Page 1

Äänekosken kaupunkisanomat NRo 83 · 21.5.2014

Tuore kirkkoherra s. 3

Ristiriitaa havaittavissa s. 5

Uusi teekoo s. 14

Vaalikiusaaja s. 22

Joka kotiin Äänekoskella | www.äks.fi | Jakelu 10 000 | Seuraava ÄKS 4.6.2014


PYÖRÄILYN SUPERPÄIVÄ NISKASELLA PE 23.5. KLO 11–17

OhjELmASSA: Paikalla Merida-pyörien “tallipäällikkö” janne Vanttaja. KOEAjETTAVANA MAASTUrEITA jA KATUPYörIÄ! hELKAMA SÄhKöPYörIEN TESTAUSPÄIVÄ! Paikalla helkaman pyörätehtaalta jyrki hakomäki.

Yli 300€:n pyörän ostajalle

ESITTELYSSÄ Nutcase-kypärät, paikalla hannu Viljamaa.

ErÄ NUTcASE -KYPÄrIÄ

Lost Lagon 1.0 hybridipyörä

699€

alkaa ä s e k y Pyöräil aselta! Nisk

-50%

50€

Paikalla myös POLIISI/Liikenneturva!

Mukana myös jyps- WE cYcLE ÄKI, pyörällä saapuville kahvit!

599€

Black Forest 29”7.0

Maastopolkujen valtias!

Löffler-tekstiilit esittelee Teemu Mäkinen

helkama

379€

MALLIASUjA

749€

-40%

hUIPPUSUOSITTU!

helkama Suvi 3-vaihteinen naisten pyörä

100€

POLAr LOOP AKTIIVISUUSrANNEKE Paikalla Polar-esittelijä Mikko Kolehmainen.

399€

Olemme mukana Suolahden Yöpolkaisu -tapahtumassa 28.5.

Nopsa lastenpyörät alk. 99 €

Kesä N lo ma

Kauppakatu 6, Äänekoski P. 0207 189 803 Ark. 9–18 ja la 9–14 www.niskanen.fi facebook.com/Niskanen.fi

Varustaudu KESÄÄN! N u o r is

alk aa ISK ASEL TA!

Kotikokki KKjKA 150 A+ jääkaappi - 114 litraa - energialuokka A+ TAKUU 2 VUOTTA!

KESÄLOmAhINtAAN!

189 E

KESÄLOmAhINtAAN!

59 E

Luxor LX22DVD189T2 22” FullhD matka-TV

Kotikokki KKL51VE perusliesi - 4 keittolevyä - tilava uuni - korkeus 85/90cm - uunin max. lämpötila 300

- Mobicoolin voit ottaa mukaan ja autossa se pysyy kylmänä 12V autopistokkeen voimalla. Tilaa on 26 litraa, 2 litran pulloille pystyasennossa.

- 220V/12V - DVB-T/C/T2 virittimet - MPEG4 - USB rec. - Cable HD ready - DVD soitin ja CI+

KESÄLOmAhINtAAN!

299€

259 E

Parker 5326GPS 2-paikkainen kaasutaso

KESÄLOmAhINtAAN!

259 E

KESÄLOmAhINtAAN!

129 E

Meiltä Soneran ja DNAn liikkuvat laajakaistat!

o-o

Kaikki sastolta: hupparit ja t-paidat

OTA 3 MAKSA 2

Mobicool U26Dc auto-

Mobicool U26Dc autojääkaappi

LAhjAKOrTTI KAUPAN PÄÄLLE!

3990 4990

Etnies chinot alk. Dc farkut alk.

Hyvä valikoima vapaa-ajan kenkiä niin skeittaamiseen kuin mopoiluunkin! Naisille:

Torstai Ninni capri

Miehille:

McKinley Saphir t-paita

2990 990 (44,90€)

(14,90)

Naisille:

Selena c+ t-paita

90 19

2990

Miehille capreja ja shortseja alk.

(26,90€)

2

Kauppakatu 6, Äänekoski Avoinna 9–18 (9–14) • niskanen.fi

Kauppakatu 6, Äänekoski, 0207 189 800 • www.niskanen.fi

8 3 · 20 14

| Ä ks


83/2014

Seuraava ÄKS ilmestyy 4.6.2014

"Silloin ajattelin, että tässä tämä nyt on, me ei koskaan saada lapsia."

12

Maria Kokko

19

Kosketeltavana Marita Pirttimaa

Toimittajalta Marjo Steffansson

X83

Kirkonmäelle palaava Äänekosken seurakunnan uusi kirkkoherra valittiin ukkosen räiskäessä. Elina Tourunen vannoo kuitenkin lempeyden ja tasavertaisuuden nimeen.

V

iimeisen kirkkoherranvaalipäivän iltana Elina Tourunen istui kotinsa portailla Honkolassa ja odotti puhelin kädessään soittoa tuloksista. Kolme yli kahdeksan puhelin pirahti ja Elina kuuli tiukan äänestyksen ratkenneen hänen voitokseen. – Samalla kevään ensimmäiset ukkospilvet vyöryivät päälle. Onnitteluviestejä tulvi puhelimella ja Facebookilla. Otin niitä vastaan samalla, kun tuntui, että taivas tippuu niskaan, tuore kirkkoherra kuvailee dramaattista valintaansa. Vaalin myrskyt kaksi ehdokasta sen sijaan välttivät. Alusta asti sovittiin, että vaikka ensimmäisellä sijalle asetetun Elinan ja toiselta sijalta vaaliin lähteneen Seppo Mertasen linjaukset erosivat kovasti toisistaan, niin mittelöinti käytäisiin positiivisessa hengessä. – Siinä opittiin samalla paljon toisistamme. Olen erittäin iloinen siitä, mitä osaamista ja tietämystä Sepolla on annettavana tälle seurakunnalle Äänekosken alueen johtavan papin virassa. Vaikka kirkkoherra on seurakunnan johtavassa asemassa, painottaa Elina, että samaan aikaan se on seurakunnan alin virka. äKs

| 83

· 2 0 14

– Tässä palvellaan seurakuntalaisia ja mahdollistetaan muiden työn tekeminen. Seurakuntaa johdetaan yhteisten päätösten ei henkilökohtaisten ajatusten mukaisesti, Elina toteaa. Pieni jännitys takaraivossa edelleen kolkuttaa, kun virkaan pitäisi astua heinäkuussa. Paljon on uutta sisäistettävää, vaikka Elina aikoinaan toimikin Suolahden seurakunnan kirkkoherran viran sijaisena. – Minulle tärkeintä on puhua tasavertaisen aluetyön puolesta, jotta hyväksi havaittu suunta säilyy ja perusseurakuntatyö pysyy lähellä kaikkia ihmisiä. Tarmollani aion näyttää, että minusta on tähän annettuun virkaan. Kotiväki otti uutiset ilolla ja pelotta vastaan. Ei ole nimittäin enää vaaraa, että työ veisi Elinan enemmän mukanaan. – Olen tähänkin asti tehnyt työtä täydellä sydämellä. Seurakuntatyö on niin tiukka osa elämääni, että ei niitä voi toisistaan erottaa. Aikoinaan Elina päätyi Suolahteen papiksi nuorisotyön sijaisuuden kautta. Papin virka avautui sopivasti ja Elinasta tuli seutukunnan ensimmäinen naispappi. – Siitä selvittiin ongelmitta kiitos iha-

nien työtovereideni. He ja seurakuntalaiset olivat suuressa osassa myös silloin, kun viime metreillä päätin lähteä mukaan kirkkoherranvaaliin, Elina kiittelee. Tässä kirkonmäellä, lapsuuden maisemissa, Elinan on turvallista ja kotoisaa olla. Aikoinaan laskettiin viereistä mäkeä pulkalla ja silloinen kanttori Uuno Savijärvi opetti nuoren tytön soittamaan koskettimia. – Hautausmaalla pojat kertoivat kummitusjuttuja ja kun vanha puukirkko paloi, me lähdimme jännityksessä tutkimaan tilannetta, Elina uskaltaa tunnustaa vuosikymmeniä myöhemmin. Silloin Elina kävi tyttöjen kesken keräilemässä läheisestä rannasta simpukoita. Nyt valinnan jälkeisenä aamuna ensimmäisillä kirkkokahveilla tuore kirkkoherra sai kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hillevi Suutalalta lahjaksi simpukan muistuttamaan siitä, että rakkaita asioita ja lahjojaan on jaettava tuottamaan iloa eteenpäin.

Taija Kolehmainen

Äänekoskella kuultu viime viikkojen aikana lupauksia. Valtakunnan näkyvimmät ja tärkeimmässä roolissa olevat poliitikot ovat käyneet Äänekoskella eurovaalikampanjoimassa. Lista on pitkä: istuva pääministeri, värikkäistä puheenvuoroista tuttu jytkypäällikkö, kuninkuutta tavoitteleva konkari, entinen Hesarin päätoimittaja, ex-naispääministeri, triplasalkkua kantava ministeri, komissaari, syntyjään äänekoskelainen uusi toivo, lööppeihin päätynyt ulosottomiehen asiakas, pyöräilevä vihreä ja monta muuta tuttua Brysseliin mielijää. Sunnuntaina ollaan viisaita: ketkä 13 pääsevät selvimään puolestamme eurokriisejä. Kamera ja lehtiö eivät ole laukussa turhanpanttina kulkeneet. Eikä tässä kaikki: Äänekosken kamaralle saapui myös vasemmistoliiton euroehdokas Li Andersson teemalla: paluu BB-talolle. Andersson istahti seurakuntatalon rappusille muistelemaan thaipoimijoita ja kertoi mitä heille kuuluu nyt. Tästä lisää ÄKSän verkossa. Vierailulle saatiin myös demareiden uusi puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne ei lähtenyt villisti veikkaamaan saako Timo Harakka menolipun Eurooppaan, tästäkin lisää verkkolehdessämme. Se on vissi, että minä lähden Eurooppaan! Eipä ole kuin molemmat kouralliset öitä nukuttavana, kunnes seison reppu selässäni (lue: trolli perässä) Jyväskylän rautatieasemalla. Interrailkortti polttelee jo hyppysissä ja edessä on kolme viikkoa kera rakkaiden ystävien. Ennen tätä vielä matka Lahdenpohjan lastenkotiin, esikoisen ammattiin valmistujainen ja parit lakkiaisjuhlat. Oi miten ihanan hektistä ja onnentäyteistä elämää! Äiti onnittelee Maxia ja toimituspäällikkö onnittelee kesätöihin palaavaa Riina-vauvaa. Onnitus lähtee myös kaikille opiskelunsa päättävälle ja valmistuvalle, ja onnitella täytyy myös uutta kirkkoherra-Elinaa!

Vakio pals tat: Av aus

4

K a l ent e r i 8 - 9 Äk s y

22

R uok a s a a r na a j a

22

3


Avaus

Jaakko Markkanen

Lasken hintoja. Hurjasti!

Onnistumisessa on aina kyse myös onnesta Tämän kevään suurimmat lottoarvonnat eivät suinkaan olleet Veikkauksen arpomat miljoonapotit, vaan joka keväiset ylioppilaskirjoitukset. Ainakin abiturienttien kannalta. Lukiossa opiskelu huipentuu useimmiten ylioppilaskirjoituksiin, joissa pyritään mittaamaan kokelaiden omaksumia oppiainekohtaisia tietoja ja taitoja. Kirjoituksissa menestyminen ei kuitenkaan aina ole kiinni pelkästään opiskelijan osaamisesta, vaan hyvässä tuloksessa on aina mukana myös hyvää onnea. Kokeisiin on luonnolisesti paras valmistautua jo hyvissä ajoin, mutta ankarallakaan pänttäämisellä on vaikea vaikuttaa niihin täysin sattumanvaraisiin tekijöihin, jotka voivat ratkaista, onko arvosana sitten se M vai B. Suoriutumiseen vaikuttavat asiat vaihtelevat aina kokelaan vireystilasta psyykkeeseen ja itse kokeessa tehtävienvalintaan. Huonoimmillaan ylioppilaskokeet mittaavatkin vain kokelaan taitoa vastatata ylioppilaskokeeseen. Vaikka pohjalla on aina kokelaan omaksuma taitotaso, hyvän tuurin merkitystä ei voi sulkea pois. Tämä ei kuitenkaan ulotu ainoastaan koulumaailmaan, sillä elämässä yleisesti on hyvä ymmärtää, kuinka suunnaton vaikutus yksittäisillä onnekkailla satunnaistekijöillä voi olla yksilön menestymiseen elämässä. Meidän on helppo laskea elämässä onnistuminen täysin omaksi ansioksemme unohtaen samalla, että lopputulos on aina usean yksittäisen tapahtuman kasauma. Voimme olla onnekkaita vanhemmistamme, maastamme tai saadusta opiskelupaikasta. Siksi on myös tärkeää, että emme unohda niitä, jotka ovat olleet vähemmän onnekkaita elämässään. Pelkkä asian tiedostaminen ja myöntäminen voi itsessään olla riittävää. Valmistuipa nuori tänä keväänä ammattiin tai sitten ylioppilaaksi, on valmistuminen merkittävä hetki, jota varmasti on jaksettu odottaakin jo jonkin aikaa. Vapaus koittaa ja tulevaisuus täynnä valintoja on edessä. Toivotan omasta puolestani hyvää onnea ja kesää kaikille tänä keväänä valmistuville.

Mitä sinä puuhaat?

Vertaa ja totea!

Vertaa ja totea! S-market Äänekosken Palvelutorilta

6

90kg

Suomalainen Porsaan ulkofile

Suomalainen

99

1

99

2

1

Rainbow Broilerin marinoidut fileesuikaleet 350 g (5,68/kg)

0

1

1

1

99

Moilas Suvisämpylät 7 kpl/350 g (2,83/kg)

99

Rainbow Tuorepuristettu appelsiinimehu 1 l/prk

Arla Aamuinen-sulatejuustoviipaleet 200 g (9,95/kg)

99

Rainbow Jäätelötuutit 6 kpl/416 g (4,78/kg)

S-market Suolahti Asemakatu 2 44200 Suolahti

4

Atria Wilhelmgrillimakkarat 400 g (4,97/kg)

Jari Sortava

89

1

HK Ohuen ohut keittokinkku 300 g (9,63/kg)

19

kg

Kotimainen Tomaatti

Voimassa 26.5.2014 asti.

S-market Äänekoski Matkakatu 2 44100 Äänekoski

Ark. 7–21 , la 7–18, su 12–18 keskimaaosk

99

Kirjoittaja on sumialainen tämän kevään ylioppilas.

Esimerkkejä pysyvästi edullisista hinnoistamme. Voimassa 1.6.2014 asti. 8 3 · 20 14

| Ä ks


Naapuritalot täyttyvät oppilaista, vaikka koulu on ”hyvässä kunnossa”?

