös tarinankerrontaan. Ota mukaan A3-piirustuslehtiö, lyijykynä, kumi, 30cm viivoitin ja musta ohut tussi. Ryhmä 12-18 vuotiaille. Ilmoittautuminen päättyy 11.9.2019

MINITALON ASKARTELUKURSSI

6105007

Koskela / Äänekoski Ke 17.00 - 19.15 Lotta Walkeajärvi 15,00 € 30.10.2019 - 20.11.2019 Kurssilla rakennamme pahvilaatikosta kivan kodin pienille asukkaille, joita voivat olla esim. PetShopit tai mininuket. Pääset tapetoimaan miniseiniä, kutomaan minimattoja, leipomaan miniruokia. Kurssi on suunnattu 8-12 -vuotiaille. Max. 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen päättyy 22.10.2019

KEPPIHEVOSEN OMPELUKURSSI

6105008

Koskela / Äänekoski Ke 17.30 - 19.15 Lotta Walkeajärvi 20,00 € 4.9.2019 - 9.10.2019 Kurssilla ompelemme keppihevosen sekä valmistamme myös riimun sekä riimunnarun. Keppihevonen ommellaan käsin, joten ompelukoneen käyttökokemusta ei tarvitse olla. Kurssin päätyttyä saat mukaasi ikioman keppihevosen sekä ompelutaitoja, jotta voit halutessasi jatkaa harrastusta kotona ja kavereiden kanssa. Kurssi on suunnattu 10-14 vuotiaille. Max. 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

PUUHAKERHO 6105010

Koskela / Äänekoski Ke 17.30 - 19.30 Timo Pulli 20,00 € 4.9.2019 - 9.10.2019 Mukavaa puuhastelua ja erilaisten taitojen opettelua. Leivontaa, iltapalan valmistusta, retkeilyä lähialueen luonnossa, nuotion tekemistä, tikkupullan paistoa, kodin turva-asiaa mm. alkusammutuksen harjoittelua. Kerho on suunnattu 8 vuotta täyttäneille, mukaan mahtuu 12 lasta. Ilmoittautuminen päättyy 4.9.2019

Koskela / Äänekoski Ke 18.00 - 17.00 Teppo Seppänen 47,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Tehdään omaa/cover musiikkia (ja musiikkivideoita) tietokoneella. Ohjelmointia, äänittämistä ja miksaamista (sekä lauluntekoa). Aloittelijoille ja jo pidemmälle ehtineille. Yli 10 vuotiaille. Ilmoittautuminen päättyy 11.9.2019

LAVISTA LAPSILLE JA NUORILLE 6106013

Asemakadun koulu/ Suolahti Ke 14.45 - 15.30 Susanna Tuhkala 42,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Lavis-lavatanssijumppa on uusi, hauska ja hikinen liikuntamuoto, joka perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuotoon. Lavista tanssitaan yksin, joten ei ole vaaraa, että kukaan talloo varpaille. Tunnilla tanssitaan mm. valssin, jenkan, cha chaan ja jiven tahtiin. Lapsille suunnatussa laviksessa musiikki painottuu lastenlauluihin sekä nuorisomusiikkiin ja ikivihreisiin. Ryhmä 9 v. ylöspäin. Ilmoittautuminen päättyy 11.9.2019

MUSIIKKILIIKUNTAKERHO 6106015

Asemakadun koulu/ Suolahti Ke 14.00 - 14.45 42,00€ Susanna Tuhkala 11.9.2019 - 27.11.2019 1.15.2020 - 15.4.2020 Musiikkiliikuntakerhossa liikutaan ja leikitään musiikin tahdissa. Liikunnan riemua tukka putkella. Suunnattu 7-10 vuotiaille. Mukaan mahtuu 10 lasta. Ilmoittautuminen päättyy 11.9.2019

LASTEN JA NUORTEN KERAMIIKKARYHMÄ

1104152

Suojarinteen terapiatalo / Suolahti Ke 15.30 - 17.00 Leila Ylönen 57,00 € 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Kurssilla opettelemme kolmiulotteisen esineen valmistamiseen tarvittavat käsinrakennustekniikat. Perehdymme monipuolisesti koristelumenetelmiin väreillä, lasitteilla ja pintarakenteilla. Valmistamme suunnitelmallisesti savesta käyttöesineitä ja pieniä veistoksia oppilaiden toiveita kuunnellen. Kurssi on tarkoitettu yli 10-vuotiaille lapsille ja nuorille. Materiaalikulut noin 40 €, sisältäen värit, laitteet ja savet. Opettajan kautta tehdään materiaalitilaus. Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019

Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

KIDDIEJAM & LASTEN LIIKUNTA

6106017

Konginkankaan koulu Ke 18.00 - 18.45 Heli Siekkinen ja Maija Voutila 42,00€ 11.9.2019 - 27.11.2019 15.1.2020 - 15.4.2020 Iloinen 4-6-vuotiaille lapsille suunnattu liikuntaryhmä, jossa lasten jumppa ja Kiddiejam vuorottelevat. Lasten jumppa on hauskaa ja kehittävää, monipuolista liikuntaa lasten toiveita kuunnellen. KiddieJam tarjoaa lapsille kurkistuksen eri tanssilajien maailmaan. Tuokio tarjoaa pienille tanssijan aluille maistiaisia showtanssin, baletin, kansantanssin, street -lajien ja paritanssin perusteista luovuutta ja leikkiä unohtamatta! KiddieJam kehittää lapsen tanssillisia perustaitoja ja tarjoaa riemua ja onnistumisen kokemuksia jokaisella tunnilla. KiddieJam on jammailua lasten ehdoilla! Ilmoittautuminen päättyy 11.9.2019.

torstai

LASTEN POSLIININMAALAUS 6105001

Koskela / Äänekoski To 15.15 - 16.30 Leila Muli 57,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Tule kokeilemaan miten väreillä ja pensseleillä saa aikaan kivoja juttuja. Opetellaan maalaaman posliinille itse valittuja aiheita. Värit saat Koskelasta, maalattava posliini tulee ostaa itse. Ohjaaja neuvoo hankinnoissa. Kurssimaksu sis. värit ja polttomaksun. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019.

ASKARTELUKERHO

6105002

Koskela / Äänekoski To 16.30 - 17.30 Leila Muli 52,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Piirretään, askarrellaan, kokeillaan kaikkea kivaa. Kierrätetään askartelumateriaaleja. Ryhmä 4-6 vuotiaille. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019

PIIRRÄ & MAALAA

6105003

Koskela / Äänekoski To 17.30 - 19.00 Maiju-Liina Nieminen, Emma Pakkala 52,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Piirretään ja maalataan eri tekniikoin, eri aiheita. 1014 -vuotiaille, mukaan mahtuu 12 lasta. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019

NUORTEN BÄNDIKERHO 6108005

Koskela / Äänekoski To 16.00 - 17.00 Teppo Seppänen 47,00 € 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 Musisointia porukalla, räpistä heviin. Bändikerhoon voivat tulla nuoret 10-20 vuotiaat, aloittelijat ja jo aiemmin soittaneet. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019

ENGLANNIN KERHO LAPSILLE 6108007

Koskela / Äänekoski To 16.00 - 17.00 Daniela Ferretti 47,00€ 12.9.2019 - 28.11.2019 16.1.2020 - 16.4.2020 9-12 -vuotiaille suunnatulla kielikylpymäisellä kurssilla opimme ja käytämme englantia yhdessä leikkien, pelaten ja mm. kädentaitojen kautta. Oppilas oppii käyttämään englantia rohkeammin ja itsevarmemmin yhdessä muiden kanssa. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019.

ROBOTTIKERHO 6108008

Koulunmäen yhtenäiskoulu/ Äänekoski To 14.45 - 16.15 Janne Walkeajärvi 20,00€ 12.9.2019 - 10.10.2019 Kiinnostavatko robotit? Kerhossa rakennamme ja ohjelmoimme yhdessä legorobotteja. Aiempaa osaamista ei tarvita. Materiaalit ja laitteet opettajalta. Suunnattu 9-12 vuotiaille. Ilmoittautuminen päättyy 12.9.2019

parkour

Parkourin intensiivikurssi. Tutustutaan ja harjoitellaan lajin alkeita, Koskelan lähiympäristössä. Parkour kehittää yleiskuntoa, lihaskestävyyttä ja sitkeyttä sekä vahvistaa luustoa. Monipuolisen akrobaattisuutensa vuoksi laji kehittää erityisesti myös koordinaatiokykyä ja muuta kehonhallintaa.

