Page 1

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT NRO 149 · 1.12.2016

PE 2.12.

Kahvi-, glögi- ja joulutorttutarjoilu klo 9 alk. Joulupukki vierailee myymälässä klo 10-15

Olemme avoinna 4.-18.12. sunnuntaisin 11-18

VAIN SUNNUNTAINA 4.12. t

äs

0 ä1

40

50€:n lahjakortti

00

Lambi lautasliinapaketti kaikkien ostosten KAUPAN PÄÄLLE!

Serla

WC-PAPERI

40 rll

yhteensä

Serla

TALOUSPAPERI

15€

16 rll

TÄLLÄ KUPONGILLA AEG ladattava PARRANAJOKONE • Tarkka kolmiosainen kasvonpiirteitä mukaileva ajopää • Irrotettava ajopää on helposti puhdistettavissa • Luistamaton pinnoite takaa pitävän otteen • Latauksen merkkivalo • Mukana latausjohto, puhdistusharja, teräverkon suoja sekä säilytyspussi

15

00 (19,95)

Katso lisää tuntuvia tarjouksia sivuilta 26-27!

Torikatu 3, 44100 ÄÄNEKOSKI p. 014 523 125 avoinna ma-pe 8-18 la 9-16 SU 11-18 Tarjoukset voimassa viikon tai niin kauan kun eriä riittää.

OLEMME MYÖS FACEBOOKISSA!


Hinnat voimassa TO

-SU 1.-4.12. ellei to

Suosikki tarjoaa munkkikahvit synttäreiden kunniaksi pe 2.12. klo 10-18 ja la 3.12. klo 10-15. TERVETULOA!

isin mainita

Suosikin 5-vuotis

SYNTTÄRIT Presidentti

VOIMASSA TO-LA 1.-3.12.

KAHVI

Tuore

RUODOTON KIRJOLOHIFILEE

Jätä meille varaus tuoresuolatusta kinkusta!

Suomi rajoitus: 2 filettä/talous

10

95 kg

10

€ 3

PLUSSA-KORTILLA

pkt Ilman korttia 9,95 rs (12,60-14,21/kg)

-28%

Ilman korttia 4,65 pkt (9,30/kg)

VOIMASSA TO-LA 1.-3.12.

Valio

VOI normaalisuolainen

Tuore

500 g (3,00/kg) rajoitus: 1 erä/talous

KOKONAINEN kirjolohi

3

Suomi rajoitus: 2 kalaa/talous

5

500 g (6,67/kg) ei Gold label, Black label, Origin blend tai Special blend rajoitus: 1 erä/talous

95

2 pkt

Yksittäin 1,95/pkt (3,90/kg)

IRTOMAKEISET rajoitus: 2 kg/talous

5

95 kg

kg

VIENNETTA JÄÄTELÖT

PRINGLES PERUNALASTUT

650 ml (1,52/l) rajoitus: 3 pkt/talous

190 g (5,21/kg) rajoitus: 3 tuubia/talous

0

0

99

99

tuubi

pkt

Palvelemme

SUOSIKKI

ark. 7-21 la 7-21 su 10-20

Olvi 4,5% III-olut

24

pack

24x0,33l/tlk (2,06/l) sis.pantin 3,60

voimassa 1.9.2016 alkaen

19

92

Asemakatu 22, 44200 Suolahti puh 014 443 3200

Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu+8,76 snt/min, Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu+23,1 snt/min.

24 pack

Meidät löydät myös facebookista!


Seuraava ÄKS ilmestyy 15.12.2016

149/2016

www.äks.fi

"Olen aina sanonut, että taikasauvaa minulle ei ole, mutta konsteja löytyy. "

24

Leena Parviainen

33

Mikon matkassa

Joulussa on paljon hyvää ja voin tunnustautua jouluihmiseksi. Tykkään paketoida paketteja, rakastan jouluruokaa ja joululaulut kynttilänvalossa ovat maagisia. Mutta joulustressistä en välitä. Ja pienen paikallislehden toimittajana joulustressi on ihan toisella tasolla: Joulukadun avajaisista lähtien juostaan joulupukin perässä eri tapahtumissa ja kysellään joulukuulumisia asukkailta ja yrittäjiltä. Ja ainakin näin toimittajan näkökulmasta koko kaupunki on täynnä tapahtumia. Toisaalta, ei saisi ehkä valittaa, kun ”työkiireisiin” kuuluu kauneimpien joululaulujen kuunteleminen kirkossa tai riisipuuron syöminen joulumarkkinoilla. Ehkä pitäisi yrittää työnkin ohessa innostua joulusta lapsen lailla, jos siihen kerran on mahdollisuus.

Veljeä ei jätetä

Ja ehkä siinä on salaisuus myös arkisen joulustressin kaatamiseen: Nauttisi siitä tekemisestä siinä hetkessä, eikä odottaisi sitä ohikiitävää hetkeä joulunpyhinä kun kaikki on valmista.

91-vuotias sotaveteraani Kalervo Kallioniemen mielestä nyky-Suomessa asiat ovat hyvin. Niin veteraaneilla kuin muillakin. TEKSTI JA KUVA: MILKA KROGERUS

K

alervo Kallioniemi on yksi harvoista äänekoskelaisista sotaveteraaneista. Parantalan vanhalla koululla kasvanut Kalervo lähti sotaväkeen 18-vuotiaana. – Olihan se aika jännää, kun en ollut vielä maailmaa yhtään nähnyt. Äiti pakkasi eväät ja laukun täyteen tavaraa. Sitä laukkua sitten raahasin juna-asemalle, Kallioniemi muistaa. SOTARETKET veivät Santahaminan koulutuskeskuksesta Suomenlinnaan ja lopulta Petroskoin kautta rintamalle AlaSyvärin Impilahdelle, jossa Kalervo toimi radiomiehenä 15. prikaatin viestintäjoukoissa. – Joukkue meinasi jäädä mottiin, mutta pioneerit tekivät hätäteitä meille, ja pääsimme perääntymään. Siellä maisema oli kuin Pohjanmaalla: aukeaa peltoaluetta. Perääntyessä vihollinen häiritsi lentämällä pommikoneilla maata nuollen. Kyllä siellä monta kertaa ojanpohjalle mentiin ja lujaa. Ja paljon siellä miehiä menehtyikin. Minä onneksi en fyysisesti haavoittunut ollenkaan, Kalliomäki kertoo. Välirauhan julistamisen jälkeen Kallionimen joukkue lähetettiin pohjoiseen.

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

– Painostimme saksalaisia Suomesta. Kyllä ne pahaa jälkeä tekivät. Kun saavuimme Rovaniemelle, siellä oli vain muutama piippu pystyssä. Ja Kemin valloituksesta muistan kuinka Kemin korkea kaupungintalo oli pommitettu juuresta ja pelättiin että se kaatuu. Kalervo kotiutui lopulta 21.11 1944, yhdeksän päivää ennen 20-vuotispäiväänsä. Kotiutuminen oli nuorelle miehelle helpotus. Kotona Parantalassa odottivat äiti, isä ja kahdeksan nuorempaa sisarusta. – Minulla ei ehkä ollut niin paha tilanne kuin monilla vanhemmilla miehillä. Nuorella miehellä oli ammatin etsintä, perheen perustaminen ja koko elämä edessä. Kaikki piti kuitenkin ikään kuin aloittaa alusta, Kallioniemi kertoo.

hieman vieraalta. – Nykyään monille tuntuu olevan tärkeää kaikki tavarat ja materia, mitä minä en ymmärrä. Sodan jälkeen meillä ei ollut mitään. Asetakista vaatturilla teetin pusakan ja siinä pusakassa käytiin monet tanssit. Ja päällystakin kävin vaihtamassa perunasäkkiin Jyväskylässä. Ja sokeria säännösteltiin, sitä sai sinistä kuponkia vastaan. Että kyllä mielestäni asiat on tänä päivänä Suomessa oikein hyvin, Kallioniemi sanoo. Moni asia on maailmassa ja Suomessa muuttunut, mutta veteraanien arvostus Kallioniemen mielestä on yhä tallella. – Ilman muuta meitä arvostetaan ja tuodaan esille. Mielestäni nuorisokin ymmärtää, että kyllä tämä meidän vapaa isänmaa on kunnia-asia.

SODAN JÄLKEEN Kallioniemi jäi kotiseudulleen, perusti perheen, alkoi yrittäjäksi ja piti tilitoimistoa 90-luvun loppuun asti. – Kotiseutua ei mikään voita, Kallioniemi sanoo. Nyky-Suomessa on paljon asioita joita veteraani tunnistaa, mutta muun muassa elämänrytmin kiihtyminen ja materialismi tuntuu virkeällekin veteraanille

ÄÄNEKOSKEN sotaveraanit ry:n toiminnassa Kalervo on ollut yrittäjäuransa lopusta asti. Yhdessä tekeminen pitää mielen ja kropan virkeänä. Muiden veteraanien kanssa mies tuntee yhä selvän yhteyden. – Veljeä ei jätetä.

Me täällä ÄKSän toimituksessa saamme kaiken työn keskelläkin nauttia jouluilosta. Jouluapukeräykseen on nimittäin tuotu röykkiöittäin tavaraa, joista kymmenet vähävaraiset perheet saavat jouluiloa. Ihan on itkussa ollut pitelemistä, kun ihmiset ovat tupsahdelleet pussukoiden kanssa ovesta auttaakseen toisia. Muistakaa siis joulun alla toimittajia. Vaikka kiirettä on, niin me haluamme olla mahdollisimman paljon mukana äänekoskelaisessa joulutunnelmassa. Kertokaa missä tapahtuu ja kutsukaa käymään! Vuoden viimeisen lehden ilmestyttyä tulee se hetki, jolloin saa juoda kupposen glögiä ja nauttia perheen kesken joulusta, ilman muistivihkoa ja järjestelmäkameraa. Se hetki on kuitenkin lyhyt, sillä joulunakin pitää toimittajatontun päivystää, siltä varalta, että Joulupukki ajaa reellä puuhun. Milka Krogerus

3


Ilkka Saarenpää Toivon, että Suomen itsenäisyyspäivän alla suomalaiset kokevat suurta kiitollisuutta sotiemme veteraaneja kohtaan. Veteraanit eivät vain taistelleet itsenäisen Suomen säilymisen puolesta, vaan osallistuivat sodan jälkeen myös Suomen jälleenrakentamiseen. Koko Suomen nykyinen hyvinvointi ja taloudellinen vauraus on jälleenrakentamistyön ansiota, jota pystyttiin sotakorvausten ohella tekemään. Unohtaa ei sovi sitä, että myös 400 000 evakon asuttaminen tehtiin niukissa oloissa mahdolliseksi. Kiitos kuuluu myös veteraanien puolisoille ja leskille, heidät täytyy muistaa aina kun veteraaneista puhutaan. Se, mitä Suomen eteen tehtiin on valtavan suuri saavutus aivan tavallisilta ihmisiltä Äänekoskella tunnuksen omaavia veteraaneja on elossa enää alle 50. Keski-Suomessa heitä on 772. Suomessa elokuun lopussa veteraaneja oli 18758, joista miehiä 10 488 ja naisia 8270. Veteraaneista yli 95-vuotiaita on 2880 ja yli 99- vuotiaita 229 Suuret ikäluokat, me, joiden oma isä joutui rintamalle, arvostaa veteraaneja ja tämä arvostus näkyy. Nuoremmalla polvella ei ole kontakteja sodankäyneisiin henkilöihin, joten toivon, että heille jaetaan informaatiota itsenäisen Suomen pelastajista. Suomen 100-vuotisjuhlan alla on hyvä virittää keskustelua ja muistuttaa nuorisoa isänmaamme pelastajien teoista ja uhrauksista. Tämä on arvokas perintö ja meidän on huolehdittava siitä, että myös tulevat sukupolvet tulevat tietoisiksi tästä. Joka syksy varusmiesten suorittama veteraanikeräys aiheuttaa keskustelua keräystulon ohjautumisesta veteraanien käyttöön. Kerätyistä varoista 97 prosenttia jää paikallisille veteraaneille. Raha käytetään muun muassa, hierontaan, jalkahoitoon, ateriakorvauksiin, siivouspalveluun ja kotona asumisen tukemiseen. Kattojärjestöllämme Veteraaniliitoilla ei ole huhuttuja omaisuuksia: jos järjestön omaisuus jaettaisi veteraanien kesken, niin summa olisi 47 euroa. Jokainen itsenäisyyspäivä on yhtä arvokas, niin tämä 99-vuotispäivä kuin ensi vuoden 100-vuotisjuhlat. Veteraaneja on kutsuttu tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolle erityisen paljon, ensi vuonna heitä on huomattavasti vähemmän juhlimassa 100-vuotisen Suomen itsenäisyyttä.

Joulukadut avattiin Äänekoskella ja Suolahdessa 25. marraskuuta. Paikalle saapui valtavat määrät ihmisiä nauttimaan joulun tunnelmasta ja Lättähattu-junan nostalgisesta kyydistä. Joulu on nyt auki!

Hyvää itsenäisyyspäivää! Ilkka Saarenpää Suolahden sotaveteraanien puheenjohtaja

Olisiko Äänekosken syytä irrottautua yhteistyöstä Laukaan ympäristöterveyden huollon kanssa ja etsiä yhteistyökumppani toisaalta?

Irrottautumista Laukaan Tiedottaminen ja vesiympäristöterveydenhuol- kriisin hoitaminen Laulosta on mietitty. Meillä kaan yth:n toimesta on on pitkä sopimus, ja irtisa- aiheuttanut keskustelua. nomisaika on kaksi vuot- Itse vaurio ja kriisin aita. Vuonna 2019 ympäris- heuttaja ei ole ympäristötöterveydenhuolto siirtyy terveydenhuolto. Kriisin maakuntahallinnon alai- hoitaminen on ympärissuuteen. tötoimen asia. Havaitut ongelmakohdat ovat korjattavissa, mutta yhteistyökumppanin vaihtaminen ei ole ratkaisu vaan viranomaisten ja johtajien toiminta on selvitettävä ja tehtävä selvät ohjeet ja korjaukset. Kari Kiiskinen

4

Matti Tiusanen

Ei mielestäni tässä tilanteessa, jossa ympäristöterveydenhoito on kunnista maakunnille siirtyvä tehtävä. Äänekosken ja tulevan maakunnan välillä tulee huolehtia  siitä, että se on mahdollisimman toimiva. Vesikriisistä tuli varoittava esimerkki koko Suomelle virheellisten rakenteiden vuoksi. Nokian jälkeen kaikki yhtenevät rakenteet pitivät olla kiellettyjä.

Maan hallitus ehdottaa, että ympäristöterveydenhuolto siirretään SOTE –ratkaisun yhteydessä maakunnallisesti hoidettavaksi vuoden 2019 alusta alkaen. Ei kannata tuhlata tässä vaiheessa voimavaroja muiden ratkaisujen etsimiseksi. Parantala-Honkolan alueen vesikriisi pitää nyt käydä eri osapuolten kesken läpi ja tehdä tarvittavat korjaukset ja johtopäätökset tulevaisuutta varten.

Nyt kun vesikriisi alkaa rauhoittua, on syytä selvittää koko prosessi, mitä tapahtunut ja miten vastuukysymykset on hoidettu. Aina on parannettavaa. Voidaanko nykyinen prosessi säilyttää niin, että ollaan otettu opiksi tämän kriisin heikot kohdat. Välttämättä uuden yhteistyökumppanin etsiminen ei paranna tilannetta. Äänekosken kaupungin on myös oltava prosessissa aidosti mukana.

Irrottautuminen on iso asia Yhteistyö eri toimijoiden ja se tulee miettiä tark- välillä ei ole toiminut. Ymkaan onko tähän tarvetta päristöterveydenhuolto juuri nyt. Olisi tärkeäm- siirtynee maakuntahalpää miettiä, mitä on voitu lintoon sote-uudistuksen oppia ja mitä parannetaan myötä 1.1.2019. Nykyinen ettei näin enää jatkossa kä- isäntäkuntasopimus olivisi. Uskon että asian osai- si irtisanomisajan vuokset ovat varmasti pyrkinyt si voimassa joka tapauktekemään parhaimpansa, sessa siihen asti. Vaikka mutta nämä vesikriisit on aihetta olisi, yhteistyön sen verran uusia ja harvi- purkamiseen ei kannata naisia, ettei näistä ole valta- panostaa nyt, vaan maakunnallisesti paljon tietoa kuntahallinnon suunnitkuinka tulee toimia. telun yhteydessä.

Marke Tuominen

Matti Virtanen

Martti Isoviita

Marja Kolari

Kimmo Tuikka

148 · 20 16

| Ä KS


Toimeentulotuen verkkoasiointi avataan 12.12. osoitteessa www.kela.fi/ asiointi. Voit toimittaa myös liitteet verkossa! Liitteeksi riittää selkeä kännykällä otettu kuva.

Toimeentulotuki uudistuu Perustoimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelan tehtäväksi ensi vuoden alussa. Äänekoskella siirrytään uudistukseen ilman siirtymävaihetta, heti tammikuun alussa. TEKSTI JA KUVA: MARJO STEFFANSSON

T

oimeentulotukiuudistuksen yksi tavoite on tasavertaisuuden lisääminen. Myös tuen saannin nopeutuminen on yksi tärkeä uudistuksen aihe. Tammikuun toimeentulotukea on syytä hakea jo joulukuun 12. päivä. Äänekoskella ei ole siirtymävaihetta, vaan Kela aloittaa palvelun maksajana vuoden alussa. ÄKS kysyi, onko uudistus hyvä, jopa mullistava. – Tätä on jo 80-luvulta asti suunniteltu. Uskon, että tasavertainen kohtelu kuntien välillä lisääntyy. Erityistä hyvää uudistuksessa on se, että Kelalla on tiedossa hakemukseen vaikuttavat muut päätökset jo valmiiksi. Tämä nopeuttaa asiakkaan prosessia varmasti. Myös meille on varattu siirtymävaiheeseen lisää henkilöstöä vastaamaan kysymyksiin, ettei kenenkään tarvitse jäädä asian kanssa yksin pähkäilemään, sosiaalityöntekijät Kirsi Karttunen ja Suvi Lupsakko sanovat. ENSIMMÄISEEN hakemukseen Kela tarvitsee liitteeksi pankkitiliotteet kahdelta kuukaudelta. – Viimeinen myönnetty toimeentulopäätös pitää liittää hakemukseen mukaan. Eli joulukuun päätös on syytä säästää, muistuttaa Kirsi Karttunen Suo-

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

lahden sosiaalitoimistosta. Jos hakija haluaa, voi toimeentulotuen maksaa suoraan vuokranantajalle. Myös muita laskuja voi maksaa suoraan. – Maksusitoumukset lääkkeisiin menee sähköisesti apteekkiin. Kela kehottaa ohjeissaan, että tammikuun tuesta olisi hakemus tehtävä viimeistään joulukuun puoleen väliin mennessä. Kun verkkopalvelu aukeaa 12. Joulukuuta, hakemus kannattaa tehdä heti. Käsittelyaika on sama, eli päätös tulee seitsemän arkipäivän kuluessa. Kelalla on tietyt maksupäivät, joten jos hakemus on saapunut ajoissa maksupäivä on ensimmäinen mainittu pankkipäivä. Eli, jos hakemus on lähetetty hyvissä ajoin, tuki on tilillä 2. tammikuuta, Suvi Lupsakko sanoo. TÄYDENTÄVÄ ja ehkäisevä toimeentulotuki jää edelleen sosiaalitoimen hoidettavaksi. – Jos hakemuksessa on sellaisia seikkoja, jotka eivät kuulu perustoimeentulotuen piiriin, niin Kela siirtää automaattisesti hakemuksen sosiaalitoimistoon, Karttunen sanoo. Myös akuutissa tilanteessa Kela käsittelee hakemuksen kiireellisenä. – Kiireellisyys täytyy silloin mainita hakemuksessa. Käsittelyaika on yksi tai

kaksi päivää. Jos hakemuksessa on jotain sellaista, että Kela ei voi päätöstä tehdä, hakemus siirtyy meille verkon kautta, Karttunen painottaa. Jos ei ole käytössä nettiä, voi hakemuksen jättää myös paperisena Kelan toimistoon. – Uskon, että käsittely nopeutuu, sillä Kelalla on valmiiksi tiedot muista maksetuista etuuksista, kuten myös verottajan tiedot. En osaa ennustaa millainen ruuhka vuoden alussa tulee olemaan, Karttunen jatkaa.

kemuksen kanssa on ongelmaa. Myös muuta uudistusta on luvassa, sillä joulukuun lopulla, viikolla 51, Äänekosken sosiaalitoimisto muuttaa kaupungintalolta Äänekosken vanhaan terveyskeskukseen, Lupsakko kertoo. Verkkohakemukseen Kelalle riittää liitteistä otettu kännykkäkuva. – Tämä myös helpottaa hakemuksen tekemistä, Karttunen muistuttaa. Kelan sivuilla on käytössä toimeentulolaskuri, jolla voi laskea onko oikeutettu tukeen.

ÄÄNEKOSKELLA on tehty linjaus, että tukiuudistus otetaan käyttöön heti vuoden alusta. Hakemuksen voi laittaa Kelaan vireille myös puhelimitse. Liitteet tarvitsee toimittaa tästä huolimatta. – Tähän palveluun tarvitaan soittoajan varaus. Hakemuksen voi täyttää myös missä tahansa Kelan konttorissa, Lupsakko muistuttaa. Suvi Lupsakko tekee Suolahden sosiaalitoimistossa toimeentulotukipäätöksiä vuoden loppuun saakka. Suolahdessa ei Kelan konttori ole auki kuin ajanvarauksella keskiviikkoisin. – Siirryn tammikuussa Äänekoskelle, ja jos tulee tenkkapoo, voi käydä kysymässä aamupäivällä 9-12 välissä, jos ha-

ONKO UUDISTUS hyvä, vai joutuuko toimeentulotuenhakija entistä syvemmälle byrokratian rattaisiin? – On semmoinen tunne, että jos Kela pystyy käsittelemään kaikki hakemukset, on asiointi jouhevaa. Asiakkaan ei tarvitse aina toimittaa lippuja ja lappuja liitteeksi, sillä Kelalla on tietoa, mitä taas sosiaalitoimella ei ole. Nyt on saatavana henkilökohtaista kontaktia puhelimen välityksellä jos Kelan konttori ei ole vieressä. Kela on satsannut palvelun sujuvuuteen ja on rekrytoinut ensi ruuhkaan satoja vastaajia puhelinpalveluun.

5


Karjalanpaistille pitkä jono Biotuotetehtaan vilkkaimmat kuukaudet näkyvät myös työmaaruokalassa. Keittiössä tiedetään jo tarkasti, mitä lounastajat haluavat lautasilleen. TEKSTI JA KUVA: TAIJA KOLEHMAINEN

J

ättimäinen tehdaskokonaisuus ei valmistu tyhjällä vatsalla. Metsä Groupin biotuotetehdastyömaan laidalle pystytetyssä konttiravintolassa valmistetaan kiireisimpinä päivinä lounasta noin tuhannelle syöjälle. Suomen suurimmaksi tituleeratussa konttiravintolassa tarjotaan päivittäin aamupalaa, lounasta ja iltapäiväkahvit. Keittiöpäällikkö Päivi Pajunen (vas. kuvassa) kertoo, että ensimmäiset asiakkaat jonottavat ovien aukaisua jo pian kuuden jälkeen aamulla. – Tarjoamme täällä perushyvää kotiruokaa. Lämpimän lounaan on oltava niin täyttävää, että ulkonakin jaksetaan tehdä töitä, Pajunen sanoo. Konttiravintolassa on ruokittu biotuotetehtaan pystyttäjiä viime vuoden lokakuusta asti. Tällä hetkellä nälkäisiä riittää reilusti, sillä viereinen rakennustyömaa kuhisee juuri nyt huipussaan. Vilkkaimpina päivinä työntekijöiden lukumäärä nousee jopa 3 000 henkilön tienoille.