Hämmentävää? Ajatus lukion jäämisestä terveysviranomaisen sulkemaan taloon hämmästyttää ja herättää lukuisia kysymyksiä: Voidaanko rakennus saattaa terveydelle hyvään kuntoon elokuun alkuun mennessä? Jos rakennukseen jäädään, niin kävelläänkö valvovan viranomaisen yli ja rikotaanko lakia kolminkertaisesti? – Mitään päätöstä ei ole vielä asian

suhteen tehty, Härtsiä toppuuttelee. Entä Asemakadun koulu? Tammikuussa henkilöstölle tehty terveystarkastus saapui aluehallintovirastoon vasta viikko sitten. Tulos on esitelty työyhteisössä: Koetut oireet ovat pysyneet samana tai vähentyneet. Ristiriitaa tulokseen tuo tieto, että jälleen ollaan siirtämässä oppilaita pois

Valtuusto kuumeni helteessä Kaupunginvaltuuston kokous sujui helteen helliessä ja tehtaan pistävässä katkussa kohtalaisen sukkelaan. Listan asiat käsiteltiin äänestämättä, useiden puheenvuorojen säestämänä.

Perusturvalle 200 000 lisämäärärahaa Tästä vartijan palkkaamiseen puolet ja toinen puoli terveyskeskuksen muuttoon. Vartioinnin vähentäminen on aiheuttanut turvattomuutta. Yhtenä tekijänä on poliisin toimipisteen puuttuminen. Vartijan nopea apu hälytystilanteissa on ongelma myös sosiaalipalveluissa virkaaikana ja arjen tuen ympärivuorokautisissa yksiköissä ilta- ja yöaikana. Jari Halttunen (PS) muistutti, että vartijan paikalle saapuminen saattaa kestää luvattoman kauan. – Kysymys on myös siitä, että ostetaan turvallisuuden tunnetta. Kannattaa miettiä, mitä ostetaan. Vartija saattaa tulla paikalle kaukaa, joten saattaa olla, että poliisin partio on paikalla ennemmin vartijaa. Toivon, että mietitään oman vartijan palkkaamista.

äKs

| 83

· 2 0 14

Viestinnästä Kaupunginhallitus edellytti, että kaupungin organisaatiolle laaditaan viestintä- ja tiedotustoimintaan ohjeisto. Ohjeisto on valmis, ja se hyväksyttiin paria viilausta lukuun ottamatta. Paperin käyttöönottoa valvoo esityksestä poiketen kaupunginhallitus hallintojohtajan sijaan. Tarkentavan korjausehdotuksen teki Jouni Sohlman (vas). Ohjeistossa korostetaan viestinnässä hyvän palvelukulttuurin ja hyvän tiedotustoiminnan merkitystä. Kaupungin harjoittama tiedotustoiminta ei ole selvinnyt pyyhkeittä. Toimialajohtajat ovat nyt avainasemassa siinä, että ohje otetaan käyttöön, eikä sitä haudata pöytälaatikkoon, jatkaen entiseen malliin. – Virkamiesten täytyy vastata puhelimeen ja sähköpostiin, Simo Holopainen muistutti perusasiasta. Vuosi 2015 on kaupunkistrategiassa nimetty "Hyvän Palvelun Teemavuodeksi" , johon toimialojen tulee valmistautua.

Kouluasiat puhuttavat, hämmentävät ja huolestuttavat. Asemakadun koulun eikä lukion tilannetta sivuttu valtuuston kokouksessa, mutta iltakoulussa asiasta keskusteltiin. Kouluverkkotyöryhmän selvitys saadaan ensi viikolla kasvunja oppimisen lautakuntaan.

rakennuksesta. Yksi luokka on Telakkakadun koululla ja yksi kirjastolla. Nyt suunnitellaan siirrettäväksi kahta luokkaa koulun vastapäiseen Niskasen kiinteistöön. Karkea laskutoimitus: Noin 80 koulun oppilaista ei opiskele rakennuksessa, tämä on pian kolmannes koulun oppilaista.

Ville Härtsiä vahvistaa tiedon: – Kyllä, näin suunnittelemme. Kotiutamme oppilaita takaisin Sumiaisista ja samalla myös henkilöstöä palautuu Asemakadun varteen. Tämä on huomattavasti halvempi ratkaisu, kun maksamme vuokraa muutamia tuhansia kuukaudessa kuin 30 000 euroa kuussa väistötilasta.

Lähiruoasta

henevät. Ennen kaikkea ostoilla tuetaan oman seudun elinvoimaisuutta. Uskallan väittää, että ruoka on paljon edullisempaa, jos se ostetaan suoraan tuottajalta. Valtuustoaloite palautettiin uudelleen valmisteluun, sillä maanantaina kaupunginhallitukseen tulee asiaan valaistusta.

Valtuustoryhmät tekivät joulukuussa yhteisen valtuustoaloitteen suomalaisen lähiruoan ja kotimaisen työn puolesta kaupungin hankinnoissa. Lähiruoka on nostanut päätään myös täällä Äänekoskella julkisten hankintojen osana. Asia on erittäin tärkeä alueella toimivien alkutuottajien, jalostajien kuin muidenkin sidosryhmien kannalta. Hankinnat tukevat alueen työllisyyttä ja tuovat alueelle elinvoimaa. Tommi Lunttila kertasi, mitä lähiruoka on, ja toivoi kaupungin ruokapalvelun tekevän retken Kiuruvedelle, jossa syödään 70 prosenttisesti lähiruokaa. – Lähiruoka on mahdollisimman lä hellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on hyvä vaihtoehto, kun ja jos kaupunki haluaa tarjota hyvää, tuoretta ja turvallista ruokaa. Ruoan jäljitettävyys on erittäin tärkeä. Kuljetusmatka ja lyhyt säilytys vähentävät lisäaineiden lisäämistä. Myös paikkakunnan omat ruokaperinteet tulee ottaa huomioon. Hankintalaki asettaa omat vaatimuksensa, se vaatii osaamista hankintapäätöstä tehtäessä. Jos ostetaan perunat kuorineen, ne tulevat silloin Suomesta eikä Puolasta. Jos halutaan, että leivän paistosta on aikaa kolme tuntia, niin silloin se ei tule Italiasta. Kun kuljetusmatka lyhenee niin ilman saasteet ja fossiilisten polttoaineiden käyttö vä-

Valtuustoaloitteista Valtuustoaloitteita satelee, ja niiden käsittely venyy hurjan pitkäksi. Merja Närhi kriti soi valtuustoaloitteiden jumittumista virkamiesten pöydille. – Ihmettelen syvästi, kuinka tämä on mahdollista. Valtuustoaloitteet tulee ottaa tosissaan. Nyt on olo, ettei niille anneta arvoa. Aloitteet on käsiteltävä saapumisjärjestyksessä ja ripeästi. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmän tekemä valtuustoaloite ”Työtä työttömille - Sanssi-kortti ja palkkatuki käyttöön kunnan aktiivisella otteella” on ollut käsittelyssä jo 11 kuukautta. – Ottaen huomioon kunnan työttömyystilanteen tämän asian käsittely on ollut kohtuuttoman pitkä. Tämä on erikoista valtuustoaloitteen käsittelyä. Närhi esitti, että valtuustoaloitteet otetaan käsittelyyn pikaisesti ja saapumisjärjestyksessä. Tämä hyväksyttiin yksimielisesti. Hannu Javanainen osoitteli Kehitysyhtiötä ja POKEa viivyttelystä. – Meiltä aloitteet lähtevät heti valmisteluun ja lausunnoille.

5


Testaa

rän & sähköpyö tuksen lj u ruokak e

Ei tullut hiki kypärään Mikäpä onkaan mukavampi tapa liikkua kuin pyöräily? Maisema vaihtuu, aurinko paistaa, linnut laulaa, kunto kasvaa ja raitista ilmaa vyöryy sieraimista sisään niin että huiske käy. Pyöräily on mukava tapa liikkua – mutta eikö se voisi olla vielä vähän mukavampaa ja helpompaa? Yksinkertainen ratkaisu helppouden hakemiseen on sähköavusteinen polkupyörä. Sähköinen malli tekee fillaroinnista kevyempää, varsinkin ylämäessä! ÄKS testasi sähköpyörän. Niskasella näitä sähköavusteisia pyöriä on ollut tarjolla jo usean vuoden ajan, ja nyt on havaittavissa selvä kysynnän kasvu. – Tämä johtuu siitä, että tarjonta on lisääntynyt uusien mallien myötä, ja samaan aikaan on pyörien tekniikka eli akun kestävyys on lisääntynyt, Harri Norontaus selvittää. ÄKSän testaama pyörä on alumiinirunkoinen, jossa matala jalannostokor-

keus. Varsin huomaamaton akku oli sijoitettu tarakan alapuolelle. Vääntävää etunapamoottoria pyörittävä akku kestää noin sadan kilometrin matkan. Akun uudelleen lataukseen aikaa menee viitisen tuntia. – Varsin pitkän pyörälenkin, saa tällä mallilla aikaiseksi, kun akun voi kytkeä vaivattomasti pois silloin kun sitä ei tarvitse, esimerkiksi alamäessä ja suoralla. Kun sähköavustuksen kytkee pois päältä, niin pyörä muuttuu tavalliseksi kolmivaihteiseksi malliksi. Ja sitten testiin, mutta ensin kypärä päähän! Iäkkäämpi testaaja suhtautui asiaan skeptisesti taluttaessaan pyörää parkkipaikan läpi, mutta pian tunne vaihtui pian. – Onpas kevyt! Jalkajarrusta plussaa ja led-valot edessä ja takana lisäävät turvallisuutta, huomio viiskymppinen testaajarouva.

Keveys johtui siitä, kun testausta ohjaamaan tullut myyjä laittoi vedon päälle. – Esimerkiksi painavia kauppakasseja on pyörän sarvissa näppärä kuljettaa pyörää taluttaen. Tämähän on kuin vetävä ruohonleikkuri! Mutta sitten satulaan ja menoksi. Pyörä tuntuu aivan tavalliselta polkea, kunnes meno muuttuu lennokkaaksi: pyörähän menee kuin itsestään. Polkeminen on aivan kevyttä. Teemu Remonen yllyttää ylämäkeen. – Käy nousemassa Markkamäkeen, niin huomaat hienouden! Yllytyshulluus nosti päätään ja kohta toimittajakaksikko oli jo matkalla kohti Häränvirran rantaa, sieltä kun on aimo nousu Keskuspuistoon. Tukka hulmuten ja satulassa koko matkan istuen päräytettiin ylämäki nousten tuosta vaan. – Kato, en oo yhtään hengästynyt, eikä reidet huuda hoosiannaa maitoha-

posta. On tää jännä peli, en olisi uskonut, nuori minihameessa kurvaava testaaja päivittelee. Varsin rapakuntoinen testaajakaksikko oli pyörään tyytyväinen. – Jos hintaa saisi hilattua alas, niin tämä olisi valintamme, ja me otettaisi se nuorison suosima pienipyöräinen retrohtava malli alle – myös sitä saa sähköavusteisena. Sähköpyörä on nappivalinta sellaiselle henkilölle, joka tykkää ajamisesta, mutta jonka kunto on ehtynyt. Myös kakkosautolle voisi harkita sähköpyörää vaihtoehdoksi ihan ekologisuuden nimeen. – Juuri iäkkäämmät ihmiset näitä kysyvät, mutta uskon, että myös nuorison keskuudessa sähköpyörä on pian hitti, Norontaus ennustaa. Marjo Steffansson

Kätevä kotiinkuljetus ÄKSän toimituksessa oli valtava hässäkkä. Lehden deadline häämötti lähempänä kuin horisontissa, ja uutisvinkkejä satoi toimituksen sähköpostiin. Kiire. Verkkouutiset on kirjoitettava eetteriin heti eikä hetken päästä, jotta lukijat saavat luettavaa heti tuoreeltaan. Nälkä. Kahvihammastakin kolotti. Nyt tuli aika testata Citymarketin kotiinkuljetuspalvelu! Tilaus sähköpostiin: kahvia, maitoa, mojovat kahvipullat sekä salaattitarpeet. Astianpesuainekin on loppumaisillaan ja vessapaperi. Eipä mennyt kuin vilaus, kun konginkankaalainen taksiyrittäjä Virpi Hautsalo kantoi toimituksen ovesta kasseja sisään. Maksutapahtuma hoitui kätevästi kannettavalla pankkikortinhöylällä. – Ennen puoltapäivää tehdyt tilaukset toimitetaan saman päivän aikana, Hautsalo muistutti. Millä tahansa autolla ei elintarvikkeita saa kuljettaa. Hautsalon taksiauto ei täytä kriteereitä, joten kauppakasseja suhataan koko kunnan alueelle Citymarketin pakettiautolla, joka soveltuu elintar-

6

vikkeiden kuljettamiseen. – Minä hoidan koko pumpsin: kerään tuotteet hyllyistä ja pakkaan sekä tuon kotiovelle, tässä tapauksessa toimituksen ovelle. Pannu kuumaksi nyt, pöytäkin katettiin lennossa. Olipa kätevä palvelu! Marjo Steffansson

Testaa

8 3 · 20 14

| Ä ks


Autosi pesee ABC

Tervetuloa pehmoharjapesuun ! Voit ostaa pesun korttimaksutolpasta tai S-Marketin kassalta. Pesuaineina käytämme ympäristöystävällisiä Pineline-tuotteita. Säännöllinen pesu pitää autosi maalipinnan kunnossa!

- TALVIRENGASPOISTOT - LAAJA VALIKOIMA KESÄRENKAITA SUORAAN VARASTOSTA

ABC CarWash Äänekoski 24h Matkakatu 2 (S-Market) 44100 Äänekoski www.pesukatu.net

Ihanaa pihalle – että pääsis oikein näyttään! PELARGONIA

Ruukku 12 cm. Yksittäin 3,50 € /kpl

Meiltä saat Bonusta!

ENKELIPELARGONIA-AMPPELI

3 KPL

8,50

Koko kesän kukkiva näyttävä amppeli aurinkoisen paikkaan. Amppelin halk. 23 cm. Hinta voimassa 28.5. asti.

RUOHONLEIKKURI JONSERED LM2146M

• Kevyt, paino 23 kg • Runko ruostumatonta läpivärjättyä ABS-muovia • Työleveys 46 cm • Moottori B&S 450

12,90

Suomalaisten suursuosikki!

289,-

AJETTAVA PUUTARHATRAKTORI JOHN DEERE X125 Laadukas kestomenestyjä! Hydrostaattinen, leikkuuleveys 107 cm.

2690,-

RUOHONLEIKKURI JOHN DEERE JM36

Laadukas ruohonleikkuri 56 cm leikkuuleveydellä. Kolme leikkuutapaa, keräävä, bioleikkaava tai sivulleheittävä. Vahva teräsrunko ja portaaton nopeuden säätö.

575,-

AKKUTRIMMERI WOLF GARTEN GTA700

KIINANPIONI SANTA FE

Loistelias pioni; punavalkoiset kukat heinäkuussa. Korkeus 80 cm.

5,90 TARHAKALLIOKIELO

DAALIA

Näyttävät, isokukkaiset daaliat. Ruukku 13 cm.

Komea varjoperenna. Kellomaiset, valkoiset kukat touko-kesäkuussa, sinimustat marjat. Korkeus n.100 cm. 2 l astia.

5,90 äKs

| 83

· 2 0 14

• Litiumioniakku 18 V-1,5 Ah • Säädettävä etukahva ja teleskooppivarsi • Reunaleikkuriksi kääntyvä leikkuupää

119,-

4,90

4,99 PALLOTUIJA TINY TIM 20-25cm

RUOHOTRIMMERI COLIBRI II S

• Moottori 25 cm3 • Teho 0,7 kW • Säädettävä etukahva • Jaettava runkoputki

SÄHKÖKÄYTTÖINEN PYSTYLEIKKURI JOHN DEERE D31RE Nurmikkosi ilmaukseen ja hyvinvointiin.