PARKOUR I

6106001

PARKOUR II

6106002

PERHEPARKOUR

6106003

Koskela / Äänekoski Ma-ke 16.15 - 17.15 Hannu Rouvinen 15,00 € 19.8.2019 - 28.8.2019 Mukaan mahtuu 10 lasta, iältään n. 6-10 vuotiaita. Lapsen mukana voi myös aikuinen tulla tutustumaan lajiin! Kokoontumiset: ma 19.8., ti 20.8. ke 21.8. ja ma 26.8., ti 27.8., ke 28.8. Ilmoittautuminen alkaa vain netin kautta 16.8.2019 klo 8.00. Koskela / Äänekoski Ma-ke 17.15 - 18.15 Hannu Rouvinen 15,00 € 19.8.2019 - 28.8.2019 Mukaan mahtuu 10 lasta, iältään n. 6-10 vuotiaita, hiukan vanhemmatkin lapset tervetulleita mukaan! Kokoontumiset: ma 19.8., ti 20.8. ke 21.8. ja ma 26.8., ti 27.8., ke 28.8. Ilmoittautuminen alkaa vain netin kautta 16.8.2019 klo 8.00.

Koskela/ Äänekoski Ma-ke 18.15-19.15 Hannu Rouvinen 15,00 € 19.8.2019 - 28.8.2019 Parkourin perhekurssi. Mukavaa yhdessäoloa ja parkourin alkeisiin tutustumista Koskelan lähiympäristössä. Parkour kehittää yleiskuntoa, lihaskestävyyttä ja sitkeyttä ja vahvistaa luustoa. Laji kehittää myös koordinaatiokykyä ja muuta kehonhallintaa. Mukaan mahtuu 10 lasta vanhempineen. Kokoontumiskerrat: ma 19.8., ti 20.8. ke 21.8. ja ma 26.8., ti 27.8., ke 28.8. Ilmoittautuminen alkaa vain netin kautta 16.8.2019 klo 8.00.

21


koskelan kuvataidekoulu ÄÄNEKOSKI

SUOLAHTI

SUMIAINEN

KONGINKANGAS

K

oskelan kuvataidekoulu toimii Ääneseudulla ja antaa 5–20-vuotiaille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta kuvataiteen alalla. Koulun vuonna 2018 muotoiltu opetussuunnitelma pohjautuu opetushallituksen kuvataiteen yleisen oppimäärän perusteisiin. Siinä korostuvat kestävän tulevaisuuden rakentaminen, aktiivinen toimijuus ja ajanmukainen opetus. Kuvataidekoulun opinnoissa painotetaan tekemisen, kokeilun ja ilmaisun iloa sekä oppijalähtöistä näkökulmaa. Opetuksessa tuetaan lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kehitystä kuvataiteessa luoden edellytyksiä elinikäiseen taiteiden harrastamiseen. Oppilasta kannustetaan persoonalliseen ilmaisuun sekä tietojen ja taitojen kasvattamiseen. Tavoitteena on ohjata taiteen keinoin huomioimaan ympäröivää todellisuutta sekä auttaa rakentamaan maailmankuvaa ja toimimaan monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Opinnot etenevät vuosittain tavoitteellisesti ja oppilaita kannustetaan keskittyneeseen, määrätietoiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn turvallisessa ilmapiirissä.

Kuvataiteen perusopetusta

K

oskelan kuvataidekoulussa (ent. Kukkulan kuvataidekoulu) alkaa tulevalla lukukaudella uusia opetusryhmiä Äänekoskella, Suolahdessa, Sumiaisissa ja Konginkankaalla. Kuvataidekoulun opettajana aloittaa kuvataiteilija ja taidekasvattaja Katri Piri. – Minulle taideopetuksessa on tärkeää huomioida lapsen maailmasuhde kokonaisvaltaisesti ja lapsilähtöisesti. Nykytaiteen kautta on mahdollista löytää aina uusia ilmaisukanavia, joita pääsemme lasten kanssa yhdessä etsimään. Myös perinteisiin menetelmiin tutustutaan kokeilevalla asenteella. Kuvataidekoulun toimintaa kehitetään lasten ja vanhempien palautteen pohjalta, sillä opetusta ei taajamissa ole viime vuosina ollut. Tarjolla on alkuun perusopintoja 7–9 vuotiaille. Koskelan kuvataidekoulussa opetus tukee lapsen aktiivista taiteellista toimijuutta ja työtavoissa korostuvat vuorovaikutteinen, kunnioittava ja turvallinen oppimisympäristö.