TYÖMAA-ARKI luistaa hyvin kiirekuukausinakin, vaikka tilaa käyvien tehtaiden kyljessä on vain rajoitetusti. Ihmismäärän kasvutahti on laskettu tarkasti etukäteen. Myös konttiravintolassa valmistauduttiin syksyn työntekijäryntäykseen. Ravintolan toinen 60-metrinen ruokasali avattiin käyttöön kesällä. – Kiireisimmän lounastunnin aikana olisi mielenkiintoista nähdä lintuperspektiivistä, kuinka työntekijät valuvat kohti ravintolaa kuin muurahaisvana työmaan joka nurkalta, Pajunen nauraa. Ravintolapäällikkö Marko Hynynen (vas. kuvassa) arvioi, että noin puolet biotuotetehdastyömaalta käy syömässä konttiravintolassa. Osa suuntaa Metsä Fibren käyvän tehtaan lounaalle ja joillakin on mukana omat eväät. Varsinkin käyvän sellutehtaan ruokalassa palvellaan tehdasalueen työntekijöitä keittötilojen äärirajoilla. Ravintolan järjestystä ja lounaslistaa on jouduttu laittamaan uusiksi. – Mietimme viikottaiset ruokalistat

molempiin henkilöstöravintoloihin niin, ettei yhteen paikkaan syntyisi toista huomattavasti enemmän jonoa ja painetta, Hynynen kertoo. Marko Hynynen toimii ravintolapäällikkönä kaikissa Metsä Groupin henkilöstöravintoloissa Äänekosken ja Suolahden alueella. KONTTIRAVINTOLASSA luotetaan konstailemattomaan konseptiin. Vuosi sitten avatussa keittiössä tiedetään jo tarkasti, mitkä ruoat maittavat biotuotetehtaan työmaalla parhaiten. Pisimmät jonot syntyvät, kun tarjolla on karjalanpaistia, lihapullia tai silakkapihvejä. – Alkuun kokeilimme hieman liian eksoottisia vaihtoehtoja. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että wokki ja tomaattisilakat eivät innosta, joten jätimme ne kokonaan pois, Hynynen kertoo. Konttiravintolassa tarjotaan lounaalla vain yhtä ruokavaihtoehtoa, jonka pääraaka-aine eli liha tai kala annostellaan valmiiksi lautasille. Näin lounaan hinta

pystytään pitämään jokaisen kukkarolle sopivana. – Ilokseni olen työssä huomannut, että vuosikymmenten aikana varsinkin miesten lautasmalli on muuttunut huomattavasti parempaan suuntaan. Täällä lounastajat kasaavat lautaselleen reilusti salaattia ja vihanneksia, Päivi Pajunen sanoo. Pajusen alaisuudessa toimiva konttiravintolan kymmenpäinen henkilökunta on palkattu lähiseudulta. Perjantain lounasvuorossa olevat 19-vuotiaat äänekoskelaiset Marika Kuivakangas (oik. kuvassa takana) ja Viivi Hänninen (oik. kuvassa edessä) pääsivät töihin biotuotetehdastyömaalle suoraan POKEn koulunpenkiltä. – Kun tiedämme tarkasti, mitä ja milloin tehdä, niin kiireenkin keskellä työskentely on melko letkeää tällaisessa ympäristössä, keittiöpäällikkö Pajunen vakuuttaa seuratessaan lounaan edistymistä.

Kiireisimmät kuukaudet M

etsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaa pyörii nyt huippulukemissaan. Päivittäin biotuotetehdasta pystyttää keskimäärin 2 500–2 600 henkilöä. Suuri biotuotetehtaan rakentajien määrä näkyy Äänekoskella varsinkin kauppojen käytävillä. Äkkinäinen työntekijäryntäys on aiheuttanut katukuvaan myös levottomuutta ja poliisi on joutu-

6

nut puuttumaan häiriötilanteisiin. Biotuotetehdasprojektin projektijohtaja Timo Merikallio painottaa, että tällaisiin tilanteisiin suhtaudutaan vakavasti. – Olemme kirjoittaneet kaikille sopimuskumppaneillemme kirjeen, jossa kerromme suhtautumisemme järjestyshäiriöihin sekä huomauttaneet, että poliisi lisää tarvittaessa näkymistään ja

tiukentaa suhtautumistaan järjestyshäiriöihin, Merikallio kertoo. – Meille on erittäin tärkeää, että myös biotuotetehtaan rakentamisen aikana eläminen sujuu alueella normaalisti ja tämän eteen teemme kaikkemme. Biotuotetehdastyömaalla valtava urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden kokonaisuus pysyy hallinnassa ja työmaa turvallisena järjestelmällisellä valvonnalla.

Pääsy porttien sisäpuolelle myönnetään vasta, kun urakoitsijoiden tilaajavastuuasiat on tarkistettu ja työntekijät käyneet turvallisuuskoulutuksen. Työmaan sisällä valvontaa tehdään jatkuvasti muun muassa puhalluttamalla työntekijöitä ja seuraamalla henkilökohtaisten suojaimien käyttöä. Työmaan vilkkaimmat kuukaudet jatkuvat ensi vuoden alkupuolelle.

148 · 20 16

| Ä KS


jossa yhdessä toimitaan yksilön eduksi, Liisa Muli lisää. – Haluamme panostaa ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön. Eri toimijoiden kanssa pohdimme, että miten tätä sanomaa saisi parhaiten esille, palvelujohtaja Mirja Ahoniemi sanoo.

Päämääränä hyvinvointi Hyvinvointipäivässä on hyvässä suhteessa asiaa ja hauskuutta. TEKSTI JA KUVA: MILKA KROGERUS

E

nsimmäisen yleisen rokotuspäivän yhteydessä järjestetty hyvinvointi -päivä toi vaihtelua terveyskeskuksen arkeen. Rokotusjonot ulottuivat aamupäivällä ulos, ja sisällä väkeä oli tungokseksi asti. Jonotusrupeaman lomassa oli mahdollisuus tutustua eri järjestöjen toimintaan tai vaikka vähän jumpata kuntosalilla. Hyvinvointipäivä järjestettiin ensim-

mäistä kertaa yleisen rokotuspäivän yhteydessä. – Piikille tulin, mutta oli niin kovasti jonoa, että päätin vähän kierrellä. Kävin vähän jumppaamassa yläkerrassa ja nyt menen katsomaan kuntosalia, 65-vuotias rouva kertoo. PÄIVÄN AIKANA eri järjestöt, opiskelijat ja Äänekosken kaupungin

väki esittelivät omaa toimintaansa matalan kynnyksen periaatteella. – Nämä päivät ovat tärkeitä, jopa ehdottomia. Tapahtuman järjestämisessä tarvitaan aina se yksi ihminen, joka laittaa kaiken liikkeelle ja saa muut toimijat innostumaan, Pirjo-Liisa Viinikka Keski-Suomen Mielenterveyskuntoutujista sanoo. – Tämän pitäisi olla joukkuepeliä,

TERVEYSKESKUKSEN kauniiseen atriumiin oli koottu pieni rata, jossa pääsi testaamaan oman toimintakykynsä rajoja. – Kaikki mikä perustuu liikuntaan on hyvästä. Nuorisostakin saa olla nykyään huolissaan, kun kulkevat kadullakin selkä kyyryssä ja istuvat kaikki päivät tietokoneella, radan suorittanut Heikki Sorri sanoo Hyvinvointipäivän sisältö oli monipuolinen aina suun terveydestä mielenterveyteen ja erityisliikuntaan saakka. Päivän aikana sai tutustua myös terveyskeskuksen omaan kuntosaliin. – Monipuolisessa päivässä on hyvässä suhteessa asiasisältöä ja hauskuutta. Tämän tapaisia teemapäiviä tulisi lisätä ja korostaa nimenomaan ennakointia ja toimintakyvyn ylläpitämistä, Ahoniemi sanoo. TEEMAPÄIVIEN toteutus elää jatkuvasti ja niitä järjestetään tasaisin väliajoin. Päämääränä olisi saada aikaan toimiva konsepti, joka palvelisi mahdollisimman monia. – Innolla odotamme kuntalaisten mielipiteitä ja kehitysideoita, Ahoniemi sanoo.

Kotiruokalounas

PARASTA SUUREEN JA PIENEEN NÄLKÄÄN!

arkisin

klo 10.30-13.30

6

alk. Avoinna ma-pe 10-22, la-su 11-22 Kauppakatu 23, Äänekoski p. (014) 523 292

50

Avoinna klo 7-14.30

HÄMEENTIE 1 • puh (014) 523 901 www.pannu-kakku.fi

Palvelemme Ark. 5.30-21 • La-Su 8-20 Kotakennääntie 55 www.neste-aanekoski.fi

• Keittiö palvelee ark. 10-21 • La-Su 11-20 • AAMUPALA ark. 5.30 -9.00 • LOUNAS Ma-Pe 10-15 • La-Su 11-14

Ma-pe 6-21 La 8-21 Su 9-21

Shell Äänekoski

Torikatu 9 p. 0207 811 611

Äksän jouluiset teemalehdet ilmestyvät: To 15.12. Joulun lahjat Ti 20.12. Viimehetken lahjavihjeet ja joulutervehdykset Laittamalla joulutervehdyksesi ÄKSään tuotat samalla jouluiloa seutumme vähävaraisille lapsiperheille.

Soita ja varaa Pirjo puh. 040 565 0941 Marjut puh. 040 730 4234

www.äks.fi


■■ Se on loppu lähellä ennen alkua. Ajastaika oli samanlainen myös vuonna 1966. Mitäs 50 vuotta sitten tapahtuikaan? 1. Minkä lähellä tehtaita sijaitsevan maa-alueen Metsäliiton Selluloosa Oy päätti luovuttaa ÄU:n käyttöön liikuntapaikaksi? 2. Minkä liikuntapaikan rakentamiseen Suolahden yhteiskoulu sai luvan kouluhallitukselta? 3. Minkä sarjan mestaruuden Liimattalan Nuorisoseura voitti Nuorten Keskustan Liiton Kulttuurimestaruuskilpailuissa? 4. Minkä kunnan valtuusto päätti liittymisestä Äänekosken kauppalaan? 5. Minkä lajin kala saatiin ensimmäisen kerran Sumiaisjärvestä? 6. Mikä voimalaitos aloitti sähköntuotannon? 7. Mitkä kaksi merkittävää siltaa avattiin liikenteelle? 8. Urho ja Huima pelasivat noususta jalkapallon Suomisarjaan. Kumpi voitti? 9. Mikä palloilujoukkue pelasi valtakunnallisen cupin finaalissa? 10. Sisä-Suomen sairaala sai aivan uudenlaisen sairaanhoitajan, ensimmäisen laatuaan. Millaisen? Oikeat vastaukset sivulla alla.

Erään tunnetun fiktiivisen hahmon, iäkkään miehen kotia on käynyt vuonna 2014 ilmestyneen romaanin mukaan käynyt ainakin kerran hoitamassa tummahipiäinen, äänekoskelaislähtöinen mies. Mistä hahmosta on kysymys? Vastaus ÄKSän toimitukseen tai osoitteeseen toimitus@aksa.fi viimeistään maanantaina 12. joulukuuta. Oikein vastanneiden kesken arvotaan 15 euron lahjakortti Pirjon Burgeriin.

Taiteen juurille ■■ Äänekosken taidemuseossa nähdään monisyinen ja laaja näyttely Juuret, joka tuo yhteen neljä äänekoskelaista eri alan taiteilijaa. Outi Heinonen, Emmi-Inkeri Rimpilä, Päivi Aura ja Tuuli Vuorinen-Oras täyttävät taidemuseon tanssilla, valokuvalla, grafiikalla, korutaiteella, sanataiteella ja näitä yhdistelevillä teoksilla. Juuret-nimi johtaa yhteisistä kotikonnuista, sekä taiteen lähtökohdista. – Kaikki voivat löytää itsestään taiteen, koska luovuus on meissä kaikissa sisällä. Ja taiteen keinoin voi myös voimaantua itsensä kautta, Outi Heinonen sanailee. Näyttelyssä myös kävijä pääsee olemaan oman elämänsä taiteilija muokkaamalla Living Puzzle, teosta ja sen kymmeniä kuvia uudeksi teokseksi. Rimpilän luomien valokuvien pohjalta tehty lautapeli antaa myös hienon mahdollisuuden hiljentyä hetkeksi taiteen keskelle.

X148 arvuutti aikaa: minkä vuoden syksynä näyteltiin Dickensiä, sellutehdas valitsi ensi kertaa opiskelijoita ammattikouluun, radiopuhelintehtaalle ryhdyttiin rakentamaan lisätiloja, Nurmi palasi Huimaan ja huhuttiin Sisun tuotannon myynnistä? Äänekosken Teatterin, POKEn, Nokian, Huima-futiksen ja traktoritehtaan asioista oli edellämainittuun tapaan puhe syksyllä 1996. 20 vuoden takaiset tapahtumat osasi yhdistää kaksi vastaajaa. Vapaavalintaisen kulinaarisen nautintoyhdistelmän saa 15 eurolla nautittavakseen Heikki Mannström.

10. Miespuolisen

Juuret - Voimaa, eheyttä ja yhteyttä valokuvin, installaatioin, maalauksin ja tanssien, Äänekosken Taidemuseolla 9.11.–22.1, suljettu ti 6.12. su 25.12. sekä su 1.1.

Kauneimmat joululaulut ■■ Kauneimmat joululaulut kajahtavat jälleen pitkin kyliä. Katso tarkat ajat ja paikat tämän lehden sivulta 22.

joukkue 9. Äänekosken yhteiskoulun koripallo8. Urho 7. Kotakennään ja Matilanvirran sillat 6. Hietamankosken 5. Ankerias 4. Äänekosken maalaiskunnan 3. Näytelmäsarjan 2. Uimahallin 1. Äänemäen pohjoisrinteen

Toinen adventtisunnuntai 4.12. é

Caf

-30% Geelilakkaukset kynsiin 15€ (25€) Ripsien ja kulmien kestovärjäys10€

ANNA

Värit ja kiharakäsittelyt

Café Annan maistuva perinteikäs Joululounas 19.-20.12. klo 11-17 Suuremmat ryhmät pöytävarauksin: 014-522 985 Tervetuloa jouluiseen Annaan nauttimaan lämpimästä glögistä, joulun tuoksusta ja tunnelmasta.

Keiteleen Joululounas 7.-21.12. 2016

KATTAUKSET klo 12.00 ja klo 13.30

www.hotellikeitele.fi

8

(ma-pe) Kysy myös iltakattauksia! Puh. 0207 514 650

32€

Pe 2.12. Jarkko Järvenpää & Helmenkalastajat La 3.12. Mielensäpahoittajan poika, Myrkynkeittäjät Pe 9.12. Ilta-aurinko, La 10.12. Tommi Soidinmäki Sumppila Clubilla jatkot!

Tule valmiiseen Jouluun!

• 351 € /hlö/1 hh • 321 €/hlö/2 hh Sis. 3 vrk majoitus, jouluiset puolihoitoruokailut, jouluohjelmaa, kylpylän käytön. Voimassa: 23.–26.12.16.

Varaa p. 030 608 50

Muista

Lahjakortti Kauppakatu 21 Puh. 040 763 9999 Tarjoukset voimassa vuoden 2016 loppuun.

Pikkujoulu / synttäriMYTKEET Liput 4€ La 3.12. Cover Duo

myynti@summassaari.fi

Lanka 0,0828 €/puh + 0,032 €/min. Gsm 0,192 €/min. Sis. alv 24%.

Summassaarentie 180, 43100 Saarijärvi www.summassaari.fi

KYLPYLÄHOTELLI - SPA HOTEL Summassaarentie 180, FI-43100 Saarijärvi +358 (0)30 6085 100 • fax +358 (0)30 6085 200

Ma - Ti Suljettu ● Ke - To 15 - 21 (02) ● Pe 15 - 02 ● La 12 - 02 ● Su 12 - 20 148 · 20 16

| Ä KS


Musiikki To 1.12. ■■ klo 18-22 Nuorten itsenäisyyspäivän juhla 2016 Nuorisokeskus Spotissa. Klo 18.30 Tuuli ja Niko, klo 19.15 Mansesteri, klo 20.15 Elias Kaskinen ja Päivän Sankarit. Tilaisuus on maksuton, sisään pääsee 300 ensimmäistä, joten tulethan ajoissa paikalle! Järj. Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut Pe 2.12. ■■ klo 19.00 Leif Lindeman & Avec Suolahtisalissa. Konsertti on loppuunmyyty! Järj. Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry, Ääneseudun paikallisosasto ■■ Gian & Kamala Bar Hurmoksessa. La 3.12. ■■ Pikkujoulu/synttärimytkeet Killingissä. Esiintymässä CoverDuo. Liput 4 euroa Su 4.12. ■■ klo 15-20 Kievarin karaokekerho Kartano Kievarilla. Su 4.12. ■■ klo 18 Satu Rantasen Joululaulu konsertti Vanhalla Riihelällä, Riiheläntie 64, Äänekoivisto. Liput 10 euroa sisältäen torttukahvit. Järj. Vanha Riihelä/Äänekoiviston Pitopalvelu Ok Ma 5.12. ■■ Los Astronauts Pub Markuksessa, K-18. Liput 5 euroa ■■ Itsenäisyyspäivän Juhlat Pub Viljoksessa. Liput 3 euroa Ke 7.12. ■■ klo 18.30 alkaen Kamarikuoro Sonore - Lumiunelmien Joulu Kahvila Willessä. Liput 15 euroa, sisältää glögi- tai kahvi/teetarjoilun. Ennakkomyynti Kahvila Willessä Pe 9.12. ■■ klo 20.30 Popeda Kartano Kievarilla. Lämmittelijänä yllätysvieras, alakerrassa karaoke. K-18. Liput 20 euroa. Lipunmyynnin linkki: http://www.lippuagentti.fi/event/view?id=2291 ■■ K-System with Max Millian Bar Hurmoksessa. Liput 8 euroa. La 10.12. ■■ klo 16 Laulun taikaa -karaokekilpailu Kartano Kievarilla. ■■ klo 17 Mieskuoro Metsot ja Kamarikuoro Sonore Suolahtisalissa. Koko perheen joulukonsertti. Johtaa Kimmo Tuuri ja Malla Kärkkäinen. Liput 12 euroa. Liput tulevat lähiaikoina ennakkomyyntiin: Kulttuuritoimisto, Kahvila Päivänpaiste ja kuorolaiset ■■ Popkone Pub Markuksessa, K-18. Liput 5 euroa. ■■ Lamourette Pub Viljoksessa. Liput 5 euroa Su 11.12. ■■ klo 15-20 Kievarin karaokekerho Kartano Kievarilla.

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

Ti 13.12. ■■ klo 18 Leif Lindemanin joulukonsertti Konginkankaan kirkossa. ■■ klo 19 Äänekosken Naiskuoro ja Kamarikuoro Cantinovum Suolahtisalissa. Kuorojen yhteinen joulukonsertti. Liput 12 / 8 euroa Tanssi&Teatteri La 3.12. ■■ klo 20 Teemu Roivainen & Neliveto Kartano Kievarilla. Vuorohaku. K-18. Liput 16 euroa. Alakerran karaokeen vapaa pääsy. To 8.12. ■■ klo 18 Nappulatanssiryhmien joulukimara Painotalo, isossa salissa. Vapaa pääsy. Järj. Koskelan Tanssi Pe 9.12. ■■ klo 19 Teatteri Eurooppa Neljä: Albatrossi & Heiskanen Suolahtisalissa. Musiikkinäytelmä. Liput: 20 / 18 euroa. Ennakkomyynti: lippu.fi. Järj. Teatteri Eurooppa Neljä La 10.12. ■■ klo 15 Meidän talossa tapahtuu -joulunäytös & Omat Tanssit -katselmus Painotalon isossa salissa. Järj. Koskelan Tanssi ■■ klo 20 Tulipunaruusut Kartano Kievarilla. Vuorohaku. K-18. Liput 16 euroa. Alakerran karaokeen vapaa pääsy. Su 11.12. ■■ klo 15 ja 18 Meidän talossa tapahtuu -joulunäytös & Omat Tanssit -katselmus Painotalon isossa salissa. Järj. Koskelan Tanssi Näyttelyt

21.11.-16.12. ■■ Haituloita - Tanja Koskisen valokuvanäyttely Suolahden kirjastolla. Ma-ke 12-19, to-pe 10-16 Vapaa pääsy. 1.-29.12. ■■ Jyväskylän Taiteilijaseura ry: Talvi Hoikkassalissa. Ma-pe klo 10-19, la klo 10-14. Huom. ma 5.12. klo 10-15, ti 6.12. suljettu, la 24.12. suljettu, ma 26.12. suljettu. Vapaa pääsy. Järj. Jyväskylän Taiteilijaseura ry ■■ Äänekosken Taiteilijaseuran talvimaalauksia Ikkunagalleriassa joulukuun ajan. ■■ Katri Hernesmaan muotokuvia ja ihmistutkielmia Leipomo-Kahvila Päivänpaisteessa 29.11.2016 -22.1.2017 ■■ Juuret – Voimaa, eheyttä ja yhteyttä valokuvin, installaatioin, maalauksin ja tanssien -näyttely Äänekosken taidemuseolla. Huom! Suljettu ti 6.12., su 25.12. sekä su 1.1. Liput 3 / 2 / 0 euroa tai Museokortilla Liikunta La 3.12. ■■ klo 16 Miesten koripallo-ottelu Liikuntatalolla. Äänekosken Huima – Oulun NMKY II Ke 7.12.

■■ klo 17 Naisten SM-koripallo-ottelu Liikuntatalolla. Huima – Hyvinkään Ponteva Muut To 1.12. ■■ klo 17.30-19 Syksyn kirjailta Kirjastolla. Helminen, Marjut: Appelsiinilehto Pe 2.12. ■■ klo 10-14 Ääneseudun Ilona ry:n Joulumyyjäiset Onnimannilassa. ■■ klo 18 Konginkankaan joulunavaus Kongin Kulumalla. Torilla on joulumarkkinat, Konginkankaan Eläkkeensaajien myyjäiset kirjaston kerhohuoneella klo 12-20. ■■ klo 20.30 Tomi Haustola ja Antti Syrjä -stand up Kartano Kievarilla. K-18. Liput 15 euroa La 3.12. ■■ klo 12 Kinkkupokeri Pub Viljoksessa. Su 4.12. ■■ klo 15 Hietaman Nuorisoseuran perinteinen perhepikkujoulu Nuorisoseurantalolla. Ma 5.12. ■■ klo 11 Työttömien itsenäisyyspäivän juhlalounas Suolahden työttömien ruokalassa, kansantalolla. Tilaisuudessa kansanedustaja Anna Kontula avaa Luokkalaki -kirjaansa. Ti 6.12. ■■ klo 11.30 Itsenäisyyspäivän juhla Äänekosken kaupungintalolla. Ke 7.12. ■■ klo 11.30-13 Ikääntyvien yliopisto Koskelassa. Muovit, hormonit ja muut ihmisjätteet vesistöissämme. Etäluento ■■ klo 14 Onko terveysvalistus parantanut suomalaisten terveyttä? -luento Koskelassa. Ikääntyvien yliopiston etäluento ■■ lo 17 Joulun Taikaa Koskelassa. Joulupajoja, musiikkiesitys. Hinta 5 euroa / hlö tai 10 euroa / perhe (sis. työpajat sekä riisipuuron kahviossa) Pe 9.12. ■■ Iloisten ihmisten jouluostosmatka Tuurin kyläkaupalle Lättähatulla. ■■ klo 17 Sumiaisten joulutori Sumiaisten koulun alueella. Riisipuuroa, joulupukki, glögiä ja pipareita. Järj. Sumiaisten kyläyhdistys ■■ 18 - 20.30 Kids´ Action night Asemakadun koululla. Järj. Suolahden helluntai- ja vapaaseurakunta La 10.12. ■■ klo 10-15 Jouluaskartelu kurssi Spotissa. Hinta ei jäseneltä 5 euroa ja 4H-jäseniltä 3 euroa. Leila Muli opastaa Su 11.12. ■■ klo 12-16 Perinteiset Naisten messut Koskikeskuksessa ja Keskusaukiolla.