Tuotteet myös verkkokaupasta agrimarket.fi Nyt verkkokaupasta kaikkien ruohonleikkureiden toimitus kotiovellesi

279,-

119,-

0 €!

Agrimarket Äänekoski Sammonkatu 4, ÄÄNEKOSKI Avoinna ma-pe 8-17 la 9-13

Kaunis, tiheä- ja matalakasvuinen pallomainen tuija, kasvaa n. 50 cm korkeaksi. Vyöhykkeet I-IV(V).

www.multasormi.fi

www.agrimarket.fi

7


Eilen tänään Suolahti sai Elävän musiikin yhdistyksen

Pyöräilevä muusikko-koomikko ■■ Muusikko-koomikko Ville Saarenketo tuli suuren yleisön tietouteen vuonna 2007 Talent Suomi-kisan finaalissa, jossa hän kilpaili kokoonpanossa Vilhelm & Jay. Basso soolon SM-kulta oli rapsahtanut miehen tilille jo edellisenä vuonna ja musiikin saralla tie oli auki. Ville halusi kuitenkin viedä esiintymistään tietoisesti komiikan suuntaan ja siitä alkoi Villen taival komiikan harrastaja klubeilla, joissa hän leikitteli komiikan ja musiikin symbioosilla etsien oikeaa tasapainoa. Samaan aikaan tämä pohjoisten mies teki harkitun siirron Tampereelle, joka toimii vieläkin Villen kotipaikkana. Tänä päivänä Ville Saarenketo on kokenut esiintyjä, jolla on takanaan jo satoja erilaisia keikkoja. Tampereen Ylioppilasteatterin open stage -tapahtuman yleisön suosikki Ville on ollut vuosina 2012 ja 2013. Idea polkupyöräkiertueesta toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013, silloin Ville pyöräili Utsjoelta Helsinkiin pysähtyen eri paikkakunnilla esiintymässä. Mukana oli silloin makkaraa, olutta ja teltta, ja kilometrien lisäksi mittariin tuli tunnettavuutta sekä kunnon seikkailuhenkeä. Tänä vuonna Ville Saarenketo saapuu polkupyöräkiertueellaan myös Kartano Kievarille uhmaten matkallaan Suomen kesän oikukkaita kelejä. Ville Saarenketo on Kartano Kievarille tuttu Tomi Haustola in Da Haus! komiikka-illan vierailijana. Villen jokapäiväisiin tapahtumiin perustuvat tarinoinnit ja nauruhermoja hivelevä elämääkin suurempi pohdiskelu tulevat tarjoamaan yleisölle todellisen irtioton arjesta.

Suolahdessa 23. toukokuuta 1979 Suolahti on saanut oman elävän musiikin yhdistyksensä. SuoMu-nimeä kantava yhdistys perustettiin Suolahden nuorisotiloissa valtion virastotalon alakerrassa. Tarvetta yhdistykselle on. Todisteeksi käy se, että perustavassa kokouksessa osanottajia oli peräti 52. Helsinkiläistä Elmua oli vuosi sitten perustamassa kaksi henkeä vähemmän, kertoo SisäSuomen lehti. Puhetta kokouksessa johti idean isäksi mainittu Tapio Seppä. SuoMun puheenjohtajaksi valittiin Jyrki Honkonen ja sihteeriksi Juha Nieminen. Yhdistyksen päätavoite on mahdollisimman laajan musiikin harrastajajoukon harrastusmahdollisuuksien parantaminen. Niille, jotka eivät itse soita, on tarkoitus tarjota enemmän elävän musiikin konsertteja. Kuuntelijajäsenille suunnitellaan levyjä ja omia äänitetteitä sisältävää ääniarkistoa, jonka sisältöä voisi lainata. Luvassa on myös klubi-iltoja, matkoja musiikkijuhlille, seminaari ja musiikkileiri.

Myöhemmin tapahtunutta: Äänekoski sai ÄRMYn ja jazz-yhdistyksen 80-luvun puolella. Näkyvimpään toimintaan on yltänyt Jazz ry Keitelejazzinsa ansiosta. SuoMun aktiivinen toiminta päättyi 1980 -luvun lopulla.

Ville Saarenketo Kartano Kievarilla lauantaina 31. toukokuuta kello 20. Liput 10 euroa, K-18.

Miksi Koivistossa on hyvä asua? Piraatin hurja seikkailu ■■ Tiistaina 27. toukokuuta Äänekoivistossa vietetään Kyläpäivää, jonka koulun väki ja kyläläiset ovat yhdessä talkoovoimin tempaisseet kasaan ajatuksella "Koivisto kuuluu kauas." – Haluamme nostaa seutukunnan tietoisuuteen tämän loistavan kylän ja koulun. Koiviston koulun tilanne on siitä hieno, että oppilasmäärä on kasvussa, Koiviston koulun vanhempaintoimikunnan jäsen Heli Hänninen toteaa. Tilaisuudessa juhlitaan samalla Koiviston koulun kevätjuhlaa. Luvassa on niin puffettia kuin hassuja urheilulajejakin. – Meillä on edelleen vanha kunnon yhteisöllisyys hengissä. Koivistolta löytyy lisäksi niin vireä urheiluseura kuin kyläyhdistyskin sekä kaksi Martta-yhdistystä ja Koiviston Eränkävijät, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Hämäläinen sanoo. Kauniita ja historiallisia maalaismai-

semia, vahvaa yhteisöllisyyttä ja kyläläisen käden heilautus vastaan tulijalle. Ne ovat Hämäläisen mukaan Koiviston aarteet. Koiviston kyläkierros järjestettiin keväällä ja syksyllä aletaan todenteolla kerätä kylänsä historiasta kertovia tarinoita kansien sisälle. Vanhempaintoimikunnan mielestä Koivisto on erinomainen kylä asua, koska: - oma vireä ja toimiva kyläkoulu vaikuttaa positiivisesti kaikkeen, - se on maaseutukylä, jossa on toimivat palvelut ja hyvä yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen meininki, - se on hyvän sijaintinsa ansiosta nopeiden yhteyksien varrella. Tiistaina 27. toukokuuta Koiviston Kyläpäivä kello 17.30 alkaen Koiviston koululla. Vapaa pääsy!

■■ Teatteri Eurooppa Neljä tuo Äänekosken Painotalolle jännitysnäytelmän, jota uskaltavat kuitenkin seurata perheen pienimmätkin. Paavo Piraatin musiikillisesta merirosvoseikkailusta ei jännitystä ja kommelluksia puutu. Paavo ja hänen monenkirjava miehistönsä kohtaavat niin pahimman vihollisensa Lentävän hollantilaisen kuin joutuvat muun muassa SateisensaarenEsterin kynsiin. Nähtävää ja koettavaa riittää koko perheelle, lapsille ja lapsenmielisille jännittävässä seikkailussa, josta selvitäkseen Paavo Piraatti tarvitsee myös yleisön apua. TE4: Paavo Piraatti sunnuntaina 25. toukokuuta kello 14 Painotalolla. Esityksen kesto 50 minuuttia, liput 10 euroa (MLL:n jäsenelle 5 euroa), alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

Oma pöytä mukaan! Paikkavaraukset: Terhi Pylväinen 0400 187 560 - Ilmainen uinti - pullakahvit - urheilusukeltajat klo 17-19. Mahd. kokeilla laitteita - Mahd. suorittaa uimataitotesti

p. 020 632 3218

8

Autopurkaamolla 24.5. Klo 9.00 - 13.00! KIERRÄTYSMYYMÄLÄ

Paljon klassikko - ja amerikkalaisautojen sekä vanhojen moottoripyörien osia ja tietenkin makkaraa ja kahvia! Tule tekemään löytöjä ja herkuttelemaan osoitteeseen Koukkuniemenkatu 12! Terveisin: Äänekosken autopurkaamon väki 8 3 · 20 14

| Ä ks


Musiikki

To 29.5.

■■ klo 13 Yleisurheilua -Helatorstain nuorisokisat Äänekosken liikuntapuistossa. Pe 23.5. ■■ Cloud Rosen Pub Markuksessa, Järj. Äänekosken Urheilijat ry K-18. Liput 5 euroa ■■ klo 18 Huiman edustusjoukkue-FC Villiketut, jalkapallo-ottelu Äänekosken Liikuntapuistossa La 31.5. ■■ Arkunnaula Pub Markuksessa, K-18. Pe 30.5. Liput 3 euroa ■■ klo 19 Urhon edustusjoukkue-Souls Su 1.6. AC, jalkapallo-ottelu Äänekosken keskus■■ klo 15-16 Suloinen Suvi-konsert- kentän tekonurmella ti! -Kesäisen kepeää: jazzia, musikaalia, folkkia, tangoa La Kala-Oopperas- Su 1.6. sa. Esiintyjät: Noora Määttä, Piers Bray, ■■ klo 18 Huima II-JIlves II jalkapalloMarie Finne-Bray ja Sonja Hendunen. ottelu Äänekosken keskuskentän tekoLiput 15 euroa. Varaukset 040 685 6477. nurmella Näyttelyt

Ma 2.6.

■■ klo 18 ÄU:n viikkokisat Äänekosken ■■ 1.5.-31.5. Ystävyydestä syntyneet, liikuntapuistossa. Lajit: 7v. Ja 9v: 400m ja Valokuva val(loit)taa suolahden -näyt- korkeus. 11V ja yli 11v: 800m ja 3-loikka telyt, Suolahden kirjastolla, Leipomokahvila Päivänpaisteessa sekä IkkunaMuut tapahtumat galleriassa. Kuvat: Harri Wickstrand, Ke 21.5. Terho Poikolainen, Ossi Hintikka, Raili ■■ klo 16 Taimivaihtari Konginkankaan Salen pihassa. Tuo tullessas, vie mennesHänninen ja Stina Rannström säs: pensaat, perennat, pistokkaat ym. Järj. ■■ 15.-23.5. Häränvirran päiväkodin Konginkankaan Martat ry näyttely Kaupungintalon aulassa. To 22.5. ■■ 26.5.-13.6. Senioriopettajien 40-vuo- ■■ klo 18 Sanan ja sävelen ilta Äänekosken tis taidenäyttely Hoikkassalissa. Avoin- kirkossa. Järj. Äänekosken Karjala-Seura na ma-ke 12-19, to-pe 12-16. Huom. 28.- ja seurakunta 29.5. suljettu. Vapaa pääsy! Tanssi & Teatteri

Su 25.5.

■■ klo 14 Paavo Piraatti -lastenteatteri Painotalolla. Liput MLL jäsenille 5 euroa, muille 10 euroa, alle 2v. ilmaiseksi. Lippuja saa ennakkoon Lounas ja Pitopaikka Pannu&Kakku sekä MLL Perhekahvilasta. Lisätietoja Laura Hämäläiseltä p. 040 7410301 tai laura.hamalainen@pp2.inet.fi Järj. MLL Äänekosken paikallisyhdistys

Ma 26.5.

Liikunta

■■ klo 18 ÄU:n viikkokisat Äänekosken liikuntapuistossa. Lajit: 7v. Ja 9v: 60m ja pallonheitto. 11V ja yli 11v: 100m ja kuula

Ti 27.5.

■■ klo 17-19 Tiistairastit Hitonhaudalla. Järj. Rasti E4

La 24.5.

■■ klo 10-17 XV-Kultavaskooli kullanhuuhdontakilpailut Kartano Kievarilla. Sarjat: Aloittelijat 10 euroa, lapset 0 euroa, nuoret 5 euroa, Miehet, naiset, veteraanit, yleinen, formula, perinnevaskooli ja ”kiinanhattu” 15 euroa. Järj. Kullan Huuhtojat ry ■■ klo 10 Laivamatka Viitasaarelle Kotija puutarhamessuille. Matkan hinta 30 euroa. Messulipun hinta 5 euroa. Ilmoittaudu 0400 788 142. Järj. Suviexpress ■■ klo 13-15 Suolahden Kultaisen Iän Kerhon 60-vuotisjuhlat Suopungissa Suolahdessa. Kaikille avoin. ■■ klo 15-17 Puuha & Power -ulkoilmatapahtuma lapsille ja perheille Huuhan perhepuistossa. Luvassa: lastenmusiikkia, näytelmä, lasten seikkailuleirin ritarit esiintyvät, miekkailua, pihapelejä ja leikkejä, polkuautoilua, kahvi-, mehu- ja jätskitarjoilu. Vapaa pääsy! Järj. Nuorisojärjestö Äänekosken vapaaseurakunnan nuoret

Su 25.5.

■■ klo 21 Ilmainen tietokilpailu & musa-/ kuvavisa Pub Markuksessa. K-18

Ma 26.5.

■■ klo 20.30 Ilmainen pubibingo Pub Markuksessa, K-18

Ti 27.5.

1. Vuoden 2009 eurovaaleissa eniten ääniä Suomessa keräsivät Timo Soini, Anneli Jäätteenmäki, Mitro Repo, Ville Itälä ja Heidi Hautala. Äänekosken ääninkuningas oli kuitenkin joku muu, kuka?

Ke 28.5.

2. Kuka oli sekä Sumiaisten että Konginkankaan alueen ääniykkönen?

■■ klo 13 70-, 75- ja 80-vuotiaiden yhteinen syntymäpäiväjuhla saurakuntalolla.

To 29.5.

■■ klo 14 Keväinen iltapäivä Multamäessä Hietamalla (Mäkikyläntie 340). Pekka Häyhä johdatta Äänekosekn Voimapaikkoihin ja musiikista vastaavat Nelli-Sofia Peuranen ja Eelis Rossi. Kirjokinnas-kilpailun palkintojen jako, arpajaiset ja kahvitarjoilu. Vapaa pääsy! Järj. Äänekosken Kalevalaiset Naiset ry

La 31.5.

■■ klo 20 Ville Saarenketo polkupyöräkiertue 2014 -Soolo musiikki & komedia show Kartano Kievarilla. Liput 10 euroa. Osa lippujen tuotosta menee Suolahden Urhon Sa-Ba 00-01 junnuille ■■ 2.-4.6. Lasten kesäleiri Kangaslammen leirikeskuksessa. Tarkoitettu 8-12 -vuotiaille. ■■ 2.-6.6. Lasten Parkourleiri Keski-Suomen Opistolla. Päiväleiri klo 8-16. Leiri sisältää aamiaisen, lounaan ja välipalan. Opetuksesta vastaa Jyväskylän Parkour Akatemia. Leirin hinta 185 euroa. Lisätietoja 010 841 5592 tai tuula.harkonen@ ksopisto.com . Järj. Keski-Suomen Opisto Elokuvat

Godzilla 3D Ikäraja: E, lipun hinta: 11 euroa ■■ 21.5. klo 19 ■■ 22.5. klo 19

■■ ■■ ■■ ■■

23.5. klo 19 25.5. klo 18.30 28.5. klo 19 29.5. klo 16

Maleficent - Pahatar Ikäraja: K12, lipun hinta: 10 euroa ■■ 30.5. klo 19 ■■ 31.5. klo 16.30 ■■ 3.6. klo 19

Edge of Tomorrow 3D Ikäraja: K12, lipun hinta: 11 euroa

| 83

· 2 0 14

3. Suomi liittyi EU:hun 1995. Millaiseksi alueeksi Äänekoski saman tien luokiteltiin? 4. Kuka äänekoskelaislähtöinen mies urheili ammatikseen Strasbourgissa 90-luvun lopulla? 5. Kenen sumialaislähtöisen taiteilijan töitä oli esillä Goethe-instituutissa Brysselissä vuonna 2005? 6. Minkä Äänekoskella valmistettavan tuotteen nimi muuttui vuonna 2001, kiitos EU-päätöksen? 7. Kenen euroehdokkaan vaaliorganinisaation puheenjohtajana Äänekosken kaupunginjohtaja on toiminut? 8. Suolahtelainen lukiolainen voitti matkan Brysseliin valtakunnallisessa kisassa vuonna 1998. Kuka ja mikä oli kisa? 9. Brysseliin pyrkivän Timo Harakan yhden kirjan nimessä on mainittu yksi eurooppalainen valtio, mikä? 10. Miten Bryssel ja lukema 86,38 vuodelta 1991 liittyvät Äänekoskeen? Vastaukset sivulla 11.