22

– Materiaalit tulevat kuvataidekoulun kautta, mutta toki kotosalla voi kerätä kierrätysmateriaalia teosten tekemistä varten. Olen omassa työssäni kuvanveistäjänä käyttänyt moninaisia materiaaleja kipsistä sokeriin toteuttaen mitaleita ja installaatioita. Graduani varten teimme lasten kanssa suuria pahviveistoksia ja se oli myös hauskaa! Yhdessä tekemiseen ja ajatusten jakamiseen haluan myös Koskelassa kannustaa. Tervetuloa mukaan!

varhaisiän opinnot

5-6 vuotiaille (53h/lukuvuosi)

Varhaisiän opinnot ovat tekemistä, kokemista ja uuden oppimista taiteellisen toiminnan kautta. Kuvataiteen maailmaan tutustutaan leikinomaisesti yhdessä lasten ajatusten ja mielenkiinnonkohteiden mukaisesti. Samalla opetellaan tunnistamaan ja käyttämään erilaisia materiaaleja ja työvälineitä. Äänekoski / Teken päiväkoti ti 13.00–14.00 3.9.–10.12.2019 & 14.1.–5.5.2020 Oppitunteja 18sl/ 22kl Lukukausimaksu 72€ sl/ 72€ kl

perusopinnot I

7-9-vuotiaille (60 h/lukuvuosi)

Perusopinnoissa kehitetään omaa kuvallista ilmaisua tekemisen ja ympäristön havainnoinnin kautta luovasti kokeilemalla ja rennosti harjoittelemalla. Omien ideoiden yksilölliseen ilmaisuun sekä uusiin materiaaleihin ja välineisiin tutustumiseen kannustetaan. Äänekoski / Koulunmäen yhtenäiskoulu ti 15.00–16.30 (7–8-vuotiaat) tai ti 16.30–18.00 (8–9-vuotiaat) 3.9.–10.12.2019 & 14.1.–5.5.2020 Oppitunteja 28 sl/ 32 kl Lukukausimaksu 90€ sl/ 90€ kl Sumiaisten koulu ke 15.00–16.30 (7–9-vuotiaat) 4.9.–11.12.2019 & 15.1- 6.5.2020 Oppitunteja 28 sl/ 32 kl Lukukausimaksu 90€ sl/ 90€ kl Suolahti / Yhtenäiskoulu ke 17.15–18.45 (7–9-vuotiaat) 4.9.–11.12.2019 & 15.1.–6.5.2020 Oppitunteja 28 sl/ 32kl Lukukausimaksu 90€ sl/ 90€ kl Konginkankaan koulu ma 16.00–17.30 (7–9-vuotiaat) 2.9.- 9.12.2019 & 13.1.–11.5.2020 Oppitunteja 28 sl/ 32 kl Lukukausimaksu 90€ sl/ 90€ kl

perusopinnot II

10-12-vuotiaille (60 h/lukuvuosi)

Jatketaan omakohtaista oppimista kuvataiteen eri menetelmissä ja teknisissä valmiuksissa. Jo olemassa olevia tietoja ja taitoja sovelletaan osana uuden etsimistä. Oppilaita rohkaistaan keskustelemaan sekä tekemään valintoja ja kokeiluja, jotka tukevat persoonallista ja monipuolista taideilmaisua. Äänekoski / Koulunmäen yhtenäiskoulu ti 18.00–19.30 (10–12-vuotiaat) 3.9.–10.12.2019 & 14.1.–5.5.2020 Oppitunteja 28 sl/ 32 kl Lukukausimaksu 90€ sl/ 90€ kl

syventävät opinnot

13-20-vuotiaille (100 h/lukuvuosi)