Piilonen itsekäs rautatieasiassa WIIPURIN SANOMAT -LEHTI 14. JOULUKUUTA 1901

Kiista rataverkon tulevista linjauksista puhuttaa kansalaisia. Wiipurin Sanomien kirjeenvaihtaja, nimimerkki Keskisuomalainen, katsoo, ettei Jyväskylän ja Kokkolan välistä rautatietä kannata rakentaa Suolahden-radan jatkeeksi. Kirjeenvaihtaja katsoo, että uusi rata Uuraisten kautta Saarijärvelle on parempi reitti Kokkolaan. Matkakin olisi 22 kilometriä lyhyempi. Toisaalta uutta rataa tulisi rakennettavaksi 12 kilometriä enemmän. Kirjoittaja kertoo koneellista tutkimusta toimittaneiden insinöörien lausunnosta, jonka mukaan maanlaatu Saarijärven ja Suolahden välillä on ”tuiki sopimaton”. – Täytyisi kiertää wuoria, alentaa ja leikata isoja mäkiä sekä rakentaa kymmenkunta suurta siltaa. Sitäpaitsi koko Suolahden seutu on autioita torppia, joista ei edes ole ainoatakaan maantietä, ”Keskisuomalainen” perustelee. Yksi Suolahden-reitin kannattaja on sahanomistaja Piilonen Äänekoskelta. – Hänelle tuo rata tulisi olemaan erittäin edullinen, sillä ensikseenkin tulisi se kulkemaan Piilosen sahan ohitse ja Hietaman koskella saman miehen omistaman Möttölän ja Suojoen tilojen maiden halki, kirjoittaja muistuttaa. – Hywin tunnettua onkin, että waikka edusmies Piilonen wiime waltiopäiwillä ei ainoatakaan kertaa esiintynyt julkisesti puheenwuoroa käyttämällä säädyn istunnoissa, toimi hän rautatiewaliokunnan jäsenenä ja yksityisissä ”istunnoissa” sen innokkaammin saadakseen radan ohjatuksi Äänekosken siwutse Suolahteen. Nimimerkin mukaan Äänekosken isännät ovat uhranneet ”paljon puuhaa, matkoja ja mustetta” Uuraisten-reittiä vastustaakseen. – Mutta saanee toki pitää warmana etteiwät yksityisten itsekkäät pyyteet pääse siinä määrässä waikuttamaan, että yleiselle ja paikalliselle liikenteelle wahingoksi rata rakennettaisiin Suolahden korpeen. Myöhemmin tapahtunutta: Suunniteltua suoraa yhteyttä Jyväskylästä Karstulan ja Lappajärven kautta Kokkolaan ei ole vieläkään rakennettu. Yhteys Pohjanmaalle saatiin kuitenkin vuonna 1960 Äänekoski–Haapajärvi-radan valmistuttua.

Ti 6.12. Itsenäisyyspäivä, To 8.12. Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä 9


niskanen.fi

Glögiä ja pipareita!

Superviikonloppuna lahjakortti

KAUPAN PÄÄLLE!*

* Ostos 200 € = 15 € lahjakortti

Ostos 500 € = 40 € lahjakortti Ostos 1000 € = 80 € lahjakortti Ostos 2000 € = 160 € lahjakortti

KOSKIKESKUS, KAUPPAKATU 11, ÄÄNEKOSKI • P. 0207 189 800 • MA-PE 9-18, LA 10-15

Joulumarkkinatarjouksia Kesport Niskaselta! Asusteista ja jalkineista

-20% - myös tarjoushinnoista

Niskasen lahjakortti - aina hyvä lahjaidea!

N IS K AN EN

URHEILUKAUPPA IHAN LÄHELLÄ!

Koskikeskus, Kauppakatu 11, Äänekoski P. 0207 189 800 • ma-pe 9-18 • la 10-15 www.niskanen.fi • facebook.com/Niskanen.fi

Bauer 2100 Combo jääkiekkokypärä

39,90€

Värit: musta, valkoinen ja pinkki.

Bauer jääkiekkoluistin S140 junioreille

69,90€

S140 senioreille

79,90€

Tule testaamaan uusi teroituskoneemme: LUISTIMIEN TEROITUS KAHDET LUISTIMET YHDEN HINNALLA!

Atomic Redster Vasa skintec

299€ Pitokarvapohjat. Sisältää siteet.

Atomic Team 4000 skintec

199€ Pitokarvapohjat. Sisältää siteet.

Suljemme maanantaina 5.12. jo klo 17.00 • Tiistaina 6.12. suljettuna.

IMATRA Lappeentie 44, p. 020 7100 715* 7.12. alkaen uudet aukioloaikamme arkisin klo 9-18 la 10-15. Myymälöiden aukioloajat www.expert.fi/myymalat


Äänekosken

Suuret Joulumarkkinat

keskustan kauppaliikkeissä 2.–3.12. Tervetuloa!

∞ Linnuille lyhteet ∞ Joulusaunaan vastat

www.nonnasgarage.com

Tilauskankaat -20% Joulukuussa tilatut työt -20% Meiltä myös lahjakortit Joulumarkkinoiden aukioloajat

pe 2.12 klo 10-19 & la 3.12 klo 10-15 Sammonkatu 2 Aukioloajat: 44100 Äänekoski Ti-To 10-17 040 042 9345 Pe 10-15 nonnasgarage@gmail.com

Raakapakastetut JOULULAATIKOT ∞ Survokset ∞ Perunat ∞ Porkkanat Ruokalahjat hänelle, jolla on jo kaikkea!

Makoisaa Joulua!

Palvelemme jouluun ma-ke 12.-14.12. 10-18 to-pe 15.-16.12. 10-19 la 17.12. 10-16 ma-ke 19.-21.12. 10-18 to-pe 22.-23.12. 10-19 Jouluaattona 10-12 Joulukuun sunnuntait 12-16

30

Mariina vuotta PERJANTAINA

puserot, housut, puvut ym. korut, huivit

-30%

LAUANTAINA

-30%

liivit, uimapuvut, alusasut

Torikatu 1, Äänekoski p. 040 590 1045 Ark. 10-17, la 10-14

www.torpparit.fi

ma-pe 9.30-17.30 la 9.30-14.00

Avoinna pe klo 19 asti la klo 15 asti

EKOParturi-kampaamo

HIUSHALKOMO

• Rakennekynnet sekä ripsipidennykset ekologisin ortti Lahjak tuottein • Kosmetologipalvelut vuoden 2017 alusta Kauppakatu 11, Äki • 040 412 4567

Joulumarkkinoilla

2.-3.12. pe klo 10-19 la 10-15

-20% 1€ -20%

KAIKKI norm. hintaiset

lahjat lähelt ä

Kauniit ja ihanat Mekot Joulunaikaan!

Lo ppuv iik o n a j a n

O SM I A N SAU N AT U OT T EE T

TÄLLÄ KUPONGILLA 100 ensimmäistä

Pro Plan

Neulemekko huivilla

69€

Mekko

kissanruoka

400g (ovh. 6,50)

Koskikeskus Äänekoski

TE R VE TULOA!

Pe 1.12. klo 10-19 La 3.12. klo 10-15 puh. 014 522 441

Koskikeskus • 040 502 4064 • www.pikkusisko.net

Neulemekko

Boutique

79€

59€

Osta suosittu

LAHJAKORTTI

Ma-Pe 11-18 2. krs Koskikeskus La 10-14 Äänekoski


Äänekosken Suuret

JOULUMARKKINATARJOUKSET PE-LA-SU

Joulumarkkinat

OSTAESSASI MINKÄ TAHANSA NOMINATION-KUVIOPALAN SAAT PERUSRANNEKKEEN VELOITUKSETTA.

keskustan kauppaliikkeissä 2.–3.12.

Hopeisia Kultaiset

KORVAKORUJA

5€

SYDÄNTIMANTTIKORVAKORUT

Eri malleja

/pari

Angry Birds-

• Isot

25€ 30€

(ovh. 75€)

Miesten

SEINÄKELLOT • Pienet

49€

(ovh. 35€) (ovh. 45€)

LEIJONA RANNEKELLO

49€ (ovh. 69€)

Joulumarkkinoiden aukioloajat: pe 2.12. klo 9-19, la 3.12. klo 9-15, su klo 12-16.

Kauneimmat joulukukat, -asetelmat ja -kimput meiltä! Tule tutustumaan ihastuttavaan lyhty- ja kynttilävalikoimaamme!

Sunnuntaina glögitarjoilu!

®

Avajais- & 15v-synttäripäivät! PROBIOOTTI COMP

Tämä, sekä muut huipputarjoukset voimassa LA 3.12. saakka!

19,90 80 kaps (ovh. 25,70)

429,40€/kg

TO klo 12 -17 Skingain kollageenijuoma esittelyssä, tule kuulemaan lisää ja maistamaan! Tuoreet Eilamarin gluteenittomat hapanleivät iltapäivästä alkaen maistiaisten kera! PE klo 12 -17 Asiaa suoliston hyvinvoinnista. Ravintovalmentaja Heidi Kyrönviita - tervetuloa kysymään juuri sinulle sopivia vinkkejä!

LA 3.12. yli 10€ ostosta kaupan päälle PROBIOOTTIPLUS tai 20 kaps HAINRUSTOVIHERSIMPUKKA 20 kaps

(kaupanpäällisiä reilu mutta rajoitettu erä)

Luontaistuntija Äänekoski, Terveyskauppa

www.kelloliiketammelin.fi Kauppakatu 13, 44100 Äänekoski Puh. (014) 522 150

Työskintie 3 (K-citymarket) p. 040 779 8611

Kauppakatu 10, Äänekoski Puh. (014) 522 076

Joulumarkkinat! +

• puuta, kaventamaton • 24 x 1500 mm

• kierreventtiili (kierre 7/16”) • propaani/butaani seos 35 % / 65 % • nettopaino 336 g (600 ml)

GAR014

Yhteensä

1,-

Tuoteostosten yhteydessä 1 kpl/asiakas Lasinpesuneste 4 l • etanoli, -18 °C WK00418E

8

95

3 kpl

(0,74 e/l)

4,95 /kpl (1,23 e/l)

Lasten talvivaatteet • 100 % polyesteri, 180 g /m²

KEM820A

+

Harjan varsi

• 12 V/24 V lyijyakuille (40-700 Ah) • ylilatautumis- ja oikosulkusuoja • sulake 16 A • ampeerimittari

• tikkivuori • veden- ja tuulenpitävä, hengittävä • teipatut saumat • heijastimet • väri: fl.keltainen/musta • koot: 100-160 cm

Kertakäyttökaasu

KEM575

Yhteensä

2990 41,20 Jäähdytinneste 100% 10 l WK010100

24

90

Haalarit

• säädettävä vyötärö • vahvistetut polvet • vetoketjut ja lumilukot lahkeensuissa PAT544W-100/160

89,-

Takki

• takaa pidennetty malli • säädettävä helma PAT542W-100/160

59,-

(2,49 e/l)

Hinnat voimassa loppuviikon tai niin kauan kuin varatut erät riittävät!

149,189,Työkäsineet

• 50 % PU/PA-sekoite, 50 % polyamidi • EN 420, CE CAT 1 • koot 8-12 SH06208TW-12TW

4,90 / pari

GRANIITTI

GAR013

Nestekaasupoltin piezo-sytytys

SPINELLI

• leveys 250 mm • pitkät harjakset PET-kuitua

Starttilaturi 240 A / 40 A

CRX315A

Katuharja

RUBIINI

100 kpl ER Ä!

PE-LA 2.-3.12!

ER Ä!

5,-

2 paria

Housut

• irroitettavat olkaimet • korotettu vyötärö • vahvistetut polvet • vetoketjut ja lumilukot lahkeensuissa PAT543W-100/160

Muista myös Hydrauliikka palvelut!

59,-


Äänekosken Suuret

Joulumarkkinat

Joulunavaus! 2.-3.12. Kaikki

-20 %

OLOHUONE & KEITTIÖ Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •

Katso tapahtumakalenterimme osoitteesta www.willenolohuone.com

1890

Willenolohuone

Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 502 0806 Willenolohuone www.willenolohuone.com Seuraa meitä facebookissa!

WILLE

OLOHUONE & KEITTIÖ

Willenolohuone

UUDET JENGAT! Kauppakatu 13 Puh: 040 553 9945 Nettiajanvaraus:

https://timma.fi/formus

Kaupan päälle kiharatuote!

Sievin TURVAKUMISAAPPAAT

35€

30€

(norm. 90€)

Puuvilla

UMPIHAALARI napeilla

Leijona

RIIPPUTASKU AVOHAALARI

Kauppakatu 8, Äänekoski ma-pe 9.30–17.30 la 10-14 p. 0400 917 267

50&

PULLAKAHVIT

Mörönpyörä

klo 10-15 Avoinna: ark: 10-18 la 10-14 ma-ti 5.-6.12. SULJETTU

LOUNASBUFFET joka arkipäivä 10-14

Päivän kotiruoka Kebabliha-kastike Pizzabuffet SISÄLTÄÄ: - perunat - kasvikset - salaattipöytä - maito, kotikalja - kahvi

8

90

Syö niin paljon kuin jaksat!

Kotakennääntie 47, Äänekoski • puh. 0400 475 250 www.online.atankebabpizza.fi

Tarjous voimassa 15.1. 2017 asti.

(Varastossa olevat tuotteet)

sis. takin ja housut

Lauantaina 3.12.

Torikatu 5, 44100 Äänekoski puh: 045 6177 848 facebook.com/moronpuoti

INVENTAARIOALE Leijona TYÖVAATTEET ULOSHEITTOHINTAAN

Kirpparilla pöydät täynnä tavaraa!

7

1890

Kiharat on NYT kuuminta hottia, joten tule hakemaan Hiusstudiolta hairiisi Äänekoskentie 311, Äänekoski • 041 5020 806 •

www.mekotar.com

Mörön ATA RAVINTOLA Puoti Nyt on ammattilainen kotiruoka-kokki!

pieni JOULUPUOTI avattu!

WILLE

ovh:sta

Avoinna pe 2.12. klo 9.30-19 la 3.12. klo 10-15

keskustan kauppaliikkeissä 2.–3.12.

Joulun tunnelmaa Willessä

Pe 2.12. Aavama -koruesittely klo 12-17

Varmista joulutunnelman PALOTURVALLISUUS

(norm. 62€)

15€

Petzl

30€

Iris

AMMATTITIKKAAT ULOSHEITTOHINNOIN

TURVAKYPÄRÄ Puoleen hintaan!

39€ (norm. 78€)

KYPÄRÄ

1 kpl VT 105 (ovh. 254€) 2 kpl VT 107 (ovh. 318€) 1 kpl VT 108 (ovh. 365€)

35€ KAIKKI -50% hinnat sis. alv. 24%

JA PALJON MUUTA TARJOUSHINNOIN! Kaikille kävijöille talvirukkaset (raj. määrä)

ÄÄNEKOSKEN SAMMUTINHUOLTO OY Ma ja Pe klo 8-16, muina aikoina p. 0400 641 685

Tulipaloja syttyy eniten joulu- ja tammikuussa ja joulunajan tulipaloihin syypäänä on yleensä KYNTTILÄ.

TARJOUS!

39€ Nordic Jauhesammutin 45€ Presto Sammutuspeite 15€ Presto Vaahtosammutin 75€ Nordic Häkävaroitin

MoHaKo Oy

Sammutinhuoltoa Ääneseudulla Kotakennääntie 4, 44100 Äänekoski Ma ja Pe 8-16, muina aikoina p. 045 345 1525


Jouluisaa markkinahumua Y Lukuisat joulumarkkinat tuovat joulun tunnelmaa jokaiselle kylälle. TEKSTI JA KUVA: MILKA KROGERUS

UUDEN MYYMÄLÄN

AVAJAISET 7.12. Rautatienkatu klo 1050 (entinen Tarvikekeskus)

Äänekoski

ksi odotetuimmista joulutapahtumista on jo vuosikymmeniä järjestetyt Naisten messut, joissa yhdistykset, yritykset ja yksityiset luovat yhdessä joulua äänekoskelaisille. Tällä kertaa perinteikkäät Naisten messut levittäytyvät keskustan alueella, niin sisälle kuin uloskin. Torimyyjät torilla, LC Helmin perinteikästä puuroa ja iloista ohjelmaa Keskusaukiolla ja Koskikeskuksen käytävät täynnä myyntipöytiä. – Viime vuonna asiakkaat kyselivät, etteikö messuja voisi järjestää ulkona ja ihan keskustassa. Otettiin Keskusaukio mukaan suunnitelmiin ja se tuli nopeasti täyteen. Sitten Niskasen Timo ehdotti myyntipöytien viemistä Koskikeskukseen ja nyt on käytävät myyty jo täyteen, Huiman naisjaoston sihteeri Pia Jauhiainen kertoo. Messut tuovat hulinaa koko keskustaan, mikä varmasti tuo iloa ja joulumieltä kaikille kyläläisille. – Tämä järjestely hyödyttää sekä meitä, että kauppiaita. Tässä on yhteistyön meininkiä, ja niin pitääkin olla, Jauhiainen sanoo. Äänekosken Perinne ry:n perinteikkäät joulumarkkinat tuovat Painotalon saliin joulun tunnelmaa. Ohjelmassa on myyntipöytien herkkujen mutustelun ja ihanuuksien hypistelyn lisäksi myös tanssikilpailu, jonka tuotto lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille. Ilona ry:n joulumyyjäiset järjestetään idyllisessä Onnimannilassa Äänekoskentiellä, aivan lukion nurkalla. Myyntipöydät notkuvat käsitöitä, leivonnaisia, Party

Lite-tuotteita ja nälkäisimmille on myynnissä riisipuuroa. Tarjolla on myös glögiä ja piparia joulutunnelman nostattamiseksi. Sumiaisissa pistetään pystyyn jälleen perinteikäs joulutori, jossa Sumiaisten koulun 6. luokka ja Tiitelän päiväkoti kartuttavat retkirahastojaan. Kirkonkylän kyläyhdistys tarjoaa joulukansalle riisipuuroa ja Konneveden POP -pankki lämmikkeeksi glögiä. Myös Joulupukki saapuu Sumiaisiin ilahduttamaan lapsia ja lapsenmielisiä. Konginkankaallakin syvennytään joulun tunnelmaan, kun kylänraitin jouluvalot päästään sytyttämään iloisten joulumarkkinoiden lomassa. Kongin Kulumalla pääsee nauttimaan loimulohesta, Timo Pasasen esittämästä joulurunosta ja Joulupukin jakamista namusista. Ja mikäli joulufiilis valtaa mielen, voi ottaa osaa joulukaraokeen ja napata markkinapöydästä joululahjoja perheelle. Äänekosken Suuret Joulumarkkinat keskustan liikkeissä 2.–3.12 Konginkankaan joulunavaus, Perjantaina 2.12.2016 alkaen klo 18.00 Kongin Kulumalla Ääneseudun Ilona ry:n Joulumyyjäiset, pe 2.12.2016 klo 10–14 Onnimannilassa, Äänekoskentie 351 Perinteiset Naisten messut , Su 11.12. klo 12–16, Koskikeskus ja Keskusaukio Sumiaisten joulutori 9.12. klo 17–20, Sumiaisten koululla Joulumarkkinat, La 17.12.2016 klo 1015 Painotalolla

www.kokonpuutarha.fi

Avaamme joulukukkamyymälän perjantaina 9.12. Ostoskeskus Torinkulmalla (ent. Helmen Optiikka) Avajaistarjouksena valkoinen amaryllis

Avajaispäivänä kävijöiden kesken

ARVOMME JOULUKINKUN!

5

95

Tervetuloa tutustumaan ja tekemään hyviä löytöjä! KIERRÄTYSMYYMÄLÄ

EkoCenter

RAUTATIENKATU 50, ÄÄNEKOSKI Palvelemme Ark. 10-17.30 La 10-14 Puh. 014 522 199

Tarjous voimassa 9.-11.12.

Avoinna: ma-pe 9-17 la 9-15 • su 12-15

Tervetuloa! Tärttämäentie 322, Äänekoski puh. 040 511 9131

Puutarha avoinna 9.12. alkaen ma-pe 8-16 La-su suljettu


Piparkakkutaikina taipui Eiffeliksi Pariisin pommi-iskujen uhreja kunnioittamaan rakennettu piparinen Eiffel on makeampi kuin alkuperäinen. TEKSTI JA KUVA: MARJO STEFFANSSON

J

ouluhössötyksen superhetki on se, kun keittiö täyttyy tyttäristä ja miniöistä. Mukana menossa on tietenkin kolme koiraa: kettuterrieri Affe, bretoni Rauha Salama sekä jackrussel Melvin. Tällä porukalla kun ollaan, tietää, että ollaan ison asian äärellä. Meidän perheeseen ei tule joulua ilman piparkakkutaloa tai –rakennelmaa. Vuosi vuodelta valmiin tuotoksen koko ja näkö on vain parantunut, samaa kyytiä kuin kilpailu itsenä kanssa on lisääntynyt ja rima noussut yhä korkeammalle. Lopputuloksen on oltava aina parempi kuin aikaisempina vuosina. Edellisenä jouluna arkkitehtuuri- sekä konditoriakeittiössämme valmistui rakkauden temppeli Taj Mahal minareetteineen ja viime vuonna päätimme kunnioittaa Pariisin pommi-iskun uhreja valmistamalla piparkakkutaikinasta Eiffelin.

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

KOSKA AITO Pariisin Trocaderolla seisova Eiffel on suuri, oli selvää, että suuri tulee tästäkin. Arvioitiin, että taikinaa menee ainakin kolme kiloa, mutta todellisuudessa sitä upposi kokonaista viisi! Ja taisipa mennä toinen mokoma koristeluun tarvittaviin strösseleihin, erilaisiin hopeisiin ja valkoisiin koristerakeisiin sekä sokerikuorrutteeseen. Ja sitten hommiin. Ihan ensimmäisenä glögikattila tulille, jotta inspiroiduimme lisää. Kaavojen valmistukseen meni yksi hujaus, kun joukkoon mahtuu määrätietoisia ja asiaan uskovia ja aiheeseen vihkiytyneitä henkilöitä. Eiffel valmistui viidestä erillisestä kerroksesta, sillä uunin koko asetti omat rajoituksensa jättiläisen paistamiseen. Allekirjoittaneen tehtävänä oli toimia ylimpänä paistovahtina. Viisi kerrosta tarkoittaa kahtakymmentäviittä osaa. Rätinki oli tarkka, jotta kaikki osat

tulivat uunista ulos tasalaatuisina, sillä yksi vino tai muuten epäkurantti kappale voisi kaataa koko tornihankkeen. KUN KORISTELUUN ryhdyttiin, alkoi käydä myös kuhina pöydän alla. Iloisesti pöydältä lattialle kierineet koristeluun tarkoitetut rakeet menivät parempiin kuonoihin. Pari rähinääkin saatiin kokea, sillä vain nopeat elävät nonparellien metsästyksessä. Koristeluun upposi aikaa, glögiä ja joululauluja, sillä mistään ei tingitä! Eiffeltornin jokainen kulma, nurkka, jalka, ja mitä niitä nyt olikaan, sai ylleen todella yksityiskohtaisen koristelun. Sormet paloivat perinteisesti kun rakennelmaa kasattiin kokoon. Korkeutta koko komeudelle tuli 84 senttimetriä! Aikaa kaavojen piirtämisestä valmiiseen Eiffeltorniin meni kahdeksan tuntia, kun urakoimassa oli viisi henkilöä ja

kolme koiraa. MITÄKÖ TÄNÄ jouluna? Haaveissa on rakentaa Colosseum, mutta koskaan ei voi tietää, mitä tuleman pitää, kun tyttäret ja miniät ja nyt myös ensimmäinen lapsenlapsi ja tietenkin koirakamut tulevat taikomaan jouluksi piparitaikinasta jotain mahdottomaksi luultua. Onnistuisikohan meiltä maapallon teko? Lähtikö sinulta tai kaveriltasi joku asia niin sanotusti lapasesta? Pitikö tehdä pihaan vain pieni perennapenkki ja nyt siellä on japanilainen puutarha. Pitikö maalata vain yksi seinä ja nyt jo puretaan lattioita ja tehdään laajennusta. Vinkkaa tai kerro osoitteeseen toimitus@aksa.fi

15


ÄÄNEKOSKI Hinnat voimassa TO-SU 1.-4.12.2016, ellei toisin mainita.

Arvomme joka päivä 1 kpl suomalaisen JUHLAKINKUN

TORSTAI

potkalla, pakaste!

PERJANTAI

• Atrian Mestari klo 10 - 17 • Ihmeellinen Ananaskone purkittaa

valitsemasi ananaksen • Leader jouluinen päivä Joulupukin kera • 10-Maukas ja joululaatikot • Tampereen Lihajaloste ja makkarakärryt • Hätälän Kalamestari Esa Rahkola fileoi valitsemasi kirjolohen klo 10-17 • Leksan Lastun lahjatavarat • Koskenlaulu klo 18 alkaen Oman kylän kultakurkku LEIF LINDEMAN tahdittaa yhdessä haitarimestari Pekka Juntusen kanssa K-citymarket Äänekoskella.