TAVATAAN TORILLA

X-Men: Days of Future Past 3D Ikäraja: val, lipun hinta: 10 eu- X PriX PALKINTOKYSMYS: roa

■■ 27.5. klo 19 ■■ 29.5. klo 19

äKs

Kaikki ovat nyt älyttömän innostuneita eurovaaleista, Brysselistä ja Strasbourgista! Mahtavan innostuneesti kaikki myös pähkäilevät vastauksia asiaa jollain tapaa liippaaviin kysymyksiimme!

■■ klo 17.30 Äänekoiviston ”Koivisto kuuluu kauas” Kyläpäivätapahtuma. Tempauksella halutaan tuoda tietoisuuteen Koiviston kylä ja koulu. Koululaiset esittävät ohjelmaa, puffet ja urheilua

Eedenistä pohjoiseen Ikäraja: S, lipun hinta: 10 euroa

Ääneseudun Senioriopettajat juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Pyöreiden vuosien kunniaksi yhdistys julkaisi historiansa yhteen nitovan kirjan, joka on Sirpa Muukan ja Päiviö Turtiaisen kokoama. Lisäksi kunnioitettavaa ikää juhlitaan taidenäyttelyllä. Kuvassa vuoden 2014 hallitus vasemmalta puheenjohtaja Sirpa Muukka,Tuula Rasi, Sirkka Pulkkinen, Hannu Veijola, Tuila Vuorinen, Marja Vainio ja Päiviö Turtiainen. 26.5.–13.6. Senioriopettajien taidenäyttely Hoikkassalissa. Vapaa pääsy!

Äksymyxiä

■■ 31.5. klo 19 ■■ 1.6. klo 18 ■■ 4.6. klo 19

Eräs 70-vuotias, Brysselissä pitkään korkeassa virassa työskennellyt maatalousekspertti ja tohtorismies, on kesämökkeillyt paljon vaimonsa lapsuusmaisemissa Äänekoskella. Kuka?

Vastaus ÄKSän toimitukseen Torikatu 4:ään tai osoitteeseen toimitus@aksa.fi viimeistään maanantaina 1. kesäkuuta. Oikeaan osuneiden kesken arvomme 15 euron lahjakortin Pirjon Burgeriin. X82:ssa arvuuteltiin näin: Harjusta on 34000-kuutioisessa. Se on pitkulainen ja öljytty. Mutta ennen se oli paljon sairaampi. Mistähän lie kysymys? Kyse on Kuhnamosta, johon on istutettu mm. harjusta. Kuutiotilavuus on vähän vajaa 34 000. Vuoden 2011 öljyvahingostakin järvi muistetaan, mutta vielä paremmin siitä, miten heikossa hapessa se oli vielä 30 vuotta sitten. Olipa helppo! Tietäviä kalamiehiä löytyi 6 kappaletta. Fish & chipsiä tai jotain muuta lähtee Pirjolta hakemaan Mauno Karhunen.

9


· ILMALÄMPÖPUMPUT · ASENNUKSET · HUOLLOT

markku.pylvainen@termake.fi 040 745 2167 WWW.TERMAKE.FI

VIISKULMAN VALOKUVAAMO Avajaiset la 24.5. Tullaan tutuiksi - kahvitarjoilu klo 10.00-13.00 Varaa aika ylioppilaskuvaukseen, valmistujaiskuvaukseen...

- het kuluman takana

Passikuvat 15,toukokuun loppuun asti Kauppakatu 1 puh. 050 561 1758 ma-pe klo 10.00 - 17.00

Mirvan Kirpputori & Huonekalumyymälä KIRPPIS SULJETTU 29.5. - 1.6.

Pöytävaraukset: 046 682 8829 Hämeeentie 7, Äänekoski · Avoinna 9.30-17.30, la 9-14

Käsityönä yksilöllisiä & ekologisia

SISUSTUS- JA LAHJATAVAROITA Kotimaisen luonnonkosmetiikan jälleenmyynti

Pöytä koreaksi Suomalaiset eivät ole kokeellista kansaa, kun on kyse juhlien järjestämisestä. Perinteitä kunnioitetaan järjestelyissä ja tarjolla on usein turvallista kotiruokaa, joka käy tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. – Samat mansikkakermakakut ja lihapaistit sopivat niin valmistujaisiin kuin kesähäihinkin. Niitä kysellään aina, vaikka pyrimmekin aina ehdottamaan jotain uutta ideaa ja vaihtoehtoa perinteisten tarjottavien rinnalle tai sijaan, Pito- ja Juhlapalvelu Annan Marja Talvitie kertoo. Talvitien mukaan kevyemmät juusto- ja maustekakut ovat lisääntyneet ker-

maisten serkustensa rinnalla. Salaatteihin uutta makumaailmaa antavat niin hunajameloni, parmankinkku, hunaja ja pähkinät kuin vuohenjuustokin. Ja jos ulkona paistaa aurinko, niin grillijuhlat tuovat mukanaan vaihtelua päivän ohjelmaan. Marja Talvitie on toiminut alalla jo kaksikymmentä vuotta, mutta vasta pari vuotta sitten hän vaihtoi toiminimestä rekisteröityyn yritykseen. – Olen huomannut, että yksityisten kiinnostus pito- ja uhlapalveluiden käyttöön on lisääntynyt merkittävästi. Yhä useammin ihmiset haluavat hakea val-

T:mi Ruokosuon Torppa Vanhatie 253, 44460 Kalaniemi Löydät meidät p. 040 837 5347 myös facebookista!

pelargoniat, marketat, daaliat ja tähtisilmät

10€

Lyhennys veloituksetta!

www.paljuparoni.fi VARAOSIA JA TARVIKKEITA JO 10 VUOTTA!

puh. 040 911 3401 HIRVASKANKAAN KAUPPAKESKUS

Pentikin mustikka - kampanja 26.5.-31.7. Ihania mustikka-aiheisia keramiikka-astioita! Tervetuloa tutustumaan! Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-17, su 12-16

www.spektri.net

10

Taija Kolehmainen

Koot xs-xxxxxxl

Vuokrataan myös umpikärry 9m3 ja autotraileri

3 kpl

Äänekosken,Suolahden ja Saarijärven toreilta sekä Laukaan (Valkolantie 62) ja Liimattalan puutarhoilta

miiksi tehtyä purtavaa itse tarjoiltavaksi vaikkapa saunailtoihin tai intiimeihin juhlatilaisuuksiin, ja sekin käy erittäin hyvin, Talvitie sanoo. Rakkaus ruokaan ja ihmisten kanssa toimimiseen on koko perheen yhteinen juttu. Talvitien kaksi aikuista poikaa Tomi ja Mikko vastaavat Äänekosken keskustan Café Annan pyörittämisestä. – Kyllä meidän perheessä juhlat juhlitaan kuten muuallakin. Pojat vastaavat silloin, että pöytä notkuu tarjoiltavasti, Marja Talvitie nauraa.

Odotetut Naisten ja Miesten Vain ke-la

WWW.RUOKOSUONTORPPA.FI

TARJOUS!

Värikkäät macaron-leivokset tuovat iloa juhlapöytään.

HUOM! UUDET TILAT TORIN LAIDALLA, OSUUSPANKIN TALOSSA.

ETSITKÖ SITÄ OIKEAA... Kampaajaltasi saat juuri oikean hoitovärisävyn – kysy lisää!

Huom! Ulkomyyntiä! ark. 9.30-17.30, la 9.30-14.00 kauppakatu 10, Äänekoski

JUHLAKUNTOON Meiltä: verhot, kapat pöytäliinat, tyynyt... Tule ja hae omasi! MA-PE 9-17 LA 10-14

Kauppakatu 23, Äänekoski p. 0400 592 238 · Avoinna sopimuksen mukaan.

8 3 · 20 14

| Ä ks


Vas taukset Vastaukset sivun 9 Äksymyksiin:

Elektroniikan taitaja Äänekoskelainen Petrus Piilonen päätti peruskoulun jälkeen lähteä opiskelemaan elektroniikka-asentajaksi Pokelle. – Yksinkertaisesti ala vaikutti kaikkein mielenkiintoisimmalta vaihtoehdolta ja Poke sijaitsi kotipaikkakunnalla, Petrus kertoo Saksasta käsin sähköpostilla. 18-vuotias Petrus valmistuu koulusta aivan pian, mutta tekee viimeisen kuukauden mittaisen työharjoittelunsa lähes Äänekosken kokoisessa Blomberg-nimisessä kaupungissa. – Opettajani kertoi minulle mahdollisuudesta lähteä Saksaan ja innostuin ideasta. Olen nyt siis työharjoittelussa Phoenix Contactin koulutusosastolla, jossa tutustun kysei-

sen yrityksen toimintatapoihin ja tuotteisiin, hän kertoo. Osasto kouluttaa Petruksen ikäisiä nuoria vieressä sijaitsevaan tehtaaseen. – Työnteko on täällä erittäin täsmällistä, Petrus lisää. Työkokemusta on kerääntynyt opiskelun aikana niin kahden kuukauden ajalta Äänekosken terveydenhuollon IT-puolella kuin myös oman projektin parista. Aiemmin alkuvuodesta Petrus haki elämyksiä Taitaja2014-ammattitaidonkilpailusta, jossa hän pärjäsi Lahden finaaliin asti. – Kilpailutehtävät liittyivät elektroniikan suunnitteluun, rakentamiseen ja ohjelmoin-

tiin. Pahin haaste tehtävien suorittamisessa oli aika, joskus sitä oli liikaa ja joskus liian vähän. Lisäksi vaati totuttelua työskennellä yleisön edessä, Petrus kertoo. Ammattiaan Petrus juhlistaa perinteisesti perheen, sukulaisten ja kavereiden kanssa. Seuraavaksi hän tähtää tekniikan alan koulutukseen ammattikorkeakouluun. – Suunnitelmat on vielä vähän auki. Katsotaan, tehdäänkö töitä vai opiskellaanko ensin. Selväksi on käynyt, että työn saaminen vaatii yritteliäisyyttä ja sinnikkyyttä. Sitä onneksi riittää Teksti: Taija Kolehmainen Kuva: Taitaja-kisa, Henri Hedman

1. Eniten (770) Äänekosken ääniä sai Kalevi Olin (sd). Olin ei mennyt läpi. 2. Jäätteenmäki sai Sumiaisista 63 ja Konginkankaalta 68 ääntä. 3. EU-komissio hyväksyi 4. tammikuuta 1995 Suomen ehdotuksen, että Äänekoski saa ”taantuvien teollisuusalueiden 2-tukea”. 4. Koripalloilija Jyri Lehtonen pelasi Ranskan liigaa kaksi kautta (1996–98). 5. Valokuvataiteilija Marko Hämäläisen töitä oli mukana Het Friekot -ryhmänäyttelyssä. 6. Äänekoskella on viimeiset 13 vuotta tehty fetan sijasta salaattijuustoa. 7. Vuonna 1996 kaupunginjohtaja Arto Lepistö veti jämsäläisdemari Iiris Hacklinin kampanjaa. Hacklin ei mennyt läpi. 8. 17-vuotias Niko Hakkarainen voitti koululaisten EU-tunnuskilpailun toteuttamallaan pohjantähti-aiheisella työllä. 9. Vatikaani. Kirja on vuonna 1995 julkaistu Spagettivatikaani ja muita euronovelleja. 10. Kimmo Kinnunen heitti syyskuussa Brysselin GP-kisan kakkoseksi uransa neljänneksi parhaalla heitolla 86,38.

Kasvatettu kestämään!

Kesäistä tunnelmaa oman kylän kukilla! Loppuviikon tarjouksena mm.

MARKETTA 5 kpl

1000 (3,95kpl)

YRTIT 5 kpl

1000 (2,50 kpl)

Tärttämäentie 322 44100 Äänekoski puh. 040 511 9131 www.kokonpuutarha.fi

äKs

| 83

· 2 0 14

Kasvien hoito-ohjeet ja paljon muuta mielenkiintoista löydät uusilta kotisivuiltamme www.kokonpuutarha.fi

Puutarha avoinna arkisin: 8-19, la-su 8-17

Kesään

Trikootunika

39

95

(59,95,-)

- 3 väriä

Kaikki juhlamekot (voim. ke-la)

-20%

Tervetuloa palveltavaksi!

Kauppakatu 13, puh. 014 522234 Palvelemme ma-pe 10-18 la 10-15 11


12

8 3 · 20 14

| Ä ks


teksti Taija Kolehmainen kuvat Max Steffansson

Maria Kokko

Multasorminen äiti

Maria Kokko, os. Vesterinen - synt. 22.5.1975 Kinnulassa - Kokon puutarhan toinen yrittäjä, sai miehensä kanssa Äänekosken Vuoden yrittäjä -palkinnon vuonna 2013 - perheessä kaksi lasta

Maria Kokko päätyi puutarhuriyrittäjäksi saatuaan suukon kurkkuhuoneessa. Perheen perustaminen ei ollut yhtä itsestään selvää, se oli kova paikka lapsirakkaalle Marialle.