Syventävissä opinnoissa omia työskentely- ja keskustelutaitoja syvennetään työpajoissa, joissa perehdytään mm. piirustukseen, maalaukseen, kuvanveistoon, digitaaliseen työskentelyyn, muotoiluun sekä valokuvaukseen. Opinnot antavat valmiuksia hakeutua taidealan jatkokoulutukseen. Äänekoski / Koulunmäen koulu Katri Piri ma 18.15–20.30 2.9.–9.12.2019 & 13.1.–4.5.2020 Oppitunteja 42 sl/ 48kl Lukukausimaksu 100€ sl/ 100€ kl

info

LUKUVUOSI SYYSLUKUKAUSI

2.9.-11.12.2019 Syysloma 14.10.-20.10.2019

KEVÄTLUKUKAUSI

13.1.-11.5.2020 Hiihtoloma 24.2. - 1.3.202020

ILMOITTAUTUMINEN

Vanhoille oppilaille lähetään elokuussa kirjeitse ilmoittautumisohjeet. Uusien oppilaiden ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12.00 www.koskelansetlementti.net tai puhelimitse asiakasneuvontaan puh. 0400-115360.

LUKUKAUSIMAKSUT

Lukukausimaksut laskutetaan kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Syys- ja kevätlukukausi erikseen. Mikäli maksuja ei makseta eräpäivänä/sovittuna ajankohtana, menettää opiskelupaikan.

OPINTOJEN LOPETTAMINEN

Lopettamisesta on välittömästi ilmoitettava Koskelan asiakasneuvontaan. Lukukausimaksu määräytyy lopettamisilmoituksen ajankohdan mukaan.

ALENNUKSET

Perhealennus on 10€ niin, että yksi perheestä maksaa täyden maksun ja muut saman perheen jäsenet kukin 10€ alennuksen lukukausimaksusta.

OPPILASTIEDOTTEET

Paperisten tiedotteiden lisäksi laitamme tekstiviestillä äkilliset infot. Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla.

YHTEYSTIEDOT Katri Piri Kuvataidekoulun opettaja Puh. 040 482 0641 katri.piri@aanekoski.fi


BALETTI JAZZTANSSI NYKYTANSSI BREAKDANCE KATUTANSSI AKROBATIA KOSKELAN TANSSI PÄHKINÄNKUORESSA • Koskelan Tanssi on toiminut vuodesta 1970. • Koskelan Tanssi vastaa tanssin taiteen perusopetuksesta Äänekoskella. • Opetus on tavoitteellista ja etenee tasolta toiselle: nappulatanssiryhmät 4-6 v. valmentavat ryhmät 7-9 v. alkeet perustaso keskitaso jatkotaso. • Opintoihin sisältyvät sekä viikkotunnit että näytökset. • Lukuvuoden pituus on syksyllä 15 ja keväällä 16 opetuskertaa. • Aikuisopetuksen ja varhaisiän lukuvuoden pituus on lyhyempi. • Koskelan Tanssi järjestää myös tiiviskursseja, esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa ja osallistuu valtakunnallisiin tanssitapahtumiin.

YHTEYSTIEDOT

Koskelan Tanssi Rautatienkatu 25, 44150 Äänekoski koskelan.tanssi@aanekoski.fi www.koskelansetlementti.net/tanssi

ilmoittautuminen 19.-20.8.2019: • Katso Koskelan Tanssin koulutussäännöt netistä www.koskelansetlementti.net/tanssi/koulutussaannot • Koskelan Tanssin oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. • Uusi oppilas voi kokeilla lajia kaksi viikkoa ilmaiseksi syyslukukauden alussa. Mikäli hän sen jälkeen ei halua jatkaa tanssia, riittää lopettamisilmoitus sähköpostitse 8.9.2019 mennessä eikä tunneista peritä maksua. • Ilmoittautuminen on voimassa koko lukuvuoden syksystä kevääseen. Kevätlukukaudelle ei tarvitse ilmoittautua uudelleen.

ILMOITTAUDU NETISSÄ ennen tunnille osallistumista www.koskelansetlementti.net/ tanssi/ilmoittautuminen • Kun ilmoittautumisesi on käsitelty, saat viestin sähköpostiisi. Kirjaudu Hobiver-tiliisi ja tarkista saitko oppilaspaikan haluamastasi ryhmästä vai oletko jonotuspaikalla. • Oppilaspaikan saatuasi voit osallistua tunnille.