• 5V. Synttärikakkukahvit Kulta Katriinan kera klo 10 - 17 • Kakkukahvittelua tahdittaa Äänekosken Harmonikkakerho Kurtut • TO-LA Palvimestarin lihaisat tuotteet • Elosen leipäkassipäivä!!! KASSILLINEN LEIPÄÄ VAIN 5€ sis. 100% reikäleipä, mummin kauraleipä, puhtisämpylä 8kpl, mustaherukka-vanilja kääretorttu • Uutta meillä!!! Rakkaudesta teehen Jyväskylän Lutakosta Teeleidin herkulliset irtoteet – tule maistamaan!!!

LEVYNJULKAISUPÄIVÄTANSSIT LA 3.12.2016

LAUANTAI

• Leif Lindeman klo 12 alkaen • Lapsille ilmapalloja klo 11 alkaen ja lasten suosikki Helenan Kauppaleikki klo 11-15 • DR. Oetker Gluteenittomat Pizzat

klo 12 alkaen. (2 settiä, välissä n. 15 min. tauko) Leifin uutta levyä on myös saatavana kaupasta.

MELITA

SUODATIN PAPERI 1X4/80kpl valkoinen

3

99

POUTTU

TUORE PORSAAN ULKOFILEE EU

3.-

(2,503,33/kg)

VAASAN

RUISPALAT 12kpl/600g, JYVÄINEN 9kpl/450g ja TUMMA HERKKU 9kpl/450g

3

5

99

kg

ATRIA

99

kg

TUORE KOKONAINEN KIRJOLOHI

LUUTON JUHLAKINKKU

Suomi raj. 2/tal. erä

n.5kg Suomi pakaste, raj. 2/tal. erä

5.-

2

(0,57/l)

pkt

PEPSI

Ilman Plussa-korttia 1,06-1,53/l (1,06-1,53/l)

4

1

99

pl

kpl (11,71/kg)

-46-62%

VIRVOITUSJUOMAT JA HARTWALL

NOVELLE KIVENNÄISVEDET 1,5l (ei novelle plus kiv. vedet) sis. pantit 1,60. Raj. 2 erää / talous

MA–LA 8–21, SU 10-20

kg

ÄÄNEKOSKEN KRUUNUNJALOKIVI VALIO

AURAJUUSTO 170g

ÄÄNEKOSKI

Työskintie 3, puh. 010 538 2500

10.-

350

2pkt

(6,67/kg)

Ilman Plussa -korttia 4,55/pkt (9,10/kg)

PAULIG

PRESIDENTTI KAHVIT

3 pkt

-26%

raj. 1 erä / talous

5

99

KARKKIKADUN IRTONAMUT

kg

1


5-v. synttäreiden kunniaksi arvomme K-citymarket Äänekoskella 1 kpl Philips 47” Led Smart TV:tä sekä useita muita palkintoja.

5v

Palkinnot arvotaan päivätanssien yhteydessä lauantaina 3.12.2016

ATRIA

JOULULAATIKOT peruna, lanttu ja porkkana 400g

3

2

50

rs

(4,38/kg)

5.-

1

89

pkt (4,50-5,73/kg)

9

pkt

JOKISEN EVÄÄT

FAZER

IMATRAN, RUKIINEN JA VUOKSEN RIISIPIIRAKAT

ATRIA

3 5.1.550-600g

99

rs (6,65-7,25/kg)

COCA COLA

VIRVOITUSJUOMAT 1,5l 4-pack sis. pantit 1,60

4-pack (0,57/l)

VAASAN

ISOT PAAHDOT 500 - 525g

pkt (1,90-2,00/kg)

KYPSÄ KINKKU

myös vähälaktoosinen

4

90

kg

BROILERIN OHUTLEIKKEET

ATRIA

LEIPÄJUUSTO

11 12 NAUDAN SISÄPAISTI JA PAAHTOPAISTI Suomi

kg

1kg

100g

90

ATRIA TAKUUMUREA

99

kg

RIITAN HERKKU

KYLMÄSAVU– JA GRAAVIKIRJOLOHISIIVUT

330 – 420g

5

95

2

(25,-/kg)

kg

HK TAKUUMUREA

HK

n. 500g palana Suomi

Suomi kokonainen

NAUDAN ULKOFILEE SAVUHOVI

99 kg

PUNAVIINIHÄRKÄ, NAUDAN AITO 100% PAISTIJAUHELIHA, AIDOT KARJALANPAISTILIHAT Suomi

ERÄ MARABOU

SAVUSTETTU KIRJOLOHI

PANDA

JUHLAPÖYDÄN KONVEHDIT

SUKLAALEVYT 180-200g

n.1,2kg vac.

3x300g

9 99 1

9 6 29 1 79 99 99 1 1 0 99 50 99 2 2 4.- 2 95

95

kg

CLASSIC CHIPS

kpl (7,45-8,28/kg)

kg

ERÄ

ERÄ MOILAS

Suomi

270g

ps (5,51/kg)

KAHVIOSTAMME TUORE KAHVI JA SUOMI LEIVOS

90

TUORE TOMAATTI JA KURKKU

Est. 1969 325g

49

TUORE KIRJOLOHEN MÄTI

kg

ERÄ TAFFEL

EMMENTAL

Sini-, Puna- ja Mustaleima 300g

satsi

350g

SCHWEPPES

150g (13,33kg)

ps

pkt (9,97/kg)

ÄÄNEKOSKI

Työskintie 3, puh. 010 538 2500

kpl (6,22/kg)

INDIAN TONIC,INDIAN TONIC ZERO, RUSSCHIAN JA GINGER ALE

RUISSIPSIT

2

3-pack (11,05/kg)

OMASTA PAISTOSTA

kpl (3,67/kg)

LINKOSUON

95

TUMMA MAALAISCIABATTA

OMENA JA MUSTIKKAPITKO

kg

ARLA

kg

LIHAMESTARIN

POSSUN KASSLER

APETIT

TUORESUOLATTU KALKKUNANFILEE

9

99

1,5l sis. pantin 0,40

-19%

Ilman Plussa-korttia 2,49/pkt (16,60/kg)

pl (1,73/l)

CROWMOOR

DRY APPLE JA EXTRA DRY APPLE 6-pack (5,58l) sis. pantit 0,90€

1194

6-pack

MA–LA 8–21, SU 10-20 K-RUOKAKAUPPA.FI


Tiina Muranen ja Liisa Hakala eivät sure Opistolta lähtöään. Ainakaan vielä.

Vielä ei ikävöidä Keski-Suomen Opistolla on edessä suuria muutoksia. Nyt on edessä viimeinen joulu Opistolla, sellaisena kuin me sen tunnemme. TEKSTI: MILKA KROGERUS KUVA: SWECO YMPÄRISTÖ OY

K

onginkankaalla on käynnissä hanke nykyisen raviradan ympäristön muuttamisesta kaikenkattavaksi hevosurheilukeskukseksi. Hankkeen tarkoitus on luoda alueelle yhtenäinen suunnitelma, jota kohti aluetta aletaan kehittää. Kyläyhdistys on ottanut mukaan hankkeeseen myös kyläläiset ja hevosharrastajat. – Mehän ei mitään hevosasiantuntijoita olla, on hyvä, että ollaan saatu ravi-ihmiset ja ratsastajatkin samaan pöytään. Tästä on kyllä tosi positiivinen fiilis ja kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan, Konginkankaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Esa Sällinen sanoo.

MARRASKUUN alussa kyläyhdistys kutsui hankkeesta kiinnostuneet kyläläiset yhteen keskustelemaan alustavasta suunnitelmasta. Suunnitelmassa konsulttina toimiva Kristiina Strömmer Sweco Ympäristö Oy:stä esitteli asukkaille muutaman vaihtoehdon mahdollisista suunnitelmista, joista valittiin yksi. Suunnitelmaan tehtiin kuitenkin yhteisen keskustelun perusteella vielä pieniä viilauksia. – Hevosharrastajilta tuli hyviä kehitysehdotuksia, joiden pohjalta suunnitelmaa tehdään eteenpäin. He esimerkiksi osasivat sanoa, mihin rakennukset on hyvä sijoittaa, ettei eläinten kanssa tule esimerkiksi risteävää liikennettä, Sälli-

nen kertoo. Yleisötilaisuudessa nousi esiin myös yksi huolenaihe: alue sijaitsee pohjavesialueella. – Tultiin yhdessä siihen tulokseen, että pohjavesialue pitää ottaa erikseen huomioon muun muassa kaikissa rakennusmääräyksissä, Sällinen sanoo. HEVOSURHEILUKESKUS, nimestään huolimatta, ei palvelisi ainoastaan heppaihmisiä. Tänä vuonna raviradan keskelle jäävällä alueella on pidetty muun muassa vinttikoirien Keski-Suomen mestaruuskisat, mikä on ollut positiivinen lisä alueen toimintaan.

– Raviradan keskialuettakin halutaan ehdottomasti kehittää. Vinttikoiratoiminta ja ravitoiminta eivät sulje toisiaan pois, sillä vinttikoiratoiminta ei tarvitse aluetta niin tiheästi. Kun on vinttikoirakisat, niin silloin ei järjestetä samana viikonloppuna raveja, Sällinen suunnittelee. Lopullinen suunnitelma hevourheilukeskuksesta on näillä näkymin valmiina joulukuussa. Seuraavana etappina on löytää yrittäjä, joka lähtee viemään suunnitelmaa eteenpäin käytännön tasolla.

Ei lappua luukulle Vaikka ammatillinen koulutus siirtyy ensis vksynä pois Opistolta, ei historiallinen paikka kuitenkaan jää tyhjilleen.

K

eski-Suomen Opiston ammatillinen koulutus siirtyy hallinnollisesti POKEn alaisuuteen vuoden 2017 alusta. Ammatillinen koulutus siirtyy Sirkanpolulta Opinahjontielle syksyllä. Vaikka väki kuusiaidan suojissa vähenee, ei tarkoitus silti ole lyödä lappua luukulle. – Opistoalueelle jää kansanopisto, Ryhmäkoti Redi, Perheryhmäkoti Fenderi sekä majoitustiloihin biotuotetehtaan

18

ja 4-tien rakentajia. Ensi vuonna jatkuu myös nuorten maahanmuuttajien koulutus, rehtori Hannu Salvi kertoo. Salvi on toiminut Opiston rehtorina 26 vuotta. Näihin vuosiin on mahtunut paljon hyvää. – On ollut hienoa olla mukana uraauurtavassa toiminnassa. Me olimme muun muassa mukana perustamassa Humanistista ammattikorkeakoulua, meillä oli ensimmäisiä Avoimen Yliopis-

ton koulutuksia ja nuorisotyön koulutuskin aloitettiin ensimmäisten joukossa ja RokkiBreikki oli aikaansa edellä syrjäytyvien nuorten auttamisessa, Salvi muistaa ylpeänä. YKSI MERKITTÄVIMMISTÄ muistoista liittyy Suolahtisaliin, joka oli jo valmistuessaan yksi harvoista KeskiSuomen tiloista, jotka alun perin rakennettiin konserttisaleiksi. Upea akustiik-

ka ja idyllinen miljöö teki vaikutuksen niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin artisteihin. Salvi uskoo, että Opistolta tuttu yhteishenki siirtyy opiskelijoiden mukana POKElle. – Ei vastaavanlaisia opiskelijoita ole paljoa. He ovat luonteeltaan sosiaalisia ja ahkeria ja varmasti täydentävät hyvin POKEn opiskelijakuntaa, Salvi sanoo luottavaisesti.

148 · 20 16

| Ä KS


Martti Lutherin joulurukous Herra Jeesus, minä en voinut tulla sinun tykösi.

Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken,

Sinä tulit minun tyköni. Kuinka hyvä se, että tulit. Minä olen päässyt joita kohtaan hänellä on hyvä tahto! Kieleni on tosin kankea laulasovitetun ja armollisen Isän tykö, saanpa päästä avullasi taivaaseen.

maan. Kerran laulan ylhäällä valtaistuimen edessä kauniimmin, lau-

Sinä ostit minut taivasta varten verelläsi ja kastoit minut taivaan peril- lan sinulle, joka olet minut verelläsi ostanut. liseksi. Kun sinäkin olet ollut lapsi ja samalla kertaa Jumalan Poika,

Sydämeni vapisee ajatellessani, kuinka minä perin juurin syntinen

olet voinut minut jo lapsuudessani liittää itseesi. Kiitos Jeesus, sinä voisin päästä taivaaseen. Kuitenkin muistan enkelin joulusaarnaa: Älolet kaikki hyvin tehnyt. Seimesi ääressä koetan yhtyä taivaan jou- kää peljätkö; sillä katso minä ilmoitan teille suuren ilon. Teille on synkon lauluun:

tynyt Vapahtaja. Pelkoni väistyy ja ahdistus pakenee ja saan rauhan.


Sinulle, joka saat tämän kynttilän! Olemme iloisia, että juuri sinä saat tekemämme kynttilän kotiisi valoa ja iloa tuomaan.Toivomme, että kynttilän liekki tuo mieleesi rauhaa ja lämpöä. Toivomme, että ehdit hetkiseksi pysähtyä arkisen kiireen keskellä ja annat itsellesi luvan rentoutua. Kynttilän liekki muistuttaa meitä valosta elämässämme, mutta myös suruista ja murheista joita maailman joka kolkkaan mahtuu. Jos voisimme niin veisimme kynttilän jokaiseen sodan runtelemaan kotiin tai sinnekin missä koteja ei enää ole - muistuttamaan toivosta. Sillä juuri toivosta kertoo kynttilän valo ja siitä, että valo lopulta voittaa pimeyden. Ei ole niin pimeää kolkkaa maailmassa etteikö sinne valo löydä tietään. Sytyttäessämme kynttilän voimme myös lausua hiljaisen rukouksen kaikkien heidän puolesta jotka tarvitsevat apua ja tukea elämäänsä. Samalla voimme myös kiittää kaikesta siitä hyvästä mitä meillä elämässämme on. Kynttilöiden syttyessä niin pienissä kuin suuremmissakin kodeissa voimme iloita siitä, että emme ole yksin. "En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan, mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan. Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo. Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan." Näiden sanojen myötä toivotamme Sinulle rauhallista ja Siunattua Joulun aikaa. Sydämellisin terveisin, Naisten lähetyspiiri

Enkeli taivaan laulattaa aina vaan

Naisten lähetyspiirin kynttilöitä myydään Äänekosken seurakunnan joulumyyjäisissä. Osta sinäkin läheisellesi käsin ja rakkaudella tehty kynttilä.

J

oosef kompastelemassa saunatakin liepeisiin, paimen vetämässä toista paimenta sauvallaan, enkelityttöä naurattaa ja Marian nenää kutittavat seimen heinät. Kukapa ei olisi joskus katsellut lasten esittämänä joulun kertomusta, ensimmäisen joulun tapahtumia. Aina se on yhtä herkkää ja kaunista, ja hellyttävän iloista.

dessä ja yksitellen. Näin on hyvinkin saattanut tapahtua, vaikka mitään täysin varmaa tietoa asiasta ei ole. LUTHERIEN KODIN joululaulu on joka tapauksessa jäänyt elämään. Tänäkin jouluna sitä lauletaan kirkoissa ja kodeissa ympäri maailman, jopa Lutherin vastustajat katolilaisetkin laulavat sitä nykyään. Näin tuttu jouluvirsi osoittaa, kuinka joulun sanoma murtaa sydämen jäitä ja vihollisuuksia. Lutheria sanotaan joulun teologiksi. Hänelle oli tärkeää viettää joulua yhdessä perheen ja seurakunnan kanssa, ja rakastihan Luther kunnon saksalaisena myös hyvää ruokaa ja olutta. Joulun lauluntekijälle, runoilijalle ja saarnamiehelle oli tärkeintä, että evankeliumin ydin kirkastuu seimen oljille syntyneessä Vapahtajassa, armo tulee alas, lähelle ihmisen tavallista elämää.

Postikortti vuodelta 1845, jossa Lutherin perhe on kokoontuneena joulunviettoon kuusen ympärille. Kuusta ei ehkä vielä Lutherien kodissa ollut, vaikka tapa tuoda kuusi, paratiisin elämänpuun vertauskuva, sisälle jouluksi on tullut meille Saksasta. Tapa yleistyi kuitenkin vasta 1800-luvulla.Kuvalla on ollut kuitenkin suuri vaikutus suomalaistenkin joulutapoihin.

HERKKÄÄ JA HAUSKAA taisi olla myös Lutherien kodissa Saksan Wittenbergissä jouluna 1534, kun isä oli tehnyt uuden joulukuvaelmalaulun perheelleen. Joulukuvaelmia oli tapana esittää kodeissa. Tuona jouluna laulettiin ensimmäistä kertaa ”Enkeli taivaan lausui näin, miks hämmästyitte säikähtäin”. Laulun oli isä-Martti kirjoittanut ja säveltänyt. Isä säesti laulua luutullaan ja Lutherin lapset Hans, Magdalena, Martin ja Paul esittivät isän tekemän kuvaelman vastasyntyneen Margaretan kehdon äärellä. Jokaisella oli roolinsa, ja ensiksi lauloivat enkelit ja sitten paimenet, yh-

Miten voi auttaa?

Vapaaehtoispankki

Joulunaikaan on hyvä ojentaa auttava käsi niille, jotka sitä tarvitsevat. Äänekoskella voi auttaa monin tavoin.

Äänekosken seurakunta on saanut vapaaehtoistehtävien tiedottamiseksi ja osallistumisen mahdollistamiseksi uuden työkalun. Vapaaehtoispankki toimii vapaaehtoisten sivustona esitellen koko seurakunnan ajankohtaiset vapaaehtoistehtävät. Vapaaehtoistehtäviin toivova voi kirjautua vapaaehtoispankkiin ilmaisten halukkuutensa osallistua avoinna oleviin tehtäviin. Vapaaehtoispankin kautta voi myös ehdottaa uutta vapaaehtoistehtävää. Tehtäviin pääsee myös ottamalla suoraan yhteyttä tehtävänkuvauksen alla olevaan yhteystietoon.

-Konginkankaalla Hyvän mielen joulupuu 2.12 alkaen Konginkankaan kirjastossa. -Äänekosken seurakuntakeskuksessa Jouluapupuu jossa lasten lahjatoiveita sekä joulureki vähävaraisten perheiden joulun tukemiseksi esillä 27.11-22.12. Rekeen sekä Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan diakoniatoimistoihin otetaan vastaan säilyviä ruokatarvikkeita sekä uusia jouluna eteenpäin lahjoitettavia tuotteita sekä lahjakortteja kauppoihin. -Tehdään hyvää yhdessä –keräyksen lahjoitukset jaossa viikolla 50 ma-pe klo 11-14 Kirkon Olkkarissa (Torikatu 1, käynti Sammonkadun puolelta).

20

Teksti: Katri Vuojus

Sivuston löydät osoitteessa www.Vapaaehtoispankki.fi/aanekoskenseurakunta tai Äänekosken seurakunnan kotisivujen kautta.

148 · 20 16

| Ä KS


Lutherin joulusaarna

Olemme kuulleet kertomuksen siitä, miten Jeesus Kristus, Jumalan Poika, syntyi tähän maailmaan ja mitä meidän tulee oppia siitä. Evankelista kertoo, miten tämän tapahtuessa Beetlehemissä tuli enkeli taivaasta kirkkaassa ja suuressa valossa muutamille paimenille, jotka olivat lähistöllä kedolla laumansa luona. Hän saarnasi heille tuosta syntymästä näillä sanoilla: ”Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa” (Luuk. 2:10-12). Tämä on ensimmäinen saarna tästä syntyneestä lapsesta, Herrastamme Jeesuksesta. Enkeli toi sen taivaasta meidän luoksemme maan päälle. Tästä syystä se on sen arvoinen, että me uutterasti opimme sitä ja varomme ajattelemasta, että voisimme oppia sen täydelleen. Sillä vaikka sitä saarnataan joka vuosi, vieläpä joka päivä, emme kuitenkaan voi sitä täällä maan päällä täysin oppia. Tämä enkelin saarna oli hyvin tarpeellinen, sillä vaikka Kristus olisi syntynyt kaksikymmentä kertaa, se olisi ollut kuitenkin turhaan, jos me emme tietäisi siitä mitään. Sillä jos jollain on aarre talossaan tai kellarissa, mutta hän ei tiedä siitä mitään, niin hänellä on tästä aarteesta vähän iloa. Kuten sananlasku sanoo: kätkössä oleva aarre on hyödytön aarre, koska sen yli juostaan kuin loan yli kadulla kiinnittämättä siihen mitään huomiota. Näin on myös tämän pyhän, riemullisen syntymän laita. Jos rakkaat enkelit eivät olisi saarnanneet siitä ja ilmoittaneet tätä aarretta ihmisille, ei kukaan olisi halunnut sitä itselleen, vielä vähemmän nauttinut eikä iloinnut siitä. Sillä siitä, mitä joku ei tiedä, hän ei välitä. Sitä ei haluta eikä olla haluamatta, vaan

on kuin sitä ei olisi koskaan ollut tai ettei sitä koskaan tule olemaan. Tämä on ensimmäinen saarna Kristuksen syntymän jälkeen tästä lapsesta. Se kulkee halki koko maailman aina maailman loppuun asti. Siksi teidän tulee uutterasti tarkata sen merkitystä, sillä tässä te näette, miten rakkaista enkeleistä on tullut ystäviämme. He tulivat iloisen sanoman kanssa meidän luoksemme ja sanoivat, että meidän ei enää tule pelätä, koska lapsi on meille syntynyt, ja Hän on Vapahtajamme. Tämä on oikea, suurin ja paras lohdutus. Jumalan armo ja laupeus voidaan täydellä varmuudella osoittaa siinä, että Jumala, kaikkivaltias, iankaikkinen Isä, armahtaa meitä ja on antanut meille Poikansa niin ystävällisellä tavalla, lempeän, vähäpätöisen ja nuoren neitsyen kautta. Jumala laittoi hänen kohtuunsa Poikansa ja antaa meille saarnata: Hän on meidän Vapahtajamme. Mitä meiltä puuttuu, sen me löydämme Hänen luotaan. Hän on oleva meidän apumme ja lohdutuksemme, niin että tästä eteenpäin Jumalan ja meidän väliltämme on kaikki viha otettu pois ja on pelkkää rakkautta ja ystävällisyyttä. Martti Luther

Diakonia auttaa joulunakin

Aasin joulu

Sumiainen: Ma 19.12 klo 9-11. Suolahti: Ti-to 20.-22.12. klo 10-12. Konginkangas: Ti 20.12 ja to 22.12 to klo 9-11. Äänekoski: Ma-to 19.-22.12 klo 9-11.

Joulun lähestyminen on havaittu Äänekosken seurakuntakeskuksessa miellyttävällä tavalla. Diakoniatyöntekijä Unto Mikkonen on ottanut jouluun tuntumaa tallin näkökulmasta ja luonut uutta. Juuri syntynyt  aasi pääsee  Suolahden jouluvaellukselle 14.12. kello 17. Sinne saakka aasi on tavattavissa Äänekosken seurakuntakeskuksessa.

Tammikuussa diakoniapäivystykset avoinna alkaen: Sumiainen ma 2.1., Suolahti ti 3.1. Konginkangas ti 3.1. Äänekoski 11.1. Muina aikoina työntekijät tavattavissa ajanvarauksella.