M

aria Vesterinen tunnetaan Äänekoskella paremmin Maria Kokkona, kukkameren ympäröimänä ja sormet mustana mullasta. Paikalliseen puutarhuriperheeseen hän päätyi miniäksi, kun Kokkojen ainoa poika Marko iski silmänsä ujoon ja rauhalliseen nuoreen naiseen Jämsässä. – Make aloitti siellä sisäoppilaitoksessa opiskelemaan puutarhuriksi samana syksynä kuin minäkin. Ei kai se rakkautta ensisilmäyksellä ollut, mutta käytiin samoissa bileissä ja katseltiin toisiamme. Sitten eräs maanantai Marko tuli arvaamatta pussaamaan minua koulun kurkkuhuoneessa, Maria keskeyttää ja nauraa perään tarinansa alulle. Alunperin Maria on kotoisin pohjoisesta Keski-Suomesta, Kinnulasta. Yläasteen jälkeen lukio olisi kiinnostanut, mutta Maria ei halunnut enää jäädä pienelle paikkakunnalle vaan päätti lähteä omilleen. – Joskus mietin vieläkin, että saisinko jotain irti, jos kävisin lukion, Maria pohtii tulevaisuuttaan. Ammattia ruoanlaitosta suuresti nauttiva Maria kävi alkuun hakemassa ammattia keittiön puolelta Jyväskylästä. Suurtalouskokin opinnot eivät kuitenkaan olleet aivan sitä, mitä hän oli odottanut. Jämsän ammattikoulussa aloitettuaan nuori nainen vaihtoi vielä kerran Mikkeliin ikävöiden taakse jäänyttä poikaystäväänsä. Parisuhde kuitenkin kesti, ja puutarhurin papereita Maria juhli parikymppisenä yhtä aikaa Markon kanssa. MARIA ON 15 henkisen lapsikatraan keskimmäinen lapsi. Isän sukutaustat ovat lestadiolaiset, mikä näkyi myös lasten kasvatuksessa. – Mutta oltiin meillä melko avarakatseisia ja hyväksyviä. Isä toimi ATK-opettajana ja me lapset tietenkin kurkimme salaa tietokonetta kotona. Ja meikkaaminen yläasteella oli perheessämme ookoo. Maria ei kuitenkaan tuntenut kuuluvansa ympäröivän piirin sääntöihin, joten isosiskonsa rohkaisevissa jalanjäljissä hän erosi uskonnollisesta yhteisöstä yläasteelle siirtyessään. – Vaikka meistä sisaruksista löytyy aivan erilaisia ihmisiä tohtoreista duunareihin ja me ollaan kaikki lähdetty ympäri Suomea, niin perheellä on edelleen todella lämpivät välit. Tapaamme toisiamme säännöllisesti. Laaja suku tuo paljon iloa myös Marian ja Markon omille 10- ja 7-vuotiaille lapsille: Tätien kanssa lähetellään kirjeitä postitse ja suuresta serkusjoukosta löytyy leikkikavereita sukutapaamisilla. Aviomiehensäkin perheeseen Maria on päässyt tutustumaan erittäin läheltä. Heti valmistumisen jälkeen vuonna 1995 äKs

| 83

· 2 0 14

pariskunta nimittäin muutti Äänekoskelle, Tärttämäen juureen, Markon vanhempien omakotitalon yläkertaan. Siinä opittiin antamaan tilaa toisten mielipiteille. KOKON PUUTARHA siirrettiin virallisesti Markon nimiin heti alkumetreillä. Markon vanhemmat opettivat nuorelle parille yrityksen pyörittämistä ja toimivat parin vuoden ajan rinnalla auttamassa alkuun. – Ensimmäisen kesän jälkeen Ritva antoi lähetyslistat minulle ja sanoi, että tästä lähtien ne ovat minun vastuullani. Silloin nuorena mietin välillä, että mihin sitä on lähtenyt. Kiireisinä aikoina yrittäjyys tuntui kovalta rastilta, kun piti olla rohkea ja samalla niin luottavainen omaan tekemiseensä, Maria muistelee. Pohja oli kuitenkin kunnossa, sillä yritykselle oli kertynyt laaja asiakaskunta ja hyvä maine. – Olinhan minä silloin aika nuori, mutta työntekoon olin tottunut jo kotona Kinnulassa. Enkä varmaan olisi ryhtynyt puutarhuriksi ellen näin Markon mukana. Yrittäjyys tuo ammattiin mukanaan paljon monipuolisuutta, se pitää kiinnostuksen yllä, Maria sanoo. Työpaikan yhteydessä asuminen ei ole haitannut, päin vastoin, päivän aikataulu on joustava, kun kesken työpäivän voi käydä auttamassa lapsia läksyjen kanssa tai tekemässä kotitöitä. – Pidin lapsia paljon mukana töissä, kun he olivat pieniä. Siinä tuli vauvankin arkeen paljon vaihtelua, Maria sanoo. Lapset ovat kasvaneet yrittäjyyden kyljessä. Vanhemmat ovat opettaneet, että mitään ei saa ilmaiseksi. – Molemmat haluavat nyt uudet Jopot, lupasin ne sillä ehdolla, että lapset auttavat kesällä puutarhalla. Välillä kuuluu valitusta, mutta selitin tytölle, kuinka etuoikeutettuja he ovat, että oppivat nyt työn tekoon ja saattavat päästä vanhempana oikeisiin kesätöihin puutarhalle. HAASTEET YRITTÄJYYDEN ja vanhemmuuden välillä ovat olleet kuitenkin kauan odotettuja, sillä oma perhe on ihme, johon Maria menetti uskonsa jo useamman kerran. Melko pian Äänekoskelle muuton jälkeen Maria ja Marko alkoivat haaveilla lapsista. Raskaus ei onnistunut useista yrityksistä huolimatta. – Lapsettomuusklinikan lääkäriltä tuli tuomio, että meidän on turha edes yrittää. Me kokeilimme silti koehedelmöitystä, mikä meni mönkään, eivätkä pakastetut alkiotkaan lähteneet jakautumaan. Silloin ajattelin, että tässä tämä nyt on, me ei koskaan saada lapsia, Maria kertoo ja kerää hetken itseään.

Lapsettomuus on ollut alusta asti asia, josta Maria on halunnut puhua avoimesti. Se ei ole helppoa, mutta hyväksi. Viisi vuotta Maria teki useita raskaustestejä, joiden tulokset eivät koskaan olleet toivottuja. Yrittämisestä oltiin jo luovuttu, mutta pieni toivo pilkahti silti joka kerta. – Sitten erään joulun alla tuntui taas, että olisinko mä raskaana. Jouluaattona en enää kestänyt pohtimista, mutta jäin silti apteekin eteen miettimään, että uskallanko ostaa testin vai en, se kun olisi kuitenkin negatiivinen. Yllätys oli valtava, kun testipuikon näyttöön lopulta ilmestyi kaksi viivaa merkitsemään raskauden alkua. – Emme kertoneet asiasta hetkeen kenellekään. Takana oli niin monta vuotta yrittämistä, oli vaikea uskoa, että tämä on nyt totta, Maria sanoo. Odottaminen onnistui ongelmitta ja niin Kokoille syntyi terve tyttölapsi sopivasti kesäsesongin loputtua. Maria pääsi opettelemaan äidiksi. Kolmen vuoden päästä esikoisen syntymästä perheen koko kasvoi poikalapsen verran. Maria piti huolta kodista, lapsista ja teki osuutensa puutarhalla. – Oli varmaan vain hyvä juttu, että jälkikasvu syntyi sittenkin hieman myöhemmin, ja saimme yrityksen pyörimään sujuvasti ennen sitä. ÄÄNESEUDUN YRITTÄJÄT valitsivat Marian ja Markon vuoden yrittäjiksi vuonna 2013, se oli hieno kiitos kovasta työstä. – Olemme kehittäneet puutarhan toimintaa suuresti ja työllistämme vakituisesti kaksi puutarhuria, sesonkien aikaan useampia. Lisäksi pyrimme kannattamaan paikallisia toimijoita mahdollisimman paljon. Korkea laatu, ekologisuus ja kotimaisuus ovat minulle ja meille tärkeitä arvoja liiketoiminnassa, Maria luettelee. Viimeiset kolme vuotta Maria on toiminut paikallisen yrittäjäjärjestön hallituksessa, siinä on saanut hyvän näköalapaikan Äänekosken yritysmaailmaan. Maria mielellään näkisi kaupungin panostavan paikallisiin yrittäjiin nykyistä enemmän. – Yrittäjät tuovat kaupungille verotuloja ja tarjoavat työpaikkoja. Yrittäjyyttä tukemalla ajatellaan koko kaupunkia, ei vain yksittäisiä yrittäjiä. Enkä nyt tarkoita ainoastaan rahallista apua, vaan myös yhteistyön tekemistä ja kannustavaa asennetta kaupungin puolelta. Hyvään suuntaan ollaan Marian mielestä Äänekoskella menossa ja yhteistä tahtotilaa etsitään kovasti. – Kaiken kaikkiaan tämä on hyvä paikka asua ja oikeasti täältä löytyy kaik-

ki, mitä tarvitsee, kun viitsii vain vähän miettiä ja kysellä. Vielä kun saataisiin talousasiat kuntoon, Maria toteaa ja jatkaa, että jokainen voi pienillä valinnoillaan vaikuttaa paikallisten yrittäjien pärjäämiseen. Tänä vuonna Kokon Puutarhalla on edessä pitkään venytetty laajennus. Se vaatii jälleen oman rutistuksensa kesäsesongin päätyttyä. – Onneksi meillä on mökki Keiteleen rannalla. Sinne pakenemme lomilla levähtämään ja karkoittamaan työt hetkeksi pois mielestä. HEKTISESSÄ ELÄMÄSSÄ Maria pitää jaksamisestaan huolta ottamalla itselleen säännöllisesti aikaa liikkumiseen. Kunnostaan on pidettävä hyvää huolta, jotta keho jaksaa fyysisesti rasittavaa työtä. – Ja siihen olen aivan vasta löytänyt joogan avuksi. Se on mahtava laji, jossa oma kehitys näkyy nopeasti ja samalla mieli saa levon. Lisäksi Maria ja Marko ovat reilut kymmenen vuotta pelanneet yhdessä golfia. Se on niin ikään laji, jossa pelargoniat ja begoniat unohtuvat autuaasti mielestä. – Saa nähdä, innostuvatko lapset puutarha-alan yrittäjyydestä. Tyttö jo ilmoitti haaveilevansa puutarhurin ammatista, mutta sittemmin se on vaihtunut opettajaksi ryhtymiseen. Toisaalta toivonkin, että he kävisivät hakemassa kokemusta muualta, Maria pohtii. Hänellä itsellään ei ole tarve enää lähteä etsimään itseään muualta. Äänekoskella on koti ja yrittäjyys elämäntapa. Vuoden päästä Maria ja Marko ovat tehneet tasan kaksikymmentä vuotta töitä Kokon Puutarhan eteen. Parhaimmillaan pian nelikymppisellä Marialla on vielä toinen samanlainen rupeama edessä. Niin pitkälle on kuitenkin turha nyt miettiä, ensin on saatava kukat juhlistamaan alkavaa Suomen kesää.

X+1

Rakastaa: Perhettä Inhoaa: Epärehellisyyttä Ruoka: Alapeuran tilan Angus-härän pihvi Juoma: Vesi ja viini Elokuva: Viime aikoina katsottu Risto Räppääjiä Musiikki: Kaikki melodinen hyvä musiikki Henkilö: Make Eläin: Kissa Paikka: Kuivaniemen kesämökki Kirja: Dekkarit Motto: Kyllä se siitä 13


Upea teekoo! TeeKoo, Pytinki, Katiska, Kartano, Arvauskeskus… rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja ainakin näin on kansan suusta kaupunkikuvaan noussutta jättiurakkaa, eli uutta terveyskeskusta kuultu kutsuttavan. Kaksi vuotta kestänyt uurastus alkaa olla voitettu kanto, sillä rakennus on aivan pian valmis.

kuvat Max Steffansson - teksti Marjo Steffansson

Luovutus tapahtui tilaajalle, eli kaupungille, 15. päivä, ja muuttamaan päästään juhannuksen tietämillä. Talotekninen virittäminen vie vähintään neljä viikkoa ja kalusteiden tuulettamiseen menee oma aikansa. Kiinteät kalusteet alkavat olla jo paikoillaan, ja nyt taloon tupsahtelee niin sanottuja irtokalusteita.

Komea ja valoisa aula toivottaa tervetulleeksi. Pyöröovi heittää asiakaat sisään. Aulaan tulee kahvila. Portaat valmisti Kosken Levytyö.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson atriumissa eli toipumis- ja kuntoutuspihalla.

Ovet ovat tammea, niin myös portaat ja kaiteet. Väritys on hillitty ja tyylikäs: valkoista elävöittää lämmin viininpunainen ja harmoninen harmaa.

WC-istuin ja kaapistot ovat sijoittuneet seinälle. Hygieniataso kasvaa ja siistijän on vaivatonta mopata.

-- Rakennuksen valmistusprosessiin on osallistunut 750 henkilöä, joista perehdytettyjä noin 500, joista joka viides on äänekoskelainen. -- 80 prosenttia työntekijöistä ovat tulleet 60 kilometrin säteeltä. -- Rakennustyömaalla on tapahtunut vain yksi työtapaturma. -- Kerrosala on noin puolitoista hehtaaria. -- Rakennuksen pohja on 80 x 50 metriä, korkeus 25 metriä. -- Seinien, kattorakenteiden ja välipohjien sisällä kulkee satoja kilometrejä piuhoja. -- Talossa tulee työskentelemään 180 henkilöä.

-- Rakennuksessa on 750 ovea, joista yksi on pyöröovi. -- Vuodepaikkoja löytyy 40-50 henkilölle. Hammaslääkärin tuoleja on 17-19 kappaletta. -- Kerroksista on kahdeksan poistumistietä. -- Lasikatto on neljäsataaneliöinen. -- Talossa on 44 äänieristettyä liukuovea – keskussairaalasta vastaavia löytyy vain kaksi. -- Rakennus maksaa noin 35 miljoonaa euroa. -- On laskettu, että talo säästää kaupungin menoja eli terveydenhoitokustannuksia kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Täällä lepää silmä ja toipuminenkin saa siivet alleen.

14

8 3 · 20 14

| Ä ks


Mo nikultt uu risia t uulahduksia

Muusikoksi Äänekoskelle Suomesta löytyi paikka, jossa voin olla oma itsensä.Yrityksen perustaminen maahanmuuttajana oli haastavaa muttei mahdotonta. Olen Suomessa asuva venäläistaustainen muusikko ja yrittäjä. Koen Suomen omaksi maaksi ja suomea omaksi kieleksi, vaikka kyllä kirjoitan välillä ilman pilkkua ja puheessa kuuluu jännä ”virolainen” korostus. Epäsosiaalisena erakkona olen Suomessa kuin kotona: Täällä saa olla puhumatta ja hymyilemättä, pukeutua rennosti ja saa olla niin epänaisellinen kuin luonnollisesti olenkin saamatta joka puolelta ohjeita siitä, miten minun pitäisi muuttua, laihtua ja käydä shoppailemassa. Saa olla oma itseni häiritsemässä ketään. Suhtautuminen erilaisuuteen sen monissa muodoissa on mielestäni Venäjän suurin ongelma, ja olin siellä selvästi erilainen. Kaikki – arvomaailmani, musiikkini, koko olemukseni – oli niin syvässä ristiriidassa ympäristöni kanssa, että maahanmuutosta muodostui ainoa vaihtoehto. Onneksi nykymaailmassa saa itse valita paikan, missä haluan asua. Muutin Suomeen vuonna 2009, alkuperäi-

nen tarkoitus oli suorittaa maisteriopinnot Jyväskylän yliopistossa. Voin rehellisesti sanoa, etten koskaan valmistunut, ainakin tähän asti, minussa ei löytynyt sitä musiikkitieteilijän ainesta. Mutta yllättäen löytyi muusikko ja yrittäjä. Yrittäjyydestä vanhempieni akateemisessa perheessä ei juurikaan puhuttu mutta päätin kiellettyä hedelmää silti maistaa. Yritykseni Sonic Poetry täytti juuri vuoden. Yrityksen perustaminen maahanmuuttajana ilman kontakteja ei ollut helppoa, mutta olen oppinut ja olen edelleen oppimassa paljon. Suomessa saan valtavan inspiraation luonnon läheisyydestä ja rauhasta, joka mahdollistaa ja nopeuttaa musiikin ja runojen syntymistä. Saimme mieheni Henryn kanssa myös täällä maaseudulla riittävän ison talon, jossa monet koko elämän unelmat, kuten oman studion perustaminen, toteutuivat. Musiikki nyt vie kodistamme jo neljä huonetta. Koti löytyi niin irlantilaiselle haroulle ja erilaisille kanteleille kuin 1980-luvun synteettisaattoreille.