LUKUKAUSIMAKSUT

SYYSLUKUKAUSI ALKAA MAANANTAINA 26.8.2019

OPETUSPAIKAT PAINOTALON TANSSISALI Kalevankatu 2, Äänekoski

KOSKELAN SALI

Rautatienkatu 25, Äänekoski

TENNISHALLIN TANSSISALI Honkolankatu 20, Äänekoski

KOULUNMÄEN SALI

Koulunmäenkatu 4, Äänekoski

uusille oppilaille sopivia ryhmiä

Alle kouluikäiset:

Nappulatanssi 4-5 v.- (s. 2014-2015) Nappulatanssi 5 v.- (s. 2014) Nappulatanssi 6 v.- (s. 2013) Nappulatanssi pojat 5-7 v. (s. 2012-2014)

Alakoululaiset:

Baletti valmentava 7-8 v.Baletti alkeet 1 (9 v.-)

Baletti alkeet 2 (10-12 v.) Break 7-9 v. Jazztanssi alkeet 2 (10-12 v.) Nyky/jazz valmentava 7 v.Nyky/jazz valmentava 8 v.Nyky/jazz alkeet 1 (9 v.-) Nykytanssi alkeet 2 (10-12 v.) Katutanssi alkeet 11 v.Akrobatia 7-9 v. Akrobatia sekaryhmä 7-70 v.(alle 11 v. oppilas vanhemman kanssa)

Yläkoululaiset:

Showjazz alkeet 13 v.Muut lajit: ota yhteyttä Koskelan Tanssiin

Aikuiset:

Aikuisten baletti keskitaso (vaatii aiempaa kokemusta lajista) Aikuisten jazztanssi alkeet Aikuisten jazztanssi keskitaso (vaatii aiempaa kokemusta lajista) Aikuisten katutanssi open level (aiempi liikuntatausta eduksi) Aikuisten nykytanssi alkeet Akrobatia sekaryhmä 7-70 v. MUIDEN RYHMIEN KOHDALLA OTA YHTEYTTÄ KOSKELAN TANSSIN TOIMISTOON!

LASKU

• lasku lukukausimaksusta lähetetään sähköpostitse lokakuussa ja tammikuussa. (Paperilasku +5 €) • Käytä aina laskussa annettua viitenumeroa.

MAKSU ERISSÄ

• lukukausimaksun voi maksaa useammassa erässä (max. 3 erää / lukukausi; valitse ilmoittautuessasi maksuerien määrä.)

PERHEALENNUS

• perhealennus on 10 € / hlö.

HAE VAPAAOPPILAAKSI

Puh. 040 356 8155, ma-pe klo 10-15 Puh. 040 176 8713, ti & to klo 10-15

Sinulla on mahdollisuus hakea vapaaoppilaaksi. Lähetä vapaamuotoinen hakemus 6.9.2019 mennessä koskelan.tanssi@aanekoski.fi. Katso lisätiedot netistä.

Alkeisryhmien kokeilupäivä la 17.8.2019. Katso aikataulu Koskelan Tanssin nettisivuilta. LUKUKAUSIMAKSUT (laskutetaan lokakuussa ja helmikuussa) TUNNIN 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6x PITUUS viikossa viikossa viikossa viikossa viikossa viikossa 35 min. 70 € 45 min. 90 € + 50 € + 45 € 60 min. 110 € + 60 € + 55 € + 45 € + 40 € + 40 € 75 min. 130 € + 70 € + 65 € + 55 € + 50 € + 50 €

23


Ilmoittautuminen alkaa ke 21.8. klo 12

ILMOITTAUTUMISET

• verkkoilmoittautumisen kautta: www.koskelansetlementti.net • puhelimitse: puh. 0400 115360, 0400 115366 • käymällä opiston asiakasneuvonnassa: Rautatienkatu 25, Äänekoski

• Rohkeus ja luottamus • Paikallisuus ja yhteilöllisyys • Yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus

Profile for ÄKS-lehti

Koskela 2019-2020  

Koskela 2019-2020  

Profile for aksalehti
Advertisement