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

21


Vuosi yhtä juhlaa

E

nsi vuonna meillä on monta syytä juhlaan. Vuonna 2017 ympäri maailmaa luterilaisissa kirkoissa vietetään reformaation juhlavuotta: on kulunut 500 vuotta siitä, kun Martti Luther toi julki teesinsä. Alkoi kirkon uudistusliike, jonka seurauksena syntyi luterilainen kirkko. Reformaation juhlavuoteen liittyen tässä adventtiliitteessä on myös asiaa Lutherilta ja Lutherista. Millaiseen uudistukseen Jumalan armo meitä ohjaa tänään – kirkkona ja kristittyinä? Tähän pohdintaan reformaation juhlavuosi haastaa meidät. Vuosi 2017 on myös itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhla. On myös kulunut 110 vuotta vanhan Äänekosken seurakunnan perustamisesta ja tasan 10 vuotta siitä, kun vuonna 2007 perustettiin uusi, konginkankaalaisten, sumialaisten, suolahtelaisten ja äänekoskelaisten yhteinen seurakunta. Näiden juhlien merkeissä ensi vuonna seurakunnassamme tapahtuu paljon hauskoja ja antoisia juttuja. Juhlavuosi huipentuu marraskuussa koko seurakunnan kymppisynttäreihin Martti Lutherin syntymäpäivän aikoihin. Seuraa juhlavuoden kulkua kotisivuiltamme ja ÄKSän seurakuntasivulta ja tule mukaan osallistumaan! Mutta ennen juhlavuoteen siirtymistä saamme yhdessä juhlia ja hiljentyä Joulun Sanan äärellä. Tässä lehdessä kerrotaan joulukirkoista ja konserteista, yhteislaulutilaisuuksista – kaikesta siitä, millä Joulun ikuinen sanoma tehdään näkyväksi ja kuuluvaksi seudullamme. Miten vietätkin jouluasi, muistathan, että kaukana eivät ole ne enkelit, jotka ensimmäisenä jouluyönä lauloivat: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” kirkkoherra Elina Tourunen

Kauneimmat joululaulut Kauneimmat joululaulut kajahtavat jälleen ilmoille pitkin Äänekoskea. Useat kuorot, laulajat ja jopa koululaiset yhtyvät lauluun joulun kunniaksi. To 1.12. klo 18 Toimintakeskuksen väki Äänekosken kirkossa. Myyjäistuotteita. Su 11.12. klo 15 Konginkankaan kirkko, mukana koululaisia. Su 11.12. klo 15 Lasten Kauneimmat joululaulut Suolahden kirkko, Mirja Montonen, Anu-Riikka Sadinmaa, mukana Jippii-kuoro. Su 11.12. klo 16 Äänekosken kirkko, mukana Ala-keiteleen musiikkiopiston nuorisokuoro K12. Su 11.12. klo 18 Äänekosken kirkko, mukana Grace-lauluryhmä. Su 11.12. klo 18 Sumiaisten kirkko, mukana Välke-kuoro. Su 11.12. klo 18 Suolahden kirkko, Mirja Montonen. Ke 14.12. klo 18 Sumiaisten Köyhyydenkylässä, tarjolla puuroa.

Joulukirkkoon Joulu täynnä tapahtumia To 8.12. klo 18 Joulumyyjäiset Suolahden srk-talolla. La 10.12. klo 16 Musica-kuoron joulukonsertti Äänekosken kirkossa. Kuoroa johtaa Pekka Kostiainen. Ma 12.12. klo 18.30 Joululaulelot –yhteislaulutilaisuus Suolahden srk-talolla. Ti 13.12. klo 18 Leif Lindemanin joulukonsertti Konginkankaan kirkossa. Rakkaimmat joululaulut, liput ennakkoon Citymarket/Reimari 20e, ovelta 25e Ke 14.12. klo 17 Jouluvaellus, kirkossa hartaus ja musiikkia, matkanvarrella rasteja ja srk-talossa joulupuuro. La 16.12. Kaiken kansan joulujuhla Sumiaisten srk-kodilla. Klo 17 lähetyksen joulumyyjäiset ja puuro ja klo 18 Joulujuhla. Ke 21.12. klo 13 Seimen avajaiset Konginkankaan Reimarin pihassa, Renkien tiernapojat. Ke 21.12. klo 13.30 "Tulkaa kaikki nyt laulamaan, on Poika syntynyt maailmaan!" Äänekosken seurakunnan ja Vammaispalvelusäätiön yhteinen joululaulukirkko Suolahden kirkossa. Kaikki mukaan laulamaan yhdessä! La 24.12. klo 16-21 Konginkankaan kirkko avoinna hiljentymistä varten. Jouluista musiikkia.

22

La 24.12. Jouluaaton kirkot klo 13 Hietaman kirkossa klo 13 Suolahden kirkossa klo 14 Äänekosken kirkossa klo 15 Konginkankaan kirkossa klo 16 Sumiaisten kirkossa klo 16 Äänekosken kirkossa klo 16 Suolahden siunauskappelissa klo 22 Jouluyön messu Konginkankaan kirkossa Su 25.12. Jouluaamun kirkot klo 7 Sumiaisten kirkossa klo 8 Äänekosken kirkossa klo 8 Suolahden kirkossa Ma 26.12. Tapaninpäivä klo 10 Tapaninpäivän messu Äänekosken kirkossa klo 10 Jumalanpalvelus jouluisia lauluja laulaen Suolahden kirkossa La 31.12. Uudenvuoden aattohartaus klo 19 Äänekosken kirkossa

148 · 20 16

| Ä KS


Perjantaina 9.12.2016 alkaen klo 17.00 Sumiaisten koulun alue •Kirkonkylän kyläyhdistys valmistaa ja jakaa riisipuuroa.

•Joulupukkikin on luvannut saapua paikalle!

•Tarjolla POP-pankki Konneveden Osuuspankin lämmintä glögiä ja pipareita.

•Koulun 6. luokan ja Tiitelän päiväkodin myyntipöydät, sekä muut myyjät tarjoavat mahdollisuuden ostoksiin.

•Vanhan kaupan kirppis avoinna (Koulutien risteys) •Myyntipaikat ovat kaikille ilmaisia, toivomme myyjien ottavan oman pöydän mukaan. Lisätietoja: 040 522 9927 (18-22)

Lämpimästi tervetuloa! Kiittäen asiakkaitamme toivotamme kaikille HYVÄÄ JOULUA JA ONNEA VUODELLE 2017! Anjan Kädet / Onnenlähde Anja Hämäläinen

Ortopedinen osteopaatti/ urheiluhieroja Katri Tuomaala

Sumiaisten Kappeliseurakunta Lauri Pietikäinen

Parturi-Kampaamo Paula Vasko

Sumiaisten Maamiesseura Ry

Pirjon Kodin Juhlat Pirjo Haimakainen

Sumirak Oy

Esa-Mat Oy Fysioterapeutti Päivi Närhi Lions Club Sumiainen Lounaskahvila Korppu Päivikki

Rantamäkelän tila Johanna Korhonen

Metsätyöpalvelut Timo Boman

Sukopal

MS Lattia- ja saneeraustyöt Markus Saarinen

Studio Harmony Kristiina Mortamo

M-Suhari kauppias Harri Hänninen

Sumergia

Taloushallintopalvelu Lepun Laskin Leila Harjulampi Vanharouva Raili Lindén Vihijärven Tila Pasi Pellinen


Leena Parviainen s. 20.3.1962. Helsingissä Asuu Suolahdessa miehensä kanssa Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta ja lemmikkikilpikonna Toimintaterapeutti Äänekosken kaupungilla Opiskellut neuropsykiatriseksi valmentajaksi

X+1 Rakastaa: perhettä Inhoaa: välinpitämättömyyttä Ruoka: lammaspaisti Juoma: punaviini Henkilö: äidit Eläin: kilpikonna Paikka: mökki Musiikki: kaikkiruokainen Elokuva: Sound of Music Kirja: dekkarit Motto: Jalat tukevasti ilmassa.

24

148 · 20 16

| Ä KS


Leena Parviainen

TEKSTI: MILKA KROGERUS KUVAT: MAX STEFFANSSON

Enemmän kuin ulkokuori

Leenalla ei ole taikasauvaa, mutta elämässä pärjäämiseen on monet konstit. Ja ripaus luovaa hulluutta.

L

eena Järvinen syntyi yliaikaisen raskauden ja 47 tunnin synnytyksen jälkeen valekuolleena. Synnytyksessä tapahtunut hapenpuute aiheutti Leenalle cp-vamman, joka on muokannut hänen elämäänsä lapsesta asti. – Sain yhden apgar-pisteen. Lähtötilanteeseen nähden on mennyt tosi hyvin. Leena sai pian syntymänsä jälkeen kaksi sisarta, Elinan ja Ullan. Cp-vamma ei häirinnyt menoa, vaan Leena juoksi pihamailla sisarten ja muiden lasten kanssa iloisesti nauraen. – Ehkä se on se sisu, millä olen painanut läpi elämän. Kun se aika tuli, niin hyppäsin narua ja pyöräilin muiden mukana, vaikka tekeminen on ollut vähän vaikeampaa. En minä ajattele, että lapsuus olisi ollut jotenkin erilaisempaa kuin muillakaan. CP-VAMMAISUUS ei ole hallinnut elämää, vaikka Leena onkin aina tiennyt olevansa hieman erilainen. – Ei kai tätä voi välttää. Murkkuikäisenä oli kamalaa, kun oli erilainen. Oli vaikeaa sopeutua joukkoon. Mutta kai muillakin teineillä on sama ongelma. Vuoteen 1969 asti kolmen tytön ja vanhempien elo oli varsin tavanomaista lapsiperheen eloa Helsingin Myllypurossa. Sitten pakattiin kimpsut ja kampsut ja muutettiin Tansaniaan. Valtiotieteiden primusmaisteri isä lähti avustamaan maatalouskoulun perustamisessa, ja farmaseutti äiti oli pienten tyttöjen kanssa kotona. – Jälkikäteen olen miettinyt, että se oli vanhemmilta todella rohkeaa. Lähteä nyt kolmen pienen tytön kanssa synkkään Afrikkaan. Tietokirjoista ja Tarzanelokuvista etsittiin tietoa, että millaista siellä voisi olla, kun ei silloin ollut nettiä. Siitä Tansanian ajasta olen varmaan itsekin oppinut rohkeutta. Tansaniassa koko kadun lapset leikkivät yhdessä ja yhteisöllisyys riitti kaikkien erilaisuuksien yli. Perheitä oli Kanadasta, Tansaniasta ja Puolasta. – Opin reissulla kaksi kieltä, suahilin ja englannin. Ja Suomeen palatessa oli haastavaa, koska olin opetellut lukemaan englanniksi ja koulussa joutui opettelemaan kaiken kaksoiskonsonanteista asti. Mutta lukiossa kirjoitin laudaturin äidinkielestä, että hyvin minä lopulta petrasin. Päällimmäisenä Tansaniasta on mieleen jäänyt kulttuurien erilaisuus ja se, ettei ole väliä mistä on kotoisin, vaan ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia. – En edes muista kohdeltiinko minua erilailla koska olin cp-vammainen. Se oli normaalia arkea meille. Käytiin uimassa

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

meressä 200 metrin päässä, leikittiin ja käytiin koulua. Ei ihan joka tytöllä ole sellaisia muistoja, Leena sanoo ylpeänä. KOULUAIKOINA Leena pärjäsi hyvin, panosti kouluun ja vain harvoin joutui turvautumaan muiden tukeen. –Kerran erehdyin koulun rajojen ulkopuolelle leikkimään. Ai ai, kun tuli miesopettaja nuhtelemaan ja minä itkin. Kaveri tuli ja kertoi opettajalle, etten minä ole tajunnut koulun rajoja, kun niistä kerrottiin. Sama kaveri puolusti kun sijaisopettaja haukkui minun käsialaa. Merja nousi pulpetista ja kysyi ”Etkö sinä ole huomannut, että Leenalla on cp-vamma.” Erilaisuus ei ollut helppoa, mutta koska kouluarvosanat pysyivät korkealla ja sisukkuus oli synnynnäistä, Leena pärjäsi hienosti koko kouluajan. – Kun minä olin lapsi, cp oli pahin haukkumasana mikä voi olla. Mutta kun mä olin se cp, niin sehän oli vaan oikea diagnoosi. ”Ootsä joku ceepee?” No olen itse asiassa, Leena nauraa. KESKIKOULUSSA HELPOTTI, kun luokalle tuli sokea tyttö, jonka kanssa Leena ystävystyi nopeasti. – Oli helpottavaa, kun joku oli erilaisempi kuin minä. Siihen aikaan ei ollut koulunkäyntiavustajia, niinpä minä avustin häntä. Opettajat ei muistaneet aina sanoa, mitä kirjoittivat taululle, niin minä kerroin mitä siellä lukee. Siitä asti toisen auttaminen ja tukeminen on ollut minussa vahvana. Sitä minä olen tehnyt jo 11-vuotiaasta asti. Lukiossa Leena valitsi fysiikkaa, kemiaa ja pitkän matikan, koska halusi isona lääkäriksi. Lopulta matemaattiset aineet eivät avautuneet ja Leena löysi urasuunnitelmia muualta. – Olin käynyt koko elämän fysioterapeutilla ja ottanut vastaan kuntoutusta. 15-vuotiaana naksahti päässä: aloin itse kuntouttamaan itseäni ja parannusta tuli ihan hirveästi. Siitä ehkä ajattelin, että kun itse olen osannut, niin voin antaa apua muillekin. Halusin saada NDTmenetelmän koulutuksen, joka auttaa cp-vammaisia. Tiesin, ettei sitä voi saada jos ei ole puhe- tai fysioterapeutti, eikä minusta niihin olisi ollut. Fysioterapeutti kertoi toimintaterapeutin ammatista ja sitten lähdin sen perään. LEENA EI PÄÄSSYT opiskelemaan heti lukion jälkeen. Välivuoden aikana Leena keskittyi 9-vuotiaana aloittamaansa pianoharrastukseen ja itsensä kuntouttamiseen. Vuosi oli arvo-

kas, mutta myös rankka. – Kun oli aikaa työstää itseä, niin kävin paljon vakavia keskusteluja itseni kanssa. Kun meni Helsingin keskustaan, jossa kukaan ei tuntenut, niin tuli ilkeitä kommentteja Asemahallissa. Nuorelle naiselle, joka yrittää parhaansa, kommentit tuntuivat todella pahalta. Maailma tuli vastaan vasta silloin parikymppisenä. Neljän vuoden valtiotieteen opintojen jälkeen Leena haki ja pääsi sisään Helsingin sairaanhoito-oppilaitokseen. Koko opiskeluajan hän asui kotona. – Isä sanoi, että paras perintö mitä virkamies voi lapselleen antaa, on hyvä koulutus. Joka aamu Leena kulki kouluun metrolla, ratikalla ja bussilla. Raskaistakin päivistä pääsi yli, koska oli tunne, että on oikealla tiellä. –Näin joskus elokuvan, jossa kuvattiin vaikeavammaisen lapsen kuntoutusta, ja tajusin, että tuota mä haluan tehdä. Siinä lähdetään ihan alusta: siitä, että käsi liikahtaa ja lelu heilahtaa. Siinä on kovaa työtä, eikä ole olemassa mitään taikasauvaa. Olen aina sanonut töissäkin, että taikasauvaa minulle ei ole mutta konsteja löytyy. Valmistumisensa jälkeen Leena pääsi töihin kehitysvammalaitokseen Rinnekotiin Espooseen. Suolahteen Leena päätyi vuonna 1991, kuinkas muutenkaan kuin rakkauden perässä. Saman vuoden aikana tavattiin, rakastuttiin, mentiin kihloihin ja samana syksynä kollega vihjasi avoimesta työpaikasta Suojarinteellä.

ulkokuori.

ALKUAIKOINA Suolahdessa päät kääntyivät kun Leena kulki kauppaan. – Ainahan mua on katottu. Tämä on pieni yhteisö, mutta aika nopeasti ihmiset ymmärsi, että tuollainen nainen kulkee täällä. Erilaisuus on tullut tänne jo ennen minua ja on täällä vahvana. 90-luvun alussa Suosikki oli juuri avattu, kaupungissa oli oma poliisilaitos, Alko ja kaikki. Leena asui miehensä kanssa Suojarinteen Kympissä ja opetteli pikkukylän tavoille. – Kun pienelle paikalle muuttaa, ei voi tietää, mitä kaikki pitää sisällään. Silloin Äänekoski oli vain joku toinen kaupunki tuolla jossain. 25 vuotta myöhemmin alkaa olla vähän jo sisällä tässä. Ymmärtää, että tämä johtuu tästä, ja tuo on sukua tuolle. Monet yhä luulevat Leenaa kehitysvammaiseksi, mikä monesti ärsyttää. – Aina välillä joku sanoo, että onpa hieno letti, kuka sen on tehnyt. Minä ite! Minussa on paljon enemmän kuin tämä

TYÖN VASTAPAINONA Leenalla ovat askartelu ja puutarhanhoito. Hyvänä kaverina puutarhassa on lemmikkikilpikonna Sekir, jonka Ulla-sisar toi tuliaisina Turkista. – Tulitikkulaatikossa tuli tämä laiton maahanmuuttaja neljätoista vuotta sitten Suomeen. Eihän niitä saa sieltä tuoda! Kun puhuin tutun poliisin kanssa hän totesi, että rikos on jo vanhentunut, Leena nauraa. Leena rentoutuu kierrätysmateriaalien, kasvien ja askartelun parissa. Kaapit ja hyllyt pursuavat materiaaleja, joista löytyy tunneiksi ja tunneiksi tekemistä. Vaikka kroppa pysähtyisi hetkeksi, mieli ja kädet jatkavat toimintaa. – Mä olen luova hullu. Ja nopeusrajoittimen minuun voisi asentaa, Leena nauraa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN toimintaterapeuttina työskentelevä Leena saa ilon irti työstään lasten kanssa. Vauhdikas ihminen ei halua kuitenkaan jäädä paikalleen, vaan kehittyä ja mennä jatkuvasti eteenpäin. –Tätä minä haluan tehdä loppuelämän. Nyt kun tämän hallitsen, niin kehittäisin tätä työtä pidemmälle. Katsoisin mitä uutta vielä siihen voisi keksiä. Työssään Leena tapaa paljon erityislapsia ja heidän vanhempiaan. Leenan olemus aiheuttaa hämmästystä, mutta erilaisuudesta saattaa olla myös hyötyä. – Musta tuntuu, että vanhemmat uskovat paremmin, kun minä sanon, että työtä on tehtävä, koska olen elävä esimerkki. Voisi ainakin kuvitella, Leena pohtii. Omaan erilaisuuteensa Leena ei enää kiinnitä huomiota. Paitsi silloin, kun erilaisuudesta tulee haaste. – Neljä vuotta sitten katkaisin jalkani. Jouduin opettelemaan kävelemisen kokonaan uudelleen ja olin toipilaana neljä kuukautta, kun normaali ihminen olisi ollut kaksi kuukautta sairaslomalla. Siinä kohtaa kolahti. Mutta ei cp-vamma ole mikään päivittäinen ajatus. Jos eteen tulee joku asia, jota ei osaa, niin mietin, että se johtuu tästä ja keksin oman tapani tehdä sen asian. Mä olen kasvanut sellaiseksi. On pitänyt keksiä, että miten tämän asian teen. Ja siksi mä ehkä olen tässä ammatissa, koska toimintaterapeutti on ollut minussa aina sisällä.

25


Torikatu 3, 44100 ÄÄNEKOSKI p. 014 523 125 avoinna ma-pe 8-18 la 9-16 SU 11-18

PE 2.12. Joulupukki vierailee klo 10-15 ja jakaa lapsille karkkipusseja!

Kahvi-, glögi- ja joulutorttutarjoilu klo 9 alk.

Avoinna: 1.-2.12. 8-18, 3.12. 9-16, 4.12. 11-18, 5.12. 8-18, 6.12. suljettu

Witikkalan Kartano Outlet Happy lights

TALJAMATTO

SISUSTUSVALOSARJA 35 lamppua

• 45 x 75 cm • 100% villaa • Liukumaton pohjamateriaali

• Eri värejä

2990

2500

JOULUKORTTEJA 10 kpl

1

• Paloaika 80 h

00

(0,50/kpl)

KAIKKI KYNTTILÄLYHDYT

-20%

(5,50/pkt)

10

00

(0,42/kpl) (0,44/kpl)

3495

(28,95)

(38,95)

3

(3,50/pkt)

(4,95) (0,04/kpl)

Stiga JÄÄKIEKKOPELI

49

00

(10,95)

AURINGONKUKAN SIEMENET 20 kg (0,89/kg)

(24,90)

(1,25/kg)

Hammarplast KOTA LINNUNRUOKINTAAUTOMAATTI

7

95

Visertäjä JÄTTITALIPALLO 500 g

5

00

3995

• 10 lamppua • Paristokäyttöinen • 4 erilaista

• Joukkueina Suomi ja Ruotsi

(11,10/kg) (4,20/rasia, 14,00/kg)

• Musta tai valkoinen • 210 cm

• 1000 lediä • 30 m vihreä johto • Sisä- ja ulkokäyttöön

(65,95)

(17,24/kg) (22,75/kg)

2995 JOULUKUUSI

1000

(9,90)

1790

4

5995

3 x 300 g

750

(0,39/kpl)

Airam Capri LED-VALOSARJA

1995 Panda JUHLAPÖYDÄN KONVEHTEJA

435 g

(1,95/pkt)

• Musta • 180 cm (Valot ja koristeet eivät sis. hintaan)

Airam Teno LEDVALOSARJA

(21,95)

Panda JUHLAPÖYDÄN KONVEHTEJA

5

JOULUKUUSI

00

(4,95)

95

3 pkt

4 kpl (1,50/kpl) (3,00/kg)

alk. 0,7 L

• 50 x 70 cm

ÖLJYKYNTTILÄ mini 3 pkt 5 kpl/pkt

• 100 kpl • Paloaika 4 h

• Punainen ja valkoinen

(9,95)

• 40 x 120 cm

Suomen leijona PÖYTÄKYNTTILÄ 00 Suomi KILOKYNTTILÄ 8 kpl/pkt Suomi LÄMPÖKYNTTILÄ • Paloaika 16 h

• 600 lamppua

2495

(10,90)

(0,83/kpl)

• 135 lediä • Kork. 140 cm • Alaosan halk. 140 cm

• Mini led jäljittelee hehkulampun valoa. • Lamppujen väli 5cm, halk. 3mm • Liitäntäjohto 10 m • Musta johto, sisä- ja ulkokäyttöön

• 25 cm

• Paloaika 45 h • Valkoinen

LED-VALOHUPPU

Finnlumor MiniLEDVALOSARJA

• 480 lamppua

2 pkt

1000

00 5 Tähtikuvioinen KAITALIINA 895 KEITTIÖ% PYYHE 395 HAVUKRANSSI

-50

(39,00)

ÖLJYKYNTTILÄ 6 kpl/pkt

ERÄ!

Hauskat Retro Nativestuotteet

Haribo 135 g

750

(8,95)

Atom RATTIKELKKA

• Kelkassa automaattinen narukela • Käyttäjän maksimipaino: 75 kg • Mitat: 83 x 50 x 38 cm • Väritys: sinimusta

2900 (39,90)

Hau Hau Champion KAMPANJAPAKKAUKSET • Täytetty purutikku kanakääreellä • Täytetty possutikku kanakääreellä • Kanapurutikku • 600 g

pkt

995 (16,58/kg)

Tarjoukset voimassa viikon tai niin kauan kun eriä riittää.

Olympian KOIRAN TÄYSRAVINTO 15 kg

995 (14,90)


Prego Lahjavinkki! JALKOJEN LÄMMITIN • Pehmeä fleecevuori • Lämpenee nopeasti

Orthex Meiltä! LASTEN TALVIVÄLINEET!

24

Avoinna joulukuussa sunnuntaisin 4.-18.12. klo 11-18

PIPARITALOMUOTIT

500

Wawes keittiön MONITOIMIKONE • Raastaa, pilkkoo, viipaloi, sekoittaa • 2 nopeutta + pulssitoiminto • Tilavuus 1,4 L

pkt

Muumi PIPARIMUOTTI 3 kpl

5

Kahvi-, glögi- ja joulutorttutarjoilu klo 9 alk. Joulupukki vierailee klo 10-15 ja jakaa lapsille karkkipusseja! Haribo 135 g

90

alk.

PE 2.12.

MIKROKUITULIINA 5 kpl/pkt 2 pkt • 30x50 cm

(2,95/kpl)

3

95

• Lautanen 10 kpl tai • Muki 10 kpl

2000

00

150 pkt

(49,90)

(8,95)

Alumiiniset

PAISTOVUOKAT • 0,5-1,9 L

JOULUVAHAKANKAAT • 120 cm • 140 cm

295

120

TRIKOOKUDE

• 120 m • Paljon eri värejä

4 kerää

1000

pkt

Sencor

Oral-B

Spector

HIUSTENKUIVAIN

SÄHKÖHAMMASHARJA

KYNSIVIILA

• 2000 W

Aito muurarin KÄSITYÖLANKA

• Materiaali: 90% kierrätyspuuvilla, 10% muu kangas (voi vaihdella) • Kerässä n. 110 m kudetta • Kerän paino 800 g • Eri värejä

2 kerää

/m

Jouluiset KERTAKÄYTTÖASTIAT

(8,68/kg)

695 1000 kpl

290 kpl

LdB LAHJAPAKKAUS

• Paristokäyttöinen

• Suihkugeeli 250ml • Roll-on 60ml • Lotion 250 ml • Apple aloevera tai Sweet pea silk

Pro700 3D Action

1995 (24,95)

FLEECEPUSERO

15

00

• 50 cm

10

00

(12,50)

Prego

LÄMPÖSUKAT

TABLETTIKOTELO

395 pari

(29,90)

Orthex LUMENTYÖNNIN • 50 cm

1000

395

Thermo Sole • Naisten ja miesten koot

• Ruskea • Koot S-XXL

Orthex LUMILAPIO

995

4990

(4,50)

• 2 x 50 W , 4500 lm • Jalusta

9900

(129,00) • Erittäin tehokas • 10 W, 800 lm • Ladattava

(6,95)

Mönkijän LUMILEVY • Leveys 136 cm • Kääntyy molempiin suuntiin • 7 asentoa • Vastaiskujouset • Säätötassut • Yleismallinen etukiinnitys alatukivarsiin, pikakiinnike • Nosto ja lasku vinssillä (ei sis. hintaan)

(12,90)

2450

Prego ILMANKOSTUTIN • Lämminhöyry 30-35 �C • 8h toiminta-aika • Vesisäiliö 24 L

500

LED-TYÖVALO Led Core KÄSIVALO

• Yleismalli 9,7”-10,1” • Musta

(4,95)

29900

Tarjoukset voimassa viikon tai niin kauan kun eriä riittää.