Olga ja Henry Kolari perustivat kotistudion Äänekosken Hietamalle. Kuva: Olga Kolarin arkisto

Olen löytänyt Suomessa ainutlaatuista kulttuurista rikkautta: kansanmusiikki, kansanrunous, Aino Kallaksen novellit, Minna Canthin näytelmät, Edith Södergran, Eeva-Liisa Manner esimerkkeinä. Vaikka Suomi ei näytä kartalla yhtä suu-

relta kuin Venäjä, suomalainen kulttuuri on mielestäni suuri rikkaus. Olga Kolari

TiesiX?

Kerho kultaiseen ikään

Vas. Hilja Hokkanen, Laina Liimatainen, Isa Tuuskas, Katri Taanila ja Impi Sirkka.

Kultaisen Iän Kerho on toiminut Suolahdessa jo 60 vuotta. Kerho on vanhin Suomessa edelleen toimiva Punaisen Ristin virkistysryhmä. Lauantaina on juhlan aika. Suopungissa vietettävässä juhlassa käydään läpi koko historia. Sosiaalipalvelupäällikkö Tero Hintsa saapuu pitämään juhlapuheen, jonka aiheena on 60 hyvää syytä osallistua senioreiden juhlatoimintaan. äKs

| 83

· 2 0 14

Suomen Punaisen Ristin jaosto perustettiin Suolahteen vuonna 1950. Neljä vuotta myöhemmin osastoja kannustettiin vanhustyöhön yhdessä kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kanssa. Tarkoituksen oli tarjota henkistä apua, mutta myös aineellista tukea. Suolahden apteekkari Isa Tuuskas oli erittäin innostunut SPR:n toiminnasta. Hän kokosi tuttaviaan yhteen ja juuri

Kerhoilta 31.10.1957.

hänen Katvelan kodissaan perustettiin Suolahden Kultaisen Iän Kerho 19.3.1954. Kerho kokoontui ensimmäiset kuusi vuotta Tuuskaksen kotona, apteekin talossa. Kerholaisten toivottiin olevan 65 vuotta täyttäneitä. Toiminta on jatkunut vuosikymmenten saatossa. Tuuskaksen kodin käytyä ahtaaksi osallistujoiden lisääntyessä, siirryttiin Keski-Suomen Opistolle.

Tuuskaksen muuttaessa paikkakunnalta pois, kerhon äidin tehtävät siirtyivät Katri Taanilalle 1960-luvulla. 2010-luvulla kerho toimii Suopungissa, ja aktiivisia osallistujia on noin 20. Teksti: Kultaisen Iän Kerhon historiikista

15


WWW.LVIMOPET.FI

· LVI-asennukset ja tarvikkeet · Mittaus- ja säätötyöt · Öljypoltinasennukset ja -huollot · Wehoputs-huollot ja tarvikkeet TEOLLISUUSKATU 48, 44150 ÄÄNEKOSKI · 0207 343 190 JARKKO 040 630 0323 · TEEMU 040 630 0251

· Kattotyöt / sadevesijärjestelmät · Rakennuspellitykset / asennukset · Teollisuuden kunnossapito · Rautarakennetyöt · Ilmastointityöt

• Uudisrakentaminen • Perustukset • Saneeraukset • Pesuhuone- ja saunaremontit • Hirsirakentaminen

Rakennuspalvelu J.Kautto Oy puh. 050 587 2254

Yseille yrittämisen makua Koulunmäen koulun yhdeksäs-luokkalaisilla alkoi tiistaina Just duunitprojekti, jossa oppilaat pääsevät kokeilemaan yrittäjyyttä. Oppilaat keksivät liikeidean, jonka pohjalta he perustavat yrityksen. Yhdeksäsluokkalaiset kävivät eilen yritysvierailuilla paikallisissa yrityksissä. Heillä oli myös mahdollisuus päästä tekemään yritysyhteistyötä yrittäjien kanssa. Yritysvierailujen jälkeen oppilaat aloittavat oman liikeideansa työstämisen. Varsinainen Just duunit-päivä on

tiistaina 27.5 klo 9-13. Oppilaat pääsevät tuolloin esittelemään valmiita töitään. Viime vuonna oli järjestetty mm. jalkapalloturnaus sekä vohvelibaari. Koulunmäen koulun seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset pääsevät myös osallistumaan kyseiseen päivään kiertelemällä eri pisteissä sekä keräämällä leimoja passeihinsa. Lisäksi yhdeksäsluokkalaisten huoltajat sekä Keskuskoulun ja Mämmen koulun kuudesluokkalaiset kutsutaan vierailemaan tapahtumaan.

Julia Vuoristolla on jo kokemusta yrityksen pitämisestä. Hän aloitti Clotex-nimisen yrityksensä 4H:n kautta tammikuun alussa. Julia tekee itse yrityksensä vaatteet ja sanoo, että se on mukavaa ajanvietettä. Nettisivuja hänelle ei vielä ole, mutta Facebook-sivu löytyy. Hän voi ottaa tilauksia vastaan myös puhelimitse. Teksti ja kuva Inka Åkerlund

www.rakennuspalvelujkautto.fi

SÄHKÖTYÖ KYRÖLÄINEN OY

Pistorasioista teollisuuteen!

Jos se on tehty asennettavaksi, me asennamme sen.

LVI-TYÖT AMMATTITAIDOLLA

· LVI-alan asennukset, huollot, kunnostukset, mittaukset ja säädöt · Käytössämme myös viemärikamera, lämpökamera sekä ilmastointikanavien puhdistuslaitteisto · Tarviketoimitukset

SÄHKÖ- ja REMONTTITYÖT Teemme sähköasennukset ja -saneeraukset sekä remontit kohteisiin kilpailukykyiseen hintaan ja hyvällä laadulla. Puh. 050 413 0024 antti@kyrolainen.fi

Liimattalantie 1407 Liimattala

KOKONAISVALTAISTA KIINTEISTÖNHUOLTOA

Kesämökeistä kerrostaloihin! 040 833 3679 - 040 351 4828

Haapakorventie 8 , 44200 Suolahti

Täyden palvelun sähköurakoitsija! Kauttamme saat niin kesämökin pistorasia-asennukset, tietoliikennekaapeloinnin kuin teollisuushallin sähköistyksenkin. Ja tietysti kaiken niiden väliltä!

Tarvitsetko tarjouksen urakasta? Soita 010 219 0270

Rakennatko? - saneeraatko - korjaatko? MAA-AINEKSET JA KULJETUKSET KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN! Kuljetukset:

· maa-aines · vaihtolavat · rahti · nosto

· Vaihde 020 632 2870 · Päivystys Äänekoski 0400 640 904 · Päivystys Suolahti 0400 175 140

Tuotteet:

· CE-merkityt kiviainekset · sorat · mullat · murskeet

Yhteydenotot: 042 494 4320 www.kak.fi

WWW.AANEKOSKENKIINTEISTONHOITO.FI

16

8 3 · 20 14

| Ä ks


Kahden hengen Voodoo Marraskuun lopulla entisen Tallin tiloihin avattu Ravintola Voodoo oli kahden ihmisen pitkäaikainen unelma. Joonas Korhonen ja Saila Kähärä perustivat Voodoon yksissä tuumin ja pyörittävät yökerhoa nyt tutun henkilökunnan kanssa. Voodoossa on yhteensä 380 asiakaspaikkaa, joista suurin osa varsinaisen yökerhon puolella. Voodoon on kuitenkin tarkoitus miellyttää monenlaista ihmistyyppiä. – Emme halunneet rajata asiakaskuntaa liikaa yhdelle tyylilajille vaan haluttiin että olisi tarjottavaa mahdollisimman paljon. Illan aikana on mahdollisuus kuunnella kara-

okea tai rokkia, tai tanssia, Kähärä selvittää. Monipuolisuuteen on panostettu myös esiintyjien valinnassa. Lavalle on kivunnut niin Hunksit, Darude kuin Turmion Kätilötkin. – Pääsääntöisesti palaute on ollut positiivista mutta totta kai mukaan mahtuu negatiivista. Se on ihan normaalia, koska kaikkia ei vain voi miellyttää. Joku juttu kolahtaa jollekin kun toiselle se taas ei kolahda millään, Kähärä naurahtaa. Ravintolan ulkopuolella Kähärä ja Korhonen pyörittävät yhteistä arkea. Alunperin Tallin tiskin takana tutustunut pari on nykyään

kihloissa. Millaista on tehdä töitä oman puolison kanssa? – Helpottaa kommunikointia. Muuten ei mielestäni paljon vaikuta. Työt pitää työpaikalla tehdä, oli puoliso samassa työpaikassa tai ei, Korhonen toteaa. Molemmat vakuuttavat, että isompia kiistoja ei ole, koska työt jaetaan tasapuolisesti ja molemmat hoitavat omat hommansa. Alkuräjähdyksen jälkeen meno on hidastunut, mutta ravintola vetää väkeä kuitenkin kiitettävästi. Keskiviikosta lauantaihin Kähärän ja Korhosen elämä pyörii tiukasti ravintolan ympärillä. Uutta ravintolaa ei ole raas-

kinut vielä jättää muiden hoiviin. – Asiakkaina ollaan taidettu olla molemmat kerran ja nekin eri kerroilla ja loppuillasta. Ei olla vielä raaskittu olla pois töistä kokonaista iltaa, Kähärä nauraa tuttuun tyyliinsä. Entäs, onko ravintolan pyörittäminen kivaa? – On kivaa. Alkuun suurin osa ajasta meni ravintolassa pyöriessä, mutta nyt on jo osannut vähän rentoutuakin. Enimmäkseen tämä homma ei edes tunnu työltä. Enemmänkin harrastukselta, Korhonen hymähtää. Teksti ja kuvat Milka Krogerus

Kiitoksena asiakkaidemme hyvästä palautteesta ja luottamuksesta huoltoamme kohtaan, alensimme perushuollon hinnan nyt pysyvästi

Saunalahti on osa Elisaa

Elisan 4G-verkko on laajentunut valtavasti. Saat meiltä liittymän testikäyttöön maksutta. Katso lisää oman alueesi toimivuudesta osoitteesta: elisa.fi/kuuluvuus

· Tietoturvan ja virustunnisteiden tarkastaminen · Virus- ja vakoiluohjelmatarkistus · Väliaikaistiedostojen ja evästeiden poistaminen · Kovalevyn /tiedostojen eheyttäminen · Rekisterin siivoaminen/eheytys · Tuulettimien ja jäähdytyskanavien puhdistaminen

Tässä on ratkaisu: supernopea 4G, G, n. jossa ei ole käyttökattoa lainkaan.

SaunalahtiMOBIILILAAJAKAISTA STA 4G Ensimmäiset 12 kk

Saunalahti toimii Elisan nopeassa ja kattavassa verkossa*

Normaalihinta

14 90 19 80 €/kk

€/kk

DNA

SONERA

• Rajoittamaton j i nettii • 24 kk sopimus • Jopa 50M netti ilman käyttökattoa

Teemme näytönvaihdot ym. mekaaniset korjaukset matkapuhelimille - kaikki merkit.

Sopimuskauden kokonaishinta 420,30 euroa. Saunalahti Mobiililaajakaista 4G:. Liittymän hinta 14,90 €/kk ensimmäiset 12 kk ja sen jälkeen normaalihinta 19,80 €/kk. Sopimus on määräaikainen 24 kuukauden ajan. Tarjous voimassa 1.6. asti. Avausmaksu 3,90 €. Nopeuden vaihteluväli 3G-verkossa 0,4–15 Mbit/s, Dual Carrier -verkossa 0,4–25 Mbit/s, 4G LTE -verkossa 5–40 Mbit/s. Käytännössä toteutuva nopeus vaihtelee riippuen päätelaitteen ominaisuuksista, sijainnista ja verkon

Partner

äKs

| 83

· 2 0 14

17


Keskiviikko-illassa kauden kotimainen kärki!

lIpunMYYnTI

Jukka poika

Citymarket Äänekoski infopiste lippupiste - www.lippu.fi liput myös R-kioskeista.

anssi Kela

Jenni Vartiainen

KESKIvIIKKo 23.7.

pErjanTaI 25.7.

Kaupungintalo Klo 17 • 10 e • S

JazztEltta Klo 18 • 40 e • K18

• Honey B & t-Bones • ten years after • Focus • Coco Montoya Band

• Eva ja Manu JazztEltta Klo 19 • 40 e • S

• Jukka poika • anssi Kela • Jenni Vartiainen

ÄÄNEKOSKI

lauanTaI 26.7.

TorSTaI 24.7.

Kaupungintalo Klo 17 • 10 e • S

ÄÄnEKoSKEn Kaupungintalo Klo 17 • Vapaa pÄÄSy

Mainostoimisto

AD Alfred Oy

O.K. AUTO OY oikeudet ohjelmanmuutoksiin pidätetään.

• Soundstream Quartet

• Kari ikonen trio

JazztEltta Klo 19 • 40 e • K18

JazztEltta Klo 19 • 40 E • K18

• Jonas Hellborg • Dalindèo • Soft Machine • the Richard Bona Quintet

• Wigwam Revisited! • Kämäräinen toppola Viinikainen play tolonen • Von Hertzen Brothers

HINNAT VOIMASSA TO–LA 22.–24.5.2014, ellei toisin mainita. www.k-citymarket.fi Cittarissa tapahtuu: TO - LA Pajuniemen maankuulut maistuvat leikkeleet Marjatalta TO Muista sydäntäsi! Uutuus Mega Red Omega-3 krilliöljy esittelymyynnissä PE Keskisuomalaisen lukijatapahtuma klo 11-17. Erik`s Gourmet valmiskas tikkeet ja uutuus Nurmeksen filetuotteen lihapullat ja lihamureke, Äijäsen Kotileipomon suussa sulavat herkut aivan tästä läheltä! LA Esittelymyynnissä Felix pakasteista India maut klo 10-16 MA Alkuviikkoon uunituoretta Sinuhen leipomolta, maanantai on aina palvipäivä ! Savusaunakuumia palveja Tiituspohjan palvarilta Tervetuloa!

TARJOUS VOIMASSA 22.–24.5.

PIRKKA COSTARICA KAHVI 500g myös tumma paahto (2,98kg) raj. 3pkt/talous

1

49 pkt

COCA - COLA VIRVOITUSJUOMAT

1,5L 4-PACK Regular, Zero ja Light (0,57l) sis. pantit 1,60 rajoitus 2 erää talous

4

PACK

4

99

ERÄ TUOREITA HEDELMIÄ JA VIHANNEKSIA

0

99 kg/rs/pkt

MEILTÄ PARASTA PALVELUA ÄÄNESEUDULLA! NYT KOTIINKULJETUS KOKO ÄÄNESEUDUN ALUEELLA!