5900 VUOKRATAAN • Transit pakettiauto • Transit pikkubussi 8+1 30€/vrk + 0,30€/km + polttoaineet p. 014 523 125


Äänekosken Tennishallilla ilakoitiin pallopelien merkeissä pitkin päivää.

Tärkeintä ei ole voitto Kansainvälinen pelipäivä sai ihmiset innostumaan pitkin Äänekoskea. TEKSTI: MILKA KROGERUS KUVAT: MILKA KROGERUS, MARJO STEFFANSSON

K

ansainvälistä pelipäivää vietettiin useassa osoitteessa Äänekoskella ja Suolahdessa. Suolahden Wanhalla Asemalla luotettiin perinteisten lautapelien voimaan. Pöydissä taisteltiin muun muassa laivanupotuksen merkeissä ja tehtiin muistiharjoituksia Hello Kitty muistipelin lomassa. Kansantalolla kiinnostuttiin shakista ja vanhasta kunnon corona-pelistäkin. Eniten väkeä innosti pingiksen peluu,

jossa otettiin toisista mittaa aina tapahtuman loppuun asti. Ne ketkä eivät pelanneet, kannustivat kanssakisaajiaan ja pitivät pelipäivän tunnelmaa yllä. KOSKELASSA PELIPÄIVÄ oli pakattu täyteen mitä erilaisempaa ohjelmaa. Yhdessä huoneessa saateltiin Hugo-peikkoa seikkailuihin videopelissä ja samalla aulassa kieputettiin onnenpyörää. Kilpailuhenkeäkin väläyteltiin, mutta yleinen mielipide oli, että tärkeintä ei

Suolahden kansantalolla Loom Bandsin lumoissa Vappu, Hilma, Meeri, Elvi ja Natalia.

28

ole voitto, vaan iloinen pelaaminen yhdessä muiden kanssa. Koskelan pelipäivän kruunasi jyväskyläläinen tubettaja Zone VD, eli Joona Leppälä. 24-vuotias Youtube-tähti kertoi tubettajan arjesta ja siitä, kuinka tällaiseen erikoiseen päivätyöhön oikein voi päätyä. Iloinen ja avoin nuori mies pääsi iltapäivän aikana juttelemaan noin 80 fanin kanssa, jotka eivät epäröineet kysyä tiukkoja kysymyksiä. Iltapäivän päätteeksi oli tietenkin jätetty hetki aikaa sel-

fieiden ottamiseen. ÄÄNEKOSKEN Tennishallilla otettiin haltuun fyysisempää ketteryyttä tarvitsevat pelit. Kävijät pääsivät opettelemaan sulkapallon, tenniksen ja frisbeegolfin saloja osaavien harrastajien johdolla. Kymmenet iloiset liikkujat pääsivät myös treenaamaan vastaopittuja taitojaan vapailla salivuoroilla iltapäivän päätteeksi.

Koskelan Pelipäivässä oli ihmisiä aivan tungokseksi asti.

148 · 20 16

| Ä KS


Esko Kivimäen Kroatian palveluskaverit tapaavat vuosittain Äänekoskella.

Antti Kettusen muistot ja Nobel-rauhanristi rauhanturvaoperaatioista.

Antti Kettusen palveluskavereita Kyproksella 70-luvulla.

Rauhanristi rintapielessä

Maailman rauhaa on lähdetty varmistamaan nuoruuden innolla ja kokemusten perässä, muistelevat äänekoskelaiset rauhanturvaajat. TEKSTI JA KUVAT: TAIJA KOLEHMAINEN

J

oulukuussa juhlistetaan suomalaisen rauhanturvaamisen pyöreitä merkkivuosia. Ensimmäiset joukot lähetettiin Egyptin Sueziin tasan 60 vuotta sitten. Esko Kivimäen ja Antti Kettusen rauhanturvaoperaatioista on jo reilusti aikaa, mutta vuodet eivät ole haalistaneet kokemuksia. – Muistan edelleen ensimmäisen yön, kun saavuin joukkoni matkassa Namibiaan ilman matkatavaroitamme tai yösijaa. Pimeä tuli kuin valokatkaisimella olisi valot sammuttanut ja me nukuimme kirkkaan tähtitaivaan alla, Kivimäki maalailee muistoaan. Äänekoskelainen Kivimäki lähti Afrikan rannikolle vuonna 1989 valvomaan Namibian itsenäisyyttä ja vaaleja. Hän vietti vuoden keskellä Ambomaan savannia raportoimassa ylös erään risteyskohdan liikennettä. – Se oli nuoren miehen seikkailunhalua. Jotkin työkavereistani olivat olleet rauhanturvaoperaatioissa ja niin minäkin päätin lähteä katsomaan maailmaa. Kuulumisia vaihdettiin kirjeillä ja kotipaikkakuntansa uutiset Kivimäki seurasi kaukomaille tilaamastaan SisäSuomen Lehdestä. Luettuaan lehdet hän lähetti ne eteenpäin Namibian sisämaahan suolahtelaiselle Antti Kettuselle. AFRIKAN reissu oli Kettusen viimei-

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

nen rauhanturvamatka. Sen jälkeen isän velvollisuudet menivät maailman rauhan edelle. – Minäkin lähdin alunperin matkaan puhtaasti mielenkiinnosta. Ensimmäinen operaationi vartiojääkärinä Kyproksella vuonna 1974 oli hieman erikoisempi, sillä turkkilaiset tekivät siellä juuri maihinnousua, Kettunen kertoo. – Silloin oli tohinaa ympärillä mutta muut reissut Egyptin Siinain erämaahan ja Namibiaan ovat olleet huomattavasti rauhallisempia. Antti Kettunen on yksi äänekoskelaisista Nobel-palkituista, siitä muistuttaa valkoinen muistoristi juhla-asun rintapielessä. Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin YK:n rauhanturvaoperaatioissa ennen vuotta 1988 palvelleille, joista suomalaisia on noin 20 000 henkilöä. Palkintoa arvokkaampia ovat kuitenkin kokemukset. Kettunen esittelee valokuvista, kuinka Kyproksella vartioaseman tiloihin rakennettiin sauna tynnyrikiukaineen ja kuinka päiviä vietettiin rakennuksen katolla vahdissa. – Sellaisissa oloissa vaaditaan rauhallista ja pitkäjänteistä luonnetta. Räiskyvät persoonat eivät tule toimeen, kun ollaan niin tiiviisti yhdessä pienen porukan kesken, Kettunen sanoo. PERINTEISISSÄ YK:n rauhanturvaoperaatioissa miehet ja vuodesta 1991

eteenpäin naisetkin valvovat pääasiassa aselevon noudattamista ja estävät tulitaukorikkomuksia. Puolustusvoimien valmistavassa koulutuksessa hiotaan ryhmän toimintaa, kerrataan sotilaan perustaidot ja perehdytään toimialueeseen. Suomeen takaisin saapuville järjestetään puolestaan kotiutumiskoulutus, jossa käsitellään stressiä, ihmissuhteita ja arkeen paluuta. – Tietysti arkirytmiin palaaminen vaatii hetken, mutta en koskaan kokenut sitä erityisen haastavana. Lähtiessä on oltava varma, että haluaa matkaan oikeista syistä eikä pakoilemaan asioita Suomessa, ne nimittäin tulevat vääjämättä jossain vaiheessa vastaan, Kivimäki huomauttaa. Suomen Rauhanturvaajaliitto huolehtii rauhanturvaajista ja heidän omaisistaan palveluksen aikana sekä sen jälkeen. Liitto tarjoaa kriisinhallintapalveluksesta palaaville vertaistukea ja muun muassa järjestää koulutuksia. Koko Äänekosken alueelta rauhanturvaajien liiton Keski-Suomen paikallisyhdistykseen kuuluu 21 henkilöä.

uuteen reissuun, mutta nyt taitaa tulla jo ikä vastaan, Kettunen harmittelee naureskellen. Esko Kivimäelle telttailuelämä riittää jo loppuiäksi mutta rauhanturvaajaoperaatioista on jäänyt tiiviitä ystävyyssuhteita. Yhteyttä pidetään vuosikymmeniäkin myöhemmin. – Poikia seurustelee toistensa siskojen kanssa ja palveluskavereista on tullut lasten kummeja. Läheisimpien ystävien kanssa soittelemme viikottain ja isommalla porukalla tapaamme kerran vuodessa, Kivimäki kertoo. Kivimäen kanssa vuonna 1992 entisen Jugoslavian sisällissodan jälkimaininkeja valvonut rauhanturvaajien ryhmä juhlisti 20-vuotismerkkipäiväänsä vartioasemansa lähistöllä Kroatiassa muutama vuosi sitten. – Äänekoskelainen Duo Tornado lähti vetämään meille sinne keikan. Tornado esiintyy myös vuosittaisilla talvipäivillä Äänekoskella. Tammikuussa me jälleen kokoonnumme yhteen muistelemaan tarinoita, joita vain toiset rauhanturvaajat voivat ymmärtää.

ANTTI KETTUSEN matkat rohkaisivat palvelukseen nuoren sukulaispojan, joka kävi Afganistanissa muutama vuosi sitten. – Voisin itsekin mielelläni vielä lähteä

29


Konginkankaan perinteinen

JOULUNAVAUS PERJANTAINA 2.12. alkaen klo 18.00 Kongin Kulumalla Jouluvalot sytytetään. Joulupukki saapuu yllätyskulkupelillä ja jakaa karkkeja lapsille. Piha-alueella joulumarkkinat. Myynnissä mm. loimulohta, makkaraa, kylmäsavulohta, arpoja, käsitÜitä. Tule myymään jouluisia tuotteitasi. Jouluruno, esittää Timo Pasanen. Tontut leikkivät lasten kanssa. Joulukaraoke. Konginkankaan Eläkkeensaajien myyjäiset Kirjaston kerhohuoneella klo 12-20. Reimarin Tuvalla myynnissä joulupuuroa ja joulutorttuja kahvin kera. Pidennetty aukioloaika.

Tervetuloa! Kiittäen asiakkaitamme, toivotamme kaikille ILOISTA JOULUA ja ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2017

Irinan ilopilkku P. 040 415 9175 Irina Kraft

Puh. 040 170 2006

puh. 0400 548 353

Reimarin Tupa Rennox Hoitohuone Puh. 0400 386 144

Puh. 040 181 2100

SähkÜ LVI Niskanen Ky p. 040 831 4941

Puh. 050 338 1778

Havusalmentie 29, 44460 KALANIEMI SĹ?SDQXNDXSSLQHQ#JPDLOFRP

Puh. 0400 344 616 Taxipalvelu 0400 244 880

Rakennuspalvelu Timo HytĂśnen

P. 050 374 0130 ma–to pe la su

Konginkangas

Puh. 040 587 4786 8–20 8–21 8–20 11–18

Tervetuloa!

Hiekkaharjun Tila

Konginkangas VPK


Jo 90 sukkaparia!

Suomi 100 Villasukat veteraaneille –kampanja on edennyt Suolahden Eläkkeensaajien käsissä ennätyksellisen ripeästi. TEKSTI JA KUVAT: MARJO STEFFANSSON

E

läkkeensaajien käsityökerho kokoontuu aina keskiviikkoisin Supunkiin. Lokakuun alussa alkanut kutomisurakka on yllättänyt ainakin sivusta seuranneen. Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi lahjoitetaan jokaiselle veteraanille harmaat villasukat joiden varsia koristaa sinivalkoiset raidat. Eläkkeensaajien ideana oli kutoa sata paria villasukkia ensi vuoden joulukuuhun mennessä. Eikä idea jäänyt ajatuksen tasolle, sillä sukkia on parissa kuukaudessa valmistunut jo 90 paria! Eläkkeensaajat jakavat kutomansa sukat paikallisesti omille veteraaneille. Suomessa veteraaneja on reilut 21 000, joista Keski-Suomessa noin 900. KUTOMAURAKKAAN on osallistunut reilu tusina ahkeraa käsiparia. Langat on saatu lahjoituksena. ÄKS lahjoitti sukkiin raitalangat, Ale-Makasiinin Matti Riikonen lahjoitti kymmenen kiloa harmaata lankaa ja Äänekosken Citymarket ja Tekniset Kella osallistuivat myös tempaukseen lankalahjalla. Myös yksityiset lahjoittajat ovat mukana sekä jyväskyläläinen Kampaamo Verstas. – Yhteistyökumppanina on ollut Suo-

Metsurin perintö L

ensuntapainen on kiusannut viikon. Geeliä kehkeytyy röörien tukkeeksi yllin kyllin ja alati saa räkiä. Kuumettakin melkein, peitoissakin palelee ja välillä hiki puskee pintaan, mutta eniten kiusaa kakominen. Yhtenään pitää könytä rohisemaan vatiin taikka vessaan, jos ehtii. Lääkkeet vähän helpottaa, mutta virustauti rymyää loppuun omaan tahtiinsa. Vaan kyllä ennen vanhaan oli räkätaudissa oleilu lokosampaa, mikäli on uskominen Anssi Halmesvirran teokseen Vaivojensa vangit. Edullinen kirpparilöytö kertoo sata vuotta sitten eläneitten suomalaisten vaivoista ja terveyshuolista. Lääkärit ja muut valistajat paasasivat hygieniasta ja tapojen turmeluksesta. Kansan keskuudessa omintakeiset uskomukset rökittivät koululääketieteen mennen ja kuolemankin tullen. Keuhkotauti kumosi kansaa, mutta kova homma oli saada edes sylkykupit yleistymään kotien nurkkiin. Lukuisissa huusholleissa silloinen räkätautinen säästyi siis joutavalta ramppaamiselta tai kupinkahtelulta. Limaklöntin saattoi topsauttaa niiltä sijoiltaan lattialle. Siellä vilistivät pienokaiset ja pasiliskot sulassa sovussa tupakkamällien, ruuantähteiden ja lapsenpaskan seassa. Helpotusta ja iloa tautiseen menoon toivat tuolloin sauna, viina ja terva sekä

Ä KS

| 14 8

· 2 0 16

hokkuspokkus. Ainakin sauna toettaa edelleen. Kummasti hengenkulku kohentuu höyrylöylyissä. Kun yks päivä oikein ketutti ja ryitti, niin nappasinpa viinasnaukkusenkin. Hetkeksi helpotti, mutta tuli parin tunnin perästä kahta kauheampi olo. Tervalle en keksinyt nykyoloissa käyttöä räkätaudissa, mutta muuan nestonestoulottuvuus lipsahti mieleen. Eli pitäs varmaan tervata munat, kun alkavat näin iän kertyessä osoittaa ravistumisen merkkejä. Siivotonta oli elo aikoinaan, mutta uittokuvioissa olen nähnyt ehtan ihmisenpesän vielä kaheksankytluvun alussa. Vaan taitaapi niitä olla nykyäänkin. Oltiin toukokuun puolivälissä ekapäivää käynnistämässä uittotyömaata Äänejärvellä, kun pomo aamusella usutti alkuun siivoussouvviin. Laiturilla töröttävä taukotupaparakki oli myyty ja piti tyhjentää roinasta. Meitä oli rapsakka porukka tarttumassa toimeen. Eikan alaiset kesätyöläiset olivat jo paikalla ja Artturikin puhkui intoa aurinkoisessa kevätaamussa. Ovi siis auki ja ranttaliksi. Pojat ryykäsivät keulille, mutta ottivat sutena takapakkia yhtenä mylläkkänä yökkien. Kurkistin minäkin ovenraosta ja pakenin parahtaen. Kämppä oli alkanut elää

kevätlämpimien myötä. Löyhkä lannisti laakista. Yhtään ruumista ei nurkissa sentään luurannut, mutta muuta mojovaa löytyi, kun nyvästiin keuhkot täyteen ja nenusta näpeillä pidellen pyrähdeltiin tutkimassa tupaa. Siivosimme surullista tarinaa. Talvella oli parakkia asustellut ulkopaikkakuntalainen metsuri, jolla oli palsta Äänemäessä. Aluksi hommat sujuivat ammattilaiselta mallikkaasti. Kevättalven edetessä ja soidinajan lähestyessä lyöttäytyi seuraan ilolintunen, jonka tuttunsa tiesivät enempi haaskaksi kuin hauskaksi. Pian meininki ryösäsi mahottomaksi, kun viinaakin piisasi. Lemmenpuraisujen yhteydessä ja lomassa pidetty möykkä kiiri kylälle asti ja nähtävääkin oli, kun pari pylkehti väliin peräkanaa pihamaalla. Pomo Tanu kertoi, että loppuhan sille menolle oli komennettava. Tavarat reppuun, ovi lukkoon ja kenkää perseeseen.

lahden Reumayhdistys, jolle olemme antaneet lahjoituslankoja eteenpäin sukkatalkoita varten, sukka-agitaattori Leena Mäkinen kertoo. Ennen kuin villasukat päätyvät veteraanille ne pääsevät näytteille Suolahden kirjastoon. Näyttelyn avajaisia vietetään tammikuun kolmas päivä. – Mukaan kutsutaan myös paikallisten veteraanijärjestöjen edustajat. Sotiemme veteraaneihin kuuluu: Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Sotainvalidien veljesliitto. Myös järjestöihin kuulumattomat veteraanit huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Naiset, joilla on rintamapalvelustunnus kuuluvat myös tähän ryhmään. Ryhmä "Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta" -hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

ja ja kattilassa kylmänä poreileva kaalikeitto. Melkoinen hajutrilogia ynnä päälle muuta pilaantunutta murkinaa sekä ihmiseläimen eritteitä. Käypänen tavara saatiin jakaa keskenämme. Besorkkasin ison valurautapaistinpannun, jonka puhtaaksipolton jälkeen kiikutin kaverin kalamajalle. Kohta 40 vuotta se on palvellut pihvikokin parhaana kaluna, joka paikallisissa kurmetpiireissä tunnetaan nimellä Metsurin perintö. Lasse Hämäläinen

Siivousinventaariomme vauhdittui, kun saatiin urakka ja joku sai rynkytettyä ikkunan auki. Ristiveto tuuletti ja oli sukkelampi nakella tavaraa akkunasta tantereelle. Löydoksiin kuului iso kasa märäntyneitä kanamunia, puoli ämpärillista kuplivia muikku-

31


Täyden palvelun sähköurakoitsija & luotettu kumppani jo vuodesta 1988

Palvelemme sinuanyt nyt Palvelemme sinua Koskikeskuksessa Koskikeskuksessa

Pistorasioista teollisuuteen!

Tervetuloatutun tutunisännöintipalvelun isännöintipalvelun pariin! Tervetuloa pariin! VAIHDE . . . . . . . . . . 0400 152 222

VAIHDE . . . . . . . . . . 0400 152 222

ISÄNNÖITSIJÄT Airaksinen Pertti . . . . 0400 235 636 ISÄNNÖITSIJÄT Halme Harri . . . . . . . .0400 . . . 040 178 6421 Airaksinen Pertti 235 636 Tervo Kalervo . . . . . . 040 769 7640 Halme Harri . . . . . . . 040 178 6421 Viinikainen Minna . . 0400 235 640

Tervo Kalervo . . . . . . 040 769 7640 Viinikainen Minna . . 0400 235 640

OLEMME MUUTTANEET!

ToIMITuSJoHTAJA

Käyhkö Seija . . . . . . . 040 722 8150 ToIMITuSJoHTAJA Käyhkö Seija . . . . . . . 040 722 8150 TAlouSSIHTEErI

luoma Päivi . . . . . . . 0400 235 644 TAlouSSIHTEErI KIINTEISTÖSIHTEErI luoma Päivi . . . . . . . 0400 235 644 Järvikylä Irene . . . . . . 0400 235 632 KIINTEISTÖSIHTEErI Järvikylä Irene . . . . . . 0400 235 632

KIrJANPITÄJÄT Hänninen Kaija . . . . 0400 115 368 KIrJANPITÄJÄT Kettunen MerjaKaija . . . . . .0400 235 647 Hänninen . . . 0400 115 368 Pollari Virpi . .Merja . . . . . . . .040 2722 Kettunen . . .139 0400 235 647

Pollari Virpi . . . . . . . . 040 139 2722

SÄHKÖPoSTIT avera@aanekoski .fi ja SÄHKÖPoSTIT etunimi .sukunimi@aanekoski .fi

avera@aanekoski .fi ja etunimi .sukunimi@aanekoski .fi

Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy • Avera Isännöinti Koskikeskus, 44100 Äänekoski Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy •Kauppakatu Avera Isännöinti 11, • Koskikeskus, Kauppakatu 11, 44100 Äänekoski www.aanekoskenteollisuuskiinteistot.fi • www.avera.fi www.aanekoskenteollisuuskiinteistot.fi • www.avera.fi Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy • Avera Isännöinti • Koskikeskus, Kauppakatu 11, 44100 Äänekoski www.aanekoskenteollisuuskiinteistot.fi • www.avera.fi

Palvelemme uudessa osoitteessa

Hitonlahdentie 44, ÄÄNEKOIVISTO www.wattiset.fi ∙ asiakaspalvelu@wattiset.fi

Tarvitsetko tarjouksen urakasta?

SOITA

“Se mukavasti erilainen kiinteistönvälitys”

010 219 1070

Asiakaslähtöistä, suoraselkäistä toimintaa tavoitettavuustakuulla jokaisena päivänä.

Palvelemme sinua nyt Koskikeskuksessa Välityspalkkiot 3.9% (sis. alv 24%) tai sopimuksen mukaan, minimipalkkio 2500€. Ei kauppaa, ei kuluja. Ota yhteyttä!

WWW.VIAVESTA.FI | 045 136 1356 | Kauppakatu 15

Tervetuloa tutun isännöintipalvelun pariin! VAIHDE . . . . . . . . . . 0400 152 222 ISÄNNÖITSIJÄT Airaksinen Pertti . . . . 0400 235 636 Halme Harri . . . . . . . 040 178 6421 Tervo Kalervo . . . . . . 040 769 7640 Viinikainen Minna . . 0400 235 640

• Öljykattilahuollot ja korjaukset, myös kiinteistöautomatiikka • Kaikki LVI-työt ja huollot • Ilma- ja maalämpöpumput • Käyttövesien ja lämpöjohtojen pintaputkitukset MEILTÄ MYÖS ILMASTOINTIKONEIDEN JA KESKUSPÖLYNIMUREIDEN SUODATTIMET

RATAKUJA 2, SUOLAHTI puh. (014) 541 249 ● www.lvirossi.fi lvi.rossi@co.inet.fi ● myymälä avoinna ma-pe 7-16

KIrJANPITÄJÄT Hänninen Kaija . . . . 0400 115 Kettunen Merja . . . . . 0400 235 Pollari Virpi . . . . . . . . 040 139 2

KYSY LVI-TARJOUS PAIKALLISELTA! SÄHKÖPoSTIT avera@aanekoski .fi ja

TAlouSSIHTEErI luoma Päivi . . . . . . . 0400 235 644 KIINTEISTÖSIHTEErI Järvikylä Irene . . . . . . 0400 235 632

etunimi .sukunimi@aanekoski .fi • Käyttövesi- ja lämmitysverkkojen saneeraukset PALVELEVA laatutarvikkeilla. Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy • Avera Isännöinti • Koskikeskus, Kauppakatu 11, 44100 Äänekos Myös uudisrakennukset! PAIKALLINEN KUMPPANI www.aanekoskenteollisuuskiinteistot.fi • www.avera.fi • Verkostojen sykehuuhtelut • Turvapalvelut • Siivous • Öljypoltinasennukset ja -huollot

• Sähkö- ja remonttipalvelut • Aluekunnossapito

• Kiinteistönhoito ja huolto

· Vaihde 020 632 2870 Uudet aukioloajat: · Päivystys Äänekoski 0400 640 904 Ma-Pe 10-12 ja 13-15 · Päivystys Suolahti 0400 175 140

- TURVAAMME TEKIJÄT - KODIT - YRITYKSET -

ToIMITuSJoHTAJA Käyhkö Seija . . . . . . . 040 722 8150

WWW.AANEKOSKENKIINTEISTONHOITO.FI

Sähkö- lämpöpumppuja kylmätyöt Soita ja varaa aika p. 0400 721 531

MUISTA MYÖS KOTITALOUSVÄHENNYS!