Äänekoski, Suolahti, Sumiainen ja Konginkangas

Kun laatu ratkaisee CANDY KING

IRTOMAKEISET raj. 2kg / talous

5

99 kg

Takuumurea NAUDAN SISÄ TAI PAAHTOPAISTI raj. 4kg / talous

9

95 kg

KOTIINKULJETUSPÄIVÄT ma, ti, ke, to, pe TILAUKSET: kotiinkuljetus.aanekoski@citymarket.fi tai p. 044 212 7503 TÄMÄ KANNATTAA LEIKATA TALTEEN!!!

ÄÄNEKOSKI

Työskintie 3, puh. 010 538 2500

MA–PE 8–21, LA 8–18, SU 12–18

Lue lisää: www.kcm.fi/vastuullisuus

18

8 3 · 20 14

| Ä ks


Kosket us Kuva: Niina Mattus

FAKTA - Marita Pirttimaa, syntynyt Oulaisissa, asui lapsuutensa ja nuoruutensa Äänekoskella, asuu nykyään Helsingissä - naimisissa, 2 aikuista lasta - ollut järjestäjänä YLE:llä noin 20 vuotta, toimii nykyään kuvaajien ja äänittäjien työvuorosuunnittelijana - televisio-ohjelmia joissa Maritan kädenjälki on näkynyt: PS (Puoliseitsemän), vuoden 2007 Euroviisut ja Tahdon asia - järjestäjä vastaa televisio-ohjelmissa ja elokuvissa näkyvästä rekvisiitasta. Rekvisiitta voi olla esimerkiksi tavaroita, huonekaluja, autoja sekä ruokaa tai eläimiä, mitä vain.

Selmoista Euroviisujen runneriksi Solahdin pikkutyttönä Äänekosken ympyröihin helposti ja mutkattomasti. Äänekoskella kynnykset olivat matalalla. Sain harrastaa mitä halusin ja sain niin hyvän kaverijoukon, että minulla on vieläkin kyläpaikkoja siellä.

I

säni oli rakennusmestari ja äitini vaatturi. Minulla on kaksi siskoa ja kaksi veljeä. Olen keskimmäinen. Muutimme Äänekoskelle Pohjantielle Vihannista vuonna 1971. Isä muutti jo keväällä. Muu perhe tuli perässä ennen koulujen alkua. Minä tulin kuitenkin Äänekoskelle jo kesäkuussa matikan ehtolaiskursseille, vaikka en ollut saanut Vihannissa ehtoja. Olin aloittanut Vihannissa oppikoulun, mutta Äänekoskella oltiin jo siirrytty peruskouluun. Vanhempani halusivat minun perehtyvän joukko-oppiin, jota ei oppikoulussa opetettu. Äänekoskella oli ison maailman meininki. Viiskulman risteys oli suorastaan pelottava. Mietin, miten siitä voi hengissä edes selvitä. Kotiuduin Äänekoskelle helposti ja nopeasti. Keski-Suomen murre oli helppo omaksua. Äänekoski-oppaaksi sain Marjon. Hän näytti paikat ja tutustutti muihin lapsiin. Marjon perheen mukana pääsin retkille Keiteleen saariin. Järvi oli uusi elämys minulle. Marjo oli musikaalinen, minä liikunnallinen. Vaikka olimme erilaisia, meistä tuli elinikäiset ystävät. Kun tapaamme vuosien jälkeen, juttu jatkuu siitä, mihin se edellisellä kerralla jäi. Pidämme nykyään yhteyttä etupäässä Facebookin kautta. Olin kova harrastamaan kaikenlaista. Olin partiossa Äänekosken Äänetytöissä. äKs

| 83

· 2 0 14

Lippukunnan johtajana oli Raili Koivunen. Kokoonnuimme aluksi Kirkonmäen alla sijainneessa Rauhantalossa. Kun se purettiin, saimme uuden kokoontumispaikan Säästöpankin kellarista. Muistan retket Palavalle, yövyimme siellä laavuissa. Hautamäen Kari ja muut isommat pojat kävivät iltaisin katsomassa, että kaikki oli hyvin. Liikunnasta tykkäsin kaikkein eniten. Harrastin rytmistä voimistelua ja olin Selmoissa. Kiersimme esiintymässä erilaisissa tapahtumissa, esiinnyimme mm. Keuruun varuskunnassa. Selmojen vetäjä Raija Ihanainen oli idolini. Hänen innoittamanaan suoritin liikunnanohjaajakursseja Kuortaneella. Haaveilin liikunnanopettajan ammatista, mutta unelmat karisivat siinä vaiheessa, kun sain kuulla, että pääsykokeissa täytyy hypätä veteen. Koulunkäynti ei tuottanut minulle suurempia vaikeuksia. Joukko-opin tarkoitusta en tosin koskaan oppinut ymmärtämään. Meille ehtolaiskurssilaisille joukko-oppia opettaneelle nuorelle miesopettajalle joukko-oppi oli taas henki ja elämä. Opettajista jäivät mieleen etenkin Jouko Lehtonen ja Matti Aarnio. He opettivat matematiikkaa. Erityisesti muistan Leila Lehtosen. Hän opetti englantia ja oli luokanvalvojamme. Hän oli vaativa, mutta hyvä opettaja. Kun olin

vuoden 2007 Euroviisuissa englantilaisen lavastajaryhmän runnerina (juoksupoika) ostamassa rautakaupasta ristipääruuveja ja muita tarvikkeita, ajattelin, että olisipa nyt Leila näkemässä, miten Marita englannillaan pärjää. Olen levoton luonne, haluan kulkea omia polkujani. Kun kaksi vanhempaa siskoani pääsivät ylioppilaiksi, päätin valita toisin. Ehkä siinä oli kapinaakin mukana. Lähdin peruskoulun jälkeen Äänekoskelta Pohjanmaalle talouskouluun. Palasin kuitenkin takaisin Äänekoskelle lukioon, sillä mielessä kyti edelleen ajatus liikuntatieteen opinnoista Jyväskylän yliopistossa. Vaihdoin urasuunnitelmani liikunnasta käsillä tekemiseen. Valmistuin kotiteollisuus ohjaajaksi (nykyisin artenomi) Kuopion koti-ja taideteollisuusoppilaitoksesta (nykyisin Kuopion muotoiluakatemia). Myös mieheni on kotoisin Äänekoskelta. Äitini ja yksi veljistäni asuu edelleen Äänekoskella, samoin puolisoni veli asuu siellä. Soitan äidilleni vähintään kerran viikossa, joskus jopa päivittäin. Käymme Äänekoskella muutaman kerran vuodessa. Äänekoski on minulle se sama rauhallinen paikkakunta, josta kerran lähdin. Kun tulemme sinne, silloin rampataan talosta toiseen.

REVOLVERIT Vihanti vai Äänekoski? Äänekoski, se on kasvukaupunkini ja Vihantiin verrattuna ”suurkaupunki”. Rytmi vai melodia? Entisenä rytmisenä voimistelijana olen ehdottomasti rytmin kannalla. Peruskoulu vai keskikoulu? Keskikoulu, keskikoulu paljastaa ikäni. Kotikatu vai Uusi Päivä? Vastaan puoli yhdeksän Uutiset ykköseltä. Avaan silloin telkkarin. Laavu vai teltta? Laavu on jännittävämpi.

Reijo Honkonen

19


HALUTAAN VUOKRATA Etsitään vuokralle omakotitaloa tai talviasuttavaa mummonmökkiä.

A-lehdet on työnantajana tunnettu ja luotettava yritys, yksi Suomen johtavista aikakauslehtikustantajista. Kustantajan omat myyntitoimistot ovat toimineet 20 v. ja nykyään olemme 12 paikkakunnalla. Lehtivalikoimamme on laajentunut ja haemme Saarijärvelle 3, Laukaaseen 3 ja Jyväskylään 2 myyntineuvottelijaa. Käytössämme ovat kustantajan omat osoiterekisterit ja menestyksemme perustuu laadukkaaseen myyntikeskusteluun asiakkaan kanssa. Maksamme kunnon palkan hyvin tehdystä työstä, pohjapalkka + provisio. Kokoaikaisille palkkatakuu on 11,06 € /tunti. Keskipalkkamme on 2.400 € ja parhaat ansaitsevat yli 5.000 €/kk. A-lehdet noudattaa graafisen alan toimihenkilöiden työehtosopimusta. Voit työskennellä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti vaikka opiskelun ohessa. Ota nopeasti yhteyttä, koulutus työhön alkaa heti. Kesätyöntekijöitä otetaan vielä koulutukseen.

Yhteydenotot: Puh. 0400 427 100 Tulostusmateriaalina puukuitu-muovisekoite!

3D-tulostuspäivä ma 26.5. 3D-tulostus: - Valmistusparametrit ja -materiaali sekä valmistus käytännössä

Tervetuloa! Tilaisuus on maksuton.

HALUTAAN VUOKRATA Tuleva toimittajamme etsii mielellään 1.7. alkaen RT tai KT kolmioita Äänekosken keskustan läheisyydestä, lapsiystävälliseltä alueelta. Yhteydenotot: Puh. 044 526 3400/ Milka tai milkakrogerus@gmail.com

Lisätiedustelut ja työpaikkahaku: arkisin klo 9–16 Saarijärvi: Katja Laine p. 050 414 6284 tai sähköpostilla: katja.laine@-lehdet.fi Jyväskylä, Laukaa: Antti Perälä p. 050 414 6213 tai sähköpostilla: antti.perala@a-lehdet.fi

LUE LISÄÄ: www.facebook.com/omatmyyntitoimistot Jokaisella on oma juttunsa. | Apu | Apu Terveys | Avotakka | Demi | Eeva | Image | | Kauneus & Terveys | Kotivinkki | Lily.fi | Maku | Meidän Mökki | Meidän talo | Mondo | Trendi | | Tuulilasi | Unelmien Talo&Koti | Urheilulehti | Viherpiha | Voi hyvin | ApuKrypto | ApuRistikot |

VUOKRATAAN KESÄMÖKKI n. 12 kilometriä Äänekoskelta. Tilava, 3 huonetta, erillinen sauna. Keiteleen rantaan 2 km. Mahdollisuus venepaikkaan. Ei sähköä. Tiedustelut: 0400 716 090 tai tommi@lunttila.com

· Tuulilasimyynti PILKINGTON · Auton tuulilasi· Tuulilasiasennukset korjaukset Teollisuuskatu 48 · p. 0400 274 233

www.koskenrengas.fi

Näe 3D-tulostus käytännössä!

A-lehdet Oy työllistää Keski-Suomessa

VAHINKOPALVELU

Uusia bioliiketoimintamahdollisuuksia ja rahoitusratkaisuja Keski-Suomeen 28.5.2014 Äänekoski, Kaupungintalon valtuustosali, Hallintokatu 4 Ohjelma 12:30 Kahvitarjoilu ja vapaata keskustelua 13:00 Tilaisuuden avaus, Ääneseudun Kehitys Oy, Sari Åkerlund 13:05 VTT: Uudet liiketoimintakonseptit ja teknologiat biotuotteisiin – mahdollisuuksia uusille yrittäjille ja pk-yrityksille, Inka Orko 13:45 ELY-keskus: Palvelut yrittäjille uuteen tai kasvavaan liiketoimintaan, Jaakko Rymin 14:05 Tekes: Tuki pk-yritysten kasvuun ja tuotekehitykseen, Timo Taskinen 14:25 BIOINKA-ohjelman mahdollisuudet, Jyväskylän kaupunki, Laura Ahonen 14:45 Finnvera: Rahoitusmahdollisuudet, Markku Kähkönen 15:05 Verkostoitumista ja keskustelua 16:00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautumiset sari.akerlund@aanekoski.fi 23.5.2014 mennessä.

Tervetuloa

Avoinna: SU-KE suljettu TO-PE 10-17, LA 10-15 RUNSAS VALIKOIMA ERILAISIA LISTOJA

alk.

0,50€/kpl

KEITTIÖKAAPPIEN OVIA

alk.

2€/kpl

- TEHO 1600 W - HEPA -SUODATIN - PÖLYSÄILIÖN TILAVUUS 2,0 L

90€

PUISET SÄLEKAIHTIMET

KOIRA-AITAUKSET

100x130cM, 120x130cM

180x180x120cm/99€ 240x240x180cm/190€ 229x396x183cm/299€ Kesä ja juhlat lähestyy! Lisää kylmätilaa tarvitaan... Pikkukaappeja, ym. kodinkoneita

PÖLYNIMURI

RETROVÄLI KERÄILIJÄN PARATIISI!

10€ /kpl

VERHOTANKOJA

10€/kpl VAATTEET

- EMALIA - ARAbIAA - KUPARIA YMS...

-20% -20%

Rautatienkatu 50, Äänekoski (ent. Tarvikekeskus) puh. 040 357 5119, parturi puh. 044 346 8303 TERVETULOA TEKEMÄÄN EDULLISIA LÖYTÖJÄ! JOKA VIIKKO JOTAIN UUTTA JA IHMEELLISTÄ!


PERJANTAINA 23.5.

Konginkangas Konginkankaan kyläyhdistys ry tekee liitteen ÄKS Äänekosken kaupunkisanomiin

CLOUD ROSEN Liput 5e

LAUANTAINA 31.5.

KESKIVIIKKONA 18.6.2014

ARKUNNAULA

Varaa ilmoitustilasi! Matti Jokihalme p. 040 523 1542

Konginkankaan kyläyhdistys, pj

Marjut Juntunen p. 040 730 4234 marjut.juntunen@aksa.fi

Liput 3e

WWW.PUBMARKUS.FI

KONGINKANKAAN KESÄPÄIVÄT 27.-29.6.2014 EUROPARLAMENTTIVAALIT 2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Suolahdessa äänestyspäivänä 25.5.2014 klo 9.00-20.00 Äänestysalueen 8 Mutapohja-Majala (Suolahti) oikea äänestyspaikka on Telakkakadun koulu, Telakkakatu 15, ei viipalekoulun A-parakki, kuten ÄKS virheellisesti ilmoitti.

JULKIPANOKUULUTUS MELUILMOITUSPÄÄTÖKSESTÄ

Ympäristöpäällikkö on tehnyt viranhaltijapäätöksen 1 §/15.5.2014 Oteran Oy:n ympäristönsuojelulain mukaisesta meluilmoituksesta, joka koskee Äänekosken (Hiskin) sillan korjaustyömaata. Päätöksen antopäivä on 19.5.2014, jolloin päätös katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Päätösasiakirjat muutoksenhakuohjeineen ovat nähtävillä valitusajan 20.5 -19.6.2014 Äänekosken kaupungintalolla ympäristö- ja rakennusvalvonnan toimistossa, osoite Hallintokatu 4, viraston aukioloaikana. Lisätiedot Pirkko Sihvonen, puh. 020 632 3315 Äänekoskella 19.5.2014 Ympäristöpäällikkö

MEILTÄ AUTOOSI: ALK.