Teollisuuskatu 48, 44150 Äänekoski • 0207 343 190 • Jarkko 040 630 0323 • Teemu 040 630 0251 • www.lvimopet.fi

Meiltä:

Asemakatu 8, 44200 Suolahti • Työvaatteet, -jalkineet ja -suojaimet aina varmasti kilpailtuun hintaan!

Paikallista osaamista!

• Martela kierrätys kalusteet • Aasian ruokatarvike myynti • Hälytys- ja turvallisuus laitteet yms. • Leluja • Tavara-eriä esim. Lasten korkeavartiset talvijalkineet

9€

90

Makita akkukoneen runko

Cerva 2-in-1 TALVITYÖTAKIT saapuneet! Myös isot koot Kannattaa poiketa kahvilla: jokainen kävijä/verkkokauppatilaaja saa ainakin marraskuun ajan yllätyslahjan, niin kauan kuin lahjoja riittää! (1300 kpl erä) Palvelemme Ma-Pe 8.00-17.00 www.turvaaja.fi • P. 044 979 2117 S-posti: asiakaspalvelu@turvaaja.fi

Meiltä asennukset laadukkailla tarvikkeilla

99€

Turvakengät

15€

Lenovo T410 kannettava

alk.

199€

• Lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtoasennukset sekä -huolto Paikallista osaamista! • Ilmanvaihdon mittaukset ja -säätö Meiltä asennukset laadukkailla tarvikkeilla

• Lämpö-, Lämmitysputkistojen sykehuuhtelut vesi- ja ilmanvaihtoasennukset sekä -huolto • Ilmanvaihdon Tarviketoimitukset mittaukset ja -säätö

Käyttövesiputkistojen Tarviketoimitukset Kysy rohkeasti tarjous! uusijalle GroheKysy rohkeasti tarjous! keittiökaarihana Muista kotitalousvähennys. veloituksetta.

Muista kotitalousvähennys.

LVI Oksanen & Hartikka Oy p. 050 502 8495

p. 040 417 2883

lvimoksanen@gmail.com

lvishartikka@gmail.com

www.lvi-oh.fi | www.putkisaneeraukset.fi www.lvi-oh.fi | www.putkisaneeraukset.fi

LVI-TYÖT AMMATTITAIDOLLA

· LVI-alan asennukset, huollot, kunnostukset, mittaukset ja säädöt · Käytössämme myös viemärikamera, lämpökamera sekä ilmastointikanavien puhdistuslaitteisto · Tarviketoimitukset


MIKON MATKASSA OSA V: ÄÄNEKOSKELAISIA KUVAUSPAIKKOJA

”Konginkankaan Työväentalo, muistojen paikka. Täällä, missä ennen aatteet leimusivat, pelataan nyt enää bingoa. Poikasena näyttelin täällä, nyt palasin kuvaamaan yhteiskunnallista elokuvaa.” (kirjasta Vaikea rooli)

Elokuvien Äänekoski

Mikko Niskanen käytti Äänekosken maisemia kulissinaan monissa elokuvissa. Kuntarajojen sisäpuolelta löytyi monta taloa tai paikkaa, johon Mikko kuvausryhmänsä vei tai kuvasi itse. TEKSTI: MARJO STEFFANSSON KUVAT: MARJO STEFFANSSON, JORMA NISKASEN ALBUMIT JA VANHAN ÄÄNEKOSKEN KOTISEUTUYHDISTYS

M

ikko kulki kotiseudullaan antennit pystyssä ja hänen silmänsä hakivat paikkoja, joita voisi kuvata filmille. Kuten Timo Enäkoski luonnehti Kotiseudun Joulu –lehdessä vuonna 1996, on Mikon taiteellinen luomistyö kotiseudulla poikkeuksellisen pitkä. Aivan uran alkutaipaleelle sijoittuvat erilaiset teatteriohjaukset, josta ensimmäinen näytelmä Äänekosken kansantalolle vuonna 1951 ohjattu Kovan onnen lapsia. Ensimmäinen filmille poltettu elokuva on yhdeksän minuuttia kestävä lyhytelokuva Pässi. Se on kertomus kapearaiteisesta rautatiestä, joka kulki Suolahden ja Äänekosken välissä. – Isä kuvasi aina, ja kun kysyin mihin kuvaat, hän vastasi, ettei tiedä vielä. Filmikeloja ja –rullia on olemassa satoja ja sieltä arkistoista on kaivettu monia asioita esille, Mikon poika Jorma Niskanen sanoo. Konginkangas toimi näyttämönä monessa Kahdeksan surmanluotia –elokuvan (1972) kohtauksessa. Ennen tätä Mikko katsasteli Pojat –elokuvaan kuvauspaikkoja Äänekoskella, niitä kuitenkaan löytämättä. Ehkäpä Äänekoskea olisi filmille tallentunutkin, mutta maantieteellisesti ajateltuna tämä osoittautui mahdottomaksi Oulussa kuvatulle elokuvalle. KAHDEKSAN surmanluotia –elokuvaan kuvattiin monta kohtausta Konginkankaalla ja erityisesti Liimattalassa: Liimattalan koulu, Kauton torppa IlÄ KS

| 14 8

· 2 0 16

laanjärven rannalla, Ales Penttisen talo ja piha, Konginkankaan Kuntala, Lekojärven suo, kirkonkylän baari ja Matti Niskasen kauppa. Matilanvirran tanssilava, Jokiniemen ja Herneelän talot sekä Liimattalan tuulimylly. Koivulan talosta Peräpohjalta, saatiin lainaksi Liisa-hevonen ikuisiksi ajoiksi mieleen syöpyneessä kohtauksessa, jossa Mikko maanitteli umpihankeen reen kanssa juuttunutta hevosta liikkeelle. Kohtaus, jossa kohtalokkaat luodit ampunut Pasi kuuntelee putkassa radiosta kuuluvaa lähetystä ampumiensa poliisien hautajaisista on kuvattu Äänekoskella, Kotakennääntie kakkosessa, entisen verotoimiston alakerrassa, entisessä putkassa. Elokuvaan tarttui sattumalta käsikirjoituksen ulkopuolelta palava heinäseiväs. Sakari Niskasen pellolla Laitalan tilalla salaman iskusta syttyneen heinäseipään palo ja sammutus osui filmille ja päätyi elokuvaan. – Oltiin kahvipöydässä ja katseltiin ikkunasta, kuinka ukonilma nousi päälle. Näytti siltä, että tulossa on voimakas ukkonen. Joku huomasi, että pellolta nousee savua ja isä ja Sakari lähtivät juoksemaan. Isällä oli aina kamera mukana. Hän tökkäsi kameran Sakelle ja meni itse sammuttamaan heinäseivästä. Muistan, että kaikki säikähti tilannetta, sillä jysäys oli valtava. Jorma kulki isänsä matkassa paljon etsiskelemässä kuvauspaikkoja. – Kun olin Käpykolossa kävelimme usein metsässä ja isällä oli aina kame-

ra matkassaan. Se iski kameran minulle, jos halusi itse näkyä kuvassa. Näin kuvattiin paljon arkisia kohtauksia, työtä ja sellaista. En muista näkyykö alkuperäisessä Surmanluodeissa kohtaus pöllönpoikasesta. Ilmeisesti sairas pöllö kuoli pois, isä silitteli kuollutta lintua ja minä kuvasin tapahtuneen. Kamera eksyi usein sen käteen joka oli lähinnä. Surmanluodeissa tukkipuiden vierityskin tallentui filmille amatöörin kuvaamana. – Isä teki sopimuksen, että hän tekee homman, kun vain kuvaatte häntä. Pikakoulutus: ota tuo, katso tuosta aukosta, että minä näyn ja paina tuosta, Jorma kertaa. MIKKO OLI masentunut, sillä Yleisradio säännösteli kuvauskaluston lisäksi kuvaajia. Taiteilijan energia kului jatkuvaan odotteluun ja Mikko kulki turhautuneena pitkin Käpykolon maisemia kuvaten aineistoa elokuvaan. Illat hän istui pirtissä odottaen puhelinsoittoa kuvausryhmän saapumisesta. – Minä olen täällä kuvaamassa suuritöisintä elokuvaani yksin. Omalla kamerallani, ilman jalustaa ja käsitukea. Kamerapahanen kädessäni, kyynärtaipeessani, polvellani ja hartioillani hypin keluveneen pohjaa pitkin lautalle, pöllien päälle, puomille ja hietikolta kalliolle. Kuvaan jalkoja, käsiä, puomeja ja tukkeja keksien ja hakojen iskeytyessä niihin. Vaihdan rullaa, mittaan ja aukotan, skarppaan ja kuvaan. Vaihdan asus-

teita Jussin kanssa ja paikkojamme saman tien. Kun Jussi kuvaa minua, yritän keskittyä ajattelemaan, mitä roolihenkilön mielessä on tällä hetkellä… Paina nappia! Huudan Jussille, pidä huolta että pää on näkyvissä ja katso, että kamera pysyy paikallaan. ”Jumalauta tämä käsi ei vapise”, Valkaman Jussi, naapurin poika karjuu vastaan, (Mikko Niskasen päiväkirjamerkintä) MIKKO KUVASI Äänekoskella muutakin kuin elokuvia. Filmattu on Huiman juhlia sekä Minun Suomeni dokumenttielokuvaa Äänekosken Koulunmäellä Tamvision kuvausryhmä kävi tallettamassa Mikon johdolla filminauhalle nuotanvetoa, tukinuittoa ja maisemia vuonna 1964. Kuvauksia suoritettiin Matilanvirralla sekä Lintulahdessa. Nuotanvetäjiksi saatiin Kalaniemen Nisulan talon nuottakuntaa. Äänekosken hautausmaalla Havusalmessa hukkuneiden hautajaisetkin tallentui filmille, ja tapahtuneesta tragediasta valmistui valistuselokuva nimeltä Odotus. – Pahaksi onneksi elokuvan kopio on mennyt niin huonoksi, ettei siitä saa kuvaa tekemälläkään, ikävä kyllä, Jorma harmittelee. Unkarilaisen yhteistyön hedelmä elokuva Tullivapaa avioliitto, kuvattiin Havusalmen talossa Kalaniemessä.

33


MIKON MATKASSA OSA V: ÄÄNEKOSKELAISIA KUVAUSPAIKKOJA

Kotiseuturakkaus tallentui elokuviin

ÄKS kävi katsastamassa Mikko Niskasen merkittävimmät kuvauspaikat Äänekosken alueella ja matkaoppaana toimi Jorma Niskanen. Pieniä yksittäisiä ottoja Mikon elokuvista tai dokumenteista löytyy merkittyjen paikkojen lisäksi useita. Tässä lueteltuna elokuvissa tunnistettavat kohteet.

Laulu tulipunaisesta kukasta (1971) Vuonna 1971, Surmanluotien alkuvaiheessa, kuvattiin Konginkankaalla elokuvaa Laulu tulipunaisesta kukasta. Sitä kuvattiin Liimattalassa Kotimäellä. Otoksia tuolta on muun muassa tanssikohtaukset. Iitsalon talossa kuvattiin häät ja Räihän myllyllä uittoja, jossa Mikko oli itsekin nuorena uittohommissa. 1. Iitsalon talo

7. Lamminpään talo, kohtalokkaiden luotien ampumapaikka

8. Kotakennääntie 2, entinen putka, jossa Pasi kuuntelee radiolähetystä ampumiensa poliisien hautajaisista.

Kahdeksan surmanluotia (1972) Vuonna 1972 Mikko Niskanen palasi siihen maailmaan, siihen elämänpiiriin jossa oli syntynyt, jossa oli kasvanut ja jota hän kunnioitti. Yli viiden tunnin mittaista elokuvaa kuvattiin paljon Konginkankaalla, erityisesti Liimattalassa. Elokuvan tekoon osallistui satoja konginkankaalaisia avustajan rooleissa. 1. Kirkonkylän Upendon rakennus. Baarikohtaus, jossa Pasi (Mikko Niskanen) ja Reiska (Paavo Pentikäinen) ovat kaljalla.

1 2. Koivulan talo, josta elokuvassa esiintynyt Liisa-hevonen. 3. Ranta-aho, Reiskan koti 4. Laitala, Mikon kotilalo, jonka pellolla kuvattiin palava heinäseiväs. 5. Matilanvirran lava, tanssikohtaus 6. Pekkolan talo, jossa kuvattiin hääkohtaus

6 34

8 9. Kytänsalo. Pontikankeittoa ja poliisien tulo paikalle 10. Herneelän talo, jonne Pasi meni ammuttuaan poliisit 11. Liimattalan entinen koulu. Koululaisten tappelukohtaus pihamaalla 12. Liimattalan raitilla toimineet kaksi kauppaa ja posti. Sakkojen maksu postiin, Pasi ostaa vaimolleen puseron, hiivojen ja sokerin nouto lastauslaiturilta. 13. Matti Niskasen kauppa Sumiaisissa, hiivan ja sokerin ostaminen

Omat koirat purivat (1974) Televisioelokuvaa kuvattiin Käpykololla ja Matilanvirran lossilla. Käpykolon louhikkoon lavastettiin myös elokuvan linnanpoltto ja Pyyrinlahden jäällä käytiin suuria taistelukohtauksia venäläisten kanssa. Mikko rakennutti Kytänsalon saareen, Käpykolon viereen dekoratiivisen kulissin Turjanlinnasta, joka poltettiin elokuvassa. 1. Pyyrinlahdella taistelukohtaus 2. Matilanvirran lossi 3. Turjanlinnan kulissi

Syksyllä kaikki on toisin (1978) Syksyllä kaikki on toisin (1978) kuvattiin Konginkankaan kirkossa, tapulissa ja hautausmaalla sekä koululla. Elokuvan juhannuskohtaus kuvattiin Häikänniemessä, jonka kalliorantaan pystytettiin elokuvaa varten lipputanko. 1. Konginkankaan kirkko, tapuli ja hautausmaa

kalla on enää jäljellä uunin pohja. Filmiin kohtauksia kuvattiin myös Kalliojärven rannalla, jonne uitetut tukit ja tehdyt laanit vaativat työpanosta paikallisilta avustajilta.

2

7

1 2. Kotimäki 3. Räihän mylly

2. Häikänniemi

Ajolähtö (1982) Elokuva, työnimeltään "Vuosi elämästä", syntyi samaan aikaan, kun Mikko valmistautui luopumaan Käpykolosta, jonka hän oli kymmenen vuoden aikana rakentanut. Näin elokuva sai myös lopullisen nimensä: "Käpykolosta lähtiessäni minulla ei ollut vielä nimeä tälle elokuvalle. Siitä lähdöstä se syntyi, Ajolähtö. Sellaistahan minunkin elämäni on aina ollut. Aina minä olen saanut lähteä.” 1. Koivurinne, Pyryn (Heikki Paavilainen) kotitalo

1 2. Punatiilinen rivitalo kirkonkylällä, Tainan (Sanna Majanlahti) koti 3. Vanha Killinki, Pyry oksentaa pihaan

1 Kalliojärven kämpän viereen pystytettiin Georg Öhmanin veistämä patsas, jonka paljastustilaisuudesta kuva on otettu. Kuvassa vas. Öhman, sinisessä paidassa Kalervo Lehtonen, Sulo Hokkanen, Liisa Niskanen, Mikko Niskanen ja Sakari Niskanen. Kuvassa ylinnä oleva henkilö on arvoitus, tiedätkö kuka hän on? Kalliojärven rannalle kuvattiin elokuvan traaginen kohtaus, jossa Matti Raninen kuoli. Viimeiseksi Mikon elokuvaan päätyneeksi kohtaukseksi paikalla kuvattiin myös Sakari Niskasen kädet. – Mikko visioi paikalle jopa laskettelurinnettä, leikkimielellä tosin. Sinne rakennettiin hyvä tie ja todettiin, että nyt on hyvä marjastajien ja turistien tulla paikalle, Jorma nauraa ja jatkaa: – Kerran se sanoi, että kuvaa Sakarin jalkoja. Se kun oli hyvä tanssimaan, Jorma muistelee.

3 4. Käpykolo, Koskenkorvaa halkopinolla 5. Äänekosken urheilukenttä (hiekkakenttä), autoillen pesäpalloa 6. Entinen matkahuolto, nykyisen SMarketin paikalla

Nuoruuteni savotat (1988) Nuoruuteni savotat (1988) –elokuvaa varten Konginkankaan Kalliojärvelle rakennettiin myöhemmin kuuluisaksi tullut kämppä ja paikalle vedettiin sähkötkin. Kämppää ei ollut katettu, joten ajan saatossa se lahosi. Kuvauspaikasta tuli nähtävyys, jota käytiin katsomassa kauempaakin. Kämppä jouduttiin purkamaan -90-luvun vaihteessa, sillä sen kunto kävi turisteille vaaralliseksi. Pai-

Sisä-Suomen Lehti 12.6.1964

148 · 20 16

| Ä KS


KS

3

1 1 2 3

4

2 1 1 3 21 2

1

10 11 12

2 6 7

5 49 3

13

5 6 8 | 14 8

Ä KS

· 2016

| 14 8

· 2 0 16

35

35


MIKON MATKASSA OSA V: ÄÄNEKOSKELAISIA KUVAUSPAIKKOJA

Pariisissa vuonna 2016 Heikki Paavilainen on samoissa hommissa kuin Viitasaarella Wilman patsaalla Ajolähdön kuvauksissa vuonna 1981.

Oksennuskin oli oikeaa

Ajolähtö jäi viimeiseksi Mikko Niskasen Käpykolossa toteuttamaksi elokuvaksi. Heikki Paavilainen vietti elämänsä kesän Mikon huomassa vuonna 1981.

A

jolähtö (1982) oli yksi Mikko Niskasen tärkeimmistä elokuvista. Mikko halusi tehdä elokuvan Käpykolosta käsin. Hän tiesi, että elokuva jäisi viimeiseksi Käpykolossa toteutetuksi elokuvakseen. Ajolähdön työnimenä oli Vuosi elämästäni. – Käpykolosta lähtiessäni minulla ei ollut vielä nimeä tälle elokuvalle. Siitä lähdöstä se syntyi, Ajolähtö. Sellaista minunkin elämäni on aina ollut. Aina minä olen saanut lähteä, sanoi Mikko Nykyposti –lehden haastattelussa vuonna 1982. Mikko löysi Ajolähtöön, kuten myös Pojat – ja Käpy selän alla –elokuviin, tuoreet kasvot. 19-vuotias toisen vuosikurssin teatterikoululainen Heikki Paavilainen kiinnitettiin Pyryn rooliin. – Kaikki teatterikoululaiset kävivät Mikolla elokuvan koekuvauksissa. Kesään -81 liittyy paljon hienoja muistoja. 19-vuotiaalle pojalle se oli elämän kesä, Heikki muistelee ÄKSälle. MONTA unohtumatonta tapahtumaa on kirjattu muistojen kultaiseen kirjaan, jotka liittyvät Ajolähdön kuvauksiin. Nuorelle näyttelijälle oli iso merkitys sillä, että tuotantotiimi asui ja vietti tiiviisti aikaa Käpykolossa. – Se oli hieno paikka elokuvan tukikohdaksi. Elokuvan ensimmäiset kuva-

36

ukset tehtiin myös Käpykolossa. Kohtaus, jossa juomme Koskenkorvaa pullosta kuvattiin Käpykolon pihassa, halkopinolla. Mikko juotti meille, Timo Torikalle (Juuso) ja Tero Nivalle (Late) ja mulle, oikeaa Kossua. Varsinkin Tero oli kuvauksista jännittynyt, ja niinpä Mikko katsoi parhaaksi rentouttaa meitä väkijuoman voimalla, Heikki nauraa. Yksi kohtaus on jäänyt mieleen erityisesti, sillä Heikki joutui eläytymään rooliinsa oikein toden teolla. – Baarikohtaus kuvattiin Konginkankaan Killingissä. Roolihahmoni Pyry joi itsensä niin huonoon kuntoon, että joutui oksentaa ravintolan edustalle. Mikko juotti minulle oksetuslääkettä, vaan eipä oksettanut. Mikko tuumasi, että käy syömässä makkaraperunat läheisellä grillillä, jospa se sitten tehoaisi. Minä söin ja otin lisää oksetusainetta. Ja sitten se hana aukesi. Oksennusta tuli liiankin kanssa ja Heikki oli hyvin pahoinvoiva vielä kuvausten jälkeen Käpykolossa. – Mikko antoi minulle hiilitabletteja, ja muistan etteivät ne tehonneet muuten kuin että ulos tullut tavara muuttui mustaksi mönjäksi. PYRYN kotitalo on Konginkankaalla sijaitseva Koivurinne –niminen rintamamiestalo.

– Päällimmäiset muistot talosta ja sen pihapiirissä tehdyistä kuvauksista ovat hienoja. Mikko laittoi minut luomaan lantaa, jotta kaupunkilaispoikana pääsen maatalossa asuvan pojan tunnelmaan, Heikki huokaa. Talon alakerrassa oleva huone oli tyhjillään ja siitä rakennettiin Pyrylle aito huone eikä mikään lavaste. Kohtaus, jossa Pyryn veljeä näytellyt Paavo Pentikäinen tuli kotiin kyselemään perinnön perään valmistui käsikirjoituksesta poiketen Mikon ja Heikin yhteistyössä. – Katsoin ikkunasta ja sanoin, että ”vie kivetkin pellosta”. Ikkunasta nimittäin avautui näkymä kiviselle pellolle. Kuvauksia tehtiin Konginkankaan kirkolla myös punatiilisessä rivitalossa, jossa Pyryn mielitiettyä näytellyt Sanna Majanlahti (Taina) asui. Ajolähtöä kuvattiin myös Äänekosken matkahuollossa. Vauhdikas pesäpallokohtaus, jossa Pyry lyö kepillä oluttölkkejä Juuson ja Laten kiertäessä autolla pesäpallokenttää pesältä pesälle kuvattiin Äänekosken urheilukentän vieressä sijaitsevalla hiekkakentällä. Elokuva vaikutti Heikki-pojan elämään voimakkaasti. – Ajolähtö vaikutti kaikkeen ja muutti koko elämäni aivan totaalisesti. Kaikissa lehdissä oli mun kuva, vaikka hetki sitten olin ollut tuntematon ja ujo poika

Valkeakoskelta. Kun kaikki tiesi ja tunsi mut, se tarkoitti uusia työtarjouksia. HEIKKI JA MIKKO pitivät yhteyttä loppuun saakka. Heikki kertoo Mikon olleen hänelle tärkein oppi-isä ammattiin. – Mikko opetti kuinka kameran edessä ollaan ja jokainen kuvaustilanne oli opetustunti ja kaikki mitä tehtiin oli aitoa. Hän käsitteli meitä nuoria kuin silkkihansikkain, vaikka osasi kyllä räiskyäkin. Meillä oli tiivis suhde, ja olimme yhteydessä Mikon kuolemaan saakka. Muistan viimeisen puhelinkeskustelumme, jolloin Mikko soitti autosta matkapuhelimestaan, sellaisia ei muilla tutuillani vielä ollutkaan. Se puhelu jäi viimeiseksi kosketuspinnaksi Mikkoon. Läheltä liippasi, ettei Heikki palannut vielä myöhemmin Käpykoloon. – Kun perustimme Teatteri Eurooppa Nelosen Saarijärven Kolkanlahteen sain Mikolta käsin kirjoitetun kirjeen, jossa hän iloitsi siitä, että perustimme teatterin juuri Keski-Suomeen. Mikolle kotiseutu oli hyvin tärkeää. 90-luvun puolivälissä kävimme E4 kanssa katsomassa Käpykoloa, kun se oli jäänyt pankin käsiin. Pankki tarjosi sitä meille edulliseen hintaan ja olimme aivan kahden vaiheilla, ettemme tarttuneet tarjoukseen, Heikki sanoo.

148 · 20 16

| Ä KS


ILMOITUS

Su 4.12. 2. adventtisunnuntai – Kuninkaasi tulee kunniassa Ps. 80:15-20; Jes. 35: 3-6 Hepr. 10:35-39; Luuk. 12:35-40. Su 11.12. 3. adventtisunnuntai – Tehkää tie Kuninkaalle Ps. 85:9-14; Mal. 3:23-24 2. Piet. 1:19-21; Matt. 11:11-19.

Yhteiset tapahtumat

To 1.12. klo 18 Äänekosken Toimintakeskuksen Kauneimmat Joululaulut Äänekosken kirkossa. Tule aistimaan joulun tunnelmaa! Myyjäistuotteita. La 3.12. klo 10 Naisten aamiainen Köyhyydenkylässä, Rautionmäentie 570. Aihe: Pienyrittäjänä Äänekosken kaupungin ”itäkeskuksessa” Sumiaisissa. Raili Linden. Ke 7.12. klo 18-20 koko seurakunnan jumalanpalveluselämän tukiryhmien yhteinen kokous Suolahden kirkolla. La 10.12. klo 16 Musica-kuoron joulukonsertti Äänekosken kirkossa. Kuoroa johtaa Pekka Kostiainen. Ti 13.12. klo 18 Leif Lindemanin konsertti Konginkankaan kirkossa, Rakkaimmat joululaulut. Liput ennakkoon Citymarket/Reimari 20 €, ovelta 25 €. Ke 14.12. klo 9 Ääneseudun näkövammaisten kerho Kirkon Olkkarissa. Ke 14.12. klo 17 Jouluvaellus Suolahden kirkolla. To 15.12. klo 17.30 Leskeytyneiden vertaistukiryhmä Suolahden kirkon nuorisotiloissa joulun merkeissä.

ÄÄNEKOSKEN KIRKKOPIIRI Torstaisin klo 12-13 Torstain toivotut, Hengellisiä lauluja ja runoutta! Kirkon Olkkarissa. Tule kuulemaan ja toivomaan! To 1.12. klo 9 Hyvää huomenta eläkeläismiehet Kirkon Olkkarissa, Erkki Tourunen. To 1.12. klo 18 Toimintakeskuksen Kauneimmat joululaulut kirkossa. Myyjäistuotteita. Su 4.12. klo 10 sanajumalanpalvelus kirkossa. Mertanen, Janhonen. Vastaanottamassa Pentti Säde. Su 4.12. klo 16 Yhteys ylös -raamattupiiri srk-keskuksen nuorisotiloissa. Su 4.12. klo 16 Seurat, RY Lantelantie 32. Su 4.12. klo 18 Sanan- ja ylistyksen ilta kirkossa. Musiikissa ja sanassa Timo ja Riitta Kuutti. Tule Jumalan läsnäoloon. Tule virkistymään, voimautumaan. Maanantaisin klo 11-13 Diakonian ja lähetyksen kudontaryhmä. Ma 5.12. klo 13.30-15.30 Taaperokerho srk-keskuksessa.

Ma 5.12. klo 18 Raamattupiiri Kirkon Olkkarissa, Hannu Lehmonen. Joh. 7:25-52. Ti 6.12. klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kirkossa. Tourunen, Aho, Kirkkokuoro. Vastaanottamassa Kauko Ukskoski. Kirkon jälkeen kunniakäynnit sankarihaudoilla ja sotiemme muistomerkeillä. Puhe Rolf Nyholm. Ti 6.12. klo 16 Seurat, RY Lantelantie 32. Ke 7.12. klo 9.30-11.30 perhekerho srk-salissa. Ke 7.12. klo 12 Hietaman Kahvitupa Tuulenpuiskussa, kaikille avoin kohtaamispaikka, K. Nuuhkarinen. To 8.12. klo 17 vapaaehtoistoimijoiden joulunodotuksen juhla. Ilm. Kirkon Olkkariin, virastoon tai työntekijöille 1.12 mennessä. Pe 9.12. klo 17.30 Naisten lähetyspiiri srk-keskuksessa. Pe 9.12. klo 18 Naistenpiiri Kirkon Olkkarissa. Pe 9.12. klo 18 Adventtijuhla ja myyjäiset Koiviston rukoushuoneella, Petri Harju. Pe 9.12. klo 18.30 Seurat, RY Lantelantie 32. La 10.12. klo 16 Musica-kuoron joulukonsertti kirkossa. Kuoroa johtaa Pekka Kostiainen. Su 11.12. klo 10 messu kirkossa. Saarnaa Kari Kuittinen, Löytynoja, Veikko Nuuhkarinen. Vastaanottamassa Eila Kalavainen. Herättäjäyhdistyksen kirkkopyhä. Su 11.12. klo 16 Seurat, RY Lantelantie 32. Su 11.12. klo 16 Kauneimmat joululaulut kirkossa, mukana Ala-Keiteleen musiikkiopiston nuorisokuoro K12. Su 11.12. klo 16 Yhteys ylös -raamattupiiri srk-keskuksen nuorisotiloissa. Su 11.12. klo 18 Kauneimmat joululaulut kirkossa, Aho, Grace-lauluryhmä. Viikolla 50 ma-pe klo 11-14 (tai niin kauan kuin lahjoituksia riittää) Kirkon Olkkarissa jaossa Tehdään yhdessä hyvää –keräyksen lahjoituksia.

KONGINKANKAAN KAPPELISEURAKUNTA Pe 2.12. klo 18 Hyvän Mielen Joulupuu avautuu kirjastolla kylän joulunavauksen yhteydessä. Su 4.12. klo 13 sanajumalanpalvelus kirkossa. Mertanen, Janhonen. Ti 6.12. klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kirkossa. Mertanen, Janhonen, Gospelryhmä. Kunniakäynti sankarihaudalla, Jari Halttunen. Kirkkokahvit srk-kodilla.

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA

Ke 7.12. klo 9.30-11.30 Perhekerho srk-kodilla. Ke 7.12. klo 10 Virikekerho Muistajat joulutunnelmissa srk-kodilla. Ke 7.12. klo 17 varhaisnuorten kerho (Touhukerho) srk-kodilla. Ke 7.12. klo 17-20 Neulekahvila kaikille käsitöistä kiinnostuneille seurakuntakodin kerhotiloissa Su 11.12. ei messua kirkossa. Klo 13 Joululaulukirkko palvelutalolla. Vuojus, Janhonen, Sirkka Oksanen, laulu. Su 11.12. klo 15 Kauneimmat joululaulut kirkossa, mukana koululaisia. Ti 13.12. klo 18 Leif Lindemanin konsertti kirkossa. Katso yhteiset. Ti 13.12. klo 8-10 syyskauden viimeinen Aamupuuro. Ti 10.1. jatketaan entiseen tapaan. Ke 14.12. klo 17 varhaisnuorten kerho (Touhukerho) srk-kodilla. To 15.12. klo 10-13 Joulun palvelupäivä seurakuntakodilla, Ruoka ja kahvit 8 €

SUMIAISTEN KAPPELISEURAKUNTA To 1.12. Hyvänmielen kerhon retki Ilonan Onnimannilaan. Lähtö srk-kodin pihasta kimppakyydein klo 11. To 1.12. klo 17 Raamatun äärellä Kotipesässä. Tutkitaan Sanaa ja keskustellaan. Pe 2.12. klo 17 Kids Action srk-kodilla. La 3.12. klo 10 Naisten aamiainen Köyhyydenkylässä. Katso yhteiset. Su 4.12. klo 13 Adventtijuhla Salme ja Matti Tourusella Saarikkaantie 409. Mukana Erkki Helle. Ti 6.12. klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kirkossa. Pietikäinen, Päiviö Turtiainen, Roseniuksen pojat. Seppeleenlasku sankarihaudoilla. Puhe Marke Tuominen. Ke 7.12. klo 9-11 perhekerho srk-kodilla. Ke 7.12. klo 12 Keskiviikkokerho, jouluinen ruokailu 7 €, klo 13 muistiasiaa, vierailija muistiyhdistyksestä. Su 11.12. Klo 13 Messu kirkossa. Närhi, Veikko Nuuhkarinen. Su 11.12. klo 18 Kauneimmat joululaulut kirkossa, mukana Välke-kuoro. Ke 14.12. klo 18 Kauneimmat joululaulut Köyhyydenkylässä, tarjolla puuroa. To 15.12. klo 17 Raamatun äärellä Kotipesässä. Tutkitaan Sanaa ja keskustellaan. Pe 16.12. Kaiken kansan joulujuhla srk-kodilla. Klo 17 lähetyksen joulumyyjäiset+puuro ja klo 18 Joulujuhla.

SUOLAHDEN KIRKKOPIIRI Torstaisin klo 8-9.30 Aamupuuro srk-talolla. Vapaaehtoinen maksu diakoniatyön jouluavustuksiin. Pe 2.12. klo 18 Yksin armosta –ilta Saastamoisella (p. 050 535 1048), mukana Jaakko Pirttiaho. Lotjakuja 8, Suolahti. Su 4.12. klo 10 sanajumalanpalvelus kirkossa. Teologian maisteri Juha Summala, Aho, tekstinlukijana Ritva Koskinen. Su 4.12. klo 16 Sanan ja rukouksen ilta srk-talolla, ”Kuinka voin pysyä Jeesuksessa?”, Jaakko Pirttimäki, Anneli Montonen. Illan päätteeksi kahvi/teetarjoilu, arpajaiset ja minimyyjäiset. Maanantaisin klo 18 Raamattu- ja rukouspiiri srk-talolla. Ti 6.12. klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kirkossa. Timo Kuutti, Veikko Nuuhkarinen, tekstinlukija Ilkka Saarenpää. Kirkon jälkeen kunniakäynnit Karjalaan jääneiden vainajien muistokivellä ja sankarihaudalla. Tiistaisin klo 10-12 työpiiri kirkon alakerrassa, sopimuksesta matot&poppanat Marja-Liisa p. 040 719 4296. Ke 7.12. klo 9-11 perhekerho srk-talolla. Pikkukirkko ja jouluaskartelua. Keskiviikkoisin klo 12 alkaen Puikkopiiri srk-talolla. Puikkopiiri ottaa mielellään vastaan lankoja. Ke 7.12. klo 14-15 srk-talolla kuulolähipalvelua, Anja P. To 8.12. klo 18 Joulumyyjäiset srk-talolla. Joulupuuroa paikalla syötäväksi, kahvit, leivonnaisia, käsitöitä ja arvontaa. Tuotto lähetys- ja diakoniatyön hyväksi. Lahjoituksia myyjäisiin otetaan vastaan, voit tuoda niitä ennen myyjäisiä srk-talolle tai suoraan myyjäispaikalle. Su 11.12. klo 10 messu kirkossa. Närhi, Niskala. Kirkkokahvit nuorisotiloissa. Su 11.12. klo 15 Lasten Kauneimmat joululaulut kirkossa, Mirja Montonen, Anu-Riikka Sadinmaa, mukana Jippii-kuoro. Su 11.12. klo 18 Kauneimmat joululaulut kirkossa, Mirja Montonen. Ma 12.12. klo15 Psalmipiiri srk-talolla. Ma 12.12. klo 17 Jouluateria srk-talolla. Aterialle kutsutaan erityisesti työttömiä. Ma 12.12. klo 18.30 joululaulelot srk-talolla, laulattamassa Erika Puro. Illan päätteeksi torttukahvit. Ti 13.12. Kuljetus Suolahden hautausmaalle klo 9.25 Niskasen talon edestä. Kyydin hinta edestakaisin 3,30 €. Ke 14.12. klo 17 Jouluvaellus, kirkossa hartaus ja musiikkia, matkanvarrella rasteja ja srk-talossa joulupuuro. To 15.12. klo 17.30 Leskeytyneiden vertaistukiryhmä kirkon nuorisotiloissa joulun merkeissä.

Äänekoski: Milo Elmeri Väisänen, Anton Jonatan Lahtinen, Elias Miko Maximilian Siirtonen, Altti Urho Ilmari Uusitalo, Jessiina Helmi Celina Pulliainen Suolahti: Pietu Leevi Hermanni Haimakainen

Äänekoski: Raili Aira Onerva Tuominen 86 v. Konginkangas: Eino Kovanen 86 v. Terttu Anneli Kolari 72 v. Kuva Äänekosken sankarihaudalta veteraanien juhlapäivänä syksyllä 2016

Kuva Äänekosken sankarihaudalta veteraanien juhlapäivänä syksyllä 2016

Seurakunnan tapahtumat löydät klikkaamalla seurakunnan banneria ÄKSän nettisivuilta osoitteessa www.äks.fi


la 3.12. kinkkupokeriturnaus ma 5.12.

Valitse paras väline joulumarkkinointiin

Kerro lahjaideasi edullisesti seudun jokaiseen kotiin!

happy hours -orkesteri

la 10.12. pe 16.12.

Äksän jouluiset teemalehdet ilmestyvät: To 15.12. Joulun lahjat Ti 20.12. Viimehetken lahjavihjeet ja joulutervehdykset

Soita ja varaa Pirjo puh. 040 565 0941 Marjut puh. 040 730 4234

Äänekoski, Akanniemi 100/147 m2

Äänekoski, Parantala 124/135 m

kuusibingo

to 22.12. klo 19

www.koskenrengas.fi

Äänekoski, Ääneniemi 200/376 m2

1178186

1.12., 8.12. ja 15.12.

Avoinna ma- to 09-02 pe - LA 09-04 su 09-02

BRIDGESTONE NORANZA 001

Es. su 4.12. 13.30-14.00 Mehtäläntie 9

torstaisin klo 19

pub viljos • suolahti

Täysin uusi Suomi rengas UUTUUS!

1188975

kinkkubingoja

ma-su 13 –> karaoke to klo 19 bingo su klo 18 texas hold’em klo 21 livemusaa

TUULILASIEN KORJAUKSET, ASENNUKSET JA MYYNTI

Es. su 4.12. 14.15-14.45 Pellisentie 4

kaikenkansan pikkujoulut

aina:

Teollisuuskatu 48 p. 0400 274 233

4h,k,khh, ph,s,wc. V. 1995 valm. kodikas hoidettu talo Äänemäen alueella läh. keskustan palveluja. Sähkölämmitys, varaava takka. 34 m2 autotalli/ varasto. Keitele-järvi ja uimaranta kävelymatkan päässä. Vaihto mahd. kt tai rt. Mh. 185.000 €

lamourettes liput 5€

tahdittaa j. vehkala & Quomat

www.äks.fi

Äänekoski, Ääneniemi 110/123 m2

liput 3€

ma 26.12. tapsantanssit

Laittamalla joulutervehdyksesi ÄKSään tuotat samalla jouluiloa seutumme vähävaraisille lapsiperheille.

5h,k,khh,ph,s,2wc. Tilava, kodikas talo Keitele-järven läheisyydessä keskustan palveluiden vieressä. Varaava sähkölämmitys, takka/leivinuuni. Asuinpinta-ala 200 m2 ja varasto- ja harrastetiloja 176 m2. Erillinen 20 m2 yksiö. Iso autotalli, missä voit puuhastella. Talon mittaiselta terassilta ja parvekkeelta suorat näkymät järvelle. Mh. 245.000 €

itsenäisyyspäivän vastaanotto

Katso hinnat FB-sivuiltamme!

Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.2016 Äänekosken kaupungintalolla

4h,k,khh,ph,s,wc. V. 2004 valm. kodikas Jukkatalo rauhall. Akanniemen alueella. Toimiva pohjaratkaisu. Pellettilämmitys ja varaava takka. Talossa 36 m2 terassi, jossa on kylpypalju. Talon päädyssä 26 m2 autotalli. Erill. autohalli (n. 55 m2) ja autokatos + yläkertavarasto. Oma aurinkoinen 1227 m2 tontti. Keitele-järvi n. 400 m päässä, missä on uimaranta ja veneenpitomahd. Äki keskusta n. 4,5 km. Mh. 195.000 € Es. su 4.12. 15.00-15.30 Jenkkatie 3 1190106

2

4h,k,khh,ph,s,wc. Kodikas avarapohj. Finnlamellin hirsitalo lähellä Pyhäjärveä. Talon terassilta upeat näkymät Ahvenlammelle. Sähkölämmitys, vuolukivi takka/leivinuuni, ilmalämpöpumppu. 2 auton katos/lämmin varasto ja liiteri. Pihassa myös 26 m2 hirsinen huvilarakennus (th, parvi, s, pkh). Hoidettu kokonaisuus. Mh. 227.000 € Es. su 4.12. 12.30-13.00 Kaikkarlahdentie 16

1189583

Olen tavattavissa Äänekosken Koskikeskuksessa, Kauppakatu 11 joka torstai ja perjantai klo 11-16.30. Ollaan yhteydessä!

Raija Manninen Kiinteistönvälittäjä, LKV, YKV p. 050 525 1856

Kiinteistömaailma Jyväskylä Kauppakatu • Jyväskylän Asuntopiste Oy LKV Kauppakatu 37, 40100 Jyväskylä • http://www.kiinteistomaailma.fi

Kahvitarjoilu klo 11.30

Juhla klo 12.00

Tervehdyssanat Kaupunginvaltuuston pj. Matti Tiusanen Juhlapuhe Projektijohtaja Timo Merikallio Musiikkiesitykset Ala-Keiteleen musiikkiopiston klarinettikvintetti, Sirkuttajat ja Visertäjät

Tervetuloa! Kunniamerkit

Jumalanpalvelukset klo 10.00 Äänekosken, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan kirkoissa. Kunniakäynnit sankarihaudoilla. Äänekosken kaupunki ja Äänekosken seurakunta

Hoivapalvelut

Kotiapu

Hoitopalvelut

Toimisto avoinna ma klo 10.30 - 13.00

Joulukuun tarjous Muista laohnjttaiiknor!tit pukink

Osta 3 tuntia siivousta

saat yhden lisätunnin ilmaiseksi! Tulevia tapahtumia toimistolla, Kauppakatu 12 • 5.12 klo 12 Jouluinen bingo, glögitarjoilu! Meiltä saat kotitalousvähennyksen!

Soita p. 044-989 4939 www.maijaliisa.fi


PUBMARKUS.COM

Los Astronauts

Popkone

Kiitos kuluneesta vuodesta. Hyvää joulua ja raikasta vaalivuotta 2017!

KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS Äänekosken kaupungin kaupunginvaltuuston kokous pidetään kaupungintalon valtuustosalissa (os. Hallintokatu 4, Äänekoski) maanantaina 12.12.2016 klo 18:00.

Toivottaa Vasemmistoliiton Äänekosken kunnallisjärjestö ja valtuustoryhmä.

Asialista on nähtävänä kaupungin ilmoitustauluilla.

Vasemmisto liikkeellä perjantaina 16.12. klo 16 Suolahdessa ja lauantaina 17.12. klo 12 Äänekoskella.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä maanantaina 19.12.2016 klo 9- 12 Äänekosken kaupungintalolla. Esityslista ja pöytäkirja ovat nähtävänä myös kaupungin kirjastoissa ja www-sivuilla. Äänekoskella 1.12.2016 Matti Tiusanen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMIA NÄHTÄVILLÄ 22.11. – 23.12.2016 Äänekosken kaupungin

kaavoituspalveluissa (Hallintokatu 4, III krs) ja kaupungin kotisivuilla osoitteessa www.aanekoski.fi/ajankohtaista/kuulutukset. Kirjalliset muistutukset ja mielipiteet on toimitettava ennen nähtävilläoloajan päättymistä Äänekosken kaupunginhallitukselle os. PL 24, 44101 Äänekoski (sähköpostiosoite: kirjaamo@aanekoski.fi). · Uudistuvan ydinkeskustan asemakaava I (ehdotus) Asemakaava mahdollistaa Äänekosken keskustan uuden monitoimitorin ja uusien asuin-, liike- ja toimistorakennusten rakentamisen Torikadun ja K-Marketin väliselle alueelle.

· Pöllitien asemakaavan muutos (luonnos) Tavoitteena on muuttaa toteutumattomat kerrostalo- ja rivitalotontit pientalovaltaiseen rakentamiseen. Kaavamuutoksella muodostuu uusia omakotitalotontteja Pöllitien ja Römminkadun kulmaukseen sekä Kelhostenkujan risteykseen. Kaavoituskatsaus 2016 on hyväksytty kaupunginhallituksessa 14.11.2016. Kaavoituskatsaus jaetaan jokaiseen kotiin Pikkukaupunkilainen –lehden liitteenä.

klo 14 ja 16 Pelataan 2 x 3 kierrosta

Molempien pääpalkintona kinkku!

ke-to 14.-15.12. joululounas 25€ la 17.12. kaikenkansan pikkujoulut 7,50€/kg

Tilaukset 11.12. mennessä.

Lisätietoja: kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen kaavasuunnittelija Nina Marjoniemi

020 632 2035 020 632 2036

Ä Ä N E KO S K E N K AU P U N K I S A N O M AT

Toimittaja Milka Krogerus puh. 044 526 3400 milka@aksa.fi Sivunvalmistus Max Steffansson

Myyntineuvottelija Marjut Kinnunen puh. 040 730 4234 marjut@aksa.fi

Yksityinen, sitoutumaton kaupunkilehti Äänekosken joka kotiin ja yritykseen. Jakelu 10.000 kpl, normaalisti kahden viikon välein. Äänekosken kaupungin virallinen ilmoituslehti.

Verkkosivuiltamme uudet uutiset päivittäin:

ÄKS.FI

TORIKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

ma-to klo 9-13

V U OK R AT TAVANA Ääneniemessä UUSI rt-kaksio 2

2h + k + s 58 m

Tiedustelut: puh. 050 467 7311

Äänekosken demareiden

ITSENÄISYYSPÄIVÄTAPAHTUMA 6.12. klo 15-17 Soppatykistä demarisoppaa Musiikista vastaa Esko Eirola & Äkit Prop

TAVATAAN TORILLA! Äänekoski ti 13.12. Suolahti ke 14.12.

JUHALTA silmälasien puhdistus- ja mehiläisvahat! ARILTA kotimaiset villahousut- ja sukat SEPON vanhanajan sekatavarakauppa LEILALTA lämpimät kotimaiset hatut INKALTA nimimukit ja poppanat

MYYDÄÄN Kuivia, puhtaita KLAPEJA Kotiinkuljetus Puh. 0400 641 641

Ilmoitukset Myyntipäällikkö Pirjo Hakkarainen puh. 040 565 0941 pirjo@aksa.fi

Toimitus Päätoimittaja Marjo Steffansson puh. 040 841 2945 marjo@aksa.fi

5€

Asemakatu 22, 44200 Suolahti p. 040 934 7332 ma–to 9–18, pe-la 9–24 (02), su 9–18

21.11.2016 Kaavoituspalvelut

Joka toinen torstai!

LA 10.12.

Järj. Äänekosken sos.dem. kunnallisjärjestö

KINKKUBINGO

Meiltä myös maistuvat laatikot joulupöytään

5€

Kauppakatu 6 (vanha Niskasen kiinteistö)

LA 10.12.

· Onkelantien asemakaava I (ehdotus) Asemakaavalla luodaan uutta työpaikka-aluetta Onkelantien varteen.

MA 5.12.

Ilmoitusvalmistus Pipsa Seppänen ilmoitus@aksa.fi Ilmoitushinnat Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,30€/pmm Värilisä 10€/lisäväri, 30€/4-väri Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,00€/pmm Hintoihin lisätään alv. 24% Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00

paino: I-PRINT OY, SEINÄJOKI

jakelu: POSTI OY

Tilitoimistopalvelut AMMATTITAIDOLLA

kaikenkokoisille yrityksille! Kauppakatu 13, 44100 Äänekoski tilipalvelu.marja-leena@kotinet.com

Puh. 040 589 0158 www.tilipalvelumarja-leena.fi


Palvelutorilta

8

95

kg

Kokonainen Savustettu kirjolohi

Tässä sinulle poimimiamme esimerkkejä

Paistopisteestä

049

1190 995

595

295

3

2

0

5

kpl

Fazer Tähtitorttu 51 g (10,39/kg)

79

Kuusamon Sini- ja punaleimaemmentaljuustot 300 g (12,63/kg)

Kivikylän Savustettu kalkkunanfilee n. 1 kg

79

Atria Rosolli 550 g (5,07/kg)

smarket.aanekoski

Atria Kalkkunajoulurulla 1 kg

1

19

Kotimaista Riisipuuro 300 g (3,97/kg)

Snellman Maatiaspossun kassler 800 g (7,44/kg)

89

Rainbow Glögijuoma 1l

Kymppi Joululaatikot pakaste, ei punajuuri, 700 g (4,21/kg)

95kg Irtonamut

S-market Äänekoski Matkakatu 2, 44100 Äänekoski ma–la 7–22 su 10–22

Aksa 149  
Aksa 149