AVOINNA 09-02, AINA

Korttelin 1505 (Hirvaskangas) asemakaavan muutoksen ja laajennuksen ehdotus nähtävillä 26.5. – 26.6.2014 Äänekosken kaupungin kaavoituspalveluissa (Hallintokatu 4, III kerros) ja kotisivuilla (www.aanekoski.fi/ kaavoitus). Alue käsittää osoitteissa Hitonlahdentie 40 ja Hirvaskankaantie 3 sijaitsevat tontit sekä asemakaavan laajennuksen tilan 454-1-73 alueelle. Suunnittelun tarkoituksena on turvata monipuolisen työpaikkarakenteen syntyminen Hirvaskankaalle hyvien liikenneyhteyksien läheisyyteen. Kirjalliset muistutukset on toimitettava viimeistään 26.6.2014 klo 15 mennessä os. Äänekosken kaupunginhallitus, PL 24, 44101 Äänekoski. Lisätietoja: kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen 020 632 2035 kaavasuunnittelija Henriikka Lonka 020 632 2036 etunimi.sukunimi@aanekoski.fi

Kartano Kievari

La 31.5.

Muulloin auki tilauksesta, pyydä tarjous! Saarijärventie 434, 44170 Hietama · puh. 0207 436 450

www.kartanokievari.fi

12.5.2014 Kaupunginhallitus

ASIANTUNTIJUUTTA EU-PARLAMENTTIIN!

Sis. vaihdon, suodattimen ja 4L total classic 5W40 K-S AUTOFIX

AUTON PESUJEN, HUOLTOJEN JA VARAOSAMYYNNIN ERIKOISLIIKE

Teollisuuskatu 43, Äänekoski · p. 0400 547 993 www.ksautofix.fi · info@ksautofix.fi

Mauno Vanhala Yleislääketieteen professori, Soteuudistuksen parlamentaarisen työryhmän jäsen

100

Myyntineuvottelija Marjut Juntunen puh. 040 730 4234 marjut.juntunen@aksa.fi

puh. 040 841 2945

Mari Koistinen mari.koistinen@aksa.fi 8

TORIKATU 4,

äKs

| 83

· 2 0 14

9-15

Maksaja: Li Anderssonin tukiryhmä Äänekoski

21


ÄKSY MIE S

Vaalikiusaaja

K

yllä nyt on orpo olo. Vaalitohinassa meni sitten lopulta äänikin. Pihaustakaan ei lähde. En uskonut varoituksia siitä, miten ääni voi lähteä vähän niin kuin lapasesta, kun ihminen änkeää itsensä viluisille toreille vaalitilaisuuksiin viisastelemaan. Parempi olisi pysyä neljän seinän sisällä. Mutta minkäs sille voi, että on makupalojen perään. Pakko oli taas rynnätä mukaan, pullaa mussuttamaan, rokkaa syömään ja ehdokkaita kiusaamaan. En ollut asialla yksin, moni muukin ammentaa pirteyttä elämäänsä vaalikiusaamisesta. Meidät vaalikiusaajat erottaa koulu- ja työpaikkakiusaajista siitä, että olemme ns. kaappikiusaajia. Tulemme kaapista ulos vaalien alla ja poistumme takaisin kaappiin, kun 97 % äänistä on laskettu. Me vaalikiusaajat keräämme vaaliteltoilta kaiken minkä irti saamme. Vaalikrääsään tulee suorastaan himo. Vaikka

kevätmyrsky heitteli miestä ojasta allikkoon, minäkin suorastaan juoksin kohti viimeisiä vaalitelttoja. Tiesin tasan tarkkaan, että kysymyksessä olisivat viimeiset päiväni kuninkaana. Huomenna olisin taas reino honkanen, tai ihan kuka vaan. Kukaan ehdokas ei pysähtyisi vähään aikaan kuuntelemaan nerokkaita mielipiteitäni siitä, että nuoriso pitäisi siirtää Kiinaan ja miten tilalle tulisi tuoda Saksasta työteliäitä ja kiroiluvapaita robotteja. Niitä jotka vievät Zero Colaakin vain litran satasella. Matkalla kohti vihoviimeistä vaalikojua minulla oli taskussa melkein jo selluloosaksi jauhautunut paperi, joka todisti, että Reijo Honkosella on näissä vaaleissa äänioikeus. Posti oli tuonut paperin Reijo Honkoselle kotia asti. Sitä paperia olin heilutellut vaaliteltoilla ehdokkaiden silmien edessä pitkin talvea. Olin nähnyt himon syttyvän väsyneisiinkin silmiin, olin nähnyt nöyryyden nousevan kopeillekin kasvoille. Kas tässä, mies ja ääni. Mutta kuuntele ensin. Kuuntele. Ja lupaa. Lupaa nyt, ummet ja lammet. Olin tullut ronkeliksi. Olin vaihtanut kevään aikana puoluetta pelkästään vaa-

lipullan sitkeyden vuoksi jo useita kertoja. Kaksi kertaa oli syynä ollut kardemumman liian suuri määrä. Viimeisinä kampanjapäivinä olin valmistautunut kysymään ehdokkailta viimeisen kiristävän kysymykseni. Kysymys kuului: Lupaako ehdokas ottaa minut Brysseliin erityisavustajakseen, jos tulee valituksi? Ja nimi paperiin, jos lupaa. Ehdokkaat kaatoivat jo sumppejaan viemäriin kun saavuin silmät palaen paikalle. He eivät olleet jälleennäkemisestä järin innostuneita. Sitten se tapahtui, taika haihtui. Kun otin äänioikeustodistukseni esille ja heilutin sitä ehdokkaiden silmien edessä, tuuli tarttui lappuun ja imaisi sen myrskyn matkaan. Taivaalla lenteli erivärisiä vaalikojuja, ilmapalloja, esitteitä ja ehdokkaita, puolueita sekä pullapitkoja, joiden raesokeri ropisi iloisesti asvaltille. Näky oli mykistävä, ymmärsin politiikasta taas himpun verran enemmän. Poistuin kaappiin ja panin koipallot kainaloihin.

tua kookosöljyä? Tällä tavalla saataisiin se aito käytännön totuus rasvan vaikutuksesta sydän- ja verisuonitauteihin. Näin yksinkertaista on empiirinen tutkimus, eikä siihen tarvita veronmaksajien elättämää massiivista terveydenhoitojärjestelmää, joille ravinnon synonyymi on lääke. Liiallisen hiilihydraatin nauttimat tai muutoin sokerihumalasta kärsivät ihmiset paljastuvat myös kassakuitin myötä. Jos käyttö on ollut liian kohtuutonta, niin lääkäri määrää rajoitukset. Eli sokerit pannaan ja diabeteslääkkeet roskiin. Kassakuitista selviää myös pelkkää valmisruokaa syövien populaatio. Verenkuva paljastaa tässäkin tapauksessa, että ravintoaineiden saanti on yhtä kuin 0. Tässä tapauksessa lääkärin on helppo puuttua ihmisen ravitsemukseen määräämälle hänelle tarpeeksi luonnonmukaisia ravintoaineita. Tässä yhteydessä stressistä ei kannata puhua, kun sitä on nykyään kaikilla. Kassakuitilla voidaan polttomerkitä suomalaisten ostokäyttäytyminen ja pelastaa suomalaisten kansanterveys. Kassakuitti paljastaa muitakin asioita ihmisen terveyden kannalta. Mitä pesuainetta käytät vaatteiden pesuun ja henkilökohtaiseen hygieniaan. Entä deodorantit, hammastahnat ja

tiskiaineet? Vaikutukset näkyvät iholla ja sen alla. Silloin, kun kaikki on liian myöhäistä, niin patologi paljastaa sen mitä olet syönyt ja mitä kemikaaleja olet käyttänyt elämäsi aikana. Tämäkin on hyödyllinen tieto; ainakin omaisille ja jälkikasvulle. Polttomerkintä - itsesi ja omaistesi eduksi.

Reijo Honkonen

Ruokasaarnaaja

Polttomerkintä Suomen suurimmat kauppaketjut seuraavat nykyään ilahduttavasti sitä, mitä kuluttajat ostavat. Seuraaminen käy kätevästi bonuskorttia vilauttamalla. Kauppias saa asiakkaan ostotiedot vaikka päivittäin. Näin kauppias voi kohdistaa markkinointinsa juuri niille tuotteille, joille on kysyntää. Toisaalta jonakin päivänä kauppias voi ilmoittaa sinulle, että tulepa nyt ostamaan sitä tarjouslenkkiä, kun olet ostanut sitä jo monta kertaa aiemminkin tai ilmoittaa sinulle, että lenkki on nyt sydänystävällinen. Sitten kun menemme ajassa aavistuksen eteenpäin, niin saamme polttomerkin takapuoleemme sen perusteella kenen tuottajan eläintä syömme. Samalla tavalla kuin karja polttomerkitään, olen mitä syön. Ihmisille tämä on suuri edistysaskel sairauksien syitä etsittäessä. Mikäli kassakuitissa lukee toistuvasti jonkun firman ostokset, niin on todennäköistä, että ostaja on myös syönyt kyseisiä elintarvikkeita. Tulevaisuudessa kaikki ihmisen ostamat elintarvikkeet menevät kyseisen bonuskortin asiakastunnuksen myötä henkilötietorekisteriin. Henkilötietorekisteri on tietenkin salainen, johon käsiksi ei pääse kuin ydinsukellusveneen ydinohjusten laukaisujärjestelmän tapaisella varmistusjärjestelmällä. Omat henkilökohtaiset

22

ostostietosi saat tietenkin vaivattomasti vain kauppiaalta kirjoittamalla pankkitunnuksen ja salasanan. Nämä tiedot pakattuna tiiviiseen muotoon voit sitten esittää omalle lääkärillesi, joka tekee diagnoosin ja määrää sinulle henkilökohtaisen ainutlaatuisen terveyttä edistävän ruokavalion. Lopulta Suomen sairaudenhoitojärjestelmä hoitaa ihmisiä tehokkaasti bonuskorttien keräämän informaation avulla. Mikäli kassakuiteissa on toistuvasti mittava määrä elintarvikkeita, jotka sisältävät lisäaineita, niin silloin lääkärin on helppo ohjata asiakas lisäaineiden vieroitushoitoon tai pahimmassa tapauksessa katkaisuhoitoon. Koska lääkärit eivät osaa aina sanoa mistä sairaudet johtuvat, niin kassakuitin esittämisen jälkeen tietävät. Esimerkiksi, jos ihmisten kolesterolitaso on korkealla, niin voidaan todeta, että he ovat syöneet koko elämänsä ajan margariinia. Kuitti paljastaa kaikki luonnottomien ja luonnollisten rasvojen syöjät. Oikeastaan tämä olisikin se kaikkein tärkein paljastus. Tulisi viimein selkeää tieto siitä, ketkä sairastuvat eniten sydän- ja verisuonitauteihin suomessa. Kuitti kertoo sen, oletko syönyt kasviöljyjä ja sen myötä margariineja vai oletko syönyt voita ja kylmäpuristettua oliiviöljyä vai kenties kylmäpuristet-

Jari Rossi Keittiömestari

8 3 · 20 14

| Ä ks


CAsToR sooDARUisKU + sooDAA 5L

seaking perämooTToriT T ar jou hinta san! 2,6hp / 1,9 kW paino 17,5 kg

To 22.5. Makkaratarjoilu kesäpihalla 50€ 595€ klo 10 alkaen!

5 hp / 3,4 kW paino 24 kg

795€

(erikseen ostettuna soodaruisku 39,00 ja sooda 19,30)

Hyvät valikoimat kesäkukkia!

9,8 hp / 7,2 kW paino 38 kg

Trampoliini 4,3m + suoJaverkko

199€ kiuaskiveT 20kg - kotimaiset

4

95

5€

Trampoliinin reunapehmusTe - 4,3m trampoliiniin

hiiligrilli apuTasoilla

puuTarhakäsineeT - nitriiliä

5€ euromulTa 60l/ puuTarhaTurve 100l SHOK K HALP IAA MULT AA!

49€ 1550 moppiseTTi - eri värejä

2€

279€

havanna puuTarhakalusTo sis. pöytä+4 tuolia

379€ horneT eliTe kaasugrilli - 3 poltinta

189€

musTang grillihiileT k2r grilli- Ja uuni PUhDisTUsAiNE 500ML 14l + syTyTysnesTe 1l

1 59€

99

YHTEISHINTAAN!

5€

Tarvikekeskus Torikatu 3, 44100 ÄÄNEKOSKI 014 - 523 125, ma-pe 8-19, la 9-16, su 12-16. Tarjoukset voimassa 21.-28.5. tai niin kauan kun eriä riittää tarjousaikana. äKs

| 83

· 2 0 14

Pääty 126 cm x 201 cm silta   85 cm x 293 cm 2 ponttoonia kantavuus 320 kg

690€

Veneilyyn rosteriset kiinnikkeet ja saranat!

CoolTroniC ilmasToinTikone •9000 BTU/h jäähdytyskapasiteetti •2-puhallusnopeutta •24 tunnin ohjelmoitava ajastin •2 litran vesisäiliö •Vesisäiliön täyttymisen merkkiääni •1,5 m ilmanpoistoputki •Kaukosäädin •Virrankulutus 880W, jäähdytysteho 2600W •Nettopaino 24 kg, bruttopaino 28 kg •Mitat: 636 x 420 x 305 mm

199€

12 paria

7 säkkiä

MUsTANg ToRNADo KAAsUgRiLLi - 3-poltinta , ruostumatonta terästä ,12,1 kW, sivupoltin 2,9kW,, elektroninen sytytys, grillausala 55,9x63,7cm valurauta ritilä/parila, emaloidut lämmönjakolevyt, alakaappi, lämpömittari

-

10€ pisTolapio

129€

TeleskoppiseT ongenvavaT 4-6m

laiTuri

2 kpl

1395€

Jääkaappi - hotellikäytöstä poistettu

Hyvä valikoima kesäkalastusvälineitä!

airam kylmälaukuT sTyrox kylmälaukku 30l 12v

7

95

alk.

59€ ikh polTToainesäiliö 450l

•täyttötilavuus 420 l •pituus 1006 mm (valuma-altaan kanssa 1020 mm) •leveys 958 mm (valuma-altaan kanssa 1029 mm) •korkeus 758 mm (valuma-altaan kanssa 895 mm) •paino varusteineen 40 kg •materiaali polyeteeni, LDPE •ei vaadi ADR-tutkintoa •VTT:n hyväksymä maantiekuljetuksiin •UN 31 A tyyppihyväksytty, täyttää kaikki dieselin ja polttoöljyn kuljettamiseen vaadittavat määräykset (UN/ADR/VAK)

950€

kaasugrilli SHOK - 1 poltin K HALP IA!

29€ (79,00)

Tosivahva pressu - 4x6 m

139€ pensasTueT

Hyvät 80x80cm valikoimat ulkoruukkuja, Pyöreä 92cm myös isoja kokoja! nurmikonsiemeneT

1 kg 2,5 kg

650 1495

890 750

lopuT isTukasJa punasipuliT

2 ps

2 23

50


Uusi toivo TIMO

SDP | SIT

TIMO HARAKKA Euroopan parlamenttiin

www.timoharakka.fi

Maksaja: Uuden kasvun Eurooppa ja SDP

232

TV-toimittaja, kirjailija

ÄKS 83  

Äänekosken Kaupunkisanomat 21.05.2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you